PDA

View Full Version : Zašto uopće držimo ljubimce?

Tinchi
30.12.2002., 00:30
Danas sam mazila svog mačora i palo mi je na pamet jedno pitanje – kako i kada se razvila potreba čovjeka za relativno beskorisnom vrstom životinja u njihovoj blizini? Kućni ljubimci – psi, mace, ptičice…. Uglavnom ljudima služe za relaksaciju, brigu, maženje, igru… I razmišljam, toliko se govori o lošoj strani ljudskog karaktera i ovo otvara novo pitanje – nije li držanje beštija u kući možda manifestacija onog dobroga u nama? Potrebe da se o nekom brinemo, da mu pružimo sigurnost, razvijamo specifične osjećaje ljubavi i pažnje…

Zato volim misliti da su živinoljupci isključivo dobre osobe… Što ne znači da su svi drugi loši, ali oni koji vole životinje garant ne mogu biti bad guys…

Eto, voljela bih malo o tome.

Namche
30.12.2002., 00:45
by Tinchi :
Uglavnom ljudima služe za relaksaciju, brigu, maženje, igru…

Evo uglavnom si sama odgovorila na pitanje.
Nadodaj jos druzenje,radost, zadovoljstvo....
Sjecam se kad sam imao zeca davno.... ono jedva sam cekao da dodjem iz skole i da ga potrazim po kuci jer bi se uvijek negdje zavukao:D
Cine te sretnim.

Tinchi
30.12.2002., 00:52
Ma nije da sam ja to postavila kao pitanje, više sam htjela svoja razmišljanja podijeliti s vama.

Ma, ti malci bude u meni baš kewl feeling...

Nekako je ugodna ta životinjska naklonost, pa kad joj u očima vidiš da si joj sve, ovisi o tebi...

Meni nema iskrenije nego kad mi se mačor došulja i počne maziti. inače nije neka maza, ali kad ga pukne onda je to iskreni izljev pažnje.

I nikad mi nisu bili jasni oni koji životinju drže pa odbace... Pa na što misle? Pogotovo pas, on čovjeka treba više nego išta...

vjeverica
30.12.2002., 15:18
Služe da možemo nekok maziti , gnjaviti , i natezati. I ljutiti se (kao sad, kad mi je mačak skočil na novogodišnju haljinu :o )

Sulud
30.12.2002., 16:25
drzite ih uglavnom zbog sebicnih, egoisticnih razloga, jer zelite bit autoritet a da drugi ovise o vama.....zelite posjedovat nekoga i pokazat svoju nadmoc nad drugima:confused: :rolleyes:

T.C.
31.12.2002., 21:06
Sulud, sigurna sam da ima i takvih, ali na srecu ti su u velikoj manjini.

Tinchi, prve pripitomljene ili polupripitomljene (macke :D ) zivotinje su itekako bile od koristi covjeku. Tek od nedavno mi drzimo relativno beskorisne mezimce. Mazimo ih, pazimo, trpimo njihove nestasluke sa smjeskom i ne znamo sto bismo bez njih. Jedna od teorija zasto ljudi drze kucne ljubimce je zbog bezuvjetne ljubavi koju mezimac pruza, ali i koju covjek moze bezrezevno pruziti bez straha da ce biti povrijedjen. Takodjer, ljubimci su oaza nevinosti i bezbriznosti u koju dolazimo izmoreni modernim tempom zivota. Sto zna vasa maca o racunu za struju koji ste zaboravili platiti? Sto zna vas pas o povisici koju eto ni ovaj mjesec necete dobiti? Ima li pojma vas papagaj da vam treba nova ves masina? U svijetu ljubimaca nestaju brige i problemi, a ostaju samo ljubav i sitni nestasluci. :D

Gospon Pes
01.01.2003., 13:26
Sulud kaže:
drzite ih uglavnom zbog sebicnih, egoisticnih razloga, jer zelite bit autoritet a da drugi ovise o vama.....zelite posjedovat nekoga i pokazat svoju nadmoc nad drugima:confused: :rolleyes:
Me znam kaze li ludjak ovo jer to zaista misli ili samo da nas naljuti, ali ima u tome puno istine.
U svakom slucaju su razlozi sebicne prirode. Prvenstveno imamo ljubimce jer ih MI zelimo i uopce se ne pitamo zele li to i oni.
Isprika nam je da se mi za njih brinemo i volimo ih, no to su zivotinje i teoretski njima nasa briga i ljubav ne treba. Sretniji bi bili u drustvu "svojih" i na slobodi.
Naravno, nakon sto smo ih doma razmazili i "pocovjecili", vise neki ljubimci sami ne bi prezivjeli, ali govorim generalno.

Ja imam psa jer sam si ga oduvijek zeljela. Mog sam uzela spontano iz samilosti jer mu kod bivsih vlasnika nije bilo sjajno, ali ipak sam ga uzela jer sam ga ja htjela, jer sam ga htjela maziti, igrati se s njime, imati neku vrstu zive igracke i voljeti ja njega i on mene.
Ipak se u svemu tome trudim pruziti mu maksimalno pseci zivot koji ukljucuje igru, druge pse, valjanje po blatu i sve sto uz to ide.
I nikad ga ne natezem kad on nema volje, a posto nije rodjena maza, cesto hoce svoj mir. :D

xxGaladrielxx
01.01.2003., 15:20
sebicni...ajd nek je tako, ali autoritet nikako. samo suprotno, jer autoritet ima moj macak nadamnom. nema kaznjavanja, samo obrane. on je toliko svojeglav da sam podredjena ja njemu. moj muz ponekad pokusava sprovest svoju volju, no povlaci se izgreban do krvi. ne salim se.
zaista uzivam u samovolji te zivotinje. cini me sretnom i u tu ruku sam sebicna.

Sulud
01.01.2003., 20:02
vidi se koliko si "jaka" osoba kad obicnog macora ne mozes naucit pameti

xxGaladrielxx
01.01.2003., 20:26
imedju rijeci ne moci i ne htjeti je ogromna razlika. stvar re postivanja prirode.
a mislim da je tvoja "jakost" vrlo upitna kad imas potrebu za dokazivanjem.

Sulud
01.01.2003., 20:28
ovo opet dokazuje "jakost" tvoje osobe i BTW ja nemam potrebu za dokazivanjem:confused:

feniksich
02.01.2003., 20:38
ja ne drzim svoje mace nego one mene!i nema tu nekih sebicnih razloga-to je cista razmjena dobara; ja njima hranu, dekicu i mazenje, one meni neiscrpni izvor smijeha, srece i rasterecenja(dokazano je da ljudima koji su pod velikim stresom, milujuci macje krzno razina stresa se znatno snizava, momentalno), imaju potpunu slobodu ici van stana kad hoce i koliko hoce i (ne) vratit se kad zele. i zato ih volim, jer su neovisne, sasvim svoje i sasvim nepotkupljive!

T.C.
03.01.2003., 02:17
I ja mislim da nije sebicnost u pitanju. Kod mene se vise radi o radoznalosti jedne zivotnjske vrste prema drugoj i zelji da se uspostavi kontakt. Sad da uzmem macku na silu s ulice, zatvorim je u podrum i ne pustam van dok ona ne polovi miseve, to bi vec bilo iskoristavanje i sebicnost. Cinjenica je da i psi i macke sami dolaze do nas ljudi i zele relationship, cak i ako mogu sami prezivjeti. Jednostavno se svidjamo jedni drugima, a tu je i obostrana korist. :) Nema tu neke velike filozofije. Bar sto se tice konvencionalnih ljubimaca. Drzati lavove, tigrove i slicno je vec druga prica.

bsimic
04.01.2009., 22:10
... Uglavnom ljudima služe za relaksaciju, brigu, maženje, igru…

A što reći o ljudima koji imaju akvarije (kao npr. ja)? Tu živinu ne možeš maziti, ne možeš "podragati", ne zna ti zahvaliti, ne zna se umiljavati, jednostavno pliva tamo-amo cijelo vrijeme tražeći hranu ili pokušavajući se pojeb*** i ponekad iz čista mira pokuša iskočiti iz akvarija (misleći da je "tamo negdje" bolje)?

Što li je to što mene motivira da se brinem o tim ribicama svaki dan, baš me zanima...

GricGric
04.01.2009., 22:19
A što reći o ljudima koji imaju akvarije (kao npr. ja)? Tu živinu ne možeš maziti, ne možeš "podragati", ne zna ti zahvaliti, ne zna se umiljavati, jednostavno pliva tamo-amo cijelo vrijeme tražeći hranu ili pokušavajući se pojeb*** i ponekad iz čista mira pokuša iskočiti iz akvarija (misleći da je "tamo negdje" bolje)?

Što li je to što mene motivira da se brinem o tim ribicama svaki dan, baš me zanima...

Osjećaj da se brineš o nekom, zadovoljstvo kada su tvoje ribice sretne i site, igra, kada ih hraniš kružnim potezima i gledaš kako idu za tvojom rukom ili čak čekaš da ti uzmu iz prstiju klopu... (takvu sam jednu ribicu ja imala) , i na koncu relaksacija jer se odmaraš gledajuči ih kako plivaju i kako se j***

A kad se odmakneš i pogledaš kako imaš prekrasan akvarij i divne ribice u njemu, nitko sretniji od tebe... :mig:

Slucajnigost
04.01.2009., 22:25
slažem se s ovim
Tinchi, prve pripitomljene ili polupripitomljene (macke ) zivotinje su itekako bile od koristi covjeku. Tek od nedavno mi drzimo relativno beskorisne mezimce.

životinjoljupci su definitivno svoja kategorija ljudi. ali sto ljudi - sto ćudi.
nekad nijedna životinja nije bila beskorisna. danas u tom smislu jest, odnosno životinja za društvo ;)

Smartie
04.01.2009., 22:51
A zašto bi uopće nešto trebalo biti "korisno" da bi se držalo ili mi bilo u blizini??? Životinje sam oduvijek voljela, pardon, obožavala, još kao mala kad nisam imala pojma što je to "iskorištavanje". Voljela sam biti u njihovoj blizini i oduvijek mi je bilo bolje kad sam bila okružena životinjama. Sama njihova prisutnost me ispunjava, nemoraju ništa "korisno" činiti za mene.
Ima toliko beskorisnih ljudi oko nas... ajmo ih sve potamaniti i nemat ih u svom prisutstvu. Imam životinje jer ih volim.

Slucajnigost
04.01.2009., 22:53
smartie, nekad život nije bio 'lak' kao sad. kužiš razliku?

GricGric
04.01.2009., 22:57
Imam životinje jer ih volim, a volim ih zato što su iskrene i zaigrane... Neopterećene... I kao što reče Smartie, nemoraju baš ništa "korisno" činiti za mene, dovoljno mi je što postoje...

Smartie
04.01.2009., 22:58
smartie, nekad život nije bio 'lak' kao sad. kužiš razliku?

naravno da kužim ;)
pitanje je bilo zašto držimo životinje i ja sam odgovorila. u biti izrazila svoj stav. ;)

MilaMalaPlava
04.01.2009., 23:07
Ja volim vjerovti da me je moj mačak (a i onaj prije njega, sada već nažalost pokojni, a uginuo je u dubokoj starosti) sam izabrao - toliko je urlao u grmu (bio je promrzla mala, napuštena mačja beba) da sam ga baš ja čula i izvukla iz njega :cerek:
Kao što je već netko gore napisao, mačke su posebne - rade što žele, i kad to žele.
Upravo sam ga sada išla pomaziti (leži na krevetu u spavaćoj sobi i to na strani bližoj radijatoru)- kada sam ušla u sobu, protegao se okrenuo na leđa, zamrnjaukao...pa me dva-tri puta licnuo po ruci, pa malo sebe po šapi....okrenuo se na drugi bok, predući, nastavio hrkati...
Eto, zašto ga volim, između ostalog.... :D
i nije mi teško ni svaki dan čistiti zemlju koju iskopa iz vase s cvijećem, ni skupljati razderani toaletni papir čije role s vremena na vrijeme mu služe kao nogometna lopta, ni skidati njegove duge dlake sa svih prijemčljvih površina....
kupilo me govance malo svojim pogledom punim povjerenja i ljubavi,lickanjem ruke i predenjem :love:

OOOOOOO
04.01.2009., 23:12
volim,tj.obozavam zivotinje i zato ju imam,i uvijek cu ih imati,jednostavno nemogu zamisliti dan bez nje.od malena sam gajila neopisivu ljubav i radost prem atim bicima,mama mi je znala reci da dok sam u kolicima jos bila da sam pruzala ruke psima pocestama,skakala od veselja i ta ljubav je ostala do danas,cesto se znaju ljudi oko mene zezat i kazu mi ti mora da si bila pas u proslom zivotu.:)zivotinje su neduzna i neiskvarena bica za razliku od nas ljudi....

skyon
05.01.2009., 17:54

pa,vjerojatno ima i takvih....sto ljudi sto čudi,ili tako nekako....ali da su oni koji imaju kućne ljubimce ''uglavnom'' takvi,po meni....ne stoji....meni su ''moji'' ljubimci koje trenutno imam došli sami....ono ''moji'' namjerno stavljam pod navodnike,jer mislim da su puno više svoji nego moji.....ne znam,možda zato jer se radi o mačkama:D da sam razmišljao egoistički i sebično,bio bih imun na njihov vapaj kada im je trebala pomoć,i okrenuo bih glavu u suprotnom pravcu....kao što se inače rado čini u takvim trenucima:rolleyes: ne smatram da posjedujem svoje mačke jer onda bih lagao samoga sebe:mig:a to nema smisla.....što se tiče autoriteta ili pokazivanja nadmoći,izrazit ću se ''nula bodova'',da bude kristalno jasno:)
koliko mi smijeha donesu radeći svakakve gluposti,pa to ne mogu ni naši političari.....filing koji prostruji kroz mene dok ih mazim,a oni guraju svoju njuškicu tražeći još,i još....neprocjenjivo.....jesam li spomenuo igru lovice:D razmjena energije koju daješ i koju primaš,govoreći o ljubimcima,osjeti se......a i novija istraživanja govore u prilog tome kako ljubimci čine dobro čovjekovu zdravlju......tako,da mislim da je sve to skupa uzajamna razmjena energije....koliko daš toliko ćeš i dobiti,a često još i više:)

TincH
05.01.2009., 17:57
Oh, vidi, digla se filozofska tema :cerek:

Ja sam malo razvila ta razmišljanja. Mislim da je to jedna pozitivna simbioza, i jedni i drugi (ljubimac i čovjek) imaju koristi od njega :)

Vespers
05.01.2009., 18:22
Baš danas gledam tog svog westija i svaki put kad ga pogledam moram se uštipnut da skužim da je stvaran. Za njega stvarno mogu reći da mi je spasio život, iz više razloga. ne znam što bi bez njega. :cerek: To je posebna ljubav koju je teško opisati. Možda je sebično, ali bolje se osjećam kao čovjek od kad ga imam.

zajebAnna
05.01.2009., 19:13

zato im lijepo priuštimo što veći akvarij i što bolje uvjete, i ja imam i akvarijske ribice koje ne mogu maziti, a oduvijek sam imala pse i pokoju macu. i sve ih volim, i one koje ne mogu maziti također:mig:

Silajn
06.01.2009., 00:18
Imam pese i mačke jer nemrem imat i kita i pingvina :ne zna: :D Živjet sa životinjama mi je normalno, mislim da tako kompenziram činjenicu da sam gradsko dijete i da mi fali prirode kako bih se mogla među drugim bićima odredit kao ljudsko. Osim kaj me vesele, uče me; sva ona šumska, morska i ina bića koje gledam samo na televiziji i koja su zapravo jedino kaj me može ispunit temeljnim divljenjem predstavljena su sa ovih mojih par životinjskih cimera :cerek:

Begemotica
06.01.2009., 10:16
Moje mace i psi imaju mene jer ja njih volim.

bsimic
06.01.2009., 12:26
zato im lijepo priuštimo što veći akvarij i što bolje uvjete, i ja imam i akvarijske ribice koje ne mogu maziti, a oduvijek sam imala pse i pokoju macu. i sve ih volim, i one koje ne mogu maziti također:mig:

A najsretniji sam kada se okote male ribice... tako su slatke, jedva se vide... :cerek: cijeli se istopim :cerek: (i svi moji ukućani također) :cerek: :cerek:

Maslina
07.01.2009., 16:53
Svaka ljubav je lijepa, a ovo je jedna nova vrsta ljubavi :cerek:

zajebAnna
07.01.2009., 16:56
A najsretniji sam kada se okote male ribice... tako su slatke, jedva se vide... :cerek: cijeli se istopim :cerek: (i svi moji ukućani također) :cerek: :cerek:

ajme prekrasno:cerek:
razumijem te u potpunosti:mig: