PDA

View Full Version : Kajmak


Lola
08.09.2003., 00:42
kao veliki stovatelj kajmaka moram otvorit topic o njemu...:D
jedete li ga i s cime...osim na kruhu,cevapima ili kao ja na tostu..
i gdje kupujete?ja zlatiborski u mercatoru...MILINA...vec mi cure sline...idem u frizider

Lola
08.09.2003., 13:48
kaj niko ne voli kajmak?!?!

heureka
08.09.2003., 14:48
kajmak je supeeeeeeer:)
ja ga volim rastopljenog u topi (jednom sam pisala recept za to...).. volim da u vrucem hljebu... sa svejzim krastavcima... u cimburu(kajgana), preko filovanih paprika.. sa vrucim krompirom... sa purom.. cak ga jedem i sa tjesteninom kad mi je mrskopraviti salsu......
ma kajmak je prva liga...

e jedini je belaj kako naci dobar kajmak.. meni je onaj uzicki najbolji, al ga je sve teze i teze naci... u bosni postoji odlicna alternativa... u radnjama se moze kupiti u plavim kutijicama vlasicki kajmak... isto jaaako dobar... (nije ko uzicki... ma dzaba.. srbijanci fakat znaju kajmak napraviti....)

el_mariachi
09.09.2003., 07:08
heureka kaže:


e jedini je belaj kako naci dobar kajmak.. meni je onaj uzicki najbolji, al ga je sve teze i teze naci... u bosni postoji odlicna alternativa... u radnjama se moze kupiti u plavim kutijicama vlasicki kajmak... isto jaaako dobar... (nije ko uzicki... ma dzaba.. srbijanci fakat znaju kajmak napraviti....)

heureka: jel mozes malo opisati taj uzicki kajmak i sto je toliko specificno oko toga? Naime nisam ga probao a ni cuo za njega? Za bosanske znam naravno kao i za vlasicki sir.

heureka
09.09.2003., 08:00
hm probat cu..
kad se u bosni na pijaci (placu) kupuje kajmak generalno se misli na domaci mileram.. to je ono sto se skida sa mlijeka nakon kuhanja...(to ima cvrstocu nekog pudinga... dakle prilicno je tecno)
kad se u srbiji kupuje kajmak misli se na neku smjesu izmedu putera i milerama... u cvrstom je stanju i moze se mazati na hljeb...
(u sarajevu smo u ratu kajmak pravili mjesajuci ulje i feta-sir.. nakon stajanja to ima neki smek kajmaka.. al naravno to nije ni bliiizu)
onaj vlasicki kajmak koji se proizvodi u nekog mljekari oko travnika (ne znam joj ime) je isto cvrst.. ima sllican ukus kao srbijanski kajmak, al nema onaj miris...(doduse naravno da mora postoja razlika izmedu necega pravljenog u domacinstvu i pravljenog u mljekari)

kod mene se u kuci jako rijetko kupuje vlasicki sir.. to jedino ako ne uspijemo kupiti sjenicki sir.. oni su slicni, samo sto sjenicki uspijevamo kupiti od nasih poznanika iz sandzaka koji prizvode sir (na zalost oni se ne bave proizvodnjom kajmaka) svake godine za stalne musterije i kvalitet nikad ne varira... i odlican je..
vjerovatno postoje i ljudi iz travnika koji odrzavaju kvalitet sira, medutim nekako je bas kocka kupiti na pijaci travnicki sir...


e sad bih mozda jos mogla pomenuti (kad smo kod proizvoda od mlijeka pravljenih u domacinstvu), moji cesto kupuju sjenicke paprike... to su skroz ljute paprike u kojima je mjesavina sira i kajmaka... tu naravno i sir i kajmak budu ljuuutiiii.. brr.. ja to nikako ne volim;)

e slovenci su uradili odlican film Kajmak i marmelada sa Brankom Djuricem u glavnoj ulozi... pa ako budete u prilici pogledajte to.. (novi je film.. bio na ovogodisnjem SFF)

heureka
09.09.2003., 12:44
e da.. zaboravih.. mislim da se uzicki kajmak pravi od ovcijeg mlijeka....

sotona69
09.09.2003., 13:01
Obozavam kajmak, ali ga ovdje nema kupiti. :(

Lola
09.09.2003., 19:32
a di je to ovdje sotono?
i heureka gdje je taj recept s kajmakom?daj nam link molim te.hvala:)

heureka
09.09.2003., 20:39
evo.. to bi bilo ovdje.... (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=6847)

jedva sam ga nasla.... srecom, ne pisem po forumu nesto puno ;)

eh sad mi je na pamet pao dio iz nusiceve autobiografije...

priveli caru(ne sjecam se bas kojem vladaru... ovo je iz poglavlja o historiji) trojicu cigana koji su nesto krali... jedan je krao drenjine, drugi jabuke a trecu lubenice...
i kad je dosao prvi rekli su mu da proguta ono sto je krao.. on je progutao drenjine i poceo se smijati... "jao li se onom sto je lubenice krao"


heh, bas mi je drago sto malo pisem o forumu;);)

sotona69
10.09.2003., 10:41
Lola kaže:
a di je to ovdje sotono?

Irska.

dr_skank
10.09.2003., 12:23
sotona69 kaže:
Irska.

..jesi razmišljala da im izdilaš kajmak i okreneš paricu..? ;)

sotona69
10.09.2003., 12:55
dr_skank kaže:
..jesi razmišljala da im izdilaš kajmak i okreneš paricu..? ;)
Ne moze to opstati u ovoj zemlji, namju oni pojma sta je dobra klopa. Sam da vidis kakve bjuvotine jedu :rigo: , a pljuju po kuhinjama drugih zemalja. Navikli ljudi na tu gadost.

dr_skank
10.09.2003., 13:39
sotona69 kaže:
Ne moze to opstati u ovoj zemlji, namju oni pojma sta je dobra klopa. Sam da vidis kakve bjuvotine jedu :rigo: , a pljuju po kuhinjama drugih zemalja. Navikli ljudi na tu gadost.

..znam o čemu tipkaš..imao sam prilike biti malo vani i skužio da smo mi opaki gurmani..isfurao bi jednu pravu čevabđinicu među svim onim kebabima..pa ne možeš reći da se da usporediti a kebabi se klopaju :rolleyes: ..neki ljudi možda ne vole neku egzotiku..ovo su mesne delicije, a mesoždera je brojčano više :D

UmpaUmpa
10.09.2003., 14:53
dr_skank kaže:
..znam o čemu tipkaš..imao sam prilike biti malo vani i skužio da smo mi opaki gurmani..isfurao bi jednu pravu čevabđinicu među svim onim kebabima..pa ne možeš reći da se da usporediti a kebabi se klopaju :rolleyes: ..neki ljudi možda ne vole neku egzotiku..ovo su mesne delicije, a mesoždera je brojčano više :D

Tu se potpuno slazem. Ima dobrih kuhinja u svjetu, ali znaju bit jednolicne. Hrvatska je pokupila utjecaja sa svih strana, K und K jela tipa schmarna, razna mesa a'la vild, buhtle, itd, gomilu taljanskih (dalmacija, primorje, istra), turskih, francuskih (za vrijeme napoleonske okupacije dijelova hrvatske)...

Kaj god kuham kad pozivam ljude sto je nama bila svakodnevna klopa, oni skroz polude. Kako lizu prste od raznih gibanica i zeljanica, od purice s mlincima, vruce buhtle i topli kakao po zimi, a tek cevapi... Kad mi je firma radila rostilj-tulum ja sam se prijavio da radim cevape. Razni bliskoistocni su podjebavali, sto zna bljedoliki sto je to kebab, ali su brzo zasutili kad su krenuli prvi sa rostilja. Njihovi kebabi su prepuni zacina, uopce se ne osjeti meso. Ili kad sam radio bosanski lonac, ili govedinu a'la wild sa knedlima od kruha... Ili kad sam napravio obican riblji rostilj, svakodnevnica na moru, skuse, srdele, arbuni (super kao predjelo), blitva, neka salata sa paradajzom, bevande i gemisti... Kako su svi zjevnuli, nisu znali da riba na rostilju moze bit stvarno dobra. Cak su poludili na obican poriluk cuspajz ili gravce na tavce.

Winona
10.09.2003., 15:22
sorry na digresiji a gdje si ti ? ( cini mi se Njemacka kad spominjes kebap, rostilj tulume u firmi itd. )

UmpaUmpa
10.09.2003., 17:08
Winona kaže:
sorry na digresiji a gdje si ti ? ( cini mi se Njemacka kad spominjes kebap, rostilj tulume u firmi itd. )

Nije njemacka, ali bliskoistocnih ima svugdje. U njemackoj ih bas nema u mojoj struci, tj, programiranje. U njemackoj su uglavnom turci sljakeri.

Ali neces nikad pogodit gdje sam. Pogadjaj slobodno.

Ovo, rostilj, to je sasvim normalno u hi tech startupovima. Ubiju te od sljake, ali placaju dobro i atmosfera je blago otkacena. Pritom su projekti zanimljivi. Jednom kad se etablira firma postane dosadno, dodaj feature, popravi bugove, dodaj feature, popravi bugove... Ali, dok je startup imas pravi drustveni zivot. Najbolji stos je bio prije 3-4 godina kad smo imali sjednicu sa CEO, cekamo mi njega, a jedan tip koji je skinuo sa interneta star wars episode 1 (to je bilo par mjeseci prije nego sto je poceo igrat u kinima) ga stavi na projektor u sobi za sjednice. Dodje CEO, stane, zagleda se, mi se svi usrali, sad ce pocet vikanje o copyrightovima, sto ako netko cuje da se ovdje to prikazuje, itd, pocne cupkati od uzbudjenja i vikati "joj to nisam gledao, joj to nisam gledao". Jedino je trazio da pustimo film od pocetka. Jasno da nije bilo sjednice.

Winona
11.09.2003., 10:44
sorry ne da mi se pogadjati. Ili mi ljudi nesto kazu dobrovoljno ili ne moram ni znati.;)

Ovo, rostilj, to je sasvim normalno u hi tech startupovima

U Njemackoj je to normalno u mnogim firmama. Kao i pred Bozic odlazak u finiji restoran na trosak firme, rafting vikendi itd.

Imas predrasude spram Turaka. Lose.

Ima ih ovdje i IT-jevaca doktora, filozofa, pravnika, ljudi koji su druga ili treca generacija ovdje samo boja koze odaje odakle su ( a ne naglasak, navike itd ).

Turci sljakeri su oni koji su dosli prije 50 i vise godina. Jednako tako su tad dosli i Hrvati sljakeri.

Ajd pozdrav :W

UmpaUmpa
11.09.2003., 12:13
U Njemackoj je to normalno u mnogim firmama. Kao i pred Bozic odlazak u finiji restoran na trosak firme, rafting vikendi itd.


To je normalno bilo gdje u startupovima. Barem jedan izlet u 6 mjeseci, svako malo neka vecera ili rucak, a rostilji su poceli kad firma vise nije imala love, pred bankrot. Prije su to bili fini restorani, izleti tipa jeep safari, charteruju neki brod, itd. Ali zapravo su rostilji uvjek bili uspjesniji, sto se drustvene strane tice.


Imas predrasude spram Turaka. Lose.


Nemam uopce. Dapace, volim turke, super su mi. Samo kazem da u njemackoj nema (koliko znam) previse turskih gastica u strucnim poslovima. Mozda krivo znam.... Ali preferiram turke mnogim drugima. Mentalitet mi pase.


Ima ih ovdje i IT-jevaca doktora, filozofa, pravnika, ljudi koji su druga ili treca generacija ovdje samo boja koze odaje odakle su ( a ne naglasak, navike itd ).

Turci sljakeri su oni koji su dosli prije 50 i vise godina. Jednako tako su tad dosli i Hrvati sljakeri.

Ajd pozdrav :W [/B]


Mozda nisam bas up to date sa stanjem u njemackoj. Ali druga treca generacija su vise njemci nego turci. Ja ih ne smatram bas turcima. To bi bilo kao da tvrdis da austrijanac koji ima prezime na -ich je hrvat, jer mu se porodica za Marije Terezije preselila u Bec. Nisam bas opsjednut genetikom.

Svejedno sumnjam (bar nisam naletio) da je bilo jako puno odljeva mozgova iz turske. Od Ataturkove revolucije dosta tetose svoje intelektualce, dok iz arapskih zemalja konstantno postoje valovi, nakon svake revolucije (islamse ili socijalisticke), rata, itd. Najbitniji razlog odljeva mozgova je nemogucnost strucnog rada na razini u nekoj drzavi. Lova je sekundarna.

E, da, nisam bas u IT, blize sam harwareu, pisem neke drivere i slicno... Razne gadgete, za neke si mozda cula, za neke jos ne... Ako vec volis buzzwords, prije bi pasalo RT ili embedded... Ako cemo popularno, Q branch iz James Bonda :-)
...now pay attention 007...

Winona
11.09.2003., 14:25
Samo kazem da u njemackoj nema (koliko znam) previse turskih gastica u strucnim poslovima. Mozda krivo znam....

pokusavam ti objasniti da netko tko je trecu generaciju ( ili drugu kako hoces) ovdje nije gastic

Te da su Turci ( osim Njemaca naravno) vecinsko stanovinistvo ovdje i da ih ima u svim bransama.

Znas li mozda kako se jos kaze za Berlin ?

Ocito se razilazimo u poimanju rijeci Turak - primjer hrvatska familija, njihova kcer ima 30 godina ovdje radi kao ljecnica, kako je ona Njemica ?

Hrvatska putovnica, hrvatski obicaji, svaki duzi vikend i 5 puta na godinu Cro, samo na hrvatska mjesta izlazi, hoce se udat samo za Hrvata, samo cro muziku slusa....

Da ne zacatavamo vise topic ( bas je krasan zar ne :) ? ) moze dalje na PM.

UmpaUmpa
11.09.2003., 15:08
Winona kaže:
pokusavam ti objasniti da netko tko je trecu generaciju ( ili drugu kako hoces) ovdje nije gastic

Te da su Turci ( osim Njemaca naravno) vecinsko stanovinistvo ovdje i da ih ima u svim bransama.

Znas li mozda kako se jos kaze za Berlin ?

Ocito se razilazimo u poimanju rijeci Turak - primjer hrvatska familija, njihova kcer ima 30 godina ovdje radi kao ljecnica, kako je ona Njemica ?

Hrvatska putovnica, hrvatski obicaji, svaki duzi vikend i 5 puta na godinu Cro, samo na hrvatska mjesta izlazi, hoce se udat samo za Hrvata, samo cro muziku slusa....

Da ne zacatavamo vise topic ( bas je krasan zar ne :) ? ) moze dalje na PM.

Odgovorio sam ti na PM, ali ti je mailbox pun. Ajde malo pocisti to...

Winona
11.09.2003., 15:33
idem ocistiti odmah ;)

Lola
11.09.2003., 19:46
mariachi ionako nece pobrisati vase chatanje,ali je zato mene i pjesnika srezao vec u pocetku ovog topica...ili je to mozda bila sj?

Bubili
15.09.2003., 15:47
Ja cu se vratiti na kajmak:

jelo se zove sljivopita

sljive se operu, ociste od kostica , poredaju gusto na malo maslacem pomascen protvan. Pospu se secerom i stave peci u rol na cca 180˙C dok ne uhvate koricu. onda se premazu kajmakom i jos zapeku, da se kajmak rastopi
Btw kajmak treba biti slatki, a ne slani

Probati obavezno! :w

UmpaUmpa
15.09.2003., 19:26
Bubili kaže:
Ja cu se vratiti na kajmak:

jelo se zove sljivopita

sljive se operu, ociste od kostica , poredaju gusto na malo maslacem pomascen protvan. Pospu se secerom i stave peci u rol na cca 180˙C dok ne uhvate koricu. onda se premazu kajmakom i jos zapeku, da se kajmak rastopi
Btw kajmak treba biti slatki, a ne slani

Probati obavezno! :w

U hr nikad nisam vidio slatki. U mojoj turskoj bibliji ima lista zamjena, preporucaju slag ako nema slatkog kajmaka za hladna jela. Ne znam kako bi ispao zapeceni slag, ali moze bit dobro.

Bubili
16.09.2003., 10:56
UmpaUmpa kaže:
U hr nikad nisam vidio slatki. U mojoj turskoj bibliji ima lista zamjena, preporucaju slag ako nema slatkog kajmaka za hladna jela. Ne znam kako bi ispao zapeceni slag, ali moze bit dobro.


U Bosni imaju varijacije na kajmak : Slatki ( odnosno nesoljeni - koji se mora vrlo brzo protrositi ) manje slani i jako slani. Taj jako slani se dosta dugo moze drzati u hladnjaku.

Cinnamon Girl
16.09.2003., 16:27
sve bih dala sad za samo jednu zlicu kajmaka!!!
:klopa: :klopa:

el_mariachi
17.09.2003., 08:04
Ja sam jeo 1x neki sir pravljen od slojeva ovcijeg kajmaka. Slojevi su se mogli vidjeti.
Otac je napravio uslugu nekom tipu i on je to donio. Ljudi to je nesto prekrasno.
Najbolja hrana je ona koja se kupi na selu kad seljak nesto pravi sa sebe i svoju obitelj. Ove sve ostalo sto mi kupujemo je samo imitacija cak iako nosi naziv "zdravo".

paolla
19.09.2003., 08:11
Sorry na neznanju, ili se samo radi o jezicnom nerazumijevanju, ali moze li meni netko objasniti sto je kajmak? Je li to isto sto ja poznajem pod imenom vrhnje?