PDA

View Full Version : Opća upomoć tema

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13

GhostRider444
02.10.2010., 17:06
Može li mi netko pomoći riješiti ove zadatke?
1.Odredi onaj član umnoška (2a-3b)(3a+b)(a-b) koji sadrži ab2.
2.Ako je 13x-52y=1,koliko je 11x-44y?
3.Ako je (4x-2)(3x-4)=9,koliko je (3x-1)(2x-3)?

Matematko
02.10.2010., 17:28
1.Odredi onaj član umnoška (2a-3b)(3a+b)(a-b) koji sadrži ab2.
2.Ako je 13x-52y=1,koliko je 11x-44y?
3.Ako je (4x-2)(3x-4)=9,koliko je (3x-1)(2x-3)?

1. Ako nikako drukčije, naprosto izmnožiš zagrade i središ; rješenje je http://latex.codecogs.com/gif.latex?4ab^2

2. Pomožiš sve s 11/13 i dobiješ da je 11x - 44y = 11/13...

3. Rastavljaš izraze u zagradama tako da dobiješ ono što se traži; rezultat je (2x-3)(3x-1) = 7/2 (ako nisam zeznuo nešto...)

edinem
02.10.2010., 19:51
Slab sam iz matematike,stoga pitam ovo : "Prosti brojevi su svi brojevi veci od 1,koji su djeljivi samo s 1 i sa samim sobom ! " ...Zasto onda recimo 4 nije prost broj,djeljiv je s 1 4:1=4 ,a 4:4= 1 :confused: jesam ja preglup il je definicija losa ? :ne zna:

Bookworm
02.10.2010., 20:10
Slab sam iz matematike,stoga pitam ovo : "Prosti brojevi su svi brojevi veci od 1,koji su djeljivi samo s 1 i sa samim sobom ! " ...Zasto onda recimo 4 nije prost broj,djeljiv je s 1 4:1=4 ,a 4:4= 1 :confused: jesam ja preglup il je definicija losa ? :ne zna:

Zato jer je djeljiv i s 2. :)

edinem
02.10.2010., 20:20
Zato jer je djeljiv i s 2. :)

znao sam :rofl: ..jebiga nismo svi inteligentni :D btw. hvala

Countess
04.10.2010., 12:02
Izrade radova i esej, instrukcije i slično ogašavajte na tržnici.

Axl__Rose
04.10.2010., 15:06
Ovako kemija -.-
Uglavnom zadatak pita bil bilo bolje da klinac umota sendvič u aluminisku foliju ili papir isto tako pita dali bi bilo bolje da kupi sok u limenci ili plastičnoj boci ??? molim obrazlozite odgovor :(((

egzodus
05.10.2010., 09:07
Ovako kemija -.-
Uglavnom zadatak pita bil bilo bolje da klinac umota sendvič u aluminisku foliju ili papir isto tako pita dali bi bilo bolje da kupi sok u limenci ili plastičnoj boci ??? molim obrazlozite odgovor :(((

alu folija i limenka.. valjda jer bolje čuvaju aromu i sve to jer hrana i metal ne ulaze u reakciju jedno s drugim tako lako ko sa papirom :ne zna: ja mislim da je to zbog toga :rofl:

berna
05.10.2010., 17:18
Neznam di da stavim temu pa cu tu staviti ako nije mjesto toj temi tu Moderatori pliz prebacite...Zanima me kako bi se prevelo s hrv.na francuski:Zivot cine male stvari? POmagajte pliz

Sumpor
05.10.2010., 18:58
Mislim da bi za piće rekao da je bolja plastična boca budući da su polimeri plastičnih masa dosta inaktivni, pa bi tako tekućine poput vode i različitih sokova mogle manje reagirati s tim materijalom, nego s limenkom. Samo moje skromno mišljenje, ako netko zna bolje, neka me ispravi.

egzodus
05.10.2010., 20:18
Mislim da bi za piće rekao da je bolja plastična boca budući da su polimeri plastičnih masa dosta inaktivni, pa bi tako tekućine poput vode i različitih sokova mogle manje reagirati s tim materijalom, nego s limenkom. Samo moje skromno mišljenje, ako netko zna bolje, neka me ispravi.

istina slažem se :D

egzodus
05.10.2010., 20:45
trebam pomoć :D

1. Koliko je čaša od 7ml potrebno da u njih prelijete svu vodu iz punog spremnika volumena 1m kubični?
14 286
100 000
142 857
142 858
333 334

2. Koliko mora biti indeks n da bi relacija v=Fxtn/m dimenzijski imala smisla? v je brzina, F je sila, x je omjer duljina, m je masa, t je vrijeme. P.S. ovdje je n potencija (čitaj: t na n)
2
1
0,5
-0,5
-1
-2

3. Božična jelka ima oblik stošca čiji je osni presjek jednakokračni trokut. kut koji zatvaraju krakovi trokuta na vrhu jelke je 30 (stupnjeva). promjer baze je 2,4m. izračunajte visinu jelke.
2,53m
3,31m
3,73m
3,93m
4,48m

4. Vojnik je napravio 6 koraka prema sjeveru, 4 koraka prema istoku i zatim 3 koraka u smjeru juga. izračunajte iznos i smjer rezultantnog pomaka.
7 koraka u smjeru 53.1(stupnjeva) istočno od sjevera
3 koraka u smjeru 36.9(stupnjeva) sjeverno od istoka
5 koraka u smjeru 53.1(stupnjeva) istočno od sjevera
11 koraka u smjeru 36.9(stupnjeva) južno od istoka
5 koraka u smjeru 36.9(stupnjeva) južno od istoka
7 koraka u smjeru 36.9(stupnjeva) istočno od sjevera

5. Jedriličar jedri uz pomoć vjetra. najprije jedri 2km u smjeru istoka, zatim 3km u smjeru jugoistoka i zatim dio puta u nepoznatom smjeru. konačni položaj jedriličara je 5.8 km istočno od početne točke. koordinatni sustav postavljen je tako da je pozitivan smjer x osi u smjeru istoka, a pozitivan smjer y osi u smjeru sjevera. kolike su komponente vektora pomaka za treću dionicu puta?
x komponenta: 0.8, y komponenta: 0
x komponenta: 0.8, y komponenta: 2.12
x komponenta: 0.8, y komponenta: -2.12
x komponenta: 2.12, y komponenta: 1.68
x komponenta: 1.68, y komponenta: 2.12

Matematko
06.10.2010., 11:30
trebam pomoć :D

1. Trista mu muka! To je za sedmi osnovne!

Kubni metar ima 1000x1000=1 000 000 (milijun) kubnim milimetara; pa kada se to podijeli sa 7, dobije se 14285.14, odnosno (kako moramo uliti sav sadržaj) 14286 bočica.

2. Kako je omjer bezdimenzijska veličina, zadatak nema smisla.

Ako se uzme u obzir da je došlo do greške u sastavljanju zadatka, odnosno da x označava nekakvu duljinu, rješenje je n=1. Kako se dođe do toga? Vrlo jednostavno, za svaku veličinu uvrstiš ono u čemu se mjeri, dakle za brzinu m/s, za silu kg/m^2 itd...

3. Trigonometrija pravokutnog trokuta; visina dotični bor raspolavlja na dva pravokutna trokuta, pa iz jednoga očitamo da je

h = 1.2/tg(15) = 4.48 m

4. NACRTAJ koordinatni sustav i šetnju vojnika... sjever je gore, istok desno... vojnik završava šetnju u točki (4,3) čija je udaljenost 5 od ishodišta, a kut spojnice ishodišta s tom točkom je 36.9 stupnjeva.

5. NACRTAJ! Traženi smjer je 1.68i + 2.12j

amex
06.10.2010., 22:09
Može li mi iko molim vas riješit ovi zadatak.

1. Ukoliko se pretpostavi da se ravnotežni proizvod nalazi na 80 jedinica proizvodnje i potrošnje, a kapaciteti ostaju neiskorišteni, što će se dogoditi ako se potrošnja poveća na 95 jedinica te ako je granična sklonost potrošnji 0,8, a granična sklonost štednji je 0,2. Izračunajte vrijednost proizvoda do ponovnog dovođenja u ravnotežni položaj, prirast dohotka i multiplikator.

tm hooligan
07.10.2010., 21:39
Pozdrav..Nisam znao gdje da stavim temu pa sam ovdje,nadam se da nisam pogrijesio..Iako sumnjam da ce mi se neko javiti do ujutro ali d apokusam.

Imamo problem sa zadatkom iz Hidrotehnike,gradjevinska struka.

Text zadatka glasi:Iz dva prirodna izvorista voda se dovodi u rezeorvar protokom od 10 l/s i 8 l/s iz drugog izvora.Potrebno je odrediti profil dovodne cijevi do rezeorvoara i glavnog dovodnog voda do glavnih potrosaca.

Visinska kota prvog izvora je 550 m,drugog izvora 540 m,kota rezeorvara 535 m a kota krajnjeg potrosaca je 520 m.Duzina cijevi od rezeorvara do potrosaca je 900 m.Brzina v=1,5 m/s

Ako ko moze da mi pomogne bio bi jako zahvalan.Ako nekoga interesuje jos koji podatak,mada je to sve sto imam ,a potreban mu je za rjesenje moze mi se javiti pa jos jednom pojasnim..

odidoma12
08.10.2010., 00:25
zanimljivo

cola007
08.10.2010., 16:45
Trebam pomoć oko pripreme za laboratorijske vježbe iz mjerenja u elektrotehnici.
Ja idem u 2. razred, smjer tehničar za mehatroniku. Nemam ideju kako bih to napravio, a to mi treba za ponedjeljak. Ako mi netko pomegne biti ću mu zahvalan. Tema je mjerne pogreške i iskazivanje mjernog rezultata. Puno hvala.

Mr. Moonlight
08.10.2010., 18:36
Trebam pomoć oko pripreme za laboratorijske vježbe iz mjerenja u elektrotehnici.
Ja idem u 2. razred, smjer tehničar za mehatroniku. Nemam ideju kako bih to napravio, a to mi treba za ponedjeljak. Ako mi netko pomegne biti ću mu zahvalan. Tema je mjerne pogreške i iskazivanje mjernog rezultata. Puno hvala.

Ovako nešta...? :mig:

Pogreške mjerenja

Zadatak svakog mjerenja je odrediti pravu vrijednost mjerene veličine što u najviše slučajeva nije moguće zbog postojanja neke od pogrešaka mjerenja.
Rezultat mjerenja uz pogrešku koje predstavlja najtočnije mjerenje nazivamo dogovorena prava vrijednost.
Prava vrijednost X0
Dogovorena prava vrijednost X

Uzroci koji mogu dovesti do pogreške mjerenja su:
a) loša mjerna oprema
b) loš mjerni postupak
c) nesavršenost mjernog objekta (temperatura, elektromagnetsko polje...)
d) osobne pogreške mjeritelja

Razlika između dogovorene prave vrijednosti i stvarne vrijednosti mjerene veličine naziva se apsolutna pogreška. Ona je jednaka X – X0
Ona ne daje pravu vrijednost o počinjenoj pogrešci mjerenja, tako npr. mjereći udaljenost od 10 km ako je pogreška 1 m, zaključak je da je mjerenje s malom pogreškom. Ako pogriješimo za 1 m mjereći udaljenost od 10 m onda će takvo mjerenje biti vrlo loše premda je i za jedno i drugo ista apsolutna pogreška.
Zbog toga se za ocjenu točnosti mjerenja koristi takozvana relativna pogreška p = X- X0 / X0

Podjela pogrešaka:
- grube
- sustavne
- slučajne

Grube pogreške nastaju zbog nestručnosti, nepažnje mjeritelja. One se mogu uvijek izbjeći.
Sustavne pogreške nastaju zbog nesavršenosti mjerila, mjernog objekta, postupka i utjecaja okoline.
One se mogu ukloniti ako se otkrije uzrok jer se one u određenim okolnostima uvijek ponavljaju u određenom iznosu.
Slučajne pogreške nastaju zbog nekih promjena koje se dešavaju tokom mjerenja, a ne mogu se predvidjeti ni ocijeniti ni ukloniti.
Ako mjeritelj više puta uzastopno mjeri jednakom pažnjom i pod jednakim uvjetima, istim instrumentom dobivat će rezultate koji će se razlikovati. Do tih rasipanja rezultata mjerenja došlo je zbog djelovanja slučajnih pogrešaka. Svi rezultati mjerenja su jednako vrijedni. Pitanje je koju vrijednost odabrati kao dogovorenu pravu, odnosno koja je najvjerojatnija vrijednost mjerene veličine.
Postoji nekoliko načina i to su matematičke statističke metode kojima se može odrediti najvjerojatnija prava vrijednost.

1) aritmetička sredina
2) standardna devijacija

- srednja kvadratna pogreška pojedinačnog mjerenja u odnosu na aritmetičku sredinu

3) računanje sa grupnim vrijednostima

- u ovom postupku se pojedinačni rezultati grupiraju u više grupa što sličnijih rezultata
- zatim se računa srednja vrijednost grupa, a nakon toga standardna devijacija tih srednjih vrijednosti

4) prirodna (gaussova) raspodjela

- pri ovoj razdiobi pogreške 68,3% svih rezultata nalazi se unutar područja ±δ (standardna devijacija)
- unutar 0,674δ nalazi se 50% svih rezultata mjerenja

Granice pogrešaka

Granice pogrešaka su ugovorena ili garantirana najveća odstupanja od prave ili naznačene vrijednosti. One mogu biti s jednim ili dva predznaka.
Granice pogrešaka nikada ne smiju biti prekoračene i one nedvosmisleno služe za razlikovanje ispravnih od neispravnih uređaja i objekata.

Područje (granice) pouzdanosti

Definira se kao neko područje unutar kojeg se sa odgovarajućom statističkom veličinom može očekivati stvarna vrijednost mjerene veličine. Granice se nazivaju granice pouzdanosti. One su u slučaju prirodne raspodjele najčešće 68,3%, 95%, 99% i 99,75%.

Mjerna nesigurnost

Mjerna nesigurnost se javlja zbog postojanja sistemskih pogrešaka koje nekada nije moguće uočiti pa time i predvidjeti njihov utjecaj na rezultate mjerenja.
Upravo zbog toga što nije moguće niti grubo predvidjeti utjecaj nekih sistemskih pogrešaka kažemo da postoji mjerna nesigurnost. Ona se može odnositi i na mjerni postupak i na mjerenu veličinu. Nesigurnost se može spriječiti (smanjiti) na dva načina:

1) uzastopno ponavljanje mjerenja
2) usporedba mjerenja na različitim mjestima s različitim instrumentima

Analogni električni mjerni instrumenti s neposrednim pokazivanjem

Mjerni instrumenti služe za komuniciranje čovjeka s okolinom. Oni služe kao izvor informacija. Opažanja se najčešće vrše čulom vida i nekad sluha.
Instrumenti s neposrednim pokazivanjem nemaju nikakvih elektroničkih sklopova u samom mjernom krugu. Mjerena veličina (napon ili struja) stvaraju mehanički moment (aktivni moment) koji djeluje na neki pokazni mehanizam i zakreće ga.
Skup djelova koji su potrebni za stvaranje tog mehaničkog momenta naziva se mjerni sistem, a dio koji se zakreće i nosi kazaljku zakretni mehanizam. Za analogne instrumente je karakteristično da unutar određenog područja zakretanja kazaljka može zauzeti beskonačno mnogo položaja, dok kod digitalnih broj pokazivanja unutar nekog područja određen je brojem znamenki.
Zakretni mehanizam se zakreće djelovanjem mjerene veličine, tj. aktivnog momenta.
Aktivni moment je funkcija mjerene veličine X. Da bi se zakretni mehanizam otklonio proporcionalno veličini aktivnog momenta treba na njega djelovati i protumoment.
U ravnotežnom položaju zakretni mehanizam miruje, a kut otklona je proporcionalan mjerenoj veličini.
Protumoment se ostvaruje mehanički – spiralnom ili torzionom oprugom ili elektromagnetski. Kod spiralne opruge postoji bimetalni efekt, a to je da se skuplja ili izdužuje ovisno o promjeni temperature. Da bi se to spriječilo kod instrumenata, ugrađuju se dvije identične spiralne opruge, samo suprotno motane.

Skala (ljestvica)

Skala služi za određivanje kuta otklona, odnosno položaja kazaljke. Izvodi se odgovarajućim crticama (točkicama) i brojevima. Debljina, razmak i visina crtica te brojevi moraju biti izvedeni u svrhu najbolje čitljivosti, tako na ljestvici imamo posebno označene više i deblje crtice. Debljina crtica ovisi o točnosti i vrsti instrumenta.

Kod laboratorijskih instrumenata debljina crtica je do 0,1 mm, a razmak između do 1 mm. Moguće ih je čitati do 20 – 30 cm udaljenosti. Pogonski (manje točniji) instrumenti imaju deblje crtice i veće razmake jer se čitaju s veće udaljenosti.
Karakteristika skale ovisi o funkcionalnoj vezi aktivnog momenta i mjerene veličine. Može biti linearna, kvadratična i logaritamska.

Pokazni opseg je cijela duljina skale na kojoj se može promatrati otklon kazaljke.
Mjerni opseg je dio pokaznog na kojem se može mjeriti sa naznačenom točnošću instrumenta. On je na skali uvijek označen nekom oznakom – markicom.
Kod linearnih skala pokazni i mjerni opseg su isti.
Mjerni domet je vrijednost mjerene veličine koja odgovara gornjoj granici mjernog opsega.

Kazaljka instrumenta pokazuje položaj zakretnog mehanizma (kut zakreta).
Izrađene su iz materijala i nematerijala (optičke kazaljke).
Materijalne kazaljke se izvode iz lakih metala, stakla i plastike. Nasuprot vrhu kazaljke nalaze se utezi radi postizanja ravnoteže.
Vrh kazaljke se izvodi na nekoliko načina (nož, koplje, nit).
Kazaljka je smještena iznad skale i može nastati pogreška pri očitanju ako ne gledamo točno okomito iznad vrha.

Da bi se to izbjeglo, ispod skale se stavlja ogledalo pa kad se poklope kazaljka i njen odraz onda je dobar kut očitavanja.
Svjetlosne kazaljke se izvode pomoću izvora svijetlosti i ogledala na zakretnom mehanizmu koji reflektira sliku kazaljke na skalu.
Tu pojave paralakse nema. (paralaksa – problem očitavanja kuta)

Ostali dijelovi instrumenata su osovine i ležajevi. Ležajevi su rađeni od bronce ili dragog kamena. Zakretni mehanizam u mehanici predstavlja sistem koji može titrati što ima za posljedicu da prilikom zauzimanja konačnog položaja zakretni mehanizam neće stati odmah. Da se spriječi to titranje, treba izvršiti prigušenje koje se može izvesti hidraulički, zračno ili elektromagnetski.

Hidraulički se, na primjer, izvodi tako da je cijeli zakretni mehanizam u tekućini. Zračni se izvodi posebnim cilinderom i klipom (slično kao amortizer). Elektromagnetsko prigušenje se izvodi vrtložnim strujama u rotirajućem disku ili pomoću svitaka koji se kreću u nehomomagnetskom polju.

Strujna i naponska osjetljivost

Osjetljivost je omjer promjene kuta i promjene mjerene veličine.
Kod linearne skale osjetljivost je jednaka na cijeloj dužini skale. Kod kvadratične je na početku mala, a na kraju veća. Osjetljivost ovisi o vlastitoj potrošnji instrumenta, tj. o potrebnoj snazi za zakretanje pomičnog mehanizma.
Vlastita potrošnja je produkt napona i struje, ali uz istu potrošnju neki instrumenti trebaju veću struju, a manji napon, a neki veći napon, a manju struju.

Instrument s velikim vlastitim unutarnjim otporom je strujno osjetljiv, a s malim naponski osjetljiv.
Većina instrumenata ima često samo jednu skalu dok neki instrumenti imaju i više skala i više mjernih opsega, npr. mjere struju i napon što se može odabrati odgovarajućim preklopkama.
U takvim slučajevima otklon kazaljke ne daje neposredno mjerenu vrijednost nego se očitani broj podjeljaka treba pomnožiti s konstantom instrumenta, a ta konstanta (C = mjerni opseg/broj podjeljaka) kazuje koliko iznosi u mjerenoj veličini na nekom mjernom opsegu jedan podjeljak.

cola007
09.10.2010., 10:42
Ovako nešta...? :mig:

/CUT QUOTE/

Odlično je. Puno hvala.

Mr. Moonlight
09.10.2010., 11:42
Odlično je. Puno hvala.

Nema frke, drago mi je što je to netko iskoristio. :)

messi_10
10.10.2010., 12:04
Dal ima tko da zna nešto o knjigama: Seljačka buna ili Otac Goriot pa da mi odgovori na neka pitanja? HITNO!! Hvala unaprijed!:s

jelena205
10.10.2010., 15:20
Molim vas jel bi mi netko ovo mogao prevesti na engleski ili latiinski??
"Onaj ko nema hrabrosti na glas se zauzeti za svoja prava, ne može zaslužiti poštovanje drugih."
Hvalaaaaa...... :)

Anna xD
10.10.2010., 16:26
ovako nekako: He who doesn't have the courage to stand up to his rights can not earn respect of others.
e sad ako netko ima knjigu iz marketinga/poduzetništva/gospodarstva da pogleda ili ako netko zna nešto o temi Primjena proizvodne orijentacije neka mi se javi molim vas.

hulk007
11.10.2010., 10:14
Pozzz svima, evo potrebne su mi sve moguće informacije za projektiranje doticne linije. Znaci trebaju mi bilanca rada, ekstruderi i sva prateca oprema sa specifikacijama. Ako imate kakav koristan link, bio bih Vam mnogo zahvalan. Moj mail je ***@gmail.com pa ako imate kakve literature vezane za ovu temu, bio bih Vam zahvalan da mi posaljete. Unaprijed svima veliko HVALA!

Amnesia23
11.10.2010., 10:43
Jaooo bi mi mogao netko rješiti ovaj zadatak :moli::moli::moli:

Koliko litara ulja stane u posudu dimenzija 25 cm ∙ 4 dm ∙ 300 mm2 .Kolika je masa toga ulja ako je njegova gustoća 900 kg/m3 ?

Hitnoo mi je,a meni stalno neš krivo ispada :(:(:(

Cruces
11.10.2010., 16:23
Imam jednu molbu,naravno ako bi netko bio dovoljno dobar da mi to napravi,trebam napisati sonet za sutra za hrvatski i ja se tu mučim već par sati ali što god smislio ne odgovara broju samoglasnika u stihu,pa ako bi mi netko htio napisati sonet i poslati mi na PM ili objaviti tu svejedno bio bih mu zaista zahvalan zauvijek,sonet ne treba biti predobar,bitno je da je za pozitivnu ocjenu,dakle ništa posebno samo da ima nekog smisla i da ima rime,hvala unaprijed!!!!

user-ica
11.10.2010., 17:25
DIMENZIJE KOMBIJA:
duzina : 6,10m
sirina: 2,30m
visina: 2m

DIMENZIJE KUTIJA:
duzina: 1,2m
sirina: 0,5m
visina: 1,5m

KOLIKO KUTIJA STANE U KOMBI?

Nekima ce ovo biti glupo pitanje, ali trebam ASAP odgovoriti sefu zbog prijevoza, pa molim za pomoc da nebi slucajno nesto krivo rekla... I treba mi razrada zadatka, ipak mora misliti da sam to ja rjesila :-)
Unaprijed hvala svima!

Endimion17
11.10.2010., 17:58
I kakve točno veze ima projektiranje linije za proizvodnju smokija s prirodnim znanostima? :ne zna:

M3NT4L
11.10.2010., 18:53
Vjerojatno se radi o diplomskom radu ili seminaru. -.-
Zar ti nije jednostavnije otići do neke tvrtke, uvijek izlaze u susret* i pomažu učenicima i studentima kad im je potrebno sa svom potrebnom dokumentacijom, a ako je potrebno, odvoji netko od inženjera zaposlenih u proizvodnji pola sata za konkretna pitanja.
Stoga, trk negdje gdje se to radi :)

*ovo govorim iz iskustva, jer gdje god sam dosad bio u tvrtkama koje se bave određenom proizvodnjom, uvijek su izašli u susret: bilo tehničkom dokumentacijom, obilaskom pogona.

Edit: I situacija s tehničkim znanostima na ovom forumu je poprilično nedefinirana.
Pošto su usko vezane uz prirodne znanosti, a na forumu nema takvog podforuma (ili ja nisam upoznat), trebalo bi osmisliti neko rješenje.

a1exa
11.10.2010., 21:27
Jel netko zna kako se otprilike piše pismo preporuke?

Lady Moira.
11.10.2010., 23:23
HITNO za sutra trebam napisati nešto o suvremenom shvaćanju demokracije! zna li itko išta barem djelomično? hvala :)

hulk007
12.10.2010., 17:23
Vjerojatno se radi o diplomskom radu ili seminaru. -.-
Zar ti nije jednostavnije otići do neke tvrtke, uvijek izlaze u susret* i pomažu učenicima i studentima kad im je potrebno sa svom potrebnom dokumentacijom, a ako je potrebno, odvoji netko od inženjera zaposlenih u proizvodnji pola sata za konkretna pitanja.
Stoga, trk negdje gdje se to radi :)

*ovo govorim iz iskustva, jer gdje god sam dosad bio u tvrtkama koje se bave određenom proizvodnjom, uvijek su izašli u susret: bilo tehničkom dokumentacijom, obilaskom pogona.

Edit: I situacija s tehničkim znanostima na ovom forumu je poprilično nedefinirana.
Pošto su usko vezane uz prirodne znanosti, a na forumu nema takvog podforuma (ili ja nisam upoznat), trebalo bi osmisliti neko rješenje.

Ma pokušavao sam svašta ali nikako do zeljene literature, seminarski je u pitanju

Alsam Lud
13.10.2010., 08:00
Neznam gdje ide ova tema, pa ju slobodno premjestite.

Upisao sam "Računalni tehničar za strojarstvo" i sad sam 3. razred, ali još se nisam susreo s ovim "problemčićem".

Prije smo učili tolerancije i iščitavali iz tablica ih i to mi nije bio problem.
Imam udžbenik "Strojarski elementi 1" od "Hercigonje".

Trebam naći tolerancije za dosjed "h8/S7". Za "h8" nije problem naći, ali odostraga u tablicama nema "S7" nego "S8". Kako da ja nađem taj "S7"? Frend mi je rekao nešto o kakvoćama tolerancija...

Hawkkk
13.10.2010., 12:40
Pozzzz ljudi

jel bi netko znao riješit ovaj zadatak iz termodinamike?

http://img714.imageshack.us/i/dsc00040w.jpg/

zahvaljujem.:)

res linguae
13.10.2010., 21:40
mornar na brodu vidi sl vrha svjetionika visokog 60 m pod kutom 30 stupnj prema površini mora. koliko je mornar udaljen od svjetionika ako su mu oči 10 m iznad površine mora.

ako netko zna, treba mi hitno.. kad rješavam, kao da mi nedostaje jedan podatak..

Matematko
14.10.2010., 11:40
mornar na brodu vidi sl vrha svjetionika visokog 60 m pod kutom 30 stupnj prema površini mora. koliko je mornar udaljen od svjetionika ako su mu oči 10 m iznad površine mora.

Nacrtajmo sve skupa:

http://img801.imageshack.us/img801/2149/bitmap.png

Kako su u pitanju pravokutni trokuti imamo sve potrebno, pa je

http://latex.codecogs.com/gif.latex?|MV|%20+%20|VS|=\frac{10\%20\textrm{m}}{ \mathrm{tg}\%2030^{\circ}}%20+%20\frac{60\%20\text rm{m}}{\mathrm{tg}\%2030^{\circ}}=%20121.24\%20\te xtrm{m}

Hawkkk
14.10.2010., 12:07
moje nitko ne zna?

grrrrrrrrrrr:mad:

:rofl:

monna253
16.10.2010., 14:53
Trebam analizirati 5 Petrarcinih soneta.. Ako itko zna, neka pomogne molim vas..Tražila sam po netu,ali ono što sam našla nije dovoljno..

1. Blažen bio dan,mjesec i doba,
godina i mjesto i predjel i vrijeme,
kad su moje usne zadrhtale nijeme,
a njene me oči svezale ko roba.

I blažena nek je prva moja patnja,
s kojom me bješe ljubav izmučila,
i luk i strijela, što me oborila,
i rane što srcu mom postaše pratnja.

I blaženi nek su krici žudnje velje,
s kojima sam zvao drage ime čisto,
te obilne suze, uzdasi i želje,

ko i bijeli papir na kojemu sada
stičem sebi slavu: i miso mi, isto,
što je samo njena, što njoj samo spada.

Najviše bi mi trebala stilsko-izražajna sredstva, ideja i poanta...
Zahvaljujem unaprijed.. :)

frc
16.10.2010., 15:35
Eh ovako, radim seminarski rad na temu mehanika zglobova sake, pa bih zamolila ako neko ima nekih podataka o ovoj temi da mi proslijedi, ili slika :) zahvaljujem :)

9al2
16.10.2010., 18:24
Trebam pomoc oko zadatka, nije strasno tezak, ali nisam bila u skoli kad se to ucilo, a u ponedjeljak imam test.. HELP PLZ! :S

Rijesi jednadzbu :
2n!/(n-3)!=(n+1)!/(n-1)!

HVALA!

Matematko
16.10.2010., 19:13
Rijesi jednadzbu :
2n!/(n-3)!=(n+1)!/(n-1)!

Vrijedi svojstvo http://latex.codecogs.com/gif.latex?n!=n\cdot(n-1)!, pa to upotrijebimo u zadatku da rastavljamo faktorijele dok ne budemo u mogućnosti skratiti ih s nazivnikom

http://latex.codecogs.com/gif.latex?{}\\\frac{2n!}{(n-3)!}=\frac{(n+1)!}{(n-1)!}\\[5pt]%20\frac{2\cdot%20n\cdot(n-1)\cdot%20(n-2)\cdot%20(n-3)!}{(n-3)!}%20=%20\frac{(n+1)\cdot%20n\cdot%20(n-1)!}{(n-1)!}\\[5pt]%202n(n-1)(n-2)=n(n+1)

Vjerujem da ćeš dalje znati i sama.

školarac
16.10.2010., 19:17
Pozdrav,

muči me jedan problem i to već jako dugo,dakle radi se o tome da dosta pojmova i gradiva iz matematike nemogu shvatiti iako konstantno vježbam te zadatke.Mene zanima postoji li kakva literatura sa tipom gradiva iz gimnazija u kojoj je sve objašnjeno postupcima i riječima da mogu lakše shvatiti.Išao sam na brdo instrukcija i ništa mi nije pomoglo.Molim vas odgovorite..

Unaprijed hvala

9al2
16.10.2010., 19:49
Vrijedi svojstvo http://latex.codecogs.com/gif.latex?n!=n\cdot(n-1)!, pa to upotrijebimo u zadatku da rastavljamo faktorijele dok ne budemo u mogućnosti skratiti ih s nazivnikom

http://latex.codecogs.com/gif.latex?{}\\\frac{2n!}{(n-3)!}=\frac{(n+1)!}{(n-1)!}\\[5pt]%20\frac{2\cdot%20n\cdot(n-1)\cdot%20(n-2)\cdot%20(n-3)!}{(n-3)!}%20=%20\frac{(n+1)\cdot%20n\cdot%20(n-1)!}{(n-1)!}\\[5pt]%202n(n-1)(n-2)=n(n+1)

Vjerujem da ćeš dalje znati i sama.

E, hvala lijepa... :) ali imam problemcic: znaci rijesim to i sve ok, ali u rjesenjima ispadne n=3 (ja jednadzbu podijelim sa n(n-1)(n-2)),nikako ne uspijevam dobiti to rjesenje... i jos me jedan zadatak muci, pa ako moze pomoc :rolleyes: :) stvarno bih voljela naucit ovo jer mi je velik problem stvorilo to sto zaostajem, ali zdravlje mi je ipak na prvom mjesu bilo :rolleyes: HVALA jos jednom :))

Optimus12
16.10.2010., 20:31
trebam pomoc oko epigrama jel ima tko kakvu ideju

Matematko
16.10.2010., 21:36
E, hvala lijepa... :) ali imam problemcic: znaci rijesim to i sve ok, ali u rjesenjima ispadne n=3

Rješenje jednadžbe jeste n=3. Ostala dva rješenja, za sada, nisu dozvoljena.

trebam pomoc oko epigrama jel ima tko kakvu ideju

Možda bi ovo moglo pomoći?
http://tinyurl.com/2udazwx

Matematko
16.10.2010., 21:48
Pozdrav,

muči me jedan problem i to već jako dugo,dakle radi se o tome da dosta pojmova i gradiva iz matematike nemogu shvatiti iako konstantno vježbam te zadatke.Mene zanima postoji li kakva literatura sa tipom gradiva iz gimnazija u kojoj je sve objašnjeno postupcima i riječima da mogu lakše shvatiti.Išao sam na brdo instrukcija i ništa mi nije pomoglo.Molim vas odgovorite..

Unaprijed hvala

Pomoglo bi kada bi napisao koji si sada razred i kakvu gimnaziju pohađaš. Vjerojatno bi neki od alternativnih udžbenika mogli biti zgodni.

U međuvremenu mi palo na pamet, možeš pogledati i ovo:
http://www.halapa.com/
http://einstrukcije.com/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=112&Itemid=721
a može se naći još dosta toga.

9al2
16.10.2010., 21:51
Rješenje jednadžbe jeste n=3. Ostala dva rješenja, za sada, nisu dozvoljena.

ali problem je u tome sto ne mogu dobiti to rjesenje :( kako dalje ide zadatak pliz?? :(

Optimus12
16.10.2010., 21:51
Možda bi ovo moglo pomoći?
http://tinyurl.com/2udazwx

ja trebam smislit neki epigram a nemogu nista smislit ali hvala na pomoci

Matematko
16.10.2010., 22:08
ali problem je u tome sto ne mogu dobiti to rjesenje :( kako dalje ide zadatak pliz?? :(

Prebaci sve na lijevu stranu i izluči n; u zagradi ti ostane kvadratna jednadžba.

ja trebam smislit neki epigram a nemogu nista smislit ali hvala na pomoci

Eto ti ideja: napiši epigram-rugalicu o taksistima.

9al2
16.10.2010., 22:27
Prebaci sve na lijevu stranu i izluči n; u zagradi ti ostane kvadratna jednadžba.

HVALA :D

školarac
16.10.2010., 22:43
Hvala ti puno na odgovorima.Ja sam ti 2 razred Opće Gimnazije i sve predmete imam 4-5 dok matematiku jedva 2,pa bi mi trebala pomoć.Ajd reci koji su ti udžbenici!

Matematko
16.10.2010., 23:00
Hvala ti puno na odgovorima.Ja sam ti 2 razred Opće Gimnazije i sve predmete imam 4-5 dok matematiku jedva 2,pa bi mi trebala pomoć.Ajd reci koji su ti udžbenici!

Oni koji nisu u upotrebi u tvojoj školi! Ako koristite Elezović-Dakić, probaj pogledati odgovaraju li ti za dodatan rad udžbenici koje je izdala Školska knjiga (ne znam sada iz glave tko su autori).

TWIZARD07
17.10.2010., 15:51
Bok, ljudi. Mi smo u školi dobili da analiziramo Ceasrićevu pjesmu "Pjesma mrtvog pjesnika". Znači prema stil. izražajnim sredstvima,figurama riječi, figurama misli, rimi itd. Uglavnom ju moramo jako dobro, analizirati. Molim pomoć!
:top:

9al2
17.10.2010., 18:17
Evo jedan mali izazov za matematičare :D

z=(-1+i)X2i//cosPI/8 - isinPI/8

Odrediti: a) modul i argument broja z
b) z na cetvrtu
c) algebarski oblik od z na cetvrtu
__________________________________________________ __

LEGENDA: X---> puta(mnozenje)
// --> glavna razlomacka crta
PI---> to je onaj 3,14 :D
__________________________________________________ _

PLIZ, ko moze nek pomogne :ne zna: ja sam stvarno :bonk: za matematiku....
stid me, ali sto mogu :brukica: :D HVALA unaprijed, dobri ljudi :s

dinekoro
20.10.2010., 23:47
Bok....imam malih problema sa kemijom za 2 razred gimnazije.

Imam 2 zadatka.

1) Izračunajte toplinu potrebnu da ispari 250 g vode pri temperaturi vrenja dakle 100 C

2) Tekući amonijak često se koristi kao raspadno sredstvo i tekućina koja prenosi toplinu specifični toplinski kapacite je 4,7 j/gK a njegove pare 2,2 j/gK. Njegova molarna entalpija isparavanja 21 kJ/mol. Koliko energije treba utrošiti da se zagriju 10 kg amonijaka od -50 c° do njegova vrelišta pri -33,6°c i dalje do 0 °c ?

Ovo ne kužim ništa....molim za pomoć što prije moguće....HVALA

martinaspss
21.10.2010., 13:48
POMOĆ!!!!!!!!!!!!!

Radim diplomski rad o stavovima o mentalnom zdravlju. Provela sam Lickertovu skalu stavova i sad je trebam analizirati. Imam program ali nemam znanje. Trebaju mi osnove. Što, kako gdje????? Imam ispunjenu anketu i šta sad. Kako početi? Bili netko bio dobar pa mi objasnio kako početi u tom programu sa obradom podataka. Našla sam na internetu upute od 700 strana na engleskom jeziku, previše je svega toga. Smilujte mi se :)

školarac
22.10.2010., 17:26
Jer može netko ovo riješiti?
1.(x-3) cijela zagrada na kvadrat - x-1=0
2.6x+1 pod korijenom + 3=2x
3.x+3 pod korijenom - x-5 pod korijenom =2

Unaprijed hvala

zlocka
24.10.2010., 12:06
1.)
ako je zaista dobro zapisano
(x-3)^2-x-1=0
rješenje je
x1,2=(7plus minus sqrt(17))/2

2.) rj=4

sqrt(6x+1) + 3=2x
sqrt(6x+1)=2x-3
lijeva strana je korijen, pa je izraz pod korijenom >=0 (nejednadžba)
desna strana mora bit pozitivna (jer je i lijeva) pa je uvjet 2x>=3
kad se kvadrira izraz s lijeve i desne strane i riješi kvadratna, 4 jedini zadovoljava oba uvjeta.

3.) sqrt(x+3)-sqrt(x-5)=2
uvjeti: izrazi pod korijenom moraju biti >=0
tj x>=5
prebaci se izraz koji ima ispred - na drugu stranu
sqrt(x+3)=2+sqrt(x-5)
lijeva i desna strana su pozitivne pa možemo kvadrirati
x+3=4+4sqrt(x-5)+x-5
kad se sredi izraz
1=sqrt(x-5)
opet su lijeva i desna strana pozitivne pa možemo opet kvadrirati
rj=6

dejan1985
24.10.2010., 13:31
prosle godine sam diplomirao na sveucilisnom diplomskog studiju ekonomije u zagrebu, imam dovoljno slobodnog vremena i zelim ga iskoristiti na koristan nacin. povoljno i brzo pisem seminarske, zavrsne i diplomske radove. cijena po dogovoru. ukoliko ste zainteresirani ili imate bilo kakva pitanja slobodno se javite na mail: *************@hotmail.com.

GoldGT
24.10.2010., 13:36
treba mi pomoc ko jednog "zadatka" iz matematike...

pise: 1.Negdje pronađi kolika je masa planeta Sunčeva sustava.- ovo nemogu nikako nac , pa ako znate nesto znacila bi mi vasa pomoc.... :confused:

2.Te mase zapiši znanstvenim zapisom i međusobno ih usporedi.

molim vas za pomoc. :s:s:s

ps. ovo je iz osmog razreda

scripta elegans fe
24.10.2010., 14:05
bilo na BRu

zlocka
24.10.2010., 19:09
knjiga iz fizike za 7 razred
wiki kaže približno 2*10^30 (na neku potenciju bi bilo znanstveno ak se ne varam), ak imaš knjigu iz fizike za 7.rz provjeri

Prokleta
25.10.2010., 23:53
Ima netko link neku literaturu o razlikama Istočne i Zapadne Njemačke nakon ujedinjenja?

Blade_000
26.10.2010., 10:40
Bili mi mogao netko nacrtati valni oblik napona na trošilu u slučaju punovalnog ispravljača i priključenog kapacitivnog filtera?

Ana Haus
26.10.2010., 17:27
Pozdrav,

Da li ima netko da mu jako dobro ide njemacki jezik i da bi mi prevodio tekstove, uz novcanu naknadu naravno. Poznavanje njemackog bi mu trebalo biti na visokom nivou jer tekstove saljem na natjecaj.

jewelina
27.10.2010., 16:37
jel ima možda neko seminar o monopolu (na tržištu)...ili bar neki dobar link gdje ima dosta sadržaja...ako ima nek mi pošalje na *******@net.hr Tenks :D

zlocka
27.10.2010., 18:03
probaj potražiti savršena i nesavršena konkurencija (mikreoekonomija)

GhostRider444
28.10.2010., 19:13
Treba mi pomoć oko ovog zadatka iz matematike:

x+y=1/5
x*y=-3/5
x2+y2=?

SArastro
29.10.2010., 23:56
Pozdrav, trebao bi pomoc oko jednog zadatka iz fizike (2.srednje)

Kolika je najmanja masa obruca od pluta koja ce djecaka, mase 25 kg, drzati kako ne bi potonuo u more? Gustoca djecakova tijela je 1040 kg/mˇ3, gustoca pluta 240 kg /mˇ3 i gustoca mora je 1020 kg/mˇ3.

Hvala

Matematko
30.10.2010., 00:09
Treba mi pomoć oko ovog zadatka iz matematike:

x+y=1/5
x*y=-3/5
x2+y2=?

Kreneš od poznate formule za kvadrat zbroja

http://latex.codecogs.com/gif.latex?(a+b)^2=a^2+2ab+b^2

odakle slijedi

http://latex.codecogs.com/gif.latex?a^2%20+%20b^2%20=%20(a+b)^2-2ab

Uvrstiš zadano - i to je to. :)

Trubs
30.10.2010., 11:44
Molim odgovor, jesam li dobro rješio ovaj zadatak?

Kap volumena 1 mm kubična pala je na tlo i nastala je mrlja površine 1 m kvadratni. Kolika je debljina mrlje?

Nastavnik iz fizike mi je dao jedan jer kaže da nije dobro, a ja sam uvjeren da je.

V=a*b*c
V=A*c
V/A=c
c=V/A

c=1 mm3 / 1 000 000 mm2
c=0,000001 mm

Puno hvala unaprijed :)

guitar_girl
30.10.2010., 12:52
Trebalo bi bit točno, da

Trubs
30.10.2010., 19:32
Trebalo bi bit točno, da

Hvala :)

KAiserin
31.10.2010., 14:21
bok ljudi moze pomoc...
sad ubrzo pisem interpretaciju lirske pjesme..pa dali netko mozda zna sta bi trebala napisati i kojim redoslijedom..?:confused:

greenday
31.10.2010., 16:06
bok ljudi moze pomoc...
sad ubrzo pisem interpretaciju lirske pjesme..pa dali netko mozda zna sta bi trebala napisati i kojim redoslijedom..?:confused:

ako se dobro sjećam, prvo je dobro napraviti analizu u natuknicama (vrsta pjesme, kakva je pjesma po temi, koja joj je tema, glavni motivi, akustične, vizualne i slične pjesničke slike - koje prevladavaju, ugođaj u pjesmi, ritam, stilske figure (npr. asonance, aliteracije, metafore, epiteti, personifikacije, simboli, inverzije, ironija...), onda odrediš vrsta stiha, strofe i rimu. To napiši na neki papir za sebe, tako da ti bude lakše napisati sastavak.
Kad si to odredio, sve to napiši na papir ili u bilježnicu gdje pišeš dz, ali sad naravno u obliku rečenica tj u obliku sastavka (navedi primjere za figure kad o njima budeš pisao). U uvodu u sastavku napiši tko je pisac, sve o vrsti pjesme i o temi, sve drugo stavi u središnji dio, a u zaključku probaj nešto smisli o osnovnoj misli, poruci, tj. o značenju te pjesme. Uvod, sredinu i zaključak uvuci za 1-2 "prsta" tako da se vidi da ih imaš.

annabellou
31.10.2010., 18:09
Trebala bih pomoć, naime, dobili smo zadaću interpretirati pjesmu Stanka Vrata: "Gazele" i od toga napraviti esej, esej mi nije problem napisati ali obraditi pjesmu već je, a pošto je zadaca za jako bitnu ocjenu mora biti savršeno.. Bila bi jako zahvalna ako netko ima mozda napisano to od prije pa da mi prosljedi na pm ili nešto.. Hvala puno!

KAiserin
01.11.2010., 16:43
hvala ti puno..:s:top:

SArastro
01.11.2010., 19:29
jel zna itko moj?

gumena patkica
01.11.2010., 21:20
zna li netko mozda jednadzbu izgaranja natrija s vodikom? :( i kalij+vodik. pretpostavljam da bi trebala dobit hidrid al ne kuzim..

baby_
01.11.2010., 22:33
hm..tko bi ovo riješio :D vidla sam da ima puno kemičara :D
izračunaj pH on.octene kis. u kojoj je ravnotežna konc. ocnete kis. : a) 1.3 x 10 na -7 mol/L
b) 1.3 x 10 na -3 mol/L
c) 1.3 x 10 -13 mol/L
Ka=1.75 x 10 mol/ L hm..malo ima po a,b,c, spada pod fiz.kem. kem.ravnoteža..zanima me koji će se rezulttai dobiti,pa da usporedim s drugim jednim..

gocpz
01.11.2010., 23:05
može pomoć u vezi ovoga?

• Kako biste provjerili zakon s = 0,5 * a * t^2

hvala.

~lanica~
06.11.2010., 14:34
može pomoć u vezi matematike?
mene zanima,koji su to uvjeti za računanje domena trigonometrijskih uvjeta,tj.sin,cos,tg i ctg?
to bi mi uvelike pomoglo da shvatim te domene...loša sam užasno s njima

npr imam f(x)=sin2x
čemu je meni 2x jednako...koji je tu uvjet za domenu?

!!!!!!!!!!
06.11.2010., 14:54
Evo ako se nekom da odgovoriti na ova pitanja (barem na zadnja dva)...

1.Što sve navodi Raskoljnikova da počini ubojstvo?

2.Čime Raskoljnikov brani svoj zločin?

3.Koja je funkcija ženskih likova u romanu?

4.Postaje li Sonja moralno nadmoćna Raskoljnikovu i njegovim idejama (Obrazloži svoj stav)

5.Po čemu je roman kriminalistički roman (obrazloži odnos istražitelj-osumnjičenik, kako je krivac razotkriven, suđenje, izvršenje kazne, epilog)

Operil
06.11.2010., 19:47
Analiziraj najednostavnije krizanje.Nacratj signale svjetala(crvena,zuta,zuto).Realiziraj upravljanje pomocu LOGO!-a.Odaberi sam elemente i nacrtaj sve tri sheme(fizicka,elektricna...)

Zek0slav
06.11.2010., 20:01
I...?
U cemu je problem?

To se radi u trecem-cetvrtom srednje pa si sigurno dovoljno velik da znaš kako funkcionira semafor :)

Operil
06.11.2010., 21:09
Pa problem je u tome sto ja neznam kako se to radi.Prof bas nije dobro objasnio,a ja nista nekuzim u tom jebenom LOGO!-u i jos neke sheme za nacrtat.I kralj kaze da je to ocjean za polugodiste!

SArastro
07.11.2010., 00:57
moze pomoc u vezi ovoga
- za koji realni broj m rješenja kvadratne jednadžbe su međusobno suprotni brojevi?

3x2+ (2m-1)x + 3m=0

Hedonistkinja
07.11.2010., 01:53
moze pomoc u vezi ovoga
- za koji realni broj m rješenja kvadratne jednadžbe su međusobno suprotni brojevi?

3x2+ (2m-1)x + 3m=0

Da bi rješenja kvadratne jednadžbe bili suprotni brojevi, član a mora biti različit od nule, a član b jednak nuli. Uostalom, da si guglao dobio bi fino link na ovo (http://web.studenti.math.hr/~iosman/seminar%20ra%E8unarstvo/Teme%20iz%20racunalstva/Kvadratne%20jednad%9Ebe.html) :mig:

Zek0slav
07.11.2010., 11:55
Pa problem je u tome sto ja neznam kako se to radi.Prof bas nije dobro objasnio,a ja nista nekuzim u tom jebenom LOGO!-u i jos neke sheme za nacrtat.I kralj kaze da je to ocjean za polugodiste!

A kako ces tek sljedece polugodište regulaciju nekog industrijskog pogona ili slicno.

-Skini si besplatnu verziju s neta pa doma malo vježbaj. Imaš i grafički prikaz simulacije

-Pročitaj udzbenik. Trebao bi imati sve naredbe u njemu

-Nacrtaj raskrižje na komad papira i napiši cijelu proceduru oko njega (paljenje svjetala, gasenje, trajanje zelenog svjetla,....)

Jednom kada shvatiš logiku lako ce ti to ici. Probaj barem izložiti situaciju na papir pa otići profesoru na konzultacije da ti objasni.

Dado1991
07.11.2010., 14:27
pozz trebala bi mi pomoć oko seminara iz prapovjesti hrvatskog prostora...seminar se sastoji od 2 dijela.prvi dio trebam napravit u power pointu i dobio sam temu pleme breuci, a drugi pismeno tema mi je prapovijest kontinentalne hrvatske. moze li mi tko pomoći oko literature ili mi dati par korisnih savjeta oko samog seminara i teme. hvala unaprijed

czerwony
08.11.2010., 18:45
bok svima!
Imam velike molbe zbog mog studentskog rada, trazim neke informacije o sv. Iliru - neke legende, seoske price, veze sa sv. Pavlom u pricama, itd. (ili moze znate samo neke legende o sv. Pavlu koji je imao doći krstiti Slavena?).
U Poljskoj - na mom sveucilistu - nisam naso nista, na internetu takoder nista (samo sv. Ilija a to nije to).
Ako znate neke knjige, web stranice ili imate neki dostup za web-tekstove koje kazu na ovu temu molim o poruku.

kalasnikov44
08.11.2010., 19:22
imam 3 pitanja :D
Koja je razlika izmedu elementa i elementarne tvari?
Koji elementi ne reagiraju s kisikom i zasto?
Kako je nastala voda u procesu neutralizacije?

kjava
09.11.2010., 19:21
nećak mi je dobio zadaću i mora nabrojati tri naziva za brežuljkasti zavičaj, a nema u knjizi, a na netu ne mogu naći....
help!

legica21
09.11.2010., 20:06
jel može netko pomoći... riječ je o matematici 8. raz :o

1.pojednostavite i napišite pomocu potencija s bazom 10

0.2*10^ 7 * 0.05*10^ -4 = ??

2.

(0.6)^2 * (6/11)^2 : (5/11)^2 * (3/4)^2 = ??

hvala :D

d@d@
09.11.2010., 20:30
Pa valjda bi tebao nabrojat Zagorje, Samobor i Vukomeričke gorice.
Sigurno piše u knjizi. Nadmorske visine 200-1000 m, velika količina oborina, listopadna šuma hrasta kitnjaka, graba i kestena što je uvijet razvoja drvne industrije. Područja su međusobno odijeljena dolinama rijeka i potoka. Uzgoj vinove loze i voćnjaci. Česti geotermalni, mineralni izvori.

Vidi u knjizi.

zlocka
09.11.2010., 21:56
najbolje ti je decimalne brojeve pretvoriti u razlomke, te potencije broja 10 zbrojiti/oduzeti

Pharmacist's Daughter
09.11.2010., 22:27
Premjesteno sa Svijeta oko nas

legica21
09.11.2010., 22:38
to je onda:

2/10 *10^7 * 5/100 *10^ -4 = 2/10 * 10^3 * 5/100

:confused: :ne zna:

zlocka
10.11.2010., 08:46
i još ova desetka i stotica u razlomscima
kada pomnožiš 2 i 5 opet dobiješ 10 i ona ide u konačni oblik
ak sam dobro nabrzinu vdijela rezultat je samo 10

GhostRider444
10.11.2010., 17:01
Može pomoć oko ovih zadataka iz fizike:

1.Dva auto krenu s istog mjesta,ali s vremenskim razmacima 10 s.Oba se gibaju jednoliko ubrzano,prvi s akceleracijom 1m/s2,a drugi 1.5m/s2.Koliki je razmak između njih 20 s poslije starta prvog?

2.Kompoziciji metroa potrebno je 50 m da jednoliko ubrzavajući postigne brzinu 80 km/h i isto toliki put da se jednoliko usporavajući zaustavi.Koliko traje putovanje od jedne do druge postaje ako je udaljenost između njih 500 metara?

SArastro
10.11.2010., 18:31
1. t=10 s (drugi auto krenuo je 10 s nakon prvog)
a1=1 m/s2
a2=1,5m/s2
t2=20 s (vrijeme koliko se kretao prvi auto)
t3=t2-t =10s (vrijeme kretanja drugog auta)
s=s2-s1
s= a1*t1ˇ2/2 - a2*t2ˇ2/2
to uvrstis i dobijes 125 m

2.s1=s2=50 m
s3=400m
v0=0
v1= 80 km/h=22.22m/s
tu=t1+t2+t3
t1=iz formula: a=v1/t1, a=2s1/tˇ2 =kada izjednacis a=a dobijes t1=2s1/v
t2=s2/t (jednoliko pravocrtno gibanje)
t3= iz formula s3= vo*t+atˇ2/2 i iz formule a=v2/t dobijes t3=2s3/3vo
na kraju zbrojis tri t (t1,t2,t3) i ispadne 27,6 s

nisam najsigurniji za ovaj drugi

Ana.m.
11.11.2010., 13:47
pomoc!!
trebam napisat esej iz hrvatskog o razvoju pravopisa (cca 500 rijeci)
1. srednje sam
i nikad nisam pisala eseje
ima netko neke upute,smijernice
ili stranicu na kojoj mogu nac nesto vise o razvoju pravopisa :ne zna:

micamacaa
13.11.2010., 12:23
kako najlakse savladati (prevodenje recenica) iz aktiva u passiv? koje su "cake"

home edition
14.11.2010., 15:53
molim vas znalce za pomoć... imam jedan zadatak, koji mi nitko ne uspjeva riješiti i nadam se da bih ovdje mogao dobiti pomoć...

radi se o ovom (http://yfrog.com/75capturefprj) zadatku... eto, od srca vas molim za pomoć :) :s

ako sam profulao temu isprike modovima unaprijed

Qashqai Lo
14.11.2010., 18:05
Jel može netko pomoći s ovime?
Kako točno prevesti mental deficiency? Mentalni nedostatak? :confused:

Matematko
14.11.2010., 19:35
molim vas znalce za pomoć... imam jedan zadatak, koji mi nitko ne uspjeva riješiti i nadam se da bih ovdje mogao dobiti pomoć...

radi se o ovom (http://yfrog.com/75capturefprj) zadatku... eto, od srca vas molim za pomoć :) :s

FPZ?

Ajmo pomalo rješavati:

http://latex.codecogs.com/gif.latex?|\vec{a}|=\sqrt{\vec{a}\cdot\vec{a}}%20= %20\sqrt{(2\vec{n}+\vec{m})\cdot(2\vec{n}+\vec{m}) }=%20\sqrt{4\vec{n}^2+4\vec{n}\cdot\vec{m}+\vec{m} ^2}

Sada koristimo činjenice da je

http://latex.codecogs.com/gif.latex?{}\\%20\vec{m}^2=|\vec{m}|^2=4\\%20\vec{ n}^2=|\vec{n}|^2=9\\%20\vec{n}\cdot\vec{m}=|\vec{n }|\cdot|\vec{m}|\cdot%20\cos%2030^{\circ}%20=%203\ cdot%202\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{3}

pa kada svo to skupa gore uvrstimo dobijemo da je

http://latex.codecogs.com/gif.latex?|\vec{a}|=\sqrt{4\cdot%209%20+%204\cdot% 203\sqrt{3}%20+%204}=\sqrt{40%20+%2012\sqrt{3}}

Kako se http://latex.codecogs.com/gif.latex?|\vec{b}| nalazi na sličan način, mislim da ćeš dalje znati i sam.

home edition
14.11.2010., 20:28
je prijatelju, FPZ je... nije za mene, ovo činim iz usluge, ali i mene bi trebalo podsjetiti :)

hvala ti od srca :s

Motus vita est
15.11.2010., 00:08
Ima li mozda netko nekakav seminar ili bilo sta, nekakvu skriptu o kolagenu. Na internetu je dosta sturo ovo sta ima, a frend mi nije jak bas u engleskom da bi prevodio nesto strano. Hvala unaprijed.

ABC_Channel
15.11.2010., 12:52
Trebao bih napraviti biografiju na eng. od Augusta Šenoe...

Molio bih da ako ima to vec na svom compu da mi posalje na PP. :D Hvala :D

Balonka
15.11.2010., 17:21
Bok, trebao bi mi do sutra odgovor na pitanje koji fontovi predstavljaju klasiku graf. dizajna u XX. st?? Vazno je.. I hitno.. hvala! :)

missdy
16.11.2010., 10:55
Dakle, studiram turizam i uzela sam diplomski iz prava... Dali mi netko tu moze predlozit temu..znaci mora imat veze sa turizmom i sa pravom, predlozila sam mentoru poslovno pravo u turizmu medjutim to mu je bilo preopširno... ako tko ima neki prijedlog unaprijed se zahvaljujem..dakle trebam imat 50 ak stranica, tj. dovoljno literature o toj temi. Hvala.

OneBoy
16.11.2010., 11:43
Pa onda se fukusiraj na samo dio toga, recimo "Poslovno pravo u međunarodnome turizmu i ugostiteljstvu" (ovo je samo primjer, a ima hrpa literature).

Ako je još uvijek preopširno imaš još podijelu na:

1. Izvori poslovnog prava u turizmu
Izvori poslovnog prava u turizmu: propisi, autonomni izvori, hrvatski izvori prava u turizmu, propisi EU, komparativno pravo u turizmu, kolizijsko-pravne norme. Međusobni odnosi gospodarskih subjekata u turizmu.

2. Ugovori između davatelja turističkih usluga i izravnog korisnika
Izravni ugovor o hotelskim uslugama: pojam sklapanje, prava, obveze i odgovornost stranaka, prestanak ugovora.
Ugovor o uslugama prehrane i točenja pića: pojam, sklapanje, prava, obveze i odgovornost stranaka, prestanak ugovora.
Ugovor o ugostiteljskoj ostavi: pojam, sklapanje, prava obveze i odgovornost stranaka, prestanak ugovora.

3. Ugovori između putničkih agencija i izravnog korisnika usluga
Ugovor o organiziranju putovanja: pojam, sklapanje, prava, obveze i odgovornost stranaka, prestanak ugovora, zaštita klijenata.
Posrednički ugovor o putovanju: pojam, sklapanje, prava, obveze i odgovornost stranaka, prestanak ugovora.
Razlike između ugovora o organiziranju putovanja i posredničkog ugovora o putovanju.

4. Ugovori između putničke agencije i davatelja usluga u turizmu
Odnosi između klijenta, turističke agencije i ugostitelja. Agencijski ugovor o hotelskim uslugama (ugovor o rezervaciji): pojam, agencijski ugovor o hotelskim uslugama u korist individualnog gosta - pojam, sklapanje, prava, obveze i odgovornost stranaka, prestanak, agencijski ugovor o hotelskim uslugama u korist skupine gostiju – pojam, sklapanje, prava, obveze i odgovornost stranaka, prestanak ugovora; Ugovor o angažiranju ugostiteljskih kapaciteta (ugovor o alotmanu): pojam, sklapanje, prava obveze i odgovornost stranaka, prestanak ugovora. Razlike između ugovora o rezervaciji i ugovora o alotmanu.

Ovo je bio samo primjer! :)
:W

mjurli37™
16.11.2010., 15:21
Trebam pomoć oko izrade prezentacije o Gay-Lussacovom zakonu
Svaka pomoć dobrodošla :D

sose
16.11.2010., 20:12
moze li mi iko napisat sastav iz hrvatskog.Tema je covjek moze postici sve.

Mrzim ove kretenske teme :mad:

0404 maja
16.11.2010., 21:29
molila bi sve koji su zainteresirani za pisanje case studya iz financijskog računovodstva,al da se jave samo oni koji to misle stvarno dobro napraviti,a ne ono tipa copy paste s interneta,javljajte se u privatne poruke,hvala!

missdy
16.11.2010., 23:03
Oneboy, bas ti hvala puno si mi pomogao. pozdrav!

dtomas
17.11.2010., 00:51
Klinci u OŠ dobili su zadatak napisati osvrt na neko glazbeno djelo, a uputa učitelja bila je... tipa... pogledajte emisiju "Opera box" pa vidite kako to treba izgledati ;)

Meni to zvuči kao da se radi o nekom zadatku za fakultet, ne i o osnovnoškolskom zadatku, al dobro...

Imate li kakvu ideju? Kako bi taj osvrt trebao izgledati i budući nije preciziran tip glazbe, može li se komotno analizirati lejdiđađina :D glazba?

zelen
17.11.2010., 18:22
Da! I ja bi se pitao kako to napraviti?
Doživljaj glazbenog djela bi trebao biti naslov? :confused:
Ako neko ima ideju neka napiše...
Uz to bi trbao gledat Operu Box
Hvala :top:

Sadone
17.11.2010., 19:40
moram napraviti esej na ovu pjesmu od Antuna Branka Šimića a jako sam loš u svemu tome pa ako neko ima malo dobre volje pomoći :p

dtomas
17.11.2010., 21:22
moram napraviti esej na ovu pjesmu od Antuna Branka Šimića a jako sam loš u svemu tome pa ako neko ima malo dobre volje pomoći :p

Daj prepiši tu pjesmu :)

djzuza
18.11.2010., 08:41
kako prevesti ovo?
"Late-night talk show drama"

dtomas
18.11.2010., 10:20
kako prevesti ovo?
"Late-night talk show drama"

kasnonoćna prepirka :D

djzuza
18.11.2010., 16:58
baš tako ? xD

dtomas
18.11.2010., 18:07
kasnonoćna prepirka :D

ili zamisli... tulum do kasno u noć pa se dvoje posvađa pred svima i prirede šou tj. bez zaštićivanja intime pred svima krenu sa svađom o svemu pa do te mjere da se pokefaju, rasplaču i sl. ;)

A ako je riječ o radijskoj emisiji... e onda je to kasnonoćna radio drama.

unreal32
20.11.2010., 15:59
u nasoj knjizi za drugi razred 4.god. skola nije ovo bas posebno objasnjeno i ne razumijem. tj. razumijem nesto ali ako bi mi netko mogao ovaj zadatak obajasniti i po mogucnosti sa postupkom da vidim kako je to netko dobio.
2i^72 - i^45 + 3i^98 + 5i^101
rješenje u knjizi je : -1 + 6i

Maturant2011
20.11.2010., 16:08
jesi siguran da si napisao i zadatak i rješenje dobro.

jel ovaj drugi -i^45

unreal32
20.11.2010., 16:14
ne -.-
taj drugi ide : -i^15
ali rijesenje je -1+6i svakako. taj +6i sam dobio ali ovaj -1 nemogu
ja dobivam 22+6i

i jos jedan zadatak :
2i^49 - i^20 + 4i^84 + 6i^202
dobio sam : 2i - 3

meth001
20.11.2010., 16:33
Pozdrav!
Trebam pomoć oko implicitnog deriviranja ove funkcije: y^3 = (x-y) / (x+y), tj. općenito kako se implicitno derivira racionalan broj, meni nikako ne ispada prema rješenjima.
Ako ne'ko zna kako riješiti bio bi od velike pomoći. Hvala unaprid!

unreal32
20.11.2010., 16:37
ne -.-
taj drugi ide : -i^15
ali rijesenje je -1+6i svakako. taj +6i sam dobio ali ovaj -1 nemogu
ja dobivam 22+6i

i sada kada sam ga rijesio ponovo samo na malo drugaciji nacin. dobio sam -1+4i
neznam :/ trebam pomoc!

Maturant2011
20.11.2010., 17:11
znači ovaj prvi glasi: 2i^72-i^15+3i^98+5i^101.

Znači prvo kada imaginarna jedinica ima eksponent 4 ili više kao ovdje dijeliš eksponent s 4.Cijeli broj kod rezultata odbacuješ jer je on 1, a ostavljaš ostatak koji može biti 0,1,2,3.

Odnosno ovdje:

72/4=18- ostatak 0

15/4=3- ostatak 3

98/4=24-ostatak 2

101/4=25-ostatak 1

onda dobivamo: 2i^0-i^3+3i^2+5i^1

i^0=1
i^1=i
i^2=-1
i^3=-i

i onda je ovo: 2+i-3+5i= -1+6i

Jel jasno?

unreal32
20.11.2010., 17:13
i jos jedan zadatak za koji imam riješenje ali nije isto :
(2 - i^15)^2 =
znam da je to kvadrat binoma? i da ga treba postaviti ovako :
2^2 - 2*2*i^15 + (i^15)^2
to je :
4 - 4i^15 + i^225 ?
4 + 4i + i ?
4 + 5i ? :O
u knjizi rezultat je 3 + 4i

Maturant2011
20.11.2010., 17:16
i jos jedan zadatak za koji imam riješenje ali nije isto :
(2 - i^15)^2 =
znam da je to kvadrat binoma? i da ga treba postaviti ovako :
2^2 - 2*2*i^15 + (i^15)^2
to je :
4 - 4i^15 + i^225 ?
4 + 4i + i ?
4 + 5i ? :O
u knjizi rezultat je 3 + 4i

Prvo jesi ovo razumio?

Drugo ovaj zadatak ti je osnovna škola. Prvo riješi ono u zagradi gdje dobiješ (2+i) pa to onda kvadriraj.

unreal32
20.11.2010., 17:16
znači ovaj prvi glasi: 2i^72-i^15+3i^98+5i^101.

Znači prvo kada imaginarna jedinica ima eksponent 4 ili više kao ovdje dijeliš eksponent s 4.Cijeli broj kod rezultata odbacuješ jer je on 1, a ostavljaš ostatak koji može biti 0,1,2,3.

Odnosno ovdje:

72/4=18- ostatak 0

15/4=3- ostatak 3

98/4=24-ostatak 2

101/4=25-ostatak 1

onda dobivamo: 2i^0-i^3+3i^2+5i^1

i^0=1
i^1=i
i^2=-1
i^3=-i

i onda je ovo: 2+i-3+5i= -1+6i

Jel jasno?

jasno mi je ! :D
samo ja sam ga riješio na malo drugačiji način ali sam dobio točno :
2i^72-i^15+3i^98+5i^101
2*1+i-3+5i
2+i-3+5i
-1+6i

isto preko ovoga

i^0=1
i^1=i
i^2=-1
i^3=-i

Ifka :)
20.11.2010., 17:17
Evo par zadataka koji me muče pa ako netko zna.. :s (zadaci za 1.razred gimnazije :D)

1. a) (2 na -1 + 2 na -2
kroz * (9 kroz 2 na 4)na -1 = (rješenje mora biti 3)
3 na -1 + 3 na -2)

2. a) 1 kroz 3 * (-1)na 4 + 2 * (-1)na 7
kroz / 3 na -1 + (-5) na 2 / (17 na 0 kroz 3)na - 1 = (rješenje mora biti 4)
2 - jedna polovina(-1) na 8

3. ovdje treba pojednostaviti i rezultat napisati bez negativnih eksponenata:

a) 2 na -1 y
kroz / (2 y na -1 a na 3 ) na -2
5x na -2

Maturant2011
20.11.2010., 17:38
Evo par zadataka koji me muče pa ako netko zna.. :s (zadaci za 1.razred gimnazije :D)

1. a) (2 na -1 + 2 na -2
kroz * (9 kroz 2 na 4)na -1 = (rješenje mora biti 3)
3 na -1 + 3 na -2)

2. a) 1 kroz 3 * (-1)na 4 + 2 * (-1)na 7
kroz / 3 na -1 + (-5) na 2 / (17 na 0 kroz 3)na - 1 = (rješenje mora biti 4)
2 - jedna polovina(-1) na 8

3. ovdje treba pojednostaviti i rezultat napisati bez negativnih eksponenata:

a) 2 na -1 y
kroz / (2 y na -1 a na 3 ) na -2
5x na -2

Jel možeš to lijepo napisati ili slikati pa stavit sliku, ovo je katastrofa, uopće ne razumijem ovaj prvi.

Ili ako rješavaš potencije s neg. eksponentom okreni recipročno. znači 2^-1 u brojniku je 2^1 u nazivniku.

zlocka
20.11.2010., 18:03
ja sam probala al isto se neželim zamarati sa ovako napisanim zadatkom

(2^(-1)+2^(-2))/ (zašto onda * i djeljenje zajedno?)...((9/2)^4)^(-1)...itd

Matematko
21.11.2010., 13:32
Pozdrav!
Trebam pomoć oko implicitnog deriviranja ove funkcije: y^3 = (x-y) / (x+y), tj. općenito kako se implicitno derivira racionalan broj, meni nikako ne ispada prema rješenjima.
Ako ne'ko zna kako riješiti bio bi od velike pomoći. Hvala unaprid!

Implicitno zadane funkcije se deriviraju "normalno", samo trebaš paziti na to da tamo gdje imaš y imaš i y'. Konkretno u tvome zadatku bi derivacija bila

http://latex.codecogs.com/gif.latex?3y^2\cdot%20y%27=\frac{(x-y)%27(x+y)-(x-y)(x+y)%27}{(x+y)^2}

pa kada se to sredi do kraja i riješi po y' dobije se

http://latex.codecogs.com/gif.latex?y%27%20=%20\frac{2y}{3y^2(x+y)^2%20+%202 x}

ania tokine
21.11.2010., 15:05
Može li mi itko navesti jedan zanimljiv primjer gibanja?Nešto poput vorteksa. :)

Ifka :)
21.11.2010., 16:19
Jel možeš to lijepo napisati ili slikati pa stavit sliku, ovo je katastrofa, uopće ne razumijem ovaj prvi.

Ili ako rješavaš potencije s neg. eksponentom okreni recipročno. znači 2^-1 u brojniku je 2^1 u nazivniku.

joj, evo riješili smo :D ,al hvala svejedno :D :mig:

mbvy
21.11.2010., 18:24
Pozz. Trebao bi pomoč oko eseja (jako hitno :D)
Hitno mi je veoma! pa ako bi netko mogao jako bi bio zahvalan :D.

Evo ovako... trebam napisati školski interpretativni esej do sutra o pjesmi Nikole Šopa, Stara svjetiljka.

Zadnji put brižni oko nje sjedimo, čekamo nijemo.
Jecav komarčev je zuj, umoran leptirov let.
Zadnji put žižak joj blijedi podrhtava, sjenke se njišu.
Zadnji put odsjev joj blag pada na domaći prag.
Sutra u zoru će doći neznanci sa žicama tankim.
Probit će vrata i zid, provući žičani splet.
Nova će svjetlila planuti, praskava, blještava, ledna.
Sklopite zarana svoj sanjivi, umorni vid.
Bude se snovi i cvijećem se obasiplju svjetiljku staru.
Topli i meki joj trak zasinu posljednji put.

zuj -> zujanje
žižak -> mali plamen koji gori
svjetlila -> novi izvori svjetla, misli na žarulje
ledna -> hladna

SMJERNICE :
Analizirajte strukturu pjesme i strukturu strofe. Odredite vrstu stiha i rimu.
Odredite temu pjesme i motive. Izdvojite stilske figure, stilske postupke te objasnite njihovu ulogu u pjesmi.
Kakav ugođaj i raspoloženje prevladavaju u pjesmi? Kako pjesnički ritam utječe na stvaranje ugođaja? Čime stvara ritam?
Analiziraj posebno strukturu stihova. Na što podsječa građa stihova i kako je ona povezana s temom?
Navedite pjesme i autore koji se bave slićnim motivima pa ih pokušajte usporediti. Svoje tvrdnje potkrijepite citatima, parafrazama ili prikladnim primjerima.

Hvala unaprijed!!

unreal32
21.11.2010., 19:58
jel bi mogao netko rijesit ovaj zadatak ali sa postupkom da vidim kako je netko dosao do toga:
|z+1-i|=3

Matematko
22.11.2010., 08:16
jel bi mogao netko rijesit ovaj zadatak ali sa postupkom da vidim kako je netko dosao do toga:
|z+1-i|=3

U udžbeniku bi trebao imati napisano da jednadžba

http://latex.codecogs.com/gif.latex?|z-z_0|=a,

gdje je a>0, za rješenje ima kružnicu sa središtem u z_0 polumjera a.

Rješenje je, dakle, kružnica u kompleksnoj ravnini sa središtem u -1+i polumjera 3.

despina00
23.11.2010., 15:47
http://img222.imageshack.us/img222/2792/nacrt.png (http://img222.imageshack.us/i/nacrt.png/)

ImageShack.us (http://imageshack.us)

evo, taj nacrt sam dobila od profesora. Jel ima netko ideju koji se zakon fizike javlja ako se ta kutija s kamenjem i pjeskom trese i ono kroz razne veličine mrežica (sita) propada na donju razinu?
Molim vas, pomognite mi, ja stvarno nemam pojima

Anchy Kaliz
23.11.2010., 21:51
Evo jedan iz aritmetičkog niza.

Zbroj prvih 50 članova aritm. niza jednak je 200. A zbroj slijedećih 50 članova iznosi 2700. Odredi ovaj niz.

učiteljica86
23.11.2010., 22:49
Trebam pomoć oko pronalaska literature za seminar iz Ekologije!
Tema je Biogeokemijski ciklus kisika!
Trebam se osvrnuti na atmosferu, vodu i tlo.
Koju ulogu ima kisk u ljudskom tijelu?
Zašto je važan?
Disanje: stanično disanje, udisanje (ptice, kukci, ljudi).
Zašto je kisik nekim organizmima štetan.
U kojim se oblicima nalazi u tijelu, zraku, moru, tlu?
Kada nestane kisika?
Organizmi koji sudjeluju u stvaranju kisika? Oskidi u stijenama?
Ako netko zna u kojoj literaturi bi to sve mogla pronači ili ima nešto da mi pošalje, molim da mi se javi!
Puno hvala!
PS.Bila sam već u knjižnici i jako slabo sam pronašla literature!

zlocka
24.11.2010., 09:19
Evo jedan iz aritmetičkog niza.

Zbroj prvih 50 članova aritm. niza jednak je 200. A zbroj slijedećih 50 članova iznosi 2700. Odredi ovaj niz.

d=1
a1=-41/2

despina00
24.11.2010., 13:16
Trebam pomoć oko pronalaska literature za seminar iz Ekologije!
Tema je Biogeokemijski ciklus kisika!
Trebam se osvrnuti na atmosferu, vodu i tlo.
Koju ulogu ima kisk u ljudskom tijelu?
Zašto je važan?
Disanje: stanično disanje, udisanje (ptice, kukci, ljudi).
Zašto je kisik nekim organizmima štetan.
U kojim se oblicima nalazi u tijelu, zraku, moru, tlu?
Kada nestane kisika?
Organizmi koji sudjeluju u stvaranju kisika? Oskidi u stijenama?
Ako netko zna u kojoj literaturi bi to sve mogla pronači ili ima nešto da mi pošalje, molim da mi se javi!
Puno hvala!
PS.Bila sam već u knjižnici i jako slabo sam pronašla literature!

Na google.hr upiši "PITAJ KNJIŽNIČARE", otvori stranicu i isto pitanje tamo postavi, oni ti budu dali točnu literaturu

Gigi06
24.11.2010., 17:55
ljudi trebam hitno pomoć.....kak se pretvori u cm 2.5 1/m....znaci metara na minus prvu...?

SArastro
24.11.2010., 18:18
ljudi trebam hitno pomoć.....kak se pretvori u cm 2.5 1/m....znaci metara na minus prvu...?

pa imas

2.5 1/m * 1/100=0.025 1/cm

Gigi06
24.11.2010., 18:22
pa imas

2.5 1/m * 1/100=0.025 1/cm

ok....al sad su i cm na -1 kak sad to srediti?

SArastro
24.11.2010., 18:31
centimetar na minus prvu ti je mjerna jedinica...

Magic_x
24.11.2010., 21:37
trebam činjenice da je zivot na selu bolji nego u gradu

djzuza
27.11.2010., 12:16
Je li ovo dobro?
Ako vidite kakvu grešku, molim vas da ispravite
Hvala!:)

Dear Nathan,

I'm sorry for not writing earlier, but I've been busy with school stuff since I've got back.

I'm writing to thank you for letting me stay at your house and showing me London. The weather was changeable, but I enjoyed the visit and my English got better.

It was very nice to meet your entire family. There were lots of good days, but I will never forget the one we went to the British museum - I was left stunned!

For the last 5 weeks I've been busy studying some subjects for the final exam. I've also been going to my English course because some people did something that changed my life. I plan on applying English at university.

Anyway, that would be all for now, you have also got my facebook. Thank you, and thanks to your family for all provided help. By the way, I would like you to come to Croatia. Summer would be a great time as it's beautiful then.

Give my love to your little sister Anne.

Regards,
David.

zahitneslučajeve
28.11.2010., 00:02
Hajde Ferovci :D
Trebala bih malu pomoć oko jednog zadaćića
here it goes..

U kartezijevom koordinatnom sustavu nacrtajte skup:
P={(x,y)je element skupa R^ : x^+2x+y^-3 manjeilijednako 0 i y>x+1+apsolutno od(x+1)}

Stvarno vas molim.

zlocka
28.11.2010., 08:56
ok, obzirom da se prozivaju ferovci, preskočiti ću pitanje ...

profanfan
28.11.2010., 10:33
ovdje sam slučajno naišla budući da trebam pomoć................pa eto idem vas pitat!!!!!!

1.put pišem esej iz hrv,tema je don quijote.........a ja nemam blage odkud bi počela............neke smjernice ili tako nešto!!!

cbass
28.11.2010., 11:04
Može li mi molim vas netko od politologa pomoć nešto u vezi jedne zadaće?
Trebao bi napisati par rečenica, dvije ili tri o konzervativnim strankama, ali na najjednostavniji mogući način.
Treba mi za što se oni zalažu, gdje se još pojavljuju osim u politici, i primjer za to. Ajde molim vas, one koji mi mogu pomoć, da mi pomognu. Hvala.

I molim vas, da mi netko objasni ovu rečenicu. Hvala
'Političke stranke su nositelji programa i interesa različitih društvenih slojeva.'

Matematko
28.11.2010., 16:30
Hajde Ferovci :D
Trebala bih malu pomoć oko jednog zadaćića
here it goes..

U kartezijevom koordinatnom sustavu nacrtajte skup:
P={(x,y)je element skupa R^ : x^+2x+y^-3 manjeilijednako 0 i y>x+1+apsolutno od(x+1)}

Je li točno prepisano? Odnosno, treba li zapravo nacrtati ovaj skup:

http://latex.codecogs.com/gif.latex?P=\{(x,y)\in\mathbb{R}^2%20:%20x^2+y^{-3}\leq%200,\%20y%3Ex+1+|x+1|\}

ok, obzirom da se prozivaju ferovci, preskočiti ću pitanje ...

Naravno. Kako je prirodno da se FER-ovce pita kako se rješava zadatak iz matematike, možda bi idući put kada budem bolestan umjesto da odem kod liječnika za savjet trebao pitati biologa. :D

zlocka
28.11.2010., 22:53
pročitala sam prvu rečenicu i dalje nisam ni gledala :D
al sad kad pogledam čini mi se da nije uopće dobro postavljen zadatak

R^ (fali 2)
x^+2x+y^-3 mislim da bi trebalo bit x^2+2x+y^(-3)?
ugl nejasno. valjda tako uče na feru :D

very_confused1
28.11.2010., 22:58
samo nešto, nevazano za išta
ferovci se spominju zato što je post originalno napisan na temi o feru pa je premješten tu :D

malo oftopik al nije za zamjeriti :zubo:

Lady_D
28.11.2010., 23:05
Nije premještan, autorica ga je c/p-ala. :raspa:

Matematko
29.11.2010., 13:25
Misterij kako je zadatak stigao tu i zašto je naslovljen na FER-ovce je riješen. :mig: Još samo da autor/-ica ispravi stvari koje nam nisu jasne i možemo se baciti na rješavanje. :D

Bob_Sinkler
29.11.2010., 15:56
Bok ljudi, trebam pomoć. Za zadaću smo dobili zadatak da napišemo ljubavnu lirsku pjesmu, a nemam baš inspiracije pa bih vas zamolio za pomoć. Može biti i pjesma u prozi. HITNO!

chaos01
29.11.2010., 19:01
zanima me jel struja kod baterija (mislim na baterije do 9V) normirana i ako je, na koliko mA?

edit: ispricavam se ako je krivi podforum

GhostRider444
30.11.2010., 17:49
Moze pomoc oko ovih zadataka?
http://C:\Users\Marin\Desktop\Fizika.jpg

SArastro
30.11.2010., 21:44

kojih?

Countess
01.12.2010., 11:04

Tu sliku (Fizika.jpg) moraš prvo uploadati na net (preko Imageshacka ili bilo koje druge stranice) i onda link od uploada daj tu nama na forum. :mig:

Kathri
01.12.2010., 16:28
Jel bi mi netko mogao prevesti ovaj tekst:
:)
De Prometheo
Secundum fabulas antiqourum poetarum primi homines a Titano Prometheo creati sunt. Is hominibus aliquoties auxilium ferebat, maxime autem, cum Iuppiter illis ignem abstulit. Tum Prometheus de Solis clipeo scinintillas secum trans caelum tulerat et postremo ignem hominibus detulit. Hic ignis enim saepe cum igne scientiae cognitionisque confertur. Itaque, secundum famam, genus humanum Prometheo scintillam creantem debuit. Postea homines paullatim pessimi ac superbissimi facti sunt. Propterea Iuppiter vasto diluvio genus humanum extinguere constituit. Sed Prometheus hominibus iterum auxilium fert: Deucalioni et Pyrrhae, qui boni ac pii fuerunt, quomodo servarentur, dixit. Itaque parva nave, vastis undis lati, in arduo monte nomine Parnassus elati sunt. A his duobus hominibus genus humanum renovatum est.

hvala.. :)

Bob_Sinkler
01.12.2010., 20:29
Jel bi mi netko mogao prevesti ovaj tekst:
:)
De Prometheo
Secundum fabulas antiqourum poetarum primi homines a Titano Prometheo creati sunt. Is hominibus aliquoties auxilium ferebat, maxime autem, cum Iuppiter illis ignem abstulit. Tum Prometheus de Solis clipeo scinintillas secum trans caelum tulerat et postremo ignem hominibus detulit. Hic ignis enim saepe cum igne scientiae cognitionisque confertur. Itaque, secundum famam, genus humanum Prometheo scintillam creantem debuit. Postea homines paullatim pessimi ac superbissimi facti sunt. Propterea Iuppiter vasto diluvio genus humanum extinguere constituit. Sed Prometheus hominibus iterum auxilium fert: Deucalioni et Pyrrhae, qui boni ac pii fuerunt, quomodo servarentur, dixit. Itaque parva nave, vastis undis lati, in arduo monte nomine Parnassus elati sunt. A his duobus hominibus genus humanum renovatum est.

hvala.. :)

Od PrometejA
Prema pričama pjesnika prvi antiqourum ljudi iz Titan Prometej su stvorili. On, njegovi saveznici za muškarce nekoliko puta, najviše od svega, međutim, kada je Jupiter u njih, vatra je oduzeta. Tada iz Prometej Eshil u štitu Sunca po nebu scinintillas on je uzeo sa sobom, i konačno, za vatru je donio ljudima. Jer često su, ovu vatru s vatrom znanosti i učenja je dodijelio. I tako, prema izvješću, ljudska rasa je trebalo biti stvaranje iskre Prometej. Nadalje, muškarci su malo po malo najgore i najviše su ponosni na svoje djela. Zbog velike poplave Jupitera, ugasiti ljudski rod je on imenovan. Ali opet, Prometej donose pomoć ljudima: Deucalion i Pyrrha, koji su bili dobre i pobožne, na koji način treba čuvati, rekao je on. Stoga u malim brodom na to, imaju velike valove širok, uvijek je teško postići ime planine Parnas su uzdignut. Od ova dva čovjeka ljudski rod je bio obnovljen.
Jesi sretan sad? :kava:

Dumber
01.12.2010., 20:54
Koji loš prijevod. :facepalm:

Nemoj mi samo reći da si koristio google translate?

Bob_Sinkler
02.12.2010., 13:54
Koji loš prijevod. :facepalm:

Nemoj mi samo reći da si koristio google translate?

Nije tako loš. On to sad samo treba povezati u smislene rečenice. Ili mu netko od forumaša može prevesti ali čisto sumnjam da će htjeti.

crosom
02.12.2010., 19:55
Present Perfect i present perfest continuous. Nije mi jesno vezano uz since i for.

Sto je od ovoga pravilno.

We have lived in New York since 1996. ili
We have been living in New York since 1996.

Nije li oboje dobro ?
Hvala!!!

borntobewinner
02.12.2010., 21:25
Present Perfect i present perfest continuous. Nije mi jesno vezano uz since i for.

Sto je od ovoga pravilno.

We have lived in New York since 1996. ili
We have been living in New York since 1996.

Nije li oboje dobro ?
Hvala!!!
Nije. Točno je samo We have been living in New York since 1996.
Ta rečenica znači: Živimo u New Yorku od 1996
Za to se koristi Present Perfect Continuous.

Present Pefect se koristi u rečenicama s [I]for. Npr:
We have lived in New York for ten years. znači: Živjeli smo u New Yorku deset godina. [ali više ne živimo tamo]

crosom
02.12.2010., 22:06
Nije. Točno je samo We have been living in New York since 1996.
Ta rečenica znači: Živimo u New Yorku od 1996
Za to se koristi Present Perfect Continuous.

Present Pefect se koristi u rečenicama s [I]for. Npr:
We have lived in New York for ten years. znači: Živjeli smo u New Yorku deset godina. [ali više ne živimo tamo]

problem je bio u tome sto u knjizi napisano sa prezent perfektom, pa ni meni nije bilo jasno. izgleda ni sami autori ne znaju :)

EDIT: sad sam vidio da pise da se za glagole work i live moze koristit oba slucaja

Špigeta
02.12.2010., 22:44
Esej o zastiti privatosti na intenetu do 5000 znakova :)
Detaljnije u pm

navijačale
02.12.2010., 23:26
Jel bi neko mogao ispravit ovaj tekst na njemačkom...bio bi mu zahvalan do neba
treba mi hitno, za sutra

Meine Theme fur unsere Schularbeit ist unterschieden zwischen Jungen und Madchen.
Es sind viele Unterschieden zwischen Jungen und Madchen.
Die Madchen sind sehr fleissig. Sie sind ordentlich, sie kann schon schreiben. Sie sind seht plaudern. Sie ERZAHLEN viel uber Mode, Kozmetik, Ex-Freunde und mehr. Madchen sind Kompliziert, sie haben immer Problem es gibt fur einfache Losung. Jungen sind unterschiedliche.Sie sind sehr einfach .Jungen sind nich so Kompliziert aber sie machen sich oft wichtig. Sie nehmen die Dinge an, so wie sie sind. Jungen sind sehr sportlich und erzehlen standig uber Sport.
Madchen und Jungen habe viele Gemeinsomes. Sie kann alle gute Witze erzahlen. Sie kann erzahle uber Schule, Lehrer und mehr Dinge.

Lady_D
03.12.2010., 03:21
Mein Thema für unsere Schularbeit sind Unterschiede zwischen Jungen und Mädchen.
Es gibt viele Unterschiede zwischen Jungen und Mädchen.
Mädchen sind sehr fleissig. Sie sind ordentlich und können schön schreiben. Sie plaudern viel. Sie sprechen viel über die Mode, Kosmetik, Ex-Freunde und vieles mehr. Mädchen sind kompliziert, (ovisi kaj želiš reći - imaju rješenje za svaki problem ili sarkastično imaju problem za svako rješenje - prvo je sie haben eine einfache Lösung für jedes Problem, drugo für jede Lösung haben sie immer ein Problem.) Jungen sind anders. Sie sind sehr einfach. Jungen sind nicht so kompliziert, machen sich aber oft wichtig. Sie nehmen die Dinge so an, wie sie sind. Jungen sind sehr sportlich und erzählen ständig über Sport.
Mädchen und Jungen haben doch viel gemeinsam. Alle können gute Witze erzählen. Sie können über die Schule, Lehrer und viele andere Dinge sprechen.

Stilski je katastrofa, al je gramatički i pravopisno zadovoljavajuće. ;)

p.s. Umjesto Jungen, možeš koristit i Jungs.

baltazar007
03.12.2010., 03:45
pozz svima, jeli moze netko rijesiti ovaj zadatak ako nije bed :)
hvala

http://img406.imageshack.us/f/screenshot001aq.png/

navijačale
03.12.2010., 06:55
Ma naklon do poda i nazad :s:s

Ma mislim da će bit zadovoljavajuće, to mi je drugi strani jezik.

Hvala još jednom puno, a sad u školu napisati to :D

Jelky
03.12.2010., 12:29
Ohmov zakon ? Serijski i paralelni spojevi? - google is your friend ;) http://hr.wikipedia.org/wiki/Otpornik#Serijski_i_paralelni_spoj

ako me sjećane služi to bi trebalo ići ovak..
1.) I= V/ (R1+R2) = 10/ 10 = 1
I=1

2.)

b)R=(R1XR2) / (R1 + R2 ) + R3= (10X10 / 10+10 ) + 5 = 100/20 + 5 = 10

nevidim koliki je U u broju 2 ...

...

a možda i griješim .

baltazar007
03.12.2010., 15:09
hehehe oke,hvala ti puno!pusa s lijeve i desne strane! :D :D

anako
04.12.2010., 12:36
drugi zadatak

ovaj prvi crtež:

I=U/R12
R12=(R1*R2)/(R1+R2)=100/20=5ohma
I=10/5=2A
I=I1+I2
U(R1)=U(R2)=U=10V
I=U(R1)/R1+U(R2)/R2
=>I1=I2=I/2=1 A

druga slika

paralela R1,2= 5 ohma
ukupan R=R1,2+R3=5+5=10 ohma

I(kroz R3 i cijelu mrežu osim paralelnih grana)= U/R(ukupno)=10/10=1A
I1=I2 jer R1=R2 i U(R1)=U(R2)=U(paralel.)
U=U(paralel.)+U(R3)
U(R3)=I*R3=1*5=5V
U(paralel.)=U-U(R3)=10-5=5V
I=I1+I2
I1=I2=U(paralel.)/R1=U(paralel.)/R2=5/10=0.5 A

Malo sam ti proširila zadatak sa svim mogućim varijantama. Nadam se da ćeš ovako bolje skužiti Ohmov zakon i kako se rješava jedna jednostavna mreža. Ak ti nešto nije jasno, slobodno se javi na p.p.

Edit: Raspisala sam se s ovim naponima tak da skužiš ono što vam je profesor (valjda) rekao da zbroj padova napona na svim elementima u mreži (dakle to su ti ovi UR3, UR1, UR2, Uparalel.) mora biti jednak naponu na izvoru. E sad, kad bi ti sva tri pada napona zbrojio/la, ne bi dobio/la 10V već 15. Zato sam ti uvela ovaj U paralel. da skužiš da je napon u paralelnim granama uvijek jednak i on se promatra kao jedan pad napona.

chaos01
04.12.2010., 17:41
zanima me jel struja kod baterija (mislim na baterije do 9V) normirana i ako je, na koliko mA?

dajte pomozite ko zna, hitno je

Bob_Sinkler
04.12.2010., 20:16
dajte pomozite ko zna, hitno je

Normirana je al ne znam na kolko mA (zaboravio). :top:

xGAME
05.12.2010., 13:35
Ima netko neki seminar o ovisnostima, moram ga do pola noci predat :D
Ili barem o alkoholizmu, dorgama, etc

avantgard
05.12.2010., 15:13
Ako ima koja dobra dusa molim da mi rijesi ove zadatke iz fizike (3.god) Temperatura, Termodinamika.

1. izračunaj gustoću dušika pri normalnim uvjetima P=1 013 Pa i T= 273, 15 K; Ar(N)= 14 , R=8,314 J/molK

2. 100 grama rastaljenog olova, koje ima temperaturu tališta 327 °C ulijemo u 200 grama vode od 12 °C. kolika će biti temperatura vode nakon uspostavljene toplinske ravnoteže? Cp= 130J/KgK; Cv= 4190 J/KgK

3. Pri temperaturi od -20°C željezna šipka je duga 30 cm. Kolika joj je duljina pri 40°C?

4. Da se izmjeri temperatura u visokoj peći, stavi se u nju za neko vrijeme komad platine od 150 grama. Platina se zatim stavi u kalorimetar s 800 grama vode od 12°C. nakon izjednačenja temperature voda je 19°C. kolika je bila temperatura u visokoj peći?? Zanemaruje se zagrijavanje kalorimetra Cpk= 130 J/KgK; Cv= 4190J/KgK

Hvala.

Zek@n
05.12.2010., 15:43
idem na veleuciliste i imam za seminar: gospodarske okolnosti ponasanja potrosaca. ali nikako nemogu nac na internetu tu temu, cak je nema na wikipedii. ako mi ko moze pomoc.

hvala

#Fisher
05.12.2010., 18:17
Ljudi molom vas pomagajte.Imam zadatak pokusavam ga rijesiti 1h ali ne ide.
Evo kako glasi:
Pas juri zeca koji se nalazi pred njim na rastojanju 150 stopa.Dok zec jednim skokom prevali 7 stopa,pas odjednom skoci 9 stopa.Poslije koliko skokova ce pas stici zeca.:mad:

alecos15
05.12.2010., 18:30
eo ako ko moze rijesit ova dva zadatka do sutra:
1. Koliko mora biti dugačka i visoka kosina niz koju klizi tijelo mase 20kg ako tijelo na vrhu kosine ima potencijalnu energiju 3kJ a pri dnu kosine kinetičku 2,5kJ? Sila trenja koja se javlja između tijela i kosine je 10N.

2. Tijelo mase m1=2kg centralno se sudarilo s nepokretnim tijelom mase m2=0,2kg. Poslije sudara tijelo mase m2 nastavlja se gibati s kinetičkom energijom (Ek)2=0,2 J . Pretpostavljajuci da je sudar elastičan, odredite kinetičku energiju prvog tijela prije i poslije sudara.

Hvala

Matematko
05.12.2010., 19:32
Pas juri zeca koji se nalazi pred njim na rastojanju 150 stopa.Dok zec jednim skokom prevali 7 stopa,pas odjednom skoci 9 stopa.Poslije koliko skokova ce pas stici zeca.:mad:

Poslije svakog skoka je pas za 2 stope bliži zecu, pa će ga stići za 150 : 2 = 75 skokova.

#Fisher
05.12.2010., 19:36
Hvala puno,sta nisam znao uradit

PhysoTronic
05.12.2010., 20:18
pozz,treba mi pomoc oko nekoliko predmeta prvo mi treba pomoc oko zadacnice iz eng... pisemo esej i sad znate kakva forma eseja treba biti itd.. i sada me zanima jer mi gramatika uzasno steka, koja bi vremena trebo koristit u tom eseju?? drugo: takoder trebam pisati zadacnicu iz lat... to jest dat ce mi nekakav tekst i onda ga moram prevest na hrv, smijem imati knjigu u kojoj mi se nalazi rijecnik, a takoder ima sva gramatika... i sad me zanima kako bi se trebo pripremit za to??? to imam u ovu srijedu a engleski u utorak -.-'' ... i trece iz hrvatskog imam neki gramaticki test... sve 5 samo me muci rastavljanje morfema moze mi to neko nekako objasniti?

ddino
05.12.2010., 21:10
Ako ima koja dobra duša da pomogne i prevede, jednostavno mi ne ide, kužim otprilike o čemu se radi, no ne znam kako da točno prevedem. Uglavnom, ako bi itko mogao ove rečenice prevesti bio bih jako zahvalan.

"Nick Clegg will claim that for 13 years government policies have been unfair, and will pledge to lift personal tax allowance."

"Lib Dems to acouse Labour of failing to deliver fair taxes"

"the Lib Dems are aggressively attacking Labour's record on social justice as they try to wrest from the government marginal seats represented by Labour MP's for decades."

"staff allowed operators to fill in and sign off safety audits of their offshore operations that the regular was supposed to carry out itself."

Hvala. :)

alecos15
06.12.2010., 00:10
prvi rjesio drugi jos mora...AJDE FIZIČARI POMAGAJTE PLEASEEE!!!

jamo_rasta
06.12.2010., 16:08
Ugl dobila sam zadatak do sutra napraaviti seminarski rad o web dizajnu.. Sve bi to bilo divno i krasno da nisam imala MALIH neprilika doma ( naime, pola kuce je izgorilo, pa tako i moje knjige, biljeske itd. da ne nabrajam i duljim.. ) ..paa me zanima ima li tko mozda kakav seminarski na tu temu,ili barem gdje bih ga mogla naci (ono sto sam nasla na netu, ne pomaze previse :/ ) ..ako mi mozete pomoc u potrazi, mozda sam nesto previdjela, bila bih vam JAKOO zahvalnaa!!!!!! :( :mig:

Gogo vertigo
06.12.2010., 16:15
Pa smatram da imas opravdan razlog zašto nisi u mogucnosti ga napravit, iznesi to u školi i slikaj par fotki izgorene kuce mislim da neces imat problema.

veliki25
06.12.2010., 22:15
Bok!

Zapeo sam kod rješavanja zadatka pa bi molio za pomoć. Radi se o determinatni tipa(4,4) koju treba izračunati svođenjem na gornje trokutastu:

0 4 0 5
-4 3 1 7
-5 2 1 -1
-2 3 4 0

Znači ispod glavne dijagonale(0,3,1,0) moraju biti nule. Rješenje je 445

Došao sam do sljedećeg:

-2 3 4 0
0 -3 -7 7
0 -13-19 -1
0 4 0 5

Sada se još treba rješiti -13 i 4 ,a da se ne "pokvare" postojeće 0.

Hvala!

MarijaxD
08.12.2010., 19:28
LJudiii može pomoć! i to brto mi treba, ovako: treba mi onak neko objašnjenje ( formule) kak se računa maseni udio nekog elementa u spoju, kako se izračunava Mr ( relativna molekulska masa), onda kak dobit empirijsku formulu ( kak izračunat), ono x:y pa tako nešto. Sam imajte na umu da sam osnovna škola pa nemojte ič previše u detalje oko toga, neg mi sam recite formule ak može, hitno je! hvala vam puno!

tony333
08.12.2010., 21:21
dal može pomoc imamproblem moram napisat iz vjeronauka sastavak na temu Hiroshima postoji li moralno opravdanje ili Kakva je veza izmedu vjere i morala u covjeku. bio bi zahvalan ak mi neko moze dat nekakvu ideju ili napisat nesto treba mi za sutra...hvala.

Łančy 666
08.12.2010., 21:36
Ljudi pomagajte!
Ovako idući tjedan imamo ispit iz fizike i dobili smo neka pitanja,ali ima jedno na koje nitko ne zna odgovor:
kolika je gravitacija na mjesecu,ako težina na mjesecu iznosi jednu trećinu težine na zemlji?
Unaprijed hvala svima,svaka je pomoć dobrodošla:s:s

seka.iz.osijeka
08.12.2010., 23:12
Ljudi pomagajte!
Ovako idući tjedan imamo ispit iz fizike i dobili smo neka pitanja,ali ima jedno na koje nitko ne zna odgovor:
kolika je gravitacija na mjesecu,ako težina na mjesecu iznosi jednu trećinu težine na zemlji?
Unaprijed hvala svima,svaka je pomoć dobrodošla:s:s

1/3 gravitacije na zemlji? :misli: :confused:

stvarno bubam sad, ne obaziri se na mene. prošlo je par godina otkad sam se tim bavila :p

SArastro
08.12.2010., 23:58
1/3 gravitacije na zemlji? :misli: :confused:

stvarno bubam sad, ne obaziri se na mene. prošlo je par godina otkad sam se tim bavila :p

da, 1/3
to dobijes iz izvoda da je masa na zemlji i na mjesecu ista, znaci m=m

masa na zemlji se racuna G(na zemlji) / g (zemlje)
masa na mjesecu G(mjeseca) / g (mjeseca)

sada: m=m

G(na zemlji) / g(zemlje) = G(na mjesecu) / g (mjeseca)
-umjesto G (na zemlji) pises 3G(na mjesecu) i uvrstis u jednadžbu

3G(na mjesecu) / g(zemlje) = G(na mjesecu) / g(mjeseca)
-is toga je g(mjeseca) =G (mjeseca)*g(zemlje) / 3 G(mjeseca)
-pokratis G (mjeseca) i dobijes
g(mjeseca)=g(zemlje) *1/3

seka.iz.osijeka
09.12.2010., 18:29
da, 1/3
to dobijes iz izvoda da je masa na zemlji i na mjesecu ista, znaci m=m

masa na zemlji se racuna G(na zemlji) / g (zemlje)
masa na mjesecu G(mjeseca) / g (mjeseca)

sada: m=m

G(na zemlji) / g(zemlje) = G(na mjesecu) / g (mjeseca)
-umjesto G (na zemlji) pises 3G(na mjesecu) i uvrstis u jednadžbu

3G(na mjesecu) / g(zemlje) = G(na mjesecu) / g(mjeseca)
-is toga je g(mjeseca) =G (mjeseca)*g(zemlje) / 3 G(mjeseca)
-pokratis G (mjeseca) i dobijes
g(mjeseca)=g(zemlje) *1/3

:s:s

ja sam to 'zdravorazumski' :rofl: G=mg, m je jednaka, znači mora bit 1/3 gravitacije na zemlji.

ag007
10.12.2010., 12:17
Pišem jedan tekst na eng. jeziku vezan uz droge. Jednu rečenicu nikako ne mogu napisati, mala pomoć mi je potrebna:
But it is important to see for how long is person using that drug because the longer it takes the identity will be changed more.
Ima li ovakva rečenica smisla. Htio bi napisati "Ali važno je vidjeti koliko dugo osoba uzima drogu, jer što duže uzima, to će joj se identitet (osobnost) više promjeniti."

seka.iz.osijeka
10.12.2010., 15:47
Pišem jedan tekst na eng. jeziku vezan uz droge. Jednu rečenicu nikako ne mogu napisati, mala pomoć mi je potrebna:
But it is important to see for how long is person using that drug because the longer it takes the identity will be changed more.
Ima li ovakva rečenica smisla. Htio bi napisati "Ali važno je vidjeti koliko dugo osoba uzima drogu, jer što duže uzima, to će joj se identitet (osobnost) više promjeniti."

But it is important to see how long is person using that drug, because longer it does, the personality will change more/will be changed more. :misli: ne znam ja tu gramatiku.

Stavila sam personality, jer identitet je u smislu 'ime prezime'. Ovo više odgovara.

philiad
10.12.2010., 17:31
ako netko ima kakvu ideju kako bih mogla ovo protumačiti (pronaći smisao i značenje) molim nek odgovori :D

1. "Polonije: Moj gospodaru, postupat ću s njima prema njihovoj zasluzi.
Hamlet: Za rane Božje, čovječe; bolje! Postupite sa svakim čovjekom po zasluzi i tko će izbjeći šibama. Postupajte s njima po svom vlastitom poštenju i dostojanstvu. Što oni manje zaslužuju, to je više zasluge u vašoj velikodušnosti."

2. HAMLET: Kako sve prigode iznose optužbe protiv mene,
i potiču me na surovu osvetu. Što je čovje,
ako je glavno dobro i dobit njegova vijeka
samo da spava i jede? Životinja, ništa više.
Onaj što nas je stvorio s tako širokom rasudbom
da gledamo naprijed i natrag, jamačno nam
nije dao tu sposobnost i bogoliki razum
da se u nama pljesnjive nerabljeni. Sad, bilo da je to
životinjska zaboravljivost, ili neka kukavička sumnja
zbog previše potanka razmišljanja o ishodu -
misao koja, raščetvorena, ima tek jedan mudar dio,
a čak tri dijela strašljiva - ja doista ne znam
zašto još živim da govorim kako to treba učiniti,
kad imam razlog, i volju, i snagu, i sredstvo
da to učinim. Nukaju me primjeri očevidni kao zemlja,
svjedoči ova vojska takve zamašnosti i troška,
pod vodstvom osjetljiva i mekoputna kneza;
njegov duh, nabrekao od božanskoga častohleplja,
krevelji se nevidljivom ishodu, izvrgavajući ono
što je smrtno i nepostojano svemu onomu
što se sudbina, smrt i pogibao usuđuju,
čak i za ljusku od jajeta. Biti uistinu velik
ne znači maknuti se bez velika povoda,
nego veličajno naći prijepor i u slamci
kad je čast na kocki. Kako ja stojim onda,
koji imam ubijena oca, okaljanu majku,
ohrabrenja svojeg razuma i krvi, a puštam
da sve spava, dokna svoju sramotu vidim
neizbježnu smrt dvadeset tisuća ljudi
koji zbog nekakve obmane i hira slave
odlaze u grob kao u postelju, bore se za tlo
na kojem se postrojbe ne mogu ni okušati za stvar,
koje nije dovoljna raka ni spremnica
da skrije pobijene? Oh, od ovog časa unaprijed
nek su mi misli krvave ili nek ništa ne vrijede.

Hamlet ovo govori kad mu Fortinbrasov časnik objasni da vojska norveškog kralja ide u napad na Poljsku.

LikB
10.12.2010., 20:01
Ivice kvadra se odnose kao 2:4:5. Kako se odnose zapremine triju valjaka koji se mogu opisati oko kvadra?
Hvala!

Landroid
10.12.2010., 20:07
pa gledaj to kao da su stranice 2, 4 i 5 cm. znači promjer kruga kod prvog valjka je korijen iz zbroja kvadrata dva brida a treći brid je visina i tako 3 varijante. nadan se da san ti tocno reka i da si svatija

enigm@21
10.12.2010., 20:29
može li mi netko prevesti ovo s talijanskog:
(znam da je jako puno,ali bar dio?:s)

In Italia, quando si parla di noir, si ha subito la tendenza a pensare al cinema americano, poi a quello francese; qualche cinefilo può concedere al massimo d’inserire nella lista qualche film inglese, L’occhio che uccide di Powell, per esempio, Eva di Losey o alcuni film prodotti dalla Hammer.
Qualcosa di simile avveniva negli anni sessanta per l’horror. Il cinema italiano in quel periodo proponeva generalmente un horror diverso, più realistico, quindi più vicino al noir, popolato non da mostri o da esseri soprannaturali ma da personaggi reali, psichicamente e fisicamente devastati da conflitti interiori insanabili.

A proposito dell’uscita italiana de I vampiri, un film del 1960 che ebbe un notevole successo in Francia, in Gran Bretagna e negli Stati Uniti, ma non in Italia, e che dette inizio al fortunato filone del “gotico italiano”, il regista, Riccardo Freda, racconta: “Ricordo che ero presente alla prima a San Remo. Molta gente entrava nella hall del cinema e si fermava a guardare le fotografie e a leggere i nomi. Quando arrivava al mio, esclamava: «Oddio, ma allora è un film italiano!» e se ne andava. In quegli anni il genere dell’orrore non si identificava con la possibilità che fosse un italiano a farlo. Proprio per questo, per evitare la preuscita o la non entrata del pubblico, non so come meglio etichettarle, mi cambiai nome e ne assunsi uno straniero,Robert Hampton”. (Riccardo Freda, Divoratori di celluloide, Il Formichiere, 1981, p.86.)
Eppure il film noir italiano esiste e ha offerto, e continua ad offrire perfino oggi, in un periodo di così grave crisi produttiva, un ampio e variegato ventaglio di proposte. Anche grandi autori, come Visconti, Antonioni, Germi, Lattuada, Ferreri, si sono cimentati con il noir, realizzando in alcuni casi autentici capolavori.
Certamente il cinema italiano, rispetto a quello americano e al francese, ha conosciuto con ritardo questo “genere”. Se si esclude Ossessione di Visconti, i primi film noir sono della fine degli anni quaranta. L’evoluzione del cinema noir, negli Stati Uniti e in Francia, ha sempre seguito quella della letteratura poliziesca e noir. In Italia, negli anni ‘30-‘40, il fascismo era ostile a questo tipo di letteratura e tollerava solo le traduzioni di alcuni autori stranieri, pubblicate da Mondadori, a partire dal 1929: i “romanzi gialli”, dal colore della copertina. In Italia, secondo la propaganda del regime, non esistevano più né ladri né assassini né tantomeno mostri perversi (la cronaca nera era in ogni caso bandita dai giornali). In tale contesto è evidente che difficilmente si sarebbe potuto sviluppare un filone di film noir o poliziesco-noir.
Nella seconda metà degli anni trenta in Francia, nel periodo del Fronte Popolare, si affermò invece il “realismo poetico” di Carné-Prévert e di Duvivier, un cinema che esaltava la rivolta individuale, metteva in scena gli emarginati, li comprendeva, trovava loro delle giustificazioni, anche se erano stati costretti al furto o all’omicidio, e denunciava i benestanti, i padroni, gli sfruttatori di ogni tipo. Il romanticismo dello stare ai margini e della mitologia della sconfitta trionfò nei noir del “realismo poetico”, più rappresentativi (Quai des brumes e Le jour se lève di Carné, sceneggiati da Prévert e interpretati da uno strepitoso Gabin, e Pépé-le-Moko di Duvivier, sempre con Gabin). Nello stesso periodo in Italia Mastrocinque realizzava L’orologio a cucù, un poliziesco ambientato nei primi anni dell’Ottocento e interpretato da uno spaesato De Sica, nella parte dell’investigatore. Diversi film del realismo poetico furono però distribuiti in Italia e influenzarono alcuni giovani registi. Atmosfere noir, torbide e sensuali, si possono ritrovare, per esempio, in Fari nella nebbia di Franciolini, del 1942, ambientato nel mondo dei camionisti, un film che per alcuni spunti tematici e visivi anticipa Ossessione di Visconti.

dul
10.12.2010., 21:16
Pozdrav!

Evo jedan problemčić me mući. Rješavam kvadratnu nejdednadžbu, sve napravim, ali ne razumijem kako svrstati skup, mislim x je element it... E tu počinje moje neznanje, ne znam treba li staviti da je od minus beskonačno do broja pa unija broj do + beskonačno ili je pak riječ o broja do broja. Dakle kad je od (-oo, broj) U (broj, + oo) ili (broj, broj). neovisno jeli isključeno ili uključeno. Nemam konkretan slučaj, već me zanima kako raspoznati, ima li neki način, pravilo. Nadam se da ste razumijeli, iako ne znam jesam li dobro objasnio... Hvala

Gigi06
10.12.2010., 22:09
Ivice kvadra se odnose kao 2:4:5. Kako se odnose zapremine triju valjaka koji se mogu opisati oko kvadra?
Hvala!

kaj su to ivice?

Jajica
11.12.2010., 00:25
Pozdrav!

Evo jedan problemčić me mući. Rješavam kvadratnu nejdednadžbu, sve napravim, ali ne razumijem kako svrstati skup, mislim x je element it... E tu počinje moje neznanje, ne znam treba li staviti da je od minus beskonačno do broja pa unija broj do + beskonačno ili je pak riječ o broja do broja. Dakle kad je od (-oo, broj) U (broj, + oo) ili (broj, broj). neovisno jeli isključeno ili uključeno. Nemam konkretan slučaj, već me zanima kako raspoznati, ima li neki način, pravilo. Nadam se da ste razumijeli, iako ne znam jesam li dobro objasnio... Hvala

pa... to sve ovisi o kakvim je parabolama rijec i dal mora bit vece/manje od nule... ako das konkretan primjer objasnim ti, ovak je tesko. al najbitnije ti je da si nacrtas i sve iz toga mozes procitat

dul
11.12.2010., 10:03
pa... to sve ovisi o kakvim je parabolama rijec i dal mora bit vece/manje od nule... ako das konkretan primjer objasnim ti, ovak je tesko. al najbitnije ti je da si nacrtas i sve iz toga mozes procitat

Evo ovakav primjer: -2x na kvadrat + 7x - 3 veće ili jednako nuli
Kako sam i rekao, ja sve lijepo riješim, ali tu nisam siguran, pa ako možete pomoći...

slatki sputnik
11.12.2010., 12:05
http://my.jetscreenshot.com/demo/20101210-umr5-29kb
ovo iznad je zadatak koji smo radili na pismenom, ja sam uradila i dobila sam da je I1=3A, a I2=6A, i R=0,2 oma. Ako neko moze da uradi i samo kaze da li sam tacno uradila

Rebuss
11.12.2010., 15:11
Zna li ko ovo riješit. :)

Odredi naprezanje sabirnice čiji moment savijanja iznosu 200Nm, a moment otpora 2.57*10-6 m3?

varazdin
11.12.2010., 17:25
ej ja sam tražio i nema,znači trebam kratki sadržaj glavne likove sporedne/sve za lektiru ,knjiga se zove:dnevnik maloga perice/iz dnevnika maloga perice autor je Vjekoslav Majer ako ko nađe nek mi da molim vas hitno mi je trebam da napišem lektiru.

LikB
11.12.2010., 19:07
pa gledaj to kao da su stranice 2, 4 i 5 cm. znači promjer kruga kod prvog valjka je korijen iz zbroja kvadrata dva brida a treći brid je visina i tako 3 varijante. nadan se da san ti tocno reka i da si svatija

odprilike sam shvatio, hvala ti.

SArastro
11.12.2010., 20:43
je mi moze netko hitno rjesit ovaj zadatak

U lunaparku je postavljen vlak straha i njegova je putanja u obliku parabole. Raspon joj je 77m, a maksimalna visina 30 m. Na udaljenosti 11 m jedan od drugoga postavljeno je 6 potpornih stupova. Kolika im je ukupna duljina?

hvala

zviko
12.12.2010., 11:10
ovako, imamo ilijadu za lektiru, pročitao, skužio većinom, ali jel može netko da bar neke smjernice kako analizirat (ne sadržaj, nego baš analiza, štogod to značilo)
hvala.

iamtheoriginal
12.12.2010., 16:29
molim vas da mi netko odgovori na pitanje iz BIOLOGIJE
Od čega su građene niti diobenog vretena??
i što je to solenoidno vlakno ... dali su niti diobenog vtetena građene od toga?
unaprijed hvala !!

patuljcic
12.12.2010., 18:34
Ja bih molila nekoga da riješi ovaj zadatak ako je moguće.

Radi se o složenom kamatnom računu, ja dobivam uporno drugačiji rezultat nego što piše u rješenjima u knjizi pa me zanima dal su možda oni pogriješili :) hvala :) dakle:

Koliki je iznos trebalo staviti na štednju prije 3 godine (od danas) ako se želi za 2 godine i 9 mjeseci (od danas) raspolagati iznosom 25000 kn? Obračun kamata je složem, kvartala, dekurzivan, a banka primjenjuje godišnju kamatnu stopu 9 do danas i 10 od danas. Odredi riješenje primjenom konforne kamatne stope.

feel good
12.12.2010., 23:32
ok, trebam pisati seminarski o medijskim reprezentacijama odgoja, a u literaturi ni na netu ne mogu pronaći ništa o tome
ako bi mi netko mogao dati smjernice bio bih zahvalan...

ChosenOne
13.12.2010., 16:22
1. Kroz svitak izrađen od bakrene žice promjera 8mm, duljine 100,5m teče struja jakosti 1750mA. Koliki je pad napona nasvitku?
2.Konstanta ampermetra na mjernom području 500mA iznosi 2,5mA/dj.sk...Ako kazaljka pokazuje otklon od 78dj.sk. Koliko je izmjerena struja? Ako mjerno područje promjenimo 700mA, a otklon kazaljke ostane isti kolika je tada struja.
Pomagajte!!!!

Sumpor
13.12.2010., 19:20
molim vas da mi netko odgovori na pitanje iz BIOLOGIJE
Od čega su građene niti diobenog vretena??
i što je to solenoidno vlakno ... dali su niti diobenog vtetena građene od toga?
unaprijed hvala !!

Diobeno vreteno je izgrađeno od mikrotubula- vrsta citoskeletnih proteina

Chyraeth
13.12.2010., 19:20
MJERENJA U ELEKTROTEHNICI

klasa instrumenta 1.5,
Umj=8.4 V,
maksimalni otklon 50,
mjerni opseg 10 V,

Za izracunati: otklon kazaljeke, ΔU, max pogresku

ako netko zna i ima rijesenje, mnogo hvala!

iamtheoriginal
13.12.2010., 19:33
Diobeno vreteno je izgrađeno od mikrotubula- vrsta citoskeletnih proteina

Hvala lijepa!

BrokeBM
14.12.2010., 11:29
jel se zna neko koristit programom DBDesigner

Countess
14.12.2010., 20:42
jel se zna neko koristit programom DBDesigner

Yup. Kaj trebaš?

tony333
14.12.2010., 21:47
evo jedan problem Iz upravljanja i regulacije..
izraditi LOGO program za ručnu upravljanje kliznim vratima na kolnom ulazu.
Vratima upravlja portir sa tipkalima otvori i zatvori, a na krajevima se nalaze krajnje sklopke za isključivanje motora. Promjenom smjera rotacije motora mijenja se smjer gibanja vrata.
ako bi neko znao to reazirat nek mi se javi u pm hvala ..

Matematko
15.12.2010., 12:46
Koliki je iznos trebalo staviti na štednju prije 3 godine (od danas) ako se želi za 2 godine i 9 mjeseci (od danas) raspolagati iznosom 25000 kn? Obračun kamata je složem, kvartala, dekurzivan, a banka primjenjuje godišnju kamatnu stopu 9 do danas i 10 od danas. Odredi riješenje primjenom konforne kamatne stope.

Ako nisam negdje pogriješio, na štednju je trebalo staviti =14.853,56 kn.

sky016
16.12.2010., 15:56
Koji je instrumental pravilniji?
Obasipa je velikom ljubavlju.
ili
Obasipa je velikom ljubavi.

SArastro
16.12.2010., 20:56
ili

ja bi rekao da je ovo pravilnije

Magy 91
16.12.2010., 21:13
ja mislim da je ipak ono prvo...

BrokeBM
16.12.2010., 22:33
Yup. Kaj trebaš?

profesor nam je zadao zadatak da napravimo u accesu atlas životinja, grafički sve sređeno - podloga neka životinja, da ima slika životinja, mogućnost upisivanja novih, da ispod ima botuniće za listati i tako to :visi: tj. da napravimo program koji će moći koristiti osoba koja prvi put u životu vidi acces

e sad, DBmanager sam skužila(tamo trebamo shemu napravit), malo sam pročačkala i ne čini se toliko komplicirano, u accesu sam uspila napraviti onaj tehnički dio, e sad onaj grafički me malo muči, pokušat ću još malo sama možda i još ponešto shvatim
ako što zašteka priupitat ću :)

Countess
16.12.2010., 22:43
profesor nam je zadao zadatak da napravimo u accesu neki zadatak, grafički sve sređeno, da budem preciznija atlas životinja
e sad, DBmanager sam skužila(tamo trebamo shemu napravit), malo sam pročačkala i ne čini se toliko komplicirano, u accesu sam uspila napraviti onaj tehnički dio, e sad onaj grafički me malo muči, pokušat ću još malo sama možda i još ponešto shvatim
ako što zašteka priupitat ću :)

Ok. Ne znam točno o čemu se radi, ali ako trebaš pomoć, well, tu smo. :D

Grafički, pretpostavljam izvještaji i obrasci? Evo par linkova koji bi ti mogli biti korisni:

Reports (http://databases.about.com/od/tutorials/l/aareports1.htm)
Custom report (http://en.allexperts.com/q/Using-MS-Access-1440/Report-selection-form.htm)
Forme, switchboards... (http://office.microsoft.com/en-us/access-help/examples-of-microsoft-access-data-entry-forms-switchboards-and-dialog-boxes-HA001034548.aspx)
Ubacivanje slika (http://office.microsoft.com/en-us/access-help/use-images-in-your-access-forms-reports-and-controls-HA001147204.aspx)

Lady_D
17.12.2010., 14:05
ili

ja bi rekao da je ovo pravilnije

ja mislim da je ipak ono prvo...

Nema pravilnijeg oblika. Oba su ispravna, stvar odabira je koji oblik želite koristiti.

sweeety
18.12.2010., 21:35
moze li mi ko pomoci ,treba mi pismena iz HRVATSKOG na teme:
Tatjanino pisMo Onjeginu,
dogadjaji u romanu JADI MLADOG VERTERA dozivljeni iz Albertove perspektive,
kompozicija Kosticeve pjesme Santa Marija dela salute

pliiizzz bilo koja od tih temaaa molim vas

BrokeBM
18.12.2010., 22:42
Ok. Ne znam točno o čemu se radi, ali ako trebaš pomoć, well, tu smo. :D

Grafički, pretpostavljam izvještaji i obrasci? Evo par linkova koji bi ti mogli biti korisni:

Reports (http://databases.about.com/od/tutorials/l/aareports1.htm)
Custom report (http://en.allexperts.com/q/Using-MS-Access-1440/Report-selection-form.htm)
Forme, switchboards... (http://office.microsoft.com/en-us/access-help/examples-of-microsoft-access-data-entry-forms-switchboards-and-dialog-boxes-HA001034548.aspx)
Ubacivanje slika (http://office.microsoft.com/en-us/access-help/use-images-in-your-access-forms-reports-and-controls-HA001147204.aspx)

hvala :s
ovo za umetanje slika će mi koristiti

*Cupcake*
21.12.2010., 13:50
Molim vas za 3 min slobodnog vremena i rjesavanju ankete koja mi je potrebna za faks :D Stvarno bih cijelina vasu pomoc, anketa je anonimna. S obzirom da se radi o poslu i placi, onda uglavnom za osobe koje rade ali moze bilo tko rjesavati i molila bih ako imaju mamu/tatu/baku/djeda/pasa ili bilo koga tko moze rjesiti da prosljede ^^ Hvala :*

Anketica (http://tinyurl.com/3xyt3gj)

Rebelle Fleur
22.12.2010., 13:08
Pozdrav svima, ako već postoji ovakav topic kojeg nisam vidjela, molim da se prebaci ili tako nešto. :D

Uglavnom, trebam pomoć, i to ogromnu.
Naime, na fakultetu imam jedan kolegij pod nazivom "Mitovi i religijski običaji staroga vijeka", i kao zadnji( i najvažniji što se tiče ocjene) seminarski rad moram napisati 2 kartice teksta o nimfama. E sad, na internetu je jako malo toga(ili ja nisam uspjela naći :confused:), pa Vas molim za pomoć.
Gdje da tražim literaturu? Što da spomenem? Trebam li nabrojati SVE nimfe(ima ih podosta i čini mi se da bi rad izgubio smisao ako ih počnem samo nabrajati)? :ne zna:

Rad trebam predati do 9.1., ali pošto imam za učenja preko glave, htjela bih se riješiti toga čim prije, ako je bilo kako moguće. :D

drIvoS
22.12.2010., 15:12
Pozdrav, napisao sam jedan esej (ni sam nisam siguran u koju vrstu eseja bih ga svrstao), mislim da je interpretavitvni. Ovo mi je vježba za državnu maturu, a polagat ću višu iz razinu hrvatskog. Esej treba imati od 400 do 600 riječi. Moj esej ima 585 rječi. Zanima me vaše mišljenje i primjedbe na ovaj esej. Zahvaljujem unaprijed

Naslov eseja: Odnos oca i sina u kapitalističkom sustavu vrednota

Ovaj esej će pokušati pronaći rješenje koje bi uskladilo odnos oca i sina, u biblijskom smislu, i današnjeg kapitalističkog društvenog uređenja. U eseju se tvrdi da postoji previše povjerenja oca u sina. Da bi pokazao opravdanost ovog zaključka najprije ću pokazati kakav je odnos između oca i sina bio prije otprilike 60 godina. Zatim ću pokazati kakav je odnos oca i sina u današnje vrijeme. Na kraju ću Vam predstaviti moje viđenje odnosa oca i sina u daljoj budućnosti.

Dok još kapitalizam i svi njegovi popratni sadržaji nisu promjenili način razmišljanja i sustav vrijednosti čovječanstava odnos oca i sina je bio u potpunoj sinergiji. Otac je bio moralna vertikala i bio je svjestan te činjenice te pružao je svom sinu što je mogao bolji primjer. Pokazivao mu je i dokazivao iz dana u dan da će pošteno moći živjeti jedino svojim znojem i radom svojih ruku. Sin je poštovao oca i nastojao je kroz svoje postupke primjniti „mudrost i priče“ koje je u njega usadio otac. Otac je imao puno povjerenje u sina i znao je da ga sin nikad neće lagati ili ga pokušati prevariti. Danas, kad je kapitalizam u punom zamahu, te je potpuno promjenio način razmišljanja i sustav vrijednosti čovječanstava odnos oca i sina se drastično izmjenio. Pa da obrazložim ovo svoje mišljenje. Prvo, na veliku scenu je stupila masovna tehnologija koja je otuđila u prvom redu sina od oca, koja je stvorila nove uzore (usput rečeno nevaljale uzore) i nov sustav vrednosti. Oca se više ne sluša i nije moralna vertikala. Ovu situlaciju je veoma dobro opisao hrvatski renesansni pisac i dramaturg Marin Držić u svom djelu „Dundo Maroje“. Prikazuje oca koji pun povjerenja šalje sina u Firencu da obavi trgovinu. Ali mladi sin nije odolio čarima kapitalističke Europe, točnije Rima te je napustio oca i potrošio uludo sav novac koji mu je dao. I drugi sinovi se također ponašaju kao Maro i ne vide u tome ništa loše. Štoviše krive oce za svoje tuge i probleme kojima su sami krivi. Povode se za filozofijom koju im je prokazalo moderno društvo „uživaj a ne radi“ bih je ja nazvao. To hoće reći, u redu je živjeti od tuđeg rada i znoja. U svemu navedenom lako je isčitati da se stvorio jaz između oca i sina. Otac gleda postupke svog sina te samo govori „U moje vrijeme nije se radilo tako“ a sin odgovara „Opet ti sa tvojim vremenom, vremena se mjenjaju.“ Danas, se izgubilo poštovanje sina prema ocu i to je veliki problem koji će se po meni samo povećavati i rasti. Sljdeće razmišljanje koje ću iznjeti je čisto moje osobno razmišljanje i viđenje problema. U daljoj budućnosti otac će biti svjet za sebe, a sin će biti svjet za sebe. Egzikstencija odnosa oca i sina će biti čisto formalna, da bi se održao običaj naših starih. Otac i sin će jedno drugom biti stranci koji su se eto našli pod istim krovom. Neće postojati ništa što ih veže osim možda krvi, ali njima će to biti nešto nevažno, nešto sasvim sporedno.

Odnos oca i sina nažalost nije išao u korak s vremenom i nije napredovao nego je nazadovao. Potpuno je izgubio na važnosti i vrijednosti. Prije se znalo kako se razgovara s ocem, što se smije a što nesmije. Danas su sve te granice izbrisane u ime općeg razvitka i napretka. Mislim da bi ih trebalo vratiti što prije, dok još ima nade i vremena za spas „biblijskog“ odnosa oca i sina.

SArastro
22.12.2010., 16:15
moras jako poradit na pravopisu, nije ti dobro ije i je, negacija se pise odvojeno od glagola...

drIvoS
22.12.2010., 17:47
moras jako poradit na pravopisu, nije ti dobro ije i je, negacija se pise odvojeno od glagola...

SArastro zahvaljujem na tvojim zapažanjima. Ovo sam pisao malo u žurbi tako da nisam primjetio da ima dosta pravopisnih grešaka. Sada sam ih ispravio i mislim da je sada puno bolje

Odnos oca i sina u kapitalističkom sustavu vrijednosti

Ovaj esej će pokušati pronaći rješenje koje bi uskladilo odnos oca i sina, u biblijskom smislu, i današnjeg kapitalističkog društvenog uređenja. U eseju se tvrdi da postoji previše povjerenja oca u sina. Da bi pokazao opravdanost ovog zaključka najprije ću pokazati kakav je odnos između oca i sina bio prije otprilike 60 godina. Zatim ću pokazati kakav je odnos oca i sina u današnje vrijeme. Na kraju ću Vam predstaviti moje viđenje odnosa oca i sina u daljoj budućnosti.

Dok još kapitalizam i svi njegovi popratni sadržaji nisu promjenili način razmišljanja i sustav vrijednosti čovječanstava odnos oca i sina je bio u potpunoj sinergiji. Otac je bio moralna vertikala i bio je svjestan te činjenice te pružao je svom sinu što je mogao bolji primjer. Pokazivao mu je i dokazivao iz dana u dan da će pošteno moći živjeti jedino svojim znojem i radom svojih ruku. Sin je poštovao oca i nastojao je kroz svoje postupke primjeniti „mudrost i priče“ koje je u njega usadio otac. Otac je imao puno povjerenje u sina i znao je da ga sin nikad neće lagati ili ga pokušati prevariti. Danas, kad je kapitalizam u punom zamahu, te je potpuno promijenio način razmišljanja i sustav vrijednosti čovječanstava odnos oca i sina se drastično izmijenio. Pa da obrazložim ovo svoje mišljenje. Prvo, na veliku scenu je stupila masovna tehnologija koja je otuđila u prvom redu sina od oca, koja je stvorila nove uzore (usput rečeno nevaljale uzore) i nov sustav vrijednosti. Oca se više ne sluša i nije moralna vertikala. Ovu situlaciju je veoma dobro opisao hrvatski renesansni pisac i dramaturg Marin Držić u svom djelu „Dundo Maroje“. Prikazuje oca koji pun povjerenja šalje sina u Firencu da obavi trgovinu. Ali mladi sin nije odolio čarima kapitalističke Europe, točnije Rima te je napustio oca i potrošio uludo sav novac koji mu je dao. I drugi sinovi se također ponašaju kao Maro i ne vide u tome ništa loše. Štoviše krive oce za svoje tuge i probleme kojima su sami krivi. Povode se za filozofijom koju im je prokazalo moderno društvo „uživaj a ne radi“ bih je ja nazvao. To hoće reći, u redu je živjeti od tuđeg rada i znoja. U svemu navedenom lako je isčitati da se stvorio jaz između oca i sina. Otac gleda postupke svog sina te samo govori „U moje vrijeme nije se radilo tako“ a sin odgovara „Opet ti sa tvojim vremenom, vremena se mijenjaju.“ Danas, se izgubilo poštovanje sina prema ocu i to je veliki problem koji će se po meni samo povećavati i rasti. Sljdeće razmišljanje koje ću iznjeti je čisto moje osobno razmišljanje i viđenje problema. U daljoj budućnosti otac će biti svijet za sebe, a sin će biti svijet za sebe. Egzistencija odnosa oca i sina će biti čisto formalna, da bi se održao običaj naših starih. Otac i sin će jedno drugom biti stranci koji su se eto našli pod istim krovom. Neće postojati ništa što ih veže osim možda krvi, ali njima će to biti nešto nevažno, nešto sasvim sporedno.

Odnos oca i sina nažalost nije išao u korak s vremenom i nije napredovao nego je nazadovao. Potpuno je izgubio na važnosti i vrijednosti. Prije se znalo kako se razgovara s ocem, što se smije a što se ne smije. Danas su sve te granice izbrisane u ime općeg razvitka i napretka. Mislim da bi ih trebalo vratiti što prije, dok još ima nade i vremena za spas „biblijskog“ odnosa oca i sina.

r0nin
22.12.2010., 20:34
Pozdrav svima, ako već postoji ovakav topic kojeg nisam vidjela, molim da se prebaci ili tako nešto. :D

Uglavnom, trebam pomoć, i to ogromnu.
Naime, na fakultetu imam jedan kolegij pod nazivom "Mitovi i religijski običaji staroga vijeka", i kao zadnji( i najvažniji što se tiče ocjene) seminarski rad moram napisati 2 kartice teksta o nimfama. E sad, na internetu je jako malo toga(ili ja nisam uspjela naći :confused:), pa Vas molim za pomoć.
Gdje da tražim literaturu? Što da spomenem? Trebam li nabrojati SVE nimfe(ima ih podosta i čini mi se da bi rad izgubio smisao ako ih počnem samo nabrajati)? :ne zna:

Rad trebam predati do 9.1., ali pošto imam za učenja preko glave, htjela bih se riješiti toga čim prije, ako je bilo kako moguće. :D

http://www.theoi.com/Nymphe/Nymphai.html

..cini mi se da ima dovoljno materijala za kartice

debb_star
30.12.2010., 11:40
Pozdrav,
zna li itko za nekakvu literaturu koja bi poslužila za seminarski rad ''Povijesni kartografski prikaz Slavonije''?

Hvalaa

blues246
30.12.2010., 12:35
Pozz
Jel ima neko lektiru Škrtac od Moliera ,trebao bi opsirno ak netko ima nek se javi na privat :ne zna:

Anchy02
02.01.2011., 22:10
pozdrav ekipo....
molila bih za pomoć oko zadataka..ako netko zna riješiti bilo koji od ovih...bila bih zahvalna..

1.Kolika je srednja sila trenja zaustavila kamion s isključenim motorom mase 5t , brzine 36km/h ako je zaustavljanje trajalo 5 sekundi? Koliko je minimalni faktor trenja ako je podloga po kojoj se zaustavlja kamion horizontalna?

2. Kolika je vučna sila potrebna da automobil mase 1200kg jednoliko ubrza od 0 do 20m/s za 10 sekundi ako pretpostavimo da se 40% od ukupne vučne sile potroši na trenje i otpor?

3. Kamen ispušten s neke visine prolazi pored prozora visokog 2,1m u vremenskom intervalu od 0,3 s. Koliko je dugo kamen padao do donje dijela prozora od kada je ispupten? S koje visine računajući od gornjeg dijela prozora je kame ispušten? g~10m/s(na kvadrat)

4. Tijelo A slobodno pada sa visine od 800m. U istom trenutku započinje padati i drugo tijelo B s visine 1000m. Kojom početnom brzinom mora početi padat tijelo B da bi istodobno kada i tijelo A udarilo o tlo? g~10m/s(na kvadrat)

*St.Cloud*
07.01.2011., 12:52

i pripazi na položaj prednaglasnica i zanaglasnica, mis da se to dosta gleda. ja sam alergična na to pa odma primjetim :kava:

znači, umjesto "Ovaj esej će pokušati pronaći rješenje koje bi ...", napisat ćeš "Ovaj će esej pokušati pronaći rješenje.." ili "Ovaj esej pokušat će...". Ugl, znaš na što mislim :)

WTFFTW
08.01.2011., 00:33
imam seminar "Prijevoz alkohola morem" nije mi dana literatura ni popis di to mogu nać, tražija jesam al nisan naiša na nešto značajno. Uglavnom se treba pisati o prijevozu etanola, metanola, etilena itd. takvih vrsta alkohola, te o načinu ukrcaja i iskrcaja i hlađenja vjerojatno koliko sam razumija tribala bi mi stvarno pomoć ako ko može pomoć.

Mrkemič
08.01.2011., 15:25
Pisao sam seminarski rad na temu globalnog zatopljenja.Profesorica mi ga je vratila da neke stvari malo pojasnim...pa ukoliko se netko malo više razumije u tu temu molio bih za pomoć