View Full Version : Kada se beba okrene za porod?
cvijetić
19.04.2007., 13:57
kada se u vašem slučaju beba okrenula glavicom prema dolje?
mislim da je moja još okrenuta na zadak...u 32 tjednu sam
@@novamama@@
19.04.2007., 14:06
moj se okrenuo još u 26 tjednu, ali do zadnja tri tjedna imaš vremena, pa čak i poslije toga, nemoraš se još brinuti, ali ak hočeš pomoći odi na rodine stranice, tamo ti točno piše kaj raditi, ili ne raditi da se beba lakše okrene
Meni je moja dokica rekla na pregledu sa 24+0 da je već okrenuta za porod, al da je to prerano da bi tak ostala, jer se bebe jako okreću još u tom periodu. Sad sam 29+1, a slijedeći uzv mi bude radila tek za negdje 4 tjedna, pa onda opet javim:top:
cvijetić
19.04.2007., 15:31
moj se okrenuo još u 26 tjednu, ali do zadnja tri tjedna imaš vremena, pa čak i poslije toga, nemoraš se još brinuti, ali ak hočeš pomoći odi na rodine stranice, tamo ti točno piše kaj raditi, ili ne raditi da se beba lakše okrene
gdje si to našla na rodinim stranicama?
_malicka_
19.04.2007., 15:57
Jel mozda ovo? (http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=55&Tekst2ID=149&Show=1887)
Pcelica Maja
19.04.2007., 17:46
Cvjetić, mojoj sestri se sin okrenuo (nećeš vjerovati) dan prije poroda!!! Zadnjih 2-3 tjedna je radila nekakve vježbe :misli: ne mogu se sjetiti kakve ali dat ću si u zadatak naći na netu pa ću ti proslijediti link :kiss:
u 30. tjednu i tako je ostao - vrti se oko osi ali ne miče glavicu..danas bili na uzv i - i dalje je glavicom dolje
cvijetić
19.04.2007., 20:42
Cvjetić, mojoj sestri se sin okrenuo (nećeš vjerovati) dan prije poroda!!! Zadnjih 2-3 tjedna je radila nekakve vježbe :misli: ne mogu se sjetiti kakve ali dat ću si u zadatak naći na netu pa ću ti proslijediti link :kiss:
velika pusa i hvala!!!!
cvijetić
19.04.2007., 20:45
Jel mozda ovo? (http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=55&Tekst2ID=149&Show=1887)
hvala i tu ima svašta...sad to moram dobro proučiti:) :kiss:
Wedding
20.04.2007., 08:18
Moj pišulinko se okrenuo sa 26 tjedana ali to ti nista ne znaci jer se dijete moze okrenut do zadnjeg dana ako ima mjesta;) ......... moj radi kolutove i malo malo pa je poprijeko ili se skroz okrene ( a ja umirem za to vrijeme:p ).
Kazu da se dijete dnevno moze okrenuti do 7 puta:eek:
Sestricni se mali okrenuo zadnji dan nazad na guzicu:flop:
moj je cijelu trudnoću bio okrenut glavom dolje....a to se može promjenit i zadnji dan...
pozdrav
zanima me dal znate polozaj bebe, trudna sam 25 tjedana i recimo kad se beba vrti ja smatram da su noge dole pod dnu stomaka a gore na vrhu glava, pa dal je to tacno il grijesim?
znam da pred porod beba se treba okrenuti u polozaj "za porod" a
vjerovatno kad osjecamo da se beba vrti to sigurno radi nogicama?zar ne?
prva mije trudnoca i dosta sam neiskusna, pa zato pitam vas mame il koje imate vise iskustva.,
pozdrav
moja beba je s glavom u zdjelici (dakle prema dolje) i lupa me posvuda... rukicama, nogicama, laktovima.....
i nisam mogla ni zamisiti kako je postavljena dok mi dok nije rekao... i skroz sam krivo zamišljala položaj,,,,,
mislim da ne možeš skužiti kad ti se beba okreće. mene je moj gin.uplašio da ću morati na carski jer je negdje oko 25. tjedna bio okrenut na zadak,ali sada znam da se beba čak do 37. tjedna može okrenuti na zadak i opet vratiti i roditi se prirodnim putem. zato ne brini, još će se on/ona 100 puta okrenuti :kiss:
Moja beba je vec na pregledu u 28. tj. bila sa glavom prema dolje, tako je i sada u 32., ledja i guza su desno a nogice ljevo.. Imam osijecaj da se okrece, pogotovo kad cijeli stomak vibrira i deformira se..Ali onda opet skuzim da je desna strana nekako izobljenija, jer upire guzom... A rita me sa svih strana.. nogicama, rukama, laktima.... nekad gore, nekad dolje.. valjda kako uhvati.
Mislim da tek pred kraj mozes skuziti gdje je sta tocno..
Moja beba je skoro cjelu trudnocu bila glavom prema dole okrenuta.To znam po tome kako me je udarala uvjek isto,a i kad bi isla na uz vidla sam da je glava dole.I tako cjelu trudnocu.
m@l@ pl@v@
04.11.2007., 12:12
Moj mali smoto je cijelo vrijeme okrenut bočno, ali ima još dovoljno vremena da se namjesti inače će me čuti kad se rodi ;)
tindlbel
27.05.2009., 21:37
dižem ovu staru temu,jer sam stvarno zaboravila kad su mi cure bile spuštene glavicom prema dolje,ova cura je još poprijeko i strašno jako udara i boli ...
i mene zanima. prije tjedan i pol je bila guzom prema dole, prije toga poprijeko :blabla:
a mene zanima, ak osjeti stucanje skroooz dolje nisko, jel to znaci da joj je tamo glava? :misli:
znam da se ima jos puuuno vremena okrenut, al sam znatizeljna baba i volim znat di je trenutno :p
Moj je jos uvijek okrenut guzom prema dolje, i polako moj gin vec prica o carskom... Ja bih zeljela vaginalno rodit, ali naravno, ako se nece okrenut, idem na carski... Skoro ulazim u 37. tjedan, a carski se rade u 38., imam jos samo malo ... a moj tvrdoglavko nikako da se okrene :cerek:
Drago mi je dok citam da se i nekima od vas tek u kasnijim tjednima okrenula beba, ali ovdje nece cekati do zadnjeg dana, zadak je indikacija za carski i taj bi u mom slucaju bio vec za tjedan i pol dana :eek:
Ali opet, samo da izadje van ziv i zdrav! :top: Zar ne?
meni je cijelo vrijeme na zadak.. neki dan sam bila na pregledu i s obzirom da sam u 35. tjednu, doktorica mi je rekla da mi se smanjuju sanse da ce se okrenut jer ima sve manje mjesta u trbuhu.. al vidim sad da ima dosta slucajeva da se skroz pred kraj okrenu..
sinoc sam imala cudan filing, bolilo me i pipkala sam po trbuhu i cinilo mi se da se pokusava okrenut jer je dosla u neki poprecni polozaj, al ujutro joj je glava opet bila gore.. mozda pokusava, al ne moze :ne zna:
bas mi je super kak mogu tocno napipat gdje joj je kaj :D muz uvijek sizi na mene kaj ju bockam :p
Death-of-Art
28.05.2009., 10:48
ja i dalje ne kužim o kakvim vi položajima pričate u 25om tjednu?
kao tipa "okrenuo se u 25om tjednu"
kad se okrenuo? u tih 10 sekundi kaj je bio na ultrazvuku i onda kasnije se još 666 puta okrenuo gore dolje, lijevo desno?
fkt ne kužim.
a ja sam u 32om tjednu i nikad doktor ništa nije spominjao u vezi toga kako je beba okrenuta.
tako da stvarno ne kužim te dijagnoze o položaju bebe u tako ranim tjednima.
meni je doktorica rekla da se vecina beba okrene na glavu do 32. tjedna.. tak da mi je na tom pregledu u 32. tjednu rekla da se do 36. tjedna moze pokusati vanjski okret i da to radi jedan jedini doktor u petrovoj.. ja sam to odbila.. ak se okrene sama, super.. ak ne, carski..
mops0807
28.05.2009., 11:19
ja i dalje ne kužim o kakvim vi položajima pričate u 25om tjednu?
kao tipa "okrenuo se u 25om tjednu"
kad se okrenuo? u tih 10 sekundi kaj je bio na ultrazvuku i onda kasnije se još 666 puta okrenuo gore dolje, lijevo desno?
fkt ne kužim.
a ja sam u 32om tjednu i nikad doktor ništa nije spominjao u vezi toga kako je beba okrenuta.
tako da stvarno ne kužim te dijagnoze o položaju bebe u tako ranim tjednima.
pa nije ni meni bas to jasno,pa u 25.tj se jos vrte kao ludi!:ne zna::ne zna:.vecini se okrene tek kroz zadnji mjesec(nekima i kroz zadnje dane).moja je tek jucer komentirala kako je glavicom prema dole i da je ok to.
moranam
28.05.2009., 12:31
moja je bebica bila okrenuta glavom prema dole sve do neki dan (33 tjedan) kad sam bila na uzv, i doktorica mi je rekla da je sad pak okrenuta na zadak. vjerujem da bu se jos 100 put okrenula, ak ne onda mi ne gine carski jer nema sanse da rodim na zadak dijete...
tindlbel
28.05.2009., 13:26
moja je bebica bila okrenuta glavom prema dole sve do neki dan (33 tjedan) kad sam bila na uzv, i doktorica mi je rekla da je sad pak okrenuta na zadak. vjerujem da bu se jos 100 put okrenula, ak ne onda mi ne gine carski jer nema sanse da rodim na zadak dijete...
imamo termin isti dan...
znam da se bebe vrte,al neke se i ranije spuste u porođajni kanal tj., pripreme se za porod i ostaju tako do kraja T,
Calliope
29.05.2009., 11:09
i mene zanima. prije tjedan i pol je bila guzom prema dole, prije toga poprijeko :blabla:
a mene zanima, ak osjeti stucanje skroooz dolje nisko, jel to znaci da joj je tamo glava? :misli:
znam da se ima jos puuuno vremena okrenut, al sam znatizeljna baba i volim znat di je trenutno :p
Ja sam štucanje skroz nisko osjećala, a beba je na zadak bila, tako da kod mene to ništa nije značilo.
Calliope
29.05.2009., 11:11
meni je cijelo vrijeme na zadak.. neki dan sam bila na pregledu i s obzirom da sam u 35. tjednu, doktorica mi je rekla da mi se smanjuju sanse da ce se okrenut jer ima sve manje mjesta u trbuhu.. al vidim sad da ima dosta slucajeva da se skroz pred kraj okrenu..
sinoc sam imala cudan filing, bolilo me i pipkala sam po trbuhu i cinilo mi se da se pokusava okrenut jer je dosla u neki poprecni polozaj, al ujutro joj je glava opet bila gore.. mozda pokusava, al ne moze :ne zna:
bas mi je super kak mogu tocno napipat gdje joj je kaj :D muz uvijek sizi na mene kaj ju bockam :p
Meni je beba par dana pred porod bila jako nemirna, cijeli trbuh mi je skakao, valjda se pokušavao okrenuti. Ali, nije uspio, pa smo se rodili na zadak :cerek:
Death-of-Art
29.05.2009., 11:26
Meni je beba par dana pred porod bila jako nemirna, cijeli trbuh mi je skakao, valjda se pokušavao okrenuti. Ali, nije uspio, pa smo se rodili na zadak :cerek:
ja još nisam pred porod... 32i tjedan je. ali mi je beba ovih dana baš bila nemirna jaaaako... i palo mi je napamet da se možda baš hoće okrenut pa je zbog toga tak lud.
vidjet ću za par tjedana na pregledu jel se okrenuo.
meni je doktorica rekla da se vecina beba okrene na glavu do 32. tjedna.. tak da mi je na tom pregledu u 32. tjednu rekla da se do 36. tjedna moze pokusati vanjski okret i da to radi jedan jedini doktor u petrovoj.. ja sam to odbila.. ak se okrene sama, super.. ak ne, carski..
:top: Potpuno se slazem, to sam i ja rekla.
Ciklama
29.05.2009., 11:31
Moja se bebačonica okrenula a sad sam 30 +, a na prošlom uzv prije 4 tjedna je bila na zadak.
Death-of-Art
29.05.2009., 11:36
eh čini mi se da se okrenuo jer sam osjetila gadan udarac u želudac a to ne može bit ništa drugo nego noga. sumnjam da je toliko blesav da glavom mlati okolo :lol:
makar je tikvan jednom stvarno lupio glavom u mjehur kad se odbio nogama o rebra. a to još dok je bio maaaaaaali... :lol:
deedee555
29.05.2009., 11:39
moguce je da se ranije okrenu i tako ostanu, samo ako se spuste glavicom nisko.. moj sin se okrenuo u 28 tj. i bio je jako nisko i gin mi je reko da cu ranije rodit.. rodila sam u 37. tj
Ja sam štucanje skroz nisko osjećala, a beba je na zadak bila, tako da kod mene to ništa nije značilo.
i ja stucanje osjecam jako nisko..
Wedding
29.05.2009., 22:44
eh čini mi se da se okrenuo jer sam osjetila gadan udarac u želudac a to ne može bit ništa drugo nego noga. sumnjam da je toliko blesav da glavom mlati okolo :lol:
makar je tikvan jednom stvarno lupio glavom u mjehur kad se odbio nogama o rebra. a to još dok je bio maaaaaaali... :lol:
a rukica ?:cerek:
Death-of-Art
04.06.2009., 21:43
a rukica ?:cerek:
ma nisu mu ruke tak jake :lol:
RazmaŽena
04.06.2009., 21:57
moguce je da se ranije okrenu i tako ostanu, samo ako se spuste glavicom nisko.. moj sin se okrenuo u 28 tj. i bio je jako nisko i gin mi je reko da cu ranije rodit.. rodila sam u 37. tj
:eek: :eek:
i moj se sin okrenuo i smjestio jako nisko
ne bi ja tako rano!!:rofl:
Wedding
04.06.2009., 21:58
ma nisu mu ruke tak jake :lol:
si ziher?:mig:..... joj sta meni moja radi po mjehuru:o....boksa me laktovima i kaj je najbolje to smo uspjeli i snimit na 4D:lol:........nogama mi se najcesce upire pod rebra ijako zna i tako zveknut da mi trbuh plese ali sta radi rukama to je nevjerojatno i to kako jako:eek:, a tako mi je bilo i sa prvim:D
da, i kod mene je ocito tako jer je guza jos uvijek dolje, a i stucanje osjecam nisko :D
Wedding
04.06.2009., 22:28
da, i kod mene je ocito tako jer je guza jos uvijek dolje, a i stucanje osjecam nisko :D
meni je guza pod rebrima tj. glava je dolje tako da stucanje osjetim doslovno na čuči:lol: i uvijek stuca kas se idem seksat i kad idem spavat tak da moram cekat milostivu da se smiri:D
deedee555
05.06.2009., 11:40
:eek: :eek:
i moj se sin okrenuo i smjestio jako nisko
ne bi ja tako rano!!:rofl:
ja sam molila boga da sta prije rodim:D imala sam problema s bubregom, zuci, tlakom i secerom.. imao je 3,9 kg kad se rodio.. a sta bi tek bilo da je na termin izasao van:)
leptirica 2
06.06.2009., 07:10
Meni se u 28 tjednu okrenula mala za porod,a mali koji tjedan kasnije sa 32:kava:
Sve je to vrlo individualno i različito od ososbe do osobe
pipi3108
06.06.2009., 13:52
Meni se u 26. tjednu okrenila,a ovih dana mi se i trbuh spustio....
tindlbel
17.06.2009., 11:45
sa 36 tj.,okrenula se s glavicom prema dolje..
moranam
17.06.2009., 12:36
sa 36 tj.,okrenula se s glavicom prema dolje..
takoder! Tindlbel, pratimo se u stopu :D:D:D :top:
dubrovčanka
17.06.2009., 14:26
ja jučer bila na pregledu, 34+3 tj.i beba je okrenuta glavicom prema dole!:)
Pozdrav,
ne znam ako tema postoji, nisam ju našla...
Zanima me kada vam se beba okrenula na glavicu i da li ste koristile vježbe kako biste ju potaknule na okretanje?
Meni je sada 29 tjedana i beba je još na zadak, no trebala bi se uskoro okrenuti.
Da li je dobro sada bebu poticati sa vježbama (npr. položaj mačke) da se okrene ili ju pustiti neka to sama odradi, a ako neće onda vježbati?
Također sam čitala da bi nakon 30. tjedna trebalo paziti na sjedenje, uvijek sjediti nagnuta naprijed ili uspravno, ali ne zabačeno prema natrag (poluležeći položaj nije dobar).
Hvala
moj malac je do 29 tjedna bio okrenut na glavicu,pa mu onda puhnulo da se okrene na zadak,da bi se sa 37 tjedana okrenuo opet na glavicu tako da još imaš fore
pipi3108
03.03.2010., 10:44
Ja sam sa 26+2 bila na 3d i bila je okrenuta na zadak, a sa 26+4 sam isla na redovnu kontrolu kod svog gin i u 2 dana se okrenila na glavicu :rofl:
ridikul
03.03.2010., 11:33
Ja sam jučer bila na pregledu. U 32 sam tjednu i moja beba je još okrenuta na zadak, kao i zadnja dva pregleda..Sljedeći pregled mi je za 4 tjedna i ako se bebica ne okrene doktor je rekao da ćemo na carski. U principu, stigne se još u ova 4 tjedna okrenut al što više raste ima manje mjesta u maternici za okretanje i ja nekako osjećam da će ova moja ljenguza ostat tako.
ridikul, potpisujem tvoj post :D
Ja sam sutra točno 35 tjedana i bebica je na zadak i nekako imam osjećaj da će tako i ostati. Njoj se ne da ni pomicati previše, a kamoli se okrenuti za 180° :rofl:
Stalno slušam priče kak su se bebice okrenule u zadnjim danima prije poroda, ali mi je užasno teško zamisliti si da se okrene sad kad ima 2.600 g i ni malo mjesta oko sebe u trbuhu, a nije se okrenula kad je imala 700 g. :ne zna:
Meni još ništa nisu rekli za porod... baš ću pitati na sljedećem pregledu.
sad ste me iznenadile.. Ja sam u 29+5 i stvarno mislim da mi se bebač vrti u svi smjerovima.. procjenjujem to po "ispupčenjima" koje se pojavljuju na trbugu na različitim mjestima. Nikako ne mogu zamisliti da je u jednom položaju :ne zna:
ridikul
03.03.2010., 13:49
ridikul, potpisujem tvoj post :D
Ja sam sutra točno 35 tjedana i bebica je na zadak i nekako imam osjećaj da će tako i ostati. Njoj se ne da ni pomicati previše, a kamoli se okrenuti za 180° :rofl:
Stalno slušam priče kak su se bebice okrenule u zadnjim danima prije poroda, ali mi je užasno teško zamisliti si da se okrene sad kad ima 2.600 g i ni malo mjesta oko sebe u trbuhu, a nije se okrenula kad je imala 700 g. :ne zna:
Meni još ništa nisu rekli za porod... baš ću pitati na sljedećem pregledu.
Pitaj draga obavezno, ja sam malo surfala po netu i našla sam podatak da je u 32 tjednu 9 od 10 beba okrenutu već glavicom prema dole, a što tjedni idu bebice sve više rastu tako da :ne zna:
Obavezno se raspitaj sljedeći puta kod doktora, ja sam svog već jučer pitala tako da znam što mogu očekivat. Ja idem na Sv Duh i sam doktor je rekao da bebe na zadak kod prvorotkinja automatski idu na carski bez ikakvih pokušaja prije, bar je tako u SD-u. Mada, opet kažem stigne se još okrenut :mig:
sad ste me iznenadile.. Ja sam u 29+5 i stvarno mislim da mi se bebač vrti u svi smjerovima.. procjenjujem to po "ispupčenjima" koje se pojavljuju na trbugu na različitim mjestima. Nikako ne mogu zamisliti da je u jednom položaju :ne zna:
Tako je i meni, po svuda ju osjetim i miče se, ne prepoznajem di joj je glavica, a di guzica i stalno me lupa..al eto na zadak je za sad..
za 7 dana idem na pregled pa ćemo vidjeti šta gin. kaže... Ja sam mislila da se bebe okreću malo poslije...
ridikul
03.03.2010., 13:58
za 7 dana idem na pregled pa ćemo vidjeti šta gin. kaže... Ja sam mislila da se bebe okreću malo poslije...
U principu nema pravila, nekima se spuste već u tvome tjednu, nekima kasnije, nekima pred porod, uglavnom u prosjeku, negdi do 36 tjedna bi se trebale okrenut prema dole
moja nećakinja je bila okrenuta glavicom dolje, a sutradan je sestra išla roditi i ona se okrenula naopako, dan rije poroda.. luda mala... i dan danas je takva luda... rodila ju je na carski.
lotus_flower
03.03.2010., 16:53
potpis.
ja sam sad 31+ i čini mi se da je malo gore, pa malo doli, pa malo desno - lijevo, pa mi se zavuče pod rebra, pa me nogama (bar mislim) gazi po mjehuru... :D
Moj gin mi ništa na prošlom pregledu nije komentirao, osim da je glavu zabila u posteljicu (koja je u fundusu) pa da ju ne može lijepo slikati :D ali baš ću ga pitati sad na idućem pregledu :mig:
Meni se bebačica okrenula u 35 tjednu čak je bilo 35 plus....
Čak na toj zadnjoj kontroli dr više nije to ni gledala jer joj se prije činilo da se smjestila guzom i to je to.... tek zadnju minutu uzva sam ja nju pitala kaj je glavica dole
A bila je od 28 tjedna a i prije na guzu okrenuta....
~Scarlet~
04.03.2010., 11:58
Ja sam radila uzv u 28 tj. i već tada je bila namještena kak treba.:cerek:
ridikul
04.03.2010., 14:25
A izgleda da je to okretanje fakat individualno od osobe do osobe..:ne zna::ne zna:
moja su oba glavom dolje od kad su postali preveliki da bi ležali poprijeko..
nadam se da će i drugi ostat tako do kraja
ridikul
04.03.2010., 22:08
moja su oba glavom dolje od kad su postali preveliki da bi ležali poprijeko..
nadam se da će i drugi ostat tako do kraja
U kojem su ti se tjednu okrenuli?
NA pregledu u 12-om tj obojica su još bili skroz vodoravno u trbuhu...na sljedećem u 17-om tj su bili glavom dolje...i tako do kraja..
Oću neki nick
05.03.2010., 11:55
prvi tek u 36. tjednu i još se sav zapetljao u pupkovinu.
drugi je u 25. tjednu bio nogama na dolje, a sljedeći tjedan idem na pregled pa se nadam, iako ako je na brata, načekat ću se.
tockica83
05.03.2010., 15:06
Moja Mia dubi na glavi od početka i nije nikad na uvz-u mijenjala položaj. samo je rasla u tom položaju.
Plavooka Sanja
05.03.2010., 15:29
Moja Mia dubi na glavi od početka i nije nikad na uvz-u mijenjala položaj. samo je rasla u tom položaju.
moja Luna je otpočetka bila naopako okrenuta tj. na zadak i taj položaj apsolutno nije mijenjala do poroda. od uzv do uzv, apsolutno svaki put zadak. Naopaka mala bila u trbuhu i ostala :rofl:
kirshna
05.03.2010., 15:43
Moja se okrenula u 37tj....
Bilo je bolno, skoro mi se zdjelica raspala tu noć.
Drugo jutro išli smo kod gin na pregled i stvarno se bila okrenula
ridikul
05.03.2010., 15:53
moja Luna je otpočetka bila naopako okrenuta tj. na zadak i taj položaj apsolutno nije mijenjala do poroda. od uzv do uzv, apsolutno svaki put zadak. Naopaka mala bila u trbuhu i ostala :rofl:
I moja, svaki uzv do sada - zadak..još se stigne okrenut, ima još koji tjedan fore, al nekako osjećam da neće :ne zna:
Plavooka i jel onda bio carski??
ridikul
05.03.2010., 15:57
Moja se okrenula u 37tj....
Bilo je bolno, skoro mi se zdjelica raspala tu noć.
Drugo jutro išli smo kod gin na pregled i stvarno se bila okrenula
Ja ne znam dal bi ja taj njezin okret trebala osjetit ili ne? :ne zna: Sad sam u 32+5 tjednu
ona mene normalno lupa svaki dan..nikakvih drugih neobičajenih pokreta nema.
Osim što se sad češće pipam po trbuhu i kod i oko pupka mi je uvik tvrđe..pretpostavljam da joj je tu glavica :confused:
Plavooka Sanja
05.03.2010., 21:27
I moja, svaki uzv do sada - zadak..još se stigne okrenut, ima još koji tjedan fore, al nekako osjećam da neće :ne zna:
Plavooka i jel onda bio carski??
da, bio je carski :s
kažu da samo 3% djece se ne okrene pravilno do poroda, pa eto, moja ušla u statistiku :lol:
Meni nikako nije jasno kako govore da se male bebice u trbuhu stalno okreću, a moja je na svakom UZV od 20. tjedna na zadak u istoj poziciji. Čudno mi je da se svaki put baš u toj sekundi kad sam bila na uzv baš tako okrenula. Ja stvrano imam osjećaj da se ona u startu tako namjestila i da se nije okretala. I jako je mirna beba. :ne zna:
Mada zadnjih par večeri zna biti živahno pa se možda sirotica i pokušava okrenuti :D
P.S. i ja sam ušla u statistiku i rodila me mama na zadak, a imala sam 4.650 g :D
ja ne mogu skužit kako je beba okrenuta.
jučer se malo ritao gore kod pupka i baš sam mislila da se okrenuo na glavicu, ali već za pol sata se ritao dolje bliže mjehuru.
ne znam dal se on to stalno okreće ili jednom riče rukicama a drugi put nogicama.
Nessych
06.03.2010., 11:36
Moja beba je od 20-og tjedna okrenuta glavicom prema dolje, čak je malo i prenisko. Na zadnjem pregledu sam rekla doktorici da nekad osjetim neugodne udarce skroz nisko, kao da me lupa po cerviksu, pa je ona rekla da to možda znači da je na zadak pa da lupa nogicama, i pitala me da li više osjećam odarce s desne strane tijela. Ja udarce osjetim više s lijeve strane tijela, a na uzv smo vidjele da nije na zadak, a ja isto nemam osjećaj da se ona baš vrti po trbuhu, jer udarce nekako uvijek osjetim u isto mjesto i mislim da bi se sada već trebalo osjetiti da se ona skroz okreće.
meni je na pregledu sa 32+2 rekla da je bebač glavom dolje i to u zdjelici. isto osjećam te udarce dolje jače, ali i gore lupa i svuda, po cijelom trbuhu :) Nemam pojma di mu je šta ali da mi trbuh skače na sve strane, to vidim. ali mislim da ovaj položaj glavice neće promijeniti koliko je nisko.
LA SUKI
06.03.2010., 16:08
Na pregledu sa 29+5 beba je bila s nogama dolje. rekao je doktor da ima vremena do 36.tj. da se okrene, tak da ćemo vidjeti kad će to biti. ja pojma nemam kako je sad okrenuta jer lupa na sve strane:ne zna:
ridikul
06.03.2010., 16:27
Ja sam od zadnjeg pregleda, od kad je dok rekao da je beba na zadak stalno pipam trbuh..i jedino što sam uspila skužit da mi je oko pupka uvik nekako tvrđe nego na ostalom dijelu buše. Pretpostavljam da joj je tu glavica :ne zna::ne zna:
e moje ženske, ja danas 30+1, u srijedu idem na preged.. ma meni se čini da se moj bebač vrti na sve strane.. malo je tvrđe ondje, malo gore, malo tamo, malo vamo.. često osjetim i vidim po dvije "grbe" na trbudu, ali nikako to ne može biti na istim mjestima.. i živahan je..:D
Ova tri dana me lupa pod rebra.. počesto.. noćas me to i probudilo..:rolleyes:
Na ultrazvucima, svaki mjesec.. uvije je bio drugačije.. :ne zna:
kirshna
06.03.2010., 19:08
Ja ne znam dal bi ja taj njezin okret trebala osjetit ili ne? :ne zna: Sad sam u 32+5 tjednu
ona mene normalno lupa svaki dan..nikakvih drugih neobičajenih pokreta nema.
Osim što se sad češće pipam po trbuhu i kod i oko pupka mi je uvik tvrđe..pretpostavljam da joj je tu glavica :confused:
Taj dan kad sam došla kod gin pitala me dali sam osjetila da se okrenula, ja rekla da nisam i da mislim da nije...
Tek sam se kasnije sjetila da je to moglo biti tu noć kad sam se previjala od boli...
I još nešto...od njenog okreta sam ja sva popucala :(
Prva strija u 37 tjednu, do 40 tjedna još njih barem 20 :(
mufloncic
06.03.2010., 19:47
meni se maleni okrenuo onako školski u 6-7 mjesecu i tako stajao do samog kraja...
ridikul
06.03.2010., 21:54
meni se maleni okrenuo onako školski u 6-7 mjesecu i tako stajao do samog kraja...
Dal ko zna kad se u prosjeku bebe okreću (u kojem tjednu, mjesecu) ili tu stvarno nema nikakvog pravila??:rofl:
Calliope
07.03.2010., 09:24
Dal ko zna kad se u prosjeku bebe okreću (u kojem tjednu, mjesecu) ili tu stvarno nema nikakvog pravila??:rofl:
Ne znam postoji li pravilo, ali meni je gin. rekla par tjedana prije termina da je sad već vrlo mala šansa da se okrene, jer je već veliki, manje plodne vode, manje mjesta za akrobacije :D Par dana prije poroda se, po meni, pokušao okrenuti - cijeli trbuh mi je skakao, malo je bio "pun" na jednoj strani, a na drugoj kao da je skroz "prazan"... :D I to me jako bolilo. Ali okrenuti se ipak nije uspio. Pa sam rodila na zadak :D
S tim da je F. od početka, dakle od kad je gin. prvi put komentirala položaj bio okrenut na zadak.
Nessych
07.03.2010., 12:01
Sin od mamine šefice je u terminu bio okrenut popreko po trbuhu i primili su je u bolnicu i svaki dan su joj provjeravali uzv-om položaj bebe. Primili su je kad je beba bila popreko, drugi dan se okrenuo na zadak, a treći dan je bilo glavicom prema dolje, kad su vidjeli da je u pravilnom položaju odmah su joj inducirali porod..... ali to ipak spada u nekakve ekstreme i ne znam jel ona osjetila to okretanje po trbuhu.
Lavica02
07.03.2010., 12:09
za sina se ne sjećam (bilo davno) ali kćer se okrenula u cca 6,5 mjesecu trudnoće
ridikul
07.03.2010., 15:40
Danas sam saznala da mi je svekrva rodila šogoricu na zadak i da je šogorica jedno dijete rodila na carski jer je bilo na zadak okrenuto...možda je to njihove loze..valjda su im sve bebe u familiji ljenguze :lol::lol:
Brijem da taj zadak nema veze s genetikom ili možda ima :ne zna::bonk::bonk:
thegirl25
10.03.2010., 10:31
Drage cure imam pitanje, ušla sam par dana u 40 tjedan... i beba mi je u istom položaju od 5 mj. trudnoće, blago je ukoso, glavica joj je kod mog desnog kuka, a kad se protegne nogice osjetim na lijevoj strani na boku... trbuh i dalje visoko ispod sisa... malo me frka, nemam nikakve pripremne trudove.. jel imao ko sličnu situaciju?? Thnx
dobrica31
10.03.2010., 11:59
Drage cure imam pitanje, ušla sam par dana u 40 tjedan... i beba mi je u istom položaju od 5 mj. trudnoće, blago je ukoso, glavica joj je kod mog desnog kuka, a kad se protegne nogice osjetim na lijevoj strani na boku... trbuh i dalje visoko ispod sisa... malo me frka, nemam nikakve pripremne trudove.. jel imao ko sličnu situaciju?? Thnx
i moja je bila jako visoko,toliko da se ni na porodu nije spusti trbuh nego mi je dr.morala kod izgona leći na njega...me ne je cijelu trudnoću pekao želudac jer je ona bila na njemu tako visoko...a to kaj je u kosu,ispravit će se u pravi položaj na porodu....glavno da je glavica prema dolje...
sretno!!!
thegirl25
10.03.2010., 14:42
Ja si mislim kad bi dobila svoje trudove da bi oni to poravnali, ali ako me pošalju na drip bojim se da bi porod mogao trajat sto godina... u ponedeljak je točno na termin i tada sam naručena na pregled... vjerojatno će počet gledat plodnu vodu jer sam otvorena komotan prst, 2 cm valjda... već mjesec dana....
ako je beba poprečno, ima nešto o tome na Rodama
Transverzalni ili poprečni položaj je najčešće položaj ramenom. To znači da beba leži horizontalno, niti glavom, niti zatkom dolje. Ako rodilja nije prvorotkinja, dijete će se najvjerojatnije pomaknuti u uzdužni položaj pred kraj trudnoće ili na samom početku poroda. Ako se to ne dogodi, nema načina da se dijete u tom položaju rodi vaginalno. To je još jedna apsolutna indikacija za carski rez. Način izvođenja carskog reza u slučaju poprečnog položaja mora se često prilagođavati toj situaciji zato što se donji dio maternice ne razvija primjereno ako ni glava ni zadak nisu prezentacijski dijelovi. Trik koji sam nekoliko puta primijenio u takvom slučaju sastoji se od toga da se dijagonalni poprečni zasjek maternice proširi rezom u obliku obrnutog slova T, i to tako da se kraći krak, uzduž središnje linije trbuha, zareže okomito na duži.
nemoj dati da te muče da rodiš vaginalno ako bebica tak ostane...
thegirl25
10.03.2010., 17:04
Ako do ponedeljka ne dobije svoje trudove, definitivno ću popričat sa doktorom na pregledu o opcijama... ja sad iskreno neznam koliko je beba ukoso, jel mi doktor može uopće opipat glavicu ili je skroz ukoso... e baš jedva čekam da ga pitam....
Vesna-Knežija
17.05.2010., 08:13
zanimaju me iskustva s istim,
trenutno sam punih 33 tjedna trudna, znači ulazim u 34, beba je prošli tjedan bila na kontroli u poprečnom položaju, a i još uvijek je,
znam da se stigne još okrenuti, ali postoji mogućnost da se i ne okrene
na kontroli je imala oko 2100g i 43-44 cm, što znači da će ako ovako nastavi kao u zadnjih 3 tjedna, biti do termina oko 3700g, tako su bili i prvih troje, i rođeni prirodno vaginalno bez ikakvih komplikacija
dr me od iduće kontrole šalje u Vinogradsku (moj izbor) upravo ponajprije zbog tog poprečnog, to bi trebala obavit za nekih desetak dana, znači oko 35 tjedana
fjaka02
17.05.2010., 11:23
meni je maleni isto bio u poprecom s 33 tj - nije mi bas svejedno jer je to garancija za carski a ja sam htjela prirodno rodit, naravno ako je moguce
bila sam uvjerena da se nece okrenuti - i na pregledu s 35 tj kaze gin da se ipak okrenuo - ali naopako :eek: i opet panika od poroda na zadak, naravno
s 37-38 tj kad sam vec izgubila svu nadu da ce se maknut, okrenuo se glavom dolje... odmahe bio zivo dite, i danas je takav - zajebaje stalno
ne brini, ima jos vremena. meni je tada gini rekao da je s 35th 25% beba jos u "pogresnom" polozaju a do 38. tj. to se po statistici smanji na 4%. Tako da imas 80% sanse da ce se pokrenuti
drzim fige
plavuša 2
17.05.2010., 21:27
I moj bebač je još uvijek u poprečnom položaju (35+3). Sve trudnice koje poznam trudne su manje od mene a bebe se već okrenule...a moja gin na zadnjem pregledu to nije uopće komentirala i naručila me za 2 tj na kontrolu. Kao "stigne se još okrenut"....
Capella
18.05.2010., 15:39
I moj micko je u poprečnom položaju, zapravo nekako čudnom, polu na zadak polupoprečno, uopće ne znam kako bi to objasnila...
Uglavnom jako sam se prepala carskog jer nekako mi je želja roditi normalno, prirodnim putem... Ali, nažalost, okretanje bebe u pravilan položaj za porod ne znači da češ i roditi tako jer postoji niz faktora zbog kojeg možeš završit na carskom rezu. Mislim da je jako bitno bit spreman i na tu opciju, psihički se pripremiti... Znam za dva slučaja koja su završila carskim a bebač je bio okrenut na glavicu kako i treba tako da...
Ništa nije sigurno :(
A što se tiče okretanja bebe..to se navodno može dogoditi i na sam termin, u rađaoni... Većinom se to dogodi između 32-36 tjedna jer tada bebač ima više mjesta za okretanje.Postoje i neke vježbe kako bebicu natjerati da se okrene u pravilan položaj. Ja se trudim pridržavati se tih nekih pravila pa ćemo vidjeti.
Vesna-Knežija
18.05.2010., 16:27
znam da postoji niz faktora zbog kojeg se može desiti carski rez,
ali obzirom da sam tri puta rodila normalno vaginalno, naravno da me zanima iskustvo drugih
s ovakvim problemom, jer u slućaju da se okrene ipak postoji mogućnost vaginalnog poroda,
a ako ostane ovako nema druge opcije
Capella
18.05.2010., 17:00
Probaj s tim vježbama za potaknuti bebu da se okrene...
Evo nekih savjeta:
1. Svakodnevna šetnja, 20-tak minuta dnevno, gdje pokreti tijela i gravitacija mogu učiniti da se beba okrene težim dijelom tijela prema dolje.
2. Izbjegavajte ležanje na leđima, sjedenje i položaje u kojima ste u polusjedećem/poluležećem položaju. izbjegavajte sjedenje na stolici ili krevetu tako da ste leđima nagnuti unatrag (naslonjeni) Svi ti položaji smanjuju bebi prostor za okretanje. Možete ležati na boku.
3. Najbolji način vježbanja je taj da provodite čim više vremena uspravno sjedeći, klečeći ili da ste na dlanovima i koljenima (četveronoške). Kada sjedite na stolici, obavezno provjerite jesu li vam koljena niža od zdjelice te trup lagano nagnite prema naprijed.
4. Gledajte televiziju klečeći na podu, sjedeći na jastučićima ili kuhinjskoj stolici. Pokušajte također sjediti na kuhinjskoj stolici tako da ste licem okrenuti prema naslonu.
5. Spavajte na boku, a ne na leđima.
6. što je moguće više, ležati na lijevom boku te sjedit uspravno ravnih leđa ili s trbuhom lagano nagnutim prema naprijed.
7. Ne sjedite prekriženih nogu! To smanjuje prostor u prednjem dijelu vaše zdjelice, a otvara ga prema leđima. Da bi se pravilno namjestila, beba treba puno prostora u prednjem dijelu vaše zdjelice.
8. Položaj mačke : Postavite se na sve četri, a zatim ruke, glavu i prsa oslonite na podlogu i neka vam pritom stražnjica bude visoko u zraku. Nakon 10 sec podignite se polako prema gore. Tu vježbu ponovite nekoliko puta, a u svakom se položaju zadržite po 10 sec. Vježbajte 3 puta na dan.
Vesna-Knežija
28.05.2010., 08:58
cure kakvo je stanje s vašim bebicama, jesu se okrenule ?
ja sam bila u srijedu u vinogradskoj, nisu mi radili uzv, ali dr po vaginalnom pregledu veli da je dolje glavica,
što znači da se moja Dora okrenula, sad će vjerovatno tako i ostati, uh laknulo mi je :)
Capella
29.06.2010., 15:49
Moj se maleni anđelek okrenuo :)
Ne znam jesu li pomogle vježbe koje sam radila ali sigurno nije ni odmoglo :)
Poslije cijele frke koju sam digla oko toga, shvatila sam da je to stvarno individualno i da se bebač može okrenuti i zadnji čas, doslovno u rađaoni...
Tako da nema brige! :)
pljucpljuc
14.07.2010., 13:58
Ja sam poprilično sigurna da se ovaj moj podstanar opet okrenuo glavom gore! ...koj mu je Q?!
...znala sma kad se okrenuo glavom dolje, na UZ mi je potvrđeno i jučer(ili prekjučer:misli:) ujutro sam ga pipala u nekom poprečnom položaju i sada mu pipam glavu gore lijevo i 99% sam sigurna da je glava.
I više nema lamatanja nogama po želucu, nego te pokrete osjetim dolje, a svako toliko se gore lijevo ukaže tvrda kugla...i više nema onog zatezanja u trbuhu kad hodam i stojim
...jooj, grrr :mad: ...koji vrag se okreće, šta nije mogao ostat dolje..
ollie25
14.07.2010., 14:14
ma okrenut će se opet
moj pišonja je bio napopreko dok god je imao mjesta -glava desno nogice lijevo i onda me jedno par dana razvaljivao po desnoj strani i valjda je skužio da više tako neće ići pa se počeo okretat svakako
na zadnjem uzv je bio dobro okrenut i čini mi se da je još uvijek tako
Bude se vec okrenuo ponovo... moj je na svakom ultrazvuku u savrsenom polozaju za radjanje :rofl: ali imam feeling da se on nonstop okrece, jer me mlati i dole i gore i sa jedne strane i sa druge... e da, kad se bebe pocinju smirivati u trbuhu? Mi smo 36+3 danas i on jos uvijek divlja :ne zna:
foresst
14.07.2010., 14:40
pljuc, ne mora značiti da se okrenuo na zadak.. ta kvrga može biti i guza (moja ima ful tvrdu i okruglu guzu, isto mi se ponekad čini kao da je to glava, ali nije), a rukicama i stopalima te može gurati skroz nisko dolje.. znaš kako su bebači prasavinuti, stopala su im pred facicom skoro.
meni se nekad čini da će mala rukicu gurnuti van, koliko nisko se laktari
Evo, mi se vratili s pregleda, opet nista od slikica jer je mladunce i dalje u istom polozaju - glava dole, faca prema mojoj kicmi... kaze babica da se on sad vise i ne moze okrenut glavom gore taman i da oce jer nema mjesta, moze se jedino zarotirati, promjenit stranu na koju gleda i to je to. Valjda malo prase zna sta radi :zubo:
A mlati li ga mlati i dalje... jos me pita babica jel sam primjetila promjene u pokretima (mislila je jel se manje mice), a ja kazem: da, zadnjih par dana ko da je popizdio jbt... ko da oce van iskocit :rofl:
Inace, sve je i dalje ok :top: procjenjuje ga na oko 3.600 ako bude zadrzao isti rast :cerek: Nek on samo bude zdravi... i majeni :cerek: :rofl: (bude vec stigo narast :mig: )
**Nela**
14.07.2010., 21:59
Bude se vec okrenuo ponovo... moj je na svakom ultrazvuku u savrsenom polozaju za radjanje :rofl: ali imam feeling da se on nonstop okrece, jer me mlati i dole i gore i sa jedne strane i sa druge... e da, kad se bebe pocinju smirivati u trbuhu? Mi smo 36+3 danas i on jos uvijek divlja :ne zna:
meni je ginekolog rekao da se obično smire par dana prije poroda!
moj bebač je već od 26 tj u položaju s glavicom prema dole
pljucpljuc
14.07.2010., 23:41
Moj je 100% promijenio položaj...bila sam u šetnji i opet me ništa nije bolilo i još sam u izlogu zamjetila da mi je trbuh promijenio položaj, nije više onako nizak. Nakon toga samo čekala idući izlogsvakom izlog da se gledam i da, trbuh mi je sada više ispipčen u razini pupka, a ne ispod i ne štuca više. I ne štuca više dolje lijevo, nego gore u razini i iznad pupka lijevo.
Poslijepodne je bebo stvarno bio hiperaktivan i opet je u jednom trenutku bio poprečno i tad mi je trbuh bio širok, pa se opet vratio uspravno i trbuh mi je opet uzak. Bilo je glave i lijevo i desno i sada je opet lijevo...ta budala će se još zapetljat u pupčanu i ugušit i đabe mi onda ovo 7mjesečno mučenje ...samo nek se usudi
extreme
14.07.2010., 23:50
I ne štuca više dolje lijevo, nego gore u razini i iznad pupka lijevo.
i meni je štucanje bio glavni pokazatelj kak je beba najmještena dok sam strahovala da se nije možda okrenula..
i uvijek, pa i sad- štuca uvijek nisko dolje, ispod pupka- i u tom stavu je još negdje od 5.-6. mjeseca, nije se značajno premještala- bar bi je tako uvijek "uhvatili" na uzv.
i sad je u dobrom položaju za izletit.
al nek te to ne brine previše- još se stigne okreniti u pravi položaj :)
pljucpljuc
15.07.2010., 00:14
nek se izvoli opet okrenut što prije...ovako ga samo još jače osjetim i lupa me previsoko i rasteže pupak i imam žgaravicu...i uopće nisam zadovoljna..
Moj je 100% promijenio položaj...bila sam u šetnji i opet me ništa nije bolilo i još sam u izlogu zamjetila da mi je trbuh promijenio položaj, nije više onako nizak. Nakon toga samo čekala idući izlogsvakom izlog da se gledam i da, trbuh mi je sada više ispipčen u razini pupka, a ne ispod i ne štuca više. I ne štuca više dolje lijevo, nego gore u razini i iznad pupka lijevo.
Poslijepodne je bebo stvarno bio hiperaktivan i opet je u jednom trenutku bio poprečno i tad mi je trbuh bio širok, pa se opet vratio uspravno i trbuh mi je opet uzak. Bilo je glave i lijevo i desno i sada je opet lijevo...ta budala će se još zapetljat u pupčanu i ugušit i đabe mi onda ovo 7mjesečno mučenje ...samo nek se usudi
:rofl::rofl: a jesi blesava majke mi :rofl::rofl: baš si me nasmijala
Ajme pljuc suti....luda si...:rofl::eek:
Moj prvi malac na svakom uz je glavom bio dole...sad jel se on i koliko cesto okreto ne znam...al kad god je uz glava dole...
A stucao je jako cesto....a i sad cim se malo vise pocne smijat odmah pocne stucat :rofl:
Sad ovo drugo jedva i osjetim...
A kad stvarno pocnu bebe tabanat u stomaku,ja sam sve zaboravila...:(
A cudila sam se svojoj mami kak je sve zivo pozaboravljala.....:rolleyes:
Jbga 3 godine su prosle.ipak....
pljucpljuc
19.07.2010., 11:50
Mislim da bi mogao opet biti na pravom mjestu, malo prije me probudio takav jaki udarac pod rebra, da je to sigurno noga, jer glava se mom samo miče i nije neugodna, noge su opake. Vidjet ću kasnije kad počne štucat gdje je točno, jer strah me pipat ga, od toga podivlja
zaria...!
19.07.2010., 15:11
Ja sam bila na uzv danas i okrenuo se glavom dolje, ali mislim da to jos nije konacno jer je on stalno u pokretu :D
Bio je cijelo vrijeme (do 26.tj) nisko s glavicom dolje, pa onda s glavicom gore sad opet dolje...
morska alga
19.07.2010., 15:17
Moje mlađe zlato se okrenulo nekih desetak dana prije poroda. Kakva je to samo izbočina nastala, presmiješno mi je bilo. Ima i dr koji namještaju bebu za porod. Nije to službeno ali bolje i to nego doći u rodilište kad sve krene a glava dolje.
Sretno cure
morska alga
19.07.2010., 15:18
Ma zbunila sam se, "Glava gore", mislila sam napisati:D
Traburatorica
19.07.2010., 15:27
Moj pišonja od pocetka dubi na glavi, glava mu je u zdjelici i taj pritisak itekako osjećam.
Veselo mi je sto mi je upravo doktorica na uzv rekla i da ima poveću glavicu:lol: Kako će to izgledati kad izađe, nemam pojma, ne mogu izbaciti iz glave one Čunjoglave :D
leptirica 2
20.07.2010., 19:17
25 sam tjedan..danas vidjeli na uzv-u da je s glavom za dolje:D
Plavooka Sanja
20.07.2010., 19:52
Moj pišonja od pocetka dubi na glavi, glava mu je u zdjelici i taj pritisak itekako osjećam.
Veselo mi je sto mi je upravo doktorica na uzv rekla i da ima poveću glavicu:lol: Kako će to izgledati kad izađe, nemam pojma, ne mogu izbaciti iz glave one Čunjoglave :D
ajme, sad si me podsjetila na mene :rofl:
Luna je od 20. tjedna bila okrenuta na zadak i od uzv do uzv se nije okretala, i pred sam kraj trudnoće, gin joj mjeri glavicu i brunda nešto u bradu i ja sad panično pitam šta je, a on da glavica je malo manja, odnosno ide u dužinu, jer je mala cijelo vrijeme na zadak.
u dužinu? :confused: meni u glavi odmah film Čunjoglavi i pitam ga da neće valjda tako izgledati? :eek:
Gin je skoro plakao od smijeha, a i ja na kraju!! :lol:
i kad se rodila, odahnula sam, savršeno okrugla glava :D
i ja imam isti problem
beba je na zadak,a glava izgleda duguljasto
dr. kaže da je tako zbog položaja.ali ja umirem od straha:ne zna::ne zna:
Plavooka Sanja
20.07.2010., 20:30
i ja imam isti problem
beba je na zadak,a glava izgleda duguljasto
dr. kaže da je tako zbog položaja.ali ja umirem od straha:ne zna::ne zna:
i ja sam, al ne brini, glavica bude skroz okrugla na kraju :rofl:
kažem, meni je samo film Čunjoglavi prolazio kroz glavu, ali nije to to. nego se bebači ne žele okrenuti, pa glavici nije isto kao kod djece koja su okrenuta kako treba.
extreme
25.07.2010., 00:13
Moja je beba negdje od 5. mjeseca na svakom uzv (cca svakih mj dana) glavom prema dolje. uvijek u super položaju..
zadnji pregled sam imala kad sam bila 38+1 i tada je isto bila u položaju s glavicom prema dolje...ginićka mi je rekla da je nemoguće da sad više mijenja položaj.
sad sam 2-3 dana to termina, a negdje od toga zadnjeg uzv-a počela me beba lupati kako nikad do sad nije.. prije je uvijek nogama udarala ispod rebara, najviše ispod desnog rebra, od prije desetak dana prostor ispod rebara je stalno mekan (ja bih rekla prazan) a ona me šuta na lijevoj strani tamo negdje kod bubrega i to me baš boli...:(
točno joj osjećam nogu na toj lijevoj strani, mlati gore-dolje, ali stalno je noga na toj lijevoj strani...:ne zna:
jel moguće da je nakon tog uzv-a (znači sa 38+ tj) ipak promijenila položaj i premjestila se bočno? ili je samo noge drukčije "smotala" pa me lupa na drugo mjesto :ne zna:
ili je ginićka u pravu i više si ne može mijenjati položaj...:misli:
totalno sam se prepala da mi se nije sad pred kraj premjestila u drugi položaj i sad sam sva u komi....:(
nemam više kontrola, ginićka (privatnica) je rekla samo da se javim u polikliniku ako mi na dan termina još ne krenu nikakvi trudovi...
Francesca
25.07.2010., 02:14
pa odi na još jedan ultrazvuk, nitko ti to neće odbiti, pogotovo privatnik
Maslina
25.07.2010., 07:45
Ne mora biti da se okrenula, šta nije da se beba spusti niže, a taj prostor ispod rebara ostane prazniji, kako se bliži porod. :confused:
Možda ti se zbog toga čini da te lupa na drugom mjestu.
moguće da se je okrenula..
sjećam se forumašici Piki 225 se okrenula na zadak na sam dan poroda...
foresst
25.07.2010., 09:38
beba se malo spustila, ali je i još narasla i više ne može skoro ispruženih nogica mlatiti tebe pod rebra. sad je više "preklopljena", tj nogice su jače presavijene na trbuščić i prsa i zato te mlati bočno po trbuhu, vjerojatno najviše u razini pupka
extreme
25.07.2010., 09:53
a jebote :eek:
pa cijelo vrijeme je bila u pravilnom položaju, nije se valjda sad sjetila okrenuti...:ne zna:
extreme
25.07.2010., 09:55
Ne mora biti da se okrenula, šta nije da se beba spusti niže, a taj prostor ispod rebara ostane prazniji, kako se bliži porod. :confused:
Možda ti se zbog toga čini da te lupa na drugom mjestu.
ovo mi se nikako ne može činiti- jer joj nogicu (kost) napipam kad god me šutne.
prije je to bilo ispod rebara a sad je kod lijevog rebra.. točno se vidi i napipa ona "kvrga"...
e sad, kako ja to zamišljam, tj sebi vizualiziram,ili joj je glavica ostala dolje nisko u zdjelici kao što je bila- leđa i guza su na desnoj strani trbuha a noge je smotala tako da me lupa na lijevoj strani..
ili leži skroz poprečno- tj, za ono što mislim da su leđa i guza- da je to ustvari glava...:ne zna:
extreme
25.07.2010., 09:57
pa odi na još jedan ultrazvuk, nitko ti to neće odbiti, pogotovo privatnikma nije to uopće upitno, ali ono.. sad je bio vikend (do neki dan mi uopće nije padalo na pamet da se mogla okrenuti ako je ginićka rekla da je to sad više nemoguće), nego sam tek u čet, pet. počela razmišljati je li se to moglo dogoditi...:confused:
ova moja sutra radi popodne, a meni je termin u utorak- kad se svakako trebam javiti u bolnicu ako mi trudovi tad još nisu započeli..
Maslina
25.07.2010., 09:58
Meni nije jasno kako oni u bolnici ustanove u kojem položaju je beba :ne zna:
Jel te bace malo na ultrazvuk prije poroda ili šta :confused:
extreme
25.07.2010., 09:59
beba se malo spustila, ali je i još narasla i više ne može skoro ispruženih nogica mlatiti tebe pod rebra. sad je više "preklopljena", tj nogice su jače presavijene na trbuščić i prsa i zato te mlati bočno po trbuhu, vjerojatno najviše u razini pupka
da, da- to je u razini pupka....
jooj, stvarno se nadam da si u pravu.... baš me mlatne nekao u ravnini pupka, eventualno ako malo lamata (u stilu chuck norissa:D)- gore dolje pa prešetava koji centimetar ispod-iznad razine pupka...:top:
extreme
25.07.2010., 10:00
i mene to zanima?
:ne zna:
da.. i na UZV i na CTG ideš prije poroda...
Barem sam tako ja išla.. :ne zna:
Baš zbog toga da se vidi položaj bebe
Maslina
25.07.2010., 10:14
Meni je br. 1 naglavačke, nadam se da neće više imati mjesta da se pretumbava :moli:
extreme
25.07.2010., 10:24
Meni je br. 1 naglavačke, nadam se da neće više imati mjesta da se pretumbava :moli:
koliko još do kraja?
marcipanka
25.07.2010., 10:25
naravno da je moguće.:mig: moja sestra je bila okrenuta na zadak cijelo vrijeme i onda, 5 dana prije poroda se okrenula na glavu. sjećam se da je mami bilo užasno loše taj dan. povraćala je i uopće nije mogla ustati:(
Maslina
25.07.2010., 10:28
koliko još do kraja?
Ima dosta, 28-tjedan sam tek, ali već mjesec dana su u istom položaju :ne zna:
Ma joj, baš su zločesti ti vaši mali koji se u zadnji čas okreću :cerek:
Pa šta im dođe :ne zna:
extreme
25.07.2010., 10:29
naravno da je moguće.:mig: moja sestra je bila okrenuta na zadak cijelo vrijeme i onda, 5 dana prije poroda se okrenula na glavu. sjećam se da je mami bilo užasno loše taj dan. povraćala je i uopće nije mogla ustati:(
a pretpostavljam da bih onda takvo okretanje i ja osjetila, jel???
i- kad je o tom okretanju riječ, da li je isto ako se beba iz nepravilnog položaja okreće u pravilni, i ako se iz već pravilnog ide okretati na zadak??
marcipanka
25.07.2010., 10:30
moj mali se namjestio u pravilan položaj već u 4.mjesecu i tako je ostao do kraja:s al poučena maminim iskustvom, pred kraj sam razgovarala s njim i molila ga da ostane tako:rofl:
extreme
25.07.2010., 10:30
jooj, nemoj govoriti tako.. nadam se da je foresst u pravu kad kaže da je sad samo skvrčila nogice na trbuh pa me onda mlatne lijevo a ne gore :moli:
marcipanka
25.07.2010., 10:34
a pretpostavljam da bih onda takvo okretanje i ja osjetila, jel???
i- kad je o tom okretanju riječ, da li je isto ako se beba iz nepravilnog položaja okreće u pravilni, i ako se iz već pravilnog ide okretati na zadak??
mama kaže da je osjetila to okretanje. ko da joj se cijela utroba izvrće van:eek: baš joj je bilo jako loše. to je trajalo par sati, s prekidima, al je njoj cijeli dan bilo muka.
navečer (kad se sestra okrenula i smjestila), njoj je postalo bolje. sestra se normalno micala i javljala. sutradan je išla na kontrolu u bolnicu i na uzv-u su vidjeli da se ona okrenula. mama je bila presretna, usprkos muci:rofl:, jer se već priremila na porod na zadak i mogućnost carskog i komplikacija...
takomlada
25.07.2010., 10:35
i moja je jedna glavom dolje, druga gore i nadam se da će tako i ostat i da će ova prva i prva htjeti van:)
mislim da naše stvarno nemaju mjesta za okretanje-barem se nadam
jooj, nemoj govoriti tako.. nadam se da je foresst u pravu kad kaže da je sad samo skvrčila nogice na trbuh pa me onda mlatne lijevo a ne gore :moli:
od srca ti želim da se nije okrenula, ali isto tako znam ženu koja je imala dogovoren carski zbog položaja bebe pa joj je samo par dana prije carskog pukao vodenjak na sred trgovine i rodila prirodno-mala se okrenula na glavu :D
Maslina
25.07.2010., 10:36
Ma ne vjerujem da ti se okrenuo, jednostavno je malo promijenio položaj i spustio se niže.
Jel ti se piški više?
extreme
25.07.2010., 10:38
mama kaže da je osjetila to okretanje. ko da joj se cijela utroba izvrće van:eek: baš joj je bilo jako loše. to je trajalo par sati, s prekidima, al je njoj cijeli dan bilo muka.
navečer (kad se sestra okrenula i smjestila), njoj je postalo bolje. sestra se normalno micala i javljala. sutradan je išla na kontrolu u bolnicu i na uzv-u su vidjeli da se ona okrenula. mama je bila presretna, usprkos muci:rofl:, jer se već priremila na porod na zadak i mogućnost carskog i komplikacija...
a onda bih i ja to osjetila, jel..? pa 38+ tjedana nije baš mala stvar- skužila bih da se okrenula.. nadam se...
nego- jel moguće da beba leži poprečno u ovim tjednima (npr- glava kod desnog bubrega a noge kod lijevog)??
extreme
25.07.2010., 10:42
Ma ne vjerujem da ti se okrenuo, jednostavno je malo promijenio položaj i spustio se niže.
Jel ti se piški više?
ma moja bebačica je od početka, non stop- glavom prema dolje, i uvijek jako, jako nisko (čak sam bila otvorila i temu jer sam se prepala koliko ju nisko nosim- ginićka mi je uzv radila kod pubične kosti)... e sad, tamo negdje u 5. mjesecu, ona je na svakom uzv smještena za taman fino za izletit- glava dolje, licem okrenuta leđima, savršeno..:s
i sad na zadnjem uzv-u 38 i sitno- kaže mi ova da je sad nemoguće da se više ikako drugačije okrene....
al mene buni što me ona više ne šuta nogicom ispod desnog rebra nego kod lijevog bubrega :confused:
znam da je nogica u pitanju, jer ju mogu napipati najmanje 20 puta na dan... a budući da nisam doktor i nisam nešto od anatomije, ne znam kako se točno beba može skvrčiti- a da me nogom udara na lijevu stranu (i pri tom još biti s glavicom dolje???) :ne zna:
Hej! Meni beba stoji glava desno dolje, tijelo desno od pupka, guza pod rebrima, noge presavinute s lijeve strane i lupa s njima nekada po rebrima, a nekada sastrane u ravnini pupka, tako je stalno...
možda se i tvoja tako namjestila
extreme
25.07.2010., 12:08
Hej! Meni beba stoji glava desno dolje, tijelo desno od pupka, guza pod rebrima, noge presavinute s lijeve strane i lupa s njima nekada po rebrima, a nekada sastrane u ravnini pupka, tako je stalno...
možda se i tvoja tako namjestila
jooj, nadam se :moli:
po opisu bi mogla biti baš kao tvoja :ne zna:
Maslina
25.07.2010., 12:11
ma moja bebačica je od početka, non stop- glavom prema dolje, i uvijek jako, jako nisko (čak sam bila otvorila i temu jer sam se prepala koliko ju nisko nosim- ginićka mi je uzv radila kod pubične kosti)... e sad, tamo negdje u 5. mjesecu, ona je na svakom uzv smještena za taman fino za izletit- glava dolje, licem okrenuta leđima, savršeno..:s
i sad na zadnjem uzv-u 38 i sitno- kaže mi ova da je sad nemoguće da se više ikako drugačije okrene....
al mene buni što me ona više ne šuta nogicom ispod desnog rebra nego kod lijevog bubrega :confused:
znam da je nogica u pitanju, jer ju mogu napipati najmanje 20 puta na dan... a budući da nisam doktor i nisam nešto od anatomije, ne znam kako se točno beba može skvrčiti- a da me nogom udara na lijevu stranu (i pri tom još biti s glavicom dolje???) :ne zna:
stvarno ne znam, s blizancima ti to izgleda kao da imaš hobotnicu u trbuhu i lupa te i lijevo gore i lijevo dolje i desno i pod rebra i u kičmu i u bubreg :rofl:
Ja nikad ne znam šta me lupa u kojem času. :D
extreme... nemoj se sikirati...
da se i okrenula bočno.. tu si nemoćna.... ideš na carski
ako je na zadak ovisno u kojoj bolnici rađaš.. na svetom duhu to je indikacija za carski u petrovoj nije, vaginalno zadak porađaju..
a opet i pred sam porod može se okrenuti glavicom prema dolje :)
extreme
25.07.2010., 12:15
stvarno ne znam, s blizancima ti to izgleda kao da imaš hobotnicu u trbuhu i lupa te i lijevo gore i lijevo dolje i desno i pod rebra i u kičmu i u bubreg :rofl:
Ja nikad ne znam šta me lupa u kojem času. :D
:D
sjećam se 4. trudnoće moje mame.. mlađa braća su mi blizanci..
kad se ja žalim da mi ova lupa po mjehuru, ona mi samo ispriča kako je nju jedan lupao po mjehuru, a drugi koji je bio gore- mlatio je po rebrima i želucu..
pravo veselje :cerek:
extreme
25.07.2010., 12:17
extreme... nemoj se sikirati...
da se i okrenula bočno.. tu si nemoćna.... ideš na carski
ako je na zadak ovisno u kojoj bolnici rađaš.. na svetom duhu to je indikacija za carski u petrovoj nije, vaginalno zadak porađaju..
a opet i pred sam porod može se okrenuti glavicom prema dolje :)
aj, carski sa bočnim položajem bih još i podnijela..
al ne znam kakvi su u rijeci kad je u pitanju zadak...:ne zna:
aj, carski sa bočnim položajem bih još i podnijela..
al ne znam kakvi su u rijeci kad je u pitanju zadak...:ne zna:
bezobzira što sam Rječanka... ja zaista ne znam kakvi su u Rijeci po tom pitanju :ne zna:
ali sve će dobro biti :kiss:
extreme
25.07.2010., 12:21
nadam se, hvala :)
miss daisy
25.07.2010., 12:23
ova moja sutra radi popodne, a meni je termin u utorak- kad se svakako trebam javiti u bolnicu ako mi trudovi tad još nisu započeli..
u bolnici ti ako preneseš ne rade UZV, nego samo CTG i amnioskopiju.
ne znam hoće li ti ga raditi ako kažeš da misliš da se beba okrenula :ne zna:
u rijeci se zadak porađa vaginalno, koliko pamtim sa tečaja.
a što se lupkanja tiče, znam da mene pred porod nije više lupao pod rebrima, ali se više ne sjećam gdje su točno udarci bili.
extreme
25.07.2010., 12:26
u rijeci se zadak porađa vaginalno, koliko pamtim sa tečaja.
u jebote :eek:
:facepalm:
miss daisy
25.07.2010., 12:29
joj opet ti paniku radim :D
ma vjerojatno je sve ok, nego znaš kakva si :D :mig:
a što se okretanja tiče, ja sam se okrenula pred porod, mislili me na carski pa se okrenula i kako treba izašla van :raspa:
extreme
25.07.2010., 12:31
joj opet ti paniku radim :D
ma vjerojatno je sve ok, nego znaš kakva si :D :mig:
a što se okretanja tiče, ja sam se okrenula pred porod, mislili me na carski pa se okrenula i kako treba izašla van :raspa:
:rofl::rofl::rofl:
da, paničar sam...:cerek:
al ne vjerujem da je na zadak- jer bi onda osjećala nešto pod rebrima.. a meni tamo prazno :D
benjamin10
25.07.2010., 12:48
mi sutra ulazimo u 36 tjedan i beba je poprečno tijekom cijele trudnoće, a tako i sada....u utorak idemo na uzv, i nadamo se da će se do kraja ipak odlučiti okrenuti glavom dolje....neki mali tvrdoglavko baš mu odgovara ležanje poprijeko...
extreme
25.07.2010., 12:51
mi sutra ulazimo u 3 tjedan i beba je poprečno tijekom cijele trudnoće, a tako i sada....u utorak idemo na uzv, i nadamo se da će se do kraja ipak odlučiti okrenuti glavom dolje....neki mali tvrdoglavko baš mu odgovara ležanje poprijeko...
kako ti izgleda trbuh ako ti bebo cijelo vrijeme poprečno?
benjamin10
25.07.2010., 13:00
rašireno, rastegnuto u lijevo i u desno, ...glava je na lijevoj strani....
Nije htjela van :lol::rofl:
extreme
25.07.2010., 14:30
rašireno, rastegnuto u lijevo i u desno, ...glava je na lijevoj strani....
ok, po tom opisu, nije mi beba poprečno.. pretpostavljam da bi se to i kod mene kužilo. moj trbuh izgleda normalno...:ne zna:
možda će ipak biti onak kako je foresst rekla..:top:
događa se da se bebe okrenu prije samog poroda...osobno poznajem jednu curu kojoj se to dogodilo..
po tvom opisu beba je u idealnom položaju za porod, glava dolje, leđa na desnoj strani trbuha znači noge idu ljevo..+ potpis na forrest blizu si poroda, beba se spušta pa imaš više lufta gore
extreme
25.07.2010., 15:32
događa se da se bebe okrenu prije samog poroda...osobno poznajem jednu curu kojoj se to dogodilo..
po tvom opisu beba je u idealnom položaju za porod, glava dolje, leđa na desnoj strani trbuha znači noge idu ljevo..+ potpis na forrest blizu si poroda, beba se spušta pa imaš više lufta gore
hvala..:kiss: ovaj tvoj opis djeluje vrlo ohrabrujuće :s
još malo pa ćeš sve saznati :)
hvala..:kiss: ovaj tvoj opis djeluje vrlo ohrabrujuće :s
Brigu na stranu!
Glava je u zdjelici,leđa desno,noge lijevo i zato ti je takav osjet.
Moj je tako bio cijelo vrijeme i kad je izašao gledam trbuh,ono na desnoj strani ogromna grba,lijevo prazan.:D
Pusti brige,iako su normalne,opušteno i sve će biti kako si zamislila.
ps.iako klistir ipak i dalje skromno preporuča iskusna rađalica:lol:
Je li ovo bitno da su leđa na desnoj strani, a noge na lijevoj? Kod mene je na uzv prošli tjedan bilo obratno, onda se prije par dana beba okrenula (uz cjelodnevno povraćanje i slabost). Baš je bolno to njegovo rotiranje, sinoć se opet vratio u taj položaj s nogama na desnoj strani. To vidim po kvrgicama koje mi izlete sa strane kad se rasteže.
Extreme, ne brini, po tvom opisu i mene beba lupa na sličnom mjestu, a glava mu je već mjesec dana dolje.
extreme
25.07.2010., 17:16
hvala svima što ste me sa stručnim i konkretnim objašnjenjima zbilja utješile :kiss:
@smucek- draga, ne mogu si pomoći-to je jače od mene, pripremila sam čepiće,:D do zadnje kapi znoja ću se borit da bude po mom:usama:
nangaparbat
25.07.2010., 21:37
a onda bih i ja to osjetila, jel..? pa 38+ tjedana nije baš mala stvar- skužila bih da se okrenula.. nadam se...
nego- jel moguće da beba leži poprečno u ovim tjednima (npr- glava kod desnog bubrega a noge kod lijevog)??
Ja sam 38+5. Prije par dana sam isto mislila da se bebac poprijecio, bas tako, glava na desnoj strani, guza na lijevoj... UZV je pokazao da je ipak sve ok, samo da se spustio skroz nisko u zdjelicu...
extreme
25.07.2010., 23:19
Ja sam 38+5. Prije par dana sam isto mislila da se bebac poprijecio, bas tako, glava na desnoj strani, guza na lijevoj... UZV je pokazao da je ipak sve ok, samo da se spustio skroz nisko u zdjelicu...
super, super.. :top:volim ovakve dobre postove
Nessych
26.07.2010., 08:27
Je li ovo bitno da su leđa na desnoj strani, a noge na lijevoj? Kod mene je na uzv prošli tjedan bilo obratno, onda se prije par dana beba okrenula (uz cjelodnevno povraćanje i slabost). Baš je bolno to njegovo rotiranje, sinoć se opet vratio u taj položaj s nogama na desnoj strani. To vidim po kvrgicama koje mi izlete sa strane kad se rasteže.
Extreme, ne brini, po tvom opisu i mene beba lupa na sličnom mjestu, a glava mu je već mjesec dana dolje.
Meni je beba bila leđima desno, a nogama lijevo do 30 i kusur tjedana i onda se okrenula tako da su leđa bila lijevo, a noge desno i rodila najnormalnije bez ikakvih komplikacija.
A što se tiče okretanja, moguće je da se beba okreće do samog poroda, jedna mamina prjateljica je nosila mislim poprečno, onda se mali u bolnici okrenuo jedan dan na zadak, a drugi dan na glavicu, bila je prava atrakcija na odjelu koliko se mali vrtio, jer je to izuzetno rijetko.
Nije bitno...:)
Moja ppoznanica završila na carskom ..dan prije poroda na pregledu sve ok, došla drugi dan na sam termin u trudovima a beba se popriječila..
ovak neš sam i ja doživjela ali meni je mala okret za 360 napravila. bila je glavom dolje, okrenula se i vratila. probudila me sa luđačkim ritanjem i baš ej bolilo, jedva sam disala, baš sam se prepala šta se događa i skoro u bolnicu odjurila. al meni je bilo cca 35 tjedana. da je bilo kasnije :eek: i onda sam par dana kojih je bilo do pregleda strepla da se okrenula na zadak al nije, ispalo da je još uvijek na glavu al ja sam 100% sigurna da je ona okret napravila po noći jer je u jednom trenu bila poprečno i trbuh mi je skroz čudno izgledao.
Je li ovo bitno da su leđa na desnoj strani, a noge na lijevoj? Kod mene je na uzv prošli tjedan bilo obratno, onda se prije par dana beba okrenula (uz cjelodnevno povraćanje i slabost). Baš je bolno to njegovo rotiranje, sinoć se opet vratio u taj položaj s nogama na desnoj strani. To vidim po kvrgicama koje mi izlete sa strane kad se rasteže..
nije bitno to uopće, samo ćeš na drugom boku morat ležat dok ćeš imat trudove da se beba pravilno spusti u zdjelicu. "normalno" (idealno) je da ležiš an lijevom a ovak će ti dati uputu da ležiš na desnom a i tebi će to prirodno bolje pasat, bar meni je. sve ti to u bolnici kažu, nemaš brige.
ollie25
26.07.2010., 21:47
moja beba je dosta dugo bila popreko - dok god je imao mjesta
par dana me prije nego što se okrenuo razvaljivao na desnoj strani,već sam mislila ić doktoru i onda je valjda skužio da ako se okrene da će mu bit komotnije i okrenuo se glavicom dolje
sada i mene lupa negdje iznad pupka desno ali ja se ne brinem zbog toga jer beba ne leži ispruženo u trbuhu već u fetalnom položaju - znači skvrčeno i tom logikom su mu nogice taman iznad mog pupka
uostalom kad štuca osjetim ga u zdjelici
Hvala vam na objašnjenjima! :)
Sad više ni ne znam kako mi je beba okrenuta, ali čini mi se da je u zadnjih par dana isprobao sve položaje. Ne znam kako sad pred kraj uopće ima mjesta za ove silne akrobacije. A osjećam se kao da me dobro pretukao iznutra. :)
nije bitno to uopće, samo ćeš na drugom boku morat ležat dok ćeš imat trudove da se beba pravilno spusti u zdjelicu. "normalno" (idealno) je da ležiš an lijevom a ovak će ti dati uputu da ležiš na desnom a i tebi će to prirodno bolje pasat, bar meni je. sve ti to u bolnici kažu, nemaš brige.
ovaj dio me začudio-da ćeš morati ležati. zar nije najbolje prošetavati okolo dok imaš te trudove dok se beba namješta..ili samo stajati na nogama (ako nema mogućnosti za prešetavanje)..
moje frendice koje su rodile, vele da je na nogama najlakše biti :ne zna:
extreme
28.07.2010., 12:59
ovaj dio me začudio-da ćeš morati ležati.
jbg, u nekim bolnicama stvarno moraš ležati.. :(
ili se posvađati s njima na "mrtvo ime" da ti dopuste šetati..:flop:
jbg, u nekim bolnicama stvarno moraš ležati.. :(
ili se posvađati s njima na "mrtvo ime" da ti dopuste šetati..:flop:
u šibeniku ti vele: ajd legni..ali nitko te ne prisiljava...veli frendica da je stalno šetkala hodnikom, i druge žene također..i kad dođe trud onda se primiš za bilošto, čupale iz zida cijevi od radijatora. nije ni čudo što je bolnica u tako lošem stanju :lol:
extreme
28.07.2010., 13:12
u šibeniku ti vele: ajd legni..ali nitko te ne prisiljava...veli frendica da je stalno šetkala hodnikom, i druge žene također..i kad dođe trud onda se primiš za bilošto, čupale iz zida cijevi od radijatora. nije ni čudo što je bolnica u tako lošem stanju :lol:
:rofl::rofl::rofl:
znam da mi je frendica koja je rodila u 10 mj u sl. brodu- rekla da bi se ona šetala i doktor ju pusti- i kasnije joj sestra kaže da ovo još nikad nije vidjela...
i sve se čudi što su ju pustili šetati..:D
ne znam što bih napravila da me netko tjera na ležanje...mlatila bih vjerovatno nogama po zraku, pa kog dohvatim :cerek:
ja koja nemam nikakva iskustva u rađanju rekla bih da je teško biti na leđima jer dijete pritišće organe, jer te bole leđa, jer se u tijelu događaju tektonski pomaci..nekako mi je prirodno postaviti se na sve 4, animalno :ne zna:
kao i izgon, pa normalno na pukneš prema dupetu ako dijete svojom težinom naliježe na taj dio i još mu je teže izići ...
ja se nadam roditi u Vž na stolčiću al ako se nešto desi da mi poremeti planove, ja..ja ne znam što ću...panika će me uloviti :( :confused:
ovaj dio me začudio-da ćeš morati ležati. zar nije najbolje prošetavati okolo dok imaš te trudove dok se beba namješta..ili samo stajati na nogama (ako nema mogućnosti za prešetavanje)..
nama su na tečaju spomenuli to sa hodanjem i/ili ležanjem...
u pravilu, daju da se krećeš i hodaš koliko hoćeš ali ako te spoje na ctg, onda moraš ležati.
tako prate jačinu i učestalost trudova a i u kakvom je beba stanju...
ako se što zakomplicira (bebini otkucaji srca padnu), odmah vide i interveniraju.
zato se mora ležati. a skoro sve spajaju na taj ctg...
Maslina
28.07.2010., 13:30
Nama na tečaju u Puli su tvrdili da se možemo šetati do mile volje u predrađaoni, da nas muževi trebaju masirati i da imamo lopte za hopsanje.
Ja im niš ne vjerujem :zubo:
nama su na tečaju spomenuli to sa hodanjem i/ili ležanjem...
u pravilu, daju da se krećeš i hodaš koliko hoćeš ali ako te spoje na ctg, onda moraš ležati.
tako prate jačinu i učestalost trudova a i u kakvom je beba stanju...
ako se što zakomplicira (bebini otkucaji srca padnu), odmah vide i interveniraju.
zato se mora ležati. a skoro sve spajaju na taj ctg...
a kako je izvedeno spajanje na ctg, ako se ne varam, pojasom preko trbuha?
čak je spominjala frendica, ali ja tad nisam obraćala pažnju na taj detalj (tad me nije sve to tooliko zanimalo :lol:) , jel ti to sama možeš skinuti i staviti natrag...jel se s tim možeš ustati.. ne znam što je rekla..
a kako je izvedeno spajanje na ctg, ako se ne varam, pojasom preko trbuha?
čak je spominjala frendica, ali ja tad nisam obraćala pažnju na taj detalj (tad me nije sve to tooliko zanimalo :lol:) , jel ti to sama možeš skinuti i staviti natrag...jel se s tim možeš ustati.. ne znam što je rekla..
to su ti oni "priljepci" spojeni žicama na aparat (ako si kad išla na EKG).
znači, zalijepe ti ih na trbuh i aparat pored kreveta očitava (i čuju se bebini otkucaji srca).
ako te prikopčaju na to, nije poželjno da skidaš, jer ako skineš počne pištati i sestra odmah dolazi vidjeti što se dešava (inače, kad počne pištati to njima signalizira da je bebi srce prestalo kucati :eek:, ali najčešće pišti jer se izgubi kontakt ili se odlijepi).
nemreš s tim hodati. baš zato moraš biti non-stop u ležećem položaju.
ja sam baš morala ležati jer mi je vodenjak bio puknuo (i curkao 2 dana) a ja zatvorena bez trudova tako da sam morala ležat jer su mi dali gel, a on se aplicira u rodnicu i ak se digneš onda iscuri a kasnije kad sam se otvorila jer je pukla voda pa je rizik ak hodam da ispadne pupčana vrpca ili rukica. a i imala sam non stop ctg spojen zbog tog dugog curenja vode (velika opasnonst od nastanka infekcije), indukcije i dripa.
nemrem usporedit al vjerujem da je lakše kad hodaš, ja sam imala neopisivu potrebu čučnut al niš od toga. al bolje da sam istrpila tih 18h nego da se neka glupost dogodila.
u "normalnim" slučajevima potiče se hodanje :top:
takomlada
28.07.2010., 23:23
na tečaju u Petrovoj nam je rečeno da kad te stave u boks i na leđa nema više mrdanja
i znam da te priključe na ctg pa moraš mirovati
zato ja planiram biti kući što je duže moguće iako znam da mi savjest neće dopustiti jer nosim tvinsiće, ali onda ću barem potrudit se duže ostati na klistiranju :lol: samo da ne moram leći
jer već odavno ne mogu biti na leđima jer se počnem gušit
Pozdrav svima!!
U 24 tj sam bila na 3Du i dr mi je rekla kako mi je beba na zadak :confused:
Koliko ja znam to je normalno u tom tjednu trudnoce?? Sta se ne okrecu bebe pred kraj glavicom prema dole??
još ima vremena da se beba okrene..:)
svijet27
02.10.2010., 00:47
meni je beba cijelo vrijeme bila prema dolje i sad u 34 tjednu imam osjećaj da se okrenuo bočno. Zanim me što je tamo gdje je stalno gula, kad me gura noge osjetim lijevo pod bubreg a gula nastane desno od pupka i stalno me udara u lijevi jajnik, evo i sad se toliko vrti da me sve boli. Malo prije kad je štucao osjetila sam ga desno od pupka a prije bas u zdjelici. jeli moguće da je stvarno bočno?
moja beba je još na zadak, 29+4 smo
leptirica 2
02.10.2010., 17:29
Moj je od 25+ kada sam bila na uzv-u ,sa glavicom prema dolje...i tako je i ostao:cerek:
Ereshkigal
26.01.2011., 11:55
Moja je beba od početka poprečno.:( Sad smo u 26-om tjednu, sljedeći tjedan idemo na pregled...iskreno se nadam da se okrenula. Znam da ima još vremena da se okrene, ali taj poprečni položaj (koliko čitam) i nije baš...
Zanima me ima li koja cura kojoj je beba cijelo vrijeme bila poprečno pa da se okrenula kako treba?I do kojeg se tjedna čeka da se okrene? Dogovara li se carski unaprijed ako se ne okrene od nekog vremena (u što čisto sumnjam jer je kod mene riječ o Riječkom rodilištu)?
ja sam zadnji uzv radila sa 20+, pa ne znam kako mi je okrenuta beba. mislim da još nije glavicom prema dolje, jer osjećam nogicu skorz desno bočno - poprilično sam sigurna da je to nogica,a kad beba štuca (konačno sam to skužila) to se osjeti baš u trbuhu posredini lijevo-znači da je tamo glavica..
za 10ak dana idemo na uzv pa ćemo saznat, već sam malo nervozna...
do kad se onda beba može/mora okrenit?
dreamer~dreams
28.01.2011., 22:45
do 37. tjedna
može i kasnije, ali je to nije baš uobičajeno za prvorotke
moneytree
10.04.2013., 10:22
evo dižem malo temu,vidim da se dugo nije ništa pisalo pa zar je moguće da su sve bebe okrenute glavicom prema dolje?!
meni je na zadnjem pregledu u 32/33 tjednu beba bila okrenuta poprečno,lijevo glavica a desno nogice i doktor nije ništa komentirao a ja već danima lagano paničarim da se neće ni okrenuti i pokušavam osjetiti gdje su nogice a gdje glavica i opet ništa ne kužim.
idem na kontrolu tek za 2 tjedna a onda ću već bit skoro u 37 tjednu.grrrr!
idem pokušati ovih par vježbi za okretanje bebe.
Moj bebac je još uvijek u poprecnom položaju, bila na UZV, za dva tjedna idem opet, tad ću biti 33/34 tt. Još je i teži od prosjeka, a ja sitna. Bas sam prestrasena, prvi mi je bio okrenut na glavicu od 20 tt, rodio se sa 3150g, a već je bilo li la dal će ići prirodno jer sam sitna.
Koje su to vježbe za pokretanje bebe, jel to pomaže i da li je sigurno?
moneytree
10.04.2013., 14:44
ja sam malo tražila po internetu i piše da ne može škoditi bebi pa ću probati bar nešto od toga.
ima tekst na rodinim stranicama http://www.roda.hr/article/read/namjestanje-bebe-u-optimalan-polozaj-za-porod
nadam se da sam stavila dobro link!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.