PDA

View Full Version : SVE O SEKSUALNOSTI...ona...on...ona i on...i jos!!!


Vilko
10.09.2003., 16:11
Sex je najljepsa stvar...ponekada uziva jedan partner..ponekada obadvoje su na vrhu svijete...ponekada se dogode cudne stvari...
pa ima toga mnogo sta mozemo osnovno da iznesemo ,pa onda kako ko zeli moze se mjenjati /izmjenjivati iskustva i problemi...
danas vise nego ikada prije subjekt je veoma otvoren tako da cak i mi stariji ne osjecamo se vise neugodno diskusirati i izmjeniti iskustvo.

Sa obzirom da je netko vec pitao o veoma ozbiljnom problemu,
koji se tice i NJE..kao i NJEGA...mozemo zapoceti sa time!

:top:

:) ;) :cool:

Vilko
10.09.2003., 16:18
Prijevremena ejakulacija

Što je prijevremena ejakulacija?

Prijevremena ili preuranjena ejakulacija jedan je od najčešćih seksualnih problema. Najčešće se opisuje kao nemogućnost odgađanja ejakulacije do trenutka kad je to za oba partnera poželjno. Definicija preuranjene ejakulacije je subjektivna. Dok neki muškarci ejakuliraju uz vrlo malo seksualne stimulacije, obično neposredno nakon penetracije, a nerijetko i prije, nekima je prerana ejakulacija nakon 5-10 minuta seksa. Pri dijagnosticiranju preuranjene ejakulacije nije bitna količina vremena prije ejakulacije. Najvažnija je stvar zadovoljstvo muškarca (i žene) dužinom seksualnog odnosa.
Prava preuranjena ejakulacija jest stanje kad muškarac ne osjeća da će ejakulirati sve dok se to ne dogodi, što znači da ne drži pod kontrolom uzbuđenje kad ima erekciju ili dok prodire u vaginu.

Uzrok preuranjene ejakulacije

Prije se smatralo kako nastaje zbog djelovanja lijekova ili određenih infekcija kao što je upala mokraćnih putova. U zadnje vrijeme prevladava mišljenje kako je problem psihološke prirode. Točan uzrok stanja je ipak još uvijek nepoznat.
Prema evolucijskoj teoriji brza ejakulacija ima značaj za preživljavanje zato što je svaka životinja nezaštićena od napadaja dok kopulira. Prema tome, u prirodi što se brže kopulacija može obaviti, to bolje i sigurnije. Istraživanja pokazuju da muškarci koji pate od prerane ejakulacije dostižu ejakulaciju pri nižim razinama seksualnog uzbuđenja i imaju dulja razdoblja apstinencije u usporedbi s muškarcima koji ne ejakuliraju prerano. U većini slučajeva prijevremena ejakulacija je psihološki određena. U mnogih muškaraca može se uočiti strah da neće biti u stanju zadovoljiti neku ženu ili strah od poraza i nadmoći partnerice. Osjećaj krivice i strah da se ne pročuje mogu značajno utjecati na ponašanje muškarca s ovim problemom. Prerana ejakulacija može biti povezana i s Parkinsonovom bolešću, oštećenjem kralježnice ili uporabom nekih lijekova.

Kad i kako se javlja prijevremena ejakulacija?

Većina muškaraca iskusila je ovaj problem tijekom svog seksualnog života. Najčešća je među adolescentima, ali pogađa seksualno aktivne muškarce svih dobi.
Preuranjena ejakulacija se vrlo često javlja tijekom prvog seksualnog iskustva i u tom slučaju se obično javlja zbog straha i nervoze. Većina muškaraca postupno nauči kontrolirati svoj orgazam. Kod nekih se muškaraca zbog tih početnih preuranjenih ejakulacija razvija dugotrajan strah od seksa i nemogućnosti ispunjenja očekivanja što produžuje problem preuranjene ejakulacije.
Seksualno ponašanje je također važno. Što je duži period od zadnje ejakulacije, mladi muškarci tipično brže svršavaju. Mlađi muškarci brže ejakuliraju nego stariji jer se s iskustvom nauči kontrolirati ejakulacija.
Preuranjena ejakulacija se može dogoditi tijekom predigre, za vrijeme penetracije, ili prije ili kasnije tijekom snošaja, a u svakom slučaju prije nego što partnerica doživi orgazam. Sram i osjećaj poniženja i manje vrijednosti mogu dovesti do izbjegavanja seksualnih odnosa. Partnerice muškaraca s prijevremenom ejakulacijom u pravilu su nezadovoljne tako da nisu rijetke nevjere i prekidi veza zbog seksualnog nezadovoljstva.


Što se može učiniti kako bi se odgodila ejakulacija?

Ako se prerana ejakulacija ne liječi, postaje kronična. Uspjeh se može postići lijekovima, različitim tehnikama štipanja ili zastajanjem i nastavljanjem. Seksualni terapeuti savjetuju parovima proširenje svojih seksualni aktivnosti i uključe tehnike koje ne zahtijevaju nabrekao penis te je zadovoljenje partnerice potpuno moguće i nakon što je muškarac doživio vrhunac. Kad se pozornost odmakne od penisno-vaginalnog seksa, strah ljubavnog para se obično dovoljno smanji da dopušta veću kontrolu ejakulacije i seksualni odnos dužeg trajanja.

Lijekovi

Lijek paroksetin u dozi od 40 mg na dan ili sertralin 100-150 mg/dan vrlo učinkovito odlaže ejakulaciju za neko vrijeme.

Masters i Johnson metoda

Najbolji način borbe protiv preuranjene ejakulacije jest učenje prepoznavanja i kontroliranja osjeta koji vode k orgazmu. Masters i Johnson metoda služi upravo tome. Ta metoda zahtijeva mnogo strpljenja i vježbe, ali je vrlo učinkovita.
Može se početi s masturbacijom. Dovedite sebe do točke blizu orgazma i prestanite te se opustite prije nego opet počnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve bliže i bliže sve dok ga više ne možete kontrolirati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u različitim prilikama će vam pomoći da naučite gdje je vaša točka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju točku gdje "nema povratka" možete usmjeriti partneričinu stimulaciju tako da doživite orgazam. Najbolji je način vježbanja ove metode zajedno s partnerom do kojeg Vam je stalo, iako se možete pripremati i sami. Sa svojom partnericom/partnerom isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne uključuje penetraciju, kao masturbacija i oralni seks te postupno vježbajte dostizanje točke neposredno prije ejakulacije. U tom trenutku signalizirajte partnerici da prestane (laganim stiskanjem ili zvukom) te si dopustite djelomični gubitak erekcije. Ponavljajte to više puta. Ove korake je potrebno vježbati više dana prije pokušaja vaginalnog seksa. U trenutku kad ste spremni za vaginalni seks, lezite na leđa i kažite partnerici da vam dopusti sporu penetraciju. Čim osjetite da ste blizu ejakulacije, pokažite partnerici da se nježno podigne prema gore. Malo se opustite i počnite ponovo. Uskoro biste trebali moći kontrolirati svoju ejakulaciju i uživati u seksu.
Iako je ova metoda iznimno učinkovita, mogu proći tjedni prije nego Vi to postignete. Važno je biti strpljiv i ne stavljati velik pritisak na situaciju. Ako ne uspije odmah, potrebno je još truda. Radi se o procesu za koji treba vremena.

Tehnika stiskanja

Ova je tehnika varijacija Masters i Johnson metode. Partnerica pri jakom uzbuđenju, neposredno prije vašeg orgazma, čvrsto stisne prstima glavić penisa kroz 15-20 sekundi. To će vam spriječiti ejakulaciju, ali može opasti erekcija. Palac se stavlja s donje strane krune glavića na frenulum (mali komadić kože na udubini glavića) dok prvi i drugi prst trebaju biti na glaviću s gornje strane. Stisak tjera krv iz penisa i na taj način smanjuje erekciju. Ovu metodu treba iskušati tri puta tijekom odnosa. To znači da vam partnerica treba ponovnom stimulacijom dovesti do uzbuđenja pa onda opet primijeniti tehniku stiskanja.
Ovu tehniku možete isprobati ako Masters i Johnson metoda sama ne djeluje.

Tehnika mirovanja

Kad vam je penis u vagini, ne smijete se pomicati ni vi ni partnerica ili činiti ikakve pokrete. Trebate se samo koncentrirati na osjećaj koji imate i proživljavati ga kakav on jest. Kad vam se učini da ste blizu ejakulacije, iziđite iz partnerice. Nakon ponovnog uzbuđivanja s partnericom učinite isto. U početku je teško ovladati ejakulacijom, ali je samo pitanje vremena kad ćete uspjeti. Može se dogoditi da erekcija dok mirujete u vagini počne opadati i tada zamolite partnericu da se počne malo pomicati ili stiskati vaginalne mišiće ili ako više volite, sami izvedite nekoliko kretnji dok vam penis ponovno ne očvrsne. Penetracija se treba ponavljati nekoliko puta tijekom odnosa.

Ostale tehnike

Desenzitizirajuće kreme su proizvodi koji se mogu naći na tržištu i koji navodno umanjuju osjet koji muškarac doživljava tijekom spolnog odnosa te na taj način on duže traje. Muškarci ove proizvode često drže ograničavajućim jer smanjuju užitak.
Masturbacija je tehnika koju mnogi mladi muškarci koriste kako bi povećali kontrolu nad seksualnim odnosom. Smatra se kako masturbacija prije seksualnog odnosa smanjuje želju koju muškarac osjeća čime se povećava kontrola. Ova tehnika, međutim, nije vrlo učinkovita jer je količina uzbuđenja samo jedan od čimbenika koji pridonose ovom stanju.
Kondomi su učinkovit način smanjenja količine stimulacije tijekom seksa. Neki muškarci kažu kako im kondom pomaže u kontroli prerane ejakulacije jer im smanjuje uzbuđenje. Ako jedan kondom ne smanjuje stimulaciju dovoljno, može se staviti još jedan. Osim toga, kondomi štite od neplanirane trudnoće i spolno prenosivih bolesti pa su sigurno vrijedni korištenja.
Seksualni položaji mogu također utjecati na ejakulaciju. Tipični misionarski položaj gdje je muškarac iznad partnerice nije najbolja poza dok se pokušava ostvariti kontrola nad ejakulacijom. Pokušajte s ležanjem na leđima, dozvoljavajući partnerici da kontrolira kopulaciju. U ovom ste položaju mnogo opušteniji i možete lakše voditi svog partnera.:w :W

:) ;) :cool:

Vilko
10.09.2003., 16:49
Defloracija - razdjevičenje

Defloracija (razdjevičenje, defloratio) je naziv za prvi spolni odnos žene, a svaki ponovljeni odnošaj naziva se koitus (coitus, copulatio).

Pri prvom spolnom odnosu ulazak muškog spolnog organa u rodnicu dovodi do razdora djevičanske opne - himena. Himen je nabor sluznice debljine 1-3 mm koji je smješten na ulazu u rodnicu. Može biti različita oblika, ali je najčešće prstenast (hymen anularis). Himen može biti i oblika polumjeseca (hymen semilunaris), zuba (hymen denticulatus), resica (hymen fimbriatus). Osim toga može imati pregradu po sredini pa postroje dva otvora (hymen septus), može imati nekoliko sitnih otvora (hymen cribriformis) ili se sastoji od nekoliko većih nabora (hymen lobatus).

U sredini himena nalazi se otvor (foramen hymenale) koji ponekad nedostaje (atresia hymenalis). U takvim se slučajevima u vrijeme prve menstruacije treba kirurškom intervencijom učiniti otvor na himenu radi izlaska menstrualne krvi. Rubovi himena su glatki ili s naborima. Otvor himena je obično širok 10-15 mm, ali postoje znatne individualne varijacije. Zbog toga ponekad himen ostaje netaknut čak i nakon spolnog odnosa. T se češće događa kod mlađih djevojaka kod kojih himen može biti osobito elastičan.
Prilikom defloracije nastaje jedan ili više razdora himena koji su najčešće smješteni u donjoj polovini. Ti razdori idu do same baze himena (iznimno je ne dosežu), a ponekad mogu prelaziti i na sluznicu rodnice (npr. prilikom nasilnog ili silovitog spolnog odnosa ili kod dječjeg spolnog organa). Tada se javljaju bol i krvarenje različite jačine.
U pravilu rubovi himena zacjeljuju za 7-10 dana. Kod većih razdora potrebno je i duže vrijeme.

Utvrđivanje defloracije na osnovi nalaza promjena na himenu sigurno je samo dok rub razdora još nije zacijelio. Imajući u vidu spomenute varijacije u izgledu i elastičnosti himena, ukoliko nema svježih pokazatelja razdora, treba biti vrlo oprezan u zaključcima.
Karakteristike razdora himena prilikom defloracije su:
- razdor himena seže do baze himena, a nekad prelazi na sluznicu rodnice
- rubovi razdora su zadebljani, zaobljeni i ožiljkasti
- razdor se najčešće nalazi na donjoj polovini himena
- kut razdora himena je oštar

Prirođeni usjeci, nabori na himenu mogu pričinjavati velike teškoće pri njihovu razlikovanju od razdora prilikom defloracije. Karakteristike prirodnih usjeka na himenu su:
- samo iznimno dopiru do baze himena, a nikad ih nema na sluznici rodnice
- rubovi su oštri, tanki i bez ožiljnih promjena
- nalaze se na svim mjestima na himenu
- završetak usjeka ima oblik tupog kuta

Do razdora himena može doći i na druge načine, a ne samo spolnim odnosom, npr., guranjem različitih predmeta u rodnicu radi masturbacije (ili u duševno bolesnih osoba), nepažljivim liječničkim pregledom, a rjeđe prilikom ozljeđivanja. Postoji mogućnost i da neke bolesti ostave ožiljkaste promjene na vanjskom spolovilu žene pri čemu mogu nastati promjene i na himenu. Te se promjene teško mogu razlikovati od razdora prilikom defloracije (npr. kod boginja, razni erozivni vulvitisi - upale stidnice, itd.).

Nalaz sperme u rodnici, čak i su slučaju održanog himena, ne mora biti siguran znak defloracije. Istu vrijednost ima i utvrđivanje spolnih bolesti i trudnoće.
Nasuprot tome, postojanje netaknutog himena siguran je dokaz da do defloracije nije došlo, ako se isključi postojanje osobito elastičnog himena ili neki njegov poseban oblik.

Normalni spolni odnos i defloracija mogući su kod djevojčica najranije od 12. godine. Između 10-12 godine spolni je odnos rijetko izvodiv, a prije 9-10 godina obično nemoguć zbog nerazvijenosti spolnih organa.:K :love:


:) ;) :cool:

wuk
11.09.2003., 08:44
dobro, a cemu sluzi taj HIMEN????

lebowski
11.09.2003., 10:17
wuk kaže:
dobro, a cemu sluzi taj HIMEN????
Himen služi da u žensku vaginu ne pada kiša kad ju objese za noge.

Pollux
11.09.2003., 10:21
aaaaaaaaaaaaahahaaaa :D:D

banderas
11.09.2003., 10:32
lebowski kaže:
Himen služi da u žensku vaginu ne pada kiša kad ju objese za noge.
:jumping: :top:

Gazda
11.09.2003., 11:01
valjam se po podu..:D :klap: :headbang: :tulum:

ZorcJ
11.09.2003., 12:01
A što mislite počemu je lik iz crtića HE MAN dobio ime? :D :D

Vilko
11.09.2003., 17:16
Satirijaza ili Don Juanizam


Riječ satirijaza dolazi od latinske riječi satyriasis, odnosno grčke saturiasis, od saturos (satir). Satir je u grčkoj mitologiji šumsko biće zašiljenih ušiju, polu-jarac, polu-čovjek sa sklonošću neograničenom uživanju. Izraz satirijaza se u seksologiji rabi za muškarca s pretjeranom, često nekontroliranom seksualnom željom i/ili aktivnošću te je ekvivalent izrazu nimfomanija kod žena.
Satirijaza se ponekad naziva i Don Juanizam.

Kao i nimfomanija, ovo je stanje teško utvrditi i znanstveno dokazati jer ne postoje izmjereni pokazatelji o normalnoj količini seksualne želje, odnosno seksualne aktivnosti. Svakako treba naglasiti da se ovaj izraz mnogo rjeđe upotrebljava od njegova ekvivalenta za ženske osobe (nimfomanija) što je odraz licemjerja i dvostrukih mjerila društva u kojem živimo gdje je žena s navodnim velikim seksualnim potrebama nimfomanka, a muškarac je normalan, ili čak faca.

Iza izraza satirijaza često se u biti krije kliničko stanje erotomanija ili seksualna ovisnost. Ovi muškarci imaju neutaživu seksualnu želju koja često remeti svakodnevni život, posao i odnose u obitelji. Usprkos čestim orgazmima i mijenjanju partnera, ironija je da ga to najčešće ne zadovoljava. Zbog ovih razloga oni mogu biti vrlo okrutni u vezi, čak i počiniti kaznena djela.:rolleyes: :rolleyes:


:) ;) :cool:

Vilko
11.09.2003., 17:21
Nimfomanija

Definicija
Nimfomanija je laički izraz za ženu čiji je seksualni nagon ili seksualna aktivnost subjektivno ocijenjen kao pretjerano intenzivan. Riječ nimfomanija grčkog je podrijetla i znači "djevojačko ludilo". Ovaj izraz nije znanstveno značajan jer ne postoje specifični kriteriji koji definiraju kolika se seksualna želja ili aktivnost može definirati kao prevelika.


Kliničke konotacije
Klinička stanja koja uključuju koncept visoke seksualne želje i/ili aktivnosti su hiperseksualnost i seksualna ovisnost ili kompulzivnost. Središnje obilježje ovih stanja jest neutaživa potreba za seksualnom aktivnošću koja često utječe na druga područja svakodnevnog funkcioniranja; seks nije osoban, nema emocionalne intimnosti i usprkos čestim orgazmima, seksualna aktivnost općenito nije zadovoljavajuća.

Etiketa nifomanije koristi se u uvredljivom i omalovažavajućem smislu, gotovo ekskluzivno za osobe ženskog spola. Mnogim je muškarcima pojam žene koja ima veći seksualni nagon od njih prijeteći pa koriste ovu etiketu kako bi sačuvali svoj ego. Isto tako muškarci koji pate od seksualnih disfunkcija znaju optužiti svoje partnerice da su "preseksualne" kako bi sakrili svoj vlastiti strah ili osjećaj manje vrijednosti. Isto tako i neke žene koje se tuže na učestalu seksualnu želju njihova partnera, znaju ga optužiti da ima prejak seksualni nagon.
Razlika je u dvostrukim standardima koji postoje u našem društvu, gdje se muškarac s "pretjeranim" seksualnim nagonom i mnogo partnerica naziva "pastuhom" i uživa veliki ugled, dok se takva žena naziva nimfomankom što obično ima negativne konotacije.

Zaključak
Stvarno postojanje nimfomanije kako se ona sad definira (pretjerana ženina seksualna želja ili aktivnost) očito je vrlo upitno, osobito ako znamo kako dosadašnja znanstvena literatura nije opisala nijedan slučaj nezasitnog libida. Uporabu ovog izraza potiču pornografski materijali u kojima se žene gotovo uvijek prikazuju kao nezasitne u seksu. S pozicije znanstvene medicine, uporaba ovog izraza posve je neutemeljena.


:D :D

:) ;) :cool:

xxGaladrielxx
11.09.2003., 17:53
ZorcJ kaže:
A što mislite počemu je lik iz crtića HE MAN dobio ime? :D :D
He Man je gospodar svemira pa si ti povuci paralelu ;)

lucija
11.09.2003., 21:23
Mislim da imamo problem. Za zdravlje. I društvene znanosti ujedno.

Skribomanija.

Skrhat ćeš nam server Vilko!!!

magic
11.09.2003., 21:35
ZorcJ kaže:
A što mislite počemu je lik iz crtića HE MAN dobio ime? :D :D

Zorc, jesi li ti iz Gorskoga Kotara :D

ZorcJ
12.09.2003., 08:45
magic kaže:
Zorc, jesi li ti iz Gorskoga Kotara :D

Nisam. Zašto?:confused:

magic
12.09.2003., 08:49
Serem na ovom preozbiljnom topiku ;)

Tamo ima puno Zorcheva ;)

ZorcJ
12.09.2003., 09:03
;) :cool: :top:

blondie_30
12.09.2003., 09:08
VILKO kaže:
Prirođeni usjeci, nabori na himenu mogu pričinjavati velike teškoće pri njihovu razlikovanju od razdora prilikom defloracije. Karakteristike prirodnih usjeka na himenu su:

...
...

- završetak usjeka ima oblik tupog kuta

Ovo fakat ne razumijem :confused:

magic
12.09.2003., 09:32
Zar netko vodi rachuna o tome da li je himen s prirodnim rasjecima ili je tu netko neshto prchkao :D

blondie_30
12.09.2003., 09:41
magic kaže:
Zar netko vodi rachuna o tome da li je himen s prirodnim rasjecima ili je tu netko neshto prchkao :D

Hebaga magic; pa vidis da vodi :D :D :rolleyes: :D ; mene muci tupi kut :p

( :cerek: )

Vilko
12.09.2003., 14:29
MUŠKE SEKSUALNE DISFUNKCIJE

1. Što je seksualna impotencija ili erektilna disfunkcija?

Seksualna impotencija, koja se još naziva i erektilna disfunkcija (poremećaj erekcije) je nemogućnost muškarca da postigne i zadrži odgovarajuću erekciju potrebnu za zadovoljavajući spolni odnos.


IMPOTENCIJA

Impotencija je nemogućnost postizanja erekcije ili ejakulacije ili i jednog i drugog.

Muškarci sa seksualnim poremećajima dolaze s različitim simptomima, pojedinačno ili u kombinaciji: gubitak libida, nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije, nemogućnost ejakulacije, prerana ejakulacija ili nemogućnost doživljavanja orgazma.

Spolna disfunkcija (poremećaj spolne funkcije) može biti posljedica sistemskih bolesti ili njihova liječenja, bolesti spolno-mokraćnog sustava ili žlijezda s unutarnjim izlučivanjem ili psihičkih poremećaja.

Ranije se smatralo kako su uzroci erektilne impotencije u većine muškaraca psihogeni. Danas se vjeruje kako u većine impotentnih muškaraca postoji i komponenta tjelesne bolesti.

Odabir i uspjeh liječenja ovisi o uzroku i stoga ga je važno pronaći.

Gubitak libida

Smanjenje seksualne želje može biti posljedica nedostatka muških spolnih hormona (zbog bolesti žlijezde hipofize ili testisa), psihičkih poremećaja te nekih vrsta propisanih ili zloupotrebljavanih lijekova.
Manjak muških spolnih hormona provjerava se mjerenjem njihove razine u krvi, no još nije poznata razina koja je potrebna za normalnu erektilnu funkciju.

Nepostizanje erekcije

Tjelesni uzroci se mogu podijeliti u:
- Hormonski poremećaji
Smanjenje razine testosterona u krvi zbog poremećaja testisa je rijetko, no lako se prepoznaje i liječi. Drugi je uzrok povećanje izlučivanja prolaktina, hormona žlijezde hipofize koji može dovesti do impotencije, a poremećaj nije lako uočiti pri rutinskom liječničkom pregledu. Razinu prolaktina može smanjiti bromokriptin i tako otkloniti impotenciju u tih bolesnika.
- Nuspojava lijekova
Najveća je vjerojatnost poremećaja kod uzimanja lijekova za smanjenje visokog krvnog tlaka, cimetidina (za povišenu razinu želučane kiseline) te nekih lijekova za liječenje psihijatrijskih bolesti.
- Lokalni uzroci
Prijašnje bolesti penisa kao što su prijapizam (dugotrajna bolna erekcija nastala bez prethodnog seksualnog podražaja), ozljede penisa i Peyronieva bolest (bolest vezivnog tkiva koja uzrokuje zakrivljenje penisa i smanjenje ukrućenosti) mogu uzrokovati impotenciju zbog bujanja vezivnog tkiva i začepljenja krvnih žila.
- Neurološki uzroci
Mnogi neurološki poremećaji, uključujući ozljede određenih dijelova mozga, leđne moždine, manjka osjetnih signala ili oštećenja živaca (npr. nakon operacijskog zahvata uklanjanja prostate ili mokraćnog mjehura), mogu uzrokovati impotenciju. Kod operacijskih zahvata, impotencija se može izbjeći tako da se živci ostave nedirnuti.
Čak polovica muškaraca s dijabetesom (šećerna bolest) postane impotentna nakon prvih 6 godina bolesti, a impotencija može biti prvi simptom poremećaja živaca uzrokovanih dijabetesom.
- Uzroci od strane krvnih žila
Muškarci s ovim poremećajima pate od potpunog nedostatka erekcije, smanjenog ukrućenja penisa ili gubitka erekcije tijekom snošaja. Najčešće je uzrok ateroskleroza (suženje ili začepljenje arterija). Ponekad zračenje zdjelice uzrokuje oštećenja krvnih žila i posljedičnu impotenciju. Šećerna bolest također oštećuje krvne žile pa je to dodatni mehanizam impotencije kod ove bolesti, uz oštećenje živaca.

Prerana ejakulacija

Ovaj poremećaj rijetko ima tjelesni uzrok i obično je povezan s tjeskobom pri spolnoj aktivnosti, pretjeranim očekivanjima ili emocionalnim poremećajima.
Izostanak orgazma
Ukoliko su libido i erektilni mehanizam očuvani, izostanak orgazma je gotovo uvijek posljedica psihijatrijskog poremećaja.
Izostanak opadanja penisa
Prijapizam je trajna bolna erekcija često nepovezana sa spolnom aktivnošću. Od normalne erekcije se razlikuje po izostanku nadimanja glavića penisa. Prijapizam može biti psihički, ali i tjelesno uzrokovan - uslijed leukemije, anemije srpastih stanica, zgrušavanja krvi u krvnim žilama penisa ili poremećaja živaca koji posreduju u mehanizmu opadanja penisa.
Opadanje se u ranijim stadijima može ponekad postići usisavanjem sadržaja mokraćne cijevi, ispiranjem spužvastih tijela penisa ili injiciranjem lijekova za sužavanje krvnih žila. Ukoliko ovi zahvati nisu uspješni, nužna je kirurška intervencija u kojoj se stvara spoj između krvnih žila penisa i vena u zdjelici.


Koji tipovi impotencije postoje?

Riječ impotencija dolazi od latinske riječi koja znači nemoć.
S obzirom na to, razlikujemo dvije vrste spolne "nemoći", a to su:
Impotentia coeundi ili kopulacijska nemoć koja se još naziva impotencija, erektilna nemoć, a označava nedostatak erekcije.
Impotentia generandi ili oplodna nemoć je nesposobnost stvaranja kvalitetne sperme ili njezina izbacivanja iz muškog spolnog sustava.

Koji su uzroci impotencije (erektilne nemoći)?

Uzroci mogu biti:
Tjelesni: Hormonski poremećaji (šećerna bolest), bolesti krvnih žila (arterioskleroza), neurološke bolesti (ozljede mozga i kralješničke moždine), bolesti mokraćnog sustava (prirođene bolesti penisa), alkohol, pušenje, različiti lijekovi, ozljede (prijelomi zdjelice)
Psihološki uzroci: strah od neuspjeha, osjećaj krivnje, nevjera, prijašnja prijevremena ejakulacija, nesigurnost itd.
Kombinirani uzroci: tjelesni i psihološki uzroci zajedno

Koje su metode proučavanja impotencije?

Budući je erektilna nemoć uzrokovana različitim uzrocima, zahtjeva proučavanje u više disciplina. To uključuje iscrpnu povijest bolesti, biokemijska i hormonska ispitivanja, psihološki profil muškarca, testovi za ispitivanje krvožilnog sustava i rendgenske metode snimanja. Sve ovo zajedno s pregledom spolno-mokraćnog, krvožilnog i neurološkog sustava dovest će do dijagnoze.


nastavak slijedi!

Vilko
12.09.2003., 14:51
nastavak,


Razlikovanje psihički i tjelesno uzrokovane impotencije

Razlučivanje psihičke od tjelesno uzorkovane impotencije je središnji problem u razmatranju liječenja. To se često može utvrditi već iz razgovora s osobom koja pati od impotencije. S iznimkom teške depresije, muškarci s psihogenom impotencijom obično imaju normalne noćne i ranojutarnje erekcije. Od ranog djetinjstva pa do osamdesetih godina života javljaju se erekcije za vrijeme sna. Ovaj se fenomen naziva noćne erekcija penisa (engl: NPT - nocturnal penis tumescence) i ukupno mi je trajanje 100 minuta na noć. Dakle, ako impotentan muškarac ima krute erekcije u nekim uvjetima (često pri buđenju), to znači da su živci i krvne žile koji su potrebni za erekciju očuvani te je poremećaj vjerojatno psihičkog uzroka.
Kad se isključi psihički poremećaj, trebamo tragati za eventualnim sistemskim bolestima koje bolesnik ima - šećerna bolest, neurološke bolesti, smanjenje osjeta, poremećaj funkcije mokraćnog mjehura, poremećaji krvnih žila te za pokazatelje bolesti penisa. Pušenje je faktor rizika za razvoj ateroskleroze ( i impotencije), a može i izravno blokirati reakciju krvnih žila penisa.
Karakteristike tjelesno uzrokovane impotencije su polagan nastup, nedostatak psihijatrijskih simptoma, ranije neprekinuto razdoblje normalne erektilne funkcije i očuvan libido.

Koje se liječenje primjenjuje kod impotencije?

Ako je uzrok psihološki, potreban je psihološko-seksualni tretman kod psihologa, psihijatra i seksologa.
Ako je uzrok tjelesni poremećaj, različito se liječenje primjenjuje, ovisno o uzroku: lijekovi, hormoni, vakuum-terapija, injekcije lijekova koji šire krvne žile. Ponekad je potreban kirurški zahvat na krvnim žilama penisa ili ugradnja proteze penisa.


Što su to lijekovi koji šire krvne žile?

U mnogim slučajevima ovi se lijekovi najprije koriste i česti su pozitivni rezultati. Ovo liječenje ima tri stupnja i uspješni su u 60 do 70% erektilnih nemoći. Ovi se lijekovi primjenjuju kroz mokraćnu cijev ili injiciraju u spužvasta tijela penisa i posljedično izazivaju erekciju koja omogućuje seksualni odnos. Koriste se dvaput tjedno. Prije početka liječenja potrebno je provesti nekoliko testova da bi se vidjelo kako će pacijent reagirati na ove lijekove.

Što je proteza penisa?

Proteza penisa se sastoji od dva silikonska cilindra (organizam ne odbacuje silikone) anatomske građe koji se postavljaju u spužvasta tijela penisa i stvaraju čvrstoću potrebnu za spolni odnos. Mogu biti polučvrste ili hidraulične.

Kako izgleda kirurški zahvat ugradnje proteza penisa?

Postoje različite tehnike postavljanja proteza. Zahvat traje oko 45 minuta. Napravi se rez u donjem dijelu penisa i na korijenu mošnje, na taj način se pristupa spužvastim tijelima penisa i ugrađuju silikonski cilindri. Primjenjuje se lokalna ili regionalna anestezija. Postotak komplikacija je minimalan.

Koliko bolesnik stoji u bolnici nakon ugradnje proteze penisa?

Kako kirurški zahvat nije prekompliciran, pacijent poslije operacije ne zahtjeva posebnu skrb. Pacijent može napustiti bolnicu 12 - 24 sata nakon zahvata. Nakon 3-4 tjedna prilagodbe pacijent može započeti s normalnim seksualnim životom.

Je li proteza penisa najbolje rješenje za liječenje impotencije?

Nakon detaljnog pregleda i dijagnoze, često je to jedino sredstvo rješavanja problema koji u nedavnoj prošlosti uopće nije imao rješenja. Proteza penisa je otkriće medicinska znanosti koje će riješiti impotenciju muškarca te ukloniti nezadovoljstvo partnera.

Kada je potrebno drugačije liječenje?

Liječenje ovisi uglavnom o rezultatima pregleda i dijagnostičkih pretraga.

Što treba učiniti muškarac koji misli da je impotentan?

Potrebno je da se muškarac što prije savjetuje s liječnikom i da to ne odgađa jer je problem lakše riješiti ako je nedavno nastupio. Ne treba gubiti vrijeme s tradicionalnim metodama koje pogoršavaju i produžuju problem. Danas postoje precizne dijagnostičke metode, lijekovi i zahvati te je liječenje obećavajuće.


2. Prijevremena ejakulacija

Prijevremena ejakulacija je nemogućnost voljne kontrola nad ejakulacijom koja se događa bez kontrole muškarca. Ovaj se poremećaj može pojaviti iznenada ili polako, postepeno.

Koji su tipovi prijevremene ejakulacije?

Tipovi su:
Primarna prijevremena ejakulacija: muškarac nikada nije mogao kontrolirati ejakulaciju
Sekundarna prijevremena ejakulacija: počinje u određenom trenutku života kod muškarca koji je prije toga mogao kontrolirati ejakulaciju

Kako muškarac zna da pati od prijevremene ejakulacije?

U normalnom seksualnom odnosu, stimulacija muškarca progresivno raste do faze koja se naziva "plato" u kojoj je užitak najveći i muškarac uživa u njemu do trenutka kada postigne orgazam nevoljno.
Prijevremena ejakulacija podrazumijeva da muškarac ne može ostati u ovoj fazi "platoa" zbog brze stimulacije i rane nevoljne ejakulacije.

Jesu li prijevremena ejakulacija i impotencija isti poremećaj?

NE.
Impotencija ili erektilni poremećaj se odnosi na izostanak cijele ili dijela erekcije ili nemogućnost da se erekcija održi dovoljno dugo za kulminaciju u seksualnom odnosu.
Povremeno, prijevremena ejakulacija može biti simptom prijevremene ejakulacije.

Koji su uzroci prijevremene ejakulacije?

Uzroci su:

Tjelesni uzroci: primarna i sekundarna prerana ejakulacija
Primarna: ovaj je tip najčešći. Povezan je s pretjeranom osjetljivošću penisa koji dovodi do ejakulacije nakon 30 sekundi ili 1 minute aktivne penetracije. Javlja se u 70-80% slučajeva.
Sekundarna: posljedica je poremećaja spolno-mokraćnih organa kao posljedica impotencije, neuroloških bolesti, degenerativnih bolesti i bolesti krvnih žila, uporabe različitih lijekova (protiv depresije, visokog krvnog tlaka, stimulansi, itd.), hormonskih poremećaja te svih bolesti i ozljeda koji utječu na refleksni mehanizam ejakulacije.
Psihološki uzroci: Rjeđi su nego tjelesni. Tipično je da imaju korijen u negativnom odnosu prema seksu tijekom odgoja, neinformiranosti o seksu, pritisku od strane partnera, problematičnom obiteljskom okruženju, tjeskobi, stresu, strahu od neuspjeha, otežanom kontroliranju stimulacije itd.

Kako je žena pogođena prijevremenom ejakulacijom?

Ako muškarac pati od prijevremene ejakulacije, skraćena je predigra i kao posljedica toga, žena ne može postići visok nivo stimulacije i doživjeti orgazam.

Kakve su mogućnosti liječenja za prijevremenu ejakulaciju?

Za primarnu prijevremenu ejakulaciju, ako je dijagnosticirana pretjerana osjetljivost penisa, postoji kirurški zahvat koji se još uvijek smatra eksperimentalnim, a koji je počeo primjenjivati brazilski "Federal Council of Medicine". Ovo liječenje rješava oko 95% slučajeva.
Za slučajeve sekundarne prijevremene ejakulacije, liječenje se sastoji u otklanjanju uzroka.
Za slučajeve psihički uzrokovane prijevremene ejakulacije, postoje tri oblika liječenja, a to su lijekovi koji usporavaju ejakulatorni refleks, psihološka terapija u paru s partnerom te edukacija i vježbanje seksualnih tehnika.


3. Zakašnjela ili odgođena ejakulacija

Kasna ejakulacija je povezana s pretjeranom nevoljnom kontrolom ejakulacije, pri čemu muškarac ne može ejakulirati.


4. Dispareunija

Dispareunija je pojava boli tijekom seksualnog odnosa ili kratko nakon njega.


5. Anafrodizija ili nedostatak seksualne želje

Anafrodizija je naziv za nedostatak spolne želje (libida). Rezultat je značajno prorjeđenje seksualnih odnosa ili njihov izostanak.


6. Zakrivljenost penisa

Zakrivljenost penisa je rezultat prirođenih ili stečenih poremećaja koji zakrivljuju penis prema gore, dolje, lijevo ili desno.
Prirođena zakrivljenost penisa: Dijete se može roditi sa zakrivljenim penisom ili se penis zakrivi tijekom rasta i razvoja. Kada je zakrivljenost veća od 45°, može potpuno onemogućiti spolni odnos jer je penetracija otežana ili nemoguća. Može uzrokovati bolove u oba partnera. Zabrinutost se dodatno povećava jer je moguće da pacijent zbog osjećaja srama potpuno izbjegava seksualni odnos.
Stečena zakrivljenost penisa: Stečenu zakrivljenost bolesti uzrokuje Peyronieva bolest. Ta bolest uzrokuje zakrivljenost ili promjene anatomije penisa, a posljedica je često nemogućnost erekcije i/ili penetracije. Češći su simptomi: bol pri erekciji, zakrivljenost penisa, gubitak kvalitete erekcije, skraćenje penisa ili smanjenje njegove debljine, nemogućnost održavanja erekcije i jedan ili više malih čvorova ispod kože penisa. Ponekad je protok krvi kroz penis smanjen i onemogućuje nadimanje penisa. Kad se ovo dogodi, penetracija je otežana ili nemoguća. Peyronieva bolest pogađa muškarce u dobi od 20 - 80 godina. Ponekad je povezana sa šećernom bolesti ili posljedica umetanja katetera u mokraćnu cijev, ozljeda spolno-mokraćnog sustava, prijeloma zdjelice, a u zadnje je vrijeme učestala u mladih muškaraca pod visokim stresom.


nastavak slijedi!


:) ;) :cool:

Vilko
12.09.2003., 14:59
nastavak,

Što je Peyronieva bolest?

Bolest je dobila ime po čovjeku koji ju je prvi opisao - De La Peyronie i obilježena je otvrdnućem penisa zbog bujanja vezivnog tkiva čija posljedica može, ali ne mora biti zakrivljenje penisa. Još je poznata pod nazivom: plastično otvrdnuće penisa.

Koji su uzroci Peyronieve bolesti?

Iako je prvi put opisana prije mnogo vremena, uzrok bolesti je još uvijek nepoznat. Mnogi su čimbenici povezani s bolešću: česte infekcije, naslijeđe (ako je netko u obitelji imao ovu bolest), bolesti krvnih žila, uzimanje nekih lijekova, šećerna bolest, visok krvni tlak, visoka razina stresa u svakodnevnom životu. Iako je dogovorno uzeto da je uzrok bolesti upalne prirode, mehanizam nastanka je nepoznat. Vjerojatno se radi o više uzročnih faktora.

Koja su obilježja bolesnika s Peyronievom bolešću?

Bolest se javlja u dobi od 20-80 godina, prosječno oko 50-e godine. Najčešći su simptomi: bol povezana s erekcijom ili bez nje, zakrivljenost penisa u erekciji koja se pogoršava, čvorići ili nakupine vezivnog tkiva, skraćenje penisa, značajno smanjenje debljine penisa.

Kako se postavlja dijagnoza?

Za postavljanje dijagnoze Peyronieva bolesti potrebno je slijedeće:
- detaljna povijest bolesti
- pažljivi pregled spužvastih tijela penisa
- fotografije penisa koje je napravio bolesnik (da se vidi napredak bolesti)
- ultrazvuk penisa
- test erekcije pomoću lijekova
- posebne pretrage za ispitivanje spužvastih tijela penisa

Kakve su mogućnosti za liječenje Peyronieve bolesti?

Tri su različite mogućnosti liječenja:
- lijekovi
- fizikalna terapija
- kirurški zahvat

Lijekovi: Nekoliko vrsta lijekova koji se uzimaju na usta i stavljaju na penis
Fizikalna terapija: pomoću radioterapije, ultrazvuka, lasera itd.
Kirurški zahvat:
Može se napraviti:
- izravnavanje penisa bez uklanjanja nakupina vezivnog tkiva
- uklanjanje nakupina vezivnog tkiva i izravnavanje penisa
- uklanjanje vezivnog otvrdnuća u spužvastim tijelima penisa i postavljanje proteze penisa

7. Što se može učiniti kad muškarac pati od seksualnog poremećaja?

Muškarac koji pati od seksualne disfunkcije ne bi se smio sramiti odlaska k liječniku da se isključi tjelesni uzrok poremećaja (različite bolesti), a kasnije i posjeta seksologu. Problem je lakše riješiti ako se pojavio nedavno. Liječenje se može provoditi u paru ili individualno.
:) ;) :cool:

sotona69
12.09.2003., 15:13
Nakon ovih postova bas mi dargo sto nemam penis, te ovo, te ono. :eek:
Mozda se predomislim kad VILKO pocne o vagini. :confused: :rolleyes:

Vilko
12.09.2003., 16:33
sotona69 kaže:
Nakon ovih postova bas mi dargo sto nemam penis, te ovo, te ono. :eek:
Mozda se predomislim kad VILKO pocne o vagini. :confused: :rolleyes:


Ja kao po obicaju kada se necega primim gledam pokriti cijele
stvari u ovome slucaju to je tesko ,jer se djeli na muske probleme ,zenske kao i zajednicke.

Znadem da mnogi ne vole...ali sudeci prema citanju( a ja se uvijek ravnam prema tome ..ima dosta zainteresiranih citaoca.

Drugu stvar koju pratim je koliko ljudi pitaju i govore o tome subjektu ..a ne nadu i ne dobe ozbiljan i kvalitetan odgovor.

Vidjecemo kako ce ici sama tema je jako siroka i opsirna i zanimljiva...i kroz mladost ..srednjih godina kao i pred starost
ima dosta stvari /bolesti i komplikacija.

pozdrav,

:) ;) :cool:

Vilko
13.09.2003., 16:48
ŽENSKE SEKSUALNE DISFUNKCIJE1. Što je ženska seksualna disfunkcija (poremećaj)?
Seksualna disfunkcija je poremećaj koji kod žene dovodi do nezadovoljavajućeg seksualnog odnosa.
Najčešći su oblici:
- anorgazmija
- vaginizam
- dispareunija
- anafrodizija

2. Što je anorgazmija? Izostanak orgazma
Anorgazmija je izraz za nepostizanje orgazma koje nastaje blokadom i izostajanjem orgazmičkog dijela spolnog odnosa, a da uzrok pri tom nije prestanak stimulacije. Anorgazmija je učestala pojava u žena.

Koji tipovi anorgazmije postoje?
Primarna: karakterizira je nedostatak postizanja orgazma tijekom cijelog života
Sekundarna: izostanak orgazma nakon što ga je žena u prijašnjim seksualnim iskustvima doživljavala
Apsolutna: ako je nemoguće postizanje orgazma na sve moguće načine stimulacije (spolni odnos s partnerom, auto-stimulacija, masturbacija,…)
Relativna: orgazam izostaje samo pri određenom obliku seksualnog zadovoljavanja (npr. pri odnosu s partnerom)
Situacijska: izostanak orgazma u određenim uvjetima

Koji su uzroci anorgazmije?
Uzroci mogu biti:
Tjelesni: Čine samo 5% uzroka; obično su uzrok različite bolesti žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (npr. šećerna bolest), neurološke i ginekološke bolesti.
Psihički: negativan odnos prema seksu zbog kulturnih ili odgojnih razloga, negativna seksualna iskustva u prošlosti, poremećaj odnosa s partnerom, neinformiranost o seksu, strah od napuštanja, strah od samostalnosti, osjećaj seksualne krivnje zbog različitih sklonosti, monotonija u vezi, nedostatak koncentracije, tjeskoba, depresija. Čest je strah od gubljenja kontrole nad osjećajima i ponašanjem.
Tjelesni uzorci anorgazmija: fiziologija orgazma je složena, serije refleksnih stisaka rodnice su uključeni. Svaka bolest ili ozljeda, ili primjena lijeka u tom području može biti tjelesni uzrok koji uzrokuje izostanak orgazma. Ovi su uzroci rjeđi od psihičkih.
Može li se anorgazmija liječiti?
Da, i uvijek kada žena surađuje uspjeh se postiže u 95% slučajeva što je velik uspjeh s obzirom na težinu problema.

Kako se liječi anorgazmija?
Liječenje anorgazmije usmjereno je ka:
- dijagnozi i liječenju mogućeg tjelesnog uzroka
- uklanjanju negativnih stavova i predrasuda o seksualnosti općenito, a posebno o orgazmu
- poboljšanju veze između partnera kroz bolju komunikaciju
- program za poboljšanje seksualnih mogućnosti koji se sastoji od niza posebnih vježbi za ovaj poremećaj

Tijekom prvog razgovora partnerima ili samo ženi daju se informacije o psihološkoj prirodi problema i ulozi pacijenta u liječenju. Prolaskom kroz program liječenja žena će naučiti kako se koncentrirati na orgazam, osjećaje vezane uz njega i kako osloboditi prirodan odgovor koji je kod ovih žena suspregnut. Nakon završetka liječenja 95% žena može opet uživati u seksu

3. Što je vaginizam? Bolni stisak mišića rodnice
Vaginizam je bolni stisak mišića rodnice koji onemogućuje penetraciju penisa. U nekim slučajevima žene mogu uživati u predigri i postići orgazam, ali ako nema penetracije.

Koji su uzroci vaginizma?
Većina je uzroka psihološke naravi. Obično su to nedostatak komunikacije ili informacija o seksu koji dovode do straha, zatim traumatska seksualna iskustva, silovanje, seksualno zlostavljanje, strah od trudnoće, strah od infekcije ili spolno prenosivih bolesti itd.

4. Što je dispareunija? Bol prilikom spolnog odnosa
Dispareunija je pojava boli prilikom spolnog odnosa. Uključuje različite stupnjeve boli - od neugode u rodnici, do jake boli prilikom prolaska penisa kroz rodnicu.

Koji su uzroci dispareunije?
Uzroci mogu biti:
Tjelesni: upalne bolesti spolnih i mokraćnih organa, oštećenja sluznice kontracepcijskim sredstvima (kondom, dijafragma, spermicidne kreme, intrauterini ulošci - spirale,…). Česta je u žena nakon menopauze zbog nedostatka spolnih hormona i posljedičnih promjena spolnih organa i smanjene vlažnosti.
Psihološki: grubost partnera, ili nezainteresiranost što uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru te posljedično smanjeno izlučivanje sluzi u rodnici.

5. Što je anafrodizija ili nedostatak seksualne želje?
Anafrodizija je izraz za nedostatak spolne želje. To je izostanak stimulacije općenito. Označavaju ga nedostatak erotskih osjećaja, seksualni odnos je kao kazna za ženu koja pati od anorgazmije. Ovo stanje uzrokuje nezadovoljstvo i depresiju; često žene smišljaju različite izgovore da izbjegnu seksualni odnos. Uzroci su većinom psihološke naravi: poricanje uspjeha, užitka, ljubavi, strah da će biti napuštena od partnera, teškoća u izražavanju seksualnih želja, konflikti itd.

6. Što žena može učiniti u ovim stanjima?
Preporučljivo je da se žena koja pati od seksualnog poremećaja posavjetuje sa specijalistom za spolne poremećaje - seksologom. Rješenje je brže i lakše kad je problem nedavno nastupio. Terapija se obično provodi u paru s partnerom. Bitno je da liječenje prati seksolog cijelo vrijeme radi uspjeha. Sve ženske seksualne disfunkcije su izlječive u preko 95% slučajeva.


Seksualne disfunkcije u žena - općenito

Spolni čin sastoji se od faze uzbuđivanja i faze orgazma. Poremećaji jedne ili druge faze mogu biti posljedica organskih ili funkcijskih razloga, ili i jednih i drugih zajedno.
Bolesti koje oštećuju neurološke funkcije, npr. dijabetes ili multipla skleroza, mogu onemogućiti seksualno uzbuđenje. Lokalne bolesti kao što su upale vagine, unutarnjeg sloja maternice, jajovoda ili jajnika, mogu omesti spolni čin zbog bolova, a iscrpljujuće sistemske bolesti, poput malignih tumora i bolesti srca i krvnih žila, mogu neizravno škoditi.
No, psihološki čimbenici su češći uzrok neuspjeha spolnog čina. U takve probleme spadaju dezinformiranost, npr. shvaćanje da je seksualno zadovoljstvo nešto loše, ili osjećaja krivnje zbog prethodnih traumatizirajućih događaja, kao što su incest, silovanje ili neželjena trudnoća. Uz to, nakon operacijskih zahvata u kojima se odstranjuje maternica ili dojka, žene mogu same sebe doživljavati kao nepotpune.
Strahovi poput tjeskobe, depresije, umora i bračnih ili međuljudskih sukoba mogu rezultirati izostankom opuštanja u fazi uzbuđenja, zbog čega se rodnica ne može podmazati i omogućiti penetraciju penisa.
Žene s tim iskustvima mogu biti nesposobne za ostvarivanje normalnog spolnog čina bez stručnog savjetovanja obiteljskog liječnika, psihijatra ili seksualnog terapeuta. Pri takvim problemima teži se spoznavanju problema i smanjenju uzročnog stresa.
Izostajanje orgazma je poseban oblik seksualne disfunkcije. Mnoge žene, u različitoj mjeri, uživaju u seksualnim kontaktima i bez orgazma zbog zadovoljstva bliskošću u vezi, pogotovo s voljenom osobom.
Međutim, drugim ženama su spolni odnosi s rijetkim orgazmima ili bez njih frustrirajući i nezadovoljavajući. U mnogim slučajevima je nedovoljna stimulacija klitorisa uzrok nepostizanja orgazma, što se može popraviti prikladnim savjetima i edukacijom pacijentica.
Zaseban pojam je vaginizam, rijedak uzrok bolnog spolnog odnosa koji se javlja zbog bolnih bezvoljnih kontrakcija mišića oko ušća rodnice. Radi se o uvjetovanom refleksu na ranija, stvarna ili zamišljena, zastrašujuća ili traumatska seksualna iskustva. Liječenje je usmjereno na eliminaciju uvjetovanog refleksa putem progresivnog širenja rodnice od strane pacijentice u kombinaciji s bračnom terapijom.:) ;) :cool:

FFE
15.09.2003., 10:43
lebowski kaže:
Himen služi da u žensku vaginu ne pada kiša kad ju objese za noge.

Uf, sto si duhovit u tri p. m..:rolleyes:

Vilko
15.09.2003., 16:39
Može li se penis povećati?

Mnogi muškarci bi htjeli imati veći penis. Budući je poznato kako veličina penisa nije povezana s količinom seksualnog užitka, postavlja se pitanje zašto muškarci žele veći penis. Osnovna motivacija za takvu želju jest samopouzdanje. Muškarci koji su dobro obdareni imaju više samopouzdanja nego oni s prosječnim ili manjim penisom. Posljedica uvjerenja o premalom penisu i nedostatka samopouzdanja ne reflektira se samo na seksualni život već i na stav o sebi samom općenito. Svaki bi se muškarac trebao upitati je li mu uistinu potreban duži i deblji penis.
Naravno, kako ljudi žele udovoljiti svakoj svojoj potrebi i želji, a i tuđoj u potrazi za zaradom, na tržištu se pojavljuje sve više proizvoda koji učinkovito, brzo i za, eto, nešto novca, obećavaju ispunjenje vaših snova i povećanje vašeg penisa. O pouzdanosti i stvarnoj učinkovitosti tih sredstava malo se piše i govori. Sve veći je broj muškaraca koji govore o tome kako su nasjeli na marketinške trikove.

U znanstvenoj literaturi ima vrlo malo podataka o uspješnim metodama povećanja penisa, ali zato mnogo prikaza slučajeva bolesnika kod kojih su se pojavile razne komplikacije nakon kirurških zahvata u svrhu povećanja penisa i drugih oblika iživljavanja nad penisom. Te komplikacije uključuju deformacije penisa, velike ožiljke, grbe i čvorove penisa, prenisko postavljen penis, krvne podljeve, odbacivanje presadaka tkiva itd.

Ponuda sredstava i metoda za povećanje penisa uistinu je šarolika, a osobito se na internetu mogu naći brojne stranice posvećene povećanju penisa.
Metode o kojima se danas može čuti su kirurški zahvat u kojem se presjeku ligamenti, presađuje u penis vlastito masno tkivo itd., različite pumpe, utezi, magneti, tablete, vježbe, masti... Međutim, da je išta od toga uistinu učinkovito, već bi to bila svjetska senzacija. Većina tih metoda je neupotrebljiva, a s nekima ćete izmučiti svoj penis i dobiti još jedan centimetar. Je li to stvarno ono što želite?

Možemo povući paralelu s impotencijom - nudili su se svakakvi proizvodi i metode sumnjive vrijednosti, ali kad se pojavila Viagra koja je dokazano učinkovita, za nju je saznao cijeli svijet i za taj lijek je nastao nezapamćen interes medija. Razlog je jednostavan - jer potencija muči mnoge ljude.
Znanost napreduje brzinom svjetlosti i vjerojatno nije daleko dan kada će sigurno sredstvo ili neki terapijski postupak postojati za povećanje penisa. Ako ne zbog brige za muškarčevu psihu, onda sasvim sigurno zbog nesumnjive basnoslovne zarade.
Znam da niste utješeni ovim odgovorom na početno pitanje, ali takvo je stanje. Ukoliko krenete u potragu za različitim sredstvima i priručnicima koje nudi internet, čuvajte svoj novac (i razum) od slatkorječivaca željnih zarade na ljudskim kompleksima.


Savjeti za osobe željne većeg penisa su slijedeći:

Gubitak suvišne tjelesne mase
Svaki liječnik vam može potvrditi kako je kontrola tjelesne mase izrazito važna za veličinu penisa. Kad se muškarac udeblja, nabor masnog tkiva koji okružuje bazu penisa se povećava i na taj način smanjuje penis. Zanimljiva činjenica o kojoj treba razmisliti glasi: svakih 15 kg viška smanjuje penis za 2.5 cm!

Izbjegavajte kirurške zahvate povećanja penisa
Nažalost, kirurgija povećanja penisa još nije usavršena. Osim velikih financijskih izdataka (zahvat u inozemstvu košta 4 000 - 7 000 Eura), zahvat često kao posljedice ostavlja nestabilnost penisa tijekom snošaja, kao i veću sklonost ozljedama. Ostavlja trajni ožiljak i niži kut erekcije kod svih operiranih. Injiciranje vlastitog masnog tkiva u penis također ima zastrašujuće nuspojave - ožiljke, kvrge i deformitete.

Zdrava prehrana
Prehrana treba biti nisko kalorična, s mnogo biljnih vlakana. Visoke razine kolesterola mogu začepiti krvne žile u penisu i dovesti do impotencije. Potrebno je uključiti cink u prehranu, a namirnice koje ga sadrže su: govedina, puretina, žitarice, janjetina, kamenice.

Dobar san
Dovoljno sna svaki dan osigurat će vam dovoljno energije za rad, igru i seks. Umor i pospanost smanjuju seksualnu sposobnost.

Fizička aktivnost
Vježbanje će dovesti do poboljšanja protoka krvi i zdravijeg srca, što sve čini dobro vašem penisu i seksualnom užitku.

Više erekcija!
Da, tako je. Što imate više erekcija, vjerojatnije je da će penis u velikim količinama dobiti hranidbenu tvar koja mu najviše treba - kisik. Tri erekcije tjedno daju vašem penisu sav kisik koji mu treba.

Savjeti za izbjegavanje varanja preko interneta

Budući postoji na stotine web stranica koje su posvećene povećanju penisa, pitanje je kojoj vjerovati i kako se poštedjeti prevare. Osobe koje rade te stranice i nude svoje proizvode uglavnom nemaju morala i uopće ih nije briga za vas, već žele zaraditi na vašoj nesigurnosti.

Klonite se besplatnih "povećanje penisa" stranica
Ništa nije besplatno, tako ni njihovi proizvodi. Ako i nude nešto besplatno, uskoro će vam ponuditi nešto za kupnju, ili pak traže od vas plaćanje članarine.

Otkrijte kad je web stranica registrirana
Mnoge web stranice koje se hvale uspješnim proizvodima za povećanje penisa također navode mnoštvo zadovoljnih korisnika i dugogodišnje iskustvo. Ukoliko utipkate ime njihove stranice na Network Solutions (www.netsol.com), dobit ćete informaciju o tome kad se ta stranica pojavila na webu i tako razotkriti njihovu prijevaru.

Čuvajte se lažnih "kompanija"
Iza većine web stranica koje nude proizvode za povećanje penisa kriju se pojedinci, a ne kompanije. Oni jednostavno iz svog apartmana kopiraju druge stranice, nude svakojake proizvode za koje im morate poslati novac i - nasamareni ste za tren.

Čuvajte se web stranica s dugim i smiješnim imenima
Web dizajneri se često bore za duge i besmislene nazive (URL) jer tako dobiju bolju poziciju u izlistaju pretraživača (Yahoo, Excite,...). Takva imena su nalik na ova:
www.penis-enlargement-big-penis-increase-my-size.com
ili
www.large-dick-enlargement-penile-size-improvement.com
Ova dva imena su izmišljena, ali sličnih primjera na webu je mnogo. Srećom, pretraživači su ih "prokužili" pa se sve češće nalaze pri dnu liste.

Izbjegavajte stranice čiji naziv počinje brojevima ili početnim slovima abecede
Opet, ovakve stranice se tako nazivaju kako bi osigurale prva mjesta u pretraživačima koji nude abecedne popise web stranica.
Takva imena su slična ovima:
www.00123-penis-enlargement.com
ili
www.&%-penis-enlargement.com
ili
www.AAA-penis-enlargement.com

Uočite duplikate dokaznih slika
Web siteovi koji nude proizvode za povećanje penisa često prikazuju fotografije penisa prije i poslije korištenja njihova "proizvoda". Često se ista slika može naći na više web stranica. Mislite li stvarno da isti penis mogu povećati četiri različite kompanije?

Čuvajte se fantastičnih obećanja
Stranice čiji proizvodi navodno povećavaju penis dvostruko ili za 5-7 cm u roku od mjesec dana... Zvuči li vam to uvjerljivo?

Pazite se stranica koje prave top liste drugih sličnih stranica za povećanje penisa
Obično se radi o nimalo fer top listama gdje se navode stranice koje nude najskuplje proizvode. I, naravno, da ćete se vi odlučiti za početnu.:) ;) :cool:

Vilko
17.09.2003., 17:56
Fantazije, masturbacija, seks bez osjećaja: zašto ih žene ne razumiju

Postoje neke temeljne seksualne razlike među muškarcima i ženama zbog čega muškarci teško razumiju žene i žene teško razumiju muškarca. Iako postoje individualne varijacije, navest ćemo nekoliko, gotovo univerzalnih, činjenica o muškarcima koje žene nikako ne mogu razumjeti:
- svakodnevno maštanje o seksu s raznim partnericama i u raznim situacijama
- masturbiraju tijekom tih maštanja
- tijekom vođenja ljubavi "začine" seks maštanjem o nekoj drugoj partnerici
- isti ti muškarci koji se koriste seksom kako bi pokazali ljubav, mogu manipulirati seksom i voditi ljubav radi seksa samoga.

Većina muškaraca ponekad želi voditi ljubav čisto radi fizičke potrebe bez želje za intimnošću ili vezom. Muškarac ponekad želi samo žensko tijelo. Ona može spavati, biti pijana ili čak gledati televiziju; njega uopće nije briga. Žene seks izjednačuju s ljubavi i intimnošću i to im je vrlo teško shvatiti. Ženama je često važnija bliskost i osjećaj da su voljene nego sam seks. A to postižu s voljenim partnerom. Zbog toga im je seks kao nagon, isključivo fizička potreba bez osjećaja, nepoznat pojam.

Žene se također često pitaju zašto bi muškarac platio za seks kad se seks u našem društvu može relativno lako dobiti besplatno. Muškarac to čini jer želi samo "ući i izaći", brzo i bez obaveze. Ovaj način razmišljanja je ženama nepojmljiv.

Još nerazumljivije je ženama shvatiti kako muškarac može imati seks sa ženom koju ne voli u podne i onda očekivati seks od žene koju voli istog popodneva. Ovo totalno odvajanje i ubrzo nakon toga spajanje seksa i ljubavi teško je razumjeti osobama koje nisu muškarci.

Jedan od razloga zašto to mogu jest seksualno sazrijevanje muškaraca koje se događa u pubertetu mnogo ranije nego sazru dovoljno za vezu i intimnost. Zbog toga mnogo godina, ili do trenutka kada seksualna snaga počne slabiti, seksualna energija stalno prijeti vezi koju je i oblikovala.

Požuda i sreća

Muškarac se često osjeća zaljubljeno kad se u stvari radi o požudi. Ako tada izjavi ljubav - to je ženi obično prerano. Tom nesmotrenom izjavom o ljubavi (požudi) muškarac prestraši ženu prije nego što potakne razvoj veze. Ako se tako brzo zaljubio, onda će se brzo i odljubiti, njihovo je razmišljanje.

U seks bez ljubavi i obveze muškarci se vrlo lako upuštaju. Kad im se "posreći", to smatraju vrlo dobrim i poželjnim razvojem zbivanja. Često uopće nije važno s kim im se "posrećilo".
Budući muškarci koriste seks kao put prema emocionalnoj vezi i isto tako potpuno razdvajaju seks od emocionalne veze, a žene koriste emocionalne veze kao put prema seksu, očito je potrebno mnogo razumijevanja kad se radi o seksu u našem društvu.

I žene i muškarci trebali bi zapamtiti slijedeće: ako mislite da ste u pravu, a on/ona u krivu i kad omalovažavate razmišljanja partnera o seksu, sprječavate mogućnost intimne veze sa suprotnim spolom. Za uspješnu vezu potrebna je prilagodba i kompromis: ako nam je zaista stalo do našeg partnera/partnerice onda vodimo računa o tome što će ga/je povrijediti. Evolucijom smo stekli razum koji nam omogućuje vladanje nagonima, dakle to nije izvan naše kontrole.
Ako ih već ne mogu promijeniti, žene se možda mogu tješiti činjenicom da se muškarci ponašaju stereotipno, "muški", da bi bili sigurniji u svoju muškost. Ne ponašaju se tako da bi frustrirali žene.
:) ;) :cool:

Vilko
18.09.2003., 16:39
Ženski kondom

Dizajn ženskog kondoma
Ženski kondom, koji se još naziva femidom, je tanki, mekani, vrećasti poliuretanski plastični uložak koji se stavlja tako da oblaže vaginu. Ima dva savitljiva prstena: unutarnji prsten sa zatvorenim krajem koji se koristi za umetanje sredstva u vaginu i da ga drži na mjestu te vanjski prsten koji ostaje izvan vagine i prekriva vanjske spolne organe. Ovo kontracepcijsko sredstvo je izrađeno od poliuretana pa se može koristiti s bilo kojim tipom lubrikanta (sredstva za podmazivanje, odnosno vlaženje) bez da se ugrozi kontracepcijska sigurnost.

Prihvaćanje ženskog kondoma od korisnika

Za svaki je proizvod, njegovu trajnu i pravilnu uporabu, kritična je prihvaćenost među korisnicima. Istraživanja pokazuju kako se ženama koje su ga probale sviđa ženski kondom te bi ga rado preporučile drugima. Žene su ovom kontracepcijskom sredstvu bile mnogo sklonije nego muškarci. Iako se ženama sviđao te su ga preporučile prijateljicama, mnoge ga žene prestaju koristiti zbog nesuglasica s partnerom. Teškoće s umetanjem sredstva su bile manje što se više koristio te ženski kondom s vremenom postaje udobniji i prihvatljiviji.

Prihvatljivost ženskog kondoma može se procijeniti i pregledom prednosti i nedostataka na koje ukazuju njegove korisnice.

Prednosti
- žena kontrolira kontracepcijsko sredstvo
- udobniji je za muškarce nego obični kondom te manje smanjuje užitak nego muški kondom
- pruža veću zaštitu jer zaštićuje i unutarnje i vanjske spolne organe
- prikladniji je jer se može umetnuti prije početka spolnog odnosa
- čvršći je - poliuretan je 40% čvršći nego latex

Povijesno se pokazalo kako su kontracepcijska sredstva učinkovitija ako ih kontroliraju žene, a muškarci podupiru i prihvaćaju.

Ženski kondomi ne stežu penis kao muški kondomi. Rezultat je veći užitak u seksualnom odnosu. Zbog prekrivanja i vanjskih i unutarnjih genitalija. Femidom pruža veću zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Važnost ženske kontrole nad kontracepcijskim sredstvom važna je ako postoji veliki rizik za prijenos spolno prenosivih bolesti, a partner odbija koristiti kondom.

Nedostaci
- umanjen estetski dojam ženskih spolnih organa
- teškoće s postavljanjem i skidanjem

Najveći nedostatak femidoma koji navode korisnice odnosi se na ono što je jedna od najvećih prednosti: prekrivanje vanjskih spolnih organa. Ovo prekrivanje ima negativan utjecaj na estetiku sredstva i njegovo prihvaćanje. Ostali estetski problemi uključuju nezadovoljstvo izgledom ženskog kondoma, buku povezanu s njegovom uporabom, veličinu i nedstatak suradnje partnera. Neke se žene žale na otežano postavljanje femidoma, neugodu, nered i neugodnost zbog uporabe te pomicanje sredstva tijekom seksa. Također je zabilježeno nekoliko slučajeva umetanja penisa između vagine i femidoma, a isto tako i ispadanje i pucanje sredstva. Iako se žene u istraživanjima na to nisu požalile, ženski kondomi su još uvijek relativno skupi te je to sigurno jedan od ograničavajućih čimbenika za njihovu masovniju uporabu.

Zaključak
Dok se važnost muškog kondoma povećava zbog mogućnosti kontrole prijenosa spolno prenosivih bolesti, prihvaćanje i uporaba ženskog kondoma je ograničena zbog stvarnih ili umišljenih nedostataka tog sredstva. Koncept, izgled i uporaba ženskog kondoma nepoznati su većini parova širom svijeta, a prihvaćanje i pozitivni stavovi su značajno brojniji tamo gdje se on više koristi. Zbog neospornih prednosti ženskog nad muškim kondomom očekuje se promjena stavova i njegovo šire prihvaćanje u skoroj budućnosti.

:) ;) :cool:

Vilko
20.09.2003., 18:57
Istina o veličini - je li i koliko je važna


Kod razgovora o muškom penisu, obično se postavlja pitanje znači li veći ujedno i bolji. Odgovor na to pitanje glasi: ponekad je bolji veći, a ponekad je bolji manji!

Veličina penisa koju žena želi ili preferira često ovisi o njenoj trenutnoj situaciji i aktivnosti o kojoj razmišlja. Ukoliko razmišlja o prvom vaginalnom seksu, svaki penis će joj vjerojatno izgledati prevelik i zastrašujući. Ukoliko žena razmišlja o analnom seksu, može donijeti odluku ovisno o veličini partnerova penisa. Ukoliko želi oralno stimulirati partnera, bit će zadovoljnija s manjim penisom jer će preveliki penis u ustima ili izazivati gušenje i nagon na povraćanje, ili će je zbog njega jako boljeti mišići čeljusti. Ženina maštanja, dakle, nisu nužno čvrsto definirana.

Postoji li fizička osnova na temelju koje bi neke žene više voljele veći penis? Odgovor je - da. Ovo ima više veze sa širinom nego duljinom, no dugački penis je često i širi. Iako se mnogi muškarci vole hvaliti duljinom svog penisa, njegova širina je više važna za zadovoljstvo žene. Ženska osjetljiva genitalna tkiva smještena su oko ulaza u vaginu - to su klitoris i strukture koje ga okružuju - mokraćna cijev i spužvasta tijela. Čak i ženina G-točka, ako je žena ima, smještena je nekoliko centimetara od otvora vagine. Što je veći pritisak na ove strukture, veći je njen užitak. S druge strane, dugačak penis može dodirivati vrat maternice što uopće ne mora biti ugodno, a nekim je ženama i bolno.

Neke žene vole osjećaj ispunjenosti vagine što može dovesti do vaginalne boli koju mnoge žene osjećaju prilikom seksualnog uzbuđenja. Međutim, neke žene uživaju u osjećaju da nešto veliko ispunjava njihovu vaginu. Što je veći objekt, osjećaju se ispunjenije i zadovoljenije te stoga biraju i velike vibratore te uživaju kad im partner uvlači šaku u vaginu. Kao rezultat eksperimentiranja određeni broj žena zaključi kako im je orgazam intenzivniji kad im je vagina više ispunjena. One obično počinju s masturbacijom pomoću malog prsta ili s malim vibratorom, međutim zaključuju kako to ne zadovoljava njihovu žudnju za ispunjenošću vagine kao veći objekti. U ovim slučajevima čak i najveći penisi nisu dovoljni da bi se zadovoljile njihove potrebe.

Jedan broj žena više vole velike penise iz psiholoških razloga. Muškarac s većim penisom se obično smatra muževnijim pa i žena koja privlači njegovu pozornost izgleda privlačnija i poželjnija. Žena može smatrati svoj položaj u društvu boljim ukoliko je njen partner obdareniji. Može osjećati kako je nadmašila svoje konkurentice. Ženama i pogled na veliki penis može biti stimulirajući. Mnoge su žene fascinirane penisima, ne zato što im se sviđaju nego zbog toga što ih one same nemaju. Ova fascinacija obično nema nikakve veze s veličinom. Mnoge žene uživaju gledati kako penis postiže erekciju u njenim ustima ili ruci.
Neke majke vole gledati i dirati penis svojih dječaka što je više rezultat znatiželje nego seksualne želje. To može biti rezultat društvenog divljenja prema penisu, a isto tako nemogućnost ili sramežljivost da istraži genitalije svoga muža tako pažljivo. I neke lezbijke su fascinirane penisom. One ne moraju željeti da njihova partnerica ima penis, ali poneke traže muške partnere kako bi zadovoljile svoje potrebe. Uvijek treba imati na umu da je mozak naš najveći seksualni organ.

Druge žene više vole male penise. Kako je već spomenuto, veliki penis može uzrokovati neugodnost prilikom felacija. Iako žena može imati veliku želju da izvede felacio, često to smatra prezahtjevnim ukoliko muškarac ima prosječno velik penis, a o velikom da i ne govorimo. Fizička neugodnost nadjačava emocionalnu ugodu i dobitak. Neke će žene stimulirati partnerov penis oralno jedino ako je posve opušten ili tek u početku erekcije.
Velik penis može uzrokovati neugodu i prilikom vaginalnog i analnog seksa. Žena koja uživa u analnom seksu često preferira maleni penis jer se bolje prilagodi njenom tijelu.
I žene koje se boje gubitka tonusa vaginalnih mišića, također ne žele partnera s velikim penisom. Kao što se može vidjeti, veće nije uvijek i bolje.

Neki govore kako veličina nije važna. Što je onda sa svim onim velikim vibratorima koji se prodaju u trgovinama za odrasle? Nije valjda da industrija proizvodi stvari koje se ne prodaju? Iako se mnogi od njih kupuju kao zezancija za poklon ženama koje se uskoro vjenčaju, mnogi se vjerojatno kupuju i koriste za ono za što su i proizvedeni. Vjerojatno obična znatiželja vodi mnoge žene pri kupovini objekata koji su znatno veći od penisa njihova partnera. Ponekad i govorkanja o većem užitku kod većeg penisa odlučuju. Neke su znatiželjne može li uopće tako nešto stati u njihovu vaginu, sredstvo testiranja granica njihova tijela. Dok ih znatiželja motivira, užitak im zadržava pozornost; bar nekima od njih.

Na kraju, je li veličina muškarčeva penisa uistinu važna njegovoj partnerici? Odgovor je NE, barem za veliku većinu žena. Većina žena ne bira partnera isključivo na temelju veličine njegova penisa. Ono što treba imati na umu jest da bi žene, ukoliko su zainteresirane isključivo za veličinu penisa, lako mogle otići u sexy shop i kupiti, ili naručiti, vibrator željene veličine. Vrlo malo žena postavlja veličinu penisa na vrh liste kriterija za odabir partnera, čak i one koje više vole velike ili male penise, bez obzira iz fizičkih ili psiholoških razloga.

Pjesnik
20.09.2003., 19:18
E, OVO je bilo poučno. :klap:

shef Sale
20.09.2003., 20:43
Koje od svega ovoga? :confused: :D

Pjesnik
20.09.2003., 20:54
Pa ovo o veličini penisa, naravno :D

Crveni "bandit"
20.09.2003., 21:56
Sve je ti lijepo, ali ni riječi o CENTIMETRINA i njihovim prosjecima.

Pjesnik
20.09.2003., 22:00
Dobro si to primjetio! :top:
Vilko, koje su centimentraže, ha? I daj nemoj u inčima, pliz! :D

ZorcJ
21.09.2003., 12:36
Mislim da bi trebalo navesti i izvor svih ovih podataka! :confused:

Vilko
21.09.2003., 15:20
ZorcJ kaže:
Mislim da bi trebalo navesti i izvor svih ovih podataka! :confused:


Svi ovi podaci /Tema je prepisana /pastana/ od medical knjige!

Ako pitas Hrvata njegov je najveci....Amerikanci boze moj...njihovo je sve najvece kurcina im je 10" ili za vas u Europi 25 cm.

Ja opet malo na salu sjecam se slijedeceg; doso Mujo u javnu kucu, izabere lijepu prostitutku manje grade sa vecim cicama ,
skine se oni i u redu za posao kada ona kaze "a koga ces ti sa
ovako malenim zadovoljiti??"....Mujo brz i odgovori SEBE!!!

Oko teme velicine tehnikli da ne pogadamo moram naci ,zaboravio sam link.....jer inace bio bi od 10 cm do 40 cm po pricanju...ali znadete Vi svi price...a jos kada se i koja popije....
nema veceg nego nase rase ,pa bila koja rasa.

Jedno znadem za svakih 15 kg preko preporucene tezine, ***** se izgubi u trbuhu 25 mm, tako sa 30 kg preko vage i skoro nestane cijelih 5 cm.

do nastavka!

ZorcJ
21.09.2003., 19:45
VILKO kaže:
Svi ovi podaci /Tema je prepisana /pastana/ od medical knjige!

Ako pitas Hrvata njegov je najveci....

Ja nisam pitao za izvor jer me interesira "čiji je najveći" već me je interesiralo od kuda dolaze svi ovi zanimljivi citati i članci (općenito). nažalost i dalje ne znam (medical book??????

Vilko
23.09.2003., 16:44
Stres i seks - nemojte da vam i seks bude izvor stresa

Mnoge žene doživljavaju više stresa nego muškarci, osobito ako rade puno radno vrijeme i majke su male djece. Mnoge majke još uvijek obavljaju većinu posla oko djece.

Zbog stresa i umora žene često više zanima spavanje nego seks i može smanjiti njihovu sposobnost da se uzbude i dožive orgazam - čak i ako imaju želju za seksom. Povrh svega, ukoliko su nezainteresirane za seks ili ne odgovaraju na partnerove seksualne pristupe, to često šteti vezi, stvara osjećaj krivnje u ženi i povećava nivo stresa koji ona doživljava.

Kad ste pod stresom, seks je samo još jedan stres u životu, još jedna stvar koja se od vas očekuje. I onda se počinje razmišljati o izostanku orgazama, o nakupljenim kilogramima, ljutnji ili razočaranju…stres, stres, stres. Često se žena osjeća tako posramljena i usamljena i ne može o manjku seksualne želje razgovarati ni s najboljom prijateljicom.

Vjerojatno vam ne treba lista stvari koja pogađa vaš seksualni život, ali ovdje je nekoliko znakova:
- vi ste neumorni; trčite od jedne aktivnosti prema drugoj
- iscrpljeni ste, vjerojatno i neispavani
- ne jedete zdravu hranu, imat vremena samo za masni hamburger i ostatke pizze
- potpali ste pod utjecaj tzv. "opuštajućih" poroka kao što su pušenje i pijenje alkohola
- nemate vremena za sebe i osjećate krivnju ako se opuštate barem nakratko
- ne vježbate redovno
- lako se naljutite na članove obitelji
- ne možete se opustiti i uzbuditi, iako vas partner razumije i jako se trudi oko vas

Savjeti

Ovih nekoliko savjeta može vam pomoći da kontrolirate svoj seksualni život kroz kontrolu stresa. Naučiti nositi se sa stresom nije čudnovati lijek za sve vaše probleme, ali sigurno je prvi korak ka njihovom rješavanju.

Neka vam veza bude na prvom mjestu
Ovo zapravo znači određivanje vremena za intimnosti i nježnosti s partnerom, emocionalne ili fizičke. To znači unajmiti dadilju jednom tjedno da bi izašli vani, ili jednostavno ugasiti televiziju nakon što djeca zaspu kako bi s partnerom razgovarali i mazili se. Nije važno je li vas to vrijeme više povezuje psihički ili fizički, važno je da odvojite vremena osim rada i roditeljstva i za svog partnera i da se povežete kao par. Ukoliko ne možete biti intimni u vrijeme odlaska na spavanje, možete ujutro. Seks može biti izvrsno sredstvo za otklanjanje stresa i izvrstan način za početak dana.

Naučite reći ne

Ukoliko spadate u one koji moraju biti na svakom sastanku ili pridonijeti svakom projektu, pokušajte se osloboditi osjećaja krivnje i upitajte se treba li vam to uistinu. Ili jednostavno želite biti dobra djevojka, uvijek spremna na sve? Možete reći NE! Čak i ako kažete ne jednoj ili dvjema aktivnostima, osjetit ćete znatno olakšanje. Sa stresom se možemo suočiti i smanjiti ga.

Razgovarajte sa svojim partnerom

Vaš partner vjerojatno razumije pod kakvim ste stresom. Čak i ako ne razumije, to je odličan povod za razgovor. Razgovor s njim pomoći će vam oboma da se reorganizirate i odredite prioritete. Najvažnije je uspostaviti dogovor oko dijeljenja poslova po kući i oko djece. Neka on odvede djecu na nogometnu utakmicu dok vi čitate knjigu ili neka on pospremi kuhinju dok vi iskušavate nove tehnike yoge. Oboma će dobro doći.

Osigurajte vrijeme samo za sebe

Ukoliko možete izdvojiti samo jedan ili dva sata iz vašeg tjednog rasporeda da bi učinili nešto lijepo samo za sebe, na najboljem ste putu da oporavite svoje seksualno biće koje je jedno vrijeme bilo skriveno. To "nešto" može biti tečaj yoge, neka druga fizička aktivnost, čitanje knjige, razgovor s prijateljicama ili jednostavno čaj na balkonu.
Sretno!

Vilko
24.09.2003., 17:35
Hitna kontracepcija

Hitna kontracepcija podrazumijeva primjenu lijekova za sprječavanje neželjene trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa koji je mogao rezultirati trudnoćom (uključujući seksualni napad) ili kod ˝zatajenja˝ drugih metoda kontracepcije (npr. pucanje kondoma). Istraživanjima je pokazano kako hitna kontracepcija može biti učinkovita ako se primijeni unutar 120 sati nakon nezaštićenog snošaja, za razliku od prijašnjih upozorenja o 72 sata. Može je primijeniti gotovo svaka žena u reproduktivnoj dobi koja je seksualno aktivna i plodna te želi spriječiti neželjenu trudnoću. Metode su sigurne i učinkovite.

Istraživanja pokazuju nedovoljnu informiranost žena o ovom obliku kontracepcije te posljedičnu rijetku primjenu. Neželjena trudnoća povezana je s mnogim socijalnim problemima: tinejdžerska trudnoća, samohrano roditeljstvo, prestanak školovanja žene, ovisnost o socijalnoj pomoći, siromaštvo, neprikladna zdravstvenu skrb tijekom trudnoće, niska porodna težina, povećana smrtnost i zlostavljanje djeteta. Hitna kontracepcija nije abortus jer se primjenjuje kako bi se spriječio nastanak trudnoće. Moguće nuspojave abortusa mnogo su teže nego nuspojave hitne kontracepcije. Financijski, psihološki i fizički hitna kontracepcija je mnogo podnošljivija nego abortus.

Nazivlje
Hitna kontracepcija se još naziva postkoitalna (nakon snošaja) kontracepcija, ˝morning after contraception˝ te ˝morning after pill˝ (jutro-poslije-tableta).

Potencijalni razlozi za primjenu hitne kontracepcije
- izostanak primjene kontracepcije tijekom seksualnog odnosa
- mehanički problemi s muškim kondomom (pucanje, klizanje, kapanje)
- promjena položaja, pucanje ili nepravilna uporaba dijafragme, cervikalne kape ili ženskog kondoma
- spermicidno sredstvo se nije otopilo prije snošaja
- snošaj nije prekinut na vrijeme kod parova koji koriste takav oblik kontracepcije (coitus interruptus) - umjesto izvan partnerice muškarac slučajno svršava unutar nje
- pogrešan izračun ˝plodnih dana˝ kod parova koji primjenjuju druge metode prirodne kontracepcije
- preskočena jedna ili dvije kontracepcijske tablete
- izbacivanje ili djelomično izbacivanje unutarmaterničnog uloška (spirale)
- izlaganje potencijalnom teratogenu (sredstvo koje oštećuje plod) kao što je talidomid ili izotretinoin nakon čega nije korištena kontracepcija
- silovanje

Adolescenti i hitna kontracepcija
Hitna kontracepcija je osobito prikladna za adolescentice zbog osobitosti njihova seksualnog ponašanja. Adolescenti često počinju sa seksualnom aktivnošću prije razmišljanja o kontracepciji. Često ne planiraju seksualni odnos ili imaju rijetke seksualne odnose pa ne koriste redovnu zaštitu od trudnoće. Adolescentice koje prakticiraju serijsku monogamiju često uzimaju kontracepcijske tablete dok jedna veza traje, a nakon završetka veze prekidaju njihovo uzimanje pa nepripremljeno mogu dočekati novu vezu i novu seksualnu aktivnost. Istraživanjima je dokazano kako adolescenti rijetko koriste ovaj oblik kontracepcije, čak i ako su informirani o njemu. Jedan od razloga je nepovjerenje u liječnika, odnosno vjerovanje da će roditelji saznati od liječnika. Drugi čest razlog je vjerovanje kako je hitna kontracepcija isto što i abortus.

Zbog toga je u seksualnu edukaciju adolescenata svakako potrebno uključiti informacije o hitnoj kontracepciji, naglasiti povjerljivu ulogu liječnika koji je Hipokratovom zakletvom i liječničkom etikom obvezan čuvati privatnost pacijenta te razliku između abortusa i hitne kontracepcije.

Povijest
Razvoj hitne kontracepcije počeo je u 1920-im, ali je prva dokumentirana primjena zabilježena sredinom 1960-ih. Otada su razvijena mnoga sredstva.
Prva opisana metoda bila je uporaba visokih doza estrogena. Ljudi su eksperimentirali s raznim metodama kako bi spriječili trudnoću nakon snošaja, a neki od tih ˝sredstava˝ primjenjuju se i danas u nekim dijelovima svijeta: primjena različitih biljaka, injekcija, mokrenje nakon snošaja, predoziranje vitaminom C, aspirinom ili klorokinom. Mješavine različitih kontracepcijskih tableta, tekila, Coca-Cola, marihuana s alkoholom, ispiranje vagine octom ili otopinom sode bikarbone, zauzimanje neuobičajenih položaja tijela ili pokušaji samo-ozljeđivanja samo su neke od neučinkovitih i često štetnih metoda.

Lijekovi
Nekoliko je mogućnosti za hitnu kontracepciju. Ovi lijekovi sprječavaju ovulaciju (izbacivanje jajne stanice iz jajnika), sprječavaju implantaciju (usađivanje oplođene jajne stanice u maternicu) ili uzrokuju propadanje žutog tijela koje izlučuje hormone nužne za preživljavanje oplođene jajne stanice. Jedini lijek koji prekida trudnoću nakon što se već dogodila implantacija je mifepriston.
Budući se lijekovi za hitnu kontracepciju primjenjuju unutar 120 sati nakon snošaja, a implantacija se događa otprilike sedam dana nakon oplodnje, ispravna primjena hitne kontracepcije ne smatra se jednakom kao terapijski abortus.

Krvarenje iz maternice se pojavljuje tipično unutar tri dana nakon primjene većine hormonske postkoitalne kontracepcije. Iznimke su unutarmaternični ulošci i mifepriston kod kojih to može biti odgođeno.
Bez obzira na oblik hitne kontracepcije, potrebno je uraditi test na trudnoću ako se krvarenje ne pojavi unutar četiri tjedna, odnosno tjedan dana nakon datuma očekivane menstruacije.

Etinil estradiol plus levonorgestrel
Etinil estradiol (100 ľg) plus levonorgestrel (0.5 mg) (tzv. Yuzpe režim) smanjuje broj očekivanih trudnoća za 75-80%. Ove dvije tablete potrebno je uzeti što prije nakon nezaštićenog snošaja te nakon dvanaest sati opet dvije takve tablete.
Mučnina i povraćanje glavne su nuspojave Yuzpe režima. Lijekovi protiv povraćanja prema preporuci liječnika mogu se uzeti prije prve doze kako bi se ublažila ova nuspojava. Nema apsolutnih kontraindikacija (stanja kad se ne preporučuje primjena lijeka) za uzimanje ovog režima te dosad nije dokazana njegova štetnost za plod u slučaju da se trudnoća nastavi i nakon njegove primjene.
U Hrvatskoj se sa sličnim uspjehom primjenjuju 4 tablete sličnog sastava (Stediril d) koje sadrže 50 ľg EE2 + 250 ľg levonorgestrela ili tablete koje sadrže 50 ľg etinilestradiola (EE2) + 150 ľg levonorgestrela (Tetragynon).

Levonorgestrel
Levonorgestrel u dozi 0.75 mg (Duofem, Postinor) primijenjen dvaput u razmaku od 12 sati može biti učinkovitiji i podnošljiviji nego estrogen-progestin režim. Gruba procjena trudnoća koje se nastavljaju i nakon primjene lijeka jest 1.1-3.2%. Mučnina i povraćanje rjeđe se javljaju nego kod Yuzpe režima. Levonorgestrel se također može primijeniti u jednoj dozi od 1.5 mg.

Visoke doze estrogena
Primjena visokih doza estrogena, primjerice etinil estradiol u dozi od 5 mg svakodnevno tijekom 5 dana ima sličnu efikasnost kao levonorgestrel plus etinil estradiol režim. Većina liječnika radije propisuje zadnji režim jer se može dati u jednom danu.

Mifepriston
Antiprogesteronski lijek mifepriston (RU-486) u jednoj dozi od 600 mg bio je, prema rezultatima dviju randomiziranih studija, 100% učinkovit u sprječavanju trudnoće ako je primijenjen unutar 72 sata nakon snošaja. U drugom istraživanju, na uzroku od 1700 žena, doza od 10 mg bila je jednako učinkovita u sprječavanju trudnoće kao 600 mg te je bila povezana s manjim naknadnim poremećajima menstrualnog ciklusa. Odgoda uzimanja lijeka i do 120 sati nakon nezaštićenog snošaja nije umanjila efikasnost; usprkos tome još uvijek se preporučuje uzeti hitnu kontracepciju što prije.
Visoka učinkovitost mifepristona u usporedbi s ostalim režimima vjerojatno je rezultat njegove sposobnosti sprječavanja implantacije i ovulacije. U većini istraživanja povezan je s manjim brojem nuspojava. Budući mifepriston odgađa ovulaciju, potrebno je koristiti kontracepciju u slučaju seksualnih odnosa tijekom istog ciklusa.

Unutarmaternični uložak
Spirala postavljena unutar 120 dana nakon nezašticenog snošaja još je jedan oblik hitne kontracepcije. Prednost ove metode jest nastavak zaštite od trudnoće nakon prvog incidenta. Nedostatak metode je osobitost njene primjene: treba je postaviti liječnik u ordinaciji. Ne preporučuje se ženama kod kojih postoji visok rizik od spolno prenosivih bolesti (osim ako namjeravaju istovremeno poticati uporabu kondoma kod partnera). Kod žena koje nisu rađale postavljanje može biti teško. Prije postavljanja potrebno je pretragama isključiti infekciju spolnih organa.


nastavak

Vilko
24.09.2003., 17:38
nastavak,

Mehanizam djelovanja
Način djelovanja hitnih kontraceptiva nije važan samo klinički već za potencijalne korisnike i prihvaćanje metode. Pregledom literature jasno je kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se točno utvrdio mehanizam djelovanja, međutim jasno je kako ovaj oblik kontracepcije sprječava nastanak trudnoće. Većina sredstava ne djeluje kod već nastalih trudnoća. Hitni kontraceptivi sprječavaju ili odgađaju ovulaciju. Također mogu prekinuti lutealnu fazu menstrualnog ciklusa i omesti oplodnju ili onemogućiti usađivanje oplođene jajne stanice u maternicu (implantacija). Mogu promijeniti aktivnost jajovoda pa je manja mogućnost susreta spermija i jajne stanice.

Nuspojave
Polovina žena će imati mučninu i/ili povraćanje nakon većine sredstava. Druge moguće nuspojave su bolovi u dojkama (mastalgia), glavobolja, vrtoglavica, bolovi u trbuhu, poremećaji menstrualnog ciklusa (slijedeća menstruacija može uraniti ili kasniti, biti obilna). Ozbiljni zdravstveni poremećaji koji bi zahtijevali boravak u bolnici ili odlazak na hitni medicinski prijem nije zabilježen.

Hitna kontracepcija i ektopična trudnoća
Nekoliko studija opisuje mali broj slučajeva ektopične (vanmaternične) trudnoće nastale unutar 20 mjeseci nakon primjene hitne kontracepcije kod žena koje nisu imale drugih očitih rizičnih čimbenika. Raspoloživi podaci ne dokazuju kako hitna kontracepcija povećava rizik od ektopične trudnoće. Ipak, kako to i sami proizvođači navode, potreban je oprez kod žena koje su trudne i žale se na bolove u trbuhu, a ranije su koristile hitnu kontracepciju.

Što učiniti ako je potrebna hitna kontracepcija
Ukoliko sredstva za hitnu kontracepciju nisu prethodno nabavljena, potrebno je odmah otići kod ginekologa/ginekologinje koji će propisati odgovarajuće sredstvo za hitnu kontracepciju. Preporučljivo je zatražiti i lijek protiv povraćanja. U slučaju bilo kakvih dvojbi dobro je opet posjetiti ginekologa ili se posavjetovati telefonski. Tijekom posjete ginekologu potrebno je posavjetovati se o budućoj kontracepciji kako bi se spriječila trudnoća u istom ciklusu (zbog poremećaja koje uzrokuje hitna kontracepcija) te u budućnosti.
Kako je rizik od infekcije, odnosno spolno prenosivih bolesti, nakon nezaštićenog snošaja mnogo veći nego rizik od trudnoće preporučljivo je obaviti odgovarajuća testiranja.

Vilko
27.09.2003., 12:59
:w :W

Himen

Zanimljivo je koliko je mnogo ljudi uvjereno kako je himen smješten unutar vagine.
Hine je dio vanjskih spolnih organa žene i dio je stidnice (vulve). Smješten je izvan vagine, na njenom početnom dijelu (predvorju). Himen je tanki sloj tkiva koji djelomično prekriva otvor vagine.
Tijekom ranih faza fetalnog razvoja ne postoji otvor vagine. Tanki sloj tkiva koji tada zatvara vaginu obično se nepravilno podijeli prije rođenja i formira djevičnjak, himen.
Veličina i oblik otvora vagine vrlo se razlikuje u pojedinih žena. Ponekad se ne stvori otvor te se djevojčica rađa s neperforiranim himenom. Neke djevojčice se rađaju bez himena jer se potpuna podjela događa tijekom razvoja u maternici. Mnoge djevojčice i tinejdžerke rastrgaju himen ili ga rašire tijekom sportskih aktivnosti, jahanja konja, umetanja tampona ili masturbiranja. Djevojka ne mora znati da se to dogodilo jer može biti vrlo malo ili nimalo krvi ili bolova kad se to dogodi. Tkiva stidnice (vulve) općenito su vrlo tanka i osjetljiva prije puberteta. Prisustvo ili odsustvo himena nije, dakle, dokaz djevojčinog djevičanskog statusa. Neki himeni su vrlo elastični te dopuštaju ulazak penisa u vaginu bez trganja ili se trgaju samo djelomično. Međutim, ovo je obično točno ako penetracija nastupa postepeno, najprije prstima ili drugim objektima tijekom dužeg perioda vremena. Ostaci himena su obično prisutni dok žena rodi prvo dijete vaginalno.


:rolleyes: :confused:


:) ;) :cool:

Vilko
28.09.2003., 15:26
Prijapizam

Definicija

Prijapizam je dugotrajna bolna erekcija, nastala bez prethodnog spolnog podražaja. Nije, dakle, povezana s razmišljanjem o seksu i seksualnim aktivnostima. Stanje je dobilo naziv prema Prijapu, mitologijskom grčkom božanstvu rasplođivanja. Kipovi i slike Prijapa uvijek prikazuju kao poprilično "obdarenog" i s penisom uvijek u erekciji.


Mehanizam nastanka

Rezultat je onemogućenog venskog odvoda iz penisa, bez obzira na uzrok. Povećana količina krvi koja je ušla u penis ne može izaći. Kako u penisu postoji vrlo malo mjesta za cirkulaciju krvi, nakon određenog vremena stajanja, krv stvara kisele spojeve i gubi kisik. Bez kisika se crvene krvne stanice ukoče te gube sposobnost "guranja" i izlaska iz penisa.Uzrok

Vrlo je rijetko da prijapizam nastane, a da se ne može pronaći uzrok. Najčešće nastaje zbog uzimanja nekih lijekova ili određenih medicinskih poremećaja.
U kategoriji lijekova dva su glavna krivca: prvi - injekcije koje se daju u penis u svrhu liječenja određenih oblika impotencije ponekad uzrokuju prijapizam, ali ovo se obično dogodi kad muškarac na svoju ruku odluči povećati dozu lijeka u injekciji; drugi - neki psihijatrijski lijekovi, kao npr. antidepresivi ponekad uzrokuju prijapizam, a mehanizam kojim to rade je nepoznat.
Medicinska stanja koja uzrokuju prijapizam mogu biti:
1. neurogeni razlozi - bolesti i ozljede mozga i kralješničke moždine; funkcionalne neurogene smetnje
2. lokalni, mehanički uzroci - upale, ozljede, sarkom penisa ili sekundarne metastaze udaljenih tumora
3. promjene u sastavu krvi - opća infekcija, leukemija, anemija srpastih stanica
Anemija srpastih stanica i leukemija najčešća su medicinska stanja koja dovode do prijapizma.


Simptomi

1. Javlja se tvrda erekcija koja je ograničena na spužvasta tijela penisa, dok su glavić i spužvasta tijela mokraćne cijevi mekani
2. jedan do dva sata kasnije javljaju se u penisu bolovi
3. bolna erekcija može trajati različito, čak i po nekoliko tjedana ako se ne primijeni odgovarajuće liječenje
4. ako to stanje traje duže vrijeme, nastaju vezivne promjene pregrada i gubitak elastičnosti, što uzrokuje nemogućnost erekcije i impotenciju koeundi kao kasnu posljedicuLiječenje

Konzervativno liječenje: sedativi, analgetici, spinalna blokada, lijekovi protiv zgrušavanja i lokalno ispiranje spužvastih tijela heparinom (lijek protiv zgrušavanja) može u nekih bolesnika riješiti bolnu erekciju, ali često ostaje impotencija. Prijapizam nastao zbog anemije srpastih stanica obično se liječi transfuzijom krvi.
Operacijski zahvati:
a) Spajanje vene safene sa spužvastim tijelima penisa (Grayhackova operacija)
b) Obostrana punkcija (ubadanje iglom s obje strane penisa) po Winteru danas se smatra najboljom metodom u liječenju prijapizma. Tim se postupkom odvodi krvni zastoj iz spužvastih tijela penisa u spužvasta tijela mokraćne cijevi gdje je manji krvni tlak. Punkcijom se brzo otklanjaju bolne erekcije. Ako je punkcija učinjena kratko vrijeme od pojave prijapizma, očuvana je sposobnost erekcije i nema impotencije.

:) ;) :cool:

PUPA16
29.09.2003., 22:15
koja si ti legenda..bar si zanimljiv za razliku od ovih silnih idijota koje se hvataju za reop..ma fuj,drago mi je sto sam tezak tip..dabogda bio jos tezi i iplaseniji...ti vilko samo deri:cool:
premda bas nisi normalan,al i meni je sodadno sa drugima pa se azabavljam sam kak najboljhe zanm

Vilko
02.10.2003., 17:46
Viagra

Definicija
Viagra je zaštićeno tvorničko ime za lijek sildenafil citrat. Viagra je prvi učinkovit i dobro podnošljiv lijek u obliku tableta za liječenje poremećaja erekcije.

Povijest
U laboratoriju farmaceutske kompanije Pfizer Viagra je sintetizirana 1985. godine, a prvotna namjena joj je bila liječenje povišenog tlaka. Tijekom kliničkih ispitivanja na ljudima ispitanici su prijavili izvrstan učinak lijeka na erekciju te su istraživanja lijeka krenula u tom smjeru 1993. godine. Godine 1998. je lijek registriran i uveden na tržište nakon opsežnih istraživanja u kojima je sildenafil bio učinkovit u 70% ispitanika.
U Hrvatskoj je lijek registriran u kolovozu 1998. godine.
Po dolasku Viagre na tržište u svijetu je zavladalo nezapamćeno zanimanje za taj lijek jer do tada nije bilo učinkovitog i dobro podnošljivog lijeka za liječenje poremećaja erekcije koji se uzimao u obliku tableta.
Viagra se danas prodaje u više od 90 zemalja svijeta i do sada je prodano više od 400 milijuna tableta. Procjenjuje se da ih koristi oko 12 milijuna muškaraca.

Viagra otvara vrata razgovorima o seksualnosti
Veliki uspjeh Viagre i zadovoljstvo brojnih muškaraca ovim lijekom doveo je do otvorenijeg pristupa poremećajima erekcije i slobodnijem razgovoru o tome.
Muške seksualne disfunkcije su prije bile zabranjena tema, liječenje je bilo agresivno i često nedovoljno učinkovito te je manje od 10% muškaraca tražilo zbog toga liječničku pomoć.
Danas, kada je Viagra u javnosti i medijima toliko popularizirana, mnogo otvorenije se razgovara o seksualnosti i mnogo više muškaraca se odlučuje na savjetovanje s liječnikom kada se pojavi problem potencije.

Pakiranje
Lijek je u našim ljekarnama dostupan u pakiranju od po četiri tablete u jedinicama od 25 mg, 50 mg i 100 mg. Viagra se može dobiti uz liječnički recept.

Mehanizam djelovanja
U biološkim sustavima se regulacija aktivnosti odvija posredstvom molekula koje se nazivaju primarni i sekundarni glasnici. U reproduktivnom sustavu prilikom stimulacije se lokalno otpušta dušični oksid (NO) na živčanim završecima u endotelnim stanicama erektilnog tkiva (spužvasta tijela, corpora cavernosa). Dušični oksid se stvara uz pomoć enzima NO sintaze koja deaminira aminokiselinu L-arginin i tako stvara NO i citrulin. NO izlazi iz stanice u kojoj je sintetiziran i ulazi u susjedne stanice, reagira s željezom u enzimu gvanil-ciklaza i nastaje unutarstanični posrednik (drugi glasnik) gvanozin monofosfat (3' 5' ciklički GMP) iz gvanozin trifosfata (GTP).
Ciklički gvanozin monofosfat - cGMP je najvažnija komponenta u ovom sustavu. On djeluje kao vazodilatator, što znači da otpušta glatke mišiće u krvnim žilama spužvastog tijela. Relaksacija krvnih žila povećava dotok krvi u penis i posljedično nastaje erekcija. Enzim fosfodiesteraza hidrolizira cGMP u njegov neaktivni oblik GMP i tako regulira sustav. Opisani proces postizanja erekcije događa se kod zdravih muškaraca uredne potencije.

Osobe s poremećajem erekcije (erektilna disfunkcija) mogu proizvoditi premalo dušičnog oksida pa nastaje nedovoljna količina cGMP koja se brzo razlaže fosfodiesterazom (PDE) pa se erekcija ne može postići ili održati.
Sildenafil citrat (aktivna tvar lijeka Viagra) se veže za aktivno mjesto enzima fosfodiesteraze i na taj način sprječava razlaganje cGMP-a. Ovo omogućuje već stvorenom cGMP-u ostanak u aktivnom obliku duže vrijeme te duže djelovanje na opuštanje mišića krvnih žila. Lijek, dakle, ne povećava količinu vazodilatatornih tvari (tvari koje šire krvne žile) nego već stvorenima omogućuje duže djelovanje.
Postoji devet različitih receptora (mjesta djelovanja) enzima fosfodiesteraze koji se nalaze u različitim dijelovima tijela. Fosfodiesteraza tip 5 (PDE-5), na koju djeluje Viagra, se nalazi samo u muškom erektilnom tkivu i to objašnjava zašto se Viagra ne može koristiti kao lijek za liječenje anginoznih srčanih tegoba. Ovaj lijek širi krvne žile, ali samo one u penisu pa ne djeluje na širenje krvnih žila u srcu. U srčanim arterijama se nalaze PDE-3 receptori.
PDE-5 receptori se nalaze također u trombocitima i različitom mišićnom tkivu (žilnom, skeletnom, utrobnom). Djelovanje sildenafila na ove receptore objašnjava nuspojave Viagre kao što su širenje perifernih krvnih žila, poremećaji vida itd.

Na temelju svog mehanizma djelovanja sildenafil citrat će djelovati na erektilnu disfunkciju bez obzira na uzrok ako postoji manjak dušičnog oksida.
Viagra produžuje trajanje cGMP-a, ali ga ne može proizvesti ako ga nema i stoga Viagra nije afrodizijak.
Važno je zapamtiti kako je prva stepenica u opisanom biološkom sustavu stvaranje NO zbog seksualnog uzbuđenja. Dakle, ako muškarac nije uzbuđen, ne stvaraju se ni spojevi na koje Viagra djeluje pa lijek nema učinka.

Sildenafil se ragrađuje u jetri preko citokrom 450 enzima. Glavni produkt ove razgradnje je N-demetilirani sildenafil koji se dalje razgrađuje. Taj produkt također ima afinitet prema PDE receptorima, ali 60% manji nego sildenafil. Zbog toga je taj spoj odgovoran za otprilike 20% učinka lijeka. Lijek se velikim dijelom (80%) izlučuje fecesom, a ostatak se izluči mokraćom.


Učinak Viagre na krvni tlak
Jedna tableta sildenafila (100 mg) kod zdravih doborovoljaca proizvela je smanjenje krvnog tlaka, prosječno za 8.4/5.5 mmHg). Sniženje krvnog tlaka je bilo najuočljivije tijekom prva dva sata nakon doze. Sličan učinak je primijećen i nakon uzimanja doza od 25, 50 i 100 mg, što znači da učinak nije povezan s dozom ili koncentracijom lijeka u krvi. Veće sniženje krvnog tlaka zapaženo je ako se Viagra uzima zajedno s nitratima. Zbog toga nije dozvoljeno uzimati Viagru u kombinaciji s ovim lijekovima.

Učinak Viagre na vid
Nakon jedne doze od 100 i 200 mg, poneki ispitanici su prijavili prolazni poremećaj vida koji se očitovao kao poremećaj razlikovanja boja (plavo/zeleno).

Nuspojave Viagre
Kao i svi lijekovi, i Viagra ima određene nuspojave. Opisane su glavobolje, crvenilo lica i tegobe u stomaku. Rjeđe se javlja zamagljen vid, poremećaj prepoznavanja boja, vid obojen plavo ili osjetljivost na svjetlo. Ukoliko erekcija traje duže od 4 sata nakon uzimanja Viagre, potrebno je hitno zatražiti liječničku pomoć. Već opisano sniženje krvnog tlaka može biti i smrtonosno, a nastaje uglavnom nakon kombiniranja Viagre s nitratima.

Viagra i srčani bolesnici
Srčani bolesnici koji se liječi preparatima nitrata, kao što je nitroglicerin, ne smiju uzimati Viagru . Kombinacija nitrata i Viagre može uzrokovati nagli pad krvnog tlaka s teškim pa i fatalnim posljedicama (vrtoglavica, nesvjestica, srčani infarkt, moždani udar). Nitrati se nalaze u sredstvima kojima se liječi angina pectoris:
- nitroglicerin (sprejevi, kreme, flasteri, tablete, lingvalete)
- izosorbid mononitrat i izosorbid dinitrat (tablete koje se gutaju, žvaču ili otapaju u ustima)

Na hrvatskom tržištu nitrate sadržavaju slijedeći lijekovi: Angised, ISMN genericon, Isosorbide MN, Nitroderm, Nitrolingval, Olicard tablete, Tinidil.
Spolni odnos predstavlja i napor za tijelo te se ne preporučuje Viagra bolesnicima kojima bi povećani napor mogao dodatno ugroziti zdravlje.
Provedena su i istraživanja o djelovanju Viagre na zdravlje osoba koje se liječe od visokog krvnog tlaka (hipertenzije), međutim, rezultati se teško interpretiraju zbog velikog broja različitih lijekova koji se propisuju bolesnici. Stoga je ovim bolesnicima do daljnjega potrebno Viagru propisivati s oprezom.

Viagra i bubrežni bolesnici, jetreni bolesnici i stariji od 65
Istraživanjima je dokazano kako je kod zdravih starijih dobrovoljaca (dob veća od 65 godina) u krvi 40% veća koncentracija nego kod mlađih muškaraca.
Bolesnici s blažim poremećajem bubrežne funkcije jednako metaboliziraju Viagru kao i zdravi. Međutim, kod težeg oštećenja bubrega je otežano izlučivanje lijeka te se nalazi duže djelovanje i veća maksimalna koncentracija nego kod zdravih vršnjaka.
Oboljeli od ciroze jetre također sporije izlučuju lijek te se stoga on nakuplja u tijelu.

Zbog navedenih rezultata istraživanja, muškarci stariji od 65. godina, oni s težim oštećenjem bubrežne funkcije i bolesti jetre trebaju se posavjetovati s liječnikom o korištenju Viagre te početi s dozom od 25 mg.

Smrtni slučajevi povezani s Viagrom
U prvih 7.5 mjeseci od pojave Viagre na američkom tržištu prijavljeno je 240 smrti povezanih s uzimanjem tog lijeka (od toga je 128 potvrđeno, a 112 nije). Nakon 13 mjeseci broj prijavljenih smrti povezanih s Viagrom iznosio je 522. Istraživanjem je utvrđeno kako sildenafil uzrokuje značajno veću (5.15 - 6.28 puta) smrtnost nego lijek alprostadil koji se također koristi za liječenje erektilne disfunkcije.
Ranija objašnjenja za smrti povezane s uzimanjem Viagre temeljila su se na "istrošenosti" organizma osoba s erektilnom disfunkcijom i s njom povezanim bolestima, psihološkom stresu zbog obnovljene seksualne aktivnosti i farmakološkom učinku sildenafila. Već spomenuta usporedba smrtnosti sildenafila i alprostadila ukazuje na važnost farmakoloških učinaka samog lijeka.
U svakom slučaju, dok daljnja istraživanja ne pojasne rizik, apsolutno je potrebno poduzeti mjere opreza koje uključuju savjetovanje s liječnikom, izbjegavanje kombiniranja ovog lijeka s nitratima, oprez kod različitih bolesti i starije dobi te obavezan početak s najnižom dozom.:w :W

:) ;) :cool:

Minam
02.10.2003., 17:56
Aj ko je sve ovo procitao neka digne dva prsta!

dora
03.10.2003., 13:07
Misim kaj je ovo... :confused:

Ova tema mogla bi se zvat: "Kako prepisati medicinsku enciklopediju u mjesec dana?!"...

Potala
04.10.2003., 01:46
E, a da nam daš link pa da si sami pogledamo kaj nas zanima?:rolleyes:
Mislim, kak ti se uopće da?:confused:

Al što jes jes, isplatilo se otvorit topic...zbog provale Lebowskog:D

marlon
04.10.2003., 17:43
Ta teorija uništila je zasigurno mnoge potencijalno dobre hebače , pretvarajuči ih u vrhunske mastrubatore....
Recentna svjetska istraživanja pokazuju kako su najbolji hebači fizikalci ; zidari, vodoinstalateri , kamiondžije ...
Ostali su prebogati za sex ili čitaju....
;) :B ;)

Failed
08.10.2003., 20:32
ToTaLni bog...........
oVAj LiK..........
nijE NoRmALaN!

sVAkA zEnsKA snjiM bi TrEbALa biT u sEdmoM nEbU!

:Sex:

Vilko
10.11.2003., 15:04
Smanjenje ili gubitak seksualne želje
Definicija
Smanjenje ili gubitak seksualne želje jest poremećaj seksualnosti gdje je nedostatna seksualna želja glavni i osnovni problem koji dovodi do smanjenja učestalosti ili izostanka seksualnih aktivnosti. Poremećaj nije sekundarna posljedica impotencije, poremećaja erekcije, dispareunije ili kakve druge muške ili ženske seksualne disfunkcije. Ovaj poremećaj ima svoje mjesto u međunarodnoj klasifikaciji bolesti pod oznakom F52.0.

Nazivlje
Ovaj se poremećaj još naziva i hipoaktivna seksualna želja, seksualna apatija, seksualna averzija te (kod žena) frigidnost.

Simptomi
Osobe koje pate od ovog poremećaja obično ne maštaju o seksu, ne iniciraju seksualne aktivnosti niti imaju ikakve seksualne fantazije te ne šalju i ne razumiju seksualne signale. Postoji manjak seksualnog apetita i seksualnog odgovora te niska učestalost seksualnih aktivnosti. Ovaj je poremećaj jedan od najčešćih seksualnih poremećaja na koje se žale parovi te se seksualne aktivnosti često izvode samo zbog Ťbračne dužnostiť, ne zbog užitka ili zanimanja. Partneri kojima je smanjena seksualna aktivnost često prestaju pokazivati ljubav, nježnost i naklonost prema partneru jer se boje da bi ih to potaklo na započinjanje seksualnih aktivnosti.

Oblici smanjenja seksualne želje
Smanjenje seksualne želje može biti opće i uključuje sve seksualne aktivnosti te situacijsko kad je ograničeno samo na jednu seksualnu aktivnost, npr. s partnerom.
Primarni nedostatak ili smanjena seksualna želja postoji cijeli život, odnosno od početka puberteta te je najčešće povezan s krutim religioznim i patrijarhalnim odgojem te zlostavljanjem u djetinjstvu. Sekundarni (stečeni) nedostatak seksualne želje javlja se nakon kraćeg ili duljeg perioda normalnog seksualnog funkcioniranja te može biti posljedica niza uzroka.
Smanjena seksualna želja može biti privremena ili trajna.

Uzroci
Najčešće su u podlozi psihološki uzroci kao strah od odbijanja, strah od loše seksualne izvedbe, strah zbog neiskustva, strah od sramote, strah od kritike, strah od trudnoće, strah od spolno prenosivih bolesti, strah od bliskosti i intimnosti, strah od gubitka kontrole, nedovoljno samopouzdanje ili strah zbog izgleda tijela. Određeni oblici religijskog odgoja te odrastanje u sredini u kojoj se o seksualnosti ne govori i smatra se nečim prljavim pogoduje razvoju ovog poremećaja. Uzroci mogu biti i: silovanje, seksualno napastovanje i zlostavljanje, fizičko zlostavljanje od strane sadašnjeg ili ranijih partnera, homoseksualnost, depresija, lijekovi (protiv povišenog tlaka, za smirenje, kontracepcijske tablete), problemi u komunikaciji s partnerom, manjak povjerenja i manjak privlačnosti, prekovremeni rad i kronični umor.

Spol
Smanjenje ili gubitak seksualne želje može se javiti kod oba spola, ali je češće u žena. Iako je zbog subjektivne prirode problema, nedostatka kriterija za normalnu seksualnu želju te objektivnih mjera za količinu seksualne želje teško dati točne rezultate procjenjuje se kako ovaj poremećaj barem jednom u životu pogađa petinu pučanstva.

Problemi u vezi
Stečeni manjak seksualne želje često je pokazatelj problema u vezi između dvoje partnera. Rezultat je sukoba, manjka komunikacije, neslaganja, problema, straha od vezivanja, straha od bliskosti, intimnosti, sramote, izgleda tijela itd. Može biti prvi znak raspadanja veze.

Medicinski razlozi
Uzrok stečenog smanjenja seksualne želje ponekad su lijekovi ili bolesti npr.:
- lijekovi - mnogi često propisivani lijekovi kao što su oni za liječenje visokog tlaka (antihipertenzivi), lijekovi protiv depresije (antidepresivi) te kontracepcijske tablete, utječu na seksualnu želju, uzbuđivanje i orgazam jer remete ravnotežu spolnih hormona i prijenos poruke u organizmu. Primjerice antidepresivi iz grupe selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina liječe depresiju povećanjem razine serotonina u mozgu, a to dovodi do smanjenja seksualne želje.
- menopauza - nastup menopauze, bilo prirodni, bilo umjetni, očituje se postupnim smanjivanjem razine hormona estrogena, progesterona i testosterona. Ove promjene dovode do naglog ili postupnog slabljenja seksualne želje.
- depresija - učestali simptom depresije je smanjena seksualna želja koja može povratnom spregom i pojačati depresiju. Distimija je blaži oblik depresije koji je teško dijagnosticirati jer se s ovim stanjem može funkcionirati u svakodnevnom životu. Žene s distimijom mogu se osjećati izolirano, Ťdosta im je svegať te se povlače od seksa i društvenih aktivnosti.
- povišena razina prolaktina - obično kod tumora hipofize kad postoji tumor prolaktinom
- karcinom dojke - nakon operacije dojke žene se često osjećaju manje ženstveno te se stide vlastitog izgleda, smatraju kako partneru više ne mogu biti privlačne i gube zanimanje za seks

Dijagnoza
Ovaj seksualni poremećaj prepoznaje se obično u kontekstu veze s partnerom kad se partneri tuže na nezainteresiranost druge strane za seks, nedostatak seksualne inicijative i seksualnu Ťhladnoćuť. Pri tom je važno s osobom koja ima poteškoće detaljno razgovarati o djetinjstvu, odgoju, stavovima o seksu, strahovima, razmišljanju o spolnosti, trudnoći i spolnim bolestima, vezivanju za partnera itd. Liječničkim pregledom se može utvrditi je li poremećaj nastao zbog zdravstvenih tegoba ili uzimanja određenih lijekova. Hormonsko testiranje bitno je za isključivanje hormonskih poremećaja.

Liječenje
Liječenje je najuspješnije kad je poznat uzrok tegoba i stoga je potrebno dobro istražiti temelje ovog poremećaja. Ukoliko je uzrok određeni strah ili psihička trauma terapija se provodi savjetovanjem s psihoterapeutom. Ako su krivi lijekovi, potrebno je u suradnji s liječnikom razmisliti o promjeni vrste lijeka. Bolesti koje uzrokuju smanjeni libido potrebno je liječiti te se njihovim dobrim kontroliranjem rješava i ovaj simptom.
Smanjena razina testosterona liječi se njegovom nadoknadom. Povišenu razinu prolaktina liječi bromokriptin.
Ponekad se ne može pronaći ni psihološki ni medicinski problem, a hormonski nalazi su uredni i u tim slučajevima se smatra kako je uzrok najvjerojatnije gubitak zanimanja za partnera.

Samopomoć
Kako su razlozi smanjene seksualne želje (koja je češće stečena nego primarna) obično psihološki potrebno je s partnerom izgraditi bolji odnos i steći jedno u drugo dovoljno povjerenja da se o seksualnosti može otvoreno razgovarati. Ljubav i intimnost dovoljni su za seks, ne mora uvijek postojati velika strast. Razgovor u zagrljaju s voljenom osobom pomaže održavanju bliskosti čak i u trenucima kad je libido smanjen. Nježnija predigra može pobuditi želju za seksom, a važna je i atmosfera - prigušeno svjetlo, ugodna muzika... odnosno sve ono što stvara intimno ozračje u kojem je seks pozitivno iskustvo.
Preporučljivo je što češće "stvarati" situacije gdje se stvara želja za seksom, a svaki par za to ima neku posebnu situaciju.
Ukoliko samostalno partneri ne mogu riješiti problem potrebno je samostalno ili u paru potražiti pomoć psihologa i/ili psihijatra gdje se terapija odvija kroz prepoznavanje negativnih slika o seksu, strahova, učenje povjerenja, otklanjanje negativnih asocijacija povezanih sa seksom i potiče poticanje stimulirajuće mašte.

ŠtefekA
11.11.2003., 09:09
Molim Vas Vilko da nastavite pisati. Ovo je tema o zdravlju. Koga od kokosi zamara, neka ode na LJES ili US

ŠtefekA
11.11.2003., 09:12
Vilko, postoji prica o tome da depilacija oko zenskih ili muskih spolnih organa pospjesuje pojavu infekcija. Da li je to istina?

magic
11.11.2003., 09:21
ŠtefekA kaže:
Molim Vas Vilko da nastavite pisati. Ovo je tema o zdravlju. Koga od kokosi zamara, neka ode na LJES ili US

:top:

Vilko
11.11.2003., 16:54
Povijest kondoma


Najstarija ilustracija kondoma potječe iz Egipta i stara je više od 3 000 godina. Iz crteža je teško suditi što je drevni Egipćanin imao na umu noseći kondom - seksualne ili ritualne razloge; ili pak oboje. Neki su povjesničari tvrdili da su u kasnijim vremenima Rimljani izrađivali kondome od mišićnog tkiva ratnika poraženih u bitkama.

Najstariji kondomi pronađeni su među temeljima dvorca Dudley Castle pored Birminghama u Engleskoj. Bili su izrađeni od riba i životinjskih crijeva, a datiraju iz 1640. godine. Vjerojatno su služili sprječavanju prijenosa spolno prenosivih bolesti za vrijeme rata između snaga Olivera Crowella i vojnika odanik kralju Charlesu I.

Povjesničari se ne slažu o porijeklu imena kondom. Neki navode kako je Dr. Condom, liječnik, opskrbljivao kralja Charlesa II pokrovima od životinjskog tkiva kako bi spriječio njegovo očinstvo potencijalnoj nelegalnoj djeci, a isto tako i prijenos bolesti od prostitutki. Drugi tvrde kako riječ dolazi od Dr, Condon ili "Colonel Cundum". Možda je vjerojatna pretpostavka da je riječ nastala od latinskog condon što znači "primač" ili "prihvatitelj", "prihvatno mjesto". U 18. stoljeću je slavni ženskaroš Casanova nosio kondome.

Gumeni kondomi su se počeli masovno proizvoditi nakon 1844. godine kada je Charles Goodyear patentirao vulkanizaciju gume koju je izumio pet godina ranije. U to vrijeme su bili dostupni i kondomi od janjećih crijeva koji su se promovirali za jednokratnu uporabu. U 1940-im i 50-im su se kondomi nakon uporabe prali i ispirali u petrolejskom želeu te držali u malim drvenim kutijama ispod kreveta, no o njima se koš nije govorilo - bar ne ispred djece.

Američko udruženje za društvenu higijenu (American Social Hygiene Association) žestoko se borilo za zabranu kondoma početkom 20. stoljeća. Društveni higijeničari vjerovali su da svatko tko se izloži riziku da dobije spolnu bolest, treba snositi posljedice, čak i američki "hrabri dečki", vojnici koji su se borili u Prvom svjetskom ratu. Tijekom tog rata jedino su američki vojnici poricali uporabu kondoma i imali su najviši pobol od spolnih bolesti - čak 70% njih nije uspjelo "samo reći NE".

Margaret Sanger, utemeljiteljica organizacije za planiranje roditeljstva suočila se u svom radu s izazovom dvostrukih standarda. Liječnici su propisivali kondom kao zaštitu muškarcima od sifilisa i gonoreje kad bi imali predbračne i izvanbračne seksualne odnose. Žene, međutim, nisu mogle dobiti kondom kako bi se zaštitile od neželjene trudnoće.

Slično, nacistička vlada u Njemačkoj nije dozvoljavala uporabu kondoma niti bilo kakvog drugog kontracepcijskog sredstva svojim građanima. Od njih se očekivalo da goje ratnike i stvaraju jedno-rasni svijet arijevaca. Međutim, nacistička vojska je dozvoljavala uporabu kondoma svojim vojnicima kako bi ih održala u rovovima i na liniji fronta, a ne u bolničkim barakama zbog sifilisa i gonoreje.

Do Drugog svjetskog rata, vojni su vođe imali mnogo realističnija shvaćanja o kondomima. Zabrinuti da će "naši dečki" donijeti kući bolesti i zaraziti svoje žene. Agresivno su promovirali uporabu kondoma.

Seksualna revolucija 1960-ih godina gotovo je dokrajčila uporabu kondoma. "Dobre djevojke" su rado postajale seksualne partnerice pa je sve više žena posjećivalo liječnika zbog spolno prenosivih bolesti koje su se s vremenom sve bolje liječile. Pilule i intramaternični umeci, kao što je spirala, postali su jako omiljena kontracepcijska sredstva.

Kad je identificiran HIV, virus koji uzrokuje AIDS, postalo je jasno kako uporaba kondoma i siguran seks mogu obuzdati epidemiju. Mnogi javno-zdravstveni djelatnici vjeruju kako se lokalne, državne i savezne vlade ponašaju slično društvenim higijeničarima u vrijeme prvog svjetskog rata jer ignoriraju potrebu za edukacijom javnosti o uporabi kondoma. Trenutno, od svih oboljelih od epidemije AIDS-a, 25% čine tinejdžeri, a udio djevojaka među njima vrtoglavo raste. Ipak se mnoge škole protive podjeli kondoma među studentima.

Postoji očita potreba za masivnom, javno-zdravstvenom edukacijom o uporabi kondoma. Ipak se još uvijek događa da snažne medijske kuće odbijaju reklamirati kondome, a škole ne samo da odbijaju podjelu kondoma među učenicima već i odbijaju edukaciju učenika o reproduktivnom zdravlju i odgovornom seksualnom ponašanju. Zdravstveni profesionalci i zagovaratelji promjena u očaju gledaju kako se prošlost ponavlja, a promocija kondoma još uvijek ostaje javno-zdravstvena kontroverza.

Vilko
12.11.2003., 15:14
ŠtefekA kaže:
Vilko, postoji prica o tome da depilacija oko zenskih ili muskih spolnih organa pospjesuje pojavu infekcija. Da li je to istina?

Ima mnogo na internetu o depilaciji, nadam se da cete naci sta Vas interesira Link je na Hrvatskom.

Depilacija (http://au.search.yahoo.com/search/aunz?p=depilacija&vc=)

:) ;) :cool:

Vilko
12.11.2003., 15:41
Blagotvoran utjecaj seksa na zdravljeRedovni seks za naše tijelo i psihu predstavlja više nego sam užitak i zabavu. Seks igra važnu ulogu u našem fizičkom i emocionalnom funkcioniranju. Istraživanja pokazuju blagotvoran utjecaj seksa na zdravlje, što se objašnjava jačanjem imunološkog sustava, poboljšanjem prokrvljenosti vitalnih organa, popuštanjem bolova, regulacijom hormona i većim stupnjem životne radosti i zadovoljstva. Dobar seks je zdrav za opterećeni ljudski mozak, a dugoročno štiti srčano-žilni sustav.

Seksualno aktivni ljudi su rjeđe na bolovanju, društveniji su, bolje raspoloženi i više uživaju u životu. Ovo su rezultati koje je Dr Ted Mcllvenna (Institute for Advanced Study of Human Sexuality, San Francisco) dobio istražujući seksualni život 90 000 američkih odraslih osoba.

Žene koje imaju seksualne odnose barem jednom tjedno češće imaju pravilne i redovite menstrualne cikluse. Zaključak se temelji na istraživanju Dr Winnifred Cutler (Athena Institute for Women's Wellness, Pennsylvania). U istraživanju je sudjelovalo nekoliko stotina studentica koje su trebale bilježiti podatke o svom menstrualnom ciklusu i seksualnoj aktivnosti. Istraživanje je pokazalo kako žene s redovnim tjednim seksualnim odnosima imaju znatno višu razinu estrogena od onih čiji su odnosi sporadični ili ih uopće nema. Dobrobiti estrogena su višestruke: zdraviji srčano-žilni sustav, niži kolesterol, veća gustoća kostiju, manje naborana koža.

Tijekom seksa se gube i kalorije. Prema procjenama Dr. Alfreda Frangera (Medical College of Wisconsin) u seksu se gubi najmanje 4.2 kilokalorije na minutu (tijekom igranja tenisa gube se prosječno 4 kilokalorije na minutu kod žene od 54 kg). Naravno, ukoliko se za predigru koristi Nutella ili šlag, potrebno je i dodati nešto kalorija.

Seks učvršćuje mišiće zdjelice. Ovi su mišići važni za uspravan stav tijela, ravna leđa i trbuh.

Seks olakšava menstrualne tegobe. Mnogim je ženama seks tijekom mjesečnice potreban i dobar. Mnoge su žene izvijestile kako im nakon orgazma tijekom mjesečnice popuštaju grčeviti bolovi koje inače osjećaju u tom periodu. Ovo nastaje zbog toga što stezanje maternice tijekom orgazma pomaže izbacivanju menstrualne krvi i smanjuje napetost njenih mišića, uzrokovanu hormonima. Mnoge od ovih žena se oslanjaju na masturbaciju kako bi postigle orgazam jer nepotrebno osjećaju kako su, ili bi trebale biti, neprivlačne partneru u ovo vrijeme.

Seks je učinkovit i za smanjenje stresa. Istraživanja pokazuju kako su ljudi koji su zadovoljni svojim seksualnim životom rjeđe depresivni, anksiozni, nasilni i neprijateljski raspoloženi.

Seks poboljšava raspoloženje i pomaže ublažavati boli. Kod bolesti kao što je artritis redoviti orgazmi povisuju prag boli. Ovi bolesnici mogu podnijeti veću bol za vrijeme seksualnog uzbuđenja, a njihovi kronični bolovi bitno su slabiji nekoliko sati nakon seksualnog uživanja. U prošlosti su babice savjetovale ženama da masturbiraju kako bi si olakšale porođajne bolove. Bolje raspoloženje nakon seksa te prestanak ili olakšavanje bolova objašnjava se endorfinima, tzv. unutrašnjim drogama čije izlučivanje u mozgu seks potiče.

Seks može izliječiti glavobolju. Određena istraživanja pokazuju kako žene koje pate od migrene nakon seksa osjećaju olakšanje ili prestanak bolova.


Prema nekim studijama, osobe koje su zadovoljne svojim seksualnim životom manje obolijevaju od srčanih bolesti, karcinoma, autoimunih bolesti i infekcija, bolova u leđima, hemoroida, povišenog krvnog tlaka, lupanja srca, znojenja, astme, ekcema, gojaznosti, nesanice, noćnih mora i žive dulje.

Zaključak: Svi navedeni razlozi dovoljan su razlog za ulaganje više truda u zadovoljavajući seksualni život. Zdravlje je najveće bogatstvo, zar ne?

Vilko
15.11.2003., 13:48
Infektivna mononukleoza - "Bolest poljupca"
Definicija
Infektivna mononukleoza, koja se još naziva "bolest poljupca", zarazna je bolest uzrokovana Epstein - Barrovim virusom (EBV) u 90% slučajeva, a u preostalih 10% citomegalovirusom (CMV). Kada se djeca zaraze ovim virusom, infekcija obično prolazi bez simptoma. Ukoliko se odrasli zaraze, 25-75% će razviti simptome ove bolesti za koju su tipična tri simptoma: povišena tjelesna temperatura, povećani limfni čvorovi i upala grla.

Uzročnik
Epstein Barrov virus (EBV) je B limfotropni (ima izrazitu sklonost za napadanje B limfocita) herpesvirus koji je rasprostranjen diljem svijeta. Osim što uzrokuje infekcijsku mononukleozu, ovaj se virus povezuje s karcinomom grla i određenim B-staničnim limfomima.

Prijenos bolesti
EBV se prvenstveno prenosi putem sline, a rjeđe transfuzijom krvi. Obično se prenosi ljubljenjem i dodirivanjem dijelova tijela i predmeta natopljenih zaraženom slinom. Budući je prijenos kapljicama malo vjerojatan, izolacija oboljelih nema smisla. Virusu domaćinu ostaje doživotno; prvih 18 mjeseci nakon infekcije izlučuje se slinom, a nakon toga povremeno. Osobe slabijeg imunološkog statusa (praktički svi bolesnici s AIDS-om, 25-50% osoba s presađenim organima) češće šire virus.

Simptomi
4-8 tjedana nakon infekcije pojavljuju se prvi simptomi: malaksalost, gubitak apetita i zimica koji po nekoliko dana prethode početku upale grla, vrućice i povećanja limfnih čvorova.
Teški oblik upale grla obično natjera bolesnike da potraže medicinsku pomoć. Povremeno će bolesnici zamijetiti samo vrućicu ili povećane limfne čvorove ili će u njih biti prisutna samo jedna od komplikacija. Većina bolesnika tuži se na glavobolju i malaksalost.

Tijek bolesti
Infekcijska mononukleoza je u većini slučajeva bolest prirodno ograničena trajanja.
Upala grla je intenzivna 5-7 dana, a nakon toga jenjava u tijeku slijedećih 7-10 dana.
Povišena temperatura obično traje 7-14 dana, ali ponekad može potrajati i nešto duže.
Limfni čvorovi se najčešće smanjuju tijekom 3 tjedna.
Umor je najtvrdokorniji simptom. Većina bolesnika se za 3-4 tjedna osjeća dovoljno dobro za povratak u školu ili na posao, ali poneki bolesnici mjesecima mogu osjećati iscrpljenost, smetnje koncentracije i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Obično su to bolesnici koji su imali blagi početak bolesti, bez teškog oblika upale grla i visoke vrućice.

Komplikacije
Komplikacije infektivne mononukleoze nisu česte, ali mogu biti jako dramatične pa postaju dominantne manifestacije bolesti. Tu spadaju:
- autoimuna hemolitička anemija koja obično prestaje za 1-2 mjeseca
- blaga trombocitopenija (smanjenje broja trombocita) u 50% slučajeva - prestaje za 3-6 tjedana
- teška trombocitopenija - vrlo rijetka
- blaga granulocitopenija (smanjenje broja granulocitnih leukocita) - obično jenjava za 3-6 tjedana
- teška granulocitopenija - iznimno rijetka, povezana s teškom infekcijom li smrću
- prsnuće slezene - rijetka komplikacija koja se javlja u drugom ili trećem tjednu bolesti; simptomi su podmukla ili nagla bol u trbuhu, ubrzan rad srca, nizak krvni tlak, hladan znoj
- neurološke komplikacije - paraliza moždanih živaca, upala mozga i moždanih ovojnica (meningoencefalitis), Guillain-Barreov sindrom, cerebralni napadaji, upala kralježničke moždine, psihoza
- hepatitis - uobičajena je komponenta infekciozne mononukleoze; gotovo 90% bolesnika ima blago povećanje jetrenih enzima, ali teški ili trajni poremećaj jetre iznimno je rijedak
- srčane abnormalnosti - vrlo rijetke (upale osrčja, upale srčanog mišića, stezanje srčanih arterija, promjene u EKG-u)
- opstrukcija dišnih putova zbog povećanih limfnih čvorova

Može li se umrijeti od infektivne mononukleoze?
Više od 90% slučajeva bolesti ima dobroćudan i nekompliciran tijek.
Ova je bolest rijetko smrtna; neurološke bolesti, opstrukcija dišnih putova i prsnuće slezene najčešći su uzrok smrti u prethodno zdravih osoba.
Rizično stanje nazvano Spolno (x) vezani limfoproliferacijski sindrom (XLP) ili Duncanov sindrom javlja se kod muških osoba. 40% muškaraca zahvaćenih ovim stanjem umire nakon EBV infekcije. Ova se bolest, o kojoj se još uvijek ne zna dovoljno, očituje enormnim umnožavanjem limfnog tkiva s mogućim teškim imunološkim ili hematološkim posljedicama kao što su agamaglobulinemija, aplastična anemija ili limfocitni limfom.

Dijagnoza
Osim nabrojenih simptoma, dijagnozu potvrđuju slijedeći laboratorijski nalazi:
- povišen broj leukocita
- povećan broj atipičnih limfocita (kod 75% oboljelih). Limfociti su vrsta bijelih krvnih stanica koji se u ovoj bolesti razlikuju od normalnih - povećani su i promijenjena im je jezgra
- postojanje heterofilnih antitijela (u 50% djece i do 95% odraslih). To su antitijela na ovčje eritrocite koji se dokazuju tzv. monospot testom.
- blaga granulocitopenija (smanjenje broja granulocitnih leukocita)
- blaga trombocitopenija (smanjenje broja trombocita)
- bagi porast imunoglobulina IgM, IgG i IgA
- blagi rast jetrenih enzima
- prisutnost EBV-specifičnih antitijela - ovi serološki testovi sa sigurnošću dijagnosticiraju EBV infekciju, a mogu se napraviti odmah ili ako su gore navedeni nalazi proturječni

Razlikovanje CMV i EBV mononukleoze
Bolesnici s mononukleozom uzrokovanom citomegalovirusom (CMV) u prosjeku su stariji i obično je bolest karakterizirana upalom grla i vrućicom. Upala grla i povećanje limfnih čvorova rjeđe nastaju. Bolest nastaje podmuklije i sporije prestaje nego bolest uzrokovana Epstein-Barrovim virusom. Dijagnoza se postavlja izolacijom virusa u krvi ili specifičnim antitijelima na CMV.

Liječenje
Liječenje je simptomatsko jer nema lijeka protiv uzročnika. Bolesnicima se preporučuje:
- mirovanje - bolesnici trebaju mirovati, što ne znači da trebaju strogo ležati u krevetu jer nema dokaza da strogi odmor pospješuje oporavak
- pijenje većih količina tekućine dok traje vrućica
- po potrebi uzeti lijekove za sniženje visoke temperature koje će vam preporučiti liječnik. Djeca do 12 godina trebala bi izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin. Andol) zbog opasnosti od komplikacija (Reyov sindrom).
- pastile ili tvrdi bomboni mogu se uzeti kod grlobolje jer njihovo žvakanje pospješuje izlučivanje sline i gutanje nakupljenog sekreta
- izbjegavati sportove 6-8 tjedana - zbog rijetkih komplikacija kao što je prsnuće slezene

Određeni lijekovi primjenjuju se u rijetkim situacijama:
- kortikosteroidi mogu olakšati simptome upale grla, ali se zbog nuspojava obično daju jedino ako postoje komplikacije - opstrukcija dišnih putova i hematološki poremećaji (anemija, granulocitopenija, trombocitopenija)
- alfa-interferon - ima antivirusno djelovanje i može smanjiti širenje EBV, ali se zbog visoke cijene primjenjuje obično kod osoba s poremećajem imunosti
- aciklovir - u visokoj dozi zaustavlja širenje EBV u grlu, međutim, njegova klinička korist je minimalna ili neuočljiva

Prevencija
Za sprječavanje širenja mononukleoze preporučuje se izbjegavati kontakt sa slinom osoba koje su nedavno preboljele mononukleozu i održavati visok stupanj higijene, osobito dječjih igračaka i predmeta koje djeca stavljaju u usta.

Vilko
19.11.2003., 14:41
Cyber flert ili preljub - gdje je granicaRastuća složenost cyber prostora krije novu, anonimnu metodu seksualnog druženja. Koliko god to neosobno izgledalo, anonimnost, trenutačnost i dostupnost flertovanja, seksualnosti i romantičnog kontakta on-line sve je popularnije te se gotovo preko noći pretvorilo u epidemiju. Brojne osobe su se zarazile on-line flertom ili pravim on-line preljubima koje se ponekad s monitora prenesu u krevet.

Postavlja se novo pitanje, gdje je granica između on-line flerta i preljuba (u stvarnom prostoru je granicu vrlo lako odrediti) te kako osoba može prepoznati da je u opasnosti od prelaska granice on-line. O ovim dilemama se sve više govori i izgleda da su na internetu ograde seksualnosti sve više zamagljene. Kao i Playboy, porno filmovi i niz stvari prije toga, internet potiče pitanja o naravi međuljudskih i seksualnih odnosa i vjernosti.

Što je flertovanje? Ideja flerta u sebi ima nešto "nevino". U kontekstu društvenog kontakta licem u lice flertovanje se može sastojati od klimanja glavom, pogleda očima, opuštenim riječima, komplimentima, nekim raspravama, uključujući seksualne aluzije, geste ili šale. On-line odnosi postaju daleko intenzivniji mnogo brže. Direktni i eksplicitni komentari o seksualnom ponašanju mogu stvoriti hiperstimulativni efekt i prijeći gotovo odmah granicu između nedužnog flerta i seksualnog odnosa. Progresija između flertovanja i seksualnosti se ubrzava i tipični upozoravajući signali koji upozoravaju osobu na nevjeru prolaze nezamijećeno u cyber prostoru.

U flertu je sadržana određena ograda ili granica. Indirektna ili direktna poruka paru daje do znanja da će to ići samo do određene točke. Granicu još više ističe društveni kontekst u kojem se flert događa. Zabrinutost za mogućnost odbijanja i neugoda zbog toga što će tu osobu ponovno sresti, ljude čini zabrinutim, opreznim i usporava njihov napredak prema višem stupnju. U cyberspace-u su ti uobičajeni markeri odsutni. Nema neverbalnih znakova nelagode, osmijeha i smijanja koji bi otupili silu seksualno sugestivnih komentara. Umjesto toga postoji bezoblični neoznačeni psihosocijalni vakuum koji ne pruža otpor zamišljenom seksualnom impulsu, tako da flert može brzo prijeći u otvoreni seksualni odnos s vrlo malo svijesti o osobi preko puta.

Tu je snaga u pisanoj (tipkanoj) riječi - osobito ako uključuje seksualne aluzije. Pisac si može uzeti vremena za oblikovanje riječi, a može i pripremiti unaprijed skice ili dijelove razgovora. Mogu stvoriti osobe koje su povjerljive, uljudne, osjećajne i romantične, dok u stvarnosti mogu mucati, bojati se razgovora ili biti bez glasa. Isti su ovi razlozi učinili poeziju i ljubavna pisma tako snažnim afrodizijacima. Nikad prije ovaj način komunikacije nije bio tako dostupan tolikom broju osoba preko interneta. Anonimnost potiče vrstu hrabrog ponašanja kojeg se mnogi ne bi usudili u stvarnom kontaktu sa suprotnim spolom.

Korisnici interneta stvaraju svoje vlastite društvene konvencije i na taj način teče proces definiranja njihovih vlastitih temeljnih pravila za društvene i seksualne odnose. Privatne member/chat sobe postale su elektronske spavaonice gdje se ljudi upuštaju u najluđe fantazije čak bez napuštanja vlastitog doma ili skidanja odjeće. Sjedeći u poznatoj stolici, u svakodnevnom okruženju, ispred ekrana računala, osoba ima iluziju sigurnosti i zaštićenosti koja potiče poduzimanje većeg rizika i ektremnije ponašanje. Cyberspace ne nosi strah od AIDS-a, trudnoće, tragova ruža za usne na ovratniku. Neki su ljudi ohrabreni i ekperimentiraju sa svojom seksualnošću na način kako nikad ne bi u konvencionalnom druženju gdje postoje posljedice.

Na ovom neoznačenom teritoriju ljudi često počinju cyber odnos i vezu bez ikakvog predumišljaja i često s najnevinijim namjerama. Međutim, kada suptilna moć, trenutačni uspjeh i univerzalna želja da se bude zanimljiv, privlačan i poželjan prevladaju, korisnik se odjednom nađe u brzo napredujućoj vezi koja ima vlastiti moment i život. Sudionici se mogu naći ponešto dezorijentirani i uhvaćeni u vrlo snažnu on-line vezu prije nego to uopće shvate.
Ipak se uz malo upozorenja i svijesti o situaciji osoba može povući natrag dovoljno da donese svjesnu odluku o tome je li to ili nije put kojim žele putovati.

Upozoravajući signali koji ukazuju na pretjeranu stimulaciju i prelazak granica od flerta u otvorenu on-line seksualnost su:
1. provodite vrlo mnogo vremena na chatu u sobama, osobito onima povezanim sa seksom i seksualnošću
2. razmišljate o korištenju interneta u svrhu uspostavljanja seksualnih veza
3. najprije ste bili "slučajno" stimulirani takvim situacijama, a sada ih aktivno tražite svaki put kad se logirate
4. uzbuđuje vas anonimnost odnosa - možda i više nego osobni kontakt
5. maštate o masturbaciji dok ste on-line ili masturbirate (nije lako dok tipkate na tipkovnici)
6. teško vam je ako se ne logirate i ne vodite seksualne razgovore
7. skloni ste nastavljati kontakt s jednom ili više osoba s kojima imate redovne dogovorene ili nedogovorene razgovore
8. postajete otvoreno seksualno uzbuđeni tijekom ovakvih razgovora
9. pokušavate kontaktirati s tom osobom, bilo preko telefona, mobitela, e-maila ili osobno
10. krijete ove činjenice od svojih partnera i prijatelja
11. osjećali ste krivnju ili sram zbog ovakvog ponašanja

Što možete učiniti ako shvatite da pretjerano flertujete ili imate on-line vezu? Poslušajte neki od ovih savjeta:
1. razmislite o odgađanjima u svom životu koji vas navode na traženje emocionalne ili seksualne pozornosti izvan vlastite veze
2. razmislite o razgovoru s prijateljem ili prijateljima o svojoj zabrinutosti. Objasnite im što radite i pitajte ih misle li da ste prešli granicu. Zatražite od njih potporu.
3. pokušajte prekinuti s osobama s kojima održavate on-line vezu, baš kao što biste ostavili partnera u stvarnom životu
4. razmislite o razgovoru sa svojom partnericom/partnerom o svojim osjećajima i stvarima kojima niste zadovoljni u vašoj vezi
5. ako vam je to dostupno, razmislite o bračnom/seksualnom savjetovanju kako bi vam pomoglo u učvršćenju vaše veze ili braka - koji se gotovo uvijek mogu značajno popraviti
6. potražite potpornu grupu za cyberholičare
7. razmislite o ograničavanju svog pristupa internetu i računalu. Tehnologija može razviti ovisnost i možda vam je potrebno malo udaljavanja kako bi se vratili zdravom razumu

Vilko
20.11.2003., 12:57
Intimni život samohranih roditelja

Nakon razvoda ili smrti supruga/supruge počinje novo razdoblje u kojem trebate napraviti prostora za društveni život. Razvod ili smrt partnera ne umanjuju vaše pravo i želju za osjećajima, društvom i intimnošću s drugim partnerom kad za to dođe vrijeme. Djeca često otežavaju ispunjavanje ovih želja.

Pripremno razdoblje - prije novog partnera
Odmah od početka novog razdoblja trebate odvojiti vrijeme za društveni život. Nađite vremena za stare prijatelje i upoznajte nove prijatelje. Osobito je važno organizirati svoj društveni život tako da djeca nisu uvijek s vama. Obitelj, prijatelji ili baby-sitteri vam tu mogu pomoći. Ukoliko cijelo slobodno vrijeme budete provodili s djecom, teško ćete im nakon nekog vremena objasniti zašto ste ih zamijenili s nepoznatom osobom koja nije njihova mama, odnosno tata.
Ukoliko je potrebno, objasnite djeci kako odraslima treba malo vremena nasamo s prijateljima, kao što treba i djeci prostor za igru s prijateljima bez roditelja.
Razgovarajte s djecom o mogućnosti da nađete partnera u budućnosti. Nemojte si uskraćivati pravo na sreću izjavama kako nikad više nećete biti intimni s nekim. Nikad ne znate što život nosi i gdje vas čeka ljubav.
Razgovarajte s djecom o ljubavi i emocionalnoj vezi te odgovorite na njihova pitanja o toj temi. Vrlo je važno pripremiti ih na tu mogućnost prije nego nađete nekog važnog jer će tada već biti pripremljeni i manja je mogućnost ljubomornih dječjih ispada. Odgovori na pitanja o intimnoj vezi trebaju biti prilagođena dječjem uzrastu. Govoriti o intimnoj vezi je lakše kad se ona još nije dogodila nego kasnije kad se osoba upozna s djecom.
Iako je pravilna seksualna edukacija važna za svu djecu, za roditelje samce je nešto važnija jer su ta djeca često svjedok veze roditelja s osobom koja nije mama ili tata. Razmislite o vrijednostima koje su vama važne i prenesite ih na djecu. Ukoliko ne znate kako početi, možete potražiti kod prijatelja, liječnika, svećenika ili na internetu savjete kako djeci prenijeti svoja razmišljanja o obitelji, ljubavi, seksu, vezama. Vaše dijete o tome vjerojatno zna mnogo više nego što pretpostavljate.
Iako vam u ovom trenutku možda izgleda da nikad više nećete biti u vezi, nikad ne recite nikad.

Novi partner i djeca
Nakon što nađete novog partnera, ako ste prije toga pripremili dijete na tu mogućnost i osigurali potporu prijatelja, obitelji, dadilje... još uvijek postoje brojne nedoumice roditelja samca. Postoji dio vašeg života koji se teško može posve podijeliti s novim partnerom, a to je vaša doživotna privrženost i odgovornost za djecu iz prethodnog braka.
Rastavljenog ili obudovljenog partnera u novoj vezi muče mnoga pitanja:

Kad, gdje i kako trebam predstaviti novog partnera djeci?
Kakav će to učinak imati na moju djecu?
Kakav će utjecaj imati moja djeca na novu vezu?
Kakav će utjecaj nova veza imati na odnos s bivšim partnerom?
Hoću li se slagati s djecom novog partnera, ako ih ima?
Kako ću postići mir među svim tim osobama, a da mi ostane vremena za novog partnera i vrijeme samo za mene?
Kakvu bi ulogu, ako uopće, trebao imati novi partner u odgoju moje djece?
Itd.
Popis pitanja mogao bi se nastaviti unedogled.
Odgovori na ta pitanja, nažalost, nisu univerzalni i ovise o dobi djeteta, mjestu življenja, novom partneru i njegovom razumijevanju i pogledima na život, starom partneru i pripremi djece na mogućnost nove veze.
Svakako bi bilo dobro da upoznavanje djece i novog partnera bude što manje traumatično, najbolje bi bilo da uključuje aktivnost koja je djeci zabavna, npr. odlazak u zoološki vrt ili zabavni park. Djeca novog partnera trebaju doživjeti u prijateljskom svjetlu, kao osobu koja je zabavna i prijateljska, a ne kradljivac/kradljivica roditelja.
Uključivanje partnera u život djeteta vrlo je dobro ostvariti kroz nekakvu edukaciju. Neke posebne vještine ili znanja koje posjeduje partner mogu zadiviti dijete i pomoći uspostavljanju dobrog odnosa. Partner neka dijete uči jahati, slikati, raditi na računalu, izrađivati nakit ili figurice od papira, neka se igra s djetetom njegove omiljene igre ili sudjeluje u sportskim aktivnostima.
No, da bi sve prošlo što je moguće bezbolnije, potrebno je pripremiti dijete na vrijeme za tu mogućnost. To počinje prije početka nove veze. Zato odmah:
- odvojite vrijeme za svoj privatni društveni život
- odvojite vrijeme samo za sebe
- vježbajte privatnost: naučite djecu da imate pravo zatvoriti i zaključati svoja vrata. Naučite ih da poštuju privatnost drugih osoba, ali poštujte i vi njihovu. Kucajte kad ulazite na vrata njihove sobe i dajte im do znanja da se i od njih očekuje isto.
Kad ste pripremili teren za potencijalnu novu vezu, opustite se i otvorena srca dopustite nekoj posebnoj osobi da vam se približi.

Vilko
22.11.2003., 12:47
Ovisnost o seksu

Definicija
Što je ovisnost o seksu ili opsjednutost njime? Možda nam nedostaje povjerenja ili razumijevanja za istraživanje "detalja" kao što su pretjerana masturbacija, seks s prostitutkama, seksualna masaža, seks preko telefona, anonimni seksualni susreti i različiti drugi oblici seksualnog ponašanja koji se javljaju kod opsjednutosti seksom.
Najčešća je zamjerka osoba koje se odluče liječiti kako prijašnji posjeti liječniku nisu urodili niti dijagnozom niti učinkovitim liječenjem, usmjeravanjem i informacijama koje bi im pomogle u rješavanju svoga problema.

Ovisnost o seksu ili opsjednutost seksu podrazumijeva seksualno ponašanje koje značajno utječe na normalan život pojedinca. Ovakvo ponašanje može poremetiti vezu, posao, zdravlje i/ili psihološko stanje osobe. Unatoč očitim neugodnim posljedicama takvog seksualnog ponašanja, osoba ovisna o seksu nastavlja sa štetnim ponašanjem.
Ovisnici o seksu rješavaju probleme seksom i nastavljaju to činiti unatoč neugodnostima.

Ovisnost o seksu uključuje razvoj ponašanja koje bi se moglo nazvati navikom. Ova navika može uključivati seksualno uzbuđenje povezano sa specifičnim stimulusom (npr. pornografske slike), emocionalnim stanjima (npr. usamljenost, depresija i stres). Osoba može razviti naviku korištenja seksualnog materijala i iskustava kao način za bolje osjećanje i raspoloženje. Na ovaj način se osoba izbjegava suočiti sa stvarnim problemima (npr. stres na poslu, problemi u vezi ili seksualna disfunkcija). Također može uzrokovati stanje kada je teško ili nemoguće uzbuditi se na drugačije načine.

Učestalost
Po istraživanjima, opsjednutost seksom je poprilično česta u odrasloj dobi. Dr. Patrick Cornes je u svome istraživanju iz 1987. ukazao na 8% odraslih muškaraca i 3% odraslih žena koje pate od ovog problema.

Kad se problem počinje javljati
Seksualna ovisnost ima jasno prepoznatljive obrasce ponašanja koji često počinju u djetinjstvu i adolescenciji. Poremećaj je definiran štetnim posljedicama seksualnog ponašanja na osobu samu i nesposobnosti osobe da prekine s takvim ponašanjem.

Razumijevanje seksualne ovisnosti može se postići koristeći široko prihvaćenu definiciju Kriterija poremećaja ovisnosti:
1. Ustrajanje na određenom tipu ponašanja tijekom dužeg vremena nego je namjeravano
2. trajna žudnja za takvim ponašanjem te jedan ili više neuspješnih pokušaja za smanjenjem ili kontroliranjem ponašanja
3. mnogo vremena provedeno u tim aktivnostima ili pokušajima oporavljanja od njegovih efekata
4. Često poduzimanje takvih radnji kad se od osobe očekuje da ispuni određene društvene, radne, akademske ili kućne obveze
5. Ustrajanje na ponašanju unatoč svijesti o trajnom i ponavljanom financijskom, fiziološkom ili fizičkom problemu koji takvo ponašanje izaziva

Posljedice
Kako se seksualna ovisnost definira kao trajni uzorak štetnog ponašanja s rastućim štetnim posljedicama, posljedice su često ono što dovodi do prepoznavanja problema. To su:
- društvene posljedice - prekid braka ili veze, prijateljstva, društvene mreže zbog preokupacije seksom
- emocionalne - depresija i nemir česte su zbog osjećaja stida, tajnovitosti i nedostatnog samopouzdanja
- fizičke - ozljede nastale zbog učestalosti različitih seksualnih rituala, a i spolno prenosive bolesti su učestale
- pravne - seksualni zločini (voajerizam, opsceno ponašanje), gubitak profesionalnog ugleda ili licence zbog opscenog ponašanja ili seksualnog zlostavljanja
- financijske - troškovi pornografskog materijala, usluga prostitutki, telefona/računala; gubitak produktivnosti, kreativnosti i zaposlenja

Poricanje, racionalizacija i opravdanja
Kao i alkoholičari, ovisnici o drogi ili kocki, osobe opsjednute seksom razvijaju tipične mehanizma obrane - poricanje, racionalizaciju i opravdanja za svoje ponašanje te okrivljuju druge da su uzrokovali problem.

Višestruke ovisnosti
Višestruke ovisnosti znaju biti prisutne kod ovisnika o seksu i na njih treba obratiti pozornost. Bolesnika treba temeljito ispitati te otkriti naznake ovisnosti o alkoholu ili drogama, ovisnosti o drugim osobama, poremećaja hranjenja, pretjerano vježbanje, trošenje novca, kockanje… Ove osobe često mijenjaju ovisnost tijekom liječenja, npr., jedna bolesnica koja se suzdržavala od seksualnih aktivnosti udebljala se 20 kg tijekom 90 dana liječenja. Prije početka liječenja svakako treba provjeriti postojanje spolno prenosivih bolesti.

Dijagnoza
Dijagnoza i liječenje mogu biti loše procijenjeni zbog upornog bolesnikova poricanja i izostavljanja informacija o tipu, količini i posljedicama svojih seksualnih aktivnosti. Kriva se dijagnoza također može postaviti zbog pratećih poremećaja raspoloženja koje potiče stid i stres zbog življenja dvostrukog života.
Učestalo seksualno ponašanje koje ne uključuje partnera s kojim je osoba u vezi može ukazivati na ovisnost o seksu. Međutim, važno je znati kako je ovisnost o seksu skup simptoma i ne možemo se za dijagnozu oslanjati na samo jedan od njih! Ipak, kad u vezi seksualno ponašanje jednog partnera negativno utječe na funkcioniranje veze, treba mu se obratiti pozornost čak i ako se ne radi o seksualnoj opsesiji. Parovi često sami pokušavaju riješiti problem. Kada im to ne uspije, preporučljivo je obratiti se iskusnom psihoterapeutu s iskustvom u području individualne terapije, terapije para i/ili obiteljske terapije.


Liječenje
Različite metode psihološko-psihijatrijskih pristupa koriste se u liječenju. Uloga liječnika je u uspostavljanju realnosti. Rane terapije se vrlo malo oslanjaju na utjecaj seksualnog ponašanja na vezu ili zlostavljanje u djetinjstvu već se koncentriraju na postavljanje cilja sada i tu. Početno liječenje prolazi kroz tri velike faze:
- prepoznavanje problema i specifičnog ponašanja koji je uzrok problematičnog ovisničkog uzorka
- ugovor o ponašanju - pismeno definiranje seksualnog ponašanja koje treba biti eliminirano. Ugovori obično uključuju zadatke koji trebaju ohrabriti osobu da se nosi s problemom
- prevencija ponavljanja - rad na prepoznavanju i smanjenju uzoraka iskustva i djelovanje na okidače štetnog ponašanja, npr. učenje svladavanja stresa, osnaživanje emocionalnih veza, rješavanje financijskih teškoća i problema na poslu,…

Vilko
26.11.2003., 12:47
Transseksualnost i promjena spola

Definicija
Transseksualizam postoji kad je osoba naizgled normalne tjelesne spolne diferencijacije uvjerena da pripada suprotnom spolu. Često se koristi izraz ˝zarobljen/a u tijelu suprotnog spola˝. Povezan je s neizdržljivom željom da se posve postane osoba drugog spola: građom (anatomski), funkcijom (fiziološki) i u društvu (psihosocijalno).


Povijest
Einar Wegener, danski umjetnik, prva je osoba koja je promijenila spol. Einarova transformacija je počela kad je na zamolbu supruge Grete Wagner, slikarice portreta, pozirao kao model u ženskoj odjeci. Einar se nastavlja oblačiti kao žena i koristi se imenom Lili Elbe. Ranih tridesetih godina prošlog stoljeća Greta Wagner je potražila liječnika koji će njenom suprugu pomoći postati potpuna osoba. 1930. godine Einar Wegener je ušao u Kliniku za ženske bolesti u Dresdenu, a nekoliko mjeseci nakon toga iz nje je izašao kao Lili Elbe. Osim odstranjenja penisa, Einaru su presađeni jajnici i maternica. Operacija se pokazala fatalnom i Lili Elbe umire 1931. godine.
Bibliografija:
Man Into Woman; An Authentic Record of A Change of Sex, N. Hoyer, New York, E.P. Dutton, 1933.
Danish Girl; D. Ebershoff, Viking, 2000.
1952. Amerikanac George Jorgensen postaje Christine. Javnost često citira njenu operaciju kao prvu promjenu spola jer je Einar Wegener/Lili Elbe zaboravljena. Kad se Christine, nakon operacije u Europi, vratila u Ameriku kao glamurozna žena, nadajući se novom životu, dočekala ju je medijska oluja opsjednuta njenom prošlošću. Dvaput je bila zaručena i umrla je u 62. godini od karcinoma.
Bibliografija: Christine Jorgensen, A Personal Autobiography, Paul S. Eriksson, NY, 1967.
1966. godine dr. Harry Benjamin, osobni prijatelj Christine Jorgensen, objavljuje knjigu ˝Transseksualni fenomen˝ koja opisuje prirodu stanja, razliku između transseksualaca i transvestita te rezultate liječenja hormonima i kirurškim zahvatom. Benjamin je olakšao život mnogim transseksualcima. Postavio je smjernice terapije i utemeljio udrugu Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association, koja i danas određuje smjernice i standarde liječenja.
Nakon 1966. mnogi su transseksualci zatražili promjenu spola i sve veći broj liječnika je to obavljao. Mnogi pripadnici medicinske zajednice još uvijek su bili skeptični i smatrali su to podržavanjem halucinacija psihotičnih osoba i nakaženjem zdravog tijela. 1979. su Meyer i Reter objavili članak u uglednom časopisu gdje zaključuju kako je rezultat liječenja transseksualnosti hormonskom i kirurškom terapijom jednak rezultatima psihoterapije kojom se pomaže osobi prihvatiti vanjski spol. Od brojnih znanstvenika koji su se bavili transseksualnošću jedino su njih dvojica došli do ovog zaključka, a njihov se članak u znanstvenom okružju opisuje kao niz pogrešnih zaključaka i predrasuda.
1979. godine feministkinja Janice Raymond objavljuje ˝The Transsexual Empire˝, i u knjizi kaže kako muškarci koji postaju žene ulaze u ženski teritorij i ugrožavaju prave žene.
1960-ih i 1970-ih mnogi transseksualci koji su prethodno živjeli kao homoseksualci promjenom spola postajali su heteroseksualni. Ako su izgledali kao da su rođeni s tim spolom mogli su raditi i biti prihvaćeni u društvu.
80-ih godina je postalo jasno kako mnoge osobe koje ne smatraju kako posve pripadaju u jedan od spolova, mogu takve i ostati, te su se identificirale kao transspolci.
Pravni napredak dogodio se u Velikoj Britaniji nakon ključnog slučaja na Europskom sudu 1999. godine; postalo je ilegalno diskriminirati osobu na temelju transseksualnosti. Većina osoba je sada uspijevala ostati na poslu nakon promjene spola. Omogućena je promjena putovnice i vozačke dozvole, ali ne i rodnog lista čime bi se omogućio brak i usvajanje djeteta s osobom suprotnog spola. Nakon nedavne presude Europskog suda po kojem je odbijanje promjene rodnog lista nezakonito, očekuje se postizanje potpune pravne jednakosti.

Transseksualnost kao poremećaj spolne diferencijacije
Tradicionalno je transseksualizam smatran potpuno psihološkim fenomenom. Međutim, istraživanjem mozga transseksualaca koji su promijenili spol iz muškog u ženski otkriveno je kako spolna diferencijacija jednog dijela mozga (jezgra u stria terminalis) odgovara ženskom spolu. Ovaj nalaz podupire teoriju po kojoj je transseksualnost tzv. interseksualni (međuspolni) poremećaj, gdje spolni razvoj (diferencijacija) mozga nije u suglasnosti s kromosomskim i gonadnim spolom (gonade su spolne žlijezde). Stoga se danas prihvaća kako je transseksualnost poremećaj spolne diferencijacije, odnosno razvoja spola.

Spolni razvoj mozga nižih sisavaca
Spolni razvoj sisavaca razvija se kroz niz različitih stupnjeva koji se nastavljaju u slijedu i svaki se događa u određenom ˝kritičnom periodu˝. Istraživanjem štakora, miševa i drugih nižih sisavaca ukazuju kako se u mozgu događa proces spolnog razvoja, sličan onome na vanjskim i unutarnjim spolnim organima. Spolni razvoj mozga ima dvije karakteristike:
- izražava se dvojako, ovisno o spolu, kroz seksualno ponašanje (kao sto je položaj tijekom spolnog odnosa) i neseksualno ponašanje (agresija, obrana teritorija, briga za potomke)
- ovisi o prisutnosti ili odsutnosti androgena (muški spolni hormoni). Ako su tijekom fetalnog razvoja prisutni androgeni razvija se ˝muški˝ mozak, a u njihovoj odsutnosti ˝ženski˝ mozak. Ovaj proces se naziva organizacija ili instalacija mozga, a svrha mu je pripremiti živčani sustav za buduće seksualno i neseksualno ponašanje u skladu sa ˝tjelesnim˝ spolom, odnosno spolnim žlijezdama. Ovo programiranje se događa tijekom fetalnog razvoja ili kratko nakon njega te se aktivira hormonima u pubertetu. Eksperimentalni dokaz za androgensku ovisnost programiranja jest rezultat terapije androgenom ženskih štakora: počele su se seksualno ponašati kao mužjaci. Osim toga, mozak muških i ženskih štakora se razlikuje po građi.

Spolni razvoj mozga ljudi
Postoje dokazi o seksualnoj ˝dvojakosti˝ mozga ljudi:
- spolne razlike u veličini i obliku određenih jezgara u hipotalamusu dobro su dokumentirane. Jedna od ovih jezgara mijenja ˝spolnu karakteristiku˝ u dobi između dvije i četiri godine. Vrijeme diferencijacije drugih jezgara nije poznato.
- kod muških transseksualaca koji se osjećaju kao žena, jedna jezgra u mozgu (u stria terminalis) pokazuje sve osobine ženskog spolnog razvoja. I u suprotnom slučaju otkrivene su osobitosti muškog spola u mozgu. Nije poznato je li mehanizam koji upravlja spolnim razvojem mozga ljudi pod nadzorom hormona. Klinička istraživanja interseksualnih stanja te izlaganja hormonima suprotnog spola tijekom trudnoće ne daju dovoljno dokaza za ovu pretpostavku. Odgoj nakon rođenja je značajan čimbenik u razvoju spolnog identiteta koji se ne smije zanemariti.

Utjecaj odgoja na spolni razvoj
Gonadni spol određen je spolnim žlijezdama: muški spol sjemenicima (testisi), a ženski jajnicima (ovariji). Djeca jednog gonadnog spola mogu se roditi s vanjskim spolnim organima suprotnog spola. Istraživanjem ove djece pokazuje kako je ˝spol odgoja˝, odnosno način na koji roditelji odgajaju dijete - kao dečka ili djevojčicu, važan za predviđanje budućeg spolnog identiteta. Također je utvrđeno kako spolni identitet postaje fiksan, odnosno definitivan, u dobi od tri godine. Ovo pravilo pak nije univerzalno. Interseksualne osobe mogu ostvariti ˝prijelaz˝ u drugi spol nakon dobi od tri godine. To se obično događa kod osoba s deficitom 17b-hidorksisteroid dehidrogenaze 3 i steroid 5a-reduktaze koje su prije rođenja izložene androgenima. Nerijetko se kod njih kasnije u životu razvije osjećaj pripadnosti muškom spolu iako su odgajani kao ženski spol prema izgledu vanjskih organa.
Jednostavni zaključak trenutno raspoloživih znanstvenih istraživanja jest da uzrok transseksualnosti i poremećaja spolnog razvoja (spolna disforija; dysphoria) nije poznat. Nema dokaza kojima bi se transseksualnost objasnila varijacijom kromosomskog uzorka ili abnormalnostima spolnih žlijezda, spolnih organa, hormonskim poremećajima niti definitivnih spoznaja o ulozi odgoja.

Transseksualnost, transspolnost i homoseksualnost
Transseksualnost treba razlikovati od homoseksualnosti:
- homoseksualce seksualno privlače osobe istog vanjskog spola
- transseksualci osjećaju kako im je funkcioniranje njihovih spolnih organa strano, čudno, neprihvatljivo, i žele promijeniti vanjski spol
- osobe koje se žele riješiti spola u kojem su ˝zarobljeni˝ bez transformacije u suprotni spol ili koje žele samo djelomičnu prilagodbu (tzv. ˝žena s penisom˝) žele imati ˝između˝ spolni status. Može postojati društveni prijelaz u suprotni spol, što zna biti samo povremeno. Za takvo stanje je predložen naziv transspolnost (engl. transgenderism).

Mladenačka spolna disforija
Odrasli transseksualci se često prisjećaju kako je njihovo spolno nesuglasje (raskol, disforija) započelo rano u životu, mnogo prije puberteta. Djeca s problemima spolne diferencijacije često se upućuju psihologu ili psihijatru. Ne postoji dovoljno dokaza o tome hoće li sva djeca koja se ponašaju nesuglasno sa svojim spolom kasnije u životu postati istinski transseksualci. Neka istraživanja pokazuju kako je mogući ishod spolne ˝nelagode˝ prije puberteta homoseksualnost. Prema mišljenju stručnjaka, ako se njihov spolni identitet ne promijeni tijekom dužeg promatranja, takva se djeca mogu poštedjeti muke razvoja suprotnih spolnih osobina u pubertetu. Depo oblici antagonista/agonista GnRH (gonadotropin-releasing hormone), hormona hipofize koji oslobađa spolne hormone iz spolnih žlijezda, mogu se koristiti kod pojave jasnih znakova spolnog sazrijevanja kako bi se odgodio pubertalni razvoj vanjskog spola do dana kad će se moći donijeti odgovorna odluka o budućem spolu.
nastavak!

Vilko
26.11.2003., 12:59
nastavak!

Manje idealan lijek je medroksiprogesteron acetat ili, kod dječaka, ciproteron acetat. Kako iskustvo s ovom dobnom grupom nije veliko još nije poznato hoće li ova terapija utjecati na konačnu visinu i koštanu masu osobe.

Učestalost
Prevladavajuća društvena klima, mogućnosti medicinskog liječenja i definicija stanja utječe na podatke o učestalosti jer studije ponekad ne prave razliku između transseksualnosti i transspolnosti. Pojavnost transseksualnosti u Nizozemskoj jest 1:11900 muškaraca te 1:30400 žena. Ovi su brojevi nešto niži nego rezultati istraživanja u Singapuru, ali viši nego u Švedskoj. Omjer od 3:1 muškarci/žene, odnosno triput češća pojavnost transseksualizma kod muškaraca, međunarodno je zamijećena, ali nije objašnjena.

Dijagnoza
Početna procjena transseksualne osobe temelji se na psihodijagnostičkim instrumentima i provode je psiholog i/ili psihijatar. Dva dijagnostička klasifikacijska sustava, DSM-IV i ICD, imaju dijagnostičke smjernice za transseksualnost i povezane poremećaje spolne diferencijacije. Važno je točno dijagnosticirati o kakvom se poremećaju spolnog identiteta radi te provjeriti postoji li uz poremećaj spolnog razvoja i eventualni psihijatrijski poremećaj koji bi zahtijevao psihijatrijsko liječenje.

Liječenje
Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association je međunarodna organizacija koja omogućuje profesionalnu pomoć transseksualcima i objavljuje standarde skrbi (Standards of Care). Glavna zadaća standarda je oblikovanje profesionalnog suglasja o svim aspektima liječenja poremećaja spolnog identiteta.
Liječnik treba potencijalnog pacijenta informirati o:
- realnim rezultatima liječenja. Dobit od promjene spola je rješenje osobne nelagode zbog spolne disforije; svi problemi izvan toga ostaju. Kontakt s drugim transseksualcima koji su prošli kroz liječenje ili trenutno prolaze može pomoći u oblikovanju realnih očekivanja i pripremiti osobu na osobne i društvene probleme koji potencijalno nastaju tijekom prijelaza u novi spol.
- mogućnostima liječenja, hormonskim i kirurškim
Test stvarnog života
Nakon početka hormonske terapije, ili čak i ranije, treba početi ˝test stvarnog života˝. To je period potpunog življenja kao osoba suprotnog spola. ˝Test stvarnog života˝ dozvoljava osobi i liječnicima pratiti iskustva s novim spolnim statusom i prilagodbu odgovora na reakciju drugih osoba. Bez ovog testiranja stvarnosti transseksualna osoba poznaje jedino svoja osobna uvjerenja i fantazije o pripadnosti drugom spolu. Uvjerenja i maštanja mogu biti nerealna i dovesti do nerealnih očekivanja o čarobnom životu u novom spolu. Testiranje stvarnosti se najprije treba odvijati u privatnom životu, među bliskim osobama, a kasnije u javnosti. Preporučuje se živjeti godinu dana kao osoba suprotnog spola prije nego se počne razmišljati o trajnoj kirurškoj promjeni spola. Testiranje stvarnosti se po potrebi može produžiti. Važno je ostati u kontaktu s psihoterapeutom tijekom ovog perioda kako bi se raspravilo rješavanje problema koji će se neizbježno pojaviti.

Hormonska promjena spola
Dva su cilja hormonske terapije:
- ublažiti hormonski uvjetovane sekundarne spolne osobine vanjskog spola u najvećoj mogućoj mjeri. Njihova potpuna eliminacija je rijetka. Primjerice, kod prijelaza iz muškog u ženski spol prethodni učinak androgena na koštani sustav, kao sto je veća visina muškaraca nego žena, veličina i oblik ruku, stopala, čeljusti i zdjelice, ne može se ukloniti. Isto tako se androgenskom terapijom ne može promijeniti relativno niži rast i šira konfiguracija kukova kod prijelaza ženskog u muški spol.
- potaknuti nastanak sekundarnih spolnih osobina novog spola

Promjena muškog u ženski spol
Osnovno je ukloniti ˝mušku˝ dlakavost, potaknuti rast dojki i žensku raspodjelu masnog tkiva u organizmu. Stoga je potrebno gotovo potpuno uklanjanje bioloških učinaka androgena. Primjena samih estrogena potisnula bi izlučivanje gonadotropina i stvaranje androgena pa se primjenjuje dvojna terapija koja potiskuje izlučivanje androgena i opskrbljuje tijelo estrogenima.
Potiskivanje izlučivanja ili djelovanja androgena ostvaruje ciproteron acetat (obično 50 mg dvaput dnevno), a ukoliko nije dostupan manje učinkovita alternativa je medroksiprogesteron acetat (5-10 mg dnevno). Nesteroidni antiandrogeni poput flutamida i nilutamida također se koriste, ali povećavaju izlučivanje gonadotropina te posljedično izlučivanje testosterona i estradiola (ovaj zadnji hormon je poželjan učinak). Spironolakton (100 mg dvaput dnevno), lijek je za izmokravanje (diuretik) s antiandrogenskim svojstvima i ima sličan učinak. Dugodjelujući GnRH agonisti, u obliku mjesečnih injekcija, sprječavaju izlučivanje gonadotropina. Finasterid (5mg/dan), inhibitor 5-alfa-reduktaze, može se isto uzeti u obzir.
Estrogeni dolaze u širokom spektru. Etinil estradiol uzet na usta (50 to 100 ľg/dan) potentan je i povoljne cijene, ali može uzrokovati vensku trombozu, osobito u osoba starijih od 40 godina. Alternativa je 17-beta-estradiol primjenjen preko kože (transdermalno) u dozi od 100 ľg dvaput tjedno.
Posljedice hormonske terapije pri promjeni muškog u ženski spol su slijedeće:
- dlakavost vezana uz spol - brada odraslih muškaraca vrlo je otporna na hormonsku terapiju pa su kod bijelaca potrebne dodatne mjere kako bi se uklonila dlakavost lica. Spolna dlakavost drugih dijelova tijela na terapiju mnogo bolje odgovara.
- razvoj dojki - oblikovanje dojki počinje gotovo odmah nakon početka estrogenskog liječenja te prolazi kroz periode rasta i prekida rasta. Androgeni ometaju ovaj učinak pa dojke najbolje rastu u okruženju bez androgena. Nakon dvije godine estrogenske terapije ne može se očekivati daljnji porast dojki. Konačna veličina dojki zadovoljavajuća je kod prosječno polovine subjekata. Iako dojke mogu biti prihvatljive veličine, kad se nalaze na ˝muškom˝ grudnom kosu mogu izgledati neproporcionalno malene ili pogrešno smještene pa se plastičnom operacijom mogu preoblikovati.
- koža - manjak androgena smanjuje aktivnost lojnih žlijezda pa koža može postati suha i nokti krhki.
- oblik tijela - povećava se količina potkožnog masnog tkiva i obično poraste tjelesna masa.
- sjemenici (testisi) - bez gonadotropne stimulacije sjemenici se smanjuju, postaju atrofični, mogu uči u preponski kanal i uzrokovati nelagodu
- prostata - smanjenje (atrofija) prostate može dovesti do neravnomjernog mlaza pri mokrenju ili mokrenja u prekidima i kapljicama
- glas - antiandrogeni i estrogeni nemaju učinak na osobine glasa pa transseksualci trebaju potražiti pomoć fonijatrijskog centra (obično pri odjelima za uho-grlo-nos; otorinolaringologija) za govornu terapiju. Muškost glasa nije toliko određena frekvencijom glasa koliko rezonancijom i volumenom prsnog kosa. Govorna terapija može dovesti do ženskih osobina glasa. Kirurška terapija grkljana može promijeniti glas, ali smanjuje njegov raspon.
Dugotrajna terapija - nakon kirurškog zahvata promjene spola, uključujući odstranjenje testisa, hormonska terapija se treba nastaviti. Kod nekih osoba se nastavlja pojavljivati muška dlakavost te su antiandrogeni učinkovita terapija. Doza se može smanjiti.
Trajna estrogenska terapija je potrebna kako bi se spriječili simptomi manjka hormona te spriječila osteoporoza. Estrogeni sami mogu održavati koštanu masu.

nastavak!

Vilko
26.11.2003., 13:04
nastavak!
Promjena ženskog u muški spol
Cilj hormonskog liječenja je potaknuti razvoj muških sekundarnih spolnih osobina (virilizacija) uključujući muški uzorak dlakavosti, muški oblik tijela i zaustavljanje menstruacije. Liječenje se temelji na davanju preparata testosterona. Najčešće se koriste njegovi esteri u dozama od 200-250 mg svako dva tjedna u obliku injekcija u mišić (intramuskularno). Ponekad ova terapija ne zaustavlja menstrualno krvarenje pa se daju progestageni. Testosteron se može primijeniti preko kože (transdermalno) i u tom slučaju je gotovo uvijek potrebno dodati progestagene.
Posljedice hormonske terapije pri promjeni ženskog u muški spol:
- dlakavost - razvoj muškog tipa dlakavosti odvija se kao kod dječaka u pubertetu: najprije na gornjoj usni pa na bradi, obrazima itd. Konačan stupanj dlakavosti obično odgovara uzroku kod muških članova obitelji. Isto važi i za pojavu muškog tipa gubitka kose (alopecia androgenetica).
- glas - produbljenje glasa pojavljuje se 6-10 tjedana nakon početka primjene androgena i nepovratno je.
- oblik tijela - smanjuje se količina potkožnog masnog tkiva i gubi dio tjelesne mase
- akne - kod prosječno 40% pacijenata javljaju se akne
- povećanje klitorisa - klitoris poraste kod svih pacijenata, ali stupanj porasta se razlikuje. Kod prosječno 5-8% osoba konačna veličina dovoljna za vaginalni spolni odnos
- libido - većina osoba zamjećuje povećanje seksualne zelje
- ostalo - jajnici razvijaju policistične promjene; može se smanjiti žljezdana aktivnost dojki, ali njihova veličina ostaje nepromijenjena
Nakon obostranog odstranjenja jajnika androgenska terapija se treba nastaviti kako bi se održala virilizacija i spriječila osteoporoza.

Nuspojave hormonske promjene spola
Revizijom hormonske terapije 816 muško-u-žensko i 293 žensko-u-muško transseksualaca smrtnost nije bila veća nego u kontrolnoj skupini. Moguće nuspojave opisanog hormonskog liječenja su:
Venska tromboembolija - učestalost je 2-6% kod oralne terapije estrogenima pri muško-u-žensko promjeni spola, većinom u prvoj godini terapije, češće kod osoba starijih od 40 godina. Dugotrajno mirovanje je također rizični čimbenik za nastanak krvnih ugrušaka pa se preporučuje prekinuti oralnu terapiju estrogenima tri do četiri tjedna prije planiranih kirurških zahvata. Kad se ponovno postigne potpuna pokretljivost terapija oralnim estrogenima se može nastaviti.
Ateroskleroza - iako bi značajne razlike u pojavi bolesti srca i krvnih žila kod muškaraca i žena lako mogle navesti na pretpostavku mogućih posljedica hormonskog liječenja, stvaran rizik još nije utvrđen. Postoje opažanja kako primjena estrogena kod promjene u ženski spol djeluje zaštitno, ali nisu dokazana kliničkim istraživanjima. Kod muškaraca s postojećom koronarnom bolesti srca visoke doze estrogena mogu povećati rizik od infarkta srca, kao i venske tromboembolije.
Prolaktinom - opisana su dva slučaja ovog tumora nakon primjene visokih doza estrogena kod osoba koje su imale normalne razine prolaktina prije početka liječenja. Uzročno-posljedična veza još nije dokazana. Preporučuje se praćenje razine prolaktina prije i tijekom terapije.
Karcinom dojke - opisana su dva slučaja karcinoma dojke tijekom estrogenske terapije kod prijelaza u ženski spol. Stoga se preporučuje obavljati redovite samopreglede i ravnati se po uobičajenim smjernicama prevencije karcinoma dojke kod ostalih žena.
Karcinom prostate - opisana su tri slučaja karcinoma prostate tijekom terapije estrogenom pri promjeni u ženski spol. Nije jasno je li karcinom bio osjetljiv na estrogene i je li postojao prije početka terapije te postao hormonski-osjetljiv.
Karcinom jajnika - opisana su dva slučaja karcinoma jajnika nakon dugotrajne primjene testosterona kod prijelaza u muški spol. Jajnici nakon testosteronske terapije razvijaju policistične promjene što povećava vjerojatnost razvoja maligne bolesti. Stoga je razumno odstraniti jajnike kod transseksualaca koji mijenjaju ženski u muški spol nakon uspješnog prijelaza ostvarenog hormonskom terapijom.

Kontraindikacije
Zbog potencijalnih nuspojava hormonsko liječenje se u određenim slučajevima ne preporučuje. Kontraindikacije za uzimanje estrogena postoje kod osoba koje imaju karcinom dojke ili prolaktinom u obitelji. Uzimanje androgena se ne preporučuje kod poremećaja regulacije lipida (masti) i srčano-žilnih bolesti. Kontraindikacije za visoke doze bilo kojih spolnih hormona su bolesti srca i krvnih žila, bolesti krvnih žila mozga, tromboembolijska bolest, debljina, loše kontroliran dijabetes i aktivna bolest jetre.

Kirurška promjena spola
Zahvat se razlikuje ovisno o željenom spolu.
Promjena iz muškog u ženski spol - kirurški se oblikuje nova vagina (neovagina), obično koristeći kožu penisa kao sluznicu vagine i kožu mošnji za velike usne. Ako razvoj dojki ne zadovoljava pacijentove estetske kriterije one se mogu kirurški uvećati.
Promjena iz ženskog u muški spol - dojke, maternica i jajnici se kirurški odstranjuju. U rijetkim slučajevima povećani klitoris služi kao penis. U ostalim se slučajevima obavlja tzv. medioplastika. Ovom tehnikom se produžuje mokraćna cijev koristeći prednji vaginalni režanj kako bi došla do vrha glavića falusa. Klitoris se djelomično otpusta i rasteže rasijecanjem prednje chordae. Mošnje se oblikuju od velikih usana i u njih mogu ugraditi proteze sjemenika. Kirurškom intervencijom se omogućuje mokrenje u stojećem položaju. Slobodni režnjevi uzeti sa ruku ili nogu mogu se iskoristiti za oblikovanje novog penisa (neofalus).

Seksualna funkcija nakon kirurške promjene spola
Ovom je pitanju posvećena mala pozornost i sva se istraživanja temelje na izvješćima pacijenata. Kao što bi se moglo očekivati, seksualna funkcija ovisi o kvaliteti neovagine ili neofalusa. Svi transseksualci nakon kirurškog zahvata promjene spola ne doživljavaju orgazam, ali postoji općenito seksualno zadovoljstvo. Hormonski čimbenik koji treba uzeti u obzir je manjak androgena kod prijelaza u ženski spol. Ženi je potrebna mala količina androgena za libido. Naprotiv, kod prijelaza iz ženskog u muški spol osobe općenito zamjećuju porast seksualnog interesa. Za bolji uvid u seksualno funkcioniranje transseksualaca nakon operacije potrebna su sistematska istraživanja.

Žaljenje nakon promjene spola
Procjenjuje se kako 1-2% transseksualaca požali promjenu spola. Kod nekih od ovih osoba radi se o kasnoj manifestaciji spolne disforije koja nije postojala u djetinjstvu; kod nekih se radi o nezadovoljstvu izgledom ili ograničenim društvenim prilikama. Stoga je važnost testiranja stvarnog života (period kad počinje hormonsko liječenje te se od pacijenata zahtijeva potpuno društveno življenje kao osoba suprotnog spola) neizmjerna. Sumnje i neodlučnost trebaju se raspraviti s psihoterapeutom. Kvaliteta kirurške promjene vanjskih spolnih osobina ključna je za sve transseksualce u prilagodbi na novi spol.

Vilko
04.12.2003., 11:23
Zavođenje govorom tijela

Teško je kontrolirati u koga ćete se zaljubiti, ali se može nešto poduzeti kako bi vam se ti prekrasni osjećaji uzvratili.
Kako je u postizanju gotovo svakog cilja komunikacija i prezentacija od presudne važnosti, tako je i pri zavođenju. Međutim, često zaboravljamo, ili uopće ne znamo, da je 60-70% naše komunikacije posredovano govorom tijela, a ne isključivo jezika. Ukoliko obratite pozornost na neverbalne znakove koje vam upućuju ljudi oko vas, naučite ih te ih kontrolirano upotrebljavate, komunikacija će za vas dobiti posve novi izgled, a društveni i seksualni uspjeh sasvim sigurno neće izostati. Naravno, svaki govor pa tako i govor tijela treba promatrati u kontekstu u kojem je izrečen. A isto tako time ne trebate biti previše opsjednuti. Kako ćete, napokon, biti šarmantni i zavodljivi ako vam je cijela pozornost usmjerena na tumačenje značenja svakog pokreta vaše voljene osobe. Naravno, postoje neki univerzalni, važni znakovi tijela koji će teško biti pogrešno interpretirani.
Dok se ne upustite u istraživanje i saznate koje bi vam to tjelesne poruke pomogle u zavođenju, mi ćemo vam dati par savjeta.

Gospodari osmjeha
Osmijeh je najjednostavniji, najočitiji i najsnažniji od svog arsenala govora tijela. Osmjeh o vama otkriva prekrasne stvari. Osmjeh je pokazatelj samopouzdanja, pozitivnog stava, dobre volje i ostavlja dojam sa ste netko s kim je, vrlo vjerojatno, vrlo zabavno i koga je teško ignorirati.
Osmjeh također govori potencijalnom partneru/partnerici da niste opasni, da imate dobre namjere. Žene su često nježnije građe od muškarca i kad se nađu u društvu nekog snagatora često razmišljaju o tome je li nasilan, luđak, psihopat…osmijeh otklanja sve ove dvojbe i povećava mogućnost pozitivnog odgovora na vaš poziv.

Otvoren i pozivajući stav tijela
Otvoren stav tijela znači takav stav koji ukazuje na otvorenost komunikaciji, opuštenost i prihvaćanje. Najočitiji "zatvoreni" položaj tijela jest onaj s prekriženim rukama na grudima. Taj stav vrlo učinkovito glumi barijeru između vas i drugih ljudi i uklanja intimnost situacije. Biti "zatvoren" također uključuje ponašanja kao: držanje nekog predmeta, npr. čaše s pićem između vas i osobe s kojom razgovarate - što je opet učinkovita barikada. Barem psihološki. Zatvorenost odražava i indirektni smjer u kojem je tijelo postavljano u odnosu na sugovornika - ako su ramena, tijelo ili glava u drugom smjeru, učinkovito pokazujete kako vam je pozornost zauzeta nečim drugim.
Zatvoreni stav tijela je vrlo čest jer ga ljudi nesvjesno koriste kako bi smanjili stupanj pretpostavljene intimnosti.
Kad ste otvoreni, licem okrenuti direktno prema sugovorniku, s rukama sa strane ili podignutih ruku, s dlanovima okrenutim prema gore - predstavljate se u najboljem svjetlu.
Kako predstavljanje sebe uvijek nosi mogućnost da ćete biti odbijeni, ljudi se brane od odbijanja sigurnim, zatvorenim stavom i tako odbijaju mogućeg partnera ili partnericu prije nego on/ona odbije njih. Takvo ponašanje će smanjiti vaš strah od odbijanja i smanjiti rizik situacije, ali vas neće predstaviti kao otvorenu, karizmatičnu i poželjnu osobu.
Kako biste koristili svoje tijelo na "privlačan" način, trebate naučiti držati ga otvorenim.

Oči širom otvorene
Očit, snažan i uzbudljiv, kontakt očima je vrlo snažno oružje zavođenja. Direktan kontakt očima pokazuje samopouzdanje (jeste li primijetili kako osobe s niskim samopouzdanjem često izbjegavaju pogledati vam u oči). Gledanje osobi u oči pokazuje vašu zainteresiranost za tu osobu i ono što govori. Na taj način vas je teško ignorirati. Tako potičete psihološko uzbuđenje koje vas čini ne-dosadnim. I, naravno, ako razgovarate s osobom do koje vam je vrlo stalo, vaše će se zjenice proširiti i izgledat ćete vrlo atraktivno. I kako je u svemu važna mjera, tako je i u kontaktu očima. Nemojte pretjerivati s tim jer će se osoba osjećati neugodno, kao da je procjenjujete ili kao da nešto s njom/njim nije u redu.

Klimanje glavom
Klimanje glavom treba vježbati jer smo rijetko prirodni "klimači". Klimanje glavom osnažuje komunikaciju. Vi doslovno možete potaknuti željeno ponašanje klimanjem glave, a umanjiti ga ili učiniti da prestane ako prestanete klimati glavom.
Npr. ako razgovor ide u smjeru koji vam se sviđa, možete lagano klimnuti glavom i to češće ponoviti kako bi osigurali da se i nastavi u tom smjeru. Ako razgovor krene u krivom smjeru, prestanite klimati i sugovornik će vrlo vjerojatno zastati i promisliti kako vas to ne zanima. Zatim možete verbalno razgovor usmjeriti u drugom pravcu.
Ljudi vole kad sugovornici klimaju glavom jer je to znak odobravanja. Klimanje ukazuje na to kako je sugovornik zanimljiv, da ste mu pružili nepodijeljenu pozornost i da ste netko tko zna usmjeriti pozornost i na neke druge stvari, osim na samog sebe.
Pokušajte napraviti mali eksperiment - slušajte osobu kako govori i nemojte klimati glavom. Zatim počnite klimati i vidjeti ćete kako će osoba "živnuti" i postati razgovorljivija i entuzijastična. Snaga klimanja će vas zadiviti.
"Naučite klimati glavom i žena/muškarac će klimati s vama. Zaboravite li klimati, klimat ćete sami."

Približite se
I Hannibal Lecter zna kako je potrebno prići bliže pa i vi to možete naučiti.
Ovaj se savjet odnosi na stajanje ili sjedenje bliže potencijalnom partneru/partnerici. To također možete ostvariti naginjanjem naprijed ako sjedite ili naginjanjem prema osobi koja vas zanima ako stojite. Približavanje smanjuje stvarnu i psihološku udaljenost među ljudima i stvara osjećaj intimnosti i "vašeg svijeta" kad se nalazite u hrpi ljudi. Približavanjem pokazujete svoju zainteresiranost za osobu samu i ono što govori te da vas zanima više nego sve oko vas. Davanjem nepodijeljene pozornosti osoba je "primorana" pružiti isto. Približavanje je također očiti znak, ne može se ignorirati niti ne primijetiti te vas izdvaja iz gomile.
Ukoliko se držite predaleko ili se saginjete u suprotnom smjeru od te osobe, pokazujete kako niste preveć zainteresirani i da biste radije bili na nekom drugom mjestu.

Snaga dodira
Dodirivanje, ako se izvodi na prikladan način, izaziva trenutan, gotovo magičan učinak na drugu osobu. Jednako je po snazi možda jedino osmijehu, a možda i kontaktu očima. Naučite li umjetnost dodira, približit ćete se slici sebe kakvi želite biti, barem kad je zavođenje u pitanju.
U našem modernom društvu postali smo hladni, neosobni i držimo se na sigurnoj udaljenosti, osobito u velikim gradovima. Mnoge osobe u našoj kulturi doslovno žude za dodirom. Stoga povremeni, prijateljski dodir može polučiti mnogo uspjeha. Ključna je riječ kod ovoga prikladnost. Neke osobe će vrlo negativno reagirati ako ih prerano ili previše dirate. Kao i prvi pristup ili prvi poljubac, prvi dodir se treba napraviti u prikladno vrijeme i na prikladan način. Ili ćete učiniti više štete nago koristi. Uvijek obratite pozornost na situaciju i raspoloženje. Nikad ne pretjerujte ako situacija ili raspoloženje nisu osobito prikladni. Vi ste osoba koja dodiruje pa vi trebate pročitati i reakciju na to. Ako se ona/on nasmiješi, nagne prema vama, uzvrati vam dodir, znat ćete da ste uspjeli s dodirom. Ako vam se učini da je osoba zbog dodira napeta, saginje se prema natrag, uzmiče, znači da niste uspjeli u nakani ili da vaš dodir nije prikladan.

I to bi bilo nešto od onoga što vi možete učiniti.
A obratite li pozornost na ponašanje drugih osoba u zavodničkoj pozi, vidjet ćete kako se muškarci uspravljaju, uvlače trbuh, napinju mišiće lica, popravljaju kravatu, prolaze rukom kroz kosu, promatraju osobu za koju su zainteresirani, drže ruku na pojasu, na bokovima ili sjede raširenih nogu.
Žene zabacuju glavu, usta su im poluotvorena, oblizuju usnice, prekriže noge u smjeru osobe koja ih zanima, izazovnije se oblače i našminkaju. Naravno, odjeća i šminka ponekad su znak trendova, a ne želje za zavođenjem.
Što prije usavršite tehniku govora tijela, prije ćete osjetiti rezultate. Ne zaboravite važnost komunikacije i prezentacije, a govor tijela čini veliki dio toga.

jurislav
04.12.2003., 15:20
VILKO kaže:
Sex je najljepsa stvar...

...samo za one koji ne znaju za bolje.

Vilko
05.12.2003., 05:53
jurislav kaže:
...samo za one koji ne znaju za bolje.


Kao početak terapije prvo čišćenje orgazmom od svih suvišnih tvari i otrova.

I to na svim nivoima orgazma!


:) ;) :cool:

Vilko
05.12.2003., 06:54
Nepušači su bolji ljubavnici

Pušači s visokim krvnim tlakom imaju 26 puta veću vjerojatnost obolijevanja od erektilne disfunkcije, impotencije, odnosno - problema s erekcijom.
Istraživanja koja je proveo dr. John Spangler (Wake Forest University Baptist Medical Center) prvi put brojčano opisuju povećani rizik.
Ovaj je rizik dvostruko veći među osobama s visokim tlakom koje puše nego među osobama s visokim tlakom koje su prestale pušiti.

Naime, ovo je istraživanje pokazalo kako su bivši pušači koji pate od visokog krvnog tlaka pod 11 puta većim rizikom od problema s potencijom.
Kombinacija pušenja, hipertenzije i problema s potencijom vrlo je učestala i zbog toga je potrebno informirati ove osobe kako prestanak pušenja blagotvorno utječe na potenciju.

Istraživanje povezanosti impotencije i pušenja cigareta već je odavno pokazalo kako je važan i broj popušenih cigareta - što se više cigareta popuši dnevno, veća je mogućnost nastanka impotencije.
Pušenje ima akutne i dugotrajne učinke koji dovode do nesposobnosti postizanja erekcije.
Pušenje također potiče aterosklerozu, ovapnjenje arterija. Kad su krvne žile zdjelice sužene i tvrde, smanjen je dotok krvi u penis i otežana ili onemogućena erekcija.:) ;) :cool: :cool:

Vilko
06.12.2003., 12:49
Seksualnost i invaliditetSeksualnost je tabu tema u društvu, ljudima je neugodno razgovarati o seksu, a moralni i religijski obziri prekrivaju potrebu za pružanjem ispravnih informacija o seksualnosti. Ukoliko se toj jednadžbi doda invaliditet kao dodatna tabu tema od koje mnogi okreću glavu, susrećemo se s dodatnim komplikacijama.

Važnost seksualne edukacije invalida

O seksu ljudi obično saznaju od svojih partnera, prijatelja i sporadičnih edukacija u školi; ne nužno tim redoslijedom. Ispravnost i sadržajnost tih informacija u mnogome ovisi o znanju, iskustvu i povjerenju osobe koja pruža informaciju. Ništa drugačije ne bi trebalo biti ni s ljudima s povećanim potrebama. Međutim, većini pisanog i usmenog materijala nedostaju obziri prema zahtjevima invalidne osobe, a vrlo malo prijatelja ili roditelja raspolaže s korisnim informacijama na ovu temu.
Nažalost, mitovi o invalidima i seksu vrlo su rasprostranjeni. Jedan od njih je da invalidi za seks nisu zainteresirani niti su za njega sposobni. Na drugom je kraju spektra mišljenje kako su invalidi pretjerano zainteresirani za seks te nesposobni kontrolirati svoje seksualno ponašanje.
Ispravne informacije, bez stereotipova i predrasuda, trebaju biti na raspolaganju invalidima tako da ona ili on mogu razviti zdravu predodžbu o sebi kao seksualnom biću. Ovo vrijedi za osobe s prirođenom i stečenom invalidnošću.
Vraćanje osjećaja o seksualnom identitetu osobama koje postaju invalidi u odrasloj dobi može biti ključan čimbenik u rehabilitaciji.
Pitanje zaštite je također kritično za seksualno informiranje invalida jer su oni često izloženi seksualnom nasilju. Stoga informacije o prevenciji moraju biti dostupne.
Dopuštanje mitovima da prevladaju nad zdravim razumom može dovesti do nepotrebnog izlaganja spolno prenosivim bolestima, uključujući fatalnim posljedicama AIDS-a.
Za osobe sa spoznajnim poteškoćama ili problemima učenja razne organizacije, kao što je npr. Child Development and Rehabilitation Center in Portland, Oregon, izdaju ilustrirani letak o uporabi kondoma koji sadrži vrlo malo teksta.
Dostupnost pravilnih informacija o seksualnosti vrlo je važna invalidima, njihovim obiteljima, učiteljima, liječnicima i svima koji informaciju mogu pružiti. Mnogo je toga na kocki da bi se dopustila neinformiranost.


Seksualnost i zdravlje

Kroz život nam je potrebno mnogo informacija o različitim zdravstvenim temama.
Spolna identifikacija se uči tijekom ranih godina života i upotpunjena je razumijevanjem tjelesnih promjena (npr. razvoj dlakavosti, rast dojki itd.). Uobičajeni edukativni materijali
mogu biti dostatni za većinu invalida, ali nekima su potrebne prilagodbe. Osobama sa spoznajnim oštećenjima potrebni su materijali s mnogo fotografija i jednostavnim rječnikom.
Brekke (1988) je izdao Sexuality Education for Persons with Severe Developmental Disabilities, sedmodjelni set koji informira o dijelovima muškog i ženskog tijela, mensutrauciji, muškom i ženskom genitalnom pregledu. Kako je učenje ove teme jako povezano s vizualnim informacijama, osobe s oštećenjima vida trebaju edukativne materijale koje uvažavaju njihove posebne potrebe.
Osim učenja o dijelovima tijela, ljudima s povećanim potrebama često trebaju informacije o seksualnom funkcioniranju. Neke osobe su pogođene ograničenom pokretljivošću, druge se lako umore. Materijal autora Haseltine, Cole, i Gray (1993). Reproductive Issues for Persons with Physical Disabilities, mogu odgovoriti na ove povećane zahtjeve.


Prikladno seksualno ponašanje

U današnjem je društvu teško reći što je prikladno seksualno ponašanje. Budući je granica između prihvatljivog i neprihvatljivog vrlo tanka, teško je odlučiti što podučavati iz ovog područja. Kada malo dijete grli ljude oko sebe, to je posve prihvatljivo, ali za adolescenta takvo bi ponašanje bilo neuobičajeno.
U ovom području moralni i religijski "pravilnici" mogu utjecati na tip informacija koje se nude. Zakon određuje prikladnost određenog ponašanja.
Privatnost koja uključuje ne diranje niti izlaganje intimnih dijelova tijela u javnosti te poštivanje tuđe privatnosti, vrlo je jasno određena.
Seksualno zloupotrebljavanje može se spriječiti s informacijama tko smije, a tko ne smije dirati intimne dijelove tijela, osobito informiranjem osoba sa spoznajnim oštećenjima.
Koliko god pružanje informacija o prikladnom seksualnom ponašanju i anatomskim promjenama može izgledati teško, ali neizbježno; razgovor o seksualnoj aktivnosti vjerojatno je najteži.
Mnogi invalide smatraju aseksualnim osobama ili da se oni zbog svog oštećenja ne bi trebali upuštati u seksualne odnose. Iako razgovor o mehanizmima seksualne aktivnosti nije nešto u čemu ljudi uživaju, odgovor na pitanje "kako" može biti baš ono što mnogim invalidima treba. Osim informacija o sigurnom seksu za osobe sa spoznajnim oštećenjima, potrebna je i edukacija o položajima pri seksu koji se prilagođavaju mišićnoj slabosti ili drugim problemima pokretljivosti. Dalrymple, Gray, i Ruble (1991), raspravljaju o masturbaciji kao "načinu za popuštanje seksualne napetosti" osoba s autizmom, uključujući informacije o uspostavljanju dnevne rutine na prikladnom mjestu.
Za povećavanje mogućnosti izbora invalida i njihovih partnera svaka informacija iz ovog područja treba biti oslobođena bilo kakvog osobnog suda ili mišljenja.

Reprodukcija i trudnoća

Žene s povećanim potrebama su na prvom mjestu žene i mnoge se odlučuju na majčinstvo. I mnogi muškarci invalidi žele biti očevi. Komplikacije su veće ukoliko žena ima invaliditet, a treba uzeti u obzir i vrstu poremećaja. Ukoliko se radi o nasljednoj bolesti, potrebno je genetičko savjetovanje.
Većini invalidnih žena koje razmišljaju o trudnoći kroz glavu prolaze problemi prikladne medicinske skrbi, mogući utjecaj trudnoće na tijelo, zabrinutost za porođaj i brigu za dijete nakon poroda.
Fizičko oštećenje ne umanjuje sposobnost većine žena da sve nabrojeno s uspjehom obave, ali invaliditet je ipak dodatni uzrok zabrinutosti trudnicama. Uspjeh često ovisi o pravilnim informacijama koje ženi trebaju pomoći tijekom trudnoće i perioda brige o djetetu.

Seksualna prava

Osobe s invaliditetom zaslužuju prihvaćanje svoje seksualnosti, ne samo u zajednici ljudi bez invalidnosti već i među ostalim invalidima. Invaliditet ne umanjuje pravo na izražavanje vlastite seksualnosti. To uključuje pravo na vjenčanje, roditeljstvo, brigu za djecu, homoseksualnost te pravo na informacije koje će im pomoći da donesu dobre odluke i poduzmu prikladne akcije.

Dostupnost informacija u knjižnicama

Pristup svježim i ispravnim informacijama o seksualnosti dostupan je invalidija i njihovim obiteljima, ali ne tako očito osobama izvan područja invaliditeta. Kako se povećava broj invalida koji se redovno školuju s ostalom djecom te nastavljaju živjeti uključeni u društvo, seksualni edukatori (zdravstveni radnici, obiteljski liječnici, učitelji, roditelji) imati će sve veću potrebu za informacijama na ovom području.
Iako knjižnice često nemaju ni klijentelu, ni prostor ni novac za ovu literaturu, određeni naslovi bi se svakako trebali naći u svakoj od njih, a isto tako organizirati mrežu za posuđivanje takvih knjiga na većim udaljenostima.
Knjiga autora Sobsey, Gray, Wells, Pyper i Reimer-Heck (1991), Disability, Sexuality, and Abuse: An Annotated Bibliography bavi se specifičnostima seksualnog zlostavljanja invalidnih osoba.

Zaključak

Kako je već naglašeno, seksualnost je teška tema mnogim ljudima, a knjižničari nisu izuzetak. Zbog toga se često cenzuriraju materijali o seksualnosti i nema ih u knjižničnoj kolekciji.
Kako bi pružili invalidima potrebne seksualne informacije, knjižničari trebaju zaboraviti svoju seksualnu "udobnost" i predrasude o seksualnosti invalida.
Osim što stimuliraju izgradnju zdravih stavova, svježe, ispravne i dostupne informacije o seksualnosti mogu i spasiti život osobi s povećanim potrebama.

Vilko
07.12.2003., 12:31
Menstruacija i seksMenstruacija i menstrualni ciklus vrlo su važni u životu žene. Ako se uzme u obzir da žene prosječno imaju menstruaciju od dvanaeste do pedesete godine i da mjesečno imaju pet dana krvarenje, zaključujemo da provede gotovo sedam godina života krvareći. Dodatno, određeni aspekti menstrualnog ciklusa mogu je pogađati preko trideset godina. Rezultat je velika uloga menstrualnog ciklusa u seksualnom životu.

U modernom društvu postoji gotovo univerzalna averzija prema ženama s menstruacijom i simbolima menstruacije. Zašto ljudi povezuju menstruaciju s lošim stvarima? Često se bojimo onoga što ne razumijemo. Ideja o ženinom normalnom "krvarenju" po rasporedu, u fazi s mjesecom, i bez znakova bolesti, nekima je zastrašujuća. Miris krvi može privući gladne mesoždere pa bi žene s menstruacijom možda ugrozile grupu ljudi u nekoj situaciji. Kao rezultat, menstruirajuće žene se često izostavljaju iz grupnih aktivnosti.
Usprkos čestim stereotipima o menstruaciji, ona bi trebala biti normalan i zdrav dio muškog i ženskog života.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o menstruaciji. U odsustvu umjetnog svjetla, menstrualni ciklus se sinkronizira s fazama mjeseca. Kad se ovo dogodi, ovulacija se događa u vrijeme punog mjeseca, a menstruacija počinje s početkom novog mjeseca. Žene koje žive zajedno usklađuju menstrualne cikluse kao rezultat izloženosti kemikalijama iz njihova znoja. Istraživanja pokazuju - ako se znoj jedne žene redovito stavlja pod nos druge žene tijekom tri mjeseca će se njihovi menstrualni ciklusi sinkronizirati, čak i ako se žene fizički nikad nisu susrele. U vrijeme ovulacije, osjet vida i njuha se poboljšava i žena se bolje osjeća. Tijekom menstruacija žene su sklonije razvoju kožnih poremećaja kao što su akne i herpes. Sklonije su i vaginalnim infekcijama. Tijekom menstruacija dah nekih žena miriše nalik luku te se naziva "menstrualni zadah".

U nekim kulturama muškarci prolaze kroz simbolične menstruacije režući svoje genitalije i uzrokujući tako krvarenje. Australski muškarci Aboriđini režu mokraćnu cijev cijelom dužinom penisa formirajući simbolične velike usne i rade simboličnu menstruaciju, možda čak i više puta tijekom života. Spremnost muškaraca na ovo ukazuje na to da vide neke prednosti menstruacije kojih su muškarci lišeni i ne žele da je samo žene imaju.


Što je menstruacija? Menstrualni iscjedak sastoji se uglavnom od krvi. Jedna trećina se sastoji od sluzi, dijelova materničnog unutarnjeg sloja i stanica vagine. Menstrualna krv se razlikuje od krvi koja teče u ženinim krvnim žilama jer ima više kalcija i ne zgrušava se jer mora izaći iz tijela bez stvaranja ugrušaka. Može biti i mikroorganizama. Treba imati na umu da je prije nego je napustio tijelo, sadržaj menstruacije bio predviđen kao hrana i zaštita za fetus i kao takav predstavlja život. Menstruacija je pozitivan simbol ženine sposobnosti rađanja novog života.

Jedini negativni aspekt menstruacije jest ovaj koji daje život. Kako sadržaj menstruacije sadrži sastojke koji podržavaju život, na njoj mogu rasti potencijalno patogeni mikroorganizmi. Neki mikroorganizmi nisu štetni, ali proizvode neugodan miris.
Ukoliko menstrualna krv dođe u kontakt s kožom žene ili partnera, ne predstavlja rizik ni jednom ni drugom. Isto važi za krv skupljenu na ručnik koja se osuši. To se, nažalost, ne može reći za tampon umetnut u vlažnu i toplu vaginu ili plastični uložak među nogama.
Ukoliko žena prihvati ideju o seksu, solo ili s partnerom, tijekom menstruacije, mora osjećati da je prihvatljivo biti neuredan. Ženama naše društvo obične ne dozvoljava nered, a menstruacijska krv se doživljava kao nečista. One ne smiju uprljati odjeću i prikazati svoje tjelesne izlučevine na javnom mjestu. Žene trebaju biti uredne, čiste i bez tjelesnih izlučevina, uvijek. Dječaci i muškarci su prljavi i neuredni, ali ne i žene. Ono što nam propagandne poruke stalno poručuju jest da žena mora sakriti sve izlučevine svoga tijela ili se suočiti s posljedicama - javnim poniženjem. Rezultat je da se nijedna žena pri zdravoj pameti ne usudi upuštati u seks tijekom menstruacije. Treba mnogo hrabrosti napraviti to kad nas društvo uvjerava da menstruaciju trebamo skrivati.

Potrebno je mnogo osobne snage žene i partnera da se suoče s tjelesnim izlučevinama, a još više da ih zanemare. Ukoliko žena želi seks tijekom menstruacije, i, štoviše, u njemu uživati, treba prihvatiti da će se "uprljati" i biti "neuredna" te se ne zabrinjavati zbog toga. Treba biti sposobna odbaciti svoj uložak ili tampon koji su dotad bili njeni "spasioci" te "unakaziti" savršeni ručnik ili posteljinu. Treba biti voljna dopustiti svojim tjelesnim tekućinama kontakt sa stvarima oko nje, uključujući partnera. Žena i njen partner se također ne moraju bojati kontakta s njenim tjelesnim tekućinama. Kao rezultat ovoga, ona treba znati da kad uradi ove stvari život nastavlja normalno dalje.

Mnogim je ženama seks tijekom mjesečnice potreban i dobar. Mnoge su žene izvijestile kako im nakon orgazma tijekom mjesečnice popuštaju grčeviti bolovi koje inače osjećaju u tom periodu. Ovo nastaje zbog toga što stezanje maternice tijekom orgazma pomaže izbacivanju menstrualne krvi i smanjuje napetost njenih mišića, uzrokovanu hormonima. Mnoge od ovih žena se oslanjaju na masturbaciju kako bi postigle orgazam, osjećaju kako su, ili bi trebale biti, neprivlačne partneru u ovo vrijeme. Ostale jednostavno nisu raspoložene za seks s partnerom iako znaju dobrobit orgazama. Nekim ženama jako raste libido u vrijeme menstruacije i snažno žude za seksom u dvoje. Ovaj povećani seksualni nagon rezultat je hormona, a možda i spoznaje kako nije trudna i da je malo vjerojatno da će zatrudnjeti u tom periodu. Neke muškarce i žene privlači menstrualna krv i partnerica je najprivlačnija u vrijeme menstruacije; ovo je mali vampirski fetiš. Iz ovih razloga, seks i menstruacija moraju postojati zajedno.nastavak!

Vilko
07.12.2003., 12:37
nastavak!

Neke žene i djevojke se pitaju je li u redu masturbirati za vrijeme menstruacije. Masturbacija za vrijeme mjesečnice ne bi se trebala promatrati nikako drugačije nego i inače. Ukoliko žena osjeća grčeve za vrijeme menstruacije, još je poželjnije da zgrabi vibrator i zadovolji se. Iako vibrator nije nužan, neke žene tada nisu od volje da se rukom zadovoljavaju.

Ukoliko žena koristi uloške ili jednostavno želi da joj menstruacija otječe normalno, masturbacija tijekom tuširanja je najbolji izbor jer će uzrokovati najmanje "nereda". Druga je mogućnost imati nekoliko "menstrualnih ručnika" samo za ovu prigodu. Ukoliko ih se kupuje, mogu biti smeđi ili jarko obojani tako da menstrualna krv nije tako očita na njima. No, i bijeli mogu biti jednako dobri ako je to ženi u redu. Menstrualni ručnik se postavi na krevet, kauč ili stolicu te se masturbira kao i inače. Dodatna vlažnost može biti od pomoći.

Žene i djevojke koje koriste tampone često kažu da se ne žele zamarati s neredom. Međutim, u tome je bit, s "neredom" se ne treba zamarati. Psihološki, čak i sociološki, masturbiranje s tamponom nije isto što i masturbiranje kada krv slobodno teče. Korištenjem tampona, iako on sigurno funkcionira, radi se ono što društvo od žene očekuje, za razliku od onoga što je normalno. Svaka će se žena osjećati bolje u pogledu svoje menstruacije i svog tijela ukoliko na masturbaciju za vrijeme mjesečnice ne gleda na nešto prljavo što se ne bi smjelo raditi.

Seks s partnerom za vrijeme menstruacije može biti značajan izazov. Možda zbog toga što u početku oba partnera osjećaju kako seks i menstruacija ne idu zajedno, ili misle da partner tako osjeća. Rezultat je da nijedan od partnera to ne spominje. Mnoge žene osjećaju kako trebaju nešto tajiti od muškarca i da tada nisu poželjne. To je rezultat onoga što nam društvo cijeli život nameće.

Muškarci možda nemaju nikakva prethodna iskustva s menstruacijom jer im je ta tema bila zabranjena i o tome znaju vrlo malo. To isto važi i za žene, one možda znaju o svojoj menstruaciji, ali je ne zanima menstruacije neke druge žene. Bojimo se onoga što ne poznajemo, i muškarci ponekad na menstruaciju vrlo nezrelo reagiraju. Žene ne moraju biti tako glasne ili demonstrativne, ali njihova reakcija na menstruaciju ne mora biti ništa bolja. Sve to stvara prepreke intimnosti za vrijeme menstruacije.

Ponekad uopće ne postoje prepreke, Kako se menstruacija pojavljuje jako često, seks i ona će već negdje križati putove. Iako se mnogi muškarci boje ove situacije, iznenađujuće mnogo njih kasnije zaključi koliko je to beznačajno. Žene ne treba očekivati značajne incidente jer se u protivnom neće moći opustiti. Mnoge osobe, iz sebičnih razloga, neće dopustiti da ih malo krvi spriječi u uživanju u seksu. Ništa osim društvenih stavova i predrasuda ne sprječava seks tijekom menstruacije.

Seks tijekom menstruacije može se jednostavno dogoditi, ili o njemu treba razgovarati i pokazati uvjerljiv interes. Najjednostavnije je postavljanjem pitanja i odgovaranjem na njih. Ukoliko muškarac ženu pita nešto po tom pitanju, ona bi trebala prikladno odgovoriti, čak i ako pitanje nije prikladno postavljeno. Ukoliko muškarac pokazuje zanimanje za menstruaciju, žena će biti manje sklona da to prihvaća negativno. Dok muškarac treba pokazati zanimanje, žena može poduzeti prve korake da se takav seks i ostvari. Najvažnije je ne pretpostavljati što drugi partner misli o tome.

Par počinje priznavajući da je menstruacija već dio njihove svakodnevnice. Žena može početi razgovor o tome spominjući kako joj treba topla kupka za popuštanje menstrualnih grčeva, ili da joj treba mjesto gdje će promijeniti uložak ili tampon, umjesto izgovora kako "ide u kupaonicu". Žena može mijenjati tampon ili uložak ispred partnera, mogu ih kupovati zajedno pri čemu će žena objasniti zašto kupuje baš određenu vrstu. Bilo koji partner može predložiti zajedničko tuširanje tijekom menstruacije jer je tada najmanji "nered". Žena koja nosi tampon, može dopustiti vrpci da slobodno visi dok hoda gola, umjesto da je sakriva i utiskuje u rodnicu. Žene koje nose uloške mogu nositi prozirne gaćice kako bi pokazale što nose. Stav para o svakodnevnim aktivnostima tijekom menstruacije imat će direktan utjecaj na stav o seksu tijekom menstruacije.

Pripremanje mjesta za seks s partnerom isti je kao i pripremanje mjesta za masturbaciju - dovoljno je položiti nekoliko "menstrualnih" ručnika i leći na njih. Može se izabrati "menstrualna" posteljina ili nepropusni materijali koji se stavljaju ispod plahti. Što god se izabere, nakon seksa ne bi smjela postojati potreba da se treba odmah dignuti i sve očistiti. Ukoliko se par može opustiti i zaspati nakon toga, to pokazuje koliko su opušteni u pogledu menstruacije. Međutim, ukoliko krv uđe u madrac, potrebno ju je isprati jer se na njoj mogu namnožiti bakterije s vremenom.

Oblik seksa u dvoje tijekom menstruacije prema kojem partneri mogu osjećati najveću odbojnost jest oralni seks, cunnilingus. Mnogi muškarci imaju negativan stav o oralnom seksu pruženom ženi čak i kad ona nema menstruaciju jer doživljavaju njene spolne organe nečistim. Zbog prisutnosti krvi, oralna stimulacija se ne gleda na isti način kao tijekom ostalih dijelova menstrualnog ciklusa. To je zbog toga što je miris i okus stidnice u to vrijeme drugačiji. Neki ljudi pak imaju averziju prema krvi u bilo kojem obliku. Iako je cunnilingus u redu tijekom menstruacije, teško je očekivati da će se u to upustiti mnogi parovi.

Koliko je god u redu za parove da imaju seks tijekom menstruacije, postoje rizici. Izmjenom tjelesnih izlučevina mogu se izmijeniti i opasne bakterije i virusi te rezultat mogu biti opasne bolesti kao što su AIDS i hepatitis. Te se bolesti vrlo lako prenose ukoliko krv dođe u kontakt s otvorenom ranom. Zbog toga nije svim parovima preporučljivo upuštati se u seks tijekom menstruacije. Parovi koji su u kratkotrajnoj vezi ne bi to trebali raditi nezaštićeni. Svakako bi trebali upotrijebiti kondom.

Roditelji djevojaka koje su dobile menstruaciju trebali bi biti otvoreni prema idejama iznijetim u ovom članku i razmisliti kako joj olakšati život. Vaša kćer vjerojatno masturbira i može to raditi i u vrijeme mjesečnice. Potrebno je razgovarati s njom, uvjeriti je u "normalnost" menstruacije, u prirodnost tog procesa. Ukoliko djevojku roditelji vide s ulošcima ili kako pere svoje menstrualne ručnike, to će umanjiti osjećaj srama za taj period života. Ukoliko djevojčini roditelji imaju pozitivan stav prema menstruacije, vjerojatnije je da će ga i ona imati. Što je pozitivniji vaš stav prema menstruaciji, manji će to biti "problem" za vas i vašu kćer.

Vilko
09.12.2003., 13:12
Orgazam: je li svršila ili nije?Istraživanje među ženama je pokazalo kako je jedno od najneprikladnijih pitanja koje se može postaviti nakon orgazma : "Jesi li svršila?" ili "Jesi li doživjela orgazam?".
Najvjerojatniji odgovor žene na to pitanje bit će: "Naravno da jesam!" ili "Da ti je stvarno stalo do mene, ti bi to znao!". I to u slučaju da još uvijek razgovara s vama i da vi ne spavate na kauču. Njena reakcija na ovo pitanje može biti vrlo negativna, bez obzira na to je li doživjela orgazam, stvarni ili glumljeni. To je zbog društvenog pritiska koji se na nju stavlja. Društvo nas navodi da vjerujemo kako je za ženu prirodno da svaki put doživi orgazam, jer se to zahtijeva od nje ukoliko želi da je smatraju normalnom i modernom ženom.

Dok je u prošlosti ženski orgazam bio posve zanemaren, sada se pretpostavlja da ga sve dožive. Zapravo, danas se očekuje da žena ima više od jednog orgazma i to brzo. Također se od njih očekuje orgazam bez obzira na vrstu stimulacije ili partnerovu vještinu i seksualno umijeće. To bar uspijeva svim ženama na televiziji, a osobito u filmovima za odrasle koji pokazuju "pravi seks". Naslovnice ženskih časopisa informiraju nas kako svaka žena može imati "eksplozivne" orgazme ukoliko slijede "jednostavne" prijedloge iz članka. Ljubavni romani, kao i filmovi, puni su žena koje svršavaju na sam dodir muškarca ili žene. Žena često vjeruje kako sve njene prijateljice uvijek doživljavaju orgazam jer joj vjerojatno nikad nisu ispričale drugačije, a ona se ne usudi pitati. Žene se ne uči kako doživjeti orgazam pa se on mora pojaviti instinktivno. Žene bi samo trebale leći i doživjeti orgazam? A ukoliko ne dožive orgazam ne ispunjavaju svoje obveze prema društvu i partneru.

Usprkos muškarčevim očekivanjima, nije uvijek lako reći je li žena doživjela orgazam ili nije. Malobrojne žene ispoljavaju sve klasične znakove i "simptome" orgazma. Čak i ako jesu, teško je na njih obraćati pozornost tijekom seksualnog uzbuđenja. Odlike orgazma se često proučavaju u laboratoriju, a ne u spavaćoj sobi gdje su ugašena svjetla i navučen pokrivač. Prikupljeni podaci na ovaj način služe za uspostavljanje liste učestalih fizičkih odgovora na seksualno uzbuđenje žene. Ovi česti odgovori postali su očekivanja nasuprot stvarnim mogućnostima. Ovdje mehanika dominira nad užitkom, kad se pokušavaju primijeniti definicije na ono za što one nisu predviđene. Muškarac ne može uzeti upitnik i popunjavati kućice s odgovorima kako bi utvrdio je li partnerica imala orgazam ili ne. Jedini je način da znate da je doživjela orgazam da vam ona to i kaže, jer se to uistinu svodi samo na to je li ga doživjela, a ne na to je li izgleda ili se osjeća da jest.

Ne postoji posve siguran način utvrđivanja je li žena doživjela orgazam ili ne, čak i za ženu samu. Fizička kvaliteta orgazma, isto kao i rezultat njenog doživljaja orgazma, varira od orgazma do orgazma. Ponekad ona ne zna je li doživjela orgazam ili jednostavno imala intenzivan seksualni užitak koji je povremeno veći užitak od orgazma. Ukoliko je žena doživjela orgazam, to ne znači da je uživala, ili intenzivno uživala. Orgazam može biti i dosadan! Orgazam može ponekad donijeti tako malo užitka da se žena često pita je li uopće doživjela orgazam. Ako žena ne zna uvijek je li doživjela orgazam ili ne, treba li očekivati od partnera da to zna? Ovome dodajmo i činjenicu da većina mladih žena i muškaraca nema pojma kako žena izgleda, zvuči i osjeća se tijekom orgazma jer nikada nisu učili ovu informaciju. Društvo čak i sprječava mlade ljude da imaju informacije o tome. Smatramo nenormalnim i štetnim ukoliko dijete ili tinejdžer promatra ženu koja doživljava orgazam. Društvo čini vrlo malo ili nimalo napora da bi naučilo ljude što je to ženskom seksualnom užitku i orgazmu. Ono čemu učimo ljude nije stvarni prikaz stvarnosti. Jesu li filmovi i televizija dobar izvor informacija, osobito kad znamo da je većina tih orgazama i seksualnih užitaka glumljeno i lažno. Ako ništa, ovo je razlog zašto se orgazmi često glume u stvarnom seksu. 55% žena glume orgazme, bar povremeno. Mi učimo djevojke i žene kako da glume orgazme i njihove partnere da očekuju lažne orgazme.

Biste li trebali svoju partnericu pitati je li doživjela orgazam? Iako to nije loše pitanje, možda i nije najbolje koje se može postaviti jer ste vjerojatno u situaciji da ne možete učiniti ništa oko toga ukoliko kaže da nije. Ne možete se vratiti unazad, a želja i mogućnost za seks može proći ukoliko čekate slijedeći seks da je pitate to isto. Ukoliko partnerica nije doživjela orgazma, sve što možete jest osjećati se manje ili više razočarani u sebe , svoju partnericu ili oboje. Umjesto toga, pitanje koje treba postaviti jest: "Želiš li doživjeti orgazam?" i treba ga pitati prije seksa.

Najvažnija je stvar da žena preuzme odgovornost za svoje seksualno zadovoljenje i užitak. Ona ga ne smije prepustiti vitezu u sjajnom oklopu jer oni obično postoje samo u bajkama. Svaka žena treba odlučiti koliko joj je važan seksualni užitak. Što joj je važniji, to više napora treba ona, a ne njen partner, uložiti u njegovo postizanje. Također treba definirati što joj godi i ne upuštati se u ono što joj ne odgovara. Iako to zvuči hladno i neromantično, ona treba vidjeti svog partnera kao instrument ili sredstvo za postizanje zadovoljstva, koje joj treba biti na raspolaganju. Ovako je društvo dozvoljavalo muškarcima da gledaju na žene u prošlosti. Dok god oba partnera zadržavaju taj pogled na seks, nijedno od njih ne postaje seksualni objekt jer u procesu ispunjavanja svojih potreba, ispunjavaju i partnerove potrebe. To se događa ukoliko su oboje iskreni i jednako darežljivi koliko i sebični.

Slijedeće što žena treba odlučiti jest želi li i je li u mogućnosti doživjeti orgazam i to prije samog seksa. Žene često glume orgazam jer ga uopće ne žele, ili poznaju svoje tijelo dovoljno dobro da znaju da se on neće dogoditi u nadolazećem seksualnom iskustvu. Možda se upuštaju u seks jer uživaju u fizičkoj intimnosti s partnerom i užitku iako orgazam nije postignut. Ako žena želi orgazam i ako je on moguć, ona treba o tome razgovarati s partnerom prije. Može biti otvorena i reći: "Ja želim orgazam!" ili tražiti oblik seksa za koji zna da će je zadovoljiti. Može reći: "Želim oralno zadovoljstvo.". Ukoliko ne želi orgazam, može vam reći "Noćas je za tebe." ili "Želim ti pružiti zadovoljstvo:". Ona također treba biti sposobna reći ne i prestani. Ukoliko tijekom kunilingusa ona shvati da neće postići orgazam, može reći "Možeš prestati ako želiš" ili "Molim te, prestani". Ovo sigurno nije predodžba romantičnog seksa svake žene, ali to nije ni glumljeni orgazam. Žena uistinu treba biti iskrena sa sobom i svojim partnerom ukoliko stvarno želi uživati u seksu, bez obzora na doživljaj orgazma. Žena treba partneru odaslati jasnu poruku o svom stanju prije seksa, o tome što želi i što treba, čak i ako to znači da uopće ne zna što želi. Dame, vaši partneri ne mogu čitati misli, a vi niste došli u paketu s priručnikom za uporabu!

Što bi trebao učiniti ženin partner? Oni trebaju shvatiti i prihvatiti kako su njen užitak i njeni orgazmi za njeno dobro, a ne njihovo. Se više i muškarci očekuju da žena doživljava orgazam na zapovijed. Žele da žena doživi orgazam brzo i tijekom svakog orgazma. Ne samo zato da bi svojoj partnerici osigurali seksualni užitak već i da bi demonstrirali svoje seksualne vještine i umijeće. Žele ostvariti očekivanja društva. Žele se osjećati dobro znajući da su postigli svoj "cilj". Razumljivo je da se tu žena osjeća primorana da doživi orgazam, kako bi usrećila partnera i ostvarila očekivanja partnera i društva. Zbog nerealnih očekivanja žene često glume orgazme. Kako bi se ovo spriječilo, partner joj treba dati "dozvolu" da ne doživljava uvijek orgazme i tražiti od nje da ih ne glumi.

nastavak!

Vilko
09.12.2003., 13:19
nastavak,
Možda partner može reći ženi: "Znam da žene često glume orgazme i da ćeš vjerojatno i ti to nekad napraviti. Ukoliko si osjetila takvu potrebu dosad ili osjetiš u budućnosti, volio bih da to ne radiš. Želim da znaš da imaš moju suglasnost da ne moraš uvijek doživjeti orgazam ukoliko osjećaš da ga nećeš postići ili ga ne želiš. Ukoliko želiš orgazam, reci mi kako i ja ću se potruditi najbolje što mogu da ga doživiš." Otvorena komunikacija je najvažnija.

Dodatno, muškarac bi na svako seksualno iskustvo s partnericom trebao gledati kao da im je prvo jer on u stvari ne zna što ona želi dok mu ne kaže. Nakon što vam kaže, ne znate što će je zadovoljiti dok ne probate i samo zato što je upalilo zadnji put ne treba značiti da će i opet. Ukoliko ste zajedno već dvadeset godina, zar stvarno mislite da ona želi istu stvar uvijek ispočetka? Ukoliko je nešto djelovalo sto puta, ne znači da će i sto i prvi put. Žene, kao ni muškarci, nisu strojevi sa skupom programa za svaku priliku. Prečesto imamo preuzak pogled na partnerove želje i potrebe. Društvo nam govori što oni žele i mi pretpostavljamo da je to tako.

Jednom kad zaključite da ne znate što vaša partnerica želi, trebate to otkriti. Kako? Mnogi će vam savjetovati da pročitate knjigu o ženskoj seksualnosti ili posjetite neku web stranicu. Problem je očito u tome što vaša partnerica nije napisala tu knjigu ili web stranicu. Ukoliko stvarno želite znati što žena želi, trebate je pitati. Ona to može znati. Ali i ne mora. Što žena više zna o seksualnosti, što je veće njeno iskustvo i prihvaćanje seksualnosti, bolje zna što joj treba. Ukoliko nikada nije masturbirala ni imala partnera, vjerojatno nema pojma o svojim potrebama i načinu kako ih ostvariti. Može samo znati da se od nje očekuje da uživa u nečemu što vjerojatno ne odgovara njenim potrebama. Kako se žene mijenjaju tijekom vremena, zbog promjena načina razmišljanja i tijela uzrokovanih menstrualnim ciklusom, trudnoćom, životnim usponima i padovima, one neće uvijek znati što žele i trebaju. Isto važi i za muškarce, naravno. Na to treba gledati kao na avanturu.

Ukoliko želite biti veliki ljubavnik, najprije trebate biti veliki istraživač. Da bi ili veliki istraživač, knjige i tipkovnicu treba ostaviti po strani i učiniti terensko istraživanje. Trebate postavljati pitanja i testirati svoje ideje. Ukoliko u procesu istraživanja ne napravite greške, nađete se u škripcu s vremenom, propadnu vam neki pokušaji, niste ni istraživali. Ukoliko povremeno niste osramoćeni i frustrirani, niste si postavili izazov. Ukoliko niste nikada osjetili promašaj, možete biti uredan ljubavnik, ali ne onakav kakvog vaša partnerica priželjkuje. Onaj koji nikada nije pogriješio, nikada neće osjetiti pravu veličinu!

Što ako se orgazam stvarno pojavi? Ukoliko žena doživi partner, treba o tome razgovarati s partnerom, a ne očekivati da on to intuitivno zna. Može jednostavno reći "Doživjela sam orgazam" ili "Svršila sam". Ili "Hvala ti na predivnom orgazmu". Ne bi smjela očekivati od svog partnera da zna je li on svršila ili ne, čak i ako misli da je to bilo vrlo očito. Također nije loše da se oba partnera zahvale onom drugom za doživljeni užitak, čak i ako nije bilo samog orgazma.

Parovi trebaju biti otvoreni prema mogućnosti da će partner pretpostaviti da je žena doživjela orgazam i kad nije. Nakon takvog seksualnog iskustva, muškarac je zadovoljan, a žena razočarana zbog krivog interpretiranja događaja. Ovo se događa jer nije rijetkost da žene pokazuju uobičajene znake uzbuđenja ili naznake orgazma tijekom spolnog odnosa. Ukoliko partner čuje krike, stenjanje ili osjeti stiskanje mišića vagine, može prestati sa stimulacijom. Jedan je od načina da se ovo spriječi da žena bude agresivna i preuzme kontrolu nad onim što joj partner radi. Ne dopuštajte partneru da prestane dok ne doživite orgazam, ukoliko je to ono što želite. Recite im da ne prestaju i ne bojte se upotrijebiti umjerenu fizičku snagu kako biste dobili ono što želite.

Ukoliko tijekom seksa žena nije doživjela orgazam iako je željela, o tome treba razgovarati s partnerom. Par treba iznaći način kako da to spriječi ubuduće, kad je moguće. Možda tijekom ili nakon večere slijedećeg dana žena može zatražiti od partnera da razgovaraju o sinoćnjem iskustvu. Može objasniti koliko je željela orgazam, da ga nije postigla i moguće razloge. Treba biti oprezna da ne uvrijedi partnerove osjećaje, ali isto tako i odlučna u ostvarivanju svojih želja. Oboje trebaju postavljati pitanja dok ne shvate što svatko od njih govori. I nakon toga razmotriti moguća rješenja. Možda je partner mogao nastaviti stimulaciju da je znao da ona to želi, ili je bio preumoran da bi nastavio. Možda trebaju raspraviti mogućnost njene masturbacije ukoliko se to opet dogodi.

Parovi trebaju biti svjesni da orgazam može biti i prepreka za seksualno zadovoljstvo. Parovi često orgazam doživljavaju kao crveno svjetlo za seks, znak da prestanu. Oba partnera se trude dok ne nastupi orgazam. Što ako oba partnera to postignu u pet minuta? Usporedimo to s parom koji ima problema s orgazmom te im seks traje po 30-60 minuta. Koji par ima veći potencijal za postizanje seksualnog užitka? Začudo, ne onaj par koji prebrzo doživi orgazam, ako ga uopće i dožive. Orgazam je kao vatromet, prekrasan dok traje, ali uvijek završi prerano. Orgazam vam ne treba biti jedini cilj seksa i intimnosti.

Orgazam je jednostavno oblik seksualnog zadovoljstva, ne nužno i njegov idealni oblik. Doživjeti orgazam ne znači ujedno doživjeti intenzivno seksualno iskustvo ili postići seksualno ispunjenje. Pružajući svom parteru orgazam ne postajete veliki ljubavnik. Da, orgazam može biti odličan i učiniti život ugodnijim, ali nitko na njega ne treba postavljati nerazumna očekivanja. Kada orgazam postane jedini cilj seksa, seks postaje dosadan i nezadovoljavajući. Kada se orgazam očekuje, postaje frustracija, a ne relaksacija. Na orgazam treba gledati kao na čokoladu ili sladoled. Neki ljudi ne vole čokoladu, čak mogu biti i alergični na nju. Čak i kad je ljudi vole, ne žele je uvijek kad kupuju sladoled jer ima i drugih okusa. A ponekad je možeš pojesti, ali znaš da možeš i bez nje.

Vilko
13.12.2003., 02:21
SEKS TIJEKOM TRUDNOĆE


U normalnoj trudnoći seksualni odnos i orgazam su prihvatljivi dok ženi ne pukne vodenjak. Dijete je vrlo dobro zaštićeno. Svakom muškarcu koji misli da će dotaknuti dijete treba reći: "Nisi ti tako velik". Bilo kakvo krvarenje iz rodnice je znak za prestanak, ali to stanje zahtjeva pregled ginekologa što je prije moguće u svakom slučaju.

Nekoliko savjeta: postavljanje nekoliko jastuka na prava mjesta može ženi pružiti veću udobnost. Budući je žena u trudnoći manje vlažna nego prije, ponekad je potrebno koristiti lubrikant. Ako je duboka penetracija neudobna za ženu, može uhvatiti penis između palca i kažiprsta da spriječi preduboku penetraciju. Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci neke žene osjećaju vrtoglavicu ako leže na leđima i u tom slučaju ovaj položaj treba izbjegavati. Mnoge žene u drugom tromjesečju trudnoće imaju vrlo jak seksualni nagon što može biti rezultat hormonskih promjena ili povećanog protoka krvi kroz spolne organe. Promjene na tijelu i hormonske promjene mogu posve otkloniti seksualnu želju u trećem tromjesečju trudnoće, ali neke žene još uvijek žele emocionalnu blizinu koju pruža seks, bez obzira na to što ne žele orgazam.
Kako mama postaje prevelika za dvoje, najvažnija pitanja u vezi seksa su:

1. udobnost

2. približavanje toliko da se i ona dobro osjeća

Udobnost mora biti najveća briga i muškarac mora biti spreman prestati u svakom trenutku ako to žena zatraži. Neke žene još uvijek žele učiniti "nešto seksualno" za muškarca tijekom trudnoće, čak i ako se one same time "ne žele gnjaviti". To da se "ne žele gnjaviti" može biti uzrokovano različitim vjerovanjima ili idejama o tome što je dobro, a što ne. Žene koje misle da bi trebale imati orgazam samo tijekom klasičnog seksualnog odnosa trebale bi promijeniti taj stav tijekom trudnoće. Muškarac bi trebao biti spreman udovoljiti ženi na druge načine te insistirati na tome da joj pruži užitak vođenja ljubavi i dalje. Neki parovi nastavljaju s penetracijom u rodnicu iako nijedno od njih ne može više na taj način postići orgazam. Jedno od rješenja je i penetracija bez pokreta uz manualnu ili oralnu stimulaciju do orgazma. Ukratko treba odbaciti prijašnja pravila i očekivanja i učiniti sve što ide.

A što ide?

Misionarski položaj:

Ovaj je položaj prilično teško izvesti tijekom drugog dijela trudnoće. Postoji nekoliko prilagođenih misionarskih položaja koji se mogu koristiti tijekom tog razdoblja:

- postaviti jastuk ispod donjeg dijela leđa što će odmaknuti stomak od njegova. Pri ovom položaju treba muškarac držati svoj gornji dio tijela udaljen od njenog

- umjesto da se nalazi iznad nje, muškarac može kleknuti među ženine noge. Njegove su noge lagano raširene, njegova koljena ispod njenih nogu. Uz pomoć par jastuka koje žena postavi ispod sebe, ovaj položaj može biti jako dobar. Problem je ovog položaja nedovoljna stimulacija klitorisa, ali muškarac ili sama žena mogu ga rukom stimulirati.

- Muškarac se okrene licem prema njenim stopalima, a ne prema njenoj glavi. Pri tome žena može lagano stimulirati njegove testise ili svoj klitoris

- Žena sjedi na rubu kreveta ili na nekom drugom čvrstom objektu (stol, stolica, perilica za rublje,..). Nakon toga postoje tri mogućnosti:

- Ona sjedi, a on stoji ili kleči (ovisno o visini predmeta na kojem žena sjedi) među njenim nogama. Kad žena postane prekrupna više nije moguće i ne stimulira ženu dovoljno

- Ona se nagne prema natrag na rukama pod kutom od 30-45°. Na ovaj način se njen stomak pomakne i prilikom penetracije muškarac rukom može dodatno stimulirati klitoris

- Ona može sasvim leći natrag. Sada ima dovoljno mjesta, ali je problem ako je ženi ovaj položaj neudoban. On treba poduprijeti njene noge što onemogućuje da je rukama dodatno zadovoljava, ali njene su ruke slobodne

Žena na vrhu:

Obično je uspješan ovaj položaj iako su mnogi skeptični.
- ako žena sjedi ravno umjesto da potpuno legne na muškarca imat će više mjesta za stomak. Ovo može izvesti tako da kleči ili sjedi s nogama naprijed i leđima lagano nagnutim prema natrag

- Obratno: ona je svojim prednjim dijelom okrenuta prema njegovim stopalima umjesto prema glavi. Ovaj položaj većinom onemogućuje dodatnu stimulaciju klitorisa

- Čučanj: potrebno je nešto vježbanja i često muškarac mora pomoći oko ravnoteže. U ovom položaju muškarac ima odličan pristup klitorisu. Umjesto da se mnogo kreće, žena može sjesti na penis, a da je muškarac rukom dovede do orgazma

Licem prema licu na boku:

Kretanje je otežano. Penetracija i intimnost mogući su, ali je postizanje orgazma prilično teško.

Na boku, muškarac straga:

Bolje nego prethodni položaj, treba paziti da se ženu previše ne trese.

Ulaz s leđa:

Ovo je vjerojatno najbolji izbor tijekom trećeg tromjesečja. Ovaj način ulaska penisom u ženu čini vaginu debljom pa je potrebno da penis u rodnicu ulazi polakše nego inače, ako je potrebno koristi se lubrikant. Neke žene najbolje orgazme postižu u ovom položaju vjerojatno zbog stimulacije G-točke (najčešće kad je žena jako uzbuđena ili je već doživjela orgazam). Ovaj položaj je zanimljiv i muškarcima jer im pruža visoku razinu stimulacije fizički i vizualno.

Mogućnosti su:

Pasji položaj: jastuci se mogu postaviti pod ženu ako je potrebno. On može rukom stimulirati njen klitoris

Umjesto na šake i koljena, ona se nasloni na ruke i laktove s licem na jastuku. Manja je mogućnost stimulacije G-točke nego u prethodnom položaju

Stojeći : Ona stoji na nogama, savije se u struku i nasloni na neki predmet (stolica je obično pogodna). On joj treba pridržavati rukom bokove i održavati ravnotežu. Stajanje na nogama učvršćuje muškarčeve mišiće nogu i stražnjice pa je orgazam često veoma dobar

Sjedenje: On sjedi na stolici, kauču ili krevetu, a ona sjedi u njegovu krilu okrenuta leđima njegovu licu. Penetracija je obično plitka i ne zadovoljava previše osim ako stolica ima naslone pomoću kojih se žena može kretati gore-dolje što je poprilično naporno čak i za ženu koja nije trudna. Muškarac rukom može stimulirati ženine grudi i klitoris
Kombinirano: postaviti stolicu u podnožje kreveta i izmjenjivati sjedeći položaj (za njen orgazam) i stojeći (za njegov)
Muškarac kleči: on kleči, stražnjica mu se nalazi na petama i ona se nasjedne na njega. Ona se pokreće. On možda neće moći doseći klitoris.

Ništa od navedenog:

- ona leži na leđima. On leži na boku pod pravim kutom u odnosu na nju i u tom položaju penis ulazi u rodnicu. Njene noge, savijene u koljenu, nalaze se iznad njegovog tijela. Penetracija je prilično plitka, ali bolja nego kad su oboje na boku i okrenuti licem prema licu. Muškarac može lako stimulirati ženu rukom.
- Ona je na boku s donjom nogom ravno ispruženom, a gornjom prema naprijed. Muškarac klekne tako da je njena donja (ispružena) noga među njegovim nogama, a njena je gornja noga savijena prema naprijed. On se drži za gornju nogu. Osjećaj je malo čudan jer penis ulazi pod kutom 90° nego normalno. Penetracija je plitka, lagana za ženu, a on je lako može stimulirati. Ovo je položaj oko kojeg bi se trebalo potruditi.

Stimulacija rukom:

Možda vam se ovo ne čini kao "prava stvar", ali je lako izvodivo bez obzira na mjesec trudnoće. Može se primijeniti prije, poslije ili umjesto penetracije.
- ako je ležanje na leđima problem, treba pokušati ležati na boku ili sjedenje na rubu kreveta dok muškarac sjedi iza žene
- stimulacija rukom dok je žena u kadi
- položaj 69: ležanje na boku ili na leđima s glavama na suprotnim krajevima. Simultano se muškarac i žena mogu dodirivati i gledati jedno drugom genitalije
- stimulacija rukom se može nadopuniti penetracijom s jednim ili dva prsta
- stimulacija G-točke može uvelike doprinijeti njenom užitku. G-točka se nalazi na "krovu" vagine udaljena otprilike koliko prst može najdalje dosegnuti.

Oralno:
Trebalo bi biti moguće do kraja trudnoće.
- ako žena ima vrtoglavicu dok leži na leđima, može mu približiti svoje genitalije sjedeći na rubu stolice, kreveta ,ili…
- Ona se može četveronoške nagnuti nad njim da bi stimulacija bila obostrana

Druge ideje:
- trudnoća je odlično vrijeme za nabavku vibratora. Iskušajte ga u položaju četveronoške ili dok sjedite. Tijekom seksualnog odnosa, muškarac ili žena mogu stimulirati ženu vibratorom
- masaža tijekom tuširanja: brz način za dolazak do orgazma
- gledanje dok se partner samozadovoljava ili istovremeno samozadovoljavanje

Vilko
16.12.2003., 05:46
Seksualnost u starijoj dobi


Većina starijih osoba želi i sposobna je uživati u aktivnom, zadovoljavajućem seksualnom životu. Redovna seksualna aktivnost pomaže održavanju seksualne sposobnosti. Međutim, s vremenom svaka osoba može opaziti usporenje reakcija. To je normalan dio procesa starenja.

Normalne fizičke promjene s dobi
Žene mogu primijetiti promjene oblika i savitljivosti rodnice. Ove promjene ne moraju značajno umanjiti sposobnost uživanja u seksu. Većina će žena imati smanjeno vlaženje rodnice, što može umanjiti užitak. Liječnik ili farmaceut će preporučiti sredstva za vlaženje rodnice čime se premosti ovaj problem..
Muškarci često primijete značajnije promjene. Može biti potrebno duže vremena za postizanje erekcije koja ne mora biti tako oboma i čvrsta kao ranije. Osjećaj da nailazi ejakulacija može biti kraći. Gubitak erekcije nakon orgazma može biti brži ili je potrebno duže vrijeme za postizanje ponovne erekcije. Nekim muškarcima je potrebno više stimulacije rukom.
Kako muškarci postaju stariji, raste učestalost impotencija, osobito kod oboljelih od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i šećerne bolesti. Impotencija je nemogućnost postizanja erekcije ili nemogućnost njenog održavanja tijekom cijelog spolnog odnosa. Za ovaj problem potrebno je posjetiti liječnika. Mnoge impotencije uspješno se liječe.

Učinci bolesti ili invalidnosti
Iako bolest ili invalidnost može pogoditi seksualni život, čak ni najozbiljnija stanja vas ne bi trebala spriječiti da uživate u zadovoljavajućem seksu.
Srčana bolest
Mnogi ljudi koji su preživjeli srčani infarkt boje se da će seks uzrokovati novi infarkt. Rizik je vrlo nizak. Potrebno je savjetovati se s liječnikom kardiologom i slijediti njegove upute. Većina ljudi može nastaviti sa svojim uobičajenim seksualnim aktivnostima 12-16 tjedana nakon infarkta.
Šećerna bolest (Diabetes mellitus)
Šećerna bolest je jedna od nekolicina njih koja uzrokuje impotenciju, iako ne kod svih muškaraca. U većini slučajeva praćenje liječnikovih uputa i pridržavanje propisane terapije otklanja problem.
Moždani udar
Seksualna funkcija je rijetko oštećena kod moždanog udara i vrlo je nevjerojatno da vođenje ljubavi može uzrokovati drugi udar. Vježbanje drugih položaja ili medicinskih pomagala može nadići bilo kakvu slabost ili paralizu.
Artritis
Bolovi u zglobovima zbog artritisa (upale zglobova) mogu ograničiti seksualnu aktivnost. Kirurški zahvati, fizikalna terapija i lijekovi mogu pomoći nestajanju bola. U nekim slučajevima lijekovi umanjuju seksualnu želju. Vježbanje, odmaranje, tople kupke i promjena položaja i vremena seksualne aktivnosti mogu mnogo pomoći.
Kirurški zahvati
Nogo ljudi se boji bilo kakvog kirurškog zahvata, osobito ako su uključeni spolni organi. Dobra je vijest da se velika većina operiranih osoba uspješno vraća seksualnim aktivnostima kakve su imali i prije operacije.
Odstranjenje maternice (histerektomija)
Ukoliko je ispravno izvedena, histerektomija ne pogađa seksualno funkcioniranje. Ukoliko žena osjeća da nakon tog zahvata manje uživa u seksu, ili ukoliko je muškarcu manje poželjna, oboje se mogu posavjetovati s liječnikom ili psihologom.
Odstranjenje dojke (mastektomija)
Mastektomija je odstranjenje dijela ili cijele dojke. Iako je tijelo žene sposobno za seks baš kao i prije tog zahvata, žena može izgubiti želju za seksom ili osjećati da je manje poželjna. Često je koristan razgovor s drugim ženama koje su također prošle kroz mastektomiju. Programi koje kod nas provodi Klub žena liječenih na dojci mogu vrlo mnogo pomoći.
Odstranjenje prostate (prostatektomija)
Prostatektomija je kirurško uklanjanje dijela ili cijele prostate. Ponekad se prostatektomija radi zbog dobroćudno povećane prostate i taj zahvat rijetko dovodi do impotencije. Kod opsežnih zahvata, kao u slučaju karcinoma, rabe se nove kirurške tehnike kojima se čuvaju živci koji izlaze i ulaze u penis te je i nakon operacije očuvana sposobnost postizanja erekcije. Svakako je potrebno razgovarati s liječnikom prije kirurškog zahvata i informirati se o ishodu i mogućem utjecaju na seksualni život.

Ostale teme koje treba razmotriti

Alkohol
Previše alkohola smanjuje potenciju muškarca i odgađa orgazam u žena.
Lijekovi
Lijekovi za smirenje, protiv depresije i određeni lijekovi protiv visokog tlaka mogu uzrokovati impotenciju. Neki lijekovi uzrokuju otežanu ejakulaciju (izbacivanje sjemena). Neki lijekovi smanjuju seksualnu želju kod žena. U svakom slučaju je potrebno razgovarati s liječnikom. Postoji mnogo vrsta lijekova i razmotri se mogućnost zamjene vašeg lijeka s nekim drugim bez ove nuspojave.
Masturbacija
Masturbacija može pomoći osobama bez bračnog partnera, razvedenima ili dok je partner odsutan. Samozadovoljavanje pomaže održanju seksualne želje i dok je partner odsutan.
AIDS
Svaka seksualno aktivna osoba je pod rizikom obolijevanja od spolno prenosivih bolesti kao što je AIDS koji se prenosi HIV virusom. Zbog toga je siguran i zaštićen seks važan u svakoj životnoj dobi. Uvijek treba razgovarati s liječnikom o mogućnostima kontracepcije. Osoba nikad nije prestara da bi bila pod rizikom.
Emocionalna zabrinutost
Seksualnost je obilježena delikatnom ravnotežom između psihičkih i fizičkih faktora. Naši osjećaji utječu na naše ponašanje. Npr. muškarci se mogu bojati impotencije jer je ona češća u starijoj dobi. Međutim, intenzivno razmišljanje o njoj i strah od podbačaja može uzrokovati psihičku impotenciju.
Kako žena stari, sve je više brine njen izgled. Stalno podsjećanje i uspoređivanje s mladenačkom ljepotom umanjuje sposobnost uživanja u seksu.
Stariji parovi imaju slične probleme koji pogađaju ljude svih dobi. Međutim, njih još dodatno muče pitanja starenja, mirovine, promjene životnog stila i strah od bolesti. Svi ovi problemi mogu uzrokovati seksualne poteškoće. Otvoreni razgovor s liječnikom može vrlo mnogo pomoći.

Vilko
16.12.2003., 05:54
Q: Da li je moguće da se partneri vole i savršeno slažu emocionalno i intelektualno, a da pri tome jednostavno rečeno nisu seksualno kompatibilni. Pritom mislim fizički nekompatibilni. Postoji kemija, želja, strast, uzbuđenje, sve štima.Odnos počne, a onda kao da nema "dovoljno trenja". Ona je i više nego dovoljno vlažna i pita se je li problem u tome!? Njemu se čini da se pri njenim pokretima "izgubi unutra" i ne osjeti je dovoljno da održi erekciju. I tu stvar naravno prestaje. Oboje imaju 33 godine i dovoljno iskustva i nikad im se prije to nije desilo s drugim partnerima. Da li je moguće da fizički nisu kompatibilni ili se može nešto učiniti.

A: Premda se to rijetko zbiva, da, moguće je. Iz ovog što ste opisali ipak ne bih odmah zaključio da je rijeć o tome. Trebalo bi pokušati s različitim položajima (naći položaj/e u kojima oboje intenzivnije osjećaju
stimulaciju/penetraciju), a i povremeno smanjiti ovlaženosti, brišući se s vremena na vrijeme. Potrebno je, dakle, početi ispočetka, korak po korak, istražujući i malo se, obostrano, prilagodjujući. Moguće je da će par uz malo strpljenja naći način kako da oboje uživaju. Ako se to ne dogodi, onda je doista riječ o problemu neusklađene anatomije - premda je to, ponavljam, izrazito rijedak slučaj.

Vilko
17.01.2004., 11:11
Q: Imam redovite spolne odnose sa stalnim partnerom. Moj problem je što orgazam mogu postići jedino prilikom masturbacije ili ako si prilikom penetracije sama stimuliram klitoris. Nemogu svršiti niti prilikom oralnog sexa niti kod samog odnosa. Probali smo zaista svašta, različite položaje....al problem nije u partneru koji se stvarno trudi, nego u meni.

[i]
A: Žao mi je da ću vas razočarati, no problem nije niti u vama. Naprosto, problem ne postoji. Kao što smo saznali iz jedne važne studije koja je objavljena u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, dvije trećine žena ne može postići orgazam samo penetracijom (dakle, bez dodatne stimulacije). Danas se smatra da takvo iskustvo ima barem jedna trećina žena. Drugim riječima, nije riječ o seksualnoj smetnji, već o normalnoj i uobicajenoj reakciji. Nekim je ženama naprosto potrebna izravnija, odnosno intenzivnija stimulacija no što je (neizravna) stimulacija klitorisnog područja tijekom snošaja. Premda se vaše iskustvo rijetko (ili nikada ne) spominje u ženskim časopisima, ono je doista vrlo često. Stoga nastavite uživati. Posve je irelevantno kako stižemo do orgazma - sve dok je orgazam, orgazam! (Pretpostavljam da ste i partnera podučili dodatnoj stimulaciji klitorisa.) S godinama se može dogoditi da vam dodatna stimulacija postane manje potrebna nego danas. [/]:) ;) :cool:

Vilko
07.12.2004., 14:17
Na email od par osoba koje su me pitale da ne mogu naci gdje je ova tema dizem je ponovo .

Ukoliko koga ne zanima neka je ignora ili predje na LJES!

Dok je tema bila objavljana imao sam mnogo emaila sa zahvalom da su trazili informacije i da nisu sami mogli naci.

isto da si nisu mogli zamisliti pitati nekoga da im odgovara na takova pitanja ...jer uvijek se ismijava.

Tema pokriva skora sva pitanja bilo za muskarca ,zenu il mladjiju ili stariju osobu isto kao i invalide.

:) ;) :cool:

J-C
07.12.2004., 15:50
VILKO kaže:

Nimfomanija

Definicija
Nimfomanija je laički izraz za ženu čiji je seksualni nagon ili seksualna aktivnost subjektivno ocijenjen kao pretjerano intenzivan. Riječ nimfomanija grčkog je podrijetla i znači "djevojačko ludilo". Ovaj izraz nije znanstveno značajan jer ne postoje specifični kriteriji koji definiraju kolika se seksualna želja ili aktivnost može definirati kao prevelika.Uh, ja znam jednu. Ma, šta jednu? Manje više sve su takve. :)

Vilko
23.04.2006., 16:07
Eto ovdje su mnogi odgovori na pitanja koja se cesto postavljaju....samo mnogo osoba ne voli citati ....pa makar ono sta ih interesira ;)

leeloo27
16.12.2012., 20:15
anonimka55555 post ti je premješten na ovu temu: Himen (http://www.forum.hr/showthread.php?t=358612)

Ovu temu zaključavam.