PDA

View Full Version : Instalacija Win 98 SE

Tonii
11.09.2003., 19:03
Stavio sam XP na C particiju i namjestio da je NTFS. (stvarno je puno brzi od FAT 32, danas sam se uvjerio pri instalaciji). D disk mi je FAT 32 i na njega bi stavio Win 98 SE. E sad, imam cd, a na njemu: MS Oficce 2000, Win 98 SE i jos par programa, svaki u svom folderu. Kako da pokrenem instalaciju Win 98 SE-a?

Upravnik
11.09.2003., 20:27
Neće to ići baš samo tako.Prvo moraš instalirati 98-icu na jednu particiju ,pa tek onda XP.Moraš poštovati redoslijed.Prvo stariji os,pa tek noviji,bar je tako kod MS-a.Ja sam jednom imao sličnu situaciju.Prvo je bio XP instaliran pa sam onda stavio 2000 i nije radilo premda sam imao opcije za biranje os-a.XP je bio u banani.

AxMi-24
11.09.2003., 21:06
Tonii kaže:
Stavio sam XP na C particiju i namjestio da je NTFS. (stvarno je puno brzi od FAT 32, danas sam se uvjerio pri instalaciji). D disk mi je FAT 32 i na njega bi stavio Win 98 SE. E sad, imam cd, a na njemu: MS Oficce 2000, Win 98 SE i jos par programa, svaki u svom folderu. Kako da pokrenem instalaciju Win 98 SE-a?

Ma de molim te kako si ti to mjerio ubrzanje?? NTFS je ako ista sporiji.

shef Sale
11.09.2003., 21:09
Moglo bi to jedino biti da ima noviji komp cije performanse 98SE kao stariji OS nije mogao iskoristiti do kraja (bez trikova, a i sa njima :D), ali - ako je to tkao bilo - nema bas mnogo veze s FAT/NTFS pricom :D

Tito Puentes
11.09.2003., 21:09
Ovo mi je vrlo zanimljiva tema jer je ona nedavno uzrokovala gubitak svih mojih podataka zajedno sa prekrasnim PartitionMagicom 8.0 koji je super sve dok ga koristiš za resize particija, stvaranje novih itd... ali za nešto zahtjevnije nije... :(

Dakle okrutna stvarnost glasi, windowsi 95, 98, 98SE i Win Me rade samo na prvoj particiji (ISKLJUČIVO NA PRVOJ)...

Upravnik je savršeno u pravu jer je redoslijed slijedeći:

1. Instaliraj Win 98SE na C:
2. Pokreni instalaciju win XP i tada za njega odredi drugu particiju i to ti je to...
Slijedeći put kada budeš pokretao komp pojaviti će se izbornik koji će te pitati koji sistem želiš podići...

Mislim da je to to...:)

suba
11.09.2003., 21:19
zašto bi trebao win 98 prvi? ja imam xp na c: i 98-icu na e:. prvo sam instalirao xp, poslije sam iz dosa (sa startup disketom) instalirao win 98 (SE) i sve radi ok...

Tito Puentes
11.09.2003., 21:23
Vidiš i ja sam to probao pa nije išlo jer nikako nisam mogao natjerati Win Me da radi...

A mislim da je to bilo zato što particija nije bila bootable...

A nije da nisam probao...

Svaka ti čast na uspjehu...:s

Ponovilo ti se...:D

shef Sale
11.09.2003., 21:31
Ako imas vise od jednog HDD-a i u BIOS-u opciju da mozes bootati s bilo kojeg HDD-a problem redoslijeda moze se zaboraviti :D

Tonii
11.09.2003., 22:06
eeeEEEEeeeEEEEeeee dragi moji nije meni to glavni problem, iako me i to znaima o cemu pricate. Pravo pitanje je: Kako da ja iz dosa pokrenem instalaciju WIN 98 SE?? Na cd-u di su mi ti Windozi ima jos programa, to mi je frend sprzio cede. Folder od win98 se zove "Microsoft Windows 98 Second Edition".. i kako to pokrenut iz dosa kakoooo?? Rekao mi je jedan frend jos prije i uspio sam, al sam sad zaboravio...

Tonii
11.09.2003., 22:16
suba kaže:
zašto bi trebao win 98 prvi? ja imam xp na c: i 98-icu na e:. prvo sam instalirao xp, poslije sam iz dosa (sa startup disketom) instalirao win 98 (SE) i sve radi ok...
Zar ne bi trebalo bit C: i D: diskovi a E: cd/dvd/cd-rw?

Tonii
11.09.2003., 22:22
AxMi-24 kaže:
Ma de molim te kako si ti to mjerio ubrzanje?? NTFS je ako ista sporiji.
Prvo sam stavljao XP sa FAT 32, pa formatirao pa stavio na NTFS. 10 minuta manje je trebalo da se kompletni XP Pro instalira;)

suba
11.09.2003., 23:07
tonii: napraviš si startup disketu, pokreneš s njom komp i odabereš star with cd rom support. onda se prebaciš na cd rom, odeš u folder od windowsa i biraš setup (ako si zaboravio komande u dosu, javi).

a za ovo drugo, napravio sam si tri particije (igre, filmovi, mp3), a f: i g: su mi cd i cd/rw...

Tonii
11.09.2003., 23:39
Ja radim sljedece: Dignem komp preko win 98 diskete, odaberem opciju sa cd-rom suporrt i onda utipkam F: dir i pokaze mi sadrzaj cijelog cd-a. Ali ne znam kako da pokrenem setup.exe. Imam dva direktorija Microsofta, jedan je od office-a a drugi od win 98 SE-a. Svasta sam pokusavao al ne ide. Inace direktorij (folder) 98 SE za punim imenom zove Microsoft Windows 98 Second Edition.

suba
12.09.2003., 00:46
u tome je fora, ne pišeš cijelo ime...
napiši dir/w --> enter i on ti izlista foldere i onda napišeš ono šta ti piše, skraćeno od cijelog imena sa ~1 na kraju....

Tonii
12.09.2003., 01:15
Napravio kako si rekao i nece. Nakon dir/w mi je izlistao [MICROSOF] [MICROSOF] [COOL_EDIT] i jos nesto. Ja sam svasta pokusavao i ne ide. Nemoj da te bune ona dva natpisa microsof, jedan je za win 98se a jedan za office.

Rain
12.09.2003., 04:15
Pretpostavljam da imaš više particija na istom disku, i da na drugu želiš instalirati Win98. Imaš već instalirane Windowse XP, što je super, jer XP dozvoljava kreiranje više primary particija.

Odi na START-ALL PROGRAMS-ADMINISTRATIVE TOOLS-COMPUTER MANAGEMENT. Odaberi DISK MANAGEMENT i pobriši particiju na koju misliš instalirati 98, a onda ju ponovno kreiraj ali neka bude primary.

Ako nemaš administartive tools u izborniku all programs, desni klik na taskbar - properties - start menu - customize - advanced i na dnu liste imaš opciju da prikažeš Admin tools.

Kad si sve tako priredio,dok si još u XPu ubaciš u cd pogon cd na kojima su windowsi, otvoriš direktorij u kojemu se nalazi tvoja kopija win98 odabereš direktorij WIN98 i kopiraš ga na particiju na koju ćeš ih instalirati. Potreban ti je samo taj WIN98 direktorij, iako imaš još i samples addons itd (a možda i nemaš ako se nekome nije dalo pržiti i štedio je na prostoru). Nakon instalacije taj dir možeš obrisati ako nemaš dovoljno prostora.

Restartaš računalo, sistemska disketa je unutra, boota se s diskete (BIOS).
recimo da želiš instalirati na d particiju.
prebaciš se na d particiju, cd win98, setup i to je to, instalacija kreće.

ako ti ovo ne pomogne budeš dobio upute sa slikama.

:)

Tonii
12.09.2003., 13:32
Stisnuo sam delete logical drive, i sad mi vise nema D diska. Mogu samo opet kreiraat logical drive ili izbrisati cijelu particiju. Mislim da ne mogu D: stavit kao primary kad mi je vec C:.

Rain
12.09.2003., 14:32
ČITAJ HELP

To create a partition or logical drive
Using the Windows interface

Open Computer Management (Local).
In the console tree, click Disk Management.
Where?

Computer Management (Local)
Storage
Disk Management

Right-click an unallocated region of a basic disk, and then click New Partition, or right-click free space in an extended partition, and then click New Logical Drive.
In the New Partition Wizard, click Next, click Primary partition, Extended partition, or Logical drive, and then follow the instructions on your screen.
Notes

To open Computer Management, click Start, and then click Control Panel. Click Performance and Maintenance, click Administrative Tools, and then double-click Computer Management.
You must be logged on as an administrator or a member of the Administrators group in order to complete this procedure. If your computer is connected to a network, network policy settings may also prevent you from completing this procedure.
You can create primary partitions, extended partitions, and logical drives only on basic disks. You should create basic volumes instead of dynamic volumes if this computer also runs MS-DOS, Windows 95, Windows 98, Windows Millennium Edition, Windows NT 4.0, or Windows XP Home Edition.
On a master boot record (MBR) disk, you can create up to four primary partitions, or three primary partitions and one extended partition.
On a GUID partition table (GPT) disk, you can create up to 128 primary partitions.

Tonii
12.09.2003., 14:38
Ne mogu stavit kvacicu na primary partition, zatamnjena mi ta opcija. Nema veze, thx for help.

minchee89
01.08.2010., 13:22
a kako instalirati windows 98 sa floppy discom? koji je postupak u dos-u?

Cilim
01.08.2010., 22:54
a kako instalirati windows 98 sa floppy discom? koji je postupak u dos-u?

http://www.google.hr/#hl=hr&source=hp&q=kako+instalirati+windows+98&btnG=Google+pretra%C5%BEivanje&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=312b0d8d14ea6b41