PDA

View Full Version : Putovanje kroz vrijeme

Godfather...
03.05.2007., 11:54
Da li je moguće ili nemoguće?
Šta vi mislite?
Poželjni linkovi.

freudrick
03.05.2007., 11:57
S jedne strane je moguće, a s druge i nije...

Godfather...
03.05.2007., 12:00

Objasni malo, kako to misliš jest i nije.

normall
03.05.2007., 12:00

s ove druge je, a s ove prve navedene nije...

freudrick
03.05.2007., 12:02
Evo, Normall je sve reko.

Endimion17
03.05.2007., 12:03
mislim da ponekad s obje strane zna biti moguće, a ponekad i ne. ovisi s koje strane gledaš.

dobrimag
03.05.2007., 12:08
Neznam za tebe, ali ja već putujem kroz vrijeme.

Tako da je sa ove strane moguće, no kad pogledam sa druge strane izgleda da nije moguće...

Godfather...
03.05.2007., 12:10
Neznam za tebe, ali ja već putujem kroz vrijeme.

Tako da je sa ove strane moguće, no kad pogledam sa druge strane izgleda da nije moguće...

Nemoj se zajebavati. Znaš da sam mislio na ubrzano putovanje kroz vrijeme, a ne ovo normalno.

Jelena__
03.05.2007., 12:15
moguce je kao i to da ce te pobjesnjela bradavicasta svinja...:zubo: sala...mislim sve je moguce, ali to ovisi o nasem nastojanju da ostvarimo mogucnosti koje ovaj svijet pruza, a kako svakodnevno mozemo vidjeti one se ili unistavaju ili zlouporabljavaju....tako da cisto sumnjam da ces ti ili ja ili bilo koji drugi forumas u skoroj buducnosti putovati kroz vrijeme...:)

zlicica
03.05.2007., 12:20
definitivno je "putovanje kroz vrijeme" moguće, ali ne za nas, trodimenzionalna bića, barem ne dok smo na ovom stupnju razvoja..
...
zapravo, neki pojedinci na zemlji imaju sposobnost putovanja kroz vrijeme, ali ne fizicki, nego misaono... a kako drugačije gledate na "vidovitost" nego kao razvijeniju sposobnost uvida u višu dimenziju, što je za nas vrijeme

što je za vas vrijeme zapravo?

dobrimag
03.05.2007., 12:21
Pa, Ainstein je rekao možda, zbog nekih loophola (najvjerovatnije ne jel su ti loopholi zatvoreni kvantnom mehanikom).
Hawking je rekao ne, a još se nitko nije pametniji našao da kaže DA, tako da se moram složiti s njima :)

Jelena__
03.05.2007., 12:25
definitivno je "putovanje kroz vrijeme" moguće, ali ne za nas, trodimenzionalna bića, barem ne dok smo na ovom stupnju razvoja..
...
zapravo, neki pojedinci na zemlji imaju sposobnost putovanja kroz vrijeme, ali ne fizicki, nego misaono... a kako drugačije gledate na "vidovitost" nego kao razvijeniju sposobnost uvida u višu dimenziju, što je za nas vrijeme

što je za vas vrijeme zapravo?Dobro pitanje.:top:

normall
03.05.2007., 12:30

bore na licu i starost, pa smrt od starosti.

da nema toga bolio bi me k**** za vrijeme.

eto ti filozofije.

dobrimag
03.05.2007., 12:32
...

Dobar sig :top:

Vrijeme je po meni dimenzija jednaka ko sve druge, ni "viša" ni niža.
Dalje od toga moram priznat da nemogu definirat niti objasnit vrijeme, kao što nemogu objasnit prostor ni materiju...

Jelena__
03.05.2007., 12:32
Pa, Ainstein je rekao možda, zbog nekih loophola (najvjerovatnije ne jel su ti loopholi zatvoreni kvantnom mehanikom).
Hawking je rekao ne, a još se nitko nije pametniji našao da kaže DA, tako da se moram složiti s njima :)U principu se slazem s tobom ali ipak smo na podforumu na rubu znanosti pa moramo razmisljat i malo preko vec poznatih cinjenica...A sta se tice pameti...to je vrlo relativan pojam...Einstein je mozda bio genije na podrucju fizike ali kad pogledas njegovo djetinjstvo covjek bi pomislio da je bio dijete spremno za vrapce...tako da bi se dalo raspravljati koliko je uistinu bio pametan...

dobrimag
03.05.2007., 12:39
Na rubu znanosti ne znači da moramo razmišljati van činjenica i dokaza :P Za to treba smislit podforum maštalice :)
Isto tako imaš pravo kad je riječ o pameti, no mislim da znaš što sam htio reći :)
Govorim o njihovim doprinosima na tim poljima, a u zadnjih 100 godina nitko nije bio značajniji od njih...
Ilti, ako ću pitati u koju točku u tijelu trebam udarit čovjeka da ga instant srušim, pitam Bruce Lee-a, ako pitam o fizici putovanja kroz vrijeme i sl. pitam njih dvojcu :P

zlicica
03.05.2007., 12:42
Dobar sig :top:

Vrijeme je po meni dimenzija jednaka ko sve druge, ni "viša" ni niža.
Dalje od toga moram priznat da nemogu definirat niti objasnit vrijeme, kao što nemogu objasnit prostor ni materiju...

pa je, vrijeme je dimenzija kao i sve ostale, ali za nas ljude vrijeme jest "viša" dimenzija,... pošto mi na vrijeme imamo pogled iz "žablje perspektive"

ja ovako otprilike gledam na vrijeme, zamislite si onaj feder koji se rasteže, onaj s kakvim se djeca igraju..
tako naše materijalno tijelo izgleda u dimenziji vremena... tako npr.oni ljudi koji su "vidoviti" oni jednostavno imaju neki doticaj sa raznim dijelovima tog federa... kod običnih ljudi to je drugačije... ali opet samo misaono, ne fizički... tako da ako se ikada u ljudi razvije sposobnost "putovanja kroz vrijeme" prvo ce to biti na misaonom nivou, tek poslije na materijalnom... Ali AKO:cool:

Jelena__
03.05.2007., 12:46
ne kazem da moramo ali ipak malo maste ne skodi:zubo: ipak sve su ove teme nekako imaginarne i zbilja je potrebno malo maste kad se razmislja o njima...njihovi doprinosi na tim poljima su veliki ali ipak, mozda postoji nesto sto nisu uocili...kada netko razmislja i radi na podrucju velikih stvari cesto sitnice znaju promaknuti a one mogu biti kljucne..:)

Endimion17
03.05.2007., 12:49
mislim da nije moguće, kauzalnost ipak stoji. svi znate za one paradokse s ubijanjem vlastitih roditelja i slično. umijesite u to teoriju kaosa po kojoj malo uplitanje nakon nekog vremena dovede do drastičnih promjena, i dobijete zaključak da bi bilo kakvo petljanje uzrokovalo poremećaj svijeta onoga tko petlja, a time i onemogućio njegovo petljanje.
nešto kao nemogućnost dostizanja c.
whatever :rolleyes:

zlicica
03.05.2007., 12:49
e, što mislite ... koliki je postotak ljudi u hrvatskoj koji vjeruju da je zemlja stvorena u 7 dana:cerek: .... ??
mislim da svatko tko se malo zamisli oko toga što je to vrijeme, može doći do nekih logičkih zaključaka..

Mene je osobno razmišljanje o tome što je to vrijeme dovelo do zaključka da postoji Bog,... ajde zaključak grubo zvuči, trebala bih reći vjera...
ali ja sam malo analitički nastrojena pa su mi potrebni i zaključci:zubo:

dobrimag
03.05.2007., 12:53
ne kazem da moramo ali ipak malo maste ne skodi:zubo: ipak sve su ove teme nekako imaginarne i zbilja je potrebno malo maste kad se razmislja o njima...njihovi doprinosi na tim poljima su veliki ali ipak, mozda postoji nesto sto nisu uocili...kada netko razmislja i radi na podrucju velikih stvari cesto sitnice znaju promaknuti a one mogu biti kljucne..:)

Istina.
Ali ako postoji time travel, koji k... ja išta radim uopće kad je sve iovako ionako već napravljeno i odlučeno u budućnosti :( Bilo koja moja akcije je onda beskorisna.

Zlicica, ja nemam pojma o čem ti pričaš :P

zlicica
03.05.2007., 13:01
Istina.
Ali ako postoji time travel, koji k... ja išta radim uopće kad je sve iovako ionako već napravljeno i odlučeno u budućnosti :( Bilo koja moja akcije je onda beskorisna.

ma nije to tako crno kako ti to vidiš, možda je sve zapravo skroz drugačije, samo naš mozak nije sposoban razmišljati drugačije:rolleyes:

kak ne kužiš o cemu pricam... ima ljudi koji vjeruju doslovce da je zemlja stvorena u 7 dana... od ponedjeljka do nedjelje...

zlicica
03.05.2007., 13:04
jelena, što tebi tvoja mašta govori o vremenu?:zvrko:

diki
03.05.2007., 13:05
... od ponedjeljka do nedjelje...

:zubo:

p-ste
03.05.2007., 13:54
ako je moguće, zašto se nitko iz budućnosti nije još zaletio malo do nas?? čisto onako, da nas posjeti, da vidi kako izgledamo... ili možda je:eek:?? turistička agencija iz budućnosti organizira izlete u prošlost.. they're all around us :horor: :)

kokolo
03.05.2007., 14:43
Pod pretpostavkom da će ovaj forum postojati još dugo nakon naših života izražavam želju da me vremenski putnici posjete i da me obavijeste o tome. Ukoliko to neće biti moguće da me obavijeste i vi ostajete bez konkretnog odgovora na postavljeno pitanje. Posjetite me jučer(vidi današnji datum) da bi forumaši i ini znali kako je putovanje kroz vrijeme moguće. A da bi meni uljepšali ostatak života donesite i sportski almanah za 2008. Jako volim sport i klađenje me ne zanima ni pod razno :)

kokolo
03.05.2007., 14:53
?

kokolo
03.05.2007., 14:55
?

zlicica
03.05.2007., 15:00
vidim da neko skuplja postove:vidiga:

diki
03.05.2007., 15:02
u redu kokolo. javit ću ti se.

pizda
03.05.2007., 16:44
Šta vi mislite?
Poželjni linkovi.

Naravno da je moguce. Krenuo sam u 14,40 sa posla a kuci bio u 15,30. Znaci, putovao sam kroz vrijeme.
Ako pak mislis na putovanje unatrag...pa kazu da je teorijski moguce. Ne znam kako je prosao eksperiment sa onim elektronom...

Ri3
03.05.2007., 17:08
Šta vi mislite?
Poželjni linkovi.

Moguce je i svi mi putujemo bas ovako: Tik-tak, tik-tak. :D

Mislis na skokove kroz vrijeme. Ko zna, ali imas topic o nekom gradu u italiji koji je ajmo rec odvojen od ostatka svijeta, imaju hram 70m pod zemljom koji se zove hram ljudskog..necega, ili tako nesto, ili samostan neki ili nesto, i prica se da u njemu imaju vremenski stroj, i da mogu neznam koliko u proslost....i da je putovanje psihicko a ne fizicko.... neznam... pokusati cu naci link.

Ri3
03.05.2007., 17:13
Izvolis, gradic Damanhur (http://www.forum.hr/showthread.php?t=26914)

Mozda nadjes nesto o putovanju kroz vrijeme

Endimion17
03.05.2007., 17:30
imaju oni u podrumu orgije, a ne vremenski stroj ;)

Ri3
03.05.2007., 17:32

JA negdje nacuo da imaju vremenski stroj, a orgije imam i ja u podrumu.

divlja zvijer
03.05.2007., 20:19
Putovanje kroz vrijeme je nemoguće, jer je vrijeme relativan pojam. Ako i putuješ kroz vrijeme možeš doći samo u sadašnjost, neku drugu ali je uvijek sadašnjost.
:top:

Endimion17
03.05.2007., 20:29
JA negdje nacuo da imaju vremenski stroj, a orgije imam i ja u podrumu.

aj pričaj malo o tome, baš me zanima. :zubo:

dubravka*
03.05.2007., 20:54
http://i141.photobucket.com/albums/r69/dubravkastar/untitled.jpg

Jelena__
03.05.2007., 21:03
jelena, što tebi tvoja mašta govori o vremenu?:zvrko:
moja masta je preumorna da bi mi ista govorila :rofl: :zubo: ali ok probat cu aktivirat mozdane vijuge, ako ih jos imam...Vrijeme je trenutacno stanje atmosfere...naravno zna se na koje se vrijeme odnosi ova definicija, ali ako recimo kazemo da je vrijeme trenutacno stanje necega to znaci da se moze mijenjati...pa tako i putovati kroz njega pa i mjenjati ono sto se dogodalo ili ono sto se treba tek dogoditi a ako je to moguce onda je moguce i da putujemo kroz vrijeme...mislim vec su se u povijesti ljudima dogadala iskustva da su na neki nacin se nasli u nekom drugom dobu, pa mozda postoje neke rupe u vremenu ili nesto slicno...uglavnom ne da mi se vise pametovat ako nekog zanima malo sf-a s tim vremenskim putovanjima Goldolijeri Stephana Kinga je dobra knjiga, preporucam....(zbog nedostatka daljnih ideja i prevelikog umora korisnica je odlucila prestati pisati dalje dalje)....:zubo:

p.s. kao i u svakoj temi i na ovoj ce postojati komentari onih koji vjeruju da je moguce i onih koji vjeruju da putovanje kroz vrijeme nije moguce, tako da je najbolje da se ne prepiramo i ostavimo buducnosti da nam da odgovor...:rolleyes:

shakti9
03.05.2007., 21:04

super, sve mi je jasno :top:

dubravka*
03.05.2007., 21:06
super, sve mi je jasno :top:

e nesesito per denkarsi

jurajj
03.05.2007., 21:24
Kip Stephen Thorne

Ime uglednog znanstvenika koji se bavi tom temom.Jedan od rijetkih ozbiljnije shvačenih za time travel.

Christopher Lyod ili Doc u Back to the future 1,2 i 3 ima onaj delorijan na plutonij i samo napiše kuda tj kada hoče ići i evo ga u tom vremenu.

divlja zvijer
03.05.2007., 22:24

:eek:

Žao mi je ali moram te ispraviti, crvena debela crta mora biti malo zakrivljenija na drugoj trećini dužine.

:E

dubravka*
04.05.2007., 16:52
:eek:

Žao mi je ali moram te ispraviti, crvena debela crta mora biti malo zakrivljenija na drugoj trećini dužine.

:E

Ispričavam se ovo je jedan primjer , teško je to u dvije dimenzije prikazat.

kokolo
08.05.2007., 00:39
vidim da neko skuplja postove:vidiga:

nije mi to bila namjera, nešto sam krivo kliknio. To je tema koja me zanima onako rekreativno. Ako pretpostavimo da crna rupa spaja dvije točke, zamislimo je kao tunel, po izlasku(ako je to zbog gravitacije ikako moguće?) ćemo se naći u drugom prostoru do kojeg će svjetlost(ako je krenula u isto vrijeme sa mjesta odakle smo mi krenuli) putovati "duže" nego što smo to mi putovali kroz crnu rupu. Jasno ako ona ne prolazi rupu nego ide "linearno". Dakle prostor je zakrivljen! A mi ćemo po izlasku tek dočekat svjetlost..:rolleyes:
ispravite me ako griješim???

plavushazg
08.05.2007., 00:51
svaki dan putujemo kroz vrijeme u mislima :zubo:

fiki21
08.05.2007., 10:40
nije mi to bila namjera, nešto sam krivo kliknio. To je tema koja me zanima onako rekreativno. Ako pretpostavimo da crna rupa spaja dvije točke, zamislimo je kao tunel, po izlasku(ako je to zbog gravitacije ikako moguće?) ćemo se naći u drugom prostoru do kojeg će svjetlost(ako je krenula u isto vrijeme sa mjesta odakle smo mi krenuli) putovati "duže" nego što smo to mi putovali kroz crnu rupu. Jasno ako ona ne prolazi rupu nego ide "linearno". Dakle prostor je zakrivljen! A mi ćemo po izlasku tek dočekat svjetlost..:rolleyes:
ispravite me ako griješim???

crne rupe vjerojatno imaju izlaz negdje, ali pitanje je (naravno samo u teorijskom razmatranju, jer fizički ne bi preživio) gdje bi izašao? možda svjetlosnu godinu dalje, možda 5000 godina u prošlost negdje, a možda na isto mjesto?? nikad nećemo to saznati jer prolaskom kroz crnu rupu ne bi znali ni gdje smo, ni kada...

gunsmith
08.05.2007., 11:02
Šta vi mislite?
Poželjni linkovi.

Pa narvno da je moguce.

Ja bas jucer isao do Napoleona i nagovarao ga da ne napadne Rusiju ali ko ce njemu rec.

:D

Endimion17
08.05.2007., 11:20
proći kroz crnu rupu može proći jedino valjda par čestica i to ako se crna rupa vrti, pa joj je singularitet oblika prstena, toga se sjećam iz hawkingove literature... svejedno, tko god dođe blizu, bit će rastavljen na svoje sastavne dijelove jer je dovoljno blizu, razlika plimnih sila na tijelo toliko ogromna da trga molekulu od molekule, a kamoli ruke i noge.
evo nešto vijesti o tome
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6151

kokolo
08.05.2007., 14:04
Naša je civilizacija još u povojima tako da ne vjerujem da ćemo sa znanjem s kojim danas raspolaže znanost uskoro dobit odgovor na takvo pitanje. Još ne poznajemo ni sve zakone fizike na zemlji a kamoli u svemiru gdje vladaju drugačiji uvjeti. Odgovore na neka pitanja će nam donit prvo putovanje van naše galaksije, sa ovom tehnologijom je to neizvedivo. Što mislite koliko će nam godina trebat da "zavladamo" svemirom tj. da letimo brzinom svjetlosti ili brže?

Endimion17
08.05.2007., 14:21
Naša je civilizacija još u povojima tako da ne vjerujem da ćemo sa znanjem s kojim danas raspolaže znanost uskoro dobit odgovor na takvo pitanje. Još ne poznajemo ni sve zakone fizike na zemlji a kamoli u svemiru gdje vladaju drugačiji uvjeti. Odgovore na neka pitanja će nam donit prvo putovanje van naše galaksije, sa ovom tehnologijom je to neizvedivo. Što mislite koliko će nam godina trebat da "zavladamo" svemirom tj. da letimo brzinom svjetlosti ili brže?

u svemiru imamo iste fizikalne uvjete, jer je Zemlja u svemiru i nije povlašteni referentni sustav. to je što se tiče fizikalnih zakona.
putovanje izvan galaktike nema baš nekog smisla, tamo nema ničeg zanimljivog, praktično samo vakuum (par čestica po kubnom cm) i tako par milijuna svjetlosnih godina u svim pravcima.
letjeti brže od brzine svjetlosti? nikako. zahtijeva beskonačno puno energije.
star trek je inače samo SF... ;)

pizda
08.05.2007., 14:35

Koji su to talenti jebote...:zubo: Da mi je znat ko to financira i zasto...
Oni imaju vremeplov ko sto ja imam NLO u garazi. A nemam ni garaze...

admiralnorton
08.05.2007., 21:31
Izvolis, gradic Damanhur (http://www.forum.hr/showthread.php?t=26914)

Mozda nadjes nesto o putovanju kroz vrijeme

Bilo je to dvaput kod Mišaka prije koju godinu.

normall
08.05.2007., 22:58
Bilo je to dvaput kod Mišaka prije koju godinu.

eeeee...ako je bio kod njega to onda nešto znaaači :cool:

kixu
08.05.2007., 23:38
Vrijeme je iluzija stvorena pamćenjem. Vratiti se u prošlost možete samo u mislima, a u budućnost putujemo svakodnevno :)

Saber
09.05.2007., 05:23
U budućnost da (iskoristiš relitivističke efekte npr. kruzis blizu crnoj rupi, brzina kruženja bi bila jako velika i približio bi se brzini svjetlosti odnosno putovao bi u buducnost u odnosu na Zemlju), u prošlost imho ne.

admiralnorton
09.05.2007., 11:48
Koliko ja znam, ako je 0 stajanje u vremenu, a 1 brzina kojom normalno idemo kroz budućnost, tada možemo putovati bilo kojom brzinom između 0 i 1. Ako se približimo izvoru gravitacije, brzina nam se smanji i čini nam se da ostali putuju brže prema budućnosti (paradoks blizanca). Ako upadnemo u crnu rupu, brzina nam priđe blizu 0 i tada prestaju načela fizike.

T'pol Tucker
09.05.2007., 16:55
Treba otputovati do crne rupe ali ovladati načelima koja tamo vladaju.

T'pol Tucker
09.05.2007., 16:55
Vrijeme je iluzija stvorena pamćenjem. Vratiti se u prošlost možete samo u mislima, a u budućnost putujemo svakodnevno :)

nema vremena, ali svi kažu da sam luda :cry:

fiki21
09.05.2007., 18:39
proći kroz crnu rupu može proći jedino valjda par čestica i to ako se crna rupa vrti, pa joj je singularitet oblika prstena, toga se sjećam iz hawkingove literature... svejedno, tko god dođe blizu, bit će rastavljen na svoje sastavne dijelove jer je dovoljno blizu, razlika plimnih sila na tijelo toliko ogromna da trga molekulu od molekule, a kamoli ruke i noge.
evo nešto vijesti o tome
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6151

ispravljam, mislim da je hawking rekao da je singularitet kao jedna točka ogromne mase..imam njegovu knjigu u pdf-u...

svi znamo da je nemoguće preživiti crnu rupu, ali ovdje se teorijski raspravlja što bi bilo kad bi bilo...

HumbleMan
10.05.2007., 21:49
a kolike su danas tehnoloske mogucnosti, kolko brzo bi mogli nesta zavrtiti u orbiti, i kolko bi to moglo utjecati na vrijeme? kolko bi se dobilo na recimo sat vremena? citao sam da je onaj lik u orbiti proveo par mjeseci i "zaradio" 0.3 sekunde....a sigurno ga nisu zavitlali u orbiti najbrze sto se moze...

kixu
18.07.2007., 11:04
a kolike su danas tehnoloske mogucnosti, kolko brzo bi mogli nesta zavrtiti u orbiti, i kolko bi to moglo utjecati na vrijeme? kolko bi se dobilo na recimo sat vremena? citao sam da je onaj lik u orbiti proveo par mjeseci i "zaradio" 0.3 sekunde....a sigurno ga nisu zavitlali u orbiti najbrze sto se moze...

0.3 sekunde! Za par mjeseci satovi pogrijese za 0.3 sekunde :D

Ja sam taj dio iz Einsteinove teorije gloabalne ralativnosti shvatio tako da ako objekt putuje približno brzinom svijetlosti po "prostornom vrtlogu" (kojeg stvara gravitacija) u smijeru njegovog okretanja tj. u smijeru okretanja planeta, onda vanjskom promatraču koji se ne nalazi u tom vrtlogu ili je na mjestu u vrtlogu gdje je brzina okretanja vrtloga manja (dakle dalje od planeta oko kojeg objekt kruži) izgleda kao da je objekt probio brzinu svijetlosti.
Naime probio je brzinu svijetlosti što se tiče vanjskog promatrača ali iz njegove perspektive nije jer se on kreće zajedno s tim prostorom.

Zamislite to kao da je prostor nakakva tekućina, planet svojim okretanjem stvara vrtlog kao kad mješate tekućinu. Ako u taj vrtlog stavite objekt koji se krece približno brzinom svijetlosti on će se dalje za vanjskog promatrača koji se ne nalazi u nikakvom vrtlogu gibati brzinom = brzina objekta + brzina rotacije vrtloga. Ako se objekt već prije gibao približno brzinom svijetlosti onda mu vrtlog daje skok u brzini tako da se (opet ovo vrijedi za vanjskog promatrača) objekt giba brže od brzine svijetlosti. Nadam se da sam ovo dobro objasnio.

Einstein je također tvrdio da objekt u tom stanju počinje putovati u proslost pa su gravitacija i brzina svijetlosti glavni faktori u omogućavanju putovanja kroz vrijeme ali to mi ništa nije jasno niti ću se praviti da mi je jasno i pisati nešto.

Ovo nije iz SF filmova ili serija, iako oni to koriste u scenarijima već teorija globalne relativnosti koju smatram jako uvjerljivom. Potražite malo na internetu, promjenit će vam shvaćanje gravitacije.
Vidim da se svasta piše što nema veze s vezom kao npr. "proći kroz crnu rupu". takvi bi prije trebali pogledati što je crna rupa pa onda pisati nešto.

Također ako vas zanima pogledajte teoriju stringa i teoriju membrane, koje su :eek: zatim nađite vezu između tih teorija i teorije globalne relativnosti i imate takozvanu teoriju svega.

woolfwalter
18.07.2007., 23:05
a vremenska petlja?

dobrimag
19.07.2007., 09:31
a vremenska petlja?
Šta je to?

Ropf Haldor
21.07.2007., 21:20
Jeste li vi svijesni činjenice da kad bi se netko vratio u prošlost i npr. uništio život na zemlji da ne samo da ništa živo ne bi NIKADA postojalo (što danas opažamo), nego sva struja svijesti kod svakog bića koje posjeduje svijest ne samo da bi nestala - NEGO nikada ne bi ni postojala!

Znači sva znanja koja netko danas ima, sva iskustva koja je stekao, ne samo da gube na smislu nego NIKADA NI NISU STEČENA :eek:
Sva memorija i sva sjećanja i sva struja svijesti NIKADA NIJE POSTOJALA :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Kako mi danas postojimo i stvari postoje, misli postoje, svijest postoji i štoviše mijenjamo svijet, ne vidite li vi povratak u prošlost malo paradoksalno?

Mislite li da bi stvarno priroda takvo što dozvolila?

Jer to bi značilo da kada bi recimo Kajdanko Keklozić otišao 100 milijuna godina u prošlost, da bi sve što postoji od prije 100 milijuna godina do danas ovisilo o jednom čovjeku - štoviše sva stečena svijest svih ljudi ne samo da bi se brisala, nego nikada ni ne bi postojala ako bi on sa svojom tehnologijom na bilo koji način bio spriječio daljni razvoj života na Zemlji.

Je, je, zbilja mislim da
1) bi priroda takvo što dozvolila i da
2) ako bi dozvolila da bismo mi danas bili postojali i štoviše čitali ovaj post - neki luđak bi se već iz budućnosti pobrinuo da ga ne bismo čitali!

Vrijeme mjerimo tek pomoću položaja materijalnih objekata, da nema nečega što se zove svijest kakav pojam bismo mi uopće o vremenu imali? Čovjek je sam sebi definirao vrijeme, te ga danas mjeri pomoću položaja kazaljki na satu, položaja Sunca, itd. Čovjek je sam sebi taj tok svijesti i događaja opisao vremenom
Kako netko danas zamišlja da se tok svijesti sa svim znanjima i iskustvima vječno može izbrisati tako da nikada nije postojao?

kixu
22.07.2007., 12:54
Jeste li vi svijesni činjenice da kad bi se netko vratio u prošlost i npr. uništio život na zemlji da ne samo da ništa živo ne bi NIKADA postojalo (što danas opažamo), nego sva struja svijesti kod svakog bića koje posjeduje svijest ne samo da bi nestala - NEGO nikada ne bi ni postojala! ...

Teorija kaže da za svaki mogući događaj postoji pravac koji se opet djeli u bezbroj drugih pravaca i za svaki sljedeci dogadjaj i tako beskonačno. Ne postoji vrijeme izmedju dijeljenja pravaca jer je ono linearno. Svakodnevno se krećemo po tom pravcu smijerom kojeg odaberemo ili ne.

Ako netko "ode" u prošlost mi nebi osjetili nikakvu promjenu jer tip i cijeli Svijet u koji je otišao u tom trenutku počinje živjeti po drugom vremenskom pravcu (jednom od beskonačno mnogo). Mi nikad nebi našli dokaze o njemu u prošlosti jer se materijalni dokazi nemogu stvoriti iz ničega.

Po ovome znači putovanje u prošlost nebi imalo nikakvog efekta na naš Svijet.
Osobno mislim da je putovanje u prošlost nemoguće.
A putovanje u budućnost je druga priča: http://youtube.com/watch?v=KHjpBjgIMVk

Ropf Haldor
23.07.2007., 12:48
Teorija kaže da za svaki mogući događaj postoji pravac koji se opet djeli u bezbroj drugih pravaca i za svaki sljedeci dogadjaj i tako beskonačno. Ne postoji vrijeme izmedju dijeljenja pravaca jer je ono linearno. Svakodnevno se krećemo po tom pravcu smijerom kojeg odaberemo ili ne.

Ako netko "ode" u prošlost mi nebi osjetili nikakvu promjenu jer tip i cijeli Svijet u koji je otišao u tom trenutku počinje živjeti po drugom vremenskom pravcu (jednom od beskonačno mnogo). Mi nikad nebi našli dokaze o njemu u prošlosti jer se materijalni dokazi nemogu stvoriti iz ničega.

Po ovome znači putovanje u prošlost nebi imalo nikakvog efekta na naš Svijet.
Osobno mislim da je putovanje u prošlost nemoguće.

Onda ova teorija nema nikakve veze s onim što ludi režiseri u svojim filmovima masi ljudi serviraju: Da će nastupati vremenski paradoks ako se netko vrati u prošlost i ubije svoju majku prije nego što ga ona rodi, ili pak da se nužno mora spriječiti terminator pomoću heroja koji s njim odlazi u prošlost kako bi ga onemogućio da promijeni povijest.

Ali, nisam baš ni sljedbenik ove teorije, jer ona nam kaže da ako se živi po drugom vremenskom pravcu, znači da se živi u drugoj stvarnosti, a kako mogu postojati beskonačno mnogo takvih vremenskih pravaca koji su međusobno nezavisni, znači da postoji beskonačno mnogo nezavisnih stvarnosti, a kako u svakoj stvarnosti postoji stanovit broj bića, npr. ljudi kod kojih svaki čovjek ima svoju volju i slobodu izbora, pitam se kako bi onda to izgledalo, kako bi to bilo sve zajedno uređeno, koja bi bila svrha toga i kako puno ljudi vjeruju u Boga - Zar bi imao smisla čovjekov život u svakoj stvarnosti?

Ne znam, ali bilo kako bilo, ja također smatram da je putovanje u prošlost nemoguće.

Što se tiče budućnosti, svaka sljedeća nanosekunda novi je povijesni trenutak. :)

moria3
24.07.2007., 10:54
naglasak da je ovo ipak samo teorija ili laički rečeno misliti je drek znati.
bio je jedn slučaj ,koji je dakoko zataškan ,mada su neki očevidci uspjeli posvjedočit.
prije desetak godina,mislim u nizozemskoj se odjednom ,usred livade i 20ak metara iznad tla stvorio čovjek.
naravno,zbog sile gravitacije je pao i umro.
odijelo koje je nosio nije bilo od nama poznatog materijala.
dakle,ta tkanina još ne postoji.
isto tako bih vas pitalala dal ste čuli za johna titora.
on doista i je pogodio određene događaje.

Endimion17
24.07.2007., 13:07
bio je jedn slučaj ,koji je dakoko zataškan ,mada su neki očevidci uspjeli posvjedočit.
prije desetak godina,mislim u nizozemskoj se odjednom ,usred livade i 20ak metara iznad tla stvorio čovjek.

zašto bi netko zataškavao taj događaj? čemu tolika paranoja? takve događaje nikako ne možeš sakriti - uhvatili bi ih se fanatični katolici i rekli bi da je to znak koji im je s neba poslala gospa, ili netko drugi od ekipe.
a titor je internetski hoax, to bar svi znaju.

Patricia*
24.07.2007., 13:22
Da li je itko od vas čuo za vremenske portale, koji su otvoreni samo određen period i kroz koje se može otputovati u vrijeme (najčešče prošlost) gdje je određeni portal bio stvoren, npr. u 19. st. u određen događaj ili dan. Što mislite o tome?

dobrimag
24.07.2007., 13:28

Padobranac?

Dokazan hoax.
Predvidio je drugi američki građanski rat 2004-2005 :)

black1888
24.07.2007., 15:28
e dokazano je da je neki astronaut ili pilot ili koveć kad je išo nekoliko maha meznam koliko ispred nas za 0.05 ili 0.5 sekundi, naravno da je moguće ako se krećeš brzinom večom od brzine vremena putuješ kroz vrjeme, samo neznam dali u budučnost iliu prošlost.

*Q*
25.07.2007., 15:23
a vremenska petlja?

Šta je to?

Vjerojatno misli na zatvorene petlje vremenskog tipa (CTC – closed timelike curve). U normalnom neiskrivljenom prostoru vremenska dimenzija je okomita na prostorne. U nekim posebnim slučajevima ( Gödelov svemir, prostor-vrijeme iskrivljeno masivnim rotirajućim tijelom - Lense-Thirring efekt ili frame dragging ) kut između vremenske i prostornih dimenzija može biti manji od 90°. Smanjenjem ovog kuta naginje se i budućnosni svjetlosni stožac. Kad kut dosegne 45° nastaju CTC koje omogućuju da se krećući se stalno lokalno u budućnost dospije u globalnu prošlost (ovo je lakše predočiti crtežima pa ako nekog zanima mogu staviti par crteža).

Prema izračunima Franka Tiplera, da bi frame draggingom nastale CTC potreban je ultramasivni cilindar gustoće neutronske zvijezde, promjera 10 km, dužine 100 km i brzine rotacije dva okretaja u milisekundi.

Moguće je da postoje i prirodni vremeplovi. Efekt frame dragginga uočen je 1997. godine Rossi X-ray Timing Explorerom (RXTE), osmatranjem rotirajućeg plinovitog diska oko dvije crne jame GRS 1915+105 i GRO J1655-40. U slučaju GRO J1655-40 koja ima sedam masa sunca uočena je brzina rotacije diska od 30 okretaja u sekundi. Jedino objašnjenje koje ima smisla za ovako veliku brzinu je da brzorotirajuća crna rupa iskrivljuje prostor-vrijeme frame dragging efektom pa nama izgleda da je brzina rotacije diska veća nego što je u stvarnosti. Ako je neka crna rupa dovoljno masivna i ima dovoljno veliku brzinu rotacije, moguće je da na određenoj udaljenosti od nje nastaju CTC te da time predstavlja prirodni vremeplov.

*Q*
25.07.2007., 15:34
e dokazano je da je neki astronaut ili pilot ili koveć kad je išo nekoliko maha meznam koliko ispred nas za 0.05 ili 0.5 sekundi

Ruski kozmonaut Sergei Krikalev je nakon 748 dana orbitiranja u Miru bio mlađi za pedeseti dio sekunde.

*Q*
25.07.2007., 16:08
Onda ova teorija nema nikakve veze s onim što ludi režiseri u svojim filmovima masi ljudi serviraju: Da će nastupati vremenski paradoks ako se netko vrati u prošlost i ubije svoju majku prije nego što ga ona rodi, ili pak da se nužno mora spriječiti terminator pomoću heroja koji s njim odlazi u prošlost kako bi ga onemogućio da promijeni povijest.

Zaključak da vremeplovi stvaraju paradokse pa da prema tome ne mogu postojati je pogrešan. Paradokse ne proizvodi vremeplov i mogućnost putovanja u prošlost nego pretpostavka da se može promijeniti prošlost koja je zbog toga očito pogrešna.
Nedavno se pokušalo matematički dokazati da vremeplovi ne mogu postojati zbog logičkih paradoksa koje proizvode, ali na svačije iznenađenje, proračuni su dokazali da ne mogu postojati paradoksi!

Citat dr. Robert L. Forward:

"Prilično zbunjujuće, danas se u znanstvenoj literaturi pojavljuje
niz rasprava koje do dubokih matematičkih tančina pretresaju paradokse
sto ih mogu stvoriti vremeplovi. Prve su među njima rasprave Friedmana
i dr., Echeverrije i dr., te Novikova koje se mogu naći u preporučenoj
literaturi. Na svačije iznenađenje (uključujući i znanstvenike, pisce
rasprava), oni nalaze kako njihova matematika umjesto da pokaže kako
postojanje logičkih paradoksa dokazuje da vremeplovi ne mogu
postojati, ona pokazuje da ne mogu postojati - logički paradoksi!
Naime, za bilo koji paradoks sto ga oni zamisle (recimo netko odluči
vratiti se u vremenu da ubije sebe), podrobna matematička analiza
načina na koji će se priroda ponašati u skladu sa poznatim zakonima
fizike pokazuje da će se priroda automatski prilagoditi pa se paradoks
neće pojaviti!...
Opće je poznato da događaj koji sprječava paradoks može imati malu
vjerojatnost da do njega dođe, ali kad vremenski stroj jednom bude
postojao tada su mogući fizički događaji oko stroja ograničeni time
sto moraju zadovoljavati načelo samosuglasnosti, te događaji male
vjerojatnosti postaju događajima velike vjerojatnosti."

black1888
25.07.2007., 16:43
Ruski kozmonaut Sergei Krikalev je nakon 748 dana orbitiranja u Miru bio mlađi za pedeseti dio sekunde.

e nisam imo pojma ko je on, samo sam tako čuo, ali to dokazuje da je putovanje kroz vrjeme moguće

Brankovac
25.07.2007., 19:00
e nisam imo pojma ko je on, samo sam tako čuo, ali to dokazuje da je putovanje kroz vrjeme moguće

Iz razloga tog sto gravitacija usporava vrijeme...al ovi su podaci beznacajni,sta je to 50-ti dio sekunde...to ti je dvije stotinke,skoro nista

kosturko
25.07.2007., 19:07
Iz razloga tog sto gravitacija usporava vrijeme...al ovi su podaci beznacajni,sta je to 50-ti dio sekunde...to ti je dvije stotinke,skoro nista

Da, da sve to stoji al' ono putovanje na veće razmake (vremenske) to me zanima. Mislim previše je kontradikcija. Kad bi netko pokušao trebao bi paziti na toliko toga da se mogućnost svodi na minimum - beskonačno pokušavanje

kosturko
25.07.2007., 19:17
odeš u prošlost, pokušaš nešto popraviti, međutim ne možeš - razlog - da se to nije zbilo ti ne bi otkrio nacin na koji se putuje kroz vrijeme, dakle, mozes mijenjati ono što se zbilo nakon otkrivanja načina putovanja a to te u pravilu ne zanima, nego ono prije - kazem vam da je komplicirano.

black1888
25.07.2007., 19:41
za početak 2 stotinke, kasnije možda 2 godine

Ropf Haldor
25.07.2007., 19:53

t1 = t2 * 1/sqrt(1-(v2 /c2 )) - ovo je dilatacija u vremenu, relativistički zakon

ako je v=30km/s, t1 =748d = 17952h = 64627200 sekundi, (c = 300000km/s)
v=30km/s - ovu vrijednost sam okvirno uzeo jer je tolika brzina kretanja Zemlje

Onda se lako dobije uvrštavanjem u jednadžbu t2 = 64627199,68sekundi
t1 - t2 = 0,32s

Radi se o dilataciji u vremenu koja nema veze s putovanjem kroz vrijeme.

dataX
25.07.2007., 19:57

Da, da sve to stoji al' ono putovanje na veće razmake (vremenske) to me zanima. Mislim previše je kontradikcija. Kad bi netko pokušao trebao bi paziti na toliko toga da se mogućnost svodi na minimum - beskonačno pokušavanje

ako bi ste mogli pojasniti ovo vas dvojica, bilo tko od vas dvoje, nije važno. (odnos gravitacija - vrijeme)

dijelimo spoznaje :top:

kosturko
25.07.2007., 19:59
što smo zaključili da može ili ne? teoretski?

*Q*
25.07.2007., 20:01
to dokazuje da je putovanje kroz vrjeme moguće

Da, jednosmjerno u budućnost, to i nije sporno. Sporno je, odnosno nije eksperimentalno dokazano da li je moguće i u prošlost.
Nedavno je u Francuskoj izveden jedan kvantno mehanički eksperiment ( Experimental realization of Wheeler’s delayed-choice GedankenExperiment (http://arxiv.org/PS_cache/quant-ph/pdf/0610/0610241v1.pdf) ) koji prema autorima dokazuje da se izborom na koji način ćemo izvršiti mjerenje u sadašnjosti može utjecati na ponašanje fotona u prošlosti. Ali ubrzo se pojavilo i mišljenje koje dovodi u pitanje ovakvu interpretaciju exsperimenta: Is The Interpretation of Delayed-Choice Experiments Miseleading?
(http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0706/0706.2596v1.pdf)
U planu je još nekoliko eksperimenata, kvantno mehaničkih i relativističkih.

*Q*
25.07.2007., 20:40

Ako se uzme u obzir samo utjecaj gravitacije, astronautu vrijeme ide brže zbog manje gravitacije nego što je na Zemlji. Vrijeme mu ide sporije zbog utjecaja brzine.
Na protok vremena astronauta ili pilota utjecaj imaju tri efekta: net efekt, efekt gravitacije (OTR), i brzine (STR).

Rezultati mjerenja u Hafele-Keating eksperimentu, za avion koji je išao u smjeru zapada:

Gravitational......+144 ns
Kinematic..........-184 ns
Net effect.........-40 ns
Observed:.........-59 ns

I podaci nisu beznačajni i kad se radi o nanosekundama imaju velik značaj kao eksperimentalna potvrda teorije. Ako se utjecaj ova tri efekta ne korigira u satovima GPS satelita, nastaju velike pogreške.

black1888
25.07.2007., 20:56
e znate čega sam se sjetio, ako prjeđemo onu datumsku granicu negdju u nekom oceanu, možemo otputovat u budućnost ili u prošlost.

copyman
25.07.2007., 21:11
aj da zaključimo priču, putovanje kroz vrijeme je u teoriji moguće u praksi nemoguće.

zidane21
25.07.2007., 21:17
e znate čega sam se sjetio, ako prjeđemo onu datumsku granicu negdju u nekom oceanu, možemo otputovat u budućnost ili u prošlost.

to je zapravo točno,jeste li znali da neki freekovi novu godinu proslave 3-4 puta u jednoj godini samo zato jer na novu godinu krenu sa istoka na zapad avionom,pa tako proslave novu godinu npr. u japanu pa u moskvi,londonu...

*Q*
25.07.2007., 21:47
t1 = t2 * 1/sqrt(1-(v2 /c2 )) - ovo je dilatacija u vremenu, relativistički zakon

ako je v=30km/s, t1 =748d = 17952h = 64627200 sekundi, (c = 300000km/s)
v=30km/s - ovu vrijednost sam okvirno uzeo jer je tolika brzina kretanja Zemlje

Onda se lako dobije uvrštavanjem u jednadžbu t2 = 64627199,68sekundi
t1 - t2 = 0,32s

Radi se o dilataciji u vremenu koja nema veze s putovanjem kroz vrijeme.

Naravno da se radi o dilataciji vremena i da ne predstavlja klasični vremeplov, ali ipak omogućava onom tko se kreće velikom brzinom - brže jednosmjerno putovanje u budućnost. Kod malih brzina to je jedva mjerljivo ali kod relativističkih brzina može biti i te kako značajno. Recimo svemirskom brodu koji bi mogao pola puta konstantno ubrzavati s 1 g, a drugu polovicu usporavati s 1 g, do središta Galaksije bi trebalo 28 godina, zbog toga što bi većim dijelom puta brzina bila bliska svjetlosnoj. Za povratak na Zemlju bi mu trebalo isto toliko. Za to vrijeme na Zemlji bi proteklo 60 000 godina.

*Q*
25.07.2007., 22:31
aj da zaključimo priču, putovanje kroz vrijeme je u teoriji moguće u praksi nemoguće.

Ja bih rekao da zbog izuzetno visoke tehnologije koja je potrebna za izradu npr. Tiplerovog cilindra i užasno velikih troškova koje bi iziskivao takav projekt, naša civilizacija neće nikad biti sposobna za tako nešto, a kad bi i bila vjerojatno bi bilo drugih prioriteta. Na putovanje ljudi kroz vrijeme, s obzirom na današnje poznavanje fizikalnih zakona koji bi to trebali omogućiti, možemo zaboraviti.
S druge strane, ima naznaka da bi se možda već u skorije vrijeme mogla izraditi vremenska naprava kojom bi se mogle slati informacije u prošlost.

Zaptro
26.07.2007., 09:05
Putovanje kroz vrijeme nije moguće bar ne u prošlost

1.Vrijeme ne postoji to je izmisljeno ono sto je sutra postaje danas ono sto je danas postaje prošlost,tu je dvanaest sati tu je šest sati,sat se jednom u godini pomakne znaci da nije tocno i da je izmisljeno,na nekoj planeti je proslo 10 dana a na nasoj jedan dan

2.sve na svijetu je jedinstveno i nemoze se ponovit

3.kad bi otiso u prslost postojalo bi 2 tebe sto nije moguce jel ste vi JEDINSTVENI

4.i svemir ne biljezi podatke nema hard disk da zna sta se je sve dogodilo da nas tocno vrati

Putovanje u proslost nije moguce dok u buducnost najvjerojatnije je ali to bi znacilo da vrijeme postoji???

To je moguce samo u teoriji

MAGNUM
26.07.2007., 11:45
ovako, prvo pozdrav novi sam na forumu.

što se tiče putovanja kroz vrijememoguče je i izvedivo, samo ne sa našim fizičkim tjelom , nego isključivo sa umom , odnosno našim drugim ne fizičkim tjelima, dakle mi se u fizičkom svijetu možemo pojaviti bez fizičkog tjela nego ono poput duha pomoču raznih načina, npr. meditacijom i zatim izlkaskom iz tjela, magijom...

tako je moguče iči i u prošlost, ali nije moguče nikako na nju utjecat nego samo biti kao promatrač

normall
26.07.2007., 13:56
pozdrav i tebi MAGNUME i dobro došao.

bilo bi dobro kada bi malo razjasnio na koji način se "umom" ide u prošlost :) , tj. poznaješ li barem jednu od takvih tehnika, pa je malo opiši,

MAGNUM
26.07.2007., 17:13
e pa čuj , ak si se kad našao u promjenjenom stanju svjesti(astralna projekcija, lucidni san , vantjelesna iskustva, i na kraju i san), prema okulističkom vjerovanju čovjek se sastoji od više tjela točnije njih 5 (fizičko,mentalno,budničko,astralno i još jedno nemog se sad sjet)
dakle kad spavaš izlaziš iz fizičkog svijeta i ulaziš na astralnu razinu. tada moraš znati se astralno se proicirat i znat postat svjestan u snu...
ubiti čito sam na netu(stavim kasnije link) da pomoču dugog poznavanja drugih stanja svjesti, meditacije, možež se dovesti u putovanja vremenom.

npr nakon duge meditacije zamisliš si da si u nekoj prostoriji i da imaš neki medij pomoču kojega bi se mogao prebact u neko drugo vrijeme (npr stolicu sa lcd ekranom na kojem npr napišeš godinu i datum u koju želiš iči...) ma moram nač tu stranicu, pa stavim link nešt stranica ide sand magic il tak nešt nemog se sjet točno

da mislim da ne moram spominjat da za ovak nešto trebaju godine i godine vježbanja i izkustva a posebno snažne volje

MAGNUM
26.07.2007., 17:14
a osim toga negdje sam čuo da su znanstvenici uspjeli vratiti česticu u prošlast i onda nazad u sadašnjost

Zaptro
27.07.2007., 04:56
Sumljam da je putovanje u proslost moguce jel da se vratis 20 godina u proslost postojalo bi 2 tebe sto nije moguce to bi znacilo da nitko nije mrtav nego da su zatoceni u vremenu i znacilo bi da ima milijardu tebe svaki je jedna nanostotinka u vremenu i mogo bi onda napravit neku komunikaciju između buducnosti i sadasnjosti ili kako bi se sadasnjost promjenila da promjenis proslost???
sve je to previse pitanja.i moguce je jedino u teoriji isto kao sto je moguce u teoriji da 8000 tona zeljeza smaljis na jedan milimetar a masa ce ostat ista ali to u stvarnosti nejde jebiga. isto tako je sa vremenom

a za ovo sto magnum brije sam cuo da mogu ninje i ljudi koji vjeruju u dobro bilo je isto tako na televiziji da je jedna ninja uspjela zaustavit vrijeme na par stotinki ili frajer kaj moze ledbit i sve to je istina kao trebas biti sto bolja osoba jel ces tak moc radit cuda

MAGNUM
27.07.2007., 09:20
čuj to ti je vezano uz tvoje prema okultnim teorijama budničko tjelo u kojem se nalaze tvoja čast,moral,iskrenost i one stvari koje nas čine dobrim ljudima, što smo više taki budničko tjelo u nama jača, također tako da biste se bavili promjenjenim stanjima svjesti morate biti časna moralna osoba.
a sad o ninjama bi se dalo raspravljat, menio su osobno zanimljivilji yogiji, sa svojim nevjerovatnim sposobnostima, od toga da se sačuvaju od djelovanja vremena, nastarji navodno ima oko 900 godina, svi imaju sposobnostz crpljenja energije iz prirode(iz pjeska, sunca,biljaka,iz životinja ne izvlače energiju mada mogu, iz sunca...)

Zaptro
27.07.2007., 09:33
i kak izgleda taj sa 900 godina kao deda ili kao mladic

MAGNUM
27.07.2007., 13:38
neznam , nema ni jedne njegove slike , snimke ni ništa. to ti je ono vrhunski mudrac kod indijaca, mislim kod onih njihovih svečenika(zabopravih im ime točno) , al ima snimka jednog koji ima negdje oko 200 godina , izgleda ko čovjek onak u 40-setim , stvar je u tome da ti oni naprimjer imaju sposobnost da preskoče i do 1000 udisaja, a sad pošto se disanjem oslobađaju slobodni radikali a zbog njih starimok i oni nam uništavaju DNA, kod njih ima za 1000 puta manje radikala.
za to je potrebno prema nekim podatcima nekoliko desetlječa "treninga", upornosti....

a ima jedan je bio prognan iz kine i otišao je u SAD , ondje je bio ubijen pištoljem, analizom tkiva je utvđeno da ima neđe oko 250 godina

Brankovac
27.07.2007., 14:23
Moze li mi neko objasniti sta je to ANTIVRIJEME i ANTIMATERIJA ??? I da li oni uopce postoje.

Endimion17
27.07.2007., 16:34
antimaterija ti se na hrvatskom kaže antitvar. to je puno ispravnije. to ti je tvar koja na razini fundamentalnih čestica pokazuje suprotna svojstva kao što je naboj. recimo antielektron je pozitivnog naboja i zove se još i pozitron, itd.
za antivrijeme nemam pojma, to je nečija ideja, a sad postoji li, to je vrlo teško pitanje na koje ti odgovor ne bi mogli dati ni najjači fizičari na svijetu.

*Q*
27.07.2007., 16:46
Moze li mi neko objasniti sta je to ANTIVRIJEME i ANTIMATERIJA ??? I da li oni uopce postoje.

Antimaterija se sastoji od antiprotona, antineutrona i antielektrona koji se od običnih čestica razlikuju po: Razlika između čestica i antičestica (http://eskola.hfd.hr/fizika_svemira/antimaterija/razlika.html). Proizvedena je u CERN-u, tako da sigurno postoji: Proizvodnja antimaterije (http://eskola.hfd.hr/fizika_svemira/antimaterija/proizvodnja.html).

Antivtijeme je tok vremena u suprotnom smjeru od običnog vremena, odnosno strijela antivremena ima suprotni smjer od strijele normalnog vremena. Q je kreirao antivrijeme u jednoj epizodi Star Treka, dakle postoji u SF-u. Što se znanosti tiče, evo što o tome piše Hawking:

"… zakoni znanosti ne prave razliku između smjerova vremena unaprijed i unatrag. Međutim, postoje najmanje tri strijele vremena koje prave razliku između prošlosti i budućnosti. To su termodinamička strijela - smjer vremena u kom se povećava nered; psihološka strijela – smjer vremena u kojem se sjećamo prošlosti, a ne budućnosti; kozmološka strijela – smjer vremena u kom se svemir širi, a ne steže."

Postoji gledište da je protok vremena posljedica širenja prostora u četvrtoj dimenziji i da bi se, kad bi svemir prešao u fazu sažimanja okrenule i strijele vremena te bi vrijeme teklo u natrag. U početku je i Hawking smatrao da bi se u tom slučaju okrenule i termodinamička i psihološka strijela vremena, ali je kasnije priznao da je pogriješio.

Zaptro
28.07.2007., 17:50
Naravno da je pogrijesio kada su se znanstvenici vec slozili da vrijeme ne postoji zato jel smo ga mi izmislili kreirali i prilagodili isto kao i datume nova era stara era i ta sranja ako i vrijeme postoji mi ga krivo racunamo.

Ali mozda vrijeme postoji zbog recimo brzine vece od brzine svijetlosti jel ti recimo dođes do marsa za 2 sekunde i ostaris 2 sekunde dok normalnom brzinom bi ostario 3 godine to je ainstain brijo kad nađem link budem ga posto pa cete procitat sta on misli o tome

Zaptro
28.07.2007., 17:54
Kako je govorio isus i ti kinezi odgovor nije u znanosti nego u nama toj psihickoj svijesti jel su odgovori blize nego bilo tko od nas to misli

*Q*
28.07.2007., 19:58
Otkud ti to da su se znanstvenici složili da vrijeme ne postoji?
Ako vrijeme ne postoji i samo je naša izmišljotina, čemu onda potreba za svakodnevnom korekcijom satova u satelitima GPS sustava?
Misliš li da GPS sustav u satelitima ima svijest i da je umislio da postoji vrijeme koje teče drugačije od vremena na Zemlji?

LO1969VE
29.07.2007., 01:00
ja sam putovao kroz vrijeme.

Zaptro
29.07.2007., 08:36
Kazem da vrijeme svuda tece drukcije na zemlji tece ovako dok na marsu sasvim drukcije.
Ili recimo na nekom planetu dan traje 80 sati dok kod nas prođe samo 24 sati
i vrijeme smo poceli od pocetka racunat od nove ere Isusovo rođenje.

Vrijeme ti je dobro izracunata zemljina putanja oko sunca to jest koliko mu treba da obiđe sunce dok na drugom planetu je sasvim drukcije a isto bi ostarili samo bi bilo da sam ja ostario jedan marsovski dan koji traje 80 sati a ti jedan zemaljski dan koji traje 24 sati a bili bi jednako stari nebi ti bio mlađi od mene.

dataX
29.07.2007., 08:55
Kazem da vrijeme svuda tece drukcije na zemlji tece ovako dok na marsu sasvim drukcije.
Ili recimo na nekom planetu dan traje 80 sati dok kod nas prođe samo 24 sati
i vrijeme smo poceli od pocetka racunat od nove ere Isusovo rođenje.

Vrijeme ti je dobro izracunata zemljina putanja oko sunca to jest koliko mu treba da obiđe sunce dok na drugom planetu je sasvim drukcije a isto bi ostarili samo bi bilo da sam ja ostario jedan marsovski dan koji traje 80 sati a ti jedan zemaljski dan koji traje 24 sati a bili bi jednako stari nebi ti bio mlađi od mene.

i što sad reći?

@LO1969VE; svi mi putujemo kroz vrijeme

Zaptro
29.07.2007., 09:13
i što sad reći?

@LO1969VE; svi mi putujemo kroz vrijeme

Kak to mislis

dataX
29.07.2007., 09:27
Kak to mislis

vratimo se na početak (http://www.forum.hr/showthread.php?t=218092)

dzg2007
05.08.2007., 12:51
e da ste znali da ako bi isli 1% sporije od svjetlosti... i kada bi kruzili oko zemlje ( izvan atmosfere ) , vama bi prosla 1 godina, a ljudima na zemlji ja mislim 6 god, ugl jako puno... a mislim da je za proslost moguce kroz crvotocine...

VladBlog
05.08.2007., 19:56
Što mislite o ovom vremenskom stroju? Jeli to moguće?

http://www.youtube.com/watch?v=oRWwI61so5Q (http://www.youtube.com/watch?v=oRWwI61so5Q)

*Q*
05.08.2007., 20:57
Ideja je da se snažnim laserom proizvede dovoljno jak frame dragging efekt za stvaranje CTC (zatvorenih petlji vremenskog tipa). Ne znam da li je uopće eksperimentalno potvrđeno da se laserom može proizvesti frame dragging efekt niti kolika bi energija bila potrebna da nastanu CTC.
Inače ovo je Mallettov rad u pdf-u na kom bazira princip rada svog vremenskog stroja:

The Gravitational Field of a Circulating Light Beam (http://www.physics.uconn.edu/~mallett/Mallett2003.pdf)

dzg2007
05.08.2007., 21:38
Ideja je da se snažnim laserom proizvede dovoljno jak frame dragging efekt za stvaranje CTC (zatvorenih petlji vremenskog tipa). Ne znam da li je uopće eksperimentalno potvrđeno da se laserom može proizvesti frame dragging efekt niti kolika bi energija bila potrebna da nastanu CTC.
Inače ovo je Mallettov rad u pdf-u na kom bazira princip rada svog vremenskog stroja:

The Gravitational Field of a Circulating Light Beam (http://www.physics.uconn.edu/~mallett/Mallett2003.pdf)

da cuo sam za tu ideju

ali sumnjao sam u nju od pocetka...

kosturko
06.08.2007., 20:28
ja vam ne kontam te termine iz fizike i matematike, ispario mi mozak, al' znam jednu intresting knjigu s temom o putovanju kroz vrijeme, dakle
tip ode u prošlost, sa sobom ponese hrpu začina, njih tamo uloži u neku "banku" il ih proda pa novac uloži?, nebitno, kamate se gomilaju, vrati se u sadašnjost sa tom priznanicom, pokupi brdo love, a ta lova mu treba da, vjerovali ili ne izgradi vremeplov u nekoj budućnosti, da bi mogao začine odnijeti u prošlost gdje su neprocjenjivi i da bi mogao od nakupljenih kamata napraviti vremeplov, koji je nekad napravio pa... i stalno se to ponavlja, ajme.

mandragora
06.08.2007., 21:33
prije desetak godina je u večernjaku izašao kratki članak o tome kako je ruska akademija objavila rad akademika Jurija Kunjanova na temu putovanja kroz vrijeme - pokušavam to bezuspješno nać na internetu jel nekom poznato to?

kosturko
07.08.2007., 18:40
ja sam putovao kroz vrijeme.

baš krasno! a kamo si išao?:top:

astronom@zg
17.08.2007., 19:51
Moje je mišljenje kad bi i postojala mogučnost putovanja kroz vrijeme, da bi samo mogli putovati u prošlost, jer se budučnost još nije dogodila i ne može se predviditi u takve detalje nego će biti preodređena našim budućim akcijama.

Btw da se nadovežem već na temu putovanja u prošlost, opet moje je mišljenje da ne bi mogli mijenjati događaje u trenutnom vremenu iz kojeg smo otišli, već da bi mogli mjenjati samo događaje u prošlom.
Zašto...zato jer je naša prošlost već protekla i ne možemo ju promjeniti.

Znači tu uvodimo pojam multiverzuma te grananja događaja što znači da bi se mogli naći u sličnoj prošlosti, ali napominjem sličnoj nikako ne istoj!

M3NT4L
17.08.2007., 19:57
Moje je mišljenje kad bi i postojala mogučnost putovanja kroz vrijeme, da bi samo mogli putovati u prošlost, jer se budučnost još nije dogodila i ne može se predviditi u takve detalje nego će biti preodređena našim budućim akcijama.

Btw da se nadovežem već na temu putovanja u prošlost, opet moje je mišljenje da ne bi mogli mijenjati događaje u trenutnom vremenu iz kojeg smo otišli, već da bi mogli mjenjati samo događaje u prošlom.
Zašto...zato jer je naša prošlost već protekla i ne možemo ju promjeniti.

Znači tu uvodimo pojam multiverzuma te grananja događaja što znači da bi se mogli naći u sličnoj prošlosti, ali napominjem sličnoj nikako ne istoj!
Znači da bi teoretski mi imali neku vrstu paralelnih svemira u kojem se svake radnja vodila drugačijem paralelnom svemiru?

Npr. hodam ulicom i skrenem desno,u paralelnom svemiru bi skrenio lijevo,u drugom paralelnom bi se spotakao i ozlijedio lakat,u 4. bi poginuo od auta,u 5. bi našao novčanik,u 6. bi sreo starog prijatelja i sl?

admiralnorton
17.08.2007., 20:00
Ako je putovanje kroz vrijeme moguće, ovako nešto bi bilo nužno.

astronom@zg
17.08.2007., 20:03
Znači da bi teoretski mi imali neku vrstu paralelnih svemira u kojem se svake radnja vodila drugačijem paralelnom svemiru?

Npr. hodam ulicom i skrenem desno,u paralelnom svemiru bi skrenio lijevo,u drugom paralelnom bi se spotakao i ozlijedio lakat,u 4. bi poginuo od auta,u 5. bi našao novčanik,u 6. bi sreo starog prijatelja i sl?

Upravo to...buduče događaje određuju naše trenutne akcije
Odlično si to jednostavno sročio

maxxie
17.08.2007., 21:32
E ovako da se uključim, davno dok me ta tema jako zanimala imala sam priliku pitati jednog znanstvenika o tome i on mi je dao po meni vrlo prihvatljiv odgovor.

Eo ovako, laički dakle, u prošlost se može putovati ali samo u smislu da se vidi što se dogadjalo ali se u njoj ne može sudjelovati, dakle trebalo bi putovati puuuuno brže od svjetlosti da bi se dostigla prošlost u svemiru (ako me razumijete), mislim da se prije par postova i govorilo o tome kad je bilo riječ o tome da bi bilo potrebno izraditi snažne lasere a to je potrebno i u ovom slučaju.

admiralnorton
17.08.2007., 21:52
Pretpostavimo da je brzina 0 da se zaustavimo u vremenu, a brzina 1 da se krećemo kroz sadašnjost trenutačnom brzinom. Teorija relativnosti je pokazala da se možemo kretati brzinama između 0 i 1, ali kretanje u budućnost (>1) ili u prošlost (<0) još nije dokazano.

maxxie
17.08.2007., 21:57
Kada bi se teoretski moglo putovati u budućnost, zar to ne bi značilo da je budućnost već odredjena, da ne odlučujemo sami o svom životu i njegovom slijedu, da postoji... sudbina? :confused:

po meni je to malo vjerojatno

admiralnorton
17.08.2007., 22:00
Ne baš, postoji mogućnost "paralelnih" svemira. To su svemiri koji su isti kao naš, samo s malim varijacijama (npr. u našem svemiru smo se zaustavili na crvenom na semaforu, a u nekom paralelnom smo prošli kroz crveno).

maxxie
17.08.2007., 22:09
ne znam, ovo za paralelne svemire mi je nekako prenategnuta teorija, za tako nešto nema apsolutno nikakvih dokaza, koliko ja znam ili možda griješim?

admiralnorton
17.08.2007., 22:31
E pa vidiš, ni za putovanje kroz vrijeme nema apsolutno nikakvih dokaza. Kad znanost dovoljno bude uznapredovala, vidjet ćemo jesmo li u pravu ili nismo.

M3NT4L
18.08.2007., 12:29
Uv vezi teorije paralelnih svemira to znači da teorija paralelnih svemira zapravo otvara bezbroj paralelnih svemira jer gledano od rodjenja do smrti jednog čovjeka može se desiti bezbroj promjena.
P.S jel postoji neka teorija kako bismo postigli uopće putovanje vremenom?kakav bi to princip stroja bio?

The Chemist
18.08.2007., 14:19
Preporučam The Time Ships od Stephen-a Baxtera. :top:

Hard SF; temelji se na danas popularnim teorijama i pretpostavkama glede putovanja kroz vrijeme, i paralelnih svemira.

admiralnorton
18.08.2007., 15:39
P.S jel postoji neka teorija kako bismo postigli uopće putovanje vremenom?kakav bi to princip stroja bio?
Mi trenutačno putujemo kroz vrijeme ;)

Šalu na stranu; teoretski gledano, kad bi Teorija relativnosti (bar onaj dio o dilataciji vremena) bila točna i kad bi bilo ipak moguće putovati brže od brzine svjetlosti, takve brzine dovele do putovanja kroz vrijeme unatrag. Za putovanje u budućnost u tom slučaju nemam pojma, ali direktni skokovi iz jednog u drugo vrijeme kao što to današnji filmovi pokazuju najvjerojatnije ne bi bili mogući.

Ma sve su to špekulacije, još se ne zna skoro ništa o putovanju kroz vrijeme.

astronom@zg
19.08.2007., 01:04
ne znam, ovo za paralelne svemire mi je nekako prenategnuta teorija, za tako nešto nema apsolutno nikakvih dokaza, koliko ja znam ili možda griješim?

A čuj možda za nas, s našeg gledišta u vremenu, i ne postoje no teoretski putovanjem u vrijeme stvorio bi se neki paralelni svemir.
Npr. da pokušamo spriječiti samog sebe (bilo kako) u odlasku u prošlost ne znači da bi mi prestali postojat u toj alternativnoj prošlosti. I već imaš tu 2 paralelna svemira, iz kojeg smo otišli i u koji došli.
Sumnjam u ono što si ranije napisala da ne bi mogli mjenjat stvari, sam vremensko/prostorni kontinuitet promjenio bi se našim dolaskom, do koje mjere nemam pojma:)

The Chemist
19.08.2007., 11:07
Slikovito i jednostavno rješenje poznatog paradoksa.

Ako otkriješ vremenski stroj te se njime vratiš u prošlost i ubiješ sam sebe...

...dolazi do grananja, iliti nastaje novi paralelni svemir.

U jednom si zivio sretno i veselo i otkrio vremenski stroj,
u drugom te ubio stranac kad si bio mlad.

I poznati paradoks zapravo nije paradoks. :D

The Chemist
19.08.2007., 11:15
Tu se postavlja i pitanje kršenja zakona o očuvanju mase, odnosno energije.

Naime, ako odeš u prošlost gdje već postojiš mlađi ti, očito je da je došlo do povećanja ukupne mase/energije u toj točki prostora i vremena.

Ako taj problem rješavaš isključivo u jednoj verziji svemira (dakle, ovom svom), tada je očito taj osnovni zakon prekršen.
Ako pak problem sagledaš višem nivou i u obzir uzmeš cijelu sliku (paralelnih svemira), energija/masa je očuvana.

Ivanicapeca
19.08.2007., 11:41
Evo kako to John Titor radi:D

http://www.youtube.com/watch?v=Kf2R6ErUBpM

maxxie
20.08.2007., 18:40
Npr. da pokušamo spriječiti samog sebe (bilo kako) u odlasku u prošlost ne znači da bi mi prestali postojat u toj alternativnoj prošlosti. I već imaš tu 2 paralelna svemira, iz kojeg smo otišli i u koji došli.
Sumnjam u ono što si ranije napisala da ne bi mogli mjenjat stvari, sam vremensko/prostorni kontinuitet promjenio bi se našim dolaskom, do koje mjere nemam pojma:)

Pa prema teoriji o "putovanju u vrijeme" koju sam ja čula ne bi se u tom vremenu moglo sudjelovati iz razloga što čovjek uopće ne bi bio prisutan već bi samo promatrao putem teleskopa ili kako bi se uopće takva sprava zvala koja bi iz te udaljenosti promatrala zemlju, tako da je po meni fizički nemoguće mijenjati prošlost, naravno ako bi se ova teorija u stvarnosti uopće držala vodu :o

ali je puno veći problem tehnologija koja bi za tako nešto morala biti puno razvijenija od onoga što mi imamo danas, nažalost

Ri3
20.08.2007., 18:42
Pa prema teoriji o "putovanju u vrijeme" koju sam ja čula ne bi se u tom vremenu moglo sudjelovati iz razloga što čovjek uopće ne bi bio prisutan već bi samo promatrao putem teleskopa ili kako bi se uopće takva sprava zvala koja bi iz te udaljenosti promatrala zemlju, tako da je po meni fizički nemoguće mijenjati prošlost, naravno ako bi se ova teorija u stvarnosti uopće držala vodu :o

ali je puno veći problem tehnologija koja bi za tako nešto morala biti puno razvijenija od onoga što mi imamo danas, nažalost

MA ja mislim da je to već moguće neko vrijeme uz pomoć naše psihe.

maxxie
20.08.2007., 18:43
MA ja mislim da je to već moguće neko vrijeme uz pomoć naše psihe.

putovati kroz vrijeme? jel ti to ozbiljno ili malo zaj...? kao hipnozom recimo?

Ri3
20.08.2007., 18:48
putovati kroz vrijeme? jel ti to ozbiljno ili malo zaj...? kao hipnozom recimo?

Neznam. Mislim da je moguće dovesti se u takvo stanje svijesti da možeš raditi neke stvari za koje si inače mislila da je nemoguće. E sada, ja mislim da je hipnoza kada te netko drugi dovede u takv ostanje, ali ja hiću reći da se možeš sam dovesti. A sada, ako je i to hipnoza kada se sam hipnotiziraš onda je pomoću hipnoze. Evo, već sam rekao, čitao sam negdje da neki svećenici iz grada Damanhura mogu ići u prošlost 10 minuta. Bar je tako negdje pisalo. I pisalo je da je putovanje na psihičkoj razini. E sada, neznam da li je istina, mislim da je svašta moguće s tom psihom, nije ni malo istražena. A opet, nisam ni ja 100% uvjeren u te sve priče.

Ri3
20.08.2007., 18:49
Vrijeme će pokazati svoje a možda to ne doživimo, to me jedino malo muči. Mislim da živimo u takvome svijetu gdje je sve moguće :s.

S4sh4nn
23.08.2007., 02:38
Slikovito i jednostavno rješenje poznatog paradoksa.

Ako otkriješ vremenski stroj te se njime vratiš u prošlost i ubiješ sam sebe...

...dolazi do grananja, iliti nastaje novi paralelni svemir.

U jednom si zivio sretno i veselo i otkrio vremenski stroj,
u drugom te ubio stranac kad si bio mlad.

I poznati paradoks zapravo nije paradoks. :D
ako ga je ubio stranac onda nebi bio u mogucnosti izmisliti vremenski stroj..jer bi bio mrtav:confused:
a u onom svemiru di je zivio sretno i izmislio stroj i vrato se unazad ubio sam sebe prije ..opet nebi mogao izmislit vremenski stroj . ?

The Chemist
23.08.2007., 07:19
ako ga je ubio stranac onda nebi bio u mogucnosti izmisliti vremenski stroj..jer bi bio mrtav:confused:

To je nova vremenska grana "koja je nastala nakon ubojstva".

a u onom svemiru di je zivio sretno i izmislio stroj i vrato se unazad ubio sam sebe prije ..opet nebi mogao izmislit vremenski stroj . ?

Ovo je druga grana (drugi paralelni svemir), u kojem se nije ubio.

zpintar
23.08.2007., 09:09
E, narode što ako vrijeme onakvo kakvim ga mi zamišljamo uopće ne postoji, pa što ako i materija kakvu znamo zapravo uopće ne postoji?

Ako uzmete primjere iz knjige Holografski Svemir, uočavate da takav kut gledanja na cjelokupan svemir i ono što postoji baca posve moguću sliku o putovanju kroz vrijeme i ostalo. Sve postaje hologramska predodžba nas samih i naših "mentalnih moći"

Što ako naši mozgovi stvaraju o našem svijetu i vremenu sliku kakvu si sami želimo? Ako nađemo put izvan tih okvira onda je sve moguće.

Zar Astralne projekcije ili događaja tik do smrti ne dozvoljavaju vašoj odvojenoj svijesti da ide na mjesto i vrijeme koje si samo poželi i to - trenutno! Možda bismo trebali razmišljati i u otom pravcu...

Nikad neću zaboraviti primjer kvadrata koji je živio u jednom 2D svijetu i onda ga je neko 3D tijelo podiglo u treću dimenziju. Ono što je tada mogao vidjeti bilo mu je zastrašujuće...

Vergilius
23.08.2007., 14:01
jel je tko procitao juce u vecernjem da su znanstveni napravili stroj za putovanje u proslost, a materijali nisu neki tamo poznati u teoriji vec tehnologiju napredniju od danasnje.

maxxie
23.08.2007., 14:12
jel je tko procitao juce u vecernjem da su znanstveni napravili stroj za putovanje u proslost, a materijali nisu neki tamo poznati u teoriji vec tehnologiju napredniju od danasnje.

ajd stavi link

gocat
23.08.2007., 16:58
Svijest sa sposobnošću putovanja kroz vrijeme može u cijelosti kontrolirati povijest i razvoj svijeta na svim nivioma našeg razvoja.

Glamdring
23.08.2007., 18:49
Putovanje kroz vrijeme je moguće i to samo u budućnost, znaci jednom kad dodjes tamo nema vraćanja. moze se postic bilo iskoristavanjem vremenske dilatacije ili hibernacijom. znaci sjednes u "vremeplov" on te "zamrzne" i odmrznu te na datum u buducnosti kad odredis. i doputovao si u buducnost, zar nije to to?
a da se moze ic u proslost oko nas bi sve bilo puno vremenskih turista. ali mozda nije moguce poslati ljude ali je informaciju... mozda su nove tehnologije koje su navodno od vanzemanjaca poslane iz budućnosti. npr. ljdi na zemlji zive jos 2000 godina i prijeti im kataklizma ali jos im malo fali da pobjegnu u svemir ali jednostavno ne stignu...i razmisljaju e da smo barem prije izmislili .."nešto". :D

Vergilius
23.08.2007., 20:30
ajd stavi link

http://www.vecernji.hr/home/tehno/2898935/index.do

*Q*
23.08.2007., 20:41
ajd stavi link

Nema ništa pametno u članku – par rečenica u kojima su uspjeli napraviti nekoliko grešaka.

Inače riječ je o matematičkom modelu formiranja CTC u prostorvremenu objavljenom prije dva tjedna u Physical Review D:

Formation of closed timelike curves in a composite vacuum/dust asymptotically flat spacetime.pdf (http://arxiv.org/PS_cache/gr-qc/pdf/0701/0701024v3.pdf)

dantex
30.08.2007., 02:06
mi već putujemo kroz vrijeme, a pitanje je kako to ubrzati (budućnost) ili putovati u drugom smijeru (prošlost)
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_travel

tadukepa
02.09.2007., 14:09
ja bi volila otputovati u prošlost. ali još prije mog rođenja.budućnost ko budućnost ...znaš da ideš prema budućnosti ionako.

maxxie
02.09.2007., 20:35
mi već putujemo kroz vrijeme, a pitanje je kako to ubrzati (budućnost) ili putovati u drugom smijeru (prošlost)
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_travel

joj kako si lukav :zubo: znamo da putujemo kroz vrijeme, ali nas zanima ono ubrzano i u drugom smjeru, a to je već problemčić

lampion
05.09.2007., 22:32
joj kako si lukav :zubo: znamo da putujemo kroz vrijeme, ali nas zanima ono ubrzano i u drugom smjeru, a to je već problemčić

je isti problem je imao Leonardo da Vinci sa letenjem, njemu nikaklo nije uspijevalo napraviti avion ili helić a kamoli svemirski brod, ne zato jer nije imao znanje nego tehnologiju...e pa zamislite nas, ljude, za 1000 godina (ne bi rekao manje) kojom tehnol. raspolažemo i tko nam jamči da do tada ne bi mogli ovladati i time...:cool:

Paradox_master
19.05.2008., 11:37
E ovako...treba dobro razmisliti o putovanju kroz vrijeme...dali ako se ja vratim u prošlost i ubijem svog dijeda ču postojati(jel faktički gledano nikad se moj otac nije rodio niti ja što znači nisam mogao otiči u prošlost i ubiti svog djeda) ili če se ta radnja spriječiti da ne dođe to vremenskog paradoxa...odnosno ja mislim da je putovanje u budučnost moguće usporavanjem svoje vlastite materije na određen nivo te jednostavno pustiti da vrijem odradi svoje...ali u prošđlost je nemoguće....pa čak i da to neko izmisli svijet bi bio uništen jel' bi utjecali na prošlost iz sadašnjosti(daleke budučnosti)...tj vrijem i prostor bi se vrtio u krug dok vremeplov ne bi bio uništen..ali opet bi ga netko izmislio te bi se vratio u prošlost da spriječi uništavanje samog vremeplova itd...sve se vrti u krug!

gunsmith
19.05.2008., 11:44
E ovako...treba dobro razmisliti o putovanju kroz vrijeme...dali ako se ja vratim u prošlost i ubijem svog dijeda ču postojati(jel faktički gledano nikad se moj otac nije rodio niti ja što znači nisam mogao otiči u prošlost i ubiti svog djeda) ili če se ta radnja spriječiti da ne dođe to vremenskog paradoxa...odnosno ja mislim da je putovanje u budučnost moguće usporavanjem svoje vlastite materije na određen nivo te jednostavno pustiti da vrijem odradi svoje...ali u prošđlost je nemoguće....pa čak i da to neko izmisli svijet bi bio uništen jel' bi utjecali na prošlost iz sadašnjosti(daleke budučnosti)...tj vrijem i prostor bi se vrtio u krug dok vremeplov ne bi bio uništen..ali opet bi ga netko izmislio te bi se vratio u prošlost da spriječi uništavanje samog vremeplova itd...sve se vrti u krug!

Već je pisano o tome na ovoj temi. Prolistaj malo.

goridjan
20.05.2008., 19:03
Ovakav osvrt na vrijeme sigurno niste još pročitali! Okrenimo malo pilu naopako na način da su prostor i vrijeme apsoluti i u svom međuodnosu (presjeku) čine materijalni svijet iliti stvarnost. Još su latini rekli "na ovom svijetu stalna samo promjena jest", što če reči da je vrijeme kontinuirano u svom toku a svijest o toku su promje. Ne bilo kakve, več po 2. zakonu termodinamike iliti u smjeru entropije. Po nuždi a iz smjera uzrok-posljedica. Po tom slijedu stvar iz simliciranog oblika prelazi u sve složeniji iliti s sve manje međuodnosa a iz tog i promjena iliti vrijeme se smanjuje a prostor raste....svaka stvar je sve praznija. Pogledaj u nebo i reci da li je svemir "skoro pa prazan". Da ne pilim dalje, uglavnom "vračanje" ne može biti izuzetak od tog pravila jest ŽIVOT. Ne da on nije u tom toku, več u njemu oscilira....to sam ja nazvao PROŠIRENJE SADAŠNJOSTI. Izvjesno u tom "obrnutom" smjeru vremena jest smao izmjena nužde u SLUČAJ, dok kauzalitet iliti, da uzrok predhodi posljedici ostaje.
Ima još puno, puno tog, koga interesaira kozmologija, otvori blog...zadnji (prvi od kraja) post http://kozmologija60.blog.hr

*Q*
23.05.2008., 21:23
E ovako...treba dobro razmisliti o putovanju kroz vrijeme...dali ako se ja vratim u prošlost i ubijem svog dijeda ču postojati(jel faktički gledano nikad se moj otac nije rodio niti ja što znači nisam mogao otiči u prošlost i ubiti svog djeda) ili če se ta radnja spriječiti da ne dođe to vremenskog paradoxa...

Igor Novikov, Rijeka vremena: Možemo li promijeniti prošlost? (http://web.vip.hr/net.vip/pp.html)

ZTS
24.05.2008., 17:02
A kako zapravo objasniti putovanje kroz vrijeme i MULTIVERZ, ako je nase priprosto ljudsko tijelo ograniceno na tri dimenzije i jednodimenzionalan um. Odgovor je vrlo jednostavan: fraktalima.
Pojam fraktala ne cini svemir samo beskonacnim, nego i relativnim. Stoga mi mozemo gledati svemir iz beskonacno mnogo sustava ali mozemo vidjeti samo onaj sustav u kojem prebivamo.
Sto je onda proslost, a sto buducnost? Proslost je svemir, to su one enormno velike velicine zvijezda i planeta koje gledamo, a buducnost je mikroskopski svijet, atomi i molekule. Zasto? Ako mi gledamo u svemir, primijetit cemo da se on giba nevjerojatno sporo u odnosu na nas, a ako gledamo atome vidjet cemo (tj. necemo) enormno brzo kretanje atoma i elektrona i njihovo titranje.

Iz toga proizlazi ovakva situacija:

Postoji svemir koji cemo nazvati X. U središtu X-a postoji jedan atom Y. X se oko Y-a sa svojim drugim elementima kreće vrlo sporo. Sada cemo se vratiti u proslost. Gledat cemo X iz sustava Z u kojem će X biti velicine atoma(i zapravo biti atom). Na kraju sve to ispada ovako: Z gleda X koji je u odredjenom stupnju napredovao u buducnost. X gleda Y koji je u odredjenom stupnju naspram njega napredovao u buducnost. Z ce tek uciniti ono što je X ucinio, a X će tek uciniti ono sto je Y učinio.

Gdje je sad problem u putovanju kroz vrijeme?

Putujmo prvo u buducnost.
Ako sustav Z smanji na velicinu sustava X i dodje na njegov prostor, primjecujemo da nikad nece stici sustav X jer je on prije toga skocio u sustav Y. Stoga, putovati u buducnost ne mozemo jer je nemoguce narusiti prirodni tok vremena, moguce je samo egzistirati unaprijed odredjenom brzinom toka.

Krenimo sad u proslost.
Ako mi odlucimo skociti iz sustava X u sustav Z zakljucujemo da je Y vec skocio u X (ali Z nije skocio u nijedan drugi sustav, jer je njegov sustav bio odrediste putovanja). Sto se sad dogadja? Dobili smo dva apsolutno jednaka elementa u istom vremenu, a X se iz Z-a ne moze vratiti natrag u svoj sustav.
Nastaje butterfly effect. Male promjene uvelike utjecu na buducnost. Postoji mogucnost da se stroj za putovanje kroz vrijeme ne napravi. Kako je onda X dosao u Z? Kako je Y dosao u X? Ako smo mi sve ovo vrijeme mogli vidjeti buducnost i stoga pretpostavili da je zacrtana i jednosmjerna sto se dogasja kad dodje do promjene plana? KAOS! Dolazi do neocekivane promjene energije u sustavu i njegovog raspada. Znaci - Apokalipsa nam je predodredjena.

Daklem, ovo gore se dpgadja u takoreci svemiru koji tece u jednom smjeru, tj. u slucaju da je svaki element proslosti prikazan jednim elementom buducnosti (Z->X->Y).

No, ako je jedan element u proslosti emitiran u beskonacno mnogo elemenata buducnosti (Z->x1,x2,x3...xn; X1->y1,y2,y3...yn) tada dolazi do malo drukcije situacije koja je izvan ove teorije...

neve_ergosum
24.05.2008., 17:36
a šta bi vi tamo u prošlosti?

*Q*
24.05.2008., 19:19
Upucali svog djeda.

neve_ergosum
24.05.2008., 22:34
ili sebe, kad bi vidili da ste tam niškoristi... ni vatru upalit nas pola ne bi znalo

Armani_night
29.03.2010., 16:30
uuu evo ja sam novi pa da malo podignem temu iy mrtvih ako smijem..............nitko ovdje nije spomenuo jednu najocitiju i naj jednostavniju sttvar kako bi mogli promatrat proslost unazad xyzx godina........ako zakljucimo da sve sto se dogodilo na ovom ssvjetu je bazirano na emitiranju svjetlosti sa predmeta..(tako inace i vidimo i gledamo :D big deal :D)i sad fino ta svjetlost reflektirana sa zemlje putuje onako fino lagano brzinom svjetlosti kroz svemir....naravno xyz stranama....i sad fiino kada bi razvili brzinu vecu od brzine svjetlosti.....i otputovat duboko u svemir ...e sad ovisi sve o brzini kojom bi putovali kojom stranom...al da pojednostavnimo....zar ne bi bili u mogucnosti promatrat prolost...mozda ja krivo gledam na stvari...al zar zapravo gledanje proslosti nije jedan poprilicn o jednostavan projhekt koji ceka samo tehnologiju brzine svijetlosti i izracune brzina i udaljenosti od zemlje i izracune putovanja pod određenim kutom na zemlju tako da bi u sustini zapravo doslovno gledali proslst ali nebi mogli nista mjenjat

WikiMaster
04.04.2010., 17:56
Zamislimo sada svi jedan veliki krug.
Na crtu tog kruga postavimo zemlju i zamislimo kako se zemlja kreće u jednom smijeru po tom krugu.
Naravno,kako se zemlja kreće u krug tako i vrijeme prolazi.
No zamislimo sada da se zemlja okreće na lijevu stranu.

A sada zamislite da nešto zemlju pogurne natrag i počne se okretati na desnu stranu odnosno unatrag .
Tada bi svi doživljavali vrijeme unatrag,npr.ako si prvo razbio čašu a onda zapalio stan,kroz to obrnuto vrijeme će se prvo prikazati kako si zapalio stan a onda razbio čašu.

To bi bilo putovanje u prošlost.
Ajmo sada zamisliti kako bi izgledalo putovanje u budućnost.

Isto zamislimo krug,zemlju na krugu itd.

A sada pokušajte zamisliti da zemlju nešto snažno pogurne unaprijed.
Onda kolikom brzinom bude išla zemlja unaprijed,tolikom ćemo brzinom osječati što se sada događa,a kada zemlja bude ponovno počela normalno se vrtiti u krug,mi ćemo biti u budućnosti koja se brzo odigrala u sadašnjosti,ne bi nam bilo ništa čudno jer je nama izgledalo to što smo proživjeli nevjerojatnom brzinom kao da smo doživjeli normalnim tempom.

To je moje mišljenje o putovanju kroz vrijeme.

Ovaj sam tekst napisao i prepričao svojim riječima iz nekoga časopisa koji je također govorio vezano za tu temu.

Pyro_sk
10.05.2010., 21:16
Na crtu tog kruga postavimo zemlju i zamislimo kako se zemlja kreće u jednom smijeru po tom krugu.

A sada zamislite da nešto zemlju pogurne natrag i počne se okretati na desnu stranu odnosno unatrag .
Tada bi svi doživljavali vrijeme unatrag,npr.ako si prvo razbio čašu a onda zapalio stan,kroz to obrnuto vrijeme će se prvo prikazati kako si zapalio stan a onda razbio čašu.

Onda kolikom brzinom bude išla zemlja unaprijed,tolikom ćemo brzinom osječati što se sada događa,a kada zemlja bude ponovno počela normalno se vrtiti u krug,mi ćemo biti u budućnosti koja se brzo odigrala u sadašnjosti,ne bi nam bilo ništa čudno jer je nama izgledalo to što smo proživjeli nevjerojatnom brzinom kao da smo doživjeli normalnim tempom.

Ovaj sam tekst napisao i prepričao svojim riječima iz nekoga časopisa koji je također govorio vezano za tu temu.

Čista fantastika, čak i čovjek sa najelementarnijim poznavanjem fizike i geografije (iz osnovne škole) zna da bi u slučaju poremečaja zemljine rotacije došlo do strašnih prirodnih posljedica vezanih uz more, plimu, oseku, vremenske prilike....tak da je svako ovakvo razmišljenje čisto gubljenje vremena...

Seye
01.06.2010., 23:36
Pozdrav svima,pratim forum krace vrijeme,al kad sam vidio ovu temu morao sam se registrirati.zamislimo da ja otputujem kroz vrijeme,u svoj grad,20 godina u proslost,stanem na ulicu,i iz nebitnih razloga pucam si u glavu.Taj dogadaj vidi moja majka,te tako postane traumatizirana,zavrsi u ludnici i nikad ne upozna mog oca....Posto nikad nije i upoznala mog oca,nije rodila mene.Posto me nikad nije rodila,ja nisam otisao u proslost i iztraumatizirao ju svojim samoubojstvom,moja majka je upoznala mog oca,i dobila mene,koji je otputovao u proslost........I tako u nedogled....

Bodjan
02.06.2010., 12:29
Pozdrav svima,pratim forum krace vrijeme,al kad sam vidio ovu temu morao sam se registrirati.zamislimo da ja otputujem kroz vrijeme,u svoj grad,20 godina u proslost,stanem na ulicu,i iz nebitnih razloga pucam si u glavu.Taj dogadaj vidi moja majka,te tako postane traumatizirana,zavrsi u ludnici i nikad ne upozna mog oca....Posto nikad nije i upoznala mog oca,nije rodila mene.Posto me nikad nije rodila,ja nisam otisao u proslost i iztraumatizirao ju svojim samoubojstvom,moja majka je upoznala mog oca,i dobila mene,koji je otputovao u proslost........I tako u nedogled....

Malo si to naivno konstruirao. Vrati se nazad na postove pa ćeš vidjeti da su te stvari nemoguće. Tjelesno se ne putuje. Ima drugih načina.

lampion
02.06.2010., 17:48

Venera se okreće kontra Zemlje - znači li to da tamo vrijeme ide unatrag :ne zna:

Bodjan
03.06.2010., 12:30
U Damanhuru tvrde da mogu i tjelesno putovati kroz vrijeme, ne samo astralno, duhovno. Čak postoje i 2-3 kabine kroz koje se tjelesno "putuje". Sam nemam mišljenje o njihovom vremeplovu, ali je zanimljivo u svakom slučaju.

http://www.damanhur.hr/damanhur/vremeplov.htm

Seye
04.06.2010., 01:04
Malo si to naivno konstruirao. Vrati se nazad na postove pa ćeš vidjeti da su te stvari nemoguće. Tjelesno se ne putuje. Ima drugih načina.

Eh to je vec druga strana price,mozda i vise vjerovatna...

gocat
04.06.2010., 01:59
uuu evo ja sam novi pa da malo podignem temu iy mrtvih ako smijem..............nitko ovdje nije spomenuo jednu najocitiju i naj jednostavniju sttvar kako bi mogli promatrat proslost unazad xyzx godina........ako zakljucimo da sve sto se dogodilo na ovom ssvjetu je bazirano na emitiranju svjetlosti sa predmeta..(tako inace i vidimo i gledamo :D big deal :D)i sad fino ta svjetlost reflektirana sa zemlje putuje onako fino lagano brzinom svjetlosti kroz svemir....naravno xyz stranama....i sad fiino kada bi razvili brzinu vecu od brzine svjetlosti.....i otputovat duboko u svemir ...e sad ovisi sve o brzini kojom bi putovali kojom stranom...al da pojednostavnimo....zar ne bi bili u mogucnosti promatrat prolost...mozda ja krivo gledam na stvari...al zar zapravo gledanje proslosti nije jedan poprilicn o jednostavan projhekt koji ceka samo tehnologiju brzine svijetlosti i izracune brzina i udaljenosti od zemlje i izracune putovanja pod određenim kutom na zemlju tako da bi u sustini zapravo doslovno gledali proslst ali nebi mogli nista mjenjat

lijepo razmisljanje :top:
nije pitanje da li je izvedivo, nego da li je tako, a tako je.

gocat
04.06.2010., 02:03
Čista fantastika, čak i čovjek sa najelementarnijim poznavanjem fizike i geografije (iz osnovne škole) zna da bi u slučaju poremečaja zemljine rotacije došlo do strašnih prirodnih posljedica vezanih uz more, plimu, oseku, vremenske prilike....tak da je svako ovakvo razmišljenje čisto gubljenje vremena...

stvar je u razmisljanju a ne u predmetima o kojima se razmislja. mozda ne izgleda nimalo korisno zamisliti salicu kave velicine zemlje, no einstein je upravo to napravio kada dosao do jedne spoznaje.

gocat
04.06.2010., 02:12

mislim da se ta petlja ne zavrsava na takav nacin, no jasno mi je da znanost dozivljava ovaj paradoks tako.

btw mogao si navest ljepsi primjer :D osobno vjerujem da kada bi dosao natrag i napravio to sto bi napravio tu tvoja prica prestaje. znaci, majka te ne bi rodila, no svejedno, ti bi se ubio njoj pred ocima. samim time ti bi postojao a da ne bi imao majke. osobno vjerujem da je to moguce.

kada bi se vratio u proslost i sprijecio roditelje u tome da tebe stvore, ti bi svejedno postojao. zivio bi u njihovom vremenu i u tom svemiru ti ne bi imao roditelje. kada bi se vratio u buducnost bilo bi potpuno isto, opet ne bi imao roditelje no postojao bi.

imamo krivi pogled na vrijeme. ako prihvatimo mogucnost da vrijeme ne postoji, i kada prihvatimo sada kao jedini oblik postojanja i vremena, onda je ovakva teorija moguca. moguca je zato jer ti postojis sada. ako odes u proslost, postojat ces opet sada, u proslosti. ako naletis na samog sebe i ubijes se, ti opet zivis sada, neces umrijeti u buducnosti, nastavit ces zivjeti kao da nista nije bilo.

perplexe
03.01.2011., 19:34

najbolji odgovor ikad!:s

markec
08.01.2011., 21:21
Općenito današnja spoznaja je vrlo loša da bi se moglo razgovarati o putovanju kroz vrijeme, obični ljudi malo znaju jer im gazde daju malo informacija (valjda u njihovu zaštitu :) ). Stojite na mjestu.

dinamomax
22.03.2011., 09:41
Općenito današnja spoznaja je vrlo loša da bi se moglo razgovarati o putovanju kroz vrijeme, obični ljudi malo znaju jer im gazde daju malo informacija (valjda u njihovu zaštitu :) ). Stojite na mjestu.

Pa, jos si tu Markec.
:ne zna:

No Fear
22.03.2011., 12:04
http://www.dnevniavaz.ba/tehnologija/nauka/27729-hadronski-sudarac-mogao-bi-postati-prva-vremenska-masina.html

QueZZ.666
14.04.2011., 12:43

Markec smanji malo konzumaciju psihodelicnih sredstava, ocito ti skodi.:mig:

Dino007
14.04.2011., 13:53
Putovati kroz vrijeme je moguće ali za za to je potrebna velika količina energije koja se ne može naći na Zemlji. Govorim o Crnoj rupi. Tu energiju već imaju i nalazi se u Area 51. U ovom trenutku mi putojemo kroz vrijeme, ali toliko brzo koliko nam naš mozak dopušta. Viša bića nisu ovisna o vremenu i prostoru te su nevidljiva ograničenom ljudskom oku.
Kad bi se vratili u prošlost i pokušali promijeniti neki događaj ne bi uspjeli jer nam jer nam Svemir to ne dopušta. U trenutku u kojem mi promijenimo neki događaj mi odlazimo u paralelni svemir i tako spriječavamo paradoks.
Važno je zapamtiti; kad putuješ u prošlost, ne smiješ ništa mijenjati.

Bodjan
14.04.2011., 18:17
Putovati kroz vrijeme je moguće ali za za to je potrebna velika količina energije koja se ne može naći na Zemlji. Govorim o Crnoj rupi. Tu energiju već imaju i nalazi se u Area 51. U ovom trenutku mi putojemo kroz vrijeme, ali toliko brzo koliko nam naš mozak dopušta. Viša bića nisu ovisna o vremenu i prostoru te su nevidljiva ograničenom ljudskom oku.
Kad bi se vratili u prošlost i pokušali promijeniti neki događaj ne bi uspjeli jer nam jer nam Svemir to ne dopušta. U trenutku u kojem mi promijenimo neki događaj mi odlazimo u paralelni svemir i tako spriječavamo paradoks.
Važno je zapamtiti; kad putuješ u prošlost, ne smiješ ništa mijenjati.

Area 51 tj. Ameri su ukrali energiju iz Crne rupe?

Zapamticu da ne smijem nista mijenjati, vec sam mislio da sve promjenim ukljucujuci i roditelje.

Dino007
14.04.2011., 19:39
Area 51 tj. Ameri su ukrali energiju iz Crne rupe?

Zapamticu da ne smijem nista mijenjati, vec sam mislio da sve promjenim ukljucujuci i roditelje.

Ne nalaze se samo Ameri u Area 51 :mig:

Pokušaj promijeniti što god hoćeš, ali tako ćeš samo završiti u paralelnom svemiru bez mogućnosti povratka u svoj.

[Razor]
18.04.2011., 18:17
Osobno mislim da je moguce putovati samo jednim smejrom kroz vrijeme, tj. starenje. Ali takoder je potvrdeno da tijek vremena mozemo ubrzati, npr. dokazano je da kad vozite auto velikom brzinom, vrijeme brze prolazi. To nije velika promjena brzine (oko 7 milisekundi) ali daje mogucnost za razvijanje neke tehnologije za postizanje vece brzine, a time i putovanje u buducnost.

Thegreenguy
19.04.2011., 14:49
Ovako da i ja dam svoje mišljenje...
Zašto po meni putovanje kroz vrijeme NIJE MOGUĆE:
Ako zamislite Zemlju kao relativno zatvoren sustav molekula, atoma, itd... Primjetit ćete da se zemlja mijenja, tj kroz razne kemijske procese i sile... Sad ako uzmemo za primjer da se želimo vratiti u vrijeme dinosaura, prvo se moramo zapitati gdje su nestali dinosauri, tj. gdje su sada molekule i atomi od kojih su bili "izgrađeni"? Znamo da energija i atomske čestice NE MOGU nestati, samo prijeći iz jednog oblika u drugi... Znači dinosauri nisu nestali ako ih tako gledamo, tj. njihove molekule i atomi su kasnije poslužili za tvorbu nečeg drugog i tako u krug milijunima godina sve do sada... To vrijedi i za sve živo i neživo na zemlji, pa i nju samu... Znači ako se želiš vratiti u to vrijeme morao bi čitav zemaljski sustav atoma i čestica vratiti unatrag, sve procese i kemijske i slične sve prevrtjeti unatrag kao kad vrtiš film... To je naprosto nemoguće... Jedini način da posjetiš prošlost teoretski jest da imaš kopiju zemlje kao sustava za svaku milisekundu njenog postojanja... također nemoguće... da ne govorim o budućnosti, kako ćeš putovati u nešto što se nije ni dogodilo-apsurd... Ako promotriš npr auto koje putuje od A do B, uvijek se govori o vremenu potrebnom za putovanje, ali taj objekt nije promijenio vrijeme već poziciju, znači nema jučer, sve je sada samo što se atomi gibaju i mijenjaju poziciju i slično... Dakle dinosauri su i danas sa nama, a možda baš vi imate taj atom koji je nekada gradio zub t-rexa ;)

Desaparecido
20.04.2011., 10:52
http://www.slike.com/slike/vremenskip.png

Kada pogledate ljude na fotografiji koja pripada jednom kanadskom muzeju, nema sumnje da su iz 1940., kada je fotografija i snimljena

Thegreenguy
20.04.2011., 11:36
proguglaj malo pa ces vidjet da je ovo vise hoax nego neki vremenski putnik

Desaparecido
20.04.2011., 12:33
proguglaj malo pa ces vidjet da je ovo vise hoax nego neki vremenski putnik

može link di piše da je slika iz muzeja hoax ?

ajd plizzzz

Bat Kol
20.04.2011., 13:22
http://forgetomori.com/2010/fortean/time-traveler-caught-in-museum-photo/

FoxMulder
20.04.2011., 14:13
vrijeme i prostor se mogu saviti,tako da je i moguce putovati kroz vrijeme...samo daleko smo mi od toga :D Nekad je i covjek na mjesecu bio Sci Fi a danas ne....http://www.qortuba.org/wp-content/uploads/2009/08/man-on-the-moon.jpg

Thegreenguy
20.04.2011., 17:18
vrijeme i prostor se mogu saviti,tako da je i moguce putovati kroz vrijeme...samo daleko smo mi od toga :D Nekad je i covjek na mjesecu bio Sci Fi a danas ne....http://www.qortuba.org/wp-content/uploads/2009/08/man-on-the-moon.jpg

Ako ti je to jedini argument onda stvarno nemam rijeci

daniyel
20.04.2011., 18:23
Što se brže gibaš ili si u većem gravitacijskom polju vrijeme za tebe sporije teče, tako ako bi postigao dovoljno veliku brzinu ili izdržao u dovoljno pod utjecajem nekog velikog gravitacijskog polja praktično bi putovao u budućnost. Dok je putovanje u prošlost nemoguće jer bi morao ici brzinom vecom od brzine svjetlosti što ne dopuštaju zakoni fizike a pojavljuje se i podosta paradoksa tako da iskreno mislim da nije moguće

Thegreenguy
20.04.2011., 20:24
Što se brže gibaš ili si u većem gravitacijskom polju vrijeme za tebe sporije teče, tako ako bi postigao dovoljno veliku brzinu ili izdržao u dovoljno pod utjecajem nekog velikog gravitacijskog polja praktično bi putovao u budućnost. Dok je putovanje u prošlost nemoguće jer bi morao ici brzinom vecom od brzine svjetlosti što ne dopuštaju zakoni fizike a pojavljuje se i podosta paradoksa tako da iskreno mislim da nije moguće

procitaj moj poduzi post gore, moj odgovor na ovaj tvoj...

daniyel
21.04.2011., 16:02
procitaj moj poduzi post gore, moj odgovor na ovaj tvoj...

Tvoj "odgovor" je samo filozofiranje, ja te nisam ništa upitao nego sam samo izjavio svoje mišljenje koje je potkovano dokazima i matematičkim jednadžbama moderne fizike

Thegreenguy
21.04.2011., 19:49
Tvoj "odgovor" je samo filozofiranje, ja te nisam ništa upitao nego sam samo izjavio svoje mišljenje koje je potkovano dokazima i matematičkim jednadžbama moderne fizike

jesi ti vidio sto radi jako gravitacijsko polje kao sto je crna rupa... prozdire sve i tako se hrani... po tvojoj izjavi onda sunceva energija putuje kroz vrijeme, a ti takozvani dokazi su teorije, nista vise...

daniyel
21.04.2011., 21:32
jesi ti vidio sto radi jako gravitacijsko polje kao sto je crna rupa... prozdire sve i tako se hrani... po tvojoj izjavi onda sunceva energija putuje kroz vrijeme, a ti takozvani dokazi su teorije, nista vise...

Prije nego se počmeš sramotiti smiješnim izjavama proguglaj malo o GPS navigaciji, sateliti u orbiti su u polju niže gravitacije i za njih vrijeme prolazi brže nego za nas na površini, tako da se svaki dan moraju sinkronizirati njihovi satovi sa onima na zemlji inače bi otkloni u preciznosti svaki dan rasli za cca 10ak metara.
Vidiš to se zove znanstveni dokaz,a ne neko matafizičko bulaznjenje koje ti propagiraš.

I btw. unutar crne rupe svjetlost stoji, a kao što to einstein reče pri brzini svjetlosti i vrijeme stane, pa analogno tome u crnoj rupi stoji i vrijeme

ex_1
21.04.2011., 22:30
Recimo da mozemo putovati kroz vrijeme ali znaci samo buducnost ne u proslost dali bih putovali ajd recimo primjer da vam netko ponudi da budete pokusni projekt za putovanje,(malo fantaziram) i sad recimo pitanje dali bih se usudili otici 100-1000 godina u buducnost pa i vise....Dali bih imali strah od nepoznatog sto vas moze docekati

Thegreenguy
22.04.2011., 00:45
Prije nego se počmeš sramotiti smiješnim izjavama proguglaj malo o GPS navigaciji, sateliti u orbiti su u polju niže gravitacije i za njih vrijeme prolazi brže nego za nas na površini, tako da se svaki dan moraju sinkronizirati njihovi satovi sa onima na zemlji inače bi otkloni u preciznosti svaki dan rasli za cca 10ak metara.
Vidiš to se zove znanstveni dokaz,a ne neko matafizičko bulaznjenje koje ti propagiraš.

I btw. unutar crne rupe svjetlost stoji, a kao što to einstein reče pri brzini svjetlosti i vrijeme stane, pa analogno tome u crnoj rupi stoji i vrijeme

dobro ajd, al prema tome u crnoj rupi vrijeme stoji za promatraca ali ne i za onoga tko se u njoj nalazi...

daniyel
22.04.2011., 00:59
Pa prema tome iako je to nemoguće jer bi te rastrgale plimne sile daleko prije crne rupe, kada bi bio u njoj za za tebe bi vrijeme stalo ali ti toga ne bi bio svjestan dook bi u ostaku svemira nastavilo teci svojom brzinom.
Laički rečeno kada bi teoretski 10 godina putovao brzinom svjetlosti ne bi ostario ni sekunde dok bi svima ostalima proreklo to isto vrijeme, kada bi se vratio dakle u normalni svijet svima ostalima proslo bi 10 godina a tebi 0. Što znači da bi skočio 10 god u budučnost.

Thegreenguy
22.04.2011., 01:10
Pa prema tome iako je to nemoguće jer bi te rastrgale plimne sile daleko prije crne rupe, kada bi bio u njoj za za tebe bi vrijeme stalo ali ti toga ne bi bio svjestan dook bi u ostaku svemira nastavilo teci svojom brzinom.
Laički rečeno kada bi teoretski 10 godina putovao brzinom svjetlosti ne bi ostario ni sekunde dok bi svima ostalima proreklo to isto vrijeme, kada bi se vratio dakle u normalni svijet svima ostalima proslo bi 10 godina a tebi 0. Što znači da bi skočio 10 god u budučnost.

da ali to je buducnost za tebe kao promatraca sto ne znaci da si preskocio to vrijeme, ono je samo u tvom sustavu(brod) prolazilo drugacije, tj. sporije ako gledas sa zemlje... bas me zanima evo npr da negdje izvan gravit. sile zemlje letis u brodu brzinom blizu brzine svjetlosti i pratis na ekranu kameru koja snima na zemlji i recimo da kamera ima nepresusan izvor energije da li bi teoretski mogao vidjeti kako tebi kao promatracu leti vrijeme na zemlji?

daniyel
22.04.2011., 01:32
ah ne znam koliko si potkovan fizikom, pogotovo teorijom relativnosti.
Na brzinama blizu brzine svjetlosti ti ne vrijede pravila superpozicije (zbrajanja) brzina zato što vrijeme više nije konstanta.
Sve ti se svodi na to da što se brže gibaš vrijeme protiče sve sporije a da ti toga nisi svjestan.

Einstein je imao zgodan opis sa dva jednojajčana blizanca.

Zamisli da dva jednojajčana blizanca dođu do broda koji može odmah ubrzati do brzine svjetlosti.
jedan ostane na pisti, a drugi uđe brod. Brod odmah poleti brzinom svjetlosti kruži svemirom 10 god. i sleti na pistu.
Blizanac koji je bio u brodu će mislit da uopce nije poletio jer je za njega vrijeme stajalo svih 10 god. dok ce drugi blizanac, zemlja i sve ostalo ostariti za 10 god. Znači onaj blizanac što je bio u brodu izađe van nakon svega i nađe se 10 god u budućnosti.

p.s. onaj pokus sa kamerom ti ne radi jer da bi uočio tu zemlju svjetlost sa nje mora doci do tvojih ociju ili do kamere a pošto vec ides tom brzinom mislim da ne bi vidio ni snimio ništa dakle samo bi skočio u budućnost

Thegreenguy
22.04.2011., 01:45
ah ne znam koliko si potkovan fizikom, pogotovo teorijom relativnosti.
Na brzinama blizu brzine svjetlosti ti ne vrijede pravila superpozicije (zbrajanja) brzina zato što vrijeme više nije konstanta.
Sve ti se svodi na to da što se brže gibaš vrijeme protiče sve sporije a da ti toga nisi svjestan.

Einstein je imao zgodan opis sa dva jednojajčana blizanca.

Zamisli da dva jednojajčana blizanca dođu do broda koji može odmah ubrzati do brzine svjetlosti.
jedan ostane na pisti, a drugi uđe brod. Brod odmah poleti brzinom svjetlosti kruži svemirom 10 god. i sleti na pistu.
Blizanac koji je bio u brodu će mislit da uopce nije poletio jer je za njega vrijeme stajalo svih 10 god. dok ce drugi blizanac, zemlja i sve ostalo ostariti za 10 god. Znači onaj blizanac što je bio u brodu izađe van nakon svega i nađe se 10 god u budućnosti.

p.s. onaj pokus sa kamerom ti ne radi jer da bi uočio tu zemlju svjetlost sa nje mora doci do tvojih ociju ili do kamere a pošto vec ides tom brzinom mislim da ne bi vidio ni snimio ništa dakle samo bi skočio u budućnost

kuzim sve al opet mi nije jasno zasto u dva razlicita sustava vrijeme drugacije prolazi ako se jedan giba brze od drugog... znaci li to da ako u svemiru stojis sa v=0 da onda za one na zemlji vrijeme tece sporije jer zemlja kao zatvoren sustav se krece neznam kojom brzinom

FoxMulder
22.04.2011., 01:52
Ako ti je to jedini argument onda stvarno nemam rijeci

reci to Stephen Hawkingu :rolleyes:

daniyel
22.04.2011., 02:07
znaci li to da ako u svemiru stojis sa v=0 da onda za one na zemlji vrijeme tece sporije jer zemlja kao zatvoren sustav se krece neznam kojom brzinom

Da upravo tako :klap:
Samo su pri brzinama koje mi uočavamo te razlike toliko sitne i zanemarive da se zamjećuju tek iznimno preciznim mjerenjima.

vasac
27.04.2011., 00:28
Vidim da je ovdje rijec o putovanju kroz vrijeme. E pa ovako ja sam 100% ubijedjen da je to moguce. A 95% znam kako se i putuje kroz vrijeme. Sta mi fali pitate se ??? :) Pa fali mi znanje i hvali mi sto bi prost narod reko mu**. :)
Ja znam da ovo malo glupo zvuci zato ne bih da ispanem kao meta zajebancije. No, ocu da kazem da sam juce postavio jedan oglas na ovom forumu, koji je normalno naisao na sprdnju : http://www.forum.hr/showthread.php?t=638942
Pa eto ako je neko zainteresovan da porazgovaramo o ovome na PP , nek se javi a dobro bi bilo da posjeduje i znanje iz oblasti fizike.
Ovu sam skriptu pronasao il bolje receno ona je mene nasla, ali kod mene je bezvrjedna. Ovo se ne moze naci nigdje u knjigama i na internetu. Sad pricam ko pravi trgovac a nisam.
Ako ima raspolozenih mozemo razmijeniti koju poruku.

haram
27.04.2011., 15:25
Vidim da je ovdje rijec o putovanju kroz vrijeme. E pa ovako ja sam 100% ubijedjen da je to moguce. A 95% znam kako se i putuje kroz vrijeme. Sta mi fali pitate se ??? :) Pa fali mi znanje i hvali mi sto bi prost narod reko mu**. :)
Ja znam da ovo malo glupo zvuci zato ne bih da ispanem kao meta zajebancije. No, ocu da kazem da sam juce postavio jedan oglas na ovom forumu, koji je normalno naisao na sprdnju : http://www.forum.hr/showthread.php?t=638942
Pa eto ako je neko zainteresovan da porazgovaramo o ovome na PP , nek se javi a dobro bi bilo da posjeduje i znanje iz oblasti fizike.
Ovu sam skriptu pronasao il bolje receno ona je mene nasla, ali kod mene je bezvrjedna. Ovo se ne moze naci nigdje u knjigama i na internetu. Sad pricam ko pravi trgovac a nisam.
Ako ima raspolozenih mozemo razmijeniti koju poruku.

Ponudi ti to na podforumu prirodne znanosti, tamo ima puno fizičara koji će sve svatiti, a možeš i dobro zaraditi :top:

Bat Kol
27.04.2011., 16:25
Ponudi ti to na podforumu prirodne znanosti, tamo ima puno fizičara koji će sve svatiti, a možeš i dobro zaraditi :top:

Ili popit karton i ban :zubo:

FoxMulder
02.05.2011., 01:32
Ne postoji ni jedan zakon fizike koji osporava putovanje kroz vrijeme.

haram
02.05.2011., 12:19
Ne postoji ni jedan zakon fizike koji osporava putovanje kroz vrijeme.

... jesi li siguran u to ? Naravno, zavisi i o tome koliko su kome poznati dotični zakoni...

FoxMulder
02.05.2011., 17:40
... jesi li siguran u to ? Naravno, zavisi i o tome koliko su kome poznati dotični zakoni...

reci koji je,ako grijesim priznat cu nema frke :)

haram
03.05.2011., 00:25
reci koji je,ako grijesim priznat cu nema frke :)

Pa hajmo malo logički i zdravoseljački analizirati :
dakle, nekim čudom smo konstruirali stroj koji nas (ili nešto) može prebaciti/premostiti u drugo vrijeme...

Dakle, stroj nas, recimo, prebaci 100 godina u prošlost... ali, kao što se zna, nebeska tijela, pa tako i Zemlja u rotaciji i orbiti oko Sunca, zatim Sunce, pa lokalni krak galaktike, pa sama galaktika... se kreću nekom brzinom kroz prostor -dakle; materijalizirali bi se 100 godina ranije na mjestu od kojega je naš planet još vrlo daleko (ne znam sad izračunati koliko) -ili bi istovremeno morali riješiti i problem prijenosa materije u trenutnom vremenu (dakle beskonačna brzina) da bi se pojavili na onoj Zemlji u prošlosti, a ne na nekom mjestu u svemiru bogznagdje –znači morali bi prekršiti postulat koji kaže da se materija ne može kretati brzinom svjetlosti ili većom.

Zatim, materija (molekule, atomi, kvarkovi, elementarne čestice...vremenski putnik, kako god hoćemo) koji su dotad postojali u našem vremenu, isčezavaju iz njega i pojavljuju se u prošlosti, noseći i određenu količinu topline... znači: materija/energija bi tek tako nestala u jednom trenutku, i nastala u drugom –kršenje drugog zakona termodinamike koji kaže da energija u zatvorenom sistemu ne može iz ničega nastati niti se u ništa pretvoriti…

Zatim, ista ta materija (molekule, atomi,... vremenski putnik), ako bi se i nekim čudom pojavila negdje na površini Zemlje u prošlosti (ili budućnosti, svejedno), našla bi se istovremeno na istom mjestu kao i molekule/atomi/kvarkovi… koji čine zrak –znači dva materijalna tijela u isto vrijeme na istom mjestu –nemoguće.

Ako bi, opet nekim čudom, i razmaknuli te čestice i oslobodili prostor na površini Zemlje u volumenu našeg vremenskog putnika, kako ti njegovi atomi nisu nastali sa njegovim rođenjem, već su postojali i 100 godina ranije (i daleko prije toga), opet bi istovremeno postojali isti atomi/čestice na dva mjesta –opet nemoguće…

Vjerojatno bi se moglo pronaći još ponešto što krši prirodne zakone ako bi pokušali putovati kroz vrijeme, ako bi se time pozabavio netko školovaniji po pitanju prirodnih znanosti…

Sparkly
13.05.2011., 00:10
Vrlo je jednostavno, sadašnjost je jedina stvarnost.
Prošlost i budućnost su zamišljena vremena, ne realna.
Nema putovanja kroz vrijeme.

Eoin
13.05.2011., 21:09
a i da se vratimo u proslost,u vrijeme kada smo jos zivi ili prije rodjenja.sto bi bilo s dušom i time da su u tom prostoru/vremenu prisutne dvije identicne duse?
za buducnost bi jednostavno trebali putovat brzinom svjetlosti u svemirskom brodu?

haram
14.05.2011., 14:29
... zapravo, protok vremena se može promatrati kroz više različitih komponenti, tako imamo fizikalni kao i psihološki (perceptivni) smjer (iliti strijelu): http://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_of_time

touch brain
15.05.2011., 10:58
jeli putovanje kroz vrijeme moguce..pa da vidimo:

putovanje u buducnost:

jeli moguce: da
uvjeti: svemirski brod koji ce ici priblizno brzinom svjetlosti
kako: napravit djir po galaksiji (putovat brz. svjetlosti ili priblizno) i vratis se kuci u buducnost..
mane: nema povratka u svoje vrijeme;neutvrdjen tacan odnos proticanja vremena izmedju putnika i vremena na zemlji tj posmatraca

putovanje u proslost:

jeli moguce: neutvrdjeno..nema jasnih indicija ni da moze ni da nemoze..u naucnim krugovima tu je status Q
uvjeti: ?
kako: ?
mane: moguci vremenski paradoks (ako ubijes dedu u proslosti....itd)

haram
15.05.2011., 11:26
jeli putovanje kroz vrijeme moguce..pa da vidimo:

putovanje u buducnost:

jeli moguce: da
uvjeti: svemirski brod koji ce ici priblizno brzinom svjetlosti
kako: napravit djir po galaksiji (putovat brz. svjetlosti ili priblizno) i vratit se kuci (u buducnost)
mane: nema povratka u svoje vrijeme

... još jedan način; boravak u blizini supermasivnog objekta kao crna rupa (samo treba paziti da se ne sklizne preko horizonta događaja, jer iza toga nema povratka)...
(na oba ova načina se zapravo i dalje ostaje prisutan u svemiru, samo se protok lokalnih vremena razlikuje...)(uostalom, svatko od nas i živi u svom lokalnom vremenu, samo je razlika toliko mala da je neprimjetna i beznačajna)
-dilatacija vremena se javlja kako pri brzinama bliskim svjetlosnoj tako i pri masivnim objektima.

... ali za oba ova načina treba savladati goleme tehničke prepreke (za drugi je i znanstveno nezamislivo kako bi se putnik/objekt uopće i sačuvao od utjecaja gravitacije, zračenja i koječega još)...

putovanje u proslost:

jeli moguce: neutvrdjeno..nema dokaza ni da moze ni da nemoze
uvjeti: ?
kako: ?
mane: moguci vremenski paradoks (ako ubijes dedu u proslosti....itd)

... vidi malo gore post 207...

touch brain
15.05.2011., 13:27
pokusajmo da sve analiziramo

Zatim, materija (molekule, atomi, kvarkovi, elementarne čestice...vremenski putnik, kako god hoćemo) koji su dotad postojali u našem vremenu, isčezavaju iz njega i pojavljuju se u prošlosti, noseći i određenu količinu topline... znači: materija/energija bi tek tako nestala u jednom trenutku, i nastala u drugom –kršenje drugog zakona termodinamike koji kaže da energija u zatvorenom sistemu ne može iz ničega nastati niti se u ništa pretvoriti…

preuzet post sa jednog drugog sajta u skracenoj ( i razumljivoj ) verziji:

Klasična fizika govori da je vrijeme nepovratno tj "ide" naprijed ili nazad.Termodinamika kaže da vrijeme jedino ide naprijed, jer ako bi se okrenulo u drugom smjeru, entropija izoliranog sistema bi se mogla umanjiti, što bi prekršilo 2. zakon termodinamike. Odgovor se nemoze naci ni u u klasičnoj fizici, ni u termodinamici

Klasična fizika se bavi samo sa determinističkim sistemima čiju prošlost, sadašnjost i budućnost kompletno obuhvaća jedna jedina beskonačna formula.Kao rezultat, za takve sisteme vrijeme nije bitan faktor , pa klasična fizika nema što reći u vezi s realnim prirodnim vremenom.

Termodinamika je statistička znanost koja izračunava trendove, umjesto individualne slučajeve. To znači izostavlja kompleksna molekularna gibanja i samo radi zapažanja o rezultatima uzorka.E sad prema klasičnoj fizici, molekularno gibanje je unaprijed zadano , što znači da i sistemi također moraju biti unaprijed zadani jer su oni skupovizadanih molekula. Ako su komponente sistema vremensko reverzibilne, tada to mora biti i sam sistem.

Termodinamika ne može potpuno znati ukupnu karakteristiku sistema jer su njezini molekularni detalji vrlo kompleksni da bi se uzeli u izračunavanje. Dakle, ona ne može ni usporediti sisteme iz prošlosti i budućnosti da bi se usporedile vremenske simetrije, jer su prekompleksne. Sama na toj točki, termodinamika je neuvjerljiva o pravoj prirodi vremena

O ostalim djelovima tvog posta nesto kasnije

lampion
16.05.2011., 15:39
Vrlo je jednostavno, sadašnjost je jedina stvarnost.
Prošlost i budućnost su zamišljena vremena, ne realna.
Nema putovanja kroz vrijeme.

točno...to su ljudi izmislili kako bi znali koje je doba dana i koji je položaj Zemlje u odnosu na sunce.
Vrijeme je jedno i samo sada.
Nama riječ jučer prestavlja datum recimo, 13.5. 2011 jer smo odlučili svaki izlazak sunca pomaknuti za jedan broj a svako kruženje Zemlje oko sunca za još jedna broj.
Ako bi otputovali u Svemir i gledali kroz prozor svem. broda sve bi izgledalo isto - nema dana - noći, nema god. doba, kiše, snijega - vrijeme bi potpuno izgubilo smisao.

touch brain
17.05.2011., 00:11
točno...to su ljudi izmislili

:D e da je sve tako u zivotu jednostavno,nasa planeta bi bila raj ali nije..tok vremena se moze usporediti sa beskonacnosti svemira-za ljude djeluje apstraktno i nepojmljivo

Dobro mjesto za početi bio bi ponovo proučiti prirodu vremena. Linearno vrijeme je konstantni tok raznih budućnosti u jednu jedinstvenu neizmjenjivu prošlost. Svaki moment izbora uključuje višebrojne puteve u budućnost. Svaki put je deterministički lanac efekata koji se nadovezuju prema naprijed, kao domine, prema idućem momentu izbora radi čega se dešava idući ogranak.

http://img26.imageshack.us/img26/3886/vremenskadinamika02.gif
Viđeno iz više dimenzije, to izgleda kao zamršena gradska mapa ulica gdje raskršća i izlazi predstavljaju točke izbora, a ulice predstavljaju odabrane posljedice tih izbora. Čitava mapa postoji odjednom, simultano i čitava je.

Linearno vrijeme je produkt naših umova koji se kreću kroz mapu, iscrtavaju rutu ( put ) koja postaje naša zapamćena povijest. Iz naše perspektive, ruta je ucrtana sa nepromjenjivim oznakama - jednom kad je nacrtana, ona se više ne može izbrisati.

http://img5.imageshack.us/img5/3184/vremenskadinamika03.jpg

Ali nije za bića koja su premašila linearno vrijeme pomoću toga što su postala hiperdimenzionalna. Iz njihove perspektive, naš put kroz mrežu je usporediv sa krivudavim putem na kojem su zabijene obilježavajuče pribadače

http://img200.imageshack.us/img200/4090/vremenskadinamika04.jpg
rivulja predstavlja uzrokovan napredak događaja i čavlići predstavljaju naše momente izbora. Mnogobrojni individualci koji imaju međusobno djelovanje ( interakciju ), pletu kompliciranu mrežu čiji su čvorovi stavljeni na mjesta u skladu sa kombinacijom snaga njihovih slobodnih volja.

http://img198.imageshack.us/img198/1551/vremenskadinamika05.jpg

Entitet koji je izvan linearnog vremena može promjeniti prošlost bilo prijelazom preko izbora koji su već učinjeni, bilo pomoću umetanja novih sekvenci događaja gdje je slobodna volja bila odsutna i zato se ne krši. Krivulja i mreža mogu biti izmjenjeni pomoću stavljanja novih pozicija čavlića ili kreiranja devijacije ( odstupanja ) u nekom slobodnom dijelu krivulje. Očito, ovo drugo je lakše

http://img196.imageshack.us/img196/8708/vremenskadinamika06.jpg

Osim osjećaja deja-vu ( već doživljenog ), mi u stvari nebi prirodno primjetili promjenu vremenske linije budući da su naša pamćenja također promjenjena. Možemo slijediti krivulju unatrag i naći kako ona vijuga neprestanim putem, što znači da su sve posljedice promjene vremenske linije dosljedno zapisane i izračunate radi prethođenja uzroka kad su se ispitivali. Kao rezultat, mi normalno pamtimo samo najčešće promjene koje su se desile u prošlosti koja je uvijek i bila.

Dakle iz naše perspektive, vrijeme je konstantno, jedinstveno i stalno. Iz više perspektive, vrijeme je varijabilno u svojoj brzini toka i selektivno u svojoj konfiguraciji. Naša percepcija vremena, kao toka vremena unutar filma ili priče, jest iluzija. Krivulja postoji od početka do kraja, simultano ( istovremeno ), ali njen put je otvoren za reviziju. Pravo vrijeme kreće se prema naprijed ne sa micanjem kazaljki na satu, već sa rađenjem odluka. One koje su neizbježne, to se već dogodilo.

Naizgled nepovratan tok linearnog vremena ima svoj izvor u kvantnim fenomenima. Kao što filmski projektor prikazuje neprekidni niz slika da bi se kreirala iluzija pokreta, tako i svijest neprestano selektira iz nepokretnog spektruma realiteta onaj realitet koji će iskusiti sljedeći. Nedeterministička ( nepredvidljiva ) priroda je ono što kreira taj jednosmjeran tok vremena; na našem nivou egzistencije, kolaps valne funkcije ne može biti vraćen i taj kolaps je taj koji generira vrijeme kakvog ga mi znamo.

http://montalk.net/matrix/122/timeline-dynamics

lampion
17.05.2011., 09:40
:D e da je sve tako u zivotu jednostavno,nasa planeta bi bila raj ali nije..tok vremena se moze usporediti sa beskonacnosti svemira-za ljude djeluje apstraktno i nepojmljivo

]

ove slikice koje si naveo...

kad jednom odaberemo neku odluku onda se ona ondosi i ima konkrentne posljedice i za druge ljude te ti drugi ljudi ne mogu promijeniti nasšu odluku. stoga sve to se događa u "istom" vremenu i "sada". nema svrhe razmišljati 2što bi bilo da sam..." jer to nije stvarnost već odlika mozga da obrađuje druge mogućnosti ali zamišljeno. Ne da postoji paralelean Svemir gdje se to zaista i dogodilo.

haram
17.05.2011., 13:55
... nemam baš snage ni volje (a ni puno vremena :D ) da sve detaljnije pročitam i promislim, pa se unaprijed ispričavam ako ću bubnuti bezveze, ali čini mi se da u zadnjim postovima uglavnom pišete o psihološkoj streli vremena, a ima ih još šest...

@touch brain, mislim da klasična fizika i te kako ima veze sa definicijom vremena iz par jednostavnih razloga :
-ako zakažeš susret s nekim na trgu u sedam pod satom, a ti pod taj isti sat dođeš u osam, znači da je vrijeme ravnopravna dimenzija onim prostornima, podložno fizikalnim pravilima i definicijama (uostalom to potkrijepljuju i brojne jednadžbe)
-ne primijećujemo niti bilo koja fizikalna teorija ili neki njen dio, ne dopuštaju postojanje dva objekta na istom mjestu u isto vrijeme, niti dopuštaju jednom objektu postojanje na dva mjesta istovremeno (osim kao posljedicu putovanja kroz vrijeme :zubo: )

... Klasična fizika govori da je vrijeme nepovratno tj "ide" naprijed ili nazad...

Ne znam gdje se to u fizici govori da vrijeme ide unatrag ?

Klasična fizika se bavi samo sa determinističkim sistemima čiju prošlost, sadašnjost i budućnost kompletno obuhvaća jedna jedina beskonačna formula.Kao rezultat, za takve sisteme vrijeme nije bitan faktor , pa klasična fizika nema što reći u vezi s realnim prirodnim vremenom.

... ovo mi je još nejasnije... kako vrijeme u fizici nije bitan faktor -počevši od mehanike (definicija brzine, gibanje tijela itd.) ? S kojeg je to sajta preuzeto ?

Da nemamo različito razumijevanje pojma klasična fizika (http://hr.wikipedia.org/wiki/Povijest_fizike) ?

touch brain
18.05.2011., 10:05
... nemam baš snage ni volje (a ni puno vremena :D ) da sve detaljnije pročitam i promislim, pa se unaprijed ispričavam ako ću bubnuti bezveze, ali čini mi se da u zadnjim postovima uglavnom pišete o psihološkoj streli vremena, a ima ih još šest...

[QUOTE=haram;33697829]
@touch brain, mislim da klasična fizika i te kako ima veze sa definicijom vremena iz par jednostavnih razloga :
-ako zakažeš susret s nekim na trgu u sedam pod satom, a ti pod taj isti sat dođeš u osam, znači da je vrijeme ravnopravna dimenzija onim prostornima, podložno fizikalnim pravilima i definicijama (uostalom to potkrijepljuju i brojne jednadžbe)

... ovo mi je još nejasnije... kako vrijeme u fizici nije bitan faktor -počevši od mehanike (definicija brzine, gibanje tijela itd.) ? S kojeg je to sajta preuzeto ?

Da nemamo različito razumijevanje pojma klasična fizika (http://hr.wikipedia.org/wiki/Povijest_fizike) ?

za potpuno razumijevanje vremena,klasicna fizika(kao jedna od grana fizike)nije dovoljna...ona moze djelomicno pomoci u rjesavanju al ne daje kljucne podatke... da bi smo razumijeli svijet ili univerzum ,moramo ga gledat kroz tri dimenzije..jel tako? da bi smo svatili vrijeme, moramo gledat sire..opca fizika nije dorasla da to kvalitetno objasni

Ne znam gdje se to u fizici govori da vrijeme ide unatrag ?

opca fizika kaze da vrijeme moze ici samo u jednom..jel ide naprijed,nazad svejedeno je

ne primijećujemo niti bilo koja fizikalna teorija ili neki njen dio, ne dopuštaju postojanje dva objekta na istom mjestu u isto vrijeme, niti dopuštaju jednom objektu postojanje na dva mjesta istovremeno (osim kao posljedicu putovanja kroz vrijeme :zubo: )

kvantna fizika...Ono što slijedi jest sažetak i diskusija iz dokumenta Daniel Greenberger-a i Karl Svozil-a s naslovom "Quantum Theory Looks at Time Travel".Iz sažetka:

Predstavljamo model kvantne mehanike putovanja kroz vrijeme koje uključuje dva figurativna razdvajača smjerova da bi se inducirao povrat u ranija vremena. To vodi do unikatnog rješenja paradoksa gdje bi netko mogao ubiti nečijeg djeda, u kojem kad je budućnost jednom ostvarena, da seonda ne može promjeniti prošlost, i tako prošlost postaje deterministička. U drugu ruku, gledajući naprijed prema budućnosti, to je kompletno vjerojatnosno ( probabilno ). To rješava klasični paradoks u smislu filozofske satisfakcije.

Iz zaključka:

Prema našem modelu, ako ti putuješ u prošlost u smislu kvantne mehanike, ti bi jedino vidio one alternative koje su u skladu sa svijetom koji si ostavio iza sebe. Drugim rječima, dok si svjesan prošlosti, ti ju ne možeš promjeniti. Nema veze koliko su događaji nevjerovatni i koji nebi mogli voditi do tvog sadašnjeg stanja. Jednom kad se oni stvarno dogode, oni se ne mogu promjeniti. Tvoj put bi podesio rezonancije koje su u skladu s budućnosti koja se već dogodila.

To također ima ogromne posljedice u paradoksima kod slobodnih volja. To pokazuje da je savršeno logički pretpostaviti da netko ima mnoge izbore i da netko može slobodno izabrati neku od njih. Sve dok se odabir ne poduzme, budućnost nije određena. Pa ipak, jednom kad se izbor dogodio, i to vodi do određene budućnosti, i to je bilo neizbježno. Nebi ni moglo biti drugačije. Granični uvjeti, da se budući događaji dese kao što su se već desili, garantiraju to da oni moraju biti pripremljeni u prošlosti. Dakle, ako gledamo unatrag, svijet je determinističan. Pa ipak, ako gledamo naprijed, budućnost je vjerojatna. To kompletno objašnjava klasičan paradoks. U stvari, to služi kao neka vrsta indirektnog dokaza da takva povratna veza mora prirodno postojati, u smislu da bez nje, paradoks postoji, a dok postoji ta povratna veza paradoks je rješen. ( Naravno, tu je isto vjerojatno objašnjenje, da je putovanje kroz vrijeme unatrag nemoguće. To također rješava paradoks tako da ga izbjegava. )

Model također ima posljedice u vezi interpretacija mnogih svjetova u kvantnoj teoriji. Svijet se može pojaviti toliko rascjepkan koliko idemo u budućnost. Pa ipak, jednom kad se naprave mjerenja, samo su one povijesti, koje su u skladu s tim mjerenjima, moguće. Drugim rječima, kod putovanja kroz vrijeme, drugi alternativni svjetovi ne postoje, jer jednom dok se naprave mjerenja koja potvrđuju svijet u kojemu mi živimo, nemoguće bi bilo doseći druge svjetove iz onog originalnog.