PDA

View Full Version : Posuđe od lijevanog željeza


tough_cookie
14.05.2007., 19:21
eto da i ja pitam. jednom sam ovo usnimila u nekom stranom casopisu (neki krasni "lonci", tave, plehovi za pecenje i polako kuhanje i tak svasta nesto) pa onda vidjela da se prodaje u kiki i jos nekim ducanima. dosta je skupo, svaki komad tezi jedno bar kilu, al djeluje pouzdano i bas, ono, mrak :klopa:

ima netko? komentari?

evo, nasla sam origigi francusku stranicu

www.staub.fr

i americku

www.staubusa.com

kaj velite? ja bi si to sve kupila :cerek:

murtela
14.05.2007., 20:20
Divno!
Pogledaj i posuđe Le creuset :top: Htjedoh staviti link al me komp nešto zeza s otvaranjem stranice pa googlaj

polly
14.05.2007., 20:41
ima ponešto od toga i kod nas za kupiti

murtela
14.05.2007., 20:48
Ja živim u danskoj i tu ima skoro svega za kupiti, ali je to fancy šmenci posuđe jako skupo.
Nekidan sam kupila fantastičan nož marke Global -500 kn na sniženju. Dragi je prvo mislio da sam luda ali kad je prvi put rezao s njim rekao je : Uh moramo ih još kupiti! Stvarno su dobri

tough_cookie
14.05.2007., 21:08
ima ponešto od toga i kod nas za kupiti

je, je, napisah gore, vidjela u kiki i jos nekim "finim" ducanima :D

tough_cookie
14.05.2007., 21:10
Ja živim u danskoj i tu ima skoro svega za kupiti, ali je to fancy šmenci posuđe jako skupo.
Nekidan sam kupila fantastičan nož marke Global -500 kn na sniženju. Dragi je prvo mislio da sam luda ali kad je prvi put rezao s njim rekao je : Uh moramo ih još kupiti! Stvarno su dobri

ma znas, meni je glupo na sudju stedit. mislim, kuhat cu cijeli zivot a ak mi neka stvar pomaze da to ide brze, lakse i ljepse ... mislim, ima li sto vaznije? ;)

polly
14.05.2007., 21:11
je, je, napisah gore, vidjela u kiki i jos nekim "finim" ducanima :D

previdjela sam :rofl:
k vragu i čitanje u dijagonalu

čajnik je težak kak sam vrag, ali je predivan :cerek:
i to crni

murtela
14.05.2007., 21:18
ma znas, meni je glupo na sudju stedit. mislim, kuhat cu cijeli zivot a ak mi neka stvar pomaze da to ide brze, lakse i ljepse ... mislim, ima li sto vaznije? ;)
tako je :top: Sad se spremam kupiti veliku grill tavu od lijevanog željeza. Tešku par kila ha, ha

polly
14.05.2007., 21:27
joj ja imam to čudo gusnato
stoji u špajzi, ja s tim nemrem baratat :tuzni:

a za kvalitetni nož bi pol plaće dala
i još bi bil jeftin kad usporedim koliko sam do sada novaca na noževe zdavala :rofl:

BBlue
14.05.2007., 21:31
a za kvalitetni nož bi pol plaće dala
i još bi bil jeftin kad usporedim koliko sam do sada novaca na noževe zdavala :rofl:

Moj muž je, po osobnoj želji, za jedan od rođendana dobio profesionalne Dyck (valjda se tako piše) noževe. Svaki put kad sam ih ja uzela u ruke, stradao je po koji prst - vrlo su učinkoviti da te za trenutak naprave invalidom. Da mi u stan uđe koja od ekipa za očevid (s onim lampama), mislili da je tu mjesto filma "Petak 13"!!!

polly
14.05.2007., 21:37
a znam ja baratat s oštricama
moje porezotine su rezultat trenutne gluposti, ne alata

naj najbolji ikad viđeni nož imaju moji starci
stric ga je kupio na rasprodaji u robnoj kući za par feninga, nije ni marku koštao :rofl:
oštar kao britva, ne oštren u ovih 15-20 godina
kaj se meni nikad tak nekaj ne zalomi

murtela
14.05.2007., 22:58
hej Polly, posalji mi tu tavu kad ju vec ne koristis :cerek: Probaj ove global nozeve od japanskog celika. Mislim da ih ima u mulleru na trgu

chiquita
15.05.2007., 10:21
a za kvalitetni nož bi pol plaće dala
i još bi bil jeftin kad usporedim koliko sam do sada novaca na noževe zdavala :rofl:
joj tak i ja, mislim da sam to već negdje spomenula. svako ljeto ali SVAKO LJETO uvijek ista priča.
dođem u viksu i sjetim se da zadnji put nisam ponjela noževe na brušenje i onda muku mučim s tupim noževima.
i svaki ali SVAKI put mi dođe do ih pohićem s prvog kata kroz prozor pa nek lete.
koliko me izlude...

kresho69
23.01.2009., 16:07
bok svima!

svi hvale to guseno posuđe zbog dobrog čuvanja temperature i finoće hrane kad se kvalitetno skuha. Ponukam takvim razmišljanjima, kupio sam jučer u Ikei gusenu tavicu 28cm za 30 €. jako je teška.

u kratkim uputama piše da bi prije prvog korištenja trebalo u njoj provrijeti smjesu mlijeka i biljnog ulja "da bi se poboljšale performanse gusene tave".

Netko pak kaže da guseno posuđe treba katkad "podmazivati".

Zanimaju me vaša iskustva sa gusenim posuđem, i to pogotovo u vezi:

a) održavanje - kako se podmazuje i čime se pere

b) karakteristike gusa u kuhanju

c) recepti u kojima dolazi do izražaja guseno posuđe

d) treba li i može li se koristiti poklopac na gusenoj tavici (imam jedan stakleni zaobljeni od jedne teflonske tave koji mi taman paše na ovu, gusena tavica je došla bez poklopca)

Malo sam to akademski razložio, ali znam da su na gastronomiji freakovi kao i ja pa...ali ako tema ikad postane "ljepljiva" dobro će nam doći jedan ovakav savjetnik.

Hvala!

Ljelja
23.01.2009., 17:55
meni muž donio iz jedne kovačnice ludilo gusanu tavu. jaaaaako je teška i nije baš jednostavno baratati, ali papica je fina. pogotovo ako se kuha na otvorenom plamenu (plin), a ne na struji.

održavanje je ful jednostavno. prije prve uporabe treba se na njoj zacrvljiti malo ulja, toliko da prekrije dno. višak se izlije i kad se pothladi cijelu ju namazati tim uljem. opet višak ulja obrisati. takva mi visi na kuki u kuhinji.

nakon kuhanja samo ju dobro operem mlakom vodom i krpicom BEZ DETERDŽENTA!!! nakon toga ju obrišem suhom krpom i ponovno kapnem malo ulja i razmažem po dnu i cijelim bridovima. bitno je i da se "šavovi" zaulje, da ne dođe do hrđanja.

moja je isto došla brez poklopca, pa ga i ne koristim. fora je kad se hrana koja krčka malo "zapeče" odozgo.

luka lik
24.01.2009., 11:15
Kakvo je to "gusano" posuđe?

kresho69
24.01.2009., 14:46
gus je jedna vrsta materijala - jako težak i izvrsno zadržava toplinu. neki kuhari ga u kombinaciji sa plinskim šparetom stavljaju u sam vrh kuhanja -ponajprije wokovi i tavice od "gusa". eto toliko ja znam, a za ostalo čekam savjete, recepte...

luka lik
24.01.2009., 15:25
Da li to kovano željezo možda?

undercover
24.01.2009., 16:09
ne, mislim da je lijevano

luka lik
24.01.2009., 17:07
:misli:Ako je to to onda mi to zovemo giza...,Jel to posuđe na dodir malo hrapavo?

štemajzl
24.01.2009., 17:14
Lijevano željezo = gus. Da, hrapavo je.

ile.ri
24.01.2009., 18:54
Da, gus ili giza.

Mi u primorju isto kažemo giza, tako da sam pred dva mjeseca kupio za poklon gizani kotlić. :D

luka lik
24.01.2009., 19:37
Aha,nisam čuo izraz gusano željezo :brukica:pa me zanimalo o čemu se priča:mig:

europe2seoul
25.01.2009., 10:58
meni muž donio iz jedne kovačnice ludilo gusanu tavu. jaaaaako je teška i nije baš jednostavno baratati, ali papica je fina. pogotovo ako se kuha na otvorenom plamenu (plin), a ne na struji.

održavanje je ful jednostavno. prije prve uporabe treba se na njoj zacrvljiti malo ulja, toliko da prekrije dno. višak se izlije i kad se pothladi cijelu ju namazati tim uljem. opet višak ulja obrisati. takva mi visi na kuki u kuhinji.

nakon kuhanja samo ju dobro operem mlakom vodom i krpicom BEZ DETERDŽENTA!!! nakon toga ju obrišem suhom krpom i ponovno kapnem malo ulja i razmažem po dnu i cijelim bridovima. bitno je i da se "šavovi" zaulje, da ne dođe do hrđanja.

moja je isto došla brez poklopca, pa ga i ne koristim. fora je kad se hrana koja krčka malo "zapeče" odozgo.

Potpisujem! Bas sam to htio napisati. Drugi nacin da pripremis cisti gus je da ga namazes uljem i onda stavis u vec zagrijanu pecnicu na neko vrijeme. Kasnije izvadis van (kad je hladno) i dobiti ce se na tavi jedna patina (naravno - pazi da ti rucka od tave nije drvena neg isto gusnata jer se inace zapali, ne:D). Mozes ponoviti postupak. Taj sloj ti onda bude kao "teflon" ali svakako kuhaj sa uljem....tijekom godina koristenja, gusnata tava ce tamniti...u pocetku izbjegavaj pripremu kiselih umaka/jela (tipa s paradajzom) dok se sloj ne poboljsa - dakle, jaja & spek, kobasice, itd - super.

Svakako izbjegavati pranje deterdjentom...i ribanje celicnom cetkom - dakle, stavi ulje ili mast onak po starinski pa peci - tava i jest nastala u to doba :D.i malo premazati uljem nakon pranja i staviti na prozracno mjesto da se ulje ne pokvari (dobije los miris) i tava ne zahrdja - ak je koristis svaki dan to nije bitno.

Nazalost, svoju tavu sam morao pokloniti....

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41F56HDZ8QL._SL500_AA280_.jpg

Gdje ima kod nas za nabaviti?

europe2seoul
25.01.2009., 11:00
Ovo vam je jos isto dobro:

Dutch oven; u principu proizvod ispadne kao da je ispod peke. Koristili su je najvise americki kauboji u ona vremena otkrivanja zapada.

http://media.rei.com/media/714249_9996Lrg.jpg

Ljelja
25.01.2009., 14:03
e da, to posuđe s fotki jest malo profesionalnije izrade. moja tava je izašla pravo iz seoske kovačnice u Allgäu. dio vjerojatno jest lijevan/izvlačen/prešan (ne znam), ali je sam finiš radio kovač rukom (mislim, nakovnjem i čekičom!). vidi se da je ručka "ljepljena" i da je dno "rešetano".

patina na dnu se dijelom napravila od onog prvog grijanja ulja, tamno smeđe. vjerojatno će se vremenom sve ujednačiti. još uvijek ju smatram relativno novom, ali ima da se prenese na koljena (šparete) praunukovih unuka! :D

http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/Picture006-1.jpg

eh da, što se tiče nabavke, možda da se škicne na profi-gastronomiji u METRO-u?

kresho69
25.01.2009., 20:21
znam da je mnogima ikea daleko, ali kako sam čuo tavice kakvu sam ja platio 30 eura kod nas dođu oko 800-1200 kn, makar vjerujem da se može iskamčiti negdje i malo jeftinije. ali kad uzmete u obzir ostale stvari koje su u ikei nekoliko puta jeftinije, isplati se potegnuti do graza u shopping.

ali, on topic, može koji recept?

darling
26.01.2009., 11:15
Ja kupila gril tavu tesku tucanu u Ikei, cetvrtastu, malo skuplju od 30 eura. No, kad pecem sitno povrce, to mi se istopi i zagori, zalepi se i kako drugacije da je operem nego zicom i deterdzentom. Je l zna neko kako se pece na toj tavi tako da se ne zalepi? Jos se nisam usudila da stavim ribu na nju.

europe2seoul
26.01.2009., 13:46
Ja kupila gril tavu tesku tucanu u Ikei, cetvrtastu, malo skuplju od 30 eura. No, kad pecem sitno povrce, to mi se istopi i zagori, zalepi se i kako drugacije da je operem nego zicom i deterdzentom. Je l zna neko kako se pece na toj tavi tako da se ne zalepi? Jos se nisam usudila da stavim ribu na nju.

Procitaj sto smo ti napisali. Prvo trebas tavu season i onda je koristiti sa uljem. Gusnata tava nije za moderno "zdravo" kuhanje.

Ljelja
26.01.2009., 14:14
darling, ako ti zagori, iskuhaj tavu s vodom da otpusti. nikako nemoj koristiti deterdžent.

to što se lijepi hrana stvar je reguliranja temperature. barem tako mislim. ja uvijek podlijem vodom ako se počne hvatati hrana. kod prženja da ne zagori vjerojatno bi pomoglo puno više ulja/masnoće, ali to ne prakticiram, pa ne znam. uvijek radije radim umak s vodom/rajčicom, pa nema zagaranja.

murtela
26.01.2009., 15:11
darling, ako ti zagori, iskuhaj tavu s vodom da otpusti. nikako nemoj koristiti deterdžent.

.

A u vodu dodaj malo soli :top:

polly
26.01.2009., 16:55
Nazalost, svoju tavu sam morao pokloniti....

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41F56HDZ8QL._SL500_AA280_.jpg

Gdje ima kod nas za nabaviti?

takvih je bilo u mercatoru, ali ne zalazim više u te veće mercatore pa ne znam jel ih još prodaju
merkur? tam zna biti svakakvog suđa

Ljelja
26.01.2009., 20:41
A u vodu dodaj malo soli :top:

e ovo nisam znala. hvala!

darling
27.01.2009., 09:42
A u vodu dodaj malo soli :top:

Hvala obema. Ali ja sam to sve radila, a tavu nikako nisam uspevala da operem. Pre prve upotrebe kuvala sam ispratila sam sve korake Ikeinog uptstva (prokuvavanje mleka i ulja i ostalo ne secam se vise sta). Onda sam htela da grilujem povrce. Isekla sam povrce na komade, zauljila i stavila na vrelu tavu. I sta se desilo? Lepilo se. Nesto sam i uspevala da odlepim, ali mi je sitno seckani beli luk se skroz istopio i zalepio se kao neka zvaka izmedju rebaraca (bitno je, dakle, da dno nije ravno, vec je to gril tava kojoj dno izgleda kao sinusna funkcija). E onda sam sipala vodu i kiselila, povremeno zagrebavala noktom da vidim da l se odlepio luk, jok, i tako 7 dana, i prokuvavala vodu i sve, dok nisam ppzdela, uzela zicu i deterdzent i oprala ko covek. :D
Iz tog sam naucila da ne treba sitno da seckam beli luk. Uspevam da grilujem povrce, patlidzan, paprike, tikvice se tope, nisu dobre. Jednom sam grilovala list, ali mi se to sve zalepilo i vise se necu usuditi. Mozda bi bilo bolje da sam uzela ribu s kozom?! Eto, ako neko zna i koristi gril tavu (gridl pen sto bi rekli Najdzela i Dzejmi), jos plus tucenu ili gusanu, bas bi mi znacilo da mi da uputstva za optimalnu upotrebu.

murtela
27.01.2009., 14:39
Ja je koristim i baš kao što sam i prije rekla nakon upotrebe zagrijem vodu sa soli i isperem vodom i spužvicom. Meni sve ode :ne zna: Mislim naravno da ostane onako neki mali sloj ali to tako mora biti.
Inače mislim da bi ti bilo bolje uzeti ribu s kožom. I još jedan savjet, ja nikada ne stavljam ulje direktno na tavu nego namirnice namažem uljem pa onda bacim na vruću tavu, tako se manje dimi.

oleandrina
28.01.2009., 17:25
Procitaj sto smo ti napisali. Prvo trebas tavu season i onda je koristiti sa uljem. Gusnata tava nije za moderno "zdravo" kuhanje.

Zbog čega nisu za "zdravo" kuhanje, jel lijevano željezo pušta što u hranu ili u čemu je stvar? Koji je na kraju izbor materijala dobar, pored teflona, emajla, inoxa...

I zbog čega ih se ne smije ribati i prati s detrđentom, što se događa od tog?

trustno1
23.02.2009., 23:19
da li ga ljudi koriste u hrvatskoj??
kod nas u UK je jaaako popularno..

http://www.lecreuset.co.uk/

tough_cookie
24.02.2009., 13:34
da li ga ljudi koriste u hrvatskoj??
kod nas u UK je jaaako popularno..

http://www.lecreuset.co.uk/

kod nas u hr nema lecreuseta, ima staub (http://www.staub.fr/fr/index.php?lang=en). ja ga jako volim :cerek:

trustno1
24.02.2009., 18:39
bome jaaako slicno le creusetu...

arenx
24.02.2009., 22:17
kod nas u hr nema lecreuseta, ima staub (http://www.staub.fr/fr/index.php?lang=en). ja ga jako volim :cerek:

Di se prodaje?

murtela
25.02.2009., 10:33
Obožavam le creuset- imam njihovu grill tavu, jednu tećicu i dvije keramičke posude za pećnicu. Super su i kvalitetom i dizajnom.

tough_cookie
27.02.2009., 07:22
Di se prodaje?

ima u centru kaptol trgovina (sad vise ne znam kako se zove, mijesaju mi se leonardo i bella casa), onda na trgu zrtava kod dzamije, u kiki, i mozda u lesnini :misli: i slicnim ducanima sa svime za kucu.

Shtefitza
27.02.2009., 10:02
U Americi je strasno skupo. Ali u svakom sminkerskom ducanu sa kuhinjskom opremom ima creuset posudja. Predivno mi je. Ali stvarno preskupo. Planiram kupit mozda jednu vecu zdjellu za "slow cooked" hranu.

arenx
01.03.2009., 21:55
Koliko skupo, koja je cijena npr. tave 26cm?

Shtefitza
02.03.2009., 05:47
http://www1.macys.com/catalog/index.ognc?CategoryID=28891&PageID=124089856753287&CURRENT_PAGE=2

Emajlirana tava od ljevanog zeljeza (oko 26cm): $120

Ja si skicam ovu:
http://www1.macys.com/catalog/product/index.ognc?ID=318206&CategoryID=31667

Iako, imam jednu jako dobru posudu slicne velicine od anodiziranog metala. I fantasticno funkcionira (za dijelic ove cijene).

trustno1
07.03.2009., 19:12
kod mene u UK srednji lonac kosta oko £100... ja imam srece svekrva mi kupila tri lonca, i tepsijicu, a muz ostalo.. tako da sam sva lakrusetirana.. LOL
samo molim boga da mi ne padne na nogu, jer je tesko ko 100 vragova!

momof3
14.03.2009., 09:24
Ljudi, gdje mogu naći tavu od lijevanog željeza? :ne zna: Cijeli grad Zagreb sam prošla (ili bar mi se tako ćini! :cerek: ) bez uspjeha. Bila sam u Muelleru (na Trgu, i City Centru One), Šumoopksrbi kod Trga, u Nami, u Iglu-u (dučan za kampiranje) u Vlaškoj u više dučana, u Mercatone-u, Ipercoop-u, na Dolcu, SVUGDJE. Već duže vrijeme tražim, bez sreće. :tuzni: Čak sam bila u IKEA-i u Grazu, a oni su imali jednu skroz malu, koja mi nikako ne paše i jednu emajliranu izvana, koja je već u dučanu bila oštećena. :flop: Tražim običnu, veliku, duboku tavu od lijevanog željeza, bez teflona, i ne onu malu samo za palačinke. Imam troje djece i muža s apetitom, pa želim tavu dobre kvalitete koja će me služiti za sve naše potrebe, od kuhanja Bolonjez umaka, pečenja palačinki, prženja, uglavnom SVE!!! Ako znate gdje bih mogla u bližoj okolici Zagreba naći takvu tavu, i po kojoj cijeni, bila bih vam zahvalna! :s HVALA!!! :)

crazyform
14.03.2009., 09:27
jesi bila u metrou?mislim da ima tamo,ali na onom odjelu gdje je suđe za profiće.

momof3
14.03.2009., 09:31
jesi bila u metrou?mislim da ima tamo,ali na onom odjelu gdje je suđe za profiće.

E, vidiš, nemam karticu za metro...ali ima moj kum...mogla bi ga možda pitati da idem s njim...vidiš, vidiš..nisam se ni toga sjetila! hvala! :)

Jel možda znaš za neko mjesto gdje mi ne treba kartica za ulaz? :D Tko zna kad će mi kum biti slobodan...stalno negdje putuje i puno radi, a bojim se da mi ne bih dao da idem s njim nego bi mi samo kupio...bilo bi mi neugodno...hoću tavu sama kupiti :) Tako ću bar znati da je to onda ta prava koju tražim :D

tilla
14.03.2009., 09:42
na topiku gastronomija

momof3
14.03.2009., 09:56
na topiku gastronomija

meni je svejedno gdje je topic, samo da pronađem tu tavu! :lol::D

crazyform
14.03.2009., 10:20
E, vidiš, nemam karticu za metro...ali ima moj kum...mogla bi ga možda pitati da idem s njim...vidiš, vidiš..nisam se ni toga sjetila! hvala! :)

Jel možda znaš za neko mjesto gdje mi ne treba kartica za ulaz? :D Tko zna kad će mi kum biti slobodan...stalno negdje putuje i puno radi, a bojim se da mi ne bih dao da idem s njim nego bi mi samo kupio...bilo bi mi neugodno...hoću tavu sama kupiti :) Tako ću bar znati da je to onda ta prava koju tražim :D

odi na njihove stranice i pregledaj katalog,onaj gastro.što se kartice tiče, posudi od nekog.jesi bila u onoj casa nešto u maksimirskoj,a imaš i u dubravi prek puta pitarela nekakvu ugostiteljsku opremu,tam sam vidjela,al su cifre :rolleyes:

Skattemus
14.03.2009., 10:36
meni je svejedno gdje je topic, samo da pronađem tu tavu! :lol::D

Ostatku foruma nije.:kava:

On topic - za Getro ne treba kartica.

momof3
14.03.2009., 10:39
odi na njihove stranice i pregledaj katalog,onaj gastro.što se kartice tiče, posudi od nekog.jesi bila u onoj casa nešto u maksimirskoj,a imaš i u dubravi prek puta pitarela nekakvu ugostiteljsku opremu,tam sam vidjela,al su cifre :rolleyes:

E, upravo se tih cifri bojim! :mama: Bila sam i u maksimirskoj, ali ne znam jesam li baš bila u casa nešto...nisam gledala imena, samo sam tražila tavu! :D Probat ču onda u Dubravi, a i vidjela sam u Savskoj neki boutique za kuhinjsku opremu....samo se bojim "boutique" cijene! :lol: Idem tamo u ponedjeljak, pa ću vidjeti što se nudi. Neću odustati, pa makar morala naručiti preko interneta!

momof3
14.03.2009., 11:28
Ostatku foruma nije.:kava:

On topic - za Getro ne treba kartica.

Sorry...ovo je prvi puta da sam otvarala svoj topic, i nisam bila sigurna gdje da postavim ovo pitanje...nekako mi je bilo logično pitati žene, ali može i ovdje...sve ok :)

U Getro-u sam skoro svaki vikend, i oni nemaju tavu od lijevanog željeza...bar ne Getro u Vrbanima. Jesi možda vidjela u nekom drugom Getro-u?

Skattemus
14.03.2009., 11:30
Hmm..A Interspar?

momof3
14.03.2009., 11:35
Hmm..A Interspar?

Jučer sam bila..nemaju...

Štrikalica
14.03.2009., 14:27
Nama na Trgu (opet ja s tim.. :zubo: ) ..ne znam imaju li od lijevanog željeza, al imaju oko 3 miljona kojekakvih tava.. :)

mujsapujsa
14.03.2009., 17:16
Imaš tavu u Kiki.gledala sam ju prije koji tjedan samo ne znam cijenu,visoka je dosta jer pekač - kikiriki od lijevanog željeza je oko 1800 pa je i tava vjerojatno too much

German
14.03.2009., 17:33
Jesi probala u Sol i papru ili u Bella formi?

momof3
14.03.2009., 17:43
Imaš tavu u Kiki.gledala sam ju prije koji tjedan samo ne znam cijenu,visoka je dosta jer pekač - kikiriki od lijevanog željeza je oko 1800 pa je i tava vjerojatno too much

Bok mujsa! Hvala ti! Vidiš, Kike se nisam ni sjetila...bila sam prije koji tjedan sa sekom, ali nismo se sjetile pogledati tave. Žurile smo se po klince u vrtić. Morat ću opet ići pogledati. Nadam se da tava nije tako skupa! Ja sam isto u kvartu našla pekač od lijevanog željeza s poklopcem za oko 1500kn...vidiš..ček jeftinije od Kike! :D Ali nisu imali tavu...pitala sam jel bih možda mogla naručiti tavu, rekli su ne...ne kužim zašto :ne zna:

momof3
14.03.2009., 17:43
Jesi probala u Sol i papru ili u Bella formi?

Nisam...gdje su ti dučani? :ne zna:

momof3
14.03.2009., 17:51
E vidiš, pogledala sam na netu...mislim da sam bila u sol i papru...bila sam u Vlaškoj i čini mi se da se tako zvao taj dučan. Nisu imali. Skoknut ću onda do bella forme...tamo blizu slušam predavanja, pa ću skoknuti do njih slijedeći tjedan :)

momof3
14.03.2009., 17:53
Nama na Trgu (opet ja s tim.. :zubo: ) ..ne znam imaju li od lijevanog željeza, al imaju oko 3 miljona kojekakvih tava.. :)

Bila sam tamo u petak...nemaju! :mama:

Tradescantia
14.03.2009., 22:47
Staub posuđe od lijevanog željeza prodaje Viva (jedan ducan u Kaptol centru prek puta Zeptera, a drugi u Maksimirskoj 15). Trebali bi imati i u Sol i papar u Vlaškoj 78. Moje tave su iz Vive iz Kaptol centra. U to vrijeme ih nigdje drugdje nije bilo za kupiti. Ima različitih veličina, dubina, rebraste, glatke, za palačinke...Cijene ne znam jer ih već imam godinama, al možeš pogledat Staub na netu.

http://www.staub.fr/fr/index.php?lang=en
Evo link.

I mogu potvrditi da je nakon višegodišnjeg čestog korištenja sve posuđe savršeno.

momof3
15.03.2009., 15:27
Potpisujem! Bas sam to htio napisati. Drugi nacin da pripremis cisti gus je da ga namazes uljem i onda stavis u vec zagrijanu pecnicu na neko vrijeme. Kasnije izvadis van (kad je hladno) i dobiti ce se na tavi jedna patina (naravno - pazi da ti rucka od tave nije drvena neg isto gusnata jer se inace zapali, ne:D). Mozes ponoviti postupak. Taj sloj ti onda bude kao "teflon" ali svakako kuhaj sa uljem....tijekom godina koristenja, gusnata tava ce tamniti...u pocetku izbjegavaj pripremu kiselih umaka/jela (tipa s paradajzom) dok se sloj ne poboljsa - dakle, jaja & spek, kobasice, itd - super.

Svakako izbjegavati pranje deterdjentom...i ribanje celicnom cetkom - dakle, stavi ulje ili mast onak po starinski pa peci - tava i jest nastala u to doba :D.i malo premazati uljem nakon pranja i staviti na prozracno mjesto da se ulje ne pokvari (dobije los miris) i tava ne zahrdja - ak je koristis svaki dan to nije bitno.

Nazalost, svoju tavu sam morao pokloniti....

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41F56HDZ8QL._SL500_AA280_.jpg

Gdje ima kod nas za nabaviti?

TO JE TA TAVA!!! :jumping: Jesi li uspio ju negdje naći? Ja sam u Zagrebu i već duže vrijeme tražim TU TAVU!!! Ako imaš kakvu informaciju, molim te javi mi! Hvala!!! :cerek:

momof3
15.03.2009., 15:30
Staub posuđe od lijevanog željeza prodaje Viva (jedan ducan u Kaptol centru prek puta Zeptera, a drugi u Maksimirskoj 15). Trebali bi imati i u Sol i papar u Vlaškoj 78. Moje tave su iz Vive iz Kaptol centra. U to vrijeme ih nigdje drugdje nije bilo za kupiti. Ima različitih veličina, dubina, rebraste, glatke, za palačinke...Cijene ne znam jer ih već imam godinama, al možeš pogledat Staub na netu.

http://www.staub.fr/fr/index.php?lang=en
Evo link.

I mogu potvrditi da je nakon višegodišnjeg čestog korištenja sve posuđe savršeno.

Hvala! Pogledat ću sutra....bit ću u gradu i nastavljat ću svoju potragu! :cerek:

europe2seoul
15.03.2009., 17:32
TO JE TA TAVA!!! :jumping: Jesi li uspio ju negdje naći? Ja sam u Zagrebu i već duže vrijeme tražim TU TAVU!!! Ako imaš kakvu informaciju, molim te javi mi! Hvala!!! :cerek:

nazalost nisam :(

momof3
16.03.2009., 06:19
nazalost nisam :(

Danas nastavljam svoju potragu...ako što pronađem, javljam! :D

momof3
16.03.2009., 17:35
Bila sam danas u Bella formi, u boutique-u u Savskoj, i u Kiki...nigdje nisam našla to što tražim..sve su ili neke mješavine s aluminijem, ili s drvenom ručkom (tražim tavu s gusenom ručkom da može i u rol)..uglavnom danas sam bila bez sreće. No, na forumu "Coolinarika" sam također postavila ovo pitanje i dobila sam slijedeći odgovor:

"Cijenjena,

Tava koju tražite se čini slična ovoj tavi http://www.coolinarika.com/clanak/tava-za-pecenje-i-przenje koja se može kupit u RISTu - http://www.tvrtke.com/rist-d-o-o,PID-8,MF-34612.aspx, Radnička cesta 177 .

Srdačan pozdrav,
Uredništvo
Cool Site of the Day"

Danas sam taj dučan zvala, i kažu kako imaju tavu i da slobodno dođem pogledati. Imaju neku manju, a ako želim veću, mogu je naručiti i doći će za negdje 3 tjedna. Uglavnom, u petak idem k njima sa sestrom (i ona traži tu tavu! haha) pa ćemo najvjerojatnije i ona i ja konačno kupiti tavu! YAY! Javit ću svima ako je to to što tražim, i cijenu (što nas sve najviše zanima!)

verica7
16.03.2009., 21:44
Javljam dobru vijest za sve gurmanice u potrazi za Le creeuset-om. Frendica koja radi u Petrinjskoj bila je u Bakinoj škrinji i vidjela da imaju to posuđe od lijevanog željeza Le creuset. Ja još nisam bila ali ona je oduševljena. Ja budem skoknula prvom prilikom pa javim dojmove!:raspa:

Seamaiden
18.03.2009., 16:30
Le Creuset - ZAKON!!! Imam i tavu i par posuda s poklopcem. Ljudi, kad se gulas u tome prokrcka par sati - rijetko ce tako u normalnoj zdjeli ispast! Apsolutno preporucujem za svu hranu koja zahtijeva visesatno krckanje!
A teske su kao sam vrag. :( Zato ih dragi pere! :)

momof3
18.03.2009., 17:21
Evo, nisam mogla čekati petak, pa sam danas skoknula u RIST. Imali su manju tavu, pa sam si naručila veću (26cm). Stiže negdje nakon Uskrsa, i koštat će oko 300kn. Evo slike te manje tave koju su imali...veća je ista, samo malo veća :)

http://i730.photobucket.com/albums/ww302/zkrevzelj/Image008-2.jpg

Bitno mi je da ručka nije drvena...ova je od rostfrei-a...pitala sam čovjeka zašto je takva, kaže da je zbog topline...hladnija je ovakva ručka jer je "šuplja" pa se ne zagrije toliko koliko ručka od gusa. Eto, ja sam si ju naručila, pa je moja potraga završena. Rekao je čovjek da je više komada naručio, pa ako tko želi, imat će ih uskoro! :)

colbert
18.03.2009., 17:55
da li ga ljudi koriste u hrvatskoj??
kod nas u UK je jaaako popularno..

http://www.lecreuset.co.uk/

Ja imam veliku zdjelu (http://www.lecreuset.com/fr-fr/Nos-Produits/Fonte/Les-Cocottes/Cocotte-Familiale-30cm/) koju sam kupila proslog ljeta u Parizu na rasprodaji za samo 130 eura (:mama:), jer je kao bio kraj kolekcije, bila je plave boje.
Prezadovoljna sam. U njoj kuham sarmu, grah, sva ona tradicionalna jela gdje se krcka dugo i na laganoj vatri.

I sad trazim veliku i duboku ovalku za u pecnicu (s poklopcem). Pecenja ispadaju fenomenalna.
Ovaj vikend sam skoro poklekla pred jednom Staub klasicnom crnom od nekih 30cm, otprilike ovakvom (http://www.staub.fr/fr/index.php?option=com_content&task=view&id=133&Itemid=151), ali je kostala 200 eura!!! I to kao 30% popusta... :rolleyes:

Mislim da cu pricekati opet srpanj i rasprodaje. Ali cinjenica je da se uopce ne usudim raditi govedja pecenja dok to ne nabavim (u Francuskoj tzv. rosbif mora biti ruzicast iznutra inace si sugava kuharica).

Black animal
18.04.2009., 13:03
Pošto mi se lonci i tave od Stauba jako sviđaju kupio sam lonac od 5lit.i plitki lonac od 3lit.Casserole.Veći,je emajliran i sa njim je doista prava uživacija kuhati i naknadno klopu komentirati sa ukućanima.
Ali ono čudo "casserole"pa nema stari koja u tom čudu ne zagori.Možete je sizonirati,tj.namakati u ulju pa zapeći sto puta nema šanse.Sve se prima,sve zagara.Koštao me oko 130Eura+carina i pristojbe.Ma nikad više.Vraćam ga firmi.

colbert
09.05.2009., 15:40
Pošto mi se lonci i tave od Stauba jako sviđaju kupio sam lonac od 5lit.i plitki lonac od 3lit.Casserole.Veći,je emajliran i sa njim je doista prava uživacija kuhati i naknadno klopu komentirati sa ukućanima.
Ali ono čudo "casserole"pa nema stari koja u tom čudu ne zagori.Možete je sizonirati,tj.namakati u ulju pa zapeći sto puta nema šanse.Sve se prima,sve zagara.Koštao me oko 130Eura+carina i pristojbe.Ma nikad više.Vraćam ga firmi.

Imas fotku tog lonca u kojem zagori? Bilo tvog, bilo sa sluzbenih stranica?

verica7
10.05.2009., 21:10
Vidim da te zanima oval od Le creuseta. Ja se se moram pohvaliti da sam bila, vidjela i kupila. Kupila sam super narančasti oval u bakinoj škrinji u Petrinjskoj. Cijena je kak se šika, al sam speglala na 4 rate tak da ne budem ni osjetila.Inače sam prezadovoljna, ništa ne zagara jer ni ne može jer je glazirana iznutra...imaju i druge boje, al meni je ova baš super jer imam iste zavjese i kuhinjske krpe u kuhinji .

Black animal
11.05.2009., 19:17
Imas fotku tog lonca u kojem zagori? Bilo tvog, bilo sa sluzbenih stranica?

Imam. www.staub.fr Pogledajte sauteuse/saute pan.Prvo nađite naslov Hexagon by Staub.
Ne ljuti me toliko zagaranje hrane u tom pan-u:),već izjava firme da je sve emajlirano i izvana i iznutra.Izvana doista i je ali vjerujte mi iznutra sigurno nije.
Bez emajla definitivno ne kupujem.

colbert
12.05.2009., 13:26
Vidim da te zanima oval od Le creuseta. Ja se se moram pohvaliti da sam bila, vidjela i kupila. Kupila sam super narančasti oval u bakinoj škrinji u Petrinjskoj. Cijena je kak se šika, al sam speglala na 4 rate tak da ne budem ni osjetila.Inače sam prezadovoljna, ništa ne zagara jer ni ne može jer je glazirana iznutra...imaju i druge boje, al meni je ova baš super jer imam iste zavjese i kuhinjske krpe u kuhinji .

E, super, bas mi je drago zbog tebe!
Velim ti, ja cekam rasprodaje. :tuzni:
Ne znam jos jel bum zela Staub ili Le Creuset, ove Staubove crne ovalke su mi totalno kulerske. :cool:
Da imam vise mjesta u kuhinji kupila bih i ove u oblicima paprike i svasta nesto.

Imam. www.staub.fr Pogledajte sauteuse/saute pan.Prvo nađite naslov Hexagon by Staub.
Ne ljuti me toliko zagaranje hrane u tom pan-u:),već izjava firme da je sve emajlirano i izvana i iznutra.Izvana doista i je ali vjerujte mi iznutra sigurno nije.
Bez emajla definitivno ne kupujem.

Hm... Ne znam kaj da ti velim. Jesi dobro procitao upute za upotrebu i odrzavanje? :trazi rjesenje: :ne zna:

Black animal
12.05.2009., 16:35
E, super, bas mi je drago zbog tebe!
Velim ti, ja cekam rasprodaje. :tuzni:
Ne znam jos jel bum zela Staub ili Le Creuset, ove Staubove crne ovalke su mi totalno kulerske. :cool:
Da imam vise mjesta u kuhinji kupila bih i ove u oblicima paprike i svasta nesto.



Hm... Ne znam kaj da ti velim. Jesi dobro procitao upute za upotrebu i odrzavanje? :trazi rjesenje: :ne zna:


Treba ga par puta zapeći.Onda je tak tak....Deterženta nedao Bog da vidi pri pranju.Masti čim više.Vode čim manje.Pirjanje,pohanje zaboraviti...To su iskustava.

Black animal
24.05.2009., 21:12
probajte i sa našom firmom Plamen..Pravi gastromomi znaju o čemu pišem. Dobrar gulaš se kuha u "bograču".Otvorenom locnu.Peka je Bog i batina lijevanog željeza.Još ako je emajliranon podnožja:).Stabu je dobar.Ali samo emajliran.La fond etc..pa nit od toga ponešto nije loše u kući imati..:):)

ombia
25.05.2009., 09:50
Obožavam le creuset- imam njihovu grill tavu, jednu tećicu i dvije keramičke posude za pećnicu. Super su i kvalitetom i dizajnom.

:top:

trustno1
25.05.2009., 21:06
imam sve od la creuset-a.. apsolutno volliiimm!! imam tri lonca, gril tavu, obicnu tavu, 2 mala lonca sa drskom(super za przit zafrig), tri posude za pecenje, i posudu za salatu.. e da imam jos i dva jaaako slatka mala minijaturna loncica/zdjelice sa poklopcima, jako dobro za stavit sos, ili gravy u nutra ili podgrijat nesto u mikrovalnoj).. jaako sam zadovoljna!!

colbert
26.05.2009., 00:13
imam sve od la creuset-a.. apsolutno volliiimm!! imam tri lonca, gril tavu, obicnu tavu, 2 mala lonca sa drskom(super za przit zafrig), tri posude za pecenje, i posudu za salatu.. e da imam jos i dva jaaako slatka mala minijaturna loncica/zdjelice sa poklopcima, jako dobro za stavit sos, ili gravy u nutra ili podgrijat nesto u mikrovalnoj).. jaako sam zadovoljna!!

Cek, ti stavljas lijevano zeljezo u mikrovalnu? :eek:

ombia
26.05.2009., 08:56
e da imam jos i dva jaaako slatka mala minijaturna loncica/zdjelice sa poklopcima, jako dobro za stavit sos, ili gravy u nutra ili podgrijat nesto u mikrovalnoj).. jaako sam zadovoljna!!

Znam te male loncice i cute su skroz :cerek: inace, neke danasnje mikrovalne (uglavnom skupe) podnose metal, sto je ubitacnije za mikrovalnu je pustiti ju praznu da radi.
Recimo moja mikrovalna pece pizzu u metalnom kalupu, ako hocu grilati meso, isto ga nabodem na metqalnu resetku. Trustno razjasni stvar.:D

E da kod tih masivnih lonaca je problem sto se lonac zagrije ali sadrzaj ostane hladan, takvo je moje iskustvo. U staroj mikrovalnoj je i metalizirani rub tanjura bio problem.

trustno1
30.05.2009., 21:45
da da to je takva mikrovalna, samo sto ovi najmanji lonici sto ja imam nisu od lijevanog zeljeza negon su keramicki:
to su stvarno minijatuni loncici!za soseve i slicno, ili za neku zapecenu musaku za jednu osobu mozda, eto postam slikicu:tako da se u njima za minutu sve jako zagrije u mikrovalnoj!
http://img40.imageshack.us/img40/4991/photo0781.th.jpg (http://img40.imageshack.us/my.php?image=photo0781.jpg)

trustno1
31.05.2009., 10:53
http://img198.imageshack.us/img198/169/photo0004w.th.jpg (http://img198.imageshack.us/my.php?image=photo0004w.jpg)

eto moje male ergelice La Creuseta..

trustno1
31.05.2009., 10:57
http://img198.imageshack.us/img198/3742/photo0005zky.th.jpg (http://img198.imageshack.us/my.php?image=photo0005zky.jpg)

zaboravih sol i biper posudice!;0)

ombia
31.05.2009., 14:18
Lijepa kolekcija :) i imam i ja takav loncic i preslatki mi je :cerek:

Vidim da si iskusna, imas jos koji savjet, kakvo sudje osim tog koristis i sto obavezno u tome spremas?

colbert
31.05.2009., 17:46
Ma te lonceke imam i ja od keramike, mislila sam da ti stavljas bas zeljezo u mikrovalnu, a to bas nije uputno... :D

Evo, pisala sam malo o tome ovdje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=20466778&postcount=19)...

ombia
31.05.2009., 17:52
colber u moju mikrovalnu idu metalne posude :ne zna: isto ne znam to strucno objasniti, u staru nije smjelo u ovu sa kruzim zrakom i grillom ide sve, bas sam neku vecer pekla pizzu u metalnoj posudi na kombinaciji mirkovalna i kruzni zrak.

colbert
31.05.2009., 21:18
colber u moju mikrovalnu idu metalne posude :ne zna: isto ne znam to strucno objasniti, u staru nije smjelo u ovu sa kruzim zrakom i grillom ide sve, bas sam neku vecer pekla pizzu u metalnoj posudi na kombinaciji mirkovalna i kruzni zrak.

Ma da, znam kaj mislis, to koristi i moja svekrva, al ja ti to onda zovem pecnica. Ono, kad velim 'mikrovalna' pomislim iskljucivo na tu funkciju. :)

ombia
31.05.2009., 21:46
Ma da, znam kaj mislis, to koristi i moja svekrva, al ja ti to onda zovem pecnica. Ono, kad velim 'mikrovalna' pomislim iskljucivo na tu funkciju. :)

Ali ukljuceni su i mikrovalovi.:ne zna: Isto bih htjela da mi netko objasni kako to moze, ali ocito moze. Da pojasnim, ako u metalnom kalupu ukljucim zagriajti kolac, isto moze.

trustno1
01.06.2009., 22:57
Lijepa kolekcija :) i imam i ja takav loncic i preslatki mi je :cerek:

Vidim da si iskusna, imas jos koji savjet, kakvo sudje osim tog koristis i sto obavezno u tome spremas?
helou ombia..
pa imam jos koji zepter od prije, ali slabo sad u njemu kuham..u zepteru kuham grah, ono kad se namace cijelu noc, pa se prekuhava, pa se na kraju kuha 5 dana...
i za nist drugo..
sve kuham u creusetu.. volim dinstana jala kuhati u tome i raznorazne juhice.. inace imam jako lijepi bakreni wok, a ovu tavu apsolutno obozavam jer u njoj pecem stake na plinu, pa pnda samo bacim u rernu, jer je tava otporna na temp. iako ima gumenu rucku..a najbolja mi je za palacinke koje u njoj pecem bez kapi ulja..

http://img5.imageshack.us/img5/2444/photo0820z.th.jpg (http://img5.imageshack.us/my.php?image=photo0820z.jpg)

http://img5.imageshack.us/img5/6056/photo0821.th.jpg (http://img5.imageshack.us/my.php?image=photo0821.jpg)

trustno1
01.06.2009., 23:00
a od tanjura sam koristila Denbi ali je preskup s obzirom da sam istu kvalitetu i dizajn nasla na rasprodaji od J. Olivera..

http://img41.imageshack.us/img41/741/photo0822.th.jpg (http://img41.imageshack.us/my.php?image=photo0822.jpg)

http://img41.imageshack.us/img41/8713/photo0823.th.jpg (http://img41.imageshack.us/my.php?image=photo0823.jpg)

trustno1
01.06.2009., 23:03
ombia, sto ti najvise koristis, i za sto??

ombia
02.06.2009., 10:08
Hvala na odgovoru :)

Ja najvise koristim obicne kvalitetne lonce (pasta, juha itd.) bas ta firma

http://www.weddingwishlist.ie/files/admin/uploads/W1_undefined_62239.jpg, barem jednom tjedno koristim ekspresni lonac, jako cesto grill tavu :s

http://farm1.static.flickr.com/128/400066020_111cf2a47e.jpg

Za palacinke imam posebnu tavicu, staru gusnatu...a kako ne volim dugo biti u kuhinji, jako cesto koristim vatrostalne i ine zdjele za nabujke od paste, povrca i slicnog. :)

http://picture.yatego.com/images/4704f807783789.5/menu-auflaufform_407_0.JPG

http://www.markanto.de/images/product_images/info_images/Auflaufform-Ettore-Sottsass-Alessi-1443_0.jpg

Zato rijetko i koristim le creuset...ali tava imam milion i rado pecem kolace pa kalupa za kolace imam prekod eset, svih oblika i velicina.:D

trustno1
02.06.2009., 11:59
ha ha svida mi se tvoj stake.. i ja koristim puno razne tave, imam jednu malu i od Creuseta.. ali stake vise pecem u ovoj gore sto ju bacim u rernu iako imam grill tavu isto..
na zalost ja ne pecem kolace.. jako sam tumpava po tom pitanju.... na zalost nikada ih nisam pekla, jednostavno me nikad nije zanimalo, pa mi muz sada pati ko patika, jer on je veliki desertoman, a ja bas i nisam.. pa pecem cesto palacinke..
sad si me ti sjetila sa svojom slikom od stakea da i ja nekaj poslikam dok budem pravila.. volim gledato realne slike kaj ljudi doma naprave...pravi sam gurman..a volim i dobra vina.. a ti?

ombia
02.06.2009., 13:10
A sto ne pece sam onda? :ne zna:

Ovo sve nisu moje slike, samo su jako slicne mojim stvarima.:mig:

I ja volim dobra vina i slike klope, ali zaboravim fotkati, imam cesto goste, bas za vikend opet i spremam rado ali sjetim se slikati tek kad siti sjedimo pred praznim zdjelama:D
Kod recepata volim da je sto brze gotovo i da je jednostavno, da namirnica sacuva izborni okus i da ja mogu i nakon 10 sati na poslu ipak spremiti neku vecericu a da ne umrem pri tom.

trustno1
02.06.2009., 23:37
a nista onda.. moramo se sjetiti slikati u buduce!! ps: tako i mi.. gledam da mi hrana bude brzo gotova, i da bude zdrava i fina, i svijeza.. muz ne pece kolace, ali jako dobro kuha...

ombia
03.06.2009., 17:13
Jos bolje da ne pecete kolace, manje ide u bokove.:mig::)

trustno1
03.06.2009., 19:17
ha ha... da da al se fino papa, pa su bokovi tu tak i tak!!

colbert
15.07.2009., 19:18
Moram podijeliti s vama srecu nevidjenu! Krenula ja u kupovinu ovalne zdjele za pecnicu za velike vecere, nadajuci se nekoj rasprodajnoj cijeni.

I zena mi ponudila najvecu cocotte koja postoji (35cm), inace 295 eura (:horor:), za 165! Jer je bila izlozbeni model pa je kakti malo ostecena! A nista joj nije! Reko' davaj isti cas! :s

Evo ih tu... (http://www.lecreuset.co.uk/fr-fr/Les-Gammes-side/Fonte/Doufeu/)

To su ove sa specijalnim poklopcem (sistem Doufeu), u koji se stavi leda ili jako hladne vode pa se to nesto kondenzira i unutra skuplja na donjoj stijenki poklopca u kapljice. Na taj nacin se odrzava vlaga pecenja (tako sam ja to shvatila, a mozda su mi samo prodali foru). :cerek:

http://www.rueducommerce.fr/m/image-offre/4/1/0/a/410ac53e043bd5880d1c0f2d6a4baa0c-500x500.jpg

Black animal
12.04.2010., 19:05
Nakon dosta tj.podosata muka.Mogu reći,Taj Staub je fantastičan,Lodge cast iron isto tak...I to za sve.!
Jako dobra papica u svim oblicima i varijantama ispadne a točno prefina.Samo moram naglasiti da takav način kuhanja traži podosta prakse.Pa i čitanja posebnih kuharica.Poznavaoci ingliša tu su u prednosti.
Imate za kupiti na amazon.com-u podosta literature o tom načinu kuhanja,pečenja,izrade kolača..:)e kolači ispadnu :):):):)
Puno sreće želim novim cast iron kukerima:)

balrog
18.03.2011., 11:08
Kupio sam tavu od gusa u IKEI. Bila je jako jeftina, ali je jako teška i debela. Zna li netko kako se tretira prije pečenja? Pokušao sam peći jaja ali su se jako zalijepila što nisam baš očekivao... :(

Dlapek
18.03.2011., 11:11
Kupio sam tavu od gusa u IKEI. Bila je jako jeftina, ali je jako teška i debela. Zna li netko kako se tretira prije pečenja? Pokušao sam peći jaja ali su se jako zalijepila što nisam baš očekivao... :(

Namaži je uljem i pusti da obgori - da ulje dobro zadimi.
Ohladi ,obriši suhom krpom i to je to.
Ali inače takve tave baš i nisu pogodne za peći jaja.Više su za kratka pečenja mesa ili ribe,za pirjanje,karameliziranje,sotiranje...
Ovisi koliko je duboka,naravno.

balrog
18.03.2011., 12:09
Hvala na odgovoru.. Negdje sam čitao da su super za peći palačinke... pa se sad ne usudim ni probati :)
Budem ju dobro natopio uljem... to i jesam napravio, ali očito ne dovoljno... hm.. još jedna tava viška :(

Dlapek
18.03.2011., 12:18
Hvala na odgovoru.. Negdje sam čitao da su super za peći palačinke... pa se sad ne usudim ni probati :)
Budem ju dobro natopio uljem... to i jesam napravio, ali očito ne dovoljno... hm.. još jedna tava viška :(

Ma kakvi.
Bit će ona dobra msamo neka dobro obgori ulje - baš onak da smrdi i dimi(otvori prozore).
I nikako prati!!!!!!
Samo neka se ohladi,pa obriši.

ta.ja
18.03.2011., 13:01
Hvala na odgovoru.. Negdje sam čitao da su super za peći palačinke... pa se sad ne usudim ni probati :)
Budem ju dobro natopio uljem... to i jesam napravio, ali očito ne dovoljno... hm.. još jedna tava viška :(

Mi imamo Bialetti-jevu gusenu tavu za palačinke :s :s :s

Za friganje jaja - nikako gusene tave :horor:

Dora K
18.03.2011., 16:13
Hvala na odgovoru.. Negdje sam čitao da su super za peći palačinke... pa se sad ne usudim ni probati :)
Budem ju dobro natopio uljem... to i jesam napravio, ali očito ne dovoljno... hm.. još jedna tava viška :(

NEEEEEEEE!!! :horor:

Najbolji snicli na naglo. Definitivno. :D

moj muz na toj tavi si pece jaja. Mrzim ga zbog toga. I uvijek ju skrivam :D

Loopy
27.03.2011., 12:19
Ma kakvi.
Bit će ona dobra msamo neka dobro obgori ulje - baš onak da smrdi i dimi(otvori prozore).
I nikako prati!!!!!!
Samo neka se ohladi,pa obriši.

zasto se ne smije prati?

mirta2
27.03.2011., 15:43
Ja svoju perem i u njoj pečem sve, pa i jaja bez problema, samo se prethodno mora nauljiti i ful ugrijati. Jedino mi nije za palačinke jer je preteška pa ne mogu bacat. Imam jednu ravnu i jednu grill - nikad boljih tava za mene :top:

Elich San
27.03.2011., 17:04
Ja svoju perem i u njoj pečem sve, pa i jaja bez problema, samo se prethodno mora nauljiti i ful ugrijati. Jedino mi nije za palačinke jer je preteška pa ne mogu bacat. Imam jednu ravnu i jednu grill - nikad boljih tava za mene :top:

ja imam jednu iz lidla i također sve živo pečem u njoj(osim palačinki), i naravno ju perem :D

Dlapek
28.03.2011., 09:28
zasto se ne smije prati?

Zašto se ne bi smjela prati?
Govorilo se o prvoj uporabi.

Smije se prati,ali nakon zagrijavnja ulja kad se gus usije ako je šukne u vodu - žalibože novaca za tavu.

mirta2
28.03.2011., 10:59
To da, i oprez kod pranja, nikada vrući gus pod hladnu vodu.

Shtefitza
04.04.2011., 03:21
Pecem meso na naglo! :)
Uvijek je operem. Povremeno ponovo namazem uljem, potufkam papirnatim rucnikom visak ulja.

MEsto stavljam tek kad se dobro ugrijala.

Gusene tave kazu mozes koristiti za palacinke samo ako palacinke peces svakodnevno. Ako ih peces kao ja - jednom u sto godina, onda je bolje koristiti "nonstick".

Ako palacinke peces u tavi koja nije nonstick, onda moras baciti prve dvije palacinke, one ce propasti, zalijepiti se. Treca ce biti odlicna! :top:

Shtefitza
04.04.2011., 03:22
Kako je pripremiti za koristenje:

http://www.wikihow.com/Season-Cast-Iron-Cookware

Kako je ocistiti:

http://www.wikihow.com/Clean-a-Cast-Iron-Skillet

gji perpetum
12.08.2011., 23:53
Gdje ima za kupiti kvalitetnu gril tavu od giza osrednje cijene,
tražim već neko vrijeme neku u normalnoj cjenovnoj kategoriji,
znači ne iz Lidla ali ne i tavu od 2000kn.?

gabOnica
26.08.2011., 10:25
gdje ima tih posuda kod nas za kupiti?

McGrubi
27.01.2012., 22:26
http://centrounion.hr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=23

ja sam im se javila e-mailom, poslali su mi tavu i platila sam pouzećem
214,64 kn
došlo za 1 dan

:)

noname30
14.06.2012., 06:29
ja sam kupila tavu od kovanog željeza grijala sam ulje na njoj prvi put i kada ju obrišem ostaje crno na papiru znači tava je obično željezo
kako to riješiti

manubis
02.10.2012., 11:31
mene interesuje je li se nekome desilo da mu Le creuset posudje od gusa malo pocne da hrdja???

onako kada obrisem maramica ostane malo narandzkastasta

ja inace nakon pranja premazem uljem serpu ali me je malo strah
a zao mi je da je ne koristim jer ipak je ODLICNA stvar i sve iz nje, od supe do peke bude i vise nego dobro!

črni
02.10.2012., 19:45
Normalno je da gus malo hrđa. Održavanje ti je ok, dovoljno je premazati uljem nakon upotrebe.

manubis
08.10.2012., 14:17
pa jel to normala?? smijemo li jesti iz posudja koje je zahrdjalo??

zvala sam njih i oni kazu da je to jer ne osusim dobro serpu WTF?!?!

jtvatn10
09.10.2012., 03:33
Molim VAS za objašnjenje. Dali su one peke od Sebastijana od gusa ili od lijevanog željeza, ili od čega, htjela bih znati, jer ni od trgovaca ne dobijem prave odgovore.Sve nekaj zamrljaju u odgovoru, kao da ni sami neznaju od čega su i one teške tave. Zanima me da li ima lonaca od materijala kao što su i te Sebastijan peke i kako da ih prepoznam.Dali je to isto gus--lijevano željezo, ili?

HARD
06.04.2013., 15:11
Pozdrav ekipa, čini se da je tema malo zamrla. Zna li netko neku firmu, obrt ili majstora koji se bavi ljevanjem željeza? Moze HR, BiH, SRB... Hvala.


p.s. nadam se da nije suviše off topic, :ne zna:neznam koliko je zgodno otvarati temu zbog pitanja koje iziskuje odgovor u jednom odgovoru forumaša bez daljnje rasprave

Kahuna
19.07.2013., 19:35
Molim savjet kako da očistim wok od gusa (lijevanog željeza) koji nisam koristila nekoliko godina pa sad imam miris po užeglom ulju.

Bojim se da samo prokuhana voda neće pomoći, a detergent ne dolazi u obzir.

Svaki savjet je dobrodošao! Hvala.

extreme
23.10.2013., 09:49
imam štednjak na plin sa rešetkama od lijevanog željeza.
ima netko pojma kako da to očistim? perem ja to redovito, međutim sitne mrljice se uvijek kuže, onako izgleda kao da je poprskano uljem recimo...
čime da to operem da bude bez mrlja?

tweetee
23.10.2013., 09:59
imam štednjak na plin sa rešetkama od lijevanog željeza.
ima netko pojma kako da to očistim? perem ja to redovito, međutim sitne mrljice se uvijek kuže, onako izgleda kao da je poprskano uljem recimo...
čime da to operem da bude bez mrlja?

Možda onim sprejem za čišćenje pećnice (ima DM, Mueller)?

extreme
23.10.2013., 10:17
Možda onim sprejem za čišćenje pećnice (ima DM, Mueller)?

Probala i nisu baš neki rezultati...:ne zna:

bilaboja32
23.10.2013., 10:26
imam štednjak na plin sa rešetkama od lijevanog željeza.
ima netko pojma kako da to očistim? perem ja to redovito, međutim sitne mrljice se uvijek kuže, onako izgleda kao da je poprskano uljem recimo...
čime da to operem da bude bez mrlja?

Ako su ti za svaku ploču posebno, a ne jedna velika rešetka, ja ih stavim u teću s vodom i praškom za bijelu robu i kuham. Poslije još malo prođem inox žicom.

tweetee
23.10.2013., 10:42
Probala i nisu baš neki rezultati...:ne zna:

Ma s tim treba puno puta našpricati pjenu, ne ide brzo.

Imaš u Muelleru u zelenom škarniclu sodu za pranje (mislim da se tak zove) koja dobro otapa takve zagoretine - npr. protvu na kojoj je zapečena masnoća od nekog pečenja nalijem vrućom vodom i usipam malo čarlija i 2-3 žlice te sode koja se otopi i omekša te zagoretine (ostaviš preko noći da se namače) pa ih onda možeš lako skinuti četkom ili nečim za ribanje. Ne znam samo koliko ti je to veliko tj. dal možeš utopiti da se tako odmače u toj otopini sode i dal će prohrđati obzirom da je to gus.

Imaš u Muelleru i one metalne jastučiće za ribanje koji su punjeni sapunom i isto dobro skidaju te zapečene gadosti (namočiš jastučić pa ribaš).

Jedna opcija je i staviti zagoretine u perilicu suđa pa ih, ako ne opere, barem odmoči i lakše ih je onda oprati na ruke. Samo ne znam da je to baš pametno s gusom raditi i dal ti stane unutra. Treba paziti da u perilici ne prohrđa pa takve stvari kad se peru u perilici treba odmah izvaditi van, a ne ostaviti ih da se unutra suše jer probije hrđa u toj vlažnoj atmosferi.

extreme
23.10.2013., 12:17
Ma s tim treba puno puta našpricati pjenu, ne ide brzo.

Imaš u Muelleru u zelenom škarniclu sodu za pranje (mislim da se tak zove) koja dobro otapa takve zagoretine - npr. protvu na kojoj je zapečena masnoća od nekog pečenja nalijem vrućom vodom i usipam malo čarlija i 2-3 žlice te sode koja se otopi i omekša te zagoretine (ostaviš preko noći da se namače) pa ih onda možeš lako skinuti četkom ili nečim za ribanje. Ne znam samo koliko ti je to veliko tj. dal možeš utopiti da se tako odmače u toj otopini sode i dal će prohrđati obzirom da je to gus.

Imaš u Muelleru i one metalne jastučiće za ribanje koji su punjeni sapunom i isto dobro skidaju te zapečene gadosti (namočiš jastučić pa ribaš).

Jedna opcija je i staviti zagoretine u perilicu suđa pa ih, ako ne opere, barem odmoči i lakše ih je onda oprati na ruke. Samo ne znam da je to baš pametno s gusom raditi i dal ti stane unutra. Treba paziti da u perilici ne prohrđa pa takve stvari kad se peru u perilici treba odmah izvaditi van, a ne ostaviti ih da se unutra suše jer probije hrđa u toj vlažnoj atmosferi.
U suđerici ih najviše perem. Stanu bez problema i ispočetka su izgledale savršeno, no sad imam neke masne mrlje koje nikako da odu. Baš me to izluđuje...
Sve mi se čini da ću kupiti još jedan par rešetki koje će biti za izgled kad se ne kuha, a ove šugave ću koristiti zkuhanje...:ne zna:
Što je najbolje, nema nikakvih zagoretina,samo te masne mrljice :503:
Ako su ti za svaku ploču posebno, a ne jedna velika rešetka, ja ih stavim u teću s vodom i praškom za bijelu robu i kuham. Poslije još malo prođem inox žicom.

Dvije su rešetke, al nemam dovoljno dubok lonac da bih jednu uspjela potopiti... Možda jednu po jednu u dubljoj tepsiji za pećnicu :misli:

Black animal
28.11.2013., 20:22
Molim savjet kako da očistim wok od gusa (lijevanog željeza) koji nisam koristila nekoliko godina pa sad imam miris po užeglom ulju.

Bojim se da samo prokuhana voda neće pomoći, a detergent ne dolazi u obzir.

Svaki savjet je dobrodošao! Hvala.



pa evo iskustava jednog zaljubljenika koji godinama isklučivo kuha u ljevano željeznim loncima.
Kupite čičanu četku za čišćenje varova,imate je u svakom dućanu koji prodaje farbu.I dobro je izribajte.
Nakon toga zagrijte na njoj svinjsku mast,ne ulje.!I pustite da se ohladi.Mast nesmije dimiti.I tako nakon svakog pranja vrućom vodom.
Operite sa četkicom za pranje suđa u toploj vodi bez deterženta,zagrijte lonac ili što već imate i premažite vrućom svinjskom masti :)

joskoo
16.12.2013., 19:21
ima li netko tko presvlači željezo sa emajlom ili kositrom?

Mast kao zaštita i nije neka opcija, pogotovo ako se kuhaju juhe i sl.

enigma in red
27.02.2014., 01:32
Gledala sam stare postove, no ako netko zna aktualno/novije stanje, a ne info od prije x godina - gdje ima za kupiti gusana/gusena/od gusa :D grill tava?

Osim 'gus' i 'lijevano željezo' ima li još neki naziv pod kojim se takvo posuđe vodi? :misli:

tweetee
27.02.2014., 05:37
Gledala sam stare postove, no ako netko zna aktualno/novije stanje, a ne info od prije x godina - gdje ima za kupiti gusana/gusena/od gusa :D grill tava?

Osim 'gus' i 'lijevano željezo' ima li još neki naziv pod kojim se takvo posuđe vodi? :misli:

Pa jesi li pitala ovdje http://www.rist.hr/shop/kat_38/2_kuhinjsko_posu_e/tave_i_vok/index.html?page_content=shop

Edit: važan kriterij je koliko novaca misliš odvojiti za tavu iliti hoćeš li kupovati nešto "obično" ili ideš na nešto ovakvo http://www.lecreuset.co.uk/Product/le-creuset-products/Cooking/Grills/

pinzgauer
27.02.2014., 10:04
Gledala sam stare postove, no ako netko zna aktualno/novije stanje, a ne info od prije x godina - gdje ima za kupiti gusana/gusena/od gusa :D grill tava?

Osim 'gus' i 'lijevano željezo' ima li još neki naziv pod kojim se takvo posuđe vodi? :misli:


Imaš od Plamena za kupiti

http://www.plamen.hr/Proizvodi.aspx?VrstaID=4

enigma in red
28.02.2014., 01:24
Nisam nigdje pitala, trebam info slati dalje, ja ni pojma nemam što se traži, ono, imam načelnu ideju, a ovo tweetee što spominješ ovo fancy, blage veze nisam imala ni da postoji do ove teme, još nisam prokljuvila u čem je razlika, tako da ću slati dalje hrpu linkova, a možda se vratim s podpitanjima...

Tako da, ako ima neka preporuka iz iskustva, ili razlike u načinu održavanja običnog (tu treba seasoning, jel?) i tog fancy... Do tell, pomno pratim ovo, nisam se još dohvatila pisanja bilješki koje ću slati dalje, samo sam bila guglala par dućana ranije spomenutih da znam gdje eventualno poslati u obilazak no webovi su škrti i imala sam dojam da to što sam naletila nije više aktualno, zato sam i pitala jel ima što provjereno.

Nisam kopala dublje još, pa svaka uputa/savjet dobro dođe...

tweetee
28.02.2014., 05:55
Imaš obični gus koji vjerojatno treba opaliti prije upotrebe i emajlirani gus.

Imaš pristupačnije emajlirane verzije gusanih tava poput Ikea Senior linije http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/90264845/ no nemaju gril tavu u toj liniji. Znali su imati povoljnog gusa u pojedinačnim komadima van linija, kupila sam svojedobno njihovu crnu neemajliranu četvrtastu tavu koja je gril tava (al nije rebrasta) za 10 eur, ima i gusanu dršku (drška ti je važna ako kombiniraš pripremu na štednjaku i u pećnici pa u pećnicu ne možeš staviti tave s drvenom drškom).

Emajlirana je i LeCreuset grill tava koja kod nas košta previše, a vani se može kupiti povoljnije na sniženjima (moja tako nabavljena u K&O u Grazu). Ista fora je i Staub http://www.staub.fr/en/cast-iron-category/items/grills--456.html no ne znam prodaje li se kod nas ili gdje u blizini.

Moja LC emajlirana gril tava odlično funkcionira, lako se pere nakon namakanja (na webu ima puno recenzija gdje se korisnici žale da ostatke hrane ne mogu skinuti ni nakon dugog namakanja i ribanja). Senior duboka tava mi je također super draga i često je koristim, ništa se ne zagori. Crna glatka gril tava također odlična, samo s vremenom stvara onaj film jer nije emajlirana, no imala je neku završnu obradu pa je nije trebalo opaljivati.

Važno je pravilno zagrijati gus. Treba ga zagrijavati postepeno (a ne nafrljiti skroz) i do neke srednje temperature, a ne na najjače. Ako je riječ o gril tavi, prije zagrijavanja treba vrlo malo namastiti, a meso staviti kad je dobro zagrijana i ne micati dok se samo ne zapeče i odvoji. Ako na mesu ostanu zapečene crte od rebara, znači da je bila dobro zagrijana.

Moja preporuka je kupiti emajlirani gus, mislim da nema potrebe uzimati sirovi i opaljivati jer emajliran sasvim dobro funkcionira i ne moraš brinuti o posebnom održavanju i hrđi. Frend je uzeo cijelu Senior liniju prije par godina (tad su imali više posuda u liniji) i zadovoljni su, kuhaju i peku na gusu.

Ne znam kaj ima po običnim dućanima sa suđem, od Konzuma do Name, pogledaj.

Edit: kaj se tiče fensi i nefensi linija, ne vidim da bi skupa LC tava i po čemu bila bolja od jeftinih Ikeinih, u visokoj cijeni samo plaćaš brand pa ne preporučam kupovati takve marke kod nas. LC recimo ima dućan u onom outletu kod Beča.

enigma in red
28.02.2014., 14:09
Odlično, hvala puno :top:

Znači, emajlirano je ok stvar.

Nisam do sad ni znala da tako nešto postoji, domet mi je bio da postoji wok od gusa i da ga treba spaljivati s uljem i koječim, i da je to onda stvar za prženje i da treba paziti i održavati, tipa, nema namakanja u vodi, nema deterđenta itd.

Ok, dakle fancy LC nije toliko bitna prednost ovog trenutka za početnika :)

Gledala sam malo ovo plamenovo, i ristovo.... da li rist ima dućan gdje se to može doći pogledati ili im je to samo službena adresa?
Za plamen koliko sam skužila bi išlo samo dostava za Zg, i kupovanje online bez probe?

Ovo nije emajlirano, ako tako ne piše, jel?
http://www.rist.hr/shop/kat_38/tave_i_vok/mod_9414/kkk_gril_tava_rustika/art_17021/2213937/detail.html
http://www.rist.hr/shop/kat_38/tave_i_vok/mod_8926/kkk/art_16204/2213936/detail.html

Imam dojam da bi tako nešto moglo biti ok? :misli:
I tu onda treba to pažljivo održavanje, jel?

Nisam još do sad nešto duboko proučavala suđe i prednosti/svrhu pojedinog materijala, pa zapravo pojma nemam čemu gus, u odnosu na npr one teške tave s debelim dnom, pretpostavljam da svako ima neku svoju prednost. :misli:

Ja sam više lonac person i 'stoji i miješaj', ono, primitivna verzija koja funkcionira.... ako znaš neki sajt gdje te uče o 'čemu što u kuhinji služi i kakvo treba biti za što', do tell, trebat će mi jednog dana :zubo:

tweetee
01.03.2014., 09:14
Odlično, hvala puno :top:

Znači, emajlirano je ok stvar.

Nisam do sad ni znala da tako nešto postoji, domet mi je bio da postoji wok od gusa i da ga treba spaljivati s uljem i koječim, i da je to onda stvar za prženje i da treba paziti i održavati, tipa, nema namakanja u vodi, nema deterđenta itd.

Ok, dakle fancy LC nije toliko bitna prednost ovog trenutka za početnika :)

Gledala sam malo ovo plamenovo, i ristovo.... da li rist ima dućan gdje se to može doći pogledati ili im je to samo službena adresa?
Za plamen koliko sam skužila bi išlo samo dostava za Zg, i kupovanje online bez probe?

Ovo nije emajlirano, ako tako ne piše, jel?
http://www.rist.hr/shop/kat_38/tave_i_vok/mod_9414/kkk_gril_tava_rustika/art_17021/2213937/detail.html
http://www.rist.hr/shop/kat_38/tave_i_vok/mod_8926/kkk/art_16204/2213936/detail.html

Imam dojam da bi tako nešto moglo biti ok? :misli:
I tu onda treba to pažljivo održavanje, jel?

Nisam još do sad nešto duboko proučavala suđe i prednosti/svrhu pojedinog materijala, pa zapravo pojma nemam čemu gus, u odnosu na npr one teške tave s debelim dnom, pretpostavljam da svako ima neku svoju prednost. :misli:

Ja sam više lonac person i 'stoji i miješaj', ono, primitivna verzija koja funkcionira.... ako znaš neki sajt gdje te uče o 'čemu što u kuhinji služi i kakvo treba biti za što', do tell, trebat će mi jednog dana :zubo:

Mislim da ti je emajlirani gus idealan jer dobiješ performanse gusa bez komplikacija oko održavanja.

Nisam se detaljnije informirala oko Rista jer sam gus kupila u Ikei i K&O u Grazu, no mislim da je netko bio pisao da je preko Rista naručivao gusanu tavu. Nazovi ih i pitaj imaju li dućan i gdje se može vidjeti roba. Osobno nisam sklona preko weba naručivati na neviđeno neke stvari koje prije treba vidjeti i utvrditi je li to to što tražiš. Oni će ti reći dal moraš opaljivati taj gus ili je emajliran i spreman za korištenje.

Za Plamen isto ne znam, možda Pinz zna pa će napisati.

U Grazu dobre cijene tj. akcije LC posuda (kao i drugog skupog suđa) znaju imati u doba sniženja i u Klammerthu http://www.klammerth.at/ pa ako odlaziš u Graz, zaviri tamo, na glavnoj ulici su. I u Ikei ta Senior linija ti je skroz povoljna. Disklejmer: imam plavu Senior tavu proizvedenu u Francuskoj pa nemam iskustva sa kineskim Seniorom koji sad prodaju, no frendica mi kaže da joj je ok.

Gus je težak, jaaako težak :) i nema veze s onim inox tavama s debelim dnom. Osobno kod tava preferiram gus :mig:

enigma in red
01.03.2014., 15:31
Hvala :s
Prenijet ću sve ovo :mig:

Mislim da izlet van države nije bio ni u primisli.... malo skup sport zbog jedne tave ovog trena u svakom slučaju, a ovo da se proba uživo, to se slažem, pogotovo za nešto što kupuješ po njuhu, ako primiš i vidiš, nekako mislim da bolje osjetiš što je pred tobom, nego kad gledaš brojeve na ekranu, pa eventualno crtaš na papir da to zamisliš, a nije ni isto držati 2kg brašna u ruci i tavu od 2kg...
Tnx još jednom, a ako netko drugi ima štogod na temu, samo nabacite :)

tweetee
01.03.2014., 21:06
Nema na čemu, drago mi je ako sam pomogla :)

Info za povoljniju nabavu u Grazu je samo hint za slučaj da je Graz usput :mig:

grogo bolger
02.03.2014., 10:53
Ljudi ima u Peveca grill gusana tava emajlirana, od Plamena, kupijo frend svako malo radi ramsteke :D

alexandra_zg
10.03.2014., 12:29
Zanima me jel netko od vas ima kakvih saznanja kakvo je Pyrex posuđe? U pitanju je zdjela od lijevanog željeza presvučena emajlom.
Evo i slike iz kataloga:

http://katalozi.net/kaufland-katalog/kaufland-katalog-pyrex