PDA

View Full Version : A koje je vaše jelo?


AFRODITA69
15.05.2007., 18:57
ja fakat neznam kaj da velim amerima ili bilo kojem strancu koji je totalno ne upoznat sa hrvatskom,kad me pita-a koje je vase jelo???jel imate kaj specijano kaj samo vi spravljate???

covjek bi reko sarma-to mi nekak prvo padne na pamet ali mi nismo jedini koji rade sarmu.a jedemo manje vise sve mjesano..kaj bi vi izdvojili a da je bas specijalno vezano za hr?

Samantha
15.05.2007., 18:58
mozda pasticada s njokima

atlantis
15.05.2007., 19:30
purica s mlincima
strukli
kulen
hladnetina

kemik
15.05.2007., 19:33
jedina stvar koju ja znam da se jede iskljucivo u hrvatskoj (i malo slovenije) i nigdje drugdje na svijetu je ovakav oblik svjezeg sira i vrhnja na kakav smo mi navikli.

sve ostalo je nase, ali postoji i drugdje :)

AFRODITA69
15.05.2007., 19:59
E I SAD KAD IM VELIS STRUKLI,onda to njima nis ne znaci jer nemaju pojma kaj je strukl...ocekuju da cu reci nekaj kaj vec imaju ovdje...ili mlinci...kaj su mlinci?pokusas opisati ali zvuci im odvratno...zalosno je to da te neznalice misle da smo gladni svega i da bi se prodali za jedan americki hamburger.

polly
15.05.2007., 20:01
pa čak se i to jede po njemačkoj
sa dodacima
crvenom paprikom, češnjakom, lukom,...

stvarno ne znam kaj je samo naše

frogy
15.05.2007., 20:02
meso iz tiblice

snjoxi
15.05.2007., 20:10
tjestenine :cerek:

polly
15.05.2007., 20:19
tjestenine :cerek:

je to je originalno hrvatsko, nigdi ga drugdje nema :rofl:

-ana-
15.05.2007., 20:40
purica s mlincima
strukli
kulen
hladnetina

purica nije nase jelo vec samo mlinci.:kiss:

ovo drugo je tocno. :)

-ana-
15.05.2007., 20:41
kaj bi vi izdvojili a da je bas specijalno vezano za hr?

mlinci
strukli
paški sir

PrittPen
15.05.2007., 20:46
lijepo kazes kako sam ja govorila - hrvatska je divna zemlja jer u jednom imas vise divnih kulinarskih tradicija od dalmacije sa ribom i maslinovim uljiem, viškom pogačom sa slanim srdelama i nebrojenim varijacijama morskih plodova, dalmatinske zagore s pršutom i poljica sa soparnikom preko paškog sira do istre i njihovih specijaliteta, pogotovo tartufa ali i jednostavnijim jelima poput jote, preko zagorja sa štruklima i puricom s mlincima do slavonije sa kulenom, fiš paprikašem i čobancem, da ne spominjem nadasve specifičnu međimursku kuhinju. i sve to s mnogim vrhunskim vinima i rakijama od medice do orahovice.

-ana-
15.05.2007., 20:51
vidim da neki ubrajaju i puricu u nase jelo. purica nije nase jelo. istina da hrvati jedu puricu s mlincima, ali nasi su samo mlinci. purica nije.

Hana_
15.05.2007., 20:51
od kolaca hrapačuš iz dola na bracu- kolac izgleda kao i to malo misto :) sve kamen, stijene ...super
strukle
mlinci
sir i vrhnje
viska pogaca...

kemik
15.05.2007., 20:52
cekajte malo, vi zbilja mislite da je tijesto od brasna, jaja (ponekad) i vode, suseno na laganoj vatri originalno hrvatsko jelo? :eek:

-ana-
15.05.2007., 20:55
cekajte malo, vi zbilja mislite da je tijesto od brasna, jaja (ponekad) i vode, suseno na laganoj vatri originalno hrvatsko jelo? :eek:

da.

moja generacija je to cak ucila i u srednjoj skoli.

PrittPen
15.05.2007., 21:03
nitko nije rekao samo purica, svi su rekli purica s mlincima. nije ni jabuka austrijsko jelo ali strudel s jabukama jeste :)

-ana-
15.05.2007., 21:08
ne slazem se s tobom. sori.:)

ja i bash ja
15.05.2007., 21:13
AFRODITA69
pitaš prvo "koje je vaše jelo" a onda ideš u podtekstu limitirati na nacionalno ...koka, malo pre-dugo živiš u jameriki i brkaš MI sa NACIJOM ....
pod "naše" jelo ja podrazumijevam "ono kaj smo doma jeli i uvijek me podsjeća na dom" ...a to ti je u Hrvatskoj malo teško unificirati kod toliko različitih regionalnih kuhinja :mudri: ....nacionalno jelo isto tako ne postoji s pridjevom Hrvatsko ...zbog tolikih utjecaja podjeljenih po klimatskim/vegetacijskim/stočarskim regijama :mudri:

pa sad, ako mene pitaš : ono što mene veže za moj dom i time to mogu zvati Mojim jelom, su razni čušpajzi : od graška, fino varivo, kelj, mahune, poriluk
...a u nedjelju - pohani picek s pire-krumpirom i zelena šalata (sounds so Kentucky, doesn't it ? ;) )

PrittPen
15.05.2007., 21:18
eh a rožata, fritule, međimurska gibanica :Slin:

ja i bash ja
15.05.2007., 21:20
cekajte malo, vi zbilja mislite da je tijesto od brasna, jaja (ponekad) i vode, suseno na laganoj vatri originalno hrvatsko jelo? :eek:

pa sad, sjeverozapadne Hrvatske svakako da (jer nema toga ni u Slavonaca ni u Banijaca, a ni Mađara, Štajeraca ili Korušaca :o Bog zna jel ovo zadnje dvoje ispravno :o .....al, to su samo najbliži susjedi "regije mlinaca") ...ako si s kamenjara , za mlince nisi ni čula dok te studij nije dopuhao u Zagreb :zubo: :E

ja i bash ja
15.05.2007., 21:22
eh a rožata, fritule, međimurska gibanica :Slin:

:mad: !!! ne postoji Međimurska gibanica !!! :mad: to je izmišljotina šiptarskih pekarničara po Zagrebu koji si ipak misle da je Prekmurje, koje je u Sloveniji, slabi marketinški potez u današnjoj glupeštveno-političkoj situaciji :zubo: :zubo: :cool:

PrittPen
15.05.2007., 21:26
:o ne žesti se odmah :o dakle prekmurska gibanica je?

-ana-
15.05.2007., 21:35
nitko nije rekao samo purica, svi su rekli purica s mlincima. nije ni jabuka austrijsko jelo ali strudel s jabukama jeste :)

jedno je jabuka, a drugo je strudl s jabukama. :)


mlinci se ne moraju jesti sa puricom. mogu se jest sa pecenim picekom,sa pohanim mesom, s mesom na naglo (bilo da se radi o piletini ili o svinjetini ), sa sojinim odrescima, pa i sa famoznom puricom,...,...,...dok se strudla s jabukama ne moze raditi sa npr. borovnicama, jer se onda ne bi zvala strudla s jabukama vec strudla s borovnicama. :)

ja i bash ja
15.05.2007., 21:39
:o ne žesti se odmah :o dakle prekmurska gibanica je?

ma OK, ne ljutim se na tebe, nego na to da neko negdje fabricira neki pojam koji dovoljnim brojem ponavljanja prelazi u povijest ...a zapravo je totalno krivo ...ja sam iz Međimurja, kod nas se to peče i kod nas se to zove pravim imenom :angel:


to bi bilo isto ko da se sad neki krčmar iz Bratislave sjeti u svojoj krčmi prodavati isklofani, panirani i u ulju prženi teleči šnicl, nazvati Pressburger Schnitzel , jer eto, od Wien-a je udaljen samo 30-tak km, pa ko bi skužil razliku :rolleyes:

PrittPen
15.05.2007., 21:39
jedno je jabuka, a drugo je strudl s jabukama. :)


mlinci se ne moraju jesti sa puricom. mogu se jest sa pecenim picekom,sa pohanim mesom, s mesom na naglo (bilo da se radi o piletini ili o svinjetini ), sa sojinim odrescima, pa i sa famoznom puricom,...,...,...dok se strudla s jabukama ne moze raditi sa npr. borovnicama, jer se onda ne bi zvala strudla s jabukama vec strudla s borovnicama. :)


pa jedno je puretina a drugo je purica s mlincima... zaista mozemo ovako unedogled :D :D

amo ovako- mlinci su 'hrvatsko jelo' a purica s mlincima najcesci i najsire prihvacen nacin na koji se isti konzumiraju i kao takvi cine zaokruzeno glavno jelo koje mozemo nazvati hrvatskim jelom.

Natch
15.05.2007., 21:40
palacinke :D

ja i bash ja
15.05.2007., 21:47
palacinke :D

:lol: pretpostavljam da misliš na :
Palacsinta (egyszerű alaptészta)

Hozzávalók (2-8 személyre):
25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 evőkanál porcukor
olaj vagy zsír
szódavíz


A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)

A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle és esetleg egy picit több sót kap.
Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.

Karmela
15.05.2007., 22:01
Pa sta cu se tu navlaciti s njima, kazem srednjeuropska kontinentalna kuhinja -
nema tu nesto tipicno "samo za nas."
A na obali - organska, mediteranska.


(da ne pomisle dalmatinke na forumu da ih zapostavljam ;))

Karmela
15.05.2007., 22:04
pa sad, sjeverozapadne Hrvatske svakako da (jer nema toga ni u Slavonaca ni u Banijaca, a ni Mađara, Štajeraca ili Korušaca :o Bog zna jel ovo zadnje dvoje ispravno :o .....al, to su samo najbliži susjedi "regije mlinaca") ...ako si s kamenjara , za mlince nisi ni čula dok te studij nije dopuhao u Zagreb :zubo: :E

Mlince im pak opisujem kao vrlo primitivnu, ali ukusnu pastu. :zubo:

Karmela
15.05.2007., 22:05
cekajte malo, vi zbilja mislite da je tijesto od brasna, jaja (ponekad) i vode, suseno na laganoj vatri originalno hrvatsko jelo? :eek:

e nemoj tako, trebalo se toga sjetit! :zubo:

bigblue2010
15.05.2007., 22:09
Škampi na buzaru. Ovako kako se kod nas jedu, ne rade se u Italiji. Pa razne popare od riba, koje se jedu na otocima. Viška jela. Riba sa slanutkom, npr. Istarska kuhinja. U sjevernoj Hrvatskoj bi se isto moglo naći autohtonih jela.

A sad, ako ćemo gledati sastojak po sastojak, onda nitko nema autohtono jelo, osim valjda Australaca.

Hana_
15.05.2007., 22:09
rozata iliti budin je jelo sa sicilije
doslo je u dalmaciju
nije iskonsko dalmatinsko

Karmela
15.05.2007., 22:27
. U sjevernoj Hrvatskoj bi se isto moglo naći autohtonih jela.



To su jela koja su i za mene, s tih podrucja egzoticna. :zubo:
Mislim i u Louisiani neki ljudi jedu vjeverice, ali daleko od toga da je to odlika cajun kuhinje.
To je samo neka varijacija nastala iz objesti, dosade, potrebe....

murtela
15.05.2007., 22:31
ja mislim da nijedna kuhinja nije potpuno autohtona već je kombinacija različitih utjecaja. Pa sad ako Afro misli što se jede isključivo kod nas- odgovor ne znam. No ako je ljudi pitaju što su naša domaća jela, u smislu - kuhamo ih od davnina, onda su to sva koja ste gore nabrojali.
Ja ovdje u danskoj često kuham "naše večere" za danske frendove. Uglavnom je to ono što se spremalo kod mene doma: škampi, palenta, pašticada, pašta s pomidorima, slanutak ..... Također iz hr često donesem pršut, kulen, slane srdele.... :top:

-ana-
15.05.2007., 22:38
pa jedno je puretina a drugo je purica s mlincima... zaista mozemo ovako unedogled :D :D

amo ovako- mlinci su 'hrvatsko jelo' a purica s mlincima najcesci i najsire prihvacen nacin na koji se isti konzumiraju i kao takvi cine zaokruzeno glavno jelo koje mozemo nazvati hrvatskim jelom.


pita te amerikanac - a koje je vase jelo?
ti - purica s mlincima.
amerikanac - aaaaa, purica..... pa puricu i mi jedemo... :D

lala
16.05.2007., 00:04
Ja bih svakako navela ono što je najdalje od onoga što oni (ti koji pitaju) jedu:zubo:
Mlince ne bih ni navodila , da ih ne bih tribalo skuvat i pozvat na večeru:brukica:
(Ni sama ih ,vjerojatno,nisam jela, niti me privlače)

Ono što volimo i jedemo doma, mi u jednom kraju HR se ohoho razlikuje od drugih krajeva:
recimo da im ne bih naručila pizzu
nego napravila soparnik, rožatu, kroštule, fritule,
(pretpostavljam talijansko, pa Talijanima ne bih, nego kulen i sl.)
pršut, sir iz mišine i bezbroj varijacija na temu povrća (bob, blitva, čičvarde, artičok), dinstanog na panceti i kapuli s maslinovim uljem...
to je i mojim cimama iz Slavonije bilo egzotika, ko meni oni njihovi paprikaši...tko će se bavit zrncologijom svakog sastojka

NyChick
16.05.2007., 06:29
ja fakat neznam kaj da velim amerima ili bilo kojem strancu koji je totalno ne upoznat sa hrvatskom,kad me pita-a koje je vase jelo???jel imate kaj specijano kaj samo vi spravljate???

covjek bi reko sarma-to mi nekak prvo padne na pamet ali mi nismo jedini koji rade sarmu.a jedemo manje vise sve mjesano..kaj bi vi izdvojili a da je bas specijalno vezano za hr?

To je i meni isto problem. Nemamo neko nacionalno jelo, imam kuharicu koja ima sva hrvatska jela i djeli se na Zagreb i okolicu, Slavoniju, Istru, Dalmaciju...

Bas smo raznoliki sto se tice hrane :cool:

tadukepa
16.05.2007., 07:18
zagerebački odrezak,
pašticada s njokima,
mlinci
štrukli
orehnjača

Gorriot
16.05.2007., 08:42
Zlevanka
Pjukanci s tartufima
imotska torta ( nešto prefino )
krpice sa zeljem
sekeli-gulaš
budžola
kulin..mmmm
to mi pada napamet....to bi i ja sad jela

Vanjushka
16.05.2007., 10:17
Sekeli gulas svakako, samo ime kaze.

Vegeta? :D

Jedina autenticno hrvatska stvar bi mogla biti kravata, ali ona se ne jede. Sve drugo je "vec vidjeno".

Penkala mozda.

Nego mene zanima je li krempita zaista autohtono samoborsko jelo?

perla
16.05.2007., 10:18
rozata iliti budin je jelo sa sicilije
doslo je u dalmaciju
nije iskonsko dalmatinsko

rozatu imas i kao "tradicionalni" spanj.desert -crema castellana :cerek:

PrittPen
16.05.2007., 11:53
znaci ako postoji u spanjolskoj i na siciliji onda nije dubrovacka :D a zapravo dubrovnik zbije i siciliju i spanjolsku i fkradne im rozatu sve tamo negdje do 15 stoljeca. to mi je tako simptomaticno, ako neko slicno, ma i identicno jelo postoji jos negdje na svijetu onda sigurno nije hrvatsko. pa onda nitko ne bi imao nacionalnu kuhinju. rozata je dubrovacka i amen :D

Karmela
16.05.2007., 14:09
@ pritt

tvoj me post podsjetio na davnu raspravu (skolovani gastronomi ce znati bolje) da u svijetu postoje (navodno) samo tri autohtone kuhinje, sve drugo su varijacije:

1.Kineska,
2.Meksicka
i mislim da je treca u pitanju bila mediteranska, ali tu mozda grijesim.

lala
16.05.2007., 14:40
Zapravo, pitanje je koliko je ispravno govoriti hrvatsko-za jelo koje je datira iz vremena kad je ti dijelovi uopće nisu činili Hrvatsku i imali su više veza s nekom susjednom , danas drugom državom, nego sa Slavonijom...nisam povjesničar ali gastronomski pojam hrvatske kuhinje, ne znam jel baš ima smisla

Ava Adore
16.05.2007., 15:05
pa sad, sjeverozapadne Hrvatske svakako da (jer nema toga ni u Slavonaca ni u Banijaca, a ni Mađara, Štajeraca ili Korušaca :o Bog zna jel ovo zadnje dvoje ispravno :o .....al, to su samo najbliži susjedi "regije mlinaca") ...ako si s kamenjara , za mlince nisi ni čula dok te studij nije dopuhao u Zagreb :zubo: :EU Dubrovniku nemaju pojma što su mlinci... morala sam objašnjavati 5 minuta a i onda nisu shvatili :D

Smart_bitch
16.05.2007., 15:19
Afro, šta imaš govorit kaj je naše jelo ak oni to jelo ne mogu ni zamisliti, jer jedino jedu mesine s benzinom polivenih roštilja?

Napravi im dva tri jela.

Madame Hooch
16.05.2007., 15:49
ja jaaaako volim krpice sa zeljem ....i, iako ih ima u cijeloj srednjeevropskoj regiji - ja ih zovem "mojim" jelom :cerek:

frogy
16.05.2007., 16:28
ma OK, ne ljutim se na tebe, nego na to da neko negdje fabricira neki pojam koji dovoljnim brojem ponavljanja prelazi u povijest ...a zapravo je totalno krivo ...ja sam iz Međimurja, kod nas se to peče i kod nas se to zove pravim imenom :angel:


to bi bilo isto ko da se sad neki krčmar iz Bratislave sjeti u svojoj krčmi prodavati isklofani, panirani i u ulju prženi teleči šnicl, nazvati Pressburger Schnitzel , jer eto, od Wien-a je udaljen samo 30-tak km, pa ko bi skužil razliku :rolleyes:

I ja sam iz Međimurja, no u većini trgovina i slastičarnica prekmursku nalazim pod imenom međimurska gibanica (npr. vidi kod Cveka, u Betexu i sl.)

Cats
16.05.2007., 16:30
Fritule imaju na Korzici (pune ih kockicama sira) i u Grčkoj (preliju ih medom i zovu diple). ;)

ja i bash ja
16.05.2007., 17:45
I ja sam iz Međimurja, no u većini trgovina i slastičarnica prekmursku nalazim pod imenom međimurska gibanica (npr. vidi kod Cveka, u Betexu i sl.)

pa, o tome i pričam :
ne ljutim se na tebe, nego na to da neko negdje fabricira neki pojam koji dovoljnim brojem ponavljanja prelazi u povijest ...a zapravo je totalno krivo jer "mi Hrvati" volimo biti papskiji od Pape, pa i mi Međimurci hrvatskiji od ostatka Hrvatske u današnjoj glupeštveno-političkoj situaciji
i je da smo po prehrani (mnogim karakterističnim jelima) sličniji Lendavcima i Sobočanima i Ljutomerčanima , nego Varaždincima, Ludbreščancima i ostalima prek Drave ; je , al pak si z Slovencima nesmo zdobra, bar tak veliju v hadezeju

nego, na stranu Cvek i Betex -> kak to tvoja baka zove ?

AFRODITA69
16.05.2007., 18:25
To je i meni isto problem. Nemamo neko nacionalno jelo, imam kuharicu koja ima sva hrvatska jela i djeli se na Zagreb i okolicu, Slavoniju, Istru, Dalmaciju...

Bas smo raznoliki sto se tice hrane :cool:

mislim,da..koje god jelo stavis,ima ih jos u svijetu koji jedu..a onda opet jedemo puno bolje nego ameri koji nemaju pojma o hrani.

neko je naveo orehnjacu i makovnjacu..ali rusi to rade isto...krafne,puna poljsak cetvrt krafni..paste? pa taljani su puni paste.ama nnista bas nemam kao svoje a da netko drugi ne radi vec...bit je u prirpemi.nas rostilj,kad ga moj stari spevce je nase jelo,naspram amerskom bez okusa i mirisa..kuzis?

AFRODITA69
16.05.2007., 18:26
Sekeli gulas svakako, samo ime kaze.

Vegeta? :D

Jedina autenticno hrvatska stvar bi mogla biti kravata, ali ona se ne jede. Sve drugo je "vec vidjeno".

Penkala mozda.

Nego mene zanima je li krempita zaista autohtono samoborsko jelo?

nije krempita nego kremsnita.fala lepo.

AFRODITA69
16.05.2007., 18:28
Sekeli gulas svakako, samo ime kaze.

Vegeta? :D

Jedina autenticno hrvatska stvar bi mogla biti kravata, ali ona se ne jede. Sve drugo je "vec vidjeno".

Penkala mozda.

Nego mene zanima je li krempita zaista autohtono samoborsko jelo?

i za kravatu kad kazes amerima,oni se smiju i misle da si lud..jedna uboga hrvatska pa da kravate potjecu od tamo????kaj got!

-ana-
16.05.2007., 19:04
bajadera! :cerek:

atlantis
16.05.2007., 19:19
zlevka, cvarkasi, prezvust

Madame Hooch
16.05.2007., 19:28
jooooj ...kuruzna zlevanka , njam njam ...a za bogataše z orehimi :cerek:



ali, teško da bi "prevladavajuća" Hrvatska to nazvala "svojim jelom" ...pogotovo što je i Prle iz Otpisanih najvoleo "proju" :rofl:

frogy
16.05.2007., 19:30
Još jednom, mislim da je meso z tiblice autohtono hrvatsko, odnosno međimursko jelo.

murtela
16.05.2007., 19:34
mislim,da..koje god jelo stavis,ima ih jos u svijetu koji jedu..a onda opet jedemo puno bolje nego ameri koji nemaju pojma o hrani.

neko je naveo orehnjacu i makovnjacu..ali rusi to rade isto...krafne,puna poljsak cetvrt krafni..paste? pa taljani su puni paste.ama nnista bas nemam kao svoje a da netko drugi ne radi vec...bit je u prirpemi.nas rostilj,kad ga moj stari spevce je nase jelo,naspram amerskom bez okusa i mirisa..kuzis?
a sto su ti tvoji frendovi neka inspekcija za autohtonu kuhinju?;) Po tome ni ostali narodi ne bi mogli otvarati nacionalne restorane. Ja svojim prijateljima kuham hrvatsku spizu ( ono sto je to za mene) i svi su sretni i zadovoljni. Normalno da im necu napraviti pesto genovese i tvrditi da je to iz hr ali sarma, pasticada, fritule....itd bome jesu hr jela. Ili npr. domaci njoki. U mojoj se obitelji prave generacijama kao vjerojatno i u obitelji nekog talijana, pa ak ih ono moze kuhati sto ne bih ja. Uostalom svaka regija donese neku specificnost istome jelu pa se taako hr sarma razlikuje cak i od bosanske, a uvelike od recimo armenske. :top:

Madame Hooch
16.05.2007., 19:41
Još jednom, mislim da je meso z tiblice autohtono hrvatsko, odnosno međimursko jelo.

je, Zagorci ga mečeju v mast (ne f slanine) i zoveju meso z kačice , no, al pa smo si Međimurci navek z Hrvatima (ak ne več i Zagorcima ;) ) bili zdobra ...

dakle, opet - regionalna karakteristična kuhinja - šta bi to naš sunarodnjak iz Cavtata ili Umaga ili Iloka imao zajedničkog sa mesom z tiblice ?

pa večina Hrvata i ne zna za bučino ulje, a kamoli da ga je probala, a isto bi svaka bakica iz Lepoglave ili Donje Petričke frknula nosom na blitvu s maslinovim uljem ...

:o

Gorriot
16.05.2007., 21:00
ja jaaaako volim krpice sa zeljem ....i, iako ih ima u cijeloj srednjeevropskoj regiji - ja ih zovem "mojim" jelom :cerek:

i ja! obožavam to

Vanjushka
16.05.2007., 21:33
i za kravatu kad kazes amerima,oni se smiju i misle da si lud..jedna uboga hrvatska pa da kravate potjecu od tamo????kaj got!

A koga boli q smiju li se Amerikanci. Oni ne znaju ni ko je Napoleon, ni gdje je Francuska ni zasto su napoleonovi vojnici po uzoru na Hrvate vezali kroate oko vrata.

I nisam pitao je li krempita ili kremsnita, kremburek, vec je li istina da je to samoborsko jelo. Pitao sam vec medu i kemik, ali oni se samo zezaju i ne znaju biti ozbiljni.

kemik
16.05.2007., 21:35
I nisam pitao je li krempita ili kremsnita, kremburek, vec je li istina da je to samoborsko jelo. Pitao sam vec medu i kemik, ali oni se samo zezaju i ne znaju biti ozbiljni.

mene si vec pitao?

ja ti pojma nemam koji je odgovor. vjerojatno se zato i jesam zezala :D

a i sa samoborom nemam nikakve veze, tak da, sorry, nisam bila prava osoba za to pitanje :)

Vanjushka
16.05.2007., 21:42
Dobro, sad nisi ni iz Samobora :rolleyes: kajgod :D

Inace, vezano za temu, zaista je cinjenica da ne postoji autenticno hrvatsko jelo, sto bi se moglo objasniti i zemljopisnim polozajem koji zauzimaju Hrvati i uticajem drugih kultura na Hrvate.
Nego mi je zanimljivo kako je Gabriela Spanic u nekakvom juznoamerickom dokumentarcu o njenom liku i djelu, na pitanje voditelja koje jelo voli kuhati i koje je njeno omiljeno jelo, odgovorila sa "sarma, ne znate sto je sarma? to je hrvatsko jelo, moja baka me naucila praviti sarmu". I sad svi Gabrielini juznoamericki obozavatelji znaju da je sarma hrvatsko jelo.

bigblue2010
19.05.2007., 08:54
Nego mene zanima je li krempita zaista autohtono samoborsko jelo?


Nije Vanjushka. U Zg i Samoboru se kaže kremšnita - i krem i šnita dolaze iz njemačkog :) . Mislim da kremšnite potječu iz Beča.

Samoborci zovu te kremšnite samoborske, ali mislim da ne tvrde da su ih izmislili. Kad kažu 'samoborske kremšnite' to se odnosi na točno određeni tip kremšnita koje se mogu kupiti u samo jednoj slastičarni u Samoboru. Te kremšnite imaju više snijega od bjelanjaka u sebi nego što je uobičajeno i rade se po vrlo starom receptu. Čak u nekim drugim slastičarnama u Samoboru nećeš naći 'samoborske' kremšnite.

Cats
19.05.2007., 08:59
Apropo kremšnita, i na Bledu ih smatraju za "njihovo jelo" linć (http://hotelibled.com/restaurants-slovenia-bled-cream-cakes.html) jer ih peku po istom receptu preko 50 godina, ali priznaju (ne mogu sad nać) da je hotelski slastičar koji je s time počeo donio recept iz srednje Evrope. Zaboravila sam da li iz Češke ili Austrije, moram potražit.

Edit: našla sam evo tu (http://www.bled.si/news.asp?tab=3&nid=220). Krivo sam zapamtila, sam je izmislio recept. ;)

polly
19.05.2007., 09:31
podsjetila si me :)

ovi malo stariji kak ja, išli su prije 40-35 let na kupanac u čatež i po ogroooooomne kremšnite u motel u čatežu
tad su te bile pojam kremšnita