PDA

View Full Version : Borland Delphi

Annette
17.05.2007., 19:16
Imam seminar na temu Borland Delphi za Web? Da ili ne?
Trebala bih naći nekoliko pozitivnih i nekoliko negativnih primjedbi, tj . koliko je Delphi dobar odnosno loš za web...
Na net-u nisam uspjela naći nešto opširnije o toj temi pa molim vas napredne da date koji dobru, jerbo sam totalno zbunjena... :s :s :s

Hvala! :kiss:

odiee
17.05.2007., 22:40
Delphi je strasno jednostavan za korsitenje ako znas Pascal, jer ono sto je Visual Basic za QB, to je Delphi za Pascal.
Medjutim, Delphi je jezik ravijen za baze podataka, ne za web, aprema tome, (nije da nemoze ali) Delphi bi bio pusiona za web programiranje, ali i za web programe ali nije namijenjen za to.
Java i C# su programski jezici koji su prvenstveno namjenjeni programiranju web programa.
Ali sto se tice RADa (Rapid application development) Nema programskog jezika koji moze nadmasiti Delphi. Netko bi rekao da je to Clarion, ali Clarion nema tu slobodu koristenja kakvu ima Delphi, a Delphi ipak ima RAD poput Clariona.
:D
par smjernica :cool:

grogo bolger
17.05.2007., 22:49
uvijek može pisat cgi progame u delfiju :frajer:

Annette
18.05.2007., 08:18
Delphi je strasno jednostavan za korsitenje ako znas Pascal, jer ono sto je Visual Basic za QB, to je Delphi za Pascal.
Medjutim, Delphi je jezik ravijen za baze podataka, ne za web, aprema tome, (nije da nemoze ali) Delphi bi bio pusiona za web programiranje, ali i za web programe ali nije namijenjen za to.
Java i C# su programski jezici koji su prvenstveno namjenjeni programiranju web programa.
Ali sto se tice RADa (Rapid application development) Nema programskog jezika koji moze nadmasiti Delphi. Netko bi rekao da je to Clarion, ali Clarion nema tu slobodu koristenja kakvu ima Delphi, a Delphi ipak ima RAD poput Clariona.
:D
par smjernica :cool:

Kkoje su kvalitete koje delphi nema a potrebne su za web programiranje?
možeš li mi malo objasniti RAD, šta je to? U koju svrhu se koristi?
:o

grogo bolger
18.05.2007., 08:42
rad=rapid application develpment
imaš gotove komponente koje samo posložiš po formi i tadaaa aplikacija gotova :D

Annette
18.05.2007., 09:04
rad=rapid application develpment
imaš gotove komponente koje samo posložiš po formi i tadaaa aplikacija gotova :D

:) Ma znam to, kao radimo nešto u delphiju :)

no, ipak trebam napraviti seminar i u prezenataciji reći zašto delphi nije dobar za web :eek: :confused: :rofl:

matak
19.05.2007., 12:55
:) Ma znam to, kao radimo nešto u delphiju :)

no, ipak trebam napraviti seminar i u prezenataciji reći zašto delphi nije dobar za web :eek: :confused: :rofl:

Pa delphi se ne koristi za web. I gotov seminar :zubo:

Al da, ono vječno pitanje -- Zašto?! ... lol

odiee
20.05.2007., 15:36
gh!
Delphi == baze podataka, jedan od najbrizih jezika za RAD. desktop aplikacije s network podrskom.
Neznam tko vam je podstavio takav seminar ali je GLUP.
Delphi != Java,C#. Popuno druga liga od net jezika, i kao takav nemoze se usporedjivati s net jezicima.

grogo bolger
20.05.2007., 23:19
ljudi držte se teme, koja je delphi, svaki offtopic brišem
grogo

Veky
24.05.2007., 14:32
Delphi itekako možeš koristiti za web kroz njegov enterprise server. Po meni nema baš previše smisla za samostalne web projekte neko kao jedan interface prema cijelom poslovanju razvijenom na Delphiju.

Primjerice u konbinaciji s FB/IB ili nekom drugom bazom radiš n-tired aplikaciju i osim raznih tankih klijenata za desktope trebaš i varijantu koja radi na netu, npr. web shop. Napravit ćeš taj dio na enterprise serveru, znači samog klijenta koristeći gotovo iste elemente umjesto da odabireš php, asp ili neki treći ssi jezik. I to naravno sve u istom IDE-u.

odiee
24.05.2007., 21:41
Delphi itekako možeš koristiti za web kroz njegov enterprise server. Po meni nema baš previše smisla za samostalne web projekte neko kao jedan interface prema cijelom poslovanju razvijenom na Delphiju.

Primjerice u konbinaciji s FB/IB ili nekom drugom bazom radiš n-tired aplikaciju i osim raznih tankih klijenata za desktope trebaš i varijantu koja radi na netu, npr. web shop. Napravit ćeš taj dio na enterprise serveru, znači samog klijenta koristeći gotovo iste elemente umjesto da odabireš php, asp ili neki treći ssi jezik. I to naravno sve u istom IDE-u.
Naravno, o tome i govorim kada kazem da se Delphi moze koristiti za net programiranje, ali se ne koristi za to, jer to nije njegova prava moc.
Ja znam ljude koji rade u Delphiju, cak sam i ja svojevremeno dobio ponudu da radim s njim, ali na zalost u odnosu na c++ Delphi je previse specificiran jezik, tj. napravljene je zbog jedne jedine stvari (RAD-a) i manipulacijama baza podataka.
Kada bi se sada isli zajebavati i isporedjivati programsje jezike, ja bih rekao da je Delphi hibrid izmedju C++sa i Clariona.
To god je radio u oba, zna o cemu pricam.

Veky
25.05.2007., 14:33
Ne znam žato misliš da su glavni adut i moć Delphija baze podataka? Većina komponenti u Delphiju je kompatibilna i uporabljiva u borlandovom C-u.

Ne znam što si ti clarionovsko primjetio u Delphiju ?

No sad je tu u igri i Delphi4PHP. Tek sad će nastati "rasulo".

odiee
25.05.2007., 17:34
Nisam rekao da je njegova moc u bazama, vec sam rekao da njegova moc nije u net programiranju. A ako vec govorimo o tome u cemu je delphi mocan, onda bi to bilo u RADu. A Borland c++ builder je ekvivalent Delphiju sto se tice brzine izrade aplikacije. Borlandov VCL je najbolji win32 wrapper koji sam vidio u zivotu.
Za usporedbu, ja 80% radnog vremena u MFC-u u kojem trenutno radim provodim programirajuci MFC kontrole, a ostatak radeci na bitku programa. S VCLom stvar je obratna. tj. Ja mogu u BCB-u recimo, za 1 tjedan isprogramirati neki jednostavan program za npr birceve ili manje ducancice. Dok se s MFCom razvojni rok penje pa cak i do 2 mjeseca za istu stvar.
Clarion sam spomenuo zato sto se taj isti posao s njim moze napraviti za 2-3 dana.

Veky
28.05.2007., 13:23
Clarion je po meni analogan u usporedbi kao i nešto tipa FoxPro-a. No to je moje skromno mišljenje.

grogo bolger
29.05.2007., 12:26
sorry možda je malčice offtopik ali je vrlo blisko temi.
dakle da li je itko ovdje čuo za WinDev?
naime vidjeh šta to čudo može :eek: