PDA

View Full Version : Spirala

muchacha
18.05.2007., 16:34
stavila sam je prije cetri dana. prvi dan sam imala bolove kao za vrijeme mjesecnice i kasnije nista, samo sto jos uvijek krvarim pomalo. doktorica kaze da je to normalno. da li ste je ikada stavljali? koje je vase misljenje: da li je sigurna, je li vam smetala, da li ste imali ikakvih promjena sto se tice perioda, itd.? neki kazu kao da ju ne bi trebale stavljati cure/zene koje jos nisu radjale, sta mislite i o tome? zanimaju me vasa iskustva ili price koje ste culi od vasih najblizih (ali samo one pouzdane i provjeren, molit cu).

ne znam je li vec bila ova tema, nova sam na forumu. ako jeste, neka mi neko stavi link. hvala :s

vered
18.05.2007., 20:35
ja nisam radjala, a imam vec trecu spiralu. mijenjam ih svake 3 godine i prezadovoljna sam. mjesecnice jesu malo obilnije i bolnije, ali se isplati.
:top:

Trilijan
18.05.2007., 20:38
Izuzetna komocija..preporucujem..:top:

zaručena
18.05.2007., 21:30
Izuzetna komocija..preporucujem..:top:

kako to može biti komocija? ajd usporedi s nečim pa da vidim na šta misliš.

kako uopće ta spirala izgleda, otkud do kud se proteže, kako funkcionira?

fukcnblaster
18.05.2007., 21:41
Sad se može trpat u te.....Super, samo dajte cure....

Kladi
18.05.2007., 22:53
kako to može biti komocija? ajd usporedi s nečim pa da vidim na šta misliš.

kako uopće ta spirala izgleda, otkud do kud se proteže, kako funkcionira?
@zaručena,

Što se tiče zaštite od trudnoće, uistinu je sa spiralom komotno!

Ja sam jednu imala 10 g., sve je bilo super, odlično, ne moraš misliti svaku večer na tabletu, ne moraš uvijek imati kondome, .....ne znam kaj sve ostalo, ovo je uvijek s tobom i sigurno.

@mucacha

Jedino....spirala mora biti stavljena u jako, jako, sterilnim uvjetima. A to znači da cura/žena ne smije imati nikakvu, ama baš nikakvu upalicu, potpuno, čista, zdrava i spirala ne dopušta baš mijenjati partnere. Ako to nije učinjeno kako sam rekla, ako se mijenjaju partneri...onda će ona praviti velike probleme s iscjetkom, pečenjem, nakote se gljivice, razne boleštine i ne može ih se baš tako lako riješiti.

O tome si trebala razgovarati sa svojom liječnicom - ginekologinjom, ona te trebala educirati u tom smislu. Ne znam odakle si , ako si iz Zgb kod koga ideš, ali poznato je da je za mlade djevojke dr Magdić iz Petrove ZAKON! ZAKON! Ona je pred penziju, generacije i generacije je liječila, savjetovala, učila.....ne znam tko će nju takvu ikada zamijeniti.

muchacha
19.05.2007., 10:28
hm.. malo sam dalje :rolleyes: (u spanjolskoj). imam stalnog decka. dr. mi je normalno rekla da, ako budem mijenjala partnere, da obavezno koristim prezervative. prije svega zbog spolnih bolesti, a i zbog mogucih infekcija.

prije nego sam je stavila, uradila sam sve potrebne nalaze (citologija, pregled dojki, itd.), inace mi je ne bi stavili. kad sam je pitala koliko ce to trajati, rekla mi je da nece puno te da vise traje desinfekcija nego samo postavljanje. nadam se da je to dobro obavila i da necu imati nikakvih komplikacija. iduci mjesec mi je kontrola pa cemo vidjeti.

moram priznati da sam malkice zabrnuta. jos uvijek krvarim pomalo (posebno dok vrsim nuzdu). valjda je normalno. je li se i kod vas to desavalo? ne znam da li je to mozda sto se bavim dosta sportom. btw, ima li fizicka aktivnost ikakve veze sa ovim? hocu reci, da li bih se trebala prvih dana malo kontrolisati i ne forsirati se previse ili mogu komotno nastaviti sa svojim aktivnostima? doktorica mi je rekla da mogu, ali bih voljela cuti i druga misljenja.

drugo stvar, je li koristite tampone? ginekologkinja kaze da ih iduci mjesec ne koristim, a da onda kasnije mogu. mozda dok mi ne obavi pregled.

eh, da, informisuci se preko interneta, naisla sam na neke spanjolske forume u kojima je par zena navelo da su ostale trudne sa spiralom. znam da je sigurna 99%, ali sama pomisao na to koliki sam baksuz, ne bi me cudilo da sam taj 1%... :trk: :visi: no, :D nadam se da nece biti nikakvih problema.

mnogo vam hvala na postovima i komentarima. :s

sunce,more
19.05.2007., 13:46
trenutno imam drugu spiralu, prezadovoljna sam..
Prvu sam stavila nakon sto sam rodila prvo djete, imala sam je 4 god.
Nakon sta sam je izvadila probala sam sa tabletama, al mi je to islo na zivce, em sam se zdebljala 10 kg. , i panika imam li ih , jesam li popila..
Sad imam drugu, malo su mi obilnije mens. al sve drugo ok

Eto
P.S.al znam da kazu da nije dobro da ih stve cure koje nisu radale

sunce,more
19.05.2007., 13:48
hm.. malo sam dalje :rolleyes: (u spanjolskoj). imam stalnog decka. dr. mi je normalno rekla da, ako budem mijenjala partnere, da obavezno koristim prezervative. prije svega zbog spolnih bolesti, a i zbog mogucih infekcija.

prije nego sam je stavila, uradila sam sve potrebne nalaze (citologija, pregled dojki, itd.), inace mi je ne bi stavili. kad sam je pitala koliko ce to trajati, rekla mi je da nece puno te da vise traje desinfekcija nego samo postavljanje. nadam se da je to dobro obavila i da necu imati nikakvih komplikacija. iduci mjesec mi je kontrola pa cemo vidjeti.

moram priznati da sam malkice zabrnuta. jos uvijek krvarim pomalo (posebno dok vrsim nuzdu). valjda je normalno. je li se i kod vas to desavalo? ne znam da li je to mozda sto se bavim dosta sportom. btw, ima li fizicka aktivnost ikakve veze sa ovim? hocu reci, da li bih se trebala prvih dana malo kontrolisati i ne forsirati se previse ili mogu komotno nastaviti sa svojim aktivnostima? doktorica mi je rekla da mogu, ali bih voljela cuti i druga misljenja.

drugo stvar, je li koristite tampone? ginekologkinja kaze da ih iduci mjesec ne koristim, a da onda kasnije mogu. mozda dok mi ne obavi pregled.

eh, da, informisuci se preko interneta, naisla sam na neke spanjolske forume u kojima je par zena navelo da su ostale trudne sa spiralom. znam da je sigurna 99%, ali sama pomisao na to koliki sam baksuz, ne bi me cudilo da sam taj 1%... :trk: :visi: no, :D nadam se da nece biti nikakvih problema.

mnogo vam hvala na postovima i komentarima. :s

To sto krvaris ti je normalno, prvih par mjeseci.
kazu da je prva kontrola nakon mj. dana od stavljanja najbitnija jer je moguce da se pomakne
Kontrola!

Tiare Flower
19.05.2007., 16:19

Da, možeš ostati trudna i uz spiralu. Naravno da je uz nju puno sigurnije, ali uz nju sigurnost nije 100-postotna. Nekoliko mojih frendica je ostalo trudno iako su imale spiralu.

Krvarenje je normalno i relativno često na početku, kad je tek staviš.

muchacha
21.05.2007., 10:22
a evo vec prestaje krvarenje, barem ga jucer i prekjucer nije bilo. za sada ne osjecam nikakve promjene, hocu reci ne boli me nista i kao da je nemam. vidjet cemo kada mi bude prva menstruacija. naracno, obavezno idem na pregled - vec imam zakazan termin.

a pitala sam doktoricu da li ima ikakve veze to sto jos nisam radjala. rekla mi je da nema. nema nikakav utjecaj na fertilnost. no, mozda se moze ugroziti ako se inficira ili sta ja znam.. ne znam.. ne vidim drugo objasnjenje. :confused: i mene zanima zasto ne bi trebale.

juliška
21.05.2007., 10:45
Kažu da se spirala kod žena koje nisu rodile nikako ne preporučava. Ne znam zbog čega. Ja sam pitala svog ginekologa a on pocrvenio od bijesa na mene. Inače preko spirale se ože ostat trudna, eto moja teta je ostala trudna preko spirale, bile neke komplikacije kod vađenja, ali sve u najboljem redu. Mala Katrina ima već 7 godina.

Malavida
26.01.2008., 13:00
ja nisam radjala, a imam vec trecu spiralu. mijenjam ih svake 3 godine i prezadovoljna sam. mjesecnice jesu malo obilnije i bolnije, ali se isplati.
:top:

Mi mozes,molim te,reci malo detaljnije.
Ja nemam djecu,voljela bih imati jednog dana,ali ne tako brzo pa sam razmisljala o spirali.Vidjela sam da se preporuca zenama koje su vec rodile: da li je to zbog sirine usca maternice ili jer moze ugroziti plodnost?
S obzirom na mjesecnice,cini mi se da ti imas bakrenu,a ne hormonalnu?

maple leaf rag
26.01.2008., 14:58
spirale...tablete...eh sto vi zene radite samo zbog sexa...:kava:

Shtefitza
26.01.2008., 22:24
Kažu da se spirala kod žena koje nisu rodile nikako ne preporučava. Ne znam zbog čega. Ja sam pitala svog ginekologa a on pocrvenio od bijesa na mene.

:D :D

Mozda zato sto se to preporucivalo u sedamdesetima i osamdesetima. Danas dvadeset godina kasnije postoje drugaciji materijali, spirala se moze koristiti i bez da si ikad bila trudna.

Malavida
27.01.2008., 14:12
Mene zanima osobno iskustvo - ako netko ima spiralu,a nema djece,ili ako ju je htio,a doktori su rekli ne - zasto?

jongerica
27.01.2008., 16:16
ova tema je došla kao naručena.
naime, prestajem pit oralnu kontracepciju (loše mi od nje) nakon 8 godina.
nisam ljubitelj prezervativa (imam stalnog dečka). mislim, čula sam da se ni spirala ni dijafragma ne preporučaju ženama koje nisu rodile, ali očito imam krivo.
koliko vas tu ima da niste rodile, a da imate spiralu i u kolikoj mjesri spirala uistinu štiti od trudnoće?

GiRL
27.01.2008., 23:11
spirale...tablete...eh sto vi zene radite samo zbog sexa...:kava:

A kaj ćemo drugo jadne, kad je hrpa frajera u 21.stoljeću još toliko neinteligentna da ne zna čemu služi jedna mala gumica! Da im ga recnemo ako su "zločesti"? :rofl:

anathema
25.03.2009., 11:32
Nakon 8.g. i 2 spirale, mogu reći da sam prezadovoljna.Ipak cure žao mi je ali ta je kontracepcija ipak samo za nas koje smo rodile,tko god vam kaze drugačije, vjerujte mi,laže!:top:

gica
01.04.2009., 00:09
...danas sam bila na pregledu da se između ostalog dogovorim za kontracepciju, odnosno htjela sam staviti mirenu, na što mi je ginekologica (kojoj inače vjerujem jer mi je do sada odlično rješavala probleme i vodila obe trudnoće) rekla kako se mirena zapravo primarno koristi kao lijek za određene ginekološke probleme i poremećena stanja, a ne kao kontracepcija i da mi je nikako ne preporučuje...ostala sam :eek: jer sam već smatrala da je to rješena stvar, samo je trebam kupit...sad ne znam šta ću, čačkam po netu, i idem po drugo mišljenje :ne zna:
...ona mi je preporučila "običnu" spiralu...a ja bila uvjerena da je mirena bolja:confused:

Hobby
03.04.2009., 20:57
...danas sam bila na pregledu da se između ostalog dogovorim za kontracepciju, odnosno htjela sam staviti mirenu, na što mi je ginekologica (kojoj inače vjerujem jer mi je do sada odlično rješavala probleme i vodila obe trudnoće) rekla kako se mirena zapravo primarno koristi kao lijek za određene ginekološke probleme i poremećena stanja, a ne kao kontracepcija i da mi je nikako ne preporučuje...ostala sam :eek: jer sam već smatrala da je to rješena stvar, samo je trebam kupit...sad ne znam šta ću, čačkam po netu, i idem po drugo mišljenje :ne zna:
...ona mi je preporučila "običnu" spiralu...a ja bila uvjerena da je mirena bolja:confused:

Niš mi nije jasno.
Mirenu hvale na sva usta, jer je navodno visoko pouzdana, čak više od pilula (dok su na običnoj spirali dosta česte vanmaternične trudnoće - ja osobno znam čak 3 primjera - doduše, danas su možda te spirale bolje).

Ja isto razmišljam da se raspitam o Mireni kod svoje ginekologice, iako nikada nisam rodila.
Čitala sam da je kod nerotkinja malo teže ugraditi ju, odnosno treba biti iskusniji ginekolog, ali nisam naišla na to da postoje neke veće prepreke zašto žena koja nije rodila ne bi mogla ugraditi spiralu (hormonalnu ili običnu).
Ja bih osobno Mirenu zbog pouzdanosti, a skeptična sam jako prema "običnim" spiralama, upravo zbog ta 3 slučaja trudnoće i to sva 3 vanmaternične.

Ja idem kod privatnice, jer općenito liječnici u našim bolnicama i ambulantama ponekada imaju čudne stavove.
Npr., prvi puta sam od svoje privatne ginekologice čula da je čak 20 % nalaza PAPA testa lažno dobrih.
Odnosno, možeš imati, npr, CIN III a da nalaz dođe dobar.
Moj "socijalni" ginekolog mi to nikada nije spomenuo.

A što tek rade kada su u pitanju porodi... moraš valjda biti na samrti da te pošalju na carski....

Uglavnom, svrha ovih primjera koje navodim je da već odavno ono što mi oni kažu ne uzimam zdravo za gotovo i da je uvijek dobro potražiti i drugo mišljenje.

Kada se raspitam kod svoje ginekologice za spiralu kod nerotkinja,javim vam.

A i meni bi dobro došlo, ako netko ima takvo iskustvo.

pussy galore
07.04.2009., 12:51

ja nisam rodila i imam mirenu vec 3 mjeseca. Nakon konzulatacije sa doktoricom, odradila sam sve pretrage i malo me bolilo na pocetku kad mi je stavila ali sad je sve ok. Ne vidim razlog zasto tebi tvoja ne preporuca mirenu :confused:
Dakle, ispocetka sam krvarila malo, prvih mjesec dana ali nije bilo nista ozbiljno. Inace sam imala jako bolne menstruacije, sad me evo kod trece nista ne boli, krvarim mozda malo :) rekla mi je doktorica da cu nakon pol godine do godinu u potpunosti izgubit menstruaciju. Bila sam nedavno na pregledu, i sve je apsolutno normalno :)
Nisam se udebljala, grudi su mi iste velicine, u biti kad razmislim nista se nije promijenilo, osim sto mi je pms manje izrazen, vise nema zelju ubit nekog, samo imam potrebu za cokoladom :mig:

ako nekog nesto zanima, slobodno pitajte :)

Eve*
08.04.2009., 01:16
ja nisam rodila i imam mirenu vec 3 mjeseca. Nakon konzulatacije sa doktoricom, odradila sam sve pretrage i malo me bolilo na pocetku kad mi je stavila ali sad je sve ok. Ne vidim razlog zasto tebi tvoja ne preporuca mirenu :confused:
Dakle, ispocetka sam krvarila malo, prvih mjesec dana ali nije bilo nista ozbiljno. Inace sam imala jako bolne menstruacije, sad me evo kod trece nista ne boli, krvarim mozda malo :) rekla mi je doktorica da cu nakon pol godine do godinu u potpunosti izgubit menstruaciju. Bila sam nedavno na pregledu, i sve je apsolutno normalno :)
Nisam se udebljala, grudi su mi iste velicine, u biti kad razmislim nista se nije promijenilo, osim sto mi je pms manje izrazen, vise nema zelju ubit nekog, samo imam potrebu za cokoladom :mig:

ako nekog nesto zanima, slobodno pitajte :)

Hej jel ti to privatni ginic stavio?
koliko si platila spiralu?

pussy galore
08.04.2009., 13:11
Hej jel ti to privatni ginic stavio?
koliko si platila spiralu?

ja sam u Londonu, nije privatni ginic :)
ovdje je sva kontracepcija besplatna, tako da nisam nista platila :)

Eve*
08.04.2009., 13:28

Blago ti se.:s

Tnx anyway:mig:

Hobby
08.04.2009., 18:40

Ah, onda mi to nije ništa čudno.
Kao što već napisah - naši liječnici vrlo često imaju, u najmanju ruku "čudne" stavove.

Ja vjerujem da svi od reda ne žele ni čuti ugraditi spiralu ženama koje nisu rodile, a naišla sam na podatke za Mirenu da ju je moguće ugraditi i ženama koje nisu rodile.
Doduše, nije baš preporučljivo, ali ako ju žena podnosi bez problema i ginekolog ju stručno ugradi, nema većih prepreka zašto ne.
Ali da nije moguće, to naprosto nije istina (ovo kažem za Mirenu, jer sam za nju čitala, za obične spirale ne znam - razlika je u materijalu od kojih su napravljene, pa je možda stvar drugačija).

Jel boli ugradnja? Dobiješ nekakvu anesteziju ili ne?

pussy galore
08.04.2009., 20:35
Ah, onda mi to nije ništa čudno.
Kao što već napisah - naši liječnici vrlo često imaju, u najmanju ruku "čudne" stavove.

Ja vjerujem da svi od reda ne žele ni čuti ugraditi spiralu ženama koje nisu rodile, a naišla sam na podatke za Mirenu da ju je moguće ugraditi i ženama koje nisu rodile.
Doduše, nije baš preporučljivo, ali ako ju žena podnosi bez problema i ginekolog ju stručno ugradi, nema većih prepreka zašto ne.
Ali da nije moguće, to naprosto nije istina (ovo kažem za Mirenu, jer sam za nju čitala, za obične spirale ne znam - razlika je u materijalu od kojih su napravljene, pa je možda stvar drugačija).

Jel boli ugradnja? Dobiješ nekakvu anesteziju ili ne?

Meni je moja doktorica rekla kad sam dobila sve nalaze i bili su ok, da nema apsolutno nikakve prepreke da mi ne stavi mirenu. moram priznat da je stvarno odlicna, sve mi je u detalje objasnila.

Rekla mi je takoder da mi je maternica mala i uska i da sam opcenito jako uska ali da ne bi trebalo bit problema. dobila sam neki anstetik u obliku gela prije ugradnje. malo je bolilo dok ju nije namjestila, i moram priznat da je bolilo tri dana nakon ugradnje ali pila sam tablete protiv bolova. Nakon toga se sve normaliziralo.

Ne znam zasto su nasi ginekolozi tako ograniceni sto se tice kontracepcije :confused: ovdje te detaljno upute u sve. i na tebi je da odaberes sta zelis.

Ja sam se odlucila za mirenu jer mi je nekako najbolja. ne moras brinut kao kod pilula da popijes na vrijeme, nema nuspojave kao debljanje i povecanje grudi, ublazi ti pms.

gica
08.04.2009., 23:08
...e, njoj je baš problem to šta ti kod mirene menga s vremenom nestane...kaže da to nije nikako dobro i zato je protiv :ne zna:

Hobby
08.04.2009., 23:11
...e, njoj je baš problem to šta ti kod mirene menga s vremenom nestane...kaže da to nije nikako dobro i zato je protiv :ne zna:

Iskreno, ni meni se to ne sviđa.
Nekako "nisam sva svoja" bez menge (a znam kako je to, jer je neko vrijeme nisam imala zbog problema s jajnicima i pijem tablete kako bih je dobivala redovito).
To je jedina stvar zbog koje se još predomišljam u vezi Mirene.
Nestanak menstruacije navode kao jednu veliku prednost Mirene, a meni se baš to ne sviđa.

Eve*
08.04.2009., 23:34

ja citala na jednoj ozbiljnoj stranici da je prvi problem (kod zena koje nisu rodile) ugradnja,a drugi(koji me posebno brine:() je da kod zena koje nisu rodile postoji veca mogucnost od spontanog izbacivanja iz maternice.
Zna netko vise o tome?

pussy galore
09.04.2009., 11:31

gle, to ti se isto desi kod inekcije. ja imam frendicu koja je bila na inekciji 10 godina, odlucili su se za bebaca, prestala je i nakon 5 mjeseci ostala trudna bez problema :)

Ne vidim u cemu je problem sto nestane menstruacija, ja vidim samo pozitivne stvari. Moja druga frendica koja je na mireni vec dvije godine, nema menstruaciju vec godinu dana. Redovito ide na preglede i sve je savrseno normalno.

Mislim da je to samo strah od nepoznatog.

pussy galore
09.04.2009., 11:35
ja citala na jednoj ozbiljnoj stranici da je prvi problem (kod zena koje nisu rodile) ugradnja,a drugi(koji me posebno brine:() je da kod zena koje nisu rodile postoji veca mogucnost od spontanog izbacivanja iz maternice.
Zna netko vise o tome?

Ne postoji vec mogucnost, kad sam pricala sa svojom doktoricom o tome. Rekla mi je da je to moguce kod bilo koje zene, rodila ona ili ne. Ali to su oni slucajevi, 1 od 50 000 zena.

Moja ima iskustva u ugradivanju mirene, mozda je to problem kod nasih doktora jer ne zele riskirat, lakse im je prepisat tablete koje su pune hormona i koje ce ti napravit vise stete :)

Ja sam inace nevidena panicarka, sve mi je sumljivo, zato sam dobro proucila mirenu, nasla cure sa istim iskustvom i ni jedna nije rekla nista negativno o mireni. dok sam za inekcije i tablete cula uzasne stvari :)

Eve*
09.04.2009., 16:54
Moja ima iskustva u ugradivanju mirene, mozda je to problem kod nasih doktora jer ne zele riskirat, lakse im je prepisat tablete koje su pune hormona i koje ce ti napravit vise stete :)

U potpunosti se slazem.
Ja sam od diane 35 dobila prosirene vene(nakon samo godinu dana sto sam ih pila),i to sa 19 god,pa se sad bojim hormona ko vraga:(
Mislis da je onda mirena za mene?(btw. pitala bi ja ginekologicu al ona nije pricljiva nimalo,samo gleda da me sto prije istjera iz ordinacije;pa se moram ovak informirati.)
Ps. ak mi mozes na pm poslat neke linkove na kojima si ti saznala o mireni?
tnkju:)

pussy galore
09.04.2009., 18:40
U potpunosti se slazem.
Ja sam od diane 35 dobila prosirene vene(nakon samo godinu dana sto sam ih pila),i to sa 19 god,pa se sad bojim hormona ko vraga:(
Mislis da je onda mirena za mene?(btw. pitala bi ja ginekologicu al ona nije pricljiva nimalo,samo gleda da me sto prije istjera iz ordinacije;pa se moram ovak informirati.)
Ps. ak mi mozes na pm poslat neke linkove na kojima si ti saznala o mireni?
tnkju:)

ali ona nije pricljiva? :eek: :rolleyes:
ja bi iskreno popizdila na to, ona je to da te informira i pomogne ti, ipak je to u njenom opisu posla :flop:

budem potrazila pa ti posaljem :mig:

Hobby
09.04.2009., 19:20
Ma, ja sam stava da kod nas bez privatnika ne možeš ništa obaviti kako spada, pogotovo što se tiče ginekologa.
Ja sam odustala od "socijalnog" ginića kada sam jedan dan bila naručena u 9 ujutro (a naručila se mjesec dana unaprijed), i došla ja na vrijeme, ali do kraja radnog vremena (do 2 popodne) nisam došla na red.
Onda sam upala u ordinaciju i rekla da meni hitno treba recept, na što me je ginekolog napao da obavezno moram na pregled i da dođem sutra i zašto se bunim, kada se zna da si za ginekologa treba uzeti vremena.
A kada konačno i dođeš na red, pokušavaju te otpiliti u što kraćem roku - nekakva pitanja i objašnjenja ne dolaze u obzir.

Poslije sam nazvala privatnu polikliniku, bila naručena istog tjedna i sve obavila bez ikakvih problema.

Kada i ako se odlučim za Mirenu, idem privatno odmah, bez razmišljanja.

Eve*
13.04.2009., 19:44
Da li se za spiralu trebaju obaviti krvni testovi(kao za pilule)?

Het
13.04.2009., 19:48
Da li se za spiralu trebaju obaviti krvni testovi(kao za pilule)?

Kod nas ih ne rade.

Eve*
13.04.2009., 22:49
Kod nas ih ne rade.

kod nas-mislis u hr?

Het
14.04.2009., 08:48
Nisam u Hr, Irska.

Kad sam ja stavljala spiralu (ima koja god) mjerila je talk, ispitala opcu family medical history, na moju zalost meni masu kontracepcije nije pasalo bla bla. U biti nije vadila krv, malo je pricala o prednostima i manama obje spirale i na kraju stavila spiralu. Prilicno bezbolno iskustvo, osim sta sam lagano krvarila dan dva nisam ni znala da ju imam, nikakvi bolovi ni nista.
Naravno to je samo jedno iskustvo, ima nas svakakvih.

Septembar
14.04.2009., 09:47
evo opet cu propagirat Mirenu
Ja sam imala 2 puta po 5 godina , sa pauzom izmedju
(trenutno nemam)

meni je mirena zaaaaaaaaaakon

1. stavis je jednom i traje 5 g nemas nikakvih glavobolja dal je unutra i djeluje il ne
2. hormonalna spirala dnevno ispusta 20 mikrog, a jedna KONTRACEPTIVNA pilula ima 80-200 mikrogr hormona. DAKLE 4-10 PUTA VISE HORMONA SVAKODNEVNO!!!
Pa ti pomnozi sa 365 dana i xy godina

nema je bolje!!!
protiv obilnih i dugih krvarenja, cista, odliva, bolova, pms-a, trudnoce, menzeca i problema uopce

a menga nestala nakon 2-3 mjeseca
zaboravila sam sta znace ulosci, krv, ogranicenje kupanja/suncanja/sexa, bolove, ,,,,ma sve pizdarije sto menzec nosi :s:s:s

ja nemam dovoljno rijeci zahvale
u onoj pauzi izmedju 2 spirale menzec se vratio ODMAH oslije vadjenja, dakle price o neplodnosti, nebalansu... blabla, zaboravi!

ja neznam za nuspojace kod mene
nije odsetala, ne vire konci, ne bode ikoga nista, nisam se zdebljala, nisu mi narasli brkovi, ... jedina "nuspojava" je da mi je pojacan libido :mig:

Het
14.04.2009., 11:18
Ja zivim u nadi da ce mi dat stavit Mirenu, posto im lagano nestaju opcije i prijedlozi sta vise da probam. Moji totalno drugi zdravstveni problemi ne vezani uz ginekologiju mi onemogucavaju 99.9% kontracepcije.

Prodigal Mum
14.04.2009., 23:10
Ovdje još jedna prezadovoljna korisnica Mirene. :s

I moj je ginekolog pobornik teorije da nikakva spirala, ni bakrena a ni hormonska, nije baš najsretniji izbor za žene koje još nisu rađale, upravo zbog priljubljenosti stijenki maternice i većeg rizika od perforacije (tu bi trebalo vidjeti malo i statistike, mislim). Doduše, na stranicama http://www.mirena.com.hr/ pod 'Za koga' piše nešto drukčije ("moguće je postavljanje i kod žena koje nisu rađale, ali umetanje je malo teže")...

Možda nije naodmet reći da mi je ginekolog nakon stavljanja Mirene (odnosno vađenja stare bakrene spirale i zamjene Mirenom) prekontrolirao njezin položaj vaginalnim doplerom. To mi se čini razboritim.
Inače, potpisujem Septembar u cijelosti, živi preporod u svakom smislu. Menstruaciju sam dobila samo jednu, a točkasto krvarenje gotovo da uopće nisam imala (možda svega par točkica u 6 mjeseci). PMS i sve što uz to ide više ne postoji, što se pozitivno odrazilo i na tjelesnu težinu jer sam prestala manijakalno žvakati sve i svašta od ovulacije do početka menstruacije. A i ono o libidu itekako stoji. :mig:

Eve*
14.04.2009., 23:26
.. jedina "nuspojava" je da mi je pojacan libido :mig:

A i ono o libidu itekako stoji. :mig:

Zanimljivo:)
Mozda je to jer ste bile opustenije glede seksa jer ste bile sigurne da imate sigurnu kontracepciju.
A ja si bas nekako suprotno mislim..Ja bi si stalno mislila da nije mozda ispala:ne zna:
Koliko cesto se ide to kontrolirati jel na mjestu mirena?
Da li si mogu nekako sama provjerit dal je ispala mozda?(oni koncici i to)

A valjda je ta kolicina hormona bezopasan kad prije mirene nisu potrebni testovi krvi ko za pilule..Al voljela bih da mi netko iz hr isto to potvrdi

pussy galore
15.04.2009., 13:19
Zanimljivo
Mozda je to jer ste bile opustenije glede seksa jer ste bile sigurne da imate sigurnu kontracepciju.
A ja si bas nekako suprotno mislim..Ja bi si stalno mislila da nije mozda ispala:ne zna:

A valjda je ta kolicina hormona bezopasan kad prije mirene nisu potrebni testovi krvi ko za pilule..Al voljela bih da mi netko iz hr isto to potvrdi

Opet ti o ispadanju :rofl:
Meni je moja pokazala kako da provjerim gdje mi je koncic.
Ja sam za sad imala jednu kontrolu, sutra idem na drugu. Ako se bas toliko bojis, samo zamoli ginica da dolazis cesce kod njega na pocetku da ti on potvrdi jel na mjestu :) Kasnije kad se malo opustis bit ce sve ok :)

Ja nisam osjetila promjene u libidu, ali moj je i inace visok :ne zna:
Za pms je apsolutno istina :s :s kad se sjetim kako sam znala divljat i imat kretenske promjene raspolozenja, ovo je odlicno kako je sad :)

Testiranje krvi nije potrebnu, jer je kolicina hormona zanemariva :)

A sad ti zanemari da ja nisam iz Hr :rofl:

Prodigal Mum
15.04.2009., 14:39
Zanimljivo:)

Mirenine končiće ne mogu napipati jer ih je dottore skratio. Končiće od prethodne spirale sam mogla, ali nju mi je bio stavljao drugi ginekolog.
Nemam nikakve paranoje oko ispadanja. :p Je li na mjestu može se provjeriti uzv-om na redovnom pregledu, ali mislim da se to standardno ne radi, osim ako uzv pregled nije indiciran iz nekog drugog razloga (npr. miomi). Inače meni su se dva miomčića s Mirenom potpuno povukla.

Jedna mi stvar nikad neće biti jasna. U knjižici koja ide uz Mirenu stoji da spirala može ispasti, a da žena to niti ne primijeti! :confused: S obzirom na neugodu pri stavljanju i vađenju/zamjeni doista ne kužim kako bi se to moglo NE primijetiti. :ne zna:

I da, već 3 mjeseca se drmam na Power Plate-u i igračka mi je još uvijek na istom mjestu. :mig: Jedino što žene na početku treninga upozore da je nošenje spirale kontraindicirano ako je spirala friško stavljena odnosno ako još nije prošao jedan ciklus.

Eve*
15.04.2009., 16:55
tnkju curke:)

Good evil
18.04.2009., 23:37
Sad nes citam, ostala sam zbunjena.
Zavrsila sam medicinsku, naučila da se spirala ne stavlja zenama koje nisu rodile (ima valjanih razloga, neda mi se prisjecat) .
Sad me netko zbunio, cini mi se da sam procitala da se Mirena stavlja i nerodiljama?

Jel ima koja nerodilja da ju ima ? :zubo:

Septy same pohvale sipa za nju, divno, i ja bi.
A di cu docekat da rodim, nece tog jos neko vrijeme bit :o
Btw. koliko se placa kod nas?

Het
19.04.2009., 09:09
Jel ima koja nerodilja da ju ima ? :zubo:

Moja kolegica sa posla ima, zbog endo su joj Mirenu stavili pod generalnim anaestetikom:kava:

Ovdje nije nimalo 'uncommon' da nerodilje imaju spirale, nije prvi izbor koji im se ponudi ali..

Good evil
19.04.2009., 12:05
Inčresting. Jos nisam nacula da je ovo postala praksa kod nas, hm hm.
A zna li netko kakvo je stanje kod nas u hr? Prodigal mum? :D

Prodigal Mum
19.04.2009., 23:29
Inčresting. Jos nisam nacula da je ovo postala praksa kod nas, hm hm.
A zna li netko kakvo je stanje kod nas u hr? Prodigal mum? :D

Nažalost ti ne znam odgovoriti na to pitanje. :ne zna:
Osobno ne poznajem nijednu nerodilju koja je ima. Sve moje prijateljice koje je imaju su već rađale. Meni su je isto preporučili tek poslije poroda, ali to je bilo poprilično davno i tad Mirena još nije postojala.

milla karolina
20.04.2009., 07:08
Koje su kontraindikacije za stavljanje te M. spirale..osim neporod?

superlight
21.04.2009., 16:11
Koje su kontraindikacije za stavljanje te M. spirale..osim neporod?

pa recimo neki psihički problemi, nemir kojemu ne znaš razlog, to što nikad ne znaš broj pobačene vlastite djece. odnosno koliko vlastite djece ubiješ dok imaš u sebi spiralu...ako je to nekome ništa onda ima zaista kamen umjesto srca.

Hobby
21.04.2009., 21:18
pa recimo neki psihički problemi, nemir kojemu ne znaš razlog, to što nikad ne znaš broj pobačene vlastite djece. odnosno koliko vlastite djece ubiješ dok imaš u sebi spiralu...ako je to nekome ništa onda ima zaista kamen umjesto srca.

??? Wtf?

Ajde za običnu spiralu bih "donekle" razumjela ovaj komantar, ali da je i Mirena toliko "nemoralna"...
Pa sprečava ovulaciju, ne kužim kako je to pobačaj. :ne zna:

pussy galore
22.04.2009., 15:31

ne mozes imat bebaca pa si ogorcena? jel to problem? mogla bi i ja tebi napisat sad svasta ali moja elementarna pristojnost me sprijecava u tome.
odakle ti samo pravo. svatko bira sta zeli u zivotu, tako i cure ovdje ako zele imat spiralu, na kraju dana je njihova odluka i nose se s tim.

doci ovdje i nazivat ih prakticki ubojicama je ekstremno jadno.

superlight
22.04.2009., 16:50
ne mozes imat bebaca pa si ogorcena? jel to problem? mogla bi i ja tebi napisat sad svasta ali moja elementarna pristojnost me sprijecava u tome.
odakle ti samo pravo. svatko bira sta zeli u zivotu, tako i cure ovdje ako zele imat spiralu, na kraju dana je njihova odluka i nose se s tim.

doci ovdje i nazivat ih prakticki ubojicama je ekstremno jadno.
pa ko kome brani da šta ima. naravno da svatko bira što želi u životu, o čem ti ?? brineš se za "elementarnu" pristojnost:confused:, a žmiriš na ubijanje djece:eek:i takoreć ga odobravaš, TO je ekstremno jadno. Ovdje isto svatko ima pravo iznijet mišljenje u za to predviđenoj temi, a ako sam te time upikla u oko, poklopi oči pa ne čitaj.

Het
22.04.2009., 18:35
Tema je spirala a ne moralnost i ostalo vezano uz to, ovdje se raspravlja GINEKOLOSKO stanje a ne mentalno i sta ja znam. Moralne rasprave selite ne drugi pdf koji je predvidjen za isto, a svaki daljnji off topic koji nema veze sa samom spiralom ce bit ukrasen kartonom.

Het
22.04.2009., 18:37
pa ko kome brani da šta ima. naravno da svatko bira što želi u životu, o čem ti ?? brineš se za "elementarnu" pristojnost:confused:, a žmiriš na ubijanje djece:eek:i takoreć ga odobravaš, TO je ekstremno jadno. Ovdje isto svatko ima pravo iznijet mišljenje u za to predviđenoj temi, a ako sam te time upikla u oko, poklopi oči pa ne čitaj.

Tema je spirala u medicinskom/kontracepcijskom smislu, 'ubijanje djece' ovdje ne spada, za to nadji pdf na kojem mozes raspravljat o moralnosti iste.

Hvala:)

milla karolina
26.04.2009., 20:31

Ja bi tebi rešetke pošvasala po ustima.

milla karolina
26.04.2009., 20:32

ja sam djecu rodila, a sad mi treba spirala za siguran sex..da uživam ja i on

tindlbel
03.05.2009., 15:59
jel se ta spirala plača ako ideš kod soc.ginića ako da koliko košta
hvala...

Hobby
04.05.2009., 19:13
jel se ta spirala plača ako ideš kod soc.ginića ako da koliko košta
hvala...

Ne znam iz osobnog iskustva, ali logično mi je da se plaća, ako ju koristiš kao kontracepciju (znači, ne zbog nekakvog zdravstvenog stanja).
Ako plaćaš kontracepcijske pilule, ne vidim kako ne bi plaćala spiralu.
Na socijalno idu (ili su išle, ne znam kako je po novom) samo Diane i to ako ih piješ kao lijek, a ne kontracepciju.
Sve ostalo se plaća.

Mislim da je Mirena oko 1200 - 1300 kn (negdje pročitala, pa mi ostalo, podatak ne mora biti točan).
Obična spirala nemam pojma koliko je, pretpostavljam znatno jeftinija.

Reny10
04.05.2009., 19:50
Meni je ginekolog nekad davno rekao da ako mislim roditi da bolje da se ne stavlja spirala.A od drugih žena sam čula svašta da su neke imale velike upale i bolove,jedna je ostala trudna,a jednoj je ispala čak i u wc tako da nije ni skužila odmah.I tko bi ga sad znao.Ja osobno nisam isprobala nikakvu kntracepciju,ali sada razmišljam o tome i neznam koja bi bila naj bolja?

Hobby
04.05.2009., 20:00
Meni je ginekolog nekad davno rekao da ako mislim roditi da bolje da se ne stavlja spirala.A od drugih žena sam čula svašta da su neke imale velike upale i bolove,jedna je ostala trudna,a jednoj je ispala čak i u wc tako da nije ni skužila odmah.I tko bi ga sad znao.Ja osobno nisam isprobala nikakvu kntracepciju,ali sada razmišljam o tome i neznam koja bi bila naj bolja?

Ja sam isto čula grozna iskustva sa spiralama (ali običnim).
Većinom se radilo o vanmaterničnim trudnoćama (znam za čak 3 slučaja).
Ali Mirena mi se čini OK, budući da je hormonalna, te djeluje na totalno drugačijem principu.
Kao prvo, sprečava ovulaciju, pa mislim da je neusporediva sa "običnim" spiralama.

milla karolina
05.05.2009., 08:32
Ja se ježimod svake spomeni na spiralu al nemam pojam što koristiti u vrijeme menopauze kad imaš pa nemaš mengu..e to mene muči jer ne koristim nikakvu zaštitu jer znam točno kad je ovulacija pa sam eto rješena brige al što koristiti u to vrijeme promjena...a bez sexa ne mogu disati...

tindlbel
05.05.2009., 11:25

nisam niti ja al sad nakon trećeg bih nešto htjela ,tablete nebi možda običnu spiralu ili možda ovu drugu .....

Reny10
05.05.2009., 21:09
Ja sam isto čula grozna iskustva sa spiralama (ali običnim).
Većinom se radilo o vanmaterničnim trudnoćama (znam za čak 3 slučaja).
Ali Mirena mi se čini OK, budući da je hormonalna, te djeluje na totalno drugačijem principu.
Kao prvo, sprečava ovulaciju, pa mislim da je neusporediva sa "običnim" spiralama.

Neznam šta da kažem.Neznam koliko bi se meni isplatilo stavljati spiralu kad mislim još roditi.

Reny10
05.05.2009., 21:16
nisam niti ja al sad nakon trećeg bih nešto htjela ,tablete nebi možda običnu spiralu ili možda ovu drugu .....

Da pošto si več odlučila da ne misliš više roditi onda da,a ja mislim pa mi se ne isplati.Mislila sam na tablete,ali neznam koih ima uopče i kako ih žene prihvačaju.Nikako da odem do ginekologa,a i boim se da mi nebi rekla za oner jasmin ili kako se več zovu.

Hobby
05.05.2009., 21:59
Da pošto si več odlučila da ne misliš više roditi onda da,a ja mislim pa mi se ne isplati.Mislila sam na tablete,ali neznam koih ima uopče i kako ih žene prihvačaju.Nikako da odem do ginekologa,a i boim se da mi nebi rekla za oner jasmin ili kako se več zovu.

Gle, spirala nije vječna.
Mirena traje 5 godina (po novom se čini čak i 8), pa ju ionako moraš izvaditi nakon tog vremena.
Sve ovisi kada planiraš dijete.
Ako bi tek za par godina, isplati ti se.
Kutija pilula košta i do 100 kn (ovisi koje piješ), ali računaj si barem 60 kn mjesečno, pa izračunaj što je isplativije u roku od recimo 4-5 godina.

S time da, s obzirom što sam čula od tuđih iskustava, ne bih rekla da je obična spirala dobar izbor, ali Mirena mi se čini OK (barem po iskustvima).

tindlbel
06.05.2009., 11:26
čitala sam negdje da mirena košta oko 1000 kn u prosjeku ovisi od ljekarne do ljekarne ,a zanima me još cure koje ju imaju da li se prije nje moraju obaviti neke pretrage ili se samo dođe dr. i kaže ja bi to i to, i da li ju svaki ginekolog može staviti ili je bolje otići kod nekog privatnika ,hvala..

mrg
06.05.2009., 12:52
bok........ rodila sam prije 9 mj, a stavila mirenu nakon 2 mj. stavio mi ju je gin opce prakse koji ima svoju privatnu ordinaciju, on ju je kupio, platila sam je kod njega 400 kn. prije mirene sam imala obilne menstruacije ali 5 dana, nakon postavljanja je bila puno puno obilnija i po 10 dana (paket ipo ulozaka dnevno), zavisi kako kome, prilagodba traje 3, 6 mj, prije su me jajnici bolili i grudi naticale, sad nista, pms nemam, udebljala se nisam. postavljanje ne boli, mala nelagoda, nista strasno, ne brini. prije postavljanja sam bila kod njega, preporucio mi je mirenu i morala sam se vratit jer je postavljanje u 3-7 dana kad je menstruacija, zavisi do ciklusa. nakon mjesec, otprilike, se ide na pregled-ultrazvuk da vidi kako je....

a sad me zanima, od nekog tko to ima duze, jeli normalno da se koncici produze, ima mj dana da su duzi nego kad ih je gin odrezao,a nekad me tijekom spolnog odnosa zna zabolit unutar.
help!!!!!

Reny10
06.05.2009., 13:48
Gle, spirala nije vječna.
Mirena traje 5 godina (po novom se čini čak i 8), pa ju ionako moraš izvaditi nakon tog vremena.
Sve ovisi kada planiraš dijete.
Ako bi tek za par godina, isplati ti se.
Kutija pilula košta i do 100 kn (ovisi koje piješ), ali računaj si barem 60 kn mjesečno, pa izračunaj što je isplativije u roku od recimo 4-5 godina.

S time da, s obzirom što sam čula od tuđih iskustava, ne bih rekla da je obična spirala dobar izbor, ali Mirena mi se čini OK (barem po iskustvima).

Dali je neugodno kad ti je stavlja,dali boli?

tadukepa
10.05.2009., 07:39
....evo ja imam spiralu, prvu u životu...(rodila jesam), e sad bih je trebala nakon pet godina izvaditi, zanima me da li to boli?inače se končići ne vide, pa zato pitam kako mi ju misli ginekolog izvaditi kada znam da se končići ne vide...znači prekratki su...malo me strah...molim odgovor...hvala,.

tadukepa
10.05.2009., 08:23
Dali je neugodno kad ti je stavlja,dali boli?

pa nije baš ugodno, ali ne mogu reći da baš boli...ali mene zanima da li boli prilikom vađenja spirale????mene muči obrnuti problem....:rolleyes:

Het
10.05.2009., 12:57
....evo ja imam spiralu, prvu u životu...(rodila jesam), e sad bih je trebala nakon pet godina izvaditi, zanima me da li to boli?inače se končići ne vide, pa zato pitam kako mi ju misli ginekolog izvaditi kada znam da se končići ne vide...znači prekratki su...malo me strah...molim odgovor...hvala,.

Mene nije bolilo, ali nisam ju imala toliko dugo:ne zna:

tadukepa
11.05.2009., 09:17
HET, hvala na odgovoru, voljela bih još čuti druga iskustva sa vađenjem spirale..jel bolno?užasno me strah...kukavica sam znam.:(

Aviss
18.08.2009., 13:00
Da li znate da je nekome izostala menstruacija dok je koristila spiralu (običnu), a nije došlo do trudnoće?

tindlbel
20.08.2009., 21:26
znate li kolko mora proći od poroda da bi se mogla staviti mirena?

Het
20.08.2009., 21:28
znate li kolko mora proći od poroda da bi se mogla staviti mirena?

Prvo cekas 6 tjedana nakon poroda pa ides na prvi post natal pregled, nakon toga cekas prvu (ili drugu, nisam sigurna) normalnu menstruaciju jer se spirala stavlja u te dane ako me pamcenje dobro sluzi.

tindlbel
21.08.2009., 17:17
Prvo cekas 6 tjedana nakon poroda pa ides na prvi post natal pregled, nakon toga cekas prvu (ili drugu, nisam sigurna) normalnu menstruaciju jer se spirala stavlja u te dane ako me pamcenje dobro sluzi.

thanx:top:

mama Dalton
21.08.2009., 21:59
I to na samom kraju menstruacije, tak mi je dr. rekao prošli tjedan.

mama27
18.05.2011., 12:02
Zna li itko od vas žena koje nosite spiralu koliko ste abortusa napravile noseći je??? Jer spirala je abortivno sredstvo, to su vam isto vaši ginekolozi trebali reći! Što mislite zašto su vam menstruacije obilnije i bolnije???

rusha
18.05.2011., 13:09
Zna li itko od vas žena koje nosite spiralu koliko ste abortusa napravile noseći je??? Jer spirala je abortivno sredstvo, to su vam isto vaši ginekolozi trebali reći! Što mislite zašto su vam menstruacije obilnije i bolnije???

A ti znaš točno koliko je oplođenih jajašaca otišlo iz tvog tijela a da se nije primilo? Ja ne znam.

rusha
18.05.2011., 13:18

Kako misliš ne vide se? Gdje bi ih ti htjela vidjeti? Oni vire 2 cm iz ušća maternice, ti ih ne možeš vidjeti tamo. Ili ih ginekolog ne vidi?

brenk12
18.05.2011., 19:06

bakrena spirala djeluje abortivno, mirena ne.:)

happy libra
29.05.2011., 18:03

Koliko je meni poznato abortus je uništavanje oplođenog jajašca a spirala sprećava oplodnju.Znači da uopće ne dolazi do oplodnje.Po toj tvojoj teoriji i sama apstinencija je abortus.

leeloo27
29.05.2011., 19:52
Ajmo od sada biti ontopic i ne navlačit se na postove trolova koji su došli provocirati na temu.

Sashica
29.05.2011., 20:38
Koliko je meni poznato abortus je uništavanje oplođenog jajašca a spirala sprećava oplodnju.Znači da uopće ne dolazi do oplodnje.Po toj tvojoj teoriji i sama apstinencija je abortus.

Dakle, kako je leeloo rekla, nije potrebno upuštati se u rasprave s osobom koja je za svoj post već kažnjena.

Ali, samo jedna mala napomena za tvoj post. Kako je mojoj prijateljici koja ima Mirenu objasnila ginekologica - spirala (obična) sprečava spermije da dođu do jajašca, ali ipak, moguće je da jedan mali broj spermija dođe do jajašca i dogodi se oplodnja; međutim, tada spirala sprečava implantaciju oplođenog jajašca (sprečava ga da se smjesti u maternicu). Dakle, moramo biti svjesni toga da niti jedno sredstvo nije 100% sigurno.

S druge strane, navodno da je Mirena sigurnija, jer zbog svog otpuštanja hormona, sprečava i oplodnju.

lala
14.06.2011., 15:48
Dakle, kako je leeloo rekla, nije potrebno upuštati se u rasprave s osobom koja je za svoj post već kažnjena.

Ali, samo jedna mala napomena za tvoj post. Kako je mojoj prijateljici koja ima Mirenu objasnila ginekologica - spirala (obična) sprečava spermije da dođu do jajašca, ali ipak, moguće je da jedan mali broj spermija dođe do jajašca i dogodi se oplodnja; međutim, tada spirala sprečava implantaciju oplođenog jajašca (sprečava ga da se smjesti u maternicu). Dakle, moramo biti svjesni toga da niti jedno sredstvo nije 100% sigurno.

S druge strane, navodno da je Mirena sigurnija, jer zbog svog otpuštanja hormona, sprečava i oplodnju.

Da, bez politiziranja, ipak treba znati cijeli proces, glupasto je ignorirati činjenice i odlučiti na temelju marketinga (na nijednoj reklami ne piše cijela istina o proizvodu) , pa nek svatko odluči po svojoj savjesti i uvjerenjima. Nije riječ o sigurnosti (jer ako sprječava impantaciju, znači, žena neće ni znati da je došlo do oplodnje), nego o tome želiš li izbjeći uništavanje oplođenog jajašca ili ti je svejedno.
Nisam sigurna, ali mislim da kod Mirene ne može doći ni do oplodnje-razmišljam o njoj. Ne znam jedino s obzirom na pcos i ostale probleme jesam li kandidat...Porazgovarat ću s ginom ubrzo o tome...Inače, ne znam što mi preostaje, uz pustu teoriju i nauku...tableta sam se napila , što zbog liječenja, što zbog kontracepcije, rodila,m u godinama, ne riskira mi se rak dojke...a, opet, možda ću ih trebat uzimat bez obzira na to (možda mi endokrinog prepiše). Ne igra mi se s tuđim životom, a ono malo seksa što uhvatim uz malu bebu, da mi bude opterećeno...ajme...Nego, jel bolno stavbljanej spirale? Ima li tko Mirenu?

lala
14.06.2011., 15:53
Na socijalno idu (ili su išle, ne znam kako je po novom) samo Diane i to ako ih piješ kao lijek, a ne kontracepciju.
Sve ostalo se plaća.

Ne idu ni diane, odavno.:flop:

rusha
15.06.2011., 13:34
Nego, jel bolno stavbljanej spirale? Ima li tko Mirenu?

Mene je bolilo, ali brzo je gotovo pa nije strašno.

gabOnica
16.06.2011., 00:16
ja sam rodila prije mjesec dana i sad jedva čekam pregled kod ginekologa jer želim staviti tu mirenu što prije! imam troje djece i dosta mi je! bar zasad :) negdje sam pročitala da se mirena stavlja za vrijeme menstruacije samo zato da se lakše stvai, nema nekog drugog posebnog razloga, pa se nadam da ću uspjeti nagovoriti doktoricu da mi ju stavi 'na suho' :D

a čisto informativno, nema nikakvog utjecaja na dojenje? i kakva je to fora sa powerplateom? ja planiram početi što prije vježbati, šta mi se nešto može dogoditi?! :eek:

rusha
17.06.2011., 08:39
ja sam rodila prije mjesec dana i sad jedva čekam pregled kod ginekologa jer želim staviti tu mirenu što prije! imam troje djece i dosta mi je! bar zasad :) negdje sam pročitala da se mirena stavlja za vrijeme menstruacije samo zato da se lakše stvai, nema nekog drugog posebnog razloga, pa se nadam da ću uspjeti nagovoriti doktoricu da mi ju stavi 'na suho' :D

a čisto informativno, nema nikakvog utjecaja na dojenje? i kakva je to fora sa powerplateom? ja planiram početi što prije vježbati, šta mi se nešto može dogoditi?! :eek:

Kakva fora? Nisam ništa čula o tome, ali ja sam dva dana nakon ugradnje izbjegavala teže fizičke aktivnosti po preporuci doktora. Treći dan sam već bila na treningu i ništa mi se nije dogodilo.

brenk12
19.06.2011., 20:14
evo, ja sam stavila mirenu i trenirala na powerplateu i imala fina krvarenja i onako podmukle bolove u maternici. ginekologica je odmah rekla da ne treniram na tom apartau radi vibracija, ali ja eto jesam u 2 navrata s prekidima , i oba puta mi je bilo isto. neznam možda sam aj neka mimoza (vrlo lako moguće). vi curke probajte pa ćete vidjeti, naravno nismo svi isti dakako. ja sreća nemam nikakvih drugih problema s mirenom. umetanje je boljelo ko sam vrag, sve ostalo super, prezadovoljna sam, ali što se treniranja tiče odustala sam. možda opet na jesen krenem, ako bude sve ok. nastavljam ako ne naravno odustat ću i to je to.:ne zna:

rusha
24.06.2011., 13:13
evo, ja sam stavila mirenu i trenirala na powerplateu i imala fina krvarenja i onako podmukle bolove u maternici. ginekologica je odmah rekla da ne treniram na tom apartau radi vibracija, ali ja eto jesam u 2 navrata s prekidima , i oba puta mi je bilo isto. neznam možda sam aj neka mimoza (vrlo lako moguće). vi curke probajte pa ćete vidjeti, naravno nismo svi isti dakako. ja sreća nemam nikakvih drugih problema s mirenom. umetanje je boljelo ko sam vrag, sve ostalo super, prezadovoljna sam, ali što se treniranja tiče odustala sam. možda opet na jesen krenem, ako bude sve ok. nastavljam ako ne naravno odustat ću i to je to.:ne zna:

Pa pokušaj trenirati nešto drugo. Možda ti smetaju te vibracije a ne sama vježba. Treniraj nešto "normalno".