PDA

View Full Version : Pripreme za instalaciju OS-a, instalacija OS-a i post instalacijske sitnice


Equilibrium
16.09.2003., 13:38
Prva stvar koju bi valjalo napravit prije reinstaliranja operativnog sustava trebao bi biti backup (ukoliko želite sačuvati podatke koje imate na sistemskoj particiji)
Ono što većina ljudi želi sačuvati su:
-inbox
-adresar
-My Documents (sa podfolderima My Pictures, My Music i ostalo)
-Favorites
-Desktop
-Eventualno neke stvari razbacane po direktorijima na C: particiji

Kod WinXP, inbox se nalazi u folderu C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\Application Data\Identities\{F2655480-DADF-11E9-AE65-B0013A13D517}(ili slični niz brojeva)\Microsoft\Outlook Express.
Nutra su inbox, outbox, deleted items i ostalo. kopirajte prema vlastitom nahođenju ono kaj smatrate potrebnim (većinom je to samo inbox.dbx) ali nebu vas niš koštalo ako cijeli Outlook Express folder prebacite nekam (na drugi disk, na CD...)

Adresar iliti Address Book. U meniju: File --> export --> Address Book (wab) i odaberite ime i folder gdje ga želite pohraniti.

My documents: Nalazi se u C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\My Documents. Kopirajte cijeli direktorij na proizvoljnu lokaciju koja je na particiji koja neće biti formatirana.

Favorites: Nalaze se u C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\Favorites. Kopirajte cijeli folder nekamo na sigurno.

Desktop: Nalazi se u C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\Desktop. Često se dešava da nešto što dobijemo mejlom ili skinemo sa neta spremimo na desktop. Dakle eto, nije zgorega provjeriti šta ima na njemu i kopirati potrebne datoteke/foldere (ne treba kopirati šortkate na programe, pošto ih uskoro neće biti).

nenoXtreme
16.09.2003., 16:56
predpostavimo da imate najmanje dvije particije (c: i d:) ako nemate uspomoć programa PARTITION MAGIC kreirajte drugu particiju.

sam rad sa dotičnim programom je vrlo jednostavan stoga tu nebi smjeli imati većih problema.

Ukoliko instaliravate win2K ili winXP preporučam da koristite NTFS file system.

Dakle za donekle normalan rad, potrebne su vam dvije particije (čak i više, no o tome ću kasnije). c: je particija na kojoj se nalazi vaš OS i na njoj će se nakon instalacije nalaziti novi, friški.
U ovom mom slučaju, d: particija će Vam služiti za backup i pohranu podataka (mp3, divx, slike i sl..) , koji neće biti izgubljeni prilikom instalacije.

Preporučena veličina C: particije za win2K je oko 2GB (ako je na njoj samo OS!!!) , no slobodno stavite i 10GB ako mislite instaliravati puuuno igrica i programa u c:/program files

Za XP, preporučujema barem 3-4 GB ako će na C: biti samo windowsi, a 10GB i više, ako dolazi gomila programa (vidi za win2K)

Nakon što ste kreirali drugu particiju, prebacite sve podatke (kao što je kolega Equi naveo) na d: particiju u direktorij <backup> kako biste sve to lakše našli.

Također Partition Magic (PM) vam omogućuje izradu dvaju disketa, sa kojima kasnije možete formatirati particije i/ili im mijenjati veličinu, dodavati nove ITD iz DOSa!

Također, prije nego se upustite u formatažu, skinite si sa neta (ili ako imate na CD-u) drajvere (za modem ili neki drugi "egzotični" hardver), antivirus, winzip (koji nije zipan :D /iako winXP ima u sebi zip plug-in/) , tako da nakon instalacije imate sve pri ruci i da vam ne trebaju svi vaši frendovi s pristupom na NET :D

---------------------------------------------
još ću pričekati da ekipa doda pred-instalacijske radnje, pa ćemo nakon toga krenuti u drugu fazu, formatiranje i instalacija!
----------------------------------------------

Equilibrium
18.09.2003., 10:22
Instalacija OS-a. (u ovom slučaju windows XP)

Upalite računalo i uniđite u BIOS (pritisak na tipku "del" ili "F2" (kod INTEL-ovih ploča).
U postavkama BIOS-a namjestite da u boot sekvenci prvi na listi bude CD-ROM. Ubacite instalacijski CD windowsa u CD-ROM drive, spremite postavke BIOS-a i restartajte računalo.
Pri sljedećem pokretanju računala (ako je sve dobro podešeno) na monitoru bi se trebala pokazati poruka: Press any key to boot from CD... pritisnite bilo koju tipku (nemojte tražiti tipku na kojoj piše "any").
Instalacija počinje. Na monitoru počinju razno razne poruke koje vlasniku običnog PC-a na znače previše. Ali ukoliko imate SCSI ili RAID kontroler, obratite pažnju na poruke koje se ispisuju na dnu ekrana (tipa "Press F6 to load additional SCSI drivers"), te postupite u skladu sa njima (umetnite u disketni pogon disketu sa driverima (tebalo je doć sa matičnom pločom. Ako nemate drivere a imate takav kontroler, zabijte ploču u dupe onom tko vam je prodao dotičnu)).
Na pitanje o suglasnosti sa Licence Agreementom pristisnite F8 za "I agree" (piše na dnu ekrana).
Slijede pitanja da li želite napraviti Repair windowsa ili instalirati nanovo. Izaberite opciju za instalaciju. Slijedite upute, te izaberite particiju na koju želite instalirati windowse( C: ), formatirajte ju (NTFS ili FAT32. Neki preporučuju NTFS, neki FAT32. IMHO, NTFS je ipak bolji od FAT32).
Nastavak slijedi...

komentare i prijedloge o promjenama molim na PM, nemojte začetavat thread. Hvala

nenoXtreme
18.09.2003., 10:42
dakle, izgleda da smo sve predinstalacijske radnje obavili, imamo backupove svega što nam treba , na CD-ovima i/ili na drugoj particiji HDD-a!

Sada smo spremni za formatiranje.

Uspomoć Partition Magica koristite opciju "CREATE RESCUE DISC", za što će vam trebati dvije diskete. Provjerite da diskete rade prije nego nastavimo dalje!

Ubacite disketu1 u drajv, restartajte PC ( u biosu vam floppy mora biti postavljen kao 1st boot device!). PM (partition magic) će vas zamoliti za drugu disketu pa je ubacite!.

----------
sada ću navesti jedan prijedlog, za čiju provedbu je najbolje da je disk skroz prazan!!! dakle svi backupovi su na CD-ovima!!!
-----------

Samo sučelje PM u DOS verziji je vrlo dobro i najvjerojatnije će vam raditi i miš pa tu nebi smjelo biti problema!

PRIJEDLOG:

-bez obzira na veličinu HDD-a koji imate, može se ovo fino izvesti čak i ako je HDD oko 20GB. Ja ću sada se pretvarati da formatiram disk od 20 GB. Ako imate veći slobodno promijenite vrijednosti prema vlastitom nahođenju. Vrijednosti za C: i D: pariciju možete samo povećeti nikako smanjivati! Preporučam!

1. kreirajte prvu particju od cca 4GB, zvat ćemo ju c: i na nju će doći windowsi.
2. kreirajte drugu (logical partition) particiju od cca 5GB, zvat ćemo je d: particija, a na nju će doći programi koje mislite instaliravati.
3. kreirajte treću particiju , zvati ćemo je e: particija i to će biti vaša, samo vaša particija, na koju ćete stavljati mp3-jeve, filmove, dokumente i sve što vam padne na pamet!!! veličina 10GB
4. kreirajte četvrtu particiju, koju ćemo nazvati f: a služiti će kao swap (tj. za virtualnu memoriju! veličina: kolko ostane (probajte oko 1 GB)

pojašnjenje:
c: <windowsi>
valjda vam je jasno, tu ćemo instalirati windowse. No kvaka je u tome da windowsi uvijek nešto rade... uvijek. stoga ako odvojimo mjesto (particije) gdje instaliravate programe i mjesto gdje su instalirani windowsi, možemo osjetiti znatna poboljšanja u radu windowsa!

d: <program files>
kao što rekoh, ako svoje programe instalirate ovdje (d:/program files/) , a ne u c:/program files/ , vaše će računalo raditi bolje, jer će hdd brže čitati podatke (jer su fizički na drugom mjestu, maheri znaju o čemu pričam, lejmerima je ovo dosta :D)

e: <prostor za vaše fajle>
tu puknete sve što vam srce želi. mp3, slike, filmovi, dokumenti razni! whatever!

f: <virtual memory>
virtualna memorija je stvar koju vindowsi koriste kad im ponestane fizičke memorije (RAMA-a). A to je uvijek. U tom trenu počnu podatke iz rama upisivati na HDD. A to rade nonstop. Zato ćemo im mi dati posebnu particiju za to, i vaše će računalo raditi još brže i stabilnije. Iz više razloga. Prvi sam naveo kad sam objašnjavao d: particiju, dakle podaci su fizički drugom mjestu na disku, pa im se brže pristupa, a drugi je razlog
defragmentacija . Windowsi će lakše defragmentirati c: i d: particije jer se između podataka koji se nalaze na njima NEĆE ugurati virtualana memorija koju windowsi po defaultu ne mogu MICATI NI DEFRAGMENTIRATI! Dakle još brži i još stabilniji rad windoza.
-još jedan savjet za kreiranje i setup virtualne memorije: neka veličina ove particije bude dvaput veća od RAMa koji imate, (ili minimum 1GB ako imate manje od 256 MB)! Kasnije kada instalirate windowse i kažete im da virtualnu memoriju presele na f: disk, kao veličinu virtualne memorije stavite 10% manju od veličine diska. (npr 1gb particija, 900 MB virtualna memorija). Razlog je taj što će vam u protivnom windoze stalno javljati "disk full" za e: particiju!!!

Kad ste to lijepo isformatirali u NTFS (govorimo o win2K i winXP) , ubacite vaš winXP cd u cdrom, restartajte računalo, u biosu podesite "first boot device CD-ROM" , pritisnite "any key" kad vas pita "boot from CD-rom?" i započnite instalaciju!

nenoXtreme
18.09.2003., 11:11
OUTLOOK EXPRESS:

nenoXtreme reče:


file > export > adressbook
file > export > mail messagesslafko reče:

uključi opciju "view hidden file and folders"... odi na search (start -> search).. upiši *.dbx (dbx su datoteke koje koristi OE za rad sa svojim folderima.. imat ćeš ih nekoliko: deleted items, inbox, sent items...) nakon kaj ih nađeš, skopiraj si ih u jedan folder... sada novi search i upiši *.wab (wab je adresar koji koristi OE, kad ga nađeš, i njega sejvaj u folder s mejlovima)... nadam se da sam pomogao...

nakon reinstalacije jednostavno vratiš te stvari na njihova mjesta i to je to.. ako ne znaš di stoje, javi se opet, ali napiši koje windowse koristiš.


MS OUTLOOK

pronađite fajlu koja se zove *.pst i spremite je na sigurno!

-ne zaboravite si pospremiti signature ak vam je bio lijepi!

;)

Netscape Mail:

-tko ga koristi zna kako se to radi! :-)

nenoXtreme
18.09.2003., 18:48
nemoj mi začetavat ovo :mad: mogo si mi PM poslat i ja bi to dodatno objasnijo!!!! :tuctuc:

MOD! Očekujem brisanje ovog gore posta!

-----------------------

objašnjenje (dodatno)

-HardDisc (HDD) se sastoji od cilindara i glava za pisanje koje pišu/čitaju po/sa HDDA.

-ukoliko windoze trebaju nešto sa disca, a podatci se nalaze u sektoru u kojem piše/čita jedna (neka baš koju mi sad za potrebe ovog pratimo) glava oni to i uzmu (ovo je bedasto al neznam kak bi...). No problem se javlja ako trebaju više različitih podataka koji su u istom sektoru u isto vrijeme. (zbog fragmentacije podataka recimo- a to je čest slučaj) Tada ta glava "šara" fizički po HDDu pokušavajući doći do oba podatka u isto vrijeme. Zvoni li lampica?

-s obzirom da windoze STALNO nešto trebaju, i ako staviš neki program na drugo mjesto (a to je najlakše ako staviš na drugu particiju), tada je vjerojatnost da će ta glava raditi 2 posla u isto vrijeme manja. Puno manja. Tada podatci do HDD sabirnice dolaze sa 2 mjesta a ne sa jednog. I to ubrzava rad HDDa a time i windoza (hdd je najveći bottle-neck to valjda znate). Ova pojava pogotovo (stvarno pogotovo) dolazi do izražaja ako virtualnu memoriju stavite na drugu particiju! Jer po njoj windowsi STALNO nešto šaraju. Zato, kad je VM na drugoj particiji, manja je fragmentacija postojećih podataka, lakša je defragmentacija i ravnomjernije je raspoređen rad glava za pisanje/čitanje!

disklejmer
-------------
ovo sam pisao da pojasnim širkim masama "zašto tako"! Ako netko tko želi to sa više tehnikalija i detalja napisat, samo naprijed. Meni se neda :D a i moje znanje ipak nije tolko široko!
-please, please namojte mi začetavat ovaj thread!!!!OVO JE DRUGI PUT!!!

Mort
24.02.2004., 03:35
nenoXtreme kaže:

f: <virtual memory>
virtualna memorija je stvar koju vindowsi koriste kad im ponestane fizičke memorije (RAMA-a). A to je uvijek. U tom trenu počnu podatke iz rama upisivati na HDD. A to rade nonstop. Zato ćemo im mi dati posebnu particiju za to, i vaše će računalo raditi još brže i stabilnije. Iz više razloga. Prvi sam naveo kad sam objašnjavao d: particiju, dakle podaci su fizički drugom mjestu na disku, pa im se brže pristupa, a drugi je razlog
defragmentacija . Windowsi će lakše defragmentirati c: i d: particije jer se između podataka koji se nalaze na njima NEĆE ugurati virtualana memorija koju windowsi po defaultu ne mogu MICATI NI DEFRAGMENTIRATI! Dakle još brži i još stabilniji rad windoza.
-još jedan savjet za kreiranje i setup virtualne memorije: neka veličina ove particije bude dvaput veća od RAMa koji imate, (ili minimum 1GB ako imate manje od 256 MB)! Kasnije kada instalirate windowse i kažete im da virtualnu memoriju presele na f: disk, kao veličinu virtualne memorije stavite 10% manju od veličine diska. (npr 1gb particija, 900 MB virtualna memorija). Razlog je taj što će vam u protivnom windoze stalno javljati "disk full" za e: particiju!!!

Kad ste to lijepo isformatirali u NTFS (govorimo o win2K i winXP) , ubacite vaš winXP cd u cdrom, restartajte računalo, u biosu podesite "first boot device CD-ROM" , pritisnite "any key" kad vas pita "boot from CD-rom?" i započnite instalaciju!

Dali se to može napraviti nakon instalacije i kako?
A ako ne jel možeš detaljnije objasnit sam proces kreiranja?

Equilibrium
26.02.2004., 22:04
Malo detaljniji opis instalacije Windowsa XP može se naći ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=39560)

esc.dg
18.01.2005., 14:16
Kako pripremiti sustave za ("drugačiju") instalaciju i kako tu instalaciju izvesti... kao npr. s udaljenog računala...
Kakve sve instalacije postoje?!

Kad da očekujem tutorial?! :)

nenoXtreme
18.01.2005., 16:25
da, postoje "remote" i "unattended" metode instaliranja windowsa.više o "remote" načinu (http://www.microsoft.com/windows2000/en/datacenter/help/default.asp?url=/windows2000/en/datacenter/help/sag_RIS_Default_topnode.htm)

više o "unattended" instalaciji (http://www.microsoft.com/resources/documentation/Windows/XP/all/reskit/en-us/Default.asp?url=/resources/documentation/windows/xp/all/reskit/en-us/prbc_cai_khud.asp)


have phun :rolleyes:

DENNY
22.10.2006., 10:09
Jel se može hard disk participirat programom PartitionMagic nakon što kompjuter radi na windowsima Xp SP2 več 8 mjeseci i ima samo 2 particije?

Fosna
07.11.2006., 13:08
Jel se smije dirat tj. smanjivat, dijelit na više dijelova particija C na kojoj su windowsi jer bi nju ( ona je 40 GB) podijelio na 3 dijela: jedan samo za win druga samo za program files a treća za virtual memory kao što je gore u uputama navedeno?!
Once and for all, premjestanje swap filea po particijama unutar istog diska nema nikakve prakticne koristi, sabirnica komunicira sa diskom kao jedinicom (1 disk - 1 glava), logicki drajvovi su tu potpuno nebitni jer opet svi requesti dolaze u sabirnicu kroz istu pipu. Premjestanje swapa ima smisla ukoliko ga se premjesti na fizicki drugi disk(ove). Dapace, ukoliko postoji 1 disk sa vise particija, bolje je swap drzati na sistemskoj particiji jer je ona najcesce u upotrebi pa glava mora manje "sarati" po disku.

NNJ
07.11.2006., 13:17
Once and for all, premjestanje swap filea po particijama unutar istog diska nema nikakve prakticne koristi, sabirnica komunicira sa diskom kao jedinicom (1 disk - 1 glava), logicki drajvovi su tu potpuno nebitni jer opet svi requesti dolaze u sabirnicu kroz istu pipu. Premjestanje swapa ima smisla ukoliko ga se premjesti na fizicki drugi disk(ove). Dapace, ukoliko postoji 1 disk sa vise particija, bolje je swap drzati na sistemskoj particiji jer je ona najcesce u upotrebi pa glava mora manje "sarati" po disku.


Je, zakaj stavljat swap na drugu particiju kad je na istom disku.Samo slabiji odaziv i usporavanje ostalih aplikacija.Ima smisla ako je na swap na drugom disku,a ponekad i na win ali to neznam zakaj, samo sam čul o tome, Solaris s tim nema problema i da swap je najbolje držati na sistemskoj particiji ako nemate drugi disk na koji cete ga instalirati.
E jesam se raspiso,kaj možeš, kesteni i portugizec:zubo:

emiter1
21.06.2009., 14:31
pozdrav,

moj komp je trenutno potpuno prazan i pokušavam instalirati windowse ali ne uspijevam pokrenuti instalacijslki cd.

kad ga upalim komp, samo je crn ekran i poruka "operating sistem not found"....
može li tutorial za ovaj dio ..inače ostali tutorialsi su odlični...hvala svima
pozdrav

Cilim
21.06.2009., 15:33
Evo citaj pazljivo od pocetka:

http://www.ucionica.net/novosti/Instalacija-Windows-XP-operacijskog-sustava/37/66/

emiter1
22.06.2009., 11:34
hvala na odgovoru i linku.problem je i dalje isti jer pritiskom tipke "del" komp samo daje zvučni signal ili u drugom slučaju kako piše na tutorialnom linku "pročitajmo šta piše", nemam šta pročitati jer je ekran prazan sa samo napomenom operating sistem not found

nadams e da je i ovo riješivo:-)
hvala na pomoći

Evo citaj pazljivo od pocetka:

http://www.ucionica.net/novosti/Instalacija-Windows-XP-operacijskog-sustava/37/66/

Cilim
22.06.2009., 11:59
Cekaj pa jesi metnuo CD ili DVD sa novim OS-om u CD ili DVD rom. :)

kvisko123
26.12.2009., 11:28
Evo sam pročita ove tutoriale prije nego pitam ali zapea sam odma na prvoj crti :bonk:
Ne mogu nikako ući u bios, neće ni pritiskom na tipku f2 ni del prilikom paljenja compa, a ni na niti jedan drugi F...ima li tko neki savjet?
Matična je Asus A7V8X-X

kvisko123
26.12.2009., 17:08
Morat ću napisat 2 posta zaredom iako je to mislim protiv pravila, ali nažalost ne mogu editirat prethodni post jer je već prošlo više sati otkako sam ga napisa...
Evo sam uspija instalirati windows xp sp3, bios nisam moga pokrenuti pa sam iša priko my computer...
Problemi su sljedeći, kad palim comp.pojavljuje mi se prozor di biram između 2 sustava koji da pokrenem onaj drugi su mislim ostaci OS od prije i ne može se pokrenit, ne znam zašto je išta ostalo od prethodnog sustava kad sam novi instalira preko staroga na istoj particiji...i na C particiji u folderu program files su ostaci nekih starih programa, ali se ne mogu pokrenuti...
Nakon instalacije windows-a još sam instalira grafičku i zvučnu kartica pomoću cd-a koje sam dobia kad sam kupia comp...Windowsi su užano spori, pa ne znam jesam li još nešto nakon instalacije zaboravija instalirat...cd-ove sam ima samo za ove 2 stvari, ako ima još nešto vjer.sam to negdi zagubija...

Evo šta je everest očita da iman na ovoj mojoj staroj kanti :-)

Matična ploča:
Procesor AMD Athlon XP, 1459 MHz (11 x 133)
Naziv matične ploče Asus A7V8X-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Chipset na matičnoj ploči VIA VT8377 Apollo KT400
Sistemska memorija 1280 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Tip BIOS-a Award Modular (12/29/03)

Grafika:
Grafička kartica ASUS RADEON A9200SE Secondary (128 MB)
Grafička kartica ASUS RADEON A9200SE (128 MB)
3D akceleratorski čip ATI Radeon 9200 SE (RV280)Ako može neka pomoć u vezi ovih mojih problema, bio bi zahvalan. Hvala puno unaprijed!

Fosna
29.12.2009., 11:11
Što se tiče BIOSa...piše ti na ekranu kad pokreneš komp "press... to enter setup", pa vidi koju tipku moraš okinuti za ući u BIOS, to što ne možeš ući u BIOS može biti zbog npr. USB tipkovnice, a u BIOSu nije uključen USB keyboard support, ako imaš PS/2 tipkovnicu spoji ju na komp i uključi to u BIOSu...

2 verzije windowsa imap zato jer nisi formatirao C particiju, pa sad ponovno pokreni setup i tokom setupa formatiraj C particiju...

Windowsi ti rade sporo jer nisi instalirao chipset drivere za matičnu, ako nemaš CD od matične odi na Asusov sajt i poskidaj sve drivere za svoju matičnu prije nego kreneš instalirati windowse...

enedielle
13.02.2010., 19:49
mislila sam podijeliti disk na 3 particije, programi+win, dokumenti, virtual memory. 1. je li bolje tako ili posebno win, posebno programi?
2. postoji li neki dobar freeware program, ili barem trial verzija sa svim funkcijama? bzvz mi je skidati 5-6 programa bez da barem čujem preporuke.
probala sam na googlu naći partition manager, kliknula sam na par linkova i pisalo je da ta tvrtka više ne nudi taj program...

Cilim
13.02.2010., 19:56
Jel mislis dijelit HDD na postojecem OS-u ili mislis na dijeljenje HDD-a kod instalacije novog OS-a. :)

enedielle
13.02.2010., 20:04
imam win xp, 2 particije, i želim samo "posuditi" prostor od ove dvije da napravim treću/četvrtu, ovisi o tome što je bolje. naravno, bez da mi se obriše ono što je na ove 2 particije.

Cilim
13.02.2010., 20:21
Dio iz tvog posta:
" kako dodati još jedan hard disk?
znači... imam sad ugrađen disk od 40 GB, i želim staviti još jedan jer mi je ovo premalo. na tom disku koji mislim dodati, gore je neki win koji ne radi (neće se ni pokrenuti) i skroz nevažni podaci."

Jos jednu particiju na ovako malom disku, zaboravi, a usput riskiras da kod dijeljenja HDD-a na zivo izgubis i te podatke koje sad imas. :)

enedielle
13.02.2010., 20:31
taj drugi sam formatirala, i taj je isključivo za filmove, slike, mp3 i slične stvari. 3 particije sam tamo nekako uspjela složiti i radi sve s time. sada mi je ostalo dosta prostora na tom 40 GB disku (jer su gore samo win, programi i word/excel/ppt/pdf i slični docs) i htjela bih ga tako podijeliti.

Cilim
13.02.2010., 20:45
Ok, na tvoju odgovornost, "Acronis Disk Director Suite" izvrstan program za dijeljenje HDD-a. :)

enedielle
13.02.2010., 22:04
ispalo je sve ok, hvala na pomoći :top:


f: <virtual memory>
virtualna memorija je stvar koju vindowsi koriste kad im ponestane fizičke memorije (RAMA-a). ETC...

kako da postavim tu particiju ako koristim Partition Wizard Home Edition 4.2.2? napišem drive label, letter, odaberem veličinu. i onda dalje ne znam. imam ovako ponuđene opcije:
CREATE AS primary ili logical
FILE SYSTEM fat, fat32, ntfs, ili unformatted
CLUSTER SIZE 512 b, 1/2/4/8/16/32/64 KB

Cilim
14.02.2010., 09:02
CREATE AS primary ili logical - ako ti je prva particija onda primary, a ako ti je druga ili dalje onda logical.

FILE SYSTEM fat, fat32, ntfs, ili unformatted- do 32 GB mozes FAT32, preko 32GB automatski ide NTFS, formatiraj onako kako su ti i ostale particije.

CLUSTER SIZE 512 b - stavi sredinu 8.

enedielle
14.02.2010., 12:30
jesam sve... trebalo bi još nešto ili je ovo dovoljno?

Fosna
16.02.2010., 10:50
Nemoj raditi posebnu particiju za virtual memory, ako imaš 1 hard disk to nema uopće smisla, drži ju na C disku...ako imaš 2 diska drži ju na prvoj particiji drugog diska i ne trebaš imati posebnu particiju samo za to.

enedielle
17.02.2010., 10:35
reinstalirala sam windows, i jesam sve tako složila. primjetila sam da puno brže sad sve radi kad sam formatirala disk i nanovo win snimala. hvala na pomoći :s
stavila sam 3 particije. sad je na red došlo kopiranje dokumenata i programa. može li se nekako premjestiti mapa Documents and Settings na jednu particiju, a Program Files na drugu, tako da mi na C: ostane samo win i taj prostor za virt.mem.? ali baš cijele te mape... ne samo da instaliram programe na E:, a My documents preselim na D:.

Fosna
17.02.2010., 10:59
My Documents možeš premjestiti preko properties od foldera, cijeli Documents & Settings ne bih preporučio da mičeš, ali ako baš voliš čačkati be my guest :D http://support.microsoft.com/kb/236621

Zašto uopće želiš micati program files, premalu C particiju imaš? Taj folder će uvijek postojati na sistemskom disku pošto se neke stvari tu po defaultu instaliraju (kao i u documents & settings\application data) i to ne možeš promijeniti...možeš promijeniti u registryu default lokaciju: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\ProgramFilesDir (tu upiši folder koji hoćeš) ali će program files uvijek postojati i na C particiji.

Edit: Sad sam tek vidio da post #4 vrvi poluinfomacijama ::)

enedielle
17.02.2010., 11:19
da, volim čačkati. odnedavno. :) oduvijek su me zanimala računala i skužila sam da mogu sve stvari prilagoditi sebi ako samo malo se potrudim i naučim. jedan prijatelj je odahnuo kad je čuo to :zubo:
pa, želim ih maknuti da imam apsolutno sve programe na jednoj particiji. želim sve posložiti da bude na svom mjestu, a ne da ih pola imam na C a pola na E... s dokumentima ista stvar. neću ih na C nego D sve... oba ona foldera, i All documents/all user, kako već, i admin. sve. jer svašta sad isprobavam, mijenjam, instaliram, pa ako nešto ne bude oke da samo formatiram i riješeno.
i da, ne mogu naći nigdje taj ProgramFilesDir... sigurno je to tamo?

Equilibrium
21.02.2010., 09:24
ako formatiraš sistemsku particiju tak i tak ćeš trebat reinstalirat programe, tako da nema nikakve potrebe držat ih dalje od sistemske particije.

a kaj se tiče prebacivanja my documentsa, picturesa, desktopa i ostalog, skini si powertoytweakUI, nađi tamo "special folders" i igraj se.

zvonac_1
23.02.2010., 20:11
Ok kaj velite da bi trebalo bit kakvih pomaka ak program files stavim na drugu particiju?ssd 60gb...znaći c i d particija...
Kolko gore čitam to je preporuka post#4, ak niš drugo kod sljedeće instalacije winsa bum se tim malo poigral..:D

enedielle
23.02.2010., 20:27
a ne znam, meni se dosta toga tamo po defaultu instaliralo, na C:/Program Files, oko 200 mb, pa mi je bilo bzvz stavljati manje od 1 gb programa na posebnu particiju. ovisi kako ti paše.

zvonac_1
24.02.2010., 05:15
A to znam da se po defaultu instalira, i to se nemre izbjeći, kolko čitam navodno brže čita podatke ak su na drugoj particiji.

Fosna
24.02.2010., 13:42
Ok kaj velite da bi trebalo bit kakvih pomaka ak program files stavim na drugu particiju?ssd 60gb...znaći c i d particija...
Kolko gore čitam to je preporuka post#4, ak niš drugo kod sljedeće instalacije winsa bum se tim malo poigral..:D
Ok, taj post je 6 godina star, SSDi nisu još ni u jajima bili i ono što vrijedi za njih ne vrijedi za klasične hard diskove. Što se klasičnih diskova tiče, C particija se nalazi na najbržem tracku diska, što dalje ideš disk je sporiji, tako da nema smisla stavljati program files bilo gdje drugdje osim na C (da se razumijemo nije da ćeš golim okom primjetiti pad performansi ako metneš program files na D jer su razlike minimalne).

A za SSD ti ne trebaju uopće pariticije jer je brzina jednaka svagdje, možeš napraviti particije za odijeliti user fajlove od sistema, ali glede nekih performansi je potpuno svejedno, SSD ionak zapisuje fajlove gdje mu prvo padne napamet..

Zzbunjeni
13.07.2011., 18:22
zanima me kad formatiraš C: i snimiš nanovo windowse,jel moras se vracat opet u onaj setup u slucaju da zelis formatirat i D: ili je dovoljno samo kad si u windowsima otic na D: particiju, desni gumb i format?Postoji li razlika?

Fosna
13.07.2011., 20:16
Gumb i format.