PDA

View Full Version : Wireless LAN

pizdek
18.09.2003., 19:29
Što bi bilo potrebno za spajanje tri kompa u bežićni LAN.
Udaljenost je kompića bi bila oko 80m. Koje djelove trebam? Koliko bi to koštalo? Gdje kupiti? Koje komponente su najbolje?
Neznam koliko ovo znaći ali živim u obiteljskoj kući a ne u zgradi.

nenoXtreme
18.09.2003., 19:53
ZG wireless (http://www.zgwireless.net/)

ovi ti dečki imaju veliko iskustvoi dobar site... pronjuškaj malo i tu je sve...

;)

:D

SETRA Samoborček
18.09.2003., 20:22
evo baš sam pogledo u Hg spotu imaju wireless adapter za 460 kuna jedan, usb, do 300m lovi, ali jebiga, sporo je, samo 11 Mbps

a to je oko 1.3 MB/s

http://www.hgspot.hr/komponente.asp?grupa=23

shef Sale
18.09.2003., 20:49
Osobno preporučam TrendNet opremu!
www.elma.hr ;)

Imam iskustva s raznim vidovima mrežne opreme (wireless, switchevi, cable testeri...), prilicno sam zadovoljan.
A Karlo je turbo usluzan :cool:

BTW...posjeti i newsgrupu hr.comp.mreze.bezicne :top:

Bajdvej, USB varijanta je sporija od PCI i/ili Acces Pointova, posto oni sad vec funkcioniraju i na 22, i na 44 Mbps.
Bajdvej2, to su ionako teoretske vrijednosti :D

nenoXtreme
18.09.2003., 20:52
šefe, ti si znači majstor za W (wireless) a!?

:D

super... jel te bum mogel zagnjavit za neke stvari,
planiram se malo pozabavit wlanom... u skoro vrijeme... :rolleyes:

shef Sale
18.09.2003., 21:07
probaj pa cemo vidit :D

KRT
19.09.2003., 02:22
a to je oko 1.3 MB/s

He he, jos da si ikad vidio wireless opremu u zivotu, to bi bilo interesantno :-))

Koliko bi to koštalo?

Od 1500 kn za najjeftiniju soluciju, do recimo 3000 kn za soluciju koja bi mene zadovoljila...

Koje komponente su najbolje?
Takoder ti preporucujem trendnet!

ZG wireless
Tipovi su skoro pa prevaranti...

do 300m lovi

Takoder u snovima...

Bajdvej, USB varijanta je sporija od PCI i/ili Acces Pointova, posto oni sad vec funkcioniraju i na 22, i na 44 Mbps.

Bas i ne stoji ta tvoja izjava jer 22 i 44 Mbita u stvarnoj situaciji ne mogu preci granicu propusnosti USB-a prve verzije...

Inace USB rijesenje je kako kad odlicna stvar i dobro je razmisliti o njemu, jer kad cujes da komad kabla dode 500kn, brzo ce te proci volja za PCI i AP rijesenjima... i jedna preporuka iz osobnog iskustva, kloni se corege iz hgspota!!!

AxMi-24
19.09.2003., 02:27
Jeli bre KRT spavasli ti ikada??? Nemoj tu sad spamat nego is u krpe.

Bem mu misa ko mama ( :azdaja: ) vas moram i u krpe tjerat :D

KRT
19.09.2003., 02:33
Jeli bre KRT spavasli ti ikada???

Kako kad...

nenoXtreme
19.09.2003., 09:41
krt

zg-wireless prevaranti...?

neznam ništa o njima osim onog što pročitam na njihovom siteu...

daj to elaboriraj malo!

KRT
20.09.2003., 02:47
neznam ništa o njima osim onog što pročitam na njihovom siteu...

PA normalno da nece takve stvari pisati na site-u...

Razlog: malo previse forsiraju bou i njihovu opremu... recimo oprema iste kvalitete kod drugih prodavaca dode i do 3 puta jeftinije...
druga stvar je ta sto preko pristupnih tocaka nekih od klienata izvlace ogromne pare od firmi, a pri tome sami klienti ne dobe nikakvu zaradu, vec moraju i sami placati to sto netko preko njih masno zaraduje...

nenoXtreme
20.09.2003., 11:59
hmmmm... sad si me zabrinuo...

:eek:

jer sam planirao se uključiti u "projekt" , kao stvarajmo nešto zajedno i tako to, ali ovakav rasplet nikako! :(

KRT
20.09.2003., 16:39
hmmmm... sad si me zabrinuo...

Dobro, ajde pretjerao sam, jer takve tebe stvari ne bi trebale zabrinjavati ako se mislis prikljuciti kao klient....

Cocaine
20.09.2003., 22:09
Udaljenost 200 m, visinska razlika 30 m s time da je između brdo,.
Kakve su šanse da se složi bežični lan između mene i mog frenda.....
Kakva oprema,koje jačine,te kolko bi otprilike koštala.....

thx

nenoXtreme
20.09.2003., 22:17
vama treba satelit! :D

//šala mala :D //

FANCY
21.09.2003., 17:52
Cocaine kaže:
Udaljenost 200 m, visinska razlika 30 m s time da je između brdo,.
Kakve su šanse da se složi bežični lan između mene i mog frenda.....
Kakva oprema,koje jačine,te kolko bi otprilike koštala.....

thx
Slabe i nikave.. Kao što neno reće treba vam atelit.
A sad bez šale. 200 metara je ipak malo previše uz router treba vam i Acces Point ili Bridge 1 ili 2 komada i opet je upitno dali će fercerati.

KRT
21.09.2003., 23:06
FANCY, moze jedno pitanje???

Ovo govoris iz vlastitog iskustva ili samo seres i pravis se vazan...??

Cocaine, sve ovisi o jako puno faktora, ako hoces, mogu ti pomoci oko toga, medutim trebat ce mi puno vise detalja, neka skica terena o kojem se radi, i mapa podrucja...

I normalno, uzmi u obzir da bi te oprema mogla dosta kostati, ali ti garantiram da ne vise od 5 000kn sveukupno...

Inace iz mog osobnog iskustva (onog koje nedostaje ostalim clanovima) postoji velika mogucnost da bi to radilo, posto kod kuce imam wireless link sa frendovima u puno losijoj konfiguraciji terena nego sto je tvoja... brdo je malo vece i medusobno smo udaljeni preko 8 kilometara....

nenoXtreme
22.09.2003., 09:59
krt, dont get me wrong... al nemoj uveličavati svoje znanje tako da diskreditiraš naše... ružno zvuči i ljudi to ne vole. Mogao si sve ovo napisati i bez da "pljuješ" druge.

Tako tvoje znanje ljepše dolazi do izražaja a naše neznanje također. ;)

Ne mislim ti pametovati niti predbacivati, niti te učiti kuluri ili whatever... Jednostavno nije lijepo. Kaj je zajebancija, onda je to druga priča... ali ovako... :(

Znamo se naći na istim threadovima 9i nisam primjetio da si ovakav. Čemu sad to?

Ak znaš, pokaži nam, ako netko pogriješi, ispravi ga, ne hvalisanjem nego činjenicama. I svi sretni i zadovoljni odoše u kafanu i dobro se napiše :D

pizdek
23.09.2003., 20:38
Nakon svega ovoga, nategnut ćemo malo taj šugavi kabel. Brže je, jeftineije i znam da će raditi. Bed je kaj su susjedi piajnci pa će biti malo natezanja al će za gajbu pive dopustiti sve.
Fala na pomoći.

KRT
23.09.2003., 21:51
Na 200 metara ti nece raditi 100% preko UTP-a, osim ako postavljas opticki...

SETRA Samoborček
23.09.2003., 22:37
KRT kaže:
Na 200 metara ti nece raditi 100% preko UTP-a, osim ako postavljas opticki... o kakvih 200 m je riječ ?

udljenost je 80 m, a i to se da sredit preko hub-a

Isildur
01.10.2003., 23:16
To si budem sam uveo kada dobijem u kucu DSL :D