View Full Version : Suha koža = svrbež?
Dario D.
22.09.2003., 20:36
Ovak, negdje početkom ljeta me počeo mučiti užasan svrbež uglavnom po nogama i leđima. Znalo me uhvatiti po nekoliko puta na dan na 10 minuta, onak, baš jako (obično nakon tuširanja). Negdje u 7. mjesecu sam otišao kod doktorice (mislio sam da sam postao alergičan na nešto) i ona je rekla da je to tipičan sindrom suhe kože. Dala mi je Rinolan tablete i još neki losion s kojim sam mazao kožu prije spavanja. Neko vrijeme nije bilo svrbeža, ali sad me opet uhvatio, iako se i dalje mažem losionom, ali doduše ne pijem tablete. Inače, tuširam se sa Dove sapunom, ali probao sam i sa raznim šamponima (čak i dječjim).
Što da radim, imate li kakvih prijedloga? Možda da koristim neki drugi sapun/šampon?
Zlatokosa
22.09.2003., 21:41
Ako je suha koža u pitanju, probaj u ljekarni pitati za Eucerin, mlijeko ili krema za suhu kožu.
Inače, možda da odeš još kod kojeg liječnika po mišljenje..
Ja sam sad jako skeptična, od kad su mi kolegici liječili bol u ruci na rehabilitaciji, a zapravo se ispostavilo da je nešto jako ružno... I time je izgubila na vremenu..
Septembar
23.09.2003., 00:26
Dario D. kaže:
Inače, tuširam se sa Dove sapunom, ali probao sam i sa raznim šamponima (čak i dječjim). uzmi ph neutralne sampone
i mazi se BEBI ULJEM, ili obicnim maslinovim uljem- svaki put poslije tusiranja- na mokro tijelo, i pusti da se osusi i upije na tebi :top:
izvrsno za hranjenje suhe koze
mozda da probas palmolive sapun od maline,meni je jedino on dobar posto imam izrazito suhu kozu i cesto me svrbi.
imam potpuno isti problem. javio se kad sam dosao sa ratista. isao sam na sve moguce testove i nisu nasli nista. da te utjesim, to se javlja povremeno (bar meni) i evo, nako nekoliko godina cini mi se sve rjedje. od ovih nemedicinskih krema i ulja (nivea, bebi ulje i sl.) nista ne pomaze. meni jedino sto pomaze (ali fakat pomaze) je krema "belosalic", a moze i "beloderm", obje od belupa. sad nisam siguran koja je koja jer sam u firmi, ali bolja je ona u kutiji i tubi crvenkastosmedje boje (druga je u nekoj bjelkastoj). mislim da je ta bolja "belosalic". nije bas jeftina, pa ti preporucam da se javis svom lijecniku, savjetuj se s njim i ako se slaze nek ti napise recept.
pozdrav
rafaela
23.09.2003., 16:02
Za jako suhu kožu, koja se prhuta i svrbi, meni se daleko najbolji pokazao Eucerin losion s 10% ureje. Ja ga uvijek pomiješam ili sa kantarionovim uljem, maslinovim ili bademovim uljem. Tako se neusporedivo lakše razmazuje, a i dulje traje.
Osim Eucerin losiona, ok mi je i Garnierov losion za izrazito suhu kožu (onaj s pumpicom, u narančastoj ambalaži)
Kod tuširanja upotrebljavati ulja za tuširanje, npr. Nivea ili Balea, koja sadrže 55% ulja. (Nakon tuširanja koža nije masna)
Septembar kaže:
uzmi ph neutralne sampone
i mazi se BEBI ULJEM, ili obicnim maslinovim uljem- svaki put poslije tusiranja- na mokro tijelo, i pusti da se osusi i upije na tebi :top:
izvrsno za hranjenje suhe koze
To sam i ja do nedavno mislila, ali voda susi kozu, i tako i tusiranje i kupanje u vodi, bazenu. Znaci dobro se rucnikom osusi pa onda se mazi uljem. Maslinovo bi trebalo biti dobro.
Dario D. kaže:
Ovak, negdje početkom ljeta me počeo mučiti užasan svrbež uglavnom po nogama i leđima. Znalo me uhvatiti po nekoliko puta na dan na 10 minuta, onak, baš jako (obično nakon tuširanja). Negdje u 7. mjesecu sam otišao kod doktorice (mislio sam da sam postao alergičan na nešto) i ona je rekla da je to tipičan sindrom suhe kože. Dala mi je Rinolan tablete i još neki losion s kojim sam mazao kožu prije spavanja. Neko vrijeme nije bilo svrbeža, ali sad me opet uhvatio, iako se i dalje mažem losionom, ali doduše ne pijem tablete. Inače, tuširam se sa Dove sapunom, ali probao sam i sa raznim šamponima (čak i dječjim).
Što da radim, imate li kakvih prijedloga? Možda da koristim neki drugi sapun/šampon?
Da moguce je, i uz svrbez se cesto pojavi i crvenilo.
Jedan specijaist preporucava biljne tablete 'Evening Primrose Oil'.
Za pranje bi trebao koristiti one posebne preparate za suhu i osjetljivu kozu kao Sebamed (izbaci Dove i obicne djecje sampone).
Dario D.
28.09.2003., 23:27
OK, hvala na prijedlozima, prvo ću iskušati te kreme, pa ako ne uspije pitati nekog drugog liječnika ili dermatologa za savjet.
xxGaladrielxx
28.09.2003., 23:46
probaj jos nesto: kad se kupas, u kadu nakapaj obicnog djecjeg ulja. dobro bi bilo prije uranjanja otusirati se s onim s cim se inace tusiras. nakon toga uroni u tu kupku i samo se "rostiljaj". Poanta je u tome da ulje ostane na povrsini i tako ti se lijepo upije u kozu i zato ne trebas ouno vode u kadi. (iako se djecje ulje nanosi na vlaznu kozu nakon kupanja, efekt nije tako dobar kao ovaj) :top:
Mariola23
29.09.2003., 22:45
Joj a mene svrbe jaja.
Za poluditi. Prije dva tri tjedna sam bio na tulumu koji je prerasao u orgije i grupnjak i nakon par dana me počelo svrbiti.
Prvo sam mislio da su stidne uši i koristio onaj šampon protiv njih ali izgleda da nije to jer me i dalje svrbi.
Izludit ću a ne mogu kod doktora jer živim u malom mjestu i svi sve znaju.
Kako tretirati???? molim pomoć1
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.