PDA

View Full Version : Sušene rajčice


reptilia
02.06.2007., 21:02
vidla sam da se koriste u raznim receptima, no nigdje u dućanima nisam to vidla...dal uopce toga igdje ima i kak je to pakirano? :zbunj:

Donata
02.06.2007., 21:18
Prodaju se u plastičnim vrećicama (http://www.tartufi.it/ita/pomodorizafferano.htm) poput sušenih vrganja ili već pripremljene u ulju. Možda ih ima u Ipercoopu, u Lidlu ima sigurno, iako nisu vrhunske kvalitete, ali ja ih sama sušim, pa mislim da su moje najbolje.:D

njasa
02.06.2007., 21:19
neznam di ih ima kupit, ja ih radim sama- mljac uz mocarelu!!!!

reptilia
02.06.2007., 21:28
a kak ih to sušite same? kaj, samo ih frknem na sunce :zubo: (sigurno ima neka fintica jos?)

Donata
02.06.2007., 21:31
Prerežeš na pola po širini, blago posoliš i na sunce s njima.

SunceZarko
02.06.2007., 21:35
Ima ih na rinfuzi u Intersparu. Marinirane i začinjene. Odlične. Inače, to sam prvi put jeo kod Turaka u Njemačkoj. Jako, jako fino... Uz sendviče, zapravo uz bilo što, pa i samo...
Kad upeče opet sunce, probat ću sam sušiti. Bumo vidli.

njasa
02.06.2007., 21:39
da bi ti se idealno osusile na suncu trebas imat savrsene uvjete da ti se ne uplisnave ili da ti koja zivotinjica ne zavsi u njima, ako zivis u gradu ne bi i savjetovala susenje icega, jer ima previse smoga... ja to radim dako da svoje pome iz vrda (one izduzene, mi to doma zovemo cicindule) odkidan na pola, malo posolin, stavin na lim na kojem je papir za pecenje, i susim u pecici oko 4-5 sati izmedu 80 i 100 °C. posli ih mozes vakumirat, ali ja ih napunim u teglu, stavim 2-3 cesnjaka i francicu dvi ruzmarina, sve napunim malinovom ulje i to je to...
ali bolje da prvo kupis i vidis jel se uopce da tramakavat sa tim ako ti se ne bude svidalo

reptilia
02.06.2007., 21:42
divno :)
eto hvala svima na odgovorima..budem potrazila prvo, pa se poslije mozda bacim i u izradu...

Esni
02.06.2007., 22:11
I ja bi to probala!Prvi put cujem za to!A di se u lidlu to nalazi?

Donata
03.06.2007., 09:08
A di se u lidlu to nalazi?

U ovim talijanskim nalazi se na gornjoj polici iznad staklenki s kiselišima, u društvu s kaparima, šampinjonima, šparogama ... u maloj staklenki od nekih 300 gr.

murtela
04.06.2007., 16:20
ja sam sušene rajčice u ulju kupovala u billi. Na polici kraj ostalih kiseliša.

kaduljica
22.06.2009., 12:00
da dignem temu iz pepela..jel netko zna jel ih ima još uvijek u interšparu? ili nekom drugom dućanu?

agent
22.06.2009., 13:09
ima u super konzumu!

sunny2
22.06.2009., 19:43
Ima na Trešnjevačkom placu,na štandu sa začinima,vrećica sa 120g je 10kn.U Bio &bio je cca 50 kn a mislim da nije puno veća količina

darling
23.06.2009., 10:13
Da li je bitno kako sam okrenula pole paradajza dok se suse u pecnici? Poprecni presek nadole ili nagore?

ombia
23.06.2009., 10:18
da bi ti se idealno osusile na suncu trebas imat savrsene uvjete da ti se ne uplisnave ili da ti koja zivotinjica ne zavsi u njima, ako zivis u gradu ne bi i savjetovala susenje icega, jer ima previse smoga... ja to radim dako da svoje pome iz vrda (one izduzene, mi to doma zovemo cicindule) odkidan na pola, malo posolin, stavin na lim na kojem je papir za pecenje, i susim u pecici oko 4-5 sati izmedu 80 i 100 °C. posli ih mozes vakumirat, ali ja ih napunim u teglu, stavim 2-3 cesnjaka i francicu dvi ruzmarina, sve napunim malinovom ulje i to je to...
ali bolje da prvo kupis i vidis jel se uopce da tramakavat sa tim ako ti se ne bude svidalo

:s:top: ustedjela mi pisanje, osim toga to uz lijepu teglicu i masnu ispadne i super poklon kad je budzet tanak i enma se za gotove poklone :)

njasa
23.06.2009., 11:10
Da li je bitno kako sam okrenula pole paradajza dok se suse u pecnici? Poprecni presek nadole ili nagore?


ja stavim da je kozica na skrovadi, a izrezani dio put gore,

Gipsyqueen
23.06.2009., 20:29
ja stavim da je kozica na skrovadi, a izrezani dio put gore,

Pročitala sam da ti sušiš one izdužene. Mogu li se koristiti i druge rajčice, tj. da li su sve dobre za sušenje?
Thanx.:)

manc
25.06.2009., 09:05
I ja imam pitanje :zubo:

Da li se mogu rajcice susit u pecnici "pod ventilatorom", ako da, kolko dugo?
Hvala:s

njasa
25.06.2009., 14:15
Pročitala sam da ti sušiš one izdužene. Mogu li se koristiti i druge rajčice, tj. da li su sve dobre za sušenje?
Thanx.:)

mislim da mogu bilo koje. ali ove izduzene imaju manji postotak vode u sebi nego ostale vrste poma, pa nakon susenja ostane vise "mesa". i sta su zrelije to su bolje za susenje jer su aromaticnije!

njasa
25.06.2009., 14:16
I ja imam pitanje :zubo:

Da li se mogu rajcice susit u pecnici "pod ventilatorom", ako da, kolko dugo?
Hvala:s

moze se i pod ventilatorom, ali nikad to nisam radila. mislim da bi se onda vrime pecenja nesto malo skratilo, koliko stvarno neznam :ne zna:

Gipsyqueen
25.06.2009., 14:51
Ja sam našla par recepisa pa vele da su najbolje manje, a sočnije rajčice.:cerek:

Mislim da negdje u uputama za pećnicu postoji i naputak o sušenju povrća vrućim zrakom. Probat ću to iskopati.:D

Gipsyqueen
25.06.2009., 15:08
Iz uputa za moju pećnicu (Bosch):

Sušenje

- isključivo svježe voće i povrće koje ste prethodno dobro oprali
- pustite da se hrana dobro ocijedi, a zatim je osušite
- obložite emajlirane pladnjeve i rešetke papirom za pečenje ili papirom otpornim na masnoću

Rešetke 2+4

600g koluta jabuke ventilator 80C oko 5h
800g narezanih krušaka ventilator 80C oko 8h
1.5kg šljiva ventilator 80C 8-10h
200g svježeg bilja ventilator 80C oko 1 i 1/2h


Veoma vlažno voće ili povrće treba okrenuti nekoliko puta. Jednom kad je osušeno izvadite iz papira.

manc
26.06.2009., 12:29
Hvala cure:cerek:

darge
04.07.2009., 19:18
Iz uputa za moju pećnicu (Bosch):

Sušenje

- isključivo svježe voće i povrće koje ste prethodno dobro oprali
- pustite da se hrana dobro ocijedi, a zatim je osušite
- obložite emajlirane pladnjeve i rešetke papirom za pečenje ili papirom otpornim na masnoću

Rešetke 2+4

600g koluta jabuke ventilator 80C oko 5h
800g narezanih krušaka ventilator 80C oko 8h
1.5kg šljiva ventilator 80C 8-10h
200g svježeg bilja ventilator 80C oko 1 i 1/2h


Veoma vlažno voće ili povrće treba okrenuti nekoliko puta. Jednom kad je osušeno izvadite iz papira.

Vidim da se to dosta dugo suši u rolu,pa kontam da i dosta struje potroši,1,5kg šljiva 10 sati.Koliko se to isplati :ne zna:

sunny2
04.07.2009., 23:13
Kako se najbolje drže rajčice u ulju-jel trebaju biti u frižideru ili je dovoljno u špajzi?

njasa
06.07.2009., 11:37
Kako se najbolje drže rajčice u ulju-jel trebaju biti u frižideru ili je dovoljno u špajzi?
ne treba bit u frizideru. samo stavi na mracno misto i mogu ti tako stat do godine ipo dana!

njasa
06.07.2009., 11:38
Vidim da se to dosta dugo suši u rolu,pa kontam da i dosta struje potroši,1,5kg šljiva 10 sati.Koliko se to isplati :ne zna:

ovisi o vrsti sljiva koliko dugo ce se susit, tj o postotku suhe tvari u plodu. mozda se ne isplati, ali je okus presavrsen. kad svoje domace sljive ili pome sam osusis i usrid zime pocmes jest, odma se sitis lita i gustas. nije sve u novcima :)

sunny2
12.07.2009., 09:10
Evo stavila sam ih u ulje,nisam ih sama sušila :brukica: kupila na placu,al treba od nekud početi.Puno su mi bolje u ulju jer se malo ublaži taj intenzivan okus-a ulje je prefino od njih.

E da,kad se potroše te rajčice-da li se druge stave u isto ulje ili se ulje potroši pa se radi friško?

Našla sam par recepata,al ak može koji savjet ili recept gdje se sve mogu koristiti sušene rajčice

njasa
12.07.2009., 19:19
Evo stavila sam ih u ulje,nisam ih sama sušila :brukica: kupila na placu,al treba od nekud početi.Puno su mi bolje u ulju jer se malo ublaži taj intenzivan okus-a ulje je prefino od njih.

E da,kad se potroše te rajčice-da li se druge stave u isto ulje ili se ulje potroši pa se radi friško?

Našla sam par recepata,al ak može koji savjet ili recept gdje se sve mogu koristiti sušene rajčice


obavezno ih drzi na tamnom mjestu i onda ulje mozes koristit vise puta. pokusaj stavit i par listova bosiljka ili 1-2 komadica luka- mljac!

extreme
27.05.2010., 10:12
eo, moram dići staru temu..
dakle- kupila ja sušene rajčice. al baš sušene. u vrećici.
šta da radim s njima?
da ih prvo mariniram?
ili se ovak sušene mogu koristiti za nešto zanimljivo..:ne zna:
aj, dajte pokoji savjet i ideju!
hvala!!

Dlapek
27.05.2010., 10:20
eo, moram dići staru temu..
dakle- kupila ja sušene rajčice. al baš sušene. u vrećici.
šta da radim s njima?
da ih prvo mariniram?
ili se ovak sušene mogu koristiti za nešto zanimljivo..:ne zna:
aj, dajte pokoji savjet i ideju!
hvala!!

Možeš ih kratko natopiti u malo tople vode da se neznatno razmekšaju ili ih prelij maslinovim uljem pa spremi u staklenku.
Ja sam dobila vrećicu sušenih španjolskih.Držim ih u bočici u ulju.
Gotove sušene su dobre u umacima,isitnjene u siru ili vrhnju,pire krumpiru ili humusu i namazima...

extreme
27.05.2010., 10:27
Možeš ih kratko natopiti u malo tople vode da se neznatno razmekšaju ili ih prelij maslinovim uljem pa spremi u staklenku.
Ja sam dobila vrećicu sušenih španjolskih.Držim ih u bočici u ulju.
Gotove sušene su dobre u umacima,isitnjene u siru ili vrhnju,pire krumpiru ili humusu i namazima...

kad kažeš- "gotove sušene", misliš da ih mogu drito ovak iz vrećice, suhe- ubacit u jela i umake kako si naveo?
onda ih ne trebam dodatno namočiti?

Dlapek
27.05.2010., 10:32
kad kažeš- "gotove sušene", misliš da ih mogu drito ovak iz vrećice, suhe- ubacit u jela i umake kako si naveo?
onda ih ne trebam dodatno namočiti?

Da.
Sitno se narežu i dodaju u ,recimo,humus ili neku krem juhu.Onak pospeš gore ili umiješaš.
U umaku koji se pirja suha rajčica će pokupit tekućinu i ponašat se kao svježa,samo s više okusa.

extreme
27.05.2010., 10:36
Da.
Sitno se narežu i dodaju u ,recimo,humus ili neku krem juhu.Onak pospeš gore ili umiješaš.
U umaku koji se pirja suha rajčica će pokupit tekućinu i ponašat se kao svježa,samo s više okusa.

super!
onda ću sad to isprobati sa dinstanim plosnatim mahunama..
baš me zanima kakav će biti okus, za razliku od inače kad ubacujem svježu rajčicu :klopa:

a ako ih želim na sendviču, npr- onda bi ih ipak trebala natopiti, jel?

Dlapek
27.05.2010., 10:55
super!
onda ću sad to isprobati sa dinstanim plosnatim mahunama..
baš me zanima kakav će biti okus, za razliku od inače kad ubacujem svježu rajčicu :klopa:

a ako ih želim na sendviču, npr- onda bi ih ipak trebala natopiti, jel?

meni su prejake za sendvič,ali moji doma narežu ove iz ulja na rezance ,pa stavljaju u sendviče.

*jezebel*
27.05.2010., 11:21
meni su super pasale u sendvicu s kobasicom. ali sam ih, neuka, stavljala suhe, pa sam se malo izmucila, iako je fino. :o

extreme
27.05.2010., 11:41
sad sam ih izdinstala s mahunama, ispalo je super..:top:
za sendvič bi ih ipak trebalo natopiti, djeluju prežilavo..:ne zna:

patientia
27.05.2010., 14:07
super!
a ako ih želim na sendviču, npr- onda bi ih ipak trebala natopiti, jel?

Natapaj 2 sata u toliko vode da ih prekrije, zblendaj s cesnjakom i orasima, pa mazi na kruh.

irrenca
27.05.2010., 14:39
Da li ima kdo iskustva kako pa se suše u aparatu,koji se kupi za sušenje voča

Pellaprat
27.05.2010., 15:37
Da li ima kdo iskustva kako pa se suše u aparatu,koji se kupi za sušenje voča

Nemoj u aparat, nije dobro. Rajčice se moraju sušiti na suncu. Moraju biti tvrdi šljivari sorte San Marzano ili Perini, narežu se na ploške debele oko 2 cm, posole i nataknu na razapeto uže, kao rublje. To se radi usred ljeta po najvećim vrućinama i mora biti na punom suncu. Najbolje su kada ih se umjesto da se sole, narezane stavi pola sata u more. Gotovi su za 5 do 7 dana, ovisno o temperaturi. Ja ih tada nabijem u staklenku i zalijem maslinovim uljem.

extreme
27.05.2010., 16:10
Natapaj 2 sata u toliko vode da ih prekrije, zblendaj s cesnjakom i orasima, pa mazi na kruh.

wow, ovo zvuči super fino...:klopa:
baš ću probat ovih dana..
tnx

crveno-crno
27.05.2010., 21:42
Nemoj u aparat, nije dobro. Rajčice se moraju sušiti na suncu. Moraju biti tvrdi šljivari sorte San Marzano ili Perini, narežu se na ploške debele oko 2 cm, posole i nataknu na razapeto uže, kao rublje. To se radi usred ljeta po najvećim vrućinama i mora biti na punom suncu. Najbolje su kada ih se umjesto da se sole, narezane stavi pola sata u more. Gotovi su za 5 do 7 dana, ovisno o temperaturi. Ja ih tada nabijem u staklenku i zalijem maslinovim uljem.

Ja sam vidjela da ih ljudi suše na gražiolama, ko smokve.
Ovo mi se više sviđa...
Nisam ih do sada sušila, ( zato redovno plaćam bolesnu cijenu za njih u bio-bio) a jedem ih sušene, bez namakanja, u sendvičima, stavljam ih u tjestenine, na bruscete, ma svugdje gdje mogu. Jako ih volim.
Par puta sam kupila one iz ulja i nisu mi tako dobre kao ove bez ičega.
Mogu li ovako domaće posušene staviti samo u vrećicu, bez ulja?
I treba li ih po noći unositi u kuću ili pokrivati od vlage?
I kako znam kad su gotove?
Enciklopedijo, pomagaj!!!!

patientia
27.05.2010., 21:48
U Metrou su puno jeftinije nego u bio&bio. Doduse, nisu iz biouzgoja. Zapravo, mozda i jesu. Nisam obracala paznju.

crveno-crno
27.05.2010., 21:55
U Metrou su puno jeftinije nego u bio&bio. Doduse, nisu iz biouzgoja. Zapravo, mozda i jesu. Nisam obracala paznju.
Jednom sam kupila u ulju i nisu mi bile dobre, bacila ih na kraju.
Ima li ih i bez ulja?

Kladi
27.05.2010., 21:58
Ima li ih i bez ulja?

ima, da, u metrou...ja kupila veliki paket za malo love...nekih 20-ak kuna!

crveno-crno
27.05.2010., 22:01
ima, da, u metrou...ja kupila veliki paket za malo love...nekih 20-ak kuna!

:kiss:
...prvom prilikom u metro

Pellaprat
27.05.2010., 22:08
Mogu li ovako domaće posušene staviti samo u vrećicu, bez ulja?
I treba li ih po noći unositi u kuću ili pokrivati od vlage?
I kako znam kad su gotove?

Možeš, bez problema,one su već konzervirane solju i dehidracijom.
Ne treba ih unositi, ja nikad nisam, samo ih sklonim od evetualnog pljuska.
Vidjet ćeš po njima, nakon 6-7 vručih dana izgledaju i na opip ostavljaju dojam da bi prije pukle, slomile se, nego savile. Tek kasnije povrate malo vlage iz zraka i postanu tvrdo-elastično-žilave.

Pellaprat
27.05.2010., 22:19
Jednom sam kupila u ulju i nisu mi bile dobre, bacila ih na kraju.
Ima li ih i bez ulja?

Imaš i na Kvatriću kod prodavača sjemenki (ono bajami,indijski oraščići,lješnjaci, sezam, kiki-riki) paralelno uz Martićevu, dobri, jaki, nisu preslani.

crveno-crno
27.05.2010., 22:23
Možeš, bez problema,one su već konzervirane solju i dehidracijom.
Ne treba ih unositi, ja nikad nisam, samo ih sklonim od evetualnog pljuska.
Vidjet ćeš po njima, nakon 6-7 vručih dana izgledaju i na opip ostavljaju dojam da bi prije pukle, slomile se, nego savile. Tek kasnije povrate malo vlage iz zraka i postanu tvrdo-elastično-žilave.

...jedva čekam da probam
...na suncu, na otoku, na maeštralu, na mojoj rivi sušene:cerek:
...to će biti THE sušene pomidore, kakav bio-bio, pih...

Dlapek
28.05.2010., 09:18
wow, ovo zvuči super fino...:klopa:
baš ću probat ovih dana..
tnx

meni je to puno prejako za na kruh.
Ali je fino na tjesteninu ili njoke.

irrenca
29.05.2010., 09:29
E komaj čekam leto i ču isprobat.Nikad to nisam radila ...
Kamo jih mogu stavit ako ne želim u ulje.Moraju bit u hladnjaku ili u papirnatoj vrečici,da ne bi došle plesnive.. joj neznam kako vi kažete,da se ne pokvare

Pellaprat
29.05.2010., 10:05
E komaj čekam leto i ču isprobat.Nikad to nisam radila ...
Kamo jih mogu stavit ako ne želim u ulje.Moraju bit u hladnjaku ili u papirnatoj vrečici,da ne bi došle plesnive.. joj neznam kako vi kažete,da se ne pokvare

Ništa posebno, u papirnatu vrećicu i na tamno, u ostavu. Neće popljesniviti, zaštićene su soljenjem.

irrenca
29.05.2010., 10:18
Ništa posebno, u papirnatu vrećicu i na tamno, u ostavu. Neće popljesniviti, zaštićene su soljenjem.

Hvala .Sad ču samo čekat ,da izrastu na taščinom (od muža mama) vrtu
i onda na posao:mig:

*jezebel*
29.05.2010., 14:41
Ništa posebno, u papirnatu vrećicu i na tamno, u ostavu. Neće popljesniviti, zaštićene su soljenjem.

jel' se kod ovih kupovnih osjeti sol?
ja sam imala od nekog obiteljskog gospodarstva iz samobora (zaboravila sam kak' se zovu) i uopce nisu djelovale slano. samo sam malo potrosila i onda sam ih drzala u frizideru u njihovoj plasticnoj kutijici. nakon pet mjeseci otvorim kutijicu i miris k'o da su jucer zapakirane. :cerek: jedino mi se na par njih uhvatilo malo bijeloga, nekak' mi bas ne lici na plijesan, al' ne znam sta bi drugo bilo. pa sam ih bacila, iako je miris i dalje bio super.

patientia
29.05.2010., 14:55
Da, nemoj dodatno solit jelo.

Pellaprat
29.05.2010., 15:06
jel' se kod ovih kupovnih osjeti sol?
ja sam imala od nekog obiteljskog gospodarstva iz samobora (zaboravila sam kak' se zovu) i uopce nisu djelovale slano. samo sam malo potrosila i onda sam ih drzala u frizideru u njihovoj plasticnoj kutijici. nakon pet mjeseci otvorim kutijicu i miris k'o da su jucer zapakirane. :cerek: jedino mi se na par njih uhvatilo malo bijeloga, nekak' mi bas ne lici na plijesan, al' ne znam sta bi drugo bilo. pa sam ih bacila, iako je miris i dalje bio super.

Kod uvoznih iz Turske (na Kvatriću) sol se dobro osjeti, kod mojih, nakon što ih pola sata držim u moru, još više. Šnite rajčice prije sušenja treba dobro posoliti da što prije dehidriraju. Kada ih izvadim iz mora, stavim ih na mrežu da se ocijede, pa tek onda na uže. U prvih par sati ocjeđivanja kaliraju više od 50%.
Koristim ih samo za juhe od govedine, neka pirjana mesa, pašticadu i sl., a tada ne dosoljavam posebno.
Za sendviče, namaze i sl. meni su preintenzivne.

crveno-crno
29.05.2010., 15:53
Vidiš, vidiš, ove iz bio-bio nisu uopće slane. Ali nimalo. Bez problema ih mogu kombinirati sa feta sirom ili sa slanim inćunima. I nisu jako intenzivnog okusa. Jučer sam ih stavila 3-4 na sendvič:kava:

mafri
29.05.2010., 16:27
Ja sam dobila od frendice,oni su sami susili...Dobila sam punu teglu....Al mi nema nekon intenzivnog okusa ko one sto sam kupila i bile su u ulju...Ove nisu u ulju,mozda da ih stavim pa ce imat onaj ljepi jaki okus?

Pellaprat
29.05.2010., 19:58
Vidiš, vidiš, ove iz bio-bio nisu uopće slane. Ali nimalo. Bez problema ih mogu kombinirati sa feta sirom ili sa slanim inćunima. I nisu jako intenzivnog okusa. Jučer sam ih stavila 3-4 na sendvič:kava:

Onda samo pretpostavljam da ako nije sol, onda je neki:horor:.
Zar i Bio&bio?:nono:

mafri
29.05.2010., 20:03
Eno stavila u ulje pol maslinovo pol obicno suncokretovo i sad nakon 2 sata kad ih gricnem bas imaju intenzivniji okus od ovih samo susenih :klopa:

honey_b
29.05.2010., 20:07
ako neko zeli probati, ja sam samo jednom pravila Nigelline Moonblush Tomatoes.... Nemaju bas punocu okusa kao oni suseni na suncu, ali nisu ni losi ....

ona to radi ovako: pecnicu ugrijati na 220 stepeni....
paradajz prepoloviti i s prerezanom stranom prema gore; posuti krupnom solu, malo secera, majcinom dusicom i maslinovim uljem...

staviti u pecnicu i odmah je iskljuciti. ostaviti u pecnici preko noci (ili dana)....

mafri
29.05.2010., 21:02
ako neko zeli probati, ja sam samo jednom pravila Nigelline Moonblush Tomatoes.... Nemaju bas punocu okusa kao oni suseni na suncu, ali nisu ni losi ....

ona to radi ovako: pecnicu ugrijati na 220 stepeni....
paradajz prepoloviti i s prerezanom stranom prema gore; posuti krupnom solu, malo secera, majcinom dusicom i maslinovim uljem...

staviti u pecnicu i odmah je iskljuciti. ostaviti u pecnici preko noci (ili dana)....

Cini se super!!Ja cu probati kad ove potrosim.
Jel treba neki posebni paradaz?

crveno-crno
29.05.2010., 21:26
Onda samo pretpostavljam da ako nije sol, onda je neki:horor:.
Zar i Bio&bio?:nono:

Sad si mi dao mislit pa sam išla gledati.....
Pazi sad: na vrećici nema uopće sastava niti navedenih sastojaka u proizvodu!
U bio-bio dućanu! Ne znam zašto sam mislila da se to njima ne može desiti?!:ne zna: ...baš sam naivna...
Ne budi lijena, progooglala sam proizvođača i na njihovim stranama piše da sadrže 6-9% soli. Tako da ipak nije neki:horor:, samo nisu jako slane po okusu.

honey_b
29.05.2010., 21:28
Nigella kaze cherry tomatoes.... ja sam te koristila i bili su fini ... mada nije ista stvar kao sun dried ...

i ne znam da li bi se mogli drzati u staklenci ... sigurno bi neki kraci rok ....

crveno-crno
30.05.2010., 21:08
Eto kupila danas u metrou. 15 deka 8 kuna. Iz Turske. Još ih nisam probala.

Dlapek
31.05.2010., 08:23
Nigella kaze cherry tomatoes.... ja sam te koristila i bili su fini ... mada nije ista stvar kao sun dried ...

i ne znam da li bi se mogli drzati u staklenci ... sigurno bi neki kraci rok ....

ja se ne bih oslanjala na Engleskinju kad su rajčice u pitanju...
Inače,u Jelsi prije nekih 10tak godina moje frendica mama sušila pomidore.Bez velikih filozofija i organizacije: prerezane napola,okrenut rez prema gore,u plitkoj kištrici prekriveno gazom.
Bile savršene.
A lumbarjanske pomidore suše na sličan način.Bolje rajčice nikad nisam jela.

honey_b
31.05.2010., 09:06
ja se ne bih oslanjala na Engleskinju kad su rajčice u pitanju...
Inače,u Jelsi prije nekih 10tak godina moje frendica mama sušila pomidore.Bez velikih filozofija i organizacije:prerezane napola,okrenut rez prema gore,u plitkoj kištrici prekriveno gazom.
Bile savršene.
A lumbarjanske pomidore suše na sličan način.Bolje rajčice nikad nisam jela.

slazem se oko engleza i namirnica :) ali nisu ove bile lose .... mi smo ih tom jednom prilikom posluzili kao dio predjela i stvarno su bile ok...

dian
05.01.2012., 14:13
Može savjet gdje bi ih mogla kupiti, samo ne u Metrou, kupila jednom u zelenoj vrečici bile su grozne.

Pellaprat
05.01.2012., 15:02
Može savjet gdje bi ih mogla kupiti, samo ne u Metrou, kupila jednom u zelenoj vrečici bile su grozne.

Kvatrić, red štandova paralelnih s Martićevom. Dupli štand gdje se prodaju lješnjaci, bademi, pinjoli, suho voće. Dobar sušeni paradajz, uvoz iz Turske.

Krkimir
05.01.2012., 15:19
pošto? :kokice:
i do kad je otvoren?

Pellaprat
05.01.2012., 21:03
pošto? :kokice:
i do kad je otvoren?

Ne sjećam se cijene. Nije bila nešto značajno.

Radnim danom tamo je do 12 - 1, petak i subotu bude do 2, pol 3.

Krkimir
05.01.2012., 21:36
pitam zbog toga što to u bio&bio (nikad više ne bio :mad:) 15 deka košta 30 kuna :horor:
http://www.biobio.com.hr/webshop.aspx?robaID=16838
po tome ispada 200 kuna kila, što je turbonabijena cijena :(

Pellaprat
06.01.2012., 00:23
pitam zbog toga što to u bio&bio (nikad više ne bio :mad:) 15 deka košta 30 kuna :horor:
http://www.biobio.com.hr/webshop.aspx?robaID=16838
po tome ispada 200 kuna kila, što je turbonabijena cijena :(

Ma kakvi, ovo je daleko ispod 100kn/kg.

kinara
06.01.2012., 10:42
Ima i na Dolcu, tamo dolje čim se uđe na glavni ulaz pa na lijevo je štand koji ima orahe, lješnjake, sušeno ovo, sušeno ono i slične điđe miđe.
Mislim da je isto cijena oko 100 kn/kg, ako ne i manje.

alexandra_zg
29.07.2012., 07:57
Pitanjce.. Sušim rajčice u sušaču i zanima me kako da znam da su dovoljno suhe..?