View Full Version : Prezime koje život znači
Ako neka žena dr.sc. odluči ostaviti svoje prezime i imati jedno ili nijedno dijete to mi nije OK ali je to sloboda, problem je što se ismijava majkama koje imaju 5 ili 10 djece a to je u najmanju ruku jednako pedagoškom fakultetu.
Meni nije OK imati 10 djece ali je to sloboda. Problem je što se one koje se odluče samo na jedno ili ne daj bože nijedno gleda kao nenormalne jer šta one sad tu izvode.
I ne, nije ravno pedagoškom fakultetu, jer broj djece nije mjerilo toga koliko je osoba dobar roditelj pa da možemo zaključiti: puno djece, odličan roditelj. Neki s puno djece su dobri roditelji, neki bome nisu.
Slažem se ja da smiju postojati izuzeci, Bog nam je dao slobodu da radimo i dobro i zlo. Meni je problem što se to nameće kao standard.
Ali ne nameće se. Bar tu na topiku to nitko ne nameće. Samo zastupamo pravo svake osobe da si posloži život onako kako želi, u skladu sa zakonima.
Slažem se ja da smiju postojati izuzeci, Bog nam je dao slobodu da radimo i dobro i zlo. Meni je problem što se to nameće kao standard.
...e pa u tome je problem kod tebe...zašto misliš da je nešto što iskače iz uobičajenih tradicijskih normi automatski loše i obratno...zašto misliš da su ljudi koji žive svoj život na malo drugačiji način zli, i obratno :eek:
...kao što sam rekla, i u prošlosti i danas kad je tradicija ajmo reć još uvijek na snazi, ljudi koji su bili i jesu dijelovi zdravih i pravih obitelji, po tvojoj definiciji jel, su ponekad jako jako jako jako zli...pa pogle samo naše političare :D
...ili misliš da krimosi, ubojice, silovatelji, lažljivci, zajebobivlastitumajku ljudi, potječu isključivo od soja onih koji su se opirali tradiciji :ne zna:
Ako neka žena dr.sc. odluči ostaviti svoje prezime i imati jedno ili nijedno dijete to mi nije OK ali je to sloboda, problem je što se ismijava majkama koje imaju 5 ili 10 djece a to je u najmanju ruku jednako pedagoškom fakultetu.
...pa mislim da se žena koja zadrži svoje prezime nikome ne ismijava samim tim činom :ne zna: jebote, zar majka sa desetak djece uopće ima vremena kontemplirat o tome ko joj se smije a ko ne :D...
...njen izbor broja djece je isto :zvrko: a zamisli, ja znam za jednu koja ima 2 prezimena i 11 djece :eek: pa da, sigurno ih je rodila toliko da mužu i selu nadoknadi zadržavanje svog prezimena :rolleyes:
Ako neka žena dr.sc. odluči ostaviti svoje prezime i imati jedno ili nijedno dijete to mi nije OK ali je to sloboda,
Meni se čini da tebi tu nema što biti ok ili ne ok ako to nije tvoja žena. A sa svojom ženom ti to trebaš raspraviti prije vjenčanja.
problem je što se ismijava majkama koje imaju 5 ili 10 djece a to je u najmanju ruku jednako pedagoškom fakultetu.
Njih nitko ne ismijava, ne znam zašto to misliš. A imati puno djece nije ravno fakultetu. Puno je pametnija odluka imati onoliko djece koliko si možeš priuštiti, ne samo financijski.
Mene s tim prezimenom muči, da je to predložak za buduće otuđivanje svih od svakoga prema onoj poslovici divide et impera.
Ali nije. To je samo pravo na izbor. Koliko će se netko otuđiti njegova je osobna odluka, ali promijena prezimena sama po sebi nije tu zbog toga.
moze mi netko od zena reci zbog cega bi to tocno zadrzale prezime osim zbog cinjenice da mogu i da im se svidja? :kokice:
(i pliz bez price o znanstvenim radovima :D)
.aquarius.
09.02.2011., 09:20
moze mi netko od zena reci zbog cega bi to tocno zadrzale prezime osim zbog cinjenice da mogu i da im se svidja? :kokice:
principa?? :zubo:
Zašto to nije dovoljan razlog? :confused:
Možda im se ne sviđa muževo prezime. :D
.aquarius.
09.02.2011., 09:24
e, viš. ovo je skroz legitiman razlog :D
moga bi onda muž prić na ženino ako se i njemu ne sviđa njegovo prezime. to bi bila fora skroz :D
moga bi onda muž prić na ženino ako se i njemu ne sviđa njegovo prezime. to bi bila fora skroz :D
Mogao bi, ali što će selo reći? :(
Meni zaista nije jasno zašto se muškarci u dvadeset i prvom stoljeću osjećaju toliko ugroženima zbog činjenice da ne drže sve u svojim rukama i da nisu sve odluke na njima. :confused:
Umjesto da malo odahnu. :D
principa?? :zubo:
kojeg? :)
Zašto to nije dovoljan razlog? :confused:
pa cuj, dovoljan je kao takav, ali opet, malo "dublje" objasnjenje bi mozda lakse palo odabraniku srca tvog koji bi te bas uprezimenio dok vas smrt ne rastavi :rofl:
Meni zaista nije jasno zašto se muškarci u dvadeset i prvom stoljeću osjećaju toliko ugroženima zbog činjenice da ne drže sve u svojim rukama i da nisu sve odluke na njima. :confused:
Umjesto da malo odahnu. :D
nu, zajebantski moram primjetiti da muskarci generalno cesce prepuste odluke zenama zbog mira u kuci :lol:
.aquarius.
09.02.2011., 09:37
zato ću se drugi put udavat u gradu :rofl:
kojeg? :)
pa evo, kad bi ljubaf mog života pravila ovoliku dramu oko nečega kao što je prezime, ja bi instantno popizdila, i proradili bi mi svi principi i inati u meni da ne bi samo i isključivo zbog toga pristala. a prezime mi osobno uopće nije bitna stavka u životu, npr.
je, ja san divja :o
Zato jer zivim s tim prezimenom xx godina, zato sto je 'moje' i zato sto ne mislim da je sklapanje braka cin zbog kojeg bih se trebala odreci dijela svog imena. Planiram dodati muzevo, sto zbog djece, sto zbog nekih drugih stvari.
Zato jer zivim s tim prezimenom xx godina, zato sto je 'moje' i zato sto ne mislim da je sklapanje braka cin zbog kojeg bih se trebala odreci dijela svog imena. Planiram dodati muzevo, sto zbog djece, sto zbog nekih drugih stvari.
a zasto to gledas kao na gubitak neceg svojeg umjesto kao na dobivanje neceg? :kokice:
pa evo, kad bi ljubaf mog života pravila ovoliku dramu oko nečega kao što je prezime, ja bi instantno popizdila, i proradili bi mi svi principi i inati u meni da ne bi samo i isključivo zbog toga pristala. a prezime mi osobno uopće nije bitna stavka u životu, npr.
je, ja san divja :o
a recimo da ni njemu nije stalo previse do toga ali eto zakaci se na temu iz nekog djecjeg razloga?
ponos uber ales? :kokice:
higijeničarka
09.02.2011., 09:49
moze mi netko od muškaraca reci zbog cega bi to tocno zadrzali prezime osim zbog cinjenice da mogu i da je to tradicija? :kokice:
:D
Svaki razlog je dovoljan sam za sebe. A ima ih mnogo.
- jer mogu
- jer ne volim promjene
- jer mi se ne da mijenjat sve postojeće dokumente
- jer mi je njegovo prezime grozno
- jer mi moje savršeno paše uz ime
- jer time odajem počast ocu
- jer samnom izumire prezime
- jer ne želim jednog dana, dođe li do razvoda, ponovno mijenjat prezime
- jer .... biraj
I svaki od ovih razloga je sasvim dovoljan i sam za sebe.
Promijeniti prezime nekima je podjednako šok kao i promijeniti ime.
Imam prijateljicu koju nitko ne zove imenom već prezimenom. Njoj prezime služi kao što meni služi ime.
Moj dragi - isti slučaj. Otkad ga znam (a ima tome deset godina), nitko ga ne zove imenom već prezimenom. Niti ja ga većinu vremena ne zovem imenom. :cerek:
Svojedobno, kad sam radila sa školarcima, imala sam nekoliko slučajeva friško posvojene djece.
Pri posvojenju promijenili ime i prezime. Nova obitelj, novi život, novo ime i prezime.
Niti jedno dijete nije smatralo da im je to pravo ime i prezime već samo novo. Zapravo se zovu ovako tako i tako.
Niti jedno dijete se nije odazivalo na nova imena ni prezimena. Nisu imali pojma koga zovem. :ne zna:
Zašto bi žene trebale biti, ni više ni manje nego oduševljene i ushićene (kao što sam tu pročitala) sa mijenjanjem prezimena?
:ne zna:
Mislim da ti je već par puta odgovoreno na ovo pitanje..pročitaj malo prijašnje postove. E sad, ako ti to ne shvačaš kao razloge poput principa i princip tebi ne predstavlja ništa..tvoj problem.
Higijeničarka ma to je to!!! Meni se neda pisati više...
.aquarius.
09.02.2011., 09:51
a recimo da ni njemu nije stalo previse do toga ali eto zakaci se na temu iz nekog djecjeg razloga?
ne petljam s "dječacima" :p
ponos uber ales? :kokice:
ne, uopće se ne radi o ponosu. radi se baš o principu. to što bi zbog tradicionalnih ili ne znam ni ja kojih već razloga ustrajao na tome da ja moram uzeti njegovo prezime i time mu pokazati/dokazati svoju ljubav ili štoveć bi meni bio veliki alarm u glavi i jako znakovito samo po sebi. to je znak jednog posebnog karaktera i mentaliteta. s kojim osobno ne mogu biti uparena ni pod razno.
isto mislim i za potpis. ako on smatra da je potpis toliko bitan i jedini valjani dokaz moje ljubavi i namjera, onda sine, nismo na istim valnim duljinama.
a viš, prvi put sam napravila i jedno i drugo (i potpis i prezime). sad ne znam bi li. i smatram da imam pravo na to.
ne petljam s "dječacima" :p
vidis, meni je jedan od bitnijih kriterija da je osoba u doticaju sa svojim unutarnjim djetetom.
doticaju. ne da je dijete. :rofl:
ne, uopće se ne radi o ponosu. radi se baš o principu. to što bi zbog tradicionalnih ili ne znam ni ja kojih već razloga ustrajao na tome da ja moram uzeti njegovo prezime i time mu pokazati/dokazati svoju ljubav ili štoveć bi meni bio veliki alarm u glavi i jako znakovito samo po sebi. to je znak jednog posebnog karaktera i mentaliteta. s kojim osobno ne mogu biti uparena ni pod razno.
isto mislim i za potpis. ako on smatra da je potpis toliko bitan i jedini valjani dokaz moje ljubavi i namjera, onda sine, nismo na istim valnim duljinama.
a viš, prvi put sam napravila i jedno i drugo (i potpis i prezime). sad ne znam bi li. i smatram da imam pravo na to.
a jok, nije to dokazivanje ljubavi, ne shvacam ja to tako. to sa ljubavi nema veze.
i kakve ima razlike izmedju ustrajanja u uzimanju i zadrzavanju prezimena? zbog cega bi neciji princip vrijedio vise ili manje?
za potpis se slazem. zato i cijelu ovu temu sa prezimenom gledam sa laganim podsmjehom. ali opet mi je cudno da se nalazim vise zagrizen na tradicijsku stranu price, sto je totalno kontra cijele moje licnosti. mozda bas zato sto na brak gledam kao na nesto bajkovito sto mi nije potrebno. pa se oko toga drzim "pravila" koja idu uz to. :lol:
Mislim da ti je već par puta odgovoreno na ovo pitanje..pročitaj malo prijašnje postove. E sad, ako ti to ne shvačaš kao razloge poput principa i princip tebi ne predstavlja ništa..tvoj problem.
i sto kad se sretnu dva principa? :D
moze mi netko od muškaraca reci zbog cega bi to tocno zadrzali prezime osim zbog cinjenice da mogu i da je to tradicija? :kokice:
Svaki razlog je dovoljan sam za sebe. A ima ih mnogo.
- jer mogu
- jer ne volim promjene
- jer mi se ne da mijenjat sve postojeće dokumente
- jer mi je njegovo prezime grozno
- jer mi moje savršeno paše uz ime
- jer time odajem počast ocu
- jer samnom izumire prezime
- jer ne želim jednog dana, dođe li do razvoda, ponovno mijenjat prezime
- jer .... biraj
I svaki od ovih razloga je sasvim dovoljan i sam za sebe.
Promijeniti prezime nekima je podjednako šok kao i promijeniti ime.
Imam prijateljicu koju nitko ne zove imenom već prezimenom. Njoj prezime služi kao što meni služi ime.
Moj dragi - isti slučaj. Otkad ga znam (a ima tome deset godina), nitko ga ne zove imenom već prezimenom. Niti ja ga većinu vremena ne zovem imenom. :cerek:
Svojedobno, kad sam radila sa školarcima, imala sam nekoliko slučajeva friško posvojene djece.
Pri posvojenju promijenili ime i prezime. Nova obitelj, novi život, novo ime i prezime.
Niti jedno dijete nije smatralo da im je to pravo ime i prezime već samo novo. Zapravo se zovu ovako tako i tako.
Niti jedno dijete se nije odazivalo na nova imena ni prezimena. Nisu imali pojma koga zovem. :ne zna:
Zašto bi žene trebale biti, ni više ni manje nego oduševljene i ushićene (kao što sam tu pročitala) sa mijenjanjem prezimena?
no dobro, slazemo li se da svatko moze imati svakave razloge i da su oboje na neki nacin u pravu?
kako razrijesiti problem koji je tako postavljen?
mad cat
09.02.2011., 10:00
tradicija je isprika da se ide linijom manjeg otpora i ne razmišlja svojom glavom. Te da sve postupke u životu opravdaš tradicijom, koliko god nemale veze s mozgom.
Naravno one tradicionalne vrijednosti koje imaju veze s mozgom su sasvim u redu, ali smatram da sve treba propitati a ne prihvaćati zdravo za gotovo zato što je to tamo nekad netko rekao.
Kako se to mene tiče što je taj netko rekao? Zašto da se ja ponašam tako kako je taj netko rekao? Zato što je taj netko bio opsesivna i manipulativna osoba pa mu nije bilo dovoljno urediti svoj život nego je išao uređivati i tuđi. To daje strašnu moć, to je megalomanstvo, a taj isti je vjerojatno bio i psihički bolesnik ali su ga ipak svi slušali ko ovce (primjer hitler naravno)
higijeničarka
09.02.2011., 10:08
no dobro, slazemo li se da svatko moze imati svakave razloge i da su oboje na neki nacin u pravu?
Ne slažemo se.
Ali, možemo se složit oko toga da svatko ima svoje razloge i da ima pravo na njih.
Zašto to smatrati problemom?
Kao što je već nebrojeno puta ustanovljeno na temi, pitanje prezimena nije nikad problem samo po sebi.
Ako se partneri nikako ne mogu složiti niti dogovoriti što i kako sa prezimenima, onda je ta situacija samo ukazatelj na nešto problematično među njima.
Ne slažemo se.
Ali, možemo se složit oko toga da svatko ima svoje razloge i da ima pravo na njih.
vidis, mirisem problem ovdje da je zapravo tebi nemoguce da ti dode frajer i iznese razloge o prezimenu koje bi ti prihvatila. to nije nacin za raspravu ako to stoji. :D
no da to razjasnimo.... sto bi ti prihvatila kao dobro objasnjenje i uzela prezime? :kokice:
Kao što je već nebrojeno puta ustanovljeno na temi, pitanje prezimena nije nikad problem samo po sebi.
Ako se partneri nikako ne mogu složiti niti dogovoriti što i kako sa prezimenima, onda je ta situacija samo ukazatelj na nešto problematično među njima.
a rjesenje je sto? da musko popusti? :rofl:
.aquarius.
09.02.2011., 10:23
vidis, meni je jedan od bitnijih kriterija da je osoba u doticaju sa svojim unutarnjim djetetom.
doticaju. ne da je dijete. :rofl:
inzistiranje na takvim stvarima nije biti u doticaju s djetetom u sebi već baš pokazatelj djetinjaste, nezrele i primitivne zadrtosti.
i kakve ima razlike izmedju ustrajanja u uzimanju i zadrzavanju prezimena? zbog cega bi neciji princip vrijedio vise ili manje?
ti mene baš ne kužiš, jelda? :)
ja nisam osoba od principa. ni najmanje. ali mi se oni javljaju, jednako kao i moj bunt kad dođem u doticaj s ljudima koji su upravo takvi- bezrazložno principijelni.
osim toga, ako ćemo drvit i pravit se pametni- po čemu je njegovo prezime važnije, bolje, bitnije nego moje? jer je muškarac??
za potpis se slazem. zato i cijelu ovu temu sa prezimenom gledam sa laganim podsmjehom. ali opet mi je cudno da se nalazim vise zagrizen na tradicijsku stranu price, sto je totalno kontra cijele moje licnosti. mozda bas zato sto na brak gledam kao na nesto bajkovito sto mi nije potrebno. pa se oko toga drzim "pravila" koja idu uz to. :lol:
e pa viš, ovako. kad bi mi moj odabranik dao mogućnost izbora jer me poštiva (a davanje izbora jest znak poštivanja), i uz to spomenuo da bi njemu eto, bilo drago i da bi volio da uzmem njegovo prezime, ovakva kakva jesam, vrlo vjerojatno bih pristala.
jer meni osobno to prezime ne znači puno. mene kao osobu ne čini jedno prezime. zbog takvog pogleda mi ono i nije toliko bitno. znači, to je osoba koja nije "mentalno retardirana", konzerva, društveno (seoski) uvjetovana i kao takav bi i mogao biti moj partner.
a ovaj drugi, koji bi ustrajao na svom prezimenu, kojemu je to najnormalniji slijed jer to je jedino normalno/ispravno/poželjno/štoveć, od mene ne bi dobio ništa osim bunta i mog principa. jer je primitivno, zatucano čeljade koje mene ne gleda kao nekog sebi ravnog, ne poštiva moje želje i htijenja.
simple :cerek:
i sto kad se sretnu dva principa? :D
jači pobijedi :zubo:
ili se lipo pozdrave i svak na svoju stranu (to bi bilo u mom slučaju) :D
a zasto to gledas kao na gubitak neceg svojeg umjesto kao na dobivanje neceg? :kokice:
Pa i je dobivanje, dodat cu njegovo prezime uz svoje :) hoces ti mijenati svoje prezime kad se ozenis? :kokice:
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 10:26
ja sam u par postova pokušao s muške strane objasniti zašto uzeti muževo prezime i vidim da većina to objašnjava, ali da okrenemo ploču-
zašto žene žele ostaviti samo svoje prezime ili uz svoje uzeti i muževo? zašto?
Onak', ko' da nije napisano već tisuću puta, ali idemo opet....:rolleyes:iz istog razloga zašto muški zadrže svoje i nitko ih ne propitkuje zašto su to napravili, zato jer im se ne da mijenjati dokumente, zato jer im je njihovo ljepše, zato jer im je njegovo ružno, zato jer su napravile neku karijeru pod tim prezimenom, zato jer im se ne da, zato jer im se da, zato jer ne vide smisla, zato jer hoće biti drukčije, zato jer tako žele, zato da.... razloga ima onoliko koliko ima žena.
no da to razjasnimo.... sto bi ti prihvatila kao dobro objasnjenje i uzela prezime? :kokice:
Baš kao što ne treba dobar razlog za zadržati svoje, nije joj potreban dobar ni za promijeniti. :D
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 10:36
Ja promjenu prezimena vidim dvojako, s jedne strane kao čistu želju za udaranje po egu bez realnih potreba - ostvarivanjem neke mini dominacije, prisile, a s druge bitnije strane vidim to kao znakove promjene vremena - znakove ostvarivanja perverzne liberalnosti i slobodoumnosti kojoj je jedan od početaka ovo.
Ma neki red se mora znati, razumijem ideju ali ne razumijem kako ne razumijete kamo potpuno zanemarivanje pravila vodi. Kao u termodinamici kad nema "razlike nekog potencijala" sve umire.
Ako je prezime nebitno zašto nebi moglo ostati onako kako smo tradicionalno navikli. Ajde razumijem SOH njoj je to tlačenje i ugnjetavanje njezinih osnovnih ljudskih prava, ali ako je to nebitno pitanje zašto se nebi ostavilo na volju onom kome je to bitnije.
Naravno, kad je riječ o muškarcima i ostavljanju prezimena, onda nije riječ o egu?:rolleyes: Čak i idu korak dalje da im nije dovoljno ostaviti svoje nego ga i nametnuti ženi. Dok žena samo hoće zadržati svoje bez nametanja drugome i ona ima problem s egom. Koja logika.:facepalm:
Ma koji red, koja pravila, koje zanemarivanje pravila?!:bang:
I bila bih ti jako zahvalna da prestaneš povlačiti moje ime (i prezime) "objašnjavajući" moje razloge i čineći to pogrešno. Ne da će te netko shvatiti ozbiljno nakon svega što si napisao o (ne)razgovoru prije braka i sličnom, ali nije lijepo klevetati.
P.S. Pitanje nije nebitno, da je nebitno ne bi se o njemu razgovaralo. Također, ako je nekome bitnije, automatski nije drugoj strani nebitno, samo manje bitno. I samo zato jer si ti muško, ne znači da je tebi bitnije jer si se rodio s penisom između nogu. Što je bitno, a što nebitno sigurno ne određuje spol nego ovisi od osobe do osobe.
Blackmore
09.02.2011., 10:38
Baš kao što ne treba dobar razlog za zadržati svoje, nije joj potreban dobar ni za promijeniti. :D
Što sad to znači?
Da (ne)promjena ovisi o hiru? Trenutnom raspoloženju?
99% muškaraca u anonimnoj anketi bi bilo za to da žena uzme njegovo prezime... j'bga, ego!
(onaj 1% je sretniji da se mamica i sestra prezivaju kao on :rofl:)
Kod žena su podijeljena mišljenja... smišljaju se razne kombinacije... zadržavanje svog prezimena neke žene smatraju svojom velikom pobjedom u emancipaciji.
Što donekle i stoji...
Dok su muškarci jedinstveniji po tom pitanju, žene su se podijelile u dva, tri tabora...
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 10:42
pa kad se vec sve usavrsava, mogli bi konachno zakonski odrediti da brak nema smisla jer je ionako sve u glavama i srcu. :rofl:
a i pitanje prezimena bi postalo totalno nebitno :D
Pa nitko nikog ne tjera da se udaje/ženi ako neće. Sloboda izbora. :cheer:
...Potpisujem.
Dok su muškarci jedinsveniji po tom pitanju, žene su se podijelile u dva, tri tabora...
Istina..tradicija i stavovi su je... stvar. Treba proći puno vremena da se oni promjene..generacije i generacije. Ja počinjem sa svojom.:mig:
inzistiranje na takvim stvarima nije biti u doticaju s djetetom u sebi već baš pokazatelj djetinjaste, nezrele i primitivne zadrtosti.
"ja zelim da imas moje prezime jer bi bio ponosan i sretan kao malo dijete kojem su dali najvecu lizalicu iz izloga (a i usput mi se ne bi smijali po ulici ali ajd)" ti ne zvuci kao ok i nezadrt razlog, npr? :)
ti mene baš ne kužiš, jelda?
ja nisam osoba od principa. ni najmanje. ali mi se oni javljaju, jednako kao i moj bunt kad dođem u doticaj s ljudima koji su upravo takvi- bezrazložno principijelni.
osim toga, ako ćemo drvit i pravit se pametni- po čemu je njegovo prezime važnije, bolje, bitnije nego moje? jer je muškarac??
u to ne bi ulazio. ali moja eventualna zelja da netko uzme moje prezime ako do toga dode, nema veze sa time sto ja imam kurac medju nogama, tj to me ne cini vaznijim.
e pa viš, ovako. kad bi mi moj odabranik dao mogućnost izbora jer me poštiva (a davanje izbora jest znak poštivanja), i uz to spomenuo da bi njemu eto, bilo drago i da bi volio da uzmem njegovo prezime, ovakva kakva jesam, vrlo vjerojatno bih pristala.
jer meni osobno to prezime ne znači puno. mene kao osobu ne čini jedno prezime. zbog takvog pogleda mi ono i nije toliko bitno. znači, to je osoba koja nije "mentalno retardirana", konzerva, društveno (seoski) uvjetovana i kao takav bi i mogao biti moj partner.
a ovaj drugi, koji bi ustrajao na svom prezimenu, kojemu je to najnormalniji slijed jer to je jedino normalno/ispravno/poželjno/štoveć, od mene ne bi dobio ništa osim bunta i mog principa. jer je primitivno, zatucano čeljade koje mene ne gleda kao nekog sebi ravnog, ne poštiva moje želje i htijenja.
simple
to kuzim, slazem se. isto tako bi ja reagirao na odrjesito odbijanje uzimanja prezimena. :D
jači pobijedi :zubo:
ili se lipo pozdrave i svak na svoju stranu (to bi bilo u mom slučaju) :D
a sta je sa onom - pametniji popusta? ne zelis li biti pametnija? :lol::lol::lol: (znam, znam :D)
Pa i je dobivanje, dodat cu njegovo prezime uz svoje :) hoces ti mijenati svoje prezime kad se ozenis? :kokice:
necu. ne planiram se zeniti.
Baš kao što ne treba dobar razlog za zadržati svoje, nije joj potreban dobar ni za promijeniti.
znaci pat pozicija.
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 10:49
Može meni netko reć od muškaraca zbog čega bi točno muško zadržalo svoje prezime osim zbog činjenice da mogu i da im se sviđa?:kokice:
(i pliz bez priče o tradiciji i redu :D)
higijeničarka
09.02.2011., 10:51
vidis, mirisem problem ovdje da je zapravo tebi nemoguce da ti dode frajer i iznese razloge o prezimenu koje bi ti prihvatila. to nije nacin za raspravu ako to stoji. :D
Vidiš, očito raspravljamo iz različitih polazišnih točaka.
Naravno da je moguće da mi dođe frajer i iznese razloge o prezimenu.
Međutim, to je kao da mi netko iznese razloge zašto on misli da ja trebam jesti sladoled od vanilije.
Možeš ti meni iznositi razloge koje hoćeš, ali ne prepucavamo se sa razlozima i ne tražimo tko ima važnije razloge. Kao što ne tražimo dovoljno dobre i validne razloge.
Ja nešto želim ili ne želim. Niti ne težim u svojim razlozima biti u pravu ili u krivu jer to za mene niti nisu kategorije unutar kojih razpravljam.
Kao što rekoh. Ne nadjebavamo se sa objašnjenima. Svoje prezime ne "prodajem" za dovoljno dobar razlog i nenadjebivo objašnjenje.
Jedino što je potrebno da promijenim prezime je da ja to uistinu zaželim, a razlog je potpuno nevažan.
A kao što znaš, nitko te ne može natjerati da zaželiš nešto.
Kao što te ne može natjerati da ti bude fini sladoled od vanilije.
a rjesenje je sto? da musko popusti? :rofl:
Rješenje za što?
Kao što rekoh, pitanje prezimena nije problem. To pitanje samo ukazuje da negdje drugdje postoji problem.
Zar zaista misliš da je moguće da se dvoje ljudi savršeno slaže u svim poljima, da su srodne duše, da sve sve sve savršeno funkcionira, a onda odjednom pitanje prezimena postane problem?
Može meni netko reć od muškaraca zbog čega bi točno muško zadržalo svoje prezime osim zbog činjenice da mogu i da im se sviđa?:kokice:
pa evo, za pocetak, bio bi nekako sebicno sretan sa time. :D
Zar zaista misliš da je moguće da se dvoje ljudi savršeno slaže u svim poljima, da su srodne duše, da sve sve sve savršeno funkcionira, a onda odjednom pitanje prezimena postane problem?
iskreno, sto vise citam ovu temu, da. :lol::lol::lol::lol:
meni ne bi bilo nikakav problem da se sad ženim i da mi žena želi zadržati svoje prezime. mogu biti i oba prezimena. meni ne igra nikakvu ulogu:ne zna:
Što sad to znači?
Da (ne)promjena ovisi o hiru? Trenutnom raspoloženju?
Ne, nego da svaka odluka ima svoje razloge, ali oni su individualni i njezini. :)
99% muškaraca u anonimnoj anketi bi bilo za to da žena uzme njegovo prezime... j'bga, ego!
Ne znam za tu anketu. :D
Kod žena su podijeljena mišljenja... smišljaju se razne kombinacije... zadržavanje svog prezimena neke žene smatraju svojom velikom pobjedom u emancipaciji.
Što donekle i stoji...
Dok su muškarci jedinstveniji po tom pitanju, žene su se podijelile u dva, tri tabora...
I gdje je problem? Meni se čak čini negativnijim to što svi ti silni muškarci imaju jedan te isti razlog, kao da nemaju vlastito mišljenje već se priklanjaju većini i ne razmišljaju previše o tome. Ne kažem da je tako. :D
Dok svaka žena zna za sebe zašto (ne)mijenja prezime. :)
.aquarius.
09.02.2011., 10:56
"ja zelim da imas moje prezime jer bi bio sretan kao malo dijete kojem su dali najvecu lizalicu iz izloga
:love:
:Placebo:
kaćemose :cerek:
ti ne zvuci kao ok i nezadrt razlog, npr? :)
ja sam imala ove ka šta je oliver na umu. :o
(a i usput mi se ne bi smijali po ulici ali ajd)
a tako nam je lipo krenilo...zašto si mora usrat s ovon rečenicom :tuzni:
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 10:57
pa evo, za pocetak, bio bi nekako sebicno sretan sa time. :D
Zašto? I ja sam sretna sa svojim prezimenom (a nemam potrebu da i netko drugi bude sretan s njim:mig:).meni ne bi bilo nikakav problem da se sad ženim i da mi žena želi zadržati svoje prezime. mogu biti i oba prezimena. meni ne igra nikakvu ulogu:ne zna:
Ma dobro, znam da nisu svi muškarci isti. Lord Byron sigurno nije.:cerek: Više je to bilo upućeno onima koji postavljaju ovakva pitanja.:)
:love:
:Placebo:
kaćemose :cerek:
pa red bi bio u subotu? :lol::lol::lol::lol::lol:
a tako nam je lipo krenilo...zašto si mora usrat s ovon rečenicom :tuzni:
zato sto sam takav, volim potpaljivati vatru. :cerek:
Ja mislim da onaj koji želi da drugi mijenja prezime mora uvjeravati i imati argumente, jer traži jednostranu promjenu i odricanje od svog partnera.
Scartlet
09.02.2011., 11:04
6040 postova i vrijeme je da se pređe na višu razinu.
Ja želim zadržat svoje prezime i nisam još odlučila hoću li uzet njegovo. Al ono što je sigurno je da želim da, ako budemo imali dijete, ono nosi i moje prezime.
Što mislite o ideji da djeca nose oba preuzime? :)
Samo nemojte kako to nije u tradiciji. Možda nije u našoj ali u mnogim zemljama (npr Portugal) jer to tradicija. Uostalom, činjenica da su ljudi nešto stoljećima radili nije razlog da i mi to radimo.
.aquarius.
09.02.2011., 11:04
pa red bi bio u subotu? :lol::lol::lol::lol::lol:
moran navuć i vjenčanicu, jelda? :o
zato sto sam takav, volim potpaljivati vatru. :cerek:
pazi da te plamen ne proguta :rofl:
moran navuć i vjenčanicu, jelda? :o
ne, iskreno, vise bi zagovarao schoolgirl outfit i neku zajebantsku temu obleke. :rofl:
Ako roditelji tako žele, zašto ne? :D
6040 postova i vrijeme je da se pređe na višu razinu.
Ja želim zadržat svoje prezime i nisam još odlučila hoću li uzet njegovo. Al ono što je sigurno je da želim da, ako budemo imali dijete, ono nosi i moje prezime.
Samo nemojte kako to nije u tradiciji. Možda nije u našoj ali u mnogim zemljama (npr Portugal) jer to tradicija. Uostalom, činjenica da su ljudi nešto stoljećima radili nije razlog da i mi to radimo.
meni ne bi bio problem da nosi dijete oba prezimena, ali ne bi baš pristao da mi žena ne uzme i moje prezime, barem kraj svoga. to mi je ipak neshvatljivo:ne zna:
.aquarius.
09.02.2011., 11:08
ne, iskreno, vise bi zagovarao schoolgirl outfit i neku zajebantsku temu obleke. :rofl:
i tako...ode tradicija u trokurac :rofl:
zašto? zato jer mi je to prezime kao da sam doma..rođeno..moje..sraslo sa mnom i mojom osobnošću...zašto bi ti zadržao svoje?..zbog tradicije?..mislim da ne bi već zbog sebe..jer je tvoje ..dio je tebe kao osobe..ili griješim?:ne zna:
i tako...ode tradicija u trokurac :rofl:
ajd ajd, prenio bi te preko praga. osim ako bi se malo zadrzali uz stok od vrata. :rofl:
Blackmore
09.02.2011., 11:13
Ajmo sad ozbiljno...
Žene, dobro se zamislite (ili bubnite, svejedno)... da li bi se udale za čovjeka koji želi da uzmete njegovo prezime?
I da je recimo samo to nekakav kamen spoticanja...
Ajmo sad ozbiljno...
Žene, dobro se zamislite (ili bubnite, svejedno)... da li bi se udale za čovjeka koji želi da uzmete njegovo prezime?
Ne bih...tko zna koji bi nam bio idući kamen spoticaja...:rofl:
Scartlet
09.02.2011., 11:14
meni ne bi bio problem da nosi dijete oba prezimena, ali ne bi baš pristao da mi žena ne uzme i moje prezime, barem kraj svoga. to mi je ipak neshvatljivo:ne zna:
Ti vjerojatno ne bi htio dodati njeno prezime kraj svog. Zašto ti je onda neshvatljivo da ona ne želi dodati tvoje? Ovo je više retoričko pitanje. Ne očekujem odgovor jer je cijeli topik o tome. :)
Al zanimljivo mi je da je prva rekacija na forumu da on nema ništa protiv.:top:
.aquarius.
09.02.2011., 11:16
netko je već rekao, teško da će u tom slučaju pitanje prezimena, samo po sebi, biti kamen spoticanja. kad prezime postane problem koji je kamen spoticanja tu se radi o poprilično različitim karakterima.
Blackmore
09.02.2011., 11:21
OK... ispada da je njegovo inzistiranje na prezimenu i vaše odbijanje istog... jednakovrijedno... koliko je on troublemaker toliko ste i vi...
50-50!
Nica, kad sam rekao da bi muškarci u anonimnoj ankerti glasali 99% da žena uzme njihovo prezime... znam da ne postoji takva anketa (službeno), ali muškarac sam, razgovaram, družim se, mingle... i znam što muškarci prešutno misle...
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 11:22
A čekaj, što nisi na prošloj stranici napisao da ti to nije bitno, nemaš problema s tim da zadrži svoje? Ali to je značilo samo ako i pridoda tvoje, ne može imati samo svoje? A ti ne bi pridodao njezino?Ajmo sad ozbiljno...
Ja se ne bih udavala (općenito). Ali ne znam kako bi to funkcioniralo s nekim tko smatra da je ženina dužnost da mijenja prezime. Ne odgovaraju mi takvi muškarci.
OK... ispada da je njegovo inzistiranje na prezimenu i vaše odbijanje istog... jednakovrijedno... koliko je on troublemaker toliko ste i vi...
50-50!
Pa nije isto kad se samo od nje očekuje da nešto mijenja. :D
Blackmore
09.02.2011., 11:29
Pa nije isto kad se samo od nje očekuje da nešto mijenja. :D
Wrong!
I od njega se očekuje da promijeni svoj stav!
:)
Nije valjda da samo žene smiju imati stav... pa kao, popuštaju...
.aquarius.
09.02.2011., 11:33
bi li ijedan muškarac uzeo isključivo ženino prezime? onako kako stoljećima unazad žene uzimaju muževo. jer znamo zašto je to bilo tako u prošlosti, jel'.
argumenti, molim lijepo.
Zara.Zara
09.02.2011., 11:33
ja sa svojim prezimenom umirem... dodat cu suprugovo, klinci nek imaju od tate i mirna Bosna :) :top:
Wrong!
Stavovi se ne mijenjaju samo tako. Upravo zato teško da će samo prezime biti jedini kamen spoticanja. :)
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 11:37
Wrong!
Pa ne baš, može on i dalje misliti isto samo ne može je natjerati da promijeni svoj.:D
Blackmore
09.02.2011., 11:37
bi li ijedan muškarac uzeo isključivo ženino prezime? onako kako stoljećima unazad žene uzimaju muževo. jer znamo zašto je to bilo tako u prošlosti, jel'.
argumenti, molim lijepo.
Ego nije argument... nažalost. Tako da ti ne mogu na ovo odgovoriti. :)
Wrong!
Onda se od nje očekuje da promijeni i stav i prezime. Nije 50-50. 50-50 bi bilo kad bi alternativa bila da on uzme njeno prezime, a nije. Njegovo prezime nitko ne dira, dok god je tako, ne može biti 50-50.
Ti vjerojatno ne bi htio dodati njeno prezime kraj svog. Zašto ti je onda neshvatljivo da ona ne želi dodati tvoje? Ovo je više retoričko pitanje. Ne očekujem odgovor jer je cijeli topik o tome. :)
Al zanimljivo mi je da je prva rekacija na forumu da on nema ništa protiv.:top:
A čekaj, što nisi na prošloj stranici napisao da ti to nije bitno, nemaš problema s tim da zadrži svoje? Ali to je značilo samo ako i pridoda tvoje, ne može imati samo svoje? A ti ne bi pridodao njezino?
Ja se ne bih udavala (općenito). Ali ne znam kako bi to funkcioniralo s nekim tko smatra da je ženina dužnost da mijenja prezime. Ne odgovaraju mi takvi muškarci.
kad se dvije Scarlet nađu na istom mjestu koliko komplikacija:rofl:
ja sam napisao da mi ne bi bio problem da žena ostavi svoje prezima, ali uz moje. to jest da imamo dva prezimena. niti bi mi smetalo da dijete ime dva prezimena. ali bi mi bilo nepojmljivo da sad ja i žena imamo svaki svoje prezime, a dijete da ima dva prezimena. ako bi se vjenčali, očekivao bi ako i želi zadržati svoje prezime, da barem doda i moje:ne zna:
ne bi mi čak smetalo ni čije bi bilo na prvom mjestu:rofl:
.aquarius.
09.02.2011., 11:45
Ego nije argument... nažalost. Tako da ti ne mogu na ovo odgovoriti. :)
vidiš, ako ćemo nekom logikom, a i fair play igrom onda bi svaki muškarac trebao biti u stanju i dati onoliko i što traži. zar ne? ako on od mene očekuje promjenu prezimena jer je to nešto meni nebitno, zašto je njemu njegovo prezime tako bitno da ga se ne može odreći? i ja i moj brat smo dobili isto prezime kad smo se rodili. roditeljima smo vrijedili jednako i on kao muško i ja kao žensko. zašto bi se to promijenilo kad odrastemo? zašto bi počela vrijediti neka druga mjerila?
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 11:45
kad se dvije Scarlet nađu na istom mjestu koliko komplikacija:rofl:
ja sam napisao da mi ne bi bio problem da žena ostavi svoje prezima, ali uz moje. to jest da imamo dva prezimena. niti bi mi smetalo da dijete ime dva prezimena. ali bi mi bilo nepojmljivo da sad ja i žena imamo svaki svoje prezime, a dijete da ima dva prezimena. ako bi se vjenčali, očekivao bi ako i želi zadržati svoje prezime, da barem doda i moje:ne zna:
Scarlett i Scartlet - ne mijenjaj nam imena.:mig:
Da imate dva prezimena - znači i da ti dodaš njezino?
A zašto ti se ne sviđa da svatko ima svoje ako nemaš problema s tim da dijete ima oba?
Blackmore
09.02.2011., 11:48
Uostalom, zašto žene misle da bi postigle neki svemirski nivo emancipacije ako zadrže svoje prezime ili ne uzmu muževljevo?
Neki dan je bilo na TV... u Švicarskoj je proslavljena 40godišnjica prava glasa za žene. Posljednja zemlja u Evropi koja je dozvolila glas ženama (na izborima) je bila ŠVICARSKA... 1971.!
A zamislite žene da je kod nas kao u USA... pa vas predstave kao "mr. and mrs. John Smith"... :rofl:
Scarlett i Scartlet - ne mijenjaj nam imena.:mig:
Da imate dva prezimena - znači i da ti dodaš njezino?
A zašto ti se ne sviđa da svatko ima svoje ako nemaš problema s tim da dijete ima oba?
pa nekako mi je to čudno. nije to samo sad zbog tradicije. vjerojatno bi i to prihvatio kad bi mi to ženi bilo baš bitno, ne bih od toga radio bauk. ali i to je jedan od znakova da ste se vjenčali, da ste postali jedno. da se zna da mi je to žena, a ne cura ili pratilja:ne zna:.
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 11:57
Uostalom, zašto žene misle da bi postigle neki svemirski nivo emancipacije ako zadrže svoje prezime ili ne uzmu muževljevo?
Neki dan je bilo na TV... u Švicarskoj je proslavljena 40godišnjica prava glasa za žene. Posljednja zemlja u Evropi koja je dozvolila glas ženama (na izborima) je bila ŠVICARSKA... 1971.!
A zamislite žene da je kod nas kao u USA... pa vas predstave kao "mr. and mrs. John Smith"... :rofl:
Što nije bila Francuska?:confused:
A jbg. zašto muškarci misle da će postići ili zadržati ponos, dostojanstvo, ego ili što već ako ona zadrži svoje prezime? Nije da itko od njih traži da ga mijenjaju, samo žene rade istu stvar koju i oni.
Ja i dalje ne znam zašto nije problem imati različita prezimena prije braka, a poslije jest? Niste vjenčani ako imate različito prezime? Treba iskoristiti tu mogućnost, što? Posebno ne kužim kad nema sukoba oko prezimena djeteta.
A kao što je netko rekao, zakonski ti možeš i van braka mijenjati prezime, samo što je rok duži. Pa teoretski možete imati isto prezime i da se ne vjenčate.
higijeničarka
09.02.2011., 11:57
Ne trebam se zamisliti. Niti bubnuti. :)
Naravno da bih se udala za čovjeka koji želi da uzmem njegovo prezime.
Ne bih se udala za čovjeka koji inzistira da ja, protiv svoje volje i želje, uzmem njegovo prezime.
Kao što vidiš, razlika postoji.
Moj dragi je meni rekao kako želi da uzmem njegovo (ali uz važan dodatak) samo ako je to i meni želja.
:cerek:
A tko uopće kaže da žene generalno žele postizati svemirske nivoe emancipacije zadržavanjem prezimena?
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 11:58
pa nekako mi je to čudno. nije to samo sad zbog tradicije. vjerojatno bi i to prihvatio kad bi mi to ženi bilo baš bitno, ne bih od toga radio bauk. ali i to je jedan od znakova da ste se vjenčali, da ste postali jedno. da se zna da mi je to žena, a ne cura ili pratilja:ne zna:.
Ok (zašto je potreban znak da ste se vjenčali?).
Ali još uvijek nisam skroz shvatila - dakle, ti bi pridodao i njezino prezime?
Ok (zašto je potreban znak da ste se vjenčali?).
Ali još uvijek nisam skroz shvatila - dakle, ti bi pridodao i njezino prezime?
pa nije potreban znak. s tobom mi je komplicirano komunicirati:rofl:
pa bi ako bi ona tako htjela i ako bi onda ona pridodala i moje. ja sam za fer pley:D
Blackmore
09.02.2011., 12:03
A tko uopće kaže da žene generalno žele postizati svemirske nivoe emancipacije zadržavanjem prezimena?
Dojam je na ovom topicu a i inače da žene tako misle.
Neke su čak izjavile da se ne bi udale jer valjda smatraju da ako je primitivac sa prezimenom, bit će primitivac i na drugim poljima.
Ne znam... slijedeći nivo emancipacije će biti: "mi (žene) ne želimo da se u nas više gura... sad želimo mi gurati u nešto. Tako je bilo stoljećima i mi to želimo promijeniti!"
:rofl:
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 12:03
pa nije potreban znak. s tobom mi je komplicirano komunicirati:rofl:
pa bi ako bi ona tako htjela i ako bi onda ona pridodala i moje. ja sam za fer pley:D
Znam, ja sam komplicirana žena.:rofl:
Meni se sviđa taj fer play, glavno da je pošteno.:top: Ali ja sam lijena pa mi se ne bi dalo prolaziti proceduru s promjenama dokumenata, niti bih to njemu željela.:)
Znam, ja sam komplicirana žena.:rofl:
Meni se sviđa taj fer play, glavno da je pošteno.:top: Ali ja sam lijena pa mi se ne bi dalo prolaziti proceduru s promjenama dokumenata, niti bih to njemu željela.:)
zameo je tebe vjetar:rofl:
higijeničarka
09.02.2011., 12:05
ali i to je jedan od znakova da ste se vjenčali, da ste postali jedno. da se zna da mi je to žena, a ne cura ili pratilja:ne zna:.
Već sam jednom pitala na ovoj temi, pitat ću opet.
Kad bi postojao neki drugi vidljivi znak da ste vjenčani, bi li tad pristao?
...ko o čemu ti o principu :rolleyes: :D
...kako ne shvaćaš da ne možeš tjerat princip na tuđi račun nego samo svoj :confused: jer to onda nije princip nego bezobrazluk :ne zna:
Već sam jednom pitala na ovoj temi, pitat ću opet.
Kad bi postojao neki drugi vidljivi znak da ste vjenčani, bi li tad pristao?
pa i postoje i drugi znakovi. to sam naveo kao primjer. mislim ja sam miroljubive naravi pa bi vjerojatno pristao kad bi već toliko navalila.
ali ne znam što vam je sad toliko bitno da ako već i ne želite uzeti samo muževo prezime, da dodate barem onda samo na kraju vašeg:ne zna:
mad cat
09.02.2011., 12:16
Nikad i ni sam kim ne postaješ jedno. To su romantične tlapnje.
Čak i metafizičke... neki kažu da smo svi Jedno.
Na kraju cijele balade bitno je samo live and let live.
Netko voli označiti svoja promišljanja i djelovanja i strpati ih u ladicu jer bi inače bi izgubljen, osjećao se nekompletno bez svojih oznaka.
A neki više vole hazarderski stil života, iako ništa u ovoj temi ne bih nazvala hazarderskim, no međutim, nekima je ipak takvo odstupanje od formi "divlje".
MOžda dođe i taj dan, pa će oni koji žele uzeti prezime morati objašnjavati zašto baš to žele, a drugi će ih tlačiti kako je to zastario i nepotreban običaj.
...gle, ako se želje dvoje ljudi potpuno suprotne, ali je problem stvar isključivo jednog od njih, onda nikako ne mogu bit jednako u pravu :mig:
...želje onoga čija stvar to jest, u potpunosti pobijaju želje onoga čija nije...pogotvo kad je riječ o takvoj stvari koja zaista nema direktan utjecaj na drugoga...mislim ne govorimo o darovanju bubrega ili imanju zajedničkog djeteta jebemu :rolleyes:
Nikad i ni sam kim ne postaješ jedno. To su romantične tlapnje.
Čak i metafizičke... neki kažu da smo svi Jedno.
Na kraju cijele balade bitno je samo live and let live.
Netko voli označiti svoja promišljanja i djelovanja i strpati ih u ladicu jer bi inače bi izgubljen, osjećao se nekompletno bez svojih oznaka.
A neki više vole hazarderski stil života, iako ništa u ovoj temi ne bih nazvala hazarderskim, no međutim, nekima je ipak takvo odstupanje od formi "divlje".
MOžda dođe i taj dan, pa će oni koji žele uzeti prezime morati objašnjavati zašto baš to žele, a drugi će ih tlačiti kako je to zastario i nepotreban običaj.
ja sam romantik:D
: peace:
Blackmore
09.02.2011., 12:21
...gle, ako se želje dvoje ljudi potpuno suprotne, ali je problem stvar isključivo jednog od njih, onda nikako ne mogu bit jednako u pravu :mig:
...želje onoga čija stvar to jest, u potpunosti pobijaju želje onoga čija nije...pogotvo kad je riječ o takvoj stvari koja zaista nema direktan utjecaj na drugoga...mislim ne govorimo o darovanju bubrega ili imanju zajedničkog djeteta jebemu :rolleyes:
To je i point gica... davanje bubrega ili zajedničko dijete nije pitanje ega!
Lord Byron
09.02.2011., 12:23
ali bi mi bilo nepojmljivo da sad ja i žena imamo svaki svoje prezime, a dijete da ima dva prezimena.
"Nepojmljivo" je velika i teška riječ. Označava nešto što se ne može niti "pojmiti", a kamoli prihvatiti.
Što je to tako teško za pojmiti u različitim roditeljskim i dva djetetova prezimena? :confused:
"Nepojmljivo" je velika i teška riječ. Označava nešto što se ne može niti "pojmiti", a kamoli prihvatiti.
Što je to tako teško za pojmiti u različitim roditeljskim i dva djetetova prezimena? :confused:
e sad mi se ti nađeš s književnom edukacijom:kava:
daj mi samo reci da li si oženjen i da li žena nosi tvoje prezime ili je zadržala svoje?
Lord Byron
09.02.2011., 12:34
daj mi samo reci da li si oženjen i da li žena nosi tvoje prezime ili je zadržala svoje?
A to je za pitanje "nepojmljivosti" zadržavanja prezimena važno - kako?
Scartlet
09.02.2011., 12:51
Pa kao znak se može koristiti prsten. Eto, nema potrebe za mijenjanjem/dodavanjem prezimena. I nije isto imati samo svoje prezime i dodati i njegovo. ;)
Pa kao znak se može koristiti prsten. Eto, nema potrebe za mijenjanjem/dodavanjem prezimena. I nije isto imati samo svoje prezime i dodati i njegovo. ;)
pa normalno da nije isto. nema se smisla ovdje prepucavati. jedan me gnjavi zbog riječi nepojmljivo, s vama dogovora nikakvog nema. još ste tvrdoglavije od mene:rofl:
Gervasius74
09.02.2011., 12:58
(onaj 1% je sretniji da se mamica i sestra prezivaju kao on :rofl:)
Evo, predlazem da se otvori anketa i da vidimo koliko je muskarcima bitno hoce li im supruga uzeti njihovo prezime ili nece.
Meni, kao muskarcu, bilo bi posve svejedno (A, B ili A-B).
Mozda bih laganu prednost, kad bi me se ticalo, dao opciji da supruga zadrzi svoje prezime jer mislim da bih tako ja postupio da sam zena.
Ma super ste mi svi ovdje! :top:
Al mislim da je dosta toga rečeno..pa odo ja pa-pa.
I da, i dalje ja imam svoje prezime, otac dijeteta svoje a dijete naše, nama to nije nepojmljivo :mig:
Nema ni jedan dobar razlog da to nebi bilo tako! Ma i da ima, vrijeme je da se neke stvari promjene. Volim promjene- samo ne promjene prezimena.
Ivan13 nije to tvrdoglavost, jednostavno nisi rekao ništa, niti bilo tko drugi da bi promjenio moj stav.
Scartlet
09.02.2011., 13:05
pa normalno da nije isto. nema se smisla ovdje prepucavati. jedan me gnjavi zbog riječi nepojmljivo, s vama dogovora nikakvog nema. još ste tvrdoglavije od mene:rofl:
Valjda smo očekivale više suprotstavljanja s tvoje strane pa smo nespremne na tvoju demokratičnost ;)
Blackmore
09.02.2011., 13:07
Evo, predlazem da se otvori anketa i da vidimo koliko je muskarcima bitno hoce li im supruga uzeti njihovo prezime ili nece.
Meni, kao muskarcu, bilo bi posve svejedno (A, B ili A-B).
Mozda bih laganu prednost, kad bi me se ticalo, dao opciji da supruga zadrzi svoje prezime jer mislim da bih tako ja postupio da sam zena.
Ne znaš kako bi postupio kao žena... jer si muškarac.
To je kao da jedeš ćevape u somunu (sa lukom :rofl:) i kažeš: ha, sad znam kakav okus ima lubenica! :D
po meni se tu nema što puno raspravljati. ako je netko takvog mišljenja da baš želi zadržati svoje prezime. ne želi da ima samo muževo niti da doda muževo na kraju svoga. mislim da ako je žena čvrstih stavova da se neće ni predomisliti. i onda ostaje samo na muškarcu to prihvatiti ili ne. ja ne volim nositi odijela i da sad to moram nositi zbog cure da bi njoj bilo bolje, ne bi. zato sam mišljenja da svatko ima svoje stavove, a na drugom je da li da se složi s time ili ne ili ako se može riješiti nekakvim dogovorom.:ne zna:
Gervasius74
09.02.2011., 13:12
Ne znaš kako bi postupio kao žena... jer si muškarac.
Zato sam i napisao mislim. Priznajes mi pravo da mogu misliti kako bih postupio kao netko drugi ?
argumenti, molim lijepo.
Da mi je moje iz nekog razloga odbojno - bih. Npr. da se prezivam Guzonja, Lesina, itd.
higijeničarka
09.02.2011., 13:13
ali ne znam što vam je sad toliko bitno da ako već i ne želite uzeti samo muževo prezime, da dodate barem onda samo na kraju vašeg:ne zna:
Jer, ako netko ne želi mijenjati prezime, onda ga ne želi mijenjati na niti jedan način.
Ne želi niti dodatke, niti zamjene...
Blackmore
09.02.2011., 13:16
Dobro... a što onda vi žene mislite o onim ženama koje su uzele muževo prezime "automatski", čiste savjesti...?
Jer, ako netko ne želi mijenjati prezime, onda ga ne želi mijenjati na niti jedan način.
Ne želi niti dodatke, niti zamjene...
ok, evo vjerujem kad bi mi ovako zaručnica rekla da bih vjerojatno odmah pristao na to:rofl:
higijeničarka
09.02.2011., 13:20
Dobro... a što onda vi žene mislite o onim ženama koje su uzele muževo prezime "automatski", čiste savjesti...?
Ništa. Što bi smo mislile? :ne zna:
Ako su uzele prezime jer su tako željele, drago mi je zbog njih.
Ako su uzele prezime jer smatraju da tako moraju (iako to možda ne žele), žao mi je zbog njih.
ok, evo vjerujem kad bi mi ovako zaručnica rekla da bih vjerojatno odmah pristao na to:rofl:
Što ti je problematično u onome što sam napisala? :ne zna:
Pixie777
09.02.2011., 13:34
Zašto da ne? :ne zna:
Ako su to željele i nisu se osjećale prisiljene učiniti to.
Što ti je problematično u onome što sam napisala? :ne zna:
što bi bilo problematično, mislio sam na to da ne bi morala uzimati moje prezime ako ne bi htjela:mig:
Pixie777
09.02.2011., 13:38
što bi bilo problematično, mislio sam na to da ne bi morala uzimati moje prezime ako ne bi htjela:mig:
Što bi značilo da je onda ne bi ni ženio, jel? :D
_Mystical_
09.02.2011., 13:39
Poznajem par ljudi koji su oženjeni i svatko ima različito prezime.
Dovoljno je reći, da se vidi tko u toj vezi nosi hlače.
Što bi značilo da je onda ne bi ni ženio, jel? :D
ma suprotno. to znači da bi vjerojatno pristao kad bi vidio da je već ženi toliko to bitno, da je ne bi dalje prisiljavao na to.
jbg, kad sam dosta potkupljiv:D
Pixie777
09.02.2011., 13:47
ma suprotno. to znači da bi vjerojatno pristao kad bi vidio da je već ženi toliko to bitno, da je ne bi dalje prisiljavao na to.
jbg, kad sam dosta potkupljiv:D
Čovječe, daj nam još par stranica ovdje i predlagat ćeš ti njoj s oduševljenjem da uzmeš njezino. :rofl:
Čovječe, daj nam još par stranica ovdje i predlagat ćeš ti njoj s oduševljenjem da uzmeš njezino. :rofl:
pa kad sam mišljenja da se oko takvih stvari nema smisla sukobljavati. nekad treba popustiti jedan, nekad drugi. uglavnom ako sad netko ne bi htio prihvatiti moje prezime i da se zbog toga sad rastajem. to mi ne bi bilo na kraju pameti. ali jbg. ne mogu opet se uvijek ja prilagođavati.
higijeničarka
09.02.2011., 13:55
Učinilo mi se po smajliju kojeg si na kraju stavio... :)
Scarlett_O_Hara
09.02.2011., 14:50
Poznajem par ljudi koji su oženjeni i svatko ima različito prezime.
Dovoljno je reći, da se vidi tko u toj vezi nosi hlače.
S obzirom da je 21. stoljeće, pretpostavljam da oboje.:mig: Mislim da prezime stvarno nema veze s tim.
Dok su muškarci jedinsveniji po tom pitanju, žene su se podijelile u dva, tri tabora...
Možeš li navesti primjer te naše jedinstvenosti po tom pitanju? :kokice:
argumenti, molim lijepo.
Bi, pod određenim uvijetima (lijepše prezime, statusni simbol, preseljenje u drugu državu/govorno područje, neke druge pogodnosti koje bi se ostvarile tim činom, ...)
lubyanka
09.02.2011., 21:53
uffff, evo me :D
Dakle, ja jos uvijek ne razumjem odakle je potekla ta ideja da ijedna zena moze biti prisiljena uzeti muzevo prezime?:ne zna:
Na koji nacin se to u civiliziranom (pa i balkanskom :rofl:) drustvu prisili zarucnicu da uzme muzevo prezime?
Da, ima muskaraca koji mlate svoje zene, no vjerujem da je to ipak puno rjedja pojava nego sto je preuzimanje muzevog prezimena...pa dakle, ako ih ne tuku, kako ih prisile? :ne zna:
uffff, evo me :D
Dakle, ja jos uvijek ne razumjem odakle je potekla ta ideja da ijedna zena moze biti prisiljena uzeti muzevo prezime?:ne zna:
Na koji nacin se to u civiliziranom (pa i balkanskom :rofl:) drustvu prisili zarucnicu da uzme muzevo prezime?
Da, ima muskaraca koji mlate svoje zene, no vjerujem da je to ipak puno rjedja pojava nego sto je preuzimanje muzevog prezimena...pa dakle, ako ih ne tuku, kako ih prisile? :ne zna:
Ne sjećam se da se tu na temi pričalo o prisili da se uzme prezime :confused:
Ali ako pričamo o eventualnoj prisili, moglo bi se raditi o emotivnom ucjenjivanju tipa Ako me voliš, uzet ćeš moje prezime
p.s. jel bilo teško samo čitat? :D
lubyanka
09.02.2011., 22:18
Ne sjećam se da se tu na temi pričalo o prisili da se uzme prezime :confused:
Kako ne?:confused: Pa kroz cijelu temu se to provlaci zapravo. Odredjeni dio zena ovdje ogorcen je na neku zamisljenu situaciju gdje njih netko pokusava prisiliti da uzmu muzevo prezime. Jedna simpaticna forumasica :cerek: je cak otisla toliko daleko da je izjavila da njene prijateljice ne znaju mislit svojom glavom jer su uzele muzevo prezime. Ako treba nac cu post.
Ali ako pričamo o eventualnoj prisili, moglo bi se raditi o emotivnom ucjenjivanju tipa Ako me voliš, uzet ćeš moje prezime
Da, moguce...valjda:ne zna:. I sto se onda dogodi? Zena koja jako zeli zadrzat svoje prezime (ili je samo buntovna) ce na to odgovorit:'Ako ti mene volis, shvatit ces da je meni jako vazno zadrzat svoje prezime.' Zena kojoj zadrzavanje prezimena nije jako bitno (i recimo nije bas buntovna) ce rec:'Ma nema problema, nije mi to uopce toliko vazno.'
Zena kojoj je uzimanje muzevog prezimena jedina prihvatljiva opcija, u takvu situaciju nece ni doc.
I eto...ne vidim da je igdje netko prisiljen na nesto.:ne zna:
Mozda da netko opise drugaciji scenarij jer ja nemam ideja...a da je i priblizno vjerojatan.
p.s. jel bilo teško samo čitat? :D
Ajme!:(
Dobro mi je doslo, imala sam pametnijeg posla ali povuklo me za jezik toliko puta a ja moram sutit?! :mad:
Zakljucila sam da se ocito ne bih dobro snasla u patrijarhalnom drustvu kojeg zagovaram.:rofl:
Pixie777
09.02.2011., 22:24
A gle, bit će da onda pričamo o ljudima (muškarcima i ženama) :rofl: koji nisu "u svojoj vlasti" nego još brigaju o tome što će tko reći. :ne zna:
Ako gledamo tako, onda neka Ana xy može slobodno uzeti prezime Ivice Ivića. Za nju će se to podrazumijevati, bit će tradicija, bit će ušutkavanje drugih.
baš kao što smo sve ovdje toliko različite, nekima će to biti katastrofično a drugima pak tradicionalno i romantično. :ne zna:
Istina je da svi izbor imamo.
Ukoliko je netko podložan emocionalnim ucjenama, mislim da nije na meni da ga osvješćujem i govorim mu/joj o pravima i zakonu.
Ukoliko nekome takav odnos odgovara... Pa tko sam ja da kritiziram tako što?!
Kako ne?:confused: Pa kroz cijelu temu se to provlaci zapravo. Odredjeni dio zena ovdje ogorcen je na neku zamisljenu situaciju gdje njih netko pokusava prisiliti da uzmu muzevo prezime. Jedna simpaticna forumasica :cerek: je cak otisla toliko daleko da je izjavila da njene prijateljice ne znaju mislit svojom glavom jer su uzele muzevo prezime. Ako treba nac cu post.
Nisam to tako doživjela. Meni, recimo, samo smeta stav da žena po difoltu treba uzeti muževo prezime, a ako to ne želi, nešto izvodi, glumi neku feministicu i slično.
Ja zaista nemam ništa protiv uzimanja muževosg prezimena. Ne vidim to kako dokaz ničega. Nit mislim da je uzimanje prezimena pokazatelj ljubavi, niti da je neuzimanje znak nekakvog prkosa.
Nisam to tako doživjela. Meni, recimo, samo smeta stav da žena po difoltu treba uzeti muževo prezime, a ako to ne želi, nešto izvodi, glumi neku feministicu i slično.
Ja zaista nemam ništa protiv uzimanja muževosg prezimena. Ne vidim to kako dokaz ničega. Nit mislim da je uzimanje prezimena pokazatelj ljubavi, niti da je neuzimanje znak nekakvog prkosa.
ne mora zena uzeti prezime po defaultu..... (ali! :D) ali vecina ce ipak taj scenarij ocekivati(i tu sad mislim i na jedne i druge). po difoltu, jel. :D
palo mi nesto na pamet :lol::lol::lol::lol::lol:
a zene drage, zamislite da se idete udati za covjeka zivota svog a on vam kaze da NE smijete uzeti njegovo prezime. sta onda? :rofl:
a zene drage, zamislite da se idete udati za covjeka zivota svog a on vam kaze da NE smijete uzeti njegovo prezime. sta onda? :rofl:
Zanimljiv obrat :rofl:
Samo zato što je u pitanju neobična zabrana za koju još nisam čula, zanimali bi me razlozi :D
higijeničarka
09.02.2011., 22:48
Da, moguce...valjda:ne zna:. I sto se onda dogodi? Zena koja jako zeli zadrzat svoje prezime (ili je samo buntovna) ce na to odgovorit:'Ako ti mene volis, shvatit ces da je meni jako vazno zadrzat svoje prezime.' Zena kojoj zadrzavanje prezimena nije jako bitno (i recimo nije bas buntovna) ce rec:'Ma nema problema, nije mi to uopce toliko vazno.'
Zena kojoj je uzimanje muzevog prezimena jedina prihvatljiva opcija, u takvu situaciju nece ni doc.
I eto...ne vidim da je igdje netko prisiljen na nesto.:ne zna:
Sumnjam da se igdje mislilo da netko žene tjera pištoljem u glavu da izaberu to i to. O prisili u tom kontekstu, čini mi se, niti nema govora.
Biti na bilo kakav način u strahu učiniti, zahtjevati nešto drugačije moguće je i bez direktnih prisila.
U tu jednadžbu ulaze svi oni strahovi od toga kako će to razni ljudi prihvatiti, što će misliti, što će reći, kako će partner reagirati, pa strahovi od konflikata itd.
Svaka žena odlučuje o tome što će učiniti sa svojim prezimenom, ali već smo ustanovili da su motivi i razlozi različiti.
Ne mogu se sve žene svrstati u dvije skupne koje si navela.
Kakva je razlika između toga da on meni kaže da ne smijem uzeti njegovo i da ne smijem zadržati svoje?
Jel uopće bitno što piše nakon "on kaže da ne smijem..."?
Dugo sam mislila da ću ostavit svoje i dodat njegovo. S vremenom sam promijenila mišljenje i sad ne želim ostavit svoje. Doduše, da sam htjela ostavit da je rekao da mu smeta i negodovao vjerojatno bi se u meni probudio bunt da ga ostavim i vidim zašto mu smeta. Smatrala bi da to nije pošteno od njega, no na moje pitanje o prezimenu on je samo rekao da bi volio kad bi dodala njegovo, al da je otvoren za sve ideje. Tako da :)
Ne mislim da mijenjam osobnost time, ali smatram da je lijepo što i time postajemo jedno, jedna obitelj. Moje je prezime dosta često i još me povezuju s krajem koji mi nije nešto "u srcu", a ni familija nije za podičit se, a ni diplomirat neću, potpisivala bi se duuugo...
U svakom slučaju nabitniji je prvi razlog, ostalo su bonusi, a kad postanem B.K. bit ću jedna jedina u državi :D
No, svatko ima svoje razloge i svaki je dobar. Bitno samo da se par slaže! Iz bliske okoline imam primjer gdje je muž uzeo ženino prezime uz svoje, a i primjer gdje će muž samo ženino imat (ako se ne predomisle). I da neobično je, ali ništa tako vanzemaljsko. Ljudi su, dogovorili se kako im je pasalo ;)
OliverZG
10.02.2011., 01:21
Dugo sam mislila da ću ostavit svoje i dodat njegovo. S vremenom sam promijenila mišljenje i sad ne želim ostavit svoje. Doduše, da sam htjela ostavit da je rekao da mu smeta i negodovao vjerojatno bi se u meni probudio bunt da ga ostavim i vidim zašto mu smeta.
Znači ovo je strategija. Šutit o tome čim duže a onda umiljato reći tihim glasom, pa kako hoćeš bio bih jako sretan da dodaš moje. Pritom treptat okicama. Na to ona u zaštitničkom raspoloženju kaže: buči, buči ludice moja cici mici, ma uzet ću samo tvoje. Onda on odgovori - joj kako si ti super, obožavam te tra la la. Hvala :top:
E onda on zove centralu za tlačenje žena koja ima sjedište u Nigdjezemskoj i kaže, vojnik N.N. još jedna je pod komandom, molim upute za daljnje postupanje. I dobije odgovor - servisiraj do daljnjega.
Znači ovo je strategija. Šutit o tome čim duže a onda umiljato reći tihim glasom, pa kako hoćeš bio bih jako sretan da dodaš moje. Pritom treptat okicama. Na to ona u zaštitničkom raspoloženju kaže: buči, buči ludice moja cici mici, ma uzet ću samo tvoje. Onda on odgovori - joj kako si ti super, obožavam te tra la la. :top:
E onda on zove centralu za tlačenje žena koja ima sjedište u Nigdjezemskoj i kaže, vojnik N.N. još jedna je pod komandom, molim upute za daljnje postupanje. I dobije odgovor servisiraj do daljnjega.
Hahahahahaha, osim kaj je simpa priča ima koju poantu?
Prvi put kad smo pričali rekao je da želi da dodam njegovo. Ja sam tad rekla da hoću i da ću ostavit svoje. Njemu je bilo svejedno. To je bilo dovoljno davno da ja prominim misšljenje koje on još ne zna, tako da...
Ni o kakvo dodvoravanju i servisiranju nije bila riječ :D niti odluka ima veze s njim, već sa mnom ;)
lubyanka
10.02.2011., 01:30
A meni smeta kad to ne zeli samo zato da ne bude po difoltu. :D
Mislim da se svi ovdje mozemo sloziti da je vecini muskaraca njihovo prezime vaznije nego sto je zenama njihovo. Pricamo o vecini dakle...da ne bilo nesporazuma. Zasto im je vazno? Zato sto je njihovom ocu i njihovom djedu isto bilo vazno, zbog (za nekoga glupog) nastavljanja loze, zbog zajednickog prezimena obitelji i u konacnici zbog ega.
Sad uzmimo one zene kojima je vazno ostavit svoje prezime. Je li moguce da se bas sve boje da ce ostat bez identiteta, da su bas sve vrhunske znanstvenice s radovima objavljenima po cijelom svijetu...ili...je i njima jako bitan njihov ego?
Pitanje: ako dozvolite da sam u pravu u ovom prethodnom, zasto onda ego nije argument?
:s
Grizem se ima vec 2 ure zasto meni ovo pitanje nije palo na pamet.
Samo zato što je u pitanju neobična zabrana za koju još nisam čula, zanimali bi me razlozi :D
Aha, tu smo dakle. :D U pitanju je nesto neobicno. Zadrzavanje zenskog prezimena je jos uvijek neobicno (jer eto nije uobicajeno). Zar nije onda normalno da bi muskarac htio cut dobre razloge zasto to zena zeli? Isto kao sto bi tebe zanimali razlozi ove neobicne pojave.
U tu jednadžbu ulaze svi oni strahovi od toga kako će to razni ljudi prihvatiti, što će misliti, što će reći, kako će partner reagirati, pa strahovi od konflikata itd.
Dakle dosli smo do toga da je zena koja bi ostavila svoje prezime da se ne boji kako ce to okolina prihvatit prisiljena uzet muzevo? Da je zena koja se boji kako ce partner reagirat prisiljena?:ne zna: Al hajde moze i tako.
No buduci sam misljenja da su svima nama vazne reakcije okoline to ce stanje 'straha':rolleyes: potrajati sve dok se trend zadrzavanja zenskog prezimena ne rasiri na barem 50 % ubracenih parova...dok ne postane uobicajeno. A tada cemo lijepo ukinut prezime jer vise nece apsolutno nista znacit.
Svaka žena odlučuje o tome što će učiniti sa svojim prezimenom, ali već smo ustanovili da su motivi i razlozi različiti.
Najcesci motiv zadrzavanja svoga- ego. :kava:
Ne nemam statisticke podatke, samo volim mislit da poznajem ljudsku psihu. Demantirajte me. :D
Ne mogu se sve žene svrstati u dvije skupne koje si navela.
Ne mogu naravno. Niti se svi muskarci mogu svrstat u 'cobane' i 'moderne'. Neki su moderni cobani.
Kakva je razlika između toga da on meni kaže da ne smijem uzeti njegovo i da ne smijem zadržati svoje?
Jel uopće bitno što piše nakon "on kaže da ne smijem..."?
Evo...jos jedan bitan moment za zabiljezit: ti zapravo ne zelis uzet njegovo prezime ali odakle njemu magarcu jednom pravo da ti zabrani da ga uzmes?!
Ne, ne razumijem u cemu bi bio problem. Ako se inace super slazete, sve stima, planirate brak i kucicu u cvijecu...ti bi ga otpilila zato sto je rekao:'Ti ne smijes!'? Jednom. Samo u vezi prezimena.
Bi li se stvarno uhvatila za te dvije rijeci i odbacila sve ono drugo sto imas s njim? A sto je najbolje, zapravo se slazete i po pitanju prezimena.
Ne razumijem i dalje.:confused:
...
jako lijepo rečeno :) :top:
Slažem se sa svime, osim da je jedini razlog ego. ALi je svakako puno češći nego ga se spominje!!!
OliverZG
10.02.2011., 01:50
Hahahahahaha, osim kaj je simpa priča ima koju poantu?
Ma nema ja jedno 20 stranica tvrdim da se treba dogoditi to što će se tebi "dogoditi" i tvrdio sam da to mora biti pod normalno, a evo ova ideja tvog dragog je optimalnija za 21st. a to je mirno lagano s prihvaćanjima uputiti dragu da ipak uzme prezime dragoga i još bude sretna.
Ništa osobno, čestitam na braku.
... ova ideja tvog dragog je optimalnija za 21st. a to je mirno lagano s prihvaćanjima uputiti dragu da ipak uzme prezime dragoga i još bude sretna.
Ništa osobno, čestitam na braku.
Hm, on misli da ću dodat njegovo uz svoje, još mu nisam stigla reč da neću svoje ni ostavit. :D Da je moje ljepše, iz nekog razloga bolje, izumire (ko što imamo slučaj u familiji) ili posebnije, vžnije štogodveć mantrala bi njega da uzme moje ko zna :D
Odluku sam donjela kao mlada, promijenila je s godinama i poimanjem sebe i nekih drugih stvari, a ne partenra ilitiga mog budućeg.
Hvala!
Mislim da se svi ovdje mozemo sloziti da je vecini muskaraca njihovo prezime vaznije nego sto je zenama njihovo. Pricamo o vecini dakle...da ne bilo nesporazuma. Zasto im je vazno? Zato sto je njihovom ocu i njihovom djedu isto bilo vazno, zbog (za nekoga glupog) nastavljanja loze, zbog zajednickog prezimena obitelji i u konacnici zbog ega.
Bojim se da je isto prezime u obitelji samo (prilično loš) izgovor za pravi razlog: mora se znati tko je muško u kući. A nastavljanje loze, uz to što je jadno kao razlog, još je jadnije jer ženu svodi sao na rent-a-maternicu koja nema ni volju ni identitet, nego joj je životna svrha rađanje nasljednika muške loze.
Prava mi je sprdnja kako se često spominje kao legitimno tradicijsko pravo muškaraca da žele nastavljati svoju lozu, pa čak i kad je to "loza" nekih lokalnih propaliteta, pijanaca i nasilnika. Jer eto, prirodno je da muškarac teži da ga geni odvedu u vječnost. S druge strane, žena mora biti vrhunska znanstvenica ili neki svjetski uvaženi celebrity da bi stekla koliko-toliko pravo na svoj identitet.
Sad uzmimo one zene kojima je vazno ostavit svoje prezime. Je li moguce da se bas sve boje da ce ostat bez identiteta, da su bas sve vrhunske znanstvenice s radovima objavljenima po cijelom svijetu...ili...je i njima jako bitan njihov ego?
A zašto bi samo vrhunske znanstvenice imale pravo na identitet? I ego? :confused:
Aha, tu smo dakle. :D U pitanju je nesto neobicno. Zadrzavanje zenskog prezimena je jos uvijek neobicno (jer eto nije uobicajeno). Zar nije onda normalno da bi muskarac htio cut dobre razloge zasto to zena zeli? Isto kao sto bi tebe zanimali razlozi ove neobicne pojave.
Ona nije rekla "dobre razloge" nego "razloge". Svakome je njegov razlog dobar i svatko ima pravo na svoje razloge. Pa tako "čuti razlog" znači samo običnu radoznalost, a ne "izvoli me sad uvjeriti".
Najcesci motiv zadrzavanja svoga- ego. :kava:
Ne nemam statisticke podatke, samo volim mislit da poznajem ljudsku psihu. Demantirajte me. :D
Demantirala si samu sebe. :ne zna:
Evo...jos jedan bitan moment za zabiljezit: ti zapravo ne zelis uzet njegovo prezime ali odakle njemu magarcu jednom pravo da ti zabrani da ga uzmes?!
Svaka zdrava veza se temelji na međusobnom poštovanju i uvažavanju partnera. U takvom odnosu zabranama, naređenjima i bilo kakvim drugim zapovjednim radnjama jednostavno nema mjesta. Kada nekoga poštuješ, onda mu ne naređuješ.
Ne, ne razumijem u cemu bi bio problem. Ako se inace super slazete, sve stima, planirate brak i kucicu u cvijecu...ti bi ga otpilila zato sto je rekao:'Ti ne smijes!'? Jednom. Samo u vezi prezimena.
Bi li se stvarno uhvatila za te dvije rijeci i odbacila sve ono drugo sto imas s njim? A sto je najbolje, zapravo se slazete i po pitanju prezimena.
Ne razumijem i dalje.:confused:
Ne postoji "jednom". Postoji samo "prvi put". Pa ako prođe, dolazi drugi, pa treći, pa svaki slijedeći put. Prezime je samo jedan od indikatora da duboko u tom odnosu nešto ne štima i samo čuči da kad-tad ispliva.
Nije u redu da se podrazumijeva da je muškarcima njihovo prezime važnije nego ženama njihovo. Ja imamo jednako pravo da meni moje prezime bude bitno. Ako ćemo djeda i oca uvlačit u priču, imam i ja oca.
Također, uzimati ego kao valjan argument zbog kojeg bi muškarac ima pravo svoje prezime smatrati bitnijim je smiješno. Ne znam zašto bi njegove želje morale biti bitnije od mojih, pogotovo u slučaju kad se ne radi o nečem njegovom nego o mom. Moje prezime. Imam apsolutno pravo vezati se za njega koliko kod to hoću.
Samo me zanima jer se radi o zabrani. Znatiženja. Ne bih tražila nikakvo uvjeravanje niti dovoljno dobar razlog.
Dugo sam mislila da ću ostavit svoje i dodat njegovo. S vremenom sam promijenila mišljenje i sad ne želim ostavit svoje. Doduše, da sam htjela ostavit da je rekao da mu smeta i negodovao vjerojatno bi se u meni probudio bunt da ga ostavim i vidim zašto mu smeta. Smatrala bi da to nije pošteno od njega, no na moje pitanje o prezimenu on je samo rekao da bi volio kad bi dodala njegovo, al da je otvoren za sve ideje. Tako da :)
U biti i nemas svoj stav o promjeni prezimena, krajnji rezultat ovisi samo o reakciji tvog buduceg na tu ideju? Ako negoduje- ostavljas prezime, a ako se ne buni- uzimas njegovo.
Scarlett_O_Hara
10.02.2011., 11:30
Kako ne?:confused: Pa kroz cijelu temu se to provlaci zapravo. Odredjeni dio zena ovdje ogorcen je na neku zamisljenu situaciju gdje njih netko pokusava prisiliti da uzmu muzevo prezime. Jedna simpaticna forumasica :cerek: je cak otisla toliko daleko da je izjavila da njene prijateljice ne znaju mislit svojom glavom jer su uzele muzevo prezime. Ako treba nac cu post.:
A ti si bila banirana, zato te nije bilo...
Ništa čudno s obzirom da izokrećeš stvari. Ja (a sigurna sam da misliš na mene) nisam rekla da ne znaju razmišljati svojom glavom jer su uzele njegovo prezime. Rekla sam da uopće nisu razmišljale nego su podrazumijevale da će to biti tako jer ih je društvo tako naučilo, da je to jedino normalno i ispravno pa nisu promišljale zašto to tako treba biti. To ne znači da ih je itko prisilio na išta ako su one s tim zadovoljne. Spadaju u onu skupinu žena kojima njihovo prezime nije bitno. Osobno, smatram žalosnim kad ljudi prihvaćaju neke stvari zdravo za gotovo samo zato jer im je netko nekad rekao da tako treba biti bez da pitaju "zašto?". Ali nije na meni da im objašnjavam ili ih uvjeravam da bi trebale postupiti drugačije (jer trebaju postupiti onako kako im odgovara). To je razlika između tebe i mene - ti uporno želiš uvjeriti žene kako je jedino ispravno da uzmemo njegovo prezime i ti čak ideš daleko u tome da neuzimanje prezimena prozivaš kršenjem muškarčeva dostojanstva (za žene to očito ne vrijedi, njihovo se dostojanstvo ne očituje u prezimenu - to su dvostruki standardi).
Lucky_star
10.02.2011., 16:03
palo mi nesto na pamet :lol::
Srdačno i velikodušno bi mu ponudila da uzme moje:mig: pa da se svi isto prezivamo ko svaka prava rvacka katolčka obitelj:D
A ti si bila banirana, zato te nije bilo...
Ništa čudno s obzirom da izokrećeš stvari. - ti uporno želiš uvjeriti žene kako je jedino ispravno da uzmemo njegovo prezime i ti čak ideš daleko u tome da neuzimanje prezimena prozivaš kršenjem muškarčeva dostojanstva (za žene to očito ne vrijedi, njihovo se dostojanstvo ne očituje u prezimenu - to su dvostruki standardi).
potpis
:s:s
U biti i nemas svoj stav o promjeni prezimena, krajnji rezultat ovisi samo o reakciji tvog buduceg na tu ideju? Ako negoduje- ostavljas prezime, a ako se ne buni- uzimas njegovo.
Ne, ja imam stav i znam što želim. ALi bi me smetalo da on negoduje, ne zbog prezimena kao takvog već zato jer bi željela i smatrala nužnim da vidim što se zapravo iza toga krije. Smatram da ni u kakvom normalnom odnosu budućih supružnika prezime u bilo kojem smislu ne pretstavlja kamen spoticanja već da jedno drugo poštuju tj. poštuju partnerove želje bez obzira je li to ono što se njima samima sviđa.
Dopuna:
Moja rečenica počinje s " da sam htjela ostavit"...njegovo neslaganje bi uzrokovalo " da ostavim svoje" vidim urok tolikog njegovog neslaganja s tom idejom.
higijeničarka
10.02.2011., 22:28
Ego, sentimentalnost, komocija, hir... I još mnogo drugih razloga.
Misliš li da bi ti razlozi za ne mijenjanje prezimena trebali biti manje uvaženi od onih razloga za mijenjanje prezimena? :ne zna:
Sumnjam da netko ima nešto protiv da iznese razloge zašto.
Mislim da većina okida na to da se njihovi razlozi stavljaju na vagu, ocjenjuju i vrednuju.
No buduci sam misljenja da su svima nama vazne reakcije okoline to ce stanje 'straha':rolleyes: potrajati sve dok se trend zadrzavanja zenskog prezimena ne rasiri na barem 50 % ubracenih parova...dok ne postane uobicajeno. A tada cemo lijepo ukinut prezime jer vise nece apsolutno nista znacit.
Znači, samo dok se prenosi na tradicionalan način prezime znači nešto. Inače, nema nikakvog značenja? :ne zna:
Potpuno je svejedno čije ja prezime želim uzeti i radi li se uopće o prezimenu.
Situacija u kojoj mi partner nešto zabranjuje za mene je alarmantna jer ne trebam da mi se partner u vezi postavlja kao autoritet.
Trebam partnera kojeg interesira što ja želim i mislim, a ne nekoga koji će mi reći što trebam željeti i misliti.
Ako se inace super slazete, sve stima, planirate brak i kucicu u cvijecu...ti bi ga otpilila zato sto je rekao:'Ti ne smijes!'? Jednom. Samo u vezi prezimena.
I sama si na ovoj temi negdje napisala da ti je suprug rekao kako ti ne bi bila ti da si rekla da želiš ostaviti svoje prezime.
Ta rečenica nije izolirani slučaj u onome što ti jesi već upućuje na neke stvari zbog kojih i sama kažeš da to ne bi više bila ti.
Isto tako, da bih mogla zamisliti da mi partner koji mi u svemu super odgovara odjednom izgovara "Ti ne smiješ" rečenicu, morala bih zamisliti da je on drugačiji nego što jest. A kao takav mi sasvim sigurno ne odgovara u svemu.
Rečenica "Ti ne smiješ" ukazuje na određen stav i razmišljanje, poimanje kakvo ne želim da ima moj partner.
I kad bih nekoga ostavila zbog toga, onda to sasvim sigurno ne bi bilo jer sam se primila samo te dvije riječi.
lubyanka
11.02.2011., 00:14
Bojim se da je isto prezime u obitelji samo (prilično loš) izgovor za pravi razlog: mora se znati tko je muško u kući.
Ne smatram da je izgovor za to. To 'musko u kuci' je uglavnom vezano za onaj drugi razlog: ego. I osobno smatram da je isto prezime u obitelji osim onog romanticnog prizvuka istovremeno i prakticno.
A nastavljanje loze, uz to što je jadno kao razlog, još je jadnije jer ženu svodi sao na rent-a-maternicu koja nema ni volju ni identitet, nego joj je životna svrha rađanje nasljednika muške loze.
Kao sto sam vec rekla, jasno mi je da ce netko potrebu za nastavljanjem loze smatrat glupom....ali...ako je jednom muskarcu to vazno, njemu je vazno i njemu sigurno to nije jadan razlog. I bez obzira koliko glupo bilo ili ne bilo, zena koja voli tog muskarca ce se potrudit to shvatit ili barem prihvatit. Zena koja zeli zadrzat svoje prezime moze isto tako imat 'jadne' razloge ali muskarac koji ju voli ce se potrudit shvatit ih ili prihvatit.
Ne znam, bila sam par puta s muzem u situacijama gdje kompromis nije moguc...situacije gdje postoji samo odgovori 'da' i 'ne'...morao je netko popustit...i nakon objasnjavanja koliko kome nesto znaci, popustio bi onaj kojem je ipak bilo manje stalo da bude po njegovom...nekad ja, nekad on.
Pa eto, kontan da bi ljudi trebali biti u stanju imati razumijevanja za zelje svoga partnera i zajednicki odluciti na nacin da popusti onaj kome je manje stalo...bez obzira koji razlozi bili.
Moram odmah napomenuti da zakljucke kako muzu treba biti svejedno koje prezime mu zena ima...ne smatram ispravnima. Svaka nasa odluka utjece posredno ili neposredno i na naseg partnera. Ako je njemu bitno da cijela obitelj ima isto prezime...onda zenina odluka da zadrzi svoje itekako utjece na njega. I zato smatram da nije u radu stav:'Sto te briga! Moje prezime, moja stvar!'
Prava mi je sprdnja kako se često spominje kao legitimno tradicijsko pravo muškaraca da žele nastavljati svoju lozu, pa čak i kad je to "loza" nekih lokalnih propaliteta, pijanaca i nasilnika. Jer eto, prirodno je da muškarac teži da ga geni odvedu u vječnost. S druge strane, žena mora biti vrhunska znanstvenica ili neki svjetski uvaženi celebrity da bi stekla koliko-toliko pravo na svoj identitet.
Identitet zene u kontekstu loze? Loze koja isto tako moze bit loza lokalnih propalica i pijanaca? Loze koja je sve do nje muska loza?
Uostalom, muskarac produzavanjem loze ne ocuvava svoj identitet nego eto na neki nacin odaje pocast korijenima.
Mojim korijenima ce pocast odat moja braca. Korijenima moje mame ce odat pocast njena braca. I u cemu je problem?
A zašto bi samo vrhunske znanstvenice imale pravo na identitet? I ego? :confused:
Pa tko je to rekao? Svi imaju pravo na identitet samo sto po meni on nije odredjen prezimenom. Prezime je sve do danas imalo funkciju odredjivanja obitelji a ne jednog njenog clana.
Svi imaju pravo na ego ali nemaju pravo smatrati svoj ego smatrati produhovljenim i ispravnijim od ega nekog drugog. Vec sam ovo jednom napisala: ego je ego i kao takav najcesce nije produhovljen.
Ono sto sam htjela rec u prethodnom postu je da je licemjerno omalovazavat vaznost muskarcevog ega i istovremeno znati da je cest razlog zasto zene zele zadrzati prezime njihov zenski ego.
Demantirala si samu sebe. :ne zna:
Cime?
Prezime je samo jedan od indikatora da duboko u tom odnosu nešto ne štima i samo čuči da kad-tad ispliva.
Hmmm...isto kao sto je inzistiranje zene da zadrzi svoje prezime indikator da ce toj zeni njena neovisnost uvijek biti ispred zajednistva? Predrasuda? Nista manja nego ova koja kola o muskarcima i prezimenu.
lubyanka
11.02.2011., 00:55
Nije u redu da se podrazumijeva da je muškarcima njihovo prezime važnije nego ženama njihovo. Ja imamo jednako pravo da meni moje prezime bude bitno. Ako ćemo djeda i oca uvlačit u priču, imam i ja oca.
'Podrazumijeva' se zato sto je takvo cinjenicno stanje na terenu...takav je prosjek. Naravno da imas pravo da ti bude jednako bitno ali meni je smijesno sto zene kojima njihovo prezime nije toliko bitno silno zele dokazat da i one mogu zadrzat prezime...jer eto imaju pravo na to da im bude bitno a nije im bitno. :ne zna: I meni onda to zbilja djeluje ko testiranje muskarca koji se vec ocigledno dokazao u svemu ako ozbiljno raspravljaju o temi prezimena. :ne zna:
Također, uzimati ego kao valjan argument zbog kojeg bi muškarac ima pravo svoje prezime smatrati bitnijim je smiješno. Ne znam zašto bi njegove želje morale biti bitnije od mojih, pogotovo u slučaju kad se ne radi o nečem njegovom nego o mom. Moje prezime. Imam apsolutno pravo vezati se za njega koliko kod to hoću.
Da se razumijemo, ja nisam nikad dala vecu prednost muskarcu sto se tice ega i zelja. Dosla sam na ovu temu kad je vec bilo ispisano toliko postova u kojima su se omalovazavali muskarci ciji ce ego bit ugrozen ako ona ostavi svoje prezime...u kojima se o muskarcevom egu pisalo s pogrdnim prizvukom. Istovremeno se u takvim postovima velika vaznost pridavala svom vlastitom, zenskom egu. Sve sto sam ja htjela napravit je...ravnotezu...upozoriti na taj fenomen stavljanja svog ega ispred tudjeg dok istovremeno muskarce optuzuju za to. Eto.
To je razlika između tebe i mene - ti uporno želiš uvjeriti žene kako je jedino ispravno da uzmemo njegovo prezime i ti čak ideš daleko u tome da neuzimanje prezimena prozivaš kršenjem muškarčeva dostojanstva (za žene to očito ne vrijedi, njihovo se dostojanstvo ne očituje u prezimenu - to su dvostruki standardi).
Par centimetara povise sam objasnila da je moj motiv da se prikljucim ovoj raspravi bio upravo suprostavljanje dvostrukim standardima.:ne zna:
Znači, samo dok se prenosi na tradicionalan način prezime znači nešto. Inače, nema nikakvog značenja? :ne zna:
Pa kakvo znacenje bi imalo kad bi svi birali prezime po nekom svom pravilu i nahodjenju? Po cemu bi se razlikovalo od imena? Prezime je zamisljeno tako da se prenosi bas na tradicionalan i jedinstven nacin i uistinu ne vidim koje znacenje bi necije prezime imalo u drustvu u kojem nitko ne slijedi to pravilo prenosenja? Jednostavno gubi svrhu zbog koje je izmisljeno. :ne zna:
Jedino da se uvede novo jedinstveno pravilo prenosenja. Pa bi se za 100 godina opet pojedinci bunili. :ne zna:
I sama si na ovoj temi negdje napisala da ti je suprug rekao kako ti ne bi bila ti da si rekla da želiš ostaviti svoje prezime.
Ta rečenica nije izolirani slučaj u onome što ti jesi već upućuje na neke stvari zbog kojih i sama kažeš da to ne bi više bila ti.
Nakon tog posta o kojem pricas sam priznala predrasude koje moj muz ima o zenama koje zele zadrzat svoje prezime. Dakle, on u svjetlu tih predrasuda vjerojatno zakljucuje da bih ja bila nemoguca ostrokondza kad bi htjela zadrzat svoje prezime. Mada me zna nazvat ostrokondzom i ovako. :cerek:
Isto tako, da bih mogla zamisliti da mi partner koji mi u svemu super odgovara odjednom izgovara "Ti ne smiješ" rečenicu, morala bih zamisliti da je on drugačiji nego što jest. A kao takav mi sasvim sigurno ne odgovara u svemu.
Rečenica "Ti ne smiješ" ukazuje na određen stav i razmišljanje, poimanje kakvo ne želim da ima moj partner.
I kad bih nekoga ostavila zbog toga, onda to sasvim sigurno ne bi bilo jer sam se primila samo te dvije riječi.
Ok, ovo je super elaborirano i sve mi je jasno sto hoces rec. Ali od svega mi je najbitnija ova zadnja recenica. Ljudi se ne razilaze zbog prezimena i to je izmedju ostalog ono sto ja pokusavam objasnit. Ljudi se razilaze zbog nepremostivih razlika u drugim stvarima i zeljama.
S tim da sam i dalje misljenja da je moguc scenarij u kojem muskarac koji tebi odgovara po svim tvojim mjerilima jednom izgovori 'Ne smijes!' i da to ne mora znacit nista drugo nego da mu je to o cemu se trenutno razgovara jako, jako vazno. :ne zna:
Jednostavno mislim da na ovoj temi ima previse predrasuda i s jedne i sa druge strane.
Lucky_star
11.02.2011., 01:06
Hmmm...isto kao sto je inzistiranje zene da zadrzi svoje prezime indikator da ce toj zeni njena neovisnost uvijek biti ispred zajednistva? Predrasuda? Nista manja nego ova koja kola o muskarcima i prezimenu.
Moje rješenje ja najbolje od svih ovih vaših razmišljanja do sad navedenih. Zašto? Zato što je moje jedino praktično primjenjivo i utemeljeno na razumu, a ne na egu.
Gle sad..ti tvrdiš zašto bi ženski ego bio važan...nek se ona prikloni željama muškog..Ove što ti proturječe kažu..zašto bi muški ego bio važan..nek se on prikloni njoj.. Ja kažem da to nema smisla jer koje je onda rješenje? Ajde mi reci? Čiji ego je važniji? Tko treba imat zadnju? Može li netko na silu imat zadnju riječ a da ovaj drugi ne bude makar emotivno oštećen? Ne može. Ti kažeš prezime nema smisla ako će žene ostavljati svoje. Prezime se ukida..Glupost. Pa znaš koliko bi Ana, Ivana i ostalih što imaju generička imena bilo dovedeno u situaciju da se prepoznati mogu samo po broju. A broj ima svako svoj, specifični, jedinstveni. To je jedino i pravedno, svatko je jedan. Zato problem prezimena treba gledati izvan spola. Dakle treba se uzdići iznad toga treba li muško il žensko uzeti tuđe prezime- treba razmišljati o ljudima kao bezspolnim bićima, i problem prezimena riješiti na taj način da onaj koji ima veću moć diktira, a veću moć ima onaj koji ovog drugog više treba. Eto vam rješenja. Ak se ispostavi da je ego svima na 1.mjestu i imaju podjednaku moć- razlaz jer ionako im brak ne bi dugo trajao, bolje da se rastanu sad, u startu nego kasnije kad dođu krediti i djeca.
Svaki ego, kad se govori u ovom smislu - taštine - nije dobar, nije ga dobro gladiti i sasvim ga je ok gledati posprdno. I muški i ženski. Identitet nije isto što i taština. Ne treba brkati to dvoje.
lubyanka
11.02.2011., 01:35
Ti kažeš prezime nema smisla ako će žene ostavljati svoje. Prezime se ukida..Glupost. Pa znaš koliko bi Ana, Ivana i ostalih što imaju generička imena bilo dovedeno u situaciju da se prepoznati mogu samo po broju.
Rekla sam da prezime nema smisla ako ne postoji jedinstveno pravilo. Tu i tamo poneka iznimka ne narusava pravilo. No kada bi zbilja svatko uzimao, zadrzavao, izmisljao prezime onako kako mu prne...prezime se uistinu ni po cemu ne bi razlikovalo od imena. Jednostavno bi izgubilo vaznu funkciju koju je imalo dosad...identifikaciju obitelji i korijena s muske strane. A vec smo zakljucili da je obje strane loze nemoguce u potpunosti zadrzat.
Zato problem prezimena treba gledati izvan spola. Dakle treba se uzdići iznad toga treba li muško il žensko uzeti tuđe prezime- treba razmišljati o ljudima kao bezspolnim bićima..
Pa ja zapravo to i radim. :D
.. i problem prezimena riješiti na taj način da onaj koji ima veću moć diktira, a veću moć ima onaj koji ovog drugog više treba. Eto vam rješenja. Ak se ispostavi da je ego svima na 1.mjestu i imaju podjednaku moć- razlaz jer ionako im brak ne bi dugo trajao, bolje da se rastanu sad, u startu nego kasnije kad dođu krediti i djeca.
Predlazes da par koji dogovara vjencanje prije braka tocno definira tko je mocniji i tko koga vise treba? I stvarno ti to ima smisla? Mozda kad bi se uzdigli ne samo iznad spola nego iznad svoje vrste.:ne zna:
Ajd, recimo da muško stvarno i želi imenom nastaviti lozu. Gdje je tu problem? Mislim, ako mitohondrijsku DNK dobiju samo od majke, valjda djeca i od oca mogu nešto isključivo dobiti. :zubo:
Nikako mi nije jasno zašto se priče oko prezimena pretvaraju u igre moći. Jebote, to je samo prezime.
Nešto je bitnija odluka koje će prezime eventualno dijete nositi. Ni to ne bih smatrao bitnim da ne živimo u doba antipedofilske histerije, pa si sve mislim što bi se dogodilo da otac dođe u vrtić po dijete koje nosi samo majčino prezime.
I praktično je imati isto prezime planirate li putovati u zaostalije krajeve (npr. Saudijska Arabija, dijelovi SAD-a…), gdje ti puritanci neće izdati zajedničku sobu ako se njima učini da niste jedno s drugim u braku jer nemate isto prezime. :rolleyes:
Nikako mi nije jasno zašto se priče oko prezimena pretvaraju u igre moći. Jebote, to je samo prezime.
Nešto je bitnija odluka koje će prezime eventualno dijete nositi. Ni to ne bih smatrao bitnim da ne živimo u doba antipedofilske histerije, pa si sve mislim što bi se dogodilo da otac dođe u vrtić po dijete koje nosi samo majčino prezime.
Nisu u pitanju uopće igre moći (OK, nekome možda ipak i jesu :)), nego jednostavno jednako uvažavanje.
Moje djete ima očevo prezime. I uopće nije bilo natezanja oko toga, čak se ne sjećam ni da smo o tome razgovarali nešto posebno, mislim da je priča išla nekako: - A što ćemo s prezimenom? - Nemam pojma, tvoje bolje paše uz ime, a moje je ionako povjesna koma i štof za bullying. :ne zna: - Onda OK. - OK.
Mi vjenčani nismo, pa je priča zapravo samo u teoriji, ali i da se vjenčamo bila bi užasna tlaka i gubitak vremena trčati okolo po raznim uredima, institucijama, bankama i svemu sličnom da promijenim sve dokumente. I on misli jednako.
Da moj dragi želi da ev.uzmem njegovo prezime, prvo bih poslušala zašto to želi, pa možda (vjerojatno) i uvažila. Da mi naredi ili smatra to kao neki tradicionalni difolt, zajebi.
I praktično je imati isto prezime planirate li putovati u zaostalije krajeve (npr. Saudijska Arabija, dijelovi SAD-a…), gdje ti puritanci neće izdati zajedničku sobu ako se njima učini da niste jedno s drugim u braku jer nemate isto prezime. :rolleyes:
Za sada nismo nikada imali nikakvih problema. A u SA ili tako neke bliskoistočne zemlje sumnjam da ću ikada i ići. Vjerojatno bi tamo različito prezime bilo jedan od manjih problema koji bi me mogao snaći obzirom na neka njihova pravila... :D
ChienSaintHuber
11.02.2011., 09:09
Ja bi samo obrnula situaciju.Tako, ti si muškarac i eto želiš se vjenčati a žena ti lijepo kaže može prika ali mjenjaš prezime,hoćeš svadbu onda ćeš dobiti i moje prezime.Ono po defoltu jer je to tako i jer to ja kao žena očekujem,poštuj moje korjene,ulaziš u moju familiju sada.Ako nećeš onda si ego triper,onda izvoli dati debelo dobre razloge zašto nećeš,onda nisi normalan,bahat si i sebičan jer sebe stavljaš iznad nas i naše male obitelji i kao takav ti si razarač. I tko zna što još sve nećeš htjeti kad ni prezime ne želiš mjenjati,vjerovatno nećeš ni veš prat i kuhati jer si emancipiran i sebičan,sebi najbitniji. Mislim da bi svaki normalan muškarac da mu žena dođe sa takvim zamislima i idejama poslao je u pizdu materinu.A obrnuto je normalno,po defoltu,jer je takva tradicija...
Je.... vas tradicija!
Dakle treba se uzdići iznad toga treba li muško il žensko uzeti tuđe prezime- treba razmišljati o ljudima kao bezspolnim bićima, i problem prezimena riješiti na taj način da onaj koji ima veću moć diktira, a veću moć ima onaj koji ovog drugog više treba. Eto vam rješenja. Ak se ispostavi da je ego svima na 1.mjestu i imaju podjednaku moć- razlaz jer ionako im brak ne bi dugo trajao, bolje da se rastanu sad, u startu nego kasnije kad dođu krediti i djeca.
Kakva moć? Tko određuje što je veća moć?
Rekla sam da prezime nema smisla ako ne postoji jedinstveno pravilo. Tu i tamo poneka iznimka ne narusava pravilo. No kada bi zbilja svatko uzimao, zadrzavao, izmisljao prezime onako kako mu prne...prezime se uistinu ni po cemu ne bi razlikovalo od imena. Jednostavno bi izgubilo vaznu funkciju koju je imalo dosad...identifikaciju obitelji i korijena s muske strane. A vec smo zakljucili da je obje strane loze nemoguce u potpunosti zadrzat.
Zašto bi prezime i dalje trebalo imati funkciju identifikacije s korijenima, i to s naglaskom na mušku stranu?
Nekima je to važno i oni mogu zadržati prezime i iz tih razloga, ali to predstavlja povezanost s korijenima samo njima. Inače prezime služi za identifikaciju. Osobe, ne njezinih korijena.
Blackmore
11.02.2011., 09:15
Ja bi samo obrnula situaciju.Tako, ti si muškarac i eto želiš se vjenčati a žena ti lijepo kaže može prika ali mjenjaš prezime,hoćeš svadbu onda ćeš dobiti i moje prezime.Ono po defoltu jer je to tako i jer to ja kao žena očekujem,poštuj moje korjene,ulaziš u moju familiju sada.Ako nećeš onda si ego triper,onda izvoli dati debelo dobre razloge zašto nećeš,onda nisi normalan,bahat si i sebičan jer sebe stavljaš iznad nas i naše male obitelji i kao takav ti si razarač. I tko zna što još sve nećeš htjeti kad ni prezime ne želiš mjenjati,vjerovatno nećeš ni veš prat i kuhati jer si emancipiran i sebičan,sebi najbitniji. Mislim da bi svaki normalan muškarac da mu žena dođe sa takvim zamislima i idejama poslao je u pizdu materinu.A obrnuto je normalno,po defoltu,jer je takva tradicija...
Je.... vas tradicija!
Jel se to meni čini ili ovdje netko mrzi muškarce... ili žali što nije muškarac?
Je.... vas tradicija!
no dobro, prezime jos kako tako, ali kucanske poslove ne diraj :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Lord Byron
11.02.2011., 09:27
poslao je u pizdu materinu.
(...)
Je.... vas tradicija!
Zanimljiva selektivna autocenzura. :D
Jel se to meni čini ili ovdje netko mrzi muškarce... ili žali što nije muškarac?
:facepalm:
Ne okreći se, Sigmunde.
ChienSaintHuber
11.02.2011., 09:55
Ma kakvi,volim svoje ženske spolne karakteristike kako primarne tako i sekundarne a muža još i više ( posebno određene dijelove):D
Zanimljiva selektivna autocenzura. :D
Kad mi pizda nije psovka već karakterna osobina:)
Nisu u pitanju uopće igre moći (OK, nekome možda ipak i jesu :)), nego jednostavno jednako uvažavanje.
Pa sad, mnijem da je pitanje uvažavanja puno šireg opsega od problema prezimena. :mig:
Ako do problema uvažavanja dođeš tek na tom pitanju, a dovoljno ste dugo u vezi da se idete vjenčati, je li to onda uopće problem?
Je.... vas tradicija!
Iako i ja nerijetko psujem tradiciju (obično kad je samoj sebi svrha), ona je ljudima bitna. Ona olakšava mnoge odluke jer se nešto “tako radi” i onda nema daljnje diskusije. Olakšava i pobunu jer znaš protiv čega se buniš, ako se buniš.
Dakle, o’ladi malo.
ChienSaintHuber
11.02.2011., 10:17
Dakle, o’ladi malo.
Ladna ko špricer:D
Lord Byron
11.02.2011., 10:18
Iako i ja nerijetko psujem tradiciju (obično kad je samoj sebi svrha), ona je ljudima bitna.
Nekim je ljudima bitna. Pritom ih ta "bitnost" poprilično izvjesno određuje i na puno "širem planu" no što je pitanje prezimena - kada bih znao latinski, složio bih nekakvu igru riječi na temu malo izmijenjenoga "nomen est omen". :)
Cijeli se ovaj topic svodi na elementarnu činjenicu da je (ne)slaganje stavova oko prezimena poprilično dobar indikator (ne)slaganja oko mnogočega drugog.
Blackmore
11.02.2011., 10:35
Ma kakvi,volim svoje ženske spolne karakteristike kako primarne tako i sekundarne a muža još i više ( posebno određene dijelove):D
Znači, ubračena si.
Pa reci nam onda kako je to sa prezimenima završilo kod tebe...
Pa sad, mnijem da je pitanje uvažavanja puno šireg opsega od problema prezimena. :mig:
Ako do problema uvažavanja dođeš tek na tom pitanju, a dovoljno ste dugo u vezi da se idete vjenčati, je li to onda uopće problem?
Naravno da je šire. :)
Ali mene još uvijek zna zaprepastiti količina zatvaranja očiju prije stupanja u brak (ili bar prije nego što je sala rezervirana, selo i rodbina obaviješteni i pozivnice odštampane) i nekomuniciranja o onim zaista važnim stvarima. Tako da je lako moguće da nekome to nesretno prezime zaista bude prvi znak neuvažavanja (među mnogima koji će tek uslijediti). :)
Ali mene još uvijek zna zaprepastiti količina zatvaranja očiju prije stupanja u brak (ili bar prije nego što je sala rezervirana, selo i rodbina obaviješteni i pozivnice odštampane) i nekomuniciranja o onim zaista važnim stvarima. Tako da je lako moguće da nekome to nesretno prezime zaista bude prvi znak neuvažavanja (među mnogima koji će tek uslijediti). :)
Prije par stranica je oliver pisao da on o nekim stvarima ne bi pričao prije braka pa pretpostavljam da nije jedini muškarac koji tako razmišlja. A i možemo vidjeti po temama na ŽUD-u da ima dosta situacija da ljudi stupe u brak i onda stvate da se zapravo ne poznaju ili su doista pričali o važnim stvarima ali ih partner nije shvatio ozbiljno (npr. pitanje djece).
Blackmore
11.02.2011., 11:21
Prije par stranica je oliver pisao da on o nekim stvarima ne bi pričao prije braka pa pretpostavljam da nije jedini muškarac koji tako razmišlja. A i možemo vidjeti po temama na ŽUD-u da ima dosta situacija da ljudi stupe u brak i onda stvate da se zapravo ne poznaju ili su doista pričali o važnim stvarima ali ih partner nije shvatio ozbiljno (npr. pitanje djece).
Pa to i je osnovni uzrok nesretnih brakova... lack of communication.
Sve se nekako događa po inerciji, društvenim normama... i za par godina čitaš na ŽUDu o posljedicama.
80% ljudi provede život šutke, sami sa sobom i nikad ne nauče dijeliti misao, osjećaje, strahove itd...
Scarlett_O_Hara
11.02.2011., 11:28
Svi imaju pravo na identitet samo sto po meni on nije odredjen prezimenom. Prezime je sve do danas imalo funkciju odredjivanja obitelji a ne jednog njenog clana.
Svi imaju pravo na ego ali nemaju pravo smatrati svoj ego smatrati produhovljenim i ispravnijim od ega nekog drugog. Vec sam ovo jednom napisala: ego je ego i kao takav najcesce nije produhovljen.
Ono sto sam htjela rec u prethodnom postu je da je licemjerno omalovazavat vaznost muskarcevog ega i istovremeno znati da je cest razlog zasto zene zele zadrzati prezime njihov zenski ego..
Ma ne, nema prezime veze s identitetom... A s očuvanjem dostojanstva ima?
Razlika između ženskog "ega" i muškog je što žena želi ostaviti svoje i ne traži da mu netko drugi pridaje istu važnost. Muški "ego" nije zadovoljan tim da mu njegovo prezime bude bitno nego ga mora "nametnuti" drugoj strani da bi dokazao važnost svog prezimena, dostojanstvo što li već. Očekuje od nje da mu njegovo bude važnije od njezinog, tj. da njoj njezino bude manje važno. To je problem.
Itekako. I razlika između muškaraca i prezimena i žena i prezimena je gore navedena.
E sad, pitala bih one koji vjeruju u to s prenošenjem loze i koji podrazumijevaju da su samo muškarci ti koji to čine svojim prezimenom - imate djecu, žensku djecu, zašto je bitno da imaju njegovo prezime kad ionako smatrate da će se udati jednog dana i promijeniti prezime u muževo? Ta "loza" umire s njom. Zašto je onda bitno da ima njegovo prezime (pretpostavka da može imati i njezino ili oba) kad će se izgubiti prije ili kasnije? :confused:
Ma znam ja da je to tako... :) Što je najgore, ni u RL ne vidim ništa bolju situaciju.
Ali ne kužim to. Eto. Da me ubiješ, ne sjeda mi to u glavu. :ne zna: Ne mogu shvatiti kako netko može provesti značajnu količinu vremema s nekim, čak praviti planove za budućnost, a ne razgovarati o tome. Mislim, majku mu, pa o čemu onda razgovaraju? O zadnjoj epizodi Šeherezade? :confused:
E sad, pitala bih one koji vjeruju u to s prenošenjem loze i koji podrazumijevaju da su samo muškarci ti koji to čine svojim prezimenom - imate djecu, žensku djecu, zašto je bitno da imaju njegovo prezime kad ionako smatrate da će se udati jednog dana i promijeniti prezime u muževo? Ta "loza" umire s njom. Zašto je onda bitno da ima njegovo prezime (pretpostavka da može imati i njezino ili oba) kad će se izgubiti prije ili kasnije? :confused:
I ne samo to. Kakve uopće veze ima nastavljanje loze i ženino uzimanje muževog prezimena? Lozu nastavljaju djeca, a djeca ionako najčešće dobivaju očevo prezime.
Blackmore
11.02.2011., 11:35
Ma znam ja da je to tako... :) Što je najgore, ni u RL ne vidim ništa bolju situaciju.
Ali ne kužim to. Eto. Da me ubiješ, ne sjeda mi to u glavu. :ne zna: Ne mogu shvatiti kako netko može provesti značajnu količinu vremema s nekim, čak praviti planove za budućnost, a ne razgovarati o tome. Mislim, majku mu, pa o čemu onda razgovaraju? O zadnjoj epizodi Šeherezade? :confused:
Pa za dobar, konstruktivni razgovor je potrebno dvoje...
I ja se isto čudim... ljudi provode vrijeme zajedno, liježu u krevet zajedno, rade i rađaju djecu i pored svega toga intimnog, nikad ne razgovaraju dubinski o bilo čemu ozbiljnome, o osjećajima, stavovima...
Mislim da takvi ljudi nisu nikad odvojili vrijeme u svom životu da upoznaju sebe, da sebe izgrade, svoje stavove... i onda, da to i učine, nalete na nekoga tko "communication invalid".
Opet idemo malo off...
Nekim je ljudima bitna. Pritom ih ta "bitnost" poprilično izvjesno određuje i na puno "širem planu" no što je pitanje prezimena - kada bih znao latinski, složio bih nekakvu igru riječi na temu malo izmijenjenoga "nomen est omen". :)
Zapravo, bitna je svima. Samo na različite načine.
Jer tradicija određuje društvo u kojemu živiš. I ako se odričeš tradicije, ako joj kontriraš, opet to činiš u društvu u kojemu ta i takva tradicija nosi određenu važnost. Nikad se ne možeš posve odvojiti od okoline.
Cijeli se ovaj topic svodi na elementarnu činjenicu da je (ne)slaganje stavova oko prezimena poprilično dobar indikator (ne)slaganja oko mnogočega drugog.
To sigurno. No stvari na koje se svode dijelovi ove rasprave… uf. :D Želja da ti žena nosi tvoje prezime znak je da želiš dominirati nad njom. Samo čekam brkate lezbijske anarhofeministice koje će istom logikom objašnjavati da je penetracija silovanje. :zvrko:
OK, ljudi su ponekad idioti. Onako žešći.
Meni nije jasno kako se možeš upustiti u nešto a da ne znaš pravila. Naročito u brak.
Jebote, ni ormar ne sastavljam a da ne proučim upute.
Ajmo ne prije braka razgovarati o prezimenima. Djeci. Gdje ćemo živjeti. Što ćemo voziti. :bonk:
Scarlett_O_Hara
11.02.2011., 11:41
I ne samo to. Kakve uopće veze ima nastavljanje loze i ženino uzimanje muževog prezimena? Lozu nastavljaju djeca, a djeca ionako najčešće dobivaju očevo prezime.
Pa i to je nedavno spomenuto. Ali dobro, kao jedna obitelj, jedno prezime samo loza se tu ne uklapa.
Jebote, ni ormar ne sastavljam a da ne proučim upute.
Znam da je off, ali...Ovime si dokazao da nisi pravi muškarac - pravi muškarci ormare (i sve ostalo) sastavljaju bez uputa.:mig::D
ChienSaintHuber
11.02.2011., 11:54
Znači, ubračena si.
Pa reci nam onda kako je to sa prezimenima završilo kod tebe...
Svatko ima svoje prezime, nismo ništa mjenjali,nadoštukavali:D I ne vidim kakve to ima veze sa temom.Niti moj bračni status niti moje prezime niti bilo što OSOBNO.Smješno je kako nekim ljudima takve stvari mogu utjecati na poimanje osobe.Da nisam u braku ili da sam solo jel bih bila bliže tvojoj "dijagnozi" kako mrzim muškarce ili želim biti jedan? Ili da sam uzela prezime od muža možda bih dobila novu "dijagnozu" na temelju tog podatka? Da, živjele predrasude:D
ja imam za vas koje se dvoumite da li mijenjati prezime ili ne jedan prijedlog.
jednostavno ovako, onaj koji se useljava, taj mijenja prezime.
ako se muškarac useljava kod vas, muškarac mijenja prezime u vaše, a ako je situacija obratna, vi uzimate i njegovo prezime:D
Blackmore
11.02.2011., 12:04
Svatko ima svoje prezime, nismo ništa mjenjali,nadoštukavali:D I ne vidim kakve to ima veze sa temom.Niti moj bračni status niti moje prezime niti bilo što OSOBNO.Smješno je kako nekim ljudima takve stvari mogu utjecati na poimanje osobe.Da nisam u braku ili da sam solo jel bih bila bliže tvojoj "dijagnozi" kako mrzim muškarce ili želim biti jedan? Ili da sam uzela prezime od muža možda bih dobila novu "dijagnozu" na temelju tog podatka? Da, živjele predrasude:D
Bitan je tvoj stav i strast sa kakvom si pisala o prezimenima... pa reko, ajde da vidimo kako si ti to riješila doma...
Inače, živo mi se fućka za nešto osobno o tebi.
:kava:
ChienSaintHuber
11.02.2011., 12:06
Bitan je tvoj stav i strast sa kakvom si pisala o prezimenima... pa reko, ajde da vidimo kako si ti to riješila doma...
Inače, živo mi se fućka za nešto osobno o tebi.:kava:
Pa šta onda pitaš?:D
ako se muškarac useljava kod vas, muškarac mijenja prezime u vaše, a ako je situacija obratna, vi uzimate i njegovo prezime:D
A ako zajedno kupe stan, oboje uzimaju oba prezimena? :D
Blackmore
11.02.2011., 12:07
Pa šta onda pitaš?:D
Samo nemoj početi pičkarati molim te...
ChienSaintHuber
11.02.2011., 12:11
Ne, onda idemo još korak dalje. Gleda se na koga glasi kreda za auto i polica životnog osiguranja; e taj stavlja svoje prezime na prvo mjesto a luzer svoje sitno ispisano na drugo mjesto:D
Samo nemoj početi pičkarati molim te...
Tko, ja? Nikada:D
može. eto to moramo tamo pridodati. ili tako ili onda može da i svatko zadržava svoje.:top:
Scarlett_O_Hara
11.02.2011., 12:24
Super, a ako useljavate u zajednički stan?
lubyanka
11.02.2011., 14:46
:s:s:s
To je ono sto ja pokusavam objasniti da je zamisljena situacija u kojoj se par slaze oko svega drugog a apsolutno se ne mogu slozit oko prezimena je eto smijesna. Samo sto ocigledno imam drugaciju ideju o tome sto je uzrok a sto posljedica.:ne zna:
To je jedna stvar gdje se ne bih slozila s oliverom i mislim da njegovi postovi zbilja prozlaze iz nedovoljno iskustva u ozbiljnim vezama. :ne zna: Ja se isto pitam o cemu ljudi razgovaraju ako ne razgovaraju o svojim zeljama i ocekivanjima koja imaju jedno od drugog i od buducnosti. Nece nitko normalan ispitivati partnera i biljeziti plusice i minusice u formular ali do nekih tema se jednostavno dodje spontano. S tim sto ja zbilja mislim da je zajednicki zivot prije braka dovoljno dobar 'test' koji daje odgovore na vecinu pitanja. Ali opet, valjda se treba znati jel netko zeli 5-ero djece ili mozda nijedno.
Ma ne, nema prezime veze s identitetom... A s očuvanjem dostojanstva ima?
Pa nitko nije rekao da muskarac samim time sto zadrzi svoje prezime dobija na dostojanstvu. Rekoh da moze izgubiti na dostojanstvu u ocima drugih ljudi a samim time i u svojim ocima. Na isti primitivni nacin na koji vi navodno dobijate na dostojanstvu time sto se borite protiv 'ugnjetavajuce' tradicije. Let's face it, vecina zena uzima muzevo prezime, vecini muskaraca je to jednostavno normalno i ne gleda na to kao na cin kojim ponizava zenu. Ono sto odskace od ustaljenog obicaja jednostavno zahtijeva dobru argumentaciju, na osobnoj razini a ne na onoj:'A zasto mora bit tako? E bas necu!'
S tim da moram odmah sasjeci u korijenu one analize tipa:'Ako je on opterecen time sto okolina misli, nije me vrijedan.' Svi su optereceni time sto okolina misli...i velik dio onih zena koje zele zadrzati svoje prezime...jer zele dokazati samoj sebi i okolini da one to mogu.:kava:
Dakle, ako je on vise opterecen time sto okolina misli nego osjecajima svoje drage onda to sigurno nije dobar znak ali ako je ta draga isto tako vise optrecena time da dokaze svoju samostalnost nego osjecajima svog dragog...to isto nije dobar znak.
Razlika između ženskog "ega" i muškog je što žena želi ostaviti svoje i ne traži da mu netko drugi pridaje istu važnost. Muški "ego" nije zadovoljan tim da mu njegovo prezime bude bitno nego ga mora "nametnuti" drugoj strani da bi dokazao važnost svog prezimena, dostojanstvo što li već. Očekuje od nje da mu njegovo bude važnije od njezinog, tj. da njoj njezino bude manje važno. To je problem.
Ocekuje jer vecini zena jest manje vazno i to nije nikakav problem. Formirati ocekivanja prema onome sto vidis oko sebe je savrseno normalna pojava. Ako njoj ipak jest vazno...cisto sumnjam da muskarac to nece prihvatiti...tesko mozda ali hoce.
Itekako. I razlika između muškaraca i prezimena i žena i prezimena je gore navedena.
Opet pokusavas dokazati da je jedan ego ispravniji od drugog. S tim da to nametanje o kojem pricas se moze eventualno nazvati nametanjem na nekoj globalnoj razini gdje je drustvo to koje 'namece' a ne muskarac pojedinac svojoj dragoj. Postoji zakon koji omogucava izbor...ali ne ...vama smeta i to sto je vecina drustva opredijeljena za istu soluciju. Ne vidim nikakvog smisla u tome jer ce to tako uvijek biti...uvijek ce vecina drustva biti za jednu soluciju i uvijek ce postojat iznimke koje ce se zgrazat nad tim drustvom a drustvo se istovremeno zgrazati nad njima.
Pa tko brani zeni kojoj je bitno da se ta loza produzi da ostavi svoje prezime i da djeca naslijede njeno? Cak mislim da ce i vecina konzervativnih muskaraca smatrati da to prihvatjivim...osim u slucaju da oni nemaju brata...e onda je vec sukob dvije loze...u tom slucaju je mozda najpostenije da djeca nose oba prezimena...ali ta prezimena ce se opet izgubit.
I da, njeno prezime nije ni vazno u kontekstu nastavljanja loze muskarca nego u kontekstu istog prezimena u obitelji.
Pa nema veze s nastavljanjem loze kao sto rekoh nego s jedinstvenim prezimenom u obitelji. A po ovome sto pises cini mi se da i ti podrazumijevas da ce djeca imat njegovo prezime? Ako ne smatras nastavljanje loze i sve te 'primitivne' obicaje bitnima, zasto onda? Zato sto je tako najcesce, uobicajeno, podrazumijeva se?:ne zna:
tako je grah pao, takva je tradicija na ovim prostorima i sta ste se toliko uzjebali oko toga... nes ti promijenit prezime... ja ne bi 3 sekunde razmisljo da je obrnuta situacija, bilo bi mi drago... samo sto vi pusete i na hladno zbog sve ostale STVARNE opresije koje imaju korijene u patrijarhalnoj tradiciji...
cinjenica je da se zenidbom kakti stvara nova obitelj. a prezime je ono cime se oznacava ta obitelj... i zato neko mora uzet necije, na ovom podrucju zena uzme musko.. suprotno bi izazivalo podsmijeh okoline i nadam se da vas vecina ipak voli svog muskarca dovoljno da mu to ne priustite makar on i bio takav da mu to ne smeta... a sve to proizlazi iz duge duge tradicije... tradicije u kojoj zena odlazi u muzevu kucu i tako dalje...
prezime je "ime obitelji".. zbilja jest... nista vise i nista manje...to da muz i zena imaju razlicito prezime unistava smisao prezimena kao takvog... .. ako se muz i zena ne mogu dogovoriti oko pizdarije poput prezimena da bude isto onda jebes takvu obitelj i takav brak...
do kad cemo vise tupit po "jednakosti". volio bio vidjet da muz nakon razvoda dobije djecu a zena alimentaciju da placa. kolko ima takvih slucajeva? valjda isto kolko i muzeva koji uzimaju zenino prezime...
ChienSaintHuber
11.02.2011., 15:06
prezime je "ime obitelji".. zbilja jest... nista vise i nista manje...to da muz i zena imaju razlicito prezime unistava smisao prezimena kao takvog......
A nije smisao prezimena osobna identifikacija?:misli: Svašta čovjek nauči na ovom forumu :D
i zato neko mora uzet necije
Mora?
suprotno bi izazivalo podsmijeh okoline i nadam se da vas vecina ipak voli svog muskarca dovoljno da mu to ne priustite makar on i bio takav da mu to ne smeta...
Zamisli, ima i takvih muškaraca koji su toliko sigurni u sebe i vlastitu muškost da ih nije briga što će im se podsmjehivati Mara, Eugen i mali Šimica.
ChienSaintHuber
11.02.2011., 15:18
Mora?
Mora,mora...
A ako se ne prezivate isto slijedi kazna, linč, izopćenje iz društva. Postajete marginalci. Ljudi upiru prstom na vas dok hodate cestom i šapću.Rušitelji obitelji,razarači tradicionalnih vrijednosti :D
lubyanka
11.02.2011., 15:34
Zamisli, ima i takvih muškaraca koji su toliko sigurni u sebe i vlastitu muškost da ih nije briga što će im se podsmjehivati Mara, Eugen i mali Šimica.
Ah, ima i zena koje su toliko sigurne u sebe, u svoju zenskost :rofl: i u svog partnera da znaju da preuzimanjem prezimena nisu nista izgubile i da ih nije briga sto ce ih emancipirane zene smatrat potlacenima od drustva i od partnera. I to je ono sto ja cijenim: kad je zena emancipirana toliko da je emancipirana i od emancipacije.:D
Pixie777
11.02.2011., 15:43
Ah, ima i zena koje su toliko sigurne u sebe, u svoju zenskost :rofl: i u svog partnera da znaju da preuzimanjem prezimena nisu nista izgubile i da ih nije briga sto ce ih emancipirane zene smatrat potlacenima od drustva i od partnera. I to je ono sto ja cijenim: kad je zena emancipirana toliko da je emancipirana i od emancipacije.:D
Jel ovo sad kao obrnuta psihologija? :D
Dio marketinga? Propaganda za nastavak "tradicije"?
Moram malo. :D
Ja bih to samo svela na jednu riječ - izbor.
I to je sve.
Smatram li Maricu Marić primitivkom ili tradicionalkom jer nosi prezime svoga muža? Ne, uopće.
Smatram li ju takvom ako mi veli "da se tako to mora, red je, poštuj muža svog da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji, izbio bi skandal u obitelji, pritisak njegovih/njega/njezinih, kako to čine zadrte feministice i tamo neke wannabe nešto"? :D
Da.
ChienSaintHuber
11.02.2011., 15:46
Želiš reći da cijeniš ženu koja misli svojom glavom i radi ono što osjeća u srcu a ne što joj nameće društvo,okolina ili "BaBe" ?:D
Meni svakako ne pada na pamet išta činiti sa svojim prezimenom zbog tudjih mišljenja. Više će mi problema donijeti prakticiranje netradicionalnog svjetonazora, pošto će mi ga zamjerati najbliža okolina, nego što bi mi neke velike nevolje zadala osuda Sanje Sarnavke i Neve Tolle da velim "Ma jebi liberalizam, udat ću se i prezivat se muževim prezimenom.". Lubyanka, sve mi se čini da ti zaista ne možeš shvatiti o čemu pričamo kad nakon tolikih postova i dalje fulavaš poantu.
A žena, na žalost, u ovom svijetu još uvijek ne može biti emancipirana od emancipacije. Može samo biti neinformirana o tome koliko je seksizam duboko ukorijenjen u naše živote.
A nije smisao prezimena osobna identifikacija?:misli: Svašta čovjek nauči na ovom forumu :D
pa razmisli malo kvalitetnije o tome sto je prezime i kako je nastalo. prezimena su nastala davno, nije ih izmislila moderna birokracija radi identifikacije - oni su izmislili jmbg i oib.
prezime je obiteljsko ime... ti si recimo ivana iz obitelji te i te... to i jest osobna identifikacija... znas ono "cija si"? e to ti je to... ivana, matina kcer... to je zapravo prezime iliti njegova preteca... prezimena su i nastala ili od imena ili poslova kojima su se bavile obitelji(obiteljski posao)... od markovic do schumacher i slicno... i na nasim prostorima je obicaj da zena uzima muzevo prezime... jer je isto tako bio i obicaj da zena ide u muzevu kucu u kojoj se radi obiteljski posao tog muza itd...
uglavnom prezimena jesu obiteljska imena a ne samo jos jedna proizvoljna rijec koja sluzi boljoj identifikaciji. da je tako onda bi rodjenjem dobila i ime i prezime koje nemaju veze s prezimenom tvojih roditelja.
naravno, sluzi prezime boljoj identifikaciji, zbog toga je i nastalo, ali u starijim vremenima kada se identificaralo kroz pripadnost obitelji + ime. zapravo i danas se tako djelomicno "identificira" u narodu... cija si jos uvijek postoji...
e sad kad usvojis gore napisano shvati da prezimena ne bi ni postojala da paralelno s pojavom prezimena nije nastalo i pravilo(danas samo tradicija) kako se prenose... i ignoriranjem te tradicije zapravo gazite smisao prezimena. obzirom da tebi nije uopce jasno sta je prezime ni ne cudi me kako razmisljas po pitanju koje je tema rasprave...
Lord Byron
11.02.2011., 16:11
I to je ono sto ja cijenim: kad je zena emancipirana toliko da je emancipirana i od emancipacije.:D
Pod ovom parolom možeš ženi napraviti noćnu moru od života; utjerati je u najcrnji klišej sluškinje - jer, ona je toliko emancipirana da joj svo to kuhanje, pranje i ostalo ne može narušiti njezinu emancipiranu samosvijest.
lubyanka
11.02.2011., 16:11
Želiš reći da cijeniš ženu koja misli svojom glavom i radi ono što osjeća u srcu a ne što joj nameće društvo,okolina ili "BaBe" ?:D
:lux:Tocno to zelim rec. Hvala, dovidjenja.:kava:
Lord Byron
11.02.2011., 16:13
ivana, matina kcer...
Matina i Marijina kći... :rolleyes:
i na nasim prostorima je obicaj da zena uzima muzevo prezime... jer je isto tako bio i obicaj da zena ide u muzevu kucu u kojoj se radi obiteljski posao tog muza itd...
Sjajna opservacija. Bez ironije.
Upravo tako: bio je običaj da se ide u muževu kuću. Bio. Prošlo svršeno vrijeme. I što sad, kad tog običaja više nema? Zašto bi nešto motivirano izumrlim običajem bilo hvale vrijedna "tradicija"?
Pixie777
11.02.2011., 16:26
M
Upravo tako: bio je običaj da se ide u muževu kuću. Bio. Prošlo svršeno vrijeme. I što sad, kad tog običaja više nema? Zašto bi nešto motivirano izumrlim običajem bilo hvale vrijedna "tradicija"?
Ne smatram da je svaki običaj za kritiku - negativnu.
Primjerice, u majčinoj obitelji već generacijama kola jedan prsten od moje praprapra_tko zna koliko tako puta_bake. :D
Davao se najstarijoj kćeri na dan vjenčanja. Da, znam, mlađe su bile zakinute. :D
Ja sam ga dobila negdje na kraju osnovne.
Može biti da je moja majka naslutila da se već tadašnji moji stavovi o bračnoj zajednici neće baš toliko promijeniti. :rofl:
Al eto, u slučaju "tradicije" oko prezimena...Meni, ako sve ostalo stavim sa strane, najgore one parade po šalterima i mijenjaju dokumenata i sl. :ne zna:
Možda da mi dođe doma, lupi šakom o stol i kaže: Pixie, moja si i ničija, stavljaj taj prsten i potpisuj taj papir - te mi onako kažiprstom zamaše i doda - ima da uzmeš moje prezime jer ne želim da moji dečki misle da sam papak. Vjerojatno bi okrenula broj policije. I psihijatra. Za sebe. Jer sam uopće vidjela nešto u njemu. :rofl:
Lord Byron
11.02.2011., 16:32
Ne smatram da je svaki običaj za kritiku - negativnu.
Nismo se baš razumjeli.
Mislim da sam na ovim stotinama stranica bezbroj puta napisao da je svako obostrano dogovoreno rješenje OK. Međutim, ne slažem se ni sa zagovaranjem "održavanja tradicije kao nečega dobrog pod svaku cijenu (dakle, uz barem lagano podignutu obrvu nad nečijom drskođću da tu tradiciju dovodi u pitanje), koje se "argumentira" razlogom koji je sasvim izgubio svoju smislenost.
A po ovome sto pises cini mi se da i ti podrazumijevas da ce djeca imat njegovo prezime? Ako ne smatras nastavljanje loze i sve te 'primitivne' obicaje bitnima, zasto onda? Zato sto je tako najcesce, uobicajeno, podrazumijeva se?:ne zna:
Nemam ništa protiv toga da dijete dobije prezime po ocu, kao što ni uzimanje muževog prezimena ne smatram primitivnim. Već sam više puta ponovila, samo ne vidim ništa loše u tome da žena ostavi svoje prezime ako to želi i smetaju me komentari kojima se insinuira za žena nečemu prkosi ako ne uzme muževo prezime.
Primjeri s djetetom i muževim prezimenom i ženom i muževim prezimenom nisu isti jer u prvom dijete samo dobiva prezime, u drugom se žena odriče prezimena kojeg je nosila cijeli život. I da, djeca češće dobivaju prezime po ocu nego što žene uzimaju muževo prezime. Ja nisam prava osoba za odgovoriti na pitanje zašto je to tako najčešće. Djece nemam a i moj vlastiti otac ne nosi prezime svoga oca.
ChienSaintHuber
11.02.2011., 16:42
prezime je ono cime se oznacava ta obitelj...prezime je "ime obitelji".. zbilja jest... nista vise i nista manje...to da muz i zena imaju razlicito prezime unistava smisao prezimena kao takvog.
pa razmisli malo kvalitetnije o tome sto je prezime i kako je nastalo. prezimena su nastala davno, nije ih izmislila moderna birokracija radi identifikacije - oni su izmislili jmbg i oib.
prezime je obiteljsko ime...uglavnom prezimena jesu obiteljska imena a ne samo jos jedna proizvoljna rijec koja sluzi boljoj identifikaciji. i ignoriranjem te tradicije zapravo gazite smisao prezimena. obzirom da tebi nije uopce jasno sta je prezime ni ne cudi me kako razmisljas po pitanju koje je tema rasprave...
Ok da rekapituliramo,
prezime nije prezime, prezime je zapravo ime obitelji i ignoriranjem tradicije i različitim prezimenima u braku zapravo uništavamo smisao prezimena jer smisao prezimena nije identifikacija pojedinca već oznaka "čiji si" i "tko ti je familija"...
Ali čekaj, ako ja uzmem muževo prezime onda više nisam svoja. Onda više neće se znati tko mi je familija i čija sam. A,ne;kužim ja tebe;ja onda "dobivam" novu familiju,onu od muža,to sad postaje moja familija i ja sam "njihova" :D
Jebenica:D
Pixie777
11.02.2011., 16:55
Nismo se baš razumjeli.
Mislim da sam na ovim stotinama stranica bezbroj puta napisao da je svako obostrano dogovoreno rješenje OK. Međutim, ne slažem se ni sa zagovaranjem "održavanja tradicije kao nečega dobrog pod svaku cijenu (dakle, uz barem lagano podignutu obrvu nad nečijom drskođću da tu tradiciju dovodi u pitanje), koje se "argumentira" razlogom koji je sasvim izgubio svoju smislenost.
Rekla bih da jesmo. :D
Navela sam samo jedan osobni primjer gdje mi se taj neki "običaj" čini simpatičnim.
Ali nakon ove teme se počinjem pitati jer on bio supstitut za uzimanje prezimena kao drugog običaja. :D
chocolatecookie
11.02.2011., 17:01
Ni to ne bih smatrao bitnim da ne živimo u doba antipedofilske histerije, pa si sve mislim što bi se dogodilo da otac dođe u vrtić po dijete koje nosi samo majčino prezime.A što da dođe mama koja nema isto prezime kao tata?
Fascinantno koliko su vjenčanje i popratni sadržaji dobar lakmus papir za detekciju velikih razmimoilaženja u stavovima, koja do tad prolaze neopažena. :)
Tako ispadne da on nju uvažava, ali naravno da se zna tko je muško i tko odlučuje o prezimenu, da je ona mila i skromna, ali očekuje prsten od 20 tisuća kuna, i tako dalje. :)
Scarlett_O_Hara
11.02.2011., 17:06
Pa nitko nije rekao da muskarac samim time sto zadrzi svoje prezime dobija na dostojanstvu. Rekoh da moze izgubiti na dostojanstvu u ocima drugih ljudi a samim time i u svojim ocima. Na isti primitivni nacin na koji vi navodno dobijate na dostojanstvu time sto se borite protiv 'ugnjetavajuce' tradicije. Let's face it, vecina zena uzima muzevo prezime, vecini muskaraca je to jednostavno normalno i ne gleda na to kao na cin kojim ponizava zenu. Ono sto odskace od ustaljenog obicaja jednostavno zahtijeva dobru argumentaciju, na osobnoj razini a ne na onoj:'A zasto mora bit tako? E bas necu!':
Ja polazim od tvrdnje da prezime i dostojanstvo nemaju veze jedno s drugim. Prema tome, nema on što izgubiti jer ionako zadržava svoje prezime. A dostojanstvo također nema veze s drugim ljudima i posve je nebitno što drugi o tome misle jer svatko ima svoje poimanje toga. Ali, oni koji te dvije stvari povezuju nemaju baš dobro tumačenje dostojanstva (da, zvuči pomalo kontradiktorno ali nije u biti, samo se trenutno ne znam bolje izraziti). I nitko ti ne može oduzeti dostojanstvo ako mu ti to ne dopustiš jer meni se čini da je to osjećaj unutar tebe. Malo mi je žalosno da netko svoje dostojanstvo gleda kroz prezime - da ga netko drugi mora nositi da bi ga on imao, da mu dostojanstvo ovisi o drugim ljudima.
Dostojanstvo si ti uvela u raspravu svojim komentarom, ne ja. Uopće nisam spominjala te dvije stvari zajedno pa ni da mi dostojanstvo ovisi o prezimenu. To je tvoj zaključak.
Ne slažem se s tvrdnjom da ono što odstupa od ustaljenog običaja zahtijeva dobru argumentaciju. Štoviše, tražim argumentaciju tog ustaljenog običaja, ne prihvaćam običaj koji bilo koga dovodi u neravnopravan položaj.
Dakle, ako je on vise opterecen time sto okolina misli nego osjecajima svoje drage onda to sigurno nije dobar znak ali ako je ta draga isto tako vise optrecena time da dokaze svoju samostalnost nego osjecajima svog dragog...to isto nije dobar znak.:
Te dvije stvari nisu identične. Što misli netko tko nema veze s vašim životom zbilja jest nebitno (ili bi trebalo biti). S druge strane, što misliš ti ili on nije nebitno. Ako je njoj bitna njezina samostalnost (a recimo da je doživljava kroz prezime iako je jasno da to nije dovoljno), zašto bi ona trebala odreći se svog osjećaja da bi udovoljila njegovom? Točnije, po čemu su njezini osjećaji manje važni od njegovih?
Opet pokusavas dokazati da je jedan ego ispravniji od drugog. S tim da to nametanje o kojem pricas se moze eventualno nazvati nametanjem na nekoj globalnoj razini gdje je drustvo to koje 'namece' a ne muskarac pojedinac svojoj dragoj. Postoji zakon koji omogucava izbor...ali ne ...vama smeta i to sto je vecina drustva opredijeljena za istu soluciju. Ne vidim nikakvog smisla u tome jer ce to tako uvijek biti...uvijek ce vecina drustva biti za jednu soluciju i uvijek ce postojat iznimke koje ce se zgrazat nad tim drustvom a drustvo se istovremeno zgrazati nad njima..:
Ne pokušavam. Ja uopće ne mislim da je želja za zadržavanjem svoje prezimena stvar ega. Ali potreba "nametanja" svojeg prezimena drugome može biti stvar ega. Obrati pažnju da sam nametanje stavila pod navodnike. Nije isto željeti zadržati svoje prezime i "nametnuti" svoje prezime drugom. Tako nikako ne mogu dokazati da je jedan ego ispravniji od drugog jer to nisu iste stvari da bi se mogle uspoređivati kao ispravnije.
Da, postoji zakon. A ti si rekla kako bi taj zakon trebalo ukinuti i dopustiti slobodu izbora samo u iznimnim slučajevima.:ne zna:
Pa tko brani zeni kojoj je bitno da se ta loza produzi da ostavi svoje prezime i da djeca naslijede njeno? Cak mislim da ce i vecina konzervativnih muskaraca smatrati da to prihvatjivim...osim u slucaju da oni nemaju brata...e onda je vec sukob dvije loze...u tom slucaju je mozda najpostenije da djeca nose oba prezimena...ali ta prezimena ce se opet izgubit.
I da, njeno prezime nije ni vazno u kontekstu nastavljanja loze muskarca nego u kontekstu istog prezimena u obitelji. ..:
Nitko. Ali o imenu i prezimenu djeteta je potreban dogovor obje strane. Možda nisam bila dovoljno precizna - zašto je muškarcima tako bitno da djeca nose njihovo prezime (ženska) kao da nastavljaju svoju lozu, a ionako misle da će se ta ista ženska djeca jednom udati i promijeniti prezime? Što dobivaju s tim (da ne pitam što se dobiva s nastavljanjem loze kad ionako umreš jednog dana i baš te briga jel postoji tvoje prezime)?
A što da dođe mama koja nema isto prezime kao tata?
Ili dođe mama Horvat i uzme svu Horvat djecu iz vrtića.
To s vrtićem mi je jedan od gorih primjera. Kao da tete ne znaju tko je čiji roditelj. Pa ne možeš samo tako uzeti tuđe dijete.
Pixie777
11.02.2011., 17:08
Tako ispadne da on nju uvažava, ali naravno da se zna tko je muško i tko odlučuje o prezimenu, da je ona mila i skromna, ali očekuje prsten od 20 tisuća kuna, i tako dalje. :)
Čekaj, pa što nije bilo negdje na netu o onom paru koji su poništili brak drugi dan jer se nisu mogli složiti gdje će smjestiti obitelj i čiji će se običaji slijediti tijekom ceremonije? :rofl:
Pixie777
11.02.2011., 17:12
To s vrtićem mi je jedan od gorih primjera. Kao da tete ne znaju tko je čiji roditelj. Pa ne možeš samo tako uzeti tuđe dijete.
Ja sam nećake bez problema znala pokupiti. :D
I da, prošla sam kontrolu. Napominjem odmah.
Pričalo se već i o prelascima preko granice, pa o vjenčanju kao takvom jer eto "nemaš tolikih problema oko nekih stvari". No, rijetko tko je pisao koje su to točne stvari. :ne zna:
A opet, na forumu se pokazalo nekoliko njih koji tako žive već godinama. Bez problema.
uvijek mi je bila grozomorna ideja da "moram" promijeniti prezime samo zato jer sam promijenila bračni status. a ni kao djevojčica nisam nikad spajala svoje ime uz neko savršeno prezime u nadi da ću postati mrs Princ Charming.
i slažem se da je razgovor o braku i sličnim kombinacijama super proba. Tako je moj jedan divni, dragi i nikad prežaljeni princ (inače jako kul i urban, kakvog bi samo poželjeti mogla http://www.pic4ever.com/images/meditationf.gif ) nakon par godina veze spomenuo brak. na što sam rekla, da meni ne znači ništa, ali ako je njemu stalo ok, učinit ćemo to.
a njemu je to zapravo značilo, vjenčat ćemo se u crkvi (jesam li spomenula da je ateist? :Serek: ), na otoku s kojeg je porijeklom njegov otac, čak ne ni on. Prezime? :confused: koje je uopće pitanje, uzima se njegovo :Serek:
koji fail :facepalm: ... a bila sam tako sigurna da smo stvoreni da trajemo zauvijek :D
nu, ženili se nismo, rastali se jesmo :)
a ja danas živim u zemlji gdje mi fali jedno prezime (imam samo tatino) i ne mijenja se prezime pri potpisivanju papira o braku, a djeca dobijaju jedno prezime od mame, drugo od tate i nose ga cijeli život, bez obzira kojeg su spola i hoće li se vjenčati ili ne.
error_1205
11.02.2011., 17:43
čemu se onda vjenčati? svejedno ako je jedno kod drugog prijavljeno neko vrijeme, ima isto pravo kao i u braku, djeca se priznaju (treba malo više letanja) i to je to.
error_1205
11.02.2011., 17:45
ma možeš. svejedno ga sutra vraćaš nazad!!! :lol:
čemu se onda vjenčati? svejedno ako je jedno kod drugog prijavljeno neko vrijeme, ima isto pravo kao i u braku, djeca se priznaju (treba malo više letanja) i to je to.
zbog totalno romanticnih poreznih olaksica :lol:
Žigosati se (određenim) prezimenom zbog možebitnog putovanja na bliski istok! :rofl:
Pa i tu ima riješenje, ako im ti "zaostaliji" krajevi predstavljaju kamen spoticanja: oboje si nadodaju supružnikovo prezime na svoje. Time će se eliminirati i problem prezimena oko djeteta, budući da će ono nositi isto prezime koje mu i roditelji imaju.
I time se eliminiraju problemi oko putovanja u daleke krajeve! :D
Pa to i je problem tradicije, što jedna osoba podrazumijeva da druga strana također poštuje tradiciju i ima identične životne stavove i filozofije. I da samim tim nikakvi razgovori, upoznavanja ili dogovori nisu potrebni, sve se već zna.
Ono sto odskace od ustaljenog obicaja jednostavno zahtijeva dobru argumentaciju, na osobnoj razini a ne na onoj:'A zasto mora bit tako? E bas necu!'
Zapravo, ne zahtjeva nikakvu argumentaciju ukoliko se time narušava ravnopravnost.
.. suprotno bi izazivalo podsmijeh okoline i nadam se da vas vecina ipak voli svog muskarca dovoljno da mu to ne priustite makar on i bio takav da mu to ne smeta... a sve to proizlazi iz duge duge tradicije...
Iskreno, ja bih se dobrano zabrinuo u kakvoj se to okolini nalazim da se moji bližnji* krenu izrugivati meni ili mojoj obitelji. Osobno se okružujem ljudima sa kojima mogu ostvariti uzajamno poštivanje i uvažavanje.
*Za one koji mi ne ulaze u krug "bližnjih", me živo zaboli mudo što misle o meni. :kava:
A što da dođe mama koja nema isto prezime kao tata?
Ti kao da ne znaš da antipedofilska histerija primarno pogađa muškarce. :rolleyes:
Fascinantno koliko su vjenčanje i popratni sadržaji dobar lakmus papir za detekciju velikih razmimoilaženja u stavovima, koja do tad prolaze neopažena. :)
Jelda. Ne bi čovjek rekao da se ljudi prije braka mogu tako slabo upoznati. :D
prezime je obiteljsko ime... ti si recimo ivana iz obitelji te i te... to i jest osobna identifikacija... znas ono "cija si"? e to ti je to... ivana, matina kcer... to je zapravo prezime iliti njegova preteca... prezimena su i nastala ili od imena ili poslova kojima su se bavile obitelji(obiteljski posao)... od markovic do schumacher i slicno... i na nasim prostorima je obicaj da zena uzima muzevo prezime... jer je isto tako bio i obicaj da zena ide u muzevu kucu u kojoj se radi obiteljski posao tog muza itd...
uglavnom prezimena jesu obiteljska imena a ne samo jos jedna proizvoljna rijec koja sluzi boljoj identifikaciji. da je tako onda bi rodjenjem dobila i ime i prezime koje nemaju veze s prezimenom tvojih roditelja.
naravno, sluzi prezime boljoj identifikaciji, zbog toga je i nastalo, ali u starijim vremenima kada se identificaralo kroz pripadnost obitelji + ime. zapravo i danas se tako djelomicno "identificira" u narodu... cija si jos uvijek postoji...
e sad kad usvojis gore napisano shvati da prezimena ne bi ni postojala da paralelno s pojavom prezimena nije nastalo i pravilo(danas samo tradicija) kako se prenose... i ignoriranjem te tradicije zapravo gazite smisao prezimena. obzirom da tebi nije uopce jasno sta je prezime ni ne cudi me kako razmisljas po pitanju koje je tema rasprave...
Zapravo, prezimena nisu nastala baš tako davno. Prvi zabilježeni počeci javljanja prezimena su krajem 12. stoljeća, a kao obavezna su postala tek u 18. stoljeću! Prezime, kao indetifikacija čovjeka ili obitelji, nastaje 1375. godine.
Dakle, tradicija o kojoj se ovdje raspravlja ja zapravo relativno mlada. :ne zna:
Scarlett_O_Hara
11.02.2011., 20:17
zbog totalno romanticnih poreznih olaksica :lol:
Koje su to? Možda da stave poreznu olakšicu na isto prezime.:mig: Ili različito. Bilo bi zanimljivo.
lucky08
11.02.2011., 20:42
Preduga tema da bi ju cijelu pročitao... Racija je napisao upravo ono što mislim... žao mi je što forumašice ne kuže poantu njegovog posta...
Žena uzima muževo prezime zato što ulazi u obitelj i to je simbol pripadnosti... svaka žena ima pravo ne uzeti prezime ali time pokazuje da ne poštuje svog partnera...zašto?!...zato što kad stvarno voliš nekoga onda mu daješ sebe, a prezime je samo simbol davanja i ljubavi prema partneru...
Žene su izgleda u cijelom ovom vrtlogu emancipacije zaboravile na neke stvar... postoji razlog zašto su neke stvari opstale iako ih zovemo tradicijom, zato što su dobre i poštene... ne znam stvarno što to žena gubi, kad uzme muževo prezime... identitet?!... ma dajte, pa nije identitet slovo, riječ, nego osoba, stav, karakter... mene recimo živciraju ženski nazivi zanimanja pa eto ipak ih prihvaćam... ima toliko tih gluposti koje smo vam "dali" i još vam nije dosta...na kraju će ispast da samo muškarci vjeruju u ljubav, a žene će samo tražit donora sperme, kojeg će odjebat...
Toliko toga vam dajemo i nije dosta... ne kažem da nema seljačina, ima... samo emancipacija je otišla malo predaleko...
A opet zanimljivo je kad pitaš žene što im je najvažnije kod muškarca, onda spomenu sve one klišeje i pizdarije koje ako ih gledamo kroz prizmu ravnopravnosti ne bi trebale postojati...
Možda bi najbolje bilo da se podijelimo po kontinentima i odjebemo jedni druge... s vremenom ćemo i vratit život ovoj napaćenoj planeti....
Over and out... :kava:
Žena uzima muževo prezime zato što ulazi u obitelj i to je simbol pripadnosti...
A on ostaje u istoj, njemu se ništa ne mijenja? :confused:
svaka žena ima pravo ne uzeti prezime ali time pokazuje da ne poštuje svog partnera...zašto?!...zato što kad stvarno voliš nekoga onda mu daješ sebe, a prezime je samo simbol davanja i ljubavi prema partneru...
:facepalm:
Ne, ovaj je bolji:
:rofl:
Ni davanje ni uzimanje prezimena nije znak poštovanja i ljubavi, u odnosu dviju osoba previše je ostalih pokazatelja da bi jedno "(ne)želim tvoje prezime" imalo toliku težinu.
ne znam stvarno što to žena gubi, kad uzme muževo prezime... identitet?!... ma dajte, pa nije identitet slovo, riječ, nego osoba, stav, karakter...
I zašto onda inzistirati da žena uzme muževo prezime kad se voli nju takvu kakvu je, sa prezimenom koje već nosi?
ima toliko tih gluposti koje smo vam dali i još vam nije dosta...
Nezahvalne smo. :o
Toliko toga vam dajemo i nije dosta...
Jako smo nezahvalne. :kava:
.aquarius.
11.02.2011., 21:00
Žena uzima muževo prezime zato što ulazi u obitelj i to je simbol pripadnosti...
čiju obitelj? njegova ćaće? znači, udajom za sina, ona je i svekru nešto ....hm..dužna?
... svaka žena ima pravo ne uzeti prezime ali time pokazuje da ne poštuje svog partnera...zašto?!...zato što kad stvarno voliš nekoga onda mu daješ sebe, a prezime je samo simbol davanja i ljubavi prema partneru...
just logic,
partner= muškarac
partner=žena
partner+partner= brak
ljubav=davanje sebe
davanje sebe= ljubav
simbol davanja sebe= uzimanje prezimena svoga partnera*
*partner=muškarac
*partner=žena
jel ti se išta iz ovog kao zaključak nameće samo od sebe, onako prostoseljački- jel' ti nešto odi bode oči?
lucky08
11.02.2011., 21:01
@ Nica a i ostale koje će se javit...
Ipak sam džentlmen pa ću te ostavit u uvjerenju da znaš o čemu pričaš...
Meni je tak svejedno tko ima čije prezime, to je ionako nevažno... bitno je da su oboje zadovoljni a to kako će se što zvat je najmanji problem...
Gle činjenica je da su muškarci bili ti koji su odlučili ispraviti nepravdu i "dati" ženama slobodu u svakom smislu te riječi... mogli smo vas zatvorit u podzemlje oprašivat i bolila bi nas kita za vas ali nismo što misliš zašto... gledaj na stvari iz svih kuteva pa će ti možda biti jasnije...
Ne kažem da nam sad morate biti zahvalne zbog toga ali govoriti o prezimenu kao nečemu od životne važnosti... daj molim te...
@ Aquarius.
Ne, radi se o simbolici, nemoj to uzimat toliko srcu... udaješ se za svog partnera...
Lord Byron
11.02.2011., 21:03
Marko i Marina se vjenčaju i žive u svom novom stanu. Tko je kome ušao i gdje? :confused:
zato što kad stvarno voliš nekoga onda mu daješ sebe, a prezime je samo simbol davanja i ljubavi prema partneru...
Znači, Marko će kao simbol ljubavi uzeti Marinino prezime?
postoji razlog zašto su neke stvari opstale iako ih zovemo tradicijom, zato što su dobre i poštene...
Što je to "pošteno" u tradiciji?
pa nije identitet slovo, riječ, nego osoba, stav, karakter...
...reče Marina i zadrži prezime.
ima toliko tih gluposti koje smo vam "dali" i još vam nije dosta...
To "davanje" se dogodilo kad i gdje?
na kraju će ispast da samo muškarci vjeruju u ljubav, a žene će samo tražit donora sperme, kojeg će odjebat...
Vjerovanje u ljubav = ultimativno ustrajavanje na prezimenu?
samo emancipacija je otišla malo predaleko...
Emancipacija u svojoj biti znači jednaka prava. Pokušavaš reći da žene imaju8 prejednaka prava?
A opet zanimljivo je kad pitaš žene što im je najvažnije kod muškarca, onda spomenu sve one klišeje i pizdarije koje ako ih gledamo kroz prizmu ravnopravnosti ne bi trebale postojati...
Na primjer?
Možda bi najbolje bilo da se podijelimo po kontinentima i odjebemo jedni druge...
Stanovita podjela bi definitivno bila spasonosna.
.aquarius.
11.02.2011., 21:13
.. mogli smo vas zatvorit u podzemlje oprašivat i bolila bi nas kita za vas ali nismo što misliš zašto... gledaj na stvari iz svih kuteva pa će ti možda biti jasnije...
Vi ste nas mogli zatvoriti i oprašivati? tko ste Vi?
dok ovo pišem teme na Us-u poput one- želim frajera, lordove na Žud-u- ljubav je na selu mi dobivaju savršeni smisao :)
@ Aquarius.
molim?
Ne, radi se o simbolici, nemoj to uzimat toliko srcu... udaješ se za svog partnera...
simbolički mu tim činom predajem vlast nad sobom? :cerek:
google1
11.02.2011., 21:15
Zakaj se uopće nitko nije javio da se diskriminira žene kada je trebalo služiti obvezno vojni rok? To je isto jedan vid emancipacije, a ženske udruge nisu baš bile glasne, pitam se zašto.
Ili nisam pročitao da su se ženske udruge javile kada je iznjet podatak da više u 95% slučajeva skrbništvo dobiva žena. Gdje je tu ravnopravnost u spolovima, ona partner i parnter i te šeme. Izgleda da je jedan partner očito retardiran u očima suda, ako to nije diskriminacija, onda ne znam.
Mislim ako ćemo emancipaciju i jednakost, onda zakaj bi ja glumio budalu na prvoj crti, dok će netko doma točat noge u lavoru. Ako već ne može AK47 držat, može nešto lakše. Pa ajmo pajdaši i pajdašice skupa pod ruku, bez diskriminacije.
Zakaj se uopće nitko nije javio da se diskriminira žene kada je trebalo služiti obvezno vojni rok? To je isto jedan vid emancipacije, a ženske udruge nisu baš bile glasne, pitam se zašto.
Ili nisam pročitao da su se ženske udruge javile kada je iznjet podatak da više u 95% slučajeva skrbništvo dobiva žena. Gdje je tu ravnopravnost u spolovima, ona partner i parnter i te šeme. Izgleda da je jedan partner očito retardiran u očima suda, ako to nije diskriminacija, onda ne znam.
Mi ovdje nismo pripadnice ženskih udruga pa ne možemo govoriti u njihovo ime, nego samo svoje. A već sam pisala što mislim o tome da se djeca po difoltu daju majci, a očevi ne traže skrbništvo čak ni onda kad smatraju da je majka loš roditelj, jer kao nema smisla, država će dijete ionako dati majci. Možda i ne bi da muškarci češće pokažu da žele dijete.
lucky08
11.02.2011., 21:20
@ Lord Byron - Eh ti baš ne kužiš smisao ravnopravnosti... smisao ravnopravnosti nije da budemo jednaki nego da imamo slobodu raditi ono što, kad, kako i s kim želimo... Nikad muškarci i žene neće biti jednaki, jer je to nemoguće... isto kao što i svi ljudi neće biti jednako bogati, jednako lijepi, pametni, dobri...
razlikujemo se od samog začeća, biologija nas nije napravila da bi bili jednaki nego da bi se nadopunili... svatko od nas bez obzira na spol se razlikuje, zamisli da smo jednaki...:eek:
Ovo što si ti napisao možda zvuči logično ali davanje, tj ljubav nema logike... zapravo ona je nelogična...
lucky08
11.02.2011., 21:27
Vi ste nas mogli zatvoriti i oprašivati? tko ste Vi?
dok ovo pišem teme na Us-u poput one- želim frajera, lordove na Žud-u- ljubav je na selu mi dobivaju savršeni smisao :)
molim?
simbolički mu tim činom predajem vlast nad sobom? :cerek:
Mi smo specijalna postrojba za oprašivanje :D
Da a ti kao dopuštaš da on vlada tobom, naravno da ne...
Ako ćeš to gledati kao gubitak slobode onda se nemoj udavat, mislim ženska logika očito pati od komplexa... nitko nikoga ne kontrolira niti demonstrira silu...
To što neki primitivci to rade ne znači da muškarac koji poštuje i voli svoju ženu će joj oduzeti slobodu odmah kad potpiše...
Ako ćemo iskreno tko je pravi gazda u braku? ... zato radije nemoj kakit :D
google1
11.02.2011., 21:31
Nadalje ja tražim mušku emancipaciju i ravnopravnost, a to je da pišamo u iste wc-e i da se presvlačimo u istim svlačionicama. Čemu ta diskriminacija nas muškaraca, zar smo manje vrijedni? Mislim da bi se ženske udruge i time trebale pozabaviti.
Žena :D
Lord Byron
11.02.2011., 21:33
Žena :D
Upadaš u zamku "istosti" čim pristaješ na pojam "gazde" u braku, pa makar i u lošoj šali.
Nadalje ja tražim mušku emancipaciju i ravnopravnost, a to je da pišamo u iste wc-e i da se presvlačimo u istim svlačionicama. Čemu ta diskriminacija nas muškaraca, zar smo manje vrijedni? Mislim da bi se ženske udruge i time trebale pozabaviti.
Dobro, nemoj sad trolat. I vidim da pokušavaš bit duhovit, ali ne ide ti.
I držimo se teme. Tema je prezime.
Mnijem da vam ide u korist to što su toaleti odvojeni jer biste sate proveli u čekanju dok mi provjerimo i popravimo sve što smo naumile, pogotovo ako smo došle u paru. :raspa:
Lord Byron
11.02.2011., 21:35
I držimo se teme. Tema je prezime.
I ovo je vezano uz temu. Zamisli nekoga kome je nedosanjani san presvlačit se u istoj svlačionici sa ženama. Ono, eeeeej, vidi sisa, uuuuuuujebote, ej, ono, kuiš... :facepalm:
Udruge za promicanje ženskih prava bore se za, vidi čuda, ženska prava. Znam, i mene baca u vrtlog cirkularne logike. :(
Upadaš u zamku "istosti" čim pristaješ na pojam "gazde" u braku, pa makar i u lošoj šali.
Ma ne pristajem. Loša šala i onaj post o kompleksima u ženskoj logici ni ne zavrijeđuju bolji odgovor.
Lord Byron
11.02.2011., 21:38
Udruge za promicanje ženskih prava bore se za, vidi čuda, ženska prava. Znam, i mene baca u vrtlog cirkularne logike. :(
Ne bi li se one trebale boriti za promicanje ženskih prava, umjesto za ženska prava? :confused:
google1
11.02.2011., 21:38
Ja sam mislio da se bore za jednakopravnost, ali oni očito nastoje prevagnuti na jednu stranu?
I ovo je vezano uz temu. Zamisli nekoga kome je nedosanjani san presvlačit se u istoj svlačionici sa ženama. Ono, eeeeej, vidi sisa, uuuuuuujebote, ej, ono, kuiš... :facepalm:
E, ali to ne ide u prilog muškima s malim aparatićima :vidiga:
google1
11.02.2011., 21:41
Nadalje ja ne vidim zašto bi hrvatski pravopis prepoznavao muški i ženski rod. Ja sam za to da se i ženama omogući korištenje muškog roda, sve ostalo ima primjese teške diskriminacije.
Lord Byron
11.02.2011., 21:41
E, ali to ne ide u prilog muškima s malim aparatićima :vidiga:
Žao mi je, ne bih ništa znao o tome. :zubo:
Lord Byron
11.02.2011., 21:43
Nadalje ja ne vidim zašto bi hrvatski pravopis prepoznavao muški i ženski rod. Ja sam za to da se i ženama omogući korištenje muškog roda, sve ostalo ima primjese teške diskriminacije.
Osim što se nepotrebno i ničim izazvan iskazuješ kao tragično neduhovit, imaju li ovi upisi još neku svrhu?
google1
11.02.2011., 21:46
Osim što se nepotrebno i ničim izazvan iskazuješ kao tragično neduhovit, imaju li ovi upisi još neku svrhu?
Unatoč ravnopravnosti, kako si i sam zaključio mudrim mislima 21. stoljeća nismo jednaki. Tako nas ne krase ista razina (ili vrsta, da se ne osjetiš diskriminiranim :mig:) intelekta, a ni duhovitosti. :D
lucky08
11.02.2011., 21:46
Rekao bih, meni.
Još jedan koji ne razumije elementarnu razliku između jednakopravnosti i jednakosti. :facepalm:
Znam jako dobro razliku... problem je što ona nema veze s prezimenom...
Prezime je samo simbol, a svatko ima svoje viđenje i objašnjenje tog simbola...
Nigdje nisam rekao da zagovaram da žena baš mora uzeti prezime, ne mora žena ništa... druga stvar je kako ću ja to protumačit... sigurno ako mi je stalo do nje neću inzistirat na tome, jer prezime koje god nosila neće ju učinit niti boljom niti lošijom (dobro ako je u Hrvatskoj i član je HDZ možda je bolje da ostavi svoje prezime)...ovo s prezimenom je zapravo pitanje taštine, jbg...
Muškarcima je odbijanje prezimena, kao da odbija njega... a žene kao što vidim to mogu protumačit kao gubitak slobode, kontrole itd... pa i muški isto to gube, mijenjaju se prioriteti... svi su u istim "govnima" ...
Gle čitao sam malo tvoje argumente, slažem se da ne treba robovati tradiciji..
Ne kažem da je poštena, ali nije ni nepoštena... za sve postoji razlog... pogledaj malo prirodu, biljni i životinjski svijet... pogledaj kako se mužjaci i ženke životinja bore za ravnopravnost... misliš da se oni natežu oko prezimena... naravno da ne... imaju puno važnijih briga nego "razmišljat" o glupostima...
A dosta bi bilo i trolanja.
Prezime je samo simbol, a svatko ima svoje viđenje i objašnjenje tog simbola...
Nigdje nisam rekao da zagovaram da žena baš mora uzeti prezime, ne mora žena ništa... druga stvar je kako ću ja to protumačit... sigurno ako mi je stalo do nje neću inzistirat na tome, jer prezime koje god nosila neće ju učinit niti boljom niti lošijom
Nećeš valjda ženit neku do koje ti nije stalo.
.aquarius.
11.02.2011., 21:50
ako mogu birat, ja bi radije bila u braku u kojem pojam- gazda ne postoji.
ne, ne serem. ja sam već pisala na ovoj temi, ako te zanimaju moji pogledi.
lucky08
11.02.2011., 21:54
Vidiš opet stereotip... to je ono što pokušavam objasnit, svi se držite nekih stereotipa... pa zašto bi moja rečenica odmah bila zamka, kao to ne mislim... ajd molim te nemoj... svatko je svoj gazda, to je smisao ravnopravnosti...
Biologija je jača od svih naših mudrovanja... ne možeš tu ništa i da hoćeš... možeš se borit protiv nje ali stići će te evolucija kad tad...
Lord Byron
11.02.2011., 21:55
Muškarcima je odbijanje prezimena, kao da odbija njega...
Ne bih znao. Naime, nemam baš iskustava s odbijanjem njega. :raspa:
Doduše, u tim prigodama nisam nikad potezao pitanje prezimena.
lucky08
11.02.2011., 21:56
ako mogu birat, ja bi radije bila u braku u kojem pojam- gazda ne postoji.
ne, ne serem. ja sam već pisala na ovoj temi, ako te zanimaju moji pogledi.
Bravo za ovo boldano.., eto to je bio i smisao moje rečenice zna se tko je gazda... samo naravno stereotipi su gadna stvar...
Bravo za ovo boldano.., eto to je bio i smisao moje rečenice zna se tko je gazda... samo naravno stereotipi su gadna stvar...
Pa tko je gazda u odnosu bez gazde? :confused:
google1
11.02.2011., 22:04
Pa tko je gazda u odnosu bez gazde? :confused:
Pa gazda :cerek:
.aquarius.
11.02.2011., 22:18
... samo naravno stereotipi su gadna stvar...
jel stereotip da te na konto ove tvoje izjave proglasim primitivnim?
svaka žena ima pravo ne uzeti prezime ali time pokazuje da ne poštuje svog partnera...
lucky08
11.02.2011., 22:25
jel stereotip da te na konto ove tvoje izjave proglasim primitivnim?
Naravno :D
Malo sam se krivo izrazio... bilo bi bolje da gledate smisao izrečenog nego riječ po riječ al ok...
Gle to je na neki način nepoštivanje, isto kao što bi bilo nepoštivanje žene ako bi joj se oduzela sloboda, kontrola ili život samim potpisom i uzimanjem prezimena..
Evo da završim dopisivanje na ovoj temi (zasad)... meni ako žena kaže hoću da uzmeš moje prezime, ja ću ga bez problema uzet... zašto jer je volim i nije me briga za prezime :)
Ovo što se Nica i ostali pitate za gazdu... nema gazde u braku... svatko je gazda svog života, sve ostalo je kompromis...
lubyanka
11.02.2011., 22:40
Malo mi je žalosno da netko svoje dostojanstvo gleda kroz prezime - da ga netko drugi mora nositi da bi ga on imao, da mu dostojanstvo ovisi o drugim ljudima.
S obzirom na liberalnost kojim se pokusavas okitit pomalo je neobicno da u gotovo svakom postu koristis opis 'žalosno'.
A dostojanstvo ovisi o drugim ljudima...nismo otoci niti bi trebali biti.
Dostojanstvo si ti uvela u raspravu svojim komentarom, ne ja. Uopće nisam spominjala te dvije stvari zajedno pa ni da mi dostojanstvo ovisi o prezimenu. To je tvoj zaključak.
Ja sam dostojanstvo uvela u raspravu jako iskarikiranim primjerom u kojem muskarac na koljenima moli svoju dragu da mu 'ostavi to mrvu dostojanstva'. Pouka nije bila u dostojanstvu, nego u tome kako su neke zene licemjerno iskljucive po tom pitanju. I ne dozvoljavaju da postoji 1% sanse da ikad uzmu tudje prezime bez obzira koliko njihovom muskarcu bilo do toga stalo.
Moj zakljucak si izmislila jer sam ja povezala prezime s egom i na jednoj i na drugoj strani a ne sa dostojanstvom. Mada u sustini se to svede na isto. Al kad vec cjepidlacimo...
Ne slažem se s tvrdnjom da ono što odstupa od ustaljenog običaja zahtijeva dobru argumentaciju. Štoviše, tražim argumentaciju tog ustaljenog običaja, ne prihvaćam običaj koji bilo koga dovodi u neravnopravan položaj.
Hmmm...prihvacas li obicaj da se zene trebaju sminkati, depilirati, peglati kosu, gelirati nokte...a muskarci su lijepi bas onakvi kakvi jesu? Prilicno diskriminirajuci obicaj?:ne zna:
Mislim, jel ti u bas svakom obicaju pronalazis neravnopravnost?
I to obicaju koji tebi ne nalaze nista jer imas zakon koji ti dozvoljava da budes drugacija. Ali tebe zapravo nervira sto vecina ljudi prihvaca te obicaje i sto ta vecina tebe (koju nije briga za tudje misljenje:rolleyes:) osudjuje?
Te dvije stvari nisu identične. Što misli netko tko nema veze s vašim životom zbilja jest nebitno (ili bi trebalo biti). S druge strane, što misliš ti ili on nije nebitno. Ako je njoj bitna njezina samostalnost (a recimo da je doživljava kroz prezime iako je jasno da to nije dovoljno), zašto bi ona trebala odreći se svog osjećaja da bi udovoljila njegovom? Točnije, po čemu su njezini osjećaji manje važni od njegovih?
Evo sad cu pokusat hrvatskim jezikom jer dosad sam izgleda pisala na ruskom:
nisu njeni osjecaji manje vazni od njegovih ali nisu ni njegovi manje vazni od njenih.
Da, postoji zakon. A ti si rekla kako bi taj zakon trebalo ukinuti i dopustiti slobodu izbora samo u iznimnim slučajevima.:ne zna:
Mislim da je moja formulacija bila ponesto drugacija al dobro...zasto tebe zabrinjava sto sam ja rekla...tebe ionako nije briga za misljenje okoline.:ne zna:
Nitko. Ali o imenu i prezimenu djeteta je potreban dogovor obje strane. Možda nisam bila dovoljno precizna - zašto je muškarcima tako bitno da djeca nose njihovo prezime (ženska) kao da nastavljaju svoju lozu, a ionako misle da će se ta ista ženska djeca jednom udati i promijeniti prezime? Što dobivaju s tim (da ne pitam što se dobiva s nastavljanjem loze kad ionako umreš jednog dana i baš te briga jel postoji tvoje prezime)?
Pa zato da imaju svi isto prezime.
A na ovo boldano...objektivno se ne dobiva nista ali kad bi na sve gledali objektivno zivot apsolutno ne bi imao smisla.
Uostalom ako tebe nije briga sto ce biti sa tvojim prezimenom kad umres zasto bi ti htjela da djeca nose i tvoje prezime? Ili ne bi htjela? Mozda sam te krivo razumjela.
Zapravo, ne zahtjeva nikakvu argumentaciju ukoliko se time narušava ravnopravnost.
Ravnopravnost je odredjena zakonom a medjuljudski odnosi su malo kompliciraniji od slova na papiru. U drustvu gdje velika vecina zena uzima muzevo prezime, sasvim mi je logicno da muskarac zeli cuti zasto ona to ne zeli. Imam dojam da vecini vas isto smeta zapravo to pravo izbora jer daje muskarcu mogucnost da 'nametne' svoje prezime. Daje drustvu mogucnost da se podijeli na vecinu i manjinu.
Lubyanka, sve mi se čini da ti zaista ne možeš shvatiti o čemu pričamo kad nakon tolikih postova i dalje fulavaš poantu.
Mozda. Evo, stvarno bi voljela da mi se pojasni.
A žena, na žalost, u ovom svijetu još uvijek ne može biti emancipirana od emancipacije. Može samo biti neinformirana o tome koliko je seksizam duboko ukorijenjen u naše živote.
I nece nestati nikad ukoliko ga ne okrenemo u svoju korist. Zene se bore za prevlast u podrucjima u kojima su muskarci bolji od njih. A na takav nacin nece nikad bit ravnopravne jer jednostavno imamo drugaciji sklop u glavi...pokrecu nas drugaciji motori. Istovremeno zene omalovazavaju svoje tipicno zenske osobine jer ih one navodno cine slabima. Umjesto da upravo te zenske osobine uzdignu u nebesa. I muskarci bi ih vise cijenili kad bi zene vise cijenile same sebe.
btw. ovo nema veze s temom, nadam se da ce mi bi oprosteno:cerek:
Kad kazem da sam emancipirana od emancipacije onda mislim sljedece: imam pravo ostvariti sve svoje potencijale i to je lijepo ali to ne znaci da zelim ni da ih moram sve ostvarit samo zato sto ih imam i zato sto imam pravo na to. Ne treba mi nitko punit glavu o tome kakva ja prava imam, savrseno mi je normalno da ih imam i ne vidim potrebu da se to naglasava jer na neki nacin ako se naglasava ispada da je cudno sto ih imam.
Isto tako, ne treba mi nitko punit glavu o tome da ja iako sam zensko mogu to i to...ko da ja ne znam sto sve mogu. I ti poklici o sposobnostima zene opet ko da na neki nacin govore da su te sposobnosti nesto neobicno, nesto sto se ne podrazumijeva.
Mislim ako ćemo emancipaciju i jednakost, onda zakaj bi ja glumio budalu na prvoj crti, dok će netko doma točat noge u lavoru. Ako već ne može AK47 držat, može nešto lakše. Pa ajmo pajdaši i pajdašice skupa pod ruku, bez diskriminacije.
Danas je služenje vojnog roka neobavezno, a oba spola imaju jednaka prava pri služenju istog.
Primjerice, u Izraelu oba spola imaju obvezu služenja vojnog roka.
Ta neravnopravnost i je nastala tradicijskim običajem da djeca pripadnu majci. Ali na tu neravnopravnost se ne bi smjelo ići smjerom "oko za oko", i time narušavati ili obstruirati ravnopravnost na drugim područjima.
Ravnopravnost je odredjena zakonom a medjuljudski odnosi su malo kompliciraniji od slova na papiru. U drustvu gdje velika vecina zena uzima muzevo prezime, sasvim mi je logicno da muskarac zeli cuti zasto ona to ne zeli.
Mislim da se na ovoj temi i previše navodilo razloga zašto žena bi ili ne bi trebala promjeniti svoje prezime. Naravno da će na kraju biti onako kako obje strane odluče, ali toj odluci ne bi smjela kumovati tradicija, ni okolina, ni selo. Konačna odluka bi trebala biti samo njihova.
Ako ona želi promjeniti svoje prezime u njegovo, onda bi to trebalo biti zbog njene želje. Ako on želi promjeniti svoje prezime u njeno, onda bi se to trebalo poštivati i uvažavati.
Zene se bore za prevlast u podrucjima u kojima su muskarci bolji od njih. A na takav nacin nece nikad bit ravnopravne jer jednostavno imamo drugaciji sklop u glavi...pokrecu nas drugaciji motori. Istovremeno zene omalovazavaju svoje tipicno zenske osobine jer ih one navodno cine slabima. Umjesto da upravo te zenske osobine uzdignu u nebesa.
Ovaj citat ti mogu demantirati slijedećim:
U prošlosti je bilo neobično za ženu/djevojku da ima visoko obrazovanje, budući joj je, po difoltu, pripadala uloga majke/domaćice. Tako je preko petina žena bilo nepismeno, a udio žena u visokoobrazovnim ustanovama je bio ispod 32%! Jednostavno se smatralo da je visoka obrazovanost muško područje, kako si ti to gore opisala.
Danas je situacija toliko promjenjena da žene, sa svojih 55% čine većinu studenata koji se upisuju u visokoobrazovne ustanove, a razlika se još više povećava kada se gleda broj diplomiranih studenata, gdje žene čine 58%!
To ti pokazuje kako referenciranje na "muška i ženska područja" može biti sklisko! To što se nekad smatralo sasvim normalnim, sa današnje perspektive izgleda smiješno!
Služenje vojnog roka je neobavezno kod nas, što ne znači da su moja i tvoja prava izjednačena, u slučaju potrebe ja imam opciju ili ići ili dezertirati, ti ne moraš ići, možeš kafenisati u miru.
Što se tiče skrbništva to nije loša tradicija, već je to sudska praksa i diskriminacija. O uzimanju muškog prezimena možeš pričati kao lošoj tradiciji jer zakon ti je dao sva prava i mogućnosti i na tebi je odluka.
Iako ne kužim što je tu toliko loše, jer prezime će dobrim dijelom izgubiti svoju svrhu kad baka bude imala jedna dva prezimena, djed potpuno druga dva, mama njihova kćer dva, drugi djed jedno, baba dva, sin tj. otac potpuno različito od njih svih, a mali će imati jedno prezime od recimo jednog od četiri prezimena od dvije babe. Dakle cijela obitelj nema nikakve poveznice skupa po prezimenu. Sutra će unuk poševiti bez pardona polusestričnu jer tu ni povjesničar ne bi uspostavio vezu između njihovih prezimena.
I ne kužim ove priče o zakonima, pa zakon je jasan i normalan, ne možeš nikoga tjerati na išta pobogu i nije pitanje zakona nego izbora. Al opet meni je to recimo normalno, isto ko što mi je normalno da blagdane provedemo skupa, tko zna možda će njoj biti normalno da ona banči sa svojim frendicama za božić i da ja uzmem njezina dva prezimena.. al bože moj ima nas svakih po 3-4 milijarde, naći ćemo si para!
Lord Byron
12.02.2011., 07:42
I ne kužim ove priče o zakonima, pa zakon je jasan i normalan, ne možeš nikoga tjerati na išta pobogu i nije pitanje zakona nego izbora. Al opet meni je to recimo normalno, isto ko što mi je normalno da blagdane provedemo skupa, tko zna možda će njoj biti normalno da ona banči sa svojim frendicama za božić i da ja uzmem njezina dva prezimena.. al bože moj ima nas svakih po 3-4 milijarde, naći ćemo si para!
:s
Sad treba pasti teška odluka: lock ili puštanje još ponekog kruga dok se priča opet ne vrati na ovu jednu jedinu rečenicu koja ju potpuno opisuje. :D
Potnia Theron
12.02.2011., 10:55
sigurno ako mi je stalo do nje neću inzistirat na tome...
Muškarcima je odbijanje prezimena, kao da odbija njega...
:confused:
Kako ga može odbijati ako se u tom istom trenutku za njega udaje? Kako ti može ne biti stalo ako se u tom trenutku njome ženiš?
Scarlett_O_Hara
12.02.2011., 11:57
Preduga tema da bi ju cijelu pročitao... Racija je napisao upravo ono što mislim... žao mi je što forumašice ne kuže poantu njegovog posta...
Žena uzima muževo prezime zato što ulazi u obitelj i to je simbol pripadnosti... svaka žena ima pravo ne uzeti prezime ali time pokazuje da ne poštuje svog partnera...zašto?!...zato što kad stvarno voliš nekoga onda mu daješ sebe, a prezime je samo simbol davanja i ljubavi prema partneru...
Da, da, bla, bla...Postavljaju se neizbježna pitanja na iznesene tvrdnje - muž ne ulazi u obitelj? Koju obitelj, da znamo - njihovu koju stvaraju zajedno ili se podrazumijeva da ona ide kod njega i njegovih roditelja pa postaje dio njihove obitelji? To znači da on nije dio njezine? Ostavljanje svojeg prezimena je znak nepoštovanja partnera? Zbilja? Znači, muškarci ne poštuju žene kad ostavljaju svoje prezime? Prezime je simbol davanja sebe i ljubavi prema partneru? Iako je to najgluplja i najbesmislenija izjava koju sam ovdje pročitala i blago me tjera na povraćanje, za potrebe diskusije, onda muškarac ne voli i ne daje sebe svojoj ženi kad ostavlja svoje prezime? Toliko jednostranih izjava i davanja ljubavi da ne znam kako itko to može zvati ljubavlju.:ne zna:
cisto iz znatizelje... :zubo:
a jel bi prosao razlog - "meni bi to puno znacilo i jako bi me usrecilo? iako ne znam ni sam zasto... mozda cisto da napakostim ovima sa teme "prezime koje zivot znaci" " :D (and yes, the other part is a joke. :p)
jednostavnije ne moze biti. :D
a jel bi prosao razlog - "meni bi to puno znacilo i jako bi me usrecilo? iako ne znam ni sam zasto... mozda cisto da napakostim ovima sa teme "prezime koje zivot znaci" " :D (and yes, the other part is a joke. :p)
Zavisi o razlozima zašto se prezime želi zadržati, a i onda je vrlo subjektivno. :ne zna:
Iako sumnjam da bi se netko predomislio samo da napakosti forumašima. :D
a jel bi prosao razlog - "meni bi to puno znacilo i jako bi me usrecilo? iako ne znam ni sam zasto...
Pa da meni partner dođe s ovakvim objašnjenjem, sigurna sam da bi, jer nije da grizem na temu prezimena (naravno, bez onog dijela da se ikome zbog nečeg napakosti). Ali da su to uvjeti, moranja i sl - ne.
Scarlett_O_Hara
12.02.2011., 12:13
I to je već spomenuto, i ja se slažem s tobom po tom pitanju. To jest diskriminacija. Još bih dodala i raniji odlazak žena u mirovinu (na tome rade). Nismo licemjeri.:)Nadalje ja ne vidim zašto bi hrvatski pravopis prepoznavao muški i ženski rod. Ja sam za to da se i ženama omogući korištenje muškog roda, sve ostalo ima primjese teške diskriminacije.
Ne, ne....nema muškog i ženskog roda, čim izabereš jedan to je diskriminacija. Srednji rod prolazi u tom slučaju.
lubyanka
12.02.2011., 12:30
I to je već spomenuto, i ja se slažem s tobom po tom pitanju. To jest diskriminacija.
Da, ajmo poslat zene u rat, pa kad djeca vec ostaju bec oceva, zasto ne bi i bez majki. Pretpostavljam da je ovo samo meni nenormalno?:confused:
Ne, ne....nema muškog i ženskog roda, čim izabereš jedan to je diskriminacija. Srednji rod prolazi u tom slučaju.
Salis se jel tako? :ne zna: Smisao za humor sam ocito izgubila negdje na pola ove teme. Vise zbilja ne znam kad se salis a kad si ozbiljna.
Scarlett_O_Hara
12.02.2011., 13:02
S obzirom na liberalnost kojim se pokusavas okitit pomalo je neobicno da u gotovo svakom postu koristis opis 'žalosno'.
A dostojanstvo ovisi o drugim ljudima...nismo otoci niti bi trebali biti..
Sad ćemo i cjepidlačiti, Dobro, može. Da, mislim da je žalosno što netko tako malo cijeni sebe da mu treba potvrda drugih ljudi da ima dostojanstvo, da nešto vrijedi. Neizbježna je potreba da nas drugi prihvaćaju, ali samo dostojanstvo je ipak do osobe same i ne ovisi o drugima (ili bi tako trebalo biti). Ti možeš misliti da se netko ponižava na ovaj ili onaj način, ali ako ta osoba tako ne misli onda to nije tako. Ako se ti osjećaš dobro nije bitno što drugi misle da bi se trebao osjećati loše. To znači da imaš samopouzdanja. Neovisno značilo to ostavljanje svojeg prezimena ili uzimanje tuđeg.
Ja sam dostojanstvo uvela u raspravu jako iskarikiranim primjerom u kojem muskarac na koljenima moli svoju dragu da mu 'ostavi to mrvu dostojanstva'. Pouka nije bila u dostojanstvu, nego u tome kako su neke zene licemjerno iskljucive po tom pitanju. I ne dozvoljavaju da postoji 1% sanse da ikad uzmu tudje prezime bez obzira koliko njihovom muskarcu bilo do toga stalo.
Moj zakljucak si izmislila jer sam ja povezala prezime s egom i na jednoj i na drugoj strani a ne sa dostojanstvom. Mada u sustini se to svede na isto. Al kad vec cjepidlacimo.....
Problem u tvojem primjeru nije u prezimenu nego u klečanju na koljenima i moljenju - ali vidiš kako je doživljaj dostojanstva različit - meni je nedostojanstveno da netko kleči i moli svog partnera, a tebi je nedostojanstveno što ona ne želi njegovo prezime, tj. on na njezinom neuzimanju njegovog prezimena temelji svoje dostojanstvo ali mu nije problem klečati i moliti. Meni pomalo kontradiktorno. I sad shvati takvu osobu ozbiljno (ne tebe, tipa iz tog primjera).
Gle, ako je i meni, njegovoj ženi stalo do prezimena, po čemu on ima prednost? Drugim riječima, a mislim da sam to već napisala, ne mislim da sam licemjerna zato jer sam isključiva (to ti misliš). Moj stav je takav kakav jest i neću ga promijeniti u nikakvim okolnostima (bar ih sad ne mogu zamisliti). A argumenti nastavljanja loze, posljednjeg prezimena, tradicije i sličnog za mene nisu argumenti. Nitko njemu ne branid a bude isključiv po pitanju ostavljanju svojeg prezimena jer na to ima pravo. Ali nema pravo očekivati od mene da uzmem njegovo zato jer je njemu bitno njegovo prezime (normalno da mu je bitno, ali zašto bi trebalo biti meni do te granice da ga nosim?).
Nisam izmislila, mogla sam, u najgorem slučaju, pogrešno shvatiti.
Hmmm...prihvacas li obicaj da se zene trebaju sminkati, depilirati, peglati kosu, gelirati nokte...a muskarci su lijepi bas onakvi kakvi jesu? Prilicno diskriminirajuci obicaj?
Mislim, jel ti u bas svakom obicaju pronalazis neravnopravnost?
I to obicaju koji tebi ne nalaze nista jer imas zakon koji ti dozvoljava da budes drugacija. Ali tebe zapravo nervira sto vecina ljudi prihvaca te obicaje i sto ta vecina tebe (koju nije briga za tudje misljenje:rolleyes:) osudjuje?
Nisam znala da je to običaj.Ja se volim šminkati, uživam u tome. kad mis e ne da, ne šminkam se. Depiliram se jer volim da su mi noge glatke. Radim to zbog sebe. Kosu rijetko peglam jer je to oštećuje, nokte nikad ne geliram. I muškarcima bi dobro došlo da odu manikeru i/ili pedikeru, da se depiliraju ispod ruku ili na nekim drugim mjestima, da pa i stave korektor ako imaju neki prištić koji se jako vidi. Bili bi ljepši. Da uvedemo ovdje i "običaj" tuširanja? U Egiptu su se i muškarci šminkali, kao u u vrijeme Luja 14.-og. Dakle, poanta je koja?
Mene nervira kad ljudi poput tebe meni nešto žele dokazati, ovo ono, a izjave da treba ukinuti zakon koji dozvoljava slobodu izbora osim u iznimnim slučajevima. Ti bi svima ostalima koji ne misle na način koji ti ne misliš, nametnula da izgube pravo da biraju za sebe. Da, nerviraju me ljudi koji slijepo slijede tradiciju. I ovu našu i neke puno gore. Jer ne volim uzimanje ičeg zdravo za gotovo. No, razlika između tebe i mene je što meni nikad ne bi palo napamet da zabranim uzimanje jednog prezimena, a ti bi zabranila ostavljanje svog od strane žena(osim u iznimnim slučajevima). I onda se usuđuješ govoriti nešto o osuđivanju.:ne zna:
Evo sad cu pokusat hrvatskim jezikom jer dosad sam izgleda pisala na ruskom:
nisu njeni osjecaji manje vazni od njegovih ali nisu ni njegovi manje vazni od njenih.
Točno. Ali ti u svojem pisanju daješ prednost njegovima i to povezuješ s dostojanstvom i predavanjem i sličnim.
Mislim da je moja formulacija bila ponesto drugacija al dobro...zasto tebe zabrinjava sto sam ja rekla...tebe ionako nije briga za misljenje okoline.
Cjepidalčimo i dalje...ne zabrinjava me, živcira me. Ovo je forum gdje smo se svi dobrovoljno našli da raspravljamo o nečemu što nas zanima, zato jer želimo nešto reći. U ovoj forumskoj okolini me, koliko - toliko, zanima što imaš reći zbog rasprave (zato smo tu). Vani u vanjskom svijetu me ne zanima - sve dok ne utječe na moj život. Da pokreneš neku inicijativu za ukidanjem zakona koji daje slobodu izbora, itekako bi me zanimalo što misliš.
Pa zato da imaju svi isto prezime.
A na ovo boldano...objektivno se ne dobiva nista ali kad bi na sve gledali objektivno zivot apsolutno ne bi imao smisla.
Uostalom ako tebe nije briga sto ce biti sa tvojim prezimenom kad umres zasto bi ti htjela da djeca nose i tvoje prezime? Ili ne bi htjela? Mozda sam te krivo razumjela.
Po pitanju djece mi je, više - manje, svejedno. Ne mislim ih imati, ali teoretski, mogu imati, moje, njegovo, oba (najpoštenije je oba ali praktičnije je jedno, to priznajem). O tome kako izabrati pisala sam o papirićima, a ti si se sprdala. Ne polazim od toga da automatski imaju njegovo. Ali mi nije bitno da imaju moje kao što mi je bitno da ja imam svoje. I kasnije u životu mogu promijeniti prezime i što im ja tu mogu? Njihova stvar. U svakom slučaju, do nekog nastavljanja loze mi nije nimalo stalo (ne znam ni što to zapravo znači:confused:).
Ravnopravnost je odredjena zakonom a medjuljudski odnosi su malo kompliciraniji od slova na papiru. U drustvu gdje velika vecina zena uzima muzevo prezime, sasvim mi je logicno da muskarac zeli cuti zasto ona to ne zeli. Imam dojam da vecini vas isto smeta zapravo to pravo izbora jer daje muskarcu mogucnost da 'nametne' svoje prezime. Daje drustvu mogucnost da se podijeli na vecinu i manjinu..
Meni je isto tako logično da čujem zašto on misli da bi žena trebala uzeti njegovo jer mi argument većine nije dovoljan. Ni razuman, kad smo kod toga. Nije mi logično da se tome iščuđava kao da je to ne znam što. Ali određenu vrtu znatiželje razumijem, ne kao način opravdavanja i uvjeravanja u dobre razloge, nego razumijevanja osobe. I da je zaključak da ga baš briga što radim sa svojim prezimenom.:mig:cisto iz znatizelje... :
a jel bi prosao razlog - "meni bi to puno znacilo i jako bi me usrecilo? iako ne znam ni sam zasto... mozda cisto da napakostim ovima sa teme "prezime koje zivot znaci" " (and yes, the other part is a joke. :p)
Iskreno, sumnjam da bih se uspjela naći na istoj valnoj dužini s muškarcem koji svoju sreću izvodi iz toga da ja uzmem njegovo prezime.:ne zna:Da, ajmo poslat zene u rat, pa kad djeca vec ostaju bec oceva, zasto ne bi i bez majki. Pretpostavljam da je ovo samo meni nenormalno?
Salis se jel tako? :ne zna: Smisao za humor sam ocito izgubila negdje na pola ove teme. Vise zbilja ne znam kad se salis a kad si ozbiljna.
Činjenica je da nije ravnopravno što muškarci imaju (su imali) obavezu služenja vojnog roka, a žene ne. Ako se već borimo za ravnopravnost, to podrazumijeva i neke obaveze, a ne samo prava. Izrael možda nije najbolji primjer s obzirom kakvo je stanje tamo, ali ipak. Što bi bilo loše u tome da žena odsluži vojni rok? Ima onih koje to dobrovoljno čine (ja ne bih jer se užasavam oružja). Naučiš nešto dodatno, nikad ne znaš kako ti može dobro doći. A kad je rat, svi ginu.
Što se srednjeg roda tiče - ne znam u kojem smislu misliš da se šalim. Naravno da je glupo ukidanje muškog i ženskog roda. Komentar se odnosio na to da je forumaš htio maknuti ženski rod iz upotrebe što bi bilo diskriminatorno. Kao i obrnuti slučaj. Srednji je prema tome neutralnost. Ali kako bi nam jezik bio lakši.:D Ali da, u biti sam se šalila.:) Isprike na offu (iako je sve to tu negdje).
galaksyy
12.02.2011., 13:45
uzimanjem muževog prezimena, žena postaje njegovo vlasništvo(tako je bilo u bližoj i daljoj prošlosti). trebalo bi izmisliti neko neutralno prezime.
Ja sam licemjerna i ako je neko lijepo prezime u pitanju (ili još bolje neko plemenito, snob sam malo, da :rofl:) uzimam ga bez razmišljanja.
E a ako se odabranik preziva Balega, Lešina, Smrdojed ili Govnovalj, ljubazno bih mu objasnila da se držim rođenog mi prezimena.
Inače sam za uzimanje prezimena supruga, jer smatram da je lijepo da se žena preziva kao i njena djeca. :tradicionalna:
serpentine
13.02.2011., 03:25
evo moj primjer.
ako ću se udavat (u što čisto sumnjam pošto ne želim) nema teorije da uzmem dečkovo prezime.
ne zbog nekih pseudo feminističkih sranja, "padanja pod muškarčevu vladavinu" i kako god to danas neki nazivali nego čisto iz razloga jer mi s njeegovo prezime ne sviđa.
A i da mi se sviđa i dalje svoje smatram vrlo lijepim i jebiga, jednostavno sam naviknuta na njegai ne želim ga mjenjat
stoga, ako ću već pristat na udaju (ako se baš mom dragom iz nekog xy razloga zbrcne a pošto meni udaja ne znaći pišljiva boba neka ga voda nosi) onda ću barem tražit povlasticu vlastitog prezimena.
A on il nek si doda moje na svoje sadašnje ili neka uzme moje a odbaci svoje.
kako god mu srcu drago
što se pak buduće djece tiće, jedino što ne želim je da imaju dvojno prezime.
ta mi se ideja nikad nije sviđala.
pogotovo ako netko od roditelja (ili oba) već od djetinjstva ima dvojno prezime što će onda... nabacit djetetu još dodatnih nekoliko prezimena?
šala naravno...
jedino, vidite...nisam upoznata sa time čije se prezime daje djeci ako je par nevjenčan hmmm
stvar dogovora ili ide automatikom "tko ga rodi to prezime i nosi"?
p.s. primjeri iz bliže mi okoline...
moja majka je i nakon rastave zadržala prezime od mog oca (isto koje i ja nosim). više joj se sviđa od njenog djevojačkog (:D)
dok je moja mačeha zadržala vlastito i samo nadodala prezime mog oca.
dok je mama moje frendice nakon rastave odmah promjenila prezime nazad na svoje djevojačko (a koristila se njime koliko je mogla i dok je bila u braku makar je uzela muževo)
OliverZG
13.02.2011., 03:56
A on il nek si doda moje na svoje sadašnje ili neka uzme moje a odbaci svoje.
kako god mu srcu drago.
Nikako nebi išlo da zadrži svoje?
serpentine
13.02.2011., 04:15
Nikako nebi išlo da zadrži svoje?
viš, kao ni u slučaju s djecom, nisam sasvim upoznata sa time kako se "slažu prezimena" kada si u barku.
pošto je 99.9 ljudi oko mene uzelo muževo bez preispitivanja ergo "jer svi to rade".
nitko se čak nije zapitao mogu li, ne mogu li ili moram ili ne moram niti čak ovo "svi to rade" nego obično "tako to ide".
ako on zatraži brak iz nekog xy razloga, ja zadržim svoje prezime... on može jednako tako zadržat svoje bez dodavanja ili oduzimanja...?
?
(ne znam pa pitam)
ako može, super, svako svoje, svi sretni.
nije meni cilj da on na ovaj ili onaj način uzme moje :top:
da paće, ako može, ništa se ne mjenja.
potpisali smo papir, u braku smo, fak jea.
mooving on
Ne ova tema se trebala nazvat "gdje smisaono odeš kad ostaneš poduže sam" :D
Niš vrijedno uzimanja za ozbiljno u obzir kakogod.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.