View Full Version : Prezime koje život znači
Jeste li uzele prezime od buduceg supruga kada ste se udavale? Ostavile svoje ili mozda dodale i njegovo? Buduce supruge, kako cete vi odluciti? Sto muskarci misle o ovome, je li njima bitno da ona nosi njihovo prezime?
I sto mislite o tome? Smatrate li da je to ponizavajuce i da vas se na taj nacin tretira kao neku zivotinju koja dobije novi zig? ( nisam sigurna da zivotinje dobivaju novi zig, ali nista mi drugo nije palo na pamet, pa se ispricavam onima koji se razumiju u stocarstvo )
Ako bih se ja jednog dana ipak odlucila udati, ne bih uzela njegovo prezime.
Nisam se udala, ali mi ne bi bilo ponižavajuće...nekako mi je lijepo kad cijela obitelj ima isto prezime...dakle...u budućnosti planiram uzeti muževo prezime
:)
A da muz uzme tvoje, pa da svi imate isto prezime? Ravnopravni smo, zar ne? :)
Uzela bi njegovo, ali bi ostavila i svoje. Nikako nebi dopustila da izgubim identitet koji sam godinama prije udaje imala.
A da muz uzme tvoje, pa da svi imate isto prezime? Ravnopravni smo, zar ne? :)
aha u kojem to svijetu mašte???
beryozinka
06.05.2006., 13:47
Kad bih se udala, ostavila bih svoje prezime. Ne vidim kakvog danas smisla ima da mijenjam svoje prezime u njegovo, ionako sam uvijek bila _____ (crta za prezime :zubo: ) i uvijek ću to i biti.
Elysium
06.05.2006., 13:55
a tko te tjera?
Elysium
06.05.2006., 14:00
Uzela bi njegovo, ali bi ostavila i svoje. Nikako nebi dopustila da izgubim identitet koji sam godinama prije udaje imala.
a koji to identitet, jebo te?
identitet oca koji je oženio tvoju majku koja je uzela njegovo prezime??
jebalo vas prezime
ona gubi identitet.. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
a koji to identitet, jebo te?
identitet oca koji je oženio tvoju majku koja je uzela njegovo prezime??
jebalo vas prezime
ona gubi identitet.. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
ma nemoj; moja mama nema prezime ko i ja:D
sve da se i nedajbože udam prezime ne minjam. i ne dodajem išta.
:o
Elysium
06.05.2006., 14:09
sve da se i nedajbože udam
ovo ti je najpametniji dio :D
ne zbog prezimena, ili da si ti loša žena.. :o :kiss:
jebeš muškarce.. što će ti i brak s njima, i njihovo prezime, i njihova sranja?
Ja sam zadržala svoje prezime. Razlozi:
- jer mi je ljepše nego njegovo ;)
- jer sam obećala didu da ako se ikad udam neću mijenjat pošto je on smatrao da je naše prezime nešto apsolutno najbolje što je nekoga moglo u životu zapast :D :D
- jer je to mom Zakonitom drugi brak pa sam svjesno htjela izbjeći SVAKU mogućnost zamjene s osobom br. 1 :raspa:
- jer je već moje prezime teško za izgovor strancu a u kombinaciji s njegovim postaje nepremostiva prepreka za svakog izvan slavenskog (i portugalskog) govornog područja (a što su toplo podržali moji kolege iz raznih stranih zemalja, kad su čuli kako je moglo zvučat) :rofl:
- i najviše zato što sam bila lijena mijenjat sve dokumente, pošto smo prije formalnog vjenčanja već dugi niz godina živjeli zajedno na adresi koja se nije promijenila. :cool:
ma to je samo prezime, ajde, ajde, ima većih issues za riješiti
Enchantress
06.05.2006., 14:17
Uzela bih muževljevo. :)
Nisam vezana ni za svoje ime ni za prezime. Bilo bi mi interesantno da odjednom počnem da se prezivam drugačije. :) A nekako mi je i sam taj čin vrlo romantičan... :cool: ;)
beryozinka
06.05.2006., 14:18
Koji je tvoj problem?
Imam osjećaj da sve ovo shvaćaš preosobno.... Jesi li možda muškarac? :zubo: :rolleyes:
Jeste li uzele prezime od buduceg supruga kada ste se udavale? Ostavile svoje ili mozda dodale i njegovo? Buduce supruge, kako cete vi odluciti? Sto muskarci misle o ovome, je li njima bitno da ona nosi njihovo prezime?
I sto mislite o tome? Smatrate li da je to ponizavajuce i da vas se na taj nacin tretira kao neku zivotinju koja dobije novi zig? ( nisam sigurna da zivotinje dobivaju novi zig, ali nista mi drugo nije palo na pamet, pa se ispricavam onima koji se razumiju u stocarstvo )
Ostavila svoje i on bi uzeo moje :o
Modesti
06.05.2006., 14:22
Uzela sam muževo.Ne mislim da moj identitet čuva zadržavanje moga prezimena tako da mi to nije pitanje.Samo me zanima ako djeca imaju dva prezimena pa kad se uzmu zadrže sva onda će imati četri prezimena, pa onda osam, pa šesnaest :rofl:
stoposto
06.05.2006., 14:23
Mi o tome nismo uopće zarmišljali, a kad smo se prijavljijvali kod matičara, on je moju ženu mrtav-hladan to isto pitao.
Mi smo se zabezeknuli, a žena je onak zbunjeno rekla da će uzeti moje prezime.
:cerek:
i od onda je ona "gospođa stoposto".;)
Uzela sam muževo.Ne mislim da moj identitet čuva zadržavanje moga prezimena tako da mi to nije pitanje.Samo me zanima ako djeca imaju dva prezimena pa kad se uzmu zadrže sva onda će imati četri prezimena, pa onda osam, pa šesnaest :rofl:
U Španjolskoj, na primjer, svatko ima dva prezimena, redom očevo pa majčino. Djeca dobivaju prezimena tako da preuzmu prvo prezime od svakog roditelja. :mig:
volio bih da moja žena uzme moje prezime, ali sve je stvar dogovora.
Modesti
06.05.2006., 14:29
U Španjolskoj, na primjer, svatko ima dva prezimena, redom očevo pa majčino. Djeca dobivaju prezimena tako da preuzmu prvo prezime od svakog roditelja. :mig:
a kako onda dođe do onog chiho lopez martinez gvadalupe de etc etc etc :D
a kako onda dođe do onog chiho lopez martinez gvadalupe de etc etc etc :D
To navodno postoji samo u Latinskoj Americi a ne i u Španjolskoj, gdje su zakoni o tome prilično jasni, rekli su mi. Ne garantiram za ispravnost informacije, ali njen izvor su moji frendovi, rođeni Madriđani. Kojima sam postavljala točno takva pitanja ko ti ovdje. :D
Elektra
06.05.2006., 14:38
Ja bih definitivno uzela njegovo prezime. Nevjerojatno je koliko mi samo pristaje. :cerek: :raspa:
Čak i bolje nego moje. :zubo:
uzela njegovo jer je bolje od moga :D
Ja bih definitivno uzela njegovo prezime. Nevjerojatno je koliko mi samo pristaje. :cerek: :raspa:
Čak i bolje nego moje. :zubo:
Elektra Trafostanić? :zubo:
Elektra
06.05.2006., 14:44
Elektra Trafostanić? :zubo:
Neee :D :rofl:
nigdje nisam napisala ovo zadnje;:confused:
brak će mi možda trebat; nikad se ne zna:cerek:
prezime mi ne treba, sranje s njim nisam doživjela :raspa:
uvik sam mislila zadržat svoje i nadodat buduće - kao da se zna iz koje sam familije :o
međutim sa godinama mi se moja šira familija sve manje sviđa, tako da ću (ako se dogodi slučajno da se udam :raspa: )vjerojatno uzet muževo. Osim ako bude izrazito ružno tipa :leš, budalić, tuka isl - to ne dolazi u obzir!
ma koga briga za širu familiju.
ima ih i dobrih i loših; ko u svakoj.
CrnaPantera
06.05.2006., 15:14
Pričali ja i moja sreća o tom pitanju. On veli "Meni je tvoje prezime super. Otvara mnoga vrata jer je poznato. Možda bi bilo dobro kad bi djeca imala ili tvoje ili oba prezimena"
No, moj stav je sasvim drugačiji. Ja bi samo njegovo prezime jer:
- ljepše mi stoji uz ime
- Ionako imam dva imena pa sa dodatna dva prezimena bi trebala dva sata da se potpišem
- ludo sam zaljubljena u njega pa želim sve njegovo :cerek:
Zanimljiv raspon stavova tamice... :)
Ovdje se ne želiš žigovat prezimenom od muža, a na Religiji nemaš ništa protiv udaje za muslimana, a poznato je da kod pravovjernih muslimana odnos žena-muškarac nije baš jednostavan za žensku stranu...
pumpkin pie
06.05.2006., 15:23
Dodat ću njegovo uz svoje.
Poptisivat ću se sa 22 slova! :D
e i duljina; vako imam 11 slova! taman za moju lijenost.
a ne bi ni popamtila više :angel:
pumpkin pie
06.05.2006., 15:36
btw tema je već bila
Prvo, ja ne mislim da se uzimanjem prezimane gubi identitet. Drugo, ne razumijem koja je fora u dva prezimena, mislim da se na taj nacin ne odrzava "identitet"
Zanimljiv raspon stavova tamice... :)
Ovdje se ne želiš žigovat prezimenom od muža, a na Religiji nemaš ništa protiv udaje za muslimana, a poznato je da kod pravovjernih muslimana odnos žena-muškarac nije baš jednostavan za žensku stranu...
Ajde mi reci, gdje sam ja tamo napisala da cu se udati za muslimana? Mene je samo zanimalo kako to ide, tako da "lajes" bezveze. Postavila sam jednu teoriju. Prvo muc muc, a onda napisati nesto :)
btw tema je već bila
Da, i?
Patagonija
06.05.2006., 16:31
Ma briga me za prezime.
ja sam zadrzala svoje, bez dodavanja njegovog. ne kuzim zasto bi mijenjala prezime:confused:
revolution
06.05.2006., 17:30
ne bih uzela ničije prezime a želim naći nekog papka :o :D koji bi se složio da nam djeca nose obadva prezimena
evo, pri tom nek njegovo bude-prvo :raspa:
Profinjena
06.05.2006., 17:41
Ja cu, uz svoje, dodati i njegovo prezime, a djeca zelim da nose samo njegovo prezime. Nije zbog gubitka nekog identiteta, niti zbog patrijarhalnosti mog najdrazeg, vec jednostavno zato sto mi je to neki simbol pripadanja - sebi pripadam po tome sto si ostavljam svoje prezime, da se u buducnosti zna o kojoj se to xy radi (jer postojala sam i prije njega, te cu postojati i nakon njega), a uzimanjem njegovog prezimena, obiljezavam i pripadnost njemu jer mu zelim pripadati u svakom pogledu, toliko ga obozavam! (No, naravno, opet ne mislim na onu pripadnost da sam neka mutavica bez prava glasa u vezi/braku, koju muz ugnjetava i sl - bas naprotiv, obozavamo se, a to uzimanje njegovog prezimena ce biti simbol koji za mene samu ima posebno znacenje).
Sto se tice opcije da on uzme samo moje prezime ili uz svoje doda i moje - iskreno, meni osobno to nije bas muzevno i ne bih u nasem odnosu to voljela. On je moj zastitnik i dodavanje njegovog prezimena svome mi je prirodno i ucinit cu to dobrovoljno, s istinskom zeljom.
Ima cura koje ne razmisljaju kao ja, ali eto, bilo bi zalosno da smo svi isti.
Elysium
06.05.2006., 18:16
ne. to je više stvar da sjednete za stol i da joj objasniš kako stvari stoje :D:D
Elysium
06.05.2006., 18:23
Uzela bih muževljevo. :)
kako je divno konačno vidjeti i osjetiti pismenost :cerek: :)
Nisam vezana ni za svoje ime ni za prezime.
hej djevojko, zar nisi čitala Soru, prije nego si ovo ispisivala?? :eek:
ti, naime, gubiš na ovaj način svoj identitet! :s
Elysium
06.05.2006., 18:26
Ja sam zadržala svoje prezime. Razlozi:
- jer mi je ljepše nego njegovo ;)
- jer sam obećala didu da ako se ikad udam neću mijenjat pošto je on smatrao da je naše prezime nešto apsolutno najbolje što je nekoga moglo u životu zapast :D :D
- jer je to mom Zakonitom drugi brak pa sam svjesno htjela izbjeći SVAKU mogućnost zamjene s osobom br. 1 :raspa:
doduše, Mačkasta ima "opravdane" razloge ;)
gdje bih ovu pod drugom točkom stavio na prvo mjesto (jer riječ djedu je riječ djedu, i da ga jebeš) :) :top:
Kod mene - svatko ima svoje prezime.
Emo§ion:D
06.05.2006., 18:56
Uzela bih njegovo jer već postoji jedna Ana Anić, pošto se moja baka zove isto kao ja :rofl:
gnjavež
06.05.2006., 18:59
ja cu uzet od dragog prezime, da nam dicu ne resetaju puno u skoli jer je njegovo na kraju abecede(i i menika) a moje na pocetku:cerek:
Elysium
06.05.2006., 19:00
nigdje nisam napisala ovo zadnje;:confused:
to sam ja, samoinicijativno, dodao :)
brak će mi možda trebat; nikad se ne zna:cerek:
kad žena započne rečenicu sa "brak će mi možda zatrebati" znam da je riječ o prekaljenoj ženi :D
:frajer:
Elysium
06.05.2006., 19:02
ja cu uzet od dragog prezime, da nam dicu ne resetaju puno u skoli jer je njegovo na kraju abecede(i i menika) a moje na pocetku:cerek:
:eek: :eek:
ovo je toliko strašno da je predobro! :s :s
gnjavež
06.05.2006., 19:04
uf tuka zaboravila da dica nose cacine prezime:D al uzet cu ga ipak da ne budem crna ovca:D
:eek: :eek:
ovo je toliko strašno da je predobro! :s :s
Netko vidim nije čitao Kiplingov "Ako"
:E
zadrzala svoje i dodala njegovo. a uglavnom se potpisivam s prvim imenom i sa svojim prezimenom:zubo:
kojeg vraga bi trebala na oltaru tradicije zrtvovat svoju djedovinu? djete ima njegovo, zao mi sto nema oba prezimena
Elysium
06.05.2006., 19:47
Netko vidim nije čitao Kiplingov "Ako"
:E
nije :(
kako vreba, svaki ugao joj je poznat.. :)
cijenim to
Elysium
06.05.2006., 19:50
djete ima njegovo, zao mi sto nema oba prezimena
djete se piše sa "i"
imam pitanje za tebe..
odgojite djecu, dođu u neku dob, ti pitaš jel hoće da uzme i doda i drugo (tvoje) prezime.. ipak, desetljećima patiš što i dijete nije tvoje prezime nosilo
i ta cura ili dečko kaže da mu/joj je sasvim dobro i ovako..
reci mi, tko je tu stravično pogriješio u, ne znam, odgoju i vrijednostima i tradiciji i jebenom identitetu??
ti?
ili tvoj muž?
revolution
06.05.2006., 20:22
zašto je jedno prezime (očevo, jasno:D ) >>identitet a dva (i majčino i očevo) - nisu?
:confused:
zašto moje dijete, ako ga već rodim, ne bi imalo identitet oba roditelja a ne nekakvu plemensku prtljagu :o :D
to sam ja, samoinicijativno, dodao :)
kad žena započne rečenicu sa "brak će mi možda zatrebati" znam da je riječ o prekaljenoj ženi :D
:frajer:
o pa nemoj ti sa ja neš samoinciram na te:zubo:
nema tu se što dodat; ako baš bude frka da ne mogu dobit ulazak u zemlju; a on ode; potpisat ću.
nema poblema.
prezime ostavljam svoje; ostali ili otišli.:top:
reci mi, tko je tu stravično pogriješio u, ne znam, odgoju i vrijednostima i tradiciji i jebenom identitetu??
ti?
ili tvoj muž?
ma daj; koji identitet?
nek doda plus iza imena ako oće; ko da je to bitno za identitet.
Elektra
06.05.2006., 20:36
Meni se nikako ne sviđa ta ideja s oba prezimena. Ili bih recimo, zadržala svoje ili uzela njegovo. Nikad ne bih oboje.
Previše je to za mene.
Elysium
06.05.2006., 20:36
:confused:
zašto moje dijete, ako ga već rodim, ne bi imalo identitet oba roditelja a ne nekakvu plemensku prtljagu :o :D
zato što je sintagma IDENTITETA poput kurve koja kaže da se bavi humanitarnim poslom
tebe cijenim, znam da ćeš shvatiti paralelu
Elysium
06.05.2006., 20:42
Meni se nikako ne sviđa ta ideja s oba prezimena. Ili bih recimo, zadržala svoje ili uzela njegovo. Nikad ne bih oboje.
Previše je to za mene.
jebote, ni ti ne cijeniš identitet??? :eek: :eek:
mora da si otpadnica i izrod u očima svake poštene žene
Elysium
06.05.2006., 20:43
ma daj; koji identitet?
nek doda plus iza imena ako oće; ko da je to bitno za identitet.
:top:
to mene samo živo zanima odgovor cici62
nije :(
kako vreba, svaki ugao joj je poznat.. :)
cijenim to
svaki ugao...
čega, molit ću lijepo?
revolution
06.05.2006., 20:45
:D moja setsrična se udala za tipa koji je uzeo njezino prezime. ne znam točno kak je to bilo i koji razlozi, ali plemenska zajednica satkana od rodbinskog vijeća mudraca je to primila prvo s šokantnom nevjericom potom s toplim prostodušnim odobravanjem:o
onda su dobili 4 kćeri:D :rofl: i plemensko rodbinsko vijeće je tu shvatilo zlu znakovitu kartu sudbe
to mene samo živo zanima odgovor cici62
bi će da je ona mlada:cerek:
oprosti joj :Pop:
revolution
06.05.2006., 20:53
btw, znate sjećate se :D onih lijepih običaja iz vremena AU, pa kad dolaziš na -imanje- a muškarac si, e svejedno goljo, došel si, imaš uzet i prezime domaćice :cerek: :D :D
jedna dedina sestrična, ima sad valjda100 godina, bakuta je iz takve obitelji, gdje je njezin otac oženio daklem daleko imućniju gospoju, došao k njoj u dvore i ona i braća eto nose - majčino -prezime- imanja
ona se potom udala za ambasadora u ex jugi, proputovala cijei svijet - s tim istim prezimenom, svoje majke ...kojeg doduše ne vjerujem da je ikad više poslije i posjetila :nono:
Gospon Pes
06.05.2006., 21:01
Ja sam uzela muzevo prezime.
Moje djevojacko Svabe u zivotu ne bi uspjeli izgovoriti, pa sam si mislila da je zgodnije imati "njihovo", a osim toga bih se s mojim nacekala npr. kod doktora jer ne bih kuzila da to mene prozivaju.
Prvo sam ga onda samovoljno promijenila kak mi je bilo lakse pisati, pa sad muz ima u putovnici jedan oblik, ja drugi. :rofl:
Onda su mi ovi jos ime germanizirali, pa je na negdje originalno, negdje njemacka verzija... :rofl:
Ma cirkus. :D
Elysium
06.05.2006., 21:03
svaki ugao...
čega, molit ću lijepo?
lijepih rečenica.. odnosno stihova
s tobom večeras je po dobroj staroj "ja drumom, ona šumom" :top:
lijepih rečenica.. odnosno stihova
s tobom večeras je po dobroj staroj "ja drumom, ona šumom" :top:
kakvom šumom???:confused: :confused:
ja ne idem u šumu...
bojim se šume...:rolleyes:
Elysium
06.05.2006., 21:14
e vala, ni ja neću šumom! :p
pa se ti.. :D :)
Ajde mi reci, gdje sam ja tamo napisala da cu se udati za muslimana? Mene je samo zanimalo kako to ide, tako da "lajes" bezveze. Postavila sam jednu teoriju. Prvo muc muc, a onda napisati nesto :)
Evo tvoj citat s Religije:
Zanima me nesto. Moze li djevojka koja nije muslimanka udati se za muslimana i mora li ona tada preci na muslimansku vjeru? Opcenito, kako to ide? Moze li se ili ne. I vase misljenje, koliko je uopce moguce da se jedna ateistica i feministkinja uklopi u takvom braku, tj. ima veliku zelju da se promjeni, pa moze li uspijeti Hvala unaprijed.
Čini mi se da velika želja za promjenom ateistice i feministkinje na islamske načine i običaje nije pomirljiva s tvojim pogledom na muževljevo prezime.
ja se isto nadam da ce muz uzeti moje.
mislim, radi nastavka loze, i to.
Elysium
06.05.2006., 21:31
predivno što me podsjeti na Kiplinga
i nek mi oprosti čovjek što ću mu malkice, a u svrhu, promijeniti stihove:
"Ako svako prezime znači nešto za tebe,
ali ni jedno suviše;
Tvoja će biti zemlja i svo njeno blago,
Jer
Biti ćeš Čovjek, sine moj!
toliko o identitetu
rado bi zadrzala svoje i dodala njegovo a on nek ima samo svoje ili doda i moje - kako hoce... ali ja bi svoje rado zadrzala, opet u slucaju da je njemu to izuzetno vazno i bitno bila bi spremna na kompromis... svoje bi zadrzala jer je svjetsko i posebno :zubo:
u slucaju da je njegovo neko uzasno poput "supak" onda bi i djeca imala samo moje :lol:
a da se udajem za svog sadasnjeg dragog i zadrzim svoje prezime potpisivala bi se sa 14 slova :mig:
predivno što me podsjeti na Kiplinga
i nek mi oprosti čovjek što ću mu malkice, a u svrhu, promijeniti stihove:
"Ako svako prezime znači nešto za tebe,
ali ni jedno suviše;
Tvoja će biti zemlja i svo njeno blago,
Jer
Biti ćeš Čovjek, sine moj!
toliko o identitetu
:rofl: ely, uvijek mi razgalis srce :D
kipling bi sigurno bio presretan zbog ove (gotovo uspjele) parafraze :cerek: :s
Afrika paprika
06.05.2006., 21:39
ja kanim svakako ostavit svoje jerje jedinstveno rijetko i zajebano. kanim dodat i njegovo bez crtice :zubo: tak da ću imat 25 slova u imenu i prezimenu.
on je na početku abecede ja na kraju.
djeca bi ipak trebala njegovo imat.moja frendica i njeni imaju grdih problema pri prelasku granice i tih sličnih administrativnih sranja.
ove na početku imenika su kod mene uvijek najzadnje pitali. :mad:
Ostavit cu svoje prezime...ako mu je bas bitno mogu prilijepiti i njegovo, ali cu uvijek biti ja ja...sa imenom i prezimenom koji su mi dali roditelji. Sa tim sam prezimom prezivjela vise od 25 godina, mogu i slijedecih makar 30 godina.
Moj identitet je vezan za moje ime i prezime, nema nuzno veze sa cinjenicom da je moj tata ozenio moju mamu(usput, i ona je zadrzala svoje prezime+njegovo).
Znam podjednako i jednu i drugu stranu familije i obje cine moj identitet....bez obzira sto mi je prezime tatino. Po meni, to je samo slucajnost...kao i odredjivanja imena...mogla sam se zvati ovak oili onako. U svakom slucaju zovem se kako se zovem i to je bilo sasvim uredu u proteklih 3 desetljeca.
ja kanim svakako ostavit svoje jerje jedinstveno rijetko i zajebano. kanim dodat i njegovo bez crtice
nisam siguran jel to sa crticom mozes birat ili ne ali mislim da u hrv jeziku ima pravilo o tome
Evo tvoj citat s Religije:
Čini mi se da velika želja za promjenom ateistice i feministkinje na islamske načine i običaje nije pomirljiva s tvojim pogledom na muževljevo prezime.
Da, to sam ja pitala, ali odakle tebi, da sam to pitala jer JA zelim postati muslimanka? Pitala sam, moze li djevojka koja je fem. i ate. ako ima veliku zelju postati muslimanka i promijeniti svoj zivot.
Jel sada jasnije? Nikada nisi pitala ili pitao nesto iz znatizelje ili bas svako pitanje mora biti zbog zelje za promijenom u zivotu? :confused:
Jesmo se sada razumjeli? :kiss:
Ostavit cu svoje prezime...ako mu je bas bitno mogu prilijepiti i njegovo, ali cu uvijek biti ja ja...sa imenom i prezimenom koji su mi dali roditelji. Sa tim sam prezimom prezivjela vise od 25 godina, mogu i slijedecih makar 30 godina.
Moj identitet je vezan za moje ime i prezime, nema nuzno veze sa cinjenicom da je moj tata ozenio moju mamu(usput, i ona je zadrzala svoje prezime+njegovo).
Znam podjednako i jednu i drugu stranu familije i obje cine moj identitet....bez obzira sto mi je prezime tatino. Po meni, to je samo slucajnost...kao i odredjivanja imena...mogla sam se zvati ovak oili onako. U svakom slucaju zovem se kako se zovem i to je bilo sasvim uredu u proteklih 3 desetljeca.
da, slazem se. tako je i u italiji. zene po zakonu (iz cisto administrativnih i prakticnih razloga) zadrzavaju svoje prezime, a za djecu se roditelji dogovore cije ce i koliko ce prezimena nositi, ili po automatizmu dobiva ocevo... mislim, ako se zna tko je otac.
Elysium
06.05.2006., 21:50
Ostavit cu svoje prezime...ako mu je bas bitno mogu prilijepiti i njegovo,
dakle, ti se zoveš "ime + x + y"
nađeš budućeg izabranika/tragičara koji također ima "ime + z + q"
da se ide po tvojem identitetu ti bi se morala i njemu prilagodit, jer identitet je jebena stvar očito pri spajanju. pardon, ljubav. pardon, kojem već kurcu
dakle, ti ćeš se jednog dana zvati "ime + x + y + z + q"
samo ti želim reći:
jebem ti tvoj identitet kad pola portafona jedne zgrade zauzmeš
Ako bih se jednog dana odlucila na dijete, imalo bi moje prezime. To bi bila jedna lijepa promjena u prilicno sovinistickom drustvu :raspa:
Ako bih se jednog dana odlucila na dijete, imalo bi moje prezime. To bi bila jedna lijepa promjena u prilicno sovinistickom drustvu :raspa:
moje ce imati i ime i prezime koje samo odabere. i vjeru naravno. i oca :cerek:
ok, oca cu joj sama izabrati. :cerek:
sretnodijete
06.05.2006., 22:00
Uzela njegovo.Fućkaš prezime-tak i tak ću u idućoj reinkarnaciji dobiti novo.A i to je bilo najmanje kaj sam mogla učiniti za njega(kad je već on bio tak dobri da doseli k meni-eto ,ja sam bolje prošla od njega-njemu odluka o prezimenu,meni o svemu ostalom-joj,kak j muške nekad lako mazati na kruheka.....:)
Da, to sam ja pitala, ali odakle tebi, da sam to pitala jer JA zelim postati muslimanka? Pitala sam, moze li djevojka koja je fem. i ate. ako ima veliku zelju postati muslimanka i promijeniti svoj zivot.
Jel sada jasnije? Nikada nisi pitala ili pitao nesto iz znatizelje ili bas svako pitanje mora biti zbog zelje za promijenom u zivotu? :confused:
Jesmo se sada razumjeli? :kiss:
Taj stari štos "nisam ja, već pitam za prijateljicu"? :rofl: :lol:
Tko god prođe kroz taj topić jasno mu je da govoriš o sebi. A evo i link: link (http://www.forum.hr/showthread.php?t=140322)
Ideš iz ekstrema u ekstrem. Čas ovo, čas ono. Čudni vjetrovi pušu kroz tebe.
:rofl: ely, uvijek mi razgalis srce :D
kipling bi sigurno bio presretan zbog ove (gotovo uspjele) parafraze :cerek: :s
nećeš vjerovat N. al ja ga podsjetila na Kiplinga :)
Elysium
06.05.2006., 22:11
to ne bi bila promjena u šovinističkom društvu. sorry draga, ali nisi prva.
to bi bila samo jedna u nizu tvojih karakternih osobina. sebičnih : s rašpom ili bez :
moje ce imati i ime i prezime koje samo odabere.Kako to misliš?
Kako to misliš?
pa tako, ja cu joj dati privremeno ime, recimo visnja. kad ponaraste, izabrat ce si sama neko ime koje joj se vise svidja. i prezime.
Taj stari štos "nisam ja, već pitam za prijateljicu"? :rofl: :lol:
Tko god prođe kroz taj topić jasno mu je da govoriš o sebi. A evo i link: link (http://www.forum.hr/showthread.php?t=140322)
Ideš iz ekstrema u ekstrem. Čas ovo, čas ono. Čudni vjetrovi pušu kroz tebe.
Ne pada mi na pamet, da se sada tu tebi, nepoznatoj osobi ciji mozak jednostavno uz sav trud ne moze shvatiti neke stvari, pa gleda na stvari crno bijelo, opravdavam. A i ocito je da imas nekih problema, jer vidim da se brines o mojim stavovima, zabrinjavaju te oni tako jako, ha? Shvacas ti ljude i forum jako ozbiljno, ha? Mozda da pronađes neku drugu zanimaciju ili ti je zivot isprazan, kao i tvoji pokusaji, da meni nesto dokazes o mojim pitanjima na forumu. Znas sto kazu, onaj tko nema vlastiti zivot, brine se o tuđem :D Vozi dalje :D
to ne bi bila promjena u šovinističkom društvu. sorry draga, ali nisi prva.
to bi bila samo jedna u nizu tvojih karakternih osobina. sebičnih : s rašpom ili bez :
Znaci, skoro svi muskarci su sebicni, jer djeca imaju njihovo prezime ili se to odnosi samo na zene?
pa tako, ja cu joj dati privremeno ime, recimo visnja. kad ponaraste, izabrat ce si sama neko ime koje joj se vise svidja. i prezime.Pa to svi radimo. ;)
A kako znaš da će biti Ona? :)
Pa to svi radimo. ;)
A kako znaš da će biti Ona? :)
pa ne znam, pretpostavljam.
Ne pada mi na pamet, da se sada tu tebi, nepoznatoj osobi ciji mozak jednostavno uz sav trud ne moze shvatiti neke stvari, pa gleda na stvari crno bijelo, opravdavam. A i ocito je da imas nekih problema, jer vidim da se brines o mojim stavovima, zabrinjavaju te oni tako jako, ha? Shvacas ti ljude i forum jako ozbiljno, ha? Mozda da pronađes neku drugu zanimaciju ili ti je zivot isprazan, kao i tvoji pokusaji, da meni nesto dokazes o mojim pitanjima na forumu. Znas sto kazu, onaj tko nema vlastiti zivot, brine se o tuđem :D Vozi dalje :D
Ostala si bez argumenata, jedino što ti pada napamet je blaćenje? :)
Slabo, slabo... :rolleyes:
Nije svako zlo za zlo. Naučit ćeš usput što je ad hominem: link (http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem)
:w
Ostala si bez argumenata, jedino što ti pada napamet je blaćenje? :)
Slabo, slabo... :rolleyes:
Nije svako zlo za zlo. Naučit ćeš usput što je ad hominem: link (http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem)
:w
Uopce mi nije jasno u cemu je tvoj problem, pa cu ponoviti, nađi si zivot i vozi dalje :D
Ma ne, ajde reci, sto te zanima, mozemo popricati, sto ti smeta kod mene? Sto te tako zapeklo?
Afrika paprika
06.05.2006., 22:36
nisam siguran jel to sa crticom mozes birat ili ne ali mislim da u hrv jeziku ima pravilo o tome
ne, žena može birat i ima apsolutno pravo slobode ;) bila sam se raspitivala o tom baš. :zubo:
Uzela sam prezime od muža :cerek:
Nisam niti razmišljala o mogućnosti da ostavim svoje, ja sam ja, bez obzira promjenim li ime, prezime, boju kose ili državu:D
Osim toga, njegovo mi bolje paše uz ime :D, nema nijedne kvačice :D
Osobnu sam promijenila odmah a ostale dokumente nakon 5 godina braka i to zato jer se jedan policajac izvikao na mene:(, nije mi upalilo da nisam imala vremena za napravit novu vozačku:zubo:
Elysium
06.05.2006., 22:40
jer vidim da se brines o mojim stavovima, zabrinjavaju te oni tako jako, ha? Shvacas ti ljude i forum jako ozbiljno, ha? Mozda da pronađes neku drugu zanimaciju ili ti je zivot isprazan.. blablabla
čovjek si je samo dao truda da te uhvati u tvojim rečenicama
ako ti ne shvaćaš ljude na forumu jako ozbiljno čemu onda uopće ispisuješ ovakav post? :confused:
jer te zapeklo.
drugi put pazi što pišeš.
ili ne piši
ako ti ne shvaćaš ljude na forumu jako ozbiljno čemu onda uopće ispisuješ ovakav post? :confused:
jer te zapeklo.
ili ne piši
ti shvaćaš ozbiljno ljude na f.?
dakle, ti se zoveš "ime + x + y"
nađeš budućeg izabranika/tragičara koji također ima "ime + z + q"
da se ide po tvojem identitetu ti bi se morala i njemu prilagodit, jer identitet je jebena stvar očito pri spajanju. pardon, ljubav. pardon, kojem već kurcu
dakle, ti ćeš se jednog dana zvati "ime + x + y + z + q"
samo ti želim reći:
jebem ti tvoj identitet kad pola portafona jedne zgrade zauzmeš
Ne, ja se zovem ime+prezime. To ime i to prezime imam od rodjenja.Kad se udam za nekoga imat cu ime+prezime. ako muzu to nesto posebno znaci, dodat cu i njegovo prezime...kod maticara.
Meni licno drugo prezime ne treba, imam svoje.
dakle, opcija:
1.ime+prezime
2.ime+prezime+muzevo prezime(s tim da ce ovo biti kod maticara tako, pitanje je hocu li to drugo prezime uopste koristiti).
Ne treba ti za to pola zgrade vec samo ime i prezime.
Sto se dijece tice, mozda sam tu malo konzervativnija, pa mislim da treba imati ocevo prezime. Mada znam jedan slucaj gdje djevojka ima mamino prezime(a zive jos uvijek u sretnoj familiji). Jedno vrijeme je imala ocevo, pa sada mamino.
Vi muskarci vezete neku moc uz to da zenu a pogotovo dijete privolite na svoje prezime.
mislite da time nesto uspijevate, da je to VASE dijete, ako nosi VASE PREZIME.
Ja ne smatram to tako. Niti vecina zena. Da one uzmu tu logiku, bilo bi problema sa davanjem dijeci prezimena. Zene su pametnije. Daju vama da odlucite prezime, a one odgajaju dijecu po svome ćeifu.;)
Elysium
06.05.2006., 22:46
Znaci, skoro svi muskarci su sebicni, jer djeca imaju njihovo prezime ili se to odnosi samo na zene?
a najveće prokletstvo pada na svako rođeno muško dijete! :Pop:
zašto?
jer je muško=sebično
jer će i njegova žena jednom imat njegovo prezime
ja ti prepuštam tvoju borbu u sebičnosti. ako "pobijediš" barem znaš što jesi.
(vidiš kako smo brzo pronašli ime i prezime pojmu o kojem raspravljamo?) :p
Elysium
06.05.2006., 22:47
ti shvaćaš ozbiljno ljude na f.?
tu i tamo promatram sranja
tu i tamo naiđe dobra osoba.
jer te zapeklo.
ili ne piši
E ako si je on dao truda da mene "uhvati u mojim recenicama" onda zbilja nema zivot! I hvatanje mu bas ne ide dobro, jer je promasio sve sto je napisao. Crno - bijeli svijet :)
lenny_72
06.05.2006., 22:51
ja sam uz svoje prezime dodala muževo. bilo mi je glupo i neobično nakon tridesetak godina života odjednom se počet koristiti drugim prezimenom. iako se ponekad "pokajem" kad završim u šumi birokracije, pogotovo kad pokoji službenik "čuje" samo jedno prezime i tsl.
dijete ima samo muževo prezime i to zato da mu danas sutra bude lakše u školi (da se ne muči sa dva prezimena)
a što se tiče crtice kad se prezime mijenja vjenčanjem crtica se ne stavlja između prezimena jer se radi o dva prezimena. kad bi bila crtica to bi se smatralo jednim prezimenom, a nije jedno prezime jer jedan od supružnika dodaje prezime drugog. također je Zakonom o osobnom imenu propisano da svatko može imati samo dvije riječi u imenu, te dvije u prezimenu.
Postoje slučajevi kada npr. roditelji daju dijetetu više imena npr. Ivan Petar Pavao Josip, ali se onda daje izjava da će se dijete u pravnom prometu služiti samo sa npr. Ivan Petar ili neka druga kombinacija...
a najveće prokletstvo pada na svako rođeno muško dijete! :Pop:
zašto?
jer je muško=sebično
jer će i njegova žena jednom imat njegovo prezime
ja ti prepuštam tvoju borbu u sebičnosti. ako "pobijediš" barem znaš što jesi.
(vidiš kako smo brzo pronašli ime i prezime pojmu o kojem raspravljamo?) :p
Priznajem, sebicna sam i dijete ce imati moje prezime, a ne od "muzjaka" :D
Bas volim kad sam sebicna :) I to nije moja borba, nego moje pravo. Pravo na "sebicnost" :)
Elysium
06.05.2006., 22:52
ako muzu to nesto posebno znaci, dodat cu i njegovo prezime...kod maticara.
Meni licno drugo prezime ne treba, imam svoje.
dakle, opcija:
1.ime+prezime
2.ime+prezime+muzevo prezime(s tim da ce ovo biti kod maticara tako, pitanje je hocu li to drugo prezime uopste koristiti).
pitanje:
što ako ti je muž tvrdoglav na, tja ne znam sad na koga... tebe? :p
kako će vam na vratima pisati? Obitelj.... ? ?
odnosno ako stavljate oba prezimena - koje će biti prvo?
jer vidim da je ovdje jebeno bitna procedura.. u svemu :s :s :s
Elysium
06.05.2006., 22:53
Priznajem, sebicna sam i dijete ce imati moje prezime, a ne od "muzjaka" :D
Bas volim kad sam sebicna :) I to nije moja borba, nego moje pravo. Pravo na "sebicnost" :)
:kiss:
možda Bog bude milostiv pa tvoje dijete ne povuče dobar dio gena s tebe
pitanje:
što ako ti je muž tvrdoglav na, tja ne znam sad na koga... tebe? :p
kako će vam na vratima pisati? Obitelj.... ? ?
odnosno ako stavljate oba prezimena - koje će biti prvo?
jer vidim da je ovdje jebeno bitna procedura.. u svemu :s :s :s
Nije tvrdoglav. O tome smo pricali i uvjerila sam ga da je to moja stvar i da to nikako nece uticati na njega, niti na njegovu muskost. On je bio i ostao musko, bilo ja uzela njegovo prezime ili ne.
Na vratima ce pisati...tjah...ne smatram to nesto ozbiljno, eto, nek pise njegovo prezime. A ako ce biti oba, pa nek pisu oba u bilo kojem pravcu i smijeru.
:kiss:
možda Bog bude milostiv pa tvoje dijete ne povuče dobar dio gena s tebe
Ne vjerujem u Boga, ali ako ti vjerujes, nadam se da ce prema tebi biti milostiv i da ce izbaciti sav taj sovinizam iz tebe. Probudi se, ovo je 21 stoljece :)
Elysium
06.05.2006., 23:00
Vi muskarci vezete neku moc uz to da zenu a pogotovo dijete privolite na svoje prezime.
mislite da time nesto uspijevate, da je to VASE dijete, ako nosi VASE PREZIME.
a ovo je strašno :eek: :eek: :eek:
priznajem da se prvi put susrećem s ovakvom mišlju i načinom zaključivanja. valjda mi zato i jest toliko šokantno :eek: :eek: :eek:
prvi put čitam/čujem ovu teoriju
nordea, ti meni oprosti, ali ovako bolesno razmišljanje pripisujem samo:
- muškarcima ako tako mogu pomisliti ili jesu takvi
- i tebi koja imaš gadne probleme na ovom području
to je kao neki ekvivalent ženskom "ja sam majka i normalno da volim svoje dijete više jer sam ga rodila" ??
to je to?
Elysium
06.05.2006., 23:02
Na vratima ce pisati...tjah...ne smatram to nesto ozbiljno, eto, nek pise njegovo prezime. A ako ce biti oba, pa nek pisu oba u bilo kojem pravcu i smijeru.
evo, hvala na odgovoru
zbilja me zanimalo
tu i tamo promatram sranja
tu i tamo naiđe dobra osoba.
a jel
Elysium
06.05.2006., 23:04
Probudi se, ovo je 21 stoljece :)
znam..
i Sebičnost je dosegnula vrtoglavu cijenu dionica
a ovo je strašno :eek: :eek: :eek:
priznajem da se prvi put susrećem s ovakvom mišlju i načinom zaključivanja. valjda mi zato i jest toliko šokantno :eek: :eek: :eek:
prvi put čitam/čujem ovu teoriju
nordea, ti meni oprosti, ali ovako bolesno razmišljanje pripisujem samo:
- muškarcima ako tako mogu pomisliti ili jesu takvi
- i tebi koja imaš gadne probleme na ovom području
to je kao neki ekvivalent ženskom "ja sam majka i normalno da volim svoje dijete više jer sam ga rodila" ??
to je to?
Pa vidi, sa mnogim momcima sam pricala, svi do jednog iskljucuju svaku mogucnost ikojeg drugog prezime do SVOGA. SAMO I SAMO SVOJE. A zasto je to tako?
Zasto, po muskarcu, mora dijete imati NJEGOVO prezime.
Pazi, meni je nebitno koje ce prezime imati moje dijete, bit ce svakako moje, ali zasto je to toliko bitno muskarcu? Zasto je tebi nevjerovatno da dijete ima, eto ne mora imati zenino, ali eto da ima NEKO DRUGO PREZIME?
Mozda se cak i veze za ono praistorijsko "sin siiiiiiiin, SIIIIIIIIIIIIIN". Zasto je bitnije imati musko dijete za muskarca? ko produzava, po vasem misljenju, LOZU? Moras priznati da je za vecinu muskaraca, sin jedno a kcerka drugo.
S obzirom na to da sam odrasla u familiji u kojoj takvih podjela nema i u kojoj se nikad nije isticao SIIIIIIN, jako dobro primjecujem to u drugim familijama.
Uzela njegovo.
Prakticno sasvim. ;)
Uostalom, toliko je vec prezimena i u meni, i u njemu...od njegove majke, pa njene majke itd.,...pa od moje majke, njene majke i bake...itd....
What's in a name?:confused:
Prekratko zivimo, ljudi, za takve gluposti. :)
znam..
i Sebičnost je dosegnula vrtoglavu cijenu dionica
Ako ti zbilja smatras, da je zena sebicna sto zeli da dijete ima njezino prezime...e onda zbilja :flop: Pa zar ja kao zensko bice, ne bih smjela pozeljeti da moje i njegovo dijete ima moje prezime. Jel to grijeh? Sto, vama muskarcima je to pravo dano rođenjem? A zena ako to pozeli, ispada sebicna?
Uzela njegovo.
Prakticno sasvim. ;)
Uostalom, toliko je vec prezimena i u meni, i u njemu...od njegove majke, pa njene majke itd.,...pa od moje majke, njene majke i bake...itd....
Prekratko zivimo, ljudi, za takve gluposti. :)
Ako su to takve gluposti, onda je on mogao uzeti tvoje.
djete se piše sa "i"
imam pitanje za tebe..
odgojite djecu, dođu u neku dob, ti pitaš jel hoće da uzme i doda i drugo (tvoje) prezime.. ipak, desetljećima patiš što i dijete nije tvoje prezime nosilo
i ta cura ili dečko kaže da mu/joj je sasvim dobro i ovako..
ti?
ili tvoj muž?
uh imala sam prestrogu uciteljicu hrvatskog :zubo:
zasto te toliko muci tko je pogrijesio (ima li "i" ova rijec?) . ne pati se nitko. tradicije su tu da se mjenjaju. inace bismo jos sarali po zidovima mracnih spilja a ne po tastaturi ;)
nosim oba prezimena i fino je tako, mali ima ocevo, sto mu fali, zna gdje mu je mater. i naravno pita me zasto se ti ovako zoves, pa sine, rodila sam se takva i imam bonus dodala sam tvog tate prezime. prema tome obogaceni smo svi jednim prezimenom vise. ili te ne kapiram bas :p
Ako su to takve gluposti, onda je on mogao uzeti tvoje.
Rekoh vec, iz prakticnih razloga. Citaj malo pazljivije. Ne daj da te ta ljutnja u tebi skroz sjebe.
Elysium
06.05.2006., 23:24
Ako ti zbilja smatras, da je zena sebicna sto zeli da dijete ima njezino prezime...e onda zbilja :flop:
možda nisam bio jasan..
ja smatram da si ti sebična
šiklja iz tvojih postova.
razljeva se s monitora.
shvaćaš point?
ili da ti dodatno objasnim?
Elysium
06.05.2006., 23:30
Zasto je tebi nevjerovatno da dijete ima, eto ne mora imati zenino, ali eto da ima NEKO DRUGO PREZIME?
pa ako nema ženino, čije će "drugo" imati ako ne moje? :confused: :zubo:
već sam na početku topica se izjasnio da ne patim na prezimena
jebala vas prezimena
najviše postam jer samo gledam kako se kote ta sebična zadiranja u "čije je što"
jebote, dajte si svi pročitajte Kiplingovu pjesmu
pa onda serite o prezimenima, ako baš ništa ne shvaćate
Mozda se cak i veze za ono praistorijsko "sin siiiiiiiin, SIIIIIIIIIIIIIN". Zasto je bitnije imati musko dijete za muskarca? ko produzava, po vasem misljenju, LOZU?
ne znam, srećo
krivom se muškarcu obraćaš
moj brat sa ženom ima dva klinca. ako je nekome do te jebene loze, živjet će.
ja ionako, kad pomislim na svoju obitelj, skriveno priželjkujem i nadam se.. da ću sa ženom imati curice.
Andjelcic
06.05.2006., 23:33
Ja bih ostavila svoje. Ipak se do braka prozivi dobar dio zivota, upoznaje se mnogo ljudi, oni upamte tvoje prezime. I onda ce te za deset godina lakse pronaci ako se isto prezivas. To je jedan od razloga.
Elysium
06.05.2006., 23:38
ili te ne kapiram bas :p
nije da me ne kapiraš, ili ja tebe :)
ovaj post si lijepo napisala, i zapravo mi se svidio. zbilja lijepo
ali u onom prvom si imala rečenicu "dijete ima njegovo, zao mi sto nema oba prezimena" ("i" sam dodao) :D :kiss:
pa me zanimalo zašto taj naglasak na dijete nema oba prezimena
iz čisto tvoje ugla razmišljanja
I onda takvo dijete s 2 prezimena upozna i vjenca se s istim takvim jednim.
Sta onda biva? :confused: Oboje imaju po cetiri? :confused:
U cemu je cijela poanta? :confused:
I kad smo kod 'sto je cije'...obje moje curice su fizicki na mene, da l' da brisemo tatu iz rodnoga lista? :confused:
možda nisam bio jasan..
ja smatram da si ti sebična
šiklja iz tvojih postova.
razljeva se s monitora.
shvaćaš point?
ili da ti dodatno objasnim?
A ti si...vidovit :confused:
Znas sto siklja iz tvojih postova?
Muskarac koji se ne moze snaci u 21 stoljecu. Jel ti udaris zensku toljagom po glavi i odvuces ju u pecinu? :D
Elysium
06.05.2006., 23:44
I kad smo kod 'sto je cije'...obje moje curice su fizicki na mene, da l' da brisemo tatu iz rodnoga lista? :confused:
predobro... :s :s :s :s
Jel ti udaris zensku toljagom po glavi i odvuces ju u pecinu? :D
Bojim se da imas jednu drugu musku ekipu na ovom forumu za te radnje.:D
Ili se barem vole tako hvaliti.:D
Elysium
06.05.2006., 23:48
Jel ti udaris zensku toljagom po glavi i odvuces ju u pecinu? :D
bilo bi mi žao da to radim ženi pa da se osjećaš krivom što nisi posebna i unikatna po načinu kako te dragi u(o)svojio
Arianne
06.05.2006., 23:54
Ja bih ostavila svoje. Ipak se do braka prozivi dobar dio zivota, upoznaje se mnogo ljudi, oni upamte tvoje prezime. I onda ce te za deset godina lakse pronaci ako se isto prezivas. To je jedan od razloga.
citam i ne vjerujem koji bitan razlog.. :rofl: :rofl:
bilo bi mi žao da to radim ženi pa da se osjećaš krivom što nisi posebna i unikatna po načinu kako te dragi u(o)svojio
Pa ti si i duhovit :)
Andjelcic
07.05.2006., 00:00
citam i ne vjerujem koji bitan razlog.. :rofl: :rofl:
Da si malo razmislila, vjerojatno se ne bi smijala. Ili mozda bi. Whatever.
Arianne
07.05.2006., 00:23
Da si malo razmislila, vjerojatno se ne bi smijala. Ili mozda bi. Whatever.
ako netko nije razmisljao onda si to ti dok si pisala o onom bitnom razlogu
nego ako ti je vec toliko stalo do pronalazenja
onda uz zadrzano prezime ostavi i kucni telefon kod sebe
i na vrata stana stavi svoje cijenjeno ime i prezime
no,sad je pitanje da li bi se tvoj buduci sa tim slozio
mozda i on nakon nekih 10god. zeli biti pronadjen
a ko ce ga pronac ako stan i telefon nisu na njemu :rofl: :rofl:
Elysium
07.05.2006., 00:33
onda uz zadrzano prezime ostavi i kucni telefon kod sebe
i na vrata stana stavi svoje cijenjeno ime i prezime
no,sad je pitanje da li bi se tvoj buduci sa tim slozio
mozda i on nakon nekih 10god. zeli biti pronadjen
a ko ce ga pronac ako stan i telefon nisu na njemu :rofl: :rofl:
e sad, jebiga, shvaćam da je vaša privatna prepirka :cerek:
ali Anđelčiću, oprala te Arianne
teško će te običan smrtnik "naći" a da ne zadovoljavaš navedeno
ili, ženo, reci pravi razlog, pa da završimo
Arianne
07.05.2006., 00:52
ili, ženo, reci pravi razlog, pa da završimo
pravi razlog je sto zeli sakrit muza pa da ga nitko (citaj nijedna) ne moze pronac nakon 10 godina
zato prezime, stan,telefon... :rofl:
Uzela njegovo.
Prakticno sasvim. ;)
Prekratko zivimo, ljudi, za takve gluposti. :)ne racionaliziraj, uzela si njegovo prezime radi tradicije, jer su te tako dresirali (odgojili). tu nije bilo nikakvog tvog izbora.
ne racionaliziraj, uzela si njegovo prezime radi tradicije, jer su te tako dresirali (odgojili). tu nije bilo nikakvog tvog izbora.
Natch, tamica...toliko se trudite da se prosto ne moze ne vidjeti koje ste vas dvije desperate spinsters...:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Ma naci ce se neki bleso i za vas, ne tulite toliko...:D
Natch, tamica...toliko se trudite da se prosto ne moze ne vidjeti koje ste vas dvije desperate spinsters...:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Ma naci ce se neki bleso i za vas, ne tulite toliko...:D
rajna, nemoj se ljutiti, ali nismo sve odgojene na isti nacin. nekim zenama brak nije vrhunac osobnog ispunjenja. :mig:
rajna, nemoj se ljutiti, ali nismo sve odgojene na isti nacin. nekim zenama brak nije vrhunac osobnog ispunjenja. :mig:
Ali vidis da jeste ;)
Izanalizirajte se malo, cure ;)
Ali vidis da jeste ;)
Izanalizirajte se malo, cure ;)
ma nije, rajna. jedno je zeljeti seks, a drugo brak. brak ubija seks.
eritrea
07.05.2006., 12:27
ne racionaliziraj, uzela si njegovo prezime radi tradicije, jer su te tako dresirali (odgojili). tu nije bilo nikakvog tvog izbora.
ako žena uzme prezime muža radi tradicije, onda ona koja zadržava svoje čini to radi emancipacije ili nekog suvremenog hita.
i šta dobiješ na kraju: svi čine nešto radi okruženja i vremena u kojem se nalaze, a ne radi sebe.
mislim da nije uopće važno kakvo prezime uzimaš. stvar osobnih gledišta. važno je ono šta izgradiš pod "nekim" prezimenom.
mislim da nije uopće važno kakvo prezime uzimaš. stvar osobnih gledišta. važno je ono šta izgradiš pod "nekim" prezimenom.
molim te, daj mi jedan LOGICAN razlog da zena uzme muzevo prezime.
ako žena uzme prezime muža radi tradicije, onda ona koja zadržava svoje čini to radi emancipacije ili nekog suvremenog hita.
i šta dobiješ na kraju: svi čine nešto radi okruženja i vremena u kojem se nalaze, a ne radi sebe.
Ne, nego ona koja zadrzava prezime ne vidi smisao zasto bi nakon xx godina uzela drugo. Zene prezime uzimaju, bas kao sto je Natch rekla iz tradicije, a i bolje je sutit nego se s nekime prepirati oko prezimena, jer vecinu se od malena tako uci. Neke zene jos nisu progledale, jer su tako odgajane, pa misle kako je to nesto nebitno koje ce prezime nositi, jer su naucene da su muske zelje bitnije od zenskih. A vecina muskaraca bi vjerojatno umrla, da buduca ne odabere njihovo prezime :D
Neke zene jos nisu progledale, jer su tako odgajane, pa misle kako je to nesto nebitno koje ce prezime nositi
Impliciraš da je prezime ono što ženu bitno određuje kao osobu? :rolleyes: Hrabra teza, zaista. :D
Btw, ako vas prezimena muče, Island je zemlja za vas. Prezimena nema, samo ime oca koje završava s ..sson ili ..sdottir, ovisno o spolu korisnika. Pa ti nađi nekog u telefonskom imeniku, ako si faca. :rofl:
Impliciraš da je prezime ono što ženu bitno određuje kao osobu? :rolleyes: Hrabra teza, zaista. :D
Btw, ako vas prezimena muče, Island je zemlja za vas. Prezimena nema, samo ime oca koje završava s ..sson ili ..sdottir, ovisno o spolu korisnika. Pa ti nađi nekog u telefonskom imeniku, ako si faca. :rofl:
Savršena zemlja za Anđelčićsdottir... :rofl: :D
Enchantress
07.05.2006., 13:41
Neke zene jos nisu progledale, jer su tako odgajane, pa misle kako je to nesto nebitno koje ce prezime nositi, jer su naucene da su muske zelje bitnije od zenskih.
A šta ako baš žele uzeti muževljevo, ako im se sama ta ideja dopada, ako za njih lično ima značaj (bez obzira na mišljenje budućeg muža o svemu tome)? :) Ili ta mogućnost uopšte ne postoji? ;)
Nema šanse da promijenim prezime. Zašto bih ga mijenjala? Ja se tako zovem već skoro 30 godina i postalo je dio mene. Zašto je njegovo prezime bolje od moga?! Za djecu ćemo se dogovoriti. Srećom, on dijeli moje stavove;)
Toplo preporučam ostaviti svoje prezime pri ulasku u brak.Ne moraš mijenjati dokumente što je prilično vremena,a kao što netko reče,život je prekratak za gubljenje na takve gluposti.A nećeš morati mijenjati dokumente ni kad se budeš rastajala,što vjerojatno hoćeš kad-tad.Ako poželiš raditi negdje vani,moći ćeš se prodati kao neudata,što ti je veliki plus,a imaš ista prava kao i one koje nose muževo prezime.Ja sam ostavila svoje prije23 god, i nikada nisam požalila.A možda uspijem iskoristiti i onu drugu pogodnost.:cerek:
Zeljko81
07.05.2006., 14:43
ja sam davno rekao... da ću uzeti ženino prezime :zubo: :kiss: toga se i danas držim
meni nije problem... ali društvo bi vršilo pritisak na mene :mad: :eek: :E
uh :flop: a tu su i razna imena :rolleyes: koja se daju takvim "muškim" :D
Ava Adore
07.05.2006., 14:51
Da je u pitanju onaj s kojim sam sad, uzela bih njegovo prezime :D
Ipanema
07.05.2006., 15:03
Ja sam mislim prosle ili pretprosle godine na ovu temu odgovorila da bi uzela muzevo, ali kako covjek stari tako ima sve vise i vise doticaja s birokracijom i nekako vise nisam sigurna :D
Mislim da bih zbog mjenjanja svih dokumenata (radi nekakve kvazitradicije) dobila slom zivaca.
Ava Adore
07.05.2006., 15:06
Meni to nije zbog kvazitradicije, nego mi je njegovo prezime ljepše :D :D Eto kako ja to gledam :rofl:
pumpkin pie
07.05.2006., 15:07
Ako poželiš raditi negdje vani,moći ćeš se prodati kao neudata,što ti je veliki plus,a imaš ista prava kao i one koje nose muževo prezime.
Ček, a kako netko može znnati jel to tvoje ili muževljevo prezime?
Ipanema
07.05.2006., 15:13
Meni to nije zbog kvazitradicije, nego mi je njegovo prezime ljepše :D :D Eto kako ja to gledam :rofl:
Pa naravno.
Mislim da žena koja se udaje za g. Di Battistu i žena koja se udaje za g. Govedaricu sigurno ne razmišljaju na isti način o ovoj temi :zubo:
Zeljko81
07.05.2006., 15:24
uh ovako i ja razmišljam
Pa naravno.
Mislim da žena koja se udaje za g. Di Battistu i žena koja se udaje za g. Govedaricu sigurno ne razmišljaju na isti način o ovoj temi :zubo:
mada je u mene cilj da se riješim *ović nastavka :zubo: :zubo: :cerek:
daklem ono ć me nervira na kraju :o
Govedarica :rofl: :o
pumpkin pie
07.05.2006., 15:27
Pa naravno.
Ja bi odmah uzela prezime kad bi se udavala za nekog Konestaba.
Toplo preporučam ostaviti svoje prezime pri ulasku u brak.Ne moraš mijenjati dokumente što je prilično vremena,a kao što netko reče,život je prekratak za gubljenje na takve gluposti.A nećeš morati mijenjati dokumente ni kad se budeš rastajala,što vjerojatno hoćeš kad-tad.Ako poželiš raditi negdje vani,moći ćeš se prodati kao neudata,što ti je veliki plus,a imaš ista prava kao i one koje nose muževo prezime.Ja sam ostavila svoje prije23 god, i nikada nisam požalila.A možda uspijem iskoristiti i onu drugu pogodnost.:cerek:
:top: nema šanse da si natovarim još malo birokracije na vrat.
ali i svidja mi se slika iz vozačke:cerek:
tuljanica
07.05.2006., 16:25
Nisam nikada razmišljala o tome, jer nisam bila niti blizu braka :cerek:
Sve ovisi kako bi zvučalo njegovo prezime. Ako bi bilo kraće od mog i pristajalo uz moje ime onda bi uzela njegovo. A i moje je malo prosto kada se doda još koje slovce. :zubo:
Ne puca me tradicija niti gubljenje identiteta, niti ostali razlozi koje su neki naveli.
Ček, a kako netko može znnati jel to tvoje ili muževljevo prezime?
Pa naravno da može,jedino ako se netko sjeti da ti i djevojačko i vjenčano može biti nekim rijetkim slučajem isto.Kad priložiš diplome završene škole,i internacionalni izvod iz matične knjige rođenih,prezime će na svim dokumentima biti isto.Nisam sigurna da li ti na izvodu piše da si sklopila brak,ali mislim da ne.A izvod iz matične knjige nevjenčanih valjda ne postoji;) .Ma nisu oni vani takve cijepidlake,vjeruju ti oni i na riječ,a tvoj potpis čuda vrijedi (što naši ljudi naveliko koriste:p )
Barem je nakad davno bilo tako.
Naravno da prezime zenu ne određuje kao osobu. Ali sigurno nije nebitno.
Mnoge zene uzimaju prezime jer jako vole svog partnera, ono...obozavam ga itd. Pa zasto onda muskarci isto tako ne rade? Zenama je to usađeno od rođenja i nikako da se maknu od toga ( vecina njih ).
Ma daj mi to objasni. Znači ja bi bila drugačija osoba ako bi se prezivala, štajaznam, Blitvić nego ako bi se prezivala Kupusić? :confused: Ili bi se mojim prelazom iz Blitvić u Kupusić nešto promijenilo u meni? :confused: :confused:
ako ne bi uzela moje prezime odjebo bi je iste sekudne
to mi je kao da mi kaze - ne zelim imati djecu
ko te jebe, ne moras
Ma daj mi to objasni. Znači ja bi bila drugačija osoba ako bi se prezivala, štajaznam, Blitvić nego ako bi se prezivala Kupusić? :confused: Ili bi se mojim prelazom iz Blitvić u Kupusić nešto promijenilo u meni? :confused: :confused:
Ne bi bila drugacija osoba i nista se u nikome ne bi promjenilo. Ali..ako neka zena smatra da MORA uzeti prezime, jer je to obicaj i sto ce netko reci, tada ona zanemaruje sebe na neki nacin kao osobu, jer je navikla potiskivati svoje zelje i navikla je podređivati se nekim obicajima koje su smislili muskarci.
Zato smatram da nije nebitno kada netko donosi tu odluku. Bit je da zena sama izabere, ne samo prezime, nego i sve ostalo, ali cesto na te odluke utjece odgoj i drustvo, a i sama zena koja ne smatra da se prema njoj cini nepravda od strane drustva, obitelji, samo zbog toga sto je zena.
xantippa
07.05.2006., 17:20
Uzet ću sigurno njegovo prezime, pogotovo zato što mi se njegovo više sviđa nego moje. Osim toga ne vidim razloga zašto zadržati još i svoje pa imati duplo i potpisivati se kilometarskim potpisom.
Ne smatram to žigosanjem, ovo je ipak nešto drugo. Ali svatko ima svoje...
cuj, meni su ok prezimena od svih frajera koji mi se svidjaju. al kakve to veze ima s ovom temom?
Elysium
07.05.2006., 23:17
Mislim da bih zbog mjenjanja svih dokumenata (radi nekakve kvazitradicije) dobila slom zivaca.
Ipanema, ovo ne ide toliko tebe, koliko sve prethodne na koje si se samo stihijski naljepila
Natch traži jedan logičan razlog zašto bi uzela muževljevo prezime..
a jedan od najčešćih zašto ne - mijenjanje dokumenata :rolleyes: :rolleyes:
mislim, da prostite, ali serete tako da mi je zlo..
pa jebemu, što kad izgubite dokumente, opet čekate u redu. i vadite nove iskaznice.
one gube slom živaca zbog mijenjanja dokumenata.. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Elysium
07.05.2006., 23:19
iskreno ne razumijem - ženo, čitaš li ti svoje rečenice????? :confused: :confused:
:s :s
smallnumber8
07.05.2006., 23:25
Ne vjeruj ženi koja želi zadržati svoje prezime!
(to je ona što je pušila Drinu bez filtera)
Elysium
07.05.2006., 23:26
Bit je da zena sama izabere, ne samo prezime, nego i sve ostalo, ali cesto na te odluke utjece odgoj i drustvo, a i sama zena koja ne smatra da se prema njoj cini nepravda od strane drustva, obitelji, samo zbog toga sto je zena.
koliko znam, svaka žena je slobodna. da čini što hoće s prezimenom.
ako joj društvo "ne dopušta" je li krivo društvo? ili žena?
ako tvoj muž želi izričito da imate samo njegovo prezime..
je li on muška bitanga? ili ekvivalent tebe, u jednakoj tvrdoglavoj sebičnosti?
pod opravdanjem prava biranja, čuvanja identiteta, i života ravnopravnog svijetu muškaraca
Elysium
07.05.2006., 23:29
Ne vjeruj ženi koja želi zadržati svoje prezime!
(to je ona što je pušila Drinu bez filtera)
A onu što svoje želi nametnuti, poljubi u obraz i nestani!
smallnumber8
07.05.2006., 23:37
A onu što svoje želi nametnuti, poljubi u obraz i nestani!
Što si tako galantan s tim poljupcem?
Obraz je i za druge glagole.
koliko znam, svaka žena je slobodna. da čini što hoće s prezimenom.
ako joj društvo "ne dopušta" je li krivo društvo? ili žena?
ako tvoj muž želi izričito da imate samo njegovo prezime..
je li on muška bitanga? ili ekvivalent tebe, u jednakoj tvrdoglavoj sebičnosti?pod opravdanjem prava biranja, čuvanja identiteta, i života ravnopravnog svijetu muškaraca
Mogao bi biti manje bezobrazan ili ti je to pretesko?
Shvatila sam da si muskarac sa tradicionalnim i pravim pogledom na zivot, pa si nađi neku zenu koja ce klimati glavom na sve tvoje hitove koji su bili jako moderni u 16 stoljecu :)
I sto tebe toliko smetaju zene koje zele zadrzati svoje prezime?
A ako bi muz izricito zelio da imamo samo njegovo prezime, odmah bi pomislila da je mozda tvoj prijatelj :D
iskreno ne razumijem - ženo, čitaš li ti svoje rečenice????? :confused: :confused:
:s :s
Da, a ti svoje?
revolution
08.05.2006., 00:02
(to je ona što je pušila Drinu bez filtera):rofl: :D :top: i mrzi taksiste i konobare
Ava Adore
08.05.2006., 00:07
cuj, meni su ok prezimena od svih frajera koji mi se svidjaju. al kakve to veze ima s ovom temom?Pa što ih po prezimenima biraš? :confused:
Elysium
08.05.2006., 00:13
I sto tebe toliko smetaju zene koje zele zadrzati svoje prezime?
razmišljao sam malo o trenutku kada jednog dana i to pitanje stigne na tapetu.
jer mi prezime tako malo znači, ako išta, po sferi drugih vrijednosti (i tu se nas dvoje razlikujemo) shvatih da će zapravo sve ovisiti o trenutku.
jednom jebenom trenutku. i njenom pogledu. dok bude govorila svoje mišljenje.
u magnovenju i po pogledu žene shvatiš - je li sebična, i koliko je sebična, i do čega joj je točno stalo.
ono po čemu se izda a da ni ne zna.
i plašim se tog trenutka.
Elysium
08.05.2006., 00:15
Da, a ti svoje?
nisam ni sumnjao.
žalost ima svoje granice. kod tebe su teško zagubljene. granice, mislim
Pa što ih po prezimenima biraš? :confused:
A po cemu bi ih birala? :D
Vidis da je bitno da djevojka uzme prezime od decka, pa onda da barem bude lijepo :)
Sada cu i ja tako, neki ovdje su mi promjenili pogled. Zelim biti skroz njegova, zelim mu pripadati, zelim njegovo prezime...od njegovog pradide, dide, njihov obiteljski ponos :cheer:
A i naucit cu :hekla: da budem pravo zensko :jumping:
nisam ni sumnjao.
žalost ima svoje granice. kod tebe su teško zagubljene. granice, mislim
Bas si mi simpatican :kiss: Izvedi me na pravi put :)
razmišljao sam malo o trenutku kada jednog dana i to pitanje stigne na tapetu.
jer mi prezime tako malo znači, ako išta, po sferi drugih vrijednosti (i tu se nas dvoje razlikujemo) shvatih da će zapravo sve ovisiti o trenutku.
jednom jebenom trenutku. i njenom pogledu. dok bude govorila svoje mišljenje.
u magnovenju i po pogledu žene shvatiš - je li sebična, i koliko je sebična, i do čega joj je točno stalo.
ono po čemu se izda a da ni ne zna.
i plašim se tog trenutka.
Ti si genije, u pogledu sve vidis :)
Pogled vara, a nekada i postovi :)
od njegovog pradide, dide, njihov obiteljski ponos :cheer: :rigo:
Elysium
08.05.2006., 00:28
Bas si mi simpatican :kiss: Izvedi me na pravi put :)
ne mogu, sebična si
bježim od takvih
Elysium
08.05.2006., 00:30
Ti si genije, u pogledu sve vidis :)
Pogled vara, a nekada i postovi :)
ooo, još kako vidiš u pogledu. zato me i straši.
a ako me uspije toliko puta prevariti, onda sam i zavrijedio da me vara.
jesi pročitala Kiplingovu pjesmu?
pročitaj..
i shvatit ćeš o kakvom sranju raspravljamo
ne mogu, sebična si
bježim od takvih
Nisam sebicna :)
Vrlo sam nesebicna :kiss: Samo ti to ne znas prepoznati.
Elysium
08.05.2006., 00:36
ne vidim ti oči
a i prezime mi je za qurac :D
ne vidim ti oči
a i prezime mi je za qurac :D
Aha..ne vidis mi oci, a kak si onda zakljucio da sam tvrdoglava ( priznajem jesam ) i sebicna :) Iz postova? :)
Ma sigurno ti je prezime ok, mozda pomalo egzoticno :)
Elysium
08.05.2006., 00:47
Aha..ne vidis mi oci, a kak si onda zakljucio da sam tvrdoglava ( priznajem jesam ) i sebicna :) Iz postova? :)
ne, zaklao sam ovcu i u njenu krv bacio grah :rolleyes:
tvrdoglavost mi je još gora od sebičnosti.
ali od tvrdoglavosti sam naučio odmaknuti glavu.
na sebičnost nisam imun
teško da smo kompatibilni
Ma sigurno ti je prezime ok, mozda pomalo egzoticno :)
ima ih dva u zagrebu u imeniku (jedno od oca, drugo od brata) - barem si egotičnost pogodila
jadnog li prezimena ako zbog njega brak propadne ili do njega ne dođe.
i kud li sreće da se to na vrijeme otkrije
tvrdoglavost mi je još gora od sebičnosti.
ali od tvrdoglavosti sam naučio odmaknuti glavu.
na sebičnost nisam imun
teško da smo kompatibilni
ima ih dva u zagrebu u imeniku (jedno od oca, drugo od brata) - barem si egotičnost pogodila
jadnog li prezimena ako zbog njega brak propadne ili do njega ne dođe.
i kud li sreće da se to na vrijeme otkrije
Tko kaze da bi brak propao zbog prezimena ili da do njega ne bi doslo?
Moj decko je rekao kako bi on zelio, da ja mozda jednog dana ako bi se udala za njega, uzmem njegovo prezime. Rekla sam mu svoje misljenje i rekao je ok, ali ne odustaje. Kada je tak neka tema, uvijek pita, postoji li mogucnost da se predomislim i kako bi mi lijepo stajalo njegovo prezime :)
A koljes i ovce, kako si svestran, pravo musko :D
Elysium
08.05.2006., 01:02
Kada je tak neka tema, uvijek pita, postoji li mogucnost da se predomislim i kako bi mi lijepo stajalo njegovo prezime :)
kao što rekoh, ne volim tvrdoglave osobe
možda su dobre i divne, ali se ne znam nostiti s njima i ne vidim razlog zašto bih trebao.
tvrdoglavost je teška mana
a prezime iritantno neonsko svjetlo za tvrdoglavost
kao što rekoh, ne volim tvrdoglave osobe
možda su dobre i divne, ali se ne znam nostiti s njima i ne vidim razlog zašto bih trebao.
tvrdoglavost je teška mana
a prezime iritantno neonsko svjetlo za tvrdoglavost
Moras se nauciti nositi sa svakakvim stvarima u zivotu, jer zivot je tezak ;)
smallnumber8
08.05.2006., 01:20
Jeste li uzele prezime od buduceg supruga...
...Ako bih se ja jednog dana ipak odlucila udati, ne bih uzela njegovo prezime.
Prezime ne bi, a vjeru bi??
http://www.forum.hr/showthread.php?t=140322
Prezime ne bi, a vjeru bi??
http://www.forum.hr/showthread.php?t=140322
Ajme jos jedan. Vec sam rekla da je ono bilo pitanje iz znatizelje :rolleyes:
smallnumber8
08.05.2006., 01:58
Ajme jos jedan. Vec sam rekla da je ono bilo pitanje iz znatizelje :rolleyes:
Ma, dobro i ovo s prezimenom je iz znatiželje.
Mislim da ćeš se i udat iz znatiželje.
Nikako me ne nazivat "ajme, još jedan"! :mama:
Ja, sam nježni i pažljivi i obazrivi. :angel:
Elysium je zadužen za napade.
Elysium je odvratni balkanac, ženomrzac, prljavi tradicionalist, koji je tu samo da tebe nervira s ruralnim užancama.
Ma i on to radi iz znatiželje. Ispituje tvoju granicu pucanja.
Ja sam dobar.
Ja sam na tvojoj strani, samo ponekad postam nešto glupo (čekam KCN, čekam...), pa ispadnem grub. Glumim frajera.
Pseudomonas
08.05.2006., 02:42
Tamica
Ako ti ne želiš uzeti muževo prezime, a ni on tvoje - koje prezime će imati vaša djeca?
Tamica
Ako ti ne želiš uzeti muževo prezime, a ni on tvoje - koje prezime će imati vaša djeca?
pa, zapravo, mogu imati bilo koje. mislim da mogu cak biti i bez prezimena.
Elysium
08.05.2006., 09:36
Tamica
kako ne razumiješ?
to je ljubav
muškarac će kad-tad morat popustit
wannabenot
08.05.2006., 09:50
kako ne razumiješ?
to je ljubav
muškarac će kad-tad morat popustit
ma zakaj? djetetu lijepo dadnu broj umjesto prezimena i sve pet. :D
Elysium
08.05.2006., 09:57
ma zakaj? djetetu lijepo dadnu broj umjesto prezimena i sve pet. :D
tako i treba kaznit novi soj žena - s brojevima, 7 of 9 i ostale gluposti
sve treba podredit novom naraštaju. u budućnost se treba gledat
i u identitet
i molim te, zašto dadnu????
odvratno mi zvuči i kad se izgovara i kad se piše
pa jebemu, što kad izgubite dokumente, opet čekate u redu. i vadite nove iskaznice.
one gube slom živaca zbog mijenjanja dokumenata.. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
i što sad?
nikad nisam izgubila dokumente; a mnoge stvari jesam:p
kad pomislim na takvu vrstu birokracije; pozli mi.
nema šanse da to radim još jednom extra :visi:
ajd sad opyzdi kako ti je opet zlo.
što se mene tiče; čudim se da se još nije dogodila koja talačka kriza zbog čekanja na mup:E
*jezebel*
08.05.2006., 10:09
ja iz danasnje perspektive mnijem da ne bih... ali moje prezime mi se ne svidja pa bih uzela njegovo ukoliko je ljepse od mojega. u protivnom, ne.
Elysium
08.05.2006., 10:09
i što sad?
nikad nisam izgubila dokumente; a mnoge stvari jesam:p
kad pomislim na takvu vrstu birokracije; pozli mi.
nema šanse da to radim još jednom extra :visi:
ajd sad opyzdi kako ti je opet zlo.
nema potrebe. rekao sam što mislim o tome.
drago mi je što vidim da nisu samo žene u stanju napraviti dramu oko ničega :D
OT, imam dva prezimena, s imenom preko 20 slova, dijete nosi samo prezime od tate, još nemam valjanu putovnicu itd :zubo:...
Zašto npr. oni padnu?
Ja sam zato da ljudi uopće nemaju prezime, koji će im ono qrac? Vidiš kolika rasprava od toga nastade?
nema potrebe. rekao sam što mislim o tome.
ma ima jer si bezobrazan pomalo.
:zubo:
eto meni se ne da; i onda trabunajaš o pogledu u očima:eek:
ma bitno je kako ne hodočastiti po raznim uredima bez neke potrebe; samo zato jer je to njemu lipo :visi:
tasha:top:
wannabenot
08.05.2006., 10:18
odvratno mi zvuči i kad se izgovara i kad se piše
zato što mi se tako prohtjelo. Hev a problem vit det?
wannabenot
08.05.2006., 10:22
Ipanema, ovo ne ide toliko tebe, koliko sve prethodne na koje si se samo stihijski naljepila
evo ja recimo ne kužim ovo naljepila. ajd mi pojasni.
Elysium
08.05.2006., 10:45
Zašto npr. oni padnu?
offtopic
To su dvije potpuno drugačije vrste glagola zbog nastavka u infinitivu
znam zašto se javljaš – jer si u pravu.
toliko i ja znam, da su u glagolu dati dozvoljeni oblici i dam i dadem i dadnem
samo, kao što tebe krasi oblik u pravu sam tako i ja imam manu onog zagrebačkog
and that's the whole point
ne volim nikako određene regionalizme koji ulaze u jezik
zvjezdicaiz mora
08.05.2006., 10:48
nisam čitala sve postove-možda je netko već napisao:
npr. ona pjevačica/kolumnistica šta je već-Anđa Marić, dodala je svom prezimenu muževljevo, a muž je svom prezimenu dodao njeno. ravnopravno :D
tako da i dijete nosi isto prezime tj. dva prezimena kao i jedan i drugi roditelj.
ne znam još da li bi ostavila samo svoje prezime ili bi svome dodala i njegovo.
stvar je čisto osobnog stava koji proizlazi iz npr. jako tradicionalnog odgoja ili manje tradicionalnog, sredine itd. tako da - osoba za koju je jedino normalno
da uzme muževljevo prezime, jako će teško pojmiti da je nekome to prilično
nevažna stvar s kojom se ne misli opterećivati :)
Elysium
08.05.2006., 10:50
evo ja recimo ne kužim ovo naljepila. ajd mi pojasni.
još jedan offtopic (i neću više)
a ovo, vidiš, cijenim :s
tolika predanost da nađeš u post u kojem i ja pogriješim u riječi.
ispričavam se.. nalijepiti
wannabenot
08.05.2006., 10:58
još jedan offtopic (i neću više)
a ovo, vidiš, cijenim :s
tolika predanost da nađeš u post u kojem i ja pogriješim u riječi.
ispričavam se.. nalijepiti
pedanterija i purizam u meni bude te iste hvalevrijedne osjećaje. Po defoltu.
Anastasia
08.05.2006., 11:01
Ne vidim svrhu u zadržavanju svojeg prezimena, jer moja djeca će opet imati prezime muža. Da postoji mogućnost da se cijela obitelj može odlučiti za muško ili žensko prezime, pa da se na taj način može nastaviti linija mojeg prezimena, možda bih razmislila. Ali ovako, ispada da bih samoj sebi nešto glumatala, a što bih postigla? Djeca i muž bi imali jedno prezime, a ja drugo. I to je sva korist od toga. Ne smatram da promjenom prezimena gubim identitet. Mislim da se identitet ne gubi na takav način.
Najmrža mi je varijanta oba prezimena, jer mi je to predugačko i opet i tome ne vidim neku svrhu. Samo kompliciranje života bezveze.
Elysium
08.05.2006., 11:07
Ne vidim svrhu u zadržavanju svojeg prezimena, jer moja djeca će opet imati prezime muža. Da postoji mogućnost da se cijela obitelj može odlučiti za muško ili žensko prezime, pa da se na taj način može nastaviti linija mojeg prezimena, možda bih razmislila. Ali ovako, ispada da bih samoj sebi nešto glumatala, a što bih postigla? Djeca i muž bi imali jedno prezime, a ja drugo. I to je sva korist od toga. Ne smatram da promjenom prezimena gubim identitet. Mislim da se identitet ne gubi na takav način.
i onda pročitam ovakav post, i ovu djevojku
i kako da mi ne bude smiješno, bolesno smiješno sve ono od prije što sam čitao??
ali, ljudi smo, imamo svoje osobne prohtjeve. i što ako se to nazove sebičnošću? nije li možda?
prometej
08.05.2006., 11:10
Da postoji mogućnost da se cijela obitelj može odlučiti za muško ili žensko prezime, pa da se na taj način može nastaviti linija mojeg prezimena, možda bih razmislila.
A ne postoji takva mogućnost?
wannabenot
08.05.2006., 11:19
Jesam li već spomenula da je cijela ova spika s prezimenom jedna obična pedanterija?
Anastasia
08.05.2006., 11:25
A ne postoji takva mogućnost?
Ispravi me ako griješim, ipak si ti u pravnim vodama, ali koliko sam upoznata, djeca automatski dobivaju prezime muža, koje eventualno mogu promijeniti u moje, ali nakon navršenih 18.
Ispravi me ako sam loše informirana.
Ispravi me ako griješim, ipak si ti u pravnim vodama, ali koliko sam upoznata, djeca automatski dobivaju prezime muža, koje eventualno mogu promijeniti u moje, ali nakon navršenih 18.
Ispravi me ako sam loše informirana.
zakon o osobnom imenu
Članak 3.
Osobno ime djeteta određuju roditelji sporazumno. U odredivanju prezimena djeteta roditelji mogu odrediti da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja.
ot: mislim dodati njegovo prezime na svoje, a djeca ce imati samo njegovo prezime. moje mi previse pase uz ime da ga se odreknem :D
Elysium
08.05.2006., 13:51
Jesam li već spomenula da je cijela ova spika s prezimenom jedna obična pedanterija?
ali je krucijalna.
o njoj ovisi identitet.
ne osjećaš li?
da li se to promijenilo, jer ja sam imala ocevo prezime a ne majcino.
kad sam je pitala zasto, rekla je da je takav zakon, no to je bilo davno.
ali, ljudi smo, imamo svoje osobne prohtjeve. i što ako se to nazove sebičnošću? nije li možda?
ne kontam, ostavit svoje prezime je sebično, uzet njegovo je izraz nesebičnosti.
:zvrko:
uostalom, ne mislim na vratima imat prezimena, samo dipl. ing:zubo:
da li se to promijenilo, jer ja sam imala ocevo prezime a ne majcino.
kad sam je pitala zasto, rekla je da je takav zakon, no to je bilo davno.
nije bio takav zakon. ne mislim da si puno starija od mene, a mnogi koji znam imaju kombinaciju prezimena oba roditelja.:)
georgeWtheNuclear
08.05.2006., 13:56
Ako je moja mama mogla uzeti ocevo prezime, moja baka djedovo, moja prabaka pradjedovo, moja praprabaka prapradjedovo, moja prapraprabaka praprapradjedovo, moja praprapraprabaka prapraprapradjedovo, moja prapraprapraprapraprapraprabaka pra...djedovo, onda ne vidim zasto bih ja trebao unositi inovacije u proces. Ako je bilo dobro za njih, onda je dobro za moju suprugu i mene.
Dozvoljavam izuzetak ako se gospodin preziva Shupak kao jedan odvjetnik u Torontu koji je svoju reklamu stavio na prvu stranicu Toronto Yellow Pages.
Zene koje smatraju da se spustaju na razinu zivotinje koja dobiva novi "tag" uzimajuci muzevo prezime su mi smijesne.
Nakon nekih posteva zaključio sam da je nekim muškarcima bolje se bez kurca roditi nego jednog dana oženiti autorice nekih posteva. Zapravo, blje im se ni ne roditi, a udavačama koje se možda nažalost jednog dana udaju bolje je da osnuju neku žensku komunu i žive po "ženskim pravima" što dalje od normalnih ljudi.
Moja draga je uzela moje prezime. Da će ga uzeti doznao sam tek kad nas je o tome pitao matičar u proceduri za pokretanje vjenčanja. Kad sam je kasnije pitao zašto nije ostavila i svoje prezime rekla mi je da je to učinila zbog mene i da zna da muškarci pate na to, da na taj način ona jednostavno želi biti moja. Zatekla me time jer niakd nisam tako razmišljao niti bi to tražio od nje no lagao bi kao pas kad ne bi rekao da mi je drago što je to tako učinila. Evo, bez imalo preseravanja i traženja bilo kakve dubine svega toga govorim da mi je drago i da sam sretan zbog toga što je moja draga uzela moje prezime.
Ne mislim da je time pogubila time išta svoej, osobito identitet. I dalje je ista osoba, ja sam i dalje ista osoba, a na kraju krajeva pišemo se kao jedna obitelj, prezime kaže da smo u braku jedna osoba. Možda ima nešto u tome. Dijete će biti naše, ne moje ili njeno, jednostavno naše, biti će dio naše obitelji.
Ona usporedba prezimena muškarca s očinstvom.... to je ipak za psihopatologiju.
Ako je moja mama mogla uzeti ocevo prezime, moja baka djedovo, moja prabaka pradjedovo, moja praprabaka prapradjedovo, moja prapraprabaka praprapradjedovo, moja praprapraprabaka prapraprapradjedovo, moja prapraprapraprapraprapraprabaka pra...djedovo, onda ne vidim zasto bih ja trebao unositi inovacije u proces. Ako je bilo dobro za njih, onda je dobro za moju suprugu i mene.
samo bih htjela napisat da moje pretkinje nisu imale pravo glasa sve do prije 50ak godina:cool:
mislim, inovacije su zaista ok, niko nije oštećen nepreuzimanjem muževog prezimena:top:
nije bio takav zakon. ne mislim da si puno starija od mene, a mnogi koji znam imaju kombinaciju prezimena oba roditelja.:)
sve mi se cini da je vrijeme za jedan veoma ozbiljan razgovor sa mojom majkom :D
Elysium
08.05.2006., 13:59
ne kontam, ostavit svoje prezime je sebično, uzet njegovo je izraz nesebičnosti.
:zvrko:
znaš da je sklisko to područje, ono o kojem govorim
i onaj "pogled" koji tebi nije jasan..
ali samim tim što je tema tako "aktualna" govori da je jebena stvar - to prezime
a kad se to pretoči u stvarnost, dobijemo neke divne sebičnosti
jasno ti je to, ne izvrči! :mad: :D
uostalom, ne mislim na vratima imat prezimena, samo dipl. ing:zubo:
:D :top:
A razmišljaš li i o obrezivanju žena ? Ono, sigurno je sigurno :rofl:
To jednostavno za njih nije bilo ni dobro ni loše nego je bilo naslijeđe i tradicija. Tradicija ne mora biti ni dobra ni loša, no u nekim stvarima treba zadržati tradiciju jer gubljenjem tradicije gubi se puno toga. Sad je samo pitanje ima li veze tradicija sa zadržavanjem i promjenom prezimena ? Tradicionalno i ljudi ulaze u brak, a možemo ne robovati tradiciji i tako je svejedno tko će fofuckati koju ženu i tko će odgajati čije dijete. Zašto se u tome držati tradicije, pa to bi bilo sebično, inzistirati da odgajaš dijete koje si baš ti napravo... zašto žene ne bi po svijetu radile dijecu anonimnih "dobrovoljaca", a muževi ih odgajali? Zašto očevi polažu to rpavo očinstva na djecu ?
Elysium
08.05.2006., 14:02
Ona usporedba prezimena muškarca s očinstvom.... to je ipak za psihopatologiju.
znam
i drago mi je da se netko osvrnuo dodatno i na to
ali da ću zauvijek zapamtiti tu usporedbu/teoriju - hoću
stravično
vrlo je bitno djeci dati ocevo prezime. tak da cijeli svijet znade da nisu facuki.:rolleyes:
znaš da je sklisko to područje, ono o kojem govorim
i onaj "pogled" koji tebi nije jasan..
ali samim tim što je tema tako "aktualna" govori da je jebena stvar - to prezime
a kad se to pretoči u stvarnost, dobijemo neke divne sebičnosti
jasno ti je to, ne izvrči! :mad: :D
mah, mene boli i smeta što napišem svoje razloge, ali ne to je sebičnost i pazi sad "ženska prava":rolleyes:
ali aktualno je kako ne; evo sad smo dobili i priču kako je uzimanje muževog prezimena bitno kao potvrda da je žena njegova maštogodtoznačilo.
ali lipljenje etiketa "normalnih" i "prilagodjenih" je :rofl: i pva priča s ženskom komunom:zubo: ne znam, ne znam loše nam se piše; a sve to zbog prezimena. običnih par znakova na papiru:cool:
georgeWtheNuclear
08.05.2006., 14:09
A razmišljaš li i o obrezivanju žena ? Ono, sigurno je sigurno :rofl:
To jednostavno za njih nije bilo ni dobro ni loše nego je bilo naslijeđe i tradicija.
WTF??? Tko je govorio o obrezivanju zena???? Osim toga decko, ne zivimo u Africi nego u srcu Europe. Hrvati ne obrezuju zene. Nisi to znao?
Ipanema
08.05.2006., 14:09
Natch traži jedan logičan razlog zašto bi uzela muževljevo prezime..
Joj,Ely ne seri ti.
Jel ti izabireš gubitak ili krađu svojih dokumenata?
Uzimanje prezimema je stvar odabira i ako netko ne želi uzeti prezime da izbjegne zajebanciju s dokumentima i jebivjetarskom birokracijom - so be it.
Lijepo kad se budeš ženio i ako žena uzme tvoje prezime, ti uzmi njezino pa zajedno idite mijenjat dokumente - tako da oboje "uživate" u čarima birokracije, a ne samo jedna strana :) :rolleyes:
vrlo je bitno djeci dati ocevo prezime. tak da cijeli svijet znade da nisu facuki.:rolleyes:
izmedju ostalog; iznimno je bitno bilo prije da je rodjeno u braku. ali to je bilo prije 100ak godina, vremena se mijenjaju:top: nabolje.
izmedju ostalog; iznimno je bitno bilo prije da je rodjeno u braku. ali to je bilo prije 100ak godina, vremena se mijenjaju:top: nabolje.
ma drek se mijenjaju...citaj ponovo pa ces vidjeti ka se mijenjaju
Ali ovako, ispada da bih samoj sebi nešto glumatala, a što bih postigla? Djeca i muž bi imali jedno prezime, a ja drugo. I to je sva korist od toga.
jebate, nisam se ni udala iz koristi :eek:, a kamo li da sam zato zadržala prezime :zubo:
to ja zbog estetike, što dulje to ljepše :cerek: :D
malo pomalo :mig: nećemo odma na masovno.
A da počnu ?
Bar jezike ?
Aha... vidim da ekipa ne kuži poantu. Napisao sam to jer govorim baš suprotno i jer sam planirao dobiti reakcije koje sam dobio/dobivam.
Nisam ja nigdje napisao da sam time dobio potvrdu, ja sam samo napisao da mi je zbog toga drago i da ne tražim razlog tomu. Učinila je to po svojem nahođenju, a zašto... pa zato jer je to tako odlučila. Samo ne skrivam da mi je zbog toga bilo drago i interesira me ima li bilo kojeg forumaša koji bi se protivio da njegova partnerica (može i obrnuto) uzme njegovo prezime ili mu/noj ne bi zbog toga bilo drago ?
Možda to i je etiketiranje.. što ja znam, ja sam ipak samo mali neuki papak bez faksa sa statusom tehničara koji živi u pripizdini i oslanja se na uzajamno povjerenje i ljubav dvoje neemancipiranih ljudi i koji nema visoke moralno-etičke dosege o spolnim pravima, ali evo ja bi ipak u neke ženske komune stavio osobe koje misle da muškarci nameću svoje prezime zbog prava očinstva. Zapravo, ne bi ih u komune nego u ustanove sa rešetkama.
Elysium
08.05.2006., 14:19
a tko kaže da se budem ženio?
2 godine veze čovjek potroši samo da usaglasi Najbitnije Stvari U Vezi I Braku.
nit mi treba takva žena, nit njoj treba tako zajeban muškarac
tilla - :kiss:
ti imaš dobre postove
Baš razmišljam... hebote, a što dko jednog dana kod nas donesu zakon o istospolnim brakovima?
Kak se miceki budu dogovorili tko će uzeti čije prezime?
Auuu pizdarije tek tad :D
Možda to i je etiketiranje.. što ja znam, ja sam ipak samo mali neuki papak bez faksa sa statusom tehničara koji živi u pripizdini i oslanja se na uzajamno povjerenje i ljubav dvoje neemancipiranih ljudi i koji nema visoke moralno-etičke dosege o spolnim pravima, ali evo ja bi ipak u neke ženske komune stavio osobe koje misle da muškarci nameću svoje prezime zbog prava očinstva. Zapravo, ne bi ih u komune nego u ustanove sa rešetkama.
gle, to je smiješno.
osobe koje se ne slažu s tvojim mišljenjem proglašavat nepodobnima i trpat ih u u stanove s rešetkama, ako očekuješ da te se ozbiljno uzima onda ipak ne bi trebao spuštat komunikaciju na taj nivo: tipa bolje se rodit bez kurca i slično :mig:
Elysium
08.05.2006., 14:23
razumijete..
ima razloga zbog kojih žena može odlučiti da zadrži prezime. ili da uzme muževljevo.
ima ih. koji god da jesu, bitni već po nahođenju.
ali kada mi netko kaže da je razlog - gubljenje identiteta
srećom da umiremo i samo jednom živimo.
Baš razmišljam... hebote, a što dko jednog dana kod nas donesu zakon o istospolnim brakovima?
ali zašto misliš da bi to njima bio problem? :misli:
i da zakon što prije dodje; to bolje za nas:top:
kakve imovinskopravne probleme oni imaju, prezime ce im biti najmanja briga.
mislim, ona koji više pere u takvom braku bio bi red da uzme prezime onog koji zaradjuje više.
:angel:
ali kada mi netko kaže da je razlog - gubljenje identiteta
Da, i postavlja se onda pitanje: Kojeg identiteta?
Jer, koje je to prezime koje ta zena sad nosi? Njenoga oca, naravno. A gdje joj je majcino? Zar nije, onda, u toj silnoj obuzetosti identitetom, i to majcino prezime dio njenog identiteta? A tek bakino? A tek prabakino? Pa sve je to dio njenoga identiteta, zar nije?
A eto, zena se treba ko pijan plota drzati tog jednog prezimena, cuvati ga kao citav svoj identitet...:rolleyes:
Ako ne znas svoj identitet i bez tog detalja zvanoga prezime, jebeshga....
Ta nije nitko od nas iz nekakve kraljevske obitelji, pa da je to zaboga toliko bitno. Uostalom, tko bi se normalan htio poistovjetiti s bilo kojom kraljevskom obitelji, kad su sve degenericne do boli....:rolleyes:
prometej
08.05.2006., 14:37
Ta nije nitko od nas iz nekakve kraljevske obitelji, pa da je to zaboga toliko bitno. :
Speak for yourself, molit ću lijepo...:rolleyes:
Ta nije nitko od nas iz nekakve kraljevske obitelji, pa da je to zaboga toliko bitno. Uostalom, tko bi se normalan htio poistovjetiti s bilo kojom kraljevskom obitelji, kad su sve degenericne do boli....:rolleyes:
pa ne moraš biti iz kraljevske; dovoljno je da si barem grof :raspa:
Pa tko zna kakve sve probleme budu imali... vidiš da prezime predstavlja problemi hetero parovima? Bar se kao takvo spominje na ovih 10 stranica.
Čuj, ovo s kavezima i anomalijama pri rođenju govori na kojem je za mene nivou rasprava i takva razmišljanja. Ne osuđujem ja takvo razmišljanje, zapravo što me uopće dira hoće li netko imati prezime od 50 slova još od 15 koljena ili uzeti suprugovo ili suprugino, meni je svejedno. Ali ideje da suprug nameće svoje prezime zbog očinstva nad djetetom i još par nebuloza meni su na isto (neozbiljnom i primitivnom) nivou kao i kavezi i žeske komune. Vidiš kako smo to lijepo zaključili da su komune, kavezi i sl. "nepodoban" oblik razmišljanja. Isto je i s onim naslijeđivanjem navika tj. tradicijom itd.
Sve je stvar određenog para, sve je stvar dogovora dvoje ljudi koji se vole i što je najbitnije uzajamno poštuju i cijene. Ako nema toga o kakvim mi prezimenima tad uopće govorimo? Ne cijenimo li jedni druge, ne volimo i poštujemo nego gledamo tko je kome zabio kajlu i "iskoristio" ga u nekom vidu (pa čak i tipa nametnuo prezime) tad zbilja razmišljanje možemo spustiti na nivo razmišljanja o izolaciji i sl.
Evo, andam se da su sad moji postovi jasniji ?
Ah, da...
Isprika ako tko misli da sam ga uvrijedio, zbilja mi nije bila namjera.
cuvati ga kao citav svoj identitet...:rolleyes:
:
ako zena ne treba cuvati prezime u ime identiteta, zasto bi ga morala promijeniti? koja je to logika, molim da mi se objasni...
Anastasia
08.05.2006., 14:46
zakon o osobnom imenu
Članak 3.
Osobno ime djeteta određuju roditelji sporazumno. U odredivanju prezimena djeteta roditelji mogu odrediti da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja.
ot: mislim dodati njegovo prezime na svoje, a djeca ce imati samo njegovo prezime. moje mi previse pase uz ime da ga se odreknem :D
Ajd dobro, informacija više. ne da mi se nešto posebno mijenja. Inače, hvala Bogu da je moja mama takva da mi nije nabila obvezu da se potpisujem s 2 prezimena... :eek:
A eto, zena i muškarac se trebaju ko pijan plota drzati tog jednog prezimena, cuvati ga kao citav svoj identitet...:rolleyes:
Ako ne znas svoj identitet i bez tog detalja zvanoga prezime, jebeshga....
L.
sad se u potpunosti slažem s tobom :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.