View Full Version : ripanje
CapsLock
02.01.2003., 20:51
U koji format ripate cd-e, mp3, mp3pro, wma, ogg ili u nešto peto?
TeenSpirit
02.01.2003., 21:21
mp3---128kbs, 44100Hz ili 160kbs.
nekako mi je to najbolje, a kvalitetom sam zadovoljan.
TeenSpirit
02.01.2003., 22:35
_xxxx-man_ kaže:
mp3,192kbs..s tim sam najzdovoljniji..:)
je, istina, to je dobra kvaliteta...samo relano gledajuci, razliku izmedu 128 i 192 na svojim kucnim zvucnicima niti ne primijetis. eventualno ako se na nekom dobrom ozvucenju pusti mjza ripana na 128 ili 192, tada se moze i to pod mozda, primijetiti razlika, koja je vrlo mala. eto, to je samo moje misljenje. osobno, preferiram 128kbs, zbog prostora kojeg zauzimaju, jer mi onda 13-14 albuma stane na jedan, npr. 80min cd, a na 192, jedno 9-10 albuma (sve je to otprilike). ali, naravno, kako tko voli... :)
Icepick
03.01.2003., 00:26
TeenSpirit kaže:
je, istina, to je dobra kvaliteta...samo relano gledajuci, razliku izmedu 128 i 192 na svojim kucnim zvucnicima niti ne primijetis. eventualno ako se na nekom dobrom ozvucenju pusti mjza ripana na 128 ili 192, tada se moze i to pod mozda, primijetiti razlika, koja je vrlo mala. eto, to je samo moje misljenje. osobno, preferiram 128kbs, zbog prostora kojeg zauzimaju, jer mi onda 13-14 albuma stane na jedan, npr. 80min cd, a na 192, jedno 9-10 albuma (sve je to otprilike). ali, naravno, kako tko voli... :)
Odmah demant ovog navoda.
Ljudi, ako mi tvrdite da 128 i 192 kbps MP3ica zvuči isto imam dva savjeta za vas.
1) Nabavite veće zvučnike (nisu čak potrebni ni mnogo veći)
2) Idite liječniku da vam pregleda sluh.
Čak i na običnim o/b zvučnim karticama i zvučnicima koji ne koštaju više od 200 kn se primjeti razlika. I to u korist 192, naravno.
I znam...sad će uslijediti komentari kako je MP3 šugava kvaliteta pa makar bila 320 i slično premo Audio CD-u, ali screw you guys, tema je ripanje. :B
Inače u što ripam. Uvijek u LAME 3.92--alt-preset standard. Za
one koji ne znaju MP3-ica sa VBR na 192 kbps.
Prednost ipak dajem kvaliteti a ne veličini file-a.
Topnick
03.01.2003., 00:33
mp3, 192 kbps, 44kHz.
CapsLock
03.01.2003., 11:12
Da li je bolje ripat sa konstantnim ili promjenjivim bitrateom?
TeenSpirit
03.01.2003., 13:10
Icepick kaže:
1) Nabavite veće zvučnike (nisu čak potrebni ni mnogo veći)
2) Idite liječniku da vam pregleda sluh.
Čak i na običnim o/b zvučnim karticama i zvučnicima koji ne koštaju više od 200 kn se primjeti razlika. I to u korist 192, naravno.
imam tehnicsove komponente sa dolby surround sistemom i sub-om. a zvucna kartica je 5.1. razlika je jako jako sitna.
imam dobar sluh! :p
;)
Icepick
03.01.2003., 13:26
CapsLock kaže:
Da li je bolje ripat sa konstantnim ili promjenjivim bitrateom?
VBR naravno. Jedino što će u večini slučajeva veličina MP3ice biti veća nego da je CBR, ali ako te to ne brini onda ripaj u VBR, sa LAME-om naravno.
imam tehnicsove komponente sa dolby surround sistemom i sub-om. a zvucna kartica je 5.1. razlika je jako jako sitna.
Eh...sad se malo foliramo. Ja na Audigy imam neke DataSonic zvučnike od nekih 250 kuna. Niti su marka, nit ništa ali razlika je i više nego očita.
Ako ti sa svojom opremom tvrdiš da je mala onda tu ziher nešto ne štima.
Jasno, ovisi i o vrsti glazbe koju slušaš. Ako je samo neki techno ili tako nešto gdje je sve prepuno baseva onda ti nema razlike ni između 96K i 192K. Jer samo se čuje lupanje.
Probaj ripati neki solo na klaviru ili na gitari, tu se već vidi razlika. A o koncertima da ne govorimo.
Da se razumijemo...ja ne tvrdim da je LAME-ov APS savršen, jer niti jedan rip to ne može biti, ali da je razlika očita to jest.
TeenSpirit
03.01.2003., 16:39
Icepick kaže:
Eh...sad se malo foliramo. Ja na Audigy imam neke DataSonic zvučnike od nekih 250 kuna. Niti su marka, nit ništa ali razlika je i više nego očita.
Ako ti sa svojom opremom tvrdiš da je mala onda tu ziher nešto ne štima.
Jasno, ovisi i o vrsti glazbe koju slušaš. Ako je samo neki techno ili tako nešto gdje je sve prepuno baseva onda ti nema razlike ni između 96K i 192K. Jer samo se čuje lupanje.
Probaj ripati neki solo na klaviru ili na gitari, tu se već vidi razlika. A o koncertima da ne govorimo.
Da se razumijemo...ja ne tvrdim da je LAME-ov APS savršen, jer niti jedan rip to ne može biti, ali da je razlika očita to jest.
ma ne, pa samo govorim da nije mala stvar to sto imam, a razliku bi primijetio valjda. nisam nikakav konj bez sluha. :D techno ne sluasm svakako, ali sve sto je povezano sa gitarom da, a razlika je veoma mala, gotovo neprimjetna. but, whatever. ionako sam rekao, kako tko voli. :)
AxMi-24
04.01.2003., 00:08
mp3 LAME VBR (najvisa kvaliteta moguca)
Prije je bio fraunhofer na 256 ali lame ga je prestigo pa..
A za one koji voze 128 mogu samo reci da bacaju vrijeme.
Takodjer Lame Stereo MP3 VBR na najvisoj (ili blizu maksimalne, ovisi sto kodiram) kvaliteti...
Nadam se da vise nema onih (bisera) koji koriste Joint Stereo? Uglavno, ako vas ima - nemojte to ciniti - koristite obicni Stereo jer je kvalitetniji.
Thurgood
04.01.2003., 23:19
192 ili više, ponekad VBR, ponekad CBR,originalne CD-e na 256 ili više. uvijek stereo.
ne pada mi na pamet još više masakrirati zvuk za par megabajta... a CD košta 2-3 kn :rolleyes:
ja čujem razliku između 128 i 192,a komp je spojen optički na dosta dobar receiver i zvučnike. i mislim da je Icepick u pravu sa točkama 1) i 2). bez uvrede :cool:
BTW Icepick, kog će ti vraga Audigy kad si na nj spojio "neke" zvučnike za 250 kn?
AxMi-24
05.01.2003., 01:27
Sta vi przite mp3:ice na CD??? Svaka cast. Ja sve sta sprzim nikada vise ni ne pogledam.
Ili je na disku ili se ne koristi :)
Samo jos da kupim dobru zvucnu pa da vidimo :)
Icepick
05.01.2003., 01:37
ja čujem razliku između 128 i 192,a komp je spojen optički na dosta dobar receiver i zvučnike. i mislim da je Icepick u pravu sa točkama 1) i 2). bez uvrede
:top:
BTW Icepick, kog će ti vraga Audigy kad si na nj spojio "neke" zvučnike za 250 kn?
Pre lijen sam da spajam liniju (čitaj: da odem u dučan i kupim 5 metara kabela). Osim toga, nisam siguran kako bih to izevo da spojim digitalni izlaz na kartici sa linijom. Čini mi se da linija nema Digital IN.
A svaki put štedim za neku važniju komponentu na kompu (sad je to novi monitor), tako da još nisam stigao do ozvučenja. Ma nije mi ni ne znam kako bitno ali evo, polako dolazim i do toga.
Inače zašto Audigy...zato što mi je zbilja p.k. loših zvučnih kartica u životu pa sam jednom i zauvijek odlučio pametno uložiti pare u nešto što ću ziher imati koliko će trajati. Mogao sam uzeti i Live! ali ipak mislim da je bolje ovako.
Nego što je to čujem. Audigy 2 i nije baš nešto bolji od jedinice i da ima nekih konflikata sa ostlim hardwareom?
Sta vi przite mp3:ice na CD??? Svaka cast. Ja sve sta sprzim nikada vise ni ne pogledam.
Pa da. Ima stvari koje se na nalaze baš lako a nema smisla da mi zauzimaju mjesto na HDD-u ako ih trenutno ne slušam.
Zato fino spržim i tu i tamo poslušam. Imam možda negdje 15-ak MP3 CDova, što je ništa prema ekipi koja ima po 50, a ne znaju ni šta je na njima.
Thurgood
05.01.2003., 11:02
šteta što ne možeš iskoristiti potencijal,ali u redu je, valjda će doći na red jednog dana ;) . znam točno o čemu pričaš,i ja ovo skupljam već godinama - samo yebeno je to: još ovo, ne sad mi to treba, e sad mi još ovo fali... nikad kraja :p
AxMi, rado bih da ne pržim, imam mali disk koji je prvi na redu za izmjenu. svejedno,radim si malu arhivu. sad sam na 20-tak CD-a,ali to je sve ono što se meni sviđa, neke nostalgije i tak... nije ono mahnito ripanje svega i svačega kao što neki rade :rolleyes:
i najčešće znam gdje šta je,a kad ne znam imam WhereIsIt, kojeg preporučujem svakome tko ima puno mp3-ca na cedejima ;)
Thurgood
05.01.2003., 12:44
zaboravih dodati: moja djevojka je kupila komp,i u kompletu je dobila poprilično kvalitetne JBL stolne zvučnike za komp. ništa posebno nisu veliki,ali i na njima se čuje razlika u kvaliteti ripa. zvuk je o/b. tek toliko.
AxMi-24
06.01.2003., 01:14
neznam meni mojih 170 Gb sasvim dosta :D
Inace stereo linije nemaju digital in (osim one koje kostaju ko omanji cray). Tako da tu nema pomoci. Ali analogni kabl radi skroz dobro (naravno malo skuplja i zasticena verzija) :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.