PDA

View Full Version : Fondue


bodul
25.09.2003., 22:27
Fondue
ILi fondi
Na HR nacin.
Dok sam boravio u Svicarskoj , svidio mi se njihov fondi , sad u hr , nema kupiti gotova smijesa sireva za fondi , pa je pravim sam .
Evo jednostavnog recepta , koji mi se nekako svidio , a ima svih sastojaka u HR.
Malo brasna ili maicene
2 zrna bilelog luka , razmazati po glinenoj posudi , i ostaviti unutra ostatak
2 dl bijelog vina
Sir Podravac
Sir ementaler
Sir dorf kese .
Kruh lepinja ili slapica mi se cini najbolji.
Znam da ovaj recept nije kao na netu ni kao oni u Svici ali ja se vrtim oko ovih varijanti , kad nema Dorf koristim gauda .
Zanimaju me vasi osobni recepti .
Inace kod mene je na jelovniku 1 put u tijednu ili 2 mijesecno .

Secundo
26.09.2003., 10:56
Zaboravio si casicu rakije od tresanja. Mislim da bi i Svljivovica prosla. Uostalom, ni Svicarci nisu previse dogmaticni oko vrsta sira, koristi se Appenzeller, Vacherin, Emmentaler, vec prema predjelu Svicarske.

Winona
26.09.2003., 11:49
Fondue obozavam ( i raclette) i sve sto omogucava socijalni kontakt za vrijeme jela.

Obicno radim od mesa sa raznim domacim umacima, baguette, zdjela salate i dobro vino. Dosta.

Prijateljica ne przi ona kuha u juhi od sampinjona, meso.

Ovaj sa sirem isto volim, ne mora se raditi posebna smjesa kupi se neki tvrdji sir ( moze ovi od secunda) i ja dodatno uvaljam u mrvice i sezam. Ne uvijek. Ali za promjenu.

Indi
27.09.2003., 17:25
I zaboravio si bijelo vino...

Ja nisam neki obozavatelj fondue-a iako ga ima na svakom koraku tu di sam ja. Jedem fondue maximum jednom godisnje i to uglavnom bude nakon nekog skijanja, al svakako po zimi.

Ja se obicno od tog napijem jer alkohol u tome plus bijelo vino sastrane :zivili: :Slin:

margarita
23.10.2003., 15:41
u subote nam trebaju doci prijatelji i mi da isprobamo fondue set koji smo dobili za vjencanje

jel ima neko dobar recept...moze sa sirom, uljem ili cokoladom

i ako imate prijedloge za umake koje bi lsuzili uz to

Fala !

Winona
23.10.2003., 19:58
ja sam probala na obicnom velikom fondue-u raditi s cokoladom i vocem, bila je prejaka vatra ( pasta koja gori ) iako smo je regulirali na najmanje.

Najbolji cokoladni fondue mi je uspio bas u za to namjenjenoj manjoj verziji sa onom malom svjecicom ( cokolada mora samo ostati rastopljena a ne se pregrijati jer onda ne valja,s to se bas s velikim dogadjalo) tkz. teelicht.

Ovdje je jako popularna i verzija s juhom od sampinjona ( kao zamjena za przenje ) u kojoj se meso kuha, obicno bi uz to posluzili svjeze peceni baguette i puno salate.

Fondue je savrsen spoj uzivanja u hrani i neprekinutog socijalnog kontakta. Ovdje se radi tradicionalno za Bozic, ali mi ga radimo kroz cijelu godinu. I sami. I s gostima.

Sir, bilo koje tvrdje vrste, najbolji svicarski Appenzeller, Vacherin, etc.

Mogu se naravno kupiti i gotove smjese za fondue od sira.

Koje se ujedno i za raclette koristi.

FFE
23.10.2003., 22:16
Winona kaže:


Mogu se naravno kupiti i gotove smjese za fondue od sira.

Koje se ujedno i za raclette koristi.

Gotove smjese za fondue od sira se ne koriste za Raclette. Raclette nema veze s Fondueom.

cicamaca
23.10.2003., 22:33
može meni neko kazat šta je to u naslovu topica:confused:

Rita
24.10.2003., 05:22
To ti je ona posuda koja ima grijac ili svjecu ispod.U nutra se stave Ulje,sir ili cokolada,i kad se rastopi onda u nju sa dugackim vilicama umaces razne stvari.Zavisi koji radis.Idealno za razna druzenja,jer se drustvo skupi oko lonca i umace kruh u sir ili razno voce u cokoladu.Eto ukratko;)

Winona
24.10.2003., 09:21
FFE kaže:
Gotove smjese za fondue od sira se ne koriste za Raclette. Raclette nema veze s Fondueom.

ka e macak, nisi se uspjela s nikim danas posvadjati.:D

A sad ovako - sir koji sam przila u fondue-u sam isto tako krasno ispekla sa sunkom na ralette tavici. Nebitno sto ti mislis, bitno d aje meni bilo fino. Tak.

ZorcJ
24.10.2003., 12:17
Ja već godinama želim probati Fondue od sira :klopa: - uvijek za tim slinim, a nikad nisam probao!

Hoće me netko zvati da probam? :W

margarita
24.10.2003., 13:20
Winona, to sto si ti meni napisala nije recept
toliko i ja o fondu-eu znam

recept je kad mi kazes koliko kojeg sira, sto se jos u sir doda, kakvu cokoladu, koje ulje

koje umake

kuzis

recimo za fondu od sira znam da ide kirsch ali ne znam tocan recept

zato ako nemas recept nemoj nista ni pisati

Winona
24.10.2003., 13:53
:eek:

Sto je to kirsch ? Na njemackom je to visnja, samo se pise malo drugacije.


Nemam recepata za fondue jer ja to nikad ne radim po receptu. Kako si napisala da zelite tek "isprobati" set , cinilo se da jos niste radili fondue doma pa i neki opci savjeti ne mogu biti naodmet ( tipa u onaj fonude gdje je pravi plamen ne ide cokolada ) e sad koji ti imas ? :D I jel to uopce znas ? Da ima razlike izmedju onog na svijecu i onog na plamen ?

Umake radimo sami, od cesnjaka jedan, jedan od ananasa, jedan od rajcica itd.

ZorcJ - slobodno dodji meni, kod nas je ionako uvijek veselo kad se fondue radi - zato smo i kupili i drugi, dugi je stol pa je jedan posuda predaleko da bi svi gosti sudjelovali. Samo sam ti ja malo daleko ;)

Winona
24.10.2003., 13:58
Ananas umak - 200 g anansa ocistiti i narezati na komadice, 100 g onih mesnatih paradajza ( kao za pizzu ), iako su najbolji oni mali tkz. Kirschtomaten, oprati i preoploviti. 2 zlice maslaca ugrijati i oboje poprziti. 2 zlice kokos brasna posipati preko toga.

Sa 400 ml neke juhe ( kokosja najbolje ) podlijati i zakuhati.

2 zlice ( svugdje gdje idu zlice idu velike one jusne ) Curry- a umjesati.

Ako je umak prerjedak, dodati malo Sosenbindera ali za tamne umake. Zaciniti sa malo soli i malo papra, ovo super pase uz perad, uz sireve ne.

margarita
24.10.2003., 14:14
Winona kaže:
:eek:

Sto je to kirsch ? Na njemackom je to visnja, samo se pise malo drugacije.


Nemam recepata za fondue jer ja to nikad ne radim po receptu. Kako si napisala da zelite tek "isprobati" set , cinilo se da jos niste radili fondue doma pa i neki opci savjeti ne mogu biti naodmet ( tipa u onaj fonude gdje je pravi plamen ne ide cokolada ) e sad koji ti imas ? :D I jel to uopce znas ? Da ima razlike izmedju onog na svijecu i onog na plamen ?

Umake radimo sami, od cesnjaka jedan, jedan od ananasa, jedan od rajcica itd.

ZorcJ - slobodno dodji meni, kod nas je ionako uvijek veselo kad se fondue radi - zato smo i kupili i drugi, dugi je stol pa je jedan posuda predaleko da bi svi gosti sudjelovali. Samo sam ti ja malo daleko ;) bas si naporna

kirsch - mozda nisam dobro spelovala je ovdje liker od tresanja i to se stavlja u onaj sa sirom

a kad te vec zanima koji fondue set imam - imama oba i onaj sa svijecicom i onaj sa tekucinom - i imam i keramicku posudu i imam i metalnu

a naravno da samo ti znas razliku - :rolleyes:

daj zeno okani me se vishe - valjda si do sad skuzila da tvoje savjete vecina ne shvata ozbiljno jer pola izmislis a pola skines s neta

meni terba recept od nekoga ko je to ZAISTA probao, kapish?

Winona
24.10.2003., 14:40
margarita ti imas opakih problema. Mi fondue radimo najmanje jednom mjesecno i tako vec godinama i isprobali smo desetke umaka. Recepte s neta skidas ti, pa ih onda ni ne znas prevesti nego ih u orginalu na engleskom copy paste sa stranice.

No ni to nije problem, ako si ih probala.

tebe ocito smeta dobiti savjet od mene a ne cinjenica da mi e umake jako dugo radimo.

Drugi put striktno navedi koje osobe ti se smiju javiti.

:rolleyes:

A sad ciao, prepustiti cu drugima koji se upravo tuku za mjesto, da odgovore na ovom topicu :rolleyes:

margarita
24.10.2003., 14:47
Winona kaže:
margarita ti imas opakih problema. Mi fondue radimo najmanje jednom mjesecno i tako vec godinama i isprobali smo desetke umaka. Recepte s neta skidas ti, pa ih onda ni ne znas prevesti nego ih u orginalu na engleskom copy paste sa stranice.

No ni to nije problem, ako si ih probala.

tebe ocito smeta dobiti savjet od mene a ne cinjenica da mi e umake jako dugo radimo.

Drugi put striktno navedi koje osobe ti se smiju javiti.

:rolleyes:

A sad ciao, prepustiti cu drugima koji se upravo tuku za mjesto, da odgovore na ovom topicu :rolleyes:

tebi nije do sad jasno da do tvog misljenja ne drzim jel?

vidim da si malo spora na kontanju -

ti inace sve godinama radis :rolleyes:

nevjerovatno koliko godina stane u tri Winonine godine :D

jebe se meni sta ti znas i ne znas

apropo mojih recepata - ja pisem samo ono sto sam pravila - a to sto pisem pola na engleskom to je zato - tuko jedna - sto mi je i recept bio na engleskom a neke namirnice ne znam kako se zovu na hrvatskom - ja sam tu ipak malo duze od 3 godine i muz mi ne parla hrvatski tecno ako neciji :rolleyes: pa da sam britka na jeziku

i ipak mislim da se trebas pozabaviti vlastitim problemima - tipa: zasto bolujes od dokazivanja da sve zivo znas? :confused:

Bubili
24.10.2003., 15:31
Probajte slatki foundue s cokoladom
moze obicna za kuhanje, ja stavim malo maslaca i slatko vrhnje pa lagano rastopim na stednjaku i onda donesem na stol spremno za pocetak. Najbolji je plamenik koji se moze regulirati pa se stavi na najmanje ( radi na cisti alkohol ) paziti pri tankanju!

U to se moze umakati bijeli kruh , banane, biskvit tijesto, probavali smo mandarine ali nije bas neki okus - a neki su imali inspiraciju pa su i sir stavljati nije lose.

Za slani znam umjesto ulja staviti biljnu mast onda mi ima poseban okus pa pecemo meso - svih vrsta ali i kolutice svjezih kobasica , a i susenih ( Jeger je vrlo zgodan!) - ma sta da vam kazem eksperimentirajte!

Ps. najbolje je uzeti 2 kompleta vilica pa dok jedno jedes drugo se vec pece... stedis na vremenu pa se stignes i najesti tako da smo prevazisli osnovnu namjenu fondija da malo pojedes !:top:

margarita
24.10.2003., 15:38
Bubili kaže:
Probajte slatki foundue s cokoladom
moze obicna za kuhanje, ja stavim malo maslaca i slatko vrhnje pa lagano rastopim na stednjaku i onda donesem na stol spremno za pocetak. Najbolji je plamenik koji se moze regulirati pa se stavi na najmanje ( radi na cisti alkohol ) paziti pri tankanju!

U to se moze umakati bijeli kruh , banane, biskvit tijesto, probavali smo mandarine ali nije bas neki okus - a neki su imali inspiraciju pa su i sir stavljati nije lose.

Za slani znam umjesto ulja staviti biljnu mast onda mi ima poseban okus pa pecemo meso - svih vrsta ali i kolutice svjezih kobasica , a i susenih ( Jeger je vrlo zgodan!) - ma sta da vam kazem eksperimentirajte!

Ps. najbolje je uzeti 2 kompleta vilica pa dok jedno jedes drugo se vec pece... stedis na vremenu pa se stignes i najesti tako da smo prevazisli osnovnu namjenu fondija da malo pojedes !:top:

Hvala :top:

zvuci super

a to sa dva seta vilica je dobra ideja hehehe

cemu gubiti vrijeme :D

FFE
24.10.2003., 18:17
margarita kaže:
Winona, to sto si ti meni napisala nije recept
toliko i ja o fondu-eu znam

recept je kad mi kazes koliko kojeg sira, sto se jos u sir doda, kakvu cokoladu, koje ulje

koje umake

kuzis

recimo za fondu od sira znam da ide kirsch ali ne znam tocan recept

zato ako nemas recept nemoj nista ni pisati

Hehehe, ma di ce ona recept napisati, pa vidis da ne zna niti sto ej Kirsch, ajme koje li gl....e, a kak' ti radi fondue doma.:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

FFE
24.10.2003., 18:18
Winona kaže:
margarita ti imas opakih problema. Mi fondue radimo najmanje jednom mjesecno i tako vec godinama i isprobali smo desetke umaka. Recepte s neta skidas ti, pa ih onda ni ne znas prevesti nego ih u orginalu na engleskom copy paste sa stranice.

No ni to nije problem, ako si ih probala.

tebe ocito smeta dobiti savjet od mene a ne cinjenica da mi e umake jako dugo radimo.

Drugi put striktno navedi koje osobe ti se smiju javiti.

:rolleyes:

A sad ciao, prepustiti cu drugima koji se upravo tuku za mjesto, da odgovore na ovom topicu :rolleyes:

Koji jebeni savjeti od tebe, ti pojma nemas, sve prepisujes s neta. Daj se zgubi vise.:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

amigos
24.10.2003., 19:05
ja bih isto ovom prilikom molila da ni meni ne dijeli savjete i da mi se vise ne obraca
opet hvala unaprijed
amigos

Indi
24.10.2003., 20:04
Ja nazalost neznam recept za fondue, al mislim da je relativno jednostavno ako mozes nac u Hr u ducanu kupit smjesu za fondue.

Ja ga jedem jednom godisnje jer mi je to preteska hrana i onda mi je osjecaj u zelucu ko da sam se najela cementa. Usput se i dobrano nacugam od tog. :D Inace dobre su mi kombinacije sa gljivama i takvim slicnim stvarima. Fora mi je i kineski fondue.

margarita
24.10.2003., 20:11
Indi kaže:
Ja nazalost neznam recept za fondue, al mislim da je relativno jednostavno ako mozes nac u Hr u ducanu kupit smjesu za fondue.

Ja ga jedem jednom godisnje jer mi je to preteska hrana i onda mi je osjecaj u zelucu ko da sam se najela cementa. Usput se i dobrano nacugam od tog. :D Inace dobre su mi kombinacije sa gljivama i takvim slicnim stvarima. Fora mi je i kineski fondue. ja sam cula i da je Shabu-Shabu - japanski dobar

izvukla sam recept sa neta i ne izgleda lose....probam u subotu pa javim kako je bilo

Indi
24.10.2003., 20:16
Nikad cula za taj Japanski! Kakav je to? Bas sam znatizeljna jer inace jako volim Japansku hranu. Daj napisi.

amigos
24.10.2003., 20:17
subota je sutra, joj,javi,bas bi htjela probati. obozavam fondue

margarita
24.10.2003., 20:20
koristi se kokosja juha umjesto sira i u tome kuhas tanko isrezane listice/komadice govedine, piletine, gljiva, kineskog kupusa, luka, racica, tofu sira (kockice) i onda umaces u soja i hoishin sos


zvuci pravo primamljivo - posebno sto mi se cini lakse za zeludac nego sav taj topljeni sir


inace i ja obozavam japansku hranu

i zelene cajeve njihove

Shtefitza
24.10.2003., 23:41
Klasicni fondue od sira

cesnjakom natrljati unutrasnjost zdjele za fondue
Uliti 2/3 salice (salica = 2,5 dl) bijelog vina
malo limunovog soka
Staviti na plamen.
Pomalo dodavati sir (2 salice ribanog gruyere-a, 2 salice ribanog ementalera), mijesajuci dok se potpuno ne otopi.

Kad se pocnu stvarati mjehurici, ubaciti rastopljeni skrob (gustin, 1 zlica) u kirsch-u (2 zlice).

Kuhati dodatne 2-3 minute.

Dodati sol, mljevenu papriku, muskatni orascic po zelji.

Posluziti uz kockice kruha (za umakanje). Prilog: zelena salata, kriske kruske (Hm, ova je igra rijeci slucajno nastala).



Sir prvo rastopis na stednjaku. Poslije plamenom (mi koristimo alkoholnu lampicu) samo odrzavas temperaturu, da sir ostane rastopljen.

amigos
25.10.2003., 00:06
eee,ovo sam cekala,hvala!:top:

Indi
25.10.2003., 14:08
margarita kaže:
koristi se kokosja juha umjesto sira i u tome kuhas tanko isrezane listice/komadice govedine, piletine, gljiva, kineskog kupusa, luka, racica, tofu sira (kockice) i onda umaces u soja i hoishin sos


zvuci pravo primamljivo - posebno sto mi se cini lakse za zeludac nego sav taj topljeni sir


inace i ja obozavam japansku hranu

i zelene cajeve njihove

Aha! Jako slicno tom sam jela - to se kod nas zove foundue chinois iliti kineski

FFE
25.10.2003., 14:42
Indi kaže:
Aha! Jako slicno tom sam jela - to se kod nas zove foundue chinois iliti kineski

ovo jos nisam probala. recept za fondue od sira ne znam napamet, jer ja uzimam gotovu smjesu. da prepisujem s neta, to nema smisla.

Tija
25.10.2003., 16:04
E sad ste me napalile.:D
Jutros sam u billi vidjela prekrasan set za fondue i rado bi ga kupila.:)
Jel mi može netko napisat neku varijantu za provincijalku tj. mene?:D
Dakle, nikakve gruyere, shabu-shabu, kirsch i slično jer ja nemam pojma ni šta je to. Neš onako, domaće:D , i slano, ne slatko. Žemo? :)

Tenk ju.:)

Shtefitza
25.10.2003., 17:23
Gruyere je masni sir (od kravljeg mlijeka), intenzivno aromaticni sir. Mozda mozes probati zamijeniti ga nekim domacim, malo intenzivnijim, ali ne presuhim.

Ementalera (svicarski sir, sa velikim rupama :D kao iz Tom and Jerry crtica ) ima svugdje za kupiti.

Kirsch je "tresnjevaca", zamijeni ga alkoholom kojeg volis. :)

Shtefitza
25.10.2003., 17:35
Drugi najcesci fondue koji se radi Bourguignonne (burginjon):

U vrucem ulju prze se komadici govedine, koja se poslije umace u razne soseve.

Postoje razne varijacije, i kombinacije s azijskim przenjima. Covjek se stvarno moze opustiti i biti kreativan. :)

Jednom smo bili u nekom Koreanskom restoranu. Imaju ogromnu plocu na sred stola (nesto kao ogromni raclette), doneses si meso i povrce koje zelis, razni sosevi i na toj ploci sam pece tanke snitice mesa i povrca do stupnja przenosti koji ti odgovara. Imas milijardu soseva u koje sve to mozes umakati. Bilo je odlicno, poslije nam je odjeca uzasno smrdila.

Postoje i Japanski restorani (npr lanac Benihana), sjedis oko stednjaka, chef pred tobom sjecka, kuha, izvodi razne akrobacije i svakom priprema jelo koje zeli, jako je zabavno, jedino sto se oko stola sjedi u slovo u, a jednu stranicu tog stola-stednjaka okupira kuhar. Tako da ne mozes bas razgovarati, nego je cijela vecer koncentrirana na spektakl koji izvodi kuhar (baca stvari u zrak, lovi ih u kuharsku kapu, slaze male vulkane od luka itd...)

Tija
25.10.2003., 17:46
Štefa :grli:

Shtefitza
25.10.2003., 18:15
:)

Sad, treba nabaviti jos jednu posudu za fondue. Tako da se vecer moze zapoceti recimo sirom i nastaviti govediinom. Ili poceti govedinom i dovrsiti cokoladom. :cerek: :klopa: :driver:

lahor
25.10.2003., 19:23
Dajte vi meni recite koliko bi otprilike kostao neki set za fondue i gdje toga ima po Zagrebu?

Mislim da bi se jako dobro uklopio u moj nacin zivota (dragi i ja gurmani, volim topljene stvari i umake, a cesto nam dolazi i ekipa samo nam se ponekad neda kuhati za njih jer onda imamo tonu sudja za prati drugi dan.

I da...mislim da bi za neke osobe bilo jako korisno da si ukljuce ignore opciju. Ovo je stvarno sick.

margarita
27.10.2003., 13:24
joj bilo je fenomenalno

postavili smo dva seta u jedan smo stavili umak od sira, rastopili grujer, ementaler i edam sa malo Kirscha i malo bijelog vina i onda to presuli u fondu posudu od keramike koja se stavi u bakarnu posudu sa malo vrele vode i sve to se grije onim malim plamenikom. U to smo umakali kockice francuskog kruha....ma super!


za shabu-shabu (ili kineski) smo prokuhali pilecu juhu sa sitno nasjeckanim mladim lukom i lemon grass (ne znam ovo na hrvatskom) i to smo presuli u emajliranu posudu s plamenikom
u tome smo kuhali tanko-tanko nasjecenu govedinu, tanko nasjecenu i mariniranu u Teryaki sosu svinjetinu, racice, bok-choy (kineski kupus), na ploske izrezane sampinjone, mladi grasak (onaj skroz plostanti - snow peas) i brokole


super je bilo - mislim da cemo ubrzo ponoviti

chiquita
27.10.2003., 13:47
i ja bi voljela znati kaj taj sport košta?
koliko je cijena tom loncu?

margarita
27.10.2003., 14:14
chiquita kaže:
i ja bi voljela znati kaj taj sport košta?
koliko je cijena tom loncu?

a ja toi ne znam u Hrvatskoj

a ovdje je od 3 do 150 dolara - zavisi kakav hoces (dosta ih je precijenjeno)

ova dva sto smo mi dobili su jednostavni

amigos
27.10.2003., 16:15
u ch ti dodje oko 100 franaka-znaci otprilike 500 kuna

Issa
27.10.2003., 19:21
E dobro da ste se vas dve posvadjale sad sam se sjetila da sam vec dugo htjela potraziti jedan recept za cugu na netu.
Skroz sam zaboravila na to.
Eto, iz svakog zla neko dobro :)

Issa
27.10.2003., 22:56
Evo kak to i izgleda:
http://www.allrecipes.com/cb/kh/app/fondue/default.asp

kod mene toga skoro u svakom ducanu, ne mora biti cak ni bolji

Tija
28.10.2003., 08:43
chiquita kaže:
i ja bi voljela znati kaj taj sport košta?
koliko je cijena tom loncu?

U billi ti dođe dvista i neš kuna, blizu tristo + neš bodova sa billa kartice;)

Winona
28.10.2003., 10:46
Issa kaže:
Evo kak to i izgleda:
http://www.allrecipes.com/cb/kh/app/fondue/default.asp

kod mene toga skoro u svakom ducanu, ne mora biti cak ni bolji

hej Issa ja imam isti taj s fotke ( onaj "srebrne" boje, prva fotka) a drugi je plavi - taj plavi sam dobila od mame na poklon prije par godina, ali uz njega su isli i tanjuri ( posebno podjeljeni za razne umake ) kao i male zdjelice na onom stalku na okretanje - za umake.

Drazi mi je ovaj drugi - ima sve sto treba. A i zdjelice se na okviru vrte u krug, nema nepotrebnog dodavanja.

slicno ovome (http://www.quelle.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/EUR/Q_DisplayProductInformation-Start;sid=7wATX8Rgv3sTWvv-p_i_S6coiSyucGskM5Y=?ProductSKU=584832K&CategoryName=106743&AAID=100000298499&ProductRefID=eCS%40Store%40584832K&AddingType=11)

U Hrvatskoj su vidim jeftiniji, ali najjeftinji su na ebay-u oko 10 €

tarmiqua
02.11.2003., 19:32
evo i ja sam postala vlasnica lijepog seta...buduci da do sad nisam pravila zanimam me od cega sve pravite umake koji bi išli uz meso...sjecam se, a bilo je to davno...kod jedne obiteljske prijateljice smo przili male hranovkice i meso u ulju...i znam daje bilo krompira iz rerne uz to..al se umaka vise ne sjecam pa zamoljavam pucanstvo koje zna da javi...
hvala!!!:s

margarita
03.11.2003., 13:51
tarmiqua kaže:
evo i ja sam postala vlasnica lijepog seta...buduci da do sad nisam pravila zanimam me od cega sve pravite umake koji bi išli uz meso...sjecam se, a bilo je to davno...kod jedne obiteljske prijateljice smo przili male hranovkice i meso u ulju...i znam daje bilo krompira iz rerne uz to..al se umaka vise ne sjecam pa zamoljavam pucanstvo koje zna da javi...
hvala!!!:s

mi smo kuhali meso i povrce u juhi ali mislim da ti isti umaci mogu i za przenje

imali smo Dijon senf pomijesan za vasabi (to je japanski umak sa hrenom), imali smo soya umak i dragi je smuckao neki umak sa chilijem, balsamic octom i bijekim lukom

maristella69
12.11.2003., 14:21
Pa niste baš bucke od zraka.:)

Sonst, ja imam Atmospheru za to, nikakav plamen.

margarita
12.11.2003., 14:51
maristella69 kaže:
Pa niste baš bucke od zraka.:)

Sonst, ja imam Atmospheru za to, nikakav plamen. a ja fino kazem da sam svo salo sama nagrickala i uzivala u zvakom zalogaju :D

MadVlad
15.04.2004., 14:02
:confused:

Lei
15.04.2004., 14:26
Fondue sir??

Ako mislis na sir za swiss fondue onda mozes ubaciti i obicnu gaudu, ementaler, gorgonzolu i sl. Sto vec volis. One neke "cudne" kojih kod nas inace nema, mozda mozes pronaci u nekom specijaliziranom ducanu, ali ne znam ako tako nesto postoji kod nas.

Blueberry
16.04.2004., 07:10
Ne postoji fondue sir, već ih u fondue ide više vrsta: npr. ementaler, gruyere, gauda i sl. koji se onda zajedno s nešto začina i alkohola (vino + neki kirš) sljube u 'umokac' za kruh.

MadVlad
16.04.2004., 08:43
Ma znam ja sta ide u fondue, samo se meni ne da to mijesat sam. Kupovao sam ja vani (Svica, Austrija, Njemacka - e, di smo mi od Europe!) vec gotove smjese (u cigli) sireva, vina i zacina i koje samo ubacis u posudu i rastopis. Za to ja pitam.

magic
16.04.2004., 08:51
Chini mi se da ljudi postaju neinventivni sa svim tim gotovim pripravcima :misli:

MadVlad
16.04.2004., 08:58
magic kaže:
Chini mi se da ljudi postaju neinventivni sa svim tim gotovim pripravcima :misli:
Pa mozda si kupim kravu, pomuzem, ukiselim na cetiri razlicita nacina, oberem grozdje, napravim vino i eto, cas posla fini fondue! Uzitak za cijelu porodicu u tren oka ;)

Lei
16.04.2004., 09:56
Jao strasno :-)

Sjetilo me to na Norvesku... idemo mi kupiti sastojke za lazanje sa frendom norvezaninom... i pitam ja nadobudno "a neces uzeti mrkvicu, kapulu i sl.?". A on me u cudu pogleda, ode do police i uzme - kutiju. Uglavnom, uzmes meso, ubacis prah iz kutije, promuckas, slozis to na tijesto iz one iste kutije i ubacis u pecnicu.

A u smjesi valjda umjetni ekstrakt svega - besamel, sir, pomidori, itd itd.

:rigo:

magic
16.04.2004., 09:58
Nemam nish protiv da se u kuhinji nadje i koji gotov pripravak, ono za emergency sluchaj...ali inache nisam pristalica.

Sama priprema hrane pruzha uzhitak :)

traxdata
16.04.2004., 10:26
meni je gotovi fondue isto super, ali mi je jos veci gust napraviti sama...a nije tesko..bil je vec topik, netko je napisal super recept sa 4 vrste sira..

MadVlad
16.04.2004., 10:47
Ajde, dobri ljudi, pomozite, pogledajte prvi post na ovom topicu, pa ko zna nek odgovori.
Pijem instant kavu, zasladim ju instant sladilom, ponekad u nju dodam instant mlijeko, kuham instant juhe pa u skladu s time necu imati nista protiv da mi neko odgovori:
Gdje u Zagrebu ima za kupiti gotove smjese fondue sira?

MadVlad
16.04.2004., 11:43
Ajde, dobri ljudi, pomozite, pogledajte prvi post na ovom topicu, pa ko zna nek odgovori.
Pijem instant kavu, zasladim ju instant sladilom, ponekad u nju dodam instant mlijeko, kuham instant juhe pa u skladu s time necu imati nista protiv da mi neko odgovori:
Gdje u Zagrebu ima za kupiti gotove smjese fondue sira?

njasa
16.04.2004., 16:36
neman blage di to ima kupit? ajde u koji veci ducan i pitaj jel ima, to ti je najjednostavnije.

chiquita
15.03.2006., 22:38
zna li tko od vas, tko se bavi fonudeovima :zubo: gdje mogu kupiti brennpaste, iliti goruću pastu za fondueov lončić?
naime tek sam sad skužila da na mom fondueju piše da se samo ta pasta može staviti da gori, pa me malo strah špirit lijevati u posudicu.
i navodno ima za kupiti sira za fondue u metrou, kak se taj sir zove?zna li tko.

cheff
15.03.2006., 22:45
pastu mozezs kupiti u metrou ili u nekom ducanu ugostiteljske opreme..samo trazi pastete za banju mariu :)

chiquita
16.03.2006., 08:14
ne kužim kakva pašteta banje marie?

cheff
16.03.2006., 09:56
u ugostitlejskom slengu..pasteta jer je pakiran ko pasteta...sadrzi gel koji gori i sa njime mozezs puniti posuducu koju ces stavit ispod fonudea....taj isti gel se upotrebljava kod banja maria(tople kupke) za odrzavanje topline jela na stolu

pasteta=goruca pasta :D

chiquita
16.03.2006., 09:59
u ugostitlejskom slengu..pasteta jer je pakiran ko pasteta...sadrzi gel koji gori i sa njime mozezs puniti posuducu koju ces stavit ispod fonudea....taj isti gel se upotrebljava kod banja maria(tople kupke) za odrzavanje topline jela na stolu

pasteta=goruca pasta :D
ahaaaaaaaaaaaaaa :angeleye:
fala puno.
ako tamo na nađem gdje onda da gledam, nemam pojma gdje su ti dućani ugostiteljske opreme.

cheff
16.03.2006., 10:08
znam za jedan u dubravi preko puta bivse name..ali mislim da ti ima toga u metrou,posto prodaju banje..

chiquita
16.03.2006., 22:13
našla sam brennpastu.
našla i sir za fondue.
prekasno došla doma da to sve isprobam.

tilla
16.03.2006., 22:44
a ja danas baš naišla na punu policu brennpaste u mercatora.
sad mi još taj lonac za fondi fali.

Dora K
17.03.2006., 07:02
Sama priprema hrane pruzha uzhitak :)

Ovo je tak lijepo i istinito rečeno :)

Dora K
17.03.2006., 07:03
a ja danas baš naišla na punu policu brennpaste u mercatora.
sad mi još taj lonac za fondi fali.

Udružite se, ženske :mig: :D

MadVlad
17.03.2006., 07:17
našla sam brennpastu.
našla i sir za fondue.
prekasno došla doma da to sve isprobam.
Gdje? :confused:

chiquita
17.03.2006., 08:05
Gdje? :confused:
u metroa.
bile u nekoj osamljenoj kartonskoj kutiji, pet kuna kantica.
a nigdje nisam vidjela da piše banja maria, pa sad je valjda to to.
malko me zabrinjava to što kad protresem piksicu zabrbljučka se nutra nekaj, a ja mislila da je to gusto ko krema za cipele?!:misli:

MadVlad
17.03.2006., 08:22
malko me zabrinjava to što kad protresem piskicu zabrbljučka se nutra nekaj, a ja mislila da je to gusto ko krema za cipele?!:misli:
Želatinozno, više ko ona sluz kaj curi Alienu iz usta :E

chiquita
17.03.2006., 21:07
meni se ogadilo ovo...fuj.

napravila sam sve kako je pisalo na uputstvima gotovog sira za fonude i tako mi je odurno ispao da je to milina. fuj.
zgrijala sam ga posebno i prelila u fondue lončić, i zagorilo mi je. kako je to moguće?
a dole plamen mogu regulirati da gori kroz srednju veliku rupu i kroz srednju veliku rupu i kroz male rupice oko te srednje rupe. :D

sad mi se sirni fondue ogadio grozno neš.
možda ću sutra probati čokoladni fondue ako i to zagori bacam sve kroz prozor na ulicu.
kroz zatvoren prozor.

tilla
17.03.2006., 21:59
nema problema; samo reci u koju uru ćeš hitat i di.
triba mi taj lonac:zubo:

polly
17.03.2006., 22:06
zagoreni čokoladni bu ti baš fino mirisal :zubo:
neš kuću zluftala do Uskrsa

Yazz
18.03.2006., 12:26
ljudi, di u zg ima za kupit sir gruyere?
u svim receptima za fondue se spominje, a ja ga ne mogu naći.
gledala sam u ipercoopu i mercatoru, čini mi se da oni imaju najveći izbor sireva.

hvala :s

tilla
18.03.2006., 13:08
u mercatora ga je sigurno bilo.

možda ga samo trenutačno nemaju.

Yazz
20.03.2006., 22:50
šta si ga ti tamo uspjela naći?
ja ne kužim, bar 5 puta sam ove zime gledala u mercatoru i nije ga bilo...

u svakom slučaju hvala :)

tilla
21.03.2006., 10:35
je, ali jučer ga nije bilo:flop:
ali u frigu di su gljive imaš već gotovu smjesu ako ti je krizno stanje:)

selmak
11.04.2006., 23:10
pozdrav svima,

zamolila bih za pomoc. dobila sam na poklon fondue, ali ne znam nista o tome kako ga koristiti. vjerujem da medju vama ima neko ko bi me mogao posavjetovati.

hvala.

Shtefitza
12.04.2006., 05:19
Moras se odlucit da li imas namjeru raditi fondue od sira (prvobitna koncepcija) ili s mesom ili od cokolade. Onda mozemo krenuti u recepte. :)

Svakako preporucam sir, ali ne bas precest. :eek: :)

selmak
12.04.2006., 07:30
shtefitza, hvala na odgovoru....

mislim da cu prvo pokusati s mesom...nasla sam ne natu mnostvo recepata, ali ne i osnovne upute kako koristiti fondue. valjda se podrazumijeva da ga, kad ga vec imas, znas i koristiti. a ja cak ne znam ni koji se materijal, odnosno "gorivo" koristi :rolleyes: znaci, totalni sam pocetnik :)

dodouprolazu
12.04.2006., 10:39
A koji model imas? Najcesce se koristi ona zelatina koja se potpali a po baumarktovima imas i tekucu verziju od litre koju onda doljevas po potrebi.

selmak
12.04.2006., 12:38
recimo da izgleda nesto slicno ovom:

http://www.kuhinja.net/index.php?show=group&page=&group=148

mozda ne ovako lijep :)

d@d@
12.04.2006., 15:08
Ajmo redom:

Za zagrijavanje imaš za kupit konzervice nalik mesnom naresku punjene gelom koji se zapali. Uobičajeno pakiranje je 3-5 komada u kartonu po cijeni od cca 40 kn. (Merkatone, Imperkop, Austrija...) procedura se može i radit na priručnom limenom plehu (donji dio pivskog lonca od 5l) u kojem je stavljena vatica i natočen špirit, ako si osnovne sastojke zagrijala na plinu, struji ili šta već koristiš.

osnovni recepti (6 osoba):

Fondue (sir). - (meni najbolje pakiranje imaju mađari već zavareno kao polugotovo jelo)

1/2 kg groyera ili emetnalera ili pola pola
1 režanj češnjaka (samljeven u kašu i s njim se namaže posuda obilato)
1/2 l bijelog vina
1 žličica škrobnog brašna (gustin, meko brašno kao zamjena)
malo muškatnog oraščića
1 čašica kirscha (rakija od koštica višnje), a može i druga voćna rakija

U namazani lonac dodati vino sir (narezan, riban) i na laganoj vatri rastopiti da smjesa postane gusta i tekuća Dodati škrobno brašno razmješano u vodi i začine. Doliti rakiju premjestit na stol sa plamenikom. Svaki gost dobije svoju viljušćicu i u posudama sa strane stoje razne vrste kruhova narezane na kockice 2x2 cm koje se nabodu i namaču u otopini sira.

Fondue (pivo)
1/2 kg gaude (ovdje ima izbora i u pivskim sirevima tipa brije i komadići plavo pljesnivih i sl.)
3 dcl piva
kockica maslaca (veličine hotelskog doručka)
stučeni češnjak
sol ili kajenski papar (volim sol)
škrobno brašno

ovdje super idu oni kruhovi sa sjemenkama

Bretonski fondu
75 dkg skute
3 dkg brašna
2,5 dcl mlijeka
4 žumanjka
sol

Rastuči skutu sa mikserom, razmučeno brašno s malo mlijeka zakuhati u ostatak mlijaka. Dodati skutu Zgusuti istučenim žumanjcima, ovo se pusti prohladit pa tek onda se odnese na stol da se jaja ne skuhaju u umaku ima blagi okus. Ide uz kukuruzni kruh.

Fondue od rajčice

30 dkg zrelih paradajza
bosiljak
češnjak
kockica malaca
malo slatke paprike (pola male žličice)
1 dcl bijelog vina
30 dkg sira (gauda)

Poparene rajčice izrežu se na male kockice i izvade sjemenke. U namazani lonac (uvjek se koristi češnjak) doda se maslac i zagrije. U kipuće začini i sir, smajit vatru dok se ne skuha u kašu (ovdje je mikser dobro došla naprava). Obično ide sa prepečenim tostom.

Fondue gljive

3/4 kg vrganja, mogu dedeki , lisičke, šampinjoni, bukovaće, sunčanice, pečurke...
so, papar, ulje
umućeno tijesto: (12-13 dkg brašna,2 jaja, sol, 1 dcl piva, ulje u smjesu malo gušću od tijesta za palačinke)

Gljive narezati na kockice manje ostavit cijele posolit, poparit i ostavit stajat 1/2 sata pa ocijedit.

Svaki gost lovi gljivu umače je u tijesto i prži u posudi na dubokom ulju.

Riblji fondue

3/4 kg ribljih fileta (oslić, repi škampa, kozice, prokuhane i otvorene dagnje, ...
(ili komadići grgeča, štuke, štupsera, šnajdera, jeza namočene u octenoj otopini preko noći - omjer 1 dcl kvasie i 5 dcl vode + žlica soli za slatkovodne ribe) narezati na kockice 2x2 cm ili kako uspije
limunov sok
šafran
sol, malo bijelog papra
ulje
umućeno tijesto kao gore

Riblje filete pokapati limunom (ako je riječna riba u pitanju ujutro je ocijedit osušit na krpi i ponašat se isto) posut začinima i ostavit pola sata. Ocijedit i posolit dalje kao gljiive.

Mesni fondue

Lijepe šnicle, bez masnih i žilavih dijelova, narezat na kockice 2x2 cm. Posolit i popaprit i ostavit neko vrijeme (može preko noći u frižideru) Ocijedit sok i osušit meso prije upotrebe. Zagrijat ulje jako i svak sebi prži komadiće. Tu ima puno prostora za eksperimantiranje sa začinima.

d@d@
12.04.2006., 15:17
Umaci uz fondue:

Umak od curryja (uz ribu)

2 žumanjka
1 žličica maslaca
2 žlice brašna
2 šalice juhe (iz kockice povrtna ili ujušak od kostiju ako si sama vadila filete)
1 žlica currya
5 mljevenih bajama (ako ima gorkih)
limunov sok

Razmutit žumanjke i sok od limuna. Ugrijat maslac, dodat brašno, ali da ne požuti. Zalit juhom i prouhat u mesu dodat ostale začine i prelit u zdjelicu.


Bojane majoneze

Crvena majoneza:

kečap i kajenski papar

Žuta majnoneza

Đumbir, šafran i curry

Zelena majoneza

sjeckani peršin, mali kiseli krastavac, vlasac

Pašu i svi umaci od hrena, kopra, jaja (tipa holandskog), luka i sl.

Za slatke recepte će se valjda pojavit Polly. Dobar tek.:)

grogo bolger
12.04.2006., 17:48
d@d@ :s :s :cerek:

x-type
12.04.2006., 19:48
mene umakanje komadića kruha ili mesa u vrlo jake vruće umake koji krčkaju na stolu u kotliću nikad nije privlačilo, ali nakon ovih D@dinih recepata mislim da ću uskoro počet eksperimentirat sa švicarskom kuhinjom!

d@d@
12.04.2006., 20:25
Ako ulovite onaj mađarski paket izgleda ko kutija i unutra imate u foliji zapakiran neku sirnu otopinu - nalik na prožvakanu žvakaću, koja smrdi na rakiju to kad se spremi prema uputi (ima ne engleski) je super. :s a za početak je odlično.

selmak
13.04.2006., 08:37
hvala puno svima na pomoci i idejama, a narocito d@d@, nesto od predlozenog cu svakako isprobati....veceras je testiranje, pozvali smo nekoliko prijatelja na veceru, javim vam kako je proslo :) valjda se necemo obrukati :)

darija5
23.08.2006., 14:14
Pozdrav!!Lijepo molim sve one koji imaju tu stvarčicu doma da mi kažu svoja iskustva te ako imaju koji dobar recept za umak,bila bi zahvalna.....Ja ga danas planiram kupiti i jedva čekam da pozovem društvance.....:)

d@d@
23.08.2006., 14:44
vidi ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?p=5074619)

keana
26.02.2007., 23:13
Dobila sam set za fondue i šta sad? :D Mislim, vidjela sam to samo na televiziji i u katalozima :D
Dakle, gastronomske iskusnjare, recepte, savjete, ponude za degustacije :zubo: itd. molim :D Razdjevičite mi fondue :D

Natch
26.02.2007., 23:15
mmmmm. kupis puno vrsta sira ili specijalnu mjesavinu rastopis ih unutra, ispeces kruh i umaces :D

keana
26.02.2007., 23:18
mmmmm. kupis puno vrsta sira ili specijalnu mjesavinu rastopis ih unutra, ispeces kruh i umaces :D

Di ima tih specijalnih mješavina za kupit?
I kak to misliš, ispečem kruh? Sad ću morat novi topik otvarat za to :rofl:

Natch
26.02.2007., 23:19
Di ima tih specijalnih mješavina za kupit?
I kak to misliš, ispečem kruh? Sad ću morat novi topik otvarat za to :rofl:

u svicarskoj i francuskoj :D

http://www.coolinarika.com/recept/fondue

x-type
26.02.2007., 23:19
mmmmmm. rastopiš crnu čoksu sa slatkim vrhnjem, kapneš nekakvog finog alkohola (bourbon bi bio moj izbor, može maraskino ili konjak pa čak i rum), na grubo smrviš nekakvih orašastih plodova i ubaciš unutra i umačeš suho ili svježe voće ili nekakve kekse

d@d@
26.02.2007., 23:20
Vidi ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?t=139831&highlight=fondue)

Natch
26.02.2007., 23:21
mmmmmm. rastopiš crnu čoksu sa slatkim vrhnjem, kapneš nekakvog finog alkohola (bourbon bi bio moj izbor, može maraskino ili konjak pa čak i rum), na grubo smrviš nekakvih orašastih plodova i ubaciš unutra i umačeš suho ili svježe voće ili nekakve kekse

mmmmmmmm :D

keana
26.02.2007., 23:21
mmmmmm. rastopiš crnu čoksu sa slatkim vrhnjem, kapneš nekakvog finog alkohola (bourbon bi bio moj izbor, može maraskino ili konjak pa čak i rum), na grubo smrviš nekakvih orašastih plodova i ubaciš unutra i umačeš suho ili svježe voće ili nekakve kekse

Au, ovo mi se jako sviđa :s
I zašto svi započinjete post sa mmmmmmmmm :D Vidim da nisam ja dobila samo kuharsko pomagalo, nego i igračku za predigru :D

keana
26.02.2007., 23:23
Vidi ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?t=139831&highlight=fondue)

Hvala :)
Super recepti, isprobat ću.
Ja bi još slatkih recepata :cerek:

castanea
27.02.2007., 08:13
mmmmmm. rastopiš crnu čoksu sa slatkim vrhnjem, kapneš nekakvog finog alkohola (bourbon bi bio moj izbor, može maraskino ili konjak pa čak i rum), na grubo smrviš nekakvih orašastih plodova i ubaciš unutra i umačeš suho ili svježe voće ili nekakve kekse

ovo sa probala i jako je fino.

kayla
27.02.2007., 19:39
daj se naucite vise, rackelt je za umake a fondi za pec meso....dakle stalis litruu ulja unutra i zgrijes dok ne zakipi na stednjaku onda ga stavis na stol i upalis onaj petrolej da gori al ne prejako...narezes snicle i peces ih unutra...kao priloge stavis tartar, moze i umak o sampinjona, mozes i sampinjone pe, špa stavis raznih vrsta salate, kuhani krumpir itd....fondi je za pec meso unutra! sir se rastapa u rakletu

tough_cookie
27.02.2007., 19:48
daj se naucite vise, rackelt je za umake a fondi za pec meso....dakle stalis litruu ulja unutra i zgrijes dok ne zakipi na stednjaku onda ga stavis na stol i upalis onaj petrolej da gori al ne prejako...narezes snicle i peces ih unutra...kao priloge stavis tartar, moze i umak o sampinjona, mozes i sampinjone pe, špa stavis raznih vrsta salate, kuhani krumpir itd....fondi je za pec meso unutra! sir se rastapa u rakletu

:confused: :eek: :confused: :eek:

undercover
27.02.2007., 19:56
:rofl: daj se naucite vise,
.................
............
.......

:rofl: :s

ajd evo procitaj pa se i ti nauci: fondue (http://en.wikipedia.org/wiki/Fondue) , raclette (http://en.wikipedia.org/wiki/Raclette)

:bonk: :rofl:

keana
27.02.2007., 20:11
:D :D :D
Dakle da ipak ne pečem meso u fondiju? :D

x-type
27.02.2007., 20:30
auuu skajlaše kaylu :D :D

keana
27.02.2007., 20:54
Dobro, nemojte me zbunjivat. Ja bi bacila par šnicli unutra da se nađe :cerek: Ajd, ipak neću :D

Bocca della Verita
27.02.2007., 20:58
ovo sa probala i jako je fino.

uf, pa ne moze biti lose kad sve sto je nabrojao je samo po sebi dobro :zubo:
;)
meni to sve skupa zvuci prekomplicirano, al dobro, meni je tlaka i toster upaliti:D

kayla
27.02.2007., 22:19
neda mi se ni komentirat.......samo vi uzivajte u jelu

Katrin
27.02.2007., 22:30
zar ne postoji fondue za meso, tj. taj u kojem se cvrci ulje i onaj deblji keramicki za sir ili cokoladu? :misli: u mom kraju se oboje tak naziva :zubo:

a raclette je sasvim drugacija stvar.

kayla
27.02.2007., 22:31
zar ne postoji fondue za meso, tj. taj u kojem se cvrci ulje i onaj deblji keramicki za sir ili cokoladu? :misli: u mom kraju se oboje tak naziva :zubo:

a raclette je sasvim drugacija stvar.



to i ja govorim cijelo vrijeme...al od ovih naucnih fantastika:rofl:

keana
28.02.2007., 00:21
zar ne postoji fondue za meso, tj. taj u kojem se cvrci ulje i onaj deblji keramicki za sir ili cokoladu? :misli: u mom kraju se oboje tak naziva :zubo:

A jel ima neki univerzalni? :zubo:

Katrin
28.02.2007., 16:18
A jel ima neki univerzalni? :zubo:

ne moze biti univerzalni kad u jedan ide vrelo ulje koje se grije na plameniku, a u drugi cokolada i sir koji se griju na skroz slaboj vatri.

Katrin
28.02.2007., 16:24
fondue za meso, tj. za ulje

http://img377.imageshack.us/img377/5717/fondueset2ut8.th.jpg (http://img377.imageshack.us/my.php?image=fondueset2ut8.jpg)


fondue keramicki, za cokoladu ili sir

http://img169.imageshack.us/img169/7096/fonduechocolatgb6.th.jpg (http://img169.imageshack.us/my.php?image=fonduechocolatgb6.jpg)


raclette

http://img398.imageshack.us/img398/7853/swissmarmatterhorndz2.th.gif (http://img398.imageshack.us/my.php?image=swissmarmatterhorndz2.gif)

gea001
29.03.2007., 07:44
Help, molim Vas. Gdje mogu u Zagrebu naci ulje za fondue?

Unaprijed hvala

tarmiqua
30.03.2007., 08:36
treba ti ulje za pecenje?
ja koristim obicno ulje...ili biljno ili suncokretovo..
ili ti treba za plamenik? al to mi se ne cini kao ulje?:confused:

annerri
01.04.2007., 23:32
treba ti ulje za pecenje?
ja koristim obicno ulje...ili biljno ili suncokretovo..
ili ti treba za plamenik? al to mi se ne cini kao ulje?:confused:

Ulje od kikirikija,najbolje podnosi visoke temperature, posudu sa uljem moraš ionako zagrijati na običnom štednjaku (plin ili struja-svejedno),pa tek tada prebaciti na plamenik, koji zapravo samo održava temperaturu.A ulje od kikirikija se može upotrijebiti i više puta, a obična moraš inače baciti nakon upotrebe. A ovo boldano ne razumijem. Kakvo ulje ide u plamenik? Valjda u posudu koja dolazi na plamenik, nakon zagrijavanja prijašnjeg, kako sam već navela. ( u plamenik najobičniji pročišćeni benzin ).

Lilit
01.04.2007., 23:59
ja bi radila mesni fondue i jasno mi je to oko pecenja istog ali me zanima kakvi umaci uz to? gledala sam topice o dipovima i umacima ali mi se to sve cini ko umaci za uza kruh? grijesim ili?

loyzek
03.10.2007., 13:16
zna li tko gdje bi se u nas mogao kupiti kvalitetni fondue set (na stalku koji se vrti neovisno o posudi s uljem, a na kojem su zdjelice za začine i dodatke)?

extreme
03.10.2007., 21:10
ja sam to vidjela čini mi se u casa mii u rijeci...
i čini mi se čak u pevecu... al ne kužim se u kvalitetu...

Fleur Delacour
04.10.2007., 10:30
U Lesnini ima velik izbor fondue setova.

extreme
04.10.2007., 18:59
U Lesnini ima velik izbor fondue setova.

eee, tako je!! u lesnini sam ih vidjela, a ne u pevecu... :bonk:

A_N_A
05.10.2007., 17:29
Pogledaj na http://www.celox.hr/proizvodi.php?kateg=3&sub=3
tamo sam ja uzela, a što se tiče posudica sa strane, to mi nije baš praktično, jer su samim time umaci izloženi toplini, što nije dobro u slučaju da su s bazom od majoneze tj. jaja. RAdije uzmi par manjih keramički posudica za posluživanje umaka.

Ti gusnati su uvijek bolji i kvalitetniji od nekih plehnatih za 100 kn.

lonicera
15.01.2008., 12:34
da li netko zna ima li igdje za kupiti fondi set koji nije na špirit nego na struju?
bilo je za naručiti u neckermannu , ali više nemaju..
dakle, set se zagrijava na električnoj ploči, a ne na plamenu. htjela bi ga koristiti ovog proljeća i ljeta vani, a bojm se ako kupim onaj sa špiritom da će mi se gasiti na vjetru...

lonicera
15.01.2008., 12:42
izgleda ovako nekako :

http://www.chinatraderonline.com/Files/Household/Kitchenware/Cookware-Set/Electric-Wok---Fondue---Sauce-Pan---Frying-Pan-Sets-22565441092.jpg

surlica
21.01.2008., 11:54
Zanima me gdje u Zagrebu mogu kupiti kvalitetan, a ne preskup founde?
Gledala sam u Metrou, jučer, ali ga tamo nemaju.
Netko zna? :ne zna:

kumek
21.01.2008., 12:11
Zanima me gdje u Zagrebu mogu kupiti kvalitetan, a ne preskup founde?
Gledala sam u Metrou, jučer, ali ga tamo nemaju.
Netko zna? :ne zna:

Fondue mišu, fondue.:mig::)

lonicera
21.01.2008., 12:31
ja sam u petak kupila fondi u lesnini.
imaju stvarno dobar izbor, u rasponu cijena od 400 -1200 kn. moj je guseni (lijevano željezo), bio je 999 kn , ali na american ti daju 10% popusta.
tražila sam iz početka fondi na struju, ali sad mi je drago da smo ipak uzeli klasični na špirit jer je baš fora. u lesnini imaš i sav pribor za fondi, tekući špirit i zapaljive paste.

surlica
21.01.2008., 12:42
ja sam u petak kupila fondi u lesnini.
imaju stvarno dobar izbor, u rasponu cijena od 400 -1200 kn. moj je guseni (lijevano željezo), bio je 999 kn , ali na american ti daju 10% popusta.
tražila sam iz početka fondi na struju, ali sad mi je drago da smo ipak uzeli klasični na špirit jer je baš fora. u lesnini imaš i sav pribor za fondi, tekući špirit i zapaljive paste.

o baš ti hvala... javim odmah mužiću da ode po njega po povratku s posla :cerek:

tough_cookie
21.01.2008., 22:48
Top teme (http://www.forum.hr/showthread.php?t=267203)

tc, tc, tc ...

A_N_A
24.01.2008., 17:02
Jeste li znali da se naokon fonduea sa sirom ne smiju konzumirati hladna pića?
Da, da, stvara se teško probavljiva masnoća i vjerojatno nakon toga buba tiba ako se pije hladno!

lonicera
25.01.2008., 09:17
Jeste li znali da se naokon fonduea sa sirom ne smiju konzumirati hladna pića?
Da, da, stvara se teško probavljiva masnoća i vjerojatno nakon toga buba tiba ako se pije hladno!

meni je fondi od sira najgora opcija, pogotovo oni kupovni sirevi kao gotova smjesa. fuj.

zato je zakon puretina na tanke trakice i sechuan umak :) a nisu ni kozice za zanemariti.

Dlapek
25.01.2008., 11:41
meni je fondi od sira najgora opcija, pogotovo oni kupovni sirevi kao gotova smjesa. fuj.

zato je zakon puretina na tanke trakice i sechuan umak :) a nisu ni kozice za zanemariti.

Prvi sam put probala fondue u jednom restoranu u Chamonixu prije puno godina.Ništa fensi,alpska kuća,sve u drvetu i čim malo veće društvo sjedne donose kotlić sa sirom,vilice,košarice s kruhom,komadiće kobasa i mesa...
Nešto prekrasno.Najeli smo se toga i prije nego je stigla hrana koju smo naručili.Pili smo kuhano vino,a neki od nas i pivo.Nikome nije bilo zlo.
Svi drugi pokušaji u "kućnoj radinosti" su bili samo žalosni promašaji.To nije ni nalik ukusu sira koji serviraju po restoranima u Francuskoj ili Švicarskoj.Svaki restoran ima neki svoj recept za mješavinu.Ako odete kad u životu u Aostu u Alpama u Italiji ,ne propustite u restoranu u podrumu na glavnom trgu probati fondue - pjesma i to s jodlanjem !!!
Evo ovdje ima baš dobrih stvari :http://www.fonduebits.com/

kumek
25.01.2008., 12:26
:D:mig:Fondue je OK ali ako već mogu birati bolji mi je raclette. Sličan princip samo je riječ zapravo o vrsti roštilja gdje se peku komadići mesa na gornjoj razini (recimo piletina, svinjetina etc) i povrća (recimo gljive, luk etc) i onda stavljaju u posebne posudice zajedno s drugim povrćem (recimo sitno narezana rajčica, krastavci, salata), sirom kaj se onda zgrije na donjoj razini da se sir otopi i onda mažeš. Jel sad jasnije?
http://en.wikipedia.org/wiki/Raclette

Limeni Nos
13.07.2008., 21:25
dobar dan

imam fondi set doma i treba mi nekakva goriva pasta (?)

jel netko zna di ju mogu kupiti i šta je to? :confused:

vidim da se spominje "špirit", jel to to? :ne zna:

gotovanka
14.07.2008., 07:41
bog. :)

u uputstvu za koristenje ti mora pisat koje "gorivo" ces koristit a i velicina spremnika ispod posude ti sama pokazuje sta mozes stavit. moj set ima ispod mjesta taman za "pasteticu" za gorenje. zadnje sam kupila u lesnini na odjelu gdje prodaju takve setove. vjerovatno i u drugim centrima na odjelima gdje prodaju takve stvari mozes kupit i gorivo za njih.....
bitno ti je da najprije na stednjaku istopis sir, ako radis sa sirom, pa onda stavis na stol za goste, jer je brze i jeftinije (pastetice se brzo trose).

Oluja77
05.12.2008., 19:17
I ja sam dobio fondue set i htio bi ga isprobati sutra po prvi put. Zanima me gdje (osim u lesnini) ima tih "paštetica" za gorenje (gel fuel pack) za kupiti, da ne lutam previše.

d@d@ :top: super što si stavila recepte

chiasm
05.12.2008., 22:06
ja sam u Vrutku kod Selske bila kupila jedan fondue kog je trebalo samo rastopiti doma ali imao je jak okus po bijelom vinu a vino (kao i 90% alkohola) mrzim, da je imao malo arome po mesu ili samo sira bio bi super, ovako ga nisam mogla jesti :(

corinne
06.12.2008., 15:11
jednom sam jela u njemackoj kod neke obitelji nesto.. hm.. ni upola tak primamljivo (kakve vi tu recepte dajete :klopa:)
dakle ovako, razlicite vrste mesa su bile narezane na kockice, bili su gotovi umaci raznih okusa (of kors, oni sve gotovo :)), salate je isto bilo za izabrati pa zacinis gotovim umakom. i onda smo mi tako nabadali kockice mesa i kuhali nekoliko minuta u, ajmo reci nekom temeljcu, (koji se stalno lagano "krčkao" na najobicnijoj lucici) i to je to. izvadis, umocis i pojedes..
e sad... jel to najprimitivniji oblik fonduea ne znam, :D ali ja bi probala ovo gore :klopa:

tralalajsna
15.02.2009., 22:34
Dobili smo na poklon Fondue i u subotu dolaze neki gosti i odlučismo to probati.
Našli smo neki recept na Coolinariki i kupili sve namirnice po receptu:

Sastojci za 6 osoba
400 ml bijelog suhog vina
400 g sira gruyere
400 g ementalera
3 žličice Gussnela Dolcela
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice kajenskog papra
1-2 češnja češnjaka

Sve napravili po uputama, ali se dogodilo da nam se Ementaler nije htio do kraja rastopiti i pomješati sa vinom i gussnelom. Taj rastopljeni ementaler se razvlačio kao kauguma...:D

Dali smo mi možda negdje pogriješili ili je to normalno da se Ementaler ne rastopi do kraja?

Mammi
19.02.2009., 21:13
Normalno je da se rastopi,ali se ipak razvlači malo.Bit ti je lagana temperatura,da se polako otapa.
No,ne znam gdje si našla gruyer?Onaj pravi?Jer ja sam tražila,pa sam na koncu kupila neki surogat...:(

(Pazi s vinom!Ja sam zadnji put stavila previše!:lol:)

Ljelja
21.02.2009., 08:10
Gruyere se tu i tamo nađe u Merkatoru, uvoze nekakav švicarski u malim bijelim pakiranjima od po 150 ili 200g. na odjelu s mocarelom i ostalim pakiranim sirevima.

Limeni Nos
07.02.2010., 18:34
Evo brat ga je nakon par godina (fondue set) iskopao iz šupe, još uvijek nekorišten. I opet ne znam što staviti u njega.
Na njemu piše; citiram: "upotrebljavati samo pastu za plamenik".

DI U ZAGREBU DA KUPIM PASTU ZA PLAMENIK? :mama:

F.C.B.
08.02.2010., 20:43
Evo brat ga je nakon par godina (fondue set) iskopao iz šupe, još uvijek nekorišten. I opet ne znam što staviti u njega.
Na njemu piše; citiram: "upotrebljavati samo pastu za plamenik".

DI U ZAGREBU DA KUPIM PASTU ZA PLAMENIK? :mama:

trebalo bi biti u metrou...

Sadie Borge
09.06.2010., 23:27
Da oživim malo ovu temu, zanima me gdje mogu u Zagrebu kupiti Fondue set?
Pročitala sam da ima u Lesnini, ali ona mi nije baš blizu, pa znate li možda gdje se još može nabaviti? :)

Zanima me ona keramička verzija. Ako sam dobro shvatila, ona se upotrebljava za sir. :ne zna:

Lilit
10.06.2010., 11:05
koliko ja znam postoji keramicka verzija za sir i keramicka za cokoladu, mozda se ne radi o istoj vrsti keramike ali na oko je meni ista
znam da ima u semeraru jako ljepih ali mislim da nema semerara u zgb
u zgb bi moglo bit onda u onome pored bauhausa tamo kod king krossa (jel to lesnina?) mislim da sam tamo vidjela svojedobno isto ljepih setova

surlica
10.06.2010., 13:10
mi smo naš za sir kupili u Lesnini ali ima ih u centru grada na Trgu u Mulleru (treba se naručit kod njih pa pričekati koji dan da dođe), ima u trgovini kad se ide prema Petrinjskoj na desnoj strani... poslije Kraša a prije Lusha :p i u Kaptol centru ima setova u home sweet home trgovini...

Sadie Borge
10.06.2010., 16:21
koliko ja znam postoji keramicka verzija za sir i keramicka za cokoladu, mozda se ne radi o istoj vrsti keramike ali na oko je meni ista
znam da ima u semeraru jako ljepih ali mislim da nema semerara u zgb
u zgb bi moglo bit onda u onome pored bauhausa tamo kod king krossa (jel to lesnina?) mislim da sam tamo vidjela svojedobno isto ljepih setova

u pravu si, mislim da je keramicka verzija i za sir i za cokoladu, tu ide manja vatra :)

mi smo naš za sir kupili u Lesnini ali ima ih u centru grada na Trgu u Mulleru (treba se naručit kod njih pa pričekati koji dan da dođe), ima u trgovini kad se ide prema Petrinjskoj na desnoj strani... poslije Kraša a prije Lusha :p i u Kaptol centru ima setova u home sweet home trgovini...

hvala, sutra odmah idem tamo :crta: :D

kendi_3
28.06.2011., 18:09
Da dignem temu. Dobila sam na poklon set i s obzirom da nema uputa onda ne znam niti kako se pali plamenik? Sto da stavim u to? Znam samo da je fondue za meso. I kakve umake da napravim?

mamica2
21.04.2012., 00:31
Podižem temu, imam fondue set koji mi već godinama skuplja prašinu i nije korišten jer nigdje nisam mogla naći špirit :503: Molim vas da mi netko kaže gdje ima špirita u slavoniji za kupiti :confused: