PDA

View Full Version : Liker od oraha, Orahovac


mastix
16.06.2007., 13:00
Vrijeme je za pravljenje likera od oraha.Sve što mi je ostalo od mojih starih je sjećanje da se to pravi negdje u ovo vrijeme.Molio bi dotični auditorij da mi pomogne savjetom, ako netko zna recept može ga podijeliti sa nama ostalima.

ANUŠKA
16.06.2007., 13:17
Ne znam baš točne mjere , ali ja to ovak radim : Pripremim litru rakije ili ruma.U veću teglicu naliješ taj alkohol ( ne mora sve stati) , narezane orahe , cimeta i vanilije , može i malo klinčića koliko voliš. To mora odstajati nekih mjesec dana dobro zatvoreno . Povremeno promućkati. Kad se dobro napacalo ,skuhaš pola litre vode sa dvije šalice šećera , ohladiš i pomiješaš sav alkohol sa tim sirupom ( naravno makneš orahe ,ocijediš). Naliješ u flaše i ostaviš nekih 2-3 tjedna da se prožme. Povremeno promućkati . Prošli put je bilo tak fino da je moj frend nakon kušanja inzistirao da mu poklonim jednu flašicu ili će on to jednostavno ukrasti .

PrittPen
16.06.2007., 15:27
joj orahovac s mlijekom :cerek: toga bi mogla litre popit :o

HERNIJA
18.06.2007., 12:03
orahovac:
8-10 mladih zelenih oraha narežeš nožem, dodaš 3-4 klinčića, malo cimeta, 5-6 zrna kave( može i štapić vanilije) Šećera od 10 - 25 dkg ( prema tome voliš li slađe ili ne). Sve ovo je količina za 1 litru lozovaće, nikako šljivovice, ruma ili nekog drugog alkohola sa vlastitom aromom. Sve to staviš u staklenku
( obično se radi u većim staklenkama od 3-5 lit.)Dodaš pripadajuću količinu rakije i ostaviš na suncu 3-4 tjedna. Nakon toga procijediš i probaš. Ako nije dovoljno slatko prokuhaš šećer i vodu dok se ne dobije sirup i dodaš u liker po ukusu.

jagor
18.06.2007., 16:11
7,9 ili 11 mladih oraha(ovisno koliko jak ekstrakt želiš) razrezati na četvrtine,preliti s litrom lozovače,dodati 25-30 deka smeđeg šećera i 1 limun rezan na ploške.Povezati ,staviti na prozor i držati mjesec dana,povremeno promiješati.Oraščići trebaju biti još mekani,da se još mogu probiti iglom.

medo101
18.06.2007., 16:34
Vrijeme je za pravljenje likera od oraha.Sve što mi je ostalo od mojih starih je sjećanje da se to pravi negdje u ovo vrijeme.Molio bi dotični auditorij da mi pomogne savjetom, ako netko zna recept može ga podijeliti sa nama ostalima.

sorry, proslo je vrijeme, na svetog Antu je trebalo stavit....

mauna
18.06.2007., 16:53
Nije prekasno, prema mom receptu se orasi beru za svetog Ivana (24.06.).

mujsapujsa
18.06.2007., 22:52
Period između sv.Ante i Ivana ovisi o kraju.

d@d@
18.06.2007., 23:05
Moji su preveliki, ne smije se formirat kora od oraha kad ga presječeš moraš to moć napravit sa običnim nožem.

Obično to radimo kad su veliki ko šljiva. Onda uberemo 10-15 oraha, nabodemo ih čačkalicom ili iglom - smo da rupe napravimo i 1l loze 10-tak oraha i šećera koliko su i orasi teški.

Stavimo u teglu od krastavaca i na sunce, kad se šećer rastopi onda procjedimo i preselimo u obične boce. Ja ne stavljam nikakve dodatne arome.

Ava Adore
19.06.2007., 19:52
Mi smo ove godine kasnili, radili tek ovaj vikend. Ali popit će se:D

Deanna
19.06.2007., 20:57
Ne znam kako da kažem..... ali kako izgledaju zeleni orasi? Ubrala sam nešto za što nisam sigurna da jesu. Svijetlo zeleni, veličine oraha ali imaju bodlje.

jagor
19.06.2007., 21:09
Najvjerojatnije si nabrala plodove divljeg kestena.

Deanna
19.06.2007., 21:49
:rolleyes:
U pravu si, znala sam da me podsjeća na nešto. Hvala ti, dobro da sam pitala prije nego da sam upropastila litru rakije :zubo:

mastix
21.06.2007., 16:48
Rakija se nebi upropastila samo nebi bila za piti nego za masažu bolnih i upaljenih vena.

Deanna
21.06.2007., 17:52
;) nisam ih još bacila, mogla bih stvarno kakav venogel napraviti usput.
Šalu na stranu, smiješala sam jučer, ne mogu vidjeti kako napreduje jer sam stavila na balkon od mojih, kod njih je više sunca. Orahe sam razrezala, mada mi je u sjećanju da je moja mama stavljala čitave, i pomiješala razne dodatke, šećer, zrna kave, muškatni oraščić ali u prahu i jagorov limun. U staklenki od litru i pol, ona sa gumom gore što ne dihta. Trebam li što još raditi s tim u slijedećih mjesec dana ili samo povremeno okrenuti teglu da se izmiješa?

Madame Hooch
21.06.2007., 19:02
mi nikad nismo mjerili na vagu ;
10 mladih oraha prerezanih na 1/2 po dužini
u flašu 2l sloj oraha - 1cm šećera - sloj oraha - 1 cm šećera ....(sloj šećera mora biti vršni) , prelije se rakijom ili votkom do vrha flaše (1-1,5l) poklopi i stavi na sunce dok se sav šećer ne otopi sam od sebe (bez miješanja)
procijedi se kroz pamučnu gazu i ulije u boce (obićno ispadnu 2 one lijepe kristalke od marscina :) )
stavi se na tamno mjesto i ne poslužuje se do Božića :top:

mastix
22.06.2007., 21:53
Receptura i postupak iz prve ruke.Orasi za liker se beru do rođendana Sv.Ivana krstitelja tj. 24.06. Ako dobra godina (misli se na zriobu poldova)požuri onda orahe moramo ubrati ranije jer se unutar ovojnice ljuska podeblja toliko da ju ne možemo rezati ni probiti. Recept dalje govori da uzmemo 7 oraha srednje veličine i neoštećene ovojnice. Srednju veličinu izaberemo od onog što imamo na steblu. Operemo ih i probušimo viljuškom na više mjesta pazeći da ih ne raskalamo. Oni koji vole aromatičniji Orahovac neka orahe režu inače je dovoljno samo ih probušiti. Stavite rukavice jer će vam ruke biti obojane 15 dana. U staklenu bocu (ja sam stavio u onu od cikle-2500 gr) ulijte litru rakije, te u nju umuješajte 20 dkg šećera. Pomozite šećeru da se otopi miješajući neko vrijeme. Nije nužno da se sav otopi. Potom stavite izbušene i posušene orahe u rakiju, zatvorite da nema zraka i na mjesto gdje će imati dosta sunca. Pripravak se ne miješa 40 dana. Ako je sve u redu za to vrijeme bi trebao biti gotov Vaš Orahovac. Normalno je da će te ga premještati pa to uradite tako da ga ne tresete previše.
U svezi one staklene posude. Da vam bude malo više punija,jer ova količina popuni polovicu,povećajte količinu sastojaka za 50%.
(10 oraha,30 dkg šećera,1,5 l rakije.) Živili!

spavle
26.06.2007., 14:11
Recept - Liker od oraha:cerek: (http://www.kuharica.hr/recept.php?recept=436)

Deanna
24.07.2007., 08:28
Da li je netko već prelijevao? :D

mastix
29.07.2007., 20:13
Bog i se! Danas sam pretočio orahovac, a degustanti su se pozitivno očitovali o učinjenom. Ha,koja izjava! U svakom slučaju zadovoljan sam. No da se malo pohvalim učinjenim, ovako sam izbockao orahe:
http://i14.tinypic.com/4lgetlf.jpg
Potom to sve skupa smjestio u tegle:
http://i13.tinypic.com/62e2jo4.jpg
Krajnji rezultat smješten u bocu:
http://i19.tinypic.com/4p3k03t.jpg
Ovaj pakleno sunčani period učinio je svoje pa se nadam da je i vama ostalima orahovac super. :top:

lilly53
06.08.2007., 11:44
ja ovo moram sledece godine da pravim. a jel to kao rakija orahovaca ili ne? orahovaca mi se jako dopala, ali ne znam da li je to isto?

Katarina_sk
19.05.2008., 11:13
ja sam orahe stavila u med, a citam da svi ih stavljaju u secer. Jesam li pogresila?

Beer_
21.05.2008., 21:51
prakticira se šećer jer i med ima svoj okus... al javi kak je ispalo :-))

Deanna
11.06.2009., 09:00
Evo malo da obnovimo temu! Spremam se raditi, svake godine sve više rakije je u igri. Ove godine 4l...:D

isokol
24.07.2009., 15:44
Upravo sam završio orahovaču, pa da vam preporučim moj način spravljanja ovoga pića.
Zelene orahe, 40 komada veličine veće šljive, oprati, čačkalicom izbosti ili iseći na četvrtine (ja sam uradio ovo zadnje), slagati u bocu sa širokim otvorom (2,5-3 l) i svaki red pokriti šećerom da prođe i između oraha i sve tako dok se orasi ne potroše. Staviti na sunčano mesto, prekriti i svaki dan drvenom kutlačom polako promešati.
Nakon 40 dana na suncu odliti tekućinu koja se stvorila, cca 1 litar, procediti i dodati 1 litar rakije lozovače.

sunčica_zg
21.05.2010., 20:45
Hm, imam jedan recet po kojem ide 11 oraha, litra rakije, meda i limuna pa me interesira koliko bih to likera trebala dobiti?onak otprilike?Jer litra mi je premalo :zubo:

Kladi
21.05.2010., 20:47
ovisi koliko šećera i meda ide prema tom receptu. šećer i med se rastope, svakako dobiješ više od litre za litru rakije. teško mi je reći koliko, ja nisam svoje mjerila...:ne zna:

sunčica_zg
21.05.2010., 20:56
Eh problem je to kaj se moram opet raspitati kolko meda i limuna ide (šećer neide) ..al dobro ..mislim da ću napraviti onda duplo pa da ispadne barem 4 litre :zivili:

ursamajor
22.05.2010., 00:01
evo ovaj sa zelenim orasima kao u postu iznad al na kraju se još utoči pola litre svjetlog meda.

http://www.coolinarika.com/recept/domaci-liker-od-oraha-i-meda

40 kom mladih zelenih oraha ( tek počeli da rastu)
šećer (toliko da se između redova prekriju orasi)
1 l domaće lozove rakije
500 gr. svijetlog bagremovog meda
čista tegla zahvatnine 3l

U teglu se posipa šećera debljine 1 cm, koliko da se prekrije dno.Zatim se poređaju zeleni oraščići jedan do drugog, a iznad opet šećer u sloju od 1cm, i sve tako dok se u tegli ne utroše oraščići. Gornji sloj završava šećerom.
Poklopi se tegla, dobro zatvori i stavi vani na sunce da odstoji 40 dana. Povremeno se promiješa sa drvenom žlicom, da bi se šećeru pomoglo brze istopiti.
Nakon 40 dana, u teglu se dolije 1l domaće lozovače, dobro se promiješa, zatvori i stavi vani na toplo( ovog puta nemora stajati na izravnom suncu).
Kad se šećer skroz istopi, tečnost se iz tegle procijedi niz sitno cijedilo i doda mu se bagremov med ( ili bilo koji lagani svijetli med) i dobro izmješa u jednoličnu masu.
Sipa se u flaše i ostavi na tamnom i hladnom mjestu.



sa kuharice
http://www.kuharica.hr/recepti/napitci_i_sokovi/-101.html

1 l lozove rakije 40%
60 dag šećera
16 mladih zelenih oraha
1 limun
1 grančica rude

" U litru rakije dodati mlade orahe prerezane na pola. Dodati šećer, grančicu rude i limun na pola. Mješavinu držati u staklenki sa širim otvorom. Otvor prekriti gazom i na njega postaviti tanjurić. Držati na suncu 40 dana. Procijediti i razliti u boce. "


30 zelenih oraha
1 l šljivovice
1/2 kg šećera
1/4 l vode
1 naranča
štapić vanilije
4 klinčića
1/2 dag cimetove kore

" Orahe naberemo početkom lipnja ili srpnja, operemo ih i narežemo na komadiće ili listiće (da nam ne pocrne prsti, radimo u gumenim rukavicama). Orahe stavimo u široku staklenku, prelijemo šljivovicom te u vodi kuhanim šećerom. Dodamo sok i tanko narezanu narančinu koru i ostale začine. Staklenku dobro zatvorimo i ostavimo 4-5 tjedana na sunčanom prozoru. Procijedimo kroz krpu i ulijemo u manje boce. Dobro začepimo i spremimo u polegnutom položaju na hladno mjesto. Liker možemo upotrijebiti nakon godinu dana. "

0.5 kg oraha
1 l alkohola
3 dag cimeta
3 dag klinčica
0.75 kg šećera
0.75 l vode

" Orasi se operu, obrišu, razrežu na komadiće i stave zajedno s začinima u alkohol. Sve se dobro zatvori i ostavi da stoji mjesec dana. šećer se ukuha sa vodom i kad je sirup čist i gust, izmiješa se sa alkoholom. Liker se zatvori u boce i pusti da odleži 21 dan. "

mafri
22.05.2010., 06:28
Joj ja sam prije dvi god pravila i ispo mi je mrak,predobar...Al ne zapisa recept :(
Pitacu susjede,jer sam radila po njenom receptu,samo sto je ona stavila da stoje 40 dana u mraku u podrumu a moj je bio na suncu,ali smo se slozili svi da je moj bolji....
A i od visni sam pravila i isto je bio mrak....

sunčica_zg
24.05.2010., 12:11
sad vidim u predzadnjem postu u jednom receptu da se stavlja lozovača a u drugom šljivovica ..koja je zapravo bolja rakija onda?:confused:

negdje sam pročitala da je lozovača, al s obzirom da to još nisam radila, nemam pojma :ne zna:

e i ak neko ima recept za višnjevac bilo bi super ..znam da je off, al neda mi se otvarat temu samo radi jednog recepta ..

mafri
24.05.2010., 18:16
Ja sam lozovacu

JustForFun
17.06.2010., 12:11
ja sam ove godine napravila sa 10 litara rakije pa bit će sigurno više od 10 litara orahovače :):):)

akont-ciko
18.06.2010., 10:20
Roštam ja danas nekaj po špajzi. I spazim teglu od 5l, nečeg tamnog.
Otvorim ja to. I skužim, pa to je tegla orahovca kojeg sam lani zametnuo...
dakle, sve kak sam lani stavio u flašu: orasi, rakija, šećer, limun, cimet, vanilija, sve je to stajalo GODINU DANA.
Probao i nije opće loše. Ima malo jači okus po limunu i klinčiću, a ostalo je sasvim dobro.
Danas je pretočen i pospremljen u flaše...i nekak mi se čini da ne bu dugo trajal....

JustForFun
18.06.2010., 10:22
Roštam ja danas nekaj po špajzi. I spazim teglu od 5l, nečeg tamnog.
Otvorim ja to. I skužim, pa to je tegla orahovca kojeg sam lani zametnuo...
dakle, sve kak sam lani stavio u flašu: orasi, rakija, šećer, limun, cimet, vanilija, sve je to stajalo GODINU DANA.
Probao i nije opće loše. Ima malo jači okus po limunu i klinčiću, a ostalo je sasvim dobro.
Danas je pretočen i pospremljen u flaše...i nekak mi se čini da ne bu dugo trajal....

:top::s ugodno iznenađenje :zivili:

coco zoe
21.06.2010., 02:43
Danas me brat i stari odgovorili od berbe zelenih oraha, jer su kao još premladi za sljubljivanje s rakijom. Reko, provjerit ću ja baš na forumu kad se vratim. Što reći, nego :bonk:

JustForFun
21.06.2010., 14:23
Danas me brat i stari odgovorili od berbe zelenih oraha, jer su kao još premladi za sljubljivanje s rakijom. Reko, provjerit ću ja baš na forumu kad se vratim. Što reći, nego :bonk:

orasi i trebaju biti mladi, ne valja kad prestare

Kladi
23.06.2010., 15:30
radim s lozovačom, šljivovica mi je malo premirisna za te voćne rakije.

lani sam u svoju orahovicu stavila cimet, kavu i vaniliju. ne znam koliko čega, sve odoka, sad imam problem jer mi MM naručuje: napravi isto ko i lani, bio je odličan! ajme meni...:rolleyes:

a stvarno je bio dobar, nekak mi je udaral na jeger:zubo:

coco zoe
01.07.2010., 00:51
Stavila danas orahe mlađahne da se točaju u rakijicu. U jednu staklenku sam stavila samo šećer, orahe i rakiju, a u drugu svakojakih začina i duplo više šećera. Eto, sada nastupa teži dio posla :ceka::hekla::kava:

jellenna
08.09.2010., 14:14
pozdrav svima,

ako je netko zainteresiran, imam za prodati nešto orahovca.

Rađen je po originalnoj moslovačkoj recepturi staroj preko 50 godina, odličan je...pa ako netko hoće...neka mi se javi na pvt..:mig:

Saharun
22.05.2011., 18:58
još malo pa došlo vrime za činiti orahovicu.

No jedno je pitanje.

I ovdje i na guglu recepti se razlikuju u dvije stvari.

jedno je pitanje uz orahe, rakiju i šečer dodavanja po guštu cimeta, limuna, klinčića ..... To svako prema svom guštu.

Ali drugo je totalna razlika u pripremi. Jedan je način da se orasi i šečer drže mj dana na suncu pa se onda dodaje rakija, a drugi je da se odmah dodaje rakija.

koja je razlika u krajnjem proizvodu, između ova dva načina?

Francesca
22.05.2011., 19:18
Ne znam
Moja mama radi tako da doda odmah rakiju i jos malo kave u zrnu i nude joj uvijek predobar :)

Saharun
24.05.2011., 12:39
Kada san lani radija rakiju od žižule ondak sam stavija žižulu sa dodatcima mj dana pa onda dodao rakiju. I ispalo odlićno.

Mislim da ću tako i orahovicu.

Najprije orase sa dodatcima mj dana pa onda još dva mj sa rakijom.

Mira K
18.06.2011., 23:20
Ja sam tek danas stavila orahe u rakiju sa šećerom ali su već malo tvrd kod nas na moru. Prvi put sam to radila pa neznam smeta li ako su orasi malo tvrđi?

Mira K
18.06.2011., 23:21
Ja sam tek danas stavila orahe u rakiju sa šećerom ali su već malo tvrdi kod nas na moru. Prvi put sam to radila pa neznam smeta li ako su orasi malo tvrđi?

Mirotta
19.06.2011., 14:59
Ja sam tek danas stavila orahe u rakiju sa šećerom ali su već malo tvrdi kod nas na moru. Prvi put sam to radila pa neznam smeta li ako su orasi malo tvrđi?

Ne znam kako misliš tvrdi, u mom receptu piše samo da moraju biti zeleni a zeleni su isto tvrdi.

Ja sam svoj napravila prije tjedan dana, uvijek ga radim isti dan kad i višnjevaču.

vivax
20.06.2011., 13:52
za nas koji nemamo svoje stablo oraha, ima li uopće negdje za kupiti zelenih oraha ili je jedini način za doći do njih ako ih maznem s nečijeg stabla?

polly
20.06.2011., 14:22
pa da pitaš na placu možda bi ti ih netko donio
no ima ih i po zagrebačkim parkovima tak da ih možeš ubrati bez straha da bu te netko skinuo s drveta
ili lijepo pitaš vlasnika

Mira K
21.06.2011., 00:29
Ne znam kako misliš tvrdi, u mom receptu piše samo da moraju biti zeleni a zeleni su isto tvrdi.

Ja sam svoj napravila prije tjedan dana, uvijek ga radim isti dan kad i višnjevaču.

Pa onako, kao da se već formira korica, jedva sam ih prerezala. No, gotovo je sada, eno ih na suncu u teglama pa ću vidjeti kako će ispasti. Hvala svima na informacijama i ja ću se javiti sa rezultatima :)

Veky
29.06.2011., 09:56
Već tjedan dana obojeni prsti me podsjećaju na moj ovogodišnji orahovac (pih, tko je vidio da muškarac nešto radi u rukavicama, a ni žena odmah nije rekla za trik s limunom).

Ja sam na samo Ivanje nabrao orahe neke prosječne veličine. Još su uvijek dovoljno mladi (kod nas na Bilogori), no omjesto noža takve stvari radim sataricom. Radio sam po puničinom receptu. Na 12-15 oraha ide 30dkg šećera. To se ostavi na suncu i zalije rakijom. Netko zaljeva prije, netko kasnije; ja sam zalio tek jučer jer sam tek jučer pribavio 6 litara rakije. Uglavnom bi trebala biti lozovača (komovica) jer je neutralnijeg mirisa od ostalih rakija, alternativa je jabukovača. Orasi već prvog dana puste dosta svojeg soka (otprilike po ovoj dozi za litru rakije puste oko 6dl svojeg soka). Tjedan dana prije kraja "sunčanja" (a sunča se 4 tjedna) doda se limun izrezan na listove. Nakon ta 4 tjedna se sve procijedi kroz gazu i pospremi na hladno i tamno na zrenje u roku od 2-3 (idealno 4) mjeseca. Prije zrenja se po želji umiješa nešto bagremovog meda.

Inače, tast i punica proizvode oko 40 litara orahovca! Zna se, svaki put kad zet dolazi odmah se popije 1-2 čašice, za doručak također. Kao poklon za rođendan obavezno dobijem 1 - 2 litre. Nevjerojatno ali sve se rastoči tijekom godine, a nitko nije alkos :)

Hm, jedva čekam jesen ili kraj ljeta da mogu isprobati svoj napitak.

Mirotta
29.06.2011., 21:04
Ja imam skroz drugačiji recept, ne režu se orasi i šećer se dodaje nakon što orasi odstoje u rakiji na suncu, čist posao:rofl:

To je iz ove knjige http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=100008521.

chasso
23.08.2011., 19:33
Dali zna netko zasto se moja orahovica jako osjeti na orah (struga grlo) i nije dovoljno smedj? Te kako je mogu ispraviti?

Mira K
18.10.2011., 14:48
Dali zna netko zasto se moja orahovica jako osjeti na orah (struga grlo) i nije dovoljno smedj? Te kako je mogu ispraviti?
Vjerovatno zbog veće količine oragha ( stariji su ili premladi). Dodaj malo arome orahovca, to će i obojati i začiniti. Dodaj i šipku vanilije i zrnca kave. A za to nije nikad kasno ako ga već niste popili :rofl:
Ja sam prvi put radila i neke stvari su mi sada jasnije... čitajući iskustva, vaše savjete i recepte. Druge godine će baš biti po mom guštu :mig:

Arim
28.04.2012., 18:38
Nisam gledala orahe ali uskoro će doći vrijeme za orahovac, neću čekati polovicu 6 mjeseca ( Sv. Antu - 13.06.), biti će tvrdi.