PDA

View Full Version : Šifra bolesti


Sviba
20.06.2007., 07:40
Pozdrav svima,

Molio bih pravnike ili studente prava za odgovor.

Da li je po zakonu da poduzeće ima bazu podataka gdje su objašnjena značenja šifri bolesti?

Naime kao što svi znamo, na doznakama za bolovanje se nalazi samo šifra bolesti.

Radi se o slučaju gdje poslodavac temeljem saznanja o bolesti koja se nalazi iza koje šifre, sam donosi zaključke da li se broj dana bolovanja po njegovoj "svemogućoj" procijeni poklapa s dijagnozom.

Ja osobno mislim da se tu radi o povredi prava na zaštitu osobnih podataka.

Zamislite vi to da jedan šerif od poslodavca ima temeljem toga uvid u to od čega bolujete, kako često bolujete od određenih bolesti, dali imate kakve kronične bolesti i sl.

Taj poslodavac također zna i od čega vam boluje dijete zbog kojeg ste ostali na bolovanju.

Da ne govorim o tome da babetine u kadrovskoj službi kod dotičnog poslodavca razglabaju ko od čega boluje i sprdaju se s ljudima koji ostaju na bolovanju.

Godišnja stimulacija (regres od mizernih 1500 kn) u toj renomiranoj stranoj firmi također ovisi o tome dali ste bili i koliko na bolovanju.

Meni je bliska osoba radila u tom poduzeću (do danas:zubo: ) i sada se šerifi bahate s ne davanjem papira i zajebavanjem oko bolovanja.

Ja sam poslao upit vezano uz tematiku na određene institucije i očekujem pismeni odgovor, ali pošto se ne mogu strpiti molio bih pravnike i one koji poznaju zakon da budu ljubazni i da nešto napišu na temu.

Hvala svima:s

jacob33
20.06.2007., 09:22
na zalost (ili srecu, kako kome), sifre bolesti su po medjunarodnim standardima (ICD-10) i svatko tko zeli moze saznati sto koja sifra znaci, a ako iti malo razumije engleski moze saznati sve o dijagnozi, lijecenju, mogucnostima oporavka, lijekovima, pa cak i nuspojavama istih, itd, itd, itd...

za pocetak, evo svima koje interesira sto koja sifra znaci:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ICD-10_codes

Sviba
20.06.2007., 10:20
Nisam se nažalost nadao takvom odgovoru.

Zanima me što će mi nadležna institucija na to odgovoriti i kako je s te strane u europskim zemljama.

Po meni bi trebali zabraniti i navođenje šifri bolesti u tom slučaju ili korištenje istih samo za lječničke potrebe i evidenciju zbog zdravstvenog osiguranja.

Ja ne znam...

Meni se osobno sve to skupa gadi, a idemo u Evropu...:bang:

jacob33
20.06.2007., 12:35
sviba, slazem se s tobom, pogotovo s obzirom u kakvom drustvu zivimo i kako je lako etiketirati/sikanirati druge radi zdravstvenih problema (koje nitko od nas ne bira).

evo, na primjer, neki dan cekam na salteru i vidim uputnicu koju drzi zena do mene (koja se gura preko reda, a ja strpljivo sutim) i vidim velikim slovima napisano F32.0 - i sad, kako cu ja ne znati sto je njoj? a pogotovo jer se radi o bolesti koja spada u tabu teme u nasem "svezdravom" drustvu (psihicka bolest). da sam baba tracara, sad bih govorio tko je ona, kakvu bolescinu ima, itd, itd, pa da ju svi zajedno mozemo sikanirati i javit jos njenom poslodavcu kakvog zaposlenika ima (ako radi). strasno.

da, smatram da poslodavci i drugi iz firme u kojoj bolesnik radi ne bi trebali znati o kakvoj se bolesti radi (osim ako nije opasan za druge, a u tom slucaju ionako sumnjam da bi covjeka pustili da sece okolo s takvom dijagnozom, u normalnom drustvu, naravno, ne u HR).

Vojky
20.06.2007., 13:36
U pitanju su podaci koje firma treba držati kao tajne i odgovarajuće štititi, to su takozvane posebne kategorije osobnih podataka.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2433.htm

U slučaju povrede, treba poslati prijavu na www.azop.hr

A glede šifre bolesti, moguće da je to ostalo u propisima iz nekih drugih vremena, neke za današnje vrijeme prilično neprimjerene odredbe se jednostavno provlače, posebno po raznim pravilnicima i sl. koji ne prolaze strogu proceduru donošenja.

No, uvijek možeš naći na osnovi kog propisa je šifra na doznaci za bolovanje te dati prijedlog za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Besplatno je. Moguće da se još nitko nije sjetio toga.

Iskreno, ne znam točno koji propis to određuje da se stavlja, ima li netko da zna, da ne moram kopati po NN?

oona
20.06.2007., 14:37
Imam osobni primjer.
Nazalost, van Hrvatske, ali da se zna kako se Europa nosi s tim...
Scepala me viroza, laringitis i sve to skupa zacinio bronhitis, ostala sam kod kuce tri dana jer me nije bilo lijepo za slusati.
Doznake moras predati poslodavcu u roku od 48 sati.
Doznaka je na ncr-u, ali onaj dio gdje stoji sifra bolesti NIJE VIDLJIV POSLODAVCU.
Sve ostalo mu je dostupno...

Cosmopolita
21.06.2007., 21:16
Nisam upucena u to.Iznenadila sam se jer naravno da je glupo,da neko kome bi covek najmanje hteo pricati o svojim boljkama,da zna sta se desava na tvom zdravstvenom polju.
Ovo je mnogo lepo receno:"sviba, slazem se s tobom, pogotovo s obzirom u kakvom drustvu zivimo i kako je lako etiketirati/sikanirati druge radi zdravstvenih problema (koje nitko od nas ne bira).
Mada,mislim da ljudi koji ismejavaju ,ili sortiraju bolesne ljude,da su tek pravi umobolnici.Niko od nas ne zna sta nas ceka.Sta i kad,zar ne?

sali
22.06.2007., 08:17
treba biti pošten i gledati obje strane. vidi ovo:
poslodavac osmišljava važan projekt [naravno da je uvijek važan, ako firma misli napredovati svojim radom, a ne vezama ili mitom]
i sada, poslodavac će te svoje ideje realizirati svojim ljudima, i koga ukjučiti u taj task force?
možda neko od tih ima neke latentne bolesti, i iduću godinu će provesti na bolovanju, a projekat pada u kašnjenja i probleme.
tačan uvid u zdravstveni karton može sve to na vrijeme korigirati.
uostalom, pa zar zdravstveno stanje profesionalnih sportaša ne samo da je poznato stručnom timu nego čak i čitavoj javnosti

uvijek mi je bila interesantna poanta sa skupim [a njima besplatnim] sistematskimm pregledima top menadžemnta: poslodavac im ne plaća te preglede da bi menadžeri bili zdraviji, nego da bi poslodavac na vrijeme znao na koga nemože iduće godine računati.

jacob33
22.06.2007., 08:35
da, ispada da smo svi na kraju samo strojevi za odradjivanje posla. a gdje je humanost, gdje je ona ljudska dimenzija nasih zivota -- zar se na kraju sve svelo na dinar (kunu) vise ili manje, a ljudsko dostojanstvo i zivot ne vrijede ni toliko?

sali
22.06.2007., 08:53
ako možeš, povučeš se u rustikalne krajeve, malko sadiš, malko okopavaš, malko zalivaš, koliko rodi tebi dosta, kravicu pomuzeš, i u svemu tome maksimalno uživaš.

čitao sam o nekim softverašima [neki iz rane majkrosoftove ekipe] koji su "pukli", pored sve svoje love rekli svemu zbogom i otišli u neku vukojebinu da na miru žive

jacob33
22.06.2007., 09:47
nisu oni uopce pukli (nadam se da zato pises pod navodnicima), nego su shvatili da je danasnji svijet otisao u ..... (da ne psujem). da mogu, ja bih prvi napravio to isto, ali eto, vezan sam raznim ugovorima (krediti i sl), moram se toga rijesiti i adios "moderni" svijete :)

sali
22.06.2007., 10:16
nadam se da shvaćaš da su baš ti krediti lanac današnjeg ropstva

daje ti se dovoljno malo da se nemožeš osmostaliti, uvedena je pravna država [zapljena imovine] da te se kontroliše, i onda ti se nude krediti koji ti daju privid blagostanje i slobode, ali samo zato da bi te se što efikasnije podjarmilo za čitav život.

sve totalitarne vlasti su isticale da je slobodni seljak katastrofa. on sebi sadi, sebi gaji i nebriga ga ništa što se okolo dešava. svim vlastima trebaju mase kojima se može upravljati, seljaci nisu taj prototip.

Vojky
22.06.2007., 10:27
uvijek mi je bila interesantna poanta sa skupim [a njima besplatnim] sistematskimm pregledima top menadžemnta: poslodavac im ne plaća te preglede da bi menadžeri bili zdraviji, nego da bi poslodavac na vrijeme znao na koga nemože iduće godine računati.

Da, ali poslodavac ne dobiva rezultate sistematskih liječničkih pregleda. Može dobiti opću radnu ocjenu i u nekim slučajevima posebnu (piloti i sl.).

Podaci tih pregleda su najkorisniji poslodavcu ako ga netko tuži radi bolesti na radu, onda se na zahtjev suda mogu dobiti rezultati pregleda koji mogu pokazati da je bolest postojala i prije; tj. poslodavac se štiti od neosnovanih tužbi.

Zakon o radu:

(1) Prilikom sklapanja ugovora o radu radnik je dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga one­mo­gu­ćuje ili bitno ometa u izvršenju obveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život ili zdravlje osoba s kojima u izvršenju ugovora o radu radnik dolazi u dodir.

(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje odre­đenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.


http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

I to je sve. Drugo što se tiče zdravlja se poslodavca nema što ticati.

Također, odavanje liječničke tajne je kazneno djelo. Tako da ako netko ide pričati o tome što je iščitao iz šifre bolesti, treba ga upozoriti da se za to ide u zatvor.

Vojky
22.06.2007., 10:37
ako možeš, povučeš se u rustikalne krajeve, malko sadiš, malko okopavaš, malko zalivaš, koliko rodi tebi dosta, kravicu pomuzeš, i u svemu tome maksimalno uživaš.


Naravno, nećeš biti licemjerna da ako te zaboli zub ideš kod zubara (već to riješiš kliještima koje ti je napravo kovač), a ako si bolesna da uzimaš lijekove za čiju proizvodnju treba NASA tehnologija, da se spajaš na Internet i koristiš TV, a ako je godina sušna/vlažna ili nešto treće - gladovati ćeš a nećeš uzimati nekakve sustave za navodnjavanje/odvodnjavanje, jer znaš kakva je tehnologija potrebna za PVC.

Također, ako je urod loš, nećeš pitati agronoma, koji je za svoje školovanje trebao knjige, Internet, avione za putovanje na stručne skupove i još 500 tehnološki naprednih stvari.

Da ne idemo u off-topic, za ovu temu je Gospodarstvo. Kredit je samo oruđe, pa je tvoja star hoćeš li se njime lupati po glavi ili npr. platiti sebi školovanje za zanimanje koje voliš ili kupiti sadnice. A postoje i poduzetnički krediti, pa se fino osamostališ i više nema problema sa šefovima.

sali
22.06.2007., 10:38
Da, ali poslodavac ne dobiva rezultate sistematskih liječničkih pregleda. Može dobiti opću radnu ocjenu i u nekim slučajevima posebnu (piloti i sl.).


(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje odre­đenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.


I to je sve. Drugo što se tiče zdravlja se poslodavca nema što ticati.


poslodavca baš i interesuje opća radna ocjena. npr nalaz hroničnog i progresivnog [mada izvana još ne ispoljenog] suženje arterija je eklatantni primjer ocjene radne sposobnosti.
bilo bi rizično takvu individuu postaviti za voditelja važnog dugoročnog projekta [naravno, uvijek se može računati sa rizikom, ali ovo je pokazatelj koji je normalno uračunati u kalkulaciju]
nevidim da s ezakon protivi redovnom obavljanju sistematskog pregleda [a ne samo pri sklapanju ugovora o radu]

mitzy
22.06.2007., 13:27
Da, ali poslodavac ne dobiva rezultate sistematskih liječničkih pregleda. Može dobiti opću radnu ocjenu i u nekim slučajevima posebnu (piloti i sl.).

Podaci tih pregleda su najkorisniji poslodavcu ako ga netko tuži radi bolesti na radu, onda se na zahtjev suda mogu dobiti rezultati pregleda koji mogu pokazati da je bolest postojala i prije; tj. poslodavac se štiti od neosnovanih tužbi.

Postoji i sistematski pregled koji nije vezan za radnu sposobnost, koji ima svrhu rano otkrivanje bolesti, što u konačnici smanjuje trajanje stope bolovanja.

Zakon o radu:

(1) Prilikom sklapanja ugovora o radu radnik je dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga one­mo­gu­ćuje ili bitno ometa u izvršenju obveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život ili zdravlje osoba s kojima u izvršenju ugovora o radu radnik dolazi u dodir.

(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje odre­đenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.


http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

I to je sve. Drugo što se tiče zdravlja se poslodavca nema što ticati.

Tiče ga se, zato jer je ovisno o dijagnozi propisano trajanje bolovanja.
Npr onkološke dijagnoze imaju propisano trajanje bolovanja negdje dva mjeseca.:eek: To znači da se takva osoba nakon bolovanja vraća na posao!!!:flop:

Također, odavanje liječničke tajne je kazneno djelo. Tako da ako netko ide pričati o tome što je iščitao iz šifre bolesti, treba ga upozoriti da se za to ide u zatvor.

Kada je itko odgovarao zbog toga i koja je procedura dokazivanja?
One kokoši od sestara ne znaju držati usta zatvorenima, za svakoga se zna koja mu je dijagnoza pogotovo u manjim sredinama! Što dugoročno postaje predmetom sprdačine i javna tajna. Npr moja susjeda je saznala od službenice u banci da ima leukemiju, koju nakraju nije imala ona, nego druga osoba sa istim imenom i prezimenom. Toliko o etici zdravstvenih radnika.:E

succorosso
22.06.2007., 13:34
U Njemackoj se dobije za bolovanje 2 listica: 1 za zdravstveno koji ima sifru dijagnoze, te drugi za poslodavca na kome nema dijagnoze. I ne pita nitko sta ti je, samo zazele brzi oporavak.

Calathea Zebrina
22.06.2007., 13:41
:eek: :eek: :eek: na Psihologiji te uvjeravaju da ti poslodavac ne može saznat od čega boluješ, a onda vidiš da ti piše šifra na doznakama:confused: :rolleyes: :flop:

Vojky
22.06.2007., 22:00
Postoji i sistematski pregled koji nije vezan za radnu sposobnost, koji ima svrhu rano otkrivanje bolesti, što u konačnici smanjuje trajanje stope bolovanja.


Naravno, ali te rezultate nema što dobiti poslodavac - one su stvar interno radnika (i države ako ima zaraznu bolest). Pravo poslodavca je da dobije ocjenu radne sposobnosti.


Tiče ga se, zato jer je ovisno o dijagnozi propisano trajanje bolovanja.
Npr onkološke dijagnoze imaju propisano trajanje bolovanja negdje dva mjeseca.:eek: To znači da se takva osoba nakon bolovanja vraća na posao!!!:flop:


Ne tiče ga se, jer će duljinu bolovanja odrediti liječnik ili komisija (preko 42 dana). Ako poslodavac sumnja da bolovanje nije opravdano - može uputiti dopis inspekciji nadležnog ministarstva, isto kao i kada sumnja na bilo koju drugu nepravilnost nekog javnog tijela.


Kada je itko odgovarao zbog toga i koja je procedura dokazivanja?


Dokazivanje je kao i za svako drugo kazneno djelo. Da li postoji pravna praksa - ne znam. Trebalo bi tužiti, pa će postojati. Kod nas ljudi u biti jako malo tuže kod nepravilnosti.

mitzy
23.06.2007., 00:06
Ne tiče ga se, jer će duljinu bolovanja odrediti liječnik ili komisija (preko 42 dana). Ako poslodavac sumnja da bolovanje nije opravdano - može uputiti dopis inspekciji nadležnog ministarstva, isto kao i kada sumnja na bilo koju drugu nepravilnost nekog javnog tijela.

Mislim da poslodavcu nije svejjedno dali je radnik na bolovanju ili nije,
ne radimo svi u državnoj službi.:kokice:Dokazivanje je kao i za svako drugo kazneno djelo. Da li postoji pravna praksa - ne znam. Trebalo bi tužiti, pa će postojati. Kod nas ljudi u biti jako malo tuže kod nepravilnosti.

Right, jedno je u praksi, jedno je u zakonu.
Po meni je nedokazivo jer bi se svi pravdali da su to čuli kao trač od nekog
drugoga...:flop: Za ono što sam ja imala prilike vidjeti, dijagnoza rijetko kada ostaje tajna, bila ona realna ili puko nagađanje. Nažalost.

Vojky
23.06.2007., 00:23
Mislim da poslodavcu nije svejjedno dali je radnik na bolovanju ili nije,
ne radimo svi u državnoj službi.:kokice:


Nakon 42 dana ionako on ne plaća.

Poslodavac jednostavno nema što ulaziti u ocijenu liječnika o bolovanju. Može zatražiti provjeru i to je sve. Drugo nije njegov posao, tj. zabranjeno mu je.Right, jedno je u praksi, jedno je u zakonu.
Po meni je nedokazivo jer bi se svi pravdali da su to čuli kao trač od nekog
drugoga...:flop:

Koliko si konkretno slučajeva pokrenuo pa znaš kako je?

U pitanju je odavanje profesionalne tajne, i dokazuje se isto kao i odavanje bilo kojeg oblika tajne, odgovarajućim istražnim radnjama. U biti i nije previše složeno jer se zna odakle je moglo poteći: ordinacija ili kadrovska u firmi. Čak i da se ništa ne dokaže našlo bi se loše čuvanje posebnih kategorija osobnih podataka što je također kažnjivo. A garant da kada bi se gazda iskesao par desetaka tisuća kuna, da bi ekipom iz kadrovske bio razgovor nakon kojeg nikom ne bi palo na pamet pričati što ne treba. Učikovitije i od suda. :)

No, stvar je da ljudi ne tuže, slično kao ni za puno drugih stvari. A u pitanju je - kriminal, kazneno djelo.

mitzy
23.06.2007., 11:07
Nakon 42 dana ionako on ne plaća.
Poslodavac jednostavno nema što ulaziti u ocijenu liječnika o bolovanju. Može zatražiti provjeru i to je sve. Drugo nije njegov posao, tj. zabranjeno mu je.

Da, ali mora tražiti zamjenu ili plačati prekovremene, koliko se poslodavac može tome veseliti?


Koliko si konkretno slučajeva pokrenuo pa znaš kako je?

Nisam išta pokretala, nisam pravnik.:zubo:

U pitanju je odavanje profesionalne tajne, i dokazuje se isto kao i odavanje bilo kojeg oblika tajne, odgovarajućim istražnim radnjama. U biti i nije previše složeno jer se zna odakle je moglo poteći: ordinacija ili kadrovska u firmi. Čak i da se ništa ne dokaže našlo bi se loše čuvanje posebnih kategorija osobnih podataka što je također kažnjivo. A garant da kada bi se gazda iskesao par desetaka tisuća kuna, da bi ekipom iz kadrovske bio razgovor nakon kojeg nikom ne bi palo na pamet pričati što ne treba. Učikovitije i od suda. :)
No, stvar je da ljudi ne tuže, slično kao ni za puno drugih stvari. A u pitanju je - kriminal, kazneno djelo.

Ti pišeš sa pravnog stajališta i to je ok, ali ja znam kako je ''na terenu'', radnici se poslodavca boje više nego nuklearne kataklizme (:zubo: )
Da je hr pravosuđe konj, ne bi se kladila na njega! :D
Sve i da hočeš nešto dokazivati ne bi bilo svjedoka, dokumenata, bilo čega opipljivog za dokazni materijal, osoblje bi se štitilo međusobno s obzirom da svi imaju putra na glavi i ako padne jedan -padaju svi.:rofl:
Ljudi još uvijek nisu naučili smatrati medicinsko osoblje običnim smrtnicima i ne usuđuju se suprotstaviti i kada je očigledno da je došlo do propusta.

Sviba
30.06.2007., 10:23
Vidim da ste se raspisali na temu. To mi je drago.

Ja sam poslao upit za savjet o dotičnoj situaciji u AZOP, ali nisam navodio ime poduzeća za sada.

To nije poduzeće u kojem ja radim, već poduzeće u kojem je na radila (na sreću više ne radi) moja djevojka.

Ako gledamo tako da su šifre bolesti dostupne svima, ako nigdje onda na internetu, ta šifra bolesti više nije šifra nego je dijagnoza! Dostupna apsolutno svima koji žele saznati o kojoj se bolesti radi.

Ja sam skinuo zakon o zaštiti osobnih podataka gdje jasno piše da poslodavac NE SMIJE arhivirati podatke o, između ostalog, bolestima svojih djelatnika.

Vjerujem da nitko o tom problemu ne razmišlja previše dok se ne nađe u sličnoj situaciji.

Recimo ovako...

Radite na stresnom poslu koji vas košta zdravlja. Idete liječniku koji vas šalje psihijatru koji vam pak dijagnosticira poodmakli stadij teže depresije i čak vam prepiše tablete i bolovanje.

Eto ti fino šifrice bolesti na doznaki koju nosiš u firmu. Informacija iz kadrovske procuri i postaješ predmet sprdnje. Poslodavci nažalost takve dijagnoze tretiraju kao muljanje i prijevaru jer pojam stresa kao uzroka bolesti koji za sobom povlači masu fizičkih i psihičkih bolesti na balkanu ne postoji. A itekako ljudi moraju trpit svakakva govna s poslodavcima na našim prostorima.

To bi se trebalo riješiti na način kako je opisao netko ovdje da se radi u Njemačkoj.

Jednostavno maknuti šifre bolesti s doznaka!

One su ionako bitne samo za pacijenta i eventualno HZZO kao statistički podatak.

Esmeralda40
01.07.2007., 21:01
Imam sličan problem kao Vaša djevojka, dijagnoza je glasila stres na radnom mjestu. Šefica je svima rekla da imam PTSP, što je i ravnatelj bez provjere prihvatio i kolektivno mišljenje je da sam za ludnicu, te se većina radnih kolega distancirala od mene! Naravno da ne mogu raditi u takvom okruženju, pa sam do daljnjeg na bolovanju sa dijagnozom depresije. Šeficu sam tužila za klevetu. Da li je to sve što mogu ili postoji još nešto što mogu učiniti? Pokušala sam se drugdje zaposliti, ali sam sad shvatila da sam sa svojih trideset i kusur godina prestara za takav pothvat, jer za moju profesiju većinom traže ljude do 25 godina starosti.

Sviba
05.07.2007., 13:08
Imam sličan problem kao Vaša djevojka, dijagnoza je glasila stres na radnom mjestu. Šefica je svima rekla da imam PTSP, što je i ravnatelj bez provjere prihvatio i kolektivno mišljenje je da sam za ludnicu, te se većina radnih kolega distancirala od mene! Naravno da ne mogu raditi u takvom okruženju, pa sam do daljnjeg na bolovanju sa dijagnozom depresije. Šeficu sam tužila za klevetu. Da li je to sve što mogu ili postoji još nešto što mogu učiniti? Pokušala sam se drugdje zaposliti, ali sam sad shvatila da sam sa svojih trideset i kusur godina prestara za takav pothvat, jer za moju profesiju većinom traže ljude do 25 godina starosti.

Evo, o tome pričam!
Otišla si na bolovanje zbog stresa, išla si psihijatru i on je dijagnosticirao stanje depresije. Crno na bijelo, nije muljanje i nije nikakva zajebancija, a kako se to gleda u našem društvu? Zrela za ludnicu!

I tebi nažalost u tom poduzeću budućnosti nema pa da se postaviš na glavu!

Je li to fer? Naravno da nije.

Čemu onda u Hrvatskoj služe psihijatri? Da postave dijagnozu i da društvo takvu osobu otpiše?

Stres se uzima kod nas zdravo za gotovo i samo je jedan većeg broja bolesti koje se zbog našeg primitivnog mentalitetai diskriminacije NE BI SMJELE nalaziti na doznakama.

Ja nisam pravnik, ali svako kad malo razmisli o tome i kada se još i nađe u situaciji da oboli od bolesti koje se kod nas nepravedno tretiraju od strane poslodavaca, mora shvatiti da nije u redu da ITKO osim liječnika i nas samih zna IŠTA o bolestima od kojih bolujemo.

Koji je poslodavac faktor da sumnja u ono što je liječnik dijagnosticirao i koliko je bolovanja nekome propisao?

Šifre bolesti se nebi smijele pisati na doznake zbog primitivnih i pokvarenih ljudi koji jedva čekaju da zabodu nos u najdublju intimu svojih kolega i da im napakoste.

Po meni je to za mijenjanje ili dopunu zakona o zaštiti osobnih podataka gdje se ionako jasno govori da se podaci o nečijem ZDRAVLJU ni na koji način ne smiju arhivirati! To što na doznakama ne piše da neko boluje od gripe, stresa, sifilisa ili kolere nego piše šifra bolesti za određene bolesti, to je dragom bogu svejedno jer su značenja šifri dostupna svima na netu. Mislim da je netko u ovdje i postavio link na wikipediu.

Šifra bolesti je isti vrag ko da si na čelo napišeš od čega boluješ. Ko želi saznati, saznat će.

Da na doznakama ne piše od čega si bolovala, nikom ništa. Odležala bi bolovanje i vratila se na posao ko da si imala najobičniju gripu.

I nitko nebi upirao prstom u tebe, proglašavao te luđakom ili te isključio iz svega. E to je već i mobbing koji sa tako često spominje u medijima.

Daleko smo mi od kažnjavanja i tretiranja mobbinga kod nas. Kod nas je i dalje ona stara kamenjarska filozofija gdje se radnici slobodno šalju u pičku materinu , psihički zlostavljaju, pa negdje i čak fizički zlostavljaju.

Malo sam zabrazdio jer se uvijek uzrujam oko te teme.

Ja sam poslao upit za savjet u AZOP i očekujem pismeni odgovor. Makar i nisu previše ažurni...

teglica
09.03.2013., 11:15
evo zanimljivog intervjua dr. lidije gajski s dr. rušinović sunara na ovu temu (http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=20781:ima-li-poslodavac-pravo-uvida-u-dijagnozu-oboljelog-radnika&catid=80:valerije-vrek-a-lidija-gajski&Itemid=353).

moram priznati da je stanje u našoj državi po pitanju prava pacijenata, kada je riječ o jednom od najosjetljivijih i najintimnijih pitanja čovjekova bivanja (zdravlju), poprilično jadna.

i osobno mi se dogodilo to da sam, poptuno ne znajući da sustav funkcionira na način da šifra bolesti s doznaka u potpunosti otkriva moje stanje, doživjela vrlo neugodnu situaciju. čak i nije riječ o poslodavcu, u smislu toga da sada doživljavam kakvu diskriminaciju ili bilo što slično, već o mom osobnom osjećaju kojeg proživljavam otkad mi je postalo 100% jasno da i moj poslodavac ima podrobne informacije o razlogu mog izostanka s posla na kojem me nije bilo puna 3 dana. iskreno, da sam znala da je stvar takva, liječinka bih zamolila da navede neku drugu šifru, koja bi o meni razotkrila neki manje intiman detalj. naravno, liječnik to, prema zakonu, vjerojatno ne smije učiniti, ali bi, s obzirom na sustav koji gazi po našim ustavnim pravima, možda ipak pristao to učiniti.

budući da se osjećam kao da mi je netko skinuo gaće nasred ulice (razgoljeno) i da sam strašno razočarana, mislim da ću pokrenuti kakav blog, kako bi barem one osobe koje slučajno na njega nalete, pokušale izbjeći situaciju u kojoj sam se našla...

prestrašno, ljudi moji.. pisat ću i ustavnom sudu kako bih saznala ima li kakvih novosti po pitanju prava zaštite pacijenata s obzirom na šifrarnik bolesti dostupan svakome i svima...

iskreno, najradije bih tužila nekoga radi svega toga. smatram da je netko odgovoran za ovakvo stanje, osobito stoga što nas se uporno uvjerava da imamo pravo na zaštitu osobnih podataka.

sivkić
09.03.2013., 12:14
Normalno da ne smije mjenjat šife na doznakama i kartonu.Poslodavac može saznat šifru bolesti kao i druge osobe koje su imale doticaja sa doznakama.I nije stvar što to oni mogi saznat nego je stvar koja to osoba iznosi u javnost ili te na taj način diskriminira te i tako počinit neko od kaznenih djela.

teglica
10.03.2013., 19:07
mislim da je normalno da ne smije mjenjat šife na doznakama, ali, pod postojećim zakonodavnim kišobranom, čini se da bi to stvorilo manje zlo, nego što se ovako može uzrokovati štetnim odredbama koje omogućavaju da svaka šuša dobije pravo znati što želi o mom zdravlju.

ne vidim zašto bi moj poslodavac imao pravo detaljnog uvida u moje zdravstveno stanje, dok ja u njegovo, npr., nemam. ma jel'.. mislim da time on zadobiva nadamnom dodatnu moć te se u njemu dodatno koncentrira moć, a ne vidim zašto bi to za mene bilo korisno.

riječ je o mom pravu da on to ne zna. kada je riječ o najintimnijim dijelovima mog života, smatram da moram imati pravo ne podijeliti ih s poslodavcem, osim ako bih svojim zdravstvenim stanjem opasno ugrozila njegov fizički opstanak + opstanak kolega (tipo da znam da imam neku mega-zaraznu bolest, a da ne kažem).

to što zakon propisuje da nastaje kazneno djelo ako netko širi dalje informacije o mom zdravstvenom stanju - to isto donekle možemo objesiti mačku za rep. mislim, treba u našem pravnom i ekonomskom sustavu koji ne funkcionira vjerojatno nekoga tužiti, pa i dokazivati da je on širio neke informacije... poprilično teško.. i neučinkovito rješenje, barem za većinu prosječnih ljudi. većina će u tom slučaju unaprijed odustati od borbe.

ali, najobolje je biti siguran - naprosto postoje određene informacije o meni koje nitko ne mora znati.

zato uostalom, i postoje pojedine odredbe u našem ustavu... osim toga, sigurna sam da bi se dalo iskopati još mnogokakvih deklaracija, direktiva, zakona i sl. koje također štite moja prava, pa i osobne podatke.

samo, nažalost, neki su naši zakoni očito "out of date" i u kontradikciji su s ustavom.

sivkić
11.03.2013., 08:10
zato uostalom, i postoje pojedine odredbe u našem ustavu... osim toga, sigurna sam da bi se dalo iskopati još mnogokakvih deklaracija, direktiva, zakona i sl. koje također štite moja prava, pa i osobne podatke.

samo, nažalost, neki su naši zakoni očito "out of date" i u kontradikciji su s ustavom.
Pa evo ti jedne koja štiti tvoja prava.Po određenoj proceduri.
Članak 20.
Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.