PDA

View Full Version : Kad su vaša djeca naučila voziti bicikl, plivati, rolati...?

realna
20.06.2007., 16:01
zanima me dragi roditelji, koje su dobi bila vasa djeca kad ste ih naucili voziti bicikl bez pomocnih kotacica? rolati? i plivati?...

nama je to cesta tema medjuroditeljskih razgovora i nikako da se slozimo koja je ta neka dob djeteta kad to savladaju...

pa neka iskustvo kaze svoje:D

teniska loptica
20.06.2007., 22:30
voziti bicikl: 9 godina
plivati:4 godine
nemam role, nemam koturaljke, nemam klizaljke, nemam skije-ništa od toga ne znam

Zmijica
20.06.2007., 22:40
neam pojma kako ce moje dijete :D, al evo kako ja.
naucila plivat s 3 god.
vozit bicikl s 6-7 godina, ne sjecam se tocno. za ziher znam da sam s 8 dobila pony i da sam vec vozila k'o velika.
role isto tu negdje kao bicikl.
klizati ne znam dobro ni danas, nesto sam pokusavala s 8, pa sa 17-24, al dosta katastrofalno. skijati ne znam, a sa sanjkama se uglavnom zabijem u prvo drvo.

nikakva
21.06.2007., 07:09
stariji biciklo sa 7
plivati stariji s 5 mladji s 4
mladji jos nije ni imao priliku nauciti voziti biciklo
ne rolaju, zimus se stariji naucio skijati (7 i pol), mladji je odustao

Tija
21.06.2007., 08:37
moj sin je naučio plivati kad je bio predškolac, mislim plivati :rolleyes:, napravi dva zamaha i to je to. Pred par mjeseci sam ga sprašila u školu plivanja misleći da će ga to malo drmnuti i da će doći do faze da skoči i pliva 20 metara. Jok. Lijeno prase, kaže 'zašto bi plivao kad mogu plutati', đizs :D Skakanje mu je fora i neće na plaže na kojima nema mula za skakanje.

Nikad nije rolao niti je pokazao želju.

A na bicikli se rodio:D, obožava biciklu otkad je prohodao. Pomoćna kola su skinuta kad je imao 4 godine i to mi je susjed došao na vrata reći da je on skinuo ta kola s bicikle jer ga ne može više gledati, samo mu smetaju.:D
A ja ga ne mogu gledat kad vozi jer najmanje vozi, uglavnom su to skakanja, dizanja na zadnje :D, okreti, kočenja patikama i sl. Skupi se tih mulaca u ulici desetak, svaki sa svojom 'nabrijanom' :rofl: biciklom pa rade nekakve skakaonice, divljaju uglavnom.

Weiss
21.06.2007., 08:58
Plivanje sa 6 godina, isto tada je skinula i pomoćne kotače na biciklu. Klizati naučila ove zime dakle 7,5 godina. Rolali nismo, jer nije ni izrazila želju za rolama makar njene cure rolaju. Mislim realno je to moglo biti i ranije, ali ja nikada nisam ništa forcala, sve sam odluke prepustila njoj. A oni komentari tipa "pa kaj tvoja još ne ..." uredno sam ignorirala.

moja volja
21.06.2007., 09:19
Ja bicku s 6 godina...a plivat..nečem reći..sram me....

SunceZarko
21.06.2007., 10:28
plivanje sa četiri, bicikl s pet, rolanje/klizanje - 6... mislim, moji klinci (ja svojedobno sve bitno kasnije - valjda zato što nekad starcima to nije bilo niš važno)

Ja bicku s 6 godina...a plivat..nečem reći..sram me....

happygoose
21.06.2007., 10:45
Ona ima 4 godine...

ne boji se vode...zivimo pored mora:zubo: ...ona takodjer "pliva":rofl: ko plutacha...ali trudi se i hoce ona to...
ali iznad svega voli ronjat:s pa smo joj kupili disalicu i masku i peraje..naravno ona ronja u plicaku..al je zato sretna.:cerek:

Do nedavno nije mogla svladati pedale bicikla...da ih pogura naprijed..bez obzira na sva moja pokusavanja da joj objasnim...jednostavno sam prestala i rekla samoj sebi bude ona to...i jest:) prije dva tjedna...sama samcata:mirko: kak je dijete bilo sretno i ponosno na sebe, i josh mi dotrcala sva sretna, da mi kaze:cerek:

Sad vozimo biciklo ko veliki sa pomocnim kotacima..naravno...:D Vozi romobli onaj djecji:)

Komentari ona josh ne zna /ne moze...blablblabla...ignoriram..smetali me u pocetku..jer su je konstantno usporedjivali sa svojom djecom...i to mi se najvishe deshavalo kad bi doshli doma u RH...:rolleyes: by familija.

manc
21.06.2007., 11:08
Veliki vozi bicikl od 3,5, a malena od 4 :cerek:
Veliki bas i ne rola, al je malena zato na njima non-stop od 4
Veliki pliva od 7, a mlana jos ne pliva bez pomocnih rekvizita, ima 5 godina:cerek:

Vincent V
21.06.2007., 11:33
zanima me dragi roditelji, koje su dobi bila vasa djeca kad ste ih naucili voziti bicikl bez pomocnih kotacica? rolati? i plivati?...

nama je to cesta tema medjuroditeljskih razgovora i nikako da se slozimo koja je ta neka dob djeteta kad to savladaju...

kad je dijete spremno, to i kaže.

Bicikl: U početku su se vozili na pomoćnim, ofkors. Nakon toga sam im malo svinuo pomoćne prema gore tak da su se mogli voziti i sa dva kad bi držali ravnotežu.Nakon toga im skineš jedan dok im drugi ostaviš, čisto za njihovu sigurnost da će imati na šta se osloniti...nakon toga je i preostali pomoćni kotačić otišao ća!!!!
Dakle, s 5,5 godina....

Plivanje:

Naravno, leptirići na početku a onda su sami od sebe proplivali i zatražili skidanje leptirića. Uffff, to je bil s kojih 5 godina.Razbvili su neki svoj stil plivanja i ide im.

Još se nismo rolali!!!!!

-gloria-
21.06.2007., 11:51

malena mi još nema ni 4 godine, za sad vozi bicikl s pomoćnim kotačićima, pliva sa onim leptirićima, o rolama dosta priča, mislim ih joj kupit slijedeće proljeće, kad će počet sve to sama uistinu mi nije važno, važno mi je da ona uživa u tome i da pratim njen tempo, da je ne požurujem ili pak ne kočim

što se tiče mene ja sam naučila vozit bicikl bez pomoćnih sa nepunih 6, plivat sa 8, klizat sa 12, a rolat sa 16 :D

Goga_fina
21.06.2007., 11:52
Ronio je s perajama i maskom od 4 god.
Rolanje od 4 god. za 4. ročkas dobio role i od onda rola.
Plivanje bez ikakvih pomagala 5 god. i vožnja bicikla bez pomočnih kotačića također s 5 god.

-gloria-
21.06.2007., 11:54
Ronio je s perajama i maskom od 4 god.
Rolanje od 4 god. za 4. ročkas dobio role i od onda rola.
Plivanje bez ikakvih pomagala 5 god. i vožnja bicikla bez pomočnih kotačića također s 5 god.

kad smo već kod rola za djecu, koje su dobre, na što treba pazit pri kupovini?

Goga_fina
21.06.2007., 12:12

Moj B. je prve dobio od bake i dede za 4. ročkas i bile su jeftine oko 100 i nešto kuna, tek za probu da vidimo hoće li mu ići, i hoće li imati volju za njih. Imale su plastične kotačiće i dale su se rastegnuti za 3 broja. Za 6. ročkas su mu kumovi kupili nove role sa silikonskim kotačićima, x-plorer, 70 mm 82A ( kaj god to značilo). Inače, s ovim rolama lakše rola i brže ide, zbog kotačića, ali mislim da su za početnike ipak možda bolje s plastičnim kotačićima jer su sporije.

Una67
21.06.2007., 13:12
plivat su poceli cim smo dosli u AU, znaci sa 1 i 2 i pol godine.....skola plivanja za malene mrvice.....u osnovnoj su se u prvih 3-4 godine natjecali u plivanju (znaci, poceli sa natjecanjima sa 5-6 godina starosti)
bicikl bez pomocnih sa jedno 4-5 godina, a tako i role (oboje)
skateboard: Najmilija nije bas nesto Bog-zna-kaj voljela, a Najmilji je postao stabilan sa jedno 7-8
oboje su poceli skijati/snowboard-ati sa 12/14 godina i tih prvih tjedan dana spustali su se sasvim dobro na jednostavnim stazama (Najmiliji se upravo sprema na New Zealand jedno 10-ak dana sa kompicima)

d@d@
21.06.2007., 13:19

Ja bi sugerirala da izabireš prema kotačima. Pogledaj jel se jednoliko vrte i da nisu plastični kuglageri - neće se moć zarolat, a i brzo se zapune pijeskom, traži one koji imaju metalne i da se po mogućnosti mogu rastavit.

OT.
bicikla, role, klizanje, skijanje između 4. i 5. godine
ronio je od 3. godine a proplivao tek sa 7, vražje peraje. :D

virgulina
21.06.2007., 13:25
Starije dijete (kći) plivalo i ronilo s 4 godine (bez pomagala), mlađe (sin) pliva i roni s 9 godina.

Starije vozilo biciklu s 3 godine (samostalno pedalira), mlađe sa 7.

Mali savjet: ne treba se opterećivati s godinama djeteta. Kada dijete bude spremno (čitaj: dovoljno hrabro za svoje godine, - a nisu svi hrabri u isto vrijeme) savladati će potrebne vještine.

Una67
21.06.2007., 14:13
Mali savjet: ne treba se opterećivati s godinama djeteta. Kada dijete bude spremno (čitaj: dovoljno hrabro za svoje godine, - a nisu svi hrabri u isto vrijeme) savladati će potrebne vještine.

upravo to je zapravo najvaznije
nikada ne usporedjivati djecu sa drugom djecom jer im se time ubija samopouzdanje:top:

Čitačica
08.08.2007., 12:23
Mojoj kćerkici su pomoćni rekviziti za plivanje služili kao modni detalji :raspa: pa su 'naramenice' morale pasati uz badić isl. (proplivala sa 8 god.)
Sin, koji je mlađi, nikada nije htio koristiti nikakva pomagala "jer bi netko mogao pomisliti da je on mali" - tako je govorio od svoje 3. godine, :rofl: :rofl: pa je hodao po dnu dok mu je samo glava bila iznad vode. (proplivao sa 7 god.)

Kćerkica se rola od 5. a vozi bicikl od 6.
Sin voli čvrsto tlo pod nogama pa ne rola niti vozi bicikl.

Ali vozi karting! I to jako dobro. :cerek:
Prvi put je sjeo u karting-bolid sa 4,5 godine. Prije toga je godinu dana igrao PC igrice koje su kao simulator vožnje (Need for speed i sl.)
Lud je za autima i "kad naraste bit će vozač formule 1".

smucek
08.08.2007., 12:49
Starije dijete(dječak)-plivanje sa 6
-bicikl sa 5
-rolanje-nikad-ne ide mu i ne zanima ga da bi naučio
Mlađe(djevojčica) -plivanje sa 5
-bicikl sa 5
-rolanje i klizanje sa 3-zaista je iznanadila sve pa i slučajne prolaznike dok je onako mala buhtlica rolala gotovo kao mama :zubo:

jupi
09.08.2007., 17:57
starija cura-plivati 2 i pol--More nam ispod kuće--
bicikl--- berz pom. kola sa 3 ipol
role sa 5 god

gospodin sin---ima sada 8 god i tek se naučio održavati da ne potone--lijenčina za pop.....
bicikl--sa 6 ipo bez pomoćnih
role mu nikad nisu pale na pamet da vozi---jer bi moga past---

a uvjeti im isti od blizine mora do bicikle

mamasunce
10.08.2007., 15:38
Moja curica je uvijek bila sportski tip, pa je tako skijati počela sa 3,5, plivati i roniti bez ičega sa nepune 4, rolati isto tako sa 4, bicikl bez pomoćnih sa 6, također igra tenis od 5 godine.

Mlađi sin ima sada 3,5 godine, bicikla mu uopće nije zanimljiva, obožava veliki plastični bager, pa na njemu odgurujući se juri oko kuće, plivanje mu ide dobro (ovo ljeto učimo se bez ičega), roniti ne voli, skijati je počeo prošle godine i zbilja se nije htio skinuti sa skija - ubila me leđa - (ove zime ga upisujem u školu), a i tenis obožava igrati i stalni trči po terenu za lopticama iako je još mali da bi držao reket.

krizia
11.08.2007., 13:47
moj sin je naučio plivat bez ičega....s nepunih pet godina...
vzit bicikl bez pomoćnih isto pet godina...
s tim da je velika lijenčina....

drai27
29.08.2007., 22:04
Moram se pohvaliti vratili smo se
prije dva tjedna sa mora ,mom sinu su 4g i par dana i naučio je plivati.bez ikakvog forsiranja vidio je djecu kako plivaju bez plivalica pa je sam predložio da bi i on probao.Do podneva je plivao sa jednom a popodne je odlučio bez i jedne.

FFE
29.08.2007., 22:57
Lijeno prase, kaže 'zašto bi plivao kad mogu plutati', đizs :D Skakanje mu je fora i neće na plaže na kojima nema mula za skakanje.

Nikad nije rolao niti je pokazao želju.

djizzzzusss :s :s :rofl: :rofl: :rofl:

.....

moj bu uskoro 4 godine. vozi bicikl s pomocnim kotacima od 2. godine. vec par mjeseci rola :D , a najbolji dio mu je stavljanje zastita na koljena i laktove, jer misli da u tome jako cool zgleda:D. plivati zna samo s onim jastucicima na rukama, i to obozava, a jos vise voli zaroniti. :D ali zato obavezan plac kada treba prati kosu ispod tusa.:rolleyes:

wilo
30.08.2007., 15:16
moja cura ima 2,5 god. vozi bic s pomoćnim sljedeće ljeto ih skidam a plivanje ima rukavice ali mi se čini kao da joj joj smetaju ali pomalo
dobro je netko rekao nije bitno s koliko godina kada ona to osijeti to će napraviti:top:

Sopor
02.09.2007., 17:34
Što mislite o roditeljima koji forsiraju djecu da nauče neku vještinu...? Tj. - krivo sam se izrazila - što mislite koliko je konstruktivno forsirati klince da nauče nešto od gore navedenog iz topica...???
Može i kombinacija ova dva pitanja... :)

puppa
03.09.2007., 01:36
Što mislite o roditeljima koji forsiraju djecu da nauče neku vještinu...? Tj. - krivo sam se izrazila - što mislite koliko je konstruktivno forsirati klince da nauče nešto od gore navedenog iz topica...???
Može i kombinacija ova dva pitanja... :)

Klinci imaju za sve svoje vrijeme, tako i za vjestine voznje bicikla, plivanja, rolanja... i svega drugog u zivotu. Talent, zica, interes ... pomaze jer djete intenzivnije pokusava ostvariti cilj. Forsiranje stvara kontraefekt. Ako dijete ne zeli na bicikl, mislim da ga roditeljsko tjeranje moze samo udaljiti ili ga natjerati da ga prezire (bicikl, a kasnije mozda i roditelja).

Moja princeza ima 4 godine, vec dva ljeta zaredom cirkusira na moru s plivalicama, skače s camca, skace s luftica, "roni", nema straha, za silu moze i samo jedna plivalica, ali samostalno ne (nismo forsirali, a na finjaka nije proslo). Ove godine poslije mora jedan smo vikend otisli u toplice i moje dijete u malom bazenu roni bez plivalica, peraja, maske ... bez icega, otvorenih ociju roni, rade rukice, nogice... mm i ja zijevamo:confused: , a princeza presretna. Izjavila je da zeli nauciti plivati i sljedece godine na moru bez plivalica skakati s mola.:confused: :confused: :confused:
Zakljucak - princeza ce ici u skolu plivanja jer je sama tako trazila. :top:

Tija
03.09.2007., 07:57
moj sin je naučio plivati kad je bio predškolac, mislim plivati :rolleyes:, napravi dva zamaha i to je to. Pred par mjeseci sam ga sprašila u školu plivanja misleći da će ga to malo drmnuti i da će doći do faze da skoči i pliva 20 metara. Jok. Lijeno prase, kaže 'zašto bi plivao kad mogu plutati', đizs :D Skakanje mu je fora i neće na plaže na kojima nema mula za skakanje.

apdejt na kraju ljeta:zubo:
Gospodin pliva. :cerek: I draže mi je bilo kad nije plivao:rofl: jer se toliko oslobodio i ima sigurnost pa jednostavno ode. Na pučinu kaže:zubo: , ma dam li ti ja pučinu mamicu ti tvoju, vraćaj se u plitko:D