View Full Version : Enviroment varijable
Hmm, eto da otvorim sezonu. Možda bude nekome bedasto pitanje...
Naime znate ono: export JAVA_HOME=/opt/j2dsk1.4.1_20
E kak to složiti kao dio bootanja. Na startup Linuxa.
sick_boy
02.10.2003., 09:04
Ako želiš da ovo vrijedi za određenog usera, ubaciš u njegov .profile u njegovom home diru. Ako želiš da to radi za sve usere - onda ubaciš u /etc/profile.
Hallon kaže:
Hmm, eto da otvorim sezonu. Možda bude nekome bedasto pitanje...
Naime znate ono: export JAVA_HOME=/opt/j2dsk1.4.1_20
E kak to složiti kao dio bootanja. Na startup Linuxa.
..a o cemu se tu radi :misli: :o :D
Shadowman
02.10.2003., 09:31
sick_boy kaže:
Ako želiš da ovo vrijedi za određenog usera, ubaciš u njegov .profile u njegovom home diru. Ako želiš da to radi za sve usere - onda ubaciš u /etc/profile.
Točnije u bash_profile. Evo na primjer sadržaja mog bash_profile file-a
# .bash_profile
# Get the aliases and functions
if [ -f ~/.bashrc ]; then
. ~/.bashrc
fi
# User specific environment and startup programs
PATH=$PATH:$HOME/bin:/sbin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/java/j2sdk1.4.2/bin:/usr/local/java/j2sdk1.4.2/jre/bin:.
JAVA_HOME=/usr/local/java/j2sdk1.4.2/jre
JAVAHOME=/usr/local/java/j2sdk1.4.2/jre
JAVAPATH=/usr/local/java/j2sdk1.4.2/
export JAVA_HOME
export JAVAHOME
export JAVAPATH
export PATH
unset USERNAME
Stavio sa i JAVA_HOME i JAVAHOME i JAVAPATH, jer neke aplikacije traže jedno, a neke drugo.
Još jedna korisna stvar. Vidiš na kraju PATH varijable ":.". To staviš u PATH i ne moraš više pokretati programe koji nisu u PATH direktorijima s, na primjer
./program
već samo
program
sick_boy
02.10.2003., 09:49
To malo ovisi i o distribuciji, te o default shell-u (OK, bash je u preko 90% slučajeva default shell). Primjer koji sam dao je iz Slackware Linux-a (imamo ga instaliranog u firmi) i nema bash_profile file-a, ali ima zprofile (/etc/zprofile) koji je, ustvari, simbolički link na /etc/profile (ne .profile, nego baš profile).
Ona ideja za točku u pathu je super (nikad se nisam sjetio iste, svaka čast). :top:
Shadowman
02.10.2003., 09:56
bash (Bourne shell) je standard. Neki drugi bi trebali biti i bolji i dođe ih 5-6 raznih, ali sad ići privikavati se na nešto drugo, kad i bash radi perfektno. Da, i hvala na ispravci
.bash_profile, a ne bash_profile. Za Linux newbies, na Unixima točka na početku imena file-a znači hidden file (ili directory).
sick_boy
02.10.2003., 10:02
BASH je Bourne Again SHell, nasljednik Bourne shell-a. Bourne shell je bio sh i bio je izrazito slabih mogućnosti. Na Solarisu je još uvijek standard KSH (Korn SHell), iako ja uvijek koristim bash. Bash je, za sada, najoptimalniji shell sa izrazito puno mogućnosti i u Linux-u je postao standard. Iskreno, i ne znam niti jedan bolji shell od bash-a (nije da sam baš nešto istraživao oko shell-ova).
Shadowman
02.10.2003., 10:27
Ma na to sam mislio. Ali eto nekima se više dopada Z Shell (zsh) ili TC Shell (tcsh). Trebali bi imati više features, ali ja ne znam, jer ih nisma baš koristio.
Dobra fora ovo s točkom... :top:
Meni je osobno tcsh najbolji...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.