View Full Version : Montažna kuća
stranice :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
codegun-že
gdje si ti učio hrvatski, ako mu se obraćaš, kaže se codegune, a ne -že!
Možda bi ljudi trebali spavati na zemlji ili živjeti u šatorima, tako bi bilo najzdravije.
ali sigurno ne onda na zemlji u gradu gdje je i zemlja pomalo zagađena, nego daleko na selu, gdje je čista. i onda ti dođe pauk ili neki otrovan kukac i .... onda te nema ....
čiča miča gotova priča
kad kupiš hausbau
ljudi, nemojte kupovati hausbau, nemaju ništa posebno interesantno, nego samo kopiraju i komentiraju kuće sa njemačkih internet stranica, kao što je npr. www.fertighaus.de
ja sam ga kupila nekoliko puta i bio mi je dosadan s obzirom da sam sve to vidjela već na netu.
instaliranje toplinske pumpe košta oko 20 000 eur. slično je i sa solarnim grijanjem. pa mi recite onda na kojoj kući u hrvatskoj se to isplati
Codegun
12.07.2007., 15:41
a ja se pitao što mu znači taj -že?
sad kužim!
:rofl:
daj se skuliraj
daj se skuliraj
ja sam sasvim cool!
dona2005
14.07.2007., 15:28
Nastavljam s temom o montažnim kućama (što je i bio povod ove diskusije dok je nisu neki razvodnili ).
Netko je pitao o izolaciji / debljini zida.
Upravo sada 14/07/2007 u 15:20 gledam:
- termometar u vrtu u hladu pokazuje 32 celzijusa
- termometar u salonu pokazuje 20 celzijusa
Debljina vanjskih zidova (sandwich) je 25 cm, nikada nismo (niti budemo!) imali klima uređaj.
dona2005
14.07.2007., 15:44
..................Nisam ja potegnuo pitanje zdravih materijala nego dona2005 kad joj valjda nisu ostali drugi argumenti.
O arumentima ne možete govoriti, jer ih niiste nikada niti imali u ovoj diskusiji.
Iskoristili ste prostor za samohvalu i pljuvanje po stvarima o kojima Vi osobno pojma nemate, osim iz rekla-kazala izvora.
Nastavljam s temom o montažnim kućama (što je i bio povod ove diskusije dok je nisu neki razvodnili ).
Netko je pitao o izolaciji / debljini zida.
Upravo sada 14/07/2007 u 15:20 gledam:
- termometar u vrtu u hladu pokazuje 32 celzijusa
- termometar u salonu pokazuje 20 celzijusa
Debljina vanjskih zidova (sandwich) je 25 cm, nikada nismo (niti budemo!) imali klima uređaj.
DONA daj mi sad lijepo odgovori što sam te već prije pitala.
imam poznanike koji imaju 100 m2 novu krivajinu kuću i imaju 2 klime u njoj. kažu da bez klime ne mogu.
kako to da onda ti ne trebaš klimu? koji proizvođač?
Stari Zeke
15.07.2007., 07:12
DONA daj mi sad lijepo odgovori što sam te već prije pitala.
imam poznanike koji imaju 100 m2 novu krivajinu kuću i imaju 2 klime u njoj. kažu da bez klime ne mogu.
kako to da onda ti ne trebaš klimu? koji proizvođač?
Renata, pa montažne kuce Krivaja su dno dna što se kvalitete tice, o cemu uopce pricamo???
Renata, pa montažne kuce Krivaja su dno dna što se kvalitete tice, o cemu uopce pricamo???
nisam znala da se na krivaju tako gleda. nemam iskustva/podatke od drugih ljudi, samo od ovih sa krivajom. i znam da ovi sa krivajom pričaju da marles od njih kupuje materijal i slično.
a koju ti imaš, daj neki prijedlog, savijet :confused:
dona2005
15.07.2007., 10:15
DONA daj mi sad lijepo odgovori što sam te već prije pitala....................... koji proizvođač?
A ja sam već nekoliko puta odgovorila: naša kuća nije tipska (gotova kupljena) , nego je naručena po našem projektu/nacrtu.
Na temelje koje smo najprije dali napraviti, tvrtka kod koje smo gradnju naručili, dopremila je i montirala je radionički izrađene elemente.
Nakon toga napravljena je krovna konstrukcija (kao za zidanu kuću, s odličnom izolacijom i pokrivena crijepom.
dona2005
15.07.2007., 10:33
vidim da u ovoj diskusiji ima dosta nedoumica.
Naša situacija je bila slijedeća:
-živjeli smo u lijepom stanu (85 kvadrata) ali na 5. katu (bez lifta) s 3 psa koje smo triput dnevno trebali šetati
-režije su postale očajno velike (famozna pričuva, od koje je korist imao samo "predstavnik stanara", rata otplate stana, voda,..)
Zbog toga smo što prije željeli prodati stan i odseliti van grada.
Stan smo vrlo dobro unovčili (gotovina) i počeli smo tražiti kuću (gotovu, zidanu).
Nismo našli baš ništa što bi nama odgovaralo (razmještaj prostorija, okolina, susjedstvo, itd). Osim toga, trebali smo i veliku okućnicu da naši psi imaju gdje boraviti jer nisu navikli biti vezani.
Zato smo se odlučili natručiti gradnju tzv. montažne kuće.
Zemljište smo našli oko 11. mjeseca, deka je bila gotova oko Božića, a kuća je bila useljiva u travnju.
U kući je bilo uređeno sve osim kupaonice na katu.
A ja sam već nekoliko puta odgovorila: naša kuća nije tipska (gotova kupljena) , nego je naručena po našem projektu/nacrtu.
Na temelje koje smo najprije dali napraviti, tvrtka kod koje smo gradnju naručili, dopremila je i montirala je radionički izrađene elemente.
Nakon toga napravljena je krovna konstrukcija (kao za zidanu kuću, s odličnom izolacijom i pokrivena crijepom.
pa sad moram reći, jesi glupa?
ma ne zanima me dal je tipska ili nije, može biti i dvorac, samo me zanima koji prozvođač ti je radio zidove i koji ih je montirao. npr. ak ti je radila krivaja, PO TVOM NACRTU, ak je bio malres ili si sama radila zidove? jer se upravo radi o kvaliteti tih zidova jer ti ne trebaš klimu!
tvrtka kod koje smo gradnju naručili, dopremila je i montirala je radionički izrađene elemente.
KOJA TVRTKA?
dona2005
15.07.2007., 10:43
pa sad moram reći, jesi glupa?!
Ovakvim tonom neće daleko dospjeti. Kod mene sigurno NE. Kad se upristojite (ako je to uopće moguće), možemo nastaviti diskusiju.
Ovakvim tonom neće daleko dospjeti. Kod mene sigurno NE. Kad se upristojite (ako je to uopće moguće), možemo nastaviti diskusiju.
al ga zavlačiš. da si htjela, već si odavno mogla reći KOJA TVRTKA JE RADILA DIJELOVE KUĆE. ak želiš pomoći nekome na forumu, reci da znaju ljudi kvalitetu. mene nije briga, moja će biti zidana.
dona 2005
ajde reci matere ti koja tvrtka, idi pitaj muža pa nije sramota :kiss:
napomena:
skužili smo da nis kupila tipsku kuću :top:
:s :s hvalaaa :s :s
kekec01
15.07.2007., 23:00
Da,bilo bi stvarno uredu da kazes koja je tvrtka radila zidove i na koncu koja je bila debljina tih zidova jer debljina vanjskih zidova kod montazne jako varira od firme do firme.I da shvatio sam da kuca nije bila tipska vec po Vasim zeljama ali nas ovdje zanima koja je tvrtka to radila.Lijepa hvala na odgovoru.
pikica_24
16.07.2007., 07:45
Odaj tajnu jer koliko sam primijetila ima nekoliko firmi koje nude montažne kuće, pa eto da onima koji će birati bude olakšan izbor.
Uostalom evo nekih:
www.domusplus.hr/
www.modus-kvadrat.com.hr/
www.haas.hr/
www.tutis.hr/
Stari Zeke
16.07.2007., 09:21
nisam znala da se na krivaju tako gleda. nemam iskustva/podatke od drugih ljudi, samo od ovih sa krivajom. i znam da ovi sa krivajom pričaju da marles od njih kupuje materijal i slično.
Renata, ja sam u fazi realizacije montazne kuce i nakon obilaska SVIH proizvođača u RH i okolici, odlucio sam se za Marles, i to zbog 1000 razloga. Najskuplje rješenje, ali i najkvalitetnije.
Što se tice Krivaje, moje je misljenje (osobno misljenje, stekao sam takav dojam pregovarajuci s njima) da su dno dna i ne bi nikad kupio kucu od njih. Od odnosa s potencijalnim kupcem, preko sirovina koristenih za izgradnju kuce pa do nivoa izgrađenosti, oni su jednostavno K.O.M.A. i meni se takav pristup ne sviđa. OK, nekom su super mozda zbog cijene i mogucnosti muljaze, no tko voli - nek izvoli. A to s pricama da Marles kupuje materijal od njih, pa to su bedastoce. U Marlesu se ježe od takvih izjava. Marles ima certifikate za svoju građu koji su usklađeni sa EU normama, dok je krivaja 10 koraka iza toga. To ti je ko nafta na Tifonu ili na nekoj privatnoj pumpi. Na svaki ugrađeni komad građe Marles stavlja žig i deklaraciju s podrijetlom i ostalim specifikacijama drveta i BiH se u toj prici ne spominje.
Ne bih htio da se ovo gore protumaci kao neka reklama, no trazili ste - dobili ste :E
Partfiš
16.07.2007., 09:29
vidim da u ovoj diskusiji ima dosta nedoumica.
Naša situacija je bila slijedeća:
-živjeli smo u lijepom stanu (85 kvadrata) ali na 5. katu (bez lifta) s 3 psa koje smo triput dnevno trebali šetati
-režije su postale očajno velike (famozna pričuva, od koje je korist imao samo "predstavnik stanara", rata otplate stana, voda,..)
Zbog toga smo što prije željeli prodati stan i odseliti van grada.
Stan smo vrlo dobro unovčili (gotovina) i počeli smo tražiti kuću (gotovu, zidanu).
Nismo našli baš ništa što bi nama odgovaralo (razmještaj prostorija, okolina, susjedstvo, itd). Osim toga, trebali smo i veliku okućnicu da naši psi imaju gdje boraviti jer nisu navikli biti vezani.
Zato smo se odlučili natručiti gradnju tzv. montažne kuće.
Zemljište smo našli oko 11. mjeseca, deka je bila gotova oko Božića, a kuća je bila useljiva u travnju.U kući je bilo uređeno sve osim kupaonice na katu.
Gradjevinska i lokacijska su dosle u paketu sa zemljom ili je bespravna gradnja?!? :confused:
Renata, ja sam u fazi realizacije montazne kuce i nakon obilaska SVIH proizvođača u RH i okolici, odlucio sam se za Marles, i to zbog 1000 razloga. Najskuplje rješenje, ali i najkvalitetnije.
Što se tice Krivaje, moje je misljenje (osobno misljenje, stekao sam takav dojam pregovarajuci s njima) da su dno dna i ne bi nikad kupio kucu od njih. Od odnosa s potencijalnim kupcem, preko sirovina koristenih za izgradnju kuce pa do nivoa izgrađenosti, oni su jednostavno K.O.M.A. i meni se takav pristup ne sviđa. OK, nekom su super mozda zbog cijene i mogucnosti muljaze, no tko voli - nek izvoli. A to s pricama da Marles kupuje materijal od njih, pa to su bedastoce. U Marlesu se ježe od takvih izjava. Marles ima certifikate za svoju građu koji su usklađeni sa EU normama, dok je krivaja 10 koraka iza toga. To ti je ko nafta na Tifonu ili na nekoj privatnoj pumpi. Na svaki ugrađeni komad građe Marles stavlja žig i deklaraciju s podrijetlom i ostalim specifikacijama drveta i BiH se u toj prici ne spominje.
Ne bih htio da se ovo gore protumaci kao neka reklama, no trazili ste - dobili ste :E
samo reci svoja iskustva, iako ne gradim montažnu kuću, jako me zanimaju te stvari, što se to sve događa. nedavno se na forumu javio netko iz krivaje u bosni i opovrgavao sve teze koje su loše po njih.
iskreno, da gradim montažnu i ja bih najradije marles. nekako mi se čine najkvalitetniji, sigurni i imaju još k tome modele gotovih kuća koje su jako lijepe.
ali su preskupi, barem koliko sam čitala. (700-800 eur/m2 do useljenja!)
Stari Zeke
16.07.2007., 09:52
... nedavno se na forumu javio netko iz krivaje u bosni i opovrgavao sve teze koje su loše po njih.
:D
Ima i skupljih, npr. Haas, pa Rihter...
Gradjevinska i lokacijska su dosle u paketu sa zemljom ili je bespravna gradnja?!? :confused:
ta dona je totalno čudna. prvo ne zna tko joj je radio kuću, a onda priča da je građevinsku i lokacijsku dobila za mjesec dana. a gdje je samo vrijeme za izradu projekta?
jesi li ti neka mafioso, dona?
tomislav10
16.07.2007., 12:04
Stvarno ne kužim ljude koji započnu s nekom tvrdnjom odnosno debatom, a ne žele otkriti osnovne stvari ...
Stvarno ne kužim ljude koji započnu s nekom tvrdnjom odnosno debatom, a ne žele otkriti osnovne stvari ...
PA KUĆA NIJE TIPSKA!!!!! Kako ne shvaćate... :rofl:
::barcode
16.07.2007., 15:09
Zbog ovog sam ja dobio kartoncek. :confused:
Naime, kad sam vidio da je kupila zemlju tad, a uselila se nakon 6 mj. rekao sam "no chance, nema sansone".
Thunder mi je obrisao post, rekao da je to trollanje i zakeljio karton. :mad:
Thunderu, thunderu, vidimo se na zalbama. :zmaj:
Edit OT
Dona, di je kuca?
Ko je gradio?
daklem
bio sam kod čovjeka koji je zastupnik za krivaju, stvarno nude široki diapazon
garancija na kuću iznosi 80 godina, a na stolariju godinu dana, kaže ako se ne izvitoperi (stolarija) u godinu dana da niti neće, ja mogu napraviti kompletno svoj projekt i tada ga oni razrade, uzet ću vanjske zidove debljine 29 cm sa silikatnom fasadom. Oni naime nude sep
Čak je moguće dati sliku sobnih vrata kakve želite pa ih oni naprave (aj baš da vidim) jer imaju svoj pogon, također boja koja god se želi se može dobiti (po ralu)
vidio sam cijene harmonika stijena dužine 300 cm (četverokrilna) koja košta 1300 evra i grilje za to cca 700 evra, što mi se čini za to ok cijena.
Jedino kaj mi je bez veze je kaj si sam moram organizirati istovar, mada je rekao da to i oni mogu napraviti ali nije ustaljena praksa
takva kuće će koštati cca 55-60 k eura i još sam računao da mi treba 35 k eura za betoniranje podruma i garaže (u zemlji), limariju, opločenje prilaznog puta, grijanje, rasvijetna tijela, glazura, garažna vrata, parketi, kuhinja, kupaona
jedino kaj mi mora javiti je to može li etaža biti viša od 250 cm, meni je to prenisko
i dao mi je popis kuća koje su napravili, tak da ću to ići provjeriti ovaj vikend
pozdrav
di si dona2005 javi seeeeeee :rofl:
Zbog ovog sam ja dobio kartoncek. :confused:
Naime, kad sam vidio da je kupila zemlju tad, a uselila se nakon 6 mj. rekao sam "no chance, nema sansone".
Thunder mi je obrisao post, rekao da je to trollanje i zakeljio karton. :mad:
Thunderu, thunderu, vidimo se na zalbama. :zmaj:
Edit OT
Dona, di je kuca?
Ko je gradio?
ne kužim. samo zato jer si rekao da nije istina što ona kaže si dobio kartonček?
nisi li onda bio "malo grublji", čak grublji od mene (jer sam joj rekla da je glupa)
razgovarala sam upravo s jednom curom koja u proljeće kreće u gradnju montažne kuće. i ja ju pitam dal je sigurna da želi montažnu, kad je cijena ista (500 eur/m2 do useljenja). ona se jako uvrijedila i samo je rekla da ne bi rekla da je to istina i da prekida diskusiju o tome. ne znam zašto ju je to tako povrijedilo, ali dal bi mi ovdje na forumu mogli zaključiti jel ili nije jeftinije zidano ili montažno? s time da će ona graditi krivaju.
Stari Zeke
17.07.2007., 14:55
Mene bude npr Marles kosao 10ak posto vise nego klasicna gradnja sa kvalitetnim materijalima.
ja kažem još jednom mene kuća (10x10) 170m2 ( na katu je galerija tj samo 70 m2) sa namještajem, znaći komplet opremljena, sa okučnicom (bez kupovine zemlje i plačanja priključaka) košta 100k eura, sa namještajem sa svime (za sada ):s :s :s
renata jel tvoja kuća gotova (oprosti ne znam uopće dali ju radiš) koja je tvoja projekcija da će te izaći sve skupa na kraju bez zemlje i pristojbi
a to kaj se uvrijedila, čuj moguće je ovisi kak si ju pitala
Mene bude npr Marles kosao 10ak posto vise nego klasicna gradnja sa kvalitetnim materijalima.
Ja nisam ni provjeravao koliko bi došla klasična gradnja... :D
renata jel tvoja kuća gotova (oprosti ne znam uopće dali ju radiš) koja je tvoja projekcija da će te izaći sve skupa na kraju bez zemlje i pristojbi
možda sam bila gruba, ne znam, možda nije bilo ni vrijeme ni mjesto, ali nisam misla ništa loše.
moja kuća prema troškovniku sve do dovršenja s instalacijama košta 130 000 eur. a ima oko 260 m2 bruto + terase i ravan krov.
e sad, koliko će ona stvarno koštati, ne znam. znam samo da smo dobili nedavo jedno ponudu za visoki roh-bau (znači i žbukanje i fasada i glazure i sl., ali bez prozora) za 100 000 eur, što je definitivno previše. taj dio po trokovniku iznosi 85 000 eur, a mi se nadamo da bi mogli spustiti cijenu za barem 10 % od troškovnika. (dakle nekih 75-80 000 eur)
I meni se nekako čini... :rofl: :rofl: :rofl:
Renati su ljudi koji prodaju Krivaju rekli da zida... :rofl: :rofl: :rofl:
[QUOTE=dlasic;9366372]
Renati su ljudi koji prodaju Krivaju rekli da zida... QUOTE]
kak to misliš?
Renati su ljudi koji prodaju Krivaju rekli da zida...
kak to misliš?
Hmh, možda sam malo pobrkao lončiće, znam da si negdje napisala da si bila u novoj Krivaji(?) pa da su ti vlasnici rekli da je za tebe bolje da zidaš... Tako nekako... Pa ja povezao da su to ovi koje poznaš i prodaju Krivajine kuće.
Hmh, možda sam malo pobrkao lončiće, znam da si negdje napisala da si bila u novoj Krivaji(?) pa da su ti vlasnici rekli da je za tebe bolje da zidaš... Tako nekako... Pa ja povezao da su to ovi koje poznaš i prodaju Krivajine kuće.
ma da. onikod kojih sam bila u kući su mi to rekli, ali nije zbog toga donesena moja odluka o montažnoj kući. gledaj, pitala sam i u krivaju. nemaju mogućnost rađenja ravnog krova koji je usto i prohodan ravni krov.
i npr. podrum, taj dio ionako ne može biti montažni. onda je za mene najbolje da ni ne razmišljam o montažnoj.
samo mi je općenito jako čudno zašto ljudi grade montažnu uvjereni da je jeftinija od zidane. pa imamo primjer codeguna, koji je sve cijene izložio za nas. njegova kuća je prekrasna i moderna, a koštat će ga 500 eur/m2. za tu istu cijenu su moji poznanici napravili krivaju koja je jako obična i prosječna
17.07.2007., 15:57
ne kužim. samo zato jer si rekao da nije istina što ona kaže si dobio kartonček?
Da, bas zato.
Cijeli post je bio
"Cekaj, ti si kupila zemlju u 12mj, a uselila u 6mj.
No chance, nema sansone."
nisi li onda bio "malo grublji", čak grublji od mene (jer sam joj rekla da je glupa)
Naprotiv, pitao sam ga jel na godisnjem? :rolleyes:
A kako ne bi opet bio offtopic, pitam Starog Zekea, kaj nije dosel po montazne panjeve?
Renci, saljem ti pm.
Moram priznati da mi se rasprava svidja jer je veoma konstruktivna. Žao mi je što se nepiše češće ali dobro. Pročitao sam od prve stranice i moram priznati da me kao mladu osobu,nadam se i uskoro s završenim faksom, zaintrigirala tema. Za mlade osobe koje neznaju i nemaju POJMA o gradnji, montažne kuće i nisu tako loša stvar! Zašto!? Odem neki dan u pekaru i pekarica mi hladno da jučerašnji kruh. Normalno da nisam uzeo. Što sam htjeo s ovim reći. Ako to pokušava pekarica šta bi zidar nakon trećeg piva tek radio!
Stari Zeke
20.07.2007., 15:47
A kako ne bi opet bio offtopic, pitam Starog Zekea, kaj nije dosel po montazne panjeve?
[/QUOTE]
Dolazim danas :cool:
sky cruiser
22.07.2007., 00:40
O arumentima ne možete govoriti, jer ih niiste nikada niti imali u ovoj diskusiji.
Iskoristili ste prostor za samohvalu i pljuvanje po stvarima o kojima Vi osobno pojma nemate, osim iz rekla-kazala izvora.
Dona, sere mi se od tvojih postova, podsjećaš me na jednog pacijenta koji je imao 10 identiteta i na kraju su svi zbrisani s foruma. Maštu upražnjavaj na nekom drugom mjestu.
I bolje je da se više ne javljaš.
sky cruiser
22.07.2007., 00:43
Krivaja je stvarno dno dna. Tipu u G.Kotaru izlaze ljeti neke sitne bubice iz zidova, kuća stara 3 godine (krivaja)
Marles je stvarno mrak. Fantastične kuće. Uvjerio sam se uživo.
22.07.2007., 10:11
Dolazim danas :cool:
Fakat, vec si bio.
OT
Al sam ti zaboravio dat lumbalni dio za montazne panjeve. :D
Krivaja je stvarno dno dna. Tipu u G.Kotaru izlaze ljeti neke sitne bubice iz zidova, kuća stara 3 godine (krivaja)
ma daj, ne zezaj. a što se tip ne žali krivaji, pa valjda je i takva stvar pod nekom garancijom?
kukciu kući ..... da se smrzneš :horor:
22.07.2007., 10:49
Dona, sere mi se od tvojih postova, podsjećaš me na jednog pacijenta koji je imao 10 identiteta i na kraju su svi zbrisani s foruma. Maštu upražnjavaj na nekom drugom mjestu.
I bolje je da se više ne javljaš.
Da Sky, dobro zboris, sad sam shvatio, uvijek dobijemo kartoncek zbog takvih likova
kad ukazes da to jednostavno nemre tak.
OT
....Vi osobno pojma nemate, osim iz rekla-kazala izvora.
Nekaznjeno. Modovi mene ovo osobno vrijedja, i trenutno sam na tabletama zbog ovih uvreda, i?
rekla-kazala je i onaj choban stalno govorio.
black1888
22.07.2007., 23:14
dobro kaže donna, svi oni koji tvrde da se montažna kuća može sagradit samo mjesec manje od klasiče gradnje su bili na roštilj-gradnji, ja stvarno ne razumjem ljude koji se odluče za klasičnu, bespotrebno bacanje novca i vremena, preporučio bi svima montažnu kuću, prvo zbog toga što sam živim u klasičnoj, skroz je glupa, ja odem na 1 kat i u prizemlju se čuje kako ja hodam na prstima kao da imam cigle na nogama, rugo izolacija bolje da vam ne pričam etc. ali ako ipak želite klasičnu gradnju ok, ali samo vas molim da nakom što bespotrebno bacite novac na tu kuću, da odetekod nekoga sa montažnom, vidjet ćete razliku.
Stari Zeke
23.07.2007., 08:56
Iz nekoliko tema vezanih uz montaznu gradnju, a koje su pokrenute unatrag godinu-dvije, moze se zakljuciti da sve zavrsavaju prepucavanjima i dokazivanjima. Mislim da uopce nije bitno koja kuća se brze sagradi ili koliko koja kuca, tj. vrsta gradnje kosta.
Nemojte misliti da dodajem ulje na vatru jer navijam za montaznu gradnju, ali sjetite se stare poslovice: "Kad je u pitanju novosagrađena (klasicna) kuća, prvu godinu nastani u njoj neprijatelja, drugu godinu prijatelja, a tek treću godinu TI useli". Ima tu neke istine :top: Za montaznu (tipa Marles) to ne vrijedi :cool:
Moram priznati da mi se rasprava svidja jer je veoma konstruktivna. Žao mi je što se nepiše češće ali dobro. Pročitao sam od prve stranice i moram priznati da me kao mladu osobu,nadam se i uskoro s završenim faksom, zaintrigirala tema. Za mlade osobe koje neznaju i nemaju POJMA o gradnji, montažne kuće i nisu tako loša stvar! Zašto!? Odem neki dan u pekaru i pekarica mi hladno da jučerašnji kruh. Normalno da nisam uzeo. Što sam htjeo s ovim reći. Ako to pokušava pekarica šta bi zidar nakon trećeg piva tek radio!
Tu se u potpunosti slažem s tobom. To i je jedan od razloga (uz kvalitetu i nemimanje vremena visit na gradilištu 9 mjeeci) zašto idem montažno. Ovako jednog hvatam za gušu ako nešto ode ukrivo. A onako se ti razjašnjavaj s polupijanim zidarom ako ti ode cigla ukrivo...
Grecale
24.07.2007., 15:14
Evo jos jedno pitanjce: koja kuca ima bolju zvucnu izolaciju. Naime teren na kojem bi ja gradio je u blizini bucne prometnice (citaj autoput) pa mi je zaista prioritet zvucna izolacija i kako je postici s razumnim troskovima.
Evo jos jedno pitanjce: koja kuca ima bolju zvucnu izolaciju. Naime teren na kojem bi ja gradio je u blizini bucne prometnice (citaj autoput) pa mi je zaista prioritet zvucna izolacija i kako je postici s razumnim troskovima.
Montažna. Ali problem su ti i dalje prozori, tako da zvučna izolacija samo zidova neće riješiti stvar.
Grecale
24.07.2007., 17:23
znaci montazna je bolja od poroterma i kamene vune kao izolacije.
sto se tice prozora isao bi takodjer na kvalitetu mada nisam jos u toj fazi samo skupljam informacije dali je to izvedivo i kako?
znaci montazna je bolja od poroterma i kamene vune kao izolacije.
sto se tice prozora isao bi takodjer na kvalitetu mada nisam jos u toj fazi samo skupljam informacije dali je to izvedivo i kako?
Recimo, trostruko staklo.
goofygirl2602
26.07.2007., 22:26
Bok, umirem kad čitam vaše komentare...ha, ha, ha...Nemojte mi zamjeriti ako nisam baš vješta, skroz sam friška, ali nisam mogla odoljeti...
Ja i moja deblja polovica, u fazi smo sređivanja građevinske dozvole za montažnu kuću-isti drek, montažna, zidana-što se tiče papira.
Nemojte zamjeriti ni jedni ni drugi, ali ja mislim, da tu svako ima svoju istinu.
Moja je sljedeća: dvije kolegice s posla žive več 30+ godina u montažnim kućama i kažu, da nikada ne bi mijenjale za zidane. Izolacija super i zimi i ljeti, s tim, da je tehnologija več i napredovala u tih tridesetak godina...
Napomena Renati: ako hočeš točne informacije - vidjela sam, da su stavili neke linkove za izvođače mont. kuća. Obvezno posjeti i pogledaj tehnička svojstva, zato jer češ jedino tako vidjeti u čemu je zapravo razlika.
Na primjer: Marles - ok, nacrti super, sve pet, ali... u osnovnoj ponudi NEMAŠ crijepa (helou - barem par somova EUR!!! - za našu kuću samo crijep - Bramac- će koštati cca 10.000,00 EUR - za primjer), završnog sloja fasade, žljeba, klupčica i još nekih "sitnica". U svakom slućaju, naruči katalog, mislim, da je besplatan, pa dobro prouči. Tipski projekti nisu tako jako skupi, ali čim promjeniš npr. jedna vrata, pomakneš zid isl. cijena se mijenja. I sve gore navedeno je UZ NADOPLATU, to jest neka te ne zavaraju ponude tipa "...več od XXX EUR", jer kad zbrojiš razlika među izvođačima ne može biti tolika. Stvar je samo u tome što je u tu cijenu uračunato, a izvođači tipa Krivaja i sl. štede obično na izolaciji, a debljina izolacije je bitna stavka - nije isto 5 cm ili 12 cm stiropora (ili čega več, imaš varianti). Debljina vanjskog zida ne bi nikako trebala biti manja od 28 cm.
Vjerujem, da Dona ima dobro iskustvo, kao što rekoh i ja znam par takvih, i pretpostavljam, da je sa svojim ustrajnim ponavljanjem, da njena "gajba" nije tipska htjela jednostavno reći, da nisu kupili tipski projekt (npr. Marlesovu Comodo, Vistu, Vision...gledaj www.marles-hise.si), nego su dali izraditi nacrt posebno, pa onda dali kuću postaviti izvođaču montažne gradnje, što je isto moguće ali to više nije "tipski" projekt, pa je kao takav i nešto skuplji.
Ni naš projekt nije tipski, zato jer naš izvođač ni nema tipske nacrte (ima nekoliko primjera), nego su individualni prema željama naručitelja i cijena se ne formira prema projektu, nego je cijena po kvadratu zida cca 800,00 EUR (napominjem - ima sve što marles nema - gledaj gore navedeno) i dalje se može svako perverzirati koliko ga volja. Što ja i radim, na sveopće zgražanje svog dragog koji me tolerira...još...zasad.
Nije da više nemamo dilema, ali ja bih se uvijek odlućila za montažnu, a kak če ispast, vidjet ćemo.
Stari Zeke
27.07.2007., 08:21
Napomena Renati: ako hočeš točne informacije - vidjela sam, da su stavili neke linkove za izvođače mont. kuća. Obvezno posjeti i pogledaj tehnička svojstva, zato jer češ jedino tako vidjeti u čemu je zapravo razlika.
Pa Renatu uopce ne zanima montazna gradnja :rofl:
Na primjer: Marles - ok, nacrti super, sve pet, ali... u osnovnoj ponudi NEMAŠ crijepa (helou - barem par somova EUR!!! - za našu kuću samo crijep - Bramac- će koštati cca 10.000,00 EUR - za primjer), završnog sloja fasade, žljeba, klupčica i još nekih "sitnica".
Super - nema crijepa,fasade itd. Ali to lijepo piše, crno na bijelo, nema skrivenih stavki. Pa tko voli - nek izvoli :top:
dobro kaže donna, svi oni koji tvrde da se montažna kuća može sagradit samo mjesec manje od klasiče gradnje su bili na roštilj-gradnji,
pogledaj ovaj blog: http://domeslatkidome.blog.hr/
pa mi kaži dal je to roštilj-gradnja.
čovjek je započeo gradnju u 3. mjeseu, sada se već radi žbukanje, do božića je sigurno unutra.
znam da su moji poznanici sređivali krivaju od početka do kraja minimalno 6 mjeseci.
treba samo imati love, ostalo se sve da. a tako je i kod montažne.
27.07.2007., 08:24
Ja i moja deblja polovica, u fazi smo sređivanja građevinske dozvole za montažnu kuću-isti drek, montažna, zidana-što se tiče papira.
Nije da više nemamo dilema, ali ja bih se uvijek odlućila za montažnu, a kak če ispast, vidjet ćemo.
1. Another lawyer :flop:
2. Poboldano, ne da mi se objasnjavat, mislim da sve pise :cool:
3. I uza sve jos me bode tvoj Č i Ć :mad:
4. Pogledaj tocku 1 :misli:
5. Pa pogledaj tocku 6 :vidiga:
6. Or another nick :rofl:
Ja i moja deblja polovica, .
baš si otkačena. super!:top:
da ti odgovorim: znam da montažna ima bolje riješenu toplinsku izolaciju, ali mislim da to nije tako kod svih proizvođača. već sam jednom pričala da moji poznanici koji imaju krivajinu kuću od 100 m2 imaju dvije klime u njoj i kažu da bez njih ne mogu po ljeti. kuća je inače sasvim u redu. ali oni su potrošili 500 eur/m2 do useljenja, neki potroše i više sa drugim proizvođačima. a meni je jako bitna cijena izgradnje. 600 ili 700 eur/m2 si ja ne mogu priušititi za kuću kakvu želim, a doista će biti posebna (po dizajnu) a i nije baš mala. uostalom, ravni prohodni krov nije moguće raditi sa montažnom kućom. barem ja imam takve informacije. eto, to su glavni razlozi zašto ja ne radim montažno. najvažnija je cijena koja NIJE manja od zidane i nemogućnost ravnoga krova.
ja i moja polovica (kako goofygirl kaže) bi radili montažnu i to marlesicu, a ne neku žlj kvalitetu, ali da je jeftinija od zidane i da se može njome napraviti ravni krov!
lcarevi5
27.07.2007., 22:02
U blizini Splita ima firma (K:Stari) koja sve sređuje za 800 eura.Dakumentacija za građevinsku....To je kljuć u ruke.Garancija sto godina sa izolacijom u zidovima po izboru-stiropor ili kamena vuna.Kad se sitim podataka stavit ću ih na uvid.Samo moraš nalit mrtvu ploću i dovest dovod struje po projektu,komunalije isto.
goofygirl2602
28.07.2007., 15:00
1. Another lawyer :flop:
2. Poboldano, ne da mi se objasnjavat, mislim da sve pise :cool:
3. I uza sve jos me bode tvoj Č i Ć :mad:
4. Pogledaj tocku 1 :misli:
5. Pa pogledaj tocku 6 :vidiga:
6. Or another nick :rofl:
1. not another lawyer:top:
2. točno, sve piše:)
3. i moj doma mi veli da nekad bodem - u prošlom životu sam bila kaktus...:cerek:
goofygirl2602
28.07.2007., 15:56
Renata;9490016]baš si otkačena. super!:top:
Hvala na komplimentu - moj dragi bi to nazvao naporna...ha, ha, ha :)
Ja ne zivim u Hrvatskoj i zanima me da li negdje on-line mogu naci montazne kuce (modeli, nacrti, cijene) i ako bi mi mogli reci koje firme u Hrvatskoj se bave montiranjem montaznih kuca. Osim toga, kako to ide sa zakonima? Moja mama ima zemlju/teren na jednom Jadranskom otoku i tamo su sve kuce stare i od kamena i novo sagradjene vikendice. Da li zakon dozvoljava gradnju montaznih kuca u mjestima gdje ostale kuce nisu montazne? Da li se moraju ishodovati neki posebni papiri? I da li model kuce mora odgovarati izgledu kuca u naselju? Sorry za toliko pitanja, ali stvarno bih zeljela sto proje poceti nesto i imati nesto gdje mozemo doci. Hvala unaprijed!
goofygirl2602
28.07.2007., 18:54
Ja ne zivim u Hrvatskoj i zanima me da li negdje on-line mogu naci montazne kuce (modeli, nacrti, cijene) i ako bi mi mogli reci koje firme u Hrvatskoj se bave montiranjem montaznih kuca. Osim toga, kako to ide sa zakonima? Moja mama ima zemlju/teren na jednom Jadranskom otoku i tamo su sve kuce stare i od kamena i novo sagradjene vikendice. Da li zakon dozvoljava gradnju montaznih kuca u mjestima gdje ostale kuce nisu montazne? Da li se moraju ishodovati neki posebni papiri? I da li model kuce mora odgovarati izgledu kuca u naselju? Sorry za toliko pitanja, ali stvarno bih zeljela sto proje poceti nesto i imati nesto gdje mozemo doci. Hvala unaprijed!
Ni ja ne živim u Hrvatskoj (još). Najjednostavnije ti je otiči na google, ukucaj "montažna kuća" (ili "montažna hiša" za Slovence ili "fertighaus" za nijemce) i imaš ih hrpu.
Što se tiče papira, najprije idi u općinu i provjeri urbanistički plan, da vidiš kakva je vrsta gradnje dozvoljena (individualna, industrijska i sl.). A u zakonu nigdje ne stoji koji tip gradnje je dozvoljen, nego opći okviri (nagib krova, tip krova, prozora, udaljenost od međe itd) te da se moraju novogradnje oblikovati u skladu s lokalnim tradicijskim oblicima, bojama i materijalima itd. što ti detaljnije piše u pravilnicima lokalnih upravnih jedinica (budi dosadna - oni to moraju znati!).
A ako misliš nešto napraviti na brzinu - do not kid yourself! Moj dragi je obrusio pete (i još ih brusi). Papire ganjamo već više od godinu dana i sad kad bi trebali dobiti građevinsku dozvolu, svi odoše na godišnji odmor!! :mad:
Zahvaljujem svima na odgovorima...
www.marles.hr
www.cheming.hr
www.domprojekt.hr
www.montaznekuce.hr
www.krivaja.info (mislim)
www.emanita.hr
znam te adrese jer sam mnogo posjećivala te portale prije godinu dana kad sam se odlučivala kakva će biti moja kuća.
ja sam za zidano dokle god je to financijski isplativija ili jednako isplativa varijanta
pozdrav!
ja trenutno pregovaram sa krivajom, i poslao sam im slike vratiju kakve bih želio da mi naprave, od tada je prošlo tjedan dana, pa kaj je to normalno i zvao sam u BIH, rekli da će se javiit, trebam samo cijnu a ne da ih odmah i naprave :mad:
eto neka se zna od sada sve ide na forum pa vi iz krivaje se jebite :rofl:
ja trenutno pregovaram sa krivajom, i poslao sam im slike vratiju kakve bih želio da mi naprave, od tada je prošlo tjedan dana, pa kaj je to normalno i zvao sam u BIH, rekli da će se javiit, trebam samo cijnu a ne da ih odmah i naprave :mad:
Codegun
31.07.2007., 08:45
ja trenutno pregovaram sa krivajom, i poslao sam im slike vratiju kakve bih želio da mi naprave, od tada je prošlo tjedan dana,
možeš mislit koliko im onda treba da naprave sve ostalo
Stari Zeke
31.07.2007., 09:44
Pa pregovaraš s Bosancima, kaj si očekivao? ;)
eto sad su mi javili iz krivaje za vrata koliko koštaju, cijena prava sitinca, dklaem puna vrata profilirana 250E - to je super cijena dragi ljudi a to sve nudi krivaja
:top:
eto sad su mi javili iz krivaje za vrata koliko koštaju, cijena prava sitinca, dklaem puna vrata profilirana 250E - to je super cijena dragi ljudi a to sve nudi krivaja
Hvala Vam svima puno na pomoci i na informacijama. Moj brat sada pokusava dobiti neki papir koji kaze da je dozvoljena gradnja na toj parceli ali od Aprila - jos nista! Sada je otisao u Sibenik i svaki dan ide u njihovu opcinu/katastar (nisam 100% sigurna kako se zove ustanova), ali svaki dan jke druga prica - godisnji, nema dovoljno ljudi, zvati ce ga sutra, neka dodje iza rucka, bila saobracajna na cesti pa vecina ljudi nije stigla na posao itd. itd. itd. :eek: Pa ljudi moji - sto je to?!?! Tko je tu lud? :confused: Ja ne znam od kuda mu zivaca. Ja bi vec pukla nakon 2-3 puta! Jos jednom hvala Vam svima - idem malo proucavati ove linkove!
www.marles.hr
www.cheming.hr
www.domprojekt.hr
www.montaznekuce.hr
www.krivaja.info (mislim)
www.emanita.hr
znam te adrese jer sam mnogo posjećivala te portale prije godinu dana kad sam se odlučivala kakva će biti moja kuća.
ja sam za zidano dokle god je to financijski isplativija ili jednako isplativa varijanta
pozdrav!
I ja sam za zidano, ali kako nemam blage veze o cijenama kuca, materijala, radova itd - mislila sam da je montazna jeftinija i brze zavrsena. Na zalost, ja ne mogu biti u Hrvatskoj i non-stop nadgledati gradnju, a koliko sam cula tako to ide sa zidanim kucama. Hvala puno na link-ovima! Vec sam se "zaljubila" u jednu marles kucu, ali nemam pojma da li nagib krova, tip krova, prozora, udaljenost od međe odgovaraju i da li odgovara lokalnim tradicijskim oblicima
Hvala puno "goofygirl" na super informacijama - ja sam naivno mislila da mogu izabrati koju god hocu kucu (sve dok imam novaca za platiti je) i postaviti je ne teren kada dobijemo sve papire!. Ja kao da sam sa Marsa pala! Svasta samnom! :rolleyes:
Da li netko zna da li su te gradnje montaznih kuca "kljuc u ruke" ili ne? I da li je mozda moguce da ja ovdje u USA kupim prozore, vrata, klime, tuseve, skafove, kade, podove itd, itd, itd i posaljem ih kontejnerom u Hrvatsku ili moram koristiti ono sto je graditelj predvidio i prodaje u cijeni kuce?
Hvala! :)
Da li Krivaja ima bolje cijene od Hrvatskih i Slovenskih firmi?
pa po meni ima i bolje cijene, mada još nisam stigao pogledati niit jednu završenu kuću, to ću iza godišnjeg. Ali mi se ćini prednost to što su oni proizvođači a ne posrednici tako da ti odmah sve riješe, i još ti naprave svu stolariju (unutarnju i vanjsku) za stvarno super cijenu, što nije za odbaciti ako želiš puna sobna vrata kakve sam i ja dao nacrte i stvarno povoljene klizne stijene. To kažem jer se bavim adaptatacijama i znam cijene.
Ali kažem za sada je krivaja ok, vidjeti ćemo dalje :top:
goofygirl2602
01.08.2007., 18:50
I ja sam za zidano, ali kako nemam blage veze o cijenama kuca, materijala, radova itd - mislila sam da je montazna jeftinija i brze zavrsena. Na zalost, ja ne mogu biti u Hrvatskoj i non-stop nadgledati gradnju, a koliko sam cula tako to ide sa zidanim kucama. Hvala puno na link-ovima! Vec sam se "zaljubila" u jednu marles kucu, ali nemam pojma da li nagib krova, tip krova, prozora, udaljenost od međe odgovaraju i da li odgovara lokalnim tradicijskim oblicima
Hvala puno "goofygirl" na super informacijama - ja sam naivno mislila da mogu izabrati koju god hocu kucu (sve dok imam novaca za platiti je) i postaviti je ne teren kada dobijemo sve papire!. Ja kao da sam sa Marsa pala! Svasta samnom! :rolleyes:
Da li netko zna da li su te gradnje montaznih kuca "kljuc u ruke" ili ne? I da li je mozda moguce da ja ovdje u USA kupim prozore, vrata, klime, tuseve, skafove, kade, podove itd, itd, itd i posaljem ih kontejnerom u Hrvatsku ili moram koristiti ono sto je graditelj predvidio i prodaje u cijeni kuce?
Hvala! :)
Bok, hvala i nema na čemu. Sretno, pa što god odlučili.
Što se tiče montažih kuća - svaka firma nudi mogućnost po sistemu "ključ u ruke" ili do faze koje želiš, znači ne moraju ti staviti pločice, a mogu npr. estrih (popularno: glazure). Sve je stvar dogovora, samo kao što sam već prije napisala, raspitaj se onda i o cijeni, jer u reklame i ponude ti običnu stave najnižu.
I sve navedeno možeš kupiti kao što kažeš, pa dopremiti, samo se raspitaj koliko ti se to isplati, što se tiče troškova dostave, kužiš...Ako živiš u USA, sve mi je jasno...pottery barn i slično...Kad bih samo ja tako mogla, ha, ha, ha...moja deblja polovica bi poludjela!
I posavjetuj se sa nekim arhitektom glede onih zahtjeva, da ne bi odlučila za neki projekt, pa da na kraju ne ispadne, da takav tamo ne možeš graditi.
Bok, sretno.
Bok, hvala i nema na čemu. Sretno, pa što god odlučili.
Što se tiče montažih kuća - svaka firma nudi mogućnost po sistemu "ključ u ruke" ili do faze koje želiš, znači ne moraju ti staviti pločice, a mogu npr. estrih (popularno: glazure). Sve je stvar dogovora, samo kao što sam već prije napisala, raspitaj se onda i o cijeni, jer u reklame i ponude ti običnu stave najnižu.
I sve navedeno možeš kupiti kao što kažeš, pa dopremiti, samo se raspitaj koliko ti se to isplati, što se tiče troškova dostave, kužiš...Ako živiš u USA, sve mi je jasno...pottery barn i slično...Kad bih samo ja tako mogla, ha, ha, ha...moja deblja polovica bi poludjela!
I posavjetuj se sa nekim arhitektom glede onih zahtjeva, da ne bi odlučila za neki projekt, pa da na kraju ne ispadne, da takav tamo ne možeš graditi.
Bok, sretno.
Blago se tebi goofy - ti znas sve zivo o gradnji, fazama i svemu - a nemam blage ni o osnovnim stvarima! Gdje ti zivis?
Raspitala sam se vec o cijenama prekooceanskih kontejnera i spedicijskih troskova i totalno su prihvatljive, a navodno za ljude sa americkim drzavljanstvom nema carine - znaci mogu poslati koliko god hocu tih kontejnera (iako bi jedan veliki bio dovoljan za sve).
Zasto ti ne bi mogla tako?!? Ionako ces morati kupiti sve to!!!
Pottery barn je OK, ali ja sam mislila vise na sve gradjevinske i velike stvari - kao aluminijski prozori, centralna klima, ogromni tusevi itd... daaaaaaleko sam ja jos od namjestaja! Daleko sam ja jos od bilo cega (na zalost!)
02.08.2007., 08:02
Pottery barn je OK, ali ja sam mislila vise na sve gradjevinske i velike stvari - kao aluminijski prozori, centralna klima, ogromni tusevi itd...
Pa dofuraj onda cijelu kucu. :D
I jos bez carine. :cool:
Hahahahaha... :rofl: Dobro si me nasmijao/nasmijala!
02.08.2007., 17:42
Hahahahaha... :rofl: Dobro si me nasmijao/nasmijala!
:rolleyes:
:)
goofygirl2602
02.08.2007., 17:45
Blago se tebi goofy - ti znas sve zivo o gradnji, fazama i svemu - a nemam blage ni o osnovnim stvarima! Gdje ti zivis?
Raspitala sam se vec o cijenama prekooceanskih kontejnera i spedicijskih troskova i totalno su prihvatljive, a navodno za ljude sa americkim drzavljanstvom nema carine - znaci mogu poslati koliko god hocu tih kontejnera (iako bi jedan veliki bio dovoljan za sve).
Zasto ti ne bi mogla tako?!? Ionako ces morati kupiti sve to!!!
Pottery barn je OK, ali ja sam mislila vise na sve gradjevinske i velike stvari - kao aluminijski prozori, centralna klima, ogromni tusevi itd... daaaaaaleko sam ja jos od namjestaja! Daleko sam ja jos od bilo cega (na zalost!)
Hej, opet ja! Što se tiče električnih aparata (klima i slično)...mislim da je napon struje kod nas drugačiji, pa svakako provjeri kot nekog električara, da ne bi bilo bum. A i glede drugih elemenata (prozora konkretno) - imaš aluminijskih i tu i to kvalitetnih. Ma, u stvari dosta stvari možeš kupiti ili naručiti već i kod nas, samo je pitanje koliko ti se da zaj... sa različitim majstorima. Provjeri i za carinu - to moraš platiti tu, ne u USA.
Pozdrav. :)
Hej, opet ja! Što se tiče električnih aparata (klima i slično)...mislim da je napon struje kod nas drugačiji, pa svakako provjeri kot nekog električara, da ne bi bilo bum. A i glede drugih elemenata (prozora konkretno) - imaš aluminijskih i tu i to kvalitetnih. Ma, u stvari dosta stvari možeš kupiti ili naručiti već i kod nas, samo je pitanje koliko ti se da zaj... sa različitim majstorima. Provjeri i za carinu - to moraš platiti tu, ne u USA.
Pozdrav. :)
Nije stvar da se meni ne da zeje... sa majstorima nego to da ja ne mogu fizicki biti u HR.
Ne mogu ostaviti sve ovdje i preseliti se u HR na duze vrijeme kuzis?
Ja sam mislila da bi mi bilo lakse otici ovdje u Lowe's ili Home Depot ili tako neki ducan za graditelje i nakrcati kontejner sa svim i svacim i poslati ga u HR!
Znam da je struja razlicita izmedju US i EU (cak i UK), ali nisam mislila uzimati klime koje se ukopcaju u struju nego cijelu centralnu jedinicu koja je i klima i grijanje (toplim zrakom). Naravno, morala bi se posavjetovati sa nekim kako se ta jedinica kod nas (u HR) instalira i kako to ide sa strujom.
A za carinu - rekli su mi u nasoj (HR) ambasadi tu informaciju da nemam carine u Hrvatskoj (ali naravno imam PDV). Ne znam - mozda se ipak isplati!
Hvala ti goofy na svim savjetima! STVARNO SI ZLATNA!
Malavida
06.08.2007., 12:26
Ista stvar ;) Zavrsavam faks,htjela bih ici zivjeti s deckom i prvo sto nam je palo na pamet je - podstanarstvo! :bonk:
Ali kako sam ja podstanar (studentski) vec 8 god bas si mislim da sam za te pare mogla imati vec i stan.I tako ja njemu kazem,ajmo mi kupit' cim se ja zaposlim.A obn ce na to: da,ali bi montaznu.
I eto,do jucer sam si ja to zamisljala kao neki limeni kontejner,a onda sam vidjela slike i skroz sam se zapalila.
Meni se cini da - i ako dodje ista cijena kao za zidanu (hipoteziram istu kvalitetu) - opet se isplati vise montazna,ako nista drugo jer 6-12 mjeseci ti trebas negdje zivjeti dok se ona gradi,a to ti moze biti godina dana kredita.
Pod broj 2,moji su zidali kucu i rekli su da bi to od srca zazeljeli najgorem neprijatelju - jos uvijek nam pola dvorista izgleda kao cigansko naselje jer nikad nemaju para da dovrse kucu nakon 17 godina!!!!
Ali to su moji prvi dojmovi i super mi je da postoji ova rasprava - najvise me zanima iskustvo iz prve-druge ruke,a ne teoretske postavke da bi se stvarno mogla vidjeti isplativost.Recimo tek sad sam saznala koliko dodju ovi prvi radovi i da montazna nije bog zna kako jeftinija od zidane.
Boris_RI
07.08.2007., 07:51
Jel zna tko gdje se na netu mogu pronaći tlocrti montažnih kuća? Trebao bi mi neki manji tlocrt do max 50m2 sa potkrovljem (za vikendicu).
Ono sistem, u prizemlju dnevni, kuhinja, blagovaona, wc a na katu 2-3 sobe.
Našao sam neke zanimljive na www.prodom.sk, i ova (http://www.prodom.sk/index.php?id=2&rd=272) mi je zapela za oko
Malavida
08.08.2007., 11:51
Jel zna tko gdje se na netu mogu pronaći tlocrti montažnih kuća? Trebao bi mi neki manji tlocrt do max 50m2 sa potkrovljem (za vikendicu).
Ono sistem, u prizemlju dnevni, kuhinja, blagovaona, wc a na katu 2-3 sobe.
Našao sam neke zanimljive na www.prodom.sk, i ova (http://www.prodom.sk/index.php?id=2&rd=272) mi je zapela za oko
Vecina stranica ti ima tlocrte,ali kad kliknes na sliku.
A cini mi se da je netko vec dao link na stranicu gdje ima vise proizvodjaca montaznih -evo nadjoh ga pa evo jos jednom:
http://montazne-kuce.info/montazne-kuce.html
Nego,jedno vrlo vazno pitanje: jel' se moze dobiti hipotekarni kredit na montaznu?
http://www.romberger.co.at/start.php
Pod broj 2,moji su zidali kucu i rekli su da bi to od srca zazeljeli najgorem neprijatelju - jos uvijek nam pola dvorista izgleda kao cigansko naselje jer nikad nemaju para da dovrse kucu nakon 17 godina!!!!
.
to je zato jer ljudi grade prevelike kuće, pa dođu do roh-bau ine mogu dalje. kladim se da tvoji starci imaju kuću 200m2 + i zato je to tako. nekad se tako gradilo. prizemnicu od 100 ili 120 m2 možeš lako dovršiti bila ona montažna ili zidana.
sa montažnom si otpočetka limitiran sa kvadraturom jer odmah znaš točnu cijenu koju ti nudi proizvođač. ALI, za tu istu cijenu po kvadratu se može napraviti i zidana kuća, barem u kontinentalnom dijelu hrvatske.
na drugoj temi sam već pričala da bi mene, visoki roh-bau koji zapravo najčešće nude montažne kuće koštao 400 eur/m2, a cijena zidanog će ovako biti manja, oko 250-300 eur/m2.
nije dobro graditi montažnu ako je razlog tome SAMO cijena. teško se raspitati za cijenu zidane kuće jer ne postoje tipske zidane pa da znaš točno koliko košta, ali recimo da košta isto koliko i montažna po m2.
Stari Zeke
09.08.2007., 08:21
to je zato jer ljudi grade prevelike kuće, pa dođu do roh-bau ine mogu dalje. kladim se da tvoji starci imaju kuću 200m2 + i zato je to tako. nekad se tako gradilo. prizemnicu od 100 ili 120 m2 možeš lako dovršiti bila ona montažna ili zidana.
sa montažnom si otpočetka limitiran sa kvadraturom jer odmah znaš točnu cijenu koju ti nudi proizvođač. ALI, za tu istu cijenu po kvadratu se može napraviti i zidana kuća, barem u kontinentalnom dijelu hrvatske.
na drugoj temi sam već pričala da bi mene, visoki roh-bau koji zapravo najčešće nude montažne kuće koštao 400 eur/m2, a cijena zidanog će ovako biti manja, oko 250-300 eur/m2.
nije dobro graditi montažnu ako je razlog tome SAMO cijena. teško se raspitati za cijenu zidane kuće jer ne postoje tipske zidane pa da znaš točno koliko košta, ali recimo da košta isto koliko i montažna po m2.
Moram primjetiti da još nisi prebolila odustajanje od montažne kuće ;) Da, da, znam: nisu ti mogli izvesti ravni krov, obline i sl. Možda si krive pitala?
Moram primjetiti da još nisi prebolila odustajanje od montažne kuće ;) Da, da, znam: nisu ti mogli izvesti ravni krov, obline i sl. Možda si krive pitala?
ti misliš da ja patim za montažnom kućom zato jer toliko pišem o njima?
varaš se!
ja patim samo za kućom i jedva čekam da se moja počne graditi. sad smo se vratili sa mora i idemo ozbiljno u akciju traženja majstora za zidanu kuću.
ja toliko pišem o financijskoj neisplativosti montažnih kuća jer vidim da se svugdje provlači da su montažne kuće ne znam što jeftinije, a nisu. ne smanjujem kvalitetu izvedbe mont.kuća, ali ako netko misli graditi montažnu SAMO zato jer misli da je jeftinija, neka provjeri još jednom.
intenzivno sam jednu godinu pratila što se događa sa zidanim i montažnim kućama. i gradila bih montažnu kad bi ona bila jeftinija od zidane za barem 30%. ali to nije tako i neće biti još nekoliko godina, dok god cijena fizičkog rada u hrvatskoj nije tako velika kao vani.
mislim da ću se prestati javljati na ovakve teme, jer nitko ne želi čuti moj savjet. svi počnete napadati mene da patim za montažnom kućom. a meni je ipak draže imati zidanu nego montažnu. tradicionalna gradnja sa provjerenom kvalitetom. kad ja uselim u svoju zidanu, više me neće niti bit na ovom forumu.
Codegun
09.08.2007., 10:56
... više me neće niti bit na ovom forumu.
nemoj tako, mi "iskusni" trebamo prosvijetliti nove buduće graditelje. Uvijek će biti onih koji će shvatiti o čemu pričamo.
Malavida
09.08.2007., 11:29
to je zato jer ljudi grade prevelike kuće, pa dođu do roh-bau ine mogu dalje. kladim se da tvoji starci imaju kuću 200m2 + i zato je to tako.
:lol: :lol:
Ako te bas zanima moji su samo dizali kat na kucu iz '65-te i to od ciglih 100 m2!Skupili su lovu digli kat i sredili sve osim spavacih gdje je bio stari namjestaj za prvu ruku (ili ti 10 god).S obzirom da kod mene jako puse,odlucili si dignuti malo verandu,cisto da naprave dupli ulaz,ne radi estetike,nista luksuzno i pred jedno pet godina digao je zidove - da se razumijemo 2,5 zida.Nema vrata i prozozra,na podu je samo beton i niej ozbukano.Jer nemaju love da dovrse.Mozda sljedece godine.Cak su mislili mozda staviti samo jedan prozor cisto sa sjeverne strane od kuda puse.Tako ti to otprilike izgleda kod nas.
nekad se tako gradilo. prizemnicu od 100 ili 120 m2 možeš lako dovršiti bila ona montažna ili zidana.
Mi za sada jos razmisljamo i forum je super mjesto za vidjeti iskustva.Zato kad sagradis kucu lijepo dodji ovdje i ispricaj svoje iskustvo jer to puno znaci.
Za sada naginjemo vise prema montaznoj i to ne zbog cijene (upravo sam ovdje vidjela da su manje-vise jednake) najvise zbog samih radova,a i jer bi se radila u komadu.Bas da izbjegnem ovo od mojih staraca,ako budem imala srece.Jer jednom kad stanes s radovima,jako je tesko nastaviti.
A da ne pricam da ce u cijeloj prici mozda najvecu ulogu imati banka jer treba vidjeti kakav kredit ce nam dati,za sta,pod kojim uvjetima.:bonk:
A do onda moga ja pricati u prazno koliko hocu,kad nemam kesa.
baš kad sam bila na moru, sjetila sam se nečeg. pitanje će možda nekim zvučati glupo, ali ima uporište u mojim nedoumicama.
čitala sam ovdje na forumu da se mnogi sa mora žale da im se drveni prozori jako uništavaju od soli i sunca i da se masovno na moru zamjenjuju drveni prozori sa plastičnima ili nekim drugima koji nisu kao drvo.
kako onda sa montažnom kućom na moru čija je osnova konstrukcija drvo i iverica?
Stari Zeke
09.08.2007., 13:05
baš kad sam bila na moru, sjetila sam se nečeg. pitanje će možda nekim zvučati glupo, ali ima uporište u mojim nedoumicama.
čitala sam ovdje na forumu da se mnogi sa mora žale da im se drveni prozori jako uništavaju od soli i sunca i da se masovno na moru zamjenjuju drveni prozori sa plastičnima ili nekim drugima koji nisu kao drvo.
kako onda sa montažnom kućom na moru čija je osnova konstrukcija drvo i iverica?
Konstrukcija je drvena, što ne znaći da je to drvo izravno izloženo vremenskim (ne)prilikama. Malo gadnija je situacija npr. u Alpama, a Marles je na stotine kuća postavio u takvim uvijetima. A mislis da PVC neće "apšisati" na suncu?
Konstrukcija je drvena, što ne znaći da je to drvo izravno izloženo vremenskim (ne)prilikama. Malo gadnija je situacija npr. u Alpama, a Marles je na stotine kuća postavio u takvim uvijetima. A mislis da PVC neće "apšisati" na suncu?
trenutno ne mislim na sunce nego na sol koja nagriza drvo.
pa i prozori imaju zaštitu pa ih sol svejedno uništava s godinama.
zato valjda najbolja gradnja za more i jest kamen.
sky cruiser
09.08.2007., 17:25
Opet kontra pričaš. Baš iz razloga soli je PVC stolarija zabranjena na moru i mora ići drvena. No, iz razloga jeftinoće, nitko se toga više ne pridržava i pvc je preuzeo primat. Na moru se koristi drvo ARIŠ, dok u kontinentu ide smreka/jela.
Malavida
09.08.2007., 21:40
Ne mogu reci 100% ali nije zabranjena radi toga nego radi estetike.Inace ovisi od grada do grada i za odredjene radove na kuci kao i za odredjene zone grada koje spadaju pod kulturnu bastinu moras traziti dozvolu koju ne dobijes ako narusava izgled,recimo,gradske jezgre.
Kao drugo,brat mi radi alu i pvc stolariju i ljudi na moru ih masovno stavljaju (pvc) jer ih najbolje stiti od vjetra i soli.Ali reci "na moru" znaci sve i nista jer ti i nekoliko metara moze biti skroz drugacije.
Recimo,ja sam blizu mora - 5 minuta pjeske - i imamo problem s burom,a sa soli uopce ne.
Opet kontra pričaš. .
to sve je bilo pitanje, ja se ne nadmećem, samo znam da je bilo mnogo ljudi na forumu koji su sa mora i pričali su da im drvena stolarija ide na živce i da mijenjaju u plastičnu.
ako ne vjeruješ, vrati se na teme otprije nekih 6 mjeseci
i imamo problem s burom,a sa soli uopce ne.
što točno znači da imate problema sa burom? puhanje vjetra?
Malavida
10.08.2007., 10:03
što točno znači da imate problema sa burom? puhanje vjetra?
Draga,to ti je jedan jedini problem kod bure,drugog nema :)
sky cruiser
10.08.2007., 10:12
to sve je bilo pitanje, ja se ne nadmećem, samo znam da je bilo mnogo ljudi na forumu koji su sa mora i pričali su da im drvena stolarija ide na živce i da mijenjaju u plastičnu.
ako ne vjeruješ, vrati se na teme otprije nekih 6 mjeseci
U dosta prostornih planova na moru (koji se razlikuju od općine do općine), PVC se ne može stavljati baš zbog soli, nego je baš obvezna drvena stolarija. Ima to veze i sa tradicionalnom gradnjom tog kraja itd. U nekim drugim općinama pak nije tako. Očito su ljudi zadovoljni, pa prema tome i taj utjecaj soli je upitan...Ostaje ono: svako prema svom ukusu, kao i na kontinentu.
Malavida
10.08.2007., 10:27
Nego,ajmo mi nazad na montazne:
ako mi mogu odgovoriti oni koji ju uzimaju - vidjela sam na starnicama da dosta firmi koje se bave montaznima,nude i kredite,i kao po povoljnijim uvjetima za odredjenu banku s kojom su si oni dobri.Samo sto to su ponekad banke za koje nisam nikad cula pa ne znam kakve su.
I kako funkcionira: uzme se kreda stavljajuci montaznu pod hipoteku ili kako?
Jedina banka za koju znam da daje kredu za montažne kuće je Wustenrot stambena štedionica. vjeruj mi, pretražio sam sve.
planiram kupiti montažnu i trenutno sam u fazi prikupljanja papira za dobivanje kredita. Daklem, Wšs daje hipotekarne kredite na montažnu na temelju predračuna,:cool:
Boris_RI
11.08.2007., 14:25
Ako se ne varam, Agencija11 iz Rijeke je za svoje montažne nudila kredite putem Hypo banke.
No pošto više ne zastupaju Krivaju nego neku drugu firmu, možda su se pravila promijenila
Malavida
11.08.2007., 17:06
Jedina banka za koju znam da daje kredu za montažne kuće je Wustenrot stambena štedionica. vjeruj mi, pretražio sam sve.
planiram kupiti montažnu i trenutno sam u fazi prikupljanja papira za dobivanje kredita. Daklem, Wšs daje hipotekarne kredite na montažnu na temelju predračuna,:cool:
Ajde,please,kad ti odobre kredu stavi malo iskustva ovdje na forum,ako nije problem.Ono - od zemljista do papira,od krede do tvrtke koja ti prodaje montaznu.
ZABA daje, RBA nije briga što gradiš, Splitska HVB isto tako...
Wuestenrot nabijem na... Da su me kontkatirali kako su obećali, možda bih sada drugačije pisao. :flop:
Malavida
12.08.2007., 11:28
Ne znam kako funkcionira kreda za izgradnju kuca (zidanih/montaznih)
jer kod stana se digne hipoteka na vec izgradjeni objekt kojeg procijeni procijenitelj.
Kako je kod montaznih,procijene na temelju projekta?A sta je sa zemljistem?
sky cruiser
12.08.2007., 11:56
A da ti odeš malo do ZG-banke ... mislim da ćeš tamo saznat sve u 5 minuta.
Malavida
12.08.2007., 16:30
A da ti odeš malo do ZG-banke ... mislim da ćeš tamo saznat sve u 5 minuta.
Nije stvar u tome jer kad dodjes cisto informativno za sve ti kazu "no problem",onda covjek potrosi para na sredjivanje papira i sl pa u zadnjem trenutke kazu "e sorry nemas uvjete".Zato me zanimaju iskustva.
Tako kad je bivsi kupovao stan preko foruma smo saznali sve cake i njemu je onda proslo sve dobro,a ima dosta ljudi koji su naj....
sky cruiser
12.08.2007., 19:13
Svojevremeno sam ja htio montaznu, ZG banka nije davala prije 3-4 godina, ali već jedno 2 godine ide sve kao i za zidanu.
Osnova ti je vrijednost zemljišta kod ZABE. Omjer zemljište 1:3 kredit, tj. za vrijednost zemljišta 50.000 eur , dobiješ 150 000 eur kredita.
Ostale banke traže zamjensku nekretninu, na koju će stavit hipoteku dok se tvoja kuća gradi. S vrijednom hipotekom sa strane, neće ti ni jedna banka radit probleme za montažnu. Možeš samo imat problema ako ti poslije ne dozvole da tu zamjensku hipoteku preseliš na svoju montažnu kuću ( ako procjena ne bude dovoljno velika, ali mislim da to isto ne bi trebao biti problem).
Zato vam ja velim da je jedina banka koja daje kredu za montažnu je Wustenrot.
Jer jedino kod njih ne treba zamjenska hipoteka, nego se sve rješava nakon gradnje. A što se tiće onog nejavljanja od strane Wustenrota, kod mene je bila obrnuta situacija, oni su meni bili dosadni i nazivali me skoro svaki tjedan.
Ajde,please,kad ti odobre kredu stavi malo iskustva ovdje na forum,ako nije problem.Ono - od zemljista do papira,od krede do tvrtke koja ti prodaje montaznu.
Što se tice zemljišta, imam sreću da ga imam. Otiđes u Wustenrot kažeš da trebas kredit, oni ti daju informacije o uvjetima, papire koje moras ispuniti ti i tvoja firma, treba ti jamac i plus na kraju hipoteka. Nazoves firmu, u mojem slučaju Tutis iz Zagreba, najeftiniji su i najviše daju za visoki roh-bau. Oni tii dalje vele sve što moraš prikupiti prije potpisivanja ugovora. Evo, ukratko...:)
sky cruiser
12.08.2007., 21:50
I jesi li realizirao tu kuću od Tutisa ? Daj malo opiši, kako izgleda, jesi zadovoljan, od kud su oni i gdje ih proizvode ?
I jesi li realizirao tu kuću od Tutisa ? Daj malo opiši, kako izgleda, jesi zadovoljan, od kud su oni i gdje ih proizvode ?
Još nisam. Još sam u fazi pribavljanja kredita. Tutis ti je iz Zagreba i imaju web stranicu na kojoj možeš dosta toga saznati, osim cijene. Ali na tvoju sreću i to sam pribavio. Ona iznosi oko 350-360 eura za visoki roh-bau.
A u to ti ulazi:
Vanjski zidovi obloženi stiropor oblogom d=50/80mm sa nanešenom akrilnom ili silikat žbukom(DEMIT fasada), granulacije po želji kupca.
Unutrašnji zidovi i plafoni obloženi gips-karton pločama d=12,5mm.Zidovi završno uređeni na spojevima bandažirani, kompletno molersko-ličilački uređeni u boji po želji kupca.
Noseća plafonska konstrukcija sa izolacijom i PE-parnom branom, te dodanim samosklopivim tavanskim ljestvama.
Krovna konstrukcija izrađena po projektu,sa daščanom oplatom i postavljenim ter-papirom ili folijom, dužnim i poprečnim letvama.
Krovni pokrov je crijep sa početnim i završnim elementima, IDEAL, polumediteran, NEXE grupa-Vinkovci.
Srehe i terase opšivene lamperijom i zaštićene sadolinom u dva premaza ili zatvorene i završene akrilnom/silikatnom žbukom da je sve u "fasadi"(po želji kupca).
Vanjska stolarija:PVC-Salamander sa pet komora, 3D profil ili drvena LOKVE d.d
Za obje vrste stolarije, ugrađuju se pripadajuće klupčice.
Unutarnja stolarija: puna, poluzastakljena, klizne stijene(moguće i u zid), proizvođača "LIPBLED"-Slovenija.
Ulazna vrata:jednokrilna,puna ili poluzastakljena.
Svi limarski radovi: žljebovi, oluci, okapnice, vjetar lajsne.
Transport, carinjenje i ost.troškovi.
Smeštaj i ishrana radnika-terenski rad.
Projektna dokumentacija-arhitektonski i gradjevinski projekat i projekat instalacija.
kekec01
15.08.2007., 00:43
Ja promatram raspravu iz prikrajka i isto sam sve istrazio.Ono sto me kod Tutisa smeta je to sto mi je na moje pitanje o garanciji na kucu,gospodin odgovorio da ce mi na papir napisati koliko ja zelim.Ne radi se o tome koliko ja zelim,vec koliko ti vrijedi proizvod i koliko garantiras za njega.Koliko ja znam te kuce potjecu iz Srbije.Recimo da mi on da garanciju na xy godina,ja imam nakon recimo 5g neku reklamaciju a oni mi kazu "mi smo samo posrednici,obratite se kod proizvodaca u recimo Cacak".I mislim da dobro uvidate da se mogu onda lijepo ***ati.Zagrijao sam se jedno vrijeme za tvrtku Modus koja radi iste kuce ali kad sam vidio da je debljina vanjskog zida 15cm odustao sam
sky cruiser
15.08.2007., 07:59
...gospodin odgovorio da ce mi na papir napisati koliko ja zelim.Ne radi se o tome koliko ja zelim,vec koliko ti vrijedi proizvod i koliko garantiras za njega.Koliko ja znam te kuce potjecu iz Srbije.Recimo da mi on da garanciju na xy godina,ja imam nakon recimo 5g neku reklamaciju a oni mi kazu "mi smo samo posrednici,obratite se kod proizvodaca u recimo Cacak".
A čuj, Krivaja ti da 100 godina, a već nakon prve im možeš stavit soli na rep.
opet reklamiramo se. on oce kupit zemljiste u zg-u? i ima para za montaznu... pa skuplje je zemljiste nego montazna. jedino ako ce naci zemljiste 70km od grada...
Svojevremeno sam ja htio montaznu, ZG banka nije davala prije 3-4 godina, ali već jedno 2 godine ide sve kao i za zidanu.
Osnova ti je vrijednost zemljišta kod ZABE. Omjer zemljište 1:3 kredit, tj. za vrijednost zemljišta 50.000 eur , dobiješ 150 000 eur kredita.
.
nije baš tako jednostavno kako si napisao, naime, oni trebaju nešto u zalog na neki način. zbog toga ti, da bi dobio 150 000, otplaćuješ rate kao da imaš kredit npr. 200 000 eur jer je potrebno tada i otplaćivati neku razliku do te cijene. uglavnom, možda nisam najpreciznije objasnila, ali znam da sam bila u zabi i pitala na točno taj isti način kako si ti sad napisao i tip mi se smijao, jer nije baš tako, da ti samo daju kredit. prvo moraš imat plaću za 150 000 eur kredita, a onda tek skužit da zapravo otplaćuješ puno više nego je 150 000 eur a razlika koju otplaćuješ se deponira u abnci. ali naravno, kamate idu njima.
zato je dobro uzeti taj kredit samo dok se kuća ne sagradi, a onda ga prebiti i uzeti normalan kredit na kuću kao hipoteku.
A čuj, Krivaja ti da 100 godina, a već nakon prve im možeš stavit soli na rep.
kad je nestala juga, nestala je i stara krivaja i zbog toga je ovdje na forumu jedan tip koji se žalio da mu krivaja nakon 20 godina ne priznaje garanciju.
tko zna što će biti kad bih uđe u eu? možda onda opet jedna krivaja propadne i rodi se druga?
sky cruiser
15.08.2007., 12:54
nije baš tako jednostavno kako si napisao, naime, oni trebaju nešto u zalog na neki način. zbog toga ti, da bi dobio 150 000, otplaćuješ rate kao da imaš kredit npr. 200 000 eur jer je potrebno tada i otplaćivati neku razliku do te cijene. uglavnom, možda nisam najpreciznije objasnila, ali znam da sam bila u zabi i pitala na točno taj isti način kako si ti sad napisao i tip mi se smijao, jer nije baš tako, da ti samo daju kredit. prvo moraš imat plaću za 150 000 eur kredita, a onda tek skužit da zapravo otplaćuješ puno više nego je 150 000 eur a razlika koju otplaćuješ se deponira u abnci. ali naravno, kamate idu njima.
zato je dobro uzeti taj kredit samo dok se kuća ne sagradi, a onda ga prebiti i uzeti normalan kredit na kuću kao hipoteku.
Ajme meni šta si ti sad napričala, ja mislim da ni ti više to nebi mogla ponovit!:rofl:
Ako se tip u ZABI smijao, ja se sad samo njemu mogu smijat, al njemu baš nebi bilo smiješno da mu šefovi iz ZABE saznaju ime i poslovnicu.
Gle, ne može mi o ZABA-inom "stambenom kreditu za gradnju kuće" nitko solit pamet, jer sam ga već dogovorio i držim ga u džepu. Ako mi parcela bude procjenjena na min. 38.000 EUR ja za taj iznos dobivam kredit od 63.080 EUR (38.000 x 1.66 = 63.080 EUR) . I točka.
Nema jamaca, nema dodatne hipoteke, čak nema ni troškova obrade kredita. Kužiš. To je sva filozofija. Bitna je jedino procjena tvog zemljišta, tek ako ona nije dovoljna onda moraš priložit dodatnu hipoteku!
Druge banke traže zamjensku hipoteku, ne priznaju zemljište na kojem će se gradit. Tek poslije možeš hipoteku prebacit na svoju izgrađenu kuću.
Ovo sad objašnjavam već negdje osmi put u zadnjih godinu dana.
Ako se tip u ZABI smijao, ja se sad samo njemu mogu smijat, al njemu baš nebi bilo smiješno da mu šefovi iz ZABE saznaju ime i poslovnicu.
Mmmm, teško da već ne znaju. Mi smo tek kod zadnje bankarice saznali za ovo, prva koja se stvarno potrudila.
Gle, ne može mi o ZABA-inom "stambenom kreditu za gradnju kuće" nitko solit pamet, jer sam ga već dogovorio i držim ga u džepu. Ako mi parcela bude procjenjena na min. 38.000 EUR ja za taj iznos dobivam kredit od 63.080 EUR (38.000 x 1.66 = 63.080 EUR) . I točka.
Da, ovo je 1:0.6. Za montažnu ide 1:0.3. Naravno, kao maksimalno.
Nema jamaca, nema dodatne hipoteke, čak nema ni troškova obrade kredita. Kužiš. To je sva filozofija. Bitna je jedino procjena tvog zemljišta, tek ako ona nije dovoljna onda moraš priložit dodatnu hipoteku!
Druge banke traže zamjensku hipoteku, ne priznaju zemljište na kojem će se gradit. Tek poslije možeš hipoteku prebacit na svoju izgrađenu kuću.
Ovo sa obradom, sada je neka akcija. Inače sve vrijedi uvijek. I mi ćemo na taj kredit za gradnju. Sorry, montažu :rofl: A za zemlju ide zamjenska nekretnina.
sky cruiser
15.08.2007., 22:51
Eto. Radiš , gradiš , dižeš kredit i sve što sam ja rekao skužio si u 3 sekunde, jer si to i znao, jer si bio u banci.
Živcira me kad ljudi laprdaju i lamentiraju jer im je tak reko Štef iz Donje Bistre koji je jednom bio u ZG-banci, a oni planiraju slijedeći tjedan. Ali će u međuvremenu tisućama ljudi na Forumu.hr objasniti sve o kreditima u ZG-banci.
A
gle, ti dobiješ kredit koji si naveo, ali otplaćuješ više. točno tako je meni tip iz zabe objasnio.
s obzirom da ću vjerojatno trebati takav kredit, baš ću ići ponovno u zabu i pitati, ali drugog tipa. da vidim što će mi reći.
gle, ti dobiješ kredit koji si naveo, ali otplaćuješ više. točno tako je meni tip iz zabe objasnio.
U svakom kreditu otplaćuješ više, a to više se zovu kamate...
U svakom kreditu otplaćuješ više, a to više se zovu kamate...
joj, pa nisam glupa. ne odnosi se na to.
nego je tip baš izračunao da npr. ja tražim kredit 60 000 eur ali zapravo otplaćujem 90 000 eur, a razlika se s godinama deponira. ali ako se i deponira, pa nastaje neki oblik štednje, tu si na gubitku u kamatama 30 000 eur. ne želim više o tome dok ne saznam nešto iz banke. baš da vidim što će mi reći.
pozdrav
eto mene iz banke. sky, ja ne znam kako si ti dobio takav kredit, ali čini mi se da nemaš pojma kakav kredit imaš. jer ti pričaš o jednoj trećini, a dobio si kredit na temelju toga da zemljište vrijedi 60% kredita
imam nove i točne informacije.
hipoteka na zemljište mora biti minimalno 60% da ne treba još neki drugi instrument osiguranja
ako je zemljište 30% vrijednosti kredita:
1. procijena zemljišta na 18 000 eur
2. moja neto plaća s putnim troškovima mora biti min. 5700 kn i treba dati prosjek za zadnja tri mjeseca
3. kredit ukupno iznosi minimalno 67 400 eur
4. 60 000 eur se dobiva van a 7 400 eur se uplaćuje u investicijski fond ili osiguranje (kod osiguranja mora biti veći iznos)
5. treba imati jamca za ratu kredita (rata je računata na 20 godina, kamata 5%, pa ispadne 438 eur)
6. i to je sve u idealnim uvjetima kad ja još nemam djece i nemam ni jedan kredit na sebe
tako da sve skupa zaključujem da je kredit glupost, jer što će ti davanje hipoteke ako treba onda imati jamca (a gdje u današnje vrijeme naći jamca koji ima slobodno 3000 kn/mjesečno!) i zašto bih ja 20 godina otplaćivala iznos koji stavim u osiguranje ili investicijski fond!
.
dal ti kužiš što si napisao?
nije isto kad je omjer 1:0,30 ili 1:0,60!
Malavida
16.08.2007., 10:29
Da, ovo je 1:0.6. Za montažnu ide 1:0.3. Naravno, kao maksimalno...
...A za zemlju ide zamjenska nekretnina.
Ajmo sad "zdravo seljacki" da pohvatam princip,onda cemo detalje:
Ako dizem kredu za kucu imam dvije opcije:
1.dizem kredu na osnovi vrijednosti zemljista (zidana 1:0.6,montazna 1:0,3)
2.hipoteku na neku drugu nekretninu
Jel' tako nekako?
Jel' tako nekako?
bilo bi tako nekako, samo što dobro pročitaj što sam gore napisala: kredit s omjerom 1:0,3 je jako zahtjevan i neisplativ
16.08.2007., 15:21
....obratite se kod proizvodaca u recimo Cacak".I mislim da dobro uvidate da se mogu....
Jel mislis na ovu firmu iz Cacka? :eek:
I jel se to firma zove onak kak ja mislim il kak pise? :rofl:
http://i16.tinypic.com/5xorimp.jpg
Jel' tako nekako?
Tako nekako. Ovo gore navedeno vrijedi u Zagrebačkoj banci. Njih sam najbolje proučio zato što firma u kojoj radim ima ugovor sa njima o povoljnijoj kamati. Na veliku žalost, od pet bankara kod kojih sam bio sam čuo pet priča - dva puta da ne može kredit za montažnu, dva puta da će se javiti kada vide, i tek peti puta da kredit može po ovom principu 1:0.3. Pošto i zemlju moram uzeti na kredit, za nju će hipoteka biti stavljena na zamjensku nekretninu.
Pošto ti kredit ipak daje banka, a ne nitko od forumaša (teško da će ti i biti jamci:zubo: ), jedini savjet je da obiđeš sve banke koje možeš i vidiš što nude.
eto mene iz banke. sky, ja ne znam kako si ti dobio takav kredit, ali čini mi se da nemaš pojma kakav kredit imaš. jer ti pričaš o jednoj trećini, a dobio si kredit na temelju toga da zemljište vrijedi 60% kredita
Ne napadaj čovjeka koji je nešto zaista i napravio za razliku od nas koji još uvijek samo teoretiziramo.
imam nove i točne informacije.
hipoteka na zemljište mora biti minimalno 60% da ne treba još neki drugi instrument osiguranja
Da li imaš informacije baš za kredit za kupnju montažne kuće?
ako je zemljište 30% vrijednosti kredita:
1. procijena zemljišta na 18 000 eur
2. moja neto plaća s putnim troškovima mora biti min. 5700 kn i treba dati prosjek za zadnja tri mjeseca
Ne mora, možeš imati sudužnika.
3. kredit ukupno iznosi minimalno 67 400 eur
4. 60 000 eur se dobiva van a 7 400 eur se uplaćuje u investicijski fond ili osiguranje (kod osiguranja mora biti veći iznos)
5. treba imati jamca za ratu kredita (rata je računata na 20 godina, kamata 5%, pa ispadne 438 eur)
6. i to je sve u idealnim uvjetima kad ja još nemam djece i nemam ni jedan kredit na sebe
Ne znam odakle ovaj račun (OK, iz banke, jasno mi je), zar ne bi ova sredstva za polog u investicijske fondove trebala ići iz 60.000 ojra (1:0.3 na zemlju)?
tako da sve skupa zaključujem da je kredit glupost, jer što će ti davanje hipoteke ako treba onda imati jamca (a gdje u današnje vrijeme naći jamca koji ima slobodno 3000 kn/mjesečno!) i zašto bih ja 20 godina otplaćivala iznos koji stavim u osiguranje ili investicijski fond!
Pa neki ne možemo bez kredita do kuće, blago onome ko može. Nije ti palo na pamet da će ti novci u fondu za 20 godina i zaraditi nešto? Godišnja kamata kredita 5.7%, a prinos fonda neka je samo 10%...
Ne napadaj čovjeka koji je nešto zaista i napravio za razliku od nas koji još uvijek samo teoretiziramo.
Da li imaš informacije baš za kredit za kupnju montažne kuće?
Ne mora, možeš imati sudužnika.
Ne znam odakle ovaj račun (OK, iz banke, jasno mi je), zar ne bi ova sredstva za polog u investicijske fondove trebala ići iz 60.000 ojra (1:0.3 na zemlju)?
Pa neki ne možemo bez kredita do kuće, blago onome ko može. Nije ti palo na pamet da će ti novci u fondu za 20 godina i zaraditi nešto? Godišnja kamata kredita 5.7%, a prinos fonda neka je samo 10%...
sad si izvalio brdo gluposti. napadat ću onoga tko mene ispravlja a kak ne kužiš: uvjerava nas da je jednostavno dobit kredit 3 puta veći nego je vrijednost zemljišta, i kao da je on to napravio, a on je zapravo dobio kredit gdje je u zalog dao zemljište koje vrijedi više od pola kredita (dakle ne samo 30% od kredita).
dalje, za fondove, pitanje što će s njima biti za 20 godina, još nisam čula da netko ulaže u fond na 20 godina!!!!:confused:
što se tiče veličine plaće, možeš imati sudužnika da si to pokriješ, ali jamca svejedno trebaš. komentiram činjenicu da je glupo imati kredit uz hipoteku i još jamca za isti iznos i još depozit i ti bi sad još i sudužnika?????:eek:
i nemoj mislit da je samo sky nešto izveo, moj dečko već ima jedan kredit koji će biti za našu kuću, al ću jedan dići i ja, a već imam gradilište s pravomoćnom dozvolom i ubrzo se bacam na gradnju!:top:
sky cruiser
16.08.2007., 18:01
eto mene iz banke. sky, ja ne znam kako si ti dobio takav kredit, ali čini mi se da nemaš pojma kakav kredit imaš.
Odustajem. Kao što sam i rekao, nisam ni mislio da ćeš shvatit što ja pričam. Znam da s brojkama baš nisi na TI.
A nije ni bitno.
sad si izvalio brdo gluposti...
Odustajem i ja
...
ja sam s brojkama jako na TI jer se bavim time. ne znam zašto ste odustali, zbog neznanja ili jednostavno nemate više argumente.
uglavnom, kredit u zabi nije jednostavan ako se odnosi na model 1:0,3 jer se traži brdo dodatnog osiguranja da bi se doseglo 1:0,6. jer se dodatnim osiguranjima umjetno povećava vrijednost zemljišta. radi li koji od vas s brojkama, računima i novcima? očito ne, a ja radim.
mene je uvrijedilo što mi je sky pričao kako je potpuno moguće i vrlo lagano dobiti kredit 1:0,3, a on sam ima kredit po modelu 1:0,6.
s obzirom da ste odustali, zaključujem da se i vama zaba čini preteška i prezahtjevna da biste tamo uzeli kredit 1:0,3. :zubo:
pozdrav!
sky cruiser
17.08.2007., 08:34
mene je uvrijedilo što mi je sky pričao kako je potpuno moguće i vrlo lagano dobiti kredit 1:0,3, a on sam ima kredit po modelu 1:0,6.
s obzirom da ste odustali, zaključujem da se i vama zaba čini preteška i prezahtjevna da biste tamo uzeli kredit 1:0,3. :zubo:
pozdrav!
Nisam ja ništa pričao itd , niti sam spominjao 1:0,3....nego sam rekao da mi ZABA daje kredit od 63.000 EUR, ako mi zemljište vrijedi minimalno 38.000 EUR (a ja mislim da vrijedi i duplo od toga !). I ništa više nisam htio reći osim toga.
Zar je to tako teško za shvatit ?
vratit ću ti post koji si napisao.
sky cruiser kaže:
za ovo sam se ja zakačila. a sad imaš moj primjer iz banke gdje vidiš da taj trostruki iznos nije uopće jednostavno dobiti.
npr. ja bih mogla dobiti sa svojim zemljištem, ako ga procijene na 20 000 eur, kredit od 30 000 eur po modelu kako si ti dobio. a ako želim 60 000, tada postaju jako zahtjevni, zapravo otplaćuješ više.
tako, da završimo tu priču. jer sam bila u pravu.
Šta kažete na uvoz montazne kuće Ivanjica (iste te prodaje Tutis).Mislim da se može izaći puno jeftinije za ključ-u-ruke varijantu nego ići zidati kuću.
sky cruiser
21.08.2007., 13:49
Ivanjica. Forget.:cool:
kekec01
21.08.2007., 23:51
Imas kakva osobna iskustva???
sky cruiser
21.08.2007., 23:59
To nemam i ne znam nikog, to sam napisao onako po feelingu i paušalno. U smislu "što južnije to tužnije" . Opće ne mora biti tako, dapače volio bih da se javi netko sa iskustvom i napiše drugačije.
Sorry ako sam nekog uznemirio tko namjerava od njih kupit kuću (a100 i dr.), nemam nikakvih spoznaja o njima...
kekec01
22.08.2007., 09:41
Ma nisi me uznemirio,nego sam mislio da mozda znas nesto vise od ostalih.
Nova sam ovdje i već na pocetku imam jako veliku molbu. I toplo se nadam da će te mi pomoći. Imam 1400m2 ravnog terena za gradnju kuću. Nemam ni građevinsku niti elektro priključak...ništa osim obradivog tla. Eh sada slijedi problem i MOLIM forumaše koji se razumiju u to da daju savjet.Montazna ili zidana kuca? Znam da ste o tome raspravljali ali ja sam se izgubila u vašim malo "svadjalackim" komentarima pa sam se odlucila na ovaj potez.Naime, moj buduci suprug,a ni ja nemamo ni volje ni zivaca, znanja ili vremena provoditi vrijeme s majstorima,a znamo da ih MORAMO nadgledati ako hocemo da posao bude da valja uradjen. To nam je minus za zidanu kucu.Voljeli bi smo kucu od nekih 100m2 stambenog prostora.Iz BiH smo i znamo za Krivaju koja je i kvalitetna i prihvatljiva NO biti ce da smo pod utjecajem starijih ljudi koji vjeruju samo u ciglu. Je li ima itko iskustva sa ovim montaznim kucama? Je li itko od vas stanuje u njima? Kakva im je izdrzljivost? I na kraju je li isplativije zidati kucu ili ju jednostavno "parkirati" pa sta bude bit će? Uhhh....unaprijed vam svima hvala
Stari Zeke
24.09.2007., 08:17
Nova sam ovdje i već na pocetku imam jako veliku molbu. I toplo se nadam da će te mi pomoći. Imam 1400m2 ravnog terena za gradnju kuću. Nemam ni građevinsku niti elektro priključak...ništa osim obradivog tla. Eh sada slijedi problem i MOLIM forumaše koji se razumiju u to da daju savjet.Montazna ili zidana kuca? Znam da ste o tome raspravljali ali ja sam se izgubila u vašim malo "svadjalackim" komentarima pa sam se odlucila na ovaj potez.Naime, moj buduci suprug,a ni ja nemamo ni volje ni zivaca, znanja ili vremena provoditi vrijeme s majstorima,a znamo da ih MORAMO nadgledati ako hocemo da posao bude da valja uradjen. To nam je minus za zidanu kucu.Voljeli bi smo kucu od nekih 100m2 stambenog prostora.Iz BiH smo i znamo za Krivaju koja je i kvalitetna i prihvatljiva NO biti ce da smo pod utjecajem starijih ljudi koji vjeruju samo u ciglu. Je li ima itko iskustva sa ovim montaznim kucama? Je li itko od vas stanuje u njima? Kakva im je izdrzljivost? I na kraju je li isplativije zidati kucu ili ju jednostavno "parkirati" pa sta bude bit će? Uhhh....unaprijed vam svima hvala
Dobrodošla ;)
Dobro si primjetila kako smo se lijepo svadili oko teme zidana/montažna. Nemoj ocekivati da ce biti drugacije ako nastavimo s raspravom. Uglavnom, ja sam se odlucio za montaznu kucu i to za Marlesicu, tako da eto - ako imas pitanja na temu montaznih kuca - tu sam :top: U rasprave što je bolje a što nije (zidano/montažno) ne namjeravam ulaziti.
haha. opet ću nešto ja reći, ljutit će se zagovornici montažnih kuća.
ja sam za zidanu dok god je ona isto financijski isplativa. a ne samo da je isto nego je isplativija.
eto, dat ću konkretan primjer:
ovakva kuća - http://www.domprojekt.hr/katalog/melany190.html
ima ovakvu cijenu - http://www.domprojekt.hr/kuce/cjenik.html (dakle 350 eur/m2 neto), ALI...
to bi značilo da dobiješ ovo: http://www.domprojekt.hr/kuce/stopodrazumijeva.html
izračunaj sama koliko te košta montažna kuća, oni ti nude cijenu od 350 eur/m2, ali nemaš temelje, nemaš ovo sve: Viskom stupnjem izgrađenosti nisu obuhvaćeni
* Projektna dokumentacija
* Temelji sa AB pločom
* Postavljanje podnih izolacija i betonske košuljice
* Postavljanje žljebova i limarskih opšava
* Vanjske i unutarnje prozorske klupčice
* Parketarski radovi
* Keramičarski radovi
* Završni soboslikarski radovi
* Razvod vodovoda i kanalizacije
* Centralno grijanje
* Ellektro instalacije i puštanje u rad
* Sanitarni uređaji i oprema
* Stepenište kod kuća s potkrovljem
* Fasadna skela (za objekte veće od jedne etaže)
* Troškovi transporta
domprojekt sam slučajno uzela kao primjer. a tako je kod svih, pa čak i kod krivaje koja se nudi kao najjeftinija.
ne sumnjam u kvalitetu montažnih kuća, ali ponovno kažem, dok god one koštaju jednako kao i zidane kuće, ja sam za zidano. zašto? e, pa, valjda sam za tradiciju i provjerenu kvalitetu.
npr. mislim da bi marles mogao biti super, zato jer doista firma već dugo postoji. ali ove samonikle male firmice? tko zna što je sve u toj njihovoj drvenoj konstrukciji? ili bilo što drugo.
i još nešto: kod većine montažnih kuća skoro cijeli iznos plaćaš prije nego ti isporuče kuću. to je grozno. ajde neki avans, pa bilo to i 50%, ali ispadne da je npr. 20% kod potpisivanja ugovora, pa prije nego ti montiraju kuću moraš sve platiti.
majstori koji rade sa ciglom uzimaju manji dio kao avans. ostalo se plaća po situacijama.
što se tiče živaca, izgubit ćeš ih već na početku, jedino ako sve prepustiš mužu i ništa se ne brineš. ima i takvih žena, ali ja ih ne razumijem. one samo čekaju useljenje a muž se oko svega brine.
živce ćeš već malo izgubiti kad ćeš rješavati projeknu dokumentaciju: teško da ćeš naći montažnu tipsku koja ti 100% udovoljava.
živce ćeš gubiti i kad ćeš čistiti nakon majstora.
i na kraju, živce ćeš gubiti kad ćeš vidjeti koliko te to košta i da imaš kredu za cijeli svoj radni vijek.
ali nije to ništa strašno, imaš dovoljno živčanih stanica i slobodno ih malo izgubiš. i nemoj se bojati toga.
ako si iz BIH, zapravo ne znam kakve su cijene zidanja kod vas. čula sam jedino da su montažne za vas preskupe, s obzirom na ciglu. dal je tako, ne znam.
pozdrav!
Stari Zeke
24.09.2007., 10:00
Bok Renata ;)
Bok Renata ;)
pozdrav, prijatelju
:kiss:
Hej vas dvoje... :rofl:
Bilo bi pošteno reći da mi još uvijek teoretiziramo, a praksa čeka...
Codegun
24.09.2007., 12:28
Hej vas dvoje... :rofl:
Bilo bi pošteno reći da mi još uvijek teoretiziramo, a praksa čeka...
evo i mene, ali ja skoro da mogu u praksi sve dokazati: susjedova montažna (Dom Projekt) i moja zidana, jedna pored druge, znam njegove financije i znam svoje ... i o svemu sam već dosadio svima tu na forumu, ali neki jednostavno žele kombinaciju "plati više - dobi manje"
evo i mene, ali ja skoro da mogu u praksi sve dokazati: susjedova montažna (Dom Projekt) i moja zidana, jedna pored druge, znam njegove financije i znam svoje ... i o svemu sam već dosadio svima tu na forumu, ali neki jednostavno žele kombinaciju "plati više - dobi manje"
code, daj još jednom reci, koliko je koštala tvog susjeda, koliko tebe, što je on dobio, kakve je probleme imao...
Codegun
24.09.2007., 12:50
code, daj još jednom reci, koliko je koštala tvog susjeda, koliko tebe, što je on dobio, kakve je probleme imao...
njegova: Dom Projekt, izvana otprilike 7,5 x 10m, prizemlje i potkrovlje, mislim da unutra ima maksimalno 120 m2, koštala je 55000€ a dobio je, zidove, krov, fasadu (5cm stiropora sa najjeftinijim sepom, bijela je), vodu i odvodnju. Također je dobio i fušeraj od majstora, sjećam se kad su to sastavljali, šerafi i čavli su letili na sve strane, neke zidove su dizali već fiksirane pa ih ponovno stavljali, ne treba reći da su izmrcvarili fert ploču podruma... užas...
Budale iz Dom Projekta mu nisu rekle ni da bi trebao staviti hidroizolaciju na ploču podruma pa da tek onda stave kuću gore. Poslije je morao podrezati fasadu da stavi hidroizolaciju na spoj zidova i ploče. Također ima jedan balkon koji su oni samo ostavili u daskama, nisu se čak ni udostojili upozoriti ga da bi ga trebalo hidroizolirati.
Sam je radio struju, glazure, grijanje, podove, stolariju (unutra/van), keramiku, zidovi iznutra su knauf koji su oni samo pogletali na spojevima. Dakle, još to sve treba pokrečiti.
Također je sam radio i iskop te temelje s podrumom (18000€)
a za moju kuću: sve je na blogu
Pozdrav Renata!
E ovako ti kod nas cijene idu. Jedna obična vreća cementa je prije pola godine bila 7.5km (28 kuna), a danas je 13.5km odnosno 54 kune.Građevinski materijal je (od elemenata do šarafa) doslovno "skočio" za 100%.
Eh sada što se tiče živaca.....To sam već izgubila dok sam ljude ubijedila kako neću stan nego kući, a ljudi ko ljudi svi se vole umiješati i kada ih se ništa ne pita. A JA BIH SAMO JEDNU "MALU" PRIZEMNICU OD 100-120 KVADRATA!
Ah i to sam zaboravila reći......što se tiče podova (parketa ili laminata), dodatnih električarskih i molerskih poslova....To i ne bih voljela da mi radi neka firma. Jako dobri nam prijatelji bave se upravo tim poslovima, a naplatili bi nam samo gajbu pive.:rofl: Naravno troškove materijala mi snosimo no s njima raditi je najbolji provod koji možete zamisliti.
Ah i to sam zaboravila reći......što se tiče podova (parketa ili laminata), dodatnih električarskih i molerskih poslova....To i ne bih voljela da mi radi neka firma. Jako dobri nam prijatelji bave se upravo tim poslovima, a naplatili bi nam samo gajbu pive.:rofl: Naravno troškove materijala mi snosimo no s njima raditi je najbolji provod koji možete zamisliti.
klasični majstori vole klasično - pa tako i kalsičnu kuću.
tako malena kućica te dosiat nebi smjela mnogo koštati i bila bi brzo gotova.
ja preporučam - zidanu - baš zato što poznajete mnogo majstora koji vam mogu pomoći.
Pratim tvoj blog i stvarno ga vrhunski radiš. Isto tako svaka čast na DIY poslu na kući. No kako na osnovu toga možeš zaključiti da ćemo mi sa montažnim kućama dobiti manje, a platiti više? Što znači manje, kuća će biti manja, neću dobiti jedan zid u sobi? Imam zacrtano što želim, baš kao i ti ili Renata, pa mi ne pada na pamet pljuvati po tome što vi želite ili radite. Zar je problem prihvatiti da postoje ljudi koji ne žele isto kao i vi? Meni se osobno ne sviđa podno grijanje, zašto bi ti meni morao opravdavati svoj odabir? Renata će praviti zeleni krov, samo daj, super ideja.
A što se tiče Dom Projekta, bio do njih, vidio što i kako nude, prekrižio na listi. I vidi vraga, svjestan da postoje drugi izvođači, otišao do njih i nisam odustao od montažne kuće.
Codegun
24.09.2007., 14:58
Pratim tvoj blog i stvarno ga vrhunski radiš. Isto tako svaka čast na DIY poslu na kući. No kako na osnovu toga možeš zaključiti da ćemo mi sa montažnim kućama dobiti manje, a platiti više? Što znači manje, kuća će biti manja, neću dobiti jedan zid u sobi? Imam zacrtano što želim, baš kao i ti ili Renata, pa mi ne pada na pamet pljuvati po tome što vi želite ili radite. Zar je problem prihvatiti da postoje ljudi koji ne žele isto kao i vi? Meni se osobno ne sviđa podno grijanje, zašto bi ti meni morao opravdavati svoj odabir? Renata će praviti zeleni krov, samo daj, super ideja.
A što se tiče Dom Projekta, bio do njih, vidio što i kako nude, prekrižio na listi. I vidi vraga, svjestan da postoje drugi izvođači, otišao do njih i nisam odustao od montažne kuće.
po sto puta sam i ja a i drugi rekao konkretno zašto mislim tako kako sam napisao: kad kažeš montažna kuća kupio si zidove izvedene po principu montažne kuće. Sve ostalo je isto kao i kod klasične gradnje. Sve ostalo je isto, uključivo i zajebanciju s majstorima. Umjesto da žbukaš na ciglu možeš staviti knauf. Podovi su isti, struja, voda, odvodnja, grijanje. Štemanje po cigli je najmanja stavka i majstori u principu ne rade financijsku razliku za uvođenje tih instalacija. Dobra ekipa majstora treba 2 dana da digne etažu od cigle, čak i za veću kuću. Dakle, ni vrijeme nije na strani montažne. Montažna kuća koju sam malo prije spominjao je sastavljana dobra 2 tjedna, ne zato što se ne može prije, nego zato što paralelno rade više kuća pa računaju da mogu poneku ubaciti...
Grijanje stavljaš kakvo hočeš i ja nisam nikad rekao da je podno najbolje. A ako ga hočeš možeš ga imati i u montažnoj kući.
Kad jednom imaš tu nekretninu, kako sada stvari stoje zidana je na tržištu vrijednija i duže traje. Bez obzira što će sada puno njih reći da nije istina. Odi u banku pa vidi. Probaj dići hipoteku, probao je moj susjed. Nije da nije mogao dobiti kredit, ali kod procjene ta nekretnina smješno malo vrijedi.
Tvoja djeca će jednog dana naslijediti to. Zidanu kuću možeš temeljito renovirati a montažnu možeš samo srušiti.
Ja sam isto za slobodu izbora i mislim da svako riješenje ima svoje dobre strane. No ide mi stvarno na živce kad ljudi misle da će s montažnom proći jeftinije i/ili brže, ili se neće gnjaviti s majstorima ili neće gledati gradilište. E tu ja poludim...
po sto puta sam i ja a i drugi rekao konkretno zašto mislim tako kako sam napisao: kad kažeš montažna kuća kupio si zidove izvedene po principu montažne kuće. Sve ostalo je isto kao i kod klasične gradnje. Sve ostalo je isto, uključivo i zajebanciju s majstorima. Umjesto da žbukaš na ciglu možeš staviti knauf. Podovi su isti, struja, voda, odvodnja, grijanje. Štemanje po cigli je najmanja stavka i majstori u principu ne rade financijsku razliku za uvođenje tih instalacija. Dobra ekipa majstora treba 2 dana da digne etažu od cigle, čak i za veću kuću. Dakle, ni vrijeme nije na strani montažne. Montažna kuća koju sam malo prije spominjao je sastavljana dobra 2 tjedna, ne zato što se ne može prije, nego zato što paralelno rade više kuća pa računaju da mogu poneku ubaciti...
Sve stoji.
Grijanje stavljaš kakvo hočeš i ja nisam nikad rekao da je podno najbolje. A ako ga hočeš možeš ga imati i u montažnoj kući.
Tako je, ali ne tražim od tebe da braniš svoj odabir grijanja niti te smatram trknutim zbog toga, dok ja čim kažem 'montažna kuća' moram trojima istodobno objašnjavati zašto ju želim... :rolleyes:
Kad jednom imaš tu nekretninu, kako sada stvari stoje zidana je na tržištu vrijednija i duže traje. Bez obzira što će sada puno njih reći da nije istina. Odi u banku pa vidi. Probaj dići hipoteku, probao je moj susjed. Nije da nije mogao dobiti kredit, ali kod procjene ta nekretnina smješno malo vrijedi.
Tvoja djeca će jednog dana naslijediti to. Zidanu kuću možeš temeljito renovirati a montažnu možeš samo srušiti.
Idem odmah nazvati svoje roditelje i skinuti im sve svece s neba jer nisu razmišljali kad su se odlučili za montažnu. :mad:
Ja sam isto za slobodu izbora i mislim da svako riješenje ima svoje dobre strane. No ide mi stvarno na živce kad ljudi misle da će s montažnom proći jeftinije i/ili brže, ili se neće gnjaviti s majstorima ili neće gledati gradilište. E tu ja poludim...
Marketing idem tim putem da te se uvjeri da platiš i za par dana je gotovo. Završni radovi su identični. Jedino nemaš je**de sa zidarima, ali može biti sa montažerima, dakle i u ovom razmišljanju se donekle slažemo. Meni se osobno jako sviđa da mi prozori dođu ugrađeni i na mjeru, nego da slušam kako 'je kriv onaj drugi'.
Codegun
24.09.2007., 15:20
Meni se osobno jako sviđa da mi prozori dođu ugrađeni i na mjeru, nego da slušam kako 'je kriv onaj drugi'.
opet moj susjed, on je recimo izabrao varijantu da sam ugradi PVC stolariju jer je ova koja je dolazila po defaultu bila šit, i kad već spominješ tu mjeru, opet je sve bilo isto kao i sa zidanom. Došli i izmjerili. Da je uzeo stolariju od njih sve bi bilo isto samo ne bi on nazvao drugu firmu nego Dom projekt.
A što se zidara tiče, mogu ti reći da su bosanci koji su meni zidali kuću bili odlični majstori dok je ekipa koja je slagala montažnu kuću bila prilično mrzovoljna a tako su i radili.
Ne zaboravi da nema gradnje bez majstora i zajebancije s njima i svaki će reći za onog prije (onu legendarnu) "pa ko vam je to delal?"
Ako ti se to ne sluša angažiraš nadzor.
opet moj susjed, on je recimo izabrao varijantu da sam ugradi PVC stolariju jer je ova koja je dolazila po defaultu bila šit, i kad već spominješ tu mjeru, opet je sve bilo isto kao i sa zidanom. Došli i izmjerili. Da je uzeo stolariju od njih sve bi bilo isto samo ne bi on nazvao drugu firmu nego Dom projekt.
Sa Marlesovih (http://www.marles-hise.si/kakodohise.php?id_strani=15&lang=HR) stranica
standardna dobava od strane Marlesa (izolirane vanjske stijene sa ugrađenom i finalno obrađenom stolarijom (prozori i ulazna vrata)
Codegun
24.09.2007., 15:51
Sa Marlesovih (http://www.marles-hise.si/kakodohise.php?id_strani=15&lang=HR) stranica
standardna dobava od strane Marlesa (izolirane vanjske stijene sa ugrađenom i finalno obrađenom stolarijom (prozori i ulazna vrata)
a kaj misliš da Dom Projekt ne može napisati istu rečenicu? Pa i njihova kuća ima prozore a na tebi je da uzmeš te ili staviš druge. A što se marlesa tiče njihova kuća valjda ima zlatne grede koliko košta.
a kaj misliš da Dom Projekt ne može napisati istu rečenicu? Pa i njihova kuća ima prozore a na tebi je da uzmeš te ili staviš druge.
Ne pada mi na pamet tražiti druge.
A što se marlesa tiče njihova kuća valjda ima zlatne grede koliko košta.
Stvarno mi se više ne dâ... Kuću gradimo za sebe, mi ćemo ju platiti i uživati u njoj. Nisam opterećen konstantnim dokazivanjem da je moje bolje od nečijeg...
No ide mi stvarno na živce kad ljudi misle da će s montažnom proći jeftinije i/ili brže, ili se neće gnjaviti s majstorima ili neće gledati gradilište. E tu ja poludim...
točno zbog toga i ja poludim. kad nije istina da je montažno jeftinije. ali code, krivi su proizvođači montažnih kuća koji plaćaju oglase da pune ljudima glavu kako je montažno jeftinije. a kako ljudi ne znaju kako stoje stvari na tržištu, uzimaju zdravo za gotovo da je to tako. e pa nije, doista nije!
mene npr. zanima kakva je "konstrukcija" krova montaznih namjenjenih za more?
kako to izdurava tamošnje uvjete bure i sl.?
točno zbog toga i ja poludim. kad nije istina da je montažno jeftinije. ali code, krivi su proizvođači montažnih kuća koji plaćaju oglase da pune ljudima glavu kako je montažno jeftinije. a kako ljudi ne znaju kako stoje stvari na tržištu, uzimaju zdravo za gotovo da je to tako. e pa nije, doista nije!
Pazi sad: svjestan sam da je Marles skuplji od zidane iste debljine zidova.
I eto, mi se ne razumijemo, tebi nije jasno kako ja to baš želim, a meni nije jasno kako netko može težiti malom dvorcu i stalno spominjati cijenu.
Stari Zeke
25.09.2007., 09:00
Ja imam definiran projekt i ganjam dozvole. U međuvremenu koristim priliku da pratim kako Marles gradi - zadnje sam bio u Sesvetama na gradilištu gdje su postavljali kucu i sve je išlo super profesionalno. Nakon postavljanja, investitor je imao samo riječi hvale. Detalji na kuci su bili vrhunski izvedeni.
meni nije jasno kako netko može težiti malom dvorcu i stalno spominjati cijenu.
o čemu ti pričaš kad govoriš o dvorcu?
o čemu ti pričaš kad govoriš o dvorcu?
Po ovome
tako malena kućica te dosiat nebi smjela mnogo koštati i bila bi brzo gotova.
tebi je 120 kvadrata jako malo. Zeleni krov ti povećava cijenu, bez njega bi bilo jeftinije.
Ni Codegunova kuća nije mala, tako da mi nije najjasnija namjera proći što jeftinije i imati što veću kuću.
Ja imam definiran projekt i ganjam dozvole. U međuvremenu koristim priliku da pratim kako Marles gradi - zadnje sam bio u Sesvetama na gradilištu gdje su postavljali kucu i sve je išlo super profesionalno. Nakon postavljanja, investitor je imao samo riječi hvale. Detalji na kuci su bili vrhunski izvedeni.
U ovo uopće ne sumnjam, jedva čekam da vidim i svojim očima na svom zemljištu.
Codegun
25.09.2007., 09:33
Po ovome
tebi je 120 kvadrata jako malo. Zeleni krov ti povećava cijenu, bez njega bi bilo jeftinije.
Ni Codegunova kuća nije mala, tako da mi nije najjasnija namjera proći što jeftinije i imati što veću kuću.
moja kuća da je izvedena tehnologijom montažne kuće bila bi daleko skuplja a pitanje je da li bi se dala izvesti.
Ovdje nitko ne spominje mini-dvorce. Ovdje pričamo da je zidano jeftinije.
krivo sam shvaćena. haha
moja kuća će imati neto 160 m2. i duplu garažu od nekih 50m2. tako da ne gradim dvorac.
zeleni krov. jest skup, ali mogu ga i sama napraviti. ima načina. samo djelić primjera: postoje folije koje se koriste za mala vrtna jezerca. i mogu poslužiti kao podloga za zeleni krov.
općenito, cijena mog krovišta raste samo do 5000 eur s obzirom na cijenu klasičnog krovišta gdje se potkrovlje pretvara u jednu etažu. tamo gdje postoji deka, pa tek onda krovište, takva gradnja je još skuplja od moje. jer ja na deku stavljam zaštitne folije i stiropore, a oni koji još na deku dižu krovište - e to košta.
kad code i ja govorimo o cijeni, govorimo o cijeni po kvadratu. isto kao što to rade i proizvođači montažnih kuća. imala kuća 100 ili 200 m2, cijena po kvadratu je više-manje ista. jer ako cigla košta X kuna, onda samo pomnožiš koliko cigle trebaš. i još uvijek je klasična gradnja jeftinija od montažne.
i još uvijek je klasična gradnja jeftinija od montažne.
Dobro...:rolleyes:
zeleni krov. jest skup
Ali zašto onda zeleni krov, kada bi bez njega bilo jeftinije?
Ovdje nitko ne spominje mini-dvorce. Ovdje pričamo da je zidano jeftinije.
I PVC stolarija je jeftinija, pa ja opet želim alu-drvo...
Codegun
25.09.2007., 10:16
I PVC stolarija je jeftinija, pa ja opet želim alu-drvo...
meni se čini da ti ne razumiješ o čemu pričamo.
Obično priča ide ovako: javi se netko s rečenicom, "mi nemamo baš puno novaca, ne razumijemo se u gradnju, ne želimo se zajebavati s majstorima, želimo se brzo useliti ... i zbog toga smo se odlučili za montažnu kuću".
E to je bullshit!!!! Sve to ne stoji pa čak ni brza gradnja. Mislim da nitko ovdje ne kaže da montažno ne valja, ne valja uzeti montažno ako su jedini razlog gornji argumenti!! I to je cijela priča. Ako nemaš love, onda nikako nemoj uzeti montažnu jer tako prolaziš skuplje. Ne kužim koliko glup neko može biti da ne uključi mozak i razmisli malo te pokuša sve realno sagledati. Ne mislim ovdje na nikoga posebno, pogotovo ne na tebe, nego govorim kako ljudi razmišljaju.
Dobro...:rolleyes:
Ali zašto onda zeleni krov, kada bi bez njega bilo jeftinije?
zato jer je to kvaliteta življenja, zato jer je zeleni krov ne samo savršena toplinska izolacija gdje se opet tada štedi na utrošku energenata za grijanje, zeleni krov štiti i foliju koja je zašita protiv oborina na ravnome krovu, zeleni prohodan krov je kultura življenja (tak se izražavam ko enciklopedija).
uglavnom, zamisli da na vrhu svoje kuće imaš zeleni travnjak, cvjetnjak ili bilo što slično. uživancija.....
Obično priča ide ovako: javi se netko s rečenicom, "mi nemamo baš puno novaca, ne razumijemo se u gradnju, ne želimo se zajebavati s majstorima, želimo se brzo useliti ... i zbog toga smo se odlučili za montažnu kuću".
E to je bullshit!!!! Sve to ne stoji pa čak ni brza gradnja. Mislim da nitko ovdje ne kaže da montažno ne valja, ne valja uzeti montažno ako su jedini razlog gornji argumenti!! I to je cijela priča. Ako nemaš love, onda nikako nemoj uzeti montažnu jer tako prolaziš skuplje. Ne kužim koliko glup neko može biti da ne uključi mozak i razmisli malo te pokuša sve realno sagledati. Ne mislim ovdje na nikoga posebno, pogotovo ne na tebe, nego govorim kako ljudi razmišljaju.
BRAVO!:top:
ma imam poznanike koji su krivajinu montažnu kuću sređivali više od 6 mjeseci. kuća ima 100 m2. malena kućica, običnog dizajna, MK 115, možete ju vidjeti na krivajinim stranicama. http://www.krivaja.info/index.php?id=98&category=1&prodid=14&zoom=1&L=0
sve skupa za izgradnju do useljenja, bez komunalija i gradilišta, potrošili su 50 000 eur. nisu ništa posebno luksuzirali, a u dnevnoj sobi niti nemaju parket nego za sada samo tepison!
Slažem se da je zabluda kako je montažno brže, lakše i jeftinije.
Ali je i zabluda da je napraviti manju kuće isto tako (B-L-J) :-)
Moja je 100 kvadrata neto a da sam htio 200, bilo bi možda 50% skuplje i 5% vremena više. :-) Naime, na isto dođe s temeljima, krovom, svim priključcima i okućnicom, a za veći posao može se dogovoriti povoljnija cijena. A vremenski isto tako - na pr. jednako se čeka sušenje glazura ili fasade, a cca 1 dan rada više.
Slažem se da je zabluda kako je montažno brže, lakše i jeftinije.
Ali je i zabluda da je napraviti manju kuće isto tako (B-L-J) :-)
Moja je 100 kvadrata neto a da sam htio 200, bilo bi možda 50% skuplje i 5% vremena više. :-) Naime, na isto dođe s temeljima, krovom, svim priključcima i okućnicom, a za veći posao može se dogovoriti povoljnija cijena. A vremenski isto tako - na pr. jednako se čeka sušenje glazura ili fasade, a cca 1 dan rada više.
da, u biti, klasično ispada još jeftinije!
Razumijem, ali u ovih par postova ne želim razumjeti jer se cijena navodi kao jedini argument. Za ove dodatne probleme sa majstorima sam se odavno složio i to mi i nije namjera osporiti.
zato jer je to kvaliteta življenja, zato jer je zeleni krov ne samo savršena toplinska izolacija gdje se opet tada štedi na utrošku energenata za grijanje, zeleni krov štiti i foliju koja je zašita protiv oborina na ravnome krovu, zeleni prohodan krov je kultura življenja (tak se izražavam ko enciklopedija).
uglavnom, zamisli da na vrhu svoje kuće imaš zeleni travnjak, cvjetnjak ili bilo što slično. uživancija.....
Aaaaaa, zeleni krov je kvaliteta života jer je, između ostalog, savršena (takve nema!) toplinska izolacija. To što planiram marlesicu sa zidom koeficijenta toplinske provodljivosti 0,16 W/m^2K se ne može smatrati kvalitetom življenja? Meni se osobno ta ideja sa zelenim krovom sviđa, ali mi nije namjera to i izvesti.
Codegun evo vidim ti najintenzivnije radiš na svojoj kući, a moj budući suprug intenzivno prati tvoje radove. Ima samo riječi hvale! A mene interesira i bila bih ti jako zahvalna ako mi možeš reći cijene građevinskog materijala kod vas u Hrvatskoj. Npr.cigla, elementi, cement, armatura.... Jer ako si upratio jedan moj post kod nas su cijene u odnosu na početak godine 100% skuplje, a kažu da su bile jeftinije nego u Hrvatskoj.Pa da se malo igram kalkulatorom i brojevima
Codegun
25.09.2007., 11:44
Codegun evo vidim ti najintenzivnije radiš na svojoj kući, a moj budući suprug intenzivno prati tvoje radove. Ima samo riječi hvale! A mene interesira i bila bih ti jako zahvalna ako mi možeš reći cijene građevinskog materijala kod vas u Hrvatskoj. Npr.cigla, elementi, cement, armatura.... Jer ako si upratio jedan moj post kod nas su cijene u odnosu na početak godine 100% skuplje, a kažu da su bile jeftinije nego u Hrvatskoj.Pa da se malo igram kalkulatorom i brojevima
vjerujem da su se cijene i kod nas promijenile otkad sam ja radio. Mislim da ti je najbolje sve provjeriti na Internetu. Cigle ima svakakve, a vreča cementa (50kg) je oko 40kn. Ne znam cijenu željeza trenutno. No sve to ionako ti ne bi trebalo biti previše važno u ovom trenutku, najbolje ti je da od nekog izvođača zatražiš ponudu s materijalom jer treba uračunati dovoz i istovar a to je bolje prepustiti izvođaču.
Pa opet je eto jeftinija nego kod nas ovamo. A što se tiče dovoza, odvoza,istovara i tih sličnih zezancija......ma mi ti to u BiH radimo po principu SAM SVOJ MAJSTOR ako vidimo da će nas doslovno "oderati". no većinom se neka kilometraža od 10 kilometara ne naplaćuje tako da tu nema nekog troška
dlasicu:
bilo bi super kad bi ti napravio blog da vidimo kako se radi montažna kuća!
baš me zanima a i time bi se možda rasčistile neke stvari i pitanja oko kvalitete radova i dijelova kuće.
što kažeš?
kad počinje izgradnja kod tebe?
dlasicu:
bilo bi super kad bi ti napravio blog da vidimo kako se radi montažna kuća!
baš me zanima a i time bi se možda rasčistile neke stvari i pitanja oko kvalitete radova i dijelova kuće.
što kažeš?
kad počinje izgradnja kod tebe?
I ja kažem! :D
Izgradnja mi još nije na vidiku, zakomplicirala se kupnja zemlje, tako da još čekam parcelaciju... :mad:
Blog, da, o tome sam razmišljao...
26.09.2007., 13:51
Blog, da, o tome sam razmišljao...
To bi svakako trebao.
Bar neces trebat puno objasnjavat, sve ce bit hopa-cupa, i kuca ce bit pod krovom.
I jos dvatri posta i kucica je tutto completo
Brat bratu, blog je gotov za mjesecdva.
dlasicu NHF, ne daj Boze da da mislis da je tebe islo :s :)
To bi svakako trebao.
Bar neces trebat puno objasnjavat, sve ce bit hopa-cupa, i kuca ce bit pod krovom.
I jos dvatri posta i kucica je tutto completo
Brat bratu, blog je gotov za mjesecdva.
dlasicu NHF, ne daj Boze da da mislis da je tebe islo :s :)
:p
Ma nek me ide što god, radije bih se ja dopisivao iz svoje kuće... :rofl: :rofl: :rofl:
vonpero
10.10.2007., 11:24
Ma nisi me uznemirio,nego sam mislio da mozda znas nesto vise od ostalih.
Jedino što sam uspio saznati da bi me Tutis kuća koštala 40000€, a ista takva u srbiji 25000€. Čekam od njih odgovor dali rade dostavu i montažu u hr. Carina je po ugovoru s srbijom slobodna (dakle na to se plaća još samo PDV).
Za garanciju radova si razmišljam na sljedeći način...ni srbija više nije tako daleko ko što je bila do prije par godina, a u budućnosti, htjeli mi to ili ne - bit će još bliže (naravno ne mislim o zemljopisnoj udaljenosti već o poslovnoj odgovornosti)
vonpero
10.10.2007., 11:48
:D ...Ma samo me zanima čvrstoća - za obitelji koje će uskoro uselit u montažne - recite djeci da se ne igraju sa šibicama :)
Što da vam kažem - pobornik sam, ipak klasične gradnje - crvena standardna opeka rules. Kad god pomislim na montažne kuće, sjetim se onih američkih obiteljskih kuća u nizu, naravno drvenarija - i kad bi preko noći poskidao kućne brojeve sa njih ekipa ne bi znala koja je kuća njihova :D ...jednostavno - drvo kao namještaj - da, ali kao većinska konstrukcija kuće..ipak ne (jedino kod brodova :) )
...za razliku od "kvalitetnije klasične gradnje" gdje se djeca mogu komotno igrati sa šibicama...pošto je to od cigle, mogu se i bengalkama igrat, nije bad... :confused:
vonpero
10.10.2007., 16:43
ovako, kad sagradim svoju kuću, zidanu, javit ću njenu cijenu, koliko smo potrošili. samo da kažeum unaprijed, sigurno neću imat najjeftiniju plastičnu stolariju, a u sobama će biti parket. i još uvijek planiram potrošit 400 eur/m2 bruto
Draga Renata...nedaj se pokolebati, kad već do sada nisi... Moja situacija je takva da zadnjih 2 godine zidam kuću u svome rodnome kraju, Stara Novalja, otok Pag. Uzevši u obzir da je to otok (iako zbog jake građevinarske industrije to više i ne igra neku ulogu), smanjio sam prikaz troškova svoje gradnje za 10% i s time iznosi 850€ m2... tu je još i sitna pomoć familije koju nisam ni uzeo u obzir. U samoj gradnji zidane kuće, samo onaj koji je prošao tu katarzu zna koliko to boli. Dali znaš da za žbukanje 1 dužnog metra stupova, građevinari uzimaju omjer 1:4 (ako si sretna 1:2), jesi li svjesna da električar uzima cca10€ po svakom rasvjetnom mjestu(štekeri, sijalice, razvodne kutije, prekidači...), dali znaš pošto je cijena 1m dužnog ograde? DALI ZNAŠ KOLIKO NEZNAŠ??....samo strepi...i nek ti bude sa srećom, al znaj da će ti svako ko je ZAVRŠIO zidanu kuću, unajmljivanjem većine radnika, reći da je cijena po m2 koju sam ja gore naveo - realna....bolno realna
Imam dovoljno novaca za završiti radove, ali mi vjeruj da svoju kuću u okolici zagreba - gradim montažnu
NHF
kekec01
10.10.2007., 23:31
Jedino što sam uspio saznati da bi me Tutis kuća koštala 40000€, a ista takva u srbiji 25000€. Čekam od njih odgovor dali rade dostavu i montažu u hr. Carina je po ugovoru s srbijom slobodna (dakle na to se plaća još samo PDV).
Za garanciju radova si razmišljam na sljedeći način...ni srbija više nije tako daleko ko što je bila do prije par godina, a u budućnosti, htjeli mi to ili ne - bit će još bliže (naravno ne mislim o zemljopisnoj udaljenosti već o poslovnoj odgovornosti)
Koji model kuce ako se smije znati i s kojom firmom u Srbiji pregovaras???
sky cruiser
11.10.2007., 00:29
Draga Renata...nedaj se pokolebati, kad već do sada nisi... Moja situacija je takva da zadnjih 2 godine zidam kuću u svome rodnome kraju, Stara Novalja, otok Pag. Uzevši u obzir da je to otok (iako zbog jake građevinarske industrije to više i ne igra neku ulogu), smanjio sam prikaz troškova svoje gradnje za 10% i s time iznosi 850€ m2:bonk:... tu je još i sitna pomoć familije koju nisam ni uzeo u obzir. U samoj gradnji zidane kuće, samo onaj koji je prošao tu katarzu zna koliko to boli. Dali znaš da za žbukanje 1 dužnog metra stupova, građevinari uzimaju omjer 1:4 (ako si sretna 1:2), jesi li svjesna da električar uzima cca10€ po svakom rasvjetnom mjestu(štekeri, sijalice, razvodne kutije, prekidači...), dali znaš pošto je cijena 1m dužnog ograde? DALI ZNAŠ KOLIKO NEZNAŠ??....samo strepi...i nek ti bude sa srećom, al znaj da će ti svako ko je ZAVRŠIO zidanu kuću, unajmljivanjem većine radnika, reći da je cijena po m2 koju sam ja gore naveo - realna....bolno realna
Imam dovoljno novaca za završiti radove, ali mi vjeruj da svoju kuću u okolici zagreba - gradim montažnu
NHF
:bonk: Ne pričaj budalaštine i ne uznemiravaj neuki puk. Renata je puno bliže realnosti nego ti.
:bonk: Ne pričaj budalaštine i ne uznemiravaj neuki puk. Renata je puno bliže realnosti nego ti.
Prvo lijep pozdrav svima koji vatreno sudjeluju u ovoj debati.Vidim da dileme traju godinama, no evo ja sam nova ovdje i slučajno sam otkrila da se na ovom forumu mogu izražavat mišljenja i o izgradnji, klasičnim te montažnim kućama o kojima sam se netom prije registracije ovdje i informirala.Slažem se sa svima koji smatraju da su Marles-montažne kuće skuplje od većine ponuđenih jer sam uspoređivala cijene.Ja osobno živim u klasičnoj kući s obitelji , otac mi je profesionalni građevinar, zidar znači, izraduje knauf-konstrukcije, keramiku sve kaj vas zanima, od igle do lokomotive, dečko također, tako da imam dobar primjer i uvid u to koliko izgradnja fakeno puno košta.Zato se slažem sa vonperom kad kaže da bi trebalo da budemo realniji kad se upuštamo u izgradnju bilo montažne bilo klasične zidane kuće od temelja do krova.Ko to nije probao ne zna, no to ne znači da se radi o "neukom" puku već mladim ljudima koji sanjaju svoj dom,bez staraca i što jeftiniji ali zato kvalitetniji ,i koji će tek poslije zbrajati kune koje će ima faliti za sve to.Ja sam isprva planirala gradit kuću s dečkom, to su postali snovi kad smo saznali da će nas cifra kod najeftinijeg projektanta zajedno sa svom papirologijom koštati oko 40000-50000kn.Znači to su samo papiri bez zemljišta(zemljište dobivam od roditelja)+gospon projektant+jeftinija verzija oko komunalija.Do krova nije problem sazidat kuću ali krovište za kuću dimenzija 10x10 bi koštalo oko 10000€ materijal+radovi.Neću dalje o interijeru,skupi parketi, skupa keramika, bla bla, jer iovako ako gradite kuću ne isplati vam se za 10 god.trgat van nekvalitetu pa opet ispočetka.A najveći trošak su oblizeki oko uređenja interijera, JER najviše će vas koštat radna snaga koju ćete morati platiti a koja je spora,krečenje ide po kvadratu a kvadrata se nabere, još ako Renata bude htjela neke divlje boje(npr.crvena se mora miješat u mješaonici boja i jedna je od najskupljih,isto tak i puno drugih nijansi)to će je koštat još više, sve treba gletat, to se isto plaća po kvadratu...I ako usporedimo takvu kuću s montažnom,troškovi nam dođu na isto, osim kaj kod klasične bar znamo koje smo materijale uložili dok sam ja skeptična prema onim blokovima koji kod montažnih kuća dođu gotovi.Zato, sve ovisi o tome s koliko novaca raspolažete i u koju opciju vjerujete.Za one koji nisu imućni(kao ja)i koji ne kane cijeli život vraćati kredit od nekih 70000€,predlažem opciju kupnje kuće na selu s okućnicom, nije preskupo i garantiram da se zna naći solidnih prizemnica s potkrovljem+komunalije+papiri po 30000€ a otplatiš ju za 15 god.ako ti je plaća prosječno 4000-5000.Naravno, u kući će negdje biti i dvoja primanja pa se ta kuća polako i sređuje.Eto, ja ću tu soluciju, jer također smatram da se netreba sam tak zaletavat u prevelike pothvate o kojima se nismo informirali.Sretno onima koji se ne boje ko ja i daj vam dragi Bog kaj vam kuća čim prije naraste!!!:) :top:
Draga Renata...nedaj se pokolebati, kad već do sada nisi... Moja situacija je takva da zadnjih 2 godine zidam kuću u svome rodnome kraju, Stara Novalja, otok Pag. Uzevši u obzir da je to otok (iako zbog jake građevinarske industrije to više i ne igra neku ulogu), smanjio sam prikaz troškova svoje gradnje za 10% i s time iznosi 850€ m2... tu je još i sitna pomoć familije koju nisam ni uzeo u obzir. U samoj gradnji zidane kuće, samo onaj koji je prošao tu katarzu zna koliko to boli. Dali znaš da za žbukanje 1 dužnog metra stupova, građevinari uzimaju omjer 1:4 (ako si sretna 1:2), jesi li svjesna da električar uzima cca10€ po svakom rasvjetnom mjestu(štekeri, sijalice, razvodne kutije, prekidači...), dali znaš pošto je cijena 1m dužnog ograde? DALI ZNAŠ KOLIKO NEZNAŠ??....samo strepi...i nek ti bude sa srećom, al znaj da će ti svako ko je ZAVRŠIO zidanu kuću, unajmljivanjem većine radnika, reći da je cijena po m2 koju sam ja gore naveo - realna....bolno realna
NHF
dragi moj, da si pamteno radio, trebao si na otoku napraviti montažnu a ne u zagrebu. jer 850 eur/m2 je definitivno previše i u tom slučaju se isplati montažna.
mene će zidana koštati otprilike 400 eur/m2 do useljenja.
sky cruiser
11.10.2007., 22:41
Prvo lijep pozdrav svima koji vatreno sudjeluju u ovoj debati.Vidim da dileme traju godinama, no evo ja sam nova ovdje i slučajno sam otkrila da se na ovom forumu mogu izražavat mišljenja i o izgradnji, klasičnim te montažnim kućama o kojima sam se netom prije registracije ovdje i informirala.Slažem se sa svima koji smatraju da su Marles-montažne kuće skuplje od većine ponuđenih jer sam uspoređivala cijene.Ja osobno živim u klasičnoj kući s obitelji , otac mi je profesionalni građevinar, zidar znači, izraduje knauf-konstrukcije, keramiku sve kaj vas zanima, od igle do lokomotive, dečko također, tako da imam dobar primjer i uvid u to koliko izgradnja fakeno puno košta.Zato se slažem sa vonperom kad kaže da bi trebalo da budemo realniji kad se upuštamo u izgradnju bilo montažne bilo klasične zidane kuće od temelja do krova.Ko to nije probao ne zna, no to ne znači da se radi o "neukom" puku već mladim ljudima koji sanjaju svoj dom,bez staraca i što jeftiniji ali zato kvalitetniji ,i koji će tek poslije zbrajati kune koje će ima faliti za sve to.Ja sam isprva planirala gradit kuću s dečkom, to su postali snovi kad smo saznali da će nas cifra kod najeftinijeg projektanta zajedno sa svom papirologijom koštati oko 40000-50000kn.Znači to su samo papiri bez zemljišta(zemljište dobivam od roditelja)+gospon projektant+jeftinija verzija oko komunalija.Do krova nije problem sazidat kuću ali krovište za kuću dimenzija 10x10 bi koštalo oko 10000€ materijal+radovi.Neću dalje o interijeru,skupi parketi, skupa keramika, bla bla, jer iovako ako gradite kuću ne isplati vam se za 10 god.trgat van nekvalitetu pa opet ispočetka.A najveći trošak su oblizeki oko uređenja interijera, JER najviše će vas koštat radna snaga koju ćete morati platiti a koja je spora,krečenje ide po kvadratu a kvadrata se nabere, još ako Renata bude htjela neke divlje boje(npr.crvena se mora miješat u mješaonici boja i jedna je od najskupljih,isto tak i puno drugih nijansi)to će je koštat još više, sve treba gletat, to se isto plaća po kvadratu...I ako usporedimo takvu kuću s montažnom,troškovi nam dođu na isto, osim kaj kod klasične bar znamo koje smo materijale uložili dok sam ja skeptična prema onim blokovima koji kod montažnih kuća dođu gotovi.Zato, sve ovisi o tome s koliko novaca raspolažete i u koju opciju vjerujete.Za one koji nisu imućni(kao ja)i koji ne kane cijeli život vraćati kredit od nekih 70000€,predlažem opciju kupnje kuće na selu s okućnicom, nije preskupo i garantiram da se zna naći solidnih prizemnica s potkrovljem+komunalije+papiri po 30000€ a otplatiš ju za 15 god.ako ti je plaća prosječno 4000-5000.Naravno, u kući će negdje biti i dvoja primanja pa se ta kuća polako i sređuje.Eto, ja ću tu soluciju, jer također smatram da se netreba sam tak zaletavat u prevelike pothvate o kojima se nismo informirali.Sretno onima koji se ne boje ko ja i daj vam dragi Bog kaj vam kuća čim prije naraste!!!:) :top:
:kava: trla blra. pričala si pola sata i nisi rekla ništa . osim zaključka-ljudi nemojte gradit kuće!
dragi moj, da si pamteno radio, trebao si na otoku napraviti montažnu a ne u zagrebu. jer 850 eur/m2 je definitivno previše i u tom slučaju se isplati montažna.
mene će zidana koštati otprilike 400 eur/m2 do useljenja.
Možda, ako računaš po BRP, s jeftinim pločicama i parketima, bez ograde i priključaka. Ali koštat će te više jer ćeš puno toga kupiti malo bolje/skuplje a ima hrpu stavki za koje još ne znaš. Ali - nema veze - isplatit će se - to je sigurno!
Možda, ako računaš po BRP, s jeftinim pločicama i parketima, bez ograde i priključaka. Ali koštat će te više jer ćeš puno toga kupiti malo bolje/skuplje a ima hrpu stavki za koje još ne znaš. Ali - nema veze - isplatit će se - to je sigurno!
Hmh, ne mora biti. Npr. ja razmišljam isto kao ti, ili martah, želim kupiti ono bolje bez da se previše obazirem na cijenu. Pod bolje mislim kvalitetnije i dugotrajnije (ne trebam zlatne slavine, ali tebam kvalitetnije parkete), no opet, zacrtao sam i kutnu garnituru od alcantare. Dakle, ne mogu reći ni približno koliko će me izaći kvadrat. Nadam se stati prije 1k €/m^2, ali su u tome i zemljište i kuća i papiri i....
Ali ako si odrediš iznos novaca koji možeš potrošiti, onda alcantara i egzotični parketi otpadaju. Da li se može bez toga, očigledno može. Nemam niti jedno sada :D
CELAVAC
12.10.2007., 11:55
Evo par mojih razloga zasto ne bih u ova vremena radio zidanu kucu.
Na stranu novac po m2.
- kao prvo kljuc u ruke,
- nema zezancije sa majstorima (ne treba dodatna objasnjenja),
- dobijes kompletnu kucu koju uz najnormanije održavanje mozes desteke godina održavat na istoj razini,
- kod klasicne gradnje je kuca rupa bez dna...kad zavrsis ono zadnje vec moras polako opravljat ono kaj si prvo gradio (kuhinja, kupaona, ograda, fasada, stolarija...i tako u krug)...osim ako naravno nisi sve napravio u roku od par mjeseci...dovaljan je jedan krug po hrvatskom zagorju i svima ce biti jasno o cemu pricam...svaka 17 kuca IMA fasadu.
- kaj ce mi kuca od 150 m2 kad cu imat 50 godina...zelim je SAD kad su mi deca mala...da ima dvoriste, svoju sobu i mir.
- kad ce ta ista deca imat 25 i odselit od mene...kaj ce mi opet ta kuca...da cistim sa zenom 150 m2...prodat cu je i kupit si stan na 1 katu i jedan stan za klince.
- tako da mi ne treba kuca od armiranog betona koja ce odradit treci svjetski rat.
- i na kraju...svi koji su se bili bilo gdje izvan RH znaju o cemu pricam.
Codegun
12.10.2007., 11:58
Na stranu novac po m2.
- kao prvo kljuc u ruke,
- dobijes kompletnu kucu koju uz najnormanije održavanje mozes desteke godina održavat na istoj razini,
- kod klasicne gradnje je kuca rupa bez dna...kad zavrsis ono zadnje vec moras polako opravljat ono kaj si prvo gradio (kuhinja, kupaona, ograda, fasada, stolarija...i tako u krug)...osim ako naravno nisi sve napravio u roku od par mjeseci...dovaljan je jedan krug po hrvatskom zagorju i svima ce biti jasno o cemu pricam...svaka 17 kuca IMA fasadu.
- kaj ce mi kuca od 150 m2 kad cu imat 50 godina...zelim je SAD kad su mi deca mala...da ima dvoriste, svoju sobu i mir.
- kad ce ta ista deca imat 25 i odselit od mene...kaj ce mi opet ta kuca...da cistim sa zenom 150 m2...prodat cu je i kupit si stan na 1 katu i jedan stan za klince.
- tako da mi ne treba kuca od armiranog betona koja ce odradit treci svjetski rat.
ja dižem ruke od ovog topic-a, nema šanse da se neke stvari ljudima objasne...
Na stranu novac po m2.
- kao prvo kljuc u ruke,
Možeš i zidanu dobiti 'ključ u ruke'
Potpuno netočno, nema zezancije jedino sa zidarima.
A koja je točno razlika u odnosu na zidanu, ovo gore vrijedi za obje isto.
Kakve veze ima ograda, npr., kako ona zna da je na montažnoj ili zidanoj kući?:misli:
Sa ovim se slažem, generalno, ali tu ti opet nema razlike između montažne i zidane.
Ovu rečenicu ni ne razumijem :D Šala mala...
Da ne bi bilo zabune, ponavljam opet: ja gradim montažnu. Ne zato što mislim da je zidano lošije, nego zato što želim montažnu.
Codegun
12.10.2007., 12:56
...dovaljan je jedan krug po hrvatskom zagorju i svima ce biti jasno o cemu pricam...svaka 17 kuca IMA fasadu.
zaključak: nemojte raditi kuće u zagorju!
dario101
12.10.2007., 13:27
Na stranu novac po m2.
- kao prvo kljuc u ruke,
- kod klasicne gradnje je kuca rupa bez dna...kad zavrsis ono zadnje vec moras polako opravljat ono kaj si prvo gradio (kuhinja, kupaona, ograda, fasada, stolarija...i tako u krug)...osim ako naravno nisi sve napravio u roku od par mjeseci...dovaljan je jedan krug po hrvatskom zagorju i svima ce biti jasno o cemu pricam...svaka 17 kuca IMA fasadu
Ne bi se složio; gle ja sam uzeo firmu koja mi je napravila zidanu kuću po mojim željama - tako da definitivno nema razlike u tome gradi li se klasična ili montažna kuća ako si unajmio ljude koji će ti to u cjelosti napraviti.
Druga stvar, dosta ljudi koji grade klasične kuće, radi smanjenja troškova, koristi prijatelje,familiju... kao ispomoć a toga baš i nema kod gradnje montažnih kuća.
"kuhinja, kupaona, ograda, fasada, stolarija...i tako u krug" - sve te stvari su i u montažnoj kući, još samo fali da posuđe spominješ
Glupo je u sve ove proračune oko cijene kuće po kvadratu uključivati i uređenje okoliša, jer nije isto uređuje li se 30 m2 ili 300 i više m2 - ja nikad nisam računao cijenu ograde, živice, čempresa itd. u to, jer to nije pravilna računica.
Mislim da ova rasprava može ići u nedogled - na dobrom je putu.
no dobro, koštat će me 450 eur/m2. više od toga ne. procjena nam je 120 000 eur do potpunog dovršenja cijele kuće od 260 m2 bruto.
a montažne koštaju - samo zidovi, bez instalacija i bez temelja, isto toliko. znači da su montažne još skuplje.
Ne bi se složio; gle ja sam uzeo firmu koja mi je napravila zidanu kuću po mojim željama - tako da definitivno nema razlike u tome gradi li se klasična ili montažna kuća ako si unajmio ljude koji će ti to u cjelosti napraviti.
Cijena, ako nije tajna?
sky cruiser
12.10.2007., 17:43
Ja samo ne mogu vjerovat da ima ljudi koji u cijenu m2 gradnje računaju zemljište (:bonk: ), priključke (:eek: ) , i čemprese ( :lol: ) . Još su ovi s čempresima mila majka, ali zemljište u cijenu m2 uračunati, to je stvarno glupost godine. Tom logikom, ako si kupio zemljište iznad Tuškanca za 600.000 eur, i sagradio kuću od 100 m2, brutto m2 bi te mogao izaći oko 6500 EUR/m2.
Codegun, da li se plazma 200 cm računa u cijenu BRP. Ti si izgradio kuću i mjerodavan si odgovorit ?
Bilo je diskusija ići u gradnju kuće ili kupiti stan. Tada u "gradnju" moraš računati i zemlju i čemprese jer se podrazumijeva sasvim gotovo - da bi bilo usporedivo sa stanom.
A ljudi koji idu u gradnju računaju "do useljenja" a često zaborave priključke, kopanje kanalizacije oko kuće, uzemljenje, gromobran, prozorske klupčice :mig: i desetak drugih stavki da bi kuća uopće bila useljiva.
Btw, gradnja moje kuće je stvarno manje koštala od cijene zemljišta. :) :)
sky cruiser
12.10.2007., 22:56
Da , ali tema razgovora nije "Usporedba isplativosti stan-kuća" ; nego se razgovara o cijeni izgradnje objekta !
Dobro, tema su montažne kuće ali ljudima treba sto puta ponoviti da dobro prouče što se sve računa u "gradnju". Gotovo uvijek vidim da ljudi potpuno zanemare pruključenje od zgrade do ceste i osnovno uređenje okoliša - da ima ogradu, parking i stazu bar do ulaza i oko kuće. To ja radim pomalo već tri godine a susjed platio majstore da ne velim koja je cijena :-/
U okviru ove teme ljudi su često u zabludi da ako imaju neku livadu, kupe motažnu kuću i za 2 mjeseca je sve gotovo - kao iz kataloga (sa čempresima) :-))
sky cruiser
13.10.2007., 21:39
to je istina.
ciglica
14.10.2007., 22:51
Meni jedini ozbiljni nedostatak imaju montažne kuće prema klasičnoj gradnji što nemaju istu tržišnu vrijednost, ako danas sutra želiš prodati.
Sve ostalo je što tko više voli.
Ja samo ne mogu vjerovat da ima ljudi koji u cijenu m2 gradnje računaju zemljište (:bonk: ), priključke (:eek: ) , i čemprese ( :lol: ) . Još su ovi s čempresima mila majka, ali zemljište u cijenu m2 uračunati, to je stvarno glupost godine. Tom logikom, ako si kupio zemljište iznad Tuškanca za 600.000 eur, i sagradio kuću od 100 m2, brutto m2 bi te mogao izaći oko 6500 EUR/m2.
Codegun, da li se plazma 200 cm računa u cijenu BRP. Ti si izgradio kuću i mjerodavan si odgovorit ?
Mene zanima samo ukupna cijena, jer ja plaćam sve. Ako to onda podijelim sa površinom, dobijem neki broj koji mi može biti relevantan ako gledam oglase za kuće i računam koliko izađe po kvadratu...
Codegun
15.10.2007., 09:49
nisam baš pazio pa nisam ovo vidio ranije a ipak je važno pitanje: dakle plazma se računa s koefom 0,03 a LCD 0,04.
Pretpostavljam da je zbog zastupljenosti LCD tehnologije država zaključila da je bolje tu staviti veći koef. i tako ubrati još malo novaca.
U okviru ove teme ljudi su često u zabludi da ako imaju neku livadu, kupe motažnu kuću i za 2 mjeseca je sve gotovo - kao iz kataloga (sa čempresima) :-))
što je najgore, to vrijeme do useljenja nije NIKADA 2 mjeseca.
oni ti isporuče kuću u roku od 2 mjeseca, a to je isto kao što građevinarima treba, mjesec-dva da dignu kuću sa ciglom pod krov.
tako i kod montažne treba riješiti instalacije plina (elektro i voda su obično već unutra u zidovima), postavljanje podnih obloga, malanje i slično.
i vrijeme useljenja se penje do minimalno 6 mjeseci.
a sad lijepo svi koji misle da je montažno brzo gotovo neka idu na ovaj blog (http://domeslatkidome.blog.hr/) gdje se jasno vidi da će se vlasnik u kuću srednje veličine, napravljenu od CIGLE useliti od početka radova do kraja, za 8 mjeseci!!!! cijena radova nije visoka (mada ju on točno ne navodi), s majstorima nema probleme, tako da NIJE ISTINA da se s majstorima uvijek ima problema kad je zidano u pitanju!
...za razliku od "kvalitetnije klasične gradnje" gdje se djeca mogu komotno igrati sa šibicama...pošto je to od cigle, mogu se i bengalkama igrat, nije bad... :confused:
Smiley kume, smiley... Šta si se odma digo na zadnje noge :rolleyes:
nisam baš pazio pa nisam ovo vidio ranije a ipak je važno pitanje: dakle plazma se računa s koefom 0,03 a LCD 0,04.
Pretpostavljam da je zbog zastupljenosti LCD tehnologije država zaključila da je bolje tu staviti veći koef. i tako ubrati još malo novaca.
Hm...mislim da su po novom zakonu to postrozili,sada je 0,03 za LCD a za plazma 0,02.Treba provjeriti u cl.238 na str. www.uzalud.com:rofl:
Citam malo postove i ne vjerujem koliko gluposti....
Kupio zemljiste u gorskom kotaru i stavio namjestaj iz Mime,kuca 100m2,cijena po kvadratu 200eura.
Kupio zemljiste u Opatiji,kuca 100m2,namjestaj talijanski,cijena prava sitnica...i onda on to racuna...
zaboravio sam LCD sa 0,03 koeficijentom....
sky cruiser
18.10.2007., 21:54
I u novi ovaj zakon (najnoviji) su ubacili i zidni projektor, ide ti 0.015 x BRP.
I u novi ovaj zakon (najnoviji) su ubacili i zidni projektor, ide ti 0.015 x BRP.
Sori radi OT-a,ali moram....
0.015!?!? pa to spada onda u luksuz,tko je kupio stan kupio,sada ode cijena gore ako cete i projektor...:D ,bez projektora jos moze proci ali sa...hm...:kava:
Codegun
19.10.2007., 09:33
čuo sam da će uvesti i posebnu naknadu na katodnu cijev tako da ljude prisile na prelazak na plazmu/LCD jer inače ne mogu ubrati lovu.
OK, sada ste zabrijali na drugu stranu. Marlesova ponuda mi tenutno iznosi 495€/m^2 (brutto) za visoki roh-bau.
Ovo nije jedino što ću platiti, platit ću i zemljište, i papire, i unutarnje uređenje (namještaj ne računam), pa tek nakon toga mogu reći koliko sam sve platio.
Codegun
19.10.2007., 10:28
OK, sada ste zabrijali na drugu stranu. Marlesova ponuda mi tenutno iznosi 495€/m^2 (brutto) za visoki roh-bau.
Ovo nije jedino što ću platiti, platit ću i zemljište, i papire, i unutarnje uređenje (namještaj ne računam), pa tek nakon toga mogu reći koliko sam sve platio.
i iskop i temelje, što isto ne košta malo...
i iskop i temelje, što isto ne košta malo...
Tako je, eto još jedan dokaz da nas puno mlati praznu slamu, a samo par ima stvarnog iskustva. :s
sky cruiser
19.10.2007., 13:25
ma dobro, malo se zezamo, ali za kuću je realno napisati tako npr. 495 eur/m2 me izašlo do tog i tog nivoa, čist da se može uspoređivat cijena montažne, zidane od cigle, zidane od ytonga i sl.
A kasnije se u to može uračunat cijena zemljišta i papira. Tad možeš vidjet što si dobio u odnosu na stan, i za koje novce. I usporediti isplativost stana i kuće.
Ja računam ovako, kuća od 120 m2 netto , sa 700 m2 dvorišta (sve uračunato) = stan od 48 m2 .
I na kući kvalitetniji materijali nego na stanu ( od cigle, do parketa, do stolarije!)
Mislim da treba cijene isticati u nekoliko kategorija...npr
1.Cijena terena i povrsina terena.
2.Cijena temelja(opet ovisi o terenu).
3.Vrsta kuce i cijena po m2.
4.Unutarnje uredenje od roh bau pa na gore
mislim da su cijene namjestaja totalno ne bitne jer je to individulano kao i uredenje okucnice...
Ja računam ovako, kuća od 120 m2 netto , sa 700 m2 dvorišta (sve uračunato) = stan od 48 m2 .
I na kući kvalitetniji materijali nego na stanu ( od cigle, do parketa, do stolarije!)
Hm, ta kuća uključuje i čemprese? :mig:
Za usporedbu stan-kuća treba oboje biti na istoj lokaciji i po trenutnim tržišnim cijenama stana, zemljišta i svih ulaganja.
Mislim da je malo preuveličana procjena zarade građevinskih poduzetnika.
Pouzdano mogu reći da je zarada iskusnog ali i poštenog igrača cca 25%.
Ali to nisu novci s neba jer za njih mora proći posao od kupnje zemljišta, parcelacije, građevinske pa do natezanja s komunalcima i majstorima.
U javnosti se misli da je to bar 50% a da ništ ne radi. :rolleyes:
Zato, bila montažna ili klasična gradnja, iluzija je da se kupi zemljište, izabere kuću i stvar gotova začas, u pol cijene stana.
Moja računica je 100 kvadrata kuće = 100 kvadrata stana.
Da sam napravio 300 kvadrata, bilo bi otprilike kao 200 kvadrata stana.
Ali mi ovako ostaje zemljište (800 kvadata) - neprocjenjivo. :)
sky cruiser
21.10.2007., 08:51
Hm, za 100 m2 stana trebaš barem 150 000 ili 200 000 eur.
A 100 m2 kuće (skupa s čempresima i 700 m2 dvorišta) ja riješim za 95.000 eura.
Ali tu svako treba imat neku svoju računicu, odnosno znat što mu je draže...kuća s dvorištem u Sv.Nedelji ili stan 52 m2 na Vrbanima! O ukusima se ne raspravlja.
O.K. ali kuća-stan treba usporediti u približno istom kvartu. Jer sigurno je skuplja nova kuća 100 m2 na Vrbanima nego takav stan u Sv.Nedelji. :-))
sky cruiser
21.10.2007., 21:42
Ok, samo mi objasni kako ćeš sagradit kuću na Vrbanima ?
Kad tamo nema ni pedlja slobodnog prostora, i na mjesta starih kuća idu neboderi od 8 katova ?!
Ok, samo mi objasni kako ćeš sagradit kuću na Vrbanima ?
Kad tamo nema ni pedlja slobodnog prostora, i na mjesta starih kuća idu neboderi od 8 katova ?!
O.K. na Vrbanima ne bi išlo ali možeš recimo u Španskom. Kupiš 500 kvadrata parcelu za 200 tisuća eura, za 100 napraviš kuću i eto - za 3 tisuće po kvadratu :D
Ako ćeš uspoređivati Sv.Nedelju, tamo ima stanova valjda po 1.400 kvadrat ali ni zemljišta baš nisu bagatela. :rolleyes:
O.K. na Vrbanima ne bi išlo ali možeš recimo u Španskom. Kupiš 500 kvadrata parcelu za 200 tisuća eura, za 100 napraviš kuću i eto - za 3 tisuće po kvadratu :D
Ako ćeš uspoređivati Sv.Nedelju, tamo ima stanova valjda po 1.400 kvadrat ali ni zemljišta baš nisu bagatela. :rolleyes:
Ima nas još koji razmišljamo kao Sky, kada sam vidio cijene stanova i što dobijem za to, krenio sam autom u okolicu Zagreba i razgledao mjesta i tražio oglase. I naravno da nam je svima jasno da nismo blizu centra, ali ću zato svoje frustracije rješavati košenjem trave :mig:
Ima nas još koji razmišljamo kao Sky, kada sam vidio cijene stanova i što dobijem za to, krenio sam autom u okolicu Zagreba i razgledao mjesta i tražio oglase. I naravno da nam je svima jasno da nismo blizu centra, ali ću zato svoje frustracije rješavati košenjem trave :mig:
I ja sam takav i radije sam išao u gradnju i već 3 godine kosim travu. :) :)
No, još nije sve gotovo i ove godine je "tek" postavljen roštilj i uređen podrum.
Samo hoću reći da sa sadašnjim cijenama zemljišta, "papira" i gradnje nema šanse napravit skroz gotovu kuću 100 kvadrata za ukupni trošak manje od toliko tisuća eura čak niti u široj okolici Zg, bez obzira zidana ili montažna.
Mislim, možeš, ali ako svoju satnicu ništa ne računaš. A čak da sam fizički ništa ne radiš na gradnji, otići će sati ko u priči. Meni nije žao, to je poseban gušt, ali "nije sam tak" - od ledine do gotove priče ima hrpa posla.
sky cruiser
22.10.2007., 21:07
Nije to lako uopće. ja sam plac kupio 2002. i tad su cijene bile koliko toliko normalne. i tad sam znao da se moram strpit bar 5 godina dok kuću napravim. Već sama ta stvar je nekima barijera preko koje ne mogu. I kosim travu već 5 godina. i skupljam pare za papire itd.
A meni je bolje strpit se 5 godina pa napravit sve što trebam, nego se idućih 25 lupat po glavi u 47.5 kvadrata ( u "komfornom" trosobnom stanu ).
He, papiri... Meni trebalo 9 mjeseci s tim da nisam gubio ni dana, a imao sam čisto vlasništvo i urbanizam i gotov tipski projekt - slično kao za montažnu kuću. :rolleyes:
Za dozvolu su me plinari gnjavili s nekakve 3 suglasnosti a poslije mi to ništa nije trebalo. HT je tražio "projekt distributivne kanalizacije" a na kraju spojeno zrakom.
A i poslije je bilo "veselja", recimo ekipu iz plinare sam lovio tri tjedna za priključak.
No, sve O.K. što više muke to je veći gušt kad se useliš!
Blagajnica
26.10.2007., 22:27
Malo sam slaba u gradjevini.
Montazna kuca na Jadranu, na buri i sa gradjevinskim dozvolama?
Ima li smisla to sto pitam?
sky cruiser
26.10.2007., 23:06
zašto ne? na pagu ima sto novih marlesica
mustang11
27.10.2007., 12:18
Zbilja ovdje ima napisanih gluposti, naivnosti, napuhavanja...
Mislim da je glavna tema ovog topica usporedba cijene gradnja montažnih kuća bez temelja sa klasičnom zidanom.
Također RENATA uporno lupa u stranu. Uzmite ovakve činjenice i usporedite ih: visoki roh bau montažna kuća je od kojih 320 € pa nadalje do recimo kojih 400 ( izuzev Marlesa) a kada bi se visoki rohbau zidane kuće ugovorio samo sa jednim izvođačem koji će sve izvesti onda sigurno ispadne više od njezinih 400€. Također napominjem da većina nas razmišlja o montažnoj jer baš nema keša, a i istina je da zidanu kuću možeš dobiti možda i za cijenu montažne ali uz uvjet da imaš keš i onda ugovaraš poslove po fazama za najpovoljnije izvođače, uzmeš materijal uz popuste za keš a možda i naletiš na akcije kojih npr. ima često u zimsko doba.
mustang11
27.10.2007., 12:20
Što se tiče mora, soli i drveta zaboravljate činjenicu da je konstrukcija drvena, a onda ide osb ploča, stiropor i sep kao i kod svake klasične kuće.
mustang11
27.10.2007., 12:23
Jel tko ima iskustva sa Magnusom koji prodaje Krivaja kuće??
Oni imaju dogovorene kreditne linije preko Wustenrota.
A postoji i Atlas Nekretnine iz Siska koji prodaju kuće za Krivaju iz Ravnica ali njihova je pogodnost što imaju ugovorenu kreditnu liniju sa OTP bankom. Što znači da stavljaju hipoteku na buduću nekretninu i ne trebaš zamjensku nekretninu
mustang11
27.10.2007., 12:27
Mmmm, teško da već ne znaju. Mi smo tek kod zadnje bankarice saznali za ovo, prva koja se stvarno potrudila.
Da, ovo je 1:0.6. Za montažnu ide 1:0.3. Naravno, kao maksimalno.
Ovo sa obradom, sada je neka akcija. Inače sve vrijedi uvijek. I mi ćemo na taj kredit za gradnju. Sorry, montažu :rofl: A za zemlju ide zamjenska nekretnina.
Dajte se dogovorite oko tih omjera.
Ako piše 1: 0.3 onda znači npr 20000( vrijednost zemljišta): 6000. što bi značilo da možeš dobiti kredit u tom slučaju 6000€
ili je trebalo napisati 1:1,3???
mustang11
27.10.2007., 12:29
Ajme meni šta si ti sad napričala, ja mislim da ni ti više to nebi mogla ponovit!:rofl:
A ovo što si tu napisao nije omjer 1:0.66 nego 1:1,66
27.10.2007., 12:42
Zbilja ovdje ima napisanih gluposti, naivnosti, napuhavanja...
Je, i ti si je odma napisao....
Mislim da je glavna tema ovog topica usporedba cijene gradnja montažnih kuća bez temelja sa klasičnom zidanom.
....jer je ovo tema "montazne kuce", a usporedba izmedju montazne i klasicne je neka druga tema.
pikica_24
27.10.2007., 17:33
Da li netko ima iskustva sa http://www.kager-haus.com/portal/start/index.htm? Vidim da grade u Stubici... Hvala!
Ima li netko neka iskustva da mi prenese sa firmom za montazne kuce koja posluje u Rijeci i zove se "Agencija 11". Bio kod njih na razgovoru,dosta mi ok ostavili dojam.Imaju pravnike,geodete,projektante i sve sto treba.
Tko jos radi u okolici Rijeke montazne kuce osim Dom projetka i Agencije 11?
Hvala svima...
sky cruiser
27.10.2007., 22:53
Zbilja ovdje ima napisanih gluposti...
a ti si ih oplemenio
sky cruiser
27.10.2007., 22:55
ne nasjedajte na kvazi - firme montaznih kuća...
ne nasjedajte na kvazi - firme montaznih kuća...
Upravo tako.
Ne znam što je sa Emanitom (koju sam bio razmatrao i o njima se ovdje pisalo, čak se i vlasnik javio), pa onda vlasnik sadašnje Krivaje kaže da nema veze sa nekadašnjom Krivajom (ali nastavljaju tradiciju i kvalitetu :rolleyes: ), Ivanjicu prodaju skoro u supermarketu... Domprojekt ni ne želim spominjati, oni su mi jedno od najneugodnijih iskustava... Eto, spomenio ih...
gaultier
28.10.2007., 10:07
Upravo tako.
Ne znam što je sa Emanitom (koju sam bio razmatrao i o njima se ovdje pisalo, čak se i vlasnik javio), pa onda vlasnik sadašnje Krivaje kaže da nema veze sa nekadašnjom Krivajom (ali nastavljaju tradiciju i kvalitetu :rolleyes: ), Ivanjicu prodaju skoro u supermarketu... Domprojekt ni ne želim spominjati, oni su mi jedno od najneugodnijih iskustava... Eto, spomenio ih...
Bio sam u domusplus firmi,i ako cete ici na njihove stranice,vidjet cete da su
ljudi koji su radili u emaniti,rade u domusplusu!
Ako netko zna vise pojedinosti,nek ih iznese.
Jer i njihove kuce se rade po narudzbi,a katalog im je slican kao i u emaniti.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.