PDA

View Full Version : Montažna kuća

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15

Tali
03.02.2009., 15:55
mi smo bili u Intal Milićima. u njihovoj tvornici i nije nas se dojmilo. vidjeli smo i jednu kuću u Doboju i zaključili da to ipak nije kvaliteta koja bi nas zadovoljila, unatoč ludo niskoj cijeni

loši su jako......loši

Moze li malo argumenata za ove kritike?

Jasno, nije za ocekivati nevjerojatnu kvalitetu, ali da li su zaista toliko losi, ako se u obzir uzmu tako niske cijene?

nemoguća misija
03.02.2009., 18:08
mislim da si eventualno vidla bužire za struju (prazne) uvedene u zidove. I isto tako mislim, da je jednostavno nemoguće da cijevi za vodu i odvodnju već budu u zidovima.

cijevi za vodu i odvodnju su zaista u zidovima, ali treba u kuću spojiti vodu i kanalizaciju, te to sve lijepo "povezati" (dakle dovesti i odvesti cijevi k i od zida). Svakako je potreban vodoinstalater...

antonela
03.02.2009., 18:25
codegun,

drage volje te pozivam da dođeš k meni pa da ti pokažem...nemoj govoriti da nije moguće ako nisi vidio...čini mi se da puno pišete o montažnim kućama a da ih niste baš previše vidjeli u živo...
bužire za struju nisu prazne već pune žica za struju (toliko znam,kćer sam električara)...treba samo provući snopove u kutiju i spojiti osigurače...
a također cijevi su u zidovima,i vire van gdje to već treba,u kupaoni,wc-u i kuhinji,mi smo samo u temelje sproveli glavne cijevi za vodu i kanalizaciju...i sada treba pospajati sanitarije i aparate na pripremljene cijevi u zidovima...zbog toga smo i projektirali odmah u kući točno gdje će što biti u kupaoni,wc-u i kuhinji i prema tome su oni razvodili cijevi za vodu i struju po kući...
i nemoguća misija mi je svjedok,koliko pamtim i ona ima krivajinu montažnu!!!

Chess Master
03.02.2009., 22:26
meni se čini da po tebi više nitko nema pravo ništa reći. Eto i ja se usuđujem reći ti i "nametnuti svoje stajalište" - "ključ-u-ruke" je najlošija varijanta! Reskirati ću spominjanje zidane kuće samo zbog slikovitog objašnjenja: ne zaboravi da se montažna i zidana razlikuju samo u zidovima i međuetažnim pločama. Sve ostale instalacije i zahvate radi ista ekipa majstora (u obje izvedbe) i najbolje je za svaku etapu tražiti zasebnu ponudu jer ćeš tako dobiti veću kvalitetu a vjerojatno i nižu cijenu. Ma koju varijantu odabrala - ako cijeniš svoj novac i budućnost - onda trebaš biti stalno prisutna na gradilištu i nikome previše ne vjeruj. Prepusti svaku etapu ekipi koja to najbolje zna, a ne da neka ekipa koja je došla iz Bosne sastaviti montažnu kuću, uvodi npr. vodu.

Amen!

Chess Master
03.02.2009., 22:33
mislim da si eventualno vidla bužire za struju (prazne) uvedene u zidove. I isto tako mislim, da je jednostavno nemoguće da cijevi za vodu i odvodnju već budu u zidovima.

Moguće je i te kako. Tehnika narodu, a u gornjem slučaju specijalan alat za spajanje već postavljenih instalacija u prefabriciranim zidovima. Vidio ja svojim očima. Imaš ZID br 1 i ZID br 2 sa svojim instalacijama koji teže spajanju. Kad gledaš kak se to radi, pomalo podsjeća na seksualni odnos koji umjesto orgazmom završava obrezivanjem.

jpereglin
04.02.2009., 08:39
Evo ovo je za gdina Sky.Odradili sam tako da gdin.Sky.,a i ostali nevjerni povuku mišljenje.
www.photobucket.com/jpelegrin_montazna_kuca

Codegun
04.02.2009., 09:24
Evo ovo je za gdina Sky.Odradili sam tako da gdin.Sky.,a i ostali nevjerni povuku mišljenje.
www.photobucket.com/jpelegrin_montazna_kuca

o čemu?
Imaš li koju sliku gdje se vide kako su spojeni zidovi na deku i međusobno?

antonela
04.02.2009., 16:09
a zašto tebe toliko muče ti spojevi?daj mi objasni kako bi se to trebalo drugačije spojiti i držati za deku po tvome-to me zanima?
jer ako samo zbog toga mk ne vrijede i nisu kvalitetne po vama onda se varate...
jer i kod mene su kuću pričvrstili s tim L profilima za deku i svi nevjerni koji su došli pogledati i govorili slično vama brzo su se predomislili kada su vidjeli a i "probali" čvrstoću tog zida...zato nemojte pričati i suditi po nečijim slikama!

Kima07
04.02.2009., 19:35
a zašto tebe toliko muče ti spojevi?daj mi objasni kako bi se to trebalo drugačije spojiti i držati za deku po tvome-to me zanima?
jer ako samo zbog toga mk ne vrijede i nisu kvalitetne po vama onda se varate...
jer i kod mene su kuću pričvrstili s tim L profilima za deku i svi nevjerni koji su došli pogledati i govorili slično vama brzo su se predomislili kada su vidjeli a i "probali" čvrstoću tog zida...zato nemojte pričati i suditi po nečijim slikama!

što se ovoga tiče budi 100% sigurna , ako si po propisima uradila deku,da ti to nikada neće biti problem, jer jedan vijak 12mm, koliko sam upućen,nosi 500-600 kg u betonu mb25, e sad zamisli kakva bi sila bila potrebna da to sve pokida. Mislim da nema šanse.

La_LuNa
04.02.2009., 20:17
problem sto ljudi pomisle da su to najobicniji sarafici valjda s kakvima doma sarafe drzac za vece papir. na stranicama od domusplusa pisu tocne dimenzije i tocni nazivi vijaka kojima se spajaju i zidovi medjusobno i zidovi s dekom. ako to nije dovoljno, onda ne znam sto je.

antonela
05.02.2009., 00:20
eto napokon da i mene netko podrži i da argumente za mk...
pa to sam htijela i reći,u svakoj sobi imam barem 10-tak takvih vijaka po 12mm koji drže zidove i spajaju temelje i zidove...a na deki nismo šparali nego je napravljena stvarno naj naj...a temelji su visine 160cm, odnosno 8 kvadri zbog malog nagiba terena jer smo se htijali zaštiti od vode i svega...
pa neka sada nama bace neki protuargument...šala!

Codegun
05.02.2009., 09:01
što se tiče onih slika ja zapravo ne razumijem što one predstavljaju a volio bih vidjeti tehničke detalje koje smatram bitnim.
Svi ti spominjani šerafi su samo - obični šerafi i nije važna njihova nosivost jer neće puknuti šeraf nego će u slučaju gibanja (potresa) na tom mjestu šeraf izaći iz grede. Ok, ne kažem da je ovo pravilo ali svakako je drvo to koje će prvo popustiti na spoju. Osim toga, na šeraf ne treba gledati kolika je njegova nosivost nego se promatra moment naprezanja: sila x krak, a taj krak je visina zida.
Spojevi šerafa u betonu i drvu uopće nisu tako čvrsti kako se čine. Opet ću reći, kad su mrcvarili zidove od kuće mog susjeda više puta su ih vadili i zabijali nazad. Samo mali pomak zida s dizalicom rezultirao je da svi šerafi izlete.

Antonela - vidiš ovu svoju rečenicu: "..a na deki nismo šparali nego je napravljena stvarno naj naj...a temelji su visine 160cm, odnosno 8 kvadri zbog malog nagiba terena jer smo se htijali zaštiti od vode i svega...
pa neka sada nama bace neki protuargument...šala! ".
Ne kužim to razmišljanje, dakle napravila si deku "naj - naj", zašto onda i ostatak kuće nisi napravila po istom receptu?

antonela
05.02.2009., 13:16
Antonela - vidiš ovu svoju rečenicu: "..a na deki nismo šparali nego je napravljena stvarno naj naj...a temelji su visine 160cm, odnosno 8 kvadri zbog malog nagiba terena jer smo se htijali zaštiti od vode i svega...
pa neka sada nama bace neki protuargument...šala! ".
Ne kužim to razmišljanje, dakle napravila si deku "naj - naj", zašto onda i ostatak kuće nisi napravila po istom receptu?

pozdrav,

tko kaže da nisam ostatak kuće napravila po istom receptu?tko kaže da to nekvalitetno ili da moj izbor nije kvalitetan?možda vama koji zastupate zk nije,jer je vama ona u svakom pogledu bolji izbor,ali moje mišljenje je drugačije, ja smatram da je moja mk jako kvalitetno i dobro napravljena do sada i da može biti u rangu zk...

antonela
05.02.2009., 13:24
i samo da napomenem, naša kuća nije došla sa gotovim zidovima koje je onda dizalica spuštala na temelje nego su zidovi došli na šleperu u panelima od 120cm i 60 cm i onda su radnici na temeljima pomalo sklapali zidove i spajali te panele u zidove prostorija,traje malo dulje...i nakon što su smontirali zidove onda su svaki panel od zida prišarafili s L profilima za temelje i za zidove...

dlasic
05.02.2009., 14:27
i samo da napomenem, naša kuća nije došla sa gotovim zidovima koje je onda dizalica spuštala na temelje nego su zidovi došli na šleperu u panelima od 120cm i 60 cm i onda su radnici na temeljima pomalo sklapali zidove i spajali te panele u zidove prostorija,traje malo dulje...i nakon što su smontirali zidove onda su svaki panel od zida prišarafili s L profilima za temelje i za zidove...

Nije mi baš jasno ovo isticanje sklapanja zida iz malog panela na gradilištu. Zašto misliš da je to bolje nego da su stigli gotovi zidovi?

Codegun
05.02.2009., 14:33
Nije mi baš jasno ovo isticanje sklapanja zida iz malog panela na gradilištu. Zašto misliš da je to bolje nego da su stigli gotovi zidovi?

ja sam prvo pomislio da se zabunila u dimenzijama a onda prihvatio da je to zasita tako. Takva izvedba što se mene tiče još više pogoršava moje mišljenje o toj vrsti gradnje.

dlasic
05.02.2009., 16:13
Evo kako to Marles sastavlja (http://www.biodomus.eu/assemblaggio.html). Doduše, nigdje se baš ne vidi kako izgledaju ankeri u prizemlju...

La_LuNa
05.02.2009., 16:19
codegun, velis da ti nije jasno sto ustvari predstavljaju one slike, palo mi je na um, da nije to mozda privremeno pricvrscivanje? jer MK se sklapaju na nacin da se prvo svi zidovi posloze i privremeno ucvrste, a tek onda ide trajno spajanje. uostalom, a kaj nisi ti s tim likom u nekom kontaktu, ili? mislim, spominjes ga cesto nama, pa umjesto da nas pitas, jednostavno njemu prezentiraj svoje nedoumice. nije ovo neka zajedljiva opaska, dapace, i mene zanima kaj je ono na slikama.
o silama i tome ti necu proturijeciti jer fizika mi nije jaca strana, al mislim da za to o cemu ti pricas (cupanju vijaka iz drveta) bi trebao fakat jak potres, a u slucaju takvoga niti moja MK niti tvoja ZK nece proci neosteceno. pace, mislim da je tu MK u prednosti, jer sarafi nisu zalijepljeni niti zabijeni u drvo, oni su usarafljeni, unutra je, kak da po zenski objasnim, "hrapavo" ;D ne mogu se tak lako samo spuknuti van. jer to je ipak kuca, ucrvscena sa svih strana. od cega je tvoj krevet? vjerojatno od drveta spojenog vijcima. ako je kvalitetan, izdrzi potrese i potrese tvoje bolje polovice i tebe. a ne punke. eventualno se rasklima. puca samo u ekstremnim situacijama.
oke, kuzim da se nemre bas usporedjivati krevet i kuca, al kad pogledas, princip je isti.

IvanL
05.02.2009., 16:58
hvala Alokino na novim informacija. čini se da su naše sumnje potvđene na više strana - Domusplus ima stvarno dobru ponudu. treba pripaziti na par stvari - tipa kao što si rekao hidroizolacija, ali sve ostalo je stvarno korektno. Svi koji imaju iskustvo s njima i žive u kućama koje su oni izgradili, neka nam kažu na što bi eventualno trebalo pripaziti, jer sigurno ima ponešto

Pozdrav,

Interesantan link. Naime, Ivanić-Grad, Domusplus i EIHP zajedno rade niskoenergetsko naselje. Navodnio prva pokazna kuća u Svibnju, koja će biti i demo kuća.
Koliko sam shvatio, Grad subvencionira zemlju i priključke, a ti s Domusom dogovaraš kuću kakva ti paše!
E da je ovoga bilo kad sam ja gradio!!!!

http://www.ivanic-grad.hr/index.php/gradnja-niskoenergetske-kuce

jpereglin
05.02.2009., 18:03
Oni su oduševljeni takođe s činjenicom da kalijeva peć grije 81 m2 naše kuće,a najveća stvar je u tome da se temperatura u sobama razlikuje za 1-2 stupnja i to unajvečoj zimi.Za ili protiv...dakako ja cijenim i zidanu,svatko ima pravo na svoje mišljenje i stavove.A moj je da su mk. budućnost,može ju se negirati,ali nekad su ljudi živjeli u spiljama,pa stoga možemo tvrditi da su spilje bile bolje od zidanih,čvršće iz komada su...

Kima07
05.02.2009., 19:34
Svi ti spominjani šerafi su samo - obični šerafi i nije važna njihova nosivost jer neće puknuti šeraf nego će u slučaju gibanja (potresa) na tom mjestu šeraf izaći iz grede. Ok, ne kažem da je ovo pravilo ali svakako je drvo to koje će prvo popustiti na spoju. Osim toga, na šeraf ne treba gledati kolika je njegova nosivost nego se promatra moment naprezanja: sila x krak, a taj krak je visina zida.

Ponekad me zaista prijatno iznenadiš.Za ovo si 100% u pravu iako mislim da ovo nikada neće biti problem jer postoje mjesta na kući koja su puno više podložna utjecaju vjetra ili zemljotresa.Sve dok je krov na kući teško da nekakva sila može iščupati zidove.

Spojevi šerafa u betonu i drvu uopće nisu tako čvrsti kako se čine. Opet ću reći, kad su mrcvarili zidove od kuće mog susjeda više puta su ih vadili i zabijali nazad. Samo mali pomak zida s dizalicom rezultirao je da svi šerafi izlete.
Ovo se može dogoditi samo kod nekvalitetnog postavljanja ili kod neadekvatnog izbora šarafa i metalnih tiplova koje se stavljaju u beton, ako sam te dobro shvatio da su se šarafi vadili iz betona.

antonela
05.02.2009., 23:57
ja sam prvo pomislio da se zabunila u dimenzijama a onda prihvatio da je to zasita tako. Takva izvedba što se mene tiče još više pogoršava moje mišljenje o toj vrsti gradnje.

neznam zašto ste tako skeptični prema onome što napišem...valjda tipično mislite "ah ženska,nema pojma šta priča..."????
ja vam pišem o tome kako su kod nas i u našoj sredini sklapane Krivajine mk,sve koje smo mi obišli,neznam zašto ali čini mi se spretnije sklapanje na licu mjesta nego transport tolikih zidova koliko god to tebi pogoršavalo još više mišljenje o mk!i nakon što sastave te panele i dakle sve zidove kuće,majstori nakon toga postavljaju unutra knauf na zidove,postvaljaju stolariju na kuću i nakon toga rade vanjsku termo izolaciju i fasadu na kuću,dakle mi sve vidimo i nadgledamo na gradilištu,nedođe sve već gotovo pa da se onda mislim što je i kako na i u tim zidovima...
toliko od mene...

dlasic
06.02.2009., 08:26
neznam zašto ali čini mi se spretnije sklapanje na licu mjesta nego transport tolikih zidova koliko god to tebi pogoršavalo još više mišljenje o mk!i nakon što sastave te panele i dakle sve zidove kuće,majstori nakon toga postavljaju unutra knauf na zidove,postvaljaju stolariju na kuću i nakon toga rade vanjsku termo izolaciju i fasadu na kuću,dakle mi sve vidimo i nadgledamo na gradilištu,nedođe sve već gotovo pa da se onda mislim što je i kako na i u tim zidovima...
toliko od mene...

Ne mislim da nemaš pojma ni iz jednog razloga, no stvar je da je ova tehnologija izrade zastarjela. Istina, zbog toga je i jeftinija.

Codegun
06.02.2009., 09:08
o silama i tome ti necu proturijeciti jer fizika mi nije jaca strana, al mislim da za to o cemu ti pricas (cupanju vijaka iz drveta) bi trebao fakat jak potres, a u slucaju takvoga niti moja MK niti tvoja ZK nece proci neosteceno. pace, mislim da je tu MK u prednosti, jer sarafi nisu zalijepljeni niti zabijeni u drvo, oni su usarafljeni, unutra je, kak da po zenski objasnim, "hrapavo" ;D ne mogu se tak lako samo spuknuti van. jer to je ipak kuca, ucrvscena sa svih strana. od cega je tvoj krevet? vjerojatno od drveta spojenog vijcima. ako je kvalitetan, izdrzi potrese i potrese tvoje bolje polovice i tebe. a ne punke. eventualno se rasklima. puca samo u ekstremnim situacijama.
oke, kuzim da se nemre bas usporedjivati krevet i kuca, al kad pogledas, princip je isti.

ovo za čupanje šerafa iz drveta i nije baš tako. Zamisli si samo potres a na krovu je crijep koji je teži od cijele kuće. Cimanjem ta masa zbog visokog težišta stvara ogroman moment sile na mjestu spoja zida sa dekom. Tu šerafi lete van i iz drveta i iz betonske deke.
A što se tiče kreveta, već odavno se podnice (nosivi dio) rade od metalnog okvira, baš zato da ne bi bilo škripanja i popuštanja statike kod "onih" radnji.

Codegun
06.02.2009., 09:10
neznam zašto ste tako skeptični prema onome što napišem...valjda tipično mislite "ah ženska,nema pojma šta priča..."????
ja vam pišem o tome kako su kod nas i u našoj sredini sklapane Krivajine mk

ne, ja ne razmišljam na taj način. Uvijek sam mislio a i vidio po slikama ili "u živo" da se zidovi dovoze cijeli pa se samo međusobno spajaju. Mislim da ti imaš sada hrpu spojeva koji su po mojem laičkom razmišljanju potencijalna mjesta za razjebavanje konstrukcije.

dlasic
06.02.2009., 09:32
ovo za čupanje šerafa iz drveta i nije baš tako. Zamisli si samo potres a na krovu je crijep koji je teži od cijele kuće. Cimanjem ta masa zbog visokog težišta stvara ogroman moment sile na mjestu spoja zida sa dekom. Tu šerafi lete van i iz drveta i iz betonske deke.

Crijep nije teži od cijele kuće, odakle ti to?

A što se tiče kreveta, već odavno se podnice (nosivi dio) rade od metalnog okvira, baš zato da ne bi bilo škripanja i popuštanja statike kod "onih" radnji.

Hmh, moj krevet nema metalni okvir... I ne raspada se... :D

Codegun
06.02.2009., 09:34
Crijep nije teži od cijele kuće, odakle ti to?

Hmh, moj krevet nema metalni okvir... I ne raspada se... :D

za ovo prvo ne tvrdim da je tako, ali mislim da je nekoliko tona crijepa (tu negdje) ipak teže od svih zidova zajedno.
A za ovo drugo, možda su kod tebe preslabi potresi...

dlasic
06.02.2009., 10:12
za ovo prvo ne tvrdim da je tako, ali mislim da je nekoliko tona crijepa (tu negdje) ipak teže od svih zidova zajedno.
A za ovo drugo, možda su kod tebe preslabi potresi...

Nekako mislim da nije. Gruba procjena za krov moje kuće je 150 kvadrata krova, a u kvadrat ide 10 crjepova po 4,4 kg. Ukupno neka je i 7 tona. Nema šanse da su svi zidovi samo toliko teški.

A potresi, ju drti devl... :zubo:

forest
06.02.2009., 11:08
Zanimljiv mi je post od IvanaL...
Gradnja naselja u Ivaniću i smanjivanje troškova Komunalnih naknada za niskoenergetske kuće.
Poslala sam upit u Fond za zaštitu okoliša da li je to samo za taj projekt ili cijelu Hrvatsku. Ne bi bilo nimalo loše da tu cifru smanje.

Mi čekamo geodetsku podlogu...odlučili smo se za Domusplus. Ne želim uopće nikome više slati pitanja, tražiti ponude jer oni su od prvog telefonskog kontakta bili profesionalci. Dom projekt, Cheming, Krivaja, Hass no way...hrpa skrivenih caka i čitanja između redova. Jednostavno mi idu na živce.

La_LuNa
06.02.2009., 15:55
Codegun, nisam ja govorila o podnici nego bas o krevetu, konstukciji drvenog kreveta (okvir, jel) i njegovim spojevima u kutevima, kuzis? to sma ti usporedila sa MK. podnica drzi madrac, ali kuda se stavlja? pa na konstrukciju kreveta, i znaci opet krevet radi pri potresima, jel :D

Codegun
06.02.2009., 17:25
Codegun, nisam ja govorila o podnici nego bas o krevetu, konstukciji drvenog kreveta (okvir, jel) i njegovim spojevima u kutevima, kuzis? to sma ti usporedila sa MK. podnica drzi madrac, ali kuda se stavlja? pa na konstrukciju kreveta, i znaci opet krevet radi pri potresima, jel :D

moja podnica ima svoje noge na podu, a sve ostale varijante se rasklimaju, bar što se mene tiče, ma kako to sad bilo protumačeno.

brzeko
13.02.2009., 12:20
Alo ljudi, Je Da li je netko imao iskustva s DOMUSPLUS-om. Na telefonu se čine jaaako ljubazni, čula sam svašta o njima, samo super stvari, ali baš nisam sigurna. Ima li tko kakvu informaciju???

Mene također zanimaju iskustva sa DOMPLUS. Nekako su mi ušli u uži izbor. Molim da se javi netko tko je sa njima SKLOPIO UGOVOR, te počeo ili završio gradnju. Hvala.

offname
22.02.2009., 15:57
Evo dragi i ja smo se odlučili za ovu kučicu http://www.domprojekt.hr/katalog/jasmina-z.html pa me zanima što vi mislite o takvoj kući, firmi koja je gradi,...
I ako netko ima iskustva sa Dom projektom - kakvi su?

Pozdrav.
Evo,curi i meni je isto oko zapelo na toj kuci pa me zanima dal ste se vi odlucili za nju,pa da nam kazete ponesto.
Hvala

La_LuNa
07.03.2009., 11:36
antonelice, nista nam ne javljas?? je li kucica mozda vec gotova?? sto je sa slikicama??

ima li kod ostalih novosti??
zamrla nam tema :(

antonela
07.03.2009., 21:16
antonelice, nista nam ne javljas?? je li kucica mozda vec gotova?? sto je sa slikicama??

ima li kod ostalih novosti??
zamrla nam tema :(

hello,pozdrav svima...
evo ovako u trku da vam kažem novosti...
kućica je gotova,postavljena,i stolarija i crijep i iznutra knauf...
jučer su odmah došli dečki za fasadu i počeli radili...danas već sav stiropor je bio naljepljen i namazali su 2 strane kuće sa žbukom,uglavnom napreduju super i navodno će u srijedu biti sve gotovo...
mi smo angažirali dečke kaj nam gletaju sada iznutra sve zidove i spojeve,nakon toga ćemo lijepiti još ljepenku na temelje,zatim razvod vode po podu i grijanje,pa onda podovi...
nažalost za slikice neznam staviti niti nemam toliko vremena sada,potrudit ću se kada sve bude gotovo!!!!
pozzzzzzzzzzzz

odbo
10.03.2009., 11:54
Već duže vrijeme tražim i razmišljam o montažnim kućama, pogledao i obišao brdo njih
te na kraju odlućio da dovezem cijelu kanadsku kuću u RH jedini problem je zemlja
nikako da nađemo na zapadnom dijeli prikladnu parcelu
(male nemoguće za kupit a velike nemoguće naći ekipu da podjelimo troškove)

Odluka o kanadskoj kući je
1) bili prošle godine u jedno njih 30 mjesto Welland (TORONTO)
2) način življenja (nema pločica nigdije kao ni mramora čak ni terase) ljudi moji kak mi nezdravo živimo oni hodaju po cijeloj kući bosi
3) način grijanja i hlađenja kuće
4) nevjerojatno funkcionalan razmještaj
5) cijena i opet cijena koja me fascinirala do boli

forest
10.03.2009., 12:46
Odbo, pa reci nam cijenu otprilike po m2.
Mi smo napokon dobili Posebnu geodetsku podlogu (3.000kn)
Proslijedili smo ju u Domusplus, mailom poslali detaljan opis kuće, neke fotke, nacrte skinute s neta i sad čekamo njihov prijedlog.

140m2 neto, prizemnica sa potkrovljem.

odbo
10.03.2009., 17:00
Nekada davno kanadska kuća na vašoj lokaciji je bila 800 DEM a sad mogu skenirat cijeli engleski tekst pa uživajte tj. kanadske kuće
osobno ću se potruditi saznat cijenu okvirno da budem 100% siguran.

sowuljaga
13.03.2009., 08:08
Već duže vrijeme tražim i razmišljam o montažnim kućama, pogledao i obišao brdo njih
te na kraju odlućio da dovezem cijelu kanadsku kuću u RH jedini problem je zemlja
nikako da nađemo na zapadnom dijeli prikladnu parcelu
(male nemoguće za kupit a velike nemoguće naći ekipu da podjelimo troškove)

Odluka o kanadskoj kući je
1) bili prošle godine u jedno njih 30 mjesto Welland (TORONTO)
2) način življenja (nema pločica nigdije kao ni mramora čak ni terase) ljudi moji kak mi nezdravo živimo oni hodaju po cijeloj kući bosi
3) način grijanja i hlađenja kuće
4) nevjerojatno funkcionalan razmještaj
5) cijena i opet cijena koja me fascinirala do boli

sto se zemljista tice te potpuno razumijem.. mi ga trazimo isto vec duze vrijeme ali nikako naci neko idealno a prihvcatljive cijene i lokacije na zapadnom dijelu grada tj okolice grada :o

studena
13.03.2009., 11:50
U planu je montažna kuća....no kao i svima problem je zemljište, točnije zemljišta ima ali velikih parcela koje si naravno ne možemo priuštiti...da li je netko zainteresiran za kupnju zajedničkog zemljišta, područje oko Rakovog potoka?

ODBO, molim te za više informacija o kupnji kuće iz Kanade, ako imaš web stranice od proizvođača molim te podijeli s ostalima :)
Hvala

Old fart
13.03.2009., 14:18
Studena ,pogleć ovo (http://www.micromedia.li/microhouse/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=2) ,kad jednog dana skupim dovoljno nofca :D
Ima i link za nacrte ako imaš volje sama raditi..app. koji je to red veličine cijena zemljišta u RP..

odbo
14.03.2009., 00:05
U planu je montažna kuća....no kao i svima problem je zemljište, točnije zemljišta ima ali velikih parcela koje si naravno ne možemo priuštiti...da li je netko zainteresiran za kupnju zajedničkog zemljišta, područje oko Rakovog potoka?

ODBO, molim te za više informacija o kupnji kuće iz Kanade, ako imaš web stranice od proizvođača molim te podijeli s ostalima :)
Hvala

Haj
mi obišli puno kuća ali gotovih jednostavno nije bilo vremena za ono što nama a i Vama treba a to je cijena kuće bez zemlje, komunalija i montaže no ostavili smo našim ljudima da to trebamo i idući vikend razgovaramo sa našim čovjekom koji u kanadi gradi naselja i prodaje nakon toga ti sve javim
jedna adresa http://www.homeplanscanada.com/
puno bolja ali da poludiš koliko nacrta i ideja http://www.westhomeplanners.com/
mi tražimo tipa bungalov sa obavezno podrumom ne želim ništa imat oko kuće čak ni veš sušit
imam i kamerom snimana naselja i jedne ogledne kuće iz unutrašnjosti
osobno mislim da je to kuća savršenstva za naše krajeve jer naš je običaj da spavamo na katu
što se toga tiće našao sam montažnu kuću u sloveniji da ne povjeruješ kako je montirana
vrijedi pogledat sve slike http://www.biodomus.eu/assemblaggio.html
a ovo je firma iz kanade koja izvozi kuće u češku njemački i dr
tko zna engleski neka traži pomoć i neka javi www.nelson-homes.com
ja nisam ekspert već žena i mali pa tu kiksam

odbo
14.03.2009., 00:13
sto se zemljista tice te potpuno razumijem.. mi ga trazimo isto vec duze vrijeme ali nikako naci neko idealno a prihvcatljive cijene i lokacije na zapadnom dijelu grada tj okolice grada :o

i mi jako zainteresirani za zapadni dio Zagreba ako što nađeš za podjelit javi da obiđemo i mi

sowuljaga
15.03.2009., 10:49
i mi jako zainteresirani za zapadni dio Zagreba ako što nađeš za podjelit javi da obiđemo i mi

a sv eovidsi koliko veliko zemljiste trebate i vi, mi gledamo oko 1200kvadrata,do maksimalno 1500kvadrata,vidjeli smo par lijepih al su bili velicine 4-5k kvadrata

ako netko nekaj cuje nek javi :D

eMeM
15.03.2009., 15:02
Imam pitanje vezano uz troškove komunalnih naknada u Velikoj gorici, toliko sam postova pročitala, da sam se pogubila u svemu tome i nisam nigdje našla, možda nisam vidjela, pa eto nadam se ako je već odgovoreno na ovo pitanje da se ne ljutite i ako može se odgovoriti! :top:
Dragi i ja tražimo neko zemljište kod Velike gorice i većina je rasprodana iliti preskupa ali zato smo naišli na jedno veličine 4532 m2 a cijena m2 je 7,72 eura!!! :)
I da li netko ima iskustava sa firmom Tutis d.o.o.

studena
15.03.2009., 16:46
Studena ,pogleć ovo (http://www.micromedia.li/microhouse/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=2) ,kad jednog dana skupim dovoljno nofca :D
Ima i link za nacrte ako imaš volje sama raditi..app. koji je to red veličine cijena zemljišta u RP..

Da budem točnija radi se o lokacijama iznad Rakovog potoka: Petkov breg, Galgovo, Pavučnjak, Drežnik Podokićki...cijena zemljišta cca 30-35 Eur/m2. Mi tražimo oko 1000 m2, a većinom su zemljišta od 2500 m2 naviše....
Hvala na linku...proučiti ćemo...svaka informacija dobro dođe

studena
15.03.2009., 16:48
Haj
mi obišli puno kuća ali gotovih jednostavno nije bilo vremena za ono što nama a i Vama treba a to je cijena kuće bez zemlje, komunalija i montaže no ostavili smo našim ljudima da to trebamo i idući vikend razgovaramo sa našim čovjekom koji u kanadi gradi naselja i prodaje nakon toga ti sve javim
jedna adresa http://www.homeplanscanada.com/
puno bolja ali da poludiš koliko nacrta i ideja http://www.westhomeplanners.com/
mi tražimo tipa bungalov sa obavezno podrumom ne želim ništa imat oko kuće čak ni veš sušit
imam i kamerom snimana naselja i jedne ogledne kuće iz unutrašnjosti
osobno mislim da je to kuća savršenstva za naše krajeve jer naš je običaj da spavamo na katu
što se toga tiće našao sam montažnu kuću u sloveniji da ne povjeruješ kako je montirana
vrijedi pogledat sve slike http://www.biodomus.eu/assemblaggio.html
a ovo je firma iz kanade koja izvozi kuće u češku njemački i dr
tko zna engleski neka traži pomoć i neka javi www.nelson-homes.com
ja nisam ekspert već žena i mali pa tu kiksam

Hvala na linkovima, pogledati ćemo svakako sve u detalje...čak i poslati mailove da vidim što se može...ako budeš imao kakvih informacija javi...

dani1106
15.03.2009., 18:48
Nekada davno kanadska kuća na vašoj lokaciji je bila 800 DEM a sad mogu skenirat cijeli engleski tekst pa uživajte tj. kanadske kuće
osobno ću se potruditi saznat cijenu okvirno da budem 100% siguran.

ove kanadske kućice su predivne ali ja nigdje nemrem naći koliko to košta???
jel si ti to uspio skužit?
sorry ali je pitanje glupo!

odbo
15.03.2009., 20:30
a sv eovidsi koliko veliko zemljiste trebate i vi, mi gledamo oko 1200kvadrata,do maksimalno 1500kvadrata,vidjeli smo par lijepih al su bili velicine 4-5k kvadrata

ako netko nekaj cuje nek javi :D

gdije se nalazi ta zemlja 4-5k i ja bi bio prezadovoljan sa 1200m2 može i manje a i prijatelj mi traži tj zajedno tražimo nešto za smanjit troškove lako je(?) podjelit parcelu ako nam se svidi

odbo
15.03.2009., 20:43

Da naravno ja sam osobno razgledavao gotove, no mi smo samo bili zainteresirani za kuće tipa bungalov tako da cijene koje imam su jedino za njih
ako postoji interes iskopiram sve (problem je u formatu 2xA4) takav skener nemam pa mi treba dan dva da to obavim
inaće sve gotovo je od 250000 CAD do 350000 CAD šaljem popis svega što se dobije u tim kućama ali molim prijevod ako nije problem

odbo
16.03.2009., 09:55

Evo, evo uspio sam nešto na brzinu slikat i prebacit u PDF
molim prevod opreme ako nije teško
sad vidjeh da je jedan PDF 1,5 MB a forum dozvoljava 9,8 kb
tražim gdije da to metnem da možeš skinut i vidjet

solar
17.03.2009., 10:46
obrisan off.. dogovor o kupoprodaji zemljišta molim obavite na pp ili na oglasima :mig:

Cluster
26.03.2009., 19:42
Ima li tko iskustva s Marles kućama. Kvaliteta? Isplati li se?

odbo
31.03.2009., 01:36
Ima li tko iskustva s Marles kućama. Kvaliteta? Isplati li se?

Moj stav Veliko DA
mada osobno tražim lokaciju i dovodim kanadsku kuću u ove krajeve
razlog je jedan jednini zdravo življenje i jeftinija gradnja.
Prošlo ljeto posjetio kanadu i shvatio kako sam glup prvenstveno tražeći po RH
pločice mramor i ostale hladne materijale da bi mam kuca izgledala lijepo.
U Cad je drvo drvo i samo drvo podovi debeli tepih na osb ploče a kuhinja hodnici i wc-i linoleum u svim kombinacijama.
Naravno talijanska i šoanjolska keramika pokušala je ući u domove ali jednostavno ti ljudi ne žele biti bolesni hodajući cijelu godinu po hladnom.
Svi ljudi kod kojih sam bio imaju isti stav da od hladnih betonskih zidova i podova mi smo stalno zimogrozni i bolesni.
I to je to !

todo
31.03.2009., 11:30
... i dovodim kanadsku kuću u ove krajeve
razlog je jedan jednini zdravo življenje i jeftinija gradnja...
!

Kanadske kuće su u Hrvatskoj već odavno.... http://www.kanadskekuce.hr

Bio sam kod njih na razgovoru i stvar je slijedeća...sve je divno i krasno, možeš birati brdo toga. Materijal dolazi u par kontejnera iz Kanade, te se slaže ovdje. Imaju i onu foru sa centralnim usisavačem za cijelu kuću. Praktično je sve po kanadskim standardima tako da su i prozori kanadski (dižu se prema gore - na što se uvijek sjetim Tom i Jerrya kada Tomu to rokne na glavu :lol: ). Dobiješ čak i mrežice protiv insekata na prozorima...

Ja sam prošli tjedan započeo borbu sa birokracijom. Ipak sam se odlučio za Marles te kod njih napravio idejni projekt kuće. Sada ostaje ona teža stvar...birokracija... :ne zna: Nadam se da ću do kraja godine biti u svojoj montažnoj kući... :top:

M@tthew
31.03.2009., 17:01
Jel zna netko cijenu kvadrata u tim kandaskim kućama? Kakva je kvaliteta materijala koja se koristi kod izrade?

odbo
01.04.2009., 17:16
Kanadske kuće su u Hrvatskoj već odavno.... http://www.kanadskekuce.hr

Bio sam kod njih na razgovoru i stvar je slijedeća...sve je divno i krasno, možeš birati brdo toga. Materijal dolazi u par kontejnera iz Kanade, te se slaže ovdje. Imaju i onu foru sa centralnim usisavačem za cijelu kuću. Praktično je sve po kanadskim standardima tako da su i prozori kanadski (dižu se prema gore - na što se uvijek sjetim Tom i Jerrya kada Tomu to rokne na glavu :lol: ). Dobiješ čak i mrežice protiv insekata na prozorima...

Ja sam prošli tjedan započeo borbu sa birokracijom. Ipak sam se odlučio za Marles te kod njih napravio idejni projekt kuće. Sada ostaje ona teža stvar...birokracija... :ne zna: Nadam se da ću do kraja godine biti u svojoj montažnoj kući... :top:

Da da i ja se sjetim tog crtica, ali proslo ljeto sam bio u Canadi
i nema niti jedna kuca unatrag 20 god koja je građena taj prozor :( jedino
jedna stara skoro 100 godina a ona je pak zaštićena od strane države kao starina i sva je bajkovita (stara)

odbo
01.04.2009., 17:24
Jel zna netko cijenu kvadrata u tim kandaskim kućama? Kakva je kvaliteta materijala koja se koristi kod izrade?

Original kanada

1 drvo
2 osb ploče
3 knauf
4 tervol

fasada dva načina
puna cigla ili strropor ovaj tip sa stiroporom koliko sam čuo nisu baš zadovoljni (više potroše plina u sezoni grijanja)

i to je to

Beton fujjjjj samo temelji ili najčešće podrumi se rade betonske oplate i na
njih sa unutarnje strane tervol pa knauf ili ćak osb ploča
puno jednostavnije i jeftinije.
Deke nikad i nigdije BETON
također bez betona balkon i samo jedan veliki kao terasa za cijelo ljeto
filozofija kanađana je živjet a ne robovat nekretnini tj. pospremat nepotrebne stvari :):D

MC sic
04.04.2009., 20:04
Bok svima!

Planiram gradit montažnu kuću. nemam puno iskustva sa građevinom, a kamoli sa načinom gradnje montažnih kuća. Prolazeći kroz ovaj forum vidio sam da dosta izvođača naplačuje neke dodatne troškove koji nisu uračunati i cijenu kuće a nužni su za njezinu izgradnju (npr prijevoz robe i slično).
zato bih molio nekog tko je već duže u tome da mi pošalje primjer ponude koju bih mogao poslati izvođaču radova i na temelju koje bi onda oni meni dali cijenu koju moram platiti za izgradnju. dakle cilj mi je da u ponudi obuhvatim što veči broj usluga kako bi mi planirani troškovi bili što točniji.

puno hvala unaprijed!

pozdrav

VALA-M
13.04.2009., 18:05
Molila bi da mi se javi netko iz Istre tko je nedavno napravio montažnu kuću za stanovanje, te da me uputi na neke izvođače i ako mi može dati koju informaciju o cijenama, kvaliteti i sl.

Renata
13.04.2009., 19:22
ljudi, neću vam govoriti ništa protiv MK, ali pazite na svoje prodavatelje ili firme od kojih kupujete. za krivaju imam točan podatak da prodavatelj čiji posao je bio jedino ugovaranje s jednim kupcem MK i organizacija prijevoza i sklapanje kuće, imat će čistu zaradu više od 10 000 eur čistoga na jednom MK koja ukupno košta 40 000 eur. ma ne znam kako ta kuća onda mora biti jeftina ako je njegova zarada takva!

samo pazite da ne platite previše. u biti, zašto ne pitati svog zastupnika kolika je njegova zarada?

Tacuma
13.04.2009., 20:34
ljudi, neću vam govoriti ništa protiv MK, ali pazite na svoje prodavatelje ili firme od kojih kupujete. za krivaju imam točan podatak da prodavatelj čiji posao je bio jedino ugovaranje s jednim kupcem MK i organizacija prijevoza i sklapanje kuće, imat će čistu zaradu više od 10 000 eur čistoga na jednom MK koja ukupno košta 40 000 eur. ma ne znam kako ta kuća onda mora biti jeftina ako je njegova zarada takva!

... samo pazite da ne platite previše. u biti, zašto ne pitati svog zastupnika kolika je njegova zarada?

Oprosti, a jel bi ti nama rekla kakva je tvoja zarada? Istinito?
Misliš da će ti netko prodavati kuću sa 500 eura zarade?? I još k tome dati garanciju od xx godina na to? Ja sam već napisao i na drugim topicima zašto sam se odlučio za zidanu, a glavni faktor je bila cijena. Nemam ništa protiv montažnih općenito, već na način na koji ih rade u RH i na cijenu. Znači, nisam odustao od montažnih zbog nečije zarade, nego zbog ukupne cijene. Mislim da bi svatko trebao gledati ukupne troškove. Malo mi je glupo da o objektu u kojem ćeš živjeti x godina razmišljaš tako da gledaš koliko će netko zaraditi na tvojoj kući. I zašto bi mi netko uopće rekao stvarnu cifru koju će zaraditi? Tko ju hoće kupiti, kupiti će ju, bez obzira zaradio prodavatelj 1000 ili 50000 eura na kući. Hoću reći, tako bi mogli i o autima i sl..Baš ne vjerujem da bi mi prodavač u auto salonu priznao koliko firma zaradi po autu. Niti me se to tiče, zanima me ukupna cifra. Da je sa svom tom zaradom od 10000 eura MK jeftinija od ZK, skoro svi bi mi radili MK. Barem ja bi.
Misliš da se na materijalu, stolariji i svemu ostalom kaj si morala kupiti za zidanu kuću (a što bi recimo imala u paketu u montažnoj) ne bi nabralo i puno više od 10000 eura zarade sveukupno koju je netko zaradio? Kad bi tako razmišljali, pojeli bi se živi...:rofl:

antonela
13.04.2009., 20:57
bok svima...

osobno sam vlasnica odnedavno mk od krivaje i samo bih reagirala na navode o posrednicima u kupnji i prilikom sklapanja ugovora...
radi se samo o dobrom informiranju prije samog odlučivanja za mk...istina je da posrednici imaju svoju zaradu i to dosta veliku ali ne baš 10000e, radi se o 3-5000e...
naime što se tiče krivaje treba izbjegavati posrednike u rh i ugovor i sve dogovore sklapati sa tvrtkom direktno iz bosne a njihovi brojevi i kontakti postoje na netu...
svatko tko se interesira sigurno će htijeti vidjeti i saznati gdje se sama kuća i sklapa a će tako i doći direktno do proizvodnje odnosno da glavne tvrtke,
i sama logika nalaže da je sve u tvornici znatno jeftinije nego u prodavaonici koja vam je ispred nosa u gradu...a znamo svi i razloge zašto,prijevoz,skladištenje...
zato,pravac u bosnu,koga zanima,a i oni dolaze jednom tjedno u zgb pa se možete i tamo s njima naći...
pozzzzzzzzzzzzz

Renata
13.04.2009., 21:31
Oprosti, a jel bi ti nama rekla kakva je tvoja zarada? Istinito?
Misliš da će ti netko prodavati kuću sa 500 eura zarade?? I još k tome dati garanciju od xx godina na to? :

ja pričam da zaradu od 10 000 eur pa i više ima komercijalist-preprodavač kuće, uvoznik iz BIH, a ne tvornica koja izrađuje, šalje radnike za montažu i daje garanciju! ostale tvoje kritike ni ne želim komentirati, samo ću ti reći da je meni apsolutno bitno kamo ide moj novac.
antonela, moja informacija je apsolutno točna. radi se o nešto većoj MK, ta MK nema samo 100 m2, ali se očito i posredniku to masno isplatilo. cijena koju će zaraditi je bliža 100 000 kn nego 10 000 eur (75 000 kn) !

Tacuma
13.04.2009., 22:45
Nisam posrednik i ne bi da ispadne da branim iste ali ako netko UMJESTO TEBE nešto radi, dogovara, pregovara-to te MORA koštati više nego kad sama trošiš svoje vrijeme, mobitel, benzin i živce. I ja sam isto imao građenje i samo sam na dogovor betona , materijala i stolarije potrošio hrpu vremena, mobitela, benzina, živaca. Da ne širim na arhitekta, banku, majstore.

E sad je pitanje što točno ulazi u taj iznos, jel to čista preprodaja ili tu ima i projektiranja, izvida na terenu, predlaganja idejnih rješenja itd. Ja to ne znam, nije me ni briga. Tu bi Antonela mogla dati dodatne informacije budućim kupcima. A i 10 000 eura nije 10 000 eura ima tu i 22% pedeverka za početak. Pa valjda treba srediti i nekakvu dokumentaciju kod uvoza, odnosno platiti prijevoz, špediciju, itd. A ponavljam kad takve stvari netko radi za tebe onda je to puno skuplje nego kad sam radiš. Osim toga, cijena je onolika koliko kupac želi platiti. Da nemaju kupca, ne bi ni imali takve zarade.
Bitno mi je jako kud ide moj novac i zato sam sam rješio sve stvari vezano uz gradnju. Ne zamaram se koliko su zaradili na meni. I nemam nikakvu iluziju da na materijalu koji sam platio nitko nije zaradio, naprotiv trgovine žive od razlike nabavne i prodajne cijene. Što misliš da na materijalu koji si ti kupila nitko nije zaradio? Ako je tako, pošalji mi kontakt na PM, treba mi materijal za fasadu:D

Renata
14.04.2009., 07:06
znam ja što je PDV i rekla sam bez PDV-a. ajd, možemo i porez na dobit dolje uzeti...... a da dodamo i ostale troškove? itd....
u iznos ulazi standardna montažna kuća kakvu naručuje od krivaje većina kupaca. što znači da podovi, sanitarije i slično ostaje kupcu za srediti.

očito želite sve reći i izvesti da dokažete nešto o čemu nemate informacije i ne želite vjerojati mojim napisima. neću više ovo komentirati.
samo vam kažem da dobro pazite kod koga kupujete i isto tako se raspitate za cijenu maksimalno.
toliko od mene. "nebi se štela više mešati" med vaše montažne kuće. da ne ispadne slučajno da je MK preskupa zbog posrednika. ne daj bože!

Renata
14.04.2009., 19:44
Svatko tko kupi MK će isto zujati po gradilištu i gledati kaj se radi i potrošiti vjerojatno isto vremena kao i na nadgledanje radova na ZK. A ako se sa tim ne želi zamarati i angažira nekog da to odradi umjesto njega onda se ne treba čuditi kad mu se to naplati.

s time se u potpunosti slažem. na žalost, mnogi grade MK samo zato da nemaju brige oko gradnje. dragi moji, brige će biti uvijek jer nitko nije flegma kamo idu njegovi novci.

štemajzl
14.04.2009., 21:56
Tema za usporedbe zidanih i montažnih postoji i stoga su zidane kuće ovdje off koji je obrisan.

La_LuNa
15.04.2009., 00:12
antonelice, hajt pls ulovi nam malo vremena, daj nam izdasni riport o kucici, i pls, pls, koju slikicu!! jel gotova kucica?

antonela
15.04.2009., 11:49
hej La LuNa,

nemam ti baš vremena ovih dana,a što se tiče tih slikica nekužim ti ja to stavljanje,ali imam sve slike na face-u pa tko hoće može si pogledati...
neznam što vas sve zanima vezano za kućicu,pa napišite pa ja odgovorim kad stignem...
kućica je komplet montirana već davno,jučer smo baš zalili glazure po podovima pa sada čekamo da nam se kroz par dana posuši pa počinjemo stvaljati pločice a kroz mjesec dana i parkete,dok se glazure osuše koliko treba...nikamo ne žurimo jer radimo pomalo i kvalitetno to nam je nabitnije...
postavili smo grijanje centralno na plin,vodu po podovima (taj dio nije u cijeni kuće bio),kanalizaciju,odvod po podovima,te smo pospajali svu struju u glavnu kutiju...
tu smo prošli relativno ok,imali smo super majstora pa smo mu platili samo posao a sav materijal smo kupovali sami...
tako da nas je stavka grijenje+plin+kanalizacija+voda došlo 32000 kn (dakle sav materijal-cijevi i radijatori i pl.bojler i vani plin od ormarića do kuće),tu nisu priključci,njih smo platili ranije i to sam navela prije iznose...
napravili smo i septičku sa tulcima i to nas je došlo sa tulcima i kopanjem 2400 kn,i sada još čekamo atest za struju pa će nam i to doći napraviti ali to sve rade ovi iz Elektre,jer smo to platili kod priključaka tako a tu više nemamo dodatnih troškova...
kuhinja je naručena,sada ćemo još jednom na izmjere kad se glazure malo posuše...
troškovi oko keramike,sanitarija i parketa svakoma na volju po mogućnostima i estetici...
eto,toliko koliko sam se sada sjetila a vi pitajte...
što se tiče krivaje i bosanaca,svi ugovori i dogovori su ispoštivani,posao je napravljen super,mi smo zadovoljni...
pozzzzzzzzzzz

VALA-M
15.04.2009., 19:11
Ja sam nova i nemam baš previše informacija zato molim nekoga tko ima iskustva s montažnim kućama Domprojekta - Pula,Dominvest-Buzet,
i ako je netko nedavno sa njima radio kakva su vam iskustva, hvala i Lp:):)

VALA-M
15.04.2009., 19:18
Sve u svemu čini mi se da su posjetioci ove teme dobro upućeni pa ih molim
može li mi netko reći prve korake za pripremu gradnje montažne kuće (naravno
prije moram još sve dobro izvagati).
Teren neki imam,na njemu je gradnja dozvoljena,teren je blizu ceste,vode i struje ali zapušten i nešto strmiji,po dužini je parcela dugačka pa ću je morati
skratiti na dozvoljenu kvadraturu koliko sam čula, a i ne zanima me cijela jer ,
nije baš pristupačno(samo jedan dio do ceste)..i šta sad?
Molim malo pomoći i hvala unaprijed:)

smucko
16.04.2009., 11:11
Ja bih htio ako je netko u mogućnosti da mi napiše kolika je cijena po kvadratu ili kako već ide ovi kanadskih kuća, zanima me jer mi se čine zanimljive i ako je cijena ok zainteresiran sam za gradnju.

Renata
17.04.2009., 13:23
tako da nas je stavka grijenje+plin+kanalizacija+voda došlo 32000 kn (dakle sav materijal-cijevi i radijatori i pl.bojler i vani plin od ormarića do kuće),tu nisu priključci,njih smo platili ranije i to sam navela prije iznose...

bok, zanima me površina tvoje kuće radi cijene grijanja, kanalizacije i vode. cijena je stvarno jako povoljna, barem na prvi pogled. nemate nigdje podno grijanje, ni u kupaonama?

antonela
17.04.2009., 21:35
bok renata,

radi se o prizemnici od 100m2,MK...
radi se o grijanju kod kojeg sve cijevi idu po podu dakle ispod glazura se provlače cijevi od bojlera do svakog radijatora,umjesto po zidovima kako se nekada radilo...
s time da smo radili sa ovim novim cijevima alu-pvc-alu sa izolacijom,i s kompletnim Vailant asortimanom,bojler fasadni,radijatori njihovi,termoglave i sobni digitalni termostat,a cijevi za kanalizaciju i vodu koje su išle po podu su naravno plastične...
nigdje nismo stavljali baš podno grijanje jer je kuća mk,a i dosta cijevi ima sada po podu pa je majstor rekao da će i one koliko toliko raditi tj.grijati i od poda...a samo postavljanje podnog grijanja po kupaoni nam je rekao da je samo dodatnih 300kn njegov rad i cijevi(navedene) samo bez izolacije na sebi!
eto toliko...

Renata
19.04.2009., 10:05
već dugo se cijevi stavljaju u pod kod novih građevina, to nije moguće jedino kod starih građevina kod kojih je pod gotov i grijanje se stavlja prvi put.
ok, sada mi je jasna tvoja cijena. ipak je to mala površina kuće.

Kris79
19.04.2009., 19:50
u kojoj mjeri se s ponudjacem MK moze dogovarati nacrt?
vecina njih na svojim webovima imaju neke skice tlocrta, te slike kuca izvana.
sto ako se nama recimo svidi izgled kuce, kvadratura odgovara ali mi je unutarnji raspored poptuno neprihvatljiv.

pretpostavljam da promjene tipa kod njih u tlocrtu je sobaA roditeljska a sobaB djecja, a mi hocemo obrnuto ili promjene tipa kada na mjestu A a mi hocemo na mjestu B kao i raspored namjestaja nisu bitni, ali sto je s prostorijama za koje su bitne insalacije kao sto je kuhinja?!

da li prilagodba postojece kuce koju odaberem iz njihovog kataloga po mojim zamislima o tome gdje bi sto kako trebalobiti mijenja cijenu i koliko, te u kojoj mjeri uopce mogu izvoljevati?

La_LuNa
19.04.2009., 20:20
ako ti se da, izvrti malo temu unazad, bila je jedna zenskica koja je pisala da su radili potpuno svoj nacrt, svoje ideje.
ono sto imaju na webu su tipske kuce. njihov nacrt je uracunat u cijenu kuce. ako se radi novi nacrt, a pretpostavljam da se i za preinake mora raditi novi nacrt, mislim da placas arhitekta. e sad, kolika je razlika to ne znam, najbolje je zapravo pitati izvodjaca za kojeg ste zainteresirani.

odbo
21.04.2009., 00:55
Ja bih htio ako je netko u mogućnosti da mi napiše kolika je cijena po kvadratu ili kako već ide ovi kanadskih kuća, zanima me jer mi se čine zanimljive i ako je cijena ok zainteresiran sam za gradnju.

Osobno se uvjerio u kanadske kuće u kanadi, ovo ovdje je donekle kopija (loša) prave kuće
Naši nedostaci 1) Betonske deke
2) izbjegavanje podruma
3) fasada

original dobre stvari su pod 1) zračno grijenje i hlađenje predivno nema onih ludih mucica od klasičnog radijatora
2) podrum (je beton ali izoliran tervolom kako ga mi zovemo)
3) drveni pod (ovo govorim radi jednog nama cudnog detalja u kanadi ukucani i gosti hodaju bosi i najviše ti zamjere ako uđeš u cipelama u boravak filozofija im je ok (ZAŠTO bi ja morao čistiti za tobom ako mi dođeš u goste) a drugi bitniji detalj je zdravlje vjerujte ljudi bio sam gore i nisam se prehladio a hodao sam bos u min 20 kuca
nadalje drveni pod i zašto opet on u ZG kad navećer idem iz kreveta na wc smrznu mi se noge na parketu a na pločicama zalede
u kanadi toga nema skoro sve sobe u čudni tepisi od ruba do ruba a kupaone su linoleum mrak odeš na wc i ne kužiš da si se digao i vratio u krevet
4) modularnost kuće (naša teorija je da gradimo za djecu toga u kanadi nema kuće se lako prodaju jer moja ideja je 3sobna kuća sa 3 kupaone i wc za goste plus naravno kuhinja blagavaona i boravak
e sad kad ostarim i odlučim to prodat da ju jednostavno mogu pretvorit u atelje ili ured i naći kupca
5) da nama ove sitacije sa potresom i to je jedan faktor više betonska deka pa crijep ne želim ni pomislit na tu težinu a drvena greda i šindra nisu za usporedbu (statiku gradnje kuće tako i tako nitko ne radi)

VALA-M
21.04.2009., 15:22
Bok,

Ima li netko iskustva sa dominvestom -BiH,ali imaju predstavništva
i po Hrvatskoj.Ja sam se konkretno raspitivala kod onih u Buzetu,ali
ne znam kakva je to firma. Da li je netko kupio njihovu montažnu i kakva iskustva ima?
Hvala svima koji mogu pomoći
Lp

DAZA
21.04.2009., 21:11
Antonela, zanima me koliko je vremena trebalo da smontiraju kuću?
Odbo, slažem se da gradnja kuće za nekoliko generacija nije baš nešto; osobno smatram da je 100m2 netto dovoljno za 4-članu obitelj. Što se tiče kanadskih kuća-ne sviđa mi se ova ideja s tepisima. Svaki pod je ipak topliji ako na njega staviš tepih. Što ti znači ono da statiku gradnje kuće nitko ne radi :ne zna:

Renata
22.04.2009., 17:03
pa malo da se samo uključim, ja mislim da kad se već gradi kuća 100m2 je za četveročlanu obitelj premalo. to je kvadratura za dnevnu i max. 3 manje spavaće sobe, a što ako treba još koja soba kao radna soba ili soba slične namjene? kad se već gradi, 20-30 m2 više neće toliko skuplje doći koliko može vrijediti taj prostor za korištenje.

DAZA
22.04.2009., 17:46
Malo sad idemo off topic. Tak sam i ja razmišljala, kad već idemo graditi ajde nek bude i radna soba i soba za goste i ovo i ono pa smo došli do cca 160m2 netto, a dogurala bi ja i na više...ali budimo realni ako ti u 100m2 stanu boravak, kuhinja i 3 spavaće sobe plus 2 kupaone, znači nije premalo, već dovoljno, s tim da nemaš luksuz sobe za peglanje, vešeraj i sl. Govorim o roditeljima i dvoje djece. Već time što svako dijete ima svoju sobu je veliki plus. Slažem se da 20m2 ne znači toliko pri samoj gradnji, ali malo pomalo doguraš i na više. Kao ja, recimo:D Nije mi žao, ali da je lakše urediti manji prostor, to definitivno. Pretpostavljam da bi i ti, da ti je kuća 100m2 već vjerojatno bila unutra, kao i ja, doduše bez komoditeta dodatnog prostora, ali tak i tak ne znam da li će moja djeca jednog dana ostati samnom ili ne. I mojim starcima i starcima moje muške polovice su ostale kuće od 200 i kusur kvadrata, a djeca se razbježala...

Chess Master
22.04.2009., 21:26
u kojoj mjeri se s ponudjacem MK moze dogovarati nacrt?
vecina njih na svojim webovima imaju neke skice tlocrta, te slike kuca izvana.
sto ako se nama recimo svidi izgled kuce, kvadratura odgovara ali mi je unutarnji raspored poptuno neprihvatljiv.

pretpostavljam da promjene tipa kod njih u tlocrtu je sobaA roditeljska a sobaB djecja, a mi hocemo obrnuto ili promjene tipa kada na mjestu A a mi hocemo na mjestu B kao i raspored namjestaja nisu bitni, ali sto je s prostorijama za koje su bitne insalacije kao sto je kuhinja?!

da li prilagodba postojece kuce koju odaberem iz njihovog kataloga po mojim zamislima o tome gdje bi sto kako trebalobiti mijenja cijenu i koliko, te u kojoj mjeri uopce mogu izvoljevati?

Najbolje ti je zamoliti frenda/frendicu arhitekta da ti nekaj nacrta u autocadu i to tražiš od MK ekipe da ti ponudi. Ako imaju imalo pojma o poslu koji rade, moći će ti za par dana ispaliti prilično točnu cifru koliko te košta njihov proizvod. Ako nemaju, traži dalje i ne osvrći se.

antonela
22.04.2009., 22:47
pozzzzzzzzzzzz svima,

evo da odgovorim na pitanja koja su postavljena,
DAZA nama je kuća smontirana kompletno sa fasadom za 21 dan po zimskom vremenu i zimskim uvjetima,bilo je hladoće,snijega i dobre zime ali dečki su radili ko crvi...
što se tiče nedovoljnosti kuće od 100m2-moje osobno mišljenje:
meni je dosta,do nedugo smo živjeli u stanu od 50m2 sa jednim djetetom,tako da je nama to dosta,imamo 2 veće sobe i 1 manju predviđenu za gostinjsku i radnu sobu,kupaonu i wc,hodnik,dnevni boravak i jedan dio kao zajednička kuhinja i blagavaona...uz to sam ja htijela imati navedeni luksuz u vidu vešeraja i špajze ali kao što je također navedeno,malo po malo naberu se kvadrati a isto tako i euri,koji baš ne teku u potocima...mi smo bili financijski ograničeni novcem od prodaje tog stana od 50m2 u gradu i zamjeniti ćemo taj stan za prizemnicu od 100m2 van grada u predgrađu....išli smo na tu kvadraturu jer namjeravamo napraviti terasu od 30m2 i sigurno pola od toga zatvoriti u obliku zimskog vrta gdje znam da ćemo na kraju najviše i boraviti...prvenstveno nisam htijela biti rob kuće,čišćenja po cijele dane,a i kad zbrojite koliko vremena dnevno provedete u kući dođete na to....a što se tiče mojih potomaka:ako ja nisam htijela ostati sa svojim roditeljima uopće to neočekujem od svoje dijece...neka si sami stvaraju svoje kao što sam i ja...tada će to najviše cijeniti...
svima lijep pozdrav

La_LuNa
23.04.2009., 00:44
mi smo se odlucili za kucu izmedju 70 i 80 metara kvadratnih.. obzirom da "planiramo" jedno dijete, posve dovoljna kvadratura za oveci dnevni boravak plus blagavaona (kuhinja mi zaista ne treba biti mrcinska). spavace sobe nam zaista nisu potrebne vece od nekih 14 kvadrata (posve dovoljno da se u njih stavi oveci ormar i bracni krevet). kupaona jednako tako, dovoljno je da stane kada, ves masina i umivaonik.
bitno je da je najveci prostor onaj u kojem cete provoditi i najvise vremena, a to su dnevni i blagavaona.
buduci muz i ja planiramo jedno dijete, a ako nam se s godinama i "slucajnostima" poremete planovi, hey, u kuci smo - jednako kako se moze dograditi zidana kuca - moze se i montaza.

osobno mislim da je bolje krenuti s manjom kvadraturom, dovoljnom za potrebe postojece i "planirane" obitelji. a ne da dvoclana - troclana obitelj napravi kucu od 200 i kusur kvadrata i misli si kako ce imati ne znam koliko djece, odosno, kako to u nasem narodu biva, polazi od toga da ce u toj istoj kuci za 15 - 20 godina zivjeti skupa s obitelji svoje djece. a treba u tih 15 - 20 godina placati rezije za toliku kvadraturu, i ono, nimalo bitnije - treba odrzavati i cistiti toliku kvadraturu!

na kraju krajeva, pogledajte kolike i kolikoclane obitelji zive po stanovima od 60ak kvadrata i krvavo ih otplacuju 30ak godina. vi sa 100tinjak kvadrata zaista zivite kao carevi, nemojte pretjerivati. i jos uzmite u obzir da oni u stanovima nemaju dvoriste, a vi ga, posebice po novom zakonu koji od vas zahtjeva puuuno metara kvadratnih okucnice, itekako imate!

mi razmisljamo o kucici od domusplusa od 72m kvadratna (Tilia, ne mogu linkati samo nju, pa potrazite, pri dnu vam je http://www.domusplus.hr/Online-katalog#; ili o kucici od Tutisa http://www.tutis.hr/www/ShowImage.aspx?id=330 od 86m kvadratnih.
tek u rujnu cemo ozbiljnije krenuti obilaziti firme, no definitivno znamo sto zelimo.

Codegun
23.04.2009., 08:54
pa da i ja kažem koju glede kvadrature:
Sve ovisi o percepciji da li je to kuća ili stan u formi kuće? Za kuću je nekako normalno da ima malo veće prostorije od stana. Mislim da je s obzirom da se radi o kući neki minimum 120m2 neto (za obitelj koja ima ili će imati samo jedno dijete) i da ispod toga nema smisla ići. Jer čemu onda kuća? Bolje je kupiti prikladan stan i imati manje posla s održavanjem (makar bi se o tome dalo raspravljati).
Ta malo veča kvadratura ne bi se trebala financijski osjetiti.

dlasic
23.04.2009., 09:20
Dobra stara rasprava: stan od 75 kvadrata je ogroman, a kuća ispod 150 nije kuća. A neki bi rekli montažna nije nikad :zubo:
Da li netko gradi u skaldu sa svojim mogućnostima ili preko njih, mislim da je ipak odluka samo na njemu...
Konkretno, da nije samo mlaćenje prazne slame, moji su ostali sami u 130 kvadrata i imaju posebne prostorije za držanje finog porculana i zimske odjeće, a ženini u 100 imaju dvije dnevne sobe.

Kris79
23.04.2009., 09:23
što se kvadrature tiče, naša razmišljanja su bila slična code-ovim... a na temelju ovog vrlo odokativnog proračuna.

za usporedbu:

kuća 86 m2, cijena za ključ u ruke nek je recimo 750E/m2 = 64500 E
kuća 100 m2, cijena za ključ u ruke nek je recimo 750E/m2 = 75000 E

kuća je veća 15 kvadrata, to je jedna solidna dodatna prostorija. a na kreditčini koja je ionako kamen oko vrata na n godina se ne osjeti.

nadalje... moje misljenje je da velicina prostorija nije toliko bitna koliko njihov raspored i brojnost. mi recimo zelimo luksuz vise spavacih soba za klince jednog dana, a u pocetku ce to biti nama luksuz da se ima i radna soba, i soba za bicikle i što ja znam... karikiram.

na kraju krajeva, pogledajte kolike i kolikoclane obitelji zive po stanovima od 60ak kvadrata i krvavo ih otplacuju 30ak godina. vi sa 100tinjak kvadrata zaista zivite kao carevi, nemojte pretjerivati.

to sto se netko stisce u stancicu, koji je skupo i precjenjeno platio, ne znaci da moraju i drugi ili da je necija vizija kuce od 100m2 pretjerivanje :ne zna:
po mom misljenju 100m2 je neki minimum. za manje od toga mi se ne bi dalo ni praviti.

Renata
23.04.2009., 13:51
Pretpostavljam da bi i ti, da ti je kuća 100m2 već vjerojatno bila unutra, kao i ja, doduše bez komoditeta dodatnog prostora, ali tak i tak ne znam da li će moja djeca jednog dana ostati samnom ili ne..

moja kuća ima neto čistih unutra 160 m2, nešto više. to je površina bez ijednog balkona, terasa, velike garaže i podruma. kod MK se često spominje kvadratura u kojoj je i površina terase, zato to napominjem.
da sam išla radit veću kuću povećala bih si jedino kupaone i tu bi bilo još extra 10-15m2. mislim da mi više od toga ne treba. sada nas dvoje živi u normalnom dvosobnom stanu i jako nam je premalo za naše potrebe.
MK najčešće nemaju podrum ili neko drugo spremište. ako ne mislite graditi neku veću vrtnu kućicu za spremište, jako preporučam da ipak sagradite malo veću kuću. pa čak i stanovi imaju podrume i spremišta.

dlasic
23.04.2009., 16:12
kod MK se često spominje kvadratura u kojoj je i površina terase, zato to napominjem.

Ajde, i što reći na ovo? Samo kod montažnih se ovo radi... :rolleyes:
da sam išla radit veću kuću povećala bih si jedino kupaone i tu bi bilo još extra

MK najčešće nemaju podrum ili neko drugo spremište. ako ne mislite graditi neku veću vrtnu kućicu za spremište, jako preporučam da ipak sagradite malo veću kuću. pa čak i stanovi imaju podrume i spremišta.
Da, u montažnoj se ne može napraviti jedna posebna soba sa vratima i prozorom i nazvati 'spremište'. Podrum ako se i pravi, zida se.
Kada će se prihvatiti da je montažna kuća ista kao zidana kuća, samo u drugoj izvedbi zidova?
A da svi stanovi imaju spremište, na žalost nije tako. Hrpa novogradnje nema uopće predviđena spremišta.

Renata
23.04.2009., 17:01
opet si se, prijatelju, našao da mi spuštaš.
ajde, preoblikovat ću svoju misao: ako već gradite, radite, montirate kuću, ne radite samo 100m2, radite malo ipak veće.

DAZA
23.04.2009., 17:16
@Antonela-vjerujem da će ti ovih 100m2 biti preporod.
@La Luna-otplaćivati i živjeti u 60m2 stana je stvar izbora. Za našu kuću smo mogli u ZG kupiti stan od kakvih 40-50m2. Ako to tim ljudima odgovara, tko sam ja da se bunim? Tko je kriv njima što ne žele biti "carevi"? Tko voli, nek izvoli.
@Codegun-slažem se, kuća se gradi zbog većeg prostora i onako kak smo si zamislili, ali mislim da ćeš se složiti da 20m2 nije samo cigla, beton i zidanje-tu su i žbuka i glazure, instalacije, itd... Nabere se, ali nije velika stavka u cijeloj priči. Za ovo sa stanom se da još puno raspravljati, ali nije mjesto za to.
Imam primjera oko sebe gdje su ljudi gradili kasarne od kuća s katastrofalnim rasporedom pa im djeca spavaju u krevetima na kat i dijele isti ormar. Dosta ovisi o rasporedu i iskorištenosti prostora. Opet kažem, 100m2 nije pretjerani luksuz, ali ako stanu sobe za klince i dvije kupaone, definitivno je bolje od npr.stana ili kućerka od 30 ili 50m2 (sad karikiram da me ne lovite za riječ).
@Renata-da, ja i mislim na čistu stambenu površinu,a balkone, terase i sl. ne ubrajam u to. Opet dolazimo do priče što kome treba. Mi recimo nemamo podrum jer nam ne treba, a spremište i garaža su nam drukčije riješeni. Sa sadašnjih 80m2 u kojima smo samo nas dvoje, mislim da će ovih 160m2 biti čisto dosta.
Sad bi bilo dobro da se javi netko tko ima kuću od 500m2 i popljuje nas ostale jer nemamo teretanu u kući od 100m2, bazen, itd. Želje su jedno, a mogućnosti drugo...no svakako bravo za one koji su manje stanove zamijenili za kuće i to montažne, pošto smo na ovoj temi.

gordana t
23.04.2009., 18:37
prosli tjedan su mi smontirali vikendicu od nesto vise od 42 kv - firma tutis...plac 90km od zagreba, bez struje i vode...glava me nije zabolela, sve vrijeme sam samo setkala, posmatrala i slikala montazu...sve dogovoreno je odradjeno i ugradjeno...tutis je firma koju toplo preporucujem jer nije bilo nikakvih dodatnih niti neprijatnih iznenadjenja, jos manje drpanja novaca, u stilu - e nismo se razumeli...inace tutis radi kuce koje zapravo izradjuje firma intal iz miica, republika srpska. ako dogovarate direktno sa proizvodjacem proci cete jeftinije ali ja nisam mogla da se upustam u smestaj i ishranu radnika montazera, carinenje, prevoz, istovar i sl.
verovatno bi me zidanje kuce od 43 kv stajalo manje od 17500 eura ali bi me sigurno glava mnogo vise bolela. uostalom ja sam u kuci mogla prespavati vec treci dan jer je bila komplet prekrivena crijepom a stolarija je bila ugradjena 4 dan.

La_LuNa
23.04.2009., 18:40
ja sam zivjela u stanu od 100m kvadratnih. sada sam u kuci te povrsine.
u stanu nas je bilo cetvoro, u kuci nas je troje. oke, sada dolazi i buduci muz, pa ce nas biti cetvoro. imamo sasvim dovoljno mjesta, nemamo nit podruma nit tavana (jer smo u prizemlju, tavanski prostor ima funkciju stana drugoj obitelji).
kada muz i ja odemo u svoju MK, moji ce ostati sami u 100m kvdratnih. vec sada kukaju sto ce s tolikim prostorom i tko li ce ga cistiti (bolesni su vec oboje..)

svatko, naravno, kvadraturu odredjuje prema vlastitom iskustvu i procjeni potrebe. mi smo zakljucili da nam vece ne treba. uostalom, valjda ste vidjeli linkove dviju kuca koje su nam u uzem izboru, prostor je posve dobro iskoristen i rijesen, prostorije uopce nisu male.
a mi, recimo, idemo na soluciju sa stambenom stednjom, kredit cemo otplacivati 12 godina manje od 3k kn mjesecno. zasto bih uzimala vecu kucerinu, povecavala ratu kredita i prolongirala isti kada znam, prema osobnim iskustvima, da mi prostor nece biti premali? i opet kazem, kuca se uvijek moze nadograditi. podrum ne zelimo, garazu mislimo ionako rjesavati sami kasnije van kuce (jer imamo preko tisucu m kvadratnih zemljista) te se tu rijesi i pitanje nekog spremista. a i na krjau krajeva, svaka kuca ima kakav takav tavan.

kazem, sve se svodi na osobne zelje i procjenu, nekome mozda usitinu treba radna soba zbog prirode posla, dok je nama posve nepotrebna. nekim mojim frendicama, koje su sada u gradnji kuce, je fora raditi posebne prostorije za peglanje. meni je i to nepojmljivo. stvar ukusa i izbora. samo sam htjela reci, poucena primjerima oko sebe, da ljudi cesto znaju graditi puno vece no sto im treba, pa se kasnije lupaju po glavi zbog rezija, ciscenja i gnjave djecu da ostanu s njima.

antonela
23.04.2009., 20:29
slažem se u potpunosti sa LaLunom, nama je 100m2 dakle čistog stambenog prostora dosta za nas dvoje i trenutno jednim djetetom...a jednako tako ako se slučajno desi da nam zbog proširenja veće family uzmanjka prostora (što čisto sumljam) mk se može nadograditi jednako kao i zk,dakle to uopće nije sporno...
mi smo išli za time da se pokrijemo financijski s jedne strane,da nebudemo robovi kuće a i ovo što se prethodno navodi da nam potrošnja režija i davanja budu realna i normalna da možemo lijepo živjeti iz mjeseca u mjesec a ne da nas režije ubiju...
pored stambenog prostora od dakle 100m2, planiramo terasu od 30m2 i već smo si prije svih radova napravili vrtnu kućicu za alat i kao mjesto za odlaganje od 25m2...dakle kada to sve pogledam imam dosta i previše,plus još naravno streha za auto...
mislili smo raditi posebnu prostoriju za vešeraj ali sam shvatila da to nema smisla pošto imamo kupaonu veću,tj. možda malo i preveliku 11m2...a pegleraj će mi biti u sklopu radne sobe,nevolim biti stalno za peglom i nepredstavlja mi problem da peglam u sobi ili npr. u dnevnom boravku...
eto toliko od mene,to je moje mišljenje i moj izbor...
napokon da se tema mk kuća pokrenula u malo pozitivnom smjeru...

DAZA
23.04.2009., 20:37
@Gordana T- ako imaš love i sposobnost organizacije, glava ne boli puno kod ZK, tak je bar išlo u mom slučaju, sve brzo i ko podmazano...

@La Luna- na brzinu sam malo pogledala kuće. Kod Tilie mi fali WC. Verzija 1 mi je bolja od verzije 2. Tutis-ista stvar ako sam vidjela dobro.
Domusplus-Model Abies je ok i kvadratura je 101m2 (vozilica je zakon:D), a i Betula također-govorim o untarnjem rasporedu. Laurus je ono o čemu pričam. Dovoljan...
Model Lactus (verzija 1) je ok, ali fali bar još jedan WC.
Orbis i Vinea su moji favoriti vanjskim oblikom, s tim da mi se kod Vinee ne sviđa prizemlje.

A sad, vidiš da spominjem svuda WC(:D). Nas dvoje se znamo boriti za kupaonu, a da su tu i klinci bio bi show, pogotovo da svi u isto vrijeme moramo od doma. To je dodatnih 2-3 kvadrata koji se mogu negdje ubaciti, a znače puno. Mislim da je to više potreba nego luksuz, ali ti znaš bolje za sebe.
Sobu za peglanje sam si htjela jer mi je dosta toga da peglam po sobama ili kuhinji i da veša ima posvuda. Još jedna prostorija je za naše hobbye i to je nešto specifično pa neću sad u to ulaziti. To su naše potrebe.To smo si priuštili jer smo mogli; da nismo ne bi ih ni radili i ništa nam ne bi bilo.

Istina je da ćemo u starosti teško moći održavati prostor, ali ja do te starosti moram dignuti djecu koju još nemam na noge. Što znači da će vjerojatno do 18.god.živjeti s nama i da bi bilo dobro da imaju svoj prostor. U mom slučaju to je još nekih cca 20ak godina. Zašto da si sad zamaram glavu s tim kaj će biti u starim danima? Po tome ne bi trebali ni terase raditi, jer se i njih treba čistiti, pa će i to biti problem. Ako ne bumo mogli, preselit ćemo se u manje i to je to.
Bez veze je razbijati glavu s tim, imam još puno žganci za pojest...:kava:

Renata
23.04.2009., 20:39
antonela, moram biti malo offtopic i upitati te za vrtnu kućicu, da li ste ju kupili ili sami izrađivali?
mi bismo htjeli drvenu kućicu od cc. 30-35 m2, od čega bi 20 m2 bio "stambeni" dio, a druga prostorija spremište za vrtni alat i sl.
kad gledam cijene vrtnih kućica u katalozima, ispada da treba za nju čak do 35 000 kuna. preskupo.

Renata
23.04.2009., 20:42
moram vas pitati skoro sve, zašto stalno spominjete starost i veličinu kuće? većina vas je u tridesetima, neki su i mlađi (ja npr.) i što znate što će biti za 25-30 godina, da li ćete uopće željeti živjeti u kući? svi spominjete "nepotrebne" kvadrate kad će djeca odrasti i apsolutno s time umanjujete godine koje su pred vama i godine u kojima će vam trebati ti kvadrati jer će djeca biti s vama. još nisam nikog čula da bi rekao da će u starosti iskoristiti sobe za svoj uvijek željeni i neostvareni hobi ili će za radnog vijeka dovoljno zaraditi da će moći plaćati kućnu pomoćnicu pa tako ni kvadrati ne bi bili problem.

DAZA
23.04.2009., 20:50
moram vas pitati skoro sve, zašto stalno spominjete starost i veličinu kuće? ...

Sudarili su nam se postovi, upravo sam o tome pisala...
Vrtnu kućicu si radite sami ako ste vični tome.
Tražena si na temi "Slike kuća".

antonela
23.04.2009., 22:45
Renata,
vrtnu kućicu tj.šupu kako ju mi zovemo radili smo sami jer nam od početka nije dolazilo u obzir davati te puste novce za kupovinu gotove...
mm i prijatelj (inače strojar-vičan radu s drvetom) u jednu večer su kućicu skicirali,napravili proračune za materijal i krenuli u nabavu...
svo drvo i grede kupili smo u obližnjoj pilani,dijelove za metalnu konstrukciju u Baumaxu,a crijep nam je poklonio jedan dobar susjed jer je baš skidao crijep sa ne tako stare svoje šupe,a pošto je crijep čisto ok,jako nam je to dobro došlo...vrata i prozore smo imali stare kada smo mijenjali stolariju u stanu i također su dobro došli-malo šmirgl papira i novi premaz i stolarija za vrtnu kućicu za 5,i na kraju nas još čeka ovih dana dok još malo zatopli da ju cijelu premažemo crvenkastim sandolinom jer nam je takva i stolarija na kući-da se lijepo uklopi u okolinu...dakle sve skupa nas je ta kućica izašla nekakvih 3000kn,a nama je jako lijepa...
pa tko voli neka izvoli...

La_LuNa
24.04.2009., 00:20
moram vas pitati skoro sve, zašto stalno spominjete starost i veličinu kuće?

zato sto se u principu povodim za najcrnijim scenarijem :) mozda jednog dana osovojim milijune na lotu (samo ga treba pocet uplacivat, jel :rofl: ) pa si kupim vilu. mozda cu imati 3 kucne pomocnice. a mozda se desi neko zlo pa uopce necu imati djecu :eek: (nedobog)
to su stvari koje ne mozemo znati. i po tom pitanju sam osobno, jbg, ziheras. radije idem s manjom kvadraturom za koju pouzdano znam da mi je dovoljna, nego s vecom pa da mi to kasnije, financijski ili ikako drugacije, predstavlja problem, kuzite? kazem, ovisno o financijama, ako je prostora premalo uvijek se moze dograditi. zivimo u odvratnim vremenima, idemo na ono sto si mozemo priustiti i sto je dovoljno za nase potrebe.
eto, spominjete veceje - u sadasnjoj kuci ih imam komada 3 :rofl: (na tri trenutna clana kucanstva). jedan ne sluzi nicemu. dva su u funkciji, jer su u sklopu kupaonica (imam svoju kupaonicu,prostor nam je zapravo podijeljen na dva stana). zapravo, citav zivot funkcioniramo s jednim veceom i sta ja znam, navikli smo. ne borimo se :D ali shvacam da je nekome to bitno i ta 2 -3 kvadrata zaista nisu problem. no da ja povecavam kvadraturu svoje kuce u startu za nas dvoje i jedno dijete iznad 100 kvadrata, samo zato kaj radim kucu a ne kupujem stan, meni je to nepotrebno.

sowuljaga
24.04.2009., 05:25
hm.. ne znam zasto netko ovdje navodi da 15kvadrata nije veca razlika u cijeni, u biti ispadne dovoljno velika za onog tko placa kesom i ne zeli se uvaliti u dodatan kredit. mi cemo biti dvoje, djecu ne zelimo a bogme ni ne mozemo imat(sva sreca). i nama ce otprilike sto kavdrata stambenog prostora u koje je ukljucena garaza biti i vise nego dovoljno. sad ce vjerojatno mnogi a zsto onda ne stan za vas dvoje.. zbog zivina,oni ce van kuce dobiti svojih sto kvadrata zelene povrsine da si gustaju. kesa imamo dovoljno da izgradimo kucu, a za adaptaciju iste cemo morat podic kredit,al to na 7godina i rata bi trebala biti oko 2500kuna. dakle da se prezivjet i necemo biti rob kredita cijeli zivot,a obje smo i vse nego mladi(barem ja :zubo:)

u tu kvadraturu nije ukljucena terasa koja ce se nalaziti na katu(mada je njen koeficijent .25). dakle dolje bi bila garaza s evenutalnim dodacima u obliku par stalaza,manja kupaonica za ljude koji dodu i kad smo dolje(dakle ono osnvno stalaza ra rucnike i vwe papir sredstvco za ciscenje, lavabo s ogledalom i wc skoljka-za mali tus se iskreno premisljamo), dnevni boravak poveci i kuhinja s blagavonom odvojena kliznom stijenom od boravka, manji hodnik u koji stanu stepenice i jedan ormar za kapute te na katu kupaonicu prilagodenu nasim potrebama,radna soba,spavaca soba i manja sobica koja ce vjerojatno imat namjenu za goste(citaj u prijevodu moj mladi brat) ili ce biti psece igraliste ovisi kako me pukne. s time da radna i spavaca imaju izlaz na ovecu terasu. sva sreca pa cemo van gradu u neku prip...inu. neki spominju gostinjske soboe, imam par prijatelja koji povremeno dodu k nama,al vecinom ne dolaze spavat vec u posjet, brat kad dolazi na vikend ionako trenutnu u podstanrastvu spava na kaucu pokraj naseg i niti mi imalo pada na pamet da radim dodatni prostor da bi netko mogao spavati kod mene, za takve noci postoji kutna u dnevnoj.

zato mi igra ulogu tih 15kvadrata vise.. nije da ne bih htjela veseraj ali za kes kojim raspolazem moram srediti zemljiste/dozovle/kucu vecinu do adaptacije stana plus zeko kuca koje ce zbog betoniranja u dva metra dubine i potpuno celicne konstrukcije vanjskog dijela isto biti pristojne cifre

Renata
24.04.2009., 11:51
radili vi MK ili ZK, uvijek će biti nepredviđeni troškovi. ako ništa drugo, sadnja bilja, drveća i čempresa isto dosta košta.

La_LuNa
24.04.2009., 12:52
Naravno,no to je nesto sto nije neophodno niti se mora isfinancirati odmah.za razliku od kvadrata koje moras odmah staviti pod krov i stolariju.

dlasic
24.04.2009., 13:09
radili vi MK ili ZK, uvijek će biti nepredviđeni troškovi.
Jedino pravilo koje vrijedi pri gradnji. Na žalost.
Za MK se dogovori do neke razine, a sve iza toga... Nitko koga poznam, a da je gradio bilo što, nije ostao na iznosu koji je predvidio.

Renata
24.04.2009., 14:05
dlasicu, kako tvoja MK? ako se dobro sjećam, ti si se odlučio za marles.

thunderstorm
24.04.2009., 14:59
....išli smo na tu kvadraturu jer namjeravamo napraviti terasu od 30m2 i sigurno pola od toga zatvoriti u obliku zimskog vrta gdje znam da ćemo na kraju najviše i boraviti...

antonela, zanima me kako ste zamislili taj zimski vrt, imaš negdje kakvu sliku ili link kao primjer?

dlasic
24.04.2009., 16:29
dlasicu, kako tvoja MK? ako se dobro sjećam, ti si se odlučio za marles.
Jučer platio vodni doprinos...
Papirologija, papirologija, papirologija... Sva sreća da imam smisla za humor.
Marles, tako je.

DAZA
24.04.2009., 19:59
@Sowuljaga-za MK ne znam, ali nama bi 15m2 značilo (objasnila sam gore), ali ne toliko puno ako idemo gledati cijelu investiciju. Ovo ne razumijem-imaš keš-ideš u gradnju kuće-dižeš kredit pa spominješ adaptaciju iste, ali nema veze. Kaj se tiče robovanja kreditima, ne vjerujem da bi zbog tih 15m2 morala duplirati vrijeme otplate ili sl. Kome trebaju ti kvadrati, pregrist će i to. O tome pričam.

@Renata-slažem se da su troškovi nepredvidljivi i da na okućnicu može otići dosta love, mada vjerujem da je većini prioritet ući u kuću, a tek onda ostalo.
@Antonea-ideja sa zimskim vrtom je :D
@Dlasic-O, pa to bi moglo biti skoro...

antonela
24.04.2009., 21:16
antonela, zanima me kako ste zamislili taj zimski vrt, imaš negdje kakvu sliku ili link kao primjer?

pozzzzzzzz,

nemam nikakvu sliku...znam što mi je u mislima i pokušati ću to tako nekako izvesti...vidjela sam dosta sličnih,lijepih,od svakoga pokupila nešto,neku ideju...pa ću to onda ukomponirati u terasu kada se doselimo i kada vidimo točno kako će sav exterijer izgledati...neće to biti klasični zimski vrt samo sa biljkama nego više prilagođen svakodnevnom boravku u njemu...oaza mira i lijepog pogleda prema prirodi...eto...pa kada napravim staviti ćemo slike...

La_LuNa
25.04.2009., 01:00
zimski vrt :cerek:
divotica je ideja, i samo da nadodam nesto.. u mjestu gdje cemo mi graditi kucu ima jedna kucica sa zimskim vrtom. prostorija (bivsa terasa) je na katu kuce, obucena je skroz u stakenu stijenu i to lijepo izgleda (imaju puno biljcica u toj prostoriji i tako). ono sto se meni ne svidja je cinjenica da je ta prostorija okrenuta na ulicu. u njoj nema zastora nit icega, stoga po mraku, kad se upale svjetla, apsolutno sve se vidi. eto, meni je to nedostatak, pa ukoliko se odlucujete za takvu ideju, obratite pozornost na to da vam ta terasa/buduci zimski vrt ne gleda na ulicu.
ja, osobno gledam da terasu (koju nemamo u planu zasad zatvarati) i spavace sobe okrenemo od ulice. nije da cu se gola stalno presetavati po kuci ili nesto slicno :D no ipak te prostorije smtaram prostorijama koje su pogodnije za mirniju stranu dvorista, sto zbog znatizeljnih pogleda, a sto zbog buke s ulice.

antonela
25.04.2009., 11:51
upravo tako, LaLuNa...
kompletni kuhinja i blagavaona,te dnevni boravak iz kojeg se kroz dupla balkonska vrata izlazi na tu terasu su okrenuti prema dvorištu i prema našem polju (tako ga zovemo jer nam se gradilište proteže 200m u dužinu i gleda prema ravnici i šumi koji nisu naseljeni i nema nikakve ceste prema tamo...to nam je i bio smisao zbog djece i uživanja u našoj prirodi,a ne da mi terasa bude naprosto na cesti i da strepim dali će mi klinci završiti nedaj Bože pod autom i da se moram stalno skrivati od neželjenih pogleda...

sowuljaga
25.04.2009., 12:57
@Sowuljaga-za MK ne znam, ali nama bi 15m2 značilo (objasnila sam gore), ali ne toliko puno ako idemo gledati cijelu investiciju. Ovo ne razumijem-imaš keš-ideš u gradnju kuće-dižeš kredit pa spominješ adaptaciju iste, ali nema veze. Kaj se tiče robovanja kreditima, ne vjerujem da bi zbog tih 15m2 morala duplirati vrijeme otplate ili sl. Kome trebaju ti kvadrati, pregrist će i to. O tome pričam.

bit ce da nisi citala s razumijevanjem,postoji dakle lova dovoljna za igrazdnju kuce,za adaptaciju dakle unutrasnje uredenje kuce ce se dizati kredit, al montaznu kucu moras odmah isplatiti kad ti je postave, namjestaj ne moras kupiti prvih godinu dana ako nemas. i zasto bi dizala veci kredit ako mi nije nuzda tih 15kvadrata a raspolaze se dostatnim novcem za pristojnu kucicu

DAZA
25.04.2009., 13:21
bit ce da nisi citala s razumijevanjem,postoji dakle lova dovoljna za igrazdnju kuce,za adaptaciju dakle unutrasnje uredenje kuce ce se dizati kredit, al montaznu kucu moras odmah isplatiti kad ti je postave, namjestaj ne moras kupiti prvih godinu dana ako nemas. i zasto bi dizala veci kredit ako mi nije nuzda tih 15kvadrata a raspolaze se dostatnim novcem za pristojnu kucicu

Bit će prije da ja termin "adaptacija" koristim kad pričam o popravcima na starim kućama i stanovima. Novo sagrađenu kuću ne "adaptiram", već je uređujem, osim ako majstori nisu gadno sfušali pa su već nakon same gradnje potrebni popravci. Imamo različita shvaćanja pojma, mada moram priznati da još nisam čula da netko za uređenje nove kuće kaže "adaptacija", pa mi to nije bilo jasno. I ovo za 15m2 se odnosilo na one kojima treba, ti si već razjasnila da ti ne treba i sve OK-tko sad ne čita s razumijevanjem?:D
@La Luna i Antonela-imam par primjera na kućama u kvartu i većina ljudi je nakon nekog vremena počelo stavljati one venecijanere. Na nekima dobro izgledaju, a na nekima ne. Neki su uzeli stolariju s roletama.

La_LuNa
25.04.2009., 13:38
daza, pricas za zimske vrtove? osobno, posto je meni pojam zimskog vrta da je sve u staklu (tj, vecina, dakle jedan, eventualno dva zida su zidovi kuce) nekak mi venecijaneri nisu estetski lijepo rijesenje na to.. al su najjeftinije i najspretnije. da radimo zimski vrt (mozda i budemo, al kazem, u startu nije u planu zatvaranje terase) mi cemo to kompletno obuci u staklo bez ikakvih venecijanera i sl, al zato ce biti okrenuto na dvoriste, tj kako antonela kaze na polje (jer je i nase gradiliste jako dugacko)
sto se stolarije opcenito tice, mi cemo ici na drvenu sa onim skurama/žaluzinama/roletama - ovisi kako to tko zove, jer nam je to predivno.

DAZA
25.04.2009., 14:42
daza, pricas za zimske vrtove? osobno, posto je meni pojam zimskog vrta da je sve u staklu (tj, vecina, dakle jedan, eventualno dva zida su zidovi kuce) nekak mi venecijaneri nisu estetski lijepo rijesenje na to.. al su najjeftinije i najspretnije. da radimo zimski vrt (mozda i budemo, al kazem, u startu nije u planu zatvaranje terase) mi cemo to kompletno obuci u staklo bez ikakvih venecijanera i sl, al zato ce biti okrenuto na dvoriste, tj kako antonela kaze na polje (jer je i nase gradiliste jako dugacko)
sto se stolarije opcenito tice, mi cemo ici na drvenu sa onim skurama/žaluzinama/roletama - ovisi kako to tko zove, jer nam je to predivno.

Da, pričam o zimskim vrtovima. Estetski je i meni najljepše bez ičega, ali kad ti svi mogu buljit unutra praktičnije ih je staviti. Za mene je zimski vrt full ostakljeni prostor, znači fikseri od poda do plafona, a vidim da ih neki rade u veličini prozora, odnosno samo gornji dio, ako me razumiješ. Parcela nam je i prevelika, ali će opet vjerojatno doći u obzir nekakva zatamnjena stakla ili sl. Bumo vidli.

antonela
25.04.2009., 23:28
ja bih također voljela a mislim da će tako i biti da će nam te staklene stijene zimskog vrta biti od poda do plafona,znači kompletna visina,a eventualno dio koji gleda na polje i kroz koji bi se izlazio van bi stavila kliznu stijenu pa da ju mogu koristiti i po ljeti,tj. napraviti si štimung ljetne uživancije u predvečerje dok vani lagano pirka vjetrić...mmmm...jedva čekam...za prvo vrijeme bih također stavila bez ikakvih venecijanera ili bilo čega,jel želim gledati snijeg dok pada,sunce dok izlazi,lišće dok se zeleni i žuti i uz to ispijati kavicu,pa zato i radimo zimske vrtove,ne?naravno što se tiče stolarije kod mene i mm dolazi u obzir samo drvena stolarija i staklo,i na ostatku kuće imamo drvenu stolariju i rolete...

viz
01.05.2009., 09:27
Iako mislim da ću graditi masivnu kuću i ? je jel će biti montažna, dat ću mali osvrt na montažne:
Na nedavnom sajmu TEGRA sam dobio katalog Marles pasivnih kuća i moje je mišljenje da su se stvarno potrudili sa dizajnom i kvalitetnim rasporedom, a kvaliteta gradnje je, vjerujem, OK.
U marketinškim materijalima montažnih kuća se nalaze tlocrti i nacrti i ostali crteži i fotografije kuća, što pomaže kod ideje za oblikom i rasporedom buduće kuće.
Meni je za moje potrebe npr. zgodna ova:
http://www.sweethome.dk/haeuser/lone/
(ako sam ponovio što je netko rekao - ispričavam se - nisam sve postove pročitao!)

Emmet
06.05.2009., 10:21
Nisam čitao sve postove, no svejedno ću pitati, jel netko gradio kuću Domus plus? Meni se oni čine jaaaakoooooo dobri...

http://www.domusplus.hr/

Stari Zeke
10.05.2009., 09:46
Ja sam nedavno zgotovio marlesicu malo manju od 200m2, sve razvedeno u jednoj etaži. Prethodno sam imao iskustva sa klasičnom gradnjom kuće na moru i nadogradnjom klasične kuće u ZG. Koliko god vladaju podvojena mišljenja o načinima gradnje, moj glas ide za montažnu kuću. Ne znam kako rade drugi izvođači montažnih kuća, no meni se Marles pokazao krajnje profesionalnim od prvog kontakta s njihovim trgovcima do dana primopredaje. Kaliteta i profesionalnost su prisutni gdje god se okrenuli po kući.

tolfer
10.05.2009., 17:53
Nisam čitao sve postove, no svejedno ću pitati, jel netko gradio kuću Domus plus? Meni se oni čine jaaaakoooooo dobri...

http://www.domusplus.hr/

to i mene zanima..... malo sam gledao po interneti i ovako na prvu bih njih izabrao, ali naravno nećeš kuću graditi na prvu....
trebalo bi otići do njih fino sjest, porazgovarati.... pa tako redom kod drugih pa onda vidjeti
.... malo me deprimira jer sve što piše na stranicama odnosi se na zagreb, ja sam u Istri pa tko zna koliko bi to utjecalo na cijenu....
..no ja sam još u fazi kupovine zemljišta tako da polako...

Emmet
10.05.2009., 21:51
to i mene zanima..... malo sam gledao po interneti i ovako na prvu bih njih izabrao, ali naravno nećeš kuću graditi na prvu....
trebalo bi otići do njih fino sjest, porazgovarati.... pa tako redom kod drugih pa onda vidjeti
.... malo me deprimira jer sve što piše na stranicama odnosi se na zagreb, ja sam u Istri pa tko zna koliko bi to utjecalo na cijenu....
..no ja sam još u fazi kupovine zemljišta tako da polako...

Ja sam u međuvremenu i bio kod njih, i mogu ti reći da grade po cijeloj Hrvatskoj, samo kaj je cijena nešto malo veća ako nije riječ o Zagrebačkoj županiji, ali osim toga nema problema. Konstrukcijski gledano, a u to se kužim jer mi je to struka, ovo izgleda daleko najbolje od svega s čime sam se do sada sreo. No, mene još uvijek zanima iskustvo nekog ko je izgradio jednu od njihovih kuća. To je ipak prva informacija.
Iako, prvi dojam je i više nego dobar i vjerujem kad kupim zemljište da ću ih odabrati.
A što se tiče vječne polemike montažno ili klasično, uvijek za montažno (ovdje mislim na montažnu drvenu niskoenergetsku kuću), ako je zid dobar.
Ljudi često uspoređuju američke i kanadske kuće sa našim montažnim kućama. To nema nikakve veze jedno s drugim... Imam frenda koji živi u OKC-u u americi (država sa najviše oluja) i znam kako grade kuće i zašto ih tako grade. I zato kažem, montažno ima moju punu podršku... :top:

La_LuNa
11.05.2009., 00:37
nama je takodjer, nakon pregledavanja po netu i citanja ovog topica, domusplus najvjerojatniji izbor (iako dragi slini i nad jednom tutisovom kucom, ali samo zbog dizajna). mi cemo tek najesen krenuti u obilazak firmi, no vec sad mi se sve cini da ce ipak na kraju biti domusplus

Emmet
11.05.2009., 10:03
Kaj se željenog dizajna tiče, Domus radi sve po želji, kuće iz kataloga su samo primjeri da se okvirno vidi kaj dobiješ za koju lovu, no to ćeš i onako tamo vidjeti kad dođeš popričati...
Ustvari, tebi parcela više - manje dirigira kuću, a ne kuća parcelu, tako da to mora biti kuća po mjeri... :)

La_LuNa
11.05.2009., 11:05
s parcelom nije frka, imamo preko soma metara kvadratnih zemljiste :)

znam da dizajn mozemo mijenjati, ali to onda mijenja i cijenu, tj povecava je (zbog izrade nacrta i svega). takodjer, ta kuca od tutisa za koju je on zapeo je veca, a jeftinija, sto ce reci da bi nas u domusplusu kostala dosta vise nego u tutisu. i vrh svega je sto je kuca poluetazna, tak da ce nam otici i brdo para u temelje :rolleyes:
naravno, treba se sve to jos dobro dobro pregruntati i odlucivati tek akon obilaska firmi, no kako sada stvari stoje, iz svega procitanog, mislim da necu pristajati na neke kompromise, jer domusplus (izuzev marlesa) na nasem trzistu ipak znaci neku kvalitetu, dok je sve ovo drugo li-la (ima super komentara, ima izrazito losih komentara. za domusplus ovdje nisam nasla niti jedan negativan)

Kris79
11.05.2009., 11:15
La_LuNa sta znaci poluetazna kuca?

La_LuNa
11.05.2009., 13:17
Kris,to ti je ono kada je jedan dio kuce malo visi od ostatka,imas 3-4 stepenice.
Doduse,nisam sigurna da se to tocno tako zove..
Na poslu sam pa ti ne mogu linkati primjer,no imas ga vec na ovoj temi,izvrti koju stranicu unazad.

Kris79
11.05.2009., 14:07
Kris,to ti je ono kada je jedan dio kuce malo visi od ostatka,imas 3-4 stepenice.
Doduse,nisam sigurna da se to tocno tako zove..

ahm. dakle nije klasican kat u punom smislu rijeci, nego je cijela kuca ajmorec prizemnica, ali se u dnevnu sobu npr ulazi preko tih kao stepenica koje ne sluze nicem korisnom, osim sto poskupljuju temelje i kako bi mi žene imale dodatan prostor za ukrašavanje teglama cvijeća?

imam jedan tlocrt koji mi je bio simpatican bas radi toga, pa reci jel to to?

http://www.domprojekt.hr/katalog/images/grazia110t.jpg

ne kuzi se bas... ja sam to zakljucila po ovim mini stepenicama u središtu?

goga
11.05.2009., 16:59
ahm. dakle nije klasican kat u punom smislu rijeci, nego je cijela kuca ajmorec prizemnica, ali se u dnevnu sobu npr ulazi preko tih kao stepenica koje ne sluze nicem korisnom, osim sto poskupljuju temelje i kako bi mi žene imale dodatan prostor za ukrašavanje teglama cvijeća?

kod ovog tipa kuca ispod visocijeg dijela je locirana garaza (i ev. radiona)
pa je dnevna soba u nivou prizemlja
a spavace sobe su iznad garaze

Kris79
11.05.2009., 17:04
kod ovog tipa kuca ispod visocijeg dijela je locirana garaza (i ev. radiona)
pa je dnevna soba u nivou prizemlja
a spavace sobe su iznad garaze

:confused:
:tuzni:
:ne zna:

ja bi zbilja cijenila neki foto-primjer.

La_LuNa
11.05.2009., 19:53
http://www.tutis.hr/www/ShowImage.aspx?id=329
evo draga, to je tocno ta kuca, i tu se vidi ovo o cemu je receno, dnevni je visine prizemlja, a spavace sobe su povisene. lijevo imas strelicu pa mozes izlistati jos slika, gdje vidis da izpod viseg dijela dodje garaza.

bzvznick
11.05.2009., 21:18
prvo da kazem da sam totalni laik za sad sto se tice montaznih kuce...al sam se zagrijao u zadnje vrijeme za to i citam i gledam po netu o montaznim kucama...
jos sam student ali mislim kad se zaposlim si sagraditi montaznu kucu u okolici zagreba od nekih 100 kvadrata.(zasad mi je to zelja)

sad bi molio da mi netko tko je vec gradio otprilike te velicine kucu i po mogucnosti u okolici zga, da mi kaze sto blize cijenu koja bi me dosla ..znaci da se ukljuce i detalji koji idu..a koje zna onaj ko je to prosao..jer kolko vidim ima jos dodatnih troskova osim kuce (tipa prijevoz itd... sta jos ide uz gradnju)...

s tim da ja jos nemam ni zemljiste...i dozvolu naravno..to posebno racunam...zemljiste koliko cujem je tesko nac malo pa su neke ideje da bi sa prijateljem podijelio zemljiste..al otom potom
BTW..koliko bi me dosla dozvola za takvu jednu kucu?

ali prvenstveno me zanima ovo prvo navedeno...evo ako netko mi moze poblize rec o tome bio bi zahvalan..(po mogucnosti netko ko je prosao to i zna cijenu cca)

hvala unaprijed!
pozz:)

Kris79
12.05.2009., 09:43
http://www.tutis.hr/www/ShowImage.aspx?id=329
evo draga, to je tocno ta kuca, i tu se vidi ovo o cemu je receno, dnevni je visine prizemlja, a spavace sobe su povisene. lijevo imas strelicu pa mozes izlistati jos slika, gdje vidis da izpod viseg dijela dodje garaza.

odlicno. sad mi puno toga jasnije.

TheWho
13.05.2009., 15:04
pozdrav svima!

nisam nigdje našla topic o DRVENIM montažnim kućama.
Našla sam sajtove i napravila neki ajmo reći uži izbor onog šta mi se svidjelo.
Nisam vidjela nikakve cijene kvadrata DMK ,pretpostavljam da trebam poslati ponudu,pa prije nego li pošaljem zanima me da li netko okvirno zna kolike su cijene kvadrata?

,također me zanima jel u osnovi bolje uzeti ''običnu'' montažnu ili drvenu? ili je to samo stvar ''osobnih želja'' nazovimo to tako.

eto hvala svima na odgovorima!!

:mig:

Emmet
13.05.2009., 15:25
Što podrazumjevaš pod "običnom" montažnom kućom?

TheWho
13.05.2009., 16:11
Što podrazumjevaš pod "običnom" montažnom kućom?

neznam od čega se gradi al nije drvena,već je rađena valjda od nekih ploča..
one standardne..
(nisam te previše proučavala jer me u principu više zanimaju drvene pa sam zato i stavila...)

Kris79
13.05.2009., 16:31
@TheWho tebe vjerojatno zanima bas drvena kuca, brvnara kao ovo npr:

http://www.eccobrvnare.com/thumb.php?slika=foto/2008/M-08_1216.jpg&duzina=600&kvalitet=70

topic o drvenim kucama imas ovjde http://forum.hr/showthread.php?p=10370718.

neznam od čega se gradi al nije drvena,već je rađena valjda od nekih ploča..
one standardne..

u središtu te "neke ploče" je, naime - drvo.

nek me netko ispravi ako griješim.

Emmet
13.05.2009., 20:53
Zid se u grubo sastoji od nosive drvene konstrukcije, izolacije (kamene vune) i drvenih ili gipsanih ploča... te naravno fasade koja opet može biti bilo kakva...
To je barem ono što ja poznajem kao pojam montažne gradnje. Vjerujem da ima i drugih sistema, ali ovo je najuobičajniji ili najrasprostranjeniji...

TheWho
14.05.2009., 08:58
@TheWho tebe vjerojatno zanima bas drvena kuca, brvnara kao ovo npr:

http://www.eccobrvnare.com/thumb.php?slika=foto/2008/M-08_1216.jpg&duzina=600&kvalitet=70

topic o drvenim kucama imas ovjde http://forum.hr/showthread.php?p=10370718.

u središtu te "neke ploče" je, naime - drvo.

nek me netko ispravi ako griješim.

točno to!!
hvala puno Kris79!
selim se na taj forum!

:w

Kris79
14.05.2009., 11:02
apropos ponudjaca montaznih kuca ima li tkogod iskustva s ovima?

http://cms.wolfsystem.at/whaus/live/haus/cms,p,1,id,21,nodeid,2,_country,hr,_language,hr.ht ml

Zizo
17.05.2009., 16:17
pozdrav ljudi,
volio bih postati vlasnik jedne marles atris kuće ili neke takvog stila. no, kad na netu ukucam podatke u kreditni kalkulator srce mi staje.
zanima me dakle, ima li netko da je samo na temelju kredita sagradio kuću, gdje, koliko i pod kojim uvjetima ga je uzeo (rok, anuitet).
i da, od čega sad živi? :D

gtihanamed
17.05.2009., 16:49
Ovako kupili bi kuću kojoj je prva etaža klasična gradnja, a druga etaža marles. Zanima me da li netko zna nešto o tome, da li je to ok?
Imam i pitanje za krov.?kod njih su rogovi i stavljene ploče, pa me zanima da li se može staviti crijep i poletvati kao kod normalnih krovova, ne znam kolika je nosivost tih zidova.?
Hvala svima unaprijed na odgovorima.
Za prozore mislim da mogu ići bilo koji? ako nije točno molim odgovr, za sada su drveni?
I jedno "glupo pitanje",( naravno ako ima glupih pitanja kod ljudi koji se ne razumiju u građevinu,) da li se smije i kolika je težina stvari koji se mogu pribiti u zid (npr. plazma, ormarići, police)
Hvala svima.

sowuljaga
19.05.2009., 10:49
Ovako kupili bi kuću kojoj je prva etaža klasična gradnja, a druga etaža marles. Zanima me da li netko zna nešto o tome, da li je to ok?
Imam i pitanje za krov.?kod njih su rogovi i stavljene ploče, pa me zanima da li se može staviti crijep i poletvati kao kod normalnih krovova, ne znam kolika je nosivost tih zidova.?
Hvala svima unaprijed na odgovorima.
Za prozore mislim da mogu ići bilo koji? ako nije točno molim odgovr, za sada su drveni?
I jedno "glupo pitanje",( naravno ako ima glupih pitanja kod ljudi koji se ne razumiju u građevinu,) da li se smije i kolika je težina stvari koji se mogu pribiti u zid (npr. plazma, ormarići, police)
Hvala svima.

pa nazovi marles predstavnistvo i raspitaj se kod njih,oni ce ti najbolje znat rec jel moze ili ne moze

a za glupo pitanje je meni receno da mogu zabiti kaj hocu u zid

bzvznick
19.05.2009., 12:15
prvo da kazem da sam totalni laik za sad sto se tice montaznih kuce...al sam se zagrijao u zadnje vrijeme za to i citam i gledam po netu o montaznim kucama...
jos sam student ali mislim kad se zaposlim si sagraditi montaznu kucu u okolici zagreba od nekih 100 kvadrata.(zasad mi je to zelja)

sad bi molio da mi netko tko je vec gradio otprilike te velicine kucu i po mogucnosti u okolici zga, da mi kaze sto blize cijenu koja bi me dosla ..znaci da se ukljuce i detalji koji idu..a koje zna onaj ko je to prosao..jer kolko vidim ima jos dodatnih troskova osim kuce (tipa prijevoz itd... sta jos ide uz gradnju)...

s tim da ja jos nemam ni zemljiste...i dozvolu naravno..to posebno racunam...zemljiste koliko cujem je tesko nac malo pa su neke ideje da bi sa prijateljem podijelio zemljiste..al otom potom
BTW..koliko bi me dosla dozvola za takvu jednu kucu?

ali prvenstveno me zanima ovo prvo navedeno...evo ako netko mi moze poblize rec o tome bio bi zahvalan..(po mogucnosti netko ko je prosao to i zna cijenu cca)

hvala unaprijed!
pozz:)

bilo ko? ukratko cca cijenu..nis drugo....

Emmet
19.05.2009., 14:33
bilo ko? ukratko cca cijenu..nis drugo....

Ti izgleda nisi svjestan koliko je to teško pitanje i da ti odgovor u stvari ništa neće značiti. Što znači okolica Zagreba? Samobor, Velika Gorica, Rakitje, Ivanić, Oroslavje, Zelina, Sesvete... Što? Razlika u cijeni zemljišta je velika.

Montažna kuća - visoki roh bau - 300-550 eur/m2. Za ključ u ruke ti još treba cca 200 eur/m2, ali to opet može jako varirati... Bitno je definirati što je visoki roh bau, što sve uključuje. Ako je veća cijena, naravno, više toga je u cijeni... To ovisi od firme do firme.

Komunalni doprinosi su također različiti od lokacije do lokacije... Što je sa dozvolama, to nemam pojma. Tako daleko još nisam došao.

Što znači da ti ukupna investicija može biti od 100 000 eura do 200 000 eura, ovisno o veluičini i cijeni parcele, veličini kuće i svega ostalog...

Ako netko ima neke detaljne podatke, neka ih da, ja nemam.

Ako je pitanje samo vezano na kuću, imaš razne firme sa svojim cjenicima i ponudom (čitaj - kvaliteta) koja bitno utječe na cijenu.

Da li je to odgovor na tvoje pitanje? :)

bzvznick
19.05.2009., 17:30
Da li je to odgovor na tvoje pitanje? :)

pa ono:D
mislio sam da bi me sveukuono doslo najvise 100 000 eura al izgleda da bi to doslo puno vise... btw mislio sam sesvete...
ja mislio ovako sad u grubo , neko manje zemljiste nekih 20 000 eura, dozvola 3000, i kuca 60 000 do 80 000...:ne zna: vidjet cu jos

Kris79
21.05.2009., 10:48
da li je netko u kontaktima s ponudjacima montaznih kuca sluuuucajno doznao da li rade kuce po tudjem projektu? ili nisu skloni tome?

mislim konkretno na situaciju gdje mi projektant poznanik da dobru cijenu za idejni i glavni, s tim rijesim papire dozvole i ostalo sto se parcele tice, a onda nekom od ponudjaca kuca odem s tim i uzmem od njih materijal + gradnju po principu kljuc u ruke?

jel to izvedivo i ako da, kod koga?

Emmet
21.05.2009., 12:00
da li je netko u kontaktima s ponudjacima montaznih kuca sluuuucajno doznao da li rade kuce po tudjem projektu? ili nisu skloni tome?

mislim konkretno na situaciju gdje mi projektant poznanik da dobru cijenu za idejni i glavni, s tim rijesim papire dozvole i ostalo sto se parcele tice, a onda nekom od ponudjaca kuca odem s tim i uzmem od njih materijal + gradnju po principu kljuc u ruke?

Dobro pitanje. Evo ja sam upravo nazvao firmu DOMUS + koja je moj osobni favorit i koju ću vrlo vjerojatno odabrati za svoju kuću, i direktor firme je rekao da ne vidi nikakvog problema da se tako napravi. Ako je projekt takav da je izvediv sa tipom konstrukcije koju oni rade, nemam nikakvih problema, ali možda je najbolje da ti to probaš direktno sa njima vidjeti. Meni se oni čine fakat ok.
Mislim da bi se mogao (morao) konzultirati sa njima kakva konstrukcija je najbolja za njihov način izvedbe i proizvodnje, pa nek ti to onda računa i ishodi dozvole ko god. Ali velim, provjeri direktno.

Kris79
21.05.2009., 13:09
Dobro pitanje. Evo ja sam upravo nazvao firmu DOMUS + koja je moj osobni favorit i koju ću vrlo vjerojatno odabrati za svoju kuću, i direktor firme je rekao da ne vidi nikakvog problema da se tako napravi. Ako je projekt takav da je izvediv sa tipom konstrukcije koju oni rade, nemam nikakvih problema, ali možda je najbolje da ti to probaš direktno sa njima vidjeti. Meni se oni čine fakat ok.
Mislim da bi se mogao (morao) konzultirati sa njima kakva konstrukcija je najbolja za njihov način izvedbe i proizvodnje, pa nek ti to onda računa i ishodi dozvole ko god. Ali velim, provjeri direktno.

hehe, upravo sam dobila odgovor (mailom) od domusa.
moj odgovor je nesto sazetiji, jer sam i ja sazetije pitala... ali svodi se na isto. rekli su mi da mozemo imati vlastiti projekt (i uzeti od njih materijal i gradnju) uz uvjet da se pazi na citiram: "detalje koji su nam vrlo bitni, pogotovo u konstrukcijskom i statičkom dijelu, te proračunu fizike zgrade". dakle, to je to.

nama su isto oni bili izbor no#1, vjerojatno ce tako i ostati, iako cisto da nam dusa bude na mjestu šaramo i okolo dok ne padne konačna odluka. moram priznati da su od početka u rekordnom roku odgovarali na mailove, i sva nasa pitanja koliko god kratka i banalna bila;

emmet, nisam citala sve tvoje postove od prije; vi imate zemljiste ili i to tek rjesavate?

Emmet
21.05.2009., 14:07
emmet, nisam citala sve tvoje postove od prije; vi imate zemljiste ili i to tek rjesavate?

Ajmo reći da rješavam, ali još sam daleko od rješenja.

La_LuNa
21.05.2009., 19:26
bzvznick, mi imamo zemljiste na podrucju dugog sela gdje su komunalni prikljucci ipak jeftiniji nego u sesvetama, uzimamo kucu izmedju 70 i 80 kvadrata pa si svejedno pregruntavamo jel nam za to dosta 50 000 eura (kuca bi kostala 32 000 eura cca ako uzimamo domusplus koji je ipak medju skupljim izvodjacima) dosta.. tak da si mislim da ti s 100 000 eura i to na podrucju zagreba (sesvete su ti grad zagreb) neces dobro proci.. pogotovo zato sto ti zakon po novome uvjetuje da ti gradjevinsko zemljiste ne smije biti manje od 500 metara kvadratnih (nisam provjeravala ovu info, rekose mi tako)

bzvznick
21.05.2009., 21:23
bzvznick, mi imamo zemljiste na podrucju dugog sela gdje su komunalni prikljucci ipak jeftiniji nego u sesvetama, uzimamo kucu izmedju 70 i 80 kvadrata pa si svejedno pregruntavamo jel nam za to dosta 50 000 eura (kuca bi kostala 32 000 eura cca ako uzimamo domusplus koji je ipak medju skupljim izvodjacima) dosta.. tak da si mislim da ti s 100 000 eura i to na podrucju zagreba (sesvete su ti grad zagreb) neces dobro proci.. pogotovo zato sto ti zakon po novome uvjetuje da ti gradjevinsko zemljiste ne smije biti manje od 500 metara kvadratnih (nisam provjeravala ovu info, rekose mi tako)
ok ja kupim u dugom selu npr zemljiste ..kolko ste platili vi?...i za kucu od sto kvadrata ne bi mi bilo dosta ostatak od 100 000 eura??

al mozda bi isli i na varijantu da zemljiste podijelim s prijateljem,,sagradimo 2 kuce

antonela
21.05.2009., 22:04
bzvznick,

vidim sa si i tekako u počecima razmišljanja i da puno toga neznaš dok nebudeš krenuo,ali svima nam je tako u startu pa te kužim...
moje osobno iskustvo,mk 100m2 u predgrađu Varaždina-itekako jeftiniji priključci i komunalije te sve vezano za papirologiju nego u Zagrebu ili okolici...
za sada,a relativno smo pri kraju i pred useljenje (pločice,laminati) računamo da ćemo proći skupa sa zemljištem,papirima i priključcima te uređenjem kuće oko 75000e,tako da mislim da ti 100000e neće biti baš dosta...naša mk je koštala 30000 eura,od Krivaje,toliko da usporediš sa svim drugim troškovima...
pozzzzzzzzzzz

La_LuNa
22.05.2009., 00:25
e vidi bzvznick, mi smo imali lude srece da smo zemljiste dobili, tj darovnim ugovorom je prebaceno na buduceg muza. tako da ti nisam ziher uopce kako se krecu cijene zemljista, samo znam da za minimalnih 500 kvadrata nije malo :-/ al u svakom slucaju manje je u dugom selu nego na podrucju grada zagreba. opcenito ako ljudima nije problem malo duzeg putovanja misljenja sam da je bolje traziti zemljiste u okolici (ja sam konkretno vezana uz istocni kraj, primjerice dugo selo, vrbovec) jer je ipak jeftinije nego u zagrebu, a opet nije na kraj svjeta. s novim obilaznicama zacas si u zagrebu i ne gubis puno na putovanje. mislim, vise je, ali ne toliko koliko ljudi misle.
takodjer, velika prtednost je blizina zeljeznice, ja sam vlakom iz ostrne (selo na kraju dugog sela, tamo nam je zemljiste) za pola sata vlakom na glavnom kolodvoru. za pola sata autom ne dodjem ni do dupca iz sesveta kada su spice :-/ tak da ukoliko netko pikira na okolicu zagreba, obratite si pozornost na vlakove. jest, placaju se dopunske karte i nije prejeftino, no tko radi u drzavnoj firmi ima to placeno. skolarci gradski pokaz imaju besplatan, a njihove prikljucne karte nisu preskupe. kada se pogleda cijenja karte za vlak i skurenog goriva mjesecno - opet je vlak u prednosti.

ispricavam se na offtopicu.

ugl, bzvznick, najbolje ti je da:
prvo pogledas cijenje gradjevinskih zemljista na lokaciji koja te interesira
zatim odes u odgovarajuce ustanove raspitati se za komunalne doprinose, prikljucke i dozvole za taj kraj
potom stavis dobivene brojke na papir
i na kraju potrazis izvodjaca i kucu koju bi gradio.
moras imati te cifre na papiru, bar ugrubo.
i naravno, kao sto su ti vec i rekli, od firme do firme razlikuje se visoki rohbau, tj sto sve u cijeni izrazenoj na webu dobivas. tako da si to prouci. nemoj da te zavara manja cijena kvadratnog metra, dobro si usporedi sve sto tko nudi.

DugiD
22.05.2009., 12:55

Mi smo sagradili Marles kucu po svom vlastitom projektu. Nije bilo nikakvih problema. Oni su radili statiku kuce i samo smo jedan zid morali pomaknuti za par cm da u njega stave nosivu gredu da se ne vidi. Neznam kako je kod drugih izvođaca ali Marles radi sve kako si zamisliš.

bzvznick
22.05.2009., 14:40
hvala vam na informacijama:top:

Emmet
01.06.2009., 13:52
Budući da nisam jedini kojeg ovo zanima, ako može netko tko živi u montažnoj drvenoj kući reći kakva je zvučna izolacija kuće iz vana prema unutra i između prostorija, te o kakvim se zidovima radi (i pregradni i vanjski).

Tnx.

P.S. Kris79, isprazni privatne poruke, imaš ih previše... :mig:

fulcrum
02.06.2009., 01:15
Bok svima. Da se uključima malo u temu. Ja sad počinjem sa odlukom i prvim koracima u gradnji montažne kuće. Zemljište imam i mislim da će mi ono biti za sad najveći problem. Bio sam u Domus+. Moram reći da su jako ljubazni i da su imali strpljenja sa mojim pitanjima. Rekli su da nije problem da se projekt mijenja (i da cijena ne ovisi o promjeni projekta nego o količini materijala koji moraju utrošiti u kuću). Tako je ispalo da zapravo možete proći i jeftinije od naznačena cijene. Što sam malo ostao razočaran (pošto ću trebati kredit), je to da na njihovim internet stranicama piše da surađuju sa: "Pored toga, usko surađujemo s renomiranim tvrtkama specijaliziranim za financijsko savjetovanje, koje su u mogućnosti pronaći najpovoljnije rješenje za vas. Kao primjer, postoji mogućnost dobivanja kredita bez zamjenske hipoteke, gdje će hipoteka za vaš novi dom biti još neizgrađena Domusplus montažna kuća." A odgovor je bio da za kredit odem pitati u svoju banku.
Gledao sam stranice od Tutisa. Iskreno, neke kuće mi izgledaju bolje nego u Domus+. I da se dogovoriti ključ u ruke. I cijena je osjetno niža. Brinu me 2 stvari: Ne piše nigdje sjedište na njihovim stranicama. I kad sam googlo vidio sam da im je mail gmail.com. To mi se čini onak, malo neprofesionalno.
Jel ima netko iskustva sa Tutisom?

Jedno više pravno pitanje. Recimo da je u uvjetima gradnje za neko područje da se od susjeda mora biti 3m. Ako je bliže od toga (a ne smije biti bliže od 1m) na tom zidu građevina ne smije imati prozore veće od cca 60cm. E sad, jel NE SMIJE ili smije ak susjed da pristanak? Hvala na odgovorima ak netko zna.

Emmet
02.06.2009., 09:04
Gledao sam stranice od Tutisa. Iskreno, neke kuće mi izgledaju bolje nego u Domus+. I da se dogovoriti ključ u ruke. I cijena je osjetno niža.

Sa Tutis web stranice:

"Zidni elementi se proizvode u radionici prema projektu i isporučuju se na gradilište. Izrađuju se u modularnim dimenzijama 120x260 cm i 60x260 cm, a mogu biti vanjski i unutrašnji, puni ili sa ugrađenim prozorima i vratima zavisno od mjesta u sklopu objekta. Postoji više varijanti vanjskih zidova koji se međusobno razlikuju u vanjskoj oblozi, tj.debljini zida 20cm, 23cm, 25cm, što smo uveli kao standard, pa i više po želji kupca, te potrebnom statičkom opterećenju prema izračunu.Ukoliko je mjesto gradnje pristupačno elementi se izrađuju u "krupnom panelu" te se u duzini cijelog zida pomoću dizalice spušta na temelj."

Ne želim ovdje da ispadne da se favorizira bilo koga, svako nek sam procjeni koga će uzeti i što će uzeti, ali ovdje jednostavno moram reći par činjenica.
Zidni elementi se izrađuju u modularnim dimenzijama. To znači da se radi o tzv. sitnom panelu, elementi zida su širine 120 ili 60 cm i oni se u toj dimenziji dostave na gradilište i spajaju na licu mjesta. Ti spojevi gotovo uvijek nisu kvalitetni jer temelji obično nisu ravni, materijali se "ne preklapaju" i spojevi tih panela nisu apsolutno ravni i točni kao kad se zid radi na stolu u radioni u jednom komadu. Domus + radi na principu makro panelnog sustava, zid se napravi u radioni, na ravnoj podlozi i u kontroliranim uvjetima (ne može se dogoditi da se građa namoči i drvo izvitoperi), tako da je sve puno kvalitetnije napravljeno, a i brže za smontirati. To također vidiš i na webu Tutisa.
Sitni panel je totalno zastarjelo i to je ustvari mjerilo kvalitete izrade. Ako se i odlučiš za Tutis, inzistiraj na makro panelima. To bi trebao biti standard, a ne ukoliko je mjesto gradnje pristupačno.

Na presjek zida tutisa najrađe ne bih trošio riječi. Debljina zida od 25 cm, nasuprot 31 cm, mineralna vuna od 10 cm nasuprot 17 cm domus + zida je jednostavno ne usporedivo, a o smještaju parne brane da i ne govorim. Cijena jednog i drugog nije ista kategorija. Također, koji su ugrađeni materijali, to je jako bitno. Kakva je mineralna vuna koja čini najveći dio konstrukcije zida, itd...
Ako ti je trenutna cijena jedini kriterij, onda odaberi Tutis, ako te zanima kvaliteta i dugoročno pametno ulaganje, onda potraži nekog drugog, ne mora to biti domus +.

Lijep pozdrav.

DugiD
02.06.2009., 09:57
Što se tiće kvalitete izgradnje i materijala mi smo se odlučili za Marles jer su ipak najpoznatiji i dosta dugo su na tržištum, što Hrvatskom tako i u Europi. Cijena je kod njih veća od svih ali ipak ću živjeti u toj kući n godina i nismo htjeli štedjeti na takvim stvarima. Mogli smo uštedjeti nešto ali pitanje je šta će biti za 5-10 godina. Sada smo 6 mjeseci u toj kući i jako smo zadovoljni.

Emmet
02.06.2009., 10:07
Što se tiće kvalitete izgradnje i materijala mi smo se odlučili za Marles jer su ipak najpoznatiji i dosta dugo su na tržištum, što Hrvatskom tako i u Europi. Cijena je kod njih veća od svih ali ipak ću živjeti u toj kući n godina i nismo htjeli štedjeti na takvim stvarima. Mogli smo uštedjeti nešto ali pitanje je šta će biti za 5-10 godina. Sada smo 6 mjeseci u toj kući i jako smo zadovoljni.

Jel mi možeš molim te odgovoriti na pitanje o zvučnoj izolaciji? Kakva je ona među prostorijama, kakva prema okolici objekta i kakvi su pregradni zidovi na marlesici, kakva je ispuna?

Znam teoriju, ali zanima me mišljenje korisnika.

Hvala.

fulcrum
02.06.2009., 10:48
Sa Tutis web stranice:

"Zidni elementi se proizvode u radionici prema projektu i isporučuju se na gradilište. Izrađuju se u modularnim dimenzijama 120x260 cm i 60x260 cm, a mogu biti vanjski i unutrašnji, puni ili sa ugrađenim prozorima i vratima zavisno od mjesta u sklopu objekta. Postoji više varijanti vanjskih zidova koji se međusobno razlikuju u vanjskoj oblozi, tj.debljini zida 20cm, 23cm, 25cm, što smo uveli kao standard, pa i više po želji kupca, te potrebnom statičkom opterećenju prema izračunu.Ukoliko je mjesto gradnje pristupačno elementi se izrađuju u "krupnom panelu" te se u duzini cijelog zida pomoću dizalice spušta na temelj."

Ne želim ovdje da ispadne da se favorizira bilo koga, svako nek sam procjeni koga će uzeti i što će uzeti, ali ovdje jednostavno moram reći par činjenica.
Zidni elementi se izrađuju u modularnim dimenzijama. To znači da se radi o tzv. sitnom panelu, elementi zida su širine 120 ili 60 cm i oni se u toj dimenziji dostave na gradilište i spajaju na licu mjesta. Ti spojevi gotovo uvijek nisu kvalitetni jer temelji obično nisu ravni, materijali se "ne preklapaju" i spojevi tih panela nisu apsolutno ravni i točni kao kad se zid radi na stolu u radioni u jednom komadu. Domus + radi na principu makro panelnog sustava, zid se napravi u radioni, na ravnoj podlozi i u kontroliranim uvjetima (ne može se dogoditi da se građa namoči i drvo izvitoperi), tako da je sve puno kvalitetnije napravljeno, a i brže za smontirati. To također vidiš i na webu Tutisa.
Sitni panel je totalno zastarjelo i to je ustvari mjerilo kvalitete izrade. Ako se i odlučiš za Tutis, inzistiraj na makro panelima. To bi trebao biti standard, a ne ukoliko je mjesto gradnje pristupačno.

Na presjek zida tutisa najrađe ne bih trošio riječi. Debljina zida od 25 cm, nasuprot 31 cm, mineralna vuna od 10 cm nasuprot 17 cm domus + zida je jednostavno ne usporedivo, a o smještaju parne brane da i ne govorim. Cijena jednog i drugog nije ista kategorija. Također, koji su ugrađeni materijali, to je jako bitno. Kakva je mineralna vuna koja čini najveći dio konstrukcije zida, itd...
Ako ti je trenutna cijena jedini kriterij, onda odaberi Tutis, ako te zanima kvaliteta i dugoročno pametno ulaganje, onda potraži nekog drugog, ne mora to biti domus +.

Lijep pozdrav.

DA, tu si u pravu. Mogao bih otić u Domus+ sa nekim tlocrtima iz Tutisa. :)

DugiD
02.06.2009., 15:28
Jel mi možeš molim te odgovoriti na pitanje o zvučnoj izolaciji? Kakva je ona među prostorijama, kakva prema okolici objekta i kakvi su pregradni zidovi na marlesici, kakva je ispuna?

Znam teoriju, ali zanima me mišljenje korisnika.

Hvala.

Zvučna izolacija prema van je odlična. Isprobali smo sasvim slučajno. Dolazio sam doma i na metar-dva nisam uopce cuo kako se dijete dere, tek kada sam stigao do ulaznih vrata čuo sam nešto iznutra. Između prostorija je nešto lošije ali ništa nego kod zidane kuće. Ispuna pregradnih zidova je ista kao i kod vanjskih samo što su 14 cm. Idu sa svake strane gips vlaknena ploča a između kamena vuna.

Feferon
17.06.2009., 01:15
Gledam jednu Marles kuću, staru 15 god. Čini mi se da je u sasvim ok stanju, ali ja sam totalni laik. Koji su za i protiv kupnje rabljene mk? Hvala!

tdereta
18.06.2009., 12:23
Za 15. god. staru marles kuću mislim da možeš dobiti samo dobru cijenu. Pošto se radi o niskoenergetskoj kući tehnologije od prije 15. god., ona je neusporediva sa marlesicom ili bilo kojom drugom montažnom niskoenergetskom kućom danas. Naime, montažna kuća se gradi poradi odlične termoizolacije prije svega. Stoga termoizolaciju treba uzeti kao (po mom mišljenju) važan faktor prilikom kupovine. Treba vidjeti u kakvom je stanju ponuđena marlesica, tj. kakvu kvalitetu izolacije nudi. Tehnologija je, što se tiče montažne gradnje, jako uznapredovala. Prije svega odgovori si na pitanje zašto kupujem montažnu kuću? Možda ti onda mogu ponuditi bolji odgovor.

Emmet
29.06.2009., 11:12
Slažem se, danas su materijali neusporedivo bolji od onih prije 15 godina...no to ne znači da je kuća loša. Ako je dilema kupiti kuću ili graditi novu, onda bih ja gradio novu, no ako je dilema kupiti 15 godina staru marlesicu ili kuću klasične gradnje jednake starosti, to je onda druga priča. Naravno, odluku treba donjeti ovisno o cijeni i stanju.

filica
17.07.2009., 15:43
Novi sam na forumu i neznam kako otvoriti temu ali znam gdje se grade odličnr montažne kuće. Tvrtka ima najvažnije svjetske certifikate i gradi za Njemačku i Švedsku. Zidove radi u komadu do dužine 12,5 m i na gradilište dostavlja zid sa instalacijama, stolarijom i fasadom. Izbor kuća strašan, vjerujte o kućama znam mnogo jer dvije godine tražim onu pravu. Vidio sam kuće svih proizvođaća u okružju.Mogu reći da je Marles ispod njih. A cijene za visoki roh-bau 250-300 eur/m2. Cijene mogu biti i povoljnije i 10% ako 10 osoba naruči istu kuću. Ja već tražim moguće kupce za moj model od 183,5 m2. Ako je neko zainteresiran dajem sve informacije o tome.

stock1
18.07.2009., 11:08
I ja sam novi na forumu. Gledao sam skoro sve o montažnim kućama i zanima me ova tvoja opcija. Daj mi neke informacije!

Žoharzilla
18.07.2009., 15:41
Novi sam na forumu i neznam kako otvoriti temu ali znam gdje se grade odličnr montažne kuće. Tvrtka ima najvažnije svjetske certifikate i gradi za Njemačku i Švedsku. Zidove radi u komadu do dužine 12,5 m i na gradilište dostavlja zid sa instalacijama, stolarijom i fasadom. Izbor kuća strašan, vjerujte o kućama znam mnogo jer dvije godine tražim onu pravu. Vidio sam kuće svih proizvođaća u okružju.Mogu reći da je Marles ispod njih. A cijene za visoki roh-bau 250-300 eur/m2. Cijene mogu biti i povoljnije i 10% ako 10 osoba naruči istu kuću. Ja već tražim moguće kupce za moj model od 183,5 m2. Ako je neko zainteresiran dajem sve informacije o tome.

Pa dobro.
Daj onda napiši, recimo koja je debljina vanjskog zida, koliko unutarnjeg, što sve obuhvaća cijena visokog roh-bau sistema od 250-300€, koja je cijena sistema "ključ u ruke"?
Kakva je vanjska i unutarnja stolarija, cijena idejnog i glavnog projekta...malo nam to približi...

marina3
19.07.2009., 17:42
i mene zanimaju detalji

M@tthew
20.07.2009., 12:51
Ljudi help....

Znači zemljište imamo... E sad, tu nastupa problem. Naime nikako nismo u mogućnosti dobiti kredit jer treba zamjenska nekretnina do trenutka kad kuću ne stavimo pod krov. Znači trebali bi samostalno napraviti temelje, sve priključke i još dosta toga... Problem je što nemamo nikakve ušteđevine. Zamjensku nekretninu također ne možemo uzet jer nam starci tu ne mogu pomoć s obzirom da i sami imaju hipoteke zbog raznih razloga...

Jel ima tko kakvu ideju, i jel se uopće može tražiti kredit za kuću bez te namjenske nekretnine?

Imamo to zemljište i stvarno ga ne bi htjeli prodati, ali izgleda da čemo morati i na kraju uzeti stan u gradu,(kredit za stan dobimo bez problema) ,a puno bi rađe radili neku montažnu kućicu na tom zemljištu ali jednostavno ne vidimo izlaz iz ove situacije.

Lijep pozdrav

stock1
20.07.2009., 13:28
Posjeti sranicu APN-e to ti je državna agencija za promet nekretninama, oni ti imaju program poticajne stanogradnje za osobe i obitelji koji kupuju ili grade prvi stambeni objekat. Dovoljno je da imaš zemljište koje u zoni građenja.

M@tthew
20.07.2009., 16:29
Posjeti sranicu APN-e to ti je državna agencija za promet nekretninama, oni ti imaju program poticajne stanogradnje za osobe i obitelji koji kupuju ili grade prvi stambeni objekat. Dovoljno je da imaš zemljište koje u zoni građenja.

Budem pogledao stock1, hvala na informaciji. Mi smo iz Čakovca inače, jel rade po cijeloj Hrvatskoj ili...? Sutra ću nazvati....

Lijep pozdrav

dlasic
20.07.2009., 20:32
Naime nikako nismo u mogućnosti dobiti kredit jer treba zamjenska nekretnina do trenutka kad kuću ne stavimo pod krov.
Posjetite Zagrebačku banku, oni još daju kredite za izgradnju pri čemu hipoteka ide na zemljište i kasnije na izgrađenu kuću.

DAZA
20.07.2009., 20:53
@M@tthew-Mislim da si otišao u krivu banku. :D
ZG banka je davala kredit za izgradnju kuće, ali uz dobiveno Rješenje o gradnji, troškovnik, i sl. i ako ti procijenjena vrijednost tvog zemljišta pokriva omjer za traženi iznos kredita, neće te tražiti dodatnu nekretninu u zalog. Ako ti to neće biti dosta, tražiti će te dodatnu nekretninu u zalog.
Moj prijedlog ti je da podigneš neki veći gotovinac, i kada kuća bude već npr.započeta (ili koliko ćeš već moći napraviti s tim iznosom), pozoveš procjenitelje i tada radiš procjenu za zemlju i kuću. S kućom na terenu će ti porasti vrjednost zemljišta i time ćeš imati veću vrijednost nekretnine za hipoteku. Ovo je samo u slučaju ako ne ide nikako drukčije.
Probaj otići u još koju banku, npr.Hypo neko vrijeme nije tražila dodatnu nekretninu, ne znam kako je sada.

M@tthew
21.07.2009., 08:50
Posjetite Zagrebačku banku, oni još daju kredite za izgradnju pri čemu hipoteka ide na zemljište i kasnije na izgrađenu kuću.

Šta da??? :s Ste sigurni da je to tako? Bio sam u svim bankama osim u zagrebačkoj i ni jedna nije spomenula nešto takvo. Samo ili zamjenska nekretnina ili jamci.... zemljište nitko ne uzima u obzir tako da sumnjam da zagrebačka banka to ima....ali ču provjerit u svakom slučaju...

DAZA, o tome sam razmišljao i sam. Ali recimo i da uzmem neki veći gotovinski, i započnem raditi kuću pod krov (u biti razmišljamo o montažnoj, znači trebali bi novce za temlje i priključke te montažu kuće) kako bih onda mogao dobiti u toj istoj banci kredit za kuću kada već imam otvoreni taj gotovinski koji sam prije podigao? Šta to ne bi bila kočnica eventualnom drugom stambenom kreditu? Ja mislim da bi.... Ili?

Srdačan pozdrav

ALEN111
21.07.2009., 09:05
Šta da??? :s Ste sigurni da je to tako? Bio sam u svim bankama osim u zagrebačkoj i ni jedna nije spomenula nešto takvo. Samo ili zamjenska nekretnina ili jamci.... zemljište nitko ne uzima u obzir tako da sumnjam da zagrebačka banka to ima....ali ču provjerit u svakom slučaju...

DAZA, o tome sam razmišljao i sam. Ali recimo i da uzmem neki veći gotovinski, i započnem raditi kuću pod krov (u biti razmišljamo o montažnoj, znači trebali bi novce za temlje i priključke te montažu kuće) kako bih onda mogao dobiti u toj istoj banci kredit za kuću kada već imam otvoreni taj gotovinski koji sam prije podigao? Šta to ne bi bila kočnica eventualnom drugom stambenom kreditu? Ja mislim da bi.... Ili?

Srdačan pozdrav

Imate PP.

Kris79
21.07.2009., 09:13

Srdačan pozdrav

nije tema ali da pokusam ukratko.

zaba ima tzv kredit za a) kupnju zemiljsta b) komunalno uređenje zemljista c) gradnju kuće

to se sve moze stavit pod jedan 'projekt' i raditi korak po korak jedno za drugim. znaci najprije ti financiraju kupnju zemlje, pa uređenje i potom kupnju kuće tj gradnju montažice.

kako mi nismo imali zemljiste kupljeno, nama je trebala zamjenska nekretnina, vi ako imate, mozda samo zemljiste moze biti dovoljno, to moras pitati tamo.

s tim da dobro pazis: vrijednost kredita koji ces dobiti za izgradnju kuce moze biti 3x vrijednost zemljista. to moze biti lose ako ti zemljiste vrijedi 8000E. (zaba salje procjenitelje). jer ti to nece biti dovoljno za izgradnju kuce.

-> ovo je nesto sto moras provjeriti prije ikakvog potpisa. dakle moras biti 99% siguran da ce ti procjena zemljista biti dostatna. moje misljenje je da se cak isplati platiti procjenu prije nego to uradi zaba (zane?).

instrumente osiguranja u pravilu diktira tvoja kreditna sposobnost... vodi racuna i o tome. kreditni model jest univerzalan, ali kad vide s cim ti raspolazes, model se prilagodi tebi.

a i ne zaboravi da su kamate u zabi skocile nedavno, zadnje sto znam je 7,3% (ispravite me ako grijesim...)

nista od ovog nisam napisala da te obeshrabrim, dapace...
samo (iz vlastitog iskustva) budi svjestan da moras imati dobar financijski backup, kao i neki keš u najcrnjem mogucem scenariju; da ti se ne dogodi da u pola posla shvatis da ti je rata kredita previsoka... i da ti to neces moci izvuci.

:top:

DAZA
21.07.2009., 09:40

Srdačan pozdrav

ZG banka je imala mogućnost odobravanja gotovinskog kredita za ishodovanje papira-znači to je u biti namjenski kredit za dobivanje dozvole, tj.Rješenja o gradnji. Od dana odobravanja tog kredita dobije se rok od godine dana za rješavanje papira za gradnju kako bi se nakon toga odmah mogao podignuti stambeni kredit kojim bi se zatvorio ovaj gotovinski namjenski.
Gotovinski dobiješ prema svojoj kred.sposobnosti, nema hipoteke i moraš si izračunati koliko ti treba novaca da dobiješ Rješenje.
Nakon dobivanja Rješenja ideš u banku sa gotovim papirima i izrađenim troškovnikom od strane arhitekta.
Mana ovog sistema jest pitanje da li ćeš uspjeti dobiti Rješenje u tih godinu dana da ti sve ne padne u vodu jer poslije toga nećeš više moći gotovinac zatvarati sa stambenim. Zato sam ti i napisala da bi bilo dobro dignuti veći gotovinac i onda tražiti kredit za dovršenje, a ne izgradnju kuće, jer onda koliko znam nisi vezan s tih godinu dana, ali tu je i smanjena kred.sposobnost i dodatna rata, tako da ti je najbolje otići direktno i vidjeti papirnato sve opcije. Možda i u tom slučaju postoji mogućnost da ti se taj veći gotovinac zatvori sa stambenim za završetak kuće. Što više izgrađenog imaš na parceli, uz uredne papire, to ti je veća vrijednost hipotekarnog zaloga.
Sad tu ima još sto caka kako nadomjestiti vrijednost koja ti treba, npr.razna osiguranja, supruga ili netko drugi kao sudužnik, itd..
Napominjem da je ovo sve bilo aktualno prošlu godinu i ne znam kako stvari sada stoje.

Edit: Sad sam vidjela da si spominjao priključke-njih ne plaćaš prije dobivanja Rješenja, već poslije. Prije Rješenja plaćaš posebnu geo.podlogu, idejni projekt, doprinos Hrv.vodama (to možeš na tri rate), doprinos općini u kojoj gradiš i dobivanje Rješenja-nekih 800 kn. Nakon Rješenja plaćaš glavni projekt i troškovnik koji ti treba za banku.

DAZA
21.07.2009., 10:00
nije tema ali da pokusam ukratko.

kako mi nismo imali zemljiste kupljeno, nama je trebala zamjenska nekretnina, vi ako imate, mozda samo zemljiste moze biti dovoljno, to moras pitati tamo.
:top:

Kris, znam za slučaj gdje su ljudi digli gotovinski za kupnju zemljišta i dobivanje papira, isto uz taj famozni rok od godine dana, te nakon Rješenja idu dignuti stambeni i zatvoriti gotovinski. Za taj gotovinac im nije trebala nikakva hipoteka.
Ali i dalje stoji problem što ako vrijednost zemljišta (koja je u međuvremenu povećana zbog dobivenih papira) i dalje ne bude dosta za traženi iznos kredita....
Postoje neke opcije da digneš toliko koliko možeš samo sa zemljištem, pa poslije dižeš za dovršetak kuće, itd. ali to je puno komplikacija, puno plaćenih naknada za zatvaranje i otvaranje kredita i sl.

Kris79
21.07.2009., 10:39
Kris, znam za slučaj gdje su ljudi digli gotovinski za kupnju zemljišta i dobivanje papira, isto uz taj famozni rok od godine dana, te nakon Rješenja idu dignuti stambeni i zatvoriti gotovinski. Za taj gotovinac im nije trebala nikakva hipoteka.
Ali i dalje stoji problem što ako vrijednost zemljišta (koja je u međuvremenu povećana zbog dobivenih papira) i dalje ne bude dosta za traženi iznos kredita....
Postoje neke opcije da digneš toliko koliko možeš samo sa zemljištem, pa poslije dižeš za dovršetak kuće, itd. ali to je puno komplikacija, puno plaćenih naknada za zatvaranje i otvaranje kredita i sl.

...da, puno je to i previse rzika te situacija ako A onda B...
da je situacija drugacija i da je ista vise stabilno - mozda.
ali mi se nismo usudili. ne mislim da smo pogrijesili.

ali.. sad smo vec daleko zaoftopicarili.

DAZA
21.07.2009., 10:58
Kris-istina, sve su to zavrzlame. Vidim da si zapikirala nešto drugo :D
Iz svog iskustva mogu reći da smo više živaca potrošili na dobivanje papira i kredita, nego na samu gradnju.

ALEN111
21.07.2009., 12:54

možete mi sesvi obratiti na privatne poruke pa ću vidjet kome mogu pomoć u svezi hipotekarnih kredita

M@tthew
21.07.2009., 13:00
Vrijednost zemljišta je bila 10.000€. To znači da bih ja mogao dobiti samo 30.000€ ako sam ja dobro shvatio?? to je puno premalo svejedno..... :(

Ova solucija s gotovinskim mi se isto sviđa, znači prvo gotovinski pa se odradi koliko se odradi i nakon toga se traži kredit za završenje izgradnje....

Ne znam, sve mi se nekako čini da čemo ipa morati uzeti stan kako stvari stoje i prodati zemljište, a baš sam htio montažnu kučicu....

La_LuNa
21.07.2009., 13:09
M@tthew, a koliko vam se zuri?

jer imas i opciju stambene stednje (na to cemo mi ici).
odredi si koliko ti novca treba. za prikljkucke, temelje i kucu. nisam sigurna za sve podudjace monzatnih kuca, ali znam da domusplusu u cijeni kuce je uracunato ovo idejno rijesenje i svi ti papiri koji ti trebaju.

nasa kuca je oko 260k kn, zemljiste isto imamo, mi smo odredili da nam je 50k eura dovoljno (ali mi nismo u Zagrebu, mis mo u D. Selu, prikljucci cu automatski malo jeftiniji,nemamo kanalizaciju vec septicku, i jos razmisljamo o prikljucku vode obzirom da na zemljistu vec postoji bunar). znaci, da bismo imali 50k eura, mi moramo ustedjeti 15k. onda stambena stedionaica da 35 k na kredit (nama ispada na 12 godina, rata ispod 3k kn). ali mi dvije gdoine svaki mjesec na stambenu stednju moramo staviti 4600 kuna.

eto, kazem, ne znam koliko vam se zuri, ali ako imate lufta 2 do 5 godina, prouci si malo i stambenu stednju.

M@tthew
21.07.2009., 13:16
M@tthew, a koliko vam se zuri?

jer imas i opciju stambene stednje (na to cemo mi ici).
odredi si koliko ti novca treba. za prikljkucke, temelje i kucu. nisam sigurna za sve podudjace monzatnih kuca, ali znam da domusplusu u cijeni kuce je uracunato ovo idejno rijesenje i svi ti papiri koji ti trebaju.

nasa kuca je oko 260k kn, zemljiste isto imamo, mi smo odredili da nam je 50k eura dovoljno (ali mi nismo u Zagrebu, mis mo u D. Selu, prikljucci cu automatski malo jeftiniji,nemamo kanalizaciju vec septicku, i jos razmisljamo o prikljucku vode obzirom da na zemljistu vec postoji bunar). znaci, da bismo imali 50k eura, mi moramo ustedjeti 15k. onda stambena stedionaica da 35 k na kredit (nama ispada na 12 godina, rata ispod 3k kn). ali mi dvije gdoine svaki mjesec na stambenu stednju moramo staviti 4600 kuna.

eto, kazem, ne znam koliko vam se zuri, ali ako imate lufta 2 do 5 godina, prouci si malo i stambenu stednju.

A čuj, recimo da mi se žuri... Korisnik sam raiffeisen stambene štedionice već treću godinu. Kada sam išao pitat u banku za kredit i kad sam napomenuo da sam korisnik stambene oni su se ponašali kao da to uopće nema veze. Žena mi je rekla da je banka posebno i stambena posebno, jedni i drugi imaju svoje uvjete. Svi su kao pričali da stambena štedionica pomaže prilikom realizacije i dobivanja kredita, a uopće nije tako... Stambena štedionica ima svoje uvjete koji su još gori od same banke... Eto....

Ne znam šta napraviti, već sam lud lagano.... Ne bih htio stan jer odmalena živim u kući i mislim da se ne bih mogao prilagoditi na prostor bez dvorišta i svojeg mira....

Kris79
21.07.2009., 13:17
nemoj se obeshrabrivati. lijepo do zabe i vidi s njima.

to sto mi tu pricamo vjerojatno nije cijela istina.

ALEN111
21.07.2009., 13:23
Vrijednost zemljišta je bila 10.000€. To znači da bih ja mogao dobiti samo 30.000€ ako sam ja dobro shvatio?? to je puno premalo svejedno..... :(

Ova solucija s gotovinskim mi se isto sviđa, znači prvo gotovinski pa se odradi koliko se odradi i nakon toga se traži kredit za završenje izgradnje....

Ne znam, sve mi se nekako čini da čemo ipa morati uzeti stan kako stvari stoje i prodati zemljište, a baš sam htio montažnu kučicu....

Nemojte prodavati zemljiste mogu pomoći.(pošaljite privatnu poruku)

DAZA
21.07.2009., 14:32
možete mi sesvi obratiti na privatne poruke pa ću vidjet kome mogu pomoć u svezi hipotekarnih kredita

Hvala, ali ja ću se uskoro i useliti...:D
Ako smijem pitati, na koji način ti to možeš pomoći?

...

...

Za mk dobiješ i projekte, tj.platiš ih u cjelokupnom iznosu, ali za kredit treba i Rješenje o gradnji, a to koliko znam ne dobiješ, jer to je problem investitora. Dakle, u startu nemaš sve papire potrebne za banku.
M@tthew, odi još malo hodočastiti po bankama, možda se da iskopati kakvo rješenje. Na samo zemljište ti niti jedna banka bez Rješenja o gradnji neće dati stambeni kredit za gradnju kuće-nama također nisu dali ništa. Jedina opcija za koju ja znam jest ova s gotovincem. Nije mi jasna ova računica-zemlja 10tis.eura-kredit 30 tis.eura :ne zna:

M@tthew
21.07.2009., 15:21
Hvala, ali ja ću se uskoro i useliti...:D
Ako smijem pitati, na koji način ti to možeš pomoći?

Evo zvao me dotični gospodin...

Favorit masivne kuće stigle u Hrvatsku. Tvrdi da surađuju sa RBA i da ne treba ni zamjenska nekretnina ni išta drugo jer imaju sklopljen ugovor s njima i da: "Tako da kad smo mi izvođači ne trebate nikakovu drugu hipoteku već nacrt i papiri od kuće u našem sistemu pokrivaju 100% hipoteke"

"u sklopu full service usluge kupcima naših kuća omogućujemo hipotekarno financiranje.Radimo sa RBA i Wustenrot stambenom štedionicom gdje banka kod naših kuća točno zna cijenu koliko kuća košta.Kredit se isplačuje po situacijama,kad nadzor potvrdi da je pojedina faza kvalitetno izvedena-nema rizika za banku ni za kupca". -(izvadak iz maila)

Dogovorio sastanak s njima početkom drugog tjedna pa da vidimo šta nude....

M@tthew
21.07.2009., 15:23
Nije mi jasna ova računica-zemlja 10tis.eura-kredit 30 tis.eura :ne zna:

Pa neko je prije spomenuo da kao zaba daje još uvijek stambene kredite bez zamjenske nekretnine dakle samo na zemljište,ali u visini tri put večoj od vrijednosti zemljišta....

Kris79
21.07.2009., 15:29
Pa neko je prije spomenuo da kao zaba daje još uvijek stambene kredite bez zamjenske nekretnine dakle samo na zemljište,ali u visini tri put večoj od vrijednosti zemljišta....

taj netko sam bila ja.

dakle zadnje sto znam u vezi zabine ponude (mozda ju jos negdje imam) je da nakon sto ti isfinancira kupnju i komunalno uređenje zemljišta dat će ti i kredit za kuću, s hipotekom na zemljiste, ali kredit moze biti max 3puta vrijednost zemljista.

La_LuNa
21.07.2009., 17:04
Za mk dobiješ i projekte, tj.platiš ih u cjelokupnom iznosu, ali za kredit treba i Rješenje o gradnji, a to koliko znam ne dobiješ, jer to je problem investitora. Dakle, u startu nemaš sve papire potrebne za banku.

ali imas za racunicu, da si izracunas koliko ti ukupno navac treba :mig: to sam ja covjeku govorila; jer ja sam pricala o stambenoj stednji. uostalom, za bilo kakvu opciju s kreditima ti moras unaprijed pobrojati sve troskove, e, a ja nisam bila sigurna da li svim montaznim kucama (odn. njihovim proizvodjacima) ti papiri potrebni za ishodjenje dozvola, rjesenja i inoga ulaze u cijenu kuce; ili su dodatni trosak koji se mora placati zasebno, kao npr temelji, prikljucci i sl :mig:

DAZA
21.07.2009., 19:39
dakle zadnje sto znam u vezi zabine ponude (mozda ju jos negdje imam) je da nakon sto ti isfinancira kupnju i komunalno uređenje zemljišta dat će ti i kredit za kuću, s hipotekom na zemljiste, ali kredit moze biti max 3puta vrijednost zemljista.
Ovo je nešto novo. A di im je to bilo kad smo mi dizali kredit :confused:
Nije to ni tako loša opcija, ali opet sve ovisi o vrijednosti zemljišta.

... ja nisam bila sigurna da li svim montaznim kucama (odn. njihovim proizvodjacima) ti papiri potrebni za ishodjenje dozvola, rjesenja i inoga ulaze u cijenu kuce; ili su dodatni trosak koji se mora placati zasebno, kao npr temelji, prikljucci i sl :mig:

Sve ok, shvaćam za troškove, ali :mig:-koliko sam shvatila, s mk "dobiješ":D projekte-nemaš dodatni trošak arhitekta , a Rješenje i priključke si rješavaš sam. Vjerojatno i pos.geo.podlogu stranka rješava sama.

ALEN111
21.07.2009., 21:09
Vidim da razgovarate o FAVORIT masivnim kućama pa bi htio samo da objasnim da to NISU MONTAŽNE kuće već klasično izgrađene niskoenergetske kuće (zidan porotermom ili Ytongom sa termo fasadom min.debljine 14 cm)

stock1
22.07.2009., 18:03

jesi provjerio onu opciju sa APN-om? Oni ti rade na poručju cjele hrvatske, i nije im važna vrijednost zemljišta.

M@tthew
23.07.2009., 14:43
jesi provjerio onu opciju sa APN-om? Oni ti rade na poručju cjele hrvatske, i nije im važna vrijednost zemljišta.

Jesam, ali ima i tu puno caka i nedorečenih stvari...

Znači oni kao dao kredit preko splitske i privredne banke i to prema broju članova obitelji, više članova znači i veči iznos koji odobravaju. S time da zamjenska nekretnina ne treba, ali onda se treba potpisati ugovor o projektiranju, ugovor o građenju sa pravnom osobom i ugovor o nadzoru sa pravnom osobom....

M@tthew
24.07.2009., 11:36
Evo danas sam bio u Wustenrot stambenoj i ni oni ne traže zamjensku nekretninu.... :)

stock1
24.07.2009., 14:40
Super! Kakvi su im uvjeti?

M@tthew
24.07.2009., 15:29
Super! Kakvi su im uvjeti?

Treba se prebaciti kod njih naravno, ako se negdje drugdje ima ugovorena stambena da se prebaciti kod njih i onda je kredit još povoljniji... Rate se plačaju kvartalno, a ne mjesečno, kamata je fiksna, kraće je vrijeme otplate kredita, nema naknade za kredit, nema zamjenske nekretnine...

Eto samo ukratko i ugrubo... Najbolje da odete sami pa pitate, ali meni se sviđaju uvjeti....

Kris79
24.07.2009., 16:34
m@tthew, ti pričaš o kreditu preko w. stambene štedionice?

to je nešto posve drugo nego standardni stambeni kredit preko bilo koje banke.

M@tthew
24.07.2009., 16:43
m@tthew, ti pričaš o kreditu preko w. stambene štedionice?

to je nešto posve drugo nego standardni stambeni kredit preko bilo koje banke.

Da Kris.... Znam da je drugo. Ali kad jedino oni ne traže tu zamjensku nekretninu kao hipoteku do trenutka dok se kuća ne stavi pod krov?

Zašto pitaš? Nešto ne valja s tim ili...?

Kris79
24.07.2009., 18:29
Da Kris.... Znam da je drugo. Ali kad jedino oni ne traže tu zamjensku nekretninu kao hipoteku do trenutka dok se kuća ne stavi pod krov?

Zašto pitaš? Nešto ne valja s tim ili...?

ne, ne. sve :top:
samo, cijelo vrijeme smo u kontekstu banki pricali o klasicnom kreditu, barem sam ja tako shvatila... a ne o kreditu preko stedionice.

treba li ti za to kakav početni ulog? nezamislivo mi je da daju 100% kredita bez n godina štednje kod njih ili bez jednokratne uplate/učešća? :ne zna:

M@tthew
24.07.2009., 18:46
ne, ne. sve :top:
samo, cijelo vrijeme smo u kontekstu banki pricali o klasicnom kreditu, barem sam ja tako shvatila... a ne o kreditu preko stedionice.

treba li ti za to kakav početni ulog? nezamislivo mi je da daju 100% kredita bez n godina štednje kod njih ili bez jednokratne uplate/učešća? :ne zna:

Treba proč vremenski period od pola godine da bi mogao dobiti kredit. polog/učešće postoji ali sam zaboravio kolko posto je rekao lik. Ovisi o iznosu koji se traži.

Kasnije sam otišao u raiffeisen stambenu samo da čujem njihove uvjete čiji sam štediša već 3. godinu i skoro da se nisam počeo smijati tamo kad mi je žena počela nabrajati jednog jamca, pa drugog jamca, pa zamjensku nekretninu. Uglavnom prestrašni uvjeti....

Najbolje da sama skokneš do wustenrota pa provjeriš što točno nude, ali po onome što sam do sad imao prezentirano od svih banaka imaju najbolje uvjete... Eto...

fulcrum
25.07.2009., 00:35
Žao mi je što nisam sudjelovao u temi prije, jel je bila zamrla. Prošao sam zadnje dvije stranice da vidim jel tko predložio Wustenrot. Ja čekam papire za svoju montažnu i bio sam u Wustenrotu. Dosata sam obilazio naokolo i raspitivao za kredite i uvijete. Moj osbni zaključak u obilascima:
Štedionice HPB i W.
HPB ima 3% fiksnu kamatu (ima naknade za sklapanje ugovora o međufinanciranju i za kredit tak da je EKS realno veća) i to je definitivno najpovoljnija kamata na tržištu. Normalno tu je i 30% pologa. Rok otplate je 12+2 godine(za međufinanciranje). Moj prijatelj ima kod njih kredit za 45t € (30%) njegovih sredstava. Rata oko 250€. Traže zamjensku nekretninu i jamca. To je minus koji je mene osobno odbio od njih. Zamjensku nekretninu imam, ali jamac u današnje vrijeme mi je totalno neshvatljiv potez banke. Nikog ne bih pitao za jamca (nudilo mi se par dobrih prijatelja) jer ja osobno nikad ne bih htio biti jamac. Tako da su oni otpali, makar kod njih imam štednju.

Bio u Wustenrotu. Imaju taj veliki plus da kuća koja je u izgradnji ide pod hipoteku. Veliki je plus što ti treba manje papirologije. Ali, postoji ali. Imaju 3 modela. I ne znam koji je gori od kojeg ili nepovoljniji za prosječnog građanina.
K100 - daješ polog od 20-40%. (manji postotak udjela, veća kamata) tako je kod 20% udjela kamatna stopa 4/5% (međufinanciranje/dodjela kredita) a za 40% udjela 3/5%. I sad, rata je cijelo vrijeme fiksna bez obzira na udjel. Skraćuje vam se vrijeme otplate ( ja dobio simulaciju za takav model). Uglavnom EKS mi je u simulacijama išla od 5,6 - 7,4%.
K-75 - čovjek mi savjetovao da ga izbjegavam, pa ga neću objašnjavati.
K-60 - Tu ne moraš imati nikakav ulog,ali. Oni prikazuju kao da daješ ulog. Pa to otprilike ide ovako. Treba vam 60 000€. Vi sklapate ugovor 60-40%. Znači na 100000€. I na to ide kamata. Tako da mi je EKS na kraju namanja bila 7,70 , a najveća 9,90%. !!!

M@tthew
25.07.2009., 09:45
Žao mi je što nisam sudjelovao u temi prije, jel je bila zamrla. Prošao sam zadnje dvije stranice da vidim jel tko predložio Wustenrot. Ja čekam papire za svoju montažnu i bio sam u Wustenrotu. Dosata sam obilazio naokolo i raspitivao za kredite i uvijete. Moj osbni zaključak u obilascima:
Štedionice HPB i W.
HPB ima 3% fiksnu kamatu (ima naknade za sklapanje ugovora o međufinanciranju i za kredit tak da je EKS realno veća) i to je definitivno najpovoljnija kamata na tržištu. Normalno tu je i 30% pologa. Rok otplate je 12+2 godine(za međufinanciranje). Moj prijatelj ima kod njih kredit za 45t € (30%) njegovih sredstava. Rata oko 250€. Traže zamjensku nekretninu i jamca. To je minus koji je mene osobno odbio od njih. Zamjensku nekretninu imam, ali jamac u današnje vrijeme mi je totalno neshvatljiv potez banke. Nikog ne bih pitao za jamca (nudilo mi se par dobrih prijatelja) jer ja osobno nikad ne bih htio biti jamac. Tako da su oni otpali, makar kod njih imam štednju.

Bio u Wustenrotu. Imaju taj veliki plus da kuća koja je u izgradnji ide pod hipoteku. Veliki je plus što ti treba manje papirologije. Ali, postoji ali. Imaju 3 modela. I ne znam koji je gori od kojeg ili nepovoljniji za prosječnog građanina.
K100 - daješ polog od 20-40%. (manji postotak udjela, veća kamata) tako je kod 20% udjela kamatna stopa 4/5% (međufinanciranje/dodjela kredita) a za 40% udjela 3/5%. I sad, rata je cijelo vrijeme fiksna bez obzira na udjel. Skraćuje vam se vrijeme otplate ( ja dobio simulaciju za takav model). Uglavnom EKS mi je u simulacijama išla od 5,6 - 7,4%.
K-75 - čovjek mi savjetovao da ga izbjegavam, pa ga neću objašnjavati.
K-60 - Tu ne moraš imati nikakav ulog,ali. Oni prikazuju kao da daješ ulog. Pa to otprilike ide ovako. Treba vam 60 000€. Vi sklapate ugovor 60-40%. Znači na 100000€. I na to ide kamata. Tako da mi je EKS na kraju namanja bila 7,70 , a najveća 9,90%. !!!

Eto, fulcrum je sve lijepo objasnio sad....:top: Znači uzeo si K100 kod njih? Ja mislim da ću se isto za njih odlučiti. Samo se moram prebaciti kod njih, i rekao mi čovjek još da mora proći vremenski period od pola godine da bih mogao dobiti kredit. Ti si već bio njihov štediša prije ili si isto trebao čekati? Znači visinu učešća si sam određuješ na početku?

fulcrum
25.07.2009., 17:45
Nisam još ništa uzeo. Imam nešto ušteđevine koje mislim utrošiti na papirologiju i ostale stvari prije same gradnje i tako zaokružiti jednu cijelinu. Nakon toga ću tražiti kredit kod banke. Najvjerojatnije ću na PBZ, jer imam zamjensku nekretninu. Tamo je kamata 5,9% i ne moram davati nikakav polog. Jer sam si izračunao da kad bih kod PBZ-a išao dizati kredit koji bi iznosio (kredit u Wustenrotu-polog) došla bi me rata 50€ manje mjesečno. I u PBZ-u možeš rastegnut to na 30 godina. U štedionici ne možeš.
Ja sam štediša u HPB-u, al kad prenosiš štednju, prijelaz ti je besplatan.

VALA-M
30.07.2009., 17:53
Pozdrav svima,

Ja imam teren no zbog konfiguracije tla nisam sigurna da li je pogodan za građenje (parcela je po kvadraturi velika; dugačka ali uska i penje se uzbrdo)
Bila sam u općini gdje su mi rekli da je dozvoljena gradnja, no dalje nisam išla pošto cijeli dan radim(hotel) pa ne stignem.
molila bi nekog tko ima svježe iskustvo sa motažnom gradnjom koje bi korake trebalo sada poduzeti, kako da dođem do neke brojke kako bi vidjela da li ću to moći podnijeti. Ja ću isto trebati tražiti kredit pa ću koliko vidim iz vaših postova imati problema jer živim sama sa dvoje djece koja idu u školu i nemam nikakve dodatne nekretnine osim tog terena.

Bila bih uistinu zahvalna na kojoj informaciji pošto ne stignem ići uokolo, a moram nešto poduzeti(inače živim u Istri,a tu baš nije tako česta gradnja
montažnih kuća ili bar ja nemam te podatke)

Kris79
30.07.2009., 19:07
Pozdrav svima,

Bila bih uistinu zahvalna na kojoj informaciji pošto ne stignem ići uokolo, a moram nešto poduzeti(inače živim u Istri,a tu baš nije tako česta gradnja
montažnih kuća ili bar ja nemam te podatke)

puno pitanja i preopsirna tema. nakon mene ce se sigurno javiti netko tko je dosao do samog kraja u gradnji, i sa puno temeljitijim informacijama ali da i ja pokusam, bar s naseg aspekta i da ti ukazem na stvari na koje treba paziti.

inace, vjerujem da ces puno dobrih stvari nauciti na topiku 'gradnja kuce'. bez obzira sto ti pitas za montaznu, neka pravila gradnje i uređenja čestice su jednaka.

ono što je bitno je da u startu pokusas osigurati 99% vjerojatnost da ces a) dobiti kredit b) dobiti dozvolu za gradnju (kako god se to po novom zvalo).

prije nego ista potpises po koracima bi ti savjetovala da ucinis slijedece:

- banka i provjera kreditne sposobnosti
- kad vidis s cim raspolazes pogledaj malo ponude montaznih kuca i sto se moze za koju cijenu (ni jedan projekt nije isti i konacna cijena se uvijek razlikuje od one sto ces sresti na internetu)
- dobij dojam sto zelis (kakvu nastambu)
- otidji u opcinu kojoj pripada tvoje zemljiste (e za to ces se morati ustati iz stolca) i trazi izvadak iz urbanistickog plana uredjenja (ako postoji, ako ne postoji zaboravi gradnju na tome) tj detalje o toj tvojoj cestici (dal je livada, oranica ili bas gradjevinsko zemljiste; dal ima pristupni put i kakav je, dimenzije, sve, apsolutno sve) i razgovaraj sa sluzbenikom usmeno o uvjetima gradnje - pokusaj saznati koje bi bile prepreke da dobijes dozvolu
- saznaj koliko kosta komunalno uredjenje te čestice i gdje su priključci (radi ukupnog troška)
- kako ces u neko doba trebati i usluge geodeta, raspitaj se ko je tamo 'faca' i probaj doznati i te troskove

onda u neko doba se zaputi ka prodavateljima montaznih kuca i razgovaraj s njima, informativno. da ih malo upoznas. nauci razlikovati sto koja ponuda ukljucuje za koje novce (debljina zidova, visoki roh bau vs kljuc u ruke i tako to).

kad odabreres jednog kojem bi povjerila taj posao razgovarajte o sljedecim koracima, neka ti na temelju tvojih zelja o kuci pokusa sloziti troskovnik. daj mu izvadak iz UPU jer mu to treba da zna napraviti kucu koja je u skladu s pravilima, kako bi ste smanjili rizik za odbijanje dozvole. i cekaj nacrt.

kad dobijes konkretan podatak o troskovima, pravac banka i odaberi najpovoljniji kredit.

ostale kerefeke (a ima ih) ces doznati usput. od ponuđača i banke koju odabrereš. sve je to individualno i ovisi o puno faktora, ja misim da nema univerzalne šprance - treba ti ovo ili ono. montažeri sve znaju i uputit ce te u pravo vrijeme na pravo mjesto, i njima je u interesu da im daš stotinjak tisuća eura...

samo jedna opaska što se tiče tvoje čestice, veći problem bi mogla biti širina, nego nagib. temelje nije teško izvesti u bilo kojoj varijanti (iako teži temelj više košta, i to je tvoj trošak u većini slučajeva, ne vezano za ponudu MK) ali parcela mora imati minimalnu širinu (a i ukupnu veličinu) da bi se dobila dozvola. ne znam više da li to ovisi od općine do općine, ali pazi da se na vrijeme raspitaš o tome, da ne dođeš na pola puta i moraš stati radi te sitnice.

uputila bih te i na jednu korisnu stranicu, pa kad vec stignes forumirati i istrazivati, mogla bi svasta nauciti: www.urbanizam.hr

sretno :top:

ALEN111
30.07.2009., 22:49
puno pitanja i preopsirna tema. nakon mene ce se sigurno javiti netko tko je dosao do samog kraja u gradnji, i sa puno temeljitijim informacijama ali da i ja pokusam, bar s naseg aspekta i da ti ukazem na stvari na koje treba paziti.

inace, vjerujem da ces puno dobrih stvari nauciti na topiku 'gradnja kuce'. bez obzira sto ti pitas za montaznu, neka pravila gradnje i uređenja čestice su jednaka.

ono što je bitno je da u startu pokusas osigurati 99% vjerojatnost da ces a) dobiti kredit b) dobiti dozvolu za gradnju (kako god se to po novom zvalo).

- kad vidis s cim raspolazes pogledaj malo ponude montaznih kuca i sto se moze za koju cijenu (ni jedan projekt nije isti i konacna cijena se uvijek razlikuje od one sto ces sresti na internetu)
- otidji u opcinu kojoj pripada tvoje zemljiste (e za to ces se morati ustati iz stolca) i trazi izvadak iz urbanistickog plana uredjenja (ako postoji, ako ne postoji zaboravi gradnju na tome) tj detalje o toj tvojoj cestici (dal je livada, oranica ili bas gradjevinsko zemljiste; dal ima pristupni put i kakav je, dimenzije, sve, apsolutno sve) i razgovaraj sa sluzbenikom usmeno o uvjetima gradnje - pokusaj saznati koje bi bile prepreke da dobijes dozvolu
- saznaj koliko kosta komunalno uredjenje te čestice i gdje su priključci (radi ukupnog troška)
- kako ces u neko doba trebati i usluge geodeta, raspitaj se ko je tamo 'faca' i probaj doznati i te troskove

onda u neko doba se zaputi ka prodavateljima montaznih kuca i razgovaraj s njima, informativno. da ih malo upoznas. nauci razlikovati sto koja ponuda ukljucuje za koje novce (debljina zidova, visoki roh bau vs kljuc u ruke i tako to).

kad odabreres jednog kojem bi povjerila taj posao razgovarajte o sljedecim koracima, neka ti na temelju tvojih zelja o kuci pokusa sloziti troskovnik. daj mu izvadak iz UPU jer mu to treba da zna napraviti kucu koja je u skladu s pravilima, kako bi ste smanjili rizik za odbijanje dozvole. i cekaj nacrt.

kad dobijes konkretan podatak o troskovima, pravac banka i odaberi najpovoljniji kredit.

ostale kerefeke (a ima ih) ces doznati usput. od ponuđača i banke koju odabrereš. sve je to individualno i ovisi o puno faktora, ja misim da nema univerzalne šprance - treba ti ovo ili ono. montažeri sve znaju i uputit ce te u pravo vrijeme na pravo mjesto, i njima je u interesu da im daš stotinjak tisuća eura...

samo jedna opaska što se tiče tvoje čestice, veći problem bi mogla biti širina, nego nagib. temelje nije teško izvesti u bilo kojoj varijanti (iako teži temelj više košta, i to je tvoj trošak u većini slučajeva, ne vezano za ponudu MK) ali parcela mora imati minimalnu širinu (a i ukupnu veličinu) da bi se dobila dozvola. ne znam više da li to ovisi od općine do općine, ali pazi da se na vrijeme raspitaš o tome, da ne dođeš na pola puta i moraš stati radi te sitnice.

uputila bih te i na jednu korisnu stranicu, pa kad vec stignes forumirati i istrazivati, mogla bi svasta nauciti: www.urbanizam.hr

NAJBOLJI POST NAPISAN DO SADA OCJENA 5+:top::top::top:

VALA-M
01.08.2009., 19:52
Kris,
zaista od srca ti puno hvala što si našla vremena i tako iscrpno
sve opisala, krenut ću smjerom kako si me uputila, pa korak po korak
Hvala još jednom i ugodan vikend

LutkoSchlappa
10.08.2009., 15:35
Jel ima netko volje i vremena provest me kroz svoju izgrađenu MK. Podijeliti iskustva, dojmove itd. Lijepo je i ovako, ali kada je razgovor uživo na licu mjesta, puno je bolje.

Znam da je naporno primati nepoznate ljude u kuću, ali stvarno bi mi pomoglo...Naime, žena i ja se dvojimo između MK i ZK. Po meni argumenti govore u korist MK, ali ima ona stara dobra...drži se provjerenog!

Javite se naravno na PM...

Emmet
10.08.2009., 15:55
Jel ima netko volje i vremena provest me kroz svoju izgrađenu MK. Podijeliti iskustva, dojmove itd. Lijepo je i ovako, ali kada je razgovor uživo na licu mjesta, puno je bolje.

Znam da je naporno primati nepoznate ljude u kuću, ali stvarno bi mi pomoglo...Naime, žena i ja se dvojimo između MK i ZK. Po meni argumenti govore u korist MK, ali ima ona stara dobra...drži se provjerenog!

Javite se naravno na PM...

Ako imaš kakve dileme oko odabira MK slobodno ih iznesi, ja osobno ne vidim dobre argumente za odabir ZK, a za MK ih imam dosta. No, stvar je u tome što ćeš ti odabrati, i što tebi odgovara.
Mislim da ako se javiš nekoj od firmi koje grade MK da će te one rado provesti kroz svoje kuće koje su ili u fazi gradnje ili pred useljenjem, ako naravno ima takvih pa ćeš moći vidjeti sve detalje i dobiti odgovor na sva pitanja koja te muče.

LutkoSchlappa
11.08.2009., 11:46
Ako imaš kakve dileme oko odabira MK slobodno ih iznesi.

Vrijednost kod prodaje...to je povezano s mentalitetom koji vlada kod nas da je samo masivna gradnja dobra...

Emmet
11.08.2009., 11:51
Vrijednost kod prodaje...to je povezano s mentalitetom koji vlada kod nas da je samo masivna gradnja dobra...

Da, nažalost tu si u pravu, mentalitet je jako zajeban na ovim prostorima. No sve se polako mijenja, sve je više ljudi koji uviđaju prednosti koje pružaju gotove, niskoenergetske montažne kuće, pa će samim time i cijena (vrijednost) takve nekretnine rasti u budućnosti.

todo
11.08.2009., 17:39

Ima još jedna stvar koju traže u zadnje vrijeme, a pogotovo ako se radi o padini (brijegu). Traže geomehanički elaborat, tj. ispitivanje tla. Ja sam ga morao napraviti te je on sastavni dio dokumentacije za izdavanje Riješenja. Možda je to specifičnost ZG ali eto...da se ima na umu...

Cosmo28
12.08.2009., 12:52
20 godinu živim u montažnoj kući Marles i dan danas je čitava :) i odlična je. Inače radi se o tome da je prizemlje normalna gradnja, dakle zidana kuća, a onda smo na deku stavili montažnu kuću, tako da mi je kat montažni, a prizemlje zidani. Inače kad smo je kupovali 1989, dobili smo 50godina garancije, a kvaliteta tadašnjih kuća i ovih danas je neusporediva, stoga mislim da odabirom montažne kuće danas se jednostavno ne može pogriješiti.

LutkoSchlappa
17.08.2009., 08:45
20 godinu živim u montažnoj kući Marles i dan danas je čitava :) i odlična je. Inače radi se o tome da je prizemlje normalna gradnja, dakle zidana kuća, a onda smo na deku stavili montažnu kuću, tako da mi je kat montažni, a prizemlje zidani. Inače kad smo je kupovali 1989, dobili smo 50godina garancije, a kvaliteta tadašnjih kuća i ovih danas je neusporediva, stoga mislim da odabirom montažne kuće danas se jednostavno ne može pogriješiti.

Jel znaš možda kako je napravljen zid i krov. Koja sve slojeve ima i kojih dimenzija. Jesu koristili foliju kao parnu branu?

Jel ti se ljeti brzo grije? S obzirom da montažne kuće imaju mali kapacitet...

I sve u svemu gdje ti je ugodnije stanovati u prizemlju ili na katu? kamena ili drvena kuća? Čuo sam da ugodniji život kad si okružen drvom...jel ima u tome nešto?

Emmet
17.08.2009., 13:36
Jel ti se ljeti brzo grije? S obzirom da montažne kuće imaju mali kapacitet...

Znam da pitanje nije upućeno meni, ali svejedno, ovaj dio nisam shvatio, ako možeš pojasniti. Na kakav kapacitet misliš?

LutkoSchlappa
18.08.2009., 08:57
Znam da pitanje nije upućeno meni, ali svejedno, ovaj dio nisam shvatio, ako možeš pojasniti. Na kakav kapacitet misliš?

Toplinski kapacitet...beton ima puno veći toplinski kapacitet od drva, recimo...(zato je za vikendice dobro da budu drvene jer se brže zagriju)

Nigdje ne mogu naći neke podatke o tome. Naime, ako sunce uprži kuća bi se mogla brzo zagrijati. I sad me zanima jel vanjska zaštita od sunca dovoljna...

Emmet
18.08.2009., 10:31
Toplinski kapacitet...beton ima puno veći toplinski kapacitet od drva, recimo...(zato je za vikendice dobro da budu drvene jer se brže zagriju)

Nigdje ne mogu naći neke podatke o tome. Naime, ako sunce uprži kuća bi se mogla brzo zagrijati. I sad me zanima jel vanjska zaštita od sunca dovoljna...

Mislim da ne možeš generalno reći da su montažne kuće ovakve ili onakve. Ima ih svakavih, od jako loših i jeftinih, do jako skupih i kvalitetnih. Sve je pitanje što želiš...
Montažne kuće koje sam ja gledao i proučavao su drvene, i uglavnom se radi o niskoenergetskim kućama, što u pravilu znači da imaju jako dobru toplinsku izolaciju. Budući da se takav zid sastoji uglavnom od nosive drvene konstrukcije, gipsanih ploča (mogu biti i drvene lamelirane ali kod nas uglavnom nisu), parne brane (ovo je obavezno) i hrpa toplinske izolacije ( a tako i zvučne), rekao bih da je prolazak topline kroz ovakav zid vrlo otežan. Drugim riječima, po ljeti bi ti kuća trebala biti hladna, a po zimi topla bez velikog troška za klimatizaciju ili grijanje. Napominjem, ja ne živim u montažnoj kući, ali recimo da sam se dosta interesirao za tu vrstu gradnje jer planiram graditi, ako mi ova krizna situacija do dozvoli.

Beton kao materijal je što se provodljivosti topline tiče loš, i da sporije se grije, jer ima velike gubitke topline, no kako se sporo grije, tako se i brzo hladi... No ako ga dobro izoliraš, može biti ok, iako ja ne preporučam beton kao građevni materijal za obiteljske kuće. To nikako.

LutkoSchlappa
18.08.2009., 14:12
Mislim da ne možeš generalno reći da su montažne kuće ovakve ili onakve. Ima ih svakavih, od jako loših i jeftinih, do jako skupih i kvalitetnih. Sve je pitanje što želiš...
Montažne kuće koje sam ja gledao i proučavao su drvene, i uglavnom se radi o niskoenergetskim kućama, što u pravilu znači da imaju jako dobru toplinsku izolaciju. Budući da se takav zid sastoji uglavnom od nosive drvene konstrukcije, gipsanih ploča (mogu biti i drvene lamelirane ali kod nas uglavnom nisu), parne brane (ovo je obavezno) i hrpa toplinske izolacije ( a tako i zvučne), rekao bih da je prolazak topline kroz ovakav zid vrlo otežan. Drugim riječima, po ljeti bi ti kuća trebala biti hladna, a po zimi topla bez velikog troška za klimatizaciju ili grijanje. Napominjem, ja ne živim u montažnoj kući, ali recimo da sam se dosta interesirao za tu vrstu gradnje jer planiram graditi, ako mi ova krizna situacija do dozvoli.

Beton kao materijal je što se provodljivosti topline tiče loš, i da sporije se grije, jer ima velike gubitke topline, no kako se sporo grije, tako se i brzo hladi... No ako ga dobro izoliraš, može biti ok, iako ja ne preporučam beton kao građevni materijal za obiteljske kuće. To nikako.

Slažem se. i ja ću najvjerojatnije graditi drvenu kuću, ali sam uočio problem kod niskoenergetskih kuća...naime, kako im je samo mala energija dovoljna za zagrijavanje prostor, to znači da uz vanjsku temperaturu od oko 15 stupnjeva uz vrlo sunčano vrijeme se može dogoditi naglo zagrijavanje ako je riječ o kući s malim toplinskim kapacitetom. Ako imaš nekakvu zaštitu s vanjske strane prozora taj utjecaj se gubi (roleta, škura ...).

Tako da ja planiram graditi kuću okrenutu prema jugu s puno prozora koje će imate nešto kao škure s vanjske strane.

A što se toplinskog kapaciteta mislim da treba imati pod od teškog materijala (glazura recimo), čime se ujedno popravi i širenje zvuka kroz kuću.

Ali svi ti moji zaključci su još na klimavim nogama...tek istražujem.
Recimo, za sada nemam pojma koliko bi sve skupa koštalo. Planiram napraviti usporedbu cijena klasične gradnje i niskoenergetske, pa i pasivne. Ali za to još imam premalo znanja pa se time još ne bavim

Emmet
18.08.2009., 15:23
Ako imaš nekakvu zaštitu s vanjske strane prozora taj utjecaj se gubi (roleta, škura ...).

Tako da ja planiram graditi kuću okrenutu prema jugu s puno prozora koje će imate nešto kao škure s vanjske strane.

To se inače uglavnom rješava sa strehom (nadstrešnicom) iznad prozora orijentiranih prema jugu. Cilj je postići hlad u sobi za vrijeme ljetnih mjeseci kad je sunce visoko i jako, da ne grije kroz staklo, a zimi kad je sunce nisko i kad ti treba toplina unutra, sunce upada u prostoriju jer je kut takav da ga streha ne zaklanja. Naravno, ako imaš rolete i škure, to još samo pomaže.

Kaj se tiče usporedbe cijene gradnje klasične i montažne niskoenergetske kuće, bitna je jedna stavka. Tu cijenu možeš uspoređivati samo ako pred oba objekta postaviš jednaki standard. Recimo da pričamo o fizici samog zida, a pretpostavimo da je gubitak energije na prozorima jednak za sve interesantne građevine.
Moraš uzeti u obzir sve slojeve kod gradnje npr. porotherm opekom i izračunati koliko ti stiropora izvana treba da dostigneš Uk<015 W/m2K što je recimo neki standard niskoenergetske drvene kuće čija gradnja košta cca 500 e/m2 za visoki roh bau. Također, obrati pažnju na vrstu cigle. Porotherm nje isto što i klasinčna šuplja opeka i vjerojatno ne košta isto. Ne znam cijene, ali to se lako sazna.
Mislim da kad vidiš što dobijaš za 500 e/m2 kod niskoenergetske kuće, a koliko to isto košta kod klasične gradnje odluka neće biti teška. No opet se vraćamo na onu drugu stranu, naš mentalitet i buduća vrijednost jedne ili druge varijante. Ali ponavljam, to nema veze sa realnim stanjem konstrukcije, već samo sa našim mentalitetom...

EGR
18.08.2009., 15:44
Malo se interesiram za ove montažne kuče,pa sam naletio na ovu temu....

Pošto vidim da tu ima dosta ekipe koja zna znanje molio bih iste da mi malo objasne kaj je to Roh-bau, Visoki Roh bau- kljuc u ruk ....

To sam vidio na stranicama nekih firmi koje se bave izgradnjom ovakvih kuča a nemam pojma kaj je to.

marion56
18.08.2009., 16:52
naš mentalitet[/U] i buduća vrijednost jedne ili druge varijante. Ali ponavljam, to nema veze sa realnim stanjem konstrukcije, već samo sa našim mentalitetom...

neznam zašto si zapeo stalno za taj mentalitet, svatko tko gradi kuću mislim da može sam procjeniti i ispitati šta mu je bolje, MON ili KLAS, svaka ima svoje prednosti ali i mane, nekom ima više jedna nekome druga mana, ali nemožeš govoriti da je tu neki loš mentalitet ili ispada da su ljudi primitivni koji grade klasičnu kuću...

Kao kod stolarije, pvc ili drvena? nije idiot ni onaj što uzme drvenu ni onaj što uzme PVC...izbor...pa tko šta voli i sebi procjeni da mu je bolje

marion56
18.08.2009., 16:56
Malo se interesiram za ove montažne kuče,pa sam naletio na ovu temu....

Pošto vidim da tu ima dosta ekipe koja zna znanje molio bih iste da mi malo objasne kaj je to Roh-bau, Visoki Roh bau- kljuc u ruk ....

To sam vidio na stranicama nekih firmi koje se bave izgradnjom ovakvih kuča a nemam pojma kaj je to.

ROH-BAU---kad kupiš, ili se stan, kuća napravi do faze samo zidovi goli, bez žbuke, pod isto gol, samo beton, napravi se do pod krov.

VISOKI ROH-BAU---neki prosjek je ožbukani zidovi, spremni zakrečenje, podovi s svim izolacijama i glazurom, spremni za završni sloj, sa stolarijo...al opet....ovdje se mora biti oprezan i definirati an vrijema, ako se ulazi u gradnju, jer svatko shvaća kako njemu paše a ne kako bi trebao...dosta je trzavica i nesuglasica

KLJUČ U RUKE---to je cijena sa svime u kući (osim namještaja) ali moraju biti svi priključci, sanitarije, svaka školjka sa daskom(dešava se bez daske:)) ma svaka sitnica, pipe, pločice, lajsne, osim naravno, tv-a, friždera, kreveta i takvih stvari...ti samo dođeš i ubaciš ključ u bravu i uživaj

Emmet
18.08.2009., 19:05
neznam zašto si zapeo stalno za taj mentalitet, svatko tko gradi kuću mislim da može sam procjeniti i ispitati šta mu je bolje, MON ili KLAS, svaka ima svoje prednosti ali i mane, nekom ima više jedna nekome druga mana, ali nemožeš govoriti da je tu neki loš mentalitet ili ispada da su ljudi primitivni koji grade klasičnu kuću...

Kao kod stolarije, pvc ili drvena? nije idiot ni onaj što uzme drvenu ni onaj što uzme PVC...izbor...pa tko šta voli i sebi procjeni da mu je bolje

Nisam ja za ništa zapeo, već kažem što mislim iz svog iskustva. Možda svatko može procijeniti sam, možda ne može. Ja u to ne ulazim. Iz mog iskustva, ljudi sa ovih prostora su skeptični na "nove" tehnologije, u našem mentalitetu je da gradimo kuće za generacije, da ih nadozidavamo i nadograđujemo prema potrebi i želji bez projektne dokumentacije ili bilo čega sličnog. To montažna gradnja ne trpi. I slažem se sa tobom, to nekome može biti prednost, meni je osobno to velika mana klasične gradnje, ali imam ih još jako puno, bilo bi nepravedno bilo koju izostaviti, pa neću nabrajati. :)
Ja nigdje nisam napisao (barem mislim da nisam) da je bilo tko idiot zbog svoje odluke bila ona ovakva ili onakva. Ne znam kaj te točno zasvrbilo? Imam svoj stav, svoje mišljenje koje se bazira ne iskustvu, mom iskustvu i imam pravo na njega. Ne tvrdim da sam u pravu, ali molim te, nemoj mi stavljati riječi u usta.

La_LuNa
19.08.2009., 15:00
marion, ja se slazem s emmetom.
naravno da svatko ima pravo na izbor, i nitko nije idiot zbog svog izbora, no zaista jest istina da na nasim krajevima vlada ooooogromna averzija prema MK. cisti dokaz ti je vec i cinjenica da samo jedna jedina banka (zaboravih koja, ali pise negdje na ovim stranicama) pristaje na hipoteku za MK, dok ostale ne zele niti cuti.

nadalje, od trena kada samo se odlucili za MK naslusali smo se stvarno svakakvih komentara na racun MK, a najcesci su bili "ma daaaaj, pa to ce vam prvi vjetar otpuhati" i "to ce se raspasti za par godina". mozes do preksutra pricati o toplinskom kapacitetu, sastavu i debljini zidova, cijeni, blabla.. ljudi jednostavno imaju predrasude i protiv toga ne mozes

marion56
19.08.2009., 18:20
malo to stoji, al to je kod nas za sve, za svaki novi amterijal, svaki alat, stroj, način gradnje, svega....

ja nisam veliki protivnbk MK, ali preferiram klasičnu gradnju, sve kad si zbrojim i sračunam, prednosti i mane i jednih i drugim, meni je klasična puno bolja, ali isto, nikad nekoga nebi odgovarao od toga....samo me smeta da je sad kod mene mentalitet na nekoj niskoj razini zato što mi se nesviđa MK??????

Emmet
19.08.2009., 18:41
malo to stoji, al to je kod nas za sve, za svaki novi amterijal, svaki alat, stroj, način gradnje, svega....

ja nisam veliki protivnbk MK, ali preferiram klasičnu gradnju, sve kad si zbrojim i sračunam, prednosti i mane i jednih i drugim, meni je klasična puno bolja, ali isto, nikad nekoga nebi odgovarao od toga....samo me smeta da je sad kod mene mentalitet na nekoj niskoj razini zato što mi se nesviđa MK??????

Ovo je zadnji post na temu mentaliteta od mene. Ako netko ima prave argumente za i protiv bilo čega, to cijenim i poštujem, ali ako mi netko (a dogodilo mi se preko nekoliko puta) na moje za, odgovara bez argumenata, eto tako se kod nas radi, svi oko nas zidaju, pa ću zidati i ja, e to ne mogu prihvatiti i to ide u kategoriju našeg mentaliteta. Da se razumijemo, svi smo skloni tome, netko klasičnoj gradnji VS montažne drvene kuće, netko njemačkim automobilima VS japanskih... Ponavljam, ja niti jednom nisam (barem mislim) rekao da ako netko ima drugačiji stav od mene ima visok ili nizak mentalitet (ove razine su mi novost). Možda mentalitet nije prava riječ, i u stvari, boli me dupe... Ako je u Hrvatskoj montažna granja zastupljena u manje od 10 % (mislim da je podatak oko 5 %) a u susjednoj Austriji preko 30%, Njemačkoj nešto manje od 50% itd... (u Belgiji recimo gotovo ništa, slično ko kod nas), ja sam barem skeptičan (ako ne i nešto više od toga) zašto je tome tako. Meni je žao ako si se ti našo uvrijeđen ovime kaj sam ja napisao, ali nažalost, ja tu ne mogu ništa. Ja nikoga nisam vrijeđao i šta da ti kažem, ako ti se ne sviđa moja retorika i način razmišljanja, slobodno me ignoriraj, jer ponovno mi stavljaš riječi u usta. (....samo me smeta da je sad kod mene mentalitet na nekoj niskoj razini zato što mi se nesviđa MK??????) Ja ovo ne samo da nisam rekao, nego niti ne mislim tako. A sad ti kako želiš.
Pozdrav.

marion56
19.08.2009., 18:48
svi znaju čitati između redaka, a ti dobro znaš šta si napisao, sad nebitno, da ne zagadimo topic.

Montažna gradnja-najveći minus je cijena, koja je debelo prekuspa kod nas....
Danas u ovakvim vremenima, mi, obični ljudi, koji živimo od plaće, bez obrta i velikih primanja, ako se uopće usudimo upustiti u gradnju to će malo tko učiniti i platiti firmu za izvođača, uglavnom to manje više svi se krpaju, rođaci, nešto sami, nešto susjed, pa platim nekoga na crno i tako, i prođe se nekih 30% jeftinije.
Dok kod MK to stvarno nije moguće, malo mi je nezamislivo da idem sam to raditi, nebi se usudio baš, mada sam razmišljao opasno o tome, jer kad bih si sam materijal nabavljao prošao bih dosta jeftinije, ali izvođenje košta, a to nisam sposoban sam, dok kod klasične jesam za mnogo poslova, tako da, najveći minus mi je kod MK CIJENA

marion56
19.08.2009., 18:52
.. Ako je u Hrvatskoj montažna granja zastupljena u manje od 10 % (mislim da je podatak oko 5 %) a u susjednoj Austriji preko 30%, Njemačkoj nešto manje od 50% itd... (u Belgiji recimo gotovo ništa, slično ko kod nas)

Ovaj % bi kod nas bio veći sigurno da je cijena malo pristupačnija, a dok je tako...neće se baš previše popeti, max na 15%.

Nemam baš precizne podatke ali mislm da je vani to dosta jeftinije u odnosu na klasičnu gradnju.

Emmet
19.08.2009., 19:06
Ovaj % bi kod nas bio veći sigurno da je cijena malo pristupačnija, a dok je tako...neće se baš previše popeti, max na 15%.

Nemam baš precizne podatke ali mislm da je vani to dosta jeftinije u odnosu na klasičnu gradnju.

E ovo mi se već sviđa.:mig:

Sad ja imam pitanje za tebe. Jel imaš podatak, i ako da, molim detalje (proizvođač, izvođač...) o tome koliko kod nas košta kvadrat kuće građene klasičnom gradnjom koja će imati iste toplinske karakteristike kao i montažna drvena kuća (Uk<=015 W/m2K)? Evo, to mene zanima. Jer slažem se da je cijena jako bitan faktor kod odluke kako i što graditi. Ovo te ne prcam, stvarno ne znam, a zanima me.

marion56
19.08.2009., 19:26
teško češ dobiti cijenu po m2 sa određenim koef prolaza topline, e kolko bi mi dali za ovo cijenu 0,15, pa kolko za 0,21 i tak...neće se nitko ko na pijacu cjenkat, ali me i ne zanima to, bar ne kod klasične jer bi si sam radio skoro sve, tj 90% posla.

Nema točno, ali...kad bih si, tj kad si krenem graditi to će biti sigirno wienerberger opeka 25 + min 15 stiropora....

isto tako dosta ovisi o stolariji, ovak si radim sam i sve mogu naručiti po želji, dok kod MK ako želiš nešto extra odmah ti dižu cijenu...pa bi ti tako i za stolariju odmah digli, osim ako nije u ponudi kvalitetna sa low-e premazom, punjena plinom i te fore, al sumnajm

La_LuNa
20.08.2009., 00:00
ovak, kao prvo, momci, postoji tema za usporedbu montaznh i zidanih kuca, vec je bilo po prstima od moderatora zbog ovakvih postova..

samo upozoravam dobronamjerno, nemojte mi zamjeriti..

i samo bih se, iako je offtopic, osvrnula na ovo sto je marion napisao, da se sa ZK prodje jeftinije jer se uvijek skrpas da ti nesto naprave rodjaci, sudjedi, blabla.. to je tocno, ALI, po novom zakonu nitko nista na svojoj kuci ne bi smio raditi sam, po novom zakonu za sve radove treba postojati placeni nadzornik gradilista..

ako cemo se drzati zakona, MK opet ispada jeftinija, jer u cijeni kuce ti imas placenog i arhitekta, i nadzornika gradilista i slicno, sto mnogi ne uracunaju u proracun kada daju cijenu ZK po metru kvadratnom.. eto, toliko do mene sto se ovog offtopica tice, argumeti su vam okej pa ako zelite nastaviti, molim vas da odemo na odgovarajucu temu..

inace, moram reci da se slazem s konstatacijom da je MK kod nas, u usporedbi sa zapadnim trzistem, preskupa. ali zasto je to tako? upravo zato sto je interes i konkurencija mala..

azilant kinez
21.08.2009., 12:51

Frende, i mene zanimaju te tvoje kuće. Daj detalje.

Boskre
21.08.2009., 15:56

Mene isto zanimaju detalji !:Pivo:

capoeira-zagreb
21.08.2009., 16:04
meni gradnja samo sto nije pocela pa bih i ja molila info da vidim da li sam dobro odabrala!:top:

bojan111111
22.08.2009., 16:52
Može i meni detalji.
Zahvaljujem unaprijed

LutkoSchlappa
23.08.2009., 08:47
Može i meni malo detalja

bojan111111
23.08.2009., 09:04
Ništa od toga, ovaj filica se zadnji put spojio na forum prije mjesec dana:flop:

LutkoSchlappa
24.08.2009., 09:04
Možda nije izravno povezano s temom, a možda i je...

kad bi se odlučio sam izgraditi kuću...onako kako su ljudi prije radili (pozovi prijatelje i uz dobru zabavu složi kuću)...kakav je zakon? Čuo sam da to treba obavljati firma, da se više ne smije raditi sam...zvuči mi malo nepravedno. Logično bi mi bilo da smiješ graditi sam ali moraš uzeti nadzornog inženjera koji nadgleda radove...

bubaspara
25.08.2009., 12:46
U mojoj ulici je nedavno sagrađena jedna montažna kuća(krivaja koliko sam uspjela vidjeti) - i ako mogu dati svoje mišljenje: izgleda JADNO!!! prema svim ostalim kućama u ulici-same novogradnje:) Evo neznam kaj drugo da velim, i mi smo jedno vrijeme razmišljali o montažnoj, pa odustali---sigurno ima i ljepših ali ova fakat izgleda jadno:ne zna: inače je prizemnica s potkrovljem.........

Kris79
25.08.2009., 14:21
U mojoj ulici je nedavno sagrađena jedna montažna kuća(krivaja koliko sam uspjela vidjeti) - i ako mogu dati svoje mišljenje: izgleda JADNO!!! prema svim ostalim kućama u ulici-same novogradnje:) Evo neznam kaj drugo da velim, i mi smo jedno vrijeme razmišljali o montažnoj, pa odustali---sigurno ima i ljepših ali ova fakat izgleda jadno:ne zna: inače je prizemnica s potkrovljem.........

šta ju čini jadnom?

trkasmb
25.08.2009., 14:41
bok ljudi,

citam ovaj forum par dana, od pocetka i ima svega... i dobrih i korisnih inf i baljezganja :)

al mene zanima sto mislite o tvrtkama za izrdu montaznih kuca "DOMUSPLUS", "EMANITA" i "GORICKI" iz bedekovcine.
te tri firme su mi usle uzi izbor.

moj prvi izbor su bile kanadske kuce kakve su u zapresicu, mislim da se tvrtka zove MANDIC, ali oni rade samo po sistemu kljuc u ruke i ne rade ispod 100m2. a posto meni treba nesto preko vikenda i di ce mi starci zivjet kad odu u penziju, to mi je preveliko.

DOMUSPLUS mi se cini ok, razgovarali smo telefonski, izmjene u njihovim modelima su moguci i bez naknade ako se radi o manjim nekim izmjenama, i po onome sto sam do sada vidio, cui i procitao po netu, telefonski a i tu nekako mi se cini da DOMUS+ najvise nudi u roh bau izvedbi. a i cijena mi je prohvatljiva po onom njihovom cjeniku koji imaju na stranici. pa me samo zanima da li netko ima iskustva s njima, sto se tice kvaliteta izrade radova.

EMANITA je usla u izbor na preporuku, neznam puno o njima, saljem mailove ali ne odgovaraju, pa me zanima da li znate takodjer nesto o toj tvrtki.

GORICKI - s njim smo razg telefonski i cini mi se covjek sasvim u redu, cijena je prihvatljiva, samo nema nekih modela nego vecinom radi po narudzbi...

e to je od mene... ako mi mozete pomoc hvala unaprijed

Kris79
25.08.2009., 15:04
bok ljudi,

citam ovaj forum par dana, od pocetka i ima svega... i dobrih i korisnih inf i baljezganja :)

al mene zanima sto mislite o tvrtkama za izrdu montaznih kuca "DOMUSPLUS", "EMANITA" i "GORICKI" iz bedekovcine.
te tri firme su mi usle uzi izbor.

moj prvi izbor su bile kanadske kuce kakve su u zapresicu, mislim da se tvrtka zove MANDIC, ali oni rade samo po sistemu kljuc u ruke i ne rade ispod 100m2. a posto meni treba nesto preko vikenda i di ce mi starci zivjet kad odu u penziju, to mi je preveliko.

DOMUSPLUS mi se cini ok, razgovarali smo telefonski, izmjene u njihovim modelima su moguci i bez naknade ako se radi o manjim nekim izmjenama, i po onome sto sam do sada vidio, cui i procitao po netu, telefonski a i tu nekako mi se cini da DOMUS+ najvise nudi u roh bau izvedbi. a i cijena mi je prohvatljiva po onom njihovom cjeniku koji imaju na stranici. pa me samo zanima da li netko ima iskustva s njima, sto se tice kvaliteta izrade radova.

EMANITA je usla u izbor na preporuku, neznam puno o njima, saljem mailove ali ne odgovaraju, pa me zanima da li znate takodjer nesto o toj tvrtki.

GORICKI - s njim smo razg telefonski i cini mi se covjek sasvim u redu, cijena je prihvatljiva, samo nema nekih modela nego vecinom radi po narudzbi...

e to je od mene... ako mi mozete pomoc hvala unaprijed

što se D+ tiče - sve pohvale; mi smo kontaktirali puno i telefonom i u živo. nismo htjeli njihov projekt nego smo sve ispočetka, na temelju mojih slika i crteža. cijena se nije mijenjala, bez obzira što nije njihova tipska kuća. bili su toliko susretljivi da su se ponudili pomoci i oko samog zemljista i svega...

emanita - jel nije to propala firma?

gorički - sve 5, ali ima li taj čovjek kakvu referencu?

nas projekt MK nikad nije zazivio i za sad smo to makli u stranu. ali da se ponovno angaziramo opet bi jednaku kucu i opet bi to bio D+.

trkasmb
25.08.2009., 15:07
što se D+ tiče - sve pohvale; mi smo kontaktirali puno i telefonom i u živo. nismo htjeli njihov projekt nego smo sve ispočetka, na temelju mojih slika i crteža. cijena se nije mijenjala, bez obzira što nije njihova tipska kuća. bili su toliko susretljivi da su se ponudili pomoci i oko samog zemljista i svega...

emanita - jel nije to propala firma?

gorički - sve 5, ali ima li taj čovjek kakvu referencu?

nas projekt MK nikad nije zazivio i za sad smo to makli u stranu. ali da se ponovno angaziramo opet bi jednaku kucu i opet bi to bio D+.

iskreno za emanitu neznam dal je propala, stranica im jos stoji, brojevi neki su gore, tako da neznam... a goricki sam cuo samo usmena predaja i neki dojam koji steknes... nema bas neke reference, tocnije jos ih nisam nasao... ako se nadjemo s njim, onda cemo trazit da pokaze kuce, i sl...

kazem domus+ mi se cini stvarno ok...

tnx

bubaspara
25.08.2009., 21:55
šta ju čini jadnom?

Ma ono - opći dojam......:ne zna:, npr. nema krovište tako napušteno kao klasične kuće, neznam kak objasniti.....pa stolarija nije nešto......izgleda "malo" kao vikendica....možda da je većih vanjskih dimenzija ne bi tako izgledala:ne zna:

dlasic
26.08.2009., 08:38
Ma ono - opći dojam......:ne zna:, npr. nema krovište tako napušteno kao klasične kuće, neznam kak objasniti.....pa stolarija nije nešto......izgleda "malo" kao vikendica....možda da je većih vanjskih dimenzija ne bi tako izgledala:ne zna:

Da, ovo sve su osobine montažne kuće... :rolleyes: Možda da si još dodala da ima fasadu, i da se nije gradila 5 godina...

Krovište je izvedivo u bilo kojem obliku, neovisno bila montažna ili zidana.
Stolarija u par novih Krivaja koje sam vidio je čisto solidno izgledala, istina da je drvena, a netko to ne voli.
A veličinu valjda svako zna sam za sebe koliko mu treba...