PDA

View Full Version : Shizofrenija

Shtefitza
04.10.2003., 17:25
Illegale, nemoj se ljutiti. Tema ti je odlicna, ali ne spada tamo. :w

Shtefitza
04.10.2003., 17:33
Cini mi se da se zalazes za to da se shizofrenicara ostavi bez terapije. Reci kako da mu se omoguci zivot? Na koga da se osloni, tko da ga hrani? Interesira me. Razumijem da si protiv medikacije. Zbog nuspojava. Koje je bolje rjesenje?

illegale
05.10.2003., 17:07
Prolog

Postavke od kojih polazim u razmatranju shizofrenije temeljene su na 40tak popularno znanstvenih tekstova i 10tak znanstvenih, kontakta sa 20tak raznih psihijatrijskih slucajeva, 15tak psihijatara i ostalih strucnjaka iz te sfere. Isto tako, iskustva sa "drukcijim" svjetovima /halucinogeni, lucidno sanjanje, meditacije/ priblizili su mi one stvari koje izazivaju strah i nerazumijevanje kod vecine populacije.

Kroz studij sam se znatno vise upoznao u politiku drustvenih institucija koje usmjeravaju razvoj znanosti, razlozima nespjesnosti iste, te istovremenom zaziranju od novog pristupa lijecenju koji je nuzan. Dakle. Potupni sam laik, no informacije kojima raspolazem daju mi za pravo da iznesem svoje misljenje, te cu rado saslusati svakoga tko moze doprinjeti razvoju ove teme sa svojim znanjem. S obzirom na moje opcenito nepoznavanje mnogih bitnih detalja, ispravite me. Nemojte u potpunosti odbaciti teoriju nekog diletanta.

Uvod

Za shizofreniju moderna znanost nema odgovor. Ne zna sto je to. Sve sto zakljucuje moderna pshihijatrijska znanost jest "da je to teška duševna bolest koja je posljedica poremećenog biokemizma mozga."

Vec u samom startu uvidjam problem. A to je da se ovom izjavom ignorira povratna sprega psihe i tijela. Jer mozda je bolje reci da je posljedica ove bolesti poremecaj biokemizma mozga*.

"Što su uzročnici shizofrenije i kako oni dovode do pojave bolesti te što sve utječe na tijek, prognozu i ishod bolesti velika je zagonetka", kazu psihijatri. Moje misljenje je sljedece.

Zasigurno postoji vise mehanizama koji zajedno vode ka ovom sindromu. Klasicni je taj kad dolazi do velikog sukoba vanjskog i unutrasnjeg svijeta. Zbog nemogucnosti uspjesnog suocavanja dolazi do loma licnosti, kada klasicne psihicki filteri padaju zbog neusjeha. U tom stanju nestaje razlika izmedju sna i jave. Sad, u ovom trenutku u ovisnosti koliko su vrata otvorena, dolazi do slizivanja sna i jave. Sto je toga vise, to je vise posla za sanirati.

Jer inace dolazi do nastanka potpunog kaosa. Kada osoba prestaje biti funkcionalan pojedinac.

Isto tako, mozemo uzeti primjer polaganog propadanja neke licnosti, sto vjerujem da je situacija kod magicinog strica. No, krajnji rezultat je isti. Sukob sa nadmocnim neprijateljem. Anyway, to je kada osoba polako i sigurno ulazi u svoj svijet, a zbog nemogucnosti i/ili nespremnosti suocavanja sa vanjskim svijetom, unutrasnji svijet za svoju opstojnost potrebuje sve vise trikova i nacina koji ce ga odrzati. Potrebno je uspjesno integrirati ova dva svijeta. No, ovaj trend uzrokuje neizbjezno udaljavanje kada na kraju opet dolazi do krajnjeg sukoba, gdje pobjedjuje unutrasnji svijet. Odnosno, osoba prestaje biti funckcionalna. Radi se o akutnom napadu.

Postoji i primjer djecije shizofrenije, gdje je genetski materijal, odnosno fiziologija mozga jednostavno nespremna za sustavno obradjivanje informacija sto uzrokuje mentalni kaos.

Tu bih primjetio genetsku predizpoziciju za razvoj shizofrenije. No, ne radi se o genetskoj bolesti s obzirom da kod jednojajcanih blizanaca vjerovatnost ponavljanja bolesti je samo 50%. To je uisitnu malo. Sve sto mozemo primjetiti jest kako je odredjeni psiholoski profil, jednostavno skloniji rascijepu licnosti.

Tu mozemo primjetiti princip zvan power of simplicitiy obicnog* covjeka koji jednostavno nije u mogucnosti odrzavati takav imaginarni svijet opstojnim u procesu zastranjenja. Zato takvom obicnom covjeku nije frka. No, ljudima sklonim visim sferama lako je skrenuti ukoliko bilo sto krene krivo. Prirodni ljudski mehanizam, zvan easy way. Na zalost, easy way cesto biva ireverzibilan. Heh, izgleda da je shizofrenija autoimuna bolest CNSa :).

illegale
05.10.2003., 17:09
Sad cu obraditi simptome ovog poremecaja koje prenosim odavde (http://www.tegobe.com/casopisi/vase_zdravlje/psihijatrija/14_10_2000_shizofrenija.html)

"- sumanute ideje - nelogične, nerealne i čudne ideje koje se uvjeravanjem i predočavanjem činjenica ne mogu korigirati jer su odraz bolesnog doživljavanja stvarnosti, pacijent u njih sve čvršće vjeruje i počinje se ponašati u skladu s njima."
S ovim uistinu imam iskustva s obzirom da sam mastovita osoba :cool:. Prvo. Nelogicnost i nerealnost normalna su pojava kod vecine ljudi. Drugo. Cudne pak ideje potrebuju kreativan duh. Trece. Kad osoba nije spremna odreci se svoga svijeta, svoje iluzije, ona to nece napraviti. Opet, sasvim normalna pojava. Razlika je naravno u granici koja je drustveno prihvatljiva. BTW, ona ekipa koja prodaje magnetske deke ne spada u sferu shizofrenicara, a mogli bi :). Da rezimiram ovaj dio, ovdje se radi o prirodnom mehanizmu koji biva "zloupotrebljen" sa strane pojedinca. Razlog te "zlupotrebe" baziran je u drustvu, odnosno okolini.
"-- iluzije i halucinacije - poprilično su česte i predstavljaju teške poremećaje kada shizofreni bolesnik percipira nešto što objektivno ne postoji. Najčešće su slušne i tipične su za shizofreniju. Od ostalih možemo spomenuti halucinacije organskih osjeta, halucinacije povezane s osjetilima dodira, mirisa, okusa ili
vida."
Ovo vam je vec prilicno strano. No, kad se probije onaj filter sto sam ga spomenuo negdje gore, dolazi do citavog spektra ovakvih pojava. Probajte ne spavat tri dana i vidjet cete i sami. Sad, kad osoba ima halucinacije, drustvo je smatra neprijateljem i to je jos vise udaljava od stvarnosti. Jos jedan razlog za imaginarni svijet. Kod ove skupine simptoma, cini mi se da psijatrija ima potpuno krivi pristup. Mada sam citao prije nekih 6-7 godina clanak u kojem pise ono s cime se izrcito slazem. A to je suocavanje i dogovor, odnosno srednji put sa nekom halucinacijom. A ne strah i bjezanje. Tu bih volio cuti od vas, kako se psihijatrija danas nosi sa ovime?
"- poremećaji doživljavanja vlastitog ja:
gubitak osjećaja vlastitosti svojih želja, emocionalnih stanja i postupaka tako da se bolsenicima čini kako im netko oduzima ili nameće misli, tjera ih da nešto učine i slično;"
Hehe. Trebali ste probat ******. Anyway, rekao bih da se radi o razotkrivanju nesrazmejra svjesti i podsvjesti, te pokusaju "racionalizacije" te senzacje. Kako to nesto definitivno nije pod nasom kontrolom, tada cemo rado unjeti kategoriju stranog tjela.
"- pucanje i gubitak granica vlastitog ja dovodi do osjećaja spajanja s bilo kojim objektom u svijetu ili u univerzumu;"
:love: Sve u svemu, jasno je da kada osoba izgubi crvesto uporiste, kada je izgubljena dozivljava citav spektar osjecaja poput depersonalizacije etc. Produbljivanje tih osjecaja vodi nas u sferu koja je tesko zamisliva obicnom covjeku.
"- nedostatak kritičnosti i uvida u bolest - obilježje je svih psihotičnih poremećaja. Shizofreni bolesnici nerijetko poriču da su bolesni, odbijaju uzeti lijekove ili predloženu im hospitalizaciju. "
Dakle. Ako cemo prihvatiti cinjenicu da osoba izbjegava sukob sa stvarnoscu sve dok nema potrebu i volju za time, sasvim je razumljivo ovo ignoriranje. BTW, gledajuci "zdrave" pojedince kad sam ih doveo pred njihove dogme, stvar se svodi na isto. Dok nije kriticno, ne diraj. Jer uvijek ces izabrati citav spektar argumenata koji ce te odrzati u tvojoj sigurnosti. Eh da. Pretpostavljam da kod gadnih napada kad izgube i tu svoju sgurnost, bolesnici rado otidju na ljecenje. Samo, tamo ih cekaju bolesni psihijatri :(.
"Stupanj nekritičnosti varira od toga da npr. prepoznaju bolest, ali umanjuju značaj simptoma pa sve do ekstremnih slučajeva gdje negiraju da su ikada imali psihičke smetnje, odbijaju bilo kakvu suradnju s medicinskim osobljem i liječenje objašnjavaju kao oblik proganjanja ili kazne."
Vrlo normalna pojava. Ljudi moji, ukoliko kod sebe niste svjesni tih mehanizama, imate srece da niste mastoviti ;).
"povlačenje iz stvarnosti - autizam predstavlja shizofreno povlačenje iz stvarnosti u vlastiti magijski svijet fantazija, simbola, želja i strahova."
Sigurnost.
"Može biti prisutan u različitom stupnju s tim da se potpuni prekid s realitetom rijetko viđa. Naime, istodobno s udaljavanjem ili bijegom od stvarnosti, prisutne su i težnje za očuvanjem ili ponovnim zadobivanjem izgubljene realnosti."
Eh da. To je ono gdje smatram da svi moraju pomoci maksimalno. Ukazati na put, odgovoriti na pitanja i tako dalje. Zapravo. Radi se o smanjivanju entropije nekog sistema. Tu ne moze pomoci nitko tko sam ne moze razlikovati informaciju od suma. Ili ukazati na metode kojima se to postize.
"3. dezorganizacija psihičkih funkcija i dezintegracija ličnosti - misli kaotične, logički nepovezane, zbrkane, nejasne, nesređene, nerazumljive ili teško razumljive, iznošenje ideja ili poduzimanje aktivnosti je sasvim hladno s neprimjerenim emocijama koje inače u zdravih osoba pobuđuju prikladne osjećaje (smije se dok govori o smrti); ono što bi trebalo dovoditi do radosti u njih izaziva žalost i obrnuto; ono što doživljava mimikom drugačije izražava (tužan je, a smije se), istodobno mogu biti prisutne suprotne emocije prema osobama, objektima, događajima, situacijama i aktivnostima, dezorganizacija ponašanja od dječje luckastog i smiješnog do nepredvidive uzbuđenosti, srditosti i agitacije pa pacijent može imati smetnje u izvođenju svakodnevnih životnih aktivnosti;"
Kaos. Odvajanje od ovog svijeta, te nemogucnost kvalitetnog feedbacka na vanjski sistem.
"značajno smanjenje u reaktivnosti na okolinu ili pojačana nesvrsishodna reaktivnost i psihomotorička hiperaktivnost, bizarne i neprirodne kretnje ili držanje što ponekad može izgledati vrlo groteskno; mehaničko i šablonizirano ponavljanje istih, obično nesvrsishodnih pokreta, radnji i govora ili zauzimanje uvijek istog položaja tijela,..."
Zatvorena petlja kao pokusaj postizanja sigurnosti. Nesto kao Porto :D.
"emocionalno osiromašenje - doimaju se kao emocionalno hladne i udaljene osobe nezainteresirane za svoju okolinu; ne mogu prilagoditi svoje osjećaje novonastaloj situaciji; smanjuje se ili se gubi izražajnost lica i pogleda;
gubi se sposobnost uživanja i doživljavanja zadovoljstva u sve većem broju situacija i aktivnosti kojima se normalni ljudi vesele."
Posljedica udaljavanja od svijeta.
" slabljenje volje - nesposobnost započinjanja i održavanja k cilju usmjerenog ponašanja."
Ovaj dio spada u ono gdje se psiholoski moze i mora djelovati za efikasnu borbu protiv ovog poremecaja. Jer jedini nacin da se stvar zaustavi jest upravo taj da se uspostavi suverena osobnost koja ce postati autoritet i snaga u trenucima napada straha i panike. Nesto sto je trebalo postici puno ranije, jer tada se citav ovaj proces sasvim moguce ne bi niti dogodio! Pretpostvaljm da bi realizacijom suverene licnosti nestala potreba za bijegom od stvarnosti u imaginarni svijet. Kako to postici, to je osnovno pitanje kvalitetne psihoterapije IMHO.

Solaris
05.10.2003., 22:11
illegale, zašto te toloko zanima shizofrenija, imaš li nekoga tko je ima?

P.S. :w

illegale
19.10.2003., 21:24
Da nastavim.

Ajmo uzet sad primjer paranoidnih shizofrenicara. Kazu, klasicna spika su: obrazovani, pametni ljudi, nezadovoljni, hejteri, srednja dob.

Sad cu nabacat nesto smeca kako bih oblikovao neki model. Uzmimo magicinog strica. Tip zivi sam sa majkom. A srednje je dobi. Pretpostavljam da se covjek jebeno uljenio. Disciplina nula. Zivot rutina. Proganja ga nezadovoljstvo. Nema snage da se suoci sa zivotom. Isfurava svoj svijet kao alternativu. S vremenom svijet jaca i obuzima ga. Na kraju dozivljava napade ludila kada jednostavno u momentima nema vise nikakvu kontrolu.

To ga zastrasuje. Naravno, ljudi su u biti veliki papci. Dok imaju prostora da bjeze od zajebanih cinjenica, bjezat ce. I bit ce jos slabiji. Radit ce nove sisteme kako bi odrzali svoju iluziju, a u startu su bili prilicno sposobni u odrzavanju iste. Samo sto to bjezi kontroli nakon nekog vremena. Prag je nevidljiv.

Nakon nekog vremena, zbog probijanja osnovne barijere koja odrzava kvalitetno razlucivanje izmedju sna i jave, otvoren kanal uzrokuje ubrzano propadanje licnosti.

Sindrom shizofrenije? Boje, glasovi, osjecaj moci, nepostojeci likovi, katatonija cak. Sve je to vrlo normalno, da nije probilo van. I preuzelo kontrolu. A probilo je.

Eh sad. Tu je bitna jedna jako opaka stvar, stvar koju sam primjetio kod vjernika sa shizofrenijom. Ti su jos ludji. Jer shizofrenicari traze uporiste. Sigurnost. Skloni su religiji. A religija je u kontradikciji sa svijetom. Zbog toga, novog razdora, velike sigurnosti koju vjera pruza i stvarnosti kao direktne slike istine, covjek se jos vise gubi. Ide u kaos. Jos se vise boji i jos vise grabi. U gore i gore.

Tu uvidjamo kako su shizofrenicari vrlo osjetljivi likovi. Poput mene :). I dok normalan covjek moze podnjeti dvostruku igru i da ostane funkcionalan, shizofrenicaru to ne ide za rukom.

No, dosta projekcija. Ajmo sad na rjesavanje problema.

Shizofrenicari imaju nered u glavi. I moraju ga ukloniti. Za to im trebaju neke metode kako bi uspjeli razluciti stvarnost od iluzije. Na taj nacin, sve ide u dobru ladinu, odnosno, usmjeravamo stvari kako treba. U ovoj prici postoje razne tehnike koje se koriste i u lucidnom sanjanju, a vjerujem da bi se principi mogli iskoristiti i pri napadima.

Druga stvar je upoznavanje drugih ljudi i njihovih iskustava u borbi sa bolescu. Tipa, brijes da si Isus. A onda upoznas jos 5 Isusa. I skuzis kako je taj osjecaj poznat i drugim ljudima. To te malo skulira.

Pricamo o onoj osjetljivosti i na dvostruku igru na koju su shizofrnei likovi osjetljivi. Ta dvostruka igra ne mora biti raligijska. Moze biti i sukob unutrasnjeg osjecaja za pravednost i realnog stanja koje je No123 iskusio. Zbog neuspjeha u uskladjivanju te dvije price, dapace, zbog ocitog sukoba te dvije price, dolazimo do sukoba unutar nas samih. No, sve se stvari daju uklopiti. Ako postoji Istina :).

Anyway, tu su potrebna neka objasnjenja koja ce stvar uklopiti u smislenu cjelinu. Jer kad je cjelina smislena, onda vise nema unutarnjeg sukoba, kao osnovnog nosioca razvijanja shizofrenije.

Dalje.

Da bi se sredio mentalni nered koji je nastao pri probijanju "podsvjesnog" van, potrebno je dizati osobnu moc i vjeru u sebe, kako bi se mogle probiti postojece barijere, odnosno kako bi se krenulo uz mentalni gradijent.

I jos nesto. Potrebno je suociti se sa svojim problemom. I rjesiti ga. Prihvatiti, odnosno uskladiti svjetove.

Off course, ovo je neka skica mog shvacanja shizofrenije. I moja skica principa rjesavanja shizofrenije. Jer "ljekovi" covjekovom umu samo stavljaju okove, kako ne bi letio predaleko, te kako ne bi povecavao postojeci sum.

Naravno, tako se sum ne moze umanjiti, pa se zato shizofrenija i smatra neizljecivom. No, sum se MOZE umanjiti, sto je onda potrebno i napraviti.

Rezime:
- potrebno je naci kvalitetne informacije koje ce srediti unutrasnji sukob.
- potrebno je raditi na vjeri, koja ce omoguciti dovoljnu energiju za dugotrajan proces ozdravljenja -->
-potrebno je pomocu osobne moci i metoda distinkcije ocistiti smece iz glave.

Jebeno lagano, sta nije? :cool:

Pallas
22.10.2003., 21:24
illegale kaže:

Heh, izgleda da je shizofrenija autoimuna bolest CNSa.

Promaknula mi je analogija s autoimunosnim bolestima.

Vera Pavladoljska
23.10.2003., 18:23
illegale kaže:
Razlika je naravno u granici koja je drustveno prihvatljiva. BTW, ona ekipa koja prodaje magnetske deke ne spada u sferu shizofrenicara, a mogli bi :).

Pojednostavljeno gledano, to je zaista tako,krenemo li putem čiste logike bez dodatnih podataka.

Magnetske deke, jebote - koji pomak mora bit' u glavi??????? ;)

Dok se osobe sa suviškom senzibilnosti i jačom mentalnom parnjačom, kako volim reći - vrlo lako i neopterećeno svrstava pod dijagnoze - raznorazne.

Realno, sfera umjetnosti (za koju se usudjujem reći da ju ipak kolikotoliko poznajem) je onda po svim normama društva nam dragog:rolleyes: - jedna skala shizofrenika.

Sto je apsolutna, arogantna idiotarija.

Ljudi kreacije, maštovitosti, senzibiliteta koji je jak u svakom smislu - su jednostavno TAKVI LJUDI( a ne shizofrenici - sto sam cesto cula etiketiranje od strane "normalnih"), bez kojih bi svijet danas jedino buljio u meksičke sapunice kao vrhunac duhovnog dostignuća.

Illegale, zanimljivi postovi.

I vidiš što su ti ljudi, odmah - paralela(pitanjca) - illegale jel imaš ti, jel ti netko ima???? etcetcetc............

Ne, odgovaram ja - illegale koristi svoju "kutiju za mišljenje" žešće od drugih koji ju koriste za frizuru.

Živjeli:)

jimmy jazz
24.10.2003., 17:41
mislim da illegalea ipak zanima shizofrenija jer se tu tako jako vidi zastrasujuca moc psihe. ;)

odnosno njezino stapanje sa "snagama prirode", kako je to neko jednom davno primjetio...

Failed
26.10.2003., 13:57
znam podosta o toj bolesti ali ne opet SVE :)

pa ak netko nesto zna.....nek napise!!
SVE sto znate plz

:frajer:

lahor
26.10.2003., 15:10
Failed, kad otvaras novu temu daj pregledaj malo jel ima vec koja otvorena na istu temu.

Failed
26.10.2003., 17:03
lahor kaže:
Failed, kad otvaras novu temu daj pregledaj malo jel ima vec koja otvorena na istu temu.

:) e sorry!!
slijedeci put malo bolje gledam! :D

illegale
28.10.2003., 22:19
Pallas kaže:
Promaknula mi je analogija s autoimunosnim bolestima. Mozak unistava sam sebe, kao posljedica osjetljivosti na neke vanjske podrazaje. Ovo je odokativno.

illegale
28.10.2003., 22:30
nataniel kaže:
Dok se osobe sa suviškom senzibilnosti i jačom mentalnom parnjačom, kako volim reći - vrlo lako i neopterećeno svrstava pod dijagnoze - raznorazne. Razlika je jednostavna. Ako si funkcionalan clan, onda si normalan. Ako si nefunkcionalan, onda si bolestan.
Ljudi kreacije, maštovitosti, senzibiliteta koji je jak u svakom smislu - su jednostavno TAKVI LJUDI( a ne shizofrenici - sto sam cesto cula etiketiranje od strane "normalnih"), bez kojih bi svijet danas jedino buljio u meksičke sapunice kao vrhunac duhovnog dostignuća. TAKVI LJUDI postanu shizofrenicari tek kad na prvi pravi napad pocnu bjezat ko sumanuti. Samim time izgubili su bitku, a cesto i rat. Jer ih nitko nije naoruzao :).

E nato jos jedna stvar. Radje me napadaj umjesto da me hvalis. Na to sam navikao :).

flying Unicorn
30.10.2003., 17:17
nataniel kaže:

Realno, sfera umjetnosti (za koju se usudjujem reći da ju ipak kolikotoliko poznajem) je onda po svim normama društva nam dragog:rolleyes: - jedna skala shizofrenika.

Sto je apsolutna, arogantna idiotarija.

Ljudi kreacije, maštovitosti, senzibiliteta koji je jak u svakom smislu - su jednostavno TAKVI LJUDI( a ne shizofrenici - sto sam cesto cula etiketiranje od strane "normalnih"), bez kojih bi svijet danas jedino buljio u meksičke sapunice kao vrhunac duhovnog dostignuća.

Apsolutna arogantna idiotarija je reći da svo društvo senzibilce i umjetnike trpa u shizofrenike. :rolleyes:
Nataniel nije cijeli svijet slijep, i nisu svi koji nisu "umjetnici" kao ti glupi primitivni kreteni. Nemoj dijagnosticirati ni raspravljati o psihijatriji, drži se svojih pričica, to ti dobro ide. Imaš i obožavatelje :cheer:

Illegale, zanimljivi postovi.

I vidiš što su ti ljudi, odmah - paralela(pitanjca) - illegale jel imaš ti, jel ti netko ima???? etcetcetc............

Ne, odgovaram ja - illegale koristi svoju "kutiju za mišljenje" žešće od drugih koji ju koriste za frizuru.

Aha! Netko ti je stao na rep! Ili si sama sebi stala. To se zove paranoja. Ne mogu ljudi više ni obično pitanje postaviti a da ih se ne nazove posprdno s visine "ih vidiš šta su ti ljudi". Vidiš ono čega nema. Bojiš li se možda da bi te netko nazvao shizofreničarkom? Bojiš li se da bi ti netko rekao da si samo jedna najobičnija histerična neurotičarka?
.................................................. .................................................. ..
.................................................. .................................................. ...

Ako si sigurna u sebe i zadovoljna svojim životom, onda šta te boli k**** što netko misli o tebi? Mazneš ga kišobranom! :D
Ili nisi?
Tvoja obrana je uzdizanje sebe iznad običnih smrtnika, ti si kao nešto posebno. Ne smiješ si dozvoliti sići dole, jer se bojiš da te ne bi opet povrijedili. Jednom ili više puta, ili puno puta su te povrijedili, i ti s time nisi izašla na kraj, ne možeš se još u cijelosti suočiti. I onda se sakrivaš iza tisuću maski. Moraš si stvarati obranu. Znam, to boli. Ali ne možeš ostati na tome. Ne možeš cijeli život puhati na hladno. Puno ljudi je bilo povrijeđeno od drugih na raznorazne načine. Neki od njih su si stvorili kule od crnog mramora i bodljikave žice, i sa njih gledaju obične smrtnike i smiju im se. Ali nisu slobodni. Na kraju nije važno što se dogodilo, koliko smo povrijeđeni, kako se branimo, the point is to deal with it.

Nemoj mi odgovarati, ne trebaš se braniti. Sretno. ;)

lahor
30.10.2003., 18:43
Dobro, a sto je sad ovo???

Vera Pavladoljska
30.10.2003., 19:47
flying Unicorn kaže:
Nemoj mi odgovarati, ne trebaš se braniti. Sretno. ;)

Ovo nije odgovor, jer za odgovor na nešto treba adekvatan izazivački materijal.
Ovo je digresija.
Ali bavi se zemljoradnjom.To je plemenito i učinkovito.
Duh i psiha traže više od prosječnog kvazipsihijatra.

I ne trebaš se braniti.

Sretno.
:)

No22
14.11.2003., 01:37
Illegale ja ti pojma nemam zbog cega se ta sizofrenija pojavila kod mene. Cini mi se da mi je sa zivotom bilo sve u redu, osim rata, gdje sam bio u konstantnom stresu. 1996 sam se poceo lijeciti na psihi ali od PTSP-a i zbog toga sam lezao u bolnici dva mjeseca. Onda sam nakon nekog vremena prestao piti tablete, a pio sam helexe. I sve je opet bilo u redu jedino sto sam skoro stalno sanjao rat, letio sam u snu i izvidjao neprijateljske polozaje, klao sam neprijatelje na strazi, cak sam po danu kada sam isao ulicom osjecao njihovu krv na sebi, i onda bi se od uzasa stresao. Po danu sam bio relativno vesel, isao sam na pecanje s prijateljima iz rata i bilo nam je super. Moja ljubicasta faza sa pocela desavati kada sam prvi puta otkrio IMForum. Pisuci na forumu sam imao osjecaj kako ponovo prozivljavam rat i 1991 kada je sve pocelo. Na forumu se pisalo svasta i onaj Uzdanica je stalno stavljao slike iz rata. Ja npr otvorim neku temu kad ono ujutro kada upalim kompjuter na mojoj temi slika 20 mrtvih cetnika kako leze u snijegu pokraj neke kuce, e onda sam prolupao totalno. BTW u to vrijeme na forumu nije bilo moderatora, a administratorima je forum bio zadnja rupa na svirali. Eto tako je to kod mene pocelo.

Skoro sa svime sto si napisao o sizofreniji bi se mogao sloziti sa tobom osim onoga da lijekovi nisu potrebni. Mozda i nisu kada se situacija smiri, onda bi se nesto mozda i moglo napraviti nekom grupnom terapijom i necim slicnim, ali u akutnoj fazi nema tog covjeka koji bi taj pritisak u glavi mogao izdrzati bez tableta, znam iz iskustva. Nisam bas proucavao tu bolest osim sto sam procitao ovo (http://www.anti-stigma.com/shizofrenija.htm), jedino sto znam je ono sto se meni desavalo i kako sam se ponasao. Kada sam pitao psihica dali cu cijeli zivot morati piti tablete on je rekao da mozda i necu i rekao mi je: budite sretni da ima dobril lijekova.

I imas pravo za ono oko nespavanja i halucinacija. Jednnom smo u ratu isli na teren u bosnu i ja nisam prije toga spavao dva dana a vozio sam auto zadnji u koloni koja je vukla topnistvo. Prvo sam vidio nepostojece ljude kako mi trce preko ceste, a onda sam se probudio na lijevoj strani ceste i tako par puta. Onda sam popio nekakvu tabletu za vozace borbenih vozila da im se ne spava, ali ni to nije pomoglo. Onda sam zapalio cigaretu, otvorio prozor da dodje svjezi zrak pa ni to nije pomoglo, a onda sam poceo pricati sam sa sobom i jedva sam izdrzao dok nismo dosli na cilj.

Osim magnetskih deka meni nije jasno kakvi to ljudi kupuju one ploce od pertinaksa na kojima je bakrom odstampan jing-jang za sprecavanje stetnih zracenja i jos za tu jednu plocu daju 100 DM.
Da mi to netko uvali morao bi biti mortus pijan, a ipak ima ljudi koji to kupuju.

I da sudjelovao bi u nekim sastancima gdje se druze ljudi koje zanima sizofrenija ili su oboljeli, ali gdje toga ima?

magic
14.11.2003., 10:45
No123 kaže:

I da sudjelovao bi u nekim sastancima gdje se druze ljudi koje zanima sizofrenija ili su oboljeli, ali gdje toga ima?

I ja sam za to zainteresirana.

U novom zakonu o socijalnoj skrbi pishe da je Centar za socijalnu skrb zaduzhen organizirati grupe potpore za obitelji osoba oboljelih od shizofrenije.

Navodno su duzhni organizirati i 24/7 pomoc za udomitelje takvih osoba...

Kod mene u Centru ne znaju nishta o tome.

illegale
17.11.2003., 02:21
No123 kaže:
Skoro sa svime sto si napisao o sizofreniji bi se mogao sloziti sa tobom osim onoga da lijekovi nisu potrebni. Mozda i nisu kada se situacija smiri, onda bi se nesto mozda i moglo napraviti nekom grupnom terapijom i necim slicnim, ali u akutnoj fazi nema tog covjeka koji bi taj pritisak u glavi mogao izdrzati bez tableta, znam iz iskustva. Slazem se. U akutnom stanju medikamenti kao stabilizatori stanja su vrlo korisni.
Nisam bas proucavao tu bolest osim sto sam procitao ovo (http://www.anti-stigma.com/shizofrenija.htm), jedino sto znam je ono sto se meni desavalo i kako sam se ponasao. Kada sam pitao psihica dali cu cijeli zivot morati piti tablete on je rekao da mozda i necu i rekao mi je: budite sretni da ima dobril lijekova. Apsolutno. Samo, klasicni problem medikametnoznog tretmana kronicnih poremecaja jeste uspostava novog balansa koji opet pokazuje izboj problema zbog netretiranja uzroka i njegove sanacije.

S druge strane, ukoliko te lijekovi sprecavaju da mislis, u biti te umrtvljuju. A to je daleko od optimalnog rjesavanja ovog problema.

Mozda grijesim, no pretpostavljam da su doktori skloni pretjeranom prepisivanju lijekova, s obzirom da je tada za njih problem unesrecenog pacijenta rijesen. Zaboravljaju na problem nuspojava i same srzi problema.

Naravno, ne pozivam na bilo kakvo odbijanje terpaije koja pomaze. Pozivam na korak naprijed u cjelokupnom razmatranu ovog problema. I naravno, ocekujem rezultat toga.
Osim magnetskih deka meni nije jasno kakvi to ljudi kupuju one ploce od pertinaksa na kojima je bakrom odstampan jing-jang za sprecavanje stetnih zracenja i jos za tu jednu plocu daju 100 DM. Ludjaci :).
I da sudjelovao bi u nekim sastancima gdje se druze ljudi koje zanima sizofrenija ili su oboljeli, ali gdje toga ima? Vec na ovom forumu postoje ljudi koji bi bili zainteresirani. Ljudi koji znaju ljude. Vjerujem da je forum opcenito vrlo dobar nacin komunikacije ili bar uspostava iste.

To bi isto mogao biti dobar pocetak. Sad, kako drug Anderlon nije sklon otvaranju foruma koji se bave ovakvim stvarima, mozda bismo mogli okupiti takve ljude negdje drugdje. Recimo na vudrenima :).

Off course, ako ima zainteresiranih za ovaj pokusaj.

bipolar2000
17.11.2003., 12:30
Ajmo pokušati?
I sve je mnogo šire, šire...šizofrenija i ta problematika mnoooogo toga obuvata...ajmo početi vezivati, vrijeme je...za novo vrijeme

Ja biti zainteresirana, jedna od...;)

No22
20.11.2003., 01:14
Ako sam dobro shvatio vi predlazete otvaranje nekog podforuma na Zdravlju o sizofreniji?

illegale
20.11.2003., 01:26
No123 kaže:
Ako sam dobro shvatio vi predlazete otvaranje nekog podforuma na Zdravlju o sizofreniji? Osobno nisam pobornik otvaranja neceg takvog na javnom forumu. Jer je privatnija atmosfera pogodnija za otvaranje i povecani angazman pojedinaca ukljucenih u projekt.

Anyway, smatram da je povezivanjem nas putem neta, sto nam omogucuje da prostorno/vremesnku distancu prevazidjemo vrlo jednostavno, moguce uspostaviti kvalitetan komunikacijski kanal.

Sta mislis o tome? U biti, o svemu ovome.

bipolar2000
20.11.2003., 12:07
illegale kaže:
Osobno nisam pobornik otvaranja neceg takvog na javnom forumu. Jer je privatnija atmosfera pogodnija za otvaranje i povecani angazman pojedinaca ukljucenih u projekt.

Anyway, smatram da je povezivanjem nas putem neta, sto nam omogucuje da prostorno/vremesnku distancu prevazidjemo vrlo jednostavno, moguce uspostaviti kvalitetan komunikacijski kanal.

Sta mislis o tome? U biti, o svemu ovome.

da...previše upliva sa strane, to ometa rad.
a kako si mislio...to sa privatnijom atmosferom?
i je li dovoljno biti zainteresiran (samo)? mislim, ko su pojedinci?

p.s. (samo za illegalca) "bilo kuda...kiki svuda";)

No22
23.11.2003., 23:58
Illegale, o kakvom projektu ti pricas, sta bi mi u stvari trebali raditi i kako to mislis da bi se trebalo organizirati.

Sto se mene tice ja i ovdje na forumu mogu otvoreno pricati o svom slucaju, a to ste vec i vidjeli.

magic
24.11.2003., 08:36
No123 kaže:
Sto se mene tice ja i ovdje na forumu mogu otvoreno pricati o svom slucaju, a to ste vec i vidjeli.

Naravno :)

I mislim da je bolje ovako, otvoreno...nikakvi posebni forumi.

illegale
24.11.2003., 16:34
bipolar2000 kaže:
da...previše upliva sa strane, to ometa rad.
a kako si mislio...to sa privatnijom atmosferom?
i je li dovoljno biti zainteresiran (samo)? mislim, ko su pojedinci? Evo mene opet :). Mislio sam na otvoreni forum koji ce zadrzati neke privatne apsekte. Dovoljno je biti samo zainteresiran, naravno. Pojedinci? Zainteresirani :D. Sada vidim vec sedam osoba.
p.s. (samo za illegalca) "bilo kuda...kiki svuda";) :kiss:

illegale
24.11.2003., 16:41
No123 kaže:
Illegale, o kakvom projektu ti pricas, sta bi mi u stvari trebali raditi i kako to mislis da bi se trebalo organizirati. Ono sto vidim jeste savjetovaliste medju psihickim pacijentima, onima koji se tako osjecaju i onima koji zele znato kako se ovi osjecaju. Ovo zadnje bi vjerovatno bili struka i rodbina.
Sto se mene tice ja i ovdje na forumu mogu otvoreno pricati o svom slucaju, a to ste vec i vidjeli. Na projektima gdje sam ranije radio, primjetio sam mnogi ljudi ne vole neke osobne aspekte iznositi javno tek tako. Covjek se u privatnijoj atmosferi puno lakse opusti i oslobodi.

Zbog manjka straha od vanjskog etiketiranja. To djeluje vrlo poticajno.

BTW, postoji jedna stvar koja je vrlo bitna da je istrazimo i da nadjemo kvlaitetne zakljucke. To su nacini prepoznavanja nerealnih stanja i dokidanje istih.

illegale
24.11.2003., 16:48
Bit cu malo grub s tobom.
magic kaže:
I mislim da je bolje ovako, otvoreno...nikakvi posebni forumi. Pazi magic. Ti poziras. Ne iznosis u javnost lose strane tebe koje nije lako iznjeti javno. A to je isto tako potrebno ukoliko zelis napredovati.

Sve u svemu, prednosti nekog zatvorenijeg mjesta jesu lakse otvaranje, manjak vanjskog suma i poticajna atmosfera ekipe.

Prednost ovog mjesta je laksa dostupnost.

Vi odlucite. Moj glas je za zna se :).

illegale
24.11.2003., 17:02
Eh da.

Kako je ovaj korak naravno kljucan u formiranju takvog mjesta, nema potrebe zuriti. Bolje je izanalizirati i kvalitetno izartikulirati stvar kako ne bi bilo greske u krajnjoj odluci.

Javni forum ima prednost jer se tada cjelokupna javnost moze upoznati sa onim sto se krije iza konkretno shizofrenije. No, ovo je projekt koji nije namjenjen za edukaciju javnosti vec onih kojima je pomoc potrebna.

Javni forum ima prednost sto ce netko usputno lakse upasti u pricu. Zatvoreni forum (nek ga tako nazovemo) ima prednost jer ce ciljana ekipa tu lakse upast.

Osobno sam pobornik open sourca, no ovo je prica o privatnosti. I smatram da je pretjerano, mozda cak i stetno biti potpuno otvoren u drustvu koje je daleko, daleko od toga. BTW, cak mi se cini da je jedan od problema shizofrenicara, opcenito prevelika otvorenost.

Jer sta jest jest, svi mi imamo toliko dogmi, da bi svaki malo zesci susret sa istima kod ekipe koja ih nije niti nazrela moglo imati kontraefekt.

I opet. Tko sam ja da kazem tko moze, tko ne moze? Zato mislim da bi to mjesto trebalo biti potpuno otvoreno, no definitivno privatnije.

magic
24.11.2003., 20:48
illegale kaže:
Bit cu malo grub s tobom.
Pazi magic. Ti poziras. Ne iznosis u javnost lose strane tebe koje nije lako iznjeti javno. A to je isto tako potrebno ukoliko zelis napredovati.

islim da si pobrkao stvari, meni nije potrebno druzhenje zbog mene :)

Uostalom, meni se ne svidjaju tvoji stavovi, ali ih prihvacam kao bogatstvo raznolikosti.

illegale
24.11.2003., 23:48
Jos uvijek brijes da je ovaj forum najbolje rjesenje?

bipolar2000
25.11.2003., 04:14
Pa da počnemo, ja mislim sa smo sasvim dovoljno chattttovali;)
Moje ime je M (moram malo...vi recite Hi M, i pljesnite kad završim...z7nate ono, ko u američkim filmovima:D ) imam 25 godina (:D ) imam 2 brata, mamu, tatu, donda(:D ) i skoro svi smo. po definiciji...nenormalni. Imam i mačku, mačka i kučku, naranču, mandarinu (pored naranče, ispred kuće, rađaju na smjenu) I SVaŠTA NEŠTO JOŠ(ovo su slučajno poletjela CL, neću više...evo:D )
Ovo sve što sam napisala, su samo riječi...(i ništa viššše...znate onu pjesmu "ljubav je...");) (magic, samo polako)...ali bi mogle ostati, Vjerujem. Zato pišem.
Za početak, ovoliko, idemo dalje....
:cool:

bipolar2000
26.11.2003., 14:26
U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Zaboravite na definicije i dijagnoze, za početak.
A ja ću pokušati da okvirno dam jednu...
Šizofrenija je stanje duha
Duh i tijelo su neraskidivo povezani
Ono čime se hrani duh, je i hrana za tijelo
Ono čime se hrani tijelo jeste i hrana za duh
Sad se probajte sjetiti što je svako od nas pisao na ovom Forumu...o zdravom životu itd.
I zaboravite na sve
dalje
Čovjek je životinja
Čovjek se razlikuje od životinje
Razlika je u tome što čovjek ima kontrolu nad svojim reakcijama
Čovjek ima strah...životinje
Čovjek ima savršeniji mozak od životinje
Čovjek ima kontrolu nad strahom
dalje
Čovjek ima izbor
Sjetite se što smo špisali o slobodi na Filozofiji
Zaboravite što smo pisali o slobodi na filozofiji
dalje
Ljudski mozak je nepoznanica
Ljudski mozak je budan i kad spava
Ljudski mozak sanja kad spava
Ljudski mozak sanja i kada se ne može sjetiti snova
Ljudski mozak zaboravlja i...
Ljudski mozak se prisjeća
;)

No22
26.11.2003., 21:46
Hi ja sam Drako i imam preko nekoliko godina, zivim s mamom i psom, velikom snaucerkom, a imam i dvije sestre i obje su udane, jedna ima troje a druga dvoje djece, koga zanima moja slika mozete je vidjeti na slikama forumasa u - bas razno, i nije mi nista nemam pojma zasto sam ovdje, sigurno se netko zabunio :cool:

Klonirana
27.11.2003., 12:26
Vidim im vas mnogo upućenih, pa da upitam:
Bliska osoba, jednog trena svjestan svog poremećaja, ali većinu vremna totalno nesvjestan. Usput se uništava alkoholom i tvrdi da ima potpunu kontrolu, i da nije ovisan, a glavni argument: Posao obavlja besprijekorno.
Totalno bipolarna ličnost, od euforije do pesimizma i "teorija zavjera" ga dijeli samo tren.
Odbija ljekare i liječenje, nitko iz nejgove okoline ne nalazi nizta previze čudno, jer naizgled je samo "otkačeni veseljak".
Što učiniti da mu se pomogne???

bipolar2000
27.11.2003., 12:37
Klonirana kaže:
Vidim im vas mnogo upućenih, pa da upitam:
Bliska osoba, jednog trena svjestan svog poremećaja, ali većinu vremna totalno nesvjestan. Usput se uništava alkoholom i tvrdi da ima potpunu kontrolu, i da nije ovisan, a glavni argument: Posao obavlja besprijekorno.
Totalno bipolarna ličnost, od euforije do pesimizma i "teorija zavjera" ga dijeli samo tren.
Odbija ljekare i liječenje, nitko iz nejgove okoline ne nalazi nizta previze čudno, jer naizgled je samo "otkačeni veseljak".
Što učiniti da mu se pomogne???

poznat "slučaj"
po mom iskustvu
ne postoji teorija zavjere;)

illegale
27.11.2003., 13:30
Dakle, papci. Vama je samo do zajebancije?:tulum:

Nu dobro. Jer ionako sada ne mozemo napraviti nista pametnije :).

Sto sada mozemo napraviti? Jedna ideja koja mi se vrti u glavi jeste utvrdjivanje feed backa koji ca nam reci da ludujemo. Jasno je da onaj "osjecaj" ne moze biti nesto na sta se furamo, s obzirom da je osjecaj uvijek dobar, a cinjenicno stanje ga ne mora pratiti.

Ono sto mi pada na pamet, kao nekakva smjernica u ovoj prici jesu tehnike koje koristimo pri lucidnom sanjanju, kada radimo realitiy check i utvrdjujemo jesmo li u snu.

Jer u snu mada je vecina stvari identicna ili sto vec, neke stvari jednostavno ne prolaze. Da bismo utvrdili koje stari prolaze, a koje ne, tipicna stvar koja je najefikasnija jeste sto?

Pisanje dnevnika, zapisa etc. BTW, ima li netko tko bi bio voljan od vas dokazanih ludjaka raditi tako nesto? Jer kad bismo napravili finu bazu podataka, mozda bismo mogli utvrditi neke na prvi pogled skrivene nacine koji bi nam pomogli u primjecivanju stanja.

Koliko sam primjetio, to je najvaznija stvar, kako se aluzije i sum koji nastaje forsiranjem istih, vrlo stetne u isfuravanju mentalnog zdravlja. Stoga se aluzija moramo rijesiti po kratkom postupku.

Tek kad imamo nacin koji nam moze ukazati, jesmo li ufurali film, ili ne, tada mozemo krenuti sa kvalitetnim ciscenjem. Do tada, tesko mi je zamisliti tako nesto.

Molim komentar drugova ludjaka :azdaja:

bipolar2000
27.11.2003., 14:22
illegale kaže:
Dakle, papci. Vama je samo do zajebancije?:tulum:

Nu dobro. Jer ionako sada ne mozemo napraviti nista pametnije :).

Sto sada mozemo napraviti? Jedna ideja koja mi se vrti u glavi jeste utvrdjivanje feed backa koji ca nam reci da ludujemo. Jasno je da onaj "osjecaj" ne moze biti nesto na sta se furamo, s obzirom da je osjecaj uvijek dobar, a cinjenicno stanje ga ne mora pratiti.

Ono sto mi pada na pamet, kao nekakva smjernica u ovoj prici jesu tehnike koje koristimo pri lucidnom sanjanju, kada radimo realitiy check i utvrdjujemo jesmo li u snu.

Jer u snu mada je vecina stvari identicna ili sto vec, neke stvari jednostavno ne prolaze. Da bismo utvrdili koje stari prolaze, a koje ne, tipicna stvar koja je najefikasnija jeste sto?

Pisanje dnevnika, zapisa etc. BTW, ima li netko tko bi bio voljan od vas dokazanih ludjaka raditi tako nesto? Jer kad bismo napravili finu bazu podataka, mozda bismo mogli utvrditi neke na prvi pogled skrivene nacine koji bi nam pomogli u primjecivanju stanja.

Koliko sam primjetio, to je najvaznija stvar, kako se aluzije i sum koji nastaje forsiranjem istih, vrlo stetne u isfuravanju mentalnog zdravlja. Stoga se aluzija moramo rijesiti po kratkom postupku.

Tek kad imamo nacin koji nam moze ukazati, jesmo li ufurali film, ili ne, tada mozemo krenuti sa kvalitetnim ciscenjem. Do tada, tesko mi je zamisliti tako nesto.

Molim komentar drugova ludjaka :azdaja:

:D

Klonirana
27.11.2003., 17:42
bipolar2000 kaže:
poznat "slučaj"
po mom iskustvu
ne postoji teorija zavjere;) Ne razumijem :confused:

bipolar2000
27.11.2003., 17:54
Klonirana kaže:
Ne razumijem :confused:
naravno da ne razumiješ, kad si zbunjena;)

izbij zloduha iz glave...ono, u zdravom tijelu, zdrav duh, jesi čitala?

illegale
30.11.2003., 04:17
bipolar2000 kaže:
:D Evo, jedan savjet za prijatelje mentalne bolesnike. Druzite se sa ljudima kojima nece biti frka da vam kazu da je vrijeme da se urazumite i da ce provesti i sat vremena da vam ukazu na vas problem.

PS. bipolar2000 :cmok:

VelmaX
30.11.2003., 11:29
No123 kaže:
Osim magnetskih deka meni nije jasno kakvi to ljudi kupuju one ploce od pertinaksa na kojima je bakrom odstampan jing-jang za sprecavanje stetnih zracenja i jos za tu jednu plocu daju 100 DM.

Moja susjeda. Štetna zračenja su njen film. I njene sestre koja je (slučajno) geolog. I njihovog brata. Svi troje u istom filmu, živeći u zajedničkom domaćinstvu, uglavnom potpuno izolirani od društva i bez liječničke pomoći... prilično su se izgubili.

Počelo je s pričom o podzemnim vodama, razmještanjem kreveta uz pomoć radiestezista, tome ima već 15 godina. Njihove priče, "znanstveno" utemeljene, zvučale su prilično suvislo za neupućene.

Vremenom, problem zračenja proširio se i na kablovsku TV, telefonske kablove u zgradi, vodovodne cijevi... ali i lasere kojima ih netko odnekud gađa. Počeli su uništavati instalacije, sebi su isključili struju, telefon, htjeli su i radijatore maknuti iz stana, ali to nije bilo moguće. Optužili su stanare za svoje zdravstvene teškoće, postali su neprijateljski raspoloženi i mračni.

Na koncu su počele letjeti flaše s njihovog balkona, smeće, razni predmeti (daska za peglanje npr...). Razbili su prozore na par auta, srećom, nitko od prolaznika nije stradao.

Tako su, u pratnji policije, završili u bolnici.

Usprkos ovom vanjskom dojmu koji je jako loš, meni se čini da oni nisu bili posve "prolupali". Teško mi je to objasniti, to je samo moj osjećaj, da bi u drugačijim okolnostima njihovi simptomi imali manje razorne posljedice.

No, nisam sigurna da će se oni uopće više vratiti ovamo, barem po priči našeg predstavnika stanara iz zgrade. On radi na tome. :flop:

Ne znam tko zastupa njihove interese, mislim da će dobiti skrbnika po službenoj dužnosti... a stan im je prazan...
:rolleyes:

No22
01.12.2003., 01:50
VelmaX, ocigledno je da postoje raznorazna stetna zracenja koja lose utjecu na ljude, imam knjigu "Radijestezija u primjeni" od Borisa Farkaša u kojoj su ta zracenja dosta dobro opisana ali nigdje u knjizi nisam naisao da se ta zracenja mogu sprijeciti bilo kakvim postavljanjem nekakvih ploca od pertinaksa pod tepih u sobama. Smatram da je u redu da neki radijestezista ispita u stanu zracenja od podzemnih voda i da svjetuje da se npr krevet premjesti s mjesta kroz koje prolazi signal od podzemnih voda i to je ok, ali davati 100 DM na nekakvu plocu koja ce sprijeciti to zracenje je cisto prodavanje magle.

VelmaX
01.12.2003., 10:21
No123 kaže:
VelmaX, ocigledno je da postoje raznorazna stetna zracenja koja lose utjecu na ljude, imam knjigu "Radijestezija u primjeni" od Borisa Farkaša u kojoj su ta zracenja dosta dobro opisana ali nigdje u knjizi nisam naisao da se ta zracenja mogu sprijeciti bilo kakvim postavljanjem nekakvih ploca od pertinaksa pod tepih u sobama. Smatram da je u redu da neki radijestezista ispita u stanu zracenja od podzemnih voda i da svjetuje da se npr krevet premjesti s mjesta kroz koje prolazi signal od podzemnih voda i to je ok, ali davati 100 DM na nekakvu plocu koja ce sprijeciti to zracenje je cisto prodavanje magle.

Ne znam kakvo bi to bilo zračenje, elektromagnetsko?

Činjenica je da smo mi neprestano okruženi elektromagnetskim zračenjima iz različitih izvora, ali to je dio našeg okoliša. Možda i jesu štetna za zdravlje, kao i hrana puna kemikalija, zagađeni zrak, iritantna buka i tako dalje.

Fokusiranje na problem zračenja izgleda da je ipak opasnije od samog zračenja, barem kad je o mentalnom zdravlju riječ.

Reebok
01.12.2003., 12:04
Bila je dobra recenica u jednom filmu Woodya Allena...

"Svi ljudi znaju istu istinu, nasi zivoti se sastoje od toga kako ju biramo iskriviti..."

Sad, znam da ljudi "ne biraju sizofreniju", ali tu se da filozofirati na kilometre oko toga koliko mi nista ne mozemo birati i koliko sve mozemo birati... dakle, to na stranu, mislim da ta recenica dosta dobro opisuje i sizofreniju...

Uglavnom je misljenje da je neko normalan ili lud, ali mi se ustvari cijelo vrijeme gibamo izmedju ta dva fiktivno oznacena stanja... svi su relativno normalni, i relativno ludi, samo je pitanje koliko relativno :D

Znanost nema odgovor na sizofreniju... pa, u povijesti je najcesci razlog za to sto znanost nije imala logicki vrijedece objasnjenje za nesto bio to sto su na temu gledali na krivi nacin...

sizofrenija je, kazu, nesposobnost razlikovanja sna od jave, maste od zbilje... nismo li svi u jednom trenutku osjetili tu nesposobnost? nije li ona u svima nama? pitanje je samo koliko daleko kazaljka na skali ode u tom smjeru, i koliko se vrati...

Nismo li svi sizofrenicari kad gledamo na svijet oko sebe kao hrpu vlada, drzava, gradova, naselja, zgrada, cesta, ljudi i njihovih zivota, briga o plachi, o politici, o cijeni benzina, o kasnjenju na posao, razmisljanja o premijeri nekog filma, o nekoj filmskoj zvijezdi, o nekom knjizevniku, o nekim umjetnickim djelima - a ne kao splet svih aktivnosti na ovoj zemlji - zivucih organizama, vecih od nas ali i mikroskopski sitnima, njihovim suzivotom, raznoraznim simbiozama i utjecajima jedne vrste ili fenomena na drugu, raznih prirodnih procesa - a i shire, medjusobnom "interakcijom" planeta, sazvijezdja, galaksija i ostalih svemirskih znanica i nepoznanica...

Nije li i to neka nesposobnost shvacanja stvarnosti? Mislim, zivimo u 21 stoljecu, i uglavnom znamo da kad bi odzumirali milijun puta nasu zemlju, ili ju pak zumirali milijun puta, da bi opet vidjeli hrpu tvari ili organizama kako medjusobno djeluju po nekim zakonima.

No opet, uza sve te informacije spremljene u glavi vecina nas vecinu zivota kao jedinu realnost shvaca nase "ljudske rituale" i nas "umjetni okolis", a mozak automatski zanemaruje da je sve oko nas, a i mi sami, ustvari skupima milijardi nekih manjih cjelina, a da je sve to skupa opet milijarditi dio neke druge vece cjeline...

Isto tako i mozak sizofrenicara kao svoju realnost shvaca neku svoju iluziju stvarnosti, automatski zanemarujuci sve informacije i podatke koje su u tom mozgu i koje bi mu - po nasoj "prisebnoj logici" - trebali ukazati da je to nelogicna iluzija

Bas kao sto je Illegale na pocetku rekao - kazu da sizofreniju izaziva poremecaj biokemizma mozga, no mozda sizofrenija izazove poremecaj...

Nesto me zapece na licu i prije nego li stignem i pomislit da bi trebao dodirnuti to - mozak sam pokrece kemijsko-biolosko-elektricnu reakciju i salje ruku na to mjesto...
Znanstvena realnost mi je preteska, smeta me razmisljati o milijardama planeta koji se prostiru i krecu kroz cijeli svemir, otezava mi funkcioniranje u okolini, i mozak sam pokrece kemijsko-biolosko-elektricnu reakciju koja zanemaruje te podatke i moju drustvenu okolinu mi prezentira kao realnost..
Drustvena realnost mi je preteska... i eto vraga skok na skok, mozak sam pokrece kemijsko-biolosko-elektricnu reakciju i zanemaruje te podatke, te mi prezentira nesto drugo kao realnost

Dosad u povijesti kad god bi covjecanstvo mislilo da je na korak do "svih odgovora" bi ubrzo shvatilo da tek sad ne razumije vecinu toga, jer se par najnovijih odgovora u potpunosti kosi sa dosadasnjim shvacanjem svijeta... no eto, povijest se ponavlja, i danasnja znanost opet misli da je na korak do svih odgovora... nebi me iznenadilo da za 20ak godina opet shvatimo da smo bili u totalnoj zabludi za vecinu dosadasnjih saznanja...

ono, zemlja je bila ravna, pa je okrugla... mozda ispadne da je 167dimenzionalna :D ...sve do iduceg "praga do svih odgovora" kad mozda opet skuzimo da je zemlja ustvari ravna, al da smo si mi umislili da je okrugla jer nismo mogli shvatit kak moze bit plosnata a opet spojena na svim dijelovima "ne razumijem kako bi moglo biti onako - onda je sigurno ovako" :rolleyes:

mislim... malo sam karikirao ovdje puno toga, al eto, u ovoj zadnjoj karikaturi vidim nesto sta zgodno posluzuje kao primjer...

zemlja je ravna, jer bi inace ispali s nje... zemlja privlaci stvari na sebe pa ne mora znacit da je ravna... zemlja je okrugla jer su sve tocke spojene jedna s drugom... i eto, sutra neki genije fizicar (usput receno covjek na granici razuma kao i vecina genija, dalo bi se bubnut i "granicni sizofrenicar" iz usta nekog laika) napise formulu koja kaze da ne mora bit okrugla da bi sve tocke na njoj bile spojene - i ode u kurac cijela znanost

a da bubne da zemlja mozda nije okrugla dan prije nego napise tu formulu - svi ce rec da je LUD :D

mozda i je, al kao zakljucak mogu rec - svi smo mi ludi, a osobito ja sto ga ovolko serem :D

Reebok
01.12.2003., 12:38
e, i da, cista sitnica koja sve kaze o nasem "pravilnom znanstvenom shvacanju realnosti"...

temeljna osnova znanosti je matematika...

znanost koja se prenosi i razvija s koljena na koljeno tisucljecima, a postoji jos od onog prvog neandertalca koji je morao dokuciti jeli mu ulov dovoljan da prehrani cijelu svoju pecinu...
temeljna i iskonska znanost, koja nam danas prakticki moze reci koliko je vanzemaljaca potrebno da bi se promijenila warp-zarulja na drugoj strani svemira... :rolleyes:

a opet... ta toliko razvijena znanost, ponos ljudske civilizacije, nam ne moze dati posteni zadovoljavajuci odgovor na jedno totalno jednostavno i bukvalno pitanje - koliko je jedan podijeljeno sa nula (osim klasicno muljatorsko "paaaa, naginje ka beskonacnome" :rolleyes: da, profesorice, a nagib kosine naginje prema dolje, jel to za dva :rolleyes: )

pa se ti pochesi di te svrbi bez da mrdnes molekulom :D

VelmaX
01.12.2003., 12:49
Reebok kaže:

mozda i je, al kao zakljucak mogu rec - svi smo mi ludi, a osobito ja sto ga ovolko serem :D

Dobro, znamo da je mali korak od genijalnosti do ludila, ali ti ga još nisi napravio, čini mi se. :D

Bitno je da, kad zaviriš u drugi svijet, ne zatvoriš vrata za sobom i ne zaboraviš da je to samo jedna od mogućih interpretacija stvarnosti.

U tom svjetlu, najmanje su ludi takvi poput tebe, a svi koji nemaju sluha za tuđe i drugačije realnosti su podjednako autistični.

Biti sasvim normalan... hm... ne znam, to bi isto trebalo liječiti. ;)

Uglavnom, u društvu sizofreničara koji furaju isti film, svatko "normalan" izgleda nenormalno. I tako u oba smjera.

Malo više tolerancije prema različitostima i život bi bio pjesma.

Reebok
01.12.2003., 12:54
matematicarka, a sta imas rec na ovaj zadnji post? a? aaa? aaaaaa? :rolleyes: ;)

jel naginje? il je izvisilo? :D

VelmaX
01.12.2003., 12:55
Reebok kaže:
totalno jednostavno i bukvalno pitanje - koliko je jedan podijeljeno sa nula

To ti samo misliš da je jednostavno pitanje. To je za poludit pitanje. :D

pa se ti pochesi di te svrbi bez da mrdnes molekulom :D

:s :s :s :D :D :D

Reebok
01.12.2003., 13:19
VelmaX kaže:
To je za poludit pitanje.

to ustvari cijelo vrijeme hocu reci...

jedno tako obicno pitanje, i naizgled totalno jednostavno, kad se krene duboko razmisljat o njemu stvarno moze dovest covjeka do stanja u kojem ustvari pocinje sumnjati u realnost svega...

a ustvari se covjek mora i potpuno izbacit iz realnosti da bi razmisljao o njemu - jer ukljucuje nerealne pojmove poput nistavila i beskonacnosti

za autiste kazu da su najvjerojatnije neopisivo visoko inteligentni ljudi, a sizofrenicari pak shvacaju "smisao svega" - ocito su oni koji bi trebali najbolje shvatit bit, oni koji vjeruju da najbolje shvacaju bit, i oni koji pokusavaju najbolje shvatit bit - oni koji imaju najmanje doticaja sa nasom stvarnoscu...

i mislim da je to dovoljno da i prosjecno inteligentan covjek poludi i zapita se "tko je ovdje lud" :D

Vera Pavladoljska
01.12.2003., 13:24
Nitko nije lud, a svi su ludi.
Vrlo je jednostavno, u biti....;)

Reebok
01.12.2003., 13:42
a znam da ce dosta vas poludit ( :rolleyes: ) na ovolko matematike i filozofije u vezi zdravlja, ali na ovoj temi, barem meni, to nekako ide rku uz ruku...

pa da se vratim na to 1/0

mi ne mozemo shvatit koliko je 1/0... ali ja mislim da nasi mozgovi, u podsvijesti, to shvacaju... da je to samo jedna od bezbroj "formula" u "BIOSu softwarea" nase podsvijesti... dio te neke jednadzbe egzistencije zivota

kao sto recimo kompjuter kojeg je stvorio covjek moze izracunavati funkcije koje covjek nebi mogao i ustvari koristi takve funkcije u operacijama koje izvodi, tako i mozak kojeg koristi covjek koristi funkcije koje sam covjek ne moze shvatiti...

ono, dio mozga je nas, ali najveci dio mozga je jednostavno sakriven od nas i u njemu se skriva puno toga...

i mozda kako covjek uspijeva polako ulaziti u svoju podsvijest, otkriva njene tajne, istovremeno izlazi iz svijesti... kao vlak u tunelu - sto dublje ulazi u njega, to ga je manje vani...

halucinacije, meditiranje, raznorazne religije - odavno se pokusava dokazati da u svemu tome postoji ona neka strana koja je ili ludilo ili prosvijetljenje... pa, mozda je oboje...

da bi usao u duboko more, moras se maknuti iz plicaka... ali ako odes preduboko - neces se vratiti... a dok si na sredini - nisi siguran gdje si...

mozda je stanje sizofrenije, ludila, kako god neko birao to nazvati, ustvari medjustanica izmedju svijesti i podsvijesti...

napustanje svijesnog i ulazenje u podsvijesno, napustanje svijeta kojeg poznas i ulazenje u totalno nepoznati - nije li logican rezultat tog medjustanja potpuno nesnalazenje?

pravila starog svijeta ne vrijede, a pravila novog svijeta jos ne poznas - i kako ih ucis, logicno je da ce se oni medjusobno mjesati...

a jednom kad udjes potpuno u podsvijest, kad napustis svijest - kako itko moze znati sta si ti nasao unutra... mozda je autizam jednostavno doci u neko mjesto u svom mozgu koje je toliko jace i bujnije i inteligentnije i savrsenije da ti sam jednostavno vise ne zelis izaci...

mislim, jasno je da priroda skriva ogromnu kolicinu tajni od nas, ali opet su sve te tajne ukucane u nasem mozgu - jer i on funkcionira na njihovoj osnovi... (za cyber geekove - uz oprostaj na laicizmu u vezi toga - u svaki se program moze lako ugradit source code, ali ga se ne moze izvaditi iz programa jednako lako)

"gledanje na daljinu", fizicko sjedenje na jednom mjestu i istovremeno psihicko putovanje gdje god zelis, je odavno dokazano da postoji... sama CIA je priznala da ga je koristila, rezultati su neki bili potvrdjeni i od drugih znanstvenika koji su obradjivali njihove rezultate, a i sama cinjenica da je 99% toga jos uvijek oznaceno kao TOP TOP SECRET vec 30 godina (!!!) (tko ne vjeruje, bilo je i u novinama nes o tome neki dan) je dovoljan dokaz da je to stvarnost... i to se skriva negdje u nasoj podsvijesti...
zamislite da mozete umom doci u bilo koji kutak nase galaksije... a to je tek neka od parapsiholoskih moci za koje se danas zna da nisu znanstvena fantastika, nego cinjenica koja je duboko sakrivena od nas...

kad bi umro, i otisao u raj - ako je on toliko dobar koliko pricaju - pa bili se iko odlucio vratiti na zemlju i da moze?

No22
01.12.2003., 15:07
VelmaX kaže:
Ne znam kakvo bi to bilo zračenje, elektromagnetsko?

Kako kazu radi se o geo patogenom zracenju - GPZ.
Pod GPZ-em se podrazumjeva jos nedovoljno istrazena bioloski aktivna forma energije, koja u obliku zracenja stetno djeluje, ne samo na covjeka nego na cjelokupni biljni i zivotinjski svijet. Zajednicka karakteristika svih pretpostavki mehanizma djelovanja GPZ-a je da su u zoni djelovanja onemoguceni uvjeti za skladno funkcioniranje zivih organizama.

Primarnih izvora GPZ ima vise vrsta:

- tokovi podzemnih voda
- geoloski lomovi
- i GPZ kao produkt zajednickog djelovanja stetnog dijela spektra zracenja sunca i svemira, te magnetskih i ostalih prilika na zemlji.

Reebok :top:

Iako imam dijagnozu paranoidne sizofrenije ne smatram se ludim, u stvari ne znam ni sta bi to trebalo znaciti - biti lud.
Nisam ja kriv sto mozda imam mastu drugaciju od drugih i vidim nesto sto drugi ne vide, sto se mogu zavuci u tudju glavu i znati o cemu netko razmislja dok prica samnom, sto dok idem svojom ulicom ne vidim u svojoj glavi ulicu nego cijelu zemaljsku kuglu koja se vrti dok ja hodam.

Black Hawk Down
02.12.2003., 12:32
pa da se vratim na to 1/0
mi ne mozemo shvatit koliko je 1/0
Možda nisam normalan :D ali meni se to pitanje čini jednostavno.
Kao što 4 : 2 (4/2) znači - budimo malo slikoviti - koliko puta 2 litre može stati u bocu od četiri litre (4/2=2) tako je i 1/0 u stvari:

Koliko puta ništa može stati u bocu od 1 litre.
Odgovor je vrlo jednostavan (barem po meni) - beskonačno puta.

cy :) BHD

illegale
02.12.2003., 13:00
Black Hawk kaže:
Možda nisam normalan :D ali meni se to pitanje čini jednostavno.
Kao što 4 : 2 (4/2) znači - budimo malo slikoviti - koliko puta 2 litre može stati u bocu od četiri litre (4/2=2) tako je i 1/0 u stvari:

Koliko puta ništa može stati u bocu od 1 litre.
Odgovor je vrlo jednostavan (barem po meni) - beskonačno puta.

cy :) BHD Ulet. BHD, nije stvar tako jednostvna. Jer ako nista=-nista. A koliko puta minus nista moze stati u bocu od jedne litre? Minus beskonacno? E, upravo toliko :). BTW, geza pise o nuli i nistici, pa bi bilo fno da razlucimo ta dva pojma prije nego sto odgovormo adekvatno na navedeno pitanje :D.

Black Hawk Down
02.12.2003., 13:15
Napominjem: nisam kompetentan za stručan razgovor o matematici. Ali pokušajmo 'čistorazumski':
'Minus ništa' ne postoji (po meni) - osim kao matematička notacija.
Isto tako ne postoji ni -2. To je matematički način da se kaže npr.: dao sam illegalu dvije kune. U odnosu na maloprije imam 'minus dvije kune'. Kune nisu nestale niti ja imam 'minus dvije kune' - kune su u illegalea. Možda mi ih vrati. :)

Reebok
02.12.2003., 20:07
Black Hawk kaže:
imam 'minus dvije kune' - kune su u illegalea. Možda mi ih vrati. :)

pa nije lud :D

al ak ih ocekujes nazad, onda si ti lud :D

ali, ako je dovoljno lud da ti ih zbilja vrati, i dobijes ih nazad, onda ispada da ipak nisi bio lud :D

vidite kako je ludilo relativno? :rolleyes:

illegale
07.12.2003., 03:49
Uh, uh. Sta napravise od topica :worry:. Prvo da odgovorim da je bolje imat minus dvije kune, nego nemat nista.

Drugo. Kad se priblizavas nuli kroz dug, onda si sve vise duzan. Ako joj se priblizavas kroz to da imas, onda imas sve vise para. A nije svejedno jel si duzan ili imas pare. A u nuli se te dvije stvari spajaju u jednu tocku. Tocku koja je nedefinirana upravo zato sto ti nije svejedno.

Nego. Idemo mi nazad na topic.
No123 kaze:Iako imam dijagnozu paranoidne sizofrenije ne smatram se ludim, u stvari ne znam ni sta bi to trebalo znaciti - biti lud. Ok. Sta znaci biti lud? Po meni je to onaj tko se zbog psihickog poremecaja ne moze brinut sam o sebi. Jesi li lud ili nisi, saznat ces tako sto ces vidjeti mozes li se uspjesno brinut sam za sebe. Bez lomova, bez sranja.

Ako mozes, nisi lud, samo si neobican. Ako ne mozes, jebiga.

illegale
07.12.2003., 03:53
Reebok kaže:
a ustvari se covjek mora i potpuno izbacit iz realnosti da bi razmisljao o njemu - jer ukljucuje nerealne pojmove poput nistavila i beskonacnosti Bolje je ne lupat glavu s takvim konceptima. Covjek se lako zbuni :).
za autiste kazu da su najvjerojatnije neopisivo visoko inteligentni ljudi, a sizofrenicari pak shvacaju "smisao svega" - ocito su oni koji bi trebali najbolje shvatit bit, oni koji vjeruju da najbolje shvacaju bit, i oni koji pokusavaju najbolje shvatit bit - oni koji imaju najmanje doticaja sa nasom stvarnoscu...Iskusvo kaze da su autisti prilicno nepametni ljudi. Mozda zato sto su citav zivot fiksirani pa ne stignu rast.

Shizofrenicari? Ne. Kuzenje biti te ne udaljava od zivota, vec ga olaksava. Fantaziranje o istoj da.

to bijase na prvu, jeli.

illegale
07.12.2003., 04:11
Reebok kaže:
ono, dio mozga je nas, ali najveci dio mozga je jednostavno sakriven od nas i u njemu se skriva puno toga... Vidim svijest kao vrh sante leda. Santa je sve. Svijest je ono sto je vidljivo. Svijest je produkt cjelokupne sante. No, cini mi se da ne postoji regija u mozgu odgovorna za svijest. Jer se radi o drugoj , fizioloskoj dimenziji. Mozda grijesim.
i mozda kako covjek uspijeva polako ulaziti u svoju podsvijest, otkriva njene tajne, istovremeno izlazi iz svijesti... kao vlak u tunelu - sto dublje ulazi u njega, to ga je manje vani... Jedno je osvjestavanje, drugo je zabrijavanje. Sto si osvjesteniji, lakse mozes zabrijat i teze je nositi breme. No, nudi se vise toga. Stvar je uvijek u optimumu.
halucinacije, meditiranje, raznorazne religije - odavno se pokusava dokazati da u svemu tome postoji ona neka strana koja je ili ludilo ili prosvijetljenje... pa, mozda je oboje... Mnogi kad polude misle da su prosvjetljeni. Imao sam slicnu senzaciju. Vjerujem da se radi o psiholoskom fenomenu koji ima veze sa cistim protokom neuronskog gibanja. Tako to objasnjavam. No, taj protok moze biti iz puno raznih razloga. Bitno je da se taj protok spoji na realnost, inace poludis. Jer stvar je jako jaka i mozes gadno zabrazdit ako ne brijes na Istinu. Tu furam koncept Istine, jer me ona spaja sa ostatkom cjelokupnog sistema. Da ne brijem na Istinu, vjerovatno bi zabrijo u nekom svom svijetu.
napustanje svijesnog i ulazenje u podsvijesno, napustanje svijeta kojeg poznas i ulazenje u totalno nepoznati - nije li logican rezultat tog medjustanja potpuno nesnalazenje? Tu se prilicno slazem. Jer vjerujem da se radi o vidnom slabljenu filtera koji omogucuju funkcioniranje. BTW, kad skuzis kako manipulirati filterima, spontano ili nespontano, moze postati gadno. Izgubis se dok kazes keks.
a jednom kad udjes potpuno u podsvijest, kad napustis svijest - kako itko moze znati sta si ti nasao unutra... mozda je autizam jednostavno doci u neko mjesto u svom mozgu koje je toliko jace i bujnije i inteligentnije i savrsenije da ti sam jednostavno vise ne zelis izaci... Vjerujem da se radi o petlji koja nudi isprobanu sigurnost. Zaboravih koji je dio mozga cesto ostecen kod autisticnih ljudi. No, posljedica je ocita :D.
zamislite da mozete umom doci u bilo koji kutak nase galaksije... a to je tek neka od parapsiholoskih moci za koje se danas zna da nisu znanstvena fantastika, nego cinjenica koja je duboko sakrivena od nas... Dobro je da nisi oslabio filter. Da je tako otiso bi vec davno u bananu :). Zato, back to the reality, momce. U fantaziji je sve ostvarivo, osim srece i zadovoljstva.

illegale
07.12.2003., 04:17
Nego sta ono?

Ah da. Nekakva ideja koju provlacim kroz topic jesu nacni distinkcije sna od jave. Postoji li neki pacijent koji bi se orjentirao na tu problematiku?

Ili mozda ima neka druga ideja za pomoc shizofrenicaru i drugom dusevnom bolesniku koji moze isfurati djir?

Da ne ispadne da opet seremo bez veze i bez smjera rasprave, kad postoje stvari koje bi mogli pokusat od ovoga napraviti nesto prilicno konstruktivno. Toliko konstruktivno da bi pomoglo mnogim pacijentima. I to ne samo ovog foruma.

Nu.

bipolar2000
07.12.2003., 12:07
Konstruktivno pitanje.
Ali konstrukcija odgovora zahtijeva puno truda i puno muke.
Ja ću svakako pokušati.
Nadam se i drugi.
Za početak...oslanjate se na poznate, familijarne stvari, osobe ljude.
Od krvi i mesa. Prijatelje, rodbinu, domaće životinje...(poljoprivredna dobra:D ...morala sam).
A ja prvo što radim izjutra. kad odspavam, odsanjam i umijem se....kuvam kafu.
Za početak...toliko;)

Reebok
07.12.2003., 18:26
kafa :)

to mi je najveci doticaj sa realnoscu koji imam... jutarnja kafa

madd
10.12.2005., 19:12
Ima li tko od vas shizu ili koji drugi psihotični poremečaj.Znate li nekoha ko ima.Opčenito šta mislite o toj bolesti.Ma pišite sve što ima veze sa temom.
Meni je nedavnno uspostvaljena dijagnoza F20-shiza imam 17 godina i pijem Seroquel,Cipralex,Moditen,Prazine,Topamax.

Constatinopol
11.12.2005., 13:30
Suosjećam se s tobom,ali ti ne mogu reći nešto puno o šizofreniji,jer je na sreću nema u mojoj obitelji.
Želim ti svu sreću u nošenju s tom bolešću i drž se :top:

Ps-ako smijem pitati,zbog čega se uzima toliko puno lijekova?

madd
11.12.2005., 13:37
Seroquel i moditen su protiv psihoze,cipralex za poboljšanje raspoloženja,prazine za smirenje a topamax za stabiliziranje raspoloženja.

Propali student
11.12.2005., 15:53
Na onovu cega si dobio(la) takvu dijagnozu?

Ne slazem se sa katastroficnim postom prethodnika, moguce je puno uraditi na sebi ako zivis u skladu sa tim.

lea_li
11.12.2005., 17:26
Kako se određuje dijagnoza shizofrenije, koje se pretrage moraju napravit.

madd
11.12.2005., 17:51
Pa,dijagnoza shizofrenije se uspostavlja ako najmanje dva jeseca imaš karakteristične simptome te bolesti.
Kod mene je to išlo ovako:Isprva u 9 mjesecu prošle godine sam se počeo liječiti zbog adolescentne krize i problema separacije (16god.) i pio Zoloft i Lekotam.To mi ništa puno nije pomoglo ali sam nastavio piti sve do 4 mjeseca kad sam naglo počeo gubiti na težini odjedanput mi se nije spavalo,mislio sam da mogu predviđat stvari,tražio sam skrivgene poruke u filmovima i pjesmama,počeo se baviti nekakvim sotonizmom,misli su mi navirale toliko brzo da ih nisam mogao zaustaviti,osjetljivost na bilo kakve zvukove,rezao si žile da se smirim,čuo glasove...I prije pojave tih simptoma imao sam problem da sam zloupotrebljavao lijekove(popio npr. 14 zolofta i kutiju lekotama...)Stavljen sam na zyprexu 5mg i sve se smirilo do 6 mjeseca kad sam zbog pokušaja suicida završio u boolnici.Nakon 2 tjedna i izlaska iz bolnice osječao sam se dobro ali se stanje opet pogoršalo i u 8.mjesecu sam opet pokušao samoubojstvo (sa 2 kutije valija,2 kutije lekotama,2kutije prazinea,2kutije sanvala...)Jedva su me u bolnici spasili i nakon dva tjedna boravka sam otpušten sa terapijom Leponex i konačnom dijagnozom F20-paranoidna shizofrenija.Prošao sam mnogo lijekova evo nabrojat ću neke:
SANVAL
ZONADIN
DORMICUM
ZOLOFT
FEVARIN
PROZAC
CIPRALEX
SEROXAT
COAXIL
LEKOTAM
NORMABEL
VALIUM
XANAX
LORSILAN
RIVOTRIL
ZYPREXA
LEPONEX
RISPOLEPT
SEROQUEL
PRAZINE
MODITEN
HALDOL
TOPAMAX
TEGRETOL
LORSILAN
XANAX SR

Propali student
11.12.2005., 19:58
Toliko trezveno si nabrojao simptome da je vec to vrlo ohrabrujuci znak :)

Posto sve njih, a i ostale koje nisi nabrojao, tako dobro osecas, veliku stvar za sebe mozes uciniti ako radis na tome da ne dozvolis da oni tobom zavladaju, jer tek to je ono sto je zaista opasno.

Dakle, kada osetis te tegobe probaj da ih sto bolje kontrolises, znam da to nije lako, ali skoncentrisi se na to znajuci da ce one proci, to su samo [ruzni] delici zivota.

Ne radi nista komplikovano u tim trenucima niti se upustaj u donosenje nekih, pogotovo vecih odluka.

Tada ti um nije u stanju da racionalno razmislja, i vec svest da je to tada tako, ti puno moze pomoci.

Pozdrav i zelim ti sve najbolje! :top:

lea_li
12.12.2005., 09:14
I ja se pridružujem željama. Drži se!!!

Constatinopol
12.12.2005., 11:16
madd kaže:
osjetljivost na bilo kakve zvukove,

Malo sam se zabrinuo,jer u zadnje vrijeme imam jaku osjetljivost na zvukove. Naime,živim u stambenoj zgradi di su međususjedski odnosi vrlo loši. Savjet stanara se raspao još 98 i otada svako radi šta hoće,cijepaju drva u stanovima,kucaju s čekićima 360 dana u godini,muzika dolazi sa svih strana... Ne znam kome da se obratim,jer ne želim zvati policiju (kako im dokazati,a i 1 susjed je policajac),ali stvarno je preko zime ludnica,drva se cijepaju 5 put na dan,klinci se igraju i vrište po hodniku,hladno im vani za igrati se,a pola susjeda su razvojačeni branitelji s pištoljima u stanu,pa ako njegovom djetetu kažeš nešto što mu ne paše.... Prije par godina dvojica su se skoro pobila zbog parkirnog mjesta :horor: ... Ne znam kako da riješim taj problem,ali mislim da polagano gubim živce :rolleyes:

Constatinopol
15.12.2005., 21:33
Nitko ne odgovara na moj post od prije 5 dana,valjda ljudi misle da se zajebavam :eek:

No,fakat,ako se ovakva situacija sa susjedima nastavi mislim da ću pomalo postajati radikalniji i opasniji.

Ne bih se baš 100% kladio u svoje besprijekorno psihičko zdravlje ;)

Nadam se da mi autor teme ne bude zamijerio što malo skrećem off topic

misery-
15.12.2005., 22:34
Constatinopol kaže:
Nitko ne odgovara na moj post od prije 5 dana,valjda ljudi misle da se zajebavam :eek: $

well, moraš nas razumjet. teško je probavit pomisao da netko zaista vjeruje da će dobit shizofreniju zbog bučnih susjeda.

Masha1
21.12.2005., 17:57
Moj stari je psihijatar tak da nešto znam o tome. Shizofrenija je teško izliječiva bolest ali se može s lijekovima držati pod kontrolom i teško bi prepoznali shizofreničara pod odgovarajučom terapijom. S tom bolešću se može i završiti fakltet.

Želim ti puno sreće i samo misli pozitivno.

Masha1
21.12.2005., 17:59
well, moraš nas razumjet. teško je probavit pomisao da netko zaista vjeruje da će dobit shizofreniju zbog bučnih susjeda.

on nije to dobio od bučnih zvukova, to je samo jedan od simptoma shizofrenije.

konj111
21.12.2005., 19:24
Žalosno je da jedan mladi čovjek oboli od te bolesti... :(
Koji su uopće simptomi te bolesti?

madd
22.12.2005., 13:45
Svima onima kojih zanima shizofrenija ili koji su oboljeli od te bolesti toplo preporučujem knjižicu Živjeti sa shizofrenijom-od Plive.Možete je skinuti na plivinim web stranicama ili zatražiti da vam pošalju brošuru na vašu kućnu adresu.

Kymo
22.12.2005., 14:37
Svima onima kojih zanima shizofrenija ili koji su oboljeli od te bolesti toplo preporučujem knjižicu Živjeti sa shizofrenijom-od Plive.Možete je skinuti na plivinim web stranicama ili zatražiti da vam pošalju brošuru na vašu kućnu adresu.
Nemam baš nekih spoznaja o šizofreniji, ali imam jednog poznanika koji je ima i znam da to nije baš bauk. Mislim da je najbolje da se počneš nečim korisnim baviti, što previše ne opterećuje živce. i naravno, pokušati si naći neko dobro društvo i družiti se sa njima što češće. Najgore je kad si sam, onda ti svakakve stvari hodaju po glavi. Možda se uključiti u neki društveno koristan rad ili volontirati negdje, mislim ono, da uvijek imaš neke obveze ali samo one koje ti odgovaraju. Ne si naći nešto što će te živcirati. Možda si i pokušati naći neku djevojku kojoj ne bi smetala tvoja bolest....

misery-
23.12.2005., 11:54
on nije to dobio od bučnih zvukova, to je samo jedan od simptoma shizofrenije.

stvar je u tome da je živciranje zbog prebučnih susjeda sasvim normalna, dapače - poželjna reakcija. :mig:

pjesnikinja
18.01.2007., 18:11
Nije mi bas lako pisati.
Bolovala sam od te psihicke bolesti. Bila 2 puta u bolnici ; tek su mi drugi put
ustanovili o cemu se radi. Ostala sam 3 mjeseca u bolnici.

Nisam bas zadovoljna mojim psihijatrom. Daje mi samo lijekove, a nece da me saslusa. Posto nisam bas bogata idem njemu jer je najjeftiniji.

Bolest mi je bila najjaca izmedju 18-este i 23 godine zivota.
Puno toga sam prolupala...

Sada se osjecam okay, premda cesto volim sanjariti i "izlaziti" iz stvarnog zivota.

Osjecam se neshvaceno. To mi je ono najteze........ :( :( :( :( :(

outoftheblue
18.01.2007., 18:13
I ja isto 11 puta u bolnici

pjesnikinja
18.01.2007., 18:16
I ja isto 11 puta u bolnici

daj mi reci kako se osjecas sada? jel ti sto bolje s lijekovima? koje trosis?

emergence
18.01.2007., 18:19
Nije mi bas lako pisati.
Bolovala sam od te psihicke bolesti. Bila 2 puta u bolnici ; tek su mi drugi put
ustanovili o cemu se radi. Ostala sam 3 mjeseca u bolnici.

Nisam bas zadovoljna mojim psihijatrom. Daje mi samo lijekove, a nece da me saslusa. Posto nisam bas bogata idem njemu jer je najjeftiniji.

Bolest mi je bila najjaca izmedju 18-este i 23 godine zivota.
Puno toga sam prolupala...

Sada se osjecam okay, premda cesto volim sanjariti i "izlaziti" iz stvarnog zivota.

Osjecam se neshvaceno. To mi je ono najteze........ :( :( :( :( :(

hej ja te razumijem:kiss:
znam par ljudi koji boluju od te bolesti i znam sto ljekovi njima čine-pretvore ih u biljku, u ništa.

mislim da bi ti pomoglo da si nabavis dosta literature o toj bolesti i mozes jos neke stvari od autora koji se bave tom temom ili iz podrucja psihologije.

ocito nisi u tom stadiju gdje se ne mozes vise kontolirati-pa mozes probati jacati um da se proba oduprijeti "izletima".

sretno:)

pjesnikinja
18.01.2007., 18:22
hej ja te razumijem:kiss:
znam par ljudi koji boluju od te bolesti i znam sto ljekovi njima čine-pretvore ih u biljku, u ništa.

mislim da bi ti pomoglo da si nabavis dosta literature o toj bolesti i mozes jos neke stvari od autora koji se bave tom temom ili iz podrucja psihologije.

ocito nisi u tom stadiju gdje se ne mozes vise kontolirati-pa mozes probati jacati um da se proba oduprijeti "izletima".

sretno:)

hvala :kiss:

dugi_dugi2
20.01.2007., 21:54
A kakvi su to ti izleti?

Kako stoje stvari na psh? Budu li osobe sa šizofrenijom zajedno u sobama ili u jednoj sobi budu i depresivni i šizofreni i manični.....

I koliko si skužila, završe li i osobe za mentalnom retardacijom često na tim odjelima. (Ovo o MR pitam zbog jednog prijatelja)

A što kažeš da si neshvaćena, pa znaš da su nažalost osobe sa duševnim bolestima ili intelektualnim poteškoćama jako stigmatizirane. To je čisti primitivluk. Zdrave se osobe ponižavajući osobe sa mentalnim smetnjama a i ponižavajući tjelesno invalidne osobe, kao "uzdižu" i sami sebi porastu u očima. Često i doktor kod kojega idu, zna rušiti njihove snove, na najgrublji mogući način. To znam iz vlastitog iskustva. Jer sam jako slabovidan i imam endokrine probleme. Pa znam kako je to kada ideš kod naduvenog specijaliste i njegove još naduvenije medicinske sestre.

pjesnikinja
28.01.2007., 21:06
Najgore mi je kad se sjetim moje hospitalizacije i psihijatra tamo...
Samo mi je znao govoriti : Ti nisi normalna!!! - To je negativno utjecalo na
mene.

Ovaj psihijatar kojeg sada imam je dosta razuman covjek, ali senzibilan.
Mislim da mu je ipak najlakse meni dati lijekove.

Ponekad se pozelim nekome izjadati i to je ono 'klimavo' kod mene - nemam
nikoga... :flop:

ante dumbledore
29.01.2007., 02:08
imaš nas forumaše:D

ante dumbledore
29.01.2007., 02:11
ljudi sa shizofrenijom mogu biti potpuno integrirani u društveni život, bez ikakvih poteškoća ako im se bolest drži pod kontrolom, naravno ako društvo nije prepuno predrasuda a kod nas je to često....ne znam jesi ikad pokušala ignorirat sve te slike koje vidiš, ljude zvukove....znajući da su oni imaginarni.....

dumb blond
29.01.2007., 12:27
razumijem kako se osjećaš, i ja imam (imala sam :( ) prijateljicu sa istim problemom kao ti. više sam joj puta rekla da uvijek može računati na mene i da ću je saslušati kad god želi, no nisam navaljivala da mi se povjeri ako joj je neugodno. na kraju je završilo tako da se nismo čule od ljeta, na moje poruke ne odgovara, a njena mama je uvijek otresita prema meni kad ju nazovem.

castor8
29.01.2007., 12:58
Imam brata koji boluje od te grozne bolesti,od svoje 5 godine sam u tom bolesnom okruzenju i koliko god to pokusavao negirati iz nekih predrasuda koje stvaraju takvi slucajevi,istina je da je i na mene to ostavilo dubok trag...
On je stvarno prosao kroz brdo tih paranoidalnih faza,i na vjerskoj bazi,i na potpunom izoliranju od ostatka svijeta,i u manicnom slusanju glazbe,dok sad je recimo u jednoj mogao bih reci malo duljoj stanci,ali problem je sto takva osoba uvijek ima neku negativnu energiju oko sebe.Ne znam mozda je to zbog cinjenice da sam toliko toga prozivio pa vise ne mogu iskljucit te negativne utjecaje,uvijek je taj zazor izmedju i zbog toga se nas odnos u principu svodi na pozdrav i rijec-dvije.
TO Pjesnikinja: Jel mi mozes rec kakvo ti je stanje u glavi u vezi tih svakodnevnih shvacanja odredjenih situacija,logike? Ja recimo sam dosta podbacio,studiram vrlo tezak fakultet i sad na kraju osjecam da imam problema sa koncentracijom,povezivanjem nekih stvari i to..
Takodjer,non-stop osjecam neki umor,malaksalost,kad se probudim ujutro,imam osjecaj da bi mogao zurit u jednu tocku po par sati..,uzas,ali pokusavam ipak se borit sa takvim situacijama,citam jako puno,mozak tjeram da mi radi non-stop,pokusavam sto vise potencirat drustveni zivot,isto tako i prehranu. Eto,pa me zanima tvoja situacija.. Kako si u biti dosla do doktora,s kojim simptomima?

Weedeemer
29.01.2007., 13:12
Baci oko (http://www.forum.hr/showthread.php?t=191852)

nemoj mi samo rec... :ceka:

thinair
29.01.2007., 13:21
Shizofrenija ima više od desetak različitih vrsta koje se prezentiraju donekle različito. Castor, to što opisuješ može biti i zamor i latentna depresija, a ne nužno ono što nažalost ima tvoj brat. Kako god bilo, korisno je pronaći pametnog i sposobnog stručnjaka i popričati s njim/njom.
Lijekovi su gotovo u svim slučajevima nužni, i radi toga da zakoče kognitivne promjene koje prate sch. Bez adekvatne farmakoterapije kognitivno propadanje je često brzo i neizbježno. Danas postoje brojni lijekovi koji se koriste kod ovakvih poremećaja, a treba pogoditi koja kombinacija i doza lijekova najbolje odgovara pojedinom klijentu (ponovo, zato treba naći dobrog psihijatra).
Poznajem jednu djevojku koja s ovom "dijagnozom" živi od jedanaeste (a juvenilna sch je jedna od gorih varijanti), cijelo vrijeme se liječi i upravo završava magisterij.

schwaler
29.01.2007., 14:57
Kako stoje stvari na psh? Budu li osobe sa šizofrenijom zajedno u sobama ili u jednoj sobi budu i depresivni i šizofreni i manični.....

I koliko si skužila, završe li i osobe za mentalnom retardacijom često na tim odjelima. (Ovo o MR pitam zbog jednog prijatelja)

Pa znam kako je to kada ideš kod naduvenog specijaliste i njegove još naduvenije medicinske sestre.

E vako. Na psihijatrijskim odjelima se nastoji odvojiti pacijente ovisno o kazuistici. Pacijenti s teškom mentalnom retardacijom se hospitaliziraju u specijalnim psihijatrijskim ustanovama, dakle odvojeno od pacijenata koji se liječe radi akutne psihotične atake.
Prema staroj klasifikaciji duševnih oboljenja, a koja još živi u svijesti velike većine naših doktora, pa i psihijatara, shizofrenije spadaju u široku grupaciju duševnih bolesti koja se zajednički obilježava kao psihoze. U psihoze spadaju i manična psihoza i manično-depresivna psihoza i shizofrenija (paranoidna, katatona, hebefrena, juvenilna, etc.). Endogena depresija je prema starijoj klasifikaciji također svrstana u psihoze.
Ova zadnja konstatacija mi je grozna. :horor:
Zapamti, nisu svi doktori takvi! I, ne boj se! Nisi sam i uvijek će ti netko pomoći! :) :top:

Weedeemer
29.01.2007., 15:23
Na psihijatrijskim odjelima se nastoji odvojiti pacijente ovisno o kazuistici.

Zapamti, nisu svi doktori takvi!

Nisi sam i uvijek će ti netko pomoći!

1. netocno.
- obrazlozenje: na internoj su svi na istoj hrpi, znas koja je grupacija? musko zenske spavaonice.. inace u boravku su svi skupa.

2. netocno.
- obrazlozenje: imaju pravo biti takvi, i gledat svisoka, nas, "bolesnike". bas se njima da zajebavat sa svakime posebno da mu dodje u dusu.

3. netocno.
- obrazlozenje: predrasude i nerazumijevanje

schwaler
29.01.2007., 16:33
Redeemeru, gle vako, idemo redom:

1. ti govoriš o odjelu interne medicine, ja o psihijatrijskom odjelu.
2. Nisi u pravu, nemaju pravo biti takvi i većinom nisu takvi. Ja znam neke koji poslije 24-satnog dežurstva ostaju raditi i još nađu vremena odgovarati na razne postove na podforumu Zdravlje.
3. Ovo treće nisam razumio. Da li misliš na liječnike ili na sebe?

Weedeemer
29.01.2007., 16:56
Redeemeru, gle vako, idemo redom:

1. ti govoriš o odjelu interne medicine, ja o psihijatrijskom odjelu.

3. Ovo treće nisam razumio. Da li misliš na liječnike ili na sebe?

1. definiraj psihijatrijski odjel. interna je takodjer psihijatrijski odjel, wtf!?

3. mislim na prvi odgovor na mojem postu vezano za depresiju.

schwaler
29.01.2007., 17:00
Psihijatrijski odjel odnosno klinika je ustanova za liječenje duševnih bolesnika odnosno za liječenje duševnih bolesti. Interna medicina se bavi unutarnjim bolestima: kardiologija, pulmologija, endokrinologija, nefrologija, gastroenterologija, klinička imunologija, etc. Dakle, radi se o dva različita odjela.

Weedeemer
29.01.2007., 17:07
cek malo, hoces rec da nema interne na psihijatriji?

taj odjel se razlikuje od ostalih samo po mogucnosti posjeta...

schwaler
29.01.2007., 17:23
Evo link:

Klinika za psihijatriju KBC Zagreb - Rebro (http://www.kbc-zagreb.hr/index.php?link=klinike_i_zavodi&action=13&id=2)
Psihijatrijska bolnica Vrapče (http://www.bolnica-vrapce.hr/organizacija.asp?page_id=organizacija)
Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB Sestre milosrdnice (http://www.kbsm.hr/ZavodiFr1.html)
Psihijatrijska bolnica Jankomir (http://www.mcs.hr/jankomir/odjeli.asp?action=odjeli)
Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež (http://www.psihijatrijskabolnicazadjecuimladez.hr/odjeli.htm)

Gabriela
13.02.2007., 12:23
Zanima me kakva je to bolest. Stalno slušam da netko ima tu bolest, a zapravo neznam kakva je to bolest. Unaprijed hvala na odgovorima

sinhronizirani
10.02.2013., 11:30
Poremećaj ličnosti ili Shizofrenija po meneni nastaje u ranom djetinjstvu .
I jedino tamo se može i izliječiti . Postoje neke tehnike vraćanja u djetinjstvo , najbolje dok su roditelji još živi . Potiskivanje osjećaja , stavova , potreba , dovodi do poremećaja ličnosti koji se uvijek ciklički ponavlja iz godine u godinu . Sve dok zbivanje ne eskalira u neodredjeno i nemoralno ponašanje . Koje razni ljekovi samo odgađaju . Ali pritom i pomažu da pražnjenje ne bude ekstremno.Što je dobro i prihvatljivo za društvo.
Dobro promatranje osobe pod poremećajem otključava način i vrijeme djelovanja . Ali zahtjeva veliki angažman te poskupljuje proces , koji se društvu ne isplati te ne prakticira isto. Osoba pod poremećajem uz unutarnju volju može i sama krenut na put ozdravljenja samo ako prihvati ono realno iz toga što joj se događa ili vidi.
Na osnovi realnosti doživljenoga potiskuje imaginarno te djeluje samokritično te pronalazi logično unutar procesa Relativnost . Takav stav pokazat ce razumnom djelu svijesti da ispliva van.
Strah,stres,nesihurnost suprotnost pronalizi u relativnosti . Relativno je da je to strašljivo (nekome nije) , relativno da je to stres (neko se penje na planinu ,a to je sters za njegovo tjelo.ali on tako ne misli pa se ponje ponovo) .Relativno da je to nesigurno (netko ide na posao a nezna za koga radi,te ga nije briga,dok ne dobije plaću a onda zna za koga je radio).Takav samokritičan stav kada osoba stvori ima temelj za kontrolu poremećaj.Naučiti življeti sa tim jedini i realni je put.Te kad otkrije mogućnosti i blagodati što takva svijst pruža opće ne žali što je to sve prošla te ne žali sebe ni druge radi tih zbivanja.
Uznapredovali oblik osoba ne može sama shrvat ! Gubitak razuma gubitak je života pa onda što s ljekovima , što s vegetantima ?.Dio osobnog iskustva.Gore navedeno!