View Full Version : Izrada namještaja - savjeti
DalmatSt
21.07.2009., 09:27
Ja bi definitivno svakome tko sebi radi preporučio Blum ili Grass prije FGV-a...te vodilice jednostavno nisu u istoj klasi a razlika u cijeni nije uopće velika.
Vodilice FGV možda nisu u istoj klasi, ali cijenom se razlikuju:
FGV excel sistem za drvene ladice slowmotion 500 mm cca kn=60,00
push 500 mm excel cca kn=50,00
Blum tandembox
Tandem + blumotion 500 mm cca kn=140,00
Sve za jednu ladicu.
cd_covers
21.07.2009., 10:29
Vodilice FGV možda nisu u istoj klasi, ali cijenom se razlikuju:
FGV excel sistem za drvene ladice slowmotion 500 mm cca kn=60,00
push 500 mm excel cca kn=50,00
Blum tandembox
Tandem + blumotion 500 mm cca kn=140,00
Sve za jednu ladicu.
Uspoređivanjem krušaka i jabuka teško ćeš doći do objektivnog rezultata.
Evo točno sve cijene iz Elgrada.
FGV Excel sa slowmotionom (DJELOMIČNA IZVLAKA, NE POTPUNA), 500mm, garnitura 71,26kn
FGV Excel sa SOFT STOP-om, potpuna izvlaka, 510mm, garnitura 134,13kn
Blum tandem (ne tandembox jer je to nešto sasvim drugo), potpuna izvlaka, 500mm, garnitura 145,07
Odnosno razlika u cijeni za odgovarajuće FGV i Blum ladice je 6-7%, što baš i nije neka razlika.
FGV ladice sa djelomičnom izvlakom su nešto sasvim drugo i zato su i jeftinije.
brazilac 5
21.07.2009., 15:36
Jel zna netko gdje ima za kupiti onih filceva ili kako to već zovu...želim staviti nekakvu zaštitu dolje na ormar da mi parket ne uništi jer želim preseliti taj teški ormar iz jedne sobe u drugu. Zna li tko :confused:
:s
MadVlad
21.07.2009., 16:07
www.filc.hr
:D
A vjerojatnije da ima ovdje:
www.elgrad.hr
www.schachermayer.hr
www.iverpan.hr
A ja ih kupujem u najbližoj željezari, a to bi bilo ovdje http://www.ax-soling.hr/, a u tvom slučaju potraži na nekom imeniku pod "željezarije"
brazilac 5
21.07.2009., 18:28
thnx
maalena
21.07.2009., 20:19
evo malo slikica...da se osvježi forum
http://img198.imageshack.us/img198/6353/p6060014y.jpg
................................
mogu reći da sam jako zadovoljan s obzirom da sam potpuni amater i da nemam kvalitetan prostor za raditi.
svakome tko razmišlja o kretanju u ovakvu avanturu toplo bih preporučio samogradnju, jer nema boljeg osjećaja nego gledati nešto što sam napraviš.
posebno bih zahvalio cd_coversu i zoranu-p na nesebičnim savjetima :s
svake kritike dobrodošle!
e sad mene zanima koliki si amater, jer kuhinja je, po meni nestručnjaku, fenomenalna. imaš li nekakav profesionalni alat ili stroj,jer sigurno ovo nisi napravio ubodnom pilom i šarafcigerom. ili si možda dao nekome da ti sve skroji? vidjela sam tu na forumu da se može naručiti skrojen materijal i onda sastaviti,pa sam se počela interesirati.
naime, nije mi problem sastaviti gotovi ormar/ormarić/krevet prema uputama, to sam već radila, ali ovo mi se čini ogroman zalogaj, jedino što me vuče da budem sam svoj majstor (uz muževu pomoć naravno) je ušteda.
uffff...vidim da je došlo do napada kada nisam prisutan i kada se nemogu braniti!!!
istina je šta cd kaže...stvarno sam malo počeo filozofirati, ali nije bez veze.
vama (onima koji su to napravili više od 1 put) se čini složiti tandembox ili neku drugu konstrukciju jako jednostavno (što u pravilu i je) i ne shvaćate nas obične smrtnike!
Ja osobno sam dobio sijede dok sam vrtio onaj retarditrani nacrt od tandemboxa i izvlačne košare, ili se varam pa sam ja malo retard, ali k vragu inžinjer sam po struci i nacrte gledam svaki dan!
Stvar kod nas amatera (oni koji su nešto složili manje od 1 put) je da pokušamo raditi što jednostavnije jer nas mala greška može koštati živaca i novaca.
To konkretno znaći da svaki potez moramo isplanirati tako da probamo odgonetnuti slijedeća tri koraka, a priznajte da je to jako teško kada radiš nešto po prvi put (sjetite se svojih početaka)!
iiiiiii......tako dolazimo do mog filozofiranja sa vodilicama...
P.S.
ostatak ekipe...nemojte se brinuti...oni koji kude na ovom forumu, su uvijek spremni pomoći i podijeliti svoje znanje sa vama, što priznajte, nije mala stvar! :top:
e sad mene zanima koliki si amater, jer kuhinja je, po meni nestručnjaku, fenomenalna. imaš li nekakav profesionalni alat ili stroj,jer sigurno ovo nisi napravio ubodnom pilom i šarafcigerom. ili si možda dao nekome da ti sve skroji? vidjela sam tu na forumu da se može naručiti skrojen materijal i onda sastaviti,pa sam se počela interesirati.
naime, nije mi problem sastaviti gotovi ormar/ormarić/krevet prema uputama, to sam već radila, ali ovo mi se čini ogroman zalogaj, jedino što me vuče da budem sam svoj majstor (uz muževu pomoć naravno) je ušteda.
koliki sam amater....pa nikad nisam radio kuhinju niti ništa slično!
od alata nemam ništa posebno...vjerojatno ono što svaki hobista ima doma (acu bušilice, ubodna, stege...)
da li bi ti bio ogroman zalogaj...neznam!
moja ti je preporuka da pročitaš cijeli ovaj forum (prije je bilo više stranica...neko vrijeme nisam bio na forumu pa neznam di su nestale) i da onda vidiš da li ti se isplati ili ne, jer ćeš saznati puno korisnih stvari. dobra stvar je što ćeš usput vidjeti tko zna malo više, a tko malo manje pa ćeš znati postaviti pitanje pravoj osobi.
kako budeš čitala doznat ćeš te male cake koje život znače, a koje dečki na forumu nesebično dijele! :top:
kako budeš čitala vjerojatno će se nacrt tvoje kuhinje promijeniti pet puta, ali samo na bolje jer ćeš znati više i nečeš više razmišljati kao kupac u dučanu već kao stolar!
sve u svemu nije lak zalogaj, ali je meni predstavljao veliki gušt i dosta sam uštedio...to mi je bilo primarna zamisao!
E nakon sta sam sve procitao a neke dijelove 2 puta imam par pitanja:
1.) za prvu DIY verziju ce trebat napravit policu za knjige visine 2.5m i sirine isto tako negje, sa uzduzne pregrade a poprecne bi trebale bit podesive po visini. E sad nakon malo razmatranja (i onoga sta znam citajuci nacrte) strah me da bi ovo moglo dobit tenziju leta lijevo-desno jer je oveci komad. Trenutna ideja mi je to sve nekako uvatit za zid, ali kako?
2.) kod prijatelja u uredu sam vidio ladice koje rade na principu servo drive-a, ali on tvrdi da nije, jer ima nekih 20 komada tako i da je bilo drasticno jeftinije, pa me zanima ima li neko ideju sta je u pitanju. Inace onaj koncept bez ruckice mi je zakooon...
maalena
22.07.2009., 08:35
sad imam pitanje za stolare - ako bi uzela negdje iskrojen materijal, za koliko novca bi mi jedan stolar to sve sastavio? na crnjaka naravno.
sama sam si sastavljala svoju jeftinu kuhinju iz prime (koju sam kupila za prvu ruku), al kad bih izvalila 10 000 kn za materijal ipak bih da to na nešto liči.
cd_covers
22.07.2009., 09:51
uffff...vidim da je došlo do napada kada nisam prisutan i kada se nemogu braniti!!!
istina je šta cd kaže...stvarno sam malo počeo filozofirati, ali nije bez veze.
Nisam ja mislio ništa loše, ali odabir vodilica je u principu dosta jednostavna stvar...koliko para toliko muzike.
Jedino treba odabrati da li želiš metalne stranice na ladici ili klasičnu drvenu ladicu, nakon toga gledaš najbolje vodilice i snižavaš kriterije ako je potrebno radi zadovoljavanja budžeta.
Od ladica sa metalnim stranicama redosljed je po meni (uspoređujem samo ono što sam koristio):
1.Grass
2. Blum
3. FGV dosta iza toga
(ima još nekih marki koje nisam probao tipa Samet, a čine mi se ok, čak bolje od FGV-a)
4. Metabox daleko iza
Za drvene stranice:
1. Blum tandem
2. FGV Excel
3. Kuglične teleskopske vodilice
4. Obične vodilice s kotačićem
cd_covers
22.07.2009., 09:55
sad imam pitanje za stolare - ako bi uzela negdje iskrojen materijal, za koliko novca bi mi jedan stolar to sve sastavio? na crnjaka naravno.
sama sam si sastavljala svoju jeftinu kuhinju iz prime (koju sam kupila za prvu ruku), al kad bih izvalila 10 000 kn za materijal ipak bih da to na nešto liči.
Takva opcija će te skuplje koštati nego da ti to netko napravi (isto bez računa).
Prvo ćeš se namučiti dok napraviš točnu krojnu listu, sva odgovornost za bilo kakvu pogrešku je na tebi, drugo nemaš tako dobre rabate za materijal kao stolari itd.
Ako sama radiš naravno da će te jeftinije izaći, ali treba imati dosta volje i entuzijazma da bi se sve skupa napravilo.
Na svako smisleno konkretno pitanje uvijek će ti netko pomoći savjetom.
Ja sam sad uzeo FGV Primebox za ladice u spavacoj sobi samo radi visine stranice od 12cm... Nisam se sjetio malo pretrazit forum da provjerim kvalitetu...
U cemu se ocituje ta losija kvaliteta?
cd_covers
22.07.2009., 10:11
Ja sam sad uzeo FGV Primebox za ladice u spavacoj sobi samo radi visine stranice od 12cm... Nisam se sjetio malo pretrazit forum da provjerim kvalitetu...
U cemu se ocituje ta losija kvaliteta?
U kvaliteti vodilice (uzmeš jednu i drugu u ruku i sve ti je jasno), načinu zatvaranja, mehanizmu za prihvat fronte, mogućnostima podešavanja.
Nije FGV loš, samo je lošiji od Grass-a i Blum-a, takva mu je i cijena.
maalena
22.07.2009., 15:40
Takva opcija će te skuplje koštati nego da ti to netko napravi (isto bez računa).
Prvo ćeš se namučiti dok napraviš točnu krojnu listu, sva odgovornost za bilo kakvu pogrešku je na tebi, drugo nemaš tako dobre rabate za materijal kao stolari itd.
Ako sama radiš naravno da će te jeftinije izaći, ali treba imati dosta volje i entuzijazma da bi se sve skupa napravilo.
Na svako smisleno konkretno pitanje uvijek će ti netko pomoći savjetom.
ma ja sam još uvijek na idejama, a i ideje su još u povojima :D
kombiniram kao nik praskaton, jer do realizacije treba još sigurno godinu dana pa pokušavam razmotriti što više mogućnosti, uštede radi.
zato i nemam konkretnih pitanja,već tu gnjavim vas koji imate pojma o poslu
zlikovski
22.07.2009., 16:06
pozdrav svima
slazem krevet, i htio bi slozit malo ukoseno uzglavlje, pa me zanima di se mogu nabaviti oni zeljezni nosaci za to. pitao sam u sch pa kazu da nemaju.
thx
brazilac 5
22.07.2009., 21:30
Pozdrav vrijednoj ekipi!
Razmišljam da sam počnem raditi ugradbeni ormar jer su cijene stolara pomalo visoke pa me zanima koliko bih mogao otprilike uštedjeti ako budem sam svoj majstor :cerek:
Zanima me stoga okvirna cijena prst x oko materijala u npr. Elgradu (iveral Egger) za ugradbeni ormar širine cca. 3m, dubine 60cm, visine 255 cm.
Ormar bi imao i podnu i stropnu te leđnu stranu, 6 x ladica, 1 x garderobni lift, lacobell staklo na vratima širine 40cm. Zna li netko otprilike cifru za gore navedeno, jel to 3000 KN, 5000 KN ili 8 000 KN za materijal :ne zna:
Koji dijelovi su najskuplji, gdje se može pametno uštedjeti :ne zna:
zna li neko slucajno moze li se negdje u st kupit 1/4 ploce iverice (bukva). Stvar je da trebam napravit policu 40x40x50cm na kotacicima (i staklenom policnom unutra - nju imam) za printer i onda mi je 1/2 ploce previse, pa trazim ko moze prodat i izrezat bez minimalne kolicine.
cd_covers
23.07.2009., 08:52
zna li neko slucajno moze li se negdje u st kupit 1/4 ploce iverice (bukva). Stvar je da trebam napravit policu 40x40x50cm na kotacicima (i staklenom policnom unutra - nju imam) za printer i onda mi je 1/2 ploce previse, pa trazim ko moze prodat i izrezat bez minimalne kolicine.
Elgrad uvijek ima restlova bukve pa ne bi smjelo biti problema...
cd_covers
23.07.2009., 09:12
Pozdrav vrijednoj ekipi!
Razmišljam da sam počnem raditi ugradbeni ormar jer su cijene stolara pomalo visoke pa me zanima koliko bih mogao otprilike uštedjeti ako budem sam svoj majstor :cerek:
Zanima me stoga okvirna cijena prst x oko materijala u npr. Elgradu (iveral Egger) za ugradbeni ormar širine cca. 3m, dubine 60cm, visine 255 cm.
Ormar bi imao i podnu i stropnu te leđnu stranu, 6 x ladica, 1 x garderobni lift, lacobell staklo na vratima širine 40cm. Zna li netko otprilike cifru za gore navedeno, jel to 3000 KN, 5000 KN ili 8 000 KN za materijal :ne zna:
Koji dijelovi su najskuplji, gdje se može pametno uštedjeti :ne zna:
Sorry zbog kritike ,ali malo promijeni pristup, pročitaj malo temu unazad, shvati kako se projektira namještaj, izračunaj potrebnu kvadraturu materijala...uglavnom napravi bar nešto pa pitaj ako zapneš negdje.
Ovakav pristup spada na neki drugi podforum i neku drugu temu, ovdje se radi o SSM pristupu koji traži malo truda i ulaganja svog vremena, neće to nitko drugi umjesto tebe raditi.
Ako baš nikome ne vjeruješ nađi nekog tko radi na način da ti sam platiš materijal pa ćeš tako znati fiksnu cijenu koju plaćaš za rad i koju možeš ušparati ako sam sve napraviš.
MadVlad
23.07.2009., 10:45
Elgrad uvijek ima restlova bukve pa ne bi smjelo biti problema...
Neće biti problema kad Elgrad otvori dućan u Splitu :D
cd_covers
23.07.2009., 11:26
Neće biti problema kad Elgrad otvori dućan u Splitu :D
Slabo čitam pa nisam baš primijetio st. :ne zna: :ne zna:
Mislim da usprkos tome svaki veći drvni centar ima prodaju restlova za ovakve "obične" dekore, tu ne bi smjelo biti nekih velikih problema.
vidi se da nisi odavde... mislis da mi je jednom palo na pamet ic tako nesto vidit, ali restlove ne prodaju...
jucer sam gleda takvu policu bez kotacica za 400kn, tako i da uzmem pola iverice (jel to manje od 200kn za taj dekor) ispada uopla jeftinije, a imat cu pola za nesto drugo :)
cd_covers
23.07.2009., 12:41
vidi se da nisi odavde... mislis da mi je jednom palo na pamet ic tako nesto vidit, ali restlove ne prodaju...
jucer sam gleda takvu policu bez kotacica za 400kn, tako i da uzmem pola iverice (jel to manje od 200kn za taj dekor) ispada uopla jeftinije, a imat cu pola za nesto drugo :)
Sorry, čudno mi je to i prilično nevjerojatno. Ali kao što i sam kažeš, nisam iz Splita.
i svima okolo... samo se nadaj da te posao nece dovuc ovdi, pa da se nadjes u takvoj situaciji :D
[QUOTE=cd_covers;21678270]
Od ladica sa metalnim stranicama redosljed je po meni (uspoređujem samo ono što sam koristio):
1.Grass
2. Blum
3. FGV dosta iza toga
(ima još nekih marki koje nisam probao tipa Samet, a čine mi se ok, čak bolje od FGV-a)
4. Metabox daleko iza
pitanje: na što se odnosi pod 2.Blum tj. na koje ladice. Do sad sam radio(početnik) samo sa Metabox ladicama i njih proizvodi Blum
DalmatSt
24.07.2009., 07:33
U Max-morisa.
snjezana321
24.07.2009., 09:39
zna li netko dobrog ali povoljnog stolara za izradu stola u kuhinji sa mojim matrijalom?
cd_covers
24.07.2009., 09:46
pitanje: na što se odnosi pod 2.Blum tj. na koje ladice. Do sad sam radio(početnik) samo sa Metabox ladicama i njih proizvodi Blum
Tandembox.
Old fart
24.07.2009., 15:17
CD jesi radio štogod sa onim supernovimdobolisjajnim iveralom sa akrilnim slojem (Iverpan - aquacor)
cd_covers
24.07.2009., 15:37
CD jesi radio štogod sa onim supernovimdobolisjajnim iveralom sa akrilnim slojem (Iverpan - aquacor)
Ne, u iverpanu nisam vido to (ne gledam previše tamo jer mi idu na živce, jedno ako baš moram zbog određenog dekora iveral kupujem kod njih).
U AC-u sam vidio i nije mi se sviđao način prodaje, za ovakve kao ja (čitaj non full time stolare) nije povoljno. Niti cijena mi se nije sviđala.
Usprkos tome uzeo sam uzorke i testirao ih i niti to mi se ne sviđa jer su prilično osjetljivi.
Uglavnom ja to teško da budem kupovao jer cijenom zalazi u sferu lakiranog medijapana koji mi je po izgledu (i raspoloživosti boja) za 3 klase ispred kantiranog akrila.
Old fart
24.07.2009., 15:51
Mmmm da ,mislio sam za sebe ćeš tako ..ali za druge , "svrakice" :D ,i za lakiranje je malo "too much" jer bi bile onda one boje za aute -metalic...a to koooošta skoro kao cerrock...ok fala
snjezana321
24.07.2009., 19:59
pa meni i odgovara tek 10-11 mj
Miroslav197
25.07.2009., 14:12
Dvoumim se da li da kupim Wolcraftovu univerzalnu vodilicu za ručne cirkulare ili Boschovu FSN? Sa Wolcraftom mogu koristiti bilo koji cirkular, a FSN mi izgleda precizniji. Molim kakva su vaša mišljenja. Hvala!
Djuro Radja
25.07.2009., 22:45
Dvoumim se da li da kupim Wolcraftovu univerzalnu vodilicu za ručne cirkulare ili Boschovu FSN? Sa Wolcraftom mogu koristiti bilo koji cirkular, a FSN mi izgleda precizniji. Molim kakva su vaša mišljenja. Hvala!
Imam ovu BOSCH vodilicu i kada vucem pilu po njoj pila grebe vodilici, zapinje i sve u svemu nije me bas ono odusevilo.
Ja koristim HARN vodilice vrlo su slicne BLUM-u, nacin podesavanja fronti je isti i vrijede iste mjere kao i za BLUM. Duplo jeftinije su, a o kvaliteti cu moci tek nakon nekog razdoblja koristenja, mada mi djeluju solidno.
Miroslav197
26.07.2009., 09:57
Imam ovu BOSCH vodilicu i kada vucem pilu po njoj pila grebe vodilici, zapinje i sve u svemu nije me bas ono odusevilo.
Da li grebanje jako oštećuje vodilicu? Da li imaš GKS ili PKS cirkular? Ja kombiniram PKS 40 i FSN 140.
Hvala!
Djuro Radja
26.07.2009., 22:57
Da li grebanje jako oštećuje vodilicu? Da li imaš GKS ili PKS cirkular? Ja kombiniram PKS 40 i FSN 140.
Hvala!
Prvih nekoliko poteza napravilo nekoliko ureza, ali tu je stalo i izgleda da vise nejde dalje. Imam GKS 65 CE
Miroslav197
27.07.2009., 09:59
Prvih nekoliko poteza napravilo nekoliko ureza, ali tu je stalo i izgleda da vise nejde dalje. Imam GKS 65 CE
Da li je vodilica jako oštećena (preciznost kod rezanja)?
Thx.:s
imaš tih iverala u Ekoliniji... meni su super... nema veliki izbor boja, ali su krasni!!!
edit: tek sada vidim da je old fart postavio pitanjce, a ti vjerojatno znaš da ih ima u Ekolinij - samo sam htjela pomoći :mig:)
dmati44
29.07.2009., 17:28
Nisam ja mislio ništa loše, ali odabir vodilica je u principu dosta jednostavna stvar...koliko para toliko muzike.
Jedino treba odabrati da li želiš metalne stranice na ladici ili klasičnu drvenu ladicu, nakon toga gledaš najbolje vodilice i snižavaš kriterije ako je potrebno radi zadovoljavanja budžeta.
1.Grass
2. Blum
3. FGV dosta iza toga
4. Metabox daleko iza
Za drvene stranice:
1. Blum tandem
2. FGV Excel
3. Kuglične teleskopske vodilice
4. Obične vodilice s kotačićem
CD, svaka čast. Ali da ipak napraviš selekciju na prvu i drugu ligu? Ima nas koji imamo love, i nas koji nemamo...
Djuro Radja
29.07.2009., 21:34
Da li je vodilica jako oštećena (preciznost kod rezanja)?
Thx.:s
Grebe dosta i sto se vise upotreblja vise se grebe. Razlog je lose obradjena podlozna ploca koja stalno grebe vodilicu.
bambi34
02.08.2009., 22:17
15 godina radim kuhinje i sav ostali namještaj po mjeri i ako kome šta triba od savjeta slobodno se može javit kad zaželi il u vezi nacrta, krojnih lista ,,, opčenito za sve...
Zamislite da imate npr. dva vertikalna paralelna komada iverala na koja želite vodoravno na vrh postaviti staklo. Kako se to staklo pričvrsti na iveral? Jel postoji neko specijalno ljepilo koje se ne vidi nakon sušenja?
Drugi slični primjer. Ako se na vodoravnu drvenu (iveralnu) plohu želi staviti prozirno staklo, čime se to spaja? Otpada rješenje da se daju izbušiti rupe u staklu pa onda šarafljenje odozgora. Ništa se ne bi smjelo vidjeti.
zlikovski
03.08.2009., 17:13
pozdrav svima
slazem krevet, i htio bi slozit malo ukoseno uzglavlje, pa me zanima di se mogu nabaviti oni zeljezni nosaci za to. pitao sam u sch pa kazu da nemaju.
thx
neznam jel toga stvarno nema za kupit, ili mozda nisam dobro objasnio :/
dakle zakoseno uzglavlje za krevet, spaja se zeljeznim nosacima za "sanduk" kreveta. ti nosaci su zakrivljeni za nekih 20-30%. po salonima namjestaja sam vidio nekoliko vrsta tih nosaca, medjutim u sch i elgradu (bio danas) nemaju toga. i jos jedno pitanje, oni srednji nosaci za podnicu, ima li negdje za kupit da su podesivi po visini?
fala
karatas_os
04.08.2009., 07:23
Veliki pozdrav!
Planiram izraditi klasicni ormar za spavacu i sve fine, samo me zanima sto ako mi je pod malo nahero, odnosno, sto ako na tih 60 cm ne dobijem da mi ormar stoji pod pravim kutom? Svakako planiram staviti filceve izmedju ormara i parketa... Cuo sam da postoje neki "nosaci" (kao nogice za kuhinju, samo manji) koji se mogu staviti ispod ormara pa se onda s njima stima pravi kut...Jel se to tako radi? Ili nekako drugacije?
U svakom slucaju fala puno :top:
bambi34
04.08.2009., 21:25
Veliki pozdrav!
Planiram izraditi klasicni ormar za spavacu i sve fine, samo me zanima sto ako mi je pod malo nahero, odnosno, sto ako na tih 60 cm ne dobijem da mi ormar stoji pod pravim kutom? Svakako planiram staviti filceve izmedju ormara i parketa... Cuo sam da postoje neki "nosaci" (kao nogice za kuhinju, samo manji) koji se mogu staviti ispod ormara pa se onda s njima stima pravi kut...Jel se to tako radi? Ili nekako drugacije?
U svakom slucaju fala puno :top:
te štelajuče nogice jesu dobre samo ako je ormar male širine recimo do 80 cm, i ovisi šta misliš stavljat u njega, samo police za robu i vješanje a ako ima i ladica nebi preporuča zbog težine, slabi navoji i brzo se izglođu....
najbolja je plastična kajlica a ako je ormar ugradbeni podkajlaj ga u plafonu i sa pur pjenom zapuni kod bokova također u plafonu... nema teorije da ispadne iz pravog kuta...
Zamislite da imate npr. dva vertikalna paralelna komada iverala na koja želite vodoravno na vrh postaviti staklo. Kako se to staklo pričvrsti na iveral? Jel postoji neko specijalno ljepilo koje se ne vidi nakon sušenja?
ne znam jesam li dobro shvatila, ali jel možeš nutat taj iveral pa u šlic ubaciti staklo? ili iveral i staklo na prednjoj strani moraju biti u ravnini? da probaš sa razdjeljnim profilima za klizna vrata?
koliko je visoko to staklo i kako ćeš ga s gornje strane pričvrstiti?
Drugi slični primjer. Ako se na vodoravnu drvenu (iveralnu) plohu želi staviti prozirno staklo, čime se to spaja? Otpada rješenje da se daju izbušiti rupe u staklu pa onda šarafljenje odozgora. Ništa se ne bi smjelo vidjeti.
Prozirno?? meni pada na pamet neki bezbojni silikon po rubu, ali :misli: :ne zna:
to imaš u npr. Petrokovu na jednom kupaonskom a kako je pričvršćeno nisam zagledala...
a oni prozirni "vakum hvatačicći"?
a kako se stavlja na kuhinjski zid?
bambi34
04.08.2009., 21:41
prvi slučaj je da moraš zalipit pvc il abs na gornji dio komada i tada napravit uror, utor napravit treba ovisno koliko će staklo virit vani.
drugi primjer je taj da oko stakla staviš lip alu profil koli pokriva rubove komada ploče i stakla to samo lipiš oko alu profila običnim transparentnim silikonom..
bambi34
04.08.2009., 21:45
ne znam jesam li dobro shvatila, ali jel možeš nutat taj iveral pa u šlic ubaciti staklo? ili iveral i staklo na prednjoj strani moraju biti u ravnini? da probaš sa razdjeljnim profilima za klizna vrata?
koliko je visoko to staklo i kako ćeš ga s gornje strane pričvrstiti?
Prozirno?? meni pada na pamet neki bezbojni silikon po rubu, ali :misli: :ne zna:
to imaš u npr. Petrokovu na jednom kupaonskom a kako je pričvršćeno nisam zagledala...
a oni prozirni "vakum hvatačicći"?
a kako se stavlja na kuhinjski zid?
pojasni mi , želiš stavit staklo na kuhinski zid između donjih i gornjih elemenata il nešto drugo??
pojasni mi , želiš stavit staklo na kuhinski zid između donjih i gornjih elemenata il nešto drugo??
ne...
odgovarala sam Aniti, pa sam mislila da zaljepi istim tim principom....
karatas_os
05.08.2009., 06:32
te štelajuče nogice jesu dobre samo ako je ormar male širine recimo do 80 cm, i ovisi šta misliš stavljat u njega, samo police za robu i vješanje a ako ima i ladica nebi preporuča zbog težine, slabi navoji i brzo se izglođu....
najbolja je plastična kajlica a ako je ormar ugradbeni podkajlaj ga u plafonu i sa pur pjenom zapuni kod bokova također u plafonu... nema teorije da ispadne iz pravog kuta...
hmmm. Ormar je 160 cm sirok i ima ladica i svega i svacega, vjerojatno ce biti dosta tezak. i nije ugradbeni... Znaci onda plasticne kajlice? Dobro...
Hvala puno! :top:
bambi34
05.08.2009., 11:33
hmmm. Ormar je 160 cm sirok i ima ladica i svega i svacega, vjerojatno ce biti dosta tezak. i nije ugradbeni... Znaci onda plasticne kajlice? Dobro...
Hvala puno! :top:
može da, a reci ako je od komada i ima cokul od 10 cm. možeš i stavit nogice pd kužine ispod, znači neče se vidit a možeš lako dobit pravi kut a može bit i od 8 cm. cokul, skineš štelajuči dio nogica i odrežeš za dva centa nogicu pa ti ostane dovoljno za daljnje štelanje... to ti je i puno bolje od kajlica... pozdrav :top::top:
Evo, ovako sam to mislila.
http://i26.tinypic.com/nl3igg.jpg
Naravno, zbog debljine stakla odnosi dimenzija su karikirani.
Znači staklo ide na vrh iverala vodoravno kao polica. To i mislim iskoristiti kao dio zidne police (u stvari sistema polica).
U drugom slučaju staklo može biti kao pokrov donjeg elementa namještaja, npr. komode, stola, pa tu baš ne vidim alu okvir. Već zbog težine staklo vjerojatno ne bi palo na pod. Možda bi se malo pomicalo pa bi ga trebalo nekako pričvrstiti.
A vidjela sam na nekim primjerima i to da se staklo stavlja na nešto poput metalnih nogica (služi kao nosač TV-a). I to je zgodno, ali opet je pitanje pričvršćenja.
bambi34
05.08.2009., 18:27
Evo, ovako sam to mislila.
http://i26.tinypic.com/nl3igg.jpg
Naravno, zbog debljine stakla odnosi dimenzija su karikirani.
Znači staklo ide na vrh iverala vodoravno kao polica. To i mislim iskoristiti kao dio zidne police (u stvari sistema polica).
U drugom slučaju staklo može biti kao pokrov donjeg elementa namještaja, npr. komode, stola, pa tu baš ne vidim alu okvir. Već zbog težine staklo vjerojatno ne bi palo na pod. Možda bi se malo pomicalo pa bi ga trebalo nekako pričvrstiti.
A vidjela sam na nekim primjerima i to da se staklo stavlja na nešto poput metalnih nogica (služi kao nosač TV-a). I to je zgodno, ali opet je pitanje pričvršćenja.
a slušaj tv je reklama, njima je bitno da samo prodaju a pitanje je kako to izgleda u realnosti..
staklo če se izvrnit samo na dva boka, šta god da se stavi ispod njega... moja preporuka je da po sredini ubaciš još jednu policu da se ukruti element a gore di dođe staklo kupi vakumske nosače za staklo...
to mogu sa sigurnošću tvrdit da će bit sve ok...
Hvala lijepo, to smo onda praktički riješili. Znači, vakumski nosači za staklo... tako se to zove.
Kad bi išlo staklo ispod TV-a, mislim da bi bilo sve u redu ako bi staklo bilo debljine 1 cm.
karatas_os
05.08.2009., 21:09
može da, a reci ako je od komada i ima cokul od 10 cm. možeš i stavit nogice pd kužine ispod, znači neče se vidit a možeš lako dobit pravi kut a može bit i od 8 cm. cokul, skineš štelajuči dio nogica i odrežeš za dva centa nogicu pa ti ostane dovoljno za daljnje štelanje... to ti je i puno bolje od kajlica... pozdrav :top::top:
hmmmm.. vrlo zanimljiva ideja.... :) nemam sada nacrt kod sebe, ali pogledat cu koliki sam cokl stavio... u svakom slucaju - puno hvala :s :top:
kruno10
06.08.2009., 21:55
kod izrade kliznog ugradbenog ormara, da li je bolje da je donja vodilica ubušena u pod, ili da je vodilica na samom ormaru?
Ovisi o tome kakav ormar radiš.
Ali ako se radi o ugradbenom ormaru koji će tu stajati do kraja svog životnog vijeka, tada gornju vodilicu bušiš u plafon, a donju lijepiš (može i silikonom) za pod. Korpus radiš neovisno od vrata.
DalmatSt
08.08.2009., 19:05
kod izrade kliznog ugradbenog ormara, da li je bolje da je donja vodilica ubušena u pod, ili da je vodilica na samom ormaru?
Bolje da je u ormaru, bez obzir da li će tu stajat zauvijek ili ne. Možda plafon i pod nisu svugdje iste visine.
cd_covers
09.08.2009., 01:08
Bolje da je u ormaru, bez obzir da li će tu stajat zauvijek ili ne. Možda plafon i pod nisu svugdje iste visine.
Ovo ukratko nije točno...kasno je i sutra idem na put pa neka netko drugi objašnjava zašto.
Ovo ukratko nije točno...kasno je i sutra idem na put pa neka netko drugi objašnjava zašto.
meni je samo palo na pamet da si i kotačići na vratima daju štelati (a to je potrebno i kod ugradnje unutar ormara)...
osobno mi je ljepša kombinacija pod-strop....
Pozdrav ekipi.
Prvo da zahvalim svima na savjetima pomoću kojih su "pali" prvi komadi namještaja ( čitaj mali komadi ), s obzirom da se mala obitelj uskoro useljava u stan vjerojatno ću imati milju pitanja o sitnicama. Temu izrada namještaja - savjeti, pročital sam dav puta od korice do korice, ali tek sa samim radom dolazi se do nekih nejasnoća pa se nadam da ću imati vašu pomoć.
Old fart
11.08.2009., 18:33
meni je samo palo na pamet da si i kotačići na vratima daju štelati (a to je potrebno i kod ugradnje unutar ormara)...
osobno mi je ljepša kombinacija pod-strop....
Daju se podešavati samo donji kotačići ,uz odstupanje max 1,5 cm. Ujedno ako su odstupanja veća treba raditi podlogu za doljnju vodilicu ubacivanjem ravnih kajli (najbolje od aluminijskog lima raznih debljina) da se dobije ravnija podloga donje vodilice (gornja nije tako bitna).
Prvenstveno je bitno zbog zadnjih položaja vrata koja neće inače biti paralelna okomicama , u otvorenom ili zatvorenom stanju...
Old fart
11.08.2009., 18:35
...Ee još nešto , to mi je friško iskustvo ,nekome se možda neće dopasti preveliki otvor nastao podešavanjem kotačića ,pa ih treba podešavati mimimalno...
jel zna netko gdje bih mogao kupiti drvene letvice koje bih koristio umjesto podnice kreveta, negdje u novom zagrebu ili u blizini?
I koje je uopće najbolje drvo za takvu namjenu (jela, bukva,...?)
fala...
Imam gore spomenutu vodilicu koju trebam namontirati u svoju kuhinju.
Obzirom da do sada to nisam radio da li netko ima kakav savjet na sto da pazim, tj kako da to najpreciznije odradim.
Da li je bolje raditi mediapanom ili moze i iverica 16mm?
Jedno bedasto pitanje. Dali postoji kakav stadard za postavljanje pantova na vrata ormara. Konkretno, dali postoji zadana mjera koliko pločica od panta mora biti odmaknuta od ruba elementa. Za vrata zna da je sredina rupe na 2 cm od ruba vrata, ali ne znam dali ima nešto takvo za onu pločicu od panta što se šarafi na rub samih elemenata.
bambi34
12.08.2009., 22:08
Jedno bedasto pitanje. Dali postoji kakav stadard za postavljanje pantova na vrata ormara. Konkretno, dali postoji zadana mjera koliko pločica od panta mora biti odmaknuta od ruba elementa. Za vrata zna da je sredina rupe na 2 cm od ruba vrata, ali ne znam dali ima nešto takvo za onu pločicu od panta što se šarafi na rub samih elemenata.
prijo moj rupe na vratima buši 2,2 cm sredinu a kad staviš britvelu-pant na vrata samo prisloniš do ruba elementa i zavidaš-šrafiš... nema tu nikakve šablone ako su u pitanju ravni panti...
a ako vrata idu unutra na veliki zglob pant-gritvela onda se pločica šrafi od ruba elementa 6 cm, naravno sredina rupe tamo di dolazi vida-šrafić...
bambi34
12.08.2009., 22:11
Obzirom da do sada to nisam radio da li netko ima kakav savjet na sto da pazim, tj kako da to najpreciznije odradim.
Da li je bolje raditi mediapanom ili moze i iverica 16mm?
grass vodilica ima na sebi utor od 16 mm tamo di dolazi pod ladice i naravno da moraš radit od 16 mm iverala u boji vodilice...
prijo moj rupe na vratima buši 2,2 cm sredinu a kad staviš britvelu-pant na vrata samo prisloniš do ruba elementa i zavidaš-šrafiš... nema tu nikakve šablone ako su u pitanju ravni panti...
a ako vrata idu unutra na veliki zglob pant-gritvela onda se pločica šrafi od ruba elementa 6 cm, naravno sredina rupe tamo di dolazi vida-šrafić...
Nije greda. Vrata su mi probušili po šabloni u dučanu. Mene samo ovo s pločicama zanima. Mislim nešto sam mjerio pa primjetio da su mi na tri ormara u kući pločice od pantova zašarafljene tako da su šarafi na 4 cm od ruba, pa sam mislio da to nekakav standard.
BILJEŽNIK
12.08.2009., 22:54
37 mm je standard.
BILJEŽNIK
12.08.2009., 23:00
grass vodilica ima na sebi utor od 16 mm tamo di dolazi pod ladice i naravno da moraš radit od 16 mm iverala u boji vodilice...
A možda da ofarba vodilicu, ako ne nađe iveral u toj boji?
Ma samo treba slijediti upute na http://www.grass.eu/fileadmin/downloads/DEU/Fuehrung/DynamicNT_DEU.pdf
maximalno je da bude 16 mm, ali moze biti i manje i ne mora biti iveral, mislim da cu se nazezati sa time ali sto je tu je.
vodilice sam vec kupio pa ih sad moram i ugraditi.
Dynamic NT pdf sam pronasao, ali sam mislio ako netko ima vlastito iskustvo sa time.
Tipa da li celo ladice stavljati duplo, tj. da li "masku" ladice bolje direktno montirati na vodilice ili "masku" ladice naknadno stavljati na gotovu ladicu koja vec ima celo.
Sad sam zakomplicirao ali skiuzit cete me valjda.
Hvala svima na pomoci :s
BILJEŽNIK
13.08.2009., 17:46
Svakako napravi i čelo ladice, tako stoji i u uputama.
bambi34
13.08.2009., 19:33
maximalno je da bude 16 mm, ali moze biti i manje i ne mora biti iveral, mislim da cu se nazezati sa time ali sto je tu je.
vodilice sam vec kupio pa ih sad moram i ugraditi.
Dynamic NT pdf sam pronasao, ali sam mislio ako netko ima vlastito iskustvo sa time.
Tipa da li celo ladice stavljati duplo, tj. da li "masku" ladice bolje direktno montirati na vodilice ili "masku" ladice naknadno stavljati na gotovu ladicu koja vec ima celo.
Sad sam zakomplicirao ali skiuzit cete me valjda.
Hvala svima na pomoci :s
ovako napraviš običnu kutiju ladice, a daj mi mire elementa i sve ču ti odmjerit i poslat kako da napraviš.... ovo radim svaki dan bez uputa i knjiga i sve odgovara...
ovako napraviš običnu kutiju ladice, a daj mi mire elementa i sve ču ti odmjerit i poslat kako da napraviš.... ovo radim svaki dan bez uputa i knjiga i sve odgovara...
Dva elementa su mi 900*580 ispod radne ploce s tri ladice (gornja manja za pribor za jelo, srednja malo veća i zadnja najveća), jedan elemet mi je 600*520 sa dvije ladice (pola pola) i jedan mi je 600*700 tri ladice kao u elementu od 900
Hvala.
P.S. Visina je 720
BILJEŽNIK
14.08.2009., 22:37
Pade mi na pamet koristan savjet: pripazi prilikom postavljanja prihvatnika jer se meni nekoliko puta dogodilo da se iveral na čeonoj ploči rascjepio prilikom uvrtanja vijaka, a tada fronta ne naliježe kako treba. Bušotinu promjera 6 mm za šiljak ubuši oprezno i sa graničnikom kako ne bi probušio stražnju stranicu.
Old fart
15.08.2009., 23:22
Pade mi na pamet koristan savjet: pripazi prilikom postavljanja prihvatnika jer se meni nekoliko puta dogodilo da se iveral na čeonoj ploči rascjepio prilikom uvrtanja vijaka, a tada fronta ne naliježe kako treba. Bušotinu promjera 6 mm za šiljak ubuši oprezno i sa graničnikom kako ne bi probušio stražnju stranicu.
Nešto je lakše kad ju kantiraš , manja je mogučnost da se rascijepi .
...Ee još nešto , to mi je friško iskustvo ,nekome se možda neće dopasti preveliki otvor nastao podešavanjem kotačića ,pa ih treba podešavati mimimalno...
Eh da!
Povremeno ima i onih koji vide dlaku u jajetu.:rofl:
Pa što nisu premjerili stan libelom prije nego što su ga kupili.
karatas_os
17.08.2009., 07:56
Ahoj!
Cuo sam neki dan da navodno postoji neka tekucina koja se stavlja na ladice koje su izradjene "klasicno" (znaci u samim bocnim stranama ladice postoji "utor" koji nasjeda na dascicu koja je pricvrscena na korpus ladice s unutarnje strane i onda ladice se "vozi" po toj dascici) kako bi ladica bolje klizala, odnosno kako bi postojao manji otpor pri izvlacenju ladice. Jel stvarno postoji tako nesto i, ako postoji, kako se zove, gdje ga kupujem i slicno...
Hvala puno!
Ahoj!
Cuo sam neki dan da navodno postoji neka tekucina koja se stavlja na ladice koje su izradjene "klasicno" (znaci u samim bocnim stranama ladice postoji "utor" koji nasjeda na dascicu koja je pricvrscena na korpus ladice s unutarnje strane i onda ladice se "vozi" po toj dascici) kako bi ladica bolje klizala, odnosno kako bi postojao manji otpor pri izvlacenju ladice. Jel stvarno postoji tako nesto i, ako postoji, kako se zove, gdje ga kupujem i slicno...
Hvala puno!
da nije vazelin:D
karatas_os
17.08.2009., 08:58
da nije vazelin:D
:rofl: moguce moguce.... ja oma pitam znalce :rofl::rofl:
Veliki pozdrav!
Imam nekoliko pitanja za znalce o ugradbenom ormaru...
1) Radim ormar sa vodilicama na podu i stropu...Dali je bolje na vrata idu skroz do zida ili do iverala. Koliko taj iveral mora biti odmaknut od zida?
2) Kakav je postipak izrade ormara? Ja sam mislio prvo postaviti završne iveral daske na točnoj udaljenosti, a zatim unutra (između njih) postaviti elementa koje bih poslije povezao???
3) Dali klizna vrata moram sam spajati ili postoji mogućnost da mi ih slože u elgradu ili iverpanu?
Veliki pozdrav!
Imam nekoliko pitanja za znalce o ugradbenom ormaru...
1) Radim ormar sa vodilicama na podu i stropu...Dali je bolje na vrata idu skroz do zida ili do iverala. Koliko taj iveral mora biti odmaknut od zida?
2) Kakav je postipak izrade ormara? Ja sam mislio prvo postaviti završne iveral daske na točnoj udaljenosti, a zatim unutra (između njih) postaviti elementa koje bih poslije povezao???
3) Dali klizna vrata moram sam spajati ili postoji mogućnost da mi ih slože u elgradu ili iverpanu?
1) Svejedno, stvar esteike. Iveral ne mora biti udaljen od zida, direktno ga vežeš za zid.
2) Ja sam svoj spajao tako da sam krenuo od lijeve na desnu stranu. Lijevi iveral spojio sa zidom ( bočnu stranicu ), slagao elemente unutra, spojio desnu bočnu i na kraju montirao vrata.
3) Možeš spojiti sam, ali ukoliko si početnik bolje neka ti ga spoje u drvnom centru.
Hvala na odgovoru Bart, ali imam još pitanja...
1) Kada iveral direktno vežem za zid smeta mi parket lajsna. Dali da ju odrežem na tom mjestu?
2) Nije mi jasno...Rekao si da prvo spojim lijevi iveral sa zidom , zatim slažem elemente i na kraju stavim desnu bočnu....Za što vežem tu desnu bočnu stranu i koliko da ostavim mjesta za nju ako je ona 18mm?
cd_covers
19.08.2009., 09:27
Hvala na odgovoru Bart, ali imam još pitanja...
1) Kada iveral direktno vežem za zid smeta mi parket lajsna. Dali da ju odrežem na tom mjestu?
2) Nije mi jasno...Rekao si da prvo spojim lijevi iveral sa zidom , zatim slažem elemente i na kraju stavim desnu bočnu....Za što vežem tu desnu bočnu stranu i koliko da ostavim mjesta za nju ako je ona 18mm?
Ja uopće ne vidim potrebe spajaja ničega sa zidom a preporuka je da se rade korpusi kao zasebne "kocke" koje se modularno slože i čine unutrašnjost ugradbenog ormara.
Sve ostalo je samo šparanje na materijalu i kemija.
Parket lajsna se mora maknuti na tom dijelu ako želiš da se vrata zatvaraju do zida, što normalno želiš.
Pozdrav.
Imam jedan problem i tražim rješenje. Imam šablonu za tiplanje http://www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=12830&CatID=1 i to ovu ALU 600mm i kad ju koristim za spajanje dvije daske uvijek mi se vidi ona crta ne kantiranog dijela daske, ako me razumijete. Inače kad spajam samo vijcima ne kantiranu dasku koju prislanjam na drugu koja je kantirana pod kutem od 90° uvijek za milimetar (cca) pomaknem od ruba, ali prilikom korištenja ove šablone, daske su uvijek svojim licem i rubom koji je kantiran u istoj ravnini, i vidim taj mali prostor, jer je kant (ABS) na trubovima onako malo zakošen. Ne znam dal vam je ovo išta jasno?
Ako slučajno je, da li netko zna kako tome doskočiti?
Također, planiram kupiti keksericu za amatere (cca 400 kn) u Bauhausu, pa vidim da neki imaju problema sa preciznošću iste. Da li je to možda slučaj ili pravilo, pa se ne isplati kupovati?
Hvala.
Pozdrav.
Imam jedan problem i tražim rješenje. Imam šablonu za tiplanje http://www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=12830&CatID=1 i to ovu ALU 600mm i kad ju koristim za spajanje dvije daske uvijek mi se vidi ona crta ne kantiranog dijela daske, ako me razumijete. Inače kad spajam samo vijcima ne kantiranu dasku koju prislanjam na drugu koja je kantirana pod kutem od 90° uvijek za milimetar (cca) pomaknem od ruba, ali prilikom korištenja ove šablone, daske su uvijek svojim licem i rubom koji je kantiran u istoj ravnini, i vidim taj mali prostor, jer je kant (ABS) na trubovima onako malo zakošen. Ne znam dal vam je ovo išta jasno?
Također, planiram kupiti keksericu za amatere (cca 400 kn) u Bauhausu, pa vidim da neki imaju problema sa preciznošću iste. Da li je to možda slučaj ili pravilo, pa se ne isplati kupovati?
Hvala.
ili kantiraj u melamin ovu gornju dasku ili uvuci nekantiranu dasku ispod ove s aBS-om za vrijednost radijusa.
cd_covers
19.08.2009., 10:29
Ako baš toliko voliš tiplati kad radiš rupe u ovoj dasci koja nije kantirana podmetni u šablonu nešto tipa telefonska kartica (debljine 1-3mm, ovisno o želji) tako da rupa na toj dasci bude za debljinu te kartice bliže vanjskom rubu.
Rezultat koji ćeš dobiti je da kantirana daska na spoju "viri" van i ne vidi se rupa zbog ABS-a.
Ili kantiraj melaminom.
Ili najbolje kupi keksericu i baci tiple i tu šablonu. Preporučam ti Mannesman iz Elgrada, punoooo bolja za ok cijenu. Sredi si još neki rabat tamo (mogu ti i ja) i veselju neće biti kraja :) .
Ako baš toliko voliš tiplati kad radiš rupe u ovoj dasci koja nije kantirana podmetni u šablonu nešto tipa telefonska kartica (debljine 1-3mm, ovisno o želji) tako da rupa na toj dasci bude za debljinu te kartice bliže vanjskom rubu.
Rezultat koji ćeš dobiti je da kantirana daska na spoju "viri" van i ne vidi se rupa zbog ABS-a.
Ili kantiraj melaminom.
Ili najbolje kupi keksericu i baci tiple i tu šablonu. Preporučam ti Mannesman iz Elgrada, punoooo bolja za ok cijenu. Sredi si još neki rabat tamo (mogu ti i ja) i veselju neće biti kraja :) .
Dobra ideja. Kad sad gledam, ne kužim kak se sam nisam toga sjetio. Puno hvala.
Da o kekserici razmišljam već neko vrijeme. budem pogledao tu u Elgradu.
Hvala još jednom!:s
Pitanje za cd covers....
Znači ti preporučaš da ne stavljam nikakve završne iveral daske nego da mi vrata idu skroz do zida???
Dali mogu imati krilo vrata širine 145cm?
Kuji su profili za klizna vrata najbolji?
cd_covers
19.08.2009., 11:02
Pitanje za cd covers....
Znači ti preporučaš da ne stavljam nikakve završne iveral daske nego da mi vrata idu skroz do zida???
Dali mogu imati krilo vrata širine 145cm?
Kuji su profili za klizna vrata najbolji?
1. Da, i još ti preporučam ono što sam već napisao par postova gore, pročitaj.
2. Da, ali ako je veći dio ispune staklo ne preporuča se, pitaj tamo gdje budeš kupovao vrata konkretno.
3. Za velika vrata bolji su neki koji su malo "deblji" sa više "mesa". Ovi najtanji baš i nisu nešto za tako velika vrata. Inače Elgrad ima dobru ponudu što se kvalitete tiče.
cd_covers
19.08.2009., 11:08
Dobra ideja. Kad sad gledam, ne kužim kak se sam nisam toga sjetio. Puno hvala.
Da o kekserici razmišljam već neko vrijeme. budem pogledao tu u Elgradu.
Hvala još jednom!:s
Ta ti je kekserica 99% kopija Makite i ima vrhunski riješene graničnike i podešavanje.
Malo je veća od Makite i teža, ali to je samo bitno onima koji ju svakodnevno dosta koriste.
Po preciznosti je 3 klase iznad AlphaTools, Einhell i sličnih sranja kojima se moraš moliti prije i poslje svakog podešavanja.
Za 100-200kn koliko je skuplja ne bi trebalo niti razmišljati.
.
Evo nešto slično (http://www.youtube.com/watch?v=_Jl-PjJY14U) sam našao i za kekserice na yubitou, pa ako nekome treba...
Gdje je najbolje opskrbiti se "keksima" za keksericu? cijena/kvaliteta
cd_covers
19.08.2009., 14:19
Gdje je najbolje opskrbiti se "keksima" za keksericu? cijena/kvaliteta
Bilo gdje...Elgrad, Blažič, itd...
Bilo gdje...Elgrad, Blažič, itd...
moze se kakav rabat dogovoriti kod Blazica?
cd_covers
19.08.2009., 21:26
moze se kakav rabat dogovoriti kod Blazica?
Vjerojatno da, ali ja nemam ništa posebno jer nisam veliki kupac baš.
Namjera mi je napraviti ovakve police kao što su na slici:
http://www.hotlinkfiles.com/thumbs/small/2759931_iqtkn/polica.jpg (http://www.hotlinkfiles.com/view/full/2759931_iqtkn)
Sastojale bi se od 4 jednaka komada koje bi onda svaki posebno pričvrstio na zid. Da li mislite da je to bolje riješenje, ili napraviti iz dva dijela kao na ovoj slici:
http://www.hotlinkfiles.com/thumbs/small/2759933_nfoet/polica2.jpg (http://www.hotlinkfiles.com/view/full/2759933_nfoet)
Mislim, moguće je i sve od jednog, ali čini mi se da je montaža na zid na taj način teža.
Također, zanima me na koji bi vi to način objesili na zid? Onim skrivenim nosačima koji se samo ubuše u dasku? To sam čuo da je jako pipkavo, nisam s time nikad radio, a i nemaju mogućnost finog podešavanja kad ih jednom zmontiraš ako slučajno nije sve u vagi. Ili griješim?
Ako netko ima bilo kakv savjet, dobro bi mi došao.
Hvala.
Namjera mi je napraviti ovakve police kao što su na slici:
http://www.hotlinkfiles.com/thumbs/small/2759931_iqtkn/polica.jpg (http://www.hotlinkfiles.com/view/full/2759931_iqtkn)
Sastojale bi se od 4 jednaka komada koje bi onda svaki posebno pričvrstio na zid. Da li mislite da je to bolje riješenje, ili napraviti iz dva dijela kao na ovoj slici:
http://www.hotlinkfiles.com/thumbs/small/2759933_nfoet/polica2.jpg (http://www.hotlinkfiles.com/view/full/2759933_nfoet)
Mislim, moguće je i sve od jednog, ali čini mi se da je montaža na zid na taj način teža.
Također, zanima me na koji bi vi to način objesili na zid? Onim skrivenim nosačima koji se samo ubuše u dasku? To sam čuo da je jako pipkavo, nisam s time nikad radio, a i nemaju mogućnost finog podešavanja kad ih jednom zmontiraš ako slučajno nije sve u vagi. Ili griješim?
Ako netko ima bilo kakv savjet, dobro bi mi došao.
Hvala.
Pa lakše ti je montirati ako je sve u "jednom komadu", jer trebaš praktički 2 ili 3 nosača.
Ako ide sve posebno treba ti 8 nosača i još ako je beton iza teško da ćeš sve uštelat da izgleda pic-pic.
Pa lakše ti je montirati ako je sve u "jednom komadu", jer trebaš praktički 2 ili 3 nosača.
Ako ide sve posebno treba ti 8 nosača i još ako je beton iza teško da ćeš sve uštelat da izgleda pic-pic.
Ok, recimo da je to tako, s kakvim bi ti nosačima to pričvrtsio na zid, a da nisu L profili za police odozdola?
Ok, recimo da je to tako, s kakvim bi ti nosačima to pričvrtsio na zid, a da nisu L profili za police odozdola?
teže za izvesti jesu nevidljivi konzolni nosači polica. ali se niš ne vidi
lakše za izvesti jesu nosači kuhinjskih elemenata (L profil izvedba) ali poklopaca baš i nemaš u svim dekorima.
teže za izvesti jesu nevidljivi konzolni nosači polica. ali se niš ne vidi
lakše za izvesti jesu nosači kuhinjskih elemenata (L profil izvedba) ali poklopaca baš i nemaš u svim dekorima.
To je upravo i moja dilema s time da su mi ovi L profili interesantniji jer imaju mogućnost finog podešavanja, za razliku od ovih nevidljivih konzolnih nosača.
dmati44
22.08.2009., 16:31
Ta ti je kekserica 99% kopija Makite i ima vrhunski riješene graničnike i podešavanje.
Malo je veća od Makite i teža, ali to je samo bitno onima koji ju svakodnevno dosta koriste.
Po preciznosti je 3 klase iznad AlphaTools, Einhell i sličnih sranja kojima se moraš moliti prije i poslje svakog podešavanja.
Za 100-200kn koliko je skuplja ne bi trebalo niti razmišljati.
Kupio sam je prije 6 mjeseci, i nisam je još ni upalio. Nekako mi je to sporo. Samo keksanje ide, ali onda polijepi, stegni stegama, i čekaj... Nekako sam više za tiplanje, jer ne radim puno. Ok je vama koji imate što drugo raditi dok se suši, ali mi koji radimo sitnice i to kad nas žene najebu... mislim da sam mogao i pametnije uložiti.
Djuro Radja
22.08.2009., 21:29
Kupio sam BLUM sablomu za montazu fronte ZML 1500. Koliko ja to vidim moram dokupit jos nesto da bih mogao monitrati frontu na vodilicu visine 15cm ili krivo gledam.
Old fart
23.08.2009., 20:56
Dobro zašiljena olovka ,kvalitetno ravnalo i točkalo ,zašiljeno na 50 stupnjeva,i nešto strpljenja..
Trebam savjet oko ugradbene pećnice, ako pratim uputstva od proizvođača ispada da ću imati rupu između vrha pećnice i iverala kaj mi izgleda vrlo ružno. Da li moram pratiti ta uputstva ili mogu složiti da se ništa ne vidi. Na par kuhinja sam videl da su naknadno podlagali pećnice da se ta rupa ne vidi. Inače se radi o pećnici Blomberg beo 1430.:s
Naumila sam (iako dragi i nije previše zadovoljan) izraditi mali stolić od siporeksa. Ideja je da lijepim siporeks u kocku (unutra prazno) te kasnije pogletam, da se ne ljušti i sl., te tu kocku koju dobijem ofarbam u boju zida (lavanda) te kupim ovalno staklo koje bi išlo na to.
E sad, dragi ima 1000 razloga protiv: neće ti se to moći zalijepiti tako dobro, kada budeš pomicala stol će ti se raspast i td.. itd..
pa me zanima što vi upućeni, koji ste već koristili siporeks mislite o tome i je li stvarno to i ne tako dobra ideja kako se meni čini, te s čime bi bilo najbolje lijepiti to da što bolje drži?
znači ovakvu (sličnu) kocku napravim od siporeksa i na to ide ovalno staklo
http://img9.imageshack.us/img9/9324/11111111111s.th.jpg (http://img9.imageshack.us/i/11111111111s.jpg/)
diablo85
29.08.2009., 12:49
Elgrad Sredi si još neki rabat tamo .
poz
koliki ti je rabat u elgradu i koliko cca mjesecno ostavis kod njih ako smim pitat?
diablo85
29.08.2009., 12:53
Naumila sam (iako dragi i nije previše zadovoljan) izraditi mali stolić od siporeksa. Ideja je da lijepim siporeks u kocku (unutra prazno) te kasnije pogletam, da se ne ljušti i sl., te tu kocku koju dobijem ofarbam u boju zida (lavanda) te kupim ovalno staklo koje bi išlo na to.
E sad, dragi ima 1000 razloga protiv: neće ti se to moći zalijepiti tako dobro, kada budeš pomicala stol će ti se raspast i td.. itd..
pa me zanima što vi upućeni, koji ste već koristili siporeks mislite o tome i je li stvarno to i ne tako dobra ideja kako se meni čini, te s čime bi bilo najbolje lijepiti to da što bolje drži?
znači ovakvu (sličnu) kocku napravim od siporeksa i na to ide ovalno staklo
http://img9.imageshack.us/img9/9324/11111111111s.th.jpg (http://img9.imageshack.us/i/11111111111s.jpg/)
mislim da se da izvest - ljepilo za keramiku ili sl , poslije gletmasom na fino i opavezno mrezicu na spojeve radi pucanja
miskozd
30.08.2009., 17:42
Pozdrav! Jel zna netko jel se moze kod nekog staklara (zg) dati izrezati pravokutno ogledalo i jos da se u sirini 8-10 cm nasuprotne stranice pjeskare ili satiniraju? To bi trebalo lijepo izgledati, tj. treba biti ostra crta iszmedju ogledala i pjeskarenog dijela. Cilj je dobiti dvije poluprozirne trake na povrsini ogledala, a iza bih postavio neonsko svjetlo. Primjer je na slikama ispod.
http://img180.imageshack.us/i/p8010122.jpg/
http://img15.imageshack.us/i/p8010123.jpg/
BILJEŽNIK
01.09.2009., 13:32
Dakle, cjenjene kolege, restaurira se stol, Alt Deutsch razdoblje, pretpostavljam kraj 19 ili početak 20 st.
http://img174.imageshack.us/img174/5153/img1472.th.jpg (http://img174.imageshack.us/my.php?image=img1472.jpg)
http://img38.imageshack.us/img38/781/img1473a.th.jpg (http://img38.imageshack.us/my.php?image=img1473a.jpg)
Kao što se vidi, stol je jako oštećen. Na mjestima ima i zakucanih čavala, oštećenja od čekića... Na internetu se ovakvi stolovi u puno boljem stanju prodaju za 300 - 600 €. Dilema: s obzirom na stupanj oštećenosti i opseg radova do politiranja, upitno je da li uopće politirati ili jednostavno polakirati? Ako se odlučim na polituru (malo vjerojatno), kako se politura nanosi na rezbareni reljef i na fronte ladica na kojima je okvir od profilirane lajsne?
Evo gotovo, skoro kao novi, pa da se malo pohvalim:
http://img515.imageshack.us/img515/5329/img9746l.th.jpg (http://img515.imageshack.us/i/img9746l.jpg/)
MadVlad
01.09.2009., 15:23
Pozdrav! Jel zna netko jel se moze kod nekog staklara (zg) dati izrezati pravokutno ogledalo i jos da se u sirini 8-10 cm nasuprotne stranice pjeskare ili satiniraju?
Većina staklara ti to napravi, pitaj onog koji ti je najbliži. Zalijepi se folija preko ogledala, ostave rubovi bez folije i pjeskari. Samo je caka da plaćaš pjeskarenje po m2, a to je ukupna površina ogledala.
MadVlad
01.09.2009., 15:25
Evo gotovo, skoro kao novi, pa da se malo pohvalim
'Bite vrag, stvarno ko nov! Svaka čast!
Šta je završni sloj?
Old fart
01.09.2009., 19:20
Jako dobar posao :top:
Old fart
01.09.2009., 19:25
Dečki ..imam problem sa akrilnim iveralom -sjaj . Dobio sam ga sa folijom ali izgorenom uz kant..uzgred kant traka je mrvicu viša od plohe pa se ne može očistiti ni ljepilo..probao sam ga abrajfat sa dlijetom ,no pojavljuje se bijela boja ispod kanta...već znam da sa tim glupim akrilom više tata ne radi ali konstruktivna mišljenja su dobro došla :)
Dečki ..imam problem sa akrilnim iveralom -sjaj . Dobio sam ga sa folijom ali izgorenom uz kant..uzgred kant traka je mrvicu viša od plohe pa se ne može očistiti ni ljepilo..probao sam ga abrajfat sa dlijetom ,no pojavljuje se bijela boja ispod kanta...već znam da sa tim glupim akrilom više tata ne radi ali konstruktivna mišljenja su dobro došla :)
ja ostatak ljepila skinem noktom.
i jas sam popizdio kad sam skužio da je malo viši kant od iverala ali sva sreća imao sam navedeni nastavak sa sobom.:D
BILJEŽNIK
01.09.2009., 20:28
Jako dobar posao :top:
Hvala, kolege, hvala! Lakirano je sadolin Yahtom.
BILJEŽNIK
01.09.2009., 20:33
Zahebano... Traku koja prelazi debljinu materijala stružem skalpelom (stružem, ne režem), a ostatke ljepila skidam noktom, industrijskim čistačem i krpom.
MadVlad
02.09.2009., 08:10
..uzgred kant traka je mrvicu viša od plohe pa se ne može očistiti ni ljepilo..
A da probaš frezerom i kopirnim glodalom?
MadVlad
02.09.2009., 08:12
Hvala, kolege, hvala! Lakirano je sadolin Yahtom.
Daj još detalja. Kako si gornju ploču popravio? Bila je stvarno gadno oštećena.
cd_covers
02.09.2009., 08:58
Jel to možda kojim slučajem kupljeno u Iverpanu?
Oni jednostavno ne znaju pokantirati niti sjaj, pa sumnjam da i sa akrilom bolje rade.
Svaki sjajni materijal koji sam tamo kupio pokazuje isti problem da kant viri iznad materijala i to od malo do čak 1-2 mm što je teška koma.
BILJEŽNIK
02.09.2009., 13:17
Daj još detalja. Kako si gornju ploču popravio? Bila je stvarno gadno oštećena.
Gornja je ploča nova, stara je bila skroz rasturena. Sada je to panelka ručno furnirana (jer stol će biti u uporabi) i obrubljena letvicom od mahagonija.
Inače sam dosta toga morao napraviti iznova, jer je stol bio jako oštećen čavlima. Evo nešto fotografija
http://picasaweb.google.hr/Kicho27/Restauracija#
Old fart
03.09.2009., 20:42
Bilježnik mrak ,opasno puno posla ,naročito mi se dopada što nisi egalizirao lak nego ga pustio da se slaže ,pa su sad preljevi ko na violini ...baš mi se sviđa :)
CD ..da u Iverpanu ..vidim da si se susreo sa manijacima ...nikad više :( ...kopirno , naravno , ne hoda ,jer je previše nježno.ja ga uspijevam skinuti sa bridom dlijeta ,ne sa oštricom ..samo bole jagodice i traje tooo much :(((
je..ni problem je što je poslije grijanja ljepila ,otopljen i PVC od zaštitne folije ,pa čistač nemože otopiti ljepilo sa bridova jer ga "štiti" izgorena folija ..mater..*%/@!
miskozd
03.09.2009., 20:56
Pozdrav!
1. dio pitanja:
Kupio sam FGV teleskopske vodilice za ladice predvidjene za bocnu ugradnju. Malo ih gledam i nekako mi se cini da ce biti dosta veliki problem za ugraditi ih. Ima li kakva caka koja bi mi trebala olaksati posao? Koliko sam skuzio, ne daju se rastaviti, tako da bi ih prije trebao zasarafiti za korpus, a onda u otvorenom polozaju dodati same ladice??
2.
Odabrao sam ih jer su ladice velikih dimenzija (1200*650) i nisam vidio tako dugacki metabox (a potrebna mi je i potpuna izvlaka), a i vjerujem da bi se dno jako progibalo na 1200mm sirine, za razliku od drvenih kutija koje sam slozio (i to od 12mm iverala) koje su potpuno krute. Ovo je sigurno pitanje koje sam trebao postaviti prije same gradnje: Obzirom na sirinu ladice, mogu li ocekivati probleme u stabilnosti i otvaranju ladice s tom vrstom vodilica?
BILJEŽNIK
03.09.2009., 22:48
Pozdrav!
1. dio pitanja:
Kupio sam FGV teleskopske vodilice za ladice predvidjene za bocnu ugradnju. Malo ih gledam i nekako mi se cini da ce biti dosta veliki problem za ugraditi ih. Ima li kakva caka koja bi mi trebala olaksati posao? Koliko sam skuzio, ne daju se rastaviti, tako da bi ih prije trebao zasarafiti za korpus, a onda u otvorenom polozaju dodati same ladice??
2.
Odabrao sam ih jer su ladice velikih dimenzija (1200*650) i nisam vidio tako dugacki metabox (a potrebna mi je i potpuna izvlaka), a i vjerujem da bi se dno jako progibalo na 1200mm sirine, za razliku od drvenih kutija koje sam slozio (i to od 12mm iverala) koje su potpuno krute. Ovo je sigurno pitanje koje sam trebao postaviti prije same gradnje: Obzirom na sirinu ladice, mogu li ocekivati probleme u stabilnosti i otvaranju ladice s tom vrstom vodilica?
1. Kad ih skroz izvučeš, s unutarnje strane se mora vidjeti plastična polugica koju pritisneš kao bi mogao izvući unutarnju vodilicu.
2. Nećeš imati nikakvih problema, ja sam s takvim vodilicama napravio ladicu ispod kreveta. Ladica je dimenzija 1800 x 800 mm, od iverala 16 mm debljine.
pozz ekipo...
namjestam klincu sobu i imam potrebu za ormarom koje je uzak a visok... max sirina je 40cm... a potrebne su mi 3 ladice i mjesto za vjesalice... visina nek bude recimo 170cm... materijal bi bio iveral... 18 mm...
e sad dolazim do problema jer sam totalni nOOb da si odredim velicinu pojedine daske jer nemam pojma koje dimenzije trebaju biti ladice, vrata ormara, koliki razmak izmedju ladica i slicno... pa bih eto molio nekoga da mi to izracuna ili barem objasni ak nije neki bed? dakle ormar sirine 40 cm, visine 170cm i dubine 60cm...
enibadi?
tnx?
miskozd
04.09.2009., 23:51
1. Kad ih skroz izvučeš, s unutarnje strane se mora vidjeti plastična polugica koju pritisneš kao bi mogao izvući unutarnju vodilicu.
2. Nećeš imati nikakvih problema, ja sam s takvim vodilicama napravio ladicu ispod kreveta. Ladica je dimenzija 1800 x 800 mm, od iverala 16 mm debljine.
Hvala, nasao sam stift. Sad problem postaje dosadno jednostavan :)
MadVlad
05.09.2009., 07:33
enibadi?
tnx?
Već je na ovoj temi objašnjeno tisuću puta, pa ti nitko neće to ponavljati još jednom. Ja sam postavio (prije cca pola godine-godinu dana) hrpu skica i detaljna objašnjenja, pa potraži malo. Ne znam napamet koji broj posta, ali mislim da je # veći od 3000
Edit: našao (ja umjesto tebe), post #3321
Evo jedno glupo pitanje:
Jel ima netko za posudit konfirmate (6,3x50) jedno 50-ak komada?
Vraćam ćim dođem do elgrada.
Treba mi za završit posao preko vikenda.
Ili barem info gdje da kupim...
Fala...
Pozdrav svima. Trebam savjet. Zanima me koliko dug mora biti šank da se normalno smjeste 3 osobe, tj. ima li neki standard po osobi? I koliko bi prostora trebalo ostaviti iza stolica da se komotno sjeda i ustaje? Zahvaljujem :)
Pa nekakav standard za stolove za fešte stavljaju pola metra po čovjeku no to mi se čini malo nabito.
Zašto jednostavno ne sjedneš s nekim za nekakav stol i vidiš koliko vam prostora treba da se udobno namjestite i bok.
Post Scriptum
10.09.2009., 11:10
Pozdrav svima. Trebam savjet. Zanima me koliko dug mora biti šank da se normalno smjeste 3 osobe, tj. ima li neki standard po osobi? I koliko bi prostora trebalo ostaviti iza stolica da se komotno sjeda i ustaje? Zahvaljujem :)
Nekakav minimum bi trebao biti 60-65cm po osobi, to je kao nekakav standard za restorane
TommyZG
10.09.2009., 14:47
Pozdrav!
Trebam rješenje ideje za koju nisam siguran ni kako da ju izvedem. :) Htio bih kutni stol/policu izvesti tako da se dio može preklopiti prema dolje za 180°, "podvući" pod stol.
Slika: http://img11.imageshack.us/img11/9827/graphic1k.th.gif (http://img11.imageshack.us/i/graphic1k.gif/)
Sivo je fiksna ploha stola, žuto je ono što bih ja htio preklopiti po plavoj crti. E sad, jedino što mi pada na pamet su klavir panti + magneti. Ima netko neku pametniju, elegantniju ideju?
Old fart
10.09.2009., 19:13
@mirta standard je po stolcu 60 cm širine i u dubinu 45 cm..ali nemoj ići manje od 55 i u dubinu 35 jer nećeš moći okrenuti se između dva stolca i gdje gurnuti ruke i noge kod sjedenja...i...čuvaj nokte :D
Old fart
10.09.2009., 19:20
tommy problem je u negativnom ulaznom kutu prednjeg dijela elipse ,imat ćeš preveliki "luft" između dvije plohe ukoliko se uspiješ preklopiti..ako si svaaarno spretan sa glodalicom ,možeš pokušati ulazne krivulje po debljini materijala napraviti...ja osobno , ne bi mogao :D
@mirta standard je po stolcu 60 cm širine i u dubinu 45 cm..ali nemoj ići manje od 55 i u dubinu 35 jer nećeš moći okrenuti se između dva stolca i gdje gurnuti ruke i noge kod sjedenja...i...čuvaj nokte :D
Planirala sam jedan kuhinjski element recimo od 120 dužine pokriti radnom pločom od 90 širine, te koristiti kao šank, ali bi ploču ostavila da strši bočno. Time bi dobila dubinu 30 i mogla bi smjestiti 3 stolice. Mislila sam nešto kao na ovoj slici samo bi i lijevo bočno bilo produženo. Hladnjak bi mi stajao isto kao na ovoj slici. Zanima me koliki razmak moram imati između hladnjaka i šanka da bi sve normalno funkcioniralo.
Old fart
11.09.2009., 18:29
to hoda ,ali ti između friđa i početka radne ploče treba min .70 cm...problem je u obrubu radne ploče (kantu) jer ti je bočna strana rezana i ne može se zaobliti a rezanje zaobljenja na uzdužnim rubovima radne ploče je šteta..možda da izabereš kakav drugi vid radne ploče na šanku -drvo ?
TommyZG
11.09.2009., 18:56
tommy problem je u negativnom ulaznom kutu prednjeg dijela elipse ,imat ćeš preveliki "luft" između dvije plohe ukoliko se uspiješ preklopiti..ako si svaaarno spretan sa glodalicom ,možeš pokušati ulazne krivulje po debljini materijala napraviti...ja osobno , ne bi mogao :D
Koji kut smatras negativnim ulaznim? Nisam bas nesto spretan sa glodalicom... :)
Ova skica nije ni u mjerilu, to je onako ofrlje. Imas neko prakticno rjesenje da taj stol ima preklop, ili bilo kakvo rjsenje koje ne zauzima puno mjesta kada stol nije u upotrebi?
Old fart
11.09.2009., 19:09
Ima puno praktičnih rješenja ,bitno je što ti se dopada dizajn ,jedino treba paziti da ti putanja otvaranja plohe ne bude u manjem kutu od 90 stupnjeva u odnosu na os ( pante) rotacije.
Bok,
eto da i ja priupitam nesto na na ovoj temi. Prvo pa musko :)
Odlucih sastaviti svoj prvi ormar od iverala i naravno, pogrijesih s jednom dimenzijom. Greska je sitna, ali kako sam ja picajzla odlucih priupitati ima li netko tko bi bio zainteresiran i s odgovarajucim strojem da mi skrati dvije iveral ploce za 2mm. Jedini je problem sto to mora biti sutra (subota).
Ploca je od iverala 18mm, trenutne dimenzije 664x552, a treba mi 664x550. Strana je nekantirana. Ploce predstavljaju gornju i donju stranicu ormara tako da ce mi straznja ploca malo izvirivati.
Idealno bi bilo negdje na podrucju Crnomerca, ali necu cjepidlaciti. Ja cu doci s plocama gdje treba, a usluga ce biti odgovarajuce sankcionirana.
Ako se nadje netko kome se da s tim zezati bio bih slobodan zamoliti da me kontaktira na mail. Ako ne, a Boze moj, morat cu zivjet s tim viskom :)
Hvala unaprijed.
P.S. Naravno, ako netko ima kakvu drugu ideju sto bih mogao napraviti vrlo rado bih ju cuo.
Ja bi to skratio s hoblićem. Imaš baš u getrou na Černomercu za 100njak kn.
Razmisljao sam i o tome, ali moje jedino iskustvo s hoblanjem je bilo s onim starim rucnim hoblicem i punim drvetom. Ne znam kako se iveral ponasa.
Ako je 100-tinjak kuna u pitanju, prosetat cu tih 100-tinjak metara, kupiti pa probati. Imam viska ploca za trening :)
Ionako je ormar za mene i ne namjeravam ulaziti u serijsku proizvodnju.
Hvala na ideji i savjetu.
Ispadne bolje nego s ubodnom pilom.
TommyZG
12.09.2009., 14:23
Ima puno praktičnih rješenja ,bitno je što ti se dopada dizajn ,jedino treba paziti da ti putanja otvaranja plohe ne bude u manjem kutu od 90 stupnjeva u odnosu na os ( pante) rotacije.
Znam da je tebi jasno sto si rekao, ali meni nikako. :D
Nabroji neka praktična rješenja, meni ništa osim klavir panti ne pada na pamet...
to hoda ,ali ti između friđa i početka radne ploče treba min .70 cm...problem je u obrubu radne ploče (kantu) jer ti je bočna strana rezana i ne može se zaobliti a rezanje zaobljenja na uzdužnim rubovima radne ploče je šteta..možda da izabereš kakav drugi vid radne ploče na šanku -drvo ?
Mislim da mi treba i više. Da normalno stanem i otvorim vrata friđa mi treba oko metar. Ako mi iza leđa netko sjedi na stolici, možda 1,7 m da planiram između friđa i šanka? Prostor je širine 3,20 m. Friđ i ja ispred 1,70 plus 70 za barsku stolicu plus 120 za element je 3,60, a toliko nemam. U najbolju ruku mi ostaje metar između friđa i ruba šanka. Jesam ugnjavila:D
Radna ploča bi trebala biti stvarno djelomično radna, pa mi je drvo pre osjetljivo. Obzirom da bi rezanje i kantiranje bočno stvarno ružno izgledalo mislila sam radnu ploču cijele kuhinje (pa i šanka) obrubiti rubnom alu lajsnom.:ne zna:
Old fart
12.09.2009., 18:33
Mislim da mi treba i više. Da normalno stanem i otvorim vrata friđa mi treba oko metar. Ako mi iza leđa netko sjedi na stolici, možda 1,7 m da planiram između friđa i šanka? Prostor je širine 3,20 m. Friđ i ja ispred 1,70 plus 70 za barsku stolicu plus 120 za element je 3,60, a toliko nemam. U najbolju ruku mi ostaje metar između friđa i ruba šanka. Jesam ugnjavila:D
Radna ploča bi trebala biti stvarno djelomično radna, pa mi je drvo pre osjetljivo. Obzirom da bi rezanje i kantiranje bočno stvarno ružno izgledalo mislila sam radnu ploču cijele kuhinje (pa i šanka) obrubiti rubnom alu lajsnom.:ne zna:
Bit će da sam sliku shvatio doslovno ,naime ispred friđa nema nikoga osim boka šanka ,a nije neophodno stajati ispred friđa da ga otvoriš..prema tome u neki generički salon i simuliraj situaciju sa metrom :rofl:
..sa al-lajsnom dobijaš nešto lijepo i lako za ogrebati i nikako za popraviti , osobno bi izabrao medijapan i nalijepio ultrapas ,ali i 3D kant trake su dobro rješenje (sižekupres , iverpan) , baš dekorativno i otporno :)
Ovo sa drvetom ne stoji ..parketi su najbolji primjer otpornosti :D
Old fart
12.09.2009., 18:42
Znam da je tebi jasno sto si rekao, ali meni nikako. :D
Nabroji neka praktična rješenja, meni ništa osim klavir panti ne pada na pamet...
:D Dragi prijatelju ,učitaj Google i u pretraživanje ubaci "wall folding table" , te stavi na slike..mislim da ćeš se začuditi količini primjera ....
Bit će da sam sliku shvatio doslovno ,naime ispred friđa nema nikoga osim boka šanka ,a nije neophodno stajati ispred friđa da ga otvoriš..prema tome u neki generički salon i simuliraj situaciju sa metrom :rofl:
..sa al-lajsnom dobijaš nešto lijepo i lako za ogrebati i nikako za popraviti , osobno bi izabrao medijapan i nalijepio ultrapas ,ali i 3D kant trake su dobro rješenje (sižekupres , iverpan) , baš dekorativno i otporno :)
Ovo sa drvetom ne stoji ..parketi su najbolji primjer otpornosti :D
A znaš kakve su žene, otvore friđ pa razmišljaju šta bi :rofl:
Nisam znala da su te alu lajsne tak osjetljive, onda ništa od toga iako izgleda super. Kuhinja i radna ploča bi trebale bit bijele, a mogla bih ploču obrubiti s kant trakom koja izgleda kao šperploča. Uklopit će se obzirom da su pločice boje svjetlog drveta. Sad idem to probati napraviti u Alnu.
Zahvaljujem:)
Ovo je za hobiste, jer profići ionako imaju profesionalne otprašivače. Problem je kod korištenja el. alata otprašivanje pomoću usisivača, kojem se vrlo brzo napuni vrečica. Evo kako sam ja to riješio: www.imagesforme.com/show.php/685204_Ciklonusisivac2.JPG][IMG]
www.imagesforme.com/show.php/685204_Ciklonusisivac2.JPG][IMG]www.imagesforme.com/show.php/685203_Ciklonusisivac1.JPG][IMG]
Ovo je za hobiste, jer profići ionako imaju profesionalne otprašivače. Problem je kod korištenja el. alata otprašivanje pomoću usisivača, kojem se vrlo brzo napuni vrečica. Evo kako sam ja to riješio: www.imagesforme.com/show.php/685204_Ciklonusisivac2.JPG][IMG]
www.imagesforme.com/show.php/685204_Ciklonusisivac2.JPG][IMG]www.imagesforme.com/show.php/685203_Ciklonusisivac1.JPG][IMG]
Izvinjavam se ovo mi je prvo postavljanje slika
http://www.imagesforme.com/out.php/t685204_Ciklonusisivac2.JPG (http://www.imagesforme.com/show.php/685204_Ciklonusisivac2.JPG)http://www.imagesforme.com/out.php/t685203_Ciklonusisivac1.JPG (http://www.imagesforme.com/show.php/685203_Ciklonusisivac1.JPG)
Old fart
14.09.2009., 19:52
U Baumax-u u Zagrebu je trenutno na akciji taj sistem za 139 kn ,32 cm visok i 20 litara kapacitet sa crijevom ..metalni ..za hobiste ,a zove se usisavač za pepeo :D
U Baumax-u u Zagrebu je trenutno na akciji taj sistem za 139 kn ,32 cm visok i 20 litara kapacitet sa crijevom ..metalni ..za hobiste ,a zove se usisavač za pepeo :D
Za nas iz "provincije" je teže dostupno,pa se moramo na ovaj naćin snalaziti. A i gušti su kada nešto sam napraviš.
Old fart
15.09.2009., 18:14
slažem se stari ,ja osobno isto uživam u nekim svojim kombinacijama ,ali za slučaj da netko to treba ,a ne da mu se to raditi :)
Jel mi može tko savjetovati gdje da nabavim ovakav mehanizam za držanje i manipuliranje radnom plohom:
http://www.anthro.com/images/fs/FS_Adjst36w_JohnM.jpg
meni u stvari treba varijacija da se prednja ploha nemora dizati iznad zadnje, već da se po potrebi spušta i po potrebi nagima prema naprijed (recimo, ako sjedim u stolici nižoj od radnog stola da si mogu spustiti radnu plohui nagnuti ju tako da mi ruke sjednu pod normalnik kutem na nju
Prateći podforum izrada namještaja-savjeti, vidim da mnogi hobisti imaju problema sa sastavljanjem krojnih lista kod želje da izrade neki komad namještaja,stoga sam odlučio da vam pomognem,naravno besplatno, jer imam program (software) i vremena (penzić).Molim da se javite na PM.I jedno pitanje za znalce: kako se na PM postavljaju slike?
Old fart
16.09.2009., 23:18
Prateći podforum izrada namještaja-savjeti, vidim da mnogi hobisti imaju problema sa sastavljanjem krojnih lista kod želje da izrade neki komad namještaja,stoga sam odlučio da vam pomognem,naravno besplatno, jer imam program (software) i vremena (penzić).Molim da se javite na PM.I jedno pitanje za znalce: kako se na PM postavljaju slike?
Pohvalno :D ,imaš u gornjem redu ikonu kao slika planina, žuta, klikni na nju i sa izborom linka slike na web-u izaberi sliku i pričekaj da se učita na forum .Veselo sve skupa pošalji frendu .
Naravno ,prije toga moraš imati sliku na web-u npr tu (http://www.pticica.com/) sve je na hrvatskom pa ćeš se lakše snaći :top:
BTW.koji program koristiš ?
I jedno pitanje za znalce: kako se na PM postavljaju slike?
Najlakši i najbolji servis za dijeljenje slika ti je ovaj:
http://imagevenue.com/
1. U gornjem prozoru sa "browse" odabereš sliku koju želiš staviti na net. Ako imaš više slika, taj postupak možeš napraviti nekoliko puta.
2. Ispod u klizajućem izborniku gdje piše "select" odabereš "family safe"
3. Klikneš "send file(s)"
Kad ti se slike uplodaju na net će te stranica preusmjerit na novu stranicu s linkovima na te slike. Tamo ćeš imati 4 prozora sa likovima.
Za dijeljenje preko foruma ti je najbolji link u drugom prozoru, ovaj što počinje sa [IMG]. On će se na forumu/PMu prikazati kao mala slika koja je ujedno i link na veliku sliku. Njega samo copy->paste kao dio teksta bilo na forumu bilo u PM-u, dakle nemoraš ništa s njime kemijat.
A zadnji prozor ti je direktan link na cijelu sliku. Možeš i njega stavljat, no onda nemaš ovu malu sliku koja ti je preview, pa ako netko ima sporu vezu na net (zar ima takvih?) će na slijepo otvarat link od velike slike što može bit iritantno ako na slici nije ono što ga zanima...
Zahvaljujem na odgovorima. Malo ću se poigrati sa oba naćina postavljanja slika. Program koji koristim je eCabinet Systems i zadovoljan sam s njim iako me malo mući engleski.
miskozd
18.09.2009., 09:59
Pozdrav!
Planiram sam sklopiti nekakvo ogledalo pa mi treba ovo http://img29.imageshack.us/i/spa0358cd.jpg/
U jednom komadu su uticnica i prekidac, duzine cca 7cm i sirine 2.
Jel netko vidio nest slicno u zg?
Old fart
18.09.2009., 20:47
Nisam vidio ,ali ako nađeš ,pohvali se i ovdje ,jer mi se baš dopada :D
TommyZG
20.09.2009., 21:31
:D Dragi prijatelju ,učitaj Google i u pretraživanje ubaci "wall folding table" , te stavi na slike..mislim da ćeš se začuditi količini primjera ....
:top: Ne bih se nikad sjetio te rečenične konstrukcije! Stvarno ima hrpa primjera...
Old fart
20.09.2009., 23:27
De nada kompanjero ..
Evo nešto zgodnog
http://www.bosch-do-it.com.hr/bosch-do-it.hr/ku%C4%87naradinost/houseofbosch/10540/houseofbosch.shtml
U procesu sam izrade malog stolica. Gore ce biti iveral 25 mm. S obzirom da ce dimenzije biti cca 850 x 650 da li je jedina opcija kupnja kompletne ploce 2800 x 2070 x 25 mm pa rezanje ili postoji mogucnost da se negdje nabavljaju ti manji komadi (nesto u stilu pola ploce ili trecine)?
cd_covers
22.09.2009., 12:57
U procesu sam izrade malog stolica. Gore ce biti iveral 25 mm. S obzirom da ce dimenzije biti cca 850 x 650 da li je jedina opcija kupnja kompletne ploce 2800 x 2070 x 25 mm pa rezanje ili postoji mogucnost da se negdje nabavljaju ti manji komadi (nesto u stilu pola ploce ili trecine)?
Ploče se sigurno prodaju na pola, možda i na trećine, ovisi i o dekoru.
Uvijek imaš mogućnost raditi tako da spojiš dvije ploče od 18 u jednu od 36mm debljine koju onda daš pokantirati.
Za 18mm ploče su uvjeti prodaje drugačiji nego za 25mm.
Trotilrdx
22.09.2009., 15:25
Potrebne su mi male mesingane bravice i mesingane šarke. Zna li netko gdje ih je moguće naći kod nas u Hrvatskoj. Našao sam ponešto na ebay-u i po nekim dućanima ali htio bih najprije izviditi situaciju kod nas jer mi treba toga malo više.
Potrebne su mi male mesingane bravice i mesingane šarke. Zna li netko gdje ih je moguće naći kod nas u Hrvatskoj
vidio sam ih u Bauhausu...
Samo to ti treba?
Koja boja?
950x650 mm, boja tresnja, bavarska bukva... tako nesto.
cd_covers
23.09.2009., 15:53
950x650 mm, boja tresnja, bavarska bukva... tako nesto.
Imam ti ja 2 komada H1530 iz Elgrada dimenzija 900x600, 36mm debljine kantirano sve 4 strane ABS 2mm.
Prodajem po cijeni materijala i kantiranja sa dostavom u Zgb.
miskozd
25.09.2009., 22:14
Imam ti ja 2 komada H1530 iz Elgrada dimenzija 900x600, 36mm debljine kantirano sve 4 strane ABS 2mm.
Prodajem po cijeni materijala i kantiranja sa dostavom u Zgb.
Par pitanja bas vezano za spajanja dvije ploce u jednu od 38:
1. Na koji ih nacin ti spajas? Lijepis ili sarafis?
2. U slucaju da zelim spojiti ploce i kasnije ih kantirati, da li uzimam nekakvu nadmjeru koju prije kantiranja treba postucati ili je dovoljno da ploce istih dimenzija sto bolje poravnam/ucvrstim i onda kanterica to savrseno pofreza i iskantira? Drugim rijecima, ako fulam desetinku mm kod poravnavanja, hoce li smetati stroju da kvalitetno pokantira?
3. Jel moguce traziti u nekom drvnom cenrtu da na kanterici iskljuce agregate za zaobljivanje abs-a (2mm), vec da samo nalijepi i odreze visak, a da ivice ostanu ostre? Zapravo bi bilo idealno da samo jednu duzinu zaobli, ali mislim da bi me za to posebno poslali u k. Htio bih napraviti korpus od 38mm, a da na spoju vertikale oblozenih abs-om nema jako vidljivog spoja zbog zaobljenosti rubova. Ne bih zelio raditi uvlake 2mm vertikala ako bas ne moram. Konkretno mi treba za bijeli-visoki sjaj, a u tom dekoru nema 0,5 mm koji se ne zaobljava.
Old fart
26.09.2009., 17:25
Dok se cd ne probudi:)
1. zavisi za koje potrebe ,najbolje je zalijepiti uz pomoč keksa ili tipli
2. ne treba ti nadmjera ,a pokušaj biti unutar 0,5 mm
3. a da uzmeš ABS od 1 mm?
newlife
26.09.2009., 20:31
[QUOTE=miskozd;22753065]Par pitanja bas vezano za spajanja dvije ploce u jednu od 38:
1. PU ljepilo, 15 minuta stegnem sa stegama i to je to...ništa drugo ne koristim
2. Ovisi da li kantiraš ABS 2mm ili tanji...kad se kantira 2mm kantirka ima frezu koja skine tih 2mm, tako da ako fulaš 0,5mm ili čak 1mm neće biti problema..ipak probaj biti čim precizniji, više od 0,5mm nema potrebe fulati.
Ako kantiraš 0,5mm ABS onda treba uzeti nadmjeru bar 1cm sa svake strane i rezati jer tu ne smiješ fulati (materijal se ne freza već se samo ljepi traka) što je nemoguće jer niti materijal nije toliko precizno ispiljen.
3. Ne vjerujem, čak mislim da je nemoguće prema mojem znanju o kantirkama.
Za kant koji nemaju pitaj u Blažiču ili u Eurolam...oni gotovo sigurno imaju kakvu god traku trebaš.
Kod njih kupiš traku i doeseš u Elgrad da ti s tvojom trakom kantiraju.
Tako ja stalno radim.
Old fart
26.09.2009., 23:04
1. .. a onda ti sa oprerečenjem u savijanju PU ljepilo ostane na jednoj strani jer je vezivo iverala slabije od ljepila
3. moguče je ,ali ti to neće napraviti..
miskozd
27.09.2009., 13:56
update
3. a)Pitao u Iverpanu. Napraviti ce to bez problema. Moze iskljuciti agregat za zaobljavanje (Na nekim kantericama se taj agregat mora fizicki odspojiti i zato nisam bas vjerovao da ce mi to napraviti. Izgleda da u Iverpanu imaju mrcinu gdje to napravi "sa dva klika misem" pa ne prave problem). Druga opcija je da samo prebace na program za lijepljenje melamina. U tom slucaju nema zaobljenja. Jedino sto cu onda valjda trebati oduzimati 2mm mjere prije ljipljenja...
b) Uzeo bih 1mm ali se radi o bijeloj-visoki sjaj, a za nju sam sretan da uopce imaju traku za 38mm. Prijedlog za Blazica je OK ali bas nemam toliko volje bazati za 2.5 m trake.
Gdje se kupuje to PU ljepilo i koji je proizvodjac i pakiranje?
MadVlad
27.09.2009., 21:47
Par pitanja bas vezano za spajanja dvije ploce u jednu od 38:
1. Na koji ih nacin ti spajas? Lijepis ili sarafis?
2. U slucaju da zelim spojiti ploce i kasnije ih kantirati, da li uzimam nekakvu nadmjeru koju prije kantiranja treba postucati ili je dovoljno da ploce istih dimenzija sto bolje poravnam/ucvrstim i onda kanterica to savrseno pofreza i iskantira?
1. Ja ih uvijek šarafim. Do sada sam uvijek imao situaciju da se jedna strana ne vidi pa s te strane spucam vijke.
2. Opet ja i šta ja radim :D. Ja ih uzmem po par cm veće od konačne dimenzije, spojim (vidi pod 1) i odnesem prvo na pilu gdje ih dovedu na konačnu dimenziju. Naravno da moraš paziti da ne spucaš vijke blizu ruba jer bi ti ih pila mogla zahvatiti, a onda se ti s njima objašnjavaj :mljacko:
cd_covers
28.09.2009., 10:02
1. .. a onda ti sa oprerečenjem u savijanju PU ljepilo ostane na jednoj strani jer je vezivo iverala slabije od ljepila
Nisam siguran kako točno misliš da bi se nešto moglo dogoditi, zadnjih mjesec-dva sam valjda 50 takvih komada napravio spajajući komade isključivo ljepilom.
Probleme nisam primjetio niti ih očekujem nevezano uz opterećenje, isprobano.
A i sva spajanja koja se rade na veliko rade se sa ljepilom i prešom.
cd_covers
28.09.2009., 10:09
2. Opet ja i šta ja radim :D. Ja ih uzmem po par cm veće od konačne dimenzije, spojim (vidi pod 1) i odnesem prvo na pilu gdje ih dovedu na konačnu dimenziju. Naravno da moraš paziti da ne spucaš vijke blizu ruba jer bi ti ih pila mogla zahvatiti, a onda se ti s njima objašnjavaj :mljacko:
Ovo je najbolje kad radiš tu i tamo koji komad..ali ako doneseš čovjeku 20 komada na kantiranje i zamoliš ga da to čim prije napravi to što svaki komad mora rezati sa sve 4 strane ti definitivno ne ide u prilog, a i naplatiti će ti rezanje, zato ja ipak radije pripazim malo i pojedem ćevape nego platim svaki puta naknadno rezanje i čekam dan-dva umjesto sat vremena.
Old fart
28.09.2009., 17:51
onda dobro...
Pozdrav! Imam pitanje. Radit ću ormarić za kupaonu, zapravo 3 jednaka ormarića jedan pored drugog. Ormarići imaju
- Fronte debele 22 mm (sa nalijepljenim ogledalom)
- Na krajnjim ormarićima neću napraviti fronte 3-4 mm uže od korpusa nego 1-2mm, tako da rub fronte bude poravnat sa krajnjom stranicom korpusa
Imam šablonu za pante i znam gdje se preporučuje bušiti, ali kako nemam previše iskustva radije želim pitati nego nešto zeznuti:
1. Pretpostavljam da se rupa za pant buši uvijek na istom mjestu bez obzira na debljinu/položaj fronte, pa se sve regulira samo pantima?
2. Da li treba kupiti neki specijalni pant za fronte debljine 22mm ili je to svejedno? Na što utječe visina one pločice od panta, da li treba ista visina pločice panta za one fronte poravnate s rubom ormarića kao i za onu u sredini koja je odmaknuta 2mm od ruba?
3. Nešto treće na što treba paziti u ovakvom slučaju?
Damir66
30.09.2009., 16:49
Najbolje bi bilo da uzmeš 2 otpadna komada fronte iste debljine pa da napraviš probu, ako radiš prvi put.
Old fart
30.09.2009., 17:36
A da ne staviš iveral ,nego samo ogledalo i pante za staklo...
Ok želim čuti više o tome :D
- Da li postoje panti za staklo koji ne uključuju bušenje stakla niti bilo kakav okvir, tj. da li je moguće izvesti da se izvana ne vidi ništa osim stakla (dimenzije jednog stakla bi bile cca šxv = 56,5 x 70 cm)? Gdje tog ima za kupiti?
- Koliko bi u tom slučaju trebalo biti debelo staklo? 8mm?
Pozdrav! Imam pitanje. Radit ću ormarić za kupaonu, zapravo 3 jednaka ormarića jedan pored drugog. Ormarići imaju
- Fronte debele 22 mm (sa nalijepljenim ogledalom)
- Na krajnjim ormarićima neću napraviti fronte 3-4 mm uže od korpusa nego 1-2mm, tako da rub fronte bude poravnat sa krajnjom stranicom korpusa
Imam šablonu za pante i znam gdje se preporučuje bušiti, ali kako nemam previše iskustva radije želim pitati nego nešto zeznuti:
1. Pretpostavljam da se rupa za pant buši uvijek na istom mjestu bez obzira na debljinu/položaj fronte, pa se sve regulira samo pantima?
2. Da li treba kupiti neki specijalni pant za fronte debljine 22mm ili je to svejedno? Na što utječe visina one pločice od panta, da li treba ista visina pločice panta za one fronte poravnate s rubom ormarića kao i za onu u sredini koja je odmaknuta 2mm od ruba?
3. Nešto treće na što treba paziti u ovakvom slučaju?
Ukoliko ostaješ pri ovim frontama, na web stranici Elgrad-a pod okovi-spojnice itd na stranici 3 imaš formulu za izračun.
Old fart
30.09.2009., 21:14
evo (http://www.hettich.com/en/carpenter/1059.php) ..tu (http://www.schachermayer.hr/)..:D
Old fart
30.09.2009., 21:17
Nisam prepametan ,ali sebi sam radio takav ormarić i pošto se dvoja vrata otvaraju na lijevo a jedna na desno ,srednja i desna ne mogu otvoriti u isto vrijeme ,pa se žena nemre dobro našminkati ..pogodi tko je kriv :D
Hmm.. Hvala, nije loše ali nije dovoljno dobro :zubo:
Ovaj metalni dio se malo vidi i kvari ravnotežu :raspa:
Zgodnije bi mi bilo da je samo staklo, ali samo ako se niš ne vidi.
Stari1 hvala, sad mi je malo jasnije, čini se da definitivno nije svejedno gdje se buši rupa za pant, i da u svakom slučaju prvo moram raditi testiranje ako želim biti sigurna :ne zna:
:rolleyes:Pozdrav,
nakon teme o kuhinji, šaltam se na ovu temu s molbom za savjet.
Naime, doma imamo bračni krevet izrađen od tzv. egzotičnog drveta ipe - radio moj muž, zaljubio se u boju i kupio to čudnovato drvo.
Krevet je krasan i divan (i težak) ALI, jednom prilikom sam prala zube iznad kreveta (i pospremala krevet:) i palo mi je malo paste za zube na drveni okvir što uopće nisam vidjela - seljo ja:rolleyes:
Kad sam skužila kasnije fleku od paste, očistila sam je, ali je na okviru kreveta ostala i dalje bijela fleka koja ne ide dolje! Zapravo, ne znam jel fleka neide ili je ta pasta uništila boju na krevetu..
Onda sam na još par mjesta s unutarnje strane okvira vidjela da je originalna boja izblijedila - jednostavno, ko da je neko išmirglao boju.
Pa kakvo je to drvo? S ččime se to lakira? Mi smo ga lakirali nitro lakom..
Što bi sada mi mogli napraviti? Jel bi trebalo sve sastrugati pa ponovo nekim posebnim lakom??:confused:
Želim prijaviti da sam kupila neke blum pante "za debela vrata" i da je proba prošla dobro.. Riješeno :D
Pozdrav svima!
Pročitao sam sve na ovom podforumu - "od A do Željeza" kako je netko napisao i dugo mi je trebalo :). Tako se rodila ideja za moj prvi komad namještaja (tj. dva): ormar i vješalica za predsoblje. Na kraju su linkovi na slike... "idejno rješenje" te skice sa dimenzijama kao i krojna lista , btw. dubina ormara je ograničena na 40cm (Na slikama je iveral zaobljen na rubovima, u stvarnosti ce to biti klasična iveral ploča). Cijena materijala sa izrezivanjem i kantiranjem bez okova je oko 1600 kn (mislio sam da će biti jeftinije). Nadam se da će početnicima biti od koristi kao još jedan "školski" primjer ali tek kada ga iskusniji "poprave" :). Dakle, za početak molim iskusne da poprave greške i prekontroliraju krojnu listu. S obzirom da prvi put radim namještaj zapeo sam na par stvari:
1. Korpus bih spajao samo sa konfirmat vijcima 6,3x50mm, a bušio bi sa običnim borerom 5mm do 60mm u dubinu. Da li je to dovoljno precizno i čvrsto ili ipak treba biti po npr. dvije tiple na svakom spoju (s obzirom da sam početnik)? ako ništa drugo zbog lakšeg i preciznijeg bušenja rupa ili su dovoljno čvrste dvije kutne stege?
2. Neznam koliko bi trebalo vijaka za dobar spoj... Ormar će nositi priličnu težinu, pa sam mislio staviti 30 konfirmat vijka (po 15 sa svake strane - vidi sliku ormar vijci), police bi bile na nosačima za police osim jedne koja je pričvršćena konfimatima, a stražnja strana - lesonit bi bio pričvršćen sa običnim vijcima 3,5x25mm bez utora na korpusu jer nemam alat za to, a ionako se neće vidjeti. Da li je to uredu?
3. Koji su prednosti i nedostatci (osim vizualnog) u odnosu obične pante i klavir traka na vratima? Prvo sam mislio zbog jednostavnosti postaviti klavir traku, ali sam se kasnije ipak odlučio za 4 pante po vratima (u elgradu ću dati da mi izbuše rupe na vratima za njih). Kako se trebaju označiti mjesta za bušenje rupi za pante na vratima?
4. Za korpus vješalice sam odabrao 25mm iveral jer će poleđina nositi 4-6 malih vješalica za jakne i kapute (nadam se da će izdržati taj teret) dok će se vodoravna ploha ponekad koristiti za sjedenje dok se oblači obuća :) Da li će to sve izdržati?
5. Vodoravna ploha na vješalici treba biti zaobljena na rubovima, kako treba izgledati skica za izrezivanje i kantiranje u elgradu? Da li je dovoljno ovo na slici "vjesalica ploha"?
Ako uspješno "položim" prijemni, slijedi bračni krevet, krevet za dijete, kuhinja, ... ;)
[img=http://img179.imagevenue.com/loc510/th_74600_ormar_122_510lo.jpg] (http://img179.imagevenue.com/img.php?image=74600_ormar_122_510lo.jpg)
[img=http://img187.imagevenue.com/loc1050/th_74602_ormar_mjere_122_1050lo.jpg] (http://img187.imagevenue.com/img.php?image=74602_ormar_mjere_122_1050lo.jpg)
[img=http://img183.imagevenue.com/loc237/th_74609_ormar_mjere_2_122_237lo.jpg]
(http://img183.imagevenue.com/img.php?image=74609_ormar_mjere_2_122_237lo.jpg)
[img=http://img150.imagevenue.com/loc1071/th_74622_ormar_vijci_122_1071lo.jpg] (http://img150.imagevenue.com/img.php?image=74622_ormar_vijci_122_1071lo.jpg)
[img=http://img19.imagevenue.com/loc352/th_74624_vjesalica1_122_352lo.jpg] (http://img19.imagevenue.com/img.php?image=74624_vjesalica1_122_352lo.jpg)
[img=http://img132.imagevenue.com/loc366/th_74625_vjesalica2_122_366lo.jpg] (http://img132.imagevenue.com/img.php?image=74625_vjesalica2_122_366lo.jpg)
[img=http://img165.imagevenue.com/loc197/th_74627_vjesalica_mjere_122_197lo.jpg] (http://img165.imagevenue.com/img.php?image=74627_vjesalica_mjere_122_197lo.jpg)
[img=http://img102.imagevenue.com/loc186/th_74636_vjesalica_mjere_2_122_186lo.jpg] (http://img102.imagevenue.com/img.php?image=74636_vjesalica_mjere_2_122_186lo.jp g)
[img=http://img7.imagevenue.com/loc427/th_74639_vjesalica_ploha_122_427lo.jpg] (http://img7.imagevenue.com/img.php?image=74639_vjesalica_ploha_122_427lo.jpg)
[img=http://img161.imagevenue.com/loc437/th_74645_Krojna_lista_122_437lo.jpg] (http://img161.imagevenue.com/img.php?image=74645_Krojna_lista_122_437lo.jpg)
Damir66
04.10.2009., 19:43
1.Tiple ti ne trebaju, dosta su ti vijci i kutne stege.
2.Što se tiče vijaka, od viška glava ne boli i kupi ukrasne kapice za vijke.
Lesonit možeš slobodno pričvrstiti bez da je u utoru.
3.Ako će ti rupe bušiti u Elgradu, moraš im samo reći koje pantove ćeš imati.
4.Poleđina vješalice će izdržati ali bi je ipak trebao pričvrstiti za zid ili ormar.
3. U Elgradu ne buše rupe za pante. Pitala neki dan u 2 različita Elgrada.
5. Doneseš bilo kakvu skicu gdje se vide parametri, pa oni to precrtaju u nekom svom programu. Iako nisam sigurna da mogu izrezati ovakav konkretan oblik.
3. U Elgradu ne buše rupe za pante. Pitala neki dan u 2 različita Elgrada.
5. Doneseš bilo kakvu skicu gdje se vide parametri, pa oni to precrtaju u nekom svom programu. Iako nisam sigurna da mogu izrezati ovakav konkretan oblik.
Potvrđujem iz iskustva. Ne buše, samo režu i kantiraju.
Post Scriptum
05.10.2009., 09:22
Otiđi u Conty plus, Lučko, oni sigurno režu, kantiraju, rade zaobljenja i ista kantiraju, buše rupe za pantove, a isto tako ti mogu i izbušiti rupe za tiplove i konfirmate.
Otiđi u Conty plus, Lučko, oni sigurno režu, kantiraju, rade zaobljenja i ista kantiraju, buše rupe za pantove, a isto tako ti mogu i izbušiti rupe za tiplove i konfirmate.
di je to u Luckom?
jel znas mozda jesu li cijene iverala ko i u Elgradu ili je jeftinije(skuplje)?
e da i kakav je izbor?
U elgradu rade kakve god oblike ocete samo treba donjet u AutoCad-u nacrt s tim da zaobljenja nesmiju bit u radijusu manjem od 10cm jer to nemogu kantirat, mogu izrezat al ne i kantirat.
Isto tako sam se prvi puta okusao u izradi namjestaja i moram se pohvalit i uspio. Napravio sam ormaric za ispod umivaonika... :) i prezadovoljan sam napravljenim tak da se sad upustam u jos jedan projekat...
PANTI ZA KOSA VRATA
Napravio sam kutni ormar i sad me muči koje pante uzeti za vrata... molim savjet
hvala
Post Scriptum
05.10.2009., 20:18
di je to u Luckom?
jel znas mozda jesu li cijene iverala ko i u Elgradu ili je jeftinije(skuplje)?
e da i kakav je izbor?
U elgradu rade kakve god oblike ocete samo treba donjet u AutoCad-u nacrt s tim da zaobljenja nesmiju bit u radijusu manjem od 10cm jer to nemogu kantirat, mogu izrezat al ne i kantirat.
Isto tako sam se prvi puta okusao u izradi namjestaja i moram se pohvalit i uspio. Napravio sam ormaric za ispod umivaonika... :) i prezadovoljan sam napravljenim tak da se sad upustam u jos jedan projekat...
Odmah na ulazu u Lučko, prije naplatnih kućica skreneš za Lučko, na semaforu lijevo, pa s desne strane 100m od semafora, preko puta benzinske (velika siva zgrada sa uzorkom 'šahovnice' pri vrhu). Cijene su konkurentne Elgradu, isto tako prolaze nacrti u AutoCadu, izbor dekora i vrsta materijala velik.
PANTI ZA KOSA VRATA
Napravio sam kutni ormar i sad me muči koje pante uzeti za vrata... molim savjet
hvala
Ja sam svoje dileme sa pantima riješila tako da sam otišla na www.blum.com.hr, skinula katalog spojnica i čitala specifikacije jedne po jedne. Između ostalog sam vidjela neke spojnice baš za te kutne ormare pod 45 stupnjeva. Ovo (http://www.blum.com.hr/pdf/katalog/ka090_hr/02/KA090-KP-002.pdf) je link direktno na PDF katalog - oprez, veliki pdf!
Malo mi je daleko - iz Rijeke sam :)
Onda ću ipak razmisliti još jednom o klavir traci ili ću sam bušiti rupe za pante.
Nego molio bih iskusne (MadVlad, Old fart, cd covers, ...) da malo komentiraju moj "projekt" i ako stignu da prekontroliraju krojnu listu... please :s
Onda ću ipak razmisliti još jednom o klavir traci ili ću sam bušiti rupe za pante.
Nego molio bih iskusne (MadVlad, Old fart, cd covers, ...) da malo komentiraju moj "projekt" i ako stignu da prekontroliraju krojnu listu... please :s
Pošto si iz Rijeke, provjeri u firmi "Drvo" na Kukuljanovu dali buše rupe, jer i oni režu i kantiraju.
Neznam da li se nešto promijenilo ali do prije mjesec dana Elgrad je bušio rupe za pante (i to u Rijeci)!!!
BILJEŽNIK
06.10.2009., 22:49
[QUOTE=Ovaj;22892203]Pozdrav svima!
Pročitao sam sve na ovom podforumu - "od A do Željeza" kako je netko napisao i dugo mi je trebalo :). Tako se rodila ideja za moj prvi komad namještaja (tj. dva): QUOTE]
Ne pretjeruj sa konfirmatima, dovoljno ti je 3 komada po spoju. Vješalicu možeš kompletno izraditi od iverala debljine 18 mm, samo podupri srednju pregradu nekom nogicom ili nečim sličnim. Što ti je onih 12 mm? Iveral debljine 25 mm koristi jedino ako ti je stalo do vizualnog dojma, ali nema nikakve potrebe da poleđina vješalice bude te debljine. Rupe za pante(spojnice) nije problem izbušiti, možeš to, nakon malo vježbe, i bušilicom "iz ruke". Treba ti bušilica, dobro glodalo - svrdlo promjera 35 mm i malo spretnosti. Prema tvom nacrtu trebati će ti KRIVE spojnice, 4 koma po krilu će biti dovoljno. Rupe za spojnice buši na 22 mm od ruba vratnog krila, dubina max 13 mm.
cd_covers
07.10.2009., 09:26
@ovaj
1.Ja bi stavio 4x konformat na svaki spoj, ništa drugo nije potrebno
2. Sve ok, jedino bi na neki način trebalo poduprijeti srednju pregradu ormara tako da je naslonjena na pod..nogica ili već nešto
3. Oni znaju gdje i kako se buše rupe za pante,,postoji standard..panti se mogu podešavati u svim smjerovima, klavir traka nikako..ne znam gdje si vidio vrata obješena na klavir traku osim na nekim specijalnim komadima namještaja.
4. Nepotrebno 25mm, samo bi ja to sa jednim ili dva manja kutnika učvrtio na zid pri vrhu i to je to.
5. Dođeš tamo i na komadu papira im nacrtaš što želiš, oni naprave ostatak.
Krojna lista za ormar....evo nabrzinu...
Ja bi radio na ravne pante i korpus kantirao tankim ABS-om.
Ako ostane ovako kako je vrata su po meni prevelika i preširoka i leđa bi smanjio za jedno 5mm po svakoj dimenziji.
[QUOTE=Aoife;22911544]Ja sam svoje dileme sa pantima riješila tako da sam otišla na ......
Hvala, pokušat ću to tako rješiti
pliz help: koja je razlika utisne spojnice (panta) i one koja se ugradjuje vijcima???
cd_covers
07.10.2009., 13:24
pliz help: koja je razlika utisne spojnice (panta) i one koja se ugradjuje vijcima???
Utisna se kao što i sama riječ kaže utisne u fi35 rupu i ne šarafi dodatno.
Običan pant se samo stavi u fi35 rupu i učvrsti sa 2 vijka 3,5x17.
Brzi pregled krojne liste:ormar-ako su police fiksne duljina je u redu, ako ne onda smanji duljinu za 2mmm,vrata- smanji duljinu svakog krila za 4mm (2mm gore i dolje)širinu krila smanji za 1mm (poz. "A" FGV katalog u Elgradu),isto je i sa vješalicom.
maalena
07.10.2009., 17:40
imam jedno pitanjce, možda je i glupo za vas koji imate pojma što radite.
imam bež matirane fronte na regalu u dnevnom, postale su mi dosadne i ja bih sad da su bež sjajne.
planiram kupiti nove fronte i samo ih zamijeniti, no prvo tražim jeftinije rješenje. zanima me mogu li se ove postojeće nečim premazati da postanu sjajne?
mislim da su napravljene od iverice.
Ne pretjeruj sa konfirmatima, dovoljno ti je 3 komada po spoju. Vješalicu možeš kompletno izraditi od iverala debljine 18 mm, samo podupri srednju pregradu nekom nogicom ili nečim sličnim. Što ti je onih 12 mm? .
ja sam zamislio 4 konfirmata po spoju (4 na gornju plohu, 4 na donju, 4 na fiksnu srednju policu i 2 u srednju "nogu", tako da smo tu negdje ili ovo nisu spojevi?
12 mm je "luft" između vrata vješalice, dakle 3mm sa svake strane krila, ali je program to zbrojio kao 12mm.
@ovaj
1.Ja bi stavio 4x konformat na svaki spoj, ništa drugo nije potrebno
2. Sve ok, jedino bi na neki način trebalo poduprijeti srednju pregradu ormara tako da je naslonjena na pod..nogica ili već nešto
3. Oni znaju gdje i kako se buše rupe za pante,,postoji standard..panti se mogu podešavati u svim smjerovima, klavir traka nikako..ne znam gdje si vidio vrata obješena na klavir traku osim na nekim specijalnim komadima namještaja.
4. Nepotrebno 25mm, samo bi ja to sa jednim ili dva manja kutnika učvrtio na zid pri vrhu i to je to.
5. Dođeš tamo i na komadu papira im nacrtaš što želiš, oni naprave ostatak.
Krojna lista za ormar....evo nabrzinu...
Ja bi radio na ravne pante i korpus kantirao tankim ABS-om.
Ako ostane ovako kako je vrata su po meni prevelika i preširoka i leđa bi smanjio za jedno 5mm po svakoj dimenziji.
1. Dakle kao i na mojoj skici?
2. Misliš i po dubini ormara? Sa prednje strane imam ukrasnu lajsnu koja je ujedno i noga - na krojnoj listi dimenzije790x65
3. Ok, ravne pante ako su vrata izvan bočnog korpusa, krive ako su unutar, klavir traku sam već zaboravio :p Inače na starim uredskim ormarima sam vidio klavir trake na vratima
4. ok, mislio sam 25mm da izdrži teške kapute i teret kad netko sjedne na policu, ali ako je dovoljno 18mm onda neka bude 18mm učvršćeno na zid :mig:
5. dakle moja skica je ok
Leđa bi smanjivao samo da se ne vide ili zbog nekog drugog razloga?
A vrata? Pa kako drugačije?
Brzi pregled krojne liste:ormar-ako su police fiksne duljina je u redu, ako ne onda smanji duljinu za 2mmm,vrata- smanji duljinu svakog krila za 4mm (2mm gore i dolje)širinu krila smanji za 1mm (poz. "A" FGV katalog u Elgradu),isto je i sa vješalicom.
Gornja polica je fiksna dok za druge još nisam siguran ali sam ih na krojnu listu listu stavio kao da su sve fiksne...
a vrata ... pa skraćena je širina krila za 3mm po krilu, a duljina je smanjena za 3mm (1,5mm sa donje i 1,5mm sa gornje strane) - zar se ne vidi jasno na slici "ormar mjere 2" ili misliš da bi ih još trebao skratiti?
Gornja polica je fiksna dok za druge još nisam siguran ali sam ih na krojnu listu listu stavio kao da su sve fiksne...
a vrata ... pa skraćena je širina krila za 3mm po krilu, a duljina je smanjena za 3mm (1,5mm sa donje i 1,5mm sa gornje strane) - zar se ne vidi jasno na slici "ormar mjere 2" ili misliš da bi ih još trebao skratiti?
Izvinjavam se, ali u "ormar mjere 2" dosta su nejasne mjere, pa sam pogrešno pješke računao, ali kada sam ubacio u program, pokazao je da je krojna lista ok.
Izvinjavam se, ali u "ormar mjere 2" dosta su nejasne mjere, pa sam pogrešno pješke računao, ali kada sam ubacio u program, pokazao je da je krojna lista ok.
da, ovaj program u kojem sam radio daje malo nejasne mjere ali ostalo je ok...
cd_covers
08.10.2009., 00:15
imam jedno pitanjce, možda je i glupo za vas koji imate pojma što radite.
imam bež matirane fronte na regalu u dnevnom, postale su mi dosadne i ja bih sad da su bež sjajne.
planiram kupiti nove fronte i samo ih zamijeniti, no prvo tražim jeftinije rješenje. zanima me mogu li se ove postojeće nečim premazati da postanu sjajne?
mislim da su napravljene od iverice.
Ne, ustvari da ali je skuplje nego kupiti nove već sjajne.
cd_covers
08.10.2009., 00:22
@Ovaj
2. Nije nužno, ali neće škoditi
Leđa bi smanji da se ne vide, odnosno da se manje vide.
Vrata su ti po visini skraćena samo 3mm u odnosu na otvor u korpusu..to je 1,5 mm tolerancije gore i dolje, ja bi stavio 2mm najmanje, 3 još bolje (sa svake strane).
@Ovaj
2. Nije nužno, ali neće škoditi
Leđa bi smanji da se ne vide, odnosno da se manje vide.
Vrata su ti po visini skraćena samo 3mm u odnosu na otvor u korpusu..to je 1,5 mm tolerancije gore i dolje, ja bi stavio 2mm najmanje, 3 još bolje (sa svake strane).
2. Ali tako si mislio u prvom postu? Dakle da ova moja "ukrasna" noga i tvoja čine slovo T?
Ok, vrata ću skratiti da bude 3mm sa svake strane.
Pozdrav,
prije pola godine sam montirao 3 komada FGV tandembox ladica u kuhinji. Prvih 3 mjeseca su radile savršeno...nakon toga jedna ladica se nije zatvarala sa usporenjem...skužio sam da se pokvario mehanizam i to su mi uredno zamijenili u Elgradu. Sada imam problem sa drugom ladicom koja se zatvori normalno (sa usporenjem), ali ne do kraja već 1-2mm ostane viriti!
Ima li netko rješenje za to?
drugi je problem sa kugličnim vodilicama. Ugradio sam dva para vodilica u regal od dnevnog b. na ladice širine 100cm i dubine 50cm.
Problem nastaje kod otvaranja i zatvaranja!
Kod jedne ladice kada se otvori do kraja lijevi kraj izađe van za cca 1-2cm više pa ladica stoji ukoso!
Kod druge je problem što zapinje kod otvaranja i zatvaranja i to negdje u sredini!
Ima li tko kakvu ideju što me mući? :(
inaće sam picazla kod montiranja namještaja i gledam svaki mikrometar pa sumnjam da sam falio nešto kod montiranja samih vodilica!
florjan
08.10.2009., 11:53
Pozdrav
Prije svega isprike ako je nešto slično bilo već raspravljano jer cca. 100 str. topica je dosta za pregledati
Sa prijateljem se spremam u izradu kuhinje sve je već razrađeno osim rasvjete, supruga bi htjela rasvjetu ispod gornjih elemenata pa me zanimaju vaši savjeti.
Ima li tko iskustava sa svjetlećim dnom gornjih elementa što se prodaje u Elgradu, jest da su skupa ali ukoliko se ugrađuje LED rasvjeta ni ona nije ništa jeftinija, jedino je halogena rasvjeta pristupačnija noona puno jače grije
Svaki savjet i iskustvo je dobro došlo
Pozdrav
hvala na objasnjenju :)
htjela bi si dizajnirati regal za tv pa sam radila nesto u corpus programu ali imam demo verziju pa me zanima u kojim programima vi radite i u kojem programu mogu dobit tocne mjere i napravit krojnu listu
da potvrdim da su mi rucne izmjere tocne
hvala unaprijed :)
Pozdrav
Prije svega isprike ako je nešto slično bilo već raspravljano jer cca. 100 str. topica je dosta za pregledati
Sa prijateljem se spremam u izradu kuhinje sve je već razrađeno osim rasvjete, supruga bi htjela rasvjetu ispod gornjih elemenata pa me zanimaju vaši savjeti.
Ima li tko iskustava sa svjetlećim dnom gornjih elementa što se prodaje u Elgradu, jest da su skupa ali ukoliko se ugrađuje LED rasvjeta ni ona nije ništa jeftinija, jedino je halogena rasvjeta pristupačnija noona puno jače grije
Svaki savjet i iskustvo je dobro došlo
Pozdrav
pogledaj #3687 tamo sam stavio slike rasvjete kuhinje što sam radio. ideja nije moja već jednog kolege forumaša.
po meni ideja je jako dobra jer ništa ne strši i dobru svjetlost daje. navodno moraš izbjegavat ako imaš lakirani iveral. čak se i stavlja slabija lampica 20W umjesto 50W.
jedina negativna stvar što je meni iveral na rubovima s donje strane okolo lampi (50W) laganao ispucao. to se ne vidi dok ne spustiš glavu dole i zabuljiš se...po meni ništa za zabrinjavanje!
P.S.
takve lampe imaš kupiti u Elgradu i koštaju 100 i kusur kuna (3 kom+ispravljač) i visine su 16mm (stane u iveral 18mm)
Old fart
08.10.2009., 17:27
Hmm..,malo ih je teško složiti jer moraš probušiti korpus skroz..kasnije treba na to mjesto nešto staviti (staklo ,tanji iveral ) ja sam ovako (http://www.inet.hr/dtrumbic/Lampice/) dobio disipaciju topline malo bolje .Nije bog zna što ali ako kome pomogne :)
P.S. slike su po 1 Mb ako trebate informaciju ,koristite mini verziju :top:
Hmm..,malo ih je teško složiti jer moraš probušiti korpus skroz..kasnije treba na to mjesto nešto staviti (staklo ,tanji iveral ) ja sam ovako (http://www.inet.hr/dtrumbic/Lampice/) dobio disipaciju topline malo bolje .Nije bog zna što ali ako kome pomogne :)
možda nisam napomenuo da sam stavio duplo dno, a između sa stavio silikonske odstojnike (oni koji se koriste za ladice - za prigušenje) i kad se otvore vrata nikakav se razmak ne primjeti jer mi je kant na tom dijelu tamne boje!
da je bijeli ili svijetli možda bi se primjetilo.
hvala na objasnjenju :)
htjela bi si dizajnirati regal za tv pa sam radila nesto u corpus programu ali imam demo verziju pa me zanima u kojim programima vi radite i u kojem programu mogu dobit tocne mjere i napravit krojnu listu
da potvrdim da su mi rucne izmjere tocne
hvala unaprijed :)
Javi se na PM
florjan
09.10.2009., 09:22
Hvala Karlov i Old Fart,
znači vi ste upotrijebili halogenke 20W i koliko vidim ispalo je sasvim OK,
da li je netko ugrađivao ono svjetleće dno ormara cca 800 kuna (fluo 8W ili 13W) iz Elgrada ili LED lampice - 4W, 95/250V, 1500 mm kabla s transformatorom; 5500K, 350 mA cca. set 3kom 600kuna, to su skuplje verzije i kako one svjetle da li stvarno to vrijedi te razlike u cijeni
Hvala
ozdrav
maalena
09.10.2009., 11:32
Ne, ustvari da ali je skuplje nego kupiti nove već sjajne.
hvala!
Hvala Karlov i Old Fart,
znači vi ste upotrijebili halogenke 20W i koliko vidim ispalo je sasvim OK,
da li je netko ugrađivao ono svjetleće dno ormara cca 800 kuna (fluo 8W ili 13W) iz Elgrada ili LED lampice - 4W, 95/250V, 1500 mm kabla s transformatorom; 5500K, 350 mA cca. set 3kom 600kuna, to su skuplje verzije i kako one svjetle da li stvarno to vrijedi te razlike u cijeni
Hvala
ozdrav
nisam stavio 20W...moje su 50W
Old fart
09.10.2009., 16:37
Po mom iskustvu ,treba se držati što je moguće jednostavnije ..nemoj me krivo shvatiti ,ja radije stavim više lampica od 20 w nego manje jačih ,manje problema stvaraju .Prirodnije svjetlo je od halogenih lampa ,ali troše više struje ....
Ponavljam pitanje pa ako netko zna...hvala unaprijed
Pozdrav,
prije pola godine sam montirao 3 komada FGV tandembox ladica u kuhinji. Prvih 3 mjeseca su radile savršeno...nakon toga jedna ladica se nije zatvarala sa usporenjem...skužio sam da se pokvario mehanizam i to su mi uredno zamijenili u Elgradu. Sada imam problem sa drugom ladicom koja se zatvori normalno (sa usporenjem), ali ne do kraja već 1-2mm ostane viriti!
Ima li netko rješenje za to?
drugi je problem sa kugličnim vodilicama. Ugradio sam dva para vodilica u regal od dnevnog b. na ladice širine 100cm i dubine 50cm.
Problem nastaje kod otvaranja i zatvaranja!
Kod jedne ladice kada se otvori do kraja lijevi kraj izađe van za cca 1-2cm više pa ladica stoji ukoso!
Kod druge je problem što zapinje kod otvaranja i zatvaranja i to negdje u sredini!
Ima li tko kakvu ideju što me mući? :(
inaće sam picazla kod montiranja namještaja i gledam svaki mikrometar pa sumnjam da sam falio nešto kod montiranja samih vodilica!
Old fart
10.10.2009., 15:32
Prvo FGV ,one imaju na prvoj trečini vodilice jedan izdanak zavaren na samu vodilicu ,on se može svinuti ako se ladica nepravilno stavlja poslije vađenja ,ili ti je limena stranica ostala ne-pritisnuta na vodilicu do kraja (mora reči "klik")
Kod kugličnih vodilica sve zivo utiče ...ako korpus nije pravilno doveden u u vagu nivelacijom nogu , pa je svinut aksialno i radijalno ( hrvatski "ferdrean " :D ) ili su ti se svinule same unutarnje vodilice pa kuglice ne dolaze pravilno u utore. 100 cm je prilična širina za taj tip vodilica ..ja bi svakako stavio centrirajuču letvu sa zupčanicima...
Prvo FGV ,one imaju na prvoj trečini vodilice jedan izdanak zavaren na samu vodilicu ,on se može svinuti ako se ladica nepravilno stavlja poslije vađenja ,ili ti je limena stranica ostala ne-pritisnuta na vodilicu do kraja (mora reči "klik")
Kod kugličnih vodilica sve zivo utiče ...ako korpus nije pravilno doveden u u vagu nivelacijom nogu , pa je svinut aksialno i radijalno ( hrvatski "ferdrean " :D ) ili su ti se svinule same unutarnje vodilice pa kuglice ne dolaze pravilno u utore. 100 cm je prilična širina za taj tip vodilica ..ja bi svakako stavio centrirajuču letvu sa zupčanicima...
Kakva je to centrirajuča letva?
ako nemogu to napraviti koje mi je još rješenje...imam osječaj da ako ih podmažem na neki način da će to proraditi!?
Old fart
11.10.2009., 12:17
Letva ? ovakva (http://www.sizekupres.hr/web_images/katalozi/grass/14.html)
jel bi mi netko bio voljan izraditi krojnu listu za
http://img32.imageshack.us/img32/5780/policatv.th.jpg (http://img32.imageshack.us/i/policatv.jpg/)
isto tako-htjela bi da vrata budu na korpusu ali da opet gornja ploha bude naprijed izvucena 5cm pa me zanima da li mogu biti 2 plohe jedna na drugoj-jel se takvo nesto savjetuje?
unaprijed zahvalna
mirkometak
11.10.2009., 17:45
Pozdrav, evo rijec je o ormaru koji se sastoji od 2 dijela donji(vjesalo za odjecu) i gornji koji ima jednu policu u sredini.
Evo skice kako sam to zamislio (ovo u kojama je samo zato da se vidi koja stranica se na koju preklapa).
Ovo je pogled sa prednje strane
http://img194.imageshack.us/img194/4448/prednjar.jpg
Pogled sa bočne
http://img208.imageshack.us/img208/2885/bocna.jpg
Muči me nekoliko stvari, a vezano za vrata ormara.
Vrata bi se i na donjem i na gornjem dijelu ormara sastojala od 2 krila.
Pretpostavljam da bi ta krila sa vanjskim rubnim dijelovima ormara trebala biti poravnana, a na sredini sam mislio ostaviti 3 mm razmaka između krila. Je li to dovoljno ili treba više/manje?
Isto tako bi na donjem dijeli vrata ostavio od dna vrata do ove zelene lajsne 3 mm, znaci to bi bio luft izmedju ive zelene i pocetka vrata, je li to OK?
E sad ne znam dali ostaviti donja vrata kraća 3 mm od gornjeg ruba, a isto tako 3 mm gornja vrata kraća od donjeg ruba, pa će mi onda razmak kad vrata budu zatvorena biti 6 mm, ili taj razmak treba biti 3 mm. Taj dio mi je malo sporan.
Na donja vrata bi stavio 3 panta po krilu, a na gornja po 2 panta po krilu.
Kako to ide sa bušenjem, na vratima treba probušiti rupe za pant, jel to nešto standardno il ja tu trebam nešto računati i razmjeriti i treba li se šta bušiti za pante na unutarnje stranice ormara, kak opce funkcionira postavljanje panta, jel se to da u kućnoj radinosti odraditi.
Na zadnju stranicu bi postavio bi cavlima ili sarafima zabio bileju plocu od 3-5 mm (neznam tocno kolko je), a cijeli ormar je od 18 mm ploca.
Eto ako netko ima jos kakav komentar bio bi zahvalan.
Old fart
11.10.2009., 18:04
A mi bi bili zahvalni da pročitaš stare postove prije nego pitaš išta ....
mirkometak
11.10.2009., 20:25
hvala, svakako ću postupiti po vašem dobronamjernom savjetu.
apropo citanja- dosla sam do 36te stranice :)
ima toga puno...al trudim se
Igor1711
12.10.2009., 11:53
ovo izgleda jako lijepo i uredno.
koliki je promjer rupe za halogenku i čime si bušio rupe?
ima li smisla to raditi ubodnom pilom?
mirkometak
12.10.2009., 11:56
ajmo probat ovak...
vezano ov za razmake sam nasao 2 skice na kojima je to prikazano, jedna ofrlja a druga ne-ofrlja
http://www.turboimagehost.com/p/797200/ofrlja_skica.GIF.html
http://img100.imageshack.us/i/lad1fm5.jpg/
a vezano za pante, znači ja ću npr da mi 2 panta idu na 10 cm, i to jedan od vrha a drugi od dna i jedan na sredinu i ovi će mi to izbušiti prem specifikaciji proizvođača panta i to prema
http://www.imagesforme.com/show.php/417541_2.JPG
a mene zanima kako ide sam postupak montaže kutnog klina.
je li ok da se na vrata stave panti i onda se vrata prislone na ormar te se unutra posalje netko omanjih dimenzija i precizne ruke da zacrta mjesta gdje će se postaviti kutni klin ili postoji neka bolja/preciznija metoda, koja?
Trebam staviti klizna vrata na jedan donji element (jedna fronta će biti fixna, a druga bi trebala klizati iza nje). Molim prijedloge za odabir okova za tu situaciju...
Hvala!
stari1, puno puno hvala!! :kiss:
libe2404
13.10.2009., 12:14
Pozdrav
Neznam da li je moj post na pravom mjestu... Naime treba mi mali stolić za dnevni boravak i kako nakon mukotrpnog razgledavanja salona namještaja nemogu naći ono što želim jer mi negdje ne odgovaraju dimenzije a negdje boja, odlučila sam ga probati dati napraviti... e sad me zanima dali mi mogu u iverpana napraviti stolić po mjeri ili mi oni mogu samo napraviti dasku i nogice pa si ja to onda moram sama smontirati, tj. da li mi tamo mogu napraviti gotov stolić da ja samo dođem i pokupim ga i naravno platim
Old fart
13.10.2009., 20:05
Oni samo režu i kantiraju po tvojim mjerama ,ostalo ...sama :)
Pozdrav.
Zna li netko koja je maksimalna dubina police za postavljanje na nevidljive nosače. Naime na zid bi montirao policu (tj. kutiju) dimenzija 77x25x35cm na četiri nevidljiva nosača. U Schachermayer katalogu imaju navedene sve dimenzije osim neke maksimalne dubine police. Svaki odgovor je dobrodošao :s
Old fart
17.10.2009., 16:48
A....zid je od čega?
okarmmarko
17.10.2009., 18:55
namjestaj za kupaonu.. jel ga radite iskljucivo od mdf-a ili moze proci i iveral kantiran abs-om ?
ipak ce u prostoriji biti povecane vlage pa me zanima jel pametno ici sa iveralom?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.