View Full Version : Izrada namještaja - savjeti
Old fart
18.01.2012., 13:58
@njopi
Dakle sve što si napisala pogotovo uključujući cijenu je neizvedivo. Čvrsto stojim iza svojih riječi ,možda si ispustila broj jedan ispred 4000 kuna...:)
Old fart
18.01.2012., 14:01
Ogledao u komadu od 2,5 metra ima dijagonalu od 2,571 metara na to dodaj vodilice i onda vidi kolika ti je dijagonala i hoces li moci to u stanu/kuci iz vodoravnog dovesti u okomiti polozaj. Meni sama pomisao na teglenje necega sto je min 2,5 metara visoko i cca 60cm siroko. zvuci zapanjujuce.
Mozda i grijesim.
Izvedivo je ,ako želiš pošaljem ti par desetaka slika ,ali JEDNA takva vrata sa ogledalom ,sa popustom od 15 % , koliko ja dobijem su 1200 kuna,bez pdv-a.
Veći problem je "klackanje " na kotačima ,zbog uskog vođenja ,koja se mogu riješiti sa vađenjem federa iz kotača ,u slučaju da je pod pristojno ravan.....jer im je težina ispod 10 kg ,pa se kod otvaranja i zatvaranja njišu.
Predpostavljam da će ići na dvoja vrata 2500 x 1200 mm.
Partfiš
18.01.2012., 14:35
Da ,zaboravio sam napisati " 3mm MDF " , žao mi je da nisam slikao primjer jedne gospođe koja je ,nakon što sam postavio viseči element ,i otišao , napunila ga sa tanjurima do vrha ,doslovce svaki milimetar je bio popunjen suđem ,teškim do te mjere da mi je svinulo šinu (nije se izvukla ali...) ,i napelo strop elementa u luk.
Kad sam došao drugi dan postaviti ostale elemente , potrošio sam pola dana na objašnjavanje o upotrebi ormarića ,a drugu polovicu na popravke ...
Imam doma kuhinju staru 35 godina i u dvokrilnom ormaricu imam oko 60 komada teskog keramickog sudja teskog sigurno preko 20 kg pa nis nije izvisilo ili se strgalo. Kakva su to pravila koje spominjes?
Nije podhebavanje, samo znatizelja.
Plocu bih svakako napravio od sperploce, pobrusio i lakirao.
Noge. Tvrdo drvo mislim da sa sarafima ne bi bas bila najsretnija opcija jer je mekana smreka.
Hvala na odgovoru!
Jel zna netko gdje bih mogao nabaviti šperploču od 6 do 8mm debljine, sve što sam našao je 12mm i više?
I koje tvrdo drvo biste mi preporučili, da nije preskupo?
vele_majstor
18.01.2012., 17:29
@ Mirotvorac
Načisto očaravajuća preciznost i kvaliteta građevinske izvedbe prostorije, zasigurno ti je srce bilo ispunjeno srećom i spokojem kada si išao raditi tu kuhinju.... :Pivo:
Old fart
18.01.2012., 20:25
Imam doma kuhinju staru 35 godina i u dvokrilnom ormaricu imam oko 60 komada teskog keramickog sudja teskog sigurno preko 20 kg pa nis nije izvisilo ili se strgalo. Kakva su to pravila koje spominjes?
Nije podhebavanje, samo znatizelja.
60% popunjenosti gledano po kubiku...
Rekao si teškog keramičkog suđa ...to znači da imaš dobru kuhinju :D
Djuro Radja
18.01.2012., 20:55
Jel zna netko gdje bih mogao nabaviti šperploču od 6 do 8mm debljine, sve što sam našao je 12mm i više?
I koje tvrdo drvo biste mi preporučili, da nije preskupo?
Pitanje prvo, a odgovor na to je http://www.frischeis.hr/. Oni imaju vjerovatno sve.
Pitanje drugo odi u frischeis i tamo trazi neko tvrdo drvo pribliznih dimenzija koje bi ti odgovarale za noge i problem rijesen.
Mozes i po bau centrima potraziti, ali ja volim kupovati u specijaliziranim ducanima.
leonardo 19
18.01.2012., 23:37
Klizno krilo cca 2500x1050 mm, bez podjele je svojevrsni rizik. Ukoliko ti stubište dozvoljava unošenje, kao i širina hodnika umanjena za širinu ormara, onda to i može proći.Izaberi jači alu profil. Ja sam svojedobno montirao i veće dimenzije, ali sam sve dobro premjerio. Bokovi ormara mogu biti nevidljivog spoja ( rafix, minifix, kutnici...). Možda je bolja varijanta, dodatna maska koja bi išla od poda do stropa i ujedno zaustavljala vrata. U vezi širina polica, ja smatram da trebaju biti "knap", jer to pridonosi dodatnoj čvrstoći konstrukcije.Mene bi, osobno i taj milimetar živcirao. Što se tiće ladica, preporučam ti barem debljinu stranice 12 mm, jer postoji mogućnost da ti vijak kojima spajaš stranice raskoli samu stranicu. Upotijebi vijak 3x20 ili 25 mm.Što se tiće cijene od 4.000,00 kn, to je neka greška u računanju. Moja procjena samo za vrata bi bila cca 3.500,00 bruto, bez popusta.Kao prvo pozdrav svima! Već nekoliko mjeseci pratim, isčitavam i proučavam forum. Ponešena svojim entuzijazmom i vašom voljom za pomoći odličila sam se i sama okušati u samogradnji namještaja (naravno, imam fizikalca u obliku muža za pomoć):) prvi projekt na koji smo se odlučili je ugradbeni ormar s kliznim vratima u hodniku i, naravno, imam "nekoliko" pitanja. Budući da sam stvaaarno pročitala cijeli forum (neke dijelove i više puta), molim vas nemojte mi reći da je na sva pitanja već odgovoreno jer od svih silnih informacija, valjda su mi ove "sitnice" promakle...:eek:
ormar je 2500mm visine i 2100mm širine, imati će dva krila, ispune ogledala...e sad, ja ne bih stavljala nikakve podjele, odnosno H-profile, nego da ogledalo bude iz komada...takve sam ormare viđala, ali ipak mi je nekolicina ljudi rekla da je to previsoko te da bi bilo bolje staviti bar jedan H-profil, ne nužno na sredinu. Što vi iskusni forumaši mislite?
Slijedeće, samo je jedan bok zid, dok će drugi bok biti vidljiv. A ja bih da se ne vide šarafi. Moguće? Jer tu ćemo spajati jednu horizontalu koja ide cijelom širinom, 400mm od plafona, koju bih ja onda na bočnu vanjsku vertikalu pričvrstila L-profilom. I naravno bok L-profilima u zid na bar tri mjesta.
Nadalje, što se tiče širine polica, da li je dovoljno u odnosu na svjetli otvor ostaviti 1mm kraću policu ili biste mi ipak prepručili više (2mm?)? Ne bi htjela da plešu, ali ni da ih ne mogu ugurati :confused:
I na kraju ladice - mislila sam staviti obične Blumove vodilice i napraviti "kutije" od 10mm iverala i našarafiti frontu od bijele 18-ice, kao i ostatak korpusa. Ili biste mi ipak preporuili metabox, o kojem isto razmišljam u zadnje vrijeme. Nosivost nije jako bitna, jer ne planiram ništa teško držati u njima, veš i sl.
Iverale ću uzeti u Elgradu, a gotova vrata i sve okove u SCH.
Ispričavam se na dužini posta i na banalnim pitanjima, ali kako će ormar na kraju ipak koštati oko 4000kn, htjela bih da ispadne što je moguće bolje uz što manje eventualnih komplikacija. Unaprijed hvala svima na odgovorima!!!
@ leonardo 19 zahvaljujem na odgovoru i savjetima
Računicu sam temeljila na izračunu cijene iverala i ponudi za vrata koju sam dobila u SCH. Dakle uzet ću obični bijeli glatki iveral čija je cijena u Elgradu 62,12kn/m² sa PDV-om. Uračunala sam cijenu 2mm ABS kant trake po metru, uslugu kantiranja, uslugu sužvanja kant trake, uslugu rezanja 20% i 20% za restl. To je cca 1800 kn ( bila sam tamo i provjerila).U SCH sam dobila ponudu za gotova vrata, dakle ogledalo u alu okviru, solido klizni sustav (mislim 40, to nisam sigurna) za 2000kn (preko veze). U SCH ću kupovati i prečku za vješanje i držače za police, vijke, ali samo one za iveral jer za zid, pod, strop...imam (isto sve s popustom). Što se tiče kutnika za učvršćivanje, tata je glodač po struci i to će mi sve on napraviti. Tako da računam maksimalno 4.500 kn, više od toga ne bi smjelo biti ni u kom slučaju. Možda je sad malo jasnije što se tog dijela tiče...Uglavnom, javim konačnu cifru...
A ladice, mislim da ću se ipak odlučiti za metabox...a što se tiče polica ići ću onda na knap...pa ako bude trebalo hoblat ćemo :)
Pozdrav
Samo da se nadovežem na ovo razglabanje o cijeni ugradbenog ormara. Ormar 125 x 250 , korpus svijetlo sivi, izvlačne vješalice, kant ABS 2mm, klizni okov sa vodilicama i ublaživačima Kitmar S2-10 , ispuna 10 mm crna V.S. , bijela V.S. . Cijena sa popustom 15% , sa PDV-om 3889 kn u Elgradu.
@Old fart: možeš li mi, molim te, reći kako radiš utor za MDF leđa i kojih dimenzija (dubina, udaljenost od ruba daske,...)
Hvala!
Pa ,čisto na znanje drugim sam-svoj -majstor -ima , leđa od MDF -a rezana na mjeru strojno su sigurno pod vinkl , i više su nego dovoljna za držanje krutosti korpusa ,lakša su i pored sve težine iverala ,značajno olakšavaju nošenje na zidu .
Ukoliko se koriste nosači sa šinom ,svo opterećenje je na bočnim stranicama i upiru se u strop na najjačem dijelu uz sam kut.Nosivost korpusa(visećeg) je zbroj težine materijala i stvari u njemu ,pa ,stoga , treba biti što lakši.
Naravno nije nevažno i koja je vrsta zida ...gipskarton (popularno knauf) ,cigla ili beton.
Dinamičko (kod stavljanja suđa i zatvaranja vrata) opterećenje djeluje na masu ,a masa na vijke , pa je uputno imati to na umu.
Idealno je postaviti ploču između visećih i podnih elemenata (umjesto pločica)da prenese opterećenje na doljnje elemente i ,posredno, na pod ,ili da su pločice postavljene tako da se gornji elementi oslone na njih.
Ovo nije ,nedaj bože ,kritika ,nego samo osvrt na principe montaže.
Izvedivo je ,ako želiš pošaljem ti par desetaka slika ,ali JEDNA takva vrata sa ogledalom ,sa popustom od 15 % , koliko ja dobijem su 1200 kuna,bez pdv-a.
Veći problem je "klackanje " na kotačima ,zbog uskog vođenja ,koja se mogu riješiti sa vađenjem federa iz kotača ,u slučaju da je pod pristojno ravan.....jer im je težina ispod 10 kg ,pa se kod otvaranja i zatvaranja njišu.
Predpostavljam da će ići na dvoja vrata 2500 x 1200 mm.
Pozdrav
Mislim da bi krilo 2500x1200 mm sa ispunom od ogledala 4 mm bilo puno teže od 10 kg jer je m2 težak cca 10 kg:kava:
marinkovic
20.01.2012., 17:43
Pozdrav svima.
Radio bih ormar samo za cipele, zanima me je li vam poznato da postoje neki kvalitetni i prakticni okovi ili sistem bas za obucu? Znam za onaj okretni okov za ladice za jedan ili vise redi cipela , no iskreno ne uljeva mi neko povjerenje, eventualno da postoje metalni, ovo sto sam ja vidjao je plastika.
Mogao bih napraviti i klasicni ormar sa policama, pa ako idem sa policama od iverala zanima me je li 18/19 mm debljine dovoljno jako da se ne uvije za raspon od kojih 85-90 cm (za 4 para obuce)? No ovdje bi isto bilo dobro da postoje neke metalne ili zicane police koje bi imale namjenu nosaca obuce unutar ormara.
Dajte prijedloge, cca 40 pari obuce vapi za redom :)
karatas_os
20.01.2012., 18:12
Mogao bih napraviti i klasicni ormar sa policama, pa ako idem sa policama od iverala zanima me je li 18/19 mm debljine dovoljno jako da se ne uvije za raspon od kojih 85-90 cm (za 4 para obuce)?
ne znam za okove (i meni ce nesto trebati, samo ne znam sto, jos smisljam), ali sigurno ti se taj iveral nece ulegnuti na taj raspon. uzmi 4 para obuce i izvazi ih. vidjet ces da se ne radi o nekoj velikoj tezini...
vele_majstor
20.01.2012., 19:43
@ marinkovic
http://i44.tinypic.com/5xj59z.jpg
Možda nešto izvlačno poput ovoga?
marinkovic
20.01.2012., 21:05
Moze malo detaljnije, pa da vidim. Ako imas informacije?
Pozdrav svima.
Radio bih ormar samo za cipele, zanima me je li vam poznato da postoje neki kvalitetni i prakticni okovi ili sistem bas za obucu? Znam za onaj okretni okov za ladice za jedan ili vise redi cipela , no iskreno ne uljeva mi neko povjerenje, eventualno da postoje metalni, ovo sto sam ja vidjao je plastika.
Mogao bih napraviti i klasicni ormar sa policama, pa ako idem sa policama od iverala zanima me je li 18/19 mm debljine dovoljno jako da se ne uvije za raspon od kojih 85-90 cm (za 4 para obuce)? No ovdje bi isto bilo dobro da postoje neke metalne ili zicane police koje bi imale namjenu nosaca obuce unutar ormara.
Dajte prijedloge, cca 40 pari obuce vapi za redom :)
Pozdrav
možda nešto ovako
http://i43.tinypic.com/fo0lh.pnghttp://i43.tinypic.com/261yhab.jpg
Old fart
21.01.2012., 15:00
Pozdrav
Mislim da bi krilo 2500x1200 mm sa ispunom od ogledala 4 mm bilo puno teže od 10 kg jer je m2 težak cca 10 kg:kava:
Nadam se da ti nije pala koncentracija poslije kave , ja sam opservaciju dao na predhodni post u kojem se govori o vratima 2500 x 600 ,a ne o vratima 2500 x 1200 .Njih sam naveo glede izbjegavanja klackanja na širini 600 mm , znači ne četvora vrata od 600 mm nego dvoja od 1200 mm.
Kakve veze inače ima navođenje cijene ormara od 1200 mm širine ,kad se govorilo o ormaru od 2100 mm širine .....:ne zna:
Ja ,u principu ,ne volim previše komentirati tuđe tvrdnje , ali ti mene malo previše ispravljaš....
Zašto 4 mm ,proizvode se i od 3,5 mm sa zaštitnom folijom app. a ima i akrilnih ogledala ...
Nadam se da ti nije pala koncentracija poslije kave , ja sam opservaciju dao na predhodni post u kojem se govori o vratima 2500 x 600 ,a ne o vratima 2500 x 1200 .Njih sam naveo glede izbjegavanja klackanja na širini 600 mm , znači ne četvora vrata od 600 mm nego dvoja od 1200 mm.
Kakve veze inače ima navođenje cijene ormara od 1200 mm širine ,kad se govorilo o ormaru od 2100 mm širine .....:ne zna:
Ja ,u principu ,ne volim previše komentirati tuđe tvrdnje , ali ti mene malo previše ispravljaš....
Zašto 4 mm ,proizvode se i od 3,5 mm sa zaštitnom folijom app. a ima i akrilnih ogledala ...
Ako sam dobro pročitao Njopi je napisala da se radi o ormaru 2500 x 2100 mm sa dvoja vrata i ispunom od ogledala, znači spominju se dvoja vrata a ne četvora a moj komentar se odnosio na ta dvoja vrata.
Što se tiče cijene ormara širine 1200 mm naveo sam je čisto radi orjentacije u vezi cijene da se prosudi da li je ili nije moguće da Njopi napravi ormar za cca 4000 kn ili možda ni to nije dozvoljeno.:confused:
Humana dolina
21.01.2012., 21:38
Krećem u izradu ugradbenog kliznog ormara.
Pošto mi je strop od knaufa koje vodilice preporučate, vjerovatno na donje točkiće?
Koju debljinu vrata minimalnu da uzimam? (radi mogućeg vitoperenja!?)
Dužina ormara cca 2.6metara, visina 2,6 također.
Old fart
22.01.2012., 00:57
Pošto mi je strop od knaufa koje vodilice preporučate, vjerovatno na donje točkiće?
A koji materijal misliš upotrijebiti za vrata ?
marinkovic
22.01.2012., 09:28
Sto zbog slabog izbora kad su u pitanju sistemi za obucu, sto zbog cijene i onog malo sto bi se odabralo, odlucio sam da ce police biti iskljucivo od iverala.
Pitanje posto mi je ovo prvi izlet u samogradnju ormara, ima li u Vinkovcima, mozda Vukovaru, firma gdje bi se iveral mogao kupiti, izrezati, kantirati i sve ostalo? Ako ne onda molim vas dajte nekog u Osijeku, naravno trazi se usluznost i povoljna cijena - ako uopce postoje neke bitne razlike po tom pitanju.
Hvala.
Humana dolina
22.01.2012., 10:31
A koji materijal misliš upotrijebiti za vrata ?
Iverica.
Što preporučate?
Old fart
22.01.2012., 11:06
Iverica.
Što preporučate?
U svakom slučaju kombinaciju alu - okvira sa ispunom od 10 mm iverala i 18 mm iveral za korpus . Klasika . Inače sam isto tako protiv prevelikih (više od 90 cm )i predubokih (više od 60 cm , najbolje 55 cm) polica .Što manje okova i vertikalni razmak između polica ne veći od 35 cm i ne manji od 25 cm.
Ostalo po volji.:)
U svakom slučaju kombinaciju alu - okvira sa ispunom od 10 mm iverala i 18 mm iveral za korpus . Klasika . Inače sam isto tako protiv prevelikih (više od 90 cm )i predubokih (više od 60 cm , najbolje 55 cm) polica .Što manje okova i vertikalni razmak između polica ne veći od 35 cm i ne manji od 25 cm.
:rofl:
Ti ko država kad raspisuje nabavu vozila od g. Z...ka!
Old fart
23.01.2012., 11:57
:rofl:
Ti ko država kad raspisuje nabavu vozila od g. Z...ka!
Primam zezanciju ,ali tamo su ipak malo prespecifični :D ja sam dao samo odrednice za manje više sve dobavljače...
Eeee da vidiš radove nekih "majstora" ,ovi naši amateri ih pojedu za gablec ,pogotovo oni koji si daju truda pročitati sve postove...moram napraviti nekakvo opće uputstvo , nešto kao Madvlad ,ali malo opširnije ,pa na odgovore pikati samo linkove na Cloud pdf...:503:
Ja bih da se razvije čitač misli korisnika tako da ne moraju ni pisati ni crtati, a bogami niti objašnjavati šta trebaju....:D
To gledam po sebi, jer sam i rukama i nogama objašnjavao da trebam ono za što se na kraju ispostavilo da je jebeni "Lohajzl"... i još su me svi blijedo gledali da kako ne znam da je to "Lohajzl"??? :504:
Old fart
23.01.2012., 17:09
Pa MORAŠ znati kaj je to durhmeser ,šrafciger ,druklager ,šrafcinga ,vinkl, gedora ,špicange i slične hrvatske riječi ,pogotovo jer ulazimo u Europu (makar fakat ne znam kad smo to izašli) :rofl:
riobravo
23.01.2012., 21:09
Inače sam isto tako protiv prevelikih (više od 90 cm )i predubokih (više od 60 cm , najbolje 55 cm) polica .Što manje okova i vertikalni razmak između polica ne veći od 35 cm i ne manji od 25 cm.
A koliko je minimalna širina i minimalna dubina police za odjeću?
XoanaoX
23.01.2012., 22:19
Hvala svima na dobrim savjetima.:cerek: S obzirom da imam mali stan i ogranicene financijske mogucnosti, prije kojih godinu i pol odlucila sam krenuti u izradu namjestaja u vlastitoj reziji. Osnove sam pokupila upravo na ovim stranicama, a i danas kad imam koju truncicu slobodnog vremena skocim ovamo da vidim sto sam propustila. Mogu samo reci... najbolji ste!!! :top:
Radila sam ormar slicnih dimenzija prije 3-4 mjeseca u spavacoj sobi. Unutrasnjost je iz iverala 38mm i 18mm, a vrata iz iverala 10mm.
http://i42.tinypic.com/xnasgi.jpg
http://i42.tinypic.com/33majdh.jpg
http://i43.tinypic.com/2zisk9e.jpg
http://i44.tinypic.com/jrwajo.jpg
Djuro Radja
24.01.2012., 07:24
Pa MORAŠ znati kaj je to durhmeser ,šrafciger ,druklager ,šrafcinga ,vinkl, gedora ,špicange i slične hrvatske riječi ,pogotovo jer ulazimo u Europu (makar fakat ne znam kad smo to izašli) :rofl:
Zaboravio si šarafštok, borer, pank, borfuter :)
@ XoanaoX
Fino odradjen ormar. Uredno i funkcionalno :top:
@ XoanaoX
ovako i ja hoću u svojoj spavaćoj ali me žena kad je vidila šta planiram, prerezala pogledom ko SS oficir...:D
tak da sam odlučio spavat u dnevnoj sobi gdje mi ne može ukinut TV :kava:
Old fart
24.01.2012., 19:42
A koliko je minimalna širina i minimalna dubina police za odjeću?
35cm x 35cm.... ako ih slažeš na krojački način ,stane bez problema,sa 2-3 cm viška da se ne trlja roba sa bokovima korpusa.
XoanaoX
24.01.2012., 21:28
Fino odradjen ormar. Uredno i funkcionalno :top:
Hvala na pohvali! :cerek: .... jedino da moram opet takav ormar raditi definitivno bi 38mm iveral zamijenila 25-icom... bila je to muka isusova dopeljati na 4kat... bez lifta naravno :bonk: ... ali nije mi zao.
@ sibi
Potpuno te razumijem:D Nema mi milijeg nego uvaliti se u topli krevet i pikati po daljinskom.
mitnica
28.01.2012., 05:30
pozz ljudi gdje bi mogao kupiti ovakve vješalice i znate li možda koja je cijena
http://www.govgroup.com/contempo-wall-coat-rack-saf4222mh-2178812-prd1.htm
zanima me samo ovaj metalni dio,drveno bih sam radio
Humana dolina
28.01.2012., 13:25
Ako mi je dužina ormara 2700mm, da li da idem sa troje kliznih vrata ili mogu sa dvojima?
Imam jedno zrcalo sa drvenim okvirom koje bi montirao u kupaonu, ali bi volio da je moguć nagib tog zrcala. Gdje bi se mogli kupiti takvi nosači sa mogućim nagibom/zakretom , po mogućnosti da ne izgledaju metalizirano ?
Jeftilen
29.01.2012., 11:45
Evo da i ja pokažem svoju majstoriju.
Pitam se samo hoće li ženi biti dovoljno prostora.:p
Ormar je L 2700 mm,H 2250 mm,D 625 mm.
Klizna vrata su mi bila preskupa pa su morala ići klasična i moram reći da je fakat puno jeftinije tako.
Inače cijena komplet materijala je bila cca 3700 kuna.
Mislim da se tak nekaj gotovo nemre kupit za tu lovu.
Kritike su poželjne.:D
http://imageshack.us/photo/my-images/338/picture180q.jpg/
Ima 5 slikica pa pogledajte.
Old fart
29.01.2012., 11:49
Klizna vrata su mi bila preskupa pa su morala ići klasična i moram reći da je fakat puno jeftinije tako.
Lijepo i uredno ,a glede cijene ....kad si zadnji puta bio u Lesnini xxxl :cerek:
..ja jučer ,i još nemrem bilivit ....
Humana dolina
29.01.2012., 12:01
Koliko bi te izašli klizni okovi za tu dužinu?
I koliko je inače kvadrat kantiranog iverala recimo 18mm?
Jeftilen
29.01.2012., 13:37
Lijepo i uredno ,a glede cijene ....kad si zadnji puta bio u Lesnini xxxl :cerek:
..ja jučer ,i još nemrem bilivit ....
Fala na pohvali.:)
Moram ići vidjeti taj Mobelix,baš me zanima koliko su dampali cijene.
Problem je taj kaj i ak nekaj nađem kupovno vidim da je tak jadno napravljeno,od 16ce ploča,okov plastični,leđa samo u onom falcu,po dvije police po otvoru...
Rekoh kad moja draga natovari ormar to nema šanse ostat u komadu duže od godinu dana.
Ovo kaj sam napravil nemreš strgat da ga s drugog kata hitiš a i po dimenziji mi optimalno iskorištava prostor.:D
Jeftilen
29.01.2012., 13:47
Koliko bi te izašli klizni okovi za tu dužinu?
I koliko je inače kvadrat kantiranog iverala recimo 18mm?
Ono kaj sam si ja izračunal samo okov kliznih vrata(vodilice,nosivi okov,ručke po cijeloj dužini,četke)iz Elgrada bi me koštal oko 1900 kuna.A te alu profile može se kupovati samo na puni metar.
A di su još ploče.
Radi se o sistemu:
Okov za klizna vrata do 40 kg - TOP - za drvena krila
Inače goli materijal po m2 je cirka od 60kn za bijeli pa oko 100 kn za neki dekor pa do bolesnih cijena od 200-350 kn za visoki sjaj.
Plus 20% na rezanje i cirka 6kn po m dužnom usluga lijepljenja i plus sam abs cca 5kn m dužni.
[QUOTE=stari1;22598515]Prateći podforum izrada namještaja-savjeti, vidim da mnogi hobisti imaju problema sa sastavljanjem krojnih lista kod želje da izrade neki komad namještaja,stoga sam odlučio da vam pomognem,naravno besplatno, jer imam program (software) i vremena (penzić).Molim da se javite na PM.QUOTE]
Malo da obnovim temu.Zainteresirani mogu se i dalje javljati na PM.
Djuro Radja
29.01.2012., 23:52
pa do bolesnih cijena od 200-350 kn za visoki sjaj.
A kako bi ti opisao onda lakirani MDF ili akril sto se cijene tice :mig:
Jeftilen
30.01.2012., 09:25
Ma meni kao hobistu se čine svi ti materijali općenito preskupi bar 25-30 %.
Za obične smrtnike je i namještaj od najjeftinije bijele 18ce skoro nedostupan i blizu luksuzu a kamoli neki komad namještaja s VS frontama.
Djuro Radja
30.01.2012., 12:17
Ma meni kao hobistu se čine svi ti materijali općenito preskupi bar 25-30 %.
Za obične smrtnike je i namještaj od najjeftinije bijele 18ce skoro nedostupan i blizu luksuzu a kamoli neki komad namještaja s VS frontama.
Slazem se u potpunosti za cijenu iverala jer su poludjeli. Evo gledam cjenik jedan i usporedjujem ga sa jednim od prije par godina pa to je otislo 15tak posto gore grr
cd_covers
30.01.2012., 14:42
Slazem se u potpunosti za cijenu iverala jer su poludjeli. Evo gledam cjenik jedan i usporedjujem ga sa jednim od prije par godina pa to je otislo 15tak posto gore grr
ajde nađi jedan proizvod koji u zadnjih par godina nije otišao 15% gore...počni od kruha i mlijeka i ostalih stvari koje plaćaš svaki dan.
ajde nađi jedan proizvod koji u zadnjih par godina nije otišao 15% gore...počni od kruha i mlijeka i ostalih stvari koje plaćaš svaki dan.
E sad bih ti rekao šta nije otišlo gore 15% ali ne smijem jer sam dao javno obećanje (HINT: pogledaj moj potpis) :D
ali većina toga je poskupila, po meni većina od te većine neopravdano.
Djuro Radja
31.01.2012., 14:20
E sad bih ti rekao šta nije otišlo gore 15% ali ne smijem jer sam dao javno obećanje (HINT: pogledaj moj potpis) :D
ali većina toga je poskupila, po meni većina od te većine neopravdano.
Ma, u pravu je tomislav sve ide gore. Iveral bas pratim pa me to bas bode. Dobro i gorivo pratim al to je druga stvar :)
Nego jel netko uzima materija u Akordu? Drze Kaindl iveral. Iskustva? Cijena im je drasticno manja od Elgrada. Npr. korpus bijela 40 kn po kvadratu + 20% piljenje.
Humana dolina
31.01.2012., 19:44
Koliko prema van mora biti isturena vanjska bočna strana ormara radi vodilica ili se to određuje prema vodilicama?
dak0001
31.01.2012., 23:53
Ma, u pravu je tomislav sve ide gore. Iveral bas pratim pa me to bas bode. Dobro i gorivo pratim al to je druga stvar :)
Nego jel netko uzima materija u Akordu? Drze Kaindl iveral. Iskustva? Cijena im je drasticno manja od Elgrada. Npr. korpus bijela 40 kn po kvadratu + 20% piljenje.
jedan moj kolega je radio s njima i skoro poludio.
2 mm odsupanja im nije značilo ništa, ausvinkl, krivo kntirali
na kraju je odustao od njih
ali to je bilo pred par godina,
možda su se u međuvremenu popravili
provjeri, pa javi
inače, Kaidl ima i Iverpan
Koliko prema van mora biti isturena vanjska bočna strana ormara radi vodilica ili se to određuje prema vodilicama?
Pozdrav
Sve ovisi koje vodilice koristite , ali u većini slučajeva je to od 50 do 90 mm
zdravo svima koji prate topic
prijatelju pokusavam isprojektirati veliki ormar (ili vise komada) koji ide u kut sobe s dimnjakom i nikako mi ne ide, pa vas molim za pomoc :moli:
ovako izgleda soba (http://www.turboimagehost.com/p/9475060/ormar_spavaca_v1.png.html), a ovako sam ja to nekako zamislio (http://www.turboimagehost.com/p/9475059/ormar_spavaca_v12.png.html), no imam problem sto mi se ne cini kao najelegantnije rjesenje - kut nije od kraja iskoristen, nezgodno mu je prici, ladice se moraju znatno smanjiti, ako ih zelim izvlaciti i slicno.
da li bi tu najbolje bilo staviti L vrata i u tom dijelu staviti fixne police? ili ima jos neko bolje rjesenje?
fronte bi trebale biti iz jednog komada, visine 220 cm, pa se malo bojim da li bi sarke na L vratima izdrzale tu tezinu...
hvala puno svima na konstruktivnim prijedlozima :top:
Ja sam sebi radio kutni ormar i to na način da sam kut zatvorio dijagonalno (po hipotenuzi) mislim da bi i tebi to bilo dobro rješenje s tim da ja nisam imao dimnjak u kutu. I pazi da ti dimnjak slučajno nema vratašca baš tu negdje.
Ma, u pravu je tomislav sve ide gore. Iveral Nego jel netko uzima materija u Akordu? Drze Kaindl iveral. Iskustva? Cijena im je drasticno manja od Elgrada. Npr. korpus bijela 40 kn po kvadratu + 20% piljenje.
ja sam 2009 uzeo trešnju 19mm u akordu i mogu reči da su dimenzije ok, no kantiranje ABS je bilo malo lošije ( malo se ljepilo vidjelo što kod Iverpana ili Elgrada nema toliko ) ali s obzirom da su to bile stranice korpusa koje se direktno ne vide bio sam zadovoljan, isto i kada sam naručivao bijeli iverl 16mm za ladice mjere su bile ok i nije bila hrpa ostataka... čak je meni bio povoljniji od Iverpana ili Elgrada jer ja nemam popusta kod njih. eto nadam se da ima i drugih sa iskustvima.
e da rezali mi dvije daske u koso pod kutem od 45 i ljepili ABS a naplatili kao noramlni ravni rez i ravno kantiranje. dok sam takvo isto ali drugi materijal u ele platio cnc obradu.
Radio bi si dnevni doma od iverala u visokom sjaju. Malo me brinu rubovi od kantiranja., tj. fuge.
Jel bi se isplatilo to dati laserski kantirati, jel bi to popravilo malo dojam ?
Old fart
06.02.2012., 12:52
Radio bi si dnevni doma od iverala u visokom sjaju. Malo me brinu rubovi od kantiranja., tj. fuge.
Jel bi se isplatilo to dati laserski kantirati, jel bi to popravilo malo dojam ?
Bi :)
Djuro Radja
06.02.2012., 13:18
Bi :)
Jel moze neko stavit sliku da se vidi kako to izgleda?
Jel moze neko stavit sliku da se vidi kako to izgleda?
I mene bi zanimalo ...
BILJEŽNIK
06.02.2012., 15:19
Dok ne dođe slika: vidio u Elgradu komade laserom kantirane trakom 1 mm debljine, cijena nije značajno veća, kao ni vizualni doživljaj. Razlika se više primijeti kod svjetlijih dekora, kod tamnijih baš i ne toliko. No, kao što rekoh, 6,5 kn skuplja usluga kantiranja fronti u konačnici ne utječe značajnije na ukupnu cijenu, pa kako se kome sviđa.
Dok ne dođe slika: vidio u Elgradu komade laserom kantirane trakom 1 mm debljine, cijena nije značajno veća, kao ni vizualni doživljaj. Razlika se više primijeti kod svjetlijih dekora, kod tamnijih baš i ne toliko. No, kao što rekoh, 6,5 kn skuplja usluga kantiranja fronti u konačnici ne utječe značajnije na ukupnu cijenu, pa kako se kome sviđa.
Malo sam to pogledao.
Čini mi se čak da je bolji dojam sa 1 mm ABS-om nego 2 mm.
Što preporučate ? Nekako mi se čini da na visoki sjaj ne ide tako debeli ABS, tj. da lošije izgleda.
BILJEŽNIK
07.02.2012., 12:34
Laserski se, za sada, kantira samo sa trakom debljine 1 mm.
Aha ... Nisam ni išao za tim ...
cd_covers
07.02.2012., 18:32
Ja imam uzorke laserskog kantiranja sa 2mm ABS trakom na običnom iveralu....mislima da nije iz Elgrada nego iz Conty-ja.
Djuro Radja
07.02.2012., 21:52
Ja imam uzorke laserskog kantiranja sa 2mm ABS trakom na običnom iveralu....mislima da nije iz Elgrada nego iz Conty-ja.
Aj sliku daj kad stignes.
BILJEŽNIK
07.02.2012., 21:52
Hm, Elgrad u cjeniku nudi lasersko kantiranje samo u debljini od 1 mm pa sam možda prerano pogrešno zaključio. Sutra ih pitam za 2 mm.
BILJEŽNIK
08.02.2012., 13:33
Provjerio u Elgradu, samo 1 mm. Posebna je traka za lasersko kantiranje i za sada je imaju samo u nekim dekorima za visokosjajne akrile i bijele dekore.
Conty laserski kantira samo bijelom trakom debljine 1 mm.
CD sjeti se odkuda ti uzorci...
Provjerio u Elgradu, samo 1 mm. Posebna je traka za lasersko kantiranje i za sada je imaju samo u nekim dekorima za visokosjajne akrile i bijele dekore.
Conty laserski kantira samo bijelom trakom debljine 1 mm.
CD sjeti se odkuda ti uzorci...
Ali u cijeniku ima stoje trake za lasersko kantiranje visokim sjajem za nekoliko boja ?
BILJEŽNIK
08.02.2012., 15:49
Meni su tako rekli, samo bijela boja, ako misliš na Conty.
Meni su tako rekli, samo bijela boja, ako misliš na Conty.
Da da .. Na njih sam mislio.
Morati ću nazvati jer sam mislio uzimati kod njih, visoki sjaj jer je na akciji, ali ako ne mogu laserski kantirati isto sjajnom trakom onda moram malo razmisliti ...
zack_zg
13.02.2012., 09:14
Molim za savjet iskusne majstore.
Planiram napraviti ormar u kutu spavaće sobe. E sad, cijeli ormar bi bio izveden od 3 dijela. Kut 95x95 cm. i lijevo i desno od njega po još jedan klasićan (ravni) ormar. Obzirom da mi je stan mali i skućen, bitno je iskoristiti svaki dostupan prostor. Visina stropa je 264, te sam stoga planirao ormar visine 260. Međutim postoji problem. Ako konstruiram ormar u komadu, i složim ga na podu, neću ga moći uspraviti. Ako radim od 2 dijela, onda će se sastrane vidjeti da nije u komadu (neće baš lijepo izgledati). kako vi riješavate takve probleme? Slažete li ormar u uspravnom položaju? Jel to uopće moguće izvesti s tako velikim ormarima?
BILJEŽNIK
13.02.2012., 09:19
Napravi ormar iz dva djela i dodaj bočne stranice u komadu.
zack_zg
13.02.2012., 09:46
Napravi ormar iz dva djela i dodaj bočne stranice u komadu.
A kako onda riješiti problem panti? vrata bi mi se trebala otvarati tako da bi pant trebao doći na stranu gdje je stranica ormara u tom slućaju debela 2x19mm.
ima kakav specijalan pant za taj slućaj? Naravno, htio bi da vrata prekriju i dodatnu stranicu ormara (koja je u komadu)
MadVlad
13.02.2012., 09:57
Naravno, htio bi da vrata prekriju i dodatnu stranicu ormara (koja je u komadu)
Sad tu ide pitanje: a zašto bi to htio?
Napravi onda unutarnju bočnu 5 cm pliću da stanu pante i prihvatnici koje ćeš ušarafiti u vanjsku.
XoanaoX
14.02.2012., 20:04
kako vi riješavate takve probleme? Slažete li ormar u uspravnom položaju? Jel to uopće moguće izvesti s tako velikim ormarima?
Ja sam sebi i ugradbeni u spavacoj sobi i kutni ormar u hodniku prvo poslozila u vodoravnom polozaju, izbusila rupe, a onda smontirala u uspravnom polozaju. Prvi sam spajala konfirmat vijcima, drugi tiplama i nije bilo problema.:)
A kako onda riješiti problem panti? vrata bi mi se trebala otvarati tako da bi pant trebao doći na stranu gdje je stranica ormara u tom slućaju debela 2x19mm.
ima kakav specijalan pant za taj slućaj? Naravno, htio bi da vrata prekriju i dodatnu stranicu ormara (koja je u komadu)
Pozdrav
Ako ne želite dodatnu bočnu stranicu ,kako Vam predlažu MadVlad i Bilježnik onda sastavite ormare u vodoravnom položaju , obilježite spojeve radi jednostavnije naknadne montaže , nađete pomoćnika i na posao. Ne bi trebao biti neki problem. Meni osobno je ormar ljepši kada je ta bočna stranica vidljiva , pogotovo ako je 25 ili 36 mm debljine. Malo skuplje ali...
zack_zg
17.02.2012., 11:13
Hvala na savjetima
rospica
17.02.2012., 18:57
Ljudi, ispricavam se ako ovo vec negdje postoji... Trazila sam, ali ima toooooliko tema, da bum poludila :D uglavnom, zanima me s kojim lijepilom ili silikonom ili cime treba zalijepiti trake na bocne stranice na radnoj kuhinjskoj ploci?!
Neznam da li ste me shvatili... Podrobnije, mijenjali smo samo radnu povrsinu u kuhinji (ladice i elementi su ostali isti) i kada su nam rezali tu plocu (60x60cm) bocne stranice su gola iverica i onda se na njih zalijepi adekvatna traka u istoj boji... E, sad, neznam cime ju lijepiti a da drzi... Hvala :confused:
BILJEŽNIK
17.02.2012., 21:27
Trebali ste to dati odmah pokantirati. Ako se radi o melaminskoj traci ili laminatu, zaljepite ga nekim neoprenskim ljepilom (Neostik, Moment...)
ovako..imam rupu u zidu visine 156,sirine 65 koju sam planirala pretvorit u ormar za cipele.napravit cemo okvir sa policama i umetnut ga unutra..to je rijeseno.
medjutim, treba mi i nesto da to pokrije,kao vrata.pa mi je palo na pamet staviti vodilice gore i dolje,duzine te rupe i dasku/plocu izmedju tako da se moze otvarati/vuci lijevo ili desno,svejedno.da bude u stilu one daske za tipkovnicu koja se izvlaci na radnim stolovima,samo ne vodoravno nego okomito.jel kuzite na sto mislim?:rofl:
i sad,decko mi govori da se to tak ne moze,da vodilice moraju bit duze od duzine te rupe i daske..i vec se tjedan dana prepucavamo oko toga dal se moze i kak jer meni nije jasno zasto se ne bi moglo ako npr.isti princip na tim stolovima normalno funkcionira.:)
sto savjetujete i dal je to izvedivo?
Old fart
18.02.2012., 13:02
ovako..imam rupu u zidu visine 156,sirine 65 koju sam planirala pretvorit u ormar za cipele.napravit cemo okvir sa policama i umetnut ga unutra..to je rijeseno.
medjutim, treba mi i nesto da to pokrije,kao vrata.pa mi je palo na pamet staviti vodilice gore i dolje,duzine te rupe i dasku/plocu izmedju tako da se moze otvarati/vuci lijevo ili desno,svejedno.da bude u stilu one daske za tipkovnicu koja se izvlaci na radnim stolovima,samo ne vodoravno nego okomito.jel kuzite na sto mislim?:rofl:
i sad,decko mi govori da se to tak ne moze,da vodilice moraju bit duze od duzine te rupe i daske..i vec se tjedan dana prepucavamo oko toga dal se moze i kak jer meni nije jasno zasto se ne bi moglo ako npr.isti princip na tim stolovima normalno funkcionira.:)
Tebi treba vjerojatno ovo:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvPPJNL_jPGqzSEQiY2ixKtn3ni6O6M CzzWXuOwVKwS-zrda7Y6g
Potraži slike na Google-u sa traženjem : "Flipper Door Slides®"
,a kupiti ih možeš u SCH.
Jeftilen
18.02.2012., 19:21
Molim za savjet iskusne majstore.
Planiram napraviti ormar u kutu spavaće sobe. E sad, cijeli ormar bi bio izveden od 3 dijela. Kut 95x95 cm. i lijevo i desno od njega po još jedan klasićan (ravni) ormar. Obzirom da mi je stan mali i skućen, bitno je iskoristiti svaki dostupan prostor. Visina stropa je 264, te sam stoga planirao ormar visine 260. Međutim postoji problem. Ako konstruiram ormar u komadu, i složim ga na podu, neću ga moći uspraviti. Ako radim od 2 dijela, onda će se sastrane vidjeti da nije u komadu (neće baš lijepo izgledati). kako vi riješavate takve probleme? Slažete li ormar u uspravnom položaju? Jel to uopće moguće izvesti s tako velikim ormarima?
Pozdrav,
Lijepo napravi korpuse ormara u segmentima,stavi jedan na drugi,spoji i kako ti je već savjetovano stavi bočne stranice po cijeloj visini da prekriju spojeve i rupe od vijaka.Lakše ćeš i doći skroz do plafona.
Ormar će biti puno čvršći i trajniji ako je od više segmenata a i da se prilagoditi nekom novom prostoru ako će se ikada seliti.
Spajanje stojećki je patnja ako nisi vješt majstor.
Bočne stranice napravi dublje za 25 mm od stranica korpusa pa će ti dati vizuelno lijep okvir.
Ne treba ti nikakav specijalni pant.
Evo primjer kako izgleda sličan ormar tako izveden.
http://imageshack.us/g/4/1001291x.jpg/
Pozdrav
Ne znam da li sam dobro razumio, Vi bi htjeli jedna vrata koja se nalaze ispred u ovom slučaju zida i otvaraju lijevo ili desno , nebitno s tim da vodilica ne bude šira od otvora. Ako je tako , ta nazovimo ju improvizacija je izvediva sa tzv. usadnim vodilicama ,potpuna izvlaka 700 mm. Ako ih ufrezate u vrata se to skupa će biti ispred zida cca 25 mm. Ne znam da li to želite, ako griješim "sory"
BILJEŽNIK
19.02.2012., 14:41
Dakle, trebam komad navedenog iverala debljine 18 mm dimenzija cca 45 x 35 cm. Elgrad ga više nema u ponudi, pa ako je nekome ostalo, bilježim se sa štovanjem!
Pozdrav
Ne znam da li sam dobro razumio, Vi bi htjeli jedna vrata koja se nalaze ispred u ovom slučaju zida i otvaraju lijevo ili desno , nebitno s tim da vodilica ne bude šira od otvora. Ako je tako , ta nazovimo ju improvizacija je izvediva sa tzv. usadnim vodilicama ,potpuna izvlaka 700 mm. Ako ih ufrezate u vrata se to skupa će biti ispred zida cca 25 mm. Ne znam da li to želite, ako griješim "sory"
Da,dobro ste razumjeli! :) i svidja mi se ideja. Uzet cu u obzir vas savjet i prijedlog Old Farta pa cemo vidjeti sto ce biti na kraju. Ovo mi se cini u redu,a i koliko sam nabrzaka vidjela po internetu jeftino je sto mi u svakom slucaju odgovara.
dak0001
20.02.2012., 19:29
Dakle, trebam komad navedenog iverala debljine 18 mm dimenzija cca 45 x 35 cm. Elgrad ga više nema u ponudi, pa ako je nekome ostalo, bilježim se sa štovanjem!
to je onaj najsvjetliji Calcados?
Mislim da imaš sreće, upravo gledam u jedan takav komad
mitnica
21.02.2012., 10:59
pozz ljudi, trebao bih si napraviti nekakav ormarić ispod umivaonika i sad ja bi htio da debljina iverala bude oko 4 cm, ak se spajaju dva od 1,8 onda je 3,6 (nebitno), siguran sam da bi to bilo jako teško, tako da sam smislio za gornji dio police(onaj ispod samog umivaonika), napraviti u obliku slova U, ne koristeći cijelu ploču, za doljnji dio stavio bih dvije ploče 1,8 odnosno "gornja" ploča bi bila cijela,dok bi donja bila cca par cm, samo da dobijem na debljini. e sad najviše muke mi zadaju bočne stranice, kako njih napraviti identičnim debljinama gornje i donje a treba napomenuti da je ormarić bez vrata tako da se u principu vide i vanjska i unutrašnja strana. ima li netko kakav drugi savjet ili ...:ne zna:
Old fart
21.02.2012., 12:44
pozz ljudi, trebao bih si napraviti nekakav ormarić ispod umivaonika i sad ja bi htio da debljina iverala bude oko 4 cm, ak se spajaju dva od 1,8 onda je 3,6 (nebitno), siguran sam da bi to bilo jako teško, tako da sam smislio za gornji dio police(onaj ispod samog umivaonika), napraviti u obliku slova U, ne koristeći cijelu ploču, za doljnji dio stavio bih dvije ploče 1,8 odnosno "gornja" ploča bi bila cijela,dok bi donja bila cca par cm, samo da dobijem na debljini. e sad najviše muke mi zadaju bočne stranice, kako njih napraviti identičnim debljinama gornje i donje a treba napomenuti da je ormarić bez vrata tako da se u principu vide i vanjska i unutrašnja strana. ima li netko kakav drugi savjet ili ...:ne zna:
Postoje već izrađene ploče od 38 mm ,pitanje je samo koji dekor je u pitanju ,zatim , vrlo je skupo kupiti malo materijala ,pa smisao nije jasan ,težina je nevažna ,osim ako namještaj smještaš u brvnaru ...police napravi od stakla ,a stranice svakako kantiraj sa ABS-om , jer tako smanjuješ mogućnost prodora vode u spojeve.
mitnica
21.02.2012., 14:28
Postoje već izrađene ploče od 38 mm ,pitanje je samo koji dekor je u pitanju ,zatim , vrlo je skupo kupiti malo materijala ,pa smisao nije jasan ,težina je nevažna ,osim ako namještaj smještaš u brvnaru ...police napravi od stakla ,a stranice svakako kantiraj sa ABS-om , jer tako smanjuješ mogućnost prodora vode u spojeve.
bitna je težina jer ce biti viseći element, a ne isplati mi se kupovati puno materijala, kad to radim za svoju kupaonu, a ne za daljnju distribuciju :-)
l l----------------------l l - gornja poloča
l l----------------------l l
l l l l
l l l l - bočne
l l l l
l l l l
l l l l
l l----------------------l l -doljnja ploča
znači ima samo jedna polica i ona će biti 18 mm
nadam se da je sad jasnije
martinchi
23.02.2012., 15:11
Dobar dan,
pitanje:
da li se šank ovih dimenzija može napraviti bez ove poprečne ukrute u sredini? Ako da, koji materijal bi preporučili za izradu? (ja bih rado da to izgleda kao da je 5 cm debelo, ali sam čula da se to može dobiti i lijepljenjem nekoliko tankih?)
i još nešto: da li može spajanje pod 45?
http://i43.tinypic.com/2qxtg5j.jpg
Hvalaa!
bitna je težina jer ce biti viseći element, a ne isplati mi se kupovati puno materijala, kad to radim za svoju kupaonu, a ne za daljnju distribuciju :-)
l l----------------------l l - gornja poloča
l l l l
l l l l - bočne
l l l l
l l l l
l l l l
l l----------------------l l -doljnja ploča
znači ima samo jedna polica i ona će biti 18 mm
nadam se da je sad jasnije
Pozdrav
Ne znam koje su dimenzije tog Vašeg ormarića ali mislim da težina nće biti problem zato jer nosač visećih elemenata , ovisno o proizvođaču ima nosivost 130 kg po paru tako da ako financije nisu problem slobodno možete sve napraviti od iverala 36 mm ( ili 2 x 18 mm ) i kantirati ABS-om.
Dobar dan,
pitanje:
da li se šank ovih dimenzija može napraviti bez ove poprečne ukrute u sredini? Ako da, koji materijal bi preporučili za izradu? (ja bih rado da to izgleda kao da je 5 cm debelo, ali sam čula da se to može dobiti i lijepljenjem nekoliko tankih?)
i još nešto: da li može spajanje pod 45?
http://i43.tinypic.com/2qxtg5j.jpg
Hvalaa!
Pozdrav
Može se napraviti bez ukrute ali sa njom će u svakom slučaju biti čvršći i stabilniji a napraviti se mogu od Eurolight pločama , samo su ograničeni izborom boja.
http://www.elgrad.hr/prikai-sve-dekore-za-debljinu
http://www.elgrad.hr/images/stories/materijali_naslovna/eurolight_ploce.jpg
zack_zg
23.02.2012., 22:54
Žena i ja smo danas u lesnini vidjeli ormar koji nam se dizajnom jako dopao. E sad, fronte su kombinacija medijapana i pleksglasa. Između pleksiglasa i medijapana se nalaze uske trake s cirkonima. Ima li tko od vas ideju gdje nabaviti takvu traku obzirom da planiram sam praviti ormare?
Prilažem sliku:
http://s3d4.turboimagehost.com/t1/10976500_lesnina.jpg (http://www.turboimagehost.com/p/10976500/lesnina.jpg.html)
Unaprijed hvala!
martinchi
24.02.2012., 08:09
Može se napraviti bez ukrute ali sa njom će u svakom slučaju biti čvršći i stabilniji a napraviti se mogu od Eurolight pločama , samo su ograničeni izborom boja.
Hvala puno, razmislit cu jos o toj ukruti...
jesu te hc ploče puno skuplje od iverala?
Old fart
24.02.2012., 09:14
Hvala puno, razmislit cu jos o toj ukruti...
jesu te hc ploče puno skuplje od iverala?
Ovu dimenziju ne možeš napraviti bez ukrute...a i sa ukrutom neće biti previše kruta.
Takvi šankovi se rade tzv. sendvić gradnljom sa umetcima od metalnih kutnika.
Čak kad se rade samo od metala nisu pretjerano čvrsti , što se može provjeriti na mnoštvu kafića u centru Zagreba. Tek učvršćenjem u podlogu (pod) nogu ,moguće je dobiti funkcionalni komad namještaja.
martinchi
24.02.2012., 11:09
Ovu dimenziju ne možeš napraviti bez ukrute...
evo vidiš, a ja se stalno pitam kako onda neka obicna Ikea to može? i to dužine 211 cm (iako malo niže, visina im je 74 cm; jel stvarno stvar u visini?)
http://www.ikea.com/assembly_instructions/malm-table__2ML507_PUB.PDF
cd_covers
24.02.2012., 11:56
evo vidiš, a ja se stalno pitam kako onda neka obicna Ikea to može? i to dužine 211 cm (iako malo niže, visina im je 74 cm; jel stvarno stvar u visini?)
Zato jer takav tip ploča ima u sebi pojačanje od metalnih cijevi (nekad željeznih, nekad aluminijskih).
Takav tip ploče i potrebnih pojačanja da bi to bilo imalo čvrsto je prilično teško napraviti ako nije serijska proizvodnja (teško možeš čitati i skupo).
martinchi
24.02.2012., 12:52
ok, hvala svima na odgovorima.
baš mi je žao
ok, hvala svima na odgovorima.
baš mi je žao
Pozdrav
Ako je zbog dimenzija ploče potrebno učvršćivanje u Eurolight pločama se može napraviti okvir od punog drva , nešto slično onome što je kolega cd_covers napisao i da , može se spajati pod kutem od 45. Cijena 50 mm debljine je cca 210 kn po kvadratu plus uvijek neizostavni reslovi.Možda jedan mali prijedlog , stavite dvije ukrute po dužini šanka uvučene sa svake strane po 50 mm a između njih na gornju plohu montirate nakakvu rasvjetu. Poskupite proizvodnju i spojite lijepo sa korisnim.
Old fart
24.02.2012., 16:47
OBIČNA Ikea ???!?? Duhovito ,za njih rade najbolje firme u Europi i šire ,sa vrhunskom opremom i istim takvim kadrovima.
rospica
24.02.2012., 17:25
Ikea nije apsolutno nis posebno, ustvari ima pravo martinchi obicna je! Sestra mi ima puno njihovih stvari po kuci, mogu ih pohvalit za ideje, i raznorazna rijesenja, ali da su po kvaliteti nesto, paaaa bas i nisu :ne zna: Moze se u nas puuuuno kvalitetnijih stvari nac po isto tako pristupacnoj cijeni! A nemoras cak ni kombi iznajmit, i platit put i benzin itd...
martinchi
24.02.2012., 20:42
Oprosti, ti zelis reci da je Ikea vrhunski namjestaj??
ne, sigurno to ne mislis.
Old fart
24.02.2012., 21:18
Gospodo draga ,spamat neću ,samo ću se još jednom spomenut da hrvatski govorim dobro ,i iz mog osvrta se nikako ne može naći poveznica za riječ "obično" sa riječju "vrhunsko" , kao što se ne mogu usporediti riječi jabuka i rasplinjač , a svaditi se neću .
Pismeni ste (bar se nadam ) pa čitajte što piše.
martinchi
25.02.2012., 08:36
ja stvarno ne kužim i zašto bi se svađali..
Ja jako dobro čitam što piše, a upravo i pišete o razlici između običan i vrhunski, jer sori
OBIČNA Ikea ???!?? Duhovito ,za njih rade najbolje firme u Europi i šire ,sa vrhunskom opremom i istim takvim kadrovima.
možemo se jednostavno složiti da imamo različita mišljenja o Ikea namještaju, jer sva daljnja rasprava nije za ovu temu.
rospica
25.02.2012., 11:00
Pa da, prema ovoj recenici proizlazi da je IKEA vrhunska firma, jer koliko ja znam da za Pevec, Brico i sl. rade najbolje firme sa vrhunskom opremom i istim takvim kadrovima, ne bi ni te firme bile tuga i jad :ne zna:
Old fart
26.02.2012., 11:41
Baš ...i kad se radi nekoliko tisuća stalaka za veš dnevno ,treba ti vrhunska oprema , od CNC glodalica i savijača cijevi ,do komora za plastificiranje ,pakiranja i sl. Takav posao ne može obaviti "obična " firma ,sa običnim kadrovima ,ali vas dvije o tome znate kao i ja o neurokirurgiji .
Zato je prilično iluzorno pričati o tome jer ,koliko ja znam vrhunski namještaj se radi polu ručno u halama malo većim od garaže sa produkcijom od par komada mjesečno...problem je što ja o ovom poslu znam nešto malo više.
Neobično je što više od pola hrvatskih proizvođača namještaja umire od straha ,od same najave da IKEA dolazi u Hrvatsku jer će im posao naglo "zamrijeti". Za jednu običnu firmu ,dobar posao ,ne ?!
Kad Pevec ,Braco i td nađeš na ovim lokacijama ,javi...
Europe
België | Belgique (Belgium)
България (Bulgaria)
Česká republika (Czech Republic)
Danmark (Denmark)
Deutschland (Germany)
España (Spain)
Ελλάδα (Greece)
France
Ísland (Iceland)
Ireland
Italia (Italy)
Κύπρος (Cyprus)
Magyarország (Hungary)
Nederland (Netherlands)
Norge (Norway)
Österreich (Austria)
Россия (Russia)
Polska (Poland)
Portugal (Portugal)
România (Romania)
Schweiz | Suisse | Svizzera (Switzerland)
Slovensko (Slovakia)
Suomi (Finland)
Sverige (Sweden)
Türkiye (Turkey)
United Kingdom
North America
Canada
United States
Middle East
(Kuwait)
(Israel)
(Saudi Arabia)
(United Arab Emirates)
Asia Pacific
Australia
(China)
(Hong Kong)
(Japan)
Malaysia
(Taiwan)
Singapore
ประเทศไทย (Thailand)
Caribbean
República Dominicana (Dominican Republic)
Mala Huba
26.02.2012., 14:45
Nisam sigurna dal sam na pravom mjestu, uputite me ako jesam.
Imam staru kuhinju drvenih fronti. Ja bih te fronte htjela prefarbati u bijelo (sad su tamno smeđe boje drva, vide se godovi itd). Koji alat mi je potreban za brušenje, pošto fronte imaju dosta ukrasnih udubljenja i ispupčenja, u ovom stilu:
http://www.artistic-kitchen-designs.com/images/t_06.jpg
planiram napraviti ormarić za kupaonu i htjela bi staviti i ladice.
dubina ormarića je samo 30 cm pa me zanima da li mogu napraviti ladicu sa metaboxom. vidim da u elgradu (tamo ću uzeti sav materijal) imaju metabox dimenzija 270/85. kad smo radili za kuhinju elemente, ladice su isto imale taj metabox mehanizam, no dubina elementa je 56 cm a dubina ladice je samo 50 cm. odnosno metabox je bio 500/85, znači 6 cm kraća ladica od elementa, pa da li to tako mora biti.
i pošto će ormarić biti visine 220 cm, i imat će nekoliko vrata, koliko mora biti razmak između dvoje vrata po visini
ovako nekako bi izgledao ormarić
http://imageshack.us/photo/my-images/10/29309892.png/
planiram napraviti ormarić za kupaonu i htjela bi staviti i ladice.
dubina ormarića je samo 30 cm pa me zanima da li mogu napraviti ladicu sa metaboxom. vidim da u elgradu (tamo ću uzeti sav materijal) imaju metabox dimenzija 270/85. kad smo radili za kuhinju elemente, ladice su isto imale taj metabox mehanizam, no dubina elementa je 56 cm a dubina ladice je samo 50 cm. odnosno metabox je bio 500/85, znači 6 cm kraća ladica od elementa, pa da li to tako mora biti.
i pošto će ormarić biti visine 220 cm, i imat će nekoliko vrata, koliko mora biti razmak između dvoje vrata po visini
ovako nekako bi izgledao ormarić
http://imageshack.us/photo/my-images/10/29309892.png/
nekad je potrebno uzeti kraću vodilicu, a nekad i nije...
Kuhinja je specifična jer može se dogodii da ti tih 6 cm treba zbog kojekakvih instalacija (struja, plin pa čak i ventili za vodu, štekeri...)
u kupaoni se također može dogoditi takva situacija makar puno rijeđe... recimo hoćeš prekriti ormarićem ventile za vodu i baš na tom mjestu bi trebala biti ladica. Inače metabox treba biti kraći od korpusa na nekih 5 mm...
s obzirom da nemam na tom dijelu ništa onda mogu taj metabox. hvala puno na odgovoru :)
LexMoloch
27.02.2012., 08:39
Planiram složiti komad namještaja za dnevni boravak i sad se razmatraju opcije "bez ručki". Imate li, onako iz iskustva, saznanja koja je maksimalna dimenzija (odnosno težina) metabox ladice koju može otvoriti TIP ON predviđen za vrata? Znam da je tandembox pravo rješenje, no ovdje će biti riječ o podosta (9) manjih ladica (40ak cm širine) pa je cjenovna razlika vrlo velika. Isto tako alu profili za prstohvat ne odgovaraju zbog dizajna, a ne mogu niti sve riješiti ostavljanjem viška fronte za prihvat i ručno otvaranje pa se sad važu alternative.
Pitanje drugo - što mislite, može li se jedan amater hobist navikao na rad s iveralom uhvatiti u koštac s Eurolight pločama? Zamišljen je jedan deblji "okvir" oko korpusa, HC ploče bi bile taman sa svojih 38 ili 50mm. Također me zanimaju i osnove - npr. kako se rade okomiti spojevi kod tih ploča (može i neki link za početnike ako ga imate, pretraga ove teme a bogami ni google nije pomogao), te kolika je nosivost tih ploča - može li 1m dužni nositi težinu LCD monitora, odnosno "glumiti" plohu stola?
Zahvaljujem unaprijed!
BILJEŽNIK
27.02.2012., 09:33
Za vodilice pogledaj ovdje (http://www.elgrad.hr/images/stories/cjenici/03_vodilice_izvlacni_sustavi_ladice.pdf) -FGV Excell one touch.
BILJEŽNIK
27.02.2012., 10:38
Mala Huba, pretpostavljam da se radi o frontama lakiranim bezbojnim lakom. Treba sastrugati lak gdje god je to moguće (može i nožićem za skalpel) pa pobrusiti brusnim papirom ili, još bolje, spužvicom. Ovdje (http://www.caparol.hr/desktopdefault.aspx?tabID=3546&alias=hr&lang=hr) ćeš pronaći kombinaciju kojom ćeš prebojati fronte nakon brušenja.
LexMoloch
27.02.2012., 12:05
Za vodilice pogledaj ovdje (http://www.elgrad.hr/images/stories/cjenici/03_vodilice_izvlacni_sustavi_ladice.pdf) -FGV Excell one touch.
Hvala na prijedlogu! Malo me muči što još nisam nikad radio kompletne ladice, nego samo meta/tandemboxe. Frka me i fronte naprijed, do sad su mi ova polugotova rješenja bila super baš zbog prihvatnika fronte i tog ± podešavanja fugi. Ima li nekakav trik za sigurno i precizno pozicioniranje fronte kod drvenih ladica?
Burgija
27.02.2012., 12:52
Ima li nekakav trik za sigurno i precizno pozicioniranje fronte kod drvenih ladica?
možda pomogne 1 (http://lb.orbis.hr/showpost.php?p=34056876&postcount=6094) i 2 (http://www.forum.hr/showpost.php?p=9662688&postcount=149)
Old fart
27.02.2012., 12:57
Hvala na prijedlogu! Malo me muči što još nisam nikad radio kompletne ladice, nego samo meta/tandemboxe. Frka me i fronte naprijed, do sad su mi ova polugotova rješenja bila super baš zbog prihvatnika fronte i tog ± podešavanja fugi. Ima li nekakav trik za sigurno i precizno pozicioniranje fronte kod drvenih ladica?
Postoje šablone ,ali najbolji je način precizno mjerenje i malo točkalo ,osobno vrlo često koristim pomično mjerilo ,a imam uglavnom sve šablone za FGV i BLUM.
Sve mjere za prihvatnike su ti ionako u Sistemu 32 (http://www.scribd.com/doc/6054738/Blum-Process32-Cabinetmaking-Guide)
LexMoloch
27.02.2012., 14:32
Hvala dečki, uistinu krajnje jednostavno i logično, a k tome odlično rješenje s većim rupama u lažnoj fronti i onda točno uštimavanje vijcima manjeg promjera. Ok, mislim da stvarno nema razloga izbjegavati drvene police - stege imam, vremena imam, pomagača imam... budemo to polako i s guštom. :)
Ima li netko možda koju riječ za napisati oko HC/Eurolight ili da se klonim toga i idem na prešani/spajani iveral, makar bilo skuplje i veće težine?
Pozdrav
Može ovo što predlaže kolega burgija ali element mora biti 100% 'izvinklan'.
Za drvene ladice Blum ima podešivače fronti koji se ufrezaju sa zadnje strane fronte i pomoću njih se fronta može namještati gore/dolje , lijevo/desno 2mm
Hvala dečki, uistinu krajnje jednostavno i logično, a k tome odlično rješenje s većim rupama u lažnoj fronti i onda točno uštimavanje vijcima manjeg promjera. Ok, mislim da stvarno nema razloga izbjegavati drvene police - stege imam, vremena imam, pomagača imam... budemo to polako i s guštom. :)
Ima li netko možda koju riječ za napisati oko HC/Eurolight ili da se klonim toga i idem na prešani/spajani iveral, makar bilo skuplje i veće težine?
Pozdrav
Nekoliko postova ispred je bilo pisano o spajanju i ukrućivanju eurolight ploča a imaju i neki linkovi , možda Vam pomogne da se odlučite.
Mala Huba
29.02.2012., 10:44
Jel zna netko gdje se u Rijeci može kupiti koža i kravlja koža s dlakom na metre? tj kvadrate ili kako već.. Htjela bi nešto pretapecirati.
Jel zna netko gdje se u Rijeci može kupiti koža i kravlja koža s dlakom na metre? tj kvadrate ili kako već.. Htjela bi nešto pretapecirati.
isto i mene zanima za Zgreb, umjetna ili prva koža crne boje..
Old fart
01.03.2012., 08:29
E ovo je već lakše :D , u Ogulinskoj ulici preko puta ulaza u restoran NK "Jarun"
darko_zg
01.03.2012., 13:28
Bok ekipa, trebam malu pomoć. Gdje se u ZG mogu kupiti ovakve (http://i40.tinypic.com/33cud21.jpg) (ili sl.) MDF profilirane letvice za izradu kuhinjski fronti?
E ovo je već lakše :D , u Ogulinskoj ulici preko puta ulaza u restoran NK "Jarun"
hvala
momrcen
03.03.2012., 09:14
Lijep pozdrav svima i unaprijed hvala na odgovoru..
Da li se radna ploča može laserski kantirati?
Po mogućnosti negdje u Zagrebu ili okolici..
*edit
sad su mi u Elgradu rekli da može ali samo u bijeloj boji, tj. visoki sjaj.. da je problem u tome što nemaju baš neku potražnju za takvim trakama..
u contiu kažu "da misle" da se ne može
Tko još radi lasersko kantiranje?
Djuro Radja
04.03.2012., 23:39
Nisam cesto radio sa pneumatskim podizacima pa ne znam koliko je dovoljno.
Fronta 79,6 x 39,6 koje pneumatske da stavim dva od 60N ili jedan od 80N?
Isto pitanje za fronut 69,6 x 39,6 i za 49,6 x 39,6. Znam da to prema kilazi ide al ne znam koliko je EGGER tezak po kvadratu.
Jednom sam uzeo pneumatske od FGV-a i cine mi se super al su duplo skuplji od Gruppo Pozzi iz Elgrada. Ima netko iskustva sa ovim jeftinijim mozda?
BILJEŽNIK
05.03.2012., 09:09
Probaj odgovore naći ovdje (http://www.suspa.com/fileadmin/3_bilder/Bilderpool/DOWNLOAD-files/Kataloge/Industrie/ProductsFurniture%20EN%20screen.pdf)
Tek sam nedavno prvi puta ugradio ove jeftinije na fronte koje se neće često otvarati pa nemam još povratnu informaciju da li su dobri ili ne. FGV rade već godinama bez ijedne reklamacije.
Mala Huba
05.03.2012., 09:39
Našla sam u Semeraru po 1200 kn/kom. To mi je malo tu mač, nastavljam potragu. Čak i u Ikea-i su po cca 130 € :(
Nisam cesto radio sa pneumatskim podizacima pa ne znam koliko je dovoljno.
Fronta 79,6 x 39,6 koje pneumatske da stavim dva od 60N ili jedan od 80N?
Isto pitanje za fronut 69,6 x 39,6 i za 49,6 x 39,6. Znam da to prema kilazi ide al ne znam koliko je EGGER tezak po kvadratu.
Jednom sam uzeo pneumatske od FGV-a i cine mi se super al su duplo skuplji od Gruppo Pozzi iz Elgrada. Ima netko iskustva sa ovim jeftinijim mozda?
Pozdrav
FGV je doplo skuplji ali vrijedi. Na početku sam kupovao Gruppo Pozzi ali njihova snaga ne odgovara onome što je navedeno na njima a kada dođu u krajnji gornji položaj nemaju lagano zaustavljanje kao FGV , nego svaki puta lupe .
79,6 x 39,6 2 x 80 N
69,6 x 39,6 2 x 60 N
49,6 x 39,6 1 x 80 N
EGGER 18 mm iveral = 11,79 kg/m2
EGGER 18 mm medijapan = 13,14 kg/m2
Djuro Radja
05.03.2012., 14:56
Pozdrav
FGV je doplo skuplji ali vrijedi.
I meni se na prvo otvaranje FGV cini dobar.
Hvala za ostatak odgovora.
sinke_28
07.03.2012., 11:42
mozda sam fulo temu al neznam gdje da stavim, koliko se napalcuje sklapanje uredske stolice po komadu cca????
Old fart
07.03.2012., 12:16
mozda sam fulo temu al neznam gdje da stavim, koliko se napalcuje sklapanje uredske stolice po komadu cca????
1 ,10 , 100 , 1000 komada ?
sinke_28
07.03.2012., 12:38
Pa po komadu je valjda ista cjena, al evo recimo za 10 kom
Radim ormarić sa ogledalom za kupaonu. Vrata bi bila veća od korpusa za jedno 3cm, pa me zanima kako bi izveo da mi se vrata(tih 3 cm) ne sudaraju sa korpusom tj. da se mogu normalno otvorit. Da li postoje takve spojnice ili nešto drugo?
MadVlad
07.03.2012., 16:14
Vrata bi sa svih strana bila veća od korpusa za 3 cm?
U to slučaju (copyright CD Covers) koristiš krivu pantu i postavljaš ju naopako. To znači lonac za pantu bušiš na boku ormara, a prihvatnik stavljaš na vrata.
U to slučaju (copyright CD Covers) koristiš krivu pantu i postavljaš ju naopako. To znači lonac za pantu bušiš na boku ormara, a prihvatnik stavljaš na vrata.
Pozdrav
Zgodno MadVlad. Čovjek uči dok je živ, ovdje mislim na sebe.:eek:
Old fart
08.03.2012., 09:46
Pa po komadu je valjda ista cjena, al evo recimo za 10 kom
Ne nije ,jedan komad je mali čevapi ,2 komada je veliki čevapi , 4 komada je pivo i veliki čevapi ,a preko toga je zanatska usluga sa računom uz PDV i troškove dolaska ,amortizacije alata ,sa minimalno 50 kn po satu :cerek:
Treba malo glavu koristit. :D
Hvala!
građevinar
11.03.2012., 01:57
koje bi bile maksimalne širine polica od iverala ovisno o debljini ploča? ima li neka špranca?
zahvaljujem!
koje bi bile maksimalne širine polica od iverala ovisno o debljini ploča? ima li neka špranca?
zahvaljujem!
Evo, ako ti odgovara
http://www.zaslike.com/files/8rfyeim1j5in97rbxd_thumb.jpg (http://www.zaslike.com/viewer.php?file=8rfyeim1j5in97rbxd.jpg)
pozdrav svima
čitam forum i ima puno pametnih i lijepih stvari.
No sad trebam pomoć pa vas molim ako netko zna kako:
napravio bih produžetak za stol, ali tako da izgledak ko vrata namještaja.
pomični dio zatvori se prema dole a kad se zatvori ide do kuta 90,i mora se podvući pod fixnu plohu
ali kad se otvori mora biti paralelno sa ostalim dijelom
zanima me ako netko zna koje pante to zadovoljavaju ili nešto drugo
pozdrav svima
pomični dio zatvori se prema dole a kad se zatvori ide do kuta 90,i mora se podvući pod fixnu plohu
http://i44.tinypic.com/t7d4jm.jpg
slika za
Tornado11
15.03.2012., 14:00
Izrada ormara za predsoblje
V 243 Š 85 i D 50- ev.51
pitanje je: donji dio je sokl 8 cm, pa 4 ladice cca 87 visine od prve do zadnje, pa 140 za jakne gornji dio. moje je pitanje, da li da donji dio radim kao jedan korpus (4 ladice ukupno 87 i sokl 8 = 95cm) i onda gornji dio od 140? da li sam u pravu? Za to imam Dynalog program 2.6.
Onda da li prednje kante ormara kantiram ABS 0.5 ili 2 mm, radi otpornosti? Da li se može za vrata za gornji dio uzeti 3mm između vrata fuga? i po 2mm lijevo i desno? od širine korpuisa kojaje 85, što znači 84,3 : 2 da bi mi vrata gore bila toliko tj 42,15?
Zatim da li vodolice Metabox za koje imem šablone i dr. vodilicu 450 ili ako uzmem 500 dubinu vodilice kolike dubine korpus? znam da ide +2mm naprijed. Leđe nebih radio sa falcem, već "prikucao" na leđa ploču ca 3mm.
Hvala
Tornado11
15.03.2012., 14:06
Zaboravio također napisati Upotrijebio bih Blum okove tj vodilice, ili mogu i FGV radi dimenzija? da li su iste i radi kvalitete. Drugo Ormar pitam iz 2 komada jer sam prije koju godinu radio ugradbeni ormar pa sam ga složio iz 9 "kvadara" 1/3 pa 2/3 i 3/3 najgornji dio i sve ih spojio zajedno i ispalo mi je super ili da taj ormar lupim odmah 243 visinu pa odjednom sve? Na ovaj način bih imao dno i vrh ladica horizontalnu ploču pa opet dno i vrh gornjeg dijela? Može mail neki za odgovor na PM?
Old fart
15.03.2012., 19:14
@dado22 koliko ja znam , to se ne može napraviti....sa pantama :)
da li može neki drugi način?? mislim znam da može šarnir neki, al onda ne ide ispod, mislio sam ako ima neka vrsta panti koja može ravno otvoriti vrata? ili neki pomični zglob? ideja je da se to dobije u ravnini a onda se izvuku vodilice koje bi to nosile.
vele_majstor
15.03.2012., 21:33
@ dado22- probaj proučiti od Hafele-a "Duomatic" pante
Tornado11
16.03.2012., 09:52
Nema odgovora?
Izrada ormara za predsoblje
V 243 Š 85 i D 50- ev.51
da li iz jednog ili 2 komada i sl. detalji? Da li dati kantirati veritkalne gornje dijelove(vodoravno) pa dalje nastavak vertikala? Forumaši? zahvaljujem
BILJEŽNIK
16.03.2012., 12:14
Možeš i u komadu, ako ga uspiješ ispraviti. Inače iz dva djela. Prednje rubove korpusa kantiraj sa 0,5 mm abs trakom. Širina fronti 422 ili 423 mm. Vodilice trebaju biti nekoliko mm kraće od dubine korpusa. Blum je bolji.
pozdrav svima
http://i44.tinypic.com/t7d4jm.jpg
slika za
pogledao sam Hafele, hvala
ima puno detalja i ok je katalog,
ali nisam uspio nać neki pant koji dovodi do paralele,uvijek je par milimetara niže, možda oni što otvaraju veće kuteve, ali nema skice za situaciju kad su paralelno, pogledat ću još
tenx
pala na pamet ideja
ako stavim ravnu spojnicu, obrnuto, i stanjim za 7mm tu ploču, da li bi to funkcioniralo??
BILJEŽNIK
16.03.2012., 16:48
Daj malo više detalja, kolika je dimenzija tog produžetka, kakav suport će imati nasuprot spojnica, debljina ploče stola, materijal od kojeg je izrađena ploča stola...
zamislio sam taj dio produžetka stola duljine 60cm od iverala, no može i od nekog drva,šperploče, pa ga lakiram i opet ok, stol je debljine 38mm
vodilice sam mislio montirati na one bočene dijelove- ukrute ili kako već se to zove, zamisao je da kad je produžetak dole ne smeta rub i slično, i ljepše je, pa da bude uvučen
po potrebi radi lakšeg dizanja da ide na neke pante, podigneš, izvadiš vodilice, koje su u biti sada oslonac i još dodatnu bočnu ukrutu koja se naslanja na stol i dodatno sve stabilizira. našao sam vodilice koje imaju nosivost 160kg
horizontalni razmak na stolu ne smeta, ali ako nije u ravnini onda je malo nezgrapno
pa sam tako nešto zamislio..
IMG]http://i43.tinypic.com/14nimhd.jpg[/IMG]
http://i43.tinypic.com/14nimhd.jpg
ninja23
18.03.2012., 09:42
Pozdrav, trebala bi mi pomoc.
Kupili smo regal za televizor i imamo ovakav ormar
.
http://www.zaslike.com/files/eu118sdkt0ravl23w16_thumb.jpg (http://www.zaslike.com/viewer.php?file=eu118sdkt0ravl23w16.jpg)
htio bi staviti staklo na taj otvor ali ne znam kako bi bilo najbolje jer su mi rekli da nema panti koji bi isli na obu lijevu stranicu nego da bi se trebala staviti okomita dascica jedno 8 cm i onda da se moze staviti staklo ali to bi mi ruzno izgledalo. Dakle konkretno pitanje je kako se moze staklo montirati bez da se dodaje okomita dascica, odnosno da se panti sarafe odmah u ovu lijevu stranicu.
Hvala
MadVlad
18.03.2012., 10:34
To se zove "kriva panta"
BILJEŽNIK
18.03.2012., 13:07
Slabo se vidi, ali čini mi se da ti kriva spojnica neće pomoći. Trebala bi ti neka vrsta paralelne spojnice, ali takve spojnice za staklo ja nisam još vidio. Ono što tebi treba možeš vidjeti ovdje (http://media.photobucket.com/image/glass%20hinges/Lotus_Nut/Chromehinge.jpg) Ide po jedna spojnica gore i dolje.
ninja23
18.03.2012., 17:28
ali ta spojnica koliko vidim samo drzi staklo a meni treba da se to otvara.
jel to ta kriva panta?
http://www.lin-trgovina.hr/proizvod.php?id_kat=451&id=4802
znaci ona se moze zasarafiti sa unutarnje strane lijeve letvice i staklo ce se otvarati ulijevo?
BILJEŽNIK
18.03.2012., 19:15
Pogledaj ovo (http://www.youtube.com/watch?v=SFnLd4Z3Y-s)
ninja23
18.03.2012., 19:43
aha, sad kuzim, hvala. ali problem je sto bi htio da mi je staklo u ravnini sa gornjim i donjim vratima a ovako nebi moglo biti jer su gornja i donja polica krace za debljinu gornjih i donjih vrata jer ih vrata pokrivaju.
a ovaj krivi ili polukrivi pant? jel bi to radilo to kaj mi treba?
http://www.lin-trgovina.hr/proizvod.php?id_kat=451&id=4800
http://www.lin-trgovina.hr/proizvod.php?id_kat=451&id=4801
BILJEŽNIK
18.03.2012., 20:22
Koliko mi se čini, s lijeve i desne strane tvog otvora su letve širine nekoliko cm koje su paralelne s frontama. Tu ne pomaže ni kriva ni polukriva spojnica bez dodatne letve kako ti je prvobitno predloženo.
ninja23
18.03.2012., 20:50
da, dobro ti se cini.
bas glupo da nema panta za staklo koji bi se stavljao tako na korpus.
a nosta, onda cu morati ipak stavljati tu glupu letvicu.
hvala na pomoci.
BILJEŽNIK
19.03.2012., 08:24
Umjesto letvice stavi dodatnu stranicu po cijeloj dubini korpusa pa će izgledati bolje. Možeš to napraviti i na obje strane. Te stranice neka ti budu poravnate sa unutarnjim bridom postojeće letve, a staklo onda postavi na krive spojnice.
Tornado11
19.03.2012., 08:32
Pozdrav
imam pitanje, za izradu ormara (vrata i ladice) razmišljam o sjsjnim frontama, sjajni iveral koji je podosta skup, ali izgleda OK. Da li se prilikom izrade korpusa koristi onda SVE visoki sjaj iveral? Ili samo vrata ladice (fronte)+ 2mm ABS, jer se u konačnici izvana i NEĆE vidjeti stranice. I da li se onda kantira (radi estetike) i "vertikale" korpusa?
MadVlad
19.03.2012., 08:56
Dva pitanja.
Da li je itko radio s akrilom iz Elgrada? Kolika mu je čvrstoća? Tj. da li se normalno izbuši rupa za pantu standardnim Forstner svrdlom? S čim se kantira i koliko je debeo kant?
Da li je itko montirao kutni sudoper? Nešto tipa ovog
http://i43.tinypic.com/2dgujp4.jpg
Zanima me kako bi bilo najbolje da napravim kutni spoj radnih ploča ispod sudopera. Standardni spoj koji mi pripreme u Elgradu i puno silikona plus stegnuti ih navojima s polumjesecima od ispod? Jel bi bio siguran da mi voda neće prodirati kroz spoj?
BILJEŽNIK
19.03.2012., 09:22
Ja sam radio s akrilom iz Elgrada i u redu je, nema razlike prilikom bušenja jer je akril nanesen samo na jednu stranu ploče, a i folija akrila je mekša od folije i laka na iveralu. Super je stvar što se može jednostavno polirati. Kantira se sjajnom trakom debljine 1 mm. Kutni sudoper je ovdje (http://picasaweb.google.com/Kicho27/NamjeTaj#5703055317883492162). Ne ostane baš puno ploče za izradu utora za polumjesece. Ja sam lakom dobro natopio prereze i silikonom zaljepio krajeve aluminijske lajsne za kutni spoj. Ispod sam stavio ravne čelične pločice. Ništa ne curi.
BILJEŽNIK
19.03.2012., 09:26
Pozdrav
imam pitanje, za izradu ormara (vrata i ladice) razmišljam o sjsjnim frontama, sjajni iveral koji je podosta skup, ali izgleda OK. Da li se prilikom izrade korpusa koristi onda SVE visoki sjaj iveral? Ili samo vrata ladice (fronte)+ 2mm ABS, jer se u konačnici izvana i NEĆE vidjeti stranice. I da li se onda kantira (radi estetike) i "vertikale" korpusa?
Sjaj samo na fronte. Sjajni ABS 1 mm. Korpus sa običnim iveralom i mini ABS trakom.
Dva pitanja.
Da li je itko radio s akrilom iz Elgrada? Kolika mu je čvrstoća? Tj. da li se normalno izbuši rupa za pantu standardnim Forstner svrdlom? S čim se kantira i koliko je debeo kant?
ne znam jel misliš na VS dekore? ako da, radio sam s bijelim VS i 20 rupa mi razvalilo svrdlo (koristim ono Stein ili tako nešto iz SCH - 170 kn)
ovo drugo pitanje - izbjegavam takve kerefeke
Zanemari!!! Bilježnik brži za 5 ms :D
MadVlad
19.03.2012., 10:40
ovo drugo pitanje - izbjegavam takve kerefeke
I ja izbjegavam, ali moja sestra ne! Imam filing da što god ja napravio da će mi nakon određenog vremena nabubrit ploča kod spoja.
I ja izbjegavam, ali moja sestra ne! Imam filing da što god ja napravio da će mi nakon određenog vremena nabubrit ploča kod spoja.
Pa eto malo kontempliram takav spoj....
i da se napravi perfektno i zabrtvi najžešćim lakom, ljepilom, silikonom, štatijaznam kakvim sredstvom... Opet postoji mogućnost širenja i skupljanja zbog topline i hladnoće i onda takav spoj puca ako je sredstvo kruto.
Ako ideš s Al letvicama ispada ružno za upucat se...
Jedino da napraviš radnu ploču od onog Coriana (ak seka ima para ko blata).
Inače od prije pola godine intenzivno razmišljam baš o radnoj ploči za kutne kuhinje i nikako mi nije jasno zašto smradovi ne naprave u nekoliko dekora oriđiđi kut od recimo 3+3 m i naplate malo jače za takvu robu i svi sretni ko nova godina. nema spoja nego samo skraćivanja na mjeru
dak0001
19.03.2012., 14:04
Dva pitanja.
Zanima me kako bi bilo najbolje da napravim kutni spoj radnih ploča ispod sudopera. Standardni spoj koji mi pripreme u Elgradu i puno silikona plus stegnuti ih navojima s polumjesecima od ispod? Jel bi bio siguran da mi voda neće prodirati kroz spoj?
ja bi stavio spojni AL profil + sanduk spojnice,
za njih ima mjesta
silikon ne koristim, nego siku T2,
kroz T2 nema šanse da prođe voda
MadVlad
19.03.2012., 14:27
ja bi stavio spojni AL profil + sanduk spojnice,
za njih ima mjesta
Kad izrežem otvor za sudoper ostat će mi 6 cm mesa na radnoj ploči na svakoj strani. Ako stavim sanduk spojnice na sredinu tih 6 cm onda će mi smetati fronti da se zatvori. Jedino ak postoje neke koje su 3 mm debele, a to je teško
dak0001
19.03.2012., 14:42
Kad izrežem otvor za sudoper ostat će mi 6 cm mesa na radnoj ploči na svakoj strani. Ako stavim sanduk spojnice na sredinu tih 6 cm onda će mi smetati fronti da se zatvori. Jedino ak postoje neke koje su 3 mm debele, a to je teško
ne znam kakva ti je konstrukcija i veličina sudopera,
meni su stale
na kraju krajeva, napravi takvu konstrukciju, da ploče vežeš za korpuse,
a korpuse onda zajedno sa pločama stegneš sanduk spojnicama
MadVlad
19.03.2012., 14:43
Kutni sudoper je ovdje (http://picasaweb.google.com/Kicho27/NamjeTaj#5703055317883492162). Ne ostane baš puno ploče za izradu utora za polumjesece. Ja sam lakom dobro natopio prereze i silikonom zaljepio krajeve aluminijske lajsne za kutni spoj. Ispod sam stavio ravne čelične pločice. Ništa ne curi.
Daj molim te opiši redoslijed izrade otvora. Prvo postaviš ploče na točnu poziciju i onda zacrtaš? Uz sudoper ide i šablona (barem tako piše na netu za ovaj koji ću ja postavljati). E sad, kad rastaviš ploče i izrežeš otvore, ostane jedan poprilično velik (i težak) batrljak koji, imam filing, može puknuti ako ga malo jače pogledaš.
Na ovoj sivoj radnoj ploči
http://i42.tinypic.com/2a62dtl.jpg
MadVlad
19.03.2012., 14:48
ne znam kakva ti je konstrukcija i veličina sudopera,
meni su stale
na kraju krajeva, napravi takvu konstrukciju, da ploče vežeš za korpuse,
a korpuse onda zajedno sa pločama stegneš sanduk spojnicama
Ovaj sudoper (http://www.kitchentraders.co.uk/index.php?dispatch=products.view&product_id=293)
Ispod sudopera će biti jedan kutni korpus pa nemam što stezati
dak0001
19.03.2012., 15:00
Ovaj sudoper (http://www.kitchentraders.co.uk/index.php?dispatch=products.view&product_id=293)
jedno od rješenja ti je da ploču režeš dijagonalno
onda nemaš onaj batrljak
A onda keksima spajaj i divljački spoji ploču sa susjednim elementima...
MadVlad
19.03.2012., 15:23
jedno od rješenja ti je da ploču režeš dijagonalno
onda nemaš onaj batrljak
Onda imam dva manja :D
I pola metra r. ploče više za kupiti
http://i44.tinypic.com/2e4gcp2.jpg
BILJEŽNIK
19.03.2012., 16:19
Ne bude niš puklo, ne boj se, samo oprezno radi i nema frke. Kutni korpus komplet napravi od iverala 18 mm debljine tako da se ti "batrljci" oslanjaju na korpus za koji ih dodatno pričvrsti malim kutnicima. U principu, ovi "batrljci" nose samo sebe pa nema neke opasnosti od pucanja.
cd_covers
19.03.2012., 18:56
Nema zašto ako dobro napraviš.Ja već par godina nikako drugačije ne radim nego CNC kutni spoj 3 ili 4 "polumjesec" spojke, te silikon ili vodootporno ljepilo.
A što se tiče spoja pod 45 ili obično, mislim da se ovaj klasični spoj može lakše i bolje stegnuti i da pod 45 nema nikakve prednosti.
A ništa neće puknuti ako imalo paziš i kad sve to spojiš, polijepiš i pošarafiš nema više šanse da išta pukne.
Tornado11
19.03.2012., 19:19
Glodalica: zeleni Bosch POA 1400W ACE? kakva su iskustva? Mogu nabaviti po 800 kn cca. Radije to ili u toj klasi bolje? po takvoj cijeni. (rupe falcevi i sl.) povremeno po koji ormar? komoda i sl
dak0001
19.03.2012., 21:05
Onda imam dva manja :D
I pola metra r. ploče više za kupiti
pa sam napisal da je to jedno od rješenja i da sve ovisi o konstrukciji,
a i o dimenzijama kuhinje.
sve ima svojih prednosti i nedostataka, a ovome je prednost samo ta,
da lakše staviš spojke ploče, jer ima više mjesta.
osim toga, mi sa čini, da si jednom napisal, da tvoji kupci plačaju materijal,
pa onda te boli đon kaj bu platil metar ploče više
MadVlad
19.03.2012., 22:30
Ja već par godina nikako drugačije ne radim nego CNC kutni spoj 3 ili 4 "polumjesec" spojke...
Da, ali nema mesa ni za jedan polumjesec, zato i cijela ova priča
osim toga, mi sa čini, da si jednom napisal, da tvoji kupci plačaju materijal,
pa onda te boli đon kaj bu platil metar ploče više
Moja sestra. Ne boli me đon.
A i za kupce me isto nikad nije bolio đon već sam uvijek pazio da ljudima uštedim di mogu, a da ne narušim konstrukciju.
MadVlad
19.03.2012., 22:37
Glodalica: zeleni Bosch POA 1400W ACE? kakva su iskustva?
Imaš temu ALATI (http://www.forum.hr/showthread.php?t=368755) pa tamo pitaj
cd_covers
19.03.2012., 22:49
Da, ali nema mesa ni za jedan polumjesec, zato i cijela ova priča
Jesi siguran da nema mjesta, ovako na prvu sa crteža mislim da bi stalo.
A ako baš nema mjesta ovaj dio do fronti bi ja učvrstio sa većom podložnom pločicom i šarafom duljine 10-13cm koji bi ušarafio.
Drugu stranu bi isto tako ušarafio pod koso sa dugačkim šarafom i sve skupa bi zaljepio sa D4 ljepilom.
Inače kad je ovakva situacija ja ovaj prvi "polumjesec" izravnam na ovom dijelu do fronti tako da ne smeta sudoperu, a zadnji mislim da ide..ako fali mjesta malo bi ga brusilicom suzio.
Osim toga imaš poseban okov koji se sa donje strane ušarafi u ploče i steže se na navoj...
MadVlad
19.03.2012., 23:11
Osim toga imaš poseban okov koji se sa donje strane ušarafi u ploče i steže se na navoj...
Kao što bi Olivia Newton John Travolta rekla, "Tell me more, tell me more..."
dak0001
20.03.2012., 07:34
Jesi siguran da nema mjesta, ovako na prvu sa crteža mislim da bi stalo.
stane sigurno :durica
ali kako to nije opcija zbog iskorištenja ploče, nećem više o tom
cd_covers
20.03.2012., 08:24
Kao što bi Olivia Newton John Travolta rekla, "Tell me more, tell me more..."
SCH 2009 katalog strana 160, sanduk vijak dvostruki, šifra 103 330 370
cd_covers
20.03.2012., 08:26
stane sigurno :durica
ali kako to nije opcija zbog iskorištenja ploče, nećem više o tom
ja nisam mislio na opciju pod 45 nego na klasičnu i siguran sam da na toj opciji stane polumjesec spoj....
dak0001
20.03.2012., 13:42
ja nisam mislio na opciju pod 45 nego na klasičnu i siguran sam da na toj opciji stane polumjesec spoj....
stane i na opciju pod 45, nacrtaj tlocrt 1:1 u AutoCad-u, pa se uvjeri,
a ovu sanduk spojnicu sam mu i ja predlžio na prošlom listu :mig:
cd_covers
20.03.2012., 14:32
stane i na opciju pod 45, nacrtaj tlocrt 1:1 u AutoCad-u, pa se uvjeri,
a ovu sanduk spojnicu sam mu i ja predlžio na prošlom listu :mig:
nisam čitao tako detaljno....vjerujem da stane i na 45 spoj isto, ali mi takav spoj nema smisla jer bespotrebno trošiš pola metra radne ploče...
Eto mene s malim problemom...
Naime, radio bih, ormarić 3x2,70 m i nikako da se snađem među tim silnim opcijama za klizna vrata.
Ide verzija na pod i strop. Strop je knauf. Ali nikako da nađem neku verziju gdje ima profila za 18 ispune!
Jel može mala pomoć? Jel postoje uopće profili za ispune 18mm ili da odmah ograničim izbor dekora?
Fala...
BILJEŽNIK
21.03.2012., 11:36
Ovdje (http://www.elgrad.hr/images/stories/cjenici/05_klizni_sustavi_pregradne_stijene.pdf) ćeš naći to što tražiš. Postoje vertikalni profili - ručke kat. br. 2220105, 2220106 i 2210013. Tu ćeš naći i odgovarajuće vodilice i pribor - kotačiće.
Ovdje (http://www.elgrad.hr/images/stories/cjenici/05_klizni_sustavi_pregradne_stijene.pdf) ćeš naći to što tražiš. Postoje vertikalni profili - ručke kat. br. 2220105, 2220106 i 2210013. Tu ćeš naći i odgovarajuće vodilice i pribor - kotačiće.
Fala na odgovoru.
I još jedno glupo pitanjce..
Taj sustav nema mogućnosti umetanja više komada ispuna već ide jedan veliki komad?
Fala
Tornado11
21.03.2012., 14:34
Panti - spojnice za vrata.
Pitanje: imam dimenziju ormara širine 850 mm (gore dupla vrata, dolje ladice) kako bi sve ravno bilo ... Dynalog programu sam zadao 2mm fuge kod ladica (lijevo 2 desno 2) do kraja korpusa, a dvostruka vrata 2mm lijevo 2mm desno i 3 izmežu (sve zajedno 7) Dynalog mi je izbacio širinu vrata 42,15 mm, a ladica 846 mm.
BLUMOV Katalog izbacuje sa straba od 3-8 mm?? :confused:
http://www.blum.com/catalogue/index.php?sp=hr
Što je točno 2 ili 3 mm? :confused::ne zna: Zoki, CD Covers, Mad Vlad?
Da li da idem preprojektirati? na 3mm ili ili 2? :ne zna:
Molim HITNO odgovor jer bi danas naručio materijal.
dak0001
21.03.2012., 14:54
Eto mene s malim problemom...
Naime, radio bih, ormarić 3x2,70 m i nikako da se snađem među tim silnim opcijama za klizna vrata.
Ide verzija na pod i strop. Strop je knauf. Ali nikako da nađem neku verziju gdje ima profila za 18 ispune!
Jel može mala pomoć? Jel postoje uopće profili za ispune 18mm ili da odmah ograničim izbor dekora?
Fala...
ima i SCH i Eko linija profile i pribor za ispune 18 mm debljine.
postoje T profili, pa se mogu kobinirati nekoliko dekora,
ja sam stavljao i lacobel u sredinu
dak0001
21.03.2012., 14:58
Pitanje: imam dimenziju ormara širine 850 mm (gore dupla vrata, dolje ladice) kako bi sve ravno bilo ... Dynalog programu sam zadao 2mm fuge kod ladica (lijevo 2 desno 2) do kraja korpusa, a dvostruka vrata 2mm lijevo 2mm desno i 3 izmežu (sve zajedno 7) Dynalog mi je izbacio širinu vrata 42,15 mm, a ladica 846 mm.
ja bi stavio širinu vrata 422 mm
ima i SCH i Eko linija profile i pribor za ispune 18 mm debljine.
postoje T profili, pa se mogu kobinirati nekoliko dekora,
ja sam stavljao i lacobel u sredinu
Superiška, već putujem prema sch :D
Fala puno
Burgija
21.03.2012., 16:04
Ako me sjećanje služi okov TOP je izložen u ELGRAD Jankomir pa možeš uživo vidjeti.
Trenutno je akcija -25% pa i na to računaj
p.s. autor ne posjeduje dionice navedenog centra i nikako nije poziv na kupnju u dotičnom :)
Ako me sjećanje služi okov TOP je izložen u ELGRAD Jankomir pa možeš uživo vidjeti.
Trenutno je akcija -25% pa i na to računaj
p.s. autor ne posjeduje dionice navedenog centra i nikako nije poziv na kupnju u dotičnom :)
ne smijem nikakve suspenzije, odnosno viseće okove... samo one na podu što klize.
Fala puno
Pozdrav
Opet sam na forumu preko mobilnog pa ako ponavljam ono što je kolega Bilježnik već predložio , Sorry. SCH ima takve okove , Solido 40 i Joker fiona (Forest) .Imaju ručkice, T profile , gornje i donje profile ,umetke za staklo jedino nemaju soft closing. Na you tube-u ima i video sa uputama.
Pozdrav
Ako već niste naručili materijal,
širina korpusa - 4 mm =širina fronte , ako su dupla vrata širina korpusa - 8 mm / 2 = širina svakih vrata.
Tornado11
24.03.2012., 09:11
Leđa ormara?
1. Ako radite bez falca iza ormara leđa - šarafite ih, koju širinu leđa? 100% širine ili -2mm i sl?
2. Tko prodaje ev 3mm materijal za leđa sa perforacijama (cipelar je ormar)
BILJEŽNIK
24.03.2012., 14:22
Leđa 2 mm manja. Siže Kupres je imao perforirani lesomal debljine 4 mm. Možeš i sam izbušiti nekoliko rupa, jeftinije je.
Leđa ormara?
1. Ako radite bez falca iza ormara leđa - šarafite ih, koju širinu leđa? 100% širine ili -2mm i sl?
2. Tko prodaje ev 3mm materijal za leđa sa perforacijama (cipelar je ormar)
Pozdrav
Ako radim poleđinu bez falca radim istu dimenziju kao i korpus, tako mi je lakše korpus staviti u "vinkl" i na kraju rubove obradim sa glodalicom 45 stupnjeva.
:kava:
racunovodja
25.03.2012., 19:36
Pozdrav ljudi...
Imam problem...dolje je slika... dva elementa koja idu u kut...
U lijevi element idu ladice i fronta im je vani na korpusu, znaci nisu unutra...ili kak se to kaže...
E sad, jer ima netko ideju što da napravim sa desnim djelom? fronta isto treba biti vani pa mi je sad problem sudaranja fronti....
Ak sam uspio dobro objasniti...
http://imageshack.us/photo/my-images/193/img2060u.jpg/
dak0001
25.03.2012., 20:28
Pozdrav ljudi...
U lijevi element idu ladice i fronta im je vani na korpusu, znaci nisu unutra...ili kak se to kaže...
E sad, jer ima netko ideju što da napravim sa desnim djelom? fronta isto treba biti vani pa mi je sad problem sudaranja fronti....
taj korpus ladičar odvoji od kuta odbojnikom za bar 30 mm,
jer ti se ladice uopće ne budu mogle izvlačiti
BILJEŽNIK
25.03.2012., 22:39
Ovdje (https://picasaweb.google.com/Kicho27/Savjeti#5723935874429321346) pogledaj kako to treba izgledati. Desno u sredini je ormarić za pećnicu sa ladicom ispod. Između njega i susjednog elementa u kutu je "slijepa" fronta za odmak (odbojnik o kojem govori dak).
Pozdrav ljudi...
Pozdrav
Kolege su već objasnili , jedino što bi taj slijepi element koji u stvari nije element nego blenda u boji fronte trebala biti barem 40-ak mm jer je većina ručkica 30-ak mm
"visoka" , a na kutni element paralelna spojnica za koji će fronta biti malo uža , čini mi se.:kava:
Tornado11
26.03.2012., 15:49
Jedno pitanje:
Radi estetike sam u radu jednog ormara sa ravnim pantom (kako bi rub vrata bio pri rubu korpusa. 2mm od ruba). moje je pitanje da li slijedeći ormar u nizu može biti isto sa ravnim pantom? (radi radijusa otvaranja stranice), da se ne sudaraju jedna vrata sa drugima? Ili moram slijedeći pant ev. staviti polukrivi?
Hvala svima na odgovorima. :ne zna:
racunovodja
26.03.2012., 21:54
Pozdrav
Kolege su već objasnili , jedino što bi taj slijepi element koji u stvari nije element nego blenda u boji fronte trebala biti barem 40-ak mm jer je većina ručkica 30-ak mm
"visoka" , a na kutni element paralelna spojnica za koji će fronta biti malo uža , čini mi se.:kava:
Mislio sam između ladičara (lijevi element) i ovog u kutu (izvlačni element ) metnuti još jednu dasku u sivoj boji, odnosno još jedan okomiti iveral sivo pokantiran, a na desni sljepi element--ovo kaj ste mi napisali svi...
Ručkice ne bi metao obične nego one kaj se ugradbene koje idu na gornji dio fronte... ne znam jer bi tak funkcioniralo....
racunovodja
26.03.2012., 22:16
Ili da jednostavno na ladičar element metnem na kraju lažnu frontu od 2 cm, isto tak i na desnoj strani i to je to.....?
Ovak nekaj...
http://www.zaslike.com/files/ee9u7qdpl5vow4tirl3b.jpg
BILJEŽNIK
27.03.2012., 08:05
Jedno pitanje:
Radi estetike sam u radu jednog ormara sa ravnim pantom (kako bi rub vrata bio pri rubu korpusa. 2mm od ruba). moje je pitanje da li slijedeći ormar u nizu može biti isto sa ravnim pantom? (radi radijusa otvaranja stranice), da se ne sudaraju jedna vrata sa drugima? Ili moram slijedeći pant ev. staviti polukrivi?
Hvala svima na odgovorima. :ne zna:
Ravni pant.
Ekipa da li postoji free program koji izracunava koliko je materijala potrebno za izradu npr.komode ili nekih ormarica?Bila sam u Elgrada donijela nacrt a oni kazu da to ne rade nego da moram doci s gotovim mjerama.Pitala sam par stolara ali mi traze nebulozne cifre .
MadVlad
27.03.2012., 10:55
Stavi tu neku detaljnu skicu i javit će ti se neka dobra dušica sa krojnom listom. Tu su ti sve đentlmen do đentlmena :zubo:
Ekipa da li postoji free program koji izracunava koliko je materijala potrebno za izradu npr.komode ili nekih ormarica?Bila sam u Elgrada donijela nacrt a oni kazu da to ne rade nego da moram doci s gotovim mjerama.Pitala sam par stolara ali mi traze nebulozne cifre .
`ajde pošalji skicu sa vanjskim mjerama na pp i biti će džabe (jeli se tako piše?).
zack_zg
27.03.2012., 14:21
Ekipa,
Gdje kupujete svrdla za konfirmate? Znam da ima u Iverpanu, ima li možda još gdje da je isplativije kupiti?
MadVlad
27.03.2012., 14:54
Ja koristim konfirmate 6,3x50 i za njih obično svrdlo 5 mm
Za konfirmat 7x50 stepenasto svrdlo ima i Schachermayer, kat. broj 103 331 255, nazovi pa pitaj za cijenu
BILJEŽNIK
27.03.2012., 16:55
Mislio sam između ladičara (lijevi element) i ovog u kutu (izvlačni element ) metnuti još jednu dasku u sivoj boji, odnosno još jedan okomiti iveral sivo pokantiran, a na desni sljepi element--ovo kaj ste mi napisali svi...
Ručkice ne bi metao obične nego one kaj se ugradbene koje idu na gornji dio fronte... ne znam jer bi tak funkcioniralo....
Bi, mada je bolje malo više to odmaknuti. Zaljepi dva komada i daj ih kantirati pa napravi razmak od 36 mm.
chavez ding
27.03.2012., 18:58
Ja koristim konfirmate 6,3x50 i za njih obično svrdlo 5 mm
koristim isto te, samo busim sa svrdlom 4,5
Pozdrav
Ručkice koje idu na frontu odozgor su izvučene van 15 do 20 mm tako da bi tih 18mm bilo na knap. Napravite komad u boji fronte ,sa kutnicima ga pričvrstite na element ladičara tako da bude poravnat sa frontama ladičara,razmak 4 mm, prilikom montaže taj dio prislonite na kutni element i iz kutnog elementa pričvrstite vijcima. Na kutni element stavite komad u boji fronte koji će biti duži od bočnice i fronte ladičara 30mm ( cca 600 mm ) , na taj dio pomoću paralelnih spojnica pričvrstite frontu kutnog elementa i to je to. Nadam se da nisam zakomplicirao previše , na taj način ja radim.
Ekipa,
Gdje kupujete svrdla za konfirmate? Znam da ima u Iverpanu, ima li možda još gdje da je isplativije kupiti?
Pozdrav
Stepenasto svrdlo u SCH cca 250 kn ali zašto dati te novce kada ga možete napraviti od kvalitetnijeg svrdla 6 mm pomoću stupne bušilice i aksijalne brusilice. Svrdlo stavite na stupnu bušilicu i pomoću aksijalne brusilice na kojoj je brusni kamen stanjite donji dio svrdla na 4,5 mm po dužini ,par mm više nego što je dugačak navoj na konfirmatu , gornji dio svrdla ostaje 6 mm, na svrdlo navučete onaj konus za upuštanje ( forzenkanje ) rupa kolika je ukupna duljina konfirmata i dobili ste odličan komadić alata. Kada stignem stavit ću sliku pa će sve biti jasnije.
racunovodja
27.03.2012., 21:42
Pozdrav
Ručkice koje idu na frontu odozgor su izvučene van 15 do 20 mm tako da bi tih 18mm bilo na knap. Napravite komad u boji fronte ,sa kutnicima ga pričvrstite na element ladičara tako da bude poravnat sa frontama ladičara,razmak 4 mm, prilikom montaže taj dio prislonite na kutni element i iz kutnog elementa pričvrstite vijcima. Na kutni element stavite komad u boji fronte koji će biti duži od bočnice i fronte ladičara 30mm ( cca 600 mm ) , na taj dio pomoću paralelnih spojnica pričvrstite frontu kutnog elementa i to je to. Nadam se da nisam zakomplicirao previše , na taj način ja radim.
Skužio sam do pola :503:
Nema veze, budem sutra ponovno procitao pa valjda skužim....
Hvala na savjetima....
Dečki, postavljam ovdje pitanje jer je vezano za stolariju: može li se okrenuti smjer otvaranja vrata :misli: ?
sobna vrata nam se otvaraju na desnu stranu a sad bi trebalo na lijevu. Može li se to prebacivati ili je potrebno kupiti komplet nova vrata sa štokom ili možda samo novo krilo? :ne zna:
dak0001
28.03.2012., 09:10
Dečki, postavljam ovdje pitanje jer je vezano za stolariju: može li se okrenuti smjer otvaranja vrata :misli: ?
sobna vrata nam se otvaraju na desnu stranu a sad bi trebalo na lijevu. Može li se to prebacivati ili je potrebno kupiti komplet nova vrata sa štokom ili možda samo novo krilo? :ne zna:
moguće je,
kupiš novo krilo iste širine i pante, štok pokrpaš, na drugoj strani ukopaš ...
Pozdrav
Stepenasto svrdlo u SCH cca 250 kn ali zašto dati te novce kada ga možete napraviti od kvalitetnijeg svrdla 5 mm pomoću stupne bušilice i aksijalne brusilice. Svrdlo stavite na stupnu bušilicu i pomoću aksijalne brusilice na kojoj je brusni kamen stanjite donji dio svrdla na 4 mm po dužini ,par mm više nego što je dugačak navoj na konfirmatu , gornji dio svrdla ostaje 5 mm, na svrdlo navučete onaj konus za upuštanje ( forzenkanje ) rupa kolika je ukupna duljina konfirmata i dobili ste odličan komadić alata. Kada stignem stavit ću sliku pa će sve biti jasnije.
Pozdrav
Stepenasto svrdlo "uradi sam"
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/Fotografija0249-1.jpg
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/Fotografija0248-1.jpg
Skužio sam do pola :503:
Nema veze, budem sutra ponovno procitao pa valjda skužim....
Hvala na savjetima....
Pozdrav
Možda pomogne
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/K-Svjetlana4-1.jpg
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/K-NadaI3-1-1.jpg
racunovodja
28.03.2012., 21:12
Pozdrav
Možda pomogne
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/K-Svjetlana4-1.jpg
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/K-NadaI3-1-1.jpg
Male su slike ali da, tak sam i mislil....
Samo kaj kad onak čitam se izgubim :ne zna:
Super i hvala još jednom...
zack_zg
29.03.2012., 11:24
Svaka čast!
Pozdrav
Stepenasto svrdlo "uradi sam"
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/Fotografija0249-1.jpg
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/Fotografija0248-1.jpg
Funky Monkey
29.03.2012., 23:36
bok,
pravio bih komodu za tv i sviđa mi se ova
http://www.emmezeta.hr/repository/images/_variations/7/7/77b51bfd2ba3863375034763a42ab2e7_category_large.jp g
može li mi netko složit krojnu listu samo za donji dio. :504:
Dimenzije su 280X54X70cm
thnx :)
Tornado11
30.03.2012., 10:18
Cipelar
pitanje je radim cipelar i unutra su gotove žičane košare iz Scachermeyera artikal 103 378 585 koje se ugrađuju na vrata. One su cca 57 cm široke i idu u ormar od 600. Kolike razmake po vertikali treba predvidjeti da se "gornja" vrata - ona iznad mogu otvoriti? da ne zapinju pri okretanju za donja? koju vrstu pante? Planiram visine vrata od 400
Molim na žuran odgovor radi narudžbe
djuka12
30.03.2012., 15:10
pozdrav svima! Imam pitanje za iskusne.
Mijenjao sam radnu ploču na staroj kuhinji (prije nije bilo jedinstvene radne ploče nego je svaki element imao svoju gornju plohu) pa me zanima koliki razmak ostavljate između stražnje strane radne ploče i zida (ostavljate li ga uopće)? I da li odmičete kuhinjske elemente od zida?
hvala
bok,
Dimenzije su 280X54X70cm
Jeli to na slici komoda sa prednjim okvirom, a kako ti želiš, sa okvirom,ili debljina ploča 40-50mm ili standardnu debljinu od 18mm?
zack_zg
30.03.2012., 15:24
Ja radim tak da mi se na jednoj strani nasloni na zid, a na drugoj kak dođe :D
Zidovi znaju biti jako neravni, pa moraš kerifeke izvoditi. Meni je na kraju bitno jedino to da rubna lajsna uspije sve pokriti...
Što se tiče samog postavljanja korpusa, ja ih namještam tako da dobro sjeda pod radnu ploču (plohu). E to sad već ovisi o tebi koliko hoćeš da ti bude radna ploha napuštena.... :)
pozdrav svima! Imam pitanje za iskusne.
Mijenjao sam radnu ploču na staroj kuhinji (prije nije bilo jedinstvene radne ploče nego je svaki element imao svoju gornju plohu) pa me zanima koliki razmak ostavljate između stražnje strane radne ploče i zida (ostavljate li ga uopće)? I da li odmičete kuhinjske elemente od zida?
hvala
bok,
http://www.emmezeta.hr/repository/images/_variations/7/7/77b51bfd2ba3863375034763a42ab2e7_category_large.jp g
Dimenzije su 280X54X70cm
Pozdrav
Ima podosta nejasnoća da bi se mogla složit krojna lista.
Kolika je debljina okvira , dubina višeg i nižeg elementa , visina višeg i nižeg elementa , da li su u pitanju ladice ako jesu koje???
the redCat
30.03.2012., 23:03
Koliko bi koštao krevet (rad + materijal cca) jako sličan ovome na slici da ga izradi stolar? Znači sve u iverici, za dimenzije madraca 200x80. Suprug nešto razmišlja da bi sam pokušao napraviti ali je mene ovlastio da dok on smisli što i kako, saznam koliko cca košta izrada takvog kreveta
Hvala!
http://www.ikea.com/it/it/images/products/hemnes-struttura-letto-con--cassetti__0154900_PE312996_S4.JPG
Koliko bi koštao krevet (rad + materijal cca) jako sličan ovome na slici da ga izradi stolar? Znači sve u iverici, za dimenzije madraca 200x80. Suprug nešto razmišlja da bi sam pokušao napraviti ali je mene ovlastio da dok on smisli što i kako, saznam koliko cca košta izrada takvog kreveta
Hvala!
http://www.ikea.com/it/it/images/products/hemnes-struttura-letto-con--cassetti__0154900_PE312996_S4.JPG
a takve stvari se ne rade u iverici. pogledaj bočne i zadnju stranu.
the redCat
31.03.2012., 10:22
a takve stvari se ne rade u iverici. pogledaj bočne i zadnju stranu.
Kako misliš ne u iverici? Jer takav krevet ne bi izdržao opterećenje ili zato što ovaj koji sam stavila ima bočnice od punog drva? Jer sliku sam stavila zbog oblika kreveta više, ne mora imati taj rub i utore po sebi
cd_covers
01.04.2012., 10:42
bok,
Dimenzije su 280X54X70cm
Mislim a ovo već prelazi okvire dobronamjerne pomoći na forumu.
Napravi sam krojnu listu pa će se sigurno naći netko dobre volje da to prekontrolira.
Ovako gotovanski pristup nije primjeren ovom SSM podforumu.
dak0001
02.04.2012., 08:29
Mislim a ovo već prelazi okvire dobronamjerne pomoći na forumu.
Napravi sam krojnu listu pa će se sigurno naći netko dobre volje da to prekontrolira.
Ovako gotovanski pristup nije primjeren ovom SSM podforumu.
fakat, u ovom vremenu borbe za preživljavanje,
ko ima viška vremena to nacrtati i izvaditi krojnu listu,
a "iz rukava" to je nemoguće i na kraju bi bilo neozbiljno
Trebam nalijepiti ogledalo na vrata kupaonskog ormara.
Koliko bi trebalo ogledalo biti u omjeru na vrata-iveral? Istih mjera ili?
zack_zg
02.04.2012., 18:24
Forumaši, planiram kupiti kesericu. Da li netko ima iskustva sa Einhell BT-BJ 900 (plavi Einhell iz Peveca). Naime, dali radi dobre utore? Nije mi potrebno da mašina može raditi cijeli dan bez odmora već da se s njom može složiti povremeno neki komad namještaja (uglavnom za sebe i tu i tamo za kojeg prijatelja)
vele_majstor
02.04.2012., 20:52
Forumaši, planiram kupiti kesericu. Da li netko ima iskustva sa Einhell BT-BJ 900 (plavi Einhell iz Peveca). Naime, dali radi dobre utore? Nije mi potrebno da mašina može raditi cijeli dan bez odmora već da se s njom može složiti povremeno neki komad namještaja (uglavnom za sebe i tu i tamo za kojeg prijatelja)
Ja ju imam, jer rijetko radim sa keksevima i nakon "početnog preslagivanja" radi ok. Naime, nakon 40-50 kekseva počelo je dimiti glodalo jer je izgubilo kut. Rastavio ju, sve dotegnuo, poštelao i sada radi ok.
Ako se odlučiš na nju, moj ti je savjet da uzmeš šubler i prije kupnje također izmjeriš glodalo (naletio sam na 3.2-3.4mm glodala). Osobno taj jeftini alat kupujem na principu "hrelića"- otvorim par kutija i pogledam kaj je unutra, tj. vizualno kako je složeno. Uglavnom koliko para- toliko muzike, ako kupuješ samo si izabereš "najbolju sa hrpe" i to je to.
zack_zg
02.04.2012., 20:59
kolika dimenzija glodala treba biti?
Ja ju imam, jer rijetko radim sa keksevima i nakon "početnog preslagivanja" radi ok. Naime, nakon 40-50 kekseva počelo je dimiti glodalo jer je izgubilo kut. Rastavio ju, sve dotegnuo, poštelao i sada radi ok.
Ako se odlučiš na nju, moj ti je savjet da uzmeš šubler i prije kupnje također izmjeriš glodalo (naletio sam na 3.2-3.4mm glodala). Osobno taj jeftini alat kupujem na principu "hrelića"- otvorim par kutija i pogledam kaj je unutra, tj. vizualno kako je složeno. Uglavnom koliko para- toliko muzike, ako kupuješ samo si izabereš "najbolju sa hrpe" i to je to.
vele_majstor
02.04.2012., 21:43
kolika dimenzija glodala treba biti?
4mm
zack_zg
02.04.2012., 21:58
jel se glodalo može promijeniti? Mislim, jel standardno? jel se da staviti neko kvalitetnije tipa od makite kad se ovo istroši?
4mm
Tornado11
02.04.2012., 22:18
Glodanje
Kekserica je slijedeća :), a htio bih pitati za glodanje utora za leđa ormara i sl. Netko do radi cirkularom 3,2. Netko glodalicom, ili ? Koje glodalo kupiti? 4 mm ili 3mm? Bosch jel to ok? i koje glodalo kupiti za izdubiti - izglodati rupu npr 137 x 45mm dubine 12 ili 14 i sl? Neku 10? pa red po red? molim hitan odgovor radi narudžbe.
vele_majstor
03.04.2012., 09:43
jel se glodalo može promijeniti? Mislim, jel standardno? jel se da staviti neko kvalitetnije tipa od makite kad se ovo istroši?
Može, paše od Makite i Lamella- 100x22x4.
Od Einhella je glodalo po specifikaciji 100x22x3.8mm, premda sam ja u izboru varijacija od 3.2-4mm uzeo 4mm glodalo. Einhell po mojem iskustvu nema loš motor, ali kada pogledaš ostale komponente i kako je složeno onda znaš zašto je ovaj stroj toliko jeftiniji od Makite ili sl.
Ali opet cijena i namjena, dobro pogledaš koji ćeš uzeti sa hrpe i uz ev. malo štelanja poslužiti će ti za obim rada koji si naveo. :)
zack_zg
03.04.2012., 09:45
Hvala na savjetu
Može, paše od Makite i Lamella- 100x22x4.
Od Einhella je glodalo po specifikaciji 100x22x3.8mm, premda sam ja u izboru varijacija od 3.2-4mm uzeo 4mm glodalo. Einhell po mojem iskustvu nema loš motor, ali kada pogledaš ostale komponente i kako je složeno onda znaš zašto je ovaj stroj toliko jeftiniji od Makite ili sl.
Ali opet cijena i namjena, dobro pogledaš koji ćeš uzeti sa hrpe i uz ev. malo štelanja poslužiti će ti za obim rada koji si naveo. :)
Ja sam kupio u Pevec-u isti model, ali je malo drugačijeg izgleda, evo slika
http://www.zaslike.com/files/hmmkujpwtlda610xamf_thumb.jpg (http://www.zaslike.com/viewer.php?file=hmmkujpwtlda610xamf.jpg)
a ovaj dodatak sam izradio po uzoru na Festool(valjda sam dobro napisao ime) da mi kekserica bude stabilnija kod frezanja uz rub
http://www.zaslike.com/files/dpz8hj0cesi5qy9u8khb_thumb.jpg (http://www.zaslike.com/viewer.php?file=dpz8hj0cesi5qy9u8khb.jpg)
Kekserica je imala "lufta" na vodilicama, pa sam ubacio instrument lim (tanki mjedeni lim) i bitno smanjio te zazore.Do sada sam isfrezao za oko 100 tinjak keksa i za sada bez problema-znam da nije puno,ali za mene hobistu, dosta.
[QUOTE=stari1;Do sada sam isfrezao za oko 100 tinjak keksa i za sada bez problema-znam da nije puno,ali za mene hobistu, dosta.
Pozdrav
Da se malo uključim , nemam plavi Einhell nego žuti , ne znam točno koji model , sada trenutno praznim četvrtu kutiju Solido keksa od 1000 komada, glodalica funkcionira OK a glodalo je još uvijek dobro.
Bilo je potrebno malo štelanja na početku kako su kolege forumaši već pisali , da skratim , zadovoljan sam.
Makita je priča za sebe koju bih volio pričati ... možda kadporastem a Lamelo je druga galaksija što se keksanja tiče, na kraju krajeva pa oni su izmislili keksaricu
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.