PDA

View Full Version : Izrada namještaja - savjeti

stranice : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

zoranp
21.10.2007., 08:58
da li netko zna koliko otprilike kosta izvlacna kosara (ili je to izvlacni ormar) 1400x300 i 1400x150.
Pitao sam u jednom ducanu i gospodja je rekla da ce mi javiti u toku dana jer nema cijenu nego samo sifru.... i prodje tako 5-6 dana... ocito joj nisam bio interesantan

Takva kolona je oko 1500 kn.

saandi
21.10.2007., 20:09
Jel toliko samo taj mehanizam ili je to komplet? Pretpostavljam da je samo mehanizam:( :( :(

DIsign
21.10.2007., 20:27
Jel toliko samo taj mehanizam ili je to komplet? Pretpostavljam da je samo mehanizam:( :( :(

u SCH toliko košte komplet s 5 polica (2PVC+3žičane)

MadVlad
22.10.2007., 08:54
Hej. Vidim da vam se svidja moj sajt.

Odličan je, svaka čast! :top: Stvarno si si dao truda.
Kip duin a gud đob!

DIsign
23.10.2007., 08:56
Evo i moj sajtić ( u fazi je izrade pa zanemarite dječje bolesti) jer čemu muka čemu trud kad ljepota prođe uzalud.

p.s. puko sam počeo sam i stihove klepat

cd_covers
23.10.2007., 10:35
Da li zna netko gdje bi mogao kupiti radnu ploču bijelu debljine 5cm. Iverpan ima, ali dimenzije mi ne odgovaraju jer bi imao 60% viška....
Elgrad i Siže Kupres nemaju (SK ima neku krem, a treba mi bijela).

Pozdrav,
Tomislav

MadVlad
23.10.2007., 10:50
Thunderstorm, pa nije se DISign reklamirao, ovo je Sam svoj majstor i čovjek je prikazao šta je napravio svojim rukama. Citat sa stranice:
"Hvala što ste našli vremena i strpljenja pogledati ove stranice! Cijenim Vašu podršku i nadam se da će Vam moj rad i ideje koristiti.
Ako ste u nedoumici ili trebate pomoć, slobodno se obratite putem E mail stranice ili telefonom."

Čovjek ne prodaje uslugu već nudi savjete i pomoć.
Zašto onda nisi brisao link na Kikaxdesign? To je čista reklama za obrt.

DIsign
23.10.2007., 11:45
prvenstveno hvala MadVlad-u na podršci i obrani ali thanks but no thanks

cijenim mišljenje moda da je ovo bila reklama ali nije,vjerujte meni to stvarno nije potrebno niti mi je to bila namjera.
ali što je tu je, i dalje ću biti na raspolaganju preko pm i imageshack-a makar svaki dan objavio po jedan link na svaku sliku sa site-a a tome ću dodat i 3D prikaz mog viđenja problema koji vas muči ili ideje koja vam je potrebna ako vi to želite.

always upstream :top:

Nick Nick
24.10.2007., 11:19
Trebao bih na ploci od iverala debljine 10 mm odrezati jedan mali dio u kutu
ploce.
Kakva pila mi treba za to? Dal da iznajmim ubodnu ili da kupim nekakvu
rucnu? Hocu dati cim manje love za to, jer mi vjerojatno ta pila vise nikad
nece trebati, a i sam zahvat je jako jednostavan (bar pretpostavljam).
Pomozite!

Hvala!

Nick Nick
24.10.2007., 11:22
Eh, da, da se nadopunim :) - svjestan sam da za savrseni rez moram imati i dobar alat, ali u ovom slucaju to mi nije toliko bitno, jer se rez skoro pa nece vidjeti.

cd_covers
24.10.2007., 12:21
Trebao bih na ploci od iverala debljine 10 mm odrezati jedan mali dio u kutu
ploce.
Kakva pila mi treba za to? Dal da iznajmim ubodnu ili da kupim nekakvu
rucnu? Hocu dati cim manje love za to, jer mi vjerojatno ta pila vise nikad
nece trebati, a i sam zahvat je jako jednostavan (bar pretpostavljam).
Pomozite!

Hvala!

glodalica...

MadVlad
24.10.2007., 12:30
Kupi ubodnu. Imaš ih već od 70 kn, a sigurno će ti zatrebati još u životu

chateauxdeif
24.10.2007., 14:47
Kupi ubodnu. Imaš ih već od 70 kn, a sigurno će ti zatrebati još u životu

iako nije po "propisima" ali ja za takove stvari koristim ručnu pilu za željezo :no:
je jako je precizna i ima jako, jako fini rez:rolleyes:

budite nježni kad mi objašnjavate da to nije dobro:)

MadVlad
24.10.2007., 15:51
Zašto ne? Ja isto kad mi treba fini rez stavim pilicu za željezo na ubodnu. Jest da ide sporije, ali je rez puno, puno ljepši nego s običnom pilicom za drvo

DIsign
25.10.2007., 08:24
Zašto ne? Ja isto kad mi treba fini rez stavim pilicu za željezo na ubodnu. Jest da ide sporije, ali je rez puno, puno ljepši nego s običnom pilicom za drvo

definitivno bih se složio. ali ako baš nećeš pilu za metal u ubodnoj, možeš kupiti i ručni držač za list pile za metal. ima ih u "uradi sam" po 15 tak hrk.

Thorvald
29.10.2007., 12:22
Pratim ovu i slicne grupe koliko stignem jer imam u planu okusati se u izradi kuhinje po svojim nacrtima (a zeninim zeljama ;) )
E sad, tu sam citao o tim keksericama i kada sam vidio Lamellov site s onim filmicima, odlucio sam da cu si to nabaviti jer ne mislim stat na toj kuhinji a cini mi se nevjerojatno koristan alat.
Vidio sam te Einhell i sl. varijante u Pevecu i Bauhausu za 350 - 500 kuna i ne svidja mi se to sto plese lijevo-desno u onoj glavi...
Skil mi se dopada po cijeni jer je izmedju ovih jeftinih i ovih profi, ali ima plasticnu glavu.
Bosch (plavi) kosta cca 3000 kuna, Makita isto, a to mi je malo previse....
Koliko uopce kosta Lamello i da li se moze kupiti kod nas?
Meni se svidja DeWalt DW682K koji kosta cca 2100 kuna i on mi se cini neki BestBuy.

Dakle, moja pitanja glase: Koji je vas savjet? Sto kupiti? Da li se isplati kupovati ovaj Einhell, tj. da li se s njim mogu precizno spojiti dve ploce?
Koliki je hendikep ta plastika na Skilu?
Sto kazete na tog DeWalta? I da li se isplati dat tu lovu? Hoce li mi smjesak silazit s lica? :)

Izrada namjestaja me vec dugo privlaci a sada su me motivirale cijene stolara. Naime, za moju malu kuhinjicu traze cca 18000 kuna a kada ja izracunam, drvo(Elgrad) i pante+ladice(BLUM) dodju cca 7000 kn.
Gledajuci tako, i Makita mi se isplati ;)

cd_covers
29.10.2007., 12:27
Pratim ovu i slicne grupe koliko stignem jer imam u planu okusati se u izradi kuhinje po svojim nacrtima (a zeninim zeljama ;) )
E sad, tu sam citao o tim keksericama i kada sam vidio Lamellov site s onim filmicima, odlucio sam da cu si to nabaviti jer ne mislim stat na toj kuhinji a cini mi se nevjerojatno koristan alat.
Vidio sam te Einhell i sl. varijante u Pevecu i Bauhausu za 350 - 500 kuna i ne svidja mi se to sto plese lijevo-desno u onoj glavi...
Skil mi se dopada po cijeni jer je izmedju ovih jeftinih i ovih profi, ali ima plasticnu glavu.
Bosch (plavi) kosta cca 3000 kuna, Makita isto, a to mi je malo previse....
Koliko uopce kosta Lamello i da li se moze kupiti kod nas?
Meni se svidja DeWalt DW682K koji kosta cca 2100 kuna i on mi se cini neki BestBuy.

Dakle, moja pitanja glase: Koji je vas savjet? Sto kupiti? Da li se isplati kupovati ovaj Einhell, tj. da li se s njim mogu precizno spojiti dve ploce?
Koliki je hendikep ta plastika na Skilu?
Sto kazete na tog DeWalta? I da li se isplati dat tu lovu? Hoce li mi smjesak silazit s lica? :)

Izrada namjestaja me vec dugo privlaci a sada su me motivirale cijene stolara. Naime, za moju malu kuhinjicu traze cca 18000 kuna a kada ja izracunam, drvo(Elgrad) i pante+ladice(BLUM) dodju cca 7000 kn.
Gledajuci tako, i Makita mi se isplati ;)

Za jednu ili par kuhinju kupi AlphaTools ili Eihell...može se napraviti sve precizno jedino je potrebno malo više pažnje nego sa boljim uređajima.

Pozdrav,
Tomislav

MadVlad
29.10.2007., 12:38
Moj savjet je, budući da još nisi nikad radio kuhinju, da kreneš sa konfirmatima, a ne keksericom. Zašto? Jer ćeš fulat nešto sigurno. A tad ćeš izvući konfirmat, napravit rupu na drugom mjestu i upucat ga ponovo. Ili, u slučaju sa keksanjem, možeš uzet macolu i raspalit po zalijepljenom keksu, razvalit dasku i pokeksat ponovo ako je šta ostalo čitavo. Karikiram malo, ali su to činjenice. Nakon što se ufuraš u izradu namještaja i kad budeš siguran uzmi keksericu. Ja sam nakon svojih 5 godina izrade namještaja (spajanje konfirmatima i minifixima) uzeo keksericu, ali ne za kuhinje, već za neke radove sa punim drvetom i medijapanom koji se poslije spajanja kitaju i lakiraju. Kuhinje i dalje spajam na rastavljivi način.
Za sad je u funkciji Alpha Tools kekserica i radi skroz OK. Ako će se raštelat ili ako će mi apetiti narast, ići će nešto skuplje. Za jednom u mjesec-dva dovoljna mi je ova.

MadVlad
29.10.2007., 12:43
Što se tiče keksanja dasaka 18 mm debelih pročitajte ovaj savjet
http://www.newwoodworker.com/misalgnedbiscts.html

tzac
29.10.2007., 13:08
Evo da i ja potvrdim ovo što je MadVlad kazao. Uostalom, konfirmat vijci ti se ionako kod kuhinje uopće ne vide pa i estetski uopće nema razlike, a za početnika, u što još uvijek ubrajam i sebe, su zakon. Dakle, za početak navali ti s konfirmatima i pošalji nam što prije slike uredaka ...........

Thorvald
29.10.2007., 13:27
Prvo sam i mislio slagat sve konfirmatima na nevidljivim mjestima te minifixevima na vidljivim. Ovo mi se svidjelo jer mi se cini ful brzo, precizno i jednostavno, spoj je kvalitetan a nemam namjeru u buducnosti rastavljat kuhinju pa mi vijcani spoj ne predstavlja neku prednost.
Ali, OK, primljeno na znanje...Drmat cu s tim konfirmatima za sad, a uzet si Einhella za kekse. Einhell je isto sto i AlphaTools? Gdje si ti uzeo svoju?

Što se tiče keksanja dasaka 18 mm debelih pročitajte ovaj savjet
http://www.newwoodworker.com/misalgnedbiscts.html

Hvala na linku, odlican mi se cini site. Ali sto se ovog problema tice, tip je sam kriv a ne stroj. Njegova kekserica stoji na stolu a ne u ruci, pa mu je ona "podigla" malo plocu a time i rez. Da je drzao keksericu u ruci a dasku na rubu stola, to mu se nebi desilo. :)

Thorvald
29.10.2007., 13:34
Evo da i ja potvrdim ovo što je MadVlad kazao. Uostalom, konfirmat vijci ti se ionako kod kuhinje uopće ne vide pa i estetski uopće nema razlike, a za početnika, u što još uvijek ubrajam i sebe, su zakon. Dakle, za početak navali ti s konfirmatima i pošalji nam što prije slike uredaka ...........

:) OK, poslat cu slike cim budem imao sto za pokazati...U posao krecem uskoro. Skice, planove i slike napravljene na kompu vec imam...Cekam sljedecu placu da se naoruzam stegama i onda krecem u akciju ;)

MadVlad
29.10.2007., 13:42
Prvo sam i mislio slagat sve konfirmatima na nevidljivim mjestima te minifixevima na vidljivim. Ovo mi se svidjelo jer mi se cini ful brzo, precizno i jednostavno, spoj je kvalitetan
Eto, sve si rekao. Za minifixe kupi označivače, pa će i to biti precizno i jednostavno

Einhell je isto sto i AlphaTools? Gdje si ti uzeo svoju?
Yep! U Bauhausu se zove AT.

Ali sto se ovog problema tice, tip je sam kriv a ne stroj. Njegova kekserica stoji na stolu a ne u ruci, pa mu je ona "podigla" malo plocu a time i rez. Da je drzao keksericu u ruci a dasku na rubu stola, to mu se nebi desilo. :)
To je i on rekao i upozorio ljude da ne rade istu grešku. U slučaju dasaka 20 mm i debljih donji dio mu se nebi vukao po stolu i nema mjesta pogrešci.

Cekam sljedecu placu da se naoruzam stegama i onda krecem u akciju ;)
Kakve stege? Prekjučer kupio novu kutnu stegu u Merkuru za 100 kn. To je jedina stega koja ti treba. Nije neka kvaliteta, ali za te nofce....

Thorvald
29.10.2007., 13:59
Eto, sve si rekao. Za minifixe kupi označivače, pa će i to biti precizno i jednostavno

E, di si uzeo te označivače? Pretpostavljam da je to neka sablona za onaj ekscentricni dio kojim pricvrscujes?

To je i on rekao i upozorio ljude da ne rade istu grešku. U slučaju dasaka 20 mm i debljih donji dio mu se nebi vukao po stolu i nema mjesta pogrešci.

Znam, znam...samo on je to predstavio kao da se s keksericom, iako je koristan alat, lako pogrijesi. A stvar je samo u njegovoj kekserici, jer je to jedina koju sam ja vidio da stoji na stolu :)

Kakve stege? Prekjučer kupio novu kutnu stegu u Merkuru za 100 kn. To je jedina stega koja ti treba. Nije neka kvaliteta, ali za te nofce....

:D Malo sam mozda to nespretno rekao. Cekam placu da kupim stege, drva i okove. Mislio sam uzet dve kutne stege....Pevec, Bauhaus, gdje god iha nadjem (a sad cu pogledat i Merkur). Drva cu rezat u Elgradu, a pante i ladice bi uzeo Blumove, tako da sam jos mislio i uzet neke sablone za te njihove Clip-top i Tandembox proizvode.

MadVlad
29.10.2007., 14:17
E, di si uzeo te označivače? Pretpostavljam da je to neka sablona za onaj ekscentricni dio kojim pricvrscujes?

Schachermayer. To su ti mali bakreni šiljci za za rupe fi6 ili fi8, zavisi kakve bukove tiple stavljaš uz minifix. Zabušiš na jednoj dasci 4 rupe (2 za minifix, 2 za drvene čepove - tiple), ubaciš označivače u rupe, prisloniš na drugu dasku na položaj koji hoćeš i pritisneš malo. Na drugoj dasci šiljci ostave 4 sitne rupe i tu je položaj na koji bušiš da bi dobio točan spoj.

Thorvald
29.10.2007., 15:04
Schachermayer. To su ti mali bakreni šiljci za za rupe fi6 ili fi8, zavisi kakve bukove tiple stavljaš uz minifix. Zabušiš na jednoj dasci 4 rupe (2 za minifix, 2 za drvene čepove - tiple), ubaciš označivače u rupe, prisloniš na drugu dasku na položaj koji hoćeš i pritisneš malo. Na drugoj dasci šiljci ostave 4 sitne rupe i tu je položaj na koji bušiš da bi dobio točan spoj.

Sjetio sam se da te netko upitao za spojnice za kutni element kod koje ne treba rezati bocne stranice pod kutem. Ti si odgovorio za te CLIP 45 s kutem otvaranja 110 stupnjeva. U specifikaciji te spojnice na BLUM-ovoj stranici je izvucen detalj s nekim granicnikom koji se stavlja na korpus...kao da sprjecava vrata da se ne zatvore "previse". Jel ti to stavljas?
I daj mi please reci, koliki kut otvaranja uzimas kod obicnih spojnica za obicne elemente.

MadVlad
29.10.2007., 15:13
U specifikaciji te spojnice na BLUM-ovoj stranici je izvucen detalj s nekim granicnikom koji se stavlja na korpus...kao da sprjecava vrata da se ne zatvore "previse". Jel ti to stavljas?

:confused: Možda oni mali pipčići (amortizeri)? Imaš kakvu sliku ili link?

I daj mi please reci, koliki kut otvaranja uzimas kod obicnih spojnica za obicne elemente.
I opet :confused: Objasni, ne kontam pitanje.
Obične pante imaju kut otvaranja 100°. Postoje i one 170°, ali su one 4x skuplje, pa za obične fronte uzimam one prve. Jel to odgovor?

xball
29.10.2007., 16:08
samo da se malo nadovezem na temu kekserice. prosao sam nekoliko ducana u potrazi za keksericom i skuzio sam da su razlike u cijenama jako velike kad je u pitanju identicni alat, ali u razlicitim trgovinama. tako je npr. kekserica od skila u bauhausu oko 1100kn, dok je ta ista u merkuru 770 ili cak 670 kn. bosh kekserica je u pevcu oko 3000 kn dok je u merkuru 2500. ne radim za merkur, samo kazem :)
takodjer ova dewaltova koja se spominje, mislim da dodje oko 2600 kn, ono 2100 je bez pdv-a.

ja sam prije par dana kupio skilovu. takodjer sam malo skeptican prema toj plastici, ali prednost ove kekserice je sto ima dva vijka za fiksaciju (ako se sjecate rasprave od prije nekoliko stotina postova) i zato sam se ipak odlucio za skil, unatoc plastici. einhelova kekserica, koju sam drzao u ruci u pevecu, sva se klimala na sve strane, pa sam ipak odustao od nje.

ovu skilovu jos testiram :)
jos nisam dobio ruku :mig:

Thorvald
29.10.2007., 21:58
:confused: Možda oni mali pipčići (amortizeri)? Imaš kakvu sliku ili link?
Evo link:
http://www.blum.com/pdf/katalog/ka080_hr/02/KA080-KP-002.pdf
Sorry kaj je PDF,ali nema manjeg...
Taj pant je na strani 100, a skica i taj detalj su na dnu stranice. Ja sam mislio da je to obavezno za staviti posto su vrata malo vise udaljena od fronte pa da se nebi previse zatvarala...cisto zbog zastite panta.
Ali, vjerojatno je taj amortizer.

I opet :confused: Objasni, ne kontam pitanje.
Obične pante imaju kut otvaranja 100°. Postoje i one 170°, ali su one 4x skuplje, pa za obične fronte uzimam one prve. Jel to odgovor?

Imaju 120, 107 i 100 varijante...zato sam pitao, ali nema veze...odgovorio si :)
Dobro, sad sve znam i uskoro se bacam na posao. Nadam se da cu i ja jednog dana imati onakvu zbirku uradaka ;)
Hvala na pomoci...jos se javim ako negdje zapnem :))

Pozdrav!

MadVlad
30.10.2007., 09:05
Ja sam mislio da je to obavezno za staviti posto su vrata malo vise udaljena od fronte pa da se nebi previse zatvarala...cisto zbog zastite panta.
Ali, vjerojatno je taj amortizer.

Ili je taj amortizer ili ona silikonska suzica, čisto da vrata ne lupaju direktno u korpus.

zoranp
30.10.2007., 13:46
Bubini sam pa se nisam imao snage javiti.

Vidim da se ponovo otvorila ona vječita terma kekserice.
Nevjerovatno je to koliko je taj jednostavan stroj, nekima još uvijek velika nepoznanica.

Koristim isključivo keksericu za sva spajanja, nutanja ledja ormara, izradu utora na okvirima vratnica, izrezivanje otvora za staklo.
Njome se očito da napraviti mnogo više od onoga što možemo očekivati od tog stroja.

Iskustvo mi je pokazalo da je najbolji utor onaj u kojeg keks možemo utisnuti prstima a da nije klimav.
isto tako problem opisan naNew woodwoorkeru sam otklonio nekorištenjem one klapne za centriranje.
Ima još trikova kojima se može ubrzati rad i povećati preciznost i kontrola kakserice.
Kad ozdravim i uhvatim vremena možda i napravim kratku power point prezentaciju o tome.

MadVlad
31.10.2007., 09:31
Visoko, vitko, zaobljeno, glatko, ispušta samo ugodne zvukove! :cice: ?
Jok! Novi stalci za male zvučnike

http://img205.imageshack.us/img205/6075/imgp0168resizeej3.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/8397/imgp0158resizefo9.jpg

Bilo mi je dosta šarafljenja satelita po zidu pa sam pročačkao po šupi i našao raznih restlova dasaka. Na stalcima (2 komada) su samo gornje daske na kojima stoji zvučnik medijapan, ostalo je sve jelovina. Dimenzije: visoki 100 cm, postolje 20x20, gornja 18x15. Dimenzije stalaka bile su određene veličinom pronađenih restlova :zubo:
Izrada: prvo skica, pa rezanje na mjeru. Zatim zacrtavanje valova na okomitim pa rezanje ubodnom. Šmirglanje svih dasaka granulacijom P80, s tim sam ujedno i zaoblio rubove valovitih okomitih. Nakon toga obrada rubova postolja i gornjih sa glodalicom. Ovo mi je prvi put da sam koristio glodalicu i zadovoljan sam kako sam to napravio. Evo detalj:
http://img337.imageshack.us/img337/3131/imgp0152resizess3.jpg

Slijedi farbanje temeljnom bojom (Kemolux) dva puta sa međubrušenjem granulacijom P300. Prvo sam farbao samo unutarnje stranice, one do kojih ću nakon sklapanja teško doći sa vibracionom brusilicom. Nakon temeljne farbanje dva puta sa emajl lakom (druga ruka sa valjkom) i brušenje između slojeva sa P400. Unutarnju okomitu sam nakon temeljne boje sprejao u crno. To što sam odlučio da ta jedna daska bude crna mi je totalno zakompliciralo stvar. Znači, morao sam sve stranice koje diraju tu crnu kompletno završiti prije sklapanja (temelj, lak, brušenje), a onda pažljivo pokeksati i paziti da to sve ne zgulim. Ali nije mi žao tih par dana posla ekstra jer bi kompletan bijeli bio malo pre plastičan.
Slijedi spajanje keksima i ljepljenjem i kitanje nesavršenih spojeva (ipak sam malo previše nahvalio ovu jeftinu AT keksericu :( ). Onda opet farbanje izvana, dva sloja temeljne i dva sloja laka sa međubrušenjima.
I, ta-daaam! Gotovo. Čas posla. Sad cijela instalacija ima smisla
http://img527.imageshack.us/img527/7121/imgp0145resizepe7.jpg

Cijeli posao je trajao 14 dana, svaki dan po 2 sata.
Rezanje - brušenje - frezanje rubova - temelj - brušenje i drugi temelj - brušenje i lak - brušenje i drugi lak - spajanje - kitanje - temelj - brušenje i drugi temelj - brušenje i lak - brušenje i drugi lak - divljenje.
Još samo da pospojim žice pa da zasviraju... :D

Thorvald
31.10.2007., 09:38
Samo da upitam jos nesto dok ste svi tako voljni odgovarati ;)

Vidim da neki ugradbeni frizideri imaju na vratima svoje pante pa se moja fronta ocito samo zaserafi na vrata hladnjaka. A druga je varijanta s onim plasticnim klizacima. Meni se ova s pantima na frizideru cini puno kvalitetnije rjesenje samo me zanima kako to izgleda izvana. Je li moguce da ti fuga izmedju vrata i korpusa bude 2 mm kao i na ostalim elementima ili mora biti bas po nekoj njihovoj specifikaciji?

sibi
31.10.2007., 10:01
nenadjebivo najs. :top:
Nego jesi smislio neku rupu za kabel da ne ide po cijeloj visini dolje ili sam te sad sjebo s ovim pitanjem?

MadVlad
31.10.2007., 11:40
Nego jesi smislio neku rupu za kabel da ne ide po cijeloj visini dolje ili sam te sad sjebo s ovim pitanjem?
Rupu? Bušiti? :eek: To kao da djetetu priklamaš hlače na trbuh jer će se vidjeti inače ružni hozntregeri :zubo:
Razmišljao, ali nisam smislio ništa pametno. Prijedlozi?

sibi
31.10.2007., 11:46
Rupu? Bušiti? :eek: To kao da djetetu priklamaš hlače na trbuh jer će se vidjeti inače ružni hozntregeri :zubo:
Razmišljao, ali nisam smislio ništa pametno. Prijedlozi?

pa recimo borer fi 3 duljine 1m :rofl: ili laser pa rupu kroz vertikalu...

Ma niš mi ne pada na pamet ali rekoh da pitam možda netko uleti s ostvarivim planom

MadVlad
31.10.2007., 11:49
Ili nek stoji ovak bez kablova. Ono, šuti, budi miran i budi lijep :)

sibi
31.10.2007., 11:52
Ili nek stoji ovak bez kablova. Ono, šuti, budi miran i budi lijep :)

Ma neeeee, kablove razvučeš samo kad hoćeš nešto slušat.

zoranp
31.10.2007., 19:56
Samo da upitam jos nesto dok ste svi tako voljni odgovarati ;)

Vidim da neki ugradbeni frizideri imaju na vratima svoje pante pa se moja fronta ocito samo zaserafi na vrata hladnjaka. A druga je varijanta s onim plasticnim klizacima. Meni se ova s pantima na frizideru cini puno kvalitetnije rjesenje samo me zanima kako to izgleda izvana. Je li moguce da ti fuga izmedju vrata i korpusa bude 2 mm kao i na ostalim elementima ili mora biti bas po nekoj njihovoj specifikaciji?

Prva verzija s vlastitim pantima je odlično rješenjei sve fuge štimaju savršeno

xball
01.11.2007., 09:17
Bubini sam pa se nisam imao snage javiti.

Vidim da se ponovo otvorila ona vječita terma kekserice.
Nevjerovatno je to koliko je taj jednostavan stroj, nekima još uvijek velika nepoznanica.

Koristim isključivo keksericu za sva spajanja, nutanja ledja ormara, izradu utora na okvirima vratnica, izrezivanje otvora za staklo.
Njome se očito da napraviti mnogo više od onoga što možemo očekivati od tog stroja.

Iskustvo mi je pokazalo da je najbolji utor onaj u kojeg keks možemo utisnuti prstima a da nije klimav.
isto tako problem opisan naNew woodwoorkeru sam otklonio nekorištenjem one klapne za centriranje.
Ima još trikova kojima se može ubrzati rad i povećati preciznost i kontrola kakserice.
Kad ozdravim i uhvatim vremena možda i napravim kratku power point prezentaciju o tome.

to bi bilo odlično :top:

mada se meni čini da je sve poprilicno jasno...

cd_covers
01.11.2007., 09:26
to bi bilo odlično :top:

mada se meni čini da je sve poprilicno jasno...

probaj raditi pa ćeš se pitati što i kako se događa i zašto nije dobro poravnat rub itd itd....pogotovo za ove jeftine kekserice....

zoranp
02.11.2007., 09:32
Za baždarenje i podešavanje einhelovih kekserica, bih mogao napisati elaborat od 100 strana.:D

U svakom slučaju za profi posao se isplati kupiti bolji stroj, ali za početak nije loša i neka od jeftinijih varijanti.
Preporuka je da se prije prvog korištanja i rada na ozbiljnim komadima, napravi nekoliko spojeva s ostacima zbog provjere točnosti spojeva.

muhha
02.11.2007., 10:28
Bok ljudi, isprike što upadam ovako u raspravu o kekserici, ali trebam vaš savjet.

ovako bi mi trebala izgledati kuhinja:
http://img513.imageshack.us/img513/1926/lijevods7.jpg
http://img114.imageshack.us/img114/6498/desnotk4.jpg

Ono što mene zanima je gdje naći takav iveral za fronte? Znači smeđe sa ovim crnim crtama.
Vidio sam ga u bruno-halu ali nisam mogao naći u elgradu...

Pozz,

M

zoranp
02.11.2007., 11:09
Bok ljudi, isprike što upadam ovako u raspravu o kekserici, ali trebam vaš savjet.

ovako bi mi trebala izgledati kuhinja:
http://img513.imageshack.us/img513/1926/lijevods7.jpg
http://img114.imageshack.us/img114/6498/desnotk4.jpg

Ono što mene zanima je gdje naći takav iveral za fronte? Znači smeđe sa ovim crnim crtama.
Vidio sam ga u bruno-halu ali nisam mogao naći u elgradu...

Pozz,

M

Ne vjerujem da ćeš to naći negdje, osim ako ne
pronadješ majstora koji zna kako bi se moglo tako nešto izvesti.

Ovdje se radi o dekorima iverala koji se rade isključivo za pojedine proizvodjače namještaja, ili o folijom oblijepljena iverica ili MDF.

Takav dizajn je izvediv uz pomoć oberfrezera kojim se izglodaju plitki kanali (1mm), kako bi se došlo do živoga, a onda se kanal oboji i zaštiti odgovarajućim lakom. Ali to je zafrkancija, ne znam tko bi to radio i koliko bi to naplatio, osim ako radiš sebi.

muhha
02.11.2007., 12:51
Radim sebi, ali budući je takva zafrkancija kako kažeš, mislim da ću izabrati neku drugu kombinaciju. U svakom slučaju hvala na pomoći!

cd_covers
02.11.2007., 13:04
Radim sebi, ali budući je takva zafrkancija kako kažeš, mislim da ću izabrati neku drugu kombinaciju. U svakom slučaju hvala na pomoći!

nemoj tako brzo odustajati od nečega ako sebi radiš....naravno da je zajebancija bilo što tako neobično napraviti....
razmisli o medijapanu i toj opciji sa linijama...to nije preteško za napraviti..napraviš šablonu i glodalicom radiš utore.....za 1 dan si gotov, poslje samo daš polakirati u željenu boju (ili plastificirati ako se može, pojma nemam)

Pozdrav,
Tomislav

MadVlad
02.11.2007., 13:10
Probaj ovdje pogledati
http://www.forestagram.hr/Downloads/01_Forest_katalog_2007_Fronte_i_pripadajuci_elemen ti.pdf

17 MB!

EDIT: Ja pogledao, nema ništa onakvog.
Furnir možda?

muhha
02.11.2007., 13:54
nemoj tako brzo odustajati od nečega ako sebi radiš....naravno da je zajebancija bilo što tako neobično napraviti....
razmisli o medijapanu i toj opciji sa linijama...to nije preteško za napraviti..napraviš šablonu i glodalicom radiš utore.....za 1 dan si gotov, poslje samo daš polakirati u željenu boju (ili plastificirati ako se može, pojma nemam)

Pozdrav,
Tomislav

Bok Tomislave, imaš pravo u načelu ne bih trebao tako brzo odustati međutim da budem skroz iskren nisam baš neki maher za stolariju, u izradi će mi pomagati otac pa mi je bitnije da ove bitne stvari dobro i kvalitetno izvedemo. Vjerujem da ću naći i "obične" fronte koje će mi se svidjeti, danas idem vidjeti u Furnir.

cd_covers
02.11.2007., 14:18
Bok Tomislave, imaš pravo u načelu ne bih trebao tako brzo odustati međutim da budem skroz iskren nisam baš neki maher za stolariju, u izradi će mi pomagati otac pa mi je bitnije da ove bitne stvari dobro i kvalitetno izvedemo. Vjerujem da ću naći i "obične" fronte koje će mi se svidjeti, danas idem vidjeti u Furnir.

Odi u Elgrad ili Iverpan ....izbjegavaj Furnir ak možeš

Naručio nedavno neke dijelove od bijelog 16mm iverala jer se tamo može dobiti manje od pola ploče.
Radio sam ponovo 1 komad i odnio tipu da mi to izreže....na pili koliko sam ja vidio on uopće ne utipka točnu mjeru nego ima neke + i - gumbe kojima kontolorira mjeru koji su....pritiskom na taj gumb mjera se pomiče na treću decimalu centimetra...problem je što ja recimo tražim 13,5cm mjeru a on sa tim +- gumbina podesi 13,417...(ja gledam što on radi).
Već te zajebao skoro za mm...sad kad ti se potrefi kao meni da negdje bude taj mm manje a negdje više pa se pojavi 2mm onda se pitaš wtf?

A rokove da ne spominjem, za kantiranje trebam čekati 13 dana....????
Elgrad ima daleko najbolje i najnovije strojeve i najkraće rokove isporuke, jedino što Iverpan ima veći izbor dekora, pogotovo za neke posebnije uzorke.
Za Siže kupres neznam, ali sa Elgradom ne možeš pogriješiti, Iverpan je isto solidan (lošiji strojevi i rokovi nego Elgrad), ali Furnir izbjegavaj

Pozdrav,
Tomislav

crazyform
02.11.2007., 14:21

ove "prugice"se mogu izvesti na mdf-u i splastificirati bez problema,jedino bi trebao pogledati koji dekor bi ti došao u obzir.i ovisi s koliko novaca raspolažeš,jer iveral je ipak nešto jeftinije riješenje.

zoranp
02.11.2007., 19:00
ove "prugice"se mogu izvesti na mdf-u i splastificirati bez problema,jedino bi trebao pogledati koji dekor bi ti došao u obzir.i ovisi s koliko novaca raspolažeš,jer iveral je ipak nešto jeftinije riješenje.

Znao sam da ćeš se pojaviti s tom idejom.

crazyform
02.11.2007., 20:06
Znao sam da ćeš se pojaviti s tom idejom.

jel da.baš sam sveprisutna.ubija me ovaj duuugi vikend,a niš mi se pametnije ne radi.btw.poznajem lakirera,i sve ok,dobar je i to,al mi treba lunchpaket i pasoš dok dodjem k njemu.tnx svejedno.

festool
02.11.2007., 22:26
Odi u Elgrad ili Iverpan ....izbjegavaj Furnir ak možeš

Naručio nedavno neke dijelove od bijelog 16mm iverala jer se tamo može dobiti manje od pola ploče.
Radio sam ponovo 1 komad i odnio tipu da mi to izreže....na pili koliko sam ja vidio on uopće ne utipka točnu mjeru nego ima neke + i - gumbe kojima kontolorira mjeru koji su....pritiskom na taj gumb mjera se pomiče na treću decimalu centimetra...problem je što ja recimo tražim 13,5cm mjeru a on sa tim +- gumbina podesi 13,417...(ja gledam što on radi).
Već te zajebao skoro za mm...sad kad ti se potrefi kao meni da negdje bude taj mm manje a negdje više pa se pojavi 2mm onda se pitaš wtf?

A rokove da ne spominjem, za kantiranje trebam čekati 13 dana....????
Elgrad ima daleko najbolje i najnovije strojeve i najkraće rokove isporuke, jedino što Iverpan ima veći izbor dekora, pogotovo za neke posebnije uzorke.
Za Siže kupres neznam, ali sa Elgradom ne možeš pogriješiti, Iverpan je isto solidan (lošiji strojevi i rokovi nego Elgrad), ali Furnir izbjegavaj

Pozdrav,
Tomislav

A sa kojim to tocno strojevima raspolaze Elgrad,a asa kojim Iverpan?

K.K.
03.11.2007., 11:16
par pitanja imam.... npr u elgradoom cjeniku je cijena za oplemenjenu ivericu (2800 x 2070 x 18 mm) cijena 58 kn... sad jel to cijena za m2 ili za cijelu plochu, dimenzije u zagradi...

gdje nachi fronte sa zaobljenim uglovima... kao kuhinjske... al da ih ima po mjeri? ili je jednostavnije po mjeri odrezat ivericu i skantirat?

gdje i po kojoj cijeni kupiti sablonu za spajanje iverice... ono tiple i konfirmat vijci... minifixi mi uopche nisu jasni...

tnx

MadVlad
03.11.2007., 15:17
par pitanja imam.... npr u elgradoom cjeniku je cijena za oplemenjenu ivericu (2800 x 2070 x 18 mm) cijena 58 kn... sad jel to cijena za m2 ili za cijelu plochu, dimenzije u zagradi...

gdje nachi fronte sa zaobljenim uglovima... kao kuhinjske... al da ih ima po mjeri? ili je jednostavnije po mjeri odrezat ivericu i skantirat?

gdje i po kojoj cijeni kupiti sablonu za spajanje iverice... ono tiple i konfirmat vijci... minifixi mi uopche nisu jasni...

Za m2.

U svim drvnim centrima, izbor dekora ograničen (čitaj 4-5 vrsta). To se zove postforming. Širine su fiksne: 15, 30, 45, 60 cm (možda i 90), duljina se reže po tvojim mjerama i rezovi (gore i dolje) se kantiraju. Znači zaobljeno je samo lijevo i desno.

Šablonu za konfirmate? Čemu? Spojiš dvije daske pod pravim kutem, predbušiš obje adekvatnim borerom na položaju koji ti odgovara i zašarafiš.
Za tiple postoje označivači, pogledaj 10-tak postova iznad, pisao nedavno o tome

zoranp
03.11.2007., 15:36
Vidio sam sjajnu šablonu za tiple u baumaxu ili pevecu, ali davno je to bilo. Bez označivaća. Radi se slično kao i s keksericom. Isto tako ima i onih šablona na letvi ili šipki, te su već puno skuplje, ali su zato profi alat.

MadVlad
03.11.2007., 15:57
Jel ovo?
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_generated/en/products/product_groups/1013_product.html

K.K.
03.11.2007., 16:21
Za m2.

U svim drvnim centrima, izbor dekora ograničen (čitaj 4-5 vrsta). To se zove postforming. Širine su fiksne: 15, 30, 45, 60 cm (možda i 90), duljina se reže po tvojim mjerama i rezovi (gore i dolje) se kantiraju. Znači zaobljeno je samo lijevo i desno.

Šablonu za konfirmate? Čemu? Spojiš dvije daske pod pravim kutem, predbušiš obje adekvatnim borerom na položaju koji ti odgovara i zašarafiš.
Za tiple postoje označivači, pogledaj 10-tak postova iznad, pisao nedavno o tome

tnx... nigdje da nadjem kakve cijene tih postforming djidja... no enivej, kak ste vi iskusni zadovoljni s tim drvnim centrima sto se tice cijena, usluge, brzine... ono da se ne ceka mjesec dana na 5 daski gdje m2 kosta 100kn za ivericu vulgaris i da ti hrvach iz bb-a zapisuje mjere dok te gladi po ritici...

sablonu bih trebal kad spajam dve daske po 90 stupnjeva da ne fulam visinu rupe... ipak je to nit 2 cm debljine daska a i ja sam slampav po defaultu...

pokusavam slozit nekakvu komodu jer je ovo po salonima z namjeshtajem predepresivno... ono kaj k necem zgleda koshta ko sam vrag... pa da se bacim u samoizgradnju... ak ne potrosim duplo vishe materijala neg kaj treba za to, ja zadovoljan :)

eh da... mislio sam i nekakve ladice ubebit u tu komodu... dakle trebaju mi vodilice, ne?... ak mi je sirina komode brutto npr. 50 cm, kad maknem sirinu dasaka od 18mm to je dakle 50 cm - 3.6 cm = 46.4 cm.... kak bi mi siroka trebala biti ladica (bez fronte) da to uz vodilicu stane nutra?

tnx

VivaPiva
03.11.2007., 17:29
Pregledaj ovaj katalog, na Blum-ovoj stranici. Ovo ti je samo isječak za tvoje pitanje.

http://www.blum.com/pdf/katalog/ka080_hr/05/KA080-KP-005.pdf

VivaPiva
03.11.2007., 17:32
Sorry, link je za cijeli katalog. Prolistaj...

zoranp
03.11.2007., 19:57
Jel ovo?
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_generated/en/products/product_groups/1013_product.html

Bravo majstore, upravo to!:top:

MadVlad
05.11.2007., 09:34
kak bi mi siroka trebala biti ladica (bez fronte) da to uz vodilicu stane nutra?
Proizvođač vodilice diktira te dimenzije.

Gle, sva pitanja koja te zanimaju su već negdje na ovom topicu obrađena. Jest da već ima gro stranica, al daj si truda, kreni od prve i sigurno ćeš naći šta te zanima. Ovak drljanje po istim stvarima nekoliko puta nema smisla. Mislim da sam već tri puta pisao o minifixima, nema četvrtog.

MadVlad
05.11.2007., 10:22
no enivej, kak ste vi iskusni zadovoljni s tim drvnim centrima sto se tice cijena, usluge, brzine...

To imaš obrađeno na ovom linku (http://www.forum.hr/showthread.php?t=245349)

cd_covers
05.11.2007., 10:48
A sa kojim to tocno strojevima raspolaze Elgrad,a asa kojim Iverpan?

ne znam modele i marke strojeva niti me briga, ali znam da Iverpan ima stare strojeve i to se vidi na njima(strojevima) i na poslu koji s njima rade.....
2 puta su mi odgađali isporuku jer su im kantirke u kvaru???, često im kantirani materijal nije pod kutem 90 stupnjeva (uz kantiranu stranu), ili ne znaju raditi ili im stroj ne valja..
ništa od ovih problema nikada nisam imao u Elgradu...

btw. ovo je moje osobno iskustvo, ako ti imaš drugačije napiši....

Pozdrav,
Tomislav

xball
05.11.2007., 15:59
probaj raditi pa ćeš se pitati što i kako se događa i zašto nije dobro poravnat rub itd itd....pogotovo za ove jeftine kekserice....

ja probo :)
vidis meni je u teoriji sve jasno, ali u praksi mi ne dolazi kako treba... :rolleyes:
najprije sam krivio keksericu, pa sam opet krivio keksericu i nakon 30-tak pokusaja sam uspio dobiti savrseni spoj, slucajno ili ne, ne znam i vise nemam restlova da jos vjezbam :rofl: , moram ic u nabavu i usavrsiti se :mig:

cd_covers
06.11.2007., 08:58
ja probo :)
vidis meni je u teoriji sve jasno, ali u praksi mi ne dolazi kako treba... :rolleyes:
najprije sam krivio keksericu, pa sam opet krivio keksericu i nakon 30-tak pokusaja sam uspio dobiti savrseni spoj, slucajno ili ne, ne znam i vise nemam restlova da jos vjezbam :rofl: , moram ic u nabavu i usavrsiti se :mig:

pogledaj sliku u prilogu, ovako bi trebalo keksati sa jeftinim keksericama i ispadati će odlično, samo malo sporije ide nego inače.
crno ti je pomoćni komad iverala, a dobro dođe i neki pomoćni komad debljine barem 38mm koji predstavlja graničnik na donje dvije slike.
crveno je iveral koji keskaš, a plavo kekserica.
fora kod ovakvog načina rada je da graničnik koji je klimav više nikako ne utječe na rezultate više jer dubina na kojoj se radi utor je uvijek fiksna i jednaka udaljenosti od donjeg ruba kekserice do noža.
probaj pa javi rezultate.

Pozdrav,
Tomislav

zoranp
06.11.2007., 10:15
pogledaj sliku u prilogu, ovako bi trebalo keksati sa jeftinim keksericama i ispadati će odlično, samo malo sporije ide nego inače.
crno ti je pomoćni komad iverala, a dobro dođe i neki pomoćni komad debljine barem 38mm koji predstavlja graničnik na donje dvije slike.
fora kod ovakvog načina rada je da graničnik koji je klimav više nikako ne utječe na rezultate više jer dubina na kojoj se radi utor je uvijek fiksna i jednaka udaljenosti od donjeg ruba kekserice do noža.

Pozdrav,
Tomislav

To je to u principu, i onu klapnu ne koristiš u ovom slučaju.

MadVlad
06.11.2007., 10:25
A evo ti i video klip (http://www.lamello.com/en/downloads/application-videos/wood-joining-system/joining-wood/t-joint-20.html)

xball
06.11.2007., 15:45

Pozdrav,
Tomislav

hvala vam svima jos jednom, ali tocno sam tako ja radio i nije mi ispadalo dobro :(
pogledao sam i sve ove filmice od lamella, detaljno proucio vase prijasnje postove i uputstva kekserice. kod ove kekserice je izgleda problem sto bas ta "baza" nije ravna. kad sam keksao iskljucivo sa gornjim granicnikom spoj je ispao savrseno. inspirirao me onaj clanak kojeg je neko linkao :mig: sada moram po repromaterijal da vidim da li je to stvarno problem :)

mhadina
07.11.2007., 12:22
Pozdrav svima!

Pošto sam nov na forumu, a uskoro bi se upustio u izradu namještaja, trebali bi mi nekakvi savjeti.

Najveća mi je muka kako spojiti dvije stranice pod 90, a da se nevide šarafi s vanjske strane odnosno da spoj bude bar donekle elegantan.

Jel neko ima iskustava sa bojanim medijapanom - htio bih da mi to što napravim bude "visokog sjaja", pa mi se to čini najbolja opcija - medijapan je relativno jeftin, a ni bojanje nije problem - autolimar s kompresorom stanuje do mene.

Unaprijed hvala...

nije problem spojiti dvije stranice pod 90 - barem nije bio meni a radio sam
prvi put prema savjetima dobrih ljudi s ovog foruma - treba samo odmjeriti okom iz oba pravca - odozgora i sa strane i procijeniti da li je približno okomito odnosno gore-dole i ne na stranu...nijedna rupa nije izašla ni približno
a napravio sam ih 50-ak s bušilicom za 100kn i svrdlima za još manje...

sibi
08.11.2007., 12:05
aj pomozite,

trebam nekog staklara za dva manja komada stakla. gdje vi naručujete ispune za alu okvire???

I još bitnije, kakva su vaša iskustva sa običnim ili laminiranim zatamnjenim staklom glede propuštanja signala od daljinskog upravljača (linije DVD-i, i slične daljinski upravljane igračke)

puno fala...

zoranp
08.11.2007., 12:27
aj pomozite,

trebam nekog staklara za dva manja komada stakla. gdje vi naručujete ispune za alu okvire???

I još bitnije, kakva su vaša iskustva sa običnim ili laminiranim zatamnjenim staklom glede propuštanja signala od daljinskog upravljača (linije DVD-i, i slične daljinski upravljane igračke)

puno fala...

Svojevremeno sam u alu okvire ugradjivao staklo.
Ali sam odustao od toga jer je staklo mnogo teže od plexija kojeg su proizvodjači podiznih okova predvidjeli za ugradnju u alu okvire, što može stvoriti probleme prilikom ugradnje i korištenja standardnih okova. Zbog veće težine čitave vratnice povećana je i sila opterećanja okova čime se smanjuje vijek trajanja. Isto tako staklo je manje otporno na udarce, krhkije je i lakše puca, što povećava mogučnost ozljedjivanja prilikom ugradnje i korištanja.

Sada za ugradnju u alu okvire koristim isključivo plexiglas standardnih debljina 4mm, izbor boja je vrlo velik, a tehničke kakrakteristike su mu daleko bolje od stakla.

A ako baš želiš staklo, odeš do bilo kojeg staklara sa dimenzijama i on će ti to odrezat na mjeru, a što se tiče propuštanja signala, možeš zatražiti mali uzorak kojeg ćeš staviti ispred diode na daljinskom i na uredjaju pa isprobaj.

sibi
08.11.2007., 12:41
...

Ma ja bih stavio laminirano staklo tako da nemam problema s ozljedama korisnika, a neću raditi podizne nego običnjače fronte vrata (i fakat su mali oviri pa masa nije značajna), a čovjek baš oće staklo...

imaš kakav broj staklara, pa na PM da šikneš?

fala...

zoranp
08.11.2007., 13:02
Ma ja bih stavio laminirano staklo tako da nemam problema s ozljedama korisnika, a neću raditi podizne nego običnjače fronte vrata (i fakat su mali oviri pa masa nije značajna), a čovjek baš oće staklo...

imaš kakav broj staklara, pa na PM da šikneš?

fala...

Što hoćeš ići po stakla u Varaždin?:lol:

Ne znam u zg nikog, pa imaš žute stranice.

sibi
08.11.2007., 13:05
Što hoćeš ići po stakla u Varaždin?:lol:

Ne znam u zg nikog, pa imaš žute stranice.

e jbg-a, kad nemaš lokaciju upisanu.

al ipak fala...

BILJEŽNIK
08.11.2007., 15:06
Adria staklo u Selskoj, definitivno sam najzadovoljniji njima. Doneseš im okvire, oni ti ubace staklo.

atlantis
08.11.2007., 20:23
bok decki (i cure) :)

uz frizider bih stavila izvlacni u punoj visini (cca 180) pa me zanima postoji li izvlacni sirine 20cm i je li problematican ili funkcionira?

thx

zoranp
08.11.2007., 22:23

uz frizider bih stavila izvlacni u punoj visini (cca 180) pa me zanima postoji li izvlacni sirine 20cm i je li problematican ili funkcionira?

thx

Mislim da nema tako uske kolone u toj visini, ali stavi tri košare širine 15-20 cm jednu na drugu u taj element i sve ih zašarafi na jednu frontu.:top:

atlantis
08.11.2007., 22:34
Mislim da nema tako uske kolone u toj visini, ali stavi tri košare širine 15-20 cm jednu na drugu u taj element i sve ih zašarafi na jednu frontu.:top:

i imam smocnicu :cerek:

hvala :)

zoranp
08.11.2007., 22:39
upravo to.

samo uzmi košare koje su ugradjuju bočno, a ne upod!

atlantis
08.11.2007., 22:48
uzet ce valjda majstor koji ce nam to raditi

useljenje je tek za godinu dana pa josh nemamo majstore ali to ne znaci da nas dvoje ne pokusavamo polako slagati ideje za stan :zubo:

GOTA
10.11.2007., 19:41

thx

ne znam baš za 20, ali vidjela sam od 30 (kika) i izgleda super a i mislim da je praktičan pogotovo ako imaš čudne dimenzije kuhinje pa kako god da postavoiš elemente uvijek negdje iznikne ta rupa od 20 do 30 cm kao što je slučaj kod nas.
zato smo se mi i odlučili na unajmljivanje stolara koji če to sve funkcionalno posložiti i max. iskoristiti svaki centimetar.

atlantis
11.11.2007., 20:28
trideset mi je previshe (ostane mi onda izmedju frizidera i peci samo 30 a to je premalo za ladicu ili takoneshto....

ovih 20 mi zapravo sluzi samo da odvoji frizider od zida (da se vrata normalno otvaraju) i kao smocnica :)

ali hvala na informaciji :)

atlantis
11.11.2007., 21:00
josh jedno pitanje

pitanje :)
koliko majstoru(ima) treba vremenski da naprave kuhinju (3x1.5m), dnevni boravak (3x3 - niski regal + police), spavacu (krevet, nocni ormarici, ormar 180x60x240) i hodnik 1.5m, tek neshto malo za kupaonicu?

znam da se kuhinje cekaju i po dva mjeseca i da se iste mogu pocet radit tek nakon sto se prostor dobro izmjeri... e sad... ako bi nama sve radio jedan majstor (a to je ideja) trebalo bi mu mozda i 5-6 mjeseci da odradi sve a to nam je puno za cekati nakon sto stan postane useljiv...

razmisljamo da spavacu, hodnik i dnevni damo raditi ranije... ali koliko je to ranije?

hvala na infu :)

zoranp
11.11.2007., 21:28
josh jedno pitanje

pitanje :)
koliko majstoru(ima) treba vremenski da naprave kuhinju (3x1.5m), dnevni
.....

hvala na infu :)

Najbolje je da kreneš u pregovore sada i sve dogovoriš, pa si majstor ima vremena organizirati vrijeme. S obzirom na to što si sve napisala, sve se da odraditi za mjesec dana uz dobru organizaciju prije toga i naravno uz uvjet da znaš što želiš. Uzmi si jednog majstora jer će ti on tada s obzirom na količinu dati i neki popust.

atlantis
11.11.2007., 21:30
odlicno :D

idem na topic potraznja za majstorima :)

hvala

wolf
11.11.2007., 22:29
Svojevremeno sam u alu okvire ugradjivao staklo.
Ali sam odustao od toga jer je staklo mnogo teže od plexija kojeg su proizvodjači podiznih okova predvidjeli za ugradnju u alu okvire, što može stvoriti probleme prilikom ugradnje i korištenja standardnih okova. Zbog veće težine čitave vratnice povećana je i sila opterećanja okova čime se smanjuje vijek trajanja. Isto tako staklo je manje otporno na udarce, krhkije je i lakše puca, što povećava mogučnost ozljedjivanja prilikom ugradnje i korištanja.

Sada za ugradnju u alu okvire koristim isključivo plexiglas standardnih debljina 4mm, izbor boja je vrlo velik, a tehničke kakrakteristike su mu daleko bolje od stakla.

A ako baš želiš staklo, odeš do bilo kojeg staklara sa dimenzijama i on će ti to odrezat na mjeru, a što se tiče propuštanja signala, možeš zatražiti mali uzorak kojeg ćeš staviti ispred diode na daljinskom i na uredjaju pa isprobaj.

Zorane-p ili netko drugi, trebam savjet za umetanje stakla (4mm) u alu okvir. U SCH mi uz alu okvire prodali neku brtvu koju ne mogu nikako staviti na rub stakla, pa u okvir. Kad ju i stavim nekako, ide jako tijesno u okvir, a onda je teško sve 4 strane spojit kutnicima. Probao sa oštrim kao i sa izbrušenim rubovima stakla. Da li improvizirat, silikon ili ???

robert22
12.11.2007., 00:41
Zorane-p ili netko drugi, trebam savjet za umetanje stakla (4mm) u alu okvir. U SCH mi uz alu okvire prodali neku brtvu koju ne mogu nikako staviti na rub stakla, pa u okvir. Kad ju i stavim nekako, ide jako tijesno u okvir, a onda je teško sve 4 strane spojit kutnicima. Probao sa oštrim kao i sa izbrušenim rubovima stakla. Da li improvizirat, silikon ili ???

To ti ide vrlo jednostavno. Ne stavljaš brtvu na rub stakla nego u utor.
Brtvu postaviš u utor alu profila i i samo lagano pređeš palcem preko nje.

zoranp
12.11.2007., 09:55
Za plexi: koristim gumeni čekić, a ako treba napravim konus na bridovima plexija.

Za staklo, koristim raznorazne "kombinirane tehnike.
Ovisno o profilu, neki pita ide bez pol frke, a neki puta bih najradije uzeo čekić i to staklo ..... grrrrrrrr!

muhha
12.11.2007., 16:44
Sori ako je ovo pitanje već odgovoreno negdje prije:

Da li može biti nekih problema ako se pečnica postavi do perilice suđa, mislim zbog topline?

Na koji način je najbolje izolirati pečnicu, tj. kako vi to radite?

Hvala,
Marko

sibi
12.11.2007., 18:52

Da li može biti nekih problema ako se pečnica postavi do perilice suđa, mislim zbog topline?

Hvala,
Marko

ja obično izoliram sa 18 mm iverice :D .
par puta sam pitao u Elgradu kolika je temp. taljenja melanimskog sloja na njihovoj iverici i dobio odgovor u stilu: mali ne seri, ako valja svima bit će i tebi dobra... Nakon toga ne pitam više nego napravim pa ako se sjebe, tad ću reklamirat.

zoranp
12.11.2007., 23:34

Hvala,
Marko

Ne treba izolirati!
a ako hoćeš biti ziher ugradi pećnicu s tangencijalnim ventilatorom i to ti je najbolje, nema grijanja kućišta i okolnih elemenata i kondenzaxcije pare unutar korpusa

Thorvald
13.11.2007., 10:51
Vidio sam da je ZoranP spomenuo da je radio s Kerrockom a mozda je i netko drugi... Zanima me koliko je to komplicirano i da li se to moze solidno obaviti u kucnoj radinosti ;)

Ovi preradjivaci, stolari i sl. toliko nabijaju cijene da je to prestrasno. Znam da se lijepi na drvo (recimo MDF), spojevi fugiraju a na kraju sve polira. Lijepljenje i fugiranje bi vjerojatno mogao sam, ali neznam za to poliranje...
Jel treba neki poseban alat i gdje ga se da nabaviti. Jos bi bolje bilo kada bi se mogao upotrijebiti neki alat koji je za neku drugu namjenu...recimo auto polirka i sl. :)

Jos me zanima da li se moze polirati na licu mjesta, tj. nakon ugradnje ili se mora sve to obaviti prije?

muhha
13.11.2007., 12:42
Sibi i Zorane, hvala!

zoranp
13.11.2007., 12:50
Vidio sam da je ZoranP spomenuo da je radio s Kerrockom a mozda je i netko drugi... Zanima me koliko je to komplicirano i da li se to moze solidno obaviti u kucnoj radinosti ;)

Ovi preradjivaci, stolari i sl. toliko nabijaju cijene da je to prestrasno. Znam da se lijepi na drvo (recimo MDF), spojevi fugiraju a na kraju sve polira. Lijepljenje i fugiranje bi vjerojatno mogao sam, ali neznam za to poliranje...
Jel treba neki poseban alat i gdje ga se da nabaviti. Jos bi bolje bilo kada bi se mogao upotrijebiti neki alat koji je za neku drugu namjenu...recimo auto polirka i sl. :)

Jos me zanima da li se moze polirati na licu mjesta, tj. nakon ugradnje ili se mora sve to obaviti prije?

U kućnoj radinosti je to nemoguće napraviti, osnovni stroj koji ti je potreban je preša za furniranje, ako to nemaš bolje se i nemoj upuštati u taj posao.
Uz to ti treba i dobra nadstolna glodalica s pripadajučim glodalima, excentar brusilica, i pištolj za dvokomponentno akrilno lijepilo (pitanje je da li se može iznajmiti).

Taj materijal je preskup da bi ga se obradjivalo bez prikladne opreme i alata.

Ja konkretno naručim elemente koji su mi potrebni, i koje spajam na licu mjesta u slučaju da se ne mogu transportirati u komadu već u dijelovima. (Radne ploče od 5 m duljine npr). Obradim spojeve i ispoliram.

Što se brušenja i poliranja tiče, koristi se excentar brusilica.Opcijski se može koristititi i vibro brusilica, a za završno poliranje polirka za auto, ali za to je potrebno malo više iskustva i hrabrosti.

Završna obrada i broj faza brušenja ovisi o tome koja sjajnost površine se želi postići. Postoje tablice sa redosljedom preporučenih granulacija papira i paste za pojedinu fazu obrade.

Utpala
13.11.2007., 15:39
Majstori, imam pitanje za vas:

koja je fora u tandembla-bla za ladice kod kuhinja? Da li je to neophodno? Da li je blue-motion dovoljan za amortizaciju udaraca?

zoranp
13.11.2007., 17:59
Dovoljan je i bluemotion, ali tandem je u svakom slučaju bolje rješenje.

Imaš tandem vodilice (cca 150kn) i tandemboxeve (cca 300-350 kn)
pa biraj.

Utpala
13.11.2007., 20:02
a koja je fora kod tih tandemboxeva?
Gdje god tražim ponudu za kuhinju skoro da ne vele da će se ladice raspasti bez toga... A danas mi jedan izjavio kak ti tandemboxevi nakon nekog vremena više ne šljakaju (?!)

Svi mi preporučuju blu na klasična vrata, a ladice obavezno sa tandemboxom, ali mi nitko ne veli konkretno zašto.

zoranp
14.11.2007., 09:19
Tandem vodilice omogućuju izradu ladica većih dimenzija i nosivosti nego klasične vodilice.

Zbog čega ti forsiraju tandema umjesto nečega drugog, to ne znam, možda imaju dobre rabate na tandemboxeve, a manje je posla nego s klasičnom drvenom ladicom.

Znam i to da neki ugradjuju i lažnjake koji izgledsju kao tandemboxevi, ali se radi o jeftinijim kopijama bez bluemotiona.
Znam samo da većina majstora nudi mogućnost ugradnje svih vrsta okova za ladice, pa neka svatko bira prema svojim potrebama i mogućnostima.

Moje iskustvo mi je pokazalo da se najviše isplati ugradjivati Blum, jer imaju najveću lepezu proizvoda, od najjednostavnijih okova dostupnih svima, do najsofisticiranijih skupih okova. Kvaliteta je neupitna u svim segmentima. Postoji mogućnost nabave originalne dodatne opreme i pribora na našem tržištu, što nije slučaj kod svih proizvodjača. Jednostavnost ugradnje.

apon
14.11.2007., 10:33
Napravio bih stol dimenzija 120*80 cm i ispod stola element 80 širine i 56 dubine s dvije ladice.

Stol bi bio napušten 20 cm iznad ladica pa me interesira da li postoje vodilice
koje se izvlače punom dužinom pa i malo više po mogučnosti.Gledao sam
u iverpanovom katalogu vodilice koje se mogu potpuno izvući i imaju nosivost 45 kila (što bi mi također pasalo) ali neznam da li se one mogu dovoljno izvući van da se kompezira to što je stol cca 20 cm širi od donjeg elementa.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ps. da znam uplodati sliku sve bi bilo puno jasnije.

MadVlad
14.11.2007., 10:45
Odeš na http://imageshack.us/, stisneš "Browse", nađeš sliku i stisneš "Host it". Izbaci ti "Direct link to image" koji kopiraš i pejstaš tu.

MadVlad
14.11.2007., 10:48
A zašto ladičar isto ne bi bio 80 cm dubok? Jest da bi imao 20 cm neiskorištenog prostora iza ladica, ali...
Evo jedan moj uradak sa dubokim ladičarom
http://img210.imageshack.us/img210/2285/rstpx8.jpg
Ili postavi ladičar na kotačiće pa ga izvuci cijelog.

apon
14.11.2007., 11:08
A zašto ladičar isto ne bi bio 80 cm dubok? Jest da bi imao 20 cm neiskorištenog prostora iza ladica, ali...
Evo jedan moj uradak sa dubokim ladičarom
http://img210.imageshack.us/img210/2285/rstpx8.jpg
Ili postavi ladičar na kotačiće pa ga izvuci cijelog.

To bi bio klasičan kuhinjski element na koji bi zašarafio radnu ploču 120x80 tako da "stol" ne bi imao noge nego bi element glumio postolje.Ploča bi bila 20 cm duža tako da ima malo mjesta za noge.

Napravio sam sličicu u wordu ali je ne mogu uplodati.Jel ima kakva fora i za to.

MadVlad
14.11.2007., 16:52
:D Ima. I to dvije.
Prva je da ga uploadaš tu (http://www.keepmyfile.com/) pa nam pejstaš link.
Druga fora je da stisneš gumb na tastaturi "PrintScreen" (desno od F12) koji radi Copy ekrana kao slike. Nakon toga odeš u npr. MS Paint i samo napraviš Edit-Paste. I evo slike sa kojom radiš ono prvo (ono na Imageshacku

Utpala
14.11.2007., 17:55
...

hvala ti puno na objašnjenju :top:

sibi
15.11.2007., 09:51
eto opet ja...

Kako vi radite fronte sa otvorom za staklo ali od iverice. Zanima me prije svega radite li segmente tj. letve pa od letvi okvir ili je moguće ivericu obraditi sa npr glodalicom tako da bude okvir iz jednog komada.
Pretpostavljam da ima jako puno štelanja ako se radi prvim načinom.
Za drugi način (glodalicom) zanima me kako kantirati nutarnji rub i jel se može dogoditi da gldalica počupa plastiku oko ćoška??? tu sam zabrinut.

hajd malo rasprave...

Fala...

MadVlad
15.11.2007., 11:27
... radite li segmente tj. letve pa od letvi okvir ili...
Pretpostavljam da ima jako puno štelanja ako se radi prvim načinom.
...

Na brzinu. Ovako na prvi način. Nema štelanja jer napravim po 1-2 cm veći okvir od potrebnog (vanjski rub, naravno, ne rupu), pa ga odnesem na rezanje na mjeru (poravnaju se spojevi) i onda sve pokantiram u komadu.

sibi
15.11.2007., 11:34
Na brzinu. Ovako na prvi način. Nema štelanja jer napravim po 1-2 cm veći okvir od potrebnog (vanjski rub, naravno, ne rupu), pa ga odnesem na rezanje na mjeru (poravnaju se spojevi) i onda sve pokantiram u komadu.

a kako riješiš unutarnje kantiranje i udubinu za staklo? slična udubina na korpusu bila bi korisna za upustiti MDF za leđa da se ne vidi ako je element neki rubni, zar ne?

Fala...

MadVlad
15.11.2007., 12:04
Prilikom narudžbe kantiraš samo unutarnju stranu letvica. Poslije napraviš ili utor po sredini za staklo (4 mm širok npr) ili upustiš unutarnji rub frezerom.
U prvom slučaju (utor po sredini) sklapaš okvir zajedno sa staklom (malo silikona u utore) i onda nosiš na rezanje na mjeru i kantiranje vanjskog ruba. Zaeb kod takvog načina izrade je eventualni lom stakla. Tad možeš baciti cijelu frontu jer je nemoguće staviti novo staklo bez trganja okvira. Zato preporuka izradi sa upuštanjem unutarnjeg ruba. To bi izgledalo nekak ovak

http://img339.imageshack.us/img339/3701/upustqg9.jpg

sibi
15.11.2007., 12:18
ok, sad je vrijeme da svi puknete od smijeha jer ne znam šta je frezer...:ne zna:

hajd objašnjenje, jel to glodalica???

MadVlad
15.11.2007., 12:29
Yep!

sibi
15.11.2007., 12:42
Yep!

a sad ono glavno:

jel ovo valja čemu: http://www.propero.hr/product_info.php?products_id=2652

jel moguće s time povući ravno po iverici rez?
jel mogu očekivati da će se brzo razlohati?
gdje bih mogao nabaviti mrvu kvalitetnije nastavke (alate???), onako nešto u stilu 35-ice u SCH.

Fala...

cd_covers
15.11.2007., 13:07
a sad ono glavno:

jel ovo valja čemu: http://www.propero.hr/product_info.php?products_id=2652

jel moguće s time povući ravno po iverici rez?
jel mogu očekivati da će se brzo razlohati?
gdje bih mogao nabaviti mrvu kvalitetnije nastavke (alate???), onako nešto u stilu 35-ice u SCH.

Fala...

I sa puno lošijim glodalicama od te se može sve to napraviti.....tak da....

P.S.
Kupio u nedjelju na Jakuševcu Bosch Pro glodala po 40kn....nova, zapakirana...
Uzeo odmah par komada a planiram uskoro još više.Sad mi jedan frezer košta u dućanu više nego nova glodalica sa setom od 12 frezera.

Pozdrav,
Tomislav

sibi
15.11.2007., 13:15
Ok super, idem tražit glodala.

pretpostavljam da mi za sad treba samo ravno za ovakve utore koje Mad Vlad spominje...
P.S. šta je to kopirajuća čahura i kako to uopće izgleda i šta radi???

Fala...

MadVlad
15.11.2007., 13:30
šta je to kopirajuća čahura i kako to uopće izgleda i šta radi???

Lager na vrhu glodala koji klizi po dijelu (dasci i slično) koji NE REŽEŠ već služi ko šablona
Vako (http://img209.imageshack.us/img209/9204/kopmx1.jpg) nešto.

Za utore nešto ovako (http://img205.imageshack.us/img205/1492/utzi7.jpg).
Za ravne utore ovi (http://img267.imageshack.us/img267/8638/ravus6.jpg)

cd_covers
15.11.2007., 13:35
Lager na vrhu glodala koji klizi po dijelu (dasci i slično) koji NE REŽEŠ već služi ko šablona
Vako (http://img209.imageshack.us/img209/9204/kopmx1.jpg) nešto.

Za utore nešto ovako (http://img205.imageshack.us/img205/1492/utzi7.jpg).
Za ravne utore ovi (http://img267.imageshack.us/img267/8638/ravus6.jpg)

Mislim da to nije kopirajuća čahura nego kopirajuće glodalo....

http://www.dewalt.com/us/products/attachment_detail.asp?productID=5769

ovo su kopirajuće čahure....

sibi
15.11.2007., 13:37
Pa to je onda jako dobro imati glodalicu jer mi već sad na pamet padaju razne ideje.
Moćan stroj nema šta. jedva čekam da nešto napravim pa da postam.:D

fala na informacijama...:s

MadVlad
15.11.2007., 13:57
Mislim da to nije kopirajuća čahura nego kopirajuće glodalo....

http://www.dewalt.com/us/products/attachment_detail.asp?productID=5769

ovo su kopirajuće čahure....

Da, mea culpa! Ovo mi je odma palo na pamet jer je spominjao ravni rez, a s tim se to da napraviti.

MadVlad
15.11.2007., 14:00
Pa to je onda jako dobro imati glodalicu jer mi već sad na pamet padaju razne ideje.
Moćan stroj nema šta. jedva čekam da nešto napravim pa da postam.:D

fala na informacijama...:s

Upiši u Youtube "Router" pa vidi šta sve može.
A ko što bi Bojan na ovom linku (http://www.stolarskaradionica.com/stolarski-alati-pomagala.php?id=3&akcija=citaj&strana=1) rekao:
"Kada bi me neko pitao : Koju bi mašinu pokušao da spaseš iz požara u kome ti gori cela radionica, moj bi odgovor bio vrlo kratak: frezer."

sibi
15.11.2007., 14:58
a bio sam već malo na toj stranici, tip je super. baš fino to objasni.

apon
15.11.2007., 15:54
:D Ima. I to dvije.
Prva je da ga uploadaš tu (http://www.keepmyfile.com/) pa nam pejstaš link.
Druga fora je da stisneš gumb na tastaturi "PrintScreen" (desno od F12) koji radi Copy ekrana kao slike. Nakon toga odeš u npr. MS Paint i samo napraviš Edit-Paste. I evo slike sa kojom radiš ono prvo (ono na Imageshacku

Hvala MadVlad!:top:

BojanD
15.11.2007., 21:52
Upiši u Youtube "Router" pa vidi šta sve može.
A ko što bi Bojan na ovom linku (http://www.stolarskaradionica.com/stolarski-alati-pomagala.php?id=3&akcija=citaj&strana=1) rekao:
"Kada bi me neko pitao : Koju bi mašinu pokušao da spaseš iz požara u kome ti gori cela radionica, moj bi odgovor bio vrlo kratak: frezer."

Dopuna:

"Kada bi me neko pitao : Koju bi mašinu pokušao da spaseš iz požara u kome ti gori cela radionica, moj bi odgovor bio vrlo kratak: sve moje frezere."

MadVlad
16.11.2007., 08:12
Ajebga Boki, samo se pojaviš kad neko spomene tvoje ime! Šta imaš detektor na ključnu riječ pa ti tek onda šalje mail?

BojanD
16.11.2007., 21:46
Ajebga Boki, samo se pojaviš kad neko spomene tvoje ime! Šta imaš detektor na ključnu riječ pa ti tek onda šalje mail?

Da!!! Samo izgooglam svoje ime, i nađem se.

Ma neću da se mešam u neke stvari koje ne poznajem, pa čekam neko pitanje na koje znam odgovor. :)

wolf
16.11.2007., 22:09
To ti ide vrlo jednostavno. Ne stavljaš brtvu na rub stakla nego u utor.
Brtvu postaviš u utor alu profila i i samo lagano pređeš palcem preko nje.

Hvala, bio sam dan poslije nego sam postavio pitanje na forumu u SCH pa sam vidio da je drukčije stavljena brtva negoli što sam ja pokušavao, probao doma i da, upravo tako kako si napisao... a jebga, kad prvi put nešto radiš ne može sve baš po špagi...

Xenia 13
18.11.2007., 20:35
Majstori, molim pomoć. Gdje kupiti kuhinjske fronte od hrastovine? Hvala

Noemi
18.11.2007., 21:01
Imam pitanje:) ali nemojte mi se smijati:o

Nasla sam nacin (drvo Karlovac) da izrezem djecju sobu za cijenu materijala. Radi se o policama (kao kocke ) sirine 20, istim takvima sirine 40, visokom krevetu ispod kojeg idu 2 ormara, jedan niza i jedan do stropa.

KOliko je to komplicirano za sloziti? :moli:I da li je izvedivo uz prosjecno spretnu musku osobu, ili je vrijedno dati stolaru tih 5000 kn:mad: za jedan dan posla:(?

zoranp
18.11.2007., 21:45
Majstori, molim pomoć. Gdje kupiti kuhinjske fronte od hrastovine? Hvala

Forest agram

zoranp
18.11.2007., 21:49
Imam pitanje:) ali nemojte mi se smijati:o

Nasla sam nacin (drvo Karlovac) da izrezem djecju sobu za cijenu materijala. Radi se o policama (kao kocke ) sirine 20, istim takvima sirine 40, visokom krevetu ispod kojeg idu 2 ormara, jedan niza i jedan do stropa.

KOliko je to komplicirano za sloziti? :moli:I da li je izvedivo uz prosjecno spretnu musku osobu, ili je vrijedno dati stolaru tih 5000 kn:mad: za jedan dan posla:(?

Ako postoji volja, strpljenje, spretnosti i nešto hrabrosti, i spremnost poslušati savjet, uvijek se može napraviti sve što čovjek zamisli. Ali ako toga nema, tada se ipak više isplati platitit majstora.:mig:

Noemi
18.11.2007., 22:09
POstoji:lux: jos da imam nekog da me savjetuje:tuzni: ali to je vec druga prica. Ako sam uspjela sam ostrugati vlagu, izgletati (:zubo:kutovi su ahm:o malo al ok) i pofarbati, mogu puno:) Barem imam zelju:)

Da cujem:moli: u kakvom obliku dodje taj namjestaj koji se izreze i izkantira , konkretno u Drvnoj industriji karlovac?

I da li je to najeftiniji nacin do sobe:(?

Xenia 13
18.11.2007., 23:28
Forest agram

Hvala do neba, ovo sam tražila.

zoranp
18.11.2007., 23:42
A možeš dati izraditi i furnirane hrastove fronte i elemente po mjeri.

Ako trebaš kontakt stolarije u ZG koja to radi, mogu ti dati broj. Na pm, naravno!

Noemi
19.11.2007., 13:55
sto su to pante? kazu mi da su izbusene pante na ormarima kada se ormari izrezu. sto to znaci?

Xenia 13
19.11.2007., 14:08
sto su to pante? kazu mi da su izbusene pante na ormarima kada se ormari izrezu. sto to znaci?

Pante su oni držači vrata, ko na kuhinjama. Nisu izbušili pante, nego rupe za pante.
Čuj, raspitaj se tamo gdje kupuješ materijal jel bi ti neko to u fušu složio.

BojanD
19.11.2007., 21:07
Tapaciranje? Jel može da preporuči neko, nešto, negde? Malo?

Neki sajt, neka knjiga, neki drugi sajt, neka druga knjiga gde se može naučiti nešto o tapaciranju? Neko lično iskustvo?

Fala.

MadVlad
21.11.2007., 10:04
Ajmo savjeti iskusnijih stolara.
Radio bi si sam vratno krilo, dimenzije iste kao i postojeće, štok ostaje di je zbog raznih tehničko-izvedbenih problema. Ovo je slika kako bi to trebalo izgledati.
http://img248.imageshack.us/img248/921/vrataan6.jpg
Tu sliku sam poslao na 100 raznih adresa proizvođača vrata, ali ili mi neće raditi samo jedno krilo ili mi lupe 4-6000 kn cijenu, mamuimlopovsku!

E sad, mali Ivica si je to ovak zamislio. Krilo bi se sastojalo od 2 dijela. Puna ploča (desna na donjoj slici) koja ulazi u otvor štoka i na kojoj bi prije spajanja sa drugim dijelom ufrezao otvor za bravu.
Drugi dio bi bio samo okvir od letvica koji bi zalijepio za prvi dio i - tadaaam! - evo vratnog krila. Shema:
http://img261.imageshack.us/img261/5826/vrata2fn2.jpg

Šta mislite o ovome?
Druga bitna stvar je i izbor materijala. Prvo (i najjetinije) šta mi pada na pamet su medijapan ili jelovina. Jel to dovoljno čvrsto, a da mi se za godinu dana krilo ne spiga ili izvjesi?
Problem je također u debljini tih dvaju dijelova. Puna ploča je trenutno 26mm debela, pa bi to mogao pronaći neki materijal koji je u originalu 25mm. Drugi dio (okvir) je 15 mm, a to bi mogao naći nešto od 16 ili 18 mm.
Zaeb je isto što većinu tih materijala moram kupovati u nekoj fiksnoj dimenziji (pola ili cijela ploča) pa bi imao restla za još dvoja vrata napravit. Sav materijal za oba dijela bi idealno stao na pola ploče medijapana (140x205 cm), ali onda mi je ovaj okvir (drugi dio) umjesto 15mm debeo 25mm. Hoće li to smetati osim što će neznatno otežati konstrukciju?

I zašto na ovom topicu ne možemo keljit slike? :mad:

cd_covers
21.11.2007., 10:11
...
Zaeb je isto što većinu tih materijala moram kupovati u nekoj fiksnoj dimenziji (pola ili cijela ploča) pa bi imao restla za još dvoja vrata napravit. Sav materijal za oba dijela bi idealno stao na pola ploče medijapana (140x205 cm), ali onda mi je ovaj okvir (drugi dio) umjesto 15mm debeo 25mm. Hoće li to smetati osim što će neznatno otežati konstrukciju?

pitaj u Furniru, oni ti gotovo sav materijal prodaju na uzdužni ili poprečni rez....ne bi trebao imati restlova puno bez obzira na debljine....

MadVlad
21.11.2007., 10:32
ne bi trebao imati restlova puno bez obzira na debljine....
Ploče su u većini slučajeva 280x205. Polovica može biti 140x205 ili 280x102 cm. E sad:
Lijevi dio (kad se poslože letvice jedna do druge) je cca 200x60, ostaje puno restla.
Desni je 200x80, ista stvar

MadVlad
21.11.2007., 10:35
I još jedna stvar ako bi izabrao jelovinu. To su ploče napravljene ljepljenjem dugačkih uskih komada. Letvica na vratnom krilu MORA biti 199x16 cm, a ne 16x199. U ovom drugom slučaju taj komad bi se savijao kao da je od gume. Zato ne mogu birati poprečni ili uzdužni rez.
Kod medijapana to ne bi bio problem.

cd_covers
21.11.2007., 10:49
Ploče su u većini slučajeva 280x205. Polovica može biti 140x205 ili 280x102 cm. E sad:
Lijevi dio (kad se poslože letvice jedna do druge) je cca 200x60, ostaje puno restla.
Desni je 200x80, ista stvar

Ako ti treba 200x60 dimenzija to je skoro idealno jer ćeš platiti 205x60 cm.
Poprečni ili uzdužni rez znači najmanja dimenzija koju mogu izrezati uzduž ili poprečno na ploči....nema veze sa polovicama ili trećinama ploče.
Npr. ako trebaš 150x20 cm ploču plaćaš 205x20....
Uglavnom restla gotovo da ne bi bilo...

Pozdrav,
Tomislav

brazilac 5
22.11.2007., 10:21
Ekipa, trebam savjet majstora/stručnjaka :D
U Furniru sam naručio materijale za radni stol : 4 x ALU nogice s pločicama i rupama za šarafe, radnu ploču iveral 155 x 80 debljine 25mm, 2 x iveral ploče 74 x 18 isto debljine 25mm (poradi toga da imam debljinu 50mm za spajanje ALU nogica s radnom plohom). E sad, ljudi mi različito govore kako je te ALU nogice najbolje spojiti sa radnom plohom :ne zna:

Ja sam mislio uzeti 5 x 45 šarafe i svaku ALU nogicu najobičnije ručno zašarafiti sa radnom plohom sa recimo 5 tih šarafa (dakle 20 5 x 45 šarafa ukupno) i to ručno šarafajući te šarafe u radnu plohu bez ikavog bušenja rupica i sl. Šarafi bi išli duboko 42mm a ja imam dakle 50mm debljine (radna ploha+iveral ploča) za njih što je sasvim dovoljno. Ali mi vele da bi se iveral tako rasklimao i da ima boljih rješenja za takav radni stol. Svaki savjet/sugestija je dobrodošao :s

MadVlad
22.11.2007., 11:30
Više nego dovoljno. Jedino ak će stol služiti za tajlandsku kick-box masažu.
Ma i tad bi držalo.
Prvo spoji letve sa stolom sa vijcima 4x35, a onda još kroz obje daske spoji noge i nema da mrdne. Predbuši si ipak prije sa borerom 3mm, neće ti biti baš lako spičit vijak 5mm bez predbušenja.

brazilac 5
22.11.2007., 13:17
Više nego dovoljno. Jedino ak će stol služiti za tajlandsku kick-box masažu.
Ma i tad bi držalo.
Prvo spoji letve sa stolom sa vijcima 4x35, a onda još kroz obje daske spoji noge i nema da mrdne. Predbuši si ipak prije sa borerom 3mm, neće ti biti baš lako spičit vijak 5mm bez predbušenja.

OK, thanks! A opcija sa bušenjem i stavljanjem nekih matica u te rupice i onda šarafanje vijaka u te matice nije bolja opcija za navedeni radni stol ili... :confused:

MadVlad
22.11.2007., 13:25
Kompliciraš. Govorim ti sve ovo jer doma imam stol isto od iverala 25mm koji je služio za masažu (znači neko leži na njemu + pritisak + moguće ljuljanje). Noge su ušarafljene sa 4 vijka 5x25. Još uvijek je sve čvrsto.

Opcija s trio-maticama i M-vijcima je dobra ako često vadiš vijke iz iverice, pa da se ne razlohaju rupe.
Jel imaju te noge koje si kupio podložnu ploču koja se ušarafi u stol, a na nju se nataknu noge? Ako da, onda nikad ne moraš vaditi tu ušarafljenu ploču, samo se isčupaju noge

brazilac 5
22.11.2007., 14:43
Kompliciraš. Govorim ti sve ovo jer doma imam stol isto od iverala 25mm koji je služio za masažu (znači neko leži na njemu + pritisak + moguće ljuljanje). Noge su ušarafljene sa 4 vijka 5x25. Još uvijek je sve čvrsto.

Opcija s trio-maticama i M-vijcima je dobra ako često vadiš vijke iz iverice, pa da se ne razlohaju rupe.
Jel imaju te noge koje si kupio podložnu ploču koja se ušarafi u stol, a na nju se nataknu noge? Ako da, onda nikad ne moraš vaditi tu ušarafljenu ploču, samo se isčupaju noge

OK, imam te podložne ploče na nogicama pa onda definitivno s opcijom br. 1¸tj. bubnem po sredini svake one letve sa radnom plohom 2 vijka 4x35 s predbušenjem rupica 3mmm a onda idem šarafati 3 vijka 5 x 45 po ALU nogici s predbušenjem rupica 3mmm :kava:
Svaka čast care :top:

Eagle30
26.11.2007., 22:55
Imam jedan problem!
Pravim kutni stol u uglu samo je problem što kut nije pod 90.
Kako to izmjeriti?

kia pride
27.11.2007., 11:33
Imam jedan problem!
Pravim kutni stol u uglu samo je problem što kut nije pod 90.
Kako to izmjeriti?

Ima više načina ali najjednostavniji su:
a) uzmeš dvije drvene letvice duljine cca 50 cm i spojiš ih s jedne strane sa šarafom ali ne prejako nego da ih možeš raširivat i skupljat kao šestar. Jednu stranu prisloniš uz jedan zid a drugu stranu rastegneš da se priljubi uz drugi zid. Taj kut preneseš na papir i izmjeriš kutomjerom
ili
b) metodom "uzaludnih pokušaja" izrežeš komad kartona da ga možeš umetnuti u kut a da stranice prate zid i poslije izmjeriš.

Eagle30
27.11.2007., 20:26
HVALA!!!:s
Probao sam plan B i radi!!!

sibi
29.11.2007., 13:10
Gdje sve mogu u ZG kupiti PVC sokl (bijeli). Ne da mi se ići do samobora...
Gledao sam u SCH katalogu i imaju samo ALU...:ne zna:

Fala...

zoranp
30.11.2007., 09:27
Gdje sve mogu u ZG kupiti PVC sokl (bijeli). Ne da mi se ići do samobora...
Gledao sam u SCH katalogu i imaju samo ALU...:ne zna:

Fala...

Izreži bijeli cokl od iverala 19mm kaindl i stavi brtvu. sve imaš u iverpanu.

sibi
30.11.2007., 09:31
Izreži bijeli cokl od iverala 19mm kaindl i stavi brtvu. sve imaš u iverpanu.

ali mi baš treba PVC. Pretpostavljam da bi iverica bila preteška? Znam da se stavlja i iverica za sokl ali bih htjeo PVC, čini mi se da bi bio lakši i bolji za eventualno naknadno rukovanje...

Fala...

zoranp
30.11.2007., 09:40
Ma nemaš frke. Imaš oriđiđi nosače kojima pričvrstiš cokl na noge.
Postavio sam ih bezbroj i nemam nikakvih problema. Skidaš ga i stavljaš bez problema.

sibi
30.11.2007., 09:44
Ma nemaš frke. Imaš oriđiđi nosače kojima pričvrstiš cokl na noge.
Postavio sam ih bezbroj i nemam nikakvih problema. Skidaš ga i stavljaš bez problema.

Čekaj ovo govoriš za ivericu ili PVC?

MadVlad
30.11.2007., 09:55
Pretpostavljam da bi iverica bila preteška

Preteška za šta? Pa stoji na podu. Ja uvijek radim cokl od iverala i od ispod nataknem već spomenutu silikonsku brtvu.
I meni se čini lakše manipulirati sa coklom od iverala. Pod manipuliranje mislim na rezanje na mjeru, izrezivanje otvora za ventilaciju, izrezivanje utora ispod perilice suđa i slične stvari.

sibi
30.11.2007., 19:09
Preteška za šta? Pa stoji na podu. Ja uvijek radim cokl od iverala i od ispod nataknem već spomenutu silikonsku brtvu.
I meni se čini lakše manipulirati sa coklom od iverala. Pod manipuliranje mislim na rezanje na mjeru, izrezivanje otvora za ventilaciju, izrezivanje utora ispod perilice suđa i slične stvari.

Ma ja sam mislio na manipulaciju krajnjeg korisnika: skidanje odlaganje i ponovno vraćanje natrag.

Opiši mi malo tu silikonsku brtvu???:confused:

Fala...

MadVlad
03.12.2007., 08:24
Bezbojni U-profil koji se stavi sa donje strane cokla, 1 cm visok.
Ovak nešto
http://img513.imageshack.us/img513/3097/sbro3.jpg

MadVlad
03.12.2007., 09:19
Napravio sam si nove šablone! Našao neke restlove pa se išao igrati.

1. Šablona za zacrtavanje ručkica na fronte.
Uvijek sam mrzio zacrtavati položaje za šarafe ručkica. Baltazar je mislio i mislio i - smislio.

Slika 1 - Prednja strana: http://img87.imageshack.us/img87/725/prednjapt5.jpg
Slika 2 - Stražnja strana: http://img519.imageshack.us/img519/1988/straznjaey4.jpg (tu se vidi ljepota metode pokušaja i pogreške :zubo:)
Slika 3 - Položaj za zacrtavanje: http://img230.imageshack.us/img230/621/polax3.jpg
Slika 4 - Položaj za zacrtavanje 2: http://img210.imageshack.us/img210/2138/oznakaxu5.jpg
Slika 5 - ucrtavanje točnih položaja rupa za ručkice: http://img142.imageshack.us/img142/860/mjerzg9.jpg (strelice su samo da vidite da tamo ima nekih recki, te dvije se ne odnose na istu ručkicu)
Slika 6 - mjerne skale za udaljenost od ruba fronte i za razmak rupa: http://img264.imageshack.us/img264/7567/oznakeuq0.jpg
Slika 7 - max udaljenost od ruba fronte je 30 cm: http://img147.imageshack.us/img147/9194/max30ny1.jpg

"Kako sad to radi?", pitaju se neupućeni i oni koji koriste drogu, a ne mozak.
Vrlo jednostavno, sve što se mora prije izmjeriti i zacrtati je položaj na koji dolazi SREDINA ručkice. Napravi se na tom mjestu mala crta (vidi Sliku 4, mala crna crta), na rub fronte se natakari šablona (kao na Slici 3) i poklopi ona reckica (crvena strelica na Slici 4) sa tom zacrtanom oznakom. Prije toga se nariktala udaljenost ručkice od ruba fronte pomoću leptir-matice i mjerne oznake (vidi Sliku 6). Sve što se treba nakon toga napraviti je povući olovkom po željenim oznakama za razmak vijaka. Te oznake su malo zarezane (vidi Sliku 5) pa kad se prođe olovkom po njima, olovka padne i eto točnog mjesta bušenja. Simple as that!

Šablona broj 2 - rupa za pante.
Panta je udaljena 5 cm od ruba fronte: http://img514.imageshack.us/img514/8153/panta5wd3.jpg
Panta je udaljena 10 cm od ruba fronte: http://img142.imageshack.us/img142/7618/panta10tg4.jpg
Ova šablona je napravljena tako da su moguće udaljenosti još i 3cm, 8cm i 12cm od ruba fronte. Pa kako kome treba. Mislim da ovo ne treba objašnjavati.
E da, ovo ne služi da se buši direktno kroz šablonu budući da je od iverala i rupa na šabloni bi se razlohala nakon 2-3 bušenja. Ja samo gurnem borer kroz tu rupu, stisnem malo jače, a na fronti ostane rupica od šiljka borera. Maknem šablonu i onda bušim na tom mjestu.
Za bušiti direktno kroz šablonu trebalo bi to napraviti od bukovine ili nečeg sličnog (tvrdog).

Šablona broj 3 - nogica kuhinjskog elementa.
Znate one crne plastične podesive nogice kuhinjskih elemenata. Ja ih u 90% slučajeva stavljam na udaljenost 7cm od oba ruba dna elementa. Tako je napravljena i ova šablona. Rupa je promjera nogice, šablona se natakne na rub, nogica uvali u rupu i zviz drito šarafima.
http://img255.imageshack.us/img255/3733/nogicexa0.jpg

DjuroRadisha
03.12.2007., 10:22
svaka čast majstore, vidi se da se trudis
a kod nogica za elemente, ja ih isto stavljam 7cm od prednjeg ruba, ali s bočne strane 2-3mm od kraja tako da optrećenje trpe i bočne stranice a ne samo pod

MadVlad
03.12.2007., 10:31
Meni bok uvijek stoji NA dnu, a ne pored tako da mi je svejedno.
Ti vjerojatno ušarafiš bok sa strane u dno, jel?

zoranp
03.12.2007., 11:25
MADVlad

:top:
Šablone su ti cool.

Ja imam sličnu metodu. Ali tvoje su mnogo sofisticiranije.:D

Baš sam u zadnjih par dana napravio neke nove prototipove:
Nadogradio sam cirkular preklopnim nastavkom za stol koji ima baždarenu skalu, tako da ne moram više mjerkati za svaku dasku koju moram prepiliti.
I osmislio sam duboku ladicu ispod pećnice u kuhinjskom elementu, čija fronta prati liniju cokla.

Kad dovršim poslikam i uploadam.

Ja ne šarafim nogice, zalijepim ih silikonom i to onak kak mi padne pod ruku. kaj bum gubil vreme na mjerenje, tak da mi metar uopće ne treba.:lol: A ak se koja odlijepi prikucam ih čavlima prek iverice i onda čavle savijem tako da se ne više ne mogu iščupati, i sve to namažem silikonom da se tko ne odere na čavle kad briše elemente.:rofl:
Jer hrdjavi čavli mogu biti opasni.:lol:

MadVlad
03.12.2007., 13:58
, i sve to namažem silikonom da se tko ne odere na čavle kad briše elemente.
Jer hrdjavi čavli mogu biti opasni.
Pa jednostavnije ti je da u onu duboku ladicu staviš par doza antitetanusa i iglu i konac za velike posjekotine i onda ne trebaš silikonirat čavle. Znaš ti pošto je tuba silikona!?

zoranp
03.12.2007., 14:08
Pa jednostavnije ti je da u onu duboku ladicu staviš par doza antitetanusa i iglu i konac za velike posjekotine i onda ne trebaš silikonirat čavle. Znaš ti pošto je tuba silikona!?

Stavio sam to jednom, ali nema koristi jer kad zatvoriš tu ladicu ona se više ne otvara, zapravo niti jedna ladica se više ne otvara.

A umjesto vrata se zabiju dva čavla zaveže se špagica i objesi čipkana zavjesa. :D

Nemaš panti, bušenja rupa ručkica, ničeg.
Kaj bu ju mi onda te tvoje šablone.:lol:

DIsign
03.12.2007., 15:01
Kakvi silikoni ... zna se kam se stavljaju silikoni.. čavli.. nogice... ja uopće ne stavljam nogice neg kutiju metnem na pod pa ak treba sve podkajlam sfrkanim papirom od kutije cigareta al i to rijetko jer ne pušim pa mi je teško nać kutiju od cigareta. ak je kuhinja za malo višu gospođu onda se može podklocat ciglom ili blokom siporeksa koji je ostal od zidanja samo treba pazit da se sve to malo zavuče prema nutra da se dobije efekt lebdeće kuhinje :rolleyes:
radit po šabloni zvuči mi malo dosadno i onak šablonski :mig:

robert22
04.12.2007., 09:46
ako nekog zanima blumov programčić za njihove okove
http://www.netzor.org/2007/11/15/dynalog.v2.3.31.html
dobar za planiranje blumovih ladica, a ostalo i ne baš

mhadina
04.12.2007., 13:36
....molim kratke upute za prvi put...
namjeravam napraviti visoke gornje elemente s vratima (sve iveral) 120cm
ili iz dva dijela (jedan na drugom) 60cm x2
e sad trebam pomoć oko postavljanja nosača, šina i bušenja rupa,
na zid i same elemente
kako, gdje kupiti, kak se zovu ti okovi/nosači?
Pronašao sam naziv : ovjesna tračnica za nosače
http://www.akord.hr/proizvodi/proizvod/294/
i što s tim ?
Osm toga vidim po salonima, u unutarnje kuteve elemenata stavljaju nekakav
spojni element u obliku kvadra, kad se to koristi?

hvala

Xenia 13
04.12.2007., 14:00
Majstori, pomoć! Dakle, kupila sam bukove fronte, sad treba izbušiti rupe. Imam stupnu bušilicu. Što nabaviti, pretpostavljam glodalo od 35mm? Koliko od ruba bušiti i na koju dubinu? Ako treba na nešto posebno obratiti pažnju, molim uputite me.:s

MadVlad
04.12.2007., 14:06
http://img139.imageshack.us/img139/922/nosacixz8.jpg
Uz šine ti idu nosači na slici ispod.
Ja koristim L-nosače (na slici na dnu) čisto iz navike. Podesivi su i jedni i drugi. Znači par mm lijevo-desno, gore-dolje i unutra-van.
Postoje slučajevi kad mi se L-nosač nađe točno na vertikali nekakve struje, tada je šina bolja jer ju ušarafiš gdje hoćeš, rupe za vijke su na razmaku svakih par cm pa ih stavljaš di hoćeš.
Mada sam se sad sjetio da mi se jednom cijela šina poklopila sa horizontalom struje (onih 20 cm ispod stropa). E to je bilo veselo!

MadVlad
04.12.2007., 14:09
Što nabaviti, pretpostavljam glodalo od 35mm? Koliko od ruba bušiti i na koju dubinu? Ako treba na nešto posebno obratiti pažnju, molim uputite me.:s
Yep, borer za drvo fi35. Centar rupe od ruba fronte udaljen 22-24 mm. Dubina? Izmjeri dubinu pante, ja to uvijek onako odokativno

DIsign
04.12.2007., 15:21
više volim L nosače a malo manje volim šine jer su na krivim zidovima jako teške za postavit i kasnije iznivelirat elemente.

Xenia 13
04.12.2007., 16:26
Yep, borer za drvo fi35. Centar rupe od ruba fronte udaljen 22-24 mm. Dubina? Izmjeri dubinu pante, ja to uvijek onako odokativno

Thanks.Ovo odokativno je stvar prakse, ja bih ipak trebala izmisliti nekakav graničnik, jelda? Fronte su koštale malo bogatstvo.

MadVlad
04.12.2007., 16:37
Pa imaš stupnu bušilicu, valjda možeš na njoj nariktat dubinu. A dubina rupe će biti dubina pante + 1-2 mm.

Xenia 13
04.12.2007., 17:00
Pa imaš stupnu bušilicu, valjda možeš na njoj nariktat dubinu. A dubina rupe će biti dubina pante + 1-2 mm.

Ma imam al nisam na njoj nikad ništa radila, nije trebalo a dobila ju od tate. Trebala bih se ja najprije s njom malo upoznat:cerek:

zoranp
04.12.2007., 17:25
Ma imam al nisam na njoj nikad ništa radila, nije trebalo a dobila ju od tate. Trebala bih se ja najprije s njom malo upoznat:cerek:

Najboljew ti je za upoznavanje stupne bušilice da obućeš ne ko zanosno donje rublje i da izvedše pred njom trbušni ples.:lol:

Sorry, šalu na stranu.

evo što ti treba:

Stupnu i metar imaš. Sigurno imaš i kakav par panti, i par komada daski ili iverice na kojima ćeš vježbati. Uzmi si pol sata sat vremena i treniraj. vidjet ćeš da je lako.

Centar rupe za pante ti je na 21,5 mm od ruba daske i 100 mm od krajeva fronti. barem meni tako uvijek sve štima bez naknadnih štelanja.

zoranp
04.12.2007., 17:28
Ja koristim L-nosače (na slici na dnu) čisto iz navike.

A imaš li i šablonu za te nosače?:cerek:

zoranp
04.12.2007., 17:30

Btw i ja ih koristim.

Najljepše je kad imaš na ledjima izbušene rupe pa ih skineš s ormera i koristiškao šablone za označavanje rupa na zidu.:top:

MadVlad
04.12.2007., 17:56
Imam. Zove se "borer fi5". Na krov elementa nasloniš borer, na borer nasloniš L-nosač, poriktaš ga sa stražnjim rubom boka i ušarafiš. Tih 5mm mi je mjera da taman stane pokrivna kapica.

zoranp
04.12.2007., 19:24
Ha, ja imam!

Obično bušim rupe u istoj fazi izrade kad bušim i rupe za police prije sastavljanja.

zoranp
04.12.2007., 22:01
Dok sam kopao po Bojanovom siteu našao sam ovo i oduševio sam se.

Stvarno hrpetina odličnih savjeta i još k tome mogućnost da sve to spremiš na svoj komp u video obliku.

Pa koga interesira rad u drvu i misli da još uvijek ima što za naučiti, ovo je prava adresa za njega ili nju:

http://www.woodworkingonline.com/category/podcast/page/2/

DIsign
05.12.2007., 07:56
Ha, ja imam!

Obično bušim rupe u istoj fazi izrade kad bušim i rupe za police prije sastavljanja.

i ja isto tako. imam jedan komad plexija sa puno kojekakvih rupa koje služe kao šablona kad taj komad prislonim uz određeno mjesto na iverici i tak bušim sve potrebne rupe prije sastavljanja elementa.

Što se tiče rupa fi 35mm za lončić panta, dubina je obično 12mm.

DIsign
05.12.2007., 07:59
Meni bok uvijek stoji NA dnu, a ne pored tako da mi je svejedno.
Ti vjerojatno ušarafiš bok sa strane u dno, jel?

meni bok uvijek stoji sa strane a dno gore pa onda preokrenem kutiju :lol: :lol: :lol: :lol:

BILJEŽNIK
05.12.2007., 10:41
svaka čast majstore, vidi se da se trudis
a kod nogica za elemente, ja ih isto stavljam 7cm od prednjeg ruba, ali s bočne strane 2-3mm od kraja tako da optrećenje trpe i bočne stranice a ne samo pod

Već neko vrijeme koristim nogice koje imaju bočno ispupčenje koje se postavlja ispod bočne stranice elementa kako bi i ona ponijela opterećenje. K tome su i rastavljive. Podloga nogica visine cca 4 cm se pričvršćuje vijcima za dno korpusa, a podešavajući dio nogice se jednostavnio natakne na podlogu prije postavljanja elementa. Meni ovo puno znači jer je jednostavnije transportirati elemente na koje su postavljene samo podloge nogica.

MadVlad
05.12.2007., 11:13
Pa kolko je onda bočni cokl uvučen? 2mm?

zoranp
06.12.2007., 07:22
Već neko vrijeme koristim nogice koje imaju bočno ispupčenje koje se postavlja ispod bočne stranice elementa kako bi i ona ponijela opterećenje. K tome su i rastavljive. Podloga nogica visine cca 4 cm se pričvršćuje vijcima za dno korpusa, a podešavajući dio nogice se jednostavnio natakne na podlogu prije postavljanja elementa. Meni ovo puno znači jer je jednostavnije transportirati elemente na koje su postavljene samo podloge nogica.

OVA TI JE DOBRA!:top:

MadVlad
06.12.2007., 08:43
Zeleni Bosch PSR 14.4 V, 2 NiCd baterije, 1.2 Ah, max 28 Nm momenta, integrirano svjetlo, spremnik za bitove, max brzina 700 o/min, 1.5 kg - 689 kn. Jel mogu dobit šta bolje za te pare?
Zaboravio sam se pohvalit prije više od mjesec dana da sam ubo ovu gore navedenu.
ALI... neću se zaboravit pohvalit danas da sam se jučer božićno darivao sa sljedećim:
http://img502.imageshack.us/img502/7349/dsc00672zs6.jpg

cd_covers
06.12.2007., 11:35
Zaboravio sam se pohvalit prije više od mjesec dana da sam ubo ovu gore navedenu.
ALI... neću se zaboravit pohvalit danas da sam se jučer božićno darivao sa sljedećim:
http://img502.imageshack.us/img502/7349/dsc00672zs6.jpg

Znači polako ali sigurno prelaziš sa AT na premium marke :) :) :top:
Jesi uzeo Metaboo u Gramatu ili negdje drugdje?

Pozdrav,
Tomislav

MadVlad
06.12.2007., 11:46
Uzeo u jednom dućanu u V. Gorici, popust na keš 10% + još nešto sitno na poznanstvo iz djetinjstva.
AT i Einhell su vrhunski alat ZA TE NOVCE, kome treba tu i tamo to bi trebao biti prvi i jedini izbor, IMHO.
Ali da se vidi razlika...
Sinoć sam bio ko malo dijete kad sam to dofuro doma. Pa sam morao objašnjavati ženi zašto to tolko košta :azdaja:
Pa je bio mir kad sam rekao da ćemo i njoj nešto fino kupit :zubo:
Nisam mislio na akumulatorsku igračku :rofl: . Al ak baš hoće...

BILJEŽNIK
06.12.2007., 14:36
Pa kolko je onda bočni cokl uvučen? 2mm?

Ima više načina na koji se može riješiti bočni cokl. Ja najčešće vidljivu bočnu stranicu oblažem pločom debljine 25 mm koju spustim do poda, a sa prednje strane poravnam sa frontama.
I čestitke na izboru alata. Iako ja preferiram plavi Bosch (mogućnost povoljnije nabave je u startu bila i još uvijek je prednost), cijenim i Metabo, DeWalt, Makitu... mada su me znale iznenaditi i Einhelova glodalica i kompresor. Einhelovu vibracijsku brusilicu sam kupio za sitnu lovu kako bih obavio jedan posao, no traje i dan danas, nakon četiri godine. Ipak, kad god uzmognem, kupim bolji komad alata.

zoranp
06.12.2007., 19:17
Baš imam u ruci sch prospekt i vidim da je METABO odvijač 7,2 V sa dvije li-ion baterije brzosteznom glavom kutnom adapter glavom, 20 bitova 1399 kuna.

Odlična cijena za alat čiji je prethodnik popularna banana, i još s toliko opreme.
ono što je bitno za tu stvartčicu je i da ima 16 Nm a teži samo 730 grama.

Ako šarafiš cijeli dan to je jako bitna stvar.

Ja bih je ubo, ali sam se već nagradio sa sličnim alatom od konkurencije (plavi Bosch) koji se dva mjeseca kasnije prodaje u Mercatoru za 300 kn manje.:flop:

MadVlad, ovo ti je sjajan poklon za ženu.:D

mhadina
07.12.2007., 09:16
http://img139.imageshack.us/img139/922/nosacixz8.jpg
Uz šine ti idu nosači na slici ispod.
Ja koristim L-nosače (na slici na dnu) čisto iz navike. Podesivi su i jedni i drugi. Znači par mm lijevo-desno, gore-dolje i unutra-van.
Postoje slučajevi kad mi se L-nosač nađe točno na vertikali nekakve struje, tada je šina bolja jer ju ušarafiš gdje hoćeš, rupe za vijke su na razmaku svakih par cm pa ih stavljaš di hoćeš.
Mada sam se sad sjetio da mi se jednom cijela šina poklopila sa horizontalom struje (onih 20 cm ispod stropa). E to je bilo veselo!

ne kužim baš sa slike, kod L-nosača se on pičvrsti s dva vijka za unutarnju
bočnu stranicu elementa a za zidni nosač se treba probušiti rupa za vijak kroz
stražnju stranicu ili ?

MadVlad
07.12.2007., 09:26
ne kužim baš sa slike, kod L-nosača se on pičvrsti s dva vijka za unutarnju
bočnu stranicu elementa a za zidni nosač se treba probušiti rupa za vijak kroz
stražnju stranicu ili ?
L-nosač se pričvrsti za bok elementa sa 2 vijka sa tzv. euro-navojem (predbušiš rupe fi5) + još 2 obična iver vijka 17 mm duga. Nakon toga staviš leđa i na leđima također izbušiš rupu fi10 da vijak može proći do zida.
Nosači za šine (oni srednji) se stave skroz u gornji ćošak elementa i učvrste u bok elementa sa 2 vijka (mislim da je 30 mm dugački dovoljan). Također se moraju leđa probušiti sa fi10 da bi kuka mogla dosegnuti šinu. U nosaču su već postavljena 2 vijka za regulaciju unutra-van i gore-dolje.

DIsign
07.12.2007., 13:47
Ja L nosače obično pričvršćujem na "strop" visećeg elementa a ne na bok jer mi je tako nekak zgodnije izbjegavat vertikalne instalacije struje ali mogu se primjenit sve kombinacije položaja za postavljanje nosača.

BojanD
07.12.2007., 22:15
Samo da se ubacim i kažem jednu stvar. Ja recimo, uopšte ne koristim akumulatorski zavrtač/odvrtač/bušilicu. Više volim kompresorsku varijantu. Mali, zgodan, a nikada ne postoji varijanta da se isprazni baterija. S tim da za nekih 130 evra možeš da kupiš i kompresor i bušilicu za isti. I naravno, poštediš sebe frustracija.

zoranp
08.12.2007., 07:33
Nije mi palo na pamet da bi koristio kompresor za šarfljenje.
Valjda zato jer imam dvije bušilice sa po dva akumulatora i mrzim buku kompresora.

BojanD
08.12.2007., 22:46
Valjda zato jer imam dvije bušilice sa po dva akumulatora i mrzim buku kompresora.

Mrzim i ja buku, pa ga zato držim izvan radionice. :mig:

zoranp
09.12.2007., 07:41
Mrzim i ja buku, pa ga zato držim izvan radionice. :mig:
Vidi, vidi. pala mi je na pamet ideja da i ja stavim kompresor van radione . Punici u sobu i još k tome joj tamo montiram ciklon, bez vreće.:D

spoki007
10.12.2007., 07:54
trebao bi ispod umivaonika staviti dvije police,nisam siguran od cega ih napraviti(prva pomisao medijapan),trebalo bi biti debljine oko 4-5cm,ne znam kako ih ucvrstiti u zid a da se ne vide nosaci
dali u Schachermayer ili furniru imaju one nosace sto se ubuse u drvo i u zid i kako se zovu?

DIsign
10.12.2007., 07:57
trebao bi ispod umivaonika staviti dvije police,nisam siguran od cega ih napraviti(prva pomisao medijapan),trebalo bi biti debljine oko 4-5cm,ne znam kako ih ucvrstiti u zid a da se ne vide nosaci
dali u Schachermayer ili furniru imaju one nosace sto se ubuse u drvo i u zid i kako se zovu?

nevidljivi nosač police. u SCH imaju 3 vrste.

DIsign
10.12.2007., 08:01
Samo da se ubacim i kažem jednu stvar. Ja recimo, uopšte ne koristim akumulatorski zavrtač/odvrtač/bušilicu. Više volim kompresorsku varijantu. Mali, zgodan, a nikada ne postoji varijanta da se isprazni baterija. S tim da za nekih 130 evra možeš da kupiš i kompresor i bušilicu za isti. I naravno, poštediš sebe frustracija.

Boki
Dal ima brzosteznu moment glavu kao kod aku bušilice? Vidio sam taj alat kod automehaničara al mu je moment bio malo prejak za moj pojam + kolika mu je brzina vrtnje?

cd_covers
10.12.2007., 10:29

http://picasaweb.google.co.uk/tomislavm/Namjestaj/photo#5121487178676598610

napravljeno pomoću

http://www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=4343&CatID=1

"nevidljivi nosač polica"

bar
10.12.2007., 11:35
Bok!
Spremam se na izradu kuhinje. Išla bi u kut 3m s jedne i 4m s druge strane. Problem je u zidovima koji nisu u pravom kutu, na 4m odstupa cca 3cm.
Interesira me kako kuhinju šložiti u pravi kut ? Rezati radnu ploču na neki način...ili nešto..
Molim neki odgovor

spoki007
10.12.2007., 12:56
http://picasaweb.google.co.uk/tomislavm/Namjestaj/photo#5121487178676598610

polica je od medijapana?
koliko kg ima ploca medijapana 100cm x 50cm?
i koliko nosaca trebam za takvu plocu

cd_covers DIsign :top:

cd_covers
10.12.2007., 14:05
polica je od medijapana?
koliko kg ima ploca medijapana 100cm x 50cm?
i koliko nosaca trebam za takvu plocu

cd_covers DIsign :top:

Da, polica je 38mm medijapan.
Nemam pojma za težinu, ali ti nosači ti nisu predviđeni za tako duboke police....
Ja sam stavljao nosače na svakih 40 cm za dubinu police 27cm.

Pozdrav,
Tomislav

Xenia 13
10.12.2007., 14:17
Majstori,evo mene opet, pa ako ste raspoloženi...Radi se o Blum stoperima, koja je razlika između onih što se umetnu u bočnu stranicu i onih što idu sastrane? Pretpostavljam da je oone prve teže postaviti? Hvala

MadVlad
10.12.2007., 14:29
Uz različit način postavljanja, postoje i dvije različite vrste stopera. Jedni se stavljaju na krov ormarića na istu stranu gdje je i panta (cca 4 cm udaljen od pante), a druga vrsta (jači) se postavlja na gornji dio boka koji je nasuprot boka na kojem su pante.
Evo slikica jer ovo gore zvuči komplicirano
http://img135.imageshack.us/img135/2308/stopok5.jpg

cd_covers
10.12.2007., 14:37
Majstori,evo mene opet, pa ako ste raspoloženi...Radi se o Blum stoperima, koja je razlika između onih što se umetnu u bočnu stranicu i onih što idu sastrane? Pretpostavljam da je oone prve teže postaviti? Hvala

Stavi one koji idu na pante....lakše napraviti - nema bušenja niti šarafljenja....

Pozdrav,
Tomislav

MadVlad
10.12.2007., 15:05
Stavi one koji idu na pante....lakše napraviti - nema bušenja niti šarafljenja....

Pozdrav,
Tomislav

Potpisujem. Samo moraš uzeti i Blumove pante

Xenia 13
10.12.2007., 16:06
Potpisujem. Samo moraš uzeti i Blumove pante

OK. Onda na ladice stavljam ove "klasične"(Imam obične vodilice)? Da li stavljam na obadvije pante ili samo jednu?

MadVlad
10.12.2007., 16:13
Stavi prvo jednu, i to na gornju pantu. Ako nije velika fronta bit će dosta. Pod velika mislim na npr. 100x60 i veće

Xenia 13
10.12.2007., 18:02
Hvala.

BILJEŽNIK
11.12.2007., 09:04
Bok!
Spremam se na izradu kuhinje. Išla bi u kut 3m s jedne i 4m s druge strane. Problem je u zidovima koji nisu u pravom kutu, na 4m odstupa cca 3cm.
Interesira me kako kuhinju šložiti u pravi kut ? Rezati radnu ploču na neki način...ili nešto..
Molim neki odgovor

Radne ploče se za kuhinju koja ide L spajaju tako da se bok jedne ploče prisloni na čelo druge ploče. Između se postavlja aluminijski profil koji se pričvrsti vijcima za bok koji se prislanja na čelo. Kompenzaciju kuta možeš napraviti tako da ćeš spojni bok radne ploče izrezati ukoso umjesto pod pravim kutem, čime ćeš dobiti onakav kut koji ti tvore zidovi. Donji elementi neka budu dubine 50 cm kako bi ih mogao podjenako uvući pod radnu ploču.

zoranp
11.12.2007., 10:04
A što sa ugradbenim uredjajima ako su elementi duboki 50cm ?

BILJEŽNIK
11.12.2007., 10:36
A što sa ugradbenim uredjajima ako su elementi duboki 50cm ?

Ne znam na koji ugradbeni uređaj misliš? Ja do sada nisam imao problema sa ugradnjom. Doduše, u takvim slučajevima radim elemente dubine 50,5 sm radi ugradnje vodilica ladica dužine 50 cm.

DIsign
11.12.2007., 12:46
Ne znam na koji ugradbeni uređaj misliš? Ja do sada nisam imao problema sa ugradnjom. Doduše, u takvim slučajevima radim elemente dubine 50,5 sm radi ugradnje vodilica ladica dužine 50 cm.

evo naprimjer .... perilica suđa?

BojanD
11.12.2007., 21:17
Boki
Dal ima brzosteznu moment glavu kao kod aku bušilice? Vidio sam taj alat kod automehaničara al mu je moment bio malo prejak za moj pojam + kolika mu je brzina vrtnje?

Moment i jeste malo jači dok se ne navikneš. RPM koji mu je? Nemam pojma. Ali zavrće, pa suši . :p

Nema brzosteznu moment glavu, već klasičnu s ključem, ali to mi nije uopšte problem, pošto mi služi samo za zavrtanje i kad postavim bit, uopšte ga ni ne vadim.

Opet da kažem, nema ničeg lepšeg od nečekanja da se napuni neka ispražnjena bakterija, već vozi...:top:

MadVlad
12.12.2007., 11:35
Donji elementi neka budu dubine 50 cm kako bi ih mogao podjenako uvući pod radnu ploču.
Neka budu 56 cm.
Ne znam kak bi ti u 50 cm stali pećnica ili perilica suđa.

zoranp
12.12.2007., 21:51
Uvijek radim elemente 550 mm dubine i uvijek sve štima.

Skoro uvijek.
Sutra idem premještati dvije utičnice za ploču i pećnicu jer su ljudi kupili elektroluxovu pećnicu i kad je gurneš utikač ne dopušta da pećnica udje do kraja pa viri van par mm. a ljusdi ne žele direktni spoj zbog garancije.

Kako bi to ispalo sa elementima 500 mm dubine?

MadVlad
13.12.2007., 08:57
Jel radiš baš točno 55.0 cm? Pitam jer Blum kaže da je za ladicu 55 cm potrebna dubina korpusa min 55.5 cm.
Ja sam sebi radio korpuse 58 cm jer mi zbog cijevi od plina koja stoji iza pećnice (a to po zakonu ne smije biti :zubo: jer glavni ventil nije dostupan) isto ne bi stala pećnica do kraja. A i vešmašina mi je u kuhinji, pa je i za nju bilo potrebno napraviti dublju kuhinju.

Xenia 13
13.12.2007., 09:59
Sad ste me uplašili. Hoće li u elemente od 56 stati perilica i pećnica ako je struja iza njih?

MadVlad
13.12.2007., 10:03
Hoće, a ako ćeš baš imati neku mrcinu od utikača, uvijek ga možeš promijeniti

DIsign
13.12.2007., 15:25
Jel radiš baš točno 55.0 cm? Pitam jer Blum kaže da je za ladicu 55 cm potrebna dubina korpusa min 55.5 cm.
Ja sam sebi radio korpuse 58 cm jer mi zbog cijevi od plina koja stoji iza pećnice (a to po zakonu ne smije biti :zubo: jer glavni ventil nije dostupan) isto ne bi stala pećnica do kraja. A i vešmašina mi je u kuhinji, pa je i za nju bilo potrebno napraviti dublju kuhinju.

ja radim dubinu korpusa 55cm i uglavnom je OK osim pećnice elektrolux i gorenje koje baš iza sebe ne trpe utičnicu nižu od 50 cm od poda.
šte se tiče ladica blum metabox 500 i sve je OK.

MadVlad
13.12.2007., 15:38
Pa šta ti nije žao onih 5 cm koji zjape prazni? A možeš napraviti korpus 555 mm i staviš metabox 550

MadVlad
13.12.2007., 15:40
Još ga nisam ni skinuo jer mi tu na poslu zeza skidanje sa Rapidsharea, pa ne znam jel čemu uopće. Pa ko hoće nek proba.

http://www.creep.ru/2007/12/13/PRO100_442_polnyjj_komplekt___biblioteki.html

zoranp
13.12.2007., 23:41
Sad ste me uplašili. Hoće li u elemente od 56 stati perilica i pećnica ako je struja iza njih?

Neće! Pećnica možda, ali perilica ne.

Ako mogu ikako, uvijek radim tako da utičnice za ugradbene uredjaje smjestim u element pored, da li sa lijeve desne ili sa donje strane svejedno.
Nemam problema s utikačima koji smetaju i udaraju u stražnju stranu uredjeja, i ako se desi kvar na uredjaju lakše je otvoriti vrata, ili skinuti ladicu i izvuči utikač, nego demontirati i vaditi pećnicu iz elementa npr.

zoranp
14.12.2007., 00:02
ja radim dubinu korpusa 55cm i uglavnom je OK osim pećnice elektrolux i gorenje koje baš iza sebe ne trpe utičnicu nižu od 50 cm od poda.

Tako radim i ja, sve ladice su mi 500 mm. 550 nikad, jer moraš imati dublji korpus i tada imaš jako malo manevarskog prostora s prednje strane, pogotovo u slučaju ausvinkl kuteva. Svi ugradbeni aparati su radjeni za dubinu elementa 550 mm.
Isto tako ako je ladica 500 mm uvijek imam iza dovoljno lufta za eventualne kablove i utičnice.

Kutni element mi je obično 3 do 5 cm plići prema zidu.
stupove , visoke elemente radim dubinu korpusa ponekad 603 mm, ako se to strankii svidja. pogotovo ako se ugradjuje frižider unutra. radi prozračivanja i utičnica koije su obično uvijek iza friđa.

Baš imam problema s elektroluxom i gorenjem u kombinaciji. Plinska ploča gore elektrolux pečnica dole. premjestio sam utičnice kako bi pečnica došla na mjesto. Danas gurnem pećnicu u element, a njoj ne da da sjedne do kraja cijev od plina koju su u medjuvremenu spojili tipovi iz gorenja.
Nije mi jasno kako nisu probali gurnuti pećnicu na mjesto da vide da li sve štima. Radi se o dva milimetra. U nacrtu za ugradnju od gonja je kao dubina ugradnje opisana dubina karoserije, ali priključak za plin im prelazi te gabarite za cijeli prst. Isti slučaj je sa onim glupim zubom od pol centimetra na njihovim pećnicama, koji zapinje na plafon elementa.
Gorenje mi se sve manje i manje svidja, isto kao i njihovi serviseri, a kad se sjetim da ne mogu promijeniti samo gimu na vrtaima svog samostojećeg frižidera nego moram mijenjati čitava vrata koja koštaju 600 kn jer su plave boje tada nmi ih je pun k.

spoki007
14.12.2007., 07:35
gdje je najbolji omjer cijene i kvalitete glodala?
trebam od 5,8,15 i 30mm....i koliko cca kostaju?

tnx

mhadina
14.12.2007., 08:32
pozdrav,

gdje da krenem u drvni centar?
želim kupnju fronti i bušenje rupa za pante obaviti na istom mjestu,
a stranice korpusa na provjerenom ali tamo ne buše rupe.
Drugo, u kojem je najpovoljnija cijena okova (Blum), metaboxa i sl. osnovnog okova?

hvala

DIsign
14.12.2007., 10:21
Još ga nisam ni skinuo jer mi tu na poslu zeza skidanje sa Rapidsharea, pa ne znam jel čemu uopće. Pa ko hoće nek proba.

http://www.creep.ru/2007/12/13/PRO100_442_polnyjj_komplekt___biblioteki.html

PRO100 je dobar program. radio sam malo s demo verzijom ali kod nje nema sejvanja i printanja i čini mi se da vara u dimenzijama tako da sam odustao.
Inače mogu se uvesti vlastite texture a elementi se mogu slično kao kod woody-ja crtati iz sastavnih dijelova pa na kraju grupirati u jedan element i sl. Ima dosta dobru grafiku.
Jel ova ruska verzija demo?

MadVlad
14.12.2007., 11:44
Čim je ruska mislim da je cijela, krekirana.
Ne znam, još ju nisam skinuo

mia99
14.12.2007., 12:01
Imam jedno možda glupo pitanje, ali zbog toga što smo već bolesni od raznoraznih majstora i njihovih kerefeka, odlučili smo se sami napraviti tri police ( jer svim majstorima je to premali posao pa te taj čas otfikare ).
Čini mi se jednostavno izabrati materijal, daš da ti izrežu, kantiraju ( valjda se to tak kaže ), ali ono što bih ja htjela je da se te police ne stave na zid pomoću "L" profila, već da ih nekako stavim na zid drukčije.
Kako?

DIsign
14.12.2007., 12:17
nevidljivi nosač police. ima ih u svakom drvnom centru ali pogledaj
http://www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=4343&CatID=1

mia99
14.12.2007., 21:40
Puno hvala!

Gustavo
14.12.2007., 22:21
Imate kakve nacrte,mene zanima izrada namještaja od punog drveta onako iz hobija bi probao nešto jednostavnije pa ako bude išlo...

zoranp
15.12.2007., 04:56
probaj ovdje:

http://plansnow.com/
ima mnogo interesantnih nacrta i savjeta.

http://www.woodworkingonline.com/category/podcast/

cd_covers
20.12.2007., 10:22
možda netko zna koji laserski daljinomjer bi bio best buy....
znam da je zeleni bosch za 899kn, jel ima nešto jeftinije?

Pozdrav,
Tomislav

DIsign
20.12.2007., 13:31
možda netko zna koji laserski daljinomjer bi bio best buy....
znam da je zeleni bosch za 899kn, jel ima nešto jeftinije?

Pozdrav,
Tomislav

ja imam ultrazvučni, oni su inače triput jeftiniji ali i odstupanje je daleko veće a i ne funkcionira dobro u uskim prostorijama i prostorijama sa nekim vrstama prepreka na liniji mjerenja jer uređaj reagira snopom oblika lijevka i kači se za prvi objekt koji uhvati sa strane tako da sam ga već sto puta htio zavitlat kroz prozor. A laserski je najbest buy taj zeleni bosch.

spoki007
20.12.2007., 13:35
trebao bih napraviti SSM ovakav ormaric za kupatilo(za vas iskusne pljuga ali za mene .....)

http://img267.imageshack.us/img267/4207/kupatilojpg2zh7.jpg

napravio sa krojnu listu pa ako itko ima nekakve sugestija slobodno pucajte ,posto mi je ovo prvi posao izrade nekog dijela namjestaja molim za razumjevanje.. :D

http://img81.imageshack.us/img81/6562/kupatilojpgta7.jpg

rupe sam busim posto je uletila nova bosch pof1100 glodalica ispod bora od ljepse polovice :cerek: (to ce mi biti i isprika za nova glodala :D )

dali je bolje za gornju plocu bolje uzeti MDF od 38mm?
s cime kantirati rubove?

hvala

DIsign
20.12.2007., 14:26
trebao bih napraviti SSM ovakav ormaric za kupatilo(za vas iskusne pljuga ali za mene .....)

http://img267.imageshack.us/img267/4207/kupatilojpg2zh7.jpg

napravio sa krojnu listu pa ako itko ima nekakve sugestija slobodno pucajte ,posto mi je ovo prvi posao izrade nekog dijela namjestaja molim za razumjevanje.. :D

http://img81.imageshack.us/img81/6562/kupatilojpgta7.jpg

rupe sam busim posto je uletila nova bosch pof1100 glodalica ispod bora od ljepse polovice :cerek: (to ce mi biti i isprika za nova glodala :D )

dali je bolje za gornju plocu bolje uzeti MDF od 38mm?
s cime kantirati rubove?

hvala

Što se tiče gornje ploče, meni se sviđa i radio sam sa 38mm iveralom, samo bi ti preporučio kantiranje sve4 strane radi bolje vlagootpornosti a isto tako i svih stranica koje se naslanjaju na zid. izrez za sifon zaštiti obavezno
silikonom.
Na vertikalama kantiraj 1dužu i 1 kraću stranu.

Dubinu ormarića (kod tebe=40cm) uvjetuje ti umivaonik koji ugrađuješ na ormari pa si prema tom prilagodi dimenziju elemenata.
Kantiraj ABS-om debljine 2mm ili 0,5mm prema vlastitom odabiru
Leđa od MDF-a deb.3 ili 4mm.
Dimenzije elemenata kao na slici veličine 1000x718*400 mm su:
1kom 1000x400x38 kant sve4
2kom 680x400x18 kant 1d 1k
1kom 964x390x18 kant 1d
1kom 562x390x18 kant 1d
2kom 558x278x18 kant sve4
1kom 390x382x18 kant 1k
1kom 564x360x18 kant 1d

pantovi za ovu vrstu vrata su oni "krivi"

i da nebi bilo sve jednostavno, sam pokušaj odgonetnut koji je koji element :ne zna:

p.s. eventualne tiskarske greške kao i one u razmjeru sasvim su slučajne i budući se kasnije možete žaliti upravi vodovoda, sve to treba prvo dobro provjeriti.:top:

spoki007
20.12.2007., 14:47
1kom 964x390x18 kant 1d
1kom 562x390x18 kant 1d
1kom 390x382x18 kant 1k
1kom 564x360x18 kant 1d

i da nebi bilo sve jednostavno, sam pokušaj odgonetnut koji je koji element :ne zna:

p.s. eventualne tiskarske greške kao i one u razmjeru sasvim su slučajne i budući se kasnije možete žaliti upravi vodovoda, sve to treba prvo dobro provjeriti.:top:

a daj.... tek sam pocetnik daj mi posalji makar na pm...ili sliku kako izgleda

svejedno hvala na savjetima :top:

DIsign
20.12.2007., 15:02
a daj.... tek sam pocetnik daj mi posalji makar na pm...ili sliku kako izgleda

svejedno hvala na savjetima :top:

ček ček ...:confused: nisi li ti poslao sliku kak to izgleda? pa tako izgleda :)

a dimenzije su sa tvoje krojne liste..samo su malo promijenjene u skladu sa
pravilima projektiranja i jer je debljina iverala 18mm a ne 20 kako si ti naveo na krojnoj listi, dakle usporedi moje elemente sa svojima sa krojne liste i naći ćeš. dimenzije vrata su ti malo štekale a isto tako i širina one police u kraćem dijelu. Zbroji dimenzije elemenata na slici idući s lijeva na desno i sve bi na kraju moralo iznositi 1000mm manje 8mm (razmaci između fronti frata) isto tako odozdo nagore kad zbrojiš iznosiu kupnu visinu elementa.

Pokušaj to malo proraditi doma. treba ti samo zbrajalica i olovka i papir.

zoranp
20.12.2007., 21:37
Dubinu ormarića (kod tebe=40cm) uvjetuje ti umivaonik koji ugrađuješ na ormari pa si prema tom prilagodi dimenziju elemenata.
Kantiraj ABS-om debljine 2mm ili 0,5mm prema vlastitom odabiru
Leđa od MDF-a deb.3 ili 4mm.
1kom 964x390x18 kant 1d
1kom 562x390x18 kant 1d
1kom 390x382x18 kant 1k
1kom 564x360x18 kant 1d

ja bih dimenzije gornje ploče u slučaju da ih kantira ABS-om 2 mm napravio
1005 X 405 mm.
mnogo ljepše izgleda kad je radijus malo napušten preko stranica umjesto da stranice zijevaju ispod radne površine.

Xenia 13
20.12.2007., 22:47

Kakvi su to krivi panti?

spoki007
21.12.2007., 06:48
tnx DIsign zoranp :top:

sutra jurim da mi izrezu na mjeru!

zoranp
21.12.2007., 06:57
Kakvi su to krivi panti?

Ravni pant zatvara vrata na cijelu širinu stranice, polukrivi pant zatvara vrata na pola širine stranice i koristi se obično kad na jednoj stranici imaš dvoja vrata, a krivi pant zatvara vrata do stranice. kod krivog panta, vrata su izmedju stranica.

spoki007
21.12.2007., 07:22
1kom 964x390x18 kant 1d
1kom 562x390x18 kant 1d
1kom 390x382x18 kant 1k
1kom 564x360x18 kant 1d

leđa ovdje na ovom nema ili ja ne vidim?
dali je bolje bez leđa?

DIsign
21.12.2007., 07:59
leđa ovdje na ovom nema ili ja ne vidim?
dali je bolje bez leđa?

Napisao sam ti da leđa staviš od MDF-a 3mm a širine 1cm kraće od širine elementa i ako želiš samo na onaj dio s vratima koji je 60cm mjera je 59cm a ako želiš cijeli element, onda 99cm. visina ti ne ide po cijelom elementu nego obično 30-35 cm (samo na onom dijelu gdje su vrata) ako je odvod i ventili za dovod vode napravljen po standardu.

DIsign
21.12.2007., 08:05
1005 X 405 mm.
mnogo ljepše izgleda kad je radijus malo napušten preko stranica umjesto da stranice zijevaju ispod radne površine.

Misliš ono da vertikala zijeva zbog radijusa freze ABS-a?
ma i ja se s tim slažem za gornju ploču ali sam u žurbi to zaboravio navesti jer sam slijepo preslikao element sa slike.

kak se mi dobro dopunjujemo. nema šanse da negdje zašteka:top:

DIsign
21.12.2007., 08:15
tnx DIsign zoranp :top:

sutra jurim da mi izrezu na mjeru!

molimo objavi sliku kad završiš posao- to bi nam bila nagrada za trud :mig:

spoki007
21.12.2007., 08:31
molimo objavi sliku kad završiš posao- to bi nam bila nagrada za trud :mig:

no sikiriki!
ako ne zaj...m frezanje rupa :D
elemente pospajam drvenim cepovima od 6,8,10mm,minifixom,konfirmat vijcima ?

DIsign
21.12.2007., 08:44
no sikiriki!
ako ne zaj...m frezanje rupa :D
elemente pospajam drvenim cepovima od 6,8,10mm,minifixom,konfirmat vijcima ?

preporučam keksericu ali ak nemaš možeš čepom 8mm ili kombinacija konfirmata+minifix

sibi
21.12.2007., 09:06
1005 X 405 mm.

:top: , iako bi i 4 mm veće dimenzije bile dostatne.