PDA

View Full Version : Izrada namještaja - savjeti

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34

stari1
04.04.2012., 13:28
fakat, u ovom vremenu borbe za preživljavanje,
ko ima viška vremena to nacrtati i izvaditi krojnu listu,
a "iz rukava" to je nemoguće i na kraju bi bilo neozbiljno

Zbilja je neozbiljno, jer iako imam vremena (penzić), u roku 1,5h sam napravio nacrt, a krojna lista se sama generirala, poslao sam nacrt na pp uz napomenu da mi pošalje "pravi" e-mail, jer neznam drugi način da mu pošaljem krojnu listu u Excel-u, tip (Funky Monky) se više ne javlja. :mad:Mogao je bar javiti da je odustao.

Tornado11
04.04.2012., 15:18
sastavljanje korpusa:
da li je vodilice za ladice lakše montirati dok je korpus rastavljen? (na podu) ili prvo korpus pa gore ... jednu po jednu. drugo da li koristiti 3,5x17 mm spax ili euro vijak? Jer je na Metabox šini izbušeno i predviđeno ili jedan ili drugi?

BILJEŽNIK
04.04.2012., 15:55
Pozicije vodilica obilježi dok je korpus rastavljen, a pričvrsti ih na sastavljen korpus. Spax je jednostavniji za korištenje i sasvim dovoljan.

cd_covers
04.04.2012., 20:12
Zbilja je neozbiljno, jer iako imam vremena (penzić), u roku 1,5h sam napravio nacrt, a krojna lista se sama generirala, poslao sam nacrt na pp uz napomenu da mi pošalje "pravi" e-mail, jer neznam drugi način da mu pošaljem krojnu listu u Excel-u, tip (Funky Monky) se više ne javlja. :mad:Mogao je bar javiti da je odustao.

Za mene i valjda svakog tko radi 1,5h je puno previše, a realno je to punoooo više nego je autor posta vremena uložio pa eto :confused:
A drugo nacrt sigurno nije dobar i treba ga prepravljati..sa slike se ne vidi debljina okvira, sa slike se ne vidi način otvaranja, tip ladica, ne vidi se da li je iveral 18 ili 19mm, ne zna se niti jedna točna visina...itd itd...
Sad najbolje da još 2-3 iteracije crtaš po sat, sat i pol prema čovjekovim željama i prohtjevima.... :ne zna::ne zna:

P.S.
Interesira me koji to besplatni program daje dimenzije iz nacrta?

dak0001
05.04.2012., 10:12
Za mene i valjda svakog tko radi 1,5h je puno previše, a realno je to punoooo više nego je autor posta vremena uložio pa eto :confused:
A drugo nacrt sigurno nije dobar i treba ga prepravljati..sa slike se ne vidi debljina okvira, sa slike se ne vidi način otvaranja, tip ladica, ne vidi se da li je iveral 18 ili 19mm, ne zna se niti jedna točna visina...itd itd...
Sad najbolje da još 2-3 iteracije crtaš po sat, sat i pol prema čovjekovim željama i prohtjevima.... :ne zna::ne zna:

P.S.
Interesira me koji to besplatni program daje dimenzije iz nacrta?

eCabinet Systems
pošalješ im kontakt podatke, objasniš da si hobista, eventualno koju slikicu i
dobiš CD poštom.
ja ga imam i neki dan sam ga ažurirao na varijantu 8, ali ga ne koristim.
Ono što radim, još mi je uvijek lakše i brže napraviti u AutoCadu

vele_majstor
05.04.2012., 13:09
eCabinet Systems
dobiš CD poštom.

I ja ti se zahvaljujem na info, nove "igračke" su uvijek dobrodošle! :mig:

Žile
06.04.2012., 21:02
eCabinet Systems
dobiš CD poštom.

Pozdrav
Ja sam poslao mail sa slikama radova , raspisao se uzduž i popreko, kumio i molio a oni me odpilili u stilu da imaju samo ful verzije i samo za obrtnike i firme, tako da sam ja još uvijek na dobrom starom AutoCad-u.:lol:

cd_covers
06.04.2012., 21:22
eCabinet Systems
dobiš CD poštom.

Ne treba meni to, ja imam program koji sam platio i koji meni dobro radi, a i kad sam zadnji puta gledao AutoCad nije bio free :rofl::rofl:

vele_majstor
06.04.2012., 21:59
Pozdrav
Ja sam poslao mail sa slikama radova , raspisao se uzduž i popreko, kumio i molio a oni me odpilili u stilu da imaju samo ful verzije i samo za obrtnike i firme, tako da sam ja još uvijek na dobrom starom AutoCad-u.:lol:

Ja jučer otišao na njihovu stranicu downloadao program, ispunio pristupnicu i danas dobio email-om key za pokretanje...bez ikakvih objašnjavanja.. :ne zna:

stari1
07.04.2012., 07:40
Ja jučer otišao na njihovu stranicu downloadao program, ispunio pristupnicu i danas dobio email-om key za pokretanje...bez ikakvih objašnjavanja.. :ne zna:

Koristim program još od V4.1 izvježbao sam se s njim ( ne koristim sve opcije, jer ipak nisam po struci stolar, pogotovo ne profesionalac, a i radim stvari za sebe i susjede).Pokušao sam i sa drugim programima, ali nemam volje učiti ih, kada mi ovaj zadovoljava.Koristim i AutoCad (samouk)za neka 2D tehnička crtanja i elektriku.Sve u svemu igram se i uživam :) :) :) i na kraju :kava: :kava:

dak0001
07.04.2012., 08:43
Ne treba meni to, ja imam program koji sam platio i koji meni dobro radi, a i kad sam zadnji puta gledao AutoCad nije bio free :rofl::rofl:

Ok, ok, ni ja ne koristim AutoCad (malo je preskup), nego ProgeCAD 2009 Smart
koji je free za osobnu upotrebu :mig:

Žile
07.04.2012., 15:55

Pozdrav
To sam pokušao prije par mjeseci i nisam uspio ali kada Vi kažete da ste uspjeli vjerujem Vam. Ne znam kakve su mogućnosti programa i da li mi se isplati učiti iz početka jer sam se sa AutoCad-om već poprilično ispraksirao tako da iz 2D nacrta brzo izvučem krojnu listu a za 3D koristim ALNO (za kuhinje) .:kava:

stari1
07.04.2012., 17:26

Ako ti bude trebao manual, javi se.

BundyR
12.04.2012., 10:04
Molio bi znalce da mi daju misljenje o ovoj kekserici DEWALT DW682K. Te preporuku za neku solidnu jeftiniju keksericu za malo "jacu" kucnu upotrebu.

Hvala

zack_zg
13.04.2012., 08:19
Evo da dam povratnu informaciju...
Jučer sam sastavio jedan ormar sa novom Einhell BT-Bj900 keksericom (kupljenom u pevecu)...

Što se mene tiće, ova kekserica je u svemu i više nego zadovoljavajuća za moje potrebe.

BundyR
13.04.2012., 13:33
Evo da dam povratnu informaciju...
Jučer sam sastavio jedan ormar sa novom Einhell BT-Bj900 keksericom (kupljenom u pevecu)...

Što se mene tiće, ova kekserica je u svemu i više nego zadovoljavajuća za moje potrebe.

Hvala na infu. ja sam imao onu zutu Einhell keksericu i nisam bio zadovoljan srecom crkla je pa sam primoran kupit novu i nadam se da nece biti opet ista marka. :)

Žile
13.04.2012., 16:20
Hvala na infu. ja sam imao onu zutu Einhell keksericu i nisam bio zadovoljan srecom crkla je pa sam primoran kupit novu i nadam se da nece biti opet ista marka. :)

Pozdrav
To je sve izgleda stvar sreće , na što se namjerite, bar što se ovog jeftinijeg alata tiče. Nema dugo sam pisao o žutom Einhell-u , napravio je posla za cca 3000 "keksa" i koje kakvih falceva . Još uvijek radi solidno.Što se Dewalt-a tiče ako Vam nije skup , to je sigurno dobro uložen novac.Ovo je samo moje osobno mišljenje.:kava:

cd_covers
14.04.2012., 08:09

Stvar je osobnih kriterija svakog od nas što je dobro a što nije, nekome je i Einhell dobar, a nekome Dewalt ili Makita, a nekome niti to već samo Lamello.
Svatko bi trebao biti svjestan da je tu politika koliko para toliko muzike, a ne zavaravati se da Einhell radi savršeno i da je sve drugo bacanje novaca.
Osobno koristim Dewalt već 3 godine i radi jako dobro, ali znam da je Lamello bolji. Samo 7000-8000 kuna mi je puno za dati jer nije toliko bolji.

ninja23
15.04.2012., 22:57
da li netko zna gdje ima za kupiti ovakvih aluminijskih profila? i ako ima profila koji bi tocno pasali u njih.
http://www.zaslike.com/files/zotmyxkebrh483lvo6hb_thumb.jpg (http://www.zaslike.com/viewer.php?file=zotmyxkebrh483lvo6hb.jpg)

http://www.zaslike.com/files/u7pne82aissh7bcuf0uz_thumb.jpg (http://www.zaslike.com/viewer.php?file=u7pne82aissh7bcuf0uz.jpg)

handiman
16.04.2012., 06:40
Ninja 23-to za neku vodilicu?I mene to zanima.Nabavio sam oberfrezricu za jedan poslić,pa bih nešto kemijao prema onome što sam našao na netu.Valjda netko ima informaciju.

ninja23
16.04.2012., 13:54
da, to bi mi trebalo za vodilicu u stolu, radit cu si stolni cirkular.

drea_zg
16.04.2012., 20:38
Nemam pojma di postavit ovo pitanje. Ajmo probati ovdje.

Zna li netko gdje ima za kupiti zaštitinih okruglih filceva za namještaj, ali s čavlićem, a ne oni samoljepljivi???
Bila ih kupila prije par god u Kiki, sad ih tam nema. Dakle, treba mi ovo: http://img829.imageshack.us/img829/2766/feltnailongroup.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/829/feltnailongroup.jpg/)

dak0001
16.04.2012., 20:42

Zna li netko gdje ima za kupiti zaštitinih okruglih filceva za namještaj, ali s čavlićem, a ne oni samoljepljivi???
Bila ih kupila prije par god u Kiki, sad ih tam nema. Dakle, treba mi ovo:

Schachermayer

dak0001
16.04.2012., 20:57

Bila ih kupila prije par god u Kiki, sad ih tam nema. Dakle, treba mi ovo:

Schachermayer

compacompa
16.04.2012., 23:38
Pozdrav svima.
Tražim FGV vodilice L=550-560 sa One-touch i potpunim izvlačenjem.
U Elgradu su mi napravili ponudi za
"[OKO1110036] Vodilica Excel 560 mm, Slowmotion, potp."

U katalogu za tu vodilicu nije označeno sa "one touch" nego sa "slowmotion".

Da li sam dobio dobru ponudu?
Koliko sam vidio po katalogu, vodilice su ili slowmotion ili one-touch. Može li biti i jedno i drugo?

btw. Blum mi je zbog više cijene drugi izbor.

Hvala

Tornado11
17.04.2012., 15:56
Kekserica
Jučer zvao Alate Milić, pitao za keksericu, za kućnu upotrebu, a da nije Einchell ili sl. da nije baš enty level, pa su mi predložili Styer professional, VPC je oko 700-800 kn. Budući da su ozbiljna tvrtka trebala bi nadam se biti ok. Iskustva?

Tornado11
17.04.2012., 16:03
Dewalt kekserica
Da li je moguće da je kod nas ta kekserica bez PDV-a cca 2500 Kn, a u SAD-u preko Amazona npr169$ (sniženje sa 340?) ?? DEWALT DW682K
thx

BundyR
17.04.2012., 16:32
Dewalt kekserica
Da li je moguće da je kod nas ta kekserica bez PDV-a cca 2500 Kn, a u SAD-u preko Amazona npr169$ (sniženje sa 340?) ?? DEWALT DW682K
thx

Preko njemackog amazona 180Eur

Burgija
17.04.2012., 22:04
Molim za savjet za koji spremnik energije aventos HS se odlučiti.

Fronte su mdf dimenzije 1180x600 i 1500x600 čija je težina prema specifikaciji proizvođača 10,067kg i 12,798kg (fundermax mdf 18mm 790kg/m3)

Prva fronta visine 600 i težine 10,067kg je na graničnoj vrijednosti spremnika E i F prema blum tablici dok je za drugu prema tablici predviđen spremnik F

http://img29.imageshack.us/img29/6834/46162243.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/46162243.jpg/)

Koji bi spremnik za frontu 10,067kg preporučili 5,50-11,75 kg ili 10,50-18,50kg?

zack_zg
18.04.2012., 22:01
Ja obično odem u Iverpan ili Elgrad i tamo mi izračunaju i predlože adekvatno rješenje.... :D

Molim za savjet za koji spremnik energije aventos HS se odlučiti.

Fronte su mdf dimenzije 1180x600 i 1500x600 čija je težina prema specifikaciji proizvođača 10,067kg i 12,798kg (fundermax mdf 18mm 790kg/m3)

Prva fronta visine 600 i težine 10,067kg je na graničnoj vrijednosti spremnika E i F prema blum tablici dok je za drugu prema tablici predviđen spremnik F

http://img29.imageshack.us/img29/6834/46162243.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/46162243.jpg/)

Koji bi spremnik za frontu 10,067kg preporučili 5,50-11,75 kg ili 10,50-18,50kg?

Burgija
19.04.2012., 08:38
Ja obično odem u Iverpan ili Elgrad i tamo mi izračunaju i predlože adekvatno rješenje.... :D

I ja i predložili su mi F spremnik metodom jače/veće je uvijek bolje
što je ponekad istina i to je jedini razlog mog pitanja.
Vjerujem da oni koji su ih xy montirali znaju koji je jednostavnije podesiti kada je riječ o graničnoj vrijednosti.

Tornado11
19.04.2012., 09:08
Makita kekserica model PJ 7000 da li je ta kekserica nečemu? u SAD-u je ca 200 USD odnosno ca 1150 KN? da li to vrijedi? i da li je taj stroj nečemu? hvala

http://www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1v/R-203066417/h_d2/ProductDisplay?catalogId=10053&langId=-1&keyword=plate+joiner&storeId=10051

Tornado11
19.04.2012., 14:43
Plinski podizači. Imam pitanje vrata od cipelara se otvaraju prema dolje, kupio sam plinske amortizere u Iverpanu (piše 60) N cca 15 kn/kom, no malo su mi preslabi - Ugradio sam 1 na jedna vrata. Širina vrata je 68cm visina 40 cm + košara metalna, i cipele... da ugradim 2 ili ?

Djuro Radja
20.04.2012., 06:42
Makita kekserica model PJ 7000 da li je ta kekserica nečemu? u SAD-u je ca 200 USD odnosno ca 1150 KN? da li to vrijedi? i da li je taj stroj nečemu? hvala

http://www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1v/R-203066417/h_d2/ProductDisplay?catalogId=10053&langId=-1&keyword=plate+joiner&storeId=10051

Ta kekserica je odlicna, ali znas da oni imaju drugi napon nego mi

tomek0605
20.04.2012., 18:47
upravo nam je "majstor" otkazao izradu spavace sobe :(

od izabranog majstora smo imali ponudu koja se sastojala od komponenti okovi, materijal i ruke (izrada i montaza) i to nam je bilo super jer bi htjeli da soba bude kvalitetnija, a ne da nam neko nabije cijenu i stavi najlosiji materijal. Druga ponuda koju smo dobili je bila samo iznos od xy kkn, bez nekih specifikacija, a kad smo isli gnjaviti sa detaljima ispada da je cijena vodilice za ladicu od 90cm koju je on ukljucio u ponudu samo 25kn sto mi se cini jako nekvalitetno :(
sve ostale opcije smo otkantali jer smo sve dogovorili s prvim :(

ono sto me zanima je dal mi vi mozete pomoci oko savjeta na sto da pazimo, koje okove savjetujete i sl? dal je uopce moguce da od nekog dobijemo cijenu po stavkama ili to nije praksa?

Sigurno necemo sami raditi jer je nam uskoro dolazi beba pa ako imate i neku preporuku za majstora bit cemo vam zahvalni ako ju prosljedite u PP.

evo slike sobe s time da je krevet vec gotov

http://img696.imageshack.us/img696/8049/soba2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/696/soba2.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img690.imageshack.us/img690/1545/soba1h.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/690/soba1h.jpg/)

isprike ako je ovaj post na krivom mjestu, a ako ima bolje mjesto za njega bit cemo zahvalni ako nam kazete gdje je to

pozdrav

dak0001
20.04.2012., 19:15
upravo nam je "majstor" otkazao izradu spavace sobe :(

od izabranog majstora smo imali ponudu koja se sastojala od komponenti okovi, materijal i ruke (izrada i montaza) i to nam je bilo super jer bi htjeli da soba bude kvalitetnija, a ne da nam neko nabije cijenu i stavi najlosiji materijal. Druga ponuda koju smo dobili je bila samo iznos od xy kkn, bez nekih specifikacija, a kad smo isli gnjaviti sa detaljima ispada da je cijena vodilice za ladicu od 90cm koju je on ukljucio u ponudu samo 25kn sto mi se cini jako nekvalitetno :(
sve ostale opcije smo otkantali jer smo sve dogovorili s prvim :(

ono sto me zanima je dal mi vi mozete pomoci oko savjeta na sto da pazimo, koje okove savjetujete i sl? dal je uopce moguce da od nekog dobijemo cijenu po stavkama ili to nije praksa?

Sigurno necemo sami raditi jer je nam uskoro dolazi beba pa ako imate i neku preporuku za majstora bit cemo vam zahvalni ako ju prosljedite u PP.

evo slike sobe s time da je krevet vec gotov
isprike ako je ovaj post na krivom mjestu, a ako ima bolje mjesto za njega bit cemo zahvalni ako nam kazete gdje je to

pozdrav

ja uopće ne kužim di je tu problem.
Tražite majstora da vam da ponudu za izradu iz materijala koji vi diktirate, znači:
iveral odaberete sami u jednom od centara, tražite da vam ukalkulira najkvalitetniji okov
i iz cijene koju ponudi vidite ostalo, tj, koliko je ostali pomoćni materijal i posao
Ja na taj način nikad problema nisam imao :)

tomek0605
21.04.2012., 10:35
ja uopće ne kužim di je tu problem.
Tražite majstora da vam da ponudu za izradu iz materijala koji vi diktirate, znači:
iveral odaberete sami u jednom od centara, tražite da vam ukalkulira najkvalitetniji okov
i iz cijene koju ponudi vidite ostalo, tj, koliko je ostali pomoćni materijal i posao
Ja na taj način nikad problema nisam imao :)

ma najveci problem je sto nam nakon sobe treba i kuhinja, dnevni, kupaone... hrpa toga..

za spavacu nam je nesudjeni majstor dao specifikaciju i tu znamo sto hocemo i koji materijal i okovi idu, ali sa ostalim nismo ni krenuli pa bi vec za spavacu htjeli naci dobrog majstora i onda sa njim raditi ostalo. Ti si tu ipak strucnjak i znas sto treba :) ali ja necu znati koji tocno okovi idu, a samim time niti koliko kosta pa ne znam dal cu moci vidjeti koliko je pomocni materijal i ruke...

ali svejedno hvala na odgovoru vec smo u dogovoru s nekim majstorima pa se nadam da cemo nesto dogovoriti

p.s. u selidbi smo pa nisam bas na netu, ali mi se cini da je jucer nakratko post bio na temi potraga za majstorima (temu koju sam ja previdio) pa se vratio tu ?!?! zasto to?

Žile
21.04.2012., 11:42
ma najveci problem je sto nam nakon sobe treba i kuhinja, dnevni, kupaone... hrpa toga..

za spavacu nam je nesudjeni majstor dao specifikaciju i tu znamo sto hocemo i koji materijal i okovi idu, ali sa ostalim nismo ni krenuli pa bi vec za spavacu htjeli naci dobrog majstora i onda sa njim raditi ostalo. Ti si tu ipak strucnjak i znas sto treba :) ali ja necu znati koji tocno okovi idu, a samim time niti koliko kosta pa ne znam dal cu moci vidjeti koliko je pomocni materijal i ruke...

ali svejedno hvala na odgovoru vec smo u dogovoru s nekim majstorima pa se nadam da cemo nesto dogovoriti

p.s. u selidbi smo pa nisam bas na netu, ali mi se cini da je jucer nakratko post bio na temi potraga za majstorima (temu koju sam ja previdio) pa se vratio tu ?!?! zasto to?

Pozdrav
Jeli se taj ne suđeni majstor preplašio tolikoga posla pa je odustao
Ako hoćete kvalitetne okove tražite da Vam ugrade Blum, Hettich ili Grass a neke cijene možete pronaći na Elgradovim stranicama pa da znate neke okvirne cijene , da Vam "majstori" ne bi prodavali m..a pod bubrege.

cd_covers
21.04.2012., 11:46

Zato što post gotovo pa i nema veza sa izradom namještaja već sa traženjem majstora.
Bilo kakve preporuke i traženja majstora ne idu preko ove teme.

tomek0605
22.04.2012., 00:24
Zato što post gotovo pa i nema veza sa izradom namještaja već sa traženjem majstora.
Bilo kakve preporuke i traženja majstora ne idu preko ove teme.
shvacam to i znam da je moja greska sto je na krivoj temi, ali mi nije jasno zasto se vratio :confused:

tomek0605
22.04.2012., 02:06
Pozdrav
Jeli se taj ne suđeni majstor preplašio tolikoga posla pa je odustao
Ako hoćete kvalitetne okove tražite da Vam ugrade Blum, Hettich ili Grass a neke cijene možete pronaći na Elgradovim stranicama pa da znate neke okvirne cijene , da Vam "majstori" ne bi prodavali m..a pod bubrege.

mislim da nije zato pobjegao.. nego privatni problemi... a mozda smo mi naivni :)

i on je predlagao Blum tako da neku okvirnu cijenu za materijal za sobu znamo... vise nas muci ono poslije (kuhinja itd)

i mene je najvise strah toga da nam neko proda m.. pod bubrege... mislim nije nama problem posteno platiti rad jer znam da to vrijedi... ali ne bi da nas netko mulja i vara

dado0017
24.04.2012., 09:13
Pozdrav Svima,

Na nagovor prijatelja prvi put krecem u samostalnu izradu ormara pa imam par pitanja za znalce.

Sto se stice samog crtanja onog sto bi htio to mi nije problem. Problem dolazi kad trebam odrediti materijale, vijke, mjesta di ce se busiti i tako.

Zapravo me zanima koliko je potrebno vremena/znanja da se napravi projekt za ormar i onda ode s time u iverpan da oni sve to skroje i ja poslje doma samo sastavim?

Da li i oni ako vide da sam nacrtao neku glupost upozore ili ih to uopce ne zanima?

LP
Hvala

stari1
24.04.2012., 10:08
Javi se na pp sa skicom i vanjskim mjerama, pa ćemo nešto izkombinirati.

bekspejs
24.04.2012., 10:23
Blumova standardna vodilica za ladicu u Elgradu i košta cca 25 kn... U čemu je problem?
Mogao je zafrljit i metabox pa podić cijenu, a mogao je i tandembox pa još više, a mogao je i stavit s elektromotorom pa da po ladici ispadne 300kn (lupam napamet)...
Uglavnom, teško je svakome ugoditi... Majstor je stavio te vodilice jer pretpostavlja (dobro) da će služiti svrsi, da će izdržati ono što trebaju izdržati i da će, u konačnici, biti financijski prihvatljive...

zack_zg
24.04.2012., 16:03
Nitko od njih ti neće krojiti materijal iz donesene skice.
Trebaš imati krojnu listu sa točnim dimenzijama svih komada, što se kantira i eventualno bušenje rupa za pante.

Pozdrav Svima,

Na nagovor prijatelja prvi put krecem u samostalnu izradu ormara pa imam par pitanja za znalce.

Sto se stice samog crtanja onog sto bi htio to mi nije problem. Problem dolazi kad trebam odrediti materijale, vijke, mjesta di ce se busiti i tako.

Zapravo me zanima koliko je potrebno vremena/znanja da se napravi projekt za ormar i onda ode s time u iverpan da oni sve to skroje i ja poslje doma samo sastavim?

Da li i oni ako vide da sam nacrtao neku glupost upozore ili ih to uopce ne zanima?

LP
Hvala

Žile
24.04.2012., 18:44
Blumova standardna vodilica za ladicu u Elgradu i košta cca 25 kn... U čemu je problem?
Mogao je zafrljit i metabox pa podić cijenu, a mogao je i tandembox pa još više, a mogao je i stavit s elektromotorom pa da po ladici ispadne 300kn (lupam napamet)...
Uglavnom, teško je svakome ugoditi... Majstor je stavio te vodilice jer pretpostavlja (dobro) da će služiti svrsi, da će izdržati ono što trebaju izdržati i da će, u konačnici, biti financijski prihvatljive...

Podrav
Da dodam nešto ako se ovaj komentar odnosi na tomekov ormar.
Potpuno ste u pravu , čovjek je samo bio , čini mi se , zabrinut zbog odnosa naručeno-plaćeno-dobiveno.

tomek0605
25.04.2012., 15:12

Podrav
Da dodam nešto ako se ovaj komentar odnosi na tomekov ormar.
Potpuno ste u pravu , čovjek je samo bio , čini mi se , zabrinut zbog odnosa naručeno-plaćeno-dobiveno.

Zile je u pravu... problem je u tome sto je uz iste nacine placanja prva ponuda koja je imala vodilice od 25kn bila 35% skuplja od druge koje je imala tandembox-ove od cca. 280kn. I sto prvi uopce nije objasnio sto je stavio u ponudu dok nismo pitali koje idu i onda je rekao da ima i boljih ali da je to dodatnih 7x250kn na cijenu. Ok, jasno mi je da je prvi majstor htio masno naplatiti ruke (po ponudama cini mi se cak 70-80%), ali moje glavno pitanje je bilo kako to izbjeci ako nemam iskustva s stolarijom i ne znam skuziti "muljazu". Da ne bude nesporazuma, ponavljam da meni nije problem platiti neciji rad, ali mi djeluje fer da ja znam koliko on cijeni svoj rad pa da ja procjenim dal meni to toliko vrijedi

sto se tice toga da je tesko svakome ugoditi, s time se slazem.. ali je meni logicno da mi majstor kaze sto se nudi, objasni razliku, vidi sto zelim/mogu platiti i onda slozi ponudu s ovime sto je meni prihvatljivo...

sve u svemu mislim da smo sad pametniji.. hvala svima na pomoci... i tu i na pp..

DeeJay Dee
28.04.2012., 02:42
bok svima,

imam par pitanja ak neko zna i voljan je odgovorit:

- kaj vrede jedna standardna BIJELA (lak, lazura) sobna vrata 85 x 200 cm, samo krilo, bez štoka? i ima tog redovno po ovim velikim "Bau" dućanima kod nas? nisam još stigao obić, a planiram ionako ovih dana pa samo kao orijentir di, kaj, kolko....

- kaj bi, kaj se ruku majstora stolara tiče, cca. vredilo montiranje jednog stola (iveral ploča 25 ili 38 mm, bukva, od 2 sa 0,6 m uguranog ispod "mosta" između 2 ormara od metra i s potpornjima u vidu 2 noge ili cijele ploče 25 mm rubno + nekaj još i po sredini jer bu dost dugi stol znači, na ta 2 m...? cijene samog stola s dodacima bum pogledo u Furniru jer je otamo uziman materijal i za te postojeće ormare pa da je ista nijansa..) + iveral ormarića 100 x 120 + 40 cm + nadoštuklavanje jednog bijelog štoka u širinu, sadašnjeg postojećeg bijelog otvora od 92 cm širine sa 2 m visine i pripasavanje s gornjim vratima od 85 sa 200 cm?

zahvaljujem unaprijed na pomoći :top: i barem nekim okvirnim cijenama pa da znam kolko-tolko rčunat. :s

anita
01.05.2012., 11:54
mislim da nije zato pobjegao.. nego privatni problemi... a mozda smo mi naivni :)

i on je predlagao Blum tako da neku okvirnu cijenu za materijal za sobu znamo... vise nas muci ono poslije (kuhinja itd)

i mene je najvise strah toga da nam neko proda m.. pod bubrege... mislim nije nama problem posteno platiti rad jer znam da to vrijedi... ali ne bi da nas netko mulja i vara

Pa ako imate specifikaciju od nesuđenog majstora, zašto to ne prepišete i na temelju toga zatražite još nekoliko ponuda? A mislim da i nije neki problem reći potencijalnom novom majstoru da Vam je dogovoreni otkazao zbog nekih svojih problema i da sad ponovno prikupljate ponude.

sama7
04.05.2012., 18:22
molim pomagajte
kupili smo ugradbenu mašinu za suđe wirpool,montirali je,super,radi sve ok,ali nikako,ama baš nikako da skontamo kako (pošto je ugradbena) ona drvena vrata uvidat,nema nikakvih mjera u priručniku za montažu,a uglavinjat 12 vida da sve odjednom pašu čini mi se znanstvena fantastika!!!
Zna li neko koje mjere i di točno u vratima zabušit!!!???!!

tnx

Djuro Radja
04.05.2012., 23:33
molim pomagajte
kupili smo ugradbenu mašinu za suđe wirpool,montirali je,super,radi sve ok,ali nikako,ama baš nikako da skontamo kako (pošto je ugradbena) ona drvena vrata uvidat,nema nikakvih mjera u priručniku za montažu,a uglavinjat 12 vida da sve odjednom pašu čini mi se znanstvena fantastika!!!

tnx

A zasto bi 12 sarafio? Pa nece fronta nikamo zgibat :mig:
Uzmi 4 komada i ako nisi dobio nikakvu sliku za montazu a trebao si malo mjeri i vidi gdje trebas sarafiti. Makar uz svaku perilicu koju sam do sada ugradjivao sam i dobio uputstvo za montazu. Moze i bez toga, al bi ti ipak lakse bilo da se vratis u ducan i trazis da ti daju uputsvo za montazu fronte da se tako izrazim.

Zapravo pogledaj bolje malo mozda si i dobio to. To ti je neugledni i prilicno tanki komadic papira...

Žile
05.05.2012., 02:14
molim pomagajte

tnx

Pozdrav
Čudno da nema nikakvih nacrta za ugradnju, ali nema veze . Kupite obostrano ljepljivu traku ( armiranu jer bolje drži ) zaljepite komadiće trake cca 10 cm na prednju stranu perilice na kuteve ali tako da se traka zaljepi na frontu kada ju prislonite na vrata perilice. Zatvorite vrata perilice , uzmite frontu i pažljivo ju príslonite na vrata perilice , pripazite na razmake između susjednih fromti , pritisnite , da se fronta zaljepi na vrata perilice. Sada pažljivo otvorite perilicu tako da se fronta ne pomakne ,zašarafite vijke na predviđena mjesta ako su slobodna ako nisu morate prije odšarafit neke vijke na rubu vrata, pazite na dužinu vijaka. I na kraju još jedna sitnica ,ako imate sokl vjerovatno će te ga morati urezati za 10-ak mm po širini perilice da bi uopće mogli otvarati perilicu .

ornella
07.05.2012., 10:46
Nedavno sam jednom stolaru linkala http://www.ikea.com/at/de/search/?query=ikea+stora.....s upitom da li mi može napraviti krevet s linka, ali dimenzija 120x200 i naravno niži......da ne duljim ne samo da nije izradio identičan kao na slici, veće se krevet i ljulja po dužini svakim okretajem.Isto tako stolar nije izradio sam podnicu , već sam je ja kupila (tako je rekao u startu)......pitanje; kako i na koji način ispraviti učinjeno i učvrstiti krevet da se ne ljulja....stolar nešto kemija, ali ja više nemam povjerenja jer on navodi da će se takav krevet uvijek ljuljati???!!!

MadVlad
07.05.2012., 10:55
Nedavno sam jednom stolaru linkala http://www.ikea.com/at/de/search/?query=ikea+stora.....s

Link ti je faličan

ornella
07.05.2012., 10:56
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/00160866/?query=STOR%C3%85+Hochbettgestell....

cd_covers
07.05.2012., 11:11
Nedavno sam jednom stolaru linkala http://www.ikea.com/at/de/search/?query=ikea+stora.....s upitom da li mi može napraviti krevet s linka, ali dimenzija 120x200 i naravno niži......da ne duljim ne samo da nije izradio identičan kao na slici, veće se krevet i ljulja po dužini svakim okretajem.Isto tako stolar nije izradio sam podnicu , već sam je ja kupila (tako je rekao u startu)......pitanje; kako i na koji način ispraviti učinjeno i učvrstiti krevet da se ne ljulja....stolar nešto kemija, ali ja više nemam povjerenja jer on navodi da će se takav krevet uvijek ljuljati???!!!

2 kutnika za zid.

Ima mi frend isti takav iz Ikea-e i bez kutnika naravno da se ljulja.

ornella
07.05.2012., 11:17
2 kutnika za zid.

Ima mi frend isti takav iz Ikea-e i bez kutnika naravno da se ljulja.

pa kad baš mora:ne zna:...samo što su oba zida knauf....i ustvari može li to u knauf???

Jeftilen
07.05.2012., 12:17
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/00160866/?query=STOR%C3%85+Hochbettgestell....

hihihi,to nije krevet već lovačka čeka :lol:

Statički loše iskonstruirano i sad budete platili još jednu cijenu kreveta da postane funkcionalan i siguran.
Treba doraditi taj poluproizvod i napraviti ukrute.

ornella
07.05.2012., 12:20
Treba doraditi taj poluproizvod i napraviti ukrute.

...pa to me interesira, kako doraditi i napraviti čeku krevetom, budući da mi stolar ne uljeva povjerenja:confused:

Jeftilen
07.05.2012., 12:40
...pa to me interesira, kako doraditi i napraviti čeku krevetom, budući da mi stolar ne uljeva povjerenja:confused:

Pa najjednostavnije je tiplat za zid(može i za knauf bez beda) kak veli kolega par postova gore ili raditi ukrute samo prije treba utvrditi zašto se ljulja.
Da li zbog loših spojeva ili pretankog materijala.
Podnica je s latoflex letvicama ili puna od iverala?
Puna od iverala također daje čvrstinu kad se pošarafi cijelim rubom.
Može se svašta,recimo može se ubaciti okomito s stražnje strane između nogu leđa od iverala kao ukruta i da se na njima iskombiniraju neke poličice ukoliko je ispod prostor za igru ili učenje.

dak0001
07.05.2012., 12:47

ajmeee, takvu glupost nijedan pravi stolar napravio nebi
i da, postoji način da se ta konstrukcija ukruti, pa da bude stabilan
umjesto ovih dolje horizontalnih čačkalica montirajte daske široke najmanje 250 mm
a bilo bi poželjno da su ukrute i u gornjoj zoni

ornella
07.05.2012., 13:03
konstrukcija je rađena od bukve....po meni je trebala i podnica biti rađena, ovako je samo nakeljio gotovu podnicu(latoflex letvice), onda uopće nije po dužini i sredini spojio strane, a gornji dio letava nije presjecao okomitim pojačanjima......i kako da mu vjerujem???...sada sam tražila da na doljnjem djelu spoji jačom letvom po dužini one čačkalice i da ispod podnice zabije poštenu letvu po dužini te da pojača okomitim letvicama pojačanja na okviru oko madraca......a najbolja provala je okvir u komadu, dakle kad se popnete stepenicama morate opkoračiti lajsnu (veli tip da je tako sigurnije).....

zack_zg
07.05.2012., 16:08
Tko imalo razumije statiku zna da se ovako nešto (loše napravljeno kao na slici) mora ljuljati. Stolar Vam je trebao reći da tako nešto neće valjati i predložiti rješenje koje će biti zadovoljavajuće kvalitete

konstrukcija je rađena od bukve....po meni je trebala i podnica biti rađena, ovako je samo nakeljio gotovu podnicu(latoflex letvice), onda uopće nije po dužini i sredini spojio strane, a gornji dio letava nije presjecao okomitim pojačanjima......i kako da mu vjerujem???...sada sam tražila da na doljnjem djelu spoji jačom letvom po dužini one čačkalice i da ispod podnice zabije poštenu letvu po dužini te da pojača okomitim letvicama pojačanja na okviru oko madraca......a najbolja provala je okvir u komadu, dakle kad se popnete stepenicama morate opkoračiti lajsnu (veli tip da je tako sigurnije).....

BILJEŽNIK
07.05.2012., 16:08
Krevet je zaista loše konstruiran, i ovakva konstrukcija se mora ljuljati. Podnica u bilo kojem obliku neće pripomoći sprječavanju ljuljanja, jedino je treba na sredini pričvrstiti vijcima za uzdužne letve. Noge treba pričvrstiti za zid, bilo kutnicima, bilo vijcima kroz noge pa u Knauf. Ovo sa ogradicom u komadu (bez prolaza iznad ljestava, ako sam dobro shvatio) je opasno po dijete, pogotovu prilikom silaska s kreveta.

ornella
07.05.2012., 17:00
Tko imalo razumije statiku zna da se ovako nešto (loše napravljeno kao na slici) mora ljuljati. Stolar Vam je trebao reći da tako nešto neće valjati i predložiti rješenje koje će biti zadovoljavajuće kvalitete

upravo sam mu to i sama rekla...ja mu pokazah sliku, a na njemu kao majstoru je da napravi shodno tome i iznađe najbolje rješenje...akontirao je 100% a napravio sr....e....neznem što je gore, znati pa biti pohlepan i bezobrazan ili pak neznalica.....uopće neznam da li da se pouzdam u njega i da mi popravi što se popraviti da ili da nađem nekoga ako bi se uopće to koga prihvatio i da ispravlja greške "kolege":ne zna:

ornella
07.05.2012., 17:02
Krevet je zaista loše konstruiran, i ovakva konstrukcija se mora ljuljati. Podnica u bilo kojem obliku neće pripomoći sprječavanju ljuljanja, jedino je treba na sredini pričvrstiti vijcima za uzdužne letve. Noge treba pričvrstiti za zid, bilo kutnicima, bilo vijcima kroz noge pa u Knauf. Ovo sa ogradicom u komadu (bez prolaza iznad ljestava, ako sam dobro shvatio) je opasno po dijete, pogotovu prilikom silaska s kreveta.

...kakvi su to vijci za uzdužne letve?????moram biti spremna kad dođe za sva rješenja....a ovo glede ograde , bez komentara, pa to je tek za ubiti se.:503:

BILJEŽNIK
07.05.2012., 22:07
Hm, da, moj nesavršeni hrvatski pravopis... Treba pisati "...na sredini vijcima pričvrstiti za uzdužne letve." Uzdužne letve su one na koje je oslonjena podnica. Kako je podnica fiksne širine, pričvršćena za te letve sprječava širenje bočnih stranica kreveta. Ukoliko su umjesto uzdužnih letvi postavljeni čelični kutnici, onda se podnica vijcima pričvrsti za srednje kutnike.

vlatx
11.05.2012., 03:09
Pozdrav svima.
Trebam sprovesti kroz kuhinjski element cijevi za napu ali bih to izveo umjesto klasičnom cijevi s pomoću plastične praovkutne s kojima se dobije veća iskoristivost elementa a koje sam vidio u jednom od postova. Da li netko zna gdje se prodaju te plastične pravokutne cijevi u Zagrebu ili bližoj okolici?

Unaprijed hvala na informacijama.

BILJEŽNIK
11.05.2012., 07:14
Bauhaus

sibi
11.05.2012., 08:07
Bauhaus

a bilo je i u Elgradu, zar ne?

@bilježnik jesi uspoređivao cijene možda?

Žile
11.05.2012., 11:56
Pozdrav
Pevec , društvo koje je izišlo iz stečaja .

BILJEŽNIK
11.05.2012., 19:29
a bilo je i u Elgradu, zar ne?

@bilježnik jesi uspoređivao cijene možda?

Nisam, samo znam da su ti komadi plastike bezobrazno skupi.

vlatx
11.05.2012., 20:56
Hvala na brzim odgovorima.

Nadam seda ću stići preko vikenda izviditi cijene po centrima pa vam javim.

Pozdrav.

compacompa
12.05.2012., 23:43
molim pomagajte

tnx

možda ovdje nešto pronađeš
http://kitchen.manualsonline.com/manuals/mfg/whirlpool/whirlpool_dishwasher_product_list.html

Inače, koliko se sjećam, fronta se zakvači na plastične kopče (koje se zašarafe sa mislim po 2 šarafa na frontu) i onda još dodatno sa 4 šarafa koja idu kroz vrata perilice. Zato je u pitanju 12 šarafa.

vlatx
14.05.2012., 14:32
Pozdrav svima.
Trebam sprovesti kroz kuhinjski element cijevi za napu ali bih to izveo umjesto klasičnom cijevi s pomoću plastične praovkutne s kojima se dobije veća iskoristivost elementa a koje sam vidio u jednom od postova. Da li netko zna gdje se prodaju te plastične pravokutne cijevi u Zagrebu ili bližoj okolici?

Unaprijed hvala na informacijama.

Ako će netko trebati ili ga samo zanima :)

Ima više dimenzija tih plastičnih kanala ja sam se fokusirao na manju 111*54 (ujedno i jeftiniju). Uzeo sam i par cijeni alu flexi cijevi čisto informativno.

Stigao sam samo do Bauhausa i Peveca pa su ovo cijene kod njih.

Bauhaus
Plosnati plastični bijeli kanal 80*230*500 189,00 kn (veća dimenzija)
Plosnati plastični bijeli kanal 111*54 1 m 49,90 kn (manja dimenzija)
Cijev plastična bijela fi 100 mm 1 m 69,90 kn
Koljeno plastično bijelo krug fi 100/kvadrat 11*54 90 stupnjeva 47,90 kn
Koljeno plastično bijelo 80*230 90stupnjeva 249,00 kn
Alu flex cijev fi 125mm 1 m 69,00 kn
Alu flex cijev fi 125mm 2,5 m 129,00 kn

Pevec
Alu flex cijev fi 120 rastezljiva do 3m 89,00 kn

Plosnate plastične bijele cijevi su cca 20% jeftinije od bauhausa.

Ima još tu raznih prelaznih elemenata, koljena u različitim izvedbama i sličnih dodataka.

Pozdrav.

JustAnotherOne
18.05.2012., 20:21
Pozdrav,

predpostavljam da je netko od vas vec ugradjivao LED trakice unutar ormara. Ideja je da kad se otvore vrata (fronta) ormara da se svjetlo upali. Trebao bi mi neki prekidac/mikroprekidac koji bi prekinuo kontakt pri zatvaranju vrata. Ima li neko preporuku gdje mogu nabaviti takve prekidace namjenje namjestaju?
Gdje se takav prekidac postavlja unutar korpusa - na unutarnoj stranici suprotno od panti?
Radi se o 12V naponu.

KenParker
19.05.2012., 16:28
Konačno sam došao do kraja...
Zahvaljujem svima na trudu,našlo se pregršt informacija.
Spremam se na izradu kuhinje.
Nisam totalni početnik,radio sam dosta toga,ali kuhinju još ne,a ona ima svoje specifičnosti.
Dakle slijedi poneko pitanje,ne previše odjednom...

1.Priključak plina.Sada imam onu cijev iznad radne ploče.Dakle trebat ću onu fleksibilnu cijev(koju još nemam)dovući ispod ploče. Koliku rupu treba bušiti?Ima li neka rozeta za to?Ili se to drugačije radi?

2.Spominjali ste da se gornji elementi ne preporučuju širi od 80 cm...Može li šire ako se stavi još jedna vertikala u sredini i više nosača(3)? Ili više nosača bez dodatne vertikale? Ne ide li uostalom standardno 90 cm iznad sudopera?

Djuro Radja
19.05.2012., 21:37
1.Priključak plina.Sada imam onu cijev iznad radne ploče.Dakle trebat ću onu fleksibilnu cijev(koju još nemam)dovući ispod ploče. Koliku rupu treba bušiti?Ima li neka rozeta za to?Ili se to drugačije radi?

2.Spominjali ste da se gornji elementi ne preporučuju širi od 80 cm...Može li šire ako se stavi još jedna vertikala u sredini i više nosača(3)? Ili više nosača bez dodatne vertikale? Ne ide li uostalom standardno 90 cm iznad sudopera?

1. Izmjeri koliko ti je cijev od plina i probusi radnu plocu. Kasnije dolazi lajsna uz zid koji izrezi i sa turpijom zaobli i to bi po meni bilo to.

2. Sirina koliko god hoces samo postavis jos dodatnih vertikala sa dodatnim nosacima. Osobno sam radio sire od 80 mislim da je nekih 115 il 120 bilo sa jednom frontom ali su tri vertikale isle. Nema problema. Sto se tice mjere 90 to ce ti netko iskusniji odgovoriti, al ja sam primijetio da se Egger malo savija na 80 tako da dulje od toga ne bih isao.

KenParker
20.05.2012., 14:05
Hvala,uvijek volim čuti dodatno mišljenje.
Ako još tko ima komentar,samo raspalite.

A ja nastavljam s pitanjima:
1.Zanima me onaj alat za probijanje rupa u sudoperu,U Elgradu ima jedan za 93 kn (hoby) i skuplji za 146.Ima li značajne razlike?Može li se s ovim jeftinijim probušiti nekoliko sudopera(ili barem jedan)?Ima li negdje povoljnije?

2.Ako nemam taj alat,koja mi je alternativa?

3.Forstner svrdlo 35 mm.U Elgradu Bosch 256 kn,u Pevcu Lux(profi plus) 180 i slično(profi plus),samo malo pliće oko 130(isto vidija),u Bauhausu Craftomat(čini mi se)-više modela od 100 kn...
Trebam neki prijedlog...

Žile
20.05.2012., 19:19
Hvala,uvijek volim čuti dodatno mišljenje.
Ako još tko ima komentar,samo raspalite.

A ja nastavljam s pitanjima:
1.Zanima me onaj alat za probijanje rupa u sudoperu,U Elgradu ima jedan za 93 kn (hoby) i skuplji za 146.Ima li značajne razlike?Može li se s ovim jeftinijim probušiti nekoliko sudopera(ili barem jedan)?Ima li negdje povoljnije?

2.Ako nemam taj alat,koja mi je alternativa?

3.Forstner svrdlo 35 mm.U Elgradu Bosch 256 kn,u Pevcu Lux(profi plus) 180 i slično(profi plus),samo malo pliće oko 130(isto vidija),u Bauhausu Craftomat(čini mi se)-više modela od 100 kn...
Trebam neki prijedlog...

Pozdrav
Alternativa je jako ružna rupa , ako je za par rupa bit će dobar i hobi. Svrdlo profi plus za stupnu bušilicu imam nekih 5 godina i još uvijek buši čisto i precizno a izbušilo je cca 1500 rupa.

Djuro Radja
20.05.2012., 20:42
Pozdrav
Alternativa je jako ružna rupa , ako je za par rupa bit će dobar i hobi. Svrdlo profi plus za stupnu bušilicu imam nekih 5 godina i još uvijek buši čisto i precizno a izbušilo je cca 1500 rupa.

Lux profi plus imam i ja i imao bih ga jos duze da mi ga majstor nije tako naostrio da nakon prvog ostrenja skine skoro sav materijal koji reze. Ja bih opet kupio lux profi plus. Bosch je vjerojatno bolji ali za jednu kuhinju odaberi ovaj lux-ov. Ionako neces stati samo na kuhinji radit ces jos :mig:

KenParker
20.05.2012., 22:00
A razlika između ova 2 Luxova?
Ovaj jeftiniji (130 kn) je nešto plići...

A Craftomat?
Imate li što od njih?Imaju cijelu paletu borera,njemački-čini mi se,nisu preskupi...

sibi
21.05.2012., 10:05
Konačno sam došao do kraja...

Ja bih ti preporučio da bušiš rupu 35 ili nešto manju pa prekriješ rozetom.
Naime, možeš i manju rupu (fi crijeva) pa zarezat ploču ali problem je kasnije ako moraš mijenjati fleks crijevo iz bilo kojeg razloga jer moraš micati radnu ploču jer je matica za spajanje većeg promjera od crijeva...

Žile
21.05.2012., 15:14
A razlika između ova 2 Luxova?
Ovaj jeftiniji (130 kn) je nešto plići...

A Craftomat?
Imate li što od njih?Imaju cijelu paletu borera,njemački-čini mi se,nisu preskupi...

Pozdrav
Nisam siguran ali mislim da je ono 'dublje' glodalo namjenjeno za ručnu i stupnu bušilicu , a 'pliće' isključivo za stupnu bušilicu , takvo ja imam. Ono glodalo koje ima centralni 'trn' naj izbočeniji namjenjeno je za ručnu i stupnu bušilicu a ako su dva rubna trna izbočenija od onoga centralnog namjenjeno je isključivo stupnoj bušilici .

KenParker
22.05.2012., 20:34
@sibi -postoji li neka specijalizirana rozeta za ovu namjenu ili izaberem neku od vodovoda-sanitarija-općenito koja odgovara

@žile -hvala,provjerit ću još u trgovini-ako što znaju

Ljudi,je li netko radio s Stayer alatima?

sibi
22.05.2012., 20:39
@sibi -postoji li neka specijalizirana rozeta za ovu namjenu ili izaberem neku od vodovoda-sanitarija-općenito koja odgovara

@žile -hvala,provjerit ću još u trgovini-ako što znaju

Ljudi,je li netko radio s Stayer alatima?

imaš one metalne kao kromirane... one su oku ugodne
plastične radijatorske nisu baš reprezentativne ali se daju lijepo sa skalpelom oblikovati da pašu

riobravo
26.05.2012., 08:04
Moj mali nećak (nepune 2 godine) se zaključao u kupaonicu kod mojih staraca i onda se nije znao otključati, pa su morali "provaliti" vrata.
Sad rub vrata izgleda ovako:

http://imageshack.us/g/256/20120520130200rsz.jpg/

Vrata zapravo i nisu namještaj, ali budući da ovdje ima iskusnih majstora koji se bave drvetom, molim savjet kako sanirati ovu štetu.
Ako se dobro sjećam, vrata su furnirana mahagonijem, te premazana lazurom (tipa Sadolin ili slično). Oštećena je strana do hodnika koji je poprilično mračan, pa vjerujem da bi se to dalo sakriti da se baš jako ne vidi...

sibi
27.05.2012., 17:59
opet ja...

Gledam malo okov za klizna vrata "Okov za klizna vrata - ER10 - M4" u elgradovom katalogu (stranica 172, 173...) u nešto mi nije baš jasno.
Naime imat ću tri vrata na dvostrukoj vodilici i srednja bi trebala biti uvučena, pa me zanima kako će se mimoilaziti uvučena vrata pored ovih izvučenih.

Vidim da ima dvije vrste vertikalnih profila: ER10 i M4 pa si kontam jel možda M4 upravo namijenjen za takva vrata koja ulaze iza prednjih i omugućuju nesmetan prolaz.

Ih, što volim kad objašnjavam i rukama i nogama...:D

Fala...

dr.to be
27.05.2012., 20:28
Možda sam fulala topic ali zna li tko ima li u ZG ili Šib servis KRESS bušilica?

_N_
29.05.2012., 09:12
Iza kuhinje imam ostavu, oko 3 x 1m. Želim napraviti stalažu, police.

Prvo sam mislio od iverala, a onda su mi predložili da bi bilo bolje od šperploče.

Mislio sam koristiti 18mm iveral. Koje debljine šperploča je potrebna, kao zamjena za 18mm iveral? Mislim da je 12mm dovoljno?

Uzimajući u obzir da je šperploča skuplja, da li se stvarno isplati potrošiti malo više na šperploču?

MadVlad
29.05.2012., 09:32
Stavi OSB ploče

XoanaoX
29.05.2012., 20:54
opet ja...

Gledam malo okov za klizna vrata "Okov za klizna vrata - ER10 - M4"......

Ih, što volim kad objašnjavam i rukama i nogama...:D

Fala...

Ja sam si takva vrata sa 3 krila stavila na ugradbeni ormar u spavaćoj sobi, ali središnja vrata su mi izvučena. Iskreno mislim da to ne bi moglo funkcionirati kako treba sa uvučenim središnjim vratima jer se vrata preklapaju za širinu alu profila i ta središnja ne bi nikako mogao prihvatiti za alu profil pri pomicanju (ako sam te dobro skuzila).

Imam i ja pitanjce za klizna vrata koja se ugrađuju u ormar, točnije Medio iz Elgrada. Planiram ih staviti na vitrinu koju radim za dnevni boravak, ali kako nemam adekvatan alat za izradu utora za vodilicu, vodilicu ću staviti nasadnu. Pravi problem mi predstavlja skica utora za kotačiće/okov na vratima koja mi nije jasna. Ako je netko ugrađivao takva vrata, jel rupe na vratima idu fi 35 ili... po skici mi se čini kao da su te rupe nepravilnog oblika???:503: Ako jesu jel ih se može dati napraviti u Elgradu.

zoranp
30.05.2012., 08:48
:)

Vidim da stara je stara ekipa i dalje ovdje.
:mig:

MadVlad
30.05.2012., 09:22
Pa di si ti zadnjih ohoho godina? Si živ? Si u poslu?

BILJEŽNIK
30.05.2012., 21:00
... Ako je netko ugrađivao takva vrata, jel rupe na vratima idu fi 35 ili... po skici mi se čini kao da su te rupe nepravilnog oblika???:503: Ako jesu jel ih se može dati napraviti u Elgradu.

Rupe su promjera 35 mm, pravilne, a nepravilnog oblika je jedino dosjed kotačića.

XoanaoX
31.05.2012., 19:29
Biljeznik, puno hvala na odgovoru! :) Nekako mi se to i cinilo logicnim, ali skica me totalno zbunila... pa bolje pitati ranije, nego se poslije cohati po glavi kad materijal stigne :D

XoanaoX
31.05.2012., 22:00

Meni je ovako bilo najprakticnije za izvesti kada sam montirala svoju kuhinju. Slicno kao sto ti je Djuro Radja predlozio, samo sto radnu plocu nisam probusila, vec sam ju urezala sa ubodnom pilom na toj strani, a na lajsni sam napravila rupu fi20 i prorez otraga da se moze nataknuti na cijev.

http://www.zaslike.com/files/ej9evo1l4sucfmwg0sx_thumb.jpg (http://www.zaslike.com/viewer.php?file=ej9evo1l4sucfmwg0sx.jpg)

Mirotvorac
01.06.2012., 14:17
ja stvarno ne kužim i zašto bi se svađali..
Ja jako dobro čitam što piše, a upravo i pišete o razlici između običan i vrhunski, jer sori

možemo se jednostavno složiti da imamo različita mišljenja o Ikea namještaju, jer sva daljnja rasprava nije za ovu temu.

Dodat ću da je Renault također vrhunska firma, paa...

Dakle sve ima svoju namjenu - jeftin namještaj iz Ikee je rađen - jeftino. I nije napravljen da traje 20 godina (iznosim osobno mišljenje).
A ako želiš kuhinju u Ikei, to ćeš bogme dobro i platiti.

Veky
04.06.2012., 15:31
Pomalo offtopic...
Dečki, za kućnu radionicu: deWalt DW 733 ili Metabo DH 330?
Metabo ima 2 noža, DeWalt 3 (ako se ne varam). Kakva je kvaliteta obrade sa 2 noža? DeWalt je teška artiljerija, Sredina je Makita, Metabo je najjeftiniji, no recimo ima aluminijske lijevane stolove. razlika u cijeni je taman da se još malo dometne za zeleni Bosch stolni cirkular.

Emmet
05.06.2012., 15:02
Jel mi može netko pomoći savjetom. Radim ugradbenu pećnicu Gorenje BO87KR i iznad nje ide ploča K 6N. Problem je slijedeći. Korpus za pećnicu planiram 56 cm dubine, 72 cm visine međutim, ploča za kuhanje koja ide iznad je 5.9 cm debela, a radna ploča je 3.8 cm. Rupa za ploču je 56x49 cm i kad to sve nacrtam i smjestim gdje bi trebalo ići ispada da mi se prednji rez za rupu za ploču podudara sa prednjom vezom korpusa. Naime korpus vežem dole sa dvije ploče iverala 18 mm dimenzija 56 x 56.4 cm, a sa gornje strane sam mislio koristit dva puta 56.4x5 cm, jednu naprijed i jednu iza uza zid. E sad, ova naprijed je problem, jer mi smeta za ploču za kuhanje.
Ovo je tako zbrda zdola napisano, ali nadam se da netko kuži u čem je problem. Nemam jednostavno dovoljno mesa da zarežem tu gornju daščicu 5x56.4 na mjestu gdje bi trebala ići ploča za kuhanje, jer ploča za kuhanje ide 5.5 cm od prednjeg ruba, a korpus je malu uvučen od prednjeg ruba i to mi se drito preklapa...

Kako to rješavate? :ne zna::504::503::ne zna:
Jel ikom jasno kaj me muči?

sibi
05.06.2012., 15:09
Ovo je tako zbrda zdola napisano, ali nadam se da netko kuži u čem je problem. Nemam jednostavno dovoljno mesa da zarežem tu gornju daščicu 5x56.4 na mjestu gdje bi trebala ići ploča za kuhanje, jer ploča za kuhanje ide 5.5 cm od prednjeg ruba, a korpus je malu uvučen od prednjeg ruba i to mi se drito preklapa...

Jasno je... Vladine upute su i više nego jasne po tom pitanju...
Nemoj koristiti prednju letvu i stvar riješena. Kao opciju možeš u elgradu uzeti limenu letvicu za tu svrhu koja je brutalno precijenjena jer je ipak komad lima...

Uglavnom ja redovito izostavim tu prednju i sve šljaka kako treba

MadVlad
05.06.2012., 15:09
To rješavam tako da (pazi, komplicirano je)... nikad ne stavljam tu prednju dasku kad je ploča iznad tog elementa :zubo:
A stražnja ide okomito. Kao i kod elementa sa sudoperom

EDIT: Sibi vježba za Olimpijadu pa je u niskom startu. I brz je mali, bit će prvaka od njega

sibi
05.06.2012., 15:10
To rješavam tako da (pazi, komplicirano je)... nikad ne stavljam tu prednju dasku kad je ploča iznad tog elementa :zubo:
A stražnja ide okomito. Kao i kod elementa sa sudoperom

:p

Prije sam.. al imaš referencu, pa moš se hvalit :D

Emmet
05.06.2012., 15:23
Hvala. Da stvarno komplicirano. Ma mislim, toliko je jednostavno da kad sam ja o tome sam razmišljao, mislio sam da ne može tako, da mora nešto kompliciranije. :rofl:

sibi
05.06.2012., 16:45
Imam i ja pitanjaca...

Razmišljam kako složit ploču za onaj kružni kupaonski lavabo što se posadi gore na ploču, a ploča debljine 6 cm.

Nekako mi vuče na MDF pa lakirat u 68 slojeva... Ali opet muči me masa toga jer ne ide na nogice nego na zid, pa si mislim složiti dva okvira od 18 mm i na to nakeljit još jednu punu plču MDF-a od 18 mm zaljepit to sve skupa pa onda lakirati..

Kakva su vaša iskustva po tom pitanju ljepljenja pa lakiranja mdf-a?
HOće puknut taj spoj?
jel uopće mdf dobra varijanta na kupaonu?

Fala

MadVlad
05.06.2012., 17:55
...jer ne ide na nogice nego na zid...

...pa si mislim složiti dva okvira od 18 mm i na to nakeljit još jednu punu plču MDF-a od 18 mm zaljepit to sve skupa pa onda lakirati..

Ne kužim. Imat ćeš samo ploču ili cijeli ormarić koji visi sa zida?

Kakva dva okvira? Šta znači okvir? Jel misliš zakeljit dvije daske iverala i jednu emdeefa pa da dobiješ jednu dasku debljine 54 mm? Ako je tako onda ne znam kako bi rub te daske sredio da je jednoličan

sibi
05.06.2012., 19:19
Ne kužim. Imat ćeš samo ploču ili cijeli ormarić koji visi sa zida?

Kakva dva okvira? Šta znači okvir? Jel misliš zakeljit dvije daske iverala i jednu emdeefa pa da dobiješ jednu dasku debljine 54 mm? Ako je tako onda ne znam kako bi rub te daske sredio da je jednoličan

Ide cijeli ormarić.

Ovako bi trebalo izgledati ploča. Hoću da se izvana ne vidi da je spojena, nego da izgleda kao da je iz jednog komada...
https://plus.google.com/photos/110527170324811914763/albums/5750602272237874497

Žile
05.06.2012., 22:32
Jel mi može netko pomoći savjetom. Radim ugradbenu pećnicu Gorenje BO87KR i iznad nje ide ploča K 6N. Problem je slijedeći. Korpus za pećnicu planiram 56 cm dubine, 72 cm visine međutim, ploča za kuhanje koja ide iznad je 5.9 cm debela, a radna ploča je 3.8 cm. Rupa za ploču je 56x49 cm i kad to sve nacrtam i smjestim gdje bi trebalo ići ispada da mi se prednji rez za rupu za ploču podudara sa prednjom vezom korpusa. Naime korpus vežem dole sa dvije ploče iverala 18 mm dimenzija 56 x 56.4 cm, a sa gornje strane sam mislio koristit dva puta 56.4x5 cm, jednu naprijed i jednu iza uza zid. E sad, ova naprijed je problem, jer mi smeta za ploču za kuhanje.

Pozdrav
Kolege Sibi i Madvlad su već odgovorili a ja ću dodati i to da ja ne stavljam ni prednju ni zadnju "šprocnu" . Zadnju zbog jednostavnijeg priklučivanja plinskog crijeva ,eventualno. Što se tiče donjih polica nemojte ih raditi 560 mm dubine treba ih ostaviti kraće od bočnica 3-4 cm zbog boljeg strujanja zraka za odvođenje topline , kao kod pećnica visoke ugradnje.

BILJEŽNIK
05.06.2012., 23:27
Imam i ja pitanjaca...

Razmišljam kako složit ploču za onaj kružni kupaonski lavabo što se posadi gore na ploču, a ploča debljine 6 cm.

Nekako mi vuče na MDF pa lakirat u 68 slojeva... Ali opet muči me masa toga jer ne ide na nogice nego na zid, pa si mislim složiti dva okvira od 18 mm i na to nakeljit još jednu punu plču MDF-a od 18 mm zaljepit to sve skupa pa onda lakirati..

Kakva su vaša iskustva po tom pitanju ljepljenja pa lakiranja mdf-a?
HOće puknut taj spoj?
jel uopće mdf dobra varijanta na kupaonu?

Fala

Kvalitetnim ljepilom plošno spoji dvije ploče MDF-a debljine 22 i 38 mm. Ako te muči masa, u svakoj napravi nizove bušotina promjera 35 mm promjera i dubine 10 mm pliće od njihove debljine. Na rubovima i po sredini nemoj raditi bušotine. Vodi računa da konstrukcija mora izdržati naslanjanje odrasle osobe. Stoga postavi 6 kutnih nosača: po dva sa svake strane u gornjoj zoni i po jedan sa svake strane pri dnu. Lakirani MDF je normalno primijenjiv u kupaoni. Lakiranje prepusti kvalitetnoj lakirnici i nećeš imati problema. Još ako završni sloj bude bezbojni poliuretanski lak...

MadVlad
06.06.2012., 08:33
Ovako bi trebalo izgledati ploča. Hoću da se izvana ne vidi da je spojena, nego da izgleda kao da je iz jednog komada...
https://plus.google.com/photos/110527170324811914763/albums/5750602272237874497

Niš ne vidim :cool: Veli error 403

sibi
06.06.2012., 08:44
sorry vlado ali ovima što su radili picassu treba jaja odrezat... jbte izgubio vremena jučer bezveze pokušvajući skužit kako objavit sliku za javnost ali nisam uspio... enivej..

bilježnik fala na savjetima. koje bi bilo kvalitetno ljepilo u ovom slučaju?

Šta mislite o konstrukciji koja se nudi u Elgradu? da dam da mi naprave onu šupljikavu konstrukciju od mdf-a i onda lakiram to?

BILJEŽNIK
06.06.2012., 12:24
U zadnje vrijueme koristim Wuerth D3/D4 hladno PVAc ljepilo - jako je dobro i sigurno je o.k. za ovu namjenu.

Kahuna
09.06.2012., 23:51
Dakle, tražim savjet oko slijedećega:

Kupila bih neki jako jeftini stolić u Ikei. Prodaje se u tri boje: bijela, boja bukve i crna, a ta mi niti jedna ne odgovara pa bih ga u kućnoj amaterskoj radinosti prefarbala u tamniju boju, boju petroleja.
Znači nije baš skroz tamna boja tipa crna ili tamnosmeđa.

Materijal od kojeg je izrađen stolić je iverica prefarbana akrilnom bojom, a noge su presvučene folijom. To je kao neki tanki sloj drva, tako sam ja barem shvatila (:confused:).

Mene zanima slijedeće:

1. Je li to uopće moguće s obzirom na materijal od kojeg je stolić izrađen tj. s obzirom čime je prefarban?

2. S kojim tipom boje se to radi....jel' obična boja za drvo, akrilna boja ili...?

3. Koja boja (marka srednjeg cjenovnog ranga) bi bila najprikladnija za postizanje solidnog rezultata?

4. Koju originalnu boju stolića, bijelu, boju bukve ili crnu bi bilo najlakše prefarbati/prekriti bojom petroleja?
S obzirom da se stolić prodaje u te 3 boje meni je svejedno koju ću kupiti sam da je rezultat što bolji.

5. Moram li na neki način skinuti ili šmirglati originalnu boju ili samo nanosim željenu?
Bilo bi poželjno da se originalna boja nakon farbanja skroz prekrije, ali i varijanta shabby chica dolazi u obzir.

Znam da bi bilo jednostavnije potražiti ono što mi odgovara i to kupiti a ne izvoditi ove vratolomije, ali ljudi moji besparica pritišće sa svih strana.

Hvala na pomoći i savjetima. :top:

I naravno, ukoliko sam fulala temu molim da me preusmjerite na pravu. Hvala.

BILJEŽNIK
10.06.2012., 08:10
Teško je ovako odgovoriti. Može link na stolić u Ikeinom katalogu?

Kahuna
10.06.2012., 09:39
Evo linka na Ikein stolić:
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/20011408/#/20011413

A u konačnici bi trebala biti otprilike ovakva boja:
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/90208449/

U interijer osim ove petrolej boje pasala bi mi i žuta boja (neka topla nijansa), pa ako ju je lakše postići nego ovu petrolej i ona bi mi došla u obzir. Molim mišljenje.

crvenkapica33
10.06.2012., 09:49
malo off: lack ti se radi i u drugim bojama

http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/90218151/#/50207687

(pogledaj u padajućem meniju). doduše, sad momentalno od jačih u crvenoj i zelenoj.

Kahuna
10.06.2012., 12:43
malo off: lack ti se radi i u drugim bojama

http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/90218151/#/50207687

(pogledaj u padajućem meniju). doduše, sad momentalno od jačih u crvenoj i zelenoj.

Hvala na sugestiji, ali već sam vidjela koje boje trenutno imaju u ponudi i niti jedna mi od njih ne odgovara, a ne bih niti visoki sjaj pa zato razmišljam o tome da stolić (onaj koji nije izrađeni u visokom sjaju) sama prefarbam.
Prije nekih 5-6 godina su imali žute i mislim naranđaste, ali su ih očito izbacili iz ponude.

A jel vidio netko ima li u Zg-u za kupiti iverice otprilike ovakve boje (nije klasična tamnoplava, nego neka plavozelena nijansa)

http://i46.tinypic.com/34hfbex.jpg

i koliko bi me koštala izrada (materijal + ruke) stolića ovakvog kao ovaj bijeli dimenzije 55x55cm visina cca 40cm?

http://i45.tinypic.com/fm8ccz.jpg

Doduše, budžet mi je toliko mršav da mislim da nema tog majstora koji bi ga izradio za pare kojima ja raspolažem, ali eto pitam pa se možda i iznenadim.

U suprotnom ostaje aktualna varijanta prefarbavanja pa i dalje molim vaše mišljenje i savjete. :s

BILJEŽNIK
10.06.2012., 21:44
Ako se ne varam, gornja ploča je kantirana ABS trakom koju je teško kvalitetno prebojati. U532 petrol (http://www.elgrad.hr/components/com_virtuemart/shop_image/product/U532_ST15_4dc7b172a73c8.jpg) je materijal koji tražiš (Elgrad). Budući je debljina samo 18 mm treba malo promijeniti dizajn stolića. Cijena bi svakako bila višestruko viša od Ikeinog.

Kahuna
10.06.2012., 23:44
Naravno da mi je jasno da je cijena Ikeinog stolića smiješna i da bi me izrada koštala nekoliko stotina kuna, ali što točno podrazumijevaš pod višestruko većom cijenom? Jel bi se to moglo ukalupiti u nekih 200-300kn?

BILJEŽNIK
11.06.2012., 08:35
Svježi info od jutros: U 532 je na akciji i kiošta 70 kn/m2. Minimalno treba uzeti 1/3 ploče, što je oko 1,9 m2. Dakle, iveral košta oko 140 kn, rezanje 28 kn, kantiranje 12 kn/m. Ovisno o dizajnu, cijena materijala je oko 300 kn, još nešto za majstora iako možda možeš složiti i sama.

caps lock
11.06.2012., 13:52
pozdrav majstori i velemajstori!!!
molim za savjet:
da li netko zna da li postoji kakav otrov u euro paletama? odnosno, možda su premazivane,tretirane nečim što će im produžiti rok trajanja, a da je štetno za život oko njih...

naime, zapalila sam se za dječiji krevetić od tih paleta, naravno sama bi ga složila...
i sve je bilo divno dok nisam na netu naletila na neka objašnjenja o njihovoj štetnosti...i za paljenjenje (grijanje) i za ovo što mene zanima(namještaj)...
i sad sam ''zbunjena do daske''...

pliz helpajte

tnx!

BILJEŽNIK
11.06.2012., 14:10
Drvene palete su OBAVEZNO tretirane protiv nametnika kako bi se sprječilo širenje istih worldwide.

caps lock
11.06.2012., 14:38
Drvene palete su OBAVEZNO tretirane protiv nametnika kako bi se sprječilo širenje istih worldwide.

ok kužim, a što je loše za nametnike nije baš pametno niti za nas...šteta, a imala sam tako krasnu eksploziju u glavi :503:

bez obzira, zahvaljujem na odgovoru

Djuro Radja
11.06.2012., 20:15
ok kužim, a što je loše za nametnike nije baš pametno niti za nas...šteta, a imala sam tako krasnu eksploziju u glavi :503:

bez obzira, zahvaljujem na odgovoru

?? Pa nabavi daske tih velicina koje se nalaze na euro paletama i slozi si paletu ako ti je oblik bitan. Ako si mislila rastaviti paletu pa raditi od tih dasaka onda je to jos manji problem.
Naravno ne pricam o cijeni. Vjerovatno ce te vise kostati da sama radis paletu nego da ju nabavis po 70tak (zadnju cijenu za koju znam) kuna, ali sa druge strane imas SUPER ideju pa se malo i pomuci za nju :mig:

KenParker
11.06.2012., 22:06
Još uvijek sam u planovima za kuhinju...

Vidim da ću neke utičnice "zagraditi" pa ih planiram izvesti na bok ormarića koji to napravi.Nijen mi problem to izvesti,nego ne znam kakvu bi utičnicu upotrijebio.
Postoji li nešto zgodno što bi montirao na iveral?Nešto original ili neko rješenje za knauf možda?
Slično ću pokušati i na gornjim elementima s donje strane tako da imam dodatnu utičnicu iznad radne ploče...

luciole_furieux
11.06.2012., 22:34
Molio bih jedno kratko objašnjenje. Riječ je cijeni iverala 18 mm i kantiranja ABS-om. Cijenik koji sam gledao je ELGRAD-ov, ali vjerojatno je ista stvar i kod drugih dobavljača.

Naime, ako naručim x ploča različitih dimenzija određenog iverala, da li uvijek plaćam cijelu ploču (2800*2070) i moram uzeti restl, ili plaćam i uzimam samo naručeno? Usluga rezanja je 20% na vrijednost kupljenog materijala...Znači li to da kvadraturu svih naručenih ploča pomnožim sa cijenom kvadratnog metra tog iverala i dodam na to 20% ili je riječ o cijeni cijele ploče+20%?

Drugo pitanje je vezano uz kantiranje. Kada računam cijenu kantiranja, zbrojim li samo cijenu ABS-a 2 mm (5.63) kune i cijenu kantiranja po metru (6,63) pa računam sa 12,26 po metru ili moram plaćati ono, meni nepoznato - sužavanje trake (ili nešto drugo još)?

Zahvaljujem unaprijed na odgovorima...

BILJEŽNIK
12.06.2012., 07:50
U Elgradu je minimum koji ti zaračunaju 1/3 ploče. Ima i izuzetaka, zavisno o dekoru, pa je najbolje prethodno provjeriti. Ako ti treba manje od 1/3 ploče, plaćaš 1/3 ploče i još 20% od cijene te trećine za rezanje, restlove od plaćene trećine dobiješ.
Kod kantiranja plaćaš samo traku i uslugu ljepljenja. Sužavanje trake je samo u izuzetnim slučajevima, npr. ako tražiš da ti kantiraju iveral debljine 25 mm sa trakom koju imaju samo u širini 60 mm.

BILJEŽNIK
12.06.2012., 07:51
KenParker: http://art-rasvjeta.hr/kuhinjska-rasvjeta-cijene/prodaja/massive-tarragon-dvostruka-utinica-33466-17-10

Ili kutije za knauf i utičnice prema izboru.

sibi
12.06.2012., 08:15
KenParker: http://art-rasvjeta.hr/kuhinjska-rasvjeta-cijene/prodaja/massive-tarragon-dvostruka-utinica-33466-17-10

Ili kutije za knauf i utičnice prema izboru.

sem ti... za te pare zubima izglođem vlastitu utičnicu od sekvoje ili barem slonovače :D

luciole_furieux
12.06.2012., 19:49
Zahvaljujem na odgovoru!

KenParker
12.06.2012., 22:32
Zahvaljujem šjor Bilježnik,bilježim se usput sa štovanjem...

Ovo je odlično rješenje,mada bih volio čuti još koje povoljnije...
Sve mi se izglednije čini knauf kutije itd-o tome sam već razmišljao

dak0001
13.06.2012., 10:22
Još uvijek sam u planovima za kuhinju...

Vidim da ću neke utičnice "zagraditi" pa ih planiram izvesti na bok ormarića koji to napravi.Nijen mi problem to izvesti,nego ne znam kakvu bi utičnicu upotrijebio.
Postoji li nešto zgodno što bi montirao na iveral?Nešto original ili neko rješenje za knauf možda?
Slično ću pokušati i na gornjim elementima s donje strane tako da imam dodatnu utičnicu iznad radne ploče...

ja u podu izbušim normalnu rupu, zašarafim utičnicu odozdo,
a unutar korpusa stavim komad kantiranog iverala 25 mm sa iskopanom rupom
za utičnicu i to zaljepim dvostrano ljepivom trakom

KenParker
13.06.2012., 15:51
Znači bez plastične kutije fi60-utičnica se drži onim hvataljkama u iveralu?

BILJEŽNIK
13.06.2012., 19:22
Ne, pričvrstiš je vijcima za iveral, postoje rupe za to u metalnom okviru utičnice.

dak0001
14.06.2012., 08:43
Ne, pričvrstiš je vijcima za iveral, postoje rupe za to u metalnom okviru utičnice.

točno, vijci 3x16, makar, na nekim utičnicama se hvataljke mogu savinuti, pa i one drže

Žile
14.06.2012., 09:11
Pozdrav
@ KenParker , kada dođem do računala postavit ću slike jer ne znam sa mobitela upload-at slike na forum , pa možda Vam bude prihvatljivo riješenje , uglavnom nije skupo .

KenParker
14.06.2012., 18:18
@bilježnik i @dak -hvala,skužio sam-još samo rješim iznutra nekakav "oklop od iverala ili duplu stranicu da ne vire žice

@žile -dapače,veselim se vidjeti svako rješenje...

Odmah novo pitanje:

1.Ako radim cokl od iverala-treba li kantirati radi vlagootpornosti ili ne (ako bude trebalo krajčiti)?

2.Jedna od opcija mi je da perilicu "podvučem" ispod sudopera.Znači,uzmem onaj sudoper s jednom rupom i od pola ormarića krenem s perilicom.Kakav korpus napraviti u tom slučaju?
Jedan od 45 pa "rupa" ili...?

coldplug
14.06.2012., 20:52
Dobar dan,

čime najjeftinije izbušiti rupu od 120mm u iverici?

Thx

stari1
15.06.2012., 06:54
Dobar dan,

Thx

Svrdlom 4-8mm po obodu rupu do rupe.

dak0001
15.06.2012., 08:30
Dobar dan,

Thx

mislim da je ovo najjeftinije, ali nisam probao
http://www.svezakucuidom.com/proizvod.php?id_kat=367&id=6883

coldplug
15.06.2012., 08:33
Super hvala, poslužit će za jednokratnu upotrebu :D

Žile
15.06.2012., 09:27
@bilježnik i @dak -hvala,skužio sam-još samo rješim iznutra nekakav "oklop od iverala ili duplu stranicu da ne vire žice

@žile -dapače,veselim se vidjeti svako rješenje...

Odmah novo pitanje:

1.Ako radim cokl od iverala-treba li kantirati radi vlagootpornosti ili ne (ako bude trebalo krajčiti)?

2.Jedna od opcija mi je da perilicu "podvučem" ispod sudopera.Znači,uzmem onaj sudoper s jednom rupom i od pola ormarića krenem s perilicom.Kakav korpus napraviti u tom slučaju?
Jedan od 45 pa "rupa" ili...?
Pozdrav
Možda ovako nešto može pomoći ako već imate nakakvu utičnicu iz koje možete povući žice.
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/2.jpg
http://i1078.photobucket.com/albums/w484/Bbaris121/1.jpg

1. Cokl od iverala možete kantirati radi zaštite ali možete nabaviti "PVC brtveni profil za drvene cokle" u Elgradu ili SCH

2.Nije mi jasno značenje ovog " i od pola ormarića krenem s perilicom" ali sve jedno , ako će sudoper biti samo kada ili kada sa ocjeđivačem napravite onoliki element kolii zahtjeva taj sudoper a do elementa postavite perilicu.
Ocjeđivač od sudopera može biti iznad perilice , samo se u radnoj ploči ureže rupa za njega.

KenParker
16.06.2012., 07:39
Ok,kužim...

Ova "kutija" za utičnice-izrađena je od iverala ili?

Žile
16.06.2012., 16:19
Ok,kužim...

Ova "kutija" za utičnice-izrađena je od iverala ili?

Pozdrav
Kutija je izrađena od reslova radne ploče 38 mm

Emmet
19.06.2012., 08:14
Pitanje za stručnjaka, ugradio bi slijedeću napu BL DTS2920X sa ugljenim filterima. Budući se ona ugrađuje u element, kako se rješava cirkulacija zraka da on ne cirkulira po ormariću? Jel se cijev provuče kroz ormarić da zrak ide van u prostoriju?

BILJEŽNIK
19.06.2012., 09:59
Tako je, a na strop ormarića možeš montirati rešetku kojom zrak možeš usmjeriti da ti ne puše direktno u plafon.

chavez ding
21.06.2012., 15:30
izrada jednostavnog stola, ploca od iverala 36mm, duzina 210cm, sirina 90cm

noge sam mislio stavljati one gotove ( http://tinyurl.com/noge-za-stol )

ici sa 4 noge ili 5 (jedna u sredini u centru) ili 6 ?

koliko su uopce te noge stabilne, stol ce inace sluziti kao stol za tehnicko crtanje i sa dvije strane (duza i kraca) ce biti naslonjen na zid..

i da, gdje su takve noge (h70 fi60) najpovoljnije, elgradu sam vidio sve iznad 100kn, u schachermayeru oko 80kn.. ima li di u zg/okolica jeftinije?

hvala

spirou
21.06.2012., 17:12
pozdrav svima,

napravio bih ovakve police za knjige/DVD-ove

http://images0.zurnal24.si/slika-_original-1308042391-9953.jpg

sa jedne strane bi regal bio ravan i njega bi pričvrstio za zid

sa druge strane bi ga napravio ovako "polukružno"

ima li tko ideju koliko bi mi košta materijal ovako, a koliko bi koštao da radim jednostavnu/ravnu verziju ?
visina zide ja 260,a širinu regala bi napravio 2 metra

da..da...imam puno knjiga :D

mislio sam dati mjere u elgradu i uzeti bijelu ili zelenu boju

također me zanima na koju biste udaljenost stavljali vodoravne i okomite pregrade?

mislio sam širinu svakog "pretinca" staviti 30 cm, a visinu od 25 do 35 cm

i na kraju...ako uzmem daske po mjeri, mislite li da je to preveliki zalogaj za mene (montaža) ili da zovem profi stolara?

nisam baš smotan (gletam,bojam zidove,stavljam pločice,postavim policu na zid..itd..itd..)ali,ovako nešto još nisam radio

na prvi pogled mi se ne čini kompicirano,ali tko pita-ne skita :mig:
ima li nešto na što moram obratiti pažnju?

chuspy
25.06.2012., 11:24
imam ja jedno pitanje oko ideje, samo neznam jeli izvediva. Imam jedan ormaric koji ima par ladica i vrata i sad bi ja promjenio fronte na njemu ali stavio bez ruckica. Za vrata mi je manje vise jasno da trebam dodat samo tip-on i to bi trebalo radit? E da mozesu lad li se on na policu zavidat?
Pitanje je mogu li rjesit ladice bez rucki, s tim da ladice radjenje s obicnim klizacima? Ladica je napravljena tako da je napravljena konstrukcija od MDF-a i na nju samo zavidana fronta.

Žile
27.06.2012., 21:54
Pozdrav
@ Spirou ,ni na kraj pameti mi nije podcjenjivanje Vaših sposobnosti ali mislim da je ovaj projekt malo prezahtjevan za 'prvi put', bez obzira na koji način namjeravate spajati komade , tiplama ili keksima a urezivanje da i ne spominjem jer eventualna pogreška ne bi bila jeftina ali na kraju odluka je samo Vaša .

spirou
28.06.2012., 01:14
hvala na iskrenom odgovoru

nisam mislio urezivati daske, već bih spojio to jednostavnije

mislio sam izrezati okomite daske u komadu (zakrivljene) i na njih polagati vodoravne (na male nosače)

hm...baš sam naišao na ovu fotku..i ovo izgleda zanimljivo

http://img694.imageshack.us/img694/2236/europeo4.jpg

mirta2
28.06.2012., 08:37
Radim cipelar od iverala koji bi izgledao kao obični ormar. Nešto ovako
http://www.sredidom.com/uploads/tx_products/p__1__Cipelar-Sandi.jpg
Kolika može biti najveća širina ormara a da se police ne uvijaju pod teretom cipela?
Koja debljina polica se u tom slučaju preporuča?

BILJEŽNIK
28.06.2012., 10:40
Neki ti je standard 90 do 100 cm, sve što je šire može stvarati problema prilikom otvaranja vrata koja u tom slučaju trebaju više prostora pa je pametnije napraviti tri krila. Police nisu problem, kad se saviju, okreni ih i opet iznova :) 18 mm je dovoljna debljina za cipele.

mirta2
29.06.2012., 12:25
Neki ti je standard 90 do 100 cm, sve što je šire može stvarati problema prilikom otvaranja vrata koja u tom slučaju trebaju više prostora pa je pametnije napraviti tri krila. Police nisu problem, kad se saviju, okreni ih i opet iznova :) 18 mm je dovoljna debljina za cipele.
Hvala :)
Širina 100 mi odgovara.

KenParker
30.06.2012., 15:47
Ako mi kuhinja bude visoka 92-95,hoću li imati problema s frontom perilice?

Može li sudoper s dvije rupe stati u korpus 80 cm?Gledao sam neke u katalogu Elgrada pa mi se čini da može.

Može li ploča ua kuhanje (plinska) ići iznad perilice?

Djuro Radja
30.06.2012., 22:31
Ako mi kuhinja bude visoka 92-95,hoću li imati problema s frontom perilice?

Može li sudoper s dvije rupe stati u korpus 80 cm?Gledao sam neke u katalogu Elgrada pa mi se čini da može.

Može li ploča ua kuhanje (plinska) ići iznad perilice?

1. Jok samo ces morati perilicu podignut vise da se gornji rub perilice poravna sa plocom. Ako ju neces moci dignut toliko podmetnes nesto pod nogice. Ja bi stavio resto lesonita od kuhinje.

2. Gledao katalog i on kaze da samo mažeš.

3. Ako moze iznda pecnice ili iznad ladicara ne vidim razloga zasto ne bi i iznad perilice.

BILJEŽNIK
30.06.2012., 23:13
Ovo pod 1, za sokl visine 10 cm: ako je suđerica integrirana (komande se nalaze na gornjem rubu vrata i ne vide se izvana) onda nema problema, napraviš frontu kao i ostale, a između gornjeg ruba suđerice i radne ploče ostaje prostor koji popuniš nečim ili ničim. Ako je suđerica ugradbena (komande su na prednjem panelu i vidljive i kad je suđerica zatvorena), podizanje iste na navedenu visinu uzrokuje produljenje fronte koje onemogućava potpuno otvaranje vrata suđerice jer donji dio fronte zapinje za podgradnju suđerice. Tada je pametnije između gornjeg ruba prednjeg panela i radne ploče staviti slijepu frontu. Ako stavljaš sokl visine 15 cm, slobodno podigni suđericu do gornje ploče u oba slučaja i poravnaj frontu suđerice sa ostalim frontama.

KenParker
01.07.2012., 14:00
Hvala obojici...
Perilica je integrirana-skrivene komande,cokl planiram 10 cm.

Upravo sam u ovom smjeru razmišljao...
Prvo sam mislio podići do gore(ako treba i produžiti nogice),ali me brinula fronta koja bi dolje bila predugačka.
Sada razmišljam ostaviti perilicu nisko,frontu produžiti do gore(do radne ploče-upravo kako i Bilježnik savjetuje,ako sam dobro shvatio) i iznad čak imati "rupu" za tepsije ili sl.
Jedina nuspojava koju za sada vidim je djelomično otežano rukovanje komandama,ali ništa strašno...

-hoću li morati ipak urezivati gornji rub cokla radi otvaranja vrata,odnosno koliko da uvučem cokl?
-trebaju li kakvi otvori oko ugradbene pećnice ili se samo uvali u "normalan" korpus?
-mogu li perilica i pećnica biti jedna do druge?Pećnica ima svoj korpus,perilica ne.
-jesu li ladice od 80 i 90 cm preširoke?jedna bi bila tandembox,druga vjerojatno metabox

KenParker
01.07.2012., 14:01
Hvala obojici...
Perilica je integrirana-skrivene komande,cokl planiram 10 cm.

Upravo sam u ovom smjeru razmišljao...
Prvo sam mislio podići do gore(ako treba i produžiti nogice),ali me brinula fronta koja bi dolje bila predugačka.
Sada razmišljam ostaviti perilicu nisko,frontu produžiti do gore(do radne ploče-upravo kako i Bilježnik savjetuje,ako sam dobro shvatio) i iznad čak imati "rupu" za tepsije ili sl.
Jedina nuspojava koju za sada vidim je djelomično otežano rukovanje komandama,ali ništa strašno...

-hoću li morati ipak urezivati gornji rub cokla radi otvaranja vrata,odnosno koliko da uvučem cokl?
-trebaju li kakvi otvori oko ugradbene pećnice ili se samo uvali u "normalan" korpus?
-mogu li perilica i pećnica biti jedna do druge?Pećnica ima svoj korpus,perilica ne.
-jesu li ladice od 80 i 90 cm preširoke?jedna bi bila tandembox,druga vjerojatno metabox

BILJEŽNIK
01.07.2012., 17:54
Dobro, suđericu si apsolvirao. Sokl ne možeš staviti dublje nego što suđerica dopušta, a vjerojatno ćeš ga morati zarezati cca 10 do 15 mm. Pećnicu ugradi prema uputama proizvođača. Pećnica i suđerica smiju biti jedna do druge a ladice širine 90 cm su standardne.

klompica
02.07.2012., 15:14
molim savjet nekoga tko radi s drvetom

prije par mjeseci kupili smo ogledalo (novo, kod staklara) za hodnik. otišli na godišnji na dvadesetak dana, vratili se, a ispod ogledala na podu hrpica fine sitne žute piljevine. pretpostavljamo da se i inače pojavljuje ali kako se tuda stalno prolazi odmah se rasprši pa dosad nismo primjetili.

ono što me zanima:
- znači li to da je u okviru ogledala crv?
- ukoliko da, što napraviti?
- postoji li opasnost da ispadnu ličinke i prošire se crvi npr. u parket?

unaprijed hvala na pomoći!!

dak0001
02.07.2012., 19:24
molim savjet nekoga tko radi s drvetom

prije par mjeseci kupili smo ogledalo (novo, kod staklara) za hodnik. otišli na godišnji na dvadesetak dana, vratili se, a ispod ogledala na podu hrpica fine sitne žute piljevine. pretpostavljamo da se i inače pojavljuje ali kako se tuda stalno prolazi odmah se rasprši pa dosad nismo primjetili.

ono što me zanima:
- znači li to da je u okviru ogledala crv?
- ukoliko da, što napraviti?
- postoji li opasnost da ispadnu ličinke i prošire se crvi npr. u parket?

unaprijed hvala na pomoći!!

neće ispasti ličinke, nego će izletjeti mušice i proširiti se po stanu.
kupi Drvocid i injekciju i u doslovno sve rupice injektiraj tekućine koliko upije

klompica
03.07.2012., 10:51
a preko mušica se mogu dalje proširiti crvi ili ne? po drugom namještaju? i po parketu? jel moguće da su se već negdje dalje naselili?
trebam što dalje napraviti po stanu? prevencije radi?

rushinbrain
04.07.2012., 09:21
problem sa metaboxom...

fronta po cjeloj visini s lijeve strane ne dolazi do boka elementa oko 2 mm, desna nalijeze dokraja ?

sta je to vinkl ili kaj

sibi
04.07.2012., 09:28
problem sa metaboxom...

fronta po cjeloj visini s lijeve strane ne dolazi do boka elementa oko 2 mm, desna nalijeze dokraja ?

sta je to vinkl ili kaj

vrlo izgledno vinkl. stavi u vagu element, ak to ne možeš peglaj koliko možeš s vodilicama. možeš ih micati gore dolje.

ako se dobro sjećam zadnjeg slučaja trebaš pomaknuti gore ili dolje dio vodilice koji je dijagonalno od problema a pojačaš efekt s dijelom vodilice koji je uz problem... sad si sigurno sve shvatio :D

rushinbrain
04.07.2012., 09:57
da ali pomicanje gore dole vodilice tj zadnjeg dijela dobivam samo spajanje ako mi donji ili gornji dio fronte ne naljeze..a vinkl nisam gledao jos ali ak je rezana u centru trebalo bi bit ok.

inace i donja i gornja ladica ima isti problem na istoj strani

sibi
04.07.2012., 12:07
da ali pomicanje gore dole vodilice tj zadnjeg dijela dobivam samo spajanje ako mi donji ili gornji dio fronte ne naljeze..a vinkl nisam gledao jos ali ak je rezana u centru trebalo bi bit ok.

inace i donja i gornja ladica ima isti problem na istoj strani

a ima svakakvih varijabli tude...

recimo meni se jednom dogodilo da sam dno (70 cm) ugradio umjesto vertikale (70,2) i to mi se osvetilo na svim frontama pa čak i lijevo i desno od tog elementa.

ali pravi majstor ionako nije onaj koji zna turbojebački napravit, nego onaj koji zna popravit svje svoje zajebe :D

Žile
04.07.2012., 14:42
problem sa metaboxom...

sta je to vinkl ili kaj

Pozdrav
Problem može biti dno elementa ili dno ladice 'ausvinkl' a naj vjerojatnije je problem nesimetrično pomaknute stranice metabox-a , ako su vodilice simetrično postavljene pomaknite lijevu stranicu metabox-a 2 mm unazad ,ako pri tom dno ladice izviri ispred stranice taj dio poravnajte i onda stavite frontu , trebalo bi biti dobro.

rushinbrain
04.07.2012., 21:30
hm ponestaje mi ideja :) sve sam probao

- micat vodilice naprijed nazad po dubini ,po visini
- ladica i dno su u vinkl
-to je neka neshvatljiva sila koja mi neda da zavrsim :D

MadVlad
04.07.2012., 22:32
Probaj na strani koja sjedne do kraja postaviti ispod vijaka (između fronte I prihvatnika) podložne pločice od onoliko mm koliki ti je zazor na drugoj strani

BTW, si spreman za izložbu? Ili je to nedaobog za izložbu?

rushinbrain
05.07.2012., 00:22
je je sve je spremno samo treba odnjet :)

Žile
05.07.2012., 13:11
hm ponestaje mi ideja :) sve sam probao

- micat vodilice naprijed nazad po dubini ,po visini
- ladica i dno su u vinkl
-to je neka neshvatljiva sila koja mi neda da zavrsim :D

Pozdrav
Vodilice pomicati naprijed nazad po dubni , ako je sve u vinklu onda je problem sigurno u stranicama metabox-a. Na desnoj strani koja naliježe do kraja stranica je pomaknuta 2 mm prema naprijed ili obrnuto na lijevoj strani.

sibi
05.07.2012., 15:28
makar, sad sam se sjetio još jedne mogućnosti...

Ne znam jeste primjetili svi koji radite s blomovim metaboxom, da se u zadnjih x godina pojavile stranice u koje iveral ne naliježe jednako s lijeve i desne strane po dužoj osi.
Onak, nije previše ali taman toliko da zbuni i zabrine, negdje cca 1 mm.
ta razlika mi je jednom popila živce i odonda stvarno pazim kad ih sastavljam da mi prednji kraj iverala dođe točno na rub stranice, bez obzira jel se naslonio odozada na stranicu ili nije.

Ako to i nije uzrok definitivno ružno izgleda jer ostane rupa između fronte i ladice

Žile
05.07.2012., 19:21
[QUOTE=Žile;40293025
... Na desnoj strani koja naliježe do kraja stranica je pomaknuta 2 mm prema naprijed ili obrnuto na lijevoj strani.[/QUOTE]

Ispravak pogrešnog navoda kako bi rekli u saboru , stranica je pomaknuta 2 mm prema nazad i kako je kolega Sibi objasnio bitno je prednju stranu dna ladice poravnat sa prednjom stranom stranice metabox-a.:kava:

okarmmarko
08.07.2012., 18:10
izrada jednostavnog stola, ploca od iverala 36mm, duzina 210cm, sirina 90cm

noge sam mislio stavljati one gotove ( http://tinyurl.com/noge-za-stol )

ici sa 4 noge ili 5 (jedna u sredini u centru) ili 6 ?

koliko su uopce te noge stabilne, stol ce inace sluziti kao stol za tehnicko crtanje i sa dvije strane (duza i kraca) ce biti naslonjen na zid..

i da, gdje su takve noge (h70 fi60) najpovoljnije, elgradu sam vidio sve iznad 100kn, u schachermayeru oko 80kn.. ima li di u zg/okolica jeftinije?

hvala

vidim da nitko nije odgovorio na ovo pitanje, pa ga dizem jer i mene zanima isto..

s tim da bi ja radio stol duzine 184cm i sirine 75cm, pa me zanima jel bi bile dosta 4 noge? iveral bi uzeo 25mm

zrixy
08.07.2012., 20:46
Ovako..ne znam hoću li vam uspjet opisati svoj problem ali ću probati. Naime...kvazi majstor nam je radio bračni krevet. E sada, sa unutarnje strane ono na što dođe madrac je stavio samo jednu....hmmmm kako da to nazovem dasku (2x2cm širine) po cijeloj dužini kreveta sa 4 strane (dvije vanjske i na sredinu s obje strane. Na to je složio daske (umjesto podnica...mi krivi, dali se nagovoriti) i na to idu madraci. Ništa nije ljepio nego je samo pričvrstio šerafima za stranice kreveta i to je sada popustilo. Mene zanima što mi po tom pitanju možemo sami napraviti, jer momentalno nismo u mogučnosti kupovati nove krevete. :( Hvala puno!

dak0001
09.07.2012., 09:37
Ovako..ne znam hoću li vam uspjet opisati svoj problem ali ću probati. Naime...kvazi majstor nam je radio bračni krevet. E sada, sa unutarnje strane ono na što dođe madrac je stavio samo jednu....hmmmm kako da to nazovem dasku (2x2cm širine) po cijeloj dužini kreveta sa 4 strane (dvije vanjske i na sredinu s obje strane. Na to je složio daske (umjesto podnica...mi krivi, dali se nagovoriti) i na to idu madraci. Ništa nije ljepio nego je samo pričvrstio šerafima za stranice kreveta i to je sada popustilo. Mene zanima što mi po tom pitanju možemo sami napraviti, jer momentalno nismo u mogučnosti kupovati nove krevete. :( Hvala puno!

nedovoljno podataka za pametan savjet,
ali su vjerojatno loše dimenzionirani šarafi koji drže bočne letve,
a možda čak i bočne stranice (koje su debljine i od čega su?)
I nisu daske loš izbor (imam ih i ja) - to ovisi i o vrsti madraca,
niti bi podnica dodatno učvrstila konstrukciju kreveta (ovisi o konstrukciji podnice)

zrixy
09.07.2012., 12:04
Evo poslikala sam ako ces uspjeti skuziti.

http://img.tapatalk.com/52c1d063-acbc-e06c.jpg

http://img.tapatalk.com/52c1d063-accd-0fc1.jpg

Hvala puno na pomoci.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

sibi
09.07.2012., 14:01
uzmite normalne podnice...

zrixy
09.07.2012., 15:13
uzmite normalne podnice...

Ma kupit cemo podnice to je u planu. Ali problem je u ovim letvama na koje podnice nasjedaju. Njih treba promjeniti (pukle su). Zanima me sto kupiti i kakvim vijcima pricvrstiti. Jer su vijci kojim je sada pricvrscena ta letva, napravili mjesta da tako kazem u stranici kreveta i unutra plesu. Pretpostavljam da je problem u materijalu a ne u vijcima ali mozda grijesim.
Dakle jedino mi pada na pamet promjeniti tu letvu i pricvrstiti je na drugim mjestima (stare rupe necu moci iskoritsiti) i staviti podnice. :nezna:

BILJEŽNIK
09.07.2012., 20:51
Vidi se da su bočne letve od iverala. Ako su zaista 2 cm široke, svakako ih promijenite jer su daleko ispod norme. U nekom od bau centara kupite letve 5x3 cm, kroz njih probušite rupe za vijke na svakih 30 cm i pričvrstite ih za stranice kreveta vijcima za ivericu debljine 4,5 mm 5 mm kraćima od ukupne debljine letve i stranice kreveta. I glupo pitanje koje se samo nameće: zašto vam to "majstor" ne popravi?

zrixy
09.07.2012., 21:11
Vidi se da su bočne letve od iverala. Ako su zaista 2 cm široke, svakako ih promijenite jer su daleko ispod norme. U nekom od bau centara kupite letve 5x3 cm, kroz njih probušite rupe za vijke na svakih 30 cm i pričvrstite ih za stranice kreveta vijcima za ivericu debljine 4,5 mm 5 mm kraćima od ukupne debljine letve i stranice kreveta. I glupo pitanje koje se samo nameće: zašto vam to "majstor" ne popravi?

Hvala puno na pomoci. :thumbup:
Odgovor na pitanje je ne znam. Nemam vise povjerenja u njega. Vjerujem da cemo sami to bolje napraviti nego sto je to napravio on. :ne zna:

sibi
10.07.2012., 08:26
Hvala puno na pomoci. :thumbup:
Odgovor na pitanje je ne znam. Nemam vise povjerenja u njega. Vjerujem da cemo sami to bolje napraviti nego sto je to napravio on. :ne zna:

imaš u baucentrima aluminijske letve 2,5x2,5 cm... (3x3) sasvim dovoljno... prišvrstiš na hrpu mjesta (svakih 20-30 cm) za bok kreveta i na to podnice...

MadVlad
10.07.2012., 08:47
Da li su na slici "podnice" u biti komadi iverala? :eek:
Katastrofa! :facepalm:
Onu klasičnu stolarsku "sve se da iskoristiti" je ovaj malo krivo shvatio

zrixy
10.07.2012., 08:55
Jesu...mi smo htjeli kupiti podnice ali je on rekao ma nemojte bacati novce. Ja budem vam to napravio, kaj ce vam podnice....bla, bla, bla...:banghead: Svaka skola kosta pa tako i ova nasa. Sad kad bismo isli k stolaru narucivati bilo sto, znali bismo sto i kako.

okarmmarko
10.07.2012., 10:49
s tim da bi ja radio stol duzine 184cm i sirine 75cm, pa me zanima jel bi bile dosta 4 noge? iveral bi uzeo 25mm

moze li mi netko od iskusnih odgovoriti na ovo, mislio sam danas popodne otici u elgrad naruciti materijal, pa da znam jel mi dosta samo ploca ili jos i neka pojacanja da uzimam :confused:

hvala :)

BILJEŽNIK
10.07.2012., 13:14
Ja bih na tvom mjestu svakako napravio i pojačanja od iverala iste debljine i širine 10 cm. Pojačanje bih izveo kao pravokutnik dimenzija cca 130 x 50 cm i keksima ga pričvrstio za ploču s donje strane. U kuteve tog pravokutnika bih onda stavio noge.

dak0001
12.07.2012., 12:58
moze li mi netko od iskusnih odgovoriti na ovo, mislio sam danas popodne otici u elgrad naruciti materijal, pa da znam jel mi dosta samo ploca ili jos i neka pojacanja da uzimam :confused:

hvala :)

iveral nije konstruktivni materijal i ja stol te dužine bez drvenih sargova ne bi radio

sinke_28
13.07.2012., 23:50
Dobro, suđericu si apsolvirao. Sokl ne možeš staviti dublje nego što suđerica dopušta, a vjerojatno ćeš ga morati zarezati cca 10 do 15 mm. Pećnicu ugradi prema uputama proizvođača. Pećnica i suđerica smiju biti jedna do druge a ladice širine 90 cm su standardne.

ovo bas nisam shvatio, ako je sudjerica ugradbena ona neutjece na dubinu cokla, a i cokl netreba urezivat ako se nogice postave na više od 6 cm dubine

MadVlad
14.07.2012., 10:10
ako je sudjerica ugradbena ona neutjece na dubinu cokla
Osim ako levitira iznad poda kuhinje
a i cokl netreba urezivat ako se nogice postave na više od 6 cm dubine
Ja ih stavljam na 7 cm dubine i uvijek moram urezivati cokl

sinke_28
14.07.2012., 10:41
Osim ako levitira iznad poda kuhinje

Ja ih stavljam na 7 cm dubine i uvijek moram urezivati cokl

Krivo sam se izrazio, nikad nisam morao gurnut cokl toliko duboko sa bi sudjerica smetala, ja uzmem 6cm od ruba korpusa potegnem crtu i nogicu stavim do crte i nikad problema s urezivanjem

bjelipassat
15.07.2012., 20:30
Po forumu sam pronašao stvarno zanimljivih postova oko izrade namještaja, no ipak imam par pitanjca. Što bi mi sve od alata trebalo. Za početak bi napravio ormarić za cipele (da ulovim kakvu takvu praksu) a onda bi se upustio i u malo zahtjevnije stvari kao pisaći stol za djecu sa ladicama. Volje imam, želje imam, samo mi fali iskustva i alata.

Ppozdrav,

druze od alata t netreba puno kao sto neko vec rece stege busilica ili dobra aku busilica gumeni cekic i borer ili svrdlo za konfirmate to su sarafi specijalno radjeni za ivericu... sto se tice cekulara i ubodni pilo to ti netreba eto mozda u nekom sucaju posto ivericu je tesko sjeci stim alatom posto krza tj pravi one zube.... sebi izvlacis mjere i odneses u firmu koja reze iveral i kanta tj lijepi traku oni imaju i za sarke za busiti tako da ti i to netreba...

sibi
16.07.2012., 14:22
malo sam smetnuo s pameti neke detalje oko ladica pa ako me netko može podsjetiti...

Radim ladice od kompletno od iverala. Kutije sam napravio, montirao u korpuse al me sad muči kako spojiti frontu a da je mogu pomalo štelati.

Znam da ide neka veća rupa, pa manja rupa pa kakti imam lufta za pomicati frontu gore dolje i lijevo desno ali ne kontam kak se to ustvari napravi?

Usput nemam klasične ručke nego one usadne plastične fi 35mm

Fala...

Djuro Radja
16.07.2012., 14:28
malo sam smetnuo s pameti neke detalje oko ladica pa ako me netko može podsjetiti...
Fala...

Netko to radi obostrano ljepljivom trakom i prisloni fornutu pa zabusi.

Burgija
16.07.2012., 20:45
@sibi

1 (http://www.forum.hr/showpost.php?p=14987934&postcount=1630)
2 (http://www.forum.hr/showpost.php?p=15003632&postcount=1644)

Djuro Radja
16.07.2012., 21:01
@sibi

1 (http://www.forum.hr/showpost.php?p=14987934&postcount=1630)
2 (http://www.forum.hr/showpost.php?p=15003632&postcount=1644)

Ja neki dan postavljao jednu takvu frontu na koju ne dolaze ruckice. Korsitio sam vruce ljepilo/plastiku. Stisnuo manju kolicinu na ladicu prislonio frontu i jos imas lufta micati jer se ta vruca plastika ne hladi tako brzo. Kada se stvrdlo stisno sarafe 4 x 35 iza, rasarafio pocupao ljepili i vratio sarafe natrag.

sibi
17.07.2012., 08:11
hmmm...

znači samo je nebo granica što se tiče varijanti. na kraju je bitno da fronta ostane gore i na mjestu. :D

puno hvala svima na brzoj reakciji

Djuro Radja
17.07.2012., 14:23
hmmm...

znači samo je nebo granica što se tiče varijanti. na kraju je bitno da fronta ostane gore i na mjestu. :D

i da je poravnata kako treba :mig:

chavez ding
17.07.2012., 21:44
jel vam rade katalozi na elgradovoj stranici?

sinke_28
17.07.2012., 21:51
jel vam rade katalozi na elgradovoj stranici?

Nerade al probaj ih downloadat meni je uspjelo

chavez ding
18.07.2012., 10:41
Nerade al probaj ih downloadat meni je uspjelo

nece, skine kao neki file, ali je ostecen..:ne zna:

sinke_28
18.07.2012., 11:52
nece, skine kao neki file, ali je ostecen..:ne zna:

Aj ostavi mail na pm pa ti posaljem popodne mailom

sibi
18.07.2012., 15:01
haj
opet ja

ne mogu nigdje naći usadne ručkice fi 35 bijele.

Jel zna netko gdje toga ima?

btw. sch mi popi mozak s ovim novim katalogom!

chibo
19.07.2012., 19:00
Zanima me,
za ugradbeni ormar dimenzija otprilike 200x265x45, ako imate prijedloge koliko krila minimalno bi bilo potrebno odnosno debljine stranica.
Ormar bi s jedne strane isao na zid a s druge bi imao slobodan kraj.
Takoder sam mislio ici na varijantu normalnih vrata jer sam procitao na nekoj od prethodnih stranica da klizna zauzimaju 7 cm,a buduci da je ionako prostor na knap...

Molio bih prijedloge:Pivo:

BILJEŽNIK
19.07.2012., 20:31
4 krila po 50 cm je minimum. Iveral 18 ili 19 mm. Klizna vrata zauzimaju 7 do 9 cm, stoga su obična krila imperativ prostoru ograničenom dubinom.

chibo
20.07.2012., 18:59
e zahvaljujem:) mislio sam radi rigidnosti ''slobodnu'' bocnu stranicu napraviti dublo debljom... kad uhvatim vremena nacrtacu i staviti da vidim sta mislite. Takoder za te dimenzije jeli dovoljno spajanje tiplama,jer zbog nepristupacnosti nisam siguran da bih mogao koristiti konfirmate.

Kakadu
20.07.2012., 23:03
od kojeg materijala izraditi kupaonski ormarić na kojem bi stajao umivaonik? može li to biti od obične iverice ili drveta koje se onda impregnira s nečim? ili mi treba neki poseban materijal?

chavez ding
22.07.2012., 18:05
jel zna netko jel u elgradu 10mm u dekoru prodaju samo u komadu kao plocu ili imaju i restlova?

Žile
22.07.2012., 18:48
jel zna netko jel u elgradu 10mm u dekoru prodaju samo u komadu kao plocu ili imaju i restlova?

Pozdrav
U Elgradovom katalogu imate princip rezanja i prodaje iverala 10mm u odjeljku 'klizni okov':kava:

BILJEŽNIK
22.07.2012., 19:34
od kojeg materijala izraditi kupaonski ormarić na kojem bi stajao umivaonik? može li to biti od obične iverice ili drveta koje se onda impregnira s nečim? ili mi treba neki poseban materijal?

Najbolje nešto lakirano, dakle mdf, drvo, furnirana ploča (šperploča, mdf, iverica...) ovisi kakav se izgled želi postići. Obična oplemenjena iverica (iveral) nije pogodna za takve primjene.

mirta2
22.07.2012., 19:51
Mislim raditi dugi pisaći stol od kuhinjske radne ploče. Kolika je najveća duljina dozvoljena da nema uvijanja ako radim od 60 i 90 cm širine?

chavez ding
25.07.2012., 18:55
postoji li u zg/okolici neki centar koji kod kantiranja 2mm abs, traku reze pod 90° ?
znaci kod otklanjanja/brusenja viska trake, da ne rade onaj zaobljeni rub, nego da je ravno odrezu.

cd_covers
25.07.2012., 23:01
Završio sam konstrukciju ljuljačke i napravio jednu, a umjesto druge sjedalice namjeravam staviti košaru za ljuljanje.

Nešto kao ovo (http://www.redox.hr/index.php?stranica=proizvodi&pregled=proizvod&ID=58)

Jel ima tko ideju gdje kupiti ovakve mreže a da su dobre za ovu namjenu?

Zasad sam na rješenju sa metalnom šesterokutnom konstrukcijom i nekakvim isprepletenim gurtnama, ali nemam pojma gdje kupiti takve gurtne a da cijena bude barem donekle prihvatljiva.
Bolje i ljepše bi mi bila kružna konstrukcija, ali nemam pojma kako izvesti mrežu onda.

Sve ideje su više nego dobrodošle.

Jungle Jazz
26.07.2012., 16:28
Zna li netko dobrog montažera kuhinja?

Može na PP

Hvala unaprijed

Burgija
26.07.2012., 21:05
@cd_covers

Možda ovdje (http://www.nosime.hr/index-2.html)ima nešto prihvatljivo

Što se tiče metalne konstrukcije, nešto slično ovome 1 (http://img254.imageshack.us/img254/3091/93143791.jpg) i 2 (http://img802.imageshack.us/img802/6986/53420368.jpg)
Kružna konstrukcija koja bi sa donje strane imala fiksirane "kopče" u obliku slova U.
Postave se simetrično u krug, i gurtnom se obuhvati kružna konstrukcija, provuče se sa obe strane kroz kopču i ispod se zašije.
Što se tiče gurtni, u bauhausu imaju jeftinih crvenih gurtni (na akciji ~20kn 2-2,5m)

Razmisli je li ti opcija mrežu isplest od konopa (http://shop.unimar.hr/product/catalog/0647312met)(dućani nautičke i planinarske opreme).
Čvrst je i otporan no možda bi sve trebalo zaštitit tkaninom odozgora da klincima ne zapne ruka ili noga.

chibo
26.07.2012., 22:50
Zanima me jel se kod firme kod koje se kupuje i reze iveral moze dogovoriti da izbuse kompletno sve rupe i kolko to kosta? Mislim doslovno na sve rupe:D

Burgija
27.07.2012., 08:50
Mislim doslovno na sve rupe:D
Može.
Ovisi o rupama , npr. pant je ~5kn

nanica_27
27.07.2012., 11:59
ima neko web stranicu one ženske čini mi se sa Alaske koja sama izrađuje sve živo, pa to stavlja na stranicu, sa uputama, dimenzijama,...?

dak0001
27.07.2012., 17:03
Zanima me jel se kod firme kod koje se kupuje i reze iveral moze dogovoriti da izbuse kompletno sve rupe i kolko to kosta? Mislim doslovno na sve rupe:D

to ti radi Eko linija u Sesvetama.
dođeš sa skicom i osnovnim dimenzijama, oni ti sve razrade,
raskroje, pokantiraju i izbuše - doslovno sve, ti kod kuće samo sastavljaš.

karatas_os
28.07.2012., 19:11
Zdravo svima koji prate temu.

Radim vanjsku drvenu ogradu od jelovine i planiram letve od 3x5 cm spajati s trio maticom M6 duzine 25 mm (trio matice id u smjeru ovih 5 cm u letvi). Zanima me da li ce takav nacin spajanja drzati? naime, malkoc se bojim, zato sto je jelovina mekano drvo, da se to nece drzati. Istestirao sam doma i koliko sam upsio skuziti dosta dobro drzi, no ipak sam zelio pitati iskusnije. Da li bi sto pomoglo ako bih u rupu, prije nego sto zasarafim trio maticu, stavio malo drvofixa?

Hvala puno :D

BILJEŽNIK
28.07.2012., 21:18
Kad već ne želiš da se matica vidi s druge strane, ideja je o.k. Držati će sigurno i bez ljepila, a ako se želiš dodatno osigurati, možeš staviti PUR D4 ljepilo na način da maticu uvrneš pa odvrneš, na navoj u rupi naneseš MALO ljepila i uvrneš maticu ponovno. MALO je naglašeno jer je ljepilo ekspandirajuće pa ti može zapuniti maticu ako staviš previše.

karatas_os
28.07.2012., 21:43
Kad već ne želiš da se matica vidi s druge strane, ideja je o.k. Držati će sigurno i bez ljepila, a ako se želiš dodatno osigurati, možeš staviti PUR D4 ljepilo na način da maticu uvrneš pa odvrneš, na navoj u rupi naneseš MALO ljepila i uvrneš maticu ponovno. MALO je naglašeno jer je ljepilo ekspandirajuće pa ti može zapuniti maticu ako staviš previše.

hvala puno, tako cu onda i napraviti :D

:top::top:

hasnfefer
28.07.2012., 21:47

Može.
Ovisi o rupama , npr. pant je ~5kn

4 u Iverpanu :D

brodačka
30.07.2012., 13:35
Trebam dvije police 710x230, 25 mm debljine, boje bijele ili svjetlo sive. Ima li netko neki restl za prodati?

Želim svom školarcu prirediti stol a nisam baš pri lovi za kupovanje fensi-šmensi polica :-).

halter
30.07.2012., 13:55
Znam da sam nedavno vidio negdje neki novi način postavljanja polica na zid, bez onih L nosača.
Koliko se sječam u zidu i polici se probiju rupe u koje ulazi jedna čelična šipka promjera oko 5---10 mm (ako nisam bio jasan poslaču crtež)

Zna li ko šta o tome, kako se to radi i gdje se mogu nabaviti ti nosači (šipke)

brodačka
30.07.2012., 14:01
Znam da sam nedavno vidio negdje neki novi način postavljanja polica na zid, bez onih L nosača.
Koliko se sječam u zidu i polici se probiju rupe u koje ulazi jedna čelična šipka promjera oko 5---10 mm (ako nisam bio jasan poslaču crtež)

Zna li ko šta o tome, kako se to radi i gdje se mogu nabaviti ti nosači (šipke)

Znam ja, naime nosače već imam, fale mi police :-). Kupila u Elgradu u Našičkoj (Zagreb-Vrbani), cijena za "nevidljivi nosač polica 12x1200 mm" iznosi 8,5 kuna. Ima naravno i drugih dimenzija.
Polica mora biti deblja, bar 2,5 cm. Eto, ako radiš pa imaš restl za mene (vidi post gore)....

mirok
01.08.2012., 11:50
Pozdrav,

kupio sam Einhellovu keksericu da se ne zajebavam sa tiplama ali imam problem sa paralelnim rezom na iveralu. Kad zarežem iveral rez stoji na koso. Dali je tko imao takav problem i kako ga je riješio?

sinke_28
01.08.2012., 12:26
Jedino rjesenja je prodat tu keksericu i kupit nesto kvalitetnije

MadVlad
01.08.2012., 13:05
Ili vratiti ovu i uzeti novu koja radi dobro

sinke_28
01.08.2012., 13:23
Ja jos nisam vidio einhella koji radi dobro

MadVlad
01.08.2012., 13:24
Ja imam Alphatools (isti vrag) i radi dobro

Veky
01.08.2012., 13:44
Da se malo pohvalim, Mio Standarda su naslijedili novi igrači: Metabo DH 330 i Bosch GTS10xc. Istina, nedostajat će mi (neprecizni) abrichter.
Inače "prenosivost" ovih strojeva ne treba shvaćati doslovno već uz imaginaciju nekih kotača i transportera :D

Djuro Radja
01.08.2012., 14:31
Da se malo pohvalim, Mio Standarda su naslijedili novi igrači: Metabo DH 330 i Bosch GTS10xc. Istina, nedostajat će mi (neprecizni) abrichter.
Inače "prenosivost" ovih strojeva ne treba shvaćati doslovno već uz imaginaciju nekih kotača i transportera :D

Gdje si kupio te stvari?

hasnfefer
01.08.2012., 15:42
Ja jos nisam vidio einhella koji radi dobro

Ja sam imao Einhella koji je radio savršeno. Ali nije bio Made in prc nego Made in Germany. Bušilica rađena po licenci AEG-a. Mehanička regulacija okretaja, elektronska regulacija okretaja, L - D okretanje... čekić upaljen / ugašen... Uglavnom, dohvatio ju je jedan vrlo nesavjestan čovjek i bušio s njom neke željezne ploče sa lošim borerima, a bušenje je ubrzavao tako da je objesio svojih 110 kg na mašinu :503: Savila se osovina u mašini, i poslje je još zaljevena vodom dok je radila i tu je bio the kraj :tuzni: Sada imam profi AEG, i tu su isto načeli:rolleyes: glavu su zategnuli ručkom, a kako je motor jak svejedno je vrtio i otopio i glavu i ručku, ali i dalje radi jednako. Dakle, paziti kome dajete alat u ruke :503:

stari1
01.08.2012., 19:33
Ja imam Ajnhel keksericu i nakon sitnih dotjerivanja radi super

Veky
02.08.2012., 08:23
@Djuro - direktno kod zastupnika (Crom, Comet). Cijene su iste kao i "akcijske cijene" po raznim domaćim web shopovima (kojima nekako ne vjerujem kad je u pitanju veća suma) tako da sam se odlučio za "prvu ruku".

aldo321
04.08.2012., 18:26
imam kuhinju sa obicnim zatvaranjem ladica tj,bez kocnica ili kako se to vec kaže...da li je sada to moguce naknadno ugraditi???hvala

BILJEŽNIK
04.08.2012., 21:28
Ajde poslikaj jednu ladicu.

aldo321
04.08.2012., 22:23
Ajde poslikaj jednu ladicu.

ajme to mi je problem jer ja sam za kompjuter i vezano uz njega teški laik...a obicna ladica najobicnija

Mirotvorac
04.08.2012., 23:15
imam kuhinju sa obicnim zatvaranjem ladica tj,bez kocnica ili kako se to vec kaže...da li je sada to moguce naknadno ugraditi???hvala

Elgrad ili Iverpan, Blumotion za ugradnju u korpus.
Izbor talijanski FGV (jeftiniji) Blum (duplo skuplji).
FGV-om košta oko 8kn, za ladicu do širine 55cm dovoljan je jedan, za onu širine 75cm dva (po jedan sa svake strane).
Za ugradnju je potrebno svrdlo promjera 10mm (za drvo).

Pozdrav.

BILJEŽNIK
05.08.2012., 06:49
Ako ti ladice ovako izgledaju:

http://img341.imageshack.us/img341/7886/eastcoastblummetaboxlr4.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/341/eastcoastblummetaboxlr4.jpg/)

Onda postoji usporivač koji izgleda ovako:

http://img856.imageshack.us/img856/3315/mboxsoftclose.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/856/mboxsoftclose.jpg/)

Elgrad, Iverpan, Ekolinija, Forest...

bero5555
05.08.2012., 14:22
Ekipa pozdrav!
Imam jedno početničko pitanje..
AKo mi je širina korpusa npr. 60 cm, da li je obavezno da širina fronte bude nekoliko milimetara manja, znači npr. 59.6 cm?
Ako da, kolika bi teoretski i praktično :D mogla biti najmanja razlika (može li biti 0 mm?)?

Radi se o jednim vratima, dakle nisu vrata u nizu niti ništa toma slično.

Hvalaaa i pozz

lovesheep
05.08.2012., 14:32
Pozdrav,
kolegica se seli pa mi je proslijedila staru sobu svog malog jer je soba friško kupljena,a više im ne paše u prostor, to je ova

http://i48.tinypic.com/2qdncjk.jpg

ovaj ormar sa strane kreveta i krevet su složeni, a ostalo su sve odvojene daske. Ne izgleda to prekomplicirano za složiti, ali nije mi ugodno da sami slažemo jer se bojim da ne bi ovi gornji ormari pali na krevet, nemamo iskustva s tim slaganjem i kako to dovoljno učvrstiti jedno u drugo i u zid. Koliko maksimalno bi me trebalo izaći da mi majstor to montira?

aldo321
05.08.2012., 15:38
Ako ti ladice ovako izgledaju:

http://img341.imageshack.us/img341/7886/eastcoastblummetaboxlr4.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/341/eastcoastblummetaboxlr4.jpg/)

Onda postoji usporivač koji izgleda ovako:

http://img856.imageshack.us/img856/3315/mboxsoftclose.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/856/mboxsoftclose.jpg/)

Elgrad, Iverpan, Ekolinija, Forest...
HVALA

BILJEŽNIK
05.08.2012., 17:04
Ekipa pozdrav!
Imam jedno početničko pitanje..
AKo mi je širina korpusa npr. 60 cm, da li je obavezno da širina fronte bude nekoliko milimetara manja, znači npr. 59.6 cm?
Ako da, kolika bi teoretski i praktično :D mogla biti najmanja razlika (može li biti 0 mm?)?

Radi se o jednim vratima, dakle nisu vrata u nizu niti ništa toma slično.

Hvalaaa i pozz

U tvom slučaju može 0 mm. Rupe za pante buši na 23,5 mm od ruba.

bero5555
05.08.2012., 17:26
U tvom slučaju može 0 mm. Rupe za pante buši na 23,5 mm od ruba.

Hvala bilježnik..

BILJEŽNIK
05.08.2012., 17:38
Ja imam Ajnhel keksericu i nakon sitnih dotjerivanja radi super

Za sve ostale, koji nisu vični da sve stvari ne radi baš uvijek kako treba, tu je "Festool"

Djuro Radja
05.08.2012., 21:01
Za sve ostale, koji nisu vični da sve stvari ne radi baš uvijek kako treba, tu je "Festool"

ili Lamello ili Mafell :mig:

stari1
06.08.2012., 07:07
ili Lamello ili Mafell :mig:

I.. hrpa love, a upotrijebiš ju 2-4 puta godišnje :D

KenParker
06.08.2012., 16:12
Da rekapituliramo...
Koliko bi bilo najbolje staviti nogice od prednje strane?
Govorilo se o 7 cm-to je početak nogice ili centar?
Govorimo o golom korpusu ili s frontom?

Predlaže li netko neku drugu mjeru?
Koliko udaljavate stražnje nogice od stražnje strane?

(radi se o onim standardnim crnim plastičnim nogicama od 10 cm)