View Full Version : Izrada namještaja - savjeti
Xenia 13
21.12.2007., 14:56
Ravni pant zatvara vrata na cijelu širinu stranice, polukrivi pant zatvara vrata na pola širine stranice i koristi se obično kad na jednoj stranici imaš dvoja vrata, a krivi pant zatvara vrata do stranice. kod krivog panta, vrata su izmedju stranica.
Hvala. Znači kad kupujem,tražim krive ili imaju kakav službeni naziv? Jel postoje takvi blumovi da mogu staviti stopere?
Rupe se buše na istoj udaljenosti ko za obične?
Gdje kupiti kutne stege?
Žao mi je ako sam vas zagnjavila.
Hvala. Znači kad kupujem,tražim krive ili imaju kakav službeni naziv? Jel postoje takvi blumovi da mogu staviti stopere?
Rupe se buše na istoj udaljenosti ko za obične?
Gdje kupiti kutne stege?
Žao mi je ako sam vas zagnjavila.
Na sve je odgovor DA ,a za kutne stege vidi malo po centrima vlada šarolikost kvalitete i cijena.
:top: , iako bi i 4 mm veće dimenzije bile dostatne.
slažem se! Ali sam se nakako s vremenom naučio da se negdje uvijek nabere nekakvih dodatnih pola do jedan mm. I što je najgore, baš se uvijek vide.
Btw! mjerio sam mikrometrom debljine iverala. Podaci su interesantni.
Egger ima malo odstupanja: 18,0 mm do max 18,2 mm
Kaindl od nominalnih 19 mm debljine odstupa mnogo više što me i navelo da umjesto 4 stavljam 5 mm, kao nadmjeru. Izmjerio sam čak i 19,5 a vrijednosti se ne spuštaju ispod 19,2.
Znači, imaš dvije starnice koje su svak deblja za 0,3 mm i kad sve sastaviš, stranice zijevaju ispod radijusa ABS-a. Mjeriš metrom gornju ploču,pa cijeli element, pa onda ponovo, i metar pokazuje da sve štima, ali oko ne laže :ne zna: . Osjećaj zbunjenosti je možda jedan od najneugodnijih, pogotovo ako je popraćen pitanjem:"pa gdje sam za..bo?":confused:
Nije tih 0,3 mm koji kad se zbroje iznose 0,5mm neka ogromna greška, ali kako to obično biva, uvijek se zalomi na mjestu gdje se vidi i onda se baš zapiknu za to. "Ovdje nešto baš nije u ravnini":o
mhadina
22.12.2007., 17:25
molim potvrdu ovih dimenzija za ladice širine 90cm (=šrina korpusa)
element će imati tri ladice - gornja za metabox 8,6x55, i donje za 15x55 cm.
Na blumovim stranicama postoje mjere za rezanje za iveral 16mm debljine
http://www.blum.com/pdf/katalog/ka080_hr/05/KA080-KP-005.pdf
1) metabox 8,6x55 cm:
vidljiva širina korpusa je 90 - 2x1,8cm = 86,4 cm
- dno: širina = 86,4 - 3,1 = 83,3 cm; dubina = 55,0 - 0,2 = 54,8 cm
- stražnja starnica: širina = (kao za dno); visina = 7,1 cm
2) metabox 15x55 cm:
- dno: (isto kao za visinu 8,6) = 83,3 X 54,8 cm
-stražnja stranica: širina = (kao za dno); visina = 13,5 cm
odnosno 83,3 x 13,5 cm
Rupe za vodilice u korpusu su jasno navedene, a muči me još kako odrediti
visinu za te rupe vodilica obzirom da imam 3 ladice visine redom od gornje:
17.7cm ; 29.6cm; 29.6 cm ?
hvala
Osjećaj zbunjenosti je možda jedan od najneugodnijih, pogotovo ako je popraćen pitanjem:"pa gdje sam za..bo?":confused:
A tek osjećaj koji doživim kad montiram u pripizdini donjoj, i skontam da određena iveral firma reže trapeze umjesto pravokutnika. sad bih ih ubijo kad se sjetim jutros slažem element 60 s četiri ladice i popušim tri maderfakin sata dok nisam skontao da su mi izrezali frontu 59,7x19,7(19,9). baš me zanima kako će mi to objasniti. Uletit ću im tamo s ubobnom i redenikom spaxa na aku bušilici, pa nek mi onda objasne...:Snajper: :usama:
A tek osjećaj koji doživim kad montiram u pripizdini donjoj, i skontam da određena iveral firma reže trapeze umjesto pravokutnika. sad bih ih ubijo kad se sjetim jutros slažem element 60 s četiri ladice i popušim tri maderfakin sata dok nisam skontao da su mi izrezali frontu 59,7x19,7(19,9). baš me zanima kako će mi to objasniti. Uletit ću im tamo s ubobnom i redenikom spaxa na aku bušilici, pa nek mi onda objasne...:Snajper: :usama:
To ti uopće nije loše kad je recimo glazura neravna pa na taj nanačin možeš optički podesiti pogled,:D .
mhadina
23.12.2007., 09:40
molim potvrdu ovih dimenzija za ladice širine 90cm (=šrina korpusa)
element će imati tri ladice - gornja za metabox 8,6x55, i donje za 15x55 cm.
Na blumovim stranicama postoje mjere za rezanje za iveral 16mm debljine
http://www.blum.com/pdf/katalog/ka080_hr/05/KA080-KP-005.pdf
1) metabox 8,6x55 cm:
vidljiva širina korpusa je 90 - 2x1,8cm = 86,4 cm
- dno: širina = 86,4 - 3,1 = 83,3 cm; dubina = 55,0 - 0,2 = 54,8 cm
- stražnja starnica: širina = (kao za dno); visina = 7,1 cm
2) metabox 15x55 cm:
- dno: (isto kao za visinu 8,6) = 83,3 X 54,8 cm
-stražnja stranica: širina = (kao za dno); visina = 13,5 cm
odnosno 83,3 x 13,5 cm
Rupe za vodilice u korpusu su jasno navedene, a muči me još kako odrediti
visinu za te rupe vodilica obzirom da imam 3 ladice visine redom od gornje:
17.7cm ; 29.6cm; 29.6 cm ?
hvala
Danas je uobičajena visina donjih elemenata na radnoj ploči 91cm.
Visina bočne stranice mi je 76,2 cm + 1.8 (debljina iverala donje stranice)
= 78.0 cm
Ovih 78.0 cm služi za određivanje visina fronti i to tako da počevši od radne
ploče ostavimo slobodnog prostora 0.5cm, fronta 17.7cm, razmak 0.3cm, fronta 29.6 cm, razmak 0.3 cm, fronta 29.6 cm, i ostane 0 cm.
Kako odrediti visine za rupe kojima učvršćujemo vodilice metabox ladica?
Krećemo od donje:
Blum kaže min. 15cm, a uzme se recimo još 1cm rezerve i to je 16.0cm od dna korpusa.
Za srednju ladicu:
29.6 - 1.8 = 27.8 (to je visina gornje plohe donje fronte gledano unutar korpusa) + 0.3 (razmak do srednje fronte) = 28.1 + min. 15.0 cm (Blum) =
43.1 cm + 1.0 cm (rezerve) = 44.1 cm i to je visina rupa za vodilice srednje ladice.
Za gornju :
29.6 - 1.8 = 27.8 +0.3 + 29.6 (visina srednje fronte) +0.3 = 58.0 + min. 8.6
+ 1 (rezerve) = 67.6 cm i to je visina bušenja rupa za vodilice gornje ladice.
Jesam li ja to dobro skužio (zahvaljujući skicama kuhinje kolege forumaša ludog Vlade) ?
pozdrav...
trebam savjet... dakle htio bih napraviti najobichniji pisaci stol... i to od iveral dasaka... dakle jedna kao radna plocha, dve sa strane kao noge i jedna iza izmedju ove dve koje sluze kao noge radi stabilnosti... s cim najbolje pricvrstiti te "noge", odnosno daske za radnu plochu?
Imaš raznoraznih plastičnih kutnika, s poklopcem, izgledaju pristojno i jednostavni su za montažu. najbolje da odeš u trgovinu okovima i pitaš. Ili scachermajer ili iverpan.
VivaPiva
30.12.2007., 21:53
Ko o čemu, a ja bih se malo vratio na već nekoliko puta "prožvakanu" temu - glodalica. Zapravo imam jedno pitanje. Da li neko posjeduje ovakav Bosch-ov stol za glodalicu.
http://www.newwoodworker.com/reviews/b1181rvu.html
Može se naručiti samo iz USA, za Europu se ne radi. Pošto na sebi ima priključke za struju bojim se da bi mu u Europi trebale "sitne prepravke"... Da li se je neko odvažio na takav čin. Stol izgleda DO BOOOLA!:s :s
Hvala unaprijed!:D
Ko o čemu, a ja bih se malo vratio na već nekoliko puta "prožvakanu" temu - glodalica. Zapravo imam jedno pitanje. Da li neko posjeduje ovakav Bosch-ov stol za glodalicu.
http://www.newwoodworker.com/reviews/b1181rvu.html
Može se naručiti samo iz USA, za Europu se ne radi. Pošto na sebi ima priključke za struju bojim se da bi mu u Europi trebale "sitne prepravke"... Da li se je neko odvažio na takav čin. Stol izgleda DO BOOOLA!:s :s
Hvala unaprijed!:D
Malo možeš prekopati po netu, naći ćeš nacrte i ideje kako da takav stol izradiš sam. Mnogo jeftinije, a funkcionalnost ista. Većina tih ideja za samogradnju dolazi od amerikanaca kojima je preskupo platiti gotovu napravu pa su je odlučili izraditi sami iako im je tržište preplavljeno raznoraznim igračkama tog tipa koje dosta koštaju, čak i za njihove pojmove.
http://www.stolarskaradionica.com/stolarski-projekti.php?id=7&akcija=citaj
http://www.woodworkingonline.com/
VivaPiva
01.01.2008., 23:51
Ma da, istina je! Već sam pregledavao Net i našao sam stotine recepata za stol i svi služe svojoj osnovnoj namjeni. Međutim ovaj Bosch mi se svidjeo pa reko dal ga ko ima. Ipak ću ga najvjerojatnije složiti sam, vidim ima dosta posla oko izrade, al sve u svemu nije to neka "Rocket Sience".:top:
Xenia 13
02.01.2008., 14:28
Majstori, da li ugradbene pećnice moraju imati spoj na napu ili nešto slično, nadam se da me shvaćate? Kud odlazi para iz pećnice?
Majstori, da li ugradbene pećnice moraju imati spoj na napu ili nešto slično, nadam se da me shvaćate? Kud odlazi para iz pećnice?
gornji dio vrata pećnice ima otvore kroz koji se izbacuje zrak iz pećnice...
Xenia 13
02.01.2008., 16:57
:bonk: :bonk: :bonk: Hvala.
to je pečnica s tzv. tangencijalnim ventiliranjem
:)
to je pečnica s tzv. tangencijalnim ventiliranjem
:)
Ma taman i da je sekantno ventiliranje svejedno para izlazi povrh vrata.:rofl:
ajde, pomozite mi.
Trebam PVC "L" profil barem metar u dužinu, da je što tanji profil. Trebam ga čisto kao estetski završetak.
fala.
mhadina
03.01.2008., 10:44
sve ću raditi prvi put u životu pa molim savjete:
-postavljam šinu za gornje kuhinjske elemente i nosače u njih,
-montiram ugradbenu napu,
-ladičari će biti metabox širine 90cm - jel potrebno dodatno učvrstiti
zbog velike površine?
-režem otvor u radnoj ploči i montiram ugradbeni sudoper,
-dovod i odvod će biti ukoso u zid jer sudoper više neće
biti na predviđenom mjestu već za širinu friđa lijevo (60 cm) -
tu mislim staviti duža crijeva za dovod i fleksi harmoniku za odvod,
-LED rasvjeta ili sl. za unutrašnjost svakog elementa razvod napajanja
i sl. savjeti
hvala
sve ću raditi prvi put u životu pa molim savjete:
zbog velike površine?
-dovod i odvod će biti ukoso u zid jer sudoper više neće
biti na predviđenom mjestu već za širinu friđa lijevo (60 cm) -
tu mislim staviti duža crijeva za dovod i fleksi harmoniku za odvod,
i sl. savjeti
hvala
za sudoper imaš negdje unutar foruma jedan moj post o tome kako ga ugradjujem, pa malo potraži, da se ne ponavljam stalno.
Za izrezivanje otvora ti je najbitnije da dobro i to nekoliko puta izmjeriš, nakon toga u uglovima probušiš rupe fi12 mm, gurneš unutra ubodnu pilu i kreneš piliti po zacrtanoj liniji od jedne do druge rupe. Prvo ispili suprotne stranice paralelne sa duljinom ploče, pa ispod podloži daskicom i pričvrsti stegama, kako ti se ploča ne bi pretrgla i da je ne moraš pridržavati prilikom završetka piljenja. Tada ispiliš preostale dvije strane, otpustiš stege i izvadi ispiljeni komad prema dole, kako ne bi oštetio ultrapas na gornjoj strani RP.
pilica koju preporučam za piljenje radne ploče je dugi bosch progressor.
Slična situacija ti je i s ugradbenom napom, ako je riječ o onoj na koju mislim.
Rasvjetu unutar elemenata možeš riješiti provodjenjem kablova ispod radne ploče, tako da ćeš izmedju elemenata probušiti rupe kroz koje ćeš provući kablove, a unutar elementa ih pričvrstiš obujmicana ili ih staviš u kanalice,
Bitno je da sve pravilno spojiš i dobro izoliraš.
Spojeve stavi u razvodne kutije s poklopcem kako ne bi slučajno došlo do kontakta metalnog posudja i žica pa da netko ne zasvijetli. Ima tu još detalja, ali početak je svakako izrada sheme spajanja rasvjete, a tek onda sve ostalo.
Toliko za sada od mene.
Kako imaš dosta ideja, na neka pitanja poput odvoda i dovoda si već odgovorio i sam, tako da vjerujem da ćeš samostalno pronaći još neka rješenja, jer obično ne postoji jedno univerzalno riješenje za sve probleme, jer se stvari na terenu znaju dosta razlikovati. Tako da većinu stvari moraš rješavati u hodu i dok vidiš s čime imaš posla.
MadVlad
07.01.2008., 10:10
Pazi di ti ide struja
U uputstvima pišu dimenzije elementa, a i imaš unutra i šablonu za ugradnju
zbog velike površine?
Nije na odmet. Ušarafi međusobno dno i leđa ladice sa dva vijka. Ja još dodatno na tu širinu stavim i mali plastični kutnik na spoju fronte i dna ladice (ispod dna, ako imaš mjesta, da se ne vidi)
Otvor je 1 cm manji od vanjskih dimenzija sudopera. Rez premaži silikonom. Uz sudoper ide i brtva i ona bi trebala biti dosta, ali nije na odmet nakon što stegneš sudoper za r. ploču još staviti silikona (bezbojnog) na spoj (pomaže pik-traka da ne bude silikona po svuda)
i sl. savjeti
Detalji?
Pazi di ti ide struja
zbog velike površine?
Nije na odmet. Ušarafi međusobno dno i leđa ladice sa dva vijka. Ja još dodatno na tu širinu stavim i mali plastični kutnik na spoju fronte i dna ladice (ispod dna, ako imaš mjesta, da se ne vidi)
Otvor je 1 cm manji od vanjskih dimenzija sudopera. Rez premaži silikonom. Uz sudoper ide i brtva i ona bi trebala biti dosta, ali nije na odmet nakon što stegneš sudoper za r. ploču još staviti silikona (bezbojnog) na spoj (pomaže pik-traka da ne bude silikona po svuda)
i sl. savjeti
Detalji?
silikon kad naneses di želis i radis fugu pošpricas s vodom izmjesanom s purom ili slično iz prskalice i nece se primat napravis fugu i kad se korica ostataka ulovi skines ostatke silikona.
mhadina
07.01.2008., 13:16
Pazi di ti ide struja
zbog velike površine?
E ovo ti je super savjet.... ja sam jedino mislio na one dodatne šipke za
metabox
i sl. savjeti
Detalji?
Rasvjeta ne bi bila za šminku nego da nije potpuni mrak u elementu i ne mogu
naći što trebam pa bih u kut piknuo nekakvu ledicu makar, jel se to radi
ili nema smisla?
i ja trebam pomoč...u procijeni cijene...naime situacija je slijedeća...moram muža uvjerit da nam je jedan ormar od životne važnosti a prije nego krenem sa uvjeravanjem voljela bih barem okvirno znati koliko to košta....
radi se o ugradbenom ormaru u hodniku...širina 100 cm,visina 240 cm, dubina 70...ormar bi trebao biti od najobićnijeg bijelog iverala...bez ikakvih polica i ispune iznutra...ajde majstori pomozite...koliko bi to okvirno koštalo...znam da je ovako napamet teže procijenit al ipak se nekoj procijeni nadam.... :)
mhadina
07.01.2008., 14:03
i ja trebam pomoč...u procijeni cijene...naime situacija je slijedeća...moram muža uvjerit da nam je jedan ormar od životne važnosti a prije nego krenem sa uvjeravanjem voljela bih barem okvirno znati koliko to košta....
radi se o ugradbenom ormaru u hodniku...širina 100 cm,visina 240 cm, dubina 70...ormar bi trebao biti od najobićnijeg bijelog iverala...bez ikakvih polica i ispune iznutra...ajde majstori pomozite...koliko bi to okvirno koštalo...znam da je ovako napamet teže procijenit al ipak se nekoj procijeni nadam.... :)
iveral bijeli 18mm (stranice + vrata): 2,4*0,7 *2kom + 1 *0,7 *2kom + 1 * 2,4 = 7,16m2 * 58,44kn = 418,3 kn
stražnja mediapan bijeli 3mm : 2,4 m2 * 26,23 = 63 kn
rezanje 20% = 96 kn
kantiranje 2mm ABS (dno i krov + bočne + 2 vrata) = (1 + 0,7)*2*2 + (2,4 + 0,7) *2*2 + (0,5 + 2,4)*2*2 = 14,32m * 4,88kn + 14,32m * 6,1kn = 157 kn
ukupno = 735 kn (cijena materijala)
ali imaju uvjete da moraš platiti barem pola cijele ploče koju pile - višek uredno dobiješ uz isporuku
ovo su cijene od prošli tjedan (Elgrad)
+ ručkice, pante, vijci, kapice, nogice? max 100kn u Sch u sklopu Elgrada ili Iverpan ili sl.
+ bušenje rupa za pante (po 4 za svaka od dva vrata) naplaćuju 5kn/rupi = 5*8 = 40kn
to je samo materijal bez majstorovi ruku? a s obzirom da spretnost ni meni ni dragom nije jača strana trebam i ruke majstora...al ruke su navodno koliko i materijal...ili?
MadVlad
07.01.2008., 14:27
...ili manje, zavisi jel muž doma i kak si obućena :zubo:
MadVlad
07.01.2008., 14:31
ali imaju uvjete da moraš platiti barem pola cijele ploče koju pile - višek uredno dobiješ uz isporuku
To vrijedi samo za Dekore Plus (u Elgradu), za bijelu glatku je sistem 282xširina koja ispadne ili 205xširina koja ispadne ili ti nađu na skladištu restl koji odgovara tvojim dimenzijama.
Za Sly: nevezano uz ovo, šta ćete držati u praznoj ormarčini koja nema niti jednu policu ni pregradu?
...ili manje, zavisi jel muž doma i kak si obućena :zubo:
a čuj sve majstore dočekujem dekoltirana i u suknji a muža pošaljem u dučan...:rofl:
Za Sly: nevezano uz ovo, šta ćete držati u praznoj ormarčini koja nema niti jednu policu ni pregradu?
ma taj ormar je isključivo za jakne i sl. a sad u toj rupi imam nešto ovog tipa iz ike-e http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/75669083 i to bi ostavila u ormaru na dnu....a za jakne imam onu šipku ormarsku koju bi ušarafili...a police mi trenutno netrebaju... a uvijek mogu taj ormar reorganizirati u slučaju potrebe...sad mi je najbitnije da ga zatvorim...
Xenia 13
07.01.2008., 15:12
Dakle, majstori evo mene opet. Sad bih rdila ugradbeni ormar, od zida do zida i od poda do stropa. širina 350, visina 250 cm. Problem su klizna vrata, nikad vidjela izbliza, pa nemam predodžbu. Htjela bih vodilicu u pod i strop tako da se sve zatvori. Molim nabacajte korisnih savjeta koliko god vam se da.:s
cd_covers
07.01.2008., 17:53
iveral bijeli 18mm (stranice + vrata): 2,4*0,7 *2kom + 1 *0,7 *2kom + 1 * 2,4 = 7,16m2 * 58,44kn = 418,3 kn
+ cijena ostatka koji dobiješ prema uzdužnom ili poprečnom prezeru materijala
stražnja mediapan bijeli 3mm : 2,4 m2 * 26,23 = 63 kn
isto plus ostatak materijala
rezanje 20% = 96 kn
na uslugu kantiranja koja je 20% vrijednosti materijala (ukupno sa ostatkom) dodatno se obračunava 22% PDV-a
Pozdrav,
Tomislav
a čuj sve majstore dočekujem dekoltirana i u suknji a muža pošaljem u dučan...:rofl:
Nadam se da se muž vraća brzo iz dućana, i da je otišao po pive? :rofl:
Nadam se da se muž vraća brzo iz dućana, i da je otišao po pive? :rofl:
naravno da je otišao po pive...:rofl: a dučan je u zgradi pa ni u brzinu netreba sumnjati....tako kad majstor ponudi extra povoljnu cijenu za izradu ormara imamo čime zalit i zapečatit dogovor...:rofl::Pivo:
bez toga valjda ne ide....:D
a sad ozbiljno...zahvaljujem svima na pomoći...
goga_25
09.01.2008., 13:00
vidim da imate puno iskustva i voljni ste ga podjeliti sa drugima, pa da ja priupitam nešto
trebali bi napravit neki mali stolić cca 50x70cm i jednu malu policu otprilike istih dimenzija al da to se sve to može rastavit i lagano sastavit, e sad trebamo neku ideju od kojeg materijala i kako to izvest
hvala vam
MadVlad
09.01.2008., 13:41
Skiciraj pa ćemo možda moći pomoći, ovak općenito...
goga_25
09.01.2008., 14:58
evo ovako nešto, nemojte zamjerit na lošim skicama
stol
http://uploadcentar.com/img4/6410stol.jpg (http://uploadcentar.com)
polica
http://uploadcentar.com/img4/8313polica.jpg (http://uploadcentar.com)
MadVlad
09.01.2008., 15:09
Da li bi to sama radila? Treba ti bušilica, borer, par vijaka i šarafciger (bolje aku-bušilica). Ako da, nacrtam ti i objasnim. Najjednostavnije od iverala (u dućanu ti izrežu daske na željenu dimenziju i porube), a spajanje konfirmat vijcima (brzo, jednostavno, čvrsto).
goga_25
09.01.2008., 15:13
Da li bi to sama radila? Treba ti bušilica, borer, par vijaka i šarafciger (bolje aku-bušilica). Ako da, nacrtam ti i objasnim. Najjednostavnije od iverala (u dućanu ti izrežu daske na željenu dimenziju i porube), a spajanje konfirmat vijcima (brzo, jednostavno, čvrsto).
ne bi ja, nego moja bolja polovica
ima on sav alat, al nekako ne znamo iskombinirat nogice i ploče da budu rastavljive, to nam treba za kampiranje i izlete
ajd probaj nešto nacrtat
kakvi su to konfirmat vijci
EMISTIL
09.01.2008., 16:07
evo ti ideja
mhadina
10.01.2008., 10:17
bok,
jel zna neko koliko otprilike uzima mjesta sifon sudopera
odnosno koliko ladica metabox visine 15 cm treba biti udaljena
od radne ploče ili koliko je min visina fronte te prve ladice
da sigurno ne smeta sifonu sudopera? Trebam naručit fronte
a to me muči.
hvala
MadVlad
10.01.2008., 11:16
ne bi to nam treba za kampiranje i izlete
E to je već druga priča. Ček' da razmislim...:misli:
goga_25
10.01.2008., 12:27
nema problema, samo ti razmisli (i smisli neko dobro rješenje) imamo vremena do proljeća
bok,
a to me muči.
hvala
teško da ćeš ukomponitati klasični tip ladice u element sudopera.
Sudoperi su obično duboki oko 15 do 18 cm pa još dodaš sifom kopji ti ima nekih 30 cm i za ladicu ostaje vrlo malo.
Ili radiš ladicu oblika U, ili montiraš umjesto klasičnog sifona za sudoper, sifon za tuš kabine pa tako dobiješ više mjesta po visini, tako da dobiješ više korisnog prostora za policu ili za jednu pliću i dublju ladicu.
Treba razmisliti i sve dobror izračunati.
bok,
a to me muči.
hvala
jesi skužio što sam napisao na PM
Ima li tko iskustva sa kružnom poteznom pilom Einhell KGSZ 2100, košta nekih 700-800 kn.
Kakva je što se tiče preciznosti obzirom da takve pile boljih firmi koštaju bar 3000 kn.
http://www.einhell.com/englisch/englisch.aspx?search=saw&x=0&y=0#
Ima li tko iskustva sa kružnom poteznom pilom Einhell KGSZ 2100? Kakva je što se tiče preciznosti obzirom da takve pile boljih firmi koštaju bar 3000 kn.
mhadina
13.01.2008., 15:47
jesi skužio što sam napisao na PM
jesam, hvala
ukratko ubodnom pilom izrežem ladicu da stane oko sifona
jel tako?
Ima li tko iskustva sa kružnom poteznom pilom Einhell KGSZ 2100? Kakva je što se tiče preciznosti obzirom da takve pile boljih firmi koštaju bar 3000 kn.
Imam sličnu iste firme, za hobi je super, ali preciznostjoj baš i nije jača strana, ipak je to einhel.
mhadina
13.01.2008., 22:42
teško da ćeš ukomponitati klasični tip ladice u element sudopera.
Sudoperi su obično duboki oko 15 do 18 cm pa još dodaš sifom kopji ti ima nekih 30 cm i za ladicu ostaje vrlo malo.
Ili radiš ladicu oblika U, ili montiraš umjesto klasičnog sifona za sudoper, sifon za tuš kabine pa tako dobiješ više mjesta po visini, tako da dobiješ više korisnog prostora za policu ili za jednu pliću i dublju ladicu.
Treba razmisliti i sve dobror izračunati.
evo uz sudoper imam ovakav dupli sifon:
[img=http://img85.imageshack.us/img85/1554/sifonru5.th.jpg] (http://img85.imageshack.us/my.php?image=sifonru5.jpg)
zauzima 40 cm od dna sudopera do kraja + 18cm sudoper i ne ostane ništa
za ladicu
ostaje mi jedino dolje ladicu a gore vrata ili U-ladica gore
evo uz sudoper imam ovakav dupli sifon:
[img=http://img85.imageshack.us/img85/1554/sifonru5.th.jpg] (http://img85.imageshack.us/my.php?image=sifonru5.jpg)
zauzima 40 cm od dna sudopera do kraja + 18cm sudoper i ne ostane ništa
za ladicu
ostaje mi jedino dolje ladicu a gore vrata ili U-ladica gore
Možeš se poigrati sa sifonom. Dakle, ugradiš dva sifona za tuš kabinu direkt na korito sudopera. Oni su puno plići od sifona za sudopere. Njih okreneš prema zidu i cijevi od sifona do odvoda tada provedeš iz zid tako da dobiješ koristan prostor za ladicu. Mana tog sisiteme je što nemaš priključak za perilicu, ali njega možeš dobiti tako da ga napraviš odvojeno.
Nešto sam skicirao ovdje:
sifon.xls (http://www.keepmyfile.com/download/aacfdc2106725)
mhadina
15.01.2008., 13:28
Možeš se poigrati sa sifonom. Dakle, ugradiš dva sifona za tuš kabinu direkt na korito sudopera. Oni su puno plići od sifona za sudopere. Njih okreneš prema zidu i cijevi od sifona do odvoda tada provedeš iz zid tako da dobiješ koristan prostor za ladicu. Mana tog sisiteme je što nemaš priključak za perilicu, ali njega možeš dobiti tako da ga napraviš odvojeno.
Nešto sam skicirao ovdje:
sifon.xls (http://www.keepmyfile.com/download/aacfdc2106725)
ma predobro, hvala ti puno
a perilicu i nemam pa još manje muke
E, evo mene...opet.
Sad me zanima kako spajate šank na zid. Imam zidić cca 7-8 cm-a debljine siporeks.
Šank je 25 mm iveral. dog 170 i širok 22 cm.
Malo sam si kontao i nikako da skontam čime da to pričvrstim.
Došao sam na ideju da spičim trio matice malo veće (8 ili 10) ako postoji ispod u ploču i da zavrtim u nju šipku s navojem tako da imam dovoljno dugu armaturu koje bi bila eventualno čvrsti spoj. U zid bih zabušio adekvatne vertiklane rupe za te navojne šipke....
Šta vi mislite o tome? Kako vi izvodite navedeni spoj?
Fala na savjetima...
Evo situacije: http://web.vip.hr/sibi.vip/sank.jpg
Slika će uskoro...:)
pozdrav,
evo mog posta koji sam postao na temi izrada kuhinja, i tamo su mi rekli da se na ovoj temi može naći puno dobrih svajeta. Evo posta u cijelosti. pozdrav
pozdrav,
dragi forumaši, novi sam (smo, supruga i ja) na forumu i trebam vašu pomoć. Radi se o kuhinji. Doma smo si sami napravili nacrt kuhinje i sa tim papirom smo išli okolo po kuhinjskim salonima da nam naprave ponudu. Raspon cijena je od 20000 do 39000 kn bez aparata. Kuhinja je u "L" obliku, dosta velika pa smo se odlučuli samo za donje elemente. Dimenzije su otprilike 3,5m x 3,5m. E sad, radi se o slijedečem. Naši prijatelji isto rade kuhinju, ali sami. Kuhinja im je odprilike istih dimenzija samo je na dva suprotna zida i oni su dali "krojnu listu" da im se sve izreže po mjeri i njihova kuhinja ih košta 3000kn, bez prednjica. Znaći samo radna ploča i elementi. Sad još čekaju fronte i to bi bilo to. Uglavno kuhinja im ispada jeftinja za min. 10000 kn. Budući da smo dosta "spretni" odlučili smo i sami raditi sebi kuhinju, jedino kaj nam fali su krojne liste. Naši prijatelji su nam voljni pomoć, ali nažalost oni nemaju više svoje krojne liste po kojima bi se mogli orijentirat. Zanima me da li netko slučajno ima kakvu krojnu listu po kojoj bi se mogli orijentirat. Treba nam u biti krojna lista od pojedinih elemenata. Npr. element širine 60cm sa vratima, pa isti takav element samo 80cm i 40cm, i ladičar od 60 cm širine.
Zahvaljujem na svakom odgovoru
E, evo mene...opet.
Sad me zanima kako spajate šank na zid. Imam zidić cca 7-8 cm-a debljine siporeks.
Šank je 25 mm iveral. dog 170 i širok 22 cm.
Malo sam si kontao i nikako da skontam čime da to pričvrstim.
Došao sam na ideju da spičim trio matice malo veće (8 ili 10) ako postoji ispod u ploču i da zavrtim u nju šipku s navojem tako da imam dovoljno dugu armaturu koje bi bila eventualno čvrsti spoj. U zid bih zabušio adekvatne vertiklane rupe za te navojne šipke....
Šta vi mislite o tome? Kako vi izvodite navedeni spoj?
Fala na savjetima...
Evo situacije: http://web.vip.hr/sibi.vip/sank.jpg
Slika će uskoro...:)
Poliuretansko lijepilo u kartuši (poput silikona).
Jednostavno i čvrsto. Ne nadiže se kao PUR pjena iako se radi o njenoj inačici.
a gdje toga ima za kupiti? Znači pakirano je kao i silikon? jel to možda od Sike?
Fala...
MadVlad
16.01.2008., 08:47
Tzv. "tekući čavli". Drži ko beton, nikakve šipke ni armature ti ne trebaju. Prije ćeš odvalit cijeli šank zajedno s pločom nego samu ploču.
a gdje toga ima za kupiti? Znači pakirano je kao i silikon? jel to možda od Sike?
Fala...
Ne znam točno gdje u ZG, ali ima toga u velikim bau centrima i znam da ima u scachermayeru, ja koristim soudalovo i još neku njemačko.
Ako još napraviš onako kako si nacrtao sa šipkama i sve to nafilaš s PU lijepilom u rupe i na gornju stranu zida pa na to pritisneš dasku, kasnije možeš samo srušiti zid zajedno sa daskom. :top:
Ok, hvala vlado i zorane, idem tražiti pu ljepilo...:D
cd_covers
16.01.2008., 14:13
Fala...
imaš od UHU-a...dobro je.....neznam točno gdje sam kupovao, ali pevec, gramat, bauhaus i nemreš fulat..negdje sigurno ima....
pozdrav,
Tomislav
imaš od UHU-a...dobro je.....neznam točno gdje sam kupovao, ali pevec, gramat, bauhaus i nemreš fulat..negdje sigurno ima....
pozdrav,
Tomislav
kupio na zavrtnici... tamo gdje prodaju laminat... Kleber pur ljepilo, kaže tip da nije ekpandirajuće...
imam betonsku kocku od pol tone pa ću je zalijepit na strop, ak ne opadne sigurno valja...:D
MadVlad
17.01.2008., 08:07
imam betonsku kocku od pol tone pa ću je zalijepit na strop, ak ne opadne sigurno valja...
"Punica, ojte mi tu malo samo pridržat dok ne stisne, minutu-dvije...Ups! Ne valja!"
"Punica, ojte mi tu malo samo pridržat dok ne stisne, minutu-dvije...Ups! Ne valja!"
:rofl: eh....
tko joj je kriv kad nije dobro držala.:D
Old fart
17.01.2008., 08:59
kupio na zavrtnici... tamo gdje prodaju laminat... Kleber pur ljepilo, kaže tip da nije ekpandirajuće...
imam betonsku kocku od pol tone pa ću je zalijepit na strop, ak ne opadne sigurno valja...:D
Pazi samo da ti je gornja strana siporeksa čvrsta , tj. da se ne trusi ,jer kada ga zaljepiš onda se može desiti da aksialnim opterečenjem (kad se nasloniš sa strane) pomakne ISPOD ljepila.Ljepilo tog tipa ne penetrira više od 3-4 mm u siporeks.Jednom riječi najbolja kombinacija bi bila sa tri tipla za siporeks uči u zidić pa na to nalijepiti ploču,Cijela priča ovisi o opterečenju....
Pazi samo da ti je gornja strana siporeksa čvrsta , tj. da se ne trusi ,jer kada ga zaljepiš onda se može desiti da aksialnim opterečenjem (kad se nasloniš sa strane) pomakne ISPOD ljepila.Ljepilo tog tipa ne penetrira više od 3-4 mm u siporeks.Jednom riječi najbolja kombinacija bi bila sa tri tipla za siporeks uči u zidić pa na to nalijepiti ploču,Cijela priča ovisi o opterečenju....
znači nisu na odmet i nekakve armaturice...:top:
Old fart
17.01.2008., 18:00
Je..pogotovo ako ti je punica ostala zabavljena sa onim betoskim blokom pa nema tko pridržavati:))))
štemajzl
17.01.2008., 20:41
Valja, valja!
:E
supher mali
17.01.2008., 22:32
jel ima tko kakve slike i nacrte drvenih stolova klupa stolica za vani. ono tipa puno drvo. rucni rad. moze i stranica di ima za kupit
Old fart
18.01.2008., 09:42
jel ima tko kakve slike i nacrte drvenih stolova klupa stolica za vani. ono tipa puno drvo. rucni rad. moze i stranica di ima za kupit
Za šta, konkretno, to trebaš? Izbor je pooovelik:)
supher mali
18.01.2008., 23:57
Za šta, konkretno, to trebaš? Izbor je pooovelik:)
ono sto po restoranima mos vidjeti. ne bas tipa brdske klupice ne obradene...
od borovine sam vidio dosta... daj sve sto imas
Old fart
19.01.2008., 09:49
ono sto po restoranima mos vidjeti. ne bas tipa brdske klupice ne obradene...
od borovine sam vidio dosta... daj sve sto imas
neče ići ,to je bar 2Gb slikica:mig: najbolja ponuda je u Zagrebu u Pevec-u ,za skuplje varijante ima jedna firma u Solidumu (mislim da se zove Qarkus)pogledat cu kad prodjem onuda...a ako hočeš nešto raditi sam ...e onda ima jedan krasan site http://www.woodcraftplans.com/Woodworking_Project_Plan_Full_/Outdoor_Furniture_Plans/outdoor_furniture_plans.htm
Old fart
19.01.2008., 09:52
Da ovaj sam zaboravio http://www.freeww.com/
supher mali
20.01.2008., 22:02
old, vala. ma nije to to. ne svida mi se. treba mi slika ili nacrt drvenih punijih stolica za vani. jednostavnog prirodnog profila.
mhadina
22.01.2008., 15:48
pozdrav,
imam ugradbenu teleskopsku napu Teka i mogu je koristiti jedino
sa ugljenim filterima za cirkulaciju zraka.
U uputama ne piše potpuno jasno kako montirati ako ne koristim
odvodnu cijev.
Jel onda ne trebam bušit rupu u daski za koju je pričvršćena?
To mi je ionako dodatni sat posla bez potrebe.
DA li ju onda samo pričvrstim za tu dasku i ugradim ugljene filtere i sve
ok?
hvala
MadVlad
22.01.2008., 16:00
Moraš izrezati dasku za koju je pričvršćena jer napa mora kroz filter izbaciti negdje zrak koji je usisala. Iznad nape je vjerojatno elemenat. Izrežeš dno i krov (fi 13 cm, najvjerojatnije), natakneš fleksibilno crijevo (fi 12 cm, najvjerojatnije) i provučeš ga iznad krova elementa. Sada napa vuče zrak, filtrira i izbacuje u prostor iznad. I cijev nažalost oduzima dosta prostora u elementu.
MadVlad
22.01.2008., 16:00
Moraš izrezati dasku za koju je pričvršćena jer napa mora kroz filter izbaciti negdje zrak koji je usisala. Iznad nape je vjerojatno elemenat. Izrežeš dno i krov (fi 13 cm, najvjerojatnije), natakneš fleksibilno crijevo (fi 12 cm, najvjerojatnije) i provučeš ga iznad krova elementa. Sada napa vuče zrak, filtrira i izbacuje u prostor iznad. I cijev nažalost oduzima dosta prostora u elementu.
Old fart
23.01.2008., 08:40
To je onak , školski , međutim možeš napraviti i duplo dno na elementu iznad nape i ostaviti cca 3cm prostora pa če onda napa puhati zrak prema naprijed ili ako si objesio element na šinu onda i sa zadnje strane imaš dovoljno prostora za odvod usisanog zraka ispod nape...
MadVlad
23.01.2008., 08:51
Nekak nikad ne bi stavio da mi napa puše u element. Rasušilo bi ga to vrlo brzo, a onda...ko zna.
goga_25
23.01.2008., 11:51
E to je već druga priča. Ček' da razmislim...:misli:
E Mad jesi li smislio neku šemu raskopnog stolića?
mhadina
23.01.2008., 15:06
To je onak , školski , međutim možeš napraviti i duplo dno na elementu iznad nape i ostaviti cca 3cm prostora pa če onda napa puhati zrak prema naprijed ili ako si objesio element na šinu onda i sa zadnje strane imaš dovoljno prostora za odvod usisanog zraka ispod nape...
da nekak mi se ne radi baš po ps-u jer nemam koristi od tog ispuha u strop
a moram se zezat s dvije rupe, kupovat harmoniku a gore mi je ionak gužva
jer su mi gornji el. jako visoki 110cm skoro full do stropa pa ima samo nekih 5 cm slobodno do stropa i trebalo bi onda nekakav prijelaz sa fi 130 na onaj
pravokutni profil kanala da mi ne tuče ispuh u strop nego na stranu prema prozoru (iako udaljen je 3 m)
osim toga vrata za taj el. već imam tak da izgleda ipak po ps-u + prijelaz 130-50x200 ili sl. na elementu gore.
Q:
1) ove dvije rupe fi 130 bušim na način da izbušim 1 rupu i opletem ubodnom
ne?
2) za kaj mi služi L-profil koji dođe uz napu (duljina kao napa) a vidim da se rupe poklapaju s rupama na napi sa stražnje strane dole, al kamo ušarafit donju površinu L-profila?
3) kabel nape ću spajat na utičnicu ispod nape, kako se vodi kabel iz elementa, kaj se jednostavno buši rupa il pravi majstori stavljaju onaj
plastični ugradbeni uvodnik kabela ?
4) kak se kači za šinu krajnji kutni poličar gornjih kuh. elemenata pošto mi je
iz dvije daske 18mm pod 90° i nije jednostavno izrezat kut za nosač kao
na drugim gornjim el. s medijapanom na leđima 3mm?
5) jel potrebno međusobno spajati elemente "puškicama" fi 6mm ?
6) jel se u radnoj ploči otvor reže s donje strane ili je bolje s gornje?
7) jel za spojeve sifona i odvoda koristite instalaterski kit na spojevima?
hvala
MadVlad
23.01.2008., 15:45
Q:
1) ove dvije rupe fi 130 bušim na način da izbušim 1 rupu i opletem ubodnom
ne?
A: Da. U napi imaš i šablonu za nju.
2) za kaj mi služi L-profil koji dođe uz napu (duljina kao napa) a vidim da se rupe poklapaju s rupama na napi sa stražnje strane dole, al kamo ušarafit donju površinu L-profila?
A: Ukoliko je dubina nape manja od dubine elementa, tim L-profilom popuniš prazninu između zida i stražnje strane nape (prednji kraj nape poravnat je sa prednjim krajem elementa). Plastičan je i možeš ga izrezati na potrebnu mjeru.
3) kabel nape ću spajat na utičnicu ispod nape, kako se vodi kabel iz elementa, kaj se jednostavno buši rupa il pravi majstori stavljaju onaj
plastični ugradbeni uvodnik kabela ?
A: ne kontam pitanje. Ak je utičnica ISPOD nape, kakve veze ima element koji je IZNAD nape?
4) kak se kači za šinu krajnji kutni poličar gornjih kuh. elemenata pošto mi je
iz dvije daske 18mm pod 90° i nije jednostavno izrezat kut za nosač kao
na drugim gornjim el. s medijapanom na leđima 3mm?
A: ni ovo baš ne kontam. Leđa su od pune daske, ne? Ako da, onda ubodnom odreži komad leđa u veličini nosača (ne samo za kuku) tako da možeš nosač pomaknuti na boku skroz do stražnjeg ruba.
5) jel potrebno međusobno spajati elemente "puškicama" fi 6mm ?
A: Vrlo poželjno. Lakše i jednostavnije vijcima 30x4, priljubiš elemente prije, stisneš stegama da ne mrdaju i zviz vijak.
6) jel se u radnoj ploči otvor reže s donje strane ili je bolje s gornje?
A: u teoriji bi to trebalo biti svejedno budući da sva ugradbena tehnika prekriva rez za barem 1 cm. U praksi ti je bolji rez sa donje strane (nasuprot) pile, ne krha toliko, ali... Uvijek taj ali. Na 38mm debljine zna ti se pilica (pogotovo jeftinije) iskriviti kroz ploču pa ti otvor sa donje strane nije iste veličine kao i gornje. Zato reži ploču sa gornje strane, nesavršeni rez će pokriti štednjak ili sudoper.
7) jel za spojeve sifona i odvoda koristite instalaterski kit na spojevima?
A: kad mi je trebalo, koristio sam silikon (acetatni)
MadVlad
23.01.2008., 16:36
E Mad jesi li smislio neku šemu raskopnog stolića?
Nope!
Nije stvar u shemi i konstrukciji već u materijalu jer to ide van (kampiranje, zar ne?). Do proljeća će bit nešto :zubo:
cd_covers
23.01.2008., 16:40
Nope!
Nije stvar u shemi i konstrukciji već u materijalu jer to ide van (kampiranje, zar ne?). Do proljeća će bit nešto :zubo:
blažujka, ili tzv. foča ploča....
VivaPiva
23.01.2008., 23:13
Nakon 3 godine slijedi druga faza izrade namještaja u dječijoj sobi. Dakako, žena samo što nije rodila, a ja kao pravi muž - sve u zadnji čas! Sve nacrto, izračuno, naručio....
E, sad kreće problem. Odlučijo ja na fronte postaviti usadne ručkice www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=12798&CatID=1 (Iverpan), al ne znam kako. Jel se rupa u fronti pili, buši, freza, jeb... i kako? Usadni dio ručkice ja pravokutan i kako stoji u katalogu dimenzije usadnog dijela ručkice su 137X45. Po meni to bi bilo najlakše izvesti frezanjem, al rupa mora biti pravokutna pa se bojim da to ne igra. Koje dimenzije treba biti rupa (pitanje je glupo do bola, al možda postoji neka "bimba")? Ako se to ipak izvodi frezerom kakvo glodalo treba koristiti (vjerovatno takvo nemam). Ko ima kaki savjet jerbo ne budem li rapidno napredovo u gradnji - pogino sam!
Nakon 3 godine slijedi druga faza izrade namještaja u dječijoj sobi. Dakako, žena samo što nije rodila, a ja kao pravi muž - sve u zadnji čas! Sve nacrto, izračuno, naručio....
E, sad kreće problem. Odlučijo ja na fronte postaviti usadne ručkice www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=12798&CatID=1 (Iverpan), al ne znam kako. Jel se rupa u fronti pili, buši, freza, jeb... i kako? Usadni dio ručkice ja pravokutan i kako stoji u katalogu dimenzije usadnog dijela ručkice su 137X45. Po meni to bi bilo najlakše izvesti frezanjem, al rupa mora biti pravokutna pa se bojim da to ne igra. Koje dimenzije treba biti rupa (pitanje je glupo do bola, al možda postoji neka "bimba")? Ako se to ipak izvodi frezerom kakvo glodalo treba koristiti (vjerovatno takvo nemam). Ko ima kaki savjet jerbo ne budem li rapidno napredovo u gradnji - pogino sam!
Čuj, nebih htio ispasti neupućen, ali o kojoj se točno ručkici iz kataloga radi? :ne zna:
Eto, sad imam malo škakljivo pitanje...
Kontam si kako složit ormar s kliznim vratima. malo je veći v x š je 2,5 x 3 m. Dakle trebao bih troja vrata dimenzija 1 x 2,5 m.
U ovoj priči brine me masa vrata vs. tip okova.
Čitao sam katalog SCH i primjetio da ima zanimljiv mehanizam. SCH 44 koji kaže max masa vrata 80 kg i da ispuna treba biti 10mm.
Jel to čemu valja?
Šta je uklada?
i na kraju samo da provjerim... Takav okov se ugrađuje u element i trebam samo složiti normalni korpus vulgaris, a ispune prema specifikacijama u katalogu??? jel to istina ili postoje neki zajebi na koje moram paziti pri narudžbi iverice???
Ultra fala...
MadVlad
24.01.2008., 12:07
Uklada = ispuna, daska 10 mm koja se stavi u alu-okvir. Za SCH44 ne znam, ali je skoro pa isti sistem In-Out. Ti im dođeš sa mjerama u koje želiš staviti vrata, u tvom slučaju širina i visina unutrašnjosti ormara, broj vrata (kod tebe 3), brojem preklopa (kod tebe 2) i oblikom vrata (horizontalne pregrade možda, samo drvo, kombinacija staklo-drvo...). Oni to ukuckaju u kom i izbace ti točne mjere ispuna (dasaka 10 mm i/ili stakla) koje ti moraš negdje drugdje naručiti.
Sklapanje - pisov kejk!
Takav okov ide između poda i stropa, prostorije ili korpusa. Ako ide u prostoriju ispred ormara, vodilice idu u pod i strop sobe. Ako ide u ormar, paziš da ti je dubina poda ormara jednaka dubini stropa i da su sve unutarnje pregrade uvućene u odnosu na njih min. 10 cm da vrata imaju lufta klizati (provjeri još to kod njih).
a još pitanjac...
Kotačići se prišarafe ili se ufrezaju ili oni naprave rupe u okvirima?
vodilice se frezaju u ivericu ili?
Fala ultra turbo...:D
goga_25
24.01.2008., 13:11
Nope!
da, za van je, al ne mora to biti ne znam kako kvalitetan materijal, samo da se ne raspadne ako dva puta pokisne, to je za onako kratka vikend kampiranja
UibicaR
24.01.2008., 13:59
na li netko gdje bih mogla naći osobu/majstora/firmu koji bi mi mogli izraditi kuhinju od inoxa po mjeri??
na li netko gdje bih mogla naći osobu/majstora/firmu koji bi mi mogli izraditi kuhinju od inoxa po mjeri??
budem se raspitao
MadVlad
24.01.2008., 16:01
ili oni naprave rupe u okvirima?
vodilice se frezaju u ivericu ili?
Sve oni.
Šarafe (obje) ili lijepi obostrano ljepljivom trakom (donja samo).
Nema na čemu Super Turbo GTi 16V Injection 4WD
VivaPiva
24.01.2008., 20:37
Čuj, nebih htio ispasti neupućen, ali o kojoj se točno ručkici iz kataloga radi? :ne zna:
Radi se o 5-oj ručkici odozgo. http://www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=12798&CatID=1
chateauxdeif
24.01.2008., 21:51
ups! događa se.:mig:
Old fart
24.01.2008., 22:08
Radi se o 5-oj ručkici odozgo. http://www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=12798&CatID=1
Nemaš sreče :cerek: uglodava se sa glodalom fi 6mm..
MadVlad
25.01.2008., 09:02
A šta bi falilo da ispili te rupe za ručkice sa ubodnom? Jest da bi bila rupa sa stražnje strane, al ko to gleda. Zaljepiš neš prek te rupe.
VivaPiva
25.01.2008., 14:47
Naravno da nemam fi 6 , al bum ga kupil. Hvala dečki, sad još moram naći novi izgovor zašto radovi kasne. He, he..
Old fart
26.01.2008., 14:56
A šta bi falilo da ispili te rupe za ručkice sa ubodnom? Jest da bi bila rupa sa stražnje strane, al ko to gleda. Zaljepiš neš prek te rupe.
U principu ništa , ali teško je napraviti izlaz iz te rupe lijepo .Ubodnom pilom nisam nikada uspio dobiti lijep rub ,a lijepljenje nekakve pločice je sasvim OK ako imaš gdje nabaviti precizno obrađenu pločicu od aluminija i sl.Svojevremeno se mogao nabaviti pl. čep koji je pokrivao takav tip rupe.Preferiram i jeftinu glodalicu nego takva rješenja.....
Napravi se šablona i bitom fi 6 ili 8 se pomoću oberfrezera iskopa rupa dimenzija pola mm veće od ručkica preko te šablone. Kako bi se postigla maximalna točnost, potrebno je da debljina šablone bude tolika da bit svojom osovinom klizi po šabloni, a nož kopa materijal koji obradjujemo. Debljina bita mora biti ista kao debljina osovine za prihvat bita. Znači da ako imamo prihvat na glodalici fi 6, koristimo bit fi 6, ili ako imamo prihvat fi 8, tada koristimo bit fi 8.
Kopa se iz sredine prema dole postepeno u dubinu, a onda iz sredine postepeno u širinu , u smjeru kazaljke na satu.
Ručkica se lijepi čitavom površinom i za dno i za stranice rupe.
VivaPiva
27.01.2008., 18:22
Nije loše Zorane, nije loše! I ova ideja je dobra za razmotriti. Izrada šablona oduzima neko vrijeme, ali kad vidim da treba izfrezati cca. 20-25 rupa za ručkice mislim da se itekako isplati. Anyway, Thanks!
Old fart
27.01.2008., 23:40
Napravi se šablona i bitom fi 6 ili 8 se pomoću oberfrezera iskopa rupa dimenzija pola mm veće od ručkica preko te šablone. Kako bi se postigla maximalna točnost, potrebno je da debljina šablone bude tolika da bit svojom osovinom klizi po šabloni, a nož kopa materijal koji obradjujemo. Debljina bita mora biti ista kao debljina osovine za prihvat bita. Znači da ako imamo prihvat na glodalici fi 6, koristimo bit fi 6, ili ako imamo prihvat fi 8, tada koristimo bit fi 8.
Kopa se iz sredine prema dole postepeno u dubinu, a onda iz sredine postepeno u širinu , u smjeru kazaljke na satu.
Fi 8 mm je previše za taj tip ručkice , šablona ti mora biti čelik (15000 o/min):mig:
BILJEŽNIK
28.01.2008., 08:47
Upravo sam radio rupe za takvu ručku. Koristio sam šablonu od šperploče 5 mm debljine i kopirnu čahuru iz kompleta glodalice. Jedina fora je da otvor u šabloni mora biti veći za razmak između vanjskog ruba kopirne čahure i oštrice glodala. Rupa treba biti dubine 14 mm, a glodalo je promjera 8 mm. Šablonu sam koristio za izrezivanja vanjskog ruba rupe dok sam ostatak iz sredine uklonio glodalom većeg promjera (20 mm). Ručka sa zadnje strane ima rupe za pričvršćivanje vijcima, pa je ne treba ljepiti.
cd_covers
28.01.2008., 10:38
šablona ti mora biti čelik (15000 o/min):mig:
potpuno nepotrebno, šablona može biti običan lesonit ukoliko se radi s kopirnim čahurom, a ako radiš sa s kopirnim glodalom bolje upotrijebiti medijapan (ili plexi ili šperploču ili nešto slično, ne iveral) ....
bolje ne davati savjete ako nemaš pojma o tome o čemu pišeš :mig:
Pozdrav,
Tomislav
cd_covers
28.01.2008., 10:41
Debljina bita mora biti ista kao debljina osovine za prihvat bita.
Ili još bolje kupiš kopirno glodalo ili kopirnu čahuru pa radiš s kojim god glodalom hoćeš....
Pozdrav,
Tomislav
Ima raznih načina, kako napraviti takvu rupu, ali se sve svodi na kraju na šablonu, osim ako nemaš ručkicu fi 35 pa koristiš svrdlo za pant, ali za veće promjere i četvrtaste oblike koristi se šablona.
A šablona ovisi o tipu glodala kojim kopaš. ja za takve stvari koristim postupak koji sam opisao, kopirka od 8 mm koja ima lager s gornje strane bi bila najbolja za to, ali sve ovisi o tome čime raspolažeš u svojem kompletu glodala pa se tome prilagodiš.
Iveral sigurno nije dobar za izradu šablone. Šperploča, MDF, čak i komad laminata nije loš.
Čelik? Ako baš ne radimo masovnu proizvodnju, tada mislim da je neisplativo gubiti vrijeme na izradu takve šablone.
VivaPiva
28.01.2008., 22:45
Kako izgleda kopirno glodalo,a kako kopirna čahura?
BILJEŽNIK
29.01.2008., 09:26
Kako izgleda kopirno glodalo,a kako kopirna čahura?
Kopirno glodalo je glodalo ravnih oštrica koje na istoj osovini ima kuglični ležaj promjera jednakog nazivnom promjeru glodala. Ležaj može biti smješten uz dršku ili na dnu glodala. Prilikom rada sa takvim glodalom ležaj se vodi uz šablonu.
Kopirna čahura je limena pločica sa istaknutim prstenom u sredini koja se nalazi u kompletu svake glodalice. Pričvršćuje se vijcima na stopu glodalice, glodalo prolazi kroz rupu u sredini, a prsten koji je istaknut za cca 3-4 mm se vodi uz šablonu.
MadVlad
29.01.2008., 09:30
Ovo je glodalo.
http://img153.imageshack.us/img153/1192/kopglodbs7.jpg
Većina ih ima samo jedan lager, ili iznad reznog dijela ili ispod, ovaj je high-tech sa dva :zubo:
Od čahure nisam našao sliku.
Pozdrav,
prvo velike zahvale cd_covers-u, zoranp-u i MadVlad-u jer su mi vaši savjeti stvarno puno pomogli prilikom izrade kuhinje.
Slijedeće na redu je ugradbeni ormar. Skužio sam nešto prema shemama iz sch i prema vašim prijašnjim postovima na tu temu, ali i imam par pitanja:
- Da li se stranice (bočne, okomite "pregradne", donja) trebaju ušarafiti u zid/pod i ako da na koji način se to radi?
- Možete li u par rečenica napisati kojim redoslijedom slažete ormar?
Unaprijed isprike ako ovakav odgovor u temi već postoji, ja ga nisam uočio.
Hvala,
M
Evo konačno sam i ja zgotovio svoj ugradbeni ormar. U principu je sve jednostavno ( ukoliko su ti svi zidovi ravni ). Dakle ukoliko ti ugradbeni ide od zida do zida, bočne ploče probušiš i zašarafiš direktno u zid, a ako ti ide samo jedna strana do zida, a druga je slobodna onda nju fiksiraš sa dvije okomite police i možeš ju još dodatno fiksirati sa dva-tri kutnika za zid. Ostale okomite police ne moraju biti fiksirne , tako da ih kasnije možeš premještati na druge razine.
Redosljed mog slaganja je bio taj da sam prvo namjestio korpus ormara i na kraju spičio gornju i donju vodilicu i postavio vrata. Prvo bušiš gornju vodilicu u plafon, postaviš donju, nju još ne fiksiraš,postaviš vrata,namjestiš donju vodilicu,podesiš vrata i stopere koje si prije toga ubacio u donju vodilicu i tek ju onda kada sve paše fiksiraš. Donju vodilicu sam fiksirao obostrano ljepljivom trakom, tako da nisam ništa bušio u parkete.
Old fart
29.01.2008., 14:10
Baci pogled.. www.inet.hr/dtrumbic
Svaka čast plavooki ali to glodalo košta više nego jeftina glodalica sa setom običnih glodala, a princip je da se prođe jeftino ako radiš sebi i još možda jednom prijatelju :)
MadVlad
29.01.2008., 16:28
Ne bi vjerovao, ali u US košta samo 22 $. Kod nas vjerojatno duplo. Sliku sam skinuo iz ovog kataloga (http://www.keepmyfile.com/download/54865f2153850), pa vidite šta sve amurikanci imaju.
cd_covers
29.01.2008., 20:17
Baci pogled.. www.inet.hr/dtrumbic
Svaka čast plavooki ali to glodalo košta više nego jeftina glodalica sa setom običnih glodala, a princip je da se prođe jeftino ako radiš sebi i još možda jednom prijatelju :)
Kopirna glodala Bosch professional kupio sam nedavno na Jakuševcu po 40kn, a i u kompletima koji se dobiju uz jeftine glodalice ima kopirno glodalo i kopirna čahura.
Sasvim dovoljno za par poslova.
Pozdrav,
Tomislav
Old fart
29.01.2008., 23:31
Ne bi vjerovao, ali u US košta samo 22 $. Kod nas vjerojatno duplo. Sliku sam skinuo iz ovog kataloga (http://www.keepmyfile.com/download/54865f2153850), pa vidite šta sve amurikanci imaju.
:top::top::top:
Old fart
29.01.2008., 23:32
Kopirna glodala Bosch professional kupio sam nedavno na Jakuševcu po 40kn, a i u kompletima koji se dobiju uz jeftine glodalice ima kopirno glodalo i kopirna čahura.
Sasvim dovoljno za par poslova.
Pozdrav,
Tomislav
Ma daj.. moraču i ja na Jakuševac..ali mi se u nedelju tako teško diže:rofl::top:
Ma daj.. moraču i ja na Jakuševac..ali mi se u nedelju tako teško diže:rofl::top:
pa zamoli ženu da uskoči...:rospija:
spoki007
30.01.2008., 09:03
:eek::(:mama:
sad tek vidim koliko jos moram investirati...
http://www.infinitytools.com/departments.asp?dept=1001
Old fart
30.01.2008., 10:20
pa zamoli ženu da uskoči...:rospija:
Gade...:rofl::rofl:
Kaiser_Soze
30.01.2008., 13:45
Znam da malo upadam kao padobranac, ali vidim nisam jedini :)
Dakle radim obicnu komodu s=900 v=900+18 d=600, koja ima samo 3 ladice i sve je na nozicama od 100mm, debljina iverice 18mm
Dimenzije bi bile:
900*600 gornja ploca
800*575(600-18-2-recimo5) bocne stranice
864 (900-36)*575 dno
ladice nisu metabox nego obicne drvene, pretpostavljam da nema nekih predefiniranih dimenzija nego i to ide po mjeri? Ako da onda slijedi ...
maska ladica bi bila 250*890(894?) koliko se ostavi do bocnih rubova 3-5mm?
unutarnji dijelovi ladice bi bili debljine 12?mm i dimenzija:
dno ladice: 900-2*18-2*12,5=839mm*550?mm
bocne: 550?*160?
ceona i straznja: 839-24=815*160?
Sve bih spajao iver vijcima (dimenzije?) osim gornje ploce koju bi spojio tiplovima.
Je li donju plohu mogu spojiti s npr nozicama za bocne ili i tu idu tiplovi?
Pa eto ako je netko voljan vidjeti koliko ovo sve ima smisla (obratiti paznju na upitnike)
Hvala unaprijed
Old fart
30.01.2008., 14:10
Nekaj ovako http://www.inet.hr/dtrumbic/kom.jpg
Kaiser_Soze
30.01.2008., 14:24
Nekaj ovako http://www.inet.hr/dtrumbic/kom.jpg
Upravo to mi treba
Bok ljudi,
trebao bih savjet oko nape. Postavio sam je na visini od 65cm od plinske ploče. Upalio sam najveći plamenik i metalni filteri na napi su za par minuta bili jako vrući na dodir. Napa je bila isključena. E sad jel to normalno zagrijavanje, obzirom da na štednjaku nisu bili postavljeni lonci u kojima se nešto kuhalo:confused:!
Druga stvar su gornji elementi izmedju kojih je ta napa. Uputstva kažu da se iznad ploče može postaviti napa na minimalnu udaljenost od cca 60-70cm. Ja bih htio da mi gornji elementi budu niži od donjeg ruba nape. Dakle oni bi bili na visini od recimo 50-ak cm. Da li je to ok ili ih moram dići više zbog topline, pare od kuhanja itd...? Molio bih ako je netko imao slična iskustva da ih podijeli...
Old fart
30.01.2008., 22:18
Upravo to mi treba
evo ovako..ladice moraju biti od 18 mm iverala , jer je 900mm previše za njenu dugotrajnu nosivost ,pod može biti od 10mm iverala..ladicu radi kao dvostruku www.inet.hr/dtrumbic/ladica .jpg zatim ,vodilice moraš imati jer je iveral težak i krhak na kliznim plohama. Fronta ladice može biti iste širine kao i korpus ako nema drugog namještaja naslonjenog na njega. Ukoliko ima onda ti je 2 mm sa svake strane dovoljno.Elemente korpusa radije spoji sa 5mm konfirmatima i moraš predbušiti sa 4,5 mm borerom.Za njih imaš za nabaviti više boja pl.kapica.Slika bez fronte je www.inet.hr/dtrumbic/ladica2.jpg.Visina ladica je 205mm , a fronte
263x896.:kava:
koliko dođu 5 kg magneti za namjestaj?
evo ovako..ladice moraju biti od 18 mm iverala , jer je 900mm previše za njenu dugotrajnu nosivost ,pod može biti od 10mm iverala..ladicu radi kao dvostruku www.inet.hr/dtrumbic/ladica .jpg zatim ,vodilice moraš imati jer je iveral težak i krhak na kliznim plohama. Fronta ladice može biti iste širine kao i korpus ako nema drugog namještaja naslonjenog na njega. Ukoliko ima onda ti je 2 mm sa svake strane dovoljno.Elemente korpusa radije spoji sa 5mm konfirmatima i moraš predbušiti sa 4,5 mm borerom.Za njih imaš za nabaviti više boja pl.kapica.Slika bez fronte je www.inet.hr/dtrumbic/ladica2.jpg.Visina ladica je 205mm , a fronte
I dno od 10 mm je dovoljno za ladicu jer tu imamo u igri i bočne strane koje pojačavaju statiku, isto tako računaj da nodivost običnih vodilica iznosi oko 20 do 25 kg a sama ladica te veličine teži oko 16 do 17 kg ako uzmemo u obzir i težinu fronte ručkice i dna i stranice od 18 mm debljine. Preostale mogućnosti opterećenja si izračunajte sami. Po meni nije upitna nosivost dna već je upitna korisna nosivost vodilica kod ladice te veličine. Ja bih koristio accuride vodilice s kugličnim ležajem koje imaju ipak nosivost od 60 kg i koštaju oko 60ak kuna, ili metabox ili tandem.
Ili napraviti pregradu unutar korpusa po vertikali na sredini i umjesto jedne napraviti dvije ladice i povezati ih jednom frontom. pa možeš koristiti i klasične vodilice, ali to oduzima koristan prostor
koliko dođu 5 kg magneti za namjestaj?
Par kuna
Kaiser_Soze
31.01.2008., 09:09
I dno od 10 mm je dovoljno za ladicu jer tu imamo u igri i bočne strane koje pojačavaju statiku, isto tako računaj da nodivost običnih vodilica iznosi oko 20 do 25 kg a sama ladica te veličine teži oko 16 do 17 kg ako uzmemo u obzir i težinu fronte ručkice i dna i stranice od 18 mm debljine. Preostale mogućnosti opterećenja si izračunajte sami. Po meni nije upitna nosivost dna već je upitna korisna nosivost vodilica kod ladice te veličine. Ja bih koristio accuride vodilice s kugličnim ležajem koje imaju ipak nosivost od 60 kg i koštaju oko 60ak kuna, ili metabox ili tandem.
Ili napraviti pregradu unutar korpusa po vertikali na sredini i umjesto jedne napraviti dvije ladice i povezati ih jednom frontom. pa možeš koristiti i klasične vodilice, ali to oduzima koristan prostor
Odlicno upravo sam takve informacije trazio s obzirom da bas nemam iskustva.
Mislio sam staviti obicne bluemax(ili kako vec) vodilice, ali sad idem vidjeti kako izgledaju te accuride vodilice s kuglicnim lezajevima.
Kaiser_Soze
31.01.2008., 09:14
Odlicno hvala. Shvatio sam poslije da sam fulao fronte ladica bilo bi 263*896 (259*892 + absovi). Ladicu sam i mislio raditi kao dvostruku, ali nisam bas shvatio ovu 2. sliku ja sam mislio unutar korpusa imati samo ladice, a na slici vidim nekakvu pregradu izmedju 1 i 2 ladice
evo ovako..ladice moraju biti od 18 mm iverala , jer je 900mm previše za njenu dugotrajnu nosivost ,pod može biti od 10mm iverala..ladicu radi kao dvostruku www.inet.hr/dtrumbic/ladica .jpg
Mozes mi reci u kojem programu si napravio dizajn za ladicu?
Old fart
31.01.2008., 16:12
Odlicno hvala. Shvatio sam poslije da sam fulao fronte ladica bilo bi 263*896 (259*892 + absovi). Ladicu sam i mislio raditi kao dvostruku, ali nisam bas shvatio ovu 2. sliku ja sam mislio unutar korpusa imati samo ladice, a na slici vidim nekakvu pregradu izmedju 1 i 2 ladice
Nema pregrade...gdje..gdje..nema. Šalim se ,rezolucija slike nije nešto jer je skinuta slika sa ekrana ,program mi ne dozvoljava spremanje slike .:cerek:
Old fart
31.01.2008., 16:12
Mozes mi reci u kojem programu si napravio dizajn za ladicu?
Corpus lite :)
Corpus lite :)
Cuo sam za Corpus, ali nisam jos vidio GUI. Vec sam se ponadao da je neki drugi program u pitanju:(. U svakom slucaju izgleda cool
Ideššš...
Dobili smo marketing s desne strane.
Sad možemo ladno surfat po forumu i gledat zadnje ponude za geđete...:D
Old fart
31.01.2008., 20:22
Ideššš...
Dobili smo marketing s desne strane.
Sad možemo ladno surfat po forumu i gledat zadnje ponude za geđete...:D
:lol:nema frke rista ,smo kaj sam ja ovoga platio jedva...ali de facto si u pravu ,trebao sam to derekt postati čovjeku.
P.S. lijeva strana:cerek:
Kaiser_Soze
01.02.2008., 08:56
evo mene opet jos jedno pitanje 0:-)
Dakle prodavac me uspio uvjeriti da nema smisla uzimati cijelu plocu od 8mm samo zbog 3 dna od ladice - tako da sam narucio sve po 19mm. Sad mi se to cini glupa ideja, dakle dno ladice od 19mm koliko ima smisla?
Inace imam vodilice nosivosti 45kg
Old fart
01.02.2008., 09:00
evo mene opet jos jedno pitanje 0:-)
Dakle prodavac me uspio uvjeriti da nema smisla uzimati cijelu plocu od 8mm samo zbog 3 dna od ladice - tako da sam narucio sve po 19mm. Sad mi se to cini glupa ideja, dakle dno ladice od 19mm koliko ima smisla?
Inace imam vodilice nosivosti 45kg
imati češ čvrstu ladicu:cerek:
Old fart
01.02.2008., 09:23
Nemoj zaboraviti da sad trebaš samonarezne vijke darem 30x4mm za spajanje poda sa bočnim stranicama..nisi napisao da li su vodilice sa punom izvlakom..u tom slučaju nemoj prebrzo otvarati ladicu ,jer ima pristojnu masu na 90 cm sirine ,pa ti se može desiti da oštetiš vodilicu ako krene ukoso na punoj otvorenosti :)
Kaiser_Soze
01.02.2008., 09:28
Nemoj zaboraviti da sad trebaš samonarezne vijke darem 30x4mm za spajanje poda sa bočnim stranicama..nisi napisao da li su vodilice sa punom izvlakom..u tom slučaju nemoj prebrzo otvarati ladicu ,jer ima pristojnu masu na 90 cm sirine ,pa ti se može desiti da oštetiš vodilicu ako krene ukoso na punoj otvorenosti :)
Mislio sam 35*4mm, vodilice s punom izvlakom
Zapravo je pitanje trebam li ja ipak otici kupiti tu plocu 8/10 ili 12mm ili cu prezivjeti i s ovim?
Koje su ti vodilice u igri, ako su accuride nemaš frke. One nose do 60 kg Samo piči. A to to je možda kila dve više po ladici
Kaiser_Soze
01.02.2008., 09:53
Koje su ti vodilice u igri, ako su accuride nemaš frke. One nose do 60 kg Samo piči. A to to je možda kila dve više po ladici
Kupio u iverpanu pise nosivost 45kg pa pretpostavljam da su to iste ove iz sch kataloga accuride 3832 za bocnu ugradnju opterecenje do 45kg
cd_covers
01.02.2008., 09:55
Mislio sam 35*4mm, vodilice s punom izvlakom
Zapravo je pitanje trebam li ja ipak otici kupiti tu plocu 8/10 ili 12mm ili cu prezivjeti i s ovim?
Frendu sam pomogao raditi ladice od 18mm materijala i stavio je obične blum vulgaris vodilice (20kn par)...radi bez problema....znači ako staviš neke imalo kvalitetnije vodilice sa većom deklariranom nosivosti u praksi ne bi smjelo biti nikavih problema...
Pozdrav,
Tomislav
Old fart
01.02.2008., 10:48
Kupio u iverpanu pise nosivost 45kg pa pretpostavljam da su to iste ove iz sch kataloga accuride 3832 za bocnu ugradnju opterecenje do 45kg
CD ima pravo ..samo piči ,nečeš imati problema:mig:
E da si uzeo one od 80 kg nosivosti, mogao bi u nju staviti i vreću cementa :lol: , ali mislim da će ti i ove biti odlične.
Kaiser_Soze
01.02.2008., 11:16
E da si uzeo one od 80 kg nosivosti, mogao bi u nju staviti i vreću cementa :lol: , ali mislim da će ti i ove biti odlične.
Ironija je u tome sto unutra ide odjeca do max 1-2 kg :)
Kaiser_Soze
05.02.2008., 15:21
Evo jos jedno pitanje kako najlakse napraviti "falc" s obzirom da ovi sto rezu materijal to ne rade - malo sam pretrazio i vidio savjete tipa kekserica(nemam), brusni papir - ima li nesto trece?
MadVlad
05.02.2008., 15:55
Imaš sad već vrlo povoljnih kekserica koje će to odraditi poprilično točno. Isto tako i glodalica (frezer) koja je prvi alat za takve stvari
boxer-kai
08.02.2008., 23:45
htio bih napraviti ovakav tabure s obzirom da je ovaj 1600kn :eek:
-pa me zanima jel zna neko gdje kupiti takve noge?hvala
http://shop.kare.hr/product_info.php/cPath/118/products_id/72692
Old fart
09.02.2008., 11:04
htio bih napraviti ovakav tabure s obzirom da je ovaj 1600kn :eek:
-pa me zanima jel zna neko gdje kupiti takve noge?hvala
http://shop.kare.hr/product_info.php/cPath/118/products_id/72692
ako je prava koža ,bolje ga kupi nego da ga radiš ne isplati se , a za noge ,mislim da nema gotovih za nabaviti ..ovo je rađeno samo za taj namještaj.
Pozdrav svima. Novi sam na ovom forumu i novi u izradi namještaja pa bi Vas zamolio za jednu pomoc. Nabavio sam polovno šablonu za blumotion tj. za postavljanje vodilica za ladice. Nisam uz nju dobio nikakav papir niti uputu, snalazim se po principu sam svoj majstor. Čuo sam da postoji nakakva uputa i da bitno olakšava stvar. Molim sve koji mi mogu pomoc sa odgovorom.
Pozdrav.
robert22
09.02.2008., 15:52
Pozdrav svima. Novi sam na ovom forumu i novi u izradi namještaja pa bi Vas zamolio za jednu pomoc. Nabavio sam polovno šablonu za blumotion tj. za postavljanje vodilica za ladice. Nisam uz nju dobio nikakav papir niti uputu, snalazim se po principu sam svoj majstor. Čuo sam da postoji nakakva uputa i da bitno olakšava stvar. Molim sve koji mi mogu pomoc sa odgovorom.
Pozdrav.
imaš ovdje upute
http://www.blum.com/hr/hr/01/40/30/22/index.php
točnije
http://www.blum.com/pdf/katalog/ka080_en/09/KA080-KP-009.pdf
boxer-kai
09.02.2008., 23:54
ako je prava koža ,bolje ga kupi nego da ga radiš ne isplati se , a za noge ,mislim da nema gotovih za nabaviti ..ovo je rađeno samo za taj namještaj.
pa nisam doslovno mislio iste noge!!!al nasao sam stolic super jeftin u emezzeti pa budem od njega uzeo noge ,al ak neko zna trgovinu s opremom za izradu namjestaja osim Furnir neka mi javi;)
Old fart
10.02.2008., 13:39
pa nisam doslovno mislio iste noge!!!al nasao sam stolic super jeftin u emezzeti pa budem od njega uzeo noge ,al ak neko zna trgovinu s opremom za izradu namjestaja osim Furnir neka mi javi;)
Dobro mozda sam ja zaje.... ali to je stvar dizajna to je tip namještaja kasne secesije a na tom tragu radi i Corbusier .
Inače možeš elemente nači u firmama Acord , Blažič ,Sachermayer , Iverpan ,Zagreboprema , i td. Ima još nešto firmi sa kataloškom prodajom ali za male naruđbe nisu nešto pogodni.:mig:
Lolipop
11.02.2008., 22:04
.... evo vidim da imate puno iskustva.. pametnih odgovora.. itd... (dosta ulizivanja... sad pitanje... )
poceo sam raditi nest s namjestajem.. onak kod kuce.. za prodaju.. radim projekte vec 6g u corpusu i kitchendraw.. odradio sam jednu veliku kuhinju od mediapana lakiranog.. par ugradbenih ormara.. al moro sam neke stvari nosit kod drugih majstora.. kao npr. tiplanje.... al ono kad vidim kako se ti takozvani majstgori razbacuju s mojim frontama.. koje sam ja mukotrpno lakirao..polirao.. itd.. jednostavno poludim.. tako da.. ja bi kupio neku malu rucnu tiplericu.. rekli mi neki da su ful ok.. da se ljepo s njima moze raditi.. ko s velikom ( nije bitna velicina) :)
pa mene interesira.. vase misljenje... ii dal netko zna gdje da ju kupim.. koliko kostaju.. i dal valjaju...
unaprjed hvala...
.... evo vidim da imate puno iskustva.. pametnih odgovora.. itd... (dosta ulizivanja... sad pitanje... )
poceo sam raditi nest s namjestajem.. onak kod kuce.. za prodaju.. radim projekte vec 6g u corpusu i kitchendraw.. odradio sam jednu veliku kuhinju od mediapana lakiranog.. par ugradbenih ormara.. al moro sam neke stvari nosit kod drugih majstora.. kao npr. tiplanje.... al ono kad vidim kako se ti takozvani majstgori razbacuju s mojim frontama.. koje sam ja mukotrpno lakirao..polirao.. itd.. jednostavno poludim.. tako da.. ja bi kupio neku malu rucnu tiplericu.. rekli mi neki da su ful ok.. da se ljepo s njima moze raditi.. ko s velikom ( nije bitna velicina) :)
pa mene interesira.. vase misljenje... ii dal netko zna gdje da ju kupim.. koliko kostaju.. i dal valjaju...
unaprjed hvala...
Za pojedinačnu proizvodnju, radije kupi dobru keksericu mnogo je korisnija od tiplerice. Ili ako radiš masivom, tada kupi festoolov domino, ali je mnogo skuplji stroj.
cd_covers
12.02.2008., 09:19
unaprjed hvala...
poslušaj Zorana i kupi keksericu, DeWalt po mogućnosti....
Old fart
12.02.2008., 11:01
unaprjed hvala...
Dečki su upravu ..ali to nije pitanje ..kako ,za ime boga možeš dati obrađene (lakirane) elemente dorađivati ..kad se radi sa medijapanom onda sve napraviš do nivoa sklapanja ,pa tek onda ih daš lakirati....:confused:
Ja koristim plavu BOSCH keksericu i jako sam zadovoljan:D
inače ekipa je u pravu za dosta jeftinije treba posjetiti Jakuševac:cerek:
MadVlad
12.02.2008., 11:21
Imaš ovako nešto
http://www.iverpan.hr/content1.asp?FlashID=12830&CatID=1
Ja koristim one bakrene šiljke / označivače i jednostavni su za upotrebu. Imaš ih u SCH kupit za 20 kn ja mislim. Ubušiš rupe u boku jedne daske, postaviš označivače, nasloniš taj rub na drugu dasku tamo gdje treba ići, pritisneš i ostanu oznake gdje bušiš rupe.
cd_covers
12.02.2008., 11:35
Imaš ovako nešto
Ja koristim one bakrene šiljke / označivače i jednostavni su za upotrebu. Imaš ih u SCH kupit za 20 kn ja mislim. Ubušiš rupe u boku jedne daske, postaviš označivače, nasloniš taj rub na drugu dasku tamo gdje treba ići, pritisneš i ostanu oznake gdje bušiš rupe.
samo mi nije jasno što čovjek tipla na gotovim lakiranim frontama?
Pozdrav,
Tomislav
Old fart
12.02.2008., 13:18
Imaš ovako nešto
nemaš osječaj da je to malo neprecizno:kava:
Old fart
12.02.2008., 13:20
samo mi nije jasno što čovjek tipla na gotovim lakiranim frontama?
Pozdrav,
Tomislav
drugu lakiranu frontu:rofl:
MadVlad
12.02.2008., 13:42
nemaš osječaj da je to malo neprecizno:kava:
Precizno je onoliko kolko si ti daš truda da bude precizno. A ne treba puno :nono::kava: --> :Pivo:
Precizno ili ne, s tiplama je mnogo posla koji s vremenom predje u za,,,banciju, a poslije pop,,,zdiš s njima.
Lolipop
12.02.2008., 20:46
...naj prije.. HVALA .. na korisnom informacijama.... :)) a sad... da rjesimo dilemu oko fronti.. :) njih nije trebalo tiplati.. al je trebalo izbudsiti rupe za pante.. koje prethodno nisu bile napravljene..
ok.. slazem se da je puno lakse rditi s keksericom.. all sta ako moram staviti minifikse.. (postoje u forestu minifiksi koji se stavljaju na sam rub ivala.. kaze mi prijatelj koji se vec dugo time bavi da to mogu i sa malom sstubnom busilicom.. sta je s frontama.. i njih moram busiti.. i klizna vrata za kotace od lagune.. i njih moram busiti... to sve mogu raditi s malom stubnom buslilicom... all onda moram kupiti i busilicu.. i keksericu.. ili da kupim samo malu rucnu tiplericu s dva vretena... ???
hvala
wooly.bully
13.02.2008., 00:51
siguran sam da su to ljudi već pitali.. ali eto...
dakle htio bih "napraviti" vrata s alu okvirom i staklom.. nešto u stilu ovog:
http://img516.imageshack.us/img516/9548/dsc00002sn0.jpg
http://img516.imageshack.us/img516/6475/dsc00001dm4.jpg
di se može nabaviti takav okvir? jel se kupi gotov cijeli okvir ili ga treba "napraviti" ili nešto s njim? kolko otprilike košta takav okvir? kak se na njega stavljaju panti?
očito nemam (skoro) nikakvog iskustva s izradom namještaja.. ali znam da se kutijica 40x40x20 s ovakvim vratima sigurno može napraviti za manje od 800 kuna :)
hvala na strpljivosti...
Lolipop
13.02.2008., 01:59
evo da i ja malo pomognem..koliko god bilo to u mojim mogucnostima...
ovak.. koliko ja znam.. ovih okvira imas u sch(sahermajer) nikako da npisem tocno pa se vise ni ne trudim.. mozes nac i u forestu.. ja sma u istri tak da neznam di ti to mozes nac.. pante ti se ukopavaju u profil (nije bas jednostavno!!) moras rezati kuteve pod 45 sta mora ispast ljpo jer se to ne vari.. niti maze silikonom da prekrijes greske:)... moras busiti rupice u kutu kroz koje vidas vijak da to sklopis.. ako si u zg.. vjerujem da iverpan. ima profila.. al bolje da ti oni odrezu..
primjer.. ja sam uzeo jedan slican.. 350X1000 kostao je cca 340.00kn s pantama.. + staklo... pjeskareno staklo 4mm cca350-400kn...
pozz
Old fart
13.02.2008., 07:18
Precizno je onoliko kolko si ti daš truda da bude precizno. A ne treba puno :nono::kava: --> :Pivo:
Ti si očito puno strpljiviji od mene:top:
Old fart
13.02.2008., 07:29
di se može nabaviti takav okvir? jel se kupi gotov cijeli okvir ili ga treba "napraviti" ili nešto s njim? kolko otprilike košta takav okvir? kak se na njega stavljaju panti?
očito nemam (skoro) nikakvog iskustva s izradom namještaja.. ali znam da se kutijica 40x40x20 s ovakvim vratima sigurno može napraviti za manje od 800 kuna :)
hvala na strpljivosti...
Koliko ja znam , nema načina da kupiš samo profile , a okviri sa staklom su najeftiniji u "MAMAS".Jedino trebaš učvrstiti ih u korpus:mig: u Zagrebu naravno....
boxer-kai
13.02.2008., 07:50
molim pomoc!Jel neko zna kako dobiti ovako iskrivljenu plocu?Jel mi to stolar moze napraviti ili?
http://img511.imageshack.us/img511/8448/sdwt9.th.jpg (http://img511.imageshack.us/my.php?image=sdwt9.jpg)
hvala na strpljivosti...
U SCH-u sam naručio takav okvir,samo daš dimenzije vrata i dobiješ ga spremnog za montažu.Kod njih uzmeš i odgovarajuće šarke.Zatim sam ga odnio kod staklara,izabrao staklo i oni to lijepo sve smontirali.Moje je jedino bilo da našarafim na vitrinu.Dva krila svako cca 100x42 cm,s mutnim staklima su me izašla oko 700 kuna.To je bilo prije par godina tako da vjerujem da je sada jeftinije.
cd_covers
13.02.2008., 10:08
...naj prije.. HVALA .. na korisnom informacijama.... :)) a sad... da rjesimo dilemu oko fronti.. :) njih nije trebalo tiplati.. al je trebalo izbudsiti rupe za pante.. koje prethodno nisu bile napravljene..
i što sad na kraju, nisi sam mogao izbušiti rupe za pante ili?
btw. za to ne treba stolna bušilica.
ok.. slazem se da je puno lakse rditi s keksericom.. all sta ako moram staviti minifikse.. (postoje u forestu minifiksi koji se stavljaju na sam rub ivala.. kaze mi prijatelj koji se vec dugo time bavi da to mogu i sa malom sstubnom busilicom.. sta je s frontama.. i njih moram busiti.. i klizna vrata za kotace od lagune.. i njih moram busiti... to sve mogu raditi s malom stubnom buslilicom... all onda moram kupiti i busilicu.. i keksericu.. ili da kupim samo malu rucnu tiplericu s dva vretena... ???
hvala
ak ti je bed kupiti osnovni alat za par tisuća kuna :confused:
Old fart
13.02.2008., 10:24
i što sad na kraju, nisi sam mogao izbušiti rupe za pante ili?
btw. za to ne treba stolna bušilica.
ak ti je bed kupiti osnovni alat za par tisuća kuna :confused:
:lol::lol::lol:
MadVlad
13.02.2008., 10:40
siguran dakle htio bih "napraviti" vrata s alu okvirom i staklom..
Schachermayer. Doneseš im konačne mjere fronte, oni sve naprave, izrežu na mjeru, naprave rupe za pante, daju ti mjere stakla koje moraš naručiti, daju ti sav pribor (kutnike, vijke, silikonske brtve...), tvoje je samo da ih sklopiš (cca. 3 minute po okviru). Ukoliko ti se ne da zezat s tim, imaš kod njih nekoliko dezena stakla, izabereš koji hoćeš i oni ti SVE naprave, ofkors uz nadoknadu. Moraš samo napomenuti na kojem položaju ide ručkica da bi mogli izbušiti rupe za vijke na staklu.
Cijena samo okvira sa priborom se računa približno oko 100 kn po dužnom metru. 60x60 cm okvir bez stakla košta cca 250 kn.
silver_bear
13.02.2008., 10:47
Ovo sam postao na pdf Laminati...
Pozdrav svima!
Dakle
Prije par godina sam u nekim novinama pročitao da je Richard Gere, dok se motao tu po Hrvatskoj i BIH, svratio u Furnir u Zagrebu i kupio parket „seljački pod“ od slavonskog hrasta za svoju kuću. I neka je. Ali ono što mi je zapelo za oko da je tražio da mu se parket zaštiti sa medom :confused::confused: i pčelinjim voskom, čovjek je ekološki osviješten i nije htio nikakve kemikalije.
E sad, da li je ikome od cijenjenih forumaša poznata takva tehnika zaštite i na kraju krajeva pada mi na pamet pitanje: S čime su ljudi štitili drvo prije više stotina godina, prije razvoja kemijske industrije?
Također me zanima kako su i s čime prije ljudi štitili drveni namještaj. Naime, složio sam si policu i premazao lakovima i to lijepo izgleda.Problem je što me je tjedan dana boljela glava od tog smrada.
MadVlad
13.02.2008., 10:48
... al je trebalo izbudsiti rupe za pante.. koje prethodno nisu bile napravljene..
Obična bušilica i borer fi35, kvalitetan oko 200 kn komad, manje kvalitetan oko 50 kn
...all sta ako moram staviti minifikse..
Boreri fi5 za vijak, fi8 za drvenu tiplu, fi15 za ekscentar. Cijena fi15 vidi gore
all onda moram kupiti i busilicu.. i keksericu.. ili da kupim samo malu rucnu tiplericu s dva vretena... ???
Ajmo ispočetka? Šta imaš od alata osim dobru volju?
MadVlad
13.02.2008., 10:59
Ti si očito puno strpljiviji od mene:top:
Pazi OVO (http://picasaweb.google.co.uk/vlado.stimac/DnevneSobe/photo#5142283327912937746)
Sastoji se od 15 "kutija", svaka je napravljena spajanjem čepovima i ljepljenjem. Nakon toga "kutije" su spojene u stalažu ponovno drvenim tiplovima i ljepljenjem. Sve uz pomoć bakrenih označivača. Mislim da je potrošeno cca 400 čepova fi8.
Nakon toga sam kupio keksericu :kava:
cd_covers
13.02.2008., 11:03
Schachermayer.
Cijena samo okvira sa priborom se računa približno oko 100 kn po dužnom metru. 60x60 cm okvir bez stakla košta cca 250 kn.
Ovo je cijena za najjeftinije verzije...one skuplje su do 200kn po metru dužnom sa izbušenim rupama i pantima, bez stakla....
Pozdrav,
Tomislav
MadVlad
13.02.2008., 11:34
Ne bi reko.
http://img177.imageshack.us/img177/7379/dsc00490sn8.jpg
http://img176.imageshack.us/img176/2253/dsc00491jp3.jpg
wooly.bully
13.02.2008., 11:49
google kaze da ne pozna ovaj MAMAS.. ali zato je nasao SCH na radnickoj (tj. vrtni put)... budem kod njih onda to narucil :)
Na kraju izgleda nebu puno jeftinije od gorenjovog ormarica.. ali gledal sam ga i iznutra izgleda bezveze, ko da su ga namjerno ruzno napravili.. ovak budem bar znal da sam JA kriv kaj je ruzno ispalo :)
Old fart
13.02.2008., 11:58
Ovo sam postao na pdf Laminati...
Također me zanima kako su i s čime prije ljudi štitili drveni namještaj. Naime, složio sam si policu i premazao lakovima i to lijepo izgleda.Problem je što me je tjedan dana boljela glava od tog smrada.
Koristi "Dulux-diamont glaze" na vodenoj bazi ,bez miris ...prekrasno radi:)
Old fart
13.02.2008., 12:03
Pazi OVO (http://picasaweb.google.co.uk/vlado.stimac/DnevneSobe/photo#5142283327912937746)
Sastoji se od 15 "kutija", svaka je napravljena spajanjem čepovima i ljepljenjem. Nakon toga "kutije" su spojene u stalažu ponovno drvenim tiplovima i ljepljenjem. Sve uz pomoć bakrenih označivača. Mislim da je potrošeno cca 400 čepova fi8.
Prekrasno , ali dobijem žgaravicu kad se sjetim koliko bi mi trebalo vremena da to napravim sa tiplima...inače svaka čast:top:
Old fart
13.02.2008., 12:07
google kaze da ne pozna ovaj MAMAS.. ali zato je nasao SCH na radnickoj (tj. vrtni put)... budem kod njih onda to narucil :)
Na kraju izgleda nebu puno jeftinije od gorenjovog ormarica.. ali gledal sam ga i iznutra izgleda bezveze, ko da su ga namjerno ruzno napravili.. ovak budem bar znal da sam JA kriv kaj je ruzno ispalo :)
Pa znaš... google je američka firma ,a ja sam sa Trešnjevke..pa ti vidi...drugi kat bivše NA-ME na Vrbanima sada VeMil:D
MadVlad
13.02.2008., 12:12
.. ali zato je nasao SCH na radnickoj (tj. vrtni put)...
i još:
ZAGREB Vrtni put 5
ZAGREB Podaupskog bb
ZAGREB-Našička 144
ZAGREB-Jankomir Vučak 30
VELIKA GORICA-Ljudevita Posavskog 49
SESVETE, Jelkovečka cesta 5
Home page (www.schachermayer.hr)
Imam potpuno istu priču, dva posla s tiplama su mi bila dovoljna da kupim keksericu.:top:
cd_covers
13.02.2008., 12:51
Ne bi reko.
http://img177.imageshack.us/img177/7379/dsc00490sn8.jpg
http://img176.imageshack.us/img176/2253/dsc00491jp3.jpg
postoje skuplji i jeftiniji okviri...ovi na slikama su jeftiniji....tih okvira ima 6-7 vrsta....
2 okvira 3,84 metra ukupno dužine sa pantima sam platio malo manje od 570kn sa 10% popusta.
Pozdrav,
Tomislav
MadVlad
13.02.2008., 12:59
2 okvira 3,84 metra ukupno dužine sa pantima sam platio malo manje od 570kn sa 10% popusta.
Samo okviri, bez sklapanja i stakla? Yep, skupo!
boxer-kai
13.02.2008., 13:24
kako da napravim ovako savijenu dasku.pomoć
http://img511.imageshack.us/img511/8448/sdwt9.th.jpg
Old fart
13.02.2008., 15:23
kako da napravim ovako savijenu dasku.pomoć
http://img511.imageshack.us/img511/8448/sdwt9.th.jpg
Teško ...treba ti kalup od iverice , izrezbareni medijapan iz Iverpana , melaninska folija u željenom dekoru ,malo ljepila i puuuuno stegica..nemoj..:D
boxer-kai
13.02.2008., 16:38
a gdje bi to mogao kupiti ili tko bi mi mogao napraviti?
MadVlad
13.02.2008., 16:50
Ajd ti nama pobliže objasni za šta će ti to pa ti mi možda predložimo lakše izvedivo rješenje
Old fart
13.02.2008., 16:58
Možda i malo veču sliku
boxer-kai
13.02.2008., 18:11
u biti to bi bilo za macku kao sto je i ovdje prikazano.Inace kosta 200 dolara ali jos transport iz amerike pa je dosta skupo.Evo vise slika
http://www.moderncat.net/2007/12/25/brand-new-moderncritter-bent-plywood-scratcher/
u biti to bi bilo za macku kao sto je i ovdje prikazano.Inace kosta 200 dolara ali jos transport iz amerike pa je dosta skupo.Evo vise slika
http://www.moderncat.net/2007/12/25/brand-new-moderncritter-bent-plywood-scratcher/
hm.... šperploča... "šperu" po "šperu" pariti i savijati, te lijepiti pod tlakom i temp. nešto kao proizvodnja skija...
fakat jel ima neko u HR ko se usudi to radit???
Old fart
13.02.2008., 21:23
Ma pazi , to nije problem napraviti ,ali nije isplativo za jedan komad...na tvojem mjestu bi to izveo kao običnu policu bez radiusa ili u spoj ubaci kosinu.
Bila bi fora imati kupca za cca 50-ak komada , drage volje bi to ja napravio..a dečki kaj velite ajmo napraviti proboj na evropsko tržište sa "Grebalicom za mačke"kao namještajem:cerek::cerek::rofl:
boxer-kai
13.02.2008., 21:39
pa mogli bi da...:lol:
nego ja sam konto mozda kombinirat drvo i lim,ak ne moze sam od drveta.Znaci ravno drvo ucvrceno za zid,a za njega ucvrscen lim koji se savija.
a da pitaš majstore koji rade s plexijem. možda oni mogu deblji sloj plexija saviti pod određenim radijusom i imaš još bolji komad namještaja od obične šperploče.
Ovo s policom-grebalicom za mačeke je dobar štos, Dalo bi se to izvesti i tako da se par slojeva tankog mediapanasavija i lijepi zajedno, ali kako kaže Old Fart, mnogo stegica i puno posla, a trebalo bi to onda i polakirati, što opet nije baš jeftino. Sve skupa bi koštal više nego da naručiš iz Amerike. I onda, na kraju mačka ne bi šmirglala čitav projekt niti pol posto već sa vratila drapanju kauča. :lol:
Ako radijus nije bitan, to se da složiti i sa tri daske od kojih bi srednja bila postavljena po 45° u odnosu na ostale dve. Isti oblik samo umjesto radijusa imamo L sa malim manjim trokutom u uglu.
A najjednostavnije bi bilo to složiti od plexija.
boxer-kai
14.02.2008., 06:52
ljudi hvala vam,plexiglas je super ideja!kad napravim javim vam;)
Ima neka firma "SLIšKO" koja radi sve zivo od plexia po zeljama kupca,pa cu probat ih kontaktirat!
cd_covers
14.02.2008., 09:02
ljudi hvala vam,plexiglas je super ideja!kad napravim javim vam;)
Ima neka firma "SLIšKO" koja radi sve zivo od plexia po zeljama kupca,pa cu probat ih kontaktirat!
http://www.prozirni-namjestaj.hr/, pogledaj
inače pleksiglas možeš i sam savijati, nije teško i ne treba skupi alat...
peskarusa
14.02.2008., 10:17
ćao svima. Evo došla sam na jednu ideju (nadam se da sam na pravom mjestu) pa me zanima vaše mišljenje i savjet. tila bi napravit stolić za dnevni od bačve. otprilike ovako: od polovice male bačve da bude dno a gore staklo. ali bačvu presjeć uzdužno pa je poleć na zakrivljeni dio. nadam se da će netko razumit sta mislin. teško mi je to bolje predočit, ali zapravo nije toliko ni bitno. ono što mene zapravo zanima je kako to staklo fiksirat (zalipit?) za drvenu površinu, a da bude trajno rješenje?
MadVlad
14.02.2008., 11:00
Jel ovako nešto?
http://img265.imageshack.us/img265/2408/stolrd7.jpg
Postoje ti podloške za staklo koje se lijepe posebnim ljepilom, a sa donje strane ima navoj koji upucaš u bačvu. Ovako to izgleda
http://img145.imageshack.us/img145/3163/podlkp0.jpg
peskarusa
14.02.2008., 11:11
Jel ovako nešto?
http://img265.imageshack.us/img265/2408/stolrd7.jpg
Postoje ti podloške za staklo koje se lijepe posebnim ljepilom, a sa donje strane ima navoj koji upucaš u bačvu. Ovako to izgleda
http://img145.imageshack.us/img145/3163/podlkp0.jpg
da, baš to sam tila! puno ti fala. znaš možda jel to problem dobavit (podloške) ili ima toga po splitu možda? cijena? valjda nije nešto skupo!
još jednom fala, srce si :cerek:
MadVlad
14.02.2008., 11:21
To ti je iz SCH kataloga, a oni nemaju dućan u ST. Cijena - ni otprilike. Tog bi trebalo biti po željezarijama, nađi neku pa pitaj. Ili još bolje nađi neku staklarsku radionu, oni će ti to možda imati ili dati savjet kako to možda bolje/jednostavnije/jeftinije pričvrstit.
Sa Žutih stranica HTa:
01. BARTON d.o.o. Split, Vrh Visoke 43 (021) 476 142
02. DEKOR d.o.o. Split, Stinice (021) 490 832
03. KRISTAL STAKLO, staklarska radnja, vl. Tijardović Vibor Split, Mandićeva 29 (021) 326 391
04. MI & GLASS d.o.o. Split, Velebitska 30A (021) 572 421
05. STAKLAR, staklarski obrt, vl. Domazet Blaž Split, Pujanke 32 (021) 376 899
06. STAKLO BADEL d.o.o. Split, Kneza Višeslava 26 (021) 360 309
07. STAKLO MAAS, vl. Sunara Aida Split, Mostarska 59 (021) 509 130
08. STAKLO MONT d.o.o. Split, Poljička cesta 22 (021) 571 390
09. BUDALIĆ DANIJEL, staklar Split, Vrh Visoke 53 (098) 370 391
10. DILSINA d.o.o. Split, Radmilovića 22 (098) 235 008
11. FERA MOBILIS d.o.o. Split, Ruđera Boškovića 18 (021) 470 208
12. IVMAR d.o.o. Zagreb Split, Krbavska 22 (021) 455 016
13. MC 57 COMPANY d.o.o. Split, Mažuranićevo šetalište 53 (021) 533 421
14. PLAVI JADRAN d.o.o. Split, Širokobriješka 1 (021) 509 062
peskarusa
14.02.2008., 11:23
impresionirana sam! nadam se da ću doć do nekakvog rješenja pa ti sličicu pošaljem! fala. pozdrav :)
Old fart
14.02.2008., 11:36
Opasan je plavooki neee....:D
Old fart
14.02.2008., 11:39
Ah , da samo jedan detalj , ljepilo se učvrščuje pomoču infra svjetla.pa i to treba uzeti u obzir..
Old fart
14.02.2008., 11:48
MadVlad ,baš nešto gledam tvoje šablone ,pa jesi li možda bacio oko na Furnir ...dobili su neke čudne šablone od al. ?
MadVlad
14.02.2008., 12:05
U Furniru sam bio jednom u životu i tad mi se nije ni najmanje svidio. Nakon par godina se preuredio kompletno, ali još nisam bio. Baš bi se trebao zaletit koji dan. Sad sam malo listao web njihov ali nisam vidio nikakve šablone u ponudi. Naručio sam katalog, možda ima unutra
Old fart
14.02.2008., 12:13
Ma nema ,to im je u povjima a imaju akciju zbog prodaje okova neke firme ,žurio sam pa nisam baš nešto gledao, okovi im baš nisu loši .
boxer-kai
14.02.2008., 12:26
inače pleksiglas možeš i sam savijati, nije teško i ne treba skupi alat...
Sta je potrebno za to?
cd_covers
14.02.2008., 12:36
Sta je potrebno za to?
Fen koji se koristi npr. za skidanje boje....ja sam kupio za 95kn i savijao plexi bez problema....
cd_covers
14.02.2008., 12:37
Ma nema ,to im je u povjima a imaju akciju zbog prodaje okova neke firme ,žurio sam pa nisam baš nešto gledao, okovi im baš nisu loši .
Skupi su za to što nude..barem meni....
Old fart
14.02.2008., 12:42
Skupi su za to što nude..barem meni....
Da nisu baš jeftini ,samo znaš nije jeftino uvijek dobro ,zato i pitam kaj mislite o sablonama ,a okov je u klasi Solida i to je OK
evo pitanjca...
trebao bih napraviti ladice čije su fronte uvučene u korpus. pa me zanima koliko kraće metaboxe uzeti za tu namjenu ako se uopće metaboxi mogu tako ugraditi???
jel ima tko kakva iskustva s takvim ladicama?
hoće li me prihvatnici za..jebati ili ima lufta (čini mi se da ima al pitam za svaki slučaj).
koliko se vodilice uvlače u korpus od prednjeg ruba korpusa...
fala...
nešto vako: klik (http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/20067829)
Old fart
14.02.2008., 19:43
evo pitanjca...
trebao bih napraviti ladice čije su fronte uvučene u korpus. pa me zanima koliko kraće metaboxe uzeti za tu namjenu ako se uopće metaboxi mogu tako ugraditi???
jel ima tko kakva iskustva s takvim ladicama?
hoće li me prihvatnici za..jebati ili ima lufta (čini mi se da ima al pitam za svaki slučaj).
koliko se vodilice uvlače u korpus od prednjeg ruba korpusa...
fala...
nešto vako: klik (http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/20067829)
Čuj imam Blumov program za slaganje korpusa i kad mu pokušam postaviti uvjet Metabox sa uvučenim frontama ,program to ne preporučuje jer vodilice ostaju vidljive kroz fuge...ja im vjerujem:D
Čuj imam Blumov program za slaganje korpusa i kad mu pokušam postaviti uvjet Metabox sa uvučenim frontama ,program to ne preporučuje jer vodilice ostaju vidljive kroz fuge...ja im vjerujem:D
aha, odakle ti program? da quotam titovu izjavu prigodom spuštanja amerikanaca na mjesec: "Lepo je to, lepo, al treba to i s drugima podijeliti...".
pa jel ima neki drugi okov za upuštene ladice?
Kuhinja će ići u L pa me zanima gdje se može izrezatii kantirati onaj dio radne ploče 'kuta' (koji neće biti pod pravim kutem) kao što je npr. tu kod Šarića?
http://www.kuhinje-saric.hr/album/velika_5.jpg
Hvala!
Old fart
14.02.2008., 19:55
aha, odakle ti program? da quotam titovu izjavu prigodom spuštanja amerikanaca na mjesec: "Lepo je to, lepo, al treba to i s drugima podijeliti...".
pa jel ima neki drugi okov za upuštene ladice?
Zamisli kupio ! Zove se Dinalog i možeš ga nabaviti u Iverpanu :D:D
Bilo koji drugi se isto vidi ali uže , ja kada trebam napraviti tako nešto radim duple stranice s tim da je unutarnja uža 2 cm , možda nije elegantno ali izgleda lijepo. Ostala rješenja su skupa ,ali možda to tebi ništa ne znači:D
Old fart
14.02.2008., 19:59
Kuhinja će ići u L pa me zanima gdje se može izrezatii kantirati onaj dio radne ploče 'kuta' (koji neće biti pod pravim kutem) kao što je npr. tu kod Šarića?
Hvala!
Ja to radim u Iverpanu , ali i Elgrad i Size kupres to može napraviti..čuo sam da ima neki majstor prema Samoboru sa cnc-om ali ne znam gdje...
Zamisli kupio zove se Dinalog i možeš ga nabaviti u Iverpanu :D:D
koliko para za taj sport??
Ja to radim u Iverpanu , ali i Elgrad i Size kupres to može napraviti..čuo sam da ima neki majstor prema Samoboru sa cnc-om ali ne znam gdje...
Hvala ti! Da li to naplaćuju ekstra naspram obične ravne radne ploče?
cd_covers
14.02.2008., 21:10
a kaj će ti cnc za to? pa lajsna pokrije ako je par mm fulano...
cirkular(ili ubodna ili glodalica) u ruke i nema greške..
cd_covers
14.02.2008., 21:11
mislim da se besplatno može skinuti sa neta (blum site) ili je negdje na temi bio link jer sam ja to skinuo, ali ne sjećam se točno gdje...
Old fart
14.02.2008., 23:24
1200 kn cca., bilo je davno:)
Old fart
14.02.2008., 23:24
Hvala ti! Da li to naplaćuju ekstra naspram obične ravne radne ploče?
Mislim da da
Old fart
14.02.2008., 23:30
a kaj će ti cnc za to? pa lajsna pokrije ako je par mm fulano...
cirkular(ili ubodna ili glodalica) u ruke i nema greške..
Pazi ,radna ploha je 38 mm sa tvrdom folijom (jako tupi ubodnu) , ja nemam tako široko glodalo sa tvrdim oštricama , a kružna pila može ako imaš šajbu sa puno tvrdih zuba i jaku pilu...lajsna ne pokriva zubiće na gornjoj plohi poslije piljenja , aosim toga čovjek hoče kant traku ako sam dobro razumio..
Pazi ,radna ploha je 38 mm sa tvrdom folijom (jako tupi ubodnu) , ja nemam tako široko glodalo sa tvrdim oštricama , a kružna pila može ako imaš šajbu sa puno tvrdih zuba i jaku pilu...lajsna ne pokriva zubiće na gornjoj plohi poslije piljenja , aosim toga čovjek hoče kant traku ako sam dobro razumio..
Hvala svima na odgovorima. Ma mislila sam na kantiranje vanjskog dijela radne ploče koji se podrazumijeva.
cd_covers
15.02.2008., 09:14
ubodne pilice najkvalitetnije koštaju 40kn paket (Bosch pro), glodalo ne treba biti 38mm, to se radi u više koraka.
Cirkularom piliš tako da ne trga onu stranu di je folija, nije to teško.
A kant traku on hoće zato jer nema pojma šta hoće, ne zato jer mu treba...
Ako nema ništa od navedenog alata niti dobre volje nek se prime nečeg drugog ili nek ode u BILO KOJI centar gdje prodaju radne ploče i tamo zatraži i plati.
Pozdrav,
Tomislav
MadVlad
15.02.2008., 10:30
evo pitanjca...
trebao bih napraviti ladice čije su fronte uvučene u korpus.
Najjednostavnije ti je da unutar bokova ormara ušarafiš još dva boka koja su za 2 cm plića od vanjskih. Na njih onda ušarafi vodilice (pazi da ti se sad svjetli otvor smanjio za 36 mm!), a na rubovima unutarnjih će ti se zaustavljati fronte.
http://img137.imageshack.us/img137/8298/laddp2.jpg
Old fart
15.02.2008., 10:33
Najjednostavnije ti je da unutar bokova ormara ušarafiš još dva boka koja su za 2 cm plića od vanjskih. Na njih onda ušarafi vodilice (pazi da ti se sad svjetli otvor smanjio za 36 mm!), a na rubovima unutarnjih će ti se zaustavljati fronte.
http://img137.imageshack.us/img137/8298/laddp2.jpg
Pa to i govorim:top:
Old fart
15.02.2008., 10:38
ubodne pilice najkvalitetnije koštaju 40kn paket (Bosch pro), glodalo ne treba biti 38mm, to se radi u više koraka.
Cirkularom piliš tako da ne trga onu stranu di je folija, nije to teško.
A kant traku on hoće zato jer nema pojma šta hoće, ne zato jer mu treba...
Ako nema ništa od navedenog alata niti dobre volje nek se prime nečeg drugog ili nek ode u BILO KOJI centar gdje prodaju radne ploče i tamo zatraži i plati.
Pozdrav,
Tomislav
Nemoj se ljutiti , ali ja još nisam uspio ravno otpiliti po boku gledano 38 mm ivericu a imam dobru ubodnu i pilice bimetal .Osim toga za jedan rez pod 45stupnjeva nije vrijedno se patiti u radioni kad već sve daje rezati vani. :)
MadVlad
15.02.2008., 10:44
Hvala!
Onaj vidljivi rub radne ploče je originalan. Za takvo što se uzima radna ploča dubine 90 cm i odrežu se spojevi sa lijevom i desnom radnom pločom na mjeru. Rezove pokriva alu-lajsna. Sad ti još fali mali trokut u ćošku kojeg isto režeš na mjeru. Vid sliku:
http://img255.imageshack.us/img255/5411/kutzz6.jpg
MadVlad
15.02.2008., 10:46
Pa to i govorim:top:
Dok ja pročitam sve...
cd_covers
15.02.2008., 10:52
Onaj vidljivi rub radne ploče je originalan. Za takvo što se uzima radna ploča dubine 90 cm i odrežu se spojevi sa lijevom i desnom radnom pločom na mjeru. Rezove pokriva alu-lajsna. Sad ti još fali mali trokut u ćošku kojeg isto režeš na mjeru. Vid sliku:
i sad kad pogledaš tu sliku valjda će biti jasno kako to možeš sam bez pol frke napraviti....
Pozdrav,
Tomislav
:top:
Ej, one sablone su ti super. Posebno me se dojmila ona za nogice elemenata. Ja sam se napatio dok sam sve izmjerio pa onda postavio.:top:
Pozdrav,
kako postaviti pante za gornji kuhinjski kutni element? Samo su jedna vrata(kut 45) i pante su +45. Sa drugim elementima sam jednostavno naslonio vrata na korpus i zabušio mjesta gdje idu pante na korpus, ali za kutni mi to bas i ne ide:D. Pante su od firme hettich... Jel ima kakva caka???
MadVlad
15.02.2008., 16:15
Čim pitaš, to znači da ti je element već na zidu. Jer da nije, onda bi ga (dok još nema leđa) postavio na pod, prislonio i zatvorio vrata i sa stražnje strane ušao rukom (ili cijeli) unutra i zacrtao položaj podložnih pločica. A sad ovako bi bilo pametno da pogledaš u uputstva proizvođača (koja isto tako vjerojatno nemaš) ili uzmeš neku dasku, postaviš je pod 45° u odnosu na frontu, zacrtaš i preneseš te mjere na element.
Čim pitaš, to znači da ti je element već na zidu. Jer da nije, onda bi ga (dok još nema leđa) postavio na pod, prislonio i zatvorio vrata i sa stražnje strane ušao rukom (ili cijeli) unutra i zacrtao položaj podložnih pločica. A sad ovako bi bilo pametno da pogledaš u uputstva proizvođača (koja isto tako vjerojatno nemaš) ili uzmeš neku dasku, postaviš je pod 45° u odnosu na frontu, zacrtaš i preneseš te mjere na element.
Da element je na zidu. Fulao sam sa mjerama sirine vrata - ostala su mi 1,5cm sira:D - hebi ga. nisam mislio da će mi to stvarati probleme kad sam ga montirao na zid:(
Kad već pitam... Da li element za ugradbenu perilicu treba "djeliti" bočnu stranicu susjednog elementa? Element od sudopera i perilice su mi zasebno. Sad kad sam mjerio širinu fronte za perilicu, skužio sam da će mi se vidjeti prednjica od korpusa(vertikala) perilice s jedne strane.
MadVlad
15.02.2008., 17:19
Da li element za ugradbenu perilicu treba "djeliti" bočnu stranicu susjednog elementa? Element od sudopera i perilice su mi zasebno.
Ugradbena perilica nema element već ostavljaš prazan prostor između susjednih elemenata u koji uguraš aparat. Ja to napravim tako da izrežem dvije ili tri letvice duljine 45.2 cm ili 60.2 cm (ovisi o širini perilice) i uglavim ih između tih susjednih elemenata. Nakon što sve elemente dovedem u točan položaj i vagu i kad postavim radnu ploču i pričvrstim sve elemente međusobno i za radnu ploču, onda maknem te letvice i siguran sam da je razmak nakon cijelog tog manipuliranja ostao onakav kakav treba.
A ako je radna ploča na visini višoj od standardne, onda ostavim dvije te letvice ispod radne ploče (kantirane naravno) da popune razmak od vrha perilice i da sprečavaju da se perilica ljulja kod otvaranja (ušarafiš perilicu u prednju letvicu).
Ovak nekak (http://img153.imageshack.us/img153/1600/pereg6.jpg)
E da, mada svi propisuju da ta rupa bude 45.0 ili 60.0 cm široka, ja uvijek dodam još 2 mm pa sam miran. I nikad mi razmak između fronti perilice i susjednih elemenata nije bio prevelik, uvijek taman.
Ugradbena perilica nema element već ostavljaš prazan prostor između susjednih elemenata u koji uguraš aparat. Ja to napravim tako da izrežem dvije ili tri letvice duljine 45.2 cm ili 60.2 cm (ovisi o širini perilice) i uglavim ih između tih susjednih elemenata. Nakon što sve elemente dovedem u točan položaj i vagu i kad postavim radnu ploču i pričvrstim sve elemente međusobno i za radnu ploču, onda maknem te letvice i siguran sam da je razmak nakon cijelog tog manipuliranja ostao onakav kakav treba.
A ako je radna ploča na visini višoj od standardne, onda ostavim dvije te letvice ispod radne ploče (kantirane naravno) da popune razmak od vrha perilice i da sprečavaju da se perilica ljulja kod otvaranja (ušarafiš perilicu u prednju letvicu).
Ovak nekak (http://img153.imageshack.us/img153/1600/pereg6.jpg)
E da, mada svi propisuju da ta rupa bude 45.0 ili 60.0 cm široka, ja uvijek dodam još 2 mm pa sam miran. I nikad mi razmak između fronti perilice i susjednih elemenata nije bio prevelik, uvijek taman.
Hvala ti na odgovoru. Kod mene je situacija takva da mi je perilica zadnji element - vanjski. Zato sam i isao s tim da moram imati element zbog bočne strane a i da mi je perilica odmah do radne ploče bez razmaka, a obzirom da je visina donjih elemenata sa pločom 99cm pa onda ta perilica mora na nečemu i stajati. E kako sad kad stavim frontu na perilicu ona neće pokriti vertikalni dio korpusa koji graniči sa sudoperom pa će tu biti vidljiv razmak izmedju fronte sudopera i perilice. Morat ću napraviti neku kombinaciju:D
Inače ova fora s letvicama ti je super stvar:s. Nisam imao blage da se to tako radi. Hvala još jednom na odgovoru.
http://img171.imageshack.us/img171/4730/kutupitis9.jpg (http://img171.imageshack.us/my.php?image=kutupitis9.jpg)
Gledam onu sliku pa mi je sinulo da to možda ipak nije to. Kuhinjski zid je pod pravim kutem pa mi nije jasna ova rupa na slici
Postoji li neka formula kako da izračunamo ove nestandardne dimenzije radne ploče jer mi je najbitnije da mi ostane 80 cm elemenata na označenoj strani... je li to uopće moguće u jednom komadu ploče dobiti (jasno mi je da lijeva i desna strana kuhinje ima svoju radnu ploču i lajsne, samo me taj kut muči)
e, pa skroz sam se zboravio pohvaliti...
nedugo nakon mog ispitivanja o oberfrezeru, frezeru i glodalici ja ubo mašinu...
ovakvu (http://www.blackanddecker.com/productguide/product-details.aspx?productid=14874&toolview=5#details).
i mogu reći da sam zadovoljan.
nisam još imao prilike puno je koristiti ali ono što sam napravio je polučilo odlične rezultate.
uskoro ću slikati nekoliko detalja koje sam zglodao.
samo da nadodam jeftiniji je od boscha i dolazi s supersoničnim koferom u koji stane još stvarčica.
Old fart
16.02.2008., 19:25
e, pa skroz sam se zboravio pohvaliti...
nedugo nakon mog ispitivanja o oberfrezeru, frezeru i glodalici ja ubo mašinu...
ovakvu (http://www.blackanddecker.com/productguide/product-details.aspx?productid=14874&toolview=5#details).
i mogu reći da sam zadovoljan.
nisam još imao prilike puno je koristiti ali ono što sam napravio je polučilo odlične rezultate.
uskoro ću slikati nekoliko detalja koje sam zglodao.
samo da nadodam jeftiniji je od boscha i dolazi s supersoničnim koferom u koji stane još stvarčica.
Opa:top: izgleda super ..koliko kunića:cerek:
Da se i ja pohvalim:
Nova kekserica Makita!
Sad je na redu Festoolov komplet: cirkular i oberfrezer sa letvama, stolom i usisavačem. Nadam se da ću do kraja godine to kompletirati, pa da se riješim još ono malo Einhela što mi je ostalo u radionici.
http://img171.imageshack.us/img171/4730/kutupitis9.jpg (http://img171.imageshack.us/my.php?image=kutupitis9.jpg)
Gledam onu sliku pa mi je sinulo da to možda ipak nije to. Kuhinjski zid je pod pravim kutem pa mi nije jasna ova rupa na slici
Postoji li neka formula kako da izračunamo ove nestandardne dimenzije radne ploče jer mi je najbitnije da mi ostane 80 cm elemenata na označenoj strani... je li to uopće moguće u jednom komadu ploče dobiti (jasno mi je da lijeva i desna strana kuhinje ima svoju radnu ploču i lajsne, samo me taj kut muči)
Ja to računam pomoću jedne formule koju ne znam sad na pamet, a teško da se može i skužiti ako nije popračeno skicom,
jer je bitno da linije radne ploče, fronte i korpusa budu svugdje isto udaljene.
A što se one rupe u kutu tiče, tu se obično ili natumpla trokut ili se taj trokut odreže malo veći pa se postavi na rupu tako da je zatvori.
U svakom slučaju ima tu zafrkancije i pripasivanja ako se želi to napraviti uredno i profesionalno.
Old fart
16.02.2008., 23:05
Ja to računam pomoću jedne formule koju ne znam sad na pamet, a teško da se može i skužiti ako nije popračeno skicom,
jer je bitno da linije radne ploče, fronte i korpusa budu svugdje isto udaljene.
A što se one rupe u kutu tiče, tu se obično ili natumpla trokut ili se taj trokut odreže malo veći pa se postavi na rupu tako da je zatvori.
U svakom slučaju ima tu zafrkancije i pripasivanja ako se želi to napraviti uredno i profesionalno.
Reda radi..jel se tebi čini da je to ipak jednostavnije izvesti cnc-om i jeftinije . Ljudi kažu "vrijeme je novac":amen:
Old fart
16.02.2008., 23:10
Da se i ja pohvalim:
Nova kekserica Makita!
Sad je na redu Festoolov komplet: cirkular i oberfrezer sa letvama, stolom i usisavačem. Nadam se da ću do kraja godine to kompletirati, pa da se riješim još ono malo Einhela što mi je ostalo u radionici.
Osim sto vam , zavidim ne mogu a da se ne prisjetim jedne anegdote iz života P.I.Lenjina....kada su ga pitali kako uspijeva tako puno napraviti u životu ,on je odgovorio: ženi kažem da idem ljubavnici, ljubavnici kažem da moram kod žene a ja se zavučem u radionu sa svojim novim alatom i radim,radim ,radim:rofl::rofl:
Reda radi..jel se tebi čini da je to ipak jednostavnije izvesti cnc-om i jeftinije . Ljudi kažu "vrijeme je novac":amen:
Pa naravno da se to radi CNC-om. Ali uslugu tumplanja i trokuta još nisam vidio kao jednu od ponudjenih u Elgradu i sličnim drvnim centrima. Isto tako i pripasivanje ausvinkla.
Slažem se da je vrijeme novac, ali posvećivanje detaljima povećava kvalitetu usluge, a samim time i zadovoljstvo kupca. Jednostavnije je objasniti zbog čega nešto košta kojih 100, 200 kn više nego se pravdati zbog čega je nešto zabrljano ili zašto nešto zijeva.
Uostalom, s iskustvom dolaze jednostavna i brza rješenja.
Zato postoji razlika izmedju dvije vrste stolara: oni koji koriste frezer i cirkular, i oni koji nemaju pojma čemu to služi. :mig:
Opa:top: izgleda super ..koliko kunića:cerek:
970 kn
sve me sramota reć pored makita i metaba...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.