PDA

View Full Version : Izrada namještaja - savjeti

stranice : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Old fart
17.02.2008., 18:07
970 kn

sve me sramota reć pored makita i metaba...

Pa čini mi se poštena cijena ,djeluje bas solidno....ja sam svoju več dvaputa tumplao po kliznoj plohi...morat ču uzeti novu:D

Old fart
17.02.2008., 18:07
Pa naravno da se to radi CNC-om. Ali uslugu tumplanja i trokuta još nisam vidio kao jednu od ponudjenih u Elgradu i sličnim drvnim centrima. Isto tako i pripasivanje ausvinkla.
Slažem se da je vrijeme novac, ali posvećivanje detaljima povećava kvalitetu usluge, a samim time i zadovoljstvo kupca. Jednostavnije je objasniti zbog čega nešto košta kojih 100, 200 kn više nego se pravdati zbog čega je nešto zabrljano ili zašto nešto zijeva.

Uostalom, s iskustvom dolaze jednostavna i brza rješenja.
Zato postoji razlika izmedju dvije vrste stolara: oni koji koriste frezer i cirkular, i oni koji nemaju pojma čemu to služi. :mig:

Slažem se :mig:

MadVlad
18.02.2008., 09:57
E kako sad kad stavim frontu na perilicu ona neće pokriti vertikalni dio korpusa koji graniči sa sudoperom pa će tu biti vidljiv razmak izmedju fronte sudopera i perilice. Morat ću napraviti neku kombinaciju.

Ja bi to izveo ovako:
imaš taman visinu kuhinje da sve klapne kako treba, cokl 10 cm, dno elementa 2 cm, perilica 82 cm, radna ploča 4 cm = 98 cm, a ti gađaš 99 cm. Element za perilicu bi imao samo jedan bok i dno, stajao bi na nogicama kao i ostali elementi. Bok se pričvrsti nekakvim L-kutnicima u radnu ploču i/ili u zid. Dno možeš spojiti sa dnom elementa sudopera od ispod sa nekakvim šajbicama ili keksima ili drvenim tiplama. Kad u taj element staviš perilicu sa svojom frontom ostaje prazan prostor sa donje strane perilice (njezin "cokl"). Zato na to mjesto staviš fiksnu blendu iste širine kao i fronta perilice. Fiksna znači da ju pričvrstiš tako da se da lagano skinuti ako treba izvući perilicu iz elementa. Samo pazi na razmak između te blende i fronte perilice, mora biti poveći (barem 7 mm) da bi se perilica mogla bez zapinjanja otvarati.
Opet slika kaže puno više:
Slika 1 (http://img204.imageshack.us/img204/5737/abcon5.jpg)
Slika 2 (http://img527.imageshack.us/img527/3015/abc2rz1.jpg)

šajo
18.02.2008., 11:33
Ja bi to izveo ovako:
imaš taman visinu kuhinje da sve klapne kako treba, cokl 10 cm, dno elementa 2 cm, perilica 82 cm, radna ploča 4 cm = 98 cm, a ti gađaš 99 cm. Element za perilicu bi imao samo jedan bok i dno, stajao bi na nogicama kao i ostali elementi. Bok se pričvrsti nekakvim L-kutnicima u radnu ploču i/ili u zid. Dno možeš spojiti sa dnom elementa sudopera od ispod sa nekakvim šajbicama ili keksima ili drvenim tiplama. Kad u taj element staviš perilicu sa svojom frontom ostaje prazan prostor sa donje strane perilice (njezin "cokl"). Zato na to mjesto staviš fiksnu blendu iste širine kao i fronta perilice. Fiksna znači da ju pričvrstiš tako da se da lagano skinuti ako treba izvući perilicu iz elementa. Samo pazi na razmak između te blende i fronte perilice, mora biti poveći (barem 7 mm) da bi se perilica mogla bez zapinjanja otvarati.
Opet slika kaže puno više:
Slika 1 (http://img204.imageshack.us/img204/5737/abcon5.jpg)
Slika 2 (http://img527.imageshack.us/img527/3015/abc2rz1.jpg)

Aaa, bas mi je to trebalo! Da sam barem pitao ranije:(, ali u svakom slučaju dobro će mi doći dio sa blendom. Pricvrstit ću je sa čepovima bez ljepljenja. Onda ću to moći maknuti u slučaju da će perilica morati ići van.

E što se tiče moga posta o postavljanju kutnih panti... dobro sam se namučio i uspio sam pogoditi pravu udaljenost pločice od ruba korpusa već od trećeg puta:D (bušio po specifikaciji proizvođača). Na sreću, pločica je ljepo pokrila zadnja moja dva promašaja i vrata sada sjedaju kako treba. Krive rupe sam popunio ljepilom i nadam se da se neće ništa razlohati vremenom:rolleyes:

Hvala na skicama!

MadVlad
18.02.2008., 11:52
Da sam barem pitao ranije:(

To znači da si to već izveo nekako drugačije?
Ah, kasnim s odgovorom jer se vikendom ne spajam od doma jer mi je na dial-up, ko u onoj reklami sa tupom facom i zvukom modema.

MadVlad
18.02.2008., 12:05
Sad je na redu Festoolov komplet: cirkular i oberfrezer sa letvama, stolom i usisavačem.
Kolko znamenki ima iznos u €?

cd_covers
18.02.2008., 12:39

3 nema sigurno....samo je pitanje koja je prva znamenka od one 4 (i druga :)).

šajo
18.02.2008., 12:48
To znači da si to već izveo nekako drugačije?

yap, ostavio sam bočne s tim da mi je vanjska bočna šira za 18 mm. Tako da kada stavim frontu sve bude u ravnini. Naravno i dalje ostaje problem sa razmakom između sa strane sudopera - mozda ubacim naku alu lajsnu ili slično. Budem još razmislio, bitno da se ženi svidi:D

Old fart
18.02.2008., 13:48
3 nema sigurno....samo je pitanje koja je prva znamenka od one 4 (i druga :)).

Jesi ga uzeo u sacheru..app.jel se tebi blesira forum oko podneva:confused:

zoranp
18.02.2008., 22:07

Okvirno se radi o cifri od 3000 eura za sve ono što mi je potrebno, pa da imam sve što mi treba za kvalitetan posao. Nije malo, ali prednost je što se sve to da kupovati po etapama, jer su svi dodaci modularni i kompatibilni jedan s drugim.

Prvo ću uzeti cirkular s letvom, pa usisavač.
U drugoj fazi oberfrezer i letvu za njega koja paše i za cirkular,
a u trećeoj stol. Još možda i koji dodatak za stol.

Ne radi se o malim novcima, ali ako se izračuna vrijeme koje se uštedi kvalitetnim alatom, kvaliteta posla i što nije za zanemariti: sigurnost i zdravlje, tada treba to pregristi i jednom zauvijek maknuti trećerazredne strojeve iz radione.

Moja pluća ipak nisu usisavač za piljevinu!
A kad sam već kod toga, toliko sam se načistio piljevine i drvenog brašna s polica u zadnjih par mjeseci, da ne znam više da li sam čistaćica ili stolar.

Dugoročna investicija se uvijek pokaže kao najisplativija.

Old fart
19.02.2008., 06:59
Okvirno se radi o cifri od 3000 eura za sve ono što mi je potrebno, pa da imam sve što mi treba za kvalitetan posao. Nije malo, ali prednost je što se sve to da kupovati po etapama, jer su svi dodaci modularni i kompatibilni jedan s drugim.

Prvo ću uzeti cirkular s letvom, pa usisavač.
U drugoj fazi oberfrezer i letvu za njega koja paše i za cirkular,
a u trećeoj stol. Još možda i koji dodatak za stol.

Ne radi se o malim novcima, ali ako se izračuna vrijeme koje se uštedi kvalitetnim alatom, kvaliteta posla i što nije za zanemariti: sigurnost i zdravlje, tada treba to pregristi i jednom zauvijek maknuti trećerazredne strojeve iz radione.

Moja pluća ipak nisu usisavač za piljevinu!
A kad sam već kod toga, toliko sam se načistio piljevine i drvenog brašna s polica u zadnjih par mjeseci, da ne znam više da li sam čistaćica ili stolar.

Dugoročna investicija se uvijek pokaže kao najisplativija.

Sve to stoji ako imas dovoljno posla da to isplatiš...

Old fart
19.02.2008., 19:44
E dečki imam i ja problem..napravio sam komodu čovjeku za TV i htio je staklena vrata dolje. Problem je bio u lovi i stavio sam pante iz Akorda na koje se staklo šarafisa dva imbus šarafa koji imaju gumicu na završetku prema staklu.Sad me čovjek zove da su se vrata objesila i to na pantu pa gule po doljnoj strani korpusa.Možda ču morati promjeniti pante..Frka je u tome što sam ostavio svega 1cm uže bočne stranice da bi staklo bilo u preklopu preko cijelog korpusa pa ...ako ko ima ideju kako da to riješim :)
slika slijedi..

MadVlad
20.02.2008., 08:53
Frka je u tome što sam ostavio svega 1cm uže bočne stranice da bi staklo bilo u preklopu preko cijelog korpusa...
Daj ti sliku, iz ovog gore ja niš ne kužim. Jel ti ima staklo trenutno rupe za pante ili su to one koje se postave blizu čoškova i stegnu samo za površinu stakla? Meni zvuči iz tvoje priče ko ovo drugo. Ak je tak, šta te sprečava da zbušiš rupe i staviš "normalne" pante?

Old fart
20.02.2008., 09:13
Daj ti sliku, iz ovog gore ja niš ne kužim. Jel ti ima staklo trenutno rupe za pante ili su to one koje se postave blizu čoškova i stegnu samo za površinu stakla? Meni zvuči iz tvoje priče ko ovo drugo. Ak je tak, šta te sprečava da zbušiš rupe i staviš "normalne" pante?

E lepi moj..ja sam htio postaviti rupe ,ni pola posla ,ali izgled mora biti bez čepova.Problem je u tome kaj nisam našao na net-u sliku tog glupog panta pa moram do čovjeka slikati.Pant sam kupio u Akord-u u radničkoj ali zadnjih 12 komada.Pravilno si shvatio ,staklo se umeče u utore panta.....ma bolje da pošaljem sliku:)

MadVlad
20.02.2008., 09:23
Ovak nekak?

Old fart
20.02.2008., 10:48
Ovak nekak?

Ne ali isti tip panti, samo sto pod kutom prelazi preko okomitih bočnih stranica,tako da staklo prolazi ispredbočnih stranica preko cijele fronte korpusa.Samo pod i strop korpusa su u istoj ravnini sa staklenim vratima.Tako da pant ima i mali feder kod otklopa.Vertikalna os panta je na samom vanjskom rubu korpusa.

MadVlad
20.02.2008., 11:26
Pa možeš pod glave šarafa kojim je pričvršćen donji pant postavit najobičnije metalne podložne pločice (kolko treba) i time ju izbacit. S time bi podigao donji kraj stakla

Edit: ne pod glave šarafa, već pod cijeli pant

zoranp
21.02.2008., 07:32
Hoćeš reći da je sve funkcioniralo, ali da je staklo iskliznulo iz utora i da se objesilo? Da zapravo, onaj šaraf koji bi trebao držati staklo ne drži?

Old fart
21.02.2008., 18:33
Evo ovako:
http://www.inet.hr/dtrumbic/mini-DSC00682.JPG
http://www.inet.hr/dtrumbic/mini-DSC00684.JPG
http://www.inet.hr/dtrumbic/mini-DSC00685.JPG

MadVlad
22.02.2008., 08:22
Vidim, bio si na licu mjesta. Jesi prčkao šta po tome? Jesi nariktao?

Old fart
22.02.2008., 08:47
Vidim, bio si na licu mjesta. Jesi prčkao šta po tome? Jesi nariktao?

Jesam ,sistemom "drži vodu" ,nekako nisam zadovoljan kako drže vijci .... mislim da ču morati iči na pl.tiple, što je krajnje nezgodno sad kad je složen element i napunjen sa elektronikom...imam kardanski nastavak za bitove ,ali malo fercera jer mi je opal s trečeg kata..a neznam gdje sam ga kupio..jebeš staru budalu:ne zna:
Inače kaj veliš na onu vibracijsku rezalicu od Fein-a.. http://www.fein.de/media/images/fein-multimaster/prod_start_main_i0000308.jpg

e-zara
24.02.2008., 21:19
Bog "majstori"
Recite mi koji program koristite (za one koje ne rade rucno) za izradu krojnih lista, da li ima neki koji je for free, da nije demo i da je dobar? Sto sam skromna:D

zoranp
25.02.2008., 07:01
Bog "majstori"
Recite mi koji program koristite (za one koje ne rade rucno) za izradu krojnih lista, da li ima neki koji je for free, da nije demo i da je dobar? Sto sam skromna:D

Nema šanse!
Još kada bi mogli pronaći nekoga tko bi napravio namještaj po mjeri for free , i da je dobar. :mig:

Old fart
25.02.2008., 07:45
Nema šanse!
Još kada bi mogli pronaći nekoga tko bi napravio namještaj po mjeri for free , i da je dobar. :mig:

:rofl:

Old fart
26.02.2008., 08:38
Osječam propuh ovdje na forum-u.....

morino
04.03.2008., 22:06
pozdrav evo lagano se bacam u ove vode sad si slažem stalažu za akvarij i to če biti gotovo ovaj jedan.
zanima me di vi kupijete stvari znaći za ivericu tj iverale i ploče?kakva su pravila koliko se najmanja ploča mora uzet?
elgrad,iverpan,furnir ,gramat?(malo o odnosu cijene i kvalitete)
di kupujete šarke i ostalo?
šta koristite za stražnju stranu ormara?stavite iveral ili onu tanku ploću?
koliko dođe ona cijev na koju se vješaju vješalice(otprilike)?
da li se silikonom mogu ljepiti ogledala na iverale?
kako odrediti mjesto di će biti one rupe na vratima za pante?
i koju vrstu spajanja preferirate keksericu,one male klinove ili konfirmati vijke?

hvala unaprijed ako mislite da je ovo puno pitanja to je tek početak.

MadVlad
05.03.2008., 08:41
koliko dođe ona cijev na koju se vješaju vješalice(otprilike)? - otprilike 10 kn/m. Ili manje.
da li se silikonom mogu ljepiti ogledala na iverale? - Da

E, to su bila pitanja na koje, koliko mene sjećanje služi, nećeš naći odgovore na prijašnjim stranicama (možda za ogledala da). Ostalo je već odgovoreno.
Kolko je tebi tlaka pročitati sve postove od prvog do 992, tolko je nama ista odgovarati na ista pitanja nekoliko puta.
Sori, NHF. Udri po ovoj temi ispočetka.

cd_covers
05.03.2008., 09:33
pozdrav evo lagano se bacam u ove vode sad si slažem stalažu za akvarij i to če biti gotovo ovaj jedan.
zanima me di vi kupijete stvari znaći za ivericu tj iverale i ploče?kakva su pravila koliko se najmanja ploča mora uzet?
elgrad,iverpan,furnir ,gramat?(malo o odnosu cijene i kvalitete)

ovisi o materijalu i dekoru(može biti 1/3, 1/2 ili cijela ploča minimalno), može biti i najmanji uzdužni prerez....odluči se za neki dućan i materijal pa pitaj....

di kupujete šarke i ostalo?

Schachermayer ili Iverpan uglavnom

šta koristite za stražnju stranu ormara?stavite iveral ili onu tanku ploću?

Lesonit 3mm uglavnom

koliko dođe ona cijev na koju se vješaju vješalice(otprilike)?

Trenutno na akciji u Schachermayeru, cijena par kuna

Da ali obavezno neutralnim, ne acetatnim

kako odrediti mjesto di će biti one rupe na vratima za pante?

7-15cm od gornje ili donje strane (točna pozicija nije previše bitna), 23 mm od ruba otprilike...iako se prvo odluči za pante pa pogledaj njihovu specifikaciju...

i koju vrstu spajanja preferirate keksericu,one male klinove ili konfirmati vijke?

kekserica ili konformati, ovisno o konkretnoj situaciji....za keksanje je poželjna dobra kekserica
iako i tiple koristim za neke specifične situacije

hvala unaprijed ako mislite da je ovo puno pitanja to je tek
početak.

Pročitaj malo temu od početka kako ti je i MadVlad napisao, većinu ovoga si mogao saznati bez da pitaš posebno....

Pozdrav,
Tomislav

MadVlad
05.03.2008., 10:14

Da ali obavezno neutralnim, ne acetatnim

Vidiš, prije cca 5 godina sam zaljepio prvo ogledalo sa acetatnim silikonom i dan-danas je skroz OK, nigdje nije probilo ni ništa. To sam već čuo na par mjesta da se ne smije sa acetatnim. Jel imaš ti neka negativna iskustva?

spoki007
05.03.2008., 10:17
Trenutno na akciji u Schachermayeru, cijena par kuna
Pozdrav,
Tomislav

po pitanju kvalitete kakva su ona glodala u schachu "STERN"(set od 15-35mm,5 komada 265kn)?

MadVlad
05.03.2008., 10:25
Ne znam za Stern, ali znam da kad sam kupio jedno glodalo za 70 kn, bacio sam ga nakon 100 rupa. Kad sam dao 200 kn za komad, dere i nakon 1000-te rupe kao prvi dan. Odluči koliko ćeš ih koristit.

cd_covers
05.03.2008., 10:33
po pitanju kvalitete kakva su ona glodala u schachu "STERN"(set od 15-35mm,5 komada 265kn)?

Ne znam, ali čine se ok (a i sa Schachermayerom nemam iskustvo da prodaju nekvalitetnu robu)......imaju vidija rezače sa strane, HM čelik....ja imam LUX glodalo 35mm (5*) i prezadovoljan sam....160kn je koštalo ali i vrijedi....

Pozdrav,
Tomislav

cd_covers
05.03.2008., 10:38
Vidiš, prije cca 5 godina sam zaljepio prvo ogledalo sa acetatnim silikonom i dan-danas je skroz OK, nigdje nije probilo ni ništa. To sam već čuo na par mjesta da se ne smije sa acetatnim. Jel imaš ti neka negativna iskustva?

Lako moguće da je preporuka da se korsiti neutralni silikon "pretjerana", ali bolje biti "on the safe side"....bar po meni....
S obzirom na to nisam nikada u praksi pokušao koristiti acetatni silikon i ogledalo u kombinaciji pa ne mogu reći iz iskustva ništa protiv toga....

Pozdrav,
Tomislav

Old fart
05.03.2008., 14:17
Lako moguće da je preporuka da se korsiti neutralni silikon "pretjerana", ali bolje biti "on the safe side"....bar po meni....
S obzirom na to nisam nikada u praksi pokušao koristiti acetatni silikon i ogledalo u kombinaciji pa ne mogu reći iz iskustva ništa protiv toga....

Pozdrav,
Tomislav

Paaa imao sam priliku skidati taj prokleti silikon jer je ,naravno ,ogledalo puklo(ah klinci:)) ,poslije tog iskustva sam radije na dvostrano ljepljivoj traci i to od 2 mm debljine (ima tankih ali te ne drže) ivericu samo treba premazati emulzijom za impregnaciju i lagano zašmirglat.

cd_covers
06.03.2008., 09:52
Ja bi malo pokrenuo priču oko iskustva sa okovima i dućanima koji iste prodaju, gdje najviše kupujete, što i zašto.
Ja npr. najviše volim kupovati u Schachermayeru.
Recimo kakva su iskustva sa pantima, ladicama, itd. itd...
Kakve su kvalitete različiti proizvođači, što je dobro, a čega se treba čuvati.
Npr. kod Schachermayera, Iverpana, Blažiča, itd....

Pozdrav,
Tomislav

zoranp
06.03.2008., 13:49
Paaa imao sam priliku skidati taj prokleti silikon jer je ,naravno ,ogledalo puklo(ah klinci:)) ,poslije tog iskustva sam radije na dvostrano ljepljivoj traci i to od 2 mm debljine (ima tankih ali te ne drže) ivericu samo treba premazati emulzijom za impregnaciju i lagano zašmirglat.

Skidanje takvih stvari može se odraditi i žicom za gitaru koja se provuče izmedju ogledala i iverala. Naravno da na oba kraja žice treba privezati ručkice, kako bi se lakše pilio silikon.

Old fart
06.03.2008., 14:59
Skidanje takvih stvari može se odraditi i žicom za gitaru koja se provuče izmedju ogledala i iverala. Naravno da na oba kraja žice treba privezati ručkice, kako bi se lakše pilio silikon.

:D dobar si ,i meni je to palo na pamet (istina sa žicom za klavir) ali obično nemaš tako nešto kod sebe kad ti se desi posao , osim toga gore od toga rezanja je čiščenje ostataka sa iverala. Sad imam i žicu i strugalicu za lak ali ne i potrebu da skidam neko puknuto ogledalo:lol::lol:

Old fart
06.03.2008., 15:00
Ja bi malo pokrenuo priču oko iskustva sa okovima i dućanima koji iste prodaju, gdje najviše kupujete, što i zašto.
Ja npr. najviše volim kupovati u Schachermayeru.
Recimo kakva su iskustva sa pantima, ladicama, itd. itd...
Kakve su kvalitete različiti proizvođači, što je dobro, a čega se treba čuvati.
Npr. kod Schachermayera, Iverpana, Blažiča, itd....

Pozdrav,
Tomislav

Ajde:cerek:

cd_covers
06.03.2008., 15:10
Ajde:cerek:

Evo panti za početak....

Blum - samo njih kupujem, zadovoljan sam
Solido - ima u Schachermayeru, nemam iskustva
FGV - ima u Iverpanu, pojma nemam o kvaliteti
Samet - ima kod Blažiča u Samoborskim Novakima, isto nemam nikakva iskustva
Ferrari - ima kod Blažiča u Samoborskim Novakima, isto nemam nikakva iskustva, navodno kvalitetniji od ovih Samet
MEPLA - isto kod Blažića

Da li se isplati gledati nešto osim Bluma, odnosno da li postoji kvalitetna alternativa po manjoj cijeni?

Što uzimate kad je bitno da cijena bude čim manja?

Koji su panti po vama najkvalitetniji i najbolje izgledaju?

Pozdrav,
Tomislav

Old fart
06.03.2008., 15:37
Evo panti za početak....

Blum - samo njih kupujem, zadovoljan sam
Solido - ima u Schachermayeru, nemam iskustva
FGV - ima u Iverpanu, pojma nemam o kvaliteti
Samet - ima kod Blažiča u Samoborskim Novakima, isto nemam nikakva iskustva
Ferrari - ima kod Blažiča u Samoborskim Novakima, isto nemam nikakva iskustva, navodno kvalitetniji od ovih Samet
MEPLA - isto kod Blažića

Da li se isplati gledati nešto osim Bluma, odnosno da li postoji kvalitetna alternativa po manjoj cijeni?

Što uzimate kad je bitno da cijena bude čim manja?

Koji su panti po vama najkvalitetniji i najbolje izgledaju?

Pozdrav,
Tomislav

Blum je OK a solido je jeftinija varijanta -prilično su dobri
Mepla je dobra ,ali je ja ne volim baš :p još LAMA ali rupe su jako zeznute , imaju dobar sistem kompenzacije za sporo zatvaranje vrata(sa podešavanjem)
novi okovi su došli u Furnir -odnos cijene i kvalitete je izvrstan ,imaju i odbojne pante sa sistemom zakjučavanja vrata koja se otvaraju na dodir ...

luda_bara
06.03.2008., 15:45
Pazi OVO (http://picasaweb.google.co.uk/vlado.stimac/DnevneSobe/photo#5142283327912937746)
Sastoji se od 15 "kutija", svaka je napravljena spajanjem čepovima i ljepljenjem. Nakon toga "kutije" su spojene u stalažu ponovno drvenim tiplovima i ljepljenjem. Sve uz pomoć bakrenih označivača. Mislim da je potrošeno cca 400 čepova fi8.

Nakon toga sam kupio keksericu :kava:

MadVlad ovo je predobro, koliko te koštao materijal? Ja bi isto takvu policu...

morino
06.03.2008., 19:45
evo pokupio sam drvo u elgradu za stalažu za akvarij izgleda mi savršeno.
sad sam čekam sam da još neka pinkica dođe pa ću keksericu kupit i naprVITI GARDEROBNI ORMAR.

DIsign
07.03.2008., 08:00

prva liga. imaju predrezače i vidija oštrice. Kupio sam ih prošle godine i nemam primjedbi.:top:

MadVlad
07.03.2008., 09:05
koliko te koštao materijal?

2700 kn. Detalji su tu (http://www.forum.hr/showthread.php?t=170733)

MadVlad
07.03.2008., 09:32
Jučer i prekjučer pomagao frendu u izradi kreveta. Vidjeli su negdje krevet koji im se sviđa za 12000 kn, napravili ga sličnog (boljeg) za 2000 kn (drvo i okovi). Samo kantiranje je koštalo 600 kn jer je većina dasaka 36 mm (spojene dvije od 18 i kantirane zajedno).

Slika (http://img212.imageshack.us/img212/7900/dsc00721hj6.jpg) je malo mutna, fotkano mobom navečer pod umjetnom rasvjetom.

Old fart
07.03.2008., 11:12
Jučer i prekjučer pomagao frendu u izradi kreveta. Vidjeli su negdje krevet koji im se sviđa za 12000 kn, napravili ga sličnog (boljeg) za 2000 kn (drvo i okovi). Samo kantiranje je koštalo 600 kn jer je većina dasaka 36 mm (spojene dvije od 18 i kantirane zajedno).

Slika (http://img212.imageshack.us/img212/7900/dsc00721hj6.jpg) je malo mutna, fotkano mobom navečer pod umjetnom rasvjetom.

Lijepo ali mi se čini malo prejeftino...gdje ste uzeli iveral, i kako si spajao 18-tice:confused:

MadVlad
07.03.2008., 11:54
Zašto bi bilo skuplje? Pa osim velike daske na zidu, sve ove ostale su uske štrafte, nema tu puno materijala. A od okova par velikih L-kutnika, malo kekasa, malo šarafa i 2 metaboxa.
Materijal je Siže Kupres DQ9. Spajanje na licu mjesta, kad dođeš po materijal, sa vijcima 30x3.5 sa one strane koja se neće vidjeti. Nakon toga im vratiš nazad da ti pokantiraju.

sly47
07.03.2008., 14:01
trebam pomoć...želim dati napraviti policu koja će biti na podu na zidu na kojem mi je plazma...dakle nikakve ladice i sl. nego policu u dužini zida 1,8m, široka 30 cm i visoka 15cm od bež mdf. S time da ne želim da ima nekakve nogice nego baš da bude na podu...
nešto slično kao ova na slici ispod ovih elemenata ali bez nogica i ovih mojih dimenzija...

http://i30.tinypic.com/5v98qr.jpg

gdje to dati raditi i koliko bi tako nešto moglo koštati...ako netko zna puno hvala na odgovoru...

Old fart
07.03.2008., 14:50
trebam pomoć...želim dati napraviti policu koja će biti na podu na zidu na kojem mi je plazma...dakle nikakve ladice i sl. nego policu u dužini zida 1,8m, široka 30 cm i visoka 15cm od bež mdf. S time da ne želim da ima nekakve nogice nego baš da bude na podu...
nešto slično kao ova na slici ispod ovih elemenata ali bez nogica i ovih mojih dimenzija...

http://i30.tinypic.com/5v98qr.jpg

gdje to dati raditi i koliko bi tako nešto moglo koštati...ako netko zna puno hvala na odgovoru...

Bez ljutnje ,ali stvarno ne kužim kaj če ti takva polica ,inače može se napraviti od 70 mm iverala koji koriste za radnu ploču (ali nekakve nogice moraš staviti nisam čuo za pod koji je potpuno ravan) ,ili sistem koji je upotrijebio Madvlad više iverala skupa i to pokantiraš kad je spojeno- ovo je jeftinije a može izgledati super.

Old fart
07.03.2008., 14:55
Nisam dobro čitao , ako ideš na MDF ,onda se radi od sirovog mediapana kao zatvorena kutija ,pa se da lakirati .Bas me zanima koliko bi došlo ,ja osobno mislim oko 2000 kn zbog lakiranja.

sly47
07.03.2008., 15:31
nema ljutnje :mig:
želim baš takvu policu jer mi se to uklapa u stan i jer mi je to jako lijepo... znam da je izvedivo jer isto imaju frendovi... samo oni su radili čitavi dnevni u kompletu pa neznaju koliko košta samo polica....s time da je njihova duplo veća.... a pod je ravan...ako nije bit će svega :zubo:
neznam zašto se čudiš što ne želim nogice...a i kad razmisliš praktičnije je jer se ne skuplja prašina ispod :zubo:
razmišljala sam o toj soluciji sa iveralom al meni bi se sjajno uklopio bež mdf tak da mi je iveral zadnja opcija...

EDIT: 2000 mi se ćini puno previše.... :ne zna:

MadVlad
07.03.2008., 15:40
2000 mi se ćini puno previše.... :ne zna:

Ko što Stari Prdonja :zubo: kaže, lakiranje MDF-a je od 500 kn/m2 za mat do 1200 kn/m2 za visoki sjaj. Pa ti računaj kolika ti je ukupna površina police.
Ja nisam razumio, jel bi ti da ti je tih 15 cm u visinu otvoreno (daska 2cm + prostor 11cm + daska 2cm) ili zatvoreno, da izgleda kao u komadu?

sly47
07.03.2008., 15:55
pa ja bih da izgleda zatvoreno...mada sam razmišljala da napravim ovako kao što si napisao al zatvorim s jedne strane ...vanjske...jer imam neke stvari koje bi mogla staviti unutra (da ih sakrijem...)
joj neznam dal kužiš na kaj mislim...ta strana koja bi ostala otvorena bila bi do zida i tek kad bi odmaknula policu kužilo bi se da nije zatvorena s te strane...
al to je samo ideja...u svakom slučaju treba izgledati kao da je u komadu ili biti u komadu...
a jesam spetljala sve... :ne zna:
dakle što veći sjaj više novaca? jel ja nebih da bude baš mat al ne treba biti ni visoki sjaj...jel ima nešto između?

Old fart
07.03.2008., 22:41
pa ja bih da izgleda zatvoreno...mada sam razmišljala da napravim ovako kao što si napisao al zatvorim s jedne strane ...vanjske...jer imam neke stvari koje bi mogla staviti unutra (da ih sakrijem...)
joj neznam dal kužiš na kaj mislim...ta strana koja bi ostala otvorena bila bi do zida i tek kad bi odmaknula policu kužilo bi se da nije zatvorena s te strane...
al to je samo ideja...u svakom slučaju treba izgledati kao da je u komadu ili biti u komadu...
a jesam spetljala sve... :ne zna:
dakle što veći sjaj više novaca? jel ja nebih da bude baš mat al ne treba biti ni visoki sjaj...jel ima nešto između?

Paaa....ne baš , za lakiranje mdf-a za mat ti treba barem 3-4 sloja poliuretanskog laka , a za sjaj cca 8 slojeva ,zato jer se poslije lakiranja lak polira.
I tu je ušteda ,ako ne trebaš sjaj . , isto tako poliraju se samo vidljive stranice pa se i tu može uštediti ..ali tu varijantu ti neče niko raditi zabadav..
Pogledaj u Ikei :D

sly47
07.03.2008., 22:47
ma ne pomaže mi ikea...ja trebam to policu po svojim mjerama ...šanse da baš takvu nađem u ikei ili negdje drugdje su vrlo vrlo male...al ne kužim zašto se nekome ne bi isplatilo to radit...mislim jel to malo love za puno zajebancije? joj dok opremim stan naućit ću dovoljno da otvorim firmu za interijere...hvala vam svima na pomoći...nažalost kod nas doma istraživanje i organizacija uvijek spadne na moju grbicu ....

Old fart
08.03.2008., 10:02
ma ne pomaže mi ikea...ja trebam to policu po svojim mjerama ...šanse da baš takvu nađem u ikei ili negdje drugdje su vrlo vrlo male...al ne kužim zašto se nekome ne bi isplatilo to radit...mislim jel to malo love za puno zajebancije? joj dok opremim stan naućit ću dovoljno da otvorim firmu za interijere...hvala vam svima na pomoći...nažalost kod nas doma istraživanje i organizacija uvijek spadne na moju grbicu ....

Istina ,zašto se ne isplati ...evo ti postupak :
-odeš u firmu koja se bavi rezanjem MDF-a daš mjere ,a oni kažu da ima ostatka cca. 30 posto koje moraš ti platiti , zatim to doneseš u radionu ,uzmeš keksericu pa komad po komad zaglodaš i poljepiš , kad se ljepilo osuši pobrusiš sa finim šmirglom i uprtiš na auto pa kod lakirera ...onda te on odrapi koliko treba ..
pa imaš varijantu Mdf + rezanje(15-20% vrijednosti materijala) tvoj prevoz+tvoj posao+lakiranje +tvoj prevoz = nadajmo se zadovoljan naručitelj (rijetko)....i jedan radni dan je gotov (a vrijedi najmanje 300kn bruto).
Zato na forumu pomažemo jedni drugima ,da ne gubimo vrijeme na mozganju kako nešto izvesti , i da pružimo šansu ljudima da nešto sami naprave jeftinije..vrijeme je novac :mig:

morino
08.03.2008., 18:39
evo kupio danas keksericu u bauhausu uglavnom ljepa stvarčica.
s kojim keksima spajati 18 mm iverale tj iverice?

Old fart
08.03.2008., 20:13
evo kupio danas keksericu u bauhausu uglavnom ljepa stvarčica.
s kojim keksima spajati 18 mm iverale tj iverice?

Sory ,kako misliš s kojima:confused:

morino
08.03.2008., 21:18
ima ih par veličina uzeo sam 20-icu i sad izbušim rupu u iverici(probnoj naravno)ali taj komad ne ide unura predebel je.mislim da ga mrvicu pobrusim isao bi.

Old fart
09.03.2008., 12:53
ima ih par veličina uzeo sam 20-icu i sad izbušim rupu u iverici(probnoj naravno)ali taj komad ne ide unura predebel je.mislim da ga mrvicu pobrusim isao bi.

Ma čekaj , ako su keksi standardni oni su 30 mm i debljine 4 mm , a to je definirano šajbom koju imaš na kekserici , pogledaj u upute koja je debljina reza i takve kekse nabavi , ja sam uzeo 1000 komada Solido keksa za siću i još ih imam (poslije godinu dana) svega desetak su bili falš ...inače keks ulazi dosta knap u utor ako je dobra iverica (Eger-npr.)..
Nisam radio sa drugim veličinama , ali logika mi govori ,da ako su 20mm onda su za tanje iverale ili drvo , po meni je važnija širina keksa ,jer utor treba biti barem 1 mm dublji od polovine širine keksa (ljepilo).

Old fart
09.03.2008., 12:55
E da ljepilo ide u utor a ne na keks jer je prešan i jako brzo bubri na vlazi pa ih moraš i čuvati na suhom mjestu..

morino
09.03.2008., 23:09
fart sutra cu se malo pozabavit tim pa javim recenzije.
daj mi sam reci ako stišćem keksericu i ona bjezi jer to znaci da ju prebrzo stiscem pa ju moment pile baca?
eger je iverica iz elgrada jer tu imam i ovo ne ide unutra.

zoki_s
09.03.2008., 23:46
Pozdrav svima!

Imam dva pitanja vazana za izradu kreveta sa slika
[img=http://img168.imageshack.us/img168/5641/krevetkomponentekf1.th.jpg] (http://img168.imageshack.us/my.php?image=krevetkomponentekf1.jpg)
[img=http://img168.imageshack.us/img168/6526/srednjanogaaw4.th.jpg] (http://img168.imageshack.us/my.php?image=srednjanogaaw4.jpg)
[img=http://img155.imageshack.us/img155/6868/kutnanogagt1.th.jpg] (http://img155.imageshack.us/my.php?image=kutnanogagt1.jpg)
[img=http://img211.imageshack.us/img211/5556/bocnanogapw1.th.jpg] (http://img211.imageshack.us/my.php?image=bocnanogapw1.jpg)

S obzirom da nemam potrebni alat za izradu noga jel mi za to treba tokar ili moze i stolar?
Koliko širi da budu utori u nogama od daska?

Hvala!

Old fart
10.03.2008., 07:18
daj mi sam reci ako stišćem keksericu i ona bjezi jer to znaci da ju prebrzo stiscem pa ju moment pile baca?

Nasloniš ju na prednju ploču ,uhvatiš sa lijevom rukom(sredina na crtu i pritisneš prema naprijed sa desnom rukom :cerek:

zoranp
11.03.2008., 10:23
Istina ,zašto se ne isplati ...evo ti postupak :
-odeš u firmu koja se bavi rezanjem MDF-a daš mjere ,a oni kažu da ima ostatka cca. 30 posto koje moraš ti platiti , zatim to doneseš u radionu ,uzmeš keksericu pa komad po komad zaglodaš i poljepiš , kad se ljepilo osuši pobrusiš sa finim šmirglom i uprtiš na auto pa kod lakirera ...onda te on odrapi koliko treba ..
pa imaš varijantu Mdf + rezanje(15-20% vrijednosti materijala) tvoj prevoz+tvoj posao+lakiranje +tvoj prevoz = nadajmo se zadovoljan naručitelj (rijetko)....i jedan radni dan je gotov (a vrijedi najmanje 300kn bruto).

Ovo je vrlo interesantna računica: ja bih još od onih 300 kn, za koje si ti i naveo da su brutto, odbio i troškove goriva, amortizaciju guma, amortizaciju alata, lijepilo, kekse, vijke, barem još jedan dan posla za dogovor i podizanje komada iz lakirnice. I što na kraju ostane kao profit. Možda nekih 100 ili 200 kuna.
Kad to podijeliš sa dva dana, znači da se takve sitnice ne isplati raditi.

Kad kažem ljudima da mi nije problem zalijepiti im korpus i pripremiti im za lakiranje, ali da mi oni donesu materijal u radionu i dodju po njega kad je gotovo i odnesu u lakirnicu, i da će ih moj dio posla koštati stotinjak kuna, tada obično kažu da im to nije skupo, ali da nemaju vremena za gubljenje.
A kada mu ponudim da to ja sve odradim za cijenu koja uključuje sve ono što smo gore naveli, tad im je preskupo.

Malene stvarčice su jednostavno neisplative za izradu po narudjbi, i majstorima i mušterijama. Nije problem posao, već gubitak vremena. Kako nekome naplatiti 1000 kn za nekakav komad koji se sastoji od 4 daske :ne zna:, a opet ne možeš to raditi niti za 100 jer ćeš izgubiti 2 dana. Od takvih poslova bi čovjek na kraju mjeseca još morao posuditi novce negdje da preživi.

Uz mali angažman i suradnju, svi mogu biti zadovoljni. :top:

zoranp
11.03.2008., 10:26
, ja sam uzeo 1000 komada Solido keksa za siću i još ih imam (poslije godinu dana) svega desetak su bili falš ...inače keks ulazi dosta knap u utor ako je dobra iverica (Eger-npr.)..

Ja sam uzeo isto 1000 takvih prije manje od mjesec dana i više ih nema. :top:

zoranp
11.03.2008., 10:38

Ako su keksi bili skladišteni na vlazi, tada se mogu napuhnuti i teško ulaze u utor.

Keks je izradjen od prešane bukve. Obično u utor ulazi malo jačim pritiskom palcem ili laganim udarcem manjim čekićem.
Uslijed kontakta s vlagom iz lijepila on expandira unutar spoja i na taj način mehanički učvršćuje spoj, koji je nakon sušenja lijepila i njegovog kemoijskog djelovanja praktički neraskidiv.

Kod jeftinijih verzija kekserica, problem može biti i u širini noža na samom stroju. To se da riješiti podstavljanjem tankog komadića šmirgl papira ispod šajbe i pored osovine prihvata na samom stroju. Tako sama šajba dobije mali nagib koji ne smeta radu kekserice ali je dovoljan da širina reza bude cca pola mm šira, što je dovoljno da keksi normalno ulaze u utor.

Tako sam ja napravio na svojoj staroj einhelici.

zoranp
11.03.2008., 10:42

Ako ne držiš keksericu z dvije ruke normalno je da baca.
Isto tako podloga na kojoj se nalazi obradak nesmije biti skliska, ili obradak učvrsti.
Možda ti je mali broj okretaja kekserice ili imaš tupi nož (tada jako trga foliju na iveralu i nož teško ulazi u materijal)

A možda i prebrzo guraš keksericu, iako bih rekao da je prelabavo držiš drugom rukom.

cd_covers
11.03.2008., 10:48

Kako radi nova Makita? Jel vrijedi te razlike u odnosu na ove jeftilene....
Kak to da nisi DeWalt uzeo?

Pozdrav,
Tomislav

Old fart
11.03.2008., 10:51
Ovo je vrlo interesantna računica: ja bih još od onih 300 kn, za koje si ti i naveo da su brutto, odbio i troškove goriva, amortizaciju guma, amortizaciju alata, lijepilo, kekse, vijke, barem još jedan dan posla za dogovor i podizanje komada iz lakirnice. I što na kraju ostane kao profit. Možda nekih 100 ili 200 kuna.
Kad to podijeliš sa dva dana, znači da se takve sitnice ne isplati raditi.

Kad kažem ljudima da mi nije problem zalijepiti im korpus i pripremiti im za lakiranje, ali da mi oni donesu materijal u radionu i dodju po njega kad je gotovo i odnesu u lakirnicu, i da će ih moj dio posla koštati stotinjak kuna, tada obično kažu da im to nije skupo, ali da nemaju vremena za gubljenje.
A kada mu ponudim da to ja sve odradim za cijenu koja uključuje sve ono što smo gore naveli, tad im je preskupo.

Malene stvarčice su jednostavno neisplative za izradu po narudjbi, i majstorima i mušterijama. Nije problem posao, već gubitak vremena. Kako nekome naplatiti 1000 kn za nekakav komad koji se sastoji od 4 daske :ne zna:, a opet ne možeš to raditi niti za 100 jer ćeš izgubiti 2 dana. Od takvih poslova bi čovjek na kraju mjeseca još morao posuditi novce negdje da preživi.

Uz mali angažman i suradnju, svi mogu biti zadovoljni. :top:

Potpuno se slažem:top:

Old fart
11.03.2008., 10:52
Ja sam uzeo isto 1000 takvih prije manje od mjesec dana i više ih nema. :top:

Što če reči ..daj i meni posla:rofl:

Old fart
11.03.2008., 10:54
Ako su keksi bili skladišteni na vlazi, tada se mogu napuhnuti i teško ulaze u utor.

Keks je izradjen od prešane bukve. Obično u utor ulazi malo jačim pritiskom palcem ili laganim udarcem manjim čekićem.
Uslijed kontakta s vlagom iz lijepila on expandira unutar spoja i na taj način mehanički učvršćuje spoj, koji je nakon sušenja lijepila i njegovog kemoijskog djelovanja praktički neraskidiv.

Kod jeftinijih verzija kekserica, problem može biti i u širini noža na samom stroju. To se da riješiti podstavljanjem tankog komadića šmirgl papira ispod šajbe i pored osovine prihvata na samom stroju. Tako sama šajba dobije mali nagib koji ne smeta radu kekserice ali je dovoljan da širina reza bude cca pola mm šira, što je dovoljno da keksi normalno ulaze u utor.

To moram vidjeti:confused:

zoranp
11.03.2008., 11:00
Kako radi nova Makita? Jel vrijedi te razlike u odnosu na ove jeftilene....
Kak to da nisi DeWalt uzeo?

Pozdrav,
Tomislav

Nisam uzeo DeWalt jer mi je Einhel riknuo u petak, a trebala mi je kekserica u subotu. A i makita je bila na akciji.

Mogu reći da sam jako zadovoljan. Treba se malo naučiti na njenu logiku zbog nešto drugačijeg oblika glave i oznaka na njoj, ali kad se to savlada nema problema. Radi vrlo precizno.
Mogu se njome i vrlo jednostavno frezati bez kojekakvih iproviziranih dodastaka, pa čaki skaračivati daska ne mjeru na terenu kao je baš potrebno jer ima dubinu reza preko 20 mm.
Izrada utora u masivnij bukvi ili hrastu nije nikakakav problem.

Razlika prema jeftilanima se osjeti u ruci, prilikom naštimavanja stroja, i na završnom izgledu spoja.
A kad se uzme u obzir trajnost....

zoranp
11.03.2008., 11:01
Što če reči ..daj i meni posla:rofl:

Ništa se ne brini oko posla, tko hoće raditi uvijek ga ima, ali treba biti i strpljiv.

cd_covers
11.03.2008., 11:13
Nisam uzeo DeWalt jer mi je Einhel riknuo u petak, a trebala mi je kekserica u subotu. A i makita je bila na akciji.

Moraš biti oprezniji pred vikend i preko vikenda jer ti očito alat ima tendenciju crkavanja u te dane... :rofl::rofl::rofl:

Gledao sam i ja Makitu na akciji u Sch, ali sad imam nekih drugih obaveza pa će keskerica pričekati bolje dane :( :(
Sad bar znam od nekoga iz prve ruke da se sa ok keksericom može raditi bez kemijanja.....

Pozdrav,
Tomislav

Old fart
11.03.2008., 13:58
Samo ti prebaci višak...
Ja radim sa wolcraft-ovim dodatkom na bruslilicu ,i nisam u tri godine imao nikakvih problema ,istina za podešavanje koristim šubler i pazim na okretanje jer je po osnovi za 19 mm daske....Makitu samo sanjam za sad..postoje prioriteti :D

zoranp
11.03.2008., 21:44
Samo ti prebaci višak...
Ja radim sa wolcraft-ovim dodatkom na bruslilicu ,i nisam u tri godine imao nikakvih problema ,istina za podešavanje koristim šubler i pazim na okretanje jer je po osnovi za 19 mm daske....Makitu samo sanjam za sad..postoje prioriteti :D

U pravilu uvijek treba paziti kako okrećeš, iako sam primjetio da se makita da vrlo precizno naštimati tako da je kod nje u principu svejedno, ali ipak postoji mogućnost da ja pogriješim kod podešavanja.

Old fart
11.03.2008., 22:36
U pravilu uvijek treba paziti kako okrećeš, iako sam primjetio da se makita da vrlo precizno naštimati tako da je kod nje u principu svejedno, ali ipak postoji mogućnost da ja pogriješim kod podešavanja.

Da ,malo je zeznuto ,ali sistem na Mkiti je najlogičniji za mene, a osim toga fakat divno radi (posudio od sogora za vikend).Sva sreča da kod piljenja uvijek ima viška materijala za štelanje:cerek:
Ovo kaj ja imam djeluje ,a ja se ne zaletavam u prekomplicirane zahvate...ono što je meni "pod mus" to je LIion mala bosch aku-bušilica ,radio sam s njom par mjeseci i o-d-u-š-e-vlj-e-n sam . Mala leži i radi savršeno-sa dvije baterije izdrži 3 sata žestokog šarafljenja a puni se za 15 minuta!!! Mrak:s

šajo
12.03.2008., 13:50
Nakon toga im vratiš nazad da ti pokantiraju.

MadVlad, reci mi molim te, da li moraš opet cekati na kantiranje dan dva ili ti to decki odmah naprave kad dodjes po materijal? Mogu li to oni napraviti sa vijcima ili bas moras ti na licu mjesta?
Ideja mi je totalno super. Prodavac u furniru mi je predložio sličnu stvar za ploču stola ali nisam bio siguran koliko bi to bilo kvalitetno(mislim na kvalitetu radne površine)

zoranp
12.03.2008., 23:00
Da ,malo je zeznuto ,ali sistem na Mkiti je najlogičniji za mene, a osim toga fakat divno radi (posudio od sogora za vikend).Sva sreča da kod piljenja uvijek ima viška materijala za štelanje:cerek:
Ovo kaj ja imam djeluje ,a ja se ne zaletavam u prekomplicirane zahvate...ono što je meni "pod mus" to je LIion mala bosch aku-bušilica ,radio sam s njom par mjeseci i o-d-u-š-e-vlj-e-n sam . Mala leži i radi savršeno-sa dvije baterije izdrži 3 sata žestokog šarafljenja a puni se za 15 minuta!!! Mrak:s

Ovu mali plavu boschovu, koju spominješ, sam kupio prije nekoliko mjeseci i kopa ko luda. Kapacitet super, brzina punjenja super, snaga super,
Težina fenomenalno. Pogotovo kad je imaš čitav dan u ruci.

Definitivno se isplati.

Old fart
13.03.2008., 07:11
Ovu mali plavu boschovu, koju spominješ, sam kupio prije nekoliko mjeseci i kopa ko luda. Kapacitet super, brzina punjenja super, snaga super,
Težina fenomenalno. Pogotovo kad je imaš čitav dan u ruci.

Definitivno se isplati.

Jel.da! Poslije nje me lakat popodne ne podsječa da imam 50:rofl::rofl:
A o ulazu u korpus pod nemogučim kutom,i još svijetli...srce moje malo ,kupiče tebe tata ziher:lol::lol:

zoranp
13.03.2008., 09:17
Jel.da! Poslije nje me lakat popodne ne podsječa da imam 50:rofl::rofl:
A o ulazu u korpus pod nemogučim kutom,i još svijetli...srce moje malo ,kupiče tebe tata ziher:lol::lol:

Ali moraš paziti na nju kad si kod nekoga na montaži tko ima malu djecu jer klinci obično misle da je to igračka koju sam im donio kao poklon.

Old fart
13.03.2008., 10:14
Ali moraš paziti na nju kad si kod nekoga na montaži tko ima malu djecu jer klinci obično misle da je to igračka koju sam im donio kao poklon.

:lol::lol:

Old fart
13.03.2008., 10:16
Inače nabavio sam za nju i mali kutni kardan za bitove , ali sam zaboravio gdje.....možda ti znaš?

cd_covers
13.03.2008., 10:34

Ja sam nedavno uzeo na akciji za manje od 400kn

http://www.metabousa.com/metabo/handgefuehrte/us/en/produkte/cordlessdrills_screwdrivers/cordlessdrill_screwdriverpowermaxx_6_00063_52.html

sa 2 baterije.....

Prezadovoljan sam...

Pozdrav,
Tomislav

spoki007
13.03.2008., 10:37

:lol::lol: a tek mama kad vidi da ulazi u korpus pod nemogučim kutom i još svijetli
:s:s kupujem i ja jednu.....

Old fart
13.03.2008., 12:53
:lol::lol: a tek mama kad vidi da ulazi u korpus pod nemogučim kutom i još svijetli
:s:s kupujem i ja jednu.....

:lol: kardan:lol:

zoranp
13.03.2008., 22:33
Ja sam nedavno uzeo na akciji za manje od 400kn

http://www.metabousa.com/metabo/handgefuehrte/us/en/produkte/cordlessdrills_screwdrivers/cordlessdrill_screwdriverpowermaxx_6_00063_52.html

sa 2 baterije.....

Prezadovoljan sam...

Pozdrav,
Tomislav

To je popularna "banana", jako dobar stroj, iako je slabija od boscha koji ima 10V. Ali i košta toliko više. Inače postoji i Metabova jača varijanta ovoga što si ti kupio.

morino
14.03.2008., 15:13
nisam još ništa radio s keksericom jer se zaj oko ovog:

http://www.pticica.com/slika.aspx?korisnikid=2224&slikaid=307989

postolja za akvarij,

da s keksericom nisam dobio upute

morino
14.03.2008., 16:24
ej evo sad malo gledao keksericu,
nije ni čudo što neide nož je debljine 3 mm a keks 4 mm i ako se na silu gura iverica hoće pucat,
sad neznam u ćem je kvaka u šajbi ili keksima?
jer postoje keksi 3 mm?
bježala mi je zato kako je netko rekao jer je podloga bila skliska.

šajo
14.03.2008., 16:47
nisam još ništa radio s keksericom jer se zaj oko ovog:

http://www.pticica.com/slika.aspx?korisnikid=2224&slikaid=307989

postolja za akvarij,

da s keksericom nisam dobio upute

Koju keksericu si ubo?

zoranp
14.03.2008., 18:57
nije ni čudo što neide nož je debljine 3 mm a keks 4 mm i ako se na silu gura iverica hoće pucat,
jer postoje keksi 3 mm?

Da nemaš ti možda krajcericu (pilu za rezanje rubova parketa i laminata) a ne keksericu. Sve kekserice imaju pilu debljine 4,2 mm.
Osim ako se ne radi o nekoj u klasi Einhela.
Nema pomoći oko toga, lijepo kupi novu šajbu za keksericu i zamjeni.

Old fart
14.03.2008., 19:05
Da nemaš ti možda krajcericu (pilu za rezanje rubova parketa i laminata) a ne keksericu. Sve kekserice imaju pilu debljine 4,2 mm.

Tooooo.. baš volim ovaj forum:cerek:

morino
15.03.2008., 11:36

alpha tools -350kn
koliko dođe šajba?

Old fart
15.03.2008., 11:39
alpha tools -350kn
koliko dođe šajba?

F..k skoro isto toliko:cerek:

morino
15.03.2008., 12:20
evo sad sam otvorio ovo i š na šajbi piše da je debljina 4 mm a stvarna je 3,3 i kad se keks gura u rupu puca ona folija na iveralu. i totalno se rub izobliči.

BILJEŽNIK
15.03.2008., 22:01
To što si izmjerio je, vjerojatno, debljina jednog zuba. Zubi su na šajbi malo razmaknuti pa je rez širi. Vjerojatno zupci na tvojoj šajbi nisu dovoljno razmaknuti.

BILJEŽNIK
15.03.2008., 22:02
Majstori, na podforumu Mali oglasi je fotografija ploče stola koja mi je višak. Ima li zainteresiranih?

Old fart
15.03.2008., 22:17
Majstori, na podforumu Mali oglasi je fotografija ploče stola koja mi je višak. Ima li zainteresiranih?

pa daj link , nemrem nači:D
Našao sam...

cd_covers
16.03.2008., 10:17
jer postoje keksi 3 mm?

pa reklamiraj ak je tak stvarno i dobićeš drugu....

zoranp
17.03.2008., 09:52
BTW, einhel kekserice iz posljednje serije na našem tržištu su pune grešaka, neprecizno rade i kvare se vrlo brzo, mnogo više od istih takvih koje su se proizvodile prije 2 do tri godine koje su u odredjenim granicama bile upotrebljive.

BILJEŽNIK
17.03.2008., 14:47

A evo i link:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=321889

morino
17.03.2008., 22:16
evop bio danas zamjenili mi normalna reže3,8 ova je rezala 3.2 mm.ja kažem liku da nes ne stima lik kaže da se nitko nije žalio
i ja reko izmjerite ak sam u krivu imate pivicu lik uzme i kaže gle stvarno.

zoranp
17.03.2008., 22:34
Danas mi je iz kutije s keksima ispao reklamni letak za ovo:

http://www.lamello.com/en/products/wood-joining-system/joining-elements/clamex-the-biscuit-shaped-connector.html

Izgleda mi vrlo korisno.
I primjenjivo za keksericu.

atlantis
17.03.2008., 22:59
smijem ja samo nekaj reci? :trept, trept:

danas smo bili dogovarati preinake u stanu i nacrt kuhinje s kotiranim izvodima za struju, vodu i sve ostalo (koji nam je napravil nas majstor* koji ce nam raditi kuhinju, a i sve ostalo u stanu :zubo: ) je zadivio covjeka koji je s nama dogovarao preinake, a koji je gradjevinar :cerek:

:s majstore

*zoran p

Old fart
18.03.2008., 07:48
Danas mi je iz kutije s keksima ispao reklamni letak za ovo:

http://www.lamello.com/en/products/wood-joining-system/joining-elements/clamex-the-biscuit-shaped-connector.html

Izgleda mi vrlo korisno.
I primjenjivo za keksericu.

SUPER ..još da imaju dobavljača u HR ,ja se ne snalazim sa kupovinom na daleko..:top:

cd_covers
18.03.2008., 10:01
evop bio danas zamjenili mi normalna reže3,8 ova je rezala 3.2 mm.ja kažem liku da nes ne stima lik kaže da se nitko nije žalio
i ja reko izmjerite ak sam u krivu imate pivicu lik uzme i kaže gle stvarno.

bitno da si problem riješio.....

srnka
18.03.2008., 11:37
pošto se ne kužim da vas pitam-jel se može s radne ploče skinuti kant traka i zalijepiti druga ili se preko stare nalijepiti nova? unaprijed hvala

MadVlad
18.03.2008., 11:56
jel se može s radne ploče skinuti kant traka i zalijepiti druga
Može

ili se preko stare nalijepiti nova?
Nije pametno.

Ako ćeš lijepiti novu ABS traku, onda ne radiš ni jedno ni drugo već samo odneseš na kantiranje. Kanterica prije ljepljenja ABS-a skida (freže) 2 mm materijala (uključujući i staru traku) i na to mjesto ljepi novi ABS od 2mm debljine

luda_bara
19.03.2008., 14:29
...ovim putem malo hvaliti jednog majstora koji mi je nedavno radio kuhinjicu?! :) Ma svi ga znate, često ste s njim izmjenjivali iskustva :)

Želim i ovim putem još jednom zahvaliti, čovjek je napravio jako lijepi posao, uredno, precizno i vrlo brzo! Za svaku pohvalu!
Rezultate možete pogledati ovdje: http://picasaweb.google.com/tomislavm/Tajana

Eto, toliko od mene! Pozdrav i hvala Cd_covers-u!!!:top:

Old fart
20.03.2008., 17:39
Da li neko zna dimenzije korpusa za ugradbenu perilicu Quadro 45cm :)

zoranp
20.03.2008., 20:49
Da li neko zna dimenzije korpusa za ugradbenu perilicu Quadro 45cm :)

Nema korpusa!
Imaš frontu:
Ako je integrirana: 716 x 446
Ako je djelomična: 596 x 446

Old fart
20.03.2008., 21:05
Nema korpusa!
Imaš frontu:
Ako je integrirana: 716 x 446
Ako je djelomična: 596 x 446

sory zoranp ali moram ga napraviti ,krajni element,i visina zahtjevana je 870 mm korpusa..znači fronta je kao i za Candy ,te mjere imam..

robert22
20.03.2008., 21:33
sory zoranp ali moram ga napraviti ,krajni element,i visina zahtjevana je 870 mm korpusa..znači fronta je kao i za Candy ,te mjere imam..

A zašto ne napraviš samo masku na kraju. Perilica ti ide do visine 870mm

Old fart
21.03.2008., 09:52
A zašto ne napraviš samo masku na kraju. Perilica ti ide do visine 870mm

Kako to misliš masku..krajnji element nosi radnu plohu i moram uhvatiti parapet na nešto ..staviti ču pojačanja ispod perilice i na leđa ali nisam bio siguran da li širina tijela perilice odgovara standardu ,a nemam prilike vidjeti otvorenu pa da je iznjerim ..ustvari to ču morati izvesti ,samo sam mislio da je neko na forumu več ugradio koju pa zna mjere ..ja sam ugradio Candy-cu i prilično se naz..bavao :cerek:

xball
21.03.2008., 11:48
Zelio bih zahvaliti svim dobrim ljudima koji neumorno odgovaraju na nasa pitanja i daju jako korisne savjete kako nesto napraviti. ja sam danima citao i proucavao ovaj forum, vodio biljeske, ucio i upijao, i jos uvijek to radim :mig:, i onda sam se odlucio kupiti keksericu i baciti na posao...

rezultati su ovdje:

http://img156.imageshack.us/img156/7774/cdpolicahh3.jpg

ovo je moj prvi uradak, kao sto vidite ovo je polica za cd-e, ali ne bilo kakva :p
naime ima kotace i moze se izvuci (uglavljena je izmedju regala i zida) i okrenuti jer sa straznje strane isto ima police za cd-e, a izmedju je "nesto" (ne mogu se sad sjetiti kako se zove :ne zna:) od 3 mm da odvaja prednje i straznje cd-e. zena je jako zadovoljna, sto je najvaznije :cerek:

nakon toga sam napravio na drugoj strani regala i police za slikovnice od klinca:

http://img391.imageshack.us/img391/1120/slikovnicepolicanh2.jpg

to je bilo puno jednostavnije...

i moram priznati da ste za moje prve korake u iverici svi vi ovdje zasluzni. bez vasih dragocjenih savjeta ja se nikada ne bi odlucio u ovako nesto upustiti :s

sretan vam uskrs

Old fart
21.03.2008., 11:56
Lijepo napravljeno :D samo naprijed...sretan uskrs tebi i tvojima

dmati44
22.03.2008., 18:37
Svaka čast.
A da za početak meni objasnite šta je to kekserica ?

Old fart
22.03.2008., 18:44
Svaka čast.
A da za početak meni objasnite šta je to kekserica ?

http://www.lamello.com/en/products/wood-joining-system.html

portos
24.03.2008., 12:40
ispricavam se ako je pitanje vec bilo...

postoji li neki racunalni program za modeliranje namjestaja... iz kojeg bi se lijepo mogle izvuci dimenzije i kolicina ploha, nacrt i slicno?
hvala

Old fart
24.03.2008., 14:50

postoji li neki racunalni program za modeliranje namjestaja... iz kojeg bi se lijepo mogle izvuci dimenzije i kolicina ploha, nacrt i slicno?
hvala

da ali ne besplatni..:cerek:
Ustvari ..probaj KD (Kichen draw) 30 sati free.

mariob
25.03.2008., 02:49
Imam aku makitu staru preko 15 godina koja i dan danas radi bez greske ali me nervira njena glava koja je klasichna za dotezanje kljuchem... Moze li se zameniti onom automatskom? Hvala.

Old fart
25.03.2008., 08:13
Imam aku makitu staru preko 15 godina koja i dan danas radi bez greske ali me nervira njena glava koja je klasichna za dotezanje kljuchem... Moze li se zameniti onom automatskom? Hvala.

Trebalo bi moči :D samo vidi koji ti je navoj na borfuteru ,odeš u bauhous-e i kupiš isti takav ali na ručno stezanje (prije naravno odpustiš imbus unutar glave )

cd_covers
25.03.2008., 08:54

hvala

Ne besplatan.
Ako želiš platiti onda ima i to hrvatski...www.corpus.hr

bob-graditelj
25.03.2008., 09:55
Stigao novi post na http://www.ytong.mojblog.hr

cd_covers
25.03.2008., 10:00
Stigao novi post na http://www.ytong.mojblog.hr

A to ima veze sa ovom temom kako ?

spoki007
25.03.2008., 10:33
A to ima veze sa ovom temom kako ?

i na svim ostalim temama SSM-a.... :flop:

mariob
25.03.2008., 14:47
agresivno se reklamira ytong eto kako :D
Hvala Old fart, malo sam daleko :)

Old fart
25.03.2008., 15:16
agresivno se reklamira ytong eto kako :D
Hvala Old fart, malo sam daleko :)

Nema na čemu , nemreš biti tako daleko da se nemože pomoči..ima i on-line trgovina..

Old fart
25.03.2008., 16:25
Da li ima neki forum koji se bavi LCD rasvjetom ,imam upit a ne kužim se baš..

zoranp
25.03.2008., 23:28
Da li ima neki forum koji se bavi LCD rasvjetom ,imam upit a ne kužim se baš..

Pitaj! I rasvjeta spada u izradu namještaja.

Old fart
25.03.2008., 23:47
Pitaj! I rasvjeta spada u izradu namještaja.

:D i ti si nočni ćuk , pitala me žena da joj ugradim lcd rasvjetu ispod kuhinjskih elemenata ,a da nebude preskupa . Našao sam lijepe male ugradbene LCD lampice u kompletu za 460 kn(tri kom. plus adapter za struju) u čipoteci alineznam koliko je to povoljno ,dobro, isl. pa ako imaš sugestiju:top:

muhha
26.03.2008., 11:03
Pozdrav,
Molio bih komentar na upotrebu medijapana za vrata u sobi i kupaonici: izdržljivost, otpornost na vlagu, da li biste preporučili ili ne...?
Hvala!

Old fart
26.03.2008., 11:26
Pozdrav,
Molio bih komentar na upotrebu medijapana za vrata u sobi i kupaonici: izdržljivost, otpornost na vlagu, da li biste preporučili ili ne...?
Hvala!

Pa vrata se i rade od medijapana ,samo u sendviču 4mm+papirnato saće+4mm .
Bitno je dobro ih polakirati :mig:

zoranp
26.03.2008., 13:28
Pa vrata se i rade od medijapana ,samo u sendviču 4mm+papirnato saće+4mm .
Bitno je dobro ih polakirati :mig:

Govoriš o unutarnjim sobnim vratima.

Vrata na namještaju se u pravilu rade od 18 ili 19 mm mediapana.

Mediapan je kvalitetni riješenje ako je lakiran profesionalno, obično se to radi poliuretanskim lakovima koji su najotporniji na habanje i grebanje, iako je od oštrih predmeta i abrazivnih sredstava nešto manje otporan od melaminske folije, ali je zato održavanje mnogo jednostavnije i lakše.

zoranp
26.03.2008., 13:36
:D i ti si nočni ćuk , pitala me žena da joj ugradim lcd rasvjetu ispod kuhinjskih elemenata ,a da nebude preskupa . Našao sam lijepe male ugradbene LCD lampice u kompletu za 460 kn(tri kom. plus adapter za struju) u čipoteci alineznam koliko je to povoljno ,dobro, isl. pa ako imaš sugestiju:top:

Mislim da je to još uvijek preskupo za količinu rasvjete koju daje.
Ledice daju jako slabo i hladno svjetlo. Nema efekta kad se radi o osvjetljivanju radne površine kuhinjskih elemenata.

Ugradi radije halogenu rasvjetu, imaš u iverpanu armature 25w visine 16 mm koje ugradjuješ u iveral. Ja radim duplo dno, jer frezam utor za žice u podu elementa a drugo dno koristim kao poklopac.
Cijene su negdje: 100 kn trafo + 3 x armature ( 20 kn) + 3 x žarulje (10 kn) + žica 2,5 mm2 (cca 20 kn) + mikroprekidač (cca 10 kn) = 180 do 200 kn.

Old fart
26.03.2008., 14:18
Mislim da je to još uvijek preskupo za količinu rasvjete koju daje.
Ledice daju jako slabo i hladno svjetlo. Nema efekta kad se radi o osvjetljivanju radne površine kuhinjskih elemenata.

Ugradi radije halogenu rasvjetu, imaš u iverpanu armature 25w visine 16 mm koje ugradjuješ u iveral. Ja radim duplo dno, jer frezam utor za žice u podu elementa a drugo dno koristim kao poklopac.
Cijene su negdje: 100 kn trafo + 3 x armature ( 20 kn) + 3 x žarulje (10 kn) + žica 2,5 mm2 (cca 20 kn) + mikroprekidač (cca 10 kn) = 180 do 200 kn.

Da.... vjerojatno si u pravu..predložit ču joj to ..makar imam bjedu od glodalice pa izbjegavam raditi s njom..Hvala:top:

dmati44
27.03.2008., 20:35
Molio bih vas za savjet oko ladica korpusa širine 1100 i visine 900. Pretpostavljam da bi širina bila 1096 a visina oko 219 (4 ladice) ali nisam siguran. Kakve vodilice ladica da izaberem ako je dubina 450 i koja je dimenzija zadnjica od ladica, ona koja se šarafi na vodilice.? Hvala.

Old fart
27.03.2008., 21:10
Molio bih vas za savjet oko ladica korpusa širine 1100 i visine 900. Pretpostavljam da bi širina bila 1096 a visina oko 219 (4 ladice) ali nisam siguran. Kakve vodilice ladica da izaberem ako je dubina 450 i koja je dimenzija zadnjica od ladica, ona koja se šarafi na vodilice.? Hvala.

Ne neide to tako..prvo kolika je unutrašnjost korpusa ili vanjska sa kojom debljinom materijala stranice...
Drugo , kakvu ladicu hočeš ..imaš opcije od vrsta materijala ,vrste ladica ,i vrste vodilica..izbor je kod svega po nekoliko varijanti.
npr. http://www.blum.com/hr/hr/01/30/index.php

morino
27.03.2008., 21:54
poz

htio bi napravit četverokrilni ormar nesto u stilu

http://ilok-infocentar.net/web-trgovina/hrvatska/ormar-4d-sa-ogledalom/

sad me mući kako namontirati vrata tj dati mjere ormar bi bio iz dva djela znaci dve kutije po 100cm x 55cm x 200cm.

sad posto bi to stajalo jedno uz drugo mući me kako vrata postavljam lijevu rub na nulu,2mm,druga vrata dva mm,3vrata,dva mm pa 4 vrata i na nulu?

što znaći da nisiu sva vrata ista?
i kako s onim rupama u sredini jer su ono dvoje vrazta iz sredine kraća za 1mm ali to onda miće rupe nA PANTAMA ZAR NE?

Old fart
27.03.2008., 23:32
poz

htio bi napravit četverokrilni ormar nesto u stilu

http://ilok-infocentar.net/web-trgovina/hrvatska/ormar-4d-sa-ogledalom/

sad me mući kako namontirati vrata tj dati mjere ormar bi bio iz dva djela znaci dve kutije po 100cm x 55cm x 200cm.

sad posto bi to stajalo jedno uz drugo mući me kako vrata postavljam lijevu rub na nulu,2mm,druga vrata dva mm,3vrata,dva mm pa 4 vrata i na nulu?

što znaći da nisiu sva vrata ista?
i kako s onim rupama u sredini jer su ono dvoje vrazta iz sredine kraća za 1mm ali to onda miće rupe nA PANTAMA ZAR NE?

moram priznati da ne kužim šta te muči .Ormar koji si pokazao je sa dvoja lijeva i dvoja desna vrata ,što če reči da je dva uža korpusa stavoi sa lijeve i desne strane ,a dupli u sredinu.Sva vrata su manja četiri milimetra od otvora kojeg pokrivaju....
uostalom vidi :D http://www.inet.hr/dtrumbic/orm/

morino
27.03.2008., 23:40
želim dva novisna ormara i koji se medusobno stave jedan pored drugog ali me sad zanima kako se otvaraju ona vrata u sredini da oni rubovi ne lupaju jedan po drugom ?
kazu mi da se mora dva mm odmaknuti vrata od vrata ali ako ja mićem ta vrata u sredini za 1 mm meni se automatski miće i ona rupa na vratima za 1 mm?
budem nacrtao pa cu stavit.

Old fart
27.03.2008., 23:59
želim dva novisna ormara i koji se medusobno stave jedan pored drugog ali me sad zanima kako se otvaraju ona vrata u sredini da oni rubovi ne lupaju jedan po drugom ?
kazu mi da se mora dva mm odmaknuti vrata od vrata ali ako ja mićem ta vrata u sredini za 1 mm meni se automatski miće i ona rupa na vratima za 1 mm?
budem nacrtao pa cu stavit.

Pazi to se rješava sa podešavanjem na pantu a za pravilan izbor panti imaš kataloge (blum npr.) rupa na vratima je 35 mm a centar bušenja je uglavnom 22mm od ruba vrata , panti počinju na 100 mm od gornjeg i doljnjeg ruba vrata ,a ti trebaš za tu visinu barem 4 panta po vratima (budi precizan).
Skini si pdf katalog okova ,npr, http://www.schachermayer.hr/katalog/pdf87/mb.pdf

morino
28.03.2008., 00:03
evo old fart na ovo sam mislio

http://www.pticica.com/slike20080207/319981Large.jpg

morino
28.03.2008., 00:06
još pitanjce koje
kako stavljate lesonit na pozadinu da li onako uzubljeno u drvo ili se iza prišerafi u ivericu?
te koliko dođe kvadrat otprilike?
da li na kutiji sve strane stavljate abs ili samo one vidljive tj da li se isplati uložiti malo vise pa da ormar dulje traje(da se drvo ako se nosi ne mrvi)?

Old fart
28.03.2008., 00:19
evo old fart na ovo sam mislio

http://www.pticica.com/slike20080207/319981Large.jpg

Ne stari moj ,ovako http://www.inet.hr/dtrumbic/orm/spojnice.JPG

Old fart
28.03.2008., 00:28
još pitanjce koje
kako stavljate lesonit na pozadinu da li onako uzubljeno u drvo ili se iza prišerafi u ivericu?
te koliko dođe kvadrat otprilike?
da li na kutiji sve strane stavljate abs ili samo one vidljive tj da li se isplati uložiti malo vise pa da ormar dulje traje(da se drvo ako se nosi ne mrvi)?

na ormare se izgloda 5mm duboko i 10-12 mm široko uzubljenje unutar kojega ušarafiš lesonit ,bolje je medijapan 3-4 mm debeo, sa šarafima koji su rađeni za leđa ,tj. imaju široku ,ravnu glavu kao da je zalotana šajbica ispod (3x20mm).Ja stavljam ABS samo na fronte ,gdje se najviše habaju ali ,pazi na direktnom suncu če se po ljeti i one odljepiti(termo labilno ljepilo).

dmati44
28.03.2008., 14:07

Mislio sam koristiti tandembox, pa ne znam koliko kraći mora biti od dubine korpusa.

morino
28.03.2008., 15:35
znaci stavljam jdne od ovih tj prve ili druge?
da li su sve 4 fronte onda iste širine znaci 199,4/4 ili i dalje postoji razlika ?
malo mi je zbunjen nacrt kakva je to h debljina podloge?neka ploćica ili šta?

Old fart
28.03.2008., 18:28
znaci stavljam jdne od ovih tj prve ili druge?
da li su sve 4 fronte onda iste širine znaci 199,4/4 ili i dalje postoji razlika ?
malo mi je zbunjen nacrt kakva je to h debljina podloge?neka ploćica ili šta?

Imaš širinu korpusa recimo 1000 mm , odbiješ 2+3+2 = 7
1000-7=993
993/2=496,5 stavi da ti je jedno krilo 496 mm široko.
Pante buši na 21 mm od duže stranice sa borerom za pante 35 mm ,11mm duboko.
Podešavanjem možeš podesiti iste razmake kad spojiš dva ormara skupa.

Old fart
28.03.2008., 18:34
Mislio sam koristiti tandembox, pa ne znam koliko kraći mora biti od dubine korpusa.

U tvom slučaju 400mm zato jer nema među dimenzija ,a one su takve kakve jesu .Ako si početnik u tom poslu ne preporučam samogradnju jer ih je potrebno vrlo precizno spojiti ,i spajaju se isključivo sa pločama od 16 mm(bilo kojih )debljine.

zoranp
28.03.2008., 20:59

Za tandembox se zapiči na Blumove stranice i tamo imaš sve mjere za ugradnju.

Ne znam koliko je to toćno napamet jer mi izvlači sve mjere program na kompu.

rushinbrain
29.03.2008., 22:44
Za tandembox se zapiči na Blumove stranice i tamo imaš sve mjere za ugradnju.

Ne znam koliko je to toćno napamet jer mi izvlači sve mjere program na kompu.

koji program imas zorane

S-Matko
29.03.2008., 23:00
Bok ekipa evo nabasa sam na ovu temu.... DA vam se predstavim: Radim u proizvodnji namještaja več 7 godina i to isključivo na montaži iako sam radija kratko vrime na pili kao i na kanterici. Posjedujem ogromno znanje oko načina sastavljanja jer sam radija u nekoliko različitih firmi. Nadam se dobrom druženju s vama , pozdrav.

Old fart
29.03.2008., 23:40
koji program imas zorane

Vjerojatno Dynalog :D

zoranp
30.03.2008., 15:37
MS excel furniture planer.
:lol:

Old fart
30.03.2008., 15:44
MS excel furniture planer.
:lol:

Dobro da nije "Olovka kitchen designe planer":lol:

zoranp
30.03.2008., 22:26
Dobro da nije "Olovka kitchen designe planer":lol:

Pa skoro da bi i bilo tako da nisam napravio masu linkova i ubacio brdo funkcija unutar njega tako da sad imam pristojan alat za izradu nacrta i krojnih lista.

Napravio sam to prije par godina i sad imam masu elemenata vlastitog dizajna, pa mi se malo teško odlučiti da prijeđem na nešto modernije, jer bih trebao sve raditi ispočetka. Imam i Kitchen planer ali bih trebao upucati unutra sve elemente ispočetka, a za to treba vremena.

Old fart
30.03.2008., 23:36
Pa skoro da bi i bilo tako da nisam napravio masu linkova i ubacio brdo funkcija unutar njega tako da sad imam pristojan alat za izradu nacrta i krojnih lista.

Napravio sam to prije par godina i sad imam masu elemenata vlastitog dizajna, pa mi se malo teško odlučiti da prijeđem na nešto modernije, jer bih trebao sve raditi ispočetka. Imam i Kitchen planer ali bih trebao upucati unutra sve elemente ispočetka, a za to treba vremena.

potpuno te razumijem jer ja to sad radim u corpusu ..krvavo..samo ja sam tek krenuo prije par mjeseci..pomalo naveče..

mariob
31.03.2008., 01:13
Planiram da prepravim svoj zidni plakar tacnije da stavim samo nova klizna vrata od poda do plafona. Skinuo bih stara postojeca vrata i tik ispred plakara postavio nova jer je to u dnu hodnika. Dimenzije otvora su 290 visina, 137cm širina, uradio bih sa dvoja vrata. Posto imam malo prostora za manipulaciju, stavio bih onu varijantu visecih vrata od 1 cm debljine iverala... Koliko kostaju mehanizmi za ovu akciju i koje mi preporucujete? Koliko su teska takva vrata posto vidim da je u katalogu chachermayer-a tezina jako bitna ali ne kapiram bash mnogo katalog, malo se gubim u onim sitnim komponentama kojih ima podosta.
Hvala ;)

zoranp
31.03.2008., 09:33
Planiram da prepravim svoj zidni plakar tacnije da stavim samo nova klizna vrata od poda do plafona. Skinuo bih stara postojeca vrata i tik ispred plakara postavio nova jer je to u dnu hodnika. Dimenzije otvora su 290 visina, 137cm širina, uradio bih sa dvoja vrata. Posto imam malo prostora za manipulaciju, stavio bih onu varijantu visecih vrata od 1 cm debljine iverala... Koliko kostaju mehanizmi za ovu akciju i koje mi preporucujete? Koliko su teska takva vrata posto vidim da je u katalogu chachermayer-a tezina jako bitna ali ne kapiram bash mnogo katalog, malo se gubim u onim sitnim komponentama kojih ima podosta.
Hvala ;)

Ne trebaš se mučiti s pojedinostima. Dovoljno je da u Scachermayer pošalješ dimenzije svijetlog (zidarskog) otvora i oni će ti sve iskrojiti i pripremiti a ti samo sklopiš

Old fart
31.03.2008., 09:37
Ne trebaš se mučiti s pojedinostima. Dovoljno je da u Scachermayer pošalješ dimenzije svijetlog (zidarskog) otvora i oni će ti sve iskrojiti i pripremiti a ti samo sklopiš

sorry ne ide preko 2700 mm :)

spoki007
31.03.2008., 10:28
jel netko zna koliko kosta piljenje trupaca hrasta na pilani?
ili koliko kosta fosna ili daska 50x400(ili vise)mmx3000mm za masivni hrastov stol?

tomav
31.03.2008., 10:58
Pozdrav svima na forumu.
Čitam već neko vrijeme vaše postove pa sam odlučio nešto složiti sam. Napravio sam si kutni ormarić za TV i želim montirati staklena vrata na otvor. Unutarnji kut s bočnim stranicama je 135 stupnjeva a svjetli otvor je 500 mm. Stavio bih dva krila pa ne znam točno koja bi trebala biti širina jednog krila.

mariob
31.03.2008., 11:36

Mozda moze malo da se nategne :D
Onda bih mogao da zatvorim malo gore sa nekom gredom i spustim nivo...
Ali me u biti interesuje koliko bi to stajalo orijentaciono da znam sta me ceka. Imam i dva veca plakara isto ugradna pa bih sve uradio.
Hvala na savetima ;)

Old fart
31.03.2008., 14:54
Mozda moze malo da se nategne :D
Onda bih mogao da zatvorim malo gore sa nekom gredom i spustim nivo...
Ali me u biti interesuje koliko bi to stajalo orijentaciono da znam sta me ceka. Imam i dva veca plakara isto ugradna pa bih sve uradio.
Hvala na savetima ;)

Gotova vrata sa gornjom i donjom vodilicom u Zagrebu 2500 kn:)

mariob
31.03.2008., 15:10
Ovde u Bg sam dobio ponudu od u prevodu recimo 2800 kuna sve sa ugradnjom sto je mnooogo kad uporedim cene inache :D
Kada dodje to na red, onda cu da se rastrchim po gradu i u svojoj reziji odradim ;)
zato me je zanimala cena okova...
Video sam neki koji nosi 40 kg za 120-150 kuna ako se ne varam pa me zanima koje bi tezine bila moja vrata...
http://www.postimage.org/image.php?v=aV32jxwS

@Old fart, da imam tu lovu, isao bih na bahame a ne kod staraca na more :lol: Hvala u svakom slucaju ;)

Old fart
31.03.2008., 16:49
Ovde u Bg sam dobio ponudu od u prevodu recimo 2800 kuna sve sa ugradnjom sto je mnooogo kad uporedim cene inache :D
Kada dodje to na red, onda cu da se rastrchim po gradu i u svojoj reziji odradim ;)
zato me je zanimala cena okova...
Video sam neki koji nosi 40 kg za 120-150 kuna ako se ne varam pa me zanima koje bi tezine bila moja vrata...
http://www.postimage.org/image.php?v=aV32jxwS

@Old fart, da imam tu lovu, isao bih na bahame a ne kod staraca na more :lol: Hvala u svakom slucaju ;)

To su cijene tu negdje ,imam frenda i Bosni i cijene su iste ,stvar je u tome da ja govorim za klizna vrata u al-okviru koja kližu po doljnjoj vodilici a ne gornjoj,jer to su potpuno različite konstrukcije (vrata nemaju više od 10 kg) no nemožeš ih nači u dijelovima...tješi se i meni je to velika lova:cerek:

mariob
31.03.2008., 20:20
Auuu to je dobro, vredi sve pare a i fensi je ;)
Ja cu ovih dana da obidjem uradi sam shopove, imaju neke italijanske varijante tih vrata i mehanizama...
Meni su nudili od iverice sto je onda mnogo. Mislim, imam zlatne ruke pa mi glupo da lpatjam :mig:

enzo
31.03.2008., 20:54
pogledaj u Dabel-u imaju veliki izbor okova za klizna vrata.

pozdrav

mariob
01.04.2008., 02:20
De je to a da nije daleko :D Ja sam u bg a kada sam u cro, opet sam najdalje sto se moze biti od Zg :ne zna:

enzo
01.04.2008., 18:42
De je to a da nije daleko :D Ja sam u bg a kada sam u cro, opet sam najdalje sto se moze biti od Zg :ne zna:
video sam da si u Bg pa sam ti zato i rekao za njih.
Google je cudo ukucaj Dabel i izbacice ti njihov sajt.

pozdrav

Old fart
01.04.2008., 19:33
video sam da si u Bg pa sam ti zato i rekao za njih.
Google je cudo ukucaj Dabel i izbacice ti njihov sajt.

pozdrav

Vidim da koristiš i google map:D
imaš peraje i masku...:D

enzo
01.04.2008., 20:35
Vidim da koristiš i google map:D
imaš peraje i masku...:D
:top:

S-Matko
01.04.2008., 20:54
To su cijene tu negdje ,imam frenda i Bosni i cijene su iste ,stvar je u tome da ja govorim za klizna vrata u al-okviru koja kližu po doljnjoj vodilici a ne gornjoj,jer to su potpuno različite konstrukcije (vrata nemaju više od 10 kg) no nemožeš ih nači u dijelovima...tješi se i meni je to velika lova:cerek:

U zadnje vrime stavljam klizna vrata isključivo na Kozmo vodilice, nisu nimalo skupe i skroz su bešumne. Dobro če doči za problem (uzidanog ormara) zbog toga šta se mogu ugrdait direktno na pod i strop samo sa tiplama i vidama, bez ikakvog okvira, uvjetno da je sve u livelu. Inače postavija sam vrata visine 2800 mm. na kozmo vodilice i sve štima bez ikakvog problema samo sam triba stavit aluminijsku ručku koja se nabja na vrata cjelom dužinom. Nisam moga bez nje jer su se vrata dosta uvijala. Šta se tiče širine vrata, bolje da su što šira jer kad su puno visoka, a uska prilikom povlačenj znaju ispast iz vodilice zato što je težište visoko pa se prilikom povlačenja krive u dijagonali.

S-Matko
01.04.2008., 20:56
PS: Napravi vrata koja klize, a ne ona koja vise.

zoranp
02.04.2008., 06:36
U zadnje vrime stavljam klizna vrata isključivo na Kozmo vodilice, nisu nimalo skupe i skroz su bešumne. Dobro če doči za problem (uzidanog ormara) zbog toga šta se mogu ugrdait direktno na pod i strop samo sa tiplama i vidama, bez ikakvog okvira, uvjetno da je sve u livelu. Inače postavija sam vrata visine 2800 mm. na kozmo vodilice i sve štima bez ikakvog problema samo sam triba stavit aluminijsku ručku koja se nabja na vrata cjelom dužinom. Nisam moga bez nje jer su se vrata dosta uvijala. Šta se tiče širine vrata, bolje da su što šira jer kad su puno visoka, a uska prilikom povlačenj znaju ispast iz vodilice zato što je težište visoko pa se prilikom povlačenja krive u dijagonali.

Iako mnogi podcjenjuju sistem cosmo, ali mogu reći da se ponaša sasvim pristojno, i ima veliku prednost što se može koristiti i bez alu okvira ako to netko želi.

zoranp
02.04.2008., 06:43

Nisam vidio onih 290 cm.

Ali to se sve da riješiti, a čovjek je i sam rekao da će spustiti gredu od stropa i tako smanjiti visinu. To inače i ja radim kad mi smetaju cijevi od centralnog ili od plina, ali ja izradim šuplju konstrukciju od iverala, koju zašarafim na plafon i na nju pričvrstim gornju vodilicu (to vrijedi samo za vrata koja klize po podu).
Na tu blendu se može s vanjske strane prišarafiti i komad gipdkartonske ploče pa sve izgleda kao da je oduvijek i bilo ovdje.

Old fart
02.04.2008., 07:40
Nisam vidio onih 290 cm.

Ali to se sve da riješiti, a čovjek je i sam rekao da će spustiti gredu od stropa i tako smanjiti visinu. To inače i ja radim kad mi smetaju cijevi od centralnog ili od plina, ali ja izradim šuplju konstrukciju od iverala, koju zašarafim na plafon i na nju pričvrstim gornju vodilicu (to vrijedi samo za vrata koja klize po podu).
Na tu blendu se može s vanjske strane prišarafiti i komad gipdkartonske ploče pa sve izgleda kao da je oduvijek i bilo ovdje.

:top:

mariob
02.04.2008., 11:35
Momci, zlata ste vredni ;)
Ja bih isao na tu varijantu visecih vrata jer mi je onda dostupna visina 290cm a samim time u strop mogu da utiplam slona :D
Opet imam i taj problem debljine vrata jer su mi sa jedne strane vrata a sa druge prekidachi od kupaone...
1 cm da visi sa alu ramom mislim da bi mi zavrshio posao? Jedino jos pitanje tezine...

Old fart
02.04.2008., 13:11
Momci, zlata ste vredni ;)
Ja bih isao na tu varijantu visecih vrata jer mi je onda dostupna visina 290cm a samim time u strop mogu da utiplam slona :D
Opet imam i taj problem debljine vrata jer su mi sa jedne strane vrata a sa druge prekidachi od kupaone...
1 cm da visi sa alu ramom mislim da bi mi zavrshio posao? Jedino jos pitanje tezine...

Možeš ti ići na viseču kombinaciju(i ja sam je sebi stavio zbog štednje) ali to je povezano sa nizom problema u upotrebi .
Prvo je potreba da radiš podnožje na koje se hvata doljnja vodilica (vodilice kod preklopa) .
Zatim problem preklopa vrata,jer je debljina stranica vrata uvjetovana vrstom gornje i doljnje vodilice .
Treče ,uvijanje te stranice zbog visine ,zbog vlage itd. moraš riješiti sa pojačanjem od aluminija (što opet poskupljuje stvar) ,naknadno češ imati problem sa zmazanočom na gornjoj vodilici koju je jako teško očistiti.
Trebaš napraviti blendu paralelnu toj vodilici da ti ne ulazi prašina sa gornje strane .
Paralelnost gornje i doljnje vodilice nije jednostavno postiči ,ako to nisi radio.
Po meni je prijedlog S-Matko-a i Zoranp-a najbolje sa najmanje para što možeš napraviti.

mariob
04.04.2008., 22:38
Zvao sam firmu sa gore preporuke i ovako mi je receno: Okovi 300 kuna, vrata moraju da budu po 1,8 cm debljine a takva iveraja ima na 1 m2 tezinu 16 kg... Malo mi je sve jasnije ali cu da potrazim na vise mesta i da vidim kako to uzivo izgleda ;)
Planiram i svetlo da ugradim iznad, sad videh negde :D

Xenia 13
13.04.2008., 14:05
Molim majstore( a i sve ostale ako mogu pomoći), Ima li netko šemu za ovu kantu za smeće, kupljena u Sch? http://img399.imageshack.us/my.php?image=fotografija0194km8.jpg

MadVlad
14.04.2008., 10:33
Baš svaka koju sam kupio u SCH je imala šablonu uz sebe u kutiji. Ako tvoja nema (ili si u goste išla sa šarafcigerom pa dok gazdarica na WC ti udri skidat kantu :zubo:) nazovi SCH pa pitaj.

Xenia 13
14.04.2008., 13:49
Ma imala je šablonu, pa je moj sinek meni rekao da će pospremiti sav otpad i usput je otišla i šablona. Do Sch imam 100 km.
A ovo za goste mi nije palo na pamet(što misliš da sam imala vremena i ambalažu maznut), drugi put ću tako.:D
Uglavnom, shvatila sam di što ide, smontirat ću ja to nekako.

Old fart
14.04.2008., 18:25
Ma imala je šablonu, pa je moj sinek meni rekao da će pospremiti sav otpad i usput je otišla i šablona. Do Sch imam 100 km.
A ovo za goste mi nije palo na pamet(što misliš da sam imala vremena i ambalažu maznut), drugi put ću tako.:D

Sutr aidem u sch pa ču zamoliti da mi kopiraju...

Xenia 13
14.04.2008., 20:12
Sutr aidem u sch pa ču zamoliti da mi kopiraju...

Biću ti zahvalna do groba, a možda i dulje.:)

deri valdez
16.04.2008., 20:50
procito sam sve teme uzduzi poprijeko i dosta toga sam naucio kaj nisam znao.hvala,mad vladu poseban pozdrav zbog griznje savjesti:mig:.spiratiziro sam si njegove sablone za nogice i pante.reci kolko :Pivo:za autorska prava.sutra idem zeninoj babi slozit svoju prvu kuhinju u zivotu,neki jeftilen iz prime ali bice dobro za trening a i baba nevidi najbolje pa nebi trebalo bit reklamacija.sto se alata tice tu sam bolesnik od malena;tri cirkulara rucni stolni,samostojeci,aku busilica rucna busilica,stolna u dolasaku,hoblic tracna brusilica vibro brusilica,excentar brusilica,obicna brusilica,ubodna pila.necu se vise hvalit.nemam glodalicu i keksericu ali i to cu si nabavit.imam jedno pitanje lakiranje medijapana negdje sam procito da se ne preporuca lakiranje auto lakom.zasto?kum je lakirer i pofarbo si je kuhinju u bijlelo auto lakom i hebeno izgleda.kuhinji je sad skoro godina dana i nema promjena na njoj osim dvije ogrebotine ali one bi bile tu da se s bilo cim pofarbalo.pozdrav

Old fart
16.04.2008., 21:55
Biću ti zahvalna do groba, a možda i dulje.:)

Ne daju gadovi :mad:

Xenia 13
17.04.2008., 07:10
Ne daju gadovi :mad:

Nema veze, tebi ipak:kiss:

Old fart
17.04.2008., 07:20
Nema veze, tebi ipak:kiss:

Hvala ,ali sad sam se tek razljutio ..sad češ sigurno dobiti nacrt...

spoki007
17.04.2008., 07:48
koje je standardne velicine ploca iverala 38mm i koliko je teska kg?

cd_covers
17.04.2008., 11:48

Svaka ta šablona bi trebala biti u SCH katalogu kojeg besplatno možeš skinuti sa neta...

http://www.schachermayer.hr/katalog/pdf87/mb.pdf
ili
http://www.schachermayer.hr/katalog/pdf87/noviteta08.pdf

Pozdrav,
Tomislav

Old fart
17.04.2008., 12:03
Svaka ta šablona bi trebala biti u SCH katalogu kojeg besplatno možeš skinuti sa neta...

http://www.schachermayer.hr/katalog/pdf87/mb.pdf
ili
http://www.schachermayer.hr/katalog/pdf87/noviteta08.pdf

Pozdrav,
Tomislav

Zajeb stari moj , velika datoteka a unutra ...nema..
Ubuduče barem izvuci stranu ako hočeš pomoči..ja sam čak našao na jubitou film sa montažom ali ne baš za taj model..i ne pomaže joj:D

deri valdez
18.04.2008., 01:22
ni kante za smece nisu kaj su bile btw fart u kojem si ducanu bio.meni je ovaj u gorici jako blizu a i dobri su(mladi su decki konjski zivci).pa da pomognem dami u nevolji da probam tam

Old fart
18.04.2008., 11:51
ni kante za smece nisu kaj su bile btw fart u kojem si ducanu bio.meni je ovaj u gorici jako blizu a i dobri su(mladi su decki konjski zivci).pa da pomognem dami u nevolji da probam tam

Pa naravno ..ja sam bio u Vrbanima ...definitivno su me od....li ,a radim s njima 4 godine. Kaj češ ,trebam ja njih više nego oni mene..:(

Bellan
18.04.2008., 12:21
Pozdrav iz Siska!
Nisam iz te branše,ali me potreba za namještajem po mjeri i željenoj boji i obliku, a i neprestanim željama i idejama bolje polovice natjerao da nešto sam sklepam.Krenulo je sa preinakama postoječeg, a kasnije i izrada cijelih komada.
HVALA Madvladu, Oldfartu i osataloj ekipi na savjetima.:s
Nemam toliko iskustva, ali uz ovakve savjete sve ide nekako lakše.:top:
Čim skužim kako, objavim sličice nekih svojih uradaka, do tada samo toliko.

DIsign
18.04.2008., 22:46
Pozdrav iz Siska!

Evo nekog iz mog kraja!

Samo naprijed :top:

DIsign
18.04.2008., 22:48
Zorane nešto si posustao! više si na stolarskoj ili? Šta ima nova?

deri valdez
19.04.2008., 01:31
vise nisam junfer.osjecaj;koda me hebalo krdo crnaca.ali sve u svemu dobro je proslo.samo jedan element sam moro raskopat pa ponovo slozit.i sad znam zakaj to kosta tolko novaca.uzeo sam tri torbe alata i opet nisam uzo sve kaj mi je trebalo(dobro cinjenica je da sam i uzo neke stvari koje mi nisu trebale).najvise vremena mi je trebalo da nagovorim one sugave kineske kopce za sudoper da se prime za plocu.procito sam na forumu razne metode sa kamenom za kiselo zelje i slikonom i itd ali musteriji(zeninoj babi) je kamen bio zauzet svojom primarnom zadacom(proizvodnjom sirovine za sarmu:D)tak da je to otpalo.odoh ja na zasluzeni odbor bok

zoranp
19.04.2008., 07:05
Evo korisnog linka za sve SSM-ovce i one malo iskusnije, sa masu raznoraznih nacrta:

http://www.freeww.com/index.html

Mjere su u inchima, ali nije ih problem pretvoriti u metričke vrijednosti.

zoranp
19.04.2008., 07:12
Zorane nešto si posustao! više si na stolarskoj ili? Šta ima nova?

Imam dosta posla, pa sam više u radionici nego za kompom. Uz to imam i još jednu obavezu u životu više, jer trebam pripremiti dom za dolazak novog člana u obitelj.

zoranp
19.04.2008., 07:15
vise nisam junfer.osjecaj;koda me hebalo krdo crnaca.ali sve u svemu dobro je proslo.samo jedan element sam moro raskopat pa ponovo slozit.i sad znam zakaj to kosta tolko novaca.uzeo sam tri torbe alata i opet nisam uzo sve kaj mi je trebalo(dobro cinjenica je da sam i uzo neke stvari koje mi nisu trebale).najvise vremena mi je trebalo da nagovorim one sugave kineske kopce za sudoper da se prime za plocu.procito sam na forumu razne metode sa kamenom za kiselo zelje i slikonom i itd ali musteriji(zeninoj babi) je kamen bio zauzet svojom primarnom zadacom(proizvodnjom sirovine za sarmu:D)tak da je to otpalo.odoh ja na zasluzeni odbor bok

Čestitam na montaži prve kuhinje! :top:

Bellan
19.04.2008., 09:14
deri valdez - čestitke na kuh.Sječam se svoje 1.kuh i onog stajanja ispred nje i nevjerice i divljenja da sam ju JA složio.:top:
Jel ima netko iskustva, tj. radi li netko sa Black&Deckerom i MeisterCraftom????
Please-može li mi netko objasniti slanje slika ili linka ili što već slićno.Kužim da mogu atachirati sliku u ovu poruku, ali kakva korist od nje kad je tako mala da na njoj ne vidiš ni kuhinju, a kako onda vidjeti detalje??!!:s

Bellan
19.04.2008., 10:23
Xenia13 - Molim majstore( a i sve ostale ako mogu pomoći), Ima li netko šemu za ovu kantu za smeće, kupljena u Sch?
Jesi rješila problem montaže kante? Imam ti ja takvu kantu srednje veličine, ali ne mogu naći šablonu. Bi li ti pomoglo da ti skinem mjere sa korpusa?

Xenia 13
19.04.2008., 11:36
Xenia13 - Molim majstore( a i sve ostale ako mogu pomoći), Ima li netko šemu za ovu kantu za smeće, kupljena u Sch?
Jesi rješila problem montaže kante? Imam ti ja takvu kantu srednje veličine, ali ne mogu naći šablonu. Bi li ti pomoglo da ti skinem mjere sa korpusa?

Bi. Nisam montirala, nisam imala vremena, thanks. Kad sve završim, postaću slike da me majstori ocijene.

Bellan
19.04.2008., 15:22
Xenia evo ovako
Vis.kante je 33cm.U setu si dobila 3 prihvatnika.Na vrata montiraš onaj plosnati klizač tako da bušiš rupe fi1mm u vodoravnoj liniji na visini od doljnjeg ruba vrata 3.5cm, a od okomitog ruba odmaknuto 15.5 cm + 5 cm za drugu rupu.Drugi prihv. u obliku slova L montiraš na okomitu srtanicu korpusa tako da ti je kraći krak gore i na visini 35 cm, a od ruba odmaknuto 1.8 cm.Treći prihv.oblika slova U, ide na dno korpusa u sam kut,odmakuto od ruba za 1.8 mm.Valjda češ shvatiti.

Bellan
19.04.2008., 15:32
samo pokušaj kako uploadati sliku,tj.link
http://img370.imageshack.us/img370/2097/p1000281mm6.jpg
moja druga kuh.

Xenia 13
19.04.2008., 16:49
Evo ovako, smontirano.:cheer: Hvala, na pomoći, Bellan,premda je moja kanta veća, dimenzije su mi pomogle. Ovaj na vratima je na istoj visini a i štela se lijevo desno. Onaj prihvatnik u donjem kutu je isti a visinu gornjeg sam onda jednostavno odredila na kraju. U biti jako ju je jednostavno staviti pa sam zadovoljna.:top:

MeTheChaos
19.04.2008., 21:49
e. ja bi : svoju sobu koja je iverica drvo , nalicja ofarbala u narancasto ( sad je bijelo sa nekim krem ko flekovima blabla ) i sad-kaj mi je raditi ?
trebam osmirglati podrucja kooja mislim bojati i kupit boju za drvo , i onda jos gore lak i to je to ?
:misli:
nekak mi se cini da bi od smirglanja moglo biti ne-ravno .na tv-a sam vidla -imaju neku masinicu kojom onako polaste .. a ja toga nemam.
da samo smirglam , a neravnine ostavim ko 'artisticka dopuna' :zubo:

morino
20.04.2008., 20:10
samo pokušaj kako uploadati sliku,tj.link
http://img370.imageshack.us/img370/2097/p1000281mm6.jpg
moja druga kuh.

jako ljepo.
di si uzimao drvo i koliko dođe te koji je to uzorak?

Bellan
21.04.2008., 08:11
Morino ovo ti je rađeno prije 2.5 godine,Materijal je kupljen u Acordu, a radi se o Bukvi i Atoll Blue sve od Kaindl-a.Cijena me tada izašla oko 3500 kn.Više ne radim tamo jer su neprecizni,a ja napravim čišči rez sa ručnim cirkularom nego oni na profi stolu od par desetaka ili stotina tisuća eurića.

Bellan
21.04.2008., 08:38
Ako sam dobro zapamtio onda ćete i ove slike moći vidjeti.Radi se o mojoj sadašnjoj kuh.
http://img440.imageshack.us/img440/447/p1000973ts5.th.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/859/p1000975ke1.th.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/8773/p1000978sg4.th.jpg

Old fart
21.04.2008., 10:36
Ako sam dobro zapamtio onda ćete i ove slike moći vidjeti.Radi se o mojoj sadašnjoj kuh.
http://img440.imageshack.us/img440/447/p1000973ts5.th.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/859/p1000975ke1.th.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/8773/p1000978sg4.th.jpg

Premale su ti slikice..probaj bez onog .th.prije .jpg

MadVlad
21.04.2008., 10:47
Sviđa mi se jako ideja stalka za 3 butelje! A i izvedba je pic-mic!

scat
21.04.2008., 12:13
Bok ljudi!
Prosao sam kroz cijelu temu, te sam se odlucio za izradu kupaonskog ormarica.
Pitao starog za savjet, a on meni da ja nikad ne mogu napraviti tak dobro kak
je tvornicki jer oni imaju poseban sistem ljepljenja spojeva...:confused:
kao meni bi se tu uvukla vlaga te unistavala element :(
Sad dal je to istina ili...???
Ormaric bi inace radio od iverala, kantiran abs-om, te spojen tiplama.

MadVlad
21.04.2008., 13:02
Sad dal je to istina ili...???
...nije! Nikakvo posebno ljepljenje spojeva

Old fart
21.04.2008., 13:31
...nije! Nikakvo posebno ljepljenje spojeva

..ali je istina da se u iveral kantiran abs-om uvlači vlaga ,pogotovo u kupaoni..makar masa proizvođača izrađuje kupaonske ormariče od iverala..
pravi prijedlog je mediapan lakiran poliuretanskim lakom..

Bellan
21.04.2008., 14:35
Premale su ti slikice..probaj bez onog .th.prije .jpg

:top: Trenutno sam na poslu, i to će potrajati do 21h.Ako uspijem to napraviti s compom na poslu vidjet češ ih, a ako ne znam kad ću to doma napraviti jer sam u fazi razbijanja pločica na balkonu, a kasnije će ljepljenje novih.Uglavnom nastojat ću to što prije.

scat
21.04.2008., 14:38
..ali je istina da se u iveral kantiran abs-om uvlači vlaga ,pogotovo u kupaoni..makar masa proizvođača izrađuje kupaonske ormariče od iverala..
pravi prijedlog je mediapan lakiran poliuretanskim lakom..

Prvenstveno mi je da sacuvam neke pare, pa mi je mediapan preskup (lakiranje), al hvala na savjetu.
Ak se vec i radi od iverala napravit cu i ja(valjda) pa sam mislio mozda malo silikona ubacit izmedu spojeva il sl...
Bi to pomoglo kaj?

Old fart
21.04.2008., 14:45
Prvenstveno mi je da sacuvam neke pare, pa mi je mediapan preskup (lakiranje), al hvala na savjetu.
Ak se vec i radi od iverala napravit cu i ja(valjda) pa sam mislio mozda malo silikona ubacit izmedu spojeva il sl...
Bi to pomoglo kaj?

Ne ..više če ti pomoči da utvrdiš od kuda se stvara najviše vlage ,i spojeve napraviš tako da se ne sljeva u njih ,drvofix i sl. sasvim dobro lijepi.:)
svakako gledaj da ti iverica nije nigdje otvorena SVE pokantiraj ..lakiranje ne mora biti visoki sjaj(pa je duplo jeftinije) ,a uz malo truda možeš i sam ...

scat
21.04.2008., 19:30
Ne ..više če ti pomoči da utvrdiš od kuda se stvara najviše vlage ,i spojeve napraviš tako da se ne sljeva u njih ,drvofix i sl. sasvim dobro lijepi.:)
svakako gledaj da ti iverica nije nigdje otvorena SVE pokantiraj ..lakiranje ne mora biti visoki sjaj(pa je duplo jeftinije) ,a uz malo truda možeš i sam ...

Kad kazes sve mislis i tamo di ce bit spojevi?
Proucavao sam malo kak se lakira... skuzio da nije to za mene...em moras imat kompresor, pistolj, mjesto(zivim u stanu), i puuuuno strpljenja...
Ja imam samo busilicu (aeg stara 15-20god al roka) od alata i kontam si kak cu s njom izdubit pante...:rofl:

Bellan
21.04.2008., 19:40
Evo većih slika
http://img440.imageshack.us/my.php?image=p1000978sg4.jpg
http://img440.imageshack.us/my.php?image=p1000975ke1.jpg
http://img440.imageshack.us/my.php?image=p1000973ts5.jpg

zoranp
22.04.2008., 06:54
Kad kazes sve mislis i tamo di ce bit spojevi?
Proucavao sam malo kak se lakira... skuzio da nije to za mene...em moras imat kompresor, pistolj, mjesto(zivim u stanu), i puuuuno strpljenja...
Ja imam samo busilicu (aeg stara 15-20god al roka) od alata i kontam si kak cu s njom izdubit pante...:rofl:

Za vodootpornost spojeva koristim Henkelovo vodootporno lijepilo Super 3, zapravo sve radim njime. Kod kupaonskih ormarića i sudopera, njime dobro namažem sve otvorene rezove na iverici. Kako voda prodire izmedju spojeva (bridova) kant trake i iverala, obično prije kantiranja namažem iveral tim lijepilom i kad se malo posuši gore stisnem kant traku.
Vrlo je bitno da se Super 3 dobro opere sa folije iverala jer ga kasnije više nećeš moći skinuti.
Obavezno elemente spajam lijepljenjem, ja koristim keks, dok ti kako imaš samo bušilicu možeš koristiti i drvene tiple za početak. Ima za kupiti šablona za bušenje rupa za tiple, koja će ti biti od pomoći. Za pante ti je dovoljna bušilica uz malo opreza i svrdlo fi 35mm, ja imam dve AEG bušilice koje su iste starosti k'o i tvoja i nepoderive su.
Kupi si još i onaj stolić na rasklapanje sa dvije ručke, bit će ti od koristi, i koju stegu, kutnik. Peglom i krpom možeš kantirati. Višak kant trake odrežeš nožem za ručnu blanju ili naoštrenom špahtlom.

zoranp
22.04.2008., 07:05
Evo većih slika
http://img440.imageshack.us/my.php?image=p1000978sg4.jpg
http://img440.imageshack.us/my.php?image=p1000975ke1.jpg
http://img440.imageshack.us/my.php?image=p1000973ts5.jpg

Lijepo dizajnirana i precizno izradjena kuhinja. Uskladjene linije s dovoljno i ne previše detalja. Raspored je funkcionalan sa svim elementima na svom mjestu, tako da kuhinja iako je mala daje dojam prostranosti. Polica za butelje je odlično rješenje u tom dijelu kuhinje, pogotovo što je u njenom sastavu i pretinac za knjige ili časopise. Jedino mi dojam kvare kapice za vijke na šanku.

Uglavnom odličan rad.

Bellan
22.04.2008., 14:04
Lijepo dizajnirana i precizno izradjena kuhinja. Uskladjene linije s dovoljno i ne previše detalja. Raspored je funkcionalan sa svim elementima na svom mjestu, tako da kuhinja iako je mala daje dojam prostranosti. Polica za butelje je odlično rješenje u tom dijelu kuhinje, pogotovo što je u njenom sastavu i pretinac za knjige ili časopise. Jedino mi dojam kvare kapice za vijke na šanku.

Uglavnom odličan rad.

Hvala:s, no ne pretjeruj umislit ću se. Uglavnom, trebao sam napraviti sam sebi 3 kuh. i 1 prepraviti kod preseljenja da bi sve u novoj kuh izgledalo ovako.No i ovdje ima grešaka: premalo mjesta s desne strane sudopera;kapice na vijcima(što si primjetio, ali nemam keksericu, pa...);otklopna vrata tako smještena(iznad sudopera) da se ja sa svojom visinom svaki put moram sagnut da bi vidio šta uzimam i sl. Malo neiskustva,ali možda ipak više kompromisna rješenja-tipa udovolji dragoj zbog mira u kući.

Old fart
22.04.2008., 14:17
Možeš se udati :D lijepo napravljeno pogotovo ako nisi profesionalac...:)

zoranp
23.04.2008., 03:26
........No i ovdje ima grešaka: premalo mjesta s desne strane sudopera;kapice na vijcima(što si primjetio, ali nemam keksericu, pa...);otklopna vrata tako smještena(iznad sudopera) da se ja sa svojom visinom svaki put moram sagnut da bi vidio šta uzimam i sl. Malo neiskustva,ali možda ipak više kompromisna rješenja-tipa udovolji dragoj zbog mira u kući.

S obzirom na prostor, negdje moraš uzeti da bi dobio na drugom mjestu.:ne zna:
Ali sve u svemu je više nego dobro.

karatas_os
24.04.2008., 09:04
Lijep pozdrav svima na grupi!

Dugo vec citam forum i ovaj konkretni topic, ali imam i sam jedno pitanje.

Zanima me koliko trebam ostaviti mjesta ispod ploce za kuhanje? radna ploca ce biti od iverice debljine 3.8cm, pa me zanima da li moram ostaviti neko dodatno mjesto ispod radne ploce za prikljucke za plin i struju?

Hvala puno na odgovoru :-)

MadVlad
24.04.2008., 09:43
Ako si mislio stavit ladicu ispod štednjaka, napravi ju 5 cm kraću i to bi trebalo biti dovoljno. Priključci su na stražnjoj desnoj strani štednjaka.

karatas_os
24.04.2008., 10:54
Ako si mislio stavit ladicu ispod štednjaka, napravi ju 5 cm kraću i to bi trebalo biti dovoljno. Priključci su na stražnjoj desnoj strani štednjaka.

hvala na odgovoru :-)
Mislio sam staviti ladicu ispod stednjaka. jesu li ti priključci standardizirani u smislu da im uvijek ti priključci idu sa straznje strane? mislim uzimati whirlpoolovu plocu za kuhanje na plin (AKT 933 NB), ali ju jos nisam kupio pa ne mogu pogledati.

Veky
24.04.2008., 13:05
Evo, na stolu mi se nalazi nova majstorova knjiga br.5 (jedina meni interesantan uz onu o krovištima) "Namještaj po mjeri".

MadVlad
24.04.2008., 14:24
Evo, na stolu mi se nalazi nova majstorova knjiga br.5 (jedina meni interesantan uz onu o krovištima) "Namještaj po mjeri".

O čemu je riječ? :ne zna: Nisam baš u toku.

Karatas, sve koje sam imao u rukama su imale dovod plina (onu lulicu) iza desno. Pa onda je valjda standard.

Nego, jel vas zeza otvaranje ovog topica danas? Meni treba 100 dana da otvori stranicu, a svaki drugi put ju otvori do pola.

karatas_os
25.04.2008., 07:26
Nego, jel vas zeza otvaranje ovog topica danas? Meni treba 100 dana da otvori stranicu, a svaki drugi put ju otvori do pola.

ja jucer, a ni danas nisam imao problema s otvaranjem topica :-( nadam se da danas nemas tih problema :-)

Old fart
25.04.2008., 08:52
O čemu je riječ? :ne zna: Nisam baš u toku.

Karatas, sve koje sam imao u rukama su imale dovod plina (onu lulicu) iza desno. Pa onda je valjda standard.

Ja uopče nisam mogao na forum do 17 sati :mad:

karatas_os
25.04.2008., 10:05
Ja uopče nisam mogao na forum do 17 sati :mad:

evo sada je i meni poceo nesto kenjati :mad:

valjda ce to rijesiti :-)

imam jedno pitanje oko woody 2.0 programa. uspio sam ga instalirati i sve fine, no zanima me da li negdje postoji neki tutorijal, knjiga, knjizica, video tutorijal ili nesto tako za taj program? da lakse naucim kako brljati po njemu :-)

morino
25.04.2008., 13:43
par pitanjca:

na vratima od 2,20 koliko panti mora biti 4ili 5?

di je bolje uzimati ivericu u elgradu ili iverpanu,po kvaliteti i po cijeni?čujem da je u iverpanu 19 mm debela?

bio u elgradu složili mi ponudu i kaže mi lik da ne buše rupe za pante!

kantirao sam samo vidljive dijelove jer to ok?

karatas_os
25.04.2008., 14:42
par pitanjca:

di je bolje uzimati ivericu u elgradu ili iverpanu,po kvaliteti i po cijeni?čujem da je u iverpanu 19 mm debela?

sto se tice kvalitete iverice citiram nekoliko recenica koje sam ja povadio s ovog foruma:

"
Ako koristite iveral inzistirajte na onome kojeg proizvodi Egger kao prvi ili Kaindl kao drugi po kvaliteti na našem tržištu. Cijena je možda 10ak kuna skuplja od slovenskog ili češkog, ali razlika u kvaliteti se mjeri svjetlosnim godinama.
"

"
Zanima me gdje se mogu pogledati Kaindlovi iverali, znam da eggera ima na zavrtnici u elgradu, ali kaindl nigdje ne mogu naci... ODGOVOR: www.iverpan.hr
"

ja cu osobno uzimati u furniru, jer imaju fundermx ivericu i za nju su rekli da je isto dobra (treba pretraziti starije postove).

sto se tice kantiranja. meni su rekli da je danas neki standard da se kantiranje radi s ABS trakom od 2mm.

MadVlad
25.04.2008., 15:11
Raspravljalo se negdje prije na ovom topicu o raznim proizvođačima i trgovcima i usporedba po osobnim iskustvima. Potraži malo.

Probušit rupu za pantu nije nikakav problem. Imaš borera već od 50 kn i za tu i tamo će poslužit. Par probnih rupa i dalje ide ko na stroju. Još si složiš i neke high-tech superprecizne šablone (http://picasaweb.google.co.uk/vlado.stimac/Sablone/photo#5142282065192552594) i nema ti kraja.

morino
25.04.2008., 16:48
mad vlad imaš di sliku tog čuda što buši to je kao kruna ili?
di to kupit tako jeftino?
mislim da cu ipak u elgradu uzet stvari jer sam vec nes uzimao ali te nesretne rupe!
koliko rupa 4 ili 5 na 2,20?

morino
25.04.2008., 16:52
karatas os kantirat cu sve sto se vidi abs-om a ove nevidljive djelove tj spojeve necu kantirat uopce.

MadVlad
25.04.2008., 17:04
mad vlad imaš di sliku tog čuda što buši to je kao kruna ili?
di to kupit tako jeftino?
mislim da cu ipak u elgradu uzet stvari jer sam vec nes uzimao ali te nesretne rupe!
koliko rupa 4 ili 5 na 2,20?

Slika (http://img186.imageshack.us/img186/7373/glodalopr6.jpg)
Jeftino imaš po željezarijama i u Metrou (nisu vidia, zato su i jeftini), vidia je po 200 kn, ali vrijedi tih para.

4 ili 5, svejedno. Moja neka logika koju koristim je da, ako su vrata max. 60 cm široka, onda stavljam:
do 1 m visine - 2 pante
do 1.5 m visine - 3 pante
do 2 m visine - 4 pante ......itd

Pa ti sad vidi.

Bellan
25.04.2008., 17:37
sto se tice kvalitete iverice citiram nekoliko recenica koje sam ja povadio s ovog foruma:

"
Zanima me gdje se mogu pogledati Kaindlovi iverali, znam da eggera ima na zavrtnici u elgradu, ali kaindl nigdje ne mogu naci... ODGOVOR: www.iverpan.hr
"

KARATAS_OS Kaindl ti prodaje Acord na Žitnjaku, ali iz mojeg iskustva, njihov iveral slabo drži pant, i 19 mm debljine je. S Acordom imam zaista loša iskustva. Ali kod njih je prije bilo za kupiti Heafele okova za namještaj i bili su nešto jeftiniji od Schachermachera.

Bellan
25.04.2008., 17:53
par pitanjca:

Kad naručiš u Acordu, možeš naručiti i bušenje rupa, ali ako češ raditi još šta od namještaja kupi si glodala.I to obavezno s vidijom.
Ako te put nosi prema Sisku- imaš u OBI-ju LUX-ova glodala 5 različita promjera(od 15mm-35mm) za 99 kn,s tim da ti tamo glodalo 35mm isti proizvođač samo ga kupuješ pojedinačno dođe istih tih 99 kunića.Čuj za amatersku upotrebu biti će :top:.

Old fart
25.04.2008., 20:07
Slika (http://img186.imageshack.us/img186/7373/glodalopr6.jpg)
Jeftino imaš po željezarijama i u Metrou (nisu vidia, zato su i jeftini), vidia je po 200 kn, ali vrijedi tih para.

4 ili 5, svejedno. Moja neka logika koju koristim je da, ako su vrata max. 60 cm široka, onda stavljam:
do 1 m visine - 2 pante
do 1.5 m visine - 3 pante
do 2 m visine - 4 pante ......itd

Pa ti sad vidi.

ja sam svoj u sach. kupio za 300 i nešto ,i ipak je naletio na neko željezo u iveralu..ali ipak još dobro reže....jebiga "bez alata nema zanata"

zoranp
26.04.2008., 07:40
par pitanjca:

Mislim da ti je 4 panta dovoljno. Kupi si blumovu šablonicu za montažu panti, bit će ti od pomoći, a nije skupa. Pokušao bih izbjegavati Haffele okov, radije bih koristio skuplj Blum, ili nešto jeftiniji FGV i Ferrari koji su kvalitetom daleko iznad Haffelea. Od vijaka koristi Spax, jer su za iveral najbolji.

Kaindl ili Egger svejedno, Kaindl je nešto tvrdji i stabilniji zbog većeg udjela bjelogorice, dok je Egger skloniji uvijanju jer je mekši. Egger se radi od crnogoričnog drveta. Ako želiš još bolju kvalitetu tada uzmi Termopal, ali ćeš ga teško naći kod nas, ali je i cijena "kvalitetna".

zoranp
26.04.2008., 07:43

Imam je i ja. Odlična literatura za sve početnike koji se namjeravaju baviti samogradnjom namještaja.

zoranp
26.04.2008., 07:53

Kad smo kod ladica za ispod štednjaka, evo kako se da dobiti malo više prostora za iskorištenje:

http://picasaweb.google.hr/zoran.puljek/Kuhinje/photo#5181598408549821234

zgoda
26.04.2008., 18:12
Kak se uzima mjera za kutna vrata na ovoj slici:

http://picasaweb.google.hr/zoran.puljek/Kuhinje/photo#5149376368183038850

zoranp
26.04.2008., 19:03
Kak se uzima mjera za kutna vrata na ovoj slici:

http://picasaweb.google.hr/zoran.puljek/Kuhinje/photo#5149376368183038850

teško za opisati tekstom. Uglavnom se prvo definiraju dimenzije kateta prednjeg kuta korpusa vrata, a zatim se širina kateta oduzima za debljinu fuge fronti sa svake strane (4 mm), debljinu vratiju (18 ili 19 mm) i debljinu ublaživača (3 mm), kako bi se dobila širina vratiju.

Prim: ako je element tlocrtno vanjskih dimenzija 900 x 900, a širina korpusa je 550, tada nam za otvor vratiju (katetu kuta) sa prednje strane ostane (900 - 550) 350.

Znači da su vrata široka: 350 - 4 - 18 - 3 = 325 mm