View Full Version : Izrada namještaja - savjeti
teško za opisati tekstom. Uglavnom se prvo definiraju dimenzije kateta prednjeg kuta korpusa vrata, a zatim se širina kateta oduzima za debljinu fuge fronti sa svake strane (4 mm), debljinu vratiju (18 ili 19 mm) i debljinu ublaživača (3 mm), kako bi se dobila širina vratiju.
Prim: ako je element tlocrtno vanjskih dimenzija 900 x 900, a širina korpusa je 550, tada nam za otvor vratiju (katetu kuta) sa prednje strane ostane (900 - 550) 350.
Znači da su vrata široka: 350 - 4 - 18 - 3 = 325 mm
a formula??? :rofl:
Formula je tehnološka tajna!!! :lol:
Vidis da nije tak tesko... Shvatio sam, jos si i koristio mjeru koja mi treba :)
Ja sam nekako mislio da su vrata razlicitih dimenzija...
Vidis da nije tak tesko... Shvatio sam, jos si i koristio mjeru koja mi treba :)
Ja sam nekako mislio da su vrata razlicitih dimenzija...
Ima raznih kombinacija.:top:
karatas_os
28.04.2008., 07:12
karatas os kantirat cu sve sto se vidi abs-om a ove nevidljive djelove tj spojeve necu kantirat uopce.
ma da! tako sam mislio, ali nisam napisao :-)
ja sada osobno projektiram kupaonski ormaric pa su mi ljudi preporucili da vidljive dijelove stavim u abs knat od 2mm, a sve ono sto se ne vidi da se ide 0.5mm absom cisto zbog utjecaja vlage.
pozz
Dečki molim pomoć!
Evo problema. Radio sam frendici komodu za dn.boravak.Smještena je u kutu, pa element u kutu ima frontu pod 45'.Sad se ona naknadno sjetila da bi joj mogao postaviti staklena vrata pod 45', tj. 135'. Problem je koji pant staviti. Vrata trebaju biti dimenzije šir45xvis54 cm.
U Sch-u imaju u ponudi pant za koji treba bušiti staklo što nije problem, već to što je to pant za vrata pod 90', a onaj pant za koji ne treba bušiti staklo može nositi maksimalnu širinu vrata 35 cm.
Ima li koji drugi proizvođač u svojoj ponudi pant za takva vrata?
da ne postavljam novi topic bezveze, htio bih naći stranicu koja ima detaljnije teh. crteže namještaja, htio bih izraditi krevete kao na slici, ali za detaljni upit stolarima (ili by myself) trebam neke detaljnije izmjere.
Slika kreveta:
http://img505.imageshack.us/img505/2309/slika013sib5.jpg
Evo odlucih se nakon nekoliko relativno uspjesnih pokusaja izrade nekih sitnijih stvari (naravno prema vasim uputama ;) napraviti ormar za spavacu sobu.Iako mi je prvotna ideja bila sloziti klizna vrata ipak se odlucih za klasicna vrata sa 6 krila (2+2+2). Gledajuci SCH katalog skuzio sam da bi za ovu namjenu trebalo uzeti "polukrive pante" (jedna stranica korpusa bi nosila dvoja vrata) pa me zanima kolika bi sirina svake fronte trebala biti ako je npr. sirina ormara 258 cm (dakle 3 segmenta po 86cm)? I jos jedno pitanje za znalce. Da li je za visinu vrata 252 cm dosta 4 panta?
MadVlad
28.04.2008., 14:52
pa me zanima kolika bi sirina svake fronte trebala biti ako je npr. sirina ormara 258 cm (dakle 3 segmenta po 86cm)? I jos jedno pitanje za znalce. Da li je za visinu vrata 252 cm dosta 4 panta?
http://img210.imageshack.us/img210/1042/ormjr1.jpg
Edit: onih 18 je 18mm, tj. 1,8cm (sve je u cm)
Stavi 5 panti
Hvala Vlad !!! Inace skinu sam onaj tvoj ppt file i onaj bijeli ormar sa 16. slide-a je tocno onakav kakvog bi ja htio sloziti. Imas mozda kakav nacrt od tog ormara da mi posaljes na PM ?.
Uzgred da li je izmedju gornje stranice ormara i stropa nekakva maska ili si to sve uspio nagurati direktno pod strop (i ako jesi KAKO? :).
MadVlad
28.04.2008., 16:18
Da li govoriš o ovom ormaru (http://picasaweb.google.co.uk/vlado.stimac/SpavaceSobe/photo#5142370378310094466)?
Taj je napravljen 2-3 cm niže od stropa i uguran unutra (na tom dijelu je strop spušten), nema nikakve maske. Trebao bi pogledat doma jel imam shemu, ali to je bilo prije par godina pa ne vjerujem da ću ju naći.
Inače kad radim da je ormar od-do, onda ga podjelim u visinu na 2 dijela. Npr. od poda do stropa je 250 cm, prvo napravim jednu cjelinu visoku 190 cm, a onda kutiju visine 60 cm koju bacim na ovaj donji dio. Te dvije kutije se spoje vijcima i dobiješ ormar u komadu.
Primjer je na ovoj slici (http://picasaweb.google.co.uk/vlado.stimac/SpavaceSobe/photo#5142370404079898290).
Normalno, nikad ne radiš da je ormar visok koliko i prostorija, uvijek si uzmeš lufta barem 1cm zbog neravnog plafona. Tu rupu kasnije popuniš silikonom i ne vidi se.
zgdeckic
29.04.2008., 08:34
Pozdrav svim forumašima na ovoj temi. Dugo pratim ovu temu pa sam se odlućio napraviti neke stvari,ali naravno trebam neki savjet! Ja bi vas molio da mi kažete koje su standardne dimenzije kuhinjskih elemenata(naravno mislim na dubinu i visinu) pošto dužinu određujem sam! Pitanje se odnosi na gornje i donje elemente. Veliki pozdrav i unaprijed hvala
Pozdrav svim forumašima na ovoj temi. Dugo pratim ovu temu pa sam se odlućio napraviti neke stvari,ali naravno trebam neki savjet! Ja bi vas molio da mi kažete koje su standardne dimenzije kuhinjskih elemenata(naravno mislim na dubinu i visinu) pošto dužinu određujem sam! Pitanje se odnosi na gornje i donje elemente. Veliki pozdrav i unaprijed hvala
Dole:
Dubina korpusa je uglavnom 550mm
Visina 720 mm + noge 100 ili 150
Gore je dubina korpusa 300 ( može i koji cm manje ili više, ovisi i o tome koju napu ugradjuješ. Ali sa 300 nemaš nikada problema.
visine su 600, 720, 900 (2 X 450). Ali ako radiš po mjeri visina gornjih elemenata se obično prilagodjava dizajnu, visini prostorije, željama korisnika itd.
MadVlad
29.04.2008., 09:20
Dubina korpusa je uglavnom 500mm
Ja ih po defaultu radim 560 mm, a moguće su onda varijacije ovisno o prostoru, aparatima i željama. U mojoj su kuhinji recimo 59cm jer sam morao staviti vešmašinu i zatvorit ju vratima.
Moj savjet ti je - zaebi standarde! Napravi onako kako ti odgovara. Ja se ne sjećam kad sam zadnji put napravio visinu donjih 72+10 cm jer ljudima otpadaju križa dok stoje malo dulje uz tako niske elemente. Jest da su ugradbeni elementi napravljeni za tu dimenziju, ali sve se da iskemijat i uglavit.
Za Vlada:
Radi se upravo o ovom ormaru sa slike. Jos te molim za par savjeta.
1. Da li je mozda bolje raditi ormar npr. sirine 255cm od 3 "elementa" od po 85cm (naravno na osnovi ideje da se i visina od npr 250 podjeli na 190cm + 60cm)?
2. Da li ima smisla staviti nekakve nogice s kojima bi se ormar podesio ukoliko zidovi nisu ravni?
3. Ima li smisla stavljati deblju dasku npr. 25icu ili je 18ica dovoljna (uzgred ideja je da je se mozda oko ormara napravi neka vrsta maske kako bi ormar dobio na masivnosti)
MadVlad
29.04.2008., 09:48
1. Da li je mozda bolje raditi ormar npr. sirine 255cm od 3 "elementa" od po 85cm (naravno na osnovi ideje da se i visina od npr 250 podjeli na 190cm + 60cm)?
Pa ako želiš potrošiti više novaca (extra 2 daske 250x60 cm = 3m2), dapače, bit će ti stabilniji, samo poveži te elemente međusobno. A vidim da se bojiš polukrivih panti :D, a tako ćeš ih izbjeći.
2. Da li ima smisla staviti nekakve nogice s kojima bi se ormar podesio ukoliko zidovi nisu ravni?
Naravno da možeš, ali ti se zna dogodit da gađaš neravni zid i izbaciš ormar kompletno iz vaservage. To sam napravio jednom i pola dana nakon toga riktao fronte koje se više nisu poklapale ni sa jednim rubom. Dobiješ romb, a ne pravokutnik.
3. Ima li smisla stavljati deblju dasku npr. 25icu ili je 18ica dovoljna (uzgred ideja je da je se mozda oko ormara napravi neka vrsta maske kako bi ormar dobio na masivnosti)
Pa šta pitaš kad sve znaš.
Možeš napraviti ormar po 5 cm uži od rupe sa svake strane i onda se zezaš sa blendama koje će pokriti te rupe. 5cm je još masivnije od 2.5 cm :mig:
Ja ih po defaultu radim 560 mm, a moguće su onda varijacije ovisno o prostoru, aparatima i željama. U mojoj su kuhinji recimo 59cm jer sam morao staviti vešmašinu i zatvorit ju vratima.
Moj savjet ti je - zaebi standarde! Napravi onako kako ti odgovara. Ja se ne sjećam kad sam zadnji put napravio visinu donjih 72+10 cm jer ljudima otpadaju križa dok stoje malo dulje uz tako niske elemente. Jest da su ugradbeni elementi napravljeni za tu dimenziju, ali sve se da iskemijat i uglavit.
Što sam napisao 500?
Evo, ispravio sa 500 na 550.:eek:
Hvala vlad.:top:
Što sam napisao 500?
Evo, ispravio sa 500 na 550.:eek:
Hvala vlad.:top:
Pa koje onda vodilice za ladice uvaljaš unutra???
Old fart
29.04.2008., 17:22
Ja isto radim 550 ,ladica 500 ,30 mm napustim radnu ploču i to je to. Fronta dodaje 18 na 550 --568 +30 =598 a radna ploča je 600.:D
MadVlad
29.04.2008., 17:44
A zašto ne radiš onda 555 mm pa ti stane ladica od 55 cm?
Old fart
29.04.2008., 18:04
A zašto ne radiš onda 555 mm pa ti stane ladica od 55 cm?
Ubi me ako znam..a znam jebe me dimenzija u prikračenju ladice i police Ja naime stavljam 18 mm leđa -lakše za keksat ,ne radim utor ,krutost je veče a cijena zanemariva..polica je u tom slučaju 512 ,a ne 517 a tu često napravim pemca (571-751)a to mi je visina korpusa za male ljude-žene:cerek:
Ustvari serem nemam dobar razlog -nisam se domislio valjda:D
A što su ti tio ladice?:D
zgdeckic
29.04.2008., 20:00
Nisam mislio otvoriti takvu raspravu! Hvala vam svima na svim odgovorima,ustvari ova rasprava nama koji ućimo dobro dođe! :)
Hvala još jednom. Kad napravim poslat cu vam sliku od kuhinje, a dobio sam raditi neke krevetiće na kat sa ormarima ispod!
Pozdrav svima
A što su ti tio ladice?:D
Fijoke...:rofl:
Ozbiljno ja ostavim npr. metabox vodilicu upuštenu s prednje strane 3,5 mm. Mislim da to negdje piše u uputstvima. Pa zato pitam zbog čega korpus 55 jer ti onda ne bi stala vodilica 55...
Jel to ima rezona ili?
zgdeckic
29.04.2008., 21:58
Mislim da vodilice moraš odmaknuti 2 milimetra,a ne 3,5! Ja sam novi ali tako piše u jednoj blumovoj knjizi.
BTW majstorove knjige br. 5: nema ništa što nisam znao što se tiče same tehnike. Postoji par zgodnih štoseva i par zgodnih ideja koje se i daju unaprijediti (npr. onaj ormar gdje su vrata zapravo još jedna polica ili se sam ormar "vadi" iza prednjeg "zida"). Pošto ne radim kuhinje svaki dan i nije mi to nešto primarno nego trebam sebi napraviti 2 kuhinje u idućih godinu dana dobro mi dođe ona shema razmještaja, visina i sl.
Nego, listajući majstora i tu knjigu ne mogu se oteti dojmu da rade članke koji su teško sponzorirani, a ostale metode zanemaruju. prvenstveno mislim na onu čepericu/keksericu sa novim tipm čepova/keksa. Još bi sve i bilo ok da nisam provjerio cijenu koja je cca. 5500kn. Ne kažem da profesionalni stroj ne vrijedi toliko i da nije zlata vrijedan profi majstoru, no za samogradnje i sam-svoj-majstore je nedostižan i neisplativ alat. I meni su metabo i makita super alati no sretan sam za kućnu uporavu i sa zelenim boshom. A ovi kao Bug u svijetu informatike udaraju po sponzoriranoj ekskluzivi.
Fijoke...:rofl:
Ozbiljno ja ostavim npr. metabox vodilicu upuštenu s prednje strane 3,5 mm. Mislim da to negdje piše u uputstvima. Pa zato pitam zbog čega korpus 55 jer ti onda ne bi stala vodilica 55...
Jel to ima rezona ili?
Stavljam ladice 500, jer obično u onih 5 cm iza prolaze "kojekakove" instalacije ili su utičnice isl.
Osim toga nema nekog bitnog razloga. Od početka radim 550 i tako je ostalo.
Zapravo jedan cantimetar više bi mi koji puta i dobro došao.:top:
BTW majstorove knjige br. 5: nema ništa što nisam znao što se tiče same tehnike. Postoji par zgodnih štoseva i par zgodnih ideja koje se i daju unaprijediti (npr. onaj ormar gdje su vrata zapravo još jedna polica ili se sam ormar "vadi" iza prednjeg "zida"). Pošto ne radim kuhinje svaki dan i nije mi to nešto primarno nego trebam sebi napraviti 2 kuhinje u idućih godinu dana dobro mi dođe ona shema razmještaja, visina i sl.
Nego, listajući majstora i tu knjigu ne mogu se oteti dojmu da rade članke koji su teško sponzorirani, a ostale metode zanemaruju. prvenstveno mislim na onu čepericu/keksericu sa novim tipm čepova/keksa. Još bi sve i bilo ok da nisam provjerio cijenu koja je cca. 5500kn. Ne kažem da profesionalni stroj ne vrijedi toliko i da nije zlata vrijedan profi majstoru, no za samogradnje i sam-svoj-majstore je nedostižan i neisplativ alat. I meni su metabo i makita super alati no sretan sam za kućnu uporavu i sa zelenim boshom. A ovi kao Bug u svijetu informatike udaraju po sponzoriranoj ekskluzivi.
Zato rijetko kupujem časopise, jer mislim da bi zbog količine sponzoriranih članaka i reklama izdavač trebao dijeliti besplatno takvo štivo. :)
BTW majstorove knjige br. 5: ....
Veky, koji je puni naziv knjige tj. gdje se može uzeti?
Imate možda neku bolju preporuku što se tiče knjiga za početnike?
Thnx!
M
MadVlad
30.04.2008., 11:14
Mislim da ta knnjiga izlazi uz Večernji list.
Isprintaj ovih tu naših 1200 i nešto postova, uveži i di ćeš bolje knijge!
MadVlad
30.04.2008., 11:26
Yep, Večernji.
http://minishop.t-com.hr/vecernji-list/Categories.asp?cid=95
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/S69849849
jer itko izradio ovakav krevet?
i koliko bi došlo tako nesto?
Mad vlad koliko te koštao materijal za onaj ormar?
Old fart
30.04.2008., 17:40
Isto toliko ,ali sa možda boljim materijalom ,jer sumnjam da je ovo u kvaliteti Egera..
jer to iverica izdrži?
18 ili jača?
jer ima tko kakav nacrt za takav trip i jer treba kakvo ojačanje po sredini?
Old fart
30.04.2008., 19:59
jer to iverica izdrži?
18 ili jača?
jer ima tko kakav nacrt za takav trip i jer treba kakvo ojačanje po sredini?
Da ,i naravno
http://www.inet.hr/dtrumbic/krevet4.jpg
MadVlad
02.05.2008., 10:11
Ovaj krevet (http://picasaweb.google.co.uk/vlado.stimac/SpavaceSobe/photo#5174915993964379506) je sve zajedno sa noćnim ormarićima i dva metaboxa koštao oko 2000 kn, s tim da je većina dasaka 25 mm debela što dodatno poskupljuje, pogotovo zbog kantiranja. Samo kantiranje je bilo oko 600 kn.
Za onaj ormar ne znam ni otprilike jer sam radio u kompletu cijeli stan, a to je bilo prije cca 3 godine kad su i cijene bile manje.
gilmoregirl
05.05.2008., 11:47
Bellan, kuhinja ti je predivna! Imas pm.
Bellan, kuhinja ti je predivna! Imas pm.
poslao sam ti kratak opis kuh.,tj. onoga čega se sječam ovako iz glave
-Almighty_Watashi-
07.05.2008., 09:31
Dobar dan :)
Ja imam krevet 200x160 i trenutno mjenjam jogi. A kak sam zvadil stari jogi, tak sam vidio da mi je podnica zapravo dvije drvene ploce. E, sad bi ja napravio onu ljepu prozracnu podnicu koja je od drvenih resetki ko sto sav posten svijet ima
Pitanja su:
a) Koji je najbolji tip drveta da bi se dobila cvrstoca i elasticnost? Zena kaze da je citala kako drvo mora bit elasticno jer je onda to zdravije. Cijena nije pitanje jer je valjda sve jeftinije od gotove podnice
b) koje dimenzije bi bile prigodne za cvrste i elasticne resetke? Sestra mi je rekla da je najbolja ona daska od palete sto nije ni tako suluda ideja. Al kad vec radim podnicu onda valjda moze i nekaj tocnije.
c) Jel mozda bolje kupiti gotovu podnicu? Ako da, di u pizdu da nadjem 200x160 podnicu? Kad trazim tu dimenziju bilocega, osjecam se rasno diskriminirano jer svi imaju one neke debilne velicine, a ovo nebi ni bog naso. Jel bi bilo oke mozda da za jedan velki jogi kupim dvije 200x80 podnice? Na krevetu imam daske za drzanje podnice na rubovima i jednu debelu na sredini, to je valjda dovoljno da ih drzi
Upomoc? Unaprijed hvala :)
spoki007
07.05.2008., 10:18
kupis dvje podnice 200x80 i bez brige si....
http://www.drvoflex.com/katalog-podnice.pdf
pozdrav ljudi!
ima li ovdje studenata koji restauriraju starinski namještaj??
javite se.............. :top:
-Almighty_Watashi-
07.05.2008., 11:17
kupis dvje podnice 200x80 i bez brige si....
http://www.drvoflex.com/katalog-podnice.pdf
Kaj nebu onda tvrdo taman po sredini kreveta? :o
MadVlad
07.05.2008., 11:39
A kolko vremena vas dvoje (dok spavate, mislim) provodite na sredini kreveta?
Ak nećeš ove gotove podnice (koje su IMHO najbolji izbor) odi u Bau-dućane i kupi letvice od jelovine, dimenzije oko 5-7 cm široke, 1 cm debele, reži ih na mjeru i slaži. Gušće na području bokova (razmak 2-3 cm), rjeđe na području glave i nogu (razmak 5-7 cm). Šarafi ih samo na vanjskim rubovima da bi se mogle gibati pod teretom. Ako ih ušarafiš na oba kraja gubiš svrhu.
Ako ih ušarafiš na oba kraja gubiš svrhu.
Mala korekcija... Ne gubi smisao jer će bočne stranice primat silu i podnica će se savijati. Ja kod sebe spičio na oba kraja i šljaka. Osim ako nije pero lahka kategorija tipa <50 kg.
@ -Almighty_Watashi- jbga do sad si imao cijelu plohu tvrdu..:D
spoki007
07.05.2008., 11:58
:D pa na podnicu postavljas madrac ili ....
:D pa na podnicu postavljas madrac ili ....
...bodljikavu žicu...:rofl:
-Almighty_Watashi-
07.05.2008., 13:08
Onda djaba sve te prekrasne atomske podnice, najlakse pribijem samo daske i proso sam najjeftinije moguce, ionak mi je sve mekano o madraca :p
Ajmo onda do orginal pitanja: Koje bi bile najpogonije drvo i velicina za drvene resetke? :)
Onda djaba sve te prekrasne atomske podnice, najlakse pribijem samo daske i proso sam najjeftinije moguce, ionak mi je sve mekano o madraca :p
Ajmo onda do orginal pitanja: Koje bi bile najpogonije drvo i velicina za drvene resetke? :)
ajd postaj sliku pa da ne trošiš 1000 riječi.
MadVlad
07.05.2008., 13:23
Ne gubi smisao jer će bočne stranice primat silu i podnica će se savijati.
I onda će se bočne stranice pigati, zar ne? Jest da se radi o milimetrima, ali svejedno.
I onda će se bočne stranice pigati, zar ne? Jest da se radi o milimetrima, ali svejedno.
Pa ja sam naučio na svojoj grbači da je bolje pričvrstit. Jedno desetak noći za redom sam propadao i budio sve u kući. jednu noć sam propao čak 4 puta i popizdio.
Zamosli koji je to osjećaj kad spavaš snom pravednika i bubneš na pod probudiš se a oko tebe drveni kovčeg. Desetu noć sam se probudio i mislio da ne neko živog sahranio...
-Almighty_Watashi-
07.05.2008., 14:33
odi u Bau-dućane i kupi letvice od jelovine, dimenzije oko 5-7 cm široke, 1 cm debele, reži ih na mjeru i slaži. Gušće na području bokova (razmak 2-3 cm), rjeđe na području glave i nogu (razmak 5-7 cm). Šarafi ih samo na vanjskim rubovima da bi se mogle gibati pod teretom. Ako ih ušarafiš na oba kraja gubiš svrhu.
Ah, sad sam tek ovo vidio, to je ono sto sam trazio, fala :)
MadVlad
07.05.2008., 14:55
Pa ja sam naučio na svojoj grbači da je bolje pričvrstit. Jedno desetak noći za redom sam propadao i budio sve u kući. jednu noć sam propao čak 4 puta i popizdio.
Zamosli koji je to osjećaj kad spavaš snom pravednika i bubneš na pod probudiš se a oko tebe drveni kovčeg. Desetu noć sam se probudio i mislio da ne neko živog sahranio...
A onda su ti nosači letvica premali. Ja imam letvice i na vanjskom rubu su ušarafljene u mali nosač, ali na sredini sjede na dasci 10 cm širokoj tako da ak se okrenu i za 45°, još uvijek ne padaju.
Offtopic, vezano uz ovo gore. Današnji vic na Netu:
Tri Crnogorca na lokalnoj sahrani pitaju jedan drugoga:
- A što bi ti volio da tvoji prijatelji kažu nad tvojim odrom kad
umreš?
- Ja bih volio da kažu "bio je dobar prijatelj, suprug i otac"
reče prvi.
- Ja bih da kažu "bio je vjeran Božji sluga i učinio je nešto po čemu će ga ljudi pamtiti" - reče drugi.
- Ja bih volio da kažu "Viđu ga, mrda se", reče treći.
pa i nije bas tako. mi imamo ogromni krevet i na njemu dvije prosjecne hespo podnice i dva madraca koji nisu isti, ali su isto tvrdi i debeli i gotovo uopce se ne primjeti kad ležiš preko "spoja" madraca. fora u svemu je da ako imas odlican madrac a srot podnicu, onda ti je skoro djabe dobar madrac i obrnuto. ljudi koji imaju problema sa ledjima to najbolje osjete. ako imas vremena i volje odes u domu na zitnjaku i ukoliko naidjes na prodavaca koji se kuzi, kao sto sam ja naisao, sve ce ti strucno objasniti i dati da probas razliku izmedju dobre i lose podnice i dobrog i loseg madraca i njihovih kombinacija... taj me lik ubjedio da mi se ne isplati kupovati losu podnicu za dobar madrac i to u 10 minuta, koliko mu je trebalo da mi objasni i da sam isprobam na onim hespo madracima i podnicama razlike...
a ako nemas problema s kicmom, onda mozes spavati i na obicnim daskama
Old fart
07.05.2008., 18:43
Nekako niko da kaže da se jogi ne stavlja na letvice...
Nekako niko da kaže da se jogi ne stavlja na letvice...
ne kontam. na šta onda da ga stavim?
Old fart
07.05.2008., 19:54
ne kontam. na šta onda da ga stavim?
Na perforiranu šperploču :D
pakistan
09.05.2008., 14:20
kupio sam calligarisov stol i stolice, sada i treba mali stolić za dnevni boravak u istoj nijansi. Tražim majstora koji to može napraviti. Stolić bi bio 50X70 visine 50 boja bukve sa policom. Ako može netko iz Zagreba.
da provjerim,
šta stvarno za tandembox ide samo 16 mm dno i leđa???
MadVlad
09.05.2008., 15:06
Yep! Imaš frezer? Uzmi 18-icu i skini po rubovima 2 mm
Yep! Imaš frezer? Uzmi 18-icu i skini po rubovima 2 mm
da frezer... uberfrezer. nego kad smo već kod glodanja - malo me prca glodalo kad radim utor na rubu iverala redovito mi otkida komadiće plastike i izgleda očajno. probam sporije spalim glodalo. jel problem možda što idem odmah na konačnu dubinu reza? da probam sloj po sloj skidati? ili je možda glodalo sranje pa se već istupilo (lux **** - najskuplje koje sam našao u Pevecu).
Tandem box - šta se ne isplati kupovati 16-icu u Elgradu? mislim nisam još ništa naručio nego me zbunilo...
cd_covers
09.05.2008., 16:10
da provjerim,
šta stvarno za tandembox ide samo 16 mm dno i leđa???
Da.
da frezer... uberfrezer. nego kad smo već kod glodanja - malo me prca glodalo kad radim utor na rubu iverala redovito mi otkida komadiće plastike i izgleda očajno. probam sporije spalim glodalo. jel problem možda što idem odmah na konačnu dubinu reza? da probam sloj po sloj skidati? ili je možda glodalo sranje pa se već istupilo (lux **** - najskuplje koje sam našao u Pevecu).
Dobar bit za glodalicu: veća brzina ne trga iveral, mala brzina trga iveral i
ne spali se u niti jednom slučaju
Loš bit: mala brzina trga iveral, veća brzina ga skuri
Smeće od bita trga iveral na svakoj brzini i skuri se na svakoj brzini.
U svakom slučaju trebaš frezati sloj po sloj.
I ja sam kupio par luxovih glodala, i nisu mi baš nešto, ono što piše na njima profi je u stvari malo bolji hobi alat.
BTW, što se tiče luxovih glodala, borera bitova i ostalih alata sa oštricom, primjetio sam da je kvaliteta mnogo lošija od proizvoda drugih firmi poput bosha, dewalta, makite i ostalih.
Dobra glodala za upuštanje ledja su CMT, festool ali koštaju, barem 3 puta više od luxa.
BTW, što se tiče luxovih glodala, borera bitova i ostalih alata sa oštricom, primjetio sam da je kvaliteta mnogo lošija od proizvoda drugih firmi poput bosha, dewalta, makite i ostalih.
Dobra glodala za upuštanje ledja su CMT, festool ali koštaju, barem 3 puta više od luxa.
E pa baš ti hvala, sad mi je malo jesnije nego prije. Nego di ima za kupit takvih boljih glodala?
cd_covers
12.05.2008., 10:33
E pa baš ti hvala, sad mi je malo jesnije nego prije. Nego di ima za kupit takvih boljih glodala?
Imaš Bosch professional glodala koja su odlične kvalitete po povoljnim cijenama u Merkuru...odnedavno imaju sve te sitne gluposti od Boscha i ok cijene.
Istih glodala (novih) još jeftinije da se naći na Jakuševcu - 40-50kn komad
Pozdrav,
Tomislav
Imaš Bosch professional glodala koja su odlične kvalitete po povoljnim cijenama u Merkuru...odnedavno imaju sve te sitne gluposti od Boscha i ok cijene.
Istih glodala (novih) još jeftinije da se naći na Jakuševcu - 40-50kn komad
Pozdrav,
Tomislav
Puno fala...
the redCat
22.05.2008., 00:20
Nemojte odmah na mene ako je pitanje glupo, ali nisam sam svoj majstor ali eto muž se odlučio nešto napraviti pa sad imam neka pitanja jer on pitati neće a ovo još nije radio pa da mu bar ovako olakšam.
Dakle, on želi ormar od iverice (bijele) koji je visok kojih 180 cm, dubine 40 (sve skupa, mjereno izvana), a širina cca malo više od dubine prenamijeniti.
Ormar je trenutno na nožicama koje treba skinuti i položiti ga na bok. Onda bi trebalo zakrpati te rupe od nožica jer je to sad bočna strana (s čim, kako?). On razmišlja da cijeli ormar koji je dakle položio, stavi na one male kotačiće, umjesto nožica, da ga digne s poda. Nadam se da vam je štogod jasno...Dakle sad bi imao ormar kojem bi bivša visina postala širina.
A sad mene kao žensko zanima pošto je to iverica i trebalo bi se prefarbati jer ima koju godinu, kako to učiniti da nakraju izgleda estetski prihvatljivo?
Muž ima zamisao obojati to s kako se radi s autima, dakle ne s običnim pinelom, je to ok ideja? Na što treba pripaziti, odnosno treba kako pripremiti tu ivericu ili uzeti neki određeni tip boje?
Meni je palo na pamet umjesto sadašnjih staviti skroz staklena vrata (neko staklo u boji) ali suprug veli nema šanse jer bi to bio ormar za cipele i da bi se to staklo brzo oštetilo.
I da na taj niski ormar bi se moralo moći gore sjesti dok se obuvaš. Hoće to puknuti? Ja sam pero laka kategorija ali najdraži je ipak koje pero više...pa da ne bude A je to situacija
Hvala unaprijed na pomoći, sve sugestije dobrodošle:D
Old fart
22.05.2008., 09:38
Sve što kažeš je izvedivo ali neracionalno ,jer u cijeloj priči iverica (iveral) jeftiniji od laka koji ćeš potrošiti na njega..ja bi to bacio i napravio novi ...za skoro istu cijenu :D
karatas_os
22.05.2008., 19:38
imam 2 odvojena, ali vrlo slicna pitanja
1. u kuhinji planiram imati radnu plocu od iverice 38mm debelu i sudoper od inoxa koji se montira na radnu plohu. e sada, vidio sam na netu neke cudne sprave/nastavke za busenje rupa za sudoper, zanima me da li meni to treba? do sada nisam nikada postavljao sudoper, ali si nekako u glavi smisljam da cu u radnoj ploci izrezati veeeeliku rupu kroz koju ce proci sudoper, ali ce rubovi sudopera ostati vani, tj. nece propasti. i onda silikonom slijepim sudoper s radnom plocom i sve 5. vodoinstalater spoji sifon i te forice. e sada jel ovaj moj plan izvediv ili se treba korigirati?
2. u kupatilu planiram imati umivaonik koji se montira na radnu plohu kompletno. znaci postoji radna ploha od 25mm i na nju cijelom svojom duzinom i visinom ide umivaonik. plan je izbusiti rupu u radnoj plohi koja bi odgovarala velicini sifona u umivaoniku, zatim isilikonirati CIJELU povrsinu radne ploher koja ce biti ispod umivaonika, staviti umivaonik na radnu plohu i onda to ostaviti da malo miruje. racunam da ce silikon i tezina umivaonika (700mm x 300mm) napraviti to da se umivaonik ne mrda. kako ni ovo nisam nikada radio, da li je ovaj plan izvedim ili moram nesto mijenjati? da li ovdje moram koristiti neke specijalne nastavke za busenje rupe za sifon? ja sam mislio koristiti onaj standardni kruzni nastavak za rigips/ivericu.
hvala puno svima na odgovorima :-)
ovo prvo mislim da si sve dobro napisao, ali imas vec to sve lijepo objasnjeno negdje na ovoj temi. koliko sam shvatio bitno je silikonizirati rubove radne ploce tamo gdje odrezes.
2. ne kuzim bas bas kakav ce ti to biti umivaonik... hoce li dirati zid? mozes ga onda ucvrstiti i vijcima u zid i da ti legne na tu plocu. Kad busis rupu za sifon racunaj da ti nekud trebaju proci i cijevi od spine (ukoliko nemas zidnu)
Old fart
22.05.2008., 21:09
imam 2 odvojena, ali vrlo slicna pitanja
1. u kuhinji planiram imati radnu plocu od iverice 38mm debelu i sudoper od inoxa koji se montira na radnu plohu. e sada, vidio sam na netu neke cudne sprave/nastavke za busenje rupa za sudoper, zanima me da li meni to treba? do sada nisam nikada postavljao sudoper, ali si nekako u glavi smisljam da cu u radnoj ploci izrezati veeeeliku rupu kroz koju ce proci sudoper, ali ce rubovi sudopera ostati vani, tj. nece propasti. i onda silikonom slijepim sudoper s radnom plocom i sve 5. vodoinstalater spoji sifon i te forice. e sada jel ovaj moj plan izvediv ili se treba korigirati?
Treba ti ubodna pila ,dugačka pilaza nju i olovka...staviš sudoper naopako na radnu plohu obcrtaš ga i zatim ispiliš 1,5 cmuže od toga..zvuči jednostavno ali traži mirnu ruku i ipak osnovno znanje upotrebe električne pile,pomno pročitaj uputu za nju :D
2. u kupatilu planiram imati umivaonik koji se montira na radnu plohu kompletno. znaci postoji radna ploha od 25mm i na nju cijelom svojom duzinom i visinom ide umivaonik. plan je izbusiti rupu u radnoj plohi koja bi odgovarala velicini sifona u umivaoniku, zatim isilikonirati CIJELU povrsinu radne ploher koja ce biti ispod umivaonika, staviti umivaonik na radnu plohu i onda to ostaviti da malo miruje. racunam da ce silikon i tezina umivaonika (700mm x 300mm) napraviti to da se umivaonik ne mrda. kako ni ovo nisam nikada radio, da li je ovaj plan izvedim ili moram nesto mijenjati? da li ovdje moram koristiti neke specijalne nastavke za busenje rupe za sifon? ja sam mislio koristiti onaj standardni kruzni nastavak za rigips/ivericu.
hvala puno svima na odgovorima :-)
Ovo ne razumijem ,obično sudoperi nemaju pod.ali ako je to neki tipa kockastih ,modernih sa ravnim dnom onda ti je dovoljan takav kružni nastavak o kojem si pričao.
karatas_os
22.05.2008., 21:36
ovo prvo mislim da si sve dobro napisao, ali imas vec to sve lijepo objasnjeno negdje na ovoj temi. koliko sam shvatio bitno je silikonizirati rubove radne ploce tamo gdje odrezes.
e da! to sam i ja procitao.
2. ne kuzim bas bas kakav ce ti to biti umivaonik... hoce li dirati zid? mozes ga onda ucvrstiti i vijcima u zid i da ti legne na tu plocu. Kad busis rupu za sifon racunaj da ti nekud trebaju proci i cijevi od spine (ukoliko nemas zidnu)
evo linka od slike umivaonika koji ce biti u kupatilu:
http://www.td-sunerzha.com/products_pictures/happy70.jpg
ne diram zid. umivaonik ce biti odmaknut od zida, a slavina ce ici isto iz radne plohe.
karatas_os
22.05.2008., 21:46
Treba ti ubodna pila ,dugačka pilaza nju i olovka...staviš sudoper naopako na radnu plohu obcrtaš ga i zatim ispiliš 1,5 cmuže od toga..zvuči jednostavno ali traži mirnu ruku i ipak osnovno znanje upotrebe električne pile,pomno pročitaj uputu za nju :D
:-) hvala puno :-) budem ovako i radio...
Ovo ne razumijem ,obično sudoperi nemaju pod.ali ako je to neki tipa kockastih ,modernih sa ravnim dnom onda ti je dovoljan takav kružni nastavak o kojem si pričao.
evo slike od umiovanika koji ce biti u kupatilu:
http://www.td-sunerzha.com/products_pictures/happy70.jpg
da napomenem, radi se o umivaoniku, a ne o sudoperu (govorim o drugom pitanju) :-) ne znam kako takav umivaonik ucvrstiti za podlogu :-(
Umivaonik a slike samo zalijepi na silikon kao što si rekao, dovoljna ti je i jedna crta silikona 1 cm od ruba umivaonika, i držat će.
Prije toga izbuši rupu za sifon i slavinu, ubodnom pilom i li krunskom pilom za knauf, svejedno.
Radnu ploču za sudoper ispili tako kao što je Old rekao, a ima negdje i na forumu detaljan opis montaže sudopera koji sam davno napisao.
MadVlad
23.05.2008., 08:52
i onda silikonom slijepim sudoper s radnom plocom i sve 5.
Uz sudoper ti dolaze zakačke (klipse) koje služe za učvršćivanje za radnu plohu. Uz to dođe i brtva koja se poljepi po rubu sudopera sa donje strane (spužvasta). Kad stegneš klipse, sudoper stisne tu brtvu i to je to. Ako još staviš i jednu lajnu silikona, nema da omane!
Nakon što izrežeš rupu za sudoper, namaži i rez sa silikonom. To ti je da ako brtva propusti da radna ploča ne upije vodu niti ne nabubri.
Old fart
23.05.2008., 10:42
Makar ja preferiram staviti na rez ploće tekučinu za impregnaciju drva..troši se jako malo a uđe dublje u materijal..silikon se voli odvojiti ako mu vlaga dođe iz materijala ..
opcija mi je ljepilo za drvo (otporno na vlagu)...
zgdeckic
24.05.2008., 10:09
Pozdrav svima!
Prijatelji imam jedan veliki problem kako napraviti u kuhnji kutni elemenat sa onim duplim vratima koja se otvaraju zajedno. Dali mi ko može dati kakve mjere? Visina mi je 720,dubina 550 s jedne strane bi trebalo biti 750,a s druge 800. Hvala unaprijed na savjetu i pomoći.
Old fart
24.05.2008., 13:52
Pozdrav svima!
Prijatelji imam jedan veliki problem kako napraviti u kuhnji kutni elemenat sa onim duplim vratima koja se otvaraju zajedno. Dali mi ko može dati kakve mjere? Visina mi je 720,dubina 550 s jedne strane bi trebalo biti 750,a s druge 800. Hvala unaprijed na savjetu i pomoći.
Nikako ..treba ti barem 850x850 da bi vrata mogla biti u dva dijela.
Makar je teoretski moguče u praksi ne preporučam:mig:
zgdeckic
24.05.2008., 20:38
Prijatelju ne stane to je najviše kaj mogu i to je na knap ugurano
Old fart
25.05.2008., 00:21
Prijatelju ne stane to je najviše kaj mogu i to je na knap ugurano
E u tom slučaju mjenjaj vrata , ili stavi samo jedna sa ili bez sistema za otklizavanje (cca 1200 kn ) ili stavi mala vrata.Za 900x900 ispadaju 305mm pa do 340 mm .
Stvar će izgledati ovako http://www.inet.hr/dtrumbic/kutni.jpg
zgdeckic
25.05.2008., 14:06
znaći otvaraju se samo vrata na kojima je ručkica,a onaj drugi dio se neda otvoriti
cije pilice za ubodnu pilu kupiti?
trebam za rezanje radnih ploca i neku za rezanje iverala.
Old fart
25.05.2008., 17:11
znaći otvaraju se samo vrata na kojima je ručkica,a onaj drugi dio se neda otvoriti
Ob se otvaraju..a da mi daš situaciju na nakoj skici pa da ti predložim naj..rješenje:cerek:
cd_covers
25.05.2008., 19:41
cije pilice za ubodnu pilu kupiti?
trebam za rezanje radnih ploca i neku za rezanje iverala.
Bosch professional, dobar izbor i cijene sam vidio u Merkuru...
Pozdrav,
Tomislav
Pozdrav svima!
Jedna vrata su ti široka 173. a druga 223. trebaš dva panta 175° i dva panta za kutno otvaranje - 60°. Preporučam Blum. jedna ručka kojom se otvaraju oboja vrata.
Ali meni je to nekako jako mali otvor (oko 28 cm), za tako veliki element.:flop:
Bojim se da kroz takva malena vratšca ne možeš staviti ništa u nutra, a održavanju i čišćenje da i ne spominjem.
karatas_os
26.05.2008., 07:22
Umivaonik a slike samo zalijepi na silikon kao što si rekao, dovoljna ti je i jedna crta silikona 1 cm od ruba umivaonika, i držat će.
Prije toga izbuši rupu za sifon i slavinu, ubodnom pilom i li krunskom pilom za knauf, svejedno.
Radnu ploču za sudoper ispili tako kao što je Old rekao, a ima negdje i na forumu detaljan opis montaže sudopera koji sam davno napisao.
hvala puno :-)
budem tako radio i mislim da nece biti problema :-)
karatas_os
26.05.2008., 07:26
Uz sudoper ti dolaze zakačke (klipse) koje služe za učvršćivanje za radnu plohu. Uz to dođe i brtva koja se poljepi po rubu sudopera sa donje strane (spužvasta). Kad stegneš klipse, sudoper stisne tu brtvu i to je to. Ako još staviš i jednu lajnu silikona, nema da omane!
Nakon što izrežeš rupu za sudoper, namaži i rez sa silikonom. To ti je da ako brtva propusti da radna ploča ne upije vodu niti ne nabubri.
Hmmm.... Nisam skuzio te klipse, morat cu malo bolje zagledati sudoper, a brtvu sigurno nisam dobio. Ma moram to bolje pogledati, pa se javim ako budem imao jos nejasnoca :-)
hvala svima :-)
sada mi je situacija oko sudoper/umivaonik slucaja puno jasnija :-)
Ja uvijek lijepim sudoper na silikon, jer za razliku od industrijskih kuhinja, kod izrade po mjeri klipsa uvijek dodje na mjesto gdje nema šanse da primi, a isto tako nisam jednom naletio na to da je originalna brtva strunula, a klipse ili nisu bile dovoljno pritegnute, iili su s vremenom popustile pa je voda prodrla u element ispod sudopera. Skinem brtvu, umjesto nje navučem trakicu silikona uz rub sudopera, i sudoper postavim na mjesto, obično ga opteretim s policam od kuhinje na cca 12 sati. Istina da tih 12 sati traje dulje od šarafljenja klipsi, jer treba čekati da se silikon posuši, ali je rješenje kvalitetnije.
Old fart
27.05.2008., 09:24
Ja uvijek lijepim sudoper na silikon, jer za razliku od industrijskih kuhinja, kod izrade po mjeri klipsa uvijek dodje na mjesto gdje nema šanse da primi, a isto tako nisam jednom naletio na to da je originalna brtva strunula, a klipse ili nisu bile dovoljno pritegnute, iili su s vremenom popustile pa je voda prodrla u element ispod sudopera. Skinem brtvu, umjesto nje navučem trakicu silikona uz rub sudopera, i sudoper postavim na mjesto, obično ga opteretim s policam od kuhinje na cca 12 sati. Istina da tih 12 sati traje dulje od šarafljenja klipsi, jer treba čekati da se silikon posuši, ali je rješenje kvalitetnije.
Samo nisi rekao sa kojim silikonom ...onaj od 20 kn drži cca. mjesec dana,
ja više volim kukice i plastelin :cerek:
Ali bitno je da ostaviš mjesta za kukice pa zato ne postavljaj sudoper na učvrščenu radnu ploču jer je lakše učvrstiti sudoper a onda zajedno sa radnom pločom vratiti na mjesto
http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/DSC00796.JPG
MadVlad
27.05.2008., 10:09
Ali bitno je da ostaviš mjesta za kukice
Jednom sam postavljao sudoper na radnu ploču 6 cm debelu pa su klipse bile prekratke. Pa sam na mjesta gdje se kače na ploči sa donje strane borerom 35 mm napravio rupe 2 cm duboke i tu ih stegnuo. Nužda stvara genijalce.
Uf, kad se samo sjetim koliko je bilo improvizacija u dosadašnjem poslu! A nije da imam ne znam kako velik katalog.
Old fart
27.05.2008., 10:53
Jednom sam postavljao sudoper na radnu ploču 6 cm debelu pa su klipse bile prekratke. Pa sam na mjesta gdje se kače na ploči sa donje strane borerom 35 mm napravio rupe 2 cm duboke i tu ih stegnuo. Nužda stvara genijalce.
Uf, kad se samo sjetim koliko je bilo improvizacija u dosadašnjem poslu! A nije da imam ne znam kako velik katalog.
:rofl: blažena kekserica..to ja radim s njom ,pa ne moram biti jaaako precizan:D
MadVlad
27.05.2008., 10:57
:rofl: blažena kekserica..to ja radim s njom ,pa ne moram biti jaaako precizan:D
To je alat kojem se najviše divim. Ima nazivno samo jednu jedinu primjenu, a u stvarnosti se s njom čuda rade. Naravno, ako malo šire razmišljaš.
Old fart
27.05.2008., 11:01
To je alat kojem se najviše divim. Ima nazivno samo jednu jedinu primjenu, a u stvarnosti se s njom čuda rade. Naravno, ako malo šire razmišljaš.
Si ti radio neku bajtu ,ili sam nekaj pobrčkal?
MadVlad
27.05.2008., 11:02
A kaj je bajta? Pobrkao si neš
Old fart
27.05.2008., 11:46
A kaj je bajta? Pobrkao si neš
Drvena kučica!
MadVlad
27.05.2008., 11:55
Aaaa, je, istina, bila je u planu, ali se privremeno odustalo. Nije mi jasno kakve to veze ima s keksericom :misli:
Old fart
27.05.2008., 12:07
Aaaa, je, istina, bila je u planu, ali se privremeno odustalo. Nije mi jasno kakve to veze ima s keksericom :misli:
E to je teška spika..proslijedio sam tvoje nacrte(likove) pa sam htio i sam napraviti nešto slično ali na podvozju prikolice ,pa sam htio vidjeti jesi li štogod uradio i ima li slika..pošto nema ...varijanta za ubacivanje kajli u kutevima nosivih greda kekserica je savršena.glede tvoje opaske o širem pogledu upotrebe dotičnog alata..online si pa pišem nekome ...bezveze:)
dmati44
27.05.2008., 12:45
Jel ima neka dobra duša da mi izbaci krojnu listu za ovakvu komodu samo sa 4(četiri) ladice za koje bih koristio metaboxe, pa da ja to probam sastaviti.
Visina 900, širina 800 i dubina 550 mm
Old fart
27.05.2008., 14:57
Jel ima neka dobra duša da mi izbaci krojnu listu za ovakvu komodu samo sa 4(četiri) ladice za koje bih koristio metaboxe, pa da ja to probam sastaviti.
Visina 900, širina 800 i dubina 550 mm
Evo uživaj... http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/din8_1.zip
dmati44
27.05.2008., 15:10
A šta reći na brzini i svemu
H V A L A ! ! !
Ipak moram pitati
1. zašto nema fuge ispod donje ladice, a ima iznad gornje (i između)
2. Jel bolje zadnju stranicu (onu od 5mm) skratiti po 26mm i isfrezati sic na bočnim, donjoj i gornjoj stranici u koji će ona sjesti ?
Xenia 13
27.05.2008., 15:11
Mastori, molim pomoć ak vam se da.
Kako se montira fronta na integriranu suđericu.
Old fart
27.05.2008., 16:02
Mastori, molim pomoć ak vam se da.
Kako se montira fronta na integriranu suđericu.
Koja je suđerica ? . po standardu imaš dvije kvačice i dvije"gljive" koje po nacrtu zašarafiš na frontu i zatim zakačiš frontu na vrata suđerice , centriraš i sa dva šarafa ispod čepova na unutarnjoj strani vrata suđerice učvrstiš frontu na željenom mjestu...ali to mora pisati u uputama , preporučam slijediti ih:cerek:
Old fart
27.05.2008., 16:05
A šta reći na brzini i svemu
H V A L A ! ! !
Ipak moram pitati
1. zašto nema fuge ispod donje ladice, a ima iznad gornje (i između)
2. Jel bolje zadnju stranicu (onu od 5mm) skratiti po 26mm i isfrezati sic na bočnim, donjoj i gornjoj stranici u koji će ona sjesti ?
Zato jer sam ti poslao generičke podatke sa kompjutera ,ako želiš staviti nogice ili parapet ,a na gornju stranu treba doči ploča (ukrasna) zato je ostavljen luft:mig:
dmati44
27.05.2008., 16:14
Sad sam mrvicu pametniji, HVALA još jednom.
Xenia 13
27.05.2008., 16:27
Koja je suđerica ? . po standardu imaš dvije kvačice i dvije"gljive" koje po nacrtu zašarafiš na frontu i zatim zakačiš frontu na vrata suđerice , centriraš i sa dva šarafa ispod čepova na unutarnjoj strani vrata suđerice učvrstiš frontu na željenom mjestu...ali to mora pisati u uputama , preporučam slijediti ih:cerek:
A neznam koja je, nije moja. Mislim da sam shvatila, hvala.
dmati44
27.05.2008., 19:09
Evo uživaj... http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/din8_1.zip
2 Old fart
Tamo na bočnim stranicama je loša rezolucija i ne vide se dobro brojevi, mislim da je to raspored bušenja rupa za metabox, pa ak nije problem te dvije stranice podebljat.
Znam da sad već pretjerujem ali htio bih imati sve da ne zaj... nešto, ipak je prvi put.
Inače, na to mi ide ono za previjati i kupati bebu, jer oni orginalni ne liče na ništa, a i nakon tri-četri mjeseca ne služe ničemu.
Old fart
27.05.2008., 19:27
Ok..
fakat se ne vidi:)
Old fart
27.05.2008., 19:37
http://www.inet.hr/dtrumbic/din8_1.jpg
druga strana je samo zrcalna ali ista:)
dmati44
27.05.2008., 19:44
http://www.inet.hr/dtrumbic/din8_1.jpg
druga strana je samo zrcalna ali ista:)
Ti si Tito. Imaš pivu.
Old fart
27.05.2008., 19:46
Ti si Tito. Imaš pivu.
:lol:
nego reci imaš li explorer 7 i xp windoze?
Old fart
27.05.2008., 19:55
Trebat će ti ovo
http://www.inet.hr/dtrumbic/din11_1.jpg
http://www.inet.hr/dtrumbic/din12_1.jpg
http://www.inet.hr/dtrumbic/din14_1.jpg
dmati44
27.05.2008., 20:07
:lol:
nego reci imaš li explorer 7 i xp windoze?
Imam, ali tek sad vidim kako treba. Kasno sam vidio da se nevidi i na frontama rupe, ali kako reko rekoh, ti si Tito i skužio si što će mi trebati.
Vidim da će me ta zahebancija koštati soma kuna sa kantiranjem i okovima ali nema veze. Bit će funkcionalnije a i imam volju... Vidjet ćemo što će ispasti.
Old fart
27.05.2008., 21:37
Imam, ali tek sad vidim kako treba. Kasno sam vidio da se nevidi i na frontama rupe, ali kako reko rekoh, ti si Tito i skužio si što će mi trebati.
Vidim da će me ta zahebancija koštati soma kuna sa kantiranjem i okovima ali nema veze. Bit će funkcionalnije a i imam volju... Vidjet ćemo što će ispasti.
Slikaj pa se javi..
cd_covers
27.05.2008., 22:06
Ako već kažeš da imaš volju još se malo potrudi pa napravi nekaj fora...npr. http://picasaweb.google.com/tomislavm/Soba/photo#5181981987372915250
Pozdrav,
Tomislav
Old fart
27.05.2008., 22:15
Ako već kažeš da imaš volju još se malo potrudi pa napravi nekaj fora...npr. http://picasaweb.google.com/tomislavm/Soba/photo#5181981987372915250
Pozdrav,
Tomislav
Ma preslatko..imaš rep:s
Old fart
27.05.2008., 22:31
CD s čime to crtaš namještaj..baš lijepo izgleda :)
sorry ako sam to več pitao ..Alzheimer :(
Samo nisi rekao sa kojim silikonom ...onaj od 20 kn drži cca. mjesec dana,
ja više volim kukice i plastelin :cerek:
Ali bitno je da ostaviš mjesta za kukice pa zato ne postavljaj sudoper na učvrščenu radnu ploču jer je lakše učvrstiti sudoper a onda zajedno sa radnom pločom vratiti na mjesto
http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/DSC00796.JPG
Pogotovo kad imaš 4 m radne ploče i prostora za manipulaciju 1 mm, pa ako sudoper preživi, super.:D
A koji je to silikon za 20 kn koji se odljepljuje?:confused:
BTW, kako namontirati Blanco sudoper od siligranita koji nema klipse?
Old fart
27.05.2008., 23:46
Pogotovo kad imaš 4 m radne ploče i prostora za manipulaciju 1 mm, pa ako sudoper preživi, super.:D
A koji je to silikon za 20 kn koji se odljepljuje?:confused:
BTW, kako namontirati Blanco sudoper od siligranita koji nema klipse?
Ja još nisam imao prilike raditi sa tako dugim radnim pločama ..pa neznam..
što se silikona tiče svi ako im vlaga dođe iz radne ploče ( e to sam vidio na par mjesta kao i ti raspadnute ploče) ,kitovi na poliuretanskoj bazi su nešto drugo..
E, pa stari moj, pa ako dodje vlaga iz radne ploče tada se radi o extremnom slučaju vlage ili poplave.
Pa tko radi kuhinju tako da razmišlja o tome što bi se desilo da se zabije cisterna puna benzina u kuću i kako bi kuhinja mogla preživjeti požar. :lol:
Govorimo o normalim uvjetima montaže i korištenja.
spoki007
28.05.2008., 07:32
znam da nije namjestaj ali vjerujem da mi majstori mogu pomoci...
da zatvorim stepeniste potrebna su mi klizna vrata sa dva krila a otvor je 138x196cm(znam da je mali ali je bio ogranicen i veci nije mogao biti),
konkretno koji alu profil(za staklo) je best buy?
koji okov za klizna vrata(po mogucnosti neki iz schachermayera)
kolika im je cijena...
kako se ta klizna vrata trebaju smjestiti u predsoblje mislio sam umjesto stakla staviti ogledala,dali to prolazi?
tnx
cd_covers
28.05.2008., 08:39
CD s čime to crtaš namještaj..baš lijepo izgleda :)
sorry ako sam to več pitao ..Alzheimer :(
KitchenDraw.
Pozdrav,
Tomislav
dmati44
28.05.2008., 08:40
Pozdrav,
Tomislav
Prekrasno, ali za takve stvari treba malo više od bušilice i dvije stege.
Old fart
28.05.2008., 08:52
KitchenDraw.
Pozdrav,
Tomislav
jel več plačaš:cerek:
cd_covers
28.05.2008., 09:01
jel več plačaš:cerek:
Ne koristim ga baš nešto u zadnje vrijeme, ali kad isteknu sati ima neki programčić koji resetira na 200h.
Old fart
28.05.2008., 09:05
E, pa stari moj, pa ako dodje vlaga iz radne ploče tada se radi o extremnom slučaju vlage ili poplave.
Pa tko radi kuhinju tako da razmišlja o tome što bi se desilo da se zabije cisterna puna benzina u kuću i kako bi kuhinja mogla preživjeti požar. :lol:
Govorimo o normalim uvjetima montaže i korištenja.
Ma slažem se ,ali govorim o pomoči sam-svoj-majstor graditeljima ,manje postoji mogučnosti da im ostane silikon na nekim mjestima tanak na prašnjavoj-masnoj podlozi nejednake debljine,da izaberu kiseli umjesto neutralnog ,da kupe smeče u bau-nešto pod nazivom silikon jer je 2 kune jeftiniji .Preporučiš im poliuretanski kit ,plate ga 80-100 kuna , našljisaju na bilo kakvu podlogu ,i kad se stvrdne mir božji.Ono kaj ti postaviš ,ja ne sumnjam da drži.
S obzirom kako vole platiti majstore nekima nebi ja stavio više od četiri kukice .Osim toga to dolazi uz sudoper sa onom glupom spužvicom-zašto bi dodavao lovu i za silikon pa da me posle pitaju dali sam stavio kukice ,spoužvicu ,nebu li to preslabo ,a zakaj je ostalo dijelova -jer ako je to proizvođač stavio onda sigurno treba bla bla......
MadVlad
28.05.2008., 09:06
Prekrasno, ali za takve stvari treba malo više od bušilice i dvije stege.
Istina. Ubodna pila i kistevi :zubo:
CD, nemoj mislim da omalovažavam najbitnije: kreativnost i ideju
Old fart
28.05.2008., 09:08
Ne koristim ga baš nešto u zadnje vrijeme, ali kad isteknu sati ima neki programčić koji resetira na 200h.
:cerek:
nadam se da ne resetira ništa drugo u sistem file-ovima:mig:
cd_covers
28.05.2008., 09:23
Istina. Ubodna pila i kistevi :zubo:
CD, nemoj mislim da omalovažavam najbitnije: kreativnost i ideju
Zaboravio si šmirgl papir...čak mi je 4 gradacije i 5-6 sati trebalo da sve ošmirgam kak spada. :rofl: :rofl:
..i glodalicu (Budget za 190kn, imam je već godinu i pol i napravila je posla 10 puta više nego sam se nadao kad sam je kupovao....)
..i 30 kn koje sam dao za Dewalt pilice neke najmanje s kojima se dosta preciznije može piliti nego sa ovim standardne veličine
Zato kisteve nisam trebao jer mi netko to farba i time nemam ništa osim odabira boje.
Pozdrav
karatas_os
28.05.2008., 09:27
Makar ja preferiram staviti na rez ploće tekučinu za impregnaciju drva..troši se jako malo a uđe dublje u materijal..silikon se voli odvojiti ako mu vlaga dođe iz materijala ..
opcija mi je ljepilo za drvo (otporno na vlagu)...
ostalo mi je malo lanenog ulja kod kojeg pise da sluzi impregnaciji i zastiti, izmedju ostalog i, drveta, pa me zanima da li mogu to laneno ulje stavljati kao zastitu? jel netko ima iskustva? ili mozda bolje da ne izmisljam i jednostavno kupim tekucinu za impregnaciju drveta i basta?
Old fart
28.05.2008., 10:21
ostalo mi je malo lanenog ulja kod kojeg pise da sluzi impregnaciji i zastiti, izmedju ostalog i, drveta, pa me zanima da li mogu to laneno ulje stavljati kao zastitu? jel netko ima iskustva? ili mozda bolje da ne izmisljam i jednostavno kupim tekucinu za impregnaciju drveta i basta?
Laneno ulje je "mirišljavo" dugo vremena..i to je prilično zastarijela metoda.
Koristilo se prije ,nije otporno na gljivice i spore ,vremenom se suši itd.
Kupi 2 dcl akrilne impregnacije to je desetak kuna i imaš mir.
karatas_os
28.05.2008., 10:31
Laneno ulje je "mirišljavo" dugo vremena..i to je prilično zastarijela metoda.
Koristilo se prije ,nije otporno na gljivice i spore ,vremenom se suši itd.
Kupi 2 dcl akrilne impregnacije to je desetak kuna i imaš mir.
tako ce i biti :-)
tnx!
GrayWolf
29.05.2008., 21:19
Pozdrav ekipi!
Pitanje je radi li netko ili zna nekog tko bi radio kutnu klupu po mjeri? Bio danas u Bor-u i vidio jednu koja mi se sviđa, ali dimenzije nevaljaju..oni nisu flexibilni ni malo.
Tnx
deri valdez
02.06.2008., 00:27
zena je zanemarena ovaj tjedan,a susedi lose spavaju.piknuo sam si glodalicu.prvo sam dva dana treniro,da skuzim osnove.i sad glodammmmmmmmmm
yebiwetar
02.06.2008., 06:01
postovanje.... zakon ste...
dajte mi recite gdje bi bilo povoljno kupit fronte nekakve zgodne u ZG? planiram izradu komode pa mi treba za ladice i vratasca...
fala
Old fart
02.06.2008., 09:35
postovanje.... zakon ste...
dajte mi recite gdje bi bilo povoljno kupit fronte nekakve zgodne u ZG? planiram izradu komode pa mi treba za ladice i vratasca...
fala
Misliš gotove fronte tipa drvo ,ili da si naručiš fronte za kantirane...
deri valdez
02.06.2008., 15:35
pozdrav ekipa.jel zna neko di ima za kupit noge za one pivske stolove i klupe.zaci za ovo tu.http://www.sajam99.hr/slike/dodatna_oprema/slika_11.jpg .negde sam to vidio u nekom centru.al trebaju mi samo noge daski imam doma pa bi to sam izveo.hvala
pozdrav ekipa.jel zna neko di ima za kupit noge za one pivske stolove i klupe.zaci za ovo tu.http://www.sajam99.hr/slike/dodatna_oprema/slika_11.jpg .negde sam to vidio u nekom centru.al trebaju mi samo noge daski imam doma pa bi to sam izveo.hvala
ne znam gdje bi to mogao kupiti, ali sa malo zeljeza bi mogao i sam zavariti... nego htjedoh rec da su te klupe toliko nestabilne... mozda bi sa daskama i malo zeljeza sam mogao napraviti puno bolje :ne zna:
deri valdez
02.06.2008., 16:30
ne znam gdje bi to mogao kupiti, ali sa malo zeljeza bi mogao i sam zavariti... nego htjedoh rec da su te klupe toliko nestabilne... mozda bi sa daskama i malo zeljeza sam mogao napraviti puno bolje :ne zna:
ma mogu ja noge napravit i od zeljeza i od drveta,ali htio bas onakav da se sklapa.evo ti jedan nesklopivi koj sam sam napravio od ostataka matrijala za ogradu i fosni. http://img514.imageshack.us/my.php?image=img1076vs8.jpg .
EMISTIL
02.06.2008., 20:26
JEFTINIJA VARIJANTA TI JE KUPITI GOTOVE KLUPE U NPR,
BAUMAX-U ILI PEVECU
deri valdez
02.06.2008., 21:18
jer one male su 500 kn,one kakve bi ja htio su 900.trebam dvije to je 1800.daske imam doma,alat isto,fale mi samo noge.bio sam sad u uradi sam ,pevecu,bauhausu,baumaxu nigdje nema:flop:.najjaci je bio tip u uradi sam ja pitam imate noge veli tip imamo samo gotove.ja reko znam da imate gotove ali ja bi to sam radio.veli tip pa kaj bus se zajebavo s tim.pa reko kaj te boli taki kakva ti glupa pitanja postavljas ti mene u ducanu uradi sam pitas kaj bus to sam radil:lol::lol:
yebiwetar
03.06.2008., 06:01
Misliš gotove fronte tipa drvo ,ili da si naručiš fronte za kantirane...
mislim na gotove fronte od npr. iverice koje su npr. zaobljene na lijevom i desnom rubu, otpile se na trazenu visinu i pokantiraju... enibadi?
Old fart
03.06.2008., 07:51
mislim na gotove fronte od npr. iverice koje su npr. zaobljene na lijevom i desnom rubu, otpile se na trazenu visinu i pokantiraju... enibadi?
Tražiš postforming:)
htio bih pregraditi sobu na ovaj način, zna li netko tko to najbolje radi, odakle da krenem??
(mislim na ovu pregradu sa bijelim okvirima!)
http://img409.imageshack.us/img409/3544/1a4yh2.jpg
htio bih pregraditi sobu na ovaj način, zna li netko tko to najbolje radi, odakle da krenem??
(mislim na ovu pregradu sa bijelim okvirima!)
http://img409.imageshack.us/img409/3544/1a4yh2.jpg
ako neces to radit sam, najbolje to rade ovi iz edura, vjerovatno i najskuplje, ali mislim da su oni svakako najbolji. ima i drugih firmi koje to rade, a radi se o obicnim kliznim vratima kakva se stavljaju na ugradbene ormare..-..
većina mi je preporučila taj eduro...morat ću ići tamo provjerit...
Možeš naručiti i gotova klizna vrata, koja dobiš sastavljana zajedno sa ispunom po tvojoj želji i vodilicom. Montirati možeš i sam, ili angažiraš nekoga. Proči ćeš sigurno jeftinije nego u Eduru, a razlika u kvaliteti ovisi samo o tome koliko si spreman investirati u taj sistem.
Eduro je kvalitetan, ali ima još sistema za klizna vrata koji su iste kvalitete kao i njihov.
karatas_os
05.06.2008., 07:14
Pozdrav ekipa!
Da li je netko vidio/kupio ovaj radni stol u Lidlu? Jel to sto vrijedi?
http://www.lidl.hr/cro/home.nsf/pages/c.o.20080605.p.Sklopiv_radni_stol
Uskor ce mi trebati, jer planiram raditi masu stvari. Jel se isplati?
Ako se ne isplati, jel moze tip sto bih si trebao uzeti, jer mi terba neki dobar radni stol.
Hvala puno!
POMOĆ
Htio bih sam napraviti stol za vikendicu. Imam vlastite borove daske debljine 5 cm.
Zanima me jel i masivni materijal isto moram lijepiti sa onim tiplama ili tzv keksićima ili mogu samo lijepiti...
Ima netko nekakvu ideju za taav masivni stol...
Isto tako zanima me kako napraviti klupe za taj stol...
Hvala
Old fart
05.06.2008., 11:04
POMOĆ
Htio bih sam napraviti stol za vikendicu. Imam vlastite borove daske debljine 5 cm.
Zanima me jel i masivni materijal isto moram lijepiti sa onim tiplama ili tzv keksićima ili mogu samo lijepiti...
Ima netko nekakvu ideju za taav masivni stol...
Isto tako zanima me kako napraviti klupe za taj stol...
Hvala
kakav ti je "masivni materijal" ,ako je sirova daska treba ju prvo obraditi..
..misliš ovako nešto http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/DSC00911.JPG :cerek:
deri valdez
05.06.2008., 11:43
Pozdrav ekipa!
Da li je netko vidio/kupio ovaj radni stol u Lidlu? Jel to sto vrijedi?
http://www.lidl.hr/cro/home.nsf/pages/c.o.20080605.p.Sklopiv_radni_stol
Uskor ce mi trebati, jer planiram raditi masu stvari. Jel se isplati?
Ako se ne isplati, jel moze tip sto bih si trebao uzeti, jer mi terba neki dobar radni stol.
Hvala puno!
neznam zakaj se to zove stol. trebas si uzet dva komada.dobra stvarcica ja ih imam 4 .dva sam kupio prosli tjedan u bauhausu 99 kn komad nije akcija.solidna stvarcica za lakse radove.samo jedan ti je malo
karatas_os
05.06.2008., 12:10
neznam zakaj se to zove stol. trebas si uzet dva komada.dobra stvarcica ja ih imam 4 .dva sam kupio prosli tjedan u bauhausu 99 kn komad nije akcija.solidna stvarcica za lakse radove.samo jedan ti je malo
e tako sam si i ja mislio :-) uzeti 2 komada. bed je samo sto u osijeku nema bauhausa (:cry::cry:), pa mi je ovo interesantno. da li se moze lijepo raditi s ivericama, jer cu se uglavnom baviti takvom vrstom "drveta"?
kakav ti je "masivni materijal" ,ako je sirova daska treba ju prvo obraditi..
..misliš ovako nešto http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/DSC00911.JPG :cerek:
daska je sirova ali suha.
A stol na slici je malen ja bi nešto dulje barem za 15-20 osoba... sa klupom uz njega koja bi imala naslon.
Old fart
05.06.2008., 16:18
daska je sirova ali suha.
A stol na slici je malen ja bi nešto dulje barem za 15-20 osoba... sa klupom uz njega koja bi imala naslon.
:rofl:
Ma nije u pitanju koliko je velik ,nego kako je složen..pitao si kako da spojiš daske ,e pa to ovisi o tome kako ga želiš složiti..od lovačkog stola sa tri panja i četiri daske do baroknog stola sa malim kerubinima po kutevima.
Meni je drago da ti pitaš ali odgovor ovisi samo o pitanju.
Što si precizniji u pitanju i dovoljno opširan ,lakše češ dobiti odgovor koji želiš.
Za svako polje osobe ti treba 60 cm širine i 40 cm dubine stola , što če reči da trebaš stol 6x1 m ..kolike su ti daske ,kako debele ,koje dužine ,kakav alat imaš ..itd:D
Eh da zaboravi na kekse na toj veličini stola ..to se ili šarafi sa torbanima ili slažeš sa kajlama od drveta..
dmati44
05.06.2008., 19:26
Jel ima kakav savjet oko bušenja rupi za pante, ne one rupe (35) na vratima nego na korpusu za onaj drugi dio panta. Na šta treba paziti, i koliko ga odmaknuti od ruba. Blum, manji dio ima tri rupe.
Old fart
05.06.2008., 20:07
Jel ima kakav savjet oko bušenja rupi za pante, ne one rupe (35) na vratima nego na korpusu za onaj drugi dio panta. Na šta treba paziti, i koliko ga odmaknuti od ruba. Blum, manji dio ima tri rupe.
Valjda dvije...imaš za neku siću kupiti crni metalni kutnik sa točnim odmakom i rasponom rupa..
dmati44
05.06.2008., 20:13
[QUOTE=Old fart;14371765]Valjda dvije...
Tri, imam ih u ruci. Raspored rupa u T. To sam dobio sa alu okvirom u SCH.
Lijevane pant pločice imaju tri rupe ali je pozicija dviju rupa koje su bliže rubu korpusa ista kao i kod verzije sa dve rupe. Zaleti se na Blumove stranice i tamo imaš sve mjere, a i kutnik kojeg ti spominje Old ti je praktična stvarčica, ima je u Elgradu, Scacheru, Iverpanu.
deri valdez
06.06.2008., 00:26
e tako sam si i ja mislio :-) uzeti 2 komada. bed je samo sto u osijeku nema bauhausa (:cry::cry:), pa mi je ovo interesantno. da li se moze lijepo raditi s ivericama, jer cu se uglavnom baviti takvom vrstom "drveta"?
gle ima tu puno jacih majstora od mena pa nek ti oni odgovore.ja nis od iverice ne pilim doma osim u krajnjoj nuzdi(a slabo i radim s ivericom draze mi je puno drvo).ja koristim te noge kao stalke kad nekaj montiram farbam i slicno.jer nisu nesto osobito cvrsti za neki ozbiljan rad na njima
karatas_os
06.06.2008., 07:15
gle ima tu puno jacih majstora od mena pa nek ti oni odgovore.ja nis od iverice ne pilim doma osim u krajnjoj nuzdi(a slabo i radim s ivericom draze mi je puno drvo).ja koristim te noge kao stalke kad nekaj montiram farbam i slicno.jer nisu nesto osobito cvrsti za neki ozbiljan rad na njima
hvala puno na trudu i odgovoru :-)
i tako je fucking lidl dok sam ja dosao s posla prodao sve stolove za 111 kn i ostali su samo oni "profesionalni" za 444 kn....:mad:
MadVlad
06.06.2008., 10:42
Copy-Paste sa nekih od prijašnjih odgovora:
Postavljanje panti i fronte: kad si izbušio rupu, postavi pantu i ušarafi ju. Na nju onda postavi podložnu pločicu. Nakon toga prisloni frontu na korpus kao da su vrata u skroz otvorenom položaju (znači pod 90° u odnosu na korpus) i zacrtaj gdje su rupe na podložnoj pločici. Pripremi dvije rupice za vijke sa šilom ili nečim) i ušarafi. Poslije se igraš sa namještanjem fronte sa vijcima na pantama.
hvala puno na trudu i odgovoru :-)
i tako je fucking lidl dok sam ja dosao s posla prodao sve stolove za 111 kn i ostali su samo oni "profesionalni" za 444 kn....:mad:
ja pol tih stvari koje su u lidlu na akciji nikad ni ne vidim kad tamo dođem...to se valjda rasproda u par sati...:ne zna:
:rofl:
Ma nije u pitanju koliko je velik ,nego kako je složen..pitao si kako da spojiš daske ,e pa to ovisi o tome kako ga želiš složiti..od lovačkog stola sa tri panja i četiri daske do baroknog stola sa malim kerubinima po kutevima.
Meni je drago da ti pitaš ali odgovor ovisi samo o pitanju.
Što si precizniji u pitanju i dovoljno opširan ,lakše češ dobiti odgovor koji želiš.
Za svako polje osobe ti treba 60 cm širine i 40 cm dubine stola , što če reči da trebaš stol 6x1 m ..kolike su ti daske ,kako debele ,koje dužine ,kakav alat imaš ..itd:D
Eh da zaboravi na kekse na toj veličini stola ..to se ili šarafi sa torbanima ili slažeš sa kajlama od drveta..
Dasaka imam puno, dužine su od 4 do 8 metara, debljina svih je 5 cm, trenutno imam blanjalicu, brusilicu, bušilicu, kutnu brusilicu i dobru volju da nekaj napravim.
Isto tako imam daske koje su ostavljene sa korom i onekoje su pravilno rezane.
Molio bih te da mi pojasniš ta dva načina spajanja drveta...
Old fart
06.06.2008., 14:15
Dasaka imam puno, dužine su od 4 do 8 metara, debljina svih je 5 cm, trenutno imam blanjalicu, brusilicu, bušilicu, kutnu brusilicu i dobru volju da nekaj napravim.
Isto tako imam daske koje su ostavljene sa korom i onekoje su pravilno rezane.
Molio bih te da mi pojasniš ta dva načina spajanja drveta...
Nije to tako lako..
Ti tražiš da ti neko da projekt za nešto slično ovom http://www.jahroc.com.au/6m%20table%20with%20chairs.jpg
,a još ne znaš kako spojiti dva drva..sorry ali trebaš znati daleko više ,više nego par postova na forumu..
Moja preporuka je da si nabaviš neku knjigu za to ..vidio sam jako dobru za početnike u Bauhaus-u..tako ćeš za stotinjak kuna imati znanja za par tisuča postova na forumu..
ukoliko nemaš predrasuda pokušaj pregledati i ovaj forum http://www.stolarskaradionica.com/forum/viewforum.php?id=8&p=1
a siguran sam da ovo može pomoči -besplatni planovi ,samo treba prebaciti mjere sa inča u milimetre http://www.gardensandcrafts.com/plans.html
dmati44
10.06.2008., 12:28
Samo da vam svima skupa zahvalim na savjetima koje ste djelili. Evo i slika prvih uradaka.
Posebna zahvala 2 Old f.
http://img149.imageshack.us/img149/272/spa0027tp4.th.jpg (http://img149.imageshack.us/my.php?image=spa0027tp4.jpg)
[URL=http://img299.imageshack.us/my.php?image=spa0028vh3.jpg]http://img299.imageshack.us/img299/4666/spa0028vh3.th.jpg (http://img299.imageshack.us/my.php?image=spa0028vh3.jpg)
Old fart
10.06.2008., 13:14
Samo da vam svima skupa zahvalim na savjetima koje ste djelili. Evo i slika prvih uradaka.
Posebna zahvala 2 Old f.
http://img149.imageshack.us/img149/272/spa0027tp4.th.jpg (http://img149.imageshack.us/my.php?image=spa0027tp4.jpg)
[URL=http://img299.imageshack.us/my.php?image=spa0028vh3.jpg]http://img299.imageshack.us/img299/4666/spa0028vh3.th.jpg (http://img299.imageshack.us/my.php?image=spa0028vh3.jpg)
Slike su male ,ali izgleda baš dobro:D
Eto krenulo te pa sad nastavi...:mig:
karatas_os
12.06.2008., 09:23
Lijep pozdrav :-)
kod kuhinjskih elemenata koji su dubine 60 cm koliko ide konfirmat vijaka i koliko drvenih tiplova? odlucio sam da cu raditi i s vijcima i s drvenim tiplovima, pa me zanima koliki je inace standard. Takodjer, s kojim drvenim tiplovima se u pravilu radi kada se spajaju dvije iverice od 18mm?
hvala puno na odgovorima :-)
karatas_os
12.06.2008., 11:28
gledao sam konfirmat vijke 70/5 s inbus i kriznom glavom (2 u 1) u schachermayeru (valjda se tako pise) i kaze mi prodavac da za taj vijak treba imati posebno svrdlo koje kosta 200-tinjak kuna. E sada, kako sam cuo dosta ljudi radi predbusenje samo s obicnim borerom za drvo fi5mm i da je to sve u redu. moram li kupovati to skupo svrdlo ili mogu bez brige ici s predbusenjem s obicnim borerom za drvo?
hvala na odgovorima :-)
Old fart
12.06.2008., 12:15
gledao sam konfirmat vijke 70/5 s inbus i kriznom glavom (2 u 1) u schachermayeru (valjda se tako pise) i kaze mi prodavac da za taj vijak treba imati posebno svrdlo koje kosta 200-tinjak kuna. E sada, kako sam cuo dosta ljudi radi predbusenje samo s obicnim borerom za drvo fi5mm i da je to sve u redu. moram li kupovati to skupo svrdlo ili mogu bez brige ici s predbusenjem s obicnim borerom za drvo?
hvala na odgovorima :-)
Specijanli borer zamjenjuje dva borera ,možeš uštedjeti ako ideš na mali posao sa bušenjem dvaputa ili sa bvije bušilice..naime za rupu u materijalu trebaš 5mm (ili4,5) ,a za tijelo konfirmata 7 mm da ti ne drobi ivericu.Postoje i 5 mm konfirmati za koje se koristi samo 5 mm borer ,a ja vjerujem da je to taj koji ti on nudi..radije uzmi sa križnom glavom jer onaj sa imbusom zahtjeva nježnu ruku da se ne ausgrajsa.kad izbušiš rupu kroz obadva materijala ,vanjski rub upusti sa upuštačem (može i ručni) da ti ne pukne melaninski sloj na iveralu.
Pogledaj da li postoji rupa na križnoj glavi konfirmata za čep jer ako je nema onda ti čepovi slabo drže.
karatas_os
12.06.2008., 12:52
Specijanli borer zamjenjuje dva borera ,možeš uštedjeti ako ideš na mali posao sa bušenjem dvaputa ili sa bvije bušilice..naime za rupu u materijalu trebaš 5mm (ili4,5) ,a za tijelo konfirmata 7 mm da ti ne drobi ivericu.Postoje i 5 mm konfirmati za koje se koristi samo 5 mm borer ,a ja vjerujem da je to taj koji ti on nudi..radije uzmi sa križnom glavom jer onaj sa imbusom zahtjeva nježnu ruku da se ne ausgrajsa.kad izbušiš rupu kroz obadva materijala ,vanjski rub upusti sa upuštačem (može i ručni) da ti ne pukne melaninski sloj na iveralu.
Pogledaj da li postoji rupa na križnoj glavi konfirmata za čep jer ako je nema onda ti čepovi slabo drže.
kontao sam s dvije busilice to raditi, samo me prodavac malo uplasio kada je rekao da se to SVAKAKO mora raditi s posebnim borerom. ovaj vijak koji mi je nudjen u schachermayeru je imao i imbus i krizni dio :-)
ok. onda budem s dvije busilice operirao :-)
Old fart
12.06.2008., 13:19
kontao sam s dvije busilice to raditi, samo me prodavac malo uplasio kada je rekao da se to SVAKAKO mora raditi s posebnim borerom. ovaj vijak koji mi je nudjen u schachermayeru je imao i imbus i krizni dio :-)
ok. onda budem s dvije busilice operirao :-)
Ja se samo bojim da me krivo ne shvatiš..rekao si 70x5 prije bi rekao da ti nudi 7x50 ..ako je to onda vidi dužinu nenarezanog dijela tijela vijka, nesmije biti duži od debljine iverice...traži 5x50 konfirmate , uzmi 4,5 borer i peri samo s njim ..ako ne izmjeri si debljinu tijela vijka ispod navoja (to ti je mjera za debljinu svrdla za cijelu dubinu ,zatim izmjeri debljinu tijela bez navoja , to ti je debljina svrdla kroz gornju ivericu.
Ako su ti stranice nosive pazi na način konstrukcije korpusa , u principu ti ne trebaju tiple ,več samo konfirmati ( 3 kom po dužini ako je dubina korpusa 550-600 mm)
Gledaj na sistem nosivosti..ja radim ovako ako je korpus vidljiv sa strane
http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/korp..jpg
nogice dolaze preko ruba da prenesu nošenje boka na podlogu a ako nemogu onda stavim i kekse na gušče i dobro poljepim i koristim kekse Ili ti možeš tiple ,a ako je korpus između ostalih koristim konfirmate i slažem ga ovako
http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/korp1.jpg
i to me ne muče nogice.
karatas_os
12.06.2008., 13:39
Ja se samo bojim da me krivo ne shvatiš..rekao si 70x5 prije bi rekao da ti nudi 7x50 ..ako je to onda vidi dužinu nenarezanog dijela tijela vijka, nesmije biti duži od debljine iverice...traži 5x50 konfirmate , uzmi 4,5 borer i peri samo s njim ..ako ne izmjeri si debljinu tijela vijka ispod navoja (to ti je mjera za debljinu svrdla za cijelu dubinu ,zatim izmjeri debljinu tijela bez navoja , to ti je debljina svrdla kroz gornju ivericu.
Ako su ti stranice nosive pazi na način konstrukcije korpusa , u principu ti ne trebaju tiple ,več samo konfirmati ( 3 kom po dužini ako je dubina korpusa 550-600 mm)
nogice dolaze preko ruba da prenesu nošenje boka na podlogu a ako nemogu onda stavim i kekse na gušče i dobro poljepim i koristim kekse Ili ti možeš tiple ,a ako je korpus između ostalih koristim konfirmate i slažem ga ovako
i to me ne muče nogice.
ufff. sve si mi super objasnio...vijak je ipak 70/5, odnosno 7 cm duzine, a valjda je onda 5mm sirok dio vijka ispod nareza... no budem ja vidio da li ima tih 50/5 vijaka.
konstrukciju korpusa si krasno objasnio :-) svaka cast na trudu :-)
dmati44
12.06.2008., 13:45
Svea kuhinja. Pada mi na pamet da najgornju ladicu prepravim. Sada je metabox, a ja bih stavio valjda tandem sa stoperom da radi kao velika (skupa).
Fronta bi ostala ista. Unutarnji otvor, širina je 368 mm. Stavio sam one plastične blumove stopere ali nije to to. Koliko može koštati ta zahebancija za jednu ladicu, i što moram kupiti/promijeniti ?
i to me ne muče nogice.
vidim da se zabavljaš sa skečapiranjem... ajde postaj onda .skp fajlove da svi uživamo u tvom trudu...:D
Old fart
12.06.2008., 13:58
vidim da se zabavljaš sa skečapiranjem... ajde postaj onda .skp fajlove da svi uživamo u tvom trudu...:D
Dragi moj sibi ,radi se o Corpusu :D
Old fart
12.06.2008., 14:09
Svea kuhinja. Pada mi na pamet da najgornju ladicu prepravim. Sada je metabox, a ja bih stavio valjda tandem sa stoperom da radi kao velika (skupa).
Fronta bi ostala ista. Unutarnji otvor, širina je 368 mm. Stavio sam one plastične blumove stopere ali nije to to. Koliko može koštati ta zahebancija za jednu ladicu, i što moram kupiti/promijeniti ?
Kupiš Tandem box okov ,to je cijela ladica bez poda i leđa (cca 350 glodavaca),
moja preporuka je u Elgrad-u "Prime box Fgv",skoro jednako dobra i ispod 200 glodavaca.
dmati44
12.06.2008., 14:15
moja preporuka je u Elgrad-u "Prime box Fgv",skoro jednako dobra i ispod 200 glodavaca.[/QUOTE]
A stoper za fino zatvaranje je u kompletu s tim ili kupujem posebno ? Leđa i pod ću iskoristiti postojeće.
Dragi moj sibi ,radi se o Corpusu :D
puj jebemu... izgleda isto ko skečap.
onda niš pošalji cijelu instalaciju korpusa + templejte...:D
Old fart
12.06.2008., 14:42
moja preporuka je u Elgrad-u "Prime box Fgv",skoro jednako dobra i ispod 200 glodavaca.
A stoper za fino zatvaranje je u kompletu s tim ili kupujem posebno ? Leđa i pod ću iskoristiti postojeće.[/QUOTE]
Sve je u kompletu..
Old fart
12.06.2008., 14:46
puj jebemu... izgleda isto ko skečap.
onda niš pošalji cijelu instalaciju korpusa + templejte...:D
Drage volje ,samo ti nemrem dati svoj hardverski ključić ..on je cca 4000 glodara:cerek:
Inače imam instaliran i sketchup (novi) između ostalih ,i kad sam vidio genijalca šta radi s njim u Vrbanima ,počeo me jako mikati.
Problem je u tome što ima drugu logiku pa se treba prihvatiti učenja ,a u mojim godinama to ne ide brzo:cerek:
Drage volje ,samo ti nemrem dati svoj hardverski ključić ..on je cca 4000 glodara:cerek:
Inače imam instaliran i sketchup (novi) između ostalih ,i kad sam vidio genijalca šta radi s njim u Vrbanima ,počeo me jako mikati.
Problem je u tome što ima drugu logiku pa se treba prihvatiti učenja ,a u mojim godinama to ne ide brzo:cerek:
Pa dobro jel Corpus HR proizvod ili je to nešto izvana?
Old fart
12.06.2008., 15:19
Pa dobro jel Corpus HR proizvod ili je to nešto izvana?
http://www.corpus.hr/home/ pa vidi sam :D
http://www.corpus.hr/home/ pa vidi sam :D
Hm... Nekako sve ne mogu vjerovati da se netko u HR upustio u takav poduhvat. Ajd čestitamo svima...:D
Evo nakon dugo vremena radim jednu kuhinju s masivnim drvenim frontama i obzidanim korpusima.
spoki007
13.06.2008., 08:02
i to me ne muče nogice.
daj onda nabaci i krojne mjere da dozivljaj bude potpun.... :top:
karatas_os
13.06.2008., 09:13
Imam ladice i zelim staviti gore spomenute stopere/usporivace (ubusiti u ivericu) u korpus. e sada, na koje mjesto na korpusu se ti stoperi najcesce stavljaju? pretpostavljam da se stavljaju u jedan od kutova (lijevi/desni), jer ako se stave u sredinu, onda smetaju... sto vi mislite?
Martinko
13.06.2008., 12:46
Da li netko zna gdje nabaviti unutrašnje obloge s pretincima za beštek i sl. za kutne ladice od Bloom-a?
Hvala
Old fart
13.06.2008., 15:02
Imam ladice i zelim staviti gore spomenute stopere/usporivace (ubusiti u ivericu) u korpus. e sada, na koje mjesto na korpusu se ti stoperi najcesce stavljaju? pretpostavljam da se stavljaju u jedan od kutova (lijevi/desni), jer ako se stave u sredinu, onda smetaju... sto vi mislite?
Daj,ne kužim te ,vodilice ladica imaju na sebi integrirane stopere...
Old fart
13.06.2008., 15:04
Da li netko zna gdje nabaviti unutrašnje obloge s pretincima za beštek i sl. za kutne ladice od Bloom-a?
Hvala
Ako si u Zagrebu ,Furnir ,elgrad ,iverpan..ma ima ih ko pljeve..
Old fart
13.06.2008., 15:06
Evo nakon dugo vremena radim jednu kuhinju s masivnim drvenim frontama i obzidanim korpusima.
Bogati:eek: to obavezno slikaj ili zovi mene da slikam:cerek:
Zovem te da izbušiš rupe za pante. :lol:
i šmirglaš ako te je volja.
Old fart
13.06.2008., 19:16
Molim..ne čujem dobro...:D
yebiwetar
14.06.2008., 14:46
pozdrav
trebam pomoc oko spajanja dasaka (iveral) za komodu... prilozio sam i sliku:
http://www.imagesforme.com/out.php/i81327_komodaspoj.PNG
dakle, kako rijesiti spoj gornje daske (crveni krug) sa bocnom stranicom a da se spoj ne vidi s gornje strane? sve drugo mislim spajat tiplama i konfirmatima... spoj bi trebao biti takav da kad se primi za gornju plocu i digne komoda, ploca ne ostane u rukama :) tako da sam spajanje samo tiplama odmah izbacio... ili je to ipak dovoljno?
hvala
pozdrav
dakle, kako rijesiti spoj gornje daske (crveni krug) sa bocnom stranicom a da se spoj ne vidi s gornje strane? sve drugo mislim spajat tiplama i konfirmatima... spoj bi trebao biti takav da kad se primi za gornju plocu i digne komoda, ploca ne ostane u rukama :) tako da sam spajanje samo tiplama odmah izbacio... ili je to ipak dovoljno?
hvala
dovoljne su ti tiple(ili moždanici) ali ih zalijepi...
Old fart
14.06.2008., 19:08
Istina :)
Quote:
karatas_os kaže:
misli na blumove ili salice "amortizere" fronti.
ja uzimam samoljepljive od salice i montiram na donjim elementima u gornji kut nasuprot pantima. kod ladica negdje prema vrhu fronte. ako je najgornja, onda na sredinu, a ostale po strani (isto pri vrhu fronte). ne znam jel dovoljno jasno napisano?
Old fart
15.06.2008., 14:04
Čovjek priča o ladicama....nema teorije da te amortizere staviš na ladice ,nema ih kaj privuči..moraju biti duže i koriste se sa federom kojeg napneš kod otvaranja ladice a kad se ladica zatvori otkači feder koji privuče ladicu u krajnji zatvoreni položaj ,a usporivač ga polako zatvori..ako ladica nije napunjena ko šipak sa železom :D
yebiwetar
15.06.2008., 14:09
pozdrav...
evo pitao sam i u glavnom forumu, al nitko ne trza konkretno pa da pitam ovdje... jel ima tkogod kakvu shemu ili nacrt izrade drvenog prozora i pripadajucheg mu shtoka? takodjer bih trebao preporuku koje drvo koristiti za prozor?
fala
Old fart
15.06.2008., 14:11
misli na blumove ili salice "amortizere" fronti.
ja uzimam samoljepljive od salice i montiram na donjim elementima u gornji kut nasuprot pantima. kod ladica negdje prema vrhu fronte. ako je najgornja, onda na sredinu, a ostale po strani (isto pri vrhu fronte). ne znam jel dovoljno jasno napisano?
Meni jesi ,ali nisi to dobro zamislio..bolje je ubušiti ih u stranicu korpusa.sad koristim malidodatak koji se zakači na korpus pa PODEŠENA vrata pustim da se zatvore...pomičem usporivač po doljnjoj daski korpusa dok ne dobijem naj ljepše zatvaranje i tu ubušim 10mm borerom dasku i ubacim usporivač.
Problem je da ima samo dvije snage usporivača pa vrata ,pošto nisu iste veličine ,različito zatvaraju..sa ovim sistemom ujednačim zatvaranje svih vrata na istu ili sličnu razinu:mig:
Funky Monkey
15.06.2008., 20:48
Pozdrav svima :)
Može jedno pitanjce :kava:
Koja je razlika između ravnih, polukrivih i krivih panti i koji je kriterij po kojem se odlučuje koje gdje primjeniti?
Živjeli :top:
pozdrav!
evo ja sam u zavrsnoj fazi izrade kuhinje, pa imam jedno pitanje. danas sam htio pricvrstiti radnu plocu i onda dođe susjed i kaze da na radnu plocu sa donje strane trebam zaljepiti neku aluminijsku foliju na mjestima iznad pecnice i perilice. Razlog za to je para i vlaga koja izlazi iz pecnice i perilice i onda ce mi se unistiti radna ploca ako to ne stavim???? Pratim vec dugo ovu temu i vasi savjeti su mi stvarno puno pomogli, ali na ovo nisam naisao, pa me zanima da li to stvarno treba i koliko to kosta (posto sam vec bankrotirao).
I jos jedno pitanje.. cime da pricvrstim stednjak na radnu plocu? samo sa silikonom ili treba jos nesto? Jedva uđe u rupu jer me je bilo strah da ne napravim preveliku, pa sam je tri puta prosirivao:)
fmlinar5
15.06.2008., 23:31
HVALA Z:top: !!!
Vodilica od festoola košta oko 700kn,
metabo 500kn
Problem je što ja imam ISKRA -PERLES KZ 170 CIRKULAR i :mad: :mad: :mad:
ne paše mi ni jedna, a u uputama ljepo piše da postoji vodilica za moj cirkular.
Obišao sam pun K..AC trgovina i nitko nema pojma o tome, neki nikad nisu ni čuli
da takvo što i postoji!!!
MOLIM ZA POMOĆ !!! BILO TKO?!!
I , DA ,ZNAM ,TAKO MI I TREBA KAD KUPUJEM SLOVENSKO SMEĆE!
Inače,cirkular radi odlično.
DISGN:"SVAKI ELEKTRIČNI UREĐAJ RADI NA BJELI DIM.
KAD DIM IZAĐE,UREĐAJ VIŠE NE RADI!
Istina ,Ja se uvjerio.:mudri:
stari moj ja sam imao isti problem. U Bauhausu sam od wolcrafta kupio univerzalnu vodilicu dužine 115 cm i paše, košta 499 kuna
Old fart
15.06.2008., 23:41
Funky- to ovisi kako daleko vrata trebaju biti odmaknuta od ruba korpusa ...
Saandi- dovoljan ti je silikon i 4 male pločice sa doljnje starane ..koje si trebao dobiti uz ploču.. metalna folija nije neophodna ako ti je radna ploča klasična .
karatas_os
16.06.2008., 07:17
sorry ljudi sto se ne javih ranije. radni vikend,pa se nije gledao net...
vidim da nisam dobro objasnio :-( radi se o obicnim usporivacima, ne onima koji se nalaze u samom korpusu ladice koji i privlace ladicu. mene zanimaju oni obicni usporivaci od bluma koji se ubuse u korpus. zanima me na kojem mjestu u korpusu ih ljudi najcesce buse?
pozdrav!
.... na radnu plocu sa donje strane trebam zaljepiti neku aluminijsku foliju na mjestima iznad pecnice i perilice. Razlog za to je para i vlaga koja izlazi iz pecnice i perilice i onda ce mi se unistiti radna ploca ako to ne stavim????
I jos jedno pitanje.. cime da pricvrstim stednjak na radnu plocu? samo sa silikonom ili treba jos nesto? Jedva uđe u rupu jer me je bilo strah da ne napravim preveliku, pa sam je tri puta prosirivao:)
To što ti je naveo susjed drži vodu, obično uz perilicu dolazi originalna samoljepljiva alu. folija koja se lijepi iznad nje na radnu ploču i jednim dijelom na korpus sa strane. Uz pećnice ne dolazi ništa takvo.
Ako nemaš originalnu foliju, tada uzmi običnu alu foliju kakva se koristi u domaćinstvu i zalijepi je na tanki sloj malo boljeg silikona.
Štednjak ne lijepiš ničime. Pročitaj uputstva za montažu. Obično uz sve pećnice dolazi brtva i klipse kojima se štednjak pričvrsti za radnu ploču.
Ako ga zalijepiš, možeš imati problema prilikom demontaže u slučaju kvara.
Ako ti je rupa preuska, tada je možeš proširiti grubom rašpom za drvo, ali pokretima prema dole da ne potrgaš foliju na radnoj ploči.
MadVlad
16.06.2008., 08:55
Koja je razlika između ravnih, polukrivih i krivih panti i koji je kriterij po kojem se odlučuje koje gdje primjeniti?
http://img93.imageshack.us/img93/2241/panterd5.jpg
karatas_os
16.06.2008., 14:11
Imam nekoliko ovih "obicnih" stega, ali gledam u prospektima ove jednorucne stege i stege s oprugama (sifre za schachermayer - 190 373 i U71 015). jel to sto valja? odnosno, da li se to isplati kupovati? treba mi u situacijama kada zelim na brzinu stegnuti dvije iverice. Jel taj spoj dovoljno cvrst?
hvala puno na odgovorima :mig: :top:
Funky Monkey
16.06.2008., 15:37
Old Fart i MadVlad
hvala :top:
To što ti je naveo susjed drži vodu, obično uz perilicu dolazi originalna samoljepljiva alu. folija koja se lijepi iznad nje na radnu ploču i jednim dijelom na korpus sa strane. Uz pećnice ne dolazi ništa takvo.
Ako nemaš originalnu foliju, tada uzmi običnu alu foliju kakva se koristi u domaćinstvu i zalijepi je na tanki sloj malo boljeg silikona.
Štednjak ne lijepiš ničime. Pročitaj uputstva za montažu. Obično uz sve pećnice dolazi brtva i klipse kojima se štednjak pričvrsti za radnu ploču.
Ako ti je rupa preuska, tada je možeš proširiti grubom rašpom za drvo, ali pokretima prema dole da ne potrgaš foliju na radnoj ploči.
znaci iznad pecnice ne treba to staviti? Sa perilicom nisam dobio nista zato jer nije ugradbena nego obicna koju sam stavio ispod radne ploce. probati cu sa obicnom folijom.
mislim nisam dobio klipse ni brtvu za stednjak. probati cu naci ako ima to negdje za kupiti. inace koncarov je stednjak i pecnica.
hvala.
Imam nekoliko ovih "obicnih" stega, ali gledam u prospektima ove jednorucne stege i stege s oprugama (sifre za schachermayer - 190 373 i U71 015). jel to sto valja? odnosno, da li se to isplati kupovati? treba mi u situacijama kada zelim na brzinu stegnuti dvije iverice. Jel taj spoj dovoljno cvrst?
hvala puno na odgovorima :mig: :top:
Jednoručne stege su fenomenalna stvar. Kupio sam jedan par prije par mjeseci, baš iz istog razloga koji si ti naveo. Koristim ih za pričvrščivanje obradaka za radni stol, kod montaže na terenu, fiksiranje graničnika za pilu i glodalicu. Njima takodjer fiksiram oberfrezer kad bušim rupe za pante.
Ubrzavaju i olakšavaju posao, a još jedna prednost im je što prilikom stezanja nema kružnog djelovanja sile kao kod stega na vijak, tako da pritegnuti komadi ostaju točno na onom mjestu na kojem želimo da budu.
Kupit ću, zasigurno, još par komada.
karatas_os
17.06.2008., 07:19
Jednoručne stege su fenomenalna stvar. Kupio sam jedan par prije par mjeseci, baš iz istog razloga koji si ti naveo. Koristim ih za pričvrščivanje obradaka za radni stol, kod montaže na terenu, fiksiranje graničnika za pilu i glodalicu. Njima takodjer fiksiram oberfrezer kad bušim rupe za pante.
Ubrzavaju i olakšavaju posao, a još jedna prednost im je što prilikom stezanja nema kružnog djelovanja sile kao kod stega na vijak, tako da pritegnuti komadi ostaju točno na onom mjestu na kojem želimo da budu.
Kupit ću, zasigurno, još par komada.
hvala puno na odgovoru :-)
de reci jel znas mozda kakvi su ovi modeli koje sam vidio u schachermayeru?
hvala, hvala, hvala... uspio sam namontirati stednjak... potrazio sam malo i nasao onaj "visak" koji su mi dali sa stednjakom :):):):) izgledalo mi je kao neka okrugla brtva, nisam skuzio da je to traka zamotana u krug, a one klipse su mi izgledali kao neki nosaci:D:D:D bitno da je operacija uspijela. I hvala jos jednom.
hvala puno na odgovoru :-)
de reci jel znas mozda kakvi su ovi modeli koje sam vidio u schachermayeru?
Dobri su.
Old fart
17.06.2008., 15:15
Zidaš?
wooly.bully
17.06.2008., 17:12
Trebao bih napraviti 2 utora u iverici (standardna, debljina 18mm) - u koje onda ulazi vodilica za klizna vrata(šca).
Utori bi trebali biti 11mm duboki i 8,3mm široki, prek cijelog komada.
dakle u jednom komadu iverice dimenzija oko 100x30 (cm) trebam 2 takva utora, jedan iza drugog :)
Pitanje.. gdje bi to mogao napraviti? Drvo sam uzeo u elgradu.. tamo su mi rekli da oni to ne rade i da ne znaju ko bi mogao raditi.. kaj.. da nađem prvog stolara u imeniku i pitam ga jel mi on može to ili..?
Hvala.
:)
Old fart
17.06.2008., 17:40
Ovo me potsječa na foru sa klincem koji skoči u jarak dublji od njega i onda zove da ga se izvadi van..:)
Teoretski sa glodalicom ili keksericom , a fora sa stolarom definitivno stoji..
Nadam se da znaš da postoje vodilice za klizna vratašca koja se mobtiraju ispred daske..
Funky Monkey
17.06.2008., 23:39
Imam jednu zgodnu knjigu na engleskom u pdf-u o dizajnu kuhinja "Pocket Book of Kitchen Design", pa ako nekoga zanima neka se javi na PM.
Pozdrav! :)
karatas_os
18.06.2008., 08:12
Imam jednu zgodnu knjigu na engleskom u pdf-u o dizajnu kuhinja "Pocket Book of Kitchen Design", pa ako nekoga zanima neka se javi na PM.
Pozdrav! :)
da li se radi o kuhinjama od punog drveta ili o kuhinjama od iverice?
Old fart
18.06.2008., 08:37
Od Baden-Powell, Charlotte ?
Funky Monkey
18.06.2008., 16:55
Od Baden-Powell, Charlotte ?
Je Old, to je ta knjiga..
Svi koji su se javili imaju PM. :top:
Funky Monkey
18.06.2008., 17:01
da li se radi o kuhinjama od punog drveta ili o kuhinjama od iverice?
Knjiga je o dizajnu kuhinje općenito, ne bih rekao da je za profesionalce nego više slikovita knjiga sa savjetima za 'uradi sam' majstore.
Iz nje nećeš uspjeti naučiti ništa baš specifično za izradu kuhinje od punog drva. Meni je kao početniku koji se tek sprema napraviti svoju nultu kuhinju zanimljiva :D
Imam nešto starog namještaj, vrlo zgodne izrade. Majčina ostavština, po mojoj slobodnoj procjeni nije neka masiva, pa mislim i da nema neke pretjerane vrijednosti, ali zgodno izgleda i nije truli. e i sad bi ja to malo uredila, napravila nešto lijepo i zanimljivo od toga, ali neznam odakle početi????
Od jednog ormara bi napravila garderobni ormar onak za jakne kišobrane i tak, mislila sam ga iznutra presvuč sa nekim materijalom npr nešt onak zgodno karirano kao istapicirati, a izvana da bude ovak kako je, ali opet pitanje od kud početi.
Imam i jednu psihu, ako znate što je to, restaurirao mi je deda, ali vrlo loše, ofarbao je na kraju s nekom ružnom bojom i ispalo koma pa bi ja to sad popravila, ali odakle početi????
Molim sve koji imaju iskustva da daju neki pametan, savjet za mene početnika!!!
Thanks
Old fart
18.06.2008., 17:42
prvo slikaj ,pa pošalji slike na forum, pa če se nači ideja
wooly.bully
18.06.2008., 22:15
Ovo me potsječa na foru sa klincem koji skoči u jarak dublji od njega i onda zove da ga se izvadi van..:)
Teoretski sa glodalicom ili keksericom , a fora sa stolarom definitivno stoji..
Nadam se da znaš da postoje vodilice za klizna vratašca koja se mobtiraju ispred daske..
znam.. ali sad je već gotovo :)
a pošto neznam nikoga s glodalicom (a i nisam ju nikad koristil pa mi i nije baš jasno kak bi to s glodalicom napravil).. a za keksericu niti ne znam kaj je - probal budem pitati kod prvog stolara :)
Old fart
18.06.2008., 22:59
Tak ..oni to mogu napraviti i sa cirkularom ,nebu skupo :D
karatas_os
19.06.2008., 09:11
Da li mogu ivericu od 10mm spajati s konfirmatima 7/50? Ili mi treba manji konfirmat?
hvala na odgovoru :-)
Old fart
19.06.2008., 09:20
Ne i ne.. max 4mm iver-vijak jaaaako pažljivo:)
MadVlad
19.06.2008., 11:55
Evo čopio malo vremena pa da se uključim malo u diskusije.
Za 70x5 obavezno stepenasto svrdlo inače ti glavušina vijka raskoli dasku. Za 50x5 običan borer fi5. Ja samo s tim radim.
a pošto neznam nikoga s glodalicom (a i nisam ju nikad koristil pa mi i nije baš jasno kak bi to s glodalicom napravil).. a za keksericu niti ne znam kaj je - probal budem pitati kod prvog stolara :)
Vidio neki dan u Pevecu snizili cijene žutog Einhela. Kekserica košta 200 kn. Frezer je oko 350 kn. Tek kad počneš radit s tim alatima pitaš se kak si uopće mogao bez njih. Uzmi ove jeftinjole i igraj se s njima. Nakon kaj skužiš kak je to dobra stvar, investiraj u kvalitetnije ak ti treba. Ja imam oboje Alpha tools i za sad rade ko zmajevi.
A šta je kekserica i šta se sve da radit s njom - nu, viđu tu!
Link1 (http://www.lamello.com/en/products/wood-joining-system/biscuit-joiners.html), Link2 (http://www.lamello.com/en/downloads/application-videos.html)
Minifixi ako hoćeš da je spoj rastavljiv. A kako se radi s dotičnima, saznat ćete ako skinete ovaj Fajl (http://www.keepmyfile.com/download/970b791755446) u kojem je to, uz još neke stvari, objašnjeno.
Ja ih stavim između boka elementa i boka Metaboxa, točno toliko ima mjesta da stane onaj usporivač s podložnom pločicom (ostane 2 mm lufta), a da se uopće ne vidi.
Old fart
19.06.2008., 12:31
Kako to misliš..običan usporivač kod metaboxa..onda svaki puta moraš gurati ladicu da se zatvori ..ne kužim
karatas_os
19.06.2008., 13:44
Ne i ne.. max 4mm iver-vijak jaaaako pažljivo:)
ok. onda budem radio s 3,5 x 40. valjda ce to biti dobro :misli:
karatas_os
19.06.2008., 13:49
Evo čopio malo vremena pa da se uključim malo u diskusije.
Za 70x5 obavezno stepenasto svrdlo inače ti glavušina vijka raskoli dasku. Za 50x5 običan borer fi5. Ja samo s tim radim.
u *?!#$!"/#!"$#/" !!! jesi siguran? :D kupio sam krasne s univerzalnom glavom, 7 cm duge i s 5 mm sirokom glavom... Ako napravim predbusenje s fi5 malo duble nego sto ce uci konfirmat, dali bi me to moglo izvuci?
vec sam uzeo 300 komada tih konfirmata, a ne da mi se sada trositi jos 200 kuna za stepenasto svrdlo :(:bonk::mama:
karatas_os
19.06.2008., 13:50
Kako to misliš..običan usporivač kod metaboxa..onda svaki puta moraš gurati ladicu da se zatvori ..ne kužim
ma ja sam kontao kod obicnog bluma (standard) staviti one usporivace koje se ubusavaju u korpus. e sada kako nisam nikada radio s tim, ne znam koliko je to pametno, ali vidim da sam nekoliko ljudi uspio zbuniti :( mislim da cu staviti samo silikonske suze i basta!
Old fart
19.06.2008., 13:58
u *?!#$!"/#!"$#/" !!! jesi siguran? :D kupio sam krasne s univerzalnom glavom, 7 cm duge i s 5 mm sirokom glavom... Ako napravim predbusenje s fi5 malo duble nego sto ce uci konfirmat, dali bi me to moglo izvuci?
vec sam uzeo 300 komada tih konfirmata, a ne da mi se sada trositi jos 200 kuna za stepenasto svrdlo :(:bonk::mama:
sve ok ..fi 5 i drapaj ..:cerek: proba ti nebi škodila madvlad se zaj.. kao i ja prvi puta.. i on misli na fi 7 konfirmate duge 50 mm :lol:
Old fart
19.06.2008., 13:59
Ma daj se odluči o čemu pričaš LADICAMA ili VRATIMA ..
karatas_os
19.06.2008., 14:28
Ma daj se odluči o čemu pričaš LADICAMA ili VRATIMA ..
e od starta pricam o ladicama. jesam se negdje zaje**** pa rekao vrata?
Old fart
19.06.2008., 14:36
Ma ne možeš staviti usporivače na ladice ako misliš na ovo http://bp1.blogger.com/_k4tGxCCS92I/R-0d04vH5xI/AAAAAAAABz8/QTX8AoqjPRQ/s400/Blumotion+970.1002.jpg
Old fart
19.06.2008., 15:29
Ono što možeš staviti na obične ladice je ovo :
http://www.turboimagehost.com/p/431629/titus.JPG.html
samo što je dobavljač u Rakitju kraj Zagreba :)
deri valdez
19.06.2008., 22:27
piknuo sam si keksericu alpha tools.malo sam se igrao i zadovoljan sam.imam dva pitanjca.jel ima kod nas di za kupit onaj nastavak za ljepilo ko iz onih filmica od mad vlada.i koje kekse koristite
U Pevecu (Osijek) kekserica Einhell 300 kuna. Imaju i kutne stege za 100 (ili tako nešto)
karatas_os
20.06.2008., 07:11
Ma ne možeš staviti usporivače na ladice ako misliš na ovo http://bp1.blogger.com/_k4tGxCCS92I/R-0d04vH5xI/AAAAAAAABz8/QTX8AoqjPRQ/s400/Blumotion+970.1002.jpg
e da. na to sam mislio. zasto ne mogu to staviti? jel nece ladica sa svojom tezinom utisnuti taj pipak?
Old fart
20.06.2008., 08:27
Kojom težinom pa ona se kreče vodoravno ,a težina je okomito...
ok, koju inerciju posjeduje pri horizontalnom gibanju notr-ven...:D
ko da si prof fizike, pa sve mora biti po udžbenjaku...:rofl:
karatas_os
20.06.2008., 08:40
Imam element za sudoper koji je dugacak 100cm, pa me zanima da li je dovoljno staviti 4 nogice ili treba ipak staviti 6 nogica?
tnx svima :-)
karatas_os
20.06.2008., 08:42
rekli su mi da moram staviti ladice u blagi nagib tako da se ladica lakse vraca u korpus, tako da kada se ladica gurne ona ipak ima inerciju/masu/energiju i nekom silom ce sigurno zveknuti u korpus, pa sam kontao da ce taj pipak biti kao usporivac.. no necu fantazirati ako nitko tako sto ne radi :D
Old fart
20.06.2008., 08:46
Dobar štos ,trebaš nešto iz ladice ,a ona se furt sama zatvara ,to je ideja kao ona da se vrata frižidera moraju sama lagano zatvarati .pa te lupaju po guzici dok kopaš po njemu:D
cd_covers
20.06.2008., 08:52
rekli su mi da moram staviti ladice u blagi nagib tako da se ladica lakse vraca u korpus, tako da kada se ladica gurne ona ipak ima inerciju/masu/energiju i nekom silom ce sigurno zveknuti u korpus, pa sam kontao da ce taj pipak biti kao usporivac.. no necu fantazirati ako nitko tako sto ne radi :D
ak ćeš tako slušati sve što ti kažu bit će zanimljivo....čak i najobičnije vodilice naime imaju riješen taj problem sa vraćanjem vrlo jednostavno (pogledaj ih malo i odmah ćeš skužiti), o boljim da ne govorim.
stavi kvalitetnije silikonske suzice i riješen problem sa lupanjem
Pozdrav,
Tomislav
karatas_os
20.06.2008., 08:53
Dobar štos ,trebaš nešto iz ladice ,a ona se furt sama zatvara ,to je ideja kao ona da se vrata frižidera moraju sama lagano zatvarati .pa te lupaju po guzici dok kopaš po njemu:D
:-) ne tako jako :-) rekli su mi vako: stavis u vaser vagu, i onda zadnji vijak za milimetar-dva pomaknes iz ravnoteze. i onda se ladica lagano vraca nazad, ali jako lagano.
ali dobro. ako se to tako ne radi - necu :-)
karatas_os
20.06.2008., 08:55
ak ćeš tako slušati sve što ti kažu bit će zanimljivo....čak i najobičnije vodilice naime imaju riješen taj problem sa vraćanjem vrlo jednostavno (pogledaj ih malo i odmah ćeš skužiti), o boljim da ne govorim.
stavi kvalitetnije silikonske suzice i riješen problem sa lupanjem
Pozdrav,
Tomislav
tnx :-)
ok. budem tako radio...:top:
cd_covers
20.06.2008., 09:05
tnx :-)
ok. budem tako radio...:top:
traži silikonske suzice koje se utisnu u korpus(ili vrata), ne one koje se samo zaljepe..imaš u Elgradu i Schachermayeru sigurno, par lipa komad.
Pozdrav,
Tomislav
Old fart
20.06.2008., 09:56
Viš ..ja sam to riješio tako da sam kupio metalne držače polica od stakla ,koje imaju silikonski umatak , izvadim ga i spremim :D , zatim stavim policu od iverala i kroz rupu na nosaču učvrstim polivu sa 3mm vijkom ,a silikonske umetke koristim za takve potrebe koje ima kartas...
http://www.inet.hr/dtrumbic/Tmp/mini-DSC00790.JPG
MadVlad
20.06.2008., 11:21
Ne, kao što je CD rekao staviš sve rupe za vijke na vodilici u vaservagu, vodilica ima pri kraju mali nagib koji služi zatvaranju ladice.
A o ublaživačima udara ladice, ja i ti vjerojatno pričamo o onim malim kao pneumatskim pipčićima koji služe da se zadnjih par mm ladica lagano zatvori i ne lupi. Ne znam čemu tolika rasprava i teoretiziranje oko toliko banalne stvari. Ja ih stavljam uvijek na ladice i to one s podložnom pločicom i to onako kako sam par postova prije napisao. Nemam stupnu bušilicu pa ne stavljam one koji se ubuše u bok jer me frka da ću od oka razvalit dasku. I u kombinaciji sa suzicama (od viška glava ne boli). Ne znam o čemu Old Fart priča da to ne radi.
Na nekim ladicama stavim samo jedan pipčić, a na nekima i tri, ovisi o veličini i opterećenosti ladice. Jedan po jedan, pa dok nije dosta. Nikad se to neće zatvorit lijepo polako kao Tandembox sa bluemotionom, ali kolko para...
U vezi elementa 100 cm: bolje stavi i na sredinu da ti se dno ne uvije. Možeš i samo jednu dodatnu na sredinu dna elementa (5 sve zajedno).
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.