PDA

View Full Version : Mjesečevi čvorovi


Self-portrait
11.07.2007., 11:48
Nesto o Mjesecevim cvorovima sam nasla ovdje :

http://www.astrologija.net/planete/cvorovi.html

Ali ne znam kako na svojoj karti naci gdje su i objasniti znacenje . Na onoj astro. com analizi nisam to pronasla (ili nisam skuzila)

Elektra
11.07.2007., 15:02
Ali ne znam kako na svojoj karti naci gdje su i objasniti znacenje . Na onoj astro. com analizi nisam to pronasla (ili nisam skuzila)

Misliš na to da ne znaš kako izgledaju ili?

Uglavnom, za one koji ne znaju:

Sjeverni čvor:
http://www.theastrologicalsociety.co.uk/pictures/PlanetNorthNode.jpg

Južni čvor:
http://www.theastrologicalsociety.co.uk/pictures/PlanetSouthNode.jpg

ilina
27.07.2007., 17:34
U teoriji i praksi :)

Dugo sam tražila dobru literaturu o čvorovima, prvenstveno onu lišenu prevelikog dogmatizma ali nažalost toga ima jako malo;
osim standardnog i kod nas dugo prisutnog M.Schulmana (barem meni) nema puno toga što je vrijedno pažnje...e sve dok po nekoj liniji nisam došla do osobe koja se bavila jednom malo poznatom metodom astrologije, ali su me njeni uvidi u čvorove dosta zaintrigirali. Prevest ću samo mali dio, jer koliko znam knjiga je još u pripremi.

Evo primjer, po slučajnom odabiru :zubo: za Mjesečev čvor u Škorpionu i Jarcu

U fiksnom vodenom znaku Škorpiona slijedi tendencija ka namještanju prihvatljivog poretka. Ovdje se radi o korišćenju supstance kao kod suprotnog znaka - Bika, ali o korišćenju supstance drugih. Tako se kod Škorpiona, na primer, često sreće tip, koji za druge upravlja, druge lansira, iskorišćava i štiti talente.
Mjesečev čvor u Škorpionu uvijek ukazuje na trud, da bi se izborio izvjestan status u društvu. To upravo može da učini onaj koji je ambiciozan, koji teži društvu i statusu; u posebnoj mjeri kada je Mesečev čvor u napetim aspektima.
Škorpion uvijek vjeruje da ima odgovor, na to što je ispravno za druge, jer većinom ima dobar savjet za druge, kako mogu da premjeste svoju supstancu te kako da nađu optimalne mogućnosti da bi došli do uspeha.Kod kardinalnog zemljanog znaka Jarca radi se kao kod znaka Strijelca o jasnom mjestu u svetu, ali ne u smislu jakih težnji kao kod Škorpiona ili kod Lava, koji sebi stvara životni prostor i koji se unutar njega održava kao kralj. Kod Jarca se radi o tome, da svoj autoritet načini djelotvornim i da se pritom zasniva na pravom fundusu. Ovde se zahtjeva moć, koja dolazi iz iskustva, i koja je stečena radom (zemljani znak). Ovaj fundus stečen radom mora da bude stavljen na raspolaganje drugima, koji ga nemaju.
U znaku Jarca imamo pravog vladara, koji na osnovu svog stvarnog autoriteta, koji je on možda stekao dugotrajnim radom, predvodi druge, jer je za to pogodan. Jarca slijede mase (u suprotnom zanku Raka - kolektiv).

Kod napetih aspekata Mesečevog čvora, kada se ukaže prilika, pojavljuje se kao neko tko povlači konce ili kao siva eminencija.

ilina
27.07.2007., 17:38
Inače na onom astro forumu za početnike su stavili originalni tekst, (našeg astrologa T. Viškanića) razmišljanja o mjesečevim čvorovima koji u potpunosti prenosim jer se za pristup treba logirati
.............................................
Jahanje zmaja

Malo simboličkog uvoda

Mjesečevi čvorovi, ti bogomdani "argumenti" za beskrajno špekuliranje, odnosno "štimanje" značenja kako bi, eventualno, mogli popuniti prazninu koja naglo izniče pri razmatranjima astroloških karata. Priznajem da sam dugo i u širokom luku zaobilazio čvorove pri astro interpretacijama, izbjegavao čak i razmišljati o njima s obzirom da sam bio vrlo nezadovoljan datim tumačenjima - sva dostupna literatura je bila ili nevjerojatno štura s jedne strane, ili pak nevjerojatno dogmatična s druge.

Ali odbacivanje tj. negacija nije nikakvo trajno rješenje. Mjesečevi čvorovi, ti zmajevi atributi (sjeverni = zmajeva glava, južni = zmajev rep) ipak zahtjevaju od astrologa/istraživača svojevrsno rastjerivanje magle ispred svojih očiju, te hrabar ulazak u zmajevu pećinu. Nagrada je velika, ali samo za one vješte, jer zmaja ne treba ubiti kako bi spasili princezu, potrebno je iznaći način da svladamo metodiku jahanja drevnog zmaja.

Zmajeva simbolika je od pamtivijeka iznimno moćna. U zapadnjačkom mentalitetu, zmaj je često ekvivalent mraka i zla, sinonim za nečastivog; cijela je svita svetaca prikazana na umjetničkim djelima kako pobjeđuju i ubijaju zmaja na putu ka svojim svetačkim visinama. Ali mene ne zanima takva interpretacija tj. pobjeda i uništenje zmaja. Zanima me ona izvorna jer zmaj predstavlja biće koje poput egipatske sfinge, objedinjuje unutar sebe sva četiri elementa - zmaj je gospodar svih elemenata. Nije li to upravo onaj svima nedohvatni a ključni integrativni element na putu ka cjelovitom biću? U kineskoj kozmogoniji, usklađenje sa zmajem, predstavlja poštivanje načela neba i zemlje - samorealizaciju u skladu s kozmičkim principima i zato - ne pokušavajte ubiti zmaja jer ubit ćete mogućnost usklađenja sa svojom višom prirodom. Odbacite svoja oružja, koplje ili mač straha od nepoznatog jer zmajev vatreni dah služi samo zastrašivanju nedostojnih. Za početak, zakoračite i uspnite se na zmajeva leđa te se uskladite s njim, a ako ste istinski dostojni - postat ćete i sami zmajem.


Pojam karme i reinkarnacije kroz čvorove, da ili ne?

Hm.. karma i reinkarnacija... Iskreno, to nametanje i guranje pojma karme i reinkarnacije pod i kroz mjesečeve čvorove u zapadnjačkoj astrologiji - teško prihvaćam. Ali jasno mi je kako mnogima zapadnjačka karmička tumačenja čvorova mogu ponuditi neki osjećaj individualnog otkrića. No, prije bih rekao da to samo dokazuje glad za odgovorima. Ne nudi nužno i otkrivanje istih. Osobno sam isuviše pragmatičan kako bi me uopće zanimao taj recept za "što sam nekad bio", odnosno "što ću jednom postati". Čvorovi me zanimaju isključivo kao dva orijentira pri susretu sa sadašnjim trenutkom. Uzalud svijest bacati neprestano unatrag, ka "prošlosti" južnog čvora. Isto tako uzalud, projicirati svijest ka "budućnosti" sjevernog. Ono što jesmo i što ćemo uvijek i neminovno biti - to je sadašnjost. Srednji put. U sredini je ono jedino što možemo ikada imati, ono jedino na što uopće možemo utjecati. Uravnotežena budnost i pažnja posvećena svakom trenutku sadašnjosti, neminovno će s vremenom rezultirati transcendiranjem prošlih pogrešaka i to upravo zbog neosporne kvalitete življenja u svakom sadašnjem trenutku. Iz takvog stava i ponašanja, budućnost može biti samo svijetla.

Ipak, svatko tko je zainteresiran za zapadnjačku karmičku astrologiju, sve što ga zanima pronaći će u klasiku te tematike - Martin Schulman "Mjesečevi čvorovi i reinkarnacija" (a koji je inspirirao sve naredne literarne inkarnacije). Ali ukoliko postoji stvarno velik i značajan interes ka "karmičkoj astrologiji", tada je potrebno biti pošten i zaputiti se ka indijskoj astrologiji tj. ka jyotishu jer kompletan je jyotish, po svojoj tradiciji, naravi i u skladu sa svojim duhovnim učenjem - autentično karmički.

ilina
27.07.2007., 17:40
No dobro, što su to uopće mjesečevi čvorovi?

Kao prvo, treba naglasiti da se ne radi ni o kakvim fizičkim nebeskim tijelima, već o apstraktnim kao što su primjerice uglovi u astrološkim kartama (ASC, MC itd.), te ih treba vrednovati upravo na taj način - kao astrološku latentnost, vrlo važnu u zbirnom, ne i u zasebnom tumačenju. Dakle. čvorovi su u biti matematičke točke koje predstavljaju mjesto na kojem putanja Mjeseca oko Zemlje siječe Sunčevu putanju, odnosno ekliptiku. Sjeverni čvor predstavlja točku granuća, tj. točku gdje Mjesečeva putanja izlazi iznad ekliptike, dok južni čvor predstavlja točku silaska, odnosno zalaska ispod ekliptike (oba su čvora uvijek u točnoj opoziciji jedan naspram drugog).

S obzirom da čvorovi predstavljaju matematičke i apstraktne točke, a ne fizička nebeska tijela, nužno je da ih i razmatramo tako. Želim reći da kada si stvaramo predodžbu čvorova, trebamo imati u vidu da oni nemaju nikakvu unaprijed definiranu "boju" jer su neutralni po svojoj naravi. Čvorovi ne tvore nikakav direktan astrološki uticaj kao što to obično razmatramo za fizička nebeska tijela, ali zato primaju taj astrološki uticaj, te na taj način nastaje ta "obojenost" pri tumačenju. Dakle, govorimo o principu receptivnosti.

Po svojoj simboličkoj naravi Sunce je predajnik (ono što emanira svjetlost) tj. predstavnik aktivnog, višeg autoriteta, odnosno Neba, dok je Mjesec prijemnik, predstavlja princip prijemčivosti (ono što apsorbira i prima svjetlost), dakle Zemlje. S te točke gledišta, čvorovi su mjesta pretapanja, mjesto susreta Neba i Zemlje, "svjetla i tame", muškog i ženskog, aktivnog i pasivnog, predstavljaju prolaz između "dva svijeta", odnosno "onog što je gore i onog što je dolje". U odnosu na navedene analogije, polako dolazimo i do prihvatljivog tumačenja zbirne naravi čvorova, onog od Reinholda Ebertina - "susret ili udruživanje sa drugima na bilo koji način, kvaliteta tih odnosa, odnosno kvaliteta interakcije i suradnje."

Naglasimo i potpuno neprihvatljivo tumačenje, koje se nažalost "zabetoniralo" u mnogim pristupima ovoj tematici: "Sjeverni čvor pokazuje smjer razvoja i promjena kojeg treba poduzeti da bi se razvila kvaliteta života, a južni čvor pokazuje odakle dolazimo, osobine i ponašanje koje smo već apsolvirali i koje trebamo napustiti. ...Priroda sjevernog čvora slična je onoj Jupitera i Venere i kada se nalazi u aspektu s manje sretnim planetima, poput Saturna ili Urana, ublažava loše utjecaje, dok ih južni čvor pojačava."

Ovo tumačenje možemo smatrati neprihvatljivim iz jednostavnog razloga - čvorovi u zapadnjačkoj astrologiji (kao i svaka druga matematička točka) ne posjeduju nikakvu unaprijed definiranu prirodu planeta, već samo odražavaju tj. primaju zbir ostalih uticaja.

Ali vratimo se još malo na astronomska zapažanja. Dakle, čvorovi se po nebeskom svodu kreću retrogradno, odnosno obrnutim smjerom od uobičajenog kretanja planeta. U trenutku kada se i Sunce i Mjesec istovremeno približe jednom čvoru, svjedočimo pomrčini (eklipsi). Ako se radi o konjunkciji Sunca, Mjeseca i čvora, tada govorimo o pomračenju Sunca, a ukoliko se to događa kada su Sunce i Mjesec točno jedan nasuprot drugog, tada govorimo o pomračenju Mjeseca. Što egzaktnija formacija, to snažnija pomrčina, samim time i manifestacija.

Iz ovih sasvim egzaktnih pokazatelja, sam se po sebi nameće zaključak kako su čvorovi u dinamičkom kretanju nešto poput tranzitirajućih pomrčina (eklipsi), a koje to stvarno i postaju, onog trena kada se njihovom položaju pridruže Sunce i Mjesec istovremeno.

Ali kako sad odrediti pripadnost Sunčeve ili Mjesečeve eklipse pojedinom čvoru?

ilina
27.07.2007., 17:43
Pravi izvor znanja o čvorovima

Tisućljetna tradicija njegovanja i čuvanja znanja o čvorovima (Rahu i Ketu), sadržana je u jyotishu, te se na jyotish trebamo i pozivati. U jyotishu je prisutna tvrdnja kako se Rahu (sjeverni čvor) povezuje s Mjesecom, a Ketu (južni čvor) sa Suncem. Dalje se navodi kako čvorovi pripadaju sjenovitim planetama, te da ih možemo vidjeti samo za vrijeme pomrčina. "Sjena" koja prelazi preko Mjeseca za vrijeme Mjesečeve pomrčine predstavlja sjeverni čvor, dok "sjena" preko Sunca za vrijeme Sunčeve pomrčine predstavlja južni čvor.

Nadalje se tvrdi kako se većina izrazito negativnih ispoljavanja sjevernog čvora, kao što su mentalni poremećaji, halucinacije, opsjednutost duhovima, emocionalna nestabilnost itd., mogu objasniti pomrčinom Mjeseca, dok se većina izrazito negativnih ispoljavanja južnog čvora, kao primjerice sumnja u sebe, samodestrukcija, pretjerana kritičnost i zapažanje suptilnih razina stvarnosti, mogu objasniti pomrčinom Sunca.

Nadalje, sjeverni čvor ukazuje na uticaje u odnosu na um i emocije. Južni čvor pak ukazuje na uticaje u odnosu na ego. Slično je i s muško-ženskim odnosima. Sjeverni ukazuje na uticaje po ženskoj liniji (majka), a južni po muškoj (otac).

Sjeverni u pozitivnom smislu ukazuje na mogućnosti koje se nalaze pred nama, a južni na ostvarene zasluge.

Zanimljiva je tvrdnja da negativno izražen sjeverni čvor pokazuje gdje nas može preuzeti usud svijeta, obitelji, masovnih trendova, a od čega se kasnije vrlo teško odbraniti i otrgnuti.

Sjeverni čvor sa Mjesecom je posebno osjetljiva situacija. Ukazuje na gubitak emocionalne kontrole, odnosno mentalnih snaga pod vanjskim utjecajem. Može ukazivati na otrove (materijalne ili psihičke).

Sjeverni čvor sa Suncem označava gubitak volje.
Sjeverni čvor sa Merkurom gubitak kontrole nad govorom.
Sjeverni čvor sa Venerom preveliku privlačnost u odnosu na luksuz i seks.
Sjeverni čvor sa Marsom zbunjenost u izražavanju moći i energije.
Sjeverni čvor sa Jupiterom pretjerani optimizam.
Sjeverni čvor sa Saturnom, mračnu narav i otuđenost.

Južni čvor sa Mjesecom ukazuje na ograničenu emocionalnu sposobnost, ili pak ograničenu sposobnost kontrole živčanog sustava.
Južni čvor sa Suncem sužava pažnju osobe i usmjerava je isuviše na sebe, te iz tog razloga donosi pretjerano samoispitivanje, kao i sumnju u vlastite sposobnosti.
Južni čvor sa Marsom pretjeranu naglost.
Južni čvor sa Merkurom oštar, analitičan um i govor.
Južni čvor sa Jupiterom duhovne uvide.
Južni čvor sa Venerom narcizam, ali i iznimne sposobnosti.
Južni čvor sa Saturnom, neobičnost naravi, mračnu ili naglu narav, ali i duboku, neobičnu duhovnost.


Zaključak

Vjerujem da se slažete da su navedena jyotish tumačenja iznimno zanimljiva, te da potiču na podrobnija razmišljanja. Kao što sam već napomenuo, čvorovi su poprilično neistraženo područje koje zahtijeva temeljite studije. Moguće je i da su vas ova izlaganja i zabrinula jer ustanovili smo kako čvorovi imaju prirodu pomrčina, a to ne "miriše na dobro", posebno ako ste u svojim astrološkim interpretacijama već navikli dodjeljivati im sasvim drugačija značenja. No, što je - tu je. Ali najbolji princip astrologa/istraživača samo je jedan - otvoren um i zdrav skepticizam. Niti jednu stvar ne treba apriori prihvatati, niti jednu apriori negirati. Istražujte toliko dugo dok vam se značenja ne iskristaliziraju iskustvom. To vam nitko i nikada neće moći dati, nitko i nikada oduzeti.

Autor: Tedi Viškanić

skinuto s http://astro.axisdraw.com/forum/2914-post37.html

ilina
15.09.2007., 11:24
Severni čvor u 1. kući / Južni u 7. – osoba izvlači maksimum iz sebe, ume da se pokaže, predstavi, naginje egocentrizmu i narcisoidnosti jer je previše fokusirana na sebe. Ali ujedno, svesna sebe u svakom momentu i svojih potreba, medjutim kako je južni čvor tom prilikom u polju partnerstva i drugih ljudi, u 7. kući, uglavnom nije sposobna da razume veze i odnose sa drugima, često prolazi kroz krize emotivne, može imati negativan odziv u javnosti njeno ponašanje ili stavovi koje zastupa. Ovo je dobra pozicija za solere, samostalne poslovne ljude, a nikako za one koji treba da rade u timu ili grupama. Kada prolaze ovim poljima donose upravo to: krize u braku ili vezi, ali i sposobnost da osoba uvidi svoje kavlitete i potencijale i da im se posveti. Čuva zdravlje. Uvek naglašava neke veće promene, nekada promene mesta življenja, izgleda, ponašanja, navika… Obično kada švorovi završe tranzit kroz 1. i 7. kuću, osoba je potpuno drugačija u odnosu na ono kakva je bila pre toga.

Severni čvor u 2. kući / Južni u 8. – pošto se 2. kuća generalno odnosi na naše vrednosne sisteme, talente, bogatstvo, ono što zaradimo, severni čvor bi ovde mogao da donese uvećanje prihoda, ili prrmenu kada je način na koji do novca dolazimo u pitanju, što bi u praktičnom smislu moglo da ukaže i na promenu posla. Do takve promene medjutim dolazi zato što osoba postaje svesna svojih pravih vrednosti i kapaciteta, kao i talenata i onoga što bi zaista mogla da pruži u radu i da naplati, pa ako to ne nalazi u trenutnom poslu, gotovo je sigurno da će razmišljati o nekoj promeni. Sve u simbolici 2.kuće (imanje, računi u banci, svojina…) sada može lakše nego inače da se proda ili kupi. Sa druge strane, Južni čvor je za to vreme u 8. kući pa sve što bi po nekom osnovu trebalo da dobijemo od drugih sada može izostati, ili teći sa komplikacijama. To se odnbosi kako na nasledstvo, tako i na kredite, pozajmice, mada se mnogi baš na ove tranzite uvuku u dugove do guše, što nije pametno. 8. kuća je i opasna, predstavlja smrt, bolest, stradanja, pa Južnbi čvor dok ovuda prolazi uvek savetuje da se bude oprezan i svesno da se izbegnu sve opasne situacije, ambijenti i likovi koji bi nas vremenom mogli uvući u neku opasnost. Zdravlju treba više obratiti pažnju tada. E sad, kako 8. kuća predstavlja “kraj”, ovo je momenat da se okonča sve što se odugovlači i vuče, da se pobacaju nepotrebne stvari, zaboravi sve što ne valja i vedrije ide napred. Biti oprezan sa novcem, pogotovo tudjim, i ne riskirati po tom pitanju, jer su uvek mogući gubici. Snovi, intuicija, paranormalna iskustva mogu u ovom periodu biti izraženija nego inače.
.......................................
ako nekog zanima ovakav tip tumačenja čvorova cijeli opis se može naći na http://www.astrologijaforum.com/showthread.php?t=158

Orodiel
30.11.2007., 17:56
Na astro. com se spominje True node i Mean node? Moze pojasnjenje?

manaus
30.11.2007., 18:03
Na astro. com se spominje True node i Mean node? Moze pojasnjenje?
True node = sjeverni čvor = zmajeva glava = Caput draconis = Rahu

Mean node = južni čvor = zmajev rep = Cauda draconis = Ketu

Orodiel
30.11.2007., 18:06
True node = sjeverni čvor = zmajeva glava = Caput draconis = Rahu

Mean node = južni čvor = zmajev rep = Cauda draconis = Ketu

E hvala ti :s :s :s

* Kali *
30.11.2007., 19:23
bila sam pročitala jednom negdje da prelazak sj./južnog čvora preko natalnog saturna nosi karmičku ljubav odnosno fatalnu...mislim da bi ovo uz druge podržavajuće aspekte moglo držat vodu.

namaste
30.11.2007., 22:02
Na astro. com se spominje True node i Mean node? Moze pojasnjenje?

True node = sjeverni čvor = zmajeva glava = Caput draconis = Rahu

Mean node = južni čvor = zmajev rep = Cauda draconis = Ketu

E hvala ti :s :s :s

:zubo: :rofl: :top:

Dorée
30.11.2007., 23:08
True Node Capricorn 17°32'52 in house 7 retrograde ,može netko reći značenje,hvala

S.C.
30.11.2007., 23:24
True node = sjeverni čvor = zmajeva glava = Caput draconis = Rahu

Mean node = južni čvor = zmajev rep = Cauda draconis = Ketu

True Node i Mean Node su oboje Sjeverni cvor. :mig:

South node je Juzni.

Orodiel
01.12.2007., 11:53
True Node i Mean Node su oboje Sjeverni cvor. :mig:

South node je Juzni.

Ja mislim da nije jer je u efemeridama navedeno true node i mean node kao dvije različite stvari.

S.C.
01.12.2007., 12:03
Jesi li probala barem u google ubaciti te pojmove? :mig:

http://www.north-node.com/astrology-tutorials/true-node-mean-node-north-node

Orodiel
01.12.2007., 12:08
Jesi li probala barem u google ubaciti te pojmove? :mig:

http://www.north-node.com/astrology-tutorials/true-node-mean-node-north-node

Imas pravo.
ali zasto onda u efemeridama i u natalnim True i Mean node imaju drugaciju "lokaciju"?

namaste
01.12.2007., 13:27
Na astro. com se spominje True node i Mean node? Moze pojasnjenje?Moze.

Dakle, kao sto je vec receno, mjesecevi cvorovi su imaginarne tocke u kojima mjeseceva putanja oko zemlje "presijeca" ekliptiku tj. suncevu putanju oko zemlje. (astrologija je geocentricni sistem ;) ) Te se tocke krecu unatrag kroz zodijak..potrebno je otprilike 18 i pol godina da se cvor vrati u isti znak. E sad, posto dnevna brzina kretanja planeta nije ujednacena, postoje ta dva nacina izracuna cvorova..

..jedna starija (dok jos nije bilo kompjutera za precizno izracunavanje) - Mean node. Mean node je takorekuc prosjecni polozaj cvora: znamo gdje je sjeciste putanja bilo u podne dan prije rodjenja, znamo gdje je bilo u podne dan nakon rodjenja i onda se uzme srednja vrijednost za trenutak rodjenja.

Onda su dosli kompovi....i odjednom je postalo moguce izracunati stvarni polozaj cvora. Odatle true node.

Oboje se odnosi na sjeverni cvor, s time da je u obadva slucaja juzni cvor odmah nasuprot sjevernom :D

Orodiel
01.12.2007., 13:46
Hvala Namaste!! :D

manaus
02.12.2007., 17:27
Nije im bilo jednostavnije nazvat je Average node? :zubo:

GiRL
08.05.2008., 17:53
Je li ovaj "true node" u natalnoj karti sjeverni Mjesečev čvor i kolika mu je važnost u nečijem horoskopu?
Kod mene je konkretno smješten u sunčevom znaku Blizanaca, u 4.kući gdje mi je i Merkur.

Hvala na odgovoru! :)

Kama
11.05.2008., 10:05
mene su jako privlačili ti čvorovi, ali mislim da se njihova značenja razlikuju od zapadne astrologije. rahu i ketu u sebi imaju i obliježja koja bi zapadna pripisala neptunu, uranu i plutonu. također, što se tiče položaja u kućama, mislim da za tumačenje rahua i ketua treba gledati u kojoj su kući po jyotishu, a ne po zapadnoj astrologiji.

Shango
11.05.2008., 18:08
mene su jako privlačili ti čvorovi, ali mislim da se njihova značenja razlikuju od zapadne astrologije. rahu i ketu u sebi imaju i obliježja koja bi zapadna pripisala neptunu, uranu i plutonu. također, što se tiče položaja u kućama, mislim da za tumačenje rahua i ketua treba gledati u kojoj su kući po jyotishu, a ne po zapadnoj astrologiji.

zasto sto istocna astrologija ne uzima u obzir urana neptuna i plutona. ako ces tumacit horoskop po zapadnoj, onda gledaj u kojim su kucama po zapadnoj. ako ces po jyotishu, onda sve radi tako. razlike nisu samo ovako jednostavne i cini mi se da ne poznajes ni jednu ni drugu astrologiju niti te razlike, niti neodgovorena pitanja jedne i druge.

Kama
11.05.2008., 18:26
zasto sto istocna astrologija ne uzima u obzir urana neptuna i plutona. ako ces tumacit horoskop po zapadnoj, onda gledaj u kojim su kucama po zapadnoj. ako ces po jyotishu, onda sve radi tako. razlike nisu samo ovako jednostavne i cini mi se da ne poznajes ni jednu ni drugu astrologiju niti te razlike, niti neodgovorena pitanja jedne i druge.

čemu takva reakcija? :) nadala sam se da će moje "mislim" biti dovoljno da se shvati da nisam ništa tvrdila, nego samo komentirala jedan od prethodnih postova (onaj malo podulji gdje se spominju rahu i ketu).
ako su poznavatelji astrologije takvi kao ti..onda ju ni ne želim znati. :)

Kama
11.05.2008., 18:28
btw, rekli smo isto...ne znam kako to nisi shvatila. :) možda je baš u "mislim" problem. :p

Shango
11.05.2008., 18:44
čemu takva reakcija? :) nadala sam se da će moje "mislim" biti dovoljno da se shvati da nisam ništa tvrdila, nego samo komentirala jedan od prethodnih postova (onaj malo podulji gdje se spominju rahu i ketu).
ako su poznavatelji astrologije takvi kao ti..onda ju ni ne želim znati. :)

kakva reakcija, sto ne valja??? pogledaj tvoju reakciju. napisao sam ti zasto su u njih obiljezja naseg urana neptuna i plutona i da to ne valja brkat. jednu i drugu astrologiju. ne mozes tumacit horoskop s jedne i s druge strane. ako ju ne zelis znati, to je tvoja stvar.

Shango
11.05.2008., 18:47
btw, rekli smo isto...ne znam kako to nisi shvatila. :) možda je baš u "mislim" problem. :p

ne nismo rekli isto niti ti jos nisi shvatila poantu. ti bi tumacila malo po zapadnoj malo po jyotishu?? gledaju se kuce po zapadnoj ako se vec bavis zapadnom astrologijom. a pitanje kuca je opet pitanje za sebe cak i unutar same zapadne astrologije.

Kama
11.05.2008., 20:03
ne nismo rekli isto niti ti jos nisi shvatila poantu. ti bi tumacila malo po zapadnoj malo po jyotishu?? gledaju se kuce po zapadnoj ako se vec bavis zapadnom astrologijom. a pitanje kuca je opet pitanje za sebe cak i unutar same zapadne astrologije.

ne, ja ne bih tumačila malo po jednoj, a malo po drugoj - upravo zato je i bio moj komentar, jer se negdje spominje rahu i ketu (čija simbolika više pripada jyotishu) i sj. i južni čvor u zapadnoj astrologiji - kao sinonimi. po meni, oni to nisu, zato što rahu i ketu u sebi sadrže neka značenja koja zapadna pripisuje uranu, neptunu i plutonu.
spominjala sam kuće, jer se u nekim slučajevima razlikuje kuća u kojoj se nalazi čvor, ovisno radi li se karta za zapadnu astrologiju ili za jyotish. npr. po zapadnoj, moj sjeverni čvor je u 12.-oj, a po jyotishu u 1. zašto je tako je već objašnjavano na nekim topicima i ljudima je jasno zašto.
nisam astrolog, ali pročitala sam više knjiga o rahuu i ketuu, kao i o jyotishu općenito, ali ne želim ništa tvrditi kao fakt jer nisam završila nikakvu "astro" školu niti se osjećam dovoljno sigurno za tako nešto.

uglavnom, ova nesretna riba se povlači sa ove teme :crta:

Asteri
13.05.2008., 16:17
Postoje različita tumačenja čvorova, no važno je da oni, u principu, uvek donose značajne promene u polju koje tranzitiraju. Naročito treba obratiti pažnju na ulazak i izlazak iz polja, tj. na konjukciju sa vrhovima kuća.

Toliko što se tiče predviđanja.

Samo značenje u natalu je tema za sebe. Moram priznati da još nisam natrčala na neko sa kojim bih se sasvim složila, kako kad su u pitanju znakovi tako i kuće, ali o tome bi se dalo dugo diskutovati.

Takođe, veoma su važni u uporednom horoskopu i definitivno ukazuju na vrstu, intenzitet i trajanje veze, čak i ako apstrahujemo predznak "karmički" (i što je OPET tema za sebe)....

mamolina
15.05.2008., 19:43
Kad smo već kod čvorova, pretraživala sam o tranzitu Neptuna preko sj.čvora (kod mene trenutno egzaktan, 10.kuća) ali ne nađoh ništa o navedenoj situaciji... sj.čvor mi je na 24.59 vodenjaka. Tko bi što imao reći o tome? Thx

Asteri
18.05.2008., 02:27
Hm, mislim da je tebi sada mnogo vaznija informacija to sto ti Severni mesecev cvor tranzitira deseto polje, i uz to ponavlja natalnu poziciju.

To bi trebalo značiti unapredjenje na profesionalnom planu, i to kad bude prelazio preko vrha kuce, 100 posto.

To sto je Neptun sada u 10. polju moze znaciti da ces u okviru profesije kojom se bavis biti u prilici da neke stvari radis na "neptunovski" nacin... ali moze imati i druga znacenja, u principu treba gledati ima li nekakvih tranzitnih aspekata sa vladarom desete, seste, sedme..

Sam tranzit Neptuna preko SMC u 10. polju moze se tumaciti svakojako - ako se gleda posao onda mozes imati vanserijsku inspiraciju, a mozes i nasesti na neki los poslovni predlog i ugrozii karijeru... Ako gledamo oca/majku moze označiti neki problem kroz koji neko od njih prolazi. Ako se bavis nekom umetnoscu, modom, cudnim oblastima nauke onda ti tranzit Neptuna kroz 10. i + konjukcija sa SMC moze biti vezana na jako plodan period.

Ali, sa druge strane, sama tranzitna konjukcija ne mora ama bas nista da donese ako ne aktivira jos neku planetu ili vrh kuce.

mamolina
19.05.2008., 06:28
Hm, mislim da je tebi sada mnogo vaznija informacija to sto ti Severni mesecev cvor tranzitira deseto polje, i uz to ponavlja natalnu poziciju.

To bi trebalo značiti unapredjenje na profesionalnom planu, i to kad bude prelazio preko vrha kuce, 100 posto.

To sto je Neptun sada u 10. polju moze znaciti da ces u okviru profesije kojom se bavis biti u prilici da neke stvari radis na "neptunovski" nacin... ali moze imati i druga znacenja, u principu treba gledati ima li nekakvih tranzitnih aspekata sa vladarom desete, seste, sedme..

Sam tranzit Neptuna preko SMC u 10. polju moze se tumaciti svakojako - ako se gleda posao onda mozes imati vanserijsku inspiraciju, a mozes i nasesti na neki los poslovni predlog i ugrozii karijeru... Ako gledamo oca/majku moze označiti neki problem kroz koji neko od njih prolazi. Ako se bavis nekom umetnoscu, modom, cudnim oblastima nauke onda ti tranzit Neptuna kroz 10. i + konjukcija sa SMC moze biti vezana na jako plodan period.

Ali, sa druge strane, sama tranzitna konjukcija ne mora ama bas nista da donese ako ne aktivira jos neku planetu ili vrh kuce.Hm...zanimljivo. Pogledat cu aspekte pa javim. Trenutno mi palo na pamet da je moja prijateljica taj tranzit kod sebe (ali ne znam je li njoj ujedno bio i povratak čvora na natalno mjesto) značio susret s Andjelima. Doslovno joj se u najtežim trenucima bolesti otvorio kanal komunikacije i vjere u pomoć njihovu... I ja nekako Neptun, osim s onim što si naveo, vežem s duhovnim...
Thx za ovo. Dojavim aspekte :mig:

mamolina
20.05.2008., 06:20
Hm, mislim da je tebi sada mnogo vaznija informacija to sto ti Severni mesecev cvor tranzitira deseto polje, i uz to ponavlja natalnu poziciju.

To bi trebalo značiti unapredjenje na profesionalnom planu, i to kad bude prelazio preko vrha kuce, 100 posto.

To sto je Neptun sada u 10. polju moze znaciti da ces u okviru profesije kojom se bavis biti u prilici da neke stvari radis na "neptunovski" nacin... ali moze imati i druga znacenja, u principu treba gledati ima li nekakvih tranzitnih aspekata sa vladarom desete, seste, sedme..

Sam tranzit Neptuna preko SMC u 10. polju moze se tumaciti svakojako - ako se gleda posao onda mozes imati vanserijsku inspiraciju, a mozes i nasesti na neki los poslovni predlog i ugrozii karijeru... Ako gledamo oca/majku moze označiti neki problem kroz koji neko od njih prolazi. Ako se bavis nekom umetnoscu, modom, cudnim oblastima nauke onda ti tranzit Neptuna kroz 10. i + konjukcija sa SMC moze biti vezana na jako plodan period.

Ali, sa druge strane, sama tranzitna konjukcija ne mora ama bas nista da donese ako ne aktivira jos neku planetu ili vrh kuce.


Dear Asteri,

evo aspekata tranzitnog Neptuna koji je na 24* vodenjaka u kojunkciji s natalnim sj.čvorom (24.59 vodenjaka) u 10.kuci, a buduci da ista pocinje na 4.40 vodenjaka, a 11. pocinje na 1.11 riba, pri kraju je.

A k tome ima jos aspekata...

tranzit. Neptun u trigonu s natal. Mjesecom( 6.k. na 34.25 vage)

tranzit. Neptun u kvadratu s natal. Marsom (pri kraju 6.k. na 44.27 škorpiona)

tranzit. Neptun u kvadratu s natal. Jupiterom (na samom kraju 6.k. ali već u novom znaku - 00.51 strijelca) To je zapravo skoro na Desc koji je na 01.13 strijelca

tranzit. Neptun u kvadratu s natal Asc (01.13 blizanaca)Sad tek vidim da sam za dlaku izbjegla opozicijsku kombinaciju jer je tranzit. Saturn na 1.11 djevice sto naci manje od 6* od konjukcije s natal. juz. cvorom. A tu je i tranzit.juznog.
Uf! to bi tek bilo zanimljivo.

Voljela bih cuti tvoje misljenje. Znas kako je - lako mi je obasniti tudje aspekte i vidjeti cjelovitu sliku situacije ali kada to trebam sama sebi tesko je.


thx i nice day :)

sosava
06.08.2008., 15:05
SMČ je u drugoj kući u konjukciji sa jupiterom i marsom. Šta to govori?

S.C.
08.08.2008., 00:03
O Cvorovima jako dobra knjiga: Jan Spiller, Astrology for the soul (http://www.amazon.com/Astrology-Soul-Bantam-Classics-Spiller/dp/0553378384).

Vrlo opsirno su opisane sve kombinacije polozaja Cvorova po znakovima/kucama kroz ideju kako je Juzni cvor "ono s cime smo dosli" , odnosno energija s kojom smo se previse druzili kroz prosle inkarnacije, a Sjeverni cvor (tocno nasuprot Juznome) "ono sto trebamo razviti", odnosno energija kojoj trebamo stremiti u ovoj inkarnaciji, buduci da je prije bila zanemarena. :D

Pretpostavka je kako smo vise vezani za taj Juzni cvor (na ustrb Sjevernog) s obzirom da nam je to nesto vrlo dobro poznato, sto nam je ostalo u podsvjesti, ali najcesce ogranicava nas daljnji napredak. Dok sasvim suprotno njemu, Sjeverni cvor ukazuje na smjer kojim sada treba krenuti, ma koliko nam to bilo daleko i nepoznato. Jer u Sjevernom cvoru se zapravo krije mogucnost ravnoteze naseg bica.

Sasvim psiholoski razradjeno, pa koga zanima, neka potrazi. :)PS. Inace, postoji prevedena, a link sam stavila jer se moze baciti pogled na sadrzaj. ;)

lenola
27.10.2008., 00:29
šta bi značilo true node u biku retrogradan u 6 kući..ako ima tko malo vremena.. :)

papavero
31.10.2008., 11:23
Mjesecevi cvorovi su inace retrogradni, jos nisam vidjela kartu sa direktnim. U pitanju su izracunate nematerijalne tacke i odnose se na dusu, karmu. Sjeverni ukazuje cemu tezimo u zivotu i cemu se mozemo nadati. Juzni sa druge strane se odnosi na ono sto smo bili u prethodnim zivotima.

Ja licno im ne pripisujem neko veliko znacenje, ali sam sigurna da ima ljubitelja astrologije koji bi ti mogli reci nesto vise.

raw
01.11.2008., 15:33
to ima veze s prošlim životima i sličnim fantazijama jel tako?

dakle ne zanima me...

papavero meni nisu retro

Totto
02.11.2008., 07:45
Mjesecevi cvorovi su inace retrogradni, jos nisam vidjela kartu sa direktnim.

Moj sjeverni čvor je direktan, u 5 k, djevica 60 Chiron 60 ME :mig:

LJUBAWOLJA
07.12.2008., 09:26
Telema!
Zanima me interpretacija tog položaja Zmajeve glave&repa, pogotovo ako je glava u 12. kući a rep u 6-toj...
Unaprijed svma hvala...:)
Agape!

Suspirium
10.12.2008., 14:26
takvo obrazloženje možeš dobiti samo na psihološkoj razini, jer pozicija čvorova u poljima, bez znanja njihovih vladara i aspekata istih ne može opisivivati fizički događaj već samo stanje na psihološkoj razini.

Jelena Ivanjicki
10.12.2008., 17:12
Telema!
Zanima me interpretacija tog položaja Zmajeve glave&repa, pogotovo ako je glava u 12. kući a rep u 6-toj...
Unaprijed svma hvala...:)
Agape!

rep označava ono što je inkarnacijski jako dobro naučeno, glava ono na čemu će se ova inkarnacija najviše zadržati, i čime ako se bavi će napraviti evolutivni napredak.

Ako ti je rep u 6-oj u prethodnim inkarnacijama si već naučio davati zajednici i to vjerojatno kroz nekakvu djelatnost koja ima veze sa liječenjem ili nečim sličnim (da ne nabrajam)što su osobine 6te kuće) Prouči malo i vidi koji aspekti šeste kuće razumiješ automatski i nije ti nikakav izazov.

12 kuća je polje u kojem ćeš najviše djelovati, imati nagnuće i ako je izbjegavaš nećeš biti ispunjen - a to je sve ono što je vezano za podsvjest, sve zatvoreno, osamljeno, izolirano, kao što su meditacije, povlačenja od svijeta, proučavanja podsvjesnog, zatvorene tajne institucije, duboka duhovnost ali više vezana za samostalno duhovno putovanje ...

Čitajući tvoje postove mislim da si na dobrom putu :mig:

Hermione Granger
11.12.2008., 07:12
Moj Mjesec je u konjunkciji sa Sj. Mj. čvorom i imam poteškoća u tumačenju tog aspekta.
Sj. čvor je nešto prema čemu se ide, nešto novo i nepoznato, a Mo je vezan neraskidivim koncima za prošlost i iskustva stečena u prethodnim inkarnacijama ... malo mi izgleda nespojivom ta kombinacija. :confused:
Ima li netko ideju kako to protumačiti !?

Konjunkcija je u 5. kući i vjerojatno zbog Mjeseca nikada nisam područje te kuće, samim time i Sj. Mj. čvora, doživljavala nečim nepoznatim, kako bih ga po svoj prilici trebala osjećati, nego naprotiv, nečim bliskim i srcu mi veoma dragim. :cerek:

A područje J. čvora ( 11. kuća, Škorpion ) me ne privlači nikakvim sjećanjima na prošlost u koju bi bilo lagano i udobno ponovno kliznuti, umjesto se kretati prema Sj. čvoru. No, moram napomenuti kako je u konjunkciji sa J. čvorom Saturn, pa je moguće da me on odbija od svega toga. :ne zna:

Jelena Ivanjicki
11.12.2008., 11:13
Moj Mjesec je u konjunkciji sa Sj. Mj. čvorom i imam poteškoća u tumačenju tog aspekta.
Sj. čvor je nešto prema čemu se ide, nešto novo i nepoznato, a Mo je vezan neraskidivim koncima za prošlost i iskustva stečena u prethodnim inkarnacijama ... malo mi izgleda nespojivom ta kombinacija. :confused:
Ima li netko ideju kako to protumačiti !?

Konjunkcija je u 5. kući i vjerojatno zbog Mjeseca nikada nisam područje te kuće, samim time i Sj. Mj. čvora, doživljavala nečim nepoznatim, kako bih ga po svoj prilici trebala osjećati, nego naprotiv, nečim bliskim i srcu mi veoma dragim. :cerek:

A područje J. čvora ( 11. kuća, Škorpion ) me ne privlači nikakvim sjećanjima na prošlost u koju bi bilo lagano i udobno ponovno kliznuti, umjesto se kretati prema Sj. čvoru. No, moram napomenuti kako je u konjunkciji sa J. čvorom Saturn, pa je moguće da me on odbija od svega toga. :ne zna:


ja bi rekla da se područje u kojem ćeš se najviše baviti u ovoj inkarnaciji iz kojeg ćeš najviše naučiti biti u vezi neke od tema koje se odnose na 5 kuću

Ključne riječi 5 kuće su
- igre kockanje
- romantične ljubavi koje ne završe brakom
- hobiji
- djeca
- zabave, ljetovanja
- učenje, studiranje
- kreativnost umjestost

Mjesec u petoj kući:
- jako protektivan prema djeci
- važnost emocionalne sigurnosti u ljubavnom životu
- u društu obično popularan
- jaka kreativnosti

Budući da ti je tu mjesec, a peta ti je pretpostavljam bik - onda mislim da ćeš se baviti djecom i da ćeš biti jako dobra mama , (ili umjetnik?) pogotovo ako iskoristiš tu opoziciju iz 11 kuće saturna i discipliniraš se. Ako se ne discipliniraš i prepustiš lijenosti ili stihiji saturn će te korigirat tako da će ti poslati neku vrstu emotivne patnje .....

Ovo improvizirima :), nisam baš znalac,
samo sam dosta znatiželjna pa čitam i povezujem

Hermione Granger
11.12.2008., 11:35
@ Jelena Ivanjicki

Lijepo ti to povezuješ i hvala ti na odgovoru. :)
Ima mnogo istine u tome što si napisala, a iz simbolike 5. kuće izdvojila bih ljubav prema djeci i hobiju/kreativnosti kao teme te kuće koje me najviše dotiču. :cerek:

No, ono što me zanima jest u biti domen karmičke astrologije, a to je ta konjunkcija Sj. čvora i Mjeseca, koja mi se čini neobičnom. Zna li netko radi li se tu o ponavljanju lekcije nenaučene u prethodnoj inkarnaciji ? :confused:

Maddie
24.01.2009., 12:31
imam pitanje ovako volim usporedjivati kate svojih predaka sa svojom,saznas datum rodjenja od prabake,zanimljivo mi je bilo vidit da je moj juzni cvor na njenom sjevernom,a njen sjeverni na mom juznom,ima li to kakve simbolike

bauble neu
25.01.2009., 13:30
pitanje slicno kao madonna... i karte mojih ukucana se preklapaju u sjevernim cvorovima, pretpostavljam da ima simbolike ?

blond-beast
31.05.2009., 22:03
molim informaciju: True node u 2.kuci u Biku??

manaus
01.06.2009., 15:40
molim informaciju: True node u 2.kuci u Biku??
The sign your North Node is in will tell you about the qualities that you must develop within yourself.

Gledaju se značajke znaka u koji upada north node.
Budi više praktična, stekni svoje vrijednosti/vlasništvo, ne oslanjati se na tuđe vlasništvo, manje emotivnosti itd.

Nevjerna
01.06.2009., 16:51
bila sam pročitala jednom negdje da prelazak sj./južnog čvora preko natalnog saturna nosi karmičku ljubav odnosno fatalnu...mislim da bi ovo uz druge podržavajuće aspekte moglo držat vodu.

Ovo moj dečko ima sad, šta ću mu bit fatalna? :D :moli: :rofl:

..mistika..
09.09.2009., 09:56
južni mi je u 7 samom kraju na 24'20 ovna a sunce 25'31,no sunce je u 8, tj...vrh 8 mi je24'32...malo jače od stupnja jel je to konjukcija ili se računa samo 1 stupanj orbisa...karma tik pred rođenje, haha jel to znači da sam brzo se ugurala u novi život...šalim se hm a sjeverni mi je u 1 kući...hm...
dakle južni gledam samo kroz 7 kuću ili moram uzeti obzir i 8, hm a i jel bitno što je u konjukciji s vrhom osme....hm, sve mi to zamotano ;)
hm evo i karta da bude jasnije što pjesnik htio reći
http://img259.imageshack.us/i/mistikanatalitranziti.gif/

S.C.
25.10.2009., 14:53
O Cvorovima jako dobra knjiga: Jan Spiller, Astrology for the soul (http://www.amazon.com/Astrology-Soul-Bantam-Classics-Spiller/dp/0553378384).

...

Buduci da sam radila neke biljeske, mogla bih i ovdje prenijeti ponesto iz spomenute literature. Meni je zaista puno znacilo tako se jasno vidjeti u tumacenjima polozaja svojih cvorova pa evo za sve one koji imaju iste pozicije:

Sjeverni cvor u Biku - Juzni cvor u Skorpionu

Osnovna poanta kod ovih polozaja jeste da je za osobnu evoluciju i unutrasnji mir potrebno sto vise razvijati i u svakodnenom zivotu primjenjivati karakteristike koje se vezu uz zemljani (materijalni, prakticni, strpljivi, uporni, graditeljski, tjelesni) znak Bika, vladajuci planet Veneru (ugoda, ljepota, uzivanje, ljubav) te uzeti u svjesno razmatranje glavna pitanja koja prate seriju 2 (razvijanje samopostovanja, vlastitog sustava vrijednosti, postavljanje granica izmedju sebe i drugih, svijest o novcu). Istovremeno, za dobrobit takvog pojedinca je iznimno vazno udaljiti se od nekih negativnih aspekata serije 8 - vodenog (ekstremnog, intenzivnog, sklonog krizama) znaka Skorpiona, vladajuceg planeta Plutona (intenzivne emocije, prodiranje u psihu drugoga, emotivno - psihicko stapanje te brisanje granica izmedju sebe i drugoga, velika emotivna zavisnost).

Prevlast serije 8, odnosno Juzog cvora nad serijom 2, odnosno Sjevernim cvorom, ogleda se u tzv. slabim tockama ili iskusenjima u koje te individue kroz zivot nesvjesno upadaju i time mnogo gube. To se dogadja stoga sto je dio njih (obiljezen polozajem Juznog cvora) u ovome trenu prenaglasen, pretjerano razvijen i ojacan do mjere da pocinje upravljati covjekom, iako mu sada vise ne koristi kao prije.

Pa da vidimo koje su to slabe tocke osoba sa cvorovima na osi Bik - Skorpion:

Prva i najvaznija je:
Trazenje vlastite vrijednosti kroz duge
Mnogi vjerojatno u nekoj mjeri imaju isti problem, ali u ovome slucaju, on je problem sa velikim P. Ovdje imamo jednu veliku prazninu kada su u pitanju osjecaj vlastite vrijednosti, potpunosti i samopostovanja. Ove osobe su sklone promatranju drugih, kopiranju tudjih sustava vrijednosti te osobno prilagodjavanje istima, kako bi bili postovani, cijenjeni i uvazeni. Potpuno su ovisni o tudjim reakcijama te konstantno zive u krizi zbog nedostatka unutrasnje sigurnosti kao i zbog nezadovoljenih vlastitih potreba. Uvijek u potrazi za tudjim uvazavanjem skloni su se mnogo hvaliti, usmjeravati paznju na sebe i na sebi isticati ono sto drugi smatraju vaznim i pozeljnim. Skloni su se baviti stvarima (profesijama) koje drugi smatraju dobrima, bez da zaista uzivaju u tome, samo kako bi osjetili da ih se postuje. No bez obzira koliko im drugi zapljeskali, koliko novca, ugleda i prijatelja imali, oni samo na temelju toga nikada nece biti zadovoljni. Nikada im nitko ni na koji nacin ne moze ukazati dovoljno postovanja da bi se oni sami unutar sebe osjecali dobro i vrijedno. Moraju formirati vlastiti sustav vrijednosti, odrediti sto je njima vazno i pozeljno te se prilagodjavati iskljucivo sebi. Postovanje koje ce prema samima osjetiti uslijed toga sto jesu upravo ono sto jesu, a ne sto drugi ocekuju od njih, je postovanje koje trebaju. Trebaju nauciti da se ne hrane tudjim uvazavanjem, nego da sami sebe pune energijom i na taj nacin sami sebi postanu dovoljni, a u odnose sa drugima pocnu stupati zato sto tako zele, a ne zato sto im je to potrebno.

Taj glavni problem proizlazi iz "proslozivotnih" navika da se stapaju sa drugom osobom na toliko dubokom nivou gdje se stvara energija mnogo veca no sto je svaka pojedinacna te se pritom brisu njihove medjusobne granice (simbolika Skorpiona). Znali su vrlo dobro zaviriti u psihu druge osobe, razumjeti njene motive i potrebe te predvidjeti njihove (re)akcije. Na isti nacin znali su se prilagoditi i udovoljiti svom partneru u svim onim vaznim ali neizgovorenim zeljama. Takodjer su proveli mnogo vremena kao "osoba u sjenci", iza neke izrazito mocne osobe koja je u zamjenu za emotivnu energiju ovoj osobi pruzala materijalnu sigurnost, potvrdu i uvazavanje. Cesto su odustajale i od onoga sto je njima samima bilo vazno samo kako bi udruzile snagu s tom drugom osobom i osjecale se vrijedno. Na taj nacin osobe sa Sjevernim cvorom u Biku postupno su izgubile osjecaj za novac, vlastite talente i nacine da sami stvaraju na materijalnom planu, a suvise su ojacale potrebu za medjusobnom zavisnoscu i psiholoskim istrazivanjima drugih.

Zato su sljedeci veliki problemi kod ovih osoba:

Stalna potraga za "srodnom dusom"
Karakterizira ih konstantno traganje za tom posebnom osobom s kojom ce se neraskidivo vezati i uz koju ce se zasigurno osjecati sigurno, potpuno i smisleno. Zele trajno obavezivanje i partnera za kojeg znaju da ce im uvijek biti oslonac, a sigurni su da ce to ostvariti kroz potpunu medjusobnu zavisnost. Treba im netko tko ce im biti vazan, najvazniji na svijetu, da bi zatim taj netko svojim odobravanjem ucinio i njih vaznima. Naravno da takvu vaznost i vrijednost nikada nece naci kroz druge. Prije svega moraju uspostaviti osjecaj cjelovitosti kada su sami, uvidjeti da mogu zivjeti i samo od svoje energije i tek kada vise ne budu trebali partnera, moci ce formirati kvalitetan odnos s osobom koja je zaista prava za njih. U silnoj zelji da privuku partnera pocinju usvajati sustav vrijednosti neke druge osobe pa se ponasaju u skladu s njegovim svjetonazorima, cak i ako osobno to ne smatraju bitnim te na taj nacin privlace sasvim krive ljude. Odbijaju one koje bi inace privukli, s kojima dijele misljenja i vrijednosti, a privlace one s kojima uopce nisu kompatibilni i pritom gube sebe. Navikli su da istrazuju psihologiju drugih, da se na taj nacin vjesto prilagodjavaju potrebama drugih te formiraju jaku vezu i stapanje, ali ponavljati te postupke sada za njih vise nije korisno ni dobro. Sve dok se osjecaju nepotpuno, privlaciti ce osobe koje trebaju nekoga u svojoj sjenci. Umjesto da se oni prilagodjavaju drugima, trebali bi formirati vlastite vrijednosti, definirati vlastite potrebe i zelje te dozvoliti da se sada drugi prilagode njima. Sada su se uloge preokrenule i sada je vrijeme da dozvole drugoj osobi da bude ta koja ce davati podrsku, pomagati i jacati.

Neprimjerena seksualnost
U toj potrazi toliko su nestrpljivi i zeljni intenziteta (zbog svoje skorpionske "proslosti"), a trebali bi razvijati bikovsku smirenost, sigurnost i postepenost. Izrazene su seksualnosti i skloni su prebrzo ulijetati u seksualne odnose, zeleci se odmah povezati na tako intimnoj razini, uvjereni da ce putem seksa uvidjeti kompatibilnost partnera. Ali ono sto ih frustrira je sto osim pocetnog zanosa i privremene energetske povezanosti, najcesce vise ne ostaje nista trajno jer su preskoceni neki vazni koraci u postupku medjusobnog prilagodjavanja. Zapravo je istina da ce ih seksualni odnosi mnogo vise ispunjavati ukoliko ne budu brzali i ukoliko si prije svega dozvole da uzivaju u tjelesnosti tog cina. Do sada su navikli na mentalno i emocionalno sjedinjavanje s drugima, na seks kao duhovan cin iz kojeg je izostavljen aspekt uzivanja u fizickom tijelu. Sada je vrijeme da se manje fokusiraju na energetsko polje a vise na konkretno fizicko tijelo. Vrijeme je da razvijaju strpljenje, da upoznaju svoje i partnerove fizicke funkcije i potrebe (kao i one svakodnevne, neseksualne), da uzivaju u jednostavnim prirodnim zadovoljstvima.

Skonost krizama i ekstremima
To je takodjer jos jedna od navika iz "skorpionske proslosti", ovisnost o navali adrenalina, zahvaljujuci kojoj jos uvijek mogu privlaciti krize i traume u svoj zivot. Zbog toga cine sve ono sto je pogresno i nimalo pogodno za njihovo sretno ispunjenje u ovome vremenu. Cesto zanemaruju svoje tijelo i zdravlje, upustaju se u svakojake rizike, postaju bijesni, nasilni, borbeni i dozvoljavaju silama destrukcije da dovedu do pustosi u svim podrucjima njihovog zivota. Cesto svojim pretjeranim reakcijama rade krize i probleme tamo gdje ih nije bilo, posebno u slucajevima kada predosjete da osoba za koju su se vezali vise nije iskrena ili stoposto vezana za njih. Panicno se boje napustanja, a cim naslute da ih netko zeli povrijediti, automatski aktiviraju mehanizme paklene osvete. Time sebe guraju u crni ponor unutrasnje nesigurnosti i vjecnog straha. A potrebno im je nesto sasvim suprotno - njegovanje osjecaja ugode i ravnoteze, mira i zadovoljstva. Kao i dobar odnos prema vlastitom tijelu. Ukoliko se brinu za vlastitu egzistenciju, trebali bi se samostalno pobrinuti da se osiguraju na tom podrucju, da ne ovise ni o kome i to ce im pruziti nevjerojatan osjecaj smirenosti. Takodjer, vazno je da ne dozvole strasti (Pluton) da nadjaca ljubav (Venera), jer strast radi strasti vodi u unistenje. A njihov zadatak nije unistavanje, nego gradnja. Kada ih vodi ljubav, onda grade i nevjerojatno su uspjesni u tome. Na taj nacin jacaju samopostovanje i osjecaj vlastite vrijednosti koji im nedostaje.

Potrebno je da su konstantno svjesni svoje "tamne strane" te da svjesno idu prema "svjetlosti". Kada steknu moc, skloni su da ju zloupotrijebe i tu bi takodjer trebali biti oprezni jer za njih u potpunosti vrijedi ona "sve se vraca, sve se placa". U ljudima takodjer cesto vide "zlo", traze ga i mrze te se na taj nacin jos vise uvlace u negativnu mracnu energiju koja ih koci. Umjesto toga, trebali bi biti usmjereni samo na pozitivne stvari, uvijek traziti ono pozitivno u drugima i kada im je najteze, bas onda pruziti ljubav.

Strah od oprosta
Oprastanje je vid ocuvanja moci kod ovih individua, ali zbog svoje "skorpionske karme", to im nije nimalo lako. Navikli su, naravno, na obranu osvetom, ali sada je potrebno da se oslobode svih negativnosti davanjem oprosta onima koji su ih povrijedili u proslosti. Osveta i zlopamcenje sada ih samo odvracaju od njihovog novog, smirenog pravca u kojem bi trebali ici. Drzanjem zamjerki i losih sjecanja ne mogu izgraditi miran zivot ugodnosti i stabilnosti koji je za njih predvidjen. Dok ne nauce umijece oprosta, nece moci ocistiti svoje psihicko polje od (negativnih) utjecaja drugih osoba, niti povratiti svoj unutrasnji mir. Drugim rijecima, nece moci ispuniti svoju svrhu (Sjeverni cvor). Ono sto ih sprecava u prastanju je strah da ce ponovno biti povrijedjeni, jer vise nece imati sjecanje ispunjeno ljutnjom koje ih drzi na oprezu i cuva od ponovnog napada. No takva pripravnost nije dobra za njih niti se trebaju plasiti ponovnih napada. Jednom kada zaista oproste, njihova snaga neizmjeno raste a oni postaju potpuno neosjetljivi na bilo sto sto bi ta osoba mogla ponovno ucinit. Stvaraju svoj unutarnji mir i sigurnost u kojima ih neke stvari iz proslosti vise ne mogu poljuljati.

S.C.
25.10.2009., 14:53
Zatim:

Zanemarivanje ili neprepoznavanje vlastitih potreba i talenata
Najbitnije za ove osobe je da se okane od dubljeg mijesanja s drugim ljudima (sto gotovo automatski cine) i da se usredotoce na same sebe. Skloni su prvo misliti o potrebama drugih a zatim svoje vlastite konstruirati prema njima, bez da zaista otkriju sto oni sami hoce. Trebali bi se iskreno zapitati: Sto je ono sto meni treba? Koji su moji razlozi? Kljucna stvar prema kojoj ce znati da su na pravom tragu je - osjecaj ugodnosti. Ako se osjecaju ugodno, ako se pri pomisli na odredjeni cilj osjecaju zadovoljno, to bi im trebao biti znak da nastave. Na taj nacin polako iscrtavaju vlastite granice i prepoznaju vlastite potrebe. Kada dosegnu taj nivo unutrasnje ugodnosti i stabilnosti i partnerski odnosi postaju cvrsci i kvalitetniji. Do tada jedino za sto se mogu uhvatiti jeste ta povezanost s drugom osobom, sto je vrlo osjetljiv i nestabilan polozaj, osobito za nekoga sa Sjevernim cvorom u znaku Bika. Takvoj osobi potrebno je mnogo vise stabilnosti i cvrstoce, koju moze pronaci samo ukoliko u sebi samome izgradi nesto trajno i postojano. U mnogim "proslim zivotima" oni su prolazili kroz mnogo korjenitih promjena, preobrazaja, smrti i ponovnih rodjenja, bavili se istrazivanjima vlastite i tudje duse....pa im je u ovome dozvoljeno (i odredjeno) da uspore, da se odmore, steknu imetak i uzivaju u materijalnim zivotnim zadovoljstvima poput ukusne hrane, dobrog seksa i stabilnog, domaceg okruzenja. Prvi korak ka prihacvacanju sebe je priznanje da su osobe sa potrebama, kako duhovnim, emotivnim tako i fizickim, a zatim je potrebno da preuzmu odgovornost za ispunjenje tih potreba. Toliko su dugo poricali, zanemarivali i odlagali vlastite potrebe u korist zajednistva s partnerom, da sada taj "potrebiti dio" u njima ima previse energije i samo ceka da bude prigrljen i aktiviran. Na taj nacin se rjesavaju nesigurnosti i stjecu potrebno samopostovanje.

Cesto ih pogodi osjecaj zavisti prema onome sto drugi imaju. Promatraju tudje posjede i vrijednosti te automatski pocnu zuditi za njima. U tom slucaju trebali bi zastati i razmisliti sto od svega oni zaista zele, a sto misle da zele samo zato jer drugi to imaju. Rjesenje je u vlastitom osjecaju ugode, a kljucna pitanja su opet: Sto meni ovdje treba? Sto mi je potrebno da bi mi u ovoj situaciji bilo ugodno? Ovo jeste zivot materijalnog stjecanja za njih i nije pogresno da zele materijalne stvari, a umjesto da samo prizeljkuju, potrebno je da to budu voljni vlastitim naporima stvoriti ili zaraditi. Mogu imati sve sto pozele ako se potrude. Za sve sto zele, ne bi trebali zaduzivati druge, niti se oslanjati na ikoga osim na vlastite snage. Drugi ce im cesto htjeti pomoci i oni mogu i trebaju otvoreno prihvatiti tu pomoc, ali trebaju racunati bez nje. Tako prepoznaju svoju snagu, onu iznutra, neovisnu o ikome i jacaju sebe kao kompletnu osobu.

Vazno je da ne guse svoje potrebe iz straha od toga sto ce drugi reci ili misliti o njima. Kako su navikli na podredjenost tudjem sustavu vrijednosti, automatski prikrivaju vlastite zelje, misleci da to nije drustveno prihvatljivo. Tako cesto dozvoljavaju da tudje vrijednosti ucine nevaznim ono sto oni sami iskreno zele. Primjerice, ako im je vazna materijalna sigurnost u obliku mnogo novca, oni se plase da ce ih drugi osuditi sto su takvi "materijalisti", a ne "duhovne osobe" (kakve se cijene) pa ce se truditi da te svoje potrebe potisnu u sebi. Sto je potpuno pogresno i nepovoljno za njihov osjecaj i sustav vrijednosti. Potrebno je da otvoreno pokazu sto zele, a zatim i da to ostvare.

Bitno je i da razviju osjecaj zahvalnosti za ono sto vec imaju. Kada se usredotoce na zahvalnost za sve ono sto im je Univerzum vec podario, manje ce ih progoniti nerazumne zudnje za onime sto im ustvari ne treba. Nazalost, tu zahvalnost nisu navikli izrazavati jer su kroz prijasnja iskustva navikli da nikako ne mogu zadovoljiti svoje zelje, uvijek su htjeli jos i tome nije bilo kraja. Sada je vrijeme da postupe potpuno suprotno, da bi se umjesto stalnog nemira i nezadovoljstva napokon osjetili opusteno i zadovoljno. Ovako su u mogunosti da osjete potpunost ljubavi unutar sebe (Venera) koja zamjenjuje ono uzbudjenje i nemir koji su cesto osjecali (Pluton). Energija zahvalnosti vraca ih samima sebi te se na taj nacin otvaraju prema zivotu koji im donosi jos vise.

I u odnosima vazno je da iskazuju svoju nelagodu ili povrijedjenost, kako bi druga strana jasno dobila na uvid nacin funkcioniranja ove individue i kako bi se odnos gradio na istini, postenju i obostranom zadovoljstvu. Ne bi se trebali bojati pokazati sebe, sasvim je normalno da se razlikujemo jedni od drugih. Buduci da je najbitnija stvar za njih odanost, trebaju znati da je za pravu odanost u odnosu potrebno da prije svega svaki od partnera bude odan samome sebi. I kada zive prema vlastitim vrijednostima, druga osoba ce ih prepoznati i pribliziti se ukoliko joj to odgovara ili, ukoliko joj ne odgovara, otici i napraviti mjesta za nekog pogodnijeg (sto je na kraju krajeva najbolje rjesenje za sve).

Takodjer je nuzno da se rijese podsvjesnih komplekasa i osjecaja krivice radi kojih sami sebi "podmecu nogu". Koliko god u drugima jasno vide kako sami sebe ogranicavaju i sputavaju, toliko su slijepi za vlastite iste probleme. I ne samo to, oni nisu spremni prihvatiti dobronamjernu kritiku i savjet svojih bliznjih koji cesto jasno vide u cemu je problem. Razloga za to su dva: prvi je sto su navikli da su oni ti koji imaju moc da u drugima vide ono skriveno, koji druge podrzavaju i iscjeljuju. Nikada jos nisu dozivjeli suprotno i naprosto ne vjeruju da je to moguce. A drugi je taj sto tudje napore da pomognu tumace kao napad i omalovazavanje sto je, uz pocetno nisko samopostovanje, vrlo velika prepreka pozitivnom prihvacanju pomoci. Isto tako, boje se iskazati sto im treba kako bi bili sretni pa time uskracuju partneru priliku da ih istinski zadovolji. I to ponovno zato jer su navikli da su oni ti koji ispunjavaju (skrivene) zelje partneru. Jedna od najvaznijih lekcija za njih je da dozvole drugima da im se prilagode, da ih ojacaju i usrece.

Nevjerojatna je sklonost ovih individua da ogranicavaju i sabotiraju sami sebe. Duboko u sebi osjecaju se nedostojno cilja kojeg su si zacrtali pa si nesvjesno postavljaju svakojake sulude prepreke. Njihov unutrasnji otpor je toliko snazan da izostavljaju upravo ono sto bi im ocigledno osiguralo uspjeh. Problem je sto ne vide taj kompleks u sebi i ne dozvoljavaju drugima da ga razotkriju. Kada shvate koliko je potrebno da bi nesto ostvarili, instantno ih hvata panika. Boje se neuspjeha, a zapravo ga upravo na taj nacin prizivaju. Neuspjeh bi ucinio da se osjecaju jos manje vrijednima nego na samome pocetku pa iz silnog straha odlucuju ne dati sve od sebe. Cesto se pomalo odmicu od vlastitog cilja, odgadjaju ga i bave se nekim nevaznim, sporednim stvarima u kojima ne postoji tolika opasnost od rusenja samopouzdanja. Ponekad je najbolje da se nadju u situaciji u kojoj nemaju izbora, nego da se trude iz petnih zila, jer tada uspjevaju, a njihov osjecaj osobne vrijednosti raste, ali to nije pristup koji je najpogodniji za njih.

Do svega toga dolazi jer se krecu suvise brzo i jer zapravo zele biti vise od onoga sto jesu. Nisu utemeljeni u sebi i uslijed silne zelje da se dokazu sebi i drugima, gube svaku sposobnost za napredovanjem. Rjesenje njihovog problema je u prakticnom i postepenom pristupu. Treba im dobro razradjeni plan, u kojem je cijeli proces podijeljen na vise koraka, a svaki je korak potrebno provesti strpljivo i s punom paznjom. Tako stjecu osjecaj sigurnosti i zapravo mogu biti vrlo uspjesni. Ovo su njihove prilike da uspore i da nauce kako je u redu da budu upravo ono sto jesu. I da intenzitet i nestrpljivost zamjene smirenoscu i ustrajnoscu. Jer, veliki problem ovih individua je sto im se u svemu zuri. Zele sve i to odmah, a plase se poduzeti potrebne korake. No, ipak je bitno da shvate kako kroz zurbu najcesce nece nista postici. Njima je sada dano da nauce (g)raditi polako, tako da temelji budu sigurni. Oni su sjajni graditelji i sve sto postepeno i sigurno izgrade moze trajati vjecno. Trebali bi se rijesiti osjecaja zudnje i potrebe da ispune svaki impuls svoje zelje cim se on pojavi. To ih nece zadovoljiti. Umjesto da uzalud "sagore", oni trebaju dati sebi vremena da naprave plan, da osjete samopouzdanje i snagu unutar sebe kao i zadovoljstvo nakon svakog koraka koji su poduzeli. Tako ce ih postepeno ispunjavati mir istiskujuci iz njih onaj grc i strah. Oni su navikli po kratkom postupku obavljati rusenje, a srusiti se moze cijeli svijet u sekundi. No sada je njihov zadatak gradnja, a to je proces koji traje mnogo dulje. On zahtjeva vise paznje, vremena i planiranja i ne moze se ubrzati jer bi to bilo kobno po cijelu strukturu. Dakle, svaki puta kada se osjete nezadovoljno i nemirno, to im je pokazatelj da zure i da trebaju usporiti.

S.C.
25.10.2009., 15:00
Zanemarivanje fizickih aspekata zivota
Ove su individue provele mnogo vremena petljajuci se u energetska polja drugih osoba, brisuci granice izmedju sebe i te druge posebne osobe, da su na taj nacin izgubili osjecaj svoje fizicke utemeljenosti. Toliko su htjeli da se uzdignu, da se vinu u neka suptilnija podrucja, da dozive nesto posebno i duhovno ispunjavajuce....da su zaboravili kako uzivati u onome sto im je ravno pred nosom - svome tijelu i fizickim aspektima zivota. Pritom su izgubili vlastiti osjecaj stabilnosti i sada je njihov zadatak da ponovno vrate obje noge na zemlju. Njihov je zadatak da si ugode na fizickom planu sto vise mogu i da pritom ne osjecaju ni trunkicu krivice. Sasvim je u redu da mnogo vremena provode radeci ono sto zele i ono sto ce uciniti da se osjecaju ugodno i zadovoljno, da streme materijalnim vrijednostima i fizickim zadovoljstvima. Ta vrata su im sirom otvorena radi postizanja duhovne ravnoteze. Buduci da su do sada intenzivo razvijali uzivanje u duhovno - psihickim culima, sada je vrijeme za razvijanje dublje svjesnosti fizickih cula. Iskustvom culnih zadovoljstava povratiti ce osjecaj vlastite zemaljske prirode i postati utemeljeniji i sretniji. Kao da su pronasli davno izgubljeni komadic sebe.

Za njih je neopisivo vazno da ugadjaju svojim osjetilima, da se aktiviraju na podrucjima koja ih dovode u vezu sa njihovim tijelom jer im to pruza prijeko potrebno zadovoljstvo i uvazavanje sebe. Dobra i ukusna hrana, miris prirode, fini parfem, dodir voljene osobe, masaza, meka tkanina na kozi, skripa snijega pod nogama, cvrkut ptica, muzika....sve ih to moze ocarati i pridonijeti osjecaju ispunjenja i vlastitog mira. Zato bi si trebali priustiti ono sto ih cini sretnim. Trebali bi se okruziti lijepim, udobnim i ugodnim stvarima (sve u simbolici Venere) i dozvoliti da svaki aspekt njihovog bica uziva u tome. Ne bi se trebali osjecati lose sto su im potrebne tako "bezvrijedne" i "prizemne" ili "povrsne" materijalne stvari jer one uopce nisu bezvrijedne. I osobama sa Sjevernim cvorom u Biku su prijeko potrebne. Na taj nacin, kada stvore odnos sa samima sobom, kroz ugadjanje svojim fizickim culima (Bik), nece im biti potrebno toliko puno emotivne hrane od drugih (Skorpion).

Jedan predivan dar koji dolazi s ovim polozajem cvorova je posebna povezanost s Majkom Prirodom i sa zemljom (element Bika) te upravo kroz nju mogu biti najvise okrepljeni. Zato je za njihovu unutrasnju snagu i dusevni mir takodjer vrlo vazno da mnogo vremena provode u prirodi, da sjednu na zemlju (uzemlje se), da se povezu direktno s njenom energijom i upiju je na ljekovit nacin. To ce jednako mnogo uciniti za njihov duh & tijelo.

I naravno:

Problematican odnos prema novcu
Polozaj Sjeverog cvora u Biku ukazuje na talente u stjecanju novca i sposobnost da se stekne prilicno bogatstvo. No, kako ove osobe nisu navikle (kroz "prosle zivote") da brinu o zaradi i izvorima novca, tako sada cesto propustaju dobre prilike za stjecanje. Takodjer, tesko im je pazljivo trositi buduci da o tome nikada nisu brinule niti imaju svijest o vrijednosti novca koja se stjece radom i priskrbljivanjem. One su navikle na "lak zivot" u tom pogledu, buduci da su uvijek bile opskrbljene tudjim novcem, bilo kroz partnerske odnose ili nasljedstva (Skorpion). Ali zato je sada vrijeme da prihvate odgovornost za vlastite financije, da samostalno brinu o sebi, imaju posao, placu, ustedjevinu i financijske planove za buducnost (Bik). To je oblik sigurnosti koji im je najpotrebniji kako bi se oslobodili i uzivali na svim drugim podrucjima. Cak i ako imaju takvu mogucnost, za njih nikako nije dobro da zive iskljucivo od partnerovog novca ili nekakvog nasljedja, jer to slabi njihov osjecaj vlastite vrijednosti, snage i unutrasnje sigurnosti. I pored takvih sretnih okolnosti, za njih je iznimno vazno da uvijek imaju nesto svoje i da na svim poljima izgradjuju sebe, neovisno o drugoj osobi. Nije im dozvoljeno da budu "nesvjesni" u odnosu na novac, a to jesu skloni biti. Znaju izgubiti kontrolu i neumjereno trositi kao da ce (opet) neto drugi sve to platiti. Pa iako znaju da nije tako, tesko im se oduprijeti tim porivima. Takodjer su, zbog svoje podsvjesne zelje za brzim uspjehom, skloni bogatstvo zamijeniti za dugove. Zeleci precacem doci do velikog novca, ulazu vise no sto imaju, a to je potpuno pogresan pristup za njih. Oni su uspjesni tek kada idu postepeno, korak po korak, bez velikih i naglih rizicnih ulaganja. Za njih je igra na sigurno. Promisljeno i stalozeno mogu dovoljno daleko stici, samo je potrebna mrvica strpljenja.

Bitno je da sami zaradjuju svoj novac i da budu placeni za svoju energiju, sto cesto sami sebi uskracuju. Navikli su na "dobrotvorni rad" jer su u "proslim zivotima" drugi placali njihove racune i oni sami nisu imali potrebu da grabe za novcem. Zbog takvog neiskustva, a i nedostatka osjecaja vlastite vrijednosti, sada se cesto i ne usude naplatiti vlastite talente i usluge. Jako je bitno da se bave poslovima koji su placeni i da putem zaradjivanja novca grade postovanje prema sebi. Jednom kada shvate sto im novac moze priustiti i koliko se dobro zahvaljujuci njemu mogu osjecati, probuditi ce u sebi talent za stjecanje te imaju sve sanse da se prilicno obogate. Ako postuju novac i mudro ga koriste, uvijek ce ga imati.


Znaci, za kraj da izdvojimo neke korisne "mantrice" za osobe sa Sjevernim cvorom u Biku:

"Da bih pobijedio, trebam nastaviti polako i ustrajno, korak po korak."
"Kada zivim po vlastitim vrijednostima, osjecam se dobro."
"Majka Priroda daje mi energiju koja mi je potrebna."
"Kada zadovoljim svoje potrebe i izricite potrebe drugih, gradim stabilnu osnovu za odnose."
"Ako mi je ugodno, na pravom sam putu."
"Ne tice me se sto drugi misle o meni."

HEAVEN SEVEN
25.10.2009., 17:01
Slažem se s Jan Spiller da su mjesečevi čvorovi najbolji putokaz ka suštinskom značenju natalne karte. Kada bih bio primoran izabrati jedan detalj horoskopa po kome bih na neviđeno išao nekome dati savjet, to bi bili baš mjesečevi čvorovi. Stoga nije ni čudno da mi je knjiga po kojoj referiraš uvijek negdje pri vrhu raspoložive astrološke literature.

Jako si dobro prenijela bitne točke iz preko 50 stranica teksta o dotičnom položaju. Napomenuo bih samo još da po mom iskustvu i feedbacku dvadesetak najbližih mi osoba, položaj čvorova u znaku, premda prilično adekvatno opisuje problematiku pojedinca ne zadire toliko duboko i jezgrovito kao što je slučaj kod položaja čvorova po kućama. Suočavajući se prvi puta s opisom mojih čvorova u znaku bio sam na trenutke zadivljen, ali neki detalji uza svu dobru volju nisu sjedale na mjesto. Činili su mi se prenaglašenima za moj slučaj. Tek kad sam otvorio dio gdje opisuje položaje u kućama sve je sjelo na svoje mjesto.

Zanimalo bi me da li si razmišljala o tome i što ti kažeš na to?

veruschka
26.10.2009., 20:37
Buduci da sam radila neke biljeske, mogla bih i ovdje prenijeti ponesto iz spomenute literature. Meni je zaista puno znacilo tako se jasno vidjeti u tumacenjima polozaja svojih cvorova pa evo za sve one koji imaju iste pozicije:

Sjeverni cvor u Biku - Juzni cvor u SkorpionuPretpostavljam da se to može odnositi i na Sjeverni u 2. i Južni u 8., što je moj položaj? Jer, tako sam si ja otprilike pokušavala protumačiti, da moram biti uzemljenija i senzualnija.

Ali, a to je ono što nikako ne mogu povezati, kako protumačiti taj položaj u kućama s položajem u znakovima, Sjeverni u 2. u Ribama i Južni u 8. u Djevici?

Kako ostvariti svoju zemaljsku prirodu kad mi je još i k tome Sunce u konjunkciji s Južnim čvorom? Sve mi je to strašno kontradiktorno i zagonetno.

Najsenzualniji i najprizemniji od zemljanih znakova po kući i najtranscendentalniji od vodenih po znaku.

Što to znači? Praktični rad u dobrotvorne svrhe? Kuhanje za beskućnike? Zavjet celibata unutar paganskog kulta? Ne kužim i ne kužim.

veruschka
26.10.2009., 20:41
Moram još i reći da u osobnoj polovici horoskopa imam samo Saturna, koji je vladar AC, u 4./5. kući, i taj Sjeverni čvor u 2., sve drugo mi je u kućama odnosa.

S.C.
27.10.2009., 07:17
Pretpostavljam da se to može odnositi i na Sjeverni u 2. i Južni u 8., što je moj položaj? Jer, tako sam si ja otprilike pokušavala protumačiti, da moram biti uzemljenija i senzualnija.

Nije bas tako. Naravno da postoje neke veze, ali se polozaj u kuci ne tumaci jednako kao i polozaj u znaku.

Ovako, da pokusam pojasniti citatom iz spomenute knjige:

Znak u kojem je smjesten Sjeverni cvor ukazuje na psiholosku promjenu do koje treba doci u samoj licnosti, dok kuca u kojoj je smjesten Sjeverni cvor pokazuje koja iskustva omogucavaju osobi da koristi tu novu psiholosku svijest.

Kao kada tumacis bilo koju planetu u natalnoj karti. Ako imas Merkur u drugom polju u znaku Riba, onda ces ga prvenstveno protumaciti kao Merkur u Ribama, a zatim ces saznati na kojim podrucjima i na koje nacine se on najbolje izrazava (2. polje).

Dakle, prije svega si protumaci Sjeverni cvor u Ribama/Juzni cvor u Djevici, a kada to razjasnis, onda ce ti biti lakse uklopiti i 2. kucu u sve to.


Kako ostvariti svoju zemaljsku prirodu kad mi je još i k tome Sunce u konjunkciji s Južnim čvorom? Sve mi je to strašno kontradiktorno i zagonetno.

Ti ne moras "ostvarivati svoju zemaljsku prirodu" buduci da ti se Sunce & Juzni cvor vec nalaze u Djevici. Ti trebas, upravo suprotno, razvijati svoju "univerzalnu duhovnu prirodu" (Sjeverni cvor u Ribama) i dozvoliti prepustanje Bogu, Univerzumu, nekoj Visoj Sili etc. sa spokojnom mislju da je sve onako kako treba biti i da nije potrebno da se konstantno brines, kritiziras, u svemu trazis mane i osesivno pokusavas uspostaviti neki red (Juzni cvor u Djevici). Za tebe je korisno mantrati: "Sve je u redu tako kako jeste." Bitno je da imas povjerenja u Univerzum, da se smiris i da ne tragas neprestano za nekim savrsenstvom jer ono vec jeste ovdje - trebas ga samo vidjeti.

Takodjer trebas shvatiti kako nije potrebno da uvijek imas sve pod kontrolom, da sve bude precizno i nepogresivo, jasno i izmjerljivo, jer cak i ako nije tako, nista se lose nece dogoditi. "Nitko nece umrijeti." A osobe sa Sjevernim cvorom u Ribama su "prosle zivote" provele kao iscjelitelji, pomagaci, kirurzi, medicinske sestre (Djevica).....svi oni cija je greska bila kobna po tudji zivot. Zato sada imaju slican strah i nastoje da se "operacija" obavi sto bolje, da se savrseno slijedi "plan". Skloni su biti "ukoceni" i sasvim se uspaniciti ako bilo sto pocne odstupati od onoga kako su si zacrtali.

Eto, na ovaj nacin bi pocelo tumacenje tvojih cvorova, a uklapanje 2. kuce bi islo u sljedecem smjeru:

Osobe sa Juznim cvorom u Djevici sklone su razmisljati o sebi na praktican nacin. Uvijek pokusavaju dokuciti gdje pripadaju, sto im je posao/duznost te kako se uklapaju sa ostalima (kako one mogu "sluziti drustvu"). Svoj unutrasnji osjecaj vlastite vrijednosti temelje upravo na svome radu, obavljanju svojih duznosti i ukupnoj korisnosti/produktivnosti. To su smjernice prema kojima oni znaju da "vrijede". Pomisao da nisu jasno odredjeni (tim smjernicama) im je zastrasujuca.

Oni traze sigurnost negdje vani, kroz neki jasan i opipljiv polozaj (Djevica), a zadatak im je sada da ucine upravo suprotno. Moraju se pronaci u duhovnoj dimenziji zivota, usmjeriti se na ono neopipljivo, nemjerljivo i neuhvatljivo iza materijalne stvarnosti (Ribe). Moraju postati sami sebi bitni takvi kakvi jesu - iznutra, bez da se pokusavaju definirati.

Kada razjasnis da ne moras uvijek biti odredjena, gdja Savrsena, da ne moras bas ti uvijek drzati sve konce u rukama i da je u redu da se potpuno prepustis i pocnes vjerovati "beskonacnom i savrsenom zivotu", onda ces postati svjesna sire slike i shvatiti da se i bez tvog grca stvari odvijaju na tvoju korist. Takva vjera i nada ispunit ce te vecim samopouzdanjem i smirenoscu (2. polje). Tada ces se poceti vjerovati sebi i vise se cijeniti (umjesto stalnog kritiziranja i pritiska kojim kocis veliki dio sebe). Pronaci ces u sebi pregrst novih, do sada nespoznatih talenata i vjestina, koje nisi upotrebljavala jer ih nisi smatrala bitnim koje se odnose na tu duhovnu dimenziju zivota - introspekcija, meditacija, tehnike opustanja, joga...itd., a putem kojih takodjer drugima mozes mnogo pomoci.

No jako je bitno i da se oslobodis osjecaja duznosti i krivice. Osobe sa Sjevernim cvorom u Ribama smatraju kako je njihova odgovornost da obavljaju neki posao ili duznost i time postaju "netko i nesto". Kada bi se samo prepustili, odnosno postali "nitko i nista" (specificno), obuzeo bi ih osjecaj krivice i pogresnosti. Toga bi se apsolutno trebali osloboditi na nacin da se potpuno opuste i prepuste. Potrebno je samome sebi reci: "U redu, izgleda da ne mogu savrseno obaviti ovaj posao. Pretpostavljam da samo trebam sve predati Bogu". To moze dovesti do promjene u njihovoj svijesti koja ce ih podici na visu razinu i putem koje ce u sebi prepoznati neke do sada zanemarene kvalitete. Ali isto tako, omogucit ce im da se konacno odmore i povrate unutrasnju i vanjsku snagu (2. polje). Jer njih sada fizicki i psihicki iscrpljuje kada previse vremena provode u svijetu, baveci se sakodnevnim napornim svjetovnim stvarima, zanemarujuci svoju dusu/psihu. Vazno je da se sto cesce povuku u svoj unutarnji svijet mira i da se posvete sebi.

Evo korisne afirmacije za tvoju cvornu grupu (Sjeverni cvor Ribe/Juzni cvor Djevica):


"Sve je u redu i sve se odvija kako treba."


"Bozja duhovna vlada nikada ne moze pasti."


"Kada sve pustim i prepustim se Bogu, pobjedjujem."


"Moj opstanak nije ugrozen neredom."


"To nije moj posao - to je Bozji posao."


A odlicni su mi i stihovi na kraju svakog poglavlja, koje je autorica namjenila za preusmjerenje svijesti onih malo vise pjesnicki naklonjenih dusica. :D Evo tvojih:

Kada, sasvim sam, ne mogu stvari da ispravim,
Posrcuci unazad, kad samo sto nisam uspio
Zeleci da bas sada bude
Sve sto vidim - da samo mogu...
Da samo mogu...

To je trenutak kada se sjetim
Da je sve u zivotu dobro -
Cak i ako se ne razumije...
Sve ce ti doci na vrijeme
Zato neka ova misao u umu ti bude
Da se sve odvija ... bas kako treba!

Maddie
27.10.2009., 07:45
ja imam sjeerni u biku,južni u skorpionu,ali su zamijenili mjesta,sjeverni je u 8 kuci,a juzni u 2 i to na nultim stupnjevima.
koliko to mijenja stvari?

pa poprilicno je tocno,što si napisala,ustvari jako tocno

Sunce01
27.10.2009., 12:05
ja imam sjeerni u biku,južni u skorpionu,ali su zamijenili mjesta,sjeverni je u 8 kuci,a juzni u 2 i to na nultim stupnjevima.
koliko to mijenja stvari?

pa poprilicno je tocno,što si napisala,ustvari jako tocno

i ja isto imam sj čvor u biku (osma kuca) i juzni u sko (druga kuca) i velika vecina je tocna i za mene :mig:

veruschka
27.10.2009., 17:49
Hvala, S.C. :)

Pretpostavljam da je konjunkcija Južnog čvora i Sunca izrazito teška jer upućuje na potpuno odricanje ega - što bi Sjeverni čvor u Ribama u potpunosti zahtijevao. Ali opet, i Sunce u 8. nije u najboljem položaju, u kući tuđih resursa, i jasno mi je kako u stvari to što je na osi Mjesečevih čvorova omogućava lakšu tranziciju prema vlastitim vrijednostima, a opet na neki univerzalni način, i to rafiniranjem škorpionskog okultizma prema ribljem misticizmu (ovo Bik - Riba mi je totalno neka panteistička kombinacija).

Ok, neću više :D
Hvala :)

Hermione Granger
28.10.2009., 08:00
Da se referiram na ove odlične opise Sj. čvora u Biku, a Juž. čvora u Škorpionu koje je postavila S.C. ... Moi također imam takvu postavku čvorova po znacima i ono što sam zamjetila jest da me, kako je i naznačeno u literaturi, mnogo više privlači znak Južnog čvora, odnosno znak Škorpiona. Težim intenzivnim, izuzetno dubokim emotivnim odnosima u kojima sam spremna dati sve od sebe, ali onda sve očekujem i natrag. Privlači me psihologija, promatranje i analiziranje ljudske psihe, zadiranje u nju; privlači me sve što je tajanstveno i skriveno prvom opažaju, smrt, okultno ( ne sad u nekom crmomagijaškom smislu :D ) ... i sve je okej dok se ne sjetim da to baš i nisu područja djelatnosti koja će me voditi rastu, novim iskustvima, odnosno Sj. čvoru.

Ali teško mi je odvojiti se od takvih svojih osjećaja i interesa, osjećam ih kao da su dio mene i ne znam mogu li i trebam li uopće presijecati te spone.
Mislim, tu onda ulazi i astrologija.
Ako ću razvijati svoj Sj. čvor, znači li da se trebam okanuti astrologije, a uhvatiti kuhače i zarađivanja novaca ( namjerno malo karikiram da bih dočarala elementarnu razinu te dvojbe koju osjećam u sebi ) !?

:confused:

tami25
28.10.2009., 23:36
pitanjce:mjesečev čvor u 11 kući a 11 kuća dio u jarcu dio u strijelcu!

Dejjan
18.11.2009., 20:21
Ja imam Južni Mesečev Čvor u 12-toj kući i to na Algolu :D , u Biku,koji je uklješten.Uz to i Mars u 12-toj mi je u konjukciji sa Algolom :cerek:

12.kuća
24.11.2009., 14:25
... kada pogledamo položaje Sjevernog i Južnog mjesečevog čvora, bi li ih se moglo opisati na način da kažemo da je Južni mjesečev čvor ono što nosimo iz prošlih života, ono što je već u nama i da je upravo to potrebno osvijestiti te se tim sposobnostima i iskustvima koje već imamo, nosimo u sebi u sebi usmjeriti ka položaju Sjevernog čvora i kroz Sjeverni čvor se realizirati?
U tom bi slučaju Južni mjesečev čvor bio pozadina, zaleđe, a Sjeverni mjesečev čvor područje realizacije, točka davanja, stvaranja?

Jesam ja to dobro shvatila:ne zna:?

Deus
24.11.2009., 17:47
... kada pogledamo položaje Sjevernog i Južnog mjesečevog čvora, bi li ih se moglo opisati na način da kažemo da je Južni mjesečev čvor ono što nosimo iz prošlih života, ono što je već u nama i da je upravo to potrebno osvijestiti te se tim sposobnostima i iskustvima koje već imamo, nosimo u sebi u sebi usmjeriti ka položaju Sjevernog čvora i kroz Sjeverni čvor se realizirati?
U tom bi slučaju Južni mjesečev čvor bio pozadina, zaleđe, a Sjeverni mjesečev čvor područje realizacije, točka davanja, stvaranja?

Jesam ja to dobro shvatila:ne zna:?


Ma super !

:top:

12.kuća
24.11.2009., 19:30
Ma super !

:top:

... dobro:), a kako bih mogla opisati Južni mjesečev čvor u Vodenjaku u 08. kući?
Što on sadrži s obzirom na položaj u znaku i kući? Kakva iskustva?

marker
24.11.2009., 20:57
... dobro:), a kako bih mogla opisati Južni mjesečev čvor u Vodenjaku u 08. kući?
Što on sadrži s obzirom na položaj u znaku i kući? Kakva iskustva?

Ne znam previše o čvorovima, uspjela sam iskopati nešto s on-line skripte:

C/P

Južni čvor u Vodenjaku donio je u ovaj život načelo jednakosti i pravičnosti. U sadašnjem životu osoba može biti samostalna i jedinstvena i izražavati svoja urođena uvjerenja. No njezina su najveća postignuća moguća kad osobnu volju preda službi čovječanstvu. Osoba može napraviti revolucionarne promjene u tradicionalnom. Velika neovisnost može zasmetati bliskim odnosima. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje potreba za originalnošću i slobodom iz prošlog života još traži izražaj. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje područje u kojemu se sva energija može fokusirati u novu sjajnu kreaciju, poklon svijetu. Ovo su čvorovi “izumitelja”

Imam pitanje,
Da li se na astrodienst-u može odabrati opcija da se prikaže i JMČ, te da li se prizna orbis 1 stupanj Me-JMČ?

12.kuća
24.11.2009., 21:16
Ne znam previše o čvorovima, uspjela sam iskopati nešto s on-line skripte:

C/P

Južni čvor u Vodenjaku donio je u ovaj život načelo jednakosti i pravičnosti. U sadašnjem životu osoba može biti samostalna i jedinstvena i izražavati svoja urođena uvjerenja. No njezina su najveća postignuća moguća kad osobnu volju preda službi čovječanstvu. Osoba može napraviti revolucionarne promjene u tradicionalnom. Velika neovisnost može zasmetati bliskim odnosima. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje potreba za originalnošću i slobodom iz prošlog života još traži izražaj. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje područje u kojemu se sva energija može fokusirati u novu sjajnu kreaciju, poklon svijetu. Ovo su čvorovi “izumitelja”

... znaš što mene zapravo zanima: koliko se čovjek treba oslanjati na Južni mjesečev čvor, treba li on bježati od onoga što nam on " nudi " i priklanjati se Sjevernom čvoru ili baš intenzivirati iskustva u kući u kojoj se nalazi i tek tada se okrenuti Sjevernom čvoru? Tu sam u dvojbi:ne zna:...

Imam pitanje,
Da li se na astrodienst-u može odabrati opcija da se prikaže i JMČ, te da li se prizna orbis 1 stupanj Me-JMČ?

... ne znam, Južni čvor je nasuprot Sjevernog čvora i položaj mu je jednostavno odrediti. Da bi se vidjeli aspekti morao bi biti ucrtan, a gdje ga odabrati, ne znam:ne zna:.

Sunce01
17.12.2009., 10:21
Jel netko zna u kojem znaku se trenutno nalazi sjeverni mjesecev cvror i na kojem stupnju. Hvala :)

Saradonija
17.12.2009., 10:31
Jel netko zna u kojem znaku se trenutno nalazi sjeverni mjesecev cvror i na kojem stupnju. Hvala :)

21°08 Jarca

straw20
08.04.2010., 12:51
True node = sjeverni čvor = zmajeva glava = Caput draconis = Rahu

Mean node = južni čvor = zmajev rep = Cauda draconis = Ketu

Oprosti, ali ne znam koliko to drži vodu, s obzirom na činjenicu da po astro.comu meni se i Južni i Sjeverni čvor nalaze u istom znaku, a koliko mi je poznato južni čvor jest opozicija sjevernog:confused:
Dakle, ako je meni sjeverni čvor u ribama, južni mi mora biti u djevici, nipošto ribama.

stipe_bp
10.05.2010., 09:07
Jel moze neko da kaze nesto za
severni cvor u 12 kuci koja je u ribama?

Hvala,
Boook :)

Vega_21
13.07.2010., 13:33
Nije bas tako. Naravno da postoje neke veze, ali se polozaj u kuci ne tumaci jednako kao i polozaj u znaku.

Ovako, da pokusam pojasniti citatom iz spomenute knjige:

Znak u kojem je smjesten Sjeverni cvor ukazuje na psiholosku promjenu do koje treba doci u samoj licnosti, dok kuca u kojoj je smjesten Sjeverni cvor pokazuje koja iskustva omogucavaju osobi da koristi tu novu psiholosku svijest.

Kao kada tumacis bilo koju planetu u natalnoj karti. Ako imas Merkur u drugom polju u znaku Riba, onda ces ga prvenstveno protumaciti kao Merkur u Ribama, a zatim ces saznati na kojim podrucjima i na koje nacine se on najbolje izrazava (2. polje).

Dakle, prije svega si protumaci Sjeverni cvor u Ribama/Juzni cvor u Djevici, a kada to razjasnis, onda ce ti biti lakse uklopiti i 2. kucu u sve to.
Ti ne moras "ostvarivati svoju zemaljsku prirodu" buduci da ti se Sunce & Juzni cvor vec nalaze u Djevici. Ti trebas, upravo suprotno, razvijati svoju "univerzalnu duhovnu prirodu" (Sjeverni cvor u Ribama) i dozvoliti prepustanje Bogu, Univerzumu, nekoj Visoj Sili etc. sa spokojnom mislju da je sve onako kako treba biti i da nije potrebno da se konstantno brines, kritiziras, u svemu trazis mane i osesivno pokusavas uspostaviti neki red (Juzni cvor u Djevici). Za tebe je korisno mantrati: "Sve je u redu tako kako jeste." Bitno je da imas povjerenja u Univerzum, da se smiris i da ne tragas neprestano za nekim savrsenstvom jer ono vec jeste ovdje - trebas ga samo vidjeti.

Takodjer trebas shvatiti kako nije potrebno da uvijek imas sve pod kontrolom, da sve bude precizno i nepogresivo, jasno i izmjerljivo, jer cak i ako nije tako, nista se lose nece dogoditi. "Nitko nece umrijeti." A osobe sa Sjevernim cvorom u Ribama su "prosle zivote" provele kao iscjelitelji, pomagaci, kirurzi, medicinske sestre (Djevica).....svi oni cija je greska bila kobna po tudji zivot. Zato sada imaju slican strah i nastoje da se "operacija" obavi sto bolje, da se savrseno slijedi "plan". Skloni su biti "ukoceni" i sasvim se uspaniciti ako bilo sto pocne odstupati od onoga kako su si zacrtali.

Eto, na ovaj nacin bi pocelo tumacenje tvojih cvorova, a uklapanje 2. kuce bi islo u sljedecem smjeru:

Osobe sa Juznim cvorom u Djevici sklone su razmisljati o sebi na praktican nacin. Uvijek pokusavaju dokuciti gdje pripadaju, sto im je posao/duznost te kako se uklapaju sa ostalima (kako one mogu "sluziti drustvu"). Svoj unutrasnji osjecaj vlastite vrijednosti temelje upravo na svome radu, obavljanju svojih duznosti i ukupnoj korisnosti/produktivnosti. To su smjernice prema kojima oni znaju da "vrijede". Pomisao da nisu jasno odredjeni (tim smjernicama) im je zastrasujuca.

Oni traze sigurnost negdje vani, kroz neki jasan i opipljiv polozaj (Djevica), a zadatak im je sada da ucine upravo suprotno. Moraju se pronaci u duhovnoj dimenziji zivota, usmjeriti se na ono neopipljivo, nemjerljivo i neuhvatljivo iza materijalne stvarnosti (Ribe). Moraju postati sami sebi bitni takvi kakvi jesu - iznutra, bez da se pokusavaju definirati.

Kada razjasnis da ne moras uvijek biti odredjena, gdja Savrsena, da ne moras bas ti uvijek drzati sve konce u rukama i da je u redu da se potpuno prepustis i pocnes vjerovati "beskonacnom i savrsenom zivotu", onda ces postati svjesna sire slike i shvatiti da se i bez tvog grca stvari odvijaju na tvoju korist. Takva vjera i nada ispunit ce te vecim samopouzdanjem i smirenoscu (2. polje). Tada ces se poceti vjerovati sebi i vise se cijeniti (umjesto stalnog kritiziranja i pritiska kojim kocis veliki dio sebe). Pronaci ces u sebi pregrst novih, do sada nespoznatih talenata i vjestina, koje nisi upotrebljavala jer ih nisi smatrala bitnim koje se odnose na tu duhovnu dimenziju zivota - introspekcija, meditacija, tehnike opustanja, joga...itd., a putem kojih takodjer drugima mozes mnogo pomoci.

No jako je bitno i da se oslobodis osjecaja duznosti i krivice. Osobe sa Sjevernim cvorom u Ribama smatraju kako je njihova odgovornost da obavljaju neki posao ili duznost i time postaju "netko i nesto". Kada bi se samo prepustili, odnosno postali "nitko i nista" (specificno), obuzeo bi ih osjecaj krivice i pogresnosti. Toga bi se apsolutno trebali osloboditi na nacin da se potpuno opuste i prepuste. Potrebno je samome sebi reci: "U redu, izgleda da ne mogu savrseno obaviti ovaj posao. Pretpostavljam da samo trebam sve predati Bogu". To moze dovesti do promjene u njihovoj svijesti koja ce ih podici na visu razinu i putem koje ce u sebi prepoznati neke do sada zanemarene kvalitete. Ali isto tako, omogucit ce im da se konacno odmore i povrate unutrasnju i vanjsku snagu (2. polje). Jer njih sada fizicki i psihicki iscrpljuje kada previse vremena provode u svijetu, baveci se sakodnevnim napornim svjetovnim stvarima, zanemarujuci svoju dusu/psihu. Vazno je da se sto cesce povuku u svoj unutarnji svijet mira i da se posvete sebi.

Evo korisne afirmacije za tvoju cvornu grupu (Sjeverni cvor Ribe/Juzni cvor Djevica):


"Sve je u redu i sve se odvija kako treba."


"Bozja duhovna vlada nikada ne moze pasti."


"Kada sve pustim i prepustim se Bogu, pobjedjujem."


"Moj opstanak nije ugrozen neredom."


"To nije moj posao - to je Bozji posao."


A odlicni su mi i stihovi na kraju svakog poglavlja, koje je autorica namjenila za preusmjerenje svijesti onih malo vise pjesnicki naklonjenih dusica. :D Evo tvojih:

Kada, sasvim sam, ne mogu stvari da ispravim,
Posrcuci unazad, kad samo sto nisam uspio
Zeleci da bas sada bude
Sve sto vidim - da samo mogu...
Da samo mogu...

To je trenutak kada se sjetim
Da je sve u zivotu dobro -
Cak i ako se ne razumije...
Sve ce ti doci na vrijeme
Zato neka ova misao u umu ti bude
Da se sve odvija ... bas kako treba!

Imam Sjeverni čvor također u Ribama i totalno sam se pronašla u ovom tekstu,sve je kod mene baš onako kako tu piše,jedina stvar je to što mi je sjeverni čvor u 9.kući,pa mi fali spontanosti i vjere u sebe:s:top:

Mrs.Stelium
14.07.2010., 14:55
Meni je jedino Sevreni Mesečev Čvor u karti egzaltiran u Strelcu...:) a i dispozitor mu je odlično aspektovan, Jupiter u Vodoliji.

Mrs.Stelium
14.07.2010., 14:58
Oprosti, ali ne znam koliko to drži vodu, s obzirom na činjenicu da po astro.comu meni se i Južni i Sjeverni čvor nalaze u istom znaku, a koliko mi je poznato južni čvor jest opozicija sjevernog:confused:
Dakle, ako je meni sjeverni čvor u ribama, južni mi mora biti u djevici, nipošto ribama.

Po astro.com se pokazuje samo SMČ, a JMČ je njegova opozicija, ali je astro.com ne beleži, već se podrazumeva da je u znaku suprotnom onome gde je SMČ.

S.C.
14.07.2010., 16:57
Meni je jedino Sevreni Mesečev Čvor u karti egzaltiran u Strelcu...:) a i dispozitor mu je odlično aspektovan, Jupiter u Vodoliji.

Zar nije SMC bas obrnuto egzaltiran u Blizancima? :)

Vega_21
14.07.2010., 19:50
Meni je jedino Sevreni Mesečev Čvor u karti egzaltiran u Strelcu...:) a i dispozitor mu je odlično aspektovan, Jupiter u Vodoliji.

Pa,to je slično,tebi je sjeverni čvor u Strijelcu meni je u 9.kući,južni ti je u blizancima,a meni je u 3.kući

Meni je dispozitor sjevernog čvora neptun u jarcu u 7.kući i gradi dobre aspekte osim opozicije sa Ascedentom.Netun mi je vladar Mc-a:cerek:

pic
07.11.2010., 13:21
upravo sam se pital odakle meni smeckasta mrlja otprilike sirine cepa (npr od coca cole il pive) na desnoj ruci sa gornje strane
jel to od juznog cvora u 3coj kuci (blizanci-ruke) 90 asc? il mozda od 90 na vl ascendenta?
nije jako vidljivo, vjerojatno nitko ni ne primijecuje al eto mene zanima

Deus
07.11.2010., 14:20
upravo sam se pital odakle meni smeckasta mrlja otprilike sirine cepa (npr od coca cole il pive) na desnoj ruci sa gornje strane
jel to od juznog cvora u 3coj kuci (blizanci-ruke) 90 asc? il mozda od 90 na vl ascendenta?
nije jako vidljivo, vjerojatno nitko ni ne primijecuje al eto mene zanima


Gledam na brzinu...,pa možda unekoliko i griješim,ali...

Ovo je vezano za abdominalni pojas i po svoj se prilici iznjedrilo tijekom puberteta.Predstavlja ispušni ventil napetosti koje proizlaze iz tog područja.Izuzetno važna tjelesna točka.

Čvorovi kod tebe imaju upliv na opće zdravstveno stanje i daju ti sposobnost pa čak i moć autodijagnosticiranja i samoizlječenja.Dug,duuug život u svakom slučaju!

:s

pic
08.11.2010., 16:52
Gledam na brzinu...,pa možda unekoliko i griješim,ali...
Dug,duuug život u svakom slučaju!

nadajmo se da griješiš :zubo:

Anavir
08.12.2010., 00:45
zanimljiva tema, uvijek me zanimao značaj mjesečevih čvorova....
može li mi netko pojasniti moj- sjeverni u lavu a južni u vodenjaku'

12.kuća
09.12.2010., 12:13
Merkur polako ulazi u orbis konjunkcije s Plutonom. U znak jarca ulazi 1. prosinca 2010. a egzaktni aspekt nas očekuje 6. prosinca 2010. (http://i56.tinypic.com/fswn8.gif) Unutar aspekta Merkur 0º Pluton uvijek postoji snažna kompulzivna potreba za time da se nametnu vlastiti stavovi i ideje drugima - "mentalno". Pa je u mundanoj astrologiji ovo aspekt kada se kroz tisak, medije, promet (Merkur) očituju fatalni događaji i manipulativne radnje (Pluton).


U Plutonovim aspektima stoji potreba za dominacijom i kontrolom ali i nešto izazivačko pa u ovoj konjunkciji uvijek postoji i element nagovaračkog - mentalno namećućeg (Pluton). Kako je konjunkcija ovaj put u znaku jarca ovdje postoji snažan mentalni strah od "najgorega", a kod ovog aspekta često je prisutno fatalističko izražavanje koje može izgledati kao da je potpuno odstranjeno od logike. No logika je ovdje jasna, a sastoji se u potrebi da se na druge prenese vlastita unutrašnja tjeskoba. To je način da se impresioniraju mase jer riječi (Merkur) su ovdje način pridobivanja moći (Pluton). No ovo nije impresija riječima kao takvim, riječima kao izgovorenom...ovo je prije svega impresija onim što stoji iza neizrečenoga...svaka riječ nabijena je specifičnom emocijom. Ona-Plutonova emocija je iznimno neumoljiva i fokusirana pa je ovdje snažan element sugestije i prinude.

Tih dana će defintivno biti napeto "na mentalnom planu" prije svega zato jer se formiraju kvadrati na tu konjunkciju od konjunkcije Jupiter/Uran pri kraju znaka ribe pa bi neke sakrivene stvari nepredviđeno mogle izaći na vidjelo. Posebno su napeti dani kada Mjesec prolazi znakom strijelca i prve dekade jarca (5, 6, 7. pa i 8. prosinca). No taman i Mars mijenja znak i na taj način radi stelij s Merkurom i Plutonom da bi egzaktnu konjunkciju s Merkurom i Plutonom tvorio 14. prosinca (http://i55.tinypic.com/2093bx1.gif) (aspekt krađe i razbojstva).

:), Fish, htjela sam te još upitati kako se u ovu "sliku neba" uklapa Sjeverni mjesečev čvor koji se također nalazi u tranzitnom steliju Pl0Me0Ma?

Fish 1968
09.12.2010., 23:39
:), Fish, htjela sam te još upitati kako se u ovu "sliku neba" uklapa Sjeverni mjesečev čvor koji se također nalazi u tranzitnom steliju Pl0Me0Ma?
Budući da je Mjesec narod, a Mjesečevi čvorovi simboliziraju putanju neracionalne svijesti (općenito odnose koji "nisu racionalni")...u nekom mudanom smislu ovdje se energija ove snažne konjunkcije oslikava na nesvjesne obrazce koji postoje u narodu. Općenito kada se radi o planetama u konjukciji s čvorovima onda u mundanom smislu dolazi do neke vrste fokusa na vrlo snažan konflikt koji se mora razriješiti, konflikt koji se više ne može odlagati.

A općenito kada postoji opozicija čvorova na osi jarac/rak to jest položaj koji "tjera odrasti i postati zreo entitet", spreman da preuzme odgovornost na/za sebe. No to nije lako, jer postoji nesvjesni obrazac iz prošlosti u kojem je entitet živio pod zaštitom drugih (Južni čvor u raku), koji su na sebe uzimali odgovornost za njega (Sjeverni čvor u jarcu).

Sjeverni čvor simbolom je usmjeravanja prema budućnosti pa ovdje on "svojom prisutnošću" daje pojačani impuls da se "napusti prošlost" no kako su čvorovi uvijek vezani da bi to bilo ostvarivo moraju se očistiti stvari iz prošlosti (Južni čvor).

12.kuća
10.12.2010., 00:33
....Općenito kada se radi o planetama u konjukciji s čvorovima onda u mundanom smislu dolazi do neke vrste fokusa na vrlo snažan konflikt koji se mora razriješiti, konflikt koji se više ne može odlagati.

... jel to vrijedi (pored na mundanom) i na osobnom novou ("razriješiti konflikt")? Da budem malo jasnija:), je li to osnovna poanta čvorova - razriješiti sa onim što nosi položaj Južnog čvora da bi se put Sjevernog mjesečevog čvora " otvorio kako treba "?

A općenito kada postoji opozicija čvorova na osi jarac/rak to jest položaj koji "tjera odrasti i postati zreo entitet", spreman da preuzme odgovornost na/za sebe. No to nije lako, jer postoji nesvjesni obrazac iz prošlosti u kojem je entitet živio pod zaštitom drugih (Južni čvor u raku), koji su na sebe uzimali odgovornost za njega (Sjeverni čvor u jarcu).

... aha, sada bi trebalo biti obrnuto - sam preuzeti odgovornost (Jarac) i za sebe i za druge ( naravno sve to u kontekstu naroda u smislu da narod shvati da su se do sada drugi (često i neadekvatno) "brinuli" za njega jer je sam bježao od odgovornosti)?

Sjeverni čvor simbolom je usmjeravanja prema budućnosti pa ovdje on "svojom prisutnošću" daje pojačani impuls da se "napusti prošlost" no kako su čvorovi uvijek vezani da bi to bilo ostvarivo moraju se očistiti stvari iz prošlosti (Južni čvor).

... opet općenito:) - jel postoji nekakva životna dob u kojoj se snažnije napušta " doktrina Južnog čvora " i konačno u potpunosti okreće onomu što položaj Sjevernog čvora simbolizira ili je taj proces onoliko plodonosan koliko se sami potrudimo:ne zna:?

I da se vratim u kontekst teme - vjerojatno bi taj tranzitni stelij, uz mentalno (Merkur) zastrašivanje (Pluton) i konkretniji događaj (Mars - uzemljenje) trebao donijeti i korisnu spoznaju (Sjeverni mjesečev čvor) za buduće djelovanje (na mundanom nivou).

Fish 1968
10.12.2010., 10:42
... jel to vrijedi (pored na mundanom) i na osobnom novou ("razriješiti konflikt")? Da budem malo jasnija:), je li to osnovna poanta čvorova - razriješiti sa onim što nosi položaj Južnog čvora da bi se put Sjevernog mjesečevog čvora " otvorio kako treba "?
Ja sam se ovdje osvrnula na konjunkciju kao aspekt - tj. ovdje htjedoh istaknuti da je konjunkcija ta koja fokusira.
... aha, sada bi trebalo biti obrnuto - sam preuzeti odgovornost (Jarac) i za sebe i za druge ( naravno sve to u kontekstu naroda u smislu da narod shvati da su se do sada drugi (često i neadekvatno) "brinuli" za njega jer je sam bježao od odgovornosti)?
Tako nekako. :)
... opet općenito:) - jel postoji nekakva životna dob u kojoj se snažnije napušta " doktrina Južnog čvora " i konačno u potpunosti okreće onomu što položaj Sjevernog čvora simbolizira ili je taj proces onoliko plodonosan koliko se sami potrudimo:ne zna:?
Pa isto kao i kod drugih tijela postoje periodi života kada se te točke tranzitiraju/progresiraju odnosno intenzivnije žive.

12.kuća
10.12.2010., 12:08
Ja sam se ovdje osvrnula na konjunkciju kao aspekt - tj. ovdje htjedoh istaknuti da je konjunkcija ta koja fokusira.


... dobro:).


Pa isto kao i kod drugih tijela postoje periodi života kada se te točke tranzitiraju/progresiraju odnosno intenzivnije žive.

... znači, nema nekakvog procesa " sazrijevanja " položaja i/ili djelovanja Sjevernog čvora (procesa koji bi bio analogan primjerice Saturnovu povratku koji neminovno donosi sazrijevanje)?

Fish 1968
10.12.2010., 19:19
... znači, nema nekakvog procesa " sazrijevanja " položaja i/ili djelovanja Sjevernog čvora (procesa koji bi bio analogan primjerice Saturnovu povratku koji neminovno donosi sazrijevanje)?
Cijela naša karta prikazuje "proces sazrijevanja".


Mjesečevi čvorovi nisu fizička tijela i na taj način ih treba prije svega promatrati. Kreću se retrogradno i na taj način isto ukazuju (simbolički) na činjenicu da smo ovisni o svojoj prošlosti. No...kod Mjesečevih čvorova važno je spoznati da oni kroz to što su vječna opozicija ukazuju i na to da su "dva dijela istog bića" a time i svoj nekakav generalni karmički smisao (zato su važni u karmičkoj astrologiji).


A taj je da ukažu na činjenicu da ljudi bilo što da rade stvaraju "karmu" - uzrok uvijek ima svoju posljedicu i u tom smislu promatram i karmu i Mjesečeve čvorove. Tj. smisao Mjesečevih čvorova jest težnja čovjeka za oslobađanjem od "zakona karme" (zakona uzrok–posljedica). No eto kako se čovjek do sada pokazao kao što zgodno pročitah jednom davno...kao izuzetno kruto i tromo biće smrt i reinkarnacija koliko god nekada bile bolne, tužne ili traumatične toliko su u tom istom kontekstu ponekada prava sreća za mnoge ljude ili za njihove bližnje jer služe njihovoj transformaciji.

A u kontekstu Mjesečevih čvorova možda se najsažetije može napisati da karma kao "aktivna sila" koja osobu tjera da preuzme odgovornost za svoje djelovanje time nosi sazrijevanje - svrha reinkarnacije je u mogućnosti razvoja.

12.kuća
10.12.2010., 23:16
Cijela naša karta prikazuje "proces sazrijevanja".


Mjesečevi čvorovi nisu fizička tijela i na taj način ih treba prije svega promatrati. Kreću se retrogradno i na taj način isto ukazuju (simbolički) na činjenicu da smo ovisni o svojoj prošlosti. No...kod Mjesečevih čvorova važno je spoznati da oni kroz to što su vječna opozicija ukazuju i na to da su "dva dijela istog bića" a time i svoj nekakav generalni karmički smisao (zato su važni u karmičkoj astrologiji).

... ako su opozicija, to zapravo znači da ih se cijeli život i živi kao opoziciju (i jedan i drugi čvor podjednako) kako bismo bili uravnoteženi, zar ne? A prema tomu je nemoguće prerasti utjecaj Južnog čvora i u potpunosti se razviti kroz Sjeverni čvor (jer se time narušava ono što opozicija jest)?


A taj je da ukažu na činjenicu da ljudi bilo što da rade stvaraju "karmu" - uzrok uvijek ima svoju posljedicu i u tom smislu promatram i karmu i Mjesečeve čvorove. Tj. smisao Mjesečevih čvorova jest težnja čovjeka za oslobađanjem od "zakona karme" (zakona uzrok–posljedica). No eto kako se čovjek do sada pokazao kao što zgodno pročitah jednom davno...kao izuzetno kruto i tromo biće smrt i reinkarnacija koliko god nekada bile bolne, tužne ili traumatične toliko su u tom istom kontekstu ponekada prava sreća za mnoge ljude ili za njihove bližnje jer služe njihovoj transformaciji.

... istina, i svaki životni gubitak zapravo je dobitak nečeg većeg, a i upitno je u kolikoj je mjeri ono što danas nazivamo "dobrim" zapravo dobro, a ono što nam donosi "traume" uistinu loše. Jer ... lagodnost življenja nas često uskraćuje za iskustvo, a iskustvo je nužan preduvjet kako bismo se razvijali, sazrijevali i naivnost postupno nadomještali mudrošću.

A u kontekstu Mjesečevih čvorova možda se najsažetije može napisati da karma kao "aktivna sila" koja osobu tjera da preuzme odgovornost za svoje djelovanje time nosi sazrijevanje - svrha reinkarnacije je u mogućnosti razvoja.

... znači, bez obzira na položaj u pitanju je određeni vid odgovornosti. Ako mi je Sjeverni čvor u Lavu u 02. kući, je li u pitanju odgovornost zvana:) "stvarati (Lav) vlastitim talentima, radom,sposobnostima (02.polje)"?

nastasja2
23.02.2011., 13:39
:)...sto znači SMČ natalnoj karti, ako netko ima vremena da mi objasni konkretno u mom primjeru, smč mi se nalazi u 4. kući u djevici?

fish, molim vas ako možete izbrisati ovu prethodnu poruku, jer je nepotpuna.


:)...htjela sam pitati ako su SMČ I JMČ jedni od pokazatelja karme našeg života, tj zadatka u našem životu, meni je smč u 4. kući u djevici, jmč u 10. kući u ribi, onda bi to značilo da ja u prethodnom životu nisam bila dovoljno suosjećajna, da bi danas bila u "ulozi nekakvog isjeljitelja svoje obitelji",što nisam... ili možda jesam ali na jedan filozofsko-duhovan način.

veruschka
23.02.2011., 14:03
Ako ti je sjeverni čvor u Djevici, to znači da svoju nedefiniranu, općenitu suosjećajnost sa svim bićima u kozmosu moraš prenijeti na praktični nivo brige i organizacije (Djevica) na uski krug ljudi koji može biti konkretna obitelj ali može biti i nekakva tvoja definicija obitelji (4. kuća).
Možda si u prošlom životu radila u nekoj dobrotvornoj organizaciji, spašavala gladne u Africi, reformirala sustav, dok u ovom životu moraš biti skromnija i konkretnija - otići staroj susjedi koji put u dućan, dati prosjaku koju kunu i slično.

nastasja2
23.02.2011., 14:28
...hvala na odgovoru, neznam možda sam subjektivna prema sebi , ali jako sam osjećajna i suosjećajna, ja sam strijelac( jupiter, neptun) asc rak, iskreno to ne volim kod sebe, više volim biti razborita, kao mjesec u lavu, a taj mjesec govori i da sam velikodušna prema svima...to i činim što si mi rekla, npr. jedanput, stisnula se uz mene neka stara žena u ljekarni i molećivo me pita, da li bi joj kupila tablete za glavu, rekla sam hoću, s zadovoljstvom...

nastasja2
24.02.2011., 08:27
...fish, da li mi možete izbrisati moju prethodnu poruku , nekako mi izgleda preprivatno tj. preosobno.

nastasja2
24.02.2011., 10:55
:)...dobro ako ne želite izbrisati ovu prethodnu poruku, mislim ... ispada da ja stalno govorim o sebi, nego htjela bih reći ako je meni jmč u ribi i ako sam ja u prošlom životu brinula npr. o nemoćnima, baš to govori da sam bila suosjećajna, znači da sada u ovom životi to više netrebam biti, jer jmč govori o tome da taj put ne trebamo više slijediti, nego da trebam slijediti smč, moguće imati trezveniji i praktični pristup, bez posebne suosjećajnosti za druge, ovdje konkretno za moju obitelj od koje potičem, da li je tako?

p.s. da, ovo je malo zahtjevnija tema možda za mene, ili kojoj se ne pridaje neka važnost, a ja bi htjela tek neku površnu obradu, da nešto znam koju ulogu imaju ti čvorovi u mojoj natalnoj.

12.kuća
24.02.2011., 11:04
... nemoj se toliko brinuti oko toga što pišeš i pitaš o sebi, pa svi zapravo postavljaju pitanja o svojoj natalnoj karti, nije niti lijepo stavljati i analizirati tuđi natal ako ta osoba ne zna za to ... inače, pokušaj teme čitati od samoga početka, bit će ti puno jasnije sve ovo o čemu pitaš, a kasnije će i pitanja koja postavljaš biti smislenija pa nećeš imati toliku potrebu da brišeš postove koje prethodno napišeš:).

nastasja2
24.02.2011., 11:11
...12. kuća, daj nešto reci o ovim jmč i smč u mojoj natalnoj, da i ovo pitanje riješim...

12.kuća
24.02.2011., 11:43
...12. kuća, daj nešto reci o ovim jmč i smč u mojoj natalnoj, da i ovo pitanje riješim...

... evo ovako bih ja to tumačila:): JMČ u znaku Ribe u 10. polju govori da si u prošlosti koristeći status - položaj u društvu (10. polje) požrtvovno i suosjećajno (Ribe) pomagala i odricala se gdje god si mogla no bez kriterija (nisi kritički i racionalno sagledavala ljude i okolnosti i radila selekciju oko toga za što se žrtvovati, a komu ili čemu ipak ne treba pomoći). Ovdje je važno naglasiti da je zbog položaja u 10. polju tvoj pristup svijetu bio neosoban, u svojim si " požrtvovnim djelovanjima " bila usmjerena isključivo na opću dobrobit.

S druge strane, SMČ u znaku Djevice u 04. polju traži od tebe da umjesto nesebičnog davanja svima i svemu (Ribe, 10. polje), razviješ u sebi (04. polje) mehanizam kritičkog sagledavanja okoline i pojedinaca (znak Djevice), da racionalno razlučuješ kada djelovati i žrtvovati se, a kada se suzdržati i pustiti da okolina i/ili pojedinac sami " riješe problem ". Pored toga, umjesto neosobnog pristupa, važno je osvještavati u sebi činjenicu da sve kreće duboko iz tebe (04. polje - genetika) i da se novi pristup i način razmišljanja mora najprije objelodaniti u tebi, potom u tvojoj najbližoj okolini (04. polje - porodica, rodbina), dakle na osobnom nivou.

Bit je zapravo u tomu da se nekadašnji empatičan, požrtvovan, neosoban pristup kroz vrijeme razvije u racionalan, kritičan, selektivan i svakako osoban pogled na sebe, porodicu i svijet.

P.S. Općenito:), JMČ je točka već stečenog iskustva, nešto što je duboko ukorijenjeno u nama i kao takvo djeluje kao usvojeni automatizam kojeg ne moramo biti svjesni ali on kao takav jednostavno djeluje. S druge strane, SMČ je točka koja nam je rođenjem dana kao sjeme koje tek treba izrasti u nešto više no otežano se razvija dokle god se držimo onoga što nam je JMČ dano. Bit je u tomu da odvajanjem od sigurnosti koju nam daje JMČ dajemo priliku i mogućnost SMČ da se iz sjemena razvije u nešto više - korijen, stabljiku, list, cvijet ili čak plod:). Zamka je zapravo u " sigurnosti " koju nam ulijeva JMČ, i odvajanjem od te " sigurnosti " krećemo ka stvaranju novih iskustva (SMČ). A " sigurnost " JMČ - a ne znači i dobrobit, on nam daje osjećaj sigurnosti samo zbog toga što donosi nešto što nam je već poznato.

nastasja2
24.02.2011., 13:25
...hvala, 12.kuća :five:.. da, da, pronašla sam se u tom odgovoru, (a inače odgovori su ti uvijek odlični i opširni), sad je pitanje kako ćemo i koliko ćemo razvijati smč, evo i to smo pitanje riješili, pozdrav...

nastasja2
24.02.2011., 14:55
Ovdje je važno naglasiti da je zbog položaja u 10. polju tvoj pristup svijetu bio neosoban, u svojim si " požrtvovnim djelovanjima " bila usmjerena isključivo na opću dobrobit.

Bit je zapravo u tomu da se nekadašnji empatičan, požrtvovan, neosoban pristup kroz vrijeme razvije u racionalan, kritičan, selektivan i svakako osoban pogled na sebe, porodicu i svijet.

P.S. Općenito:), Bit je u tomu da odvajanjem od sigurnosti koju nam daje JMČ dajemo priliku i mogućnost SMČ da se iz sjemena razvije u nešto više - korijen, stabljiku, list, cvijet ili čak plod:). Zamka je zapravo u " sigurnosti " koju nam ulijeva JMČ, i odvajanjem od te " sigurnosti " krećemo ka stvaranju novih iskustva (SMČ). A " sigurnost " JMČ - a ne znači i dobrobit, on nam daje osjećaj sigurnosti samo zbog toga što donosi nešto što nam je već poznato.

znači ja sam u prošlom životu pomagala ljudima iz dužnost , kako su mi drugi rekli ( neosobno), za opću dobrobit, jer sam bila na tom položaju, i nisam to radila iz srca i radila sam to bez kriterija...

da, u svakom slučaju imam svoj stav kome treba pomoći, ne žalim da pomognem drugima, ali često mi se izmakne racionalan, kritički stav prema bližnjima (4.kuća) od koje potičem, nije smč slučajno u 4. polju, to znači da ja tu lekciju u ovom životu trebam savladavati.

:)da,moguće je da to značenje ima i u ovom uporištu, ja sam se jedva-jedvice odvojila od svojih roditelja, da sam karmički vezana za njih, jer mi je tamo bilo najsigurnije... mislim "otom-potom", smč ( 4. polje) je tražio od mene da trebam stvoriti svoju obitelj, konkretizirati prijašnja iskustva, da se razvijem u zreliju i kompletniju osobu, da kroz novu obitelj sazrijem, da li je to to?

12.kuća
24.02.2011., 20:44
znači ja sam u prošlom životu pomagala ljudima iz dužnost , kako su mi drugi rekli ( neosobno), za opću dobrobit, jer sam bila na tom položaju, i nisam to radila iz srca i radila sam to bez kriterija...

da, u svakom slučaju imam svoj stav kome treba pomoći, ne žalim da pomognem drugima, ali često mi se izmakne racionalan, kritički stav prema bližnjima (4.kuća) od koje potičem, nije smč slučajno u 4. polju, to znači da ja tu lekciju u ovom životu trebam savladavati.

:)da,moguće je da to značenje ima i u ovom uporištu, ja sam se jedva-jedvice odvojila od svojih roditelja, da sam karmički vezana za njih, jer mi je tamo bilo najsigurnije... mislim "otom-potom", smč ( 4. polje) je tražio od mene da trebam stvoriti svoju obitelj, konkretizirati prijašnja iskustva, da se razvijem u zreliju i kompletniju osobu, da kroz novu obitelj sazrijem, da li je to to?

... čini mi se da si dosta toga pomiješala:), pogledaj najprije gdje ti se nalazi JMČ i pročitaj tumačenje za taj položaj - to je ono što si već usvojila. Potom pročitaj tumačenje za SMČ - to je ono što tek trebaš razviti do punog potencijala.
Čini mi se da prije napišeš odgovor na post negoli uistinu shvatiš njegov sadržaj, zbog toga i imaš potrebu naknadno ispravljati ili brisati postove:).

P.S. Sve što sam pisala o čvorovima bilo je na temelju tvog posta (upita), natalnu kartu vidjela nisam pa ako si možda pogrešno " pročitala " kartu, moguće je da je jednako pogrešna i moja interpretacija:).

Savjet: ne brzaj, imaš vremena napretek za shvatiti sve što te zanima:).

nastasja2
25.02.2011., 09:10
Čini mi se da prije napišeš odgovor na post negoli uistinu shvatiš njegov sadržaj, zbog toga i imaš potrebu naknadno ispravljati ili brisati postove:).
Savjet: ne brzaj, imaš vremena napretek za shvatiti sve što te zanima[/I]:).

.:)...tako je,odgovaram prije nego mi se slegne odgovor na moje pitanje,tj. nedovoljno ne razmislim o njemu, a i neki puta trebaju i podpitanja da bi mi bilo jasnije, toliko me toga interesira da bi htjela sve odjedanput znati...

točno je da mi je smč u djevici na 9,55 stupnjeva, a onda jmč u ribi.
dobro, ako sam usvojila iskustva jmč u prošlosti, i da ih nosim u sebi, neracionalno, bez kriterija... i da smč govori kako trebam primjenjivati suosjećajnost, ali racionalno, selektivno,kritički, prema svojoj rodnoj obitelji, a i okolini, ja to i činim, pogotovo prema svojoj obitelji jer oni tako i zaslužuju, znam to iz iskustva,tek nedavno sam se osvjestila.

ako je to jedina životna poruka smč,"kontrolirati" suosjećajnost, mislim na pravilan način onda je to tek sporedna uloga u zadatku mog života, iako me suosjećajnost prožima na nesvjesnom nivou, znači to nosimo u sebi-jmč, jer mi se od nje ne možemo odbraniti, ali iskustvom, raditi na tome-smč možemo.

"Bit je u tomu da odvajanjem od sigurnosti koju nam daje JMČ dajemo priliku i mogućnost SMČ da se iz sjemena razvije u nešto više - korijen, stabljiku, list, cvijet ili čak plod"

što se to treba razviti, promjena ponašanja? ili neka druga poruka, možda neka ajmo reći materijalizirana poruka, opipljivi produkt, jer u toj kući mi je PL 0 SMČ (u uskom orbisu), onda PL 120 JU u 7.kući, također smč 120 JU?:)

12.kuća
25.02.2011., 10:00
... da ne quotam cijeli post ... možda bi bilo dobro da, s obzirom na to koliko pitanja imaš, staviš u potpis i svoju natalnu kartu tako da tko god da ti odgovara dobije uvid u cjelinu.

Što se tiče aspekata koje si navela (SMČ0Pl120Ju), ovo mi se čini kao osjetno dublja, intenzivnija priča jer Pluton u 04. snažno potresa ono temeljno i nesvjesno u nama - genetski nasljeđene stavove i ponašanja koja za nas, s obzirom da su pod energijom Plutona, istovremeno predstavljaju izvor i straha i moći pa čovjek vođen strahom, opsesivno strahuje za vlastitu sigurnost, a vođen izuzetnom moći koju posjeduje (iako je ne mora biti svjestan), kompulzivno (Pl) emotivno (04.) manipulira (Pl) svojim najbližima (04., porodica, rodbina) ne bi li očuvao vlastiti osjećaj sigurnosti. Ovdje je izvor straha istovremeno i izvor moći pa suočavanje sa strahom i otpuštanje određenih stavova i ponašanja daje prostor za izgradnju novih stavova, a time i odnosa sa članovima porodice ili rodbine. No, kao je Pluton neosobna planeta i time je van sfere izravnog osobnog utjecaja rijetko ili nikad taj proces ne teče glatko, u prvom redu jer je duboko nesvjesan proces pa ga uvijek prati traumatično iskustvo koje osobu stjera u kut, a ona od siline iskustva i " strašne traume " koju joj to iskustvo priušti mijenja stav i počinje graditi novi. No, to su spori, podsvjesni, dugotrajni procesi, nužni da bi se izgraditi novi temelji. Kada se takav Pluton nađe u konjukciji sa SMČ, takav položaj daje dubinu i intenzitet doživljaju procesa razvoja SMČ te se iskustva razvoja Plutona i točke SMČ neprestalno isprepliću.
S obzirom da je 04. polje vodeno polje, iskustva su uglavnom nematerijalne naravi, to su procesi samospoznaje i samoizgradnje pa bi bilo mudrije da se osoba usmjeri na " svoju nutrinu ", na vlastite doživljaje proživljenih iskustava negoli na svoje najbliže jer svi odgovori leže duboko u njoj samoj, potrebno je dosegnuti ih, dozvoliti rušenje postojećeg poretka naslijeđenih vrijednosti i izgraditi novi jer sve što se dalje bude zbivalo ( od samoizražavanja (05.), svakodnevnih iskustava (06.), odnosa (07.) .... ) neće se moći u potpunosti realizirati dokle god se po pitanju iskustava 04. polja temelji i pogledi ne usmjere u odgovarajućem smjeru.

PL0SMČ120Jupiter u 07. daje blagotvornu mogućnost da osoba kroz raznorazne odnose i partnerstva (07.) osvijesti dio zbivanja 04. polja i time otvori prostora za daljnju samospoznaju i samoizgradnju.

buba u uhu:p
25.02.2011., 10:17
mene zanima zasto je sev.mesecev cvor skoro uvek retro?I sta znaci kada je ne aspektovan u natalnoj?

nastasja2
25.02.2011., 13:29
:)...ovo nije nikakv ishitreni odgovor, niti sram zbog nečega, ja moram reći da nemam nikakve traume zbog obitelji, iako astrolozi svi imaju takvo mišljenje da pluton u 4. kući sije strah, onda bi to bio moj otac jer je djevica u horoskopu, veoma magičan čovjek i sposoban sa silnom energijom za svoju djecu zaraditi, (inače velikih osjećaja, jako-jako sam volila oca) jer je radio u inozemstvu, i mislim promatrajući mogućnosti svoje obitelji, PL 120 JU u 7. polju, najbolji aspekt,a mislim da mi je u tome karmički pomagao smč, tu mogućnost nisam iskoristila dok je bilo vrijeme, zbog straha za osamostaljenje, jer je ispred mene bio preveliki izazov, te sam jedno vrijeme ostala zakopana u obitelji, neznam kako da to kažem, a mogla sam doživjeti mnogo toga, jer moje je geslo bilo valjda hvali more, drž se kraja, i sad se vraćam i vidim kakve sam sve mogućnosti imala.. a, strah, zašto strah? zato jer nisi kapacitiran za takav izazov, konkretno (brak), kao krajnji ishod te podrške i potpore.

mislim da se ovdje radi o materijalnim mogućnostima jer je plutom u djevici (a ona je pak siromašna), zemljani znak pl 120 jupiter (amater sam uastrološ.analizi,tek sam počela), potkrepljujem iz primjera iskustva svoje obitelji, negativna energija je bila prisutna, a moje sestre one hoće da sam ja njihov poslušnik, ja to ne želim biti, ne želim puno pričati o tome, jer me ta tema ne interesira, ja samo mogu reći da "sve je dobro dok tapkamo u istom blatu, a kad se netko izdigne...."
točnija je ova prva solucija odgovora,smč je moj objektivni, kritički, selekcijski stav da im ne treba previše suosjećanja, i da se u tome trebam razvijati:), to bi bilo to što se tiče ove poruke, a što se tiče ovog zadnjeg materijalističkog izlaganja, neznam da li su ovi aspekti usmjereni na to?

12.kuća
28.02.2011., 21:43
... trebala bih jednu malu pomoć oko položaja dispozitora Sjevernog mjesečevog čvora: kako tumačiti kada je njegov dispozitor u 12. kući? Znači li to da dobitak (SMČ) i općenito razvojni put te točke ide preko određenih gubitaka (12. polje) ili preko nekakvih odricanja?

Inače, SMČ je u Lavu, a Sunce - dispozitor u 12. kući. Mislim, nije meni to teško ovako teoretski povezati i interpretirati ali bi mi pomogao odgovor nekog tko ima uvid u situacije iz prakse, nekog iskusnijeg po tom pitanju ...

lady vintage
04.03.2011., 14:24
Meni je Sjeverni Mjesečev Čvor u Vodenjaku u 3. k. i negdje sam pročitala da je zadaća tog SMČ da osoba hoda polako, bez da ostavlja tragove. No, meni to tumačenje nikako nije jasno. Zapravo, malo mi je nelogično. Ako je sudbina JMČ u Lavu da ostavlja trag na osobnoj razini, nije li onda zadaća SMČ-a da ostavlja trag na kolektivnoj razini, ali svejedno u nekom, ajmo tako reći istaknutom položaju s obzirom na 3. k.? To pitam zato jer znam da je 3. k. zapravo polje pisaca, a ako je netko pisac ima tu neku istaknutu ulogu? A kad sam već kod toga, samo da još kažem da meni spisateljstvo nije nimalo strano jer pišem otkad znam za sebe i ono je jednostavno dio mene. I da, uvijek sam imala tu neku potrebu pisati i koliko god to sebično zvučalo, željela sam da moja djela, u ovom slučaju tekstovi, potaknu nekoga na promjenu. U svojim sam tekstovima uvijek se bavila tim nekim temama kolektivnog. A negdje sam pročitala da je ono što nosi SMČ često puta negirano od strane osobe jer joj je teško to prihvatiti zbog energije JMČ-a. Pa vas molim za komentar.

12.kuća
04.03.2011., 21:11
... JMČ uvijek predstavlja utočište, točku na koju se uvijek možemo osloniti kada nam je teško jer ta točka sadrži već poznata iskustva. Ona je nešto poput majke s kojom smo snažno povezani no ta povezanost je nerijetko zamka koja nas koči na putu razvoja vlastite osobnosti. I kao što se dijete jednom mora odvojiti od majke (metaforički rečeno) da bi stasalo samostalnije, tako se i naša osobnost mora na određeni način distancirati od iskustava JMČ no ne da bi ih zaboravila već da bi postavila samo kao podsvjesnu podlogu za budući razvoj. Kako je vrijednost te podloge u budućnost manja negoli je bila u prošlosti, treba nam nova baza koja nosi vrijednost za budućnost. Upravo ta baza je SMČ no kako je " prazna " (jer ju tek " punimo " iskustvima) čini nam se neizvjesna i nesigurna i zbog toga oklijevamo krenuti u smjeru SMČ. Bez obzira na to, životne okolnosti će nas uvijek usmjeravati u pravcu SMČ jer se on nalazi " ispred nas ", a o našoj orijentaciji (na prošlost ili na budućnost) ovisi koliko ćemo njegovog potencijala realizirati u ovom životu. SMČ je kao dijete koje tek moramo stvoriti, a o našoj želji, volji, ljubavi i spremnosti da riskiramo ovisi hoće li nam to uistinu uspjeti.

nanulina
11.03.2011., 01:38
lijepo je to napisano 12. ali kako se to onda preslikava ?
meni je SMČ U VODENJAKU - JMČ U LAVU i nemam pojma sta to znaci :D

Deus
11.03.2011., 03:49
Svim zainteresiranim za ovu temu i analizu polozaja mjesecevih cvorova, zelim uputiti malu poduku!

Bilo koju analizu ili jos gore, definiciju upliva planete po njenom polozaju u znaku i kuci,a da pritom nemamo uvid u ostatak karte,neozbiljno je.I potom, koliko god da je to glede polozaja ostalih planeta neozbiljno, cinimo li to isto vizavi definiranja uloge i znacenja mjesecevih cvorova, neoprostivo je.

Drzite se ovog naputka pa cete dobivati vise odgovora, i po kvaliteti i po broju !

:s

12.kuća
11.03.2011., 09:51
... to zapravo vrijedi za sve općenitije teme, gdje god nema natalne karte nema niti sigurnosti da je tumačenje dovoljno precizno. Ipak, neke se općenitosti mogu zapisati. Samo konkretna tumačenja(a bez natalne karte) su sporna:).

nanulina
11.03.2011., 11:52
ja se izvinjavam :)

http://i54.tinypic.com/qrf9xy.gif

eto je

nastasja2
05.05.2011., 17:41
Jupiter u 12. polju je pozicija poznata kao "anđeo čuvar na ramenu" čime u metaforičkom smislu govori o visoko razvijenoj duhovnoj osobi ili u nekoj svojoj karmičkoj varijanti govori o prošloživotnim - karmičkim zaslugama (Tesla ima i sjeverni mjesečev čvor u 12. polju) [/I]
fish, slučajno me interesira ovaj tekst blizu Tesle, a to je smč, kažete smč DA SU POSEBNE karmičke zasluge, kako se to još općenito tumači, posebno u 4. polju, ja tu nešto posebno zaslužujem od roditelja, a Što? meni je trigon smč i jupitera u 7. polju, što to znači?

nastasja2
06.05.2011., 13:29
fish, slučajno me interesira ovaj tekst blizu Tesle, a to je smč, kažete smč DA SU POSEBNE karmičke zasluge, kako se to još općenito tumači, posebno u 4. polju, ja tu nešto posebno zaslužujem od roditelja, a Što? meni je trigon smč i jupitera u 7. polju, što to znači?
ne , nisam zaboravila, znam da sam dobila detaljni odgovor na smč i jmč od 12 kuće, i znam da nikada neću napustiti suosjećajnost prema drugima, i znam da nikad neću moći sazreti i usvojiti poruke smč u djevici, ali nastojat ću, iz razloga što bespotrebno gubim energiju na neke ljude...
ali sam htjela znati koje su mi karmičke zasluge u odnosu na brak, ako mi netko može odgovoriti...?

JustForFun
14.05.2011., 14:22
moj južni konkukcija njegov sjeverni u sinastriji i obratno

može pojašnjenje

12.kuća
07.07.2011., 10:05
... koliko su u tumačenju važni dispozitori Mjesečevih čvorova s obzirom da su čvorovi točke, a ne planete? Jel se zbog toga njihovi dispozitori zanemaruju ili ipak dobivaju jednu dozu značaja kod tumačenja?

sunčica.
08.07.2011., 20:44
ja sam čitala da je analiza čvorova najblaže rečeno površna ako se ne uzmu
u obzir i nihovi dispozitori i sve što s njima ide , naravno u kontekstu čitavog natala, uostalom isto kao i s planetama

12.kuća
09.07.2011., 18:49
ja sam čitala da je analiza čvorova najblaže rečeno površna ako se ne uzmu
u obzir i nihovi dispozitori i sve što s njima ide , naravno u kontekstu čitavog natala, uostalom isto kao i s planetama

... nekako se slažem s tobom iako rijetko nailazim na to da netko gleda ili tumači dispozitore, pomislila sam da je to zbog toga što je riječ o točkama ... zbog toga sam pitala ... kod mene su čvorovi u opoziciji (zapravo je tako kod svakog), a i dispozitori su u opoziciji, a konačni dispozitor je ista planeta pa ne znam ide li se toliko daleko u tumačenju čvorova ili je dovoljno pogledati položaj u znaku i kući ili ići i dublje u analizu ...

buba u uhu:p
27.08.2011., 12:23
Nikada mi nije bilo jasno kako se odrazava smc u 8.kuci?
Ja ga imam...vrh 8.mi je u strelcu,vldar Ju otisao u 5...Ne zvuci lose :)

Moze samo neko da mi pojasni ovo oko smc?

ditta
01.12.2011., 08:54
Molim vas dajte mi link ako je na forumu bilo pisanja o mjesečevim čvorovima.
Najviše bi me zanimalo tumačenje direktnih.
Hvala unaprijed!

dersette
10.04.2012., 01:43
Sjeverni Mjesečev čvor govori o onome što trebamo razvijati, čemu težiti, dok Južni govori o našem zaleđu od kojeg se otiskujemo(JMČ) ka "sjeveru".
SMČ je naša životna putanja.

U znaku, on govori kako izgleda ta putanja, a u kući govori na kojem području našeg svakodnevnog ("vanjskog") života trebamo stavljati težište, a da bi simbolika u znaku dobila praktičan način i primjenu.
U tom smislu, Južni Mjesečev Čvor nam je već poznat, siguran i "uhodan" put. Tijekom cijeloživotnog sazrijevanja, treba se isprva „odbaciti“ sve ono što predstavlja JMČ, a kada napokon dobro integriramo simboliku Sjevernog, trebamo naučiti balansirati između te dvije suprotne strane osi (kao i kod svake opozicije).

Ono znanje koje posjedujemo(JMČ) ne trebamo u doslovnom smislu odbaciti. Sjeverni i Južni čvor su poput dvije strane iste medalje, ako nema jedne, nema ni druge, a onda to više nije medalja. Poanta je u integraciji obje, no kako je JMČ već rođenjem naslijeđen, SMČ je potrebno svjesnim radom uvesti. Pri tome, iako se ne treba "zadržavati" na postojećem (JMČ), on nam može poslužiti, kao nutarnja sigurnost (spomenuto zaleđe).

Ipak, treba biti oprezan kod prepoznavanja osjećaja (ne)sigurnosti. Kada nastupe prepreke i postane teško, skloni smo vraćati se starom i poznatom(JMČ), umjesto da nam staro i poznato posluži tek kao "odskočna daska" za novo i nepoznato. Ovo prvo pruža prividnu sigurnost, dok je drugo sazreli oblik sigurnosti.

Kod oba je čvora naglašeno pitanje (ne)sigurnosti, sazrijevanja i prošlosti/budućnosti. Zašto prošlost/budućnost? Mjesečevim čvorovima se ponajviše bavi karmička astrologija. Pitanje karme možemo pojednostaviti na odnos uzroka i posljedice. Posljedice u sadašnjosti lako dokazujemo uzrocima iz prošlosti( i obratno). Osobno, jednostavnije i razumnije je tražiti uzroke u ovom životu ( našoj prošlosti u vremenu u kojem trenutno živimo) nego "svaliti" odgovornost na neki "prošli život" za koji nismo sigurni da se dogodio, a ako i jest, ne možemo ga pouzdano objasniti. Za našu samosvijest vrlo je bitno postavljati pitanja, a pitanja o prošlim životima su sužena jer je odgovore teško provjeriti. Ipak, ako je nekome bolje tako koncipirati odnos uzroka i posljedice, nemam ništa protiv. :)

Prošlost u kontekstu Mjesečevih čvorova predstavljena je onim Južnim.
Prošlost u smislu naših najranijih dana, temelja koje smo dobili u majčinoj utrobi i ranom djetinjstvu: "Prve 3 su najvažnije." Zapravo je "nebitno" jesu li to prve tri ili prvih šest, u svakom slučaju, naša budućnost je uvelike određena ranim temeljima, razdobljem kada smo formirali naše bazične osobine. Svaka osobina ima svoju suprotnu osobinu, i stoga je logično, ako smo u djetinjstvu dobili veći naglasak na razvoj jedne, da je njena opozitna slabije razvijena.

Kaže se da našu snagu određuje koliko je slaba, odnosno jaka naša najslabija točka. Upravo zato je tijekom života nužno jačati tu manje dominantnu osobinu predstavljenu Sjevernim Mjesečevim Čvorom.
Bitno je naglasiti da su oba Mjesečeva Čvora "točke na nebeskoj longitudi gdje Mjesec presijeca ekliptiku( Sunčevu putanju)".

Relacija Sunce-Mjesec govori o donosu:
• svjesnog/nesvjesnog,
• naše temeljne osobnosti(ega)/naših osjećaja,
• primanja, uzimanja/davanja,
• sadašnjosti(budućnosti)/prošlosti,
• samoostvarenju/vraćanju starim emocionalnim obrascima,
• muškom/ženskom,
• aktivnom/pasivnom načelu …

Stoga, poanta je svjesno razvijati one temeljne osobine predstavljene znakom Sjevernog Mjesečevog čvora. Uzeti sadašnjost pa tako i budućnost u svoje ruke, a sve kako bi smo aktivno preuzeli odgovornost za našu sudbinu, umjesto da krivimo druge, prošlost (djetinjstvo, genetiku, korijenje ili neki prošle živote) te kobnu sudbinu.
Kuća u kojoj se nalazi Sjeverni Mjesečev čvor je taj most koji nam objašnjava kako u praksi to učiniti. Jer, nakon što osvijestimo naše prednosti(Južni) i nedostatke(Sjeverni), potrebno je naći nekakav jedinstveni recept za nas kojim bi ojačali nedostatke i iskoristili prednosti.

magic potion
17.10.2012., 10:40
Moram priznati da mi nije baš jasno kakve bih to osobine ja trebala razvijati. Južni je u 2. u škorpionu, u konjunkciji s Pl, a Sjeverni, naravno, u 8. u biku. Dakle, ta 2. "škorpionska kuća" je jaka i nju osjećam kao poznatu, ali i 8. je prirodna škorpionova kuća.

S druge strane, ja cijeli život imam interese za pitanja 8. kuće (smrti, ezoterije, okultno itd...) pa ne mogu nikako reći da mi ona nije bliska.
Zapravo, nije mi jasno kako bih trebala na temelju Južnog čvora graditi nešto prema čemu me Sjeverni usmjerava. Kad i jedan i drugi imaju veze s tom nekom škorpionskom energijom? Jedino logično rješenje koje mi se nameće je da sposobnosti koje imam ne koristim za vlastite vrijednosti, nego za ono što 8. kuća predstavlja? Jel to to?:ne zna:

angelsrain
17.10.2012., 16:14
Ja isto imam kao ti u 8 kuci jusni cvor. I negdje sam citala da se osoba mora opustit, djelit ono sto ima sa drugima. Posto je recimo 2 kuca opozija onog sto sama osoba ima. I naravno gledajuci znak u kojem je to pa povezat. Meni je u blizanacima, i sto sam procitala opisiva da bi trebala bit vise razigrana. Posto kod tebe je u biku, sad sam bik vrednuje recimo materiju, i da bi mozda dobro bilo da budes vise velikodusija ili si prevelikodusna pa da bi dobro bilo da mozda svoju velikodusnost okrenes mozda prema onima koji to zasluzuju a ne i oni koji ne.

ev nesto sam nasla i ovo pase meni procitaj
Sjeverni Mjesečev čvor u 8. kući znači da je osoba u prošlom životu na neki način bila ziheraš i da u ovom životu treba naučiti prihvaćati promjene, više uvažavati druge, te se treba naučiti izboriti, a ne statično puštati nek stvari stoje.

Severni čvor u 8. kući / Južni čvor u 2. – sa Severnim čvorom u 8. kući, osoba će protežirati od drugih, finansijski ali i na druge načine. A kako je Južni tada u polju novca, može se desiti da je osobi teško da nadje adekvatan posao za sebe u materijalnom smislu ili u smislu da posao odgovara njenim talentima i sposobnostima. Možda vrednuje sebe više i svesna je da može raditi kvalitetnije poslove od onih koje radi, ali koji joj se ipak ne otvaraju lako. Zbog toga je pomoć drugih uvek dobrodošla, a ovo je odlična pozicija za bilo kakve špekulacije, rad na crno, pa mnogi čak i u kriminalu sa ovakvom pozicijom vide izlaz. Seks je vrlo bitan, i kada se u tranzitu Severni čvor nadje u ovoj kući lakše se stupa u seksualne odnose a neka takva veza bi mogla da se pokaže kao bitna u smislu da nakon nje, dodje do potpune promene životnih motiva i sl. Ipak, kako je 8. kuća opasna, to ne znači da je položajem Severnog čvora u 8. kući osoba poštedjena opasnih situacija, ljudi i dogadjaja. Samo što je ovaj čvor čuva kada do bilo čega takvog dodje, da se izvuče


izvor (http://horoskop.hr/astro-horoskop/magazin/vrata-osme-kuce)

Raven 99
23.10.2012., 16:58
Sj. čvor mi se nalazi u Strijelcu (3.polje) i radi kvadrat na Mjesec.

Kako se taj kvadrat ispoljava i što predstavlja? :)

ZsaZsa
30.11.2012., 12:38
Može li netko odgovoriti na jednostavno pitanje, kako na astro.comu vidjeti točan položaj južnog mjesečevog čvora? uglavnom se vidi sjeverni ali južni ne vidim. Evo i slika http://www.drewlawrence.com/images/W450/ketu-icon.jpg
Puno hvala:)

Fish 1968
30.11.2012., 12:47
Može li netko odgovoriti na jednostavno pitanje, kako na astro.comu vidjeti točan položaj južnog mjesečevog čvora? uglavnom se vidi sjeverni ali južni ne vidim. Evo i slika http://www.drewlawrence.com/images/W450/ketu-icon.jpg
Puno hvala:)

Ne vidiš ga jer se južni čvor ne ucrtava budući da se zna da je točno nasuprot sjevernog.

ZsaZsa
30.11.2012., 12:54
Ne vidiš ga jer se južni čvor ne ucrtava budući da se zna da je točno nasuprot sjevernog.

Znam da je to u teoriji tako, ali ne znam kako to primjeniti na karti, znam da je sjeverni u raku na 4,45 a južni u jarcu ali na kojem stupnju..malo sam zbunjena..:facepalm:

magic potion
30.11.2012., 13:02
Znam da je to u teoriji tako, ali ne znam kako to primjeniti na karti, znam da je sjeverni u raku na 4,45 a južni u jarcu ali na kojem stupnju..malo sam zbunjena..:facepalm:

Na istom stupnju.:D

ZsaZsa
30.11.2012., 13:06
Hvala:D:brukica::D

magic potion
30.11.2012., 13:15
Hvala:D:brukica::D

I ja sam se to pitala.:rofl:

BellaVita
04.02.2013., 16:12
zanima me kako bi se tumačila egzaktna konjukcija Ju (vl.7) i JMČ u 12. kući??

mike1623
04.03.2013., 10:27
Može mi netko objasniti Sjeverni mjesečev čvor u Vagi i što on predstavlja...http://i45.tinypic.com/iqx3tf.jpg...tnx

wild_rose
04.03.2013., 18:38
Sada sam vidjela u svom natalu da mi progresivni mjesecev cvor pravi konjukciju sa mjesecevim cvorom. Sad meni nije jasno je li to kombinacija Sjevernog i Juznog ili Sjevernog/Sjevernog. I ako mi je Sjeverni mjesecev cvor u Raku u 12 kuci, da li mi je onda Juzni u Jarcu?
I ako moze objasnjenje ove konjukcije
Hvala

kety05
08.03.2013., 12:04
Može mi netko objasniti Sjeverni mjesečev čvor u Vagi i što on predstavlja...http://i45.tinypic.com/iqx3tf.jpg...tnx

Mjesečevi čvorovi su matematičke točke; nisu fizička tijela zbog toga djeluju na mnogo suptilnijoj razini nego planeti. To znači da oni ne odražavaju svjetlo. Čvorovi mogu primati aspekte od drugih planeta ali ne mogu direktno djelovati na način kako fizičko tijelo izražava sebe.Čvorovi nisu planeti, oni su matematičke točke u karti. To ih ne čini manje važnima od fizičkih tijela, samo čini njihovu uporabu malo drugačijom.

Čvorovi, s druge strane, imaju veze sa spiritualnim lekcijama ili lekcijama duše na koje možemo naići u ovom životu. Čvorovi su mjesta gdje se put razvoja naše duše susreće sa putem našeg fizičkog iskustva.

Os čvorova nije naš spiritualni put u ovom životu. Os čvorova jest, odnosno može biti, spiritualni kompas koji nam pokazuje pravi smjer.

Južni je povezan s podsvjesnom motivacijom iz prošlosti, a sjeverni predstavlja obrasce koje treba razviti. Južni je, tako, Simbol prošlosti.
Označava najdublje ukorijenjene obrasce ponašanja, kombinacija je događaja, ideja, stavova i misli iz svih inkarnacija čiji su nerješeni učinci stvorili sadašnji život. Čovjek se oslanja na južni čvor jer je siguran u njega.
Neke ljude ograničava, a drugima, čiji su temelji prošlosti čvrsti i široki, samo je nešto što sadašnji život vodi ostvarenju. On je i potencijalno najslabija točka jer su to obrasci najmanjeg otpor

Južni čvor predstavlja darove iz prošlosti. Lekcije, vještine, talente i sposobnosti koje smo teškom mukom savladali tijekom godina još su uvijek dostupni kroz Južni čvor. Južni čvor je naše izvješće duše

Sjeverni čvor sadržava zamku: poriv da okrenemo leđa prošlosti u usko orijentiranoj potrazi za rastom i novim iskustvima.

Sjeverni čvor u Vagi sprječava daljnje jačanje samosvijesti. Lekcije :
- drugima omogućiti harmoničan život
- potreban balans
- smanjiti egoizam stjecanjem senzitivnosti za potrebe drugih
SEDMA KUĆA
- svoje ispunjenje osoba treba da traži gdje je i očekuje najveća nagrada, i to javno, kroz suočavanje, kroz odnose sa drugima, u braku, partnerima. Potrebno je iskoristit sposobnost za kompromis i stvaranje harmoničnih odnosa, čime će biti zastićena od neprijatelja. Dobre okolnosti u vezi zakona, trgovine i sudova.

Sjeverni čvor u Vagi, južni u Ovnu
Ovi čvorovi zahtijevaju puno učenja o žrtvovanju i potrebama drugih. Svi životi rada na izgradnji samopouzdanja i digniteta moraju se sada predati drugima.
Na posljetku mora naučiti suptilnu lekciju da njezin snažan pionirski individualizam nije u stvari namijenjen njoj nego da bolje omogući drugima skladan život.
U prošlim je inkarnacijama bio bitan samo napredak. Sada se, ne želi li osoba ostati sama, sebičnost i taština moraju obuzdati.
Zna da u ovom životu treba davati a ne uzimati no svejedno joj je teško prihvatiti tu karmu punog srca. Dok ne nauči dijeliti uvijek će iskrsnuti nešto što će spriječiti njezine napore. Na posljetku će shvatiti da nije bitno pobijediti ili izgubiti nego biti pravičan. Zbog napuhanog ega mnogi događaji u ovom životu bit će bolni udarci za ego


link (http://www.liberatapublishers.com/skripta.pdf)

mike1623
08.03.2013., 14:15
Pa Kety 05 hvala ti na ovako opsežnom odgovoru...nema se što dodati ili dodatno pojašnjavati...sve jasno..hvala ti...:D

kety05
08.03.2013., 14:48
Pa Kety 05 hvala ti na ovako opsežnom odgovoru...nema se što dodati ili dodatno pojašnjavati...sve jasno..hvala ti...:D

:Pivo: nema na čemu !

nepente
10.09.2013., 04:58
Može mi netko objasniti SMČ u Strijelcu, 11. kuća? Ili link neke stranice na kojoj je objašnjeno :)

infra red
10.09.2013., 13:38
Može mi netko objasniti SMČ u Strijelcu, 11. kuća? Ili link neke stranice na kojoj je objašnjeno :)

Ja ga isto imam u 11. kuci u Vagi. U smislu 11. kuce dakle, trebas razvijati prijateljstva, objektivnost, rad za opce dobro i slicno. Suprotno od 5. kuce gdje je naglasak na egu, kreativnost, samo-izrazavanju i samostalnijem djelovanju. Malo dakle treba srezati ego i fokusiranost na vlastite potrebe i vrijednost, te se posvetiti drugima, drustvu u sirem obliku, zajednici u kojoj jesi itd. Eto tako nesto..... E sad tvoj je u strijelcu, pa vjerojatno sve to bi trebalo razvijati kroz prizmu strijelca......optimisticki, avanturisticki, zaigrano, filozofski, direktno itd..

Euphrosine
11.10.2013., 16:03
Čitala sam tekst u vezi profesije, piše da je dobro studirati i raditi ono čime smo opsednuti. Taj sam savet takođe pročitala od nekih psihologa. Čime smo opsednuti pokazuje položaj severnog čvora u karti. To me je malo iznenadilo. Šta bi bila opsesija smč u jarcu? :confused: Meni jarac ne deluje kao znak sa opsesijama bilo kakve vrste, osim posla samog po sebi :D

Fish 1968
11.10.2013., 16:17
Čitala sam tekst u vezi profesije, piše da je dobro studirati i raditi ono čime smo opsednuti. Taj sam savet takođe pročitala od nekih psihologa. Čime smo opsednuti pokazuje položaj severnog čvora u karti. To me je malo iznenadilo. Šta bi bila opsesija smč u jarcu? :confused: Meni jarac ne deluje kao znak sa opsesijama bilo kakve vrste, osim posla samog po sebi :D
Probaj ponovo pročitati svoj post pa ćeš vidjeti koliko je zbrkano napisan. :) Npr. napišeš tvrdnju da položaj SMČ označava čime smo opsjednuti kao da je to neki postulat u kamenu zapisan pa onda pitanje u vezi toga. Odakle ta tvrdnja (autor, link, kotekst)? Također nisi niti objasnila što uopće pod tim pojmom (opsjednutost) podrazumjevaš?

Euphrosine
11.10.2013., 19:50
Izvor (http://www.astrologykrs.com/Career-in-astrology.html) Indijski astrolozi ipak znaju više o čvorovima od zapadnih jer im pridaju veći značaj. Nadam se da nije problem što sam tu informacije pronašla na sajtu o đotišu. Sve je to astrologija, i u đotišu planete imaju veoma slično značenje kao u zapadnoj. Opsednutost - velika zainteresovanost, posvećenost, i u dobru i u zlu privrženost za to nešto. Da li ste sad zadovoljni? Mogu li sada dobiti odgovor? :D
Ja imam neke ideje, ali prvo bih volela da čujem još neke.

Hermes7
11.10.2013., 22:57
Izvor (http://www.astrologykrs.com/Career-in-astrology.html) Indijski astrolozi ipak znaju više o čvorovima od zapadnih jer im pridaju veći značaj. Nadam se da nije problem što sam tu informacije pronašla na sajtu o đotišu. Sve je to astrologija, i u đotišu planete imaju veoma slično značenje kao u zapadnoj. Opsednutost - velika zainteresovanost, posvećenost, i u dobru i u zlu privrženost za to nešto. Da li ste sad zadovoljni? Mogu li sada dobiti odgovor? :D
Ja imam neke ideje, ali prvo bih volela da čujem još neke.

Imaš pravo da se u Indijskoj astrologiji puno pažnje posvjećuje Mjesečevim čvorovima, Rahu /SMČ/ i Ketu /JMČ/. Indijska astr.ne koriste generacijske planete. Način tumačenja je bitno drugačiji , pa prema izračunu indijske astrologije vjerojatno ti SMČ nije u Jarcu,a moguće ni u istoj kući, jedino ako je na kraju znaka, jer postoji razlika od cca 24stupnja .Prepostavljam neadekvatni izraz "opsjednutost" se odnosi na "hvatač"- kada nas uhvati ne pušta a da li je to dobro ili nije ovisi o drugim pokazateljima karte.:D

Fish 1968
11.10.2013., 23:42
Izvor (http://www.astrologykrs.com/Career-in-astrology.html) Indijski astrolozi ipak znaju više o čvorovima od zapadnih jer im pridaju veći značaj. Nadam se da nije problem što sam tu informacije pronašla na sajtu o đotišu. Sve je to astrologija, i u đotišu planete imaju veoma slično značenje kao u zapadnoj. Opsednutost - velika zainteresovanost, posvećenost, i u dobru i u zlu privrženost za to nešto. Da li ste sad zadovoljni? Mogu li sada dobiti odgovor? :D
Ja imam neke ideje, ali prvo bih volela da čujem još neke.
To nema veze s "ičijim" zadovoljstvom već s razumljivošću pitanja bilo kome tko čita (a time i odgovaranju). :) Na netu naime ima svakakvih informacija, plus jako često ljudi nešto pogrešno protumače ili izvade iz konteksta kao što si ti ovdje učinila pa je jako važno navesti izvor da se vidi na što je autor mislio u svom tekstu. I nema veze što tekst nije zapadna astrologija, da bi se razumjelo na što autor misli treba pročitati cijeli tekst.

Osnovna stvar u tumačenju čvorova jest činjenica da čvorovi nisu materijalna/fizička tijela već matematičke točke koje predstavljaju mjesta gdje putanja Mjeseca oko Zemlje siječe ekliptiku. U tom smislu oni su slični drugim "matematičkim točkama" poput točaka ASC, MC,...koje stoga nisu nosioci dinamike u životu osobe već samo točke odražavanja tj. one primaju (i u sebi ujedinjuju) zbir ostalih uticaja iz natalne karte (ovisno o aspektima). Nadalje kada se puni Mjesec ili mladi Mjesec nalaze u blizini čvorova događa se pomrčina. Također čvorovi su blisko povezani sa simbolikom i procesima Mjeseca (Mjesec se nalazi i u njihovu nazivu) jer predstavljaju točke na Mjesečevoj putanji oko Zemlje. Tekst koji si linkala i opsjednutost iz sjevernog čvora mislim da se više odnosi na termin onoga što podsvjesno motivira osobu na razvoj (kada to prevedemo na jezik zapadne astrologije) nego opsjednutost u smislu koji navodiš.

Euphrosine
12.10.2013., 05:04
Imaš pravo da se u Indijskoj astrologiji puno pažnje posvjećuje Mjesečevim čvorovima, Rahu /SMČ/ i Ketu /JMČ/. Indijska astr.ne koriste generacijske planete. Način tumačenja je bitno drugačiji , pa prema izračunu indijske astrologije vjerojatno ti SMČ nije u Jarcu,a moguće ni u istoj kući, jedino ako je na kraju znaka, jer postoji razlika od cca 24stupnja .Prepostavljam neadekvatni izraz "opsjednutost" se odnosi na "hvatač"- kada nas uhvati ne pušta a da li je to dobro ili nije ovisi o drugim pokazateljima karte.:D

Znam sve to. A kako ti možeš da znaš da ja upravo nisam postavila pravo pitanje? Možda sam baš pitala za smč u jarcu u đotiš karti, a možda mi je smč i u zapadnoj i u vedskoj astrologiji u jarcu, kako jeste? :D
Nisam mislila da moram pre pitanja da objasnim koliku predstavu uopšte imam o vedskoj astrologiji.

To nema veze s "ičijim" zadovoljstvom već s razumljivošću pitanja bilo kome tko čita (a time i odgovaranju). :) Na netu naime ima svakakvih informacija, plus jako često ljudi nešto pogrešno protumače ili izvade iz konteksta kao što si ti ovdje učinila pa je jako važno navesti izvor da se vidi na što je autor mislio u svom tekstu. I nema veze što tekst nije zapadna astrologija, da bi se razumjelo na što autor misli treba pročitati cijeli tekst.

Osnovna stvar u tumačenju čvorova jest činjenica da čvorovi nisu materijalna/fizička tijela već matematičke točke koje predstavljaju mjesta gdje putanja Mjeseca oko Zemlje siječe ekliptiku. U tom smislu oni su slični drugim "matematičkim točkama" poput točaka ASC, MC,...koje stoga nisu nosioci dinamike u životu osobe već samo točke odražavanja tj. one primaju (i u sebi ujedinjuju) zbir ostalih uticaja iz natalne karte (ovisno o aspektima). Nadalje kada se puni Mjesec ili mladi Mjesec nalaze u blizini čvorova događa se pomrčina. Također čvorovi su blisko povezani sa simbolikom i procesima Mjeseca (Mjesec se nalazi i u njihovu nazivu) jer predstavljaju točke na Mjesečevoj putanji oko Zemlje. Tekst koji si linkala i opsjednutost iz sjevernog čvora mislim da se više odnosi na termin onoga što podsvjesno motivira osobu na razvoj (kada to prevedemo na jezik zapadne astrologije) nego opsjednutost u smislu koji navodiš.

Znam ja da su čvorovi matematičke tačke, i ostatak. :503:

Ništa, hvala :)

Hermes7
12.10.2013., 07:53
Znam sve to. A kako ti možeš da znaš da ja upravo nisam postavila pravo pitanje? Možda sam baš pitala za smč u jarcu u đotiš karti, a možda mi je smč i u zapadnoj i u vedskoj astrologiji u jarcu, kako jeste? :D
Nisam mislila da moram pre pitanja da objasnim koliku predstavu uopšte imam o vedskoj astrologiji.
Pozz,
Za pretpostaviti je bilo da nisi postavila pitanje vezano za vedsku astrologiju, jer upotreba rašija /tj znaka/ je potpuno drugačija u indijskoj od zapadne . U jyotišu pitanje "znaka" nema puno smisla, kada se misli na znak onda se to odnosi na Lagnu /tj.na ASC/, tek u najrjeđim slučajevima na raši tj znak gdje se nalazi Ćandra tj. Mjesec.Što znači to što je tebi SMČ/Rahu / u Makaru tj Jarcu nema nikavog značenja, jer se gleda u kojoj je Bhavi tj. kući, vladara te kuće.........
Najvažnija upotreba znaka tj rašija u indijskoj odnose se na vladarstvo graha tj.planeta, jer se procjenjuje dostojanstvo planete.:D

Winnie'sOwl
27.10.2013., 18:00
Molim za pomoc.

Puno mi se svidio clanak Tedija Viskanica o mjesecevim cvorovima. Prihvatljiva tumacenja za nas koji ne pripadamo istocnjackim kulturama po rodjenju i ne funkcionisemo normalno u svakodnevnom zivotu u reinkarnacijskim forumulama.

Zeljela bih produbiti malo tumacenja koja Viskanic nudi u vezi tih tacaka, narocito ako se povezuje sa pomracenjima Sunca i Mjeseca.

Molim dakle za link na njegov sajt.

Hvala unaprijed.

Hermes7
28.10.2013., 13:21
Molim za pomoc.

Puno mi se svidio clanak Tedija Viskanica o mjesecevim cvorovima. Prihvatljiva tumacenja za nas koji ne pripadamo istocnjackim kulturama po rodjenju i ne funkcionisemo normalno u svakodnevnom zivotu u reinkarnacijskim forumulama.

Zeljela bih produbiti malo tumacenja koja Viskanic nudi u vezi tih tacaka, narocito ako se povezuje sa pomracenjima Sunca i Mjeseca.

Molim dakle za link na njegov sajt.

Hvala unaprijed.

Pozz.
Ne znam da li ovo tražiš, ovo je ono što imam:

http://bs.scribd.com/doc/157683894/Jahanje-Zmaja-o-Mesecevim-Cvorovima-Tedi-Viskanic

Winnie'sOwl
28.10.2013., 17:48
Pozz.
Ne znam da li ovo tražiš, ovo je ono što imam:

http://bs.scribd.com/doc/157683894/Jahanje-Zmaja-o-Mesecevim-Cvorovima-Tedi-Viskanic

Hvala ti na odgovoru Hermes7.

Da, to je taj clanak koji me je zaintrigirao.
Ali ja sam mislila da taj astrolog ima i drugih stvari koje bi meni mogle pasati po pristupu o drugim astro temama pa sam zeljela link za njegov sajt opcenito.

Ja odavde (Kanada) nisam u mogucnosti da pronadjem preko Googla pa sam se zbog toga obratila forumasima.

Hvala u svakom slucaju.

Hermes7
28.10.2013., 17:58
Hvala ti na odgovoru Hermes7.

Da, to je taj clanak koji me je zaintrigirao.
Ali ja sam mislila da taj astrolog ima i drugih stvari koje bi meni mogle pasati po pristupu o drugim astro temama pa sam zeljela link za njegov sajt opcenito.

Ja odavde (Kanada) nisam u mogucnosti da pronadjem preko Googla pa sam se zbog toga obratila forumasima.

Hvala u svakom slucaju.

Na kraju članka imaš link njegove stranice :

http://asterzin.com/about/

Winnie'sOwl
28.10.2013., 18:04
Na kraju članka imaš link njegove stranice :

http://asterzin.com/about/

Yesss! To je to! Hvala!

infra red
26.02.2014., 15:42
Buduci da mi ove godine predstoji povratak SMC na natalno mjesto (Vaga , 11. kuca), a citala sam da je taj drugi povratak (u 37. godini) dosta znacajan, zanima me imate li kakvih iskustava s tim.

AceOfCups
19.04.2014., 10:48
Je li čudno da s nikim iz obitelji nemam kontakte čvorova, a s druge strane, tijekom života sam upoznala dvoje ljudi s jakom vezom čvorova. Nedavno sam upoznala i treću takvu osobu, i tu su uključeni i Južni i Sjeverni čvor. Sa svim tim ljudima sam se povezala na neki neobičan način i to su trajne veze. Orbisi su manji od 1.
Ali od cijele obitelji, jedino majka i ja imamo obrnute čvorove, ali orbisa preko 3.:ne zna: