PDA

View Full Version : Kardiokirurški kutak iliti topic za operacije na srcu


stranice : [1] 2 3

swaschta
05.09.2004., 13:50
Moj otac (73 g, nepusac, antialkoholicar, gotovo vegetarijanac, neporocan ;) ) trebao bi se uskoro podvrgnuti operaciji srca. Bit ce potrebne najmanje dvije premosnice, no tocnije ce se znati kada ga otvore. To bi se moglo dogoditi za jedno 2 mjeseca, jer prvo mora srediti 2 cira koja su mu nasli na zelucu. operacija bi se trebala odraditi u bolnici u Dubravi.

Dakle, imate li kakva iskustva s time?
Koji su i koliki rizici kod operacije srca?
Koliko treba vremena za oporavak?
Kako se zivi nakon operacije i oporavka?

Poznajem covjeka koji je imao tri operacije na srcu i taj pazi na sebe kao da ce zivjeti jos 100 godina (sad ima preko 70), zbilja se cudim sto jede, samo povrce i ribu, a sve na neki poseban nacin i uzasavam se takvog zivota. S druge strane, covjek se odlicno osjeca i zbilja kapa dolje.

No, znate kako je, lakse je to gledati kad se dogadja drugima, no kad je u pitanju netko tvoj onda su emocije nerijetko jace od razuma. Moze kakva informacija a posebno iskustvo?

Hvala! :s :s

trebor
05.09.2004., 18:05
Svaka pa i najmanja operacija nosi sa sobom određeni rizik. Dakako da i operacija na srcu predstavlja rizik. Rizik raste i s godinama starosti, a 73. godine su lijepe godine bez obzira na neporočan život. Na stupanj rizika utječe i to kako će se operacija napraviti - na kucajućem srcu ili upotrebom ekstrakorporalne cirkulacije. Ovaj drugi način nosi i malo rizika više. Na koncu, teško je reći kako će se i čirevi na želudcu ponašati nakon takvog stresa kao što je kardiokirurški zahvat. Osim toga, u medicini 2 i 2 nikad nije 4 pa je moguće da se i uz poštovanje svih pravila struke nešto zakomplicira i pođe po zlu.

E sad, malo i dobrih vijesti. Kardiokirurgija je vrhunac kirurgije i anesteziologije a naročito intenzivnog liječenja nakon operacije i tu zasigurno neće biti propusta u liječenju. Operacije na srcu su "čisti" zahvati gdje je u pravilu nekakav infekt relativno rijedak. Vrlo dobra stvar je prethodno nepušenje jer se time umnogome pospješuje rani postoperativni tijek. Vrlo je važna, već drugi postoperativni dan, mobilizacija bolesnika i fizikalna terapija. Duboko disanje, iskašljavanje, rano posjedanje i fizioterapijske vježbe disanja skoro bih rekao da su presudne u ranom postoperacijskom razdoblju ukoliko kirurg i anesteziolog kažu da nema kontraindikacija za njih. Naime, upala pluća se rado hoće razviti kod operiranih bolesnika ukoliko ovaj ne iskašljava i izbjegava vježbe disanja.

Ako sve prođe OK, tvoj stari je za 10-tak dana kod kuće. Vrlo je bitno pridržavati se uputa koje će zasigurno dobiti od osoblja. Nema onda puno izbora, mora ih se pridržavati, redovito se kontrolirati i uredno "gutati" ljekarije koje mu propišu.

Što se kvalitete života tiče, vjerojatno neće baš moći raditi sve kao prije ( brže će se umarati recimo ), ali ako je zahvat i postoperacijski period prošao uredno nema razloga da ne živi normalno, naravno, uz pridržavanje prethodno navedenih liječničkih uputa.
:top:

swaschta
05.09.2004., 18:16
Hvala za podrobnu pricu. Ohrabrujuce!

Da li imas kakva saznanja kakva je situacija s bolnicom u Dubravi? Za Rebro je bilo puno guzve u zadnje vrijeme.

Da li zivot nakon operacije predstavlja veliki zaokret? Mislim, moj tata nije nikad zivio ludim zivotom ali je volio otici s unucima na Sljeme, vise voli hodati nego se voziti i sl. Hoce li se i to morati promijeniti?

Sto se tice umora to vec sada osjeca. Za cireve je dobio neke ljekove i nece biti operacije dok se to ne sredi jer je kirurg rekao da ako puknu za vrijeme ili poslije operacije, nitko ga nece spasiti.

Kakvi su ljekovi? Donose li nove probleme?
Puno ti hvala na trudu, kao i svima drugima koji se ukljuce. :top:

lahor
05.09.2004., 20:00
Trebor je lijepo sve opisao, nakon operacije proći se rehabilitaciju i živjeti poprilično kvalitetnim životom. I moći će hodati i na dulje pruge uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Poprilično nedavno imala sam situaciju sa ocem najbolje prijateljice i to me jako potreslo, no nema smisla da o tome pišem ovdje. On je operiran na Rebru, no bio je dosta težak slučaj jer je imao i dijabetes pa se sve na kraju jako zakompliciralo.

Uglavnom, takve operacije su danas svakodnevna stvar, imala sam prilike raditi sa takvim bolesnicima i zaista je oporavak vrlo uspješan i brz.

No, jedno je takve stvari gledati na nepoznatim ljudima, a privatno je sasvim druga stvar. Mene je ovo streslo, ali fakat jako.

Rizik je mali, no ipak je tu. Lako je gledati statistike koje dobro izgledaju, ali evo...ponekad se dogodi da si baš u tih 2%.

Sretno!

trebor
06.09.2004., 12:39
Da li imas kakva saznanja kakva je situacija s bolnicom u Dubravi? Za Rebro je bilo puno guzve u zadnje vrijeme.
Pa čuj, Dubrava je po meni dobar izbor. Sutlić i Biočina koliko znam taj posao korektno rade ( mada sam čuo poneku priču o "plavim kovertama" ali samo kao priču bez uvjerljivih, iz prve ruke svjedočanstava ). Ista stvar je i sa anesteziološke strane, koje je jednako važna u samom postupku a naročito nakon zahvata. Dr. Huseđinović je to prilično dobro ustrojio.
Iako nekog prevelikog izbora ni nemaš. Najbolja je po tom pitanju "Magdalena" ali tamo prvo trebaš istresti koju tisuću eura, budući da je privatna bolnica.
Odkad je dr. Anić s par kolega otišao s Rebra a šef po političkoj liniji postao "zloduh" Jelić, Rebru što se tiče kardiokirurgije ne vjerujem previše. Sada tamo, osim Jelića još samo dr. Ugljen zna samostalno, suvereno uraditi zahvat na srcu ( koliko znam ). A i dr. Ivančan, glavna kardioanesteziologinja više nije tamo.
U Rijeci je situacija "one man show dr. Šimić" i tu mi isto nije stvar uvjerljiva.
U Osijeku se kardijalna kirurgija tek treba, početkom godine, ustrojiti. A kako će to ispasti i s kojim kirurzima, budući da ih nema ni za lijek, ne znam.
Znači Dubrava je :top:

trebor
06.09.2004., 12:52
Inače, za sva postavljena pitanja uz i nakon operacije na srcu, svakako posjeti web-stranicu "Magdalene". Sve je prilično dobro i jasno pojašnjeno i mislim da kad to pročitaš nećeš više imati nikakvih nejasnoća.
Dakle, http://www.magdalena.hr

swaschta
09.09.2004., 10:47
Link je super i puno ti hvala na njemu :top: :s

swaschta
14.03.2005., 18:06
Evo, za one koje to zanima:

Tata je operiran u cetvrtak, 10.03.2005. i - prezivio je. Operacija je izvrsena u Dubravi i moram reci da sam jako zadovoljan ponasanjem i kirurga i svog osoblja, od trenutka kada su ga primili u srijedu, do danasnjeg dana :top: !

Sto se same operacije tice, bilo je upitno sto ce se naci, kada se otvorio. Ispostavilo se da su morali napraviti 3 premosnice. Srecom, sve je proteklo u najboljem redu, iako je tata imao malu temperaturu u petak i subotu, no sve je ok i pod kontrolom.

Njemu je, pored svega ostalog, najveci problem kasljanje, koje mora biti ali je i prilicno bolno. Uglavnom moj tata, koji je inace veliki optimist i nikada se ne zali, rekao mi je da ne bi isao na operaciju da je znao sto ga ceka. Mislim, procitao je sve sto je nasao na stranicama Magdalene, ali... drukcije je uzivo.

Danas su ga premjestili iz intezivne njege i nadamo se da ce uskoro biti s nama. Hvala svima koji su pomogli savjetom.
:W

morenza
10.05.2007., 09:51
nažalost moram malo oživjeti ovu temu,

pa ako netko zna odgovor, bila bih zahvalna...

Nažalost, moj otac prije nekoliko mjeseci doživljava srčani udar, te se usmjerava u KB Dubravu gdje mu ugrađuju 2 stenta, i naručuju ga za 2 mjeseca neka dođe ponovno kako bi mu ugradili još 2 ili 3....

U međuvremenu kada čeka da prođu dva mjeseca, od sve siline lijekova koje mora uzimati kao srčani bolesnik, negdje se pojavljuje unutarnje krvarenje, opet je hospitaliziran, da bi se otkrilo da je krvarenje na želucu....Ostaje čak tri tjedna u bolnici.... Na svu sreću oporavlja se i uz još neke manje probleme
dočekuje da odlazi u KB Dubravu na novu koronarografiju i ugradnju stentova...
Međutim, prilikom koronarografije doktor utvrđuje da mu je i jedan stent od prošli puta već začepljen i da su žile u prelošem stanju da bi mogli ugraditi stentove (mrežice koje drže žilu raširenom..) te da je potrebna operacija i ugradnja premosnice...

Molim nekoga da mi odgovori ako zna..
Koliko dugo se čeka na takve operacije?
Gdje se izvode?
Koliki je njihov rizik?
Da li je to onda kada ti uzimaju žilu iz noge pa ti njome naprave premosnicu?
Da li netko zna cijenu takve operacije u Magdaleni? Da li se te operacije izvode u Magdaleni i preko HZZO-a?
Konkretno koliko se čeka kod dr. Biočina na tu operaciju?

Ako netko slučajno ima bilo kakve informacije bila bih vrlo zahvalna, jer eto, ne znamo se kome obratiti, ne znamo što učiniti, ne moram ni reči da je moj otac u nekom čudnom raspoloženju, jer on je do prije nekoliko mjeseci bio zdrav čovjek, i uz to je i vrlo mlad- ima tek 55 godina!!!

Hvala unaprijed!:s

morenza
10.05.2007., 13:17
dajte moliv vas, ako slučajno netko ima kakve informacije.....
bilo što....:confused:

ante dumbledore
10.05.2007., 15:45
sorry nisam upoznat sa rasporedom i listom čekanja na zagrebačkim klinikama
nego jedna moderatorska opaska: molio bih da se komentari i osobne stvari o nekim liječnicima ili bilo kojoj drugoj osobi daju na pm...

marta 76
10.05.2007., 17:55
I moj tata proživljava slično i mi zajedno s njim, ima samo 56 god
prije 4 tjedna je imao infarkt miokarda sa kardiogenim šokom i totalnim AV blokom.

Ugradili su mu jedan stent pošto ima totalno uništene žile, koronarnom bolešću..to je jedino što su mogli učiniti
Doma je. oporavlja se i čeka konzilij da odluči što dalje..
Sigurno je da treba premosnice i to više njih....
teško je to razdoblje..on je u panici..stalno priča o našem zdravstvu i operacijama srca.

Takodjer smo mislili na Rebro ili Dubrava ..a Magdalena je SF za naš džep....:E

polly
10.05.2007., 18:32
na znam da li će to kome od vas pomoći, ali da znate

prema informacijama koje sam ja dobila
Magdalena mora odraditi dio operacija preko hzzo-a
sv duh ima ugovor sa magdalenom da ona mora preuzeti sve operacije koji sv duh ne može odraditi
nakon duljeg raspitivanja meni je savjetovano da je dubrava daleko bolji izbor od magdalene

marta 76
10.05.2007., 19:16
:top: :top:
moja tata se liječi na sv.duhu..
da, pola ti pokriva socijalno ako te bolnica šalje u Magdalenu, znači preko uputnice liječnika...
ali nisam 100 % ali mislim kad jednom izadješ iz bolnice..plaćaš sve (pola ti pokriva HZZ)

E sad..koliko je to ..ne znam...mislim da je samo jedan dan ležanja u Magdaleni dodje 1.000,00 kn..samo konzultacije su 400 kn

a čula sam da liječnici iz Magdalene rade u Dubravi

polly
10.05.2007., 19:22
ne samo pola, pokriva i 100%
samo očito treba znat ;)

morenza
11.05.2007., 08:26
marta76, jako mi je žao što prolazite kroz iste stvari kao i mi, očito je toga sve više...
uglavnom, pokušat ću saznati što više i o listama čekanja pa ću vam javiti....
Polly, istina je, Magdalena treba odraditi dio operacija preko HZZO-a, no tamo su velike liste čekanja, a nažalost privatno ići tamo je definitivno utopija, barem za moju obitelj, mi si to ne možemo priuštiti....:(

No, istina je da liste čekanja prilagođuju i s obzirom na dijagnozu, pa stoga u dubravi postoji nekoliko lista čekanja s obzirom na prioritet radi dijagnoze....No, ja još ne znam kakvu hitnost će tati preporučiti i napisati na otpusnom pismu....

Uglavnom, za sada nikakvih konkretnih informacija, još smo zbunjeni :confused: :confused: i zapravo pokušavamo plivati u novoj situaciji....

Hvala Vam puno, a ak netko ima još neke informacije, slobodno podijeli s nama!
:mig:

doc_1
11.05.2007., 12:20
dakle kratki pregled stanja kardiokirurgije u Hrvata na današnji dan:

1) operacije se izvode u 4 centra : KBC Rebro, KB Dubrava, KBC Rijeka, SB Magdalena Krapinske Toplice nova 2 centra (Split i Osijek trebali bi se otvoriti do kraja godine-pred izbore)
2) u svim se bolnicama operacije obavljaju po ugovorima sa HZZO (na uputnicu)
3) sve 4 imaju duuuuuuuge liste čekanja (više ili manje transparentne)
4) u svima je istu moguće "preskočiti" uplatom cijelog iznosa za troškove zahvata 80+ tisuća kuna
5) u SB Magdalena, moguća je zanimljiva "anomalija" nazvana "nadstandard - izbor operatera" gdje se uz uputnicu i doplatu prema cjeniku objavljenom na njihovoj web stranici može (kako neki kažu) isto tako "preskočiti" red
6) i za ostale se vječito šuška da se red može preskočiti "kuverticom" (vidi slučaj Šimić i tekstove proizašle iz njega)
7) svi su centri više ili manje iskusni i uspješni u izvođenju rutinskih operacija srca (čitaj-većina preživi), neki koriste i specifične tehnike, ali o tome ni kardiolozi neznaju puno, pa se ni pacijenti ne informiraju nit uzrujavaju oko toga

nadam se da sam pomogao bar malo

marta 76
12.05.2007., 20:30
Hvala vam svima na savjetima..puno nam pomažete

Sad sam ovo sve čitala s tatom, malo se uplašio :eek:

Žao mi ga je....jako..
Nije mu baš dobro...više psihički..konstantni strah od smrti, činjenica da živi sa začepljenim žilama--

Vidjet ćemo što doktor kaže na kontroli...samo da uspijemo nešto iskombinirati...i da ta mučna operacija dodje, pa da mi tata pokuša normalno živjeti...

:confused: :confused: joooj..... ima tek 56 god nije još postao ni djed :zubo:

kishobran
12.05.2007., 22:17
Jel mi može netko reć gdje da odem na kardiološki pregled u Zg?
Nedavno sam obavio UZ srca, a prije 7 mj. EKG pa mi treba mišljenje i pregled kardiologa.
U KBC Zagreb i Srčanoj imaju primaju tek poslije ljeta. Nije valjda da se svugdje toliko čeka. Koliko košta privatno i šta sve uključuje pregled?

Ajde kad već pišem, ako može netko prokomentirat nalaze:

UZ:
Mitralni zalistak - blaga kalcifikacija mitralnog anulusa, regurgitacija u tragu
EKG:
incomplete right bundle branch block

Ostalo sve u redu. Zahvaljujem.

polly
13.05.2007., 17:33
Polly, istina je, Magdalena treba odraditi dio operacija preko HZZO-a, no tamo su velike liste čekanja,

vezano uz ovo
danas sam čula od čovjeka koji je tamo operiran da je u magdaleni čekao nekih cca 20 dana, dok se u dubravi naručio i tek su ga na razgovor pozvali nakon 6 mjeseci a tko zna kad bi bila operacija
sve preko uputnica, ništa nije plaćao osim redovne participacije
kaže da nije imao nikakvu vezu i sklona sam mu 100% vjerovati

morenza
15.05.2007., 08:12
polly, ova informacija zbilja ohrabruje!!!:top:
sutra ide tata kod svoje doktorice, pa ćemo čuti što će mu ona reči.....
nadam se da će brzo biti na redu, u svakom slučaju javim informacije koje dobijem!:)

polly
15.05.2007., 08:25
sve više mi izgleda da su oko magdalene samo ispletene priče, pa se masa ljudi niti ne usudi tamo uputiti

morenza
25.05.2007., 13:39
evo ovako,

zvao je tata u Magdalenu i dogovorio pregled sa svim nalazima koje ima pa tako da čuje i njihovo mišljenje....

na pregled ide kroz nekih 2 tjedna i platit će ga 300 kuna.

a dalje ćemo vidjeti.....:rolleyes:

sve ovisi o njihovoj preporuci.

hvala svima na informacijama, a ja ću i dalje napisati svoja saznanja, možda time nekome pomognem!;)

marta 76
01.08.2007., 19:55
Molim vas savjet...
znam da ima liječnika i med. osoblja na forumu.
Bila je i tema.... ne mogu naći..
Ovako....tata mi je imao infarkt myocarda na Uskrs.
Jedva je preživio, ima koronarnu bolest i treba ugradnju premosnica.
Danas je otpušten iz bolnice zbog aritmije, nije mu baš dobro, uplašen je i depresivan.

Liječnici su nas uputili da budemo uporni i odmah se prijavimo na listu čekanja za operaciju.
Čuli smo da se čeka po godinu dana :confused: :confused:

Da li netko zna ili je prošao nešto slično..kuda da krenemo....
Dubrava?? Rebro??? Magdalena??? (znam da u Magdaleni postoji varijanta s s uputnicom)

Jako mi je teško, tata mi ima samo 55 god. ne mogu ni pomisliti da ga izgubim a nisam se dovoljno potrudila da mu pomognemo...on ne vjeruje zdravstvu, skeptičan je glede operacije i vrlo depresivan.
Moram mu vratiti optimizam :confused: :confused:

Baya_Rober
03.08.2007., 01:12
Ja sam uvjrk optimista sve se moze izljeciti...pa i to.

drzi se ....imate li mogucnost naci operaciju negdje vani....

Teta2U
05.08.2007., 03:19
Moj dragi je imao 25 godina kada je završio na operaciji srca, dakle ništa od punog proživljenog života...
Iznimno topla preporuka - Nova bolnica Dubrava, ona lijepa velika zelena...
Tamo ti je većina najboljih hrvatskih kardiokirurga!!!

Shtefitza
05.08.2007., 05:18
Ovako....tata mi je imao infarkt myocarda na Uskrs.
Jedva je preživio, ima koronarnu bolest i treba ugradnju premosnica.
Danas je otpušten iz bolnice zbog aritmije, nije mu baš dobro, uplašen je i depresivan.

Sto je tu je. Bilo bi dobro da nije imao infarkt, ali sad je tako i treba se nosit sa situacijom. Onda, vazno je raditi na smanjenju faktora rizika.


Prvo, veliki broj ljudi nakon infarkta postanu depresivni. I do te mjere da se trebaju lijeciti. Postoje odlicni lijekovi, postoji psihoterapija. Zna se da ljudi s depresijom imaju veci rizik od (slijedeceg) infarkta.


Pusenje?
Tezina?
Visoki kolesterol (ljudi sa bolestima srca moraju svoj kolesterol spustiti nize nego sto je to "normalno" u ljudi bez srcane bolesti).

Dijabetes? Strasno je vazno kontrolirati secer.
Visoki tlak?
Fizicki aktivan? (svaki dan barem kratka setnja)

Da li ima zatajenje srca? Kad je imao ultrazvuk srca? Da li uzima sve potrebne lijekove (ukljucujuci "mali aspirin"?)


Ako je to sve pokriveno, mozda premosnica ili stent nisu ni potrebni. Dodjite do kardiologa na neki nacin. Vidite da li je nesto povrh konzervativnog lijecenja potrebno.


Premosnica ne spasava ljude, niti lijeci vec postojeci infarkt. Premosnica smanjuje rizik od novog infarkta. Odredjeni njegovog srca je umro. I stvorio se oziljak. Sada treba sprijeciti da odumiru daljnji dijelovi srca. I treba sprijeciti komplikacije: aritmije, zatajenja srca...

marta 76
05.08.2007., 11:22
Problem je u tome što je tata naručen na jedan pregled za koji su mi se liječnici nuklearne medicine samo nasmijali i rekli da se javim krajem godine jer nemaju materijala, privatno nitko ne radi.

Znam da su koronarna i srčane bolesti ubojica no. 1 u svijetu ali osjećam se tako bespomoćno.
Liječnici ga "zavlače"..govore da je hitan slučaj e sve ide tako sporo.

Odlučili smo ići u Magdalenu drugi tjedan s uputnicom na konzultacije i u Dubravu pa da vidimo što će nam uopće reći.

Tata je primljen u bolnicu sa akutnim infarktom miokarda, totalnim AV blokom i kardiogenim šokom. Ugradjen mu je stent, imao je višednevni Av blok uz vrlo spori oporavak plus aneurizma ventricula.
Tata je bio pušač, vitak je i dosta aktivan.
sada je druga osoba, ne mogu vam to opisati...depresivan, preplašen..ponekad hiperaktivan, "izgubljen"..stalno želi biti uz nekoga...sve ga veseli, sve one male stvari...strašno!!!
Uspjela sam ga nagovoriti da se javi psihologu, uzima lijekove za smirenje, uz onih 7-8 koje uzima za srce.:confused: :confused:

Ježim se od našeg zdravstva jer sam sama teško bolesna i doživjelo sa iznudu mita..
Vidjet ćemo....krećemo u akciju...moram se organizirati
Jer tata kopni....

vikica
09.01.2008., 15:28
6) i za ostale se vječito šuška da se red može preskočiti "kuverticom" (vidi slučaj Šimić i tekstove proizašle iz njega)

nadam se da sam pomogao bar malo

To je i slučaj u Dubravi! Mama je nocas 4 puta reanimirana. Hitno treba na operaciju, a oni nas traze lovu! Stvarno si jadan kad ti je bilo tko u obitelji bolestan. Osim sto si bolestan doveden si i u situaciju da grcaš u siromaštvu.

Kako se samo usude traziti lovu! Zvati cu USKOK 100%, ali i platiti operaciju.

Sto treba pitati lijecnika?? Sto je sve vazno znati prije operacije? Koliki je postotak prezivljavanja?

Luda sam od svega...u sekundi se cijeli svijet okrene....

sama svoj majstor
24.01.2008., 22:36
Da li netko ima malo više informacija o Magdaleni, tipa tko je dobar, kakva je procedura...

I netko je napisao da je zaključio da je Dubrava bolja od Magdalene. Zašto??

Može i na pp.

Naime, naš slučaj je ovakav, moj tata ima sad 82 godine, bili smo na CT koronarografiji, pokazala su se gotovo potpuna začepljenja žila, preporučena mu je ugradnja stentova, uz rizik da to neće biti moguće i da će trebati napraviti bypass.

Rebro smo otpisali, prema svim raspitivanjima nisu baš nešto, a i imaju problema s čistoćom i bakterijama.

Ostala je Magdalena (navodno da se može preko HZZO-a, a ima i lista čekanja na njihovim stranicama, ne čini mi se predugačka), ili da probamo u Dubravu, gdje smo čuli da je nemoguće doći na red.

Stvar je, zbog visokih godina, relativno hitna (mislim, ne od danas do sutra, ali bi se to trebalo riješiti u idućih par mjeseci).

Sve me zanima, pogotovo ako je netko imao slučaj tako stare osobe koja je ugrađivala stentove i kako je sve prošlo

trebor
26.01.2008., 12:30
Sa 82 godine raditi išta invazivno organizmu predstavlja solidan rizik a pogotovo prčkati oko herza stentovima ili skalpelom.
Što se ustanove tiče mislim da ti je tu svejedno. Generalna preporuka je da se stentiranja rade u onoj ustanovi koja ima kardijalnu kirurgiju! Ako tijekom ili nakon stentiranja nešto krene loše, može se uglavnom sjesti i plakat ako ustanova nema na raspolaganju kardijalnog kirurga.
Znači u obzir dolaze sve gore spomenute ustanove - Magdalena, Dubrava, Rebro + Rijeka, Split ili Osijek.
Rebro nema problema s bakterijama, odnosno nema ni više ni manje nego drugdje. Split i Osijek rade odnedavno, vjerojatno su liste čekanja tamo i kraće.

sama svoj majstor
26.01.2008., 20:58
trebor, hvala na odgovoru.

Ni sama nisam pametna, niti jedan kardiolog s kojim smo razgovarali ne spominje taj veliki rizik, dapače govore da se to mora napraviti. Tata mi je u jako dobroj kondiciji, hoda, radi čučnjeve i sklekove, samo srce mu je za sad OK, ali javljaju se problemi tipa zadihanosti i divljanja tlaka. Išli smo na tu neinvazivnu koronarografiju i prikazala su se suženja, na jednoj žili od 97%.

Nismo sigurni da li je moguća dobit puno veća od rizika, doktori nas nagovaraju (išli smo po dva mišljenja privatno), ako se za to odlučimo svakako je bolje prije nego kasnije, jer on postaje sve stariji i slabiji.


Rebro smo definitivno otpisali, svi poznati (uključujući i doktore) kažu da tamo ima jako puno problema. Rijeku i Osijek ne bi probavala, ne želim da se netko uči na mom tati.

Magdalena ima kardijalnu kirurgiju, samo je pitanje da li je sve na uputnicu i koliko to košta ako se evenutalno zakomplicira. Pokazatelji su im jako dobri, imaju relativno mali broj komplikacija, no ne daju presjek po godinama starosti. Pretraživala sam internet i rade se čak i bypassi i starijima od moj tate i to uspješno. A i naš kardiolog kaže da su se dobne granice pomaknule. Naravno, znamo da garancije nema, i da se sve može zakomplicirati.

Naručit ću se na privatni razgovor u Magdalenu da ih sve ispitam.

Bilo kakva preporuka????

trebor
27.01.2008., 17:31
Jasno da definitivnu odluku morate donjeti ipak sami i normalno je da se o svemu valja dobro propitati.
No što se kirurgije tiče, vjeruj mi da ti je potpuno svejedno. Rebro se preselilo u novi prostor i ( napokon ) rade s novom opermom. Malo kubure s osobljem ( nema ih dovoljno ) ali to sigurno funkcionira dobro.
A da će se "netko učiti u Rijeci i Osijeku" ili Splitu...tek se ne moraš brinuti. U Rijeci radi dr Anić, po mnogima uvjerljivo najbolji kardijalni kirurg u zemlji. Kad na Rebru pitaš koga bi za šefa sad kad je Jelić ošo u penziju svi redom će spomenuti baš Anića.
U Osijeku tek ne radi početnik nego dr Ugljen, siva eminencija kardijalne kirurgije u nas koji je sa prof Sokolićem napravio prvu transplantaciju u bivšoj Jugi, osnivač Magdalene i kardiokirurgije tamo, nesumljivi autoritet kad je riječ o kirurškoj vještini operacije srca i lik koji je više-manje odgojio sve kardiokirurge u zemlji.
Split opet ima dvojicu potpuno kompetentnih likova - dr Leticu - veterana kardiokirugije u nas, čovjeka koji je s Ugljenom "držao" Magdalenu, cijenjenog operatera + dr Bulata - friško draftiran kardijalni kirurg iz Magdalene, mlađi lik potpuno kompetentan rezati srce i pravit bajpase i zaliske na njemu. Osim toga, Split ima i iskusne perfuzioniste s višegodišnjim iskustvom rada posvuda.
Čak mislim da u Split i Osijek još i dolaze podrška iz Zg - anesteziolozi iz Dubrave ( Huseđinović ) odnosno Rebra ( Ivančan ). No nisam najsigurniji, možda više ne.
Znači, potpuno ti je svejedno gdje ćeš što se kirurgije tiče. Treba samo biti svjestan da nekad niti uz najbolju vještinu i skrb nakon zahvata, rezlutat može biti nažalost loš. Tu ide ona jednadžba da u medicini 2 + 2 često nije 4 nego 5 ili 6.......odnosno da se nikad ne može znati ako će organizam reagirati na tretman, zahvat, terapiju, liječenje.....

U svakom slučaju, sretno!

trebor
27.01.2008., 18:58
trebor, hvala na odgovoru.

Ni sama nisam pametna, niti jedan kardiolog s kojim smo razgovarali ne spominje taj veliki rizik, dapače govore da se to mora napraviti.


O rizicima operacije nemoj razgovarati s kardiolozima nego s kardiokirurzima i anesteziolozima. Kardiolog i kardiooperacija nemaju baš previše veze jedno sdrugim...to je moje iskustvo u ovoj našoj zemlji.

doc_1
27.01.2008., 21:13
evo da se i ja malo nadovežem na Treborove nesumnjivo korisne i jasne upute i primjedbe:

1) planirati ikakav zahvat samo na temelju CT-koronarografije je neozbiljno. Prije ikakve odluke potrebno je učiniti "pravu" koronarografiju sa kateterizacijom srca (kod starih je ljudi česta i aortna stenoza uz koronarnu bolest). CT koronarografija je još uvijek samo metoda screeninga iliti probira i na temelju nje nitko neće stavljati stentove, a kamoli operirati srce

2) nakon dijagnostičke koronarografije (ako se utvrdi bolest pogodna za invazivno kardiološko liječenje) kardiolozi najčešće u istom aktu ugrade stent (dakle nema nikakvog konzilija o tome što bi za pacijenta u kojoj dobi i s obzirom na ostalo stanje i bolesti bilo bolje). Kardiologe, dakle, treba prije kateterizacije i koronarografije pitati za rizike tih zahvata kao i režim i rizike živorta sa različitim vrstama stentova koje oni ugrađuju. Najčešće se to svede na objašnjenje kak "buju žile propuhali i nutra stavili mrežicu"....

3) granice se u cijeloj medicini, pa tako i u kardijalnoj kirurgiji svakodnevno pomiču pa se tako vani već duže vrijeme, a kod nas u zadnje vrijeme, uspješno operiraju sve stariji pacijenti.

4) osobno bih, ili za nekoga svoga, za takav zahvat odabrao isključivo centar koji ima dobru i iskusnu kombinaciju kirurgije i anesteziologije+intenzivne skrbi a to su u ovom trenutku (koliko je meni poznata situacija u HR kardijalnoj kirurgiji) Dubrava i Rebro. Ostali centri imaju dobre (neki i jaako dobre) kirurge, ali šepaju sa iskustvom intenzivne, koja je kod tako starih ljudi još i važnije od kirurgije same

5) puno sreće i informiraj nas i dalje što se događa

sama svoj majstor
28.01.2008., 08:54
doc_1, naravno da zahvat nije planiran temeljem samo CT koronarografije, preporučena mu je koronarografija temeljem svih ostalih nalaza, a onda sam ja, u strahu od invazivnog zahvata u njegovim godinama iskopala CT koronarografiju, gdje može vidjeti barem približno stanje. I da, ne znam da li to forumska publika zna, ali ide na HZZO uputnicu. :D Na tom nalazu piše nešto kao (ne znam sad točno), da je suženje 97%, ima razvijene kolaterale, koje su međutim tanke.

I sad moramo odlučiti što i kako dalje, uz glasna mišljenja da je koronarografija neophodna (i vjerojatno uz to ugradnja stenta) čuli smo i u brk izrečeno mišljenje da to možda ne treba dirati.

Išli bi ako rizik opravdava kasniju bolju kvalitetu života. Nekakve posebne upute o životu sa stentom nam nitko nije niti spominjao. Tata za sada živi sasvim normalno, uz normalnu tjelesnu aktivnost, jedino se pazi boravka na suncu u podne.

Spomenuo si Rebro i Dubravu, da li misliš da Magdalena nema dobru intenzivnu??


trebor, vidim da imaš jako detaljne informacije o ovom pitanju. Samo da te još nešto pitam, da li koronarografiju rade kardiokirurzi ili obični kardiolozi???

Javim se s odlukom kada ju i ako donesemo.

doc_1
28.01.2008., 17:00
Spomenuo si Rebro i Dubravu, da li misliš da Magdalena nema dobru intenzivnu??

spomenuo sam da je potrebna iskusna kombinacija jednoga i drugoga. Mislim da je u Magdaleni intenziva bolji dio tima (isključujući naravno posjete prof. Turine)

koronarografiju rade kardiolozi (da uštedim tipkanje kolegi Treboru).

ali molim, te razjasni malo situaciju sa tatom. Koja je od žila zahvaćena? kakav mu je UZV srca (kakvo je stanje zalistaka)? Ako živi, kako ti veliš, normalno uz normalne aktivnosti, može li se nastaviti liječiti samo lijekovima a da živi još kvalitetnije bez tih zaduha i divljanja tlaka?
Koronarografiju treba napraviti, ali ako se radi o suptotalnoj kolateraliziranoj stenozi u toj dobi i sa minimalnim simptomima, možda zbilja netreba ništa aktivno poduzimati

sama svoj majstor
15.03.2008., 21:13
Obavili koronarografiju u Magdaleni. Preko uputnice. Uglavnom jedna žila je 100% začepljena, jedna 60% (gledala u sliku ali se baš ne kužim). Oko te koja je 100% se razvila dobra kolaterala, koja međutim na samom ulazu u aortu?? (ja ovo prepričavam što mi je mama ispričala - ona je isto bila tamo s njim, u hotelu, na nalazu to ne piše) je isto nakupina tog plaka, i ako dođe neki tromb, to je kraj. Rekli su mu (ali nisu napisali) da sam odluči što će, čekati da se to do kraja zaštopa ili otići na bypass. I još su mu rekli da je u jako dobroj kondiciji, kao da je dobrih 10tak godina mlađi.

Sad ćemo se malo raspitati u Dubravi. Jučer je bio prilog u dnevniku o nekakvoj klinici u Clevelandu gdje rade operacije na srcu kroz čisto mali rez. Da li se nešto slično radi kod nas, ili smo mi još uvijek 20tak godina iza??

trebor
16.03.2008., 16:02
Joj, to nije "neka klinika" nego nešto ko Boeing ili Airbus u svijetu avioindustrije. Al dobro nije to bitno, bitno je da te robotske fore odmah zaboraviš jer to nije dio naše realnosti. Kod nas je "najpoštednije" u bajpass kirurgiji operacije raditi "off-pump" a neke robotiće i slične stvari će pričekati neko vrijeme.
Nalaz koronarografije iako nije najpreciznioje opisano, vjerojatno sugerira da postoji indikacija za operaciju. To ti kardiolozi moraju jasno napisati. Nakon toga na sastanku kardiologa i kardiokirurga slučaj tvog oca se prezentira i donosi se definitivna odluka jeli za operirati ili nije.
Ako se tvoj otac i odluči operirati to nikako neće biti sutra nit za tjedan ili mjesec dana. Ovisno o odjelnoj listi čekanja čekati će više ili manje. Za to vrijeme, obavezno se mora napraviti UZV srca i CD vena nogu. Možda još i nešto drugo ukoliko je potrebno.
Da je godina malo manje ja bih ti na osnovu tvog napisanog ovdje sigurno preporučio operaciju ali podatak o 82 godine zbilja primorava da svoju odluku doneseti bez ovakvih forumskih sugestija i naravno prevenstvano na osnovu preporuka liječnika koji se bave tvojim odnosno slučajem tvog oca.

doc_1
16.03.2008., 21:06
nije čak ni kao Boeing ili Airbus...više kao onaj stealth bombarder nevidljiv za radar i skup i napredan kao sam vrag :mig:

no, vratimo se temi...svaka operacija na srcu nosi rizik, pogotovo kod ljudi u dobi od preko 80 godina. Potrebna je dobra prijeoperacijska obrada koja će uključiti i procjenu funkcije pluća (iako mislim da to svakako ulazi u prijeop. obradu kad je covjek u bolnici netom prije op.), preporučio bih u tim godinama i doppler karotidnih arterija.
Ako nema posebnih kontraindikacija, također mislim da je najpametnije zahvat obaviti bez stroja za izvantjelesni krvotok. Postaj nalaz koronarografije pa ćemo biti pametniji.
Moguće je da postoji nekakav plak na ušću neke od koronarnih arterija (ovo kaj veliš "uz aortu")

ribica 241
17.02.2009., 19:59
Molim sve koji su imali ili imaju sličnu situaciju da mi se obrate savjetom jer ni sam neznam što da napravim. Pozvan sam na operaciju srca koja bi trebala biti uskoro. Moja dijagnoza je sljedeća: aortna stenoza koju imam od 1974. godine (1956 sam godište),UZV srca na kojem se nalazi srednje do teška AS uz blagu aortnu regurgitaciju, te naznačenu hioertrofiju LV. Izvršena je koronorografija dva puta, niti jednom nije dobro prošlo, organizam je loše podnio. Povremeno treptanje srca. Bez bolova u prsima. Ne pušim i ne pijem alkohol.

Transezofagijskom ehokardiografijom prikaže se teška aortna stenoza i mjerena insuficijencija te supravalvulrna dilatacija aorte.

Naručen sam na zamjenu aortne valvule 26.2.09. kod dr. Gašparovića uz terapiju Aspirin protect 100 u KBC Rebro.Molim Vas ako je netko bio na takvoj operaciji da mi iznese svoja iskustva, kako se osjećao prije i poslje operacije.


Da li uopće ići na operaciju. Moram napomenuti da nemam nikakvih problema, ne osjećam nikakve poteškoće osim povremenog podrhtavanja srca.

Hvala

mirjana7
18.02.2009., 10:48
svakako vam preporučam da odete na op.ako vam je več zakazana jel če vam poslije biti puno bolji i kvalitetniji život..nijedna op.nije bezazlena a naročito ne op.srca al čete ju puno lakše podnjeti sada nego za pet -deset godina..oporavak je jako dugačak al se dugoročno isplati...ja sam operirala srce prije 7mj.i govorim vam iz vlastitog iskustva...:)najvažnije je pozitivno razmišljanje i čvrsta volja iako znam da nije lako:)

ribica 241
18.02.2009., 15:01
Hvala Vam na savjetu. Tražit ću još konzultacije kod liječnika. Mislim da nisam još psihički spreman za takvo nešto. Da li ste Vi bili kod nas na operaciji i u kojoj bolnici? Kakve imate simptome nakon operacije? Kako se nosite sa time? Koliko ste ograničeni u kretanju?
Želim Vam brz i lak oporavak.

trebor
18.02.2009., 19:56
Ultrazvučno naznačena teška aortalna stenoza sa uvečanjem lijevog ventrikula ( hipertrofija LV ) nesumljiva je jasna indikacija za operacijski zahvat i tu nema nikakve dvojbe bez obzira na trenutno relativno dobro osjećanje. Uz korištenje stroja za izvantjelesni krvotok ( EKC ) srce se zaustavi i aortalni zalistak se zamjeni te ukoliko su ušća koronarnih arterija kompromitirana napravi se još i pokoji "bypass".
Ono na što vam želim ukazati u opisanom nalazu transezofagealnog UZVa kod vas je tvrdnja "supravalvularna dilatacija aorte". Ukoliko je uzlazni dio aorte ( znači onaj dio koji počinje odmah iza aortnog zaliska ) značajnije proširen ( a širinu bi morali imati napisanu u UZV nalazu )...onda nije samo potrebna "obična" zamjena aortalnog zaliska već i tog početnog dijela uzlazne aorte onda je to i u kardijalnoj kirurgiji kompleksan zahvat pa je nekad potrebna i operacija po "Bentalu". Pokušajte se o tom detalju raspitati kod kardijalnog kirurga. Mislim da vam se to treba rastumačiti.
No bez obzira na vrstu operacije ona vam je neophodna i nemojte dvojiti nimalo treba li ili ne!
Dobra stvar je da će vas operirati Hrvoje Gašparović na "Rebru". "Gašo" je vrhunski operater koji je u rekordno kratkom vremenu počeo samostalno operirati i kad bi ja morao birati u Hrvatskoj da mi netko prčka po srcu, pa makar radio i "Bental", odabrao bih baš njega. Iako djeluje "balavo" puno prije bi njemu u ruke nego Biočini ili nekom drugome.
Imajte optimizma jer nakon operacije ako sve prođe OK, a nema razloga da ne prođe, čeka vas nakon rehabilitacije sigurno kvalitetniji život.

mirjana7
18.02.2009., 20:34
Hvala Vam na savjetu. Tražit ću još konzultacije kod liječnika. Mislim da nisam još psihički spreman za takvo nešto. Da li ste Vi bili kod nas na operaciji i u kojoj bolnici? Kakve imate simptome nakon operacije? Kako se nosite sa time? Koliko ste ograničeni u kretanju?
Želim Vam brz i lak oporavak.

Operirana sam u KB Dubrava kod prof.Sutlića i vrlo sam zadovoljna...sada nakon op.i rehabilitacije u Kr.toplicama se dobro osiječam iako još imam malo problema sa disanjem zbog plučne hipertenzije pa manje izlazim iz kuće kad su baš jako hladni dani..jako teško se nosim sa bolesti iz razloga što sam mlađa osoba i što mi se to dogodilo jako iznenada,op.je za mene bila veliki šok ali samo pozitivnim razmišljanjem pokušavam nekako sve to prevladati...

doc_1
18.02.2009., 21:32
kad bi ja morao birati u Hrvatskoj da mi netko prčka po srcu, pa makar radio i "Bental", odabrao bih baš njega. Iako djeluje "balavo" puno prije bi njemu u ruke nego Biočini ili nekom drugome.

nemojte tako kolega, pa ima na Rebru još onih koji za aortnu stenozu učine Bentala :mig:

On topic: neznam jeste li bili do sada na konzultacijama sa svojim operaterom (čitaj:kod njega u ambulanti) ili ste "upecani" u nekoj od Rebru suradnih ustanova pa ste "dopali" dr. Gašparoviću. Bilo kako bilo, složio bih se sa Treborom glede vašeg operatera.
Premalo je u vašem postu medicinskih detalja da se sad decidirano može reći koliko je operacija hitna, ali je vjerojatno indicirana i svakako bih vam je preporučio. Naime, kod vas je već prisutna hipertrofija LV, dakle kompenzacija povećanjem srčane mišićne mase. Slijedeći je korak popuštanje srca, a preživljenje bez operacije, a nakon pojave simptoma je oko godinu dana (to je najkraće, ovisno o simptomima koji se pojave).
Nadalje: proširenje uzlazne aorte posljedica je najvjerojatnije ekscentričnog tijeka krvi kroz vaš suženi zalistak. Zamjena tog dijela aorte, ovisno o širini, može, ali i nemora biti indicirana. Varijanta te zamjene može biti navedena operacija po Bentalu, a može biti i separatna zamjena zaliska i zamjena uzlazne aorte.
Ono o čemu bih ja razmišljao na vašem mjestu je koju vrstu zaliska odabrati. Postoje mehanički i biološki. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke.
O njima ćete naći dosta toga na netu (kojim se očito služite). Trebate samo ocijeniti koji će više odgovarati vašem životnom stilu.
Toliko od mene i sretno :top:

trebor
19.02.2009., 19:28
Pozdrac doc...ko hoće s docom pričat samo nek spomene kirurgiju srca....eto ga odmah, ko som na bučkalicu....:D....istina trzam i ja na taj mamac...:cerek:

Dakako slažem se sa napisanim. Što se zaliska tiče, možda bi s obzirom na godine mehanički bio bolji izbor no sigurno kirurg ima najbolji prijedlog.

Vremena do 26. nema puno pa se nadam da su sve predradnje već urađene. Sugestija da se posjeti zubar ako do sad nije i da se ambulantno uradi HIT i hladni aglutinini na Transfuziji.

Sretno

ribica 241
20.02.2009., 14:35
hvala vam svima na savjetu, pomogli ste mi dosta. Idem na konzultacije s liječnikom da mi još sve objasni...vidjet ću što ću na kraju učiniti.
HVALA još jednom

miki11
04.03.2009., 11:20
pozdrav svima!
prvi put se javljam ,imam 37god
nedavno mi je dijagnosticirao da mi je aortalni zalistak dvolistan(stenoza i insufincijencija aortalne valvole) uz predpostavku da je to urođena srčana greška
rečeno mi je da cu to kad tad morat operirat
za sad sam dobro uz terapiju concor cor,
zanima me sve vezano za takvu vrstu operacije
hvala

marko21
04.03.2009., 15:21
pozdrav svima!
prvi put se javljam ,imam 37god
nedavno mi je dijagnosticirao da mi je aortalni zalistak dvolistan(stenoza i insufincijencija aortalne valvole) uz predpostavku da je to urođena srčana greška
rečeno mi je da cu to kad tad morat operirat
za sad sam dobro uz terapiju concor cor,
zanima me sve vezano za takvu vrstu operacije
hvala

Ista prica sa zaliskom kod mene, samo sto ja imam i HCM kardiomiopatiju pa samim time malo losije stanje srca.

Meni isto receno da cu kad tad morat operirat, al navodno je operacija rutinska, bezbolna sa malim rizikom.

trebor
04.03.2009., 18:20
Bikuspidna aortalna valvula je urođeno stanje i više-manje uvijek dovodi do stanja koje zahtjeva operativni zahvat kojim se isti zalistak ukloni i ušije novi, mehanički ili biološki.
Kad operirati ovisi o dobi, o kliničkoj slici i jasno, nalazu na srcu. Prvenstveno onom UZV-nom koji jasno govori o stanju zaliska ( stupnju stenoze i/ili insuficijencije ), o stanju uzlazne aorte ( ima li proširenja ili ne ) te stanju lijeve srčane klijetke u smislu postojanja proširenja lijevog ventrikla i koliko je ono veliko. Sve to kirurg uzima u obzir pri donošenju odluke kad treba operirati.

Rutinska operacija sa malim rizikom??!....:eek:.....netko je tebe prilično gadno dezinformirao.....:nono:....
Operativni zahvat se uistinu radi više-manje rutinski....ali...govoriti da je bilo koja operacija a pogotovo ona na srcu usporediva s maltene odlaskom frizeru...jok, jok...
"Dernek" počinje još prije uspavljivanja kad se postave venski i arterijski putevi u žile na rukama. Po uspavljivanju postavlja se jedan višelumenski kateter za davanje infuzija i lijekova u venu na vratu. U istu venu ide još jedna cijev koja ide kroz samo srce sve do ogranka plućne arterije koja služi mjerenju kojekakvih parametara. Postavlja se sonda u želudac. Postavlja se cijev u dušnik za disanje. U mjehur ide još jedan kateter. U području prepone ide najčešće još jedan arterijski put.
Operacija ide rez uzduž prsne kosti i piljenjem same kosti uzdužno....Kad se to sve "rastvori" uz odekvatnu hemostazu, otvori se perikard i prikaže srce i velike krvne žile. "Pipavim" i pažljivim tehnikama sve se to malo mobilizira i postave se kanile u aortu, gornju i donju šuplju venu, plućne vene.....Sve skupa s ciljem da se cijelokupni krvotok preusmjeri u mašinu za vantjelesni krvotok ( EKC ). Sve kanilirane žile se klemaju i kad se uspostavi EKC bypass, srce se zaustavi...I na monitorima imaš prilično jezovitu sliku pet-šest ravnih crta jedna ispod druge...brrr...Dok se s druge stane operacijskog stola ceri perfuzionist koji upravlja EKC-om. Sad na srcu koje miruje može se na miru čeprkati....Kirurg otvori aortu odmah iznad zaliska i tu izreže bolesni zalistak i postruže "kreča" ako ga ima do u zdravu stijenku. To sve vrlo pažljivo. Kad to napravi, uzme mjerač i izmjeri promjer aorte. Prema izmjerenom, odabire zalistak odgovarajuće veličine. I sad to sa cijelim čudom konaca ušije tamo gdje treba...Zatvori se aorta i počne postupak odvajanje bolesnika od EKC-a....Kad se srce pokrene ( samo ili na defibrilator ) i postigne dovoljno snage odvaja se EKC i vade se kanile. Na površinu srca gotovo uvijek se postave i izvedu na kožu i žice za pacemaker ako ga je potrebno koristiti u postoperacijskom razdoblju....Postave se i dva-tri drena koja usto vire prema van i spajaju se sa drenažnim sustavima. Tek sad se sve skupa polako ide zatvarati....Žicama se sastavi prsna kost i sašiju se slojevi potkožnih tkiva i kože. Kad je bolesnik dovoljo stabiliziran ide takav uspavan i izmesaren u šok-sobu gdje se ostaje u čudu žica i kablova još nekih dva-tri dana odnosno po potrebi. Sva operacija u svakoj fazi ide sa "cijelom vojskom" raznih medikamenata koji se titriraju ovisno o stanju.
U svakoj fazi postoji mogućnost komplikacija. Od nekih manjih sve do onih kad krv šprica po stropu i cijeloj ekipi u sali....
Ali...dobra vijest je da je ovo izuzetno precizna kirurgija kao i anesteziološka srkb tijekom i nakon zahvata i tu u pravilu nema mogućnosti da se "nešto" zaboravi ili ne napravi kako treba. Nema mogućnosti zato jer se rezultat odmah, često i dramatično, vidi...
Jasno da je i nemoguće predvidjeti kako će sve to izgledati u ranom postoperacijskom razdoblju ovakve ipak prilično brutalne kirurgije. Nekad misliš da će sve proći očekivano a bude sranja ili obrnuto....

Čovjek koji ide na op mora naprosto biti svjestan rizika i da ponekad bez obzira na ime ustanove i kirurga...rezultat može biti neočekivan.
Ipak statistika ide u prilog bolesnicima gdje je smrtnost kod ovih zahvata vrlo mala...

mirjana7
04.03.2009., 21:29
Bikuspidna aortalna valvula je urođeno stanje i više-manje uvijek dovodi do stanja koje zahtjeva operativni zahvat kojim se isti zalistak ukloni i ušije novi, mehanički ili biološki.
Kad operirati ovisi o dobi, o kliničkoj slici i jasno, nalazu na srcu. Prvenstveno onom UZV-nom koji jasno govori o stanju zaliska ( stupnju stenoze i/ili insuficijencije ), o stanju uzlazne aorte ( ima li proširenja ili ne ) te stanju lijeve srčane klijetke u smislu postojanja proširenja lijevog ventrikla i koliko je ono veliko. Sve to kirurg uzima u obzir pri donošenju odluke kad treba operirati.

Rutinska operacija sa malim rizikom??!....:eek:.....netko je tebe prilično gadno dezinformirao.....:nono:....
Operativni zahvat se uistinu radi više-manje rutinski....ali...govoriti da je bilo koja operacija a pogotovo ona na srcu usporediva s maltene odlaskom frizeru...jok, jok...
"Dernek" počinje još prije uspavljivanja kad se postave venski i arterijski putevi u žile na rukama. Po uspavljivanju postavlja se jedan višelumenski kateter za davanje infuzija i lijekova u venu na vratu. U istu venu ide još jedna cijev koja ide kroz samo srce sve do ogranka plućne arterije koja služi mjerenju kojekakvih parametara. Postavlja se sonda u želudac. Postavlja se cijev u dušnik za disanje. U mjehur ide još jedan kateter. U području prepone ide najčešće još jedan arterijski put.
Operacija ide rez uzduž prsne kosti i piljenjem same kosti uzdužno....Kad se to sve "rastvori" uz odekvatnu hemostazu, otvori se perikard i prikaže srce i velike krvne žile. "Pipavim" i pažljivim tehnikama sve se to malo mobilizira i postave se kanile u aortu, gornju i donju šuplju venu, plućne vene.....Sve skupa s ciljem da se cijelokupni krvotok preusmjeri u mašinu za vantjelesni krvotok ( EKC ). Sve kanilirane žile se klemaju i kad se uspostavi EKC bypass, srce se zaustavi...I na monitorima imaš prilično jezovitu sliku pet-šest ravnih crta jedna ispod druge...brrr...Dok se s druge stane operacijskog stola ceri perfuzionist koji upravlja EKC-om. Sad na srcu koje miruje može se na miru čeprkati....Kirurg otvori aortu odmah iznad zaliska i tu izreže bolesni zalistak i postruže "kreča" ako ga ima do u zdravu stijenku. To sve vrlo pažljivo. Kad to napravi, uzme mjerač i izmjeri promjer aorte. Prema izmjerenom, odabire zalistak odgovarajuće veličine. I sad to sa cijelim čudom konaca ušije tamo gdje treba...Zatvori se aorta i počne postupak odvajanje bolesnika od EKC-a....Kad se srce pokrene ( samo ili na defibrilator ) i postigne dovoljno snage odvaja se EKC i vade se kanile. Na površinu srca gotovo uvijek se postave i izvedu na kožu i žice za pacemaker ako ga je potrebno koristiti u postoperacijskom razdoblju....Postave se i dva-tri drena koja usto vire prema van i spajaju se sa drenažnim sustavima. Tek sad se sve skupa polako ide zatvarati....Žicama se sastavi prsna kost i sašiju se slojevi potkožnih tkiva i kože. Kad je bolesnik dovoljo stabiliziran ide takav uspavan i izmesaren u šok-sobu gdje se ostaje u čudu žica i kablova još nekih dva-tri dana odnosno po potrebi. Sva operacija u svakoj fazi ide sa "cijelom vojskom" raznih medikamenata koji se titriraju ovisno o stanju.
U svakoj fazi postoji mogućnost komplikacija. Od nekih manjih sve do onih kad krv šprica po stropu i cijeloj ekipi u sali....
Ali...dobra vijest je da je ovo izuzetno precizna kirurgija kao i anesteziološka srkb tijekom i nakon zahvata i tu u pravilu nema mogućnosti da se "nešto" zaboravi ili ne napravi kako treba. Nema mogućnosti zato jer se rezultat odmah, često i dramatično, vidi...
Jasno da je i nemoguće predvidjeti kako će sve to izgledati u ranom postoperacijskom razdoblju ovakve ipak prilično brutalne kirurgije. Nekad misliš da će sve proći očekivano a bude sranja ili obrnuto....

Čovjek koji ide na op mora naprosto biti svjestan rizika i da ponekad bez obzira na ime ustanove i kirurga...rezultat može biti neočekivan.
Ipak statistika ide u prilog bolesnicima gdje je smrtnost kod ovih zahvata vrlo mala...
da da trebor je u potpunosti u pravu..potpisujem svaku njegovu riječ..nije to mala stvar.. govorim nažalost iz vlastitog iskustva ..kod operacije srca nema lakih operacija a najteže razdoblje je šok soba i prvih nekoliko dana nakon op.:mig::top:

miki11
05.03.2009., 09:12
uf.....:eek:hvala vam svima na odgovoru!

sidonija2
05.03.2009., 21:49
Molila bih da se javi netko tko bi mogao dati savjet tj. razumije ovaj nalaz..
Rijec je o mojoj mami (god. 1946.), koja je obavila neke pretrage, dobila rezultate, i ceka na operaciju.

U povijesti bolesti / dijagnoza pise: Prolapsus valvulae mitralis - cuspidis posterioris; Insuff.valvulea mitralis 3+; Hypertensio arterialis
Koronorografija: MR+, hipokinezija anteroapiklano, apikalno formirana aneurizma.
UZV: znacajno dilatian LA, uz prolaps oba mitralna listica, izrazenije straznjeg.
Preporucena je operacija i na listi cekanja je.

Ukoliko mi netko moze, bila bih vrlo zahvalna, objasniti koliko je to rizicna operacija i rjesiti dilemu da li je operacija nesto sto se moze odgadjati ili je bolje obaviti je sto prije?
Naime, u jednoj bolnici kazu da bi tebala ici sto prije (izgledno je u narednim tjednima) a u drugoj da je bolje jos cekati i redovito svakih 6 mjeseci pratiti promjene pa ukoliko dodje do drasticne promjene planirati operaciju (ali tada se opet ceka na operaciju mjesecima nakon kontrole...)

I jos jedno pitaje...da li za tu vrstu operacije preporucate Dubravu (cini se da se daleko najduze tamo ceka), Rebro ili Magdalena?

Zahvaljujem unaprijed!

miki11
06.03.2009., 00:01
pozdravsvima!!!
molim da mi ovo prevedete,to bi bila kao moja dijagnoza

valvulae aortae bicuspidalis
stenosis et insuffitientio aortae gr.medii
prolapsus valvulae mitralis gr.laevis
cor comp
hvala!!!

trebor
06.03.2009., 19:21
Molila bih da se javi netko tko bi mogao dati savjet tj. razumije ovaj nalaz..
Rijec je o mojoj mami (god. 1946.), koja je obavila neke pretrage, dobila rezultate, i ceka na operaciju.

U povijesti bolesti / dijagnoza pise: Prolapsus valvulae mitralis - cuspidis posterioris; Insuff.valvulea mitralis 3+; Hypertensio arterialis
Koronorografija: MR+, hipokinezija anteroapiklano, apikalno formirana aneurizma.
UZV: znacajno dilatian LA, uz prolaps oba mitralna listica, izrazenije straznjeg.
Preporucena je operacija i na listi cekanja je.

Ukoliko mi netko moze, bila bih vrlo zahvalna, objasniti koliko je to rizicna operacija i rjesiti dilemu da li je operacija nesto sto se moze odgadjati ili je bolje obaviti je sto prije?
Naime, u jednoj bolnici kazu da bi tebala ici sto prije (izgledno je u narednim tjednima) a u drugoj da je bolje jos cekati i redovito svakih 6 mjeseci pratiti promjene pa ukoliko dodje do drasticne promjene planirati operaciju (ali tada se opet ceka na operaciju mjesecima nakon kontrole...)

I jos jedno pitaje...da li za tu vrstu operacije preporucate Dubravu (cini se da se daleko najduze tamo ceka), Rebro ili Magdalena?

Zahvaljujem unaprijed!
Jasno ti je da najbolji uvid u stanje tvoje majke ima liječnik, odnosno kirurg koji ju je pregledao i preporučio zahvat? Sva pisanja ovdje ipak su samo nagađanja.

Uslijed bolesti mitralnog zaliska ( zaliska koji se nalazi između lijeve pretklijetke i lijeve klijetke ) sa mitralnom insuficijencijom 3+....teško je kompromitirana normalna srčana funkcija. Za posljedicu takve nepravilne funkcije mitralnog zaliska, značajno je proširena lijeva srčana pretklijetka i postoji jasno opisana slaba pokretljivost dijela srčanog mišića ( hipokinezija ) sa formiranim vrećastim proširenjem ( aneurizma ) tog dijela srčane stijenke.
Sve skupa je opisano stanje jasna indikacija za operaciju. Uopće ne znam zbog čega netko od doktora na temelju opisanog smatra da "treba čekati s operacijom"?:confused:...Niti slučajno se to stanje neće popraviti i bit će samo progresija sve do potpune dekompenzacije....Tada će biti puno teže operaciju uraditi nego sad iako i sad opisano srce djeluje prilično bolesno.

Operirati se treba tamo gdje ćeš prvo doći na red. Apsolutno je svejedno. Svaki centar je kompetentan operaciju napraviti. Ako si iz Zg gledaj gdje je brži red...a ako si iz Slavonije ili Dalmacije ili Kvarnera ne strahuj otići u Osijek ili Split ili Rijeku.

trebor
06.03.2009., 19:25
pozdravsvima!!!
molim da mi ovo prevedete,to bi bila kao moja dijagnoza

valvulae aortae bicuspidalis
stenosis et insuffitientio aortae gr.medii
prolapsus valvulae mitralis gr.laevis
cor comp
hvala!!!
Imaš aortalni zalistak od dva "listića" umjesto tri koliko je normalno. Taj zalistak niti može zatvoriti lumen aorte potpuno niti ga može do kraja otvoriti. Patološki nalaz određenog stupnja postoji i na mirtalnom zalisku ( Ovo moraš do kraja razjasniti ).
Srce je još uvijek kompenzirano odnosno usprkos srčanom defektu za sada zadovoljavajuće radi svoju funkciju. Ali sigurno neće tako ostati...

sidonija2
06.03.2009., 21:11
Puno zahvaljujem Treboru na odgovoru!
Sad mi je ipak jasnije u cemu je problem, a i umirio me poprilicno zadnji odlomak jer me mucio i odabir bolnice a time i kardiokirurga.
Mama nekako ocekuje od mene i informacije i odluke i vodstvo pa mi je bilo kakvo pojasnjenje vrlo bitno.
Iz Zagreba smo, tako da ce ocito biti ili Rebro ili Magdalena...

doc_1
07.03.2009., 10:05
Puno zahvaljujem Treboru na odgovoru!
Sad mi je ipak jasnije u cemu je problem, a i umirio me poprilicno zadnji odlomak jer me mucio i odabir bolnice a time i kardiokirurga.
Mama nekako ocekuje od mene i informacije i odluke i vodstvo pa mi je bilo kakvo pojasnjenje vrlo bitno.
Iz Zagreba smo, tako da ce ocito biti ili Rebro ili Magdalena...

A kakav joj je nalaz na koronarnim krvnim žilama? Koliko je procijenjena EF?
Hipokinezija i aneurizma ne nastaju baš od mitralne regurgitacije.
Osim toga, i kardiolozi svašta pišu, tako da to i nemora biti tako dramatično kako zvuče ove dijagnoze na papiru (nisam to jednom vidio).
Glede izbora bolnice i operatera, to mi se čini manje važnim od izbora vrste operacije. Naime, mama Vam je još mlada i optimalna operacija za nju bio bi popravak (a ne zamjena) mitralnog zaliska.
A za tu vrstu operacije ja osobno nebih baš u neke od nabrojanih centara iz Treborovog posta išao.
Ako se odluči za zamjenu, onda je više-manje svaki kirurg može obaviti zadovoljavajuće

ante dumbledore
07.03.2009., 18:28
svakako pokušaj popravka, kao što doc reče jer umjetna valvula znači doživotna medikacija i sve njene komplikacije
a što se tiče koronarografije postoji li nalaz iste, jer ovdje je ukratko opisano nekoliko značajnih promjena? a što se tiče hipokineze, sama sumnja na istu zahtjeva UZV srca, pa isto bi poželjno bilo napisat nalaz ultrazvuka

trebor
07.03.2009., 18:59
Slažem se s docom da kardiolozi znaju svašta napisati. A ipak, kad čovjek donese UZV nalaz kao i onaj koronarografije moraš mu vjerovati u planiranju operacije.
U ovoj raspravi pomoglo bi nam kad bi se napisao cijeli nalaz i jednog i drugog ( ante, pa ima UZV ). Moja pretpostavka je da je napisano ono najvažnije u zaključku nalaza gdje postoji patologija s tim da bi bilo zaista dobro napisati i stanje prohodnosti koronarnih krvnih žila odnosno postoji li u anamnezi koronarna bolest.
Meni starost od 63 godine i značajno uvećanje lijevog atrija uz prolaps oba mitralna listića djeluje sasvim uvjerljiva indikacija za zamjenu zaliska. 63 su godine koje baš ne pribrajam čak ni u srednju životnu dob iako naravno nije duboka starost. Osobno ne vidim da bi itko od kirurga u nas sa navedenim podacima išao raditi plastiku zaliska. Tako da i moja sugestija ide u pravcu da se operira tamo gdje će prije doći na red a za zahvat gdje će zalistak biti promijenjen.
Trajna medikacija je uzimanje Marivarina uz kontrolu PV-a i nije nešto preteško što čovjeka neznam kako opterećuje i mislim da je to nešto sasvim prihvatljivo u odnosnu na benefit od promjene zaliska.
Naravno, ponovno naglašavam da najbolji sud o stanju ima ipak kirurg koji bolesnika liječi odnosno planira operaciju.

sidonija2
07.03.2009., 21:47
Hvala svima koji su se ukljucili, jer sam osjecaj da covjek nije potpuno izgubljen u neznanju i da ima divnih ljudi koju daju svoje misljenje/savjete (a znaju o cemu govore) u velikoj mjeri olaksava.

Prepisati cu cijeli nalaz koronarografije (nadam se da ce dati potpuniji uvid):
Lijeva ventrikulografija: hipokineticka stijekna anteroapikalnog dijela nesto uvecanog lijevog vertikula s vec formiranim aneurizme apikalno. MR III angiostupnja. EF 50%.
Lijeva i desna koronarna arterija: bez signifikantinih promjena
Zaključak: MR III stupnja, Ef jos uvijek ocuvana, aneurizma lijevog ventrikula apikalno s vjerojatno rekanaliziranom LAD. Za KKK.
Nalaz je iz ozujka 2008.

UZV je iz prosle godine a u travnju ide na novi.

Ne znam da li je bitno, ali spomenut cu da mama ne pusi, ne pije, zdravo se hrani, 165/60 kg, a u zadnje vrijeme je nekako sve nemocnija (stalan umor, nedostatak zraka, vrtoglavica, slabost, preznojavanje, gotovo da ne moze niti u duzu setnju...) i u zadnjim mjesecima je iznimno nervozna i nekako sve depresivna (npr. nikada je nisam prije vidjela da place a danas je to gotovo svakodnevna pojava). A naravno sto je nervoznija to se losije osjeca...

doc_1
08.03.2009., 00:28
Eto, kako i rekoh, nalaz zbrda-zdola (koronarke bez promjena, a "vjerojatno" rekanalizirana LAD ). Mislim da prepoznajem rukopis....

Aneurizmu bi isto trebalo vidjeti...
EF ipak nije toliko niska da bi isključio mogućnost benefita od popravka zaliska. Ali uz sve ove simptome i subjektivni osjećaj pacijentice, koja je vjerojatno u fazi: "operirajte me bilo na koji način, samo da znam na čemu sam.." možda stav o čim ranijoj operaciji i nije tako loš, makar i sa zamjenom zaliska. Bar razmotrite biološku protezu, pa da se ukine antikoagulantna terapija ako nema fibrilacije ili ako ta aneurizma nije prevelika.

trebor
08.03.2009., 08:20
Eto, kako i rekoh, nalaz zbrda-zdola (koronarke bez promjena, a "vjerojatno" rekanalizirana LAD ). Mislim da prepoznajem rukopis....

:top:....valjda gledo čo`ek u kavu pa zna....začepila se LAD, pa se napravila aneurizma, pa se opet odčepila po milosti božjoj a ni traga opstrukciji....anginoznih simptoma nigdje nikad pa ni u anamnezi....:lol:....kraljevi....

doc_1
08.03.2009., 08:28
A najgore je što njima kad tako nešto nabajaju uopće nije neugodno, dapače.
Još ti ispadneš svakakav kad pitaš kako je to moguće. Da ne govorim kad počneš pitati prava pitanja tipa: zašto niste napravili ovo ili ono (a što ti treba rutinski ili kod nekog specifičnog pacijenta)?
Gledaju te jesi ozbiljan, pa onako šeretski.."ma daj nemoj zaje....".
I šta ćeš onda, primi pacijenta pa ga dodatno obrađuj za sve što oni nisu, ili su propustili učiniti, a treba za tako diferentnog pacijenta kao npr. ova gospođa

trebor
08.03.2009., 08:35
Da, čak i ozbiljno mislim da se takav stav i uči u jednom dijelu kardiološke specijalizacije...jer svi su više-manje isti...shema je to i to, možda i to...i fućkaj si ti bolesniče ako ti to ne treba ili ti treba još nešto drugo....jednostavno nisi u shemi....

doc_1
08.03.2009., 09:45
shema je to i to, možda i to...i fućkaj si ti bolesniče ako ti to ne treba ili ti treba još nešto drugo....jednostavno nisi u shemi....
Upravo tako. Čim je pacijent za operaciju prestaje njihov interes za istoga. Osim ako je u nekoj studiji, a i tada rade samo što im za studiju treba (al bar vide pacijenta).
A ako ljudi čekaju na operaciju kao gospođa ova...onda jao njima, eventualno ih se naruči na nekakvu kontrolu, najčešće ih vide ako ih se zaprimi preko hitne. A i tada nemoraju nužno baš svom ordinarijusu sletiti i preuzme ih novi kardiolog i sve ispočetka sa novim idejama....:rolleyes:

Nicole_Lilly
14.04.2009., 23:45
Ispričavam se na obnavljanju teme, ali imam stvarno bitno pitanje, pa ako bi mi itko mogao odgovoriti, bila bih jako zahvalna.

Naime, bratova baka (polubrat) je imala prije tjedan dana infarkt koji je prouzročio edem pluća. Žena ima 80 godina i već 25 godina ima dijabetes i anginu pectoris, i samim time i dosta slabo srce. I sad, edem + infarkt su prouzročili još jače slabljenje srca. Čini se da je jedino rješenje ugradnja premosnice, a veliki je problem što bi prije trebali propuhivati žile, a ni to ne znaju gdje jer su žile jako "začepljene". Inače žena izgleda ok, ponaša se super, vrlo je optimistična, samo ima problema pri bilo kakvom tjelesnom naprezanju pa su joj naredili strogo mirovanje.
Iskreno, zbog njezinog sveopćeg stanja, ne znam koliko je pametno operirati, ako još može poživjeti određeno vrijeme bez operacije, sa strogim mirovanjem, točnije krevet - kupaona. Može li mi itko molim vas iznijeti svoje, po mogućnosti, stručno mišljenje, što je u ovakvom slučaju najoptimalnije napraviti?

Unaprijed hvala.

lana74
15.04.2009., 07:51
34 godine,dijagnoza slijedeća:

prolaps trikuspidalnog zalistka TI +2/+3, slabije pokretan septalni kuspis, minimalni prolaps prednjeg listića mitralnog zalistka, granična desna klijetka, ostali nalaz uredan.


ima li itko sa sličnom dijagnozom, kakve su vam tegobe i da li je itko operirao zalistke ?

i kakve su uopće prognoze kod ovakvih stanja ?

lana74
15.04.2009., 13:03
niko?

Zeleni ninja
15.04.2009., 14:20
34 godine,dijagnoza slijedeća:

prolaps trikuspidalnog zalistka TI +2/+3, slabije pokretan septalni kuspis, minimalni prolaps prednjeg listića mitralnog zalistka, granična desna klijetka, ostali nalaz uredan.


ima li itko sa sličnom dijagnozom, kakve su vam tegobe i da li je itko operirao zalistke ?

i kakve su uopće prognoze kod ovakvih stanja ?


Potrebno mi je malo više podataka da bih ti odgovorio. Kakva je klinička slika, koji su simptomi, zašto je osoba uopće radila UZV srca? Boluje li ili je preboljela neke druge ozbiljnije bolesti?

lana74
15.04.2009., 14:27
desetak godina pod povremenom kontrolom kardiologa zbog palpitacija. ehokardiografski se u početku opisuje prolaps mitralnog, potom i trikuspidalnog zaliska uz hemodinamski beznačajnu MI, blagu najviše angio +2 TI (1996 g i 1999 godine) a ehokardiogram iz 2008 opsiuje TI angio +2/+3, uslijed slabije pokretnog septalnog kuspisa i početnu diletaciju desne klijetke. ostali nalaz primjeren.
nije bila teže bolesna, nižeg arterijskog tlaka, jedna trudnoča uredna. srce euritam, fr.80/min, tonovi jasni, tihi holosistolički 2/6 šum najglasniji nad trikuspidalnim ušćem i Erbom, ne čuje se cijepanje II tona u inspiriju. RR 120/80. okrajine uredne art. pulzacije, nema edema.
EKG: sinus ritam, fr, 79/min, horizontalna el.os, intraaterijske smetnje provođenja, rSr u D3, avF ut neg T.

zanimaju me prognoze ovakvih stanja, i što očekivati u budučnosti

Zeleni ninja
15.04.2009., 14:32
Kako tolerira napor?

Jel osoba visoka i mršava?

lana74
15.04.2009., 18:15
Kako tolerira napor?

Jel osoba visoka i mršava?


da visoka je i mršava. relativno dobro podnosi napor. ergometrija i holter koji su rađeni prije par godina(2000) su ok.
ergometrija: uredan nalaz opterečenja. kardioresoiracijska sposobnost visoka,test konorarne rezerve negativan. bez poremečaja ritma.
holter: temeljni ritam bio sinusni. prosječne frekvencije 74 min, najniže 46/min u 02:30 a najviše 125/min u 11:00. ektopična aktivnost klijetki nije zabilježena. ona pretklijetki se sastojala od 59 AES. pomaka ST spojnice nije bilo.

ono što me zabrinjava je slijedeće:
veličina desnog vertikula 1996 g je bila 2,3 (u granicama je od 0,7-2,6)
1999 g je bila 2,5
2008 g je bila 2,7
ostale dimenzije su uredne te je odlična kontroktilnost stijenki u 2-D

ehokardiogram 2008 glasi ovako:
-lijeva klijetka primjerenih dimenzija, uredne debljine stijenki
-održana kontraktilnost lijeve klijetke uz EF 82%
-bez regionalnih ispada kontraktilnosti
-mitralni zalistak blago pojačanih odjeka, blagi prolaps prednjeg listića, ninimalna angio +1 mitralna insuficjencija
-dijastolički protok ukazuje za dob primjerenu dijastoličku funkciju
-aorta primjerene širine, trivelarni zalistak uredne separacije i koaptacije,
doplerom uredan protok
-granična desna klijetka (2,7 cm) nema znakova opterećenja,
trikuspidalna insuficijencija angio +2/+3 stupnja, mlaz se spušta koso od septuma (ograničeno pokretljiv septalni kuspis) prema slobodnoj stijenci desnog atrija
-plumonalni protok uredan, nema indirektnih znakova plučne hipertenzije
-nema znakova perikardijalnog izlijeva, niti intrakardijalnih masa

Zeleni ninja
15.04.2009., 18:57
Ne mogu biti siguran 100%, ali moglo bi se raditi o Marfanovom sindromu.
Tu ti piše nešto o tome.
http://www.stetoskop.info/Marfanov-sindrom-1046-c27-sickness.htm
(Nisam našao adekvatnu stranicu na hrvatskom)

doc_1
15.04.2009., 20:11
ha, teško je reći bilo što bez točnog nalaza. Vjerujem da su kolege kardiolozi imali namjeru "propuhivati" žile, ali se radi ili začepljenjima koje nemogu proći ili su tanke, difuzno promijenjene "dijabetičke" žile gdje su njihovi slavni zahvati osuđeni na neslavan završetak :rolleyes: Pitanje je kakva je sad funkcija srca i jesu li dovoljni samo bypassi

ne manje bitno je i ono što se zove "eyeballing" odnosno procjena vitalnosti same pacijentice (jel' izgleda kao da bi podnijela operaciju. Neznanstveno, ali često precizno).
Nije neobično danas, čak i kod nas da se operiraju ljudi u toj dobi i da imaju dobru kvalitetu života iza toga.
Nešto je nepovoljnija činjenica da se kod tako starih ljudi nešto češće komplikacije, a često i ozbiljnije i poslije operacije ih "gurnu preko ruba".

munchy
15.04.2009., 23:34
Kad vec pomenuste Marfanov sindrom... Vec neko vreme sam prilicno sigurna da ga imam (blazu formu) pa me interesuje na koji se nacin to moze znati sa sigurnoscu? Ni jednom doktoru ta dijagnoza nije pala na pamet iako imam dosta simptoma, a kako sam procitala za opasnost od pucanja aorte zabrinula sam se.

lana74
16.04.2009., 07:50
Ne mogu biti siguran 100%, ali moglo bi se raditi o Marfanovom sindromu.
Tu ti piše nešto o tome.
http://www.stetoskop.info/Marfanov-sindrom-1046-c27-sickness.htm
(Nisam našao adekvatnu stranicu na hrvatskom)

ipak se nadam da se ne radi o gore navedenom. vidim da ovu bolest karakterizira iznimno veliki rast. u ovom slučaju radi se o visini 1,74 cm za žensku osobu.
inače me zanima kakve su prognoze i kad je potrebna operacija srčanih zalistaka kod ovakvih dijagnoza
hvala na odgovoru

lana74
16.04.2009., 07:52
Kad vec pomenuste Marfanov sindrom... Vec neko vreme sam prilicno sigurna da ga imam (blazu formu) pa me interesuje na koji se nacin to moze znati sa sigurnoscu? Ni jednom doktoru ta dijagnoza nije pala na pamet iako imam dosta simptoma, a kako sam procitala za opasnost od pucanja aorte zabrinula sam se.


kakvi su ti simptomi i kakve su ti tegobe...aj napiši malo više o ovoj bolesti...vidim da si upućena.

Bat Kol
16.04.2009., 11:12
ipak se nadam da se ne radi o gore navedenom. vidim da ovu bolest karakterizira iznimno veliki rast. u ovom slučaju radi se o visini 1,74 cm za žensku osobu.
inače me zanima kakve su prognoze i kad je potrebna operacija srčanih zalistaka kod ovakvih dijagnoza
hvala na odgovoru

ne mora nuzno biti jako visoka. uostalom, nije li za zenu 1,74 relativno visoko? :ne zna:

@ munchy - procheckiraj ovo: http://www.marfan.org/marfan/2319/Diagnosis

munchy
16.04.2009., 15:30
kakvi su ti simptomi i kakve su ti tegobe...aj napiši malo više o ovoj bolesti...vidim da si upućena.

Visoka 182, teska 65 kg, imam prolaps, visoko pokretljive zglobove (sve ono sa slika sto mogu da urade osobe sa marfanom mogu i ja), kratkovidost, strije, duge ruke i noge(ne nenormalno duge, al tolko duge da imam problem sa nalazenjem dovoljno dugih rukava i nogavica), veoma dugi prsti na rukama, duga i uska stopala, kifoza, ravni tabani... ne znam dal sam jos neki simptom zaboravila, naravno Marfan ima jos mnostvo simptoma, al koliko znam ne mora svako da ima sve simptome neke bolesti da bi je imao, a i kod mene nije fizicki izgled toliko drastican, zato i mislim da imam blazu formu. U sustini ne bi mi bilo toliko vazno ni da znam jel imam ili nemam, da nije tog potencijalnog pucanja aorte...


Bat kol, hvala na linku:top:

Bat Kol
16.04.2009., 16:22
ne znam postoje li kod nas neki geneticki testovi kojima bi se to dalo utvrdit :ne zna:

a, potencijalni problemi sa aortom bi se, uz prevenciju i redovne preglede, trebali moc rijesit.

lana74
16.04.2009., 18:56
mislim da se u ovom slučaju (bar što vidim po ovim simptomima) ne radi o gore navedenom sindromu. al me sad zanima sve konkretno vezano za ove prolapse...

ivan225
24.04.2009., 09:48
Pozdrav svima

Molio bih savjet u vezi oca. Otac je star 72 godine i posljednjih mjeseci počeo je osjećati bolove u prsima. Nakon izvršene koronarografije liječnici su mu odredili da mora izvršiti operaciju vađenjem vene iz noge i premošćivanjem začepljenog dijela žila. Budući se on dosta boji operacije i u dosta lošem je emocionalnom stanju zanimalo bi me da li bi se to začepljenje moglo riješiti angioplastikom ili ugradnjom stentova budući su to ipak lakši zahvati. Da li je premošćivanje jedina moguća opcija s obzirom na nalaz koronarografije.
U nastavku sam prepisao nalaz.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Nalaz koronarografije

Lijeva koronarna arterija: glavno deblo srednje dugačko, ath. promijenjeno, bez značajne stenoze.
LAD: kalcificirana, ath. promijenjena, okludirana u srednjem segmentu. Postokluzivni tok se prikazuje homolognim kolateralama. D1 ath.promijenjena, 50%-tno stenozirana.
IB: gracilna, uredne morfologije.
LCx: kalcificirana, difuzno ath. promijenjena, 40%-tna stenoza proksimalnog, 70%, zatim dugopotezna 80%-tna stenoza u distalnom segmentu. OM2 50%-tno stenozirana.
Desna koronarna arterija (RCA): dominantna, kalcificirana, difuzno ath. promijenjena, više dugopotezni 70-95%-tnih stenoza.
Lijeva ventrikulografija: hipokinezija posterobazalnog, anterolateralnog i dijela inferiornog segmenta.

Zaključak: aterosklerotska bolest lijeve i desne koronarne arterije s okluzijom LAD i značajnim stenozama LCx i RCA. Očuvana sistolička funkcija lijeve klijetke.

Zaključak: za ACBG

doc_1
24.04.2009., 11:30
Pozdrav svima
Da li je premošćivanje jedina moguća opcija s obzirom na nalaz koronarografije.

Kratko i jasno- DA
Da nije, bez brige, već bi mu kardiolozi stavili stentove

slavonac555
29.04.2009., 11:56
Moj otac također mora na premošćivanje. Zanima me gdje se sve u Hrvatskoj rade ovakve operacije i kolika je lista čekanja? Neznam jel se to radi i u Osijeku

doc_1
29.04.2009., 14:53
Takve se operacije obavljaju u KBC Rebro, KB Dubrava, SB Magdalena, KBC Rijeka, KBC Split i KBC Osijek.

Liste čekanja postoje, ali neznam kolike su točno gdje. Par mjeseci, valjda. U svakom slučaju manje nego što se čekalo do unazad par godina

trebor
29.04.2009., 19:19
Takve se operacije obavljaju u KBC Rebro, KB Dubrava, SB Magdalena, KBC Rijeka, KBC Split i KBC Osijek.

Liste čekanja postoje, ali neznam kolike su točno gdje. Par mjeseci, valjda. U svakom slučaju manje nego što se čekalo do unazad par godina

Sve što veli doc1....+....ovisno o kolikom stupnju hitnosti je riječ Ako je uvršten na hitnu a ne elektivnu listu vjerojatno će prije i doći na red.

anita
17.05.2009., 20:58
Moja je mama imala infarkt u jesen 2004. (56 g.) Otpuštena je s dijagnozom:
Infarctus myocsardii ac.non-Q reg.lateralis. Cor comp.
Mjesec dana kasnije rađena joj je prva koronarografija čiji je nalaz:

Lijeva koronarna arterija: Deblo kratko. Signifikantna stenoza na bifurkaciji. LAD i ACx visoko signifikantno stenozirane neposredno ispod bifurkacije, te još jednom Cx na proksimalnom segmentu. U daljnjem toku obje arterije urednog lumena i ramifikacije.

Desna koronarna arterija: Urednog lumena i ramifikacije. Desni dominantni tip opskrbe.

Ventrikulografija: Uredan nalaz. EF 70%.
Zaključak: Signifikantne do visokosignifikantne stenoze debla i bifurkacije lijeve koronarne arterije, te još jedna Cx.
Preporuka: ACBG.Odlučila se za još jedno mišljenje i otišla u Magdalenu gdje joj je opet rađena koronarografija. Nalaz je sljedeći:

Lijeva koronarna arterija: stablo visokosignifikantno stenozirano na račvi sa širenjem stenoze u Cx. Potom Cx još jednom signifikantno stenozirana. LAD intaktna.
napomena - projekcije su rađene pod nitro-injekcijom.

Desna koronarna arterija: intaktna.
lijeva ventrikulografija: nije rađena.

zaključak: visokosignifikantna stenoza distalnog stabla LMC. Signifikantna stenoza Cx.Od tada je na listi za operaciju i nakon nekoliko godina čekanja je pozvana da se odluči.
Kroz tih nekoliko godina dobro se osjeća, nitroglicerin zapravo niti ne koristi, masnoće drži pod kontrolom, obavlja sve kućanske poslove, putuje itd.

Sada je na sto muka jer ne zna što odlučiti. Operacija je teška, njoj je dobro, a nitko joj ne može garantirati kako će joj biti nakon operacije.
S druge pak strane, npr. ne može operirati niti nos (neka hrskavica) zbog srca, a kamoli da joj se dogodi nešto ozbiljnije pa da mora na operaciju. S ovakvim srcem vjerojatno je nitko ne bi operirao.

U svakom slučaju prije eventualne operacije slijedi opet koronarografija. Ima li šanse da ona bude bolja od prethodnih? I može li se u ovako delikatnoj situaciji uopće dati neki savjet?:confused:

trebor
17.05.2009., 22:15
Meni se nameće prvo pitanje kako je "nekoliko godina čekala" ( ne mislim na nju nego na liječnike ) sa operacijom sa nalazom visokosignifikantnne left main opstrukcije?...+ dvostruke stenoza cirkumflexe ( LCX ). Left Main ( LMA ) opstrukcije uvijek su ( trebale bi biti ) hitne stvari za operirati. Dobro osjećanje vjerojatno duguje dobro razvijenim kolateralama odnosno prohodnoj RCA.

Ne vjerujem da će nova koronarografija pokazati neki spektakularno bolji nalaz kojim operacija ne bi bila indicirana. Vrlo vjerojatno će dakle i dalje ostati jasna indikacija za op zahvat. Gledajući ovako nalaze, neki pesimistični komentar bio bi da je sa ovakvim nalazom vrlo sretna sa svakim novim danom i da se nikad ne zna kad bi se ta LMA mogla do kraja zatvoriti što bi sasvim sigurno rezultiralo lošim ishodom.
"Nekoliko godina čekanja" vjerojatno znači da će se morati ponoviti i koronarografija i napraviti UZV srca možda i još štogod pride.

Ali, ovakva forumska nagađanja naravno da ne mogu zamjeniti kardiološko ili kardiokirurško mišljenje od strane liječnika koji je liječe. Valja im vjerovati i na temelju njihovih riječi i prijedloga donijeti konačnu odluku.

No sad će brzo stići doc1 sa komentarom pa da vidimo...

anita
18.05.2009., 18:34
Hvala na odgovoru.
Sve vodi tome da će se ona ipak odlučiti za operaciju.

doc_1
18.05.2009., 22:27
khm, khm..hvala kolega Trebore

Dakle, na stranu sada zašto je i koliko gospođa čekala, situacija je bila takva da su i takvi pacijenti nekad ulazili u "nerandomiziranju" studiju medikamentoznog liječenja LM stenoze i kako vidimo na primjeru ove gospođe, nije to tako pogubno kako se priča (ima i prava takva studija koja ima slične zaključke).
No, unatoč tome, gospođa jest za operaciju (to je standard zbrinjavanja takve lezije na koronarnim žilama). Prije nje bi trebali učiniti UZV srca i ponovnu koronarografiju (bolja od stare će teško biti, a nije nemoguća progresija bolesti na drugim žilama uz ovaj poznati nalaz, ).
Uzgred, mislim da je ona druga koronarografija iz 2004. (ako sam dobro shvatio) bila nepotrebna i čista navlakuša za lovu.

Sun_Flower
19.05.2009., 10:42
Pozdrav svima

Molio bih savjet u vezi oca. Otac je star 72 godine i posljednjih mjeseci počeo je osjećati bolove u prsima. Nakon izvršene koronarografije liječnici su mu odredili da mora izvršiti operaciju vađenjem vene iz noge i premošćivanjem začepljenog dijela žila. Budući se on dosta boji operacije i u dosta lošem je emocionalnom stanju zanimalo bi me da li bi se to začepljenje moglo riješiti angioplastikom ili ugradnjom stentova budući su to ipak lakši zahvati. Da li je premošćivanje jedina moguća opcija s obzirom na nalaz koronarografije.
U nastavku sam prepisao nalaz.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Nalaz koronarografije

Lijeva koronarna arterija: glavno deblo srednje dugačko, ath. promijenjeno, bez značajne stenoze.
LAD: kalcificirana, ath. promijenjena, okludirana u srednjem segmentu. Postokluzivni tok se prikazuje homolognim kolateralama. D1 ath.promijenjena, 50%-tno stenozirana.
IB: gracilna, uredne morfologije.
LCx: kalcificirana, difuzno ath. promijenjena, 40%-tna stenoza proksimalnog, 70%, zatim dugopotezna 80%-tna stenoza u distalnom segmentu. OM2 50%-tno stenozirana.
Desna koronarna arterija (RCA): dominantna, kalcificirana, difuzno ath. promijenjena, više dugopotezni 70-95%-tnih stenoza.
Lijeva ventrikulografija: hipokinezija posterobazalnog, anterolateralnog i dijela inferiornog segmenta.

Zaključak: aterosklerotska bolest lijeve i desne koronarne arterije s okluzijom LAD i značajnim stenozama LCx i RCA. Očuvana sistolička funkcija lijeve klijetke.

Zaključak: za ACBG

Probajte tražiti još jedno mišljenje...moj tata je imao predinfarktno stanje i jako loše žile u srcu. Prvo je bio na Sv.Duhu na koronarografiji i htjeli su mu staviti stentove no nisu uspjeli, pa su ga poslali u Dubravu na bypasse (dr.Sutlić). Bio je na listi čekanja 2 godine i bilo mu je sve lošije, pa smo otišli u Magdalenu i u 9.mj. prošle godine tamo su mu uspjeli staviti 5 stentova. Jučer je bio na kontroli, stentovi su se dobro "ugnijezdili", protok je bolji i za sada ne mora na klasičnu operaciju i bypasse, no rekli su mu da će možda jednom morat. Jedini problem je loša valvula na aorti i rekli su da kroz 5 godina će ju sigurno morati mijenjati jer se povrat krvi povećao duplo od jeseni. Ima samo 59 godina i već 3 godine probleme sa srcem.
U svakom slučaju sretno i ako trebaš neki detalj javi mi se na PM.

doc_1
20.05.2009., 13:42
Probajte tražiti još jedno mišljenje..

Slažem se. Tražite još jedno mišljenje ali ne u Magdaleni. Da ne završite sa 5 stentova i izglednom operacijom aortnog zaliska i "možda jednom" i bypassima.
Naravno nakon 5 stentova žile će biti pune idealnih mjesta za staviti bypass, da ne govorim koliko će sigurna biti protekcija srca na ev. operaciji samo aortnog zaliska. :rolleyes:
Glavno da su se stentovi dobro "ugnijezdili". Tamo ionako kardiolozi vode show...:ne zna:

dakako, ne kažem niti da je opravdano čekanje od 2 godine na operaciju, da se razumijemo, ali sada se više ne čeka toliko (mislim čak niti u Dubravi)

Sun_Flower
20.05.2009., 18:56
Za valvulu smo od početka znali da će se morati mijenjati, no pošto su planirali bypasse mislili su to sve odjednom riješiti. Što će sada bit samo Bog zna...prognoze su u najboljem slučaju do 5 godina...no i to je dosta vremena, vjerujem da će medicina još više napredovati u tom periodu, a ako je pacijent discipliniran (kile, tlak, masnoće, pušenje, stres) da se operacija može prolongirati.
Btw ne znam zašto bi Magdalena bila loš odabir u odnosu na Dubravu ili Rebro? Nemam namjeru reklamirati tu ustanovu, moj tata je došao s uputnicom, nikakva lova nije bila uz pitanju, no tretman tamo i u Dubravi je neusporediv. Što se tiče kompetencija, dolaze ljudi i iz susjednih zemalja pa ne vjerujem da su nestručni.
A drugo mišljenje se može potražiti bilo gdje, ne nužno niti u Hrvatskoj.

Maska
24.05.2009., 22:59
Molim kvalificirane cijenjene forumase za komnetar..

Imam 40 godina.Prije otprilike 15 mjeseci EKG mi nije bio uredan,pa su lijecnici posumjjali na koronarnu bolest.Napravili su perscantinscan,snimanje pomocu radioaktivne teckosti u krvotoku,i pri tom su ustanovili da je sve u redu,tj.nema nikakvih zacepljenja arterija.
Tlak mi je bio povisen,pa trosim,i tad i sad medikamente.

Posto sam ja ipak stalno neko bockanje,probadanje u predjelu srca osjecao inzistiao sam na daljim pretragama,pa su me poslali na ultrazvuk.
Nalaz glasi ovako:(pisat cu sto je na njemackom napisano,vjerujem da vam nece biti tesko shvatiti)

ECHOCARDIOGRAPHIE

Die Herzklappen sind morphologisch und funktionell unaufällig.
Grenzvertig großer linker Vorhof(40 mm,29ml/m2),sonst normale Herzdimensionen(AOD 35mm, RV 25 mm, LVEDD 53mm,IVS 10 mm)

Lebervenen <1 cm
Gute syst.LV -Funktion(TAPSE 23 mm)

DOPPLER

Minimale Pulmonalklappeninsuffizienz (physiologisch)
Geringe Trikuspidalklappeninsuffizienz(max. syst. RVP/RAP um 24 mmHG):


Kratko mi je objasnjeno da mi je lijeva srcana komora prosirena,rastegnuta,vjerojatno zbog visokog tlaka,ali da nije kriticno,da trebam drzati tlak u normali i bit ce OK.
Tako da dnevno uzimam 80 mg valsartana (Diovan) i betablokator Concor 2,5 mg.Kakvo misljenje imate o ovim medikamentima?

Ono sto mi nije objasnjeno,a poslije sam vidio na papiru da postoji i neki poremecaj zalizaka (klappeninsuffizienz),pa me interesira koliko je to (bez)opasno i da li mi moze u buducnosti prirediti probleme.

Hvala :)

naked
07.06.2009., 10:08
tata mi je jučer imao lagani srčani udar i ugradili su mu jedan stent. budući da ne znamo ništa pobliže o tome, molim da napišete iskustva o oporavku, kvaliteti života poslije toga, mogućim rizicima i svemu što mislite da treba znati.

inače, u obitelji postoji povijest srčanih bolesti, i deda je umro od srca. tati je ovo prvi takav događaj pa smo malo potreseni i preplašeni.

hvala svima unaprijed.

mirjana7
07.06.2009., 10:24
tata mi je jučer imao lagani srčani udar i ugradili su mu jedan stent. budući da ne znamo ništa pobliže o tome, molim da napišete iskustva o oporavku, kvaliteti života poslije toga, mogućim rizicima i svemu što mislite da treba znati.

inače, u obitelji postoji povijest srčanih bolesti, i deda je umro od srca. tati je ovo prvi takav događaj pa smo malo potreseni i preplašeni.

hvala svima unaprijed.

imaš cijeli topic o srčanim bolestim i srčanom udaru pa se prebaci tamo i imat češ puno više informacija

trebor
07.06.2009., 11:36
Kratko mi je objasnjeno da mi je lijeva srcana komora prosirena,rastegnuta,vjerojatno zbog visokog tlaka,ali da nije kriticno,da trebam drzati tlak u normali i bit ce OK.
Tako da dnevno uzimam 80 mg valsartana (Diovan) i betablokator Concor 2,5 mg.Kakvo misljenje imate o ovim medikamentima?

Ono sto mi nije objasnjeno,a poslije sam vidio na papiru da postoji i neki poremecaj zalizaka (klappeninsuffizienz),pa me interesira koliko je to (bez)opasno i da li mi moze u buducnosti prirediti probleme.

Hvala :)
Ako su ti njemci rekli da će biti OK, onda im valja vjerovati...Diovan i Concor su stari lijekovi koji imaju svoju indikaciju. Ako tebi oni pomažu u regulaciji tlaka a bez nekih nuspojava onda su OK...

trebor
07.06.2009., 11:40
tata mi je jučer imao lagani srčani udar i ugradili su mu jedan stent. budući da ne znamo ništa pobliže o tome, molim da napišete iskustva o oporavku, kvaliteti života poslije toga, mogućim rizicima i svemu što mislite da treba znati.

inače, u obitelji postoji povijest srčanih bolesti, i deda je umro od srca. tati je ovo prvi takav događaj pa smo malo potreseni i preplašeni.

hvala svima unaprijed.

"lagani srčani udar" je prilično ružičasti opis infarkta i ne daje nam puno detalja za komentirati. Kakav infarkt, gdje je stent, koronarografski nalaz na ostalim koronarkama....daj koji detalj više...:)

Pargarka
16.06.2009., 18:11
Prije mjesec nešto više od mjesec dana i ja sam operirala srce. Napravili su mi tri premosnice. osječam se dobro nije baš tako strašno ma kada se probudiš daju ti morfij da ne boli ali malo si onako ma više bi voljela da me nema ali to kratko traje i svaki dan sam bila sve bolja.Naravno još imam na sebi rane ali se osjećam bolje. Operirana sam u Rijeci tim je bio odličan. Ooeracija je bila u srijedu a u subotu su me već digli na noge i vodili do vage, u nedelju sam šetala sa mužem hodnikom.Danas je to tako rutinski.Vidim neko je napisao da mući kašalj da malo i to se mora iskašljati zato su nam rekli da svaki pacijent mora imati tablete za lakše iskašljavanje. Ma sve upute samo hrabo naprijed jer bolja je operacija nego ona neizvjesnost kada ćeš se srušiti. Još je rano da bilo što kažem ali mogu samo reći da dišem lakše. Želim svima da im operacija prođe kao meni.

nera70
02.08.2009., 17:01
čitajući sve vaše probleme odlučila sam se i ja javit pa me interesira da li ima netko da mi malo pobliže objasni neke stvari vezane za operaciju po Bentalu.Naime suprug mi je prije otprilike 3 mj. operiran ,ali i danas ima povišenu tjelesnu temperaturu koja je najizraženija u posljepodnevnim i večernjim satima.Osim povišene temp.koja iznosi od 37,2 pa do 38.5 u jako je lošem psihičkom stanju.Stalno mu je u ruci toplomjer i osim što šeta u večernjim satima nema nikakvih drugih aktivnosti,samo jadikuje kako je njemu najteže.Meni je sve to jasno,ali on nije svjestan da unosi jako veliki stres i nervozu u obitelj koja je stalno njegova podrška i oslonac. Inače jako dobar i plemenit čovjek pretvorio se nesvjesno u sebičnu osobu.Molim za savjet ako je netko imao sličnih iskustava.Hvala:(

anita2105
03.08.2009., 17:40
ako netko može protumačiti, ovo je nalaz mog oca (50 god.) Ao 2.8 cm, LA 4.3 cm, LVIDd 5.1
LVIDs 3.7 cm EF54%, FS 28%, IVS 1.5 cm, LVPW 1.5 cm
Dopplerom se registrira MR I-II,AR II-III ang.st. te AS uz AV Vmax. 4.65 m/s, PPG 86.4 i MPG 54.8 mmHg. zaključak: potrebna je invazivna kardiološka obrada zbog teške aortne stenoze

unaprijed se zahvaljujem..

doc_1
04.08.2009., 18:28
@nera 70 vaš bi se suprug trebao javiti svom kardiologu ili operateru kako bi se isključilo postojanje infekcije (na zalisku i graftu) ili neki drugi mogući uzrok te temperature

@anita2105 vaš otac ima sužen zalistak između lijeve klijetke i glavne krvne žile (aorte). Terapija je operativna, a invazivna (kateterizacija srca sa koronarografijom) se obrada predlaže da se isključi ev. postojanje suženja na krvnim žilama koje opskrbljuju srčani mišić

anita2105
04.08.2009., 19:57
@anita2105 vaš otac ima sužen zalistak između lijeve klijetke i glavne krvne žile (aorte). Terapija je operativna, a invazivna (kateterizacija srca sa koronarografijom) se obrada predlaže da se isključi ev. postojanje suženja na krvnim žilama koje opskrbljuju srčani mišić[/QUOTE]

zahvaljujem na odgovoru, zanima me da li je
operacija neophodna? Možete mi pojasniti o kakvu bi u stvari operaciju trebalo provesti i jesu li moguće kakve komplikacije? Te u kojem roku bi to trebalo učiniti, dakle da li je moguće operaciju odgoditi ili što ranije?

doc_1
06.08.2009., 16:13
zahvaljujem na odgovoru, zanima me da li je
operacija neophodna? Možete mi pojasniti o kakvu bi u stvari operaciju trebalo provesti i jesu li moguće kakve komplikacije? Te u kojem roku bi to trebalo učiniti, dakle da li je moguće operaciju odgoditi ili što ranije?
Operacija jest neophodna, ali nije sad vrišteće hitna ukoliko nije imao epizoda popuštanja srca te ovisno o simptomima koje ima.
Potrebno je taj suženi (okamenjeni) zalistak zamijeniti novim, umjetnim (mehaničkim najvjerojatnije, s obzirom na dob, ali u obzir dolazi i biološki -ovisno o preferencama i stilu života bolesnika).

Komplikacije su uvijek moguće i na manjim operacijama. Detaljno se o istima možete informirati na internetu ili kod odabranog kirurga koji će vam oca operirati

anita2105
06.08.2009., 16:35
puno hvala,
snimka srca i pluća pokazuje izraženo ulijevo uvećanu aortalno oblikovanu sjenu srca uz uredne hiluse. na plućima nalaz uredan.
ne znam da li to spada pod ove epizode popuštanja srca. za invazivnu kardiološku obradu bi u magdaleni trebao doći na red za 2-3 mjeseca, da li mislite da bi to mogao čekati ili da ode privatno već za koji dan?

trebor
06.08.2009., 19:21
Nema "privatnih" koronarografija. Najbliže tome je Magdalena. Čini mi se da se u tih 2 - 3 mjeseca ne bi trebalo ništa zbivati...mada je očita dilatacija lijevog ventrikula uslijed defomiteta....u Magdaleni vjerojatno zbog godišnjih odmora ne rade najbrže...

Oko operacije zamjene aortalnog zaliska malo detaljnije sam pisao ovdje... (http://www.forum.hr/showpost.php?p=19189387&postcount=16)

anita2105
06.08.2009., 20:27
onda zaista ne znam, danas su nam iz magdalene rekli da se invazivna kardiološka obrada može učiniti i za nekoliko dana ako želimo privatno, a ako ne, onda dogovore termin za 2-3 mjeseca.
u svakom slučaju, hvala trebor! po tvojoj procjeni koliko je ovo stanje hitno, odnosno koliko bi moj otac još mogao bez zamjene zaliska? Da napomenem, ne pije, ne puši..

Zeleni ninja
06.08.2009., 21:43
onda zaista ne znam, danas su nam iz magdalene rekli da se invazivna kardiološka obrada može učiniti i za nekoliko dana ako želimo privatno, a ako ne, onda dogovore termin za 2-3 mjeseca.
u svakom slučaju, hvala trebor! po tvojoj procjeni koliko je ovo stanje hitno, odnosno koliko bi moj otac još mogao bez zamjene zaliska? Da napomenem, ne pije, ne puši..

Jedno pitanje, uz gore opisane nalaze i najbitnije u čitavoj priči.
Kakvi su simptomi kod tvog oca?

anita2105
06.08.2009., 21:53
Jedno pitanje, uz gore opisane nalaze i najbitnije u čitavoj priči.
Kakvi su simptomi kod tvog oca?

povremeno probadanje u lijevoj strani prsnog koša,umara se te slabo tolerira napor, također je primjetio da ga ponekad oblije hladan znoj, posebice noću. to probadanje zna mu se javiti i nakon napora,a ne samo za vrijeme...

Zeleni ninja
06.08.2009., 22:01
povremeno probadanje u lijevoj strani prsnog koša,umara se te slabo tolerira napor, također je primjetio da ga ponekad oblije hladan znoj, posebice noću. to probadanje zna mu se javiti i nakon napora,a ne samo za vrijeme...

Simptomatska aortna stenoza je u svakom slučaju indikacija za operaciju.
Koronarografiju je nužno učiniti što prije. Problem je kod aortnih stenoza, za razliku od greški ostalih valvula, što je često povezana s suženjem početnog dijela koronarnih arterija. To tada komplicira i sam operacijski zahvat.

anita2105
06.08.2009., 22:11
Simptomatska aortna stenoza je u svakom slučaju indikacija za operaciju.
Koronarografiju je nužno učiniti što prije. Problem je kod aortnih stenoza, za razliku od greški ostalih valvula, što je često povezana s suženjem početnog dijela koronarnih arterija. To tada komplicira i sam operacijski zahvat.


savjetujete da ne čekamo par mjeseci na koronarografiju već da to obavimo privatno?? i ako mi možete objasniti, vidim da ste upućeni u slične situacije, moj otac je dosta uplašen što se operacije tiče, koliko su takve operacije česte i da li statistike idu u korist pacijenata?
hvala puno...

Zeleni ninja
06.08.2009., 22:36
savjetujete da ne čekamo par mjeseci na koronarografiju već da to obavimo privatno?? i ako mi možete objasniti, vidim da ste upućeni u slične situacije, moj otac je dosta uplašen što se operacije tiče, koliko su takve operacije česte i da li statistike idu u korist pacijenata?
hvala puno...

Zaista, nisam znao da je koronarografiju u Hrvatskoj moguće privatno obaviti.
A gdje bi bio operiran? Gdje je pregledan od internista? Jel bio na pregledu kod kardiokirurga, ili se čeka nalaz koronarografije pa će onda ići?

anita2105
06.08.2009., 22:45
Zaista, nisam znao da je koronarografiju u Hrvatskoj moguće privatno obaviti.
A gdje bi bio operiran? Gdje je pregledan od internista? Jel bio na pregledu kod kardiokirurga, ili se čeka nalaz koronarografije pa će onda ići?

u bolnici Švarča u Karlovcu je pregledan od interniste, kod kardiokirurga će ići nakon koronarografije..

Zeleni ninja
06.08.2009., 23:28
u bolnici Švarča u Karlovcu je pregledan od interniste, kod kardiokirurga će ići nakon koronarografije..

Što se tiče straha, to je normalna ljudska reakcija. Radi utjecaja psihe na cjelokupno fizičko zdravlje bilo bi dobro uključiti i anksiolitik u terapiju, ako već nije uključen.
Važno je da redovito uzima lijekove i izbjegava fizički napor.
Nakon koronarografije i pregleda kardiokirurga vjerojatno će na listu čekanja za operaciju jer iz ovog gore navedenog mislim da nije hitno indicirana operacija.
I na kraju, što se tiče statistike, preživljenje operiranih bolesnika je uz današnju modernu tehnologiju i lijekove odlično. Kvaliteta života se nakon takve operacije drastično popravlja. Ali treba uzeti u obzir da su to ipak jako bolesni ljudi koji su doprije nekoliko desetaka godina, prije razvoja kardiokirurgije, umirali.
Statistika je na strani kardiokirurgije. Ali, naravno, manji postotak ovih bolesnika i danas umire. I tada statistika postaje prokleta laž. Jer je obitelji onog koji umre smrtnost nakon operacije, nažalost 100%.
Želim puno sreće tvom ocu, tebi i cijeloj obitelji da izdržite!

anita2105
07.08.2009., 09:30
Što se tiče straha, to je normalna ljudska reakcija. Radi utjecaja psihe na cjelokupno fizičko zdravlje bilo bi dobro uključiti i anksiolitik u terapiju, ako već nije uključen.
Važno je da redovito uzima lijekove i izbjegava fizički napor.
Nakon koronarografije i pregleda kardiokirurga vjerojatno će na listu čekanja za operaciju jer iz ovog gore navedenog mislim da nije hitno indicirana operacija.
I na kraju, što se tiče statistike, preživljenje operiranih bolesnika je uz današnju modernu tehnologiju i lijekove odlično. Kvaliteta života se nakon takve operacije drastično popravlja. Ali treba uzeti u obzir da su to ipak jako bolesni ljudi koji su doprije nekoliko desetaka godina, prije razvoja kardiokirurgije, umirali.
Statistika je na strani kardiokirurgije. Ali, naravno, manji postotak ovih bolesnika i danas umire. I tada statistika postaje prokleta laž. Jer je obitelji onog koji umre smrtnost nakon operacije, nažalost 100%.
Želim puno sreće tvom ocu, tebi i cijeloj obitelji da izdržite!

hvla vam puno!

mferen61
09.08.2009., 21:17
E zato je pušačima lakše oni znaju dobro kašljati.
Svako zlo za neko dobro

MalaPlavaLajava
09.08.2009., 21:56
Evo da se i ja uključim, ako netko bude trazio ovu temu, jer kad sam ja trazila nije bilo bas informacija.

Moj stari je prije jedno mjesec dana operiran u Dubravi, 3 premosnice, odlično obavljeno! Svaka čast ljudima koji su to napravili. Prošlo sve super, postoperativno super, samo mala temperaturica, ali to je bila reakcija organizma i nakon 10 dana prošlo. Moj ludi otac je nakon mjesec dana išao vozit auto 50 km, na vruć dan, sreća poluoblačan. Uglavnom, nije baš normalan, ali koliko vidim dosta mu je dobro. Šeta, hoda, psihološki mu je u početku bilo koma, ali sad je ko veliki.

Nemojte se bojati! On se jedva odlučio i da nije bio bi krepo za 6 mjeseci. Sjećao se susjeda koji je na toj operaciji umro, a nije htio brojati pozitivne primjere kojih je bilo puno više. Uglavnom, nije lako, ali zna se točno procedura, ekipa daje informacije telefonom o budjenju i svemu. Priča je zastrašujuća, ali šljaka!

Puno sreće svima koji će ovo čitati!

siddarhta
27.08.2009., 19:32
Pozdrav svima

Imam 28 godina. Neki dan sam bio na sistematskom gdje mi je otkriveno da imam šum na srcu. Daljnjim pretragama mi je ustanovljeno sljedeće:

SRČANE STRUKTURE

Aortalni zalistaK:
trolistni, AOR III angio stupnja

trikuspidalni zalistak:uredan nalaz
pulmonalni zalistak: uredan nalaz,
Perikard :uredan,
kavitarne dimenzije dilatirane (LVID 73 MM) sistolička funkcija LV-a očuvana EF,aortna valvula degenerativno promijenjena,uz signifikantnu insuficijenciju.nema znakova PAH.

Intrakardijalna mjerenja

LV-dijastola 73
LV-sistola 50
DV-dijasotla
Lijevi atrij - 41
Korijen aorte - 45
ACS
Intraventikularni septum -15
Stražnja stijenka LV 12

F-ja LV

Ejekcijska frakcija -58%
Frakcija skraćenja - 32%
Kontraktilnost stijenki iz 2D - uredna

Komentar i zaključak

Kavitarne dimenzije dilatirane (LVID 73 mm), sistolička f-ja očuvana EF,bez znakova PAH,aortna valvula degenerativno promijenjena, uz signifikatnu insuficijenciju. Kontrolni UZV srca za mjesec dana i MSCT, za preoperativnu pripremu.


DG

AORTNA INSUFICIJENCIJA

Zaklljučak kardiološkog pregleda je sljedeći:

Gospodin ... imaq izraženi zaduh i opterećeni pojačan rad srca i nalaz dijastoličkog šuma nad cijelim prekordijem. UZV srca pokazuje izraženu aortnu insuficijenciju, uz dilataciju LV.

Nakon ovih pretraga gdje mi je ravnatelj jedne priv. klinike predložio da idem na operaciju zamjene aortne valvule, potražuduio sam i drugo mišljenje kardiologa isto u jednoj priv. klinici, gdje mi je kardiolog rekao sličnu stvar kao i u prvoj...
rekli su mi da nije hitno, ali da bi bilo poželjno i za moju budućnost dobro da to napravim u bliskoj budućnosti.
Spomenuli su mi kardiokirurge u Zagrebu,ali i opciju operacije u Clevelandu kod dr. Mihaljevica (tzv. polurobotsku operaciju uz rez od 2-3 cm i oporavak za 3-4 dana,što je super,ali i naravno jako puno košta)..

Bio bih zahvalan ako bi netko mogao sve ovo malo prokomentirati i reći da li je tko imao eventualno iskustva s operacijom u Clevelandu i koliko otprilike ta ista košta??
Svakako me zanima i svaka pojedinost glede istog zahvata i u Zagrebu , koja je klinika najbolja,koji doktor..(ta opcija me vjer. čeka), te nakon koliko vremena se vraćam normalnim aktivnostima (u smislu da se mogu sam brinut o sebi,kuhati..i ići na posao..

Hvala :)

trebor
27.08.2009., 20:06
Svaki kardiokirurški centar je kompetentan uraditi zamjenu aortalnog zaliska. Potpuno je svejedno gdje ćeš otići što se tiče kvalitete. O detaljima kako izgleda zamjene aortalnog zaliska pisao sam ovdje. (http://www.forum.hr/showpost.php?p=19189387&postcount=16)
Što se tiče Clevelanda ne znam što bih ti rekao osim da je to nešto što nije realno za izvesti. Osim naravno ako nisi superbogataš kojem nije problem izvaliti luđačke novce...

Prosječni boravak u bolnici je nekih 10-15 dana. Nakon toga ideš kući i slijedi ti 3 tjedna toplica kad dođeš na red. Što se tiče oporavka...već dan nakon operacije aktivno radiš s fizioterapeutima vježbe u krevetu, možda te i posjednu...dan iza toga već bi morao stajati a kad se izvade drenovi ( 2 ili treći dan iza operacije ) na noge lagane i ajmo...

siddarhta
27.08.2009., 21:02
Svaki kardiokirurški centar je kompetentan uraditi zamjenu aortalnog zaliska. Potpuno je svejedno gdje ćeš otići što se tiče kvalitete. O detaljima kako izgleda zamjene aortalnog zaliska pisao sam ovdje. (http://www.forum.hr/showpost.php?p=19189387&postcount=16)
Što se tiče Clevelanda ne znam što bih ti rekao osim da je to nešto što nije realno za izvesti. Osim naravno ako nisi superbogataš kojem nije problem izvaliti luđačke novce...

Prosječni boravak u bolnici je nekih 10-15 dana. Nakon toga ideš kući i slijedi ti 3 tjedna toplica kad dođeš na red. Što se tiče oporavka...već dan nakon operacije aktivno radiš s fizioterapeutima vježbe u krevetu, možda te i posjednu...dan iza toga već bi morao stajati a kad se izvade drenovi ( 2 ili treći dan iza operacije ) na noge lagane i ajmo...

hehe nisam superbogataš ofkors...

Za toplice još nisam znao...to se isto mora obaviti?? Tu isto postoji lista čekanja?

Sorry zbog možda smiješnih pitanja,ali do sada nisam imao problema sa zdravljem i svaka lista čekanja mi djeluje užasno pogotovo kad se sjetim koliki postotak iz svoje plaće dajem svaki mjesec za zdravstveno, a kada mi prvi put zatreba, upoznaju me da me čeka mali milijun "lista čekanja"..

Još jedno pitanje, doktor mi ništa nije rekao, ali da li se moram paziti što jedem i pijem u vrijeme dok ne dodjem na red za operaciju?'

Tnx

trebor
27.08.2009., 21:18
Toplice se uvijek preporučuju za rehabilitaciju. Nakon operacija na srcu ide se u Krapinske tolice ili u Opatiju. NEkakva određena lista čekanja postoji no mislim da to nije nešto predugi ( ali tu zbilja ne znam stanje najbolje ).

Ne moraš paziti ništa više od onoga što ti je ( ako je ) preporučeno dok operaciju čekaš. Poželjno je recimo smanjiti tjelesnu težinu ako si neki debeljko. Inače, ako ti nije drugačije rečeno, jedi normalno.

Nijedno pitanje nije glupo kad se radi o "tvojoj koži".

siddarhta
27.08.2009., 21:31
Još dva pitanja, koliko otprilike traje čekanje (lista čekanja) do operacije??
Nakon koliko vremena je čovjek spreman za posao?(pošto moj poslodavac sigurno neće imati sluha za neko duže izbivanje...jbni kapitalizam..:)


i puno hvala na svim info...:)

ovo me je pogodilo kao grom iz vedra neba...:)

Barreth
27.08.2009., 21:46
Imam jedno - dva, tri pitanja... Radi se o mojoj teti - 77 godina, s dijabetesom na inzulinu 12 i 16 jedinica, renalnom insuficijencijom II stupnja, hipertenzijom, te uspješno operiranim karcinomom debelog crijeva, bez kemoterapije i zračenja (prije 2 godine). Međutim, poslije operacije dobila je sepsu, reanimirana 7. dan, dijalizirana petnaestak dana itd. Uglavnom, sve je prošlo dobro, ona vozi auto i osjeća se (subjektivno) dobro. Na rutinskoj kontroli kod nefrologa preporučen joj je UZV srca što je i učinila, nalaz: teška aortna stenoza. Nakon toga smo u Magdaleni napravili kateterizaciju i zaključak je bio da treba operacija zaliska +3,4 bajpasa. No nakon nekoliko dana stigao je zaključak kardiokirurškog tima da se operacija neće izvršiti već da treba nastaviti medikamentozno liječenje. Nikakvog drugog objašnjenja nije bilo. Sada smo prikupili dokumente (CD s kateterizacije, holter, spirometriju i color dopler karotida) te smo spremne za drugo mišljenje na REbru. Da li je to uopće neophodno, kakva je prognoza i daljnji tok te boleste bez operacije? Teta živi sama i ne da se u dom, a niti prihvaća neku stranu osobu u kući. Ne znam što da radim. Hvala!

mirjana7
28.08.2009., 08:30
Još dva pitanja, koliko otprilike traje čekanje (lista čekanja) do operacije??
Nakon koliko vremena je čovjek spreman za posao?(pošto moj poslodavac sigurno neće imati sluha za neko duže izbivanje...jbni kapitalizam..:)


i puno hvala na svim info...:)

ovo me je pogodilo kao grom iz vedra neba...:)

Evo da ti ja odgovorim iz vlastitog iskustva...u svakoj bolnici imaš tri liste čekanja za operaciju tj.to ide prema hitnosti i ozbiljnosti dijagnoze...ako nisi hitan slučaj može biti i duže od godinu dana ali vjerujem pošto imaš samo 28 god kolioko sam imala i ja prošle god.kad sam operirala srce mislim da nebi trebao čekati duže od nekoliko mjeseci...a što se tiče povratka na posao sve ovisi o tvom oporavku ali ako bude sve u redu negdje minimalno tri do pet mj..toplice se čekaju oko tri mj.Znam otprilike kako se osiječaš jel je i mene to pogodilo kao i tebe iznenada

doc_1
29.08.2009., 17:20
Nakon ovih pretraga gdje mi je ravnatelj jedne priv. klinike predložio da idem na operaciju zamjene aortne valvule, potražuduio sam i drugo mišljenje kardiologa isto u jednoj priv. klinici, gdje mi je kardiolog rekao sličnu stvar kao i u prvoj...

Dotična su gospoda previdjeli dimenzije korijena vaše aorte od 45 mm što predstavlja proširenje i mislim da za vas dugoročno nije dobra opcija samo zamjena aortnog zaliska nego tzv. operacija po Bentalu gdje se uz zalistak mijenja i početni dio uzlazne aorte sa ponovnim ušivanjem koronarnih arterija (dakle onih koje opskrbljuju srčani mišić)

Spomenuli su mi kardiokirurge u Zagrebu,ali i opciju operacije u Clevelandu kod dr. Mihaljevica (tzv. polurobotsku operaciju uz rez od 2-3 cm i oporavak za 3-4 dana,što je super,ali i naravno jako puno košta)..
joj...bolje da ne komentiram, ali eto kakve informacije kardiolozi daju. To je ono.."kako si mali Ivica zamišlja robotsku operaciju". :rolleyes:
Moram priznati da osobno nisam čuo za varijantu operacije aortnog zaliska robotski. Postoje minimalno invazivno pristupi (mini-sternotomija-prepili se samo pola prsne kosti). To se koliko znam može dobiti i u Zg (Rebro, Dubrava). Osobno, ako MSCT potvrdi one dimenzije korijena aorte sa UZV , nebih brinuo o ožiljku, nego da operacija bude optimalno izvedena (što uključuje i protekciju srca dok je zaustavljeno, a to se nemože uvijek optimalno kroz mali rez..da sad ne ulazim u detalje).
Također, morate računati i na činjenicu da ćete gotovo sigurno dobiti mehanički zalistak i doživotno morati uzimati lijekove za razrijeđivanje krvi..neznam na kakvom poslu radite, ali da znate i to...

Dakle MSCT pa u potragu za kirurgom

doc_1
29.08.2009., 17:25
Da li je to uopće neophodno, kakva je prognoza i daljnji tok te boleste bez operacije? Teta živi sama i ne da se u dom, a niti prihvaća neku stranu osobu u kući. Ne znam što da radim. Hvala!

Očito postoji indikacija za operacijski zahvat, ali isto tako i nekolicina nepovoljnih čimbenika, od kojih bi mene najviše zabrinjavao ovaj Ca operiran prije 2 godine.
Operacija je povišenog rizika, radi svega navedenog, ali nebi bila najstarija kojoj se to radilo.
Pitanje je simptoma (koje kažete da nema) i toga koliko je teta motivirana za to.
Neznam koliko je teška ta aortna stenoza (kažu teška ali nema parametara navedenih), ali bez operacije teta može poživjeti još, pitanje je samo koliko kvaliteteno, jer kad nastupe simptomi, obično onda to ide nizbrdo brže. Pitanje je i što sve od terapije ima trenutno (kardiološke) i je li to maksimum..i tako..malo je informacija za procjenu. S tim se može, ali može se i naglo otići. Lijepe su to i godine..

trebor
29.08.2009., 19:34
Dotična su gospoda previdjeli dimenzije korijena vaše aorte od 45 mm što predstavlja proširenje i mislim da za vas dugoročno nije dobra opcija samo zamjena aortnog zaliska nego tzv. operacija po Bentalu gdje se uz zalistak mijenja i početni dio uzlazne aorte sa ponovnim ušivanjem koronarnih arterija (dakle onih koje opskrbljuju srčani mišić)


:s

da, doc je ispravno uočio bitnu stvar koju sam previdio u svom odgovoru.
O Bentalu smo negdje na ovom topicu i pričali ako se dobro sjećam.... odnosno ako je osim aortnog zaliska potrebna promjena i dijela uzlazne aorte to zahvat čini prilično zahtjevnijim....Kako smo u toj mini diskusiji spominjali i Hrvoja Gašparovića sa Rebra pokušaj se obratiti na tu adresu za svaki daljnji savjet i preporuka kao i za sam operativni zahvat.

Barreth
29.08.2009., 22:16
Očito postoji indikacija za operacijski zahvat, ali isto tako i nekolicina nepovoljnih čimbenika, od kojih bi mene najviše zabrinjavao ovaj Ca operiran prije 2 godine.
Operacija je povišenog rizika, radi svega navedenog, ali nebi bila najstarija kojoj se to radilo.
Pitanje je simptoma (koje kažete da nema) i toga koliko je teta motivirana za to.
Neznam koliko je teška ta aortna stenoza (kažu teška ali nema parametara navedenih), ali bez operacije teta može poživjeti još, pitanje je samo koliko kvaliteteno, jer kad nastupe simptomi, obično onda to ide nizbrdo brže. Pitanje je i što sve od terapije ima trenutno (kardiološke) i je li to maksimum..i tako..malo je informacija za procjenu. S tim se može, ali može se i naglo otići. Lijepe su to i godine..

Ma, držim kopije nalaza kod kuće, ne znam zašto nisam prepisala tih par redaka: dakle, teška aortna stenoza (neinvazivno gradijent tlaka 80 mmHg uz AI I-II stupnja), koronarna bolest (signifikantna stenoza periferne LAD, signifaktna stenoza jače intermedijarne grane, granična signifikatna ostijalna stenoza Cx te signifiantna ostijalna stenoza RCA) ; stabilna angina pektoris. Od lijekova uzima: Sortis 10, Aspirin protect 100, Amlopin 10 mg, Peptoran, Losartic, Concor, Rocaltrol (svaki drugi dan). I to je to.

Molim Vas još samo kratko: kakvi su simptomi kod progresije bolesti, naravno, ako se ne dogodi naglo pogoršanje u smislu infarkta. Naime, moja je teta sama po sebi poprilično lijena, i to što ne može hodati pripisujemo, možda neopravdano, toj njenoj osobini a ne simptomu bolesti. Ne šeta i kreće se minimalno, što treba obavlja sama automobilom ili taksijem.

I stvarno ste zlatni vas dvojica - samo da vas ne napusti ovaj entuzijazam u radu s nestrpljivim forumašima:s:s

trebor
30.08.2009., 17:38
Ima li u UZV nalazu napisan podatak kolika je ejekcijska frakcija ( EF )?

siddarhta
30.08.2009., 19:47
Dotična su gospoda previdjeli dimenzije korijena vaše aorte od 45 mm što predstavlja proširenje i mislim da za vas dugoročno nije dobra opcija samo zamjena aortnog zaliska nego tzv. operacija po Bentalu gdje se uz zalistak mijenja i početni dio uzlazne aorte sa ponovnim ušivanjem koronarnih arterija (dakle onih koje opskrbljuju srčani mišić)


joj...bolje da ne komentiram, ali eto kakve informacije kardiolozi daju. To je ono.."kako si mali Ivica zamišlja robotsku operaciju". :rolleyes:
Moram priznati da osobno nisam čuo za varijantu operacije aortnog zaliska robotski. Postoje minimalno invazivno pristupi (mini-sternotomija-prepili se samo pola prsne kosti). To se koliko znam može dobiti i u Zg (Rebro, Dubrava). Osobno, ako MSCT potvrdi one dimenzije korijena aorte sa UZV , nebih brinuo o ožiljku, nego da operacija bude optimalno izvedena (što uključuje i protekciju srca dok je zaustavljeno, a to se nemože uvijek optimalno kroz mali rez..da sad ne ulazim u detalje).
Također, morate računati i na činjenicu da ćete gotovo sigurno dobiti mehanički zalistak i doživotno morati uzimati lijekove za razrijeđivanje krvi..neznam na kakvom poslu radite, ali da znate i to...

Dakle MSCT pa u potragu za kirurgom


Hvala puno,
sad sam se još malo više prepao..:)
MSCT mi je priv. kardiolog dao za mjesec dana. Što mislite da ih malo požurim, je li po nalazu hitno ili??

Ajde molim Vas recite mi u par crta razliku izmedju Bentala i običnog mijenjanja zaliska...jesu veći rizici glede oporavka, uspješnosti..??

Kontaktirati ću dr. Gašparovića još ovaj tjedan, tnx ljudi...

Barreth
30.08.2009., 20:39
Ima li u UZV nalazu napisan podatak kolika je ejekcijska frakcija ( EF )?

Eto falinke u mojim papirima - imam čak i CD s koronografije i otpusna pisma, ali onaj prvi nalaz UZV-a nemam - možda piše 60 -65 ali me ne treba držati za riječ. Uglavnom, hvala na trudu što uopće čitate moje postove, jako me brinu budući simptomi jer stvarno ne znam što ću s njom. Putujem 300 km u jednom pravcu da bi bila s njom i obavljala sve te pretrage, zovem ju da dođe živjeti k meni ili da ode u dom - ništa od toga joj nije prihvatljivo iz samo njoj znanih razloga - u stvari, uopće nije svjesna koliko je bolesna. Međutim, u našim posljednjim ozbiljnim razgovorima provukla je da možda uopće i ne bi išla na operaciju. Ističem joj da je to njena odluka, ali nekako mi se čini da o svemu traži potvrdu od mene - a to mi je velika odgovornost. Zbunjena sam i to je jedan o razloga što sam se ovdje uključila. Puno hvala na svemu!

trebor
30.08.2009., 20:53
Obična zamjena aortalnog zaliska
Srce se zaustavi a cirkulacija ide na EKC ( mašina srce-pluća ). Aorta se otvori iznad samog zaliska...listići zaliska ( kuspisi ) se odstrane, postruže se "kreča" okolo i na istom mjestu se ušije novi zalistak. Aorta se zašije, srce se odzrači, polako ugrije i pokrene.

Bental
Srce se zaustavi a cirkulacija ide na EKC. Izreže se početni dio aorte ( koliko već treba ). Aortalni zalistak se odstrani, postruže se kreč. Aortalni zalistak sa aortalnom protezom ( u jednom su dijelu ) ušije se na mjesto odstranjenog. S druge strane, aortalna proteza ( cijev ) se sastavi sa zdravim dijelom aorte. Na protezu se ušiju nova koronarna ušća. Odzrači se srce i aortalna proteza i srce pokrene.
Treba reći da je kod Bentala potrebno puno više kirurške tehnike te ovisno o nalazu ponekad osim zaustavljanja srca ( kardijalni arest ) valja zaustaviti i EKC mašinu ( cirkulacijski arest ) na neko vrijeme uz značajniju tjelesnu hipotermiju ( i do ispod 20°C ).
Iz opisa vidiš da Bental oćeš -nećeš nosi i rizika više. No nemoj se strašiti prije reda. Ove operacije ( obje ) se izvode dugi niz godina i nitko se neće na tebi učiti.

Mjesec dana do MSCTa neće igrati ulogu kod tebe, čini mi se. I još jedan savjet...mani se privatnika, pogotovo kardiologa. Osim što će ti uzeti lovu bez veze ne mogu ti napraviti ama baš ništa više nego što bi dobio u bolnici.

doc_1
30.08.2009., 20:59
i to što ne može hodati pripisujemo, možda neopravdano, toj njenoj osobini a ne simptomu bolesti. Ne šeta i kreće se minimalno, što treba obavlja sama automobilom ili taksijem.


Možda u tom grmu leži zec...možda ona radi bolesti ni nemože te napore podnijeti pa to sve obavlja taksijem. Inače simptomi uključuju bolove u prsima, omaglice (katkad i padanje u nesvijest), zaduhu...

A hoće li ili ne na operaciju..e to je već njena odluka. Ima dovoljno godina da to sama autonomno odluči :)

Shvaćam vašu nezahvalnu poziciju, ali treba je pustiti da sama odluči. Ali informirano. Sa plusevima i minusima. Garancija nema, toga mora biti svjesna.

siddarhta
30.08.2009., 21:49
Obična zamjena aortalnog zaliska
Srce se zaustavi a cirkulacija ide na EKC ( mašina srce-pluća ). Aorta se otvori iznad samog zaliska...listići zaliska ( kuspisi ) se odstrane, postruže se "kreča" okolo i na istom mjestu se ušije novi zalistak. Aorta se zašije, srce se odzrači, polako ugrije i pokrene.

Bental
Srce se zaustavi a cirkulacija ide na EKC. Izreže se početni dio aorte ( koliko već treba ). Aortalni zalistak se odstrani, postruže se kreč. Aortalni zalistak sa aortalnom protezom ( u jednom su dijelu ) ušije se na mjesto odstranjenog. S druge strane, aortalna proteza ( cijev ) se sastavi sa zdravim dijelom aorte. Na protezu se ušiju nova koronarna ušća. Odzrači se srce i aortalna proteza i srce pokrene.
Treba reći da je kod Bentala potrebno puno više kirurške tehnike te ovisno o nalazu ponekad osim zaustavljanja srca ( kardijalni arest ) valja zaustaviti i EKC mašinu ( cirkulacijski arest ) na neko vrijeme uz značajniju tjelesnu hipotermiju ( i do ispod 20°C ).
Iz opisa vidiš da Bental oćeš -nećeš nosi i rizika više. No nemoj se strašiti prije reda. Ove operacije ( obje ) se izvode dugi niz godina i nitko se neće na tebi učiti.

Mjesec dana do MSCTa neće igrati ulogu kod tebe, čini mi se. I još jedan savjet...mani se privatnika, pogotovo kardiologa. Osim što će ti uzeti lovu bez veze ne mogu ti napraviti ama baš ništa više nego što bi dobio u bolnici.

Hvala ti puno stari. I tebi i doc-u...:))

mferen61
04.09.2009., 22:15
Pitanje za trebora.
Zašto se premosnica na LAD uglavnom izvodi s LIMA,a na RCA s venom.
Kaj se RCA ne može spojiti s desnom prsnom arterijom kao i LAD s lijevom,
ili je to zbog anatomskog smještaja srca.
Kakav je postupak premoštavanja na kucajućem srcu kroz minimalni rez između rebara na lijevoj strani.
Pozdrav.

trebor
05.09.2009., 20:55
Kombinacija LIMA-LAD ( left internal mammary artery - left anterior descending artery ) pokazala se kroz desetke godina kao najbolja kombinacija kod kirurške revaskularizacije miokarda. Dugogodišnje preživljavanje značajno je naglašeniji slučaj kod bolesnika koji imaju ovu kombinaciju graftiranja u odnosnu na skupinu bolesnika gdje su kao graft korištene samo vene.
Najznačajniji razlog tome je da je LAD dominantna arterija u koronarnoj cirkulaciji te osim što je "odgovorna" za "posluživanje krvlju" najvećeg ( i najznačajnijeg ) dijela miokarda, sliv LAD arterije ima i presudnu ulogu u opskrbi kolateralne koronarne cirkulacije u slučajevima kad su slivovi RCA i Cx-a kompromitirani.
Isto tako, iako je nesumljivo kao graft najbolja neka arterija, tijekom godina pokazalo se da je bilateralno graftiranje sa LIMA i RIMA ( right internal mammary artery ) ipak ima i svoje značajnije manjkavosti. To se u prvom redu odnosi na (ne)uspješnost cijeljenja sternotomijske rane jer arterije mamarije nisu neki rudimenti koji ne služe ničem posebnom nego kucavice koje krv donose baš u područje sternuma. Ovo je naročito nezgodno kod dijabetičara i debeljuca koji se podvrgavaju CABG a koji su i tako uglavnom nezgodni što se tiče cijeljenja bilo kakvog cijeljenja. Na koncu, pokazalo se i to da korištenje obje mamarije ipak ne utječe signifikantno na stopu dugoročnog preživljavanja bolensika.
Štoviše, ako postoji potreba za još jednim arterijskim graftom osim LIMA ( ili ako je LIMA nepogodna za bajpas ) prvi izbor opet nije RIMA nego radijalna arterija na podlaktici.

CABG koji se radi uz opisani minimalni rez koliko znam nije "rasprostranjena" pojava iz jednostavnog razloga što se tim pristupom može pristupiti samo na LAD, možda i na koju obližnju dijagonalku. Znači ovako se može operirati samo onaj tko ima izoliranu opstrukciju na LAD a da su i RCA i Cx potpuno prohodne. A takvih bolesnika i nema baš nešto puno, naročito sad kad je unatrag desetak godina kardiološko turanje stentova uzelo maha...( čitaj često nekritički ). Osim toga, sve je to skučeno, ne vidi se najbolje operativno polje a i preparacija LIMA je vrlo nezgodna za izvesti. Osobno mislim da je metoda, iako zvuči cool, nešto što i nije baš najsretnija stvar za bolesnika a i za kirurga. Ipak, moram priznati i to da se s ovom metodom nisam previše susretao pa bih ipak bio i rezerviran u konačnoj ocjeni. Vidjet ćemo što će reći doc...

mferen61
05.09.2009., 21:37
Hvala na odgovoru, a pitanje sam postavio iz razloga što sam 95 god. opeririran i napravljene su 3 premosnice (LAD s LIMA, a RCA i CX s venom safenom).
Prije 2 godine radio sam koronarografiju gdje je konstatirana okluzija venskog grafta sa dobrim kolateralama LAD-RCA, dok je LIMA uredna. Kardiolog se za sada odlučio za medikamentoznu terapiju, međutim fizičke napore podnosim sve teže, te Vas stoga pitam koliko bi bilo opravdana ugradnja stentova ili eventualna reoperacija.
Pozdrav,

trebor
05.09.2009., 22:18
Stentovi u venski graft?....K tome evidentno začepljen....Hm...ništa od toga, mislim....Eventualna reoperacija...opet hm....Ne znam, zbilja je teško nešto suvislo odgovoriti na vaše sasvim konkretno pitanje ovako forumski...
No ono što biih vam savjetovao je da nakon kardiologa odete kardijalnom kirurgu na kontrolu skupa sa CDom od koronarografije pa da se posavjetujete. Naravno, osim ako je Vaš slučaj već prezentiran kirurzima na sastanku pa je medikamentozno liječenje zajednički zaključak.
Unatrag par godina u nas u stanjima određenog stupnja dekompenzacije i ako nema ostalih kontraindikacija počeo se koristiti lijek SIMDAX ( levosimendan ) koji osim prilično agresivne kampanje od strane ABBOTA ( koji je proizvođač ) ipak ima neke efekte koji mu se ne mogu osporiti...Ako je zaključak da operacija ipak nije indicirana ( ili neka druga intervencija ) pokušajte se kod kardiologa raspitati o ovome i da li ste kao bolesnik pogodni za liječenje ovim lijekom.

mferen61
05.09.2009., 23:57
Jeli moj slučaj prezentiran na kardio-kirurškom konziliju ne znam, ali pretpostavljam da jeste, stoga ću poslušati Vaš savjet i kako u 11 mjesecu idem u Magdalenu na kontrolu porazgovarati ću s kardiologom o predloženom lijeku. Kirurga što se tiće morao bih na konzultaciju otići u Split jer je on sada tamo, no još ću malo pričekati.
Pozdrav,

simple
06.09.2009., 14:26
OK, nekoliko stvari. Prvo, ultrazvukom srca se moze ugrubo procijeniti postoji li regionalno ostecenje funkcije srca kao posljedica problema s koronarnom arterijom koja taj dio opskrbljuje. Drugo, potreba za revaskularizacijom se moze objektivno odrediti evaluacijom ishemije, tj. postoje testovi opterecenja (ergometrija, stres-scintigrafija ili ultrazvucni dobutaminski test) pomocu kojih se jasno pokaze postoji li u podrucju koje opskrbljuje pojedina krvna zila zivo tkivo misica koje se moze spasiti. Trece, razvoj kolateralne cirkulacije izmedju dviju arterija nacin je samopomoci srca u situaciji kad je jedno podrucje misica ugrozeno kontinuiranim manjkom koronarne opskrbe - primjerice, postupno zatvaranje venskog grafta na RCA dovodi do nedostatne opskrbe tog dijela srca potrebnim tvarima, pa susjedna krvna zila pripomaze tako sto "salje" manje, kolateralne zile u to podrucje (to se nikad ne dogadja kada se radi o akutnom, trenutnom zatvaranju zile jer se kolaterale moraju stvarati dugo vremena, nego samo u kronicnoj ishemiji). Prevedeno, moguce je da i nema potrebe za reoperacijom ili intervencijom na graftu jer su kolaterale preuzele svoj posao. Cetvrto, perkutana intervencija na venskom graftu se itekako radi. Peto (ovo se samo hvalim da znam brojati do 5 :) ) - htjeli ne htjeli, premosnice imaju svoj vijek trajanja, a 1995. godina je bila davno, pa nije ni cudno (pogotovo venske) da se jedna zatvorila - to isto znaci da je srcani misic ipak kronicno "pothranjen"; naime, ostecenje funkcije srca moze nastati kad dobijete infarkt i dio se srca, ako se na vrijeme ne lijeci, pretvori u oziljak, a drugi nacin je da postoje promjene na krvnim zilama koje ne izazivaju infarkt, ali dovode do postupnog ostecenja funkcije srca (tzv. kronicna ishemijska bolest srca, netko je zove i kardiomiopatija) kod kojeg nema vise mogucnosti popravka cirkulacije mehanickim putem. Kod odredjenog stupnja ostecenja, srce pocne popustati, najprije u situacijama koje srcu predstavljaju napor, a kasnije moguce i u manje intenzivnim situacijama - to se pocne manifestirati intolerancijom tjelesnog napora, umorom, oticanjem nogu, otezanim disanjem, nemogucnoscu lezanja na ravnom itd. Tu uskacu lijekovi koji mogu pomoci - postoje 3-4 skupine lijekova s dokazanom ucinkovitoscu (odredjeni beta-blokatori, ACE-inhibitori ili blokatori angiotenzinskih receptora, spironolakton itd.) koji pravilnom primjenom smanjuju simptome, pozitivno utjecu na negativno remodeliranje srcanog misica u ostecenju, produzavaju zivot... Moj je savjet da se javite pristojnom kardiologu, napravite obradu i zajedno s njim vidite sto se da uciniti. Kljucna je procjena potrebe za reoperacijom/intervencijom - ponovne operacije nisu macji kasalj, nose daleko veci rizik, a najveci onda kad nisu indicirane. Sesto, levosimendan je lijek koji ima svoje indikacije za bolnicku primjenu kod odredjenih teskih zatajivanja srca, a kod vas to nije slucaj.

mferen61
06.09.2009., 19:29
Ma gledajte, ja sam doživio i preživi dva infarkta dosta rano (s 30 i 33 godine-između njih rađena je PTCA 2x bez stentova jer ih onda nije bilo), a operacija je rađena kada sam imao 35 godima i to sam pregazio lakše nego vađenje umnjaka (10 dana poslje operacije vozio sam auto). Nakon operacije kvaliteteta života bila je izuzetno dobra. Fizičke napore (od vožnje bicikla do teretane) podnosio sam izuzetno dobro. E sad su se stvari malo promijenile. Istina je da su i godine ozbiljnije nego prije iako i sad uobičajene tjelesne napore uglavnom podnosim dobro, ali ponekad (promjene vremena, velike vrućine, vlag u zraku i sl.) javlja se onaj od prije poznati bol iza prsne kosti i kratki dah koji odmah nakon prestanka tjelesne aktivnosti bez upotrebe brzih vazodilatatora nestaje. Sve ove pretrage od EKG-a , UZ, scintigrafije po opterećenjem, ergometrije, koronarografije (ima li još šta) samo u zadnje dvije godine obavi i rezime svega bilo bi da je srčani mišić oštećen podosta, EF oko 45 %, RCA i CX, te LAD u gornjem dijelu kao i venski graftovi zaštopani, dok LIMA dobro puni LAD ispod mjesta spoja, uz postojanje dobrih kolaterala s LAD na RCA i CX. Ono što je meni stalno u glavi je pitanje koliko ovakvo stanje može potrajati tj. do kada se bolest može kontrolirati medikamentima, jer ako će biti potreban nekakav radikalan zahvat (a trebat će jer sam ja odlučio doživjeti 100 godina, ili ipak neće) nije li ga bolje učiniti s 50 godina nego sa 70. Kardiologa što se tiće mislim da je dr. Nikola Miličić i više nego pristojan i u njega imam beskrajno povjerenje kao i u operatera dr. Dalibora Leticu, ali naletio sam na ovaj forum, te pokušavam skupiti i druga mišljenja i saznanja da bih stvorio neku svoju sliku u glavi, jer u konačnici odluka je ipak na meni.

simple
06.09.2009., 20:59
Pitanje je moze li se uopce sto uciniti. Ako nema ishemije, nema ni operacije/perkutane intervencije - medikamentna terapija. Ako ima ishemije, ona mora tehnicki biti pogodna za revaskularizaciju - treba odvagati odnos rizik/korist od reoperacije koji najcesce prevagne u korist neoperacije, pogotovo ako je kolateralizacija dobra. Ishemijska kardiomiopatija je progresivna bolest, ali predvidjanje tempa pogorsanja je nezahvalno i nemoguce jer ovisi o nizu cimbenika. Mislim da je glavni cilj podesiti terapiju sto je optimalnije moguce jer iz iskustva znam da se cesto subdozira ili zakasni s uvodjenjem lijeka i odrzavati tjelesnu kondiciju sto je bolje moguce (to potice i nastanak kolaterala). EF 45% je umjereno ostecena sistolicka funkcija srca, a ako za xy godina stanje bude takvo da lijekovi vise ne budu u mogucnosti odrzavati primjereno stanje, ima i tome pomoci - transplantacija srca ili mehanicka potpora funkciji srca. Znam da zvuci rigorozno, ali ovdje govorim nacelno o realnim mogucnostima, ne o konkretnom slucaju.

doc_1
07.09.2009., 13:40
oh, evo iskočila opet ova tema.

Reoperacija vs druge opcije kod koronarnog bolesnika. Teška i nezahvalna tema, ali ako se netko mora operirati sa 35 godina, reoperacija je apsolutno bila za očekivati (pogotovo ako su korišteni venski graftovi).

dakle gospodin ima simptome. Što sad? A) medikamentozna th. Za pretpostaviti je da je maksimalna za taj tip bolesti s obzirom na dugogodišnju bolest, i očito dobro informiranog i discipliniranog bolesnika. Osobno, sa anginom i EF 45% ne bih čekao dugo sa odlukom o nekoj invazivnijoj terapiji. Jer to što neću imati bolova neće mi puno značiti kad vodeći aimptom bude zaduha radi EF 20%.

2) Invazivna kardiologija. Pitanje je intervencije na nativnim žilama ili na graftovima. Možda se sada i na lezijama koje su dovele do operacije može štogod (nova PTCA, stent?). Stentiranje starog grafta, osobno smatram vrlo lošom solucijom. Prvenstveno radi strukture promjena stijenke koje su u tim slučajevima vrlo rahle i lako emboliziraju distalno.

3) reoperacija. Najinvazivnija metoda. Agresivna, ali sa potencijalno najdugotrajnijim rezulltatom (pogotovo ako se upotrijebi arterijski graft/ovi). Također bi trebalo vidjeti kakvo je stanje mitralnog zaliska (čitaj, ima li regurgitacije). Prije operacije svakako učiniti MSCT angiografiju da se točno lokalizira taj prohodni LIMA-LAD graft jer je njegova ev.ozljeda na reoperaciji vrlo loša varijanta.

Baš me zanima što će vaš primarni operater odlučiti od svega ovoga. Prvo, zapravo, što će vas savjetovati kardiolog u Magdaleni (iako nekako slutim i jedno i drugo....)

doc_1
07.09.2009., 13:47
Još da se dotaknem Treborove dvojbe o operaciji kroz mini torakotomiju.
Radilo se to bilo kod nas davno, ali stentovi su te pacijente učinili rijetkima (ili ako ih ima trebaju i još nešto -najčešće remodeliranje ventrikla ili prsten na mitralku). Često su to i kronične okluzije kod kojih čovijek nezna dal će biti lumena ili ne. Često ima i priraslica puno pa se kroz tu malu rupu teško nadje koronarka. Prepariranje LIMA-e može biti zeznuto (sad imaju nove ekatere), a najgore bi bilo ozlijediti je ako planiraš LIMA-LAD. Onda si pacijenta duplo zeznuo: dobit će još jedan rez (ili će se kirurg krvavo namučit da stavi neki drugi graft kroz istu rupu), a ono još gore - izostat će sve prednosti LIMA-LAD grafta.
Tako da bih bio vrlo oprezan sa izborom pacijenta za tu metodu. Iako je zgodna i uz ove nove katetere za bol, pacijenti je jako fino podnesu.

mferen61
07.09.2009., 20:29
doc 1 hvala na uključivanju u raspravu, jer što više mišljenja čujem lakše si slažem sliku u glavi. Da još malo dodam podataka, blaga regurgitacija mitralnog zaliska bila je uočena na UZ-u odmah iz operacije tako da je sada vjerojatno veća (ili se varam). Terapija 2 x Olicard 40mg retard + 2 x Coryol 3,125 mg + 1 x Atoris 20 mg + 1 x Andol 100 + Diazepam 5 mg po potrebi (kad me ošine sindrom tesna koža). E sad je li to maksimalno ne znam, no uz ovu terapiju i iskustveno određivanje granice tjelesnih napora bolest je donekle pod kontrolom. Što se tiće informiranosti i poznavanja moje bolesti vjerojatno sam bolje upućen nego većina bolesnika jer predugo sam u tome, po prirodi znatiželjan, a bolničke su noći bile jako duge, tako da sam uspio izgnjaviti svo osoblje ispitujući o svemu i svačemu (htjeli su snimati kak me operiraju da ih poslje ne gnjavim), ali kaj znači ovo "MSCT angiografija" za to još nisam čul i ova mogučnost ozljede LIME koja ide na LAD to me malo brine. Kaj se to ne vidi kada se otvori prsni koš i uglazbe one širilice (retraktori ili tak nekako).

Sve mi se čini da za mene postoje dvije mogućnosti:
1. Daljnja medikamentoza uz smanjenje tjelesnih opterećenja sukladno mogućnostima pumpe, a za ostalo brine se horoskop.
2. Reoperacija i ako se probudim opet puni život, a za ostalo brine se horoskop.

doc_1
08.09.2009., 12:06
MSCT angiografija je CT sa kontrastom koji prikazuje krvne žile.
Sličice su korisne radi dva razloga. 1) pokazuje odnos srca i prsne kosti i 2) poziciju LIMA-e. Oboje je važno za planiranje pristupa radi izbjegavanja ev. komplikacija kod ulaska.
Inače, ne vidi se to baš tako kad se otvori. Naime, stvori se hrpa priraslica u kojima sve izgleda isto. Tako da j ebitno bar znati di je što otprilike

mferen61
08.09.2009., 15:52
Aha, sad su stvari jasnije. Znači tamu unutra ima svašta-nešto, pa se to sve lijepo pripremi da nebi bilo nismo znali.
Doc 1 hvala na strpljenju i objašnjenima i usput kako se izaziva hipotermija kod operacija na otvorenom prsištu, te stane li srce zbog nje ili se daju nekavi preparati.

simple
08.09.2009., 21:32
To je minimalna doza beta-blokatora, a nema ACE-inhibitora - moze to i bolje sto se lijekova tice ako nije ograniceno preniskim tlakom i/ili sporijim pulsom koji stvaraju simptome.

trebor
15.09.2009., 20:54
... i usput kako se izaziva hipotermija kod operacija na otvorenom prsištu, te stane li srce zbog nje ili se daju nekavi preparati.

gle, ovo ostalo "otovreno"...

kod operacija otvorenog srca redovno se koristi tkz kardioplegija tj kardioplegijska otopina koja svojim sastavom osigurava dobar stupanj protekcije miokarda te samim tim u odnosu na prije 20 godina omogućuje kirurgu više vremena za operiranje dok je bolesnik na EKC mašini. KArdiplaegija može biti kristalna odnosno krvava ali to je sad nebitno...

Hipotermija kod operacija na srcu može se inducirati lokalno/topikalno ( natrpa se led na srce ) odnosno sistemski hlađenjem krvi putem EKC mašine.
Uz sve to kod operacija gdje se osim kardiojalnog aresta ( korištenje EKCa ) mora napraviti i cirkulacijski arest ( isključi se EKC na neko vrijeme dok je srce zaustavljeno ) poradi protekcije mozga cijela glava se obloži sa ledom...

Uglavom, davanjem kardioplegije, topikalnim ili sistemskim hlađenjem, induciranjem fibrilacije...rezultira zastojem srca i startanjem punog vantjelesnog krvotoka...

mferen61
18.09.2009., 19:23
Hvala na odgovoru, nadam se da nisam bio previše dosadan.
Pozdrav

trebor
23.09.2009., 20:02
Hvala na odgovoru, nadam se da nisam bio previše dosadan.
Pozdrav

Nikako.:)...Sretno!

Svicar
20.10.2009., 14:41
Nikako.:)...Sretno!

>Vidim da je tema srce,nazalost jos u mladosti sam to sve prosao,opeacija i nedavno dva stenta,stome sada plasi su novi lijekovi,Plavix koje nebi smio preskocit nit jedan dan i vrijme uzimanja je 3 godine i Concor 2.5 .Koje popratne pojave mogu ocekivati od ova dva lijeka i cemu sluze?

SAda sam u periodu trazenja posla, sto smijem radit sto ne,lijecnici su rekli da izbjegavam teze fizicke poslove i rad u smjenama,ali u biti tomi nije od velike pomoci,posto mi nedaju neki stepen invaliditeta i povezano sa tim i osiguranu mirovinu i sl..osjecam se dobro,stim a nemogu jos uvijek brze da hodam,osjecam da mi nedostaje zraka i blago pece/zari u prsima

Bat Kol
20.10.2009., 23:17
>Vidim da je tema srce,nazalost jos u mladosti sam to sve prosao,opeacija i nedavno dva stenta,stome sada plasi su novi lijekovi,Plavix koje nebi smio preskocit nit jedan dan i vrijme uzimanja je 3 godine i Concor 2.5 .Koje popratne pojave mogu ocekivati od ova dva lijeka i cemu sluze?

plavix (odnosono clopidogrel), poznat i kao "super aspirin" je zapravo lijek protiv agregacije trombocita, odnosono zgrušavanja, a propisuje se u slučajevima poput tvoga.

na ovoj stranici imaš par zgodnih informacija o njemu: http://www.mojesrce.com/index.php?subhtml=novosti/plavix

a ako te ne muči engleski, wikipedia također ima dobar članak o clopidogrelu: http://en.wikipedia.org/wiki/Clopidogrel

probaj i ovo: http://products.sanofi-aventis.us/PLAVIX/PLAVIX.html (poduži tekst u koji su uključene kliničke studije, pa ako imaš volje i vremena čitati :) )

concor (odnosno bisoprolol) je beta blokator, a koristi se u sprečavanju ekstrasistola srca, tj. smanjuje (bolje rečeno prilagođava) broj otkucaja i snagu kontrakcije tako da srce troši manje kisika. posljedično djeluje i na smanjenje krvnog tlaka.
nuspojave su najčešće nespecifične (umor, glavobolje, eventualno proljevi i mučnine), ali može dovesti i do pada tlaka, bradikardije ili smetnji provođenja impulsa kroz srce.

SAda sam u periodu trazenja posla, sto smijem radit sto ne,lijecnici su rekli da izbjegavam teze fizicke poslove i rad u smjenama,ali u biti tomi nije od velike pomoci,posto mi nedaju neki stepen invaliditeta i povezano sa tim i osiguranu mirovinu i sl..osjecam se dobro,stim a nemogu jos uvijek brze da hodam,osjecam da mi nedostaje zraka i blago pece/zari u prsima

pa obično se srčanim bolesnicima ne preporučuje teži fizički rad, što opet ovisi i o stupnju i jačini preboljenog stanja.

možda neki uredski posao?

Barreth
21.10.2009., 21:00
Eto mene opet. Gore sam opisala tetinu bolest (aortna stenoza) pa sad molim još nekoliko odgovora. Naime, prošle smo drugo mišljenje i kardiokirurzi su pristali operirati, dapače - i preporučili. Nema se kud. Međutim, upitao me danas liječnik da li nam je netko spominjao perkutanu intervenciju na zalisku, te nam kratko i objasnio o čemu se radi, te nam preporučio kardiokirurga koji će nam o tome više reći odnosno, eventualno predložiti tetu za takav zahvat. Međutim, on se radi vani (u inozemstvu) ili liječnik dolazi iz inozemstva. Onako uluđena, nisam pitala gdje u inozemstvu? I to valjda treba odobriti HZZO? Ako ne odobri, koliko bi takva operacija koštala?

trebor
21.10.2009., 21:39
Koji te je liječnik pitao to? Nekako slutim al baš me zanima...

S obzirom na napisani nalaz gdje osim aortalne stenoze postoji vjerojatna indikacija za još najmanje 2-3 bajpasa vrlo vjerojatno će trebati kombinairana operacija i jednog i drugog. Tu nešto drugo osim klasične AVR+CABGx3 uz EKC teško da može biti izvedivo.

U stvari dal je netko u ovom razdoblju osim zamjene zaliska spominjao i bajpase?

Barreth
21.10.2009., 22:45
Da li je neetično ako Ti kažem tko nam je to preporučio? Odnosno pitao - jbm kad smo mi pacijenti tako iskompleksirani i uplašeni pred autoritetima... ma nema veze, uglavnom spominjani su i bajpasi - čak i više nego si pretpostavio - 3-4. Sve je to oko srca "počepljeno". Već sam mjesecima zbunjena. Ona bi jadna da još malo poživi, a kako stvari stoje, kraj će dočekati u nekoj čekaonici, iscrpljena i zbunjena od mogućih zahvata i medicinskih novotarija.
Ali nisi mi odgovorio, znaš li nešto o zahvatu negdje u inozemstvu?

dunja23
22.10.2009., 15:44
Otac mi je imal tu operaciju prije 2 godine i evo opet mora na ugradnju jos 2 bajpasa .Ne razumijem sto je poanta svega tog mucenja,covjek je pazil na hranu,redovito vjezbao ,uzimao lijekove i lijecnica nakon svih testova jucer priopcila -ponovna operacija- jer je nasljedno predispoziran bez obzira na promjenjen nacin zivota

Znali netko koliko dugo zive osobe kojima je ugradjen srcani bajpas ?:ne zna:

Svicar
22.10.2009., 22:35
Otac mi je imal tu operaciju prije 2 godine i evo opet mora na ugradnju jos 2 bajpasa .Ne razumijem sto je poanta svega tog mucenja,covjek je pazil na hranu,redovito vjezbao ,uzimao lijekove i lijecnica nakon svih testova jucer priopcila -ponovna operacija- jer je nasljedno predispoziran bez obzira na promjenjen nacin zivota

Znali netko koliko dugo zive osobe kojima je ugradjen srcani bajpas ?:ne zna:

Menisu rekli DA,a koliko dugo se zive,kako ovdje citam jasam i srece imao, nemal 9 godina bez minute tegoba(tada u 35-toj godini zivota),sada malo krpanja idemo dalje:mig:,jasam poslije 40dana poceo raditi nemal sve kao i prije,najgoremije bilo sto sam cesto zaboravio da sve moram raditi sa dvije ruke,i zateknem se kada kisem,zaboravim da moram sa obe ruke prekriti prsa da to bude bezbolno:mad:

Barreth
25.10.2009., 21:54
trebore, jesi li sada ljut što nisam rekla o kojem se dr. radi? uglavnom, dok čekamo pregled, pronašla sam (kao najjjjjobičniji laik) nešto najsličnije onome što nam je rečeno da bi se radilo - to je perkutana balonska valvuloplastika - stvarno ne znaš gdje se to radi?

trebor
26.10.2009., 17:12
:eek:....neee...zašto bi se naljutio zaboga!...:)....jednostavno sam zaboravio odgovoriti, jbg....

nisam naime ni mislio da se ovdje razmjenjujemo imenima nego me zanimalo jel ti taj prijedlog dao neki kardiolog/kirurg/neki drugi profil liječnika...u tom smislu...

Navedeni zahvat ne znam gdje bi se mogao raditi. No mislim da je ovdje bitno znati što se sa tim zahvatom hoće postići. Naime, njime se tretira zalistak dok koronarna bolest koja je prisutna na više mjesta ostaje "netaknuta".
Pa imam dvojbu da li je netko pametan predložio taj zahvat u nekom palijativnom smislu jer procjenjuje da osoba ne bi podnijela kombinairanu operaciju AVR + CABG...ili je pak netko blesav to samo tako izvalio jer je to čuo negdje i zvuči cool a da pri tome uopće nije uzeo u obzir cijelu patologiju...
:)

doc_1
27.10.2009., 09:08
Pa imam dvojbu da li je netko pametan predložio taj zahvat u nekom palijativnom smislu jer procjenjuje da osoba ne bi podnijela kombinairanu operaciju AVR + CABG...ili je pak netko blesav to samo tako izvalio jer je to čuo negdje i zvuči cool a da pri tome uopće nije uzeo u obzir cijelu patologiju...
:)
prema mom iskustvu, bit će prije ovo drugo :rolleyes:

Inače, predlagali su vjerojatno perkutanu (transfemoralnu) ugradnju aortnog zaliska. Trenutno je to hit po svim kongresima jer to industrija jako gura, a namijenjeno je visokorizičnim pacijentima. Kod nas se još nije radilo (vjerojatno i zbog cijene zaliska od oko 20000 eura). Da li je bolje, neznam, dugotrajnije sumnjam, ali da se forsira kao metoda po svijetu-to da. Zasad, velim na visokorizičnim pacijentima, ali pitanje je vremena kad će prijeći i na ove operativne kandidate.
A vaša teta, ako je mentalno i fizički fit, operacija je stvar za nju

Barreth
27.10.2009., 21:20
Ma ne, radi se o kardiokirurgu koji je, čini mi se, vrlo kompetentan, pa je vjerojatno htio time postići upravo ovo što si htio reći - poboljšanje stanja jer se stvarno radi o vrlo rizičnoj (za operaciju) osobi.
Uglavnom, opet sam prevalila 600 km da bi danas bila s njom kod kardiologa kojemu nas je preporučio - čini mi se sasvim o k (zamisli, uopće nisam pitala gdje se to radi:( jer i sam nije siguran hoće li to biti dovoljno. Uzeo je naš slavni CD i ostalu dokumentaciju pa će nam se javiti. I obzirom na odsustvo (subjektivno) pravih simptoma, misli da vrag i nije tako crn kako izgleda te da bi i ovako kako je moglo trajati neko vrijeme... najvažnije mi je da je ona puno bolje volje i mislim da ćemo obje sad odmoriti od teških misli - pa šta bude. U svakom slučaju, puno Ti hvala a ja ću (ako dozvoliš) javiti kako stvari stoje.

Barreth
27.10.2009., 21:36
prema mom iskustvu, bit će prije ovo drugo :rolleyes:

Inače, predlagali su vjerojatno perkutanu (transfemoralnu) ugradnju aortnog zaliska. Trenutno je to hit po svim kongresima jer to industrija jako gura, a namijenjeno je visokorizičnim pacijentima. Kod nas se još nije radilo (vjerojatno i zbog cijene zaliska od oko 20000 eura). Da li je bolje, neznam, dugotrajnije sumnjam, ali da se forsira kao metoda po svijetu-to da. Zasad, velim na visokorizičnim pacijentima, ali pitanje je vremena kad će prijeći i na ove operativne kandidate.
A vaša teta, ako je mentalno i fizički fit, operacija je stvar za nju

Doc, hvala i Tebi puno,stvari su mi jasnije, ali ako će njoj značiti da se netko skrbi i želi pomoći, mislim da to nije bacanje novca (pa i vlastitog). Nedavno mi je umro suprug (prije 6 mjeseci, 57 god.) od planocelularnog karcinoma pluća. Popio je 8 kutija Tarceve od po 19.000 kn kutija (nije još bila na listi) i ne mogu vam dečki opisati kako smo djeca i ja ponosni što smo mu "kupili" 240 dana života. To nema cijene, iako smo dovoljno obrazovani i znali smo da mu životni vijek neće biti dug.

U konstantnom sam stresu - hoću li i sama jednom tražiti pomoć od vas dvojice:ne zna:

Pozdrav:)

sandly
05.11.2009., 16:26
Hej svima...nedavno sam doznala da imam prolaps mitralne valvule s regurgitacijom pa me eto zanima ima li tko s time problema,što se radi u takvim slučajevima,trebam li što posebno znati i općenito vaša iskustva s time!!!hvala

Forumas-zg
05.11.2009., 16:44
Vjerojatno ćeš (prije ili poslije) morati na operaciju ugrađivanja umjetnih zalisaka. Nakon te operacije će sve biti OK i moći ćeš uglavnom normalno živjeti.
Nisi rekla: da li ti je doktor preporučio operaciju, odnosno dao bilo koji drugi savjet, lijek ili slično?
Nadam se da će skoro sa svojim savjetom ovdje uskočiti TREBOR, jer on je od svih ovdje najupućeniji u ovu problematiku! Međutim, ako ti doista bude potrebna operacija, nađi vrhunskog kirurga, jer to su stvari s kojima nije za šaliti se. Iako je to rutinska operacija, vrlo je teška, srce se posve ZAUSTAVI, te se pacijentov cijelokupni krvotok preusmjeri u mašinu za vantjelesni krvotok, koja obavlja sve funkcije organizma. Nakon operacije pacijenta se mora praktički oživljavati. Srećom ipak vrlo mali postotak podlegne na ovoj operaciji, ali komplikacije su uvijek moguće. Oporavak je dugotrajan, nakon čega slijede i toplice, itd. Ne znam da li radiš, ali očekuj najmanje 3 mjeseca bolovanja. Iako je odluka o operaciji vrlo teška, mislim da je ipak puno manji rizik operacija, nego čekanje. Ovako će srce sve više slabiti, a na kraju pomalo i stati... Trebore, ako ovo čitaš, potvrdi, nadopuni ili me ispravi, ipak si ti ovdje najbolji stručnjak! :top:
U svakom slučaju, drži se, držim ti fige i želim ti sve najbolje! :top: I izvijesti nas kako se razvijaju stvari!

ul7
05.11.2009., 17:20
Uopce ne mora znacit da ce ikad trebat na operaciju.
Ukoliko je to kod tebe blazi prolaps mozda ti ne treba ni medikamentna terapija, nego samo redovne kontrole kod kardiologa, a mozda ce kardiolog to i tretirat medikamentima (vjerojatno beta-blokatorima) vec ovisno kako procjeni.
Tek kod vecih suzenja je potrebna operacija. U svakom slucaju, slusaj upute kardiologa.

juante
06.11.2009., 14:03
Hej svima...nedavno sam doznala da imam prolaps mitralne valvule s regurgitacijom pa me eto zanima ima li tko s time problema,što se radi u takvim slučajevima,trebam li što posebno znati i općenito vaša iskustva s time!!!hvala

Hej i tebi,ma znaš da će biti sve ok,kod tebe je to početak problema sa srčekom,i hvala bogu da je tako,da nije gore,samo redovne kontrole i biti će OK,

Pozdrav od seke i ostale ekipe iz VRBOVCA:mig:

valneahana
06.11.2009., 16:23
ma kakva mrtva operqacija bože me sačuvaj:eek::eek::eek::eek:

imam prolaps mitralne valvule koji je otkriven na sistematskom jer je dr. čula šum na srcu pa se daljnim pregledima ustanovio prolaps

laički rečeno zalicsci ne dihtaju onako kako bi trebali ali ništa se nemože dogoditi radi toga

to ima kako je meni rečeno svaka druga treća osoba samo nezna za to,najčešće je prolaps prisutan kod visokih mršavih djevojaka(nagli rast)

ono što se mora raditi je svake godine ići na uzv srca a kasnije i nakon svave dvije do tri,ja sam sad na tri i to je to da se prati dali se to povećava ili ne

tjelesna aktivnost i sex sve može najnormalnije,sve može kao i kod "zdravog" čovjeka

jedino što teba imati na umu je da kod svake operacije pa i najmanjeg zahvatA tipa šivanja prsta,vađenja zuba treba tom dr. koji to radi reći za tvoju dijagnozu zato da bi ti prepisao preventivno antibiotik da ti putem zahvata nebi slučajno koja baklterija dospjela u krv i nastanila se na zaliscima(to se zove prevencija bakterijskog endokarditisa) jer ne dihtaju dobro i to je sva mudrost

nikakve operacije ni ništa


odi dr opće prakse neka ti da uputnicu za kardiloga naruči se na pregled i on će te dalje uputiti na uzv srca i vađenje krvi i to je to


vjeruj mi nikakve operacije nisu potrebne i nemoj da te straše tu

iskreno i sama sam pomislila kad sam čula tada sam i laik bila a sada imam neko iskutvo(i s tim i medicinsko) da će mi trebati operacija ako ne sad onda kasnije ali kardiolog me razuvjerio,to uopće nije big deal

objasnio mi je kao što sam već rekla da zalici se ajmo reći dižu gore dole(kao lepeze) i normalno kada dođu do kraja trebaju kakti biti otvoreni tj. zatvoreni ali s prolapsom se to ne dešave nego uvijek malo dihta i to je sva mudrost,ništa smrtno opasno to nijeevo ti jedan link sažet,jasan i kratak

http://www.mojezdravlje.net/Bolesti/157/bolesti-srca-i-krvozilnog-sustava/Prolaps-mitralne-valvule.aspx

sandly
06.11.2009., 18:29
hval ti puno...to su mi jako korisne informacije...ja se nadam da će ostat ovako...hvala

ssnjoff
06.11.2009., 18:38
evo i mene. tu i tamo me strefi tahikardija (do 230), svako malo dodam Mg, u periodima kad sam u stresu, zna me tlačit srčiko u mirovanju. e, da: imam i ibs (neki povezuju prolaps, ibs i nedostatak Mga...).

trebor
06.11.2009., 21:20
Hej svima...nedavno sam doznala da imam prolaps mitralne valvule s regurgitacijom pa me eto zanima ima li tko s time problema,što se radi u takvim slučajevima,trebam li što posebno znati i općenito vaša iskustva s time!!!hvala
O kakvom je stupnju regurgitacije riječ? Jel si bila na UZV-u srca? Ako jesi napiši koje brojke otamo...:)...ne treba paničariti prije vremena...


... Trebore, ako ovo čitaš, potvrdi, nadopuni ili me ispravi, ipak si ti ovdje najbolji stručnjak! :top:

hvala na spominjanju ali po ovim pitanjima puno više ima za reći doc_1...sad će on, samo što nije...
Uopce ne mora znacit da ce ikad trebat na operaciju.
Ukoliko je to kod tebe blazi prolaps mozda ti ne treba ni medikamentna terapija, nego samo redovne kontrole kod kardiologa, a mozda ce kardiolog to i tretirat medikamentima (vjerojatno beta-blokatorima) vec ovisno kako procjeni.
Tek kod vecih suzenja je potrebna operacija. U svakom slucaju, slusaj upute kardiologa.
Upravo tako...pogotovo ovo podvučeno...

valneahana
06.11.2009., 21:21
evo i mene. tu i tamo me strefi tahikardija (do 230), svako malo dodam Mg, u periodima kad sam u stresu, zna me tlačit srčiko u mirovanju. e, da: imam i ibs (neki povezuju prolaps, ibs i nedostatak Mga...).

ibs????please:ne zna:

ssnjoff
06.11.2009., 21:33
ibs????please:ne zna:

sindrom iritabilnog kolona. to ti je ono kad ti netko digne tlak, a ti dobiješ proljev... :p

valneahana
06.11.2009., 21:41
sindrom iritabilnog kolona. to ti je ono kad ti netko digne tlak, a ti dobiješ proljev... :p

thanks:mig:

to zasada nemam:D

ali mislim da mi mg-a fali jel često imam grčeve u nogama najviše a znam da to zna biti od nedostatka mg-a pa me malo zaintrigirao tvoj post gdje spominješ te tri stvari

ssnjoff
06.11.2009., 21:48
ne moraju bit sve. ali se često javljaju u kombinaciji. malo magenzija i srčeko se zna smirit!

zagi07
13.11.2009., 11:48
Molim cijenjene forumaše za pomoć. Da li ste možda čuli da je početkom ove godine, vjerojatno negdje krajem veljače kod klinike "Magdalena" poginuo u prometoj nesreći negdje oko 2 sata ujutro ugledni zagrebački kardiokirurg, inače jedan od osnivača i utemeljitelja magdalene. Poginuo ili možda umro prirodnom smrću.
Bio bih vrlo zahvalan ako imate kakvu informaciju o tome, ili ako znate nekoga tko bi mogao nešto znati o tome ako se to doista dogodilo. Informacija mi je potrebna iz osobnih razloga.

doc_1
13.11.2009., 16:31
Morbidna, ali neistinita informacija

sandly
20.11.2009., 14:37
O kakvom je stupnju regurgitacije riječ? Jel si bila na UZV-u srca? Ako jesi napiši koje brojke otamo......ne treba paničariti prije vremena...

hvala na odgovoru...piše samo 4.0 m/s proplaps mitralne valvule na razinu anulusa s regurgitacijom...

doc_1
22.11.2009., 14:25
Nebih se sasvim složio da je prolaps mitralnog zaliska potpuno bezazlena bolest. Ovisi o tome koliki stupanj mitralne regurgitacije (povrata kroz valvulu koja "ne dihta") uzrokuje.
Masivna regurgitacija (3-4 stupanj), kad-tad će završiti na operaciji jer će uzrokovati popuštanje srca. Prije toga su mogući i poremećaju ritma (koji pak imaju svoju komponentu morbiditeta). Uglavnom, zadnje smjernice spominju čak i indikaciju za operaciju kod pacijenata sa masivnom mitralnom regurgitacijom bez simptoma, ali samo ako ih se operira tamo gdje će sa vrlo velikom vjerojatnošću dobiti dobar popravak (NE ZAMJENU) zaliska. Nakon operacije ti pacijenti žive jednako dugo kao i njihovi zdravi vršnjaci.
Dugotrajno kardiološko liječenje (čest slučaj kod nas), takvih pacijenata na duge ih staze stavlja u nešto nepovoljniju situaciju čak i uz dobru operaciju.
Nažalost, kako rekoh to je čest slučaj kod nas jer povijesna iskustva kardiolozima govore da će im takvi pacijenti završiti sa umjetnom valvulom (lošija varijanta nego popravak valvule tzv. plastika).
Sada je situacija kod nas što se tiče kardiokirurgije znantno napredovala po tom pitanju i plastiku mitralne valvule u velikom postotku (ovisno o patologiji samog zaliska) radi nekoliko kirurga u bar 2 (možda i 3) od naših 6 centara. Napominjem, ne u svim centrima i ne svi kirurzi u onim centrima u kojima se radi plastika.

hocm
23.11.2009., 10:04
pozdrav svima... nedavno sam prošao septalnu mijektomiju i plastiku mitralne valvule, pa ako mogu nekome pomoći sa svojim iskustvom, neka se javi...

hocm
23.11.2009., 11:06
evo mog iskustva iz clevelanda... operiran sam u svibnju, i što reći...mislim da mi je to bilo nešto najbolje što se može čovjeku dogoditi ukolko ima "sreću" da mu je potrebna operacija na srcu. u zagrebu su mi pogrešno dijagnosticirali bolest (prolaps mitralne valvule umjesto opstruktivne kardiomiopatije. srećom žena mi traži drugo mišljenje i dobivam ga od dr mihaljevića par dana nakon što je primio moje nalaze. što se boravka i operacije u clevelandu priča ide ovako... u jednom danu napravio sam SVE pretrage koje bi u zagrebu radio godinu dana, slijedećeg dana sam bio na razgovoru sa dr mihaljevićem koji mi potvrđuje da mi je operacija indicirana i da će biti sutra (?!)... ja pitam kada da dođem u bolnicu, a on meni kaže: večeras će vas zvati sestra da vam kaže termin... dolazim u bolnicu u 10 sati, u 11.00 sam na stolu i idem u dvoranu (znači, doslovno sa ceste). operacija traje 5 sati, iz intenzivne idem na odjel slijedeće jutro! na odjelu sam još dva dana, i otpuštaju me iz bolnice u hotel!!!. Znači, niti tri dana sve skupa... nakon slijedeća dva dana dolazim na još jedan kontrolni ultrazvuk i sestra kaže sve je ok, možete doma. put iz clevelanda do zagreba traje sa transferima oko 17 sati (!) koje bez problema podnosim, i nakon tri - četiri tjedna bolovanja idem raditi. što se cijene tiče, navodno je moj zahvat koštao oko 65000 usd . malo manje nego bi isti koštao kod nas u zagrebu, s time da tu vrstu operacije u hrvatskoj praktički nitko ne izvodi (doduše, neki su htjeli probati.. :lol::lol:)

mirjana7
23.11.2009., 13:04
evo mog iskustva iz clevelanda... operiran sam u svibnju, i što reći...mislim da mi je to bilo nešto najbolje što se može čovjeku dogoditi ukolko ima "sreću" da mu je potrebna operacija na srcu. u zagrebu su mi pogrešno dijagnosticirali bolest (prolaps mitralne valvule umjesto opstruktivne kardiomiopatije. srećom žena mi traži drugo mišljenje i dobivam ga od dr mihaljevića par dana nakon što je primio moje nalaze. što se boravka i operacije u clevelandu priča ide ovako... u jednom danu napravio sam SVE pretrage koje bi u zagrebu radio godinu dana, slijedećeg dana sam bio na razgovoru sa dr mihaljevićem koji mi potvrđuje da mi je operacija indicirana i da će biti sutra (?!)... ja pitam kada da dođem u bolnicu, a on meni kaže: večeras će vas zvati sestra da vam kaže termin... dolazim u bolnicu u 10 sati, u 11.00 sam na stolu i idem u dvoranu (znači, doslovno sa ceste). operacija traje 5 sati, iz intenzivne idem na odjel slijedeće jutro! na odjelu sam još dva dana, i otpuštaju me iz bolnice u hotel!!!. Znači, niti tri dana sve skupa... nakon slijedeća dva dana dolazim na još jedan kontrolni ultrazvuk i sestra kaže sve je ok, možete doma. put iz clevelanda do zagreba traje sa transferima oko 17 sati (!) koje bez problema podnosim, i nakon tri - četiri tjedna bolovanja idem raditi. što se cijene tiče, navodno je moj zahvat koštao oko 65000 usd . malo manje nego bi isti koštao kod nas u zagrebu, s time da tu vrstu operacije u hrvatskoj praktički nitko ne izvodi (doduše, neki su htjeli probati.. :lol::lol:)

Mislim da je cleveland klinika za nas još uvijek znastvena fantastika i sa medicinske i sa financijske strane i mislim da si jako mali broj ljudi to u Hrvatskoj može priuštiti

doc_1
24.11.2009., 16:19
Evo jedno lijepo iskustvo sa mjesta koje je valjda najviše u svijetu verzirano sa navedenom operacijom (prevedeno oko 300 kazusa godišnje iz USA i svijeta).

Glede krive dijagnoze, nije to ništa čudno jer slabo ljudi misle na to. Ako jedan Cleveland ima na toliko ljudi "samo" 300-tinjak godišnje, znači da se to jaaako poddijagnosticira.

malo manje nego bi isti koštao kod nas u zagrebu Ovo mi nikako nije jasno? Tko vas je to tražio više od 70 000$ u Zagrebu da vas operira??? :eek:
Predlažem Vam da istoga iz ovih stopa prijavite USKOKU
s time da tu vrstu operacije u hrvatskoj praktički nitko ne izvodi (doduše, neki su htjeli probati.. :lol::lol:)
Ovo je djelomično točno. Izvodi se, ali učestalošću kojom se i dijagnosticira, a to je rijetko.
Ove smajliće koji na kraju umiru od smijeha, neznam kako bi se trebalo shvatiti...Onako tipično hrvatski vjerojatno. Ja sam se problema riješio, a vi koji ste osuđeni na HR kirurge (je li vaš zahvat platio HZZO?) što vam Bog da.

mirjana7
24.11.2009., 20:32
Da upravo tako, tko ima novaca može si to priuštiti a oni koji nažalost nemaju sredstava ostaju osudjeni na hrvatske kirurge..ako ovaj forumaš hvala bogu ima novaca za skupocijene operacije u americi nemora o hr.doktorima govoriti sa takvom ironijom...U hr ima stvarno vrhunskih kirurga koji se stvarno puno trude i daju svoj maksimum u svojim mogučnostima

doc_1
24.11.2009., 22:37
Iz posta nije moguće iščitati da li je gospodin sam platio svoju operaciju. Jer je "navodno koštala oko 65000$". Sad, jel nije sam platio pa nezna točno ili je sam platio pa na računu nije ni skužio koliko nedostaje :mig:

U svakom slučaju to nije ni bitno, najvažnije da je dobro i da je svoj, ne baš bezopasan, medicinski problem riješio

hocm
25.11.2009., 07:13
evo da malo razjasnim neke stvari... nakon mojih simptoma (preznojavanje, vrtoglavice i gušenje u grlu) odlazim na kateterizaciju... doktorica je ustanovila da imam prolaps mitralne valvule 3-4 stupnja, i da odmah idem na dogovor kod kardiokirurga radi zamjene. što se tiče dileme da li staviti umjetnu ili biološku, o tome može pričati samo onaj tko se u toj dilemi našao... još nemam 50 godina, pa je varijanta ili biološka plus još koja operacija, ili umjetna plus marivarin sa svim nezgodacijama koja taj lijek donosi. naravno doktor koji je kateterizaciju radio, bio je vrlo uvjerljiv sasvojom dijagnozom. međutim, sa nalazom kateterizacije odlazim u drugu ustanovu i liječnici ustanovljavaju da ista nije pravilno izvedena, tj, katater je bio postavljen odmah kod valvule umjesto na dno srca - prilikom puštanja kontrasta normalno da je ista podivljala. sve u svemu, liječnici iz druge specijalizirane ustanove blizu zagreba (da ne reklamiram, znamo koje) ustanovili su, citiram, da nalaz ne vrijedi ni koliko cd na kojem je snimljen. nakon tee ustanovljavaju problem koji je i potvrđen na trećem mišljenju na rebru, odnosmno hipertrofična kardiomiopatija... što se valvule tiče, prolaps je bio oko prvog stupnja, za koji mi je objašnjeno da je to samo posljedica osnovne bolesti.... dakle, moj prvi komentar na moj slučaj je bio "koliko je sličnih krivih dijagnoza napravljeno i koliko je pacijenata išlo na tako tešku operaciju a da se osnovna bolest ne dijagnosticira"... mene je zaprepastilo da liječnik koji mi je postupak napravio niti nakon svih drugih mišljenja nije prihvatio drugo stajalište, već je tvrdio da je on u pravu. a da sam dobio umjetnu valvolu na osnovnu bolest, vjeerojatno bi kroz koju godinu bio kandidat za transplantaciju.

što se troškova tiče, račun je platio hzzo, a cijenu sam doznao iz clevelanda koji je poslao fakturu sa okvirnim troškovima. bio sam zatečen iznosom, no gospoda iz hzzo-a su mi rekla, da to i nije neki veliki iznos, već da toliko otprilike koštaju i operacije kod nas. isto tako, rješenje o liječenju u inozemstvu sam dobio na osnovu činjenice da se ta vrsta operacije ne izvodi u hrvatskoj, a kada sam tražio ponude iz italije i njemačke, iznosii su bili puno veći.. što se smajlića tiče, nisam imao namjeru nikog posebno apostrofirati... mi imamo jako dobre liječnike i u odnosu na uvjete u kojem rade stvarno su ok. doduše, smajlići idu na teret prvog liječnika čije je komentar bio na sve skupa "da ako je to i istina (zadebljali septum), da se kod promjene valvule to može usput malo ostrugati... cijenjeni doktori koji ovdje savjetuju pacijente znaju o čemu se radi.

a činjenica je da naš zavod odobrava troškove za takve operacije, samo možda pacijenti to i ne znaju i ne traže...

izidaela
15.12.2009., 11:48
Imala bih pitanje za trebora i doc-a...ovo je probno pitanje,,jer se namučih već u dva pokušaja kada napišem km opis mog stanja koje je vrlo složeno,izbaci me s neta..i ode sve...
Ukratko, marfanov sy,prije 11 godina disekcija aorte od ascendentne,luka,descendente sve do renalnih arterija,...operirana mi je asc ao. te učinjena plastika valvule....nastavit ću ako ovo prođe

izidaela
17.12.2009., 08:43
Prije 11 godina kod mene je došlo do disekcije ascedentne aorte, luka,descedentne ao sve do renalnih arterija, nakon čega je učinjena resekcija ascedentne ao s implatacijom grafta te plastika aortne valvule.U lažni lumen preostalog diseciranog dijela stavljeno je rezorcinsko ljepilo.2oo2.g učinjen je spiralni CT potvrđeno je da se radi o disekcije koja se prati od luka ao pa sve do visine izlazišta gornje mezenterijske arterije a od visine izlazišta renalnih arterija prati se samo jedan lumen-
dg: Sy Marfan, dissectio aortae chr. (De Backey I)
Svih 11 g prati me jedan kardiolog,na kontrole sam išla redovito,zadnji nalaz od pred neki dan glasi:
EKG: sinusna bradikardija 56/min s povremenim ventrikulskim ekstrasistolama.Električna os u lijevo,blok lijeve grane.
Ehokardiografija s obojenim Dopplerom:aorta u korijenu 4.6 cm,ascendentna aorta 4.0 cm,luk aorte 3.0 cm,descendentna aorta 2.5 cm,abdominalna aorta u torakalnom dijelu i abdominalnom dijelu prikazuje se dva lumena oba dva sa protokom. Aortna insuficijencija se procjenjuje kao težeg stupnja. Nema patološkog sistoličkog gradijenta preko aortnog zalistka. Mitralna insuficijencija srednje teškog stupnja. Kavitarne dimenzije LVIDd 6.6 LVIDs 4.0 cm.Kontraktilnost stijenki LV koordinirana. Globalna istisna frakcija 78%.Debljina stijenki LV 0.8-1.0 LA 2.7 cm.Perikard b.o. Intrakardijalne tvorbe nisu nađene.Tlak u arteriji pulmonalis 26 mmHg.
Predložen razgovor sa kardijalnim kirurgom koji će odlučiti o daljnjem liječenju.
Molila bih lijepo trebora i doc-a da daju svoj osvrt na moju dg.i svoje mišljenje glede operacije..

trebor
18.12.2009., 19:57
Prije 11 godina kod mene je došlo do disekcije ascedentne aorte, luka,descedentne ao sve do renalnih arterija, nakon čega je učinjena resekcija ascedentne ao s implatacijom grafta te plastika aortne valvule.U lažni lumen preostalog diseciranog dijela stavljeno je rezorcinsko ljepilo.2oo2.g učinjen je spiralni CT potvrđeno je da se radi o disekcije koja se prati od luka ao pa sve do visine izlazišta gornje mezenterijske arterije a od visine izlazišta renalnih arterija prati se samo jedan lumen-
dg: Sy Marfan, dissectio aortae chr. (De Backey I)
Svih 11 g prati me jedan kardiolog,na kontrole sam išla redovito,zadnji nalaz od pred neki dan glasi:
EKG: sinusna bradikardija 56/min s povremenim ventrikulskim ekstrasistolama.Električna os u lijevo,blok lijeve grane.
Ehokardiografija s obojenim Dopplerom:aorta u korijenu 4.6 cm,ascendentna aorta 4.0 cm,luk aorte 3.0 cm,descendentna aorta 2.5 cm,abdominalna aorta u torakalnom dijelu i abdominalnom dijelu prikazuje se dva lumena oba dva sa protokom. Aortna insuficijencija se procjenjuje kao težeg stupnja. Nema patološkog sistoličkog gradijenta preko aortnog zalistka. Mitralna insuficijencija srednje teškog stupnja. Kavitarne dimenzije LVIDd 6.6 LVIDs 4.0 cm.Kontraktilnost stijenki LV koordinirana. Globalna istisna frakcija 78%.Debljina stijenki LV 0.8-1.0 LA 2.7 cm.Perikard b.o. Intrakardijalne tvorbe nisu nađene.Tlak u arteriji pulmonalis 26 mmHg.
Predložen razgovor sa kardijalnim kirurgom koji će odlučiti o daljnjem liječenju.
Molila bih lijepo trebora i doc-a da daju svoj osvrt na moju dg.i svoje mišljenje glede operacije..
Disekacija aorte uistinu je teško stanje a također operacija, ukoliko je indicirana za uraditi, je teška i nosi nemali rizik za bolesnika.

NIsam shvatio dal je disekacija traumatske etiologije ili je nastala sponatano al dobro, u biti nije ni bitno...

I nije mi najjasnija kronologija kod vas....1998 ste imali disekaciju i operaciju....2002. na CT se vidi nova disekacija?
Ono što mi kod vas nije baš najjasnije je gore podvučeno i podebljano da se vide oba lumena i to oba sa protokom? Ne znam zašto sa protokom. Toga ne bi trebalo biti nakon prve operacije.

2002. godina je bila poprilično davno pa je nužno osim UZVa, u razmatranju opcija uraditi MSCT sa rekonstrukcijom te utvrditi definitivno međusobne odnose na promjenjenoj aorti i stanje postavljenog grafta ascendentne aorte.

Ponovio bih da je disekacija stanje koje nastaje kad zbog nekog razloga na jednom mjestu "pukne" unutarnji sloj aorte ( intima ) i kroz tu rupu tlak krvi "utiska" krv između slojeva aorte, rassloji se aorta u manjoj ili kao kod tebe u većoj duljini. Pri tome cijeli taj raslojeni dio značajno slabi strukturu aortalne stijenke te je rizik za puknuće na bilo kojem dijelu popriličan. I druga stvar, takva deformirana aorta kompromitira ishodišta razno-raznih arterija koja iz aorte izlaze odnosno u nastavku dolazi do problema sa dijelom tijela koje prima krv iz te arterije ( npr, ako disekacija dijelom zahvati renalne arterije koje izlaze iz aorte može doći do kompromitacije protoka krvi kroz bubrege sa nizom poremećaja ).
Ideja operativnog liječenja je da se pronađe mjesto "puknuća" aortalne intime, te se to mjesto ( gdje krv ulazi između slojeva ) definitivno zbrine. Dakle, da se taj tkz. lažni lumen koji je nastao laički rečeno isključi iz cirkulacije, da se krv više ne utiskuje unutra. Lažni lumen potom trombozira i s vremenom, uz dobru kontrolu tlaka, postaje više ili manje resorbiran.

S obzirom na Marfanov sindrom, dilataciju uzlazne aorte, postojanje insuficijencije aortalnog zaliska kao i onog mitralnog cijela situacija kod vas je prilično osjetljiva za procjeniti. Iako vam pumpa s obzirom na EF od 78% i nepostojanje plućne hipertenzije još dobro funkcionalna ipak ne bih se usudio ovako forumski nagađati koje su opcije u igri kod vas. Ipak će kardijalni kirurg, kome bez daljnjega morati otići, i koji će sve vaše podatke ali i vas imati pred sobom, sigurno će imati najbolju procjenu i najbolju opciju za vas.

Sretno u liječenju i ako se bude pri kompjuteru napišite nam što vam je preporučeno. Vaš slučaj mi se čini vrlo zahtjevnim te me zanima koje vam je opcije predložio kirurg.
pozdrav:)

okefinoki
18.12.2009., 20:30
poštovani nova sam na forumu i imam jedno pitanje. mom ujaku je hitno potreban ugradnja premosnice i interesira me da li se takve operacije rade u privatnim klinikama u zagrebu i koliko koštaju. Također me interesira pošto je državljanin BiH, može li na takvu operaciju u neku od državnih klinika u zagrebu (primjetila sam da se Rebro spominje u pozirivnom svjetlu). Isto tako me interesira kao stranog državljanina koliko bi koštala ta operacija u državnoj klinici. Operacija je hitna, on inače živi u bihaću, a ovdje odugovlače i neće ili ne žele da ga operiraju.
unaprijed hvala na odgovorima i izvinite ako pitanje nije psotavljeno na pravoj temi

trebor
18.12.2009., 20:58
Privatnih klinika u Zg za bajpase nema. Može se i ponoviti da se operacije srca rade u KBC Rebru, KB Dubravi, SB Magdalena, KBC Rijeka, KBC Split i KBC Osijek.
Nazovi svoje zdravstveno osiguranje u BH i raspitaj se dali pokrivaju operacije u Hrvatskoj. Raspitaj se i u ustanovama u Hrvatskoj kakva je procedura za operaciju BH državljana i koliko košta. Osobno ne znam cijenu niti približno kad bi netko odlučio "izvaliti keš" pa ne bi špekulirao.

izidaela
20.12.2009., 11:38
trebore, u potpunosti se slažem da je puno više koristi od nenagađanja nego pogrešnog nagađanja...:)
jer u ovakvim slučajevima teško itko što može predvidjeti jer kod mene se pokazalo kada su predvidjali najgore ispalo je drugačije...(sva sreća da sam to saznala tek poslije)..

Pozdrav

sanjka62
16.02.2010., 17:14
Pozdrav svima na forumu. Pratila sam vas dugo nadajuci se da cu iz iskustva operisanih pacijenata nesto saznati ili da ce Trebor or doc1 negde pomenuti nesto o problemu koji imam. Sad mi nema druge nego pitati.
Operisana sam pre 7 meseci na IKVB Dedinje u Beogradu. Uradjena mi je mitralna valvuloplastika sa ugradnjom prstena. Ceo operativni tok protekao uredno, vec drugi dan sam bila na svojim nogama, sestog dana kuci. Nije bas kao u Clevlendu, ali nije ni daleko od toga. Operaciju uradio fenomenalni dr S. Micovic!
Nakon operacije dolazi svakodnevno do problema sa ocima. Ponekad dodje do potpunog gubitka vida a uglavnom je to kao igranje - skakanje slike. Epizode traju od par sekundi do 40 min i uzasno je, nikad unapred nista ne osetim. Jezivo je sto pocinjem da se osecam kao invalid, treba preci ulicu a ne znam sta je na semaforu, ne sedam za volan da ne bih nekog ubila, na posao ne mogu....
Od doktora do doktora vec mesecima i cini se da sve manje znam. A da razumem :confused:
1) Karotide ponovljen color duplex utrasonografija posle op. ( uradjen i MSCT ) Visoko distalno postoji koiling na levoj ACI i kinking dvostruki na desnoj ACI sa prosirenjem od 8.5mm,na drugom kolenu se meri max 220cm/s (koji pre op. nije vidjen)
2) Vantelesni krvotok moze da napravi problem ????
3) Mikroembolusi koji putuju do okcipitalnog reznja, antikoagulant piti dozivotno (posle op. su mi rekli 3-6 meseci a nije bilo bitno ni to sto mi je bilo lose vreme, nije vestacki zalistak pa kao nema veze ? ) Sad kazu - podici vrednost INRa (zakljucili nakon otkazane op karotida kad sam vracana na oralni antikoagulant i vrednost bila 2.75 prvi put od op. 4 dana nisam imala problem sa ocima )?
E sad vi :mudri: pomozite! Sta mi je i zasto mi je ? Lako cu sve kad znam zasto, tako sam i na op. otisla, dobro iscitala sve sto je trebor detaljno objasnio i krepala od straha! Sutradan sam opet citala. Peti dan mi sve bilo normalno. Otisla na operaciju zasmejavajuci sve oko sebe. Znaci covek, a ja ocigledno se bojim samog straha i straha od nepoznatog. Ovako sam na ivici da poludim.
Na moje pitanje: "pa nije valjda da sam vam ja prvi pacijent sa ovim problemima" odgovor je bio - normalno da niste. I nista dalje!!!
Upomoc - sta mi je?

popajoliva30
19.02.2010., 18:01
pozdrav svima....imam pitanje za trebora i doc1-a.... imam oca od 51 godinu koji je prije godinu i pol dozivio prvi infarkt.... radio je koronarografiju u splitu i rekli su mu da pije tablete i da je stanje onako.... on je iza toga radio kontrolne ergometrije i sve je prolazio odlicno... zadnju ergometriju je radio prije 15 dana , a drugi infarkt dozivio prije 10 dana.... sada su mu u zagrebu ugradili 2 stenta i rekli da ce raditi kontrolne ergometrije da se ne bi stvorio ugrusak na mjestu stentova..sad ja sam skeptican prema tim kontrolnim ergometrijama jer ih on uvijek prodje.... njegov sadasnji doktor mi je rekao da ergometrija kod 30% ljudi nece biti losa iako je stanje zila lose, ali mi je rekao da ce se sigurno vidit na njoj ako se pocme stvarat ugrusak na mjestu 2 stenta.... sad taj doktor je stvarno ekstra klasa a cini mi se i da je ko covjek isto ekstra, ali sam po prirodi sumnjicav.... moze li mi netko objasniti kakva je procedura nakon ugradnje stentova po jedan na lijevu i desnu stranu... inace otac mi je nakon prvog infarkta prestao pusiti, a opet mu se stanje pogorsalo....istina nadebljao se 8 kila i slabo se kretao, a i stresa se nije rijesio.. p.s. nakon prvog infarkta je trebao radit kontrolnu koronarografiju nakon 6 mjeseci ali nije jer je mislio da stanje nije ozbiljno, a i dosta doktora se slagalo da radi samo kontrolne ergometrije.... sad mi je cudno da se ne radi opet kontrolna koronarografija....... Puno hvala na odgovoru

dragona1
20.02.2010., 06:11
Ne znam jesam li na pravom mjestu, ali na topicu multipla ne javlja se niti jedan dr pa evo me ovdje. Dakle prošle godine se u svijetu pojavila teorija i počelo istraživanje MS kao vaskularne bolesti tj.posljedice suženja jugularnih vena.
U svijetu je već napravljeno nekoliko desetaka (možda i stotina) ugrađivanja stenta ili širenja balonom.
Poremećaj je dr.Zamboni koji ga je i uočio nazvao CCSVI pa bi molila ako je netko od prisutnih čuo, a nevezano za MS da se kod suženja jugularnih vena ugrađivao stent ili provodila ikakva procedura da napiše.

Trenutno se u RH u javnim glasilima ni jedna riječ o CCSVI nije čula, a možda pomogne mnogima oboljelima od MS. O tome znaju samo oni koji koriste ineternet.

popajoliva30
20.02.2010., 10:23
još me samo zanima da li je potrebno nakon ugradnje 2 stenta (lijevo i desno) nositi holter srca i nakon izlaska iz bolnice i nakon koliko ici na prvu ergometriju . hvala

doc_1
21.02.2010., 12:23
popajoliva30

za sada kod vašeg oca nema potrebe za kontrolnom koronarografijom. Sada se pretpostavlja da su mjesta suženja na koronarnim arterijama zbrinuta stentovima. Što se tiče ponašanja, njegovo je sada da šeta svaki dan, pije lijekove koji su mu propisani i to redovito (poglavito Andol, što god ima za masnoće i neki od antiagregacijskih lijekova koje je dobio radi stentova-plavix, pigrel, zyllt..). S obzirom da su mu stentovi nedavno ugrađeni, neznam kada planiraju rehabilitaciju za njega.
Glede holtera (neznam o kojem se radi EKG ili za tlak) nije nužan nakon postavljanja stentova. Ukoliko je postavljen radi nekih promjena ritma onda bi isti mogli ukazivati na probleme sa prohodnošću stentova. DAkle eventualne promjene u holteru EKG-a onda mogu indicirati i ergometriju i koronarografiju.

To je ovako okvirno. Bilo bi dobro znati u koje su žile i na koje lokacije stavljeni stentovi, kakav mu je bio zadnju UZV srca (kolika je tzv. EF) i još ponešto za precizniji odgovor

popajoliva30
21.02.2010., 16:00
hvala na odgovoru..... a ja ću napisati nešto više čim dobijem njegovo otpusno pismo... negdje u srijedu...pozz

trebor
24.02.2010., 10:12
Pozdrav svima na forumu. Pratila sam vas dugo nadajuci se da cu iz iskustva operisanih pacijenata nesto saznati ili da ce Trebor or doc1 negde pomenuti nesto o problemu koji imam. Sad mi nema druge nego pitati.
Operisana sam pre 7 meseci na IKVB Dedinje u Beogradu. Uradjena mi je mitralna valvuloplastika sa ugradnjom prstena. Ceo operativni tok protekao uredno, vec drugi dan sam bila na svojim nogama, sestog dana kuci. Nije bas kao u Clevlendu, ali nije ni daleko od toga. Operaciju uradio fenomenalni dr S. Micovic!
Nakon operacije dolazi svakodnevno do problema sa ocima. Ponekad dodje do potpunog gubitka vida a uglavnom je to kao igranje - skakanje slike. Epizode traju od par sekundi do 40 min i uzasno je, nikad unapred nista ne osetim. Jezivo je sto pocinjem da se osecam kao invalid, treba preci ulicu a ne znam sta je na semaforu, ne sedam za volan da ne bih nekog ubila, na posao ne mogu....
Od doktora do doktora vec mesecima i cini se da sve manje znam. A da razumem :confused:
1) Karotide ponovljen color duplex utrasonografija posle op. ( uradjen i MSCT ) Visoko distalno postoji koiling na levoj ACI i kinking dvostruki na desnoj ACI sa prosirenjem od 8.5mm,na drugom kolenu se meri max 220cm/s (koji pre op. nije vidjen)
2) Vantelesni krvotok moze da napravi problem ????
3) Mikroembolusi koji putuju do okcipitalnog reznja, antikoagulant piti dozivotno (posle op. su mi rekli 3-6 meseci a nije bilo bitno ni to sto mi je bilo lose vreme, nije vestacki zalistak pa kao nema veze ? ) Sad kazu - podici vrednost INRa (zakljucili nakon otkazane op karotida kad sam vracana na oralni antikoagulant i vrednost bila 2.75 prvi put od op. 4 dana nisam imala problem sa ocima )?
E sad vi :mudri: pomozite! Sta mi je i zasto mi je ? Lako cu sve kad znam zasto, tako sam i na op. otisla, dobro iscitala sve sto je trebor detaljno objasnio i krepala od straha! Sutradan sam opet citala. Peti dan mi sve bilo normalno. Otisla na operaciju zasmejavajuci sve oko sebe. Znaci covek, a ja ocigledno se bojim samog straha i straha od nepoznatog. Ovako sam na ivici da poludim.
Na moje pitanje: "pa nije valjda da sam vam ja prvi pacijent sa ovim problemima" odgovor je bio - normalno da niste. I nista dalje!!!
Upomoc - sta mi je?

evo malo sa kašnjenjem da otkomentiram...

Jasno ti je da ovako forumsko nagađanje ne može biti "jače" od liječničkog mišljenja koji bolesnika i njegov status imaju ispred sebe...To uvijek volim naglasiti jer se ljudi ponekad uhavte napisanog na webu ko pijani plota...a to ne može niti u ludilu zamjeniti liječničko mišljenje "live"...

Možda mali ispravak jer ako sam dobro shvatio imaš zamjenjen mitralni zalistak ( MVR - mitral valve replacement ) a to nije "valvuloplastika" što je izraz kojim se opisuje "popravak" vlastitog zalitka bez zamjene odnosno ugradnje novog.
No to nije bitno...

Čitajući opis tegoba od "ponuđenih" uzroka ja bi najprije rekao da su usko vezane uz navedeni "kinking" i "coiling" na karotidnim arterijama i da u tom smjeru treba odlučiti što i kako. Nije mi mnoram priznati najjasnije da preoperativno to nije viđeno i verificirano.
"Kinkingom" i "coilongom" opisuju se stanja kad je karotidna arterija elongirana (produžena ) zbog nekog razloga. Takva krvna žila može se jednostavno dijelom presaviti ( kinking ) ili se poput kakve cjevčice presaviti ukrug ( coiling ). To nekad ne mora uzrokovati poteškoće u protoku krvi prema mozgu...ali krv se pri protoku vrtloži i rizik za nastanak suženja, plakova i embolusa je veći. Ukoliko postoje neki neurološki ispadi ( a ovi blackouti mi liče na tako nešto ) čini mi se potrebnim konzultirati vaskularnog kirurga. Dok se ne odluči za neku strategiju, koagulacijski parametri bi trebali biti dobro "naštimani" kako bi rizik za stvaranjem plakova i embolusa bio što manji.

To je ono što se meni čini, ali kažem sigurno je da se mora pouzdati u liječnika koji cijeli slučaj i vodi.
Kako god, po napisanom izgleda da je problem sa srcem riješen...pa se valja nadati da će i ovo na ovaj ili onaj način uskoro se uspješno riješiti...
:)

no_nickname
24.02.2010., 10:41
uff, ovako

kao mali, prije skoro 15 godina, sam operiran izvan hrvatske, već tada je bilo govora o drugoj operaciji, ali prilikom odlaska od diječijeg kardiologa stanje je bilo jako dobro, odnosno nitko nije spominjao drugu operaciju, promijenio sam kardiologa i odjednom je počela priča o drugoj operaciji, koja je trenutno neizbježna i u stanju pripravnosti..

dijagnoza: st. post plasticam v. aortalis sec. Trusler a.a. XIII
Insuff. v. aortalis
(iskreno nemam pojma šta to znači)

u daljnjem tekstu: zbog insuficijencije aortalnog, bikuspidnog zalistka učinjena plastika aortalnog zalistka. sada na ultrazvučnom nalazu: EF 55%, aortalni zalistak bikuspidan, lijevi koronarni kuspis ne koaptira. aortalna insuficijencija..

već sam išao po drugo mišljenje, koje se slaže s prvim, i šta reć.. operacija je neizbježna, već sam se ja odavno pomirio s time i nije to šta me muci..
nego, kao mali sam operiran izvan lijepe naše jer, kako i sada kazu, naš dječji odjel za kardiološke operacije nije dovoljno razvijen, otkad znam za sebe, kardiolog mi je uvijek govorio da sam ja "poseban" slučaj i kad god sam dolazio kod njega zvao je studente da "uče zanat" na meni.. pa me zanima, koliko je to česta pojava kod odraslih, da li se naši kirurzi susrecu često s takvim operacijama, kojeg kirurga mi preporučujte...

inače sam na rebru, i ne razmišljam da promijenim bolnicu..

i još.. bilo je govora nešto o tome da nakon operacije imam pravo na toplice.. da li ima tko kakav link o tome, da si malo pročitam.. u kojem vremenskom razdoblju nakon operacije "moram" iskoristit to pravo toplica.. jer siguran sam da će mi odmor od brižne rodbine dobro doc :)

popajoliva30
24.02.2010., 20:45
evo sto pise u otpusnom
lijeva koronarna arterija: deblo distalno stenozirano 30%, LAD proksimalno pokazuje rubne promjene. D1 proksimalno na dva mjesta subtotalno stenozirana. CX proksimalno subtotalno stenozirana. Marginalne grane gracilne.
Desna koronarna arterija: proksimalno stenozirana 70%
PCI ACX : nakon uvođenja katetera u ušče LKA plasira se dilatacijska žica u distalni segment CX. Injicirabo 10000 heparina ic. Nakon toga se primarno implantira stent endeavor resolute 2.5/18m. Krajnji angio rezultat optimalan.
PCI RCA: Nakon uvođenja vodečeg katetera u ušče DKA, plasira se diletacijska žica u distalni segment desne kor. arterije. Potom se primarno implantira stent ProKinetic 3.5/18mm. Krajnji angio rezultat optimalan.

DIJAGNOZA..
infarctus myocardi acutus- stemi(I21.1)
PCI ACX cum impl. stenti(2.5/18) et PCI RCA cum impl. (3.5/18)(Z95.8)
St. post NSTEMI aa I.(I25.2)
Hypertensio arterialis (I11.9)
još ima i neki grafički prikaz srca i zila na kojima se vidi da je zila koja je proširena sa stentom 2.5x18 bila sužena 99% , a 3.5x18 stent je stavljen na zilu koja je bila suzena 70%. još neke zile skroz desno su 99% zacepljene- kraj njih stoji oznaka DIAG. prijašnja kooronarografija koja je radjena prije godinu i 6 mjeseci je bila 40% na zili gdje je prije par dana bilo 70%, a 70% je bila zila koja je sad bila 99%. ove zile diag sto su sad bile 99% su onda bile 90%.
evo i ultrazvuka koji se radio dan dva prije koronarografije:
Ao 3,02 LAD 4.26 LVIDd 6.06 LVIDs 4.34 IVSd 1.601 IVSs 1.77 LVPWd 1.76 LVPWs 1.93 Mitralni zalistak jačih odjeka uz insuficijenciju do I stupnja Aortalni zalistak trokuspisan rubno jačih odjeka bez značajnog sistoličnog gradijenta Hipokinezija anterolateralna i srednje i proksimalne trecine prednje stijenke. Perikard slobodan
Preporuka... Pigrel 75 mg 2x1 tbl/mjesec dana potom 1x1 tbl, concor 2.5 mg 1,0,0, cardiopirin 100mg 0,1,0, sortis 40 mg 0,0,1. kontrola kod nadležnog kardiologa za 3 mjeseca

eto volio bih da mi prokomentirate nalaze i da li je potrebno nositi holter ekg-a i da li ergometrija moze ukazati na ugrusak na stentovima ako nikada nije ukazala na suzenja zila. p.s. otac je napravio u zadnjih godinu i pol desetke ergometrija i sve su bile super iako je ocito stanje zila bilo lose.

Hvala puno i oprostite na opširnosti.... puno toga sam i izbacio pozz

popajoliva30
24.02.2010., 20:55
evo samo još da vas pitam za mega omega kapsule kod niskog hdl-a i visokog ldl-a da li je preporučljivo uzimati ako uzmemo u obzir sveukupnu gore napisanu terapiju... ako te ne valjaju mozete li mi preporucit neke druge za kolesterol a da nece bit nekih međudjelovanja sa primarnom terapijom hvala i svako dobro...

popajoliva30
25.02.2010., 17:50
evo samo jos da napomenem da je ovaj drugi infarkt bio dijafragmalni i da su u 2 navrata oca reanimirali zbog vertikularne fibliracije. ali od te prve veceri pratili su ga sto na monitor sto sa holterom i nije bilo poremecaja ritma. a nakon ultrazvuku su se pokazala neznatna oštećenja:)

trebor
25.02.2010., 20:00
eto volio bih da mi prokomentirate nalaze i da li je potrebno nositi holter ekg-a i da li ergometrija moze ukazati na ugrusak na stentovima ako nikada nije ukazala na suzenja zila. p.s. otac je napravio u zadnjih godinu i pol desetke ergometrija i sve su bile super iako je ocito stanje zila bilo lose.

Hvala puno i oprostite na opširnosti.... puno toga sam i izbacio pozz
Vidim da opetovano spominješ Holter. Ne opterećuj se time treba li on ili ne. To je obično dijagnostičko pomagalo koje ima svoju indikaciju. KAd treba onda će se koristiti...ako ne treba onda se neće.... simple...:)
24-satni Holter se pretežno koristi kod promatranja poremećaja srčanog ritma gdje je teško u samo jednom snimanju na pregledu kod kardiologa uhvatiti neku promjenu u EKGu. Za procjenu stanja na stentovima puno je važnija anamneza tj razgovor liječnika sa bolesnikom u smislu javljanja anginoznih tegoba ili zaduha...Ako se nešto od toga javlja + određena odstupanja u EKG-u ( ne Holteru!), može se indicirati ergometrija ili u krajnjem slučaju nova koronarografija.

evo samo još da vas pitam za mega omega kapsule kod niskog hdl-a i visokog ldl-a da li je preporučljivo uzimati ako uzmemo u obzir sveukupnu gore napisanu terapiju... ako te ne valjaju mozete li mi preporucit neke druge za kolesterol a da nece bit nekih međudjelovanja sa primarnom terapijom hvala i svako dobro...
Osobno sve te "protumasne" kapsule/tablete smatram više manje bezveznim stvarima. Puno važnijim po tom pitanju smatram režim prehrane i optimalne fizičke aktivnosti.
I da...nikakve "kapsule" ili "čudotvorne ljekarije" ne trpati u sebe bez dogovora sa liječnikom.

Silloh
25.02.2010., 22:18
Moja sestra ima 27 godina, išla je na ultrazvuk srca, preporuka je kirurška rekonstrukcija mitralnog zaliska (stupanj preporuke 2B) razmatra se potreba eventualne ugradnje elektrostimulatora srca zbog SA bloka.
U djetinjstvu je dijagnosticiran šum srca, sada se stanje pogoršalo, nema nikakvih simptoma, u roku tri godine (preporuka doktora) će trebati operirati.. da li nam tko može dati više inforamcija o ovom zahvatu, rizičnost, posljedice nakon operacije i sl...

keka
25.02.2010., 23:17
Pozdrav,
otac mi je preživio infarkt miokarda 19.01. bio je 5 dana na intezivnoj koronarnoj u Splitu, sve pohvale odjelu:top:, odnosno Ljudima.
Ugrađen mu je stent. Prije tri godine je imao operaciju žila u nozi i tu mu je napravljena premosnica.

Da li on treba na rehabilitaciju u toplice, ima li pravo preko HZZO-a?

sanjka62
26.02.2010., 13:50
evo malo sa kašnjenjem da otkomentiram...

Jasno ti je da ovako forumsko nagađanje ne može biti "jače" od liječničkog mišljenja koji bolesnika i njegov status imaju ispred sebe...To uvijek volim naglasiti jer se ljudi ponekad uhavte napisanog na webu ko pijani plota...a to ne može niti u ludilu zamjeniti liječničko mišljenje "live"...

Možda mali ispravak jer ako sam dobro shvatio imaš zamjenjen mitralni zalistak ( MVR - mitral valve replacement ) a to nije "valvuloplastika" što je izraz kojim se opisuje "popravak" vlastitog zalitka bez zamjene odnosno ugradnje novog.
No to nije bitno...

Čitajući opis tegoba od "ponuđenih" uzroka ja bi najprije rekao da su usko vezane uz navedeni "kinking" i "coiling" na karotidnim arterijama i da u tom smjeru treba odlučiti što i kako. Nije mi mnoram priznati najjasnije da preoperativno to nije viđeno i verificirano.
"Kinkingom" i "coilongom" opisuju se stanja kad je karotidna arterija elongirana (produžena ) zbog nekog razloga. Takva krvna žila može se jednostavno dijelom presaviti ( kinking ) ili se poput kakve cjevčice presaviti ukrug ( coiling ). To nekad ne mora uzrokovati poteškoće u protoku krvi prema mozgu...ali krv se pri protoku vrtloži i rizik za nastanak suženja, plakova i embolusa je veći. Ukoliko postoje neki neurološki ispadi ( a ovi blackouti mi liče na tako nešto ) čini mi se potrebnim konzultirati vaskularnog kirurga. Dok se ne odluči za neku strategiju, koagulacijski parametri bi trebali biti dobro "naštimani" kako bi rizik za stvaranjem plakova i embolusa bio što manji.

To je ono što se meni čini, ali kažem sigurno je da se mora pouzdati u liječnika koji cijeli slučaj i vodi.
Kako god, po napisanom izgleda da je problem sa srcem riješen...pa se valja nadati da će i ovo na ovaj ili onaj način uskoro se uspješno riješiti...
:)

Mnogo ti hvala na odgovoru. I ne brini, ne spadam u grupu " pijan - plota", zato i pitam i tragam.
Ajmo na pocetak. Op srca je:SUTURA CUSPIDIS POSTERIORIS REG. P2-P3 ET ANNULOPLASTICA V. MITRALIS CUM RING ST JUDE No30. Tako da bih rekla da spada u ono MVP.
Karotide su radjene preoperativno i radila mi je ista dr kao i sad i seca me se jer je zvala druge da vide "koiling"koji je kao trostruka spirala i tad je rekla da svi znaju da postoji ali retko kad imaju mogucnost da vide. I tvrdi da na desnoj nije bio kinkinga, samo je postojao nalaz elongirane ACI. Odakle se pojavio dvostruki kinking i prosirenje od 8.5 nije mi jasno?Ima li to veze sa onom centralom koja nam bude u vratu i kroz koju nam aplikuju sve lekove tokom op i u sok sobi?
Vaskularni je prvo bio za op. a onda odustao jer je to visoko i pri samom mozgu. U medjuvremenu se videlo da je i verterbralna arterija sa kinkingom na C3. A onda je jos krenula prica i sa embolusima i kaze da bi u tom slucaju bilo jos rizicnije operisati.
Ono sto mi nikako nije jasno je kako da nisam imala nikakav problem do op. srca. Obozavam sport, bavim se Yogom, omiljeni polozaj mi je stoj na glavi (bio svako jutro).Ako je to urodjeno desavalo bi se ranije verovatno. Zasto sad? Cak i da se videlo pre op. sta bi bilo drugacije? :ne zna:
I opet hvala, tagajuci mozda i nadjemo sta cu. Za sada pijem antikoagulant, proveravam vreme, mada sam i juce imala taj ispad a INR je bio 2.60. Ali su se proredili, nije bas svaki dan, tako da mi je lakse ziveti.

popajoliva30
02.03.2010., 20:17
Pozdrav.... evo još jedno pitanje, da li tanke žile koje se na grafičkom prikazu koronarografije označavaju sa diag mogu prouzročiti infarkt? budući da su mome ocu začepljene 99% i tako ostavljene , a ova jedna šira koja je 70% začepljena stavljen je stent. zanima me još da li se aed defibrilatori mogu imati u kući... privatno... naravno ako osoba prođe obuku... i da li se može kupiti nekakav jednostavni ekg uređaj sa automatskom interpretacijom.... još jedno pitanje ...što se podrazumjeva pod pojmom nježne krvne žile..... hvala

popajoliva30
02.03.2010., 20:33
zanima me i to zašto se prekordijalni udarac preporučuje samo za zdravstvene dijelatnike, ako je obitelj ta koja najčešće svjedoči kardijalnom arestu... pozdrav

dr_pelo
02.03.2010., 22:32
zanima me i to zašto se prekordijalni udarac preporučuje samo za zdravstvene dijelatnike, ako je obitelj ta koja najčešće svjedoči kardijalnom arestu... pozdrav

Ali za zdravstvene radnike koji se nalaze neposredno uz bolesnika koji je stalno monitoriran i nazoče incidentu tako da mogu istog trena reagirati.

popajoliva30
03.03.2010., 22:11
da...ali ako netko od ukućana vidi da se netko srusio tko inace ima povijest srcanih problema.... zasto onda ne pokusati unutar 10 sekundi sa prekordijalnim udarcem... ima li neki razlog zasto ne.... i ono prvo pitanje za aed defiblirator.... da li je pametno to imat doma ako netko od ukucana ima srcanih problema....pozz

dr_pelo
03.03.2010., 22:57
da...ali ako netko od ukućana vidi da se netko srusio tko inace ima povijest srcanih problema.... zasto onda ne pokusati unutar 10 sekundi sa prekordijalnim udarcem... ima li neki razlog zasto ne.... i ono prvo pitanje za aed defiblirator.... da li je pametno to imat doma ako netko od ukucana ima srcanih problema....pozz

Prekordijalni udarac kod ventrikularne fibrilacije možda uspije defibrilirati srce i vratiti ga u neki zadovoljavajući ritam, no međutim isto tako prekordijalni udarac može kod zdravog srca izazvati ventrikularnu fibrilaciju i srčani zastoj. To su one fore iz borilačkih vještina koje imaju uporište u fiziologiji.
Znači ako nije sa sigurnošću dokazana ventrikularna fibrilacija ne izvodi se prekordijalni udarac. Pretpostavljam da nitko ne hoda po kući prikopčan na EKG. Što se tiče AED moje mišljenje je da, ako si ga možete priuštiti nema razloga da ga ne kupite. Zamolite kardiologa da Vas poduči najosnovnijem i najvažnijem i možete ga , zlu ne trebalo, koristiti.

izidaela
04.03.2010., 08:07
Pozdrav svim forumašima:)
Posebno treboru i doc-u:)
Ja sam u fazi prijeoperacijskih pretraga,čekam nalaze MSCT64 koronarografije koji sam radila u poliklinici Sunce,pa ću s tim do dr.Gašparovića,kod kojeg sam već bila i smatra da postoji indikacija za zamjenom korijena aorte....
Sad imam jedno pitanje....CIRKULACIJSKI AREST... u prvoj operaciji je trajao 17 min...
molila bih vas da mi malo to onak približite, kužim ja što je to, ali što može biti kao posljedica poslije....hmmm..pretpostavlja se da će se morati ići u cirkulacijski arest i u drugoj op.
"Laganog hoda,ja s osmjehom pozdravim sunčano jutro...Možda ipak, jutro donese dio radosti nama":):):)
s osmjehom u nove bitke....

trebor
04.03.2010., 16:19
Moja sestra ima 27 godina, išla je na ultrazvuk srca, preporuka je kirurška rekonstrukcija mitralnog zaliska (stupanj preporuke 2B) razmatra se potreba eventualne ugradnje elektrostimulatora srca zbog SA bloka.
U djetinjstvu je dijagnosticiran šum srca, sada se stanje pogoršalo, nema nikakvih simptoma, u roku tri godine (preporuka doktora) će trebati operirati.. da li nam tko može dati više inforamcija o ovom zahvatu, rizičnost, posljedice nakon operacije i sl...

Nebrojeno puta je na ovom pdf-u naglašeno da svaka operacija nosi sa sobom određeni stupanj rizika. Niti kardijalna kirurgija nije u tom izuzetak.
Čini mi se nepotrebnim nabrajati što se može desiti tijekom ili nakon operacije...samo se čovjek poplaši a ništa se na kraju ne mora dogoditi.
Što se kardijalne kirurgije tiče, sve vezano uz operaciju i neposredno nakon operacije srca razmotrite sa kardiokirurgom ili sa kardioanesteziologom. Moje sad već prilično iskustvo je da s konkretnim pitanjima oko operacije i rizicima nikako ne idete bistriti kod kardiologa! Istina da je to paradoks al je to tako kod nas.
Znači, pitanja oko operacije na srcu - kirurg i anesteziolog, ne kardiolog!

Stoga i u konkretnom slučaju, da ovdje ne pišemo forumske traktate koji vas samo mogu uplašiti...hodite se posavjetovati sa kirurgom i on vam je dužan sasvim konkretno reći sve o zahvatu, izračunati rizike u konkretnom slučaju i reći što se može očekivati.

trebor
04.03.2010., 16:20
Pozdrav,
otac mi je preživio infarkt miokarda 19.01. bio je 5 dana na intezivnoj koronarnoj u Splitu, sve pohvale odjelu:top:, odnosno Ljudima.
Ugrađen mu je stent. Prije tri godine je imao operaciju žila u nozi i tu mu je napravljena premosnica.

Da li on treba na rehabilitaciju u toplice, ima li pravo preko HZZO-a?

To mora preporučiti kardiolog. Ako preporuči onda ima, ako ne preporuči onda nema.

dr_pelo
05.03.2010., 12:08
Znači, pitanja oko operacije na srcu - kirurg i anesteziolog, ne kardiolog!

...hodite se posavjetovati sa kirurgom i on vam je dužan sasvim konkretno reći sve o zahvatu, izračunati rizike u konkretnom slučaju i reći što se može očekivati.

Samo bih još dodao da prije razgovora s kardiokirurgom i anesteziologom sjednete kod kuće sami sa sobom i sa svojom obitelji te da PISMENO sastavite listu pitanja koje želite postaviti. Primjerice koju vrstu operacije će raditi? Kako će je raditi? Koliko dugo traj? Ima li možda mogućnosti to napraviti na drugačiji, lakši, ali jednakovrijedan način? Koje su moguće komplikacije i rizici te vrste operacije i to općenite komplikacije i komplikacije s obzirom na pojedinne organske sustave ( neurološke i psihološke funkcije, funkciju pluća, bubrega, crijeva, jetre, seksualnu funkciju). Zatim koja je mogućnost pogoršanja već postojeće nesrčane bolesti i njezin utjecaj na dužinu oporavka i kvalitetu života nakon operacije (primjerice kod dijabetičara koji uzimaju tablete za snižavanje šećera moguće je toliko pogoršanje bolesti da moraju preći na inzulin. Oni s graničnom bubrežnom funkcijom mogu završiti na dijalizi i slično).
Isto tako probajte s kirurgom raspraviti o tome što bi Vama operacija donijela s obzirom na opće zdravstveno stanje i stil života koji vodite.
S takvom jednom listom pitanja dođite na razgovor s kardiokirurgom i toplo preporučujem da dođete u pratnji svojih najbližih koji će slušati Vaš razgovor i na taj način također steći uvid u cjelokupno stanje stvari. Mišljenje kako oni to ne trebaju znati da se ne stresiraju, je iz dosadašnjeg iskustva, krajnje kontraproduktivno jer ako nešto krene poo zlu, a oni nisu upoznati s tom mogućnošću za njih je ko grom iz vedra neba.
Kad dobijete sve tražene odgovore uzmite popis i opet sjedite sami sa sobom i svojom obiitelji i odlučite što ćete dalje. Hoćete li na operaciju ili nećete.
I ZAPAMTITE ! Ne dajte se nagovoriti od kojekakvih likova jer uvijek je lagano tuđim k..... glog mlatit.

dragona1
05.03.2010., 16:36
Ne znam jesam li na pravom mjestu, ali na topicu multipla ne javlja se niti jedan dr pa evo me ovdje. Dakle prošle godine se u svijetu pojavila teorija i počelo istraživanje MS kao vaskularne bolesti tj.posljedice suženja jugularnih vena.
U svijetu je već napravljeno nekoliko desetaka (možda i stotina) ugrađivanja stenta ili širenja balonom.
Poremećaj je dr.Zamboni koji ga je i uočio nazvao CCSVI pa bi molila ako je netko od prisutnih čuo, a nevezano za MS da se kod suženja jugularnih vena ugrađivao stent ili provodila ikakva procedura da napiše.

Trenutno se u RH u javnim glasilima ni jedna riječ o CCSVI nije čula, a možda pomogne mnogima oboljelima od MS. O tome znaju samo oni koji koriste ineternet.

ovdje sam kao nevidljiva pa da ponovim gornji post, još uvijek imam isto pitanje :ne zna:

trebor
05.03.2010., 17:23
ovdje sam kao nevidljiva pa da ponovim gornji post, još uvijek imam isto pitanje :ne zna:

sorry...mal smo te "promašili" izgleda...

Osobno nisam čuo za ikakve operacije na jugularnim venama u smislu stavljanja stenta ili balon dilatacije. Zbilja ne znam...:ne zna:...karotide i ine arterije - to da. A ovo mi je nepoznato.
Možda doc1 ili dr_pelo znaju više...

dragona1
05.03.2010., 17:46
sorry...mal smo te "promašili" izgleda...

Osobno nisam čuo za ikakve operacije na jugularnim venama u smislu stavljanja stenta ili balon dilatacije. Zbilja ne znam...:ne zna:...karotide i ine arterije - to da. A ovo mi je nepoznato.
Možda doc1 ili dr_pelo znaju više...
hvala i na takvom odgovoru, pitanje je upućeno svakome tko bilo što zna o tome, samo sam se bojala da sam nevidljiva :D

Dakle to je jedna potpuno nova teorija i mislim da ćemo uskoro imati velike pomake u shvaćenju MS.
Riječ je o suženim jugularnim i Azygos veni koje po toj teoriji ne odvode dobro krv iz mozga te na taj način tamo omogućavaju taloženje željeza koje uništava mijelin ili potiče autoimunu reakciju. (to bi bilo moja skraćena verzija)

izidaela
05.03.2010., 20:45
I ZAPAMTITE ! Ne dajte se nagovoriti od kojekakvih likova jer uvijek je lagano tuđim k..... glog mlatit.[/QUOT

:):):)dr pelo svka čast..baš sam se dobro nasmijala, u potpunosti se slažem s vama..hahaha...
da li bi meni htjeli malo o cirkulacijskom arestu???? Predviđa se trajanje op nekih 7 sati...
koje mogu biti posljedice nakon operacije..

trebor
06.03.2010., 12:12
Posljedice mogu biti da umreš. Može se desiti i to da je dio mozga tijekom cirkulacijskog aresta ipak predugo ostao bez cirkulacije pa ostaneš šlogirana ili decerebrirana....Posljedice mogu biti razno-razne i mogu i ne moraju imati veze sa cirklacijskim arestom...Predlažem ti stoga da ne razmišljaš na taj način. Nema svrhe jednostavno osim ako se ne želiš totalno zbedirati.

Ukratko pojašnjenje...Kada se tijekom operacije na srcu koristi EKC mašina ( aparat srce--pluća ), srce se zaustavlja i miruje. To zovemo kardijalni arest.
Ako je tijkom takve operacije u jednom trenutku potrebno zaustaviti i rad EKCa...tada nikakva krv ne prolazi žilama. Srce miruje a EKC je isključen. To se zove cirkulacijski arest.
Kako mozak, kao organ koji je najosjetljiviji na nedostatak kisika u normalnim uvjetima ne može bez krvi dulje od nekoliko minuta...prije cirkulacijskog aresta ( gašenja EKCa ) tijelo se mora značajno ohladiti ( ispod 20°C ) dok se sama glava bolesnika obloži ledom. Ovakva inducirana duboka hipotermija maksimalno smanjuje metabolizam i potrebu mozga za kisikom te se time razdoblje preživljavanja moždanog tkiva u stanju cirkulacijskog aresta značajno produljuje. Ovo "značajno" ne znači unedogled nego možda na nekih 30-40 minuta. U tom periodu kardiokirurg mora napraviti krucijalni dio operacije i stvoriti uvjete da se EKC mašina ponovno može aktivirati i "zavrtiti" krvotok žilama. Tijelo se potom kroz par sati zagrijava i kad se dostigne nekih 33-34°C i srce počinje polako javljati neku aktivnost u EKG-u. Ukoliko se ta aktivnost spontano pretvori u normalan sinus ritam, srce počinje samo raditi. Ako ne, pokuša se sinus ritam postići sa defibrilacijom....Ako se procjeni da srce ima dovoljno snage i postižne zadovoljavajuće tlakove, zaustavlja se EKC mašina, skidaju se kleme i vade kanile iz velikih žila i srce dalje ide samo...dok se kirurg priprema zatvoriti prsni koš.
Cirkulacijski arest se primjenjuje gotovo isključivo za operacije na uzlaznoj aorti, luku aorte, torakalnoj aorti ili kod nekih ludih srčanih grešaka. U pravilu operacije gornje aorte zahtjevaju puno više kirurške tehnike i jedine su kompliciranije od "uobičajenih" operacija srca poput mjenjanja zalistaka ili "montaže" bajpasa.

izidaela
06.03.2010., 15:20
:( trebore hvala ti na ovak opširnom opisivanju tijeka operacije,neću se bedirat,bila bih luda kada bih rekla da mi je svjedeno,nije,već samim tim što sam kroz to sve već jednom prošla..i znam što me čeka,brrrr..
Znam ja da ja to sve mogu...:)

doc_1
06.03.2010., 22:05
U djetinjstvu je dijagnosticiran šum srca, sada se stanje pogoršalo, nema nikakvih simptoma, u roku tri godine (preporuka doktora)
ovo mi nije sasvim jasno. Pogoršalo se, a nema simptoma. I otkud im baš 3 godine?? To zvuči kao da savjete daje netko ko to ne operira

doc_1
06.03.2010., 22:11
hvala i na takvom odgovoru, pitanje je upućeno svakome tko bilo što zna o tome, samo sam se bojala da sam nevidljiva :D

Dakle to je jedna potpuno nova teorija i mislim da ćemo uskoro imati velike pomake u shvaćenju MS.
dobio sam bio mail sa sličnim upitom nedavno. To je navodno teorija nekog Talijana, ponegdje su u tijeku i kl. ispitivanja..ne bavim se time a ako se to i pokaže tocnim (u što iskreno rečeno sumnjam) time će se baviti intervencijski radiolozi i ev. vaskularni kirurzi. Iako se nitko nije ludo usrecio operiranjem velikih vena

doc_1
06.03.2010., 22:22
O cirkulacijskom arestu je Trebor rekao najbitnije. Ako se dobro sjećam vaša prva operacija je bila radi disekcije nakon poroda. O zamjeni korijena aorte je također bilo riječi (operacija po Bentalu). Arest će najvjerojatnije biti potreban radi uklanjanja starog grafta (na njega je teško sasiti novi jer je uglavnom promijenjen prilično). racunajte na mali rez ispod desne ključne kosti jer će se arterijski utok za izvantjelesni krvotok uspostavljati kroz desnu aksilarnu arteriju. To se radi da ponovno otvaranje prsnog kosa bude sigurnije, a i da se izbjegne kaniliranje starog grafta.
U dobrim ste rukama. Da mi kojim slučajem treba takva operacija, dr. Gašparović je jedna od dvije-tri adrese na koju bi se obratio radi operacije

doc_1
06.03.2010., 22:29
da...ali ako netko od ukućana vidi da se netko srusio tko inace ima povijest srcanih problema.... zasto onda ne pokusati unutar 10 sekundi sa prekordijalnim udarcem... ima li neki razlog zasto ne.... i ono prvo pitanje za aed defiblirator.... da li je pametno to imat doma ako netko od ukucana ima srcanih problema....pozz

Neznam zašto biste doma imali defibrilator? Ako kod vašeg oca postoji indikacija, postoje implantabilni defibrilatori. Kao pacemakeri. A ako nedajbože dobije novi infarkt kompliciran ventrikularnom fibrilacijom, do dolaska hitne pomoći živim će ga održati i vanjska masaža srca.
Ako bude problema sa stentovima, slijedeca adresa bi trebao biti kardiokirurg (ak su mu kardiolozi ostavili kakav komad žile slobodan)

tomasini76
07.03.2010., 21:57
pozdrav! moj otac je nakon preživjena 2 infarkta 1998 god,1999 godine u svojoj 55-oj god. operiran u Rijeci(dr.Šimić) i ugrađene su mu 3 premosnice te nastavlja dalje s vrlo kvalitetnim životom (gotovo normalnim). Sjećam se tada da su doktori govorili kako je "vijek trajanja" premosnice oko 10 godina. 2007 godine doživljava ponovno infarkt te ga je ovog puta jedva preživio. Pokušavali su mu ugraditi stent,ali nije išlo već su samo izvršili propuhivanje. Nakon tog đogađaja smanjio je dnevne aktivnosti i više ne živi onako aktivno ali se dobro osjeća. Redovito ide na kontrole koje ja smatram rutinske i doživljavam ih neozbiljne. Smatram da bi trebao izvršiti nekakve dodatne kontrole,bilo koreonografiju ili nešto drugo da se vidi u kakvom je stanju. Otac kaže da je to nepotrebno jer ide na kontrole (one rutinske), a ja smatram da bi se trebao malo detaljnije pregledati, možda negdje privatno ili ... Molim da mi doc1 i trebor daju svoj komentar. Hvala unaprijed

doc_1
08.03.2010., 18:05
Dakle, vaš je otac svoju prvu operaciju lijepo iskoristio za nekoliko više nego kvalitetnih godina života. Nažalost, bypassi, pogotovo venski (a vjerojatno ima dva takva) imaju rok trajanja. Pitanje je što je kod vašeg oca izazvalo novi infarkt - problem sa nekim od bypassa ili progresija bolesti na nativnim krvnim žilama. Što se intervencije tiče, ako on nakon nje nema simptoma (bolova ili zaduhe-nedostatka zraka), onda je ona bila uspješna i nema razloga za dodatnim pretragama. Ako ima simptoma, onda treba učiniti ergometriju, ponovnu kateterizaciju i razmotriti invazivno kardiološku ili kiruršku opciju

sanjka62
09.03.2010., 20:47
i cekam i dalje da mi neko odgovori. Prepisku sam pocela sa treborom, bas mi se dopada sto je kod njega sve konkretno, pa i one vrlo mucne detalje ne propusti da pomene. A sad vidim da i ostali decki ne beze od istine. :mig:
Kod nas ovde uglavnom vazi pravilo da sto pacijent manje zna - to bolje. Verovatno je to dobro za njihovu sujetu.
Sad su me svi ovi postovi malo podstakli da pitam dalje. A koje su to neuroloske smetnje koje mogu nastati kao posledica op. srca? Zbunjuje me to sto kad sam pitala u bolnici gde sam operisana - pa nisam ja valjda jedini pacijent koji ima ove probleme- odgovor je bio - pa normalno da niste! I nista dalje. A ja kao neki mulac, cutim i cekam. I svi su se vezali za karotide, ali meni i dalje nije jasno, kako je moguce da ja pre operacije nisam imala nikakav problem sa TIA, (prosle subote mi se i leva ruka oduzela na par sati ) a kao te i takve karotide su urodjene.
Juce sam se vratila iz bolnice, vadili su mi ove zice kojima spajaju grudni kos, da bih mogla da uradim MR endokranijuma i karotida. E sad sam se vec oduzela od straha, nakon ove anestezije mi je bio problem da prodisem kad su izvadili tubus. Ma uopste, ovu sam anesteziju jedva podnela (to je cetvrta u dve godine).
Znam da vam je draze baviti se srcem, ali ajde malo i o ovome, sve je skopcano sa op. srca, ZASTO mi se sve desava posle remonta? Mislim, srce je stvarno uspelo, kad prakticno ne znam da ga imam to je prava stvar. Jos mi je malo problem da idem uz nagib, ali sve drugo je kao da je novo. Dodje mi da mog kardiohirurga proglasim za licnost veka, njegov posao je vrhunski uradjen, ali gde je zez? :confused:

doc_1
10.03.2010., 14:39
Neurološki problemi nako operacije mogu biti povezani sa ranijie spomenutim promjenama na karotidama. Također, mogu biti i sekvele korištenja izvantjelesnog krvotoka (mikroembolije). Iako, to su sve stvari koje obično nastanu neposredno nakon operacije. Mnogi radovi pokazuju neurokognitivne posljedice izvantjelesnog krvotoka, ali ovo mi djeluje ipak malo ozbiljnije (ono ljudi uglavnom ni ne primijete, postoje posebni testovi za otkrivanje toga).

Vidim da redovno uzimate i antikoagulantnu terapiju. Moguće su i neke nove mikroembolije sa prstena i šava ukoliko ste u fibrilaciji atrija. Trebalo bi učiniti UZV srca i provjeriti. Takđer, neznam koji je bio pristup na mitralni zalistak, ali moguće je i da imate tzv. otvoreni foramen ovale.

I na kraju, neznam od čega su žice tamo kod vas, ali sa ovima koje mi stavljamo ljudi uredno smiju na magnet (još se nikom nisu iščupale)

sanjka62
10.03.2010., 21:08
Hvala doc_1, bitne su mi sve informacije. U celosti gledano, do prave dijagnoze cu po svemu sudeci doci tako sto eliminisem jedno po jedno.
Kakve su zice nemam pojma! OP. EXITRPATIO FILLI METALICI, ako to nesto znaci, uglavnom sa tim ne mogu na magnet. Cak je i prsten bio znak pitanja od cega je, jer na otpusnoj listi pise samo St.Jude.OK, to smo saznali, zice povadili i sad oporavak i jurim gde se najmanje ceka za NMR.
Sta znaci: otvoreni foramen ovale?
UZ srca uradjen, cak i transezofagealni:LP i aurikula leve pretkomore bez stranih masa, DP i aurikula desne pretkomore bez stranih masa. Ocuvan kontinuitet interatrijalnog septuma. PA i grane plucne arterije bez stranih masa. Registruje se MR 1+, TR 1+. ZAKLJUCAK:Nema stranih masa u aurikuli i levoj pretkomori, nema santa na nivou interatrijalnog septuma.
EKG sin.rit. fr 94/min, apl.T u D2,D3, aVL, aVF
Sto se svih desavanja tice, to je ono sto i mene zbunjuje, sve se i desava odmah nakon op. Cak su ti ispadi u vidnom polju bili vise puta dnevno odmah nakon op. a sad je to pocelo da se proredjuje, mozda ima veze sa podesenom dozom antikoagulanta. A mozda bi sve bilo drugacije da je registrovano da karotide nisu kako treba pre op? Uglavnom, radjeno je sve preoperativno i koronarografija i k.dop., svi krvni sudovi su kako rece kardiolog - kao da imam 15 leta, sve cisto, sve prohodno...
Mozda vantelesni krvotok i ove uvrnute karotide bas ne vole da se kombinuju?
Uffff...o svemu mozgam samo da ne moram opet pod noz :D

miki11
16.03.2010., 11:13
vec sam vam bila pisala i dobila jasne odgovore,
bila sam pred malo na kontroli pa imam novo pitanje
moja dijagnoza:stenosis et insuff.valvulae aortae bicuspidalis gr.medii
Prolapsus AML valvulae mitralis gr.laevis
pitanje: u zadnjem nalazu mi pise -Stenosa i insuficijencija biskupidalne aortalne valvule-lakša hemodinamska progresija.(možete mi to malo razjasnit )
SRDAČAN POZDRAV SVIMA
HVALA :)

miki11
17.03.2010., 22:47
vec sam vam bila pisala i dobila jasne odgovore,
bila sam pred malo na kontroli pa imam novo pitanje
moja dijagnoza:stenosis et insuff.valvulae aortae bicuspidalis gr.medii
Prolapsus AML valvulae mitralis gr.laevis
pitanje: u zadnjem nalazu mi pise -Stenosa i insuficijencija biskupidalne aortalne valvule-lakša hemodinamska progresija.(možete mi to malo razjasnit )
SRDAČAN POZDRAV SVIMA
HVALA :)
evo prepisat cu cijeli nalaz
ECHO:Dilatiran ulazni dio aorte(44).Aaortalni zalistak dvolisan,deformiranog i zadebljanog kuspisa koji položajem odgovaraRCC i prolabira uLVOT, uz smanjenu sistoličku separaciju. Kavitalne dimenzije u granicama normale
(LV-50/32,LA-30,RV-26).Miokard uredne debljine(IVS iPW-10) bez segmentalnih ispada kontraktiliteta.GlobalnaEF60%.Perikard b.o..Patoloških intrakardijalnih tvorbi se ne diferencira.Dopplerom ekscentričan mlaz aortne regurgitacije 2+(koldira s otvorenjem MV)i srednje teške aortna stenoza
(PG-52mmHg MG-24mmHg),blaga mitralna trikuspidna regurgitacija(1+),bez indirektnih pokazatelja plućne hipertenzije

Holter:Trajno se registrira SRprosječne frenkfencije81/min,minimalne52/min. i najveće139/min
A_V kondukcija uredna .Bez značajnih promjena finalne oscilacije.
Ventrikulska heterotopija je predstavljena sa 3VES,a superventrikulska sa $ SVES

Dijagnoza:Stenoza i insuficijencija biskupidalne aortalne valvule
(lakša hemodinamska progresija)

čekam odgovor , unaprijed zahvaljujem

patkicaSlatkica
22.03.2010., 12:27
Molim vas,ako je itko bio na operaciji,transplantacije srca a da je imao dilatacijsku kardiomiopatiju neka nesto napise...ili itko ko nesto zna o tome....molim vas :(

kishica
01.04.2010., 12:28
Postovani,

pronasla sam sasvim slucajno ovaj forum i letimicnim citanjem zakljucila sam da ovdje pishu i kardiolozi, pa sam htjela da postavim pitanje vezano za mog oca.
On 1940-to godiste, i prije 4 godine mu je u ZG ugradjen bioloski aortni zalistak. Kardijalni kirurg je tijekom operacije opipao aortu (koja je bila prosirena i stanjena) i rekao da nije u toliko katastrofalnom stanju da bi i nju morao operirati; tvrdio je da ce poslije promjene zaliska sama ojacati vremenom.
Redovne kontrole ukazuju da je aorta i dalje iste debljine.

Medjutim, ono sto me jako muci je sto moj otac u posljednje vrijeme (mjesec dana) ima osjecaje slabosti, zatim budi ga nocu glavobolja i kad izmjere tlak, on je visok (srcani oko 100-110; dok mu je aortni cak nizi za njegove godine - ne znam tacno koliko).
Sto se pulsa tice, moj otac (inache sportista cijeli svoj zivot) je imao uvijek 60.
Medjutim, sad mu i puls varira - nekad je na 80, a nekad na 50.

Bio je i u vishe navrata u hitnoj, pa kod svog kucnog ljekara, koji ga je na kraju uputio na interno, gdje oni za vrijeme njegovog cetverosatnog boravka nisu uspjeli da ulove visok tlak, ali ga je internista vratio kucnom ljekaru s primjedbom da su mu otkucaji srca vrlo slabi/tihi.
I tako taj zacarani krug, od hitne, kucnog ljekara i tako stalno ukrug, pa se jako bojim da se njemu nesto ne desi.


Da li biste Vi imali ikakvu ideju odakle ovi iznenadni simptomi mogu da dodju i kuda dalje (kakav pregled)?

Hvala Vam puno unaprijed.

miki11
06.04.2010., 21:22
:)

sidonija2
07.04.2010., 13:33
Ukoliko je netko prošao isto ili netko u obitelji, ili ima zbog profesije iskustva molim informaciju što se može očekivati tijekom oporavka nakon operacije srčanog zaliska?
Mislim na oporavak 2-3 tjedna nakon operacija kada se pacjent pusti na kućnu njegu. Koliko se boli, nemoći i slabosti može očekivati? Drugih problema?
Da li je povišena temeratura uobičajna? Kakav je krvni tlak i puls mogu očekivati?
Da li je otežano disanje uobičajno i nakon koliko vremena se ono normalizira? Odnosno, ukoliko se "u plućima nalazi voda" da li i nakon kojeg vremena to prolazi? Koji su simptomi tj. kako se manifestira? Kako se lijeći? Na što treba pri tome obratiti požnju tj. što je normalno a kada se treba zabrinuti i otići liječniku?
Nakon koliko vremena od operacije se može očekivati neki povratak u normalu?

Hvala unaprijed na odgovorima!

sidonija2
07.04.2010., 13:53
I još dodatak, vrlo važan: da li je ikako objašnjiv povremeni gubitak vida (na par minuta), odnosno povremen slabiji vid nakon operacije srca?
Naime to se prije operacije nije nikada dogadjalo a sada se u proteklih par dana dogodilo i jako nas uplašilo. Možda nema veze ali nameće se povezati probleme s vidom i operaciju.
Vid nestane (totalno crnilo!) odjednom i ubrzo se vrati ali zamislite šok?! Takodjer se javlja mutna slika i kao neke sjene (za sada na srecu samo povremeno)...
Kome se javiti? Obzirom da nije stalan problem kako se može dijagnosticirati razlog?

hocm
08.04.2010., 08:36
pozdrav,

što se tiče oporavka nakon operacije na otvorenom srcu, mislim da je dosta važno da ti se u glavi poslože stvari i da ne razmišljaš previše što je bilo... nisam mijenjao zalistak, ali sam prošao skoro isti put, i moram priznati da mi baš inije bili previše traumatično... zapravo, nisam sam sebi htio priznati da me nešto boli ili da nešto ne mogu. na nogama sam bio drugi dan poslije operacije i pomalo sam hodao, rješavao higijenske potrebe (naravno uz nužnu asisitenciju) a jako je važna terapija sa anesteticima. uz ostale lijekove (prvih dana cca 15-tak različitih tableta) morfija sam dobivao prema potrebi kada sam osjetio da sam slab, ali i sa toga sam se skinuo nakon tri dana kad sam otpušten iz bolnice. nakon otpusta stavljao sam si na svaku stranu rane trake natopljenje lidokainom koje sam držao 12 sati (nekih 10-ak dana. sa temperaturom nisam imao problema - međutim, skupljala mi se je voda oko srce koja je bila u progresiji cca 7 dana. pripisujem to velikom postoperativnom naporu kojem sam se morao izložiti dok nisam došao kući. u bolnici su mi rekli da je, navodno, sakupljanje vode uobičajena postoperativna komplikacija koja se ipak mora držati pod kontrolom. trebalo mi je tri tjedna da se iste riješim sa terapijom diuretika (uz uzimanje kalija) i lijekova za spriječavanje upale. isto tako, išao sam u početku svaki drugi dan na kontrolu ultrazvukaom da se prati stanje i kada se ista počela povlačiti, onda su i kontrole bile rijeđe. postoji i mogućnost punktiranja i vađenja vode, međutim, koliko sam bio obaviješten, to se radi samo u kritičnim situacijama kad "voda dođe do grla":rolleyes:... naime, postoji mogućnost infekcije, i voda se ponovno počinje sakuplajti - a baš i nije nešto da ti neko oko friške rane zabada iglu... sa disanjem i sa vidom nisam imao problema.

želim brzi oporavak ...

ANILA
11.04.2010., 10:10
Molim pomoć ili savjet ako je netko dobio sličnu dijagnozu na UZV-u srca.....
Objasnili su mi da mi srce "propušta" i da će operacija vjerojatno biti neizbježna....
Bilo koji savjet ili iskustvo su dobrodošli
Hvala

ante dumbledore
11.04.2010., 10:22
kakva je osnovna bolest vašeg srca? imate li visok krvni tlak? jeste ikada do sad imali problema sa srcem?

ANILA
11.04.2010., 11:22
Cijeli život mi srce onako odjednom počinje jako lupati, ostajem bez zraka, tlak divlja gore dolje, umaram se.....
Sad trenutno pijem deblokator za srce a u 5 mj mi se vraća dr i trebamo se dogovorit za operaciju....
Do sada sam bila na ekg-u, holteru... ali oni naravno samo očitavaju otkucaje a oni su mi ok, jedino što neki put skoće na 180 otkucaja u minuti, sve tako da prošlog tjedna dok nisam otišla na uzv i vijela sa dr kako mi lijeva klijetka nije spojena 1 cm.... i tuda propušta zrak, krv i ostalo kako ide....

sanjka62
11.04.2010., 18:10
I još dodatak, vrlo važan: da li je ikako objašnjiv povremeni gubitak vida (na par minuta), odnosno povremen slabiji vid nakon operacije srca?
Naime to se prije operacije nije nikada dogadjalo a sada se u proteklih par dana dogodilo i jako nas uplašilo. Možda nema veze ali nameće se povezati probleme s vidom i operaciju.
Vid nestane (totalno crnilo!) odjednom i ubrzo se vrati ali zamislite šok?! Takodjer se javlja mutna slika i kao neke sjene (za sada na srecu samo povremeno)...
Kome se javiti? Obzirom da nije stalan problem kako se može dijagnosticirati razlog?
Mi novi izgleda imamo isti problem nakon op.zalistaka. Iscitaj moje postove, mislim da se radi o istim desavanjima. I meni je bila op. zaliska (mitralnog), a ispadi u vidnom polju se desavaju upravo tako. (Izuzev sto meni, kako vreme odmice, traju i po 35 min). I Trebor i doc1 su mi odgovarali, pa prelistaj topic malo unazad. Ja jos cekam na strategiju vaskularnog ali po svemu sudeci ce biti da se INR mora odrzavati izmedju 2.5-3.5 i dodati jos aspirin. Tek pocetkom maja cu definitivno znati sta cu dalje ali za sad su smernice takve. U svakom slucaju, javite se dr koji je operisao, jer sve ovo moze da bude samo posledica vantel. krvotoka, ali moze i da i bude najava neceg losijeg,
Sto se tecnosti u plucima tice, ovde daju brufen desetak dana i uglavnom stvarno nestane, ostalo je normalno....Pa sta da ocekujes od osobe koja prakticno i nije bila ziva sat, dva, tri....:D
Pozz :w

dragona1
11.04.2010., 19:58
Ne znam jesam li na dobrom pdf-u, ali ako netko može preporučiti bila bi zahvalna.

Dakle ja imam MS multiplu sklerozu, ona je neurološko oboljenje nepozbnaotg uzorka i do sad efikasnog lijeka. Nova teorija drZambonia iz aitalije pokazuje mogućnost da je MS vaskularno oboljenje jugularnih vena (vrat)...i sad mi treba dobar vaskularni kirurg, imam obavljen UZV i MRV...

Doktor bi trebao biti iz Hrvatske, jer odličnog dr. iz Srbije imamo i tamo sam na popisu za proceduru, ali mi treba ovdje netko normalan s kim bi se dalo razgovarati.
Sve ideje i sugestije su dobrodošle

ANILA
13.04.2010., 18:26
Molim Vas neku informaciju.......
Sad mi spominju i kateterizaciju srca :confused::(

trebor
13.04.2010., 19:54
relativno je malo podataka ali mislim da možemo nešto zaključiti...

Iz opisa je vidljivo da je tvoj problem insuficijencija mitralnog zalistka. Mitralni zalistak odvaja lijevu pretklijetku od lijeve klijetke i pravilnim otvaranjem i zatvaranjem omogućuje normalno izbacivanje krvi prema aorti i dalje...Nema tu nikakvog zraka kojeg si spomenula...U tvom slučaju mitralni zalistak u sistoli ( kad se srce kontrahira ) ne zatvori se dobro. Kao rezultat toga dio krvi koja je došla u lijevu klijetku i treba biti izbačena u aortu...ne ode tamo nego se uslijed lošeg zatvaranja "mitralke" vraća natrag u lijevu pretklijetku.
Nadam se da me možeš pratiti.
Taj defekt na ultrazvučnom nalazu kardiolog opisuje u brojkama od 0 - 5 gdje je 5 teška mitralna insuficijencija. Da li kod tebe treba operacija ili ne, ne ovisi samo o nalazu UZV-a srca već između ostalog i o tvom općem stanju. A kako vidiš kod tebe određena simptomatologija već postoji i gotovo sigurno će biti s vremenom još izraženija jer se mitralna valvula neće sama od sebe popraviti.
U planiranju svake operacije na srcu radi precizne orjentacije o stanju pumpe, mora se napraviti i koronarografija odnosno kako veliš kateterizacija srca! Znači, nisu ti rekli ništa što ti kao kandidatu za operaciju neminovno ne slijedi. Na koronarografiji ( i ventrikulografiji - kontrasnom snimanju srčanih komora ) detaljno će se vidjeti u kakvom je stanju mitralni zalistak, aortali zalistak i tvoje koronarne arterije kao i cjelokupni funkcionalni status srca. Ovisno o tome ( ne samo o tome ) kardiokirurg će se odlučiti da li će tvoj zalistak popraviti ili što je vjerojatnije zamjeniti novim. Ako si starosti do nekih 60-tak godina biti će ti ugrađen mehanički zalistak. Ako si preko toga obično ide biološki.

Uglavnom, u ovoj fazi ako sve jasno upućuje da je operacija neophodna tvoj slučaj biti će prezentiran na sastanku sa kardiokirurzima. Kad oni to pogledaju i slože se sa operacijom ide informacija tebi o detaljima što i kako dalje od strane Odjela kardiokirugije.
Tak bi to nekako izgledalo otprilike.

izidaela
15.04.2010., 18:40
:):):) veeeeliki pozdrav doc-u i treboru...... hallo ljudi vratila sam se doma....
živa...već sam bila u šetnji..jako sam sretna...
Ljudi na Odjelu kardijalne kirurgije na Rebru su prekrasni, neki su mi čak jako jako postali dragi..moram spomenuti svog operatera najboljeg od najboljih dr. Gašparovića..o cijelom osoblju odjela kardijalne kirurgije samo sve najbolje...
LIjepi pozdrav svim forumašima..
E......:)

mirjana7
15.04.2010., 20:31
:):):) veeeeliki pozdrav doc-u i treboru...... hallo ljudi vratila sam se doma....
živa...već sam bila u šetnji..jako sam sretna...
Ljudi na Odjelu kardijalne kirurgije na Rebru su prekrasni, neki su mi čak jako jako postali dragi..moram spomenuti svog operatera najboljeg od najboljih dr. Gašparovića..o cijelom osoblju odjela kardijalne kirurgije samo sve najbolje...
LIjepi pozdrav svim forumašima..
E......:)

Draga Izidaela sretna sam da je operacija dobro prošla i želim da se što prije i što bolje oporaviš...pozdrav i drži se:):top: