View Full Version : Zelazny
xxGaladrielxx
02.12.2002., 22:43
volite li Rogera Zelaznya?
el Duderino
02.12.2002., 22:47
volimo. ali imam dojam da je osjecaj jednostran. nego, pitanje: ono sto zelazny pise je cheesy SF, ne? bas me zanima je l' ima koga ovdje tko se s tom tvrdnjom ne bi slozio...
mogao bih ici dalje i reci da je vecina asimovih romana cheesy sf al' bi me ljudi vjerojatno popljuvali. svejedno, gods themselves i pebbles in the sky su zakon.
xxGaladrielxx
02.12.2002., 23:01
ne, ne. krivo. volim ga. tek od nedavno su poceli sa prijevodima kod nas i jos nije prevedeno sve. laganica, al good.
ako je "tek od nedavno" 5-6 godina onda oke
ja sam bas prije 5-6 godina progutao amberske kronike
ha ha
to je bilo scifi izmedu "srcanih bolova"
izmedu udaha.
a ni ona glava drazesnog princa nije losa... onako, uz dorucak i kavu
:p
pokusajte procitati "Lord of Light" iliti Gospodar Svjetlosti, po meni i mnogima najbolji Zelaznyjev roman i jedan od najboljih sf/f uradaka uopce. ne znam ima li ga koji od nasih izdavaca u planu, bilo bi lijepo procitati ga u Mihaelinom prijevodu.
i da, izasao je sredinom osamdesetih u jednom Monolitu.
xxGaladrielxx
04.12.2002., 11:00
kod nas su ga poceli prevadjati "Izvori" i tek su na sedmoj knjizi Amberskih kronika. Znak kaosa izlazi nakon N.g. Drugih knjiga nema.
m0ris the hands0me
04.12.2002., 18:28
Kronike Ambera su ipak malo predjetinjasta serija...teenage fantasy....
Lord of Light je vec druga prica....odlican roman....iako ga je zasjenio "Dying Inside" od Silverberga.
nisam citao dying...:( ima vremena :)
amber je odlican do pred kraj 3. knjige, nakon cega se pocinje lagano kvariti. tijekom cijelih dvora kaosa vidi se da su pisani s namjerom da se radnja privede kraju. slijedecih pet knjiga je osrednje.
ali, zapravo, nikada mi sama radnja u zelazya nije bila toliko dobra, koliko njegov stil. zato i jesam razocaran tim kasnijim radovima.
el_mariachi
06.12.2002., 01:17
Originally posted by el Duderino
mogao bih ici dalje i reci da je vecina asimovih romana cheesy sf al' bi me ljudi vjerojatno popljuvali. svejedno, gods themselves i pebbles in the sky su zakon.
Odvlacim temu na druge kolosjeke ali nabacicu nekoliko rijeci oko Asimova.
U danasnje vrijeme se cijeni timski rad. Ljudsko znanje se dupla svakih 7 godina. 1960 ta cifra je iznosila 30 god.
Isaac Asimov je bio jedan od posljednjih umova koji je bio dobar na nekoliko podrucja. Doktorirao biokemiju, dobar je bio u knjizevnosti i religiji , fizici, dobar govornik. Bas ta cinjenica da je razumio neke stvari bolje od nas obicnih smrtnika uticala je na stvaranje njegovih SF djela. Svi oni koji su ga citali znaju o cemu pricam. Kao da recimo S Hawking napise SF knjigu.
Zbilja steta sto je umro od AIDS-a. Njegova autobiografija "It's Been a Good Life" me asocira na legendu o Little Bighorn i " na Sitting Bullovo "It Is a Good Day to Die ".
Robot ce se opet ekranizirati 2003 ili 2004.
Isprike za odvlacenje paznje sa prvobitnog topica.
m0ris the hands0me
12.12.2002., 00:07
Inace ..
Amber serija je po meni ipak stivo za mladje citatelje...presturo napisano za moje ukuse.
ček ček malo, dragi moris,
pa kakve veze imaju "Lord Of Light" sa Silverbergovom "Dying Inside"?
Lord of Light se furaju više na mitsku epiku koristeći Hinduizam i Budizam kao osnovni frame, dok je "Dying Inside" psihološki SF noir u najboljoj maniri jednog Dicka, ako baš želimo uspoređivati.
U "Lord of Light", Zelazny se vješto poigrava s humorom i epskim, naukom, religijom i filozofijom pa ga možemo eventualno usporediti s Herbertovom "Dune" sagom, gdje je Herbert drapao po Sufizmu.
A kad je Silverberg u pitanju, a kad već uspoređujemo sa "LOL" svakako "Nightwings"...to je nešto prekrasno!
A da se podsjetimo Zelaznya i "LOL":
"Death and Light are everywhere, always, and they begin, end, strive, attend, into and upon the Dream of the Nameless that is the world, burning words within Samsara, perhaps to create a thing of beauty."
m0ris the hands0me
13.12.2002., 20:47
nisam mislio na tematiku nego na vremenski period knjige...
a sto se tice "Nightwings"....samo jedna rijec ..."ZAKON"
iako je Silverberg u kasnijoj fazi svog zivot usao u probleme sa idejama...kad je bio na svom vrhuncu pisao je bolje knjige od Zelaznog...
Dudy:
volimo. ali imam dojam da je osjecaj jednostran. nego, pitanje: ono sto zelazny pise je cheesy SF, ne? bas me zanima je l' ima koga ovdje tko se s tom tvrdnjom ne bi slozio...
Po mom misljenju Amber nije cheesy SF, jer nije uopce SF. Naime, ja nigdje ne vidim F dio u cijeloj seriji.
Gospodar svjetlosti pak opet nije cheesy SF, jer nije cheesy :D
Mene je Zelazney oborio kad je prvi put izasla "Za dah koji cekam" u Futuri....ahhh.... Amber je bio samo nastavak opsesije, ali (sto jest - jest) stvarno opada s numerickim progresom.
Nego vidim da nije spomenut "Roadmarks" - citao netko?
Nephrite
25.01.2003., 19:55
Zna li tko hoće li Lord of Light biti preveden na hrvatski?
Navodno hoće, nadam se još ove godine.
Da vratimo malo Zelaznyja tamo gdje ga svi mogu vidjet.
Narucili smo od Amazona The great book of Amber, isuse ima 1000 i nesto strana i sve Amberske kronike u jednom. To sam uvijek htjela imat, pa mi je ovo doslo kao early xmas present :)
Meni se cini da je on Amber sagu htio nastavit, jer zavrsava malo... nebulozno, tj. previse toga ostane ne bas nedoreceno, nego mozes namirisat da toga ima jos. Jel tko zna za sigurno?
Isto tako, u drugom dijelu, odkad pocne pripovjedat iz Merlinovog lika, previse je upao u neke zapetljancije sa kompjuterskim sistemima i sentient znakovima kaosa i ambera. Izgleda kao da je pisao donnerjack i ovo u isto vrijeme, pa je bio fasciniran kompovima. Upoznao nas je s nekim likovima koje je vodi kroz knjigu da bi zavrsio s njima u par recenica. Poput Julije, Merlinove cure koja ga je proganjala kao Mask, da bi se na kraju sreli u dvorcima kaosa, i ono, jer bok, kako si, aj, vidimo se. Mislim, tip je emocionalno vezan uz nju, ona ga povlaci za nos i pokusava ubit, on skoro ubije nju, i na kraju se pozdrave na pola strane!
Ne znam da li da uzmem ove "nastavke" Amberskih kronika, nemam pojma tko ih pise al sam ih vidjela u algoritma, jer nekako ne volim kad drugi autori preuzmaju likove, previse mi to lici na SW sagu u onim stotinama knjiga, ali voljela bi da je tu knjigu nekako lijepse zaokruzio, jer mi se cini ko da je sve skrpao na kraju just to get it over with.
Any thoughts from Zelazny lovers?
Nephrite
17.11.2003., 11:42
Tiamat kaže: Meni se cini da je on Amber sagu htio nastavit, jer zavrsava malo... nebulozno, tj. previse toga ostane ne bas nedoreceno, nego mozes namirisat da toga ima jos. Jel tko zna za sigurno? Postoji još 5 kratkih priča u Amber svijetu: dvije prate Corwinov povratak u Amber, jedna Lukea, jedna Merlina i jedna onaj njegov strangling cord. Dobre su to priče i vidi se da je u njima Zelazny htio povezat sve loose endove koji su ostali nakon 10. knjige i u jednom predgovoru je napisal da svi fanovi koji žele da im se nešto objasni da mu pišu, pa da će on to objasnit putem kratke priče. Nažalost, nedugo zatim je preminuo.
Doduše te priče su još dodatno zakomplicirale priču. pogotovo za Lukea i Corwina.
Mogu naći na netu...
Salesmans Tale (http://artefact.cns.ru/library/books/zilazny/Salesman_tale.zip)
Shorudling and the Guisel (http://castle.kulichki.net/zelazny/english/guisel-e.zip)
Coming to a Cord (http://castle.kulichki.net/zelazny/english/cord-e.zip)
Blue Horse, Dancing Mountains (http://castle.kulichki.net/zelazny/english/horse-e.zip)
Hall of Mirrors (http://castle.kulichki.net/zelazny/english/hall-e.zip)
Ove nove knjige piše John Gregory Betancourt i to su prequeli koji prate Oberona.
Thanx Nephrite!
Doduše te priče su još dodatno zakomplicirale priču. pogotovo za Lukea i Corwina.
Bas mi jos to treba :D jos vise loose endova :D . A eto, sad bar imam sto citat u pauzi.
od zelaznya sam citao samo neke krace price i prva 3 dijela amberskih kronika. na cetvrtom sam iz nekog razloga zapeo (nista vezano uz knjigu nego neka smetnja izvana, al ne sjecam se vise o cemu se radilo), vratit cu im se kad nadjem vremena (vjerojatno za desetak godina :)). sjecam se samo da su mi te 3 knjige bile vrlo zabavne.
o cemu se radi u tim amberskim kronikama? nest mi smrdi na romantiku, princeve na bijelom konju, princeze zlatne kose :rigo:
mislim, jel, judging the book by it's covers :D
citao sam drazesnog princa i frku s faustom i nije lose.. ima dobrih ideja, djeluje mi ko parodija
Aphex kaže:
o cemu se radi u tim amberskim kronikama? nest mi smrdi na romantiku, princeve na bijelom konju, princeze zlatne kose :rigo:
mislim, jel, judging the book by it's covers :D
ma ni u ludilu, bar ne ovo sto sam ja procitao. non-stop akcija, vrlo pitko i ne pretjerano ozbiljno mada nije parodija niti humoristicni fantasy. hvala bogu, zelazny ne kopira tolkiena, a bogme ni my little pony :)
Nephrite
21.11.2003., 15:14
Aphex kaže:
mislim, jel, judging the book by it's covers :D Radi se o borbi za prijestolje Ambera. Devet sinova se nakon očeva nestanka natječu za krunu... većinom spletkama, atentatima i inim "herojskim" metodama.
Glavni junak također ne igra u duhu Olimpizma. :D
u kojem vremenu se sve to odvija? nesta ala srednji vijek -vitezi, macevi, konjevi & zmajevi?
i znaci ima humora?
Aphex kaže:
u kojem vremenu se sve to odvija? nesta ala srednji vijek -vitezi, macevi, konjevi & zmajevi? ne bas, dio se cak odvija i u sadasnjici naseg svijeta. just read the damn book :)
uh, ok, ok. procitat cu. cak se cini pomalo zanimljivo :B
damien kaže:
a ni ona glava drazesnog princa nije losa... onako, uz dorucak i kavu :p yeah, baš je onak nekak lagano štivo... samo čitaš i čitaš. i zabavna je.
Sardaukar
16.12.2003., 13:11
Dražesni princ mi nije nešto, možda zbog prijevoda koji mi se uopće nije svidio.
Ali zato mi je Amber (prvih 5) super, a ne shvaćam zašto se ljudima ne sviđa 5. knjiga, meni je fenomenalna. Ono dalje s Merlinom je razočaravajuće za Zelaznyja.
Inače, Lord of Light mi je jedan od najdražih SF romana uopće, kao i Creatures of Light of Darkness. Zelaznyjeve kratke priče su posebno dobre (Home is the Hangman itd.). Malo slabije od LoL i CLD su mi Damnation Alley, This Immortal i To Die in Italbar.
Je li netko čitao Eye of Cat? Cat je zakon lik...
Frantic
21.12.2003., 17:53
Dražestan princ je zakon, ali su sjebali stvar sa Faustom...petljali su bezveze i nema više onog ciničnog humora koji vrvio kroz stranice o Dražesnom princu...ponekad nastavci stvarno :flop: :(
Nephrite
21.12.2003., 22:07
Evo upravo čitam po treći put LOL i u prijašnja dva puta mi je izmakla ta famozna pun fora. Na netu ju se spominje, al ja stvarno ne znam o čemu se to priča.
Kao Zelazny kroz cijelu knjigu priprema teren za tu foru, a ja ju nisam ni skužio. :confused:
Anyway, to mi je i bez poznavanja te fore najdraži SF.
Al bi volio znat. Jer sam picajzla. <uzdah>
drazesnog princa i frku s faustom nije pisao on sam, i u tome je osnovna razlika.
knjigice su lagane, ironicne,al se kuzi da nisu 100% Zelazny.:p
jeste mozda primijetili kako nikad u Algoritnu nemaju njegovih knjiga?
Jednom sam naletila na Lord of Light i pocet cu ju citat kad prodju rokovi na faksu. jedva cekam... :jumping:
NakurnjakOdStridera
12.02.2004., 12:40
aphex: uh, ok, ok. procitat cu. cak se cini pomalo zanimljivo
Da zanimljivo je, istina da je sturo i nema megolomanskih opisa svake sitnice u knjizi kao u "ozbiljnim" fantasy romanima, ali je jako zabavno. Stvar ti je u paralelnim svjetovima, jedino je Amber pravi svijet, a svi ostali su njegova sjena
GaelGarciaBernal
12.02.2004., 12:52
Jel mi moze neko reci nesto vise o tom Lord of Lightu? Vidio sam da ga ima za kupiti prevedenog, pa bi bilo dobro kad bi mi neko nesto rekao. PLJIZ!
Sardaukar
12.02.2004., 14:03
Radi se o tome da su ljudi došli na neki planet i tamo sebe isfurali kao Hindu bogove. Naime imaju neke genetski urođene sposobnosti koje njihovim potomcima izgledaju kao božanske moći. Između ostalog, mogu se reinkarnirati...
Toliko samo ukratko, ali knjigu se definitivno isplati pročitati.
GaelGarciaBernal
12.02.2004., 16:19
Right.
Nephrite
12.02.2004., 18:39
GaelGarciaBernal kaže:
Jel mi moze neko reci nesto vise o tom Lord of Lightu? Vidio sam da ga ima za kupiti prevedenog, pa bi bilo dobro kad bi mi neko nesto rekao. PLJIZ! Vidio sam i ja danas u knjižari. 170 kuna*. Fijuuu.
Izgleda da se onih mojih 43 kune u Algoritmu i više nego isplatilo. :D
*unutra je pisalo da je to prva knjiga iz Biblioteke Sirius, a izdavač je Sirius. Jel netko zna koje će još knjige izdati?
procitao sam prvih 5 ambera i bilo mi je totalno ok.
drazesni princ je totalna sprdacina (pogotovo excalibur :D ).
frku sa faustom cu procitati tek toliko da zaokruzim zelaznog.
naravno dok ne prevedu lord of light!:top:
Nephrite
12.02.2004., 19:40
cemo kaže:
procitao sam prvih 5 ambera i bilo mi je totalno ok.
drazesni princ je totalna sprdacina (pogotovo excalibur :D ).
frku sa faustom cu procitati tek toliko da zaokruzim zelaznog.
naravno dok ne prevedu lord of light!:top: Lord of Light je preveden.
P.S.
Fausta nemoj čitat. Sranje.
lord of light je preveden??
di ga mogu posudit? koja je firma izdala tu knjigu?
di vi kupujete knjige? se upoce isplati kupiti knjigu?
ja inace samo posudjujem iz gradske!
Nephrite
12.02.2004., 20:17
cemo kaže:
lord of light je preveden?? Da.
di ga mogu posudit? Ne bih znao. Ovisi kako brzo knjižnice nabavljaju nove knjige.
koja je firma izdala tu knjigu? Knjigu su izdali Izvori u skopu njihove Biblioteke Sirius (to je BTW njihova prva knjiga u sklopu Biblioteke Sirius).
di vi kupujete knjige? Svugdje po malo.
se upoce isplati kupiti knjigu? A čuj. Ovisi koliko voliš Zelaznya. Meni je Lord of Light najdraži SF, a Zelazny najdraži SF pisac. I knjigu bih ja kupio da nisam prije manje od mjesec dana kupio englesko izdanje. Ova hrvatska verija košta 170 kuna.
Sardaukar kaže:
Ali zato mi je Amber (prvih 5) super, a ne shvaćam zašto se ljudima ne sviđa 5. knjiga, meni je fenomenalna. Ono dalje s Merlinom je razočaravajuće za Zelaznyja.
:top: ,prvih pet knjiga su ok,ali je nakon toga zeznuo sa Merlinom.U početku čitanja prve knjige jedanput sam odustao jer mi se činilo prema početku da knjiga nema veze sa fantasyem,na kraju sam se ugodno iznenadio i pročitao ih u jednom dahu.Ovi nastavci sa Merlinom su mi se razvukli,više mi nisu toliko interesantni!
platom kaže:
:top: ,prvih pet knjiga su ok,ali je nakon toga zeznuo sa Merlinom.U početku čitanja prve knjige jedanput sam odustao jer mi se činilo prema početku da knjiga nema veze sa fantasyem,na kraju sam se ugodno iznenadio i pročitao ih u jednom dahu.Ovi nastavci sa Merlinom su mi se razvukli,više mi nisu toliko interesantni!
da, tako je to kad izdavaci forcaju... :flop:
a, opet, mozda smo i mi kao citaoci postali prezahtjevni... :misli:
svejedno je bar meni svih 10 knjigica bila dobra zabava :zvrko:
GaelGarciaBernal
18.02.2004., 10:44
Ova hrvatska verija košta 170 kuna.
Ako ti ne smeta citati, postoji srpska verzija koja kosta oko 50 kn
:vidiga: GaelGarciaBernal kaže:
Ako ti ne smeta citati, postoji srpska verzija koja kosta oko 50 kn
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: investicija i pol!
GaelGarciaBernal
18.02.2004., 10:50
Cuj dragi, ne znam za tebe, ali ja sam pocetkom 90-tih odrastao na izdanjima Kentaura i Polarisa. Tada je gotovo sav SF bio iz Srbije, tako da sam se ja navikao na jezik i uopce mi ne smeta. Uzgred budi receno, tamosnji prijevod LOTR-a je puno bolji od hrvatskog.
...i što je najsmješnije - sad Izvori počinju izdavati sve knjige iz bivšeg opusa Polarisa pa...
Npr. počeli su izdavati serijal Dine (a svaki imalo normalni štovalac SF&F je to pročitao najmanje jedanput)...
Kao alternativa svima koji se bore s Engleskim bolje je i pročitati na Srpskom nego čekati sudnji dan da to kod nas prevedu...
(naravno čistunce neka ne vrijeđa moja izjava neka je jednostavno previde)
GaelGarciaBernal kaže:
Cuj dragi, ne znam za tebe, ali ja sam pocetkom 90-tih odrastao na izdanjima Kentaura i Polarisa. Tada je gotovo sav SF bio iz Srbije, tako da sam se ja navikao na jezik i uopce mi ne smeta. Uzgred budi receno, tamosnji prijevod LOTR-a je puno bolji od hrvatskog.
krivi rod ;)
ma, to je ok. mislim, ima nas mladjih koji su decekali hrv izdanja, i nisu se htjeli muciti sa stranim jezicima koji dolaze sa istoka :) ono, udje ti u rijecnik i :bang:
sad Izvori počinju izdavati sve knjige iz bivšeg opusa Polarisa pa...
he he, lakse im prevest :lol:
GaelGarciaBernal
18.02.2004., 11:34
mosaic kaze:
he he, lakse im prevest
Da je bar tako! Ali oni izgleda uopce ne citaju starija izdanja da bi uzeli neke tips.
...da ovo je najžalosnije jer djela koja su prevedena prvi put u prijevodu su definirani nekakvi nazivi i onda se pojave naši jezikoslovci sa svojim turbo izmišljotinama pa kad s nekim pričaš o istom djelu (a niste pročitali knjigu od istog izdavaća) samo se gubite...
Nephrite
18.02.2004., 12:42
GaelGarciaBernal kaže: Ako ti ne smeta citati, postoji srpska verzija koja kosta oko 50 kn Imam englesku verziju. Košta 7 kuna manje.
Nego ima li srpska verzija "Creatures of Light & Darkness"?
GaelGarciaBernal
18.02.2004., 12:45
Nephrite kaze:
Imam englesku verziju. Košta 7 kuna manje.
Nisam ju primjetio. Jeli to isto od Zelaznyja?
Nephrite
18.02.2004., 12:48
GaelGarciaBernal kaže:
Nisam ju primjetio. Jeli to isto od Zelaznyja? Da. Radnja je slična "Lord of Light" samo sa Egipatskim panteonom.
GaelGarciaBernal kaže:
Uzgred budi receno, tamosnji prijevod LOTR-a je puno bolji od hrvatskog.
Da,to je točno,na žalost novija izdanja su nekako štura,prealjkavi opisi!
Sada baš gledam knjigu "Gospodar Svjetlosti",čak sam je uspio posudit u knjižnici (zadivljujuće),tj. knjižničarka mi ju je uvalila,valjda je skužila po posuđivanju da sam fantasy freak.Nadam se da ne bude došlo do razočarenja!:)
Nephrite
18.02.2004., 18:51
platom kaže:
Sada baš gledam knjigu "Gospodar Svjetlosti",čak sam je uspio posudit u knjižnici (zadivljujuće),tj. knjižničarka mi ju je uvalila,valjda je skužila po posuđivanju da sam fantasy freak.Nadam se da ne bude došlo do razočarenja!:) Pa moglo bi. Jer to je SF. :D
Nephrite kaže:
Pa moglo bi. Jer to je SF. :D
No problem,čitam ja i SF,vidjet ćemo.
...ako me zeznula,patit će :o ;)
zoran k
10.03.2004., 00:28
Nephrite kaže:
Imam englesku verziju. Košta 7 kuna manje.
Nego ima li srpska verzija "Creatures of Light & Darkness"?
Ima, ja čitao. I bila je odlična.
Nephrite
10.04.2004., 22:45
Ja sam davno rekao:
Evo upravo čitam po treći put LOL i u prijašnja dva puta mi je izmakla ta famozna pun fora. Na netu ju se spominje, al ja stvarno ne znam o čemu se to priča.
Kao Zelazny kroz cijelu knjigu priprema teren za tu foru, a ja ju nisam ni skužio. :confused:
Anyway, to mi je i bez poznavanja te fore najdraži SF.
Al bi volio znat. Jer sam picajzla. <uzdah> e pa na jednom drugom forumu sam dobio ovu informaciju...
Then the fit hit the Shan.
Čini se da će pun humor, za mene zauvjek biti enigma.
Možda i bolje.
Nighthawk
12.04.2004., 23:14
Ako ikome to znači nešto u životu, krenuo sam ponovno čitati Amberske kronike, ali ovaj put kako je b00g to zamislio - na engleskom.
Yey.
Then the Shit hit the fan? :B :D
Jos nisam procitao LOL na na engleskom, ali sad cu se sigurno natjerati an to.
Rebecca Guay
14.04.2004., 17:08
Čudi me da nitko nije spomenuo jednu od njegovih najboljih priča "For Breath I Tarry" koja je kod nas prevedena kao "Za dah koji čekam" a objavljena je u jednoj od prvih Futura.
Ovo je jedna od onih priča koja se može se isčitavati tisućama puta.
Inače Zelazny je jedan od mojih omiljenih pisaca
Nephrite
14.04.2004., 17:51
Rebecca Guay kaže: Čudi me da nitko nije spomenuo jednu od njegovih najboljih priča "For Breath I Tarry" koja je kod nas prevedena kao "Za dah koji čekam" a objavljena je u jednoj od prvih Futura. To je meni jedna od najdražih njegovih (i uopće) kratkih priča.
zelazny je moj favorite pisac,genijalan je.istina da knjige o merlinu i nisu najbolje,al bome nisu ni lose. lord of light je super! a upravo sam u algoritmu nabavila vrlo jeftino donnerjack, to die in italbar/dark traveling, lord demon i zbirku last defender of camelot i madwand,nazalost nemaju prvi dio,changeling.jedva cekam da se bacim na to!;) anyway, nitko nije spomenuo npr rose for ecclesiastes,fantasticnu pricu ili takodjer genijalnu doors of his face,lamps of his mouth itd itd. ili he who shapes,koji je takodjer bio izdan na srpskom,mislim u kentaurua sta da jos dodam -
:s zelaznyju
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.