PDA

View Full Version : Perilice rublja


stranice : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

mali grizzly
25.03.2010., 16:44
Ne mogu vjerovati da programska pozicija ispiranje+završna centrifuga traje školski sat!?

Dajte, ako je riječ o starijoj perilici s meh. programatorom - ugasite stroj, okrenite programator na završnu brojku bijelog programa, ubacite izravno u bubanj omekšivač i onda uključite stroj. Trebalo bi biti gotovo za 5 minuta odnosno malo dulje dok ne otpusti termo brava perilice.

Inače, da ne pišem mnogo o omekšivaču i kako je osmišljen sistem za njegovo ispiranje iz ladice - u kratkim crtama ima nekoliko shema:

1. posudica (mora u njoj biti voda jer bi se inače skorio omekšivač dok čeka kraj ciklusa) ima donju "smicalicu" odnosno plastični zatik koji programator preko mehaničke poluge (obično najlonska ili limena duga 30 cm) izmakne i onda voda s omekšivačem iscuri dolje točno prije zadnje centrifuge

2. posudica ima centralni uzvišeni kanal i onda omekšivač s jezercem vode čeka kraj ciklusa i tada preko usmjeravanja mlaznica lijevo-desno iznad ladice naiđe mlaz koji uzdigne razinu vode u tom jezercetu i onda se preko povišenog vodostaja ulije dolje

3. posudica ima preljevnu branu umjesto sifona i onda se dogodi sve analogno situaciji ad 2 - samo se prelije unatrag i dolje jezerce s omekšivačem

4. sistem s koljenastim sifonom koji je već opisan u gornjem postu - to je neka klasika sklona da se vremenom zaštopa sa skorenim omekšivačem


U vašem slučaju, ako je sve čisto i protočno - onda je greška u upravljanju mlaznicama odnosno "izmakivanju" donjeg čepa ako ima sistem ad 1

Nađite u uputama koja je brojka ili slovo programa: samo ispiranje plus centrifuga - to ne smije trajati 45 minuta nego desetinu tog vremena pa onda "vozite" tako dalje...

BTW - pitanje: Da li uzima omekšivač nakon pranja obojanog rublja? To je bitno - jer možda ipak radi sistem poluge odnosno usmjeravanja mlaza bar na toj sekciji programa (možda se izglodao zub na programatoru na bijelom!?)

Francesca
26.03.2010., 08:13
ok ovo je zadatak za proučavanje :D
budem to popodne, i poslikat ću taj pretinac da vidite :)
u svakom slučaju hvala na trudu :grli:

glembaj
29.03.2010., 22:04
Čestitke syntaxu i blombergu na trudu,tj. da nama idijotima objasne što je bitno.No,vidim da nitko nije spominjao problem plastičnog plašta bubnja.Na mojoj perilici je ležaj prvo počeo rulati,a onda bogami i tući ko da netko mlati maljem po željeznoj ogradi.Prvu noć se probudih u panici,misleći da su provalnici,a poslije sam se navikao.Naravno,ni to nije potrajalo predugo,perilica je počela toliko udarati pri centrifugiranju da su se i susjedi počeli buniti i to usred bijela dana.Da skratim,skinuo sam zadnji lim i ustanovio da je ležaj u raspadu,ali avaj,ne može se mijenjati solo ležaj,već se mora kupiti cijeli bubanj,a ovisno o modelu raspon cijene je 800-1500 kn. Dakle,moja su pitanja:

1. Je li danas kod svih proizvođača vanjski omotač bubnja od plastike,a na
kojem se ne može zamijeniti ležaj bez zamjene cijelog vražjeg bubnja ?

2. Ima li modela sa plastičnim omotačem bubnja gdje je ležaj moguće
zamijeniti bez kupnje cijelog bubnja ?

3. Ima li danas uopće perilica sa komplet metalnim bubnjem ?

Hvala unaprijed

glembaj
30.03.2010., 23:33
Pozdravljam sve,a osobito Grizlija uz jedno pitanjce:

Jesu li sve današnje perilice bazirane na konceptu nezamjenjivog ležaja ? Hoću reći,kad rikne ležaj na bubnju je li to znači obvezatnu zamjenu cijelog vražjeg bubnja sa pripadajućim ležajem i semeringom ?

mali grizzly
30.03.2010., 23:43
Koncept nezamjenjivog ležaja se sve više susreće... Zašto? Zato jer serviser uzme veliki novac za zamjenu ležaja u klasičnom konceptu, a pri tome malo ostane proizvođaču. Pa su se domislili te "amerikanizirane" koncepcije gdje ipak skoro sav novac ostane proizvođaču, a eventualno radni sat naplati serviser. Dodatno - manje košta izrada takve perilice jer nemaju troškova s brtvom i mnogobrojnim vijcima koje spajaju poluškoljke kade.

Kako doista ne znam koji model ima, a koji nema zamjenjiv ležaj - najbolje da kupite model nekog proizvođača koji ima na svojim online stranicama tzv. eksplozivne nacrte ili pak upitajte u servisu dotičnog.

Na kraju - plastične kade su neki vrag za izmijeniti ležaj jer koji put ne ide nego u stilu: Ne na silu nego uzmite veći čekić! Pa kada zna puknuti ako sklizne čekić pri udarcu ili slična situacija... Čuo sam neke horror cijene koliko košta taj "ansambl" kada s bubnjem, ležaj unutra i još neke sitnice - pa to su cijene preko 200 eura i to se definitivno ne isplati onda mijenjati!

Z e t t a
02.04.2010., 00:33
Koja je po vama najkvalitetnija marka?
Onako iskustveno, preko frendica, rodbine, obitelji?
Mnogi naši kažu slovensko GORENJE, ali ja nekako više vjerujem u inozemne proizvođače, ne znam zakaj :rolleyes:

Z e t t a
02.04.2010., 12:18
Zar nitko?
Kupujem perilicu pa je svaki savjet dobrodošao....

laella
02.04.2010., 16:27
Pitaš na krivom mjestu :mig:. Na Interijerima imaš cijelu temu o perilicama rublja i još nekoliko sličnih tema, tamo ćeš, vjerujem, naći ono što te zanima :mig:

Francesca
03.04.2010., 18:25
grizli proradio dozator omekšivača :D
nekaj od svega onoga kaj si mi rekao da napravim je upalilo ;)

još samo da sredim ovu za suđe :rofl:

fala još jednom :)

mali grizzly
03.04.2010., 20:17
Kod posudice za omekšivač ne može biti nego 2 grupe problema:

1) Talog, skoreni omekšivač ili plijesan zaštopa rupu/koljenasti sifon te male posudice i onda se voda prelijeva preko ruba i omekšivač većim dijelom zaostaje i još se situacija pogoršava tamo dolje.
2) Dirigiranje mlaznicama - što je zadaća programatora odnosno to se može provjeriti da kad stroj uzima zadnju vodu za ispiranje, otvorite ladicu i kažiprstom popipate da li odozgo dotječe vodu gdje bi trebala biti posudica od omekšivača (obično oznaka III ili C). Može se rijetko dogoditi da se te rupe gore na mlaznicama zaštopaju djelomično od kamenca pa to nije onda loše malo pročačkati...

Tko pak nije voljan za neku akciju u svezi uzimanja omekšivača, onda mu preostane rješenje da kupi deterdžent koji već sadrži omekšivač. To je niz godina imao samo "Dash" (prije talijanski branda, a sada vlasništvo Procter & Gamble koja ima i brand Ariel) i cijena mu je bila doista paprena (2x skuplji od Ariela). Princip je da se dio kationskog tenzida (koji je zapravo omekšivač i koji ima svojstvo da omekša tkaninu, ali je nepogodan za pranje jer jako iritira kožu) oslobodi u momentu rušenja pH kad nailazi faza ispiranja. Inače, pH je prigodom pranja rublja na programu bijelo s klasičnim deterdžentima negdje u zoni 10 (jako lužnato). Znači, iskorištena je kemijska finta kojom se iz mješavine anionskog, neutralnog (=deterdžent) tenzida u smjesi s kationskim, zahvaljujući coatingu (oslojenju) kationski oslobodi tek u fazi ispiranja. Dash je prije 5-6 godina bio bolji od Ariela, ali sada ga nema smisla kupovati jer je i dalje puno skuplji od njega, ali je lošiji (jasno, Procter&Gamble čuva paradnu marku i Dash su kupili više radi prodora na ITA tržište nego što su ga dalje razvijali).

Sada imate i relativno povoljan takav deterdžent domaće proizvodnje pod imenom Vista koji ima sadržan omekšivač. Na ljestvici od 2 do 5, ako je očajna Ava čista duja, a novi Ariel s 7 enzima čista 5 - Vista vam je solidna četvorka!
Probajte i nećete požaliti jer time uštedite na omekšivaču (doza od 3/4 čepa košta koliko i doza praškastog deterdženta od 100 g za pranje). Domaće, a dobro!

bulthaup
03.04.2010., 21:16
Nisam znao da ovo postoji. Dobra ideja hvala.

mali grizzly
03.04.2010., 22:58
Ne samo da postoji nego i računica "štima"...

Npr. doza omekšivača, recimo neka tipična bi bila cca 55 mL, za jedno pranje stoji od 0,50 do 1 kn - ovisno o nabavnoj cijeni omekšivača i koliko ga treba staviti (prevedeno - koliko je razvodnjen).

100 g vrhunskog deterdženta stoji cca 1,5 kn za jedno pranje bijelog, a osrednji se mogu pronaći i po cijeni 1 kn za 100 g.

Kad se zbroji, ispadne da bi neko tipično pranje zahtijevalo cca 2 do 2,5 kn za napuniti ladicu deterdžentom i omekšivačem, zar ne?

Deterdžent s omekšivačem " Vista" pak imate u samoposlugama za cijenu cca 50 kn pakovanje od 4 kg - što bi bilo nekih 40 doza iliti skoro upola manje troška po jednom pranju!

Z e t t a
08.04.2010., 20:27
Da morate birati između Whirpool, Bosh i Zanussi,
koju biste perilicu odabrali?

Sve tri su energetska klasa A, 1000 okretaja, kapacitet 5 kg.
Cijena oko 2000-2200 kn.

Whirpool: http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/5239/perilica-whirlpool-awg5101/

Bosh: http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/2484/perilica-bosch-waa20162by/

Zanussi: http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/4127/perilica-zanussi-zwf1000m/

mali grizzly
08.04.2010., 20:58
Bosch ili Siemens - nema dvojbe... (da me ne bi tko krivo razumio, tvornica je ista i modeli su veoma slični, tj. razlika u nebitnim estetskim detaljima, ali su kase odvojene Bosch i Siemens pa to moje pisanje nije reklama).

Zašto? Meh. jako robustne, pouzdane i gumeni dijelovi prvoklasni (nikad nisam mijenjao prednju gumu na Bosch perilici jer naprosto nije bilo potrebe).


Whirpool - neizravno, to je tzv. amerikaniziran proizvođač koji jako puno izvozi u SAD - što znači da je podlegao tamošnjoj dogmi da se aparati ne servisiraju nego se naprosto bacaju prigodom prvog kvara. Ne tvrdim da nemaju dobrih aparata, ali oni traže profit preko bare i zasigurno je to ostavilo dubok trag na koncipiranju njihovih uređaja.

Zanussi - to vam je posljednjih nekoliko godina low cost brand korporacije Electrolux i nema više dodirnih točaka s originalnim talijanskim proizvođačem (ostalo samo ime!). Meni se Electrolux u sferi perilica ne dopada, a otkad su kupili AEG (nekoć špica u perilicima i rashladnoj tehnici), Nijemci bježe od tog branda i to sve govori. Electrolux usisavači i rashladna tehnika su veoma dobri i pouzdani, ali perilice - ne znam, nije problem u tome što ih oni ne znaju praviti nego se najviše kupuje baš perilica i onda mi se čini da im nije u interesu da proizvode dugovječne perilice (dinastija Wallenberg je vlasnik Electroluxa i oni su pandan Todi u RH - tamo je sve podređeno profitu).

jele86
09.04.2010., 00:02
Ne znam mogu li ovdje pitati, ali idem probati. Imam perilicu rublja Samsung P1253 staru 4 godine. Već se dva puta pokvarila i zvala sam ovlašteni servis, prvo su mi promijenili grijač, koji je bio dobar, pa idući put pumpu za vodu i treći put su shvatili da je pravi kvar neka žica koja se odvojila pa su je zategnuli i to je neko vrijeme radilo, ali se sada opet pojavljuje isti kvar - ne želi odvrtiti centrifugu. Budući da je istekla garancija, a ovi majstori mi se nisu pokazali kao da znaju što rade mene zanima ima li netko preporuku za majstora u Zagrebu koji zna što radi.

mali grizzly
09.04.2010., 07:56
Stroj ne odvrti centrifugu iz dva razloga:

1. Ne radi pumpa pa onda imate u kadi vode, a većina proizvođača ima blokadu centrifuge za tu situaciju jer kad bi startala onda bi postojao rizik da pregori motor (voda u bubnju unosi strahovitu neravnotežu prigodom centrifugiranja). Znači, prvo provjerite da li stroj prazni vodu PRIJE faze kad nastupa centrifuga. Ako ne prazni vodu, pogledajte filtar od pumpe da nije nešto dolje zaštopano (krpica, piljak kamenca ili nešto tome slično blokira pumpu?).

2. Otišao programator odnosno u vašem slučaju vjerojatnije upravljački modul jer je to novi stroj pa onda nema centrifugiranja. Centrifuga je preko elektronike regulirana na bazi tahogeneratora u motoru koji daje povratnu informaciju o brzini rotacija (ono kad uspinje 400 pa 600 pa 800 itd). Može biti i kvar tahogeneratora u motoru, ali to je malo vjerojatno...

BTW - kakav je to majstor koji mijenja bespotrebno grijač!? Odvoji kleme, stavi instrument i odmah vidi da je grijač ispravan i vrati kleme!?

Može biti i ta verzija da je negdje odspojena žica uslijed trešnje, ali prvo vidite da li stroj ispumpava jer je to preduvjet!

joker_mk
09.04.2010., 17:50
Pozdrav svima, imam problem sa perilicom rublja Gorenje WA 482. Naime pri oktretanja bubnja mnogo lupa, primetio sam da ustvari bubanj struzi na fiksni metalni obruc koji se nalazi oko njega

http://img85.imageshack.us/img85/1231/img3326d.jpg

E sada, citao sam u ovoj temi kakve sve ne kvarove ima... moje pitanje je dali da vadim remenicu da mijenjam lezajeve i semeringe, ili je nesto drugo uzrok sto je bubanj toliko klimav ili pak takav treba i da bude...

Molio bih za pomoc i mislenje. Hvala.

Brinettaa
09.04.2010., 17:54
Imam perilicu gorenje WA 63080 ,6.5 Kg,800 okretaja
prezadovoljna sam sa ovom mašinom :top:
jos 5 god garancije :top:

mali grizzly
09.04.2010., 18:52
Skoro da nema dvojbe da su otišli ležajevi bubnja, a što je (nažalost!) velik kvar koji traži dosta majstoriranja ukoliko se to želi napraviti u vlastitoj režiji.

Ukoliko tražite majstora za promijeniti ležaj, računajte na iznos bliži 1 000 kn nego 500 kn jer obično treba još ponešto promijeniti uz ležajeve i semering (tipa gumena cijev, prednji mijeh itd.).

No, pozabavimo se problemom...

Uhvatite čvrsto prstima za rebro bubnja i onda cimajte prema sebi - prema zidu i gore-dolje odnosno lijevo-desno. Ako su ležajevi u besprijekornom stanju, onda bubanj nije klimav ni u jednom od ovih navedenih smjerova i moguće je samo osjetiti pod rukom kako klizi kada pod ovjesom/amortizerima.
Znači, svaka klimavost i čak eventualno klackarenje bubnja govori da su ležajevi za zamjenu, a semering (ona gumena radijalna brtva ispred njih) probijen uslijed trenja i voda prodrla u ležajeve.

Drugi simptom je buka - naime, ako su ležajevi OK onda nema tutnjave i lupe koja je karakteristična za dotrajale ležajeve...

Obrnite par stranica prije na ovom forumu i tamo sam već napisao kako se mijenjaju ležajevi i to je prilično bagatelno što se tiče troška u vlastitoj režiji (2 ležaja su cca 40-50 kn plus semering par desetina kn), ali ima oho-ho posla jer na Gorenje su ležajevi u trokrakom križu otraga (nalik na Mercedes simbol) i onda to treba odviti nakon što se skine remenica (imate osigurač ispred!).

joker_mk
09.04.2010., 19:13
Veliko hvala na brzom odgovoru...

Voljan sam probati pa makar i zaglavio, pa odna cu ako treba zvati profesionalca.

Evo jos par slika da razjasnimo stvari

http://img251.imageshack.us/img251/8529/img3325j.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/2302/img3322y.jpg

Odstrafio sam ovaj straf, koji je bio zaljepljen, ali ne mogu da skinem ovu remenjacu. Vukao sam svom snagom ali nece, dali ima koja caka ovde?


Edit: Da se ne razumemo pogresno... Bubanj klima u odnosu na fiksni metalni obruc koji se nalazi oko njega gledan sa prijedne strane, a u odnosu na remenjacu bubanj uopste ne klima... kako pomicem bubanj tako remenjaca, koja se nalazi pozadi, savrseno prati njegove pokrete... dali su otisli lezajevi u ovom slucaju?

mali grizzly
09.04.2010., 19:33
To su vam situacije kad ne ide na silu nego treba uzeti veći čekić!

Tako glasi stara šala, ali to je istina kad se skidaju ležajevi jer nikad ne znate na što ćete unutra naići (mogu biti već totalno razbucani ležajevi pa ostane samo unutarnji prsten, recimo)...

Remenica je fiksirana preko osovine bubnja i logično da se ona ne "cima"!

Znači, ono što se cima je bubanj u odnosu na kadu (mislim da se to u vašim krajevima naziva praonik) jer ležajevi su unutr. prstenom oko osovine bubnja, a vanjskih prstenom uglavljeni u kadu (praonik). Kad imate situaciju da se poveća zazor u ležajevima onda se "klima" između kade i bubnja, a ne između bubnja i remenice.

Što se tiče skidanja remenice - imate obično mehanički osigurač ispred koji je nužno skinuti prije pokušaja skidanja remenice. To vam je zeger koji se skida na principu da se razmiču dva kraja nepotpunog prstena s rupicama, najbolje pomoću specijalnih kliješta koja imaju svi majstori, a ako nema - onda pozorno i s mnogo obazrivosti da se ne ranite pomoću dva šerafcigera razmičite rupice.

Osovina se obično izbija van iz remenice pomoću udaranja via tvrdo drvo (hrastova letvica ili neka kajla) da se ne bi oštetilo osovina odnosno navoj za remenicu. Ponekad nije dostatan 2 kg čekić nego treba još i veći kao što sam humoristički napisao na početku. Kad izbijete osovinu bubnja onda imate obično tri vijka koji drže nosač ležajeva i oni znaju biti gadno prišarafljeni jer je tu centar potencijalnih vibracija i tu se ponekad zna dogoditi da pukne ključ kad ih odvijate (privinuti su zračnim moment ključem!).

Kad uklonite ta tri vijka na periferiji nosača onda imate slobodan nosač ležajeva u ruci i pažljivo ga izvadite van, tako da ne oštetite kleme grijača i ostalu elektriku i da se ne povrijedite.

Poslije slijedi uvid u stanje semeringa i ležajeva - ako su toliko propali da je eventualno oštećena i osovina bubnja, onda morate naći tokara da zagladi osovinu. Ali to je rijetko da toliko uznapreduje...

Kupite semering u radnji za dijelove za bijelu tehniku i kupite ležajeve (prednji s dva plastična prstena, a stražnji 2Z s dva metalna prstena) po brojevima u trgovini koja uvozi FAG, SKF ili japanske ležajeve. Ne kupovati one poljske ležajeve u celofanskim pakovanjima po 5 koji nemaju ni prstene nego su otvoreni. Cijena ležaja je otprilike 3 eura (20 kn) i dimenziju je lako identificirati mjerenjem vanjskog/unutarnjeg prstena (standardni strojarski elementi)...

mali grizzly
09.04.2010., 20:32
Koliko vidim na gornjoj fotografiji - imate i nedvojben dokaz da je voda prodrla kroz semering do ležajeva jer se vide tragovi hrđe iznad grijača, a što znači da je voda probila smjerom uz osovinu bubnja i slijeva se dolje u kapima niz stražnju stranu kade. Probajte prstima zavući gore i obrisati te tragove hrđe iznad grijača...

To vam je posljedica probijenog semeringa!

joker_mk
10.04.2010., 00:06
Evo do sad sam se mucio i za danas odustajem. Izvadio sam remenicu vrlo lako, odsečnim udarcem na donji deo i odma je odskočila iz ležišta. Taj trokut me je izmučio, ko je zatezao te šrafove svaka mu čast, jedva sam ga odštrafio. Zatim udarcem preko drvenog stuba na osovinu sam izvadio trokut vani... E sada se lepo vidi da je jedan ležaj, onaj bliži bubnju, skroz razbijen, a onaj drugi je u boljom stanju. Udarcem preko štrafcigera na ležaj, sam izvadio onaj zdraviji ležaj lako, dok onaj drugi se skroz polomio i sad je prsten ležaja ostao i ne mogu da ga izvadim, deo koji leži na trokut. Sutra ču opet da se mučim...

Evo još fotosa, molim ako možete videti dali je stvarno ovo deo ležaja ili tako treba da bude

http://img412.imageshack.us/img412/4838/clipboard03w.png

A ovo je druga strana gde je ležaj ceo izašao

http://img545.imageshack.us/img545/1990/clipboard04.png

Inače evo ovi iz Velenja kakve ležajeve stavljaju u veš mašinu i pišu da je Made in Slovenia (a ležajevi Made in Taiwan)

http://img638.imageshack.us/img638/9553/clipboard01ki.png

http://img338.imageshack.us/img338/2540/img3328b.jpg

Ovaj razbijeni ležaj ne mogu da vidim ni koji je broj... pa ako neko zna molio bih za info, ovaj drugi je 62032.

mali grizzly
10.04.2010., 00:48
Uglavnom je to ono što se tipično vidi, a to bi bilo da je jedan razdrocan dok je onaj stražnji još kako-tako...

E sad pripazite dobro jer vam broj i ne treba nego odnesite vanjski i unutarnji prsten razbucanog ležaja u neku prodavaonicu dijelova za aute/motocikle/poljoprivrednu mehanizaciju ili slično gdje imaju kuglične ležajeve. Pomoću šublera se izmjer unutarnji fi i vanjski fi pa se onda u tablici učas odredi koji je broj drugog ležaja jer su to standardni strojarski elementi i nema tu puno dilema i dvojbi...

Zaboravite ovo što piše gore na ležajevima (Taiwan i dr.) te se usredotočite na to da nabavite 2 kuglična ležaja švedske proizvodnje SKF ili njemačke FAG jer su oni vodeće firme u EU u izradi ležajeva. Pogledajte u imeniku ili se raspitajte uokolo tko drži njihove ležajeve jer se ne isplati riskirati tako zahtjevan popravak i onda ugraditi nešto trećerazredno od ležajeva unutra.

Prvi ležaj - onaj koji je bliže vratima stroja mora biti s duplim plastičnim zaptivnim prstenom (ti su skuplji cca 10 %, ali bolje brtve mast i bolje su otporni na vlagu).

Drugi ležaj - onaj koji je bliže stražnjem poklopcu mora biti s metalnim zaptivnim prstenovima jer taj samo drži aksijalu i nema tako teške radne uvjete kao prvi (pitajte za ZZ ili 2Z u radnji).

Semering - pogledajte broj koji piše na semeringu i onda potražite isti takav u prodavaonici dijelova za bijelu tehniku. Semering se stavlja nakon ležajeva i to tako da se stranice (bočno) ulijepe silikonskim kitom ili Neostik ljepilom kako se ne bi dogodilo da rotira oko vanjskog oboda. Tražite original Gorenje semering ili pak pogledajte u nekoj radnji auto-dijelova možda i oni imaju semering po standardnom broju u asortimanu, ali to je prava rijetkost da proizvođač bijele tehnike ima semering iz standardnog asortimana (obično su tzv. sa šeširićem, tj. zaptivna radijalna brtva s pokrovkom).

Cijena:

aproksimativno 3 eura (cca 20 kn) ili tu negdje je pojedinačni ležaj prvoklasnog proizvođača

semering bi trebao biti u rasponu 5-7 eura (35 do 50 kn).

Kad nabijate u nosač ležajeve, onda pozor - uzmite stari ležaj i tucite preko njega da ne bi oštetili novi ležaj ili pak pogledajte da li netko od susjednih majstora ima bakrene nabijače baš za tu svrhu. Nježno kuckajte dok se ne čuje blomp kad ležaj sjedne i udari dolje!

mali grizzly
10.04.2010., 00:58
Sada sam vidio gore da se žalite da je ostao vanjski prsten onog ležaja bliže bubnju unutra u nosaču...

To se riješi ovako (makar ne ide lako!):

Ulijte oko prstena strojnog ulja ili pak nasprejajte WD 40 i pustite da se slije niz vanjski prsten ležaja da lakše klizi kod izbijanja....

Trokutasti nosač okrenite tako da je taj zaostali prsten dolje i onda uzmite stari, veći šerafciger i nađite pogodan kut pod kojim ćete udarati prsten. U početku, dok nema odmaka prstena morate uglaviti šerafciger u žlijeb od kuglica vidljiv unutra u prstenu i tucite polako iz svih smjerova. Kad konačno bude potisnut 2-3 mm, onda uglavite šerafciger unutra i tucite dalje po gornjoj površini zaostalog prstena... Nakon 10 minutnog kuckanja obično izađe van, ali ponekad treba i više vremena. Važno nauljiti prethodno jer u ležaj je prodrla voda pa je korodirala površina nosača unutra i to otežava stvar....

joker_mk
10.04.2010., 14:58
Da napisem dokle sam stigao....

Nakon velike borbe sa tim vanjskim prstenom lezaja, ja sam pobedio, on je izasao van, a najveci gubitnik je ispao strafciger koji se na vrhu ceo savio. Onda sam lepo to sve pocistio i stavio ulje. I to je to, bar do ponedeljka, jer danas je subota a radnje su vec zatvorene i ne mogu da nabavim potrebne delove. Do veceras cu staviti sliku strafcigera da vidite kakva je to bila bitka, bitka i po... pola sata sam lupao cekicem.

U ponedeljak cu opet napisati kako mi ide sklapanje.

Pozdrav i hvala na svim savetima.

mali grizzly
10.04.2010., 15:22
Kako ono vele u Bosni: Dal ju znam! J..o!!!

E pa stoga vam je bio savjet gore da uzmete stari šerafciger i znam točno kakva je to muka (mrzim iz dna duše mijenjati ležajeve i na suđerici i na perilici, a tko to nije radio - e taj sretnik ni ne zna što se tu ima za mrziti).

No, ajmo mi dalje - dakle kad kupite nove ležajeve, onda s nekom krpom obrišite iznutra trokutasti nosač da ne bi bilo kakvih čestica ili tragova. Onda stavite ležaj - i na njega stari ležaj pa preko njega lagano kuckajte dok ne sjedne. Pazite, ako ostane i 1 mm prostora dolje između ležaja i ruba šupljine, onda će vam za toliko "viriti" semering kasnije i to ne bi valjalo. Izmjerite šublerom preliminarno koliko je duboka cilindrična šupljina i koliko je debeo nov ležaj tako da znate kasnije prekontrolirati da li je "sjeo" do kraja.

Kao što smo napisali - semering ulijepite Neostik po vanjskom rubu ili pak silikonskim kitom da ne bi eventualno "krenuo" za rotacijom osovine. Ne mrljati osovinu nekim strojnim uljem, WD 40 ili slično jer masnoća uništava gumu semeringa i to se ne smije raditi. Neki semerinzi su tvornički malo podmazani po onoj usni, ali je to specijalna prozirna SILIKONSKA mast (kakva se koristi za vodovodne slavine) i ta ne uništava gumu. Čak je pametno malo obrisati osovinu od ostataka ulja prije stavljanja semeringa. Dobar semering ima dvije usne i unutra je kružna opruga koja drži kontakt usne i osovine, a vijek trajanja bi bio negdje cca 1 000 do 2 000 ciklusa pranja.

Još imate problem s trokrakim nosačem. Naime, morate imati nekog jačeg da vam pomogne malo u jednom trenutku kad su zašarafljena dva vijka na periferiji - treći krak je onda pod tenzijom i nije ga lako približiti da rupe nasjednu jedna iza druge i da se unutra gurne vijak i sve to zašerafi. Zato je zgodno da vam netko jači jakim potiskom gura u smjeru vrata stroja taj treći krak dok se bakćete s vijkom i kako ga privinuti. Možda čak nije loša ideja kupiti i nova ta 3 vijka za trokraki nosač, ako su oštećena ili navoj izrauban jer ti vijci drže puno toga bitnog oko rotacije/vibracije.

jele86
10.04.2010., 20:24
Hvala vam na opsežnom odgovoru, ali ja pretpostavljam da izbacuje vodu jer normalno odradi program do centrifuge, a onda više ne želi. Budući da ja baš ne bi puno kopala po tome jer nisam niti malo stručna meni bi samo trebao broj nekog majstora koji bi mogao doći i pogledati! :)

mali grizzly
10.04.2010., 21:54
Nemam tel. brojeve "pouzdanih" majstora za perilice, štoviše nemam čak ni jednog tel. broja ili poznanika koji bi se time bavio (imao sam prije dosta godina jednog iz razreda koji je kasnije otvorio obrt za bijelu tehniku, ali se time više ne bavi jer je propao). Razumljivo, nisam imao potrebe za njima i imam čak suprotan problem, a to bi bio da kad se pojavim u servisu imam problem kako nastupiti i kupiti dio koji mi treba jer budim temeljitu sumnju na tzv. "fušera" u njihovim očima. Srećom pa danas ima tih njemačkih/engl. online prodavača dijelova za bijelu tehniku i tamo ne pitaju nego bi samo prodavali, prodavali, prodavali...

Iz mog iskustva, tada je otišao programator ili upravljački sklop oko tahogeneratora i to će biti skup popravak koji jedva da se isplati u slučaju stroja koji se bliži petoljetki. Kupite jednostavno novi stroj jer košta blizu 2 tisuće kn, a majstora koji će doći "baciti pogled" ćete morati platiti minimalno sto kn (barem toliko čuo da računaju dolazak). Ne isplati se ništa značajno ulagati u stare strojeve jer dijelovi su ponekad vraški skupi, osobito oni koji produlje radni vijek stroja (tipa novi programator, motor i tome slično).

Žao mi je, ali bojim se da je otišlo nešto skupo oko regulacije/upravljanja centrifugom jer je to dosta el. kompleksno (tahogenerator, pa balans testira pa onda diže broj okretaja postupno)...

Epos
11.04.2010., 21:05
cemu sluzi onaj plasticni (izgleda ko karton) poklopac koji se utakne/zaljepi i pricvrsti sa dva stifta na dno perilice? utisavanje buke? sprecavanje kukaca da se gnijezde u vesmasini ili nesto trece?

rijec je o candy perilici.

mali grizzly
11.04.2010., 21:51
Kolektorski motori (zbog četkica!) su bučniji od prijašnje generacije motora za perilice i zato mnogi proizvođači stavljaju dno plus još sloj mineralne vune u dno da se priguši buka (tipično bi bilo 55 dBA prigodom pranja i nekih 75 dBA kod centrifuge).

Također, mnoge skupe perilice danas imaju i aqua stop sistem koji pak nije uopće izvediv bez dna jer dolje je plovak od stiropora koji prekida električno dovod vode u slučaju da ga procurjela voda odigne...

Jedini je problem što dno donekle ometa ventilaciju motora jer nema dovoda svježeg zraka odozdo...

Epos
11.04.2010., 22:27
Kolektorski motori (zbog četkica!) su bučniji od prijašnje generacije motora za perilice i zato mnogi proizvođači stavljaju dno plus još sloj mineralne vune u dno da se priguši buka (tipično bi bilo 55 dBA prigodom pranja i nekih 75 dBA kod centrifuge).

Također, mnoge skupe perilice danas imaju i aqua stop sistem koji pak nije uopće izvediv bez dna jer dolje je plovak od stiropora koji prekida električno dovod vode u slučaju da ga procurjela voda odigne...

Jedini je problem što dno donekle ometa ventilaciju motora jer nema dovoda svježeg zraka odozdo...

candy perilica koju sam jucer kupil za 3600 kn a dva tipa iz ducana koji su je dostavili i montirali jednostavno nisu postavili tu plastiku s donje strane. ostavili su je sa najlonom i stiroporom kaj sam ja sve bacil u smece. danas listam uputstvo za upotrebu i vidim da je ta crna plasticna podnica trebala bit postavljena. i kaj sad da delam? da odem u ducan i trazim novu jer su monteri zajebali stvar tj zurili se doma u subotu pol sata prije kraja radnog vremena? ako je i malo zvuk tisi s tom podnicom zelim to imat jer sam je i platio !!! ljut !!!

rijec je o crnoj plastici debljine 2 mm supljikavoj po duzini ko onaj ambalazni karton. na jednom kraju se utakle u lim, sastrane su ljepljive trake a na drugom kraju se stave dva stifta. naglasavam da nema nikakve mineralne vune nego je samo ta plastika u igri. dal to onda utisava zvuk opce ako nema vune? ako pak ne utisava cemu sluzi? aqua stop ocito nije jer taj pod ne dihta vodu...
rijec je o:http://www.candy.hr/default.aspx?id=212

ps
cinjenica je da bosch iste klase kod frendice u kuhinji zvuci puno tise od moje candy u keramickoj kupaoni (punoj jeke). ak se zacepi dno supljikavom plastikom mozda bi bilo kaj tise?

mali grizzly
11.04.2010., 22:58
Crna šupljikava plastika apsorbira zvuk kao i mineralna vuna, mislim principijelno je to isto...

Gledajte, ne bih se htio miješati u tu stvarno specifičnu konkretnu situaciju, ali u slučaju da ostanete praznih ruku - za cca 70 kn možete u Bahausu ili Baumaxu kupiti tzv. podlogu za perilicu koja je debljine cca 3 cm i koja je namijenjena baš utišavanju zvukova. Mislim da je čak i bolja od tvorničkih rješenja, bar koliko sam vidio...
Bitno je da uzmete mjere perilice (dubina puta širina) jer je to fleksibilno, nalik robustnijem otiraču i to vam onda besplatno izrežu na mjeru tamo odmah na odjelu iverica i panel ploča.

joker_mk
12.04.2010., 19:41
...Evo štrafcigera, junaka koji je pao u bitci za rdjavog ležaja...

http://img519.imageshack.us/img519/4962/img3334v.jpg


...dakle evo izveštaja... danas sam kupio ležaje "trojku" i "četvorku" SKF, cena 9 eur oboje, i semering 1,5 eur, taj prsten koji se nalazi izmedju lezaja i semeringa nije bilo nigde za kupit, a nekoliko "majstora" su me ubedili da to ne mora zameniti jer nije ošteceno i da to samo potpunuje prazan dio iznedju ležaja i semeringa, jer ranije u Gorenju su montirali veće ležaje a sada su manje pa mora se nešto stavit..., u svakom slučaju ceo grad sam obišao i nije ga bilo nikud, u Gorenje servisu su mi rekli da čekaju delove pri kraju ove nedelje, a toliko se ne može čekat... i to je to, stari prsten je teškom voljom morao natrag.

Kako ste me savetovali obrisao sam lepo i trokraki držač i osovinu od ulja, i preko starih ležajeva sam ugurao nove, stavio sam lepak na semering na kontakt sa trokrakim držačem, finim brusnim papirom sam obrisao mesto na kadu oko osovine gde treba da legne semering, i tamo stavio lepak. Stavio trokrak na svoje mesto, zaštrafio štravove, vratio konusni dio i opet zaštrafio remenicu, na štraf sam stavio lepak za štrafove pa zato večeras čemo se uzdržati od probe perilice. Sutra ču opet pisati da kažem (nadam se da se pofalim) kao je prošla proba perilice.

Sada kad cimam bubanj, uopšte ne cima u odnosu na kadu.

Pozdrav.

mali grizzly
12.04.2010., 20:40
Bravo! Nije loše za nekog tko to radi prvi put (debitantice, rekli bi u dokumentarcima za takav podvig)...

Prsten doista nije bitan i dobro (iskreno!) su rekli da stavljaju tu bižuteriju jer je ludnica s tim ležajevima i to nitko nije u stanju u centralnom servisu u Ljubljani identificirati onako kako se to danas radi (online eksplozivan nacrt stroja pa po modelu) nego traže mušterije i tamo da izravno donesu ležaje pa onda po očitanom broju (onda ni ne treba servis nego to može bilo koji prodavač u radnji gdje trže ležajeve). Prsten nije bitan nego samo da "popuni" šupljinu i ne treba ga ni mijenjati ako nije rastreskan od te siline kad ode prvi ležaj pa se to klackara unutra...

Ovako - limitirajući faktor trajanja nije ležaj po sebi (SKF ili FAG ležajevi su fantastične kvalitete i imaju masti oho-ho unutra pod nekim normalnim uvjetima, a o čemu svjedoči i pojava da ih u motorima ne treba skoro pa nikad mijenjati jer tamo nema deterdženta koji bi se probio u ležaj i pokupio kemijski svu mast unutar njega). Ograničavajući faktor je semering! Čak imaju danas i ležajeve za povišene temperature i imaju čak i verziju za ekstremno teške uvjete rada sa semeringom unutar ležaja (FAG inovacija), ali su ležajevi za perilicu presitni i to još nije "stiglo" do tih sitnih dimenzija.

Sada uzmite luk, prerežite ga napola i onda polovinom luka prebrišite otraga rostfrei kadu perilice iznad grijača da uklonite hrđu. Zašto? Zato jer vas možda neće biti doma ili da nekome drugom olakšate dijagnozu eventualnog kvara za par godina - dostaje pogled na zonu iznad grijača i ako tamo ima hrđavih curkajućih tragova, nema dvojbe da je otišao ležaj i semering...

Što se tiče trokrakog nosača - nemojte misliti da nema gore. Ima! Bosch/Siemens ugrađuju četverokrake i vijci nisu obični sa šesterokutnom glavom nego TORX, a što traži industrijski ključ i to nije tako lako za pronaći po kojekakvim radnjama i onda imate još i veći problem.

BTW, osvrnite se kad je kakva akcija bacanja krupnog otpada pa si nabavite još jedan trokraki križ za Gorenje (to je njima vječno, klasika skoro, kao Sinatrine pjesme). Onda kupite još dva ležaja i još jedan semering i kad se opet desi kvar, imate mogućnost sve to zamijeniti istu večer, a kasnije tragate opušteno za dijelovima...

joker_mk
15.04.2010., 16:13
Perilica radi sasvim u redu!

Kada vrti pri pranju, ili kada vrtim bubanj rukom, cuje se neko tiho cijukanje kako da bubanj dodiruje gumu na vratima (prijedni mijeh), ali kada je na centrifugu... tiha je kao prvi put kada smo je uklucili. Mislim da je guma nekako popustila jer bubanj je bio ceo zardroncan i to izgleda dosta dugo, sudeci po stanju lezaja koji sam izadio iz perilice. Nadam se da ce ovo nestati nakon nekoliko ciklusa pranja. Pa i ne nestane, ne smeta mi... najvaznije je da sada dobro radi. Pozdrav.

mali grizzly
15.04.2010., 17:59
"Cijuče" vam novi semering odnosno pročitajte gore što sam napisao kako stavljaju a priori specijalnu, za gumu neškodljivu, SILIKONSKU mast oko usne semeringa. E funkcija te masti je da spriječi akustičku nuspojavu novog, posve priležućog semeringa jer mast oko usne priječi trenje metala i posve nove silikonizirane površine gume. Znači, ništa što bi vas trebalo brinuti (iako zna ići na živce!) i nestat će samo od sebe nakon par desetaka ciklusa pranja kad usna malo dobije širu dimenziju od habanja...

Drago mi je da ste uspjeli i osjećam se valjda kao one savjetnice iz ženskih časopisa što daju savjete čitateljicama s temeljito uzdrmanim brakovima :-)))

Budite ponosni jer ste po cijenu jednog upropaštenog šerafcigera popravili najveći kvar na perilicima rublja, koji ovdje u Zagrebu rijetko koji majstor hoće riješiti ispod 100 eura plus ležajevi/semering...

octopussy
19.04.2010., 13:31
Pozdrav svima! :mig:


Molim misljenje za sljedecu perilicu i sta opcenito mislite o Indesitu?


http://www.konikom.hr/p6313/perilica-susilica-indesit-widxl-106/product_info.html

hvala!!

mali grizzly
19.04.2010., 14:31
Hu, koja cijena... Pa za 3 tisuće kn dobijete Bosch ili Candy koji su u perilicama dva razreda iznad Indesit.

Indesit, Ardo i još neke marke su tzv. slaganci odnosno drugorazredni brandovi talijanskih kapitalista u sferi bijele tehnike koji preko njih "utapaju" zastarjele modele, specijalno slagane modele s komponentama niže kakvoće i ima tu još oho-ho kombinacija - osobito u svezi s izvozom na specifična regionalna tržišta slabije kupovne moći i po niskim cijenama. Da skratim priču, time zarade na volumenu (na tisuće aparata, usprkos nižoj cijeni), a ne kompromitiraju paradni brand pod čijom zastavom zapravo posluju.

sceletroy
19.04.2010., 22:30
Pozdrav svima! :mig:


Molim misljenje za sljedecu perilicu i sta opcenito mislite o Indesitu?


http://www.konikom.hr/p6313/perilica-susilica-indesit-widxl-106/product_info.html

hvala!!

za 500 kn manje možeš kupiti zanussi od 1200 okr i 7 kg, a zanussi nije ništa drugo nego electrolux

ccecca
21.04.2010., 14:27
Molim vas, kakva je razlika izmedju ZWF1000M i ZWF2105W (osim sto uz ovu prvu po nesto povoljnijoj cijeni daju i usisivac) ?????

ccecca
21.04.2010., 14:30
Vjerovatno znate da je rijec o Zanussi ves masini :)

lp_chandler
22.04.2010., 17:17
Pozdrav ljudi!

Evo pročitao sam zadnje 3-4 stranice, ali svejedno imam par pitanja.

Ovih dana namjeravam kupit svoju prvu vešmašinu, moram priznat da se ni malo ne kužim u njih, student sam (informatika), ali kako sam na stanu već 3 godine, došlo je vrijeme da prestanem doma nosit zmazan veš :)

Pitanja
1. Budući da će se ta vešmašina dosta slabo koristiti, vjerojatno jednom tjedno (cura i ja samo u stanu) pretpostavljam da je nekih 2500kn (kolko bih htio potrošiti) dosta za vešmašinu?
2. Kolika je garancija za vešmašine? Rekli su mi doma da gorenje daje 5 godina, koliko je za ostale proizvođače (zanimaju me ovdje preporučene Bosch i Candy).
3. Tih 5 godina garancije, odnosi li se to na cijelu vešmašinu, ili samo neke dijelove (primjerice kod laptopa garancija ne vrijedi više od god dana na bateriju)?
4. Čitajući komentare malog grizzlya nekako sam se uspjerio na Bosch i Candy, te odbacio mogućnost nabavke Whirpoola te Electroluxa. Jesu li Bosch i Candy dobri i u tom entry levelu, kakva su iskustva ostalih?
5. Ima li trgovina u kojoj se kupi vešmašina veze sa cijelokupnim iskustvom? U slučaju kvara, nosim li vešmašinu u trgovinu ili direkt u servis? Mislim inače uzet u Konikomu (u Varaždinu sam - blizu su mi).

Evo nekih perilica koje trenutno razmatram (zbog pročitanog ovdje)
http://www.konikom.hr/p7229/perilica-rublja-candy-cm-f105/product_info.html

http://www.konikom.hr/p6171/perilica-rublja-bosch-waa-20162-by/product_info.html

Doma su mi rekli da gledam perilice iznad 1000 okretaja. Jeli to toliko važno. Jel bolje stavit na više okretaja i imat zgužvan veš ili stavit na niže okretaje pa nek se cijedi?

Unaprijed hvala na pomoći!

mali grizzly
22.04.2010., 19:28
1 000 okr/min nije neka granica dobro/loše nego jednostavni izračun govori da se kupovati perilice iznad 1200 okr./min isplati samo onima koji STALNO suše u el. sušilicama kasnije. Znači, razlika de facto je par postotaka rezidualne vlage:
1200 okr/min izvrti cca 50 % vlage van, ali to ovisi i o promjeru bubnja jer se računa obodna brzina
1000 okr./min izvrti cca 43-44 %, dakako i to ovisi o promjeru bubnja.

Kako sušilice gutaju struju (cca 3 kWh ili tu negdje), na duge staze se isplati kupiti što bržu perilicu jer se svaki % koji perilica mehanički ne izvrti kasnije skupo plati isparavanjem odnosno utroškom el. energije.


Da ne duljim, ako nemate namjeru stalno (tijekom cijele godine, a la USA) sušiti rublje u el. sušilici - gornja 2 aparata će biti posve OK i mogu se toplo preporučiti.

Moj adut bi bio Bosch, ali Candy isto jako dobar u razredu talijanskih proizvođača i oni imaju dobru opskrbu rezervnim dijelovima po nekim fair cijenama.

5 godišnja garancija je obično prigodna akcija, pred Božić ili u takvim okolnostima kad je pad prodaje ili žele prodati što više - i pokriva obično sve, a može se ponekad i doplatiti.

Mislim da sada daju 2 godišnju (provjerite!), ali to vam je sve OK jer se obično neki kvar dogodi u prve 2 godine ako je riječ o nekakvoj gluposti tipa hladan lem na el. modulu ili tako nešto... Sve su to dobri i pouzdani strojevi gore i na njih isti proizvođač daje pred Božić i 5 godina garancije, a da nije pouzdan - onda bi bankrotirao u tom slučaju, jelda?

lp_chandler
22.04.2010., 20:58
Puno hvala na odgovoru. Ah, sad kolko su pouzdani....općenito se nekad sve radilo da traje, sad kao da svaki kućanski aparat ima neki kill switch. Mi smo doma tek nedavno mjenjali vešmašinu, bila je preko 15 godina stara. Sumnjam da će bilo koja od ovih što ću uzet trajat tolko.

Ne mogu čekat do Božića, uzet ću najvjerojatnije neku vešmašinu već sljedeći tjedan. Sad je samo pitanje koju....

Garancija mi je dosta važna, jeli 2 ili 5 godina, velika je to razlika....

mali grizzly
22.04.2010., 22:10
5 godina, vjerojatno bez najmanjeg kvara bi trebale izdržati obje navedene perilice jer Candy je najbolji baš u perilicama rublja i tu prednjače pred ostalim ITA proizvođačima (iako im svojedobno baš i nije sjeo taj prijelaz na generaciju kolektorskih motora i elektroničkih programatorskih modula, ali ubrzo su se vratili na staru pouzdanost nakon prvih serija).

Bosch je pak priča za se što se tiče pouzdanosti i nadasve meh. robustnosti - to su nevjerojatno mehanički solidno dizajnirani strojevi i nikad na njima problema s nekim amortizerom, ovjesom i slično... Meni se dogodilo da jedna Bosch perilica pala niz stepenice kad je bila transportirana i osim što se ulubio lim na jednom mjestu - kada ostala na amortizerima i na ovjesu kao da ništa nije ni bilo!

E sad, kako inzistirate na garanciji - najdalje u tome je otišao Tehnomax pa si pročitajte sve te "cake" o produženim jamstvima na njihovim stranama:

http://www.technomax.hr/Uvjetiijamstva/Produ%c5%beenajamstva.aspx

lp_chandler
22.04.2010., 22:44
Nije da inzistiram na nekoj garanciji, ali nekako je lakše živjeti kad znaš da si osiguran. Do sada su mi svi preporučili Bosch tako da ću vjerojatno nju uzeti. Rekli su da je Candy ok, iako neki ljudi nemaju dobra iskustva s njom.

Bosch - ili nitko nema te vešmašine ili ljudi jednostavno nemaju problema s njom :)

Hvala ti još jednom na odgovorima. Ako će ti trebat savjet kod kupnje next gen konzole ili laptopa, onda slobodno mene zagnjavi :D :D

mali grizzly
22.04.2010., 22:57
Mana Candy je da ima previsoke cijene u RH, ali to je stvar uvoznika i kako on ima politiku na domaćem tržištu. Ipak, Candy uvijek gleda da imaju zadovoljnog kupca pa nemaju ni pretjerane cijene dijelova - a i može se reći da nema namještaljki unutra tipa da kad ode brava vrata posljedično zgori i modul programatora pa od jedne sitnice reda veličine cca 80 kn nastane kvar od 1200 kn. E, time se ne mogu pohvaliti ovi iz smjera našeg zapadnog susjeda gdje oko znalca lakoćom ustanovi neke Černobil namještaljke gdje gledaju da ožmiknu kupca after sales i onda uopće ne haju što će kupac o njima misliti. Zato meni Candy simpatičan, ali su im cijene na nekim drugim tržištima (Makedonija) normalnije i onda je to OK omjer cijena/kvaliteta. Candy je u nas zgodno kupiti kad je neki model na akciji minus 25 % i onda se to tako izravna...

Bosch je pak zgodan jer uvijek nudi istu kvalitetu gumenih, mehaničkih i el. komponenti - neovisno je li to stroj iz početne zone cijena ili pak admiralski brod sa svim drum und dram kako oni to kažu u žargonu. Znači, uskrate kupca baznog modela za neke funkcije i gumbiće bez kojih se može, a nude mu ono bitno po istoj razini kvalitete kao i kupcu velike kupovne moći. Zato dosta ljudi kupi Bosch jednom i onda opet još jednom, kad malo operjate, jer ih nisu prevarili prvi put. Samo su cijene vitalnih dijelova Bosch paprene (programatora nema ispod 1 000 kn i tome slično) i tu su "nezgodni"... Al da se nešto kvare - ajd, recimo gospođa koja je u Zagrebu imala prodavaonicu rezervnih dijelova za Bosch/Siemens je rekla da bi oni znatno bolje prošli da su imali na policama i Gorenje i talijanske marke jer veli ona gdje ćeš nešto zaraditi na Boschu kad u 5 godina prodali 20 komada rezervnih grijača za te perilice!?

lp_chandler
23.04.2010., 11:10
ajd, recimo gospođa koja je u Zagrebu imala prodavaonicu rezervnih dijelova za Bosch/Siemens je rekla da bi oni znatno bolje prošli da su imali na policama i Gorenje i talijanske marke jer veli ona gdje ćeš nešto zaraditi na Boschu kad u 5 godina prodali 20 komada rezervnih grijača za te perilice!?
Hehe

Skačem danas do konikoma i pogledat ću malo što se nudi. Odluka će past vjerojatno na Bosch ili Gorenje (zbog garancije).

Sve u svemu, javim koju sam uzeo :)

lp_chandler
23.04.2010., 19:16
Bok, evo samo da javim kako sam kupio danas vešmašinu. Uzo sam onu najjeftiniju od Boscha.
http://www.konikom.hr/p6171/perilica-rublja-bosch-waa-20162-by/product_info.html

Dvoumio sam se valjda 15 minuta jel da uzmem neku Gorenje ili Boscha, al sam shvatio da razmišljam samo zbog te garancije tako da sam uzeo Boscha. Valjda će bit sve ok....prema vašim komentarima trebalo bi bit sve ok.

Hvala još jednom na pomoći. Prije nego što sam posjetio temu, stvarno nisam znao što je dobro, što nije. Bosch sam iskreno mislio da je neka lijeva firma. Obično na reklama viđam Electrolux, Whirpool i takve....vjerojatno bi uzeo nešto od toga.

Inače, googlo sam Bosch i malo se iznenadio. Njih core biznis je proizvodnja dijelova za automobile, te su najveći svjetski proizvođač dijelova. Uz to su jedna od najvećih njemačkih firmi, revenue im je oko 50 milijardi eura....

Nisam pojma imao pa me to malo šokiralo :D

sfar
23.04.2010., 19:33
nije Bosch loš no kaj je tu je kupio si i kvita. ja kad bih kupovao ja bih kupio gorenje i to najjednostavniju s ćim manje tipki i elektronike . čim manje tehnike manje kvara ,, ima onih programa koje ionako nitko ne koristi , kao i kod mobitela .. i mogu reć da za gorenje ima dijelova kak se ono veli u svakoj garbi i na kraju mašine uopće nisu loše. I na kraju kad će ti trebat dio za bosch koliko dugo ćeš ga ćekat i koliko ćeš ga platit . Dijelovi za gorenjke su sigurno najjeftiniji i lako je doć do njih.

mali grizzly
23.04.2010., 19:55
Najviše jeftine strojeve s najmanje funkcija Gorenje ni ne radi u Sloveniji nego ih za njih rade u Turskoj, a koliko sam informiran i u Koreji neke verzije. Neki su toliko loši da se ne usude gore staviti marku nego koriste Körting oznaku s dodatkom by Gorenje - što znači da u startu računaju na revolt potrošača jer je Kőrting bila nekoć ugledna austrijska tvornica katodnih kolor TV iz epohe 80-ih i kad ih je dotukla dalekoistočna konkurencije, Gorenje je kupilo tu marku iz jednostavnog razloga što su htjeli via taj brand plasirati svoje kolor TV na njemačko tržište. Međutim, i to je bila smjela ideja jer je i tu harala konkurencija s dalekog Istoka pa je propao taj poduhvat, a bogme kasnije i tvornica kolor TV aparata u sklopu sistema Gorenje. Ipak, staviti brand kolor TV na perilicu znajući unaprijed da će potrošač biti ogorčen - e to je marketinški gledano prijetvorna radnja, zar ne?

Imate na prethodnim postovima o tome kako su vlasnici "zadovoljni" najviše jeftinim strojevima Gorenje odnosno kako lupaju dok centrifugiraju jer se štedjelo na ovjesu i tome slične zgode... To je, u tom donjem cjenovnom segmentu, nalik našem Končaru odnosno ni jedna niti druga perilica nisu vidjele hrv. odnosno slov. ruke radnika i projektantske stolove nego se to radi bogzna gdje i s bogzna kakvim komponentama, a oni to samo servisiraju i dakako nataknu svoju naljepnicu gore....

Što se tiče Bosch, e svaka čast i ja bih tako postupio za 2 500 kn i kupio njihovu perilicu, iako me u gornjem cjenovnom razredu mame i Panasonic perilice, priznajem onako više iz znatiželje. To bu trajalo! Robustno i onak a la onaj švapski tenkić iz filma napravljeno - ni mrc ni jedna matica nakon deset godina...

BTW - Bosch Robert je industrijska zaklada i to je ime kojeg "kupuju" proizvođači iz različitih sfera i nemaju skoro ništa zajedničkog (doista, br. 1 u auto-elektronici, ali to nema poveznice s tvornicom kućanskih aparata baš kao što nema poveznice s tvornicom el. alata itd.). Znači, konkretno u slučaju bijele tehnike - Siemens s jedne strane i Bosch s druge strane dijele istu tvornicu, projektante, razvoj i servise, ali su im kase i marketing odvojeni. Isti modeli, neznatne razlike u gumbima ili oblinama maske - ista razina kvalitete, iste komponente unutra - ali danas Siemens bolje kotira kao brand od Bosch zbog mobilne telefonije pa napucava veće cijene istih aparata. Prije 5-6 godina je bilo obrnuto, i Bosch je bio skuplji brand, ali mobiteli sve izmijeniše...

lp_chandler
23.04.2010., 22:58
nije Bosch loš no kaj je tu je kupio si i kvita. ja kad bih kupovao ja bih kupio gorenje i to najjednostavniju s ćim manje tipki i elektronike . čim manje tehnike manje kvara ,, ima onih programa koje ionako nitko ne koristi , kao i kod mobitela .. i mogu reć da za gorenje ima dijelova kak se ono veli u svakoj garbi i na kraju mašine uopće nisu loše. I na kraju kad će ti trebat dio za bosch koliko dugo ćeš ga ćekat i koliko ćeš ga platit . Dijelovi za gorenjke su sigurno najjeftiniji i lako je doć do njih.
Pa i ovaj Bosch je jednostavan da nemre bit jednostavniji. Nema nikakvih LCD ekrana, možda nekoliko programa. Onako, jednostavan.

Gorenje je ono bilo još jednostavnije, al kažem, preporuke drugih za Bosch su prevladale.

mali grizzly se očito kuži u što priča, nemam mu razloga ne vjerovat.

anita
25.04.2010., 10:34
Molim preporuku ili mišljenje za plitku perilicu, recimo do cca 40 cm. Bit je u tome što mi treba često pranje manjih količina rublja. Prije 13 godina sam kupila Candy Holiday 60, bila je dosta skupa, ali nikad s njom problema. Doduše, zadnjih dana mi baš malo čudno zvuči centrifuga, ali ne zamjeram joj.
Sad bih nešto takvo za drugu lokaciju na koju selimo.

Npr. Candy GOY 105, trenutno na akciji za 3.500 kn
http://www.candy.hr/default.aspx?id=88

Candy COS 105F za 3.450 kn
http://www.candy.hr/default.aspx?id=276

Candy GO4 105 na akciji 3.400 kn
http://www.candy.hr/default.aspx?id=86

Bosch 3.750 kn
http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-i-sušenje-rublja/perilice-rublja/WLF16062BY.html?source=browse

Ne znam kako slovi Electrolux u perilicama. Sa suđericom sam prezadovoljna.
Sviđaju mi se kod Candya ovi brzi programi.

mali grizzly
25.04.2010., 11:43
U plitkim perilicama odnosno onima koje su posebnih dimenzija (da stanu ispod umivaonika!) su niz godina neka guru firma "Candy" - jer za time postoji potražnja u starinskim četvrtima Italije gdje su kupaonice skučene, a s druge strane se to da lijepo naplatiti. Plitka perilica ima problem s centrifugom odnosno ima malo mjesta unutra za njihanje kad centrifugira i zna se dogoditi da "lupi" ponekad betonskim utegom po plaštu perilice baš zbog toga jer neravnoteža rublja unutra lakše destabilizira plitku nego klasičnu perilicu.

Osobno imam jako dobra iskustva s Candy u toj sferi perilica 33 odnosno 40 cm, a zapazite da je prije par godina jedino Candy ponudio perilice 40 s kapacitetom blizu 6 kg (zahvaljujući novim plastičnim kadama koje mogu biti izdužene i sl.).
Ono što bi prevagnulo u Bosch korist je što su njihove perilice znano meh. robustne i kod njih nikad greške ili skliznuća ovjesa/amortizera - a baš to najviše kritično u plitkih perilica, zar ne? Znači, ako kupite i njihovu - nećete pogriješiti uz napomenu da imate boljih modela nego što je ovaj gore na hiperlinku odnosno mislim da imaju čak i 1200 okr./min u 44 cm formatu. Provjerite na net-u!

Usput budi rečeno, Candy Holiday vam imaju znano nježne amortizere dolje i to bi mogao biti uzrok lupe kod centrifuge.

Da ne duljim s opisima - kada perilice ima dvije osovine koje proklizavaju kroz prstenove od specijalne nezapaljive plastike. Te osovine su pod nekim kutem i što dublje ponire kada - to je veći kut, a pri svakom proklizavanju (amortizacija) prstenova se javlja trenje (osjeti se rukom kako su ugrijane osovine amortizera!). Ponekad se zna dogoditi da pukne poluškoljka jednog od ta dva plastična prstena i onda više ne proklizava prema dolje simetrično nego je kada nagnuta lijevo odnosno desno i čuje se lupa. Te poluškoljke su prilično skupe (cca 80 kn par u prodavaonici rezervnih dijelova), ali obično ode samo jedna pa imate rezervu za kasnije...

anita
25.04.2010., 17:26
Da, Bosch ima još nekih modela, ali cijena s tim raste, a sami broj okretaja mi i nije presudan, i tako neću prati iznad 800-900.
Što se tiče stabilnosti klasičnih perilica ... eto mama sada ima klasičnu Gorenje i kad god u nju stavi premalo rublja, ona lijepo odskakuće . Zato ja i inzistiram na perilici u kojoj ću moći prati, ako treba , i samo jedne traperice.
U principu ima mjesta i za klasične dimenzije, ali automatski vežem malu količinu rublja uz plitke perilice.

mali grizzly
25.04.2010., 17:38
OK, vaš novac - vaš izbor (što se tiče modela)...

A propos stabilnosti klasičnih perilica - dakle, imate slučaj Miele perilica koje proizvođač na sajmovima izlaže tako da dok centrifugira na 2 000 okr./min na njoj je do vrha puna čaša šampanjca. Ako se prolije jedna kap, onaj tko to opazi dobije Magnum bocu šampanjca od njih gratis. Efektno, zar ne? U pozadini toga je proizvođač koji konstruira perilice tako da u njih stavljaju utege od lijevanog željeza (ne od vibrobetona, kao svi ostali) jer nemaju u sebi zračnih šupljina pa je onda sve egzaktno na 1 g oko balansiranja stroja. No, to je inside story iz projektantskog biroa te tvornice, a ono što kupac vidi je da mu trojica nose Miele u kuću jer mrcina vagne 100 do 120 kg (druge perilice su u zoni 50 do 80 kg).

Iz istog razloga (stabilnost ovjesa űber alles) Bosch/Siemens nikad nisu radili perilice u klasi 33 cm nego najmanja dubina je 44 cm jer je sve ostalo riskantno za njihovu reputaciju (ne daj Bože da bi se netko žalio da Bosch/Siemens lupa utegom o lim dok centrifugira).

Talijanski Candy je OK tvrtka u sferi perilica za rublje, ali su u RH preskupi cca 25 % i to im je neka relativna mana. Njihove perilice iz klase 33 cm znaju malo i zviznuti utegom kad je neravnoteža rublja unutra (u mom slučaju sam morao uteg od betona nafilati malo onom građevinarskom pjenom i zalijepiti komadiće spužve za tapeciranje s boka), ali nitko od njih ne očekuje savršenstvo, zar ne? S druge strane, netko tko plati 2 000 eura za Miele - e taj bi zvocao i za najmanji detalj, ali nema takvog detalja jer su na sve mislili... Uz napomenu da sve Miele imaju dubinu max. 58 cm i da im na pamet nije palo raditi plitke perilice.

I na kraju - savjet mami da uzme silikonski kit, našprica nogu po nogu perilice odozdo (u gumenu nožicu odozdo) i ostavi preko noći... Neće se više "ritati", garantirano... U slučaju Gorenje nije rijetkost da pukne feder ovjesa kade jer je od lošeg čelika, a kamoli da je neka minucioznost u detaljima ovjesa. To pak nećete susresti čak ni u sferi Candy (da pucaju federi ovjesa) jer se to smatra sramotnom stvari, a kamoli u njemačkih proizvođača. Ako meni ne vjerujete, eno tih federa ovjesa kao rezervnog dijela u kojoj god hoćete prodavaonici rezervnih dijelova za bijelu tehniku Gorenje - što svjedoči da postoji potražnja (tj. da pucaju)...

anita
25.04.2010., 22:12
Znači li to da bi bilo sigurnije uzeti Candicu od 40 nego kandicu od 33?

mali grizzly
25.04.2010., 23:02
Sigurnije? Ne znam baš da bi se to moglo tako izraziti, ali manjak prostora čini modele vrlo plitkih perilica (Candy, Samsung, Zanussi, Quadro, Whirlpool i valjda ih još netko radi u toj klasi 33 cm) ranjivim u fazi zaletavanja centrifuge jer unutra naprosto nema mjesta.

Iz tog stajališta, bolje vam kupiti stroj dubine 40 ili 44 cm jer je sigurno mehanički bolje balansiran kad starta centrifugirati.

Zato ne srećete strojeve plitke klase 33 cm koji imaju jako brzu centrifugu
(1100 okr./min je danas max koliko meni znano) jer s porastom brzine rastu problemi balansa.

Ako ste to OK napisali gore - znači mjesta ima za klasičnu perilicu dubine 52 cm i to bi vam bio daleko najbolji izbor jer doduše malo izgubite prostora u kupaonici u odnosu na 33 ili 44 cm dubinu perilice, ali zato dobijete stroj koji je: a) jeftiniji kao kupovina u startu i jeftiniji su dijelovi kasnije b) možete unutra staviti i veće komade poput jastuka i sl. na pranje c) bolje pere i više uravnotežen kod centrifugiranja.

Klasična perilica ima optimalno riješene te odnose utega i njihanja kad centrifugira, a nove perilice sve imaju elektroničku vagu koja mjeri masu rublja i proporcionalno toj masi rublja dodaje vode - što štedi el. energiju koja se koristi za grijanje vode.

Dodatni blagotvorni učinak - što je veća perilica to bolje pere jer je to vezano uz prostornost kade i zapljuskivanje vode unutra (bolja je agitacija otopine kad ima mjesta da se napravi val - zato one goleme perilice koje se sreću u profesionalnim pogonima peru bolje od kućnih jer se bolje agitira otopina).

Tako da je bolje uzeti 33 cm klasične visine od onih majušnih koje stanu pod umivaonik, a dakako da je bolje 44 cm od 33 cm jer ima više mjesta za rublje u bubnju i bolji balans je pri centrifugiranju - a još bolje klasičnu ili čak 7,5 kg perilicu jer i bolje pere i ima optimalno riješeno centrifugiranje i ovjes.

Ako perete malu količinu rublja - to vam perilica odmah uzme u obzir i smanji količinu vode i proporcionalno tome potrošnju el. energije. Znači, odluka na vama i to bi bila neka dilema između klasične dubine i plitkih gdje prevagnu argumenti za standardnu perilicu. Plitke su sve cca 30 % skuplje, izuzevši Samsung koji mislim da ih nudi na skoro istoj cjenovnoj ravni kao i standardne.

Ethan
26.04.2010., 01:03
pitanje za profesionalce :D

masina je candy c1 507 i stvar je u tome da je pocela jako bucit prilikom centrifuge. ne lupa i ne trese, to nikad nije radila, nego jednostavno buci. i to fakat iritantno, neki duboki, prodorni zvuk. pa me zanima sta bi mogo bit uzrok i kolko bi okvirno kostao popravak.
e da, stara je tri godine.

mali grizzly
26.04.2010., 09:09
Onako na prvu loptu bih posumnjao na ležajeve...

Znači, uzmete čvrsto prstima u hvat ono rebro unutra u bubnju i onda pokušavajte: vući prema sebi, zatim prema zidu - poslije toga cimajte lijevo-desno.

Ako su ležajevi OK, onda nema pomaka...

Ako su ležajevi pri kraju, onda imate osjećaj klackanja ili pak klimanja bubnja.

Ležajevi postanu bučni jer preko pohabane usne semeringa (radijalna brtva koja brtvi preko opruge koja kružno stisne gumu oko osovine bubnja) u njih ulazi voda s deterdžentom koja "pokupi" mast iz njih. Nakon toga je samo pitanje tjedana kad će ležaj biti uništen jer više nije podmazan.


Popravak - ajd, prelistajte prethodnu stranicu i već smo razmatrali cijenu i koliko košta popravak u vlastitoj režiji. Majstori većinom naplate oko 100 eura plus novi semering i novi par kugličnih ležajeva...

anita
26.04.2010., 10:54
Hvala na iscrpnim odgovorima. Očito je da sam skroz pogrešno razmišljala, a to je da se u većim perilicama ne bi smjele prati male količine rublja jer će to uništiti ležajeve. Uz ovo što ste napisali ispada da današnjim perilicama to nije problem.

kukulele110
26.04.2010., 11:12
Ima netko doma upute za perilicurublja gorenje wa63121 da mi pogleda što znači error 7?

mali grizzly
26.04.2010., 11:14
Zaboravio sam još napisati da je servisiranje plitkih perilica daleko više komplicirano, čak i kad se radi o trivijalnom kvaru poput zamjene prednje gume (mijeh iza vrata). Naime, tamo nema mjesta bukvalno za prste staviti i to je onda stvarno podvig za nekog tko nije vičan plitkim perilicama... Odvinuti prednju obujmicu nije problem, ali je neki izazov stražnja - kad nemate mjesta za šerafciger!

A da se ne govori o tome da je zamjena ležajeva na plitkim (33 cm) takav podvig da morate bukvalno sve povaditi iz nje, netko vam mora pomoći da izvadite cijelu kadu s bubnjem gore, onda promijenite ležajeve izvan stroja i još sve to poslagati opet unutra - skupa s utezima i motorom.

U načelu, gledajte najviše na novim perilicama da li imaju tipku: aqua plus ili tzv. dodatno ispiranje koje različito nazivaju proizvođači jer im je to najveća boljka. Naime, neki imperativ je da peru u malo vode (cca 40 L u odnosu na generaciju iz 80-ih koje peru u 70-80 L) i onda je sve to OK preko elektroničke vage i pranja kao takvog, ali je nešto moralo biti žrtvovano i to bi bilo ispiranje (ono u 3-4 vode pa vodostaj Low - High). To pak riješite pomoću tipke dodatno ispiranje/ispiranje za osobe koje su alergične na deterdžente i - nema više problema ni u toj sferi! Najbolje to ostaviti stalno uključeno, osobito ako ste u zgradi pa se voda plaća po lubanji...

mali grizzly
26.04.2010., 11:16
Error znači da treba zvati majstora da Gorenje opet zaradi, ali ova zadnja fraza traži previše slova na ekranu pa su to diplomatski nazvali: ERROR

Evo linka:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?printertopic=1&t=6062&postdays=0&postorder=asc&start=0&msgcount=10000


Sve prepuno gorčine na autodijagnostiku (moja žena veli da je to autodestrukcija prije nego autodijagnostika) Gorenje perilica s nevjerojatnim zapletima...

Ethan
26.04.2010., 13:40
Onako na prvu loptu bih posumnjao na ležajeve...

Znači, uzmete čvrsto prstima u hvat ono rebro unutra u bubnju i onda pokušavajte: vući prema sebi, zatim prema zidu - poslije toga cimajte lijevo-desno.

Ako su ležajevi OK, onda nema pomaka...

Ako su ležajevi pri kraju, onda imate osjećaj klackanja ili pak klimanja bubnja.

hvala na iscrpnom odgovoru :top:

procitao sam i stranicu prije i cini mi se da nije to. jer bubanj se ne klacka u odnosu na kadu nego ja imam osjecaj, laicki, da se sve skupa klati. sad kolko je to tocno boga pitaj :zubo:

uzmimo da nisu lezajevi, sta bi bila druga najvjerojatnija opcija?

mali grizzly
26.04.2010., 14:13
Sve se klati jednostavno zato jer tako funkcionira perilica, odnosno kada je ovješena o federe gore i ima par amortizera dolje prema podu. Ali to nije uopće bitno u ovom trenutku (ovjes/amortizeri) nego kako se bubanj kreće relativno prema kadi. Ako je onako čvrst, onda je sve OK s ležajevima, ali ako klacka ili klima se - onda su otišli ležajevi...

Vidim da niste talent za to procijeniti pa onda alternativno:

Otvorite perilicu otraga i samo bacite pogled u zoni osovine/remenice - da li je vidljiv hrđavi curak prema grijaču dolje ili ne? Ako ima tragova hrđe i curkala voda tamo, onda je jasno kao dan da je voda probila semering i projurila mimo ležajeva.

Iritirajući zvuk prigodom centrifuge ni ne može biti drugo nego ležajevi bubnja ili eventualno, ležajevi u samom motoru odnosno četkice - no, to je prilično rijetko...

Ethan
26.04.2010., 14:37
bas bi se i mogo bacit u taj pothvat, bog zna da treba usisat prasinu iza masine :rofl:

hvala na savjetu.

p.s.
znam da je bubanj ovjesen pa zato i kazem da je moj osjecaj da se sve normalno klacka :mig:

lp_chandler
29.04.2010., 12:31
Bok, imam pitanje za vas stručnjake ovdje. Prvo pranje veša sa novom vešmašinom je prošlo sve osim idealno. Stari mi ju je došao spojit (ah, htio je), ali nije skinuo zaštitu sa amortizera. On je mislio da ako se bubanj okreće, da je to to, da nema zaštite (oni imaju Gorenje, a tako je kod Gorenja). Kako mi glupi Konikom nije još dao garanciju i navodila za uporabo, nismo mogli vidjet kako je to riješeno.

Mi smo probali jedno pranje napravit na prazno i bilo je ok. Bubanj se okretao, radila je centrifuga, mislili smo da je sve ok. Kad smo stavili veš, sve je isto bilo ok. Al kad je došla centrifuga na red vešmašina je počela skakat kao luda i otplesala je na drugi kraj kupaone, lupila je dosta jako u radijator i skoro je razbila pločice.

Vešmašina još radi i nisam primjetio nikakve probleme, ali je jako zgrebana s prednje strane (gdje je lupila u radijator).

Mene zanima jel se moglo što potrgat (unutra) zbog toga što su amortizeri bili zakočeni?

mali grizzly
29.04.2010., 13:39
Ne znam baš da je uputno komentirati ovakve situacije koje su posljedica tuđih nerazumskih odluka, ali izložit ću se riziku...

Transportna zaštita ne štiti BUBANJ! Nema potrebe za zaštitom bubnja jer je on unutar kade i njemu ne prijeti opasnost pri transportu.

Ono što štiti transportna blokada su vrata (od akrilnog stakla koje je umjerene otpornosti na udarce) i oplošje stroja. Naime, unutar perilice (iznad i oko kade) su par desetaka kg teški betonski utezi i kad bi se kada kretala slobodno (kao što je kod perilice u radnoj poziciji kad je deblokirana) onda bi slijedom sila prigodom transporta i ukrcaja/iskrcaja pomela vrata stroja i ulubila lim te eventualno precvikala kakvu žicu unutra s rubom betonskih utega.

Znači, tko je gledao BUBANJ i kako se on okreće u slučaju blokirane perilice baš i nije imao pojma čemu služi transportna zaštita.

Kad otklonite transportnu blokadu, perilica ima ovješenu kadu koja je odozdo na amortizerima i određenu slobodu njihanja/kretanja što je nužnost i pri miksanju rublja pri pranju i osobito kod centrifuge kad su velike sile uslijed neravnoteže rublja unutar bubnja. Zato i je bio toliki ples kod centrifuge jer je bio kompletno umrtvljen sustav kompenzacije sila pomoće njihanja betonskih utega.

U načelu, ne treba očekivati daljnje štete!

mali grizzly
29.04.2010., 14:11
U tom slučaju je najgore seliti perilicu u originalnom stanju, s amortizerima i ovjesom u radnoj poziciji. Nastat će štete na vratima (puca akrilno staklo!), ulubit će se lim ili će utezi zacvikati neki kabelski snop unutra odnosno odvaliti neki dio oko programatora i prekidača. Štete mogu biti relativno velike!

U tom slučaju kad morate premještati perilicu na drugu lokaciju, a izgubili ste originalnu blokadu - otiđite do kontejnera, gradilišta ili se osvrnite uokolo da negdje pronađete stiroporne komade veličine 20x20 cm i debljine par cm ili tu negdje... Otpadni stiropor od ambalaže za pakovanje, fasadni ili pak kupite pola kvadrata novog stiropora što je trošak desetak kn. U krajnjoj liniji, može pomoći i stari luftmadrac kojem će to biti zadnja misija.

Kad ste pribavili stiropor, otvorite straga perilicu (isključena iz mreže, dakako) i onda umetnite komade stiropora s desne, lijeve strane i gore te ih učvrstite ljepljivom trakom za kadu i još bolje - međusobno! Kada će biti imobilizirana i tako ćete sačuvati komponente, vrata i lim od oštećenja.

U krajnjoj liniji, ponekad će biti ok i malo zalijepiti stari luft madrac i napuhati ga do pola, tek toliko da zračni jastuci amortiziraju udar u transportu.

VRATA PERILICE OSTAVITI OTVORENA!

lp_chandler
29.04.2010., 14:21
Skinuta je odmah zaštita tih amortitera kad smo shvatili u čemu je riječ. Moj stari doma ima gorenje koja je imala sa šarafima fiksiran baš bubanj, nije se mogao okretat. Kad je vidio da se ovdje okreće, mislio da je sve ok, da nema nikakve zaštite.

Jbga....meni je važno da je sve ok sa vešmašinom. Inače, daljni transport me ne brine baš, ne mislim ju nikamo nosit.....

mali grizzly
29.04.2010., 14:39
U slučaju starih perilica, nerijetko je transportna blokada sasvim konkretan komad čelika odnosno vijčane robe. Sjećam se k´o danas prve perilice modernog dizajna Zanussi Končar koju su kupili moji roditelji i da sam od njene transportne blokade napravio pomagalo za skidanje grijača na el. bojlerima (jer je to bio u biti polupajser težak skoro 1 kg).

Moderne perilice imaju tu transportnu blokadu tek toliko, primjerice Candy perilice su znale imati samo dva dugačka kartonska tuljca koja se na vrhu učvrste vijcima za poleđinu stroja, a kako je poklopac otraga bio onda konkavan (a ne konveksan kako treba) nije bilo moguće ne skinuti blokadu i startati stroj. Tek nakon što se blokada ukloni bilo je moguće deblokirati rotaciju bubnja i staviti stražnji poklopac u radnu poziciju. To je bilo mudro!

Ovo gore za seljenje perilice sam napisao za podstanare i one koji iz obiteljskih razloga sele perilice na druge lokacije da se spriječi eventualna šteta. Ljudi čitaju forume pa će se prisjetiti i toga, a ne da se debatira kad je malo kasno...

Malak
29.04.2010., 19:13
Da morate birati između Whirpool, Bosh i Zanussi,
koju biste perilicu odabrali?

Sve tri su energetska klasa A, 1000 okretaja, kapacitet 5 kg.
Cijena oko 2000-2200 kn.

Whirpool: http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/5239/perilica-whirlpool-awg5101/

Bosh: http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/2484/perilica-bosch-waa20162by/

Zanussi: http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/4127/perilica-zanussi-zwf1000m/Evo da napišem nešto u vezi Whirlpool-a. Uselio sam se u stan sredinom 2007 godine i kupio whirlpool perilicu rublja, posuđa, frižider i mikrovalnu.
Perilica rublja je crkla jednom u toku garancija
Perilica posuđa 2 puta
Mikrovalna ne vrti onaj tanjur više
Frižider je crkao prije par dana, istekla mu garancija. Došao ovlašteni serviser i ustvrdio da se frižider ne može popraviti i da ga odnesemo na smetlište.
Pa ti sad vidi !!!!

mali grizzly
29.04.2010., 19:29
Whirlpool je firma stacionirana u SAD koja je kupila neke proizvođače bijele tehnike u Europi, ali i sada ima težište poslovanja na američkom tržištu -što Sj. Amerika, a što izvoz u Lat. Ameriku. Za sjevernoam. tržište je tipično da se proizvodi iz sfere bijele tehnike uglavnom ne popravljaju nego bacaju kad se pokvare i kupe novi, a za južnoam. tržište je nužno spustiti cijenu do boli jer ima tamo država u kojima je jako skromna kupovna moć, zar ne?

Znači, stjecajem okolnosti i njihova europska divizija, kako se to učeno zove, morala je potpasti pod utjecaj tih "silnica" s američkog kontinenta jer im je projektiranje i razvoj zajednički.

S druge strane, Bosch je recimo skoro nepoznat u Sj. Americi..
Miele izvozi svugdje, ali su se tek etablirali u Australiji dok sjevernoam. tržište baš i ne ide sjajno. To su perjanice njemačkog pristupa bijeloj tehnici gdje nema majci labavo ni kad je bravica u pitanju i mora trajati.

I da dometnem da nije uputno kupiti sve krupne proizvode bijele tehnike od jednog proizvođača nego je zgodno imati više jaja u košari, kako bi se to reklo, iz različitih farmi...
Moj izbor kad se radi o perilicama bi bio recimo Bosch/Siemens, osobito u suđericama. U perilicama rublja je Panasonic također velika pouzdanost, ali je skuplji.
Pećnice i plinske ploče pak nema smisla kupovati od njem. proizvođača jer su duplo skuplji, a talijanski Ariston ili pak Candy rade to OK za pristojnu cijenu.
Hladnjak - recimo da je tu Electrolux još sa starom slavom.

Miele pak nema rezona kupovati jer ide 3-4x iznad cjenovnog razreda 500 eura u kojem se mogu pronaći kvalitetni i pouzdani aparati koji će trajati i do 7-8 godina, a neki pak i dulje. Znači, glupo dati za perilicu 2 000 eura kad možete kupiti 3 odlične za taj isti iznos...

robbie80
29.04.2010., 19:53
može jedna brzinska ocjena za ovu perilicu http://www.konikom.hr/p9221/perilica-rublja-bosch-wae-2036sby/product_info.html *?

vidim da se Bosch hvali, pa sam se nekako odlučio na Bosch umjesto Gorenje perilica, u tom cjenovnom razredu...ako postoji alternativa, dobrodošla je!

hvala

mali grizzly
29.04.2010., 20:01
Problem te perilice je što je 6 kg (u načelu, to je pohvalno) i zato ima dubinu skoro 60 cm što zna biti nepraktično u tipiš kroatiš skučenoj kupaonici pa ako vam to "igra" onda pogledajte 52 cm ili pak 45 cm dubinu.

Inače, 1000 okr./min od Bosch mogu se pronaći povremeno i mjestimično u cjenovnom razredu 2200 kn i to je onda onako prava prigoda, a za 2600 do 2700 kn se mogu povremeno i mjestimično dobiti i 1200 okr./min od Bosch.
Siemens je ista kvaliteta (isti razvoj, isti modeli iz iste tvornice), ali je trenutno kao brand sada skuplji od Bosch jer je razvikan zbog mobitela - međutim, to ne znači da se možda na akciji ne može naći neki model Siemens po odličnoj cijeni i progooglajte...

Gorenje ne bi uzeo taman da mi ga netko pokloni jer sam bio svjedokom različitih navlakuša gdje gledaju da kupca "ožmiknu" kasnije još preko servisa. U stilu - ode električna brava vrata, a povuče za sobom i kvar programatorskog modula pa imate umjesto 80 kn doživljaj za 1200 kn minimalno. Imaju oni još takvih maštovitih detalja i stvarno bi pobudalio da upadnem u jednu takvu flajšmašinicu koju su unaprijed pripremili. Punica mi kupila Gorenje usprkos mom izričitom stavu da nek to ne kupuje, ali su njoj isklepetali susjedi kako je to divno i krasno. Nakon 3 mjeseca prva intervencija servisera i sada je čkomenzi!

robbie80
29.04.2010., 20:08
Problem te perilice je što je 6 kg (u načelu, to je pohvalno) i zato ima dubinu skoro 60 cm što zna biti nepraktično u tipiš kroatiš skučenoj kupaonici pa ako vam to "igra" onda pogledajte 52 cm ili pak 45 cm dubinu.

Inače, 1000 okr./min od Bosch mogu se pronaći povremeno i mjestimično u cjenovnom razredu 2200 kn i to je onda onako prava prigoda, a za 2600 do 2700 kn se mogu povremeno i mjestimično dobiti i 1200 okr./min od Bosch.
Siemens je ista kvaliteta (isti razvoj, isti modeli iz iste tvornice), ali je trenutno kao brand sada skuplji od Bosch jer je razvikan zbog mobitela - međutim, to ne znači da se možda na akciji ne može naći neki model Siemens po odličnoj cijeni i progooglajte...

Gorenje ne bi uzeo taman da mi ga netko pokloni jer sam bio svjedokom različitih navlakuša gdje gledaju da kupca "ožmiknu" kasnije još preko servisa. U stilu - ode električna brava vrata, a povuče za sobom i kvar programatorskog modula pa imate umjesto 80 kn doživljaj za 1200 kn minimalno. Imaju oni još takvih maštovitih detalja i stvarno bi pobudalio da upadnem u jednu takvu flajšmašinicu koju su unaprijed pripremili. Punica mi kupila Gorenje usprkos mom izričitom stavu da nek to ne kupuje, ali su njoj isklepetali susjedi kako je to divno i krasno. Nakon 3 mjeseca prva intervencija servisera i sada je čkomenzi!


hvala puno na odgovoru! možda će ipak onda biti ova s obzirom na komentare.
http://www.konikom.hr/p6171/perilica-rublja-bosch-waa-20162-by/product_info.html

mali grizzly
29.04.2010., 20:13
Ak su cm u igri što se tiče dubine, onda znajte da njemački proizvođači specificiraju dubinu uključivo prednja maska odnosno okvir vrata i brava dok ITA proizvođači daju dubinu samo tijela perilice bez detalja. Pa onda 56 cm u stvari predstavlja isto kao i njihovih 52 cm.

Ak vam nije hitno, pogledajte si onog novog velikog trgovca bijelom tehnikom u West Gate jer su novi na tržištu pa su prije nekoliko tjedana nudili neku Bosch perilicu po stvarno nižoj cijeni nego ostali. Ima vam i Andabaka u Splitu koji je glavni uvoznik za Bosch pa pogledajte u njegovoj trgovini, a oni dostavljaju gratis po cijeloj Hrvatskoj i onda svejedno što niste iz Splita. Bar je tako bilo prije godinu dana...

robbie80
29.04.2010., 20:32
Ak su cm u igri što se tiče dubine, onda znajte da njemački proizvođači specificiraju dubinu uključivo prednja maska odnosno okvir vrata i brava dok ITA proizvođači daju dubinu samo tijela perilice bez detalja. Pa onda 56 cm u stvari predstavlja isto kao i njihovih 52 cm.

Ak vam nije hitno, pogledajte si onog novog velikog trgovca bijelom tehnikom u West Gate jer su novi na tržištu pa su prije nekoliko tjedana nudili neku Bosch perilicu po stvarno nižoj cijeni nego ostali. Ima vam i Andabaka u Splitu koji je glavni uvoznik za Bosch pa pogledajte u njegovoj trgovini, a oni dostavljaju gratis po cijeloj Hrvatskoj i onda svejedno što niste iz Splita. Bar je tako bilo prije godinu dana...

ma ne igra baš toliku ulogu dubina, 60 ili 52, mala je razlika u mojoj kupaoni, više me zanimalo 5kg ili 6kg, volio bih da ima 1200 okretaja...pokuštati ću potražiti u navedenim dućanima koje ste predložili, hvala!

c-shadow
30.04.2010., 19:18
Mi prošle godine uzeli Bosch WAE 20463 BY i zadovoljni, pravo osvježenje nakon Zanussia. Jedino mi malo neobično što nema off tipku nego se mora okretni gumb (ajmo reći "programator") staviti u neutralni položaj kad zapišti da je gotova.
E, da i nisam očekivao da u mraku kad radi onaj mali display izgleda ko kokpit prvog Enterprise-a :) Mogli su umjesto oznake modela staviti gore NCC-1701 :)

mali grizzly
30.04.2010., 20:37
Što se tiče gumba UKLJ/ISKLJ. doista je to neka navika kupaca, ali gledajte to iz aspekta logistike i kasnije pokvarljivosti...

Stroj se može isključiti/uključiti preko glavnog prekidača, ali od toga nema vajde ukoliko je programator u poziciji 0, zar ne? Onda su došli do logičkog zaključka da bolje izbaciti glavni prekidač jer on ionako dosta košta (mora biti kvalitetan, 16 A - recimo "Marquardt" su znani po kvaliteti) - a u biti je redundantan. Zato neke novije perilice imaju sve riješeno preko programatora, a to rješenje nije nepoznato ni iz epohe prije 20-30 godina kad su neki proizvođači imali mehaničke programatore koji su imali umetnut prekidač na glavnoj osovini programatora - odnosno "šerajzlalo" se gumbom prema sebi i od sebe da se upali/ugasi stroj. Stara zamisao!

c-shadow
30.04.2010., 22:39
Što se tiče gumba UKLJ/ISKLJ. doista je to neka navika kupaca, ali gledajte to iz aspekta logistike i kasnije pokvarljivosti...


Iz tog aspekta i gledam. Što bi radije mijenjali ako se to jednog dana potrga od stalnog šarafljenja, jedan prekidač ili cijeli programator?

mali grizzly
30.04.2010., 23:15
Dakle, evo malo preciznije... Mehanički programator (onaj koji se okreće klikćući u samo jednom smjeru rotacije) je imao tu prednost da je preko UKLJ/ISKLJ. prekidača bilo moguće ostaviti stroj u nekoj fazi programa - primjerice, skonča pranje i onda stroj u ponoć isključite da ne centrifugira noću i ne budi susjede nego preko UKLJ./ISKLJ. uključite dalje program ispiranja i centrifuge ujutro. To je bilo komotno za potrošača i za servisera jer je bilo očigledno lako isključiti/uključiti i nepoznati model perilice.

Kad su premjestili UKLJ./ISKLJ. na programator onda više nije moguće prekidati tako jednostavno program u tijeku nego to kod nekih perilica ipak ide, ali prilično komplicirano preko fuzzy logics. Također je problem ako stroj usred programa ostane bez el. energije i neki programatorski moduli pamte gdje se stalo i tamo nastave, a neki baš i ne (ili im se istrošila ona sićušna baterija unutra). Perilice su danas mnogo više komplicirane zbog te regulacijske elektronike i display-a, višejezičnih menija itd. Štono bi seljaci rekli, život nosi svoje i danas su mehanički programatori samo sažalni dio najviše jeftinih noname perilica, iako su meni baš ti meh. programatori i dakako poseban prekidač prirasli srcu jer je njih popravljati neka milina u odnosu na fuzzy logics, display-e i još kojekakve regulacije brzine motora ili promjene smjera motora unutra, sakriveni kod motora. Mehanički programator je neki Trabant poučak - čega nema to se i ne može pokvariti, a znali su odslužiti i po desetak godina... Jest da ga teško promijeniti od silnog kablovinja i priključnih klema, ali lagano stranicu po stranicu i naposljetku uspije. Kad ode programatorski modul e onda nema boljeg alata u kući za servisiranje nego mobitel u ruke i zvati ovlašteni servis...

Glavni prekidač je bio dobra stara tradicija!

Aoife
04.05.2010., 13:08
O (ne) stručnosti malog grizzlya raspravljajte privatno ili na nekom četu. Ako netko želi raspravljati o tome koje marke perilica su najbolje, neka krene ispočetka i drži se teme

miko10
04.05.2010., 13:18
1. Miele
2. Electrolux
3. Panasonic
4. Gorenje
5. Brandt - koji i proizvodi za večinu navedenih brandova perilice
6. Candy
7. Bosch
8. Whirpool - ova firma je proizvela prvu perilicu rublja
.
.
.

Lii
04.05.2010., 19:49
Da li netko ima iskustva s LG perilicama? Vec 3 put pitam, nije moguce da nitko nema pojima o tim perilicama?

R.I.S.
06.05.2010., 14:50
ciao svima.
Molim stručnjaka da mi ukratko odgovori kako se mjenja remenica na sušilici rublja Gorenje (WT 981). Mora postojati caka zato što je elekromotor dobro sakriven, a sama remenica ide preko cijelog bubnja sušilice. hvala

mali grizzly
06.05.2010., 15:27
Barem tako stoji na ovom linku:

http://slo-tech.com/forum/c14828

Epos
08.05.2010., 15:42
candy vesmasina od 6kg stara mjesec i pol dana, prosla 15 pranja i danas
nakon jednog ciklusa (40c pamuk)vadeci oprano rublje nadjem na gumi dost
prasine/mrvica plavkaste boje(nesto je i na staklu bilo)...na rublju nist.
prvo mi nist nije jasno bilo, mislil sam da je mozda u nekom djepu bilo
pijeska ili se plavi rucnik pocel mrvit kad mi cura veli da je to guma
koja se sastrugala i ostala uokolo stakla i same gume. tragova na gumi nema.
uobicajena stvar ili reklamacija slijedi? nisam pral nist kaj i do sad nisam
pral u toj vesmasini pa ne vjerujem da je rublje uzrokom.

koristim rex color tekuci deterdjent i cocolino omeksivac-znaci nisam neke agresivne
kemikalije uljeval unutra koje bi utjecali na mrvljenje gume.

grizli pomagaj!!!! :s

Aoife
08.05.2010., 16:22
Nisam stručnjak, ali otprilike ovo što si opisao se meni dogodi kad ostavim maramicu u džepu za vrijeme pranja. Ne bih ja to samo tako pripisala gumi, pogotovo jer kao što i sam kažeš, na samoj gumi nema oštećenja.

Epos
08.05.2010., 16:54
Nisam stručnjak, ali otprilike ovo što si opisao se meni dogodi kad ostavim maramicu u džepu za vrijeme pranja. Ne bih ja to samo tako pripisala gumi, pogotovo jer kao što i sam kažeš, na samoj gumi nema oštećenja.

znam to s maramicom, to mi se hrpu puta desilo i maramica ostavlja bijele mrvice i mucice posvud, znaci i po rublju i po bubnju.
ovo je samo na staklu, gumi i najvise na onom metalnom rubu do gume... na prvi pogled ko pijesak (puno je sitnije nego to od maramice) ali nije tvrdo(ima nesto sitno i "vecih" komada od zrnaca pijeska) pa je najvjerojatnije guma (cak i boja odgovara-onak sivkasto plava).

jel moguce da je taj metalni rub bubnja ostrugal gumu??? ako je zasto je? centrifuga je bila na 600okretaja. bubanj je bil pun do vrha al to mu nije bilo prvi put da perem punu masinu. prepun bubanj? ili neki tvorncki srh na metalu koji je ostrugal gumu? đizs pa platil sam je 3600kn i prvo mi ne ugrade akusticnu zastitu od ispod i sad ovo...

ps
imal sam prije tog candy 10 godina koja nikad nije tak nest napravila. guma ko zmaj. cak nijednog kvara nije bilo i sad mi veselo vrti kod tate...

mali grizzly
08.05.2010., 17:04
Stvarno čudna pojava, ali provjerite dolje filtar od pumpe jer ako je doista nešto strugano, kako velite, onda ima i dolje tih čestica...

Ovako na temelju pročitanog - gledajte zazor prednja guma (mijeh) i rub kromiranog bubnja unutra. Ne smije se moći staviti mali prst, ali ne smije biti ni jako malen taj zazor. Ako je zazor veći od malog prsta, upadaju komadi sitnog rublja ili dječje čarapice i otplove dolje prema pumpi. Ako je zazor malen, onda bi se to eventualno moglo dogoditi da je ostrugano iako sumnjam da tako nova perilica ima problem s zazorom prednjeg mijeha. To je tipično za jako stare, kad odu ležajevi i klacka se bubanj.
To je nešto u vezi starenja ili temperaturne reakcije nove gume, možda i prolazno i ne mora biti ništa ozbiljno. Dajte se navirite gore u posudicu za omekšivač da nema neke plijesni unutra koju povuče zadnja voda.

Što se tiče praška - svi deterdženti koji se prodaju imaju ateste uključivo i da su neškodljivi za perilicu. Tako da u načelu kojeg god da stavite, ne smije štetiti perilicama...

Epos
08.05.2010., 18:17
http://img28.imageshack.us/img28/6120/mrvice.jpg
By davor (http://profile.imageshack.us/user/davor) at 2010-05-08

http://img688.imageshack.us/img688/5992/p5080012.th.jpg (http://img688.imageshack.us/i/p5080012.jpg/)

http://img340.imageshack.us/img340/1462/p5080011.th.jpg (http://img340.imageshack.us/i/p5080011.jpg/)

http://img179.imageshack.us/img179/9044/p5080010.th.jpg (http://img179.imageshack.us/i/p5080010.jpg/)

http://img100.imageshack.us/img100/5923/p5080009.th.jpg (http://img100.imageshack.us/i/p5080009.jpg/)

http://img517.imageshack.us/img517/7393/p5080004.th.jpg (http://img517.imageshack.us/i/p5080004.jpg/)

http://img232.imageshack.us/img232/3449/p5080002a.th.jpg (http://img232.imageshack.us/i/p5080002a.jpg/)

http://img291.imageshack.us/img291/255/p5080001.th.jpg (http://img291.imageshack.us/i/p5080001.jpg/)

mali grizzly
08.05.2010., 18:37
Stvarno se doima kao strugotina, sad da li plastike (plastična je kada unutra!) ili gume teško je prosuditi po fotografiji...

Čudan kvar, ako je uopće kvar... Pokušam se sjetiti što bi sve moglo biti odgovorno od gumenih/plastičnih dijelova, ali teško to ide i kad stojite ispred stroja i imate nacrt, a kamoli ovako preko online fotografija. Možda nešto ima toleranciju mrvicu veću nego što je dozvoljeno pa će to perilica "potokariti" u idućih desetak pranja.

U načelu, evo nešto što ne bi smjelo škoditi...

Obrišite krpom ili usisavačem mokro/suho posaugajte te mrvuljke i onda stavite stroj da pere bez rublja, samo voda (ni deterdžent ne stavljati). Prethodno provjerite filtar dolje...

Ako mrvuljci budu i dalje vidljivi, znači da nije ni do rublja niti do deterdženta nego je neka konstrukcijska anomalija unutar novog stroja i najbolje zvati servisera jer je ionako u garantnom ruku.

mali grizzly
08.05.2010., 19:03
Evo,išao sam još jednom gledati mijeh na svojoj perilici...

Eventualno, ali nisam siguran da bi to bilo zaista tako, možda se prigodom centrifugiranja "trese" unutarnji nabor mijeha i dira površinu druge gume pa se onda gumena površina ljušti površinski na tim plohama koje su u vibrirajućem doticaju /centrifuga jako trese/. Uzmite to s velikom rezervom, a dodatno bi bilo pametno staviti stroj na pranje na prazno kao gore opisano pa prekinite prije centrifuge i zavirite u stroj da li ima mrvuljaka gume. Onda nastavite program dalje s centrifugom i opet provjerite.

Epos
11.05.2010., 18:54
Evo,išao sam još jednom gledati mijeh na svojoj perilici...

Eventualno, ali nisam siguran da bi to bilo zaista tako, možda se prigodom centrifugiranja "trese" unutarnji nabor mijeha i dira površinu druge gume pa se onda gumena površina ljušti površinski na tim plohama koje su u vibrirajućem doticaju /centrifuga jako trese/. Uzmite to s velikom rezervom, a dodatno bi bilo pametno staviti stroj na pranje na prazno kao gore opisano pa prekinite prije centrifuge i zavirite u stroj da li ima mrvuljaka gume. Onda nastavite program dalje s centrifugom i opet provjerite.

danas bil serviser dok sam bil na poslu i namjestil gumu za koju veli da se malo posmakla od ne znam cega (tatine rijeci koji je otvoril vrata serviseru).
odradila maloprije jedno pranje bez strugotina i sve bi bilo super da majstor nije "necim"(vjerojatno sarafcigerom) namjestal gumu pa je ostavil 15-20 tragova/laganih utora na rubu bubnja odmah do gume... pa jebem ti posel takav. se to nije moglo otvorit i odostraga napravit? kaj ti velis na takav popravak?

mali grizzly
11.05.2010., 20:23
J pa registracija beogradska, tu gdje su tragovi odvijača će guma puknuti, samo je pitanje proteka vremena...

Sjećam se da sam nekad davno išao po novu gumu za Candy kod jednog lokalnog servisera i koji mi nije htio prodati (što je njegovo pravo!), a onda sam ga ipak uspio smekšati da mi proda tu gumu za Candy i pitam ga: Zašto ne prodaje!?

Veli on, pusti ne znaš kakvi su ljudi, prodam mu posve novu prednju gumu u najlonskom pakovanju (iliti mijeh) koju on ne zna staviti nego kad skida obujmicu sklizne mu odvijač i probije mijeh i onda mi to vrati i nastane svađa da kakvu sam to probušenu prednju gumu prodao...

Evo, desi se i profesionalcima, barem naprave poludiletantski posao...

Inače, moje iskustvo s prednjim mijehovima je takvo da treba imati (steći!) dosta iskustva koliko privrnuti obujmice - pri čemu je ona prednja, odmah do lima prilično nebitna.

Ali ona stražnja, e to je važno dobro privinuti i još stavim onaj kap-dvije kemijske smjese Loctite protiv odvrtanja vijaka jer se to gadno trese, osobito kad se pere šareno rublje kojeg ima uglavnom mala količina pa onda poskakuje kada i guma jako vibrira.

Ima i finta da se na rostfrei kadama zna podvući kamenac (curak vode) pa onda stražnja usna mijeha više ne dihta na tom mjestu, neovisno što je obujmica privijena skoro do kraja, koliko ide... Onda nema druge nego finim brusnim papirom pažljivo skinuti tragove kamenca s ruba rostfrei kade i tek onda usna dihta.

stcunka
13.05.2010., 18:43
zna li tko gdje su najpovoljnije cijene za Candy u Zagrebu i užoj okolici?
neke dućane za preporučit...hvala

mali grizzly
13.05.2010., 19:00
Sudeći po viđenom u prospektima, Candy je u fazi mjestimičnog spuštanja cijena i do 25 %, ali to varira od trgovine do trgovine (stare zalihe i sl.). Pada kupovna moć i onda se prilagođavaju modeli po pojedinim segmentima tržišta, a što se učeno zove repozicioniranje. Pogledajte u Emmezeta i mislim da tamo počinju s 2400 kn (osnovni model s 800 okr./min) pa onda naviše...

Bolje utipkajte u Google pa krenite redom i možda naletite na svježe sniženje.

Što se tiče Candy - oni su možda i najbolji omjer cijena/kvaliteta od ITA perilica, ali su za moj ukus cca 25 % preskupi na HR tržištu. Bolje rečeno, kad pogledate cijene Candy za Makedoniju - e to je to!

U RH su po cijeni već u zoni Bosch, a ipak su Bosch i kvalitetnije što se tiče el. komponenti i osobito što se tiče meh. robustnosti. Cijene su stvar uvoznika za RH, a on "poravna" sve s dealerskim ugovorima da nitko ne smije "stršiti" nego su sve maloprodajne cijene tu negdje, zanemarivo različite.

Galactus
14.05.2010., 11:57
Čitam ja sve i sve sam zbunjeniji... kaj da kupim? Miele nije u za mene, tj, nemam ja za njega... al ostalo...

Riknula mi perilica, po majstoru otišao programator i preporuka je kupiti novu (ova stara ima 6 godina, Zanussi), e sad, pitam ja stručnjaka:" koju da kupim?", a sad pitam i sve vas!??!?

Perilica mora biti oko cca 3000kn, standardnih dimenzija, izdržljiva (vrlo često će biti puna, 3/4/5 puta tjedno, roba od klinaca i sl.), bez sušilice (ima se balkon :D), vjerovatno do 1000 okretaj je dovoljno...
Recommend by majstor:
GORENJE WA 60109 (http://www.bijela-tehnika.hr/aparati/artikal/12037/)
GORENJE WA 60129 (http://www.bijela-tehnika.hr/aparati/artikal/12038/)

Molim savjet, hića je, perilica ne radi a klincima to ništa ne znači, i dalje skakuću po vodi i blatu...

Lp

Leptiric
14.05.2010., 12:01
Čitam ja sve i sve sam zbunjeniji... kaj da kupim? Miele nije u za mene, tj, nemam ja za njega... al ostalo...

Riknula mi perilica, po majstoru otišao programator i preporuka je kupiti novu (ova stara ima 6 godina, Zanussi), e sad, pitam ja stručnjaka:" koju da kupim?", a sad pitam i sve vas!??!?

Perilica mora biti oko cca 3000kn, standardnih dimenzija, izdržljiva (vrlo često će biti puna, 3/4/5 puta tjedno, roba od klinaca i sl.), bez sušilice (ima se balkon :D), vjerovatno do 1000 okretaj je dovoljno...
Recommend by majstor:
GORENJE WA 60109 (http://www.bijela-tehnika.hr/aparati/artikal/12037/)
GORENJE WA 60129 (http://www.bijela-tehnika.hr/aparati/artikal/12038/)

Molim savjet, hića je, perilica ne radi a klincima to ništa ne znači, i dalje skakuću po vodi i blatu...

Lp

ja sam u slicnoj dilemi... naime, kupujem sestri poklon za vjencanje, perilicu za rublje... :rofl:
meni su preporucili bosch WAE20464 i WAE20362, obe kostaju 3.200,00 s popustom od 10% na gotovinu...
ima li ko iskustva?

mali grizzly
14.05.2010., 12:16
Prema mom popravljačkom i osobnom iskustvu, i prema mojim kriterijima za perilicu rublja:
1. da bude cijenom tu negdje unutar tzv. klase 500 eura
2. da traje 7-8 godina, uz napomenu da prvih nekoliko godina bez intervencije servisera, a pri kraju navedenog životnog vijeka uz neki manji popravak

Kupite si neki model proizvodnje Bosch odnosno Siemens jer oni nude najviše za novac u sferi perilica, kad se pogleda što dobijete unutra (panties down kako vele američki serviseri odnosno kad otvorite stroj). Nemam ništa protiv Miele, samo što oni koštaju 2x više... Od ITA perilica meni najviše imponira Candy, iako kako napisah gore - malo su preskupi u RH. Od dalekoistočnih perilica, Panasonic radi ama baš sve teh. proizvode u šampionskoj kvaliteti, ali njihove perilice počinju u zoni blizu 5 000 kn pa nisu u skladu s gornjim kriterijima.
Zanussi/Electrolux/AEG - sva tri branda danas pripadaju Electrolux grupaciji i nekako nisam njihov poklonik u perilicama rublja jer ne znate što zapravo kupujete (imaju tri "grablje" i onda još regionalna tržišta, a recimo paradnom AEG opao ugled u Njemačkoj od preuzimanja iz smjera Electrolux). Nekako mi ta njihova trka za profitom iznad svega posljednjih godina baca sjenu na kvalitetu bijele tehnike i ne tvrdim da nemaju dobrih proizvoda, ali kad se otvori njihova perilica i ugledaš relej od 10 A koji uključuje grijač od 2 000 W - e onda se čovjek zapita je li znaju ili ne znaju. Ma naravno da znaju, ali namjerno to rade da pokasiraju još jednom kasnije...

Mana Bosch/Siemens (ista tvornica, a različita samo etiketa i eventualno prednja maska) je što su skupi rezervni dijelovi i nemaju baš to sretno riješeno jer se velika većina dijelova naručuje izvana i onda se čeka dok stigne. Međutim, rijetko se kvare i tko kupi njihovu perilicu i smjesti je u kupaonicu, zaboravit će na probleme iz te sfere jer one rade, rade, rade...
Candy ima dobro riješenu servisnu mrežu, povoljne su cijene rezervnih dijelova i strojevu su relativno pouzdani, iako im zna podletjeti koja serija koja baš nije sretno konstruirana...

Gorenje - ne znam, ali da dobijem perilicu Gorenje čekao bih prigodu da je onako original upakiranu poklonim za neko vjenčanje ili slično... Oni imaju puno servisera koji imaju puno posla na terenu, dijelova ima na "lopate" po radnjama, ali to se meni ne mili plaziti po podu kupaonice i gledati što se pokvarilo, a kako je tek onima koji moraju čekati servisere dok im se gomila rublje...

Leptiric
14.05.2010., 12:21
mali grizzly, hvala na opsirnom odgovoru... :cerek:

jel mi mozes reci kakav je bosch kad su u pitanju perilice za sudje i hladnjaci?

Galactus
14.05.2010., 12:31
thx mali grizzly...

Galactus
14.05.2010., 12:46
f*ck, gledam ja Bosch i Candy al oni imaju garanciju 2 godine a Gorenje 5, pa tko je tu lud :eek:

upikiro sam si Bosch (http://www.bijela-tehnika.hr/aparati/artikal/13375/) ,samo da garanciju provarim

mali grizzly
14.05.2010., 13:54
U suđericama su Bosch/Siemens vodeći u EU jer proizvedu preko 3,5 milijuna godišnje i imaju najviše patentnih prava uključivo i najnovije sušenje via mineral zeolit gdje se ne troši el. energija za tu fazu.
Hladnjaci!? Nisu oni loši ni u tome (imam Bosch hladnjak visoke klase koji ima unutra Panasonic kompresor i više nego zadovoljan), ali je tu bez premca njemački Liebherr. Samo što od njihovih cijena boli glava, ali njima to sporedno jer rade tešku mehanizaciju i slične glomazne proizvode pa eto, tek toliko da ulete u hladnjake...

Što se tiče garancije - imate proizvođače koji ni nisu u stanju pružiti kupcima drugo nego popravke na svoj trošak jer jednostavno ne mogu dosegnuti pouzdanost, a kako i kasnije računaju na tog istog kupca, onda moraju popravljati i tako spriječiti revolt. Punici isprali mozak u susjedstvu da nek si kupi Gorenje perilicu, da je to čudo jedno i blablabla - ona radije sluša susjede koje ne znaju ni s koliko okretaja počinju centrifuge nego mene, ali ne lezi vraže - eno hudiča, kako vele u Sloveniji za vraga, i dolazio serviser već u prvom tromjesečju, a njoj se 5 dana skupljalo rublje dok ga dočekala. I sada čkomenzi...

Za ljubitelje Gorenje i popratne avanturistike iz sfere autodijagnostike, evo popis doživljaja njihovih kupaca s perilicama Gorenje u stilu odneslo i držač motora i motor se valjao po podu:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?printertopic=1&t=6062&postdays=0&postorder=asc&start=0&msgcount=10000

Srednja i visoka klasa u Sloveniji zazire od Gorenja kojeg dobrim dijelom smatraju proizvodima za niže vrijedna tržišta poput balkanskog, a tome sukladno se i sve više proizvodnje bijele tehnike iz Velenja seli u Srbiju i BiH.

c-shadow
14.05.2010., 16:36
f*ck, gledam ja Bosch i Candy al oni imaju garanciju 2 godine a Gorenje 5, pa tko je tu lud :eek:

upikiro sam si Bosch (http://www.bijela-tehnika.hr/aparati/artikal/13375/) ,samo da garanciju provarim

Bio sam u istoj dilemi prosle godine (isto zanussi, programator, 6 godina), ozbiljno gledao Gorenje i na kraju uzeo Bosch. Badava ti 5 godina garancije ako ti je perilica svakih par mjeseci na servisu :-)
A pored Gorenja za takvih par slučajeva sam čuo i za Candy. Evo kolegi s posla stoji na balkonu još pod garancijom. Prošla je toliko maratonskih servisa da je čovjek bio više bez nje, na kraju dok je bila na jednom od popravaka popi*dio, kupio drugu perilicu i sad mu ova stoji, neće ni čuti više za Candy.

Epos
15.05.2010., 20:04
A pored Gorenja za takvih par slučajeva sam čuo i za Candy. Evo kolegi s posla stoji na balkonu još pod garancijom. Prošla je toliko maratonskih servisa da je čovjek bio više bez nje, na kraju dok je bila na jednom od popravaka popi*dio, kupio drugu perilicu i sad mu ova stoji, neće ni čuti više za Candy.

evo danas tocno mjesec i pol nakon kaj sam kupil kendi za 500€ riknula centrifuga.
znaci prvo su mi zaboravili ugradit zvucni panel odozol pa je proslu subotu guma spala ili kaj vec sa bubnja ostrugavsi se kaj se vidi na gornjim slikama pa je serviser to namjestao sarafcigerom u ponedjeljak i ostavil 15-20 tragova na obodu bubnja i danas mi ne radi centrifuga...
lud sam vec! u ponedjeljak poslije posla vozim vesmasinu u taj ducan/servis, ostavljam i rekel bum im da imaju zakonski rok da nabave i montiraju akusticni panel, zamijene bubanj i poprave centrifugu. do daljnjeg peremo kod tate kad ispod!!! pa pun kufer mi je kendija!

Leptiric
17.05.2010., 12:23
bili smo malo u obilazenju docana i za oko nam je zapela ova samsung perilica (http://www.samsung.com/hr/consumer/home-appliances/washing-machines/front-loading-below-6-kg-capacity/WF9622SQR/YLE/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=features)... :D
ima li kakvih iskustava?
sto kazete na samsung opcenito?

Elich San
17.05.2010., 14:48
tu sam i ja perilicu gledala, kažu da je odlična, ali eto na kraju nisam nju kupila. čula sam da se keramički grijač puno duže drži nego obični, ali ne kužim se baš u te stvari.

black box
19.05.2010., 11:56
Grizli kaj velis na to. Vidio sam neku reklamu kao odstranjuje dlake od kucnih ljubimaca...zvuci savrseno al obicno ne biva bas tako. Jesi imao kakvih iskustava s Beko perilicama?
Hvala!

mali grizzly
19.05.2010., 12:34
Teško ocijeniti Beko jer ga naprosto ima premalo na hrv. tržištu i koliko sam čuo neka iskustva - perilice izdrže 4-5 godina bez problema. Vidio sam nekoliko perilica Beko u samoposlugama i dopada mi se da su na nekim modelima klasično razdvojili upravljačku ploču, a pod tom frazom mislim na to da nema jednog gumba i navigacije nego onako na par prekidača (sa/bez centrifugiranja, namještanje temp., namještanje programa itd.). U konačnici to ispadne manje lagodno za "drndanje", ali je vrlo zahvalno za servisiranje jer dostaje promijeniti jednu jeftinu komponentu (prekidač, potenciometar i sl.) koja se naziva shelf tip jer je univerzalno dobavljiva na policama. Navodno su dosta bučni strojevi, a što je i razumljivo jer zvučna izolacija košta (mineralna vuna, shock apsorberi i gumene podloške).

Beko računa na tursko (blizu 70 milijuna stanovnika), srednjoazijsko tržište i izvoz u Zapadnu Europu gdje je brojna turska dijaspora (skoro 5 milijuna samo u Austriji i Njemačkoj). Vidim da se dosta guraju na britansko tržište gdje su slabiji talijanski proizvođači...

Za konkretna iskustva glede pojedinih modela perilica, najbolje da se osvrnete na kritike/pohvale na srbijanskim forumima jer tamo Beko dosta trži budući da idu s vrlo niskim cijenama i čak ITA proizvođači im tamo teško pariraju. Ukratko, tamo su prodali veliku količinu perilica i ljudi imaju iskustva da li se i koliko se kvare u slučaju pojedinih modela.
Dijelova ima čak i u našim radnjama i toplo preporučujem i za Beko i za sve ostale proizvođače (izuzevši Bosch/Siemens i Miele) - svima koji žive u ZG i blizini veliki izbor u Batis (ima i batis točka hr online), lociran u Zagrebu na Oranicama u Donjem Vrapču (kraj tzv. starog napuštenog groblja odnosno podvožnjakom na križanju Vrapče tržnica izađete i onda još cca 300 m ravno - ne skretati lijevo na rotor!).

Boki_boo
02.06.2010., 15:37
Otišao mi grijač na perilici Quadro i iako je pod garancijom ne priznaju, jer je uzrok, navodno, kamenac! Priznaju li drugi proizvođači takav kvar ili... Rečeno mi je da kamenac ide pod višu silu! Kao da se kamenac iznenada pojavio! Tom logikom onda neće ništa priznati osim motora i programatora a tu dolazi, kao moguć razlog, pad ili porast napona! Sve ostalo dolazi u kontakt sa vodom a tako i kamencem! Znam da je Quadro šrot ali sam računao na garanciju! Sad sam ostao zapanjen takvim tumačenjem uvjeta garancije!

Zapravo nije riknuo grijač nego propustila brtva, kapalo pa promjenjeno uz promjenu ležajeva! Njih priznali grijač ne!:(

Branko76
02.06.2010., 19:38
Gorenje wa543 je nakon 10 godina svakodnevne upotrebe ( nekad i po 3 ture na dan) ispustila vodu (hrđa je izbila na bubnju) ,do danas nikad-ništa nije otišlo na njoj.
Čini mi se da je za novu. Gledam u texnomax-a whirpool od 2100 kn (800-o/min, 5 kg). Šta mislite, ima nešto slično od drugog proizvođaća? :)

mali grizzly
02.06.2010., 20:29
Kamenac ne priznaju proizvođači pod reklamaciju u garantnom roku jer se očigledno ne radi o njihovoj krivnji nego o čarima lokalnog tržišta. Nije krivnja proizvođača što se njihove perilice izlažu kamenim otopinama umjesto vodi za koju su konstruirane.

Imate slučaj proizvođača kotlova CTC koji je bio izbezumljen gomilama reklamacija u svezi kamenca u garantnom roku na hrv. tržištu kad su stupili ovdje jer to naprosto nije takav problem u Skandinaviji.

Znači, zašto bi proizvođač bio odgovoran za perilicu koja pod jednim uvjetima radi u Krapini, a pod sasvim drugim uvjetima u Makarskoj... Iako većinu proizvođača kad-tad zahvati neka reklamacija u svezi kamenca, indirektno. Teško procijeniti kad ode semering - je li gumena usna popustila zbog habanja ili zbog sinergističkog djelovanja kamenca i habanja. Kamenac pokvari i običan vodokotlić!

mali grizzly
02.06.2010., 20:34
2100 kn za stroj s 800 okr./min je definitivno previše jer ima takvih u zoni 1600-1800 kn. Inače, prelistajte par stranica unatrag pa imate autentična svjedočanstva o Whirlpool perilicama i to vam nije mudra kupovina jer se radi o tvrtki koja većinu profita ostvaruje na američkom tržištu i onda su neminovno sve podredili tamošnjoj "filozofiji" - odnosno da traje par godina i onda se jednostavno baca i kupuje novi.


Za cca 2000-2300 kn tražite stroj s 1000 okr./min, a na akcijama zna uletjeti i s 1200 okr./min.

Brža centrifuga je nebitna za samo pranje rublja, ali zna biti od pomoći zimi kad se rublje teže suši ili pak ako imate sušilicu, e onda ni nema smisla kupovati ispod 1200 okr./min.

vitez svedskog stola
03.06.2010., 07:42
POzdrav forumasima,
zanima me kakvo je vase misljenje o LG-jevim perilicama i njihovom "DirectDrive" pogonu, odnosno kakva su iskustva sa servisnom mrezom, cijenom i dostupnoscu rezervnih dijelova.

Zena i ja gledamo njihov model LG F1222ND, koji nam je interesantan jer je "uski model", ima centrifugu do 1200 i vodu moze zagrijati do 95C (ne znam da li je bitno, ali neko nam je rekao da nije na odmet i taj podatak).

zahvaljujem na odgovorima,

LP,
vitez

mali grizzly
03.06.2010., 10:56
Direct Drive je inovacija gdje se energija nepotrebno ne rasipa na remenicu/remen i smanji se buka, ali je motor vraški skup i nezgodan za napraviti. U načelu se radi o dobrom rješenju, ali je garancija na 10 godina na motor blef jer prije odu semering/ležaj bubnja nego motor. A garanciju poništi svaka intervencija na ležaju/semeringu bubnja pa je onda svejedno na koliko godina daju garanciju na motor, zar ne? Koliko čujem, dosta drapaju na rezervnim dijelovima i semering za LG perilicu košta blizu 120 kn (neka tipična cijena bi bila 20 do 50 kn). Puno strojeva je prodano u Srbiji gdje je LG znatno jači nego u RH pa ne bi bilo naodmet prošarati po tamošnjim forumima i čuti iskustva za konkretne perilice. Koliko sam pročitao, zna biti hladnih lemova i sličnih zvizdarija na elektronskim programatorskim modulima i onda su reklamirane u garantnom roku, a ako to nije slučaj - onda traju i uglavnom kupci zadovoljni...

95 C kao neka prednost!

Dakle, zakoni fizike govore da tempertura ključanja vode ovisi i o nadmorskoj visini pa zato većina proizvođača ograniči na 90 C unaprijed se ogradivši od mogućnosti da proključa negdje u brdskim predjelima.

Štoviše, to je pohvalan potez i zbog toga što se na grijačima i temp. senzorima vremenom taloži sloj kamenca pa onda imate slučaj da više ne dojavljuju aktualnu temperaturu nego nešto manju od stvarne.

Tko vam je to rekao, nije vas dobro informirao... Ionako je stvar u deterdžentu, a većina univerzalnih prašaka su trofazni (40, 60 i 90 C) i oni doista ne "vide" tu majušnu razliku od 5 C kad dostignu tzv. vršak učinkovitosti. Pametno je prati na 60 C, a izbjegavati 90/95 C koliko god je moguće jer se čuva i rublje i špara elektrika. Pranje na 90/95 C potroši skoro 2x više el. energije od pranja na 60 C, a ako kupite doista vrhunski deterdžent (Ariel 7 enzima, npr.) - nećete vizualno opaziti razliku!

vitez svedskog stola
03.06.2010., 17:56
Direct Drive je inovacija gdje se energija nepotrebno ne rasipa na remenicu/remen i smanji se buka, ali je motor vraški skup i nezgodan za napraviti. U načelu se radi o dobrom rješenju, ali je garancija na 10 godina na motor blef jer prije odu semering/ležaj bubnja nego motor. A garanciju poništi svaka intervencija na ležaju/semeringu bubnja pa je onda svejedno na koliko godina daju garanciju na motor, zar ne? Koliko čujem, dosta drapaju na rezervnim dijelovima i semering za LG perilicu košta blizu 120 kn (neka tipična cijena bi bila 20 do 50 kn). Puno strojeva je prodano u Srbiji gdje je LG znatno jači nego u RH pa ne bi bilo naodmet prošarati po tamošnjim forumima i čuti iskustva za konkretne perilice. Koliko sam pročitao, zna biti hladnih lemova i sličnih zvizdarija na elektronskim programatorskim modulima i onda su reklamirane u garantnom roku, a ako to nije slučaj - onda traju i uglavnom kupci zadovoljni...

95 C kao neka prednost!

Dakle, zakoni fizike govore da tempertura ključanja vode ovisi i o nadmorskoj visini pa zato većina proizvođača ograniči na 90 C unaprijed se ogradivši od mogućnosti da proključa negdje u brdskim predjelima.

Štoviše, to je pohvalan potez i zbog toga što se na grijačima i temp. senzorima vremenom taloži sloj kamenca pa onda imate slučaj da više ne dojavljuju aktualnu temperaturu nego nešto manju od stvarne.

Tko vam je to rekao, nije vas dobro informirao... Ionako je stvar u deterdžentu, a većina univerzalnih prašaka su trofazni (40, 60 i 90 C) i oni doista ne "vide" tu majušnu razliku od 5 C kad dostignu tzv. vršak učinkovitosti. Pametno je prati na 60 C, a izbjegavati 90/95 C koliko god je moguće jer se čuva i rublje i špara elektrika. Pranje na 90/95 C potroši skoro 2x više el. energije od pranja na 60 C, a ako kupite doista vrhunski deterdžent (Ariel 7 enzima, npr.) - nećete vizualno opaziti razliku!


prvo bi se zahvalio na odgovoru,
ovo za 95C sam cuo od nekoga tipa kojega sam susreo u trgovini i isto je razgledavao perilice.

nego rci mi koja bi bila tvoja preporuka za perilicu tratzenih karakteristika, znaci da je:
- uski model cca 40-45 cm,
- da ima centrifugu do 1200 ok/min,
- da ima kapacitet 6kg (ovo je pozeljno, no ne i nuzno),

za DirectDrive sam se odlucio jer bi perilicu ugradio u kuhinji, u element pa da se sprijece ostecenja elementa prilikom eventualnog poskakivanja perilice (nadam se da ga nece biti).

Taj tip pogona sam vidio i kod panasonica, no oni ga nemaju u uskoj perilici.

Bosch modeli koje sam gledao takodjer nemaju tu vrstu pogona.

Stoga molim forumase da mi pomognu oko odabira perilice s trazenim karakteristikama.

I da ne zaboravim, mora biti "lijepa" (to je jedan od bitnijih zeninh uvijeta), no to je za mene manje bitna stavka.

Zahvaljujem na svim prijedlozima
-

LedenaKocka
03.06.2010., 18:31
Pozdrav svima!

Trenutno sam u nabavci sve bijele tehnike za stan i izmedju ostalog trazim perilicu dubine do 45cm. S obzirom na skroman budzet tesko da si mogu priustiti ista skuplje od 2500 do 3000kn.
Zapao mi je za oko Beko sa modelima WML15106P i WMD26106T,
te Samsung WF8500 NMW.
Zanima me ima li tko vec iskustva sa tim perilicima ili mozda prijedlog neke druge u tom cjenovnom rangu.

BaracudaVk
03.06.2010., 21:08
Mene bi isto zanimao neki model od 40-50 cm dubine, pa ako netko ima takvu perilicu neka preporuči.

mali grizzly
03.06.2010., 21:48
Što se tiče poskakivanja perilice koja je ugrađena u kuhinji - e tamo je doista najmanja šansa da bi poskakivala jer je prislonjena bočno na kuh. ormariće i "nema joj labavo", odnosno uglavljena je.

Općenito, poskakivanje se javlja u starijih perilica kojima je već gadno narušen balans (istegnute opruge na kojima vise kada/utezi odnosno pohabani amortizeri ili čak ležajevi koji su korodirani odnosno pohabani i onda imate vibracija koliko duša poželi).

Međutim, tražite perilice u klasi 45 cm i tu bih upozorio da što je više ugledan proizvođač i što više drži do renomea - to više izbjegava plitke perilice.

Recimo, Miele ne radi ništa ispod 60 cm dubine i te njihove mrcine vagnu po 120 kg te imaju utege od lijevanog željeza umjesto betona. Posljedično, dok centrifugiraju ni makac (stoji čaša šampanjca vrhom puna na perilici i kap se ne prolije).

Plitke perilice, naročito 32 cm dubine, su jako osjetljive u fazi zaleta centrifuge i zna se dogoditi da bubnu utezima po limu sa strane, ako rublje nije nekako sretno posloženo. Neki proizvođači ne rade uopće tu 32 cm klasu, ali već u razredu 44 cm dubine imate jako dobrih perilica s robusnim meh. ovjesom i u praksi je to sasvim nalik standardnoj perilici.

Da se ne ponavljam, ukoliko želite mehanički uzornu perilicu, s kvalitetnim ovjesom i amortizerima i da traje, onda si u klasi 44 cm izaberite neku od Bosch ili Siemens. Ima naravno i drugih u toj klasi, ali Bosch/Siemens vam ima švapski tenkić - legendarno pedantno izveden ovjes, imaju dugovječne amortizere i mehanički su jako robustne. To je to važnije što je plića perilica.

In/direktni pogon nije toliko presudan jer kad je stroj u redu onda nema njihanja utega u većoj mjeri ukoliko ima tzv. aktivno balansiranje rublja (to vam je ono kad krene s 400 pa povisi na 600 okr/min i onda elektronika dojavi da nije dobro rastreseno rublje pa ga vrati opet na 400, rastresa minutu i onda proba opet dignuti na 600 pa na 800 itd.). Znači, to je veći problem u starijih perilica nego u novoj generaciji.

Ukoliko netko traži 32 cm, onda je izbor širok: Candy, Zanussi (tj. Electrolux vlasnik marke), Whirlpool, Quadro, Samsung i dr.

vitez svedskog stola
03.06.2010., 21:57
ove boschove sam vidio i njih sam preskocio jer imaju kapacitet "samo" 4.5 kg, dok bi ja, ako moze, 6 kg (nikako ne ispod 5 kg).
kod siemensovih modela nisam nasao na uske (barem ne kod nas, tj. kod nasih prodavaca)

mali grizzly
03.06.2010., 22:56
Gledajte to ovako - standardna perilica je 52 cm dubine, a ovdje se radi o klasi 44 cm dubine, što znači da se mora na projektantskom stolu odnoso u na monitoru projektanta "sabiti" sve 3-4 cm sprijeda i 3-4 cm straga.

Posljedično ima manje mjesta za njihanje utega/kade kad krene centrifuga i zato imaju manje okretaja od standardnih (rijetko da 44 cm ima 1200 okr./min i uglavnom se susreću 1000 okr./min).

E sad kad na to, znači skučeni prostor, dodate vaš zahtjev za 6 kg kapacitetom - zamislite kako je to teško konstruirati da u tom skučenom prostoru stane i nadstandardno velika kada.

Jest, plastične kada koje se danas redovito koriste omogućavaju i nepravilan oblik (izdužen prema dolje) i slične finte, ali to vam sve govori kontra plitke klase perilica jer zdrava logika govori da će biti neminovnih problema...

Carobnic@
04.06.2010., 00:17
Nisam sigurna kako rijesiti problem pa mislim da je najbolje da ovde potrazim savjet.Naime,kada bubanj okrenem rukom nesto jako struze-tacnije zapinje,mislim da se moglo desiti da je izmedju bubnja i one gume ili cega vec zapala kukica od zavjesa,to strasno skrguce kad se samo malo okrene bubanj na bilo koju stranu.Nisam sigurna da li uopste i paliti masinu i sta raditi da se tog oslobodim.Pretpostavljam da bi to trebalo da prodje dole u sito ,ali...bas zapinje...

vitez svedskog stola
04.06.2010., 09:35
Gledajte to ovako - standardna perilica je 52 cm dubine, a ovdje se radi o klasi 44 cm dubine, što znači da se mora na projektantskom stolu odnoso u na monitoru projektanta "sabiti" sve 3-4 cm sprijeda i 3-4 cm straga.

Posljedično ima manje mjesta za njihanje utega/kade kad krene centrifuga i zato imaju manje okretaja od standardnih (rijetko da 44 cm ima 1200 okr./min i uglavnom se susreću 1000 okr./min).

E sad kad na to, znači skučeni prostor, dodate vaš zahtjev za 6 kg kapacitetom - zamislite kako je to teško konstruirati da u tom skučenom prostoru stane i nadstandardno velika kada.

Jest, plastične kada koje se danas redovito koriste omogućavaju i nepravilan oblik (izdužen prema dolje) i slične finte, ali to vam sve govori kontra plitke klase perilica jer zdrava logika govori da će biti neminovnih problema...


sve je meni to jasno, da nemres imat i ovce i novce, ali zena je nasla ovu LG-jevu koja zadovoljava sve trazene kriterije, tako da cemo najvjerojatnije uzeti ovu LG.
Iako bi ja radje bosch, ali njoj je veliki nedostatak kapacitet od 4.5 kg, sto je naspram 6 kg kojih ima LG ipak velika razlika.

mali grizzly
04.06.2010., 10:02
Prvo što se tiče struganja - dajte napišite koliko je star stroj jer može biti da su otišli ležajevi bubnja, a što je golem kvar koji traži rastavljanje bukvalno pola stroja za pranje rublja. Ako stroj ima 5-6 godina, onda je vjerojatno zaplet u ležajevima jer onaj zazor prednjeg mijeha i ruba kromiranog bubnja je obično toliki da ni mali prst ne možete unutra gurnuti. Malo je vjerojatno da bi neka kukica od zavjesa upala baš tamo i zadržala se na tom obodu i da bi skrivila takav zastoj. Iako, postoji mogućnost, ali stvarno je to statistički gledano rijetko...

Uzmite čvrsto rukom (između kažiprsta i palca) rebro bubnja unutra i pokušajte energično prema sebi i od sebe, gore dolje - ako klacka bubanj odnosno osjeti se pod rukom da ima "lufta", otišli su ležajevi bubnja i to je kvar koji traži par sati rada servisera...

mali grizzly
04.06.2010., 10:27
U tom slučaju, ako je imperativ 6 kg kapacitet punjenja u plitkoj perilici, ni ne preostane mnogo izbora...

Za svaki slučaj, prosurfajte google za dotičan tip perilice LG kojeg namjeravate kupiti da nema neko iznenađenje za korisnike u krutoj zbilji (recimo jedna perilica Samsung je imala mogućnost snižavanja okretaja centrifuge na 600 samo u zadnjem ispiranju šarenog rublja, a sve faze prije bi odradila s 1200 i onda nije bilo mogućnosti reklamacije jer je to naprosto "tako").

Carobnic@
04.06.2010., 10:39
Pokusala sam to sto ste rekli i mislim da je to s luftom ok.A koliko je stara to ne zna ni...(Miele electronik WT745 ),jer stanujem pa ju je gazda zbavio. A desavalo mi se da mi proguta carapu:D,pa ju nadjem u situ raskomadanu(ne ova perilica),tako da sam posumljala na to. A ne znam kako da vam docaram taj zvuk-bas me podsjeca na tako neku kvacicu koja kad se bubanj lagano pokrene rukom cuje se cak-cak,ustvari najslicnije mi je na situacije kada se onaj krug u igrama na srecu :D okrene pa dole ona kvacica sto ga zaustavlja,tj,jako kada okrenem bubanj cuje se kao rafal :ne zna: ...
Hvala na komentaru...

mali grizzly
04.06.2010., 11:18
Rafalni uzorak nije tipičan za ležajeve bubnja...

E sad što bi moglo biti unutra uzrok, teško pretpostaviti. Možda je nešto zapelo oko grijača, sigurnosnog termostata ili se jednostavno negdje zalomio piljak kamenca... I komad nečega (kovanica, igla?) je sumnjiv!

U svakom slučaju, zovite majstora pa neka odspoji crijevo pumpe od kade i gurne prst unutra, a možda to i samo ispadne bez intervencije majstora...

Ne bi smjelo biti skupo, ukoliko je uzrok tako trivijalan...

Carobnic@
04.06.2010., 11:50
Hvala puno na trudu i angazovanosti:).Pozdrav:)

nash
04.06.2010., 13:40
Pozdrav!

Kupujem perilicu i obišao sam danas neke prodavnice. Odlučujem se između dvije, jedna je Beko, druga Bosch. Strojevi jednakih karakteristika, s tim da Beko daje garanciju na 5 god., Bosch na 2 god, s tim da je Bosch skuplji za 50€.

Ako iko ima iskustva sa perilicama molio bih za pomoć koju odabrati.
Hvala unaprijed.

mali grizzly
04.06.2010., 14:28
Beko je idealan izbor za poklon u svadbama i sličnim prigodama...

50 eura razlika u cijeni!? Da samo znate kad ih otvorite, koja je to razlika u kvaliteti... Jedno je turska firma koja radi uglavnom za svoje domaće tržište (ima njih cca 70 milijuna) i tursku dijasporu širom EU i to je tzv. klasa bijele tehnike za samoposluge.

Drugo je jedan od svjetski gledano najvećih proizvođača bijele tehnike i dobijete švapski tenkić, tj. jednu od mehanički najviše robustnih i pouzdanih perilica na tržištu. Recimo, ležajevi u Bosch/Siemens perilicama su unutar čak četverokrakog križa i to odvinuti je pravi podvig za majstora iz nevolje...

nash
04.06.2010., 14:47
Beko je idealan izbor za poklon u svadbama i sličnim prigodama...

50 eura razlika u cijeni!? Da samo znate kad ih otvorite, koja je to razlika u kvaliteti... Jedno je turska firma koja radi uglavnom za svoje domaće tržište (ima njih cca 70 milijuna) i tursku dijasporu širom EU i to je tzv. klasa bijele tehnike za samoposluge.

Drugo je jedan od svjetski gledano najvećih proizvođača bijele tehnike i dobijete švapski tenkić, tj. jednu od mehanički najviše robustnih i pouzdanih perilica na tržištu. Recimo, ležajevi u Bosch/Siemens perilicama su unutar čak četverokrakog križa i to odvinuti je pravi podvig za majstora iz nevolje...

OK, shvato sam :) Stiže Bosch u kuću.

Hvala najljepša. :top:

nero81
04.06.2010., 19:53
jedno pitanje za grizzlija. kazu mi frendovi da imaju perilicu od 7kg i da im je zao sta su je kupili jer su samo dvoje i skoro nikad ne napune perilicu pa ona radi polu prazna. sta mi ej pametnije kupit perilicu sa cim vise kapaciteta ili cim manje posto je i nas samo dvoje. i sta se tice centrifuge.... jeli bolje uzet da je veca brzina ili manja posto vidim da skoro nitko ne pere/centrifugira preko 1000 o/min. a pretpostavljam da bi jedna perilica od 5kg i sa cca 1000 okr bila dosta jeftinija. gabariti perilice su mi nevazni.

mali grizzly
04.06.2010., 21:20
Velike 7 kg perilice su s pravom postale trendy jer imaju niz prednosti:
- potreba za rjeđim pranjem, a što znači manje radnih sati stroja i habanja
- stanu veliki komadi poput jastuka, manjih popluna i sl.
- bolje se agitira otopina za pranje u njima naprosto zbog boljeg "zapljuskivanja" valova jer ima više prostora
-centrifugiranje je golema prednost. Naime, računa se obodna brzina, a glavne sastavnice su fi bubnja i broj okretaja. Kako je fi bubnja veći, postiže se veća učinkovitost centrifugiranja i pri nominalno istom broju obrtaja kojeg imaju manje perilice.

Mana skoro i nema, izuzevši što su nerijetko pune dubine (6o cm).

Što se tiče pranja malih količina rublja - nova generacija perilica imaju sve elektronske vage koje prvo odvagnu masu rublja i onda tome prilagode vodu (i posljedično elektriku za grijanje). U stvarnosti je svejedno da li peremo 4 kg rublja u 5kg ili 7 kg perilici, ako je opremljena elektronskom vagom. Potroši se jednaka količina električne struje i vode...

Čak je bolje pranje u 7 kg jer imaju jače motore i onda uz taj faktor prostornosti kade/bubnja još i jače miksaju rublje na intenzivnom programu, a baš ta ajmo reć brzina kojom se rublje provlači kroz otopinu deterdženta je najviše kritičan faktor za odstraniti mrlje. Zato one jako velike perilice u profesionalnim servisima za pranje peru još bolje od kućnih, ali im cijena ide do auta kompaktne klase.

Zahvaljujući modernoj elektronici (a što je imperativ za dobiti klasu energ. učinkovitosti), nema razlike u pranju malih i velikih količina rublja što se tiče potrošnje elektrike i vode, a na kraju treba spomenuti i da je golema prednost za domaćice (naročito kad se radi o finijim komadima) da je rublje nakon pranja u velikoj perilici manje zgužvano jer se okreće više rastreseno tijekom pranja.

nero81
05.06.2010., 10:08
mozda se ne bi slozio sa tobom u svezi rjedjeg pranja. ako nesto moram oprat onda cu oprat pa bilo to perilica od 7kg ili od 5kg. mada sam htjeo cut da je od 5kg bolja. jer manje kosta :D

mali grizzly
05.06.2010., 18:44
Rjeđe pranje je vezano uz potrebe tzv. službene statističke obitelji koja ima 3,4 člana (u nekim državama ima 3,2 člana).

Računa se da prosječna obitelj pere 5 puta tjedno (bar takva je računica recimo Candy gdje se habanje računa 5x tjedno x 52 x 5 godina i ne smije se pohabati ni jedan vitalan dio za to vrijeme odnosno nešto manje od 1300 ciklusa pranja).

Velike obitelji onda mogu prati kad je posve puna 7 kg perilica i time se smanjuje učestalost pranja odnosno manje je habanje stroja i manji broj radnih sati.

To bi bila prednost velikih perilica, a ne zaboravite da u SAD i Kanadi dominiraju one 10 kg (u EU ima samo nekoliko takvih modela za kućnu uporabu).

Prihvaćam da u konkretnoj životnoj praksi to može izgledati drugačije nego u službenoj statistici proizvođača bijele tehnike, ali je jasno da recimo promjenu posteljine može odjednom odraditi 7 kg perilica, a 5 kg će možda biti potrebno uključiti 2x da se to sve opere...

ds1
07.06.2010., 13:57
Neki dan krepala nam je Indesit WT-102 "Toploader". Ne znam da li je u pitanju elektronika ili pumpa za vodu. Perilica je stara 6 godina i ne želimo riskirati sa popravcima pa smo odlučili kupiti ovu Samsungovu. http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=114&PID=538#product-detail
Ima li tko iskustva sa istom ili općenito sa Samsung perilicama rublja, jer mi je već puna kapa europskih proizvođača koji svoju proizvodnju imaju u Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i sl. Bosch, AEG i Siemens, a pogotovo Miele ne dolaze u obzir jer su nam preskupe.
Zahvaljujem na odgovoru.

mali grizzly
07.06.2010., 21:32
Pumpa tako jeftinog stroja kao što je Indesit obično nije problem za nabaviti i cijena sigurno ne prelazi 50 kn! Znači, ako je pumpa u pitanju, to vam se isplati popraviti i onda imate stroj na raspolaganju još par godina...

Opišite malo kvar! Ako pumpa neće raditi ni na jednoj poziciji programatora, onda je vjerojatno ona ili blokirana ili izvan funkcije. Provjerite filtar dolje da nema kakve mehaničke blokade poput komadića tkanine ili kamenčića...

Ako pumpa neće raditi u sklopu ciklusa samo u jednoj fazi ispiranja, onda je programator i to zna koštati te je bolje kupiti novu perilicu, ako ima 6 godina.

ds1
07.06.2010., 22:39
Ovako pokušat ću što preciznije opisati u čemu je problem. Naime kada je perilica trebala odraditi uzimanje omekšivaća programator se počeo okretati u smjeru kazaljke na satu. Supruga kaže da se u jednom trenutku osjetio miris pregorene instalacije. Nakon toga bilo kako da uključimo perilicu čuje se kao rad motora i ništa dalje. Ako programator podesim u bilo koju poziciju čuje se isti zvuk i dalje ništa. U kadi je ostala voda jer perilica nije odradila centrifugu i izbacivanje vode. Otvorio sam bočnu stranicu i poklopac komandne ploče. Crna gibljiva crijeva od pumpe su mekana i prohodna, a programator i elektronika mi ne "mirišu" na pregoreni sklop.

ds1
07.06.2010., 23:03
BTW mali grizzly vidim da uporno izbjegavate komentirati Samsunga? Dajte molim Vas recite svoj sud ma kakav bio, jer koliko vidim na forumu perilice su Vam u malom prstu... I još jedno pitanje, da li je 6 godina starosti za današnje perilice iz cjenovnog razreda ok 3000 kn +-300 kn, malo ili puno? Čuo sam da čija perilica danas doživi 7-mi rođendan može istoj podići spomenik...:D Očito su prošla ona vremena kada su moji starci imali Končar -Zanussi 18 godina bez značajnijeg kvara...

mali grizzly
07.06.2010., 23:11
U načelu, to je statistički najčešće da "ode" programator u zadnjoj fazi ciklusa odnosno kad treba uključiti zadnju centrifugu.

Postoji vrlo jednostavan način da se provjeri da li je stvar u pumpi ili ne...

Ako imate nekog susjeda koji se razumije ili nekog poznatog električara (ne mora biti za perilice) - izvadi se pumpa i spoji na 220 V dok je mehanički uglavljena u škripcu da ne "šeće" pa se učas ustanovi. Može se i izmjeriti napon na klemama pumpe kad je u zadnjoj fazi da se vidi da li uopće dobiva napon "odozgo", iz smjera programator.

Programator se definitivno ne isplati popravljati na stroju koji je za upis u prvi OŠ jer samo "ruke" koštaju par stotina kn. Ovo za pumpu vam velim dobronamjerno jer ako imate nekog da baci pogled, a da ne računa neku tipičnu cifru (koliko čujem 130 kn je dijagnostika kvara) - možda se još može spasiti stroj.


Na kraju - imate pravilo da se godišnje proda na 10 milijuna stanovnika neke države cca 200 tisuća perilica i to je glavni razlog što veliki proizvođači izmještaju tvornice u Poljsku (cca 40 milijuna plus okolna velika tržišta poput Ukrajine), Tursku (cca 70 milijuna plus okolna srednjoazijska tržišta) ili pak na Iberijski poluotok. Perilice dosta vagnu (blizu 100 kg s ambalažom) i teško/skupo ih transportirati kad su gotove, opterećene betonskim utezima i onda se gleda da se velika tržišta popune lokalnom proizvodnjom. Dakako, igra ulogu i cijena radne snage i carinske barijere (LG je formalno korejski proizvođač, a perilice radi u Mađarskoj, primjerice...). Ne mora biti da je neka perilica lošija samo zbog podrijetla jer to ionako danas većinom rade ind. roboti i svi koji znaju perilice iznutra posvjedočit će da ne treba prevelika kvalificiranost radne snage za sklopit crijeva i nataknuti kleme. Tako da se ne bih previše na to obazirao nego radije pročešljajte forume za Samsung konkretan tip perilice.

mali grizzly
07.06.2010., 23:18
Nije istina da izbjegavam komentirati Samsung nego tko bi imao informacije za sve perilice danas na tržištu kad nema proizvođača koji godišnje ne lansira 5-6 modela i tko bi to sve pohvatao. Samsung inače OK firma, rade dobru elektroniku i pouzdane kućanske aparate - ali cijene danas stropoštale bijelu tehniku na potrošnu robu i tu vam nije lako biti pronicljiv i gledati renome proizvođača kad svi gledaju da košta što je moguće manje - i kupca i proizvođača.

7-8 godina je danas pristojno za neku perilicu jer sve ionako ovisi koliko se pere (školski se smatra 5xtjedno pa puta 52 puta 5 godina - e preko 5 godina nema proizvođača koji daje garanciju bez velike nadoplate, zar ne?). Perilice su danas više kompleksne nego nekada i stara a la Trabant koncepcija je radila i po petnaestak godina jer nije bilo puno komplikacija unutra. Asinkroni motorić, elektromeh. programator, pumpa i kada od emajla - to je trajalo, ali ta koncepcija više ne zadovoljava ni energ. norme niti potrošače. Danas narinu velik broj okr. centrifuge i to se po definiciji pojačano haba (ležajevi/semering) plus komplikacije s inverterskim motorima i upravljačkom elektronikom.

Ne zaboravite da su nekad perilice koštale 2-3 prosječne plaće i to bi bilo danas negdje u rangu Miele cijene (10 tisuća kn za perilicu!). Ta bi trajala, a ove u klasi 500 eura koje se najviše kupuju - ima ih koje potraju 7-8 godina, a ima ih koje odu za 2-3 godine...

ds1
08.06.2010., 07:20
... ipak mislim da ću se odlučiti za novu perilicu jer plašim se ako i popravim ovaj kvar da će me za par mjeseci čekati novi, a nanašati neoprano rublje kod mame ili punice oduzima mi ionako malo slobodnog vremena. Sve što ste rekli 100% je točno. Mi danas živimo u nekom drugom svijetu u odnosu na ono vrijeme od prije 20 godina. Sve je postalo "loša" roba, ne samo bijela tehnika nego tehnika općenito. U svakom slučaju hvala Vam za savjete i odgovore. Pravi ste znalac. Pozdrav.

sandrag
08.06.2010., 10:12
Jao napisala citav mail i pukla veza:mad:
Uglavnom ja imam samsung WF 1206 ili nesto slicno.
Kada smo prosle godine useljavali u stan bila nam je obecana perilica, a onda smo izvisili i morali kupiti, a sve pare stukli.
Ja sam htjela kapacitete veci od 5 kg i centrifugu od min 1000 obrtaja.
Ova ima 6,2 kg, 1200 obrtaja, keramicki grijac, a kostala je nekih 250 EUR.
Za te novce nudila je najvise.
Nemam ju nesto dugo (10-ak mjeseci), do sada zadovoljna (pu, pu da ne ureknem).
Ima opcije za vunu, rucno, brzo pranje, sintetiku, pamuk, obojeno, 1200, 800, 400, of obrtaja, Rinse, Rinse +, Spin, Childe lock, Odlozeni start do 24h.
Sretno

ds1
08.06.2010., 13:01
Sandrag, hvala! Ma i ja mislim da je omjer kvalitete, funkcija i cijene najbolji. Ova koju ja mislim uzeti ima čak i neku Silver Wash tehnologiju (antibakterijsko djelovanje) i dubinu od 55 cm što mi je možda i najbitnije jer su mi vrata od kupaone široka cca 58 cm.

Elich San
08.06.2010., 23:31
Gorenje wa543 je nakon 10 godina svakodnevne upotrebe ( nekad i po 3 ture na dan) ispustila vodu (hrđa je izbila na bubnju) ,do danas nikad-ništa nije otišlo na njoj.
Čini mi se da je za novu. Gledam u texnomax-a whirpool od 2100 kn (800-o/min, 5 kg). Šta mislite, ima nešto slično od drugog proizvođaća? :)

ja sam prije mjesec dana kupila zanussi za 2100 kn ,bubanj 6 kg i 1200 okretaja. za sada sam prezadovoljna. :top:

ne znam koje kriterije imate ali meni nije dolazila u obzir ispod 1000 okretaja(najviše zbog sušilice i zimskog vremena), a veličina bubnja mi je bila na drugom mjestu.

lore
09.06.2010., 21:38
molio bih savjet kupujemo perilicu rublja odlučili smo se za bosch ali neznamo koji bi model kupili cjena do 3000 kuna

mali grizzly
10.06.2010., 09:26
Što se tiče cijena i eventualnih akcijskih prodaja, tu je poželjno prosurfati u par navrata da se "naiđe"...

Primjerice, Emmezeta nudi u tom cjenovnom rangu do 3 tisuće kn 2 modela Bosch:
WAA 2016KBY s 1000 okr/min i 5 kg 2700 kn
WAA24163 s 1200 okr./min i 5 kg 2900 kn

Znači, to bi bili ti modeli koji su cijenom do 3000 kn i upišite u Google pa pogledajte njihove cijene i drugdje. U Zagrebu, posjetite West Gate Zaprešić jer tamo ima nova tvrtka u sferi elektronike i bijele tehnike koja se "gura" i na hrv. tržište i imali su prije mjesec-dva jako povoljne cijene Bosch (ima i drugih proizvođača jasno, ali to je bilo ono baš povoljno). Pogledajte i kod uvoznika Andabaka Split - oni imaju neki ugovor s Europatrade pa ako niste iz Splita dostave vam besplatno na adresu bilo gdje u RH, barem tako je bilo...

Osvrnite se i za Siemens perilicima jer dolaze iz iste tvornice i razlikuju se od Bosch samo u nebitnim detaljima poput prednje maske, gumba i slično. Servisna mreža im je također ista kao i Bosch...

lore
10.06.2010., 17:48
hvala na brzom odgovoru,znači to su po tebi dvi perilice za tu lovu ko najbolje ili bi ti još nešto imo za predložit , kod nas se pere jednom dnevno imamo malo djete i sada liti nešto malo za goste .

mali grizzly
10.06.2010., 19:38
Za te novce, tj. u klasi do 500 eura, je Bosch/Siemens moj favorit jer ga imam (već druga generacija aparata kod mojih roditelja) i jer sam se uvjerio da je to tip bijele tehnike: staviš ga i radi-radi-radi... Osim toga, kad se otvori i zaviri unutra - sve prvoklasne komponente (od prekidača do gumenih dijelova), a o mehanici koja je izuzetno robustna da se i ne govori... Mehanički gledano su to možda najbolji strojevi na tržištu, izuzevši Miele koji je po mom sudu "pretjerano" konstruiran (umjesto betonskih utega stavljaju utege od lijevanog željeza da se izbjegne utjecaj mjehurića i male oscilacije u dimenzijama bridova) - ali je to blizu tehničke perfekcije, pa tko voli neka izvoli...
Mana Bosch/Siemens su skupi dijelovi od tzv. vitalnog značaja (recimo ITA programator je cca 500 kn dok je njihov preko 1 000 kn) i što nema baš svugdje servisne mreže, ali je to OK jer rijetko treba zvati servisera i ako je neki prag očekivanja kupca 7-8 godina - e onda je Bosch ili Siemens dobar izbor u tom cjenovnom razredu do 500 eura.

Na kraju, ako imate goste onda pretpostavljam da se pere dosta posteljine ljeti i tu su možda bolji izbor za takve prigode 6-7 kg perilice jer "odrade" i veću količinu odjednom. Na manjoj količini ionako nema razlike jer ima elektronsku vagu pa uzme manje vode i posljedično se potroši manje elektrike, ali za posteljinu je 6-7 kg format perilice dušu dao (mogu se prati i popluni, deke i jastuci jer su veća vrata).

Tako da možda ne bi bilo zgoreg da se malo "protegnete" za još par stotina kn pa kupite 6 ili 7 kg Bosch odnosno Siemens. Broj okretaja centrifuge je danas neki "zlatni izbor" oko 1200 jer se tako "izvrti" 50 % vlage van iz rublja, a što je dosta zimi (ljeti uputno smanjiti na 800 okr. jer se tako šparaju ležajevi i semerinzi unutra). A veća perilica bolje centrifugira jer uz isti nazivni broj okretaja je veća obodna brzina (što je jedino mjerodavno) radi većeg promjera bubnja u perilici. Znači, dva razloga za možda se malo financ. istegnuti preko granice 3000 kn, ali to vama ostavljam da odlučite...

lore
11.06.2010., 20:57
evo tražim i nikako da se odlućim koji model boscha daj nešto konkretno molim te, neka od 6-7 kg i ova do 5 kg ,predloži nešto jer bi to još sutra naručijo hvala

mali grizzly
11.06.2010., 22:10
Evo, bio na službenim stranicama bosch.hr

http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-i-sušenje-rublja/perilice-rublja/list.html?page=2

Ima model 7kg s 1000 okr./min WAE 20362 BY po preporučenoj cijeni 3790 kn

7 kg model s 1200 okr./min WAE 2436 EBY po preporučenoj cijeni 4090 kn

Seriju classix 6 se ne isplati kupovati jer je de facto 5,5 kg (ne 6 kako zavodi naziv serije)...

E sad da li se to isplati dati skoro 1000 kn više i da li ima negdje jeftinije tih konkretnih modela, prepuštam vama na prosudbu...

lore
13.06.2010., 13:00
ipak smo se odlučili za neku do 3000,kriza prpračun ne dozvoljava pa bi te molijo da predložiš neku bosch za tu lovu ti najbolje znaš taj odnos okretaji kilaža da nema puno elektronike da ima predpranje ili ako misliš da to nije puno važno.hvala ti puno

goran8012
13.06.2010., 16:21
uporno pokušavam naći nešto o Končaru.. i ništa......

Whirlpool je ispustio dušu (elektronika) i žena i ja odlučili da nećemo popravljati. Ovo je drugi kvar, ovoga puta izvan garantnog roka, i, koliko se dalo zaključiti iz serviserevih opaski, mašina ima neka "čudna" i zastarjela rješenja... štogod to značilo.

Dakle.... ima li tko podijeliti iskustva s ovim novijim modelima Končara....recimo :
PR 10 6.BH - 6kg, 1000rpm, ili
PR 10 4C.BB ili PR 10 4C.BRP (ovo bi valjda trebalo biti otprilike isto, ovo potonje je valjda aktualni model)

Hvala!

mali grizzly
13.06.2010., 23:32
Končar kao stvarni proizvođač perilica uopće ne postoji nego se radi o slobodno lebdećem brandu odnosno kupuju strojeve drugih proizvođača (Turska, Italija itd.) te gore udare svoju naljepnicu. Prevedeno, nema ni montažnih hala niti radnika koji bi to sastavljali unutar Hrvatske i na ime stare slave nude kupcu naljepnicu i servisnu uslugu, kasnije eventualno, ako proizvođač s kojim imaju ugovor isporuči dotični rezervni dio.

Zar bi ih onda trebalo hvaliti?

Kupujete mačka u vreći jer je samo pitanje aktualnog dogovora s dobavljačima da li će dotični model doći iz Turske, Italije, Koreje ili iz još ponekog smjera.

goran8012
14.06.2010., 07:24
Končar kao stvarni proizvođač perilica uopće ne postoji nego se radi o slobodno lebdećem brandu odnosno kupuju strojeve drugih proizvođača (Turska, Italija itd.) te gore udare svoju naljepnicu. Prevedeno, nema ni montažnih hala niti radnika koji bi to sastavljali unutar Hrvatske i na ime stare slave nude kupcu naljepnicu i servisnu uslugu, kasnije eventualno, ako proizvođač s kojim imaju ugovor isporuči dotični rezervni dio.

Zar bi ih onda trebalo hvaliti?

Kupujete mačka u vreći jer je samo pitanje aktualnog dogovora s dobavljačima da li će dotični model doći iz Turske, Italije, Koreje ili iz još ponekog smjera.

Hm... baš sam razočaran.....

A što onda?? Imali smo plitku inačicu perilice, ali smo skužili da bi nam možda stala i "standardne" dubine (imamo element 57 cm dubine), ali ne od svakog proizvođača (recimo, Bosch, nam ne stane). Tako bi mogli uštedjeti koju kunu, obzirom da su ove jeftinije od plitkih.
No, ako je vjerovati podacima o dubinama perilica na internetu, onda smo limitirani na Candy, Smeg (skupo), Samsung, LG.

No, da stvar bude za mene još kompliciranija, golica me što Gorenje daje 5 godina jamsva, ali, gle vraga, i Beko daje isto (njih nisam ni razmatrao u prvom izboru).

Pa sad ti budi pametan.

Hvala Grizzly!

mali grizzly
14.06.2010., 08:32
Nije istina da ste ograničeni na tako uzak krug perilica...

Imate razrede perilica po dubini:

33 cm
- tu nema firmi koje jako polažu na mehaniku jer betonski uteg zna lupati kad starta centirgufa, ali je čak i tu izbor veći nego što navodite: Candy, Zanussi (marka Electrolux), Whirlpool, Samsung, Quadro i još poneki

45 cm
- u tom razredu imate mnogo proizvođača izuzevši Miele i izbor je u novije vrijeme poprilično širok, a neki čak nude 6 kg perilice u tom razredu zahvaljujući novim silitech kadama od plastike koje omogućavaju nepravilne oblike

52 cm
- to je standardan format i tu praktično nema proizvođača koji ne nudi perilicu dubine 52 izuzevši Miele

60 cm
- neki ih uopće ne rade, a neki isključivo 60 cm čak i u 5 kg klasi (Miele). Većinom su perilice 7 kg u toj dubini.

Znači, definirajte prvo gabarite (ne znam što znači dubina elementa?) pa će se naći mnogo toga zgodnog za pogledati i možda izabrati...

goran8012
14.06.2010., 08:58
Nije istina da ste ograničeni na tako uzak krug perilica...

Imate razrede perilica po dubini:

33 cm
- tu nema firmi koje jako polažu na mehaniku jer betonski uteg zna lupati kad starta centirgufa, ali je čak i tu izbor veći nego što navodite: Candy, Zanussi (marka Electrolux), Whirlpool, Samsung, Quadro i još poneki

45 cm
- u tom razredu imate mnogo proizvođača izuzevši Miele i izbor je u novije vrijeme poprilično širok, a neki čak nude 6 kg perilice u tom razredu zahvaljujući novim silitech kadama od plastike koje omogućavaju nepravilne oblike

52 cm
- to je standardan format i tu praktično nema proizvođača koji ne nudi perilicu dubine 52 izuzevši Miele

60 cm
- neki ih uopće ne rade, a neki isključivo 60 cm čak i u 5 kg klasi (Miele). Većinom su perilice 7 kg u toj dubini.

Znači, definirajte prvo gabarite (ne znam što znači dubina elementa?) pa će se naći mnogo toga zgodnog za pogledati i možda izabrati...

Ah.. htjeli smo biti malo šminkeri, pa smo u kupaoni mjesto za perilicu stavili ispod pulta, tako da je, dok ne radi, mašina skrivena iza vrata. I tako.. to je tih 57 cm koje imamo na raspolaganju, ako ne želimo skidati postojeća vrata.

Naravno da dolazi u obzir bilo koja plitka mašina, ali od ovih "standardne" dubine, vidim da neki proizvođači nude gotovo isključivo 60 cm (npr. Gorenje ili Bosch), a neki ipak nešto pliće (npr Candy su gotovo sve, koliko vidim, 52-54 cm, što bi nama trebalo ipak stati na predviđeno mjesto). Ideja je da bi vjerojatno za iste novce mogli kupiti kvalitetniju mašinu "standardne" dubine, koje se vjeronatno proizvode u većim serijama od ovih "plitkih", pa proučavamo materiju.

Ma, nisu ni vrata toliko bitna, i možda bi se i bacio na, ovdje toliko hvaljeni, Bosch (ili Candy), ali i oni imaju "samo" dvogodišnje jamstvo. Ipak je za nas smrtnike-neservisere simpatičnije da to bude, recimo, 5 godina koliko nudi Gorenje.

Eto, postoje tri generalne koncepcije:

1. Standardna Bosch ili npr AEG...... moram skidati vrata, najskuplja varijanta, imam 2 godine mira od daljnjih troškova
2. Plitka Gorenje.... ne moram skidati vrata, jeftinije, imam 5 godina mira i zarađujem pljuvanje na forumu :-)
3. Standardna Candy....ne moram skidati vrata, cijena kao i plitka Gorenje, opet "samo" 2 godina mira i NE zarađujem pljuvanje na forumu

lion406
14.06.2010., 09:44
trebao bi pomoć tj. nekoga tko zna....

naime ima perilicu rublja BOSCH WAE24442BY .... i žena si opere nešto na ruke i stavimo na centrifugu (spin na perilici) da fino izvuče što više vode iz rublja (naravno prije se i osuši)....
ali šta se desi perilica to računa kao program koji traje 12 min. i rekoh ajde kad ona zavrti centrifugu na 1200 okr. ja ću je sam isključit i to je to....ali vraga ona krene to prvo polako vrtit (u početku kao da vodu uzima iako nije nigdje vidljivo da ima vode u bubnju), pa onda malo na jednu stranu vrti pa na drugu i tako jedno 3-4 min. i naravno žena popizdi i kaže daj to van budem na ruke ocijedila (kao šta ćemo sad čekat da perilica radi 12 min. za ŠTA, da bi ocjedila veš...jbg. u pravu je)

da li ako postoji mogućnost da samo centrifugira...znači stavim veš i hoću da se bubanj zavrti na 1200 okr. i to je to isključim je za minutut i svi sretni i zadovoljni (naravno govorim o ručno opranom rublju)

mali grizzly
14.06.2010., 10:14
Perilice imaju elektronsku blokadu od mogućnosti centrifuge na 1200 okr./min za obojano, fino ili vunu. Zašto? Zato jer je max. dozvoljeno 400 okr./min, eventualno 600 okr./min za tu namjenu i proizvođač štiti predivo...


Ukratko, kod tzv. "samo centrifugiranja" ne možete računati na visoku brzinu jer je to ionako a priori za fino/šareno rublje ili vunu (a koje se ponekad mora ručno prati, iako danas ima tzv. kolijevka ritam i za simulaciju ručnog pranja u najmodernijim strojevima).


Što se tiče 5 godišnje garancije - ne znam, ne bih išao na tu mogućnost kao neku odlučujuću prednost pri kupovini jer kad se stroj pokvari zna proći i tjedan dana dok vam se ne pojavi majstor i onda je inkomodiranje veće nego što je trošak koji nadoknadi tvrtka čiji je stroj u 5 godišnjoj garanciji.

Imate ogroman izbor danas u 45 cm klasi perilica i to bi bila idealna opcija ukoliko imate skučeni prostor i problem s vratima od kupaonice. Utipkajte u Google i ima najmanje par desetaka modela različitih proizvođača.

goran8012
14.06.2010., 11:41
Evo, Mali Grizli, nekako mi se čini da bi ova Candy GO 127 mogla biti primjerena:

http://www.prodaja-ponuda.com/perilica-rublja-candy-go-127/642554/bijela-tehnika/

našao sam je za 3.150 kuna, što mi se čini simpatičnim sniženjem.

vjestica07
14.06.2010., 13:35
Pozdrav
molim vas za pomoc imam perilicu Zanussi staru 6 god. i ne izbacuje mi vodu i ne radi centrifugu kad bi trebala, otvarali smo filter i gledali, ali nista nismo nasli unutra.
Sta bi moglo biti i koliko koliko dođe popravak ako netko zna.
Hvala

mali grizzly
14.06.2010., 13:37
Prošli tjedan se pročulo da Candy ima problema s kadama (silitech plastična masa) odnosno na 2 perilice iz serije 1400 okr./min na njemačkom testu (simulacija korištenja na 3 odnosno 5 godina) su se rasprsnule. KOmadi su letjeli po cijeloj prostoriji i nekakva je afera oko toga, odnosno moglo bi se dogoditi da povuku cijele serije tih perilica s 1400 okr./min jer su evidentno potencijalno opasne za korisnike.

Dok se to ne razbistri, mislim da nije pametno kupovati Candy jer tko zna da li se radi samo o napuklinama u pojedinoj seriji ili je cijeli mehanički koncept njihovih kada i bubnjeva nepouzdan u tim cijelim serijama.

Ne smije kada prsnuti i komadi letjeti po zraku!

mali grizzly
14.06.2010., 13:41
Centrifuga neće raditi bez pumpe odnosno ispumpavanje je preduvjet za centrifugiranje. Znači, ako je pumpa izvan funkcije, posljedično to vrijedi i za centrifugu jer bi pokušaj centrifugiranja napol potopljenog rublja unio golemu neravnotežu.

Provjerite da li je pumpa ispravna, a što vam može napraviti i neki susjed koji se razumije u tehniku ili pak običan električar. Pumpa se izvadi van, pritisne u škripac da se mehanički učvrsti i priključe se kleme na 220 V na desetak sekundi, tek toliko da se vidi da li je ispravna...

Pumpa košta manje od 70-80 kn i to nije problem za promijeniti i za laika koji je s malo njuha za tehničke stvari.

S druge strane, često ode programator baš u fazi uključivanja (obično zadnje) centrifuge i onda pumpa ne dobiva napon, a promijeniti programator odnosno elektronički modul nije baš igra, ni po cijeni (cca 100 eura) niti po zahtijevanim vještinama. Ako je programator odnosno modul za upravljanje onda radije kupite novi stroj jer skupa sa satnicom se popravak penje u zonu 1000 kn!

goran8012
14.06.2010., 18:58
Supruga i ja se upravo vratismo iz "kupnje". Računavši da smo dobro oboružani podacima, i s kešom u novčaniku kako bi što jeftinije prošli, krenusmo u par obližnjih prodavaonica.
I..... vratismo se kući neobavljena posla.

Majko moja mila na što to liči. Candy, Končar, Beko, Zanussi, you name it.... pa to je napravljeno k'o da sam ih ja radio u garaži. Svi gumbići klimavi i nikakvi, onaj gumb od programatora također........ katastrofa. Pa to izgleda kao da uopće neće raditi... ikada, a kamoli da će izdržati ikakav jamstveni rok?!?!??

Jedino na nešto liče japanci i Bosch, koji se, BTW, proizvodi u istoj tvornici gdje i Končar i Beko.

Ne znam.... najrađe bi kupio iz oglasnika neku 10 godina staru za 200 kuna........

marabunta
16.06.2010., 19:21
Kupio perilicu rublja Bosch prije 2,5 godina i otišao ležaj bubnja.Budući da je plastična kada, ljepljena, mora se promijeniti čitava kada sa bubnjem i ležajem - cca 1400 kn.(neću ni popravljati) Čujem da se rade u Turskoj u BEKO tvornici. Pa ti budi pametan što u stvari ne možeš biti pri kupnji ali možeš biti bolje sreće.http://www.monitor.hr/smilies/mig.gifhttp://www.monitor.hr/smilies/mig.gif[B[/B]

goran8012
16.06.2010., 20:56
Kupio perilicu rublja Bosch prije 2,5 godina i otišao ležaj bubnja.Budući da je plastična kada, ljepljena, mora se promijeniti čitava kada sa bubnjem i ležajem - cca 1400 kn.(neću ni popravljati) Čujem da se rade u Turskoj u BEKO tvornici. Pa ti budi pametan što u stvari ne možeš biti pri kupnji ali možeš biti bolje sreće.http://www.monitor.hr/smilies/mig.gifhttp://www.monitor.hr/smilies/mig.gif[B[/B]

Je... koliko sam istražio, većina koja stiže kod nas dolazi iz Turske, no ima jedna WLX 24462 BY (i prethodnik WLX 24461 BY) koji su mejd in Dojčland i takve se prodaju i kod nas. Moram priznati da mi to simpatičnije izgleda, ali je li to i presudno.....tko bi ga znao.

Međutim, malo zbunjuje da se napradniji i skuplji model plitkih mašina (od ova dva navedena), proizvodi i dolazi iz Kine, a, kako mi reče danas čovjek iz Boscha HR, one skuplje modele standardne dudbine rade u Slovačkoj..ili Poljskoj......uglavnom, ne u Njemačkoj.

Mah.....

lore
17.06.2010., 20:55
šta mislite o ovoj perilici bosch WAA20262BY jel ima sve što treba imat jedna dobra perilica

ds1
19.06.2010., 11:30
Evo jučer stigla i već radi. Prvi dojam, vrhunska makina! Možda nisam navikao da mi perilica ima hrpu elektroničkih komponenti, LCD display, hrpa ledica, veliki precizni gumb programatora, no to me nimalo ne smeta. Netko je spomenuo da je većina perilica napravljena kao u kućnoj radinosti. Ova definitivno nije. Gumba programatora postidjeli bi se i eminentni proizvođači audio tehnike, tipke su idealne veličine i ne klimaju se. Inače cijela mašina djeluje čvrsto i masivno. Na kontrolnoj ploči sve je jednostavno opisano i pregledno. Na centrifugi od 1200 okretaja ni najmanjih vibracija i trešnje. Evo nekih karakteristika: velika vrata, dijamantni 6,2 kg bubanj sa malim rupicama (manje oštećuje robu), centrifuga 1200 o/min, keramički grijači, Ag + Silver wash (antibakterijsko pranje), Fuzzy logic (stroj sam podesi temperaturu, broj ispiranja i centrifugu ovisno o programu pranja), lijepi dizajn. Sve u svemu smatram da je ova perilica "Best buy" kada se mjeri uloženo i dobiveno.

http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=114&PID=538#product-detail

lion406
19.06.2010., 18:59
šta mislite o ovoj perilici bosch WAA20262BY jel ima sve što treba imat jedna dobra perilica

kako da ne ...odličan izbor.... :top:

mi smo svoju uzeli prvenstveno zbog zapremine bubnja tj. do 7 kg veša se može stavit (znači možeš i velike deke oprat...itd. )... a drugo što smo gledali da je jača centrifuga (naša je do 1200 okr/min)....to su konkretno savjeti koje smo uzeli u obzir a sad jesu li opravdani ili ne dalo bi se raspravljat.... sve u svemu koliko vidim skoro sve funkcije su identične našem samo sa malo drugačijim rasporedom tipki plus drugačijim displejom....

Gepetto
21.06.2010., 17:15
Ja imam Samsungovu perilicu manjih dimenzija (dubina 36cm), model S1003J i to jedno 6 godina i super mi je...mala, zgodna, jednostavna s programima.. Prije je nisam puno ni koristila jer nisam bila u tom stanu stalno (kod mame živjela), no o.g. je koristim jednom tjedno i ok je. Draga mi je, al budući se trebam okučiti i živjeti s boljom polovicom u stanu morat ću je prodat i kupiti sa sušilicom neku jer nemam mjesta za dvije pojedinačne mašine.

Jel netko ima Ariston perilicu/sušilicu i jel zadovoljan s njom? (u mercatoneu vidla za 3400 kn)

lore
21.06.2010., 18:14
mašina izgleda o.k samo me brine to što je buka pranja 68 db,jeli to malo prebučno nemam predstave koliko je to bučno

lion406
21.06.2010., 23:37
mašina izgleda o.k samo me brine to što je buka pranja 68 db,jeli to malo prebučno nemam predstave koliko je to bučno

e sad to ti je od osobe do osobe....naravno da bi bilo najbolje kad bi mogli je čuti dok radi (ali gdje?)....da budem iskren mi kad smo ju već i kupili nismo ju odmah koristili jer se nismo niti uselili još...ali su nam kumovi uselili u svoj stan i tako jednom prilikom su prali veš i komentirali smo kad počne centrifuga da imaš osjećaj kao da se neki borbeni avion sprema na poljetanje :).... mislim zvuk kao zvuk i nije mi tada toliko smetao koliko je stvarno bio takav osjećaj (zvuk aviona)...ali nam je poslije prolazilo glavom "kako će naš se čuti kad ga počnemo koristit?"....i moram biti iskren da smo jako zadovoljni sa zvukom i same perilice dok pere i naravno kad se uključi centrifuga...
* Buka pri pranju u dB: 56
* Buka pri centrifugiranju u dB: 73 ....podaci o našoj perilici !!!

ccecca
23.06.2010., 15:00
[QUOTE=ds1;27318394]Evo jučer stigla i već radi. Prvi dojam, vrhunska makina! Možda nisam navikao da mi perilica ima hrpu elektroničkih komponenti, LCD display, hrpa ledica, veliki precizni gumb programatora, no to me nimalo ne smeta. Netko je spomenuo da je većina perilica napravljena kao u kućnoj radinosti. Ova definitivno nije. Gumba programatora postidjeli bi se i eminentni proizvođači audio tehnike, tipke su idealne veličine i ne klimaju se. Inače cijela mašina djeluje čvrsto i masivno. Na kontrolnoj ploči sve je jednostavno opisano i pregledno. Na centrifugi od 1200 okretaja ni najmanjih vibracija i trešnje. Evo nekih karakteristika: velika vrata, dijamantni 6,2 kg bubanj sa malim rupicama (manje oštećuje robu), centrifuga 1200 o/min, keramički grijači, Ag + Silver wash (antibakterijsko pranje), Fuzzy logic (stroj sam podesi temperaturu, broj ispiranja i centrifugu ovisno o programu pranja), lijepi dizajn. Sve u svemu smatram da je ova perilica "Best buy" kada se mjeri uloženo i dobiveno.

http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=114&PID=538#product-detail[/QUOT


Kako radi? Danas sam je bas omjerala. :eek: Mocno izgleda, ima sve sto treba.........Brine me jedino sto tako savrsena masina ne kosta mnogo :mig: I kakve su samsungove perilice

Macapaca
23.06.2010., 15:06
Bok svima!

Pomno sam pročitala zadnjih nekoliko desetaka stranica postova na ovoj temi ;-) i sad imam glupo pitanje.

Imam dilemu:

neki Bosch od 5 kg jer od 7kg, bojim se, ne može proći kroz vrata kupaonice (vrata 60 cm, perilica 59) i od oko tri tisuće kuna jer nemamo love za ecoSilence

ili LG DirectDrive od 7kg (i 55 cm dubine) za približhno istu lovu.

Što vi mislite? Muž je za "Švabo je Švabo", a mene kopka veliki bubanj. Što sad? Veličina nije važna - ili ipak jest? :D

Hvala na pomoći!

ds1
24.06.2010., 13:01
Ma super smo zadovoljni. Čak smo ju uspjeli ugurati kroz vrata od kupaonioce od 59 cm, a ona je duboka (zbog gumba programatora) oko 60cm. Jedino sam morao odšarafiti četiri mala šarafa i skinuti stražnji poklopac koji strši nekih 2 cm. Iskreno puna mi je kapa tih europskih proizvođača. To su sve sami lopovi i varalice. Svi odreda žive na staroj slavi i brandu. Tako je i u ostalim industrijskim granama (audio, video, automobili i dr...), a ne samo sa kućanskim aparatima. Osobno kupio bih Panasonicovu perilicu rublja no gledao sam je u Emezzeti i malo je većih dimenzija i košta oko 5000 kn. LG Direct drive 7kg bila nam je druga opcija no nisam siguran da bi ju uspio provući kroz vrata, a i malo je skuplja. Što se tiče Korejskih proizvoda. mislim da su zbog proboja na tržište, gdje su novi, prisiljeni ići sa boljom kvalitetom i nižim cijenama.
A evo i dokaz o kvaliteti pojedinih proizvođača
http://www.vecernji.hr/zivot/problematicni-strojevi-rublje-povuceni-eu-ali-ne-kod-nas-clanak-158805

lion406
25.06.2010., 01:23
Imam dilemu:

neki Bosch od 5 kg jer od 7kg, bojim se, ne može proći kroz vrata kupaonice (vrata 60 cm, perilica 59) i od oko tri tisuće kuna jer nemamo love za ecoSilence

ili LG DirectDrive od 7kg (i 55 cm dubine) za približhno istu lovu.

Što vi mislite? Muž je za "Švabo je Švabo", a mene kopka veliki bubanj. Što sad? Veličina nije važna - ili ipak jest? :D

tebe brine da li će perilica širine 59cm proći kroz otvor vrata od 60cm....sorry ali imaš još velikih 1cm lufta...tako da ne vidim gdje je problem
ako vam je potrebna perilica veće zapremine (mislim na 7kg) opet ne vidim gdje je dvojba...

što se buke tiče već sam rekao...jbg. tu bi vam pomglo samo da je čujete kod nekoga ...ovako na slijepo niti ja si nisam mogao dočarata (ista stvar je bila i sa perilicom suđa pa smo uzeli isto tako Bosch-vu sa razinom buke od 46dB tj. dali 300kn više od one koja je imala 48dB :ne zna:....a još nije u upotrebi ali eto dobili smo savjet od ljudi koju je koriste pa ćemo vidjet)

Macapaca
25.06.2010., 11:08
Pa rekla sam da je pitanje glupo!
Meni jedan centimetar nije dovoljan da budem mirna - što ako je mašina veća nego što piše? A i vrata se ne otvaraju najbolje, odmah su do zida. Uf, nije mi lako! :D
Doduše, sad je LG ispao iz igre jer ga nismo vidjeli uživo (a veš se gomila!), a i povećali smo budžet pa sad gledamo dvije bošice iz serije WAE.

Hvala i bok!

ccecca
25.06.2010., 12:22
I mi smo se odlucili za nju "Samsungicu" ,pa sta nam Bog da :)
Samo odoh da provjerim da li cemo morati stokove izvaljivati :)

lion406
25.06.2010., 14:54
Pa rekla sam da je pitanje glupo!
Meni jedan centimetar nije dovoljan da budem mirna - što ako je mašina veća nego što piše? A i vrata se ne otvaraju najbolje, odmah su do zida. Uf, nije mi lako! :D
Doduše, sad je LG ispao iz igre jer ga nismo vidjeli uživo (a veš se gomila!), a i povećali smo budžet pa sad gledamo dvije bošice iz serije WAE.

Hvala i bok!

ma sve OK, nema glupih pitanja već samo glupih odgovora.... :top:

nema vam druge metar u ruke i u trgovinu na točnu izmjeru svih dimenzijani ako prolazi i stane tamo gdje bi trebala biti to je to....

ds1
25.06.2010., 23:01
Savjet svima. Ne kupujte perilice, a da niste izmjerili gabarite. One mjere koje se navode po katalozima i u opisu perilica u pravilu nisu najtočnije. Pogotovo što se tiče dubine. Širina i visina su u pravilu točne. Zato metar u ruke i pravac dućan i dobro gledajte sve izbočine sprijeda (gumbi programatora) i odostraga (poklopci, crijeva i sl.).

lore
29.06.2010., 18:40
mašina izgleda o.k samo me brine to što je buka pranja 68 db,jeli to malo prebučno nemam predstave koliko je to bučno

koliko je to bučno?

lion406
29.06.2010., 22:50
mašina izgleda o.k samo me brine to što je buka pranja 68 db,jeli to malo prebučno nemam predstave koliko je to bučno

evo malo sam googla pa recimo po ovoj tablici bi odprilike mogla imat feeling

Tablica 1. Približne vrijednosti zvuka u decibelima
IZVOR ZVUKA JAČINA ZVUKA U DECIBELIMA KAKO OSJEĆAMO ZVUK
0dB tišina
list u padu 0-10dB gotovo nečujno
kucanje sata 20 na granici čujnosti
lagana kišica 30 vrlo tiho
šaputanje 40 tiho
normalan razgovor 50 srednje tiho
predavanje 60 razmjerno glasno
gradski promet 70 glasno
glasna glazba 80 vrlo glasno
pneumatski čekić 100 vrlo glasno do neizdrživo glasno

zrakoplov kat. 2 na udaljenosti od 50 metara 120 neizdrživo glasno
zrakoplov kat. 2 u neposrednoj blizini 140 granica bola

papi73
29.06.2010., 23:05
moja beko perilica, dubine 45, radi bez greske evo vec 8. godinu... sad da i krepa, svaka joj cast :)

jana_7
01.07.2010., 10:20
posto se dragi i ja konacno useljavamo u stan potrebna nam je perilica..
trenutno je u metrou na akciji model u naslovu (samsung wf 8500 nmw) pa me zanima ima li tko kakva iskustva.. bila bih vam jako zahvalna..
pozdrav...

zviri
02.07.2010., 00:45
kad sam ja birala perilicu i htjela lg ili samsung ili panasonic, rekoše mi da to ne uzimam jer niti jedna od ovih firmi nije do sad radila makinje i da je to samo hrpa kvarljive elektronike...usporedba, kao da sad npr marc ecko satovi izbace perilice.istina ili ne, odgovorili su me pa sam kupila miele.

jana_7
02.07.2010., 10:47
kad sam ja birala perilicu i htjela lg ili samsung ili panasonic, rekoše mi da to ne uzimam jer niti jedna od ovih firmi nije do sad radila makinje i da je to samo hrpa kvarljive elektronike...usporedba, kao da sad npr marc ecko satovi izbace perilice.istina ili ne, odgovorili su me pa sam kupila miele.

sve je to lijepo.. ali..nemaju svi novaca za miele...

fandango
03.07.2010., 00:27
Ne brini te korejske firme imaju vrhunski razvojni tim... Osim toga Samsung proizvodi i daleko kompliciranije stvari (brodogradnja i sve vezano uz nju) od perilice za rublje... :mig:

jana_7
03.07.2010., 07:44
Ne brini te korejske firme imaju vrhunski razvojni tim... Osim toga Samsung proizvodi i daleko kompliciranije stvari (brodogradnja i sve vezano uz nju) od perilice za rublje... :mig:

to sam si i mislila :)
danas idem po nju :)
hvala puno :)

Macapaca
04.07.2010., 13:39
Evo, na kraju smo još jednom premjerili kupaonicu i kupili perilicu LG F1056LD (dubine 44 cm) i uživam kako je diskretna, zvukom i izgledom (veća bi vjerojatno prošla kroz vrata, ali onda se ona više ne bi mogla otvarati :D)
Samo mi je žao što ima samo 5 kg, ali veća bi stvarno bila prevelika.
Od srijede radi dva puta na dan (što zbog hrpe koja se nakupila dok smo se premišljali, što zbog ovih tropskih vrućina) i nakon stare candyce s 400 okretaja koja je zadnjih mjeseci bila polupokvarena, ali trpjeli smo je dok definitivno ne krepa - ovo je pravi preporod!
Zasad preporučujem! :top:

marin-12
16.07.2010., 23:10
mene zanima ova perilica od Samsunga pa ako je neko ima neka mi napiše komentar na nju...http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=114&PID=614#product-detail HVALA

marin-12
17.07.2010., 15:40
mene zanima ova perilica od Samsunga pa ako je neko ima neka mi napiše komentar na nju...http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=114&PID=614#product-detail HVALA

NIKO?ljudi malo mi je hitno, jer traje akcija pa :s

lion406
18.07.2010., 14:24
NIKO?ljudi malo mi je hitno, jer traje akcija pa :s

a očito je nema nitko... ali ovako malo što sam pogledao po karakterisitikama ne čini se uopće loša stoga ako vam je zapela za oko plus akcija ne razmišlja te puno.... :top:

Aoife
18.07.2010., 17:08
Pa zadnjih par strana je praktički samo o Samsung perilicama :ne zna:

MUTTLEY WACKY
18.07.2010., 22:01
Pa zadnjih par strana je praktički samo o Samsung perilicama :ne zna:

da fakat a jeste što čuli o Hooveru ako smo već kod novih modela, znam da je od CANDY-a i to je to što ja znam.

marin-12
19.07.2010., 08:00
a očito je nema nitko... ali ovako malo što sam pogledao po karakterisitikama ne čini se uopće loša stoga ako vam je zapela za oko plus akcija ne razmišlja te puno.... :top:

e pa to sam si i ja mislio:top:ali sam cuo da te mašine šta imaju puno elektronike da je to hrpa kvarljive robe, pa sam htjeo čuti komentare da ne bacam novce :D

bulthaup
19.07.2010., 08:05
Eto vidis, niko nije rekao nesto negativno, pa samo naprijed.

drejchi
23.07.2010., 14:54
Pozdrav!

Imam Candy GO 127 mašinu, 7kg, 1200 okretaja. Čini mi se da mašina jako dugo pere, a kad stavim bijeli veš, pamuk na 90 stupnjeva i centrifugu podesim na 1200 okretaja, desi se da mi je veš mokar nakon pranja tj. kao da se centrifugiralo na 400 okretaja. Onda otvorim mašinu, i stavim na dva puta centrifugirati... ali to nije rješenje, budući da sam upravo zbog toga kupila mašinu s kapacitetom pranja 7 kg veša.

Zadnje pranje, pamuk na 60 bez pretpranja trajalo je više od 3 sata :misli:
Ne znam da li je to normalno, ali meni se to ne sviđa... :ne zna:

Obzirom na problem s centrifugom i vremenom koje je potrebno da se veš opere sumnjam na problem s odvodom, ali budući da sam amaterka za kućanske aparate molim nekoga tko se kuži da mi olakša situaciju.

Hvala na pomoći :)

mali grizzly
23.07.2010., 15:07
Prilično zbunjujuća situacija!?

Ajmo prvo o programu - naime, postoji tzv. intenzivni program za otklanjanje mrlja na 60 C koji doista traje u rasponu 150 do 200 min, ovisno o proizvođaču i kako fuzzy logika unutra procijeni situaciju.

Međutim, to je samo jedan takav long play program - odnosno posljedica teorije da će dugotrajna agitacija rublja i u otopini niže temperature polučiti rezultat pranja kao i otopina više temperature.

Ilustracije radi, Candy ima tvornički prepravljen stroj koji pere cijelu noć na 40 C i tvrde da pere jednako kao i tzv. normalan program na 90 C.

Pogledajte da li ste slučajno namjestili taj program ili ne...


Centrifuga - ne znam, nešto ne štima s tom centrifugom (balans rublja - to je ono kad raspoređuje i povisuje brzine) ili pak s programatorom koji njome upravlja.

U teoriji bi 1200 okr/min trebalo izvrtiti van cca 50 % vlage u rublju. Najbolji izvrte cca 60 %.

Doista ne znam, možda je preopterećen stroj pa se ne "usudi" dignuti na 1200 okr ili je nešto pokvareno...

Ili ne štima logika preraspodjele rublja unutar bubnja (onih par puta rotacije kad rastresa rublje).

Probajte smanjiti broj okretaja recimo na 800 što je i više nego dostatno ljeti.
Onda pogledajte da li i dalje slabo centrifugira ili ne!? Ako su unutra teški pojedinačni komadi - možda to blokira centrifugu na visokim okretajima jer nema dobrog rastresanja unutra... Probajte s nekim tipičnim rubljem i ručnicima!

drejchi
23.07.2010., 19:42
Hvala na savjetu, budem se malo pozabavila s programima, pa možda stvarno nešto krivo naštimam :ne zna:
Upravo sad perem šareni na 60 bez pretpranja, i pere već sat i 20 min, a na vremenskom displeju stoji da još više od 90 min preostaje.

Stvarno ne znam.

Možda ipak najbolje da pozovem servisera, budući da je mašina nova i sad pere tek 10. put.

Pozdrav :)

mali grizzly
24.07.2010., 11:53
Gledao sam na portalu Candy i taj stroj ima tipku: intenzivni program. Kako je i više nego jasno da se pritiskom na tu tipku produlji ciklus pranja i pojača agitacija otopine unutar bubnja, provjerite da niste slučajno stisnuli tu tipku.

Usput budi rečeno, relativna mana novih strojeva je da peru obojano rublje koliko i bijelo - a to je zbog imperativa klase učinkovitosti pranja. Da bi proizvođač dobio klasu učinkovitosti A mora i na obojanom rublju dokazati da otklanja sav onaj niz mrlji kao i na bijelom. Onda nema drugog izbora nego staviti program sličnog trajanja kao i na bijelom ili čak i dulje jer obojano ne podnosi više temperature. Zato sve nove perilice peru "beskrajno" obojano rublje što živcira korisnike. Za obojano je onda mudro to zaobići aktivacijom express programa na stroju.

drejchi
24.07.2010., 13:46
Puno hvala

Sigurno nisam stisnula tu tipku. Uvjerena sam da nešto s mašinom nije kako treba ili bubanj ili odvod ili ju nije vodoinstalater dobro složio kad je spajao, jer jučer opet nije dobro iscentrifugirala... veš mi je ostao mokar (1200 okretaja) tako da sam ponovo na dva puta centrifugirala i bilo je OK.. A sigurno nisam ni približno stavila 7 kg veša, a kamoli više.

Odlučila sam u ponedjeljak pozvati servisera da pogleda i da veli svoju dijagnozu, pa javim.

Pričala sam s prijateljicom koja je kupila isto Candy, ali 9 kg, i njoj pere 3 sata šareno na 60, ali kad uključi sve one posebne programe (jako prljavo, ušteda vode...) i normalno joj centrifugira, tako da vjerujem da nešto s mojom makinom ne valja :(

Pozdrav

mariob
25.07.2010., 22:45
Treba nam da prima što više rublja, da traje što dulje i...
Bavimo se iznajmljivanjem pa je sve jasno

Možda i neka sa sušenjem rublja?
I da, najbitnije što dulje jamstvo i servis

Bacio sam oko na Samsung perilice... što mislite o njima? Gdje ima najbolja ponuda u Dubrovniku?

Hvala!

Armstrong
26.07.2010., 11:39
Većinom sve ovdje gore spomenute veš mašine su dobre. Pritom bih želio naglasiti na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje veš mašine.
- nikako ne ni gledati gorenje, jer su im proizvodi u zadnjih 10 godina katastrofalne kvalitete. Vidio sam u tvornici tu masovnu produkciju, pa svakako valja potražiti bolju opciju.
-veš mašina nesmije biti 2 u 1- znači mašina + sušara, jer će raditi probleme i to jako brzo. Gotovo niti jedna tvornica nemože za sada proizvesti kvalitetnu mašinu 2 u 1 da drži više od 10godina.
- broj okretaja bi trebao biti viši od 1200 okr/min da kasnije rublje ispadne ugodnije na dodir.

E sad o markama :rofl: : napisat ću ovdje marke po kvaliteti, top 10 "najboljih",
1. SIEMENS - uvjerljivo najbolji kućasnki aparati ,
2. MIELE
3. AEG
4. BOSCH
5. SAMSUNG - poslije bosch-a jer ima više teh. problema od boscha
6. CANDY
7. HAIER
8. ELECTROLUX
9. WHIRPOOL
10. HOOVER

mali grizzly
26.07.2010., 12:01
Malo me zbunjuje detalj oko rangiranja Bosch i Siemens jer se radi o istoj tvornici gdje se rade, od istih komponenti i s istom servisnom mrežom. Znači, jedino su im kase i marketing odvojeni, a svaki serviser će posvjedočiti da se većini modela Bosch i Siemens razlikuju samo gumbi i detalji prednje maske. Pa me čudi da je Siemens proglašen apsolutno prvim izborom, a Bosch dobio tek 4. mjesto!?

Prije nekoliko godina je Bosch bio skuplji od Siemens aparata jer je brand kao takav bio jači (autoelektronika, alati i dr.).

Onda se Siemens pročuo po mobilnim uređajima, ali samo kao brand jer su lijepili etikete na tuđe mobitele. Posljedično je danas Siemens skuplji od Boscha i u sferi bijele tehnike jer ko bi doli sad je gori.

mali grizzly
26.07.2010., 12:10
AEG je već niz godina vlasništvo švedske kompanije Electrolux i od tada mu strmoglavo pada prodaja baš na njemačkom tržištu - iako je kupljen baš s tom namjerom da skandinavska firma ne mora trošiti na marketing da "utuvi" Nijemcima u glavu što je to švedska kvaliteta.

Candy je pak prije par godina kupio Hoover - koji je pak bio veća legenda u usisavačima nego u perilicama...

Armstrong
26.07.2010., 13:48
Malo me zbunjuje detalj oko rangiranja Bosch i Siemens jer se radi o istoj tvornici gdje se rade, od istih komponenti i s istom servisnom mrežom. Znači, jedino su im kase i marketing odvojeni, a svaki serviser će posvjedočiti da se većini modela Bosch i Siemens razlikuju samo gumbi i detalji prednje maske. Pa me čudi da je Siemens proglašen apsolutno prvim izborom, a Bosch dobio tek 4. mjesto!?

Prije nekoliko godina je Bosch bio skuplji od Siemens aparata jer je brand kao takav bio jači (autoelektronika, alati i dr.).

Onda se Siemens pročuo po mobilnim uređajima, ali samo kao brand jer su lijepili etikete na tuđe mobitele. Posljedično je danas Siemens skuplji od Boscha i u sferi bijele tehnike jer ko bi doli sad je gori.

Kriteriji za ljestvicu bili su trajnost uređaja- znači koliko se kvari i popularnost. Nije riječ sad da se jedna marka od ovih jako kvari, bilo je dovoljno malo za prolaz na više mjesto. Radilo se o jednom ili svega dva aparata da jedna firma prevladava. Bosch radi većinom jeftinije perilice, koje su pristupačne svakom džepu, dok siemens drži nešto do imidža, kvalitete i definitivno dulje trajnosti, dok priznajem naplaćuju i svoj dizajn . Prije 15 godina kupio sam bijelu ugradbenu tehniku siemens u austriji i još dan danas sve besprijekorno radi, pečnica je u upotrebi skoro svaki dan a nikad ništa nije otišlo, kao i sa svim ostalim aparatima. Jedino imam napu od NEFF-a .
Samsung proizvodi zbilja lijepe perilice, ali još imaju dječje bolesti, pa se nije uspio provući na više mjesto, dok drži mjesto iznad candy-a jer je izdao nano tehnologiju. Još jedna stvar je ta da siemens i miele jedini rade sve djelove u svojim tvornicama u njemačkoj, dok ostali rade ne pojednim mjestima.

Što se tiče AEG-a znam da je u podružnici electroluxa, isto kao i zanussi. Iako mu popularnost pada, vjreuj mi izuzetne je kvalitete, ali ga je popularnost bacila na to mjesto.

mariob
26.07.2010., 13:50
Mi imamo perilicu suđa bosch 30 godina samo sa jednim problemom, elektromagnetni ventili krepali od kamenca 30 kuna.
Gorenje :zubo:
http://img704.imageshack.us/img704/3302/gorenjevelenje.jpg

mariob
26.07.2010., 13:53
Mene interesira koliko okretaja da ima mašina kako bi plahte išle odmah pod valjak glačalo? Naime, treba da bude vlažno malo a kako stoje stvari kad izidje iz perilice sa 2.000 okretaja?

mali grizzly
26.07.2010., 15:40
Najbolje perilice danas imaju centrifuge brzine 2000 okr./min što prevedeno znači da izvrte van nešto preko 60 % vlage iz rublja - po cijenu vrlo velikih tenzija unutra u zoni ležajeva, velikog trenja semeringa i velikih komplikacija u regulacijskoj elektronici oko balansa.

Neki zlatni rez između unutr. opterećenja u perilici i učinkovitosti centrifuge je 1200 okr./min - što izvrti van cca 50 % vlage iz rublja, a poneki % više ako se radi o 7 ili 10 kg strojevima jer ti imaju veću obodnu brzinu zbog većeg fi bubnja.

Preporučujem vam perilicu s 1200 ili 1400 okr./min u kapacitetu 7 ili 9/10 kg jer će ta biti primjerena vašim potrebama u svezi iznajmljivanja:

1. rjeđe pranje i time će skupiti manji broj sati
2. stanu veći komadi poput popluna, jastuka i sl.
3. centrifuga (koja u većini slučajeva ode prva na strojevima) će biti više učinkovita uz nominalno isti broj okretaja jer je veći bubanj
4. stroj bolje pere jer je učinovitost pranja djelomično vezana uz prostornost kade unutra (valovi odnosno agitacija otopine).

Od kombinacije sušilica/perilica bježite kao vrag od tamjana jer su one neki kompromis i dijelovi za njih su daleko skuplji, a vole se kvariti više od običnih perilica.

Što se tiče proizvođača - meni osobno od dalekoistočnih najviše imponira Panasonic jer oni ne znaju proizvesti nešto što bi bilo drugorazredne kvalitete. Imate njihove perilice negdje u zoni cca 4000 kn na portalu Emmezeta ili izravno kod uvoznika za RH (Exportdrvo).

Samsung je OK kao firma i isto rade vrlo široki dijapazon elektronike i mehanizacije, ali se njihove perilice znaju mjestimično iskazati nekim bugovima - poput onog znanog da perilica neće spustiti centrifugu na 400 okr./min osim na doista zadnjem ispiranju obojanog rublja. Raspitajte se prethodno o konkretnom modelu Samsunga - da ga netko ima i da je zadovoljan baš sa svim funkcijama.

mariob
26.07.2010., 17:02
Najljepše vam hvala na iscrpnom odgovoru, evo sad gledamo ovaj model:
http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=114&PID=614

Sutra ćemo poć po Dubrovniku i pogledat što se nudi i kako...

mali grizzly
26.07.2010., 17:10
Imate na prethodnim stranama debatu o Bosch modelima s novim Silent Drive Eco motorom (to su motori bez četkica i to je neka mini-revolucija u motornom pogonu perilica jer nema toliko buke i problema oko četkica). Problem je što s tim modelima opremaju za sada samo top modele po pojedinim klasama i povirite na bosch točka hrvatska za cijene 7 kg modela (nažalost, mislim da su preko 6000 kn) s tim novim motorima.

Ako se odlučite za Bosch eventualno, koliko mi znano ima mogućnost Andabaka iz Splita dostave preko dostavne službe besplatno po cijeloj RH (bar tako je bilo!). Povirite na njihov cjenik jer onda nema veze što ste u Dubrovniku kad vam besplatno dovezu na vrata...

Ne znam da li Metro ima u Dubrovniku, ali koliko vidim u katalogu - oni skoro uvijek imaju Samsung model na nekoj akcijskoj prodaji pa i tamo pogledajte...

Armstrong
27.07.2010., 11:39
Vidim da se raspitivate o okretajima veš mapine, e pa vidite u našoj lijepoj državi nema niti jedne trgovine, a da prodaje samo centrifugu. U njemačkoj ima za kupiti centrifuge- manje su od vešmašina, i imaju raspon do 3000okr/min. To je jako dobra stvar ako se ima mjesta u kući/stanu za to.

mariob
27.07.2010., 19:51
Samsung WF 9622SQR sa gornjeg linka je na akciji trenutačno u Tehnomarketu za 2.399 kuna. Ima li ova perilica motor bez četkica ili je stariji tip? Mislim da taj sustav kao kod LG-ja rasterećuje ležaj odozada i traje mnogo dulje perilica?

mali grizzly
27.07.2010., 20:29
Ima samo par proizvođača koji nude motore bez četkica i te strojeve lako prepoznati po cijeni (klasa 1 000 eura!). Naime, to eliminira glavni prigovor novoj generaciji perilica (bučne!) i dakako da se to naplati, na kraju potrošačke balade.

LG ima motor Direct Drive, ali on ne rasterećuje ležaj kao takav. Svaki stroj ima dva ležaja oko osovine bubnja - jedan drži "radijalu", a drugi "aksu". Stražnji obično traje li traje, ali sudbina prvog koji drži radijalno opterećenje ovisi o kvaliteti semeringa ispred njega. Kad ode gumena usna semeringa i vruća otopina deterdženta provali u ležaj i pobere svu mast, nema mu spasa. Dakle, nije stvar u terećenju ležajeva nego u radijalnoj brtvi koja ih štiti i nalazi se ispred njih. LG daje 10 godina garancije na motor, ali prije strada semering i dakako da to onda kao servisna intervencija poništi garanciju na motor. Iako, LG i taj Direct Drive su dobre ideje i ima manje buke odnosno manje energije se rasipa jer nema remena i problema s remenom, ali nije to takva perfekcija kakva se sugerira u reklamama.

Ovo mi se čini fair cijena za stroj s 1200 okr./min i jedino bi bilo uputno pitati nekog tko ga već kupio kako je zadovoljan. Imaju ti dalekoistočni strojevi nekih mušica, ovisno o modelu pa nije loše a priori eliminirati tu mogućnost. Neka sitna glupost s namještanjem programa ili nešto u tom stilu, a kasnije smeta domaćici.

mariob
28.07.2010., 00:16
Evo citao sam na jednom drugom isto jakom forumu da samsung ima problema sa hladnim lemovima elektronike? I da je to u biti jednini probl... Opet, sa druge strane posto smo kupovali neke hladnjake Lg za apartmane, jedan je krepao vrlo brzo te mi ne uljeva neku sigurnost... Ima ta direct drive vec od 400 eura.
Inache posto sam se raspitao po prodavaonama, u Dubrovniku jedan serviser popravlja sve marke perilica :D

Meni u biti treba stroj koji poslje pranja centrifugom isushi rublje tako da ono ostane malo vlazno da moze pod glacalo valjak...

mali grizzly
28.07.2010., 00:56
Hladni lemovi su problemi svih elektroničkih proizvođača jer po logici lemne kupelji jedan broj spojeva će ostati defektan. Radi se o više akademskom odnosno problemu moderne tehnologije nego nešto što bi vas trebalo brinuti (hladan lem se manifestira obično nakon par pranja i uređaj je u garantnom roku pa će vam zamijeniti cijeli elektronički modul na teret proizvođača, a kasnije to više skoro nema šanse da bi se manifestiralo). U pitanju je 1-2 % ili čak i manji broj takvih kvarova...

Što se tiče vašeg zahtjeva, bojim se da je nerealan!

Najbolji strojevi iscentrifugiraju van nešto preko 60 % vlage, a najviši stupanj vlage koji je još OK za pojedine vrste glačanja je 20 % (rezidualna vlažnost rublja). Idealno za glačanje je negdje u zoni 10 %!

Fali još par desetina % i to ne može biti riješeno mehaničkom metodom (centrifuga) nego se mora primijeniti sušenje kondenzacijskog tipa ili fen.

Postavili ste nerealan zahtjev pred perilicu!

mariob
28.07.2010., 10:31
Pošto je Tehnomarketu akcija u tijeku a oni nemaju perilice... što je i normalno u Hrvatskoj... Interesira me jel pere bijelo rublje? Pitanje je glupo ali mi se čini da je netko prije par strana to napisao? Jer nama treba za bijelo rublje uglavnom.
Hvala :)

Armstrong
28.07.2010., 11:13
[QUOTE=mali grizzly;28029774]Hladni lemovi su problemi svih elektroničkih proizvođača jer po logici lemne kupelji jedan broj spojeva će ostati defektan. Radi se o više akademskom odnosno problemu moderne tehnologije nego nešto što bi vas trebalo brinuti (hladan lem se manifestira obično nakon par pranja i uređaj je u garantnom roku pa će vam zamijeniti cijeli elektronički modul na teret proizvođača, a kasnije to više skoro nema šanse da bi se manifestiralo). U pitanju je 1-2 % ili čak i manji broj takvih kvarova...

Da postoje hladni lemovi kod jeftinijih proizvođača, a bogme kod miele-a nema.

mariob
28.07.2010., 11:29
Da, frend mi je serviser i kaže da postoje razne kvalitete kalaja a samim time i kasnije problema :zubo:

mali grizzly
28.07.2010., 11:47
Debata krenula krivim smjerom!

Iz razloga što je Samsung jedna od top 10 tvrtki u elektroničkoj branši gledano globalno i ako njihovi strojevi (preciznije elektronički moduli) pate od prevelikog broja hladnih lemova - e onda...

Da oni ne znaju ili znaju lošije od drugih "provlačiti" svoje sklopove na tiskanim pločicama kroz lemne kupelji!? To zvuči doista nevjerojatno, zar ne?

Hladni lemovi su ogromni problemi na elektronici koja se ugrađuje u life support uređaje u medicinskoj primjeni jer život bolesnika kritično može ovisiti o eventualnom zastoju. I zato postoje vrlo strogi standardi za takvu vrst naprava, baš kao i tzv. mil spec za vojne elektroničke naprave gdje se rigorozno testiraju svi moduli na hladne lemove. Kako elektronički moduli koji se ugrađuju u perilice idu u sferu konzumne elektronike, njihov % otkazivanja je prosjek za tu branšu jer bi takva rigorozna detekcija hladnih lemova poskupila elektroničke dijelove perilica. Znači, to doista jest problem, ali u malom postotku slučajeva i onda zamijene modul i gotova priča. Baš ste našli Samsung šimfati u pogledu hladnih lemova, a oni su istinska avangarda elektronike - gledano globalno!

Što se tiče Miele - pa dajte malo priupitajte servisera koliko matičnih ploča su promijenili na Miele perilicama i koliko košta ta izmjena matične ploče tog branda!?

mariob
28.07.2010., 12:19
Tu samsung avangardu sam ja proljetos vidio kada sam kupovao lcd monitor od 1400 kuna, dolazio doma i rapsakivao, vraćao i uzimao drugi a na kraju uzeo novce natrag i kupio Asus. Ne kažem da ne valja nego prije da samsung šalje smeće na jug Hrvatske. Malo je off ali morao sam kazati... Stari samsung lcd nije trajao 5 godina a plaćen je 2500 kuna čini mi se. Pošto mi je i kuhinja komplet samsung primjetio bi da mi pećnica malomalo izbaci Error -8 a ploča se gasi sama od sebe... Možda je zaštita a možda ne. Tv Lcd radi već treću godinu ali plaćen je tisuću eura... Da je bio auto Samsung - ja bi ga kupio ali poslje ovoga svega se moram dobro razmislit. Vjerojatno cu uzeti samsung jer mi je drag iako je kvaliteta upitna jer se danas sve to pravi u kini a tko moze pratit rižojeda što radi dok je pravi? :zubo:

Evo sad naletjeh na ovu LG direkt drive ali samo 5 kg i tisuću okretaja...
Za 2400 kuna...
http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/8348/perilica-rublja-lg-f1068ld/

Evo ga i Bosch sličnih mogućnosti za 2.600 kuna...
http://www.emmezeta.hr/bijela-tehnika/samostojeca/perilice-rublja/5630/perilica-bosch-waa2016kby/

Pa sad ti budi pametan :bonk:

bulthaup
28.07.2010., 12:53
Sve je relativno. Ja imam divan monitor od 24 inca Samsung i dobro me sluzi.

mali grizzly
28.07.2010., 16:21
LCD monitori su posebna priča zbog mnogobrojnih i neizbježnih mana te tehnologije /mrtvi pixeli i sl./. Oni uopće nisu reprezentativni za kakvoću kojom se može podičiti neki proizvođač jer je preko 60 % panela škart u startu (i "Samsung" je najveći svjetski proizvođač LCD panela!).

"Samsung" je u sferi bijele tehnike solidna firma, ni špica niti dno... Puno izvoze i po cijenama su uvijek konkurentni jer se prišpendlavaju na srednji do niži rang cijena na dotičnom tržištu. U sferi perilica meni se dopada što ne cijene previše plitke perilice, klase 33 i 45 cm (za razliku od većine drugih koji manjim perilicima "nabibere" cijenu). Imali su i nekih svojih inovacija, tipa rotirajuće kugle na obodu kade koje služe umjesto betonskih utega i izjednače sile kad se rublje neravnomjerno rasporedi. Uzmite u obzir da perilice nisu neki strahovito zahtjevan proizvod i da je puno teže napraviti dobru i pouzdanu klimu nego perilicu rublja. A tu "Samsung" predstavlja također dobrog igrača jer oni naposljetku rade i automobile i tešku mehanizaciju, osim elektronike.

Što se tiče LG - oni imaju tvornicu perilica u Mađarskoj i jaki su na srbijanskom tržištu pa imate njihove forume i potražite iskustva potrošača. Oni puno izvoze u Vel. Britaniju gdje su talijanski proizvođači lošiji s izvozom.

I jedan i drugi korejski proizvođač daleko više znameniti po elektronici nego bijeloj tehnici i mislim da je to krivi pristup okrivljavati izvorno proizvođače konzumne elektronike da su im elektronički dijelovi strojeva lošiji jer nema logike u tome kad se zna da skoro svaki "hladni lem" biva reklamiran u garantnom roku i propali bi onda da su nehajni po tom pitanju, zar ne?

ombia
29.07.2010., 10:46
Vidim da se raspitivate o okretajima veš mapine, e pa vidite u našoj lijepoj državi nema niti jedne trgovine, a da prodaje samo centrifugu. U njemačkoj ima za kupiti centrifuge- manje su od vešmašina, i imaju raspon do 3000okr/min. To je jako dobra stvar ako se ima mjesta u kući/stanu za to.

A sto ce mi to? Taj raspon pokida pola odjece, srednjerocno. :ne zna: Imam jacu centrifugu na vesmasini i ves i izadje polusuh.

Što se tiče Miele - pa dajte malo priupitajte servisera koliko matičnih ploča su promijenili na Miele perilicama i koliko košta ta izmjena matične ploče tog branda!?

Maticnu plocu, nikad dosad. Iskustvo barem 10-ak osoba u uzem krugu prijatelja, vecina ima masine stare po 15 godina, ma cesce i 20, te firme.
Susjeda vrata do mene ima istu masinu 21 godinu, a vrtila se dvaput dnevno i nista joj nije.
Moja mama je nakon silnih redovitih oporavaka candy-ja i ostalih slicnih brandova kupila Miele i preporodila se. Smanjio se racun za struju i za vodu bi da ide po potrosnji a ne kvadraturi, odjeca je manje pohabana, ne kasljucak, ne skace :rofl: (na istom mjestu kao i stara) itd.

mali grizzly
29.07.2010., 11:00
Matičnu ploču nemaju perilice stare 20 godina! Čak ni one stare 15 godina...

Glupo onda i debatirati kad se "potegnu" takvi argumenti iz epohe kad su perilice bile čisto elektromeh. koncipirane, s klasičnim programatorom i asinkronim motorom.

Problem novih perilica je što imaju sve više elektronike i nadzora odnosno senzora za ovo/ono... Pa to sve objedine na jednoj ploči tako da bude u gornjoj poziciji, zaštićena od prskanja i prema njoj konvergiraju svi ti vodovi senzora, upravljanja kolektorskim motorom i nadzornih funkcija. I kad zbog neke zvizdarije tipa slabiji napon u dotičnoj zgradi zimi kad svi uključe grijalice (tipična situacija zimi u stambenim zgradama starijeg datuma u Dalmaciji) ode neka komponenta na matičnoj ploči Miele perilice - zamjena košta koliko i nova perilica nekog manje znamenitog proizvođača. Ima tih slučajeva podosta s otkazivanjem regulacijske elektronike i to je mana svih tih novih perilica, uvjetno rečeno.

ombia
29.07.2010., 15:25
To bi znacilo da su novije masine sa maticnom plocom osjetljivije, bez obzira na brand - sve jednako ili da se firmi koja je pouzdana desetljecima vise ne moze vjerovati?

Ovo za struju nisam znala, ne zivim u Hrvatskoj, ali elektronika (vesmasina, susilica) sa maticnom plocom - dakle moja, moje mame, te ljudi koji su se pozenili i okucili zadnjih godina govori da taj brand nema problema. Pa ne daju bezveze 5 godina garancije.
Mislim da se vesmasine i susilice razlikuju itekako u ucinkovitosti i trajnosti i da nisu sve iste.
Imala sam i jeftiniju i skuplju i vec po opranom vesu je drasticna razlika.

mariob
29.07.2010., 15:43
Malo je off ali... Mi smo ugradili 3 quadro klime i jednoj je ploča bila neispravna i zamjenjena poslje 3 mjeseca čekanja... Rade i dan danas poslje 5 godina mislim. Susjedu preporučimo i on uzme 5 komada od kojih jedna isto ima kvar na pločici... Navodno hladan lem :zubo:

mali grizzly
29.07.2010., 16:27
Quadro je no-name koncept švicarskog veletrgovca konzumnom elektronikom i bijelom tehnikom odnosno oni kupuju po cijelom svijetu serije aparata i na njih lijepe etiketu Quadro, koja je de facto u rangu interne trgovačke marke. U nas su napravili ogroman posao jer Hrvati i Hrvatice vole kupovati jeftino u sferi elektronike i bijele tehnike pa su tim svojim nastupom u samoposlugama i u sličnim tržišnim nišama učas osvojili, čini mi se, drugo ili treće mjesto među tržišnim markama u sferi konzumne elektronike odnosno bijele tehnike.

Jasno da kupac kupivši Quadro kupuje totalno različite proizvode od onih iza kojih stoji jedan brand i jedan proizvođač jer ovakav koncept trgovanja ne nosi odgovornost za kvalitetu tijekom niza godina i ugled nego se samo gleda da se nađe dovoljno upečatljiv proizvod kojem će proizvođač spustiti cijenu u ogromnoj seriji i da se onda na njemu zgrnu pare. Neki od tih proizvoda su sasvim fair kvalitete, a neki odmah skončaju reklamacijom - pravila nema zbog šarolikosti podrijetla...

Hladni lem je proklet detalj cjelokupne koncepcije tiskanih ploča i strojnog lemljenja provlačenjem kroz kupelj, a naročito aktualiziran RoHS konceptom gdje se zbog ekoloških normi traži da se reduciraju teški i štetni metali u sferi elektronike pa se lemljenje vrši na temp. prosječno 40 C višoj nego prije. Posljedično imate pojavu ne samo hladnog lema, što je standardna nevolja, nego mnogi poluvodički elementi ne mogu tolerirati takav porast temperature tijekom prolaska kroz lemnu kupelj i onda otkazuju i poluvodiči. Zato u medicinskoj tehnici ne traže RoHS standarde jer su i sami svjesni da bi povećan % otkazivanja mogao biti fatalan za pacijenta, a da je udio tih aparata u masi elektronike koja se danas proizvede više simboličan.

Sumarno -svaki elektronički sklop i svaka elektronička naprava, uključivo moderne perilice, može imati problem hladnog lema i postoje proizvođači koji minuciozno pristupaju lemljenju svojih tiskanih ploča i oni "lako ćemo" (kasnije to zamijeniti u garantnom roku). I jedni i drugi imaju svoju računicu!

Taj problem je opterećenje i za avio-industriju i za svemirsku tehnologiju, ali se tamo radi istodobno na desetine ploča i onda se testiraju na stres, gravitaciju, temperature i sve "živo" pa se one s hladnim lemom ili slabijom kakvoćom lema izdvoje prije ugradnje. U sferi bijele tehnike bi to bilo preskupo!

mariob
30.07.2010., 07:54
Poshto su me u tehnomarketu odjebali za perilicu i akcija proshla, sad ne znam sta da uzmem...
Bila je 2400 kuna a unache je 3100 kuna. Da popizdish.
http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=114&PID=614

Vecky
30.07.2010., 09:43
Imao bih pitanje ako mi neko može pomoći pri odabiru tj reći nešto o modelu koji bih kupio.
Gledao sam Candy GO 127 model pa me zanima da li se uopće Candy isplati kupiti i što bi bilo umjesto toga da zadržava iste karakteristike 1200 o/m 7kg energija A centrifuga B.
Cijena 3700kn.
MNože savjet i pomoć da li uzeti ovo ili nešto drugo.
Hvala

mali grizzly
30.07.2010., 10:25
Iako generalno imam dobro mišljenje o Candy (samo kad su perilice rublja u pitanju!), ipak bih vam preporučio da ne kupujete trenutačno Candy perilicu s visokim brojem okr. centrifuge jer su u Njemačkoj Candy perilice rublja u fokusu skandala. Naime, na testovima izdržljivosti (simulacija 3 odnosno 5 godina) su se raspadale plastične kade na nekoliko testiranih Candy perilica i komadi su letjeli po 3 m daleko po ispitnim prostorijama. Bilo takvih doživljaja koji su istinski horror i u kupaonicama potrošača i taji se da su im ponudili drugačije modele u zamjenu.

Ukratko, tko bi znao što se krije iza toga (greška u materijalu, silitech, zamor materijala, konstrukcijska anomalija ili dr.). Dok se to ne razjasni, za očekivati je da će povlačiti serije iz tzv. visokorazvijenih tržišta u manje razvijena (gdje spada jugoistok i istok Starog Kontinenta) i ne bih se odlučio kupovati trenutno Candy.

LedenaKocka
30.07.2010., 10:32
Da se nadovezem na zadnji post, nase zastupnistvo za Candy je bilo upoznato sa tim problemom i unatoc tome taj model nije bio povucen iz prodaje do prije koja 2 tjedna usprkos tome sto je u drugim zemljama povucen prije skoro 2 mjeseca.
Ako se ja dobro sjecam price, na određenom broju okretaja dijelovi perilice, bubnja ili cega vec letjeli su u radijusu od 3m:eek:
Isti slucaj bio je prije nekoliko godina kad su imali serije pecnica koje su masom eksplodirale, a nase zastupnistvo nije pretjerano trzalo.
Iz tog razloga mene strah uzeti ista od Candy ili Hoovera.
Ne mogu reci da imaju lose proizvode, ali cisto zbog zastupnistva.

Vecky
30.07.2010., 10:58
Da li se zna nakoje točno modele se to odnosi i ima li veze to sa modelom koji sam napisao GO 127?
Nisam više ni sam pametan šta se isplati kupiti a da pri tom dobijem ok proizvod bez zivkanja majstora?

mali grizzly
30.07.2010., 11:09
Meni osobno najviše se dopada Bosch, kao neki ziheraški izbor i po fair cijeni te imam samo pozitivna iskustva.

Tko voli dalekoistočne strojeve, eno u Emmezeta ima nekoliko modela Panasonic perilica i ta firma je naprosto s takvom reputacijom već desetljećima da radi samo prvoklasne proizvode.

Candy ima tu manu da im ispočetka nije naročito "sjelo" u tom prijelazu na novu generaciju perilica s kolektorskim motorima i gomilom upravljačke elektronike odnosno malo su kasnili jer su se držali oprobanih starijih modela.

Ovo s plastičnim (silitech) kadama može biti do dobavljača kod kojeg Candy kupuje te komponente, ali iz pozicije malog potrošača bolje ne riskirati.

Vecky
30.07.2010., 11:14
Da budem iskren do pred malo nisam ni znao da Panasonic radi i perilice rublja možda zbog toga jer nije bilo ponude.
Sad me zanima kad bi ti kupovao recimo tvog favorita Bosch ili Panasonic?
I koliko je isplativo kupiti Panasonic sa inverterom?

mali grizzly
30.07.2010., 11:44
Ne znam, teško se odlučiti za konkretan model i marku...

Postavio sam neki kriterij da perilica mora koštati cca 400 do 500 eura s 1200 okr./min plus da traje 7-8 godina bez kvarova ili eventualno tek uz manji kvar (tipa zamjena pumpe što je par stotina kn ili zamjena prednje gume).

Panasonic je malo iznad toga po svojoj cijeni, ali i nudi više jer imaju brže centrifuge...

Ima na prethodnim stranicama iskustvo nekog frizera koji je oduševljen Panasonic perilicom pa je možda uputno i to pročitati, ako je čovjek u dilemi...

Vecky
30.07.2010., 11:47
Šta s etiče brzine centrifuge nije mi to nešto primarno mislim da je 1000 o/m ok.
Neznam da li je Panasonic toliko kvalitetniji od Bosch-a jer je dosta velika razlika u cijeni ili je nešto drugo u pitanju?

Vecky
30.07.2010., 12:19
I još jedna stvar koja mi suzuje izbor je da širina mašine max 50cm ali pošto nisam pristaša onih uskih modela 40cm morat ću se odlučiti za najbolju varijantu u tim dimenzijama.
Koliko sam gledao Bosch sve su 59cm što na žalost mi ne odgovara.

mariob
30.07.2010., 12:58
A gdje ima tih panasonic perilica za vidjti na internetu jer emezeta nema niš?

mali grizzly
30.07.2010., 17:30
Emmezeta je prodavala Panasonic perilice prije par mjeseci i ne znam zašto su ih skinuli s portala i da li ih u stvarnosti i dalje prodaju ili su prekinuli.

Uostalom, ima panasonic točka hr i tamo desno imate Distributeri pa nazovite i raspitajte se tko prodaje perilice Panasonic (segar.hr ???).

Što se tiče dubine - Bosch navodi dubinu zajedno s kvakom odnosno prednjim obručem vrata i zato su neki modeli 56 cm, iako su u stvarnosti tzv. razred 52 cm. Oni rade i razred 44 cm dubine. Dakako, 7 kg modeli su svi 59 ili 60 cm dubine jer treba smjestiti negdje povećanu kadu, zar ne?

Vecky
31.07.2010., 10:57
isrina da treba negdje staviti i ostaviti prostor za sve te stvari od 7kg ali zašto onda Candy ima dubinu za sve mašine 50cm?
Dal je od 5kg ili 7kg?

Vecky
31.07.2010., 11:07
Zaboravio sam pitati da li Bosch mašine sa 7kg kapaciteta imaju stvarno 59cm ili je to mjera do ručke vrata a one su stvarno uže?

mali grizzly
31.07.2010., 15:37
Postoji na prethodnim stranicama ta debata o plitkim perilicima (33 cm razred) i u tom kontekstu je navedena problematika dubine odnosno gabarita perilice.

Nije naizgled neki problem staviti veliku kadu i unutar standardnog kućišta (52 cm razred), a što se može postići na više načina (eliptičnim izduženjem kade, jer su sada plastične pa postoji prilična dizajnerska sloboda, odnosno izmještanjem kade prema dolje - što je recimo LG Direct Drive rješenje jer je njima motor straga).

Tamo je istaknuto da postoje proizvođači koji strahovito drže do balansa sustava:

kada + utezi+ ovjes + amortizeri

Recimo, po cijeni zloglasni, njemački proizvođač neće uopće ići ispod 60 cm dubine. Oni si mogu priuštiti čak da vrhom puna čaša šampanjca stoji na gornjoj ploči dok stroj centrifugira na 2000 okr./min! Njihove mrcine od perilica vagnu 120 kg i nose ih trojica dostavljača!

S druge strane, neki proizvođači idu i do 33 cm dubine riskirajući povremene "nezgode" tipa zviz po limenom kućištu kad kreće centrifuga (to je najviše kritičan moment što se tiče sila). Talijanski to naprave bez problema i kad kupac stane zvocati onda slegnu ramenima...

Njemački pak drže do ovjesa da je to čudo jedno i tamo nema labavo s tim aspektom u konstrukciji perilice. I amortizeri su bolji i utezi su masivniji, a dakako da to onda traži više prostora iznutra da se kao cilj postigne da ne "lupi" ćoškovima utega po limu ni u jednom momentu, neovisno kako loše je raspoređeno rublje unutar bubnja.

Vecky
01.08.2010., 11:03
Gledao sam Panasonic NA-16VG1 i dođe 5500kn
1600o/m
7kg itd
jedina stvar je što su proizvedene u Mađarskoj pa sad neznam koliko to ima veze?
Vjerovatno za istočno tržište se tu rade a koliko je tu fuša i razlike od one koja s eproizvodi u Japanu ako s eproizvodi i negdje u europi?
Gledao sam i Bosch i razlika je 1000kn između nje i ove Panasonic

mali grizzly
01.08.2010., 12:03
I o tome je pisano prije jer se radi o logističkoj problematici. Recimo da prosječna perilica vagne 100 kg s popratnom ambalažom i da zauzima kubik prostora i sada to pomnožite s nekom prosječnom brojkom 100 tisuća komada godišnje za tržište od 5 milijuna ljudi. Koliko bi iznosili transportni troškovi iz Japana čak i za tako malo tržište kao što je hrvatsko!? Zato izmještaju tvornice u tzv. velike države (Poljska, Turska) ili pak blizu velikih tržišta (LG ima recimo tvornicu perilica u Mađarskoj) odnosno tamo gdje su dobre logističke veze zbog tzv. centralne pozicije.

Ionako prosječan kompaktni auto se sastavi za cca 15 h ljudskog rada jer danas većinu odrade roboti na traci, a kad se radi o bijeloj tehnici - valjda se to vrijeme mjeri s par sati. Nije neki "kunst" sastaviti perilicu jer se naštekaju konektori i spoje crijeva, a ostalo odrade roboti koji lakiraju kućišta i ubacuju nizove komponenti (tipa ansambl bubanj-kada).

Puno važnije je što su odradili inženjeri za projektantskim stolom i kakve komponente tvornica koristi za izradu bijele tehnike.

Lena0609
01.08.2010., 15:48
pozdrav ljudi...
tipkam vam ovdje jer se nadam da mi netko može nekako pomoći.
imam perilicu rublja Ariston AQXXL 129 EU, tj. ovu: http://www.ecos.hr/index.php?page=product&mid=2&cid=76&pid=1185
Dosad s njom nije bilo nikakvih problema (imamo je malo manje od 2 godine),
ali sam u posljednje vrijeme primjetila da oprano rublje kad ga izvadim iz nje nema nikakvog mirisa,
kolikogod ja omekšivača stavila ili ne stavila;
čak štoviše, ima neki čudan miris...
molim za preporuke ako netko ima slično iskustvo!