PDA

View Full Version : Perilice rublja


stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

mali grizzly
13.04.2011., 11:06
Pa dajte da napravimo mali pokus, ali to traži dosta obzirno postupanje.

Znači, mali, onako tek toliko da teče, mlaz vode na tušu probajte prvo nad kadom... Ništa u smjeru prskanja, onako kao kad istječe voda iz boce.

Onda na prazno, bez mlaza, probajte uglaviti tuš u ladicu za deterdžent perilice. Malo pritisnite ladicu da bolje drži glavu tuša i procijenite hvat kako držati tuš unutar ladice par minuta.

Onda uključite perilicu i kad ona "traži vodu", uglavite tuš u ladicu i malim mlazom, bez prskanja, probajte prevariti perilicu da se u nju ulijeva voda iz tuša. U jednom momentu ćete čuti klik hidrostata i onda prestanite s nalijevanjem ili onako odokativno, kad dosegne neku uobičajenu razinu vode onda zaustavite dotok vode. Pa da vidimo da li će krenuti s pranjem...

Još jednom veliki oprez da ne bi voda prskala po električnim napravama i prednjoj maski perilice. Tek toliko da voda onako curka niz ladicu...

wilo
13.04.2011., 12:28
odlučio sam se za perilicu HOOVER DYN 7144 DP, koja po ponuđenim opcijama i cijeni izgleda odlično, zanima me da li netko ima ovu ili neku drugu HOOVER perilicu.
Na forumu veličaju samo Bosch i Panasonic i LG, kao da druge ne postoje!
Netko je napisao da je Hoover Candy samo s drugom etiketom, to bi značilo da je onda i AEG Zanussi naljepnicom AEG, a razlika u cijeni dupla.

mali grizzly
13.04.2011., 20:04
Iz razloga što je godine 2009. rasformirana Hoover tvornica perilica i sušilica rublja u Walesu, otpušteno preko 300 radnika i managerska vrhuška se pravdala u medijima da više ne mogu raditi perilice koje bi izdržale nalete konkurencije. Znači, Hoover je ostao tek američki proizvođač usisavača i el. naprava za profesionalno čišćenje podova, a UK Hoover je ostao brand kojeg bi neki nazvali "slamnati", a drugi "školjka".

Candy je kupio brand Hoover jer ITA proizvođači imaju tradicionalno slabije tržišne udjele u Vel. Britaniji u odnosu na kontinentalnu Europu i logičan iskorak je bio da kupe tamošnji brand od povjerenja, kad se ukazala prigoda i kad je ugašena proizvodnja, nego da vrlo skupim minutama marketinškog oglašavanja utuvljavaju iz dana u dan potencijalnim kupcima kako je dobar Candy.

I stvarno ne vidim što je preostalo od Hoover-a u današnjim perilicama koje se uglavnom rade za Vel. Britaniju u španjolskoj Iberna grupi, u kojoj veliki udio ima tal. obitelj čije je zapravo privatno vlasništvo brand Candy. Lijepe etiketu Hoover na proizvode bijele tehnike koje izlaze iz tvornica grupe Candy!

wilo
14.04.2011., 07:08
malo sam u čudu moram priznati jer cijena za perilicu gore navedenu Hoover nije mala, a trgovac me uvjerava da je bolja od Candy-a, jer da je to njihova viša klasa odnosno da je u klasi BOSCH,ELECTROLUX.
ako ima netko tko ima perilicu hoover da kaže svoje mišljenje.
hvala.

mali grizzly
14.04.2011., 08:09
I na njemačkim testnim stranicama se također "veliča" Panasonic:


http://www.testberichte.de/testsieger/level3_grosse_haushaltsgeraete_waschmaschinen_537. html


Pobjednik na testu, uz jedinu zamjerku što ima preveliku potrošnju vode!

I dakako uz napomenu da cijene Panasonic perilica prestaju tamo gdje Miele tek počinje sa svojim cijenama, odnosno to bi u RH bilo oko 7 tisuća kn.

wilo
14.04.2011., 08:57
mali grizzly pokkolebao si me pa sam se vratio opet na BOSCH,na dole navedeni model, koje je tvoje mišljenje i ako možeš molim te objasniti kada napišu centrifuga okretaji 1200 - 600.
kaj to znači da mi centrifuga vrti u tom rasponu. Imam perilicu gorenje wa 583 koja ima 500 o/m i rublje je dosta vlažno pa me malo to "brine"
molim te ako mi možeš dati mišljenje danas jer mi je zadnji dan za BOSCH garanciju 5 godina.
Hvala ti puno.

BOSCH WAE 24362BY

* Snaga / potrošnja:
* Energetska naljepnica: A / A / B
* Potrošnja energije: A - 20%; 20% štedljiviji (samo 0,15 kWh/kg) od graničnih vrijednosti (0,19 kWh/kg) za energetski razred A
* Kapacitet pranja: 1 - 7 kg
* Zapremina bubnja: 55 l
* Okretaji tijekom centrifuge: 1200 - 600 o/min
* Programi:
* Posebni programi: Ekstra kratak 15', Brzi/Miješano, Fino rublje/Svila
* Funkcije:
* VarioPerfect: programi su vremenski skraćeni ili optimizirani u potrošnji za odlične rezultate pranja
* Komfor / sigurnost:
* Višestruka zaštita od izljevanja vode
* Potpuno elektronsko podešavanje sa regulatorom za sve programe, temperature i posebne programe
* Zaslon za prikaz tijeka programa, preostalog vremena i zakašnjenje uključenja do 24 h
* TouchControl tipke: Start/Pauza sa mogućnošću kasnijeg dodavanja, Jednostavno za glačanje, Voda plus, EcoPerfect, SpeedPerfect, Biranje okretaja centrifuge/isključivanje ispiranja
* 3D-AquaSpar-sistem
* Količinska automatika
* Sistem za prepoznavanje pjene
* Kontrola neravnoteže bubnja
* Zvučni signal na kraju programa
* Zaštita za djecu: zaključavanje opcija programa i vrata
* 30 cm otvor i kut otvaranja 180 °
* Magnetsko zatvaranje vrata
* Tehničke informacije:
* Dimenzije (V x Š x D): 84.7 x 60 x 59 cm
* Jačina buke pranja u dB (re 1 pW): 59
* Jačina buke centrifuge u dB (re 1 pW): 78

mali grizzly
14.04.2011., 09:11
Ima Bosch i luksuznu klasu s Eco Silence Drive motorom bez četkica, ali te perilice imaju cijene od 5 i nešto tisuća kn naviše. Znači, ako to što je nešto glasnija ne smeta, onda bi bila OK izbor. Meni osobno drag Bosch/Siemens jer imaju jako dobro odrađenu meh. stranu, a što znači ovjes/amortizeri/ležajevi. Tu nema šparanja ni na materijalima niti na komponentama (prvoklasni ležajevi), a sve onako masivno i dura li dura godinama...

U toj klasi 500 eura za sada samo LG i Panasonic nude vrlo tihe motore bez četkica i to je "tajna" odnosno sve je skuplja elektrika u EU i sve više kućanstava biva primorano koristiti samo jeftiniju noćnu elektriku za pranje rublja.

1200 vs 600 okr./ min --- stvar je vrlo jednostavna i znači da korisnik može namještati brzinu u tom rasponu po vlastitim procjenama. 1200 okr./min ostavlja nešto ispod 50 % preostale vlage u rublju i pametan je izbor tijekom onih pola godine kad rublje nije moguće sušiti vani. 600 okr./min ostavlja nešto preko 70 % vlage u rublju i bit će uglavnom OK tijekom kasnog proljeća, ljeta i jeseni. Izborom manje brzine se štede ležajevi i semering na svim perilicama i zato je u redu da ponude kupcu varijantu da "vozi" s manjim brzinama centrifuge.

Neke perilice imaju elektronski blokirane visoke okretaje na programima za fino i vunu odnosno čak i šareno rublje (obično je blokada na 400 ili 500 okr/min) jer takva prediva po defaultu nisu za visoke brzine odnosno tzv. "novi pamuk" se lakše glača kad se stavi sušiti mokar, da se cijedi voda - što doduše nije moguće postići perilicom, ali se zato ostavi visoka vlaga u njemu.

wilo
14.04.2011., 09:46
Hvala grizzly na objašnjnju, upravo zvao u Konikom i napravio rezervaciju dotične.
ma buka nije neki problem sigrno nije glasna kao ova sada, koja zna hodati po kupaoni.

mali grizzly
14.04.2011., 09:52
Nego se javljaju problemi noću u zgradama kad ih se ostavi da peru, a pesimističnog sam uvjerenja da će jeftina struja biti i dalje od 22 h - realno je očekivati da će i tu izvarati puk i kad-tad će pomaknuti jeftinu tarifu iza ponoći. Onda i zvuk tumbanja rublja u perilici može biti točka potencijalnog konflikta sa susjedima... Zato bolje što tiša i neki optimum bi bio 50 dB/ 70 dB.

zaginjo1971
14.04.2011., 14:19
Koliko vidim i Hoover ima plitku sa inverter motorom.
Mali Grizzly
Mislim da bi uz savjete za Panasonic ipak trebali ljude upozoriti i o postprodaji tj. servis i distribucija dijelova. Naravno, na takvom uređaju kvarove nije za očekivati ali kad se dogode da se ne bi isto dogodilo kao ljudima koji su u Mercatoneu kupili perilice Elektrozetta pa su ih bacali nakon isteka jamstva.
Elektrozetta i Panasonic nisu za usporedbu ali ljudi moraju zanati za rizik.
Nisam siguran da je Panasonic u tome konkurentan Boschu, Candy-u, Electroluxu i ostalima koji imaju organizirane servise i distribuciju dijelova.

mali grizzly
14.04.2011., 16:11
Pa ne znam baš da je situacija nešto blistava što se tiče Electrolux/AEG/Zanussi grupacije i Bosch/Siemens s rezervnim dijelovima. Imao sam osobna iskustva i imaju servisi nešto dijelova na lageru, ali većina toga se čeka i do 10 radnih dana.
Candy je OK s rezervnim dijelovima jer imaju i servisi i maloprodajna distribucija koja je neovisna o servisnoj mreži (Batis, Kralj, SIM u Zagrebu i dr.).
Dalekoistočne firme gotovo uvijek posluju preko središnjeg skladišta za Europu gdje dijelovi pristižu obično zrakoplovnom dostavom odnosno kontejnerski brodovima. Uvijek ista priča - ako je neki "rjeđe kvarljiv" onda se čeka tjednima i cijena onako baš napaljena...

Popravljanje gubi smisao u Zap. Europi jer satnica servisera ide i do 70 eura pa se perilice masovno bacaju i kupe nove - tome su se prilagodili i proizvođači i kupci, a serviseri polako gube pozicije jer tko to može platiti (još i njihovu satnicu na ionako preskupe dijelove).

Tako da se slažem da Panasonic nema ni razgranatu servisnu mrežu u Hrvatskoj, što se tiče bijele tehnike s tom markom, niti su im dijelovi nešto jeftini - ali takva su vremena da se više i ne gleda toliko na taj aspekt...

Jedine perilice koje su i dan danas napravljene da budu servisirane, onako školski se daju rasklopiti, su Miele - njihovih pak dijelova nema u prodaji (osim par stvarno trivijalnih poput pumpi, prednjeg mijeha i sl.), a za cijene usluga ovlaštenog servisa treba odmah popiti apaurin jer se može kupiti nova perilica...

wilo
14.04.2011., 18:54
evo novi bosch radi prvo pranje.
daj mi reci zašto jr program tako dug ma 60° vrti 2 i po sata.

mali grizzly
14.04.2011., 19:18
Zato traju toliko dugo programi svih novih perilica, a domaćice - koje gledaju pobožno ta tri slova na oznakama kad ih kupuju - kasnije gunđaju...
Imaju neki Bosch VarioSpeed i EcoSpeed modifikaciju programa...
Variospeed omogućava kraćenje programa, ali nauštrb učinkovitosti pranja!

Fantomlat
15.04.2011., 08:28
I na njemačkim testnim stranicama se također "veliča" Panasonic:

http://www.testberichte.de/testsieger/level3_grosse_haushaltsgeraete_waschmaschinen_537. html

Pobjednik na testu, uz jedinu zamjerku što ima preveliku potrošnju vode!

I dakako uz napomenu da cijene Panasonic perilica prestaju tamo gdje Miele tek počinje sa svojim cijenama, odnosno to bi u RH bilo oko 7 tisuća kn.

Ovo sa potrošnjom vode smatram prednošću jer nema dobrog ispiranja bez dovoljno vode,a kod nekih strojeva to i nije moguće podesiti na potrebnui razinu,izvan tvorničkih postavki.Štednja je divna stvar dok se ne ide u pretjerivanje.
Inače ,Panasonic Premium NA-16VX2,nasljednik ovdje testiranog NA-16VX1,kako su mi rekli ( nadam se da je točno),osim pretpranja ima i mogućnost prilagođenja na toplu vodu ,a što bi bila dodatna ušteda.

Fantomlat
16.04.2011., 12:36
Pozdrav svima !
I ja sam upravo postao novi član Panasonic kluba.Trebao je biti model NA-128VA,kojeg sam i uplatio,ali mi u zadnji čas izmigoljio.Kako je dotični model trenutno dostupan još u nekoliko trgovina i to isključivo kao zadnji,izložbeni primjerak,a tamošnji prodavači ne žele dati popust od barem 10%,kakav je uobičajeni minimum vani ,tako sam ja odlučio da to premostim i uzmem dostupni ,nešto jači model.Zapravo,čini se da je jedina razlika jača centrifufgaod 1400 okr/min ,naspram 1200okr/min kod NA128VA,a što meni ne igra ulogu jer mi 800okr/min sasvim dosta za tako veliki bubanj.Zapravo ja sam već naviknuo da kupujem preko pouzdanih web shopova jer su uvijek jeftiniji od trgovina,tako da me ovaj NA-148VA ,na kraju sa prijevozom stajao ,nekih 100 kn više ,nego da sam kupio NA-128VA u Emmerzeti ili Tehnomarketu.
Danas je makina puštena u pogon i prvi utisci su izrazito povoljni.Tek slijedi isprobavanje i igranje sa programima,ali vjerujem da je kupovina pun pogodak.
Inače,većina se čudi kad se spomenu Panasonic perilice jer to ime ljudi vežu uz televizore,video kamere,fotoaparate,klimu itd.Važno je reći da se dio
Matsushita Electric Corp.,koji je proizvodio bijelu tehniku,prije zvao National,a kasnije je sve prebačeno na Panasonic,baš kao i Tehnics,dio industrije hifi uređaja.Prva perilica rublja pod imenom National,napravljena je daleke 1951g.

Mopsly
18.04.2011., 14:34
Mi smo imali Electroluxovu perilicu rublja 5 godina i u tih 5 godina na njoj je promijenjeno doslovno sve - dva puta elektronika, pumpa, bravica na vratima,... :flop:
Kastrofa! :rolleyes:
Što je najgore isti problem u tih istih 5 godina smo imali i sa perilicom suđa ali Whirpool!
Sada smo kupili Candyevu perilicu rublja (uz nju smo BTW dobili gratis usisavač Hoover :mig:) pa se sad nadamo barem malo boljoj situaciji! :s
7 kg robe, 1400 okretaja :top:

mali grizzly
18.04.2011., 14:46
"Mi smo imali Electroluxovu perilicu rublja 5 godina i u tih 5 godina na njoj je promijenjeno doslovno sve - dva puta elektronika, pumpa, bravica na vratima,...
Kastrofa! "

Odnosno tako to biva kad kormilo nekoć uglednog proizvođača bijele tehnike preuzmu Wallenberg (dinastija a la Todorić u RH) i njima podređeni menadžeri, a nema više inženjerske časti ni truna nego se samo gleda kako ožmiknuti kupca, a za što je idealan after sales (odnosno servisi). Najbolji svjedok je sudbina AEG, nekoć tvrtke u Njemačkoj koja je bila špica u rashladnoj tehnici krajem 80-ih i čak su u perilicama bili tik ispod Miele po avangardi i kvaliteti izrade (pioniri plastičnih kada jer su one stišavale vibracije na vrlo visokim okretajima centrifuga). Danas AEG, od godine kad je pao u ruke Electrolux, gubi stalno udio na njem. tržištu bijele tehnike...

Jesen82
18.04.2011., 18:27
grizzly molim te ako može mala pomoć, tj.savjet

imam candy perilicu rublja, staru 2 godine, model dubine 40cm, kapacitet 5kg

model je G04 105

imam problema sa programatorom..tj..zna mi štekati na programima visoke temerature, npr hoću staviti na 90 mašina ne reagira, okrenem na program iza toga, sve svijetli, vratim se na 90 neće... i tako radim par puta dok ovak od 90 neizreagira ali to zna potrajati i po 5 min..malte ne ju molim da proradi:D s isto se zna desiti s programom od 60 s pretpranjem ali rijeđe..

inače svi drugi programi rade bez problema uključujući i centrifugu..

ne kužim što je problem, kontakt:ne zna:

unaprijed zahvaljujem:)

mali grizzly
18.04.2011., 18:57
Ionako to nije programator u klasičnom smislu nego okretni prekidač elektronskog modula koji se okreće i lijevo i desno (za razliku od starinskih elektromeh. čegrtajućih programatora koji idu samo u jednom smjeru).

Jedino što se može napraviti je pokušati Kontakt spray to našpricati, dakako kad je stroj iskopčan vađenjem utikača i ostaviti preko noći da ispari. Taj spray imaju u svim elektroničkim trgovinama (Chipoteka i dr.) ili pak tražite nekog znanca koji je RTV serviser da vam posudi ili dođe malo našpricati. Nije nešto pretjerano skup, par desetina kn ta doza... Skine se prednja maska, gumb programatora i onda se vizualno prekontrolira stanje kontakata i našprica po tim sitnim plohama koje klize kad se biraju programi.

On rastvori eventualne naslage oksida na okretajnom prekidaču i bit će od pomoći, ako nisu mehanički otišle kontaktne površine (pohabane, iskrzane itd.). Onda se valjda mijenja cijeli modul, a to košta...

Jesen82
18.04.2011., 19:06
Ionako to nije programator u klasičnom smislu nego okretni prekidač elektronskog modula koji se okreće i lijevo i desno (za razliku od starinskih elektromeh. čegrtajućih programatora koji idu samo u jednom smjeru).

Jedino što se može napraviti je pokušati Kontakt spray to našpricati, dakako kad je stroj iskopčan vađenjem utikača i ostaviti preko noći da ispari. Taj spray imaju u svim elektroničkim trgovinama (Chipoteka i dr.) ili pak tražite nekog znanca koji je RTV serviser da vam posudi ili dođe malo našpricati. Nije nešto pretjerano skup, par desetina kn ta doza... Skine se prednja maska, gumb programatora i onda se vizualno prekontrolira stanje kontakata i našprica po tim sitnim plohama koje klize kad se biraju programi.

On rastvori eventualne naslage oksida na okretajnom prekidaču i bit će od pomoći, ako nisu mehanički otišle kontaktne površine (pohabane, iskrzane itd.). Onda se valjda mijenja cijeli modul, a to košta...

super, puno hvala:) nadam se da nećemo morati mijenjati cijeli modul:)

mali grizzly
18.04.2011., 19:14
http://www.electronic-center.hr/product_info.php?cPath=10&products_id=123

To je Kontakt spray proizvodnje Chemie AG koji je neka klasika odnosno već desetljećima se rabi u servisiranju.

Pomoglo bi možda podmazati i plastičnu osovinu i eventualno plastične zupčanike, ali vrlo oprezno s time jer masnoće ne smiju ni u ludilu dospjeti do el.kontaktnih površina.

Idelna je mast za kazetofone ili video rekordere, ali pomoći će malo namazati strojnim uljem ili WD 40 (preko dizne, vrlo oprezno da ne štrca ulje uokolo).
Time se za nijansu olakša uspostava kontakta neizravno...

_MK_
19.04.2011., 09:21
Čitao sam tu da se hvali Ariel Complete 7. Kakav je Ariel Actilift (iz Müllera)?

crazydiamond2
19.04.2011., 20:57
Molim savjet..

Da li uzeti Panasonic ili LG perilicu rublja?
Glavni kriterij mi je da ima male vibracije, budući da ćemo je ugraditi u kuhinju ispod radne ploče.
Znam da je Panasonic jako hvaljena, ali LG ima direct drive motor koji nema remen, pa navodno ne proizvodi vibracije. A obadvije su tihe, bez četkica.
Što odabrati?

mali grizzly
19.04.2011., 22:01
I kao takav nije za podugradnju među kuhinjske elemente jer jednostavno se radi o prevelikoj perilici (8 kg!). Znači, preostaje vam jedino 44 cm klasa perilica i tu je LG jako dobar izbor - i cjenovno i po teh. rješenjima.
Uz napomenu da malo pročešljate forume Srbije i BiH točno po konkretnom modelu via Google jer tamo LG trži daleko bolje nego u Hrvatskoj pa da ne bi bilo da konkretan model kojeg želite kupiti ima neku manu iz zornog kuta potrošača.

crazydiamond2
20.04.2011., 11:23
I kao takav nije za podugradnju među kuhinjske elemente jer jednostavno se radi o prevelikoj perilici (8 kg!). Znači, preostaje vam jedino 44 cm klasa perilica i tu je LG jako dobar izbor - i cjenovno i po teh. rješenjima.
Uz napomenu da malo pročešljate forume Srbije i BiH točno po konkretnom modelu via Google jer tamo LG trži daleko bolje nego u Hrvatskoj pa da ne bi bilo da konkretan model kojeg želite kupiti ima neku manu iz zornog kuta potrošača.
Hvala na odgovoru, to sam i mislila.
Od LG-a smo mislile uzeti F1056ND perilicu. Ona je cjenovno dosta povoljna, čini mi se ok. Još ću pregledati i srpske forume.

Aoife
20.04.2011., 13:10
Ne mogu se odlučiti da li da kupim Blomberg, Samsung ili Whirlpool vešmašinu? Kriterij je da je što jeftinija i da je što manji rizik da se počne kvariti u sljedećih 10 godina...

hrki
20.04.2011., 13:41
gledaj na garanciju a to je 5g Blomberg (Bosch)

Aoife
20.04.2011., 14:06
Istina, ali i Beko i Gorenje imaju 5g pa im ne vjerujem, bar kad su vešmašine u pitanju.
Za Blomberg sam čula pozitivne stvari i u biti me muči što su ovi Samsung i Whirlpool modeli koje sam gledala nešto jeftiniji od Blomberga...

solar
20.04.2011., 14:43
blomberg = beko, ista grupacija, blomberg je kao finiji brand..

Arçelik (http://en.wikipedia.org/wiki/Ar%C3%A7elik)

i mislim da nećeš fulati ako kupiš nešto njihovo za to za kaj ti treba :D

hrki
20.04.2011., 14:49
blomberg = beko sve je to Bosch samo se radi u turskoj kao i jeftiniji Bosch

solar
20.04.2011., 14:56
blomberg = beko sve je to Bosch samo se radi u turskoj kao i jeftiniji Bosch

ne znam kako je bosch povezan s grupacijom Arçelik :ne zna:

mali grizzly
20.04.2011., 15:06
Nema veze s Bosch (BSH) bijelom tehnikom, tj. konkurencija

Bosch grupa (uključivo BSH) ima izglede da u 2013. godini dosegne 10000 zaposlenih u svojim tvornicama u Turskoj.
Uostalom, evo kako je BSH stigao u Tursku:

1995 transfer the BSH the majority of the Turkish PEG Profilo Elektrikli Sanayii A.S. to Istanbul. Thereby a further production location comes in Turkey Into Germany the factory is added into Nauen to the existing.


Znači da su kupili većinski udio 2. najvećeg proizvođača bijele tehnike u Turskoj, PEG Profilo...

Imate više o BSH tvornicama širom svijeta na linku:

http://www.economypoint.org/b/bosch-siemens-domestic-appliances.html

Uključivo i svi brandovi BSH grupacije.

mali grizzly
20.04.2011., 23:42
Dobio sam nekoliko privatnih poruka u svezi jednodijelne/dvodijelne kade i kako promijeniti dotrajale ležajeve.

Jednodijelna kada nema rubnu brtvu i niz vijaka koji spajaju dvije poluškoljke i kad dotraju ležajevi, to je veoma teško za zamijeniti čak i profesionalcima jer se onda radi nemoguće... Fleksericom se skida prednji rub na nekom ojačanju i poslije se lijepi, ali vibracije čine svoje i nema tu sigurnosti na duge staze da neće probiti voda i upropastiti motor. Radi se o improvizaciji odnosno jednodijelna školjka ima prethodno upresane ležajeve i semering u tvornici i mijenja se cijela kao rezervni dio, uz opaku cijenu koja zna iznositi i 3/4 cijene nove perilice.

Dvodijelna kada pak ima niz vijaka po obodu i brtvu, a kako se mijenjaju ležajevi :

http://www.youtube.com/watch?v=aAGrOYX-_iw

Odličan video zapis iz cijele serije o popravljanju ležajeva i semeringa, čak i Direct Drive perilice su obuhvaćene...

Fantomlat
21.04.2011., 00:00
Ne mogu se odlučiti da li da kupim Blomberg, Samsung ili Whirlpool vešmašinu? Kriterij je da je što jeftinija i da je što manji rizik da se počne kvariti u sljedećih 10 godina...

O Blombergu nemam informacija,dok je o Whirlpoolu ovdje dosta toga napisano i po tome nisu baš na glasu.Prošle godine sam gledao njihove suđerice od 45 cm ( izgledale privlačno izvana ),no kad sam se raspitao okolo,a i ovdje pročitao dosta informacija,zaključio sam da to ne bi bila mudra kupovina.Završio sam na Bosch suđerici i jako sam njome zadovoljan.Paralelno sa istraživanjem na Whirlpool suđericama,u užem krugu,doznao sam za dva slučaja kvara na Whirlpool perilicama za rublje i to netom nakon isteka garancije od 24 mjeseca.U prvom slučaju,kod frendice,samo nakon mjesec dana,a u drugom,kolegi se dogodio identičan kvar ( otišli lageri),nakon 4 mjeseca od isteka 2god. garancije.Tako da po mojim saznanjima na malom uzorku,to je prilično riskantna kupnja.
O Samsungu sam čuo puno preporuka i neki profići ih hvale.Uglavnom ,ništa posebno loše o njima,a dosta dobrog.Bilo je nekih manjih felera u programima u ranijim serijama ( mali grizzly pisao o tome ),no oni polako,ali sigurno napreduju sa svakom novom serijom.To je firma koja puno ulaže u razvoj i rezultati su prisutni.Vjerovatno se slično može reći i za LG.
Čak je uz Bosch,Samsung bio moj uži izbor za kupnju perilicu,no kako se pojavio Panasonic ,koji nudi najviše za novac,tu priliku nisam mogao ignorirati.

mali grizzly
21.04.2011., 00:15
http://www.youtube.com/watch?v=XaFF2-Rl8Nc&feature=related


U ovom video zapisu imate sve bitne momente vrlo lijepo prikazane i objašnjene važne detalje (poput onog da se tuče samo nježno po vanjskom obodu ležaja, a nikako po unutarnjem) te možete i sami vidjeti da se radi o ogromnom poslu, osobito kad se radi prvi put u skučenoj kupaonici odnosno stan obično nema radionicu i onda to zna biti velik problem za napraviti na konkretnoj lokaciji.

Zapazite 11:40 kad uzme u ruku ležajeve kako je prednji ležaj na BOSCH perilici ogroman, zauzima skoro cijeli dlan, a onaj koji ide prema zidu je skoro upola manji. Eto, to znači da se radi o solidnom proizvođaču i da nema šparanja na jednoj od najviše kritičnih komponenti perilice (prednji ležaj "pokusa" svu neravnotežu i goleme radijalne sile i to je super važan dio perilice s prednjim punjenjem, a stražnji tek drži osovinu i izložen daleko manjim silama).

Obično namažem usne semeringa (kružna brtva koja ide ispred ležaja) s posebnom masti za semeringe jer to malo ipak produlji životni vijek usne.

U zapisu nije napomenuto - samo čistim papirom ili vatom očistite osovinu, nikako ne šmirglati ili s grubom metalnom vunom. Osovina ima tuljac koji je vrlo fine površine i o finoći te površine po kojoj klizi gumena usna semeringa ovisi koliko će semering trajati u zbilji.
Zato nikad ne traje novostavljeni semering koliko i prethodni, original tvornički. A razlika nije u semeringu kao rezervnom dijelu nego u tome što je prethodnim stotinama pranja i centrifugiranja ohrapavljena površina tuljca koji klizi po gumenoj usni i onda to u konačnici skrati životni vijek novog semeringa.

Aoife
21.04.2011., 11:01
O Blombergu nemam informacija,dok je o Whirlpoolu ovdje dosta toga napisano i po tome nisu baš na glasu.Prošle godine sam gledao njihove suđerice od 45 cm ( izgledale privlačno izvana ),no kad sam se raspitao okolo,a i ovdje pročitao dosta informacija,zaključio sam da to ne bi bila mudra kupovina.Završio sam na Bosch suđerici i jako sam njome zadovoljan.Paralelno sa istraživanjem na Whirlpool suđericama,u užem krugu,doznao sam za dva slučaja kvara na Whirlpool perilicama za rublje i to netom nakon isteka garancije od 24 mjeseca.U prvom slučaju,kod frendice,samo nakon mjesec dana,a u drugom,kolegi se dogodio identičan kvar ( otišli lageri),nakon 4 mjeseca od isteka 2god. garancije.Tako da po mojim saznanjima na malom uzorku,to je prilično riskantna kupnja.
O Samsungu sam čuo puno preporuka i neki profići ih hvale.Uglavnom ,ništa posebno loše o njima,a dosta dobrog.Bilo je nekih manjih felera u programima u ranijim serijama ( mali grizzly pisao o tome ),no oni polako,ali sigurno napreduju sa svakom novom serijom.To je firma koja puno ulaže u razvoj i rezultati su prisutni.Vjerovatno se slično može reći i za LG.
Čak je uz Bosch,Samsung bio moj uži izbor za kupnju perilicu,no kako se pojavio Panasonic ,koji nudi najviše za novac,tu priliku nisam mogao ignorirati.

Da čula sam to od još ljudi, eliminirala Whirlpool odmah... Od ona dva je bilo teško odlučiti ali evo na kraju uzela Samsung, valjda bude dugotrajan :D
Hvala na informacijama...

zulma
21.04.2011., 19:33
Eto, ja se samo dođoh zahvalit na pomoći dobrom malom međedu na preporukama koje mi je dao :D.
Odlučih se za LG i upravo sad vrti svoje prvo pranje.
Pa i ako majne nova vešmašina ne ispuni sve moje zahtjeve, zahvaljujem na odgovorima i sugestijama.

*Eh, da, naravno da imam još jedno pitanjce: jel' to ove vešmašine pod normalno uzimaju ovako malo vode ili..?
U uputstvu je pisalo da se prvo pranje odradi na prazno, pa sad kad gledam koliko je malo vode uzela pitam se jel' to tak' treba biti ili..(voda ne dođe niti do gume vrata).

Ako je to normalno, onda je moja stara vešmašina bila čisti FF po štedljivosti :o

mali grizzly
21.04.2011., 20:27
Meni to osobno nije drago jer se tako slabije ispire deterdžent iz rublja (ono bude suhlje nego kad se izvadi iz starih perilica, ali ima više deterdženta zaostalog u predivima). Ako niste alergičar, onda je i to OK (doduše zna smetati i bebama)...
To je apsolutni imperativ - smanjiti do krajnjih granica vodostaj u novim perilicama jer samo tako mogu dobiti A klasu energ. učinkovitosti jer malo vode znači malo energije za grijanje. Perilice s kraja 80-ih su trošile cca 80 L po pranju, a današnje idu na granicu 40 L. Brže su centrifuge, ali voda je voda i kao takva nema alternative. Doduše, voda sve skuplja nakon bajanja Bandića o jedinstvenim uplatnicama ZG Holdinga pa ni to nije zanemariva ušteda na duge staze.

Ne vidi se vodostaj!? Namjerno su tako konstruirane jer je prednja guma (mijeh) velika slabost perilica s prednjim punjenjem i potencijalno stanište gljivičnih kolonija i prljavštine. Pa onda i šparaju gumu, koja ne dolazi u doticaj s ugrijanom vodom, a ujedno smanje i rizik raznoraznih plijesni i slično...

Elle Vk
21.04.2011., 21:29
Da čula sam to od još ljudi, eliminirala Whirlpool odmah... Od ona dva je bilo teško odlučiti ali evo na kraju uzela Samsung, valjda bude dugotrajan :D
Hvala na informacijama...

Koji model si uzela?

Aoife
21.04.2011., 23:16
Ovaj

http://www.elipso.hr/bijela-tehnika/perilice-rublja/SAM-WF8508NMW8/

ombia
22.04.2011., 08:17
Eto, ja se samo dođoh zahvalit na pomoći dobrom malom međedu na preporukama koje mi je dao :D.
Odlučih se za LG i upravo sad vrti svoje prvo pranje.
Pa i ako majne nova vešmašina ne ispuni sve moje zahtjeve, zahvaljujem na odgovorima i sugestijama.

*Eh, da, naravno da imam još jedno pitanjce: jel' to ove vešmašine pod normalno uzimaju ovako malo vode ili..?
U uputstvu je pisalo da se prvo pranje odradi na prazno, pa sad kad gledam koliko je malo vode uzela pitam se jel' to tak' treba biti ili..(voda ne dođe niti do gume vrata).

Ako je to normalno, onda je moja stara vešmašina bila čisti FF po štedljivosti :o

Mislim da sve modernije vesmasine imaju senzor punjenja, tako da je logicno da na prazno uzme esktremno malo vode jer senzor kaze da ne pere nista, s vesom se ipak kolicina vode prilagodi kolicini vesa.

Da ves izadje vise suh nego prije 15 godina lezi i u cinjenici da su danasnje centrifuge mnogo snaznije (prije 800/900 a danas je standrad 1400 okretaja). Uz kolicinu vode koju treba bitno je znati i koliko joj je max. punjenje, nije isto jel za 5 ili 7.5 kg visa treba 40 litara.

Danasnje masine sa A-A-A specifikacijama idu gotovo uvijek ispod 40 litara, nedavno je netko od poznatih kupih hoover trosi 37 litara, zadovoljni su pranjem.

Ja stavljam upola manje deterdzenta nego pise na pakiranju istog, ves izadje jednako cist.:mig: Ako koristim kuglu za pranje, stavim max. 1/3.

mali grizzly
22.04.2011., 10:28
treba paziti i na tip ležajeva odnosno smiju se koristiti samo posebni, baš napravljeni za tu svrhu.

Uostalom, evo citat iz SKF brošure:
------------------------------------------------------------------------
For high speed washers (over 1 000 rpm) special greases with extreme pressure additives are used to withstand the higher unbalanced loads and vibrations
------------------------------------------------------------------------

Prijevod: Za perilice s visokim brzinama (iznad 1000 okr./min) koriste se posebna maziva s aditivima za ekstremno visoke tlakove da podnesu više neravnoteže i vibracije.

Inače, neovisno o brzinama, se danas u modernoj generaciji perilica koriste tzv. Deep Groove ležajevi sa sufiksom C (npr. 6205-C-zz) koji imaju niže trenje i do 50 % nižu bučnost, a što je osobito važno jer je imperativ skupljih marki imati što tišu perilicu.

Na žalost, takve sufiks C (Gliboki Jarek, rekli bi Zagorci) ležajeve je prilično teško pronaći u našim trgovinama kao rezervne dijelove.

Kako su perilice s prednjim punjenjem zloglasne po vrlo visokim opterećenjima na prednji ležaj, a o čemu svjedoči i gornji SKF citat, mudro je smanjiti broj okretaja na neke srednje brzine (600 do 800 okr./min) tijekom onog dijela godine kad je moguće sušiti rublje vani, na užetu.

Osim toga, pametno kupiti što je moguće veću perilicu (7 -8 kg) jer je faktor učinkovitosti centrifuge i promjer bubnja odnosno računa se obodna brzina. Kad je bubanj velik, onda je moguće "voziti" s nižim brojem okretaja uz istu učinkovitost centrifuge koju postižu manji bubnjevi na višim okretajima.

ombia
22.04.2011., 12:18
Je al za mene solo bi to znacilo (da razvrstavam ves na bijelo jer mora biti snijeg bijelo kod mene, na crno, sareno i osjetljivo, pa na stvari za mice i sve to se pere jednom tjedno minimalno) da bi tako velika masina prala stalno poluprazna :ne zna:

Jel onda jos uvijek AAA? Tocnije nije li ekonomicnije tu struju potrositi na punu masinu?
Centrifugiram na najjacem cesto i to godinama i masini nista nije.

mali grizzly
22.04.2011., 22:41
Ima nekih specifičnosti i u nastojanju da se motivira one koji bi se možda toga i prihvatili, ali nisu sigurni u uspjeh, evo foto stripa:

http://www.alesp.eu/pralni%20stroj.html

Radi se o dobro znanom trokrakom nosaču ležajeva Gorenje perilica koji je već neka klasika desetljećima kad se radi o tom proizvođaču. U inače dobrom prikazu nisu naglašeni neki momenti ili možda ih neki drugi naprave u različitom stilu:

1. Trokraki držač zna biti zvjerski pritegnut i nije rijetkost da pucaju ključevi kad se pokušaju odvinuti ona tri ili šest vijaka koji drže trokraki nosač na periferiji. Također zna biti problema kad se stavlja natrag trokraki držač, kad je posao zgotovljen, odnosno treba imati nekog pomoćnika koji će malo pritiskati prema unutra (smjer bubanj) preostali zadnji krak jer napetost zna biti poprilična i nikako naciljati vijkom rupu.

2. Ako nemate izvlakač (radapciger u našem stručnog slangu odnosno pravilno Radabzieher) udarajte nježno drvenim batom (može i onaj kuhinjski) po krakovima nosača po desetak puta dok se malo ne olabavi i onda ga skinite.

3. Izbiti ležajeve možete i starim odvijačem, ali to će mu uglavnom biti posljednje jer se radi o relativno velikoj sili koja će ga deformirati. Ukoliko imate na raspolaganju neki komad cijevi od starog bicikla ili pola cola, to će znatno bolje poslužiti u svrhu izbijanja. Ukoliko ne ide, uz vanjski obod ležaja ulijte malo strojnog ulja ili WD 40 te ostavite 10-ak minuta da se slije i onda pokušajte, kad je malo podmazan vanjski prsten da lakše klizi van.

4. Kad su ležajevi izbijeni, krpom ili toaletnim papirom pobrišite ostatke ulja ili WD 40 i očistite ležišta, ali ne podmazivati dodatno! U foto stripu su radili baš to, ali to nije odveć pametno jer se time poveća mogućnost proklizavanja vanjskog prstena ležaja kasnije, kad već malo dobije "po repu". Posljedično, zna se onda proširiti dosjed i morate mijenjati cijeli trokraki nosač ili Loctite kemijsko ljepilo stavljati da drži ležaj.

5. Ne podmazivati semering strojnim uljem ili WD 40 jer masni film škodi gumi, a za to se koriste posebna sredstva (mast za semeringe koju je teško nabaviti). Najbolji je onaj već tvornički podmazani semering, a upravo je to slučaj sa starijim modelima semeringa za Gorenje jer su u polietilenskoj vrećici i vidljivo izvana da je rub gumene usne s nanešenom masti za semeringe. Ne brisati tu mast nego pozorno staviti semering i nataknuti na osovinu da što više masti se zadrži oko gumene usne. Mast za semering produlji nešto malo životni vijek gumene usne.

mali grizzly
23.04.2011., 20:55
Teško, iako je ona zapravo najviše "školski" napravljena - ali je sve tako masivno, tako privijeno i još cijelu perilicu treba rastaviti na "proste faktore"...

Inače, rostfrei kade su neki pojam među znalcima, ali zapazite tu masivu kod Miele i kako je to veoma teško sve podignuti (kada+motor) van iz kućišta bez lančane dizalice na stropu kojom obično raspolažu samo ozbiljnije radionice.

U jednom trenutku se konstatira da je stanje osovine bubnja besprijekorno i svrnite pogled na kromiranu površinu po kojoj klizi gumena usna semeringa. To mora biti što finija površina, a ujedno i vrlo tvrd metal. Ni nakon godina habanja nema ni traga onom tipičnom "utoru" od usne semeringa, a što se obično viđa. To pak govori da se radi o prvoklasnoj kvaliteti izrade i tog detalja.

http://www.youtube.com/watch?v=VmY9PvT1ylM&feature=related

.................................................. .................................................. ..


Na drugom video prilogu je prikazana posebna naprava za vađenje ležajeva ili razdrocanih ležajeva /ostane samo vanjski prsten/ iz plastičnih dvodijelnih kada modernih perilica.

http://www.youtube.com/watch?v=tzK8fdVSXLA

patrit
24.04.2011., 17:01
kupili smo gorenje perilicu rublja wa 73141 i nismo uopce skuzili da se vrata otvaraju na lijevo dok se na nasoj staroj perilici gorenje otvaraju na desno i zbog skucenog prostora jedino nam i odgovara da se vrata otvaraju na desno pa cas molim da mi odgovorite dali je maguce okrenuti vrata na perilici da se otvaraju na desno ili ce ovo biti losa kupnja. Sory dugo je do utorka ziviti u neizvijesnosti !!!

mali grizzly
24.04.2011., 17:25
Desno je danas prava rijetkost:

http://www.gospodinjski-aparati.si/aparati/artikel/10323/

Koliko me sjećanje služi, bio prije par godina i 1 model Electrolux-a i jedan Candy s desnim otvaranjem.

Mopsly
26.04.2011., 12:56
Evo samo da se javim nakon tjedan dana korištenja Candy-a umjesto Electroluxa - CANDY rula! :D
Veš se STVARNO opere, ništa ne ruži, ručnici su mekani (isti i prašak i omekšivač koristim kao i u Electroluxu ali ovo je dan i noć! :eek:), kada centrifuga radi na 1400 ja sam mislila sa bu to samo BOG mogao popeglati ali uopće ne gužva jako robu a veš je polusuh! :s
Ja sam se doslovno u tih tjedan dana preporodila :D

Kladi
26.04.2011., 14:29
ne znam zašto svi misle da jača centrifuga gužva rublje???:confused: to je totalna zabluda.

voljela bi da to grizlly elaborira.:)

mali grizzly
27.04.2011., 01:05
Zato se stalo na 2000 okr./min odnosno većina renomiranih proizvođača se čak spustila natrag na 1600 okr./min - dakako ima i tehničkih razloga, ne samo sa strane tekstila.

Kad se sagledaju goleme centrifugalne sile, onda je i više nego logično da više brzine više gužvaju jer se više "spljošti" rublje uz periferiju bubnja.

Međutim, u praksi to ovisi daleko više o eventualnoj pretrpanosti bubnja rubljem i sigurno je tu od pomoći veliki promjer bubnja.

Zagonetne rupice u predivima su neka tipična mana modernih perilica i pripisuju ih različitim uzrocima, ali visoke brzine centrifuga sigurno povećaju vjerojatnost njihove pojave.

Uostalom, evo Miele preporuka za brzine centrifugiranja:

■Cottons: 1400 rpm /pamuk/
■Minimum iron: 1200 rpm /lako glačanje/
■Delicates: 600 rpm /osjetljivo/
■Woollens: 1200 rpm /vuna i njoj nalik/
■Silks: 400 rpm /svila/
■Shirts: 600 rpm /košulje/
■Denim: 900 rpm /denim/

Osim oštećenja prigodom centrifugiranja, nastane i niz abrazivnih oštećenja tkanja koji su kasnije vidljivi duž rubova ili pak mucice.

Zato su uveli te bubnjeve koji stvaraju vodeni film na periferiji (saćasti Miele, dijamantni Samsung itd.) da tkanine što manje budu u kontaktu s rostfrei limom i zato se mogu ručno smanjiti/povećati brzine centrifuga. Neki strojevi imaju elektronske blokade pa nije moguće preko 400 ili 600 okr./min centrifugirati na programima za osjetljivo.

Dlapek
27.04.2011., 12:02
Evo samo da se javim nakon tjedan dana korištenja Candy-a umjesto Electroluxa - CANDY rula! :D
Veš se STVARNO opere, ništa ne ruži, ručnici su mekani (isti i prašak i omekšivač koristim kao i u Electroluxu ali ovo je dan i noć! :eek:), kada centrifuga radi na 1400 ja sam mislila sa bu to samo BOG mogao popeglati ali uopće ne gužva jako robu a veš je polusuh! :s
Ja sam se doslovno u tih tjedan dana preporodila :D
Moja Candyca je odlična.
Imam još i Gorenje i Bosch,ali Candy je bolja od obje, iako je Bosch puno skuplja bila.

ombia
27.04.2011., 15:06
Nemam nikakve rupice pa ni brzo pohabanu odjecu, usprkos visoj centrfugi koju koristim godinama. Dapace neke pamucne majce za po doma, nikako da se raspadnu, a prijeti im punoljetnost. Imam doduse taj bubanj koji cuva odjecu a ti ga spominjes.
Neovisno o tome neke majce su se raspale nakon par mjeseci nosenja i pranja, ali to nije do masine, nego do majci.

Fantomlat
27.04.2011., 17:44
Nakon deset dana testiranja,mogu reći da moja nova perilica, Panasonic NA-148VA,radi kao Space Shuttle.Nemam apsolutno niti jedan prigovor iako sam se trudio da ga nađem.Perilica je tiha i kako je netko spomenuo,beba može kraj nje spavati.Elektronika radi savršeno i bez onih,kako reče mali grizzly, fuzzy logic zbunjola,kakve se znaju naći po raznim aparatima.Puno programa i dodatnih mogućnosti te izuzetan komfor.Eto, prao sam i debele deke i to je bilo savršeno.
Kod pranja osjetljivih prediva,ima ograničenu brzinu centrifuge,ovisno o materijalu.Perilica vrijedi zadnje lipe i mislim da daje puno više u odnosu na cijenu.

mali grizzly
27.04.2011., 19:16
http://www.washerhelp.co.uk/topics/holes/holes-in-clothes-photos.html

Ne bih ulazio u detalje, ali je prije nekih 7-8 godina vladala euforija glede okretaja centrifuge i tko će imati "brže" perilice pa su onda klasične perilice s prednjim punjenjem reklamirane kao 2000 okr./min, a prodavale su se i posebne centrifuge koje su išle i preko 2800 okr./min. E sada, ne treba biti stručnjak, da se pokopča da će sitnu rupicu u predivu tako golema centrifugalna sila još više proširiti, zar ne?

Danas smo svjedoci da jako renomirani proizvođači ne idu preko 1600 okr./min i još se razvijaju posebni bubnjevi koji imaju zadaću držati rublje dok se tumba što dalje od obodnog lima s perforacijama. Kad se centrifugira, onda nestane taj vodeni film i predivo biva bukvalno "zakucano" uz obodni lim bubnja odnosno ti otvori kroz koje onda "leti" voda u kapima su neka opasna mjesta za tkanja.

I da zaključim - 1200 okr./min s nekim poželjno što većim bubnjem je sve što treba nekom prosječnom korisniku perilica. Ionako je razlika između 1600 i 1200 okr./min samo 10 % preostatne vlage u rublju, uz osjetno višu cijenu premium razreda perilica s tako brzim centrifugama i povećan rizik za rublje kad se vrti na tim brzinama.

Tko želi sušiti samo el. sušilicom i nastoji uštedjeti, daleko veća ušteda na duge staze je investirati u premium sušilicu s toplinskom pumpom (cijena 5 - 10 tisuća kn) i ušparati na perilici jer onda dosta 1200 okr./min standardna klasa perilica u cjenovnom razredu 3000 kn okvirno.

gtomlja
27.04.2011., 21:42
Evo ako je netko iz Rijeke i zeli odlicnu perilicu, danas sam vidio slucajno doticnu Panasonic perilicu u Getrou na Skurinjama za 3499 kunica, sto je jako jako povoljno.

Da moze meni ikako po dubini letio bi Electrolux van. :)

Pozdrav!

mali grizzly
28.04.2011., 00:13
Odnosno sila koja djeluje na predivo čarape je 400 puta veća od sile težine te čarape inače...
--------------------------------------------------------------------------
Schleudern von Wäsche [Bearbeiten]

Eine Waschmaschine mit einem Trommel-Durchmesser von 50 cm macht im Schleudergang 1200 Umdrehungen pro Minute. Die Zentrifugalbeschleunigung für ein mitrotierendes nasses Wäschestück ergibt sich zu

Hierbei ist ω die Winkelgeschwindigkeit. ist eine Umdrehung pro Minute.

Das Ergebnis entspricht etwa dem 400-fachen der Erdbeschleunigung.
Auf eine Socke an der Trommelwand wirkt somit eine Zentrifugalkraft, die 400-mal so groß ist wie ihre Gewichtskraft.
----------------------------------------------------------------------

Na žalost, nije moguće copy/paste cijeli niz formula odnosno proračun te sile.

Kad se radi o profi perilicama za vešeraje, onda efikasnost centrifuge izražavaju množiteljem sile gravitacije (onako pilotski!).

Ilustracija je to kako velike sile djeluju na prediva već kod neke, danas tipične, brzine centrifuge od 1200 okr./min i zamislite kako se to odražava na odjevne predmete koji su već prani prethodno stotinjak puta ili već pohabani.

Zato i ne čudi pojava oštećenja u vidu rupica, cufanja, mucica ili pak abrazivnog djelovanja na rubove.

d_g
28.04.2011., 15:42
Mali Grizzly,

molio bih samo kratki savjet.

Pronašao sam Boschovu perilicu WAE2046MBY za 2290 Kn.
Gledao sam i druge proizvođače i cijene, i ovo mi se čini jako, jako povoljno, pa bih samo molio komentar (ako je ovo loš izbor, molio bih i kratko pojašnjenje).

Hvala.

Pozdrav!!!

mali grizzly
28.04.2011., 17:11
Ne znam da li se radi o ovoj ponudi:
http://www.bijela-tehnika.com/trgovina/perilice-rublja/bosch/wae2046mby/11635.bt

Ili nekoj drugoj, ali 6 kg BSH perilica s 1000 okr. za 300 eura, a što bi čovjek htio više za svoj novac.

Što se tiče mana - ona je možda nijansu glasnija nego što bi trebala biti (čak 56 dB u tumbanju) jer ima kolektorski motor s četkicama. Da se razumijemo, nije neki problem u kući ili stanu, osim ako mislite stalno prati noću. Onda bolje izabrati neku tišu jer recimo golema LG (11 kg) pere na 52 dB i centrifugira na 54 dB zahvaljujući motoru bez četkica (DD). Tko ima namjeru stalno prati noću, kad je jeftinija elektrika, a živi u zgradi s tanašnim zidovima - onda mora biti motor bez četkica...

Čak i ako živite u zgradi, može se naknadno malo popraviti stanje tako da se kupi podloga za perilice u Baumax ili Bauhaus. Prethodno izmjerite dubinu perilice i neka vam odmah u trgovini, na pili za iverice, skrate na točnu dubinu tu elastičnu podlogu. Kad stignete doma, onda sami nožem ili ubodnom pilom skinite malo kuteve podloge, tek toliko da su nogice i dalje na tvrdoj podlozi.
Podvucite pod perilicu i doći će do osjetnog smanjenja buke, osobito u smjeru donji stanovi.. Košta 70 kn!

ombia
28.04.2011., 18:55
Ova podloga je super, jedino su meni nogice tj. cijela masina na njoj kako jel masina ne bi udarala ni jednim dijelom o tvrdi pod.

mali grizzly
28.04.2011., 19:59
Nije moje iskustvo, ali bilo je problema u Vel. Britaniji gdje imaju običaj stavljati perilice rublja i u kuhinje, a njihove kuhinje u starim kućama znaju imati drvene podove. Onda su nastupale teško savladive vibracije unutar perilica jer su "federirale" pojedine daske kad bi krenule s dizanjem broja okretaja.

Slične probleme je imao "Electrolux" na nekim serijama perilica s vrlo brzim centrifugama pa su napravili posebne nogice sa "siskom" odnosno na vakum principu bi se nogice sljubile s tvrdom podlogom da se smanji rizik eventualnog "šetanja" perilice na visokim okretajima centrifuge.

Zato se preporučuje ubodnom pilom ispiliti rupe za noge ili odstraniti kuteve elastične podloge - iako ne mora značiti da bi bilo problema baš s dotičnom perilicom.

Iz akustičkih razloga, dakako da je bolje imati i gumene nogice perilice na elastičnoj podlozi... No, iz razloga stabilnosti nije!

ombia
28.04.2011., 21:59
Ovo sa vesmasinom u kuhinji sam vidjela po dosta drzava, a ako je perilica ugradbena i sa frontama kuhinje, a kupaona mala, to je cesto idealno rijesenje.
Dakle radije bih perilicu u kuhinji nego recimo zbog manjka prostora odustala od kade.
Moja podloga je na tvrdom podu. Mozda cu imati problema u vezi toga, dosad nisam, dapace ovlasteni servis koji je montirao susilicu na perilicu (ista firma oba uredjaja) su bas tako preporucili.

bulthaup
28.04.2011., 22:10
Nije moje iskustvo, ali bilo je problema u Vel. Britaniji gdje imaju običaj stavljati perilice rublja i u kuhinje, a njihove kuhinje u starim kućama znaju imati drvene podove. Onda su nastupale teško savladive vibracije unutar perilica jer su "federirale" pojedine daske kad bi krenule s dizanjem broja okretaja.


Ne samo u starim kucama, nego cak i u novim.:kava:

mali grizzly
28.04.2011., 23:25
Dosta kupaca je bilo jako razočarano s novom generacijom perilica s kolektorskim motorima, koje su se počele masovno pojavljivati još krajem 90-ih. Imaju taj neugodan srednjefrekventni zvuk, a što ih razlikuje od prijašnjih asikronih motora bez četkica koji su imali bučnost uglavnom na nižim frekvencijama.

Nije tu previše pomagalo ni oblaganje unutrašnjosti s mineralnom vunom jer četkice generiraju gro buke kolektorskih motora.

Danas smo svjedoci da većina uglednih proizvođača prelazi na motore bez četkica kad se radi o skupljim modelima, te onda još ide dodatna zvučna izolacija preko panela od mineralne vune.
Neka vrijednost kojoj bi trebali stremiti je 50 dB kad miješa rublje i 70 dB kad centrifugira.
Ugradne perilice imaju povoljnu okolnost što prednji panel (ako je predviđen) i okolna iverica još više priguše perilicu, ali su prilično skuplje od samostojećih modela. Razlika je čak par tisuća kn!
Zašto nisu kod nas previše popularne, e to je za arhitekte...

S druge strane, nove tiše perilice imaju danas i posebno konstruirane Deep Groove (sufiks C) ležajeve koji stvaraju 50 % manje buke jer su kuglice posebno fino polirane i međusobno su razdvojene "zakovicama".

Plastična kada po definiciji bolje prigušuje buku od metalnih, ali nitko nije previše sretan s tim plastičnim kadama - ni proizvođači, niti serviseri niti kupci.

Tako da nije ostalo baš puno prostora za neka poboljšanja što se tiče glasnoće! Tko pere noću, ima i poseban noćni program (npr. Ariston) koji ostavi sve faze ispiranja s centrifugiranjem za ujutro... Tu se ionako potroši možda 20 % el. energije ukupnog ciklusa, a i to sam puno napisao.

Čak lete i kritike prema odvodnim pumpama u strojevima za pranje rublja. Njima je strahovito pala cijena posljednjih 10-ak godina i uglavnom se ugrađuju kineske Askoll ili slični jeftini modeli talijanskih odnosno španjolskih proizvođača. Pa sada nekima smeta čak i taj energičan povremeni zvuk odvodnih pumpi!

bulthaup
29.04.2011., 11:45
Moja perilica je u kupatilu u ormaru i uopste se ne cuje.:)

d_g
29.04.2011., 13:33
Zahvaljujem na brzom odgovoru.....kupio sam ju, još samo moram instalirati i isprobati.
Sigurno će biti tiša od one koju imam (stara 12 godina), tako da neće biti potrebni nikakvi zahvati :-)

Pozdrav!!!!

Dlapek
29.04.2011., 14:35
Moja perilica je u kupatilu u ormaru i uopste se ne cuje.:)

i ja čitam i čudim se...
Ja imam dvije perilice u kupaonicama - nuti jedna se ne čuje.
Treća je u prostoriji za pranje i čišćenje (spremište u sklopu kuće:perilica,sušilo,mučilo za peglanje,sredstva i pribor za čiščćenje,alat za vrt...)- isto se ne čuje.
ne kužim...
Ili smo mi malo "tvrdi na ušima" ? hehehe

Athica
29.04.2011., 15:26
Nakon problema s primanjem vode moje whirpool perilice, na kraju sam zvala servis i ispostavilo se da je pumpa u kvaru i moram uzet novu, rekli su mi da je cijena 380 kn, plus montaža=700-ak kuna, malo mi to zvuči previše:ne zna:
Što mi preporučate?

mali grizzly
29.04.2011., 15:54
Ne mogu vjerovati odnosno trljam oči kad čitam cifru!?

Posjetite npr. Batis u Donjem Vrapču (300 m južno od tržnice):

http://www.batis.hr/perilice.php?id=4&vrsta=22&id2=7

Ili ako ste na istoku ZG, onda Kralj rezervni dijelovi za bijelu tehniku.

Odnesite tamo pumpu iz perilice, koju vam učas posla može izvaditi neki znanac koji se malo razumije u majstoriranja ili neki lokalni električar, ne mora biti nešto jako verziran u perilicama, osobito ne u Whirlpool
Tamo imaju barem 50-ak modela različitih pumpi i kako se danas većina njih radi u Kini (Askoll), jedva da postoji šansa da bi se radilo o tako egzotičnom modelu pumpe da je nemaju trenutno. Uglavnom je bitan promjer ulazne cijevi, a izlazni promjer je standardan.
Onda istog tog lika iz lokalnog miljea zamolite da stavi novu pumpu u perilicu i afera riješena.
100 eura za promijenit pumpu!?

Tako rade oni koji u službenom radnom vremenu popravljaju perilice, a kad radno vrijeme završi onda eksplozivom dižu bankomate u zrak.

Athica
29.04.2011., 15:59
Ne mogu vjerovati odnosno trljam oči kad čitam cifru!?

Posjetite npr. Batis u Donjem Vrapču (300 m južno od tržnice):

http://www.batis.hr/perilice.php?id=4&vrsta=22&id2=7

Ili ako ste na istoku ZG, onda Kralj rezervni dijelovi za bijelu tehniku.

Odnesite tamo pumpu iz perilice, koju vam učas posla može izvaditi neki znanac koji se malo razumije u majstoriranja ili neki lokalni električar, ne mora biti nešto jako verziran u perilicama, osobito ne u Whirlpool
Tamo imaju barem 50-ak modela različitih pumpi i kako se danas većina njih radi u Kini (Askoll), jedva da postoji šansa da bi se radilo o tako egzotičnom modelu pumpe da je nemaju trenutno. Uglavnom je bitan promjer ulazne cijevi, a izlazni promjer je standardan.
onda istog tog lika iz lokalnog miljea zamolite da stavi novu pumpu u perilicu i afera riješena.
100 eura za promijenit pumpu!?

Tako rade oni koji u službenom radnom vremenu popravljaju perilice, a kad radno vrijeme završi onda eksplozivom dižu bankomate u zrak.

To sam si i mislila,uf, još mi je i izlazak na teren naplaćen 250 kn,znači po nijma sveukupno me pumpa izađe 1000 kn,ja tuka zvala službeni servis...
Ma perilica obična,uski mode,stara 3 godine,niš specijalno da treba toliko izdvojiti,valjda...
Hvala puno,puno na brzom odgovoru!!!

mali grizzly
29.04.2011., 16:32
Isključi se iz utičnice, kombinirkama pritisnete obujmicu ulaznog crijeva (ono koje spaja kadu i pumpu) i skinite to crijevo...
Zatim kombinirkama pritisnete obujmicu izlaznog crijeva, koje vodi prema sifonu i skinite i to crijevo.
Odvijačem odvinete eventualna dva vijka koja drže pumpu za podnicu, a novije imaju gumu i plastičnu sponku pa ni to ne treba.
Kombinirkama onda skinete dvije kleme koje dovode struju gore na zavojnicu pumpe (boja nije bitna).
Ako ima treća klema, ta je uzemljenje i boja žice je žuto/zelena (prugasta). Ona obično nije izolirana klema pa ne možete zamijeniti tu klemu za prve dvije spomenute.

Finito!

Odete u trgovinu i kupite novu...

Vratite sve obrnutim redoslijedom!

Ne mogu se pomiriti da tako nešto jednostavno ovlašteni servis zvizne ljudima tako enormno skupo.

Athica
29.04.2011., 17:25
mali grizzly hvala puno, međutim mislim da bih ja to ipak prepustila muškoj ruci, pa bih molila ako nekog znate da preporučite, može na pp?

igor159753
29.04.2011., 20:28
Molim vas , da mi netko objasni kako zamijeniti ležaj na preilici GORENJE WA 512..

Unaprijed hvala ;).

igor159753
29.04.2011., 20:34
PERILICI RUBLJA *

mali grizzly
29.04.2011., 21:51
Što znači da se ne smije udarati po njemu ni u ludilu jer onda na tom mjestu puca emajl i kasnije se brzo prošuplji od korozije.

Znači, skinete onaj trokraki nosač ležaja otraga nakon što ste skinuli remenicu i imate periferno 3 vijka koji su obično vraški zategnuti. Kad oslobodite tri vijka, onda lagano lupkajte preko nekog komada tvrđeg drveta po krakovima nosača da ga izbijete van. Ne udarati jako niti metalnim čekićem!

Kad ga dobijete van, imate u centru semering i ispod njega su 2 ležaja. Možda ima i gumenu manšetu (koja štiti od prskanja sa strane), ali nisam siguran...

U nekoj trgovini rezervnih dijelova za bijelu tehniku (batis.hr, Sim u Kustošijanskoj, Kralj u istočnom dijelu itd.) kupite novi semering. To je ona kružna gumena brtva i prodaje se točno za taj tip perilice.

U nekoj auto-moto radnji kupite onda 2 kuglična ležaja, SKF, FAG, NTN ili neke druge globalno znane firme... S oboda starih zapišete broj (npr. 6205) i poželjno kupiti za prednji ležaj varijantu ležaja koji ima dupli gumeni obruč (2HRS sufiks) jer bolje dihta na eventualno prskanje. Za ležaj otraga možete uzeti jeftiniji s ZZ izvedbom (dupli metalni prsten) jer tamo nisu tako teški radni uvjeti.

Iz trokrakog nosača izbijate ležajeve pažljivo gledajući da ne oštetite šupljinu, najbolje mi se pokazala letvica hrastovog parketa koju sam pilom skinuo na potrebnu dimenziju. Može poslužiti cijev pola cola ili pak komad cijevi s rame bicikla. Tvrdo drvo je odlično jer ne morate toliko paziti odnosno ne može oštetiti nosač od lijevanog željeza pa ste bezbrižniji....

Ako ne ide, našpricajte po obodu WD 40 ili strojno ulje pa pričekajte 10 minuta da se slije oko vanjskog prstena ležaja i onda tucite, trebalo bi lakše izlaziti. Ako ne ide i ne ide - odnesite nekom znancu koji ima radionicu za aute ili električne alate jer oni tamo uvijek imaju prešu pa onda s njom to ide vrlo lako i bez opasnosti za trokraki nosač.

Ako je ležaj toliko otišao da se okretao i oko vanjskog prstena, onda imate problem jer morate zamijeniti i trokraki nosač (najbolje pitati nekog da li ima staru perilicu jer su ti nosači neka legenda koja se ne mijenja desetljećima).

Imate foto strip u prethodnim postovima baš za Gorenje pa si malo pogledajte!

http://www.alesp.eu/pralni%20stroj.html

ivkaa
02.05.2011., 08:59
Mali grizzly,molim te što je bolje kupiti za otprilike istu cijenu cca 3000 kuna,Samsung ili Bosch perilicu
od 7 kila?

mali grizzly
02.05.2011., 09:22
Ni jedan niti drugi proizvođač ne nude motore bez četkica u tom cjenovnom razredu!
Iz osobnih razloga bih se odlučio se Bosch jer meni oni dragi zbog činjenice da neće zafrknuti kupca odnosno nikad u Bosch perilicama nisam našao neku smicalicu. I mehanički detalji su izvedeni onako školski!

Možda ni Samsung nije loše rješenje, ali se oni ustrajno nadmeću s Electrolux (via brand Zanussi) na pragu cjenovnog razreda od 2000 kn za 6 kg perilicu s 1200 okr./min - pa možda bolje onda kupiti Samsung na početku zone od 2000 kn jer za te novce ne možete dobiti Bosch (koji starta negdje s 2500 kn).

ivkaa
02.05.2011., 09:39
Hvala mali grizzly,a kad već spominješ zanussi jel vrijedi išta ona njihova perilica-sušilica 6kg pere a 3 suši za 4000
kuna

mali grizzly
02.05.2011., 11:07
S tim brandom Electrolux "grablja" dio tržišta s najnižim cijenama, odnosno to je marka neke nostalgije u južnoj i jugoistočnoj Europi i onda kupce nasamare preko te etikete, a Electrolux "čista obraza". Mislim, to se kupuje punici...

Ako meni ne vjerujete, bila jesenas akcija Electrolux od 5 godina garancije na krupnu bijelu tehniku. A na Zanussi krupnu bijelu tehniku se nisu usuđivali ni na akciji davati više od 4 godine. Pametnom dosta!

ivkaa
02.05.2011., 11:41
Hvala grizzly,i mislila sam da to nije nešto.Bojim se da i da dam preko 7 tisuća kuna za 2u1 model da neću biti
zadovoljna sa sušilicom a baš mi treba povremeno.Ništa ipak ću onda kupiti samo perilicu

mali grizzly
02.05.2011., 18:01
U Metro Zagreb (Jankomir) - cijena Samsung perilice 6,2 kg s 1200 okr./min je 2459. kn...

Drugim riječima, Samsung uvijek ciljano gleda da se pozicionira na donjem kraju cijena s vrlo pristojnom ponudom što se tiče performansi.

Jedino su dijelovi kasnije skupi za oba korejska proizvođača (i LG i Samsung).

mali grizzly
03.05.2011., 09:37
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-županija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/136649/Default.aspx

baballu
03.05.2011., 13:20
Prije svega moram Vam se zahvaliti na trudu i strpljenju te iscrpnim odgovorima. Nakon što sam pročitao apsolutno sve što ste napisali u ovom forumu, znam  daleko više o mašinama nego prije tjedan dana!
S obzirom da mi je prije par dana vrisnula Whirpool AWE 7316/1 apsolutno se slažem s Vama da je Whirpool horor priča. Ta je priča nažalost nastupila nakon što je Bosch prekinuo akciju koja je trajala do 15/04 na garanciju (5g).
Znam da u ovom trenutku favorizirate Panasonic (inverter, četkice itd..) te da vam je predhodno spomenuti Bosch miljenik, ali kod Panasonica me muče rezervni dijelovi i servis a kod Boscha garancija (2g).
Znam da niste za to da se gleda očima klasičnog kupca i da se puca na Končar ili Gorenje ali ja sam izabrao baš ovo drugo zbog garancije od 5 godina. Da kolko-tolko mogu mirno spavat to vrijeme..
S obzirom na to da već danima visim na netu i već polako ludim molim vas za pomoć pri odabiru...
Zaista ima mali milijun modela a razlikuju se u jednom broju ili slovu ali sam uspio suziti krug na:
GORENJE-
              WA 73100
              WA 72105
              WA 72125

-dakle trebo bi dubina 60, 7kg rublja, okr/min --smatram da je 1000rp/min čisto dovoljno za bubanj te veličine ali ako bude nešto više ok, definitivno prednje punjenje.......
-CIFRA- do 3500kn (naravno može se nadodati 100-200kn ukoliko to čini veću razliku)

Ukoliko znate za neki model koji nisam spomenuo a vrijedan je spomena te se može piknuti za te novce, molim Vas pišite. Hvala!!

mali grizzly
03.05.2011., 14:40
Ne trebaju njima forumaške face kad imaju nevjerojatan omjer cijena/kvaliteta koji propali konkurenciju.
Uostalom, recimo da 5 kg 800 okr./min perilice u RH startaju negdje s 1700 kn, oni osnovni modeli manje poznatih proizvođača kao što je npr. turski Beko.

Pa pogledajte njihovu perilicu i onda to usporedite s Panasonic perilicom od 8 kg s 1200 okr/min razreda AAB koju dobijete za duplo veću cijenu - i zaključite sami...

U cjenovnom rasponu 1:2 nailazimo na XXL perilicu nevjerojatnih perfomansi s možda najviše naprednim tehničkim rješenjima glede tumbanja rublja kod pranja!

Što se tiče Bosch i garancije - ti isti aparati koji su bili na skladištima do Uskrsa i dobivali 5 godišnju garanciju su i dalje na prodaju sa standardnom garancijom, a to pak govori da je rizik da se pokvare doista minimalan.

Uostalom, mislim da je krivo gledati iz vizure garancije na kućanske aparate jer npr. Candy/Hoover ima lokalne akcije gdje garantira 3000 pranja bubnja s osovinom od čelika oplemenjenog titanom, ali ležajevi isključeni. U biti se radi o približno 2x većoj trajnosti, koja je pompozno reklamirana, od samih ležajeva koji će kupcu trajati 1000 pranja ili možda čak i 1800 pranja... Uzalud onda njemu garancija na titan u osovini bubnja kad će sve to hititi u smeće.

Ili pak imate LG, koji stvarno nudi OK kvalitetu za povoljnu cijenu, ali 10 godina garancije na Direct Drive motor je reklamna finta. Prije odu ležajevi ispred osovine motora i tko to raskopa na vlastitu ruku, poništi si 10 godina garancije na motor.

Treba se uživjeti u moderne trendove, a to je da se perilice više ne popravljaju izuzevši sitnica jer su satnice servisera u EU i do 70 eura/h plus izlazak na teren. Tako da je važno kupiti u startu stroj koji ima male izglede da će se pokvariti - jer ni u nas nije jeftina satnica (200-ak kn/h), a bogme ni dijelovi...

Što se tiče Gorenje perilica za rublje, to nek vam savjetuje netko drugi jer od te tvrtke dobivam napadaje bijesa.
Svaka perilica koju sam otvorio je imala unutra neku namještaljku da se nasadi kupac i zato ih prezirem iz dna duše.

Ima još takvih, poput Merloni (naročito njihov brand Indesit) ili pak Zanussi (low cost brand grupacije Electrolux).

baballu
03.05.2011., 15:17
Ako je tako ipak ću razmisliti o Boschu.....

Imam izvađeno: WAE 20463
WAE 20467
WAE 20164 ME

-molim preporuku za jednu od njih, ili nešto drugo za tu cifru?

mali grizzly
03.05.2011., 19:09
Ali nije Bogzna što odnosno cijene su tek toliko spuštene:

http://www.bosch-home.com/hr/quick-links-prodajne-akcije-članak.html?announcement=kad-prljavo-rublje-više-nije-problem

Ako link ne radi, posjetite bosch-home.com/hr pa gore lijevo kliknite na prodajne akcije.

Uvijek se cijena 5,5 kg Bosch perilice s 1200 okr odnosno 7 kg s 1000 okr./min kreće negdje oko 2700 do 2800kn i najbolje vam pogledati po portalima da li netko od trgovaca ima izložbeni primjerak kojem je dodatno spuštena cijena.

Model 24163 je neka povoljna cijena, ako zanemarimo što nema display i što je možda malo glasniji (ako niste u zgradi i ne perete noću, onda je to posve OK).

U načelu, imate u prethodnim postovima i 7 kg model s 1000 okr./min - što je plus i s cijenom nešto manje od 2300 kn i po tome što je sve masivnije mehanički nego u razredu 5 kg. Ionako veći promjer bubnja donekle kompenzira za nijansu sporiju centrifugu jer se računa obodna brzina. Tako da ni to nije loše rješenje, a platili ste tek nešto iznad 2000 kn. Uvijek se treba dati prednost što većoj zapremnini bubnja jer i bolje peru i bolje centrifugiraju, a ionako imaju elektronske vage kojima odvagnu potrošnju vode i posljedično elektrike pa je svejedno da li perete 2 plahte u 5 kg ili 7 kg perilici. I što nije nevažno - lakše se glača kad se izvrti u većem bubnju.

Tako da vam ne mogu dati precizno preporuku nego odredite sami i "zgrabite" nešto oko 2500 kn, poželjno još i manje, ako naiđe prilika.

Trenutno, nemojte Bosch kupiti jedino u Metro jer tamo ima navlakuša za kupce s nekim modelom od 5 kg i 800 okr./min po cijeni 2500 i nešto kuna. Ne znam kako je to zalutalo i na koga računaju...

baballu
03.05.2011., 19:27
TO JE TO!
Napokon je potraga završena... Sutra odo do njih i uzet ću WAE24467ME s tim da je ipak fina razlika s ovom akcijom nego na nekim drugim mjestima (oko 400kn). S obzirom na to da je plafon bio 3500kn mislim da nemože bolje!

Puno hvala na pomoći i ugodnu večer Vam želim!

ExCenTric
03.05.2011., 19:48
Bok!

Evo mene sa onim problem kod Gorenja sa gornjim otvaranjem kaj je pucketalo. PRičali smo o tome prije možda mjesec dana.
Bio serviser prije par dana i zaključio da je otišao trokraki držač remenice. Ovo odmah kaj dolazi poslije šarafa.
Danas otišao u servis to kupit i veli mi prodavač da to još nikad nisu prodali. Da provjerim sve šarafe dal je sve dovoljno zategnuto. Inače taj trokraki komad košta 120 kn.
Danas došao doma i odmah sam se bacil na posao. Jedva jedvice sam odšarafio taj šaraf. Probaval sve kombinacije i nikak na zelenu granu. Na kraju sam skužil 3 šarafa kaj drže limeni komad. Svaki šaraf je označen sa brojem, gore lijevo je 1, gore desno sa 2, dolje desno sa 3, dolje lijevo nema šarafa. Sva 3 šarafa sam pritegnuo koliko sam mogao. Nisam pretjerival pošto se šarafe u plastiku iza lima. Nakon toga vratil sve na svoje mjesto i nema više micanja remenice naprijed nazad.
Za šta služe ta 3 šarafa? jel sam pritegnul možda nekaj kaj nisam trebal?
Za sat vremena se puni i kreće u pogon, pa ću vidjet dal još kaj škripi

https://lh6.googleusercontent.com/_lL57Lff6Wv0/TcBFh1uSHpI/AAAAAAAAB7I/t8uS2qXdEU8/s640/IMAG0501.jpg

mrcika
04.05.2011., 10:20
Molim vlasnike novijih perilica(candy,whirlpool) za odgovor:

da li se na novim perilicama moze dodatno ručno nakon završetka pranja staviti na omekšavanje?(samo na omekšavanje) , kao sto se na gorenje starijim perilicama moze ručno okrenuti na npr. slovo koje označava omekšavanje?
jer te sve nove su isprogramirane od početka do kraja,meni katastrofa....

Drugo,sto bi trebalo provjeriti ako mašina curi?
filter je ok,sam se čisti i nema ništa u njemu.

mali grizzly
04.05.2011., 12:20
Čerge, njet! Ljepota elektroničkih modula je što su vječni, ako si korisnik zna povremeno promijeniti koju elektroničku komponentu na njima koja ode vremenom (tipa relej, triak itd.). Gadno je kad imaju EEPROM-e koji se više ne proizvode i kad se to pokvari onda su za bacanje.

Ljepota starinskih, motorićem gonjenih, elektromeh. programatora je bila u tome što se moglo namještati po miloj volji, uz jedini zahtjev jednosmjernog okretanja. Tko imao sreće pa naletio na kvalitetan elektromeh. programator, taj nadživio i perilicu.

Ali neki miks iz te dvije gornje discipline - ne, ne bi išlo jer su elektronički zapravo timeri i onda "voze" cijeli ciklus, bez da se pita bilo što korisnika kad se starta program. Eventualno, neki imaju programčić samo ispiranje plus centrifuga i pogledajte da li na tom veoma kratkom programčiću mlaznice ispiru dio ladice za omekšivač. Ako ispiru, onda možete to riješiti via taj programčić. Inače, ne baš...

Što se tiče curenja, prvo odgovorite na pitanje da li se radi o masnoj, hrđavoj mrlji na podu. Ako je takvog kolorita, moglo bi biti da su curnuli ležajevi što je maksimala kvar (jel se čuje pojačana buka, lupanje ili se trese perilica kad centrifugira jače nego inače).

Ako nema mrlje, nego je čista voda uzrok curenja :

Ginekološki pregledajte prvo prednji mijeh perilice (onako, kako se to tamo radi - razmaknite prstima nabore i gledajte da se nije guma istrošila)

Ako je mijeh OK:

Skinite stražnji poklopac (naravno, prethodno ste izvukli utikač)
Podvucite pod perilicu rastvorene dnevne novine
Vratite natrag utikač i uključite neki program neka opere nešto.

Izvucite van novine kad bude gotova i vizualno se uvjerite gdje je otprilike kapalo.

Onda isključite iz utičnice perilicu pa popipajte rukom.

Uglavnom puštaju crijeva koja se tresu (dio crijeva bliže kadi) prigodom centrifugiranja.

RoPe75
04.05.2011., 12:44
citao sam malo komentare na forumu i suzio izbor na ove dvije perilice,
molim preporuku koju perilicu kupiti...hvala

mali grizzly
04.05.2011., 12:58
Kao što već ugrađuju u one perilice koje su vrh ponude u 7 i 8 kg klasi. Iako, iskreno rečeno, nije previše glasan jer 51 dB je OK vrijednost (ima panele od mineralne vune za zvučnu izolaciju).

Uopće nije loš izbor, ali ovisno koliko platite na kraju balade.

U ovom trenutku, ako su istinite te glasine da Panasonic perilica 1200 okr./min još ima po cijeni oko 3 500 kn - dao bih osobno prednost Panasonic perilici jer ima sve što i Bosch, uz dodatak motora bez četkica.

Četkice uzrokuju niz problema (prljaju, kopaju jarke u bakrenim lamelama, troše se, bučne itd.) pa bi neka idealna perilica danas trebala imati motor bez četkica.

Zato prednost Panasonic, iako ponavljam - ovisno koliko visoko je postavljena cjenovna letvica...

RoPe75
04.05.2011., 13:43
"mali grizzly" imas mozda neku drugu perilicu za preporucit,
cjena max 4500 kn
uzeo sam ove dvije perilice u obzir jer imaju zastitu od izljevanja ( aqua stop ),
a obzirom da nemam sifon volio bih da imam ipak neku sigurnost ukoliko perilica krene pustati vodu. Hvala

mrcika
04.05.2011., 13:51
Što se tiče curenja, prvo odgovorite na pitanje da li se radi o masnoj, hrđavoj mrlji na podu. Ako je takvog kolorita, moglo bi biti da su curnuli ležajevi što je maksimala kvar (jel se čuje pojačana buka, lupanje ili se trese perilica kad centrifugira jače nego inače).Hvala na odgovoru za omekšivać,to sam si i mislila.To me jako nervira,evo razloga:
Kad perem bijeli veš u pretinac za omekšivać stavim dezinfekcijsko sredstvo za veš,bez omekšivaća,naravno.
Onda kada mašina završi pranje,samo okrenem na slovo za omekšavanje(gdje naknadno stavim omekšivać) na svojoj gorenje perilici i to je to.Kako namjeravam kupiti novu voljela bi da je i na novoj to moguće,da ima opcija -omekšavanje i stisneš gumb :).Nisu mislili na sve!! Umjesto da je novo bolje,gore je!
Ovako mi je jedino rješenje da stavim u posudu za omekšivać i omekšivać i sredstvo,što nema efekta!

Voda koja curi nije hrđava niti masna,curi na stražnjoj strani,više prema desno (možda) :)
Sada sam upalila program pretpranja i stavila okolo pap.ručnike.
Dok uzima vodu ne curi,ispustila je prvu vodu-ne curi.
Prošli put sam imala osjećaj da curi tek pred kraj pranja,iako možda curi otpočetka pomalo pa tek na kraju se vidi velika lokva :ne zna:
Također moguće da malo više lupa,kako ste rekli, dok centrifugira...
Guma je kao nova.
Ali nemogu to povezati sa problemom jer sam također prala premalo veša kada je lupala..
Majstor mi ne gine!

Uglavnom,hvala što uvijek odgovarate na naša očajna pitanja! :)

p.s. pojavila se lokva točno po sredini s desne strane! još nije niti jednom centrifug.

mali grizzly
04.05.2011., 14:03
Tamo su znale biti goleme štete od poplava jer su one tada, prije 20-ak godina, imale dosta žičanih obujmica. I onda bi dolazilo do korozije tih žičanih obujmica, jer je u suđerici spremnik za sol koja navlači vlagu iz okolnog zraka, a posljedično bi se oslobodilo neko crijevo i nastala bi velika šteta na okolnoj iverici i curikalo bi po donjim katovima. Zato su "izmislili" Aqua stop - koji je zapravo plovak od stiropora kojeg odigne eventualna voda u podnici i onda trkne gore o mikroprekidač koji zaustavi vodu tik ispod slavine. Bilo je i verzija da radi Aqua stop i na principu pritiska/higroskopskog čepa i kad nije suđerica priključena na struju, ali se kasnije od tog odustalo. U suđericama zna biti vrag i s kamencem koji začepi onaj labirint mjestimično i onda voda se slijeva drugom putanjom od plana.

OK, nema razloga zašto ni perilice rublja ne bi bile štićene Aqua stop, ali pitajte majstore i svi će vam reći da nekih golemih poplava nisu imali kad su u pitanju perilice rublja.
To je jeftino (elektroventil par eura i mikroprekidač/plovak od stiropora u podnici). Ne ugrađuje se u sve perilice jer iskustvo govori da nisu previše zloglasne, a kupaonice većinom imaju podne sifone. Suđerice sve do jedne imaju Aqua Stop!
Ne znam što bih preporučio u visokoj klasi - Panasonic radi dar-mar s tih 3-4 modela perilica i svi koji su kupili nemaju baš nekih prigovora, a i inače imaju ugled u elektrobranši. Nije ni neka cijena jer 3500 kn je prosjek, a dobijete iznadprosječnu u ama baš svim pogledima... Ako vam dubina odgovara jer se ipak radi o 62-64 cm dubokoj perilici (različiti su podaci), razmotrite još jednom jer su oni pouzdani proizvođač koji se ne igra igrica podvaljotki s kupcima nego trajnost, kvaliteta - i cijena, ali su tu, u ovom posljednjem, malo omekšali zadnjih godina...

mali grizzly
04.05.2011., 14:08
Sigurno imaju Miele i Bosch/Siemens, a za ostale bi trebalo pobrojati pregrade jer jeftinije imaju A/B/C odnosno I/II/* - dok oni skuplji modeli imaju i čak 5 pregrada plus automatsko čišćenje (Auto Clean) ladice za deterdžent. Pa onda pogledajte u trgovini kako stoje s tim pregradama jer vama ni ne treba taj programčić ispiranje ukoliko je već tvornički predviđena pregrada za dezinf. sredstvo /Sagrotan, npr./.

Što se tiče curenja, teško tu biti prognozer pa reći što procurjelo dok se ne otvori i vidi...

Bučnost govori da su ležajevi već dobili "po repu" i da neke sreće na duge staze s tom perilicom neće biti jer je to golem kvar, a koji se uglavnom isplati popravljati samo onima koji si to znaju sami napraviti - inače su tarife i do 1000 kn.

mrcika
04.05.2011., 14:16
Sigurno imaju Miele i Bosch/Siemens, a za ostale bi trebalo pobrojati pregrade jer jeftinije imaju A/B/C odnosno I/II/* - 1000

Namjeravam uzeti Bosch,iako kad vidim sve one štrafte i crteže oko programatora,mi se smrači..Pre-zašarano!
Djeluje mi jako neintuitivno!
Pitanje je,ako otvorim ladicu i vidim više od 3 pregrade,znači li to da sigurno ima pregradu za sredstvo,ili bi ipak trebalo provjeriti upute?!
Samo to me zanima,thanks!

Što se vode tiče,evo sad sam pokupila tu lokvicu po sredini i sad nema ništa,voda se pojavljuje nakon izbacivanja vode od ispiranja.
Zapisat ću pa pozvati majstora!

p.s.može li se popraviti to što omekšivać odlazi tokom ispiranja,a ne na kraju?!
pozdrav

mali grizzly
04.05.2011., 15:18
Auto clean odnosno ne prianjaju praškasti deterdženti:

http://www.miele.de/de/haushalt/produkte/1139_33502.htm#p33495

Kako to izgleda na konkretnim perilicama drugih proizvođača, to morate osobno pogledati odnosno zaviriti u ladicu.

Omekšivač ide u zadnju vodu ispiranja i nerijetko ispiru perilice omekšivač već sredinom faze ispiranja. Ovisi o dirigiranju mlaznicama (u stropu iznad ladice) kojim upravlja programator -nekad se treba "poštelati cajger" odnosno ima brojčanik od plastike pa se pomakne lijevo-desno kako mlaznice "šaraju". Nekad pomogne ako se pročisti sito na ulazu u perilicu (elektroventil) - ako je poluzačepljeno nema dosta pritiska pa curkavi po pregradama.

I na kraju - probajte deterdžente s kemijski "ugrađenim" omekšivačima poput Dash ili naša Vista. Kad ne ide drugačije, onda je to rješenje - i još jednostavno!

asani
09.05.2011., 15:09
pozdrav svima...
vec duze vrijeme smo suprug i ja u potrazi za masinom sa gornjim punjenjem (potrebna zbog prostora) i lagano ludimo...suzili smo izbor na INDESIT WITXL129, CANDY CTDF1007 I CANDY CTD12762. medjutim, citajuci postove na ovoj temi spremni smo prosiriti taj izbor - problem je sto nemamo nekog izbora ovdje u prodavnicama u mjestu u kojem zivimo...mali je izbor masina sa gornjim punjenjem. tu su jos i GORENJE (odmah smo ih izbacili iz razmatranja ili mozda grijesimo), ELEKTROLUX EWB105205W, BOSH WOR 16151, ARISTON neka...
mali grizzly (i svi ostali koji mogu pomoci), molimo za pomoc i misljenje opcenito o masinama sa gornjim punjenjem i koji proizvodjac je najbolji...
inace, pokusali smo pronaci postove na temu gornje punjenje i sl. ali previse toga ima...
takodjer smo razmatrali varijantu 2u1 perilica/susilica i to je i dalje otovorena opcija (sta je bolje - 2u1 ili odvojeno preilica i susilica sa gornjim punjenjem)...imamo 1m duzinu zida i treba da smjestimo perilicu i susilicu (obje do 45 cm) ili uredjaj 2u1 koji bi nam dao dodatni prostor sto bi nas radovalo ali ako je to losije rjesenje sa aspekta tretmana rublja zrtvovacemo cijeli 1m :)
hvala unaprijed...

mali grizzly
09.05.2011., 17:09
Dakle, slobodno kupite "njihovu" jer je samo etiketa na njoj slovenska odnosno: Znamo što radimo! E sad je drugo pitanje tko ih je napravio za njih...

Inače, baš mi nije jasno nešto oko gabarita prostora...

Imate nišu 1 m (?) i koliko je ostalo gore, u visinu mjesta...

Perilice s gornjim punjenjem imaju svojih + i -, ali u naravi su praktičnije one s prednjim punjenjem jer danas imaju golema vrata (30 cm ili više) i obično su 6-7 kg kapaciteta pa lakoćom stanu veliki odjevni predmeti (frotir ogrtač muški XXL) ili deke i sl.

Gornje punjenje je uvijek neki tjesnac za veće komade jer vrata ne dozvoljavaju nego onako uvlačenje mukom većih odjevnih predmeta.
Jest, one su stabilnije u radu i manje su opterećeni ležajevi jer su lijevo/desno po jedan ležaj - ali ta vrata su uvijek neka slabost.

Ako imate gore mjesta u visinu, složite jednu iznad druge perilicu i sušilicu, a preostali prostor od 40 cm dajte stolaru nek vam napravi policu po mjeri ili na drugi način iskoristite taj prostor.

asani
09.05.2011., 18:13
eh ovako...na desnom zidu kupatila, iza vrata imamo na raspolaganju 95 cm zida. potrebno je da se u toj duzini zida smjeste perilica i susilica. imamo dvije mogucnosti - odvojeno perilica i susilica sa gornjim punjenjem ili masina 2u1. iznad tog prostora je bojler tako da slaganje jedno na drugo nije izvodljivo.
u varijanti odvojenih masina, jedina susilica sa gornjim punjenjem je BLOMBERG TKT5353 i ako imate za nju pohvale onda idemo dalje u raumatranje koju perilicu sa gornjim punjenjem da odaberemo. draza nam je ova varijanta odvojenih masina jer svi oni koji imaju masine 2u1 nam savjetuju da ako mozemo uzmemo odvojeno pranje i susenje.
medjutim, ako pomenuta susilica nije bas preporucljiva, onda preostaje da uzmemo 2u1.
evo upravo smo pronasli jos neke modele...sta mislite o perilicama BOSCH WOR16151 GORNJE PUNJENJE, ARISTON ARTF104 ili ARTL83 GORNJE PUNJENJE, ili 2u1 masine BOSCH MAXX 5, BOSCH LOGIXX 7/4, ARISTON ARMXXL 125, ARISTON AGM8F 49U, INDESIT PWDE 7125W.
mali grizzly, posebno nas zanima tvoj osvrt na model BOSCH LOGIXX 7/4 :)

mali grizzly
09.05.2011., 19:45
Perilice/sušilice - svi su vam dobro rekli da što dalje od te kombinacije jer su to više kvarljivi aparati, s velikom zbijenošću komponenti unutra i još kad naposljetku odu, onda imate dvostruki gubitak odjednom.

Najbolje neka vam se javi netko od onih koji imaju kombinaciju 2u1 osobno pa neka iznesu iskustva jer je bilo i u sferi Bosch prije nekoliko godina lako kvarljivih modela ili pak platite piće nekom serviseru i neka "otvori dušu" koji modeli su dobri, a koji rade probleme.

Od firmi Indesit i Ariston ne kupujte perilice jer to je stari mufljuz efendija zvani Antonio Merloni i tu nema čega nema unutra odnosno tko se igra s njime, na kraju balade brzo shvati da kod Antonija ima samo na prvu ruku jeftino. Ali su zato dobre plinske ploče Ariston u gornjem cjenovnom razredu jer je to plin i tu onda ne smije biti namještaljki.

Što se tiče gornjeg punjenja - vrata! To je kritično kod svake perilice s gornjim punjenjem i u trgovini osobno otvarajte vrata da se uvjerite u kvalitetu mehanike tog detalja. Bolje kupiti od sjevernog proizvođača jer talijanski rade takve perilice samo za izvoz odnosno nemaju potražnju na domaćem mediteranskom tržištu. Na sjeveru ima određen % kupaca koji su vjerni tim perilicama i onda sjeverni proizvođači vode računa o "časti" odnosno da ne iznevjere tu klijentelu.

asani
10.05.2011., 00:29
hvala...pomoc je svaka informacija i misljenje
u jednoj prodavnici nas je prodavac ubjedjivao kako candy perilice sa gornjim punjenjem (dvije koje sam pomenula u ranijim postovima) imaju neke specijalne motore i kako ne mozemo pogrijesiti...
kako znati kakav je motor kod candy perilice ili bosch perilice sa gornjim punjenjem? mnogo vise se zna i pise o perilicama s frontalnim punjenjem...da li postoje tihi motori kod perilica sa gornjim punjenjem. shvatili smo prethodnog prodavca da svaka takva perilica ima drugaciji (bolji) motor od "frontalnih" perilica ali u cemu se tacno razlikuje??? cetkice, amortizeri, sta? ili nema nista osim prodavceve zelje da se kutarise tih perilica?
a danas nas je prodavac u jednoj drugoj prodavnici ubjedjivao kako kod nas (sarajevo) ne dolazi originalni bosch, "nije to taj bosch od ranije" i kako sigurno necemo pogrijesiti sa indesitom i aristonom (i onda pocne prica o nevjerovatnim ful garancijama od 5 godina)...
glava nam je kao soba nakon sto se vratimo iz obilaska prodavnica i imam osjecaj da nikad necemo donijeti odluku.
u ocaju smo cak poceli da razmatramo gdje u stanu mozemo staviti "normalnu" susilicu a u kupatilu da drzimo samo "normalnu" perilicu...ja se jos nadam da cu naci dovoljno pozitivnih misljenja o blomberg susilici i nekoj nama dostupnoj perilici sa gornjim punjenjem i sve rijesiti u kupatilu :(

mali grizzly
10.05.2011., 07:53
Recimo, nude kupcima pričicu o "srcu" stroja na kojeg daju garanciju 10 godina i to bi po njima bio bubanj, osovina bubnja i kada - ali ležajevi isključeni (za to neće ni čuti!).

http://www.candy.si/hoover/10-let-garancije/index.php/brezplacna-garancija

U zbilji, ležajevi dobiju po repu nakon prosječno 1000 pranja i onda je to kvar koji košta i do pola vrijednosti perilice pa mnogi bace perilicu skupa s navodnim "srcem" u smeće.
Tako da tko prodaje takve marketinške dosege kupcima, nije baš vjerodostojan!

Na vašem mjestu bih se ipak odlučio za klasičnu perilicu/sušilicu s prednjim punjenjem koja suši 4 kg:

http://www.bosch-home.com/hr/proizvodi/pranje-i-sušenje-rublja/perilice-sušilice-rublja/WVH28420EU.html?source=browse

Eventualno nazovite servis Bosch/Siemens u Sarajevu pa pitajte da li imaju problema s dotičnom.
4 kg je dosta za jednu turu sušenja i onda zimi možete puniti perilicu/sušilicu s malo manjom količinom rublja, a da imate sušenje neprekinuto u jednom ciklusu, bez vađenja. Osim toga, sve ide na jednu utičnicu, slavinu i 1 odvod!

Njima raste udio na njem. tržištu bijele tehnike - što znači da igraju fair s kupcima odnosno danas su vodeći u krupnoj bijeloj tehnici na tom najviše bitnom EU tržištu bijele tehnike. To pak sve govori!Ako ipak inzistirate na gornjem punjenju, onda najbolje ocjene u njemačkim testovima dobivaju:

Bauknecht, AEG Lawamat (to je dio Electrolux grupacije) i Bosch

Kao što rekoh, mehanika vrata i sve oko vrata je najvažnije kod tih perilica te se zato pametno odlučiti za njemačkog proizvođača jer su oni znani po mehaničkim detaljima...

Fantomlat
10.05.2011., 09:43
Čitao sam tu da se hvali Ariel Complete 7. Kakav je Ariel Actilift (iz Müllera)?

Ovo i mene interesira iako još nema odgovora.Kažu u Mülleru da su njihovi detergenti koncentrirani i da su zato skuplji,odnosno treba ih stavljati manje jer su efikasniji !

bambamb
10.05.2011., 18:43
proslo vec dosta stranica od kad sam trazila savjet za perilicu, nazalost tek smo sad u mogucnosti kupiti ju..
Ja i dalje navijam za PANASONIC, ali me dragi odgovara... misli da mozemo kupiti jeftiniju,a ionako ce sve na kraju otici za 5godina....

stoga,opet molim za savjet:
Jel tko vidio ovih dana PANASONIC na akciji (8kg, 1200ok) ??
Kako sluzi onium akokju ju imaju???

ili

preporuka za neku drugu, do max 3000kn (sto vise okr(bar 1000),veceg kapaciteta,i odgoda pranja su moji uvjeti)

Hvala, i svaka cast malom grizliju na savjetima i silnim odgovorima ovdje...!!!

mali grizzly
10.05.2011., 19:49
Trebalo bi se ukazati:

http://www.nabava.net/perilice-rublja__710/panasonic-perilica-rublja-na-128va2wee__1195901

Najviše jeftin model s 1200 okr. je 3617 kn... Ne znam da li je cijena za cash ili kartice.
Ispod imate još niz drugih trgovina s neznatno većom cijenom pa ako ne bi odgovarali uvjeti plaćanja, onda još probajte emmezeta.hr ili protis.hr

Veky39
10.05.2011., 21:16
Ja imam Gorenje sa gornjim punjenjem. Radi već petu godinu savršeno( osim programatora koji je riknuo nakon mjesec dana, riješen garancijom), tjedno pere cca 10 vešmašina.

Fantomlat
10.05.2011., 23:29
proslo vec dosta stranica od kad sam trazila savjet za perilicu, nazalost tek smo sad u mogucnosti kupiti ju..
Ja i dalje navijam za PANASONIC, ali me dragi odgovara... misli da mozemo kupiti jeftiniju,a ionako ce sve na kraju otici za 5godina....

stoga,opet molim za savjet:
Jel tko vidio ovih dana PANASONIC na akciji (8kg, 1200ok) ??
Kako sluzi onium akokju ju imaju???

ili

preporuka za neku drugu, do max 3000kn (sto vise okr(bar 1000),veceg kapaciteta,i odgoda pranja su moji uvjeti)

Hvala, i svaka cast malom grizliju na savjetima i silnim odgovorima ovdje...!!!

Perilica rublja Panasonic NA-128VA2WEE najpovoljnije na

http://www.prodaja-ponuda.com/podkategorije.asp?cat=bijela%2Dtehnika&subcat=perilica%2Drublja&offset=140
= 3519kn sa vašim prijevozom ili +70kn sa dostavom prodavača do 4 kata ,a što je opet povoljnije nego drugdje.

Samo treba provjeriti da li je dostupna .Kad sam ja nedavno kupovao,htio sam NA 128VA,ali nije trenutno bila dostupna,pa sam uzeo NA 148VA.To je ista perilica samo malo jača centrifuga ,1400okr/min.Čak je i težina ista,kod sva tri modela iz te serije(NA 128/148/168/),mrcina od 85kg neto.Prošle sam godine na istoj adresi kupio suđericu ,napu i ploču za kuhanje,tako da se možete obratiti sa povjerenjem.

Osobno, prakticiram kupovinu na pouzdanim web adresama koje imaju staža u biznisu jer su uvijek povoljnije od trgovina.Oni nemaju skladišta i roba ide direktno sa skladišta zastupnika prema kupcu.
Glede Panasonica,nedajte suprugu da se petlja u vaše područje jer pretpostavljam da ćete se vi najviše družiti sa perilicom.
Ne znam koliko će trajati moja perilica,ali znam da Panasonic ne pravi uređaje koji traju 5 godina jer je to daleko ispod njihovog renomea !Te perilice su divota jedna.Ima puno programa i veliki komfor,a jako se lako njome upravlja.Upravljačka ploča je pregledna i jednostavna,nema onih gumba koji imaju nekoliko funkcija.Ne može biti jednostavnije,bez onih "fuzzy logic" zbunjola o kojima je pisao mali grizli.
Imate 12 osnovnih programa koji pokrivaju sve vaše potrebe.Prvo okrenete glavni gumb za izbor programa,a kasnije se podeševaju dodatne mogućnosti i programi,a to su slijedeći ( 4 preklopke odmah ispod led displeja )
1)Mogućnost biranja temperature 15/30/40/60/90'C
2)Mogućnost podešavanja brzine okreta centrifuge - 500/800/1200okr/min.
Program za osjetljivo predivo silk/wool odnosno svila/vuna,ima blokiranu opciju centrifuge na 500okr/min radi zaštite od oštećenja.
3)Vremensko podešavanje sa odgodom 24h.
4)Mogućnost odabira samo jedne opcije u većini programa,na tipki "mode",a možete odabrati između pranja,ispiranja i centrifugiranja.

Nadalje,lijevo od tih preklopki,nalaze se 4 gumba u redu sa slijedećim opcijama,nakon što izaberete jedan od 12 osnovnih programa na gumbu za
izbor osnovnog programa,možete birati dodatne opcije:
1) Easy ironing - program za olakšano peglanje,a koji ukljućuje drugačiji,
nježniji ritam tumbanja rublja.
2) Prewash - pretpranje ,kao dodatna opcija po izboru korisnika
3) Extra rinse - dodatno ispiranje ,po želji korisnika
4) Intensive - program za intenzivno pranje,za jako zmazano rublje,koji produžava ciklus pranja za 10-20 min. i zapravo služi kao kompenzacijski stupanj umjesto opcije pretpranja.

Sve što treba je na dohvat ruke.I još nešto.Ima dosta elektronike zbog toliko mogućnosti i komfora,a što ponekad može izazivazi zebnju jer se elektronika se na duge staze hoće kvariti,ovisno o proizvođaću i njegovom ugledu. Kada je o Panasonicu riječ,radi se o proizvođaču čija pouzdanost na tom području nadmašuje Miele ,Bosch ili Samsung.Tu su oni avangarda u branši.
Panasonic ima rigorozne testove za svoje uređaje u razvoju pa evo još par cveba:
- njihove perlice se testiraju na 5000 repeticija i to u uvjetima niske i visoke temperature ( +40'C/ -5'C ),te visokog postotka vlažnosti zraka,uz pretpostavku prosječnog godišnjeg pranja 220 puta u godini dana,to iznosi 23 godine uporabe
- vanjski bubanj je izrađen od smole i ojačan, uz dodatak staklenih vlakana,što ga čini znatno otpornijim
- dugoročni test uporabe brtve od vrata
- test izdržljivosti vrata ( otvaranje-zatvaranje)na preko 20000 puta.Metalni zglobovi vrata su dodatno ojačani niklom i otporni na koroziju.
- test otpornosti na vrata sa silom od 600 njutna na horizontalni pritisak,
te silom od 300 njutna na vertikalni pritisak vrata,koja perilica mora besprijekorno proći.
- rigorozni testovi gumba za upravljanje ,koji su testirani i predviđeni za preko
20 000 puta stiskanja.
Ima još toga,ali nadam se da je ovo dovoljno !I sve to garnirano sa brojnim nagradama u zemljama zapadnog dijela EU za proizvod godine.

Just a Girl
11.05.2011., 07:41
jel ima neko iskustva s electrolux masinama, ili 2u1 (masina i susilica)?

asani
11.05.2011., 14:11
jupiiii:lux:
obavili smo dodatno premjeravanje kupatila i tolko sam sretna da moram da vam pisem o tome.

uglavnom, od poda do bojlera imamo visinu 173 cm, a od kade do cijevi bojlera koje idu u zid imamo 61-62 cm:lux:
to znaci da ima nade da bismo mogli staviti susilicu na perilicu odmah pored kade...malo bi bilo nagurano ali opet bolje nego gornje punjenje ili 2u1.

nadam se da ni perilica ni susilica nisu vise od 85 cm i sire od 60 cm obzirom da na raspolaganju imamo prostor 173x62 cm...
da li nesto gubim iz vida ili zaista imam razloga da se radujem...da li deklarisana visina susilice i perilice podrazumijeva i nogice...ima li jos nekih centimetara koje moramo uzeti u obir:confused:

Aoife
11.05.2011., 14:17
Koliko se ja sjećam kad sam premjeravala, visina perilice je 85 skupa sa nogicama. Tako da valjda stane na knap, ali vjerojatno će sve to trebati micati kod svakog servisa bojlera...

mali grizzly
11.05.2011., 14:32
Model 3150

http://www.electrolux.hr/Products/Praonica/Su%c5%a1ilice

Na žalost, samo 3,2 kg kapacitet sušenja, ali je niža od ostalih i vjerojatno baš za takve skučene prostorne uvjete.
Ta se može tiplati u zid, barem tako sam negdje prije pročitao...

Možete dobiti dodatnih par cm u visinu tako da skinete nožice sa sušilice kasnije, jer će biti na konzoli odnosno samo ako se radi o konzoli koja nema upresane rupe za nožice od sušilice. Ionako su suvišne u tom vertikalnom slaganju kad se nivelira preko nožica od perilice cijeli taj vertikalni niz.

Velik oprez kod tih konzola i tražite eksplicitno od zastupnika (ne trgovca!) da vam točno daju podatke koja sušilica ide iznad koje perilice jer je tu znalo biti i zapleta. Imaju Bosch/Siemens, Candy i Miele takve konzole za vertikalno postavljanje i to se obično dobavlja po narudžbi jer je potražnja vrlo malena.

asani
11.05.2011., 14:50
hm...moracemo bas vodit racuna...ne smeta valjda ako je cijela ta "gradjevina" 2-3 cm odmah ispod bojlera na tom jednom malom dijelu lijevo od cijevi bojlera:rolleyes:

mnogo bi nam znacilo da ovo uspije jer nam se otvaraju daleko vece mogucnosti za odabir :) evo vec surfam po boschovim perilicama, pa onda malo po susilicama :) bas uzivam...bilo bi idealno ako bismo uglavili "normalnu" perilicu i na nju "normalnu" susilicu.

susilicu ne moramo odmah kupovati, nije nam zurba...sad bismo se mogli posvetiti kupovini dobre perilice :lux:

pitam se kako se u ovoj varijanti rjesava pitanje prikljucka dvije masine na vodu i na struju (valjda i susilici treba prikljucak vode...jel tako?)...u kupatilu imamo samo jedan prikljucak vode i jednu uticnicu:rolleyes:

mali grizzly
11.05.2011., 15:08
Veliki su potrošači i ukoliko imate namjeru istodobno koristiti i sušilicu i perilicu (jedna tura se pere, a druga već suši) - moglo bi biti problema s tom jednom utičnicom. Odnosno, može se staviti dupla utičnica, ali presjek vodova u zidu i osigurač koji ih štiti obično nisu dimenzionirani za tako veliko opterećenje (10 A perilica plus 16 A sušilica)...

Sušilica ne traži priključivanje slavine jer je ideja izbaciti vlagu van!

Sušilice su uglavnom dva tipa:

fen princip - traži otvor za odzračivanje na fasadi objekta i posebno fleksibilno crijevo poput kuh. nape

kondenzacijski princip - voda se ispumpa van na kraju ciklusa sušenja ili što je češće, postoji ladica u koju se slijeva voda i nakon što je program okončan, ladice se izvadi iz sušilice i istrese se van iz nje voda pa je spremna za nov ciklus.

Just a Girl
12.05.2011., 08:19
mali grizzly, vidim da ste strucnjak za perilice :zubo:, pa me zanima kakvo je vase iskustvo s electrolux masinama i electrolux 2u1 masina i susilica? jesu sklone kvarenju? u slucaju kvara, jesu li dijelovi lako dostupni?

jos jedno pitanjce - koliko centimetara prostora je potrebno ostaviti s bocnih strana masine da bi joj se osigurao "normalan" rad? jel ok 1-2 cm sa svake strane?

asani
12.05.2011., 08:55
vezano za susilicu vjerovatno me zbunilo to sto sam vidjela da najnovija 2u1 Bosch susilica ima hladjenje putem zraka, a dosad je (navodno) bilo putem vode...vidi se na onom promotivnom filmichu za logixx 7/4 (ne mogu sad da ga nadjem)...zato sam mislila da treba prikljucak vode.
to je mozda vezano za 2u1 masine.
ako ne treba prikljucak vode to je super :)

mali grizzly (i naravno ostala upucena raja), kakve su Samsung perilice?
naletili smo u jednoj prodavnici na dosta modela...jeftinije su od Boscha a navodno imaju svasta nesta...diamond drum bubanj, keramicki grijac, ...

mali grizzly
12.05.2011., 09:05
Odnosno prosurfajte via Google na temu bijele tehnike Electrolux/AEG/Zanussi pa ćete se izravno uvjeriti u iskustva korisnika odnosno tamo sad drmaju manageri, a za inž. čast se malo tko brine. AEG, koji je prije 20-ak godina bio tik ispod Miele po perilicama, a možda najviše napredan tada u rashladnoj tehnici u Njemačkoj, su bukvalno upropastili odnosno stalno gube udio u Njemačkoj čak i s tim brandom nostalgije. Od Electrolux-a danas se mogu preporučiti samo usisavači srednjeg cjenovnog razreda, cca 1000 kn, te eventualno rashladna tehnika. Ostalo je sve u managerskim žvaljama odnosno čuda rade s tim trolistom brandova i samo se gleda da se kupca što prije opet dovede u situaciju da kupi... Kao što rekoh, utipkajte u Google pa čitajte sami.


Što se tiče Samsung, oni ustrajno vode boj ljuti na donjem spektru cijena i nema im se što za prigovoriti kad se vidi koliko je plaćeno, ali mi se čini da je druga korejska firma LG, za nijansu bolji izbor kad se radi baš o perilicama rublja. Oni imaju Direct Drive motore i to je za sada jedina firma koja nudi motore bez četkica u cjenovnoj klasi 2500 kn cca - tihi su i stvarno je to inovacija, imati motor iza bubnja jer onda dolje ostane više prostora i stroj je stabilniji što se tiče ovjesa. Tako da bih blagu prednost dao LG, kad se radi o korejskim proizvođačima. Obje korejske perilice su stale ispod 1000 pranja u danas znamenitom test.de ispitivanju kad su ih "nagarili" ciklus za ciklusom i kad su prsnule kade Candy. Ne mora biti da će i novi modeli stati ispod 1000 pranja, ali ipak ne treba čuda očekivati od donjeg cjenovnog razreda. U tom ispitivanju je letvica bila podignuta na čak 1800 pranja, a što je doista vrtoglavo visoko.

asani
12.05.2011., 11:57
mali grizzly, koje perilice su najbolje prosle na tom test.de ispitivanju?
sigurno si pisao o tome u vise navrata ali molim te pisi nam ponovo :)

mali grizzly
12.05.2011., 12:17
Tako da nisam u teh. mogućnosti prikazati taj test jer je to vlasništvo tog njemačkog časopisa.

Siemens perilica je bila pobjednik (BSH tvornica koja radi krupnu Bosch i Siemens je ista) - Candy u totalki, s preporukom da čuvaju živote kupaca...


http://www.test.de/themen/haus-garten/test/Waschmaschinen-Siemens-Testsieger-Candy-Totalschaden-4137925-4137927/

Inače, Nijemci su opsjednuti testiranjima pa imate čak i portale koji skupljaju testove iz svih izvora i onda objedine ocjene:


http://www.testberichte.de/testsieger/level3_grosse_haushaltsgeraete_waschmaschinen_537. html


Panasonic odnio glatku pobjedu usred Njemačke!

Usput budi rečeno, 1000 pranja je ekvivalent 100 tisuća km kod automobila, a 1800 pranja je stvarno bio ono baš okrutan zahtjev za perilice rublja. Al tako to oni rade, na muci se poznaju junaci...

asani
13.05.2011., 08:52
imam jedno pitanje :facepalm:
šta je inverter motor a šta motor bez četkica...je li to isto ili su to dvije razlicite karakteristike?
:facepalm: negdje pise jedno negdje drugo :ne zna:

mali grizzly
13.05.2011., 09:35
Ima tu cijeli niz kombinacija inverter/motor sa/bez motanog rotora jer moderne perilice imaju tahogeneratore i ne samo da imaju promjenjive brzine centrifuga (600-800-1000 itd.) nego imaju i različite brzine tumbanja rublja (npr. 50 rpm) plus posebne ritmove (ritam kolijevke 1/2 okr. lijevo - 1/2 okr. desno). Zato je super važna stvar kako se kontrolira brzina motora koji mora udovoljiti svim tim zahtjevima... To su insiderske tajne kako se kontrolira brzina i niz ritmova motora.


Ono što vas zanima je motor bez četkica jer oni su daleko tiši, nema habanja četkica (grafitna prašina, prljanje motora i perilice iznutra), nema kopanja jaraka po bakrenim lamelama rotora i zato dulje traju. Osim toga, sinkroni motori s četkicama i rotorskim namotajima daju neku neugodnu glasnost u srednjem dijelu zvučnog spektra - što smeta starije kupce navikle na staru generaciju perilica s asinkronim motorem (koji nema četkica, ali ima samo po jednu brzinu centrifuge i jednu brzinu tumbanja).

U nižem cjenovnom razredu LG ima jedini Direct Drive motore koji su bez četkica, Panasonic jedini u srednjem (onaj model cca 3500 kn) - dok Bosch/Siemens, Electrolux/AEG i još neke EU tvrtke to "masno" naplate kupcima odnosno ta ponuda perilica s motorima bez četkica starta negdje iznad 5000 kn...

Utipkajte u You Tube : Eco Silence Drive Bosch motor --- možda još negdje postavljen na serverima taj kratki animacijski film o prednostima motora bez četkica odnosno vidi se u tom filmu kako četkice stvaraju buku i vibracije unutar motora. Bio je jedno vrijeme i na stranicama hrv. zastupnika...

asani
13.05.2011., 10:13
hvala mali grizzly :s
jedno vrijeme sam mislila da je to isto, inverter=motor bez cetkica :facepalm:
primijetila sam skok cijene boschovih perilica od 8kg u odnosu na one od 7kg...ove od 8kg imaju motor eco silence drive, ove od 7kg nemaju - to valjda znaci da ne postoji model od 7kg ili 6kg sa motorom bez cetkica :( - nekako mi 8 kg puno, a i cijena je strashna :eek:...
malo sam gledala i gorenje, cisto radi poredjenja, i nigdje ne pise da li je sa cetkicama ili ne...pise samo kolektorski ili inverterski, a ovaj model sa 2000 obrtaja ima super silent + (mozda je taj bez cetkica :ne zna: )
da li kolektorski motor ima cetkice, tj. da li ne moze biti bez cetkica :confused:
vezano za panasonic, gledala sam masine od 7kg i nasla model NA-147VB2 - samo na internetu, kod nas u sarajevu nemam pojma gdje ima tih perilica za kupit...mozda ima u mostaru... - da li sam dobro shvatila da taj model ima motor bez cetkica?

mali grizzly
13.05.2011., 10:24
Ovisno da li ste u zgradi ili ne odnosno da li želite prati noću kad je struja jeftina. Doduše, neke imaju tzv.noćnu smjenu odnosno odrade sve što se tiče tumbanja (cca 50 dB) i onda se ujutro dovrši program s bučnijim centrifugiranjem - npr. Ariston (Merloni).

Tako da o tome ovisi da li se isplati dati osjetno više novca za motor bez četkica ili će biti OK perilice s klasičnim kolektorskim s četkicama. Ove posljednje nisu nešto jako bučne jer uglavnom ta generacija neuglađenih kolektorskih motora koji su bili glasni je ugrađivana u perilice tamo negdje ranih 90-ih. Kako su kupci zvocali, onda su stali ugrađivati zvučnu izolaciju i kultivirali su malo te motore tako da je danas to čisto prihvatljivo ako ste u kući ili zgradi s boljom izolacijom među stanovima pa se ne čuje svaki korak.


Bosch/Siemens napale cijene Eco Silence Drive motora jer je to novost i na njem. tržištu... Mislim da nema ništa od perilice s tim ESD motorima ispod 700 eura.

Zato bolje se okrenuti Panasonic, ako imate nešto više novca, odnosno LG s Direct Drive motorima - ako ne želite izdvojiti previše para za perilicu...

Što se tiče dobavljivosti Panasonic u BiH - ne znam osobno gdje se mogu kupiti, ali imate panasonic.ba portal zastupnika i tamo pročešljajte trgovine ili pak njih nazovite i nek vam kažu telefonski, naposljetku to im je pos´o!

The Best F1 Driver
13.05.2011., 10:29
Recimo, nude kupcima pričicu o "srcu" stroja na kojeg daju garanciju 10 godina i to bi po njima bio bubanj, osovina bubnja i kada - ali ležajevi isključeni (za to neće ni čuti!).

http://www.candy.si/hoover/10-let-garancije/index.php/brezplacna-garancija

U zbilji, ležajevi dobiju po repu nakon prosječno 1000 pranja i onda je to kvar koji košta i do pola vrijednosti perilice pa mnogi bace perilicu skupa s navodnim "srcem" u smeće.
Tako da tko prodaje takve marketinške dosege kupcima, nije baš vjerodostojan!


tužna istina:(

Gadno sranje od mašine i totalno smeće, nakon 2 i pol godine su mi otišli ležajevi na GO4, plitka 40cm mašina i sad iznenađenje, nema zamjene ležajeva ni pod razno, jer je sve skupa upakirano u plastiku i nema rastavljanja:flop:

Naravno kupi kompletan bubanj i kućište, i popravak košta oko cca 50% vrijednosti mašine ili čak i više:flop:

A LCD svako malo ne radi,kao da se gubi kontakt na izborniku programa.

Znači nakon 2,5 godine može samo na otpad:facepalm:

Nego imate možda kakav savjet oko perilica, treba mi plitka 40 do max 50 cm koja marka je ok i koju je moguće servisirat na normalni način ?
a ne da za ležaj od vrijednosti cca 50-100 kn mijenjam cijelu mašinu:rolleyes:

Ovo sa takvim načinom pakiranja ležajeva da ih je nemoguće promijeniti mi je jednostavno nevjerojatno,doslovce se svodi na deranje kupca nakon garantnog roka:rolleyes:

Candy kod mene u kuću neće više ni u obliku reklamnog letka ,a kamo li nekog aparata:flop:

Znate li možda kakva je situacija sa Gorenjem po pitanju perilica ?

Vidim da oni imaju 5 godina garancije, ali me zanima kakvi su po tom pitanju ostvarenja same garancije (da nebi bilo fora ovog tipa,vrijedi ali ne na ležajeve i te spike) a i samom potrebom za istom,
kvaliteti uređaja i uopće mogućnosti servisiranja ?

mali grizzly
13.05.2011., 10:44
Finta je u tumačenju da je riječ o trošenju, a ne kvaru - onda imate peripetija dokazati da li ste ili niste u pravu, ali većina proizvođača ne priznaje pod reklamaciju ni da je perilica glasnija (što znači da su ležajevi već na konopcima, boksačkim rječnikom) - ni u ludilu da bi mijenjali ležajeve u garantnom roku pa bio on 1 ili 5 godina. Jedino nastane strašno neugodna situacija kad ležajevi otkažu nakon par tjedana jer je onda kupcu jako teško prodati spiku da ih je "potrošio". Bilo i toga!

Tako da tu nema previše pomoći i macheri iz pojedinih firmi namjerno stave slabiju dimenziju ležajeva samo da što prije odu i da se kupac opet pojavi u trgovini. U perilice ugrade čak i 6204/6203 kombinaciju ležajeva, a to više priliči šivaćem stroju. Kad ih uzmete u ruku, ležajevi su promjera ping-pong loptice.

Što se tiče plitkih perilica, najbolja ponuda su LG u tom segmentu jer dobijete za fair cijenu tihu perilicu s DD motorom i još su mehanički stabilnije jer dolje nema motora pa ima više prostora za njihanje. Inače je to problem plitkih perilica.

Samsung isto ima fair cijene plitkih perilica odnosno ne kažnjavaju kupca što je prisiljen kupiti plitku...

Bosch/Siemens napale cijenu plitkih do ludila, a ionako ne rade ispod 44 cm.
Talijanske nisu neki izbor koji se može preporučiti jer ionako imaju slabašnu mehaniku (ovjes, amortizeri) - to je pak to kritičnije što je plića...

The Best F1 Driver
13.05.2011., 10:48
Finta je u tumačenju da je riječ o trošenju, a ne kvaru - onda imate peripetija dokazati da li ste ili niste u pravu, ali većina proizvođača ne priznaje pod reklamaciju ni da je perilica glasnija (što znači da su ležajevi već na konopcima, boksačkim rječnikom) - ni u ludilu da bi mijenjali ležajeve u garantnom roku pa bio on 1 ili 5 godina. Jedino nastane strašno neugodna situacija kad ležajevi otkažu nakon par tjedana jer je onda kupcu jako teško prodati spiku da ih je "potrošio". Bilo i toga!

Tako da tu nema previše pomoći i macheri iz pojedinih firmi namjerno stave slabiju dimenziju ležajeva samo da što prije odu i da se kupac opet pojavi u trgovini. U perilice ugrade čak i 6204/6203 kombinaciju ležajeva, a to više priliči šivaćem stroju. Kad ih uzmete u ruku, ležajevi su promjera ping-pong loptice.

Što se tiče plitkih perilica, najbolja ponuda su LG u tom segmentu jer dobijete za fair cijenu tihu perilicu s DD motorom i još su mehanički stabilnije jer dolje nema motora pa ima više prostora za njihanje. Inače je to problem plitkih perilica.

Samsung isto ima fair cijene plitkih perilica odnosno ne kažnjavaju kupca što je prisiljen kupiti plitku...

Bosch/Siemens napale cijenu plitkih do ludila, a ionako ne rade ispod 44 cm.
Talijanske nisu neki izbor koji se može preporučiti jer ionako imaju slabašnu mehaniku (ovjes, amortizeri) - to je pak to kritičnije što je plića...

Znači u principu gledam Samsung ili LG ako sam dobro shvatio ?

Gorenje znači ista pjesma kao i Candy sa tim nebulozama da se ležaj ne može promijeniti,a garancija ga još ni nepokriva :horor:


EDIT:

Evo gledam malo i našao sam:

Samsung:
WF9702N3C (http://www.samsung.com/hr/consumer/home-appliances/washing-machines/front-loading-over-6-kg-capacity/WF9702N3C/YLE/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification)
WF8500NGW (http://www.samsung.com/hr/consumer/home-appliances/washing-machines/front-loading-below-6-kg-capacity/WF8500NGW/YLE/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification)
WF8500NMW (http://www.samsung.com/hr/consumer/home-appliances/washing-machines/front-loading-below-6-kg-capacity/WF8500NMW/YLE/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification)

LG:
F1273NDP (http://www.lg.com/hr/kucanski-aparati/perilica-rublja/LG-F1273NDP.jsp)
F1056ND (http://www.lg.com/hr/kucanski-aparati/perilica-rublja/LG-F1056ND.jsp)
F1068LD (http://www.lg.com/hr/kucanski-aparati/perilica-rublja/LG-F1068LD.jsp)

Što bi bilo najbolje za uzet,samu cijenu nisam ni tražio,ova od 55 cm ide na knap,ali ako je mjera točna onda može stati,imam nekih 57 cm od ventila do vrata,i to je maksimalno što mogu staviti.
A možda je najbolje da je što veća :ne zna:

mali grizzly
13.05.2011., 11:19
Tiše, DD motor i više prostora iznutra za njihanje kade jer nema motora dolje.

Što se tiče konkretnog modela, možda najbolje da svrnete u Ecos ZG (Jankomir, preko puta Baumax-a) jer tamo imaju izložene sve LG po redovnoj cijeni, a lijevo od glavnog ulaza je diskontna trgovina gdje povremeno prodaju neznatno oštećene primjerke ili izložbene po nižim cijenam. Pa se uvjerite sami u LG koncepciju jer imaju u salonu jednu s prozirnim bočnim stranicama i kako izgledaju iznutra, a raspitajte se i za eventualnu bolju cijenu...

Inače, trend da perilice imaju jednodijelnu kadu je danas više pravilo nego iznimka i to je (na žalost!) definitivan pomak prema perilicama kao potrošnoj robi.

The Best F1 Driver
13.05.2011., 11:36
Super puno hvala:top:

vidim da imaju i neku akciju:)
F1068 LD (5kg) - 2499
F1056 LD (6kg) - 2799

što je konkretno bolje gledajući trajnost i kvalitetu mašine,veći ili manji kapacitet ?

i koju od ove dvije uzet ?

asani
13.05.2011., 11:45
istrazivala sam i lg perilice :)
da li direct drive (DD) znaci "bez cetkica"?

vidim u katalogu dva modela sa opcijom pranja na paru - privlacan je ovaj model 7kg, F1480QDS - mali grizzly sta mislis o ovim perilicama lg steam DD i koji je tvoj kometar na video:

http://www.youtube.com/watch?v=kNBYFLZHopw&NR=1

vecina komentara ispod video snimka ide u smjeru "vidite da je bolja lg perilica" a da li je to bas ispravan zakljucak...zar nije bolje da perilica stane ako nije dovoljno napunjena, zar nije logicnije i bolje ponasanje bosch perilice :confused:

mali grizzly
13.05.2011., 11:46
Koliko dozvoljavaju gabariti prostora u kupaonici!

Veće perilice bolje peru (ima više prostora za agitaciju otopine), bolje centrifugiraju (veća obodna brzina jer je veći fi bubnja), lakše se glača (jer je veći bubanj pa se manje izgužva), idu veći komadi unutra, sve je masivnije - od ležajeva, ovjesa i amortizera ... da dalje ne nabrajam prednosti.

Ionako imaju elektronske vage pa onda svejedno kolika je aktualna količina rublja u njima odnosno prvo vagnu i onda uzimaju razmjerno tome vode.

mali grizzly
13.05.2011., 11:56
Dakle, broj okr. centrifuge se diže na tzv. ekscentar od 0,5 kg mase odnosno preko elektronike se roba unutra preslaguje dok ne dostigne tu toleranciju ekscentrične mase (0,5 kg) i tek tada ide se na veću brzinu.

Jedna totalno atipična situacija jer su unutra ubacili jedan odjevni predmet koji ima manju masu od 0,5 kg kad je suh ili je tu negdje na toj granici, a nema druge robe unutra u perilici - i sada elektronika balansiranja ide/ne ide u tom jednom posve nestvarnom pokusu kad je se dovede na sam rub zadanog ekscentra.

Ne znam koje važnosti bi imala ta "pripetavanja" među konkurencijom kad se radi o malom čovjeku jer pranje jednih čarapa ili jedne majice nije neka redovna tura i koga briga da li se nečija elektronika bakće s 0,3 ili 0,5 kg ekscentrom ovako/onako...

Realnija situacija je da je stroj preopterećen jer se zna dogoditi da se stavlja previše rublja unutra i onda se na toj muci poznaju junaci, kad je veća količina (posteljina, frotir ogrtači, ručnici i dr.). Tu pak Bosch ima svojih prednosti u ovjesu, ležajevima i amortizacija - a LG u tome što se ne gubi snaga motora preko remena i remenica....

asani
13.05.2011., 14:17
u uzi izbor ulaze bosch, panasonic, lg :trio:
mali grizzly, provjereno telefonom - sve se moze nabaviti, neki modeli vec su na lageru, neki se mogu naruciti, cijene su ok za panasonic i lg, bosch cemo dodatno provjeriti...vjerovatno su skuplji

e sad obzirom da zelimo stvoriti uvjete za susilicu NA PERILICI, pitam se da li npr bosch susilica moze da se stavi na panasonic perilicu :confused:
ovdje sam vidjela susilice bosch ali lg ili panasonik nigdje nisam vidjela (moooozda lg ima)

i jos jednom pitanje :facepalm: da li je lg direct drive ustvari motor bez cetkica...lg nigdje u katalogu ne spominje cetkice, samo inverter :ne zna:

mali grizzly, dosadjujem, znam :rolleyes:, ali da li bi nam jos nekog proizvodjaca perilica osim gore pomenutih preporucio za razmatranje?
nekako smo se uhvatili za te...mozda neke gubimo iz vida

mali grizzly
13.05.2011., 14:33
Utipkajte na You Tube : LG Direct Drive i ima nekoliko animacija gdje je pozicija tog motora i kako radi, a ona garancija od 10 godina na motor je doduše dobrodošla stvar - no, prije odu ležajevi bubnja ispred osovine motora.

LG ne "prodaje blef" nego oni jedini ustrajno nude kupcima taj koncept motora čija je osovina ujedno i osovina bubnja... Oni puno izvoze po cijelom svijetu, a trže bolje u Srbiji nego u RH pa možda nije za odbaciti ideja da progooglate srbijanske forume o dotičnom modelu, ako se odlučite za LG.


Što se tiče konzola za vertikalnu ugradnju sušilice ---------- vrlo nezgodno pitanje i zaboravite na trgovce i pitajte izravno uvoznika/predstavnika za te kompatibilnosti jer je bilo već problema kad se radilo o Candy i Bosch/Siemens. Uglavnom nude konzole za vertikalno slaganje svojih modela sušilica i perilica i to ne bilo koje kombinacije nego točno određenih...


Što se mene tiče, osobno bih to riješio tako da skinem gornju ploču perilice (sve imaju mogućnost tzv. podugradnje) i tako bih dobio na cca 2-2.5 cm u visinu. Onda odete u neki veliki uradi-sam centar i zamolite da vam ispile tzv. radnu ploču za kuhinju (38 mm debljine je tipična) koliko je široka niša. U istom centru kupite po 2 para kutnika za tiplati u zid ili pak lijevu i desnu konzolu za tiplati i to stavite ispod radne ploče. Provizorno ugurate perilicu tek toliko da se vidi točna visina montaže radne ploče kasnije glede nivelacije perilice pod libelu. Zatim zacrtate u zidu gdje trebaju biti rupe, montirate 4 kutnika ili 2 konzole u zid i odozgo kuhinjska radna ploča. Poslije vijcima odozdo učvrstite radnu ploču - i to vam omogućava slobodan izbor sušilice jer će ona stajati na stabilnoj podlozi, neovisnoj o perilici (i vibracijama perilice). U konačnici jeftinije nego original konzola!

bambamb
13.05.2011., 19:34
:(
nisam kupila panasonic perilicu, i taaako sam tuznaaaaaaaa...........
hvala svima na utrosnom vremenu!!!

nisam nikako mogla uvjeriti svoju drugu polovicu na tu perilici, ni pricom da sam dobra zena, ni da sam ju zavrijedila, ni prodikom da on tu razliku popusi u mjesec dana, .... doslo mi je da ga zadavim, ali nisam fotogenicna pa ne bi ispala lijepo u crnoj kronici...
nakon par svadjica, i njegovog jedinog agrumenta da si sada ne mozemo priustiti skupu perilicu, poslala sam ga po najjeftiniju, koncarevu od 2300kn!kad vec stedimo, onda neka i ustedimo..
MEdjutim, da bude jos gore, on se vratio s Gorenjem od 2850kn!!!!!! (WA610SYW)
E onda sam poludila!! :mad::mad::mad::mad:Tolio sam bila i ljuta i razocarana...
Ali jos nije kraj,
sinoce se taj isti "majstor" nakon sto je kupio "super perilicu" bacio u instaliranje...
Poplavila nam je cijela kupaonica, preslo dolje na kat..:eek:naravno, iz dovoda je pistilo ko ludo, glavni dovod u sahti je skroz zahrdjao da se ne moze zatvoriti, i zvali vodovod...dok su oni dolazili uspjeli smo ipak zatvoriti nas dovod vode u kupaonici iz kojeg je teklo kao iz kabla,koji nije ustvari ni bio zatvoren(a on je mislio da ja zatvorio:rolleyes:)......
Da mi na kraju to nije sve bilo smijesno mislim da bismo ujutro ipak citali crnu kroniku...

mali grizli, osim sto jedva cekam da se masina prvi put pokvari da mu to s gustom nabijem na nos, ima li ta masina (WA610SYW) ipak ista dobro???
pa da ne dovodim 6godina braka u pitanje :p:rofl:???

sorry na tuzaljci........
ovo je naravno sala, ali dobro me rastuzio glupom perilicom...

sonik3
15.05.2011., 11:40
NOVI ČAN FORUMA..POZDRAV SVIMA...pomoć....kupio PERILICU RUBLJA BOSCH WAQ2446KBY ... kad krene prati veš nakon što uzme iz ladice prašak senzor pranja koji je na ekranu od perilice počinje treptati...u uputama piše da javlja da je previše praška u ladici..ok..mi smanjili za duplo prašak drugi put..opet trepće....onda opet smanjili prašak i opet trepće....ja mislim da se senzor pokvario jer toliko smo smanjili prašak da ne pere veš više dobro...jedino kad ne trepće je kad šareni veš peremo i kad u bubanj stavimo onu kutijicu za tekući prašak...zanimljivo kad stavimo istu količinu tekućeg praška u ladicu opet trepće...zvali smo servis i došli ali rekli da moraju poslati upit u bosch kako se to riješava...jel zna netko rješenje ....jel moguće da smo pretjerali u prašku prvi put (zbog jako puno pjene ) i senzor se pokvario...jel pomaže da operem sodom u jednom pranju perilicu..možda se senzor ispere..??

mali grizzly
15.05.2011., 11:58
Jer se ispostavilo da domaćice redovito stavljaju previše praška i onda su inženjeri pred nemogućom misijom, tj. kako s malo vode (jer mora biti tako zbog štednje el. energije) to kasnije ispirati. Pa su uveli to revolucionarno rješenje da domaćice upozore da stavlja previše...

Prvo - pustite perilicu na prazno (samo vodovodna voda) nek odradi jedan ciklus pranja da se isperu ostaci deterdženta iz prethodnih epizoda.

Drugo - odvagnite 100 g Ariel Complete Pro 7 na kuhinjskoj vagi i to neka bude zadana doza za bijelo rublje na 60 C. To je prema EuroCompact dogovoru proizvođača deterdženata zadana doza danas (100 g = 1 pranje) i radi se o vjerojatno najviše kvalitetnom prašku na našem tržištu i s tom dozom ne bi smjelo biti razočaranja.


Onda izvidite kako će perilica prati s tom 100 g dozom Ariel odnosno da li će dojavljivati prekomjernu pjenu.

U krajnjoj liniji, taj senzor nema reperkusija po pranje i radi se samo o pokušaju navođenja domaćica na uporabu manje deterdženta nego što su one navikle stavljati. Tako da ne vidim štete niti opasnosti!

sonik3
15.05.2011., 15:50
hvala još jednom što si odlučio mi sugerirati što da napravim...došli su iz servisa i rekao sam da smo pretjerali prvi puta kad smo stavljali prašak imali smo jako puno pjene (nismo vidjeli kroz staklo od nje)...njihov odgovor je kao tvoj da to ne utječe na samo pranje...ali mene smeta što on uvijek blinka makar mi već par puta prali sa mjericom od 100 grama..(jel to dosta za 7 kila perilicu pita moja žena??)..ona misli da je za 5 kila veša 100 grama a više treba praška ako je puna perilica...znači ne bi pomogla da sipnem sode ili neku mješavinu da se ispere taj senzor..?..serviser je probao stavio najkraće pranje od 22 minute bez praška uopće i kaže da se vidi u bubnju kako se pjeni voda..po tome je rekao da se kuži da smo pretjerali u prašku..ali ja bi to tako da se ispere...nadam se da hoće..

inače korist žena TIDE za bijelo i uporno ne želi prati na 60 % bijelo jer kaže da to ubija bakterije i najbolje opere veće mrlje na bijelom vešu..nikako ju ne mogu uvjeriti da onda nema uštede energije ako uvijek bijelo ide na 90..kao u stara vemena..daj

probaću jedno pranje na prazno pa ću vidjeti...

mali grizzly
15.05.2011., 16:05
Iza tog naziva krije se EU sponzorirana kampanja kad su svi proizvođači deterdženata u EU kompaktirali deterdžente (3kg je zamijenjeno s 2 kg) jer se time smanjili i logistički troškovi i olakšao život kupcima, da ne moraju tegliti iz trgovina. Tako da to nije iz nosa iskopano, nego je preporuka 100 g za jedno pranje na razini EU proizvođača sredstava za higijenu.

Osobno koristim čak i nižu dozu (70-80 g) i bude sve OK oprano, ali to ovisi i o prirodi zaprljanja i o rublju. Posteljina recimo bude prilično čista kad se stavlja u bubanj i onda se jače pjene svi deterdženti. Suprotno vrijedi za odjeću automehaničara gdje sve vrvi teškim masnim mrljama.

Kod praškova je bitna tzv. kritična koncentracija odnosno da ima dostignutu razinu, a poslije toga je samo ponekad bitna tzv. sposobnost otklanjanja prljavština iz vode u kojoj se vrši pranje (transport prljavštine micelama). Tko ima izuzetno brojne mrlje i masnog podrijetla na odjeći, neka stavlja više jer se time osigurava i ta strana, da će definitivno napustiti prljavština u smjeru sifon...

A ta navada da peru na 90 C - još žive u Plavi Radion epohi i nagare sve rublje na 90 C. Moja mama je divan primjer žene kojoj je nemoguće utuviti u glavu da se time uništava i rublje, lastike i da više ni perilice niti deterdženti nisu namijenjeni tim temperaturama. Ona ima u BIOS-u po defaultu da je pranje na 90 C i moš se frigat. Tako da gledaju perilice, inzistiraju na AAA - i onda kad ih se konačno dočepaju, gare ih na 90 C uništavajući cijelu koncepciju energ. uštede jer i najbolja perilica na 90 uštedi samo 10-20 % energije u odnosu na onu s kraja prošlog stoljeća kad je temperatura tako visoka.

Probajte dozu ustanoviti iz donjeg smjera, tek toliko da opere i onda mora biti neki raspon kad senzor više neće reagirati.

Obično se ti senzori baziraju na pH (lužnatost otopine za pranje) i kad otopina pranja nadigne pH prema 9 ili 10 onda negdje naiđe "prag" senzora. Ispiranje spušta lužnatost prema neutralnom (pH nešto ispod 7 je čista voda jer je klorirana). Ima i drugih senzora, na principu infracrvenog (pjena)...

Nemojte se previše zabrinjavati jer jedino što se može zbiti je da uključi dodatno ispiranje ili povisi vodostaj!

sonik3
15.05.2011., 16:39
hvala puno na odgovoru opet brzom..malo mi je glupo da kad staviš tekući prašak u bubanj u kuglu sve ok i ne blinka senzor a kad ga staviš u ladicu (ili prašak) tada blinka ...jel on stvarno pokvaren i treba ga mijenjati ili to nije kvar..po tvojem nije kvar i ako ti kažeš ok.....probali smo smanjiti količinu i žena je rekla da ne misli više smanjivati jer je primjetila da neke mrlje nije oprao makar je uz prašak stavila i na mrlje gel neki..a nek ide kvragu ta tehnika..bolje da sam uzeo bez displaya i ne bi znao da nekaj ne štima...

mali grizzly
15.05.2011., 16:53
Jedino se na taj način može objasniti da "vidi" OK kad je izravno stavljen prašak u bubanj. Inače, ti senzori fuzzy logics (zbunjena logika) je bukvalno lud@zbunjen jer ima zapleta s njima odnosno oni u tvornici "poštelavaju" na jedne parametre, a onda u krutoj zbilji kupac stavi nešto drugo unutra i toj kombinaciji više ti senzori i njihove procjene nisu dorasle i onda stanu "ludit".

Što se mene tiče, mogu vam nakon niza godina preporučiti da uopće ne koristite ladicu za deterdžente izuzevši za omekšivač. Kupite neki od gel deterdženata proizvođača Henkel (Persil, Rex, Weisse Riese i još neki) i svi oni imaju na vrhu, nasađeno na čep, dozir kuglu.

Tu dozir kuglu do "ravnog" napunite Ariel praškom za pranje bijelo na 60 C odnosno Persil gel do pola kugle za pranje obojanog rublja na 40 C - i sve oprano, a bez angažiranja ladice za deterdžente. Još pojačate učinak pranja tako da oko dozir kugle omotate najviše prljav komad rublja, npr. kuhinjska krpa.
Bolje peru svi deterdženti kad iznutra raste koncentracija, a osim toga se izbjegavaju i gubici jer dio zaostane uslijed ispiranja u ladici ili duž cijevi.

Perem već godinama tako i skoro da nema potrebe za ladicom, izuzevši omekšivač.

P.S. Tide je od istog proizvođača kao i Ariel (Procter i Gamble), ali je kao brand jači u SAD-u pa ga u Europi zato koriste za slabiju kakvoću nego što je Ariel (koji je pak slabo znan na američkom tržištu).

sonik3
15.05.2011., 17:09
preporučit ću ženi da tako proba prati bijeli veš isto kao i šareno..nek pere sa kuglom..mi smo mislili da prašak uvijek mora biti iz ladice jer ga dozira polagano i jer se teži topi ako bi sve odjednom bilo u bubnju bila bi frka sa mrljama od praška..vidjećemo...nego ista ta perilica ima gore poklopac koji kod centrifuge ima lagano lupkanje..znam da je poklopac jer kad stavim lagano pristisak prstom na sredinu poklopca lupkanje prestane..rekao sam serviseru kad je bio kod nas i skinuo je poklopac i upalio centrifugu ali bez veša i ko za inat ne lupka ni sa poklopcem ni bez njega..kao da poklopac ima lufta a on kaže da nema jer sve je provjerio i sve dihta..ispod samog poklopca sam primjetio kao neki vezni lim koji povezuje dvije vetikalne stranice mašine ..možda poklopac lupka o njega ..ispada da lupka kad je u mašini veš a ne kad je prazna...serviser kaže da su to vibracije...ne lupka jako..kao da je neki sprej za kosu na mašini pa se klima po njoj...što misliš da je..žena pita jesi čuo za ionizirane kuglice koje neke žene koriste za pranje veša..umjesto praška..i navodno radi..

mali grizzly
15.05.2011., 18:15
Ovo s dozirnim kuglama je plod istraživanja vodećih proizvođača deterdženata, a i logično je da kad se stavi izravno u bubanj da djeluje većom koncentracijom iz središta bubnja i još se može povećati koncentracija tako da se neki vrlo prljav komad rublja obavije oko kugle.

"Ionizirajuće" kugle su pak "navlakuša" za džirlo tipove...

Što se tiče lupkanja - gornji poklopac nije dio garancije odnosno sve moderne perilice mogu ići u podugradnju kad se skine gornji poklopac. Tako da ga možete sami skidati i postavljati do mile volje.

U konkretnom slučaju, pokušajte prvo staviti gumene podloške pod vijke ili na neki sličan način prigušiti povremenu vibraciju. Ako ne bi bilo dostatno, onda bi se negdje trebali osvrnuti za što tanjom mineralnom vunom. Na građ. stovarištima ima 1 cm pa deblje, a vama bi trebala pola cm ili čak samo 3 mm debela mineralna vuna.

Ona se koristi u sferi bijele tehnike kao zvučni izolator i nije zapaljiva. Pitajte prodavače u uradi sam centrima da li su vidjeli posve tanku i tko je dobavljač.

Pa onda zalijepite s donje strane o gornju plohu perilice i da vidimo hoće ili neće onda lupkati!

Elle Vk
15.05.2011., 20:18
Ima li netko Gorenje Simplicity perilicu ? Kako ste zadovoljni?

asani
16.05.2011., 01:19
mali grizzly :w,

kakve su ove LG steam direct drive perilice?
razmatramo model LG F 1480 QDS - jedan od modela steam direct drive pa ako imas nesto reci vezano za tu tehnologiju mnogo bi nam pomoglo.

nasli smo ovo: http://e2cast.tistory.com/4514
:ne zna:

cekamo da nam jave cijenu i za bosch 1400 obrt., 8 kg, ecosilence drive, ali ocekujemo da ce biti znatno skuplja od ovog lg modela...vidjecemo.

i za panasonic prikupljamo jos informacija...

mali grizzly
16.05.2011., 07:47
Bio sam baš nešto bolestan kad su se učila ta slova u OŠ!


http://www.youtube.com/watch?v=n2MCSUi-3XE

Tu gore imate nekoliko prikaza te Steam tehnologije LG za osvježavanje odjevnih predmeta i kako sam muško, i u duši neuredno muško, ne znam baš ocijeniti da li to ima važnost što se tiče urednog izgleda kasnije odnosno kako to izgleda uživo nakon osvježavanja parom.

Usput budi rečeno, ne bacajte previše novca za perilicu jer je trenutno najviše pametna kombinacija dolje neka perilica u razredu 500 eura (npr. taj Panasonic s 1200 okr./min i 8 kg je nevjerojatna vrijednost za te novce) - gore pak potrošite malo više novca i kupite neku sušilicu s toplinskom pumpom koje su dosta skuplje od klasičnih sušilica, ali troše samo 1/3 elek. energije.

U RH je najviše jeftina Bloomberg za cca 650 eura, a imaju ih još i Bosch (cca 1400 eura), Miele (preko 2000 eura) i AEG (nešto iznad 1000 eura).
Onda ne treba ni super brza centrifuga niti ono baš skupa perilica!

Kad se zbroji i oduzme, to je trenutno kombinacija iz snova za niz godina!

asani
16.05.2011., 08:54
:rofl: :rofl: :rofl: nasmijah se dobro
pa ja sam nesto u tekstu "skontala" preko google prevodioca :) kao biva prva po odabiru od strane nekakvih klubova potrosaca u svedskoj, u danskoj, ... ne znam sad sta to nama ovdje znaci.
inace ne mogu da nadjem iskustva po nasim (rs, hr, ba) forumima niti reviewsa po stranim forumima...jedino ovo na korejskom :ne zna:

uglavnom, odnos cijena je sljedeci:
- bosch WAS24462 1200 obrt, 8 kg, ecosilence drive - 777 eura (made in germany - pise na metalnoj plocici)
- panasonic NA-148VA2 1400 obrt, 8 kg, motor bez cetkica - 663 eura (popust do 17.5.2011.god - do sutra - 15 % = 563 eura) - prodavnica je malo poznata u sarajevu pa ne znam kakvi su u smislu eventualno nekih problema
- lg F1481TDP 1400 obrt, 8 kg, DD (nije steam) - 606 eura (made in china - pise na metalnoj plocici)

e sad NAPOMENE:
- lg F1480QDS 1400 obrt, 7 kg, steam DD - 730 eura (made in korea) (imaju u ponudi, mene privlaci sto je koreanski prizvod i npr. zanimljiva mi je refresh opcija jer znam da se na paru jako lijepo mogu ispeglati npr. muske kosulje :D ,dosta funkcija susilice mi se cini da obavlja ova masina ili su to samo moje silne zelje i naravno ne znam da li je tacno sve to sto pozitivno pise u katalogu i na reklamama jer nema iskustava na netu)
- prodavac mi je obecao javiti cijenu za bosch WAS28448ME 1400 obrt, 8 kg, ecosilence drive kako bih dobila uporedivost sa ostale dvije gore navedene masine i to bi bila skuplja varijanta boscha
- panasonic me brine u smislu servisa jer je malo tih masina na redovnoj ponudi...nemam gdje da odem da pogledam tu masinu nego bi je morala naruciti i cekati da dodje...
- i naravno brine me da li bilo koju susilicu mogu staviti na bilo koju perilicu jer ne znam da li smo spretni da odradimo onaj tvoj prijedlog podugradnje...vezano za to pitala sam da li imaju lg susilicu rekose mi da ne postoji i natjerala sam ih da provjere kolko bi kostalo da stave to u ponudu jer znam da postoji...bosch susilica ima dosta u ponudi, a panasonic nisam pitala, ne znam da li ih rade uopste...

asani
16.05.2011., 09:06
i da...bas sam juce citala na ranijim stranicama ove teme tvoju preporuku vezano za susilice sa toplinskim pumpama i hvala :s sto si nam to pisao jer sam se bas pitala kakve su te susilice obzirom da sam vidjela da ih npr. bosch ima u ponudi...i blomberg

susilica moze pricekati definitivno sto se nas tice ali moramo imati na umu da nam je na raspolaganju 172-173 cm visine i da postoji mogucnost stavljanja odabrane susilice na odabranu perilicu...da nam perilica ne bude ogranicavajuci faktor - mjerili smo visinu svake perilice i ne prelazi 85 cm ali tu ide i nekakva guma i mozda jos nesto...ili odraditi onaj tvoj prijedlog koji se valjda uklapa u 172 cm :ne zna:

mali grizzly
16.05.2011., 09:40
Što se tiče trgovine i reputacije, samo je briga da li je original zapakirana Panasonic (Matsuhita) ili ne. Naravno, ako je avansno plaćanje onda imate i brigu hoće/neće isporučiti, ali to se isto muški da riješiti...

Panasonic s 1400 okr./min za 563 eura - uopće nemojte dalje gledati. Sve od Panasonica napravljeno prvenstveno da se ne kvari i oni imaju reputaciju u bilo kojoj sferi baš takvu. Priupitajte nekog lokalnog servisera klima za Panasonic ili RTV servisera. Šanse da ode nešto u garantnom roku su minimalne jer tko si to može na dugi rok priuštiti i oni to rade stvarno da bude pouzdano...

Da ne duljim - u RH perilice počinju s cca 250 eura, oni stvarno bazični modeli tipa Beko.

Za duplo veću svotu pak dobijete skoro pa neki Space Shuttle - 8 kg golemu od Panasonica! Tko bi više poželio...

Tu si onda ušparajte za sušilicu s toplinskom pumpom jer recimo AEG (dio Electrolux) je u RH na granici 1000 eura pa još neki popustić ili izložbeni primjerak i riješili ste se briga za niz godina.

Ona podugradnja - to vam svaki stolar može lakoćom napraviti i ne treba čak ni puno materijala odnosno radnih ploča za kuhinje ima posvuda i doista su masiva. Onda nek vam izmjeri oko perilice prazan prostor i može se čak i neka polica sklepati ili ormarić za ručnike ukoliko je niša 95 cm. Pa ne mora tiplati u zid nego stavi na ormarić po mjeri, zalijepi odozgo i nema brige da to ne bi držalo sušilicu. S pločom dobijete na visini cca 15 mm netto jer skinete gornju plohu perilice (cca 2 do 2,5 cm) i onda umjesto toga ide 38 mm kuhinjska radna ploha. Ali nemate onda više briga s kompatibilnim konzolama koje sigurno dosta koštaju jer je to onako i malo šminkerski pa napale cijenu...

drT
16.05.2011., 14:24
U Elipsu u Arena Centru imate Panasonic perilicu sa 1600 okretaja na akciji za 4100kn, mislim da je to jedna od ove dvije, redovna cijena je preko 5k kuna. http://www.elipso.hr/bijela-tehnika/perilice-rublja/PAN-NA_168VX2WEE/
http://www.elipso.hr/bijela-tehnika/perilice-rublja/PAN-NA_168VX2WGN/

Gingerina
18.05.2011., 09:58
Kupila sam ovu perilicu, rabljenu. I sad ne nalazim nigdje na netu što znače treći i četvrti gumbić s lijeva - simbol kadice. U jednoj kadici kao tuš, a u drugoj kadici malo vode pri dnu. Tko ima ovaj model, znat će kako to izgleda.

Dakle, pitanje je zna li tko čemu služe ti gumbići?

Unaprijed hvala!

WA63121
18.05.2011., 15:38
Simbol kadice s tušem - bolje ispiranje -> aquaplus
Simbol kadice s malo vode na dnu - zaustavljanje ispiranja - pumpa stop -> rublje ostaje u zadnjoj vodi ispiranja.

vixen
18.05.2011., 17:52
Kupili smo Bosch vešmašinu WAA24163BY i prezadovoljni smo. Jedini problem je što nikako ne možemo skužiti (nije ni navedeno u uputama) kako isključiti centrifugu? :ne zna:

mali grizzly
18.05.2011., 19:04
Teško mi procijeniti po online slikama, ali čini mi se da su treći gumb zamijenili s Aqua Plus funkcijom odnosno da je tamo moguće povisiti vodostaj i omogućiti bolje ispiranje.

Tako da pogledajte što piše za taj treći okrugli gumb iznad kojeg je piktogram posude pune vode - izgleda da je to sada umjesto isklj. centrifuge...

Osim toga, na poziciji 5 h programatora ima RINSE program i pogledajte u uputama da li je to samo ispiranje ili pak ispiranje s završnom centrifugom.

Usput budi rečeno, 65 dB piše u nekim uputama za taj stroj kad tumba rublje što je dosta glasno i pretpostavljam da nema zvučne izolacije.

vixen
18.05.2011., 19:07
Hvala. Pogledat ću :)


Usput budi rečeno, 65 dB piše u nekim uputama za taj stroj kad tumba rublje što je dosta glasno i pretpostavljam da nema zvučne izolacije.

Nismo vodili računa o decibelima jer držimo mašinu na tavanu i niš se ne čuje odozgo. :ne zna:

mali grizzly
18.05.2011., 19:17
Što su stvarno vrhunske vrijednosti za glasnoću perilice, a danas je poželjno 50/70 dB. Ali, ako vas ne smeta (ni susjede!) onda je sve OK! U Njemačkoj, Švedskoj i Italiji zabilježeni međususjedski sporovi zbog perilica koje rade noću kad je struja jeftinija pa se danas više pazi na to nego prije desetak godina.

Imate gumb 600/1200 okr./min i kad je ljeto/kasno proljeće/rana jesen i rublje se može sušiti na užadi - smanjite brzinu centrifuge na 600 jer to na duge staze štedi ležajeve i semering.

Vrijedi za sve perilice!

vixen
19.05.2011., 10:54
Osim toga, na poziciji 5 h programatora ima RINSE program i pogledajte u uputama da li je to samo ispiranje ili pak ispiranje s završnom centrifugom.


Pokraj piktograma s posudom vode piše da je ispiranje s centrifugom nakon toga.
Kod sljedećeg pranja ću pritisnuti taj gumb. Ako mi i dalje bude centrifugiralo, ići ću pitat prodavača u čemu je kvaka :ne zna:

mali grizzly
19.05.2011., 11:29
http://www.bosch-home.com/hr/

Ako oni u ZG predstavništvu ne znaju, tražite neka e-mailom kontaktiraju BSH tvornicu gdje se proizvode perilice.

baballu
19.05.2011., 14:38
Prije svega hvala na savjetu da odkantam Gorenje jer kad je došla Bosch-ova WAE20467ME te kad smo ju isprobali, shvatili smo da nismo pogrješili.
Iskreno rečeno mislio sam da će biti nešto glasnija, ali prede ko mače nasprem one stare. Naravno kad se sprema na centrifugu onda više "iritira" onaj fijućkavi zvuk ali uz zatvorena vrata kupaone nije problem..
Ipak me zanima... znam da ste bili rekli da u većim trvovačkim centrima ima nekakve gume koja se može dolje postaviti ili ako se ne varam mineralna vuna.
Na koji način ju mogu postaviti, koliko se perilica može nagnuti (da li moram vraćati osigurače prije).
Malo me iskreno čudi da kad sam bio prije 6-7godina uzo Candy, uz nju sam dobio originalni komad te mineralne vune koji sam nataknuo ko rukavicu i to je to.
Kasnije je došla (i brzo otišla he he he) Whirpool koja to nije imala, i sad je to Bosch perilica koja je također došla bez toga...

Bang
19.05.2011., 14:41
Moze li netko od poznavatelja kucanskih uređaja a posebno perilica rublja postaviti na ovu temu trenutnu Best Buy kupnju u HR po cjenovnim kategorijama i proizvođacima perilica za rublje i tako pomoci potencijalnim kupcima u izboru za kupnju nove perilice???????????'

Npr. :

Best Buy kupnja do 2000 KN

1: Zanussi ZWF1000M
2: Samsung WF8508NMW8
3: ???

Best Buy kupnja 2000-3000 kn
1:
2:
3:

itd.....itd.

mali grizzly
19.05.2011., 14:53
date da vam ispile tamo (besplatno!) na mjeru vaše perilice.

Bolje rečeno, prethodno kod kuće izmjerite dubinu i širinu perilice te samo date te mjere radniku koji pili iverice i kuhinjske plohe.

Ta podloga je onako elastične naravi, a što nije baš lako za piliti ili rezati jer se ugiba pod nožem ili pilom pa najbolje da oni to tamo riješe na profi cirkularu...

Kad dođete u stan ili kuću, onda uzmete nož ili ubodnu pilu i samo otkinete kuteve podloge tako da perilica i dalje stoji nogicama na tvrdoj podlozi, a što je važno za stabilnost kad diže centrifuga broj okretaja. Što se tiče zvučne dimenzije, bilo bi bolje da su i nogice na elastičnoj podlozi jer bi onda još bolje prigušila zvuk, ali nije to odveć pametno što se tiče trešnje i njihanja jer perilice nisu projektirane za mekane podloge.

Ili, ako ste ono baš fanatik, onda ubodnom pilom izrežite sitne krugove za nogice.

Kad je sve napravljeno, zamolite nekog od ukućana da malo odigne stroj na jednu i na drugu stranu pa podbacite podlogu pod perilicu.

baballu
19.05.2011., 15:28
Ok, tako ću i napraviti!!!
Jedino me zanima..... dali je protok "svježeg" zraka nužan za hlađenje motora?
Mašina je odozada totalno zatvorena čak ima orginalne čepove za rupe kada sam odšarafio osigurače. Odozdo (koliko sam uspio vidjeti) nije kompletan "pod" otvoren (DxŠ), nego samo centralni dio!! Negdje 30x30, možda nešto više. Frka me da ne bi zbog zatvaranja došlo do pregrijavanja motora pa da ne ode ili da zbog tog se nešto zezne nakon nekog vremena korištenja perilice...?
I da!!! Da li vlaga tj. para koja se stvara u kupaoni npr. prilikom tuširanja šteti elektronici?

mali grizzly
19.05.2011., 18:59
Unutar perilice ima najmanje pola m3 zraka i to je više nego dostatno za hlađenje motora, koji ionako ima temp. zaštitu...

Uopće ne brinite oko tog aspekta!

Što se tiče vlage, prigodom tuširanja se velika količina toplijeg vlažnog zraka odiže prema stropu i perilica je toga pošteđena, naravno ako nije izravno pošpricana.

Eventualno može nakon nekoliko godina tu i tamo pojaviti se koja mrljica od hrđe na vanjskom oplošju perilice.

sonik3
19.05.2011., 19:42
Pozdrav .....
Peremo i dalje sa kuglom u bubnju i senzor se ne pali ali perilica kad zavrsi sa cijelim ciklusom i prodje vrijeme koje je na displayu tarda se odjednom produzi ciklus za jos 20-30 min. Jel to kvar? Ali bas svaki put produzi a prije to nije radio.

mali grizzly
19.05.2011., 20:09
Inače, originalno to znači zbunjena logika - i bukvalno se to i zbiva, da su svi manje više zbunjeni s tim "zaključivanjem" preko senzora...

Onako ugrubo, rekao bih da aktivira dodatan niz ispiranja - što nikako ne može škoditi jer u nedavnom brit. testu par desetaka perilica, samo tri su ispirale kako treba.

Znači, ako u tom extra time uzima samo vodu i centrifugira i tako nekoliko puta, čini nešto korisno za zdravlje obitelji. Imperativ je danas prati/ispirati s minimalnim količnama vode, koje se kreću oko 40 L po ciklusu - nekad (krajem 80-ih) su perilice trošile i 80 L po ciklusu. Voda nema alternative kad se radi o ispiranju tragova deterdženata i pustite samo neka radi u tom režimu, ako nema nekih popratnih čudnih zbivanja.

sonik3
19.05.2011., 20:40
hvala ...još uvijek peremo jedno pranje bez veša i voda se još uvijek pjeni na početku a pazimo na prašak...i senzor blinka ....jel bi pomogla soda ili nešto da nestane pjena u mašini???

mali grizzly
19.05.2011., 21:19
Odnosno bilo je nekih pokušaja da se preko dodataka za pjenu (foam booster) napravi "jastuk" za vunene i vrlo skupe dizajnerske predmete u perilici, da ne lupaju po metalnom zidu. Koliko mi znano, Henkel (Perwool) je jedno vrijeme to čak i oglašavao, ali da li se još drže te koncepcije, ne znam...

Inače, pjena nastaje na granici zrak-tenzid i odraz je smanjene površinske napetosti vode na gornjoj, dakle za pranje tkanine, nebitnoj strani. OK, ona je nedvojbeno indikator da još ima tragova deterdženta u vodi, ali gledano sa strane funkcije - pjena je posve izlišna stvar za samo pranje tekstila, osim te gore spomenute inovacije (koja tangira abrazivna oštećenja tekstila u dodiru s bubnjem, ne pranje).

Znam da zvuči glupo, ali prijeđite na Ariel jer je to vjerojatno neki referentni deterdžent prema kojem je namještana fuzzy logics i možda je uzrok zbunjozi ponašanja i što jeftiniji deterdžent ima ponešto drugačije tenzide. Pa ako perete Ariel praškom, onda bar možete prekrižiti faktor deterdženta.

U naravi stvari, što dojavljuju senzori i kako ide tijek pranja je manje više nebitno za korisnika pa ako perilica ide u dodatna ispiranja, blinkaju senzori ili pak slične nelogičnosti - gledajte samo krajnji rezultat, tj. kako je oprano!

Radi lakše orijentacije, evo mojih dozaža za 5 kg:

Bijelo rublje na 60 C - Ariel Complete Pro 7 nešto manje od 100 g (1 cm ispod ruba dozirne kugle)

Šareno rublje na 40 C - pola dozirne kugle Persil Gel

Osjetljivo rublje na 30 ili 40 C, pola punjenja stroja (ne smije se puniti do kraja bubanj u toj situaciji) - pola zelenog čepa Dreft (Procter & Gamble) ili pola rozog čepa Perwool Delicate (Reckitt Benckiser)

Bude dobro oprano, bez većih zamjerki, izuzevši ekstremne ljetne vrućine kad sportska odjeća ili znojavi pamuk obično traži dodatno pranje na 40 C gel deterdžentom ili se onda ipak mora staviti prašak i za šareno jer kad ima zeolit (mineral koji imaju samo praškovi), ipak bolje odstrani neugodne mirise.

FED
19.05.2011., 22:22
Kako umetati ispravno ove tekuće deterdžente ako mašina nema zasebnu posudu za njih (kao dodatak u posudici za glavno pranje)?
Ja ih jednostavno ulijem, i odmah isti ode prema kadi... no ne znam je li to ok.
U principu sam odlučio prijeći samo na tekuće deterdžente baš zbog zeolita i bijeljenja, tj. gubitka boja i sl...

mali grizzly
19.05.2011., 22:44
Zato su i bili koncipirani da se iz dozir kugle još nalije malo po mrljama i onda s preostalim sadržajem dozir kugle se sve hitne na pranje u bubanj.

Zeolit nema veze s bojama u izravnoj vezi nego neizravno, ostavlja bjelkaste tragove na obojanom tekstilu jer se radi o mineralnom sastojku. S druge strane, nezamjenjiv jer ima niz funkcija i zato je s druge strane glupo prati bijelo s deterdžentima koji nemaju zeolit, izuzevši alergičare. Ispitivanja u Njemačkoj su pokazala da gel/tekući slabije peru bijelo od praškastih - i zbog nedostatka zeolita, ali i zbog toga jer su optički izbjeljivači daleko slabije postojani u gel/tekućim. Tako da ostavite prašak za bijelo jer tamo ima same pluseve!

Što više deterdženata dodajete preko dozir kugle izravno u bubanj - više ćete uštedjeti na njima jer to ima niz prednosti, od rastuće koncentracije iz centra bubnja do toga da se ne gubi ni malo deterdženta, a za ovo posljednje pogledajte ostatke u ladici i pretpostavite koliko još zaostane duž crijeva. A ako je stara perilica, redovito ima velikih problema s ispiranjem ladice.

FED
19.05.2011., 22:59
Baš sam tako i zamislio. Bijelo, i njemu slično praškom, a drugo tekućim. Inače je osim sportske robe drugo u 99% slučajeva tek malo mirisa dobilo, nego li se baš uprljalo.
Dozir kugla je čep tekućeg deterdženta?
Dakle, ravno u bubanj prije rublja i to je to?
O zadržavanju tekućeg det. uz crijeva sam baš i sam pomislio (zadržava se i praškasti).

mali grizzly
20.05.2011., 09:56
http://www.miele.de/de/haushalt/produkte/1141_44144.htm


ili pak rješenje Bosch/Siemens grupacije s ladicom koja ima unutar sebe spremnik za 20 doza tekućeg deterdženta i onda to fuzzy logics sama dozira, shodno uprljanju aktualne ture rublja koje se stavi unutra.

Međutim, s time se dobije na komforu i valjda se dobro odmjeri doza, ali nisu riješili problem zaostajanja gel/tekućih u sferi bijelog rublja jer su tamo oni u prašku bez konkurencije.

Za sada, držite se sugestije proizvođača odnosno svi tekući/gel iz ponude Henkel (brandovi Persil, Rex, Weisse Riese i dr.) imaju na čepu nataknutu dozir kuglu i time vam proizvođač preporučuje da ih koristite preko dozirne kugle, hitnete u bubanj i to je to.

Gel/tekući su naročito zgodni i za prethodno tapkanje mrlja, npr. ovratnici i dr.

Gingerina
20.05.2011., 10:14
Simbol kadice s tušem - bolje ispiranje -> aquaplus
Simbol kadice s malo vode na dnu - zaustavljanje ispiranja - pumpa stop -> rublje ostaje u zadnjoj vodi ispiranja.

Puno hvala - znači ta dva gumbića i ne trebam dirati, ako hoću da bude normalno vode - nit više nit manje nego standardno? Nije mi jasna njihova upotreba. U prošloj perilici sam imala gumbić za pranje u manje vode kojeg sam upotrebljavala ako bih prala jako malo veša.

Iva_st
20.05.2011., 11:47
[url]
Za sada, držite se sugestije proizvođača odnosno svi tekući/gel iz ponude Henkel (brandovi Persil, Rex, Weisse Riese i dr.) imaju na čepu nataknutu dozir kuglu i time vam proizvođač preporučuje da ih koristite preko dozirne kugle, hitnete u bubanj i to je to.

Gel/tekući su naročito zgodni i za prethodno tapkanje mrlja, npr. ovratnici i dr.

ista je stvar i ako se gel stavi bez dozir kugle direktno u bubanj s odjećom ili nije?:misli:

mali grizzly
20.05.2011., 12:01
Ne treba čekati dok se otope kao što je slučaj s praškastim, što recimo nije bitno toliko u dugim programima za bijelo rublje, ali je kad se radi o kratkim za šareno. Dodatna prednost je što omogućavaju ciljano nanošenje na mrlje odnosno tamo gdje baš treba deterdženta, ta zona dobije veliku koncentraciju i još se može ostaviti neko vrijeme da se mrlja natapa. Kasnije i taj dio deterdženta pere i drugo rublje.

Isto je da li stavili u dozir kuglu ili hitnuli izravno u bubanj jer se ionako prvim zapljuskivanjem vode aktivira ta doza deterdženta. Dozir kugla je samo da se olakša mjerenje potrebne količine, nema ona po sebi neki dodatni učinak.

ExCenTric
20.05.2011., 12:50
a kakva je to dozirna kugla?
kupujemo zeleni perwoll i s njim se pere sve osim bijelog.
Dosad smo stavljali taj perwoll u posudicu za prašak.
Kolko treba tog perwolla za veš koji nije jako zamazan?
Gorenje perilica s gornjim punjenjem je u igri

mali grizzly
20.05.2011., 12:56
u gel obliku odnosno tamo je stavljena baš zato da bi potrošači upotrebljavali gel deterdžente preko dozir kugle.

Nema veze da li je s gornjim ili prednjim punjenjem perilica jer se dozir kugla stavlja izravno u bubanj i ima zaobljene bridove tako da ne oštećuje rublje, a onaj "navoj" joj daje čvrstoću da odolijeva tumbanju rublja što se tiče pritiska.

Kupite recimo Persil Color gel, a što je po mom mišljenju najbolji trenutno izbor za šareno i sportsku odjeću - odmah dobijete i dozir kuglu i za sve ostale praškaste i tekuće deterdžente.

P.S. Gorenje nikad nije proizvelo perilicu s gornjim punjenjem i to je u stvarnosti perilica nekog drugog proizvođača, samo s naljepnicom Gorenje

ExCenTric
20.05.2011., 13:09
čekajte, jel ta kugla zapravo čep? vidim da perwoll i persil imaju iste čepove.

Ma nije bitno ko je proizvel perilicu. Mi smo prezadovoljni

asani
20.05.2011., 15:51
:w

jos nismo kupili perilicu :rolleyes:

problem je nastao jer zelimo placati na rate preko kartice i to mijenja cijenu panasonic perilice...akcija jos traje ali se odnosi na placanje gotovinom.

uvazavajuci placanje na rate 12 mjeseci, cijene su:
- bosch WAS28448ME 1400 obrt, 8 kg, ecosilence drive - 844 eura (rata 70 eura) - A-30%/A/B - 1,03 kWh
- panasonic NA-148VA2 1400 obrt, 8 kg, motor bez cetkica - 702 eura (rata 59 eura) - A-30%/A/B - 1,03 kWh
- lg F1481TDP 1400 obrt, 8 kg, DD (nije steam) - 606 eura (rata 51 eura) - A-20%/A/A - 1,2 kWh
(mali grizzly, zasto lg perilica ima energetsku naljepnicu A-20%/A/A za razliku od ostale dvije i sta to znaci u praksi :ne zna: nije mi jasno jer imaju isto obrtaja i kila)

dodatni zanimljivi modeli:
- lg F1480QDS 1400 obrt, 7 kg, steam DD - 730 eura (rata 61 eura) - A-30%/A/A (ako se odlucimo za lg, da li radije uzeti ovaj model sa parom?) - 0,91 kWh
- bosch WAS24462 1200 obrt, 8 kg, ecosilence drive - 777 eura (rata 65 eura) - A-30%/A/B (ako se odlucimo za bosch mozda je ova sa 1200 obrt dovoljna :ne zna:) - 1,03 kWh
- panasonic NA - 168VX2 1600 obrt, 8 kg, motor bez cetkica - 861 eura (rata 72 eura) - A-30%/A/A - 1,03 kWh

mali grizzly, da li si i dalje za panasonic i koji? ili imas neko novo misljenje i prijedlog?

ostali forumasi, dajte svoje misljenje, iskustva ... :s

bosch nas privlaci jer imaju veliki izbor susilica za staviti na perilicu...panasonic jer je panasonic...lg jer ima paru i mnogo je zastupljen...:ne zna:

mali grizzly
20.05.2011., 16:54
Ništa ne dobijete bitno, a razlika u cijeni zna biti drastična...

Primjerice, razlika 1200 okr./min i 1600 okr./min je negdje oko 10 % odnosno prve ostavljaju oko 50 % vlage u rublju, a ove iz 1600 premium klase ostavljaju 40 %. Dakako, to je općenita usporedba i ne tangira različite fi bubnjeva nego pod uvjetom da je isti fi bubnja. Ništa preveć značajno niste dobili, a strmo im raste cijena.

Tako da ste za moj ukus malo previsoko otišli s cijenama i ne znam gdje bi tu bilo neko opravdanje jer već za 400 do 500 eura dobijete perilice koje će raditi niz godina, a imaju sve bitno.

Što se tiče AAA:
Prvo slovo - opća energ. učinkovitost perilice (koliko kWh za ciklus prema kg opranog i centrifugiranog rublja)
Drugo slovo - učinkovitost otklanjanja mrlja
Treće slovo - učinkovitost centrifugiranja.


Norme se mijenaju jer se računa prosjek aparata za dotično godište i onda se postavljaju kriteriji za A, B razred shodno prosječnim brojkama. Ne sjećam se točno, ta ispitivanja vrši neovisni nizozemski institut za sve EU proizvođače u Europi, ali mislim da je A razred definiran kao 44 % bolji od prosjeka te godine.

A-10 % bi onda značilo da ne samo da zadovoljaju nominaciju za A razred nego su još i 10 % bolji, a A-30 % znači da su prešišali normu za A razred za još 30 %.
Panasonic recimo ima malo ukošenu os bubnja (10 stupnjeva) i onda špara vodu jer je jezerce vode više prema otraga, a ima najviše napredno tumbanje rublja trenutno na svijetu i do maksimuma iskorištava taj nizak vodostaj.
Neki drugi proizvođači i s horizontalnom osi dostižu A-20 % normu.

Ne znam kolika je cijena novca u Sarajevu, ali mislim da vam se ne isplati ulaziti u taj svijet perilica iznad 600-700 eura - bolje nekako zboksati sumu preko kreditnog aranžmana banke ili obročno na kreditnu karticu.

Bosch Eco Silence Drive su odlučujuće preskupi jer sve najbolje o tim njihovim motorima, ali to je trenutno vraški napaljena cijena.

karlito
20.05.2011., 22:26
Moze li netko od poznavatelja kucanskih uređaja a posebno perilica rublja postaviti na ovu temu trenutnu Best Buy kupnju u HR po cjenovnim kategorijama i proizvođacima perilica za rublje i tako pomoci potencijalnim kupcima u izboru za kupnju nove perilice???????????'

Npr. :

Best Buy kupnja do 2000 KN

1: Zanussi ZWF1000M
2: Samsung WF8508NMW8
3: ???

Best Buy kupnja 2000-3000 kn
1:
2:
3:

itd.....itd.


i mene zanima best buy kupnja.....:top:

hvaaaala

Fantomlat
20.05.2011., 22:39
:w

jos nismo kupili perilicu :rolleyes:

problem je nastao jer zelimo placati na rate preko kartice i to mijenja cijenu panasonic perilice...akcija jos traje ali se odnosi na placanje gotovinom.

uvazavajuci placanje na rate 12 mjeseci, cijene su:
- bosch WAS28448ME 1400 obrt, 8 kg, ecosilence drive - 844 eura (rata 70 eura) - A-30%/A/B - 1,03 kWh
- panasonic NA-148VA2 1400 obrt, 8 kg, motor bez cetkica - 702 eura (rata 59 eura) - A-30%/A/B - 1,03 kWh
- lg F1481TDP 1400 obrt, 8 kg, DD (nije steam) - 606 eura (rata 51 eura) - A-20%/A/A - 1,2 kWh
(mali grizzly, zasto lg perilica ima energetsku naljepnicu A-20%/A/A za razliku od ostale dvije i sta to znaci u praksi :ne zna: nije mi jasno jer imaju isto obrtaja i kila)

dodatni zanimljivi modeli:
- lg F1480QDS 1400 obrt, 7 kg, steam DD - 730 eura (rata 61 eura) - A-30%/A/A (ako se odlucimo za lg, da li radije uzeti ovaj model sa parom?) - 0,91 kWh
- bosch WAS24462 1200 obrt, 8 kg, ecosilence drive - 777 eura (rata 65 eura) - A-30%/A/B (ako se odlucimo za bosch mozda je ova sa 1200 obrt dovoljna :ne zna:) - 1,03 kWh
- panasonic NA - 168VX2 1600 obrt, 8 kg, motor bez cetkica - 861 eura (rata 72 eura) - A-30%/A/A - 1,03 kWh

mali grizzly, da li si i dalje za panasonic i koji? ili imas neko novo misljenje i prijedlog?

ostali forumasi, dajte svoje misljenje, iskustva ... :s

bosch nas privlaci jer imaju veliki izbor susilica za staviti na perilicu...panasonic jer je panasonic...lg jer ima paru i mnogo je zastupljen...:ne zna:

Cijena koju ste nedavno istaknuli na akciji ,563€ za Panasonic NA-148VA2 1400 okr/min je daleko najbolja ponuda.To je perilica koju sam nedavno kupio (stajala me za cash baš negdje preračunato oko 565€ ) i ne bih je mijenjao niti za Miele od 1000€.Ova cijena koju ste istaknuli sa kartičnim plaćanjem na rate,ipak je bitno veća,no opet nećete za taj novac dobiti perilicu bolju od te,niti slučajno! Sve ovisi od vašeg planiranog budžeta.
Probajte pogledati da li je dostupan prvi model iz te serije NA 128VA sa 1200okr/min.Radi se o potpunoj istoj perilici ( isti broj programa,ista težina,sve osim broja okretaja centrifuge).Osim toga,ukoliko planirate ići na sušilicu,onda
vama i ne treba veći broj okretaja.Ja koristim kod centrifugiranja opciju od 800okr/min jer to u bubnju od 8 kg je približno adekvatno +30% u odnosu na perilicu sa bubnjem od 5kg tj. preko 1000okr/min.

Inače,niti ja nisam prvotno namjeravao kupiti Panasonic perilicu.Planirao sam potrošiti maksimum od 3000kn,možda i manje,uz pogodnu priliku na akciji.Gledao sam prvenstveno Bosch( imam njihovu suđericu),za koji se zna da ima provjereno kvalitetnu mehaniku,a uostalom uz malog grizzlija ,koji je enciklopedija znanja o perilicama,može se puno naučiti o detaljima.Drugi izbor mi je bio Samsung, iako je trenutno drugi korejski proizvođač,malo i ispred njih.Primarno je bilo da je perilica mehanički pouzdana i da nema previše elektronike.
To je bilo negdje u rujnu,kad sam čitao forum i spremao se polako za ovogodišnju kupovinu.Pratio sam i tada Panasonic perilice,ali je cijena bila puno veća (najniži model iz serije 7kg perilica,startao sa oko 5500kn).
Onda sam negdje sredinom veljače,kad je kupovina postala aktualna,ponovo navratio ovdje da vidim malo što se zbiva jer sam temeljit pri kupovini i volim pročešljati sve dostupne informacije.Tada sam saznao za tu "fatalnu seriju" Panasonic perilica od 8kg sa sjajnim performansama.Cijena je bila toliko dobra,za ono što nudi,da je moj prvotni plan morao biti modificiran.Htio sam prvo uzeti NA 128VA,ali se zakompliciralo i trenutno nije bio dostupan kod web dobavljača ,gdje uvijek kupujem jer su jeftiniji od trgovina,budući da robu isporučuju direktno sa skladišta dobavljača, bez manipulativnih troškova koje imaju u dućanima.Već sam uplatio,ali mi pobjegla zadnja perilica na lageru.I onda sam malo zabrijao i naručio dostupnu NA148VA za malo više novaca.Na
kraju me stajala nekih 300kn više od NA 128VA.Ne samo da sam probio
planirani budžet,nego sam odstupio od plana da uzmem perilicu sa što manje elektronike jer tu zna biti na duže staze,puno neželjenih zapleta.No kako je
to Panasonic,avangarda u elektroničkoj branši i kad se radi o pouzdanosti
elektronike,onda oni na tom polju imaju najveći mogući ugled.I tako sam dobio luksuznu perilicu sa velikim punjenjem 8kg te svim potrebnim komforom.Tako je lako i jednostavno upravljati sa tom perilicom da ne može biti jednostavnije.
Eto,toliko od mene,i za Panasonic perilicu sam spreman dati bezrezervnu preporuku.To svakako ne znači da ne postoje i drugi proizvođači,ali o tome
mogu dati preporuke,zadovoljni vlasnici perilica tih brendova.Možda najbolja
preporuka je onaj njemački test perilica, koji je stavio mali grizzly i gdje se vidi tko je na vrhu hijerarhije.I taj model je još iz prošle serije Panasonic perilica od 7kg.

No posljedica ovog udara Panasonica sa ponudom nesrazmjerne kvalitete u odnosu za novac, na europske i korejske proizvođaće se već vidi.Ne samo da su počeli spuštati cijene većih perilica 7kg,koje su prošle godine bile dosta skuplje,već su lagano počele padati i cijene perilica sa motorima bez četkica,uz ostalo.I oni koji ne kupe Panasonic perilicu,imat će od njih koristi.

asani
21.05.2011., 12:13
hm :misli:

hvala mali grizzly...nije nam do rasipanja definitivno.
svaka od navedenih kombinacija (rata) zahtijeva da se dobro namucimo 12 mjeseci, i ona najniza.
razmisljali smo da se vrijedi malo "stisnuti" ako cemo osvojiti kvalitetnu stvar i tako dodjosmo do ovih visokih vrijednosti perilica...

hvala Fantomlat...upravo nam trebaju iskustva ili da barem ljudi napisu tudja iskustva ako i nemaju neku od ovih perilica...
panasonic NA-128VA nema niko ovdje u sarajevu...odmah smo pitali za tu perilicu i svugdje je odgovor bio "e ta nema"...ne znam zasto :ne zna:
ima izlozena perilica panasonic u jednoj trgovini (poznatijoj u sarajevu) model NA-14VA1 i kosta 434 eura (rata 36 eura) i ona je stvarno jeftina u odnosu na sve ostale koje sam spomenula i poredila sam je sa nekim drugim panasonic modelima:
http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/287749/module/general/compare/products/displayResult.html?p=NA-147VB2&p=NA-14VA1&p=NA-147VB3WGB
i vidim da nema prikaz preostalog vremena, da je manje bucna u odnosu na drugu perilicu sa motorom bez cetkica i ne znam sta je jos razlika...
valjda nam se poremetio sistem vrijednosti istrazujuci pa nam sada ona zvuci jeftina i pitamo se sta joj fali :facepalm:
nema je na web siteu za bih (nasla sam je na britanskom siteu) i to nas je malo zabrinulo u smislu "vise je ne nabavljaju i zasto?"

kako god mozemo jos malo razmisljati...bilo bi nam drago da se javi jos forumasa sa iskustvom sa nekim od pomenutih modela...a ako neko predlaze neki model koji nismo spomenuli rado cemo razmotriti svaki prijedlog :s

mali grizzly
21.05.2011., 16:50
Golema je bitka Panasonic korporacije, kao najviše svestranog jap. proizv. elektroničkih naprava vs korejski divovi LG i Samsung. Kako su ova dva diva globalno sve moćniji, uzimaju mu dio kolača - a LG ima baš "udarnu" snagu u 8 kg perilicama pa je onda razumljivo da su i Panasonic krenuli s 8 kg formatom.
Veće perilice se dosta traže u Sj. Americi i Aziji, a u Europi su još malen postotak prodaje i to vam je razlog zašto ide Panasonic s novim 8 kg formatom jer je LG npr. dosta jak u Vel. Britaniji (tamo tal. marke imaju slabu prođu).

Tako da se ne bih skanjivao kupiti Panasonic 7 kg s 1400 okr./min za 434 eura jer ne vidim da perilici fali nešto bitnog, odnosno da bi se moralo patiti zbog tog manjka. Takva od EU proizvođača prve lige stoji najmanje dvostruko više.

Slobodno kupite, uz vječnu napomenu da sve što je original Panasonic možete bez straha "ubosti" na rasprodajama ili kao izložbeni primjerak, ili čak bez garancije odnosno s malim oštećenjima - oni se ne igraju s kupcima globalno, odnosno prvi imperativ Panasonic je da se ne kvari naprava. Ako je kg riže u Tokiju cca 7 eura, onda zamislite kolika je tamo satnica servisera!

Samo naprijed, zboksajte nekako sumu i kupite bez straha tu 7 kg s 1400 okr./min i sigurno nećete požaliti. Druga je stvar što oni stalno mijenjaju udarnu postavu perilica zbog naguravanja s LG!

DJM
22.05.2011., 01:05
hm :misli:

hvala mali grizzly...nije nam do rasipanja definitivno.
svaka od navedenih kombinacija (rata) zahtijeva da se dobro namucimo 12 mjeseci, i ona najniza.
razmisljali smo da se vrijedi malo "stisnuti" ako cemo osvojiti kvalitetnu stvar i tako dodjosmo do ovih visokih vrijednosti perilica...

hvala Fantomlat...upravo nam trebaju iskustva ili da barem ljudi napisu tudja iskustva ako i nemaju neku od ovih perilica...
panasonic NA-128VA nema niko ovdje u sarajevu...odmah smo pitali za tu perilicu i svugdje je odgovor bio "e ta nema"...ne znam zasto :ne zna:
ima izlozena perilica panasonic u jednoj trgovini (poznatijoj u sarajevu) model NA-14VA1 i kosta 434 eura (rata 36 eura) i ona je stvarno jeftina u odnosu na sve ostale koje sam spomenula i poredila sam je sa nekim drugim panasonic modelima:
http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/287749/module/general/compare/products/displayResult.html?p=NA-147VB2&p= &p=NA-147VB3WGB
i vidim da nema prikaz preostalog vremena, da je manje bucna u odnosu na drugu perilicu sa motorom bez cetkica i ne znam sta je jos razlika...
valjda nam se poremetio sistem vrijednosti istrazujuci pa nam sada ona zvuci jeftina i pitamo se sta joj fali :facepalm:
nema je na web siteu za bih (nasla sam je na britanskom siteu) i to nas je malo zabrinulo u smislu "vise je ne nabavljaju i zasto?"

kako god mozemo jos malo razmisljati...bilo bi nam drago da se javi jos forumasa sa iskustvom sa nekim od pomenutih modela...a ako neko predlaze neki model koji nismo spomenuli rado cemo razmotriti svaki prijedlog :s

Ja imam upravo takvu NA-14VA1 već 8 mjeseci i napravila je cca 100 pranja do sada i sa tim iskustvom mogu ti reći pored ovoga što su ti pobrojali da se ne ponavljam ODI JE ODMAH KUPITI to je najbolja kupovina .......... :top:

A Fantomlat se zbilja potrudi da ti prenese u nekom od prošlih postova kakva testiranja prolazi i o kakvom se kvalitetu radi :)

Fantomlat
22.05.2011., 11:26
hm :misli:

hvala mali grizzly...nije nam do rasipanja definitivno.
svaka od navedenih kombinacija (rata) zahtijeva da se dobro namucimo 12 mjeseci, i ona najniza.
razmisljali smo da se vrijedi malo "stisnuti" ako cemo osvojiti kvalitetnu stvar i tako dodjosmo do ovih visokih vrijednosti perilica...

siteu) i to nas je malo zabrinulo u smislu "vise je ne nabavljaju i zasto?"

kako god mozemo jos malo razmisljati...bilo bi nam drago da se javi jos forumasa sa iskustvom sa nekim od pomenutih modela...a ako neko predlaze neki model koji nismo spomenuli rado cemo razmotriti svaki prijedlog :s

Potpuno se slažem sa malim grizzlijem jer on pozna perilice i općenito
,godinama prati globalnu industriju bijele tehnike te su njegovi savjeti i meni dragocjeni.Inače glede preporuka vani ,imam znance koji su živjeli u Australiji,te jednog frenda koji godinama radi u zemljama zaljeva i kako se sjećam,kad smo se dotakli teme svakodnevnog života i kućne bijele tehnike,Japanci su generalno na tim tržištima zakon, iako ih u zadnje vrijeme Korejci nemilosrdno stišću jer puno ulažu u razvoj.No još uvijek su Japanci za korak ispred.Pamtim i razgovor o klima uređajima,prije nekoliko godina kad mi je frend koji je tada radio u UAE rekao da su iz te domene Japanci najcjenjeniji i najpouzdaniji izbor,od Panasonica pa do Toshibe i Mitsubishija.

NA-14VA1 je model iz prijašnje serije,koja je bila puno skuplja i sjećam se da sam ga prošle godine gledao,pomalo sa čežnjom jer mi bio daleko izvan planiranog budžeta.
Kasnije su cijene pale,kad se pojavila nova serija,sa cijenom u startu, bez konkurencije sa bilo čim na tržištu.
Upravo sam pogledao user manual i to je u osnovi ista perilica,glede izgleda,programa, robusnosti,težine ( mrcina od 85kg netto) i izvedbe ,kao i model NA 148VA.Razlika je samo u količini rublja 7kg vs. 8kg,što je po meni zanemarivo i u tom pokazivaču preostalog vremena.No zato postoje one 3 ikone na displeju,pranje/ispiranje/centrifigiranje/,po kojima se također možete orijentirati.

Za 434€ na 36 rata,to je iznimna ponuda i slutim da je jedini razlog tako niskoj cijeni,to što se radi o modelu iz prijašnje serije koji se vjerovatno više ne proizvodi i zato nije dobavljiv.Pretpostavljam da je vaš sarajevski dobavljač naletio na nekoliko primjeraka,koje je dobio po izrazito povoljnoj cijeni i zato ih uvezao.Važno je samo to da se radi o originalu,da je dobavljač pouzdan i da je sve u redu sa garancijom.Cijena je u toj priči najbolji dio.
Također dobro pogledajte tu perilicu iz svih kutova i ako vam nešto ne bude čisto,tu je mali grizzly,koji će vam dati pravi savjet.Zaključak,ako je sve u redu,nema razloga propustiti takvu priliku jer bolju ne vidim niti blizu, u nekakvim standardnim okvirima.

asani
22.05.2011., 18:38
gledam video na ovom linku:

http://www.youtube.com/user/ad1969it#p/u/9/F0z-mpwzv-s

i ne znam da li je (vezano za prikaz preostalog vremena) greska u specifikaciji ili ovo na video snimku nije ta perilica koja je navedena u naslovu (ili se ne vidi ili ja ne mogu da uhvatim taj dio snimka sa oznakom perilice - moze biti bilo koja panasonic perilica). ako je to na snimku zaista perilica panasonic NA 14VA1 onda ona IMA funkciju prikaza preostalog vremena pranja :ne zna:

Fantomlat :s nasla sam tvoje stare postove...:)
trebali bi svi proizvodjaci perilica da vrse takva ispitivanja :ne zna: ... ocito nije bas tako cim ti istices panasonic u tom smislu

Fantomlat
22.05.2011., 20:45
:top::top:gledam video na ovom linku:

http://www.youtube.com/user/ad1969it#p/u/9/F0z-mpwzv-s

i ne znam da li je (vezano za prikaz preostalog vremena) greska u specifikaciji ili ovo na video snimku nije ta perilica koja je navedena u naslovu (ili se ne vidi ili ja ne mogu da uhvatim taj dio snimka sa oznakom perilice - moze biti bilo koja panasonic perilica). ako je to na snimku zaista perilica panasonic NA 14VA1 onda ona IMA funkciju prikaza preostalog vremena pranja :ne zna:

Fantomlat :s nasla sam tvoje stare postove...:)
trebali bi svi proizvodjaci perilica da vrse takva ispitivanja :ne zna: ... ocito nije bas tako cim ti istices panasonic u tom smislu

Ma naravno da to svi rade jer je to dio razvoja.Ne može se proizvod pustiti na tržište,a da nije prije toga ispitan,inače bi se potkrao nekakav serijski feler koji bi za tu kompaniju bio strašan gubitak.To se često znalo dogoditi u automobilskoj industriji pa i u ovoj branši.Ne znam da li ste ovdje čitali o jednoj seriji Candy perilica,gdje su pucale plastične kade i ta firma zbog toga došla na loš glas iako su te kade nabavljali od drugog proizvođaća.
No kad sam naveo testove koje provodi Panasonic,namjera mi je bila da upozorim one koji ne znaju dovoljno o tim perilicama jer nisu u Europi česte kao npr.Bosch,Candy,Gorenje,LG,Samsung,AEG,Siemens,itd .Radi se o firmi iza koje stoji dugogodišnja tradicija i razvoj, koji ne trpi površan pristup.
Sve se može pokvariti i to se može i na mojoj perilici dogoditi,ali ipak postoje firme koje imaju veći renome,ugled i koje su rigoroznije,nego neke druge,kad se radi o sustavu kontrole kvalitete.Za razliku od nekih,manje uglednih,koje nemaju baš nekakav razvoj,nego više kupuju od drugih proizvođaća i pri tome štede,do onih koji naručuju gotov proizvod i samo lijepe svoje etikete.Recimo ugrubo,postoje kvalitetni dijelovi i manje kvalitetni koji će se prije pokvariti.Određeni proizvođaći sustavno rade na poboljšanju kvalitete pojedinih komponenti i sustava kao cjeline.
Presudni glas na renome proizvođača bijele tehnike,ovisan je o odzivu potrošaća i kako reče ona stara"dobar glas se daleko čuje,a loš još dalje" ! Kad već govorimo o razvoju i rigoroznom pristupu u svrhu kontrole kvalitete,onda je tu još zloglasniji ,svima dobro znani Miele,kojeg osim poznate kvalitete,svi prije zapamte po ekskluzivnim cijenama koje su daleko iznad prosjeka čak i vrhunskih perilica drugih renomiranih proizvođača.MG vam je ovdje puno o tome pisao,tako da ja ne otkrivam toplu vodu jer on ionako o tome zna puno više no što vama i meni treba u životu.Miele je čak i radikalniji po pitanju mehaničke pouzdanosti uređaja.No kad se radi o elektroničkom dijelu perilice,onda tu na duge staze,svakako prednost ima Panasonic.Još samo treba pogledati cijene Miele perilica od npr.7 kg pa usporediti sa cijenom iste kod Panasonica.
Ovime završavam komentiranje o Panasonic perilicama,kao friški kupac jedne od njih jer nemam ništa više za dodati,a svakako pozivam i vlasnike perilica drugih brendova,koji imaju pozitivna iskustva sa kupovinom da iznesu svoje osobna iskustva i daju preporuku.Za to i služi ovaj forum,kao riznica različitih iskustava,dobrih i loših,a koja služe isključivo na korist nama,običnim malim ljudima, da što pametnije i racionalnije utrošimo novac pri kupovini stvari,koje su nam neophodne u svakodnevnom životu.

DJM
22.05.2011., 23:36
gledam video na ovom linku:

http://www.youtube.com/user/ad1969it#p/u/9/F0z-mpwzv-s

i ne znam da li je (vezano za prikaz preostalog vremena) greska u specifikaciji ili ovo na video snimku nije ta perilica koja je navedena u naslovu (ili se ne vidi ili ja ne mogu da uhvatim taj dio snimka sa oznakom perilice - moze biti bilo koja panasonic perilica). ako je to na snimku zaista perilica panasonic NA 14VA1 onda ona IMA funkciju prikaza preostalog vremena pranja :ne zna:

Fantomlat :s nasla sam tvoje stare postove...:)
trebali bi svi proizvodjaci perilica da vrse takva ispitivanja :ne zna: ... ocito nije bas tako cim ti istices panasonic u tom smislu

Panasonic NA 14VA1 ima funkciju preostalog vremena pranja tj. prikazuje uvijek koliko ima do kraja ciklusa kao i u kojoj se fazi trenutno nalazi ( pranje ispiranje i centrifuga) to je dostupno na displeju i veoma precizno i varira od količine veša stavljenog u bubanj.
Isto tako ima i funkciju timer-a, točnije odgode početka pranja isto sve na displeju znači sve funkcije displeja ima kao i nove samo što je razlika ovaj displej je crveno osvijetljen ,a kod novih plavo.
Radi se i o istoj dimenziji bubnja u milimetar pa stoga mi nije baš najjasnije zašto je ova deklarisana na 7 kg. a nove na 8 kg. , a radi se o istom bubnju a vjerojatno i o istim ležajevima i motoru.
U svakom slučaju sve preporuke sada se ponavljam ,ali eto vjeruj grupi prezadovoljnih korisnika i za cijenu kada sam je ja kupio bila je na akciji i koštala je oko 460 eur proračunato iz kuna.

Fantomlat
23.05.2011., 07:51
Panasonic NA 14VA1 ima funkciju preostalog vremena pranja tj. prikazuje uvijek koliko ima do kraja ciklusa kao i u kojoj se fazi trenutno nalazi ( pranje ispiranje i centrifuga) to je dostupno na displeju i veoma precizno i varira od količine veša stavljenog u bubanj.
Isto tako ima i funkciju timer-a, točnije odgode početka pranja isto sve na displeju znači sve funkcije displeja ima kao i nove samo što je razlika ovaj displej je crveno osvijetljen ,a kod novih plavo.
Radi se i o istoj dimenziji bubnja u milimetar pa stoga mi nije baš najjasnije zašto je ova deklarisana na 7 kg. a nove na 8 kg. , a radi se o istom bubnju a vjerojatno i o istim ležajevima i motoru.
U svakom slučaju sve preporuke sada se ponavljam ,ali eto vjeruj grupi prezadovoljnih korisnika i za cijenu kada sam je ja kupio bila je na akciji i koštala je oko 460 eur proračunato iz kuna.

Očito da je bio nesporazum oko tog detalja sa displejom i da je krivo prenesena informacija.Glede bubnja,vjerovatno je 7kg bila neka konzervativna
procjena,koja je u novoj seriji ispravljena.Slažem se da se uglavnom radi o istoj perilici,osim možda,osim što sam primjetio,da su osnovni programi na onom glavnom gumbu,malo drugačije razmješteni.Npr. na video spotu,program Quick 60 kod NA 147V1,nalazi se lijevoj strani,a kod mene na desnoj.No to su samo sitne razlike.

DJM
23.05.2011., 19:44
Očito da je bio nesporazum oko tog detalja sa displejom i da je krivo prenesena informacija.Glede bubnja,vjerovatno je 7kg bila neka konzervativna
procjena,koja je u novoj seriji ispravljena.Slažem se da se uglavnom radi o istoj perilici,osim možda,osim što sam primjetio,da su osnovni programi na onom glavnom gumbu,malo drugačije razmješteni.Npr. na video spotu,program Quick 60 kod NA 147V1,nalazi se lijevoj strani,a kod mene na desnoj.No to su samo sitne razlike.

Točno tako razlika je u rasporedu i lijevoj i desnoj strani,ali u biti isto i kao što veliš sitne i nebitne razlike.

Nego u tvom prijašnjem postu


- njihove perlice se testiraju na 5000 repeticija i to u uvjetima niske i visoke temperature ( +40'C/ -5'C ),te visokog postotka vlažnosti zraka,uz pretpostavku prosječnog godišnjeg pranja 220 puta u godini dana,to iznosi 23 godine uporabe
- vanjski bubanj je izrađen od smole i ojačan, uz dodatak staklenih vlakana,što ga čini znatno otpornijim
- dugoročni test uporabe brtve od vrata
- test izdržljivosti vrata ( otvaranje-zatvaranje)na preko 20000 puta.Metalni zglobovi vrata su dodatno ojačani niklom i otporni na koroziju.
- test otpornosti na vrata sa silom od 600 njutna na horizontalni pritisak,
te silom od 300 njutna na vertikalni pritisak vrata,koja perilica mora besprijekorno proći.
- rigorozni testovi gumba za upravljanje ,koji su testirani i predviđeni za preko
20 000 puta stiskanja.
Ima još toga,ali nadam se da je ovo dovoljno !I sve to garnirano sa brojnim nagradama u zemljama zapadnog dijela EU za proizvod godine.

ovo je extra podatak o testiranjima panasonic perilice možeš li proslijediti link ka tome i spominju li u testiranju ono i najvažnije koliko izdrže ležajevi bubnja i pogonska grupa motor-remen ima li što o tome na tim stranicama ili čemu već prigodom tog testiranja

tihan
23.05.2011., 20:11
Pozdrav!
Čitam starije postove i vidim da svi hvalite Panasonic pa dali mi možete preporučiti koji model da uzmem? Budući da smo veća familija perilica pere jako često, a budžet s kojim raspolažemo za kupnju je 4000kn(max.) . Molio bih vas da preporučite sa Panasonicom još neke "odlične" modele perilica.
Hvala!

mali grizzly
23.05.2011., 20:31
Auto-moto rječnikom, za cijenu Golfa dobijete A6!

http://www.protis.hr/products/details/panasonic-perilica-rublja-na128va2wee/39629

To vam je taj model koji je zimus bio tek nešto iznad 3000 kn, a sad u proljeće je već 15 % skuplji i opet je prilika jer tako nešto EU prvoligaši zaračunavaju duplo više.

Ako vam odgovara dubina (navodno čak 65 cm s gumbima, ali najbolje izmjerite uživo) - onda je to definitivno rješenje za niz godina. Tajna cijene je u tome što imaju samo par modela kojima "tuku" po srednjem, višem i premium segmentu i ti modeli se nebitno razlikuju, izuzevši 1200 - 1400 i 1600 okr./min centrifuga. Svi imaju motore bez četkica, tihi odnosno još unutra i zvučna izolacija i svi do jednog imaju najviše napredan sustav tumbanja rublja.

Što se tiče ostalih - meni osobno drag Bosch/Siemens (ista tvornica BSH, ali različit samo brand) i imate njihove modele s 1200 okr./min i 6 kg negdje uvijek tamo na granici 3000 kn, ali s motorima s četkicama i nešto su glasniji.

U 45 cm razredu je trenutno najbolja kupovina LG jer imaju stvarno niske cijene, a dobijete DD motor koji isto nema četkice...

Lindelia
24.05.2011., 01:21
koju biste perilicu preporučili za 2500 do najviše 3000 kn? stara polako rikava i vrijeme je da se zamijeni...

također me zanima jel moguće da perilica uništava rublje?! primijetila sam da mi se puno više oštećuje roba i sumnjam na perilicu jer mi je nekako nevjerojatno da je toliko stvari tako nekvalitetno odjednom...

mali grizzly
24.05.2011., 08:57
Što se tiče izbora perilice do 3000 kn, moja bi preporuka bila neki od Bosch ili Siemens (ista tvornica!) modela u zoni 2800 kn s 6 ili 7 kg i 1200 okr./min.
Osvrnite se malo po letcima koje ubacuju u poštanske sandučiće ili pogledajte da li netko nudi izložbeni primjerak po još više povoljnoj cijeni odnosno utipkajte preko Google ili neke druge tražilice. One imaju robustnu mehaniku i rijetko se kvare pa je to neko ziheraško rješenje za niz godina.

Lindelia
24.05.2011., 10:46
super, hvala, mali grizzly!

a jel ima perilica s gornjim punjenjem koje bi preporučio? isto bosch ili siemens? ili neka druga marka?

radije bih usku perilicu jer nam svaki centimetar slobodnog prostora puno znači. nije nam važno da bude kapacitet tako velik (7kg), 5 kg je ok. ima neki razlog zašto si preporučio baš 6 ili 7 kg? jel jako važno da je brzina okretaja tako velika? (znam da se tako rublje kraće suši, ali sam čula i da to uništava rublje?)

mali grizzly
24.05.2011., 11:13
Uostalom, imate sve to što tražite manje - više objašnjeno na prethodnim stranicama pa ne bih da se ponavljaju već prežvakane teme.

Okrenite par stranica unatrag!

Fantomlat
24.05.2011., 11:53
Točno tako razlika je u rasporedu i lijevoj i desnoj strani,ali u biti isto i kao što veliš sitne i nebitne razlike.

Nego u tvom prijašnjem postu

ovo je extra podatak o testiranjima panasonic perilice možeš li proslijediti link ka tome i spominju li u testiranju ono i najvažnije koliko izdrže ležajevi bubnja i pogonska grupa motor-remen ima li što o tome na tim stranicama ili čemu već prigodom tog testiranja

Imao sam njihovu brošuru gdje sam to izvadio.Ponovit ću još jednom,malo detaljnije uz neke moje dodatke.
Panasonic ,je dio Matshushita korporacije koji je pod svoje ime preuzeo i National,diviziju istoimene korporacije,koja se bavila proizvodnjom bijele tehnike i kućanskih aparata.Poznati dio te korporacije je i Tehnics, proizvođač hifi glazbene opreme,čiji je vlasnik bila i moja malenkost.Moja prva hifi linija je bila baš Tehnics.Davno je to bilo,ali je bilo uzbudljivo i zauvijek se pamti.
Prva perilica u Nationalu je napravljena 1951g.Panasonic,kao proizvođač različite opreme i uređaja,poput tv aparata,video i photo aparata,klima uređaja itd.,u RH je relativno nepoznat kao proizvođač,u svijetu visoko cijenjene bijele tehnike,u ovom slučaju perilica rublja.
Radi se o kompaniji koja svoj razvoj bazira na dugoj tradiciji i temeljitom pristupu,gdje ništa nije prepušteno slučaju.U razvoju zadnjih generacija perilica rublja,sa inverterskim motorom bez četkica,provođeni su različiti testovi čija je svrha bila pružiti kupcu kvalitetan,izdržljiv i pouzdan aparat,a što je i generalno njihova filozofija.Evo i lista testove koji su provođeni pri razvoju njihovih perilica.Radi se o testovima koji su definirani po IEC standardima.

- kao prvo,tvoje pitanje glede trajnosti motora,remena,ovjesa,ležajeva itd.,
o tome ne piše ništa posebno.Skupni odgovor na to pitanje,standardni je
simulirani,dugotrajni test pri pranju sa 5000 repeticija u normalnim uvjetima,
u kojem se uzima srednja vrijednost pranja/godišnje 220 puta,a što bi
značilo oko 23 godine kontinuirane uporabe.Za inverterske motore bez
četkica,zna se da su dugotrajniji i izdržljiviji od prethodnika.
- 24 satni test pranja na visokoj (90'C) temperaturi.
- dugotrajni test izdržljivosti pri pranju u komori sa 40'C i pri visokoj razini
vlage od 95'C.
- dugotrajni test izdržljivosti pri pranju u komori s niskom temperaturom
od -5'C.
- dugotrajni test izdržljivosti brtvila ,uključen je u strandardni test sa 5000rp.
- vanjski bubanj je izrađen od smole,kojoj su dodana staklena vlakna,što ga
čini znatno čvšćim i otpornijim od standardnih bubnjeva,kakvi su uobičajeni
u većine današnjih perilica.
- test izdržljivosti vrata, pri otvaranju i zatvaranju,kojim se osigurava da se
kvake i metalni ( poniklani) zglobovi neće olabaviti nakon godina uporabe,
uključuje kontinuirani ciklus otvaranja i zatvaranja preko 20 000 puta.
- test izdržljivosti pouzdanosti rada upravljačkih gumba koji uključuje 20 000
pritiskanja.
- test otpornosti vrata,pritiskom na prednju plohu od 600njutna (60kg x m/s2)
- test otpornosti vrata,pritiskom na gornju plohu od 300njutna (30kg x m/s2)
- test otpornosti gornjeg poklopca,okomitim pritiskom od 600njutna

- test temperature pri otpuštanju vrata,koja se dizajnirana da se pri
temperaturi od preko 60'C ne mogu otvoriti.
- test sa umjetnim prstima,koji simuliraju ljudske i kojem je cilj da
zaštiti prste od ozljeda/ uštipnuća pri otvaranju i zatvaranju vrata,
te porezotina u dodiru sa oštrim metalnim rubovima koji su u tu svrhu
zakrivljeni radi zaštite potrošaća

- test pada pri rukovanju i skladištenju,odnosno test na ambalažu i zaštitu
u slučaju pada,tijekom transporta i manipuliranja u skladištu.Osim okomitog
ispuštanja,test uključuje i pad na rub te utvrđuje učinkovitost ambalaže u
slučaju takvog događaja.
- test na vibracije tijekom transporta i pouzdanost ambalaže u sprečavanju
posljedica
- test dugotrajnog skladištenja u nepovoljnim uvjetima

- najstroži sigurnosni test izolacije u slučaju izlijevanja vode,pri isključenom
senzoru i radu pod naponom pri čemu se simuliraju stvarni uvjeti rada i
sve neželje situacije koje se mogu dogoditi u radu uređaja
- motor je zaštićen od vode produženim poklopcem čak i u slučaju da voda
prodre u unutrašnjost perilice.
- zaštita motora u slučaju prevelikog napona ili preopterećenja sa senzorom
koji sprečava pregrijavanje ili zapaljenje motora,a uz to je zavojnica
motora,dodatno izolirana metalnim vatrostalnim poklopcem.

- ultimativni test izolacije sa ubrizgavanjem vode u uvjetima koji su gotovo
nemogući pri normalnoj uporabi.U tom testu se koristi posebna štrcaljka,
s kojom se obojena voda ubrizgava u otvore između gumba za upravljanje
kroz koje bi voda mogla proći.Nakon toga,perilica se rastavlja i provjerava
se da li je voda doprla do unutrašnjih dijelova
- Svi kontaktni dijelovi u elektroničkom modulu,preliveni su smolom kako bi
se spriječili neželjeni učinci kapljica vode ili vlage.

Eto toliko od mene.Ja sam ovdje ipak prolaznik.Za sve ostalo,imate
ovdje eksperta za perilice i bijelu tehniku općenito.Što to znači u realnom
životu,možda da skoknete na rubriku o perilicama suđa pa okrenete
predzadnju ,47 stranicu,gdje je mali grizzly jednoj gospođi riješio situaciju
koja bi je stajala,debelo preko 1000kuna.Taj čovjek je ovdje na ovom
forumu riješio gomilu kvarova i ušparao forumašima jako puno novca.

Lindelia
24.05.2011., 13:21
Uostalom, imate sve to što tražite manje - više objašnjeno na prethodnim stranicama pa ne bih da se ponavljaju već prežvakane teme.

Okrenite par stranica unatrag!

joj, imam malu bebu i ne stignem sve iscitavati...
malo sam citala ovu temu i gledala na netu... izgleda da nema uskih bosch u tom cijenovnom rangu, a ni i samsung izgleda nema...

naisla sam na electrolux (malo probija buđet) i candy:

Perilica rublja Electrolux EWB105405W
Kapacitet:5.5kg,
centrifuga 1000 okretaja
14 programa pranja
odgoda starta
energetska klasa A


Perilica rublja Candy CTD10662
Kapacitet: 6kg
centrifuga: 1000 okretaja
12 programa pranja
odgoda starta pranja
energetska klasa A+

i Gorenje... kakve su perilice od Gorenja?

Lindelia
24.05.2011., 13:40
ima jedna bosch od 3300 kn:
BOSCH WOR16152BY PERILICA RUB.GOR.P.5,5KG,800O/MIN,A/A/D
Perilica rublja sa gornjim punjenjem Classixx 6
Snaga / potrošnja -

* Energetska naljepnica: A / A / D
* Kapacitet pranja: 1 - 5.5 kg
* Zapremina bubnja: 42 l
* Okretaji tijekom centrifuge: 800 - 100 o/min

br. okretaja u minuti joj je max. 800 - jel to problem?

mali grizzly
24.05.2011., 14:20
Tj. na plotu pisalo sladoled, kak bi rekli v Zagorju...

Ne znam tko trenutno radi suđerice i perilice s gornjim punjenjem za Gorenje, ali je samo etiketa njihova. Pa vam onda ne mogu ništa sugerirati jer je to u stilu: Izabrao Đ. Hadžiselimović...

800 okr./min je tzv. trifrtalj brzina centrifuge odnosno tek nešto ispod 75 % vlage ostane u rublju (ovisi o promjeru bubnja) i danas je to malo zadovoljavajuće, osim ljeti kad se može sušiti rublje na konopcima.

Tipična brzina danas je 1200 okr./min, što izvrti cca 50 % vlage van iz rublja. Preko toga strmo raste cijena, a dobije se samo još dodatnih 10 % na strani vlage - nije isplativo...

Bolje kupiti 1200 okr./min sa što većim bubnjem jer se računa obodna brzina gdje igra ulogu i promjer pa onda za cca 3000 kn gledati kombinaciju AAB (zadnje slovo učinkovitost centrifuge).

Perilice s gornjim punjenjem kritično ovise o kvaliteti mehanizma vrata i to je najviše kritičan detalj na njima. Inače mirnije rade jer imaju ležajeve sa strane, ali vrata - nikad dosta podozrivosti prema tome kad se radi o gornjem punjenju. Preporučujem vam neki od sjevernjačkih modela jer južni proizvođači praktično nemaju potražnje za tim perilicama na domaćim tržištima i onda se to sklepa samo za izvozna tržišta. Sjevernjaci pak imaju određen % kupaca vjernih tim perilicama...

Bolje vam kupiti klasičnu plitku perilicu 45 cm klase s prednjim punjenjem i brzinama centrifuga 1000 ili 1200 okr./min nego onu s gornjim punjenjem jer se u perilicama s gornjim dosta teško stavljaju veliki komadi poput muških frotir ogrtača, posteljine itd.

nitko666
24.05.2011., 15:25
Ne mogu odoljeti a da ne napisem komentar.
Opet trazim perilicu bas zato sto sam ovdje slusao preporuke.

Prije par godina na sav glas su se hvalile samsung i LG direct drive perilice. Svi su na puna usta hvalili kako su ih kupili i imaju je vec tjednima i nista se nije pokvarilo.
Jednu su kupili roditelji jednu ja. Naravno nakon par godina su obje rikle - otisli lezajevi a na samsungu cak i motor.

Tako sad svi hvale panasonic jer to je "pouzdan proizvodjac" koji spusta cijene. Znam za desetke crknutih panasonic klima - i oni rade smece pogotovo kad skidaju cijene.

Ja sam nakon super preporuka s ovog foruma koje su me kostale stotine eura kupio jedan bosch potpuno suprotno preporuakama i taj radi savrseno - i jos je k tome perilica/susilica koja je strasan bauk i problem -> radi daleko pouzdanije od ovog istocnog smeca.

mali grizzly
24.05.2011., 17:09
LG i Samsung su nazočni u donjem i srednjem cjenovnom razredu perilica tako da tko od te dvije tvrtke očekuje neku čudesnu inovativnost i pouzdanost - sigurno nije previše realan... Imaju LG s prozirnim stranicama u Ecos izložbenom centru na Jankomiru u ZG i doista se ne moraju stidjeti ni meh. niti elektr. aspekata svojih perilica, naprotiv... Tako da ne znam tko je na sva usta preporučivao LG i Samsung onda, ali dosta toga se promijenilo u koncepciji perilica s jednodijelnim kadama i trend je da sve više postaju potrošna roba jer je satnica servisera vraški skupa. Par godina i frk u smeće!
Jedina tvrtka koja i dan danas radi perilice onako školski, da se mogu popravljati desetljećima je Miele - njihove servisne usluge koštaju pak koliko i perilica nižeg razreda, a većine dijelova nema u slobodnoj prodaji pa i od tog tradicionalnog pristupa perilicama slabe vajde...

Što se tiče Matsushita koncerna (brandovi Panasonic i Technics), njihova reputacija u elektrobranši je ogromna i dosta reći da se radi o tvrtki koja je desetljećima prednjačila u videorekorderima, a znalci će vam reći da su to bili najviše složeni elektronički uređaji s velikim udjelom precizne mehanike u kućanstvu. Imali su jedno vrijeme 2:1 cjenovni omjer čak i prema Sony! Tako da izlišno pokušavati diskredirati na taj način tvrtku koja je globalno neki pojam pouzdanih naprava i jako brižno izvedene elektronike i mehanike.

Uostalom, kao ilustracija dosega:

http://video.techworld.com/personal-tech/3242300/panasonics-hair-washing-robot/

Baš ne znam da se glava teško pokretnog bolesnika može samo tako povjeriti nekoj napravi, a da to nije vraški pouzdano napravljeno.

Ne dopada mi se taj izraz "istočno smeće" odnosno golema bi bila sreća Hrvata i Hrvatica da imaju nešto barem upola tako kvalitetno od proizvodnje u domaćem dvorištu kao što su spomenuti japansko/korejski trojac. Al nismo mi te sreće, mi više ne znamo proizvesti elektro uređaje s više tisuća pozicija izuzevši Crotram tramvaj i elektromotorni vlak. Nekad su perilice sastavljali u Končaru i jedino što im je manjkalo je bio talijanski dizajn. Što se ostalog tiče, tada su bile već na razini pouzdanosti zapadnih proizvođača.

Lindelia
24.05.2011., 17:09
Tj. na plotu pisalo sladoled, kak bi rekli v Zagorju...

Ne znam tko trenutno radi suđerice i perilice s gornjim punjenjem za Gorenje, ali je samo etiketa njihova. Pa vam onda ne mogu ništa sugerirati jer je to u stilu: Izabrao Đ. Hadžiselimović...

800 okr./min je tzv. trifrtalj brzina centrifuge odnosno tek nešto ispod 75 % vlage ostane u rublju (ovisi o promjeru bubnja) i danas je to malo zadovoljavajuće, osim ljeti kad se može sušiti rublje na konopcima.

Tipična brzina danas je 1200 okr./min, što izvrti cca 50 % vlage van iz rublja. Preko toga strmo raste cijena, a dobije se samo još dodatnih 10 % na strani vlage - nije isplativo...

Bolje kupiti 1200 okr./min sa što većim bubnjem jer se računa obodna brzina gdje igra ulogu i promjer pa onda za cca 3000 kn gledati kombinaciju AAB (zadnje slovo učinkovitost centrifuge).

Perilice s gornjim punjenjem kritično ovise o kvaliteti mehanizma vrata i to je najviše kritičan detalj na njima. Inače mirnije rade jer imaju ležajeve sa strane, ali vrata - nikad dosta podozrivosti prema tome kad se radi o gornjem punjenju. Preporučujem vam neki od sjevernjačkih modela jer južni proizvođači praktično nemaju potražnje za tim perilicama na domaćim tržištima i onda se to sklepa samo za izvozna tržišta. Sjevernjaci pak imaju određen % kupaca vjernih tim perilicama...

Bolje vam kupiti klasičnu plitku perilicu 45 cm klase s prednjim punjenjem i brzinama centrifuga 1000 ili 1200 okr./min nego onu s gornjim punjenjem jer se u perilicama s gornjim dosta teško stavljaju veliki komadi poput muških frotir ogrtača, posteljine itd.

hvala ti. ma mi nemamo baš izbora, mora biti uska - ako je ikako moguće. možemo ugurati opet ovu standardnu, ali onda će nam i dalje kupaonica biti nagruvana... :(

i tako... gledala sam cijene i ne mogu nikako naći odgovarajuću perilicu tako da sam povisila buđet na oko 3500 kn i sad je bolje. našla sam dvije koje ovako na ekranu dok o njima čitam izgledaju dobro: Whirlpool AWE 9629 ili 8629 i Candy CTD 14662 (http://www.technomax.hr/detalji_proizvoda.e1520d2f5c0446c793d5fef947d40b00 .perilica-rublja-candy-ctd-14662.aspx) - ova druga malo premašuje buđet, ali dobro. Imaju preko 1000 okretaja u minuti i AAA (Candy) odnosno AAB (Whirpool) su.

9629 je na rasprodaji u TechnoMaxu, no ništa ne piše o raspoloživosti, pa pretpostavljam da to više nije aktualno (a bilo je 1000 kn sniženje!) i pitanje dal je raspoloživa, a 8629 sam našla da je najjeftiniji ovdje (3161 kn): http://www.outlet.hr/bijela-tehnika/perilice-rublja/whirlpool/whirlpool-perilica-rublja-awe-8629 - no moram provjeriti je li uopće raspoloživa. isto vrijedi i za 9629 ako nije raspoloživa u Technomaxu - http://www.outlet.hr/bijela-tehnika/perilice-rublja/whirlpool/whirlpool-perilica-rublja-awe-9629)


e sad. candy ili whirpool?:confused:

mali grizzly
24.05.2011., 17:27
Nevjerojatno, kako ste "pogodili"...

Lijepo vam stoji gore da se osvrnete za perilicom sjevernog proizvođača kad se radi o gornjem punjenju jer imaju kvalitetnu mehaniku, a vi krenuli baš suprotno. Candy se radi u Italiji i Španjolskoj i rade te perilice samo za izvoz!
Whirlpool se također masovno radi u Italiji i što je još gore većinom izvoze u Sj. Ameriku gdje se onda i dizajn i sve ostalo podredi zahtjevima tamošnjeg tržišta, a EU onako usputno... Posljedično se serviseri nerijetko "križaju" kad vide rješenja Whirlpool, a i sam sâm nedavno dobio mail gdje su mi pokazali rasklopljeni glavni motor suđerice Whirlpool koji je duplo pojačani dizajn ODVODNE pumpe EU proizvođača. Normalno da je rikavela prije 2 godine jer tko bi se to usudio tako ofrlje napraviti.

Gledajte AEG (Electrolux grupacija), Bauknecht, Bosch/Siemens perilice s gornjim punjenjem jer na njem. testovima su baš te dobivale najviše ocjene.

Lindelia
24.05.2011., 17:49
kad ne nailazim ni na što drugo u tom cijenovnom rangu, a da ima dovoljan broj okretaja i da su AAA ili AAB :(

potražit ću još... pa se javim. valjda ću naći neku :(

Lindelia
24.05.2011., 19:34
stvarno ništa ne odgovara zadanim kriterijima... ima ih koje su AAC... jel bi to moglo proći? npr. electrolux?

Lindelia
24.05.2011., 19:37
evo jedne AAB: http://www.elipso.hr/bijela-tehnika/perilice-rublja/ELX-EWTS13931W/ - ima 1300 okretaja. jel ta zvuči ok, grizzly? :)

mali grizzly
24.05.2011., 20:04
Ima sve atribute, te vam preostaje jedino živjeti u nadi da je Electrolux za sjeverna tržišta jer u ove perilice s prednjim punjenjem koje se isporučuju za tzv. B tržišta Europe se nije previše pouzdavati u tu nekoć slavnu marku. Ali, kako rekoh, perilica s gornjim punjenjem se malo proda južno od Francuske i onda ih radi mali broj tvornica u EU pa se nadam da nije "naštimavana" kvaliteta komponenti unutra i cijena, kao što se to radi s prednjim punjenjem.

Toj se nema što prigovoriti, čak i multilanguage display...

Za svaki slučaj, utipkajte u Google točno taj tip perilice da ne bi bilo nekih neugodnih iskustava kupaca. Iako, mijenjaju oznake u višetjednom ritmu tako da su i tu lekciju savladali tzv. gurui iz marketinga.

DJM
24.05.2011., 20:10
Imao sam njihovu brošuru gdje sam to izvadio.Ponovit ću još jednom,malo detaljnije uz neke moje dodatke.


THX Fantomlat na iscrpnom odgovoru i na trudu za pisanje :top: :top: :top:

Lindelia
24.05.2011., 20:10
baš sam gledala gdje je još ima za kupiti i ne mogu je naći nigdje... a ove navodno ima u elipsu u karlovcu. :( (trebam li spominjati da niti imam auto, niti vozim...)
:mad: tražim dalje...

edit: ima je ovdje, ali košta 4152kn http://www.tehnodiskont.hr/SAMOSTOJECA/BIJELA-TEHNIKA/PERILICE-POSUDA/EWTS13931WPerilice-s-gornjim-punjenjem_pr167787ct9859.html :rolleyes:

mali grizzly
24.05.2011., 20:27
http://www.electrolux.hr/

Mislim da čak postoji i verzija da prodaju neki komad bijele tehnike i preko ovlaštenog servisa, barem tako je bilo jednom kad sam tome svjedočio... Ako nema, tražite Electrolux Hrvatska gdje je najbliže dobavljivo odnosno neka isporuče 1 komad negdje u vašoj blizini. To im je posao, na kraju balade...

Za svaki slučaj pitajte servisera ili bar neko muško neka malo pogleda mehaniku vrata prethodno...

Lindelia
24.05.2011., 20:32
ja se bolje kužim u tehničke stvari od muža :D skoro pa ću to ja vjerojatno morati :D :D

nazvat ću i elipso sutra... njihova je cijena puno povoljnija od drugih koji isto prodaju taj model

a AAC nikako ne dolazi u obzir? naime, ima drugih electroluxovih modela koji su AAC... i neki 1000 okretaja...

mali grizzly
24.05.2011., 20:38
Sušilica je grobište el. energije i glavna stvar glede el. računa je koliko vlage je preostalo u rublju kad se stavlja u sušilicu. Ako planirate čestu uporabu sušilice, onda što bržu centrifugu... Isplati se na duge staze! Ako vrlo rijetko sušite u sušilici onda je i AAC posve OK jer to su razlike cca 10 % sadržaja vlage...

Centrifuge moraju biti vrlo brze samo zbog sušenja el. energijom kasnije jer mehaničko cijeđenje rublja je najviše ekonomična metoda. Svaki % vlage kasnije se skuplje plati kad se rublje nađe u sušilici.

Lindelia
24.05.2011., 22:09
sušilicu imamo Blomberg tkt5353 i sušimo u njoj uglavnom bebinu robicu i pelene... čak je ni ne upotrebljavamo svaki dan sad kad je vrijeme toplije... ali po zimi će vjerojatno raditi često. znači bolje da tražim AAA ili AAB :)
a jel C energetska klasa za centrifugu kod perilice koja ima 1000 ili više okretaja znači da tih 1000(+) okretaja nije toliko učinkovito koliko bi bilo da je klasa B ili A? tj. da li je 1200 okretaja AAC perilice manje učinkovito od 800 okretaja AAA perilice? nadam se da sam razumljiva :D

mali grizzly
24.05.2011., 22:17
prosječne kupovne moći. Uglavnom ih se nađe na rubu zone 3500 kn u RH, a tko ima sušilicu mora postaviti prag na AAB i ne ići ispod toga... Iznimka su jedino sušilice s toplinskom pumpom, ali te su za sada vraški skupe. One troše samo 1/3 el. energije klasičnih sušilica pa onda broj okr. perilice više nije tako važan kad se sagleda završna računica kWh za cijeli proces pranje plus sušenje.

Tri slova:
1. Opća energ. učinkovitost perilice (koliko struje potroši za cijeli ciklus pranja)
2. Učinkovitost pranja, preciznije kako efikasno otklanja mrlje
3. Koliko % vlage ostavlja u rublju nakon završnog centrifugiranja.

Što se tiče ad 3 - u testu nije bitno koliko ima okretaja i koliko mm je promjer bubnja nego neovisni institut u Nizozemskoj koji ispituje perilice mjeri samo količinu vlage u rublju. Međutim, zbog zakona fizike - računa se obodna brzina - faktori koji su praktično važni su i broj okr. centrifuge i promjer bubnja te trajanje faze centrifuge.

Veći bubanj znači da perilice postižu bolje rezultate centrifugiranja kod nominalno istog broja okr. koje imaju i perilice s manjim promjerom bubnja. Između ostalog, zato se povećava kapacitet bubnja danas kao neki trend...

Da ne duljim - treće slovo znači jednostavno koliko vlage ostaje u rublju!
Npr. premium razred perilica ima centrifuge 1600 okr./min i te tipično ostavljaju tek nešto ispod 40 % vlage, a prosječnog razreda danas s 1200 ostavljaju negdje oko 50 %.

Fantomlat
25.05.2011., 07:57
THX Fantomlat na iscrpnom odgovoru i na trudu za pisanje :top: :top: :top:

Nema na čemu !
Pozdrav

Fantomlat
25.05.2011., 08:33
Ne mogu odoljeti a da ne napisem komentar.
Opet trazim perilicu bas zato sto sam ovdje slusao preporuke.

Prije par godina na sav glas su se hvalile samsung i LG direct drive perilice. Svi su na puna usta hvalili kako su ih kupili i imaju je vec tjednima i nista se nije pokvarilo.
Jednu su kupili roditelji jednu ja. Naravno nakon par godina su obje rikle - otisli lezajevi a na samsungu cak i motor.

Tako sad svi hvale panasonic jer to je "pouzdan proizvodjac" koji spusta cijene. Znam za desetke crknutih panasonic klima - i oni rade smece pogotovo kad skidaju cijene.

Ja sam nakon super preporuka s ovog foruma koje su me kostale stotine eura kupio jedan bosch potpuno suprotno preporuakama i taj radi savrseno - i jos je k tome perilica/susilica koja je strasan bauk i problem -> radi daleko pouzdanije od ovog istocnog smeca.

A da vi niste žrtva okrutne statistike ? Ajde da se pokvarila jedna,ali kud baš obje ? Ja imam u bližoj okolini dva slučaja identičnog kvara na Whirlpool perilicama,netom nakon isteka 24mj. garancije.Otišli ležajevi,baš kao da je ih je netko tempirao.
Glede Bosch perilica ili suđerica,za njih uvijek preporuka i ja bi ih uvijek kupio prije dva Korejca,a glede Samsunga i LG,ono što čujem u zadnje vrijeme
iz serviserskih krugova( više za Samsung),njihove su perilice pouzdanije ,
nego unatrag 4-5 godina i napravili su značajan pomak.
Odnosno imaju znatno manje servisnih intervencija u garantnom roku,a prije ih je bilo dosta.

A za Panasonic je dovoljno samo ovo:
http://www.testberichte.de/testsieger/level3_grosse_haushaltsgeraete_waschmaschinen_537. html

Ako je Panasonic, perilica godine na njemačkom testu ( i ne samo na njemačkom),koja je sve domaće i ostale proizvođače ostavila debelo iza,onda ..................................

nitko666
25.05.2011., 12:26
A za Panasonic je dovoljno samo ovo:
http://www.testberichte.de/testsieger/level3_grosse_haushaltsgeraete_waschmaschinen_537. html

Ako je Panasonic, perilica godine na njemačkom testu ( i ne samo na njemačkom),koja je sve domaće i ostale proizvođače ostavila debelo iza,onda ..................................

Dok su nove su odlicne, a ocito je normalno da kada kupis tako nesto da traje 3-4 godine i onda bacas u smece. Vise ne bih, hvala...

Da se samo osvrnem na ponavljanje kako je panasonic/matsushita neki sinonim kvalitete - to je davna proslost. Oni su takodjer danas svjesni kako moraju nesto ponuditi u jeftinijem cjenovnom razredu i tu prodaju smece kao i svi drugi. Odlican primjer su njihove klime koje redovito jedva izdrze garanciju i onda mogu ravno u smece. Za cijenu koliko kosta taj jeftini panasonic moze se dobiti mnogo pouzdaniji klima uredjaj koji nece riknuti nakon 2-3 godine.

mali grizzly
25.05.2011., 13:27
Kao prvo, Matsushita je svjetski gledano najveći proizvođač rashladnih kompresora:
http://acma.vn/admin/upload/download/features_and_benefits.pdf

Kao drugo, imam u kući Boch frižider/škrinju za zamrzavanje koji ima u sebi ugrađen baš Matsushita kompresor, a koji je iznimno bio i ostao tih te dakako radi kao i prvog dana kad je uključen u mrežu - znači već 9 godina... Sjećam se da sam bio zapanjen kako tiho radi jer to ne možete isprobati u trgovini, sve da trgovac i želi uključiti jer je okolna ambijentalna buka previsoka.

Tako da ne vjerujem da bi kompanija koja je uspjela proizvesti najviše tihu perilicu rublja na svijetu i tako nisku buku dostigla kod rashladnih kompresora imala tako nedopustivo visok broj kvarova.

Naposljetku, da se vratim na temu perilice - samo za napraviti onaj display na njihovoj perilice treba enormno mnogo znanja, a da se ne govori o tome kako napredno tumba rublja i kako su riješili problem što se prigodom tumbanja lijepi rublje uz obod. Trenutno je to najviše napredan sustav tumbanja rublja, a to je cca 70 -80 % vremena tijekom ciklusa pranja...

Zaključno, mislim da ste otrovne strelice uputili na krivu adresu odnosno recimo da imam doma već 12 godina isti Panasonic pekač kruha SD 253 i da je tijekom tih 12 godina uspio bukvalno rascapariti posudu za kruh, a koja je pukla od učinka zamora materijala nakon što se posve izlizala. Stavili smo novu posudu za kruh i pekač radi i dalje kao prvog dana. Pa imate tamo topic kućnih pekača na forum.hr i uvjerite se u golemo zadovoljstvo svih koji su kupili Panasonic pekače, a koji su uvjerljivo najskuplji (cca 1200 kn) - no, globalno su u drugi plan potisnuli sve ostale proizvođače i špica su ponude u tom segmentu. Ni jedan kvar nećete naići da je napisao kupac Panasonic naprave da mu se dogodio.

Uostalom, ta tvrtka je još prije 7 godina izbacila na azijsko tržište kombinaciju perilica/sušilica s toplinskom pumpom (i za jedno i za drugo) koja je učinila smiješnom EU normu razreda A energetske učinkovitosti odnosno tek posljednjih godina su prvoligaški EU proizvođači stali proizvoditi sušilice s topl. pumpama, a kombinaciju za sada se ne usudi nitko napraviti... I da, glavna uzdanica te kombinacije perilica/sušilica je baš kompresor!

bluebox
25.05.2011., 15:39
mali grizzly izgleda da se kužiš u perilice :D pa jel možeš reći što misliš o ovoj (http://www.elipso.hr/bijela-tehnika/perilice-rublja/SAM-WF8502NGW/).

Što znači dijamantni bubanj i samočisteći filter? :misli:


Sviđa mi se što je plitke dimenzije, ima velika vrata, vrti 1200 i A je energetski razred - znači, ispunjava sve kriterije koji su mi važni. A i cijena mi je vrlo simpatična :cerek:

mali grizzly
25.05.2011., 19:53
Ima sve više skupe ili dizajnerske odjeće koju nije lijepo vidjeti kad je pohabana i onda su žrtvovali ispiranje, nauštrb čuvanja odjeće od lupanja o metalne stijenke bubnja.

Prevedeno, u modi su perforacije bubnjeva koje ostavljaju tzv. vodeni film koji donekle priječi sudaranje tkanine i metalne stijenke. Postoji niz rješenja: saćaste perforacije (Miele), u obliku kišne kapi (Bosch/Siemens) ili pak gore navedeni dijamantni oblik perforacije bubnja (Samsung). Uvijek ista ideja, a različit tip otvora...

Imate na str. 103 debatu o abrazivnim oštećenjima i rupicama u predivu/tkaninama uslijed strojnog pranja, ako vas više zanima...

Nuspojava tih tipova perforacija bubnjeva je da perilica slabije ispire jer je manji protok vode u kasnijim fazama ciklusa odnosno sad vodeni film priječi brzu izmjenu vode. Tome su doskočili u Bosch/Siemens slučaju s tzv. vodenom kapi odnosno kad je osjetljivo u pitanju, onda bubanj ide u smjeru gornjeg kraja perforacije, a kad je običan pamuk onda ide u smjeru donjeg šireg dijela siluete kapi.

I perilica - Samsung uvijek ide u ljuti boj s Electrolux (via Zanussi) na psih. granici 2000 kn za perilicu s 1200 okr./min i 5-6 kg kapaciteta i to je neka konstanta na našem tržištu. U tek izašlom Metro katalogu je cijena cca 2500 kn te Samsung perilice...
Nemam ništa protiv njih, ali sam čuo da se bolja cijena može dostići cjenkanjem za cash u Europatrade jer su oni zastupnici/uvoznici pa onda ionako daju drugim trgovcima uz rabat - odnosno mogu spustiti i krajnjem kupcu. Tako da ako imate ozbiljan interes, osvrnite se u Europatrade trgovinama...

Samočisteći filtar je pak nebitna stvar odnosno hrgu kamenca neće spontano očistiti kad blokira elisu pumpe, a gromuljice i krpičaste naslage - možda, ali to je ionako na redu za čistit 1x godišnje ili rjeđe...

BarbaraBarb
26.05.2011., 08:12
Nedavno sam kupila novu perilicu rublja gorenje wa60065 i imam problema s njom.kad ju upalim ona pere po nekoliko sati i ne staje,a kad ju isključim rublje nije dobro oprano.Pročitala sam upute ali ništa o ovome ne piše pa zato molim za savjet one koji imaju ili su imali slične probleme :)

bluebox
26.05.2011., 08:20
Hvala na objašnjenju :top:Nuspojava tih tipova perforacija bubnjeva je da perilica slabije ispire jer je manji protok vode u kasnijim fazama ciklusa odnosno sad vodeni film priječi brzu izmjenu vode. Tome su doskočili u Bosch/Siemens slučaju s tzv. vodenom kapi odnosno kad je osjetljivo u pitanju, onda bubanj ide u smjeru gornjeg kraja perforacije, a kad je običan pamuk onda ide u smjeru donjeg šireg dijela siluete kapi.

Imam pitanje u vezi boldanog - jel to znači slabije ispire, ali je još uvijek isprano kako spada ili znači da je odjeća neisprana od deterdženta? :zubo:

mali grizzly
26.05.2011., 09:37
Preciznije, nema tzv. razreda (ono AAC itd.) za ispiranje nego samo za energ. učinkovitost/otklanjanje mrlja/sadržaj vlage. Na nedavnom brit. testu par desetina perilica samo 3 su ispirale kako treba tragove deterdženta!

To "posole" domaćice tako da predoziraju deterdžente, a što je redovita pojava.
Uzrok je prvenstveno što konstruktori moraju ograničiti vodostaj u perilicama "do boli" odnosno moderna perilica troši cca 8 L/kg rublja - a prije 20-ak godina su trošile dvostruko više vode.
I to bi značilo da je umetanje specijalnih otvora na bubnju koji rade vodeni film i priječe brzu izmjenu voda dodatna otegotna okolnost odnosno još jedna "žrtva figure" u smjeru da se kupca osokoli da će s njegovom skupom odjećom biti sve u redu, ali uz nuspojavu slabijeg ispiranja.

Tako da nemam egzaktne pokazatelje koliko konkretni "dijamantni" tip otvora smanjuje ispiranje, ali definitivno nije u smjeru boljeg ispiranja nego priječi brzu izmjenu voda. Sve oko tragova deterdženata taje svi proizvođači kao zmija noge...

bluebox
26.05.2011., 11:17
Hvala :s:s

A ja sam mislila da s biranjem perilice ne bi trebalo bit problema :zubo:

Znači Samsung ne :tuzni: tražim dalje... :hekla:

dreamer~dreams
26.05.2011., 15:54
grizzly, kažeš za perilice s gornjim punjenjem ne whirpool kao ni candy, a skoro da ni nema bosch ili neka druga marka koju preporučuješ... eventualno bosch, ali je dosta skuplja. a kakva je marka hoover? ovdje nude i 5 godina garancije pa mi se čini ok: http://www.prodaja-ponuda.com/artikl.asp?item=perilica-rublja-hoover-dyt-8126&code=651986&cat=bijela-tehnika

ili u uži izbor je ušla i ova electrolux: http://www.prodaja-ponuda.com/artikl.asp?item=perilica-rublja-electrolux-ewt136640w&code=659408&cat=bijela-tehnika

mali grizzly
26.05.2011., 18:40
Talijanska tvrtka je kupila brit. poznatu marku i već par godina nema proizvodnje pod tim brandom Hoover nego Candy trži svoje perilice proizvedene u Italiji i Španjolskoj pod tim brandom jer su slabo stajali u Vel. Britaniji.

mali grizzly
26.05.2011., 20:07
izuzetno produljeno (159 min!) samo da dobiju A+ oznaku, a de facto se radi o totalno zastarjeloj koncepciji perilice s 600 okr./min centrifugom (razred E centrifugiranja). Samo po sebi to nije katastrofa, ali je problem sljedeći - korišten je vjerojatno staromodan motor asinkroni koji daje 600 okr./min centrifuge, ali ima po defaultu nejaku snagu (cca 100-ak i nešto W) kad tumba rublje. Moderne perilice tumbaju s 300-ak W motorima pa je agitacija otopine energičnija i skraćeno je vrijeme pranja posljedično...

Neobičan spoj A+ i danas preniskog centrifugiranja!

Neću dalje, jerbo me ionako samo čekaju na Gorenje tematici!

Diplomatski: Kupili ste ono što osobno ne bih, radije Beko...

dreamer~dreams
26.05.2011., 21:19
Talijanska tvrtka je kupila brit. poznatu marku i već par godina nema proizvodnje pod tim brandom Hoover nego Candy trži svoje perilice proizvedene u Italiji i Španjolskoj pod tim brandom jer su slabo stajali u Vel. Britaniji.

a tako. :tuzni:

znaci bosch (A / A / B, energetska klasa A, 1200 rpm, 5.5 kg) koji je skup ili electrolux (energetska klasa A++, učinak centrifugiranja B, 1300 rpm, 6 kg koji je povoljniji...

a jel se isplati riskirati s hooverom (A+AB, do 1200 rpm, 8 kg) s obzirom na petogodišnju garanciju? (ili kad bi bila tako neka akcija s candy ili whirpool kojih ima kao pljeve, a radi se o AAB perilici?) ili da bježim od toga i kupim electrolux gore linkan odnosno bosch ako skupim toliko para?

mali grizzly
26.05.2011., 22:00
Kupite onda u startu nešto pouzdano jer se u suprotnom slučaju možete kasnije samo kajati...

Na njem. testovima su AEG (to je dio trolista brandova Electrolux), Bauknecht i Bosch/Siemens (ista tvornica ih radi!) dobivale najviše ocjene u testovima perilica s gornjim punjenjem. Ipak je to neka specifična tržišna niša i bolje se držati provjerenih, sjevernjačkih marki jer jedino FR i države sjeverno od nje imaju stalan segment kupaca koji kupuju takve perilice. Južno idu samo sporadično odnosno potražnje nema,nema pa nestane. Onda je lako razumljivo da sjeverni proizvođači gledaju da ne izgube kupca na duge staze, a južnima to samo izvozna disciplina odnosno nema šanse da bi se sreli s nervoznim, nezadovoljnim kupcima.

Gledajte perilicu u razredu do 500 eura, više od toga se ne isplati dati!

asani
27.05.2011., 14:00
:rolleyes: jos uvijek nismo kupili perilicu
mali grizzly, Fantomlat, DJM :w hvala na odgovorima i iscrpnom pisanju

prije 3-4 dana suprug i ja otisli smo do trgovine u kojoj je izlozena panasonic perilica NA 14VA1 sa ciljem da je malo bolje pogledamo, da popricamo sa prodavcem i mozda cak i da je kupimo, ali...samo cu reci da je steta sto tako velika imena poput panasonica nemaju kontrolu nad tim ko ih prodaje u svijetu i na koji nacin ih predstavlja.
obzirom da je samo ta perilica, od svih izlozenih perilica, umotana u nekakve najlone, selotejpe i u stiroporu, zatrazili smo pomoc prodavca da provjerimo gdje je proizvedena, koliki joj je otvor vrata i sl. pridje nam lik sav mrzovoljan, pochupa sa vrata selotejp i poče da vuče za drskicu s ciljem da otvori vrata, pa kako mu ne ide, poce da vuce sa sve vecom silom. sjetih se da treba se pritisne drskica umjesto da se vuce prema sebi i rekoh mu to, poslusao me i konacno otvorio vrata. doslo mi je da vec u tom momentu odem i ne vratim se vise nikada u tu trgovinu :trk:
uglavnom, pretrazili smo oko vrata i nigdje nismo nasli metalnu plocicu niti naljepnicu sa podatkom gdje je proizvedena, osim garantnog listica na kojem pise da je proizvodjac japan a uvoznik madjarska (navedene su adrese)...nakon sto je zalupio vratima, povukao je perilicu prema sebi kako bi nam omogucio da pogledamo na poledjini perilice...ali nema.
DJM, gdje se nalazi taj podatak na ovoj perilici? kod lg perilice to smo nasli iznad otvora vrata na metalnoj plocici.
zatim je lik (prodavac) vratio perilicu u pocetni polozaj, oblijepio je i krenuo da nas napusti :eek:...zaustavim ga sa pitanjem kako mozemo saznati taj podatak (vezano za mjesto proizvodnje, do ostalih pitanja nisam uspjela ni da dodjem), na sto se on okrenu, pogleda me sa dosadom na licu i cinicno mi rece "pa sta ti mislis !??? da je iz japana !???". zatim je poceo da prica kako je danas sve ili iz kine, ili iz turske, ili iz poljske,...sve fush i nekvalitetno, "specijalno" za nase trziste...redom je isao od televizora do televizora i okretao ih da nam dokaze to sto tvrdi :facepalm:
upitah ga da li je ova perilica imala vecu cijenu pa snizena ili...rece da je to cijena od pocetka i poce da elaborira kako su dosli ovi iz panasonica pa im ponudili i jednu perilicu, kad su vidjeli kako je teska bilo im mrsko da je uopste uzmu...valja je nosat...natrpali betona u nju da bude sto teza, fol ona kvalitetna, otvori je pa ces da vidis da je to sve fush...suprug i ja :eek:.
na kraju ga upitah da li ih imaju na lageru, on nam rece da je ta sto je izlozena - jedina...dakle ako kupimo perilicu dobicemo upravo tu koju on razvaljuje.
otisli smo cim je na sekundu usutio :trk:

i tako smo napravili korak unazad u procesu kupovine perilice :rolleyes: ...sta mislite? mozda treba da ignorisemo sve ovo i prosto kupimo tu perilicu?

u medjuvremenu sam uporedila user manual za nekoliko vrsta panasonic perilica i lg perilicu sa parom...kako vi kazete nema bitne razlike osim sto lg perilica koja nam se dopada ima paru, drugacije maksimalne tezine i duzine trajanja za pojedine programe i skuplja je, a panasonic perilice sa 8 kg su takodjer dosta skuplje od ovih sa 7 kg (pisala sam o cijenama).
imamo mogucnost da narucimo panasonic perilicu preko druge trgovine ali je potrebno avansno placanje i Bog zna da li cemo dobiti ono sto smo narucili...obzirom da rade do 16.00 otici cemo do njih u subotu da vidimo...mozda su normalni.

danima sam ljuta na tog lika :mad:

mali grizzly, da li si proucavao lg perilice sa parom? vrijedi li to parno pranje tih novaca? kako to funkcionise...da li je kvarljivo...da li je slaba tacka perilice ili njena prednost?

ponavljam...svako misljenje, iskustvo, savjet su dobrodosli :s

mali grizzly
27.05.2011., 14:43
Baš kao i dosta drugih proizvoda koncerna Matsushita jer tko može usporediti nadnicu kineskog radnika (cca 100 eura mjesečno) s nadnicom japanskog radnika (e to ne znam kolika je cifra mjesečno).

Malo ste preveć zakomplicirali tu nabavu perilice, kao da se auto kupuje...

Da ne duljim, Panasonic je firma gdje novozaposleni inženjer nakon primitka ide prvo 6 mjeseci u proizvodne pogone montirati na trakama zajedno s radnicima, a tek onda, kad je upoznao proizvodni proces u svim fazama, ide u projektni ured. Tako da neovisno gdje je proizvedena perilica i tko od radnika montirao, njihova kontrola kvalitete je besprijekorna i recimo imam Panasonic pekač za kruh, proizveden u Kini, koji ima jedinu falinku da nakon niza godina rasturi kompletno posudu za kruh jer to Al ne može izdržati (zamor materijala). Sva ostala elektronika, motor i grijač su nepoderivi! Iz radoznalosti sam zavirio unutra i za tzv. startni kondenzator malog motorića koriste metal film poliesterski kondenzator probojnog napona 1 kV odnosno, prevedeno, tako kvalitetnu komponentu na tako nebitnom mjestu nisam nikad u životu sreo (obično stave elektrolitski probojnog napona 300 V).

Što se tiče LG, što više ima perilica tih mogućnosti može se očekivati da se pokvari jednom u budućnosti odnosno ne čini mi se to nešto odveć bitno, ali kako rekoh - neuredno muško u duši, pa ako vama nešto znači parno osvježavanje odjeće, samo naprijed!

Panasonic za 400-ak eura vam je prilika, a lokalni kolorit prodavača zanemarite nego samo tražite original zapakovano i to bi bilo to.

mali grizzly
27.05.2011., 15:15
Nevjerojatna litanija prodavača:

"rece da je to cijena od pocetka i poce da elaborira kako su dosli ovi iz panasonica pa im ponudili i jednu perilicu, kad su vidjeli kako je teska bilo im mrsko da je uopste uzmu...valja je nosat...natrpali betona u nju da bude sto teza, fol ona kvalitetna, otvori je pa ces da vidis da je to sve fush...suprug i ja ."

Ova Gorenje, gore na početku stranice s kojom gđa koja ju kupila nije zadovoljna vagne 75 kg (provjerite via Google) i ima samo 600 okr./min.

Panasonic radi vrlo malu lepezu modela, svega nekoliko perilica koje su principijelno iste - varira jedino brzina centrifuge od 1200-1400 i naposljetku premimum klasa 1600 okr./min

Pa tko napravi perilicu 8 kg s 1600 okr./min da vagne 85 kg - e to nije fuš nego vrhunski majstorluk jer Miele s 1600 okr./min vagne i preko 120 kg (ovisno o konkretnom modelu). Usporedite tu masu perilice od 8 kg s tako brzom centrifugom s gornjom Gorenje perilicom koja nudi danas prejadnih 600 okr./min i samo 10 kg je lakša.

Što je taj prodavač izbrundao, e taj se razumije u perilice kao Marica u krive kolače!

Fantomlat
27.05.2011., 17:09
[QUOTE=asani;33912375]:rolleyes: jos uvijek nismo kupili perilicu
mali grizzly, Fantomlat, DJM :w hvala na odgovorima i iscrpnom pisanju

Za neke ljude je bolje da prodaju krumpir na tržnici ,nego bijelu tehniku.
Konkretno,moja perilica je došla u stiropor ambalaži na gornjem i donjem dijelu i pokrivena plastičnom folijom pa mi se čini da je sa te strane sve ok.To što je lik pokušavao otvoriti vrata, tako da je vukao kvaku,samo govori o njemu i koliko je spreman da proda proizvod.Sva sreća da su ta vrata kvalitetno napravljena,inače bi u suprotnom,već trebao rezervni dio za njih.

Prije nego sam montirao perilicu i pustio je u pogon,pozvao sam (za svaki slučaj da mi nešto ne promakne) mog dugogodišnjeg servisera prijašnje perilice,koji ima 30 godina staža i kojeg sam preporučivao svima od familije,prijatelja itd,. i nikad me nije razočarao.Čovjek je vrstan majstor i gotovo da nema perilice iz različitog brenda koju nije popravljao.
Kad sam mu spomenuo da je perilica Panasonic,rekao mi je da sa njima nije imao još posla.Podignuo iz znatiželje gornji poklopac,sve pomno pregledao i na kraju zaključio - da je to jako profesionalno napravljeno i da se radi o ozbiljnoj perilici.Nakon što smo je pustili u pogon i malo isprobali kako radi,njegov početni pozitivan dojam je bio još podebljan .Tako kaže čovjek sa puno iskustva i koji dobro poznaje perilice te zna razlikovati pomake u kvaliteti i izradi između njih.

DJM
27.05.2011., 20:22
:rolleyes: jos uvijek nismo kupili perilicu
mali grizzly, Fantomlat, DJM :w hvala na odgovorima i iscrpnom pisanju

prije 3-4 dana suprug i ja otisli smo do trgovine u kojoj je izlozena panasonic perilica NA 14VA1 sa ciljem da je malo bolje pogledamo, da popricamo sa prodavcem i mozda cak i da je kupimo, ali...samo cu reci da je steta sto tako velika imena poput panasonica nemaju kontrolu nad tim ko ih prodaje u svijetu i na koji nacin ih predstavlja.
obzirom da je samo ta perilica, od svih izlozenih perilica, umotana u nekakve najlone, selotejpe i u stiroporu, zatrazili smo pomoc prodavca da provjerimo gdje je proizvedena, koliki joj je otvor vrata i sl. pridje nam lik sav mrzovoljan, pochupa sa vrata selotejp i poče da vuče za drskicu s ciljem da otvori vrata, pa kako mu ne ide, poce da vuce sa sve vecom silom. sjetih se da treba se pritisne drskica umjesto da se vuce prema sebi i rekoh mu to, poslusao me i konacno otvorio vrata. doslo mi je da vec u tom momentu odem i ne vratim se vise nikada u tu trgovinu :trk:
uglavnom, pretrazili smo oko vrata i nigdje nismo nasli metalnu plocicu niti naljepnicu sa podatkom gdje je proizvedena, osim garantnog listica na kojem pise da je proizvodjac japan a uvoznik madjarska (navedene su adrese)...nakon sto je zalupio vratima, povukao je perilicu prema sebi kako bi nam omogucio da pogledamo na poledjini perilice...ali nema.
DJM, gdje se nalazi taj podatak na ovoj perilici? kod lg perilice to smo nasli iznad otvora vrata na metalnoj plocici.
:s

Evo da krenemo od početka i da razbijemo famu oko distributera i proizvođača,naime stvari stoje upravo ovako,na panasonic perilici sa spoljne strane nećete nigdje naći nikakav podatak o proizvođaču iliti "made in " tako da je to uzaludan posao tražiti ,jer kao što je i rekao MG nebitno je gdje se one sklapaju kvalitet je isti i tu nema dvojbe,ali da bi vama to bilo jasnije i da bi razbili dilemu sve panasonic perilice imaju na kartonskoj kutiji u kojoj su pakirane oznaku da im je porijeklo CHINA i da se sklapaju u panasonic tvornici u Kini ,a da im je za zemlje EX-YU centralno skladište Madžarska tako da glede tvrdnje kod prodavca [B]istina je bila negdje na pola a stvarno stanje je znači da ponovim proizvedeno u pogonima panasonic-a u Kini a distribuirano preko centalnog skladišta u Madžarskoj pa otuda i taj podatak za Madžarsku.
Tu nemajte straha od toga da je roba i perilica krivog porijekla jer sem moje ja sam ih osobno još 2 raspakirao i uvijek je bilo indetično( china - hungary) tako da tu nema dvojbe po pitanju originalnosti, nadalje panasonic perilice nisu sigurno uobičajena bijela tehnika koja se prodaje u BiH kao ni u Hrvatskoj pa stoga slabo poznavanje prodavca i stoga još otpakirana izložbena perilica jer drugu sigurno niti nema u magacinu jer zna da je neće lako prodati ni tu izložbenu i stoga njegove riječi da su je uzeli samo da probaju od panasonica i ništa više tako da ni po tom osnovu ne treba zazirati od kupnje iste na kraju kutija je nebitna bitno je da imaju ostali papiri (jamsvo .. itd)
Naravno ako postoji drugi dobavljač u sarajevu zašto ne probati i kod njih ,ali ponavljam i ta je OK osim ako vam je prodavac isuviše iritanatan pa stoga ne želite kupiti kod njega.
Ja sam ih gledao u Mostaru pošto prirodom posla tamo idem mjesečno i gledao sam ih u salonu VT -Commerce koji su i zastupnici pa pokušajte njih kontaktirati jer imaju veoma stručne i ljubazne djelatnike koji znaju šta prodaju ili evo vam link ka panasonic BiH pa pokušajte ujutro da pronađete i konačno kupite perilicu od koje vam garantiram neeće biti žao što ste je kupili i dali te novce. :top:

http://www.panasonic.ba/html/bs_BA/Distributeri/5501575/index.html

http://www.vt-commerce.com/index.php?option=com_contact&Itemid=28

eto to su linkovi i pokušajte sa VT-om i javite da li ste uspijeli :)

WA63121
28.05.2011., 08:59
Gorenje u skoro svim perilicama koristi kolektorske motore!
Inverterske koriste samo u Top of the line modelima (Premium i Premium Touch)...

Na mojoj perilici (WA63121), najduži program je Pamuk 95°C s trajanjem 2:10 min (130 min), pa ne znam što su radili s ovim novijim modelima...
159 minuta je previše!
Ti svi classic modeli koji izgledaju slično kao i navedeni (WA 60065) bez displaya su katastrofa!

Uz to, korisnik ima opciju skraćivanja programa na velikoj većini programa, tako da, treba i to probati!

agata
29.05.2011., 11:51
Evo da se i ja javim, pročitala sam ovu temu pa od negdje cca polovice pa do kraja. Čitam ju već tjedan dana... :)

Uglavnom pokvarila nam se je perilica Whirlpool AWM 8105/4 (AAC) nakon 6,5 godina rada. Perilica sa kojom sam bila jako zadovoljna, nikad se na njoj ništa nije pokvarilo, tiha, dobro opere i dobro ispere. Zvali smo servisera koji je došao u kuću, otvorio perilicu, rekao da je otišao programator (perilica je vrtila samo na jednu stranu i kad je trebala prebacit na drugu nije moglo pa bi se vraćala na početak i stalno bi isto radila) i fino nam za tih 3 min posla što je bio tu naplatio 233kn. :eek: i izvjestio nas da će nas popravak koštati min 1300 (programator) i 300 rad. :eek:

Kao što sam rekla ja sam tu proučavala što da kupim i već se odlučila za Bosch ali mom mužu vrag nije dao mira pa je otvorio perilicu i "isčupao" taj programator i vidjeli smo da je na nekoj sklopki odlemljen jedan "ulaz".... odnesli to mom bratu koji je to ponovno zalemio, složili, ukopčali i mašina radi kao urica.

Svim ovim želim reći kako kod kvara elektronike možda bi trebalo tu matičnu ploču odnesti nekome tko se kuži u to, jer evo, može biti bezvezna stvar kao ova... i mi smo uštedili, pa možemo slobodno reći 3100kn koliko je koštala ta nova mašina.

Pozdrav svima :)

Bang
30.05.2011., 12:06
Moze li mi tko reci da li vrijedi cemu ova perilica, trazio sam perilicu srednje cjene te naletjeh na ovu, i sta je sa tom Silver Wash tehnologijom?
I sto se preporuca ttrenutno za kupnju do 3000 kn??

http://www.samsungcenter.net/detalji_proizvoda.ba8a9f55e93f4add8273563e266b979b .perilica-rublja-wf9622sqr-perilica-rublja-samsung.aspx

mali grizzly
30.05.2011., 12:50
Ioni srebra koji se otpuštaju s posebno izrađenih umjetnih površina priječe bakterije i plijesni. Rješenje prvenstveno za hladnjake i slične površine u doticaju sa živežnim namirnicama gdje bakterije imaju hranilišta. Kasnije, jer mnogo ne košta, su takva oslojenja uveli i u druge kućanske aparate. Što znači da srebrni ioni koji se otpuštaju s tako "oličenih" ploha ne peru kako naziv sugerira nego donekle čuvaju perilicu od rasta bakterija. Kod perilica s prednjim punjenjem je najviše ranjiva točka prednji gumeni mijeh, a to se za sada ne može "posrebriti" u tom smislu. Marketing i tako to...
Za te novce dobijete bolju perilicu jer Samsung nedavno bio s 6,2 kg i 1200 okr. u Metro tik ispod 2500 kn cjenovnog razreda. Oni se ustrajno tuku s konkurencijom u segmentu nižih cijena na granici 300 eura.

Trenutne dobre kupovine su Panasonic AAB klasa s 8 kg i 1200 okr./min za cca 3500 kn i Bosch WAE 24362 7 kg i 1200 okr./min, također AAB, za 2999 kn preko konikom.hr

Uz napomenu da Panasonic trenutno nudi kupcima najviše za novac!

Mr.Bean
30.05.2011., 13:27
Moja majka zeli kupiti novu masinu ali je do sada cesto imala problema sa majstorima i popravcima.Dakle,treba joj pouzdani stroj i sto dulje jamstvo.Vidim da peporucujes Panasonic...


http://www.klikni.hr/panasonic-perilica-rublja-na-148va2wee-52239.aspx

Dali bi ova spadala u taj rang pouzdanosti??

Puno hvala

Biological
30.05.2011., 13:31
Mašina Candy Aquamatic 6T ne ispušta vodu. Nema filter, pa ga ne mogu očistiti. Pokušala sam izvrtiti sve programe, ni na jednom ne centrifugira.

Mogu li nešto napraviti sama dok ne dođe serviser? Kolika bi bila cijena popravka?

mali grizzly
30.05.2011., 13:43
Bolja kupovina je Panasonic s 1200 okr./min jer već dohvati AAB klasu, a za cca 3500 kn uz napomenu da su to sve principijelno isti strojevi samo im je različito "blokirana" elektronika koja diže broj okretaja odnosno da nema većih razlika u ostalim aspektima što se tiče motora, ovjesa i drugog. Ukratko, to bi vam bilo sigurno rješenje za niz godina, a za što bolju cijenu pogledajte na niz mjesta jer se ponešto mijenjaju proteklih mjeseci. Za početak, kao orijentacionu cijenu uzmite protis.hr ili pak utipkajte u Google.hr pa će vam izlistati trenutnu ponudu odnosno na nabava.net pod perilice pa pod Panasonic.

Što se tiče Candy, ako ne izbacuje vodu ne smije centrifugirati!

Može biti da je nešto unutra blokiralo elisu pumpe ili je pak dotrajala pumpa.
Ni jedno niti drugo nije velik i skup kvar nego traži nekog tko zna malo s kliještima i odvijačem.

Izvadite van perilicu, izvadite utikač, i oslobodite prostor tako da se može nagnuti na stranu pa neka netko klekne i pokuša skinuti obujmice (stisne se kombinirkama) prvo na donjem kraju crijeva koje dovodi iz smjera kada prema pumpi. Ako ima nešto (kamenac, ukosnica i dr.) što je blokiralo, onda se izvadi prstima i provjerite da li se elisa slobodno okreće (gurnite kažiprstom).

Ako nema, onda postoji varijanta da se radi o tzv. ekološkoj kugli odnosno na gornjem kraju tog istog crijeva je veliko ispupčenje u kojoj balansira kugla veličine teniske lopte koja priječi otopini s deterdžentom da ide dolje, u tzv. mrtvi prostor gdje deterdžent ne bi bio iskorišten jer nema rublja. Koji put zaostane neka krpica i blokira kuglu pa ona više ne balansira gore i dolje odnosno ne može se ispustiti voda iz kade tako lako. Probajte da li voda curi iz kade brzo ili ne kad se odspoji crijevo kod pumpe. Ako ide brzo, onda je kugla OK. Ako ide jako sporo, onda još malo provjerite oko kugle tako da skinete obujmicu i tamo te zatim vizualno se uvjerite da nema prepreke. Nema tu velike znanosti - ta kugla ide u tom proširenju gore-dolje i to bi bila sva mudrost...

Treće je kvar pumpe, a onda morate kupiti novu pumpu i toga ima za Candy skoro posvuda. Recimo, ako ste u ZG, onda batis.hr ili Kralj rezervni dijelovi na istoku grada odnosno ovlašteni Candy Servis kraj Selske ulice u ZG.

Cca 50 do 100 kn i nije kunst ni za promijeniti, ako imate nekog vičnog majstorlucima.

Elle Vk
30.05.2011., 16:36
Trenutne dobre kupovine su Panasonic AAB klasa s 8 kg i 1200 okr./min za cca 3500 kn i Bosch WAE 24362 7 kg i 1200 okr./min, također AAB, za 2999 kn preko konikom.hr

Koliko je glasna ova Bosch?

luma1
30.05.2011., 18:41
Hey!

Vidim ima stručnjaka,pa da pitam...:D
Imamo kondenzacijsku sušilicu Gorenje (wt 981) i izludit će me više...
Ostavlja tanke crne crtice po vešu i nemogu naći od čega je to??? i što je najgore one se više nemogu oprati...izgleda ko da je negdje nešto zacvikalo veš...
Help...:s

mali grizzly
30.05.2011., 21:14
Dimenzije (V x Š x D): 84.7 x 60 x 59 cm
•Jačina buke pranja u dB (re 1 pW): 59
•Jačina buke centrifuge u dB (re 1 pW): 78


Odnosno daleko od danas neke razine glasnosti 50/70 dB kojoj bi se trebalo težiti, ali to je razumljivo jer Bosch/Siemens grupacija oprema tek vrlo skupe perilice (iznad 5000 kn) s Eco Silence Drive motorima bez četkica koji su tihi, dok Panasonic ima trenutno sve perilice u ponudi s motorima bez četkica plus zvučna izolacija kućišta panelima od mineralne vune.


-------------------------------------------------------------------------

Onak na prvu - curi mast iz ležajeva sušilice, ali od Gorenja mi je muka u startu pa neka vam to pomogne netko od zaljubljenika u njihovu bijelu tehniku.

bluebox
31.05.2011., 08:07
mali grizzly kakve su Indesit vešmašine?
Čitam po netu, naravno ima i dobrih i loših dojmova :ne zna:

A kakve su Zanussi?

Hvala :)

mali grizzly
31.05.2011., 08:19
Čiji je paradni brand Ariston (od Via Aristide gdje je smještena tvrtka). Znači, ono što je zastarjelo, složeno za pojedina tržišta namjenski ili ne zadovoljava kriterije za ponijeti časno ime Ariston ide pod taj podvaljotka brand. Merloni je inače znani mufljuz efendija bijele tehnike i kupac u startu plati jeftinije, ali kasnije to ef. Merloni nadoknadi obilno. Bjež˙te što dalje od toga, a imam i neki eng. link servisera bijele tehnike gdje se čudom ne mogu načuditi kako ležajevi Indesit perilica ne izdrže ni godinu dana (kade su naravno jednodijelne). Oni trže bolje u Srbiji, BiH i Makedoniji nego kod nas - pročešljajte njihove forume.

Zanussi je low cost brand Electrolux grupacije (AEG je high cost brand Electrolux). Oni ustrajavaju na niskim cjenovnim pozicijama i unose nervozu među konkurenciju, npr. perilica s 1200 okr./min za 2100 kn. Ne se hvatati za taj slatki lijepak jer da to što valja imalo bi etiketu Electrolux-a odnosno to je brzo potrošna roba koja računa na exITA brand nostalgije Zanussi. Npr. kad je bila akcija 5 godina garancije na Electrolux i AEG krupnu bijelu tehniku, na Zanussi se nisu usudili dati nego 4 godine. Pametnom dosta!

bluebox
31.05.2011., 08:52
:horor:

A ja sam htjela kupit vešmašinu, da dođem u dućan i kažem - ova :zubo::mama:

Ok, a Beko, Bosch, Candy (makar za Candy mi se čini da se cijena vrti oko 3000 - 3500kn)? To mi je puno :tuzni:

mali grizzly
31.05.2011., 09:48
koji godišnje rade 50-100 h! Primjerice, pećnica...

Ostalo od krupne bijele tehnike, što ubilježi 500 do 1000 radnih sati godišnje ili je pak stalno priključeno na mrežu (hladnjak koji radi efektivno 6 do 10 h dnevno) traži što veću pouzdanost i kvalitetu te se u toj sferi žrtvuju estetski/brand ideali.

Paradoks hrv. tržišta trenutno je da je Candy nerijetko skuplji od Bosch, a po objektivnim procjenama kvalitete komponenti unutra bi trebao biti barem 100 eura jeftiniji. Što je odraz lokalnog cjenovnika uvoznika jer Candy u Makedoniji ima recimo osjetno niže cijene nego u RH!

Tako da čak ni plinsku ploču nemojte kupovati sukladno strasti nego pamet u glavu jer o njoj ovisi sigurnost cijelog doma. A pećnice su ionako rijetko uključene i tu si dajte onda eventualno oduška...

Većinom tzv. brandova na tržištu bijele tehnike odlučujuće upravljaju brand manageri, a zlobnici vele da je menadžer samo drugo ime za bogate psihopate.

Tamo gdje je još ostalo inženjerske časti, cijene su u nebeskim visinama i nema rezervnih dijelova na slobodnom tržištu (Miele, npr.).

U perilicama je uvijek neka dobra ponuda Bosch/Siemens u zoni 2500 do 3000 kn i moja mama ima konkretnu sljedeću statistiku "kvarova" s Bosch Classix 5 kg i 1200 okr./min u proteklih 6 godina: 2x krpice i grudice blokirale elisu pumpe. A ona onako staromodno "odere" pamuk svaki put na 90 C odnosno ne priznaje živu silu u sferi energ. učinkovitog pranja i još živi u Plavi Radion epohi.

dreamer~dreams
31.05.2011., 11:25
a tako. :tuzni:

znaci bosch (A / A / B, energetska klasa A, 1200 rpm, 5.5 kg) koji je skup ili electrolux (energetska klasa A++, učinak centrifugiranja B, 1300 rpm, 6 kg koji je povoljniji...

a jel se isplati riskirati s hooverom (A+AB, do 1200 rpm, 8 kg) s obzirom na petogodišnju garanciju? (ili kad bi bila tako neka akcija s candy ili whirpool kojih ima kao pljeve, a radi se o AAB perilici?) ili da bježim od toga i kupim electrolux gore linkan odnosno bosch ako skupim toliko para?

grizzly, evo, mi smo se odlučili za ove dvije opcije, a sad molim tvoju pomoć da donesemo dobru odluku:

Bosch WOT24542 za 4,439.00 kn (http://www.prodaja-ponuda.com/artikl.asp?item=perilica-rublja-bosch-wot24542&code=618475&cat=bijela-tehnika) ili Electrolux EWT136640W za 4,059.00 kn (http://www.prodaja-ponuda.com/artikl.asp?item=perilica-rublja-electrolux-ewt136640w&code=659408&cat=bijela-tehnika)? vrijedi li za Bosch dati 400 kn više? Meni se po specifikacijama Electrolux čini bolja...

mali grizzly
31.05.2011., 11:43
Stvarno vam ne bih znao odgovoriti na dvojbu i možda najbolje nazvati servis (ovlašteni!) jedne i druge firme pa priupitajte servisere da li ima kakvih problema s dotičnim modelima jer one po specifikacijama jesu posve OK i vrijedne tih novaca, ali možda ima neka "falinka" u zbilji koja smeta kupcima.

Utipkajte nazive u Google.hr pa pročešljajte još dodatno i forume, iako ponavljam da se to rijetko kupuje.

Meni srce na strani Bosch-a jer ih pratim niz godina, a Electrolux ima dosta problema s modelima za južna tržišta EU i rubne zone. Međutim, ovo posljednje ne mora vrijediti i za gornje punjenje jer je potražnja za njima malena južno od FR i onda vjerojatno uvoze tegljačima iz tvornica na sjeveru, eventualno prilagode samo jezik display-a, ali to ionako nema veze s funkcijom perilice nego stvar programiranja.

Tako da doista ne znam...