PDA

View Full Version : Molim savjet za napajanje

Ivan
16.10.2003., 12:30
XP 2800
Gigabyte GA7-VAX
512 DDR 333
Gainward Ti-4800 SE
Live Player 5.1
TV Hauppague
floppy
DVD LG
pržilica Teac
USB externi modem

e sad, ja sam to malo po malo nadograđivao, ali napajanje nikad, ostala neka šljuka 300W za 70KN, dajte mi molim vas preporučite neko napajanje za ovu konfiguraciju da to sve sigurno radi.

AxMi-24
16.10.2003., 12:34
Neko koje daje minimum 300W RMS (ovo RMS je jako vazno)
Nikako da je oznaceno peak to peak 300W

Enermax, antec, topower, zeeman (ili tako nekak se zovu) su provjerena napajanja ali su na zalost i dosta skupa. Jedno od oko 300W ce ti doci negdje oko 500 kunica. Ali onda si siguran da imas odlicno napajanje.

MaxB
16.10.2003., 13:19
Kao nesto jeftinija, ali i dalje dosta kvalitetna varijanta: dTK - kao i velik broj brand-name firmi, kupi kvalitetno napajanje i onda na njega samo stavi svoju naljepnicu. Jos jedno od kvalitetnijih je AOpen.

Izbjegavaj JNC, MS, EverPower i slicna (kineska?) napajanja... A uglavnom i sam znas - napajanje od 300W za manje od kakvih 300-350 kuna je lose napajanje (s pravom se pitamo kakvo napajanje dobimo u kucistu kad kuciste s napajanjem kosta kakvih 250 kn!). A postena napajanja kostaju preko 500 kn za 300-350W, kao sto je AxMi vec spomenuo.

Ivan
16.10.2003., 18:16
Zaboravih napisati, cijena nije toliko bitna, ide me kladionica u zadnje vrijeme :) , pa ako može, recite do 1000 KN ali ono, da je zbilja kvalitetno i sigurno. Tnx

Vuco
16.10.2003., 19:27
AxMi-24 kaže:
zeeman (ili tako nekak se zovu)
Zalman :top: Po meni najbolji, koštao 60€. Supertih.

SETRA Samoborček
16.10.2003., 19:30
ovako, ja bi ti preporučio da se strpiš do info sajma koji počinje za mjesec dana, tamo ima super napajanja i kučište, mislim da za tu lovu (malo se još kladiš, jelda :D) i možeš kupit super projektirano kučište sa super napajanjem :)

SETRA Samoborček
16.10.2003., 19:32
Vuco kaže:
Zalman :top: Po meni najbolji, koštao 60€. Supertih.

:s :s :s :s :s :s

GREB-ZA
16.10.2003., 23:36
Bravo. Postavio si pametno pitanje. Teoretski, napajanje već od 230W bi trebalo zadovoljiti tvoje potrebe jer, realno ni kadasu skupa spojeni uređaji ne vuki toliku struju pri tom naponu ( +5, 12 i 7 V itd) da bi snaga iznosila bar 200W. E sad, da nebi sve bilo jednostavno pobrinula su se "divlja" napajanja koja se "ruše već pri 2/3 ili nešto nižem opterećenju. ( Računalo se blesavo ponaša, restarta, neće upaliti itd.) Takva napajanja tj. firme koje ih proizvode su ti dečki gore naveli, i vjeruj, na nekvalitetnim napajanjima se nerijetko znalo dešavati da su kondenzatori na naponskim filterima ( a i drugdje, pa čak i na nekim samim matičnim pločama ) doslovno praskali elektrolitski kondenzatori i time "povukli u smrt" npr, matičnu ili hard disk...eto dešavalo se i to. ( to je ono kad mama uđe u sobu i pocne piz.. jer sve smrdi:-) Takvim napajanjima SE NESIMIJE povjeriti imalo ozbiljnije računalo. Ljudi često prekasno spoznaju njegovu važnost, kao kod backup-a. Moja preporuka ti je da tražiš napajanja od nekih 300W s oznakom PFC ( power factor correction, ako te iko pita ) To su napajanja više klase s ugrađenim koliko toliko kvalitetnijim komponentama i ne ruše se na 1/3 opterećenja. Firme koje su kvalitetne s poglede napajanja su ti isto gore nabrojane. Nažalost takva napajanja i malo više koštaju. Eto, ispričavam se na duljini posta ali neka svatko kog zanima nešto o napajanju zna na što pazi. Pozdrav

JoZ@
17.10.2003., 00:03
kakva isprika :confused:
to se trazi:top:
bravo majstore:top: :top: :top:

mystik4l
17.10.2003., 12:48
SETRA Samoborček kaže:
ovako, ja bi ti preporučio da se strpiš do info sajma koji počinje za mjesec dana

za mjesec dana???šta tako brzo:eek: :eek: ...opet cu morat ic na to hm...sranje...:)

AxMi-24
17.10.2003., 13:34
GREB-ZA zato se i trazi da se snaga pise u RMS i da nije nikakva peak vrijednost ili burst ili tako neka idijotarija.

Ako pogledas ta napajanja koja crknu daleko prije vidjet ces da im je to peak to peak vrijednost. Znaci RMS im je pola oznacene snage ili vjerovatno manje.

Ako se kupi, antec, enermax, topower, zalman (ebem mu sto me memorija lose sluzila :( ) onda nema frke da ces dobit sranje. Je da kosta ali su kvalitetna.

Ko sto je MAXB reko sta mozes ocekivat kad kuciste i napajanje dodje 250 kn :D

PS: Ako imas para kupi onda neko jace napajanje. Recimo 450W ili tak nes :) Onda ce biti tise jer je radjeno za veci efekt a ti ces vuc i dalje malo pa nece biti grijanja :)