View Full Version : Svjetiljke sa prirodnim , sunčevim spektrom boja
Zanima me da li netko ima iskustva sa svjetiljkama koje emitiraju prirodan suncev spektar boja ? Ja se namjeravam odluciti za jednu ali rado bi cula iskustva drugih.
Prepoznaje ih se po cistom bijelom svjetlu koje ne umara uci, pogoduje osobama koje tijekom zime pate od nedostatka suncevog svjetla ( ja), tu vrstu svjetla jos zovu i " svjetlo bez mrlja"
Ima ih razlicitih velicina mene zanima tkz Sunshine-Simulator koji osims to sluzi kao obicna lampa za citanje itd. sluzi i u terpaiji svjetlom, pomaze kod stresa i u Jetlag situacijama
Nesto o ovome na www.isotronic-kg.de
Ima li netko neke druge firme za preporuciti, cijena ove velike zidne je oko 170 €. Ima garancija 5 godina.
jos linkova (http://www.truesun.com/main/happylite.htm)
link 2 (http://www.nu-light.com/info.php)
Slazem se da su svijetiljke koje su koncipirane na naucnoj osnovi i imaju ateste i prosle su ispitivanja , bolje od ostalih .
Koristim priliku da dam rijesenje, za sve one koji nece moci kupiti neku hit lampu po velikoj cijeni, a ipak bi zeljeli imati neku malo bolju rasvijetu za zimske dane .
Rijesenje koje cu vam predloziti je dobro iako nije perfektno.
postavite u prostoriji u kojoj boravite :
1 neonsku lampu
1 zarulju
1 stednu zarulju
Neka sve 3 svijetle indirektno i imacete nesto slicno kao dnevna svijetlost.
Ova kombinacija nije bas vrhunska ali ce zadovoljiti na jeftin nacin vase potrebe .
Mozete probati sa mat zaruljama i neonskim lampama razlicite toplinske vrijednosti.
hvala bodule :)
Prije nego probasm ovo, jer je ideja svakako zanimljiva a i sve potrebno imam doma, samo treba instalirati - zar zaista nitko nije koristio te svjetiljke sa tkz. prirodnim svjetlom ? :confused:
Winona kaže:
hvala bodule :)
Prije nego probasm ovo, jer je ideja svakako zanimljiva a i sve potrebno imam doma, samo treba instalirati - zar zaista nitko nije koristio te svjetiljke sa tkz. prirodnim svjetlom ? :confused:
Pa, korisitimo ih, ali je samo jedan izvor u našem Sunčevom sustavu...
Inače - svjetiljke koje daju svjetlo potpuno blisko prirodnom - ne postoje. Inače bi ih fotografi prvi kupovali na kilograme.
Vojky - kakve su onda svjetiljke na koje sam dala link ? Nisu identicne suncevom svjetlu ali najslicnije sto ima za kupiti.
Ovo za fotografiju i te lampe se ne slazem i sama se pomalo bavim time i za napraviti krasnu fotografiju nikad mi nije trebalo nesto poput te lampe.
Pises da ih koristis, koju firmu koristis ?
Ha, jučer na TV bila emisija o nekoj našoj inovaciji koja je već u uporebi kao javna rasvjeta, tzv krijesnice.
Nisam slušala od početka, pa nisam sigurna jesu li to tzv štedne žarulje, ali inovacija je objašnjena kao "imitacija" krijesnice pod čijim se svjetlom može čitati kao na dnevnom svjetlu!
To sam čula prvi puta.
Od tuda se krenulo... i da, štede 50% energije.
Ako sam dobro shvatila, čini mi se da takve imam kao noćne svjetiljke. Iznad fotelje i pokraj ležaja.
Uopće mi ne zamara oči, a ne grije kao klasična. I traje daleko dulje. Navodno 400%.
Btw, sad se prisjećam. Bilo je govora i o prirodnom svjetlu, raspršavanju kao prirodno svjetlo. Nisam baš koncentrirano slušala.
ninoras
07.01.2007., 09:03
Mislim da sam dobro sve pregledao i da se o ovome nije još pisalo, a kako meni postaje aktualna rasvjeta...
Sustav izgleda ovako, na krovu se postavlja kolektor sunčanog svjetla, ništa posebno, plastična kupola sa srebrnkastim elementima koji usmjeravaju svjetlost kada je niže na horizontu, kada je visoko naravno ne treba.
Sa tog se mjesta, cijevima izrađenim od nekog 3M patent materijala, sa vrlo visokom refrakcijom svjetlosti, povezuje rasvjetno mjesto u prostoru kojega želimo osvjetliti.
Na mjestu kojega osvjetljujemo, postavlja se nešto na izgled plafonmijeri, na šta se spaja gore navedena cijev.
Zanima me šta o oome mislite ako ste išta uspjeli skužiti iz gore napisanog.
Promjer cijevi kreče od 25cm do 60cm. I koliko god moglo glupo izgledati osvjetljavati dijelove kuče/stana danju, i nije toliko glupo ako se sjetimo da postoje mračni kutevi koje trebaju stalnu rasvjetu bez obzira na doba dana.
GuardianAngel
07.01.2007., 17:28
Ovo si negdje pročitao (link na sunce!) ili čisto razmišljanje?
maksica6
07.01.2007., 19:57
Ovakvu rasvjetu radimo vec dugo ,ovako potrebna nam je jedna cijev od ventilacije (takve cijevi se koriste kod postavljanja uredaja za grijanje ili hladenje te dovoda zraka izgleda kao buzir za struju, ali je veci promijer ) koja se moze savijati u svim smijerovima koja je cijela od lima na jedan kraj na koji ce ulaziti svijetlost se izreze pleksiglas koji se lijepo pripase na cijev i izvod se izvede na mijesto na kojem ima svijetlosti, a drugi kraj gdje zelim da dolazi svijetlost ,ovaj kraj gdje zelimo da dolazi svijetlost isto napravimo kao i ovu vec napravljenu stranu ali ovdje radimo i jedan dodatak- na pleksiglas na ovoj strani prodemo malo sa finim smirgl papirom ,tako da je pleksi malo zamucen tu osmirglanu stranu stavimo sa unutarnje strane da se ne vidi da je osmirglano i to je to.
GuardianAngel
08.01.2007., 00:49
Dobro kužim princip, ali mi još uvijek nije baš previše jasno :misli:
Možda sam samo malo spor...da...valjda...
Postoji li negdje shema, ilustracija?
To je valjda ovako nešto - http://www.dom.com.hr/opremanje_i_uredjenje/rasvjeta/solatube_raybender/solatube_raybender.dom
ninoras
08.01.2007., 08:53
Ovakvu rasvjetu radimo vec dugo ,ovako potrebna nam je jedna cijev od ventilacije (takve cijevi se koriste kod postavljanja uredaja za grijanje ili hladenje te dovoda zraka izgleda kao buzir za struju, ali je veci promijer ) koja se moze savijati u svim smijerovima koja je cijela od lima na jedan kraj na koji ce ulaziti svijetlost se izreze pleksiglas koji se lijepo pripase na cijev i izvod se izvede na mijesto na kojem ima svijetlosti, a drugi kraj gdje zelim da dolazi svijetlost ,ovaj kraj gdje zelimo da dolazi svijetlost isto napravimo kao i ovu vec napravljenu stranu ali ovdje radimo i jedan dodatak- na pleksiglas na ovoj strani prodemo malo sa finim smirgl papirom ,tako da je pleksi malo zamucen tu osmirglanu stranu stavimo sa unutarnje strane da se ne vidi da je osmirglano i to je to.
Da princip je taj, ali mislim da cijev za ventilaciju pre malo reflektira svjetlost...
Uglavnom postoje već gotove komponente, neki dan je bio tip do mene i nudio mi istem, tako da sam malo natezao te cijevi, vrlo su lagane i reflektiraju kao ogledalo...
Sve u svemu dobra fora, imat ču u budučoj kući WC za goste koji nema prozora, i blagovaona bi mogla biti dosta tamna...
ninoras
09.01.2007., 08:23
Znaš li kakve su cijene?
Imam ponudu pred rukama na kojoj piše:
Za promjer 250 -početna cijev, krajnja cijev (L=20cm svaka), kupola na krovu, toranj za preukomponiranje, dekorativni prsten, difuzor.
Cijena bez pdv-a u € 295
Za promjer 375, 340€
i tako do špromjera 650 po cijeni od 718€
Za stanovanje se koristi promjer od 250 jer je difuzija velika pa je za manje prostore dovoljno, veći su za industriju...
Ima i popis dodatne opreme, koljena, produžne cijevi, trake....
npr. cijev produžna od 40 cm stoji 50€...
maksica6
09.01.2007., 13:27
Da princip je taj, ali mislim da cijev za ventilaciju pre malo reflektira svjetlost...
Uglavnom postoje već gotove komponente, neki dan je bio tip do mene i nudio mi istem, tako da sam malo natezao te cijevi, vrlo su lagane i reflektiraju kao ogledalo...
Sve u svemu dobra fora, imat ču u budučoj kući WC za goste koji nema prozora, i blagovaona bi mogla biti dosta tamna...
Sasvim dovoljno reflektira svijetlost imam tako napravljeno,ako zelite jos vise rasvijete mozete sa unutarnje strane cijevi nalijepiti aluminijsku foliju tako dobivate josvise rasvijete.
Zanima me da li je itko od vas ugradio u stan/kuću svjetlovod zbog premale količine dnevnog svjetla.
Naime, kupili smo stan koji ima premali broj prozora i jednostavno količina dnevnog svjetla nije zadovoljavajuća pa smo mislili to riješiti na taj način.
Odlučili smo se idući tjedan naručiti jedan, za probu, ali se dvoumimo da li da odmah uzmemo više...tvrtka koju smo kontaktirali zadnje je ugrađivala na Jarunu, pa ako netko ima, bila bih zahvalna na dojmovima.
Nisam ni znala da ovako nešto postoji, a sviđa mi se ideja :top:. Zanima me gdje će vam ta firma postaviti ovaj glavni dio koji skuplja sunčevu svjetlost?
Na sreću zadnji smo kat, znači na krov (ravan je iako može na sve).
Zanimljiva stranica www.solatube.com gdje se mogu vidjeti prostorije prije i poslije ugradnje.
Ipak, više bih voljela da čujem da to netko ima...i da je zadovoljan...:)
Codegun
16.10.2008., 08:48
i mislite da će vam netko dozvoliti da probijete nekoliko slojeva krova zbog instaliranja toga? Ili postoji caka bez probijanja krova?
Ne znam, prvo ćemo kontaktirati voditelja gradilišta,na više stranica piše da ne treba nikakva dozvola što mi je rekao i predstavnik firme. Javim...
Eh, da nema cake, mora se probiti...
Codegun
16.10.2008., 09:19
Ne znam, prvo ćemo kontaktirati voditelja gradilišta,na više stranica piše da ne treba nikakva dozvola što mi je rekao i predstavnik firme. Javim...
ja vjerujem da ne treba dozvola ako je to projektom uključeno. Ako instaliranje toga zahtjeva intervenciju na krovu neke višestambene zgrade onda mi nije jasno kako je moguće to staviti a da se i drugi stanari slože s rasturanjem krova.
Projektom nije uključeno...kao ni dovoljno svjetla u stanovima pa se nadam da će i ostali poželjeti tako nešto...zanima i mene što će reći vod.grad.
No, što god rekao piše da se može ugraditi bilo kad...pa sad...kako kažem, javim.
Eh, i nije baš rasturanje krova...kažu , ne ulazi ni prašina, ni toplina...
Codegun
16.10.2008., 09:33
Eh, i nije baš rasturanje krova...kažu , ne ulazi ni prašina, ni toplina...
a voda?
Ti to mene...jelda? :mig:
Codegun
16.10.2008., 09:58
Ti to mene...jelda? :mig:
ne, stvarno ne zezam, mislim da si zabrijala na nešto što neće biti izvedivo. Naravno da će ti trgovac reći sve što njemu paše, ali stvarno mislim da nije jednostvano rasturiti betonsku deku pa sve slojeve krova da bi ti imala više svijetla. Jednostavno pomiri se sa stanjem koje imaš jer ne vjerujem da ćeš u praksi to ostvariti. U svakom slučaju javi kak je prošlo.
okej, ja ne zajebavam nego sam znatiželjna: što nije jednostavnije, jeftinije i praktičnije naprosto stavit kvalitetnu rasvjetu na ta mjesta? sad malo surfam i to izgleda u potpunosti kao, ispričavam se na rječniku, lampa :ne zna:
koja je fora? zašto probijati strop, krov, deku, izolaciju, sve, da biste dobili, opet se ispričavam, lampu? :confused:
Pa to je prirodno svjetlo, za razliku od lampe...montaža traje cca 2 sata...znači nije neki zahvat
Zar nije bolje rješenje to nego da sam čitav dan ko u inkubatoru...oćeš ekološki, financijski, estetski...
Code, pomirit ću se kad kažu : ne može! Onda dobro...dotle probam...i javim naravno
kažem, meni se ovo čini kao komplicirano, skupo i apsolutno nekompletno rješenje, kolko god da se trudim.
jedina prednost pred lampom je činjenica da je svjetlost "prirodna" - pri čemu bih užasno voljela znat zašto je prirodna svjetlost koja prolazi kroz nekakvu cijev koja je vaka-naka, sa svemirskom tehnologijom i sva napredna bolja od neke žarulje, al dobro.
lampa ima barem četiri prednosti: jeftinija je, jednostavnija za montirat, nemaš nikakvu bojazan da ćeš imat problema sa izolacijom i možeš ju upalit navečer, a ovo ne možeš. tako da ćeš uz ovo neminovno MORAT imat i lampu :ne zna: zbilja se trudim, ali ne vidim zašto bi ovo itko išao ugrađivat
Codegun
16.10.2008., 10:14
Code, pomirit ću se kad kažu : ne može! Onda dobro...dotle probam...i javim naravno
trgovac ti nikad neće reći ne može! Njemu sve nema problema, daj mi objasni kako misliš da će za 2 sata netko probiti krov, rekonstruirati sve slojeve, sve napraviti tako da bude najmanje mogućnosti da se tu provuće kiša i još ti i garantirati za sve? I daj nam reci koliko to košta?
demosten
16.10.2008., 10:25
daj mi objasni kako misliš da će za 2 sata netko probiti krov, rekonstruirati sve slojeve, sve napraviti tako da bude najmanje mogućnosti da se tu provuće kiša i još ti i garantirati za sve? I daj nam reci koliko to košta?
Lako je za 2 sata probiti krov na kući koja ima kosi drveni krov sa knaufom ispod.
Prek betonske ploče to ti je namanje jedan dan posla + još koliko puta će ti dolaziti da naprave izolaciju super (a naši radnicu su poznati po garanciji na izlaciju od taman jednog sata).
Zašto je to dobro. Prirodno svijetlo je definitivno bolje od svakakvih lampi. Spektar boja je puno bolji i pozitivno utjeće na ljude. To je nabolje vidjeti u skandinaiviji kada izbije sunce u sred zime, onda se svi ljudi pošlihtaju na sunce samo da malo sunca "upiju".
Codegun
16.10.2008., 10:27
slažem se s tobom no ja vjerujem da ona živi u kakvoj zgradi ili urbanoj vili na zadnjem katu. Sumnjam da je tamo drvena konstrkcija krova.
kemik, krivo si shvatila, pa naravno da lampe moraš imati, ja samo hoću da ne budu upaljene cijeli dan na sve strane, razumiješ?
code, trgovac je rekao da sve može, ja čekam da mi to vodit.grad kaže
košta između 2 i 3 000 kn zavisno od promjera, idući tjedan ću dobiti ponudu, danas tek šaljemo tlocrt stana
čovjek iz firme moli da se čujemo u pon. jer kao danas i sutra to ugrađuju u jednu bolnicu...ako me laže onda i ja vas
Codegun
16.10.2008., 10:30
daj samo reci da li živiš u zgradi ili kuća ima drvenu konstrukciju krova?
Stan, zgrada, zadnji kat, betonska ploča...spomenula to tipu, kaže nema problema jer mi smo i građevinska firma tj. prvo su građ.firma, onda predstavnici
Codegun
16.10.2008., 10:37
da, sada nema problema, oni su predviđeni da se kasnije pojave i nisu uračunati u cijenu. Budi oprezna moraš tražiti izrazite garancije da će krov biti i dalje krov a ne sakupljač kiše koja će tebi biti dostavljena. Tu je i pitanje statike nakon što ploča bude probijena, a moraš tražiti i suglasnost ostalih stanara. Mislim da je to sa ostalim stanarima već nemoguća misija.
Ta sva pitanja se i ja pitam, zato sam se nadala da će se netko javiti, jarunčaaani, da di ste...??:s
Metal halogena, LED ima danas vrhunskih kvalitetnih izvora svjetla sa spektrom veoma slicnim prirodnom (5000K) i jos su k tome sparne...
z
A jeste li sigurni da ima premalo svjetla? Živite li u stanu pa znate da ima premalo svjetla ili mislite da će imati premalo svjetla? Za stan na zadnjem katu, koji su inače dobro osvjetljeni je to dosta čudno.
Znam da je čudno, i meni je vjeruj...Sobe od 9, 10 i 11 m2 imaju po jedan prozor širine 1m, visine ne znam, nevelike, običan prozor. Izgleda ko rupa u tunelu.
Zgrada izgleda vrlo interesantno izvana, prozori kao kockice pravilno na fasadi raspoređene nauštrb mjestu prozora u prostoriji. U jednoj više lijevo, drugoj više desno...
Arhitekt je vjerojatno zadovoljan...fasada nepravilnih kocaka, pravokutnika u svijelo žutoj, bijeloj, sivoj i svijetloplavoj boji...zanimljivo se sudara sa pravilnošću prozora...
Da, bit će nešto svjetlije kad se okreči, ali ipak nedovoljno...trenutno smo u ružnoj zgradi na 1 katu staroj 40-tak god. i imamo sobe pravinog oblika sa prozorima od zida do zida...svjetla koliko hoćeš...a još zgradu nasuprot
demosten
16.10.2008., 12:55
Znam da je čudno, i meni je vjeruj...Sobe od 9, 10 i 11 m2 imaju po jedan prozor širine 1m, visine ne znam, nevelike, običan prozor.
Trebaš 1m2 prozora (ne rupe nego baš ono koliko je stakla) za svakih 7 m2 prostorije. Tak se nekak računa da je minimu.
Pazite prozori koji su plastični fest puno ispune rupu. Ja to po sebi znam. na WC-u napravili smo jedan prozorčić 60x70 ali nakon stavljanja prozora to ti izgleda fest malo...
Eto vidiš da je nedovoljno...:(
Možda je nedovoljno, a možda će i biti dovoljno svjetla. Izmjerite prozore i vidite prema namjeni sobe koliko vam svjetla treba.
Dalje, taj Solatube vam možda neće baš ništa značiti, a mogao bi (čitaj 'sigurno će') vam zagorčati život s izolacijama i krovom, ako vam netko to uopće dopusti postaviti. Naime, ako u sobi ima već svjetla, moglo bi se desiti da vam ta cijev ne radi baš nikakvu razliku. Pomaže ona kad je prostor zaista taman i kad nema drugog prirodnog svjetla, ali ne pomaže ili pomaže gotovo beznačajno ako je prostor već na nekom razumnom nivou svjetla.
Prirodno svjetlo inače prodire u sobe nekih 6 metara. Vaše su sobe manje i sumnjam da ćete s tim Solatubeom bilo što dobiti, a imat ćete niz problema s postavljanjem i kasnijim posljedicama.
Priznajem da ste me svi skupa pokolebali, iako nisam nikoga čula koji to ima pa kaže - ne valja. Ali, slažem se da treba biti oprezan.
U svakom slučaju, nastavljam se raspitivati...
cincilin
03.01.2009., 09:30
Nedavno sam vidjeo reklamu gdje se prodaju neonske lampe koje emitiraju puni spektar normalne dnevne-sunceve svjetlosti(kao nadomjestak kada je loše vrijeme,odnosno kada nema sunca.)Ima li netko pojma o tome.Kako se puno bolje osječam kada je dan suncan (vjerovatno kao i mnogi)pitao sam se bi li bilo rješenje takvu cijev staviti u dnevni boravak na plafon ili to pak nije bas tako jednostavno?
Pozdrav svima.
cincilin
04.01.2009., 12:32
Zanima me da li netko ima iskustva sa svjetiljkama koje emitiraju prirodan suncev spektar boja ? Ja se namjeravam odluciti za jednu ali rado bi cula iskustva drugih.
Prepoznaje ih se po cistom bijelom svjetlu koje ne umara uci, pogoduje osobama koje tijekom zime pate od nedostatka suncevog svjetla ( ja), tu vrstu svjetla jos zovu i " svjetlo bez mrlja"
Ima ih razlicitih velicina mene zanima tkz Sunshine-Simulator koji osims to sluzi kao obicna lampa za citanje itd. sluzi i u terpaiji svjetlom, pomaze kod stresa i u Jetlag situacijama
Nesto o ovome na www.isotronic-kg.de
Ima li netko neke druge firme za preporuciti, cijena ove velike zidne je oko 170 €. Ima garancija 5 godina.
Evo pravih linkova:http://www.androv-medical.de/product/6/10-000-lux-lichtbox/2fd3363543f9599f48df8ee47f792cd8
http://solarium-and-more.de/shop/page/1?shop_param=
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.