PDA

View Full Version : Dolazi nam Halloween...što je u tome tako strašno????

Nemruth Dagi
22.10.2003., 09:18
Iz izloga dučana proviruju vještice, bundeve, i duhovi svih oblika.
Započinje strka u vrtićima, traže se kostimi i rekviziti. Mama i bake dorađuju vještičje halje, izmišljaju detalje, šivaju, i "čarobiraju" da od potomaka naprave što originalnije vještice. "Duhove" je lakše napraviti ali su manje cjenjeniji.
Potomci će kao i svake godine uživati u toj noći.
Nevino, kako samo to djeca znaju.

Staro keltsko vjerovanje i svetkovanje doživljava svoju renesansu, barem kod nas. Do prije petnaestak godina na to razdoblje u godini, podsjećalo nas je samo stotine puta repriziran Carpenterov film.
Nekako je za nas to bio i suviše amerikaniziran i nama stran običaj
da bi ga preko noći usvojili.

Vremenom, duh i mentalitet potrošnje, umjetno su stvorili
osjećaj da je neizbježno (kao i Valentinovo) dostojno to proslaviti. Industrija i trgovina odreagirali su na to pravodobno i sa smješkom.

Crkva je to shvatila kao obnovljeno poganstvo, i odmah reagirala da su ti i takvi običaji nama dovoljnoj mjeri strani i nepotrebni i da se na njih ne treba obazirati. Njima je i joga dovoljna noćna mora i ne trebaju nikakvo "podsjećanje" na poganske običaje koje su tako vjerno stoljećima zatirali.

"Noć vještica" je zapravo svojevrsni običaj u kojem dolazi do priprave za duže mirniji period, za zimu, pa se u tom periodu očekuje i kraj godine. Priroda i njeni zakoni, koji se često nisu mogli spoznat, prepoznati, i objasniti imala je veliku moć nad ljudima. Ljudi su se nje bojali, ali su od nje i u njoj živjeli. Nekad su je ljudi slavili, danas je jednostavno preziru, i misle da su ovladali njome.

Lukavo, ali i djelotvorno svi poganski običaji koji su se teško iskorjenjavali, dobili su svoje kršćanske pandane. Bog prirode s rogovima Pan dobio je najneslavniju ulogu, postao je glavom, bradom ii papkima sam Sotona.
Usporedo sa starim poganskim bogovima u čije vjerovanje i štovanje je strogo izbačeno (i pod pritiskom i pretnjom gubitka života) izbačena je i sama priroda.

Novo doba donosi promjene spore, ali neminovne u svijesti ljudi. Prvenstveno su to novi pogledi na svjelokupnost svijeta, na budućnost čovjeka u suvremenom kaosu i uloga duhovno osvještenog pojedinca kao i njegov napor u tom samoostvarenju.

Gdje je tu sve priroda???

Probuđena svijest da je nužnost za naš opstanak njeno očuvanje, donosi i misao da je smo mi cjelina s prirodom. Najveći grijeh je namjerno odvajanje čovjeka i prirode. Priroda je sotonizirana, jer joj se daje privid da je ona neprijatelj ljudskosti.
A civilizacija je samo izdizanje od nje i minoriziranje njenih pravila.

Priroda nije Bog ali je odraz božje intervencije.

Mi danas ne ovisimo toliko od nje, proučili smo njene zakone, otkrili njene tajne, upetljamo se u njena pravila ali smo nesvjesni da smo JOŠ DUBOKO zavisni od nje.

Halloween je samo običaj, porijeklom od starih Kelta koji nisu ostavili dublje tragove na našim prostorima. Mi smo naše slavenske (poganske) običaje koje su se dugo održali kao narodni, potisnuli i zaboravili; što namjerno što nenamjerno.

Halloween......tko se toga još boji?
:eek: :top:

chagljev hihot
22.10.2003., 10:33
Meksiko (http://www.francia.org.mx/ifal/cursos/elrincondelascalacascatrinas/calaindex.htm)

Hej...možeš li na ovu temu smislit neku jutarnju propovjed za sutra :) :p

(:misli: hmmmm....ne očekujem da će itko odavde znati išta pametno reći na ovo moje razmišljanje na glas.......ali stari Kelti, Slaveni, njihova misao i običaji....je li to ikada postojalo onako kako su to rekonstruirali tamo negdje u
vrijeme romantizma ...........a današnji neoromantičari izvukli iz naftalina tamo negdje u doba hipija..........)

Baphomet
22.10.2003., 11:04
Ja sam prije 10 dana izašao vani sa frendovima. Pošto se nisam mogao uklopiti u razgovor odlučio sam zuriti u jednu veliku bundevu. Nakon deset minuta pitali su koji me to komad tako hipnotizirao, ja sam rekao da je to bundeva. Onda su mi narucili jos jednu medicu i nastavili razgovor. Mislim da taj Halloween nije baš bezopasna stvar.

:B

Nemruth Dagi
22.10.2003., 11:18
Baphomet kaže:
Ja sam prije 10 dana izašao vani sa frendovima. Pošto se nisam mogao uklopiti u razgovor odlučio sam zuriti u jednu veliku bundevu. Nakon deset minuta pitali su koji me to komad tako hipnotizirao, ja sam rekao da je to bundeva. Onda su mi narucili jos jednu medicu i nastavili razgovor. Mislim da taj Halloween nije baš bezopasna stvar.

:B

Ak si pridodao i utjecaj hmeljene tekućine, ispijene u većim količinama, tvoja proslava Halloweena davno je započela, pogani svate.:zivili: :tulum: :jumping:

Baphomet
22.10.2003., 13:02
Nemruth Dagi kaže:
Ak si pridodao i utjecaj hmeljene tekućine, ispijene u većim količinama, tvoja proslava Halloweena davno je započela, pogani svate.:zivili: :tulum:
Bogme jesam...zato sam i popio medicu da "prerezem", ali vid vraga, konobarica umjesto jedne donijela dvije pa sam morao obje popiti. Opaka je stvar ta bundeva i Halloween. Eee...a onda je uz to bila tamo jedna žena i pitala me da li ja čaram na noć vještica...iz čista mira....

Bolje da u pod gledam nego da hipnotiziram konobarice i bundeve.

Moćna bundeva....ispunjava skoro sve želje...:D

Nemruth Dagi
24.10.2003., 07:39
Baphomet kaže:

Moćna bundeva....ispunjava skoro sve želje...:D

Halloween nije ni započeo a ti si već otkrio čari njene magije pijući iz bundeve,
još kad pronađeš koje sve opcije nude današnje metle, ma tko će te u letu zaustaviti.......... :rofl:

"Halloween policija traga za bjesomučnim noćnim letačem na metli":jumping:

tuk'bah
24.10.2003., 08:55
Nekako sam uvijek bio ljubomoran na Amerikance, jer oni za Halloween idu od kuće do kuće i skupljaju slatkiše. Istina, to se i kod nas radi za fašnik, ali...
S vremenom je ljubomora nestala i ja sam prešao na američki način života. Idem od kuće do kuće, ali sam prestar za slatkiše, pa skupljam domaće alkoholne proizvode. Ako nema domaćih, može i strane. Nakon što obiđem susjedstvo, počinjem shvaćati mističnost Halloweena: sve postaje mutno, okreće se oko mene, umnožava se, čudni zvukovi,... I tako sve dok me pločnik ne lupi po nosu.

Baphomet
24.10.2003., 09:01
Upotrijebiti ću sve moje moći magijske da 31.10 ne moram ići u Zagreb. Mogao bih iskoristiti populaciju na forumu. Hmmm...zanimljiv bi to eksperiment bio, al' neću, ostavit' ću ja vas za neke važnije stvari :D

Daklem....zazivam velikog boga metlaste palice, neka udjeli milost i život ovoj bundevi koja je njegov poslanik u mundanom svijetu, neka blagoslovi njene peteljke i sjemenke, neka njen oblik bude poruka svemogućem i neizrecivom ***** da poniznog slugu oslobodi odlaska u Zagreb kako bi mogao prirediti svetkovinu u čast Halloweena i time upotpunio smisao svog boravka na zemlji.

:amen:

flying Unicorn
24.10.2003., 09:26
Baphomet kaže:

Daklem....zazivam velikog boga metlaste palice, neka udjeli milost i život ovoj bundevi koja je njegov poslanik u mundanom svijetu, neka blagoslovi njene peteljke i sjemenke, neka njen oblik bude poruka svemogućem i neizrecivom ***** da poniznog slugu oslobodi odlaska u Zagreb kako bi mogao prirediti svetkovinu u čast Halloweena i time upotpunio smisao svog boravka na zemlji.

:amen:

Done. :kava:
Drugi put me ne zamaraj takvim glupostima. To i sam možeš. :kava:

Baphomet
24.10.2003., 11:04
flying Unicorn kaže:
Done. :kava:
Drugi put me ne zamaraj takvim glupostima. To i sam možeš. :kava:
:s

jedrenjak
30.10.2003., 13:17
Nemruth Dagi kaže:
Dolazi nam Halloween...što je u tome tako strašno

Michael iz Noći vještica! Ali to samo na američkom filmskom izdanju :D :s

Baphomet
30.10.2003., 13:40
I šta?

Jel' ima ovdje ikoji duhovnjak ili vještica koja će nešto mađijati na taj dan?

Ili ste svi armchair magicians-i? Ili plutače poput nekih ovdje :D?

Magije na vidjelo! (ma ne treba detaljan opis, može i općeniti opis, npr. kojem bogu ćete pridonijeti "žrtvu" i sl.)

Evo....ja odoh u planine, u jednu kolibicu gdje ću u miru i tišini, unutar sigurnosti mojega kruga obaviti jedan priziv. Pošto u mojoj religiji i duhovnosti nema boga do mene, prizvat ću "samog sebe" i žrtvovati ću si jedan kolačić i čašu crnog.

A navečer nazad u grad i tulum do zore :zivili:

Ajd sad dalje...

lahor
30.10.2003., 20:34
Meni tek navecer i pocinje prava stvar. Samo steta sto cu biti sama, stovise usamljena tu vecer.

Baphomet
30.10.2003., 20:52
lahor kaže:
Meni tek navecer i pocinje prava stvar. Samo steta sto cu biti sama, stovise usamljena tu vecer.
Pa mislim navečer...ono oko 23h...mrak već u 17h pada, imam punih 6 sati za svašta radit.

Al' i ja prvo sam čiribiram, a nakon toga u drustvu lijepih zena i hladnih piva obilazim mjesta okupljana pogana. ;)

CF
31.10.2003., 11:35
meni je halloween super...
naručito sa pumkinsima i svijećama u njima...
:) zgodničko :)

i kelti su mi isto sve više i više zanimljivi...
volio bi naučiti više o njima i običajima...
negdje na webu sam čitao da su rani kršćani kako su se širili po europi, da su ubijali i nasilno ukidali kelte i njihove običaje- na njihovim hramovima su gradili crkve,, te su čak i preuzimali neke običaje od njih..i uz to širili i laži o njima..
:flop:

Bercana
31.10.2003., 17:47
negdje na webu sam čitao da su rani kršćani kako su se širili po europi, da su ubijali i nasilno ukidali kelte i njihove običaje- na njihovim hramovima su gradili crkve,, te su čak i preuzimali neke običaje od njih..i uz to širili i laži o njima..
:flop: [/B]

true,true,svašta su im radili, tjerali ih da odbace svoju vjeru itd...

ravana
31.10.2003., 19:49
Oni isti krasni i divni keltici koji su se furali na ljudske zrtve i ona fina masovna "duhovna" ubijanja u onim lutkicama (po Cezaru ako se ne varam)? Isto ko i sa juznoamerickim indijancima.. danas kad je tolko vremena proslo ljudi se "furaju" i preseravaju s njihovim kulturama i cmizdre nad njihovim patnjama, a cini mi se da su bili gori prema svojim neprijateljima i vlastitom narodu nego sto je crkva bila u najgore doba inkvizicije. Jedini razlog sto su spusili je vojna i tehnicka inferiornost. Nisu cini se bili nis manji gadovi od onih koji su ih sredili.

CF
04.11.2003., 14:00
ravana kaže:
Oni isti krasni i divni keltici koji su se furali na ljudske zrtve i ona fina masovna "duhovna" ubijanja u onim lutkicama (po Cezaru ako se ne varam)? Isto ko i sa juznoamerickim indijancima.. danas kad je tolko vremena proslo ljudi se "furaju" i preseravaju s njihovim kulturama i cmizdre nad njihovim patnjama, a cini mi se da su bili gori prema svojim neprijateljima i vlastitom narodu nego sto je crkva bila u najgore doba inkvizicije. Jedini razlog sto su spusili je vojna i tehnicka inferiornost. Nisu cini se bili nis manji gadovi od onih koji su ih sredili.

ne to je laž---

čitao sam upravo o tome...

kršćani iz vremena pohoda po europi su izmislili te laži o žrtvama i paljenjima..
to je sve laž.

jimmy jazz
04.11.2003., 17:03
Kelti jesu imali zrtvovanja ljudi, i to je arheoloski dokazano. al ne u nekim masovnim razmjerima..
osim toga, ne zna se dal su "zrtvovani" ljudi kriminalci ili ne, sto se lako moze tako interpretirati. isto tak se nemre reci da su sve lazi kaj su krscani shirili, iako su naravno bili vishe nego pristrani.
no kaje s onim stupovima srama po dalmaciji, kaj se nisu na njima kamenovali ljudi u srednjem vijeku?.

anyway, meni te keltske Sesvete nish ne znace...barem ne svjesno..a vjerojatno su preporucljive za duhovnu higijenu.

jimmy jazz
04.11.2003., 17:23
kaj bi zabili? pa pale se josh uskrshnje vatre ;) vuzmenice

Gospon Pes
04.11.2003., 17:57
Ha? Di su Kelti bili u Sesvetama? :confused:

jimmy jazz
04.11.2003., 18:10
hahaha! nisam opce na to mislil :D
you silly women! :D Halloween=Sisveti=Sesvete...

...al neces vjerovat bash u Sesvetama ih je bilo... ;) dosta se toga nashlo, kaciga cela, camci naplavljeni...
a ima blizu i jedno brdo..s keltskom gradom.o tome sam vec prical. Kuzelin. ;)

Gospon Pes
04.11.2003., 18:45
Za Kuzelin se sjecam da sam od tebe citala, ali moram priznati da nisam do tada ni za to cula, a kaj se Sesveta tice, mozda sam ipak trebala otici u muzejcek, pa ne bih sad postavljala glupa pitanja. :D
Htjela sam jednom, ali nije radio (iako je trebao). :rolleyes::D

jimmy jazz
04.11.2003., 22:36
al cekaj cekaj sad tek kuzhim da ljudima nije jasno da je halloween/samhain isto kaj i Svisveti!? obicaj je ostao doslovce isti, samo kaj je drugi poslodavac - crkva ;) kod iraca i welshana im to nije tak uspjelo i tam se zadrzhal "stari" Samhain..eto odkud nam Svisveti...
sad kuzis jednadzbu Halloween=Svisveti
a za Muzej u Sesvetama, pohvalno pohvalno, ajde barem si pokazala zelju...;) a za Kuzelin budem stavil fotke online dok stignem..na Sveto Nigdarjevo..to je josh jedan ovak keltski praznik..:D :D

CF
05.11.2003., 14:33
uh,,, morat ću naći link gdje sam čitao istinu o keltima..

mislim da se upravo i spominju navodni arheološki nalazi..

jimmy kaže:
Kelti jesu imali zrtvovanja ljudi, i to je arheoloski dokazano. al ne u nekim masovnim razmjerima..
osim toga, ne zna se dal su "zrtvovani" ljudi kriminalci ili ne, sto se lako moze tako interpretirati. isto tak se nemre reci da su sve lazi kaj su krscani shirili, iako su naravno bili vishe nego pristrani.
no kaje s onim stupovima srama po dalmaciji, kaj se nisu na njima kamenovali ljudi u srednjem vijeku?.

anyway, meni te keltske Sesvete nish ne znace...barem ne svjesno..a vjerojatno su preporucljive za duhovnu higijenu.

Blaise
05.11.2003., 14:44
jimmy kaže:

Halloween=Sisveti=Sesvete...

Iako je tu puno toga izmijesano, Halloween - Hallow Eve.

Nije Eva. :D:D:D:D:D:D

Gospon Pes
05.11.2003., 14:54
Hollow Eve :jumping:

Blaise
05.11.2003., 15:01
:rofl:

Aren't we all? :rofl:

danaye
05.11.2003., 15:44
Upravo dakle to i je strašno.
Eto zakaj dolazi tamno doba nakon tog "praznika".
Nije baš jasno jel se slavi ili se tuguje.
:mig:

CF
09.11.2003., 12:53
danaye kaže:
Upravo dakle to i je strašno.
Eto zakaj dolazi tamno doba nakon tog "praznika".
Nije baš jasno jel se slavi ili se tuguje.

imam knjigu "The Celtic Spirit" (u kojoj se za svaki dan posebno navodi neki mudar savjet utemeljen na keltsku tradiciju)..

ali na samom početku ima mali predgovor i opis keltskih doba...

podjeljen je ovako:

Samhain - Season of winter (november, december, january)
Imbolc - Season of spring (february, march, april)
Beltane Season of summer (may june, july)
Lughnasa - Season of autumn (august, september, october)

za 1.11 piše...
a koji je vezan uz tvoje pitanje...
..ovo:

The season of winter begins at Samhain, The Celtic New Year, on the eve of November.

Za 31 October piše:
The festival of Samhain marked the start of Winter when beasts were brought in from the hills to the nearby fields for winter slaughter or for overwintering in barns. Samhain was a liminal time in which the world of the living and the ancestral realms overlapped. This was a time for the rememerance of the dead: candles were set in the window to welcome the loved ancestors and to shine upon the path of the unquie dead to bless them on their way.

za 1 November piše:
Of all the Celtic festivals, this is the one at which we best experience the overlap of one world with the other. It is time to assemble peacefully and be conscious of the ordening of our affairs, bringing ourselves into alignment with the blessings, work, and opportunities of the darker half of the year.

~ ~ ~
If we are full of ourselves, we annoy people; if we hide our achievements under a bushel, no one notices us.
"THE CELTIC SPIRIT", Caitlin Matthews

---
www (http://www.rambles.net/matthews_spirit.html)

chagljev hihot
13.11.2003., 12:34
If we are full of ourselves, we annoy people; if we hide our achievements under a bushel, no one notices us.
"THE CELTIC SPIRIT", Caitlin Matthews

Jel to stara Keltska ?

Ma onda su stvarno bili zlatne bubice ako je u njihovom društvu zavist vladala u tolikoj mjeri se poslovica o tome sačuvala sve do ulaska u štamparsku hiperprodukciju "Novoga nam doba"

:bonk: :bonk:

(Hm....ako je možda izreka usmjerena protiv preseravanja i dosađivanja drugima svakojakim ponosnim paradama.....onda i nije tako loša :))

Vjerujem bi se netko od nas suvremenih ljudi našavši se u tom nekom drevnom vremenu vrlo brzo šokirao pojavama u društvu koje danas nazivamo "krvoločnošću" , "primitivizmom", "praznovjerjem".....bilo to kod Kelta ili Germana ili Lotofaga:rolleyes: ....poganih ili krštenih -svejedno.

Nije ovo baš neko kritizerstvo, već moje osobno mišljenje da ne treba imati nikakve iluzije o nekakvim tobožnjim drevnim zlatnim vremenima.
I tamo je bilo i svjetla i tame kao što ih ima i danas.

Sjetih se ovog topica kada sam jučer netom naletio na ovu zgodnu pjesmicu:

http://www.geocities.com/Athens/Oracle/5871/breathedirt.html

Mislim da može dočarati nešto od tog poganskog duha, a što ima veze i s tamnom stranom...

CF
13.11.2003., 14:36
chagljev hihot kaže:
Jel to stara Keltska ?
ne nije-
trebaš vidjeti, pročitati knjigu--
radi se o mudrim savjetima pisca--
utemeljenih na keltskim običajima, svjetonazoru..

nemoj suditi ništa što ne znaš--
ustvari nemoj suditi ništa (kako Te glavne religije i uče - tj sve nas).. jer radiš štetu i probleme iz ničega svojim negativnim stavovima..

.................................................. ..........Ja nisam kao Ti - da pamtim samo zlo

chagljev hihot kaže:

i nitko ne tvrdi drugačije
nitko.

ali ja vidim u keltima, baš kao i u samim ljudima--kad se sve završi,
samo najbolje
:)

.................................................. ..........................Ja nisam kao Ti - Ne mogu to

chagljev hihot
13.11.2003., 20:42
Jipi, savjet !!!
:p

....samo što ja ipak obožavam izvuči bodlju otrovnoga dijela svoje prirode kada vidim sve te kvazispiritualne kenjaže.....

ništa..... samo mi budi zdrav i tako dalje :W

CF
14.11.2003., 08:48
chagljev hihot kaže:
Jipi, savjet !!!
:p
....samo što ja ipak obožavam izvuči bodlju otrovnoga dijela svoje prirode kada vidim sve te kvazispiritualne kenjaže.....

hmm :misli:
ne ne slažem se da su to kenjaže..
u biti sve što sam pročitao u navedenoj knjizi
je vrlo slično ako ne i isto kršćanstvu--
tako onda najvjerovatnije ne voliš ni christianity as well--
nitko te ne osuđuje zbog toga..
samo mislim da nije ok osuđivati nekog..

chagljev hihot kaže:

ništa..... samo mi budi zdrav i tako dalje :W

također
:kiss:

:W

ravana
14.11.2003., 08:57
chagljev hihot kaže:
Vjerujem bi se netko od nas suvremenih ljudi našavši se u tom nekom drevnom vremenu vrlo brzo šokirao pojavama u društvu koje danas nazivamo "krvoločnošću" , "primitivizmom", "praznovjerjem".....bilo to kod Kelta ili Germana ili Lotofaga:rolleyes: ....poganih ili krštenih -svejedno.

Nije ovo baš neko kritizerstvo, već moje osobno mišljenje da ne treba imati nikakve iluzije o nekakvim tobožnjim drevnim zlatnim vremenima.

:s :top: :s :top: :cool:

CF
14.11.2003., 11:37
chagljev hihot kaže:
Vjerujem bi se netko od nas suvremenih ljudi našavši se u tom nekom drevnom vremenu vrlo brzo šokirao pojavama u društvu koje danas nazivamo "krvoločnošću" , "primitivizmom", "praznovjerjem".....bilo to kod Kelta ili Germana ili Lotofaga ....poganih ili krštenih -svejedno.

ravana kaže:
:s :top: :s :top: :cool:

hmm :misli: da ravica? reci,
ali kako su onda oni na zapadu od svih tih generaliziranih epiteta i predrasuda postali normalni danas..
a kod nas (na našim područjima) je i dalje ostalo ono što danas
nazivamo "krvoločnošću" , "primitivizmom", "praznovjerjem".....

:confused:

Blaise
26.10.2004., 20:44
Noć vještica i/li Svi sveti

Poganski običaji, jednako kao i kršćanski, danas su komercijalizirani i imaju »zagarantiranu« budućnost. Za mnoge naše suvremenike njihov sadržaj je potpuno nebitan jednako kao i razlika između njih. Važno je dobro se »provesti«. ...

Noć 31. listopada zapravo predstavlja keltski blagdan »Samhain« kojim vještice slave svoja božanstva, božicu u vidu starice i boga u vidu rogatog gospodara smrti. One vjeruju da je te noći veo koji razdvaja svijet mrtvih od svijeta živih najtanji. Tako je noć uoči blagdana »Sviju svetih« postala »Noć vještica«, dakako, komercijalizirana. Za vještičarstvo Vesna Pavković, »jedina Hrvatska vještica koja plaća porez« i koja je donedavno bila vlasnica »Occulta shopa«, i iza koje stoje tri braka i nesretne smrti dviju kćeri, tvrdi da je »vještičarstvo najstarija religija na svijetu« koja potječe još iz kamenog doba. Za sebe tvrdi, ovo želimo istaknuti, da je katolkinja i da ne vidi suprotnosti između katoličke vjere i svoga »zanata«, iako ona zapravo poštuje svoju božicu. Na »večeri magije«, koja je bila priređena 10. svibnja 2000. u zagrebačkom klubu »Tvornica«, javnosti su se predstavili poznati hrvatski okultisti i ezoteričari: spomenuta vještica Vesna Pavković, učitelj magike Nenad Žimjanski, te okultisti Mirjana Gračan i Zoran Car. Predstavio se i mag Theo Ljubić u ulozi direktora »Centra za alternativne znanosti« koji je također utemeljen u Noći vještica 31. listopada 1987. u Splitu, a oko sebe okuplja sekcije za bavljenje astrologijom, proučavanjem fenomena NLO-a, parapsihologijom, i drugim srodnim zanimanjima. Spomenuti program koji je priredila studentska scenska skupina »Asfodel« obogaćen je i plesnom predstavom »Vještice«.

Osim spomenutih, u našoj javnosti su poznati i brojni drugi okultisti i ezoteričari, poput tzv. »majstora magije« Felixa, zatim »bijele« vještice i saborske tajnice Inke Honić, koja je javnosti poznatija kao Fatma Nur Dženet koja se deklarira kao »najpoznatija svjetska vidovnjakinja i duhovna iscjeliteljica«…

...

Iz Veritasa, Josip Blažević
http://www.ver.hr/arhiv/Ver12-00/vodenjak.htm

Zanimljivo. :D
Osobito tračevi. :eek: :eek:

Nađe se na netu vrlo poučnih tekstova o keltskim običajima (itd.),:D ali ovaj je bio informativan u jednom drugom smislu. :D

Kako se na hrvatskom zvao taj dan PRIJE uratka Johna Carpentera? :zubo:

Interesantno razdoblje: pun mjesec, pomrčina, Noć vještica, trick or treat, bundeve, tko će sad čitat o nekim predkršćanskim bogovima kompliciranih imena?
Naročito burno razdoblje za žene. :zubo: :horor:

Nemruth Dagi
29.10.2004., 19:37
Hallowen...ima ga svugdje na našoj kugli, očigledno postaje dio svjetske monokulture.

Enchantress
29.10.2004., 22:31
Kod nas se Halloween ne slavi i ne obeležava. :( Baš vam zavidim. :)

Nemruth Dagi
31.10.2004., 05:58
Enchantress kaže:

Pa mogli ste ga "uvesti" kao i svi oni kojima ta svetkovina nije unutar kulturološkog miljea.

Ako to mladi Kinezi slave što ne bi i vi?

ravana
31.10.2004., 10:13
Enchantress kaže:

:D
slobodno uzmite nas, nije da cemo imat za cim plakat

Enchantress
31.10.2004., 16:25
Nemruth Dagi kaže:
Pa mogli ste ga "uvesti" kao i svi oni kojima ta svetkovina nije unutar kulturološkog miljea.

Ako to mladi Kinezi slave što ne bi i vi?
Meni se sviđa, ali mene niko ništa ne pita. Nisam sigurna da mnogi dele moje mišljenje, zbog toga što se Halloween ovde smatra katoličkim praznikom. Ne bih pravila poređenje sa Kinezima - to je ipak jedna sasvim drugačija kultura...

ravana kaže:
slobodno uzmite nas, nije da cemo imat za cim plakat

Možda ima i onih koji vole taj praznik. :mig: :)

ravana
31.10.2004., 17:11
helouvin katolicki? Ma zar samo ja imam dojam da su na njega najvise napaljeni ameri? :p

Sto ti se toliko svidja u dubljenju bundeva? :D

Oleander
31.10.2004., 17:20
Meni je to kad sam bila mala, bilo zabavno zbog Krampusa :E :lol:

Legenda je bila da Krampus ide sa lancima kroz sela i gradove i onda odvodi djecu koja su zločesta. I svaki put kad smo čuli lance bježali bi i sakrivali se pod stol :D

A jednom sam stvarno i upoznala Krampusa. Imao je bijelu veliku haljinu, kao duh, i crnu kapu i kapuljaču preko glave. Da, naravno to je bio netko unamljen da glumi krampusa, ali ja nisam bila sigurna je li pravi ili nije. Pa sam se ipak za svaki slučaj ponašala pristojno. :D I dobila čokoladu. Od Krampusa. :D

Enchantress
31.10.2004., 17:22
ravana kaže:
helouvin katolicki? Ma zar samo ja imam dojam da su na njega najvise napaljeni ameri? :p

Sto ti se toliko svidja u dubljenju bundeva? :D
Maskenbal! :)

Enchantress
31.10.2004., 17:23
Oleander kaže:
Meni je to kad sam bila mala, bilo zabavno zbog Krampusa :E :lol:

Legenda je bila da Krampus ide sa lancima kroz sela i gradove i onda odvodi djecu koja su zločesta. I svaki put kad smo čuli lance bježali bi i sakrivali se pod stol :D

A jednom sam stvarno i upoznala Krampusa. Imao je bijelu veliku haljinu, kao duh, i crnu kapu i kapuljaču preko glave. Da, naravno to je bio netko unamljen da glumi krampusa, ali ja nisam bila sigurna je li pravi ili nije. Pa sam se ipak za svaki slučaj ponašala pristojno. :D I dobila čokoladu. Od Krampusa. :D
:) :) :)
Baš je super priča!

ravana
31.10.2004., 17:28
Za maskembal ti ne treba helovin ne?

Nego jel to ono kad ljudi skinu masku uljudnosti, normalnosti, duhovnosti, umjerenosti isl i pokazu pravo lice (npr vjestica i kurvi :lol: ) pa se opijaju i prave budalu od sebe? :B

Joj sto bi nam laganini dobro dosla jedna inkvizicija.

Enchantress
01.11.2004., 00:27
ravana kaže:
Za maskembal ti ne treba helovin ne?

Ali meni se baš ovaj sviđa. :D

Nego jel to ono kad ljudi skinu masku uljudnosti, normalnosti, duhovnosti, umjerenosti isl i pokazu pravo lice (npr vjestica i kurvi :lol: ) pa se opijaju i prave budalu od sebe? :B
Neki od nas su potpuno isti pod uticajem alkohola i u treznom stanju. ;) :)

Baphomet
01.11.2004., 12:54
Enchantress kaže:
Neki od nas su potpuno isti pod uticajem alkohola i u treznom stanju. ;) :)
A neki su bili u posjetu vanzemaljcima na tamnoj strani mjeseca.

Enchantress
01.11.2004., 17:13
Baphomet, nije valjda da još nisi upoznao nikog takvog (mislim, istog u treznom i pijanom stanju)? :eek:

Baphomet
01.11.2004., 17:27
Enchantress kaže:
Baphomet, nije valjda da još nisi upoznao nikog takvog (mislim, istog u treznom i pijanom stanju)? :eek:
Naravno da nisam....niti je itko nekog takvog upoznao. Niti takav postoji osim ako nema kakav genetski poremećaj ili je vanzemaljac.

Enchantress
01.11.2004., 17:46
Baphomet kaže:
Naravno da nisam....niti je itko nekog takvog upoznao. Niti takav postoji osim ako nema kakav genetski poremećaj ili je vanzemaljac.
Interesantno. :) Ja sam upoznala mnoge. Da li me okružuju vanzemaljci? :eek:

Baphomet
01.11.2004., 17:58
Govorim o alkoholu.

Enchantress
01.11.2004., 22:04
Baphomet kaže:
Govorim o alkoholu.
Zar nikad nisi upoznao ljude koji mogu da popiju ogromnu količinu pića i kojima se to nimalo ne poznaje i potpuno su isti kao i kad ne piju? A većina ljudi se nešto posebno ne promeni kada se napije, niti radi stvari koje inače ne bi u treznom stanju. Upravo je vrlo malo onih koji se sasvim promene pod uticajem alkohola i to su ljudi koji u svesnom stanju imaju mnoge kočnice, pa one uz alkohol popuštaju. Eto, recimo ja postanem nešto veselija i više se smejem, ali to je to. Nikad ne bih uradila nešto što i inače ne radim. Stvarno ne znam kakva su tvoja iskustva... :)

Baphomet
02.11.2004., 08:21
Enchantress kaže:
Eto, recimo ja postanem nešto veselija i više se smejem, ali to je to.
Pa to je to....nisam ni mislio na neke drastične promjene, iako ima i takvih.

I ja postanem nešto opušteniji i umjesto jedne riječi u minuti prozborim deset. I to je sve.

Enchantress
02.11.2004., 16:26
Baphomet kaže:
Pa to je to....nisam ni mislio na neke drastične promjene, iako ima i takvih.

I ja postanem nešto opušteniji i umjesto jedne riječi u minuti prozborim deset. I to je sve.
Ipak smo se sporazumeli na kraju. :mig: :)

Nemruth Dagi
31.10.2005., 10:16
Ajde, vještice.... ajde vješci....

bundeve na prozore....

došao je i taj poganski dan.:D

Baphomet
31.10.2005., 10:24
Ja odoh u šumu :D

dersu
31.10.2005., 10:31
ja sam moderna vjestica, umesto metlu juce sam kupila djoger (jel me razumete?:confused: )

dersu
31.10.2005., 10:33
i sad me je jasno odakle mi toliko energije, zbog Haloweena, a ne zbog vakcine protiv gripa...

MaryCherry
31.10.2005., 18:24
Baphomet kaže:
I šta?

Jel' ima ovdje ikoji duhovnjak ili vještica koja će nešto mađijati na taj dan?

Ili ste svi armchair magicians-i? Ili plutače poput nekih ovdje :D?

Magije na vidjelo! (ma ne treba detaljan opis, može i općeniti opis, npr. kojem bogu ćete pridonijeti "žrtvu" i sl.)

Nisam ništ/nikoga žrtvovala (osim mentalne stabilnosti, ali to mi ionak ne treba), samo sam izdubila par bundeva, postavila oltar sa par svijeća,biljaka(legalnih,tak da se zna), kamenčića(onyx, obsidian), rune i tako to...napravila nekoliko ''new year resolutions''...nothing fancy.

scripta elegans fe
31.10.2005., 20:21
Da se nadopunim na Dagia

Porijeklo Halloweena (All Hallows Eve, tj. Noći svih svetih - u hrvatskim medijima često naopako nazivane "Noć vještica", prema lošem prijevodu istoimenog kultnog filma) leži u drevnom keltskom festivalu Samhain (čit. "sauin"), koji pada noć prije keltske Nove godine 1. studenoga. Ta je noć, na samoj razmeđi svijetlog, toplog dijela godine i mračne, hladne zime, vrijeme kada granica između svjetova živih i mrtvih postaje nejasna. Na Samhain su se duhovi pokojnika nakratko vraćali na Zemlju pa im se pred vratima domova ostavljala hrana i vino da bi ih se umirilo. Iz toga se razvio današnji običaj obilaženja kuća po susjedstvu i traženja slatkiša od domaćina, što rade djeca u SAD-u, Engleskoj i Irskoj. Kostimiranje za Halloween potječe pak iz nastojanja Kelta da se ljudi maskama (u to doba načinjenima od životinjskih krzna i kostiju) razlikuju od duhova koji lutaju među živima nakon spuštanja mraka.

Kad su Rimljani pokorili keltske teritorije u 1. stoljeću naše ere, svetkovina Samhaina spojila se s rimskim običajem Feralia, kojim se krajem listopada odavala počast umrlima, te dana boginje Pomone, zaštitnice voćki. Njezin je simbol jabuka, a taj se element iz antičkih vremena danas odražava u običaju "pecanja" jabuka u bačvi vode, čime se američka djeca zabavljaju isključivo na Halloween.

Kad se u 7. stoljeću na nekadašnje keltske zemlje raširilo kršćanstvo, papa Bonifacije IV. proglasio je 1. studenoga Danom svih svetih, nastojeći da kršćanskim blagdanom nadomjesti "bezbožni" festival mrtvih. U srednjovjekovnom se engleskom taj novi praznik nazivao Allholowmesse, a večer prije - 31. listopada engleski se kaže All-Hallow's Eve, i otuda moderni izraz Halloween. Crkva je godine 1000. proglasila 2. studenoga Dušnim danom, a taj se blagdan obilježavao paradama, lomačama i maskiranjem u kostime anđela, svetaca i vragova.

Bundeva koja se u listopadu viđa na američkim trijemovima kao i na jelovnicima u obliku krem juha, nadjeva za pečenke, pita i kolačića simbolizira Halloween stoljećima. Običaj potječe iz starog irskog mita o škrcu imenom Jack koji je jednom pozvao samog Sotonu na piće. Škrti Jack nije htio potrošiti ni penija, nego je uspio nagovoriti vraga da se pretvori u novčić kojim bi Jack potom platio račun. Kad je Sotona to učinio, Jack je zadržao novčić i stavio ga u džep odmah kraj srebrnog raspela, čime je spriječio vraga da se vrati u svoj prvotni oblik. Kad je napokon oslobodio Sotonu, ovaj mu je morao obećati da će ga ostaviti godinu dana na miru i da, kad Jack umre, neće tražiti njegovu dušu. Nakon godinu dana, Jack je i opet nasamario Sotonu namamivši ga na voćku da ubere plod, da bi potom urezao znak križa na deblu i tako se vrag nije mogao spustiti s drveta dok nije Jacku obećao da će ga pustiti na miru još deset godina. Kad je Jack umro, Bog mu nije htio dopustiti ulazak u raj, ali ga ni Sotona nije uzeo k sebi u pakao jer je obećao da mu neće tražiti dušu. Jackov duh je stoga otišao u noć samo s komadom užarenog ugljena u ruci da mu osvjetljava put, a tu je svjetiljku stavio u izdubljenu repu da mu bude lakše nositi. I tako Jack od tada luta zemljom, a u Irskoj, Škotskoj i Engleskoj narod je taj zagrobni lik nazivao "Jack s lanternom", odnosno "Jack O'Lantern". S vremenom su ljudi za Halloween uz pričanje tog mita počeli dupsti vlastite verzije Jackove svjetiljke u repama i krumpirima, koje bi ostavljali na prozorskim okvirima i uz ulazna vrata da odbiju od svojih kuća Škrtog Jacka i druge duhove koji noću lutaju. Kad su doseljenici s Britanskog otočja došli u Ameriku, otkrili su tamošnju domaću bundevu, plod kao stvoren za dubljenje "jack o'lanterna", i taj se izraz za halloweensku buču koristi i danas.

Glavna pak dječja aktivnost suvremenog Halloweena, obilaženje kuća po susjedstvu u potrazi za slatkišima, potječe iz ranih parada za Dušni dan u Engleskoj, tijekom kojih su siromašni građani prosili hranu, a boljestojeće obitelji davale bi im posebne slastice zvane "dušni kolači". Zauzvrat su siromasi obećali darodavcima da će se moliti za duše njihovih pokojnika. Taj je običaj poticala crkva kao nadomjestak za drevno "pogansko" ostavljanje hrane i vina pred kućnim vratima za duhove mrtvih.

Iako se Halloween širom svijeta doživljava kao američki praznik, Sjedinjene Države upoznale su ga tek sredinom 19. stoljeća nakon dolaska milijuna doseljenika iz Irske. Oni su u novoj domovini nastavili svoje tradicije i 31. listopada kostimirani obilazili kuće tražeći hranu ili novac, a na prijelazu 19. u 20. stoljeće Halloween je već bio tako udomaćen da su se održavale zabave za djecu i odrasle. Umjesto teme duhova mrtvih, vještica i praznovjerja, praznik je postao svjetovna prigoda ispunjena društvenim igrama, slatkišima i maštovitim kostimima. Nakon Drugoga svjetskog rata, u razdoblju baby booma, Halloween se transformirao ponajprije u dječji blagdan te danas nema američkog klinca koji već početkom listopada ne počne planirati kakav će kostim nositi, dok se roditelji pripremaju za razdoblje hiperglikemije od silnih slatkiša koji se dijele pri obilascima susjeda, na školskim maskenbalima i privatnim halloweenskim zabavama. Amerikanci svake godine na Halloween potroše gotovo 7 milijardi dolara, čime je to komercijalno drugi najveći praznik, odmah iza Božića.