PDA

View Full Version : INA povlaštene dionice - prijenos/darivanje

-haf-
09.09.2007., 18:48
Stari mi je u INI 30 godina i ima pravo na povlaštene dionice koje će kupiti. No isto tako ima dosta prijatelja (bivših-umirovljenih) radnika koji neće kupovati dionice te su već načelno rakli da će pristati ustupiti te dionice njemu.
E sad. Mene zanima način na koji da to izvedemo.
Meni je jasno da će ONI morati kupiti te dionice na SVOJE ime ali za MOJE novce. Kako da se ja osiguram da ja upravljam tim dionicama odnosno njihovim unovčavanjem?

Zafashan
09.09.2007., 19:31
To ti se "naziva" torbarenje.

Ovo što ti pitaš su pitanja torbaša-wannabe. Secrets of the trade. Znam jednog gospodina koji već 2 mjeseca istražuje i ispituje, proučava i izučava. Platio odvjetnika da bi složio priču...

Sumnjam da možeš očekivati da ti netko tek tako kaže kako.

Edgar
09.09.2007., 19:56
zapravo i nije neka tajna (http://www.zaba.hr/info/ib/INA%20zaposlenici_PUNOMOC_konacno.pdf) :rolleyes:

sven_107
09.09.2007., 20:03
To ti se "naziva" torbarenje.

Ovo što ti pitaš su pitanja torbaša-wannabe. Secrets of the trade. Znam jednog gospodina koji već 2 mjeseca istražuje i ispituje, proučava i izučava. Platio odvjetnika da bi složio priču...

Sumnjam da možeš očekivati da ti netko tek tako kaže kako.

prebaci sve što imaš i tatine dionice na zafashanovo ime pa ti on bude pokazao:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Zafashan
09.09.2007., 21:03
zapravo i nije neka tajna (http://www.zaba.hr/info/ib/INA%20zaposlenici_PUNOMOC_konacno.pdf) :rolleyes:

Da, i? Što dobiješ time?
Uplatiš kao dobra duša čovjeku dionice.

To je jedan od X stepova u torbarenju.

Zafashan
09.09.2007., 21:04
prebaci sve što imaš i tatine dionice na zafashanovo ime pa ti on bude pokazao:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Mudro zboriš. Mudro.
Ugodno si me iznenadio. :top:

Neuson
09.09.2007., 22:31
Prvi korak je besplatan:) Nije Edgar rekao da je jedini. Dao je čovjeku štap, pa nek barem nauči pecati sam.

-haf-
10.09.2007., 18:50
našao sam ja i primjer ugovora za prijenos dionica ali nisam siguran koje sve korake treba poduzeti da se to realizira.
Puno hvala za ovaj link vjerojatno će biti od koristi.

Ima li netko još koji savjet ?

Zafashan
10.09.2007., 19:52
Ima. Ali ne smi' reć.

Ovako, nakon što lupiš punomoć, te dionice nekako moraš prodati.

Kako bi ti odgovaralo? Prijenos pa prodaja na svoje ime ili prodaja na ime osobe A?

one.org
18.09.2007., 18:59
zato postoje odvjetnici....odi lijepo kod jednoga (po preporuci bi bilo najbolje) i izvidite sve mogucnosti...ako ces sam sklapati cijelu pricu, velika je vjerojatnost da ces previdjeti nesto bitno i ne daj boze popusiti

fascinantno mi je kaj su kod nas svi pravnici, građevinari i doktori (a trenutno i investitori - HT)...ljudi se skoluju (kroz fakultete i praksu) za neke stvari i njima treba prepustiti taj posao

-haf-
19.09.2007., 13:27
Mislim da svaki odvjetnik nije dovoljno kompetentan za razradu cijele priče.
Možeš li preporučiti nekoga? Može i na PM

-haf-
19.09.2007., 14:16
Ima. Ali ne smi' reć.

Kako bi ti odgovaralo? Prijenos pa prodaja na svoje ime ili prodaja na ime osobe A?

Bilo bi najbolje kad bi se prodaja izvršila na moje ime.
Da li je za to darovni ugovor dovoljan?

Zafashan
19.09.2007., 14:43
Zaboravi darovni. Ugovor o prijenosu to rjesava.

Googlaj malo.

-haf-
19.09.2007., 15:50
Okej.
Postoji kvaka naravno.

hodogram:
1. Putem punomoći kupujem dionice u NJEGOVO ime
2. JA uplaćujem iznos koji je potreban za kupnju dionca.
3. SDA NJEMU izda pin i dionice sjedaju na njegov SDA račun.
4. Potpisujemo ugovor o prijenosu dionica koje su još uvijek u NJEGOVOM vlasništvu.
5. SDA knjiži dionice na moj račun.
6. JA u SVOJE ime raspolažem dionicama

E sad, da nakon što sam JA uplatio dionice da ih ON nemože prodati prije nego ih dobijem ja?

Zafashan
19.09.2007., 16:05
Zadnja recenica nije bas suvisla, ali da, to je mogucnost. Ali i za to ima lijeka.

-haf-
19.09.2007., 18:45
E sad, da nakon što sam JA uplatio dionice da ih ON nemože prodati prije nego ih dobijem ja?

Uf, htjdeoh reći...

kako osigurati da, nakon što sam ja uplatio dionice, da ih on nemože prodati do prijenosa dionica u SDA.

Koji bi to bio lijek?

Zafashan
19.09.2007., 22:49
Ugovor o kratkoročnoj pozajmici. :D

Gdjica
20.09.2007., 12:04
Po zakonu o prodaji ININIH dionica radnicima, bivšim i sadašnjim, nemoguće je prodavati dionice minimalno pola godine - vjerojatno neće biti ni upisane na imena radnika.

Zafashan
20.09.2007., 14:01
:jumping:

-haf-
21.09.2007., 07:40
Da li se ugovorom o kratkoročnoj pozajmici može regulirati koliko para mi ON mora dati ukoliko proda dionice koje su reimo zalog u pozajmici?!??!

Zafashan
21.09.2007., 09:21
Naravno. :Sirokosmijehizlatanzub:

FARGO NEW
25.09.2007., 22:19
A posebna je sreca ako doticni umirovljenik npr premine u medjuvremenu pa sve ode u ostavinsku raspravu pa se ti ganjaj s njegovim nasljednicima:-)

Zafashan
26.09.2007., 09:50
Naravno. To je divota.

Ako nemas ugovor o prijenosu. Potpisan i ovjeren.
;)

-haf-
26.09.2007., 10:42
nemojte me plašit. kvragu i vi. :E :eek:

FARGO NEW
26.09.2007., 22:13
Tocno, no dok ti doneses ugovor o prijenosu na ostavinsku raspravu, vec je dionica prodana npr privremenim ovlastenjem za upravljanje imovinom privremeno umanjene sposbnosti samostalnog zivljenja osobe u svrhu odrzavanje njegove kvalitete zivota i npr kupovanja ljekova:-)

Zafashan
26.09.2007., 22:46
Točno. I zato ne torbariti Inu.
:top:

dr.spin
27.09.2007., 00:10
Ima. Ali ne smi' reć.

Zato se lijepo otvori skrbnički račun za penzića, onda se dionica kupi, a šta ćeš ti na tercijarnom tržištu kupnje i prodaje i ustupanja i raspolaganja skrbničkim računima raditi, to je stvar ugovora između tebe i njega.

Veliki igrači tako trguju mimo burze.

dr.spin
27.09.2007., 00:12
Uf, htjdeoh reći...

kako osigurati da, nakon što sam ja uplatio dionice, da ih on nemože prodati do prijenosa dionica u SDA.

Koji bi to bio lijek?

Ugovor o novčanoj posudbi, ovjeren kod javnog bilježnika.
Zvizneš neku max. kamatu (pravu kamatarsku).

On faktički ne vrati pozajmnicu i tebi idu te dionice...

FARGO NEW
28.09.2007., 00:45
Ugovor o novčanoj posudbi, ovjeren kod javnog bilježnika.
Zvizneš neku max. kamatu (pravu kamatarsku).

On faktički ne vrati pozajmnicu i tebi idu te dionice...

a ti u cuzu radi protupravne naplate lihvarskih kamata..Bravo:rofl: