View Full Version : Novinarsko lešinarenje ili nedostatak poštovanja za slučajeve smrti
Saharun
11.04.2007., 08:41
Pucnjava u dubrovačkom kafiću: Ubijen jedan muškarac
Glasnogovornik dubrovačke policije Ivan Kukrika sinoć nam nije mogao dati nikakve informacije o ubojstvu rekavši kako o nesretnom događaju tada još nije bila izviještena niti obitelj ubijenoga.
"Nažalost ne mogu vam ništa reći, očevid još traje. Tek sutra ujutro ćemo imati informaciju za medije. Obitelj još nije obaviještena i ovo što je maloprije izašlo na TV-u je katastrofa. Pa zar ljudi trebaju preko televizije doznati što se dogodilo?" - kazao je Kukrika referirajući se na vijesti emitirane na HRT-u oko 21.45.
Cijeli članak:
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=343886
Nema veze da obitelj ne zna za smrt ubijenog, bitno je da novinar prvi dao vijest o ubistvu.
Tko jebe obitelj, ja (novinar) sam glavni, ja sam glas javnosti, što ja napravim to je ispravno, poslije mene potop.
Pa di je tom novinaru i naravno uredniku, ona trunka morala, onaj gram suosječanja, dokle seže ta granica novinarske nastljivosti?
Gustavo
11.04.2007., 10:04
A i taj Kukrika mi je faca,znači on bi fino prespavao noć pa tek ujutro javio obitelji,svašta,a njihov očevid traje cijelu noć pa bi mediji tek ujutro smjeli objaviti nešto pa nije to komunizam više,znači treba im cijela noć da ustanove da je čovjek ubijen :(
dokle seže granica policijske lijenosti?
zasto su novinari stigli doci na mjesto ubojstva, napraviti prilog, poslati ga u Zgb i objaviti, a policija za to vrijeme nije stigla do obitelji ubijenoga? :)
mirrorball
11.04.2007., 17:54
..isto ne vidim u čemu je problem? Novinar je došao na mjesto zločina, posnimio i pustio vijest,...a to kaj nam je policija lijena - e to nije njegov problem...
Wanderer
11.04.2007., 19:46
Novinari definitivno precjenjuju sebe i svoju važnost u društvu.
..isto ne vidim u čemu je problem? Novinar je došao na mjesto zločina, posnimio i pustio vijest,...a to kaj nam je policija lijena - e to nije njegov problem...
Prema kodeksu novinarstva, ne smije se objaviti ime i prezime žrtve dok obitelje ne bude obaviještena. Znači, on može objaviti druge podatke vezane za (npr. dob žrtve), reći će svakako mjesto nesreće, navesti okolnosti itd. ali identitet objavljuje tek kad dobije informaciju da je obitelj obaviještena.
Čudi me ovdje urednik.
Xena2000
11.04.2007., 20:22
Da, i mene čudi postupak urednika, no s druge strane slažem se i sa mirrorballom....samo je trebao izuzeti ime i prezime.
A da se neki novinari precijenjuju to je istina...no neki i zaista uspiju pomoći i ukazati na neke probleme.
Saharun
11.04.2007., 20:33
Mislim zbilja :confused:
Dakle kriva je policija, ljeni pajkani koji su odmah trebali pretražiti ubijenog, naći neki dokument ako ga ima, sjesti u auto i krenuti na adresu, koja je možda točna ili možda kriva, pa ženi odma reči da joj je muž ubijen pa onda javiti novinarima da mogu objaviti kako se zove ubijeni. :rolleyes:
A nisu trebali osigurati mjesto zločina, obaviti forenzički nalaz, identifikaciju ubijenog, osigurati podatke koji vrijede na sudu i onda dati podatke.
Gospodo novinari, vama je bitno biti prvi, a jebe vas se što to u konkretnom slučaju znači šok i patnju za članove obitelji.
Da sam na mjestu žene ovog ubijenog čovjeka, ganjao bi vas na sudu i HTV i novinara osobno i uzeo vam zadnju kunu.
Jer ste odgovorni za riječ koju puštate u eter. A odgovornost znači i snositi posljedice za izgovorenu riječ. A vi ne mislite na tu odgovornost već samo žudite da budete prvi. Pogotovo ova novinarska generacija kokakole. Uz onu klasičnu, čast izuzetcima.
Loše, naravno da je prilog objavljen. Granica je postavljena, dakle, ako obitelj zna, onda možeš objaviti ime, ako ne, onda samo opis.
Dragi ljudi u čuđenju,a kako bi vi saznali (točnije, kada) o tsunamiju i potresima, tek nakon što su telefonski obaviješteni svi članovi uže obitelji preminulih?
I nemojte mi govoriti da je tu stvar drugačija. Smrt je smrt, a bol je bol. Kvantiteta nema nikakve veze s tim.
Nije u redu samo ako je ime dobiveno off the record.
U tom slučaju treba ga izostaviti, ili barem navesti u tekstu "neslužbeno doznajemo..." (što je pak po meni suvišno za ovakav tip vijesti)
Osobno ne bih imala obraza ići van s imenom a bez službenih informacija.
Nije u redu samo ako je ime dobiveno off the record.
U tom slučaju treba ga izostaviti, ili barem navesti u tekstu "neslužbeno doznajemo..." (što je pak po meni suvišno za ovakav tip vijesti)
Osobno ne bih imala obraza ići van s imenom a bez službenih informacija.
Ma ne možeš ni neslužbeno navoditi ime i prezime žrtve, prije nego je obavještena obitelj. Neslužbeno se navode sasvim drugi podaci. Ovo su ozbiljne stvari! Ljudi zbog takvih "izleta" bivaju suspendirani sa posla.
Ma ne možeš ni neslužbeno navoditi ime i prezime žrtve, prije nego je obavještena obitelj. Neslužbeno se navode sasvim drugi podaci. Ovo su ozbiljne stvari! Ljudi zbog takvih "izleta" bivaju suspendirani sa posla.A što piše u zagradi? :kava:
Loše, naravno da je prilog objavljen. Granica je postavljena, dakle, ako obitelj zna, onda možeš objaviti ime, ako ne, onda samo opis.
Dragi ljudi u čuđenju,a kako bi vi saznali (točnije, kada) o tsunamiju i potresima, tek nakon što su telefonski obaviješteni svi članovi uže obitelji preminulih?
I nemojte mi govoriti da je tu stvar drugačija. Smrt je smrt, a bol je bol. Kvantiteta nema nikakve veze s tim.
Netko je gore spomenuo: novinarski kodeks. Dakle, radi se o novinarskoj etici prije svega, koja je dio kodeksa. Pravi novinar nece pustiti tu vijest van bez sluzbene potvrde identiteta, jer je jos gore sutradan objavljivati demantije i ispravke, a o tome da obitelj jos nije obavijestena nema potrebe govoriti. Novinar tu mora cekati sluzbenu izjavu. Nemojte napadati novinare u globalu ako vam to nije struka. Novinar ima ogromnu odgovornost pa je nekad potrebno i pricekati s objavom u korist etike i istinitosti informacija. :top: A da ima svakakvih novinara koji su s ugostiteljskom skolom "postali razvikani novinari" to je sad druga prica...
Netko je gore spomenuo: novinarski kodeks. Dakle, radi se o novinarskoj etici prije svega, koja je dio kodeksa. Pravi novinar nece pustiti tu vijest van bez sluzbene potvrde identiteta, jer je jos gore sutradan objavljivati demantije i ispravke, a o tome da obitelj jos nije obavijestena nema potrebe govoriti. Novinar tu mora cekati sluzbenu izjavu. Nemojte napadati novinare u globalu ako vam to nije struka. Novinar ima ogromnu odgovornost pa je nekad potrebno i pricekati s objavom u korist etike i istinitosti informacija. :top: A da ima svakakvih novinara koji su s ugostiteljskom skolom "postali razvikani novinari" to je sad druga prica...
Potpisujem!:top:
A što piše u zagradi? :kava:
Ako ćemo biti precizni, bolje reći da je "nedopustivo"za takav tip vijesti, nego "suvišno". No, slažemo se svakako.;)
Netko je gore spomenuo: novinarski kodeks. Dakle, radi se o novinarskoj etici prije svega, koja je dio kodeksa. Pravi novinar nece pustiti tu vijest van bez sluzbene potvrde identiteta, jer je jos gore sutradan objavljivati demantije i ispravke, a o tome da obitelj jos nije obavijestena nema potrebe govoriti. Novinar tu mora cekati sluzbenu izjavu. Nemojte napadati novinare u globalu ako vam to nije struka. Novinar ima ogromnu odgovornost pa je nekad potrebno i pricekati s objavom u korist etike i istinitosti informacija. :top: A da ima svakakvih novinara koji su s ugostiteljskom skolom "postali razvikani novinari" to je sad druga prica...U potpunosti se slažem s tobom, međutim zaboravljate da su urednici često ti koji određuju što će ići a što ne.
Đaba novinaru sav moral ako njegov urednik hoće biti PRVI u svemu.
U tom se slučaju nažalost često kodeks zaboravlja.
Ako ćemo biti precizni, bolje reći da je "nedopustivo"za takav tip vijesti, nego "suvišno". No, slažemo se svakako.;)
yes:) Tko zna-zna...A tko ne zna....
Ti si sigurno profesionalac, kao i ja:D ;)
Bila, prilično dugo.;)
Ne bavim se više tim poslom. Ah, nekad mi stvarno jaaaako fali.:tuzni:
Ako ćemo biti precizni, bolje reći da je "nedopustivo"za takav tip vijesti, nego "suvišno". No, slažemo se svakako.;)"Suvišno" je za mene pravi izraz, budući da to nije vijest koju to ime nosi, a samim time nije ni bitno.
Manje će xy čitatelju značiti to ime nego što će objava istog pogoditi obitelj preminuloga.
Al dobro, bitno da se kužimo :D
U potpunosti se slažem s tobom, međutim zaboravljate da su urednici često ti koji određuju što će ići a što ne.
Đaba novinaru sav moral ako njegov urednik hoće biti PRVI u svemu.
U tom se slučaju nažalost često kodeks zaboravlja.
Istina je, ima svakakvih urednika. Bila sam i novinar dugo i susrela se s tim problemom, ali novinar se mora sam izborit za to. Ipak je ON taj koji je bio na terenu i zna bolje sto se dogadja od urednika koji sjedi u redakciji i pametuje. Treba bit ustrajan u svome , na kraju krajeva moje je ime ispod članka ili nakon objavljene vijesti u elektronskim medijima. Ukoliko se urednik umijesao u moj tekst, izvjestaj, nisam htjela da moj potpis bude tu. To nije mojih ruku djelo i :amen:
Sad sam ja urednica i pametujem iz redakcije:D Ali, poucena svojim iskustvom..
Istina je, ima svakakvih urednika. Bila sam i novinar dugo i susrela se s tim problemom, ali novinar se mora sam izborit za to. Ipak je ON taj koji je bio na terenu i zna bolje sto se dogadja od urednika koji sjedi u redakciji i pametuje. Treba bit ustrajan u svome , na kraju krajeva moje je ime ispod članka ili nakon objavljene vijesti u elektronskim medijima. Ukoliko se urednik umijesao u moj tekst, izvjestaj, nisam htjela da moj potpis bude tu. To nije mojih ruku djelo i :amen:
Sad sam ja urednica i pametujem iz redakcije:D Ali, poucena svojim iskustvom..Da, takav stav dolazi s iskustvom.
Kad sam tek počela bila sam u šoku kad bi urednik petljao u moj tekst, nesposobna suprostaviti se, samo sam šutjela.
Sad sam pametnija, a srećom imam i pametnije urednike koji su spremni saslušati i uvažiti ono što govoriš :)
Sad sam ja urednica i pametujem iz redakcije:D Ali, poucena svojim iskustvom..
Na žalost ima toga. Teško se izboriti kad je novinar početnik pa sad kao iskusnom (kretenu) uredniku objašnjava da se ne želi potpisati, da neće stati iza toga itd. Ipak ako se to ne napravi na prvoj takvoj situaciji, kasnije ne vrijedi ni probati. A i ako je urednik iole razuman cijeniće kasnije novinara koji ima razuman stav.
Ipak, kad smo već kod toga da treba stati iza onoga što pišeš, uvijek je veći problem bio kad doneseš neku vruću vijest ili priču koja bi mogla izazvati burne reakcije javnosti, kako dobiti da urednik, zaparavo medijska kuća, stane iza tebe. To je puno, teže.
Ipak, kad smo već kod toga da treba stati iza onoga što pišeš, uvijek je veći problem bio kad doneseš neku vruću vijest ili priču koja bi mogla izazvati burne reakcije javnosti, kako dobiti da urednik, zaparavo medijska kuća, stane iza tebe. To je puno, teže.
Ali nije nemoguce, osim ak ose radi o Vjesniku- tu je nemoguce:rofl: Pa vijesti se i objavljuju da bi nasa javnost bila informirana o tome sto se dogadja, kome, kada, zasto i kako. Ako je urednik koji zna svoj posao onda nema problema, a ako nije onda dolazi do situacije da ga moras uvjeravat da je to zapravo vrh sante leda neke afere i da je ogromna stvar imati prave infoemacij eu pravo vrijeme. Joj, ja bi ih sve na fax poslala i to duplu porciju ( 8 godina) i jos malo :tuctuc:
Ali nije nemoguce, osim ak ose radi o Vjesniku- tu je nemoguce:rofl: Pa vijesti se i objavljuju da bi nasa javnost bila informirana o tome sto se dogadja, kome, kada, zasto i kako. Ako je urednik koji zna svoj posao onda nema problema, a ako nije onda dolazi do situacije da ga moras uvjeravat da je to zapravo vrh sante leda neke afere i da je ogromna stvar imati prave infoemacij eu pravo vrijeme. Joj, ja bi ih sve na fax poslala i to duplu porciju ( 8 godina) i jos malo :tuctuc:
Naravno da nije nemoguće, samo je jako teško :mad: posebno ako se kreneš baviti korupcijom i sličnim temema koje su povezane sa ljudima na vlasti, svako nekoga u šaci drži itd. Samo, ako tvoja kuća neće da objavi, uvijek ima onaj ko jedva čeka.:cool: Nekad i malo ucjene dovede do rezultata.:zubo:
Ne bih ja njih slala na faks, nego van, u velike, ozbiljne medije koji su po mnogo čemu ispred nas.:rolleyes:
Naravno da nije nemoguće, samo je jako teško :mad: posebno ako se kreneš baviti korupcijom i sličnim temema koje su povezane sa ljudima na vlasti, svako nekoga u šaci drži itd. Samo, ako tvoja kuća neće da objavi, uvijek ima onaj ko jedva čeka.:cool: Nekad i malo ucjene dovede do rezultata.:zubo:
Ne bih ja njih slala na faks, nego van, u velike, ozbiljne medije koji su po mnogo čemu ispred nas.:rolleyes:
:top:
Vera Pavladoljska
12.04.2007., 10:24
Pucnjava u dubrovačkom kafiću: Ubijen jedan muškarac
Glasnogovornik dubrovačke policije Ivan Kukrika sinoć nam nije mogao dati nikakve informacije o ubojstvu rekavši kako o nesretnom događaju tada još nije bila izviještena niti obitelj ubijenoga.
"Nažalost ne mogu vam ništa reći, očevid još traje. Tek sutra ujutro ćemo imati informaciju za medije. Obitelj još nije obaviještena i ovo što je maloprije izašlo na TV-u je katastrofa. Pa zar ljudi trebaju preko televizije doznati što se dogodilo?" - kazao je Kukrika referirajući se na vijesti emitirane na HRT-u oko 21.45.
Cijeli članak:
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=343886
Nema veze da obitelj ne zna za smrt ubijenog, bitno je da novinar prvi dao vijest o ubistvu.
Tko jebe obitelj, ja (novinar) sam glavni, ja sam glas javnosti, što ja napravim to je ispravno, poslije mene potop.
Pa di je tom novinaru i naravno uredniku, ona trunka morala, onaj gram suosječanja, dokle seže ta granica novinarske nastljivosti?
U osnovi, svaki novinar koji ima imalo etike, prvo se konzultira s glasnogovornicima policije je li obitelj već obaviještena. Ako jest - ide se s imenom. Ako ne - ne ide, već se pričeka dok obitelj ne bude znala tu užasnu vijest. To je do novinara samog (urednika).
Ako je luđak, po meni, objavljuje prije, ako je korektan, objavljuje nakon.
Vera Pavladoljska
12.04.2007., 10:29
Koliko se sjećam i Index je prvo imao sintagmu tipa - nepoznati muškarac, NO (nepoznata osoba), jedan muškarac, tek kasnije, razradom vijesti, dao je ime.
Oni često znaju dati samo osnovne podatke, a pri dnu napišu opširnije....Tako da je obitelj već vjerojatno znala...
Evo još jednog školskog primjera "istrčavanja", današnja popodnevna vijest o Račanovoj smrti. Prije bilo kakve sigurne provjere (da ne pominjemo ono zlatno pravilo, provjeri vijest kod tri izvora) vijest da je Račan preminuo objavljuje nekoliko web portala i jedan radio, koji se kasnije na nespretan način ispričava.
split555
13.04.2007., 00:07
Dakle, netko puca na javnom mjestu, ubije čovjeka i onda novinari moraju trčati kod glasnogovornika policije da ga pitaju je li ovaj zaista ubijen i smije li se o tome pisati. Majko božja, to se valjda radilo još samo u SSSR-U. Račanova "smrt" je drugo, to je "patka", ali ubojstvo u Dubrovniku je istina. Nije na novinaru da obavještava obitelj ubijenog, nego javnost
Gustavo
13.04.2007., 01:03
Dakle, netko puca na javnom mjestu, ubije čovjeka i onda novinari moraju trčati kod glasnogovornika policije da ga pitaju je li ovaj zaista ubijen i smije li se o tome pisati. Majko božja, to se valjda radilo još samo u SSSR-U. Račanova "smrt" je drugo, to je "patka", ali ubojstvo u Dubrovniku je istina. Nije na novinaru da obavještava obitelj ubijenog, nego javnost
Pošto sam u tom poslu da dodam da se na terenu ništa ne može doznati od policije,čak zna biti zabrana i prijetnji ovisno o kome se radi,da ne navodim sad primjere iz prošlosti bilo ih je koliko hoćete,znači s jedne strane se od novinara traži nepogrešivost,a s druge strane im se uskraćuju informacije pa normalno onda da nekom pukne film pa i namjerno nešto objavi što i nije prihvatljivo ili moralno.
...sada mi se licemjernom čini čitava branša ovim countdownom za račana...svi samo čekaju mig da skoče: umro je!!!"
tabula_rasa
13.04.2007., 16:39
...sada mi se licemjernom čini čitava branša ovim countdownom za račana...svi samo čekaju mig da skoče: umro je!!!"
inače bi saznao vjerojatno od njegove obitelji, jel?
Saharun
13.04.2007., 19:54
Jedan članak koji daje sliku novinarske nasrtljivosti:
U stožeru SDP-a napio se jedan pripadnik "sedme sile", ne zna se tko je
Objavljeno prije 4 sata
NOVINARI svih hrvatskih medija, iščekujući informacije o zdravstvenom stanju Ivice Račana, okupirali su, kako prostor ispred zagrebačkog Rebra gdje se bivši predsjednik SDP-a Ivica Račan nalazi, tako i sjedište SDP-a u Zagrebu. Da je neminovno važno očuvati dignitet osobe čiji je život u pitanju i o čijem zdravstvenom stanju slušamo posljednjih par dana, jasno je svima, no nekima to, čini se, predstavlja problem.
Naime, jedan je pripadnik "sedme sile" previše popio. Iako nam je s lica mjesta javljeno kako se radi o ton-majstoru s HTV-a , u čašicu je prema neslužbenim informacijama "zavirio" jedan fotograf hrvatskih dnevnih novina zbog čega je došlo od verbalnog sukoba između njega i jedne osobe iz SDP-a.
Do zabune je došlo jer je fotograf imao na torbi naljepnicu HRT, a ton-majstor HTV-a, kao i pijani fotograf, su nedugo nakon događaja napustio Iblerov trg.
Nervoza, višesatno iščekivanje i borba za najmanju informaciju dio je svakodnevice za pripadnike sedme sile kada je situacija poput ove vezane za bivšeg hrvatskog premijera u pitanju.
Novinari s nešto dužim radnim stažom sjetit će se kako su 1999. gotovo mjesec dana čekali ispred bolničkog centra Dubrava, gdje se bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman četrdesetak dana, baš kao danas i Ivica Račan, borio za život. Novinari su se privremeno gotovo preselili ispred bolnice i svakodnevno izvještavali o stanju predsjednika, a nacija je pravovremeno o istomu bila obavještavana, ili barem onaj dio nacije koju je to zanimalo.
Nemilosrdna borba za "statusom onoga tko će prvi objaviti informaciju" uzela je svoj danak među hrvatskim medijima, što dokazuje i jučerašnji, po mnogima nedopustivi novinarski gaf, kada su neki mediji prejudicirali Račanovu smrt bez ikakve službene potvrde o istoj. Činjenica je da svaki medij ima svoju publiku koja je njezin rad prepoznala i prije situacije s teškim zdravstvenim stanjem Ivice Račana, a naglasak bi ipak, vjeruju mnogi, trebao biti i ostati na vjerodostojnosti informacije, kao i očuvanju digniteta onoga na kojega se ista odnosi.
Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer kazao nam je, nakon što smo ga pitali, zna li što se dogodilo u stožeru SDP-a, kako mu je to prvi glas.
Branka Suvajac
Ne brkati novinare i fotografe :nono:
Saharun
13.04.2007., 20:17
Ne brkati novinare i fotografe :nono:
:confused:
Pa valjda se vidi da ovo što sam naglasio se ne odnosi na pijančevanje, nego na ono što je i ovdje tema.
Saharun
13.04.2007., 20:27
Već po običaju si promašio temu. Ajd da ti još jedamput nacrtam, novinar je objavio ime ubijenog prije nego je obavještena njegova obitelj što je kontra svih moralnih, etičkih i novinarskih kodeksa.
Pošto sam u tom poslu da dodam da se na terenu ništa ne može doznati od policije,čak zna biti zabrana i prijetnji ovisno o kome se radi,da ne navodim sad primjere iz prošlosti bilo ih je koliko hoćete,znači s jedne strane se od novinara traži nepogrešivost,a s druge strane im se uskraćuju informacije pa normalno onda da nekom pukne film pa i namjerno nešto objavi što i nije prihvatljivo ili moralno.
Shvačam da je teško doći do informacije, pogotovo dok je uviđaj još u tijeku, policajci rade svoj posao, vi propitkujete, njima puna kapa pa vas ne jebu, no to nije razlog za ovakav postupak.
A ako je ovo namjerno objavljeno, onda tom novinaru ne treba uzeti zadnju kunu, nego ga treba strpati u zatvor.
Saharun
13.04.2007., 20:49
:D :D :)
Sve 5.
:five:
:zivili:
:D
Lali Puna
13.04.2007., 21:11
Objavljeno prije 4 sata
tko o čemu, kurva o poštenju
pa tako i Index o novinarskoj etici
Gade mi se.
Jer, oni se uvijek ponašaju neetično i lešinarski + popuju drugim kolegama kako nisu u redu. Fuj, fuj, fuj. Trebali bi se pokriti ušima i šutiti.
Vera Pavladoljska
13.04.2007., 23:54
tko o čemu, kurva o poštenju
pa tako i Index o novinarskoj etici
Gade mi se.
Jer, oni se uvijek ponašaju neetično i lešinarski + popuju drugim kolegama kako nisu u redu. Fuj, fuj, fuj. Trebali bi se pokriti ušima i šutiti.
inače bi saznao vjerojatno od njegove obitelji, jel?
:rolleyes:
nakon što premine njegovi najbliži trebaju par sati mira da se srede, što bi im bilo ljudski dozvoliti, liječnici bi mogli obavijestiti medije.
po meni sasvim dovoljno svježa vijest.
ovako čekaju iskeženih zuba...kao strvinari...
mareeee
07.05.2007., 20:42
Gle, pijan na terenu... pa šta? ni prvi ni zadnji...
Budući da policija skriva identitet dok se ne obavijesti familija : televizije, radio i portali ne bi trebali objavljivati imena.
Tiskovine izlaze sljedeći dan tako da s time ne bi trebalo biti problema. Ali ima ih... boje se valjda da neko iz tiska ne bi javio televiziji na vrijeme, odnosno prije obaviještavanja familije, i onda bi nastao problem.
Ako vam je već bed objavit ime, recite da ga ne znate i da vam neće reći. ako je urednik normalan bit ce sve ok.
eh, crnokronikaši
Ne kužim kaj hoćeš reći...
Vincent V
08.05.2007., 12:51
A i Bago je jučer bio poprilično nasrtljiv prema ministrici pravosuđa s svojom tezom o odbijanju imenovanja primorčevog brata kao poslijedice predizborne godine. OK, kažeš jedanput al je to mići ponovio 4 puta kao neku univerzalnu istinu koju je eto on, razotkrio!!!
Jebote, mali nikak da skuži da ne misle svi kao on!!!!!!!1
mareeee
08.05.2007., 15:52
Ne kužim kaj hoćeš reći...
znam.
znam.
Čuj, tok svijesti ti je malo shizofren, nisi baš elokvento izrazila kaj si htjela kazati. Mislim da si htjela reći da ne trabju čak ni uredniku uvijek kazati da imaju ime i prezime i sve to.
Ah, sitne duše
mareeee
08.05.2007., 17:32
Čuj, tok svijesti ti je malo shizofren, nisi baš elokvento izrazila kaj si htjela kazati. Mislim da si htjela reći da ne trabju čak ni uredniku uvijek kazati da imaju ime i prezime i sve to.
Ah, sitne duše
srećom pa imam tebe da mi objasniš što mislim s obzirom na moju shizofrenu svijest...:rolleyes: :rofl:
i sve to.
Nema beda, i drugi put, "to serve & protect".
nešto mi nije jasno - pa zar nije dotični na dotičnom mjestu ubio dotičnog? nekako mi se čini da nisu tu novinari bili nasrtljivi....
Šta su u prvim vijestima nakon cunamija pročitana imena dvjestopedeset tisuća njih?:confused:
dobro, na početku su mislili da ih je "samo" par tisuća, ali di su pobogu objavljivali sva imena?
Ja neznam, u zadnje vrijeme ti novinari su postali toliko odvratni i degutantni da je to naprosto strašno, ma to nema nikakvog suosijećanja niti ničega, nego samo potreba za zadovoljenjem profitnih potreba vlasnika medija i osobnih recimo interesa, zbog možebitne netrpeljivosti prema nekome.
Pa to u zadnje vrijeme pisanje (naslađivanje) o nečijoj nesreći ili bolesti, pa toliko blaćenje vlastite države, pa nema tih para za koje bi ja to napravio, pa da mi je i životna egzistencija u pitanju.
To ti mali nesretni novinarčići i nakaze nikad neće shvatiti, u to sam siguran, nažalost.
Saharun
31.08.2007., 23:58
Ponukan ovim slikama ozljeđenih vatrogasaca i diskusijom na
http://www.forum.hr/showthread.php?t=252799
gdje se ljudi zgražaju nad slikama i člancima u SD i Jutarnjem, ne mogu a da se opet ne upitam; Zašto?
Imaju li ti novinari, ti urednici, sluha za ljudsku nesreću, za ljudske patnje, za obitelji povređenih?
Ariston
01.09.2007., 19:20
J
Pa to u zadnje vrijeme pisanje (naslađivanje) o nečijoj nesreći ili bolesti, pa toliko blaćenje vlastite države, pa nema tih para za koje bi ja to napravio, pa da mi je i životna egzistencija u pitanju.
To ti mali nesretni novinarčići i nakaze nikad neće shvatiti, u to sam siguran, nažalost.
Novinarstvo tome služi. Da demistificira državu kao svetinju. Da možda pouči ljude poput tebe da premijeri, predsjednici i ostali političari nisu sveci koji će nositi križ za oslobođenje tvojih grijeha.
giovanni_a
01.09.2007., 19:52
Ponukan ovim slikama ozljeđenih vatrogasaca i diskusijom na
http://www.forum.hr/showthread.php?t=252799
gdje se ljudi zgražaju nad slikama i člancima u SD i Jutarnjem, ne mogu a da se opet ne upitam; Zašto?
Imaju li ti novinari, ti urednici, sluha za ljudsku nesreću, za ljudske patnje, za obitelji povređenih?
zasto su se svi toliko uvatili novina? htv je objavio (i Nova TV) toliko eksplicitnih prizora da je to prestrasno!!
rolandus
06.09.2007., 12:46
mediji su u banani i koriste sve drastičnije metode za privlačenje pažnje. Ali to neće pomoći, samo će malo produljiti agoniju (ili je čak ubrzati). Osnovni ekonomski zakoni ne mogu se 'preskočiti' niti izigrati, dolazi novo medijsko doba sa potpuno drugačije posloženim kartama.
Green street elite
09.09.2007., 00:57
Objavljeno prije 4 sata
NOVINARI svih hrvatskih medija, iščekujući informacije o zdravstvenom stanju Ivice Račana, okupirali su, kako prostor ispred zagrebačkog Rebra gdje se bivši predsjednik SDP-a Ivica Račan nalazi, tako i sjedište SDP-a u Zagrebu. Da je neminovno važno očuvati dignitet osobe čiji je život u pitanju i o čijem zdravstvenom stanju slušamo posljednjih par dana, jasno je svima, no nekima to, čini se, predstavlja problem.
Naime, jedan je pripadnik "sedme sile" previše popio. Iako nam je s lica mjesta javljeno kako se radi o ton-majstoru s HTV-a , u čašicu je prema neslužbenim informacijama "zavirio" jedan fotograf hrvatskih dnevnih novina zbog čega je došlo od verbalnog sukoba između njega i jedne osobe iz SDP-a.
Do zabune je došlo jer je fotograf imao na torbi naljepnicu HRT, a ton-majstor HTV-a, kao i pijani fotograf, su nedugo nakon događaja napustio Iblerov trg.
Nervoza, višesatno iščekivanje i borba za najmanju informaciju dio je svakodnevice za pripadnike sedme sile kada je situacija poput ove vezane za bivšeg hrvatskog premijera u pitanju.
Novinari s nešto dužim radnim stažom sjetit će se kako su 1999. gotovo mjesec dana čekali ispred bolničkog centra Dubrava, gdje se bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman četrdesetak dana, baš kao danas i Ivica Račan, borio za život. Novinari su se privremeno gotovo preselili ispred bolnice i svakodnevno izvještavali o stanju predsjednika, a nacija je pravovremeno o istomu bila obavještavana, ili barem onaj dio nacije koju je to zanimalo.
Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer kazao nam je, nakon što smo ga pitali, zna li što se dogodilo u stožeru SDP-a, kako mu je to prvi glas.
Branka Suvajac
Prvo, ovaj tekst je dosta lazan. Nije bas bilo tako i nije bio taj toliko pijan, mozda, ali stvarno mozda, pripit.
Nemilosrdna borba za "statusom onoga tko će prvi objaviti informaciju" uzela je svoj danak među hrvatskim medijima, što dokazuje i jučerašnji, po mnogima nedopustivi novinarski gaf, kada su neki mediji prejudicirali Račanovu smrt bez ikakve službene potvrde o istoj. Činjenica je da svaki medij ima svoju publiku koja je njezin rad prepoznala i prije situacije s teškim zdravstvenim stanjem Ivice Račana, a naglasak bi ipak, vjeruju mnogi, trebao biti i ostati na vjerodostojnosti informacije, kao i očuvanju digniteta onoga na kojega se ista odnosi.
Index.hr je isto objavio da je Racan umro taj dan, ali je brzo to povukao. Zao mi je kao cucku sto nisam napravio print screen tada...
:flop: :mad:
Pogledajte ovo http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,9,10,istraga_kornat,89547.jl
Te pretpostavke objašnjavaju i zašto je tijelo najmlađeg poginulog vatrogasca Marka Stančića pronađeno gotovo 200 metara dalje od mjesta gdje su vatrogasci iz Zablaća pronašli 12 svojih stradalih kolega, čija su tijela bila razbacana u krugu od 50 metara.
Mamu im
pa reklamiraju jebene Refan parfeme u tekstu o poginulim vatrogascima:mad:
Jesu li svi moralni obziri ustuknuli pred komercijalizacijom ?
Više ne kupujem Jutarnji list.
Ne kužim reklamu? Nema je.:confused:
Ne kužim reklamu? Nema je.:confused:
Obrati pažnju pred kraj teksta na riječ - tijelo
reklama za Refan parfeme :mad:
A da malo očistiš komp od addwarea?
Lali Puna
11.09.2007., 15:49
primijetila sam da je jutarnju uveo to oglašavanje (s ključnim riječima iznad kojih se pojavljuje oblačić s reklamom, a riječ je link) i vidjela nekoliko nebuloznih poveznica, ali ovo je sad primjer kako može loše ispasti kad stroj traži ključne riječi
i kad se oglašavanje uključuje za sve
meni je, premda je to samo moj subjektivan dojam, taj način oglašavanja prilično iritantan i smatram ga nametljivim
za one koji nemaju pojma o čem se radi (a u jutarnjem su očito skužili ili ih je netko upozorio pa su maknuli reklamu iz teksta o vatrogascima, azato ništa niste vidjeli) - radi se o ovakvom oglašavanju - http://www.xclaim.hr/
borja je surfao ovim stranicama, on je stručnjak za internet kao medij i oglašavanje pa bi nam mogao reći koju na tu temu
neki su mediji to objeručke prihvatili, kod nas se tek pojavilo, a vani već ima i onih koji bodove kod posjetitelja zarađuju nekorištenjem takvog oglašavanja (jer posjetitelja navodi da kliklne na link koji izgleda kao svi ostali linkovi koji vodi na, primjerice, prethodne ili vezane članke)
Lali Puna
11.09.2007., 15:50
u slučaju jutarnjeg, refan parfemi su kupili oglašavanje uz riječ 'tijelo'. nažalost, stroj ne zna da je tekst o tragediji i da lijepi oglas bez obzira na kontekst.
ne znam po čemu bi ovaj tekst bio izuzetak od bilo koje takve vijesti iz crne kronike koja govori o nesreći...
babajuna
11.09.2007., 19:13
O tome je zapravo Refan trebao misliti kad se odlučio na baš tu ključnu riječ. Činjenica je da se ista spominje uglavnom isključivo u crnom kontekstu.
Koma, ja bi se spljuskal da sam šef njihovog marketinga :zubo:
ne znam po čemu bi ovaj tekst bio izuzetak od bilo koje takve vijesti iz crne kronike koja govori o nesreći...
Pa ne razlikuje se, upravo zato taj način oglašavanja ne valja. Ne možeš bit tako okrutan da reklamiraš parfeme na riječ tijelo vatrogasca. :(
iš da možeš ;)
trižište je nehumano.
babajuna
11.09.2007., 20:43
Pa ne razlikuje se, upravo zato taj način oglašavanja ne valja. Ne možeš bit tako okrutan da reklamiraš parfeme na riječ tijelo vatrogasca. :(
Ma nema to veze s načinom oglašavanja, takvom oglašavanju ništa ne fali ali čovjek treba razlisliti o tome gdje se sve riječ koja se odabere može pojaviti tj. u kojem kontekstu.
Ovi sigurno nisu odabrali sklop riječi tijelo vatrogasca već samo tijelo jer Refan se i bavi uljepšavanjem tijela ali zaboravili su da se ista riječ rijetko upotrebljava u njima bitnom kontekstu i to na jednom portalu tipa Jutarnji kojem je 75% vijesti black chronicle konteksta
Ma nema to veze s načinom oglašavanja, takvom oglašavanju ništa ne fali ali čovjek treba razlisliti o tome gdje se sve riječ koja se odabere može pojaviti tj. u kojem kontekstu.
Ovi sigurno nisu odabrali sklop riječi tijelo vatrogasca već samo tijelo jer Refan se i bavi uljepšavanjem tijela ali zaboravili su da se ista riječ rijetko upotrebljava u njima bitnom kontekstu i to na jednom portalu tipa Jutarnji kojem je 75% vijesti black chronicle konteksta
Ma meni smeta i takvo oglašavanje, kad čitam neki članak pa mi kad pređem slučajno mišem iskoči prozorčić za neku desetu stvar. :mad:
a nista , sad se treba javiti refanu i pohvaliti ih kako tijelo izgleda nakon primjene njihovih proizvoda
;)
borja je surfao ovim stranicama, on je stručnjak za internet kao medij i oglašavanje pa bi nam mogao reći koju na tu temu
najgori mogući način oglašavanja i napad na čitatelja, ako se mene pita. mnogi neukiji korisnici vjerojatno će kliknuti na to i zamijeniti za običan link što je čista navlakuša. osim toga, kako je wired davnih dana pisao o tom konceptu (u txtu Ovaj naslov nije na prodaju (http://www.wired.com/techbiz/media/news/2004/08/64611)), totalno briše granicu između novinarskog teksta i oglašavanja. Na vodećim news siteovima vani takve reklame nećeš vidjeti, i za to postoji dobar razlog. (kaže wired, i ja se slažem, But news sites with reputations to protect have to answer to a higher authority: their readerships. That's why they should avoid IntelliTxt. Marketers can have the sides, top and bottom of a page to peddle products and services, but the body must remain pure).
Lali Puna
12.09.2007., 10:16
meni je ironično što se ta vrsta oglašavanja zove kontekstualno oglašavanje, a zajebi se događaju mahom s reklamama u pogrešnim kontekstima :D
rompepe
12.09.2007., 11:12
totalno briše granicu između novinarskog teksta i oglašavanja
da, i to na stetu novinarskog teksta. oglasivaci misle da na ovaj nacin dobijaju dio kredibiliteta i povjerenja koje citatelji daju novinaru ili tiskovini (kako se to zove na internetu? internetovina?), dok se, medjutim, dogadja da internetovina gubi kredibilitet, jer je ovakvo oglasavanje zapravo prijevara. na kraju svi gube.
Jan Jilek Xclaim
12.09.2007., 14:08
Pozdrav svima!
Ja sam Jan Jilek i radim u Xclaim.hr-u. Primjetio sam ovaj topic, te sam odlucio javit se i sve pojasniti, ipak je ovo internet i potrebno je s ljudima komunicirati na sve nacine koje ovaj medij pruza.
Zapoceo bi s ovim, da li znate koja je svrha ovog foruma ili bilo kojeg internet medija s pogleda vlasnika? Po mojem misljenju je da se na njemu zaradjuje, a zaradjivati se moze putem pretplate ili putem oglasa. Koloiko od vas je spremno placati mjesecno neki iznos da bi mogli citati i ostavljati postove na ovom ili bilo kojem drugom forumu? Koliko bi bilo korisnika interneta da se za svaku internet stranicu koju zelite posjetiti treba platiti nekakva pretplata? A praceno time, koliko bi internet bio razvijen da ga koriste samo oni koji bi bili spremni placati za njega.
Dakle, ako zelite izbjeci placanja, onda morate pristati na nekakav kompromis, u slucaju interneta to su razno razni oglasi od kojih intenrnet mediji zaradjuju svoj kruh. Da je u HR iznos koji ide na internet duplo veci nego sto je, mnogo vise ljudi bi zaradjivalo i imalo novaca za daljnji razvoj svojih internet siteova, a time bi i svi korisnici imali puno veci izbor teksova, web aplikacija... na raspolaganju.
To je samo moje misljenje, a neka svako od vas razmisli da li je spreman pristati na takav kompromis, da nekada naidje na oglas koji ce mu na neko vrijeme mozda i zasmetati, ali radi tog oglasa, da stranicu koju posjecuje svaki dan, moze i dalje besplatno posjecivati.
Sto se naseg sustava tice, na njega sam iskreno jako ponosan, a razlog tome je sto je razvijen u HR, od hrvatskih programera, a u svijetu ima jako malo konkurencije zato sto nije jednostavan za razviti. Profesionalno se bavim internetom oko 6 godina i dok nisam presao raditi ovdje radio sam za SLO poduzeca koja su startala podruznice kod nas. Sada imamo priliku okrenuti pricu i prosiriti ovaj sustav iz HR na druge zemlje i to je ono sto me najvise cini ponosnim.
Da, priznajem imamo i mi gresaka, naravno sa ih imamo, sigurno cemo ih imati i u buducnosti! Startali smo s radom prije svega par mjeseci i svaki dan pronalazimo nesto novo sto mozemo unaprijediti, sto trebamo ispraviti i to radimo u ekspresnom roku! Eto, tako da smo vec danas rijesili situaciju sa slucajem koji ste gore naveli (mozda ce trebati dan ili dva da ga sustav potpuno apsolvira) ali vjerujem da cemo i to pozuriti.
Sto se kontekstualnosti tice, to je jako kompleksan sustav, te dok nismo startali s radom, nismo mogli znati koliko je zajebano postici zadovoljavajucu razinu kontekstualnosti. Trenutacno je u testnoj fazi tri sustava za kontekstualnost, izmedju kojih cemo odabrai onaj koji najbolje radi. Tako da vjerujem da cemo i taj problem rijesiti. Sustav je i trenutacno kontekstualan, ali nismo dovoljno zadovoljni, posto postoji oko 7% slucajeva u kojima se desava greska, a ti slucajevi su oni na koje se vi referirate, a referirate se na njih jer vam oni zapinju za oko, bas iz razloga sto su greska. Btw. Vjerujem da cemo od danas imati jos manje takvih slucajeva i ako naidjete na neki slucaj, mozete nam se i direktno obratiti.
Sto se tice intruzivnosti nasih oglasa, moze se reci da su intruzivni, ako korisnik slucajno predje misem preko nekog linka, ali u vecini slucajeva to nije tako. Za one korinike kojima ti oglasi smetaju, takodjer cemo probati naci neko rijesenje, iskreno, malo cemo pricekati na rijesavanje tog problema, posto imamo neke prece stvari za rijsiti. Ni nama ne treba da oglasi nekome smetaju, neka ih vide samo ljudi kojima nece smetati.
I jos samo jedan osvrt na sve to: o ukusima se ne raspravlja, nekome nesto smeta, nekome je to fora. Uglavnom, svakome na svijetu nesto smeta. S druge stvari, zato sto vam to smeta, dobivate neke druge pogodnosti, kod svakoga postoji neka granica izmedju „smetanja“ i benefita, ako su benefiti veci od „smetanja, prihvatit ce to. A za korinike kojima to previse smeta, obecavam da cemo probat naci neko rijesenje.
I jos samo jedna sitnica. Borja, iskrene cestitke na pokretanju casopisa, drzim ti palceve da sto bolje profunkcionira! Bez obzira na razlike u razmisljanjima! :)
Pozdrav,
J
Lali Puna
12.09.2007., 14:52
naravno, jane, raspravljamo...
i na tv-u i u tiskanim medijima postoje reklame, i to manje ili više agresivne, a i tendencija brisanju granice između novinarskog rada i oglasa
dakle, no hard feelings, raspravljamo
@rompepe - vidiš da je zanimljiva tema i ima smisla, a ti si ju bio zatvorio!
chiquita
12.09.2007., 16:03
a da li ste vidjeli danas u novinama jutarnji i večernji, preko cijele stranice "Zahvala" vatrogascima koji su gasili Billu na rotoru?
navedena su sva vatrogasna društva čiji su dobrovoljci sudjelovali u gašenju.
jesam ja blesava ili je to malo too much?
ja se ne sjećam da je ikad prije ikoji dućan/vrtić/zgrada/skladište/firma/bolnica/škola... dala u novinama zahvalu vatrogascima nakon požara...
Pozdrav svima!
Zapoceo bi s ovim, da li znate koja je svrha ovog foruma ili bilo kojeg internet medija s pogleda vlasnika? Po mojem misljenju je da se na njemu zaradjuje, a zaradjivati se moze putem pretplate ili putem oglasa. Koloiko od vas je spremno placati mjesecno neki iznos da bi mogli citati i ostavljati postove na ovom ili bilo kojem drugom forumu? Koliko bi bilo korisnika interneta da se za svaku internet stranicu koju zelite posjetiti treba platiti nekakva pretplata? A praceno time, koliko bi internet bio razvijen da ga koriste samo oni koji bi bili spremni placati za njega.
zdravo jan,
ovo je imho potpuno promašeni stav, opravdavati integriranje oglasa u sam sadržaj, novinarski txt, "razvojem" interneta. nemam ništa protiv reklama koje su sa strane ili na tradicionalnim pozicijama, ali uplitanje oglasa u tekst je etičke, novinarske strane totalno loše za sve, osim za vas. jutarnji će izgubiti publiku i kredibilitet kojeg ionako nemaju na bacanje.
Dakle, ako zelite izbjeci placanja, onda morate pristati na nekakav kompromis,
Ovo isto, kao da ne surfamo istim internetom nas dvojica. Ako želim izbjeći plaćanje ili reklame - onda idem na siteove koji ne naplaćuju (a gdje toleriram normalne oglase) ili instaliram neki od ad blokera (što ne radim jer na taj način dajem neku podršku medijima koje posjećujem). Inače, za neke siteove plaćam (flickr npr.), ne izbjegavam to
postavljaš se kao da je ili ili, a nije. internet je pun besplatnog sadržaja i pun je siteova na kojem ljudi ne traže ama baš ništa, da ne govorim o tome kako bez nas nema ni ovog foruma i kako bez sve te publike koja posjećuje jutarnji ne bi bilo ni reklama. Još jednom, ne smetaju mene reklame, nego vaša integracija u sadržaj, to je s novinarskog aspekta potpuno krivo i loše.
Rješenje je možda da integrirate mogućnost isključivanja tih reklama.
I jos samo jedna sitnica. Borja, iskrene cestitke na pokretanju casopisa, drzim ti palceve da sto bolje profunkcionira! Bez obzira na razlike u razmisljanjima! :)
tnx
I jos samo jedan osvrt na sve to: o ukusima se ne raspravlja, nekome nesto smeta, nekome je to fora. Uglavnom, svakome na svijetu nesto smeta. S druge stvari, zato sto vam to smeta, dobivate neke druge pogodnosti, kod svakoga postoji neka granica izmedju „smetanja“ i benefita, ako su benefiti veci od „smetanja, prihvatit ce to. A za korinike kojima to previse smeta, obecavam da cemo probat naci neko rijesenje.
Nije stvar u smetanju, stvar je da po mom mišljenju takvom tipu reklama nije mjesto u samom novinarskom tekstu. Ispadne kao da je cijeli tekst jedan veliki plaćeni oglas, i gubi se smisao napisanog članka. Po meni.
a da li ste vidjeli danas u novinama jutarnji i večernji, preko cijele stranice "Zahvala" vatrogascima koji su gasili Billu na rotoru?
navedena su sva vatrogasna društva čiji su dobrovoljci sudjelovali u gašenju.
jesam ja blesava ili je to malo too much?
ja se ne sjećam da je ikad prije ikoji dućan/vrtić/zgrada/skladište/firma/bolnica/škola... dala u novinama zahvalu vatrogascima nakon požara...
profesionalcima to nije dobra volja, nego obveza!
najgori mogući način oglašavanja i napad na čitatelja, ako se mene pita. mnogi neukiji korisnici vjerojatno će kliknuti na to i zamijeniti za običan link što je čista navlakuša. osim toga, kako je wired davnih dana pisao o tom konceptu (u txtu Ovaj naslov nije na prodaju (http://www.wired.com/techbiz/media/news/2004/08/64611)), totalno briše granicu između novinarskog teksta i oglašavanja. Na vodećim news siteovima vani takve reklame nećeš vidjeti, i za to postoji dobar razlog. (kaže wired, i ja se slažem, But news sites with reputations to protect have to answer to a higher authority: their readerships. That's why they should avoid IntelliTxt. Marketers can have the sides, top and bottom of a page to peddle products and services, but the body must remain pure).
Postavlja se još jedno pitanje.
Hoće li ogašivači dodatno "stimulirati" autore tekstova i urednike ako u tekst uključe što više "key words"-a?
Ono, dobiješ stimulaciju ako ti se u tekstu nađe riječ tijelo, plus 20% ako se opet ponovi,
od drugog oglašivača za riječ hrana, za trećeg računalo, petog ptovanja ... itd ... itd...
rompepe
12.09.2007., 21:24
Postavlja se još jedno pitanje.
Hoće li ogašivači dodatno "stimulirati" autore tekstova i urednike ako u tekst uključe što više "key words"-a?
Ono, dobiješ stimulaciju ako ti se u tekstu nađe riječ tijelo, plus 20% ako se opet ponovi,
od drugog oglašivača za riječ hrana, za trećeg računalo, petog ptovanja ... itd ... itd...
da, to je otprilike zamisao cijele ideje. cinjenica je vec nekoliko godina u zapadnom svijetu da ogroman procenat pisanog materijala (dakle, ne reklama, nego teksta) dolazi iz odjela za odnose s javnocu profitnih i neprofitnih kompanija.
recimo, aktualan primjer u hrvatskoj je crna kronika (sto neko rece ranije, black chronicle :zubo:). vecina informacija o dogadjanjima u tom velikom dijelu svakog dnevnika dolazi iz ureda za odnose s javnoscu, bilo policije, ili vatrogasaca ili banke ili vec koga. novinarskog rada u datom primjeru ili nema, ili je, u ambicioznom slucaju, sveden na uzimanje par izjava.
stvari postaju kompliciranije kada izvor informacija ima komercijalni interes, jer dolazimo u situaciju u kakvoj je vecina magazina na svijetu: oglasivac u listu je i tema tekstova i, vjerojatno, izvor tekstova i u svakom slucaju ima izravnog utjecaja na uredjivacku politiku. (naveo sam magazine kao ilustraciju. ne vidim da su stvari u drugim tiskovinama bitno drugacije.) jednom kada se prijedje taj prag odricanja od integriteta novinarske profesije, svaki iduci mali korak je samo logican slijed.
cini mi se da je i ova tema (koju u cjelosti imamo zahvaliti promocurnosti i dalekovidnosti lali pune :zubo:) inspirirana jos jednim takvim malim korakom. cini mi se, takodjer, da je kasno za naricanje nad propascu novinarskog zanata, jer je, osim rijetkih bastiona, to vec svrsen cin.
Jan Jilek Xclaim
12.09.2007., 23:32
zdravo jan,
ovo je imho potpuno promašeni stav, opravdavati integriranje oglasa u sam sadržaj, novinarski txt, "razvojem" interneta. nemam ništa protiv reklama koje su sa strane ili na tradicionalnim pozicijama, ali uplitanje oglasa u tekst je etičke, novinarske strane totalno loše za sve, osim za vas. jutarnji će izgubiti publiku i kredibilitet kojeg ionako nemaju na bacanje.
Borja, brijem da bi ti i ja mogli o ovome raspravljeti do sutra :)
Ajmo ovako, sto mislis, da tiskovine mogu napraviti ovako nesto, da to do sada vec nebi napravile? :) Pa imale su milijun i jedan pokusaj, sjeti se baloncica naljepljenih na korice, testera, ubacenih letaka... Ocu reci da se uopce nitko nebi bunio protiv ovakvog vida oglasavanja, da je do sada navikao na njega. ni jedan drugi medij nije mogao ovako nesto izvesti, iz tog razloga nije bilo takvih oglasa. Sto su to tradicionalne pozicije? Da li su flating oglasi na tradicionalnim pozicijama? Bi li mi vjerovao da ima korisnika koji su nam rekli da su nam oglasi totalna fora (tocno tim rijecima)? Sto je tu ne eticno? Da li primjecujes na stranim siteovima kako podjele tekst po pola i u sredinu postave oglas (koji nije iniciran od korisnika, vec je to njegova fiksna pozicija), da li je to ne eticno? Taj oglas je takodjer unutar teksta, moguce da je takodjer serviran tamo na temelju neke behavioral ili contextual oglasne tehnologije. Mi serviramo zelene linkove, ako korinik misem dodje na njih, tek onda vidi oglas.
Ovo isto, kao da ne surfamo istim internetom nas dvojica. Ako želim izbjeći plaćanje ili reklame - onda idem na siteove koji ne naplaćuju (a gdje toleriram normalne oglase) ili instaliram neki od ad blokera (što ne radim jer na taj način dajem neku podršku medijima koje posjećujem). Inače, za neke siteove plaćam (flickr npr.), ne izbjegavam to
Ok, rekao si da ides na siteove koji ne naplacuju, gdje toleriras reklame i ne postavljas Ad Bloker je im na taj nacin dajes neku podrsku. OK, dakle, svjestan si da oni od toga zive i da neki nacin moraju zaradjivati da bi prezivjeli. Ako ne zelis vidjeti te reklame tamo, da li je to kompromis? E sada ako povucemo paralelu s nama, mi serviramo na stranice zelene duplo potcrtane "linkove".
postavljaš se kao da je ili ili, a nije. internet je pun besplatnog sadržaja i pun je siteova na kojem ljudi ne traže ama baš ništa, da ne govorim o tome kako bez nas nema ni ovog foruma i kako bez sve te publike koja posjećuje jutarnji ne bi bilo ni reklama. Još jednom, ne smetaju mene reklame, nego vaša integracija u sadržaj, to je s novinarskog aspekta potpuno krivo i loše.
Da, ima puno besplatnog sadrzaja, a ima ga iz mase razloga, neko se zeli izraziti, netko suptilno zeli prodati svoj proizvod ili uslugu, netko se zeli pohvaliti sa svojim saznananjima... ali velik broj njih uz svoj sadrzaj ima i npr. google oglase ili neki affiliate program ili na pocetku nema, ali s vremenom ukoliko mu poraste posjecenost, onda ga stavi... Neke od najposjecenijih stranica na svijetu su trenutacno besplatne, jer vlasnici jos nisu pronasli dobar model kako ce na te stranice servirati oglase...
A sto se tice publike i nekog veceg sitea... to je poput onog pitanja, sto je bilo prije, kokos ili jaje...
to je na tragu onoga sto sam spominjao u proslom postu.
Bilo je jos spomenuto potenciranje novinara da pisu tekstove u kojima bi bile rijeci koje su "potcrtane". Ja to vidim na sljedeci nacin (mozda sam u krivu, ali uistinu vjerujem d aje tako), niti jedan ozbiljan site, nece mjenjati tekstove novinara da bi u njih ukomponirao rijeci iz kampanja. Takodjer broj "oglasnih linkova" na stranicama je ogranicen, tako da netko moze staviti koliko god zeli rijeci, ali samo ce ih mali broj biti potcrtano. Takodjer mediji ne znaju koje rijeci smo mi prodali, do kada ce kampanje trajati i koje rijeci se od sutra startati. Ako netko i pokusava na takav nacin zlorabiti sustav, onda ga iskljucujemo iz nase mreze. Sljedece, mi ne donosimo toliko velik prihod medijima (bar za sada), da bi se spustali na tu razinu da mjenjaju tekstove, radi jednog oglasa. Ono sto mi dajemo medijima, je dodatni oglasni prostor, odnosno sustav pomocu kojega uz nas sustav mogu ostvariti dodatni prihod. Mi im nasim sustavom ne uzimamo njihov "klasicni" oglasni prostor, vec im kreiramo novi, a time im kreiramo samo jos jedan dodatni izvor prihoda.
Unaprijed isprike, posto sutra necu moci odgovarati na vase postove, vjerovatno cijeli dan necu biti uz komp.
Pozdrav!
J
Borja, brijem da bi ti i ja mogli o ovome raspravljeti do sutra :)
za to služe forumi! ;)
Ajmo ovako, sto mislis, da tiskovine mogu napraviti ovako nesto, da to do sada vec nebi napravile? :) Pa imale su milijun i jedan pokusaj, sjeti se baloncica naljepljenih na korice, testera, ubacenih letaka...
ima novina i Novina. kako nytimes nema takve reklame ili wired? s ovima je problem što su integrirane u sam tekst, miješaju se sa sadržajem, neuki korisnici klikaju na njih misleći da su link. danas sam baš malo čitao o tome uokolo, i nije da se otvara šampanjac kad se spomene takav način oglašavanja
Ocu reci da se uopce nitko nebi bunio protiv ovakvog vida oglasavanja, da je do sada navikao na njega. ni jedan drugi medij nije mogao ovako nesto izvesti, iz tog razloga nije bilo takvih oglasa. Sto su to tradicionalne pozicije? Da li su flating oglasi na tradicionalnim pozicijama? Bi li mi vjerovao da ima korisnika koji su nam rekli da su nam oglasi totalna fora (tocno tim rijecima)? Sto je tu ne eticno? Da li primjecujes na stranim siteovima kako podjele tekst po pola i u sredinu postave oglas (koji nije iniciran od korisnika, vec je to njegova fiksna pozicija), da li je to ne eticno? Taj oglas je takodjer unutar teksta, moguce da je takodjer serviran tamo na temelju neke behavioral ili contextual oglasne tehnologije. Mi serviramo zelene linkove, ako korinik misem dodje na njih, tek onda vidi oglas.
neetično je što je oglas integriran u sam tekst, da ponovim, gubi se ionako tanka linija između sadržaja novine i oglasa. strani siteovi imaju takve reklame koje su jasno odijeljene od teksta i kod normalnih siteova se kuži da je to reklama. naravno, uvijek će biti onih koji ti pokušavaju uvaliti neki oglas da se ne kuži, ali to mogu napraviti jednom i nikad više. novine koje drže do sebe, jednostavno ne bi smjele imati takve reklame, to je dugoročno, loš potez. jasno mi je isto da je nekom super, meni nije.
Ok, rekao si da ides na siteove koji ne naplacuju, gdje toleriras reklame i ne postavljas Ad Bloker je im na taj nacin dajes neku podrsku. OK, dakle, svjestan si da oni od toga zive i da neki nacin moraju zaradjivati da bi prezivjeli. Ako ne zelis vidjeti te reklame tamo, da li je to kompromis? E sada ako povucemo paralelu s nama, mi serviramo na stranice zelene duplo potcrtane "linkove".
da, i nova samo usred filma/serija pusti jednu rečenicu txta da je provjereno provjerilo nešto, to je samo jedna rečenica, ali totalno iritantna. zbog takvih poteza, pretplaćujem se na HBO. Toleriram oglase, naravno, ali ne svuda i imam određenu granicu tolerancije. neke domaće portale sam prestao posjećivati jer mi na naslovnicu pod vijesti uvale sponzorirani oglas, onda kliknem i da je sponzoriran saznam tek kad odskrolam do kraja. Razumiješ moj point, kraj tolikog interneta, i tolikog izbora, uopće ne moram ići na jutarnji. nikad. i to mogu odlučiti samo zbog vaših reklama.
Da, ima puno besplatnog sadrzaja, a ima ga iz mase razloga, neko se zeli izraziti, netko suptilno zeli prodati svoj proizvod ili uslugu, netko se zeli pohvaliti sa svojim saznananjima... ali velik broj njih uz svoj sadrzaj ima i npr. google oglase ili neki affiliate program ili na pocetku nema, ali s vremenom ukoliko mu poraste posjecenost, onda ga stavi... Neke od najposjecenijih stranica na svijetu su trenutacno besplatne, jer vlasnici jos nisu pronasli dobar model kako ce na te stranice servirati oglase...
pa ne žele svi zaradjivati pare i sigurno nemaju neki skriveni motiv, ljudi rade neke stvari jer ih vole.
pročitaj si malo što Poynter piše o ozbiljnim medijima i ovoj vrsti reklama, te dvije stvari ne idu jedna s drugom, imho.
stvari postaju kompliciranije kada izvor informacija ima komercijalni interes, jer dolazimo u situaciju u kakvoj je vecina magazina na svijetu: oglasivac u listu je i tema tekstova i, vjerojatno, izvor tekstova i u svakom slucaju ima izravnog utjecaja na uredjivacku politiku.
zapravo, nije to uvijek tako, barem po mom iskustvu. napravi se neka tema, tipa krađe automobila, onda se traže oglašivači kojima je interesantno oglasiti se tu, npr, osiguravajuća društva i onda ispadne da je rađeno za njih, a nije. vjerojatno ima i obratnih situacija
goranbo
13.09.2007., 02:11
To je samo moje misljenje, a neka svako od vas razmisli da li je spreman pristati na takav kompromis, da nekada naidje na oglas koji ce mu na neko vrijeme mozda i zasmetati, ali radi tog oglasa, da stranicu koju posjecuje svaki dan, moze i dalje besplatno posjecivati.
Da, ja recimo koristim browser Opera i ne vidim vec tko zna koliko godina nikakve reklame na ovom forumu :D
@ Jan, osvrnuo bih se na tvoja misljenja iz prvog posta. Ti sasvim razborito i logicno promatras trzisnu situaciju, pros and coins kak bi se reklo na engleskom, i na taj nacin je ta logika sasvim ispravna.
Naravno, unutar konteksta ekonomskog sustava kakvog imamo (i mi i citav svijet). Odgovara li taj ekonomski sustav ljudima i je li "Ok", je li ispravan, dobar, tj sluzi li ljudima kako treba?
AKo je sam taj sustav loš, bojim se i reci nepravedan da me hrpa "realista" ne bi odmah poklopika kao "idealista", tada, ako na taj nacin cjelovitije promatramo stvar, ni ta tvoja logika nije bas najispravnija jer funkcionira samo unutar odredjenih ekonomskh okvira. A mi ne zivcimo u ekonomiji nego na svijetu, u zivotu, koji se sastoji od jos mnogo stvari, zacijelo si svjestan, koji nisu ekonomija i trziste.
Ako smo i zabludili do te mjere da smo stvorili sustave da nam je i medicina (zdravlje!) stvar trzista i natjecanja, ako nam je skolstvo komercijalizirano, voda, ovo ono itd, nesto sto bi trebalo pripadati svima i an sto bi svi trebal imati pravo itd (da sad ne obrazlazem zasto bi trebali imati pravo, ostat cu u nadi da je to ocito), pa konkretno u ovom primjeru da se u prici o smrti reklamira kozmetika i da je to gotovo normalno (ja se tome ne cudim jer znam kak te stvari funkcioniraju) - to sve ne znaci da je to i ispravno.
Internet bi se mogao razvijati i na druge nacine, a ne preko reklama. Zasto razvoj komunikacija i internetskog prostora u drustvu ne bi bio jedan od prioriteta drustva? Mozda je odredjenom broju ljudi jasno da je drustvo u kjem je komunikacija na visokoj razini, internetski prostor takodjer, drustvo koje ima preduvjete za prosperitet, da je to potrebno drustvu, za napredak itd.
Govorim konkretno o ovom primjeru, tako je i sa svim drugim stvarima.
No, mi ne razmisljam tako i ne gledamo sto je vazno za drustvo tj ljude, nego pustamo da nam to,s to bi trebalsami odredjivati, odredjuju trzisne sile. Trzisne sile su kao neka bogomdana stvar, dok je s druge strane svakom imalo nepristranom promatracu ocito da su one slijepe (zasto su slijepe?= Pa osvrnite se malo oko sebe i po sviejtu, vidite sto se dogadja, pa cete vidjeti zasto. Nekak mi je mrsko navoditi primjere za to jer ih ima beskonacno mnogo, svakog dana i posvuda), i ako njima pustamo da nas vode i oblikuju nam vrijednosti, znamo kamo ce nas odvesti, kako na kolektivnoj tako i na pojedinacnoj razini... (i o kojem god podrucju djelovanja se radilo) :)
goranbo
13.09.2007., 02:35
zapravo, nije to uvijek tako, barem po mom iskustvu. napravi se neka tema, tipa krađe automobila, onda se traže oglašivači kojima je interesantno oglasiti se tu, npr, osiguravajuća društva i onda ispadne da je rađeno za njih, a nije. vjerojatno ima i obratnih situacija
Koliko ja vidim, svaki medij koji ima u sebi reklame, a imaju ih gotovo svi, gubi odredjeni, veci ili manji (to vec ovisi o niz faktora) dio objektivnosti. Ne mora to ni biti na neki grub nacin, vec se moze dogadjati i na suptilnm razinama, u vidu suptilne autocenzutre, uredjivacke politike itd itd. I onda, po logici tog pogresnog eknomskog sustava, iskljucivo u tim okvirima (kao da ne postoji nista drugo), te reklame navodno razvijaju komunikacijski prostor itd. i bez njih se nikako i nipošto ne moze (unutrt ovako postavljenog sustava slazem se da je to izuzetno tesko) - a moglo bi se komotno reci i da ga ogranicavaju i da bi se drugim naciima financiranja taj medijsk prostor mogao puno bolje razvijati - nije stvar ni u kolicini, nego u kvaliteti, da ne bude zabune.
Ne znam zasto, eto samo jedan primjer, drzava ne bi ubirala malo veci porez od tih firmi, od kojeg bi se financirali mediji. A u takvoj bi drzavi naravno i politicari morali biti objektivni i morna razlicitim sitnicama ili "krupnicama" uvidjaju sve raznolike negativnosti tog kruga, jer većinu ljudi one non-stop zahvaćaju.
I tu doista nema sto cuditi, sve je to, sve te stranputice, savrseno normalno za ekonomski sustav u kojem zivimo i u koji smo stvorili. Bas kao sto u najrazlicitijim raspravama forumasi i ini opetovano naglasavaju "to ti je kapitalizam, zivimo u kapitalizmu" ili "to ti je trziste", s tonom konacnosti.
Savrseno je normaln da je proizvod vazniji od bilo kojeg radnika - to je ekonomsko i trzisno stajaliste - i sasvim je za takvo stajalist logicno da se i u izvjestajima o groznim smrtima reklamira štagod.
nema se sto cuditi, nego te stvari treba sto prije uvidjeti, i shvatiti da nista nije konacno i nepromjenjivo, bogomdano, pa ni takav uvrnuti sustav. No meni se ipak nekako cini da nas te negativnosti trebaju jso dalek vise opaliti po glavi, da bi nam konacno te stvari dosle do pameti. (Prosirio sam citavu pricu u jedne sire okvire, jer mi se cini bezveze toliko usko o tome raspravljati, recimo na razini da mediji ne mogu bez novaca od reklama, i jesu li te reklame u nima eticne ili nisu. Narvno da nisu kad im je glavni i jedini cilj ostvarivanje dobiti... )
goranbo
13.09.2007., 02:40
neetično je što je oglas integriran u sam tekst, da ponovim, gubi se ionako tanka linija između sadržaja novine i oglasa. strani siteovi imaju takve reklame koje su jasno odijeljene od teksta i kod normalnih siteova se kuži da je to reklama. naravno, uvijek će biti onih koji ti pokušavaju uvaliti neki oglas da se ne kuži, ali to mogu napraviti jednom i nikad više. novine koje drže do sebe, jednostavno ne bi smjele imati takve reklame, to je dugoročno, loš potez. jasno mi je isto da je nekom super, meni nije.
Ja mislim da Jan Jilek unutar tih ekonomskih okvira to savrseno dobro, ispravno promatra. Tebi je borja to jedna granica koajje neeticna, ali svejedno, bar mi se tako čini, nemas nekakvih velikih primjedbi na takav sustav u cjelini, sustav koji je to iznjedrio -a to je u tom sustavu savrsen ispravno, kao i sve druge reklame i slicne stvari i dijelovi tog eknomskog, tržišnog sustava koje se i tebi cine Ok i korisne itd.
Meni se pak snazno cini da je to sve skupa neispravno :)
goranbo
13.09.2007., 02:44
But news sites with reputations to protect have to answer to a higher authority: their readerships. That's why they should avoid IntelliTxt. Marketers can have the sides, top and bottom of a page to peddle products and services, but the body must remain pure
A to vjerojatno nipošto nema veze s činjenicom da su ti news siteovi za koje se kaze da imaju reputaciju oni news siteovi i medijske kuce iza kojih stoje golemi, nezamislivi kapitali (i naravno da govorimo samo jednoj cetvrtini svijeta koji je razvijeni svijet) pa i interesi tih kapitala, nema kapitala bez interesa (a znamo i koji mu je interes)
Nije sija nego vrat :)
Dakle, konkretno, ne znam bas koje je vece zlo, sto ce neki mali Jutarnji list na nekom malom portalu imati te linkove-reklame unutar teksta, ili sto ce neka velika svjetska news kuca bit bez tih linkova na svojim ortalima, ali ve iza sebe imati goleme "vested interests", zbog kojih ce po prirodi stvari biti na odredjenim podrucjima ili kompletn pristrana, ili ce neke krucijalno vazne teme zaobilaziti ili slabije obradjivati itd... Ne kazem ja da je stvar crna ili bijela, nego samo kazem da se stvari mogu postaviti i ovako.
Pozdrav svima!
Ja sam Jan Jilek i radim u Xclaim.hr-u. Primjetio sam ovaj topic, te sam odlucio javit se i sve pojasniti, ipak je ovo internet i potrebno je s ljudima komunicirati na sve nacine koje ovaj medij pruza.
Dakle, ako zelite izbjeci placanja, onda morate pristati na nekakav kompromis, u slucaju interneta to su razno razni oglasi od kojih intenrnet mediji zaradjuju svoj kruh. Da je u HR iznos koji ide na internet duplo veci nego sto je, mnogo vise ljudi bi zaradjivalo i imalo novaca za daljnji razvoj svojih internet siteova, a time bi i svi korisnici imali puno veci izbor teksova, web aplikacija... na raspolaganju.
Sto se naseg sustava tice, na njega sam iskreno jako ponosan, a razlog tome je sto je razvijen u HR, od hrvatskih programera, a u svijetu ima jako malo konkurencije zato sto nije jednostavan za razviti. Profesionalno se bavim internetom oko 6 godina i dok nisam presao raditi ovdje radio sam za SLO poduzeca koja su startala podruznice kod nas. Sada imamo priliku okrenuti pricu i prosiriti ovaj sustav iz HR na druge zemlje i to je ono sto me najvise cini ponosnim.
Da, priznajem imamo i mi gresaka, naravno sa ih imamo, sigurno cemo ih imati i u buducnosti! Startali smo s radom prije svega par mjeseci i svaki dan pronalazimo nesto novo sto mozemo unaprijediti, sto trebamo ispraviti i to radimo u ekspresnom roku! Eto, tako da smo vec danas rijesili situaciju sa slucajem koji ste gore naveli (mozda ce trebati dan ili dva da ga sustav potpuno apsolvira) ali vjerujem da cemo i to pozuriti.
Sto se kontekstualnosti tice, to je jako kompleksan sustav, te dok nismo startali s radom, nismo mogli znati koliko je zajebano postici zadovoljavajucu razinu kontekstualnosti. Trenutacno je u testnoj fazi tri sustava za kontekstualnost, izmedju kojih cemo odabrai onaj koji najbolje radi. Tako da vjerujem da cemo i taj problem rijesiti. Sustav je i trenutacno kontekstualan, ali nismo dovoljno zadovoljni, posto postoji oko 7% slucajeva u kojima se desava greska, a ti slucajevi su oni na koje se vi referirate, a referirate se na njih jer vam oni zapinju za oko, bas iz razloga sto su greska. Btw. Vjerujem da cemo od danas imati jos manje takvih slucajeva i ako naidjete na neki slucaj, mozete nam se i direktno obratiti.
Sto se tice intruzivnosti nasih oglasa, moze se reci da su intruzivni, ako korisnik slucajno predje misem preko nekog linka, ali u vecini slucajeva to nije tako. Za one korinike kojima ti oglasi smetaju, takodjer cemo probati naci neko rijesenje, iskreno, malo cemo pricekati na rijesavanje tog problema, posto imamo neke prece stvari za rijsiti. Ni nama ne treba da oglasi nekome smetaju, neka ih vide samo ljudi kojima nece smetati.
Pozdrav,
J
ovaj forum mi stvaramo, bez nas ga ne bi bilo a tako ne bi bilo ni tvojih glupih reklama ..mislim da si skuzio/la poantu..dakle lanac ide ovako prvo mi a onda reklame, uostalom , ko cita te reklame??ja ne
Ja mislim da Jan Jilek unutar tih ekonomskih okvira to savrseno dobro, ispravno promatra. Tebi je borja to jedna granica koajje neeticna, ali svejedno, bar mi se tako čini, nemas nekakvih velikih primjedbi na takav sustav u cjelini, sustav koji je to iznjedrio -a to je u tom sustavu savrsen ispravno, kao i sve druge reklame i slicne stvari i dijelovi tog eknomskog, tržišnog sustava koje se i tebi cine Ok i korisne itd.
Meni se pak snazno cini da je to sve skupa neispravno :)
nemam na sustav primjedbi niti sam, protivnik reklama, samo mi se neke manje neke više sviđaju, a tih na internetu model imaš masu - recimo, pop up reklame rijetki koriste jer su nametljive, pa su se na kraju pojavili pop up blokeri, da ne govorim kako je internet u nekim filmovima prikazan kroz masu tih iskakajućih prozora :) rich media su preuzele taj dio i njihov uspjeh ovisi o tome kako su napravljene. bila je ona jedna, na rubu ekranu malu zaokrenuta stranica, vipova, i piše povuci, pa sam i povukao. nije meni oglašavanje zlo, volim kreativne reklame
je li to u tom sustavu ispravno? nisam baš siguran, mišljenja su podijeljena, siguran sam da se i krovna organizacija za internet oglašavanja oglasila po tom pitanju, ali mi se ne da tražiti
Dakle, konkretno, ne znam bas koje je vece zlo, sto ce neki mali Jutarnji list na nekom malom portalu imati te linkove-reklame unutar teksta, ili sto ce neka velika svjetska news kuca bit bez tih linkova na svojim ortalima, ali ve iza sebe imati goleme "vested interests", zbog kojih ce po prirodi stvari biti na odredjenim podrucjima ili kompletn pristrana, ili ce neke krucijalno vazne teme zaobilaziti ili slabije obradjivati itd... Ne kazem ja da je stvar crna ili bijela, nego samo kazem da se stvari mogu postaviti i ovako.
znam da se mogu postaviti i tako, ali to je sad jedna šira rasprava, za koju mi je također prerano :) ne znam pratiš li, ali ameri svake godine imaju odličan State of the media (http://www.stateofthenewsmedia.org/2007/index.asp)izvještaj s dosta konkretnih podataka, svašta se može pročitati
Lali Puna
13.09.2007., 10:25
cini mi se da je i ova tema (koju u cjelosti imamo zahvaliti promocurnosti i dalekovidnosti lali pune :zubo:)
:zubo: :zubo:
ne promoćurnosti i dalekovidnosti nego samo informiranosti
a sad idem iščitati sve što ste napisali, obožavam ovakve diskusije!
goranbo
13.09.2007., 16:13
nemam na sustav primjedbi niti sam, protivnik reklama, samo mi se neke manje neke više sviđaju, a tih na internetu model imaš masu - recimo, pop up reklame rijetki koriste jer su nametljive, pa su se na kraju pojavili pop up blokeri, da ne govorim kako je internet u nekim filmovima prikazan kroz masu tih iskakajućih prozora :) rich media su preuzele taj dio i njihov uspjeh ovisi o tome kako su napravljene. bila je ona jedna, na rubu ekranu malu zaokrenuta stranica, vipova, i piše povuci, pa sam i povukao. nije meni oglašavanje zlo, volim kreativne reklame
je li to u tom sustavu ispravno? nisam baš siguran, mišljenja su podijeljena, siguran sam da se i krovna organizacija za internet oglašavanja oglasila po tom pitanju, ali mi se ne da tražiti
Nisam htio ulaziti u detalje jer je vec ionako opsirno bilo, medjutim ja u stvari nisam mislio ni na sustav oglašavanja ni na sustav oglašavanja na internetu, nego na svjetski ekonomski sustav (pa tako i ek. sustav u Hrvatskoj), kojeg su takve stvari logična posljedica (i unutar njega su ispravne), i za kojeg smatram da ne sluzi ljudima kako treba, da nije dobar. A ova rasprava tj ovaj problem je samo jedan mali, periferni primjer toga.
Konkretno, ja opcenito mislim da mediji ne bi smjeli prezivljavati na nikakvim reklamama itd, da bi bili Ok i drustveno korisni u punoj mjeri koliko je to danas moguce, slobodni itd. Isto kao sto mislim da zdravstvo ne bi smjelo biti komercijalizirano, skolstvo, da osnovne, kako se kaze, osnovni resursi kao sto su voda itd ne bi smjeli biti komercijalizirani, da prozvod ne bi smio biti vazniji od radnika i da, na kraju krajeva, bogate drzave ne bi smjele živjeti nauštrb i na štetu siromašnh država itd - to je sve dio jedne priče, i ja sam je sklon promatrati na takav način, cjelovito. Globalni konomski sustav koji smo stvorili i koji se odrazava u svim pojedinacnim drzavama producira sve te stvari. Ipak, svaka drzava ima malo slobodnog prostora da bira da li ce dopustiti da njezinim drustvom u potpunosti vode trzisne sile i, slijepe kakve jesu, odvedu to drustvo tko zna kuda, li ce se ipak na raznorazne nacine tome odupirati i djelovati pametno (dok se cjelokupni, globalni sustav ne promijeni)
goranbo
13.09.2007., 16:40
Da, naravno da su mišljenja podijeljena, kao uostalom i ovdje. (znam za svakojake nacine internetskog reklamiranja). Medjutim stanje stvari je takvo kakvo je. Imamo rekalme na svakom koraku (i neki najpoznatiji svjetski news portali imaju popupe i svakojake druge reklame) i sve su agresivnije i sve zivo recimo sve vise ovisi o tim reklamama. Takav je trend. (Kako to utjece na same sadrzaje tihmedija itd, kakva je tu sklonost prisutna, i nije prevelika mudrolija) A ja sma govorio o onome sto je uzrokutog trenda i sto je na nekoj opcoj razini vise manje bezrezervno prigrljeno, to je normalna stvar, karikirano da trziste odrdjuje vrijendosti svega itd Al onda se naravno desavaju ovakve svakakve posljedice kazem, ovaj primjer koji je potaknuo raspravu je prilicno banaln i periferan) i onda se cudimo.
DJ R.i§ 2
16.09.2007., 20:01
http://www.forum.hr/showthread.php?t=259876
Jan Jilek Xclaim
18.09.2007., 00:50
Decki i cure, moje isprike na ne javljanju. U medjuvremenu sam zaradio 10 savova na ljevom dlanu, tako da sada sve nabadam sa ljevom rukom. Radi toga cu morat biti kratak.
ima novina i Novina. kako nytimes nema takve reklame ili wired? s ovima je problem što su integrirane u sam tekst, miješaju se sa sadržajem, neuki korisnici klikaju na njih misleći da su link. danas sam baš malo čitao o tome uokolo, i nije da se otvara šampanjac kad se spomene takav način oglašavanja
Ima novina i novina, ali tko je relevantan da govori koje su od njih ozbiljne, a koje neozbiljne? isto tako u svim tim novinama ima clanaka i... clanaka...
u tekst je integriran zeleni dvostruko potcrtani link (takav je da bi se izdvajao od uobicajenih linkova), tek na korisnikov dolazak misem na taj link otvara se oglas koji je jasno naznacen kao oglas. Da li bi nekoga smetalo da je oglas postavljen fiksno na neku stranicu unutar teksta, a ne da se otvara na mouse-over?
da, i nova samo usred filma/serija pusti jednu rečenicu txta da je provjereno provjerilo nešto, to je samo jedna rečenica, ali totalno iritantna. zbog takvih poteza, pretplaćujem se na HBO. Toleriram oglase, naravno, ali ne svuda i imam određenu granicu tolerancije. neke domaće portale sam prestao posjećivati jer mi na naslovnicu pod vijesti uvale sponzorirani oglas, onda kliknem i da je sponzoriran saznam tek kad odskrolam do kraja. Razumiješ moj point, kraj tolikog interneta, i tolikog izbora, uopće ne moram ići na jutarnji. nikad. i to mogu odlučiti samo zbog vaših reklama.
Upravo tako, svaka osoba ima neke svoje granice. Mene npr. obavjesti od Nove ne nerviraju, ako mi prikazuju dobar film. Znam da ne primaju pretplatu, a znam da iz nekih novaca moraju i platiti taj film.
pa ne žele svi zaradjivati pare i sigurno nemaju neki skriveni motiv, ljudi rade neke stvari jer ih vole.
Ja se nadam da ljudi rade sve stvari jer ih vole, bar bi mi bilo drago da je tako! :) Da, novac nije jedini pokretac svijeta, ljudi imaju potrebu i izraziti se na neki nacin, ali ako su stvarno dobri u tome, onda cesto to rade i za novac. Ja volim raditi svoj posao, a vjerujem i sam znas da sam imao mnogo drugih opcija, ali nisam pogrijesio, ovo je uistinu najinteresantniji posao koji sam do sada radio.
Moram sada prekinuti, ovo pisanje je trajaplo 46 min! Pozdrav ekipo!
evo sta sam usliko neki dan......to je valjda taj evolucijski napredak.
http://i22.tinypic.com/jfi4g5.gif
BabyNicky
27.09.2007., 11:48
Izrazit cu se slikovito.
iskreno, mene ovaj način oglašavanja UZASNO nervira i stvara mi se onaj efekt ko kad prolazim placom, a kumica 500 metri ispred mene se dere :"gospodična ote bum vam dala grincajka tri za 15!"
Mislim, kumice, kak ti uopće znas da mi treba grunzeig? Uopće mi ne treba jebeni grun, ali mi trebaju recimo mahune, koje vidim imas i ti naporna kumice, no zbog tvog seljačkog pristupa BAŠ sad neću kupit mahune kod tebe jer si naporna i namećeš mi svoju spiku.
Eto, takvo je moje misšljenje o ovakvom obliku oglašavanja. No hard filings, Jan.
Smatram se osobom koja jako odobro precipira oglase u svim oblicima i mogu reć da sam konzument u pravom smilsu riječi. Vrijednost dobrog oglašavanja IMHO lezi u cinjenici da se prilikom moje percepcije oglasa ne stavraju razni "šumovi u kanalu" koji utječu na moja ustaljena ponašanja. Meni je ovo stiliziraniji pop-up. A znamo svi kako oni znaju nervirat.
BabyNicky
19.10.2007., 10:23
malo sam čekala s ovom temom, nadajući se da će je netko drugio otvorit, no eto...čini se da ću morat ja.
Nedavna smrt Toše Poeskog jako je odjeknula u medijima kod nas. Uz prve vijesti pojavile su se slike smrskanog auta. Na jednom portalu, bila je cijela galerija fotografija, a ono što me najviše šokiralo je činjenica da se na nekoliko fotografija vidjela ruka nesretnog Toše. Znači, netko je evidentno slikao mjesto nesreće dok jos nisu izvukli tijelo iz smrskanog auta. :(
Sama fotografija uzasno je soknatna, tuzna i u tom trenutku preplavio me osjećaj neke nelagode i bijesa jer bi se barem u trenucima smrti u ovakvim slučajevima trebalo malo više pažnje posvetiti dignitetu poginule osobe i njenoj obitelji.
grozno i nadam se da si fotograf koji je slikao te fotke može pogledat u oči. zar nemaš bar neke ljudskosti da shavtiš kad je bitnije biti humano biće od nekog money makera?
Kao primjer bih navela i slučaj kad su napravili atentat na Sliška, pa je na naslovnici Vecernjeg izisla fotka onog Nizozemca sa rasutim mozgom. Prešokantno, strašno, traumatično, bez imalo respekta za njega (ne ulazim u to dal je bio vreag osobno ili anđeo koji je hodao zemljom) i njegovu obitelj.
zaboravljamo na činjenicu da su mediji dostupni i djeci koja će na razne načine reagirati gledajući takve slike - bilo svjesno ili nesvjesno.
No dobro, da se vratim na početak - uzasno me muci nedostatak bilo kakve ljudskosti i poštovanja prema smrti, bilo poznatih ili nepoznatih. I ne kuzim zasto se takve stari ne sankcioniraju na neki način.
late bloomer
19.10.2007., 10:52
u načelu se slažem s tobom. obuzme me ogromna nelagoda pri gledanju mrtvih. no, ne možemo živjeti u ružičastom svijetu. snimke masovnih klanja za rata je trebalo vidjeti. ovo oko toše je na ponos tog fotografa i urednika - potpuno bespotrebno. jebiga, ljudima se zadovoljavaju najniže strasti. vijesti su se pretvorile u crne kronike. jebeš dnevnik u kojem nema tri mrtva na cesti, dva ubijena od člana obitelji, bračnih nevjera poznatih, ridikuloznih ispada moćnika, i javnog linča bilo koga tko se usudi dirati u svete novinare. malo odlutah, ali eto, ovo je valjda tema za izbacivanje gorčine.
već smo pričali o tome kad je o vatrogascima bila riječ.
ne znam što bih ti rekla. ljudi vole krv i gnoj.
najnehumanije: novi OK donosi 10 tosinih postera :s :s
a vidiš kako se pajdo sjeća slike Cappiauove rasute glave... a kao bed.
ma dabogda svi novinari crkli
colbert
19.10.2007., 13:56
Ja nisam vidjela tu fotku s rukom u smrskanom autu. Postoji li mogucnost da je to slikala sama policija na ocevidu i da su fotke procurile u javnost?
Sjeca li se netko gdje ih je tocno vidio i tko je bio potpisan?
ps Ili se radi o nekom Peri Pericu, amateru s mobitelom koji je u tome vidio priliku da zaradi neku lovu?
kokakoka
19.10.2007., 13:57
jan jilek, ti si onaj kaj se duri kad ga se zamoli da ga se ukloni s mailing liste ;) jebala vas pristojnost i olako korištenje mailing lista. ja velim - neću, i amen, ne treba mi još uvrijeđeni odgovor "blablabla nećemo vam više smetati". pogotovo ako nakon i tog nepotrebnog odgovora dobijem još dodatnih neželjenih 100 mailova :rolleyes:
enivej, glede teme, htjedoh reći da je jutarnji zlo :D
dok se oni nisu pojavili, u večernjaku nikome nije padalo na pamet da u crnoj kronici obajvljuje odrezane glave, masakrirane ljude i slično. onda je jutarnji počeo s utakmicom, i evo, sad gledamo kako to natjecanje izgleda :cry: nisam sigurna, ali mislim da se vani zna kakvu vrstu fotki objavljuje kakav i koji medij. čak i kada se radi o dnevnim listovima. ovdje kod nas svi su isto vrijeme i ozbiljni i žuti, pošteni i jebeni :rolleyes:
kokakoka
19.10.2007., 14:00
a vidiš kako se pajdo sjeća slike Cappiauove rasute glave... a kao bed.
a čuj, to je ona spika - gle, pregažena mačka, i onda svi uz "fuj" pitaju - gdje, gdje? i onda bleje, kažu grozno i izvade mobitele da ovjekovječe prizor. ipak ih rtl i nova stimuliraju sa par stotina kuna da budu "novinari" :bljak:
Pusti ti to, četiri naslovnice u 24 sata i eto ti dobrog dodatnog honorara :)
kokakoka
19.10.2007., 20:44
ma dabogda svi novinari crkli
kaj baš svi? :ne zna: i denis latin? :ne zna:
kokakoka
27.11.2007., 19:49
dakle ovako.... jutarnji list objavio je članak (http://www.jutarnji.hr/crna_kronika/clanak/art-2007,11,27,kristijan_san,99725.jl) o poginulima u prometnoj nesreći, a kao poseban bonus, tu je fotografija zadaćnice poginulog djeteta, koje je, između ostalog, napisalo - "sanjam da nas odvode duhovi".
e sad, na stranu senzacionalizam za kojim žude "novinari" i "urednici". oni su odavno izgubili kompas, ali koji je idiot iz škole dao novinarima na uvid tu tužnu bilježnicu, i zašto? da li je taj netko dobio lovu za taj "materijal"? zašto se ta tragična stranica poginulog školarca morala naći u novinama?
eto, bljuje mi se od osobe koja je novinarima dala zadaćnicu, bljuje mi se od novinara i urednika koji su ju objavili :bljak: :bljak: :bljak: :bljak: :bljak:
funkster
27.11.2007., 19:55
A zašto ti se bljuje?
colbert
27.11.2007., 19:55
dakle ovako.... jutarnji list objavio je članak (http://www.jutarnji.hr/crna_kronika/clanak/art-2007,11,27,kristijan_san,99725.jl) o poginulima u prometnoj nesreći, a kao poseban bonus, tu je fotografija zadaćnice poginulog djeteta, koje je, između ostalog, napisalo - "sanjam da nas odvode duhovi".
e sad, na stranu senzacionalizam za kojim žude "novinari" i "urednici". oni su odavno izgubili kompas, ali koji je idiot iz škole dao novinarima na uvid tu tužnu bilježnicu, i zašto? da li je taj netko dobio lovu za taj "materijal"? zašto se ta tragična stranica poginulog školarca morala naći u novinama?
eto, bljuje mi se od osobe koja je novinarima dala zadaćnicu, bljuje mi se od novinara i urednika koji su ju objavili :bljak: :bljak: :bljak: :bljak: :bljak:
Brijem da je sama uciteljica dala zadacnicu... al ne vjerujem da je dobila ikakvu lovu, jebiga, ufurala se u Misticno
funkster
27.11.2007., 19:58
Meni nije jasno sta se tu ima bljuvat?
kokakoka
27.11.2007., 20:01
već je sama priča o postojanju zadaćnice bila dovoljna, i dovoljno tužna, a njeno objavljivanje mi je čista nekrofilija, nešto jezivo okrutno, bešćutno i neetično. :ne zna:
funkster
27.11.2007., 20:08
već je sama priča o postojanju zadaćnice bila dovoljna, i dovoljno tužna, a njeno objavljivanje mi je čista nekrofilija, nešto jezivo okrutno, bešćutno i neetično. :ne zna:
Ja uopće nemam takav dojam. Nekrofilija :confused: Meni se članak čini sasvim normalnim. Svi su u šoku i sad im je još ovo iskrsnulo pa nije ni čudo da se čude tome i objavljuju. Po meni barem ništa spornog nema u članku.
I ne vjerujem da ima ikakvih drugih povoda za davanje zadaćnice medijima osim sućuti prema malom. Mislim, kakva lova? 50 kn?
kokakoka
27.11.2007., 20:09
Ja uopće nemam takav dojam. Nekrofilija :confused: Meni se članak čini sasvim normalnim. Svi su u šoku i sad im je još ovo iskrsnulo pa nije ni čudo da se čude tome i objavljuju. Po meni barem ništa spornog nema u članku.
I ne vjerujem da ima ikakvih drugih povoda za davanje zadaćnice medijima osim sućuti prema malom. Mislim, kakva lova? 50 kn?
a čuj, kad prođeš RTL-ovu školu opće etike, nema mjestu čuđenja kada je bilo što u pitanju :ne zna:
funkster
27.11.2007., 20:13
a čuj, kad prođeš RTL-ovu školu opće etike, nema mjestu čuđenja kada je bilo što u pitanju :ne zna:
Kakve su sad ovo opet gluposti? Nema to nikakve veze s tim.
Uglavnom, kao što rekoh, po meni nema ništa spornog ovdje. Baš me zanima kako će se drugim ljudima činiti.
I opet čiji moral je u pitanju? Ovaj naš katolički? I drago mi je ako ga nemam.
BabyNicky
27.11.2007., 20:13
uuuuuuuuuuuuuuuuuu....spust mjeseca. :lol:
Lali Puna
27.11.2007., 20:49
koji je idiot iz škole dao novinarima na uvid tu tužnu bilježnicu, i zašto?
učiteljica i to iz jednog jedinog razloga - neukosti
inače bi pokzala babama u selu, ovak su mediji zainteresirani pa je pokazala njima
sad si je sva važna i s frendicama na kavi trkelja o smislu života:rolleyes:
funkster
27.11.2007., 20:53
Jebote, koje ste vi isfrustrirane žene.
''sad si je sva važna i s frendicama na kavi trkelja o smislu života''
Ajde mi molim te objasni o čemu ce žena pričati ako ne o gubitku svog učenika? Misliš da im ne bi rekla za to?
Ili je sad možda ženska slavna? Izašla joj je slika u novinama ili na TV-u? To je napravila zbog slave i novaca???
I opet čiji moral je u pitanju? Ovaj naš katolički? I drago mi je ako ga nemam.
nda, glavno da ste vi budisti bez predrasuda :s :s :s :lol::lol::lol:
rijetko koja profesija mi se gadi kao novinarska :)
Lali Puna
27.11.2007., 21:06
''sad si je sva važna i s frendicama na kavi trkelja o smislu života''
Ajde mi molim te objasni o čemu ce žena pričati ako ne o gubitku svog učenika?
nisi shvatio
hoću reć da s frendicama raspravlja o toj zadaćnici i o tome kako 'eto, ima nešto i s onu stranu ovog našeg prizemnog svijeta...*guc kave*..tko zna je li netko i nama već zapisao sudbinu...*pogled u daljnu*...'
vorpatril
27.11.2007., 21:07
Ženi koja mora pokopati sina i supruga, uz jedno dijete koje je teško ozlijeđeno u bolnici nije potrebno petparačko pisanje o najvećoj tragediji u njenom životu!
funkster
27.11.2007., 21:09
nda, glavno da ste vi budisti bez predrasuda :s :s :s :lol::lol::lol:
rijetko koja profesija mi se gadi kao novinarska :)
Nit sam ja budist, simpatizer ajmo reć, a što se tice novinara, nit sam novinar, nit sam bio. Ali drago mi je da ljudi pišu ovako bez ikakve veze o topicu.
Hoće li već netko reći zašto je to neetično?
nisi shvatio
hoću reć da s frendicama raspravlja o toj zadaćnici i o tome kako 'eto, ima nešto i s onu stranu ovog našeg prizemnog svijeta...*guc kave*..tko zna je li netko i nama već zapisao sudbinu...*pogled u daljnu*...'
Pa dobro, i kakva je ona zbog toga? Nemoralno radoznala ili šta?
Ni meni nije jasno što je nekrofilski u spominjanju te zadaćnice, iako mi je prilično nekrofilsko postojanje same rubrike Crna kronika i čitanje te rubrike, a to izgleda da nikom nije nekrofilski. :D
funkster
27.11.2007., 21:10
nisi shvatio
Pa naravno da priča. Jel postoji netko da ne razmišlja o smrti ako mu umre bližnji ili poznanik?
Ženi koja mora pokopati sina i supruga, uz jedno dijete koje je teško ozlijeđeno u bolnici nije potrebno petparačko pisanje o najvećoj tragediji u njenom životu!
Sumnjam da toj ženi uopće pada na pamet čitati Crnu kroniku u ovom trenutku.
Lali Puna
27.11.2007., 21:12
Pa dobro, i kakva je ona zbog toga?
neuka
rekoh gore
ono, ne kuži jadna
i to je jedini razlog iz kojeg je dala zadaćnicu
jer joj ni u peti nie bilo pomisliti je li ok dati zadaćnicu novinarima
funkster
27.11.2007., 21:13
A što je s Tošom Proeskim? Apsolutno svi mediji su objavili njegove zadnje poruke. Znači, svi ljudi u medijima su nemoralni ali ste vi čitatelji koji to kupuju moralno sposobni komentirati?
neuka
rekoh gore
ono, ne kuži jadna
i to je jedini razlog iz kojeg je dala zadaćnicu
jer joj ni u peti nie bilo pomisliti je li ok dati zadaćnicu novinarima
Pa dobro, šta da radimo s neukima? Hoćemo li ih prvo vješat pa tek onda spalit ili obratno?
I ako ćemo otići korak dalje, jesu li i novinarka i urednik neuki, ili su oni to objavili radi komercijalnog učinka? Ako jesu, koliko su onda moralni čitatelji tog štiva, kao i oni koji ga linkaju, jer cijeli taj krug pridonosi čitanosti te vijesti. Tko je neuk, tko amoralan, tko je nekrofil a tko voajer? Mislim da je neukost najmanji grijeh na toj skali.
vorpatril
27.11.2007., 21:19
A što je s Tošom Proeskim? Apsolutno svi mediji su objavili njegove zadnje poruke. Znači, svi ljudi u medijima su nemoralni ali ste vi čitatelji koji to kupuju moralno sposobni komentirati?
Jedini moj komentar je bio da mi je žao mladog čovjeka koji je poginuo. Ovo što se sada dešava ne možeš izbjeći. Na TV, na internetu, po naslovnicama novina. I da, i to mi se gadi. Ne sudjelujem u stvaranju tih priča niti smatram potrebnim s nekim sjediti i komentirati ih. I nigdje nisam rekao da su svi novinari nemoralni. Jedino da mi se ne sviđa iznošenje nepotrebnih priča iz života pokojnog dječaka.
colbert
27.11.2007., 21:21
nisi shvatio
Tocno sam si tak to zamisljala... :Stavlja smajlic rofl al ga odmah brise zbog cudoredja:
kokakoka
27.11.2007., 21:22
pliz, daj spomeni PMS i to kako bi žene bile manje frustrirane da se više jebu :moli: to su uvijek dobri argumenti.
članak bi bio dovoljno informativan i tragičan i bez objavljivanja snimke zadaćnice poginulog djeteta. to nije neki dokaz u slučaju ove prometne nesreće, to nije ključna informacija u istražnom procesu... to je jedan tužan detalj objavljivanje kojeg će dodatno uznemiriti djecu iz škole i razreda (obitelj ne spominjem, pretpostavljam da sada nisu u stanju čitati novine) poginulog djeteta. objavljivanjem zadaćnice prešla se granica onoga što bi se uvjetno rečeno moglo nazvati "dobrim ukusom."
funkster
27.11.2007., 21:26
pliz, daj spomeni PMS i to kako bi žene bile manje frustrirane da se više jebu :moli: to su uvijek dobri argumenti.
članak bi bio dovoljno informativan i tragičan i bez objavljivanja snimke zadaćnice poginulog djeteta. to nije neki dokaz u slučaju ove prometne nesreće, to nije ključna informacija u istražnom procest... to je jedan tužan detalj objavljivanje kojeg će dodatno uznemiriti djecu iz škole i razreda (obitelj ne spominjem, pretpostavljam da sada nisu u stanju čitati novine) poginulog djeteta. objavljivanjem zadaćnice prešla se granica onoga što bi se uvjetno rečeno moglo nazvati "dobrim ukusom."
Wilhelm Reich:
3. Pacijenti čiji su afekti paralizirani . Poput onih koji su kruto ispravni, ove pacijente obilježava pretjerana, ali suzdržana agresivnost. Oni su, većinom prisilni karakteri; no i ženski histerici pokazuju površnu afektivnu paralizu. (Čitaj PMS)
Dodatkom zadaćnice, članak je dobio veću emocionalnu angažiranost čitatelja, odnosno izazivanje emocije kod čitatelja, što se pokušava dostići u svim oblicima komuniciranja, pogotovo medija. Nikakvi moralni niti etički zakoni nisu prekršeni. Da li je to dobar ukus ili ne, o ukusima se ne raspravlja.
Lali Puna
27.11.2007., 21:27
Pa dobro, šta da radimo s neukima? Hoćemo li ih prvo vješat pa tek onda spalit ili obratno?
I ako ćemo otići korak dalje, jesu li i novinarka i urednik neuki, ili su oni to objavili radi komercijalnog učinka? Ako jesu, koliko su onda moralni čitatelji tog štiva, kao i oni koji ga linkaju, jer cijeli taj krug pridonosi čitanosti te vijesti. Tko je neuk, tko amoralan, tko je nekrofil a tko voajer? Mislim da je neukost najmanji grijeh na toj skali.
khm, ovaj, ja o (ne)moralu ničijem nisam ni prozborila
ja sam samo odgovorila na kokino pitanje tko je medijima dao zadaćnicu i zašto
članak bi bio dovoljno informativan i tragičan i bez objavljivanja snimke zadaćnice poginulog djeteta. to nije neki dokaz u slučaju ove prometne nesreće, to nije ključna informacija u istražnom procesu... to je jedan tužan detalj objavljivanje kojeg će dodatno uznemiriti djecu iz škole i razreda (obitelj ne spominjem, pretpostavljam da sada nisu u stanju čitati novine) poginulog djeteta. objavljivanjem zadaćnice prešla se granica onoga što bi se uvjetno rečeno moglo nazvati "dobrim ukusom."
Čekaj, zadaćnica ti je sjebala tragediju? Taman si krenula plakati nad surovošću sudbine kad si primijetila "snimku zadaćnice"? Stornirala ti se suza u oku? A u biti si htjela čitati o ključnim informacijama u istražnom procesu?
kokakoka
27.11.2007., 21:32
Čekaj, zadaćnica ti je sjebala tragediju? Taman si krenula plakati nad surovošću sudbine kad si primijetila "snimku zadaćnice"? Stornirala ti se suza u oku? A u biti si htjela čitati o ključnim informacijama u istražnom procesu?
:s upravo tako :s a onda sam se ponadala kako će nakon autopsije objaviti sadržaj želuca, i raportirati što je bilo unutra....
colbert
27.11.2007., 21:38
Po meni je glupo to kaj se tom zadacnicom implicira da je djecak "znao"/"osjetio" da ce se dogoditi tragedija... Onak, dusu dalo za uvodnu scenu u Dosjeima X.. :rolleyes:
Lali Puna
27.11.2007., 21:40
Po meni je glupo to kaj se tom zadacnicom implicira da je djecak "znao"/"osjetio" da ce se dogoditi tragedija... Onak, dusu dalo za uvodnu scenu u Dosjeima X.. :rolleyes:
kužimo se ;)
colbert
27.11.2007., 21:44
kužimo se ;)
I Bog ce nas kaznit...:Pop: Il duhovi. Or something...
: Ček, ne razumin što želiš reći.:confused:
Misliš da su smili napisat da postoji zadaćnica, ali ju ne slikati, šta misliš pod "objaviti"?:confused:
predlažem da osnujemo zakladu u spomen na poginulo dijete i sve prikupljene novce iskoristimo pomažući siročadi iz prometnih nesreća :)
dakako ne bi bilo naodmet taj literarni uradak nekako ugurat u školske udžbenike kako bi đaci mogli mozgati o zagrobnom životu i opasnosti na cestama :kava:
(a sad idem pročitat članak)
EDIT: sve ovo gore plus morat ćemo i učiteljici dat neke pare
NekaNovaJa
28.11.2007., 09:00
Meni je to ispod svakog nivoa...
mareeee
29.11.2007., 15:54
i see dead people....
neka utjeha roditeljima? ili kome već
sad svi znamo da je film grad anđela temeljen na istinitoj priči.
sad ćete me razapet, al ja kurca ne kužim odakle zgražanje.
jel se desilo sranje, tragedija, kako god to želimo zvati? je. užasno je da pola obitelji najebe radi... ne znam, pizdarije.
jel koma da je dete poginulo? je.
jel mali napisao tu zadaćnicu? je. jel se može svakako shvatiti? može. jel neki novinar upao u školu i maznuo tu zadaćnicu? nije.
njegova učiteljica koja ju je dala sigurno je htjela dodatno raspizdit i povrijedit majku i brata i ostalu rodbinu, sigurno je htjela usrat motku i uopće je i samu nije šokirala ta zadaćnica. mene je, recimo. i nisam je doživjela neukusnom.
imamo naslov "tošina majka: znala sam da će moj toše poginuti" i to je okej, na to nitko nema primjedaba. imamo zadaćnicu dečka koji par dana kasnije pogine i sad je to vrhunac neukusa.
mislim, opletite po novinarima i novinama kad se ima po čemu, ovo je ono... i smiješno i onak, dvostrukokriterijski.
kokakoka
30.11.2007., 13:18
meni je objavljivanje zadaćnice nepotrebno lešinarenje. eto. različito mislimo, kul, zato imamo forum da razmijenimo mišljenja.
Ha, zato nisi urenica crne kronike :)
Ha, zato nisi urenica crne kronike :)
ja sam bila novinar crne kronike:D
al ne bih više nikad, nemam želuca za to:)
Lali Puna
30.11.2007., 14:20
nije šokirala ta zadaćnica. mene je, recimo. i nisam je doživjela neukusnom.
imamo naslov "tošina majka: znala sam da će moj toše poginuti" i to je okej, na to nitko nema primjedaba. imamo zadaćnicu dečka koji par dana kasnije pogine i sad je to vrhunac neukusa.
meni je neukusno i bez veze i jedno i drugo
bilo kakvo x-files-style mistificiranje nečije smrti
u medijima osobito
rompepe
30.11.2007., 14:46
meni je neukusno i bez veze i jedno i drugo
bilo kakvo x-files-style mistificiranje nečije smrti
u medijima osobito
u nacelu se slazem, ali u konkretnom slucaju nisam siguran. kao sto neko gore rece, nije novinar izmislio pricu, niti je ukrao biljeznicu. decko je napisao to sto je napisao, a onda poginuo. znam da jako nalici na objavljivanje slike spaljenog vatrogasca, ali meni se cini da se ne radi o istoj stvari.
moj je prijatelj za vrijeme rata u sarajevu vodio zezatorsku radijsku emisiju u kojoj je osnovna potka bila alternativna stvarnost - dvojnik emira kusturice, covjek sa licem silje, takve stvari. a onda je napravio emisiju u kojoj je, u trecem licu, opisao kako upravo njega ubija usamljena granata, na dan primirja u gradu. poginuo je par dana nakon objavljivanja te emisije, od usamljene granate, na dan primirja u gradu.
pitanje glasi: je li tu konkretnu pricu trebalo izbaciti iz naknadno objavljenih zbornika njegovih literarnih radova?
p.s. jasno mi je da djecko u osnovnoj i novinar na radiju nisu isti slucaj. ali, cini mi se da ima slicnosti.
Lali Puna
30.11.2007., 15:10
kao sto neko gore rece, nije novinar izmislio pricu, niti je ukrao biljeznicu. decko je napisao to sto je napisao, a onda poginuo.
ma nisam ja rekla da si novinari tu krivi - lejm mi je kad bilo tko s nekim kvazi nadnaravnim argumentima mistificira nečiju smrt - bili to novinari ili rodbina umrlog, netko treći ili deseti
rompepe
30.11.2007., 15:37
lejm mi je kad bilo tko s nekim kvazi nadnaravnim argumentima mistificira nečiju smrt
odgovor na ovo gore bi bolje pristajao na podforum "na rubu znanosti"... :zubo:
ma nisam ja rekla da si novinari tu krivi - lejm mi je kad bilo tko s nekim kvazi nadnaravnim argumentima mistificira nečiju smrt - bili to novinari ili rodbina umrlog, netko treći ili deseti
Problem je što se u tom članku ništa ne mistificira. Članak ne ide u pravcu dječak predvidio svoju smrt u zadaćnici.
Lali Puna
30.11.2007., 18:18
nego u kojem smjeru ide taj članak?!?!
prema nečemu što domaćice vole komentirat s prijateljicama prek telefona?! :ne zna:
mirrorball
30.11.2007., 18:52
...http://www.arena.com.hr/slike/naslovnice/2450velika.jpg
....možda ovdje...
to nije mistifikacija, nego pokušaj uvođenja smisla, ma kako čudno to izgledalo. tako barem ja to vidim.
no gle, ti ne bi objavila, ja bih. i dalje mislim da to nije u rangu objavljivanja fotki spaljenih vatrogasaca. to je više tip "suosjećajne" priče, ako u novinarstvu takvo što uopće postoji.
Lali Puna
30.11.2007., 21:17
to nije mistifikacija, nego pokušaj uvođenja smisla, ma kako čudno to izgledalo. tako barem ja to vidim.
pokušaj uvođenja smisla na razini bapskih priča iz frizerskog salona :rolleyes:
i nisam rekla da ne bih objavila! ooo, bih, i gutalo bi se! jer to je 'uvođenje smisla u smrt' za mase.
i nema nikakve veze s fotkama vatrogasaca, neusporedivo je!
U smjeru Vrbovec Dugo Selo Zagreb. Ti si ta koja je rekla da ide u mističnom smjeru, a ja taj smjer ne vidim. Umjesto da se nabacuješ interpunkcijama, potcrtaj mi svoj mistični pravac.
?!??!;:..:
Lali Puna
30.11.2007., 21:45
članak kaže čak dva puta da je učiteljica nakon nesreće pogledala zadaćnicu i ostala 'u šoku'.
ako to ne implicira da je učiteljica tu zadaćnicu protumačila kao da je dečko predvidio nesreću, možeš li mi odgovoriti na pitanje - što je to šokiralo učiteljicu u njegovoj zadaći? zašto je ona ostala u šoku?
bi li učiteljica ostala u šoku da je kristijanova zadaćnica bila na temu 'jesen je stigla u naš grad'?
dalje, naslov kristijanovo sastavka je 'moj san'. nasov u jutranjem je 'sanjam da nas odvode duhovi'. zašto li je, o zašto, jutarnji stavio baš taj naslov, osim ako nije htio implicirati da je kristijanim u svom snu/zadaćnici predvidio nesreću?
zašto uopće članak o zadaćnici malog kristijna? izmiče i svaki smisao, ako smisao članka nije da je mali predosjetio nesreću...
pliz, pojasni!
članak kaže čak dva puta da je učiteljica nakon nesreće pogledala zadaćnicu i ostala 'u šoku'.
ako to ne implicira da je učiteljica tu zadaćnicu protumačila kao da je dečko predvidio nesreću, možeš li mi odgovoriti na pitanje - što je to šokiralo učiteljicu u njegovoj zadaći? zašto je ona ostala u šoku?
bi li učiteljica ostala u šoku da je kristijanova zadaćnica bila na temu 'jesen je stigla u naš grad'?
dalje, naslov kristijanovo sastavka je 'moj san'. nasov u jutranjem je 'sanjam da nas odvode duhovi'. zašto li je, o zašto, jutarnji stavio baš taj naslov, osim ako nije htio implicirati da je kristijanim u svom snu/zadaćnici predvidio nesreću?
zašto uopće članak o zadaćnici malog kristijna? izmiče i svaki smisao, ako smisao članka nije da je mali predosjetio nesreću...
pliz, pojasni!
Mislim da ti je mirrorball objasnio naslovnicom Arene. Zašto je Jutarnji stavio baš taj naslov, a ne : "Dijete poginulo u prometnoj nesreći predvidjelo svoju smrt u zadaćnici" ne znam, to trebaš pitati njih.
Interpretiranje stanja učiteljičinog šoka ostaje na čitatelju. Meni kao čitatelju to je zanimljiva slučajnost koju ne povezujem s misticizmom ili proročanstvima.
Mislim da je ne povezuješ ni ti, ali te smeta što bi je drugi mogli povezati. A to je već tvoj problem s demokracijom. :D
Lali Puna
30.11.2007., 22:19
dobro, što ti kažeš zašto je učitelica bila u šoku?
(ja sam mirrorballovu naslovnicu arene shvatila kao potvrdu da su i jutarnji s malim i arena s tošom iđli u istom smjeru - da su predvidjeli smrt. sad mi kažeš kako je on stavio tu naslovnicu kako bi objasnio da nisu. sad sam tek zbunjena.
molim te objasnio mi što je mirrorball želio reći naslovnicom arene, jer doista ne shvaćam!)
dobro, što ti kažeš zašto je učitelica bila u šoku?
(ja sam mirrorballovu naslovnicu arene shvatila kao potvrdu da su i jutarnji s malim i arena s tošom iđli u istom smjeru - da su predvidjeli smrt. sad mi kažeš kako je on stavio tu naslovnicu kako bi objasnio da nisu. sad sam tek zbunjena.
molim te objasnio mi što je mirrorball želio reći naslovnicom arene, jer doista ne shvaćam!)
Želio je reći kako crno na bijelo izgleda prikaz proročke vijesti.
Nego, ti meni reci bi li ti bila u šoku da si na učiteljicinom mjestu? Ja bih bio.
Lali Puna
30.11.2007., 22:33
Želio je reći kako crno na bijelo izgleda prikaz proročke vijesti.
pročitaj pet puta u mom postu da jutarnji 'implicira'. ergo, ide u tom smjeru. ne tvrdi to nego ide u tom smjeru. ti tvrdiš da ne ide.
ako ne ide, ja priznajem da izmiče mom shvaćanju u kojem smjeru onda ide taj članak...što se njime željelo reći, izravno ili neizravno? da i djeca koja pogibaju pišu zadaćnice? da je mali kristijan bio talentiran za sastavke? što, što?
Nego, ti meni reci bi li ti bila u šoku da si na učiteljicinom mjestu? Ja bih bio.
bih. al to ne bih podijelila s novinarima.
pročitaj pet puta u mom postu da jutarnji 'implicira'. ergo, ide u tom smjeru. ne tvrdi to nego ide u tom smjeru. ti tvrdiš da ne ide.
ako ne ide, ja priznajem da izmiče mom shvaćanju u kojem smjeru onda ide taj članak...što se njime željelo reći, izravno ili neizravno? da i djeca koja pogibaju pišu zadaćnice? da je mali kristijan bio talentiran za sastavke? što, što?
bih.
A zašto bi bila u šoku? Mislim, postavila si mi isto pitanje.
Što se tiče impliciranja, što se implicira pjesmom Voćka poslije kiše?
Ja sam uvijek mislio da se radi o pijancu koji piša. Moja profesorica hrvatskog nije.
Lali Puna
30.11.2007., 22:39
da skratimo - što se željelo reći članakom iz jutarnjeg o zadaćnici nastradalog dečka?
da skratimo - što se željelo reći članakom iz jutarnjeg o zadaćnici nastradalog dečka?
Spomenuo sam Cesarića upravo zbog pitanja što je pjesnik htio reći. Svatko će tu pjesmu tumačiti na svoj način. Ja u tom članku, kojeg sam pod prisilom forumašica pročitao, ne vidim ništa više od zanimljivog podatka da je nesretno dijete dan prije nesreće napisalo zadaćnicu u kojoj piše da sanja o duhovima.
To JA vidim. TI vidiš puno više od toga. Jebiga, ti si žensko, maštovita si, sanjariš, romantična si, emotivna, neukroćena mozga, duše i srca, tvoje misli trčkaraju po metafizičkim sferama. Ja sam muško bejbe, ne čitam misli, ne pospremam suđe i dolazim pijan srijedom popodne doma.
Pusa.
Da završim - vjerujem da ti vidiš i šta ja vidim, samo što ti misliš da se ja pravim da ne vidim to što ti vjeruješ da ja vidim.
vidiš kako sam se uživio u žemsko, pravi sam dasa.
Lali Puna
30.11.2007., 22:47
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
kokakoka
30.11.2007., 23:06
jedno je kada se objavljuju svi nemili detalji o javnim osobama, a drugo je kad se trančiraju "civili".
Vera Pavladoljska
30.11.2007., 23:47
Što se, po tebi, na koncu, željelo reći?
Lali Puna
01.12.2007., 00:11
po meni - da je mali predosjećao smrt
Vera Pavladoljska
01.12.2007., 00:28
po meni - da je mali predosjećao smrt
....ili da se naprosto dogodila jedna strašna, dapače stravična koincidencija, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čak je tu ton teksta ili smjer kojim je tekst išao potpuno nebitan, dogodila se tragedija i šlus.
Želim naprosto reći da se slažem djelomice i s onim što walter kaže - "Ja u tom članku, kojeg sam pod prisilom forumašica pročitao, ne vidim ništa više od podatka da je nesretno dijete dan prije nesreće napisalo zadaćnicu u kojoj piše da sanja o duhovima".
Vjerujem da je učiteljica bila šokirana. Vjerujem da bismo svi ostali šokirani i da pri tome nitko ne bi razmišljao kako da sad tu emotivnu situaciju "podebljam" ili kako da toj obitelji nanesem još zla...Za ime božje, nitko tako ne razmišlja.
Želim reći da ne znamo (i bolje da ne znamo) - može li se smrt zaista predosjetiti. No, činjenica da i ta opcija ostaje otvorena i da nije nemoguće o toj opciji razmišljati. Bilo dijete bila odrasla osoba.
A hoće li se o tome raspravljati u frizerskom salonu ili na akademiji potpuno je nebitno, dokle god kod ljudi koji raspravljaju nije zamrla zadnja iskrica ljudskosti.
bih. al to ne bih podijelila s novinarima.
znači, ti bi bila šokirana (zašto?)
emocionalna reakcija bi ti bila ista kao kod učiteljice ili kod čitatelja.
i veliš, objavila bi.
e sad me ubij ako ja tu vidjem problem:D
jedno je kada se objavljuju svi nemili detalji o javnim osobama, a drugo je kad se trančiraju "civili".
Trančiranje odavanjem naslova zadaćnice, nova vrsta lešinarenja. Pa kud ide ovaj svijet!?!
dal to samo meni fali mašte koja je potrebna da shvatim što je to tako spuki u toj zadaći? :confused:
kokakoka
01.12.2007., 19:44
dal to samo meni fali mašte koja je potrebna da shvatim što je to tako spuki u toj zadaći? :confused:
jok :ne zna: izgleda da sam samo ja čudna, naime, meni je neukusno što je kretenuša od učiteljice dala zadaćnicu da se objavi u novinama. eto, samo to. :ne zna:
Vera Pavladoljska
02.12.2007., 00:19
jok :ne zna: izgleda da sam samo ja čudna, naime, meni je neukusno što je kretenuša od učiteljice dala zadaćnicu da se objavi u novinama. eto, samo to. :ne zna:
Nisi čudna, nemoj sad pretjerivat koka....Okej ljudi nisu odreagirali onako kako si ti odreagirala iako ja shvaćam apsolutno što si željela reći. Recimo, da me također taj dio sa zadaćnicom ostavio malo zatečenom. No, nekako nemam osjećaj da je seoska učiteljica time išla s probitkom u javnost kako bi postala slavna u lokalnoj birtiji.:rolleyes: Vjerujem da je bilo otprilike - novinari su došli u školu, žena još u šoku i zastravljena, usput im kaže - da bio je divan, ovakav onakav i usput spomene kako je taj dan pisao zadaćnicu s pomalo bizarnim naslovom...Ja sam sigurna da ona uopće tog trena nije razmišljala na taj način, da bi tom zadaćnicom tom nesretnom djetetu učinila nešto nažao ili roditeljima.
Razumijem te o čemu pričaš :) , no činjenica da vlada jedna masovna histerija na relaciji novinari i čitatelji/gledatelji/slušatelji u kojoj zaista nekada postaje iritantno dvostruko mjerilo, nekakav kvazimoral odaslan od strane uživatelja takvog štiva etc. o čemu je walter govorio.
No, ističem, razumijem što si željela reći.
Gle koka, ponekad ipak nije dovoljno postaviti vješala i očekivati da će se linč dogoditi sam po sebi.
Lali Puna
03.12.2007., 09:34
znači, ti bi bila šokirana (zašto?)
emocionalna reakcija bi ti bila ista kao kod učiteljice ili kod čitatelja.
i veliš, objavila bi.
e sad me ubij ako ja tu vidjem problem:D
ja nisam rekla da ima problema
to tvrdi koka
sam kaj je meni ta cijela filozofija traženja nadnaravnog lejm, al to nema veze s novinarstvom il tim člankom
funkster
03.12.2007., 22:10
Jel tko gledao Latinicu sada? To su bili slucajevi koji su bili lesinarenje, poput objavljivanja fotografija itd. zadacnica je pizdin dim.
Jel tko gledao Latinicu sada? To su bili slucajevi koji su bili lesinarenje, poput objavljivanja fotografija itd. zadacnica je pizdin dim.i vlatka pustila suzu..:D
no bez zajebancije..
onaj slučaj gdje se na naslovnici objavljuje niz fotografija na kojoj majka jaknom pokriva mrtvo dijete na cesti>jebemu, ja ne kužim kako neki urednik ima srca to objaviti. ne kuzim. i necu kuzit nikad. i da maknem svu etiku ovog svijeta sa strane, kako netko ima SRCA to objavit. mrtvo dijete. jebemu sve.:(
funkster
03.12.2007., 22:29
i vlatka pustila suzu..:D
no bez zajebancije..
onaj slučaj gdje se na naslovnici objavljuje niz fotografija na kojoj majka jaknom pokriva mrtvo dijete na cesti>jebemu, ja ne kužim kako neki urednik ima srca to objaviti. ne kuzim. i necu kuzit nikad. i da maknem svu etiku ovog svijeta sa strane, kako netko ima SRCA to objavit. mrtvo dijete. jebemu sve.:(
Tu se slažem, ali makar oni i u Latinici radili prilog o tome opet su objavili, mogli su barem blurat ili nešto.
A Vlatka plače :lol:
ja sam glkedao latinicu.
bila je odlična.
espešli ono sa glavašem.
al pustimo sad to.
jebi ga, postoji konkurencija na tržištu,. kapitalizam je.
ako nećeš ti objavit krv, onaj drugi će.
a to znači propadanje tvog lista.
drugim riječima, ako nećeš objavljivat krv, znaš di su ti vrata, ima ko hoće....
a ona pokosica je licemjerna.
gura se pred blejskalice da pokaže kako je njihov brak brak iz bajke.
i normalno, onaj ko to objavi, kad dobije informaciju da im brak ipak nije bajka, zašto ne bi imao pravo to i objaviti?
jebi ga, postoji konkurencija na tržištu,. kapitalizam je.
ako nećeš ti objavit krv, onaj drugi će..
je, al postoje i zakoni. kojih se nitko ne drži.
kuzim i profit. zakon trzista. sve stoji. na kraju krajeva, crna kronika i celebrity news su najcitanije stvari na internetu. trash se prodaje. jer se trash trazi. bla bla truć truć
ali dozvoli(te) da se to ne svidja svima. kao sto je rekla novinarka priloga u Latinici, kamo sve to vodi..sky is the limit.
Kasipus
03.12.2007., 23:40
Bacila sam pogled na Latinicu i nisam mogla doć sebi od čuđenja,zaprepaštenja,tupog šoka:confused:
Na stranu sad kaj sam na sekundu pomislila kak Vlatkica-Patkica ne fejka i kak jedina tam u studiju ima srce:eek: ,onaj dečko na cesti...i mama iznad njega s jaknom:(
Kako ljudi mogu biti tako okrutni...ne razumijem...
Znam da toj ženi ni na kraj pameti nije tužba ili tak neš jer je upravo izgubila želju za životom,svoje malo sunce,ali gdje je HHO,gdje su nevladine udruge,gdje je taj urednik da ga lupe po džepu,jer je to jedino kaj se u ovoj banana državi može napravit.
U Bijelorusiji bi ga zveknuli po glavi u nekoj uličici.
Ma nije ni lud baš taj Lukašenko.
Isto tako sad u Slavoniji onaj dečko i tata,nalijepili onu slatku sliku,mega uvećanu i neki njegov sastavak iz hrvatskog,došlo mi slabo kad sam to vidjela.
I ona mala curica koju je ona nadroksana krava pregazila,pol strane slika i pored toga njezini crteži,cvijeće,bubamare i odma do ona krvava na cesti.
Zapadni mediji su zlo.
Ljudi postaju monstrumi,oči su im željne krvi.24 sata,postani i ti novinar,maj ees.
Radje ću bacit te jbne 3 kune u Savu nego kupit to smeće.
e da..ste vidli onu mojzeš kak već žensku?!? jesam samo ja ili...ali učinilo mi se da sam vidjela male rogiće u onoj zurki,ajme,a koji pogled,ledi krv u žilama,a glas..ko Pusićkin:eek: :eek: :eek:
šokovita Latinica...:kava:
osamnaestica
04.12.2007., 00:40
Jebiga...postoje teme o Latinu i Latinici, ošli ste lagano ukurac. Meni je Latin osobno bolesni debil (rok trajanja mu je ka i svakom sidašu 5 godina), pa ga lagano s gnušanjem gledam.:flop:
Nego, što kažete na današnju vijest na HTV-u kad su pokazali krupno žigericu
, ostatke očiju i crijeva onog tipa što ga pregazio vlak kraj Slavonskog Broda.
Skroz humano i edukativno, da ne kažem novinarsko profesionalno odrađeno...
štono bi rekao ..."dabogda vam mater tako snimilo"...:flop:
Sudden Sid
04.12.2007., 11:45
...(rok trajanja mu je ka i svakom sidašu 5 godina)...
Nego, što kažete na današnju vijest na HTV-u kad su pokazali krupno žigericu
, ostatke očiju i crijeva onog tipa što ga pregazio vlak kraj Slavonskog Broda.
Skroz humano i edukativno, da ne kažem novinarsko profesionalno odrađeno...
štono bi rekao ..."dabogda vam mater tako snimilo"...:flop:
Da osoba u istom postu napise onakav odvratni komentar i da onda malo dalje komentira neciju "humanost i edukativnost". Fenomenalno.
je, al postoje i zakoni. kojih se nitko ne drži.
kuzim i profit. zakon trzista. sve stoji. na kraju krajeva, crna kronika i celebrity news su najcitanije stvari na internetu. trash se prodaje. jer se trash trazi. bla bla truć truć
ali dozvoli(te) da se to ne svidja svima. kao sto je rekla novinarka priloga u Latinici, kamo sve to vodi..sky is the limit.
Zakon bez sankcije je ko da zakona i nema.
a čuj, kad bi se država uplelasa kaznama, možda bi se to u bijelom svijetu shvatilo kao pritisak na novinare i ograničavanje slobode govora.
možda i nije baš ontopic, ali smatrate li profesionalno da je Ivana šikić, novinarka bila u (ozbiljnoj, emotivnoj, višegodišnjoj) sa mafijaškim bosom?
Nisu li možda u sukobu interesa?
HTV je mogao doći do raznih informacija o njemu, a ona to sve lijepo... što je logično.
KAko vi na to gledate?
Biste li joj vi dali otkaz?
Da osoba u istom postu napise onakav odvratni komentar i da onda malo dalje komentira neciju "humanost i edukativnost". Fenomenalno.
MA pusti njega.
On je došao tu srat po LAtinu.
A ovo stalo je sve pro forma.
placebo
05.12.2007., 01:20
e da..ste vidli onu mojzeš kak već žensku?!? jesam samo ja ili...ali učinilo mi se da sam vidjela male rogiće u onoj zurki,ajme,a koji pogled,ledi krv u žilama,a glas..ko Pusićkin:eek: :eek: :eek:
šokovita Latinica...:kava:
super mi je bilo kad je graknula na Vlatku... obje su pozvane kao gosti u studio, ali Mojzeš misli da je ONA tema emisije, a ne Vlatka :D :D koji kua bi gledatelji htjeli slušat što misli Vlatka čiji je pobačaj natenane popraćen u medijima prije par tjedana, kad mogu po tisućiti put čut kako je Tuđman htio ukinut koncesiju stojedinici prije jedanaest godina :D Vlatka jest malo poremećena, ali Mojzeš je brate puno :bang:
Saharun
06.12.2007., 09:44
Sinoć u Dnevniku, jutros na HR radiju, jutros u novinama, u sudaru poginulo troje ljudi, bračni par i dijete, a u sudaru sudjelovao vozač Đurđe Adlešić.
Nigdje imena tog čovjeka, čak ni inicijala. Taj čovjek nije čovjek nije osoba, on je samo vozač Đurđe Adlešić.
Bitno je što je on, a ne tko je on.
Tako omalovažavat čovjeka :rigo:
rompepe
06.12.2007., 09:46
Sinoć u Dnevniku, jutros na HR radiju, jutros u novinama, u sudaru poginulo troje ljudi, bračni par i dijete, a u sudaru sudjelovao vozač Đurđe Adlešić.
Nigdje imena tog čovjeka, čak ni inicijala. Taj čovjek nije čovjek nije osoba, on je samo vozač Đurđe Adlešić.
ako sam dobro shvatio, u gornjoj prici je "omalovazen" lik koji je, vjerojatno mortus pijan, ubio troje ljudi? ili?
ako sam dobro shvatio, u gornjoj prici je "omalovazen" lik koji je, vjerojatno mortus pijan, ubio troje ljudi? ili?
on ima ime i prezime.
ili uz svaku vijest iz crne kronike piše Đuro Perić, krovopokrivač u firmi "Pokrivanje krovova"?
Mr Smoogj
07.12.2007., 00:47
Odakle ti to mortus pijan? Znaš uopće što se dogodilo?
kokakoka
07.12.2007., 01:03
nemoj tak, benirat će te. on je sad ovdje drugi od dva. meni se već prijetio na pm da će sankcionisati. i obrisao mi postove. to mora da je ljubav :cerek: ili to, ili su kompleksi :cerek:
rompepe
07.12.2007., 10:44
ne znam. otud upitnik na kraju recenice.
rompepe
07.12.2007., 10:45
nemoj tak, benirat će te. on je sad ovdje drugi od dva. meni se već prijetio na pm da će sankcionisati. i obrisao mi postove. to mora da je ljubav :cerek: ili to, ili su kompleksi :cerek:
postajes bezobrazna. smatraj ovo javnim upozorenjem.
kokakoka
07.12.2007., 10:50
postajes bezobrazna. smatraj ovo javnim upozorenjem.
jok ja. ti sve ovo malo preozbiljno doživljavaš. došao novi mod, pa odmah svi moraju znati da je novi šerif u gradu. obrisao si mi postove koji su bili napisani u šaljivom tonu, i nisu bili offtopik, jer pismenost ne može biti "ne tema" na PF-u ostali mediji. ako ti treba prijetiti se i sankcionirati, jer se ne znaš drukčije "braniti" od normalne forumske komunikacije, samo navali :s :s :s
Mr Smoogj
07.12.2007., 10:51
ne znam. otud upitnik na kraju recenice.
Otkud ti onda uopće pravo da sugeriraš, čak proglašavaš vjerojatnim njegovo mortus pijanstvo? I da je "ubio troje ljudi"? Sram te može biti. :flop:
rompepe
07.12.2007., 11:04
Otkud ti onda uopće pravo da sugeriraš, čak proglašavaš vjerojatnim njegovo mortus pijanstvo? I da je "ubio troje ljudi"? Sram te može biti. :flop:
ne vidim da sam sugerirao, vidim da sam pitao. ali, ako inzistiras da me treba biti sram, nek' ti bude.
Mr Smoogj
07.12.2007., 11:11
ne vidim da sam sugerirao, vidim da sam pitao. ali, ako inzistiras da me treba biti sram, nek' ti bude.
Da, insistiram! Gdje to u postu na koji se pozivaš piše išta o pijanstvu vozača Đurđe Adlešić? To je tvoja i samo tvoja konstrukcija! Ti u svojem postu sugeriraš da je pijani vozač Đurđe Adlešić ubio troje ljudi i da je sad tu suvišno razgovarati o "omalovažavanju" te osobe, jer, zaboga, riječ je o pijanom ubojici! Nisi se niti potrudio informirati prije nego si donio svoj sud - riječ je o vozaču nekog političara, ergo očito je kriv.
I zbilja si pizdek ako se i dalje nemaš potrebu iskreno ispričati, nego sad tu nešto kao maskiraš "nisam uopće tako mislio". Jesi, mislio si upravo tako i to je svima jasno. Još jednom: :flop: .
ne vidim da sam sugerirao, vidim da sam pitao.
Ne spominje se nigdi pijanstvo...eto sad znas. Vozac se zove Tomislav (tak bar pise). Poanta svega je kaj su naletili na njega u kontra smijeru.
eto. to si rekao. mortus pijan? pobrao čovjeka koji se vozio autoputom suprotnim smjerom.
rompepe
07.12.2007., 12:16
Da, insistiram! Gdje to u postu na koji se pozivaš piše išta o pijanstvu vozača Đurđe Adlešić? To je tvoja i samo tvoja konstrukcija! Ti u svojem postu sugeriraš da je pijani vozač Đurđe Adlešić ubio troje ljudi i da je sad tu suvišno razgovarati o "omalovažavanju" te osobe, jer, zaboga, riječ je o pijanom ubojici! Nisi se niti potrudio informirati prije nego si donio svoj sud - riječ je o vozaču nekog političara, ergo očito je kriv.
I zbilja si pizdek ako se i dalje nemaš potrebu iskreno ispričati, nego sad tu nešto kao maskiraš "nisam uopće tako mislio". Jesi, mislio si upravo tako i to je svima jasno. Još jednom: :flop: .
pretpostavka da je vozac na hrvatskoj cesti pijan mi se ne cini dostatnom za ovakav izljev.
pretpostavka da je vozac na hrvatskoj cesti pijan mi se ne cini dostatnom za ovakav izljev.
iako je pretpostavka očito pogrešna, neutemeljena na činjenicama koje si u datom trenutku već mogao provjeriti i prilično diskriminantna za čovjeka koji, kako istraga pokazuje, nije učinio ništa krivo, ali na duši ima troje ljudi, od čega jednu bebu, i koji je i sam mogao stradati, a ti si sa svojih uzvišenih visina opleo po njemu riječima "mortus pijan", koje nisi povukao ni kad ti se pokazalo suprotno? lijepo:)
Mr Smoogj
07.12.2007., 14:55
iako je pretpostavka očito pogrešna, neutemeljena na činjenicama koje si u datom trenutku već mogao provjeriti i prilično diskriminantna za čovjeka koji, kako istraga pokazuje, nije učinio ništa krivo, ali na duši ima troje ljudi, od čega jednu bebu, i koji je i sam mogao stradati, a ti si sa svojih uzvišenih visina opleo po njemu riječima "mortus pijan", koje nisi povukao ni kad ti se pokazalo suprotno?
Niti će, očito. Rompepe Nepogrešivi.
rompepe
07.12.2007., 16:03
ponovit cu, za vas koji ocigledno smatrate da vam dugujem ispriku:
pretpostavka da je sudionik nesrece na hrvatskoj cesti bio pijan se meni cini 1. benignom, 2. utemeljenom na poznavnju hrvatske vozacke kulture, 3. samorazumljivom
pretpostavka da je prezivjeli vozac nesrece u kojoj je poginula obitelj kriv za pomenutu nesrecu se temelji na drugoj pretpostavci, a to je da obitelj putuje sporije i odgovornije.
i treca pretpostavka, da je vozac politicarke kriv za nesrecu se temelji na vise puta demonstriranoj sklonosti ljudi "na polozajima moci" ka bahatosti, nepostivanju propisa, i generalnm postavljanju sebe u visi polozaj.
kako se ispostavilo, sve su pretpostavke bile krive. ali su bile pretpostavke, sto sam se potrudio u spornom upisu pokazati koristenjem uvjetne recenice i znaka pitanja.
a damo i gospodine, vase inzistiranje na tome da "povucem rijec" je toliko sumanuto da ne znam je li mi simpaticno ili bih trebao traziti zadovoljstinu u vidu duela. :zubo:
ponovit cu, za vas koji ocigledno smatrate da vam dugujem ispriku:
pretpostavka da je sudionik nesrece na hrvatskoj cesti bio pijan se meni cini 1. benignom, 2. utemeljenom na poznavnju hrvatske vozacke kulture, 3. samorazumljivom
pretpostavka da je prezivjeli vozac nesrece u kojoj je poginula obitelj kriv za pomenutu nesrecu se temelji na drugoj pretpostavci, a to je da obitelj putuje sporije i odgovornije.
i treca pretpostavka, da je vozac politicarke kriv za nesrecu se temelji na vise puta demonstriranoj sklonosti ljudi "na polozajima moci" ka bahatosti, nepostivanju propisa, i generalnm postavljanju sebe u visi polozaj.
kako se ispostavilo, sve su pretpostavke bile krive. ali su bile pretpostavke, sto sam se potrudio u spornom upisu pokazati koristenjem uvjetne recenice i znaka pitanja.
a damo i gospodine, vase inzistiranje na tome da "povucem rijec" je toliko sumanuto da ne znam je li mi simpaticno ili bih trebao traziti zadovoljstinu u vidu duela. :zubo:
ovo je predobro, toliko dobro da ne treba poseban komentar. samo citiram jer se citirano podeblja:top:
ipak komentar: pretpostavke su divna stvar, posebno kad čovjeka optužuješ po 4 točke za koje nije kriv. čovjek je nevin dok mu se ne dokaže suprotno, osim ako rompepe nije taj koji dokazuje. jebenica:rofl:
rompepe
07.12.2007., 16:54
ovo je predobro, toliko dobro da ne treba poseban komentar. samo citiram jer se citirano podeblja:top:
ipak komentar: pretpostavke su divna stvar, posebno kad čovjeka optužuješ po 4 točke za koje nije kriv. čovjek je nevin dok mu se ne dokaže suprotno, osim ako rompepe nije taj koji dokazuje. jebenica:rofl:
samo jos pokazi gdje sam ja ista dokazivao, pa da zakljucimo ovu bespotrebnu i predugu polemiku.
Pa to i jeste caka, ti nisi ništa dokazivao, nego si sam zaključio, onako odokativno, ali uvjereno. I još braniš tezu. I da, statistike zbog, samo oko 20 posto nesreća u RH izazovu pijane osobe, tako da ti i ta predrasuda može pasti u vodu...
Mr Smoogj
07.12.2007., 17:28
Daklem, vako.
Prije dvije se noći na brzoj cesti Zagreb-Vrbovec dogodila teška prometna nesreća u kojoj su poginuli muškarac, žena i dijete tj. vozač i putnici u automobilu koji je skrivio nesreću, vozeći se u krivom pravcu. Što su nam novinari isprva prenijeli o rečenoj nesreći? Pa, prenijeli su da je u sudaru sa službenim vozačem automobila Đurđe Adlešić poginuo muškarac, njegova supruga i njihovo dijete. Na temelju čega je Rompepe, poučen svojim iskustvom po kojem u velikoj većini slučajeva prometne nesreće skrivljuju vozači pod utjecajem alkohola, naročito ako su oni službeni vozači nekakve osobe s političke scene, jer takvi, znamo, voze krajnje neodgovorno, opijeni, osim alkoholom, i moći nakon što osobu za čiju su vožnju zaduženi odvezu u Bjelovar, a onda se u gluho doba noći vraćaju spavati svojoj kući u Zagreb. Dobro, Rompepeova osobna iskustva ga možda zaista navode na takav zaključak i ostavimo ih za sad po strani.
Vratimo se na novinarska izvješća. Naime, naredni se dan saznalo da poginula ženska osoba nije bila supruga poginulog vozača, kao što niti poginulo dijete nije bilo njihovo, već se radilo o njegovoj šogorici i njezinoj bebi. Srećom, u autu s njima je bila i vozačeva punica, koja je sad, srećom, u komi pa se nije zatekla u situaciji da u dva dana mora, na temelju novinskih izvještaja, oplakati obje kćeri. Ono što je neupitno i što su novinari jednostavno morali objaviti prije nego što dođu do svih podataka, jer javnost naprosto zahtijeva znati, je da je vozač drugog auta, onaj koji nije poginuo, a niti njegova supruga i kćer, nitko drugi do službeni vozač Đurđe Adlešić. Da, iste one Đurđe Adlešić koja je trenutno u pregovorima s HDZ-om oko sastava nove vlade i uvođenja ZERP-a. To je vijest! To je vijest! To je vijest!
A zamisli, ima još! Evo ga jučer u prometnoj poginuo i tajnik Bob saveza Hrvatske! Da, zaista crn tjedan na hrvatskim cestama za javne osobe u Hrvata.
A dvije nasmijane odlikašice s Raba su trajale dva dana i nitko se više ne pita što je nagnalo te dvije djevojčice u čijoj je okolini sve bilo u redu i ništa nije slutilo na takav rasplet, da pošalju SMS-ove i sprovedu svoj plan u djelo. Jer sve je super, turistička sezona nije podbacila, a ove nisu bile dovoljno lukave da u skoku viknu: "Toše, evo nas!"
:bljak:
Vratimo se na novinarska izvješća. Naime, naredni se dan saznalo da poginula ženska osoba nije bila supruga poginulog vozača, kao što niti poginulo dijete nije bilo njihovo, već se radilo o njegovoj šogorici i njezinoj bebi. Srećom, u autu s njima je bila i vozačeva punica, koja je sad, srećom, u komi pa se nije zatekla u situaciji da u dva dana mora, na temelju novinskih izvještaja, oplakati obje kćeri. Ono što je neupitno i što su novinari jednostavno morali objaviti prije nego što dođu do svih podataka, jer javnost naprosto zahtijeva znati, je da je vozač drugog auta, onaj koji nije poginuo, a niti njegova supruga i kćer, nitko drugi do službeni vozač Đurđe Adlešić. Da, iste one Đurđe Adlešić koja je trenutno u pregovorima s HDZ-om oko sastava nove vlade i uvođenja ZERP-a. To je vijest! To je vijest! To je vijest!
A zamisli, ima još! Evo ga jučer u prometnoj poginuo i tajnik Bob saveza Hrvatske! Da, zaista crn tjedan na hrvatskim cestama za javne osobe u Hrvata.
A dvije nasmijane odlikašice s Raba su trajale dva dana i nitko se više ne pita što je nagnalo te dvije djevojčice u čijoj je okolini sve bilo u redu i ništa nije slutilo na takav rasplet, da pošalju SMS-ove i sprovedu svoj plan u djelo. Jer sve je super, turistička sezona nije podbacila, a ove nisu bile dovoljno lukave da u skoku viknu: "Toše, evo nas!"
Moderatori, sorry, ali moram - ovaj post zaslužuje :s :s :s
Mislim da pretjeruješ, normalno da će se objaviti da je vozač koji je sudjelovao u nesreći vozač Đurđe Adlešić. Isto kao što bi se objavilo da je vozač Stipe Mesića, Ive Sanadera ili šta je znam, Nadana Vidoševića, jerbo je to vijest, sama po sebi. Što je splet okolnosti da je sudjelovao vozač osobe koja je baš sad trenutno u političkom šopingu, a to je čisti usud.
A za djevojke s Raba, kako išta više napisati, kad nema podataka nikakvi. Izmišljati nešto? Jebga, murija ne zna još zašto su to napravile, rodbina ne zna, prijatelji ne znaju... Samo sad fali da netko spomene Crnu ružu pa da se počmu loviti demoni po državi. Kao da ih nemamo dosta.
Mr Smoogj
08.12.2007., 13:17
Mislim da pretjeruješ, normalno da će se objaviti da je vozač koji je sudjelovao u nesreći vozač Đurđe Adlešić. Isto kao što bi se objavilo da je vozač Stipe Mesića, Ive Sanadera ili šta je znam, Nadana Vidoševića, jerbo je to vijest, sama po sebi. Što je splet okolnosti da je sudjelovao vozač osobe koja je baš sad trenutno u političkom šopingu, a to je čisti usud.
Neobično mi je da ti je od cijelog tog teksta u oko upao samo vozač Đurđe Adlešić. Ti si zalog da istraživačko novinarstvo u Hrvata nikada neće izumrijeti.
A čuj, tako je jedan tip bio samo samo vozač ministra Šuška.
ALi je ipak uspio ogurati puno dalje, tako da mu danas svi mi znamo i ime i prezime, i nadimak čak!
trajale su dva dana jer su djeca i stiti ih nekakav zakon... prema kojem ne mozemo saznati jesu li letjele pod djelovanjem LSD-a kojeg im je lokalni diler uvalio...ili su bile u teskoj depresiji...
a bilo bi dobro da se malo 'prolesinari' po ovakovim slucajevima..to je moje osobno misljenje...
Mr Smoogj
08.12.2007., 16:55
a bilo bi dobro da se malo 'prolesinari' po ovakovim slucajevima..to je moje osobno misljenje...
Apsolutno se slažem. Ovako je ostalo na sveopćem čuđenju mještana i razrednih kolega, mada je očito da nešto tu jako nije u redu.
Lali Puna
08.12.2007., 18:31
Jer sve je super, turistička sezona nije podbacila, a ove nisu bile dovoljno lukave da u skoku viknu: "Toše, evo nas!"
:s :s :s
Apsolutno se slažem. Ovako je ostalo na sveopćem čuđenju mještana i razrednih kolega, mada je očito da nešto tu jako nije u redu.
a slušaj, da se krenulo kopati, ispali bi novinari bešćutna stoka koja s kamerama, mikrofonima, fotićima i diktafonima teroriziraju rodbinu i prijatelje koji su u tuzi. ovako su novinari bešćutna stoka koja puštaju priču. no win situacija.
naravno da jako nije u redu. al kaj nam treba don blog koji će veleumno zaključiti da je za sve kriv štulić? ili neki drugi pametnjaković? murja vjerojatno ima neke naznake jer su još dvije planirale skok s njima pa odustale. zašto? te cure to znaju.
a slušaj, da se krenulo kopati, ispali bi novinari bešćutna stoka koja s kamerama, mikrofonima, fotićima i diktafonima teroriziraju rodbinu i prijatelje koji su u tuzi. ovako su novinari bešćutna stoka koja puštaju priču. no win situacija.
naravno da jako nije u redu. al kaj nam treba don blog koji će veleumno zaključiti da je za sve kriv štulić? ili neki drugi pametnjaković? murja vjerojatno ima neke naznake jer su još dvije planirale skok s njima pa odustale. zašto? te cure to znaju.
plavva..radi se o samoubojstvu maloljetnika...djece, skolarki...zasto mislis da bi novinnari mogli ili trebali terorizirati roditelje i prijatelje? nema li tu jos nekih ljudi kojima je posao odgajat tu jadnu djecu i skolovat ih...
to je malo misto...sve se zna, ako se hoce znat...ko dila drogu, di dica izlaze navecer, ima li skola pedagoga i/ili psihologa i yebe mu li se za tu dicu...
znalo se da i se dica opijaju na zvoniku...ako su znali mjestani, znala je i crkva...
ali nekako mi se cini da su dica puno bolje bila odgajana u ona divna vremena kad se vjeronauk drzao daleko, daleko od skola...
Mr Smoogj
08.12.2007., 20:31
Ne moraju novinari terorizirati rodbinu i prijatelje u tuzi, da bi pokazali da ih se tiče što se dalje događa sa slučajem. Ja se usrdno nadam da neke druge instance i dalje ispituju pozadinu tog čina, a možda da su u međuvremenu došli i do raznoraznih objašnjenja. Od novinara samo očekujem da ne potroše šok efekt priče i onda odu tražit nove ekskluzive, nego da pokušaju priču odvest do kraja. Jer ja dan danas ne znam što je s onim čovjekom živim zakopanim u Čakovcu ili sa kajmanom primarijusa na Rebru kojeg su u sitno doba noći vodili na ultrazvuk. A priča o rapskim curicama je, muči me nekakav osjećaj, nešto prilično bitno.
priča o rapskim curicama je, muči me nekakav osjećaj, nešto prilično bitno.
ne znam kakav je tvoj osjecaj za filing...ali stvari se trebaju rascistit javno prvenstveno zbog toga sto ce sva odgovornost i griznja savjesti ostat u glavama njihovih frendova kojima su slale oprostajne smsove, a oni im, naravno, nisu vjerovali...
kolika će im krivnja ostati u glavama ovisi o psiholozima, ali i njihovim obiteljima, ali nikako o novinarima.
novinari u tom kontekstu nemaju što tražiti
osamnaestica
08.12.2007., 21:16
Što se rapskih djevojčica tiče, nisam baš uočio neku silnu želju "novinara" i novinara da malo detaljnije analiziraju slučaj. Da pozovu nekog psihologa pa da s njim popričaju, da naprave na Novoj TV u "Deset do osam" sociološku analizu, da se na HTV-u u "Otvorenom" okupe psihijatri, profesori, učenici...da malo prozbore i ovi plaćeni analitičari tipa Gjenero, Lalić, lepi cane Blagonić i ini sveprisutni mlatimudani...? A ne analizirat u prime terminima jel Vesni Pusić lijevi guzov drhti jače neg desni kad se spomene dijaspora, jel Šeks rutaje iza ručka, jel se Sanaderu obrva diže gore ili dolje i jel mu kravata odaje karakter i je li boja očiju Milanovića otvara u struku.
O raznoraznim Vlatkicama, Dikanima i o Nives Celzijus znam više nego o rođenoj materi.
Da novinari...:bljak:
Mr Smoogj
08.12.2007., 21:26
Što se rapskih djevojčica tiče, nisam baš uočio neku silnu želju "novinara" i novinara da malo detaljnije analiziraju slučaj. Da pozovu nekog psihologa pa da s njim popričaju, da naprave na Novoj TV u "Deset do osam" sociološku analizu, da se na HTV-u u "Otvorenom" okupe psihijatri, profesori, učenici...da malo prozbore i ovi plaćeni analitičari tipa Gjenero, Lalić, lepi cane Blagonić i ini sveprisutni mlatimudani...? A ne analizirat u prime terminima jel Vesni Pusić lijevi guzov drhti jače neg desni kad se spomene dijaspora, jel Šeks rutaje iza ručka, jel se Sanaderu obrva diže gore ili dolje i jel mu kravata odaje karakter i je li boja očiju Milanovića otvara u struku.
O raznoraznim Vlatkicama, Dikanima i o Nives Celzijus znam više nego o rođenoj materi.
My point exactly.
MA šta bi trebali, davat psihološki profil tih curica u javnosti?
Secirat ih pred ljudima?
Davat intimne djelove njiove psihe u javnosti.
Svašta. To je jednako odvratno, ako ne i odvratnije nego da su ih pokazali kako leže mrtve pod zvonikom.
Ono što bimogli, bolje reći morali je pozvat stručnjake da progovore o suicidalnosti djece, njihovim problemima, manjkom pedagoga u školama, manjkom pedagogije u kolama, nadzoru scioalnih službi, a liječničkim nadzorom i preventivom, "educiranosti" roditelja za taj "poziv", nalaženju tinejdžera u društvu i sl... ali da se primjeni čisto sociološki pristup, bez ikakvog uplitanja u konkretne slučajeve.
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:00
Ono što bimogli, bolje reći morali je pozvat stručnjake da progovore o suicidalnosti djece, njihovim problemima, manjkom pedagoga u školama, manjkom pedagogije u kolama, nadzoru scioalnih službi, a liječničkim nadzorom i preventivom, "educiranosti" roditelja za taj "poziv", nalaženju tinejdžera u društvu i sl... ali da se primjeni čisto sociološki pristup, bez ikakvog uplitanja u konkretne slučajeve.
Nemoguće je raditi emisiju/članak o tako kompleksnoj i turobnoj temi, a da se ne spomenu neki konkretni slučajevi. Krenu li se, s druge strane spominjati, makar ovlaš, određeni slučajevi (što je neminovnost, jer priča mora imati čvrst temelj na kojem se dalje gradi) ispast će da se ponovno lešinari nad tim slučajevima, oglasit će se pravobraniteljica za djecu, a čitatelji/gledatelji - konzumenti te kompleksne priče kad tad će novinare nazvati bešćutnim lešinarima, koji "rastežu" nečije prilično osjetljive slučajeve po medijima.
I evo nas u začaranom krugu po stoti put.
Mislim da bi se moglo i bes spominjanja.
Jedino što to možda bilo malo čudno za gledatelje/čitatelje/slušatelje.....
Npr pisholog bi mogaio davati savjete kako prepoznati osobu koja je u depresiji, a to krije i sl...
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:06
Mislim da bi se moglo i bes spominjanja.
Jedino što to možda bilo malo čudno za gledatelje/čitatelje/slušatelje.....
Npr pisholog bi mogaio davati savjete kako prepoznati osobu koja je u depresiji, a to krije i sl...
To je onda skoro pa okrugli stol na zadanu temu, a ne novinarsko obrađivanje (temeljeno na konkretnim činjenicama) zabrinjavajućih slučajeva suicida tinejdžera.
Mr Smoogj
09.12.2007., 01:11
Nemoguće je raditi emisiju o tako kompleksnoj i turobnoj temi, a da se ne spomenu neki konkretni slučajevi. Krenu li se, s druge strane spominjati, makar ovlaš, određeni slučajevi (što je neminovnost, jer priča mora imati čvrst temelj na kojem se dalje gradi) ispast će da se ponovno lešinari nad tim slučajevima, oglasit će se pravobraniteljica za djecu, a čitatelji/gledatelji - konzumenti te kompleksne priče kad tad će novinare nazvati bešćutnim lešinarima, koji "rastežu" nečije prilično osjetljive slučajeve po medijima.
Po meni, stvari tu stoje malo drugačije. Za mene je lešinarenje kada se nekome dogodi nesreća, pa se po tome gazi, gnječi i razvlači, svi traže zericu svog medijskog prostora kako bi iskazali svoju tugu i empatičnost.
Ovo je drugo. Ovo je bio svjesni, najavljeni i organizirani čin dvije, ako smo bili ispravno obaviješteni, odlične učenice, prihvaćene u svojoj društvenoj sredini (što god to značilo). To djelo nije počinjeno u afektu, već je posljedica nečega. Čega god to bilo posljedica, držim da je bitno znati, jer jednostavno ne mogu konkretni događaj ne vidjeti kao simptom nečeg puno šireg.
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:16
Ovo je drugo. Ovo je bio svjesni, najavljeni i organizirani čin dvije, ako smo bili ispravno obaviješteni, odlične učenice, prihvaćene u svojoj društvenoj sredini (što god to značilo). To djelo nije počinjeno u afektu, već je posljedica nečega. Čega god to bilo posljedica, držim da je bitno znati, jer jednostavno ne mogu konkretni događaj ne vidjeti kao simptom nečeg puno šireg.
Ja se slažem s tobom Smuđ, apsolutno. Ali kad bih išla raditi tu temu, recimo da ne bi bilo svima po jusu, način na koji bih ju radila. Da, problem je konkretan (traži i konkretne podatke), da problem je odvratno ogroman i užasan, da želim mišljenje stručnjaka, njihovih pedagoga i profesora, ali i te male zajednice i da, željela bih kad tad pitati majke spomenutih djevojčica kako im nije palo na pamet do 21 sat navečer ozbiljno potražiti svoju djecu i je li zaista moguće da BAŠ NIŠTA NE ZNAJU O INTIMI SVOJE DJECE? E, sad bih li to učinila pred 3 milijuna gledatelja/slušatelja ili u bekstejdžu, nebitno, ali bih ih pitala jer to smatram bitnim podatkom. Drugi bi to smatrali lešinarenjem. O, bi.
To je onda skoro pa okrugli stol na zadanu temu, a ne novinarsko obrađivanje (temeljeno na konkretnim činjenicama) zabrinjavajućih slučajeva suicida tinejdžera.
To je po meni puno ozbiljniji koncept.
Na žalost mislim da ne bi bio baš jako zanimljiv široj audijenciji.
Ti misliš da bi ti znala o intimi svoje djece?
Sve?
Pogotovo tinejdžera.
Ne potcjenjuj djecu i njihove sposobnosti.
Mr Smoogj
09.12.2007., 01:23
Ja se slažem s tobom Smuđ, apsolutno. Ali kad bih išla raditi tu temu, recimo da ne bi bilo svima po jusu, način na koji bih ju radila. Da, problem je konkretan (traži i konkretne podatke), da problem je odvratno ogroman i užasan, da želim mišljenje stručnjaka, njihovih pedagoga i profesora, ali i te male zajednice i da, željela bih kad tad pitati majke spomenutih djevojčica kako im nije palo na pamet do 21 sat navečer ozbiljno potražiti svoju djecu i je li zaista moguće da BAŠ NIŠTA NE ZNAJU O INTIMI SVOJE DJECE? E, sad bih li to učinila pred 3 milijuna gledatelja/slušatelja ili u bekstejdžu, nebitno, ali bih ih pitala jer to smatram bitnim podatkom. Drugi bi to smatrali lešinarenjem. O, bi.
I, bez daljnjega, sve to trebaš učiniti. Hoće li mnogi graknuti nad tim kao nad lešinarenjem? Da, hoće. Ali, između tebe i tvog boga, da se izrazim, je pitanje jesi li ti to ipak spremna učiniti tj. znaš li razlučiti razliku između tog konkretnog slučaja i nečega što bi uistinu bilo lešinarenje.
Jer, pazi, pitat ću te sad ovo: koliko je vremena još preostalo do prvog masakra automatskim oružjem u nekoj hrvatskoj školi?
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:25
To je po meni puno ozbiljniji koncept.
Na žalost mislim da ne bi bio baš jako zanimljiv široj audijenciji.
Bio bi, zašto misliš da ne bi? No, činjenica je kada pričaš o nečem ozbiljnom da - želiš li biti shvaćen ozbiljno - ne možeš lupat ko maks po diviziji, okolo naokolo, bez grunta priče. Što, ponavljam, nužno povlači za sobom spominjanje, makar ovlaš, konkretnih slučajeva. Na što bi javnost poludjela.
Ti MORAŠ, ako želiš ukazati na problem, pobrojati i izreći sve te slučajeve, a ne se igrati neke igre - pričajmo, ali u biti ne govorimo ...
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:28
Ti misliš da bi ti znala o intimi svoje djece?
Sve?
Pogotovo tinejdžera.
Ne potcjenjuj djecu i njihove sposobnosti.
To je već druga tema, ne širimo ju ovdje, te žene su doživjele užasnu tragediju...No smatram da se može znati dosta o životu svoje djece. No, trebaš u to biti uključen. UKLJUČEN. No, kažem, to je druga tema, da ne ispadne da donosim neke možebitno jalove vrijednosne sudove o odgoju tih osoba. Nemojmo sad o tome.
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:29
Jer, pazi, pitat ću te sad ovo: koliko je vremena još preostalo do prvog masakra automatskim oružjem u nekoj hrvatskoj školi?
Malo. Na žalost.
Mr Smoogj
09.12.2007., 01:35
Malo. Na žalost.
Pa, dobro, hoće li ga netko pokušat, bar pokušat spriječiti? Je li itko svjestan te populacije koja vidi nevjerojatno licemjerje gdje god se osvrne, ne zna kako si sve to protumačiti, ne vidi nikakvu perspektivu poboljšanja, a vruće je krvi i sklona ekstremnim postupcima. I zna da je tati, koji kao i svi ostali priča jedno a radi drugo, u podrumu puška.
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:39
Pa, dobro, hoće li ga netko pokušat, bar pokušat spriječiti? Je li itko svjestan te populacije koja vidi nevjerojatno licemjerje gdje god se osvrne, ne zna kako si sve to protumačiti, ne vidi nikakvu perspektivu poboljšanja, a vruće je krvi i sklona ekstremnim postupcima. I zna da je tati, koji kao i svi ostali priča jedno a radi drugo, u podrumu puška.
Ja se nadam da hoće. I to je jedino što ti mogu sada reći. A što se populacije te i takve tiče, na žalost, takva su vremena da mislim da ih čak ni vlastiti roditelji, koji im trebaju biti baza, nisu uvijek svjesni. Ne krivim nikoga, samo konstatiram.
Meni u povodu rapskog užasa padaju na pamet prvenstveno policajci, psiholozi, sociolozi i psihijatri kao ekipa koja bi tu stvar trebala do granica mogućeg pročešljat u tišini. Ne vidim toliko potrebu za novinarima u tom timu. Eventualno kasnije im dat rezultate, ako je ta riječ još uvijek dozvoljena u medijskoj jurnjavi našeg stoljeća.
Vera Pavladoljska
09.12.2007., 01:46
Meni u povodu rapskog užasa padaju na pamet prvenstveno policajci, psiholozi, sociolozi i psihijatri kao ekipa koja bi tu stvar trebala do granica mogućeg pročešljat u tišini. Ne vidim toliko potrebu za novinarima u tom timu. Eventualno kasnije im dat rezultate, ako je ta riječ još uvijek dozvoljena u medijskoj jurnjavi našeg stoljeća.
Evo vidiš....Bravo, lund, dobro si došao :) O tome govorim; od pamtivjeka je priča s novinarima i javnosti takva - jedni misle da treba obraditi to i to, a onda dođu drugi i spominju im majke i očeve, te bližu i dalju rodbinu, što su to išli obrađivat'...I tako....
osamnaestica
09.12.2007., 01:49
Bio bi, zašto misliš da ne bi? No, činjenica je kada pričaš o nečem ozbiljnom da - želiš li biti shvaćen ozbiljno - ne možeš lupat ko maks po diviziji, okolo naokolo, bez grunta priče. Što, ponavljam, nužno povlači za sobom spominjanje, makar ovlaš, konkretnih slučajeva. Na što bi javnost poludjela.
Ti MORAŠ, ako želiš ukazati na problem, pobrojati i izreći sve te slučajeve, a ne se igrati neke igre - pričajmo, ali u biti ne govorimo ...
O ne:nono:, javnost bi bila izuzetno zainteresirana i zahvalna novinarima kad bi netko od njih dobro obradio temu. Ali pod uvjetom da ta tema ne ulazi u detalje što su male klinke jele prije bacanja s tornja, jesu li bile u dokoljenkama, jesu li bile junferice i koji su mobitel koristile kad su slale SMS. Da, tu temu ne može radit ni Delale, ni Nikolina Pišek, ni Mirta Šurjak...a bogme ni Denis Latin jer nema spominjanja Tuđmana i dogovorenog rata. Ne, ne može je obraditi niti Boris Dežulović, niti Viktor Ivančić a ni Heni Erceg. To se njih ne tiče. Neće je se dotaknit ni Valdec jer je teško snimit "rekonstrukciju"....
Obradit će je eventualno kao poraz neke političke stranke, dežurnog svećenika u njihovoj župi koji je...naravno pedofil, kao zlo kapitalizma jerbo u socijalizmu ovakovih stvari nije bilo...i to je to.:confused:
Mr Smoogj
09.12.2007., 01:50
Meni u povodu rapskog užasa padaju na pamet prvenstveno policajci, psiholozi, sociolozi i psihijatri kao ekipa koja bi tu stvar trebala do granica mogućeg pročešljat u tišini.
Ako dotični deset dana nakon što su se samoubojstva desila još uvijek nemaju odgovore, onda su debili. Ja sam uvjeren da ih imaju, ali su ili toliko zgađeni novinarskom profesijom da im ih ne žele proslijediti ili su novinari potpuno nezainteresirani za njih jer im je tema otišla u zastaru, a i publiku ne treba opterećivati tim grozotama. Nego, kaže Čačić da je spreman pregovarati s HDZ-om! Pressica sa zakuskom!!!
ma dobro, nabrojat ih, tj spoment. Dalje od toga ne bih išao, pog. jer se o djeci radi.
Evo vidiš....Bravo, lund, dobro si došao :) O tome govorim; od pamtivjeka je priča s novinarima i javnosti takva - jedni misle da treba obraditi to i to, a onda dođu drugi i spominju im majke i očeve, te bližu i dalju rodbinu, što su to išli obrađivat'...I tako....
To je novinarsko prokletstvo, ali stvar je u tome da postoje stvari koje moraju raspetljati stručnjaci. Koliko god briljantan novinski napis o njima bio...nije, niti bi smjela biti javnost ta koja tu užasnu stvar treba istražiti ili o njoj donijeti neki zaključak, kao štajaznam o ulasku u NATO. Ovo je problem druge prirode, i treba ga pustiti onima koji su školovani za to, u što većoj tišini. Mi ostali trebamo pričekati što će oni imat za reć.
placebo
09.12.2007., 01:58
a vidi Risa, za ne povjerovat :s :s
potpisujem :top:
Ako dotični deset dana nakon što su se samoubojstva desila još uvijek nemaju odgovore, onda su debili. Ja sam uvjeren da ih imaju, ali su ili toliko zgađeni novinarskom profesijom da im ih ne žele proslijediti ili su novinari potpuno nezainteresirani za njih jer im je tema otišla u zastaru, a i publiku ne treba opterećivati tim grozotama.
Ne znam koliko im treba. :ne zna:
Istina je da novinarska zastara nastupa munjevito, al pretpostavljam da bi urednici za ovo ipak bili spremni još uvijek rezervirat pokoji stupac
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.