PDA

View Full Version : vatrogasci i helikopter

demosten
11.09.2007., 09:54
Pitanjce,
u vezi kornata, zašto je helikopter trebao izbaciti gorivo? Navodno jer nije mogao uzletjeti. Jel to istina ili kaj?

Znam da je s većom temperaturom zrak rijeđi pa i potisak elise manji. ali ako su izbacili ljude zakaj onda nije mogao poletjeti...

Piramida
11.09.2007., 12:46
Pitanjce,
u vezi kornata, zašto je helikopter trebao izbaciti gorivo? Navodno jer nije mogao uzletjeti. Jel to istina ili kaj?

Znam da je s većom temperaturom zrak rijeđi pa i potisak elise manji. ali ako su izbacili ljude zakaj onda nije mogao poletjeti...

Pilot koji izbacuje gorivo u požar a zna da su ljudi dolje ili je budala ili je retardiran iako nevjerujem da bi ijedan pilot to napravio u takvoj situaciji

demosten
11.09.2007., 13:49
Pa zato mi i nije jasno. Kaj je tu bilo u pitanju?

Rijecanin
11.09.2007., 13:55
Pa zato mi i nije jasno. Kaj je tu bilo u pitanju?

Jao jao jao... svašta se baljezga na tu temu... Dakle, helić nemre istovremeno tegliti ljude i vodu (valjda, tako kažu)... Najprije na požarište iskrcava ljude, a zatim se nešto kasnije vraća sa "kruškom" vode (jer ju netko mora otkačiti)... Da bi vatrogasci napunili naprtnjače s vodom, treba im nekakva pumpa, a kako struje na brdu baš i nema, nešto treba pogoniti motorin koji vrti pumpu (dakle benzin)...

Netko je tu nešto gadno zajebao, jer je helić ljude "trebao" spustiti na već opožareno zemljište (kamo nema što izgoriti) no eto, sticajem okolnosti oni su se vrlo brzo našli u vatrenoj stupici koja je uzrokovala katastrofu... Kako nisu svi izgunuli (par njih se pentralo na brda u potrazi za signalom mobitela, dakle nisu spušteni u zatvoreni vatreni obruč) izgleda da se uz nekoliko pogrešnih odluka poklopilo i još toliko nesretnih okolnosti... i desila se katastrofa...

demosten
11.09.2007., 17:45
Pa zato meni nikaj nije jasno.
Znam da govore za benzin ali mi nije jasno od kuda benzin?

Pa se onda reklo da je helić pustio gorivo...

Piramida
11.09.2007., 22:57
Pa zato meni nikaj nije jasno.
Znam da govore za benzin ali mi nije jasno od kuda benzin?

Pa se onda reklo da je helić pustio gorivo...

Nepričaj nebuloze, da je helihopter ispuštao gorivo na vatrogasce na zemlji??'?

Toco1980
21.09.2007., 01:39
Što se točno tamo dogodilo moći će reći jedini preživjeli...

Sve ostalo su pusta nagađanja.

Josey_Wales
21.09.2007., 09:03
NAKON što je u javnost procurila informacija o tome da bi uzrokom tragedije na Velikom Kornatu moglo biti curenje kerozina iz vojnog helikoptera Mi-8 MTV-1, iz kojeg je gorivo iscurilo po vatrogascima i zapalilo se, obitelji stradalih vatrogasaca su zbog sumnje u vjerodostojnost izvješća o tragediji, zatražile hitan susret s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=358819

Zar helikopteri ne idu na diesel??? otkada koriste kerozin??? zar nije kerozin pogonsko gorivo mlaznih motora???

Toninjo
21.09.2007., 09:16
A jel netko zna dal MI 8 uopce moze ispustiti gorivo u letu ?
Moje misljenje je da je to jedan splet nesretnih okolnosti koje se rijetko dogadaju, ali su se eto dogodile i tucet ljudi/djece je nastaradao.
Nadam se da ce se poboljsat oprema vatrogasaca, a ne da ovise o gsm signalu i slicnim pizdarijama. I bez obzira na tradiciju i povijest nikako ali nikako nije mjesto maloljetnicima u takvim akcijama pa makar to bila mala vatrica na kamenom otoku.

Tyndall
21.09.2007., 09:17
Zar helikopteri ne idu na diesel??? otkada koriste kerozin??? zar nije kerozin pogonsko gorivo mlaznih motora???

Pa i helikopteri koriste jednu vrstu mlaznog motora. Turboshaft (http://en.wikipedia.org/wiki/Turboshaft)

Stribor cumez
21.09.2007., 09:35
A jel netko zna dal MI 8 uopce moze ispustiti gorivo u letu ?
Moje misljenje je da je to jedan splet nesretnih okolnosti koje se rijetko dogadaju, ali su se eto dogodile i tucet ljudi/djece je nastaradao.
Nadam se da ce se poboljsat oprema vatrogasaca, a ne da ovise o gsm signalu i slicnim pizdarijama. I bez obzira na tradiciju i povijest nikako ali nikako nije mjesto maloljetnicima u takvim akcijama pa makar to bila mala vatrica na kamenom otoku.

Ne slazem se. Odnosno slazem se da nisu imali kaj radit u desntu daleko od kuca. S druge strane da imam pozar blizu sebe i 16 17 godina, nema tog tate i mame koji bi me zaustavili. Uostalom granica punoljetnosti je administrativna, zakaj bi mi trebalo biti puno vise zao decka od sedamnaest od onog sa devetnaest godina ... ne kuzim ..

Toninjo
21.09.2007., 10:04
S druge strane da imam pozar blizu sebe i 16 17 godina, nema tog tate i mame koji bi me zaustavili.

OK i ja bi isao branit svoju kucu da treba, ali ovo je bio desant na udaljeni otok...

Stribor cumez
21.09.2007., 10:55
Ne slazem se. Odnosno slazem se da nisu imali kaj radit u desntu daleko od kuca. S druge strane da imam pozar blizu sebe i 16 17 godina, nema tog tate i mame koji bi me zaustavili. Uostalom granica punoljetnosti je administrativna, zakaj bi mi trebalo biti puno vise zao decka od sedamnaest od onog sa devetnaest godina ... ne kuzim ..

as I said ...

u prolazu
21.09.2007., 15:58
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=358819

Zar helikopteri ne idu na diesel??? otkada koriste kerozin??? zar nije kerozin pogonsko gorivo mlaznih motora???helikopteri koriste kerozin.
To znam sa sigurnoscu jer sam u vojsci izmedju ostalog radio i posao punjenja helikoptera gorivom.:zubo:

u prolazu
21.09.2007., 16:04
Pa i helikopteri koriste jednu vrstu mlaznog motora. Turboshaft (http://en.wikipedia.org/wiki/Turboshaft)Tocno!
Ljudi cesto misle da mlazni motor po defaultu pokrece letjelicu mlazom odzada..kao sto se to cini kod mlaznih lovaca.Medjutim to nije istina.

Legion
21.09.2007., 16:17
Istina je da klinca od 16 ili 17 godina namreš zaustavit kad nekaj naumi :D, ali u drugu ruku onda imamo situaciju kakvu nažalost imamo :(

Klinci i civilni vojnik NISU SMJELI biti u tom helikopteru i gotovo...
A administrativno ili ne-oni jesu bili djeca...

No meni jedna stvar nija jasna-zakaj je kruška spuštena na kolometar od njih :confused:

Pilatus
21.09.2007., 16:36
1.Helikopteri i ostale letjelice u sastavu HRZ-a(osim klipne UTVE)koriste kerozin oznake GM-1

2.Helikopter ne može izbacivati gorivo,kao što to mogu neki putnički i vojni avioni

3.Da je helikopter udario u stijenu tolikom snagom "da je odvalio ogroman komad stijene" srušio bi se.Helikopteri NISU građeni kao tenkovi i ne odvaljuju komade stijena.Bar ne u stvarnom životu

Josey_Wales
21.09.2007., 20:00
helikopteri koriste kerozin.
To znam sa sigurnoscu jer sam u vojsci izmedju ostalog radio i posao punjenja helikoptera gorivom.

Hvala na info. cijelo vrijeme sam zivio u zabludi...

Pilatus
21.09.2007., 20:47
Hvala na info. cijelo vrijeme sam zivio u zabludi...
inače stariji dizelaši mogu gutati kerozin.bar sam tako čuo

Piramida
22.09.2007., 10:11
1.Helikopteri i ostale letjelice u sastavu HRZ-a(osim klipne UTVE)koriste kerozin oznake GM-1

2.Helikopter ne može izbacivati gorivo,kao što to mogu neki putnički i vojni avioni

Mogu izbacivati gorivo ali ovaj nije mogao, ipak je to stariji tip rage...

Josey_Wales
22.09.2007., 10:28
inače stariji dizelaši mogu gutati kerozin.bar sam tako čuo
na koju foru???

Pilatus
22.09.2007., 11:28
@Josey Wales
Uliješ i voziš.Dizelaš koji može ići na lož-ulje,može bez problema na kerozin
Gledano po cijenama,čini mi se da je kerozin je još prljaviji od dizela(litra kerozina je duplo jeftinija od litre dizela)

@Piramida Sunca
Mislio sam na helikopter koji je sudjelovao u kornatskoj tragediji.Iako mi na pamet ne pada niti jedan helikopter koji ima tu mogućnost

maystor1
26.09.2007., 20:53
Dugo sam imao famu o tome što je kerozin.Po svom imenu i upotrebi čini se da je to neko supersoničmo,čisto,jako gorivo specijalno za turbo avionske motore.Kad ono to je obična šuga gora od najgoreg dizela,skoro petrolej,jer se koristi u ogromnim količinama pa ga se ne isplati puno prerađivati,zato onoliko čađi i dimi,a služi svrsi jer direktno ide na lopatice turbine i tamo eksplodira,dakle loži se ko naftarica..a što se tiče helikoptera njegove turbine guraju helikopter naprijed kao i avion,samo što još ima i elisu koja ga drži u zraku da bi ga turbinski mlaz mogao pogurati prema naprijed...vozio se u toj kanti dok sam bio u šepurinama,u namjenski osiguranim,vojnim snagama za gašenje požara...strašne kanturine...

maystor1
26.09.2007., 20:58
LJudi voze dizele na suncokretovo ulje,(biodizel),ili na iskorišteno ulje od pečenja,ne znam da li ste gledali kakao jedan francuski seljak filtrira svoje ulje od repice i sipa u johann deera,a vlada ga hoće tužiti jer nije platio porez, a europa ga štiti, jer se ponaša po njihovim naputcima o korištenju goriva i štednji energije...pozdrav

Pilatus
26.09.2007., 21:02
Dugo sam imao famu o tome što je kerozin.Po svom imenu i upotrebi čini se da je to neko supersoničmo,čisto,jako gorivo specijalno za turbo avionske motore.Kad ono to je obična šuga gora od najgoreg dizela,skoro petrolej,jer se koristi u ogromnim količinama pa ga se ne isplati puno prerađivati,zato onoliko čađi i dimi,a služi svrsi jer direktno ide na lopatice turbine i tamo eksplodira,dakle loži se ko naftarica..a što se tiče helikoptera njegove turbine guraju helikopter naprijed kao i avion,samo što još ima i elisu koja ga drži u zraku da bi ga turbinski mlaz mogao pogurati prema naprijed...vozio se u toj kanti dok sam bio u šepurinama,u namjenski osiguranim,vojnim snagama za gašenje požara...strašne kanturine...

Helikopteri(bar ne većina današnjih helikoptera)ne dobiva potisak od ispuha turboosovinskog motora.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Turboshaft_operation.png
Turboosovinski motor služi da preko transmisije pokreće glavni i repni rotor.
Umjesto turboosovinskog motora,može se staviti klipni(kao npr na Robinsonu R22 ili na Sikorskom S-55),međutim za istu snagu klipni motor ima puno veće gabarite.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turboshaft

maystor1
26.09.2007., 21:06
Vjeruj mi ,da imaju i motor od ferarija, ovi naši su strašne kanturine...za motor si u pravu...

Pilatus
26.09.2007., 23:13
Vjeruj mi ,da imaju i motor od ferarija, ovi naši su strašne kanturine...za motor si u pravu...

Po čemu su to naši helikopteri kanturine?

maystor1
27.09.2007., 08:41
Prestari su, i na njima se ne vrši izmjena dijelova po propisu,nego po prioritetu,što je vrlo opasno,a sve zbog nedostatka novca ,normalno

I zato što je pao na ljude,u vukovarskoj vojarni i ubio kolegicu,koja nam je dugo bila dodijeljivana kao bolničarka,niti krivu niti dužnu.toliko o kvaliteti "naših" helikoptera.

batik
27.09.2007., 09:15
Helici koje trenutno posjeduje HRZ, Mi-8MTV-1 su medju najboljim helicima uopće. Reci tako paušalno da su "kante" je u najmanju ruku neozbiljno. Iste te "Kante" su spasile na tisuće života prevozeci uesrećene s otoka, s planina i slicno. Te "Kante" su bile jedina veza našim dečkima 1994. na Velebitu, a vjerujem da znaš da se Velebit nije odradio ni Knin nebi bio oslobođen. Mi-8 je jedan izuzetan stroj. Amerikanci mole saveznike u Afganistanu da pošalju što veći broj Mi-8-ica, jer oni ništa slično za visine Afganistana nemaju.

Tyndall
27.09.2007., 09:35
Batik, u principu se slažem, ali amerikanci koriste Mi-8/17 u Afganistanu zbog toga što ne privlače pažnju poput Chinooka ili Blackhawka, ne zbog visine (tu je Chinook apsolutni šampion)

Legion
27.09.2007., 10:55
Nitko mi nije objasio zašto je kruška s vodom spuštena na kilometar od vatrogasaca???

batik
27.09.2007., 11:30
Morat ćeš pričekati sve rezultate istrage.

maystor1
27.09.2007., 12:28
Ma sve je to u redu,i da su odradili svoje,i da su pomogli,mislim helikopteri...možda sam i ja napisao gornje postove malo preemocionalno,a znate li zašto? zato što sam godinama gledao održavanje mts-a, i znam što se i kako radi...kad na tenkovima ,transporterima ,haubicama nema onog održavanja koje bi trebalo,nema ga ni na helićima,vjetojatno ste bliski vojnim krugovima ,nije valjda da sve ovo pišete na temelju podataka,pa valjda imate neko iskustvo da znate da postoje tjedni pregledi,mjesečni,periodička održavanja,kondicioniranja akumulatora....A možete misliti na jednom helikopteru koliko se novaca mora ubaciti da bi sve bilo po propisu...njegovi dijelovi se ne mjenjaju kada odu,nego kada im po datumu dođe vrijeme zamjene...ja sam odslužio još jna...pa znam kakvi su to problemi...i oni su čak falširali dokumente da bi sve bilo u redu..a gdje neće ovi koji nemaju love da promjene gume na fap-u.Eto toliko..nemojte zamjeriti...godine su to...gledao sam kako se radi i šta se radi..pa sam se malo uzbudio..jer nemaju love i to je tako....

morino
27.09.2007., 12:41
Helici koje trenutno posjeduje HRZ, Mi-8MTV-1 su medju najboljim helicima uopće. Reci tako paušalno da su "kante" je u najmanju ruku neozbiljno. Iste te "Kante" su spasile na tisuće života prevozeci uesrećene s otoka, s planina i slicno. Te "Kante" su bile jedina veza našim dečkima 1994. na Velebitu, a vjerujem da znaš da se Velebit nije odradio ni Knin nebi bio oslobođen. Mi-8 je jedan izuzetan stroj. Amerikanci mole saveznike u Afganistanu da pošalju što veći broj Mi-8-ica, jer oni ništa slično za visine Afganistana nemaju.

neko pmetan-svaka čast

mi-8-mtv-1 je zvjer od helića to čudo ima 2x2500 konja motore diže teret od 3 tone,održavanje je druga stvar ali to je daleko od kante.
u ovu bajku od ispuštanja goriva ne da ne vjerujem neo mi je smjesna.

Pilatus
27.09.2007., 13:04
Ma sve je to u redu,i da su odradili svoje,i da su pomogli,mislim helikopteri...možda sam i ja napisao gornje postove malo preemocionalno,a znate li zašto? zato što sam godinama gledao održavanje mts-a, i znam što se i kako radi...kad na tenkovima ,transporterima ,haubicama nema onog održavanja koje bi trebalo,nema ga ni na helićima,vjetojatno ste bliski vojnim krugovima ,nije valjda da sve ovo pišete na temelju podataka,pa valjda imate neko iskustvo da znate da postoje tjedni pregledi,mjesečni,periodička održavanja,kondicioniranja akumulatora....
Helikopteri(i vojni zrakoplovi) lete samo u ISPRAVNOM stanju.
Zato postoje svi ti pregledi koji su posebno rigorozni i učestali u zrakoplovstvu(pregled u tehničkom danu,prijeletni poslijeletni i međuletni pregledi,pregledi vezani uz sate nalet npr. za Mi-8 MTV 25satni,50satni i 100satni.....
Ako se utvrdi u prijeletnom pregledu da ne radi npr. žarulja vanjskog osvjetljenja(npr. crvenog svjetla na lijevoj strani zrakoplova/helikoptera),ta letjelica se proglašava neispravnom za let.