View Full Version : Matematika - pomoć
Ajd daj postupak, inače ćemo smatrati da nisi ništa napravila već očekuješ sve servirano, a to se protivi pravilima (http://forum.hr/showthread.php?t=227429).
California
27.07.2010., 18:43
Ajd daj postupak, inače ćemo smatrati da nisi ništa napravila već očekuješ sve servirano, a to se protivi pravilima (http://forum.hr/showthread.php?t=227429).
Neda mi se na komp pisati bas :o Evo u privitku moga (nadam se da sam tocno prepisala)-->
Sada kada kratim dvojni ili sve pomnozim pa onda idem kratiti, nikak da dobijem rjesenje koje je 1/(y-x)
Egzistencija je trivijalna. Neka su u nizu (x_m) svi nula osim jednog elementa x_k=1. Lako se provjeri da zadovoljava uvjete.
Oprez! Nije dovoljno pokazati da postoji niz koji ima ciklički pomak za koji su sve parcijalne sume pozitivne, nego da za svaki niz postoji takav ciklički pomak. U principu, ja sam riječima "neka je (x_1, ..., x_m) niz..." već odabrao proizvoljne brojeve za koje se treba pokazati egzistencija cikličkog pomaka.
Jedinstvenost je dobra. :)
Zadatak je jako zgodan. Gdje si ga iskopao?
Začudo, tu jednostavnu činjenicu je prvi primijetio George N. Raney tek 1959., a ja sam za nju saznao iz knjige Graham, Knuth, Patashnik: Concrete Mathematics (http://en.wikipedia.org/wiki/Concrete_Mathematics).
U toj knjizi pokazano je kako se ta, nazovimo je Raneyeva lema, može iskoristiti da se dobije zatvoreni oblik Catalanovih brojeva (http://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_number). Za neupućene koji nekim slučajem ovo čitaju, Catalanov broj C_n je broj koji često iskrsne kad se prebrajaju razni objekti. Primjerice, C_n je broj načina da se pravilno ugnijezdi n parova zagrada. Učestalije od Catalanovih se javljaju valjda jedino Fibonaccijevi brojevi (http://en.wikipedia.org/wiki/Fibonacci_number). :)
Uglavnom, pogledajmo nekoliko primjera pravilno ugniježđenih zagrada:
((())), (()()), (())(), ()(()), ()()()
Lako se vidi da je takvih konfiguracija s n parova zagrada upravo onoliko koliko je nizova (x_1, ..., x_{2n}) pri čemu je x_i = 1 ili -1, sve parcijalne sume su nenegativne i x_1+...+x_{2n}=0. Naime, jednostavno svaku lijevu zagradu zamijenimo s 1, a desnu s -1.
Nadalje, očito takvih nizova ima koliko i nizova (x_0, x_1, ..., x_{2n}), pri čemu je x_i = 1 ili -1, sve parcijalne sume su pozitivne i x_0+...+x_{2n}=1. Naprosto je uvijek x_0=1! (Sad se već vidi da smo natjerali vodu na naš mlin. :))
Ukupno nizova s n+1 jedinica i n minus-jedinica ima http://latex.codecogs.com/png.latex?\textstyle%20N={2n+1%20\choose%20n}. Napišimo ih sve, zajedno sa svih 2n+1 cikličkih pomaka, u Nx(2n+1) tablicu. Prema Raneyevoj lemi, u svakom retku je točno jedan "dobar" niz (parcijalne sume pozitivne). Prema tome, dobrih nizova je u tablici N. Međutim, svaki dobar niz se u svakom stupcu javlja točno jednom pa se u čitavoj tablici javlja 2n+1 puta. Jedinstvenih dobrih nizova stoga ima N/(2n+1). Time smo ustanovili da je
http://latex.codecogs.com/png.latex?C_n=\frac{1}{2n+1}{2n+1%20\choose%20n}
Generalizacijom Raneyeve leme se brzo i jednostavno dođe do nekih vrlo netrivijalnih identiteta s binomnim koeficijentima. Evo generalizacije čisto da se zaokruži priča. Namjerno je ne proglašavam sljedećim zadatkom jer je sad već stvar tehnička i pomalo dosadna, ali tko voli nek izvoli. :)
Neka je (x_1, ..., x_m) niz cijelih brojeva takvih da je x_i <= 1 za sve i, te x_1+...+x_m = k > 0. Tada postoji točno k cikličkih pomaka niza kod kojih su sve parcijalne sume pozitivne.
Matematko
28.07.2010., 11:12
Oprez! Nije dovoljno pokazati da postoji niz koji ima ciklički pomak za koji su sve parcijalne sume pozitivne, nego da za svaki niz postoji takav ciklički pomak. U principu, ja sam riječima "neka je (x_1, ..., x_m) niz..." već odabrao proizvoljne brojeve za koje se treba pokazati egzistencija cikličkog pomaka.
Kada sam pročitao tvoje upozorenje, shvatio sam gdje sam pogriješio :D Očito je mozak mrvicu zahrđao. :D Kako sam sada u selidbi, nemam vremena popraviti dokaz pa ću se toga uhvatiti sljedeći tjedan. Svakako dobro dođe kao vježba, osobito jer imamo jako dobrog supervizora. :top:
Neka je (x_1, ..., x_m) niz cijelih brojeva takvih da je x_i <= 1 za sve i, te x_1+...+x_m = k > 0. Tada postoji točno k cikličkih pomaka niza kod kojih su sve parcijalne sume pozitivne.
Očekivao sam da vrijedi slična generalizacija, samo bez uvjeta x_i<= 1. :kava:
Možda bi bilo zgodno raspraviti da zamolimo admina foruma da nam otvori podforum za ovakve stvari, primjerice pod nazivom "Matematika - teži zadatci" ili tako nekako. Što vi mislite o tome?
Glede ponavljanja u prvih milijun decimala broja Pi, dobivam da se 8027590099 prvi put pojavi na poziciji 1992, a zatim opet na poziciji 348945.
Tocno!
dekodirajte UpI@]7CdjGCZVATiGb548ejg na http://www.littlelite.net/crypto/
pass: Tg9-w48+aC7rk2
method key, no hex, shift 10
A tako to izgleda pod C++! :) Ja sam glup i drzim se F90-ice.
Možda bi bilo zgodno raspraviti da zamolimo admina foruma da nam otvori podforum za ovakve stvari, primjerice pod nazivom "Matematika - teži zadatci" ili tako nekako. Što vi mislite o tome?
Super ideja.
Ja nisam matematicar, ali sam vec bio dosao na ideju otvoriti thread na prvoj stranici tipa: "Znanstveni izazovi" ili nesto slicno.
Dok citam pitanja na ovom podforumu pocnem filozofirati o mehanickim ili fizikalnim problemima koje bi se dalo postaviti/izracunati/simulirati.
Primjeri: Dali se caj u salici brze hladi ako ga pomocu piezo-aktuatora dovedemo u vibraciju blizu rezonancije sistema.
Ili CFD simulacija uzgona sfere od materijala koji se moze deformirati.
Ps. da, dobar je melkor.
Pps. ja sam FEM-ovac, meni 15 dana racunanja nije puno. :)
Matematko
28.07.2010., 12:39
Pps. ja sam FEM-ovac, meni 15 dana racunanja nije puno. :)
FEM = Finite element method? Ti si FSB-ovac?
BTW, premda nikada nisam ništa radio u F90, vjerujem da je jako lijepa stvar jer je meni F77 ostao u lijepom sjećanju. :) Vidiš, mogao bih se malo uhvatiti i F90, čisto da malo ponovim neke stvari, a i naučim neke nove.
Možeš li štogod napisati o F90 koji koristiš (čiji je, link za download ako je besplatan i slč.)? Hvala.
Možeš li štogod napisati o F90 koji koristiš (čiji je, link za download ako je besplatan i slč.)? Hvala.
Ja sam glup i radim u ABAQUS-u, ne AnSys-u. Tamo mozes "dodavati" svoje Fortran kodove.
To je intelov compiler i cijeli package za F90 za linux a bio na serveru faksa. Napravio sve kako mi pase jos prije godine i do sada zaboravio. Nisam ja komp guru - samo sam slijedio upute (recompao kernel BEZ da je izbio pozar - ali imao sam aparat za gasenje pri ruci, za svaki slucaj :)
El Ninho
28.07.2010., 16:21
Upsss, stop.
Ova tema je namijenjena samo za one kojima treba pomoć sa zadacima za školu ili fakultet (i one koji je žele pružiti).
Sve zagonetke i slične stvari postajte na Quizorami (http://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=55).
Možete otvoriti novu temu ili se priključiti na neku staru.
Pozz,
Moze li mi neko objasniti kako da rijesim sljedeci zadatak:
Kruzni cilindar sadrzi tacku M1(2,-1,1) a osa mu je prava
(x-1)/3=(y+2)-2=(z-2)/1
Napisati jednacinu tog cilindra.
Hvala unaprijed
Matematko
28.07.2010., 22:02
Prema pravilima foruma
http://forum.hr/showthread.php?t=227429
moraš prvo napisati dokle si stigao sa zadatkom. Tek onda ti možemo pomoći.
Našao sam rastojanje tacke ocitane sa prave i tacke (2,-1,1) i znam da kruzni cilindar predstavlja geometrijsko mjesto tacaka koje su udaljene od prave za to rastojanje (korijen iz 3). Znaci, rezultat bi trebao da bude u obliku jednacine sfere ( npr x^2 + y^2 + z^2 = nesto) ali ne znam u sta dalje da uvrstim da bi to dobio.
Lucifer-extian
29.07.2010., 01:20
So, pitanje iz analitičke geometrije ravnine za 3. razred gimnazije. Dana su dva pravca, i valja odrediti simetralu oštrog/tupog kuta.
Sad, formula za simetrale kuta između dva pravca je |A1x + B1y + C1| / sqr(A1^2+B1^2) = |A2x + B2y + C2| / sqr(A2^2+B2^2). Simetrala kuta koji sadrži točku T se radi tako da se uzme predznak + (kod apsolutne vrijednosti) kada uvrštavanje koordinata točke u jednadžbe pravaca daje rezultate istog predznaka i - ako su rezultati suprotnog predznaka.
So far, so good.
Osnovna (iako duga) ideja za traženje simetrije oštrog/tupog kuta je da se nađu simetrale, odrede se njihovi koeficijenti smjera, i onda se računa kut između jedne od njih i jednog pravca. Ako je kut <45°, to je simetrala oštrog, ako je >45°, onda je simetrala tupog.
Pitanje je, dakle, postoji li varijanta da se namještanjem faktora u implicitnoj jednadžbi pravca ili predznaka pri riješavanju apsolutne vrijednosti riješenje dobije jednostavnije i brže, odnosno bez riješavanja obje varijante?
Hermode
02.08.2010., 02:52
Pozdrav,
imam nešto što vjerujem da je dosta lak zadatak, ali ipak imam problema s njime pa molim pomoć.
Vektoru, koji ide iz točke (0,0,0) u točku (12,4,6), trebam naći okomiti vektor koji prolazi točkom P (6,2,3), tj. najkreću udaljenost od vektora do točke, što sam prilično siguran da je okomica na ovaj prvi vektor.
Ne znam ni približno kako bi to počeo nekom vektorskom analizom, pa sam probao projekcijom točke P na pravac koji prolazi istim točkama kao i vektor, ali ništa nisam dobio.
Ako bi netko mogao riješti i vektorski i ovako sa pravcem i točkom bilo bi super, al bit ću jako zahvalan i na samo jednome od ta dva riješenja.
Unaprijed Hvala
Matematko
02.08.2010., 14:47
Vektoru, koji ide iz točke (0,0,0) u točku A (12,4,6), trebam naći okomiti vektor koji prolazi točkom P (6,2,3), tj. najkreću udaljenost od vektora do točke, što sam prilično siguran da je okomica na ovaj prvi vektor.
Treba primjetiti da je točka P polovište dužine OA.
Iz tog razloga, rješenje zadatka čini beskonačno mnogo vektora koji leže u ravnini čiji je vektor normale http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20\overrightarrow{OA} i prolazi točkom P.
Hermode
03.08.2010., 01:14
Ups, u pravu si. Krivo sam napisao koordinate točke. Ispričavam se.
Dakle, točke kroz koje prolazi vektor ostaju iste, ali koordinate točke su (6,2,6), a ne (6,2,3). Pa opet molim pomoć.
Hvala
Matematko
03.08.2010., 10:21
Nađi ravninu koja prolazi točkom P a vektor normale joj je http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20\overrightarrow{OA}.
Nađi presjecište te ravnine s pravcem OA; označimo tu točku s T.
Vektor http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20\overrightarrow{TP} je traženi vektor.
Hermode
04.08.2010., 01:48
Puno hvala na pomoći. :)
Imam sada još dva problema, više su teoretski al mi se čine i dosta složeniji.
1.
Imam formulu: a = n x b, gdje su a,n i b vektori (ne znam kako bi stavio crticu iznad, a ne da mi se slike ubacivati), a x označava vektorski produkt. Ako su a i b poznati, kako pronaći n?
2.
Isto pitanje, samo je ovaj puta formula malo složenija: a = n x (n x b)
Matematko
04.08.2010., 11:03
Imam sada još dva problema, više su teoretski al mi se čine i dosta složeniji.
1.
Imam formulu: a = n x b, gdje su a,n i b vektori (ne znam kako bi stavio crticu iznad, a ne da mi se slike ubacivati), a x označava vektorski produkt. Ako su a i b poznati, kako pronaći n?
2.
Isto pitanje, samo je ovaj puta formula malo složenija: a = n x (n x b)
Zapravo su jednostavniji.
Znaš li kako se računa vektorski produkt? Naprosto sve uvrstiš (kao komponente nepoznatog vektora staviš x, y, z) i izračunaš desnu determinantu. Time si dobio jednakost dvaju vektora, a dva vektora su jednaka ako su im jednake komponente (koeficijenti uz iste ortove). Na taj način se problem sveo na sustav 3 jednadžbe s 3 nepoznanice.
mirelita23
09.08.2010., 12:43
Treba konstruirati trokut kojem su zadane dvije težišnice ta i tb i kut gama metodom translacije. Pokušavam i nikako mi ne uspijeva. Problematičan mi je taj kut gama, ne znam kako ga iskoristiti za konstrukciju. I drugi zadatak: dan je pravokutnik i točka T na manjoj stranici pravokutnika, u taj pravokutnik treba upisati novi pravokutnik tako da mu jedan vrh bude u danoj točki T- ovaj treba metodom centralne simetrije, ali nikako mi nije jasno pto bi od danih elemenata mogao biti centar simetrije. Ima netko ideju?
neopitroid
10.08.2010., 00:13
Treba konstruirati trokut kojem su zadane dvije težišnice ta i tb i kut gama metodom translacije. Pokušavam i nikako mi ne uspijeva. Problematičan mi je taj kut gama, ne znam kako ga iskoristiti za konstrukciju. I drugi zadatak: dan je pravokutnik i točka T na manjoj stranici pravokutnika, u taj pravokutnik treba upisati novi pravokutnik tako da mu jedan vrh bude u danoj točki T- ovaj treba metodom centralne simetrije, ali nikako mi nije jasno pto bi od danih elemenata mogao biti centar simetrije. Ima netko ideju?
pogledaj ovdje http://www.normala.hr/forum/viewtopic.php?f=19&t=263&p=1876#p1876
mirelita23
10.08.2010., 09:07
pogledaj ovdje http://www.normala.hr/forum/viewtopic.php?f=19&t=263&p=1876#p1876
Hvala puno!
felix_0001
12.08.2010., 17:46
Poštovani!
Molim za pomoć oko rješavanja zadatka iz mehanike u prilogu i zahvaljujem unaprijed na ozbiljnim odgovorima! Naime, trebam princip postavljanja zadatka pošto je konačno rješenje napisano u udžbeniku (brzina v0=447,37m/s), ali ne znam ispravan način na koji se do rješenja dolazi!
Zadatak je uzet iz udžbenika Stjepan Jecić: MEHANIKA II (Kinematika i Dinamika), Tehnička knjiga d.d-Zagreb.
bartol11
13.08.2010., 12:31
a) U 6 kutija na slučajan način se raspoređuju 4 kuglice. Kolika je vjerojatnost da će u prve 4 kutije biti točno po 1 kuglica
b) Netko je zaboravio 3 zadnje brojke tel. broja i sjeća se samo da su sve 3 različite a zadnja parna. Kolika je P da će sl. odabirom pogodit pravi broj
Puno hvala ;)
i_meni_dosadno
13.08.2010., 20:51
a)šansa da u jednu od kutija upadne kuglica je 4/6, šansa da u 4 kutije bude samo po jedna je 4 puta manja 4/(6x4), šansa da će to bit baš te prve 4 kutije je još 15 puta manja (jer toliko ima kombinacija) dakle 4/(6x4x15)
ako može neko provjerit, sumnjiva mi je logika u drugom dijelu, treći sam crto matricu tak da :)
b)prvo koliko 3 znamenkastih brojki ima sve zajedno(1000), pa oduzet koliko ima kombinacija (2 znamenkastih 10(prve dve brojke)+10(druge dve)+10(prva i zadnja), 3 znamenkaste su pokrivene jer sadržuju u sebi dvoznamenkaste), te podijelit na 2(par-nepar)
molim i ovo provjerit, dobijem 485
jojo jojić
13.08.2010., 21:32
Netočno.
a) Ovdje raspored kuglica u kutije interpretiramo kao funkciju sa skupa kuglica u skup kutija (svakoj kuglici pridružimo točno jednu kutiju - onu u koju je stavimo). Povoljan raspored onaj je u kojem svaka od prve 4 kutije sadrži točno jednu kuglicu. U skladu s polaznom interpretacijom to bi bila funkcija f sa skupa kuglica u skup kutija sa svojstvom da su originali prvih 4 kutija jednočlani. Takvih funkcija ima 4!. Proizvoljnih funkcija sa skupa kuglica u skup kutija ima 6^4. Tražena vjerojatnost jednaka je 4! / 6^4.
b) Ovdje imamo 5*9*8 elementarnih događaja (prvo stavljamo paran broj na kraj, onda "popunjujemo" prve dvije znamenke) od kojih je samo jedan točan. Tražena vjerojatnost jednaka je 1/5*9*8.
Raffael
13.08.2010., 21:56
b) Ovdje imamo 5*9*8 povoljnih elementarnih događaja (prvo stavljamo paran broj na kraj, onda "popunjujemo" prve dvije znamenke). Tražena vjerojatnost jednaka je 5*9*8/1000.
hahaha, to je 36% sansa, si ti lud?
ono, da tri put pogadja, vjerojatno ce pogodit, quene? :D
jojo jojić
13.08.2010., 22:32
hahaha, to je 36% sansa, si ti lud?
ono, da tri put pogadja, vjerojatno ce pogodit, quene? :D
imaš pravo. znači, samo je jedan broj točan, a mogućih je 5*9*8. rješenje je 1/5*9*8.
Raffael
13.08.2010., 23:03
imaš pravo. znači, samo je jedan broj točan, a mogućih je 5*9*8. rješenje je 1/5*9*8.
umm, neak mislim da si u krivu
povoljni dogadjaji su moguci u tri slucaja:
a) svi brojevi su parni (P P P)
b) prvi je paran, drugi neparan, treci paran (P N P)
c) prvi je neparan, drugi i treci su parni (N P P)
d) prvi i drugi neparni, treci paran (N N P)
sad broj mogucih slucajeva:
a) P P P; 5*4*3 = 60
b) P N P; 5*5*4 = 100
c) N P P; 5*5*4 = 100
d) N N P; 5*4*5 = 100
ukupno 360 povoljnih, pri cemu je sansa za taj jedan = 1/360
edit: koji je tvoj postupak?
edit2: ipak je dobro, sry
i_meni_dosadno
13.08.2010., 23:47
Netočno.
a) Ovdje raspored kuglica u kutije interpretiramo kao funkciju sa skupa kuglica u skup kutija (svakoj kuglici pridružimo točno jednu kutiju - onu u koju je stavimo). Povoljan raspored onaj je u kojem svaka od prve 4 kutije sadrži točno jednu kuglicu. U skladu s polaznom interpretacijom to bi bila funkcija f sa skupa kuglica u skup kutija sa svojstvom da su originali prvih 4 kutija jednočlani. Takvih funkcija ima 4!. Proizvoljnih funkcija sa skupa kuglica u skup kutija ima 6^4. Tražena vjerojatnost jednaka je 4! / 6^4.
b) Ovdje imamo 5*9*8 elementarnih događaja (prvo stavljamo paran broj na kraj, onda "popunjujemo" prve dvije znamenke) od kojih je samo jedan točan. Tražena vjerojatnost jednaka je 1/5*9*8.
...ne stavljamo jednu kuglicu u jednu kutiju, nego ih stavljamo nasumce
tako da ti je osnovna logika kriva
(drugi) a?
@Raffael: a NNP? a da nesmije biti istih?
zivcani_slon
13.08.2010., 23:50
umm, neak mislim da si u krivu
povoljni dogadjaji su moguci u tri slucaja:
a) svi brojevi su parni (P P P)
b) prvi je paran, drugi neparan, treci paran (P N P)
c) prvi je neparan, drugi i treci su parni (N P P)
sad broj mogucih slucajeva:
a) P P P; 5*4*3 = 60
b) P N P; 5*5*4 = 100
c) N P P; 5*5*4 = 100
ukupno 260 povoljnih, pri cemu je sansa za taj jedan = 1/260
edit: koji je tvoj postupak?
Postoji i slucaj NNP, sto daje jos 100 kombinacija. Dakle, jojo je bio u pravu, a i njegov postupak je jednostavan i standardan. Ne znam cemu kompliciranje s rastavljanjem na parne i neparne.
Raffael
14.08.2010., 00:01
(drugi) a?
@Raffael: a NNP? a da nesmije biti istih?
da, i NNP, ispravljeno :)
jojo jojić
14.08.2010., 00:54
Gle, uzmi kuglice i kutije i provjeri :)
i_meni_dosadno
14.08.2010., 02:10
ne, imaš pravo, nisam te skužio, znak za faktorijele mi je osto u srednjoj :)
"(svakoj kuglici pridružimo točno jednu kutiju - onu u koju je stavimo)" <- pretpostavka jel
al siguran sam da sa po jednom kuglicom po kutiji ima 15 kombinacija
Tražim nekoga za instrukcije iz matematike. Pa ako ih netko ovdje daje ili zna nekog tko daje nek mi se javi na pm. Ja sam zapadni dio Zagreba. Treba mi za faks FOI (sudovi, skupovi, matrice). I po mogućnosti da nije preskupo.
0 nije paran broj :) tako da je vjerojatnost jednaka 1/(4*9*8)
Raffael
14.08.2010., 18:38
a)šansa da u jednu od kutija upadne kuglica je 4/6, šansa da u 4 kutije bude samo po jedna je 4 puta manja 4/(6x4), šansa da će to bit baš te prve 4 kutije je još 15 puta manja (jer toliko ima kombinacija) dakle 4/(6x4x15)
dobivam isto kolko i ti, ali na prividno drugaciji nacin
i ne vidim gdje bi mogla biti greska, nek neko objasni ako zna
dakle, sanse po kutijama;
kutija A --> 1-(5/6)^4
kutija B --> 1-(5/6)^3
kutija C --> 1-(5/6)^2
kutija D --> 1-(5/6)
pa je trazena sansa P = A*B*C*D = 0,0111
johnnyq
14.08.2010., 18:49
dajte pomozite, riješite i napišite postupak:
integral od: x na treću / korijen iz (1- x na kvadrat) dx
Jel ovo? http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+x^3/sqrt(1-x^2)
johnnyq
14.08.2010., 18:57
je ali kako doći do rješenja, koja supstitucija ili šta
Rekao bih da je parcijalna. I to ovakva:
v=x^3
du = dx/sqrt(1-x^2)
Eto, protivno je pravilima tražiti/davati cijela rješenja, pa probaj sad to riješiti do kraja i javi se ako zapneš.
johnnyq
14.08.2010., 19:13
ne vjerujem ispadne mi nešto s arcsinx a njega nema kad ga wolfram rješi ili ja grješim, zahrđao sam malo
Vidi vraga, nisi jedini zahrđao, ne ide ni meni. Probao svašta :D
very_confused1
14.08.2010., 22:07
pitanjce jedno. nije zadaća ni ništa slično nego znatiželja.
imamo skup do 10 karata i hoćemo izvući jednu određenu, npr. herc asa
kolka je sansa da cemo ju izvuci u prvih 10 izvlacenja, ako se nakon svakog izvlacenja karte promjesaju, a ova koju smo izvukli vrati nazad?
0 nije paran broj :)
dokaži :)
pitanjce jedno. nije zadaća ni ništa slično nego znatiželja.
imamo skup do 10 karata i hoćemo izvući jednu određenu, npr. herc asa
kolka je sansa da cemo ju izvuci u prvih 10 izvlacenja, ako se nakon svakog izvlacenja karte promjesaju, a ova koju smo izvukli vrati nazad?
Znači da ćemo ju izvući barem jednom ili točno jednom? Barem jednom je lakše riješiti:
To je suprotan događaj tome da 10 puta za redom izvućeš bilo koju kartu osim one koju želiš. Vjerovatnost da se to dogodi u prvom izvlačenju je 0.9, a 10 puta za redom je 0.9^10 = 0.35. Prema tome, vjerovatnost da barem jednom izvučeš željenu kartu u tih 10 izvlačenja je 1-0.35 = 0.65 = 65%
dokaži :)
Kako je uopće definirana parnost. Ako je uvjet da je ostatak dijeljenja s 2 jednak 0, onda je i 0 paran broj.
kiklop0
14.08.2010., 22:46
Rekao bih da je parcijalna. I to ovakva:
v=x^3
du = dx/sqrt(1-x^2)
Eto, protivno je pravilima tražiti/davati cijela rješenja, pa probaj sad to riješiti do kraja i javi se ako zapneš.
Parcijalna ide, nazalost vise njih, ovo navedeno nema smisla jer se nista ne pojednostavljuje.
Ja bi krenuo ovako:
u=x^3
dv= dx/sqrt(1-x^2)
Stvar se pojednostavljuje jer kad deriviramo u dobijemo nizu potenciju a v kad racunamo integral dobijemo arc sin x. Pa onda lupamo jos jednu parcijalnu...
Isto sam ja napisao, ali sam zamijenio oznake u i v, zaboravih kako su "standardne". Što si uspio riješiti sa 2 parcijalne?
Nakon prve je integral(arcsinx * 3x^2 dx) jel da?
kiklop0
14.08.2010., 23:14
Isto sam ja napisao, ali sam zamijenio oznake u i v, zaboravih kako su "standardne". Što si uspio riješiti sa 2 parcijalne?
Nakon prve je integral(arcsinx * 3x^2 dx) jel da?
Ma i ja sam dosta toga zaboravio ali eto poceo ponavljat jer uskoro se spremam davati instrukcije jer tesko da cu se sa diplomom zaposlit ali to je druga tema...
Nisam drugu ni rjesavao ali da dobije se to, a druga je malo problematicna ali trebalo bi sve osim dx stavit za u a dx = dv pa se malo poigrat hehe...
Idem sutra na put pa sada nemam volje ni vremena...
Zeznut je ovaj drugi komplicira se treba vise varijacija isprobat i odabrat, po nekom principu trebalo bi arc sin x za u a ostalo dv ali onda se vracamo na pocetak tak da malo je zeznuto. mozda cak probat od pocetka krenut s nekom drugom supsitucijom npr x^2 = u, vidi se da dugo nisam rjesavao integrale ali nekad jednostavno bas ne ide pa treba isprobavat razne supstitucije...
Sjetio sam nešto ali opet neznam riješit do kraja :D
ako uzmeš da je x=sint, onda dobiješ integral(sin^3(t)dt)
El Ninho
15.08.2010., 00:06
a) U 6 kutija na slučajan način se raspoređuju 4 kuglice. Kolika je vjerojatnost da će u prve 4 kutije biti točno po 1 kuglica
To su kombinacije s ponavljanjem.
http://free-zg.t-com.hr/Vesna_Erceg/Kombinatorika/Slike/kombin18.gif
Znači (6+4-1 povrh 4)
To si još možeš predočiti ovako. Umjesto 6 kutija imaš 5 štapića (koji dijele prostor na 6 područja-kutija) i 4 kuglice.
°|°|°|°| |
Na koliko ih načina možeš permutirati? To su permutacije s ponavljanjem
http://free-zg.t-com.hr/Vesna_Erceg/Kombinatorika/Slike/primje14.gif
znači 9!/(5!*4!)
što je isto kao i (6+4-1 povrh 4) ili 126.
Tebi odgovara samo jedna kombinacija pa je vjerojatnost 1/126.
Sjetio sam nešto ali opet neznam riješit do kraja :D
ako uzmeš da je x=sint, onda dobiješ integral(sin^3(t)dt)
Evo nastavak. Ovaj sin^3(t) se rastavi na umnožak sin^2(t)*sin(t) i uvede se supstitucija u=cos(t). Onda je integral((1-u^2)du) što se lako riješi.
ludvigopcija
15.08.2010., 19:54
Distribucija proizvoda prema težini normalna je oblika. 15.87% proizvoda ima težinu manju od 27 grama, a 2.28% proizvoda ima težinu veću od 36 grama.
a) Kolika je aritmetička sredina distribucije te standardna devijacija i koeficijent varijacije?
b) Kolika je vjerojatnost da je slučajno izabrani proizvod težak između 25.5 i 31.5 grama?
Molim pomoć!
0 nije paran broj :)
Kako je uopće definirana parnost. Ako je uvjet da je ostatak dijeljenja s 2 jednak 0, onda je i 0 paran broj.
Broj je paran ako je djeljiv s 2. 0 je svakako djeljiva s 2. :)
Već sam prije primijetio da ima ljudi koji misle da 0 nije paran broj. Zbilja ne znam otkud ta ideja. :ne zna:
Matematko
16.08.2010., 12:04
Distribucija proizvoda prema težini normalna je oblika. 15.87% proizvoda ima težinu manju od 27 grama, a 2.28% proizvoda ima težinu veću od 36 grama.
a) Kolika je aritmetička sredina distribucije te standardna devijacija i koeficijent varijacije?
b) Kolika je vjerojatnost da je slučajno izabrani proizvod težak između 25.5 i 31.5 grama?
Kako nisi napisao dokle si stigao sa zadatkom, ne smijemo ti pomoći u rješavanju, ali malo teorije smijemo napisati. :mig:
Za jediničnu normalnu varijablu X vrijedi
http://latex.codecogs.com/gif.latex?P\{%20u_1%20%3C%20X%20%3C%20u_2\}%20=%20 \Phi(u_2)-\Phi(u_1)
gdje su vrijednosti funkcije http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20\Phi(u) tabelirane primjerice ovdje: http://www.ttf.hr/b-news/news_upload_files/2009/vijest_23-04-2009_49f00821b0982/Statisticke%20tablice.pdf
Ako imam samo jednu granicu, gornja formula se može reducirati na ove dvije:
a) http://latex.codecogs.com/gif.latex?P\{u_1%3CX\}=1-\Phi(u_1)
b) http://latex.codecogs.com/gif.latex?P\{X%3Cu_2\}=\Phi(u_2)
U tvom zadatku nije u pitanje jedinična normalna, ali se lako može svesti na nju jer za http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20X%20\sim%20N(a,\sigma^2) je http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20\frac{X-a}{\sigma}%20\sim%20N(0,1) za što sam ti već dao tabele, i vrijedi:
http://latex.codecogs.com/gif.latex?\small%20P\{x_1%3CX%3Cx_2\}%20=%20P\left \{\frac{x_1-a}{\sigma}%20%3C%20\frac{X-a}{\sigma}%20%3C%20\frac{x_2-a}{\sigma}\right\}%20=%20\Phi\left(%20\frac{x_2-a}{\sigma}\right%20)%20-%20\Phi\left(%20\frac{x_1-a}{\sigma}\right%20)
Sada se lako one dvije formule (a i b) napišu za bilo koju normalnu razdiobu te iskoriste za rješavanje zadatka. :)
RandomMind
16.08.2010., 14:13
Treba mi netko tko bi mi pokušao riješiti jedan zadatak koji zapravo nije previše težak,negdje na razini petnaestogodišnjeg dijeteta,ali ga ipak ne shvaćam.Hitno mi treba pomoć i bila bih beskrajno zahvalna onome tko mi ga riješi.
Nadam se da nikome ne smeta što ću ga opisati riječima,iako znam da to uvelike smanjuje jasnoću :
"a" na minus treću,kroz "3b" na minus drugu puta "9a" na četvrtu kroz "4b" na minus prvu.
Hvala unaprijed :))))
Matematko
16.08.2010., 15:14
Pretpostavljam da te zanima ovo:
http://latex.codecogs.com/gif.latex?\frac{a^{-3}}{3b^{-2}}\cdot\frac{9a^4}{4b^{-1}}
RandomMind
16.08.2010., 17:49
bravo :D
Ako znaš da vrijedi:
http://upload.wikimedia.org/math/3/b/f/3bf21099aba90671e2a1dc5397b8e5fc.png
gdje onda zapinje?
Matematko
16.08.2010., 18:25
Osim ovoga gore, vrijedi još i
http://latex.codecogs.com/gif.latex?a^{-n}=\frac{1}{a^n}
Ovako od oka, to dvoje je sasvim dovoljno za dovršiti zadatak.
RandomMind
16.08.2010., 21:25
Pa,to mi se činilo previše jednostavno da bi bilo točno:ne zna: Ali hvala :cerek:
Imam još jedan sličan na kojem ovoga puta stvarno zapinjem.Jako mi je žao što pišem riječima jer mi laptop od sestre nema instaliran microsoft equation,iako nebitno.
Oba su izraza u zagradi.Prvi je "a na minus treću,kroz 3b na minus drugu,i sve to na minus treću" koji se množi sa drugim izrazom u zagradi "9a na četvrtu b na minus prvu,sve na minus drugu."
Ako netko shvaća,bila bih vam opet,jako,jako zahvalna.Prebacila sam ove negativne potencije u pozitivne,pomnožila vanjsku potenciju sa unutarnjima,za što ne znam da li je točno jer mi dolazi nešto čudno i drukčije od riješenja.A ono bi trebalo biti "a kroz 3b na četvrtu."
E, za ubuduće kad pišeš jednadžbe tekstualno, svi smo navikli na ovakav oblik:
x na n-tu se piše kao x^n. Ovaj znak ^ je na engleskoj tipkovnici shift+6, a na hrvatskoj desni alt+3.
Ako varijabla ima donji indeks, onda se on označava povlakom npr x_1, x_2 ...
Razlomci se označavaju kosom crtom /. Npr. a kroz b se piše a/b. Ako treba, pripadnost određenom razlomku se istakne zagradama jer a+b/2 nije isto što i (a+b)/2.
Množenje se obavezno označava *, za razliku od pisane forme gdje je dovoljno napisati ab kad se misli a*b.
Prema tome, tvoj zadatak bi izgledao ovako:
((a^-3/3*b^-2)^-3)*(9a^4*b^-1)^-2.
Ako to copypejstaš na wolframalphu, dobiješ lijepo napisano:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%28a%5E-3%2F3%2Ab%5E-2%29%5E-3%29%2A%289a%5E4%2Ab%5E-1%29%5E-2
Mana je što automatski pretvara negativne potencije u pozitivne, pa ne možeš vidjeti originalni izraz. Uglavnom, WA daje rješenje (a*b^8)/3. Možda sam krivo shvatio zadatak?
ajde nek mi neko malo pojasni ako ima vremena i volje :)
ovako imam npr. jednadžbu:
4,567 * (T')^4 + 20*T' + 4536= 0
I sad mi fino u rješenjima piše da se tak nekaj rješava metodom pokušaja, newtonovom metodom.... kakvo pokušavanje? :D
zadatak je iz termodinamike, ne pojavljuje se često na ispitima al ako se pojavi e onda ne znam kaj ću :D... kolege su to znali rješavati pomoću boljih kalkulatora. mislim da moj nema tu mogućnost pa postoji li ikakav način da ovo izračunam a da ne potrošim više od par minuta?
Matematko
17.08.2010., 16:39
Je li ta jednadžba zbilja dobar primjer onoga što ti se pojavljuje tijekom rješavanja zadatka? Naime, njena rješenja su kompleksni brojevi.
Je li ta jednadžba zbilja dobar primjer onoga što ti se pojavljuje tijekom rješavanja zadatka? Naime, njena rješenja su kompleksni brojevi.
pa oblik je isti samo nisam brojeve identične napisala.
evo sad onako točno kako piše:
4,4732*10^-8 * (T')^4 + 20* T' - 9527, 603 = 0
rješenje je T'= 411.96
radi se o izmjeni topline zračenjem i konvekcijom. T' predstavlja temperaturu nekog međuzastora između dvije paralelne stijenke pa ne bi trebao ispast kompleksni broj nikako
edit: sad vidim da u prvom postu nisam stavila minus kod zadnjeg člana nego plus.
Matematko
17.08.2010., 16:56
Kako je u pitanju jednadžba 4. stupnja, ima 4 rješenja. U konkretno ovoj su dva od njih kompleksna, to si rekla da te ne zanima, a dva realna; jedno je 411.961, kako si i napisala, a drugo -882.945. Ima li to negativno rješenja ikakvog smisla?
Odnosno, treba li ti uvijek samo pozitivno realno rješenje jednadžbe?
tomislav50
17.08.2010., 17:03
ajde nek mi neko malo pojasni ako ima vremena i volje :)
ovako imam npr. jednadžbu:
4,567 * (T')^4 + 20*T' + 4536= 0
I sad mi fino u rješenjima piše da se tak nekaj rješava metodom pokušaja, newtonovom metodom.... kakvo pokušavanje? :D
zadatak je iz termodinamike, ne pojavljuje se često na ispitima al ako se pojavi e onda ne znam kaj ću :D... kolege su to znali rješavati pomoću boljih kalkulatora. mislim da moj nema tu mogućnost pa postoji li ikakav način da ovo izračunam a da ne potrošim više od par minuta?
Uvrstiš umjsto "T" konkretne vrijednosti : 0 , 100, 200, 300, 400 i 500
te ćeš primjetiti da je funkcija promjenila predznak između 400 i 500 :
onda linearnom interpolacijom izračunaš (s nekom točnošću) traženu nul - točku. A ako hoćeš postići veću preciznst :
uvrstiš : 400, 410, 420.............. i onda izvršiš linearnu interpolaciju.
jes, uvijek treba ispast pozitivno realno.
znači baš nema drugog nego po redu uvrštavat brojeve pa dok se ne posreći pa ispadne točno u decimalu? :bang:
ili kupit bolji digitron pa nek on računa :D
tomislav50
17.08.2010., 17:12
jes, uvijek treba ispast pozitivno realno.
znači baš nema drugog nego po redu uvrštavat brojeve pa dok se ne posreći pa ispadne točno u decimalu? :bang:
ili kupit bolji digitron pa nek on računa :D
Ta jednadžba opisuje predmetnu fizikalnu pojavu i ne može biti fizikalno -800 Kelvina temperatura, već realan broj.
Navedena jednadžba se neda (bar za sad) riješiti uvrštavanjem u neku opću formulu za rješavanje (kako se npr. rješava kvadratna jednadžba), ima čitav niz numeričkih metoda (ja sam ti predložio jednu)
Ta jednadžba opisuje predmetnu fizikalnu pojavu i ne može biti fizikalno -800 Kelvina temperatura, već realan broj.
Navedena jednadžba se neda (bar za sad) riješiti uvrštavanjem u neku opću formulu za rješavanje (kako se npr. rješava kvadratna jednadžba), ima čitav niz numeričkih metoda (ja sam ti predložio jednu)
e baš na to sam mislila kad sam vas pitala...to što još ne postoji hehe
numeričke metode mi tek slijede idući semestar na faxu ali iako nisam upoznata s njima čine mi se preopširne za takvu jednu malu stvar u ogromnom zadatku.
dakle pokušavanje i interpolacija it is pa kud puklo :D
hvala vam obojici :)
Što ne postoji opće rješenje polinoma ax^4+dx+e=0 ?
Može li se barem pretpostaviti oblika (x-x1)(x-x2)(x-x3)(x-x4)=0, pa je dosta pogoditi dva korijena, nakon čega ostaje kvadratna jednadžba.
Matematko
17.08.2010., 17:23
Ovo što predlaže Tomislav služi za dobivanje segmenta u kojem se nalazi nultočka; poprilično bi se naračunala da tako dobiješ rješenje na, primjerice, dvije decimale. :D
Označimo s f funkciju kojoj tražiš nultočke, odnosno, stavimo
http://latex.codecogs.com/gif.latex?f(T)%20=%204.4732\cdot%2010^{-8}\cdot%20T^4%20+%2020\cdot%20T%20-%209527.603
Postupkom koji je opisao Tomislav nađi dovoljno uski segment oko nul-točke (dovoljno usko bi u ovom slučaj značio širine 5-10); označimo taj segment s [a, b]. U tom segmentu nađi točku http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20T_0 takvu da vrijedi
http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20f(T_0)\cdot%20f%27%27(T_0)%3E0
(to treba da bi se osigurala konvergencija)
i potom počni vrtjeti ovu shemu (Newtonova metoda)
http://latex.codecogs.com/gif.latex?T_{k+1}=T_k-\frac{f(T_k)}{f%27(T_k)},\quad%20k=0,1,\ldots
Uz malo vježbe, traženo rješenje moći ćeš naći za 5-6 minuta.
Probaj sada malo računati, pa javi gdje zapneš.
Matematko
17.08.2010., 17:26
Jednadžba 4. stupnja se može egzaktno riješiti, to se radi na prvoj godini studija matematike, a bogme i u srednjim školama... bar mojoj jeste... :D
Problem je što je formula prekompleksna za bilo kakav praktičan zadatak, pa se u praksi uglavnom rješavaju numerički.
EDIT. Eto zgodan pregled:
http://www.foi.hr/CMS_library/studiji/dodiplomski/IS/kolegiji/mmzi/zadaci/cardano.pdf
tomislav50
17.08.2010., 17:28
Mislim da rezultat nekakve temperature na 4 decimale uopće nije potrebno kada se temperatura teško mjeri već na drugoj decimali.
ali najrealnije je reći 150,1 Kelvin
Vidim: http://www.wolframalpha.com/input/?i=a%2Ax%5E4+%2B+d%2Ax+%2B+c+%3D+0
Matematko
17.08.2010., 17:42
Vidim: http://www.wolframalpha.com/input/?i=a%2Ax%5E4+%2B+d%2Ax+%2B+c+%3D+0
Ovo je čak i bolje: http://www.wolframalpha.com/input/?i=Solve[a*x^4+%2B+b*x^3+%2B+c*x^2+%2B+d*x+%2B+e+%3D%3D+0%2 C+x] :D
matematko evo šljaka ova kombinacija koju si rekao...samo malo više od 5-6 minuta :D al dobro, još koji zadatak pa će ići brže
još jednom vam hvala, super ste :)
Matematko
17.08.2010., 17:54
Napisao sam uz malo vježbe. :mig:
Još poneki savjet:
- koristi memoriju na kalkulatoru, u nju spremi tekuću aproksimaciju nultočke tako da je ne moraš stalno ukucavati;
- koristi i tipku 1/x; kada nađeš f'(T_k), stisneš tipku 1/x i pomnožiš s f(T_k);
- ako ti kalkulator ima mogućnost definiranja funkcije - iskoristi je! To smanjuje vrijeme računanja za barem 25%
Marakeš
17.08.2010., 20:35
Neki dan sam bio na testiranju za posao pa je izletio sl. zadatak gdje je trebalo nastaviti niz s 2 broja koja logički slijede. Niz je: 1,2,2,4,8,11,_,_ . Može pomoć,ostale nizove sam rješio bez problema,al ovog nikako skužit.
neopitroid
17.08.2010., 20:46
je: 1,2,2,4,8,11,_,_ .
dodaš jedan pomnožiš s 1, dodaš2 pomnožiš s 2 dodaš 3 pomnožiš s 3 i tako redom... 1,2,2,4,8,11,33,37...
bartol11
17.08.2010., 21:25
1)U pravokutnik sa str duljine a i 2a, sluc. je bacena jedna tocka. Kolika je vj. da je tocka pala na dijagonalu i blize duljoj stranici pravokutnika?
2)Iz intervala 0i1 su odabr. dva broja x i y. Kolika je vj. da ti br. zadovolj. nejednakosti x>=1/2 i y<=x
3) 2 aviona slijecu izmedju 19 i 20h. KJV da ce izmedju slijet. proci bar 40min?
napomena* Pokusavam rjesit za ljetnu razbibrigu a fale mi principi...
Pozdrav.
Ako mi može neko pomoć oko ovog problema:
Dokazati da je interval <-3/4, +3/4> neprebrojivo beskonačan.
Hvala.
Matematko
17.08.2010., 21:56
Dokazati da je interval <-3/4, +3/4> neprebrojivo beskonačan.
Znamo da je skup realnih brojeva R neprebrojivo beskonačan.
Isto tako, znamo da su dva skupa ekvipotentna ukoliko postoji bijekcija koji jedan skup preslikava u drugi.
Dakle, treba napisati bijekciju s <-3/4, +3/4> na R. Primjerice
http://latex.codecogs.com/gif.latex?f(x)=\mathrm{tg}\left(\frac{2\pi}{3}x%20 \right%20)
je baš takva funkcija.
Matematko
17.08.2010., 22:15
1)U pravokutnik sa str duljine a i 2a, sluc. je bacena jedna tocka. Kolika je vj. da je tocka pala na dijagonalu i blize duljoj stranici pravokutnika?
2)Iz intervala 0i1 su odabr. dva broja x i y. Kolika je vj. da ti br. zadovolj. nejednakosti x>=1/2 i y<=x
3) 2 aviona slijecu izmedju 19 i 20h. KJV da ce izmedju slijet. proci bar 40min?
1) Nisam baš najbolje shvatio što te točno zanima... onako kako ja intepretiram zadatak - vjerojatnost je 0.
2) U koordinatnom sustavu unutar kvadrata [0,1]x[0,1] si osjenčaj rješenja zadanih nejednadžbi; površinu tog dijela podijeli s površinom kvadrata (ovdje je to 1) i to je tražena vjerojatnost.
3) "Vremenski prozor" u kojem slijeće svaki od aviona je [19,20]. Označimo s x vrijeme slijetanja prvog aviona, a s y vrijeme slijetanja drugog aviona. Ako je vrijeme između dvaju slijetanja barem 40 min = 2/3 h, onda tražimo gdje je |x-y| > 2/3 unutar kvadrata [19,20]x[19,20].
Dali je dosta reći da postoji broj:
-3/4 + 1/n za svaki n>0 i n element R? Kako je R neprebrojiv, broj ovakvih brojeva je neprebrojiv, a kako se nalaze u zadanom intervalu onda je i on neprebrojiv.
jojovan
18.08.2010., 09:37
Znamo da je skup realnih brojeva R neprebrojivo beskonačan.
Isto tako, znamo da su dva skupa ekvipotentna ukoliko postoji bijekcija koji jedan skup preslikava u drugi.
Dakle, treba napisati bijekciju s <-3/4, +3/4> na R. Primjerice
http://latex.codecogs.com/gif.latex?f(x)=\mathrm{tg}\left(\frac{2\pi}{3}x%20 \right%20)
je baš takva funkcija.
Hmm, a kako bi dokazao da je R neprebrojiv? Mislim, obično se ovako dokazuje neprebrojivost skupa R (uz pretpostavku da je interval neprebrojiv).
Neprebrojivost intervala često se dokazuje tzv. dijagonalnim postupkom. Evo jedne varijante dokaza.
Kao prvo, treba pokazani da je interval beskonačan. To možemo tako da definiramo injekciju s N u [a, b]. Jedna takva injekcija dana je formulom g(n) = a + (b - a)/(n+1).
Pretpostavimo da je f : N -> [a, b] funkcija. Treba dokazati da ona nije bijekcija.
Neka je S skup svih intervala oblika [c, d], gdje je a <= c < d <= b, te neka je E onaj element skupa {[a, (a + (b - a)/3)], [(a + b)/2, b]} u kojem se ne nalazi f(1). Definiramo niz funkcija Fn : S -> S ovako:
Fn([c, d]) = [c, (c + (d - c)/3)] ako je f(n + 1) element skupa [(c + d)/ 2, d];
Fn([c, d]) = [(c + d)/ 2, d] inače.
Iz principa definicije rekurzijom slijedi da postoji (jedinstven) niz I : N -> S sa svojstvom I(1) = E, I(n + 1) = Fn(I(n)). Iz svojstva funkcija Fn vidljivo je sljedeće:
- f(n) nije element od I(n), za sve n iz N
- I(n + 1) je podskup od I(n), za sve n iz N.
Dakle, n -> I(n) padajući je niz zatvorenih intervala u R. Prema tome, presjek svih tih intervala neprazan je (Cantorov teorem). Neka je y neki element toga presjeka. Tada je y elemet od I(n) za sve n iz N. Dakle, y != f(n), za sve n iz N. Zato f nije surjekcija, pa ne može biti bijekcija.
Sad je jednostavno dokazati da su svi nedegenirani intervali ((polu)otvoreni, zatvoreni) neprebrojivi.
jojovan
18.08.2010., 11:49
Sad je jednostavno dokazati da su svi nedegenirani intervali ((polu)otvoreni, zatvoreni) neprebrojivi.
Ok, nedegenerirani :D
bartol11
18.08.2010., 12:13
Molio bih provjeru[nemam rj.]
U prostoriji se nalazi šest br. parova. Ako na sreću odaberemo 2 ljudi KJV da su:
1) razlicitog spola
2) bracni par
1) 50%
2) 1/11
... ali lako moguće da sam u krivu bar za drugi.
bartol11
18.08.2010., 12:52
2. mi je također.. 6c1/12c2
1. 6c1 * 6c1/12c2
jojovan
18.08.2010., 12:59
Dvoje ljudi od 12 može se odabrati na 12 povrh 2 načina. Od toga se par muško - žensko može odabrati na 6*6 načina, a bračni par na 6 načina :)
Aha, znači da je 6/11 za prvo, a drugo je onda dobro? Dobro, bar znam gdje sam pogriješio :D
pozdrav
da li mi netko može reći što su to klase funkcija? Našla sam da postoje C1, C2, BM itd...a nigdje nisam mogla pronaći što to konkretno znači? :ne zna: Pa ako mi može netko objasniti što spada u koje ....:)
bebica2
18.08.2010., 15:03
Ovo je thread u kojem možete postavljati upite koji se tiču matematičkih zadataka i svega što vam u vezi matematike nije jasno.
I dalje vrijede pravila navedena na threadu "Pravila postanja!" (http://forum.hr/showthread.php?t=227429).
Kazu da je ovaj zadatak jednostavan, ali vektore sam ucila prije 20 godina i sad moram ispocetka...
IZRAČUNAJ POLUPREČNIK OSNOVE, IZVODNICU I VISINU KUPE AKO JE NJENA POVRŠINA P = 36 π, A ZAPREMINA V = 16 π
Unaprijed zahvalna
Hvala na odgovoru za onaj predthodni zadatak.
Imao bih pitanje za još jedan zadatak ako zna netko:
Skup P={x+iy|x,yЄZ} je komutativan prsten s jedinicom uz uobičajene operacije zbrajanja i množenja kompleksnih brojeva. Da li je P tijelo ili polje?
Hvala.
@joto: Nijedno. U tijelu (i polju -- polje je ništa drugo nego komutativno tijelo) svaki ne-nul element ima inverz za množenje. Kod tebe npr. 2 nema inverz za množenje.
UltraHardcore
18.08.2010., 22:21
zanima me što bi trebao predstavljati znak = samo ne sa 2 crte več sa 3 crte???
enedielle
19.08.2010., 00:58
ekvivalentno. identično. :)
Matematko
19.08.2010., 16:37
pozdrav
da li mi netko može reći što su to klase funkcija? Našla sam da postoje C1, C2, BM itd...a nigdje nisam mogla pronaći što to konkretno znači? :ne zna: Pa ako mi može netko objasniti što spada u koje ....:)
Definicija. Funkcija http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20f:I\to\mathbb{R}, gdje je I otvoren interval, je klase http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20C^{(n)} na I, ako f ima n-tu derivaciju u svakoj točki http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20x\in%20I i ako je ta derivacija neprekidna funkcija.
Specijalno, funkcija je klase http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20C^1 na intervalu, ukoliko je derivabilna i derivacija joj je neprekidna na tom intervalu. Kratko kažemo - neprekidno derivabilna.
Funkcija je klase http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20C^2 na nekom intervalu, ukoliko je dva puta derivabilna i druga derivacija joj je neprekidna na tom intervalu.
Dakle, radi se o tome da se funkcije određenog svojstva (konkretno ovdje: postojanje neprekidne derivacije određenog reda) na neki način klasificiraju.
Što je BM klasa - ne znam. Moža netko drugi zna.
bartol11
20.08.2010., 23:51
komparacija rješenja
U kutiji se nalaze 2 bijele i 3 crvene kuglice. Izvlacimo 2 bez vracanja.
a) KJV da smo izvukli 1B i 1C
b) Ako je prva izv. bijela, kjv da je druga po redu crvena ?
c) Ako je jedna od kuglica bijela, kjv da je druga kuglica crvena ?
bartol11
21.08.2010., 13:07
Još jedna provjera
U uzorku čiji dio čini 55% muškaraca, 70% muškaraca i 60% žena puši.
a) KJV da slučajno odabrana osoba ne puši
b) KJV da je slucajno odabrana osoba, koja puši, žena
jojovan
21.08.2010., 13:16
Stavi svoj postupak i rješenja. Ovako nemamo šta za provjeriti. :)
bartol11
21.08.2010., 17:05
S razlogom ne stavljam da ne utječem na razmišljanje; stvar je u tome da nemam nikakva rješenja za dotične probleme a ne mogu poredit ;)
El Ninho
22.08.2010., 13:51
S razlogom ne stavljam da ne utječem na razmišljanje; stvar je u tome da nemam nikakva rješenja za dotične probleme a ne mogu poredit ;)
U prijevodu, ne znam riješiti, neka mi netko riješi.
:nono:
bartol11
22.08.2010., 21:19
E pa vidiš u krivu si, iako izgleda na prvi pogled tako - nije... da znaš uopće riješit odavno bi uspoređivali; tražim samo čistu vrijednost niti postupak niti izvod; prema tome ako sam rekao rj. to znači brojka na kraju a ne kobasica. Čitat bolje ;)
Nisi pročitao Pravila postanja (http://forum.hr/showthread.php?t=227429), niti moje upozorenje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=28038930&postcount=6493) prije 2 stranice.
Zato ćeš dobiti 30 kaznenih bodova.
Čitati bolje ;)
neopitroid
23.08.2010., 21:20
Još jedna provjera
U uzorku čiji dio čini 55% muškaraca, 70% muškaraca i 60% žena puši.
a) KJV da slučajno odabrana osoba ne puši
b) KJV da je slucajno odabrana osoba, koja puši, žena
a) 0.345 ili 34.5%
b) 0.4122... ili 41.22%
bartol11
23.08.2010., 22:07
Čini mi se da je meni krivo, kako si postavio hipoteze H1 i H2 ?
Moje: H1 = M 125/185**
H2 = Ž 60/185**
A= {Osoba ne puši}
Definicija. Funkcija http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20f:I\to\mathbb{R}, gdje je I otvoren interval, je klase http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20C^{(n)} na I, ako f ima n-tu derivaciju u svakoj točki http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20x\in%20I i ako je ta derivacija neprekidna funkcija.
Specijalno, funkcija je klase http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20C^1 na intervalu, ukoliko je derivabilna i derivacija joj je neprekidna na tom intervalu. Kratko kažemo - neprekidno derivabilna.
Funkcija je klase http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20C^2 na nekom intervalu, ukoliko je dva puta derivabilna i druga derivacija joj je neprekidna na tom intervalu.
Dakle, radi se o tome da se funkcije određenog svojstva (konkretno ovdje: postojanje neprekidne derivacije određenog reda) na neki način klasificiraju.
Što je BM klasa - ne znam. Moža netko drugi zna.
:s
hvala puno
ovo bm sam nešto krivo napisala....
Ev ovako
Dobila sam (skoro) riješeni zadatak i sad ga pokušavam prokužit, al nešto mi ne šmeka tj. ništa mi nije jasno :D
Uopće mi nije jasno kako se dobio taj rezultat ni dal' je uopće točan
Pa bih molila nekog da mi pomogne :moli:
Daklem.
Riješi kosokutni trokut ako je stranica b=12, alfa=35°14' i gama =73°
betu sam dobila da je 71,86
ide po formuli a/sin alfa = b/sin beta
a/sin35,14 = 12/sin 71,86 // x sin 35,14
a = 12/si71,86 x sin35,14/1 = 6,92/0,94 = 7,36 :confused:
b/sin beta = c/sin gama
12/sin71,86 x c/sin73
c=12/sin71,46 x sin73/1 = ?
betu sam dobila da je 71,86
već beta ima sitnu grešku koja se uz današnje precizne kalkulatore ne bi smjela događati
http://desmond.yfrog.com/Himg843/scaled.php?tn=0&server=843&filename=ioi.png&xsize=640&ysize=640
Pozdrav svima.
Da li mi može neko na nekom primjeru objasnit šta znači operacija mod (modulo)?
Pr. imam ovako x=y(mod 3).
Hvala.
alhidada
24.08.2010., 18:33
[QUOTE=Ploom;28505592]
Daklem.
Novi sam na forumu, pa ako se nešto protivi pravilima :ne zna:
Ovako kolega prije po meni isto nije dobio dobro rješenje, a i ti si totalno fulala iako neznam na koju foru :cerek:
Kut beta dobiješ običnim zbrojem kutova u trokutu tj. alfa+beta+gama=180 i iz toga izvučeš betu i onda preko sinusovog poučka dođeš do ostale dvije stranice a i c tj. a:sin alfa = b:sin beta => a, tako slično i za c, rezultat za c = 12,08 :D
ljudi pomoć...
evo ovako ide zadatak:
Dan je aritmetički niz a1, a2, a3, . . .Suma prva tri člana s neparnim indeksima je 9, a suma prva tri člana s parnim indeksima je 33/2 .
a. Odredite prvi član i diferenciju niza.
b. Odredite sumu a8 . . . a17.
a) rješenje: a1 = - 2; d = 5/2
mene muči sad drugi dio zadatka...kako riješiti tu sumu, rješenje je
S = S17 - S7 = 10 * (-2) + 115 * 5/2 = 535/2.
nije mi jasno kako se došlo do 535/2..kakav je postupak i zašto treba napisati S7 a ne S8 jer se traži suma a8....a17 :ne zna:
Da li mi može neko na nekom primjeru objasnit šta znači operacija mod (modulo)?
Pr. imam ovako x=y(mod 3).
To zapravo nije operacija. Možeš to smatrati skraćenim zapisom. x=y(mod 3) znači da x i y daju isti ostatak pri dijeljenju s 3, tj. (ista stvar) da je x-y djeljivo s 3. Primjerice, 2=5(mod 3), 1=7(mod 3) itd.
Dobro je koristiti takav zapis jer vrijede neka zgodna pravila. Primjerice, ako je a=b(mod m) i c=d(mod m), onda je a+c=b+d(mod m), ac=bd(mod m) itd.
Od netrivijalnijih činjenica vrijedi sljedeća stvar, poznata kao Mali Fermatov teorem: ako je p prost broj, x cijeli broj koji nije djeljiv s p, onda je x^(p-1)=1(mod p).
Matematko
24.08.2010., 21:55
kakav je postupak i zašto treba napisati S7 a ne S8 jer se traži suma a8....a17 :ne zna:
Ako tražiš sumu http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20a_8+\ldots+a_{17}, nju ćeš dobiti tako da od http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20S_{17}%20=%20a_1+a_2+\ldots%20 +a_{17} oduzmeš prvih sedam članova niza, tj. http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20S_{7}%20=%20a_1+a_2+\ldots%20+ a_{7}, pa je http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20a_8+\ldots%20a_{17}%20=%20S_{1 7}-S_7
Ako si izračunala http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20a_1 i d, imaš sve za izračunavanje tih suma.
Ako tražiš sumu http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20a_8+\ldots+a_{17}, nju ćeš dobiti tako da od http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20S_{17}%20=%20a_1+a_2+\ldots%20 +a_{17} oduzmeš prvih sedam članova niza, tj. http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20S_{7}%20=%20a_1+a_2+\ldots%20+ a_{7}, pa je http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20a_8+\ldots%20a_{17}%20=%20S_{1 7}-S_7
Ako si izračunala http://latex.codecogs.com/gif.latex?\inline%20a_1 i d, imaš sve za izračunavanje tih suma.
e hvala...kužim sad :)
Bilobrkster
26.08.2010., 10:43
Treba mi pomoć za prijevod s engleskog na hrvatski:
1. rough set
2. coarseness of rough sets
Ja bi :
1. grubi skup
Al ovo pod 2 mi je blesavo prevest grubost grubih skupova :D
Znate li vi možda?
mladen 01
26.08.2010., 12:42
:ne zna:Joj ljudi treba mi pomoć i u vezi s ova dva zadatka ako itko znade:
1. Statistički podaci govore da autobus kasni u 15% slučajeva, a vlak u 55% slučajeva.Ako putnici u javnom prijevozu dva puta češće biraju autobus od vlaka:
a) izračunajte kolika je vjerojatnost da slučajno odabrani putnik kasni na odredište?
b) ako znamo da je određeni putnik zakasnio, kolika je vjerojatnost da je išao autobusom
2. u uzorku ispitanika ima 55% žena, a ostali su muškarci.U tom uzorku 70% su muškarci vozači, dok je samo 60 % žena vozačica.Kolika je vjerojatnost:
a) da je slučajno odabrana osoba vozač
b) da je slučajno odabrana osoba muškarac, ako znamo da je ta osoba vozač?
Puno hvala!!!!!!
Pročitaj pravila postanja na ovom podforumu.
http://www.forum.hr/showthread.php?t=227429
rubikon
26.08.2010., 14:44
Pozdrav, zadatak iz diskretnih varijabli
Neka je var. X takva da je E(X)=8, D(X)=2. Ako je Y= 1-4X, izr. D(Y) ... znaci muči me ta disperzija, D(Y), koja treba bit 32 ali mi nije jasno kako doć do 32..
I. slučaj
D(4x+y)=1
1=4D(x)+D(y)
D(y)=1-16*2 -- što nije 32
...
Zbunjujuće...
Ak' vi neš skontate pomoć dobro došla... hvala ;)
Matematko
26.08.2010., 15:29
Neka je var. X takva da je E(X)=8, D(X)=2. Ako je Y= 1-4X, izr. D(Y) ... znaci muči me ta disperzija, D(Y), koja treba bit 32 ali mi nije jasno kako doć do 32..
Je li to sve što je zadano? Nije li negdje zadana distribucija (razdioba) varijable X?
rubikon
26.08.2010., 15:40
Jedino što još treba pronać je E(y) i E(X^2); to ti je E(y)=-31 i E(x^2)=66
El Ninho
26.08.2010., 15:47
I. slučaj
D(4x+y)=1
1=4D(x)+D(y)
D(y)=1-16*2 -- što nije 32
...
Zbunjujuće...
Ak' vi neš skontate pomoć dobro došla... hvala ;)
Samo zamijeni D(X) -> V(X)
http://img820.imageshack.us/img820/1590/diskretnevar.jpg (http://img820.imageshack.us/i/diskretnevar.jpg/)
rubikon
26.08.2010., 19:04
Tražim D(Y); il' vrijedi isto u biti...
Hvala
EDIT:
Ovaj je isto malo nejasan
Ako tim D pobijedi u svakoj igri na turniru s vjerojatnošću 0.6 i igra dok ne izgubi, izr. ocekivani broj igara koje ce tim D odigrati...
X=br. odigranih igara
E(X)=1/p
Kad idem E(X)=1/(6/10) ne valja po rj...
mimi_2311
27.08.2010., 13:04
Determinanta jedinične matrice je 1, šta ne?
(u rješenjima mi ispada da je det 2 I = 8 ) :ne zna:
Može mi netko objasniti zašto..
El Ninho
27.08.2010., 13:12
Determinanta jedinične matrice je 1, šta ne?
(u rješenjima mi ispada da je det 2 I = 8 ) :ne zna:
Može mi netko objasniti zašto..
Vjerojatno ti je determinanta 3. reda tj. n=3
http://upload.wikimedia.org/math/d/c/5/dc51aed7e4a4ed13e7014d2adc358a63.png
El Ninho
27.08.2010., 13:14
Hvala
Nisi mi baš uvjerljiv da ti je sjelo.
I još, E(X^2) mislim da ne znaš izračunati.
mimi_2311
27.08.2010., 13:16
Vjerojatno ti je determinanta 3. reda tj. n=3
http://upload.wikimedia.org/math/d/c/5/dc51aed7e4a4ed13e7014d2adc358a63.png
Da, matrica je jedinična, trećeg reda..a šta je njezina det.onda 3? Nisam skužila.. :S
I hvala! :)
rubikon
27.08.2010., 13:55
Nisi mi baš uvjerljiv da ti je sjelo.
I još, E(X^2) mislim da ne znaš izračunati.
:D šta hoćeš postić
jer onda krivo misliš, taj sam dio izračunao... piše gore 66 što sam očito izračunao;
neopitroid
27.08.2010., 13:57
Da, matrica je jedinična, trećeg reda..a šta je njezina det.onda 3? Nisam skužila.. :S
I hvala! :)
Ajde vidi ovdje zapis http://www.normala.hr/forum/viewtopic.php?f=12&t=297
El Ninho
27.08.2010., 13:59
:D
Onda krivo misliš jer sam taj dio izračunao... piše gore 66 što sam očito izračunao;
Super :top:, mislio sam da je iz rješenja.
mimi_2311
27.08.2010., 14:10
Ajde vidi ovdje zapis http://www.normala.hr/forum/viewtopic.php?f=12&t=297
Aaaa, hvala!! :)
mladen 01
27.08.2010., 14:16
Joj ljudi treba mi pomoć u vezi s ova dva zadatka, kako da započnem ako itko znade
1. Statistički podaci govore da autobus kasni u 15% slučajeva, a vlak u 55% slučajeva.Ako putnici u javnom prijevozu dva puta češće biraju autobus od vlaka:
a) izračunajte kolika je vjerojatnost da slučajno odabrani putnik kasni na odredište?
b) ako znamo da je određeni putnik zakasnio, kolika je vjerojatnost da je išao autobusom
2. u uzorku ispitanika ima 55% žena, a ostali su muškarci.U tom uzorku 70% su muškarci vozači, dok je samo 60 % žena vozačica.Kolika je vjerojatnost:
Puno hvala!!!!!!
rubikon
27.08.2010., 14:18
U krug je upisan jednakostraničan trokut - zanima me kako postavit vjerojatnost P : ? / a^2pi
Nisi se udostojio dobro objasniti što je zadatak i što se traži, niti si se potrudio započeti rješavanje.
rubikon
27.08.2010., 14:49
Daj ne budi smiješan, kako nisam započeo... Imaš zadan trokut u krugu i treba izračunat vjerojatnost da od n točaka nijedna ne padne u trokut.. Vjerojatnost je površina jednakostr. trokuta / ono što je jasno a to je površina lika u kojem je trokut upisan, dakle a^2pi
P : ? / a^2pi - šta je u brojniku laičkim riječnikom, to me zanima ...
To je sve
El Ninho
27.08.2010., 15:14
Nemoj biti bezobrazan i ne briši postove na kojima si kartoniran jer ćeš inače sljedećih par dana pisati samo na Kutku za banane.
Post sam vratio da se vidi što jesi napisao, a što nisi.
rubikon
27.08.2010., 15:27
Nemoj biti bezobrazan i ne briši postove na kojima si kartoniran jer ćeš inače sljedećih par dana pisati samo na Kutku za banane.
Post sam vratio da se vidi što jesi napisao, a što nisi.
Nije pisalo da je zabranjeno brisat postove, onako je postavljeno tako da odgovori netko ko je u toku područja pa mu ne bi trebo bit problem zaključit šta tražim. Drugo, ja ne znam tko je bezobrazan, bio ti i admin to ne znači uskraćivanje prava meni da se branim od krivih interpretacija :)
El Ninho
27.08.2010., 15:30
Nije pisalo da je zabranjeno brisat postove, onako je postavljeno tako da odgovori netko ko je u toku područja pa mu ne bi trebo bit problem zaključit šta tražim. Drugo, ja ne znam tko je bezobrazan, bio ti i admin to ne znači uskraćivanje prava meni da se branim od krivih interpretacija :)
Dobro, dobro :bicedobro: samo se nemoj braniti od krivih interpretacija brisanjem postova. :zubo:
rubikon
27.08.2010., 15:32
Sa mnom nemaš problema (vjeruj mi izbrisao sam ga iz dr. razloga - npr. višak) ;)
neopitroid
27.08.2010., 18:16
a) H1={Putnik je izabrao bus}, P(H1)=2/3 H_2={Putnik je izabrao vlak}, P(H2)=1/3 A={Putnik je zakasnio} P(A)=P(H1)P(A|H1)+P(H2)P(A|H2)=0.15 * 2/3 + 0.5*1/3
b) P(H1|A)=P(H1)P(A|H1)/P(A)= (0.15 * 2/3 )/(0.15 * 2/3 + 0.5*1/3).
55% žena 45% muškaraca
P(osoba je vozač) = 0.55*0.60+0.45*0.70
P(osoba je muškarac|osoba je vozač)= (0.45*0.70)/(0.55*0.60+0.45*0.70)
mimi_2311
27.08.2010., 22:21
Trebam riješiti sustav putem matrice.. I, ako dobijem zadnja dva retka ista, koje je rješenje? (ima neka caka..?)
rubikon
28.08.2010., 11:35
Još jednom da li netko zna kako izrazit vjerojatnost P ako je jednakostraničan trokut upisan u krug. Znači u nazivnik stavljam površinu kruga r^2pi ali što u brojnik[p trokuta uz nešto]?
Još jednom da li netko zna kako izrazit vjerojatnost P ako je jednakostraničan trokut upisan u krug. Znači u nazivnik stavljam površinu kruga r^2pi ali što u brojnik[p trokuta uz nešto]?
Vjerojatnost da je neka nasumično odabrana točka iz kruga ujedno i trokutu? Površina trokuta kroz površina kruga.
Matematko
28.08.2010., 12:45
Trebam riješiti sustav putem matrice.. I, ako dobijem zadnja dva retka ista, koje je rješenje? (ima neka caka..?)
Jedan od tih redova prekrižiš (izostaviš), i nastaviš postupak dalje.
mimi_2311
28.08.2010., 14:36
Jedan od tih redova prekrižiš (izostaviš), i nastaviš postupak dalje.
Tnx :)
rubikon
28.08.2010., 15:02
Vjerojatnost da je neka nasumično odabrana točka iz kruga ujedno i trokutu? Površina trokuta kroz površina kruga.
A polumjer??
P = ? / a^2pi
http://i30.photobucket.com/albums/c321/sms_777/matka/ispuka.gif
imam samo jedno pitanje u vezi ovog zadatka...zašto moram pisati tri puta početnu glavnicu, znači ovih 10 000
po mom bi to bilo ovako
Cn = 10 000*(1 + 6*261/36500) + 10 000*(1 + 6*91/36600)
imam samo jedno pitanje u vezi ovog zadatka...zašto moram pisati tri puta početnu glavnicu, znači ovih 10 000
po mom bi to bilo ovako
To što si ti napisao je samo kamata, a oni u zadatku traže (i na slici su tako i stavili) iznos, dakle početni iznos plus kamata.
Fali ti jedna jedinica:
C_n = 10000*(1+1+6*261/36500) + 10000*(1+6*91/36600)
Možeš skraćeno:
C_n = 10000*(3 + 6*261/36500 + 6*91/36600)
Sve je to matematički jednako, a valjda postoji neki praktičan razlog za onakav zapis.
To što si ti napisao je samo kamata, a oni u zadatku traže (i na slici su tako i stavili) iznos, dakle početni iznos plus kamata.
Hvala puno Data :)
josipva
28.08.2010., 17:22
Evo pitanje iz matematičke logike. Znam da u slucaju negacije implikacije a->b dobivamo a&ˇb, no zanima me sto se događa u navedenome primjeru kad treba negirati ekvivalenciju?
Napomena: koristio sam ˇ kao znak za negaciju te -> kao implikaciju
Zadatak je negirati navedeni izraz: (x->y)<->(ˇy->ˇx)
Da li je rjesenje (x&ˇy)<->(ˇy&x) ??
@josipva: Najlakše ti je tako da A<->B shvatiš kao (A->B) & (B->A). Tu formulu bi trebao znati negirati, sudeći prema ostalom.
josipva
28.08.2010., 20:04
@josipva: Najlakše ti je tako da A<->B shvatiš kao (A->B) & (B->A). Tu formulu bi trebao znati negirati, sudeći prema ostalom.
ok hvala
rezervni
29.08.2010., 09:18
od 20 brojeva na lotu izvlači se njih 10 , a ja mogu izabrati 15 brojeva- koliki postotak ja pokrivam i koje su mi šanse za dobitak? hvala
@rezervni: Ukupni broj kombinacija je 184756, ti ih pokrivaš 3003. Dakle, pokrivaš otprilike 1.62% i tolike su ti šanse za dobitak.
rezervni
29.08.2010., 18:10
zar nije 15 brojeva koje pokrivam od 20. šansa 15:20=0,75 šansa za dobitak tj 75% ? nevjerujem da su tako male šanse kako si ti napisao jer sam upravo dobio na lotu na supersportu talijanski loto s 10 kn 80 kn dobit
od 20 brojeva na lotu izvlači se njih 10 , a ja mogu izabrati 15 brojeva- koliki postotak ja pokrivam i koje su mi šanse za dobitak? hvala
Važan ti je broj kombinacija ukupno. Također je važno razlikuješ li kombinacije 123 i 312 - što najčešće i je slučaj kod lottoa.
No kako si ti opisao zadatak, a i u postu iznad, ispada da ti izabereš 15 brojeva, a onda oni izvuku 10 i ako se barem jedan poklopi - dobio si. A u tom je slučaju vjerojatnost da dobiješ 100% :D
@rezervni: Ja ti govorim šanse za jackpot, dakle, da pogodiš svih 10 brojeva. Pod pretpostavkom da su pravila ista kao pravila za loto 6 od 45 i 7 od 39.
Ovo tvoje rezoniranje bi vrijedilo kad bi se izvlačio samo jedan broj. Tada bi ukupan broj mogućih kombinacija bio 20, a ti bi pokrio 15 kombinacija pa bi šansa za dobitak bila 15/20=0.75. Inače je stvar nešto složenija. Ukupan broj mogućih kombinacija izvlačenja je (20 povrh 10)=184756. Broj kombinacija u kojima pogađaš:
točno 5 brojeva ima (15 povrh 5)*(5 povrh 5) = 3003
točno 6 brojeva ima (15 povrh 6)*(5 povrh 4) = 25025
točno 7 brojeva ima (15 povrh 7)*(5 povrh 3) = 64350
točno 8 brojeva ima (15 povrh 8)*(5 povrh 2) = 64350
točno 9 brojeva ima (15 povrh 9)*(5 povrh 1) = 25025
točno 10 brojeva ima (15 povrh 10)*(5 povrh 0) = 3003
(Broj kombinacija u kojima pogađaš manje od 5 brojeva je 0, što je samo po sebi jasno. Ne mogu oni izvući više od 5 brojeva koje ti nisi odabrao u onih 15.)
Dakle, šanse za jackpot su 3003/184756. Šanse za pogađanje barem 8 brojeva su (64350+25025+3003)/184756, što je 1/2, jer u obzir ulaze sve kombinacije u kojima pogodiš točno 8, točno 9 ili točno 10 brojeva. Itd.
El Ninho
30.08.2010., 16:05
Hvala
EDIT:
Ovaj je isto malo nejasan
Ako tim D pobijedi u svakoj igri na turniru s vjerojatnošću 0.6 i igra dok ne izgubi, izr. ocekivani broj igara koje ce tim D odigrati...
X=br. odigranih igara
E(X)=1/p
Kad idem E(X)=1/(6/10) ne valja po rj...
Ovaj mi se čini prilično težak. Smijem pitati jesi li ga riješio?
E(X)=1/p nije dobro rješenje.
El Ninho
30.08.2010., 16:14
po mom bi to bilo ovako
Nikako ne smiješ tri puta zaračunati i "onu" jedinicu. To je glavnica.
Kada ne bi bila prestupna godina mogla bi staviti sve dane u jednu formulu i izračunati
Cn = 10 000*(1 + 6*352/36500)
ali zbog prestupne godine moraš podijeliti na dva dijela
Cn = 10 000*(1 + 6*261/36500 + 6*91/36600)
Na onaj način bi imali preko 30 000 za godinu dana, a s time baš banke ne bi bile sretne. :mig:
rubikon
31.08.2010., 01:04
Ovaj mi se čini prilično težak. Smijem pitati jesi li ga riješio?
E(X)=1/p nije dobro rješenje.
Je uspio sam, zapravo je vrlo lagan... Nađeš suprotnu vjerojatnost dakle tamo gdje tim ne igra jer je ispao (više ne pobjeđuje) i to je 0.4 kao p; uvrstiš u očekivanje i dobiješ 2.5 igre...
Molim pomoć ne znam kako se dobije ovaj rezultat kod inverzne matrice (1,5,-12)
http://img266.imageshack.us/img266/8010/inverz.th.jpg (http://img266.imageshack.us/i/inverz.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
neopitroid
31.08.2010., 14:35
Molim pomoć ne znam kako se dobije ovaj rezultat kod inverzne matrice (1,5,-12)
Svaki redak prve matrice pomnožiš sa stupcem. Prvi redak pomnožen s stupcem daje broj 1, drugi -5 i treći 12. Prvi element retka s prvim elementom stupca +drugi element retka * drugi element stupca + treći element retka* treći element stupca.
El Ninho
31.08.2010., 16:12
Je uspio sam, zapravo je vrlo lagan... Nađeš suprotnu vjerojatnost dakle tamo gdje tim ne igra jer je ispao (više ne pobjeđuje) i to je 0.4 kao p; uvrstiš u očekivanje i dobiješ 2.5 igre...
1/(1-p) je točan rezultat ali mi baš nije jasan način na koji si došao do njega. :confused:
Ali ako si ti zadovoljan... :top:
rubikon
31.08.2010., 18:57
1-p sam već napravio (1-0.6) što nije p brzinski tipfeler :) i to 1/0.4
Ugl. asistent je to malo klimavo objasnio pa sam ja to onako preveo.
Imam još pitanje pa ako netko zna isključivo u vezi ovog boldanog:
Simetričan novčić bačen je tri puta za redom. Neka realizacija slučajne varijable X
predstavlja broj pojavljivanja pisma, a realizacija slučajne varijable Y duljinu najdužeg
niza uzastopno pojavljenih pisama. Odredite distribucije i koeficijent korelacije slučajnih
varijabli X i Y .
Kako to interpretirat?
mimi_2311
31.08.2010., 19:46
Ako rad označavam sa L, kapital sa K; trenutne količine rada i kapitala se povećaju za 5%, i pišem da su nove količine 1,05 L i 1,05 K.
Kojim računom sam zapravo dobila ovih 1,05?
somekindofmonster
31.08.2010., 19:47
Molio bih pomoc oko derivacije ove funkcije!
f(x)=A*sin(w*x+fi), po A, po w i po fi. (W je omega, a fi je fazni pomak!)
Hvala!
tomislav50
31.08.2010., 23:05
Molio bih pomoc oko derivacije ove funkcije!
f(x)=A*sin(w*x+fi), po A, po w i po fi. (W je omega, a fi je fazni pomak!)
Hvala!
To je deriviranje složenih funkcija :
df(x)/dA=sin(wx+fi)
df(x)/dw=(A*cos(wx+fi))*x
df(x)/dfi=(A*cos(wx+fi))*1
mmmt555
01.09.2010., 00:27
Ako rad označavam sa L, kapital sa K; trenutne količine rada i kapitala se povećaju za 5%, i pišem da su nove količine 1,05 L i 1,05 K.
Kojim računom sam zapravo dobila ovih 1,05?
1,05 je povecanje od 5%. Kad bi ti neko reko da moras platit racun plus PDV od 23% pomnozila bi taj racun sa 1,23.
Ili ako bas hoces formulu to je r=1+p/100 ili ti ga povecanje za p.
El Ninho
01.09.2010., 11:50
1-p sam već napravio (1-0.6) što nije p brzinski tipfeler :) i to 1/0.4
Ugl. asistent je to malo klimavo objasnio pa sam ja to onako preveo.
Znači klasična priča. :kava:
Nije je jasno asistentu pa vjerojatno neće niti tebi.
Imam još pitanje pa ako netko zna isključivo u vezi ovog boldanog:
Simetričan novčić bačen je tri puta za redom. Neka realizacija slučajne varijable X
predstavlja broj pojavljivanja pisma, a realizacija slučajne varijable Y duljinu najdužeg
niza uzastopno pojavljenih pisama. Odredite distribucije i koeficijent korelacije slučajnih
varijabli X i Y .
Kako to interpretirat?
Za X bi to bilo 'vako. Za 0 pisama ima 1 mogućnost, za 1 pismo 3, za 2 opet 3 i za 3 samo jedna. Ukupno 8 pa su vjerojatnosti (mogli smo i 1/2^3...)
0 - 1/8
1 - 3/8
2 - 3/8
3 - 1/8
Za Y (dužina niza pismo) je malo drugačije. Da ne bude niti jedno (moraju biti sve glave) je jedna kombinacija, za 1 u nizu ima 3 kombinacije (na prvom ili drugom ili trećem bacanju), za 2 u nizu samo 2 kombinacije (1. pa 2. ili 2. pa 3.) i za tri u nizu samo jedna kombinacija (1. 2. 3.). Ukupno 7 pa je tablica
0 - 1/7
1 - 3/7
2 - 2/7
3 - 1/7
Tablica korelacije ti je onda
1/8 - 1/7
3/8 - 3/7
3/8 - 2/7
1/8 - 1/7
Kada uvrstiš u excel dobiješ koeficijent korelacije 0.9
somekindofmonster
01.09.2010., 13:04
To je deriviranje složenih funkcija :
df(x)/dA=sin(wx+fi)
df(x)/dw=(A*cos(wx+fi))*x
df(x)/dfi=(A*cos(wx+fi))*1
Hvala Tomislave!
somekindofmonster
01.09.2010., 13:58
Molio bih dobru dušu da mi provjeri točnost riješenog zadatka! Kad sam računao vrijednosti parcijalnih derivacija, koristio sam na kalkulatoru DEG a ne RAD, jer smatram da je ispravno, ispravite molim vas ako nije!
http://img822.imageshack.us/img822/5976/capturedt.jpg
Hvala!
Krivo, moraš koristiti radijane. pi/4 je četvrtina kružnice dakle 45stupnjeva. Ako ti je na DEG, ti ne ukucaš u digitron 45 stupnjeva nego pi/4 stupnjeva=0.79stupnjeva. Ako ti je na RAD onda pi/4 shvaća ispravno tj. kao četvrtinu kruga.
somekindofmonster
01.09.2010., 14:45
Krivo, moraš koristiti radijane. pi/4 je četvrtina kružnice dakle 45stupnjeva. Ako ti je na DEG, ti ne ukucaš u digitron 45 stupnjeva nego pi/4 stupnjeva=0.79stupnjeva. Ako ti je na RAD onda pi/4 shvaća ispravno tj. kao četvrtinu kruga.
Evo ga popravljeno! Molim potvrdu da je sve točno, i veliko hvala!
http://img138.imageshack.us/img138/5504/capturenlg.jpg
rubikon
01.09.2010., 15:49
@El-ninho Hvala na pojašnjenju; na pm ti mogu poslat razradu asistenta... nego sad me zapa sljedeći pa me muči kako stvar posložit:
Aviokompanija zna da na let ne dođu svi putnici koji su rezerv. kartu pa za let od 120 mjesta proda 125 karata. Vj. da putnik ne dođe na let je 0.10
a) KJV da će svaki putnik koji dođe imati sl. mjesto
b) KJV da će poletjeti sa sl. mjestima
Imam rj. ali kako god okrenem ne ispada mi prema njima...
Evo ga popravljeno! Molim potvrdu da je sve točno, i veliko hvala!
http://img138.imageshack.us/img138/5504/capturenlg.jpg
Mislim da je sad ok
mimi_2311
01.09.2010., 16:10
1,05 je povecanje od 5%. Kad bi ti neko reko da moras platit racun plus PDV od 23% pomnozila bi taj racun sa 1,23.
Ili ako bas hoces formulu to je r=1+p/100 ili ti ga povecanje za p.
Hvala :)
El Ninho
01.09.2010., 16:32
@El-ninho Hvala na pojašnjenju; na pm ti mogu poslat razradu asistenta... nego sad me zapa sljedeći pa me muči kako stvar posložit:
Aviokompanija zna da na let ne dođu svi putnici koji su rezerv. kartu pa za let od 120 mjesta proda 125 karata. Vj. da putnik ne dođe na let je 0.10
a) KJV da će svaki putnik koji dođe imati sl. mjesto
b) KJV da će poletjeti sa sl. mjestima
Imam rj. ali kako god okrenem ne ispada mi prema njima...
To je binomna raspodjela gdje je vjerojatnost dolaska p= 1 - da ne dođe
p=0.9
n=125
k=broj putnika koji su došli
http://upload.wikimedia.org/math/0/c/1/0c1ae7a35c20afa9f189dffa5d3c0c23.png
rezultat je vjerojatnost da je došlo točno k osoba. (Zbroj svih vjerojatnosti dolazaka od 0 do 125 je 1.)
Ti tražiš vjerojatnost da ne dođe 121, 122, 123, 124 i 125, što znači da oduzmeš zbroj tih vjerojatnosti od 1.
somekindofmonster
01.09.2010., 16:54
Mislim da je sad ok
:top::top::top:
rubikon
01.09.2010., 18:13
@ElNino hvala to mi je pomoglo za prvi dio, sad me muči taj b) kako izrazit ta slobodna mjesta
Molio bih vas za malu pomoć. Recimo da imam ovakvu matricu:
http://slike.hr/slike-male/m/matr_7449a.jpg (http://slike.hr/slike/matr_7449a.jpg.html)
Kako da ja sad odredim (ili dokažem računicom):
a) za koji realan broj x navedena matrica ima inverz
b) za koji x navedena matrica nema inverz
Unaprijed se zahvaljujem!
Matematko
01.09.2010., 19:48
imam ovakvu matricu:
http://slike.hr/slike-male/m/matr_7449a.jpg (http://slike.hr/slike/matr_7449a.jpg.html)
Kako da ja sad odredim (ili dokažem računicom):
a) za koji realan broj x navedena matrica ima inverz
b) za koji x navedena matrica nema inverz
Vrlo jednostavno. Matrica ima inverz ako joj je determinanta različita od nule, odnosno, ako riješiš jednadžbu
http://latex.codecogs.com/gif.latex?\det%20A%20=%200
dobiješ rješenje za b). Za a) dobiješ rješenje tako da iz skupa realnih brojeva isključiš ono pod b).
mimi_2311
02.09.2010., 01:02
Zadatak: Za funkciju potražnje q = 100 - p^2 (gdje p označava cijenu), odredite područje elastičnosti i područje neelastičnosti.
Znači, računam koefcijent elastičnosti i pišem da je veći od 1 (za računanje područja elastičnosti) i dobijem rezultat p > 10 (što je prema rješenjima..).
Kako da dobijem drugi dio rješenja, 10 korijena iz 3 kroz 3 (ne znam kako da ovo zadnje napišem :S ) ?
Puno hvala! :)
mmmt555
02.09.2010., 03:14
Zadatak: Za funkciju potražnje q = 100 - p^2 (gdje p označava cijenu), odredite područje elastičnosti i područje neelastičnosti.
Znači, računam koefcijent elastičnosti i pišem da je veći od 1 (za računanje područja elastičnosti) i dobijem rezultat p > 10 (što je prema rješenjima..).
Kako da dobijem drugi dio rješenja, 10 korijena iz 3 kroz 3 (ne znam kako da ovo zadnje napišem :S ) ?
Puno hvala! :)
Prvo sto ti je krivo jest postavka da koef. elasticnosti mora biti veci od 1, on mora biti apsolutno veci od 1.
http://a.imageshack.us/img713/8126/codecogseqnf.gif
Dakle, sta iz ovoga zakljucujemo.
znamo da je p>=0
q>=0
Zakljucak nam je ovakav :
Podrucje neelasticnosti funkcije je http://a.imageshack.us/img830/6033/codecogseqn.gif a,
podrucje elasticnosti je od http://a.imageshack.us/img17/6033/codecogseqn.gif
Ako nije dovoljno jasno pitaj pa cu pojasnit kad dodje podne :D
mimi_2311
02.09.2010., 10:04
Prvo sto ti je krivo jest postavka da koef. elasticnosti mora biti veci od 1, on mora biti apsolutno veci od 1.
http://a.imageshack.us/img713/8126/codecogseqnf.gif
Dakle, sta iz ovoga zakljucujemo.
znamo da je p>=0
q>=0
Zakljucak nam je ovakav :
Podrucje neelasticnosti funkcije je http://a.imageshack.us/img830/6033/codecogseqn.gif a,
podrucje elasticnosti je od http://a.imageshack.us/img17/6033/codecogseqn.gif
Ako nije dovoljno jasno pitaj pa cu pojasnit kad dodje podne :D
ja dobijem samo p > 10 kroz korijen iz 3..ne kužim otkud ovo sve u rezultatu.. :S Evo još malo će podne :D ;)
ja dobijem samo p > 10 kroz korijen iz 3..ne kužim otkud ovo sve u rezultatu.. :S Evo još malo će podne :D ;)
To ti je isti broj, on je gore deset kroz korijen iz tri pomnožio s korijen iz tri i brojnik i nazivnik...
mimi_2311
02.09.2010., 11:26
To ti je isti broj, on je gore deset kroz korijen iz tri pomnožio s korijen iz tri i brojnik i nazivnik...
Aha..ok tnx.. :confused: :brukica:
Da li mi netko može pomoći s alatom Mathematica?' :)
Znači, imam taj kod za rješavanje nelineatne jednadžbe i unesem ga u Mathematicu, zanima me kako dobiti tablicu iteracija, da mi izgenerira direkt u Mathematici, i da prebacim nekako u word? :ne zna:
Evo slike
http://i53.tinypic.com/acs942.jpg
El Ninho
02.09.2010., 15:56
@ElNino hvala to mi je pomoglo za prvi dio, sad me muči taj b) kako izrazit ta slobodna mjesta
Da će poletjeti sa slobodnim mjestima znači da je bar jedno slobodno.
Onima od 121 do 125 treba dodati još 120 ( i oduzeti od 1).
Matematko
02.09.2010., 18:25
Da li mi netko može pomoći s alatom Mathematica?' :)
Znači, imam taj kod za rješavanje nelineatne jednadžbe i unesem ga u Mathematicu, zanima me kako dobiti tablicu iteracija, da mi izgenerira direkt u Mathematici, i da prebacim nekako u word? :ne zna:
Umjesto da ispisuješ, smještaj vrijednosti u matricu i s TableForm
http://reference.wolfram.com/mathematica/ref/TableForm.html
izgeneriraj izgled koji ti odgovara.
Glede c/p iz Mathematice u Word, mislim da to ne će ići; no, podatke možeš izvesti kao Excelovu tablicu i potom tu datoteku uključiti u Wordov dokument:
http://reference.wolfram.com/mathematica/howto/ExportASpreadsheet.html
Djevojče
03.09.2010., 09:35
može li mi netko izderivirati ln sin e^x
i integrirati integral od 1 / x ln^2 x dx
edit. prvo sam uspjela,drugo mi nije točno
frendica ima ispit još 5 minuta,i poslala je da joj riješim a ja i matematika se ne volimo
mimi_2311
03.09.2010., 11:08
Kada upišem na kalkulator
pr. 1/200,
ispiše mi rezultat u obliku razlomka (1/200).
Stisnem ono S <->D i ispiše mi 5x10-3 :ne zna:
Šta da radim da mi ispiše normalan decimalni broj? :S
Mislim da kad dobiješ 5x10-3, da ti je dovoljno stisnut još jednom =, tako je barem na mom.
mimi_2311
03.09.2010., 12:12
Mislim da kad dobiješ 5x10-3, da ti je dovoljno stisnut još jednom =, tako je barem na mom.
Da, i stisnem = i ništa.. :ne zna:
E jebiga, onda upute u ruke :D
Trebala bi bit neka tipka, ja imam ENG što prebacuje u taj oblik, a sa shift ENG vraća.
mimi_2311
03.09.2010., 13:07
E jebiga, onda upute u ruke :D
Trebala bi bit neka tipka, ja imam ENG što prebacuje u taj oblik, a sa shift ENG vraća.
Hahaha, sjetila sam se pitati 2 sata prije ispita :D :top:
Enivej- fala ;)
Pingvinia
03.09.2010., 13:48
Pozdrav, ako ima koja dobra duša, treba mi pomoć oko jednog zdk, mučim se, al mi nikako ne ide:
lim(x->0)od (e^(-1/x^2))/x
Pingvinia
03.09.2010., 14:53
Rješila sam ga, ne treba mi više pomoć:D
Molim vas, ako netko može pomoć oko 4 zadatka, treba mi, spremam ispit, pa ako može netko:
1) Dokazati da Diofantska jednadžba p^4+36 = 11^n nema rješenja, ako je p prost broj, a n prirodan broj.
2) Koje ostatke može imati zbroj prvih n prirodnih brojeva, pri dijeljenju sa 10?
3) Postoje li prosti brojevi p i q takvi da se pq može zapisati u obliku:
pq = n^2-5n+6
4) Postoji li cijeli broj 15m+8 djeljiv sa 12?
Hvala.
b) Djeljivost s 10 utvrđuje zadnja znamenka, a ona ovisi samo o zadnjim znamenkama zbrajanih brojeva te je ujedno i ostatak dijeljenja s 10. Te znamenke se ponavljaju 1,2,3..9,0. You do the math.
Ostalo neznam :D
mimi_2311
04.09.2010., 00:09
Može mi netko pliz riješit ovaj integral?
http://i52.tinypic.com/24blwr4.jpg
Rastavi na 2 integrala i dobiješ oba tablična :D
mimi_2311
04.09.2010., 01:09
Rastavi na 2 integrala i dobiješ oba tablična :D
Ajme, gle stvarno :azdaja:
Hvala ;)
g.verdi
04.09.2010., 14:34
zna ko racunat limese :)
neznan napisat ove sve simbole, pa cu ih objasnit ricima :)
lim
->8
dakle, ovaj limes od
brojnik : x-8
nazivnik : treci korijen od x-2
unaprid fala :)
podijeli brojnik i nazivnik sa x. onda ćeš imat više razlomaka koji svi teže u 0 kad x teži u oo.
g.verdi
04.09.2010., 14:51
jel se moze nekako kubirat ili nesto da se rjesin korijena?
(nisan neki extra matematicar) :ne zna:
Ne moraš se riješit korijena. Ako dijeliš brojnik i nazivnik sa x, onda ti nazivnik prelazi u treći korijen od: (1/x^2 - 2/x^3) pa cijeli nazivnik teži u 0.
g.verdi
04.09.2010., 15:31
lim (x-8)/(x-2)^(1/3) as x->8
ovo je moj zadatak
x->8 ne x->oo
El Ninho
04.09.2010., 15:58
lim (x-8)/(x-2)^(1/3) as x->8
ovo je moj zadatak
x->8 ne x->oo
Tako ne bi imalo smisla. (ne bi bilo 0/0)
Vjerojatno treba biti
lim (x-8)/(x^(1/3)-2) as x->8
g.verdi
04.09.2010., 15:59
http://www3.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP111419c58fig3a3ha63d0000390e3b0i51gf42i1?MSPSto reType=image/gif&s=6&w=107&h=4
ovo je moj zadatak
El Ninho
04.09.2010., 16:05
http://www3.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP111419c58fig3a3ha63d0000390e3b0i51gf42i1?MSPSto reType=image/gif&s=6&w=107&h=4
ovo je moj zadatak
A što ga daviš onda kada znaš rješenje? :ceka:
ovo je moj zadatak
Štos je u tome da je limes kad x teži u neki broj isto što i f(x) ako ta vrijednost postoji za taj x. Dakle, za svaki limes prvo probaš uvrstiti to u šta x teži (npr. ovdje 8) i vidjeti, ako nemaš u nazivniku 0 ili logaritam od negativnog broja itd. onda ti je to riješenje. Ako ne, ideš drukčije :D
Pingvinia
04.09.2010., 17:44
Tako ne bi imalo smisla. (ne bi bilo 0/0)
Vjerojatno treba biti
lim (x-8)/(x^(1/3)-2) as x->8
Kao da limes mora biti 0/0 :rolleyes:
Zadatak kako ga je postavio je vrlo lako rješiv, umjesto x svuda upiše 8 i dobit će 0/neki broj=0 i amen.
rezervni
04.09.2010., 19:59
najprvo hvala na dobrim odgovorima dosad, još samo nešto me zanima:
kod ovog tal. lota kad igram sistem 3od4 koliki postotak šansi imam za dobitak, dakle izvlači se 10 brojeva od 20 a ja izabirem 4 broja di je koeficijent 5,5 znači na 5kn dobit 26kn, a ako pogodim 3 od ta 4 vračam ulog otprilike,.dakle zanima me postotak šansi za dobitak na 4 pogođena broja a koliki je na 3 ? hvala
El Ninho
04.09.2010., 21:54
Kao da limes mora biti 0/0 :rolleyes:
Zadatak kako ga je postavio je vrlo lako rješiv, umjesto x svuda upiše 8 i dobit će 0/neki broj=0 i amen.
Nitko ne kaže da mora biti 0/0 ali ako nije onda je obično uvrštavanje i nije zaslužilo da bude ovdje.
Iako nije niti jedan ovakav tip limesa, ali... :ne zna:
El Ninho
04.09.2010., 22:09
najprvo hvala na dobrim odgovorima dosad, još samo nešto me zanima:
kod ovog tal. lota kad igram sistem 3od4 koliki postotak šansi imam za dobitak, dakle izvlači se 10 brojeva od 20 a ja izabirem 4 broja di je koeficijent 5,5 znači na 5kn dobit 26kn, a ako pogodim 3 od ta 4 vračam ulog otprilike,.dakle zanima me postotak šansi za dobitak na 4 pogođena broja a koliki je na 3 ? hvala
Ne razmišlja mi se sada ali sve se to svodi na omjer povoljnih kombinacija i ukupnih.
Ukupne su 20 povrh 10, a povoljne ... ne da mi se. :mig:
Farrath
05.09.2010., 02:20
Prvo, sve lijepo pozdravljam!
Imam malo muke oko zadatka, neznam kako da ga riješim, pa ako mi može netko pomoći...dobit će..čokoladu il već nešto zauzvrat (dogovorimo se) :mig:
Naime, zadatak ide ovako;
Kutija K1 sadrži 6 proizvoda od kojih su 3 neispravna, a kutija K2 sadrži
5 proizvoda od kojih su 2 neispravna. Slučajno je izabran po jedan proizvod iz svake kutije.
a) Kolika je vjerojatnost da su oba proizvoda ispravna?
b) Kolika je vjerojatnost da je jedan neispravan, a drugi ispravan?
Molim pomoć!:(
Euronymous
05.09.2010., 03:27
a) 3/10
b) 1/2
Farrath
05.09.2010., 12:56
a) 3/10
b) 1/2
Može objašnjenje, nisu mi jasna rješenja?!
neopitroid
05.09.2010., 13:44
Može objašnjenje, nisu mi jasna rješenja?!
Ako m oraš birati po jednu iz svake kutije to znači da računaš vjerojatnost izbora ispravnog proizvoda iz prve kutije puta vjerojatnost izbora ispravnog proizvoda iz druge kutije, 3/6 * 3/5 = 3/10
za neispravne proizvode samo uzmeš jedan ispravan a jedan neispravan i takva slučaja imaš dva (prva kutija ispravan, druga neispravan i obrnuto)
3/6*2/5+3/6*3/5=1/2
Farrath
05.09.2010., 15:23
Ako m oraš birati po jednu iz svake kutije to znači da računaš vjerojatnost izbora ispravnog proizvoda iz prve kutije puta vjerojatnost izbora ispravnog proizvoda iz druge kutije, 3/6 * 3/5 = 3/10
za neispravne proizvode samo uzmeš jedan ispravan a jedan neispravan i takva slučaja imaš dva (prva kutija ispravan, druga neispravan i obrnuto)
3/6*2/5+3/6*3/5=1/2
:top: Razumijem! Hvala ti!
Pozdrav! Kako riješiti ovaj zadatak?
Neka je A: R3 -> R3 linearan operator i neka su e1, e2, e3 vektori standardne
kanonske baze u R3, tj.
e1 = (1; 0; 0), e2 = (0; 1; 0), e3 = (0; 0; 1).
Ako je
Ae1=e1-e3
Ae2=e2-e1
Ae3=e1+e2+e3
odredite prvo matricu operatora A u standardnoj kanonskoj bazi, a zatim i u bazi ((1,1,-1), (0,1,-1), (0,1,-1)).
rezervni
05.09.2010., 19:05
jel itko ko zna vjerojatnost zna odgovor na ovo kod ovog tal. lota kad igram sistem 3od4 koliki postotak šansi imam za dobitak, dakle izvlači se 10 brojeva od 20 a ja izabirem 4 broja di je koeficijent 5,5 znači na 5kn dobit 26kn, a ako pogodim 3 od ta 4 vračam ulog otprilike,.dakle zanima me postotak šansi za dobitak na 4 pogođena broja a koliki je na 3 ? hvala
neopitroid
07.09.2010., 18:37
jel itko ko zna vjerojatnost zna odgovor na ovo kod ovog tal. lota kad igram sistem 3od4 koliki postotak šansi imam za dobitak, dakle izvlači se 10 brojeva od 20 a ja izabirem 4 broja di je koeficijent 5,5 znači na 5kn dobit 26kn, a ako pogodim 3 od ta 4 vračam ulog otprilike,.dakle zanima me postotak šansi za dobitak na 4 pogođena broja a koliki je na 3 ? hvala
Iz tvog kratkog opisa nisam uopće skužila pravila tog lota i što ti želiš pa ako možeš malo dulje opiši što a ako ne mogu ti paušalno odgovoriti - šanse za gubitak su puno veće nego za dobitak i uoće se ne isplati to igrati. Inače bi sve kockarske kuće odmah propale. :rofl:
Matematko
07.09.2010., 21:55
Neka je A: R3 -> R3 linearan operator i neka su e1, e2, e3 vektori standardne
kanonske baze u R3, tj.
e1 = (1; 0; 0), e2 = (0; 1; 0), e3 = (0; 0; 1).
Ako je
Ae1=e1-e3
Ae2=e2-e1
Ae3=e1+e2+e3
odredite prvo matricu operatora A u standardnoj kanonskoj bazi
Vrlo lagano; j-ti stupac linearnog operatora čine komponente vektora Ae_j u promatranoj bazi.
a zatim i u bazi ((1,1,-1), (0,1,-1), (0,1,-1)).
Stupce matrice prijelaza T čine koeficijenti raspisa nove baze po staroj bazi; samo se izračuna T^(-1) * A * T
rezervni
09.09.2010., 18:45
evo pojašnjenje: zanemarite ovo sistem i lotto. pitanje je : od 20 brojeva izvlači se 10. ja izaberem 4 broja od tih 20. koliki mi je postotak šansi za dobitak? isto tako i za 3 broja kolike su šanse? hvala
petar1996
09.09.2010., 21:48
Sa koliko nula završava umnožak 1*2*3*4*...*33???
Matematko
09.09.2010., 22:56
Sa koliko nula završava umnožak 1*2*3*4*...*33???
Sa sedam nula; rastavi umnožak na proste faktore i sjeti se da je 2*5=10.
Kako da napišem rekurzivnu relaciju za niz 0,1,0,-1,0,1,0,-1,...?
El Ninho
10.09.2010., 01:03
Kako da napišem rekurzivnu relaciju za niz 0,1,0,-1,0,1,0,-1,...?
Možeš ovako s time da je r bilo koji broj, a
a_1=0
a_2=1
a_3=0
http://img820.imageshack.us/img820/443/rekurzija.jpg
rubikon
10.09.2010., 13:15
na koliko načina mogu četiri bračna para sjesti na 8 uzastopnih stolica tako da sve žene sjede jedna do druge.. E sad tu ide 4! za žene * nešto ali ne 4! za muške, ugl ne znam jer 4!*4!
El Ninho
10.09.2010., 13:54
na koliko načina mogu četiri bračna para sjesti na 8 uzastopnih stolica tako da sve žene sjede jedna do druge.. E sad tu ide 4! za žene * nešto ali ne 4! za muške, ugl ne znam jer 4!*4!
Znači žene razlikujemo (nije po onoj pi**a, k'o pi**a :cerek:) pa ih možemo permutirati na 4! načina. Sada to shvatimo kao entitet i zajedno s 4 muškaraca (koje opet razlikujemo, nisu... :zubo:) možemo permutirati na 5! načina.
Ukupno 4!*5!.
El Ninho
10.09.2010., 13:56
evo pojašnjenje: zanemarite ovo sistem i lotto. pitanje je : od 20 brojeva izvlači se 10. ja izaberem 4 broja od tih 20. koliki mi je postotak šansi za dobitak? isto tako i za 3 broja kolike su šanse? hvala
a jesi uporno naporan... ili naporno uporan s tim zadatkom.
a) (10 povrh 4)/(20 povrh 4)
b) (10 povrh 3)*(10 povrh 1)/(20 povrh 4)
Farrath
10.09.2010., 17:49
Zna li netko da li ima na digitronu opcija povrh ili ne?
Ja računam npr. 10 povrh 5 kao 10!/5!*5! i to sve ispadne super kad su mali brojevi, ali kad su veliki
dobim neke velike brojke na -4 i sl... konkretno, digić mi neće dati točno rješenje kad računam 50 povrh 5! Zna netko kako to riješiti?
clouseau
10.09.2010., 18:05
Zna li netko da li ima na digitronu opcija povrh ili ne?
Ja računam npr. 10 povrh 5 kao 10!/5!*5! i to sve ispadne super kad su mali brojevi, ali kad su veliki
dobim neke velike brojke na -4 i sl... konkretno, digić mi neće dati točno rješenje kad računam 50 povrh 5! Zna netko kako to riješiti?
50! je broj reda veličine 10^64. Ne znam kakav bi to digitron morao biti da može baratati s tolkim brojevima :ne zna:
No možda bi pomoglo da malo raspišeš to "povrh" po definiciji. Znaš kako ide, n povrh k = n!/((n-k)! * k!) pa se vidjet da je 50!/45! zapravo jednako 50 * 49 * 48 * 47 * 46, pa možda i izračunaš nešto ;)
Farrath
10.09.2010., 18:19
50! je broj reda veličine 10^64. Ne znam kakav bi to digitron morao biti da može baratati s tolkim brojevima :ne zna:
No možda bi pomoglo da malo raspišeš to "povrh" po definiciji. Znaš kako ide, n povrh k = n!/((n-k)! * k!) pa se vidjet da je 50!/45! zapravo jednako 50 * 49 * 48 * 47 * 46, pa možda i izračunaš nešto ;)
Možda sam se malo krivo izrazila- izračunam da je 50 povrh 5 = 21876, a 10 povrh 5 = 252 i sad dok podijelim 252 sa 2118760 dobijem 1,179934434 x10 na -4
a rješenje bi trebalo biti 0,00012? :confused:
zadatak je inače 10 povrh 5 / 50 povrh 5.
clouseau
10.09.2010., 18:23
Možda sam se malo krivo izrazila- izračunam da je 50 povrh 5 = 21876, a 10 povrh 5 = 252 i sad dok podijelim 252 sa 2118760 dobijem 1,179934434 x10 na -4
a rješenje bi trebalo biti 0,00012? :confused:
zadatak je inače 10 povrh 5 / 50 povrh 5.
50 povrh 5 = (50 * 49 * 48 * 47 * 46) / (2 * 3 * 4 * 5) = 2 118 760
10 povrh 5 = 252
252/2118760 = 0.000118937492
Farrath
10.09.2010., 18:30
50 povrh 5 = (50 * 49 * 48 * 47 * 46) / (2 * 3 * 4 * 5) = 2 118 760
10 povrh 5 = 252
252/2118760 = 0.000118937492
Ok,znam da zvučim ludo,ali ja ne dobijem taj rezultat i neznam zašto:ne zna:
clouseau
10.09.2010., 18:34
Valjda nekaj krivo radiš s kalkulatorom :ne zna:
Farrath
10.09.2010., 18:36
Valjda nekaj krivo radiš s kalkulatorom :ne zna:
Hvala na trudu...idem gnjavit nekog drugog!:top:
p.s. u digitronu mi je bilo postavljeno na MthI0, pa sam stavila na Norm i dobila rezultat :D ako tko ikad bude u dilemi kao ja :) here you go!
Hvala clouseau, obožavam tvoje filmove! ;)
rubikon
11.09.2010., 13:10
1)Dijete slaže jednu do druge kockice na kojima su ispisana slova A,E,E,J,J,N,N,O,O,R,T,V. Kolika je vjerojatnost da će redajući ih na sreću , složiti riječ NEVJEROJATNO? (8!/12! ??)
2) Pokus se sastoji od bacanja simetr. kocke i novčića. Odredi vjer. sljedećh dog.
a) A={novcic pokazuje pismo, a kocka paran broj}
b) B={na kocki je prost broj}
c) C={novcic pokazuje pismo}
bartol11
11.09.2010., 13:14
Netočno.
Nisam skužio zašto 6^4 (a ne 4^6) iako je rezultat dobar, još malo pojašnjenja,... hvala ;)
rezervni
11.09.2010., 18:26
i još jedno pitance: da li su veće u lotu šanse ako se igraju svako kolo isti brojevi ili ako se uvijek drugi igraju
i još jedno pitance: da li su veće u lotu šanse ako se igraju svako kolo isti brojevi ili ako se uvijek drugi igraju
Svaka kombinacija ima jednake šanse. Npr. 1 2 3 4 5 6 7 istu vjerojatnost izvlačenja kao i 3, 7, 11, 13, 19, 22, 35.
http://img715.imageshack.us/img715/8043/zadatak.png
hitno mi je ovo, ako mozete odmah, treba mi u roku od 24 sata...
molim vas, hitno je, ako itko zna da uradi, bio bih zahvalan uzduz i poprijeko...
hitno mi je !
Matematko
12.09.2010., 01:18
molim vas, hitno je, ako itko zna da uradi, bio bih zahvalan uzduz i poprijeko...
hitno mi je !
http://www.forum.hr/showthread.php?t=227429
soadfan
12.09.2010., 01:49
Hmm... nije mi se dalo pisati al' sam svejedno malo pogledao zadatak i ispada da je riješenje 49/50. Prilično očito rješenje. :ne zna:
btw. za što će ti to?
Pingvinia
12.09.2010., 02:11
hitno mi je !
Pokušaj malo drugačije zapisati brojnike i dobit ćeš rješenje kao što je soadfan napisao 49/50
hitno mi je !
Svaki od razlomaka u nizu može se prikazati kao razlika dvaju razlomaka:
http://www.mathtran.org/cgi-bin/mathtran?D=1;tex=\textstyle%20%5Cleft%28%20%5Cfrac %7B1%7D%7B1%7D%20-%20%5Cfrac%7B1%7D%7B2%7D%5Cright%29%20%2B%20%20%5C left%28%20%5Cfrac%7B1%7D%7B2%7D%20-%20%5Cfrac%7B1%7D%7B3%7D%5Cright%29%20%2B%20%5Clef t%28%20%5Cfrac%7B1%7D%7B3%7D%20-%20%5Cfrac%7B1%7D%7B4%7D%5Cright%29%20%2B%20...
Zadatak mi je trebao za skolu, cisto da imam i primjer, jer se sad pocinjem susretati sa ovim nizovima spremam se, vjezbam, mislim da cu sada znati ostale zadatke.
Hvala na odgovoru.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.