PDA

View Full Version : Matematika - pomoć

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41

GNR, ACDC
21.03.2011., 11:03
Skalarno pomnoži vektore a i b. Njihov umnožak je nula jer su okomiti.

Znam da je umnožak nula ali opet mi nije jasno kako doci do vektora m i n, tj. njihvog kuta. :confused:

method_man
21.03.2011., 12:15
Znam da je umnožak nula ali opet mi nije jasno kako doci do vektora m i n, tj. njihvog kuta. :confused:

Pomnoži ih skalarno i taj produkt izjednači s nulom:

a*b=0

Pri tome ti je n^2 i m^2 jednako 1 jer imaš skalarni produkt |n|*|n|*cos(0).

GNR, ACDC
21.03.2011., 12:55
Tnx, probat cu kasnije to riješiti.

munshi
22.03.2011., 08:04
... i još nešto, ne otvara mi neke aplete....onaj kružić se samo vrti i rti i vrti....zašto?
Koji točno aplet ti ne otvara?

ella:)
22.03.2011., 10:51
može li pomoć, imam danas kontrolni a stvarno ne znam kako se ovo rješava

log4log2X +log2log4X = 2
:confused::ne zna:

rješenje je 16

uran101
22.03.2011., 22:51
Ako je:

log 5 = a ; log 3 = b;

Koliko je:

log(8, 30) (ne znam kako se to izražava u ovakvoj notaciji: trebalo bi pisati logaritam od 8 po bazi 30)

Lucas_Scott
23.03.2011., 09:43
Bit cu zahvalan onome tko ki ovdje pomogne..Zadatak glasi ovako:

Kutovi ALFA i BETA su komplementni sa dva suplementna kuta GAMA i DELTA.Koliko iznose onda ALFA,BETA,GAMA i DELTA???

RonaRea
23.03.2011., 11:18
Molim vas da mi pomognete s ovim zadatkom, jer se s njim mucim cijeli dan. Dakle:

Duljine dijagonala trapeza ABCD sijeku se u točci S. Ako je AB=18 cm, CD=12 cm te P(ABS)=45 cm2, koliko je P(CDS).

Iz danog mogu izračunati visinu iz točke S na AB. Daljnja ideja je bila izračunati visinu trapeza i onda je v=v(AB) + v(DC) pa bi pomoću v(DC) i duljine CD izračunala površinu bez problema. Problem je što ne mogu dobiti visinu trapeza. Mogu dobiti samo s, ali to mi ništa ne pomaže jer ne znam površinu trapeza. To je vjerojatno slijepa ulica.

Da li vrijedi pravilo da se površine u trapezu odnose kao i pripadajuće stranice?
Odn, da je AB : CD = P(ABS) : P(SCD)? Ako je tako, onda imam rješenje.

Hvala :-)

Dado_75
23.03.2011., 21:35
Molim vas pomoć sa ovime:
Dvije ravne ceste sijeku se pod kutem od 135 stupnjeva. Neka je kuća od jedne ceste udaljena 3 km a od druge 5km. Kolika je udaljenost te kuće od križanja dviju cesta u km?

Zbunjuje me zadatak jer se može skicirati na dva načina:

1. Skiciraju se dvije ceste pod kutem 135 i kuća koja je negdje ispod sjecišta S. Iz točke K (gdje je kuća) potegne se okomica na cestu 1 i na cestu dva tako da se dobije četverokut, te je tada potrebno izračunati dijagonalu od K do S.

2. Skiciraju se dvije ceste pod kutem od 135 ali kuću ne smjestimo odmah ispod križanja već malo ulijevo. Potegnemo okomice na cestu 1 te na cestu 2 ali tako da dobijemo dva sukladna trokuta. Budući da znamo kut sjecišta delta, koji sa kutem alfa iz anjeg trokuta tvori 180 stupnjeva, lako izračunamo da su oba kuta u trokutu 45 stupnjeva, te da su oba trokuta jednakokračna. Onda poteglem liniju iz K do S (nazovimo je x) i to je duljina koju tražim. Poznat mi je kut nasuprot te duljine x (koji je 135) i jedna stranica (dulja, koja je 5). Kako iz toga dobijem x?

Molim vas da mi odgovorite koji način skiciranja je ispravan, odn, kako ovo riješiti do kraja.
Puno hvala.

mister11
23.03.2011., 23:12
Molim vas da mi pomognete s ovim zadatkom, jer se s njim mucim cijeli dan. Dakle:

Duljine dijagonala trapeza ABCD sijeku se u točci S. Ako je AB=18 cm, CD=12 cm te P(ABS)=45 cm2, koliko je P(CDS).

Iz danog mogu izračunati visinu iz točke S na AB. Daljnja ideja je bila izračunati visinu trapeza i onda je v=v(AB) + v(DC) pa bi pomoću v(DC) i duljine CD izračunala površinu bez problema. Problem je što ne mogu dobiti visinu trapeza. Mogu dobiti samo s, ali to mi ništa ne pomaže jer ne znam površinu trapeza. To je vjerojatno slijepa ulica.

Da li vrijedi pravilo da se površine u trapezu odnose kao i pripadajuće stranice?
Odn, da je AB : CD = P(ABS) : P(SCD)? Ako je tako, onda imam rješenje.

po meni je rješenje 20.....imaš da je koeficijent sličnosti k=18/12=3/2 i sad imaš da te k^2=45/tražena površina.....k^2 zato jer se govori o površini, da je riječ o volumenu ide k^3.....

Lucas_Scott
23.03.2011., 23:30
Bit cu zahvalan onome tko ki ovdje pomogne..Zadatak glasi ovako:

Kutovi ALFA i BETA su komplementni sa dva suplementna kuta GAMA i DELTA.Koliko iznose onda ALFA,BETA,GAMA i DELTA???

problem u ovome jest sto su alfa i beta komplementni sa dva suplementna..dakle,dva kuta cine 90 stupnjeva,sa dva kuta koja cine 180 stupnjeva..ili kako vec,stotalno sam se izgubio u ovome..ako netko moze pomocc........tnx jos jednom unaprijed

pidzamica
24.03.2011., 12:00
problem u ovome jest sto su alfa i beta komplementni sa dva suplementna..dakle,dva kuta cine 90 stupnjeva,sa dva kuta koja cine 180 stupnjeva..ili kako vec,stotalno sam se izgubio u ovome..ako netko moze pomocc........tnx jos jednom unaprijed

Nije dobro postavljen zadatak, dakle riješenje je nemoguće. Ukoliko zamijeniš mjesta riječima komplementni i suplementni, rješenje bi bilo moguće.

Žac2006
24.03.2011., 17:42
Hej, jel mi može tko objasniti razlike između permutacija, kombinacija i varijacija...tj. kako prepoznati o čemu se radi u zadatku ?
Hvala :)

RonaRea
24.03.2011., 17:57
po meni je rješenje 20.....imaš da je koeficijent sličnosti k=18/12=3/2 i sad imaš da te k^2=45/tražena površina.....k^2 zato jer se govori o površini, da je riječ o volumenu ide k^3.....

Lucas_Scott
24.03.2011., 19:25
Nije dobro postavljen zadatak, dakle riješenje je nemoguće. Ukoliko zamijeniš mjesta riječima komplementni i suplementni, rješenje bi bilo moguće.

Ipak ne...zadatak je dobro postavljen,a rjesenje je za alfa i betu bilo 0 stupnjeva..a za ova dva 90.dakle skupa s nekim od njih su komplemenni,a ova dva su suplementi..hehe...Jbg,bode u mozak ali sta ces..al eto rjesili smo to dns u skoli...

Cruces
24.03.2011., 21:11
Možete mi pomoći ovaj zadatak:
Površina trokuta ABC jednaka je 22.5 cm2,a duljine stranica sličnog trokuta iznose 2.4 cm,3.4 cm i 5 cm.Kolike su duljine stranica trokuta ABC?

koju god da formulu uzmem uvijek imam 2 nepoznanice.

mister11
24.03.2011., 21:22
Možete mi pomoći ovaj zadatak:
Površina trokuta ABC jednaka je 22.5 cm2,a duljine stranica sličnog trokuta iznose 2.4 cm,3.4 cm i 5 cm.Kolike su duljine stranica trokuta ABC?

koju god da formulu uzmem uvijek imam 2 nepoznanice.

imaš zadane stranice a', b', c'.....iz toga ti je s=(a'+b'+c')/3 i ssad to imaš herronovu formulu P'=korijen iz s(s-a')(s-b')(s-c') (to sve je pod korijenom) i dobiješ površinu P' i sad staviš da je P/P'=k^2 (jer je površina pa moraš uzet kvadrat) i od tud nađeš k i sad ima da je a/a'=k, b/b'=k i c/c'=k

Cruces
24.03.2011., 21:29
Hvala!

Dado_75
25.03.2011., 02:22
Točka S(3,-1) je središte kružnice koja na pravcu 2x-5y+18=0 odsjeca tetivu duljine 6. Odredite jednadžbu kružnice.

Kako god okrenem, dobijem jednadžbe sa previše nepoznica. Ako je (x-p)²+(y-q)²=r² a znamo p i q, nedostaje mi r. A r je udaljenost točkaka A ili B (gdje pravac siječe kružnicu) od S. Trebalo bi izračunati A i B, a poznato je samo da je udaljenost od A do B 6. Kako iz tog podatka dobiti točke A i B, jer kad nađem njih, lako ću ostalo.
Ili postoji neki drugačiji put?

Hvala

mister11
25.03.2011., 15:51
Točka S(3,-1) je središte kružnice koja na pravcu 2x-5y+18=0 odsjeca tetivu duljine 6. Odredite jednadžbu kružnice.

Kako god okrenem, dobijem jednadžbe sa previše nepoznica. Ako je (x-p)²+(y-q)²=r² a znamo p i q, nedostaje mi r. A r je udaljenost točkaka A ili B (gdje pravac siječe kružnicu) od S. Trebalo bi izračunati A i B, a poznato je samo da je udaljenost od A do B 6. Kako iz tog podatka dobiti točke A i B, jer kad nađem njih, lako ću ostalo.
Ili postoji neki drugačiji put?

Hvala

postoji formula za udaljenost pravca i točke.....to ti je visina na stranicu AB jednakokračnog trokuta ABS čiji krakovi su polumjeri r, a osnovica dužina AB....ta visina je krak pravokutnog trokuta i sad imaš da je r^2=(AB/2)^+v(AB)^2 i to sad ispadne 622/29 meni, ali ne znam dal je to dobro jer sam na brzinu izračunal

nbedeko2
25.03.2011., 16:10
Ja sam to ovako postavio. Nisam 100% siguran u točnost. Probaj oba načina pa javi.

http://img15.imageshack.us/f/krunica.jpg/

lol9
25.03.2011., 17:09
Ja sam to ovako postavio. Nisam 100% siguran u točnost. Probaj oba načina pa javi.

isti rezultat će dobiti jer ćeš ti duljinu te visine na AB izračunati preko formule za udaljenost točke od točke i samim time moraš računati tu drugu točku koju nemaš pa je postupak duži a rezultat je isti

ruby707
25.03.2011., 22:05
Pozdrav, bi li mi itko mogao objasniti ove dvije formule?

http://img689.imageshack.us/img689/2946/46081269.th.jpg (http://img689.imageshack.us/i/46081269.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Zanima me što znače ovi n i i iznad i ispod suma. Trebam li s time množiti, dijeliti ili što?

pravipurger
25.03.2011., 23:01
Pozdrav, bi li mi itko mogao objasniti ove dvije formule?

http://img689.imageshack.us/img689/2946/46081269.th.jpg (http://img689.imageshack.us/i/46081269.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Zanima me što znače ovi n i i iznad i ispod suma. Trebam li s time množiti, dijeliti ili što?

i ide od 1 do n. n*(x(1)*y(1)+x(2)*y(2)+x(3)*y(3)+...+x(n)*y(n))

http://upload.wikimedia.org/math/a/f/c/afc2cecd80733380cfad8409f68d202e.png

ruby707
26.03.2011., 00:42
Hvala na brzom odgovoru! :)

dr. mouse
26.03.2011., 15:54
Trebam pomoć: trebam preračunati 29umol/L u miligrame :ne zna:
HEEEELP

alhidada
26.03.2011., 16:14
jel ima nekakav program ili slično na netu ili za instalirati s kojim bi mogao izračunati trigonometrijske funkcije sinus i kosinus za par malih kuteva razvojem u Taylorov red, ali da mi pokaže član po član (trebao bi izračunati negdje 30- tak članova)??? Pokušao sam isprogramirati u excelu, ali excel ima premalo decimala...

helly
26.03.2011., 16:45
Pa jedan od načina je da ručno provjeriš. Imaš 3 permutacije u grupi generiranoj s (1 2 3) i 3 preostale permutacije. Trebaš testirati je li p^(-1)qp u grupi generiranoj s (1 2 3) za sve permutacije q iz te grupe i sve preostale permutacije p, znači sve skupa 9 komada.

Pametnije bi se moglo tako da se dokaže općenitiji rezultat: Ako je G konačna grupa i H<G podgrupa indeksa 2, onda je H normalna podgrupa od G. Ovo tvoje je specijalan slučaj.

Sorry što citiram tako stari post(googlala sam nejasnoće,pa sam došla do posta),no imam pitanja u vezi toga..
Grupa generirana s (1 2 3) se dobi tako da komponiram prvo tu pretmutaciju sa samom sobom,pa novodobivenu opet sa (1 2 3),i opet nju s (1 2 3), te tako dobim (1 2 3) te zaključim da je reda 3,koliko je i maks.red permutacija od 3 elementa? :/

2.Kako bi se rješio ovaj zad:
Neka je H={id, (1 2)(3 4), (1 3)(2 4), (1,4)(2 3)} Pokažite da je H normalna podgrupa od S4.
Odredite kvocijentni skup S4/H(ne razumijem općenito kako se to radi).

pravipurger
26.03.2011., 17:34
Trebam pomoć: trebam preračunati 29umol/L u miligrame :ne zna:
HEEEELP

kakve veze matematika ima s tim osim spominjanja riječi "računanje"? javi se "kemičarima" :ne zna:

pravipurger
26.03.2011., 19:22
jel ima nekakav program ili slično na netu ili za instalirati s kojim bi mogao izračunati trigonometrijske funkcije sinus i kosinus za par malih kuteva razvojem u Taylorov red, ali da mi pokaže član po član (trebao bi izračunati negdje 30- tak članova)??? Pokušao sam isprogramirati u excelu, ali excel ima premalo decimala...

besplatan maxima, skup mathematica, ali ne preporučam nijedan ako ih inače nećeš trebati. probaj ovdje nekaj slozit http://www.wolframalpha.com/

melkor
26.03.2011., 19:42
Sorry što citiram tako stari post(googlala sam nejasnoće,pa sam došla do posta),no imam pitanja u vezi toga..
Grupa generirana s (1 2 3) se dobi tako da komponiram prvo tu pretmutaciju sa samom sobom,pa novodobivenu opet sa (1 2 3),i opet nju s (1 2 3), te tako dobim (1 2 3) te zaključim da je reda 3,koliko je i maks.red permutacija od 3 elementa? :/
Da. Znači, općenito, grupa generirana elementom p je <p>={p^n | n@Z}. No ako je p=(1 2 3) vrijedi p^3=id pa vidiš da se sve reducira na <p>={id, p, p^2}.

2.Kako bi se rješio ovaj zad:
Neka je H={id, (1 2)(3 4), (1 3)(2 4), (1,4)(2 3)} Pokažite da je H normalna podgrupa od S4.
Odredite kvocijentni skup S4/H(ne razumijem općenito kako se to radi).
Malo sam izašao iz štosa tako da mi ne pada na pamet ništa osim ručne provjere. A ručna provjera bi bila da se za svih 24 permutacija p iz grupe S_4 i sve 4 permutacije q iz H pokaže da je p^(-1)qp@H. Iako izgleda kao puno posla, vjerojatno se vidi da se provjera svede na 6 različitih slučajeva, a ti slučajevi odgovaraju elementima u kvocijentnom skupu S_4/H. Znači, kvocijentni skup S_4/H sadrži elemente (njih 6) oblika pH={pq | q@H} (čitavi skupovi su elementi).

Alternativno bi bilo da se nanjuši da postoji homomorfizam sa S_4 na S_3 kojem je jezgra upravo H. Tada bi H bila normalna jer su jezgre homomorfizama uvijek normalne podgrupe od domena. Po teoremu o izomorfizmu slijedi da je S_4/H upravo grupa (izomorfna sa) S_3.

helly
26.03.2011., 20:41
Alternativno bi bilo da se nanjuši da postoji homomorfizam sa S_4 na S_3 kojem je jezgra upravo H. Tada bi H bila normalna jer su jezgre homomorfizama uvijek normalne podgrupe od domena. Po teoremu o izomorfizmu slijedi da je S_4/H upravo grupa (izomorfna sa) S_3.
aha,ok,hvala!
samo kako znaš da treba homomorfizam baš u S3?

Ovaj zadatak me isto muči,sumnjam da bi trebali ručno,ima previše posla:

Da li je P={f @ S5 | f(3)=3} podgrupa od S5?Da li postoje podgrupe reda 4,5 i 7 u S5?

Znam kako općenito provjeravati je li podgrupa,ona 2 kriterija,ali mi se ovo čini prekomplicirano za tako nešto..ili? vrijedi li da je umnožak 2 permutacije iz P opet u P,?to ne vidim nikako,kada mi ostali elementi mogu ići bilo kamo, na 4! načina, ima puno raznih mogućih ciklusa, parnosti bla bla :ne zna:

melkor
26.03.2011., 21:23
aha,ok,hvala!
samo kako znaš da treba homomorfizam baš u S3?
Pa, postoje samo dvije grupe reda 6: Z_6 i S_3. Prva je komutativna, druga nije. Malo petljaš i vidiš da S_4/H ne može biti Z_6.

Ovaj zadatak me isto muči,sumnjam da bi trebali ručno,ima previše posla:

Da li je P={f @ S5 | f(3)=3} podgrupa od S5?Da li postoje podgrupe reda 4,5 i 7 u S5?

Znam kako općenito provjeravati je li podgrupa,ona 2 kriterija,ali mi se ovo čini prekomplicirano za tako nešto..ili? vrijedi li da je umnožak 2 permutacije iz P opet u P,?to ne vidim nikako,kada mi ostali elementi mogu ići bilo kamo, na 4! načina, ima puno raznih mogućih ciklusa, parnosti bla bla :ne zna:
Pa ako su f,g@P, onda je (fog)(3)=f(g(3))=f(3)=3 pa je fog@P. Isto tako, f^(-1)(3)=3 pa je f^(-1)@P. To su ta dva kriterija? (Btw, "umnožak" je u ovom slučaju kompozicija, nadam se da je to jasno.)

A što se tiče postojanja podgrupa reda 4, 5 i 7, to se vidi iz reda grupe S_5 koji je 120. Sjeti se Lagrangeovog teorema za konačne grupe: red podgrupe dijeli red grupe. To ti odmah isključuje 7 jer 7 ne dijeli 120. A što se tiče 4 i 5, takve podgrupe postoje. Npr. zbog Sylowljevog prvog teorema koji je svojevrsni obrat Lagrangeovog teorema. Ako ga niste radili, lako pronađeš takve podgrupe ručno. Za podgrupu reda 5 uzmeš npr. podgrupu generiranu ciklusom (1 2 3 4 5). Za 4 probaj sama, igraj se s (1 2), (3 4) i (1 2)(3 4).

helly
26.03.2011., 21:37
Pa, postoje samo dvije grupe reda 6: Z_6 i S_3. Prva je komutativna, druga nije. Malo petljaš i vidiš da S_4/H ne može biti Z_6.

Pa ako su f,g@P, onda je (fog)(3)=f(g(3))=f(3)=3 pa je fog@P. Isto tako, f^(-1)(3)=3 pa je f^(-1)@P. To su ta dva kriterija? (Btw, "umnožak" je u ovom slučaju kompozicija, nadam se da je to jasno.)

A što se tiče postojanja podgrupa reda 4, 5 i 7, to se vidi iz reda grupe S_5 koji je 120. Sjeti se Lagrangeovog teorema za konačne grupe: red podgrupe dijeli red grupe. To ti odmah isključuje 7 jer 7 ne dijeli 120. A što se tiče 4 i 5, takve podgrupe postoje. Npr. zbog Sylowljevog prvog teorema koji je svojevrsni obrat Lagrangeovog teorema. Ako ga niste radili, lako pronađeš takve podgrupe ručno. Za podgrupu reda 5 uzmeš npr. podgrupu generiranu ciklusom (1 2 3 4 5). Za 4 probaj sama, igraj se s (1 2), (3 4) i (1 2)(3 4).

da,to je to,samo sam ja išla glavom kroz zid,zametnula sam s uma da je permutacija funkcija,pa da "normalno" komponiram.
I naravno,nisam se sjetila Lagrangea :flop:
Samo,nije li red S5 najviše 6? Ne računa li se to kao NZV(najmanji zajednički višekratnik)(duljine ciklusa)? Npr,ovdje se max postiže ako imamo cikluse duljine 2 i 3?

edit:molim zanemariti zadnju nebulozu.. ovo je kada imamo neku permutaciju p@Sn, te je ona rastavljena na cikluse,a naravno da je red grupe ustvari kardinalni broj grupe :facepalm:

black-one
27.03.2011., 13:33
Ima li netko nešto o strofoidi, treba mi za seminar te me zanima sljedeće:
-na temelju defnicije moram izvesti jednadzbu krivulje u pravokutnim
koordinatama :rolleyes:
-te izvod parametarske jednadzbe i jednadzbu u polarnim koordi-
natama :rolleyes:

ostatak je samo racunanje to je lako kad dodem do formula:)
Neke formule sam našao na wolframu i wikipediji al najbitniji mi je izvod to je više od 50 % bodova
I vec sam podosta proguglo al nisam našao potrebno, matematika mi je oduvijek problem:ne zna:

EDIT:
Znaci slika: http://images.yourdictionary.com/images/science/ASstroph.jpg
def: Na svakoj zraci kroz čvrstu točku A na negativnoj osi x nanese se od sijećišta zrake s osi y na svaku stranu na tu zraku udaljenost sijećišta od ishodišta. Na slici je MP'=MP=0M, gdje je M sječište zrake s osi y a P' i P točke krivulje na toj zraci. Iz toga moram izvesti jednađžbu s polarnim kordinatama koja glasi: r=-a* cos2φ/cosφ
Molim pomoć kako to izvesti:ne zna:
te doci do formule za pravokutne kordinate: y^2=x^2 * a+x/a-x

Cruces
27.03.2011., 14:23
Može mi netko pomoći oko ovih zadataka,što god napravim uvijek krivo:
1.Ako je p=24 cm i a=26cm izračunaj duljine katete b i hipotenuze trokuta.
2.Ako je v=60cm i a=68 cm,kolike su duljine stranica b,c?

Naravno,riječ je o pravokutnom trokutu.

marijeta
27.03.2011., 16:03
Može li mi netko pomoći riješiti 2 zadatka - radi se o 3. srednje:

1, Odredi glavnu mjeru kuta alfa = -11/3. Istakni na brojevnoj kružnici sin, cos, tag, ctg.

2. Na brojevnoj kružnici istakni točku E(t) ako je:
a) tg(t)=-4/5
b) ctg(t)=-1/2

Hvala unaprijed :)

nbedeko2
27.03.2011., 18:15
Može mi netko pomoći oko ovih zadataka,što god napravim uvijek krivo:
1.Ako je p=24 cm i a=26cm izračunaj duljine katete b i hipotenuze trokuta.
2.Ako je v=60cm i a=68 cm,kolike su duljine stranica b,c?

Naravno,riječ je o pravokutnom trokutu.

1.
a^2 = p^2 + v^2 --> v^2 = a^2 - p^2

v = sqrt (q × p), --> v^2 = q × p ---> q = v^2 / p

c = p + q

b^2 = c^2 - a^2

2.
a^2 = p^2 + v^2 ---> p^2 = a^2 - v^2

q = v^2 / p

c = p + q

b^2 = c^2 - a^2

Probaj tako. Valjda nigdje nisam fulal.

mister11
27.03.2011., 23:10
http://slike.hr/slike/capture_e0c88.png.html

Dakle, zanima me koja je fora u ovomee zadatku, jer očito je da se ne može ništa izračunati, a ja se ne mogu sjetiti baš tih poučaka o trokutima i kružnici i jedino mi na pamet pada Tales i ništa više

Dado_75
29.03.2011., 11:22

Hvala obojici, rijesio sam zadatak na ovaj drugi način.

matijaivanuš
29.03.2011., 12:20
trebao bih formulu za tocku u kojoj se dva pravca sijeku
y=1/2x+1/2...v_c
y=-4x-1...v_b

crosom
29.03.2011., 13:30

Dakle, zanima me koja je fora u ovomee zadatku, jer očito je da se ne može ništa izračunati, a ja se ne mogu sjetiti baš tih poučaka o trokutima i kružnici i jedino mi na pamet pada Tales i ništa više

a sta se trazi u zadatku

El Ninho
29.03.2011., 13:51

Najlakše ti je otići na Wolframalpha
http://www.wolframalpha.com/
i upišeš

Taylor sin x

Nakon rezultata samo pritišćeš gore desno "more terms" za više članova.

alhidada
29.03.2011., 16:45
Najlakše ti je otići na Wolframalpha
hhttp://www.wolframalpha.com/
i upišeš

Taylor sin x

Nakon rezultata samo pritišćeš gore desno "more terms" za više članova.

merci :D

matijaivanuš
29.03.2011., 20:50
trebao bih formulu za tocku u kojoj se dva pravca sijeku
y=1/2x+1/2...v_c
y=-4x-1...v_b

rijeseno
ali muci me ovaj zadatak
zadatak: trokutu ABC izracunaj koordinate tezista ,ortocentra i sredista opisane kruznice ako je zadano : A(-1,1),B(0,-1),C(3,2)

rijesio sam ortocentar i teziste
ali kako da dodem do sredista opisane kruznica

mister11
29.03.2011., 21:30
a sta se trazi u zadatku

traži se kut uz vrh M trokuta AMB

munshi
30.03.2011., 00:14

Evo napravio sam jedan aplet u Geogebri, ali mi nije jasno što želiš s decimalama. To se može na 15 decimala samo molim pojasni što.
http://apleti.normala.hr:8180/xwiki/bin/view/DiferencijalniRacun/TaylorovPolinom

neopitroid
30.03.2011., 04:54
Ima li netko nešto o strofoidi, treba mi za seminar te me zanima sljedeće:
-na temelju defnicije moram izvesti jednadzbu krivulje u pravokutnim
koordinatama :rolleyes:
-te izvod parametarske jednadzbe i jednadzbu u polarnim koordi-
natama :rolleyes:

Pogledaj ovdje http://www.normala.hr/forum/viewtopic.php?f=13&t=526

alhidada
30.03.2011., 09:29
Evo napravio sam jedan aplet u Geogebri, ali mi nije jasno što želiš s decimalama. To se može na 15 decimala samo molim pojasni što.
http://apleti.normala.hr:8180/xwiki/bin/view/DiferencijalniRacun/TaylorovPolinom

Znam formulu za razvoj sinusa i kosinusa u Taylorov red, znam i računati :cerek:, ali problem je u tome što imam kut zadan u lučnim sekundama koji pretvaram u radijane i nakon trećeg četvrtog člana u excelu mi izbacuje nule (problem je u malom broju decimala), kao i kad računam sa kalkulatorom i tako gubim na preciznosti... :ne zna:

Evo numerički primjer - kut u lučnim sekundama -4,057010'' pretvorim ga u radijane i dobijem 0,0000196689395227138 (Razvojem u Taylorov red uz pomoć excela), a rješenje bi trebalo biti 0,0000196674912439621. :mig:

alhidada
30.03.2011., 09:36
Znam formulu za razvoj sinusa i kosinusa u Taylorov red, znam i računati :cerek:, ali problem je u tome što imam kut zadan u lučnim sekundama koji pretvaram u radijane i nakon trećeg četvrtog člana u excelu mi izbacuje nule (problem je u malom broju decimala), kao i kad računam sa kalkulatorom i tako gubim na preciznosti... :ne zna:

Evo numerički primjer - kut u lučnim sekundama -4,057010'' pretvorim ga u radijane i dobijem 0,0000196689395227138 (Razvojem u Taylorov red uz pomoć excela), a rješenje bi trebalo biti 0,0000196674912439621. :mig:

zaboravih traži se sin kuta, a ovaj predznak minus ispred kuta se gubi zato što na tom mjestu u matrici treba upisati -sinx :D

munshi
30.03.2011., 10:54
Da, tu će se i Geogebra ponašati kao Excel. Evo dodah Geogebrin excel za demonstraciju http://apleti.normala.hr:8180/xwiki/bin/view/DiferencijalniRacun/TaylorovPolinom
Možda treba primjeniti suptilnije numeričke metode.

matijaivanuš
30.03.2011., 12:59
zast mi nitko nece odgovorit na pitanje

pravipurger
30.03.2011., 14:30
zast mi nitko nece odgovorit na pitanje

nema tu forumule riješiš sustav i riješenja koja dobiješ su sjecišta.

petar1996
30.03.2011., 18:03
Problem je postavljen ovdje:
http://www.normala.hr/forum/viewtopic.php?f=10&t=528

matijaivanuš
30.03.2011., 19:35
nema tu forumule riješiš sustav i riješenja koja dobiješ su sjecišta.

dobro, jel mi mozes pojasnit malo kak da rijesim

pravipurger
30.03.2011., 19:45
dobro, jel mi mozes pojasnit malo kak da rijesim

:rolleyes: prvo naučiš zbrajat a onda tipkat po forumu, il je to tak u moje vrijeme išlo

y=1/2x+1/2...v_c
y=-4x-1...v_b

prvu mnozi s 8: 8y=4x+4

zbroji s drugom 9y=3 -> y=1/3

1/3-1/2=1/2x
x=2/6-3/6=-1/6

(-1/6,1/3)

matijaivanuš
30.03.2011., 20:10
:rolleyes: prvo naučiš zbrajat a onda tipkat po forumu, il je to tak u moje vrijeme išlo

y=1/2x+1/2...v_c
y=-4x-1...v_b

prvu mnozi s 8: 8y=4x+4

zbroji s drugom 9y=3 -> y=1/3

1/3-1/2=1/2x
x=2/6-3/6=-1/6

(-1/6,1/3)
tnx, na trudu ali to nije ono sto se trazi
zadatak: trokutu ABC izracunaj koordinate tezista ,ortocentra i sredista opisane kruznice ako je zadano : A(-1,1),B(0,-1),C(3,2)

rijesio sam ortocentar O(-1/3,1/3) i teziste T(2/3,2/3)
ali kako da dodem do sredista opisane kruznica

petar1996
30.03.2011., 20:24
Imaš formulu da ti je P(ABC)=|AB|x|BC|X|AC|/4R, te da je P(ABC)=1/2|xA(yB-yC)+xB(yC-yA)+xC(yA-yB)| iz čega dobiješ vrijednost R, odnosno duljinu polumjera opisane kružnice, pa imaš da ti je R^2=(xA-xR)^2 + (yA-yR)^2, te da je R^2=(xB-xR)^2 + (yB-yR)^2 i tu imaš dvije jednažbe s dvije nepoznanice iz čega dobiješ xR i yR pa je S(xR,yR)

Air man
30.03.2011., 20:48
Ili jednostavnije:

Pošto se središte opisane kružnice dobije kao sjecište simetrala dviju stranica izračunaš te jednadžbe simetrala tih stranica i riješiš sustav. Simetralu izračunaš koristeći činjenicom da prolazi polovištem stranice i okomite je na nju (k2 = -1/k1)

Glavni frajer kaže:
30.03.2011., 21:05
imam ovakvo riješenje jednog izvoda: 2415*h^2 - 1073*h^3 = 410

pokušao sam riješiti i nikako ne dobivam nešto logično... probam sa microsoft math i kaže mi h=0....

kako se to rešava?! hvala unapred

pravipurger
30.03.2011., 22:35

pokušao sam riješiti i nikako ne dobivam nešto logično... probam sa microsoft math i kaže mi h=0....

odkud ti taj zadatak. riješenje je jedino u skupu kompleksnih.

Glavni frajer kaže:
30.03.2011., 23:00
rešavam zadatak iz mehanike fluida.
kada izjednačim silu uzgona i mase koje taj uzgon treba podići, na lijevoj strani =, gdje mi je sila uzgona, imam u izvodu sile uzgona (uz gustoću i gravitaciju) volumen plutače...

taj volumen plutače imam određen u zadatku izvodom za odsječak kugle (plutača/kugla je dijelom popunjena vodom)... u formuli za volumen imam visinu koja se javlja dva puta, na drugu potenciju i sama visina...

na kraju dođem do onoga gore... pogledati ću sutra da nisam nešto fulao...

ovo u vezi kompleksnih... nebi rješenje bio realni dio?! ili da se kompleksni riješi tako da se dobije broj...

munshi
30.03.2011., 23:02
Rješava se formulama za jednadžbe trećeg stupnja ili numeričkim metodama. Riješio sam s Geogebrom i rješenja su:
-0.381040075895077, 0.462221729047178 i 2.169517321684805

http://a.yfrog.com/img611/3350/fblg.png

Glavni frajer kaže:
31.03.2011., 08:44
hvala ti, rješenje je 0.462221729047178... instalirati ću geogerba, pa probati takve stvari sa njom...

znate li možda može li ovaj casio fx-82TL riješiti takve stvari?!
http://www.studentskigrad.com/attachment.php?attachmentid=318&stc=1&d=1177765219

pravipurger
31.03.2011., 09:29
hvala ti, rješenje je 0.462221729047178... instalirati ću geogerba, pa probati takve stvari sa njom...

znate li možda može li ovaj casio fx-82TL riješiti takve stvari?!
http://www.studentskigrad.com/attachment.php?attachmentid=318&stc=1&d=1177765219

kalkulator taj ne moze pisalo bi mu to u manualu, a ne piše.
no moze wolfram :)

http://www.wolframalpha.com/input/?i=2415*h^2+-+1073*h^3+%3D%3D+410&a=*MC.h^2-_*Variable-&a=UnitClash_*h.*Hours.dflt--

Glavni frajer kaže:
31.03.2011., 10:21
da stvar bude bolja bil sam prvo na wolfram alphi, i mislim si "ma nema šanse da u tu tražilicu upišeš polinom i on ti sve riješi" :lol:

riješio sam danas sa geogebrom... i ručno, aproksimacijom h tak što sam u h uvrštavao otprilike što bi mi moglo dati rezultat... pa sam došao do brojke h :zubo:

matijaivanuš
31.03.2011., 11:28
Ili jednostavnije:

Pošto se središte opisane kružnice dobije kao sjecište simetrala dviju stranica izračunaš te jednadžbe simetrala tih stranica i riješiš sustav. Simetralu izračunaš koristeći činjenicom da prolazi polovištem stranice i okomite je na nju (k2 = -1/k1)

hvala izracuno sam
i jel moze jos samo da mi kazete jel sam dobro skuzil
poloviste duzine zadane s 2 tocke racunamo
Xp=(Xa+Xc)/2
Yp=(Ya+Yc)/2

munshi
01.04.2011., 00:11
da stvar bude bolja bil sam prvo na wolfram alphi, i mislim si "ma nema šanse da u tu tražilicu upišeš polinom i on ti sve riješi" :lol:
Naravno da Wolfram Alpha rješava i puno složenije stvari od ove jednadžbe. Također s CASIO-vim kalkulatorom može se naći približno rješenje. Ali mora nositi nastavak ES. To su oni koji daju tablicu vrijednosti funkcije

duffy5
03.04.2011., 12:18
kako dobiti parcijalnu derivaciju kod wolfram alpha ?

npr imam: (2*x^2+z)/(y*z^2)

sta da dodam da mi po x-u po y-u i po z-u derivira ?

kada ostavim prazno samo jednadžbu upisem samo mi po X-u ispise kao primjer ako upisem prije jednadžbe partial samo mi po z-u ispise ne kontam kako definiram po cemu da dirivira parcijalno

pravipurger
03.04.2011., 15:41
svaku posebno:
npr.:
d/dx[(2*x^2+z)/(y*z^2)]

duffy5
03.04.2011., 19:36
svaku posebno:
npr.:

ahaaaaa, ok i sve pod zagradu "kockastu" ... ok thnx

mister11
03.04.2011., 21:28
Ponavljam svoje pitanje jer mi je važno zbilja....našao sam ga na maturi i ne mogu skužiti gdje je caka za rješenje....traži se kut uz vrh M trokuta AMB....

Arnold Strong
03.04.2011., 22:49
Ponavljam svoje pitanje jer mi je važno zbilja....našao sam ga na maturi i ne mogu skužiti gdje je caka za rješenje....traži se kut uz vrh M trokuta AMB....

ovo ti je sve na kružnici... probaj razmislit, ili se sjetit kolki i u kakvom su odnosu(<,>,=) kutevi CAB i CBA... (znaš da je ACB=90° i da |AB| prolazi središtem) ako to uspiješ onda bi trebalo bit lako...

mister11
03.04.2011., 23:11
ovo ti je sve na kružnici... probaj razmislit, ili se sjetit kolki i u kakvom su odnosu(<,>,=) kutevi CAB i CBA... (znaš da je ACB=90° i da |AB| prolazi središtem) ako to uspiješ onda bi trebalo bit lako...

ne mogu se ničega sjetiti....danas sam još pol sata buljio u tu sliku i ništa mi ne pada na pamet...

Arnold Strong
03.04.2011., 23:20
ne mogu se ničega sjetiti....danas sam još pol sata buljio u tu sliku i ništa mi ne pada na pamet...

ajd probaj zamislit ovako... kad bi ispod vrha B bio vrh D i ABCD bi tvorili pravokutnik... probaj si to predočit, ili ako ne ide nacrtaj na ovom pa bi ti trebalo bit jasno kakvi su kutevi CAB i CBA... jednostavno je ako shvatiš što bi |AB| bilo tom pravokutniku i što to znači za kut(kako ga dijeli)

El Ninho
04.04.2011., 14:49

A ako se sjetiš da je središte upisane kružnice u sjecištu simetrala kutova. :o

mister11
05.04.2011., 14:08
sve to sam shvatio....točka S je polovište dijagonala pravokutnika ABCD....kutevi u pravokutnom trokutu ABC su simetralama raspodjeljeni na pola, ali muči me to što nemam zadane barem neke kuteve ili odnose nekih stranica....

vilimcro
05.04.2011., 17:13
Jel mi iko moze rec samo
Što je probodište?
i
Što je presjećnica?
To su za točke,pravci i ravnine u prostoru!
Unaprijed Hvala !!!:)

Arnold Strong
05.04.2011., 18:26
sve to sam shvatio....točka S je polovište dijagonala pravokutnika ABCD....kutevi u pravokutnom trokutu ABC su simetralama raspodjeljeni na pola, ali muči me to što nemam zadane barem neke kuteve ili odnose nekih stranica....

što će ti odnos stranica kad znaš odnos kutova? ili bi bar trebao... ako taj odnos nađeš sve bi ti trebalo bit jasno.

munshi
05.04.2011., 20:27
Kutevi nisu ni potrebni, a ni odnosi stranica. Kružnica k i njen promjer AB potrebni potrebni su da znamo da je kut pri vrhu C pravi (obodni kut nad promjerom kružnice). Kako je trokut ABC pravokutan zbroj njegovih šiljastih kutova je 90°. Simetrale iz vrhova A i B raspolavljaju te šiljaste kutove, a to znači da kutovi pri vrhovima A i B u trokutu ABM imaju zajedno 45°. Preostali kut onda ima 135°.

mister11
05.04.2011., 20:44
shvatio prije nego si ti napisao to....konačno....eh....

Kristina19
05.04.2011., 20:56
Jel mi iko moze rec samo
Što je probodište?
i
Što je presjećnica?
To su za točke,pravci i ravnine u prostoru!
Unaprijed Hvala !!!:)

Pa probodište je mjesto (točka) gdje pravac "probada", odn. siječe ravninu.

A presječnica bi bio pravac po kojem se sijeku dvije ravnine.

bekili
09.04.2011., 00:11
Dobro veče!
Evo zapeh na sljedecem zadatku:
Dvojica radnika zajedno obave neki posao za 5 dana. Taj posao mogu obaviti i tako da jedan od njih radi samo 10 dana, a zatim drugi sam 4 dana. Za koliko bi dana svaki od radnika sam obavio čitav posao?

Molim Vas, moze li netko postaviti jednadzbe samo?
Poludit cu...
HVALA!

Euronymous
09.04.2011., 04:46
brzina rada prvog radnika neka bude x, a drugog y.. brzina=posao/vrijeme

dakle,
posao = vrijeme*brzina = 5*(x+y) (jer je u 5 dana obavljen posao sa brzinom x+y, zajedno su radili)

iz drugog uvjeta slijedi
posao = posao prvog + posao drugog = vrijeme prvog*brzina prvog + vrijeme drugog*brzina drugog
pa je
posao = 10*x + 4*y (10 dana je radio prvi prvom brzinom i zatim 4 dana drugi drugom brzinom)

dakle imamo dvije formule
posao = vrijeme*brzina = 5*(x+y) = 5x + 5y
posao = 10x + 4y

pošto se oba izraza izjednačavaju sa istom nepoznanicom (posao), možemo ih izjednačiti pa je
5x + 5y = 10x + 4y
5x = y, odnosno drugi je 5 puta brži

uvrstiš ovo zadnje u recimo prvu formulu pa dobiješ
posao = 5*(x+y) = 5*(x+5x) = 30x = vrijeme*x pa je iz toga vrijeme = 30 dana pa možeš reći da je u biti brzina prvog radnika jedan posao u 30 dana, x=posao/30
ili
posao = 30x = 6y = vrijeme*y pa je je iz toga vrijeme = 6 dana pa možeš reći da je u biti brzina prvog radnika jedan posao u 6 dana, y=posao/6

ovo dvoje možeš i provjeriti uvršavajaući u onu prvu formulu pa imaš
posao = 5*(x+y) = 5*(posao/30 + posao/6) = 5*6posao/30 = posao, dakle dobili smo posao=posao pa podaci vrijede..

ovo je onako strogo matematički i možda zvuči komplicirano, ali možda si barem neku ideju pokupila iz toga..

bekili
09.04.2011., 10:37
hvala, hvala, hvalaa!
:s:s

xfxgamer
09.04.2011., 18:36
Bok svima,trebala bi mi pomoc oko ova dva zadatka i ako moze postupak

Zadaci http://img690.imageshack.us/i/5001qh.jpg/ U prvom nije 52 nego 5.2, ne vidi se tocka

Hvala

alhidada
09.04.2011., 19:54
Bok svima,trebala bi mi pomoc oko ova dva zadatka i ako moze postupak

Zadaci http://img690.imageshack.us/i/5001qh.jpg/ U prvom nije 52 nego 5.2, ne vidi se tocka

Hvala

Ovo bi ti trebalo pomoći rješiti problem http://hrcak.srce.hr/file/67176, ovaj ln je logaritam po bazi e

Guillaume
09.04.2011., 20:36
jel mooze ko derivirati funkciju, y = x(na 6) + 8 / x(na 4) -2x(na 2) + 4 ..??? rjesenje je 2x

Euronymous
10.04.2011., 13:26
y = x(na 6) + 8 / x(na 4) - 2x(na 2) + 4
y = x^6 + 8/x^(4) - 2x^2 + 4

y' = 6x^5 - 32x^(-5) - 4x

rješenje nije nikako 2x

krizo96
10.04.2011., 16:43
Pozdrav, dal bi znao kako se rješavaju ovi zadaci?
http://img20.imageshack.us/img20/6931/201104101640450001.th.jpg (http://img20.imageshack.us/i/201104101640450001.jpg/)
Bio bih jako zahvalan na pomoći!

Euronymous
10.04.2011., 18:46
76.
a) zamisli stol iznad koje lebde dvije točke, jedna na visini 10, druga na 36. njihova visinska razlika je 26, a polovište dužine koja ih spaja je očito na pola te visine, odnosno za 13 iznad prve točke ili 13 ispod druge točke, rješenje je visina=23
b) ovo je ista situacija, no jedna je kuglica na drugoj strani. njihova visinska udaljenost 46 pa je polovište opet na pola te udaljenost, odnosno 23 ispod prve ili 23 iznad druge točke pa je rješenje -13 (ispod stola)

77.
nacrtaj si točno ono što piše u zadatku, zatim povuci okomicu iz točke T na ovu drugu ravninu pa time dobijaš pravokutni trokut pa taj trokut dovrši sa druge strane da dobiješ četverokut. taj četverokut ti je u biti kvadrat jer se radi o kutu od 45 stupnjeva. pošto mu je TT' u biti jedna stranica (dakle TT'=a), a za kvadrat vrijedi dijagonala = a*korjen(2), a tebi očito treba dijagonala pošto se na slici vidi da ti pitaju za tu udaljenost, slijedi dijagonala = 6*korjen(2)*korjen(2) = 12

78. slična fora, samo zbog ovog kuta od 30 stupnjeva dovršiš trokut na drugu stranu da taj kut postane 60 stupnjeva pa tako imaš jednakostranični trokut u kojem ti vrijede one jednostavne formule koje povezuju stranicu i visinu

79. opet ista fora, no taj prvi trokut moraš dovršiti na drugu stranu tako da opet dobiješ jednakostranični trokut

80. ovo si moraš lijepo nacrtat, zatim nacrtaj ortogonalnu projekciju i od dužine napravi pravokutni trokut tako da mu je jedna kateta okomitan a ravninu, druga paralelna.. taj trokut ima jedan kut od 30 stupnjeva pa ti preostaje da ga dovršiš tako da postane jednakostranični (pretvoriš taj kut od 30 u 60) i tu opet vrijede jednostavne formule za jednakostr. trokut koje lako povežeš sa ovime što te traži

81. ovo si isto samo lijepo nacrtaj i imat ćeš taj jedan veliki trokut razdjeljen na dva pravokutna, ti moraš dobiti očito ovaj dio koji ležni pravcu donosno od oba ta trokuta moraš izračunati ovu katetu koju ne znaš i to dvoje zbrojiš

82. opet je potrebno lijepo ovo nacrtati i vidjet ćeš da su to dva okomita trokuta sa zajedničkom stranicom AB.. pomoću infomracije o površinama lako iz formule P=AB*v/2 dobiješ visine oba trokuta.. iz slike se jasno vidi da su te dvije visine u biti kateta pravokutnog trokuta za koji te traže hipotenuzu (jer je to udaljenost XY) pa to lako preko pitagore riješiš..

SAMO CRTAJ I TRAŽI PRAVOKUTNE ILI JEDNAKOSTRANIČNE TROKUTE

krizo96
10.04.2011., 20:00
E, pa hvala ti do neba! :s

Lost in a space
10.04.2011., 21:04
Evo, mučim se sa zadatkom
Imam površinu četverokuta ABED 63cm^2, no moram izračunati površinu trokuta DEC.
Tražio sam sličnost, formule, ali nikako ne ispadne dobro !

Evo slika ovdje, http://img850.imageshack.us/f/unledrj.png/

Tox2401
10.04.2011., 23:30
Imam površinu četverokuta ABED 63cm^2, no moram izračunati površinu trokuta DEC.

Mozda se varam ali ovaj trokut DEC mi izgleda ko pravokutni trokut, barem ovako na brzinu od oka, to je slika vjerovatno iz painta :)
Imas stranicu a i stranicu c, znaci fali ti b, onda uz pomoć pitagore izvuci ovu 3. stranicu
c(na kvadrat)=a(na kvadrat) + b(na kvadrat)

i izračunaj površinu

ab/2

JOS JEDNOM KAZEM, MENI MATEMATIKA NIJE JACA STRANA, SAMO SAM U PROLAZU xD :rofl::rofl::rofl::lol::lol::lol:

Lost in a space
10.04.2011., 23:41
Mozda se varam ali ovaj trokut DEC mi izgleda ko pravokutni trokut, barem ovako na brzinu od oka, to je slika vjerovatno iz painta :)
Imas stranicu a i stranicu c, znaci fali ti b, onda uz pomoć pitagore izvuci ovu 3. stranicu
c(na kvadrat)=a(na kvadrat) + b(na kvadrat)

i izračunaj površinu

ab/2

JOS JEDNOM KAZEM, MENI MATEMATIKA NIJE JACA STRANA, SAMO SAM U PROLAZU xD :rofl::rofl::rofl::lol::lol::lol:

Može se tako uraditi, no u zadatku nije rečenu da je ovo pravi kut, tako da se u to nemogu pouzdati !:)

Miki_kaze
11.04.2011., 14:18
ako mi netko molim vas moze pomoc s ovim zadatkom, treba mi za sutra jer mi ocjena ovisi o tome, inace zad je gradiva treceg srednje

zadane su kruznice x^2+y^2-10x=0 i x^2+y^2+12x+4y=0
trazi se jednadzba kroz ishodiste povucenog pravca p na kome ce tetive u obje kruznice biti jednake duljine

mucija
11.04.2011., 21:11
ako bi neko bio divan pa me prosvijetlio sa ovim zadatkom bila bi zahvalna
gradivo je 3. razreda - analitička geometrija u ravnini

3. Odsječak pravca q na osi ordinata je 2, a s pozitivnim dijelom x osi zatvara kut od
45°. Odredi:
a) koeficijent smjera pravca q
b) jednadžbu pravca q u eksplicitnom obliku
c) pripada li točka A(1,2) tom pravcu

zahvaljujem :)

Tox2401
11.04.2011., 22:02
Može se tako uraditi, no u zadatku nije rečenu da je ovo pravi kut, tako da se u to nemogu pouzdati !:)

pa koga briga jel pise ili ne, reci ti nastavniku, il' sam ja ili vi glupi ako ne vidite da je ovdje kut od 90 stupnjeva... :P

Euronymous
11.04.2011., 22:38
ispao bi glup kada bi tako išao zaključivati. kako se možeš pouzdati u to da je slika ispravna što se tiče pravog kuta, a neispravna što se tiče duljine stranica? pogledaj taj cijeli trokut, izgleda kao da je jednakokračan zar ne?? e pa nije, AC=20, a BC=15. ne kažem da to isključuje mogućnost da je DE okomica na BC, ali ti govorim da je ono samo skica i ništa više..

Tox2401
11.04.2011., 23:11
ispao bi glup kada bi tako išao zaključivati. kako se možeš pouzdati u to da je slika ispravna što se tiče pravog kuta, a neispravna što se tiče duljine stranica? pogledaj taj cijeli trokut, izgleda kao da je jednakokračan zar ne?? e pa nije, AC=20, a BC=15. ne kažem da to isključuje mogućnost da je DE okomica na BC, ali ti govorim da je ono samo skica i ništa više..

Ja sam rekao da sam samo u prolazu xD

Oke evo dosao sam pitati
Jeli rijesenje ovoga 2 ili 288
48:2(9+3)=

Euronymous
11.04.2011., 23:23
pa očito nisi samo u prolazu kada si još jedan post na tu temu napisao gdje kriviš profesora.. nvm

što se tiče 48:2(9+3), stvar je zapisa kojeg koristiš.. npr, wolfram alphi : i / nije isto tako da će ti za slučaj sa : dati rješenje 2 jer stavlja u omjer 48 i ovo drugo, dok pri korištenju / daje rezultat 288 jer (9+3) ne stavlja u nazivnik kao i 2 jer nisu povezani zagradama, a ako to kopiraš u matlab, javit će ti grešku jer se izraz tako ne zapisuje..

munshi
12.04.2011., 06:43

O sličnosti je riječ i mora ispasti dobro.
Dva su trokuta slična ako su im dvije stranice proporcionalne, a kut među njima jednak. Ovdje je trokutima ABC i DEC kut pri vrhu C zajednički, a AC/CE=20/8 i BC/CD=15/6 što je jednako. Znači koeficijent sličnosti je 5/2.

vrijedi P'=k^2 * P. Neka je površina trokuta CDE jednaka P. Onda je površina trokuta ABC jednaka P + 63. Vrijedi:
P + 63 = 25/4 * P

munshi
12.04.2011., 07:45
ako mi netko molim vas moze pomoc s ovim zadatkom, treba mi za sutra jer mi ocjena ovisi o tome, inace zad je gradiva treceg srednje

zadane su kruznice x^2+y^2-10x=0 i x^2+y^2+12x+4y=0
trazi se jednadzba kroz ishodiste povucenog pravca p na kome ce tetive u obje kruznice biti jednake duljine
Obje kružnice prolaze ishodištem, a jednadžba pravca kroz ishodište je y=kx. Možda slika pripomogne ideji za rješavanje:

http://a.yfrog.com/img619/2886/lbyc.png

shaolin_fist
12.04.2011., 15:32
Točkom A(2,3) postaviti pravac tako da udaljenost pravca(okomica) bude udaljena od točke B(4,2) korijen iz 5...

Kako se opčenito postavlja pravac kada imamo dvije točke pa želimo povuči pravac kroz jednu tako da udaljenost tog pravca od druge točke bude x.

Treba se koristiti ono |Ax+By+C|/sqrt(A^2+B^2) i onda nekako ovu prvu točku na pravcu ujediniti unutra ali sam zapeo.
Može neko pomoć?

munshi
12.04.2011., 16:46
ako bi neko bio divan pa me prosvijetlio sa ovim zadatkom bila bi zahvalna
gradivo je 3. razreda - analitička geometrija u ravnini

3. Odsječak pravca q na osi ordinata je 2, a s pozitivnim dijelom x osi zatvara kut od
45°. Odredi:
a) koeficijent smjera pravca q
b) jednadžbu pravca q u eksplicitnom obliku
c) pripada li točka A(1,2) tom pravcu

zahvaljujem :)
Prouči malo teoriju i pogledaj sliku:
http://a.yfrog.com/img611/9459/twk.png

bekili
12.04.2011., 18:14
moze li mi netko molim vas najlaickije sto se moze, objasniti kada limes ne postoji?

evo npr.
lim kad x ->1 (x^3+x-2)/(x^3-x^2-x+1)... dobijem dva puta 0/0 i sad ja bih samo zakljucil da limes ne postoji...je li to dovoljno za 4 srednje ili??

hvala puno unaprijed!

benaglio
13.04.2011., 14:17
moze li mi netko molim vas najlaickije sto se moze, objasniti kada limes ne postoji?

evo npr.
lim kad x ->1 (x^3+x-2)/(x^3-x^2-x+1)... dobijem dva puta 0/0 i sad ja bih samo zakljucil da limes ne postoji...je li to dovoljno za 4 srednje ili??

hvala puno unaprijed!

probaj da rastavis, brojnik i nazivnik na clanove... pokrati se nesto i trebao bi dobiti

lim [x->1] (x^2+x+2)/(x+1)(x-1)

da bi limes u 1 postojao, mora vaziti da L1=L2=L, gdje ti je L1=lim(x->1+), L2=lim(x->1-), a ovdje to ne vazi, limes je promjenljivog znaka, pa limes ne postoji

demic
15.04.2011., 15:13
Pozdrav!
Oduvek sam imao problem da shvatim suštinu funkcije. Zapravo, u literaturi uvek sam se susretao sa različitim :ne zna: :confused: objašnjenjima koja su drugačija

Mene buni nekoliko stvari što se tiče funkcije.
Funkcija (kako sam učio u školi) je: svaki element A je u relaciji f sa tačno jednim elementom skupa B
Da li je ovo dobra definicija?

Dalje se kaže: kada se radi o preslikavanju a ne samo o relaciji :confused: kažemo da FUNKCIJA f PRIDRUŽUJE ELEMENTU X ELEMENT Y ILI DA f PRESLIKAVA X u Y
:confused::confused::confused:
E sad, šta me buni ovde

1. Zar nije preslikavanje zavisno od relacije, kako se onda razdvajaju ova dva pojma ovde :confused::confused::confused:?
2. Ako se element X iz skupa A preslikava u element Y skupa B, o kakvom PRIDRUŽIVANJU SE OVDE GOVORI???? Kakvo je to PRIDRUŽIVANJE ELEMENTA Y ELEMENTU X :confused:???? Zapravo koja je razlika između PRESLIKAVANJA I PRIDRUŽIVANJA???? Ako se X preslika u Y, kako to da se Y pridruzi iksu???

Pojasnite mi ove funkcije jer nikad nisam mogao da ih razumem. Uvek sam ih zbog toga učio napamet i imao problema da shvatim daljnje gradivo iz matematike. Hvala!

demic
15.04.2011., 15:45
Još nešto... pogledajte različite definicije funkcije, koje me takođe bune:

1. Iz udžbenika: u gornjem postu sam napisao

2. Iz jedne skripte: Funkcija je preslikavanje skupova. Imamo 2 neprazna skupa A i B. Pravilo ili propis po kojemu svakom elementu skupa A dodjeljujemo točno jedan element skupa B zove se funkcija. Kažemo da se skup A preslikava u skup B A->B ili f: A->B .

3. Sa wiki: Funkcija je, uopšte, pravilo pridruživanja jednog elementa iz skupa H (domen funkcije) drugom iz skupa U (kodomen funkcije).

4. Iz sveske (profesoricina) Funkcija A --> B je svako pridruživanje elemenata skupa A elementima skupa B, za koje vredi ono pravolo da za svako x iz skupa A postoji jedno y u skupu B.

5. Iz jedne druge skripte: Neka su D i K dva neprazna skupa. Preslikavanje koje svakom elementu skupa D pridružuje tačno jedan element skupa K zove se funkcija sa D u K, oznaka
f : D → K.

Pogledajte samo kako svaka ova definicija različito koriste pojmove PRIDRUŽIVANJE i PRESLIKAVANJE. !!! :confused::confused::confused:

SArastro
15.04.2011., 17:07
jel bi mogao netko preporuciti neku zbirku u kojoj su zadatci slicni onima na natjecanjima za 3. i 4. razred?
Hvala

munshi
15.04.2011., 23:18
jel bi mogao netko preporuciti neku zbirku u kojoj su zadatci slicni onima na natjecanjima za 3. i 4. razred?
Hvala

Tvrtko Tadić: Pripreme ...
http://element.hr/artikli/129/pripreme-za-matematicka-natjecanja

big-smoke
15.04.2011., 23:56
funkcija je pravilo pridruzivanja koja svakom elementu njene domene (D) pridruzuje tocno jedan element njene kodomene (K)

thebla
16.04.2011., 10:37
zadatak glasi, pronadi gresku..jel ovo moguce :confused:
1=√1=√(-1) x (-1)=√-1 x √-1= i x i= -1

i²=-1

Pertinacia
16.04.2011., 12:53
riješite nejednadžbu x2(na kvadrat)+5x+6<0
i rjesenje zapisite u obliku intervala... molim pomoc,hvala!!

nbedeko2
16.04.2011., 13:09
riješite nejednadžbu x2(na kvadrat)+5x+6<0
i rjesenje zapisite u obliku intervala... molim pomoc,hvala!!

Riješiš kv. jednadžbu x^2+5x+6<0 preko formule za rješavanje kv. jednadžbe. Dobiješ nultočke parabole, nacrtaš parabolu u koordinatnom sustavu i otčitaš sa skice u kojem intervalu graf poprima vrijednosti manje od 0.

big-smoke
16.04.2011., 13:20

i²=-1

ne mozes vadit drugi korjen iz neg. broja

munshi
16.04.2011., 13:28
Riješiš kv. jednadžbu x^2+5x+6<0 preko formule za rješavanje kv. jednadžbe. Dobiješ nultočke parabole, nacrtaš parabolu u koordinatnom sustavu i otčitaš sa skice u kojem intervalu graf poprima vrijednosti manje od 0.
Na ovom apletu riješi baš taj svoj zadatak i shvati interaktivno:
http://apleti.normala.hr:8180/xwiki/bin/view/Nejednadzbe/KvadratnaNejednadzba

Arnold Strong
16.04.2011., 21:25

i²=-1

problem je u tome što je korijen broja +- neki broj... i to zbog činjenice da je 1^2=(-1)^2=1 što znači da je 1^0.5 = + ili - 1 ... to ti vrijedi za svaki broj. :mig:

Hucoo
17.04.2011., 11:38
pozdrav svima...dali netko zna kako zapisat logaritam baze 3 u matlabu ??

shaolin_fist
17.04.2011., 11:43
Točkom A(2,3) postaviti pravac tako da udaljenost pravca(okomica) bude udaljena od točke B(4,2) korijen iz 5...

Kako se opčenito postavlja pravac kada imamo dvije točke pa želimo povuči pravac kroz jednu tako da udaljenost tog pravca od druge točke bude x.

Treba se koristiti ono |Ax+By+C|/sqrt(A^2+B^2) i onda nekako ovu prvu točku na pravcu ujediniti unutra ali sam zapeo.
Može neko pomoć?

bump...

croat1991
17.04.2011., 14:04
može li mi netko reći kako se izračunavaju anuiteti kod vraćanja kredita.
Anuiteti su jednaki

munshi
17.04.2011., 15:08
može li mi netko reći kako se izračunavaju anuiteti kod vraćanja kredita.
Anuiteti su jednaki
'vako http://www.geogebra.org/en/upload/files/hrvatski/Financijska/zajam.html

Matematika.
17.04.2011., 16:07
Zna li netko riješiti ova dva zadatka:
1) Matematičkom indukcijom dokažite da za sve prirodne brojeve n, n≥2, vrijedi: 2^n>1+n√(2^(n-1) )
2) Dokažite da dijeleći dva cijela broja a i b njihovim najvećim zajedničkim djeliteljem, dobivamo par relativno prostih brijeva.

HITNO MI JE, MOLIM VAS POMOZITE!!

mister11
17.04.2011., 18:57
http://slike.hr/slike/capture_edc8b.png.html

U prvom zadatku mislim da treba staviti 1-x=t^2, ali ne znam kako onda zapisati to....Znači ako bi bilo da je 1-x=t onda se to sve derivira i dobije da je -1=dt/dx, a što sad ako je t^2, kako to zapisati?

A u drugom zadatku mislim da treba staviti u=x^3, a v'=e^x^2, ali onda ne znam što je v, odnosno što treba derivirati da se dobije v'=e^x^2

very_confused1
18.04.2011., 17:14
http://slike.hr/slike/capture_edc8b.png.html

U prvom zadatku mislim da treba staviti 1-x=t^2, ali ne znam kako onda zapisati to....Znači ako bi bilo da je 1-x=t onda se to sve derivira i dobije da je -1=dt/dx, a što sad ako je t^2, kako to zapisati?

A u drugom zadatku mislim da treba staviti u=x^3, a v'=e^x^2, ali onda ne znam što je v, odnosno što treba derivirati da se dobije v'=e^x^2

u prvom bi ja stavila da je t=1-x i onda dt=-dx, a ovaj x ispred korjena napisala kao t+1 i onda još jednu zamjenu za ovaj korjen koji dobiješ. to s kvadratima je kompliciranje :ne zna:

a u drugom najprije napravi supstituciju za ovaj x^2 (u e^x^2) pa onda parcijalno

mister11
18.04.2011., 19:02
drugi sam uspio sam, ali ovaj prvi se neda....shvatio sam da je bolje staviti t=sqrt(1-x) i onda se dobije da je -2dt=dx/sqrt(1-x) tj da je -2*integral(1/(1-t^2) jer se iz uvjeta za t=sqrt(1-x) kvadriranjem dobije da je x=t^2-1 i tu sasd zapnem....može se raspisati po razlici kvadrata i dobijem nešto blizu rješenju, ali mi smeta ovaj -2 ispred i ne mogu dobiti razlomak, a rješenje je ln((1-sqrt(1-x))/(1+sqrt(1-x))

big-smoke
18.04.2011., 19:19
2) Dokažite da dijeleći dva cijela broja a i b njihovim najvećim zajedničkim djeliteljem, dobivamo par relativno prostih brijeva.

mislim da znam rijesit al ne znam matematicki formulirat to pa nek neko korigira. mozda moje pomogne
x=a/t
y=b/t

0= D(x,y) - najveci zajednicki djeljitelj
nula jelte, skraceni su do kraja

if
x=g*k
y=h*k
then d(x,y)=d(g*k,h*k) nije 0

i tu dobijes kontradikciju

ugl, mislim da tako nekako ide

bekili
19.04.2011., 00:58
Tvrtko Tadić: Pripreme ...
http://element.hr/artikli/129/pripreme-za-matematicka-natjecanja

Hvala puno na vasem trudu i vasim apletima!
stvarno ste mnogo napravili s time kako bi nama olaksali i priblizili matematiku.

svaka cast!

chuxy
19.04.2011., 18:49
Zanima me da li netko zna kako se može podijeliti polinomi poput "x^3 / x^2" putem kalkulatora? Znam ih ručno rješavati ali volio bih znati kako se to može i putem kalkulatora. Casio fx-991ES posjedujem.Hvala.

delhrv
19.04.2011., 19:24
Pod pretpostavkom da znaš u kalkulatoru napisat svaki od tih polinoma..... znači napišeš prvo taj xna3 zatim znak za djeljenje / i onda otvoriš zagradu upišeš xna2 zatvoriš zagradu i =

ivanica0
19.04.2011., 19:24
Molim pomoć

Zadatak je: Točkom S(-1,1,-1) položi pravac koji siječe mimoilazne pravce: p1 x-1/2 =y-2/3 =z/-1 i p2 x/4 =y+5/-5 = z-3/2. Odredi najmanju udaljenost mimoilaznih pravaca.

Udaljenost izračunam, ali problem mi je ovaj pravac, da pridružim tom pravcu koji siječe pravce ravninu pa preko vektora normale ili?

chuxy
19.04.2011., 19:54
Pod pretpostavkom da znaš u kalkulatoru napisat svaki od tih polinoma..... znači napišeš prvo taj xna3 zatim znak za djeljenje / i onda otvoriš zagradu upišeš xna2 zatvoriš zagradu i =

Nisam toliko nesposoban. Ne možeš na taj način izračunat.

delhrv
19.04.2011., 20:17
Ne razumijem kako ne možeš. Ja sam dosada na svakom svom kalkulatoru mogo to tako izračunat.

benaglio
19.04.2011., 20:54
Molim pomoć

Zadatak je: Točkom S(-1,1,-1) položi pravac koji siječe mimoilazne pravce: p1 x-1/2 =y-2/3 =z/-1 i p2 x/4 =y+5/-5 = z-3/2. Odredi najmanju udaljenost mimoilaznih pravaca.

Udaljenost izračunam, ali problem mi je ovaj pravac, da pridružim tom pravcu koji siječe pravce ravninu pa preko vektora normale ili?

vektor nosac prave p1: a1=(2,3,-1), tacka na pravoj p1, A1(1,2,0)

Ako se pravci sijeku, vektor nosac a1, vektor SA1, i vektor trazenog pravca zatvarati zapreminu 0.
Mjesoviti proizvod (a1 x SA1)* a=0, gdje je a=(l,m,n) , vektor trazenog pravca

Isto tako uradis i za drugi pravac, i imas sistem od dvije jednadzbe od 3 nepoznate, i onda pretpostavis da je jedna koordinata vektora 1, a ostale su u odnosu na tu koordinatu

dalje bi trebao znati sam

chuxy
19.04.2011., 21:02
Ne razumijem kako ne možeš. Ja sam dosada na svakom svom kalkulatoru mogo to tako izračunat.

Unesi x^3/x^2 u svoj kalkulator i javi mi koliko dobiješ. Ja dobijem 5, a točno rješenje je 1 i ostatak x.

Anna xD
19.04.2011., 21:08
ja imam problemček, vjerojatnost:
bacamo dvije kocke, kolika je vjerojatnost da se na točno jednoj kocki pojavi broj dva?
i sad u rješenjima piše 10/36 kužim ja zašto je to tak ali jel ima koji drugi način za izračunati da ne ispisujem onaj prostor elementarnih događaja tj sve one mogućnost (1,1) (1,2) (1,3) i tako dalje

ivanica0
19.04.2011., 21:29
vektor nosac prave p1: a1=(2,3,-1), tacka na pravoj p1, A1(1,2,0)

Ako se pravci sijeku, vektor nosac a1, vektor SA1, i vektor trazenog pravca zatvarati zapreminu 0.
Mjesoviti proizvod (a1 x SA1)* a=0, gdje je a=(l,m,n) , vektor trazenog pravca

Isto tako uradis i za drugi pravac, i imas sistem od dvije jednadzbe od 3 nepoznate, i onda pretpostavis da je jedna koordinata vektora 1, a ostale su u odnosu na tu koordinatu

dalje bi trebao znati sam

hvala ti puno :)

munshi
19.04.2011., 22:50
bacamo dvije kocke, kolika je vjerojatnost da se na točno jednoj kocki pojavi broj dva?
i sad u rješenjima piše 10/36 kužim ja zašto je to tak ali jel ima koji drugi način za izračunati da ne ispisujem onaj prostor elementarnih događaja tj sve one mogućnost (1,1) (1,2) (1,3) i tako dalje
I takvih je 36 parova, a povoljni su: 21 23 24 25 26 12 32 42 52 62. Dakle 10. Pisao sam skraćeno 21 za (2,1).

Euronymous
20.04.2011., 00:09

povoljni su ti slučajevi kada je na prvom mjestu dvojka, a na drugom mjestu bilo koji broj samo ne dvojka (jer smije biti samo jedna) ili kada je na drugom mjestu dvojka, a na prvom neki drugi broj..
dakle, za ovo prvo imaš 1*5 povoljnih slučajeva (prvo mjesto može biti samo jedan broj, dvojka, pa je zato u umnošku ta jedinica, a na drugom mjestu može biti neki od ostalih 5 brojeva pa je zato umnošku ta petica), analogno tome imaš i drugu varijantu gdje imaš 5*1 povoljnih slučajeva što ih ukupno daje 10..
da bi dobila vjerojatnost moraš podijeliti broj povoljnih slučajeva sa brojem mogućih, a tih je 6*6=36, dakle rješenje je p=10/36

mislim, imaš razne načine razmišljanja kojima dođeš do rješenja, možeš reći da na jednoj kocki mora biti dvojka, a na drugoj neki drugi broj pa povoljne slučajeve računaš sa
(2 povrh 1) jer to je broj načina na koji biraš jednu od dvije kocke i onda to pomnožiš sa 1*5 jer jedna je dvojka, a druga je neki od ostalih 5 brojeva pa je to (2 povrh 1)*1*5=10 pa to podijeliš sa 36

srki
20.04.2011., 11:10
Imam određeni integral. Sad on može biti negativan, ali šta ako kod računanja površine lika dobijem negativno? Dali onda vadim absolutnu vrijednost ili je to znak da sam negdje pogrješio?

rune88
20.04.2011., 12:41
Imam određeni integral. Sad on može biti negativan, ali šta ako kod računanja površine lika dobijem negativno? Dali onda vadim absolutnu vrijednost ili je to znak da sam negdje pogrješio?

naravno da određeni integral moze bit negativan, al ako je u pitanju površina samo puknes apsolutno jer P ne moze bit negativna :kava:

Monomial
20.04.2011., 16:06
mislim da znam rijesit al ne znam matematicki formulirat to pa nek neko korigira. mozda moje pomogne
x=a/t
y=b/t

0= D(x,y) - najveci zajednicki djeljitelj
nula jelte, skraceni su do kraja

if
x=g*k
y=h*k
then d(x,y)=d(g*k,h*k) nije 0

i tu dobijes kontradikciju

ugl, mislim da tako nekako ide

Pa pokusaj je ok, ionako mislim da onako formulirano pitanje ne zasluzuje kompletan odgovor, vec nekakav hint. No postoje dva problema s tvojim pokusajem,
1) GCD(x,y) ako su x i y relativno prosti nije 0 nego 1 (no ok, to je samo do definicije i ne utjece na logiku tvog dokaza)
2) No fatalna pogreska u dokazu je to sto pretpostavljas rezultat prije nego si ga dobio. Ti pretpostavljas rezultat te iz toga onda vuces kontradikciju, dok mi zapravo trebamo doci do rezultata kojeg si ti uzeo da je istinit.

Evo sad mog pokusaja:
Imamo dano da GCD(a,b) = D, trebamo pokazati da GCD(a/D, b/D) = 1.
Pretpostavimo suprotno, to jest da GCD(a/D, b/D) = K, gdje K > 1.
To znaci da:
Ks = a/D, gdje je s u skupu cijelih pozitivnih brojeva. Slijedi,
DKs = a
Sto znaci da DK dijeli a. Po simetriji, DK dijeli i b. Posto DK > D, imamo da je GCD(a,b) = DK, sto je u kontradikciji s tim da GCD(a,b) = D, i time je zavrsen dokaz.

Neo The Anomaly
21.04.2011., 00:24
Pa pokusaj je ok, ionako mislim da onako formulirano pitanje ne zasluzuje kompletan odgovor, vec nekakav hint. No postoje dva problema s tvojim pokusajem,
1) GCD(x,y) ako su x i y relativno prosti nije 0 nego 1 (no ok, to je samo do definicije i ne utjece na logiku tvog dokaza)
2) No fatalna pogreska u dokazu je to sto pretpostavljas rezultat prije nego si ga dobio. Ti pretpostavljas rezultat te iz toga onda vuces kontradikciju, dok mi zapravo trebamo doci do rezultata kojeg si ti uzeo da je istinit.

.

Ma u biti njegovo je skroz u redu (izuzevši 0). Naime on nije pretpostavio da su x i y do kraja skraćeni. Rekao je da je x=g*k i y=h*k, i to je kontradiktirao, odnosno dokazao je da fakat jesu skraćeni do kraja.

Neo The Anomaly
21.04.2011., 01:18
Zna li netko riješiti ova dva zadatka:
1) Matematičkom indukcijom dokažite da za sve prirodne brojeve n, n≥2, vrijedi: 2^n>1+n√(2^(n-1) )

HITNO MI JE, MOLIM VAS POMOZITE!!

Nadam se da nije prekasno. Neka [x] označava korijen od x.
Znači za n=2 dobiješ da treba 4>1+2[2], odnosno 3>2[2] odnosno 9>8, dakle baza indukcije vrijedi.
Dakle pretpostavimo da za n vrijedi, pa ako stavimo n := n+1 treba provjerit
2^(n+1) > 1+(n+1)[2^n], odnosno

2*2^n = [2]*2^n + (2-[2])*2^n > 1+n[2^(n-1)][2]+[2^n].
Po pretpostavci indukcije [2]*2^n > [2]+[2]n[2^(n-1)], pa je dovoljno pokazat da
(2-[2])*2^n > [2^n], odnosno (2-[2])[2^n] > 1, a to vrijedi za n = 2, pa vrijedi i za sve veće jer se izraz s lijeve strane povećava kako se n povećava.

Eto, gotovo :mig:

Neo The Anomaly
21.04.2011., 01:33

Neka je P površina DEC.

Imaš sličnost između CDE i CBA, gornji kut im je isti, a za stranice koje ga određuju vrijedi CE:CA=CD:CB. omjer sličnosti im je 8:20=2/5. To znači da im je omjer površina 4/25 (vidi objašnjenje dolje), pa je 4/25*P+63=P, odnosno 21/25*P=63, P=75.

Ovo da je omjer površina sličnih trokuta jednak kvadriranom omjeru stranica znaš tako da spustiš visinu pa je i ona u omjeru stranica s pripadajućom visinom u drugom trokutu, pa pomnožiš stranicu s visinom i dobiješ omjer na kvadrat. Ili direktno iz Herona...

Neo The Anomaly
21.04.2011., 01:43
2. Ako se element X iz skupa A preslikava u element Y skupa B, o kakvom PRIDRUŽIVANJU SE OVDE GOVORI???? Kakvo je to PRIDRUŽIVANJE ELEMENTA Y ELEMENTU X :confused:???? Zapravo koja je razlika između PRESLIKAVANJA I PRIDRUŽIVANJA???? Ako se X preslika u Y, kako to da se Y pridruzi iksu???

Nema neke razlike... imaš funkciju f(x)=x+1, i sada ti funkcija 2 preslikava u 3, odnosno za f(x)=3 onda ti kaže da je x=2, odnosno za y=3 onda pridružuje 2. Nemaš šta tu pametovat, u funkciju uvrstiš x i dobiješ f(x) (koji se zna označavat s y), i to je to.

big-smoke
21.04.2011., 02:55
imate pravo, najveci djelitelj je 1 a ne 0, sry sjebo sam, al mislim da ostatak nije krivi, naime promatram situaciju "sta ako", a ne polazim od pretpostavke da nisu skraceni

Monomial
21.04.2011., 03:55
Ma u biti njegovo je skroz u redu (izuzevši 0). Naime on nije pretpostavio da su x i y do kraja skraćeni. Rekao je da je x=g*k i y=h*k, i to je kontradiktirao, odnosno dokazao je da fakat jesu skraćeni do kraja.

Ne kuzim. U zadatku se trazi da dokazemo da dijeljenjem dobijemo par relativno prostih brojeva. On nigdje nije dobio da su oni "do kraja skraceni" (to jest, relativno prosti), vec je to pretpostavio i onda pretpostavio da nisu te pokazao da je to u kontradikciji s tim da jesu.

Neo The Anomaly
21.04.2011., 12:33
Ne kuzim. U zadatku se trazi da dokazemo da dijeljenjem dobijemo par relativno prostih brojeva. On nigdje nije dobio da su oni "do kraja skraceni" (to jest, relativno prosti), vec je to pretpostavio i onda pretpostavio da nisu te pokazao da je to u kontradikciji s tim da jesu.

On je rekao da su oni do kraja skraćeni, odnosno kada ne bi bili onda....kontradikcija..... dakle, oni jesu do kraja skraćeni. Ovu pretpostavku oni su do kraja skraćeni ne moraš niti gledati jer se on na nju ne poziva prije nego što ju dokaže.

U biti taj dokaz je ovo: Neka je a=dx i b=dy. Neka je M(x,y)=k, k>1 (jer pretpostavljamo da x i y nisu rel. prosti) x=kg i y=kh onda bi bilo a=dkg i b=dkh, odnosno d = M(a,b) >= dk > d što je kontradikcija. Iz toga zaključujemo da su x i y relativno prosti.

Monomial
21.04.2011., 16:36
On je rekao da su oni do kraja skraćeni, odnosno kada ne bi bili onda....kontradikcija..... dakle, oni jesu do kraja skraćeni. Ovu pretpostavku oni su do kraja skraćeni ne moraš niti gledati jer se on na nju ne poziva prije nego što ju dokaže.

U biti taj dokaz je ovo: Neka je a=dx i b=dy. Neka je M(x,y)=k, k>1 (jer pretpostavljamo da x i y nisu rel. prosti) x=kg i y=kh onda bi bilo a=dkg i b=dkh, odnosno d = M(a,b) >= dk > d što je kontradikcija. Iz toga zaključujemo da su x i y relativno prosti.

Heh, sto se tice te interpretacije dokaza mozes vidjeti da sam ja dao takav dokaz na prosloj strani. Samo imam problema s iscitavanjem toga iz njegovog dokaza, no ok, nije toliko ni bitno, tako da se povlacim iz rasprave. :)

Neo The Anomaly
21.04.2011., 17:58
Heh, sto se tice te interpretacije dokaza mozes vidjeti da sam ja dao takav dokaz na prosloj strani. Samo imam problema s iscitavanjem toga iz njegovog dokaza, no ok, nije toliko ni bitno, tako da se povlacim iz rasprave. :)

Joj oprosti, nisam do kraja pročitao tvoj dokaz, ko budala tu ponavljam :rofl:

then d(x,y)=d(g*k,h*k) nije 1, to zapravo slijedi jer je d >= k, tako da je u suštini isto ko naše.

peraica21
22.04.2011., 06:52
jel mi tko može objasniti gdje se pogubi ovi p(x) što sam podcratala...Plizzz
http://img860.imageshack.us/img860/9829/bezimenas.png

djvaso
23.04.2011., 01:03
jel mi tko može objasniti gdje se pogubi ovi p(x) što sam podcratala...Plizzz
http://img860.imageshack.us/img860/9829/bezimenas.png
Izvod od e na u(x) = e na u(x) x u'(x). Pošto je u(x)=integral od p(x)dx, izvod od u(x) je sama podintegralna funkcija tj. u'(x)=p(x)

Color20
25.04.2011., 13:09
Lagani su pa se nadam da će ih netko riješiti:

http://i56.tinypic.com/nqogn.png

Edit: drugi zadatak treba zapisati u obliku potencije s bazom 6

I'm_in
25.04.2011., 13:18
sinx=1/2x e mi moze netko rec kak ovo ima 3 rjesenja??

Neo The Anomaly
25.04.2011., 20:07

1. Radi urednosti zasebno ću izračunat brojnik i nazivnik.
Brojnik: 5*3^(n+1) + 6*3^(n-1) = 5*3^2*3^(n-1) + 6*3^(n-1) = (45+6)*3^(n-1) = 51*3^(n-1)
Nazivnik (malo ću skratit, isto se radi): (24-7)*3^(n-1) = 17*3^(n-1)
brojnik/nazivnik = 3

2. 4^n+1 = 2^(2n+2) = 2^3*2^(n-1) = 8*2^(n-1)
9^n+1 = 27*3^(n-1) (ista fora)

Zadani izraz = 8*3^(2n-1)*2^(2n-1) + 27*3^(2n-1)*2^(2n-1) + 6^(2n-1), ali kako je 3^(2n-1)*2^(2n-1) = 6^(2n-1) odmah to izlučimo:
(27+8+1)*6^(2n-1) = 36*6^(2n-1) = 6^(2n+1)

Color20
25.04.2011., 20:11

Ne treba više, riješila sam pa ću staviti ovdje ako nekome treba:

http://i51.tinypic.com/168wfpk.png

P.S. Ako ovdje netko uistinu rješava bi li se mogao javiti na pm ili ovako preko posta ako ima želju pomoći mi (riješiti) neke nizove zadataka koje nikako ne mogu riješiti (iz matematike)? HVALA

Neo The Anomaly
25.04.2011., 20:23

Hehe, nije moglo ostati tamo u maturi :mig:
Nacrtaj si funkciju f(x) = sinx , i nacrtaj f(x) = 1/2x. "Vidjet" ćeš da se sijeku na 3 mijesta, znači da je sinx = 1/2x za 3 vrijednosti, odnosno postoje 3 rješenja.

Ako ne znaš nacrtati funkcije, samo reci. Pripazi na to da ti funkcija sinx ima period u pi-evima, koji je negdje 3.14 po iznosu.

Neo The Anomaly
25.04.2011., 20:24
Ne treba više, riješila sam pa ću staviti ovdje ako nekome treba:

http://i51.tinypic.com/168wfpk.png

P.S. Ako ovdje netko uistinu rješava bi li se mogao javiti na pm ili ovako preko posta ako ima želju pomoći mi (riješiti) neke nizove zadataka koje nikako ne mogu riješiti (iz matematike)? HVALA

Kak ove sličice napraviš?

pravipurger
25.04.2011., 20:26

print skrin :)

pravipurger
25.04.2011., 20:28

http://www.wolframalpha.com/input/?i=sinx%3Dx%2F2

Neo The Anomaly
25.04.2011., 20:32
print skrin :)

A što printscreena?

pravipurger
25.04.2011., 20:33
A što printscreena?

word, mathematicu, štogod

Neo The Anomaly
25.04.2011., 20:35
word, mathematicu, štogod

A kak odrežeš rubove? I zašto, kad quotam, vidim da je adresa slike s neta?

Color20
25.04.2011., 20:40

Ako imaš microsoft word lako se rade matematički zapisi.
Trenutno koristim ms word 2007 pa ću ti reći kako se u njemu rade (mislim da je u wordu 2003 drukčije ...)

Otvoriš word, INSERT>klikneš na Equation(nacrtana je sličica broja pi).

Tu imaš razne alate za pisanje razlomaka(FRACTION), korijena(RADICALS), eksponenata integrala, sinusa itd, zgrade, znak puta, ...

Kad napišeš sve što ti treba, uslikaš to sa tipkom PrntScr (print screen) na svojoj tipkovnici> odeš u PAINT>paste>selektaš samo dio koji ti treba od te velike slike>copy>file>new>paste>smanji piksele do okvira matem. zapisa da ti nebi bilo previše bijeloga oko slike> save...... uploadaš sa tinypicom ili imageshackom.

Ako imaš volje bi li mi mogao pomoći pri riješavanju nekih nizova zadataka iz matematike.

pravipurger
25.04.2011., 20:41
A kak odrežeš rubove? I zašto, kad quotam, vidim da je adresa slike s neta?

photofiltre ili nešto slično

zato kaj je uploadana na net.

Neo The Anomaly
25.04.2011., 20:49
photofiltre ili nešto slično

zato kaj je uploadana na net.

OK, hvala.

Anna xD
25.04.2011., 21:32
http://i615.photobucket.com/albums/tt231/AnnaxD/ForumHR/rakovi.jpg
mene muče rakovi :tuzni: pod a) znam, pod b) mi ispada 15,209 i nije po rješenjima a c) ne znam kak da postavim :(

NikolaTesla1856
25.04.2011., 22:17
http://i615.photobucket.com/albums/tt231/AnnaxD/ForumHR/rakovi.jpg
mene muče rakovi :tuzni: pod a) znam, pod b) mi ispada 15,209 i nije po rješenjima a c) ne znam kak da postavim :(

Ok, vjerujem da si postavila ovo: n=no*1.15^t

gdje je: n---neki konačan broj

no--početni broj algi

t--- vrijeme ( u tjednima)

a) t=1 tj.
no=10gr

n=10*1.15^1=11.5 gr

b)t=3 tj.
no=10gr

n=10* (1.15)^3=15.20875 gr :mig:Točno ti je

c) n=10 000 gr
no=10 gr

10 000=10*1.15^t ( To, vjerujem znadeš riješiti:p)

Rješenje je ~49.42, odnosno prvi sljedeći cijeli broj, a to je 50 (tjedana)

Nadam se da je sve jasno!:)

Gademz!
25.04.2011., 22:25
Kolko je rješenje toga jer ja dobim nešto drugačije?

NikolaTesla1856
25.04.2011., 22:34
Kolko je rješenje toga jer ja dobim nešto drugačije?

Kojega?

Gademz!
25.04.2011., 22:36
ovog pod c, točno je 50, ja sam napravil logičku grešku prvi put

Anna xD
25.04.2011., 22:39
n=no*1.15^t

gdje je: n---neki konačan broj

no--početni broj algi

t--- vrijeme ( u tjednima)

problem je u tome kaj nisam ovak postavila :)
hvala ti puno, sve jasno :mig:
Gademz kasniš :D

siba201
26.04.2011., 11:30
http://i53.tinypic.com/2pra3qc.jpg
Pozdrav! Jel mi neko može riješit jedan od ovih zadataka, kao primjer da skužim kako se to riješava? Npr. 9. zadatak, čini mi se jednostavan... ajde molim nekog važno mi je

Gademz!
26.04.2011., 13:26
Znači 9. kao oznaku za integral koristim S... imaš S (x-1)/(sqrt(x)+1) dx, ovaj razlomak se pomnoži gore i dolje sa sqrt(x)-1, dolje se dobije razlika kvadrata x-1 i to se skrati s gornjih x-1 i ostane S sqrt(x)-1 dx, sada se vrši supstitucija sqrt(x)=t i to se derivira sad, lijeva strana po x a desna po t i dobije se 1/2sqrt(x) dx = dt (dx i dt se pišu kod deriviranja jel). Sada se dx izražava kao dx=2sqrt(x)*dt osnosno pošto je sqrt(x)=t imaš dx=2t*dt i to sada ide u integral, S (t-1)*2t*dt -> S (2t^2-2t)dt, sad se ovo razdvaja na dva integrala S 2t^2 dt - S 2t dt, konstante idu ispred integrala -> 2S t^2 dt - 2 S t dt, i ovo je sad obično integriranje (2*t^3)/3 - (2*t^2)/2 = (2t^3)/3 - t^2 + C (C je konstanta koja se mora napisati na kraju) i sad se vrši povrat natrag sa t na sqrt(x) i rezultat je (2/3)*x*sqrt(x) - x + C

10. bi se izračunao da bi se prvo ovo na početku išlo naštimavat na kub binoma
11 i 12 pošto imaš treći korijen od x, ne zamijenjuješ korijen od x sa t nego x=t^3, kako bi odmah maknuo korijen...uglavnom razlike kvadrata, kubova, naštimavanja i jako jednostavni integrali :mig:

* legenda

sqrt(x)- korijen od x
t^3 - t na treću
(da ne bi bilo zabune za svaki slučaj :zubo:)

i btw ne razumijem zašto za takve zadatke ne koristite wolphram alpha (http://www.wolframalpha.com/), imate i postupak i sve živo :ne zna:

siba201
26.04.2011., 14:03
dolje se dobije x-1 ali di si ti naso u brojniku x-1?

Gademz!
26.04.2011., 14:09
(x-1)*(sqrt(x)-1) / (sqrt(x)+1)*(sqrt(x)-1) = (x-1)*(sqrt(x)-1) / (x-1) = sqrt(x)-1

kaj nije jasno :ne zna:

siba201
26.04.2011., 14:13
Aha da da ja sam iso mnozit gornji razlomak, a treba samo ostavit (x-1)*(sgrt(x)-1) da bi se mogao pokratit sa nazivnikom... i to je to netreba ić dalje... neznam zašto si ti sve ovo radio.. S x^1/2 -1 = S 2/3 X^3/2 -X +C tj. (2/3)*x*sqrt(x) - x + C... uglavnom fala ti puno

Gademz!
26.04.2011., 14:17
a da mogal sam i direktno :zubo: al u težim integralima ne možeš izbjeć metodu supstitucije i parcijalnu integraciju, ovo ti je primjer za učenje bio :D

siba201
26.04.2011., 14:44
jel mozes pomoc sa 10 :D... sta treba prvo napravit.. dalje cu sam

Gademz!
26.04.2011., 14:52
probaj gore i dolje pomnožit sa (treći korijen od x)^2 - (treći korijen od x) +1, dolje ćeš dobit x+1 samo i skratit opet s ovim gore ;)

siba201
26.04.2011., 15:03
lako mi je tebe sad pitat sa ćime treba množit a na testu :ne zna:

Gademz!
26.04.2011., 15:04
koji fakultet?

siba201
26.04.2011., 15:17
koji fakultet?

Još uvijek sam u srednjoj.. 11) i 12) rjesio vuhu

Gademz!
26.04.2011., 15:30
dobro ja sam to nešto sitno učil u svojoj srednjoj, to onda mora bit matematička gimnazija

Anna xD
26.04.2011., 20:44
opet ja :facepalm:
http://i615.photobucket.com/albums/tt231/AnnaxD/ForumHR/funkcija.jpg
znači traži se domena napisane funkcije koja je bila pod korijenom, što znači da mora biti veća ili jednaka nuli, jelda? i nakon što odredimo nultočke ispada da je

Df=<-beskonačno,1]U[2,+beskonačno>

a u rješenjima piše Df=R, kaj mi nije nikak ni logično s obzirom da je funkcija u zadatku napisana pod korijenom :confused:

Gademz!
26.04.2011., 21:38
ček znači traži se domena funkcije sqrt(x^2-4x+4) ?:D

Anna xD
26.04.2011., 21:45
tako je :)

Neo The Anomaly
26.04.2011., 21:50
Pa dobro, koje su ti nultočke, čak ih imaš i na grafu napisane... Napiši ti svoj postupak pa ćemo ti reći što ti je krivo.

NikolaTesla1856
26.04.2011., 22:00
Otkuda si ti dobila rješenje u uniji? :confused:

Jednadžba ima samo jednu nultočku, odnosno D=0. Prema tome, njeno prirodno područje je svaki broj skupa R. ( Uostalom provjeri:)).

Gademz!
26.04.2011., 22:00
tako je :)

http://www.wolframalpha.com/input/?i=+sqrt%28x%5E2-4x%2B4%29+

domena funkcije je R ;)

Anna xD
26.04.2011., 22:01
mi smo ovak radili u školi:
traži se: domena funkcije sqrt(x^2-4x+4)
=> x^2-4x+4 >= 0
nultočke dobijem tako da jednadžbu izjednačim s nulom => i dobijem da je x1 = 2 :facepalm: i nema x2 ajde dobro da sam skužila, krivo sam si zapisala nultočke, napisala sam da je x2 = 1 nebu nikaj z mene :tuzni:

Gademz!
26.04.2011., 22:07
bit će dobro Ane, samo polako i ak zezneš, dobro da se zezneš :D. Znat ćeš di griješiš, a provjerit si možeš u ovom wolframu ;)

Neo The Anomaly
26.04.2011., 22:08
Sama si rekla da vrijednost funkcije mora biti veća ili jednaka 0. Pogledaj graf. Nadam se da vidiš da su sve vrijednosti funkcije veće ili jednake 0? Ako to ne vidiš, onda bi trebala provježbati malo isčitavanje s grafova, jer to se dosta koristi, pa je to dosta važno razumjeti.

Anna xD
26.04.2011., 22:13
bit će dobro Ane, samo polako i ak zezneš, dobro da se zezneš :D. Znat ćeš di griješiš, a provjerit si možeš u ovom wolframu ;)
bome je ovaj wolfram zgodna stranica :D

Sama si rekla da vrijednost funkcije mora biti veća ili jednaka 0. Pogledaj graf. Nadam se da vidiš da su sve vrijednosti funkcije veće ili jednake 0? Ako to ne vidiš, onda bi trebala provježbati malo isčitavanje s grafova, jer to se dosta koristi, pa je to dosta važno razumjeti.
ja sam mislila da je graf krivo nacrtan jer sam ja našla i x2 :facepalm:
vidim vidim :)
hvala vam kaj mi pomažete, ak dobro napišem maturu iz matke plaćam vam rundu :cerek:

vidra
28.04.2011., 00:10
mi može netko objasniti u čemu je stvar

zadatak glasi

sin(23pi/8)cos(21pi/) - cos(9pi/8)sin(19pi/8)

riječ je o adiciskoj formuli sinusa razlika, dobio sam nakon što sam sveo kutove na prvi kvadrant tj. odredio njihovu glavnu mjeru da je kut 23pi/8 veći od kuta cos9pi/8 za 45° tj. pi/4
pa ako ima tko da mi objasni kako da gorni oblik sklepam da dođe na sin(x-y) oblik

Neo The Anomaly
28.04.2011., 01:00
mi može netko objasniti u čemu je stvar

zadatak glasi

sin(23pi/8)cos(21pi/) - cos(9pi/8)sin(19pi/8)

riječ je o adiciskoj formuli sinusa razlika, dobio sam nakon što sam sveo kutove na prvi kvadrant tj. odredio njihovu glavnu mjeru da je kut 23pi/8 veći od kuta cos9pi/8 za 45° tj. pi/4
pa ako ima tko da mi objasni kako da gorni oblik sklepam da dođe na sin(x-y) oblik

sin(23pi/8) = sin(23pi/8 - 4pi) = sin(7pi/8)
Isto tako cos(21pi/8)=cos(5pi/8)
cos(9pi/8) = sin(9pi/8 -pi/2) = sin(5pi/8)
sin(19pi/8) = sin(3pi/8) = cos(3pi/8 + pi/2) = cos(7pi/8)
I sada, ako je 7pi/8 x, 5pi/8 y:
sinxcosy - sinycosx = sin(x-y) = sin(2pi/8) = sqrt(2)

Dakle, u biti glavno je bilo ono sin(x) = cos(x +- pi/2) i obrnuto.

Scorpione
28.04.2011., 15:59
pomozite molim vas, trebam to sto prije rjesiti:
umjesto alfa i beta pisati cu a i b.
rjesavam zadatak i dosao sam do ovdje:
sin(a-b)=x ... uz to da su mi b i x poznati. ja trebam izracunati kolika je alfa (a). dalje racunajuci dobio sam jednadzbu ovakvog oblika:
sin(a) - ycos(a)=z ... uz to da su mi y i z poznati ( realni brojevi između 0 i 1). i sada nikako ne mogu skuziti kako spojiti sin i cos u jednu nepoznanicu.
samo molim da mi napisete formulu za dobiti alfu pa cu sam rjesiti do kraja.

nbedeko2
28.04.2011., 16:11
sin(a-b)=x ... uz to da su mi b i x poznati. ja trebam izracunati kolika je alfa (a). dalje racunajuci dobio sam jednadzbu ovakvog oblika:
sin(a) - ycos(a)=z ... uz to da su mi y i z poznati ( realni brojevi između 0 i 1). i sada nikako ne mogu skuziti kako spojiti sin i cos u jednu nepoznanicu.

Evo uzimam jedan primjer analogan tvomu:

sin(a-pi/2) = sqrt(3)/2
sin(a)cos(pi/2) - cos(a)sin(pi/2) = sqrt(3)/2
-cos(a) = sqrt(3)/2
cos(a) = - sqrt(3)/2
a = 5pi/6.

Na isti način analogno rješiš i tvoj problem.

Scorpione
28.04.2011., 16:29
da li mi je ovo tocno:
ovu donju jednadzbu sam kvadridao i podijelio sa z. tako sam dobio homogenu jednadzbu,samo sa desne strane imam 1 umjesto nule.zatim sam sve podijelio sa (cos(a) na kvadrat) i sve pretvorio u tangense i dobio kvadratnu jednadzbu. rjesavajuci nju jedan alfa mi je pozitivan a drugi negativan.
Evo uzimam jedan primjer analogan tvomu:

sin(a-pi/2) = sqrt(3)/2
sin(a)cos(pi/2) - cos(a)sin(pi/2) = sqrt(3)/2
-cos(a) = sqrt(3)/2
cos(a) = - sqrt(3)/2
a = 5pi/6.

Na isti način analogno rješiš i tvoj problem.

sqrt... jel to korijen ??
da ali moja beta nije pi/2 vec stupanj(sa minutama i sekundama) koji se racuna pomocu kalkulatora.

nbedeko2
28.04.2011., 17:06
Aha sorry, ja sam mislil da imaš neke jednostavnije kuteve.

S tim kaj si napisal si sa desne strane dobil 1/ cos^2(x). Kak si to riješil onda? Nisi imal samo tangense.

Tu bi trebao sinus napisat preko kosinusa ili obrnuto.

Scorpione
28.04.2011., 17:12
Aha sorry, ja sam mislil da imaš neke jednostavnije kuteve.

S tim kaj si napisal si sa desne strane dobil 1/ cos^2(x). Kak si to riješil onda? Nisi imal samo tangense.

Tu bi trebao sinus napisat preko kosinusa ili obrnuto.

to je obican identitet: 1+tg^2(x) =1/cos^2(x) ... prebacim na lijevu stranu, zbrojim/oduzmem i dobijem kvadratnu jednadzbu s nulom na desnoj strani

bekili
28.04.2011., 18:22
Ako imaš volje bi li mi mogao pomoći pri riješavanju nekih nizova zadataka iz matematike.

Hej, ako ti jos treba, mogu ti ja probati pomoci, i ja bas rijesavam neke zadatke, pa si mozemo medusobno pomoci, ako ti jos treba ;):D

bekili
28.04.2011., 18:50
pomoooc!!

u aritmetickom nizu je a(m+n) = A, i a(m-n) = B. (ovu u zagradi u indeksima). koliko je a (m) i a(n)??

moliim Vas moze li mi netko pomoci???
hvala unaprijeeeed

rijesila sam a(m)! preko aritmeticke sredine dvaju clanova..a(m)= (a(m-n) + a(m+n))/ 2...i dobijem a(m)= 1/2(A+B)..

a(n) ne kontam jos..pa ko neko zna molim za pomoć!

Neo The Anomaly
28.04.2011., 19:46
pomoooc!!

u aritmetickom nizu je a(m+n) = A, i a(m-n) = B. (ovu u zagradi u indeksima). koliko je a (m) i a(n)??

moliim Vas moze li mi netko pomoci???
bar da mi postavi jer ne znam ni postaviti :(

Neka niz počinje recimo od a(0) = x. Neka je razlika svaka dva uzastopna člana y.

E sada ću koristit jednu stvar koja rješava zadatak, pa ju je zgodno upamtit. U aritmetičkom nizu je uvijek a(m+n) = a(m) + a(n) - x. To je zato što je a(i) = x + iy, a(j) = x + jy, a(i+j) = x + (i+j)y = x + iy + jy = a(i) + a(j) - x. Slično se dokaže da je a(m-n) = a(m) - a(n) + x.

Ako zbrojimo a(m+n) i a(m-n) = a(m) + a(n) - x + a(m) - a(n) + x dobijemo 2a(m), a to je A+B, pa je a(m) = (A+B)/2.

Oduzmemo li a(m+n) i a(m-n), dobijemo 2a(n) - 2x = A - B, pa je a(n) = (A-B)/2 + x. E sada ja stvarno ne znam kako bih izrazio x pomoću A i B. Ako nađem ili dokažem da se ne može naći opća formula za x pomoću A i B napisat ću ovdje. Dotle eto dobio si kako postavit i razmišljat, pa možeš i ti probat :)

P.S. Evo za svaki slučaj ako ne znate zašto je a(i) = x + iy, gdje je x = a(0) i y razmak dva susjedna člana, to bi vam trebalo biti intuitivno jasno, naime ako želite dobit a(1), to je x + y, dakle početni član + još ovaj y, jer je kako smo rekli razlika a(1) i a(0) je razlika dva susjedna člana, a to je y, što znači da je a(1) za y veći od x, dakle x+y. Onda je a(2) opet za y veći od a(1), pa je to a(1) + y = x + y + y = x + 2y. Itd. dakle svaki slijedeći član je opet za y veći, pa je za i-ti član a(i) = x + iy.

bekili
28.04.2011., 19:53
Neka niz počinje recimo od a(0) = x. Neka je razlika svaka dva uzastopna člana y.

E sada ću koristit jednu stvar koja rješava zadatak, pa ju je zgodno upamtit. U aritmetičkom nizu je uvijek a(m+n) = a(m) + a(n) - x. To je zato što je a(i) = x + iy, a(j) = x + jy, a(i+j) = x + (i+j)y = x + iy + jy = a(i) + a(j) - x. Slično se dokaže da je a(m-n) = a(m) - a(n) + x.

Ako zbrojimo a(m+n) i a(m-n) = a(m) + a(n) - x + a(m) - a(n) + x dobijemo 2a(m), a to je A+B, pa je a(m) = (A+B)/2.

Oduzmemo li a(m+n) i a(m-n), dobijemo 2a(n) - 2x = A - B, pa je a(n) = (A-B)/2 + x. E sada ja stvarno ne znam kako bih izrazio x pomoću A i B. Ako nađem ili dokažem da se ne može naći opća formula za x pomoću A i B napisat ću ovdje. Dotle eto dobio si kako postavit i razmišljat, pa možeš i ti probat :)

e hvala ti puno!
ja sam gore editirala post, jer sam onako dosla do a(m), pa jel i tako valja samo da te pitam??
a rezultat za a(n) je a(n)=m/2n (B - A)! hvala ti punooo :s:s

i ako te mogu pitati jos jedan zadatak za aritmeticki niz!
ide ovako:

(1 + 3 + 5 + ... (2n - 1)) / (4 + 7 + 10 + ... + (3n + 1)) = 40 / 7n.

pokusala sam raspisati kao da su to dva aritmeticka niza, pa preko sume kao sume su 40 i 7n, ali ocito nisam dobro.. trazi se n!

mogu li ti se nekako oduziti?

hvala puno!

The_End
28.04.2011., 20:08
Kod Eulerove metode rješavanja dif jednadžbi,ako imamo recimo y' + 2y=(4/3)*e^-x u intervalu od (0,2) s poč.uvjetom y(0)=5, a delta x(korak) je 0.5...

znači ja tražim delta y i yi .
prvo prebacim 2y na desnu stranu,jer po Euleru izraz treba biti y' = f(x,y).

znači izraz za traženje delta y mi je y' =[ (4/3)*e^-xi - 2yi ]*delta x , no buni koje brojeve uvrštavam umjesto xi i yi ...pretpostavljam da umjesto xi ide ( 0, 0.5, 1, 1.5, 2) no što za yi?

Neo The Anomaly
28.04.2011., 20:11
e hvala ti puno!

Nema problema.

ide ovako:

(1 + 3 + 5 + ... (2n - 1)) / (4 + 7 + 10 + ... + (3n + 1)) = 40 / 7n.

Ovdje ti je najvažnije zbrojat koliko imaš elemenata u svakom nizu. To si najlakše napraviš da uzmeš neke male brojeve pa vidiš. Uglavnom u prvom nizu vidiš da ih imaš točno n ( to možeš i dokazat recimo da svakom elementu dodaš 1, pa podijeliš s 2, dobit ćeš niz od 1 do n, to je n brojeva), u drugom isto imaš n (opet možeš dokazat tako da oduzmeš svakom elementu 1 pa podijeliš s 3).

E sada, upotrijebiš onu Gaussovu fintu, dakle zbrojiš prvi i zadnji element, drugi i predzadnji, itd, pa je prvi niz = ((2n-1)+1)*n/2, a drugi ((3n+1)+4)*n/2.
Dakle, imaš 2n/3n+5 = 40/7n, 14n^2 = 120n + 200, 14n^2 - 120n - 200 = 0, sad kvadratna, ja ću faktorizirat, to je 2(7n+10)(n-10)=0, pa je n=10.

Edit: Ako si dobila točan rezultat, vrlo je vjerojatno da ti je dobro ono tvoje ;) Inače ja sam mislio da se mora izraziti a(n) samo preko A i B, ako se može preko m i n onda super rješila si :)
Edit2: Ja sam dobio a(n) = A + m/2n(B-A), tvoji su neg. za pozitivne nizove pa ono, čisto reda radi ako si hoćeš provjerit račun...

bekili
28.04.2011., 20:39
Nema problema.

Ovdje ti je najvažnije zbrojat koliko imaš elemenata u svakom nizu. To si najlakše napraviš da uzmeš neke male brojeve pa vidiš. Uglavnom u prvom nizu vidiš da ih imaš točno n ( to možeš i dokazat recimo da svakom elementu dodaš 1, pa podijeliš s 2, dobit ćeš niz od 1 do n, to je n brojeva), u drugom isto imaš n (opet možeš dokazat tako da oduzmeš svakom elementu 1 pa podijeliš s 3).

E sada, upotrijebiš onu Gaussovu fintu, dakle zbrojiš prvi i zadnji element, drugi i predzadnji, itd, pa je prvi niz = ((2n-1)+1)*n/2, a drugi ((3n+1)+4)*n/2.
Dakle, imaš 2n/3n+5 = 40/7n, 14n^2 = 120n + 200, 14n^2 - 120n - 200 = 0, sad kvadratna, ja ću faktorizirat, to je 2(7n+10)(n-10)=0, pa je n=10.

Edit: Ako si dobila točan rezultat, vrlo je vjerojatno da ti je dobro ono tvoje ;) Inače ja sam mislio da se mora izraziti a(n) samo preko A i B, ako se može preko m i n onda super rješila si :)

STVARNO TI HVALA! PUNO SI MI POMOGAO!

redscro
28.04.2011., 21:11
Pozdrav, jedno kratko pitaje, o kojoj se krivulji ovdje radi, ova zelena. Omotana oko jednoplohog hiperboloida. Možda hiperbolična spirala? :)
Znam da ne bi bilo loše da sam uzeo malo veći raspon pa da je krivulja veća, ali vidi se prema slikama s hiperboloidom kako bi se dalje omotavala oko njega.

http://slike.hr/slike/1_b0091.jpg.html
http://slike.hr/slike/2_b2d33.jpg.html
http://slike.hr/slike/4_7d678.jpg.html
http://slike.hr/slike/5_9e001.jpg.html
http://slike.hr/slike/3_69668.jpg.html

Anna xD
29.04.2011., 00:27
kako da izračunam lokalne ekstreme za ovu funkciju: -(1/4)(x^2-16)(x+1)

Lion_punk
29.04.2011., 00:50
ajmo sad spašavajte imam još 8 sati vremena :rofl:

zadana je funkcija potražnje
q(p)=300-p2 (ovo je p na kvadrat)

treba izračunati koeficjent elastičnosti i interpretaciju rezultata sa p=5 i p=15...
i na kojoj razini cijene je funkcija jedinično i savršeno elastična i savršeno neelastična....

Anna xD
29.04.2011., 01:01
znam samo izračunati za p=5 i p=15
q(5) = 300-25 = 275
q(15) = 300-225 = 75
iz čega se vidi da ako p raste q(p) pada
al ovo je lagano, ostalo nemam pojma :zubo:
imaš možda formule za koef.elastičnosti?

d._m.
29.04.2011., 10:50
imam u bilježnici jednadžbu napisanu kaj smo rješavali na satu, i nije mi nekaj jasno

ln(y-180) = k*t + C0 ... (C0 je konstanta integracije)

pa smo se rješili ln-a

y-180 = e^kt + e^C0

pa smo rekli da je e^C0 opet neka konstanta C
i u sljedećem redu piše:

y-180 = C*e^kt

kak se sad zbrajanje pretvorilo u množenje? :confused:

method_man
29.04.2011., 11:58
imam u bilježnici jednadžbu napisanu kaj smo rješavali na satu, i nije mi nekaj jasno

ln(y-180) = k*t + C0 ... (C0 je konstanta integracije)

pa smo se rješili ln-a

y-180 = e^(kt + e^C0)

pa smo rekli da je e^C0 opet neka konstanta C
i u sljedećem redu piše:

y-180 = C*e^kt

kak se sad zbrajanje pretvorilo u množenje? :confused:

y-180 = e^(kt + C0)=e^kt * e^co

e^co=C

anonim_asistent
29.04.2011., 11:59
Kod Eulerove metode rješavanja dif jednadžbi,ako imamo recimo y' + 2y=(4/3)*e^-x u intervalu od (0,2) s poč.uvjetom y(0)=5, a delta x(korak) je 0.5...

znači ja tražim delta y i yi .
prvo prebacim 2y na desnu stranu,jer po Euleru izraz treba biti y' = f(x,y).

znači izraz za traženje delta y mi je y' =[ (4/3)*e^-xi - 2yi ]*delta x , no buni koje brojeve uvrštavam umjesto xi i yi ...pretpostavljam da umjesto xi ide ( 0, 0.5, 1, 1.5, 2) no što za yi?

Tako je, xi je redom 0, 0.5, 1, 1.5 i 2.0. Sto se tice yi, pocetni y0 je zadan i iznosi 5. Svaki sljedeci y(i+1), gdje je i = 0, 1, 2, 3 se racuna prema:
y(i+1) = yi + h * yi'.
Pritom je h=0.5 korak, a yi' = ((4/3)*e^-xi - 2yi ).

Jednostavno pitanje. Takav je i odgovor :D

suzi08
01.05.2011., 14:29
Može li neko moooooooooooooooooooooooooooooooooooooolllllllllll lliiiiiiiin vas riješit ovaj zadatak:
:confused::confused::confused::confused::confused: :confused:

1
.................................
√12 + √8 + √6 + 3

rješenje bi tribalo bit (√3 - √2)(2 - √3)

unaprid fala

petar1996
01.05.2011., 16:02
√12+√8+√6+3=2√3+2√2+√2*√3+3=2√3+3+2√2+√2*√3=√3(2+√ 3)+√2(2+√3)=(2+√3)(√3+√2)
Riješenje ti je krivo jer je (√3-√2)(2-√3)=2√3-3-2√2+√6, što se razlikuje od zadane jednakosti.
Jedna preporuka: kad ti je zadatak da neki izraz rastaviš na faktore, i ako ne znaš, pogledaj rješenje, te metodom množenja svaki sa svakim dođeš do postupka kako treba rješavati.

vidra
01.05.2011., 22:24
Ekipa mi mogao netko baciti oko da vidi dal sam dobro rješio zadatke i ako ima volje i želje da mi objasni gdje griješim :s

https://rapidshare.com/files/460132426/out.pdf

I ako može natuknica oko trećega i četvrti mi je misterij jer nemam primjera u teci :cerek:

Zahvaljujem

texan
03.05.2011., 14:04
kako da izračunam lokalne ekstreme za ovu funkciju: -(1/4)(x^2-16)(x+1)

Najlakse ti je da sve izmnozis, deriviras i nadjes nultocke prve derivacije.
Ako skiciras krivulju lako vidis da je jedna nultocka maksimum a druga minimum.
Mozes to ustanoviti i ispitivanjem predznaka druge derivacije u tim tockama.

vikypavic22
03.05.2011., 18:36
imam jedan zadatak koji ne znam rješit ako ga tko riješi neka mi napiše postupak ako nije problem ...bit ću zahvalna

1.izračunaj vrijednost parametra a ako je vrijednost determinante:

1+a -9 -2 3
-5 5 3 a
-12 -6 1 1
9 0 -2 1

texan
04.05.2011., 00:11
imam jedan zadatak koji ne znam rješit ako ga tko riješi neka mi napiše postupak ako nije problem ...bit ću zahvalna

1.izračunaj vrijednost parametra a ako je vrijednost determinante:

1+a -9 -2 3
-5 5 3 a
-12 -6 1 1
9 0 -2 1

Nisi napisala kolika je vrijednost determinante - pretpostavljam 0.
Prvom i cetvrtom retku dodaj treci pomnozen s 2.
Zatim drugom dodaj treci pomnozen s -3.
Sad je razvi po 3 cem stupcu i smanjila si red na 3.
Izracunas determinantu u kojoj ostaje nepoznat parametar a. To izjednacis s 0 ili vec koliko je zadano za vrijednost determinante i iz te jednadzbe odredis a.
Ako ti nije jasno pitaj pa cu ti pokusat pomoci.

vikypavic22
04.05.2011., 00:29
vrijednost determinante je 18 to sam zaboravila napisati,probat ću ga riješiti
malo je nečitko jer mi je teško napisati zadatak puno hvala,sutra ću vidjeti pa se javim

vikypavic22
04.05.2011., 00:48
probala sam sad riješit i ne ide mi...ne znam taj postupak rješavanja

texan
04.05.2011., 01:28
Ekipa mi mogao netko baciti oko da vidi dal sam dobro rješio zadatke i ako ima volje i želje da mi objasni gdje griješim :s

https://rapidshare.com/files/460132426/out.pdf

I ako može natuknica oko trećega i četvrti mi je misterij jer nemam primjera u teci :cerek:

Zahvaljujem

1. cos112,5 i sin67,5 su razlicitog predznaka pa nemozes samo staviti y.
Zasto ides na stupnjeve. Ostani u radianima.(23/8) Pi = (24/8)Pi - (1/8)Pi
= 3Pi-(1/8)Pi Ako umanjis za period 2Pi imas Pi-(1/8)Pi = (7/8)Pi
(21/8)Pi=(24/8(Pi-(3/8)Pi ili zbog perioda sin i cos je isti i za Pi - (3/8)Pi.
sin(pi-(1/8)Pi)=sin(1/8)Pi a cos(Pi-(3/8)Pi)=-cos(3/8)Pi.
sin((Pi/2)- alfa)= cos(alfa) pa za alfa = (3/8)Pi imamo
sin((1/8)Pi)=cos((3/8)Pi) itd
i na kraju po formulama za sin dvostrukog kuta dobijes sin(Pi/4)= sqrt(2)/2
znaci rezultat ti je tocan - napravila si dvostruku gresku s predznacima i dobila tocan rezultat.
Rezultat mozes provjeriti kalkulatorom ili excelom.
3. Radis isto samo posebno brojnik a posebno nazivnik.
4. sin(x+y)= SQRT(1-cos(x+y))

texan
04.05.2011., 01:33
probala sam sad riješit i ne ide mi...ne znam taj postupak rješavanja

Trebas determinantu rijesiti razvojem po retku ili stupcu i dobit ces izraz s parametkom a to izjednacis s brojem koji si navela i rijesis kao jednadzbu.
Ako trebas jos detaljnije napisat cu ti sutra.

texan
04.05.2011., 01:58
Može li neko moooooooooooooooooooooooooooooooooooooolllllllllll lliiiiiiiin vas riješit ovaj zadatak:
:confused::confused::confused::confused::confused: :confused:

1
.................................
√12 + √8 + √6 + 3

rješenje bi tribalo bit (√3 - √2)(2 - √3)

unaprid fala

Pa rjesenje ti pise u rjesenju!
Pomnozi s razlomkom u kojem je i u brojniku i nazivniku prva zagrada iz rjesenja ( to smijes jer je to kao da mnozis s 1). To sredi i pomnozi s drugom zagradom iz rjesenja.

volim_samo_sebe
04.05.2011., 18:28
Izracunavanje povrsine preko integrala...
y= x^3-3x+3
y= x+3
sad se one izjednace i dobije se x(x^2-4)=0 // X=0 X=2 -->granice
onda... integral u granicama od 2 do 0 od [(x^3-3x+3)-(x+3)] integrira se sve to i dobije se (x^4-8x^2)/4 i kad se u to uvrsti granica 2 dobije se rjesenje 4 il -4 ovisi koja ide prva samo se stavi u apsolutne, a onaj drugi dio di se 0 uvrstava i oduzima se sve od dobivenog rjesenja cemo preskociti jer nista se ne mjenja...
U cemo griješim? rezultat bi trebao biti 8 :S

Preskočite ovo shvatio sam fali mi granica -2 :D
i onda se dobije prvo integral s granicama od -2 do 0 pa od 0 do -2, 2 komada za rjesiti i zborojiti

nbedeko2
04.05.2011., 19:34
Treba mi sitna pomoć :)

Radi se o trigonometrijskim jednadžbama.

Evo, npr., dobijem rješenje jednadžbe pi/3 i to je na intervalu od [0,2pi]. E ali ako mene pita koje je rješenje te iste jednadžbe na intervalu od [pi/2,pi] kako to potražiti?

munshi
04.05.2011., 20:30
Treba mi sitna pomoć :)
Radi se o trigonometrijskim jednadžbama.
Evo, npr., dobijem rješenje jednadžbe pi/3 i to je na intervalu od [0,2pi]. E ali ako mene pita koje je rješenje te iste jednadžbe na intervalu od [pi/2,pi] kako to potražiti? Hvala :)

Ipak napiši jednadžbu.

nbedeko2
04.05.2011., 21:06
Ipak napiši jednadžbu.

http://img16.imageshack.us/img16/9429/jednadba.jpg

Možda sam i ja negdje fulao prilikom svođenja na prvi kvadrant pa dođe odma onaj rezultat koji se traži, a to je u ovom slučaju
2pi/3. :)

Išao sam ovako:

sin(x-pi)×sin(x+2pi)=3cos(x+3pi)cos(x-4pi)
-sinx×sinx = 3×(-cosx)×cosx
-sin^2x = -3cos^2x /:-cos^2x
tg^2x = 3
tgx = sqrt(3)
x = pi/3 + kpi

munshi
04.05.2011., 21:35
tg^2x = 3
tgx = sqrt(3)
x = pi/3 + kpi

tgx = +- sqrt(3)
x = + - pi/3 + kpi

U drugom kvadrantu je rješenje - pi/3 + 1 pi = 2 pi/3

nbedeko2
04.05.2011., 21:49
tgx = +- sqrt(3)
x = + - pi/3 + kpi

U drugom kvadrantu je rješenje - pi/3 + 1 pi = 2 pi/3

Ahaaa, zaboravil sam ovaj +-. Oke, jasno sve! Hvala ti :)

Anna xD
05.05.2011., 00:00
mi može netko derivirati: sinx/cos^2x :) gledala sam na wolframalpha al ne razmem baš

munshi
05.05.2011., 00:09
mi može netko derivirati: sinx/cos^2x :) gledala sam na wolframalpha al ne razmem baš
Uvode sekans pa te to možda zbunjuje. Inače idi po pravilu kvocijenta s time da je nazivnik složena funkcija. Dobivaš:
(cos(x)³ + sin(x) 2 sin(x) cos(x)) / cos(x)⁴
Pa izluči i skrati cos(x).

munshi
05.05.2011., 00:19
Evo isprobah i GeoGebra CAS na ovom primjeru:
http://desmond.yfrog.com/Himg616/scaled.php?tn=0&server=616&filename=r2nz.png&xsize=640&ysize=640

Anna xD
05.05.2011., 00:20
opet ne razmem :(
znači trebalo bi ovak izgledat: [(cos^2 x)' * sinx - cos^2 x * (sinx)'] / (cos^2 x)^2

(cos^2 x)^2 je isto kao i cos x^4 ?

uostalom (cos^2 x)' = -2sinxcosx jelda ?

Anna xD
05.05.2011., 00:24
ahaa znači x ne diram npr: cos^2x * cosx = cos^3 x ,a ja sam pisala da je to cos^3 x^2 :facepalm:

EDIT: hvala :) skužila sam, malo sam formulu krivo napisala :D ali rješila sam i dobila točno ;)

Neo The Anomaly
05.05.2011., 20:04
Evo jednog zadatka, pa ak ga netko može riješit, ja ga nisam:

(xy+1)(xz+1)(yz+1) je kvadrat prirodnog broja. Dokaži da su i xy+1, xz+1,yz+1 kvadrati.

piratx
05.05.2011., 20:14
1 srednje sam pa je pitanje retardirano za vas al mene je ubilo xDDDD

1.a(na kvadrat) (x-1)+2=a(2x-1)

2.Čovac trči 12 km/h.Nakon 2 sata auto krene za njim 60 km/h.za kolko ce vremena sustiči čovca i koliko če zajedno biti udaljeni od Starta?

3.1 polovicu puta auto vozi 60 km/h ,a drugu 40 km/h.Koliki je put ako vožnja traje 10 min?

Fala unaprijed :)

Cruces
05.05.2011., 20:57
Ovo što si pitao je fizika a ne matematika,ako se ne varam.

Nego imam jedno pitanje: Ako imam zadani npr. četvrti korijen iz 2 : šesti korijen iz 3,ako to mislim staviti pod zajednički korijen moram uzeti najmanji zajednički nazivnik od četiri i šest?

krambich
05.05.2011., 21:38
trebam pomoć....kako izračunati ovo:x- 4/(x-1)^2,treba dobiti nul-točke,tj izjednačit sa nulom...

Anna xD
05.05.2011., 22:45
2.Čovac trči 12 km/h.Nakon 2 sata auto krene za njim 60 km/h.za kolko ce vremena sustiči čovca i koliko če zajedno biti udaljeni od Starta?

2. ja sam to ovak postavila
(x+2) * 12 (km/h) = x * 60 (km/h)
s tim da je x u satima
i dok se riješi to dobiješ
12x + 24 = 60x => x=1/2 tj. 30 minuta
a udaljeni su od starta 30km jer za pola sata auto prijeđe 30 km :mig:

a evo i 3. zadatak:
5 min auto vozi 60km/h i 5 min 40 km/h
ovih 5 min moraš pretvorit u sate i to ti je 1/12 h
i sad ideš
60 km/h * 1/12 h = 5 km
40 km/h * 1/12 h ~ 3.3 km
i to zbrojiš i to je približno 8.3 km (približno je zato jer sam 3.3333333... zaokružila na 3.3) :)

valjda je točno :D

Nego imam jedno pitanje: Ako imam zadani npr. četvrti korijen iz 2 : šesti korijen iz 3,ako to mislim staviti pod zajednički korijen moram uzeti najmanji zajednički nazivnik od četiri i šest?
tak je :) a to je 12 jel

Cošva
05.05.2011., 23:34
Evo ja sam jedan stariji maturant koji pise maturu ove godine i rijesio sam vecinu oglednih i odradenih ispita, a imam problema sa istim stvarima, logaritamskim/eksponencijalnim jednazbama i kompleksnim brojevima. Ako moze pomoc, super:

5^(x+2) + (1/5)^x+1 = 6

Mogu doci do 5^(x+2) + 5^-x-1 = 6 ali kuda dalje?

z= 3+2i
(izz*)^4 = ?
z* = konjugirano kompleksni z (3-2i)

(1 + i)^5 = ?
Hvala unaprijed!

Anna xD
05.05.2011., 23:57
5^(x+2) + (1/5)^x+1 = 6

z= 3+2i
(izz*)^4 = ?
z* = konjugirano kompleksni z (3-2i)

(1 + i)^5 = ?
Hvala unaprijed!

(1 + i)^5 = (1+i)^3 * (1+i)^2 i to dvoje prvo raspišeš po formulama i onda pomnožiš :) i nemoj zaboravit da je i^2 -1 :mig: ak ne kužiš reci budem ti sve raspisala

(izz*)^4 =( i (3-2i) (3+2i))^4 =( i (3^2-(2i)^2))^4= (13i)^4 = ((13i)^2)^2 =28561

a u 1. moraš izlučiti 5^x nisam baš sigurna kak ide

munshi
05.05.2011., 23:57
trebam pomoć....kako izračunati ovo:x- 4/(x-1)^2,treba dobiti nul-točke,tj izjednačit sa nulom...
je li brojnik razlomka x-4 ili 4? Ako je prvo onda je taj razlomak jednak nuli kad mu je brojnik jednak 0 tj kad je x=4.

munshi
05.05.2011., 23:59
Evo ja sam jedan stariji maturant koji pise maturu ove godine i rijesio sam vecinu oglednih i odradenih ispita, a imam problema sa istim stvarima, logaritamskim/eksponencijalnim jednazbama i kompleksnim brojevima. Ako moze pomoc, super:

5^(x+2) + (1/5)^x+1 = 6

Supstitucija 5^x = t, 5^-x = 1/t

Anna xD
06.05.2011., 00:11
Supstitucija 5^x = t, 5^-x = 1/t
dva rješenja su onda, x1= -1 a x2= -2 ? nisam sigurna jel sam dobro dobila

piratx
06.05.2011., 00:18
[QUOTE=Anna xD;33447977]2. ja sam to ovak postavila
(x+2) * 12 (km/h) = x * 60 (km/h)
s tim da je x u satima
i dok se riješi to dobiješ
12x + 24 = 60x => x=1/2 tj. 30 minuta
a udaljeni su od starta 30km jer za pola sata auto prijeđe 30 km :mig:

a evo i 3. zadatak:
5 min auto vozi 60km/h i 5 min 40 km/h
ovih 5 min moraš pretvorit u sate i to ti je 1/12 h
i sad ideš
60 km/h * 1/12 h = 5 km
40 km/h * 1/12 h ~ 3.3 km
i to zbrojiš i to je približno 8.3 km (približno je zato jer sam 3.3333333... zaokružila na 3.3) :)

Imaš pivu ;D

munshi
06.05.2011., 00:22
dva rješenja su onda, x1= -1 a x2= -2 ? nisam sigurna jel sam dobro dobila
Uvrsti ih u početnu jednadžbu i brzo ćeš otkloniti sumnju.