PDA

View Full Version : Sve o grijanju - načini, iskoristivost, izračuni...

stranice : [1] 2 3 4

timmy
19.10.2003., 14:34
Pozdrav.

Uskoro planiram srediti potkrovlje u kući da se može stanovati (kuhinja, dnevna soba i spavaca).
Koje bi se grijanje najvise isplatilo? Plin jos nije uveden u ulicu (niti ce biti tako skoro) tako da to otpada. Inace, u kuci imamo centralno na loz-ulje, no to bas i nije toliko isplativo. Da li se isplati kupiti pec na drva i postaviti ju na npr. sredini ili se ipak vise isplati prikljuciti na to centralno i postaviti radijatore?

Grijalica/kamin na struju?

molim iskustva i savjete. Hvala.

ZorcJ
19.10.2003., 15:29
ako nije preveliki prostor možda klima uređaj - ljeti hladi, zimi grije .....

nisam baš siguran, sve ovisi o veličini, zidovima, izolaciji, cijeni, kvaliteti .....

timmy
19.10.2003., 16:25
ukupna povrsina bi bila oko 50 kvadrata. od toga na spavacu bi sobu otpalo oko 20.
sorrysto nisam napomenuo. ne znam da li bi klima mogla to kvalitetno ugrijati, i opet postavlja se pitanje koliko bi struje potrosila...

Roko
19.10.2003., 16:36
Kaljeva pec se isplati ako je netko kod kuce stalno tko ce ubacivati drva u vatru. I cistiti i nositi i cijepati i slagati ista.

Takodjer ti treba drvarnica za spremiti negdje te silne kubike bukovine ili grabrovine.

za taj prostor ako je dobro izoliran ti treba 10 do 12metara ili 300 do 400eura po sezoni.

Vrlo ugodna toplina, isplativa ali trazi puno rada oko nje.

SETRA Samoborček
19.10.2003., 16:46
Roko kaže:
Kaljeva pec se isplati ako je netko kod kuce stalno tko ce ubacivati drva u vatru. I cistiti i nositi i cijepati i slagati ista.

Takodjer ti treba drvarnica za spremiti negdje te silne kubike bukovine ili grabrovine.

za taj prostor ako je dobro izoliran ti treba 10 do 12metara ili 300 do 400eura po sezoni.

Vrlo ugodna toplina, isplativa ali trazi puno rada oko nje.

ja imam kaljevu peć i grije nekih 110 kvadrata dosta solidno, samo je velika muka s drvima i ako si u satnu zaboravi na to.

Treba napomenut da je trošim 16-18 kubika drva na zimu u tri peći (velika kaljeva/mala kaljeva/ i na tavanu mala trajnožareća)

klima ti jako puno struje troši

termoakumulacionu danas dobiješ poklonjenu, no upitno je kolko se to isplati, mislim da manje od klime, samo je prednost kaj ju dobiješ za manje love od klime.

Sad ti ostaje još, da kupiš one električne s cijevima, u veliku prostoriju dvije i u malu jedna, cijena tih peći je oko 300 kuna svaka, mislim :)

ZorcJ
19.10.2003., 21:37
Ja imam kalijevu peć i klimu! Kalijeva peć (velika) je super stvar. Jedina je zezancija oko spremanja drva i nošenja drva u stan (na drugom smo katu). Ipak - kalijeva peć je toplina i mi smo već godinama zadovoljni (imamo je 10-tak godina - jednom smo je presložili, a to košta kao da se slaže iz početka - dosta skupo!

SETRA Samoborček kaže:
klima ti jako puno struje troši

Imamo i klimu - njome se hladimo i ponekad grijemo (recimo ujutro prije nego založimo kalijevu peć). Klima ne troši previše struje (moj model 1040 W na sat na grijanje i 1080 W na sat na hlađenje). To nije previše, ako se uzme u obzir da poput termo peći ukopčava i iskopčava, ali se ne mora puniti (po 10-tak sati!

Doći će vrijeme kada će 1W energije iz bilo kojeg izvora koštati jednako!

Tija
20.10.2003., 08:12
timmy kaže:
Inace, u kuci imamo centralno na loz-ulje, no to bas i nije toliko isplativo.

Zašto nije isplativo?:confused:
Sve imaš, samo koja cijev do potkrovlja i radijator/i?
A lož ulje ionako kupuješ.:confused: Meni izgleda najisplatljivije,štajaznam.

Možeš i konvektore?

timmy
20.10.2003., 10:53
Nije kuca samo moja. Brat i mama bi se grijali na loz ulje, a ja trazim alternativni nacin. Ako ima, isplativijeg...

A vidjet cemo...

Vojky
20.10.2003., 12:51
Roko kaže:

I još je prednost da onome koji cijepa drva ne treba grijanje za to vrijeme!

duda
30.09.2004., 10:06
Prošle godine kupila sam stan u kojem je centralno na struju, međutim kako je te godine došao i plin pred zgradu mislila sam kako ću to lako promijeniti i grijati se na plin jer sam se bojala potrošnje struje. Prošlu zimu grijala sam se na struju i očekivala sam grozan obračun ali ništa od toga. Rata mi je bila 290 kn a sada su mi je smanjili na 270 kn jer sam bila u pretplati. Grijala sam stalno od 11. do 3. mjeseca i to po danu i po noći (nisam gasila grijanje već sam samo tremostatom smanjila na 17 preko noći).
Stan je 48 kvadrata i mislim da to i nije tako strašno jer struju koristim i za grijanje vode pa je tu još i suđerica, vešmašina, mikrovalna i drugi potrošači (jedino kuham na plin iz boce).
Kada sam se informirala koliko bi me koštalo uvođenje plina i kupnja novog bojlera ispalo je da se za te novce mogu još ovako grijati skoro 10 g (samo priključak me izađe skoro 15 000 kn jer samo 3 stana u našoj zgradi žele priključiti plin).
Kakva su vaša iskustva sa centalnim na struju i da li sam ja to dobro iskalkulirala ?

Prvi Vozač
30.09.2004., 10:42
Eh, baš sam krenuo postavit topic o centralnom na struju. JA mislim to uvest, čuo sam za neke norveške električne radijatore koji su totalno OK i da je potrošnja mala. I ja imam stan od 48 kvadrata :D . Znači, tvoja su iskustva dobra? Koja je firma tvojih radijatora? Molim te, ako imaš još kakvih zaniljivosti vezano uz to napiši jer mislim uskoro to kupit. Čuo sam da ima u ABC Interijerima na Velesajmu.
Ciao

P.S. da, cijena im je po komadu oko 950 kuna, plus po komadu termostata oko 200-250 kuna

duda
30.09.2004., 10:50
Ja ti imam obične (lipovica) radijatore ali imam onu centralnu jedinicu (nije bojler nego tamo gdje se samo grije voda koju pumpa pumpa u radijatore, kako god se to zvalo)
Grije dobro i ja sam zadovoljna. Nema nikakvog mirisa, ne treba priključak na dimnjak (tako da se može postaviti bilo gdje u stanu) i radi vrlo tiho.

monique
30.09.2004., 11:34
Vidiš sjajno :)
ja sam prošle godine uvela centralno na struju, isto s lipovicinim radijatorima, kotao na struju i još i bojler od 80 L koji ima kombinirano zagrijavanje, ljeti je na struju a zimi se grije vodom iz centralnog.
Stan mi je cca 75 m2 a rata struje mi je cca 500 kn mjesečno :)

Ove godine kod mene u provinciji uvode plin. Međutim kad sam stavila na papir cijenu priključka, cijenu plina koja nije više tako mala kao što je bila nekad, te svotu koju svake godine trebaš odvojiti za kontrolu i servis instalacija i peći... te tome dodala činjenicu da imaš tempiranu bombu u stanu:

tnx, but no tnx

ROAD RUNNER
30.09.2004., 12:52
Ja se grijem na ložu i mislim da je to najskuplji oblik grijanja. Imam kuću od 75+75 kvadrata, 120 rebara lipovice i skurim skoro 3000 l preko zime. To me košta nešto oko 10 000 kn godišnje.

Grozno!

Dajte neke podatke o snazi električne peći i njezinoj cijeni jer i ja ozbiljno razmišljam o prelasku na struju :(:(:(:(:(:(

MAda, mislim da si ti DUda nekaj sjebala...rata ti nemre biti tak mala, osim ak kradeš struju!

champ
01.10.2004., 08:09
RUNNER, duda je u pravu.. za manje stanove struja je, za sada najjeftiniji način grijanja.. Zaboravljaš da strujni kotlovi imaju stupanj iskorištenja skoro 100%, plača se na otplatu, postoje jeftine tarife struje i sl.. Što ti misliš, koliko je stupanj iskorištenja tvojega kotla za centralno grijanje?

duda
01.10.2004., 08:11
Čuj i meni je to malo čudno ali tako je (valjda znam koliko mjesečno plaćam struju :rolleyes: ) Postoji jedimo mogućnost da su stanari prije mene nešto muljali ali i to je malo vjerojatno jer je elektra u međuvremenu mjenjala brojilo i vjerojatno bi skužili da nešto nije u redu.
Jučer sam zvala elektru da provjerim kakvo je stanje sa plaćanjem i opet sam 3 rate u pretplati ali to mi je OK jer je bilo ljeto i normalno da nisam trošila toliko struje. Vidjet ću koliko će mi biti obračun u 2. mjesecu.

ROAD RUNNER
01.10.2004., 09:34
GArantiram ti da je grijanje spojeno mimo brojila!!!

To ćeš provjeriti tako što ćeš pogledati brzinu vrtnje brojila pri ugašenom i upaljenom grijanju!
Kod upaljenog grijanja, brojilo se moravrtjeti ko blesavo!

duda
01.10.2004., 10:00
Baš sam to i provjeravala i stvarno kada termostat uključi grijanje počne se, nažalost, puno brže vrtiti. Isto tako se brže vrti i kada uključim bojler za grijanje vode.

ROAD RUNNER
01.10.2004., 10:16
duda kaže:
Baš sam to i provjeravala i stvarno kada termostat uključi grijanje počne se, nažalost, puno brže vrtiti. Isto tako se brže vrti i kada uključim bojler za grijanje vode. :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

UNFUCKINGBELIVEABLE!!!

Ja imam ratu struje istu ko ti a ne grijem se na struju"!!!!

duda
01.10.2004., 10:24
Da ali ti imaš i 3x veću kuću, što misliš koliko bi ja plaćala struje da moram grijati 150 m2 stana :confused:
Mislim da je jedan od faktora i to što mi je stan na drugom katu, tako da sam u sandwichu (što volim sanwich :o ) griju me odozdo i odozgo. Susjedi koji žive ispod i iznad mene kažu da baš i nisu zadovoljni jer baki ispod stalno hladi jer su u prizemlju šupe a susjedi iznad meni kažu da im sva toplina ode kroz ravni krov.
Drugo, mislim da je pametno ne gasiti grijanje preko noći jer je tada jevtinija struja tako da kada ujutro oko 6.30 (još uvjek je niža tarifa) povećam temperaturu na termostatu ne treba puno dogrijavati a kasnije po višoj tarifi se temperatura samo održava.
Još jedno pitanje da li postoji i koliko bi me koštao termostat koji bi mogla vremenski programirati da mi regulira temperaturu i kada nisam doma ? Sada imam mehanički i da li bi instalacija bila moguća na već postojeće žice ?

ROAD RUNNER
01.10.2004., 10:38
duda kaže:

Još jedno pitanje da li postoji i koliko bi me koštao termostat koji bi mogla vremenski programirati da mi regulira temperaturu i kada nisam doma ? Sada imam mehanički i da li bi instalacija bila moguća na već postojeće žice ?

Postoji, 200-300 kn, ide na postojeće žice

duda
01.10.2004., 10:41
ROAD RUNNER kaže:
Postoji, 200-300 kn, ide na postojeće žice
Još mi samo reci gdje i dobiš :kiss:

Juraj
01.10.2004., 10:49
duda kaže:

U svakom ducanu s opremom za centralno grijanje, jedino se bojim da nema po toj cijeni :(

ROAD RUNNER
01.10.2004., 10:53
duda kaže:

Juraj, fakoff:D:D:D

Pusa je za mene!!!

Najsigurnije je u Termocommerceu u Ilici!

duda
01.10.2004., 10:57
Fala, obojci :D (još jednom; Uh,što volim sandwich ;) )

Leda
02.10.2004., 11:48
Prvi Vozač kaže:
Eh, baš sam krenuo postavit topic o centralnom na struju. JA mislim to uvest, čuo sam za neke norveške električne radijatore koji su totalno OK i da je potrošnja mala. I ja imam stan od 48 kvadrata :D .
P.S. da, cijena im je po komadu oko 950 kuna, plus po komadu termostata oko 200-250 kuna

Vozac, uz ove cijene koje navodis, koliko racunas da ce te ukupno izaci uvodjenje centralnog na tih 48 m2 ? Bar neka okvirna cifra...?
Thnx :)

Lee Champa
04.10.2004., 08:50
Nije mi jasno što znači da je nekim norveškim rarijatorima potrošnja mala. Same gluposti:mad: :mad:
NE OVISI POTROŠNJA O RADIJATORIMA:B

TiM_Company
13.10.2004., 13:58
Mene bi zanimalo da li netko od Vas ima iskustva sa Glamox grijanjem?!?! Kakav je ucinak grijanja i da li je isplativo s obzirom na potrosnju elektricne energije?
Isto tako me zanima da li netko ima iskustva sa mramrnim grijacim plocama i da li ih se moze usporediti sa Glamox grijanjem?!

Lee Champa
13.10.2004., 14:20
Što podrazumijevaš pod iskustvo?:confused:

TiM_Company
13.10.2004., 15:52
ZOsvald kaže:
Što podrazumijevaš pod iskustvo?:confused:
Da li ga imas ili netko od tvojih bliznjih? Da li vrijedi ulagati u taj nacin grijanja, ili su tradicionalna rjesenja bolja? Kakva je iskoristivost u odnosu na potrosnju elektricne energije? Kolika je stvarna potrosnja za stambeni prostor od nekih 120m3?
Daj se raspisi ako imas iskustva sa grijanjem na struju, a nemoj se grbaviti, pitanje je jasno postavljeno! :W

Lee Champa
14.10.2004., 08:49
Kod grijanja na struju iskoristivost je skoro 100%
To vrijedi i za Glamox, mramorne ploće, kalorifere, elek. grijalice i sl. uređaje koji elek energiju pretvaraju u toplinu preko čistog otpora (nećemo cjepidlaćiti sa elek.motorima i gore navedenim grijalicama).:W

ZgSash
14.10.2004., 14:40
hebem li vas
dajte se uozbiljite
kakvih 120 metara kubnih ???????????????
cita sve ovo i pokusavam razmisljati , ali vi toliko lupate po babama i zabama , da vise neznam ni zakaj sam poceo citati
:)
imam visokostropnu stancugu od 94 ili tak nesto kvadrata i pokusavam skontati kaj mi je bolje i jeftinije za grijanje
plin ili struja ??
trenutno imam plinske peci , a zelio bi lupiti centralno , samo nisam pametan koje mi je pametnije i koliko to kosta
sto instalacija , sto mjesecno po racunima

shef Sale
06.01.2005., 23:10
Pretpostavljam da je ipak mislil na kvadratne metre... :zubo:

Mda...citam malo ove stare topice o centralnim grijanjima, i ovaj mi se nekak cini zasad najpodesniji da ostavim post.

Naime, ove godine morat cemo rijesiti kompleksan problem grijanja stana...

120m2, stari dio ZG, visoki stropovi ( 3,20m :rolleyes: ), zapadna strana na Tuskanac (po zimi ladno, po ljeti ugodno :D), iznad tavan s neizoliranim (da ne velim supljim) krovom/crijepovima itd :rolleyes:

Dosad se grijemo kombinirano - u 3 sobe peci na drva (uz sve sto je skopcano s tim), TA pec (moja soba), uljni radijator (kuhinja), kalorifer/infra (kupaonica), a zahod je negrijan (sto neki vec znaju :zubo: ) tako da ne moram spominjati kak je po zimi ugodno, haha.

Plin u zgradi postoji, 2 stanara vec imaju (3 nas je ukupno) centralno na plin...
Starci (uglavnom) planiraju isto centralno na plin, za koji mjesec bi i pozvali neke majstore da naprave troskovnik i tako, racunam (i po drugim topicima o centralnom ovdje) na cca 25-30.000 kn investiciju.

Ali ovaj topic me pomalo zaintrigiral, posto i sam imam averziju prema plinu ... da ne velim da uopce ne zelim sparhet na plin, do daljnjega ni pod razno!
(jos uvijek mi je grozno kad se sjetim kolege s posla koji je pred godinu dana s tek vjencanom zenom i prijateljem *zaglavio* zbog neispravnih instalacija :( a ionako me oduvijek lagano bilo strah tog plina i *zgoda* tipa Medvescak ili Nazorova...)

Dodajmo jos k tome i problem ljetnog grijanja vode u kombi-bojleru (topla voda za radijatore i za pranje) - na jednom topicu se spominje cak i strujno-plinski bojler...

Pitanje je koliko se uopce isplati i da li se isplati (vrlo okvirno, znam, tesko je mozda ovako napamet pricati) za stan od 120 kvadrata centralno na struju, ili bolje da o tome ni ne razmisljam kao alternativu standardnom plinskom centralnom...

zara
14.01.2005., 01:24
Monique, daj molim te reci koliko košta centralna peć na struju. Mi upravo pokušavamo izmisliti grijanje za kuću od cca 150 m2, a u blizini nema plina. Mislili smo kombinirati centralno na drva plus klima uređaj ili nešto slično, samo da održava temperaturu ako nas ne bude npr. tjedan dana doma, da nam se ne posmrzavaju instalacije.

I još nešto. Koliko takav sistem grijanja opterećuje mrežu? Naime, vjerojatno ćemo imati niži napon od nazivnog u mreži, pa se bojim da bi nam centralno na struju moglo raditi probleme druge vrste.

mestar
14.01.2005., 10:59
Ne moze se usporedivati potrosnja energije na razlicitim objektima, a da pri tom ne uzmete i ostale faktore u obzir (ponajprije kvalitetu izolacije, zatim poziciju objekta, i to ne samo generalnu poziciju, vec i mikroklimu, i na kraju prosjecnu temperaturu na kojoj drzite prostore). Primjera radi, meni je drasticno pala potrosnja kada sam dodatno izolirao 18m2 stropa iznad kojeg je terasa (nije bilo prakticno nikakve izolacije). Svaki objekt je prica za sebe i najbolje je pozvati strucnjaka da procjeni na licu mjesta.

Sto se matematike tice evo vam nekih relacija koje su objektivne i iste za svih:

1L loz ulja = 10000 KCal.
1L loz ulja = cca. 3,6Kn
Iskoristivost modernih peci je oko 90+ % (npr. moj CTC ima 93%)

1KWh = 860 KCal.
1KWh jeftino = 0,35Kn
1KWh skupo = 0,71Kn
Iskoristivost bilo kojeg grijanja na struju je 100%

Loz ulje je daleko jeftinije kada se uzme u obzir skupa tarifa, a otprilike jednako kada se uzme jeftina tarifa. Naravno, treba uzeti u obzir da je jeftina tarifa nocu, kada je potreba za grijanjem mala. Daleko najjeftinije rjesenje (govorim o centralnom grijanju) je zemni plin koji bi trebao snabdjeti Rijeku u iducih 5 god.

Prije nego stavite grijanja obavezno se savjetujte sa strucnjakom koji ce doci na sam objekt i preporuciti prvenstveno sto se moze uciniti na dodatnom toplinskom izoliranju objekta, a tek onda i kakvo grijanje staviti.

mestar
14.01.2005., 11:09
zara kaže:
Monique, daj molim te reci koliko košta centralna peć na struju. Mi upravo pokušavamo izmisliti grijanje za kuću od cca 150 m2, a u blizini nema plina. Mislili smo kombinirati centralno na drva plus klima uređaj ili nešto slično, samo da održava temperaturu ako nas ne bude npr. tjedan dana doma, da nam se ne posmrzavaju instalacije.

I još nešto. Koliko takav sistem grijanja opterećuje mrežu? Naime, vjerojatno ćemo imati niži napon od nazivnog u mreži, pa se bojim da bi nam centralno na struju moglo raditi probleme druge vrste.

Peć za centralno na struju kosta oko 4000kn (dakle 2 do 3 puta je jeftinija od peci na loz ulje). Snaga je poprilicna i velika vecina ljudi koja se naknadno odluci na takvo rjesenje morati ce prilagoditi instalacije.

Ako govoris o javnoj el. energetskoj mrezi onda ne bi smjelo biti problema, jedini problem su instalacije od razvoda do peci koje moraju biti prilagodene tako velikoj snazi. Pretpostavljam da se za tako veliku snagu trazi trofazni prikljucak.

zara
16.01.2005., 23:47
Kuća je još u radovima, tek je grubi roh bau. Problem je u javnoj el.mreži jer smo daleko od trafostanice (pri kraju naselja), pa je prema elektrinim mjerenjima prosjačan napon 210, a popodne padne na 190V. Uzeli smo trofazni priključak snage 7,7 kW. Najnovije što su mi rekli je da će izvršiti simetrizaciju mreže, pa bi napon tada trebao biti podjednak u fazama, i ukupno bolji.

Kuća ima na tri etaže oko 200 m2 i bit će toplinski izolirana gdje god postoji dodir sa tlom ili vanjskim prostorom. Na osami smo , blizu šume, pa će biti nešto niže vanjske temperature.

Kao što rekoh, planiramo napaviti jedan centralni sustav grijanja, sa npr. dva moguća izvora napajanja - drva i struja. Struja bi bila pomoćna varijanta (drva su nam besplatna).

bodul
17.01.2005., 23:15
Za Zara
Razmotrri i upotrebu otpadnog mljevenog drva koje se automatski ubacuje u pec , znaci automatski kotao na komadice drva , ima u Austriji nekoliko firmi koje to proizvode .
Koristi se sve od lischa do grancica , dascica , kore , ili shishki , dobijes i stroj za mljevenje .
Ili pec za cijele trupce drva , do 1 m duzine , ima u Italiji.

DeeDee
20.01.2005., 13:46
duda kaže:
Prošle godine kupila sam stan u kojem je centralno na struju, međutim kako je te godine došao i plin pred zgradu mislila sam kako ću to lako promijeniti i grijati se na plin jer sam se bojala potrošnje struje. Prošlu zimu grijala sam se na struju i očekivala sam grozan obračun ali ništa od toga. Rata mi je bila 290 kn a sada su mi je smanjili na 270 kn jer sam bila u pretplati. Grijala sam stalno od 11. do 3. mjeseca i to po danu i po noći (nisam gasila grijanje već sam samo tremostatom smanjila na 17 preko noći).
Stan je 48 kvadrata i mislim da to i nije tako strašno jer struju koristim i za grijanje vode pa je tu još i suđerica, vešmašina, mikrovalna i drugi potrošači (jedino kuham na plin iz boce).
...

Pa kako sam ja onda dobila da cu imati ratu 400,00kn???
A nit grijanja na struju, niti suđerice, niti zamrzivač, nit mikrovalna... Kako, kako??? Ocajna sam. :visi: :visi:

duda
21.01.2005., 13:53
DeeDee kaže:
Pa kako sam ja onda dobila da cu imati ratu 400,00kn???
A nit grijanja na struju, niti suđerice, niti zamrzivač, nit mikrovalna... Kako, kako??? Ocajna sam. :visi: :visi:
Ne znam kako ali i ja očekujem uskoro novi obračun :( pa ću vidjeti da li su se oni nešto zabunili prošle godine ili stvarno toliko trošim... drži mi fige da je ovo zadnje :)

paški sir i vrhnje
25.08.2005., 09:49
elem.. kak stoje stvari sa tim... uljem.. prek zime?
prva godina da ću se, najvjerojatnije, grijat prek istog a ppooojma nemam kak to ide (dobro, *znam* da ulje ide iz rezervoara u radijatore, ništa mudrog); ali kolko je skupo/isplativo, kolko gorivo traje (da, znam i to, ovisi kolko ti je zima) i ostale sitnice koje bih trebao znat svezi glede istog...

[a ak netko ima volje, interesantna mi je i najpovoljnija nabava: od kog, za kolko, na kolko etcetc...]

zlocestoca
25.08.2005., 09:51
paški sir i vrhnje kaže:
(dobro, *znam* da ulje ide iz rezervoara u radijatore, ništa mudrog
koliko ja znam, u radijatore ide voda, ulje ide do peci za centralno :D

zlocestoca
25.08.2005., 09:57
sad za ozbiljno, sir-i-vrhnje :D , pretpostavljam da imas kucu koja vec ima neki sustav centralnog grijanja
osim rezervoara za ulje, ne znam da li trebaju kakve preinake na peci/plameniku - sto se tice inicijalnih troskova

moji su doma prije imali centralno na drva i otkad su na loz ulju preporodili su se

plus za ulje: - ne moras svaki dan ujutro paliti vatru u peci, imas termostat u kuci, lagano samo reguliras temperaturu
- nema zajebancije s drvima (kupnja, dostava, piljenje, slaganje i sl)
- jednom do dva puta godisnje nazovu inu, dogovore s ljudima termin dostave, ovi dovezu, starci plate i to je to

prle69
25.08.2005., 09:58
mislim da je trenutno u kontinentalnoj Hrvatskoj poslije toplane najpovoljnija opcija grijanja na zemni (gradski) plin... molim ispravku ako ima drugačijih mišljenja.

Ako još nemaš mogućnost gradskog plina ali u nekom periodu ima šanse da ga dobiješ preporučujem grijanje na propan-butan (www.proplin.hr, www.sedam.plin.hr) jer ti omogućava jednostavan prelazak na gradski plin (već imaš plinski kotao i instalacija - samo promjeniš dizne) a i grijanje je povoljnije od lož ulja. Jedina mana je što u dvorište moraš staviti spremnik plina (koji u najmanju ruku nelijepo izgleda) dok kod lož ulja spremnik (cisterna) se ukopa u zemlju pa se ne vidi...

paški sir i vrhnje
25.08.2005., 10:10
zlocestoca kaže:
koliko ja znam, u radijatore ide voda, ulje ide do peci za centralno :D

jebeš budalu, dakle, ipak ne znam. :zubo:

sad za ozbiljno, sir-i-vrhnje , pretpostavljam da imas kucu koja vec ima neki sustav centralnog grijanja
osim rezervoara za ulje, ne znam da li trebaju kakve preinake na peci/plameniku - sto se tice inicijalnih troskova

niema preinaki. cisterna, radijator, celzijusi i amen.

plus za ulje: - ..., imas termostat u kuci, lagano samo reguliras temperaturu
...
- jednom do dva puta godisnje nazovu inu, dogovore s ljudima termin dostave, ovi dovezu, starci plate i to je to

now yr talking. jednom do dvaput godišnje, kažeš? to nije strašno.
a o koliko litara se radilo? koliko prostorija?

onak, malo su mi mixed informacije; s jedne strane imaš ljude kojima je oko 3000 litara godišnje oke, a onda s druge strane veli mi frend da se može skurit i 1000 litara u mjesec dana, ak se loži manijakalno.

dakle, ono, zanima me ta potrošnja uz lagodne zimske celzijuse...

Lee Champa
25.08.2005., 11:51
Ponavljam:
skladištenje + instalacije + cijena goriva = isto za: kruta, ložu, plin, elek. energiju (ušteda je jedino vlastiti rad)
Kruta:skladištenje-skupo i prljavo, instalacija-nema, cijena-niska ---pogodno ako imaš šumu, prevoz, sam piliš, problem pepeo.
Plin: skladištenje-vrlo skupo(spremnik preko 10.000kuna,a instalacija od plinovoda oko 12.000 kuna), instalacije-skupe(isparivać za NTP), cijena-relativno niska.
Loža:skladištenje-jeftino(smrdi), instalacija-jeftina, cijena-srednja
Struja:skladištenja nema(nema struje-nema grijanja), instalacije-relativno skupe, cijena-visoka
Jedna litra lože daje oko 10-11 kW topline.:W

paški sir i vrhnje
25.08.2005., 12:27
ajmo, reda radi, napravit malo reda.

dakle, hvala svima na savjetima ali ne zanima me instalacija centralnog na ulje već isključivo troškovi, dakle ajmo reć prosječni mjesečni *računi* tokom godine. dakle, centralno je već tamo. moja jedina briga je tankat ga redovito, te se shodno time - grijat.

[zjebo sam u startu sa onim "pros & cons", mea culpa, ali kao što rekoh, reda radi...]

Tinkili
25.08.2005., 14:45
Joj, razmišljanje o centralnom grijanju mi već zadava glavobolje. Iako živim pokraj mora, na žalost kuća je okrenuta prema "obratnoj" strani tako da zimi i ne dobijem previše sunca poslijepodne. Dakle...trošim na grijanje više nego što je uobičajeno za ove "tople" krajeve. Uz put imam i prastari plamenik kojeg namjeravam ove godine mijenjati...uz galopirajuće cijene loživog ulja (skoro 5 kuna po litri) zaista ne znam isplati li se?

Imam pitanje: kupiti novi plamenik i još nekih 10 000 kn za 2.000 litara lož ulja ili zaboraviti na sve to i fino investirati u kupnju nekog sistema klima uređaja? (stan ima visoke plafone i velike prostorije)

prle69
25.08.2005., 15:08
malo je of topik ali ipak ima veze s grijanjem...

dakle ja sam nedavno stavljao centralno u kući pa mogu dati cijene za sistem na plin

kotao 35 kw - 15,000- 25,000 kn sa postavljanjem zavisi koji proizvođač, koja elektornika, koje opcije....
propan butan spremnik 2.7 m3 - besplatan
plinske instalacije - 2,000 kn
certifikati razni - 4,000 kn

prema procjeni trebao bi trošiti oko 8,000 kn propan butan plina godišnje za kuću 200 m2...

radijatori - rebro od 50-100 kn plus ventili i prigušnice (oko 1000 kn u prosjeku)
postavljanje - 600 kn po radijatoru sa svim priborom

mestar
26.08.2005., 08:05
paški sir i vrhnje kaže:
ajmo, reda radi, napravit malo reda.

dakle, hvala svima na savjetima ali ne zanima me instalacija centralnog na ulje već isključivo troškovi, dakle ajmo reć prosječni mjesečni *računi* tokom godine. dakle, centralno je već tamo. moja jedina briga je tankat ga redovito, te se shodno time - grijat.

[zjebo sam u startu sa onim "pros & cons", mea culpa, ali kao što rekoh, reda radi...]
Potrosnja uvelike ovisi o poziciji kuce (i lokalna mikroklima moze poprilicno utjecati), o kvaliteti izolacije i o temperaturi koju odrzavas. Izolacija je posebno vazna, isplati se i naknadno uloziti novac.

U mojoj kuci se grije cca 200m2 (dva stana), izolacija je u vecem dijelu losa, klima je rijecka, dakle poprilicno blaga, ali je kuca u losim mirkoklimatskim uvjetima (izlozena buri uz nocne temp. i do -7), unutarnju temp. odrzavamo na cca 22C' po danu (cijeli dan zbog klinaca) i 17'C nocu. Proslu duuuugu zimu smo potrosili 3500L nafte. Po sadasnjim cijenama od 4.5kn to je oko 15750 kn / 8 mjeseci grijanja, dakle 1968kn mjesecno, odnosno oko 950kn po stanu.

Lee Champa
26.08.2005., 12:00
Uz put imam i prastari plamenik kojeg namjeravam ove godine mijenjati
Što misliš da će novi od 1k€ drugaćije raditi i uštedjeti lovu:s
Ostani na starome, redovno ga ćisti i promijeni diznu:top:

propan butan spremnik 2.7 m3 - besplatan
Kako si došao do njega i kako si ga postavio-odokativno- ili sa svim dozvolama?:D

Tinkili
26.08.2005., 13:10
Zapravo sam krivo rekla, plamenik je servisiran prošle godine, dizna očišćena....međutim kotao je star s lošom izolacijom i njega treba kupiti. Dakle ove jeseni slijedi nabavka kotla, pumpe, elektronike, uređenje kotlovnice.

Međutim mene brine cijela ta kalkulacija oko grijanja na lož ulje, jer kad zbrojim nabavku istoga + cijenu loživog ulja, počnem razmišljati i o drugim alternativnim metodama grijanja, nekako mi se nabavka klima sustava čini dugoročno jeftinijom varijantom jer nafta stravično poskupljuje iz godine u godinu.

Nisam pametna ??

mestar
26.08.2005., 14:26
Tinkili kaže:
Zapravo sam krivo rekla, plamenik je servisiran prošle godine, dizna očišćena....međutim kotao je star s lošom izolacijom i njega treba kupiti. Dakle ove jeseni slijedi nabavka kotla, pumpe, elektronike, uređenje kotlovnice.

Međutim mene brine cijela ta kalkulacija oko grijanja na lož ulje, jer kad zbrojim nabavku istoga + cijenu loživog ulja, počnem razmišljati i o drugim alternativnim metodama grijanja, nekako mi se nabavka klima sustava čini dugoročno jeftinijom varijantom jer nafta stravično poskupljuje iz godine u godinu.

Nisam pametna ??
Struja nije losa varijanta uz dizalicu topline, ali problem je u skupoj investiciji. Aircondition je OK za prijelazna razdoblja ili za ispomoc u grijanju, ali kao glavno grijanje tesko prolazi u zasebnim objektima (u gradskim stanovima jos nekako i moze). Postoji i centralno sa dizalicom topline (a ako si zaista uz samo more onda imas idealne uvjete za dizalicu topline preko mora), no problem je u prilicno visokoj pocetnoj investiciji. Koristiti struju direktno (bez dizalice) nije bas idealno jer ce cijena struje u prilicnoj mjeri pratiti cijenu nafte (osim ako se netko ne opameti i ne sagradi nuklearku). BTW, centralno na struju je navodno zabranjeno u EU (zbog opterecenja mreze). Za objekat koji ima losu poziciju jedino kvalitetno rjesenje je centralno grijanje, pitanje je samo da li plin ili loz ulje.

korisnik
26.08.2005., 15:35
Moze usporedba potrosnje na loz-ulje i proban-butan. Za kojih 2-3 godine ce mi sigurno doci gradski plin. Do tada se moram nekako grijat pa mi se cini isplativije na proban-butan nego na loz-ulje. Imam veliki podrum, mjesto za rezervoar nije problem. Zasto su instalacije za plin skupplje nego za lozu? U cemu je razlika?

mestar
26.08.2005., 15:51
korisnik kaže:
Moze usporedba potrosnje na loz-ulje i proban-butan. Za kojih 2-3 godine ce mi sigurno doci gradski plin. Do tada se moram nekako grijat pa mi se cini isplativije na proban-butan nego na loz-ulje. Imam veliki podrum, mjesto za rezervoar nije problem. Zasto su instalacije za plin skupplje nego za lozu? U cemu je razlika?
I ja sam prosle godine imao slicne dileme, kroz Ri bi u iducih par godina trebao proci zemni plin. Na kraju sam se odlucio za loz ulje jer je znatno manje papirologije i jeftinija je pocetna investicija. Spremnik za plin je prosle godine kostao cca 100kn/mjesecni najam sto mi se tkd. nije svidjelo. Cuo sam da je sad nesto smanjena papirologija u odnosu na proslu godinu. U svakom slucaju ako se odlucis na loz ulje uzmi pec kod koje mozes zamijeniti glavu tako da radi i na plin.

zh1
26.08.2005., 20:10
Te dileme će uvijek postojati jer će i cijene medija biti podudarne. Ja se već desetak godina grijem na ložu mada mi je ormarić sa plinskim ventilom na vanjskom zidu . Ne da mi se prelaziti na gradski plin jer me prenamjena sistema ne može koštati manje od 20-tak tisuća kuna plus potrošnja što bi bilo vjerojatnih 1200 kn mjesećno ,međutim baš su mi prekjučer dopremili 2500 l loža za što sam morao iskeširati 11000 kn što je da te glava zaboli . Čitavih 3 k kuna više nego lani i pitanje je da li bude dosta .:eek: . Moraćemo se vratiti majci prirodi pa u šumu i dvaput se grijati o jednom trošku :top: .

moja-kucica
26.08.2005., 21:07
Prvo nisam mislio nista napisati jer je to bilo vec sto puta al vidim da vas covjek mora dovesti u red...tolko gluposti na jednoj strani da se covjek smrzne...
Pa sunce mu ljubim postoje 3 glavne stvari: cijena energenta, njegova kaloricna vrijednost i iskoristivost kotla... ovo oko cijena instalacije, skladistenja itd. su gluposti za mazanje ociju onih koji neznaju prevest MJ u kwh...
Kao prvo pogledajte koga zanima na news grupu hr.rec.samogradnja topice "sa ulja na struju" i jos neke slicne i tamo ce biti vecina podataka (tamo mi je nick skoro_gotovo, nadam se da ne zvuci prepotentno, jer i tamo ima puno, da nekazem velika vecina, dzabalebarosa koji nemaju pojma o nicem a pisu i savjetuju sve u sesnaest) mada sam i ovdje pisao o tome romane...

Samo ukratko ako usporedjujemo loz ulje sa drugim energentima onda ga se nikako ne moze preporuciti u odnosu na "gradski" plin jer je duplo skuplji...
Ne znam o kakvim to cijenama pise ZOsvald...kakvo to skupo skladistenje plina? Onda valjda mislis na propan butan? Ako je taj, kakvih to 10 000 kuna? Kolko je znam ima jedna firma u puli kod koje je iznajmljivanje 100 E godisnje a dokumentacija je skroz njihova...tvoje je da izbetoniras plocu na koju ce staviti cisternu (moza i ukopana jer je netko cini mi se izvalio da ide samo ona iznad zemlje) i napravit dovod do kotla ili plinskog uredjaja...
Ako se radi o gradskom plinu onda je cijena, u mom kraju (oko zagreba), 4000 kuna do kuce i to ce biti tako sljedecih 25 godina po koncesijskom ugovoru ako ti je kuca udaljena ne znam tocno, mozda do 15 m ili nesto vise a takvih je velika vecina...to je jako jeftino...instalacija po kuci takodjer nije skupa...kod ulja toga nema al posto je duplo skuplji to ces povratiti u eksploataciji kroz jednu godinu....i ne znam kako netko onda moze usporedjivati plin s uljem...
Kakvo to skupo skadistenje krutih drva...jedna drvena nadstresnica skupa? Ajd dobro..ja ih ne preferiram al drva su definitivno najjeftinije rjesenje...potom plin, pa klima, propan butan, ulje, el. grijac...
Mozemo sad pricati o pocetnim investicijama ali ako je to trajno rjesenje onda se to vrlo brzo vraca kroz upotrebu...
Ako se ceka plin onda je najbolje uzeti propan butan a kad dodje plin samo zamjenis prikljucak a sve ostalo je isto..pa neces valjda kupovati uljni kotao pa onda poslje plinski...

Vidim da je netko kupio plinski kotao...to je malo preskupa i nepotrebna igracka..postoji plisnki uredja koji kosta 7 k kuna i sasvim zadovoljava...kotao je za kotlovnicu...ima dobru automatiku ali nju dokupis za 1000 kuna vrhunsku...

Brkaju se kruske i jabuke po stoti put...ne mozes gledati kolko trosi susjed i to nemozes nikako usporediti preko broja kvadrata...samo jedan podatak..ako krivo odaberes dimnjak za grijanje na plin iskoristivost kotla vise nemora biti 90% nego moze biti 50% a to je automatski 40% vise potrosnje...da ne govorim dalje...

Prle69,
Bas me zanima tko je tebi radio procjenu potrosnje jer za takovu potrosnju moras imati jako dobru izolaciju...nesto malo bolju nego ja a moja je jako dobra...ako nemas nikakvu izolaciju onda pomnozi taj broj sa 2...ako imas onda je to moguce...

Ima toga more samo tko bi to sve poispravljao....

mestar
27.08.2005., 11:40
moja-kucica kaže:
...samo jedan podatak..ako krivo odaberes dimnjak za grijanje na plin iskoristivost kotla vise nemora biti 90% nego moze biti 50% a to je automatski 40% vise potrosnje...da ne govorim dalje...

Ovo me zanima, moze li malo vise informacija? Na ulju mi je iskoristivost kotla 93%, bilo bi dobro da tako i ostane sa plinom :)

U razgovoru sa par projektanata i izvodaca (prije ugradnje) shvatio sam da svi s kojima sam razgovarao vise preferiraju ulje od plina (govorim o propan-butan, ne o gradskom). Ne znam razloge, nije me pretjerano interesiralo.

BTW, prosle godine je u INI cijena iznajmljivanja spremnika za plin bila 100kn/mjesec, sto je u startu 1200kn godisnje bez da upalis pec. To im nisam nikako mogao progutati!

Usput, cini mi se da se bavis ovim podrucjem, znas li mozda kaloricnu vrijednost zemnog plina koji ce se isporucivati u Ri (preko Pule)?

mestar
27.08.2005., 12:30
Za one kojima se da racunati evo omjera energenata. Tu treba jos dodati i iskoristivost peci. Novije peci na loz ulje imaju iskoristivost 90+%, struja ima 100%, za ostale ne znam). Ubacite cijenu energenta + godisnje troskove odrzavanja (npr. meni je godisnji servis peci oko 400kn, za plin treba uzeti u obzir i servis i najam spremnika i sl.) i to je to. Ako imate neke podatke napisite pa mozemo napraviti usporedbu. Mada mislim da ne treba zanemariti cijenu nabave i ugradnje, mozemo je ovaj put i preskociti (da moja-kucica opet ne "poludi" :D ).

The best way to compare energy prices is to calculate the price per BTU, a unit of heating value, for each fuel.

Heating Oil contains 138,690 BTUs per gallon.

Natural Gas has 100,000 BTUs per therm. It takes 1.4 therms to equal the heat content of one gallon of heating oil.

Kerosene has 131,890 BTUs per gallon; 1.05 gallons equals the heat content of one gallon of heating oil.

Propane has 91,500 BTUs per gallon; 1.52 gallons equals the heat of one gallon of heating oil.

Electricity has 3,413 BTUs per kilowatt hour (kwh); 40.6 kwh equals the heat content of a gallon of heating oil.

mestar
27.08.2005., 15:19
Ove USA mjere su koma :D, a i cini mi se da je odnos propan plin - ulje malo nategnut. Uglavnom, prema dostupnim podacima ovo bi trebale biti relacije u HR:

STRUJA (BEZ DIZALICE)

cijena 1KW VT = 0,58 kn
cijena 1KW NT = 0,30 kn
Godisnje odrzavanje = 0kn
Iskoristivost: 100%

LOZ ULJE

1kg ulja (1.1L) = 11.6kWh = 4,97 kn
cijena 1KW = 0,43 kn
Godisnje odrzavanje = cca 400kn
Iskoristivost: 90+%

PROPAN BUTAN

1kg propan butan = 12.8kWh = ?kn
cijena 1KW = ? kn
Godisnje odrzavanje = ?kn
Iskoristivost: 90+%

Najam najmanjeg spremnika za plin je 15€/mjesecno (http://www.sedam-plin.hr/cjenik.htm).

Za ostale energente ne znam ni priblizno, ali slobodno se ukljucite :top:

keš
27.08.2005., 22:26
moja kucica:
Ako se radi o gradskom plinu onda je cijena, u mom kraju (oko zagreba), 4000 kuna do kuce i to ce biti tako sljedecih 25 godina po koncesijskom ugovoru ako ti je kuca udaljena ne znam tocno, mozda do 15 m

e, ovo ti nije istina.upravo kod mene stavljali plin. moja kuća je oko 12 metara od ceste, i postava do kuće je trebala biti oko 12000 kuna.
cijena od prije par mjeseci, ne za 25 godina.
sam cjenik u odnosu na izvedene radove je sušta prevara.
grijanje na struju u odnosu na lož-ulje je mizerno skuplje ako i toliko.

mestar
27.08.2005., 22:45
keš kaže:
grijanje na struju u odnosu na lož-ulje je mizerno skuplje ako i toliko.
Istina, razlika nije drasticna. Nocu je cak struja i jeftinija, ali predvidam povecanje cijena struje, sumnjam da ce ostati iste s obzirom na rast cijene nafte.

Kako ide sa zakupom snage od HEPa? Kad prikljucujes struju naplacuje se 2000 kn po kw. Meni treba pec od 30kw, sto je 60 000 kn!!

moja-kucica
28.08.2005., 10:14
mestar kaže:
O
U razgovoru sa par projektanata i izvodaca (prije ugradnje) shvatio sam da .

Zasto preferiraju ulje vise od plina? Prvo zato sta nemaju pojma..molim te ako si mislis dobro nemoj o tome razgovarati sa izvodjacima...oni stvarno, ali stvarno nemaju pojma...cak ni mnogi projektanti a kamoli nekakav gradjevinarac...kako on moze znati sta je dobro kad ne zna ni kako se racuna gubitak kuce ni ista, ali ista drugo o tome...nemoj se cuditi, nijedan monter grijanja ne zna sta je lambda a to mu pise na svakoj kutiji od izolacionih cijevi sta se stavljaju na bakrenu cijev...

Drugo, ako misle da je ulje bolje od "gradskog" plina onda ih posalji u onu stvar bez objasnjenja a ako misle da je bolji od ukapljenog plina onda im navedi sljedece podatke...

Ukapljeni plin daje za 1kg oko 12kwh a ulje za 1kg oko 11.6kwh sta ako uzmemo da imaju istu iskoristivost kotla (mada su oni plinski u pravilu bolji) onda je to uz ove cijene (plin je 4.06 kn za 1kg) prednost na strani plina od 22%, sta ce reci ako trosis ulja od 10 k kuna (sta ako pogledamo potrosnju ljudi to nije nikakav problem...mada ljudi to cesto skrivaju koda im to vrijedja muskost) plina bi potrosio 7800...uzmimo cijenu najma cisterne od 100 E (koliko je u jednom pulskom koncesionaru...ja osobno zvao i tvoje je samo izbetonirati plocu i instalacija po kuci i to je sve jednokratno...doneses njima gradjevinsku i jos neke papire i oni ti srede SVU dokumentaciju besplatno...bez ikakvog obvezujuceg ugovora) i to znaci da nam jos ostaje 1500 kuna...i sta je najbolje od svega imas spremnu svu infrastrukturu za nadolazeci gradski plin...a sa uljem nemas...
I to je ako samo trosis 10 k kuna ulja...s vidim da tu mnogi trose i 15 i vise...
Al nemoj se zavaravati da ce to neki izvodjac razumjeti..za njega je to samo prazna prica jer je njemu to pretesko za razumjeti...

Kaloricna vrijednost gradskog plina bi trebala biti oko 33MJ ili 9.166 kwh...

Ovo sa dimnjakom ne znam ni ja jer me to nije bas zanimalo...to mi je samo moj projekant naveo kao jednu zanimljivost a ja se s tim nisam previse zanimao...meni je samo bitno koliko ce to trosit a njegovo je da mi da ulazne parametre...iskoristivost kotla itd...

moja-kucica
28.08.2005., 10:26
keš kaže:
e, ovo ti nije istina.upravo kod mene stavljali plin. moja kuća je oko 12 metara od ceste, i postava do kuće je trebala biti oko 12000 kuna.
cijena od prije par mjeseci, ne za 25 . [/B]

rekao sam okolica zagreba a ne zagreb...kod mene je to tocno 4 k kuna jer se koncesionar na to obvezao ugovorom koji traje 25 godina...ni cijena plina kod svih nije ista...ali taman i da je 12 k kuna to samo znaci da ce ti se isplatiti ne za godinu nego za par godina a to prema sljedecih 50 godina koliko ces se sigurno grijati nije neka nerazumna granica...

struja nije malo skuplja nego 65% skuplja...ova cijena od mestra je bez pdv-a....a grijanje preko noci pa koristenje akumulacije preko dana zaboravi...preko noci zbog same temp. nije uopce potrebno grijati a akumulacija nije dovoljno da bi dugo drzala...kad toplana iskljuci grijanje oko 22h to se za par sati vec primjetno ohladi...za spavanje idealno ali za preko dana neizdrzivo....

mestar
28.08.2005., 12:06
Pas kosti i HEPu, sto mrzim kad navedu cijene bez PDVa. Dakle dolazimo do novih podataka:

STRUJA (BEZ DIZALICE)

cijena 1KW VT (uz 100% iskoristivosti) = 0,70 kn
cijena 1KW NT (uz 100% iskoristivosti) = 0,36 kn

LOZ ULJE

cijena 1KW = 0,43 kn
cijena 1KW (uz 93% iskoristivosti) = 0,46 kn

PROPAN BUTAN

1kg propan butan = 12.8kWh = 4.06kn
cijena 1KW = 0.32 kn
cijena 1KW (uz 93% iskoristivosti ) = 0.34 kn
Najam spremnika: 950 kn / godisnje (uzmimo srednju vrijednost izmedu 1200 prema mojem linku i 700 o kojima govori moja_kucica).

GRADSKI PLIN

1kg plina = 9.2kWh = ?kn
cijena 1KW = ?kn
cijena 1KW (uz ?% iskoristivosti ) =

Usput, u Ri se o gradskom plinu govori kao o medufazi dok ne dode zemni plin (koji ima znatno nizu kaloricnu vrijednost). Slobodno ubacite podatke koje znate pa cemo napraviti komparativnu tebelu.

zh1
28.08.2005., 13:30
Zasto preferiraju ulje vise od plina? Prvo zato sta nemaju pojma..molim te ako si mislis dobro nemoj o tome razgovarati sa izvodjacima...oni stvarno, ali stvarno nemaju pojma...cak ni mnogi projektanti a kamoli nekakav gradjevinarac...kako on moze znati sta je dobro kad ne zna ni kako se racuna gubitak kuce ni ista, ali ista drugo o tome...nemoj se cuditi, nijedan monter grijanja ne zna sta je lambda a to mu pise na svakoj kutiji od izolacionih cijevi sta se stavljaju na bakrenu cijev... Da li je tvoja prepotentnost jednaka tvojoj pameti ??? Mislim da si ovom izjavom jako,jako zastranio !

moja-kucica
28.08.2005., 14:15
zh1 kaže:
Da li je tvoja prepotentnost jednaka tvojoj pameti ??? Mislim da si ovom izjavom jako,jako zastranio !

a ti si sigurno jedan od izvodjaca? to se iz aviona vidi...vjerovatno si se prepoznao pa u nedostatku argumenata koristis pridjeve....samo da te obavijestim. TO U GRADJEVINSKOJ FIZICI NE POSTOJI

zh1
28.08.2005., 17:07
a ti si sigurno jedan od izvodjaca? U krivu si, vrlo sam daleko od te djelatnosti što bi ti kao mjerodavan za ispravke trebao zakljućiti iz mojeg gornjeg posta . Poznajem mnogo vrlo strućnih izvođaća grijanja koji imaju pojma o tome što rade i imaju što reći o tome čime se bave za razliku od tebe koji samo znaš baratati sa golim tablicama i brojkama .U svojoj pameti si samo uspio zaspamati osnovnu temu i popljuvati one koji su samo željeli pomoći dobronamjernim savjetom .
Pa na što ti lići ovo : al vidim da vas covjek mora dovesti u red
Vjerojatno si na newsima po kojima se vucaraš češće nego ovuda omiljen lik a i iskustva ti vjerojatno ne manjka. Inaće ti je u okolici Zgb prosjećna cijena prikljućka plina ukljućivo ventil u ormariću cca 10 k kuna +plinara ukljućivo brojilo i 1.potrošać cca 6k kuna + sve ostalo....

moja-kucica
28.08.2005., 21:29
zh1 kaže:
U krivu si, vrlo sam daleko od te djelatnosti što bi ti kao mjerodavan za ispravke trebao zakljućiti iz mojeg gornjeg posta . Poznajem mnogo vrlo strućnih izvođaća grijanja koji imaju pojma o tome št

To sta ti tvoji monteri znaju vise od tebe pa te impresioniraju ne znaci da znaju...
Kad si vec presao na osobu onda mogu i ja par dojmova reci o tebi...cinis mi se prilicno priglup lik sta sigurno nisi prvi put cuo. Imas reakcije kao nekakva uvredjena baba a ne znas sta bi rekao o temi jer o njoj nemas pojma pa onda izvlacis neke recenice koju su tu vise da prodrmam ljude da ne vjeruju svakome, nego nesto drugo.....nije to da te sad mislim vredjati al cinis mi se onako tipicno malo tvrdje glave bez prevelikog teorijskog backgrounda i nekakve skole..731 post od tebe a sigurno 99% kao i u ovom topicu...jedno bezlicno izrazavanje DOJMOVA o postavljenom pitanju i nista korisno. Sve sta imam reci o ovoj temi sam napisao vec nekoliko puta u postovima koji se broje tisucama rijeci svaki, jer imam osjecaj da nesto i znam jer sam puno vremena potrosio na razmisljanje i citanje o slicnim temama i sta je najvaznije u razgovoru sa jako relevantnim ljudima.....
Odmah da ne zaboravim i da kazem NE, nisam cesto na forumima i imam samo 142 posta u kojima ima sigurno 20 puta vise rijeci i navedenih TOCNIH informacija nego u tvojih 700 i sitno...meni ovo nije mjesto za kracenje vremena nego sam prvotno dosao sam po neke informacije...na kraju sam zakljucio da ih ovdje, kao i na news grupi i na puno drugih mjesta NEMA PUNO...odnosno ima ih jako malo i ima mozda par ljudi sta se kuze u neke stvari...da sad ne nebrajam da nekog ne izostavim...

Ne ukljucujem se u forume tipa "drustveni zivot miseva" i sl. jer je to za mene tipicno kracenje vremena protiv cega nemam apsolutno nista sve dok se vrijeme ne pocne kratiti na ozbiljnijim temama gdje ljudi pocnu tvrditi svakakve budalastine...na to vec reagiram...malo burnije...al samo zato sta me jako ljute ovi sta nemaju pojma a misle da nesto znaju i dezinformiraju ljude...ja zbog toga pricam samo argumentima i brojkama a ti ako mozes ospori koju. A to ce ti biti vec malo teze jer lako je trkeljat, treba to prokuziti..zato i je forum da se razvije rasprava...al kako da covjek s tobom raspravlja kad se ti ukljucis u ovakav topic a o njemu nemas pojma...ti samo tvrdis da se grijes na ulje i trosis 2500 l ulja...to ostavi za kavicu sa susjedom jer nevidim tu neke pomoci...a meni kazes da sam zaspemao topic...kako mu ti mozes pomoci molim te?
dali si primjetio da sam rekao nesto o parketima, gletanju ili sl..nisi...dobro si primjetio.u to se ne razumijem i ne zelim se, kad netko pita "koji je parket najbolji", ukljuciti i reci "ja imam bukov parket"...pa sta onda...sta ce mu to pomoc..
ne da mi se sad gledati ali se kladim da si ti bio ukljucen u stotine tema i naravno sve ih imas u malom prstu i za sve si strucan....
ti ne razlikujes dobronamjeran savjet, kako kazes, od tvrdnje...ajd ti postavi pitanje na forumu pa nek ti se javi 20 ljudi i svak tvrdi nesto iz "iskustva"...naravno sve drukcije jedno od drugog i sve nesto opisno...sta bi tebi to pomoglo...sta bi ti zakljucio iz svih ovih odgovora....ja osobno ne bi bio nista pametniji...al da mi dodje jedan i "jebe na mater svima po spisku" (sort of speak) i iznese tvrdnje koje nitko ne pobije, pa njemu bih vjerovao...al da ima nastup kao i svi drugi onda bi se utopio u drugim odgovorima koji po meni ne vrede pisljivog boba ukljucujuci naravno i tvoj post...
i onda se javi neka uvredjena baba kao ti i ima prigovor na pristup....e vidis to se meni cini kao tipicno kracenje vremena na forumu...ja se tu nisam dosao ugodno osjecati...a ti ocito jesi...
da sam se dosao ovdje druziti onda bih sasvim sigurno imao drukciji pristup...

ako malo prosurfas onda ces vidjeti da se svako malo nadje netko uvredjen, kao ti, sa mojim pristupom i na kraju uvjek bude nekoliko poduzih postova (narocito sa moje strane) razmjene vatre al ja do sad pa tako i u ovom slucaju nikad nisam s druge stane vidio nikakve argumente (pogotovo ne o temi o kojoj se pricalo) a to je i jedino vazno i jedino sta ostaje i pomaze...oce li tako biti i s tobom... mislim da hoce jer vidim kod tebe visak ponosa i manjak znanja...ubitacna kombinacija..

e vidis ovo se zove zaspemati forum

mestar
29.08.2005., 07:30
moja-kucica, ohladi malo. Ovdje se ljudi zabavljaju (znas ono, razgovaraju bez velikih fraza i uzivaju u tome), forum nije nikakva akademska institucija koja trazi smrtnu ozbiljnost i trostruke provjere podataka. Normalan covjek sve uzima s rezervom, ionako nitko nema pojma tko je s druge strane. Uostalom, u tvojim postovima biblijske duzine ima neoborivih cinjenica koliko i u prosjecnom tekstu tracerskih novina, samo pljuvanje i pametovanje. Ako imas stogod reci o ovoj temi, ucini to na normalan nacin, bahatost ti ovdje nece pomoci.

moja-kucica
29.08.2005., 09:16
mestar kaže:
moja-kucica, ohladi malo. Ovdje se ljudi zabavljaju (znas ono, razgovaraju bez velikih fraza i uzivaju u tome), forum nije .

e vidis tu se jako razlikujemo jer ja se tu sigurno nisam dosao zabavljat (a ovi sta postavljaju neka pitanje vjerovatno isto nisu nego ocekuju neku TOCNU informaciju koja im moze sluziti samo da se mogu dalje ravnati a nikako za nesto vise) a pogotov ne na ovaj podforum...za to postoji ljes i sl...zar ne?

mogu se jedino sloziti da pretjerujem...al to je svjesno da bi netko tko nesto zna a nikad se ne javlja nakon tog pretjerivanja rekao "ma sta ce on meni tupit, sad cu ja njega osporit"....al ne..ljudi se zakvace za pristup a o temi nemaju pojma...pa sta onda uopce raspravljaju o njoj...
i kad netko pita o necem onda je to jedno...ili kad iznosi svoja iskustva to je isto ok...ali kad nesto TVRDI sta nema veze s razumom onda mora bit spreman na svasta...pa neka me ospori ako moze...mozda i ja nesto naucim....

prle69
29.08.2005., 09:24
moja-kucica kaže:
Kolko je znam ima jedna firma u puli kod koje je iznajmljivanje 100 E godisnje a dokumentacija je skroz njihova...tvoje je da izbetoniras plocu na koju ce staviti cisternu (moza i ukopana jer je netko cini mi se izvalio da ide samo ona iznad zemlje) i napravit dovod do kotla ili plinskog uredjaja...

Prle69,
Bas me zanima tko je tebi radio procjenu potrosnje jer za takovu potrosnju moras imati jako dobru izolaciju...nesto malo bolju nego ja a moja je jako dobra...ako nemas nikakvu izolaciju onda pomnozi taj broj sa 2...ako imas onda je to moguce...

Ima toga more samo tko bi to sve poispravljao....

plinasi spremnik ne može biti potpuno ukopan (jedna strana mora biti otvorena) jer je propan-butan teži od zraka i MUP traži da može slobodno otjecati.

Procjenu potrošnje radio mi je ovlašteni inženjer koji je radio elaborat za plin. Izolacija - 10cm stiropora. Ove zime će prvi put raditi pa ću vidjeti koliko je promašio :)

moja-kucica
29.08.2005., 09:43
prle69 kaže:
plinasi spremnik ne može biti potpuno ukopan (jedna strana mora biti otvorena) jer je propan-butan teži od zraka i MUP traži da može slobodno otjecati.

Procjenu potrošnje radio mi je ovlašteni inženjer koji je radio elaborat za plin. Izolacija - 10cm stiropora. Ove zime će prvi put raditi pa ću vidjeti koliko je promašio :)

http://www.butanplin-hrvatska.4t.com/slike/foto%20galerija/index.html

evo linka na najpovoljnijeg koncesionara propan butan plina kojeg sam ja nasao i tamo je slika cisterne koja ide pod zemlju...ako je oni stavljaju nije mi jasno koji to dio neide pod zemlju kod ove...al nema ni veze...

sta se tice izolacije ako imas 10 u fasadi i najmanje 10 na zadnjoj deci onda mozes racunati na te brojke...

prle69
29.08.2005., 10:04
moja-kucica kaže:
http://www.butanplin-hrvatska.4t.com/slike/foto%20galerija/index.html

evo linka na najpovoljnijeg koncesionara propan butan plina kojeg sam ja nasao i tamo je slika cisterne koja ide pod zemlju...ako je oni stavljaju nije mi jasno koji to dio neide pod zemlju kod ove...al nema ni veze...

sta se tice izolacije ako imas 10 u fasadi i najmanje 10 na zadnjoj deci onda mozes racunati na te brojke...

eto... na žalost nisam znao da može pod zemlju.... ja sam pitao čovjeka koji je radio elaborat da li cisternu mogu ukopati... odgovor je bio negativan...

moja-kucica
29.08.2005., 10:11
prle69 kaže:
eto... na žalost nisam znao da može pod zemlju.... ja sam pitao čovjeka koji je radio elaborat da li cisternu mogu ukopati... odgovor je bio negativan...

ne znam gdje si uzimao cisternu al kod ovih je ipak samo 100E godisnje...kod ovih drugih je i 1200 kn godisnje...

mestar
29.08.2005., 10:13
moja-kucica kaže:
e vidis tu se jako razlikujemo jer ja se tu sigurno nisam dosao zabavljat (a ovi sta postavljaju neka pitanje vjerovatno isto nisu nego ocekuju neku TOCNU informaciju koja im moze sluziti samo da se mogu dalje ravnati a nikako za nesto vise) a pogotov ne na ovaj podforum...za to postoji ljes i sl...zar ne?

E je*i ga, ne moze te covjek razvedriti ni pod razno :). OK, svatko ima svoj stil, prihvacam. Predlazem samo da ne nastupas agresivno i uvredljivo jer, kao sto vidis, tema odmah ode stranputicom. Pobijanje argumentima ne mora ukljucivati verbalno nasilje. No, vratimo se na konkretne stvari. Prema proracunima definitivno si u pravu, propan-butan je i sa najmom spremnika financijski povoljniji od loz-ulja, i to vec i za prosjecnu potrosnju. Na stranicama pro-plina su i zakonski uvjeti koji su, moram priznati, znatno ublazeni u odnosu na proslu godinu.

--------------------------------

Kopirano sa www.proplin.hr:

Postupak dobivanja potrebne dokumentacije za korištenje malog spremnika. Mali spremnik postavlja se nedaleko od objekta, a cijeli plinski sustav sadržava slijedece:

Stranka podnosi zahtjev nadležnom MUP-u (Inspekcija zaštite od požara) sa slijedećom dokumentacijom:
kopija katastarskog plana
situacioni nacrt u mjerilu 1:500
ovjerenu tehničku dokumentaciju za smještaj malog spremnika - tehnički opis s predviđenim zonama opasnosti i sigurnosnim udaljenostima, tlocrt spremnika s ucrtanim temeljnim stopama, prikaz gromobranske zaštite i uzemljenja
Nakon što stranka preuzme riješenje, organizira (stranka) izvođenje radova i postavljenje spremnika, atest uzemljenja, tlačno ispitivanje cjevovoda, te atest dimnjaka (ako je plinski bojler priključen na dimnjak).
Na osnovu uspješno obavljenog inspekcijskog pregleda, od strane Inspektora zaštite od požara, stranci se izdaje odobrenje za korištenje malog spremnika, na osnovu kojeg se može puniti propan-butan plin u mali spremnik

Minimalni uvjeti za smještaj malih spremnika
Prema postojećem Pravilniku o izgradnji postrojenja za UNP i o uskladištavanju i pretakanju UNP-a (u pripremi je novi) najmanja udaljenost spremnika od svih otvora stambenih objekata, javnog puta, granica susjednog zemljišta, skladišta zapaljivog materijala, otvora kanalizacije bez vodenog zapora, za ukupni geometrijski volumen spremnika do 5m3 iznosi 3,0 m.

---------------------------

Nije da ne treba prostora, ali dalo bi se nekako nagurati :D
Za sada je propan-butan u vodstvu u mojoj komparativnoj tabeli, ali fale mi podaci za gradski i zemni (razlicito od gradskog?) plina.
Mozemo ubaciti i dizalice topline, ali tu vlada poprilicno sarenilo u odnosima ulozene/dobivene energije.

Usput, imam jedno konkretno pitanje vezano za izolaciju. Sto staviti kao izolaciju na strop s drvenim gredama i daskama (prakticki nikakva izolacija izmedu stambenog prostora i tavana)?

prle69
29.08.2005., 10:31
moja-kucica kaže:
ne znam gdje si uzimao cisternu al kod ovih je ipak samo 100E godisnje...kod ovih drugih je i 1200 kn godisnje...

uzeo cisternu u zagrebu www.sedam-plin.hr imaju neku akciju i cisterna od 2.7m3 je bez ikakve naknade...

moja-kucica
29.08.2005., 10:35
mestar kaže:
E

Usput, imam jedno konkretno pitanje vezano za izolaciju. Sto staviti kao izolaciju na strop s drvenim gredama i daskama (prakticki nikakva izolacija izmedu stambenog prostora i tavana)?

nisam ja uopce neraspolozen samo kad se razgovara o tim stvarima onda treba ipak malo ozbiljnosti...
sta se tice izolacije na tavanu ona je pod OBAVEZNO...vec sam nekoliko puta racunao i tu na forumu tocno u lipu kolki je gubitak samo na toj tavanskoj deci s izolacijom i bez...vise se ne sjecam tocno ali ak imas kakvih 70tak kvadrata i grijes se recimo na propan butan onda ces sigurno na toj deci gubiti godisnje preko 4000 kuna...s 12 cm izolacije se to smanjuje na manj od 500 kuna...do 15 cm ima jos ekonomsku racunicu..sve dalje postaje preveliko vrijeme povrata novaca...

keš
01.09.2005., 08:01
bože, pa ti kada ideš sexat vjerojatno sve elaboriraš, glede eventualne potrebe ili kakvog gubitka zbog dotične radnje:D :D ;)
al vrijeđat znaš, to ti ide, malo te ego muči;) ;)

moja-kucica
01.09.2005., 08:11
keš kaže:
bože, pa ti kada ideš sexat vjerojatno sve elaboriraš, glede eventualne potrebe ili kakvog gubitka zbog dotične radnje:D :D ;)
al vrijeđat znaš, to ti ide, malo te ego muči;) ;)

ti si ocito neki lik sta vise vremena provodi na ljesu...jel te nesto inace zanima od teme ili si se tek tako odlucio ukljucit?
znam ja dobro vredjat kad hocu..nemam s tim problema..anything else?

chani
01.09.2005., 08:50
mozda malo da promijenis pristup,
svi mestri su idioti,
nitko ne zna racunat osim tebe,
oni i ne trebaju znati isplativost ovog ili onog, njihovo je da provedu instalaciju koju si sam odaberes,a da pri tom znaju proracunat koji bojler ti treba ,koliko clanaka radijatora za koju kvadraturu te pod kojim nagibom cijevi moraju biti etc.
a za proracune ekonomicnosti i sl. imaju ljudi po institutima koji su ipak hodali po fakultetima,
postoji razlika izvodac radova i onaj koji to projektira,racuna i sta ti ja znam sta ciji rad pak platis ako si polijen se sam informirati ili ako nema tvoju uslugu proracuna dostupnu na forumu ;-),
po tebi moraju svi imat zavrsene fakultete i krampat rovove za cijevi ili postavljat tervol,stiropor whatever...

chani
01.09.2005., 08:54
nijedan monter grijanja ne zna sta je lambda a to mu pise na svakoj kutiji od izolacionih cijevi sta se stavljaju na bakrenu cijev...
na temelju ovog se slazem da pretjerujes, ima svakakvih vocki u mestar populaciji,
ali ne generaliziraj i ne omalovazavaj :rolleyes:
btw nemam veze s centralnim niti sam mestar za to
(da odmah naglasim s obzirom na ton tvog reply posta prema zh1)

moja-kucica
01.09.2005., 09:09
chani kaže:
mozda malo da promijenis pristup,
svi mestri su idioti,

mala ne serkaj za pocetak...
nemoj ti mene sad skolovat kad sam ja svoje skole prosao...meni to nije potrebno...ako netko hoce da mu neko ljepo prica na uho neka nazove 060 xxx...
ja znam sta znaju a sta znaju majstori i monteri a sta neznaju.procitaj ponovo sta ja pisem...
evo vidis i svoj slucaj da pises bedastoce...koji to majstor mora znati koji bojler uzet i kolko clanaka radijatora. drugo je sta oni to rade a ljudi im to dozvole..ja ti opet ponavljam da ONI TO NEMAJU POJMA...i stojim kod toga jer sam razgovarao sa dosta njih..oni rade po tablicama a ne ja, kako kaze zh1...ja gledam svaku kucu posebno a oni generaliziraju jer to NEZNAJU izracunati..na kraju ce ti SIGURNO utrpati duplo vise radijatora (ako imas izolaciju na kuci), duplo jacu pec i grijanje ce ti trosit kak ispadne a ne kako bi trebalo jer on to ni nije napravio sa znanjem nego sa iskustvom a to se prema iskustvu ne moze raditi...

al moras se i ti javit s komentarom na temu o kojoj nis ne znas...primjetio sam i prije da skoro nema topica na koji se ne javis a znanje ti je na razine neke domacice koja zna s cime je bolje skinuti mrlju s kauca i nis vise...
ocito si se ovdje dosla druziti..ja nemam apsolutno nista protiv toga al ja za to imam svoje "nevirtualne" prijatelje...ovim drugima cu pomoc ako mogu a kad vec inzistiras i meni trazis dlaku ajd onda strucno odgovori na postavljeno pitanje topica i dali ista znas o tome...

chani
01.09.2005., 09:15
nece meni nitko nista utrpati vise,
ne bojim se ja toga,te znam zasto,
a svojim odgovorom si samo dokazao svoju bahatost...

moja-kucica
01.09.2005., 09:16
chani kaže:
nece meni nitko nista utrpati vise,
ne bojim se ja toga,te znam zasto,
a svojim odgovorom si samo dokazao svoju bahatost...

ma vraga ti znas

LostCase
01.09.2005., 11:38
Grijte se na drva ...najjeftinija varijanta :D

Malo posla al kaj sad :)

korisnik
01.09.2005., 11:53
Super da se je netko sjetio drvo. TO mene zanima. Barem dok ne dodje plin. Uskoro cu kupovat neki kotao na kruta goriva. Sto preporucate?

mestar
01.09.2005., 11:53
chani kaže:
svi mestri su idioti,

Ohoj, cekaj malo, ovo postaje osobno :D

chani
01.09.2005., 11:59
nije islo tebe,
samo sumiram njegovo videnje

mestar
01.09.2005., 12:07
Izvrstan link na temu potrosnje energije:

http://www.eihp.hr/hrvatski/pdf/vodic_ee_gradnja.pdf

Prilicno uopcen tekst na temu energenata:

http://www.gradimo.hr/Content/Article.aspx?Id=524

chani
01.09.2005., 12:31
IIzvrstan link na temu potrosnje energije:

http://www.eihp.hr/hrvatski/pdf/vodic_ee_gradnja.pdf

vec je bilo par puta postano

mestar
01.09.2005., 12:38
Uvodim i drva u tabelu!
Izvrsna stranica za pretvaranje mjernih jedinica: http://www.convert-me.com/en/

STRUJA (BEZ DIZALICE)

cijena 1KW VT (uz 100% iskoristivosti) = 0,70 kn
cijena 1KW NT (uz 100% iskoristivosti) = 0,36 kn

LOZ ULJE

cijena 1KW = 0,43 kn
cijena 1KW (uz 93% iskoristivosti) = 0,46 kn

PROPAN BUTAN

cijena 1KW = 0.32 kn
cijena 1KW (uz 93% iskoristivosti ) = 0.34 kn
Najam spremnika: 950 kn / godisnje (uzmimo srednju vrijednost izmedu 1200 prema mojem linku i 700 o kojima govori moja_kucica).

GRADSKI PLIN

1m3 plina = 4.722kWh = 2,97 kn (Rijeka)
cijena 1KW = 0.62kn
cijena 1KW (uz 93% iskoristivosti ) = 0.66kn

Link na cijene plina iz 2003 god. (novije nisam nasao): http://www.vred.hr/hrvatski/dokumenti/html/cijeplina01052004h.htm Tu su i energetske vrijednosti plina. Nije bas tako sjajno kako se cini. Ili je negdje greska?

DRVA

1dm3 = 2,5kwh
1m3 = 2500kwh = 270kn (u Rijeci)
1kwh = 0.10 kn
1kwh (uz ? iskoristivosti) = ? kn

Iskoristivost bi trebalo procjeniti, poprilican dio energije ide u dimnjak i van, a i u kupljenom 1 m3 nema 1m3 jer se ne dobije kocka vec nabacana drva. Zna li netko pribliznu iskoristivost? moja-kucica?

mestar
01.09.2005., 12:39
chani kaže:
vec je bilo par puta postano

Sorry, nisam vidio do sada.

chani
01.09.2005., 12:45
nema veze, to ja da pokazem kucici kako pratim njegove postove, sta mislis tko je medu prvima to postao?:D ;)

moja-kucica
01.09.2005., 13:51
mestar kaže:

Link na cijene plina iz 2003 god. (novije nisam nasao): http://www.vred.hr/hrvatski/dokumenti/html/cijeplina01052004h.htm Tu su i energetske vrijednosti plina. Nije bas tako sjajno kako se cini. Ili je negdje greska?

Iskoristivost bi trebalo procjeniti, poprilican dio energije ide u dimnjak i van, a i u kupljenom 1 m3 nema 1m3 jer se ne dobije kocka vec nabacana drva. Zna li netko pribliznu iskoristivost? moja-kucica?

sta se tice cijena i energetske vrijednosti nema nikakve greske...gradski odnosno prirodni plin ima 33MJ za 1m3...onaj sta je 16-17 MJ (vidis da imas zvijezdicu pored nekih gradova npr. rijeka) to je prirodni plin pomijesan sa nekakvom vodenom parom ili tako nesto da bi bio prilagodjen instalacijama u rijeci i kosta skoro 3kn za 16-17 MJ sta ce reci da se taj ne isplati ni pod razno...evo vidis kako moze doci do zabune kod onih sta se ne razumiju pa ce reci da plin puno kosta a u biti koristi najgoru mogucu vrstu koja je srecom samo na jednom malom podrucju rasirena...
i onda se zh1, chani, kes i jos sigurno mnogi koji se nisu ni javili ljute kad ja kazem za neke da nemaju pojma...mora se baratati sa cinjenicama...

sta se tice drva s tim sam se davno zamarao i ona su kolko se mogu sjetiti bila definitinvo najjeftinija ali sam sad zagubio brojke jer sam od drva odustao iz vise razloga a najvise zbog dosta smanjene komocije...a bez komocije ne zelim zivit...

mestar
01.09.2005., 14:31
Za plin cu dati dva primjera: Rijeka i Zagreb, a za drva odokativnu procjenu dok netko ne nade konkretne podatke.

--------------------------------

STRUJA (BEZ DIZALICE)

cijena 1KWh VT (uz 100% iskoristivosti) = 0,70 kn
cijena 1KWh NT (uz 100% iskoristivosti) = 0,36 kn

LOZ ULJE

cijena 1KWh = 0,43 kn
cijena 1KWh (uz 93% iskoristivosti) = 0,46 kn

PROPAN BUTAN

cijena 1KWh = 0.32 kn
cijena 1KWh (uz 93% iskoristivosti ) = 0.34 kn

GRADSKI PLIN

Rijeka
1m3 plina = 4.722kWh = 2,97 kn
cijena 1KWh = 0.62kn
cijena 1KWh (uz 93% iskoristivosti ) = 0.66kn

Rijeka - mijesani plin propan/buta sa zrakom
1m3 plina = 13.89kWh = 4,69 kn
cijena 1KWh = 0.33kn
cijena 1KWh (uz 93% iskoristivosti ) = 0.35kn

Zagreb
1m3 plina = 9.261kWh = 2,08 kn
cijena 1KWh = 0.22kn
cijena 1KWh (uz 93% iskoristivosti ) = 0.23kn

Link na cijene plina iz 2003 god. (novije nisam nasao): http://www.vred.hr/hrvatski/dokumenti/html/cijeplina01052004h.htm Tu su i energetske vrijednosti plina.

DRVA

1dm3 = 2,5kwh
1kwh = 0.10 kn
1kwh (uz 60% iskoristivosti) = 0.16 kn

S obzirom da poprilican dio energije ide u dimnjak i van, a i u kupljenom 1 m3 nema 1m3 jer se ne dobije kocka vec nabacana drva, za sada sam stavio iskoristivost 60%.

LostCase
01.09.2005., 17:00
mestar kaže:

S obzirom da poprilican dio energije ide u dimnjak i van, a i u kupljenom 1 m3 nema 1m3 jer se ne dobije kocka vec nabacana drva, za sada sam stavio iskoristivost 60%.

A i ne sloze ti metar bas , najcesce 90 il 85 :D

mestar
01.09.2005., 19:20
LostCase kaže:
A i ne sloze ti metar bas , najcesce 90 il 85 :D
Najbolje je kad narucis nacijepana. Koje li srece za dostavljaca, imaju osmijeh od uha do uha! Tu bi iskoristivost trebalo staviti na ispod 50% :D

mestar
01.09.2005., 20:08
A da ne pricamo napamet, mozemo se poigrati. Uzmimo idealan slucaj gdje smo kupili drva debljine 20cm i duzine 1m, idealno okrugla i idealno ih poslazemo :D Dakle ovakva matrica:

20 20 20 20 20

20 20 20 20 20

20 20 20 20 20

20 20 20 20 20

20 20 20 20 20

Volumen jednog komada je:
V = r^2*PI*v = 0.1^2 * 3.14 * 1 = 0.0314

a za svih 25 je:
0.0314 * 25 = 0.785 (78.5% od "pravog" 1 m3)

Dakle u idealnim uvjetima koje je nemoguce postici je iskoristivost 78.5% u masi, a na to treba jos dodati i gubitke peci. Naravno, u stvarnosti su drva razlicitih debljina i duzina pa je ovakvo sto nemoguce izracunati potpuno tocno, ali za sada drzim da onih 60% nije pretjerano.

mdj300B
02.09.2005., 03:22
Ma normalno da nije pretjerano 60%. Kod kaljevih peći iskoristivost ide i preko 70% i još kada bi se koristio sistem kao kod kondenzacijskih plinskih peći (neznam možda ovo već i ima na tržištu) iskoristivost bi se još povećala. Mislim da peći na drva nisu toliko puno usavršene kao ostale vrste peći na ložu i plin. Ali koga to puno briga kada je zaključili smo grijanje na drva najjeftinije.
Npr. iskoristivost kamina na drva može biti i ispod 20% ali romantika je romantika pa tko voli...

Ja sam vatreni zastupnik dizalica topline mislim da i one zaslužuju svoje mjesto na rang listi, pričajte malo i o ovome.

Poz.

mestar
02.09.2005., 07:43
mdj300B kaže:
Ma normalno da nije pretjerano 60%. Kod kaljevih peći iskoristivost ide i preko 70% i još kada bi se koristio sistem kao kod kondenzacijskih plinskih peći (neznam možda ovo već i ima na tržištu) iskoristivost bi se još povećala. Mislim da peći na drva nisu toliko puno usavršene kao ostale vrste peći na ložu i plin. Ali koga to puno briga kada je zaključili smo grijanje na drva najjeftinije.
Npr. iskoristivost kamina na drva može biti i ispod 20% ali romantika je romantika pa tko voli...

Ja sam vatreni zastupnik dizalica topline mislim da i one zaslužuju svoje mjesto na rang listi, pričajte malo i o ovome.

Poz.
Dizalice topline sam ostavio za kraj jer tu vlada pravo sarenilo. Imamo obicne i invertore uz veliku razliku u stupnju iskoristivosti, zatim imamo izmjenjivace sa zrakom, sa zemljom i sa morem. Uz to, ne znam kako izracunati iskoristivost s obzirom da je ona vezana za temp. medija sa kojim se vrsi razmjena.

Evo npr. na ovim stranicama:

TOSHIBA http://www.servis-mladjan.hr/web/toshiba/ukvgrijanje.htm
LG http://www.hok.hr/pa/elstro/inverter.html

mozes naci podatak da za 1 ulazni kwh dobijes 4 izlazna kwh (dakle iskoristivost bi trebala biti 400%), a zapravo imas ustedu u energiji do 40% :misli: Ako netko ima detaljnije podatke neka posta da ne nabadam bez veze. Za sada cu staviti invertorsku jedinicu sa iskoristivoscu 140% prema navedenim izvorima.

mestar
02.09.2005., 07:52
Uvedena je struja sa dizalicom topline (medij zrak).

-------------------------------------------------------

STRUJA (BEZ DIZALICE)

STRUJA (SA DIZALICOM TOPLINE - INVERTER - MEDIJ ZRAK)

cijena 1KWh VT (uz 140% iskoristivosti) = 0,50 kn
cijena 1KWh NT (uz 140% iskoristivosti) = 0,25 kn

Link za iskoristivost:
http://www.servis-mladjan.hr/web/toshiba/ukvgrijanje.htm

LOZ ULJE

cijena 1KWh = 0,43 kn

PROPAN BUTAN

cijena 1KWh = 0.32 kn

GRADSKI PLIN

Rijeka
cijena 1KWh = 0.62kn

cijena 1KWh = 0.33kn

Zagreb
cijena 1KWh = 0.22kn

Link na cijene plina iz 2003 god. (novije nisam nasao): http://www.vred.hr/hrvatski/dokumenti/html/cijeplina01052004h.htm Tu su i energetske vrijednosti plina.

DRVA

1dm3 = 2,5kwh
1kwh = 0.10 kn

mestar
02.09.2005., 08:13
Evo prilicno informativne stranice o toplinskim pumpama:
http://www.heatpumpcentre.org/

Ovjdje tkd. odnos ulozene/dobivene energije procjenjuju na 2.5 do 5, pa mi nije bas jasna procjena od 40% ustede na energiji. Bavi li se netko toplinskim pumpama?

moja-kucica
02.09.2005., 08:46
mestar kaže:

Ovjdje tkd. odnos ulozene/dobivene energije procjenjuju na 2.5 do 5, pa mi nije bas jasna procjena od 40% ustede na energiji. Bavi li se netko toplinskim pumpama?

evo neka ti chani objasni...ona se sigurno u to razumije...nek uzme u pomoc i zh1 i keša da joj pomognu...siguran sam da su oni ljudi od povjerenja...ja ne zelim nista rec jer to je tako i tako samo iz tablica :rofl:

prle69
02.09.2005., 08:49
A sad bi bilo dobro da izračunate godišnju potrošnju za sve energente na istom objektu u istim uvjetima. Tak da vidimo što manje košta godišnje.
(ak taj post već ima zgodan bi bio link)

moja-kucica
02.09.2005., 08:53
prle69 kaže:
A sad bi bilo dobro da izračunate godišnju potrošnju za sve energente na istom objektu u istim uvjetima. Tak da vidimo što manje košta godišnje.

pa sta ce ti godisnja potrosnja kad imas kolko je 1kwh...ak potrosis 10 k kuna loz ulja a cijena 1kwh loze je 0.43kn a plina 0.22kn znaci da ces plina potrosit 5128 kuna plina...

mestar
02.09.2005., 09:14
prle69 kaže:
Jedino cijena odrzavanja (ili najma tanka) cini razliku, ali to su niske cijene i vec na osrednjoj potrosnji ne igraju ulogu. Mogu napraviti i godisnji zbroj, ali nemam sve podatke o odrzavanju. Bez obzira sto moja-kucica kaze probati cu napraviti i pocetnu investiciju ako uhvatim vremena. Neki dan sam upoznao covjeka koji je odustao od plina (propan-butan) jer su ga zezali na papirologiji, mada je bio svjestan da je u eksplataciji povoljniji od loz ulja. Na kraju mozemo za svaki energent navest + i - nevezano za cijenu koristenja, ali to ne mogu sam jer nisam isprobao sve energente.

moja-kucica
02.09.2005., 09:20
mestar kaže:
Jedino cijena odrzavanja (ili najma tanka) cini razliku, ali to su niske cijene i vec na osrednjoj potrosnji ne igraju ulogu. Mogu napraviti i godisnji zbroj, ali nemam sve podatke o odrzavanju. Bez obzira sto .

nema ta pocetna investicija veze ak se mislis grijati desetljecima...ja sam kod distributera montcogim i on ima najmanje cijene prikljucka i samog plina...samo 4 k kuna za razliku od samobora gdje je i 8 a mozda i negdje vise pa je na cijelom mom podrucju prikljuceno samo 100 ljudi (!?)...griju se na lozu jer ne zele na plin..jastrebarsko i sisak su takodjer katastrofa...pa onda ti reci da ljudi nisu skepticne budale...
znaci nema to veze s nikakvim proracunima nego je to vise socijolosko i dr. pitanje

korisnik
02.09.2005., 09:46
pocetna investicija ipak ima neke veze. Ako se grijes na spuplji energent i prelazis na jeftiniji, jasno da ti je u cilju sto prije, no ako se grijes na jeftiniji (recimo drva) i sad dodje plin, malo ces ipak razmislit hoces li se odmah prebacit ili ne. Kod mene su rekli kad dodje pli da ce prikljucak biti 15k kuna, recimo da jos instalacije, radovi da ga dopeljas do kuce kostaju oko 5 i da kupujes novi kotao minimalno 10, znaci da te to kosta minimalno 30k kuna. A jos ces dobiti skuplji energent. ja bi tih 30 k kuna radije ulozio recimo na nove pvc prozore, a kasnije presao na plin.
No slazem se da ako se griju na lozu, a doce plin, da se nema sto cekat.

mdj300B
02.09.2005., 22:42
mestar kaže:

To 40% se odnosi na uštedu struje između klima koje nemaju inverter i one koje ih imaju. Mada ja mislim da nekakve razlike baš i nema.
Prava vrijednost je ona od 250% do 500%.

Lee Champa
03.09.2005., 10:33
Ne znam o kakvim to cijenama pise ZOsvald...kakvo to skupo skladistenje plina? Onda valjda mislis na propan butan? Ako je taj, kakvih to 10 000 kuna? Kolko je znam ima jedna firma u puli kod koje je iznajmljivanje 100 E godisnje a dokumentacija je skroz njihova...tvoje je da izbetoniras plocu na koju ce staviti cisternu (moza i ukopana jer je netko cini mi se izvalio da ide samo ona iznad zemlje) i napravit dovod do kotla ili plinskog uredjaja...
To je prejednostavno i MUP kaže zadnju:D
Čovjek ima izparcelirana tri gradilišta. Jedno je njegova kuća i ostalo. Druga dva su prazna. Na prostor gdje je kuća ne može po propisima postaviti rezervoar za TNP. A na drugo gradilište -ISTO NJEGOVO- djeli ga međa ne dozvoljava MUP!! I sad ga jebi:D
U kojim je jedinicama lambda?

mestar
03.09.2005., 11:28
mdj300B:
To 40% se odnosi na uštedu struje između klima koje nemaju inverter i one koje ih imaju. Mada ja mislim da nekakve razlike baš i nema.
Prava vrijednost je ona od 250% do 500%.

Hvala na objasnjenju! Ispravljam podatke za dizalicu topline. Uzeti cu prosjecnu vrijednost izmedu 250% i 500%, dakle zaokruzimo na 350%.

STRUJA (BEZ DIZALICE)

cijena 1KWh VT (uz 350% iskoristivosti) = 0,20 kn
cijena 1KWh NT (uz 350% iskoristivosti) = 0,10 kn

LOZ ULJE

cijena 1KWh = 0,43 kn

PROPAN BUTAN

cijena 1KWh = 0.32 kn

GRADSKI PLIN

Rijeka
cijena 1KWh = 0.62kn

cijena 1KWh = 0.33kn

Zagreb
cijena 1KWh = 0.22kn

DRVA

1dm3 = 2,5kwh
1kwh = 0.10 kn

moja-kucica
03.09.2005., 15:18
ZOsvald kaže:

U kojim je jedinicama lambda?

W/mK

mdj300B
03.09.2005., 15:26
Morat ću još malo proširit ove podatke oko iskoristivosti dizalica topline. Naime iskoritivost kod zrak-zrak ili zrak-voda toplinskih pumpi je direktno ovisna o u ovom slučaju temperature zraka oko vanjske jedinice znači vani. To konkretno znači što je vani hladnije iskoristivost se smanjuje ali nikad ne može pasti ispod 150% u našim klimatskim uvjetima.
Tako onda pri vanjskoj temperaturi zraka od -18°C iskoristivost pada na 200%, na -15°C 220%, na -10°C 250%, na -2°C 300%,
na +5°C 350% a na +10°C 400%.
Eto sve govori u prilog da je jako ekonomično se grijati klimu dok temperatura ne padne ispod nule, i po mogućnosti što više koristiti jeftinu struju.

Znači ovo bi bio sistem zrak-zrak (naš svagdašnji split +inverter klima uređaj) a postoji još i zrak-voda sa razlikom da vani je isto kao i kod običnih zrak-zrak (pušeća vanjska jedinica :)) ali je unutra sistem s vodom kao kod centralnog grijanja na vodu.
Ovaj drugi slučaj (zrak-voda) ima malo bolje iskorištenje u odnosu na običan zrak-zrak.

Pravo riješenje koje iziskuje malo veća ulaganja bazira se na sistemu geo toplinskih pumpi koje crpe toplinsku energiju zemlje koja se akumulirala tjekom ljeta. Poznato je da zemljino tlo na dubini većoj od 1,5 metara ima tokom cjele godine mala kolebanja u temperaturi koja se kreće od 5°C do 20°C (ovisi o godišnjem dobu naravno) a na dubinama preko 10metara temperatura je više konstantna oko 12°C do 14°C na našim prostorima. Ovaj sistem je poznat kao sistem voda-voda ili voda-zrak.
Ovaj sistem ima velike prednosti u odnosu na obični sistem zrak-zrak zbog toga što je tokom zime stupanj iskorištenja stalno iznad 350%. Ako imamo sistem koji koristi Podno Grijanje onda možemo lako preći iskoristivost od 420% a i više što opet ovisi o temperaturi vode na primarnoj strani (temperatura Zemlje- što je viša to veća iskoristivost čitavog sistema).
Kada se sve poklopi znači dobra toplinska pumpa s velikim faktorom elekrična energija/mehanički rad, sistem oduzimanja topline zemlje iznad 10°C , niskotemperaturno podno grijanje, onda možemo očekivati iskorištenje 500% pa i više (znači kontinuirano 500% iskorištenja )
Za osobne kuće s dvorištom ovo može biti prekretnica u grijanju.
U praksi pokazalo se veliko akumulaciono svojstvo podnog grijanja ( pod ima veliku masu i površinu i ako isključite pumpu na 3 do 4 sata tek će te poslije tog vremena osjetiti pad temperature u prostoriji -ovo se djelotvorno može iskoristiti za pametno trošenje čim više jeftine tarife struje).
Ovakva vrsta grijanja kod nas je tek u samom začetku a u Europi ovo je već normalna pojava. Neke zemlje skandinavije imaju zastupljenost ovakvog grijanja i do 90% u kućanstvima.
Ima još jedna činjenica, nemojte misliti da je struja toliko ovisna o naftnim derivatima. U Hrvatskoj najveći dio potrošnje nekog energenta za proizvodju el.energije otpada na prvenstveno Ugalj i plin a tek onda na naftu (tj. njene derivate koji se koriste za proizvodnju el. energije). Nemojte podcjeniti ni nuklearnu ( šta je s s Slovencima jel dobijate struju iz NE Krško) i hidroenergiju i energiju vjetra na Pagu. Tako da povećanje cjena nafte nebi trebale toliko utjecati na povećanje el.enegije. A loža raste li raste!!!!

Zanimljivost: Znate li da George Bush na svom ranču u Texasu ima instaliranu toplinsku pumpu voda-voda.

mdj300B
03.09.2005., 15:36
moja-kucica kaže:
W/mK

A zar nije W/m2K

Lee Champa
03.09.2005., 17:46
A zar nije W/m2K :D
Srušio si Moju kućicu:D
Zato sam postavio to pitanje. Najzanimljivije je da tu -NEPOZNATU-jedinicu W/mK navodi i Termika (pročitao na vreći za termo žbuku):W

mdj300B
04.09.2005., 02:20
Ma vjerovatno je čovjek napravio lapsus:W

moja-kucica
04.09.2005., 08:39
a jeste znalci svaka Vam cast...:D

vec sam to jednom objasnjavao...
ukratko, lambda je karakteristika pojedinog materijala i zove se koeficijent toplinske vodljivosti i iskazuje se za 1m materijala...jedinica je W/mK. npr. 1m stiropora ima lambdu 0.038W/mK

U je koeficijent prolaznosti topline i on nam govori o toplinskim svojstvima cijelog sendvica materijala i njega gledamo po m2...ako uzmemo opet stiropora debljine 10 cm onda vise ne govorimo o lambdi nego o U 0,038/0,1m=0.38W/m2K i on kako vidis ima jedinicu W/m2K jer se pomnoze metri sa metrima kad podjelis lambdu sa debljinom materijala koji ces upotrijebit...
pisao sam jednom i formule kako od cijelog sendvica materijala preko lambdi dobiti U za cijeli zid, s kojim se zapravo i racunaju gubici....

mdj300B
04.09.2005., 15:40
Da ovo je točno što kažeš, ali to je tako zato što su se dogovorili oko jedinica.

Konkretno za stiropor 0.038W/mK to se odnosi na m2, znači ako bi imali stiropor debljine 1m (na što se i odnosi ovo 0.038/mK) a površine 1m2 onda bi imali upravo ovo prolaz topline bio 0,038W naravno za temperaturnu razliku od jednog Kelvina. I onda možeš slobodno reći 0,038W/m2K.
Jer nemožeš ti mjeriti nekakav lambda ako ne uračunaš površinu materijala za koji se odnosi.
Glavni problem je što se prolaz topline mora promatrati trodimenzionalno a ne samo u jednoj dimenziji.

Poz.

moja-kucica
04.09.2005., 16:33
mdj300B kaže:
Da ovo je točno što kažeš, ali to je tako zato što su se dogovorili oko jedinica.

Konkretno za stiropor 0.038W/mK to se odnosi na m2, znači ako bi imali stiropor debljine 1m (na što se i odnosi ovo 0.038/mK) a površine 1m2 onda bi imali upravo ovo prolaz topline bio 0,038W naravno za temperaturnu razliku od jednog Kelvina. I onda možeš slobodno reći 0,038W/m2K.
Jer nemožeš ti mjeriti nekakav lambda ako ne uračunaš površinu materijala za koji se odnosi.
Glavni problem je što se prolaz topline mora promatrati trodimenzionalno a ne samo u jednoj dimenziji.

Poz.

neeee, lambda nema veze sa m2...to je vodljivost...

da razjasnim: ako imas 0.038 W/mK onda to znaci da ce se kroz taj materijal potrositi 0.038W toplinske energije kroz
debljinu od 1m za razliku temp. s jedne i druge strane od 1K...sad to moze biti 1m2 moze biti 1mm2 ili 0.003cm2. ako si uzeo npr. 0.003cm2 onda ces morati i fasadu naravno uzeti u cm2...znaci to mozes gledati i kroz jednu tanku najtanju zraku...
kad lambdu podijelis sa stvarnom debljinom koju ces staviti onda to jednostavno matematicki ispadne m2 jer kad podijelis W/mK/m dobijes W/m2K...nema tu nikakvog dogovora...

lambda ti jednostvano kaze vodljivost topline BEZ OBZIRA na povrsinu dok je koef. prolaznosti topline U, naravno ovisan o povrsini i za 1m2 i za 1m debljine kod stirpora je 0.038 ali za 2 m2 vise nije 0.038 a lambda JE...

mestar
04.09.2005., 19:50
mdj300B kaže:
Pravo riješenje koje iziskuje malo veća ulaganja bazira se na sistemu geo toplinskih pumpi koje crpe toplinsku energiju zemlje koja se akumulirala tjekom ljeta. Poznato je da zemljino tlo na dubini većoj od 1,5 metara ima tokom cjele godine mala kolebanja u temperaturi koja se kreće od 5°C do 20°C (ovisi o godišnjem dobu naravno) a na dubinama preko 10metara temperatura je više konstantna oko 12°C do 14°C na našim prostorima. Ovaj sistem je poznat kao sistem voda-voda ili voda-zrak.

Osim zemlje i more bi se dalo izvrsno iskoristiti. Ali u svakom tom sistemu nadu se i neke zavrzlame. Nrp. znam dva velika sistema izmjenjivaca sa morem koji vise ne rade nego rade. Razlog? Pokazalo se da je more daleko agresivniji medij nego sto se predpostavljalo, vjecni problemi.

mdj300B kaže:
Kada se sve poklopi znači dobra toplinska pumpa s velikim faktorom elekrična energija/mehanički rad, sistem oduzimanja topline zemlje iznad 10°C , niskotemperaturno podno grijanje, onda možemo očekivati iskorištenje 500% pa i više (znači kontinuirano 500% iskorištenja ) Za osobne kuće s dvorištom ovo može biti prekretnica u grijanju.

Kako bi se geotermalne pumpe dale iskoristiti na primorskom krsnom tlu? Ima li nade?

mdj300B kaže:
...ovo se djelotvorno može iskoristiti za pametno trošenje čim više jeftine tarife struje).
Nazalost, jeftina tarifa pocinje prekasno za neko ozbiljnije koristenje.

mdj300B kaže:
Tako da povećanje cjena nafte nebi trebale toliko utjecati na povećanje el.enegije. A loža raste li raste!!!!

Nije toliko problem u ovisnosti o nafti, vec o el. energetskom sustavu koji ne bi mogao podnijeti masovno grijanje na struju. Imam neprovjerenu informaciju da su el. centralna grijanja u EU zabranjena upravo zbog preopterecenja. Ali dizalice topline su vrlo zanimljive. Kada sam prije dvije godine rijesavao svoje grijanje obratio sam se na mnoge adrese trazeci upravo informacije o geotermalnim pumpama ili velikim centraliziranim dizalicama topline zrak-voda. Nailazio sam na zid nerazumjevanja, a bome i cijene su bile nevjerovatne. Nakon jednog takvog proracuna investiranje u loz mi se cinilo kao kupovina cokoladice :D

moja-kucica
04.09.2005., 20:21
mestar kaže:
Osim zemlje i more bi se dalo izvrsno iskoristiti. Ali u svakom tom sistemu nadu se i neke zavrzlame. Nrp. znam dva velika sistema izmjenjivaca sa .

nemojte se uopce zamarati sa toplinskim pumpama i sl...prvo kod nas to jos nitko nema a ako i ima to je mozda 1 covjek...drugo jako je skupo...
sve sam ja to prosao...pokusavao sve da bi se grijao klimom...na kraju ispalo skupo ko dragi kamen a skuplja rata od plina...
jako mi je bilo i napeto izmjena zraka preko rekuperatora...zvao sam milijon firmi i samo su u cudu gledali...to jos nitko ne stavlja za privatne kuce...mozda je to u cijeloj hrv. stavilo 3 ljudi ..ako i tolko...
sukladno potraznji i ponuda je takova pa se malo malo tko u to razumije...ima par projektantskih ureda koji o tome znaju na teorijskoj bazi i to je sve...
vani puno kuca ima taj rekuperator a kod nas jos nitko za to ni cuo. meni je trebalo vise od mjesec dana da samo dodjem do cijene za jedan model Flaktwoodsa. to su bile muke isusove..

sta ces, tek sad se omasovilo stavljanje izolacije...do prije par godina ako je 1 od 100 kuca imala izolaciju previse sam reko....
jos je rano za takove stvari...

mdj300B
04.09.2005., 21:37
Ok! Složit ću se oko lambda samo zbog matematike, ali meni je najvažnije npr. da ja znam izračunat gubitke svoje kuće, ništa mi više i ne treba i od koeficijenta prolaska topline a i od toplinske vodljivosti.
Morat ćete se složit da dizalica topline zaslužuje vodeće mjesto po potrošnji a i po komforu.
Potrošnja lako može pasti i ispod 0,10kuna za kW/h.
Sistem koji bi imao velike spremnike vode recimo od 2000litara mogao bi efikasno akumulirati dovoljno topline za vrijeme jeftine tarife preko noći.
Ovdje kod mene imam mogućnost za najjeftinije riješenje oduzimanja topline Zemlje a to bi bio sistem tzv. otvorenog tipa. Tu vam se kao medij koristi voda koja se vuče iz jedne bušotine- oduzima joj se toplina i zatim vraća u drugu bušotinu. To vam je ujedno i najjeftinije riješenje je zatvoreni sistemi imaju cjev dužine 200m ukopanu horizontalno po dvorištu ( isto kao podno grijanje) na dubini do 2m, što je najskuplji dio investicije a i ima manju efikasnost u odnosu na otvoreni sistem. Mislim da je upravo sad vrijeme za razmišljanje o ovakvom obliku grijanja kad cjene nafte skaču i ne vidim razlog zašto bi ikada bilo rano za takove stvari.
Evo imam jedan dobar linkić(muvić): http://geoexchange.org/about/movie.htm
Zatim naš link: http://www.majstor.hr/teme/2002/1/toplinskepumpe/toplinskepumpe.shtml
I jedan tuđi link: http://www.elitesecurity.org/tema/19098-Toplotna-pumpa

Poz.
P.S A što je to rekuperator?

mdj300B
04.09.2005., 21:50
moja-kucica kaže:
sve sam ja to prosao...pokusavao sve da bi se grijao klimom...na kraju ispalo skupo ko dragi kamen a skuplja rata od plina...

Gore sam objasnio da se ne isplati grijati s
klimom ispod 0°C jer naglo opada efikasnost i netreba uspoređivati klimu i toplinsku pumpu po koeficijentu iskorištenja makar se radilo o jedno te istom principu djelovanja.

mdj300B
04.09.2005., 22:16
Ima još jedan dobar:
http://www.alliantenergygeothermal.com/stellent2/groups/public/documents/pub/geo_001407.hcsp

mestar
05.09.2005., 07:53
mdj300B kaže:
Sistem koji bi imao velike spremnike vode recimo od 2000litara mogao bi efikasno akumulirati dovoljno topline za vrijeme jeftine tarife preko noći.
Mislim da ti 2K vode nije bas nesto za grijanje (sanitarna je drugo).

mdj300B kaže:
Ovdje kod mene imam mogućnost za najjeftinije riješenje oduzimanja topline Zemlje a to bi bio sistem tzv. otvorenog tipa. Tu vam se kao medij koristi voda koja se vuče iz jedne bušotine- oduzima joj se toplina i zatim vraća u drugu bušotinu. To vam je ujedno i najjeftinije riješenje je zatvoreni sistemi imaju cjev dužine 200m ukopanu horizontalno po dvorištu ( isto kao podno grijanje) na dubini do 2m, što je najskuplji dio investicije a i ima manju efikasnost u odnosu na otvoreni sistem. Mislim da je upravo sad vrijeme za razmišljanje o ovakvom obliku grijanja kad cjene nafte skaču i ne vidim razlog zašto bi ikada bilo rano za takove stvari.
moja-kucica je tu u pravu, u HR jednostavno takvi sistemi nisu prisutni i nema za sada trzista. Strah me i pomisliti na cijenu dviju vertikalnih busotina + prateca infrastruktura! Koliko se duboko uopce treba ici?

moja-kucica
05.09.2005., 08:45
mdj300B kaže:
Ok! Složit ću se oko lambda samo zbog matematike, ali meni je najvažnije npr. da ja znam izračunat gubitke svoje kuće, ništa mi više i ne treba i od koeficijenta prolaska topline a i od toplinske vodljivosti.
P.S A što je to rekuperator?

ne znam jesi li uracunao ventilacijske gubitke u svoj proracun...ako nisi onda si jako pogresio...upravo tome sluzi rekuperator...baca nutarnji istroseni topli zrak i ubacuje vanjski kojeg dogrijava preko izmjenjivaca sa ovim nutarnjim i stalno imas svjezi zrak...nema otvaranja prozora, nema tolko prasine i stedi lovu...samo za to trebas provest kanale po cijeloj kuci itd..investicija od kakvih 20 k kuna...ima svoju ekonomsku racunicu ali je vise stvar komfora...

moja-kucica
05.09.2005., 08:47
mdj300B kaže:
Gore sam objasnio da se ne isplati grijati s
klimom ispod 0°C jer naglo opada efikasnost i netreba uspoređivati klimu i toplinsku pumpu po koeficijentu iskorištenja makar se radilo o jedno te istom principu djelovanja.

znam ja to...samo prosjecna temp. u klimatskoj zoni oko zagreba je +5 (u sezoni grijanja naravno)...znaci ona ce najcesce radit u najpovoljnijoj radnoj tocki i mjesecna rata nece biti velika...malo veca od plina...samo je pocetna investicija velika a i vijek trajanja tih uredjaja nije kolko bi trebao biti..

ppppp
12.09.2005., 13:48
-vidio sam jedan stan koji ima rjeseno grijanje na struju,ima radijatore i sve je to automatski regulirano-nema cijevi i sl,vrlo jednostavno-zanima me da li neko zna ko je izvodac takvih radova,jesu to isti ko i za klasicno grijanje,ili neki elektricari ?

-ili je bolja varijanta preko elektricnih bojlera,tak da je radni medij voda,ili termoregulaciona pec-ak mi neko moze malo pojasniti koje varijante na struju imam te njihove prednosti i mane,koja snaga i sl.

-radi se o stanu od 64m^2, dvosoban,koji ima vec postavljene cijevi i radijatore,4 kat od 5,znaci izoliran je donekle susjednim stanovima

-ako vec imam radijatore,pretpostavljam da se mogu iskoristi za varijantu broj 1,tak da se u njih ugradi el.grijac-zanima me koja je najisplativija varijanta na struju za opisani stan,ak se o isplativosti uopce moze pricati :-)

-puno zahvaljujem !

Lee Champa
13.09.2005., 11:09
Listaj...traži....ima toga na forumu!:B

bnecemer
14.09.2005., 13:50
Evo ti odgovora
brisan link - reklama
Time ti se bavi Stipsa

ppppp
15.09.2005., 10:24
- ak se neko grije na struju,stan od cirka 60m^2, bio bih zahvalan da kaze koliko mu otprilike dode mjesecni racun :-)

Moky
15.09.2005., 10:38
Moj stari je u stanu od 52 m2 imao nekad centralno na struju, ali od 97. kad smo dobili plin više nema. Radilo se o električnom bojleru zapremine 5 l i snage 18kW. Sistem je dosta dobro radio, ali računi nisu bili baš mali. S obzirom da je imao dvotarifno brojilo, ne znam da li je to bilo povoljnije od jednotarifnog ili ne. Ne znam da li toga još ima, vjerojatno ima. Treba se raspitati kod centralaša.

Littlefoot
15.09.2005., 22:07
Struja je, kao imenica ženskog roda koja-se-ne-pipa, idealna za grijanje. S jednom manom - skupa je. Radim u HEP-u, i mogu reći da nam je svojedobno jedan od navećih dužnika bio čovjek koji je imao centralno na struju. Iskapčalo ga se na normu; malo plati, pa ga prikopčaj, pa opet iskopčaj, i tako u krug.

Što se tarifnog modela (TM) i cijene tiče, možda bi bio povoljniji plavi TM (ista cijena čitavog dana) jer se grijemo uglavnom danju, dok je noću grijanje ili ugašeno ili smanjeno. Budući da je skuplja struja tijekom dana (zimi od 8-22 sata) a jeftinija noću, isplatljivije je trošiti po povoljnijoj cijeni koju nudi upravo plavi TM. Trenutno važeće cijene (od 1. rujna), bez PDV-a, su ovakve:
Plavi TM: cijeli dan 0.58 kn
Bijeli TM: skuplja 0.61 kn (danju), jeftinija (noću) 0.32 kn

Nekoliko lipa ne izgleda puno, ali na visoku potrošnju tijekom nekoliko mjeseci se osjeti.

Budući da je u stanu sve već riješeno, ne znam isplati li se to trgati i uvoditi nešto drugo (centralno na plin, recimo) ... Ne znam gdje živiš, ali ako si u primorju, možda je centralno na struju i prihvatljivo (financijski). U kontinentalnoj Hrvatskoj - sumnjam.

Leda
15.09.2005., 22:38
Evo ovdje (http://forum.hr/showthread.php?s=&threadid=66139) se vec raspravljalo o grijanju na struju :W

champ
16.09.2005., 09:13
Ako postoji mogućnost, tj. plin je u zgradi, a ti već imaš cijevi i radijatore, ugradi protočni plinski bojler!
Prednost struje je 100% iskoristivost, gubitaka praktički nema i manja cijena ugrađenih uređaja!
Kod grijanja većih površina, povoljnije se grijati na plin, a za manje, dobro izolirane stanove, grijanje na struju nije loša stvar!

ppppp
16.09.2005., 09:15
Littlefoot kaže:
Struja je, kao imenica ženskog roda koja-se-ne-pipa, idealna za grijanje. S jednom manom - skupa je. Radim u HEP-u, i mogu reći da nam je svojedobno jedan od navećih dužnika bio čovjek koji je imao centralno na struju. Iskapčalo ga se na normu; malo plati, pa ga prikopčaj, pa opet iskopčaj, i tako u krug.

Što se tarifnog modela (TM) i cijene tiče, možda bi bio povoljniji plavi TM (ista cijena čitavog dana) jer se grijemo uglavnom danju, dok je noću grijanje ili ugašeno ili smanjeno. Budući da je skuplja struja tijekom dana (zimi od 8-22 sata) a jeftinija noću, isplatljivije je trošiti po povoljnijoj cijeni koju nudi upravo plavi TM. Trenutno važeće cijene (od 1. rujna), bez PDV-a, su ovakve:
Plavi TM: cijeli dan 0.58 kn
Bijeli TM: skuplja 0.61 kn (danju), jeftinija (noću) 0.32 kn

Nekoliko lipa ne izgleda puno, ali na visoku potrošnju tijekom nekoliko mjeseci se osjeti.

Budući da je u stanu sve već riješeno, ne znam isplati li se to trgati i uvoditi nešto drugo (centralno na plin, recimo) ... Ne znam gdje živiš, ali ako si u primorju, možda je centralno na struju i prihvatljivo (financijski). U kontinentalnoj Hrvatskoj - sumnjam.

-to si u pravu sto se tice tarife ak uzmem bojler na struju i prek postojecih radijatora,ali razmisljam i o termoakumulacijskim pecima,prek noci se fino pune dok je jeftinija struja a prek dana pusu-ak ima neko iskustva s time bio bih zahvalan-jedina mana je kaj mi ni dosta jedna,jel treba i za kupaonu npr
-kontinentalna hrv,cuo sam vec od nekih ljudi da imaju ok racune,oko 700kn max po najvecoj zimi,sad sve ovisi o vise faktora naravno,jer ipak je rjec o relativno maloj kvadraturi pa bi se moglo isplatiti :-)

champ
16.09.2005., 11:08
Da, termoakumulacione peći su upravo tako i zamišljene, da se pune kad je jeftinija tarifa! Za manje prostorije možeš nabaviti el. uljni radijator ili tak nešto! A za ratu struje, pokušaj si podesiti da ravnomjerno plačaš kroz čitavu godinu, to se može dogovoriti s komercijalom u HEP-u!

Heg
16.09.2005., 21:45
Problem kod termike je što se puni cijelu noć,a ispiri se za 2 sata i opet moraš oključiti ako se hočeš grijati.

mdj300B
19.09.2005., 20:32
mestar kaže:
Mislim da ti 2K vode nije bas nesto za grijanje (sanitarna je drugo).

moja-kucica je tu u pravu, u HR jednostavno takvi sistemi nisu prisutni i nema za sada trzista. Strah me i pomisliti na cijenu dviju vertikalnih busotina + prateca infrastruktura! Koliko se duboko uopce treba ici?
Što se tiče dubine bušotina dovoljno je 12 tak metara, opet ovisi o terenu i podzemnim vodama na nekom području. Konkretno kod mene je ravnica uz rijeku Savu i podzemne vode ima u izobilju.
Neznam za Rijeku, kako je dolje kod tebe? Na 12 metara imaš konstantnu temp. od 12 °C tokom cjele godine, a prosječno na svakih 32 metra niže u dubinu ti raste za 1 °C pa se ne isplati npr: 200 metara bušotina ( dovoljno ti je jedna ova druga može biti 12m ) zbog temp. od 19 °C.
Protok vode iz jedne bušotine preko pumpe pa u drugu bušotinu ti treba bit nedje 5litara u minuti za svakih 12000 BTU ili 3,5KW. Uglavnom se uzima da voda koju crpimo iz bušotine se ohladi za max 5 °C. Znači npr ulaz iz bušotine temp. 12 °C izlaz 7°C.

mestar
20.09.2005., 07:29
mdj300B kaže:
Što se tiče dubine bušotina dovoljno je 12 tak metara, opet ovisi o terenu i podzemnim vodama na nekom području. Konkretno kod mene je ravnica uz rijeku Savu i podzemne vode ima u izobilju.
Neznam za Rijeku, kako je dolje kod tebe? Na 12 metara imaš konstantnu temp. od 12 °C tokom cjele godine, a prosječno na svakih 32 metra niže u dubinu ti raste za 1 °C pa se ne isplati npr: 200 metara bušotina ( dovoljno ti je jedna ova druga može biti 12m ) zbog temp. od 19 °C.
Protok vode iz jedne bušotine preko pumpe pa u drugu bušotinu ti treba bit nedje 5litara u minuti za svakih 12000 BTU ili 3,5KW. Uglavnom se uzima da voda koju crpimo iz bušotine se ohladi za max 5 °C. Znači npr ulaz iz bušotine temp. 12 °C izlaz 7°C.
Ravnica uz rijeku Savu! Pa ti ne smijes ni lopatu zabiti da ne izazoves poplavu :D
Ovdje je krski teren bez ciste masivne zemlje, a za doci do podzemne vode (ako ne racunamo kanalizaciju :D) bi ti trebala jedna dobra busilacka masinerija iz Teksasa. Nazalost.
U svakom slucaju ako ti je u pitanju 12m navali, steta je ne iskoristiti :top:

Svicar
25.09.2005., 22:41
Vjerovatno ste o tome pričali ali nemam vremena da se vraćaam nazad.

Mene zanima kolika je razlika u cijeni,mislim na ulje za loženje i plina.
Mislim na plin propan-butan u velikim bocama od par tisuća litara koje INA iznajmljuje.

Grijanje lož uljem je postalo luksuz(barem za moje roditelje)i kada bi se mogla napraviti konverzija na peći(navodno je peć pripremljenja samo treba drugi plamenik),zanima me potrošnja tj.razlike u novčanim iznosima lož ulja i plina.

Koliko to sve košta jednokratno pri ugradnji?

Nedavno sma dobio u ruke LPG tisak koji radi INA sa ciljem da omasovi potrošnju LPG-a i tamo se to propagira ali nema cijena.

Buraz
25.09.2005., 22:43
Najjeftinije je grijanje na najprirodniji plin :Prd:

mestar
26.09.2005., 06:53
Svicar kaže:
Vjerovatno ste o tome pričali ali nemam vremena da se vraćaam nazad.

Trebao si se vratiti svega par topica unazad :)
Ali nema veze, evo ti tabela iz tog topica:

STRUJA (BEZ DIZALICE)

cijena 1KWh VT (uz 350% iskoristivosti) = 0,20 kn
cijena 1KWh NT (uz 350% iskoristivosti) = 0,10 kn

LOZ ULJE

cijena 1KWh = 0,43 kn

PROPAN BUTAN

cijena 1KWh = 0.32 kn

GRADSKI PLIN

Rijeka
cijena 1KWh = 0.62kn

cijena 1KWh = 0.33kn

Zagreb
cijena 1KWh = 0.22kn

Link na cijene plina iz 2003 god. (novije nisam nasao): http://www.vred.hr/hrvatski/dokumen...na01052004h.htm Tu su i energetske vrijednosti plina.

DRVA

1dm3 = 2,5kwh
1kwh = 0.10 kn

Ego
26.09.2005., 22:34
Iz ovoga bi se dalo zaključiti da je dizalica topline najefikasniji način grijanja... ima li kakva caka tu?

mestar
27.09.2005., 07:31
Ego kaže:
Iz ovoga bi se dalo zaključiti da je dizalica topline najefikasniji način grijanja... ima li kakva caka tu?
Dizalica topline ima dobar omjer iskoristivosti. Ali (ovo je samo moje nestrucno opazanje :D) nisam jos dozivio da je prostor u samostalnom objektu tako dobro zagrijan sa klimom kao sa nekim od centralnih grijanja. Pretpostavljam da je to zato sto su sa centralnim izvori grijanja rasporedeni na vise mjesta pa ravnomjerno zagrijavaju, dok se s klimom obicno ima samo jedan izvor topline. A i kod svih "puhalica" postoji osjecaj gibanja zraka. Mozda se nade neki termodinamicar da to strucno objasni.

Ego
27.09.2005., 10:39
Ok... mislim da sam nekaj krivo shvatio... Kaj se ne može stvar izvesti kao obično centralno?

Juraj
27.09.2005., 10:54
Ego kaže:
Ok... mislim da sam nekaj krivo shvatio... Kaj se ne može stvar izvesti kao obično centralno?

Moze, naravno :) Mestar govori o jednostavnim toplinskim pumpama ugradjenim u klima uredjaje.

mestar
27.09.2005., 12:11
Ego kaže:
Moze, u mnogim hotelima ces naci centralizirane dizalice topline. Kad sam prije godinu dana radio centralno za kucu od cca. 300m2, uvodenje centralnog na loz ulje me kostalo 80 000 kn, a sustav sa centralnom dizalicom topline preko 140 000 kn. To mi je bilo daleko previse od onoga sto sam planirao, a to je vjerovatno i razlog zasto takvi sustavi nisu rasireniji.

Ego
27.09.2005., 16:55
Ok... recimo ovako... Imam uređeno centralno na naftu. Dakle, instalacije, radijatori i sve ostalo postavljeno...
Koliko bi morao uložiti za prijelaz na dizalicu topline?

mdj300B
27.09.2005., 19:54
Prepravka na dizalicu topline u ovom slučaju, znači izbaciš peć na ložu i zamjeniš je s dizalicom topline nebi dala dobre rezultate. Kao prvo moraš imati na umu da toplinska pumpa radi na principu izmjene topline jednog medija i dizanjem te topline uz pomoć el. energije na višu temperaturu. E sad poanta je da taj sistem ima najveću iskoristivost kada su razlike u temperaturama medija na jednoj i na drugoj strani MALE.
To u konkretnom slučaju znači da će pumpa morati grijati vodu na za nju visoku temperaturu da bi radijatori mogli isijati dovoljno topline da se zagrije prostorija, i naravno pri tome imati nisko iskorištenje do 200% u čemu se krije glavni nedostatak.

Zato se pri projektiranju takovog sistema obavezno podrazumjeva niskotemperaturno PODNO grijanje ulaz 35°C izlaz 30°C i tek onda možemo očekivati iskoristivost preko 350% do realnih 450%.
Ovo gore što sam rekao odnosi se na sistem VODA-VODA što podrazumjeva oduzimanje topline zemljinom tlu koje je obično već na dubini od 2m stalne temp. od 8-12°C.
Nažalost sistem koji je meštar uvrstio u rang listu je u stvari obični sistem koji koristi ZRAK kao medij od kojeg se oduzima toplina ( meštre mislim da si na ovo mislio jel? ) svima poznat kao obični klima uređaj koji bi iskoristivost od 350% imao SAMO za vrijeme prijelaznog razdoblja ( recimo sada ) kada su temp. vanjskog zraka iznad 5°C.

Eto mislim da se ne isplati preinaka tvog sistema na toplinsku pumpu upravo zbog neiskorištenja potencijala ovakvog tipa grijanja kada bi u igru ubacili radijatore, jeftinije ti bilo preći na plin propan-butan a ako imaš mogućnost gradskog plina preporučujem. Ili možda danas sve učestalije vraćanje na drva i da, nitko ovdje nije govorio o ugljenu on je jeftiniji od drva 20 do 30% ( odnos cjena/kWh).

P.S A dali imaš zadovoljene preduvjete za toplinsku pumpu - veliko dvorište ili izobilje podzemne vode.

Ego
27.09.2005., 21:06
Imam relativno veliko dvorište (cca 13×20 m iza kuće i 12×13 ispred).
Podzemne vode mislim da ima... prije uvođenja vodovoda, u dvorištu smo imali bunar.

Dakle, da bi isplativo prešao na dizalicu, morao bi razrovati sve podove i ugraditi podno grijanje?! :eek:
Šteta...

mestar
27.09.2005., 22:15
mdj300B kaže:
Nažalost sistem koji je meštar uvrstio u rang listu je u stvari obični sistem koji koristi ZRAK kao medij od kojeg se oduzima toplina ( meštre mislim da si na ovo mislio jel? ) svima poznat kao obični klima uređaj koji bi iskoristivost od 350% imao SAMO za vrijeme prijelaznog razdoblja ( recimo sada ) kada su temp. vanjskog zraka iznad 5°C.

Jap, na to sam mislio. O toplinskim pumpama znam vrlo malo, ali slobodno dodaj u tabelu i ostale varijante.

A na ugljen sam skroz zaboravio, odavno vec nisam cuo da ga netko koristi za grijanje. Probati cu naci cijenu, a iskoristivost cemo opet odokativno gadati :)

Kris79
18.11.2005., 14:58
Imal' ko od vas takvo sto doma ili zna nekog ko ima?
Jel skup život s tim?????
Kak to tocno funkcionira?
Kakvo je u usporedbi s ostalim nacinima grijanja?!

sara4
18.11.2005., 15:29
Znam nekog. Ako HEP uvede limitatore kao sto su najavili, vise se na to nece moci grijati osim ako ne istresu cijelo malo bogatstvo za 'kupnju' dodatnih kilowata...
Koliko kosta i kako funkcionira, ne znam bas...ne kuzim se...

Kris79
18.11.2005., 16:12
A mozes li bit toliko ljubazna pa pitat svog Nekog da ti da malo detalja pa mi javis?!

Tnx!

chani
18.11.2005., 16:26
bilo ti je par topika u vezi centralnog na struju, probaj potrazit

bodul
18.11.2005., 23:02
Ukratko .
Grijanje preko kotla na struju pa cijevima do radijatora , je isto kao i uljni radijatori , samo sto nema investicije u cijevi i kotao.
Zakljucak , kupite 10 uljnih radijatora.
Dali nekom triba jos nesto obijasniti ?

Gilmor
21.11.2005., 19:55
Slažem se s Bodulom ali ljepse je ipak imati sve sredjeno u podu, a ne silne zice po stanu. Ja imam drugo pitanje:
Koja je optimalna temperatura vode u sustavu centralnog grijanja?

bodul
21.11.2005., 23:14
Minimalna temperatura vode . t.
Po ovom pitanju ima mnogo misljenja .
Po meni je pravi odgovor , upalis grijanje, stavis na zeljenu temperaturut. na termostat i kad t. zraka dosegne zeljenu gasi se grijanje .
To bi znacilo sto nizu , ali dovoljno visoku da zagrije prostor .
ALI i tu postoji K22.
Minimalna temperatura za sve kotlove je 63 C , sto je minimalna t. orosavanja , znaci to bi bila min. t. vode .

Avilu
22.11.2005., 02:01
Ako mislis kupiti stan koji ima grijanje na struju, a nije garsonijera malo se raspitaj kako se moze doci do plina. Ako nije plin na vidiku onda rusi cijenu...

georgehrri
22.11.2005., 10:42
Zaboravi centralno na struju.Cijena kotla , radijatora instalacije je visoka te treba odrzavati sustav. ako se zelis grijati na struju postoje dvije mogucnosti
1. klima uredjaj sa invertorom ( trosi pununomanje struje , a relativno visoka pocetna investicija)
2. elektricne niskotemperaturne grijalice kao npr glamox ili jeftinije valiant i slicne.

Primjer potrosnje struje u Rijeci u jednosobnom stanu sa dvije grijalice valiant po 1500W cca 250 kn/mjesec po zimi uz rezim pazljive potrosnje ( spustanje roleta , kad se napusta stan i ponoci snizavanje temperature na termostatima , za toplijeg dana samo jedna grijalica i otvorena vrta izmedju sobe i dnevnog boravaka)

georgehrri
22.11.2005., 10:47
Sjetih se jos necega , ako se radi o kuci ,tada je isplativa investicija toplinska pumpa koja grije vodu za centralno.
(Toplinska pumpa je npr klima uredjaj ali u nasem slucaju ne koristi se temperatura okolnog zraka vec temperatura sonde ukopane u zemlju na dubini do 100m.Cimdublje to je bolja efikasnost. Znam za primjer u Njivicama (otok Krk) gdje je pumpa bila smjestena na tavanu iznad stana.)

plimpi
22.11.2005., 16:30
Surfam malo i tražim te glamox grijalice. Super mi to izgleda!
Koliko opravdanim i realističnim smatrate ovaj (http://www.stipsa.hr/proizvodi-faq1.html) njihov izračun usporedbe grijanja na plin i struju?

Gilmor
22.11.2005., 16:34
plimpi kaže:
Surfam malo i tražim te glamox grijalice. Super mi to izgleda!
Koliko opravdanim i realističnim smatrate ovaj (http://www.stipsa.hr/proizvodi-faq1.html) njihov izračun usporedbe grijanja na plin i struju?

Nisam siguran da je 1000 kWh mjesecno dovoljno za imati topli stan od 56 m2 kao sto pise u njihovom izracunu.

F. Harold
19.01.2006., 13:24
Koliko plaćate mjesečno ovih zimskih dana za grijanje?

Meni je za stan od 70m2, plin (grijanje i topla voda) oko 650-700kn.

Ajde da usporedimo malo iz prve ruke, jer nemam pojima jel to puno, malo,...

I wonder
19.01.2006., 13:54
a da stavis stakla na prozore?
mozda bi ti bilo toplije.

mala sala, nadam se da nema ljutnje, ali ovo je malo pretjerano.
vidjet cemo kako ce ostali reagirati, sa svojim ciframa.
i ja sam znatizeljan. evo mojih podataka.

kuca (u nizu) od 150 m2, od toga se grije 100-105 m2, topla voda i kuhanje, u kuci stalno nekog ima (nema praznog hoda), temp. je uvijek izmedu 18 i 22 stupnja, po noci spustam na 15, 16.
zadnja 3 mjeseca (10. 11. i 12), ispalo je oko 440 kn/mjesecno

Zmijica
19.01.2006., 14:58
A na sto - ulje, drva, plin?

Ak je centralno od toplane, tu nema pomoci - placa se po m2 iskljucio ti radijatore il' ne.
A 20 stupnjeva je hladno :eek: !

500 kn pausala struje za grijanje, toplu vodu i kuvanje.
Dobili obavijest od elektre - nit viska nit manjka.
Sto vjerojatno znaci da zimi trosimo oko 700, a ljeti oko 300 kn.
Stan 40 m2.

sara4
19.01.2006., 16:20
A 20 stupnjeva je hladno :eek: !

Vidi se da si Zmijica. :zubo:

lbucar
19.01.2006., 19:45
20 stupnjeva je generalno hladno za boravak u stanu (kući)
Osim ako nemaš na sebi vunenu vestu ili vježbaš po cijeli dan.
Ali to je osobno, ne bi ulazio u diskusije. :cool:

Moj slučaj, stan 80 kvadrata u zgradi, etažno plinsko grijanje i topla voda, temperatura po danu 21-22, noć 19 stupnjeva.
Zagrijano je sve, sobe, WC, kupaona, hodnici.
Plaćam upravo onoliko koliko se brojilo okrene (ne diraju me uplatnice - iako se na obračunu prilično poklope izračuni).
U zimskim mjesecima potrošim 200 - 250 kubika plina što iznosi 400 - 500 kuna na mjesec.
Za prosinac 2005 potošio sam 240 kubika plina ili cca. 480 kn.

tik
20.01.2006., 09:07
stan od 100kv, grije se 24h dnevno,plin-centralno+topla voda i kuhanje- navečer je 20C, a preko dana 22.5-23.5C (imam digitalni timer koji sam tako progamirao).
cijena mjesečno ispada 270- 450 kn (ovisno od kada mi plinara počinje izračunavati prosjek)

night_train
20.01.2006., 11:01
Grrr. struja 170 kn (dio grijanja je na struju) i 340 kn na vrazju plinsku pec! i ne grijem cijeli dan... i mrzim zimu u trenutnom (nije moj- na srecu ili zalost ne znam) stanu od 37 m2...

zagortenej
26.01.2006., 20:27
JEL zna tko firmu koja proizvodi te sisteme na struju i klimu? Jer moja zgrada nema toplanu, nema dimnjaka, nema ništa, osim struje. Sada već u 5 prostorija imam pet uljnih radijatora od 2,5 KW svaki. Imam i limitator od 4,2 KW pa naizmjenice grijem prostorije i tako nekoliko godine. Po danu je supruga zadužena za grijanje, a ponoći ja.
Help!!!

zagortenej
26.01.2006., 20:56
Nemam centralno, nemam dimnjak, nemam izolacije, nemam plin, zgrada je građena za 23 stoljeće kada ćemo ugraditi zaštitno polje oko zgrade, a do tada?
Sada imam 5 uljnih radijatora u 5 prostorija. Prodao bih 4 radijatora jer više od jednog nemogu istovremeno upaliti zbog limitatora od 4,2 KW. Struja je oko 200 kuna. Nekada se prigrijem tako da okupim obitelj u kupaoni i u kadu pustim vruće vode. Onda gledamo kako se para diže iz kade i toplo nam oko srca.

Uglavnom režije za 64 kvadrata stana su 700 kuna. 200 kuna struja, 300 komunalije, 200 pričuva.

prle69
27.01.2006., 07:51
kuća bez izolacije - fasade 250m2 od čega se grije 120m2 na 21stupanj danju i 19 st. noću.
grijanje plinsko na propan butan.
Ukupna godišnja potrošnja 8500 kn za grijanje, toplu vodu i kuhanje.

mornar
02.02.2006., 08:03
Kao i još neki ljudi ovdje, i ja mislim graditi kuću ove godine. O skoro svemu sam već donio odluku, osim o grijanju. Još se lomim oko toga da li ugraditi dizalicu topline ili klasično plinsko centralno grijanje. Zanimaju me cijene uređaja i ugradnje. Oko kuće imam dovoljno prostora za plošni kolektor (cijevi položene na dubinu 1,5 - 1,8 m ), a možda i podzemni vodeni tok dovoljan da crpim iz njega vodu za grijanje. Ako neko zna cijene, ili nekog ko je već ugradio dizalicu topline bio bih zahvalan na informacijama.:)

Ego
02.02.2006., 11:31
I meni je bilo interesantno, ali nigdje nisam našao čak niti firmu koja proizvodi takve uređaje (valiant npr. najavljuje dizalice tek u eksperimentalnoj fazi), a kamo li nekoga tko bi to u Hr. montirao.

-nula-
02.02.2006., 20:31
Ti u principu pričaš o zemaljskom kolektoru, jel tako??

Dizalica topline bi bili sistemi voda zrak, voda-voda (OK umisto vode u primarni krug ide glikol ili sl.) jer obične rashladne sustave možeš nač kod gomile firmi kod nas, a zemaljske kolektore najvjerovatnije momentalno samo u jednoj, York.

Neznam ti točnu cijenu, al reč ču ovako: moja firma polaže zemaljske kolektore za Yorka za lanac samoposluga Lidl koji su baš počeli s gradnjom svojih objekata po ciloj hrvatskoj. Riječ je o jačem sustavu koji triba za obiteljsku kuću (samoposluge su cca 1200 m2). Mi samo za polaganje i spajanje kolektora naplačujemo cca 50 000,00kn (preskupo, al s obzirom da ima jaaako mali broj ljudi koji poznaje tu tehnologiju koristimo situaciju na tržištu :D ), dok koliko košta Lidla sam takav uređaj..... nemam pojma.

Uglavnom, neznam dali York radi maloprodaju al telefon ti je: 01-3840-352 pa vidi sam.

Codegun
03.02.2006., 07:57
Neznam ti točnu cijenu, al reč ču ovako: moja firma polaže zemaljske kolektore za Yorka za lanac samoposluga Lidl koji su baš počeli s gradnjom svojih objekata po ciloj hrvatskoj. Riječ je o jačem sustavu koji triba za obiteljsku kuću (samoposluge su cca 1200 m2).

ako hoču grijati cca 180 m2, koliko ugrubo trebam površine parcele za zemne kolektore?

mornar
03.02.2006., 09:26
Hvala na odgovorima. Mislim na dizalicu topline ili geotermalnu pumpu. Plošni kolektor, ili dvije sonde, ili crpljenje vode stalne temperature od oko 8-10*C, su samo jedan dio dizalice. Drugi je pufer ili izmjenjivač topline, ili pumpa. Što se tiče cijena, zasad znam za jednu tvrtku koja je iz Kuzminca ili tako nešto. U razgovoru s vlasnikom prije 3-4 mjeseca sam doznao za njegovu ponudu. Na žalost izgubio sam podatke o toj tvrtki. Sjećam se da je ukupna cijena za kuću u koju je tada uvodio grijanje bila oko 60.000 kn - komplet. Ta kuća se nalazi u mjestu Prikraj ili Gračec pored Dugog Sela. Imao je švedsku pumpu. Inače, znam da je za postavljanjne plošnog kolektora cijena iskopa oko 7,5 - 9 kn po dužnom metru, a meni za kuću od nekih 125 m2 grijane površine treba oko 250 - 350 m2 plošnog kolektora. Cijevi se postavljaju svakih pola metra udaljenosti.

mornar
03.02.2006., 09:30
Dakle treba duplo dužine cijevi. Za 250 m2 - 500 m cijevi. A sigurno znam da Viessmann ima dizalicu zajedno s ventilacijskim uređajem. Ali je vrlo skupa. A odgovor za 180 m2 - treba ti najmanje 360 - 450 m2 parcele. Ovisno o tome gdje se nalaziš u Hrvatskoj, i kakve ti toplinske gubitke ima kuća.

-nula-
03.02.2006., 11:27
Moraš imat na umu da ti uz cijevi kolektora (u zemlji) nesmije bit nikaka instalacija u radijusu od 1m (električni kabeli izuzeti, ali voda i kanalizacija ne).

-nula-
03.02.2006., 11:36
Hvala na odgovorima. Mislim na dizalicu topline ili geotermalnu pumpu. Plošni kolektor, ili dvije sonde, ili crpljenje vode stalne temperature od oko 8-10*C, su samo jedan dio dizalice. Drugi je pufer ili izmjenjivač topline, ili pumpa. Što se tiče cijena, zasad znam za jednu tvrtku koja je iz Kuzminca ili tako nešto. U razgovoru s vlasnikom prije 3-4 mjeseca sam doznao za njegovu ponudu. Na žalost izgubio sam podatke o toj tvrtki. Sjećam se da je ukupna cijena za kuću u koju je tada uvodio grijanje bila oko 60.000 kn - komplet. Ta kuća se nalazi u mjestu Prikraj ili Gračec pored Dugog Sela. Imao je švedsku pumpu. Inače, znam da je za postavljanjne plošnog kolektora cijena iskopa oko 7,5 - 9 kn po dužnom metru, a meni za kuću od nekih 125 m2 grijane površine treba oko 250 - 350 m2 plošnog kolektora. Cijevi se postavljaju svakih pola metra udaljenosti.
Da, sustav je od 2 dijela, al kad od nekog naručiš zemaljski kolektor opdrazumjeva se da naručuješ instalaciju primarnog kruga i samu energetsku stanicu.
Inače, ako se ide s ovom opcijom (zemlja) od onog šta san vidija isplati se samo naručit opremu a polaganje napravit sam. Naručit iskop, sam položit cijevi, i ako ti instalaterstvo nije jača strana pronač instalatera da to sve pospaja (cijevi kolektora i energetsku stanicu) jer je sam sustav poprilično jednostavno koncipiran energetska stanica je gotov sustav koji zahtjeva samo spajanje primarnog i sekundarnih krugova, dok balansiranje i puštanje u pogon same stanice je uvik najmudrije zatražit od isporučitelja opreme i to bude to.

Ego
05.02.2006., 11:58
Ima li tko od firmi što u HR to montiraju kakvu web stranicu?
Ili možda proizvođač pumpi?

Lee Champa
05.02.2006., 14:52
Nekad je i Gorenje imao reklamu za pumpu.
Probaj sa klimama sa inverterom. Radi i na -15C. Vidio i osjetio.

Ego
05.02.2006., 15:44
Nekad je i Gorenje imao reklamu za pumpu.
Probaj sa klimama sa inverterom. Radi i na -15C. Vidio i osjetio.

Naravno da radi, ali uz mnogo manju isplatovost nego je to kod recimo plinskog cenrtalnog grijanja.

Lee Champa
06.02.2006., 10:14
EGO:"ali uz mnogo manju isplatovost nego je to kod recimo plinskog cenrtalnog grijanja".
Jesi li siguran?
Neke računice pokazuju da je klima isplativija- po ljeti imaš hlađenje već u cijeni nabave!

elektrode
29.03.2006., 21:59
dizalica topline ti je učinkovita do -10 *c proizvodi ih "ciak" i jako su skupe:flop:

krun
30.03.2006., 08:25
Kao i još neki ljudi ovdje, i ja mislim graditi kuću ove godine. O skoro svemu sam već donio odluku, osim o grijanju. Još se lomim oko toga da li ugraditi dizalicu topline ili klasično plinsko centralno grijanje. Zanimaju me cijene uređaja i ugradnje. Oko kuće imam dovoljno prostora za plošni kolektor (cijevi položene na dubinu 1,5 - 1,8 m ), a možda i podzemni vodeni tok dovoljan da crpim iz njega vodu za grijanje. Ako neko zna cijene, ili nekog ko je već ugradio dizalicu topline bio bih zahvalan na informacijama.:)

UZ KORIŠTENJE SOLARNE ENERGIJE, SISTEM GRADNJE KUĆE SA ODLIČNIM IZOLACIJAMA, STAKLENE POVRŠINE PREMA JUGU I OSTALA RIJEŠENJA ZA UŠTEDU ENERGIJE ISPLATI SE UGRADNJA I DIZALICA TOPLINE. PROIZVODI IH I FIRMA KOMFOR KLIMA IZ SAMOBORA.

dac
30.03.2006., 22:44
mislim da sam vidio dizalicu topline na štandu gorenja prošle godine na velesajmu. pričekaj ove godine sajam pa na jednom mjestu možeš prikupiti sve podatke.:top:

maksica6
25.06.2006., 15:45
Evo taj koji postavlja ovo grijanje-hladenje zivi u Kuzmincu a preziva se Pavlekovic ime nebih znao ali za oko 3 tjedna budem se nalazio u blizini Kuzminca i mogu pitati za tog covjeka pozdrav.

droljko
25.06.2006., 17:50
Pošto je ovo forum sam svoj majstor a ne sam svoj kupac iznenađuju me vaši komentari; idi kupi i tko proizvodi? Sve je to toliko jednostavna tehnologija da sam baš iznenađen.

Evo ja sam sebi napravio klimu na bunarsku vodu. Jednostavno da ne može biti jednostavnije a radi se o tome da iz bunara izvlačim vodu koja je uvijek 11 stupnjeva. Nju teram preko jednog izmjenjicača topline (nekog staroh hladnjaka) iza kojeg stoji jedan ventilator koji prisilno tera zrak u prostoriji. Kada je vani 35 kod mene je 22. Em je jeftino em imam vode u izobilju kojom zaljevam okućnicu. Kod susjeda sahara kod mene kišna šuma ha ha ha ha

E sad ako želim grijanje vjerojatno bi trabao još jedan bunar u koji ću vraćati vodu (kud ću s njom preko zime) Ta voda bi onda služila za "grijanje" toplinske pumpe. Čak se usudim reći i da bi običnu klimu bez problema prilagodio da osuzima tolinu iz te vode.

Pošto me grijanje ne zanima nisam nešto mnogo studirao taj problem ali mislim da je sistem voda voda jednostavan i ko ubilo se za samovce.

moja-kucica
25.06.2006., 22:44
Pošto je ovo forum sam svoj majstor a ne sam svoj kupac iznenađuju me vaši komentari; idi kupi i tko proizvodi? Sve je to toliko jednostavna tehnologija da sam baš iznenađen.

Evo ja sam sebi napravio klimu na bunarsku vodu. Jednostavno da ne može biti jednostavnije a radi se o tome da iz bunara izvlačim vodu koja je uvijek 11 stupnjeva. .

nije da sumnjam u tvoju snalazljivost al malo mi je to sumnjivo...to je koda bi vanjsku jedinicu klime stavio na tavan...
ako je voda u bunaru na 11 i kad stavis cijevi u nju kroz koju ide stlaceni plin (a on je na dosta visokoj temp) ta voda ce jako brzo biti ne na 11 nego vjerovatno na 50 a to je puno toplije nego vanjski zrak...
kako to sad kod tebe hladi to mi bas i nije jasno..

jedino ako to nije bunar nego rijeka :confused:

puger
26.06.2006., 04:06

Evo ja sam sebi napravio klimu na bunarsku vodu. Jednostavno da ne može biti jednostavnije a radi se o tome da iz bunara izvlačim vodu koja je uvijek 11 stupnjeva. Nju teram preko jednog izmjenjicača topline (nekog staroh hladnjaka) iza kojeg stoji jedan ventilator koji prisilno tera zrak u prostoriji. Kada je vani 35 kod mene je 22. Em je jeftino em imam vode u izobilju kojom zaljevam okućnicu. Kod susjeda sahara kod mene kišna šuma ha ha ha ha

E sad ako želim grijanje vjerojatno bi trabao još jedan bunar u koji ću vraćati vodu (kud ću s njom preko zime) Ta voda bi onda služila za "grijanje" toplinske pumpe. Čak se usudim reći i da bi običnu klimu bez problema prilagodio da osuzima tolinu iz te vode.

Pošto me grijanje ne zanima nisam nešto mnogo studirao taj problem ali mislim da je sistem voda voda jednostavan i ko ubilo se za samovce.
stvar ti moze raiti jedno vrijeme dok ne ptrosis vodu iz binara ili je ne ugrijes ali grijanje bi puno teze izveo ali to je pre komplicirano a sad je pre kasno da o tome laprdam

droljko
26.06.2006., 06:19
nije da sumnjam u tvoju snalazljivost al malo mi je to sumnjivo...to je koda bi vanjsku jedinicu klime stavio na tavan...
ako je voda u bunaru na 11 i kad stavis cijevi u nju kroz koju ide stlaceni plin (a on je na dosta visokoj temp) ta voda ce jako brzo biti ne na 11 nego vjerovatno na 50 a to je puno toplije nego vanjski zrak...
kako to sad kod tebe hladi to mi bas i nije jasno..

jedino ako to nije bunar nego rijeka :confused:

ti si pomješao hlađenje i grijanje. kod grijanja toplinska pumpa oduzima toplinu iz vanjskog medija i predaje ga u prostor.

droljko
26.06.2006., 06:25
stvar ti moze raiti jedno vrijeme dok ne ptrosis vodu iz binara ili je ne ugrijes ali grijanje bi puno teze izveo ali to je pre komplicirano a sad je pre kasno da o tome laprdam

Ma jasno da moraš imati dobar bunar no količina vode u bunaru ne ovisi o tvojoj potrošnji nego u trenutnim klimatskim uvijetima. Nije mi baš jasno kako mogu , po tvome da ugrijem vodu u bunaru??? Pa ne vraćam vodu i isti bunar ( i ne mogu pošto nije kopani nego bušeni)

Hmmm meni ovo radi dobrih 5 godina (bez ikakovih problema) ali čini mi se da ću imati problem da sve skupa objasnim i da razuvjerim skeptike.

moja-kucica
26.06.2006., 09:06
Ma jasno da moraš imati dobar bunar no količina vode u bunaru ne ovisi o tvojoj potrošnji nego u trenutnim klimatskim uvijetima. Nije mi baš jasno kako mogu , po tvome da ugrijem vodu u bunaru??? Pa ne vraćam vodu i isti bunar ( i ne mogu pošto nije kopani nego bušeni)

Hmmm meni ovo radi dobrih 5 godina (bez ikakovih problema) ali čini mi se da ću imati problem da sve skupa objasnim i da razuvjerim skeptike.

hm, ja pomijesao grijanje i hladjenje a ti pitas kako ces zagrijati vodu u bunaru..

pa tako sta ces mu predati toplinu koja ide kroz cijevi "vanjske jedinice" koja je uronjena u bunar...

kad bi uronio resetku iza frizidera u bunar sta mislis sta bi se desilo sa tom vodom? naravno da bi je zagrijao...i sad naravno ako to uronis u npr. 200l vode ta voda ce se nakon nekog vremena ugrijati na vecu temp. nego sta je vanjski zrak i rasti ce prema temp. stlacenog plina u cijevi (vjerovatno ce je i dostici nakon nekog vremena ako ti uredjaj stalno radi) i ta voda onda vise nema funkciju hladjenja.. mozda uredjaj nece riknuti al ce mu iskoristivost definitivno pasti jer hladjenje plina nije dobro...

droljko
26.06.2006., 09:17
kućice nisi pažljivo čitao. Ne radi se o klasičnom kopanom nego o BUŠENOM bunaru i ako se vratiš malo gore vidjet ćeš da za grijanje treba dva (na udaljenosti nekoj pristojno (bar 10m) kako bi iz jednog prebacivao vodu u drugi a u međuvremenu joj podigao malo tmperaturu.

moja-kucica
26.06.2006., 09:26
kućice nisi pažljivo čitao. Ne radi se o klasičnom kopanom nego o BUŠENOM bunaru i ako se vratiš malo gore vidjet ćeš da za grijanje treba dva (na udaljenosti nekoj pristojno (bar 10m) kako bi iz jednog prebacivao vodu u drugi a u međuvremenu joj podigao malo tmperaturu.

e, a rekao sam..jedino ako je to rijeka a ne bunar :) ..

u tvom slucaju je ocito slucaj da stalno svjezu vodu dovodis na taj izmjenjivac a ne da ga uronis u vodu stajacicu kako je bilo za pretpostaviti kad kazes bunar...

vidis, to mi nije palo na pamet...i ja doma imam pumpu u vrtu koja vjerujem crpi vodu iz nepresusnih podzemnih voda..

za razmslit...
kolko ti trosi struje ta pumpa kojom teras vodu na izmjenjivac?

droljko
26.06.2006., 09:33
300 w Pošto mi supruga ne voli klimu ugradio sam je samo kod sebe u radinicu (90 m3) Sa tom količinom vode koju pumpa izbaci po mojom procjeni mogao bi jedno 1oo kvadrata razhladiti (tri prostorije)

droljko
26.06.2006., 09:46
kućice ako imaš tu pumpu i bunar vrlo lako možeš da izimproviziraš i da se uvjeriš koliko je sve skupa jednostavno i efikasno Uzmeš hladnjak od auta sa sve ventilatorom i to ti je to . Kroz njega teraš vodu (i nazad u baštu )

Vodi samo računa da hladnjaci teško mogu da izdrže veći pritisak od jednog bara ai ventilatori su bučni.

No tako sam se ja uvjerijo da sam na pravom putu. Ne bi vjerovao koliko jedan hladnjak od nekog maleckog auta može da rashladi prostoriju

droljko
26.06.2006., 16:13
ispravak netočnog navoda : vodena pumpa je 600 w a ne 300

moja-kucica
26.06.2006., 16:39
ispravak netočnog navoda : vodena pumpa je 600 w a ne 300

e to je vec malo previse..ak hladis samo 10 sati na dan to je 130kn mjesecno samo za pumpu..jos kompresor i nakupi se toga...idealno bi bilo kad bi imao kakav potok blizu :)

droljko
26.06.2006., 16:48
e to je vec malo previse..ak hladis samo 10 sati na dan to je 130kn mjesecno samo za pumpu..jos kompresor i nakupi se toga...idealno bi bilo kad bi imao kakav potok blizu :)

hebiga trudim se ja ali ti ne kužiš kako to radi. Kakav kompresor?

po kojoj tarifi si izračunao ovih 130 kuna?

moja-kucica
26.06.2006., 17:12
hebiga trudim se ja ali ti ne kužiš kako to radi. Kakav kompresor?

po kojoj tarifi si izračunao ovih 130 kuna?

pumpa je 600W..ak radi 10 sati na dan ( kolko sam skuzio ona cijelo vrijeme baca vodu preko izmjenjivaca) *30 dana u mjesecu *0.72kn struja i to je 130kn mjesecno...

vidio sam tamo da ti spominjes neki hladnjak a sad vidim je to iz auta hladnjak...ja mislio da si ti uzeo kompresor iz frizidera a umjesto da izmjenjivac drzis na zraku ti ga uronio u vodu kako bi dobio bolju iskoristivost :rofl:

jebi ga.. ja skroz krivo razumio..

puger
27.06.2006., 01:05
sad kas sam malo bolje cito cini mi se ok ali za to ipak moras imati pravi izvor vode ajde procitaj na toj pumpi koliko je to to litara na sat to je nesto kao grijanje na termalne izvore

Sapa
07.11.2006., 17:21
Ovo dolje je napisao ??, dana 13.04.2005. na forumu elitesecurity.org
Da li se je netko možda prepoznao ili zna tko je to jer prvi puta da čujem nekoga tko je kod nas ugradio takav sustav tako da iz iskustva zna o tome i može preporučiti izvođača.

Inače, planiram ugradnju monovalentne crpke zatvorenog kruga sa u zemlji horizontalno položenim izmjenjivačem

>Ja imam instaliran sustav grijanja s toplinskom pumpom koji radi savršeno. >Napisao sam preko onog što su ti slovenci poslali da usporediš:
>
>Velikost objekta 150 m2
>Ogrevanje sanitarne vode Bojler 150 l 44°C (u sredini bojlera)
>
>Najnižja dnevna vanjska temperatura - 14°C
>Temperatura prostora 20°C zimi
>
>Zemni kolektori umjesto bušenja.
>
>- iskop uzdužnog kanala dubine 1m duljine 230m
>- izvođenje iskopa frezom (obično to koriste za vodu, plin, telefonske >kable....)
>
>
>Toplinska pumpa
>
>- toplinska pumpa voda-voda sa mikroprocesorskim upravljanjem i ugrađenim >el. grijačem za neke krajnje ekstremne slučajeve
>- spremnik tople sanitarne vode kapaciteta 150l ugrađen u pumpu
>- instalacija i puštanje u pogon (normalno i punjenje kolektora i radijatora)
>
>
>Vrednost predvidenih del
>
>Iskop: - morate sami saznat cijenu
>Toplinska pumpa s bojlerom: - 41.000 kn
>Cijevi: - 5.000 kn
>Punjenje protiv smrzavanja: - 4.000 kn
>
>To je cijena u Hrv. bez poreza (PDV
>)
>U ovom gore je ugrađeno pasivno hlađenje, znači samo cirkulacija kroz >zemlju i sustav u kući bez rada kompresora.
>Inače može se ako želite napraviti aktivno hlađenje, bez hlađenjam >upravljanje putem interneta preko GPRS-a.
>
>- garancija je 2 god. i to zato što nismo još u EU, oni imaju 5 do 10 godina >na istu pumpu......
>
>
>Eto takva je situacij u Hrv. ako želite mogu vas spojiti s firmom koja se bavi >time.

Lijep pozdrav.

puger
09.11.2006., 01:23
a ja sam do sad bio uvjeren da se ovaj podforum ne zovu reklame

Sapa
09.11.2006., 10:13
Hej decko, ostavi se sarenih tabletica i postanja po noci. Pls, reci gdje je tu kakva reklama ?

Oluja77
09.11.2006., 16:42
E ovako moj prvi susjed ima ugrađenu toplinsku pumpu. Raspitao sam se kod njega i vidio to. Planiram prodati kući i sagraditi novu, naravno sa toplinskom pumpom. On kaže da možeš u Njemačkoj ili Austriji povoljno kupiti rabljenu. Ja sam se raspitivao u Zg kod Viessmanna i kažu da nemaju u prodaji ali mogu naručiti.

puger
09.11.2006., 23:06
Hej decko, ostavi se sarenih tabletica i postanja po noci. Pls, reci gdje je tu kakva reklama ?
Eto takva je situacij u Hrv. ako želite mogu vas spojiti s firmom koja se bavi >time.

naprimjer

Sapa
10.11.2006., 09:44
Oluja, ako imas malo detaljnije, molio bih te. moze i na PM.

Puger, ne kaki. Da si malo bolje procitao, a ne da se samo napikavas naslijepo, vidio bi da trazim onoga tko je to napisao jer bi htio da me spoji s takvom firmom. Neki drugi "primjer"?

moja-kucica
10.11.2006., 11:26
Oluja, ako imas malo detaljnije, molio bih te. moze i na PM.

ljep sustav samo malo preskup i nema bas ekonomsku racunicu usporedjujuci ga sa plinom...jedino ga je ovako ljepo imati jer si neovisan o trzavicama sa nestasicoma plina i stalnim najavama poskupljenja...

inace u onom prvom postu ima nekih nedorecenih informacija a i malo mi je sumnjivo to da se moze nabaviti polovna pumpa za male pare...pa nije to cigla..i to ima svoj vijek trajanja...sta imam od toga da kupim najskuplji dio tog sustava za npr. 2 K E pa da ga moram za 5 godina mjenjati...a tako i tako kao sto rekoh nema neku ekonomsku racunicu prema ostalim komfornim grijalima (plin, klima itd..drva naravno u to neracunam...samo grijanje okretanjem gumba :) )...
plus ako to nabavis izvana ko ce ti to ovdje odrzavati kad vidis da je to svim uvoznicima zadnja rupa na svirali...trebala bi se malo prosiriti kriticna masa a ja bas ne bi bio pokusni kunic...

Sapa
10.11.2006., 13:52
Nije se u prvom postu spominjala rabljena oprema, koliko sam shvatio covjek je postavio novi sustav.

Toplinska pumpa je i vani veliko ulaganje, tako da i ja mislim da je prilično teško naći rabljenu repariranu ili samo demontiranu pumpu za "male pare". Imati precizniji podatak o tome ne može štetiti, makar sumnjam da bih se upustio u nabavu rabljene.

Ekonomsku isplativost svatko treba sam vidjeti. Ako ionako trebam rezervoar za ukapljeni plin (dozvole, betoniranje temelja ... ) koji plaćam 120Kn mjesečno trošio plin ili ne, cijenu plinskog priključka za koju godinu, kondezacijski bojler ili kotao ...

Potpuno neprecizno i na brzinu :
Plinski kond. oko 15000kn, dozvole i temelji 5-7000, plinski priključak 15000, najam rezervoara 1400kn godišnje. Ukupno oko 42000 u roku 5god bez uračunatih energenata.
Prem mome prvom postu od 7.11. čovjeka je sustav dosao oko 50000 +PDV +iskop i kaze da mu je to ugradila firma koja se time kod nas bavi. Zato sam i postavio post ako netko zna tko je taj jer tu bi bio odgovor i na moja pitanja o stupnju iskoristivosti te konkretne pumpe, trenutnoj cijeni, garanciji, odrzavanju i sl. Tek tada bi mogao napraviti precizni izračun isplativosti u određenom vremenskom razdoblju (naravno bez projekcije kretanja cijene plina u slijedećih 5 godina).

puger
10.11.2006., 19:59
ja se ispricavam krivo sam skuzio:cerek: :cerek:

Oluja77
11.11.2006., 00:43
Ovako, taj moj susjed je sagradio kuću prošle godine i ugradio toplinsku pumpu iz svoje stare kuće koju je koristio 15ak godina i kaže da nikada nije bila u kvaru (to pripisuje tome što ima jako malo pokretnih dijelova na njoj). To za kupnu polovne nije izmislio jer se i on dugo bakćao sa nabavkom nove u Hr. (uglavno svi trgovci bljedo gledaju) pa je saznao za te polovne, ali se ipak odlučio za svoju staru.
Koliko sam skužio ugradio ju je sam uz pomoć svojih kolega, ali ću ga detaljno pitati pa javim.
Za Viessmann sam ti rekao, odi na njihovu njemačku ili englesku stranicu (na našoj nema ništa) i odaberi model, pa pošalji mail zastupniku u Hr da ti da ponudu jer su meni rekli da je moguće samo moram reći koji model želim.
Što se tiče isplativosti mislim (prema riječima susjeda) da ima dobre računice. Uzmi samo da kupiš plinski bojler (malo bolji) i platiš priključak plina to je već skoro trećina cijene pumpe. Sad računaj potrošnju plina kroz godinu, susjed kaže da mu je godišnja potrošnja struje za cijelu kuću (svi potrošači + pumpa) oko 1500kn. Pa ti vidi nakon koliko se isplati. Ja definitivno za novu kuću uzimam pumpu (samo da prodam ovu i krećem u pravu gradnju prave kuće).

moja-kucica
13.11.2006., 08:35
Nije se u prvom postu spominjala rabljena oprema, koliko sam shvatio covjek je postavio novi sustav.

Toplinska pumpa je i vani veliko ulaganje, tako da i ja mislim da je prilično teško naći rabljenu repariranu ili samo demontiranu pumpu za "male pare". Imati precizniji podatak o tome ne može štetiti, makar sumnjam da bih se upustio u nabavu rabljene.

Ekonomsku isplativost svatko treba sam vidjeti. Ako ionako trebam rezervoar za ukapljeni plin (dozvole, betoniranje temelja ... ) koji plaćam 120Kn mjesečno trošio plin ili ne, cijenu plinskog priključka za koju godinu, kondezacijski bojler ili kotao ...

Potpuno neprecizno i na brzinu :
Plinski kond. oko 15000kn, dozvole i temelji 5-7000, plinski priključak 15000, najam rezervoara 1400kn godišnje. Ukupno oko 42000 u roku 5god bez uračunatih energenata.
Prem mome prvom postu od 7.11. čovjeka je sustav dosao oko 50000 +PDV +iskop i kaze da mu je to ugradila firma koja se time kod nas bavi. Zato sam i postavio post ako netko zna tko je taj jer tu bi bio odgovor i na moja pitanja o stupnju iskoristivosti te konkretne pumpe, trenutnoj cijeni, garanciji, odrzavanju i sl. Tek tada bi mogao napraviti precizni izračun isplativosti u određenom vremenskom razdoblju (naravno bez projekcije kretanja cijene plina u slijedećih 5 godina).

mislio sam na gradski plin koji ide po mrezi...ovaj je preskup i po kwh i za najam cisterne..
a cijene koje sad navodis tu top topova...odlican vailantov bojler imas za 7000 kn a prikljucak plina je kod mene npr. 4000 kuna...s tim ciframa toplinska pumpa ti je skuplja barem za 40000 kuna kad bi gledao komplet i sa podnim i sve...sad ako gledas da (kolko sam ja zadnje gledao) topl. pumpa nije bas jeftinija po kwh od zemnog plina tako da ces tu razliku od 40 k kuna vjerovatno nikad otplatit, tako da ostaje jedino taj osjecaj neovisnosti od razno raznih trzavica sa plinom

Oluja77
13.11.2006., 09:29
Razlika nije 40kn nego 800kn. Isplativost nakon 5 god. A o problemima sa plinom da i ne pričam, ima plina, nema plina, Rusi daju plin, pa nedaju, plin poskupljuje, pa državne institucije mole za štednju i racionalnost i bla bla...
Bolje je onda spremnik sa propan butan plinom, cijena se nije mijenjala 5 god (koliko ja znam, a možda i duže) i mislim da neće jer je to nus produkt u proizvodnji benzinskih goriva. Porast cijene se može desiti jedino zbog skupljeg transporta ili ako većina motornih vozila prijeđe na plin. Malo je ružno za vidjet cisternu ispred kuće, ali postoji opcija sa ukopavanjem. No sve u svemu toplinska pumpa je zakon i isplativa je uz pretpostavku da postoji mogučnost iskopa bunara.

moja-kucica
13.11.2006., 09:58
Razlika nije 40kn nego 800kn. Isplativost nakon 5 god. A o problemima sa plinom da i ne pričam, ima plina, nema plina, Rusi daju plin, pa nedaju, plin poskupljuje, pa državne institucije mole za štednju i racionalnost i bla bla...

nisam rekao 40kn nego 40 k kuna (40 000 kn)...
800kn?????
kak si dosao do te cifre?

Oluja77
14.11.2006., 14:19
Sorry za 40 kn.
Pa ovako ako se griješ na plin (gradski) mjesečna potrošnja je negdje između 800 i 1200 kn (zavisi od izolacije i kvadrature) + 100 do 200 kn struja. Kod grijanja sa toplinskom pumpom potrošnja struje je od 150 do 300 kn mjesečno (za grijanje i sve ostalo). Pa ti sad računaj dalje.

moja-kucica
14.11.2006., 14:52
Sorry za 40 kn.
Pa ovako ako se griješ na plin (gradski) mjesečna potrošnja je negdje između 800 i 1200 kn (zavisi od izolacije i kvadrature) + 100 do 200 kn struja. Kod grijanja sa toplinskom pumpom potrošnja struje je od 150 do 300 kn mjesečno (za grijanje i sve ostalo). Pa ti sad računaj dalje.

eh,da...kad bi barem tako bilo....

nadam se da neces na osnovu tih brojki odluciti za taj sistem jer ces se grdno iznenaditi..nije to tako ni blizu..

topl. pumpa koja ima najbolji iskoristivost za koju ja znam, a radi se o klima uredjaju fujitsu, ima COP 4.44..ima ih naravno i sa 5 a mislim i sa 6 ali ne sa tako dobrom iskoristivoscu za 6kw...kolko ja znam topl. pumpe sta su vece snage manja im je iskoristivost...zato i kazem da je taj fujitsu najbolji jer govorimo o 6kw...toshibini daiseikai koji se hvali sa COP-om od 5 ima taj cop (cak nije niti 5 nego mozda 4.5) za modele od 3kw..za onaj od 5kw je manje od 4 a kamoli za onaj od 6kw..

zasto to govorim?..zato sta ta toplinska pumpa radi na istom principu kao i klima i apsolutno sve koje sam ja gledao i razgovarao sa projektanima imaju manji cop (vjerovatno i zbog onog ranije izrecenog da pumpe vece snage imaju i manji cop=iskoristivost) nego najbolje klime...to znaci mozda negdje oko 3.
to dalje znaci da ces ta 3kw dobiti od 1kw el. energije....
malo se poigraj matematikom pa ces vidjeti da plin koji kosta 2kn daje 9kwh toplinske energije i po tome nije ni pocemu skuplji od toplinske pumpe nego cak jeftiniji i zato sam i rekao da ta topl. pumpa nema ekonomsku racunicu...

to sta susjed trosi ovolko a neko drugi tolko to je mjesanja krusaka i jabuka...
odi pitaj ljude koji zive u kanadskim kucama (npr. kumek sa foruma) pa ces vidjeti da on za kucu koja je preko 100m2 (ne sjecam se vise) isto tako ne trosi preko 500kn mjesecno plina...

Oluja77
14.11.2006., 17:23
Konkretno toplinska pumpa koju sam ja gledao ima COP 5,68.
Pa računaj. Početno ulaganje puno (čitaj: sada imam para), troškovi mali (čitaj: kad odem u penziju neću imat para). Računica čista.

Tustonja
14.11.2006., 20:54
a što velite na ovaj sustav:

http://www.viessmann.co.uk/downloads/Vitotres343-Datasheet.pdf

grijanje, hlađenje, topla voda, ventilacija sa rekuperacijom, sve u jednom! A sustav veličine hladnjaka

samo nisam nigdje uspio naći cijenu ...
Mislim da bi ovo moglo funkcionirati uz dobro izoliranu kuću

puger
14.11.2006., 21:01
susjed kaže da mu je godišnja potrošnja struje za cijelu kuću (svi potrošači + pumpa) oko 1500kn..
tu meni nesto ne stima ili ti susjed ima agregat skriven u dvoristu ili nesto pa ja se grijem na plin i topla voda na plin pa plačam godisnje 1600kn struje
ili neko moju čukicu od struje koristi ko ventilator:E
ili sam ja opet nesto krivo shvatio:cerek: :cerek:

moja-kucica
15.11.2006., 08:19
Konkretno toplinska pumpa koju sam ja gledao ima COP 5,68.
Pa računaj. Početno ulaganje puno (čitaj: sada imam para), troškovi mali (čitaj: kad odem u penziju neću imat para). Računica čista.

cak i kad bi imao 5.68 (sta mi je malo nevjerovatno...ako imas kakav link posalji) opet ne moze biti tolko bolje...da radi cijelo vrijeme sa 5.68 (sta ne radi) to moze biti bolje 70%, ne moze biti 300% da ga jebes...

Aldebaran
15.11.2006., 12:56
a što velite na ovaj sustav:

http://www.viessmann.co.uk/downloads/Vitotres343-Datasheet.pdf

grijanje, hlađenje, topla voda, ventilacija sa rekuperacijom, sve u jednom! A sustav veličine hladnjaka

samo nisam nigdje uspio naći cijenu ...
Mislim da bi ovo moglo funkcionirati uz dobro izoliranu kuću

Evo cijene:

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd1090879038.htm?

Preis: 7.790,00 € (inkl.MwSt)

Skupo, jako skupo. Osim toga mislim da je ovaj model samo za vrlo dobro izolirane kuce.

Evo i nekih drugih modela (sama pumpa tlo/voda bez rekuperatora). Cijene su stvarno paprene. U pdf datasheetovima postoje i grafovi odnosa COP i vanjske temperature.

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd-1551190958.htm?defaultVariants=search0_EQ_16%252C6 _AND_%7BEOL%7D&categoryId=

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd1074261536.htm?defaultVariants=search0_EQ_16%252 C3_AND_%7BEOL%7D&categoryId=53

Ovaj model je bas simpatican jer kombinira i solarnu energiju za grijanje pitke vode:

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd-112168467.htm?defaultVariants=search0_EQ_9%252C7%2 520kW_AND_%7BEOL%7D&categoryId=

Problem je sto je to samo dio investicije (sama pumpa bez nuzne popratne infrastrukture). Evo primjera nekakvih spojnih cijevi na podzemni kolektor:

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd-65277723.htm?categoryId=53

Sve u svemu divna stvarcica, ali uzasno preskupa:(

moja-kucica
15.11.2006., 15:23
Evo cijene:

Skupo, jako skupo. Osim toga mislim da je ovaj model samo za vrlo dobro izolirane kuce.

Evo i nekih drugih modela (sama pumpa tlo/voda bez rekuperatora). Cijene su stvarno paprene. U pdf datasheetovima postoje i grafovi odnosa COP i vanjske temperature.

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd-1551190958.htm?defaultVariants=search0_EQ_16%252C6 _AND_%7BEOL%7D&categoryId=

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd1074261536.htm?defaultVariants=search0_EQ_16%252 C3_AND_%7BEOL%7D&categoryId=53

Ovaj model je bas simpatican jer kombinira i solarnu energiju za grijanje pitke vode:

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd-112168467.htm?defaultVariants=search0_EQ_9%252C7%2 520kW_AND_%7BEOL%7D&categoryId=

Problem je sto je to samo dio investicije (sama pumpa bez nuzne popratne infrastrukture). Evo primjera nekakvih spojnih cijevi na podzemni kolektor:

http://www.loebbeshop.de/viessmann/pd-65277723.htm?categoryId=53

Sve u svemu divna stvarcica, ali uzasno preskupa:(

u kombinaciji s podnim nemozes ispod 100 k kuna proci nema sanse..i to je cijena u njemackoj (bez carine)..i to za samo 8kw ako sam dobro izcitao..a trebalo bi barem 15tak kw...to bi kostalo barem jos 20% vise minimalno..

a nije nesto puno jeftinije od plina ako uopce i je u prosjeku..mozda kad je vani +10...

Aldebaran
15.11.2006., 19:32
u kombinaciji s podnim nemozes ispod 100 k kuna proci nema sanse..i to je cijena u njemackoj (bez carine)..i to za samo 8kw ako sam dobro izcitao..a trebalo bi barem 15tak kw...to bi kostalo barem jos 20% vise minimalno..

a nije nesto puno jeftinije od plina ako uopce i je u prosjeku..mozda kad je vani +10...

Ove dvije pumpe bez rekuperatora (2. i 3. link) imaju varijante sa raznim snagama. Linkovi su za 16 Kw, a cijene su 7.500,00 € i 8.800,00 €. Jeftinija je jednostupanjska (sa jednim kompresorom), a skuplja dvostupanjska. Kod ovih modela trebao bi se posebno kupiti i kotao u kojem bi se grijala sanitarna voda (oko 1500 eur ovisno o volumenu). Sudeci po karakteristikama iz datasheeta, imaju COP oko 4.5 ako je temperatura ulaznog kruga (koji je ukopan u zemlju) 0c, a izlaznog 35c (sto bi trebalo biti ok za podno grijanje). Treba uzeti u obzir i to da spomenute cijene ukljucuju njemacki porez pa mozda cijena kod nas ne bi bila bitno drugacija. Ipak ostaje gorak okus pretjerane cijene. Ipak je to slicna tehnologija kao u klimama i ne vidim zasto bi ove toplinske pumpe toliko kostale.

moja-kucica citao sam da ti sad koristis klima uredjaje sa slicnim COPom. Mozes li mi reci kakva je isplativost takvog sustava u odnosu na plin iz unajmljenog spremnika? Koliko ukupno dodje kwh energije takvog plina (ukupna cijena koja ukljucuje unajmljivanje spremnika)?

Spominjes ukupnu cijenu sa podnim grijanjem. Znas li mozda kako se krecu cijene instalacije podnog grijanja? Racuna li se tu cijena po kvadratu poda u koji se ugradjuje grijanje? Da li je instalacija podnog grijanja bitno skuplja od varijante sa radijatorima?

Hvala:)

Oluja77
15.11.2006., 19:57
Evo link Viessmann Vitocal 300 ww single stage.
http://www.viessmann.de/web/germany/com_publish.nsf/AttachmentsByTitle/dbl-5822-119.pdf/$FILE/dbl-5822-119.pdf

ZEGA
16.11.2006., 00:45
to sto kaze Aldebaran mene zulja odnos cijena klima uredjaja i profi topl. pumpi...
Znam da razlika u cijeni dolazi zbog masovne proizvodnje klima uredjaja..
Tako da imam pitanje za samograditelje, da li bi se netko ufao napravit sustav sam?
U firmi smo imali sustav za hladjenje tavana koji sam dosta posjecivao i bio je hand made...
Nedavno je americka ambasada imala nekakav garage sale dodjes i pogledas hrpe, kad ti se svidja odredjena hrpa napises cijenu u kovertu i predas...
Jedna hrpa je imala 5 komada klima kompleta neke renomirane firme ucelofanirano u hrpu rabljeno...
Ne vjerujem da bi to bilo skuplje od parsto kuna jer je doslovno smece za cije rjesavanje treba platit po zakonu, ali ako par kompresora valja :zubo: ...
Tako mi pada na pamet to iskoristiti ;)
z

Tustonja
16.11.2006., 08:14
Evo cijene:

Očekivao sam da je skupo, zato i nisam puno tražio cijene samo za toplinske pumpe, ali mi je ovaj sustav zapeo za oko jer sam već mislio ugraditi ventilaciju sa rekuperacijom i za to planirao neki cca 5.000 €. Za dodatnih dakle cca 3000€ (hvala na linku!) još dobijem sistem grijanja i hlađenja, koji je jeftiniji nego bilo što drugo što bih ugrađivao kao zasebno grijanje. Razliku (+dodatak naravno), bih mogao uložiti u dodatnu toplinsku izolaciju da dobijem kuću sa manje gubitaka (već sam planirao 12cm izolacije na zidove i 25-30 u potkrovlje - dosad je to već trebalo biti završeno, ali više sile su to spriječile).
Po takvim nekim grubim utopističkim fantazijama, sistem bi već u startu bio neznatno skuplji nego klasično grijanje (plin mi nije dostupan), da ne spominjem kasnije manje troškove grijanja i dobitak na kvaliteti življenja.
Ipak kuću gradim da me služi još najmanje 40-ak godina.

Oluja77
16.11.2006., 09:03
Tako je Tustonja treba razmišljati o budućnosti, a ne samo skupo, lupaj plin, ložu, ugljen....

moja-kucica
16.11.2006., 09:12
moja-kucica citao sam da ti sad koristis klima uredjaje sa slicnim COPom. Mozes li mi reci kakva je isplativost takvog sustava u odnosu na plin iz unajmljenog spremnika? Koliko ukupno dodje kwh energije takvog plina (ukupna cijena koja ukljucuje unajmljivanje spremnika)?

Spominjes ukupnu cijenu sa podnim grijanjem. Znas li mozda kako se krecu cijene instalacije podnog grijanja? Racuna li se tu cijena po kvadratu poda u koji se ugradjuje grijanje? Da li je instalacija podnog grijanja bitno skuplja od varijante sa radijatorima?

Hvala:)

cop od ove moje klime je 4.44 kod +7 vanjske i 2.77 kod -10 vanjske, ali zanimljivo je da i pri toj temp daje jos uvjek nominalnih 6kw.barem bi tako trebalo biti po diagramu koji sam dobio..jos uvjek cekam neki malo vise sluzbeni...
cak i pri -10 i COP-u od 2.77 je bolji od ukapljenog plina (ako mu je cijena jos uvjek 4kn/kg)..kod klime za 1kn dobijes 3.8kwh a kod plina za 1kn=3kwh...
a da ne govorim kad je vani vise od +2 (pri toj temp. uzima puno vise ulazne snage zbog odledjivanja) a pogotovo vise od +7...tada za 1kn daje i preko 6kwh..znaci vise nego duplo jeftinije..i to sve racunato po skupljoj struji i uz uvjet da plinski uredjaj ima iskoristivost 100% (sta bas i nema) i bez cijene spremnika...to nisam uracunao jer bi to bilo mjesanje krusaka i jabuka ali jasno je da je u tom slucaju dakako jos i dosta nepovoljnije...
za prakticna iskustva me pitaj na kraju 12mj. sad sam ne nekom sluzbenom putu i ne koristim klimu.

okvirnu cijenu podnog mi je rekao codegun i navodno je oko 25-30E/m2. s obzirom da je to samo ekvivalent radijatorima koji bi kostali barem 5 puta manje nije bas jeftino...i kod jednog i drugog trebas jos grijace tijelo...
u tu cijenu podnog valjda ulazi i stiropor koji bi i inace morao stavljati u pod za izolaciju ali on je i tako i tako najjeftinije element. debljina od 1cm/m2 je oko 5kuna

Codegun
16.11.2006., 10:35
okvirnu cijenu podnog mi je rekao codegun i navodno je oko 25-30E/m2. s obzirom da je to samo ekvivalent radijatorima koji bi kostali barem 5 puta manje nije bas jeftino...i kod jednog i drugog trebas jos grijace tijelo...
u tu cijenu podnog valjda ulazi i stiropor koji bi i inace morao stavljati u pod za izolaciju ali on je i tako i tako najjeftinije element. debljina od 1cm/m2 je oko 5kuna

nemoj zaboraviti da je u toj cijeni (osim ekvivalenta radijatora) zapravo i razvod cijevi, njihovo spajanje, razvodna mjesta pa i termostati za krugove. Nakon te cijene treba samo sve priključiti na odgovarajući pogon. Kažu osim toga da je podno grijanje i do 20% ekonomičnije pa i to treba uzeti u obzir.

moja-kucica
16.11.2006., 10:46
nemoj zaboraviti da je u toj cijeni (osim ekvivalenta radijatora) zapravo i razvod cijevi, njihovo spajanje, razvodna mjesta pa i termostati za krugove. Nakon te cijene treba samo sve priključiti na odgovarajući pogon. Kažu osim toga da je podno grijanje i do 20% ekonomičnije pa i to treba uzeti u obzir.

to si u pravu,da..razvod cijevi za radijatore me je kostao 5000 kuna..tako da i to treba oduzeti od cijene podnog, plus vjerovatno i cijenu termostatskih ventila i sl...

zed_alive
16.11.2006., 14:24
zasto to govorim?..zato sta ta toplinska pumpa radi na istom principu kao i klima i apsolutno sve koje sam ja gledao i razgovarao sa projektanima imaju manji cop (vjerovatno i zbog onog ranije izrecenog da pumpe vece snage imaju i manji cop=iskoristivost) nego najbolje klime...to znaci mozda negdje oko 3.
to dalje znaci da ces ta 3kw dobiti od 1kw el. energije...

što dublje ideš toplinskom pumpom u zemlju, viša je temperatura i time bolji COP, no vjerujem da si u pravu kad veliš COP=3 i to je to

malo se poigraj matematikom pa ces vidjeti da plin koji kosta 2kn daje 9kwh toplinske energije i po tome nije ni pocemu skuplji od toplinske pumpe nego cak jeftiniji i zato sam i rekao da ta topl. pumpa nema ekonomsku racunicu...

kak dođeš do 9kwh, kak se to izračuna? usput, jesi li uračunao iskoristivost plinskog etažnog od cca 90%? da li si uzeo u obzir gubitke radi kamenca, koji se gomilaju s vremenom?

no ja sumnjam da naše drage plinare miješaju dušik u plin :mad:

moja-kucica
16.11.2006., 14:46
što dublje ideš toplinskom pumpom u zemlju, viša je temperatura i time bolji COP, no vjerujem da si u pravu kad veliš COP=3 i to je to

kak dođeš do 9kwh, kak se to izračuna? usput, jesi li uračunao iskoristivost plinskog etažnog od cca 90%? da li si uzeo u obzir gubitke radi kamenca, koji se gomilaju s vremenom?

no ja sumnjam da naše drage plinare miješaju dušik u plin :mad:

to se ne racuna, to se izmjeri vjerovatno u kalorimetru ili tako nesto, nemam pojma..uglavnom znam da ovaj plin iz mreze (npr. u zg, ne i u rijeci npr. tamo je mislim cak i manje energetske vrijednosti a skuplji :flop: ) ima za 1m3 33MJ..a 33MJ su 9kwh...1J=Ws pa samo pretvaras...
nisam uzeo u obzir iskoristenje kotla jer me projektant uvjerava da mogu imati i do 95%, tako da sam to zaokruzio na 100% posto sam uzeo 9kwh a u biti je nesto vise...sve je to tu negdje u par postotaka...
kakvi gubitci od kamenca? kolko ja znam to je zatvoren sustav i kad se jednom kamenac izluci onda vise neznam sta se ima izlucivati. nije to vesmasina..a i ima tu jos neka stvar sa temperaturom u koju mi se neda ulaziti a i malo sam je vec pozaboravio da budem iskren :) ..

to sta kazes za kopanje zemlje je tocno.. mislim da je na 10m vec konstantna temp od 10tak stupnjeva samo ko bi kopao do 10m 300tinjak kvm povrsine..mada kazem, nisam bas puno gledao te pumpe i nisam bas siguran kolki moze postici cop..znam samo nacelno neke stvari kod njih..\
vise su me zanimale klime a ovo sam samo usput jer mi je preskupo

Lee Champa
17.11.2006., 09:44
Najnovije iz GORENJA:
Sve tehničke karakteristike o programu toplinskih crpki možete dobiti na našoj web- stranici:
www.gorenje.hr - katalog " TEHNIKA GRIJANJA ". Za cijene te prodajne uvjete molim Vas da se obratite na : tvrtka " TERMOSAN " - gdin. Darko Fišter.
Kontakt telefon : 01 / 3666 622 ili 01 / 3640 848 GSM : 098 / 438 641.

Sa poštovanjem

Tomislav Petek

zed_alive
17.11.2006., 10:21
to se ne racuna, to se izmjeri vjerovatno u kalorimetru ili tako nesto, nemam pojma..uglavnom znam da ovaj plin iz mreze (npr. u zg, ne i u rijeci npr. tamo je mislim cak i manje energetske vrijednosti a skuplji :flop: ) ima za 1m3 33MJ..a 33MJ su 9kwh...1J=Ws pa samo pretvaras...
nisam uzeo u obzir iskoristenje kotla jer me projektant uvjerava da mogu imati i do 95%, tako da sam to zaokruzio na 100% posto sam uzeo 9kwh a u biti je nesto vise...sve je to tu negdje u par postotaka...
kakvi gubitci od kamenca? kolko ja znam to je zatvoren sustav i kad se jednom kamenac izluci onda vise neznam sta se ima izlucivati. nije to vesmasina..a i ima tu jos neka stvar sa temperaturom u koju mi se neda ulaziti a i malo sam je vec pozaboravio da budem iskren :) ..

to sta kazes za kopanje zemlje je tocno.. mislim da je na 10m vec konstantna temp od 10tak stupnjeva samo ko bi kopao do 10m 300tinjak kvm povrsine..mada kazem, nisam bas puno gledao te pumpe i nisam bas siguran kolki moze postici cop..znam samo nacelno neke stvari kod njih..\
vise su me zanimale klime a ovo sam samo usput jer mi je preskupo

kužim...super, zapisat ću si taj podatak za energetsku vrijednost plina :top:

ono za što sam ja vidio podatke od sustava za grijanje preko toplinske pupme su skupi sustavi koji idu i preko 10 m u zemlju, a priča je bila stvarno skupa. no za potrebe kuće bi pretpostavljam bilo dovoljno dobro ići i metar ;)

nego ja sam mislio na etažno grijanje, ti vidim imaš centralno...e sad...klasični kotlovi za centralno koliko se sjećam imaju iskorištenje lošije (ili u najboljem slučaju tu negdje blizu) od klasičnih dimnjačkih etažnih, a njihovo tipično iskorištenje je 90%, mislim da su maks vrijednosti 92 ili 93%. fasadni imaju bolje iskorištenje. najbolje iskorištenje imaju kondenzacijski koji su išli na nekih 107% ili 108% :eek: e sad...obzirom da je to iskorištenje preko 100% (što je nemoguće), postavlja se pitanje na koji su to način definirali to iskorištenje :misli:

zbog kamenca u etažnim bojlerima pada iskorištenje. ne znam kakav je pandan kod kotlova za centralno.

Aldebaran
17.11.2006., 10:30
Evo link Viessmann Vitocal 300 ww single stage.
http://www.viessmann.de/web/germany/com_publish.nsf/AttachmentsByTitle/dbl-5822-119.pdf/$FILE/dbl-5822-119.pdf

Ova pumpa ima COP 5.68, ali kod ulazne temperature (vode ili tla) od 10c, a izlazne od 35c. Pogledaj grafove. Realnije je ocekivati COP oko 4, a i to bi moglo biti puno ako mislis na izlazu imati vise on 35c. Ne znam kolika je temperatura vode potrebna za podno grijanje. Da li je 35c dosta? S druge strane, ako na izlazu imas samo 35c onda neces dovoljno zagrijavati sanitarnu vodu zar ne? Recimo da ti na izlazu treba 45c, a da na ulazu imas 2c. COP ti tada ispadne negdje 3.75.

moja-kucica
17.11.2006., 10:43
nego ja sam mislio na etažno grijanje, ti vidim imaš centralno...e sad...klasični kotlovi za centralno koliko se sjećam imaju iskorištenje lošije (ili u najboljem .

kako ti definiras centralno a kako etazno? ti vjerovatno mislis ako imas 2 stana u kuci i svaki ima svoj sistem sa svojim grijacim tijelom onda je to etazno a ako se cijela kuca s 2 stana grije sa jednog mjesta sa jednim kotlom onda je to centralno??

ja sam mislio na fasadni bojler koji grije cijelu kucu (nisu 2 stana nego jedan) i ja to ipak zove centralno :zubo:

moja-kucica
17.11.2006., 10:47
Ova pumpa ima COP 5.68, ali kod ulazne temperature (vode ili tla) od 10c, a izlazne od 35c. Pogledaj grafove. Realnije je ocekivati COP oko 4, a i to bi moglo biti puno ako mislis na izlazu imati vise on 35c. Ne znam kolika je temperatura vode potrebna za podno grijanje. Da li je 35c dosta? S druge strane, ako na izlazu imas samo 35c onda neces dovoljno zagrijavati sanitarnu vodu zar ne? Recimo da ti na izlazu treba 45c, a da na ulazu imas 2c. COP ti tada ispadne negdje 3.75.

ma jasno...necu tvrditi jer sam to davno gledao ali znam da me frend uvjeravao da na temp koje bi meni trebalo i kad vani malo bolje zahladi taj cop ne bi bio niti 3...a to znaci da si vec u domeni plina a to navarno nadalje znaci da si bacio dosta novaca jer ih u exploataciji neces isplatiti...

zbog toga mi pasivna kuca i je manjkava..utrpaju takvih stvari u kucu samo da bude pasivna a kolko kosta nije bitno...

Oluja77
17.11.2006., 10:51
Na ulazu imam minimalno 12°C, pa tako za izlaz od 45°C COP je 4.5, a za izlaz 55°C COP je 3.5

zed_alive
17.11.2006., 11:14
kako ti definiras centralno a kako etazno? ti vjerovatno mislis ako imas 2 stana u kuci i svaki ima svoj sistem sa svojim grijacim tijelom onda je to etazno a ako se cijela kuca s 2 stana grije sa jednog mjesta sa jednim kotlom onda je to centralno??

ja sam mislio na fasadni bojler koji grije cijelu kucu (nisu 2 stana nego jedan) i ja to ipak zove centralno :zubo:

ja definiram onako kako sam mislio da se i definira: centralno je kotao, etažno je bojler ;) no nebitno sad to, kod tebe je etažno=centralno ;)

efikasnost fasadnih bojlera jest oko 95% koliko se mogu sjetit, dobri su

kamenac se nakuplja u grijačima i time se troši više energije na zagrijavanje bojlera, te efikasnost opada..zato je pametna investicija ona spravica za razbijanje stvaranja kamenca (i ne samo za bojlere već i za vešmašinu), i štedi energiju i produžava vijek aparata ;)

moja-kucica
17.11.2006., 11:31
ja definiram onako kako sam mislio da se i definira: centralno je kotao, etažno je bojler ;) no nebitno sad to, kod tebe je etažno=centralno ;)

ma ne znam ni ja...stalno cujem centralno i etazno a meni je to u biti isti qrac jer u principu ti sa jednim bojlerom mozeti grijati i 5 stanova

Oluja77
17.11.2006., 12:02
Kako se računa potrebna snaga bojlera, peći ili toplinske pumpe za grijanje određene kvadrature?

moja-kucica
17.11.2006., 12:10
Kako se računa potrebna snaga bojlera, peći ili toplinske pumpe za grijanje određene kvadrature?

zbrojis svegu gubitke po svim povrsinama (zidovo, stropovi, stakla + ventilacija) koji moraju biti racunati sa min. projektnom temp. (za zg npr. -18 mislim) i to ti je snaga peci koju moras imati da bi to pokrio za najgori slucaj...
kako se racunaju gubici to je vec druga prica..ima ovdje napisano..

Oluja77
17.11.2006., 12:22
Gdje ima napisano? DAj neki link ili bar pod šta da tražim.

maksica6
17.11.2006., 13:02

Toplinske pumpe na www.tecalor.de

moja-kucica
17.11.2006., 13:17

imas ovjde http://www.forum.hr/showthread.php?p=2595014#post2595014 i na drugim mjestima sam pisao mozda i detaljnije..

stisni search na moje postove...nema ih bas tako puno