View Full Version : Još jedno pitanje o prezimenu žena
ovako: sve žene koje su udajom promijenile prezime... postignu neko javno priznanje, obavezno im u diplomi ili odlikovanju piše i prezime rođenja, da ne kažem djevojačko... tako je bar bilo u socijalizmu... je li još uvijek tako?
ako jest kako to objašnjavaju jezikoslovci? molim, nema veze s feminizmom... ali čini mi se da neke i vrlo katoličke zemlje u svim službenim dokumentima obvezno ženama pišu oba prezimena ( i staro i novo) ( španjolska i neke južno-američke zemlje)
da ne spominjem neke druge modernije države. i pri tom postoje neka pravila. ne znam točno koja... ( npr. i onaj američki kenedi je bio i fidžerald -po majci ( ne sjećam se kako se pisalo?
uglavnom, ideja mi se sviđa... bez obzira na našu tzv tradiciju.... to će doći, prije ili kasnije, na dnevni red.
druga je stvar, što neke žene žele zadržati i svoje prezime pa na svoje dodaju i muževo. naprosto mislim da djeca moraju naslijeđivati oba roditeljska prezimena...
molim, u moje vrijeme se nije većinom razmišljalo na takav način...pa su mnoge žene nakon rastave braka imale problema s vraćanjem na djevojačko i promjenom dokumenata.
ovaj, a i nas koje smo samo uzele muževo prezime... više nitko iz djetinjstva ne može pronaći po prezimenu, ako smo promijenile mjesto boravka..
tražile smo se za neke godišnjice.... s dečkima nije uopće blo problema!
to je nepravda, pprava-pravcata nepravda!:cerek:
nisi baš dobro upućena. Španjolci i Španjolke imaju po 2 prezimena jer oni udajom/ženidbom uopće ne mijenjaju prezime, već od rođenja imaju i majčino i očevo prezime. ono srednje je majčino. dakle, muž i žena uopće nemaju isto prezime tamo.
znam šta ćeš sad pitat - koje majčino i koje očevo uzimaju kad i oni imaju po dva. uzimaju, tj. dobivaju ono zadnje, dakle od muške strane
Koliko vidim po faksu, udane profesorice uglavnom imaju oba prezimena, a članke objavljuju ili pod djevojačkim ili pod oba.
Izuzetak su neke starije profesorice.
Laa Laa
18.09.2007., 05:07
nisi baš dobro upućena. Španjolci i Španjolke imaju po 2 prezimena jer oni udajom/ženidbom uopće ne mijenjaju prezime, već od rođenja imaju i majčino i očevo prezime. ono srednje je majčino. dakle, muž i žena uopće nemaju isto prezime tamo.
znam šta ćeš sad pitat - koje majčino i koje očevo uzimaju kad i oni imaju po dva. uzimaju, tj. dobivaju ono zadnje, dakle od muške strane
Nisi baš ni ti dobro upućen.
1. Španjolcima je prvo prezime prezime od oca, a drugo od majke.
2. Srednje ne postoji.
3. U javnosti se najčešće služe samo prvim, znači očevim.
Npr.
Miguel de Cervates Saavedra
Pedro Almodóvar Caballero
Enrique Martin Morales (ovo je puno ime Ricky Martinu :cerek: )
Nisi baš ni ti dobro upućen.
1. Španjolcima je prvo prezime prezime od oca, a drugo od majke.
uistinu! krivo napisah! uvijek kad to objašnjavam imam u glavi frendicu iz Španjolske i znam koje joj je očevo, koje majčino pa ih ponekad pomiješam.
btw na srednje sam mislio ovo između imena i drugog prezimena ;)
uglavnom, ideja mi se sviđa... bez obzira na našu tzv tradiciju.... to će doći, prije ili kasnije, na dnevni red.
druga je stvar, što neke žene žele zadržati i svoje prezime pa na svoje dodaju i muževo. naprosto mislim da djeca moraju naslijeđivati oba roditeljska prezimena...
Onda će unuci imati 4 prezimena, ili prezimana djedova(/baka-malo vjerojatno)
Ugl. ili će postati komplicirano, ili će jedna strana biti zapostavljena
Onda će unuci imati 4 prezimena, ili prezimana djedova(/baka-malo vjerojatno)
Ugl. ili će postati komplicirano, ili će jedna strana biti zapostavljena
nemaju i neće. rekoh postoje pri tome pravila, koja ja više ne znam.
contra rationem
18.09.2007., 17:49
Ti i kod nas možeš kao žena zadržati svoje prezime, a suprugovo ni ne dodati. Možeš ga i dodati, pa poslije djeci dati samo svoje, očevo ili oba. Zakonski je to dopustivo. To je stvar osobnog odabira. Također i mentalitieta zemlje u kojoj živiš. Ako tebi (ili tvojoj djeci) to neće predstavljati problem, druge prepreke nema.
Nema tu nikakvog Kalimera. I mi žene u tome sudjelujemo. :cool:
:bang:
Znači, tvoji bi unuci već imali 4 prezimena, praunuci 8, čukununuci 16, pračukununuci 32, šesto koljeno 64, sedmo 128, osmo 256, deveto 512, deseto 1 K prezimena :s :rofl:
Koliko vidim po faksu, udane profesorice uglavnom imaju oba prezimena, a članke objavljuju ili pod djevojačkim ili pod oba.
Izuzetak su neke starije profesorice.
To je također glupost.
Umišljenost, egoističnost, lažni osjećaj važnosti u društvu...
Ti i kod nas možeš kao žena zadržati svoje prezime, a suprugovo ni ne dodati. Možeš ga i dodati, pa poslije djeci dati samo svoje, očevo ili oba. Zakonski je to dopustivo. To je stvar osobnog odabira. Također i mentalitieta zemlje u kojoj živiš. Ako tebi (ili tvojoj djeci) to neće predstavljati problem, druge prepreke nema.
Nema tu nikakvog Kalimera. I mi žene u tome sudjelujemo. :cool:
Možeš ti uzet i ime, ne samo prezime koje god hoćeš.
A ne samo muževo ili oba.
To je također glupost.
Umišljenost, egoističnost, lažni osjećaj važnosti u društvu...Ne, nego praktičnost: omogućuje lako pretraživanje.
Jer su objavljivale radove i prije udaje.
ovako: sve žene koje su udajom promijenile prezime... postignu neko javno priznanje, obavezno im u diplomi ili odlikovanju piše i prezime rođenja, da ne kažem djevojačko... tako je bar bilo u socijalizmu... je li još uvijek tako?
ako jest kako to objašnjavaju jezikoslovci? molim, nema veze s feminizmom... ali čini mi se da neke i vrlo katoličke zemlje u svim službenim dokumentima obvezno ženama pišu oba prezimena ( i staro i novo) ( španjolska i neke južno-američke zemlje)
skrenuli smo s teme. pitala sam za prezime u diplomi i odlikovanju nakon promjene prezimena! molim. sve ovo o promjeni i biranju prezimena nije ništa novo. i muškarci imaju isti izbor prilikom ženidbe. pa se poneki i služe tim pravom... i nije rijetkost!
ali pitanje je koje prezime će pisati nakon što se kasnije u životu postigne bilo koja vrst priznanja?... naravno, sad se to već u tom slučaju odnosi i na muškarce...koji su mijenjali prezime.
Možeš ti uzet i ime, ne samo prezime koje god hoćeš.
da, ali za to trebaš debelo opravdanje i tražiti i dobiti dozvolu, što kod ženidbe ne trebaš...
AmADin_gospo
19.09.2007., 11:22
mislim da je preseravanje to što sad žene ostavljaju i svoje djevojačko prezime.... glume nakav zapad i misle da su zajebanije ako imaju 2 prezimena...
pogotovo mi na kurac idu osobe koje koriste i svoje kršteno ime... pa se upoznaješ s curom, pruža ti ruku i govori:
-"ja sam andrea-ivana sanader-mesić" !!!! :eek:
preseravanje čisto.... nije bitno kako se neko zove, bitno je ko ja kakav ko osoba
desetipedeset
19.09.2007., 11:25
netrebaš nikakvu dozvolu
nemožeš se zvat Pijesak ili Kišobran. treba ti dozvola, tj. odobrenje
Možeš se zvati i Pijesak i Kišobran.
Ne treba ti dozvola.
Eto, znam čovjeka koji se zove Izvor.
Sestra mu ima slično takvo ime (douše, od rođenja, ali pravila su ista)
Ne smiješ samo vrijeđati.
TAko se smiješ nazvati i Pink PAnther, Julije Cezar, Brus Li, Franjo Tuđman,
ali vjerojatno ne i Adolf Hitler.
desetipedeset
19.09.2007., 11:38
Eto, znam čovjeka koji se zove Izvor.
Sestra mu ima slično takvo ime (douše, od rođenja, ali pravila su ista)
brijem da nisi u pravu,nemožeš uzet bilokoje ime i prezime. neki biser bi se već sjetio promjenit ime u Isus Krist ak niš :D
misliš na Izvora Oreba?
Nope.
Jedan drugi.
Sjetio sam se jednog dobrog, ali teško da će ti ga pustit....
Sanaderjepeder :zubo:
desetipedeset
19.09.2007., 11:46
Nope.
Jedan drugi.
Sjetio sam se jednog dobrog, ali teško da će ti ga pustit....
Sanaderjepeder :zubo:
:cerek: ma jedan DegenErik je dovoljan :D
Lali Puna
19.09.2007., 13:59
brijem da nisi u pravu,nemožeš uzet bilokoje ime i prezime. neki biser bi se već sjetio promjenit ime u Isus Krist ak niš :D
misliš na Izvora Oreba?
možeš se zvati kako god želiš, pa i Isus Krist, samo što tvoj zahtjev treba biti, čini mi se, tri mjeseca javno izložen u općini pa svatko može iznijeti priredbu ako ju ima
ako u tih par mjeseci nitko ne da nikakvu razumnu primjedbu - to ti je ime
inače, dunja, ja mislim da se u mnogim dokumentima ostavlja 'kućica' djevojačko prezime radi sprječavanja zbrke u birokraciji, kao još jedan razlikovni faktor
recimo, ako postoje dvije ane horvat onda se gleda djevojačko prezime. e, sad, puno je manja mogučnost da postoje dvije ane horvat kojima je djevojačko prezime milić. pa ime oca itd. itd.
dakle, zbog birokracije.
a i da se 'zna' da je ana horvat nekad bila ana milić.
ako ja uzmem dečkovo prezime kad se oženimo, zvat ću se isto kao njegova mama :D
AmADin_gospo
19.09.2007., 14:25
svi ganjate naku tradiciju a furate se na zapad... do prije 80 godina čene nisu imale prezimena nego se nazivale po ocu ili mužu... ivina anica ili josipova kristina.... pa dobiste prezimena.... pa vam i to malo pa očete 2 prezimena....
mogli bi ste uz kršteno ime, ubaciti i umjetničko ime u sredinu pa naziv mjesne zajednice odakle ste pa dobiješ
ankica-ivana "Cica" maksimir sanader-mesić :lol:
što bi profitirale štamparije i fabrike olovaka kad bi se počeli potpisivati punim imenima :lol:
netrebaš nikakvu dozvolu
da bi promijenio ime ili prezime danas trebaš debeli razlog. moraš dokazati da to ne radiš iz nečasnih pobuda, recimo da se sakriješ od pravde ili vjerovnika.
uvijek se na tu temu sjetim nekog prastarog vica....
došao štef guzonja (tak nekak) u matični da promijeni ime... a matičaru se učini da štef ima opravdan razlog pa ga pita:
dobro a kak bi se ti štel zvati?
- štef: jura!:cerek:
dakle, praf za praf, nitko ne zna na kojem prezimenu se danas ženi ispisuje neko društveno priznanje...
to sam pitala... sve ovo ostalo je oftopic.tak!
Lali Puna
19.09.2007., 15:38
to si pitala? nije mi se činilo tako.
pa ispisuju se na onom koje je u trenutku stjecanja tog priznanja zakonito (bilo to rođeno, muževo, dvostruko ili neko izmišljeno). važeće je ono prezime pod kojim si prijavljen u mup-u.
njuškalo
19.09.2007., 19:34
Treba reformu prezimena izvršiti;
za žene npr. Jasna čija majka nosi ime Sanja, automatski se upisuje rođenjem kao Jasna Sanjina
za muškarce npr. Gvozden čiji otac nosi ime Damir, automatski se upisuje rođenjem kao Gvozden Damirov
u slučaju da postoje dvije Jasne Sanjine ili dva Gvozdena Damirova, dodaje se mjesto rođenja dotičnog/dotične ili opet u slučaju istog mjesta rođenja, dodaje se mjesto rođenja jednog od roditelja;
Jasna Sanjina Kutinska (ako je iz Kutine)
Gvozden Damirov Kutinski
Naravno u slučaju da Gvozden nezna ime oca ili je nepoznat, iz epruvete nastao itd... može biti po majci npr. Vesni, biti Gvozden Vesnin
Kod udaje dodaje se suprugovo/suprugino ime;
Jasna Sanjina udala se za Mladena pa nadoda Mladenova, ali i ne mora, Gvozden Damirov, može uzeti po ženi Alki još ono Alkin
Tada bi valjda svi bili zadovoljni...
za žene npr. Jasna čija majka nosi ime Sanja, automatski se upisuje rođenjem kao Jasna Sanjina
za muškarce npr. Gvozden čiji otac nosi ime Damir, automatski se upisuje rođenjem kao Gvozden Damirov
u slučaju da postoje dvije Jasne Sanjine ili dva Gvozdena Damirova, dodaje se mjesto rođenja dotičnog/dotične ili opet u slučaju istog mjesta rođenja, dodaje se mjesto rođenja jednog od roditelja;
Gvozden Damirov Kutinski
Naravno u slučaju da Gvozden nezna ime oca ili je nepoznat, iz epruvete nastao itd... može biti po majci npr. Vesni, biti Gvozden Vesnin
Jasna Sanjina udala se za Mladena pa nadoda Mladenova, ali i ne mora, Gvozden Damirov, može uzeti po ženi Alki još ono Alkin
Tada bi valjda svi bili zadovoljni...Ajd onda lijepo na Island :zubo:
virgils
19.09.2007., 22:34
Indeed, it is unfair to preserve only the paternal last name.
But adding the maternal name only saves one other ancestral last name. The number of ancestors doubles with each generation, at least for the first three or four. After that there is (partial) convergence due to inter-marriage of (distant) relatives.
Maybe we should return to the days when last names were not used at all? Saul, son of Miriam, grandson of Hannah? But that selects only the notable ancestors leaving out the ne'er do wells.
Gaius Julius Caesar?
Gvozden Damirov Kutinski
Tada bi valjda svi bili zadovoljni...
Pa ne znam, u jednom Dubrovniku bi sigurno bilo masu Ivi Franinih Dubrovčana, kamo tek u gradovima sa parsto tisuća stanovnika, d ne kažem par milijuna ili par desetaka milijuna...
Glupo je na ovakav način raspravljati o prezimenima.
Što bi trebalo, što ne bi.
Kao da je to stvar zakona.
KAo da zakon određuje koje bi prezime trebala imati žena.
ZAkonske su odredbe minimalne.
Na pojednicima je da odluče, hoće li žena zadržati staro, uzeti novo, hoće li imati oba ili će uzeti neko treće.
Isto je i sa muževima i sa djecom.
Sve ostaje na pojedicima (parovima).
Drugo je stvar tradicije i kulture i koliko će se pojedinci ih držati prilikom odluke, i kako će okolina reagirati nanjihov odabir.
Prezimena vudku korjene iz feudalizma.
Ono označava povijest i pripadnost pojedinca, napose ako imaju svoje političko-ekonomsko značenje u toj državi.
Pogrešno je misliti kako je pravilo bilo da žena uzima muževo pezime.
Obično se uzima ono prezime koje je "jače" na društvenoj ljestvici.
TAko je npr jedan Philom, u dogovoru sa suprugom, držeći se tradicije koja seže u feudalizam, uzeo ženino prezime i "ušao" u njenu obitelj.
To mu je donijelo titulu princa.
I njihovoj su djeci dali majčino prezime.
No, njihov sin nije uzeo ženinom prezime, nego je ona uzela njegovo, jer je njegovo bilo jače.
Njegova druga supruga pak nije uzela njegovo, jer je boli q za njegovu u obitelj, tako da nije ni postala član njihove obitelji.
No, ni on nije uzeo njeno pezime, pa je ostao u svojoj obitelji.
contra rationem
20.09.2007., 09:14
Došao Štef Pizdolizec mijenjati ime.
"Razumijem Vas, i kako biste se sad htjeli zvati", upita službenik.
"Franc Pizdolizec"
Dijete Cvijeća
20.09.2007., 10:48
svi ganjate naku tradiciju a furate se na zapad... do prije 80 godina čene nisu imale prezimena nego se nazivale po ocu ili mužu... ivina anica ili josipova kristina.... pa dobiste prezimena.... pa vam i to malo pa očete 2 prezimena....
Oklen si ti?! :confused:
Dijete Cvijeća
20.09.2007., 10:55
da bi promijenio ime ili prezime danas trebaš debeli razlog. moraš dokazati da to ne radiš iz nečasnih pobuda, recimo da se sakriješ od pravde ili vjerovnika.
Ma nije tak strašno - samo napišeš da ti se ne sviđa tvoje ime. ;) Inače, ide mi na Q kaj neka birokratska babetina može odlučivat o mojem imenu ili prezimenu - ak se ja hoću prezivat Drekec, to je moja stvar. :mad: Druga je stvar kad se radi o imenima djece, naravno da se ne može dopustiti da dijete dobije neko uvredljivo ime.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.