PDA

View Full Version : manualna terapija - kičma

gogo
07.01.2003., 16:09
evo, vidim da se to reklamira, ali se još ne usudim iči probati.

Ima li tko kakvih iskustava, koliko je to bolje-lošije od "klasičnih" kiropraktičara?

Pozdrav,
gogo

lahor
07.01.2003., 18:21
Pa ovisi tko ju radi i koliko dobro zna svoj posao. Ja bih isla jedino kod iskusnog profesionalca, nekog tko ima potrebnu edukaciju - znaci ili lijecnik ili fizioterapeut koji to stvarno zna raditi.

Kiroprakticaru se ne bih usudila ici, puno komplikacija ti mogu priustiti i kod nas je to sve "divlje", bez ikakve pravne regulative, svatko to moze prakticirati.

pakleni_patuljak
07.01.2003., 19:02
lahor kaže:
Kiroprakticaru se ne bih usudila ici, puno komplikacija ti mogu priustiti i kod nas je to sve "divlje", bez ikakve pravne regulative, svatko to moze prakticirati.

Nje istina!
Čak i u Rijeci koja je za većinu stvari šupak svijeta postoje nekoliko vrsnih kiropraktičara. Znači doktora medicine sa završenom specijalizacijom (uglavnom u Americi) - kiropraktika!

Ako ideš nekom Mustafi koji je 20 godina radio na baušteli i sad je postao kiropraktičar... naravno da možeš očekivati svašta!

Btw; šta bi to bila manualna terapija? Nikad čuo... :rolleyes:

lahor
07.01.2003., 19:43
Doktor medicine i doktor kiropraktike nisu ista stvar! Kiropraktika nije medicinska specijalizacija nego poseban college koji se moze studirati u SAD-u i traje 4 godine. Istina da uce mnoge stvari iz klasicne medicine i nemam nista protiv takvih kiroprakticara, a koliko ih je zaista zavrsilo te college vani i kakvi su bili studenti u to ne ulazim.

Jedna dobra knjiga koja pokriva podruje manualne medicine je K. Lewit - Manipulative Therapy in Rehabilitation of the Locomotor System, pa ako nekog zaista zanima....

Nesto malo o manualnoj medicini:
http://www.peharec.com/html/poliklinika2.html

Ja vam samo hocu reci da jako pazite kome dajete da vam "prcka" po kraljeznici jer je sve samo ne bezopasno, a komplikacije mogu biti strasne.

gogo
07.01.2003., 21:02
lahor kaže:

Ja vam samo hocu reci da jako pazite kome dajete da vam "prcka" po kraljeznici jer je sve samo ne bezopasno, a komplikacije mogu biti strasne.

slažem se zato se i pokušavam ovako informirati. Inače za tu manualnu sam vidio reklamu kod jednog alternativnog centra tu u ZG i na kanalu A. Navodno dolaze ruski "specijalisti" a meni je sve to sumnjivo.

pozdrav,
gogo

lahor
07.01.2003., 21:16
Uh, ne daj se takvima. Nisam vidjela reklamu, ali mi se ne svidja uopce na prvi pogled.
Nek te tretira pravi profesionalac, svaka cast alternativcima, ali nek manipulacije prepuste lijecnicima i fizioterapeutima. Na zalost, nemam bas nekoga za preporuciti, ali vjerojatno ce se naci netko na forumu tko ima neka dobra iskustva.

Kosac
20.02.2003., 12:29
I zna li ili ima li netko iskustva sa Zgrebačkim kiropraktičarima. Čiato sam o nekom Amerikancu u Vjesniku, ali ne znam gdje je.

mimoza
20.02.2003., 14:47
Kosac kaže:
I zna li ili ima li netko iskustva sa Zgrebačkim kiropraktičarima. Čiato sam o nekom Amerikancu u Vjesniku, ali ne znam gdje je.
američka kiropraktika, tel. 4612 530 (križanje branimirova i držićeva) kod tvornice ulja "zvijezda"

Kosac
20.02.2003., 15:03
Mimoza, srce si. :top: :)

mimoza
21.02.2003., 09:00
nema problema... javi kak je bilo...

Dav
25.02.2003., 10:20
Ja moram priznati da sam malo skeptik glede tog namjestanja... ne znam, valjda staromodno razmisljanje.

Ima li tko kakvih pozitivnih iskustava...?

O stanovitom kostolomcu Pavlovicu ne bih. ;)

mimoza
25.02.2003., 11:43
Dav kaže:
Ja moram priznati da sam malo skeptik glede tog namjestanja... ne znam, valjda staromodno razmisljanje.

Ima li tko kakvih pozitivnih iskustava...?

O stanovitom kostolomcu Pavlovicu ne bih. ;)
ja sam bila jedanput... uopće neznam koji mi je vrag bio da sam se dala nagovoriti na takvu glupost.. tam negdje u Samoboru.. (par ljudi mi je reklo da je njima nakon toga bilo super) taj čarobnjak u Samoboru nije bil kiropraktičar. Poslije toga bilo mi je još gore:mad:
mislim da su današnji kiropraktičari ipak ok... kolegica mi kaže da je njoj pomoglo :)

lahor
28.05.2003., 11:28
Evo darin, dizem ti topic gdje se raspravljalo u kiropraktici. Imas i jedan drugi na 4. stranici.

Vilko
28.05.2003., 13:40
lahor kaže:
Uh, ne daj se takvima. Nisam vidjela reklamu, ali mi se ne svidja uopce na prvi pogled.
Nek te tretira pravi profesionalac, svaka cast alternativcima, ali nek manipulacije prepuste lijecnicima i fizioterapeutima. Na zalost, nemam bas nekoga za preporuciti, ali vjerojatno ce se naci netko na forumu tko ima neka dobra iskustva.

Zivim u Australiji, gdje je vec oko 25 godina "ALTERATIVNA MEDICINA" prakticirana.Primjer; Chiropractor, Naturopraktor, Kineska massaga, Sietsu,Bowin, Accapancture i tko znade koliko
drugih.

Kao i sve ako imate mali problem moze se pomoci , treba zapamtiti da samo tijelo treba 4-6 tjedna da se samo oporavi ili
ako je mala povreda sama po sebi ispravi.

Kao 32 godine kronican, bolesnik sa operacijom LAMINECTOMI L5/S1, prije 31 godinu ,mogu kazati u mome slucaju da sam potrosio mnogo novaca za nista sa svima tima"specijalistima",
isto kao i mnogima aparatorima ,za massagu, ultrasound,TENS UNIT, magnetizam, Bakar i Bog te pitaj sta sve drugo ne.

Sada sam u 62 godini i trebam opet drugu operaciju na L4/L5,
Laminectomy, ali nece neurologist operirati.....sada vise ne mogu hodati....izgleda da ce morati se nesto napraviti.

Eto ne bih nikome sa ozbiljnim povredama, preporucio nikakovu
manipulaciju ,ali gledajte se svi micati i ...hodati oko 5 km dnevno ,to je naj jednostavnija vjezba i najzdravije.

Vazno je drzati misice zdrave i aktivne, pogotovo za srednje godine ,a da ne govorimo o starijima.

Na zalost sa danasnjim zivotom sve se manje micemo , a vise jedemo ne zdravo i idemo nezdravi i debeli.

:) ;) :cool:

lahor
28.05.2003., 13:59
VILKO kaže:
Kao 32 godine kronican, bolesnik sa operacijom LAMINECTOMI L5/S1, prije 31 godinu ,mogu kazati u mome slucaju da sam potrosio mnogo novaca za nista sa svima tima"specijalistima",
isto kao i mnogima aparatorima ,za massagu, ultrasound,TENS UNIT, magnetizam, Bakar i Bog te pitaj sta sve drugo ne.

Masaza nikako ne lijeci probleme s diskovima, magnet ionako ima sumnjive terapijske ucinke, TENS se koristi iskljucivo za suzbijanje akutne boli - dakle, samo maskira bol, ultrazvuk isto nece izlijeciti kraljesnicu.

Neke od vjezbi za lumbalnu kraljesnicu:
- legnete na trbuh, noge i ruke ispruzene, pa podizete naizmjenicno suprotnu ruku i nogu lagano od poda
- isto to, samo se postavite na sve cetiri pa opet podizete suprotnu ruku i nogu, trebate osjetiti zatezanje ledjnih misica
- najobicniji ledjnjaci, sto ih sporije radite bolje je!
Ima jos tih vjezbi, ali ove su najosnovnije i prihvatljive za svakoga!

Takodjer, treba paziti da vam je snaga ledjne i trbusne muskulature u ravnotezi, dakle ne pretjerivati s jednim, a drugo zapostavljati.

Vrlo vazna stvar - kad podizete teret, ne podizete ga tako da se sagnete po njega vec ga podizete iz cucnja!

Vilko
28.05.2003., 14:23
To :Lahor,

Sve je to meni poznato ja sam iznio samo kao priliku za druge da vide ,da ne pomaze, i da ne trose novac uzalud.
treba proci kroz 33 godine bolova.
Ja sam i na Narcoticu i znadem i probao sam sve nema toga ,sta se moze uraditi u nekim slucajevima.
Veoma rijetko je koja operacija uspjela na dugo vremena.

Hvala na savjetimana vjezbi ,ja sam radio 3 posla sa bolovima ,
pa znadem sta se moze i koliko podnesti.
Ja sam bio u situaciji da sam morao raditi ili biti bez novaca.

Slazem se kao i sta sam kazao treba vjezba i zdravi zivot za svakoga.

Sa postovanjem pozdrav,
:) ;) :cool: