View Full Version : manualna terapija - kičma
evo, vidim da se to reklamira, ali se još ne usudim iči probati.
Ima li tko kakvih iskustava, koliko je to bolje-lošije od "klasičnih" kiropraktičara?
Pozdrav,
gogo
Pa ovisi tko ju radi i koliko dobro zna svoj posao. Ja bih isla jedino kod iskusnog profesionalca, nekog tko ima potrebnu edukaciju - znaci ili lijecnik ili fizioterapeut koji to stvarno zna raditi.
Kiroprakticaru se ne bih usudila ici, puno komplikacija ti mogu priustiti i kod nas je to sve "divlje", bez ikakve pravne regulative, svatko to moze prakticirati.
pakleni_patuljak
07.01.2003., 19:02
lahor kaže:
Kiroprakticaru se ne bih usudila ici, puno komplikacija ti mogu priustiti i kod nas je to sve "divlje", bez ikakve pravne regulative, svatko to moze prakticirati.
Nje istina!
Čak i u Rijeci koja je za većinu stvari šupak svijeta postoje nekoliko vrsnih kiropraktičara. Znači doktora medicine sa završenom specijalizacijom (uglavnom u Americi) - kiropraktika!
Ako ideš nekom Mustafi koji je 20 godina radio na baušteli i sad je postao kiropraktičar... naravno da možeš očekivati svašta!
Btw; šta bi to bila manualna terapija? Nikad čuo... :rolleyes:
Doktor medicine i doktor kiropraktike nisu ista stvar! Kiropraktika nije medicinska specijalizacija nego poseban college koji se moze studirati u SAD-u i traje 4 godine. Istina da uce mnoge stvari iz klasicne medicine i nemam nista protiv takvih kiroprakticara, a koliko ih je zaista zavrsilo te college vani i kakvi su bili studenti u to ne ulazim.
Jedna dobra knjiga koja pokriva podruje manualne medicine je K. Lewit - Manipulative Therapy in Rehabilitation of the Locomotor System, pa ako nekog zaista zanima....
Nesto malo o manualnoj medicini:
http://www.peharec.com/html/poliklinika2.html
Ja vam samo hocu reci da jako pazite kome dajete da vam "prcka" po kraljeznici jer je sve samo ne bezopasno, a komplikacije mogu biti strasne.
lahor kaže:
Ja vam samo hocu reci da jako pazite kome dajete da vam "prcka" po kraljeznici jer je sve samo ne bezopasno, a komplikacije mogu biti strasne.
slažem se zato se i pokušavam ovako informirati. Inače za tu manualnu sam vidio reklamu kod jednog alternativnog centra tu u ZG i na kanalu A. Navodno dolaze ruski "specijalisti" a meni je sve to sumnjivo.
pozdrav,
gogo
Uh, ne daj se takvima. Nisam vidjela reklamu, ali mi se ne svidja uopce na prvi pogled.
Nek te tretira pravi profesionalac, svaka cast alternativcima, ali nek manipulacije prepuste lijecnicima i fizioterapeutima. Na zalost, nemam bas nekoga za preporuciti, ali vjerojatno ce se naci netko na forumu tko ima neka dobra iskustva.
I zna li ili ima li netko iskustva sa Zgrebačkim kiropraktičarima. Čiato sam o nekom Amerikancu u Vjesniku, ali ne znam gdje je.
Kosac kaže:
I zna li ili ima li netko iskustva sa Zgrebačkim kiropraktičarima. Čiato sam o nekom Amerikancu u Vjesniku, ali ne znam gdje je.
američka kiropraktika, tel. 4612 530 (križanje branimirova i držićeva) kod tvornice ulja "zvijezda"
Mimoza, srce si. :top: :)
nema problema... javi kak je bilo...
Ja moram priznati da sam malo skeptik glede tog namjestanja... ne znam, valjda staromodno razmisljanje.
Ima li tko kakvih pozitivnih iskustava...?
O stanovitom kostolomcu Pavlovicu ne bih. ;)
Dav kaže:
Ja moram priznati da sam malo skeptik glede tog namjestanja... ne znam, valjda staromodno razmisljanje.
Ima li tko kakvih pozitivnih iskustava...?
O stanovitom kostolomcu Pavlovicu ne bih. ;)
ja sam bila jedanput... uopće neznam koji mi je vrag bio da sam se dala nagovoriti na takvu glupost.. tam negdje u Samoboru.. (par ljudi mi je reklo da je njima nakon toga bilo super) taj čarobnjak u Samoboru nije bil kiropraktičar. Poslije toga bilo mi je još gore:mad:
mislim da su današnji kiropraktičari ipak ok... kolegica mi kaže da je njoj pomoglo :)
Evo darin, dizem ti topic gdje se raspravljalo u kiropraktici. Imas i jedan drugi na 4. stranici.
lahor kaže:
Uh, ne daj se takvima. Nisam vidjela reklamu, ali mi se ne svidja uopce na prvi pogled.
Nek te tretira pravi profesionalac, svaka cast alternativcima, ali nek manipulacije prepuste lijecnicima i fizioterapeutima. Na zalost, nemam bas nekoga za preporuciti, ali vjerojatno ce se naci netko na forumu tko ima neka dobra iskustva.
Zivim u Australiji, gdje je vec oko 25 godina "ALTERATIVNA MEDICINA" prakticirana.Primjer; Chiropractor, Naturopraktor, Kineska massaga, Sietsu,Bowin, Accapancture i tko znade koliko
drugih.
Kao i sve ako imate mali problem moze se pomoci , treba zapamtiti da samo tijelo treba 4-6 tjedna da se samo oporavi ili
ako je mala povreda sama po sebi ispravi.
Kao 32 godine kronican, bolesnik sa operacijom LAMINECTOMI L5/S1, prije 31 godinu ,mogu kazati u mome slucaju da sam potrosio mnogo novaca za nista sa svima tima"specijalistima",
isto kao i mnogima aparatorima ,za massagu, ultrasound,TENS UNIT, magnetizam, Bakar i Bog te pitaj sta sve drugo ne.
Sada sam u 62 godini i trebam opet drugu operaciju na L4/L5,
Laminectomy, ali nece neurologist operirati.....sada vise ne mogu hodati....izgleda da ce morati se nesto napraviti.
Eto ne bih nikome sa ozbiljnim povredama, preporucio nikakovu
manipulaciju ,ali gledajte se svi micati i ...hodati oko 5 km dnevno ,to je naj jednostavnija vjezba i najzdravije.
Vazno je drzati misice zdrave i aktivne, pogotovo za srednje godine ,a da ne govorimo o starijima.
Na zalost sa danasnjim zivotom sve se manje micemo , a vise jedemo ne zdravo i idemo nezdravi i debeli.
:) ;) :cool:
VILKO kaže:
Kao 32 godine kronican, bolesnik sa operacijom LAMINECTOMI L5/S1, prije 31 godinu ,mogu kazati u mome slucaju da sam potrosio mnogo novaca za nista sa svima tima"specijalistima",
isto kao i mnogima aparatorima ,za massagu, ultrasound,TENS UNIT, magnetizam, Bakar i Bog te pitaj sta sve drugo ne.
Masaza nikako ne lijeci probleme s diskovima, magnet ionako ima sumnjive terapijske ucinke, TENS se koristi iskljucivo za suzbijanje akutne boli - dakle, samo maskira bol, ultrazvuk isto nece izlijeciti kraljesnicu.
Neke od vjezbi za lumbalnu kraljesnicu:
- legnete na trbuh, noge i ruke ispruzene, pa podizete naizmjenicno suprotnu ruku i nogu lagano od poda
- isto to, samo se postavite na sve cetiri pa opet podizete suprotnu ruku i nogu, trebate osjetiti zatezanje ledjnih misica
- najobicniji ledjnjaci, sto ih sporije radite bolje je!
Ima jos tih vjezbi, ali ove su najosnovnije i prihvatljive za svakoga!
Takodjer, treba paziti da vam je snaga ledjne i trbusne muskulature u ravnotezi, dakle ne pretjerivati s jednim, a drugo zapostavljati.
Vrlo vazna stvar - kad podizete teret, ne podizete ga tako da se sagnete po njega vec ga podizete iz cucnja!
To :Lahor,
Sve je to meni poznato ja sam iznio samo kao priliku za druge da vide ,da ne pomaze, i da ne trose novac uzalud.
treba proci kroz 33 godine bolova.
Ja sam i na Narcoticu i znadem i probao sam sve nema toga ,sta se moze uraditi u nekim slucajevima.
Veoma rijetko je koja operacija uspjela na dugo vremena.
Hvala na savjetimana vjezbi ,ja sam radio 3 posla sa bolovima ,
pa znadem sta se moze i koliko podnesti.
Ja sam bio u situaciji da sam morao raditi ili biti bez novaca.
Slazem se kao i sta sam kazao treba vjezba i zdravi zivot za svakoga.
Sa postovanjem pozdrav,
:) ;) :cool:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.