PDA

View Full Version : Ime firme


stefano
02.11.2003., 11:29
Ime tvrtke, danas je jako bitno. Kod osnivanja društva strana imena ne dolaze u obzir što i razumjem. Ali kako biti siguran da ime koje izabereš nije već na u uporabi. Znam, treba pogledati u sudski registar, ali to nijne garancija da će ime proći na trgovačkom sudu. Drugo, koje je ime dobro za djelatnost koju obavljaš?
Dali imate i vi prijedlog za dobro ime za tvrtku koja će se baviti dekoracijama?
Ako imate neko ime ili ideju kako doći do imena, pišite!

dras_l
04.11.2003., 00:01
koliko se sjećam sa svog primjera, ime firme mora biti jedino u općini ... znam da je neki tip imao isiti naziv koji je mama stavljala, ali pošto je bio iz druge općine nije bilo problema .... valjda i sam znaš da je ime firme dosta bitno, a ako nemaš jasnu viziju kako da ti se zove, možda bi bilo najbolje da na nekom kreativnom faksu (ili srednjoj školi) objaviš natječaj za ime, pa studošu koji ti izmsli ime udjeliš nagradu od 1000 kn ... :cool:

gogo
04.11.2003., 08:46
gle,
ako imaš "nekoga" poznatog može ti proći i strano ime pa i nekakvo neobično ime koje ništa ne znači. Po zakonu može i riječ iz "mrtvih jezika" npr. latinski

Važno je da imaš dosta dobro objašnjenje zašto bi se firma baš tako zvala. Ja sam vidio svakakvih imena.

Ako imaš neko dobro ime nemoj odustati, javi se na pm pa ću te uputiti na čovjeka koji je meni pomogao oko registracije firme.

Ime za dekoracije? Ma nemoj se uopće zabrinjavat jesi li čuo za npr. firmu VEGEHOP? (vegetarijanski catering?) oni ti nisu registrirani pod tim imenom već neko drugo ime. Ima još takvih primjera recimo TANTRA (firma se zove nekak bezveze lokali i bircevi d.o.o.? ili tak nekaj)

Prema tome lijepo ti izaberi neko ime koje je kolko tolko okey, a onda se reklamiraj sa nekim drugim nazivom koji ti se sviđa.

Pozdrav,
gogo

Force
06.11.2003., 22:03
stefano kaže:
Ime tvrtke, danas je jako bitno.

Riječ "tvrtka" znači - ime. Ime poduzeća. To je ispravna terminologija. Ja znam. Učio na faxu. :W

uzbuna
06.11.2003., 22:08
Znaci ispravno je i "tvrtka poduzeca"?
:D

06.11.2003., 22:11
Smišljanje imena mi je posao, i to dio koji najviše volim i vjerujem dobro radim.
Zanima li vas, javite se...

Anja_UK
06.11.2003., 23:35
Koliko znam ime firme treba biti ili na Hrvatskom ili na Latinskom a moze biti i tvoje prezime.
Zasto ne upotrijebis prezime ili dio prezimena?
Ili svoje ime?
Ili neko kratko zensko ime?
Ili nesto kao "piturelo"?
Meni se svidjaju imena firmi koja zavrsavaju na "elo"
Evo nekoliko prijedloga:
"topli dom"
"ogledalo"
"express job"
"decorelo"

nepta
09.11.2003., 21:45
zanimljivo da mi je to bilo najgore od svega što sam morala obaviti kad sam otvarala moj d.o.o.
sjećam se da nisu dozvoljavali nikakav strani naziv a u to vrijeme je uredno bio registriran "croatia records" :p
na kraju sam skemijala neku skraćenicu od imena i prezimena
prije dvije godine sam vidjela da u lijepoj našoj postoji još jedna firma sa istim nazivom koja je registrirana nakon moje, pa kad mi zatreba perja nazvat ću ih... :D

uzbuna
09.11.2003., 21:48
nepta kaže:

sjećam se da nisu dozvoljavali nikakav strani naziv a u to vrijeme je uredno bio registriran "croatia records" :p


nije, oni su registrirani pod imenom "Hrvatska naklada zvuka i slike", a ime CR koriste u javnosti

nepta
09.11.2003., 22:12
da, ali nisu oni jedini
bilo je još puno firmi sa stranim imenima.

kako god, nije jednostavno odredit ime firmi
taman kad smisliš nešto originalno
shvatiš da nije jednostavno za javit se na telefon na primjer
ili ga tvoji poslovni partneri neće pravilno izgovorit
ili ne možeš napravit zgodan logo
ma užas!

Vojky
09.11.2003., 22:47
Force kaže:
Riječ "tvrtka" znači - ime. Ime poduzeća. To je ispravna terminologija. Ja znam. Učio na faxu. :W

Ime društva!

Poduzeće je zaokružena proizvodna cjelina, ono što bi rekli pogon ili tvornica (ili naši otočani po francuskom predlošku - "fabrika" za tvornice ribljih konzervi)...

Dakle društvo, ili što bi Englezi rekli "company".

baobab
10.11.2003., 12:57
Tvrtka je ime pod kojim trgovačko društvo posluje i pod kojim sudjeluje u pravnom prometu.

Tvrtka trgovačkoga društva može sadržavati pojedine strane riječi ako one čine ime, odnosno tvrtku člana društva ili robni ili uslužni žig člana, odnosno njegova društva registriranog u Republici Hrvatskoj, ili ako su uobičajene u hrvatskom jeziku, ili ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku, ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.

Dundo
12.11.2003., 21:20
baobab kaže:
<cut>
ili ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku, ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.


Znaci moze se koristiti i Klingonski ? ;)

stefano
14.11.2003., 11:06
Zašto je trgovački sud odbio ime Čarobni svijet a u sudskom registru nema takvog subjekta a i nikoga ne vriojeđamo s tim imenom i svemu sudeći u skladu smo sa zakonom o trgovačkim društvima?

nepta
14.11.2003., 16:36
"Čarobni svijet" već postoji u Splitu

stefano
14.11.2003., 19:48
Mislim da postoji Čarobni pianino ali mislim da kao d.o.o. nema Čarobnog svijeta ali nema veze jer sam se odlučio za drugo ime

nepta
14.11.2003., 21:26
kad se smišlja ime prvo bi trebalo kliknut na najobičniji telefonski imenik i ne oslanjat se previše na javne bilježnike
iako bi se mogli vadit da su zatrpani poslom, za ono što nam naplate trebali bi se malo i potrudit!

Sandi
15.11.2003., 00:32
ime neke prodavaonice ribomarerijala: "bite me" :D

stefano
15.11.2003., 18:12
Sandi kaže:
ime neke prodavaonice ribomarerijala: "bite me" :D

U sudskom registru nema Čarobnog svijeta a ako ima neka trgovina koja je registrirana kao obrt ona ne utjeće na ime d.o.o.

stefano
16.11.2003., 23:49
Jedno pitanje:
Dali može se registrirati tvrtka imenom koji se već koristi obrt i ako je trgovački sud odobrio to ime dali obrt može pokrenuti nekakav postupak oko promjene imenana tvrtke?
Npr. Tvrtka "Fgmrve" (izmišljeno ime) doila je rješenje o registraciji društva ali prije toga postojao je obrt koji se isto tako zove ("Fgmrve").

Flo_Master
30.01.2004., 15:03
Kako osnovati firmu sa engleskim imenom?

Naime, postoji zakon da ime mora biti hrvatska, grcka ili latinska rijec. Isto tako, moguce je dati ime po nekom kvartu u gradu (iako zvuci kao strana rijec).

Pitam se kako je npr. VIPnet registrirao firmu pod tim imenom...

XeiX
08.02.2004., 16:38
GETRO na primjer je kratica. Svako slovo je, ne sjecam se sada tocno, ali mislim da ime Gujine djece ili drugih clanova obitelji. (Vidio sluzbeni dokument koji to potvrdjuje, ali bilo je davno pa se nemrem sjetit tocno).

Kaj se VIPneta tice, bilo bi zanimljivo vidjeti je li uopce registriran u Hrvatskoj kao hrvatska firma ili je offshore kompanija registrirana u jednoj od svjetskih poreznih oaza, a u Hrvatskoj fingira kao "strani investitor."

Inace, u Hrvatskoj bih omogucio imenovanje firmi drugim jezicima, ali bi im naslove oporezovao stopom barem deset puta vecom od onih koje placaju domaci s hrvatskim nazivima.

Flo_Master
09.02.2004., 10:41
XeiX kaže:

Inace, u Hrvatskoj bih omogucio imenovanje firmi drugim jezicima, ali bi im naslove oporezovao stopom barem deset puta vecom od onih koje placaju domaci s hrvatskim nazivima.

Zasto?
Ne mislis li da je nepravedno da neke firme imaju internacionalna imena a druge ne (cisto iz prakticnih i marketinskih razloga?

djidjimidji
09.02.2004., 10:55
pored svih silnih nepotrebih (naglašavam - nepotrebnih) upotreba stranih (posebice engleskih) riječi na televiziji, po novinama, na ulicama, na reklamama u imenima proizvoda itd... mislim da je manje bitno kako će se neka firma zvati, ali slažem se s time da hrvatske firme trebaju imaju hrvatske nazive. zašto bi se firme, kafići, kina, časopisi, tv emisije i sve ostalo nazivalo engleskim imenima... zar je to nužno? zar je to uopće potrebno i marketinški kvalitetno? meni je seljački kad se domaći proizvodi koji su namijenjeni domaćem tržištu nazivaju engleskim imenom. to je čista malograđanština!

bizz
09.02.2004., 11:10
djidjimidji kaže:
meni je seljački kad se domaći proizvodi koji su namijenjeni domaćem tržištu nazivaju engleskim imenom. to je čista malograđanština!

To je u redu ako su proizvodi namjenjeni domacem trzistu. Ali sto sa firmama koje su orijentirane na strano trziste? Zar nije bolje u tom slucaju izabrati ime firme koje je svima na zapadu razumljivo i zvucnije nego nasa imena? Zamisli firmu koja u svom imenu koristi slova tipicna za hrvatski jezik. Ili njemacku firmu koja u svom imenu koristi slova (Umlaut) tipicna za njemacki jezik? Bas zato je u Njemackoj dozvoljeno koristenje engleskog jezika kod naziva firmi. Tako i moja firma za koju radim ima ime na engleskom jeziku. A radimo jos uvijek samo za njemacko trziste.

Vojky
09.02.2004., 12:57
bizz kaže:
To je u redu ako su proizvodi namjenjeni domacem trzistu. Ali sto sa firmama koje su orijentirane na strano trziste? Zar nije bolje u tom slucaju izabrati ime firme koje je svima na zapadu razumljivo i zvucnije nego nasa imena?

Pa možeš imati i tvrtku (to je naziv za ime firme) na stranom jeziku uz domaći, nikakv problem.

Uostalom, nisam čuo da se npr. IBM u Hrvatskoj nazvao MPS (Međunarodni poslovni strojevi).

banderas
09.02.2004., 14:15
Kako postoji Dancing Bear i masa drugih firmi iz muzickog biznisa? :confused:

djidjimidji
09.02.2004., 14:28
ne znam točnu proceduru, ali moguće je.

e, sad, ako radiš tvrtku orjentiranu na izvoz, uvijek možeš pronaći i neku riječ koja je lako pamtljiva, zvučna, a opet - da ima smisla i na hrvatskom... recimo, ja brijem da bi za tvornicu cipela jedno ok ime moglo biti "Noga" ili "Korak". u hrvatskom ima smisleno značenje, lako se pamti koji god jezik uzmeš u obzir, zvuči egzotično strancima, nema problema s izgovorom itd... ili recimo, uzmeš naziv "Roda" za tvornicu dječje konfekcije... no, da sad ne zabrijem... :D

uostalom, misliš da je Plivi smetalo hrvatsko ime... pa čak se i slovensko Gorenje sa svojim imenom dobro drži na tržištu.... nazovi si tvrtku kako želiš, ali probaj ostaviti trag porijekla jer bi ti baš ta osobitost mogla pomoći u uspjehu. bolje nego ući u prosječnost neinventivnosti koja preplavljuje globalni anglizirani svijet....

banderas
09.02.2004., 14:41
Ne znam, meni je to malo blesavo zakonski regulirati da ime firme mora biti na hrvatskom jeziku. Jos mi je blesavije sto se dopusta latinski a engleski ne. Malo mi lici na totalno bespotrebne antiglobalisticke paranoje. Mislim, cemu zakonski to ogranicavati, mislim da bi bolje bilo da to sam mozes odluciti da li ti je isplativije i bolje imati nas naziv ili engleski.

Vojky
09.02.2004., 14:59
banderas kaže:
Ne znam, meni je to malo blesavo zakonski regulirati da ime firme mora biti na hrvatskom jeziku. Jos mi je blesavije sto se dopusta latinski a engleski ne. Malo mi lici na totalno bespotrebne antiglobalisticke paranoje. Mislim, cemu zakonski to ogranicavati, mislim da bi bolje bilo da to sam mozes odluciti da li ti je isplativije i bolje imati nas naziv ili engleski.

U Ustavu piše da je službeni jezik u ovoj državi hrvatski, a ne engleski. :)

Inače, Zakon o trgovačkim društvima:

Članak 20.

(1) Tvrtka trgovačkoga društva mora biti na hrvatskom jeziku.

(2) Tvrtka trgovačkoga društva može sadržavati pojedine strane riječi ako one čine ime, odnosno tvrtku člana društva ili robni ili uslužni žig člana, odnosno njegova društva registriranog u Republici Hrvatskoj, ili ako su uobičajene u hrvatskom jeziku, ili ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku, ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.

(3) Tvrtka se može upisati u trgovački registar i u prijevodu na jedan ili više stranih jezika.

404
12.02.2004., 15:38
Moguće je otvoriti tvrtku sa nazivom koji nije ni hrvatski ni latinski, ali se za svako slovo treba dati obrazloženje.
Tako neke firme obrazlažu svoje nazive sve do 5. koljena rodbinske veze ;).

Zakon je vrlo jasan, a jedina caka je ta mala igrica sa slovima.

trominutni
12.02.2004., 21:51
Inace, u Hrvatskoj bih omogucio imenovanje firmi drugim jezicima, ali bi im naslove oporezovao stopom barem deset puta vecom od onih koje placaju domaci s hrvatskim nazivima. rece XeiX.

astro
26.01.2005., 01:54
frendovi mi u Cro otvaraju firmu pa ih zanima moze li im firma nositi englesko ime? naculi su, od odvjetnika, da nemoze, jer da je moguce firmu nasloviti samo nekim hrvatskim, latinskim ili starogrckim imenom...
moze li se, ipak, o ekonomski mestri, nekako zaobici ova zakonska "zackuljica" i firmu ipak nasloviti engleskim nazivom, qa da sve bude regularno :) ?

Vaservaga
26.01.2005., 07:38
Jezik tvrtke

Članak 20.

(1) Tvrtka trgovačkoga društva mora biti na hrvatskom jeziku.

(2) Tvrtka trgovačkoga društva može sadržavati pojedine strane riječi ako one čine ime, odnosno tvrtku člana društva ili robni ili uslužni žig člana, odnosno njegova društva registriranog u Republici Hrvatskoj, ili ako su uobičajene u hrvatskom jeziku, ili ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku, ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.

(3) Tvrtka se može upisati u sudski registar i u prijevodu na jedan ili više stranih jezika

Iz Zakona o trgovačkim društvima.

Dakle, pravilo: Tvratka u RH mora biti na hrvatskom jeziku
Iznimka: Iznimno, ali samo pod uvjetima koje zakon strogo propisuje, mogu u tvrtku biti unijete pojedine strane riječi:
- Ako te riječi čine ime, odnosno tvrtku člana društva . . .
- ako su riječi uobičajene u hrvatskom jeziku, odnosno ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku (npr, društva koja će se baviti poslovima timesharinga, leasinga, factoringa, mogu te riječi unijeti u tvrtku kako bi označile predmet svog poslovanja
- ako se radi o riječima na mrtvom jeziku (grčki, latinski). Npr, riječi "flora" i sl.

To je prepisano iz Zakona. Nisam sigurna kako je kad registriraš npr d.o.o. na hrvatskom jeziku, a za van nastupaš pod stranim i zvučnim. Ovo "van" mislim ne na inozemstvo, nego za javnost. Mislim da je bila neka fora s tim (Npr. Croatia records) ali nisam sigurna.

Pozdrav
:w

gogo
26.01.2005., 07:52
istina je ovo što vaservaga kaže. U principu ne možeš imati engleski naziv, ali...

možeš možda kupiti postojeću firmu koja ima taj naziv (možda je u mirovanju ili je vlasnik želi prodati) na taj način zadržavaš ime koje firma ima.

Pod broj dva - uopće nije ni važno kako se firma zove. Ti se možeš reklamirati pod nekim drugim imenom. Npr. popularni birc Tantra se u stvari zove nekak sasvim deseto. Isto se može primjeniti i za usluge itd. Registriraj neki d.o.o., smisli neko dobro ime i reklamiraj se pod tim imenom.

pozdrav,
gogo

presvetli
26.01.2005., 10:29
Osnuj Offshore firmu s engleskim nazivom. Neka ta firma bude osnivač hrvatskoj i morati će joj dodijeliti njezin naziv.
Nakon toga firmu samo preprodaj stvarnom osnivaču i zatvori offshore.

banderas
26.01.2005., 15:02
Vaservaga kaže:
To je prepisano iz Zakona. Nisam sigurna kako je kad registriraš npr d.o.o. na hrvatskom jeziku, a za van nastupaš pod stranim i zvučnim. Ovo "van" mislim ne na inozemstvo, nego za javnost. Mislim da je bila neka fora s tim (Npr. Croatia records) ali nisam sigurna.

Pozdrav
:w

Pravo ime Croatie Recordsa je inače "Hrvatska naklada zvuka i slike - HNZS" :bonk:

Ukratko, pravo ime firme je totalno nebitno.

pakleni_patuljak
26.01.2005., 20:58
astro kaže:
frendovi mi u Cro otvaraju firmu pa ih zanima moze li im firma nositi englesko ime? naculi su, od odvjetnika, da nemoze, jer da je moguce firmu nasloviti samo nekim hrvatskim, latinskim ili starogrckim imenom...
moze li se, ipak, o ekonomski mestri, nekako zaobici ova zakonska "zackuljica" i firmu ipak nasloviti engleskim nazivom, qa da sve bude regularno :) ?

Ne.

Prolaze samo riječi za koje možeš dokazat da postoje. Drugim riječima, moraju biti u nekakvom riječniku. Bez obzira na to, može se desiti (vrlo lako) da ti sudac/sutkinja odbije naziv. Bez objašnjenja.

Vjeruj mi... zna to bit vrlo frustrirajući posao. Meni su odbili 7 prijedloga.

pakleni_patuljak
26.01.2005., 21:02
Vaservaga kaže:
Nisam sigurna kako je kad registriraš npr d.o.o. na hrvatskom jeziku, a za van nastupaš pod stranim i zvučnim. Ovo "van" mislim ne na inozemstvo, nego za javnost. Mislim da je bila neka fora s tim (Npr. Croatia records) ali nisam sigurna.

To nema veze jedno s drugim.
Naziv ''branda'' i naziv tvrtke ne moraju biti ni slični. Za brand niti ne postoji nekakva zakonska regulativa.

Vaservaga
26.01.2005., 23:20
pakleni_patuljak kaže:
To nema veze jedno s drugim.
Naziv ''branda'' i naziv tvrtke ne moraju biti ni slični. Za brand niti ne postoji nekakva zakonska regulativa.

Mislim da sam tako i napisala ;)

houar
27.01.2005., 12:08
Kada je bilo preregistriranje tvrti sa s.p.o. na d.o.o. prije par godina, zakon je bio da tvrtka bez obzira na ime u tom trenutku ga može zadržati, ali registriranje nove firme nakon izlaska tog zakona je uvjetovano hrvatskim nazivom, osobnim imenom ili prezimenom i na latinskom.Mislim da ni skrečenice nisu mogle proči a bilo je i šerifovanja ovisno na kojem trgovačkom sudu se radi preregistracija.To je bilo krivo tumačenje nedorečenog zakona(ništa novo).
Kako je sada to neznam.

Vaservaga
27.01.2005., 13:30
houar kaže:
Kada je bilo preregistriranje tvrti sa s.p.o. na d.o.o. prije par godina, zakon je bio da tvrtka bez obzira na ime u tom trenutku ga može zadržati, ali registriranje nove firme nakon izlaska tog zakona je uvjetovano hrvatskim nazivom, osobnim imenom ili prezimenom i na latinskom.Mislim da ni skrečenice nisu mogle proči a bilo je i šerifovanja ovisno na kojem trgovačkom sudu se radi preregistracija.To je bilo krivo tumačenje nedorečenog zakona(ništa novo).
Kako je sada to neznam.

Kod jednog trgovačkog suda ne mogu biti dvije firme registrirane pod istim nazivom, a da li možeš to isto ime registrirat u drugom sudu, ne znam.

Kod osobnog imena i prezimena su također ograničenja jer ne možeš imati firmu tipa Miroslav Krleža d.o.o.

Firma u kojoj ja radim ima dio imena skraćenicu (i to ne sa Hrvatskog jezika) a drugi dio je latinski naziv, i bez problema je registrirana prije manje od dvije godine.

teknoboy
31.01.2005., 19:27
"Pod broj dva - uopće nije ni važno kako se firma zove. Ti se možeš reklamirati pod nekim drugim imenom."

To je u redu ali što ako se 2 firme, različitih naziva, reklamiraju pod istim imenom (ili vrlo sličnim) pa to počne dovoditi do smutnje?

BiG
25.05.2006., 12:25
Smišljanje imena mi je posao, i to dio koji najviše volim i vjerujem dobro radim.
Zanima li vas, javite se...

Naravno da me zanima, ali kome da se javim???

obiwan
25.05.2006., 14:49
ima li tko ideju za softversku firmu, aj da čujem....

bbsan
07.01.2007., 00:07
Imam super ideju za posao i mislim da ću kroz nekoliko mjeseci to i realizirati. Problem je što već postoji tvrtka koja se zove u jednini kao moja ideja (koja je u množini), pa me zanima je li to prepreka za korištenje imena. (Množina i jednina u ovom slučaju razlikuju se u nekoliko slova)

Izmišljeni primjer da bi bilo jasnije:
Ako postoji tvrtka mudri galeb d.o.o., hoće li proći naziv mudri galebovi d.o.o.?

johnnyBlack
07.01.2007., 00:23
Može, bitno je da nije isto ime, dovoljno je da je jedno slovo različito. Ali bez obzira na to nije ti pametno registrirati nešto vrlo slično već postoječem imenu ukoliko se misliš baviti istom djelatnošću kao i ta firma.

stils24
07.01.2007., 18:33
Koliko se ja sječam,a sječam se dobro jer sam prije mjesec dana otvorio firmu,imena mogu biti hrvatska,latinska i starogrčka...imao sam dosta poblema oko toga jer su mi odbili desetak imena,a kao ne smije bit ni baš slično s nekim drugim imenom...
Najbolje je odabrat desetak imena i otić na hitro.hr i dat im da provjere i obave sve oko registracije za tebe(mislim da imaju predstavništva na svakoj fini...nisam siguran)...sudski registar nije nikako pouzdan što se tiče imena...i da,moraš imat i objašnjenje za ime firme...

wapi
07.01.2007., 21:42
Koliko se ja sječam,a sječam se dobro jer sam prije mjesec dana otvorio firmu,imena mogu biti hrvatska,latinska i starogrčka...imao sam dosta poblema oko toga jer su mi odbili desetak imena,a kao ne smije bit ni baš slično s nekim drugim imenom...
Najbolje je odabrat desetak imena i otić na hitro.hr i dat im da provjere i obave sve oko registracije za tebe(mislim da imaju predstavništva na svakoj fini...nisam siguran)...sudski registar nije nikako pouzdan što se tiče imena...i da,moraš imat i objašnjenje za ime firme...

Jos bolja varijanta, ali cca 500 kuna skuplja (ovisi koliko je tarifa suca s kojim biljeznik ima deal), je otici kod bilježnika i onda sva imena sa iole razumnim objasnjenjem prolaze (narvno ako ne postoje od prije). Prvo odes u hitro po popis javnih bilježnika (ionako ti trebaju i kad ides preko hitroa) pa se malo bacis na telefon i ispitas ih o cijenama za hitro varijantu i varijantu ako oni rade registraciju, pa ce ti biti jasno.

stils24
07.01.2007., 21:54
Ja sam otvorio firmu u roku 10 dana preko hitro.hr javni bilježnik mi je uzeo 2500kn a oni još nekih 1500kn s tim da su njihove usluge bile nekih 200-300kn možda i manje imam uplatnice pa mogu provjerit...s tim da su mi oni rekli da če me bilježnik koštat od 3000-7000kn ovisno kojeg nađem...ja otišo kod svog u kvartu i koštalo me samo 2500kn

wapi
07.01.2007., 21:57
Ja sam otvorio firmu u roku 10 dana preko hitro.hr javni bilježnik mi je uzeo 2500kn a oni još nekih 1500kn s tim da su njihove usluge bile nekih 200-300kn možda i manje imam uplatnice pa mogu provjerit...s tim da su mi oni rekli da če me bilježnik koštat od 3000-7000kn ovisno kojeg nađem...ja otišo kod svog u kvartu i koštalo me samo 2500kn


Je to su zaista cijene samo provjeris prije telefonom da se ne zaletis bez pitanja pa ispadne da si naletio na divljaka sa Zrinjevca za 7000kn.

KILLERDOG
08.01.2007., 08:08
ja sam prije mj isto otvorio firmu i nemoraš se mučiti ići u finu nego nazoveš hitro na broj njihov i oni ti daju broj osobe i njoj kažeš koje ime a ona može ili nemože (tak da nemoraš ni ići)
a bilježnika sam platio ispod 2000 kn s time da mi je ona sve obavila i samo sam došao po papire
ak hoćeš dam ti adresu na pm (da nebi bilo da tu reklamiram)

shaggy000
08.01.2007., 19:47
ja sam prije mj isto otvorio firmu i nemoraš se mučiti ići u finu nego nazoveš hitro na broj njihov i oni ti daju broj osobe i njoj kažeš koje ime a ona može ili nemože (tak da nemoraš ni ići)
a bilježnika sam platio ispod 2000 kn s time da mi je ona sve obavila i samo sam došao po papire
ak hoćeš dam ti adresu na pm (da nebi bilo da tu reklamiram)
I jesi počeo radit ? Kak ide ?

heheh
08.01.2007., 20:23
reka bi covik da u ovo moderno vrime mozes na internetu utipkat ime firme i vidit jel ga mozes koristit...:)

wapi
08.01.2007., 21:29
reka bi covik da u ovo moderno vrime mozes na internetu utipkat ime firme i vidit jel ga mozes koristit...:)

I ja sam tako mislio, ali u praksi se dogodi da ti sudac odbije ime bez obrazlozenja i tebi ne bas ocitog razloga. Puno imena je nekako na rubu, pa je pitanje s koje strane ruba ce netko smatrati da je...

KILLERDOG
08.01.2007., 21:33
nisam čekam neka odobrenja od države znaš kak je to

Mirotvorac
12.01.2007., 13:18
Što se davanja imena tiče, supraga i ja smo prijatelju smišljali ime i jako je zadovoljan: SigNatura.
Signature + Natura.
kasnije smo vidjeli da se dvije firme već tako zovu (a bili smo tako ponosni na to) al prošlo je.

Ovih dana baš otvaramo firmu (vjerojatno obrt za intelektualne usluge) samo se još lomim da li d.o.o. ili obrt. Frend me nagovara na d.o.o. a drugi me upozorava da vidim, s obzirom da ćemo se baviti intelektualnim uslugama, što mi je povoljnije. A sat otkucava, prvi račun treba izdati u veljači..

marylin
05.11.2007., 17:37
Recimo da imaš ime tvrtke, no želiš ju promijeniti...kako? Može li se to?
Koliko uopće košta sve to, javni bilježnik, da budem konkretna?

JustForFun
05.11.2007., 22:19
ima li tko ideju za softversku firmu, aj da čujem....

Virus?
Antivirus?
Klik?
Digitus?

Parah.
05.11.2007., 23:42
Ja sam otvorio firmu u roku 10 dana preko hitro.hr javni bilježnik mi je uzeo 2500kn a oni još nekih 1500kn s tim da su njihove usluge bile nekih 200-300kn možda i manje imam uplatnice pa mogu provjerit...s tim da su mi oni rekli da če me bilježnik koštat od 3000-7000kn ovisno kojeg nađem...ja otišo kod svog u kvartu i koštalo me samo 2500kn

Meni je žena na šalteru Hitro.haera (u Splitu) dala popis javnih bilježnika i rekla da svi s tog popisa ne uzimaju više od 2 500 kuna.

PetBorut
11.01.2008., 18:07
Ako se dobro sjecam, nesto je bilo govora o tome da ce ipak dozvolit strana imena za registraciju. Zna netko nesto konkretnije? Jel barem dozvoljavaju imena koja nisa ne znace? Ako imam ime koje na jednom nepopularnom jeziku nesto znaci i lijepo zvuci, mogu li imat problema?

Mirotvorac
14.01.2008., 09:57
Ako se dobro sjecam, nesto je bilo govora o tome da ce ipak dozvolit strana imena za registraciju. Zna netko nesto konkretnije? Jel barem dozvoljavaju imena koja nisa ne znace? Ako imam ime koje na jednom nepopularnom jeziku nesto znaci i lijepo zvuci, mogu li imat problema?

Čedo d.o.o.? :D:D:D

Mo'š rvacki, mo'š latincki. kolk'o ja znam.

KILLERDOG
14.01.2008., 10:02
možeš probati kaži da ti je to anagram,nadimak tak nešto
recimo agram je germanizam pa prolazi ;)

student 11
14.01.2008., 13:04
neznam zbog kojeg razloga nebi mogli uzeti strano ime za naziv nase kompanije. isto tako nevidim razloga zbog kojeg u nazivu tvrtke ne bi mogla stajati tri slova potpunno bez ikakvog znacenja na hrvatskom jeziku, ako nam to pomaze u dljnjem poslovanju. odnosno ne stavlja pred nas dodadne prepreke. uzmimo za primjer naseg slavonca koji je dao ime tvrtki, logicno po imenu svoje zene. zena mu se zove manda,rekli bi smo uobicajeno zensko ime u slavoniji, dobra ideja, jednostavna i efikasna npr za neki slavonski proizvod. medjutim jednog dana, dodje neki ukrajinac i vidi da bi taj isti slavonski proizvod te shvati da bi isti proizvod uz istu kvalitetu i uz mnogo jeftinije troskove proizvodnje mogao prebaciti u ukrajinu a vas angazirati da radite za njega, ustupite mu licencu. . .ili sto ja znam vec. no tu nailazite na problem. ime vaseg proizvoda kao i ime firme nosi naziv manda, sto na ukrajinskom znaci...( molim administratora da oprosti na izrazu,inace ne prostacim,ali uzeo sam ovaj primjer da bih sto lakse docarao problem i poteskocu u poslovanju,jer mislim da je najadekvatniji i da ce poteci druge na razmisljanje)...u prijevodu ni manje ni vise nego pi...(prostacko zenski spolni organ). zamislite se u toj situaciji. kompletno morate mjenjati ime tvrtke ili bar ime proizvoda,novo pakiranje i stotinu drugih stvari koje kostaju.no sva sreca vi imate partnera koji zeli uci u posao s vama,apa ako ste imalo vjesti taj teret bi mogao pasti na njega.
no uzmimo za obzir da jedan takav proizvod manda odlucite vi sami iz svoje glave plasirati na ukrajinsko trziste,vjerujte sjetili bi ste se prvih dana otvaranja tvrtke odnosno imenovanja proizvoda. o automobilima koji su htjeli doci na spanjolsko trziste,a u prijevodu imena(na spanjolski) je stajalo NE IDE!, i da ne pricam. globalna ekonomija je mocna stvar,zato to oruzje trebate uzeti u svoje ruke i znati ga koristiti. jezik je jedna od najacih platformi u poslo0vanju,o engleskom i da ne pricam.
tvorci kineskih racunala legend su dosli do stupnja kada su morali globalno konkurirati na svjetskom trzistu racunala kako bi se poslovanje i sama struktura tvrtke, te ponajprije njen odnos prema drzavi i subvencijama promjenio na pozitivno. legend su smatrali imenom koji bih previse podsjecao na kinu,a kineska racunala bi bila smatrana nekvalitetna.budimo realni ljudi,tko bih jos htio kupiti kinesko racunalo. zato prvi korak koji su povukli bilo je osmisljavanje novog imena,koje bi kasnije izraslo u brand(sada vec to je). sastavili su tim najvrsnijih strucnjaka kako bi dosli do tog carobnog imena. tako su firmu preimenovali u [I]lenovo i vidi cuda radi,naravno ime vam nemoze pokriti neefeikasan posao i ostale probleme,ali moze rjesiti neke unaprijed.
ovo govorim ponajprije zbog ovih par ljudi koji imaju razne softverske firme koje cesto susrecem na raznim forumima. to je proizvod koji je lak za izvoz i moze dosta brzo biti uocen iz vana,inace je dobra stvar za globalno poslovanje, ne samo za to vec ime odrazava i nesto drugo. brend ime tvrtke,njen nacin poslovanja i polozaj u svijetu moze doprinjeti puno u smislu prepoznatljivosti hrvatske kao poslovne zemlje,zemlje povjerenja u poslovanju i kvaliteti njenih proizvoda.

banderas
18.01.2008., 13:46
Ako se dobro sjecam, nesto je bilo govora o tome da ce ipak dozvolit strana imena za registraciju. Zna netko nesto konkretnije? Jel barem dozvoljavaju imena koja nisa ne znace? Ako imam ime koje na jednom nepopularnom jeziku nesto znaci i lijepo zvuci, mogu li imat problema?
Za strana imena moraš imati obrazloženje i objasniti zašto ti je bitno takvo ime. Npr. sve strane firme pod istim imenom postoje i u Hrvatskoj, npr. RBA i slično. Njima je obrazloženje da su dio stranog lanca i da je neophodno isto ime, slična stvar je s McDonaldsom.
U svakom slučaju, za naziv koji nije na hrvatskom ili latinskom, moraš obrazložiti zašto ti je bitno, i to onda mogu ili ne moraju prihvatiti.

milbo
07.03.2008., 21:57
Zna li tko šta mi je raditi da bi promjenila ime firme(više mi se ne sviđa). Ili bar da mi se poslovnica zove drugačije? A dali mogu dobiti i domenu za www s novim imenom?

krester
08.03.2008., 11:02
Članak 11.

(4) Tvrtka trgovačkoga društva mijenja se na način određen izjavom o osnivanju društva ili društvenim ugovorom, odnosno statutom društva.

(5) Tvrtka trgovačkoga društva i sve njene promjene upisuju se u trgovački registar.

(6) Prijavu za upis promjene tvrtke u trgovački registar podnosi uprava trgovačkoga društva, odnosno članovi koji upravljaju društvom.

idi kod javnog bilježnika oko podnošenja zahtjeva za promjenom tvrtke trgovačkom sudu temeljem izmjene izjave o osnivanju ili društvenog ugovora.

milbo
08.03.2008., 17:47
Hvala

knjigovodcica
10.03.2008., 09:58
pa jeftinije je poslovnicu nazvati drugacije.

Yours3
10.03.2008., 18:25
Koja supravila oko imena firme? Dali možemo koristiti strane rječi? Ako želim registrirati kompjutersku firmu dali smijem koristiti "IT" "Software" "Hardware" i kako je sa rječima "Club" "Studio" "Lab" "Info" "System"... ako netko ima svježe (možda se nešto promjenilo u zakonu u zadnje vrijeme) informacije bio bih vrlo zahvalan!

Yours3 :)

krester
10.03.2008., 18:42
vidi zakon o trgovačim društvima.... zadnje izmjene i dopune su bile u NN 107/07.

milbo
10.03.2008., 19:08
pa jeftinije je poslovnicu nazvati drugacije.

E, u tom smjeru smo i krenuli.

Jedino kaj nitko nis ne zna. :rolleyes:
Ni porezna ni hitro.hr, ni javni bilježnik, ni odvjetnik koji nam je otvarao firmu, ni knjigovotkinja... sve smo ih pitali.

Knjigovotkinja je rekla da ima jednu firmu kojoj je tabla na dučanu različita od službenog naziva.

Ja bi i udarila reklamu s tim novim imenom pa kaj ak mi netko dođe s prijavom... a, valjda neće...:ne zna:

digits
19.11.2008., 16:38
Bok svima !

..zanima me dali postoji kakva online arhiva aktivnih d.o.o. poduzeca ?

po mogucnosti novijeg datuma.

Otvaram d.o.o. pa mi treba lista naziva aktivnih tvrki kako bih lakse nasao ime za svoju, satrem se dok se ne odlucim za kakvo ime pa ispadne da je zauzeto....

Hvala svima !

Sh@dow
19.11.2008., 16:45
pa možeš na sudskom registru provjeriti jel je ime zauzeto. :ne zna:

sudski registar (https://sudreg.pravosudje.hr/Sudreg/index.jsp)

digits
19.11.2008., 19:16
:top:

lili p.
20.11.2008., 14:11
Imaj na umu da dotični naziv ide na "odobrenje" od strane suda uz objašnjenje imena. Ja sam imala problem jer naziv koji sam htjela dati poduzeću podsjeća tj. presličan je, nazivu postojećeg poduzeća, pa sam tako, sa vrlo ljubaznom tetom u HITR-u, tražila i tražila moguće ime i na kraju mukotrpne potrage prihvatila ime, koje je, hmmmm, po njihovim "standardima", a meni malo bez veze, ali nakon toliko muka dala bi i ime Govno d.o.o. samo da imam ime. :(

prljavih
20.11.2008., 14:23
sam postupak registraijce firme se obično može obaviti u par dana, a zbog imena se uvijek razvuče na mjesec ili dva :(

Kad podnosiš zahtjev odbit će te ako je prema njima "sličan" nekom drugom u sudskom registru. Oni idu po principu bolje spriječiti nego lječiti pa odbijaju i ako najmanje sumnjaju.

Ako te odbiju drugi put kad dođeš reci da je tvoj odvjetnik zaključio da je ime različito zbog toga, toga i toga. Probaj što više argumenata. Meni je upalilo:)

stefano
07.12.2008., 21:49
Koliko košta promjena imena tvrtke?

anja1808
28.01.2009., 01:31
sto je sve potrebno za promjenu imena poduzeca, koliko to kosta i koliko traje postupak ? hvala.

aurora-s
28.01.2009., 07:59
Vdim da se lomite oko stranog imena, postoji jedna caka, koja uvijek prolazi;

Daš hrvatsko ime tvrtci ali u bilježnika kad pišeš društveni ugovor i one sve papiriće potrebne za osnivanje d.o.o ti napišu prijevod na Engleski.

U obrazloženju napišeš da se firma zove npr. Kraljevske usluge d.o.o ali pošto se reklamiraš i prodaješ na stranom tržištu u prijevode staviš Royal services Ltd.
I onda svugdje imaš Royal Services Ltd i logo i na vratima ureda i po brošurama itd.itd

Inače ako poslujete isključivo na domaćem tržištu i nevidim neki razlog zašto bi firma imala strano ime. To mi je malo blesavo- Royal services u npr. Zagrebu ili Varaždinu?? (dobro malo sam blesavi primjer dala ali to mi je palo prvo napamet).

2. Stvar: kako provjeriti dali će sud uvažiti ime (osim preko sudskog registra)?

Prvo provjeriš u sudski registar preko neta kad nešto smisliš- ako tamo piše da nemože onda nema potrebe zvati referenta sa suda, ali ako piše da može nemora značiti da će usitinu proći.
Onda nazovete trgovački sud u kojem namjeravate registrirati tvrtku , zamolite da vam daju nadležnog referenta koji se bavi imenima, kažete mu ime i onda on kaže može-nemože.

Ja sam ga zvala bar 10 puta dok sam odredila ime.:)

Smiljan_HR
30.01.2009., 08:49
Ja sam otvorio firmu u roku 10 dana preko hitro.hr javni bilježnik mi je uzeo 2500kn a oni još nekih 1500kn s tim da su njihove usluge bile nekih 200-300kn možda i manje imam uplatnice pa mogu provjerit...s tim da su mi oni rekli da če me bilježnik koštat od 3000-7000kn ovisno kojeg nađem...ja otišo kod svog u kvartu i koštalo me samo 2500kn

ja sam prije mj isto otvorio firmu i nemoraš se mučiti ići u finu nego nazoveš hitro na broj njihov i oni ti daju broj osobe i njoj kažeš koje ime a ona može ili nemože (tak da nemoraš ni ići)
a bilježnika sam platio ispod 2000 kn s time da mi je ona sve obavila i samo sam došao po papire
ak hoćeš dam ti adresu na pm (da nebi bilo da tu reklamiram)

Sto se tice cijene rada biljeznika, dali biste mogli napisati za to uzimaju tih 2 do 2.5 pa do nebuloznih 5 ili 7 tusca kuna.

Na http://www.hjk.hr/Default.aspx?tabid=67 pise u clanku 12 pise

Ako vrijednost predmeta službene radnje iznosi:

od kuna do kuna bodova

0 5.000,00 25
5.001,00 10.000,00 50
10.001,00 50.000,00 75
50.001,00 75.000,00 100
75.001,00 100.000,00 125
100.001,00 150.000,00 150
150.001,00 200.000,00 175
200.001,00 250.000,00 200
250.001,00 300.000,00 225
300.001,00 350.000,00 250
350.001,00 400.000,00 300

1 bod = 10 kn

Kako vam specificiraju na racunu ako je vrijednost firme jednaka osnivackom kapitalu od npr 20.000kn sto bi onda trebalo biti 750 kn? Na sto jos naracunaju, ocito minimalno, tisucu i pol kuna?

BlueMarine
15.05.2009., 15:47
Fakat ne znam gdje bi ovu temu stavila, pa ću ju staviti tu!

Zvala sam firmu hitro.hr i rekli su mi da ime firme nije dopušteno kao

- skraćenica
- da ima samo 4 slova
- da je u imenu firme Hrvatska
- da je u imenu firme bilo što s cro
- da je to složenica gdje 3 slova čini cro
- da je u imenu firme centar, institut
- nisu dopuštena nikakva engleska imena


Da li mi može netko reći, koji je onda k... dopušten? Što god da smislim, nije dopušteno hebote!

Ženska mi uporno ponavlja da mogu koristiti latinska imena, kao da želim da mi se firma na primjer vezana uz informatiku zove - vincenzio ili nekaj.. Pa di mi živimo?

Da li mi može netko reći, radi čega vidim masu firma s engleskim imenima ili da se zovu nešto vrlo kratko, kraće od 5 slova, što se navodi, da mora biti? Jer ovo postaje prava muka više.

Kupila sam franšizu jedne engleske firme i sad ne mogu nazvati firmu nikako slično, kako se to zove, da se vidi o čemu se radi, tako da fakat ne znam što napraviti više. Firma se zove na engleskom, a to je franšiza samo, tako da su mi rekli da ne mogu nazvati identično, a sad ne mogu nazvati niti po proizvodu koji se tamo nudi, ni ništa slično. Kako će ljudi znati o čemu je riječ demet. Ako zovem firmu po proizvodu koji se nudi, radi čega to ne smijem ( ima samo 4 slova). Da li moram biti neki generalni zastupnik tog proizvoda ili nešto slično?

Da li mogu osnovati to kao podružnicu u Hrvatskoj? Tj. otvorim u Engleskoj i onda djelujem pod istim imenom u Hrvatskoj?

Vidoviti_Milan
15.05.2009., 17:28
Da li mi može netko reći, koji je onda k... dopušten? Što god da smislim, nije dopušteno hebote!


Da li mogu osnovati to kao podružnicu u Hrvatskoj? Tj. otvorim u Engleskoj i onda djelujem pod istim imenom u Hrvatskoj?

da...slično i ja prolazim...odbiju mi ime koje sadrži Novo u sebi a žena mi kaže da je to zato jer od kad je nova TV odbijaju takva imena:lol:..a nema nikakve veze niti puni naziv slično zvuči...debilana teška


ako otvaraš podružnicu strane firme možeš imat strane nazive:)

Inox 18/10
15.05.2009., 17:35
Sto ce nam engleska imena firmi pa ne zivim u Velikoj Britaniji isuse . :rolleyes:

Vidoviti_Milan
15.05.2009., 17:38
Sto ce nam engleska imena firmi pa ne zivim u Velikoj Britaniji isuse . :rolleyes:
pa žena ima franšizu strane firme pa joj odgovara i strani naziv


zamisli da se Microsoft zove Mali i mekani d.o.o. Zagreb

Kladi
15.05.2009., 18:26
zamisli da se Microsoft zove Mali i mekani d.o.o. Zagreb

:lol::lol::rofl::rofl:

ovo mi nikad nije palo na pamet prevodit! a baš je dobro....

aurora-s
15.05.2009., 18:51
Vidi. Ima jedna firma koja se zove kraljevske usluge doo
npr.
Ali staviš u temeljni akt da se za strano tržište smiješ reklamirati kao Royal services Ltd i to ti prolazi.

pitaš se zašto ima firmi na engleskom ? zato što su registrirane ranije, tj prije tog zakona.
Ali da se to uvijek zaobić, pa se stavi prijevod. ili niko ti ne brani da svugdi pišeš npr. ABCD (reklama)- tj tvoja rječ koju želiš, onda malo sitnije moja firma d.o.o.

Inox 18/10
15.05.2009., 18:55
pa žena ima franšizu strane firme pa joj odgovara i strani naziv


zamisli da se Microsoft zove Mali i mekani d.o.o. Zagreb

Pa ako moze Microsoft zasto nebi i ona . :ne zna:

Bilobrkster
16.05.2009., 10:08
quod licet Iovi, non licet bovi

trustno1
17.05.2009., 08:48
ha ha sijecam se toga, sad sam u Uk, ali dok sam bila doma, smisljala sam ime firme 100 godina, pa mi se firma na kraju zvala Pecunia d.o.o jer znaci novac na latinskom..prije toga su se otvarale firme sa onim glupim nazivima bla bla trade, bla bla comerce, i slicno, valjda su zbog toga stavili novi zakon..

kokan
20.05.2009., 21:15
ha ha sijecam se toga, sad sam u Uk, ali dok sam bila doma, smisljala sam ime firme 100 godina, pa mi se firma na kraju zvala Pecunia d.o.o jer znaci novac na latinskom..prije toga su se otvarale firme sa onim glupim nazivima bla bla trade, bla bla comerce, i slicno, valjda su zbog toga stavili novi zakon..

Nazovi je cash boy to sigurno nemaju

PetBorut
26.05.2009., 09:05
Da li mi može netko reći, radi čega vidim masu firma s engleskim imenima ili da se zovu nešto vrlo kratko, kraće od 5 slova, što se navodi, da mora biti? Jer ovo postaje prava muka više.


Ili su ta drustva davno registrirana (dok je bilo dopusteno), ili se radi o stranim "podruznicama", ili je netko imao vezu na trgovackom sudu. Znam da je dosta frustrirajuce trazit naziv, al jebi ga :ne zna:
Meni je gluplje sto toliko inzistiraju na toj nomenklaturi ali je sasvim legalno imat poduzece istog naziva, iste djelatnosti u krugu od 1 kilometra (ako spadaju pod razlicite trgovacke sudove).


Kupila sam franšizu jedne engleske firme i sad ne mogu nazvati firmu nikako slično, kako se to zove, da se vidi o čemu se radi, tako da fakat ne znam što napraviti više. Firma se zove na engleskom, a to je franšiza samo, tako da su mi rekli da ne mogu nazvati identično, a sad ne mogu nazvati niti po proizvodu koji se tamo nudi, ni ništa slično. Kako će ljudi znati o čemu je riječ demet. Ako zovem firmu po proizvodu koji se nudi, radi čega to ne smijem ( ima samo 4 slova). Da li moram biti neki generalni zastupnik tog proizvoda ili nešto slično?


Ime firme ti ne mora bit ime koje ces reklamirat. Poduzece koje recimo ima fransizu od Subwaya u Zagrbeu se zove nekako sasvim deseto - to uopce nije bitno. Dapace, ti ne mozes niti u VB otvorit poduzece koje s zove Subway, radi se naime o zasticenim markama a i nije bas korektno zavaravat kupce.


Da li mogu osnovati to kao podružnicu u Hrvatskoj? Tj. otvorim u Engleskoj i onda djelujem pod istim imenom u Hrvatskoj?

Mozes, ali ko sto rekoh, neces uspjet ako je ime zasticeno.

Randall Flagg
29.05.2009., 19:08
Uz malo maštovitosti i istraživanja da se smisliti super ime koje će jednako biti atraktivno domaćim kupcima i partnerima i stranima....

nomen_est_omen
29.05.2009., 20:05
Osim hrvatskog dopušten je i latinski jezik tako da uzmeš latinski rječnik i traži :top:

Double size
02.06.2009., 07:44
bas glupo samo hrvatski i latinski. bas bi zelio firmu nazvati voodoo child:D

libera
25.07.2010., 11:00
u odabiru sam imena za firmu
volila bi da se firma zove po prezimenu moje none
kako da to ime opravdam
hvala

johnnyBlack
25.07.2010., 20:08
u odabiru sam imena za firmu
volila bi da se firma zove po prezimenu moje none
kako da to ime opravdam
hvala

Upravo tako! Nona, to je baka, zar ne? Jel to onda djevojačko prezime tvoje mame? Najlakše ti je da uzmeš kopiju maminog rodnog lista i priložiš ga registraciji tvrtke. Uz to priloži i objašnjenje u kojem ćeš napisati da ti je vrlo važan taj naziv zbog posebne veze koju si imala sa svojom bakom i da na ovaj način želiš očuvati sve vrijednosti kojima te ona učila itd.

Naravno, ukoliko ne želiš to sama napraviti možeš i angažirati nekoga (npr. ja radim u firmi koja se bavi smišljanjem imena i posredovanjem pri registraciji točno željenog imena na trg. sudu :) ), no mislim da bi to u tvom slučaju bilo sasvim nepotrebno bacanje love.

Ako trebaš još kakav savjet pitaj, no inače uredno prolazi registracija kad se radi o članu obitelji.

liberty_pu
25.07.2010., 20:47
u odabiru sam imena za firmu
volila bi da se firma zove po prezimenu moje none
kako da to ime opravdam
hvala

zavisi kojem trgovačkom sudu šalješ prijavu za upis osnivanja
npr. u zadnje vrijeme je Trg sud u Pazinu dosta promijenio praksu vezanu uz obrazloženje izabrane tvrtke društva

libera
25.07.2010., 20:54
:) hvala na javljanju

nona je baka, imala je predivno prezime a i ja sam je voljela jako ,
ima jedan problem ona je bila rastavljena od mog nonića tako da je to njeno djevojačko prezime , oće li tu bit problema ?
ja sam mislila da mama izvadi svoj rodni list, na njemu se vidi to prezime
i ja svoj rodni list na kojem se vidi da sam u rodu

ja bi to priložila i objasnila svoju želju za imenom

stvarno bi najviše željela da me to ime prati kroz rad

liberty_pu
25.07.2010., 21:01
Sto se tice cijene rada biljeznika, dali biste mogli napisati za to uzimaju tih 2 do 2.5 pa do nebuloznih 5 ili 7 tusca kuna.

Na http://www.hjk.hr/Default.aspx?tabid=67 pise u clanku 12 pise

Ako vrijednost predmeta službene radnje iznosi:

od kuna do kuna bodova

0 5.000,00 25
5.001,00 10.000,00 50
10.001,00 50.000,00 75
50.001,00 75.000,00 100
75.001,00 100.000,00 125
100.001,00 150.000,00 150
150.001,00 200.000,00 175
200.001,00 250.000,00 200
250.001,00 300.000,00 225
300.001,00 350.000,00 250
350.001,00 400.000,00 300

1 bod = 10 kn

Kako vam specificiraju na racunu ako je vrijednost firme jednaka osnivackom kapitalu od npr 20.000kn sto bi onda trebalo biti 750 kn? Na sto jos naracunaju, ocito minimalno, tisucu i pol kuna?

za troškove osnivanja moraš kontaktirat svakog pojedinog bilježnika
naime trošak sastava temeljnog akta se gleda prema tarifi koja je istaknuta u tvom postu
ali konkretno po stv. 5 tog čl, tj. min. 100 bodova
a varijacije u troškovima najčešće ovise o primjeni čl. gdje je propisana tarifa za sastav prijave za upis osnivanja iz koje proizlazi da ista može koštati i do 300 bodova

na te bodove se naravno još obračunava i PDV:mig:

johnnyBlack
26.07.2010., 10:05
:) hvala na javljanju

nona je baka, imala je predivno prezime a i ja sam je voljela jako ,
ima jedan problem ona je bila rastavljena od mog nonića tako da je to njeno djevojačko prezime , oće li tu bit problema ?
ja sam mislila da mama izvadi svoj rodni list, na njemu se vidi to prezime
i ja svoj rodni list na kojem se vidi da sam u rodu

ja bi to priložila i objasnila svoju želju za imenom

stvarno bi najviše željela da me to ime prati kroz rad

Možeš rodni list od mame ako se tamo vidi ime i prezime bake.

horn
06.08.2010., 01:12
Mislim da bi trebali da razmislimo pri odabiru imena i da utvrdimo određene činjenice.
Naziv tvrtke će biti u raznim imenicima i oglasnicima, to nas upućuje na mogući naziv, naziv bi takođe trebao približiti tvrtku poslovnim partnrima i budućim kupcima.
Ako odaberemo dobar naziv koji će nam davati prednost nad konkurencijom od nekoliko procenata 5% imamo super naziv.

johnnyBlack
06.08.2010., 18:17
Mislim da bi trebali da razmislimo pri odabiru imena i da utvrdimo određene činjenice.
Naziv tvrtke će biti u raznim imenicima i oglasnicima, to nas upućuje na mogući naziv, naziv bi takođe trebao približiti tvrtku poslovnim partnrima i budućim kupcima.
Ako odaberemo dobar naziv koji će nam davati prednost nad konkurencijom od nekoliko procenata 5% imamo super naziv.

To je pitanje na koje nećeš dobiti stvarno kvalitetan odgovor na besplatnom forumu.

Ako odabereš ime koje ti daje prednost u odnosu na konkurenciju, napravio si pravi posao, no realnost je da vrlo malo ljudi o tome razmišlja na vrijeme. Pohvalno je što ti razmišljaš o tome prije otvaranja tvrtke jer ljudi nažalost kasno shvate koliko je ime bitno.

Ovako brzopotezno ti mogu savjetovati da zaboraviš na opisna imena "koja će približiti tvrtku partnerima i budućim kupcima," razmišljaj o tome da stvoriš pravi brand. Drugi savjet koji ti mogu dati je da smisliš ime firme koje počinje sa slovom "A". Jednostavno, s obzirom da si rekao da ćeš se reklamirati po raznim oglasnicima i imenicima ljudi uvijek angažiraju prvog koji se nalazi u imeniku i onda idu redom. Smisli ime koje će ti omogućiti da budeš među prvima u imeniku.

Ako poželiš konzultirati ili angažirati nekoga tko se profesionalno bavi smišljanem imena za tvrtke, proizvode i usluge - javi mi se na PM.

horn
07.08.2010., 02:46
Ja sam se priključio polemici kako izabrati ime. Do sad sam birao ime črtiri puta tri puta za svoju novu tvrtku a četvrti put sam imao dopunu, pa pošto imam neka iskustva htjeo sam pomoći nekima koji budu znali pnaoisano iskoristiti.
Upravo kao što kažeš najbolje je ime tvrtke da započne brojkom a onda slovom A
i u svim imenicima si uglavnom prvi ili pri samom vrhu što daje određenu prednost. Takođe u imenu nije loše imati nešto što bi asociralo na djelatnost kojom se baviš. Uzmimo primjertvrtka će se baviti projektovanjem pa može naziv
1 A Projekt ili slično.u imenicima komora gradova i svim ostalim si uglavnom na prvom mjestu.
Uglavnom samo ime tvrtke je veoma značajno i dobro treba sve odraditi ispravno pri odabiru imena. Nije loše ni pitati savjet nekog značajnog za ime, ti odabereš nekoliko varijanti a onda pitaš određenu osobu i ona da sugestiju koje ime da odabereš. Ako si izabrao pametnu osobu onda ti ona savjetima pomogne da se tvrtka razvija i nepropadne, što novim osnivačima koji su novi u poslu veoma dobro dođe.

mil. dolar girl
26.10.2010., 18:38
Mene zanima sljedeće: npr. postoji tvrtka koja se zove Medo d.o.o. i bavi se uzgojem pčela, a nakon nekog vremena želi uzgajati jabuke (i ima tu djelatnost upisanu) da li može otvoriti poslovnicu koja se zove jabuke, a da se ime tvrtke ne mijenja?

lush
31.10.2010., 13:46
da
poslovnicu možeš nazvati kako hočeš, državi je to i u interesu jer naplaćuje porez na tvrtku (ime) za svaku poslovnicu....
Dakle, Medo d.o.o. može imati poslovnice Jabuka, Kruška, Zelje...
Samo na vratima i na računima mora bitni napisano: Medo d.o.o., adresa, Poslovnica 1 : Jabuka.

Rinna
30.03.2011., 10:21
da ne otvaram novo

trebam ime za postojecu firmu koja ce se preorijentirati na izvoz- dakle u obzir dolaze samo eng imena ili neko hr koje ce biti smisleno ili prepoznatljivo na ino trzistu :ne zna:

hoce li ipak biti problema ako bude skroz englesko ime?

telepathy
04.04.2011., 12:57
ime tvrtke moze biti smo na hrvatskom, latinskom i starogrckom
ono sto mozes napraviti je da pri promjeni naziva tvrtke stavis i njen prevod na engleski i neka ti biljeznik napise da ces koristiti engleski naziv, te se to tako nda vodi i u sudskom registru

7sedam7
18.04.2011., 19:21
ja želim firmu nazvati stranim imenom ( imam ga već ) i mora biti to, kako to mogu izvesti, vidio sam da se može firma nazvati stranim imenom ako ju nazovem po sebi, pa dali bi bilo moguće da sebi promijenim ime u to strano ime i onda firmu nazovem po sebi, pa sebi vratim staro ime. Ili je bolje da kao što je napisao netko gore firmu nekako nazovem i dodam prijevod na eng i kažem da ću koristit eng naziv

FileExplorer
18.04.2011., 20:32
ja želim firmu nazvati stranim imenom ( imam ga već ) i mora biti to, kako to mogu izvesti, vidio sam da se može firma nazvati stranim imenom ako ju nazovem po sebi, pa dali bi bilo moguće da sebi promijenim ime u to strano ime i onda firmu nazovem po sebi, pa sebi vratim staro ime. Ili je bolje da kao što je napisao netko gore firmu nekako nazovem i dodam prijevod na eng i kažem da ću koristit eng naziv

Mozda da registriras firmu u recimo Velikoj Britaniji (50tak funti) te da ta britanksa firma bude osnivac hrvatskog. Koliko znam stranim osnivacima se dozvoljava da nazovu hrvatsku tvrtku istim imenom. Poslije mozes prebacit firmu na sebe kao fizicku osobu.

frida0231
03.11.2011., 19:37
Otvaram novu firmu i potrebna mi je pomoc.
Firma se bavi servisirenjem iPhone, iPod i iPad.

Kako dati naziv firme.

Svi prijedlozi dobrodosli!

zlocka
04.11.2011., 07:42
nemoj nazvat ime firme po onome čime se baviš. jer to jednog dana možeš zamijeniti nečim drugim. sam izaberi neko lijepo ime, neke skračenice ili inicijale + neki dodatak.
negdje na netu se može provjeriti koja su imena zauzeta, potraži.

vitas
04.11.2011., 10:01
nemoj nazvat ime firme po onome čime se baviš. jer to jednog dana možeš zamijeniti nečim drugim. sam izaberi neko lijepo ime, neke skračenice ili inicijale + neki dodatak.
negdje na netu se može provjeriti koja su imena zauzeta, potraži.

U sudskom registru možeš provjeriti što je zauzeto no to nije mjerodavno, najbolje da vidiš sa javnim bilježnikom koji ti radi papire ili u Hitro.hr..Zato što postoji brdo caka..tipa da ime ne smije biti slično nekom drugom..da razlika mora biti više od jednog slova itd..no svakako se može desiti da sucu koji obračuđe prijavu u sudski registra nešto i promakne pa prođe i neko slično ime..Moji su imali problema jer je postojala firma koja se u nazivu od njihove željene razlikovala samo u jednom slovu i bilježnik je preporučio da nešto dodaju u naziv da se ne desi da sudac odbije prijavu..pa bi onda trebalo sve ponovno

vlado3
04.11.2011., 14:28
Ima JB koji imaju "hot-line" sa trgovačkim sudom, pa odmah eliminiraju nedoumice :mig:

DaniNovak
22.11.2011., 09:53
Prvo treba vidjeti u sudskom registru da li je ime već zauzeto. Ali, ako i je, pa npr. postoji xy d.o.o. u Zadru, još uvijek se vaša firma može zvati xy d.o.o. ako joj je sjedište npr. u Varaždinu. U svakom slučaju, obavezno provjeriti tvrtku kod mjesno nadležnog trgovačkog suda da ne bi bilo...jednom frendu su odbili tvrtku jer je na tom području bila već jedna druga firma koja se po nazivu razlikovala po jednom slovu (latinski je naziv bio, on je htio nešt sa vis, a oni su imali nešt sa via)!!

BlindDog
30.12.2011., 13:49
Otvaram novu firmu i potrebna mi je pomoc.
Firma se bavi servisirenjem iPhone, iPod i iPad.

Kako dati naziv firme.

Svi prijedlozi dobrodosli!

iServis?

frida0231
07.05.2012., 22:43
iServis?

SVAKA CAST SUPER NAZIV

HVALA HVALA HVALA

Imprenditore
31.07.2012., 18:44
LP,
mene zanima mogu li otvoriti d.o.o sa više djelatnosti, mogu li za svaku od tih djelatnosti imati različitu tvrtku (naziv), pa makar plaćati porez na više tvrtki?

npr. otvorim a&b d.o.o. iz Zagreba

i onda otvorim
restoran "Kod debelog mesara" u Šibeniku
turističku agenciju "Drunk Johnnie Travel" u Vodicama
najam bicikli "Rent-a-bike" na Pašmanu
a u Zagrebu na adresi a&b doo otvorim marketing agenciju "Promocija"
gdje se svagdje pod vlasnik (malim slovima) vodi a&b doo?

zlocka
31.07.2012., 18:51
ako se ne varam, ime firme je jedno, a ti možeš imat "brednove" koje hoćeš i koliko hoćeš.
npr restoran je "XYZ" ali na tabli vani mora pisat ime firme ili obrtnika koji je vlasnik.

outrager
23.04.2013., 23:43
zanima me kakva je mogućnost da mi prihvate ime tvrtke "tvrtka" doo ako je na istom trgovačkom sudu registrirana "tvrtka co" doo? znači kod mene je samo jedna riječ, a u drugom slučaju dvije

vlado3
24.04.2013., 23:46
Moje iskustvo je da to izričito ovisi o osobi kod koje će doći predmet. Iz tog razloga JB u pravilu pitaju da li će predloženo ime biti prihvaćeno, tako da se ne gubi vrijeme na tome.

devilgirl
25.04.2013., 23:32
zanima me kakva je mogućnost da mi prihvate ime tvrtke "tvrtka" doo ako je na istom trgovačkom sudu registrirana "tvrtka co" doo? znači kod mene je samo jedna riječ, a u drugom slučaju dvije

Ime tvrtke ti se mora razlikovati 3 slova od već postojećih, to je zadnja informacija koju sam dobila od JB u 3.mj. ove godine.

Kod pretrage sudrega koristi filter sadrži ili približno počinje s..isprobaj varijante...

Meni su klijentu odbili ime jer je upisano na drugom trg.sudu, a prije je to prolazilo bez problema...:ne zna:

Najbolje ti je da pripremiš 2-3 varijante prije nego dođeš kod JB.

outrager
26.04.2013., 00:20
idući tjedan ću to početi rješavati. danas je u saboru prošlo da će naziv tvrtke moći biti na bilo kojem od jezika koji se koriste u europskoj uniji

Domagoj2
14.05.2013., 14:25
Kada bi zakon kojim se dopusta strano ime u nazivu firme trebao postati aktivan?

outrager
14.05.2013., 14:52
1.7. tj ulaskom u EU

Domagoj2
14.05.2013., 15:46
Hvala!

Domagoj2
15.05.2013., 09:33
Hmm, nisam bas siguran hoce li to proci do 1.7.
Ovo sam dobio iz Fine:

Poštovani,

da bi se zakon ili izmjene zakona primjenjivale potrebno je da isti prođe određenu proceduru. Kod konkretnih Izmjena i dopuna zakona o Trgovačkim društvima odrađen je prvi korak, a to je odluka Vlade RH da isti uputi u Sabor na potvrđivanje, što se još uvijek nije dogodilo s konkretnim zankom, te nakon izglasavanja u Saboru isti mora biti objavljen u službenim novinama RH (Narodne novine) i nakon propisanog roka (najčešće 8 dana) isti stupa na snagu. Informaciju o datumu stupanja na snagu spomenutog zakona nemamo, pa još uvijek vrijedi da naziv tvrtke može biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ili na latinskom i starogrčkom.